View Full Version : zambak yetiştiriciliği
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
Toprak Hazırlığı ve Yapısı
Zambak soğanlarının bahçeye dikiminden önce toprak derince işlenmelidir. Mis zambak yetiştiriciliğinde toprak yapısı ve özelliği çok önemlidir. Köklerin derinlere doğru gelişmesi ve bol saçak yapması toprak tipi ve toprağın havalanma durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca zambaklarda soğanın sökülüp dikilme işleminin kök sisteminin gelişmesi üzerinde olumlu etkisi olduğu izlenmektedir. Bu gelişmenin topraktaki nem miktarının uygun düzeyde bulunduğu geç sonbahar erken kış devrelerinde hızlı olduğu saplanmıştır.
Dikim
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=96883&d=1256244233
Dikimler Ağustos sonu ya da Eylül başında yapılırsa soğanın kök ve yaprak gelişmesi iyi olacağından, ilk bahar sonunda erken çiçeklenme sağlanmış olur.
Soğanlar hazırlanan dikim yastıkları 4 - 6 sıra halinde dikilirler. Her yastık arası 40- 50 Cm genişliğinde yol bırakılmalıdır. Bu yollar vasıtası ile çiçek kesimi ve ot kontrol işleri rahatça yapılabilmektedir. Soğanlar sıra üzeri 10- 15 Cm aralıklarla dikilmelidir. Genel olarak dikim aralık, mesafe ve derinlikleri soğan büyüklüğüne göre ayarlanmaktadır. Yapılan üretimde sık dikim gerekirse, sıra üzeri ve arası ölçüleri ortalama soğan iriliğinin 1.5 katı olarak hesaplanabilir. Dikim derinliği ise soğan büyüklüğünün 1- 1.5 katı olarak hesaplanarak üzeri toprakla kapatılmalıdır.
Soğanların hazırlanan dikim yastıklarına 4 sıra halinde dikilmesinde fayda vardır. Dikim esnasında alabilecek darbelere karşı dikkatli olunmalı, Mis zambak dikimi düzgün açılmış çizgilere, soğan tam dik duracak şekilde ve düzgün olarak el ile yapılmalı. Dikim esnasında soğanları yaralamaktan, zedelemekten kaçınmalıdır. Pullar için hazırlanan yastıklara, fazla derin olmamak kaydı ile serpme usulü veya 5 er cm.lik aralıklar ile seneye sökülmek üzere dikilir. Üzerleri mümkün olduğunca hafif toprak ile örtülür.
Sulama
Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Buna karşı hızlı gelişme dönemlerinde ve fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir. Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden veya gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için çiçeklenme sonunda sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişmeden alı koymakta, hatta çürütmektedir. Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır. Salma sulama toprağı aşındırdığından dolayı kökler ve soğan dışarıda kalmaktadır. Buda soğanın yanmasına sebep verir.
Ot Kontrolü
Zambak yetiştiriciliğinde, üretim sıraları üzerinde mevsimlik otlar ile çok yıllık ayrık otu sık görülmektedir. Yapancı otlar toprakta su ve besin maddelerini tüketmekte, yaprak ve sapların gelişmelerine engel olmaktadır. Bu nedenle fazla derin olmamak koşulu ile otların temizlenmesi ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılmalıdır.
Gübreleme
Yeterli ölçüde iyi gübrelenmiş bahçelerde çiçek kalitesi yüksek ve soğan iriliği fazla olmaktadır. Temel gübrelemede yanmış çiftlik gübresinin tarlaya dikimden önce verilmesi daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktadır. Taze çiftlik gübresi kesinlikle verilmemelidir. İyi yanmış gübre soğan dikiminden en geç 2- 3 hafta önce toprağa 25- 30 Cm derinlikte karıştırılmalıdır.
Temel gübreleme dışında şerbet, soğanlar sap çıkarmaya başladıktan sonra verilmeye başlanır. Genel olarak sıvı halde (Şerbet) gübreleme bitkinin aktif gelişme ve çiçeklenme devresinde çok yararlı olmaktadır. Bu amaçla Ayda bir kez sıvı gübreleme yapmak çok yararlıdır. Öte yandan zambağın çiçeklenme dönemi tamamlandıktan sonra gübre uygulaması yapılmamalıdır.
Çiçek Kesimi
112226
Zambak yetiştiriciliğinde amaç, zambağın çiçek ve soğanından yararlanmaktır. İyi bakım koşullarında ilkbahar sonunda çiçek açar. Sap ucundaki zambak çiçeklerinin alttan itibaren 1- 2 tanesi açtığı zaman sap yerden 10-15 Cm yukarıdan, makas veya keskin bıçak ile kesilir. İyi bakım koşullarında 150 Cm olabilen zambak sapı, topraktan 30 Cm yukarıdan kesilince 120 Cm lik çiçekli sap yapmış olur.
Zambak Soğanı Sökümü
112227
Zambakların çiçekleri bittikten sonra saplar hafifçe bükülerek çekilir. Ve sap soğandan kolayca ayrılır. Sap çekiminden sonra bahçe sulandıktan 15 gün sonra soğanların sökümüne geçilerek toplanır. Toprak yüzüne çıkan soğanlar sap artılarından özenli bir şekilde temizlenir. Soğanlar toplanırken güneşte fazla bekletilmeden serin ve gölgeli yerlerde depolanmalıdır.
Saksıda zambak yetiştirmesi
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109056&d=1256172560
Saksılarda zambak yetiştirmek isteyenler; çapı 20 cm. olan toprak saksılara. funda toprağı, eski yanmış çiftlik gübresi ile kumlu toprak karışığı doldurulur. Ana soğanlar bu saksılara sonbaharda dikilir. Saksılar kışı seralarda yahut evlerde geçirir. Mayıs ayında çiçek açarlar. Zambak soğanları l-1,5 m, kadar boylandıklarından dolayı saksılar içerisine birer uzun değnek dikmek ve birkaç yerinden çiçeği bağlamak gerekir.
Üretimi:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109058&d=1256173264
Lilium Candidum için kullanılan yaygın bir üretme sistemi ise zambak soğanının pul yapraklarından (scale) yapılan çoğalmadır. Soğanların topraktan sökümünden sonra yapılan toplama, boylama işlemleri sırasında bir çok pul yaprak fiziki darbelerle ana soğandan kopabilir. Soğanlardan ayrılmış bu da pullar üretim amacıyla kullanılabilinirse de çok zaman zedelenmiş olabilirler.
Temelde pul yapraklarından yapılacak çoğalmada, materyal olarak sağlıklı bir soğanın ilk iki sıra pulu alınır. 18 cm ve daha yukarı çevre uzunluğu olan soğanlar bu amaç için seçilmelidir. Seçilen soğanlar düz, yuvarlak, çatalsız sağlıklı olmalıdır.
Soğanlardan ayrılan pul yapraklar 2 saat gölgede hava akımı olan bir yerde bekletildikten sonra % 2 lik Orthoci ile 15 dakika dezenfekte edilmelidir. Ekim yapılacak arazinin her tarafı eşit ve bol sulanması gerekir.
Toprak:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=104009&d=1253743193
Köklerin derinlere doğru gelişmesi, bol saçak yapması toprak tavında iken derinlemesine sürülmesi gereklidir. İki kez sürülmesi köklerin derinlere doğru gelişmesi, bol saçak yapması için çok faydalıdır. Birinci sürümde toprak 40–50 cm derinlikte işlenmelidir. Birinci sürümden sonra dekara 4- 5 ton yanmış Hayvan (Ahır) gübresi verilip, ikinci toprak işlemesi yapılır. Hayvan gübreleri bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini sağlar. Aynı zamanda toprağın yapısını tarıma uygun hale getirir. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenler. İçerisinde birçok besin elementleri bulundurmaktadır.
Hayvan gübresindeki organik madde ve besin maddeleri kaybını önlemek için, gübre tarlaya verilir verilmez pullukla toprak altına gömülmelidir. Hayvan gübresinin kullanılması ile toprakta su tutma kapasitesi artar. Toprağın su geçirgenliği iyileşir. Hayvan gübresi atılan topraklarda suyun toprak yüzeyinden akıp gitmesi ve buharlaşmasına engel olunur. Su toprak yüzeyinden akarken tarıma elverişli Toprakları da götüreceğinden toprağın tarlamızda kalmasını sağlar. Bu durum erozyonun son derece büyük zararlar verdiği ülkemiz toprakları için gerçekten çok önemlidir.- Hayvan gübresi toprağın kolay tava gelmesini sağlar ve işlenmesini kolaylaştırır.
Hayvan gübresi kullanılan ince yapılı ve kumlu topraklarda toprak parçacıklarının birbirine bağlanmasını sağlar. Ağır killi topraklarda ise toprağın gevşemesini ve toprak içeride boşlukları artırır. Her iki durumda da toprağı bitki gelişimi için daha iyi bir yapı kazandırır.- Hayvan gübresinin en önemli özelliklerinden biriside zengin mikro- organizma kaynağı olmasıdır. 1 gram sığır dışkısında 60 ila 137 milyar bakteri bulunmaktadır. Toprağa katılan Hayvan gübresi, topraktaki mikro- organizma sayısını ve etkinliğini artırır. Böylece bitkilerin gelişmesi için çok yararlı olan, topraktaki faaliyetleri artırır.- Hayvan gübresi yapısı nedeniyle toprağın havalanmasını uygun hale getirir. Yine Hayvan gübresi toprakta var olan ve bitkilerin kullanamadığı bazı besin maddelerini bitkiler için faydalı hale getirir.- Hayvan gübresi bitkilerin gelişmesi için lazım olan besin maddelerini, doğrudan toprağa sağlar.
Zambak Yetiştiriciliği yapılacak toprağın özelliğinin tam anlamı ile bilinmesi gerekir. Bu nedenle yetiştiricilik yapılacak arazinin toprak analizi yapılması gereklidir. Zambak Soğanı yetiştirilecek toprağın hafif kumlu olması arzu edilir. Tınlı, kumlu-tınlı karakter de fakat mutlaka su yönünden geçirgen ve havalanması yeterli topraklar Zambak yetiştiriciliği için uygundur. Ağır karakterli killi, tınlı-killi, su geçirgenliği zayıf havalanması zor olan topraklar yetiştiricilik için uygun olmayıp, zarar ve ziyanın fazla olmasına sebebiyet verir.
Toprakta bilinmesi gereken önemli unsurlardan biride toprak ph’sıdır. Toprak ph nın 6-7 arası olması gereklidir.
Yabancı otla mücadele:
Burada da toprak, kum ve Ahır gübrelerinden yapılma harçlar devreye girer. Zambak yetiştiriciliğinde, üretim sıraları üzerinde mevsimlik otlar ile çok yıllık ayrık otu sık görülmektedir. Yabancı otlar toprakta su ve besin maddelerini tüketerek, yaprak ve sapların gelişmelerine engel olmaktadır. Bu nedenle fazla derin olmamak koşulu ile otların temizlenmesi ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılması gereklidir.
Yabancı otlar yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçları olan suyu, ışığı ve besin maddelerini; üretimlerini yapmak istediğimiz kültür bitkilerinin zararlarına olacak şekilde kullanırlar. Yabancı otlar bundan dolayı ürün kayıplarına, Kalite düşmesine ve hasat zorluklarına neden olurlar.
Yabancı otlarla mücadelenin birçok değişik yolu olmakla birlikte uygulanan en etkili yöntemlerden birisi de çapa alet ve makineleri ile yapılan mücadele yöntemidir. Yabani otlar sıra bitkilerinin besin ve sularını çalarlar ve çeşitli bitki hastalıklarına sebebiyet veren mikroorganizmalara ve zararlı böceklere yataklık ederler; ayrıca, bazı bitkilerin hasadında rastlandığı gibi, makineler için de çeşitli sorunlar ortaya çıkarırlar.
Makineli bakım ve toprak işleme, yabani ot kontrolünde en önemli ve kullanılabildiği yerlerde en ekonomik yöntemdir. Otların kökleri sökülür, kapatılır veya kesilir. Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Buna karşı fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir.
Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden ya da gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişemez, hatta çürüyüp ölebilir. Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır. Salma sulamadan kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.
Zambak soğanı almıştım geçen aylarda. Yeni yeşermeye başladı. Ancak bu soğanın zambak soğanı olduğundan çok emin değilim. İnternetten araştırma yaptım ama açıklayıcı resimler bulamadım. Yaprak cinsi olarak clivia gibi olacak diye düşünmüştüm. Ama görüntü beni yanıttı. Siz bana yardımcı olur musunuz ?
berduray
08-03-2008, 09:34
Benim de 3 senedir açmayan zambağım var,en sonunda söküp atacağım galiba.
Sürekli çoğalıyorlar ama hiç açtığını görmedim.
Acaba çiçek açmayan 1 cins olabilir mi?
Ya da neden açmadı 3 senedir ?
Bilen biri var mı?
Benim de 3 senedir açmayan zambağım var,en sonunda söküp atacağım galiba.
Sürekli çoğalıyorlar ama hiç açtığını görmedim.
Acaba çiçek açmayan 1 cins olabilir mi?
Ya da neden açmadı 3 senedir ?
Bilen biri var mı?
sayın gatay iyi günler resmini göstermiş olduğunuz lilium çiçek açması için
bir kere çok zayıf aldığınızda soğan ufaktı herhalde bende lilium soğanı çok tahminin sizinki rengini bilmem ama tipi bu şekilde açacak31768
Sayın Dah-lia, dediğiniz gibi aldığımda soğan çok küçüktü.Hatta saşırdım zambak soğanı bu kadar küçük olur mu diye.Resim gerçekten çok güzel maşallah.Benimki de böyle açsa ne isterim :) Suladığım suya besin katıyorum ama çok birşey fark etmedi.Sizin öneriniz nedir ? Soğanı geliştirmek ve sağlıklı çiçekler için ne yapabilirim. Teşekkürler
Sayın Dah-lia, dediğiniz gibi aldığımda soğan çok küçüktü.Hatta saşırdım zambak soğanı bu kadar küçük olur mu diye.Resim gerçekten çok güzel maşallah.Benimki de böyle açsa ne isterim :) Suladığım suya besin katıyorum ama çok birşey fark etmedi.Sizin öneriniz nedir ? Soğanı geliştirmek ve sağlıklı çiçekler için ne yapabilirim. Teşekkürler
sayın gatay saksıda biraz zor ama bahçede olsa gelecek sene çok rahat şekilde açar.diktiğiniz toprak bol gübreli olmalı
Dah-lia son olarak soğanın büyüklüğü ne kadar olmalı. Sümbül soğanı kadar mı ? Yoksa lale soğanı kadar mı . Bir daha alırken yanılgıya düşmek istemiyorum.Benim aldığım soğan ceviz büyüklüğünde bile değildi.
