PDA

View Full Version : zambak yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7

fmerry
24-03-2010, 14:06
bende cumartesi günü Lilium soğanı ektim henüz görünürde birşey yok bakalım ne zaman filiz verecek şu büyüleyici kokusunu koklayabilecekmiyiz

fmerry
25-03-2010, 15:42
Lilium soğanını ektiğimizde kaç günde filiz vermesi beklenir bir süresi varmıdır.?Çok merak ediyorum kendimi toparağı açık bakmamak için zor tutuyorum

Lilium
25-03-2010, 16:42
Belirli bir süresi hava şartları ile ilgilidir, yaz soğanları havaların ısınması ile kendilerini göstereceklerdir, kış soğanları ise havaların serinlemesi ile kendilerini gösterirler

stoje
25-03-2010, 23:01
Nail Bey öncelikle size çok teşekkürler sayenizde çok şey öğrendim zambaklar hakkında bende bundan bir ay önce ekmiştim şimdi 10 cm boyundalar en kısa zamanda sizlere resimleyeceğim

Lilium
26-03-2010, 00:12
Ben teşekkür ederim, öğretmekten ziyade bilgi paylaşımı diyelim, zambaklarınız beyaz liliumsalar ki öyle gözüküyor, ekimine epey geç kalmışsınız, daha erken ekmiş olsaydınız daha da gelişmiş olurlardı, çiçek sapını çıkardılarmı? yapraklılar mı?
Resimlerseniz daha detaylı bir şeyler söyliyebiliriz.

fmerry
26-03-2010, 08:17
Belirli bir süresi hava şartları ile ilgilidir, yaz soğanları havaların ısınması ile kendilerini göstereceklerdir, kış soğanları ise havaların serinlemesi ile kendilerini gösterirler
çok teşekkürler
ben soğanı koçtaştan almıştım geçen hafta yarın ekeli tam 1 hafta olacak
inşallah benimkide büyür sizlerle paylaşırım

Bahar Erdem
08-04-2010, 11:14
Bunlarda benim bu seneki liliumlarımdan. 134763 134764 134765 134766 134767
Geçen sene 2 soğan olarak Bursa koçtaş'tan almıştım. Buradaki bilgileri kullanarak bakımlarını yaptım. Sonbahar gibiydi sanıyorum saksılarını değiştirip daha büyük saksılara ve yoğurt kovalarına aktardım ve hiç sulamadım. Birde serin bi ortamda tuttum baktımki kış sonu gibi kendi kendilerine patlamaya başlamışlar yavaş yavaş ihtiyaçlarına göre sulamaya başladım. Şimdi havaların güzel olmasına göre arada balkona çıkarıyorum. Durumları böle işte. Geçen sene çok güzel ve turuncu olarak açtırmayı başarmıştım umarımm bu senede başarırım.

Bahar Erdem
08-04-2010, 11:18
Bu arada buradan yazmam doru olurmu bilmiyorum ama;

Sevgili Lilium sizdeki beyaz renginede uygun olduğu aylarda talibim. Aklınızda olursa sevinirim.

Lilium
08-04-2010, 13:07
Keyifleri çok güzeller çiçek sapınıda çıkarmışlar yakın zamanda açarlar, bu iş öğrenmişsiniz sayın bahar erdem. Aynı şekilde bakmaya devam edin.

O kadar çok istiyen varki aklımda tutmakta güçlük çekiyorum, haziran ayında hatırlatırsanız gönderirim. Bir de mis gibi kokan türünüz olsun.

Sitem: http://site.mynet.com/beyazzambakliliumcandidum/sitelet/

almira
08-04-2010, 16:05
Bunlar Sayın Hocam100' den aldığım lilyumların bir kısmı. Çok güzel büyüyorlar.:D

k_donmez
10-04-2010, 21:11
Bahçede 20 civarında Lillium soğanı ektim. Yarısı Hocam100'ün, yarısı ise Bauhaus'un. Hepside çıkmaya başladı. Bakımları aynı olmasına rağmen gelişimleri farklı. Birinci fotoğrafı beyaz zambak sanıyordum. Hosta imiş. İkinci kırmızı, üçüncü sarı, diğer ikisi ise turuncu lillium.

serdarca06
11-04-2010, 17:51
beyaz zambak dediginizi pek benzetemedim lilyuma

Lilium
11-04-2010, 18:04
Beyaz zambak değil, Calla Lily olmasın.

hocam100
11-04-2010, 18:19
Bu çiçek hosta arkadaşlar .Beyaz çiçek açar ve kokuludur.

k_donmez
11-04-2010, 19:08
Sayın Hocam100
Ben beyaz zambak dediğim çiçeği bir arkadaşımdan aldım. Sürgün vermiş durumdaydı. Yanılmış olabilirim. Uyarınıza teşekkürler. Düzeltiyorum. Köklerini görsem hosta olduğunu anlayabilirdim.