Bende sonbaharda bahçeye zambak soganı ektim.Ama hiç bir faaliyet yok:(Sanırım çürüdü gitti.Bakalım belki çıkarlar.Geçende dayanamadım leopar gibi olan zambaklardan aldım.İnatçıyım tutturacağım:)
Dah-lia son olarak soğanın büyüklüğü ne kadar olmalı. Sümbül soğanı kadar mı ? Yoksa lale soğanı kadar mı . Bir daha alırken yanılgıya düşmek istemiyorum.Benim aldığım soğan ceviz büyüklüğünde bile değildi.
Sayın gatay,zambak soğanları öyle ne sümbüle benzer ne de lale soğanlarına çapı 5 cm kadar oluyor pul pul ayrılabiliyo parçaları sanki sarmısak dişi gibi oluyor.(biraz bozulmuş sarmısak gibi)
aşağıdaki resimdekinden işte.
http://img147.imageshack.us/img147/1812/lilybulbbl2.th.jpg (http://img147.imageshack.us/my.php?image=lilybulbbl2.jpg)
Sayın dal verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Benim aldığımda o şekilde pul puldu. Ama max çapı 2.5 cm'dir . Küçük kaldığı da buradan belli. Bir dahaki sefere büyüklüğüne özellikle dikkat edeceğim. Sayın Dal, zambak ekimi için eylül -ekimi beklemeye gerek var mı ? Mesajınızda yeni zambak soğanı aldığınızı belirtmişsiniz. Ben yeni alım için eylül-ekimi bekleyecektim. İnşallah bu sefer tutar ve sizi mutlu eder.
Zambağın türüne bağlı olarak boyut ve dikim zamanı değişiyor.Tiger lily diye adlanırılan lilium tigrinum ektim mesela geçenlerde marttan mayısın sonuna kadar ekilebiliyor.Ama ekimde ektigim soğan daha farklı bir türdü.Yani şuan satışta olupta ekilebilen zambak soğanları da var haberiniz olsun .
Buket Aknar
21-03-2008, 14:04
Şu anda Lilium soğanları dikilebilir.
Ben de bu arada başka bir soru sormak istiyorum. Yukarıdaki 6. mesajda fotoğrafı olan zambak türünden bende de vardı biz ona, çok güzel bir kokusu olduğu için "Mis zambağı" diyoruz. Geçen ekim ayında soğanını yerinden çıkarıp kış boyu karanlık ve kuru bir yerde sakladım. Geçenlerde dikmek için çıkardığımda soğanın pul pul ayrıldığını gördüm. Moralim o kadar bozuldu ki yine de yılmadım ve tüm pulları toprağa serpip üzerini toprakla örttüm. Ne olduğunu ve bundan sonra neler olacağını bilen var mı?
Aslında o pulların herbirtanesini çogaltmak için birer tohum gibi düşün.Normalde bence zambak soğanlarını yerinden çıkarmamak lazım.Çünkü dağılabiliyor.Senin için söyle bir durum olur.Toprakla örttüğün pullardan bazıları yeşerebilir.Ama daha bebek oldukları için çiçek veremezler.Yani siz istemeden çoğaltma yapabilirsiniz eğer yeşerirse.Zambak soğanları o pulların tam ortasından gövde atıp büyürler sizin soğan tamamen parçalandıysa dediğim gibi en azından pullar büyüdükten sonra zambaklarınız olur.
Buket Aknar
21-03-2008, 18:49
Bütün bu bilgilerden sonra ben; onları ektiğim saksıdan hiç çıkartmadan korumalıyım diye düşünüyorum. Eğer yeşerirlerse ne mutlu bana.
bengi_su
25-03-2008, 09:05
İki üç kökte bizde var bahçede duruyo sürekli hiç bide turuncu renkte olanı var bi farklı çeşit hiç soğanlarına bakmıyoruz öylece her yıl yeniden çıkıyor.
meltem81
01-04-2008, 15:38
bizimde bahçede bir zambak var hiç ellemedigimiz halde okadar çok çogaldı ki baş edemeyince birçogunu söküp attık beyaz renkli ve kokulu çok güzel açıyor ve felaket yayılıyor demek ki bunuda tutturmak önemli
Bim dede vardı bu hafta biliyorsunuzdur, saksıya diktim ama umarım çıkar.
Bim de soganini sattiklari beyaz zambaklar acaba cicekcilerde kesme cicek olarak satilan casablanca larla ayni mi?
Şu anda Lilium soğanları dikilebilir.
Ben de bu arada başka bir soru sormak istiyorum. Yukarıdaki 6. mesajda fotoğrafı olan zambak türünden bende de vardı biz ona, çok güzel bir kokusu olduğu için "Mis zambağı" diyoruz. Geçen ekim ayında soğanını yerinden çıkarıp kış boyu karanlık ve kuru bir yerde sakladım. Geçenlerde dikmek için çıkardığımda soğanın pul pul ayrıldığını gördüm. Moralim o kadar bozuldu ki yine de yılmadım ve tüm pulları toprağa serpip üzerini toprakla örttüm. Ne olduğunu ve bundan sonra neler olacağını bilen var mı?
Sevgili Buket Hanım , bahçenizdeki Mis Zambağın yaprak şekli 6 nolu mesajdaki
gibimi ?
İzmir , Söke . Milas civarında da Mis Zambak adıyla anılır . Bu çevrede doğal olarak yetişir . Söke Davutlar arası 8 km , Mayıs ayında yakın çevrede aramaya
çıkacağım , aynı zamanda spor olacak .
çiçeksever
15-04-2008, 11:25
Mis Zambağından sonbaharda 10 tane kadar diktim.Boyu yarım metre kadar oldu.Bakalım çiçekleri nasıl olacak?
Buket Aknar
24-04-2008, 21:38
Sevgili Oyaman, benim daha önce bahsettiğim zambak; 6. mesajdaki çiçeğin ta kendisidir.
Bu arada geçen yıl ben de uzman16 gibi bir çok liliyum soğanı alıp bahçeme dikmiştim. Yaz boyunca oldukça etkileyici çiçekler verdiler. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8485&catid=member&imageuser=12725
Çiçekleri geçince soğanlarını yerlerinden aldım. Bu yıl dikmek için çıkardığımda durumlarını pek beğenmesemde yine ayni yere diktim. Şu anda yeşermeye başladılar. Ancak bu yıl başka renk olanlarını da aldım. Onlar şu anda bayağı uzadılar ve tomurcuklanan da var. Yakında çiçeklerini buradan ekleyeceğim.
Daha önce pul pul ayrıldıklarını söylediğim mis zambaklarıma gelince. Ayrılan tüm pulları saksıya serpmiştim şu anda bir tanesi yeşerdi. Gerisini bekliyorum.
Bunların dışında bir de çizgili zambaklarım var ki onlar da şu anda tomurcuklandı. Çiçeklerini yakında açacaklar.http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8112&catid=member&imageuser=12725
Penelophe
24-04-2008, 23:32
Uzman16, 5er cm aralıklarla saksıya dikebilirsiniz, ben geçen yıl öyle yapmıştım, herhangi bir sorunla da karşılaşmadım. Aynı saksıda farklı renkleri hiç denemedim ama sorun olacağını sanmam, çünkü sonuçta soğanlı bitkiler bunlar, böyle birşey olacak olsa lalelerde de olurdu diye düşünüyorum ama yine de en güzeli deneyerek öğrenmek diye düşünüyorum.
Buket, lilyum soğanlarını üstündeki yeşil kısım tamamen kuruyuncaya kadar sulamak gerekiyor ki, kendisi için gerekli besini depo edebilsin soğan. Ben de geçen yıl çiçekler geçince sökmüştüm ama soğanların durumu çok vahimdi..
yani kışın sökmemekmi gerekiyor?
Penelophe
25-04-2008, 10:37
Hayır, bitkinin yeşil kısmı tamamen kuruyuncaya kadar sökmemek gerekiyor.
kış boyu dışarıda kalsa donarmı acaba?
Penelophe
25-04-2008, 16:22
Kayseri'de karasal iklim olduğunu göz önünde bulundurursanız bu olası bence.
Buket Aknar
25-04-2008, 20:42
Hayır donmaz ama sulanırsa erir. Bu arada bu söylediğim liliyum ve mis zambağı için geçerli. Yukarıdaki mesajda görülen kırmızı çizgili zambak hiçbir zaman yerinden çıkarılmaz. Yaz kış ayni yerde kalabilir.
ben sulamasamda yağmur ve kardan ıslanacak
Arkadaşlar, ben lillyum ve diğer zambakları ayrı ayrı köşelere topladım. Etrafına taşlar örerek geniş saksılar yaptım. Mesela 2mx2m veya 50cmx80cm gibi. bunların içine yeniden toprak doldurdum ve zambakları o şekilde diktim. Böyle olunca zeminden bayağı yüksek oluyor, kışın da zemin sularından fazla etkilenmiyor. Ne yaz ne kış soğanları hiç sökmüyorum, hem çoğalıyorlar hem de her sene açıyorlar. Size resim yüklemeye çalışırım.
Kokuları ise çok fazla, ev içinde olunca aşırı koku rahatsız edici oluyor.
Köylerde zambak çiçeklendikten sonra, çiçeğini kesip toprağa baş aşağı dikiyorlarmış. Bir sene sonra soğanını toplayıp, istedikleri yere dikiyorlarmış. Bunu uygulayan oldu mu?
(Çiçeği iyi kuruyunca olsa gerek)
Buket Aknar
26-04-2008, 17:09
Arkadaşlar lillium'larımdan bu yıl diktiklerim (sarı ve kırmızı) tomucuklandı. Ayrıca iri ve çizgili zambak (sanırım adı Hiperastrum) da tomurcuklandı. Buradan sizlerle paylaşmak istedim...
Sevgili Limon; bahsettiğin uygulamayı bu yıl çiçekleri geçince deneyeceğim bakalım ne olacak? Aslında geçen yıl hiperastrumlar'ın çiçekleri geçince, çiçek sapının üzerinde çiçeğin yapraklarının döküldüğü yerde içerisi siyah tohum gibi birşeylerle dolu kapsüller oluştuğunu görmüştüm ama soğanlı bitki olduğunu düşünerek anlam verememiştim.
Soğanlı bitkilerde tohum oluşturur.
Merhabalar.
Zambak soganları kabuksuz olduğu için kurutulmaması gerekir.Kış şartlarından etkilenmez.Yerinden sökülmeden durması gerekir.Sökmek gerektiğinde iki gün gölgede bırakılarak az nemli torf içinde saklanabilir.
Yetiştirme
1-Sogan pullarının kum içinde koparılma yerlerialtta ve üstü toprak seviyesinde olmak üzere dikilirse alt noktalardan soganlar oluşur.Bunlar büyütme tavalarına alınarak (Mantar ilaçlaması yapılarak)büyümeleri sağlanır.
2-Çiçeklenme devresinde saplardan alınan yaprak ve gövde (Pence) ler yine aynı ortama
yapraklar yarıya kadar dikilirse yaprak pence birleşimindeki gözlerde yeni soğanlar oluşmaya başlar.Bunlarda yine büyütme tavalarına alınarak büyümeleri sağlanır.Soganlaştırma sıcak ve nemli ortamlarda daha çabuk gercekleşir.Saygılar.
Buket Aknar
28-04-2008, 20:51
Bugün bana beyaz renkli bir lilliyum soğanı hediye ettiler. Şu anda dikersem geç kalmış olurmuyum?
Penelophe
29-04-2008, 00:09
Bugun ben de ektim lilyum, geç kalmoş sayılmazsın Buket, hemen ek bence.;)
tomurcuk054
29-04-2008, 00:56
benım zambaklarım açtı açacak bıraz geç deılmı sızce sanmıyorum da yınede umudunu kırmayım
Buket Aknar
29-04-2008, 15:41
Ben bugün yeni liliumlarımı dikiyorum. Zaten dikmezsem paketlerinde çimleniyorlar. Diğerleri de muhteşem çiçekler açtılar. Bu akşama fotoğraflarını eklemeye çalışacağım.
Buket Aknar
29-04-2008, 20:17
İşte zambak (Hiperastrum) larım...
Buket Aknar
29-04-2008, 20:54
Bunlar bahçede ve yerde, diğerleri saksılarda dikilmiş. Onlar daha çiçek açmadı ama yakındır.
tomurcuk054
29-04-2008, 21:50
buket hanım yukardakı 2 buyuk resımden 2. sinın adı nedir bizim bahçedede var bunlardan 8-10 tane kadar adını ögrenebilirmiyim
Buket Aknar
29-04-2008, 21:57
tomurcuk054 , eğer 36, mesajdaki 2. fotoğrafı soruyorsan onlar lillium. Tıpkı bunlara benzeyen mis zambakları da var. Onlar beyaz açarlar ve kokuludurlar. Bu fotoğrafta görülen lilliumlar kokulu değil.
Sevgili Buket, harka zambaklar yetiştirdin ellerine sağlık. Soğanlarına talibim:D
tomurcuk054
29-04-2008, 23:44
bizim bahçedekiler açınca harıka kokuyorlar.anneme sordum cennet zambagı dedı öle bi çeşitmi varya?
başka bi zambak çeşitide var yarın sökecem onları soğanlarını toplayacam sarımsı küçük çiçekleri oluyormuş açtılar ama ben dıkkat etmedım hatırlayamıyorum
onların adınıda bılmıyorum siz biliyormusunuz ?senede bir kere açarmış açıp söndüler şu anda çiçegi olsa atacam resmınıde yok çıçegi onlar çok bahçede 100 taneye yakın
çok güzeller sevgili buket benim zambaklarım henüz kafalarını toğraktan çıkardılar
Buket Aknar
30-04-2008, 20:30
bizim bahçedekiler açınca harıka kokuyorlar.anneme sordum cennet zambagı dedı öle bi çeşitmi varya?
başka bi zambak çeşitide var yarın sökecem onları soğanlarını toplayacam sarımsı küçük çiçekleri oluyormuş açtılar ama ben dıkkat etmedım hatırlayamıyorum
onların adınıda bılmıyorum siz biliyormusunuz ?senede bir kere açarmış açıp söndüler şu anda çiçegi olsa atacam resmınıde yok çıçegi onlar çok bahçede 100 taneye yakın
Sevgili tomurcuk054; Sanırım cennet zambağı dediğinizle bizim mis zambağı dediğimiz aynidir. Çünkü ikisi de kokuyor. Diğerini bilmiyorum.
Bu arada sitemizde türkçenin kullanımına çok dikkat ediyoruz. Gerek dilbilgisi kuralları gerek anlatım çok önemli diyoruz. Eminim gereken hassasiyeti sen de göstereceksin.
Buket Aknar
30-04-2008, 20:33
Sevgili Buket, harka zambaklar yetiştirdin ellerine sağlık. Soğanlarına talibim:D
Çiçekler geçince ve dikkatini çektiyse alttaki yayılıcı nimiluslar da bitince soğanlarını kontrol edeceğim. Genellikle soğanları çoğalırmış. Eğer çoğalırsa mutlaka senin için ayıracağım.
Sergüzen
30-04-2008, 21:12
Çiçekler geçince soğanı ayırabilirsiniz. Zambağın soğanı ayni sarımsak gibi. Diş diş ayırıp herbirinden yeni bir zambak üretebilirsiniz. Ben ayırma işini sonbaharda yaptım.
Resimdeki çiçekler amarillis değil mi? Amarillislerde soğanın yanında yeni genç yumrular oluşuyor.
Buket Aknar
30-04-2008, 21:19
Sevgili Sergüzen, bunların Hiperastrum olduğunu biliyorum. Geçen yıl Melike hanımdan öğrenmiştim.
Beyaz lillium soğanından aldım, paketin açıklamasında mayıs ayına kadar ekilebilecegi yazıyordu.Saksıya ekeceğim.Üstüne ne kadar toprak örtmeliyim.sulamasını nasıl yapmalıyım çürümesini istemem doğrusu.her beyaz lilium kokar değil mi?
Merhaba FIRUZAN hanım, soğan aldıysanız soğanın bir bucuk katı toprakla örtünüz, soğanlardan ayrılmış pul yapraksa, bunları önce cimlendirmeniz lazım.
Lilium candidum'un söküm zamanı haziran sonu yani çiçeğini döktükten yapraklar kuruduktan sonra(çoğaltmak istersen sökebilirsin çoğatmıycaksan sökmene gerek yok) ekim zamanı, Ağustos eylül ekim sonuna kadar ekebilirsin.
Sulamaya gelince lilium candidum, çok sularsan çürütürsün, aşırı su seven bitki değil bilhassa bitişinceye kadar hafif nemlendirmen yeterli.
Beyaz lilium candidum'sa kokar hemde çok güzel kokar odanızın güneş gören biryerinde olursa açtığı zaman odanız mis gibi kokar.
Soğan satıyoruz, fakat söküm zamanı haziran ayı olduğu için haziran ayında olabilir.
Nail Çimen ,şimdi ben doğru mu anladım uzman 16 ve ben mayısta ekmiş oluyoruz.
siz haziranda söküyorsunuz,siz büyütüyorsunuz çiçekleniyor sonra çoğaltıyorsunuz sonra bir daha mı ekiyorsunuz anlamadım
"soğanlardan ayrılmış pul yapraksa bunları önce cimlendirmeniz lazım"cümlesi formda okudum bunlar sarımsağa benziyorlar ya pul yaprak omu yani,onları ayırırsak mı çoğaltmış oluyoruz.o zaman küçük soğandan hemen gene çiçek verirmi ?çünkü nergis ,sümbül de yanlardan çıkan küçük soğancıkları ayırdın mı ilk yıl çiçek vermiyor öyle ise istemem şahsen.Sulamayı anladım soğan çürütmüyorum ben genelde soğanlı birkilerde çiçek açmama gibi sorunlarla karşılaşıyorum.Biraz fazla yazdım teşekkür ederim
FIRUZAN
Ne zaman ekerseniz ekin olur, Fakat esas ekim zamanı dediğim gibi ağustos sonu eylül aylarıdır. Yeşerme dönemi, yani topraktan çıkış zamanı ekim kasım aylarıdır.
Sarmusağa benziyorsa, o soğandır, o soğanlaların nasıl ki sarmusakta diş diş ayırıp ekilir, oda pul yapraktır. Yalnız soğan belli bir büyüklüğe gelmeden ayrılmaz.
Ben size şöyle anlatayım, küçük bir yavru soğan noğut büyüklüğündedir, bu büyüklükteki bir soğanı ekersen ancak ikinci yılı çiçek açar, çiçek açması soğanın iriliği ile ilgilidir.
Ceviz ile limon arasındaki büyüklükte olan soğan o yıl çiçek açar, çoğaltma aynı anladığınız gibi haziranda söküyoruz, iri soğanlardan diş alıp (pul yaprak)bunlardan çoğaltıyoruz, saksı da yetiştiriyorsanız üç veya dört yılda bir ayırmanız iyi olur.
Çiçek açmama gibi bir sorunla karşılaştığınızı belirtmişsiniz, çiçek açması dediğim gibi soğanın iriliğiyle ilgili yeterli iriliğe geldiğinde mutlaka açar. Bilmem yardımcı olabildim mi teşekkür eder saygılar sunarım...
Evet çok teşekkür ederim demekki benim aldığım nergis soğanları küçüktü ve o yüzden bazıları çiçek açmadı. hala toprakta duruyorlar.
Şunu çok sevdim kışın kokulu lilliyumlarım olucak haziranda sizinle irtibata geçecegim mutlaka teşekkür ederim
peki eylul ekim dikimlerinde kapalı balkondamı büyüteceğiz don olmaz gerçi balkonlarda ama İstanbul burası.Sanıyorum soğuk sevmez değilmi bu soğan
selam arkadaşlar
bende 1 hafta evvel bauhaustan beyaz lilium soğanı almıştım yaklaşık 1 cm civarı filizlenmiş poşetinde sanırım yarın annem kastamonuda köyümüzdeki bahçeye ekecek ama forumlarda şimdi okudum liliumun yaz soğanı kış soğanı olan türüdemi var?ve kışın donma durumu olurmu çiçeğimin?
tomurcuk054
03-05-2008, 01:08
benimkiler yaz kış bahçedeler hiç bişey olmuyor
Benim daha önce bahsettiğim "tiger lily" zambağım.Fazla büyümedi ama umarım çiçeğini görebilirim.
http://img262.imageshack.us/img262/401/resim459iz1.th.jpg (http://img262.imageshack.us/my.php?image=resim459iz1.jpg)
Beyaz zambak yani (lilium candidum) kış bitkisidir soğuklardan etkilenmez haziran başı gibi açar yaklaşık bir ay boyunca çiçeği durur.
Sayın gatay,zambak soğanları öyle ne sümbüle benzer ne de lale soğanlarına çapı 5 cm kadar oluyor pul pul ayrılabiliyo parçaları sanki sarmısak dişi gibi oluyor.(biraz bozulmuş sarmısak gibi)
aşağıdaki resimdekinden işte.
http://img147.imageshack.us/img147/1812/lilybulbbl2.th.jpg (http://img147.imageshack.us/my.php?image=lilybulbbl2.jpg)
Arkadaşlar beyaz zambak (lilium candidum) ekim zamanı ağustos sonu başlar, ekim ayına kadar ekersiniz daha sonra veya daha öncede ekilir, Fakat onun yeşerme dönemi ekim kasımda başlar, Küçük soğanlar çiçek açmaz onlar bir sonraki yıl gelişimleri iyi ise açarlar,lilium candidum aşırı suyu sevmez, fazla sulanırsa hastalanırlar gelişimleri iyi olmaz,veya cürürler, Çapı 5 cm olan soğanlar ağustos sonu gibi ekilirse haziran başında çiçek açarlar. Lilium candidum konusunda her konuda yardımcı olurum herkeze SELAMLAR SAYGILAR
Nail Bey Merhaba
Soğanları hazirandan sonra diyelim eylul başı gibi diktik nasıl bir ortamda olmalı kapalı balkon mu yoksa dışardamı o zamanlar fazla don olmaz sanırım değil mi ?Toprağı nasıl olmalı?
teşekkürler?
Tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki kışın soğuktan fazla etkilenmeyen bi soğan.Ama ortamı nemli ıslak olmayacak yoksa hemen eriyip gidiyor.Benim mis zambaklarım öyle oldu saksıdaydı dışarıda unuttum üstüne yağmur yağmış ama dreneolmayan su toprağı ıslak tuttuğundan içindeki soğan ermiş gitmişti.Oyüzden diktiğiniz zaman yaprakları çıkana kadar su vermemeniz.
Buket Aknar
04-05-2008, 10:16
Lillium'larımdan sarı renkli olanı çiçek açtı. Buradan sizlerle paylaşmak istedim. Diğerleri de sırada.
Sarılarda çok güzelmiş.bunlar da kokulu mu?yoksa bu zambakların sadece beyazımı kokulu oluyor?
Buket Aknar
04-05-2008, 11:03
Hayır maalesef sarıların hiç kokuları yok.
sayın buket aknar,
sanırım siz yaşadığınız yeri cennete çevirmişsiniz.çok güzel çiçekleriniz var.bir saksı çiçeğe bakamayıp kurutanlar var.siz maşallah zambak,frezya,lisianthus,vs,vs çiçekler birde yaşadığınız yerin iklimi göze alınırsa bahçeniz muhtemelen cennet gibidir.benim için koklarmısınız o güzel çiçekleri.
Bugün bana beyaz renkli bir lilliyum soğanı hediye ettiler. Şu anda dikersem geç kalmış olurmuyum?
İyi günler büket hanım haddime düşmeden cevaplayım, ekim için geç fakat bir an önçe toprağa girmesi iyi olur. Beyaz zambak (lilium candidum) yaprakları kuruduktan sonra sökülür, (haziran sonu gibi) serin ve gölge bir yerde bekletilir, ağustos sonundan itibaren ekim ayının sonuna kadar ekilir.
Nail Bey Merhaba
Soğanları hazirandan sonra diyelim eylul başı gibi diktik nasıl bir ortamda olmalı kapalı balkon mu yoksa dışardamı o zamanlar fazla don olmaz sanırım değil mi ?Toprağı nasıl olmalı?
teşekkürler?
Beyaz zambak (lilium candidum)kış bitkisidir, hiç birşey olmaz. Bizimkiler bütün kış tarlada duruyorlar. Toprağa gelince, bolça çürümüş hayvan gübresi ile 1/3 oranında toprak ile karıştırılır, sonra ekilir.
Buket Aknar
04-05-2008, 21:15
İyi günler büket hanım haddime düşmeden cevaplayım, ekim için geç fakat bir an önçe toprağa girmesi iyi olur. Beyaz zambak (lilium candidum) yaprakları kuruduktan sonra sökülür, (haziran sonu gibi) serin ve gölge bir yerde bekletilir, ağustos sonundan itibaren ekim ayının sonuna kadar ekilir.
Sayın Nail Çimen bana getirilen beyaz zambak ne yazık ki sizin avatarınızda görülenlerden değil. Benim ki beyaz bir lillium. Bu arada ben de onları diktim. Çünkü paketinde yeşermeye başlamışlardı. Ekmesem bozulup gidebilirler diye düşündüm.
dost.bahcivan
04-05-2008, 22:05
Köylerde zambak çiçeklendikten sonra, çiçeğini kesip toprağa baş aşağı dikiyorlarmış. Bir sene sonra soğanını toplayıp, istedikleri yere dikiyorlarmış. Bunu uygulayan oldu mu?
(Çiçeği iyi kuruyunca olsa gerek)
Sn. Limon Kesilen zambak çiçekleri vazoda bir müddet (3-4 gün)vazo bitkisi olarak kullanılır. Uç çiçekler açtıktan sonra (Beyaz zambakları biliyorsunuz, Glayör tarzında çiçek açar.) Saplarından bağlanıp karanlık bir köşede baş aşağı asılır. Bir müddet sonra (45 veya 60 gün) çiçek sapları üzerinde nohut büyüklüğünde zambak soğanlarının oluştuğunu göreceksiniz. İşte bu küçük soğanlar zambaklarınızın ana materyalidir. Asılı çiçek sapları kuruyuncaya kadar toplamayınız. Topladıktan sonra 15 gün hafif rutubetli Planya talaşı veya torfta saklayınız. Sonra bahçeye dikiniz. 2 nci yıl zambaklarınız çiçeklenecektir.
Buket Aknar
04-05-2008, 22:53
sayın buket aknar,
sanırım siz yaşadığınız yeri cennete çevirmişsiniz.çok güzel çiçekleriniz var.bir saksı çiçeğe bakamayıp kurutanlar var.siz maşallah zambak,frezya,lisianthus,vs,vs çiçekler birde yaşadığınız yerin iklimi göze alınırsa bahçeniz muhtemelen cennet gibidir.benim için koklarmısınız o güzel çiçekleri.
Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler.
arkadaşlar bilgisizliğimin kusuruna bakmayın ben daha çok orkideyle ilgili oldugumdan bu konuda yeterli bilgim yok. Size sorum şu; ben çiçekçilerde casablanca diye satılan çiçeği çok beğeniyorum ve evimde canlı olarak yetiştirmek istiyorum ama hiç bir bilgim yok. Yani bu çiçek bir zambak türümüdür acaba doğada nasıl yetişiyor, sapından anladıgım kadarı ile büyük bi çiçek sanki bi ağaç gibi ama tam emin değilim bana resimlerde yardımcı olabilecek arkadaşımız varsa çok sevinirim. ayrıca saksı halinde canlı bulursam almak isterim maliyeti nedir her konuda bilgi verirseniz çok minnettar kalırım. Teşekkürler.
hüsnüyusuf
22-05-2008, 21:38
Sn. Uzman 16, zambaklar, soğanların ekildiği yıl çiçekleniyor mu? Bu sene çiçek açmayacak diye düşünüyordum.Benim ektiğim zambak da sizinkiyle aynı boyda şu an.Çiçeklerini de görürüz inşallah.
Bunları kışın çıkartacakmıyız?
hayır lilium soğanları yaz kış toprağın altında durabilr soğuktan etkilenmez sadece 2 senede bir sonbaharda söküp patateslerini ayırıp çoğaltabilirsiniz
Kayseri soğuğuna dayanabilirlermi
Ankara ve Kayseri aynı iklimde olduğu için dayanabilirler bence.Tek sorun benim bahçenin toprağı gibi toprak türü yani suyu içinde barındıran toprak türlerinde yumrular eriyiveriyor.Ben uzun uğraşlar içinde birkaç çeşit zambak tutturmayı başarabildim.
Buket Aknar
23-05-2008, 13:17
Sevgili Uzman16 ve hüsnüyusuf; lillium'lar dikildiği yıl çiçek açabilirler. Ben geçen yıl yetiştirmiştim. Geçen yılkileri koruyup yeniden diktim ve bu yıl yenilerini de alıp diktim, yukarıda fotoğraflarını gördüğünüz sarı lillium'ları bu yıl alıp dikmiştim. Kırmızıları da çiçeklendi(fotoğraflarını eklemeyi unuttum) diğerlerini de bekliyorum. Geçen yıldan kalanlar kış uykusu için yerlerinden çıkarılıp korumadan sonra oldukça cılızlaştılar, yeşermelerini beklemiyordum fakat onlar da şu anda yeşermiş durumdalar.