Bahar Erdem
12-04-2010, 10:43
Teşekürederim sevgili lilium. Sizden öğrendiklerimi uyguladım.

ugur_adagume
19-04-2010, 09:44
Herkese İzmir'den merhabalar...Birkaç hafta önce bir süper marketten 2 adet "lilum oriental" zambak soğanları aldım.İkisini yaklaşık bir karış mesafeli olarak,geniş ve derin bir salon saksısına talimatlara uygun olarak diktim.Şimdilik herşey yolunda epey gelişim gösterdiler;fakat size danışmak istediğim nokta şu:Soğanların biri sürgün verdikten sonra hemen 1-2 cm yanından bir sürgün daha verdi.Bu yavru soğanı olduğunu mu gösteriyor?Ve de birbirlerine çok yakın oldukları için gelişimlerini engelleyecekler diye tahmin ediyorum.Ne yapmalıyım?Teşekkürler...

Lilium
19-04-2010, 11:21
Bir karışlık mesafe saksı ekimi için çok bile, soğanlarınız yavru soğan yapmış, yavru soğanlar gelişimi engellemez, bir daha ki yıl yavruları ayırabilirsin.

ugur_adagume
21-04-2010, 15:03
Sayın "Lilium" çok teşekkür ederim verdiğiniz cevap ve bilgi(ler) için;fakat benim içim rahat etmedi bir de fotoğrafını çekip koymak istedim daha iyi yorum yapabilmeniz için.Zira aralarında 1 cm. aralık ya var ya da yok..Herhangi bir müdahalede bulunmayayım mı?Teşekkürler...

Orkun Kırcı
20-05-2010, 11:02
Turuncu lilyumlar ilk sırayı aldılar. Ama çiçekleri az olacak. Nedense turuncu lilyumlarımda tomurcuk kuruması oluştu. Aynı saksıda olmalarına rağmen diğer renklerde bir sorun çıkmadı..

Lilium
26-05-2010, 13:49
Adını bilmediğim bu liliumu sizlerle paylaşmak istedim

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=640064&postcount=7
147218

147219

147220

kgursan
26-05-2010, 19:25
Sevgili Lilium., Fotoğraflar açılmıyor. Yardımcı olamıyorum. Sevgilerimle.

süreyya
27-05-2010, 11:01
Saksıda bir kök kırmızı zambağım vardı. Soğanı hiç çıkarmadım. Şimdi 4 kök oldular. Üç yıldır çiçek açmıyorlar. Şimdi yaprakları var. Ne yapmamı önerirsiniz. Sulayayım mı, su vermeden yaprakların sararmasını mı bekleyeyim?

Lilium
27-05-2010, 12:17
Sevgili Lilium., Fotoğraflar açılmıyor. Yardımcı olamıyorum. Sevgilerimle.
Sevgili kgursan bende açılıyor, sayfayı yenileyip denermisin, açılması lazım.

Sayın sarius, Üç yıllık soğanlar açması gerekiyorlar, çiçek sapı çıkarmadılar mı?

Yapraklı dönemlerinde suya biraz daha fazla ihtiyaç duyarlar.

Fotoğraflama imkanınız varsa iyi olur.

süreyya
27-05-2010, 15:09
Sn Lilium, fotoğraflama olanağım şimdilik yok ne yazık ki.
Analtmaya çalışırsam; her soğandan 4 yaprak çıkmış durumda (30-35 cm uzunluktalar) ( bir tanesini 4. yaprağı yeni çıkmaya başladı). Yapraklar koyu renkli, etli. Yani zambak bitkisinde olması gerektiği gibi. Terasım uzun zaman aydınlık ve sabahtan akşama güneş alıyor. Öğle zamanı güneşi kırmak için ince perde kullanıyorum. Işıklı yarı gölgede duruyorlar diyebilirim. Sulamalarını 2- 3 günde bir yapıyorum. Sulama yaparken toprak hava durumuna göre kimi zaman kurumaya yakın, kimi zaman da henüz nemli oluyor. Toprak nemli ise suyunu daha az, kurumuşsa tahmini yarım lt kadar veriyorum. Saksı toprağını bu kış sonu değiştirdim. Büyükbaş hayvan gübreli bahçe toprağındalar. Şimdi yazarken düşündüm de acaba sulama periyodunu şaşırtsam mı? Panikleyip çiçek açarlar belki:)
Şimdi gidip yine baktım hiç çiçek sapı yok. Galiba en kısa zamanda fotoğraf eklesem iyi olacak :)

süreyya
27-05-2010, 18:28
Sn lillium,
zambaklarımın 1 hafta önce çekilen fotoğrafını ekliyorum. ( fotoğraf makinesini kardeşime yollamıştım. ondan rica ettim içindekiler şimdi geldi :)
147414

147415

kgursan
27-05-2010, 19:31
Sn lillium,
zambaklarımın 1 hafta önce çekilen fotoğrafını ekliyorum. ( fotoğraf makinesini kardeşime yollamıştım. ondan rica ettim içindekiler şimdi geldi :)
147414

147415

Sn Sarius., Bu fotoğraflarda Lilium resmi göremiyorum. Gözlüğümü takıp yine baktım ama yok!!! Sanırım yanlış foto yüklemişsiniz.

kgursan
27-05-2010, 19:35
Adını bilmediğim bu liliumu sizlerle paylaşmak istedim

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=640064&postcount=7
147218

147219

147220

Sn lilium., Bu Asiatic liliumlardan bir çeşit. Yüzlerce çeşitten bir tanesi.:confused::confused: Doğal olarak bilemedim. Ama gurubu "Asiatic " liliumlar. Kolay gelsin.

süreyya
27-05-2010, 23:33
sn kgursan,
Siz göremedim deyince ben soğanlı bitkilerle ait diğer başlıklardaki yazılara baktım biraz.
" ZAMBAK (Lilium candidum) üretimi, bakımı, hastalık ve zararlıları " başlığında 51. mesajda sorulan zambağı görünce anladım ki benim zambak dediğim amaryllismiş. (1. resimdeki sağdaki ikinci sarı saksıdaki ve 2. resimdeki en soldaki bitki)
Şimdi sanırım benim bitkimle ilgili doğru bilgileri edimek için amaryllis başlığını incelemem gerek :)

Bu arada amaryllis kokmuyor. Uygun zamanda ben de kokulu zambak edinmeyi planladım,
önerileriniz olursa sevinirim.

FIRUZAN
28-05-2010, 11:58
TABİİ Kİ yapalım Sayın lilium :)
Sizden aldığım belli aralarla yaklaşık 50 soğanım var onlar İstanbul'da ve harika açtılar onları kıyıp kesemiyorum.Bence en güzel kokan lillium çeşidi candium olandır ve en kibar şekli olanı. Çünkü bir kaç çeşit alıp denedim.
Balıkesir Burhaniye'de pazardan köylülerden demetini alıyorum vazoma koyuyorum ev mis gibi kokuyor ve saplarını 2 günde bir kesiyorum soğuk su ve buz koyuyorum inanın 15 günden fazla vazoda kalıyorlar. Ayrıca bir sapta 5-6 çiçek açıyor diğerleri gibi çok büyük değil 3 tane oluyor tabii zevke göre değişir demek lazım
Ayrıca saksıda da gayet güzel büyüyorlar.Ben bu çiçeği seviyorum ;)

Lilium
29-05-2010, 01:00
O halde sevgili malinaya rica edeyim satış başlığımı açsın.

Birde çiçek göndereyim.:)

147832
147831

Cumhur Tonba
29-05-2010, 02:08
Kolay gelsin Lilium. Nasılsın. Liliumlar harika. Benim bahçede de 4-5 adet var. Kendi büyüyor, kendi yok oluyor. Bu sene sanki çoğaldılar. Beyaz olandan. Aynen üstteki gibi.

almira
29-05-2010, 13:12
Benim Lilyumlarım da açtı. Sayın Hocam100'e tekrar teşekkür ederim. :D

almira
29-05-2010, 13:15
Kırmızı lilyumlarım yeni yeni açıyor. Pembeler de tomurcukta. Bu gün yarın açarlar.