Sevgili Uzman16 seninkilerin yakında çiçeklenmesi gerekiyor. Önce küçük kapsüller oluşacak ardından da kapsüller büyüyerek çiçekler ortaya çıkacak.
Buket hanım maşallah çiçekleriniz çok güzel, ancak sizin bulunduğunuz yerin iklim ve nem oranı çiçekler için en ideal bizler için aynı şeyler geçerli olmayabilir.
Ben resim çekemiyorum ekliyebilsem.Göreceksin ki Ankara gibi iç anadolunun o sert iklimine bile dayanabildiğini.Benim Stargazer lerim açtı.Ama resimleri yok:(
Merhaba arkadaşlar, bunlarda benim liliumlarım;
Merhaba Lillium,
Nisan ayında 2 tane Lillium aldım. Çok güzel çiçeklerini açtı, ****** zamanla çiçekler soldu. Şimdi Lilliumlara nasıl bir bakım uygulamalıyım? Saksıdalar, balkonda sabah güneşi alıyorlar havadar bir ortamdalar. Sık sulama yapmıyorum.
Selamlar ar_da
Çiçek yaprakları döküldükten sonra, çiçek sapını hefifçe sağa sola oynatarak çekip alınız.
üretim yapmak istiyorsanız, saptanda üretim yapabilirsiniz. Serin karanlık bir yerde hafif sipreyle nemlendirerek soğan oluşumunu sağlayabilirsiniz.
Soğanın kendisindende çoğaltabilirsin, çiçeğini döktükten sapı alındıktan sonra soğanı çıkarın, etrafından bir iki sıra pul alıp,kum toprak karışımı veya torf içerisinde çimlendire bilirsiniz. Çoğaltmayı düşünmüyorsanız 3-4 sene toprakta kalabilir, aynı yerdede çoğalabilir,ama daha yavaş.
Soğanları serin bir yerde bekletip ağustos sonundan başlayıp ekim ayına kadar ekebilirsiniz.
Lilium candidum'lar güneşten çok etkilenirler, alaca gölgeyi çok severler, daha iyi gelişirler.
(Not) bol su vermekten kaçınınız,
Buket Aknar
28-05-2008, 21:24
Merhaba arkadaşlar, bunlarda benim liliumlarım;
Çok güzeller, ellerinize sağlık.
Harun Parlak
28-05-2008, 21:38
Bende de iktanacik var biri yeni çiçek açtı.
Buket Aknar
28-05-2008, 21:46
Sizinkiler de çok güzel Tekin bey, ellerinize sağlık. Sanırım misler gibi kokuyorlar değil mi?
Harun Parlak
28-05-2008, 21:53
Evet çok güzel kokuyorlar hanımeli ve güllerin kokusu ile birlikde karışıyor yanlarından ayrılmak istemiyorum bahceye gidince.
Bazen bonsai çalışmalarımı yaparken saksıları onların yanına getirip orada çalışıyorum.
Teşekkür ederim buket hanım.
Sizlere yetişmeye çalışıyoruz.
Sayın Lilium....Ve Buket Aknar...Sizin Liliumlara bayıldım!!!!!
Teşekkür ederim sayın erbek, sizinkiler de çok güzel.
Arkadaşlar bu lilium casablanca diye çiçekcilerde satılan çiçekle aynı çiçek mi? tek bir çiçeği tüm odayı kokutmuştu acaba buda mı öyle? eğer casablanca ile aynı ise bana soğanını temin edebilecek arkadaş varsa özelden irtibata geçerse çok sevinirim. Çok aradım internette ama bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler.
Sayın lilium merhaba,
Daha önce bir tane lilyum soğanım olduğunu söylemiştim.Ekiminin ağustos-ekim ayı demiştiniz.Ben de serin yer nerde saklıyacağımı bilemediğim için saksıya toprakla örtülü bir şekilde muhafaza ettim.Tabii kendileri uç verdi ben de azar azar su vermeye başladım şu an resimdeki kadar 20 cm civarında sizce çiçek açar mı? balkonum yarı gölgeve ışıklı.Bu arada gerçekten suyu az az veriyorum iyi bir şey mi?Teşekkürler
Buket Aknar
16-06-2008, 16:38
Arkadaşlar; lillium'larımdan sabırsızlıkla beklediğim diğeri de çiçek açmaya başladı. Son olarak hediye gelenler var ki burada bahsetmiştim ve biraz geç te olsa dikmiştim. Onları bekliyorum ama onlardan pek ümidim yok çünkü çok yavaş gelişiyorlar.
.
Sayın lilium merhaba,
Daha önce bir tane lilyum soğanım olduğunu söylemiştim.Ekiminin ağustos-ekim ayı demiştiniz.Ben de serin yer nerde saklıyacağımı bilemediğim için saksıya toprakla örtülü bir şekilde muhafaza ettim.Tabii kendileri uç verdi ben de azar azar su vermeye başladım şu an resimdeki kadar 20 cm civarında sizce çiçek açar mı? balkonum yarı gölgeve ışıklı.Bu arada gerçekten suyu az az veriyorum iyi bir şey mi?Teşekkürler
Sayın fıruzan hanım;
Ben liliumların ekim zamanını, ve söküm zamanını, serin bir yerde bekletilmesi gerektiğini söyledim,sizler bekletirsiniz veya bekletmezsiniz,hemen ekseniz de olur,serin bir yerde bekletirseniz daha iyi olur dedim. Bitkilerinde dinlenme dönemi vardır.
Serin bir yer çekyat altı olabilir, güneş ışığından aydınlıktan uzak olsun, bir karton kutuda üzerine bir bez atın, çekyat altı ne bileyim ona benzer ışığı görmiyen bir yer olsun yeter.
Göndermiş olduğunuz fotoğrafı gördüm küçük bir soğandan daha fazlasını beklemeyin, hatta çok bile olmuş, gördüğüm kadarıyla tomurcuları var açacak , ama biraz daha ışığa ihtiyacı var. Boyu uzar daha, suyu az az vermekle iyi yapıyorsun, fazla su soğanı çürütür.
Küçük soğanlar ilk yıl çiçek açmazlar liliumların kandil sayıları soğanların iriliği ile ilgilidir,soğan ne kadar iri ise kandil sayıları o kadar artar.
çiçeksever
18-06-2008, 11:36
Bu zambakları kışa girerken dikmiştim.Bahçem küçük ve çeşit çok olduğundan duvar dibi bunlara kaldı.2 gün önce 2 tanesi açtı.Diğer 5 tanesi böyle küçük kaldı.
Marketten aldığım lilyum soğanı yaklasık 20 cm boy verdi ucundada çiçek tomurcukları var fakat sizinkiler daha boylu ve güçlü benimki alt yapraklarını döküyor ve cok narin nedeni ne olabilir...Yoksa aldıgım soğanmı hastaydı?...
Lilium soğanlarını bir kolinin içine koydum ve dolabın içine yerleştirdim. Benim merak ettiğim ağustosun sonunda dikilene kadar o soğanlar bozulmaz mı? Yani ara sıra nemlendirmek felan gerekir mi susuz o kadar süre nasıl yaşar?
Lilium soğanlarını bir kolinin içine koydum ve dolabın içine yerleştirdim. Benim merak ettiğim ağustosun sonunda dikilene kadar o soğanlar bozulmaz mı? Yani ara sıra nemlendirmek felan gerekir mi susuz o kadar süre nasıl yaşar?
Hayır hiçbir şey olmaz, kesinlikle nemlendirmeyin, serin bir yerde bekletiniz, en idaali serin karanlık bodrum katlar, illaki de serin bir yeriniz yoksa toprağa ekiniz.
teşekkürler lilium soğanlarım geldi.
Sayın Lilium bu soğanlar suyu sevmiyor ama kışın yağan yağmur ve kardan etkilenmiyorlarmı?
Sayın Lilium bu soğanlar suyu sevmiyor ama kışın yağan yağmur ve kardan etkilenmiyorlarmı?
Sayın nuzel hanım;
Benim söylediklerim yanlış anlaşılıyor galiba, ben çok suyu sevmiyor dedim, her bitkinin suya ihtiyacı vardır,çok suyu sevmiyor derken, hergün veya gün aşırı bol bol sulamayı kastediyorum.
Bahçenizde yağan yağmur, kar suları birikiyorsa oda soğanı çürütebilir,süzülüp gidiyorsa hiçbir zararı olmaz, yeterki göllenen biriken su olmasın.
lilium kış bitkisidir, kardan korkmaz
Ama su birikiyorsa birde don yaparsa tabi ki etkilenirler.
ben ev içerisinde saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum ve kaloriferli daire oldugundan kışlarıda çok sıcak olacagından acaba bitki soğuk istiyorsa bu durumda ne yapmak gerekir veya sıcak soğuk farketmez oda sıcaklıgında yetişir mi? Ev içinde yetiştirmek içinde ağustos sonunu beklememiz gerekir mi hemen diksek bir mahsuru olur mu?
ben ev içerisinde saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum ve kaloriferli daire oldugundan kışlarıda çok sıcak olacagından acaba bitki soğuk istiyorsa bu durumda ne yapmak gerekir veya sıcak soğuk farketmez oda sıcaklıgında yetişir mi? Ev içinde yetiştirmek içinde ağustos sonunu beklememiz gerekir mi hemen diksek bir mahsuru olur mu?
Bitki çok soğuklarda gelişmesini durdurur,en iyi gelişme dönemleri kışa girerken sonbahar, yaza çıkarken ilkbahar.
saksıda yetiştirecekseniz ekmenizde bir mahsur yok, yinede biraz bekleyin temmuz sonu gelsin.
Oda sıcaklığında tabi ki yetişir.
Benim kaplan zambakları(tiger lily) çok çok çok çok güzel bir şekilde açtı hayran kaldım.En kısa zamanda resimlerini de ekleyeceğim galeriye.Ama geçende dikkatimi çeken küçük yumrular halinde siyah renkte şeyler çıkmış gövdenin üzerinde sayın lalezar'ın soğanlı bitkiler bölümünde yazdığı soğancıklar mıdır o küçük parçalar onlardan nasıl çoğaltma yapabiliriz?Tam açıklayarak yazmak isteyen varmıdır?Merak ettim ve çoğaltmak istiyorum bu güzellikleri.
Sayın dal lelezarın eklediği resimler benim size gönderdiğim lilium candidum'un aynısı.
Sonuçta zambakların öyle çoğalma yeteneği olduğuna göre bu zambak türüde öyledir diye düşündüm zaten o resimdeki gibi parçacıklar var.
Fotoyu görseydim bir şey söyliyebilirdim.
Sayın lilium ben bana yolladığınız 30 lilium soğanını yolladığınız şekilde karton kutunun içinde buzdolabının sebzelik kısmında saklıyorum. Acaba yanlış mı yapıyorum??? yoksa çıkarıp yatak altında filan mı saklasam?? bilemedim şimdi!!!
Sayın lilium ben bana yolladığınız 30 lilium soğanını yolladığınız şekilde karton kutunun içinde buzdolabının sebzelik kısmında saklıyorum. Acaba yanlış mı yapıyorum??? yoksa çıkarıp yatak altında filan mı saklasam?? bilemedim şimdi!!!
Satış bölümü Beyaz zambak (liliumcandidum)sayfa 160 bakınız.
Sevgili arkadaşlar, dün arkadaşımız Lilium'u ziyaret ettim. Bizle çok ilgilendiler, çok teşekkür ederim. Bizleri, bahçesine götürdüler. Çok güzel, zeytin, ceviz ağaçları var. Aşağı kısımdaki erik ve şeftali ağaçlarını görmeliydiniz. Üzerleri meyve dolu. Eşim şeftaliyi tutamadığı için, ben soydum o yedi. Ben mi hiç bakmadım kabuklu kabuklu yedim. Çok da güzeldi.
Lilyum hakkında epeyce bilgi aldım, büyük ihracat yapıyorlar (maşallah). Kendim de 35 tane kadar lilium aldım, saksıda yetiştirmeyi plânlıyorum.
Sayın lilium, size tekrar teşekkür etmek isterim.
mehmetserif
13-07-2008, 13:34
Benimde 2 ay önce ektiğim zambak büyüdü ve dün çiçek açtı bir taneside yolda. Ancak benim bilmek istediğim bu çiçeğin ömrü ne kadar ve çiçek öldükten sonra ne yapmam gerekiyor? Sanırım kesmem gerekiyor çiçeği ancak daha sonra yazılanlara göre soğanı ayırmak gerekiyormuş fakat üstünde 30 cm civarında gövde var, o gövde ilemi ayırmam gerekiyor yoksa o gövdeyide mi kesmek zorundayım?
Sayın mehmet serif, sorularınız için, soğanlı yumrulu bitkiler başlığına bakmak istez misiniz?
Bahçede Yaseminin dibinden kendi kendine çıkan, açınca güzel bir şey çıkacağını tahmin ettiğim bitkinin Lilium olduğunu söyledi arkadaşlarım. (Bu itkinin adı nedir başlığında)
Gerçekten şahane açtı. Kokulu mu diye koklayacaktım unuttum, birazdan bakacağım. Buket Hanım'ın Liliuu ile aynısı galiba. Bahçemin hediyesine çok sevindim :)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=19458&c=608
hüsnüyusuf
24-07-2008, 12:01
Bahçede Yaseminin dibinden kendi kendine çıkan, açınca güzel bir şey çıkacağını tahmin ettiğim bitkinin Lilium olduğunu söyledi arkadaşlarım. (Bu itkinin adı nedir başlığında)
Gerçekten şahane açtı. Kokulu mu diye koklayacaktım unuttum, birazdan bakacağım. Buket Hanım'ın Liliuu ile aynısı galiba. Bahçemin hediyesine çok sevindim :)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=19458&c=608
Sn. Limon, zambağınız gerçekten çok güzel görünüyor.Cinsi zannedersem Oriental Stargazer Benim de şu an tomurcukta olan zambağımın da sizinki gibi açması gerekiyor.İnşallah rengi paketindeki renkle aynıdır.Bazen sürprizler olabiliyor malum. Bol çiçekli günler..
Teşekkür ederim. Bugün kokladım çiçeği hafif bir kokusu var. Ama benim pek sevmediğim bir koku.
hüsnüyusuf
26-07-2008, 11:34
Dört aydır sabırsızlanarak beklediğim zambağım sonunda açtı.
43856
43857
Maşallah. Çok güzel. :) Bol da tımurcuğu var.