almira
29-05-2010, 13:16
Saksıda lilyum bahçem.:p

seralin
30-05-2010, 16:49
merhaba arkadaşlar ..ikibuçuk ay önce ilk defa lilyum soğanı aldım..hiç bir bilgim ve tecrübem olmadan burdan edindiğim bilgilerle diktim ..resimlerini paylaşmak istiyorum sizinle..bugün açtılar ilk kez..gelişim durumu iyimi sizce?
illaki kesip vazoya almalımıyım? almazsam bu şekilde ne kadar durur? aynı soğan bir kez daha çiçek vericekmi? çokmu fazla soru sordum:)

seralin
30-05-2010, 16:51
merhaba arkadaşlar ..ikibuçuk ay önce ilk defa lilyum soğanı aldım..hiç bir bilgim ve tecrübem olmadan burdan edindiğim bilgilerle diktim ..resimlerini paylaşmak istiyorum sizinle..bugün açtılar ilk kez..gelişim durumu iyimi sizce?
illaki kesip vazoya almalımıyım? almazsam bu şekilde ne kadar durur? aynı soğan bir kez daha çiçek vericekmi? çokmu fazla soru sordum:)

alttaki 2 resimdekiler beyaz renk açıcak sanırım..aynı anda dikmeme rağmen o daha kısa ve henüz açmadı yapraklarını biraz budamalımıyım acaba?

Lilium
02-06-2010, 12:48
Satış bölümünde başlık açılmıştır bilgilerinize. :)

Orkun Kırcı
02-06-2010, 22:03

Sevgili Almira taç yaprakların çabuk dökülmesi sizde de var mı acaba, özellikle sarı ve turuncularda.

almira
03-06-2010, 01:35
Orkun Bey; evet çiçek ömrü fazla değil. Üç gün sürüyor. Benim de turuncularım hızlı açıp çabuk dökülenlerden. Tomurcukların açması ve çiçeği bitti bile. Şimdi pembe ve kırmızılarım açıyor. Oriantallar henüz tomurcukta. Bitki gelişimi asiatiklere göre daha yavaş ve zayıf gibi.

kgursan
03-06-2010, 20:07
sn kgursan,
önerileriniz olursa sevinirim.

Sn sarius., kokulu zambak olarak; ilk önerim sn liliumdan(veya başka yerlerden) lilium candidum soğanı edinin ve dikin bu Mayıs civarında açar, Oriental liliumlardan Casablanca çeşidi ise, iri,beyaz çiçekleri nahif kokusu ile öneilebilir, bu çeşit, normal olarak Ağustos civarında çiçek açar .Diğer orientallerden bulursanız öneririm. İri çiçekleri ile sizi şaşırtacaktırlar.

Kokusuz diğer pek çok lilium tür ve çeşitlerini de deneyebilirsiniz.

süreyya
03-06-2010, 23:16
Sn kgursan, önerileriniz için teşekkür ederim. Sn lilium o güzel lilium candidum'u satışa açınca fırsatı kaçırmadım.:D
Diğer önerilerinizi de not aldım, çok teşekkürler:)

serdarca06
07-06-2010, 09:44
benimkiler

k_donmez
10-06-2010, 12:14
İlk açan sarı renkli zambak oldu. Bodur bir tür olduğunu sanıyorum. Bahçede ekili olmasına rağmen 30 cm kadar boylanıp çiçeklerini açtı. Altta ise Sayın Hocam100'den gelenler var. Tomurcuklandılar. Yakında açarlar.

demys
11-06-2010, 14:16
Benim zambakların da hepsi açtı cok güzel kokuyorlar..

hocam100
12-06-2010, 08:15
Serdar bey koyun gübresini fazla koymuşsunuz zaten liliumlar hayvan gübresini sevmez.

Lilium
12-06-2010, 13:22
Üzerine titregim liliumlarda (CASABLANCA) yapraklarında sararma var sararan yapraklarda daha sonra düşüyor. Sararma giderek tepeye dogru ulaşıyor, ne yaptıysm olmadı her gün sararıp kopan 2 tane yaprak görüyorum saksının dibinde.Ben son günlerde yagan yagışlar neden oldu diye düşünüyorum, birde topragına 1/3 oranında koyun gübresi kullanmıştım o sebep oluyor gibi sanırım. Bitkiyi kontrol ettigimde herhangi zararlı böcekle karşılaşmadım.

ne yapmalıyım sizce?

Sayın serdarca06;

Yapraklarda ki sararma dönemini anlatırmısın, bu dönem çiçeklenme döneminden sonramı oluştu yoksa önce mi? eğer önce oluştu ise mutlaka bir sorun var, sonra oluştu ise bu normaldir dönemi bitmiştir, soğanlı çiçekler dönemi bittikten sonra önce sararırlar daha sonra yaprakları kurur ve dökülür. Hayvan gübresini soğanlı bitkiler geyet iyi de severler, bilhasa faydalıdır, Yalnız hayvan gübresi taze yaş olmamalıdır bu yakar. İyice çürümüş olmalı. Toprak kum ve gübre karışımlı iyi dırenaj olmalı. Duran göllenen aşırı su olmamalı.
Hangi dönem de oluştuğunu anlatırsan yardımcı olmaya çalışırım.

k_donmez
14-06-2010, 18:52
Turuncu renkli zambak tomurcukta.

k_donmez
16-06-2010, 10:59
Sayın Hocam100

Bu turuncu sizin gönderdiklerinizden. Tomurcuk açtı. Görüntü ve renk harika.

kgursan
16-06-2010, 20:17
Benim zambakların da hepsi açtı cok güzel kokuyorlar..

Tabi kokacak!:p Adı üstünde "MİS ZAMBAĞI" Diğer deyişle Lilium candidum.!

serdarca06
22-06-2010, 12:28
Sayın serdarca06;

Yapraklarda ki sararma dönemini anlatırmısın, bu dönem çiçeklenme döneminden sonramı oluştu yoksa önce mi? eğer önce oluştu ise mutlaka bir sorun var, sonra oluştu ise bu normaldir dönemi bitmiştir, soğanlı çiçekler dönemi bittikten sonra önce sararırlar daha sonra yaprakları kurur ve dökülür. Hayvan gübresini soğanlı bitkiler geyet iyi de severler, bilhasa faydalıdır, Yalnız hayvan gübresi taze yaş olmamalıdır bu yakar. İyice çürümüş olmalı. Toprak kum ve gübre karışımlı iyi dırenaj olmalı. Duran göllenen aşırı su olmamalı.
Hangi dönem de oluştuğunu anlatırsan yardımcı olmaya çalışırım.

Sayın lilyum bi süredir nete giremiyordum. Sayın lilium sararma çiçek kapsülü oluşmaya başlayınca sararma oluştu ilk başta yoktu hepsinde aynı anda başladı bu rahatsızlık, daha açmadılar temmuz ortasında falan açıyorlar, hatta öyleki şu anda sararma ve kopma bazılarında tepe noktalarına ulaştı. başka anormal bi gelişme göremedim. sarama sadece casablancalarda türünde var diger lilium türlerde yok . Yardımcı olursanız çok sevinirim bu sene çogaltmayı düşünüyordum hevesle, bu şekilde giderse kısmet olmayacak sanırım
teşekkürler bilgi ve deneyimlerinizi aktardıgınız için

Lilium
22-06-2010, 13:28
Sayın burak_skry, sanırım resimleriniz çok büyük görüntülenemiyor,rersimlerinizi düzenlermisiniz, resimler 600-800 magapiksel olmalı. buraya (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) bakarmısın.

Sayın serdarca06, fotoğraf yükleme şansın yokmu, sararma ve yaprak dökümü varsa bu yıl çiçekten vaz geçin soğanı kurtarmaya bakın, etrafını eşin ve soğanda çürüme varmı yokmu kontrol edin, belki de köklerinde bir sorun haşere vardır.

Yazdıklarınız kadarı ile tam bir şey söyleyemiyorum, belkide çok sulamadan soğanı cürüttünüz, diğerlerinde bir şey yok diyorsunuz bilemiyorum belki de bunun saksı toprağı süzek değildir ondan da olabilir.
Şayet yaprak dökümü yoksa sadece sararma varsa biraz sacıkıprısı verin sulayın ve suyunu kesin.

serdarca06
22-06-2010, 14:27
sayın lilium bende bu yıl yagan yagmurlara baglıyorum biraz bu yıl bi hayli yagdı maşalllah bizim burda, saksıların drenajları çok iyi, eve gidince bugun hemen eşeleyip bakacam geriye böcekler solucanlar kalıyor aklıma gelen. yalnız büyük bi saksıda 4 tane lilyum çeşidi var sadece casablancalarda yaprak sararması oluyor. 203 nolu mesajımda yaprak fotoları var. sayın lilium fungusit kullansan işe yararmı sizce?
yarın tekrar foto ekliyecegim.

Lilium
22-06-2010, 15:00
Fotolarınız çok net değil bir de genel boydan bir fotoğraflayın.

fungusit kullanabilirsiniz zararı olmaz faydası olur, esas amaç rahatsızlığın ne olduğunu neden olduğunu tespit etmek ona göre hareket etmek.

Orkun Kırcı
25-06-2010, 18:12
Hepsi sırayla açtı geçti. Şu anda pembe hala çiçekte.