Benim çiçekler soldu bile. Ömrü pek kısaymış.
Lalezar78
28-07-2008, 23:22
Sn Hüsnüyusuf bu linkteki benim mesajlarıma bakarmısınız? Zambağınızın çiçekleri geçtikten sonra sapında soğan üretmeyi denermisiniz? Benim ki beyaz zambaktı ama merak ettim renkli olanlarda aynı oluyormu diye. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191&page=30
hüsnüyusuf
29-07-2008, 16:18
Maşallah. Çok güzel. :) Bol da tımurcuğu var.
Benim çiçekler soldu bile. Ömrü pek kısaymış.
Sn. Limon, zambağın şu an ikinci çiçeği de açmış vaziyette.İlk çiçeği ilk günkü renginde değil ama yine de ikisi birlikte çok güzel gözüküyor.Kokusuna gelince hoş bir kokusu var ama biraz ağır bir koku. Bu çiçek bu sene balkonun en güzel renklerinden diyebilirim.
hüsnüyusuf
29-07-2008, 16:21
Sn Hüsnüyusuf bu linkteki benim mesajlarıma bakarmısınız? Zambağınızın çiçekleri geçtikten sonra sapında soğan üretmeyi denermisiniz? Benim ki beyaz zambaktı ama merak ettim renkli olanlarda aynı oluyormu diye. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191&page=30
Bunu denemek isterim fakat bu türde aynı işlemin uygulanabileceğini pek zannetmiyorum.
Bu zambaktan benimde çok güzel açtı, son çiçeği önceki gün döküldü.
Bende tohum alabilmek ümidiyle, turuncu polenlerini parmağımla ortasındaki uzantıya dokundurdum, ama bilmiyorum başarılı olurmuyum:confused:
Arkadaşlar gönderdiğim lilium soğanlarından dökülen pullardan yavru soğan yapan oldu mu?
Birde ekim yerlerinizi hazırladınız mı?
Yeri hazır olan en az 15cm arayla ekebilir. Ekim zamanı gelmiştir. Saksıya ekicek olanlarda saksı büyüklüğüne göre en az 10 cm arayla ve soğan boyunun 1- 1.5 katı toprakla örtebilirler.
Bilhassa soğanlarınızı saksıya ekenlen, üçte bir kum üçte bir yanmış çiftlik gübresi üçte bir toprak şeklinde ekerseniz daha iyi olur.
Saygılarımla
lilium
Ekim yeri hazır sn lilium, yarın hemen ekerim.Ayın 15 ini bekliyordum ben. 50 cm çapında 2 saksı hazırlamıştım, 15 soğan için yeterlimidir sizce?
Dökülen pul yok ne yazık ki. Gayet sağlıklı duruyorlar. Tarıfiniz üzre yarın ekeceğim.Sağolun bilgilendirdiğiniz için.
Ekim yeri hazır sn lilium, yarın hemen ekerim.Ayın 15 ini bekliyordum ben. 50 cm çapında 2 saksı hazırlamıştım, 15 soğan için yeterlimidir sizce?
Dökülen pul yok ne yazık ki. Gayet sağlıklı duruyorlar. Tarıfiniz üzre yarın ekeceğim.Sağolun bilgilendirdiğiniz için.
Yeterlidir sevgili cemo ;
Dediğim şekilde ekiniz, bir su veriniz, ondan sonra çıkmasını bekleyiniz, saksı çok kurursa yani soğan kök bölümü kurursa hafif nemlendirin, nemli ise su vermeyin. çıkmasını bekleyin.
Sevgili lilium, ekim işlemini yaptım. Sağolun bilgilendirdiğiniz için. Ne kadar sürede çıkıyorlar acaba? Üzerine tarih attım, artık bekleceğiz bakalım. Gölge bi köşeye aldım, güneşe ne zaman çıkarmam gerekiyor acaba? Teşekkür ederim
Belirli bir tahri veremem hava şartları bölge farklılığı değişkenlik gösterebilir, soğan uygun bulduğu şartlarda çok çabuk gelişim gösterir.
Hafif gölgelik yeri daha çok sever, çok sıcağı pek sevmez.
(Arkadaşlar çıkmadı diye sakın fazla sulamayın)
Hiç sulamamak çok sulamaktan iyidir.
Sayın Buket Aknar
Lilium candidum yetiştiriciliğinin çok iyi gelir getirdiği söyleniyor. Tarımı nasıl yapılmakta ve bu soığanların alımını kimler yapıyor. Bilginiz var mı? Çok iyi kar ettim demek için minimum ne kadar alan lazım?bilgilendirirseniz çok sevinirim. saygılar
Sayın Lilium
Lilium candidum yetiştiriciliği ve satışı hakkında bilginiz var mı? bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim. Ne kadar yetiştirirsek o kadar satılır mı? yani pazar sorunu var mı? teşekkürler
Emel Yılmaz
12-08-2008, 13:10
Sevgili LİLİUM, lilium soğanları şimdi elime geçti. Çok çok teşekkür ederim. Ben bunları saksıya dikeceğim. Seradan dün karışık toprak almıştım. İçinde çam gübresi, hayvan gübresi falan var olurmu acaba.:D
Sevgili LİLİUM, lilium soğanları şimdi elime geçti. Çok çok teşekkür ederim. Ben bunları saksıya dikeceğim. Seradan dün karışık toprak almıştım. İçinde çam gübresi, hayvan gübresi falan var olurmu acaba.:D
Sayın emel yılmaz;
Almış olduğunuz gübreye 3/1 kum ilave ederseniz iyi olur. Ve soğan boyunun 1 - 1.5 katı toprakla örtünüz.
Sayın Lilium
Lilium candidum yetiştiriciliği ve satışı hakkında bilginiz var mı? bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim. Ne kadar yetiştirirsek o kadar satılır mı? yani pazar sorunu var mı? teşekkürler
Sayın calatlı buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=252266&postcount=108)bakabilirsin.
Pazar sorunumuz yok.
Arkadaşlar şöyle bir yazılan mesajları gezdim de, bir iki yanlış bilgilendirmeye gözüm çarptı.
lilyum soğanlarını üstündeki yeşil kısım tamamen kuruyuncaya kadar sulamak gerekiyor ki, kendisi için gerekli besini depo edebilsin soğan. Ben de geçen yıl çiçekler geçince sökmüştüm ama soğanların durumu çok vahimdi
Yanlış bilgi
lillium'lar dikildiği yıl çiçek açabilirler.
Soğanın iriliği, ceviz limon arası bir büyüklükte ise çiçek açar. (İlk yılı değil demek ki,) Daha küçüğü çiçek açmaz.
Arkadaşlardan çok özür diliyorum, ama diğer arkadaşlarıda doğru bilgilendirmemiz lazım.
Adalet Yağcı
01-09-2008, 17:24
Sevgili Lilium;
Turuncu renk açan lilyumlarımı dün topraktan çıkardım, nedeni ise, tek kök diktiğim lilyumum bir yığın dal vermiş ve her dal çiçeklendiği için çiçeklerin zayıf kalmış olması idi.
Dün topraktan çıkardığımda şaşırıp kaldım, sap köklerinde bir sürü soğan benzeri şeyler vardı.
Bunları aynı yere tekrar dikmelimiyim yoksa başka bir yerde bekletmelimiyim.
Yani bu soğanlar bir yerde bekletilerekmi olgunlaşacaklar.
Cevabınız için teşekkürler.
Sevgili Lilium;
Turuncu renk açan lilyumlarımı dün topraktan çıkardım, nedeni ise, tek kök diktiğim lilyumum bir yığın dal vermiş ve her dal çiçeklendiği için çiçeklerin zayıf kalmış olması idi.
Dün topraktan çıkardığımda şaşırıp kaldım, sap köklerinde bir sürü soğan benzeri şeyler vardı.
Bunları aynı yere tekrar dikmelimiyim yoksa başka bir yerde bekletmelimiyim.
Yani bu soğanlar bir yerde bekletilerekmi olgunlaşacaklar.
Cevabınız için teşekkürler.
Sayın adelet hanım;
Ne güzel bazılarının yapamadığını sizler belki bilmedende olsa yapmışsınız, bir çok soğanınız olmuş, deseniz ya bana rakip çıkıyor, şaka şaka sakın alınmayın.
Sökmekte biraz geç kalmışsınız ama yinede geç sayılmaz, yalnız ana soğanları göremedim, fotoğraftakiler yavru soğan.
Soğanlarınızı ayrı ayrı tek tek 15 veya 20 cm arayla köklerini 1cm den keserek ekebilirsiniz. Daha güzel çiçekleriniz olması için bu soğanları 2 veya 3 yılda bir söküp ayırmalısınız.
Sökümde geç kaldığınız için fazla bekletmeye gerek yok. Bekletilerek olgunlaşmaz, bekletmemizdeki neden bitkinin de bir dinlenme ihtiyaçı var ve ekim için uygun olan ağustos sonunda toprağa ekeriz.
Adalet Yağcı
01-09-2008, 18:35
Çok teşekkürler Lilium;
Ana soğanları büyükçe bir saksıya dikmiştim, bunlarıda neyapacağımı bilemedim.
Yarın onları dediğiniz gibi bahçeme dikerim, dilerim bana çok güzel çiçekler verirler, aslında yeri gelmişken ben Lilyumları çok seviyorum, elinde Pembe Lilyum soğanları olan varsa benim turuncularla değişebiliriz, tabi yavrularla.
Sevgiler...
Siz onlara yinede yavru soğan demeyin onlar artık bayağı yavruluktan çıkmışlar, içlerinde çiçek açaçak olanlar var. :)
Mahmut Leventoğlu
02-09-2008, 09:41
Sevgili dostlar Datça Gebekum bölgesinde Doğa koruma alanında ve plajlarda kendiliğinden çıkan (Oradaki insanların kum zambağı dediği) zambakların fotografları aşağıdadır.Bu türün adını belirtirseniz çok sevinirim.
Sabahları muhteşem bir koku veriyorlar bütün plaj zambak kokusu ile kaplanıyor.
Çok güzeller .
Bu güzelin adı Pancratium maritimum
Sevgili arkadaşlar bu yıl ektiğim lilium candidumlar yeşermeye başladılar, sizlerden hiç haber alamadım, bitişmeleri lazım artık.
En çok sevdiğim dönem, bitişirken.
Ne kadar güzel benimkilerde hiç hareket yok nerde yanlış yaptım diye düşünüyordum.
Yanlış yaptım endişesine kapılmayın, bende binlerce olmasına rahmen daha birkaç tane kendini gösterdi.
Sayın Lilium bu yeni çıkan zambaklar e zaman açacak?
Sayın Lilium bu yeni çıkan zambaklar e zaman açacak?
Sayın nuzel;
mayıs sonu haziran başı gibi açarlar.
Emel Yılmaz
06-09-2008, 18:13
Sevgili lilium benimkilerin herhalde yeşermesine daha var. Çünkü lilium soğanları herhalde en son benim elime ulaştı. Ayın 12 si idi. daha çabuk yeşermeleri içğin birşey yapmama gerek varmı. Şu anda gayet gölge yerdeler
Sevgili emel hanım;
Bir şey yapmanıza gerek yok, bazıları biraz daha önce toprağa adapte olup yeşeriyor benimkilerinde çoğu daha yeşermedi.
çok kurutmayın ara sıra hafif hafif nemlendirin toprağı yeterlidir.
Sayın lilium ben kurumuş çiftlik gübresini gidip almaya üşendiğimden bahçemizdeki güvercin gübresini kullandım ama bu gübre çok kuvvetli yakar dedi bikaç arkadaş acaba yanlışlık mı yaptım söküp tekrar mı diksem ? İkinci olarak kum koymayıda unuttum saksının üst kısmına kum eklesem bi faydası olur mu? ( son söylediğim banada biraz saçma geldi :) )
Günaydınnnnn,
10 adet soğanı almıştım 4 tanesi filiz verdi diğerlerini sabırsızlıkla bekliyorum.İşten yazdığım için diğer mesajları okuyamıyorum.
Sayın lilium bundan sonra nasıl davranmalıyım kısaca yazarmısınız zahmet olmazsa teşşekürler.
47095
Galiba yaptığım işlem işe yaradı :)Yeni tohumlarım oluşacak :pve arkadaşlarımada dağıtabileceğim;)
bu kadar çabuk mu tomurcuk veriyor? Ben haziran gibi açmasını bekliyordum
Onlar tomurcuk değil, tohum oluşumu.
Çiçekteyken iki tanesinin, turuncu polenlerini ortasındaki uzantıya dokundurmuştum, işe yaradı onlar biraz daha şişkin.
benımde 5 tanesinden sadece 1 inde bitişme var;) onda da tek soğandan 2 tane bitişmiş en büyük soğandı ondan galiba diğerleride bitişsin bende fotograf ekliyeceğim iyi günler.
Adalet Yağcı
16-09-2008, 21:41
benımde 5 tanesinden sadece 1 inde bitişme var;) onda da tek soğandan 2 tane bitişmiş
Merhaba Korhan;
Bu "bitişme" dediğiniz şey nasıl birşey, çimlenmemi yoksa başka bir şeydenmi bahsediyorsunuz.
Ben de 1 Eylülde soğanlarımı ektim henüz hareket yok.
Günaydın çok mutluyum 10 adet soğan dikmiştim, 7 .sinde dün çıktı çok güzeller.
Benim zambak soğanlarında hala bir kıpırtı yok.
Bitişme dediğim cemo arkadaşımızın fotoğraflarında gördüğümüz gibi topraktan ilk yaprakların çıkması oluyor. Bende bu terimi daha önce kullanıldıgı için kullandım :) çiçeklerimizin açacağı günü şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgili arkadaşlar bilgisayarım bozulduğu için uzun zamandır siteye giremiyordum.
Görüyorum ki, soğanları bitişen arkadaşlar çok mutlu, ben sizlerden daha mutlu oluyorum sevinçlerinizi gördükçe.
Sayın neco'nun fotoğraflarını gördüm çok güzeller keyifleri iyi, diğer arkadaşlarda fotoğraf koyarlarsa takip edebilir, söylemem gereken birşey olursa yardımcı olabilmem açısından.
Sevgili korhan;
güverçin gübresi soğanları yakar inşallah çok koymamışsındır, kum koymasanızda olur, koyarsanız daha iyi olur.
üstten koymanın çok bir faydası olmaz, kumda kök çalışması daha iyi olduğu için tavsiye ediyoruz.