Neslihan Baş
26-06-2010, 12:20
Orkun Bey bu güzellikler de ne? Hayran kaldım benim ki hala açmadı sabırsızlıkla bekliyorum.

emrezgi
28-06-2010, 12:37
İlk defa lilyum yetiştirdim ve bir daha vazgeçemem herhalde rengi harika çıktı fakat yapraklardan biri tam açıkmadı anlayamadım.

k_donmez
28-06-2010, 16:10
Çok güzeller, çiçekleri keşke daha uzun ömürlü olabilse.

FIRUZAN
29-06-2010, 11:58
merhaba lilium soğanlarımı bu aldığım süzgeç sepetlere dizmeyi düşünüyorum ;) uygun mudur?
teşekkürler

Lilium
29-06-2010, 12:16
Kavun içi daha güzelmiş fakat sıva daha derini varsa daha iyi olur.

FIRUZAN
29-06-2010, 12:46
Evet haklısınız ben de kavun içini beğendim fakat derin değil gerçi ben ona göre kazıp derine dikeceğim çapı da oldukça geniş 50 cm den fazla 1 liraya aldım :)çok sevindim .Kaç lilium soğanı ekmeliyim sizce?

Lilium
29-06-2010, 14:16
Kaç soğan alır bilmiyorum ama aralarında on santim olmalı

Lilium
01-07-2010, 23:53
Geçen yıl pul yapraklardan ürettiğim küçük bir bölüm, söküm için saksıyı yan yatırınca üst toprağı döküldü, soğanlar gözükünce resimlemek istedim.
157216

157217

Lilium
03-07-2010, 14:31
İyi gelişmiş iri soğanlarınızı ayırmanın şu an zamanıdır. İsterseniz sizler gibi küçük üretenler için bir çalışma yapalım sizlede artık öğrendiniz ama yinede bir bilgi tazelemesi ne dersiniz.

Olduğu yerde pullarında yavru yapmış iri anaç bir soğan.
157553
157556
Pulu soğandan ayırıyorum.
157568
157557
157569

Lilium
03-07-2010, 14:46
Ayırmış olduğum pulları (Biz daha büyük yerlerde yapıyoruz ama siz küçük üreticilerin yapabilmesi için) Dikinede olabilir resimdeki gibi sırtı yatıkta olabilir, 15-20cm lik bir saksıya koyuyoruz.
157570

Üstüne üstleri örtülecek kadar harç koyup, harcınız nemli ise su vermenize gerek yok, kuru ise nemlendirip dışarıya bir yere koyabilirsiniz.
157571

Lonicera
03-07-2010, 14:51
Şimdi gülsem mi ağlasam mı bilmiyorum, resimli anlatımınızdan sonra geçen sene o kadar zambağı nasıl yok ettiğimi anlamış oldum. Ben de sizin yaptığınız gibi pulları ayırdım ama hiç birinin üstünde yavru yoktu. Üstelik gelip geçip bol bol da suladım. Demek ki neymiş; öyle herşeyi biliyorum havasına girip davranmamak lazımmış:)) Ellerinize sağlık üstadım.

Lilium
03-07-2010, 15:00
Sevgili Lonicera, Hepsinde böyle bir gelişme görmeyebilirsiniz bu tür gelişmeler üç dört yıl hatta beş yıl toprakta kalmış iri soğanlarda görülebilir. Yavrusuz puldan da üretebilirsiniz, (yavrusuz pul bölümü anlatmayı unuttum,:o)

Yavrusuz olan ana soğandan ayrılan pulları serin ve gölge bir yerde bekletip üst resimdeki gibi yavru soğan oluşmasını sağlıyabilirsin, bu oluştuktan sonra aynı şekilde ekebilirsin.

Not: Hiç sulamadan da dışarıda bir yerde yağan yağmurlar yeterli gelebilir, sulayıpta su dengesini tutturamazsanız hepsini çürütürsünüz.

k_donmez
03-07-2010, 15:04
Sayın Lillium
Resimlerle desteklenen anlatımınız çok güzel olmuş. Bendeki lilliumlar henüz çiçekteler. Çiçekleri solanları, yapraklar kuruyana kadar toprakta tutmaya devam etmem gerektiğini ve daha sonra topraktan çıkarabileceğimi hatırlıyorum. Yoksa yanılıyor muyum?

Lonicera
03-07-2010, 15:07
Üstadım , demek yanlışı sadece sulama konusunda yapmışız. Ben hem pullar üzerinde yavru olmadan ektiğim için hem sık sulamayla katlettiğimi düşünmüştüm. Ama ne su vermişim, gelip geçtikçe, toprak üstünü kuru gördükçe:)) Sağlık olsun, yeniden alıp deneyeceğim artık. Değerli bilgiler için çok teşekkürler.

Lilium
03-07-2010, 15:19
Sevgili Lonicera, Ben de sizler gibi hatalar yapa yapa öğrendim, ama hataları da bırakmadım illaki o hatanın ne olduğunu öğreneceğim çevremde bilende yok bildiğini zannettiklerime sorduğumda ise bilgi vermekten kaçınmışlardır, bilgiyi ve tecrübeyi o kadar zor edindim ki, şimdi de bilmeyenlere bildiklerimi paylaşmaktan büyük keyif alıyorum.

Lilium
03-07-2010, 15:21
Sevgili k_donmez, dediğiniz doğrudur, küçük bir ekleme yapayım onu da biliyorsunuzdur ama ben yineleyim, çiçekten sonra da suyunu giderek azaltıp kesiyoruz.

k_donmez
03-07-2010, 15:56
Sayın Lillium
Bilgiler için teşekkürler.

FIRUZAN
04-07-2010, 22:21
Resimli bilgilerle çok güzel olmuş bu konuya aboneyim :)

serdarca06
05-07-2010, 11:22
sonunda açtı :p kokulu pembe casablanca lakin beyaz casablancalarrın kokusu daha müthiş,

Lilium
05-07-2010, 14:31
Sevgili kodak üretimini tarif ettiğim resimlerden göstermeye çalışayım.
157986
157987
Çürümüş ve ya kurumuş gibi duran uçlar. Bunlar yapraklardan oluşan ve yaprağı kuruduktan sonra bir daha yaprak açmayacak pullardır, bunlar öylece kurumuş ve ya çürümüş gibi görülebilirler. Daha sonraki yıllarda ise resimde de görüldüğü gibi kardeşlenme veya küçük yavru soğanlar yaparlar. Yeni yapraklar soğan özünün ortasından çıkar., aynı şekilde çiçek sapı da burada oluşur.

Neslihan Baş
05-07-2010, 21:53
benim ki ne zaman çiçik açacak:(

kgursan
05-07-2010, 22:30
sonunda açtı :p kokulu pembe casablanca lakin beyaz casablancalarrın kokusu daha müthiş,

sn. serdarca., Bu casablanca değil, Oriental liliumlardan bir çeşittir. Casablanca Beyaz renkli bir ORİENTAL lilium çeşididir.

kgursan
05-07-2010, 22:33
merhaba lilium soğanlarımı bu aldığım süzgeç sepetlere dizmeyi düşünüyorum ;) uygun mudur?
teşekkürler

Sn firuzan., bunlar L.candidum için uygun derinlikte olabilir , ama Oriental liliumlar için yeterl, derinlikte değil. Oriental liliumlar için derinlik en az 18-20 cm olmalı.

kgursan
05-07-2010, 22:55
benim ki ne zaman çiçik açacak:(

Asiatic ve oriental Liliumlar (Renkliler) genellikle diktikten 90-120 gün sonra çiçek verir.

Kharel
05-07-2010, 23:08
L.candidum çiçek sapından soğancık üretimi ne kadar zaman alıyor? Ben denedim küflendi ve attım.

yağ-mur
06-07-2010, 01:03
bu soğanları ne zaman ekelim en doğru zaman nedir?

Lilium
06-07-2010, 01:32
L.candidum çiçek sapından soğancık üretimi ne kadar zaman alıyor? Ben denedim küflendi ve attım.

Sayın Kharel,

Aslında üstteki üretim mesajların da onuda paylaşacaktım, fakat saptan üretimi oldukca tecrübe isteyen bir şey, onun nem oranını ayarlamak oldukça zor. Nem fazla gelir çürütürsün, az gelir düzgün bir yavru yapmaz.

Ben size şöyle amatörce yapabileceğiniz basit şekliyle anlatmaya çalışayım. Bizim kadar olmasa da yarı yarıya tutturursunuz, sanırım oda yeter.

Çiçeği bittikten sonra, ki büyük bir ihtimalle çiçeği 25- 30 cm sapı ile birlikte kesmişsinizdir, kesmemiş olduğunu farz edelim, bu 25-30 cm lik bölümü kesin,geri kalan bölümü sağa sola oynatarak çekin alın, tık deyip kopacaktır.