Buda benim bu yıl saksıya ektiğim lilium'um
Sulamasını kaç günde bir yapıyorsunuz? birde benimki suanda balkonda gölge biryerde, acaba içeriye mi alsam çünkü nevşehir bayagı serinlemeye basladı. Veya kış boyunca balkonda kalsa bu yeni çıkan yaprakları donar mı acaba? Son sorumsa acaba yapraklar çıkmayınca güneşe ihtiyacı olur mu gölgeden, daha güneş alan bir yere koysam daha iyi gelir mi? Biraz fazlaca soru sordum kusuruma bakmayın yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sayın korhan;
Sulamayı normal bir şekilde yapınız , çok kurutmayın çokta sulamayın.
Lilium candidum kış bitkisidir hiçbirşey olmaz, bizimkiler bütün kış tarlada duruyor.
Gölgedede olsa güneştede olsa bitişir merek etmeyin, hafif güneş alan yani hafif gölgeli yeri daha çok sever.
yeterki çok su verip soğanı çürütmeyin.
Adalet Yağcı
22-09-2008, 07:41
Sevgili Lilium, 1 eylülde toprağa diktiğim turuncu liliumlarımda hâlâ tık yok normalmi bu.
47950
47951
47952
47953
Sayın Lilium,
Sizden aldığım soğanları öneriniz üzerine Sapancada Ağustos ayında toprağa diktim. Bu hafta sonu gittiğimde soğanların filiz verip toprak üstüne çıktıklarını gördüm. Bu normal bir durum değil sanırım bu durumda ne yapmalıyım ? Size bir kaç resim gönderiyorum.
Sayın Lilium,
Sizden aldığım soğanları öneriniz üzerine Sapancada Ağustos ayında toprağa diktim. Bu hafta sonu gittiğimde soğanların filiz verip toprak üstüne çıktıklarını gördüm. Önce normal değil diye düşünmüştüm burayı okuyunca normal olduğunu anladım. Sapancada kışlar sert sıkıntı olurmu. Sanırım Nisan ayı gibi çiçeklenecekler. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8717&page=8) bir kaç resim eklemiştim.
MerhabaLar. Geçen Sene yakLaşık 1500 kadar Zambak anacını çimledim Şimdi Tahminen elimde 100,000 Kadar Zambak soğanı olacak eğer isterseniz yardımcı olmak adına size foto yayınlayabilirim **** bildiğim kadarıyla sorularınıza cvp verebilirim.
benim lilium larım saksıda sorun olurmu bahçe imkanım yok çünkü birde saksıda çiçek açarmı birde evin içinde bakabilrmiyim yoksa balkon dahamı uygun olur ?Saygılarımla.
Sayın Jacques;
Biz daha yeni bu işle uğraşmaya başladıgımızdan her türlü bilgiye sizin gibi arkadaslarındda yardımıyla ihtiyacımız var. Paylaşımlarınızla bize yardımcı olursanız mutlu oluruz teşekkürler. Fotoğraf eklerseniz güzel olur. İyi günler.
benim lilium larım saksıda sorun olurmu bahçe imkanım yok çünkü birde saksıda çiçek açarmı birde evin içinde bakabilrmiyim yoksa balkon dahamı uygun olur ?Saygılarımla.
Aliş bey Ben saksıda yetişricilik yapmıyorum ama tahminimce olur. Zambak gölge ve serin yerleri sever benimkiler ağaçların altında keyfine diyecek yok bi kısımda gölge olmayan bir yerde onlarda sarımsı gibi pek keyfi yok. Saksı hakkında pek Fikrim yok açıkcası yanlış bilqi vermekte istemem. Balkonunuz Gölgeyse Balkona koyunuz.
Sayın Jacques;
Biz daha yeni bu işle uğraşmaya başladıgımızdan her türlü bilgiye sizin gibi arkadaslarındda yardımıyla ihtiyacımız var. Paylaşımlarınızla bize yardımcı olursanız mutlu oluruz teşekkürler. Fotoğraf eklerseniz güzel olur. İyi günler.
Rica ederim. En Kısa Zamanda Fotoları koymaya Çalışırım. ii qünLer
Sayın tturt;
Bilgisayarım bozuk olduğu için hepeydir siteye giremiyordum, mesajınızı yeni gördüm.
Soğanlarınız gayet normal, normal olmıyan ne anlıyamadım.
Yalnız biraz renklerini sarı gördüm daha yeşil olması gerekiyor, bu ya fazla sulamadan ya da demir eksikliğinden, yaş hayvan gübresi koyduysanız oda olabilir.
Büyükçe bir saksıya diktiğim 4 soğandan; biri çürümüş diğerleri sapasağlam. Bunun sebebi ne olabilir?
Mutlu Kutlu
27-09-2008, 17:24
selam eylem,
lilium soğanlarını fazla sulamaya devam edersen, sanırım diğerlerinide kaybedersin. çiçekçilerden alınan torfa soğanlar dikildiğinde, serin havalarda sulama aralığını uzatmak gerekir. en iyisi torfla bahçe toprağını yarı yarıya karıştırıp soğanlar için toprak hazırlamak lazım. en önemliside saksı altlarına tabak koyuyorsanız, soğanların çürümesini hızlandırmış olursunuz. ev içerisinde olduğundan mecburen tabak koyuyorsanız, tabakla saksının arasına mermer kırıklarıyla yükseltip saksı altının suya değmemesini sağlamak.
saygılar.
Sn Mutlu Kutlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Aydınlık salonum da, kışı geçirebilir mi saksılar?
Balkonda yer kalmadı.
Mutlu Kutlu
27-09-2008, 22:24
Sn. cemo,
Aydınlık bir yerde kışı geçirebilir. ama bitki sağlığı açısından bol güneş görmesi gereklidir. güneş görmeyen bir yerde, soğanlı bir bitki az ışık aldığı için açık yeşil yapraklar, zayıf bir gövde ile ışıktan tarafa doğru yan yatmasıyla yaşamaya devam eder. sonuçta çiçek açma zamanı çiçek göremeyebilirsiniz.
Soğanlı bitkileri kış için muhafazalı bir yerde bakmanıza gerek yok. saksının içerisinde, güneş gören pencerenin dışındada (dış ortam) rüzgardan aşağı ucmayacak bir biçimde montajlamaklada yetiştirebilirsiniz. kış soğuklarından etkileneceğini sanmam.
Kütahya'da bile kışın bahçe ortamında lilium'un zarar gördüğüne raslamadım, kütahyada kış aylarında -15 leri gördüğünü bilirim.
Çocukluğumda kütahya'da bahçelerde rasladığım soğanlı bitkiler lale, sümbül, nergiz ve lilium'du. ilk defa gördüğüm için hayretler içerisinde kalmıştım, bir çiçek nasıl bu kadar güzel kokar diye.
Tek rastlamadığım tür frezya idi, frezya'ya da antalyada rastladım. frezyanın soğuk olan yerlerde, soğanının zarar görüp görmeyeceğine emin değilim.
Sonuç olarak. az ışıklı bir ortam soğanlı türler için pek iyi olmaz, soğan söküm zamanı küçülmüş bir soğanla karşılaşabilirsiniz. yavru ve tohumdanda yoksun kalabilirsiniz.
Saygılarımla.
Sn Mutlu Kutlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Aydınlık salonum da, kışı geçirebilir mi saksılar?
Balkonda yer kalmadı.
Birkez daha teşekkürler sn Mutlu Kutlu.
Tavsiyelerinize uyacağım. Frezyalar bol ışıkta balkonda:)
Sayın Lilium,
Sizden aldığım soğanları öneriniz üzerine Sapancada Ağustos ayında toprağa diktim. Bu hafta sonu gittiğimde soğanların filiz verip toprak üstüne çıktıklarını gördüm. Önce normal değil diye düşünmüştüm burayı okuyunca normal olduğunu anladım. Sapancada kışlar sert sıkıntı olurmu. Sanırım Nisan ayı gibi çiçeklenecekler. Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8717&page=8) bir kaç resim eklemiştim.
Sayın tturt;
Lilium kış bitkisidir, dışarıda olması'nın hiç bir tehlikesi yoktur, endişeniz olmasın.
lilium candidum mayıs sonunda çiçek açar.
benim lilium larım saksıda sorun olurmu bahçe imkanım yok çünkü birde saksıda çiçek açarmı birde evin içinde bakabilrmiyim yoksa balkon dahamı uygun olur ?Saygılarımla.
Sayın aliş;
Liliumlarınızın saksıdada olur, ve çiçekte açarlar mayıs sonu gibi, balkonda olursa daha iyi olur, güneş almış olurlar.
Bakınız buda (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109171&d=1256241362)saksıda
selam eylem,
lilium soğanlarını fazla sulamaya devam edersen, sanırım diğerlerinide kaybedersin. çiçekçilerden alınan torfa soğanlar dikildiğinde, serin havalarda sulama aralığını uzatmak gerekir. en iyisi torfla bahçe toprağını yarı yarıya karıştırıp soğanlar için toprak hazırlamak lazım. en önemliside saksı altlarına tabak koyuyorsanız, soğanların çürümesini hızlandırmış olursunuz. ev içerisinde olduğundan mecburen tabak koyuyorsanız, tabakla saksının arasına mermer kırıklarıyla yükseltip saksı altının suya değmemesini sağlamak.
saygılar.
Aynen sizin dediğiniz gibi torf-bahçe toprağı karışımına diktim ve çok çok az suladım. Gitti giden kalan sağlar benimdir :p diyerek annem için ayırdıklarımdan çürüyenin yerine diktim.
Ne kadarlık bir süreçte çiçekli olarak kalıyor?
Yaklaşık olarak bir ay kadar kalıyor.
Cevabınız için teşekkürler.
Emel Yılmaz
02-10-2008, 10:29
Sevgili lilium sonunda benim zambaklarımda çıktılar. Şükür kavuşturana.Sadece bir kayıp verdim. Oda saksıdan kaynaklanan bir sorundu herhalde. Acaba bundan sonra sulama ve bakımını nasıl yapmam gerekiyor. Şu anda dört yaprak çıkardılar.Küçükler anca çıkıyor. Çok teşekkür ederim şimdiden.:):)
İnternette okuduğum bir yönteme göre, zambak yaprağından soğan elde etmek mümkünmüş. Resimli anlatımları falan da vardı ancak linki kaybettim. Dün komşumuzdan 2 tane zambak yaprağı kopardım olgun olanlarından. Nemli kuma koydum. İlk önce soldular ancak bugün çok canlılar umarım yöntem işe yarar. Gerçi yöntemde magnezyumdan yapılmış küçük taşlar kullanıyordu adam ancak ben kumla denedim. Hatta fungusit bile kullanmıştı ama olsun eldeki yöntemlerle ben de denemiş oldum :)
Zambaklarımdan Bir Kısım GörüntüLer ...
48851
48852
48853
48854
48855
48856
48857
48858
48859
48860
Sevgili lilium sonunda benim zambaklarımda çıktılar. Şükür kavuşturana.Sadece bir kayıp verdim. Oda saksıdan kaynaklanan bir sorundu herhalde. Acaba bundan sonra sulama ve bakımını nasıl yapmam gerekiyor. Şu anda dört yaprak çıkardılar.Küçükler anca çıkıyor. Çok teşekkür ederim şimdiden.:):)
Sevgili emel hanım;
Bilgisayarım yandığından dolayı siteye giremiyordum, geç çevap yazdığım için özür dilerim.
Neden kayıp verdiniz anlatırsanız çözümünü buluruz, çürütmediyseniz oda çıkar kök sistemini kuramamıştır veya yeterli nem alamamıştır.
Sulamalarınızı her zaman dediğim gibi hafif hafif sulayınız, altında göllenen su olmasın.
İlk bahar döneminde yaprakları yiyen haşerelere dikkat ediniz, birde tomurcuk döneminde bit yapar, çiçek taçını bozar, bunlara dikkat ederseniz çiçeğin sağlığı açısından iyi olur.
Ayrıca burayada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=252266&postcount=108) bakabilirsiniz.
Saygılarımla
lilium
Mahmut Leventoğlu
06-10-2008, 15:12
Sevgili Lilium,
Daha önce bahsetmiştim. Datçada ki kum zambaklarının birinden sararıp kurumuş çiçeklerinin içindeki tohumları aldım. Siyah küçük çakıltaşlarına benziyorlar.Mine hanımada sordum sizede soruyorum: Onları hangi ortamda hangi tür toprakta çimlendirebilirim? Nasıl dikmeliyim.Çevremde çoğalmasını ve türünün kaybolmamasına katkı sağlamak istiyorum.
Aydınlatırsanız sevinirim.
Sevgili Lilium,
Daha önce bahsetmiştim. Datçada ki kum zambaklarının birinden sararıp kurumuş çiçeklerinin içindeki tohumları aldım. Siyah küçük çakıltaşlarına benziyorlar.Mine hanımada sordum sizede soruyorum: Onları hangi ortamda hangi tür toprakta çimlendirebilirim? Nasıl dikmeliyim.Çevremde çoğalmasını ve türünün kaybolmamasına katkı sağlamak istiyorum.
Aydınlatırsanız sevinirim.
Sevgili Mahmut Leventoğlu;
Toğum alma zamanlaması o kadar önemli ki, daha önçe de bir arkadaşımıza yazmıştım. O toğumu alma zamanlaması çok önemli, size şöyle anlatayım.
Toğum yapan kapsül iyice kuruyucak kendi açılacak duruma gelmesi gerekiyor. Bunu siz gözlemlerinizle takip edeceksiniz.
Daha önçe alınan toğumlara boşa emek arçarsın, toğumlar çürür gider.
Ne zaman toğum aldığınızı ben bilmiyorum.
Bakın size bir ip ucu bu günlerde olgunlaşan toğumlar alınabilir.
Hangi ortamda yetiştirmeye gelince.
Dere veya tatlı su kumu, toprak, ve hayvan gübresi her birini 1/3 oranında karıştırarak ekebilirsiniz.
saygılarımla
lilium
Sevgili LacgueS;
Şimdi geçen sene biz bunları tablalar halinde çimledik ve gelişmesi için başka bi yere aktaracağız. Aktarırken soğanlı olmasımı daha iyidir **** üzerindeki yeşil yaprağı ile mi ? ve zamanı nezamandır ?
Burada yazmamın sebebi diğer arkadaşlarada yararlı olmak.
Lilium candidum'mu her yıl söküp tekrar dikmek gelişmesi açısından öneriyoruz, ama şart değil.
Aktarırken soğanlı olmasımı daha iyidir
Soğanlı bir bitki zaten, tabi ki soğanı aktaracaksın.
Yeşilken gelişme dönemindedir, söküm yapılmaz.
Söküm zamanı çiçek sapları çekildikten yaprakları kuruduktan sonra yani tahminen haziran sonu gibi söküm yapabilirsiniz.
Ekim için eylül ekim deniyor ama, biz ağustosta ekilenlerden daha iyi gelişme gözlemledik.
Saygılarımla
lilium
Sapancaya Ağustos sonu ve Eylül ayında çok yağmur yağdı belki ondandır. Geçtiğimiz hafta sonunda baktığımda dahada büyümüşlerdi. Bundan sonra dahada yağış alır sapanca umarım zarar görmezler. Demir eksikliği olup olmadığını nasıl anlarım bilmiyorum. Uzun zamandır 3-4 yıllık koyun gübresi kullanıyorum. Yaş gübre kullanmadım.
Sayın tturt;
Bilgisayarım bozuk olduğu için hepeydir siteye giremiyordum, mesajınızı yeni gördüm.
Soğanlarınız gayet normal, normal olmıyan ne anlıyamadım.
Yalnız biraz renklerini sarı gördüm daha yeşil olması gerekiyor, bu ya fazla sulamadan **** demir eksikliğinden, yaş hayvan gübresi koyduysanız oda olabilir.
Peki Sayın Lilium, daha önce de belirtmiş olduğum yapraktan soğancık elde etme konusunda bir tecrübeniz var mı? Neler önerirsiniz. Saygılar.
Sayın Lilium Yapraklar kışın sararmıyormu?
Peki Sayın Lilium, daha önce de belirtmiş olduğum yapraktan soğancık elde etme konusunda bir tecrübeniz var mı? Neler önerirsiniz. Saygılar.
Yıllardan beri üretimini yapıyoruz, sanırım yeterli tecrübemiz vardır, sayın Kharel;
Yapraktan üretim deyince sanırım yeşil yaprağı kasttetmiyorsunuz, soğanın dış yaprakları yani biz bunlara bul yapraklar diyoruz, bunlardan üretim yapabilirsiniz saplarındanda üretebilirsiniz.
Haziranda söküm yaptığınız soğanların yeterli iriliğe gelenlerden dış pullarından alıp ağustos ayında bunları kum toprak ve gübre karıştırdığınız toprağa iki santim arayla dikine gelecek şekilde ekip üstünü beş santim toprakla örtüyoruz.(Hafif hafif nemlendiriyoruz)
Saptan üretim ise;
Açan çiçekler bittikten sonra, sapları hafifçe saha sola oynatarak çekiyoruz. (tabi soğanı çıkarmamaya dikkat ediyoruz)
Bu aldığımız sapları, serin, gölge ve karanlık ortamlarda arasıra sipreyle nemlendirerek soğancık oluşumuna yardımcı oluyoruz.
Bu üretim biraz zor çok dikkat istiyen bir üretim şekli, en kolayı pul yaprak üretimi siz önçe bunu deneyin teçrübe kazandıkça diğerinide denersiniz.
Sayın nuzel;
Yapraklar kışın sararmaz, daima yeşildir sadece çok kışlarda gelişim biraz durur, ilk baharda gelişim hızlanır yeterli iriliğe iyi kök sistemini kurmuş soğanlar çiçek sapı oluşturur ve çiçek açarlar.
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler Sayın Lilium ancak ben yeşil yaprağı kastediyorum.
Emel Yılmaz
07-10-2008, 20:54
:)Sevgili LİLİUM soğanımın yarısı herhalde çok suladım **** toprağından çürüdü. Ben çürüyen kısmını aldım ve geri kalan kısmını tekrar toprağa gömdüm. Sonrasında ne yapmam gerekiyor sevgili lilium. Yeşillenen liliumlarım gayet iyi durumda. Onların sulamasını çok dikkat ediyorum. Ve bir tanesinin dibinden bir tane daha yeşermiş yani ikinci yeşillenmesi. İnşallah çiçek açtığını görürüm.:):)
Sevgili emel yılmaz;
Çürüyen soğanı gömdüğünüzü söylüyorsunuz, bundan sonra hiç sulamayın oda çıkar, ama çiçek açma garantisi veremem.
ya kendini toparlar, ya da yavru soğan yapar gene çıkar, yeterki kök bölgesinde göllenen su olmasın.
Çiçeğini görmeniz için mayıs ayını beklemek zorundayız.
Günaydın,
benim ektiğim soğanların hepsi tuttu maşallah hatta bir soğandan iki tane çıkan bile var :)
yanlız rangi açık yeşildi okuduklarımdan sonra dışarda güneş alan bir yere koydum sanki yapraklar hem koyu yeşile döndü hemde sertleşti.
Günaydın,
benim ektiğim soğanların hepsi tuttu maşallah hatta bir soğandan iki tane çıkan bile var :)
yanlız rangi açık yeşildi okuduklarımdan sonra dışarda güneş alan bir yere koydum sanki yapraklar hem koyu yeşile döndü hemde sertleşti.
Çok sevindim aliş umarım çiçeklerinide görürsünüz.
Unutmayınız ki bitkilerinde güneşe ihtiyacı vardır, güneş görmiyen bitki gelişemez, bizler zaman zaman liliumlar hafif gölgeli yerleri seviyor derken hem güneş alacak hem gölgeli olacak. Tabi bu yazın çok sıçaklar için daha çok geçerli.
Bol güneş alan açık alanlarda olmazmı derseniz olur, fakat hafif gölgeli yerlerde ki gibi güzel gelişim göstermez.
Hafif gölgeli yerler derken bunlar seyrek yapraklı veya ince yapraklı ağaç altları veya onların gölgeside kalan alanlar.
Bu gibi yerlere ekilen liliumlar çok daha iyi gelişim gösterirler.
bir soğandan iki tane çıkan bile var
İri soğanlarda bu gibi bölünmeler normaldir, seneye söktükten sonra ayırıp iki tane yapabilirsin.
Ben bu yaz saptan ürettim. Karanlık nemli yerde sap üzerinde kücük sogancıklar olustu gecenlerde de sapın üzerinde kök vermeye başlamıslar artık zamanı geldı diye düşünüp toprak , kum ve yanmış gübre karışımına çimledim bugün baktığımda kimisi yuzeye yeşil yapraklarını çıkarmış bile...
Bir de pul yapraklardan denemek isteyenler için benim geçen seneki denemelerim başarısız oldu tam köklenip cücükleyen yaprakları neredeyse tamamını bişey yemiş fare olduğunu tahmin ettim cünkü toprağı eşilip kemirilmişti. Kapalı yerde tutmakta yarar var galiba...
Mahmut Leventoğlu
08-10-2008, 22:20
Sevgili Lilium evet aynen dediğin gibi oldu. Tohum yapan kapsül kurudu ve bende içindekileri aldım. Söylediğin karışımları hazırladım. Şimdi bir soru tohumları dikmek için bu günler uygunmu?
Sayın şahin ne kadar alanda ürettiğini bilmiyorum ama, bu gibi yumşak yerleri kediler çok sever bisliğini yapmak için eşerler, tabi bu arada yapraklarıda kemirilmiş gibi olur.
Bu gibi zararlılardan korunmak için inçe tavuk kafesi teli dediğimiz telle fidelerin üstünü örteriz, birde ilk baharda sümüklü böcek dediğimiz zararlı yapar yaprakları kemirir.
(Sümüklü böçek zararını gece yapar.)
Sevgili Lilium evet aynen dediğin gibi oldu. Tohum yapan kapsül kurudu ve bende içindekileri aldım. Söylediğin karışımları hazırladım. Şimdi bir soru tohumları dikmek için bu günler uygunmu?
Sevgili Mahmut Leventoğlu
Bugünler uygundur ekebilirsiniz.
Karışımınızı birde elekten eleyip hazırlarsanız çok iyi olur.
Toğumları fazla derine atmayınız, iki üç santimlik derinlik yeter, ektiğinizde bir su veriniz birdaha su vermeyiniz malum önümüz kış.
Sayın Lilium,
Satış bölümüne yazmışım tekrar buraya yazıyorum, yaprakların rengini biraz sarı gördüğünüzü yazmıştınız. Sapancaya Ağustos sonu ve Eylül ayında çok yağmur yağdı belki ondandır. Geçtiğimiz hafta sonunda baktığımda dahada büyümüşlerdi. Bundan sonra dahada yağış alır Sapanca umarım zarar görmezler. Demir eksikliği olup olmadığını nasıl anlarım bilmiyorum. Uzun zamandır 3-4 yıllık koyun gübresi kullanıyorum. Yaş gübre kullanmadım.
Sayın tturt
Yağışlarla yaprak renginin ilgisi olacağını zannetmiyorum, iyi yanmış, çürümüş koyun gübresini bolça kullanabilirsin.
Bölgenin çok yağış alması ile ilgisi yoktur, lilium çok yağıştan çok kıştan korkmaz, her zaman dedim gibi yeterki yer taban toprak olmasın göllenen su duran bir yer olmasın.
Yağış ne kadar olursa olsun toprağınız süzek bir topraksa korkmayın.
Toprak yapınızı bilmiyorum, fotoğraflarda gördüğümü söyledim, koyun gübresi koyduğunuzu söylüyorsunuz, buna rahmen renkleri sarı ise bu demir elementinin eksikliğini gösterir, gübre bayilerinde satılan sacıkıbrısı dedikleri gübreden alıp atabilirsiniz, bununla demir eksikliğini giderebilirsin, aynı zamanda toprak altı haşerelerinede etkilidir.
Demir eksikliğini toprak tahlili ile analiz ettirip öğrene bilirsiniz.
benim soğanların hemen hepsinden 2 şer tane bitişti. Acaba gücü 2 ye bölünüpte çiçek açma olasılığı azalır mı?
Sayın jacques fotolar için teşekkürler. Çiçek açtıklarında süper olurlar o zamanda fotolarınızla burayı renklendirirsiniz inşallah
Arkadaslar benim bütün soğanlarım topraktan çıktı çok şükür. Ama birşey dikkatimi çekti genelde kalın yapraklı çıkıyor ama bi tanesinin yaprakları ince çıktı. Acaba farklı bi tür olabilir mi diye merak ettim. Şu an fotograf imkanım yok ama olunca fotografını yollucam inşallah. herkese hayırlı günler
Evet evet benimde aynı daha dün annemle kontrol ettik 4 tanesinin yaprakları ince diğerleri hem daha gür,kalın ve daha koyu yeşil bizde farklı tür diye düşündük ne zaman açacaklar çok merak ediyorum çiçek vereceklermi birde benimkiler saksıda orta boy saksıda 2 adet soğan var açarlarmı böyle ?
Arkadaşlar gönderdiğim soğanların hepsi aynı tür lilium candidum, hiç kimse herhangi bir şekilde şüphe duymasın, emin olabilirsiniz, ben gönderdiklerimden adım gibi eminin, en ufak bir şüphenizi hakaret olarak kabul ederim. O kadar eminim.
4 tanesinin yaprakları ince diğerleri hem daha gür
Bu gibi değişiklikler, soğanı daha derin veya daha sıva gömmeyle ilgilidir.
çiçek vereceklermi
Bir çok kereler bunu açıkladım, gönderdiğim soğanlar çiçek açaçak soğanlar, sizlere gönderdiğim soğanlar geçen yıl çiçek açmış olan soğanlar.
Çiçeklerinizin açması için mayıs sonunu beklemek zorundasınız malesef:)
Sevgili lillium, gayet sağlıklı bir şekilde büyümekte liliumlarım. 40 cm kadar oldu boyları.
Baharda çiçeklenince, çok güzel bir görüntü olacak sanıyorum.:))
Sevgili cemo inanın beni çok şaşırttınız, şu güne kadar 40cm uzamaları imkansız, gerçekten böyle ise çok çok iyi bir gelişme.
Şaşırmamın sebebine gelinçe lilium candidumlar kışa kadar sadece yapraklanır, ilk baharla birlikte çiçek sapı çıkarmaya başlar ve boylanırlar.
Sanırım sizinkileri fazla gölge bir yerde ve gün ışığı alabilmeleri için yukarıya uzuyorlar.
Fotoğraf koyabilirseniz daha sağlıklı bir şeyler söyliyebiliriz.
Diğer arkadaşların da soruları veya fotoğrafları varsa elimden geldiğinçe yardımçı olmaya çalışırım.
saygılarımla
lilium
Tamam resimlerim sevgili lilium:) Güneş almıyor ama bol aydınlık bir köşedeler balkonumda:.
Arkadaşlar zambakları bahçede olanlar için, bügünlerde salyongoz dediğimiz bazı yörelerde sümüklü böcek dedikleri zararlı faliyete geçmiştir, dikkat edin bilhassa zararını gece yapar. (Zararı yaprakları yer)
Bir haşere daha yaprakları yer (uğur böçeği ile karıştırmayın ondan daha uzuncadır)
Aynı zamanda yaprağa yapışıktır49857
Bir tane daha var onu fotoğraflayamadım, oda yapraklara aşırı derecede zarar verir, aynı zamandada bisliğinin içinde gizlenir.
Yaprakların üzerinde fare pisliğine benzer daha yaş sulumsu pislikler görürseniz ilaçlama yapmanızı öneririm, diğer zararlılardada aynı mücadeleyi yapınız.
İyi kök gelişimi oluşturmuş ve oluşturamamış olan lilium candidum da ki farklar.
109172
Bunlarda iyi kök gelişim gösterenler.
109175
Saygılarımla
lilium
Sn lilium, 36 cm miş:)) 4 cm abartmışım. Durumları iyi mi sizce?
Sn lilium, 36 cm miş:)) 4 cm abartmışım. Durumları iyi mi sizce?
Sevgili cemo;
Gerçekten çok güzel gelişmişler, keyifleri ve renkleri çok güzel, bir tek ışık eksik. 4 cm lik fark abartı sayılmaz tahminlerde o kadar fark olur.
Anlatımlar güzel olunca bizler görmedende iyi tahmin yapabilmişiz, dediğim gibi, gün ışığı alabilmeleri için yukarıya uzamışlar.
Bakınız bir üst mesajdaki benim gönderdiğim fotoğrafa yapraklar daha yayvan daha geniş ve hafif dalgalı, sizinkiler ince, düz ve uzun, buda sizinkilerin iyi olmadığı anlamına gelmez, sadece gün ışığını biraz daha alabilseydiler zaten çok iyiler o zaman çok çok daha iyi olurdu.
Bilmem yardımcı olabildimmi
Sevgi ve saygılarımla
lilium
Tamamdır sevgili lilium, balkonun mermerine yerleştireyim ben bu saksıları. Görüntüyü kapatacak ama kokulu mis çiçekler için katlanacağız:)
Sevgiler
Sayın jacques fotolar için teşekkürler. Çiçek açtıklarında süper olurlar o zamanda fotolarınızla burayı renklendirirsiniz inşallah
Sayın Korhan ben Teşekkür ederim. İnş dahada qüzel olacak. Geçen Sene açmışlardı ama ben kaçırmıştım.Bu sene kesinklikle yakalayacağım ve görüntüleri burada paylaşırım ***.
Sayın Lilium Öncelikle Sorularımıza Yapılan Cevaplamalırınız için ve tecrübelerinizi paylaştığınız için Teşekkür ederim.
Bi sorum daha olacak :
Biz geçen sene yaptığımız çimlemede sizin tecrübelirinizle bağdaştırtığımda geç kaldığımızı düşünüyorum. Aktarma işlemi yeşil yapraklı iken yapılmaz demiştiniz ve şu anda yapraklılar.
Bunlar bu senede aynı yerlerinde kalsalar ve önümüzdeki sezon ağustos zamanında söküp aktarsak zaman kaybımız olurmu ?
Üretimdeki, Standart çevresinin uzunluğu 16 cm olarak duymuştum doğrumudur ?
Sayın JacqueS,
Bir kere önçe şunu söyliyeyim, lilium candidum olsun veya diğer soğanlı bitkiler olsun bunları her zaman sizin değiminizle aktarabilirsiniz, bir şey olmaz, olan şey zamanında aktarmazsanız gelişimini durdurursunuz, gelişim zamanında yani yeşil yapraklandığı dönemde aktarırsanız gelişimini durdurursunuz.
Lilium candidum'u diğer bitkilerle karıştırmayın, lilium candidum kış bitkisidir, ekim zamanı ağustos sonundan başlar, ekim ayına kadar ekebilirsiniz.
Söküm zamanı ise mevsimlere göre 15-20 gün değişkenlik göstersede genelde haziran ayı içerisinde yapraklar yanmaya yüz tuttuğu zaman iri soğanların çiçek sapları çekildikten sonra söküm yapılır.
Bunlar bu senede aynı yerlerinde kalsalar ve önümüzdeki sezon ağustos zamanında söküp aktarsak zaman kaybımız olurmu ?
Yukarıda anlattığım gibi ekim ve söküm zamanını açıkladım, son baharda sökerseniz kaybınız olur tabi ki.
Haziran ayına kadar hiçbir şey sökmeyiniz.
Üretimdeki standart çevre genişliği 18 cm dir. Daha küçük soğanlarında satışı vardır, fakat standart fiat belirlenirken 18 cm ve üstü soğanlar için fiat açıklanır, bu değerlerin altında kalan soğanların fiatları düşer.
Sayın Lilium Çok teşekkür ederim.
ÇİÇEKLER NE ZAMAN GÜBRELENMELİ:
Bir süs bitkisi bir saksıya ve ya bahçeye dikildiği zaman gübre de verilir. Fakat bu bitkiye uzun zaman yetmez. Soğanlı bitkilerin gelişmelerinin en fazla olduğu sonbahar ve ilkbahar aylarıdır. O halde bu sürelerde bitkileri düzenli olarak gübrelemek gerekir, kış aylarında bitkilerde gelişme yavaşlar, hatta dinlenmeye çekilirler. Bu süre içinde gübre vermeye gerek yoktur. Soğanlı , yumrulu, rizomlu çiçeklerin çiçeklenmeden önce bol bol gübreye ihtiyaçları olur.
Bitkinin besleyici maddeler ile ilk beslenmesi ilkbahar zamanında yapılır ve bunu toprağa karıştırılmış gübreyi bitkinin köküne yerleştirerek yapabilirsiniz. Gülün dip kısmında toplanma olmazsa, besleyici maddeler etrafa dağılır. Ayrıca gübre ve torf' dan oluşan bir karışım gül için çok faydalı olur. Temmuz Ağustos aylarında güllere o sene için son defa gübre ilave edilir. Bundan sonra başka bir gübreleme yapılmaması tavsiye edilir, ancak bu suretle ana gövde kış gelinceye kadar büyümeye devam eder.
Emel Yılmaz
21-10-2008, 16:34
Sevgili lilium acaba liliumlarımızıda gübrelemeye gerek varmı ****** saksıda olanlara. Eğer gerek varsada nasıl bir gübre olması gerekiyor. Bunları ne zaman ve nasıl verirsek güzel liliumlarımızı kaybetmeyiz:D:D
Sevgili emel yılmaz;
Saksıya ekilen soğanlar gübre kum ve toprak karışımına ekildiği için ilk yıl gübrelemeniz gerekmez, ama yinede iyi gelişim göstermiyen soğanlara sıvı gübreleme yapabilirsin.
Liliumlarınızı kaybetmezsiniz yeterki, çok sulayıp çürütmeyin, birde aşırı kübre verip yakmayın.
Ne zamanlar verileceği konusunda yukarıda açıklama yapmıştım.
sayın arkadaşlar
benim doğadan topladığım (Muğla bölgesi) çiçekler var bunların isimlerini bilen var mı? işte resimleri
Buket Aknar
28-10-2008, 14:02
2. ve 3. çiçekler tavşan kulağı ( cyclamen ).
Bunları öğrenebileceğiniz başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479) var. O başlıkta sorarsanız daha doğru bilgiler alabilirsiniz.
4. ve 5. fotoğraflardaki türü, Yalova'da araştırma merkezinde ayrıca fuarda da görmüştüm. Sanırım bir çiğdem türü.
Kaç zamandır beklediğim tohumlar sonunda kurudu
5114351144
Bunlar evinsiz gibi duruyor:o (bizim burda öyle derler)
Yinede toprağa gömerek şansımı deneyeceğim.
ibrahim37
28-10-2008, 22:56
Sayın celatli bu güzel çiçeklerinizden
1. nergiz 'Narcissus tazetta'
2. siklamen 'Cyclamen hederifolium'
3. acı çiğdem 'Colchicum variegatum'
O üçüncüsü varya benim en çok sevdiğim ve görmek istediğim bir çiğdem.;)
acı çiğdem gerçekten harika
Kaç zamandır beklediğim tohumlar sonunda kurudu
5114351144
Bunlar evinsiz gibi duruyor:o (bizim burda öyle derler)
Yinede toprağa gömerek şansımı deneyeceğim.
Sevgili günsu;
Evinsiz ne demek bilmiyorum ama o toğumlarda toğum yok gibi duruyor, siz yinede şansınızı deneyin.
Evet sn Lilium tamda dediğiniz gibi:(Manasıda öyle zaten.
Tohum kapsüllerinde kabarıklık olunca bende sevinmiştim tohum oluşumu diye ama maalesef.
Kaç yıllık soğan bilmiyorum ama üçünçü yıl toğum yapar.
Sayın İbrahim37
İstanbul'un meşhur endemik türlerinden olan acı çiğdem mi bu? Bunun kökü de yenilen cisten midir? (hani köylü pazarlarında eskiden satılırdı demet halinde.)
Saygılar
ibrahim37
31-10-2008, 23:22
Sayın celatli İstanbul'daki acı çiğdemlerle aynı familyadan ancak türü farklı.
Adı üstünde bunlar acı çiğdem yenen türden değil. Kolşisin denen bir ilacın yapımında kullanıldığını okumuştum. Ancak ben bu tarafıyla pek ilgilenmiyorum.
Türkiye'de İzmir, Aydın, Muğla, Isparta, Konya ve Antalya taraflarında bulunur. Endemik değil ayrıca Yunan adalarındada bulunur. Çok gösterişli ve beğenilen bir acı çiğdem.
Sn Lillium ben bu soğanı bu baharda bimden almıştım, bir baş sarmısak kadardı büyüklüğü, yani bana baya büyük geldi ama yinede üçüncü yıldamı yavrular dersiniz:confused:
Üç dört yıl aynı yerde kalan soğanlar kendiliğinden kardeşlenip bölünebilirler, asıl ben toğum yapmasından bahsetmiştim, üçünçü yıl olarak.
Sayın Lilium,
Daha önce sizinle soğanların durumunu paylaşmıştım. Aşağıdaki resimlerin ilki Eylül sonunda çekilmişti diğerlerini pazar günü çektim. Uzun zamandır sapancaya gidemediğim için ilgilenme şansım olmamıştı. Resimlerde sizinde göreceğiniz gibi bazılarında haşereler tarafından yaprak yenmesi bazılarında yaprak çürümesi bazılarında gelişememe ve bir tanesindede yaprağın renginin değişmesi söz konusu sizden ricam tecrübleriniz ışığında bu konuda bilgi vermenizdir ve bundan sonra yapabileceğim bir şeyin olup olmadığıdır. Birde bu halleriyle zambakların baharda çiçek vermesi mümkün olurmu. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
52015
52016
52017
52018
52019
Sayın tturt;
Fotoğraflardan çok net göremesemde sanki tam yanmamış bir hayvan gübresi kullanmışsınız, tam yanmamış gübre ve bol sulama yaptıysanız, 2 ci resimdeki gibi yapraklar morarır ve soğan çürümesine kadar gider.
Yaprak çürümesinin birinci faktörü aşırı su ikincisi aşırı zirai gübre yapraklarda halka halka lekeler oluşur, yapraklar kurumaya kadar gider.(bu sizde yok gördüğüm kadarı ile)
Haşereler, haşerelerle müçadele kolay en alttaki resimin yaprağında bir pislik var yanlış görmüyorsam, gidin o pisliğin içine bakın haşere orada gizleniyor, oradan çıkıp yaprakları yiyor. Bu konu ile ilgili 203 teki mesajımı okursanız iyi olur.
Birde buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=252266&postcount=102) bakınız.
Bir diğeri soğanların etrafı çim galiba sümüklü böçeğe dikkat.
İlk fotoğrafta önde olan çiçek açabilir, diğerlerindede olabilir kendilerini toparlayabilirlerse, olsada çok güçlü bir yapıya sahip olmadıkları için kandil sayıları az olur, 4-5 kandili geçmez sanırım.
İyi yanmış hayvan gübresi ile kumu da bolça kullanın yani 1/3 toprak, kum, gübre.
sevgilerimle
lilium
Sayın Lilium,
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben gübrelemede 3-4 yıllık koyun gübresi kullanıyorum. Ama soğanları diktiğim yer çok su alan bir bölge, ondan olabilir. Yaklaşık bir ay gidememiştim sümüklü böcek gelmişse yapraklara zarar vermiş olabilir. Kısmet artık tecrübe kazanıyoruz. Olmazsa seneye sizden daha çok soğan alıp, çim seviyesinden toprakla yükselti yapıp soğanları öyle dikeceğiz. Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.
Su sorununu çözmezseniz soğanlarınız çürür, su alan su duran bir yer olmamalı.
sevgilerimle.
zerrinsrt
10-11-2008, 13:24
Benim sarı renkte miszambağa benzeyen çok hoş kokulu bir zambağım var.Diger zambaklar kolayca çoğalıyorlar.Fazlasını komşularıma dağıtıyorum(yoksa bütün bahçe zambak dolacak).Ama sarızambak çok nazlı . Bu yıl tohum verdi.Tohumları nezaman ve nasıl ekmelitim.
Hemen ekiniz, toprak, kum, gübre karışımına ekiniz, toğumların üzerini 1 cm toprakla örtünüz. Hafif afif fiskiye ile sulayınız.
zerrinsrt
10-11-2008, 14:31
Eve dönünce hemen ekecegim. DÜzce'nin köyünden hediye gelmişti .Her gören istiyor.Ürete bilirsem seveseve dağıtırım.
Çok dikkat et yalnız ilk çıkışları kara çime benziyor, ot diye yolmıyanız.
Topraktan çıkışları ters u şeklinde çıkar yaprak ucuda topraktadır, büyüdükçe yaprak ucu topraktan kendiliğinden çıkar.
sevgilerimle
lilium
zerrinsrt
11-11-2008, 09:44
Yaklaşık nekadar sürede çimlenir.
Ortalama bir ay gibi bir sürede çimlenir.
Sayın Lilium; benim de uzun zamandır lilium diye bildiğim çiçeğim çok güzel çiçek açmıştı. Çiçeklerini döktükten sonra ben saksıda tutmaya devam ettim. Uzun zamandır yapraklar saksı da yemyeşil duruyordu. Fakat son bir kaç gündür sararmaya başlayınca toprağın hemen üstünden kesmiştim. Sanırım saksıda 3 kök var. Bunları saksıdan çıkarıp soğanları öyle mi saklamalıyım, yoksa bu şekilde sulama filan yapmadan kalmalı mı? Kusura bakmayın daha önce hiç lilium bakmadığım için oldukca acemiyim...
İlk çiçekli hali buydu...
52527
Çiçeklerini döktükte sonraki hali...10. aya kadar bu şekildeydi.
52526
Sevgili minem;
Lilium diye bildiğiniz çiçek lilium zaten, çiçeğini döktükten sonra saplarında görevi bitiyor uzun süre durursa onlarda sararır ve kurur, yani bitkinin dönemi bitiyor.(Yapmış olduğunuz işlem doğrudur)
Tekrar yeşillenip aynı dönemde tekrar çiçek açar.
Ayırmak istiyorsan, ayrı saksılara ekmek istiyorsan zaman itibarı ile en iyi zaman ayırabilirsin, köklerini bir santimden kesiniz ve 1/3 toprak, gübre, kum karışımı hazırlıyarak bu karışıma ekiniz.
Ayırmak istemiyorsanız olduğu gibi kalabilir, sökmenize gerek yok, 3 veya 4 yılda bir yer ve toprağını değiştirmek te fayda var.
bu şekilde sulama filan yapmadan kalmalı mı?
Çok kurutmayınız hafif hafif nemlendiriniz.
Çok teşekkür ederim Sayın Lilium.
Aslında ayırmayı düşünmüyorum açtıkları zaman buket gibi oluyorlar çok hoşuma gidiyor.Peki arada bir azıcık nemlendiririm. Tekrar teşekkür ederim....
zerrinsrt
14-11-2008, 22:15
Sarı zambağın resmini yüklemeye çalıştım.Umarım başarmışımdır.
Bu çiçekler devamlı sulanan yerleri sevmiyorlar köklerde çürüme oluyor, Doğal sualn yerlerde çiçek açınca köklerini - soğanlarını söküp ekim zamanınana kadar muhafaza etmek mi gerekiyor. Saklanması için özel yöntem gerekiyor mu?
cevreizcisi
16-11-2008, 21:50
Merhaba arkadaşlar benim yaz zambağı diye aldığım ve gerçekten kokusuna bayıldığım çiçeğimin resmini iletiyorum.Tesadüf icabı bir satıcıdan elden almıştım.
Sayın nariçi;
Ne sormak istediğinizi tam olarak anlıyamadım.
Doğal sualn yerlerde çiçek açınca köklerini
Yazım kurallarına dikkat ederek yazarsanız buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=317113#post317113) burada cevaplandırmak isterim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.