Yapraklarını sıyırın sıcak olmayan serin gölge içerisi karanlık değilse üstünü örtün karanlık olmasını sağlayın, 10 gün hiç ellemeyin 10 gün sonra örtüyü açın fısfısla siprey şeklinde hafifce nemlendirin ve örtün arada bir kontrol edin (küflenme gördüğünüz an üstlerini açın bulunduğu yeri havalandırın,) 20-25 gün zarfında yavru soğanlar oluşmaya başlıyacaktır, bu dönemden sonra üç günde dört günde bir yine sipreyle nemlendirin, üstlerini örtün.
Fazla nem hemen küf ve çürüme başlangıcıdır, buna çok dikkat etmek gerekir.

Daha sonra bu şekil de bir oluşumla karşılaşabilirsiniz.

158104

Bu oluştuktan sonra da

Bu resimdeki gibi olduğu dönem de, olduğu gibi kum toprak gübre karışımlı harcın üzerine yatırıyoruz, üzeri örtülecek kadar yine aynı harcla kapatıyoruz.

Bittimi, bitmedi.

Harcınız nemli ise sulamıyoruz, değilse yavru soğanlara inecek toprak ıslanacak kadar su veriyoruz.
Bundan sonra hiç sulamasanız da olur yağan yağmurlar yeterli gelebilir.

Kormayın susuzluktan bir şey olmaz, sulayıpta su dengesini tutturamazsanız hepsini çürütürsünüz. (Bundan dolayı sulamanızı tavsiye etmiyorum.)

Yapraklar yüzeye çıktıktan sonra da zaten kışa giriyoruz yağan yağmurlar yeterli gelir, yaza doğru havaların kurak gittiği bitkilerin terlediği dönemler de sık olmamak şartı ile sulama yapabilirsiniz.

Pek anlatım becerim yok ama, İyi anlatabildim mi bilmiyorum ;)

Tohumdan üretimi daha önce anlattık mı bilmiyorum (kafa eserli biraz hatırlayamadım.;)) anlatmamışsak bir dahakine onuda anlatırız.

Kharel
06-07-2010, 10:08
Verdiğiniz uzun ve detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim sayın Lilium. Bahçede başka çiçek sapı kaldıysa haftasonu gidip bakayım da deniyim.

FIRUZAN
06-07-2010, 21:56
Sn firuzan., bunlar L.candidum için uygun derinlikte olabilir , ama Oriental liliumlar için yeterl, derinlikte değil. Oriental liliumlar için derinlik en az 18-20 cm olmalı.

Sn kgursan ben sepetleri olduğu yükseklikten daha derine diktim
Süzgeç gibi birseyi seçmemdeki neden saksıları tek tek toprağa gömmek zor oluyordu ve yer kaplıyorlardı saksıyı yerinden alınca da çirkin duruyordu böyle bir yerde dursunlar diye yaptım.Bu arada sizden almış olduğum lilyumların üst filizlenmiş kısımlarını toprağın üstünde bıraktım yanlış mı yoksa ?

fooflower
08-07-2010, 16:10
Sn. lilium soğanlarım şimdi geldi. Gayet sağlıklı görünüyolar öyle değil mi?

158813

Ekmek için ağustos sonunu mu bekliyeceğiz yoksa hemen dikmelimiyim?
Bir de fotonun altın da kendiliğinden dökülmüş pullar var. bu pulları ne yapmalıyım? Kolay gelsin.

Lilium
08-07-2010, 20:28
Ağustos da ekebilirsiniz, 521-522-523-525-538 deki mesajlarımı okursanız aradığınız orada var .

kgursan
09-07-2010, 22:06
Sn kgursan ben sepetleri olduğu yükseklikten daha derine diktim
.Bu arada sizden almış olduğum lilyumların üst filizlenmiş kısımlarını toprağın üstünde bıraktım yanlış mı yoksa ?

O zaman yüzeysel dikmiş oluyorsunuz???!! Tam soğanın üstünde, filizlerin soğandan çıkmış olduğu nokta nın üzerinde 8-10 cm toprak olmalı. Filizler tam soğandan çıktığı noktadan itibaren kökler verecek bu kökler toprak içinde kalmalı. Diğer deyimle filizin 7-10 cm kısmı toprak içinde kalmalı. Bu durum L.candidumdan farklı olan noktadır.

Lilium
16-07-2010, 17:33
Sayın k.gursandan gelen casablacalar, gübreyi görünce bir hafta da çoştular.
161109

161110

kgursan
16-07-2010, 21:50
Sayın k.gursandan gelen casablacalar, gübreyi görünce bir hafta da çoştular.
161109

161110

Sn Lilium., Gübre için erken değil mi? Boğaz kökleri oluştu mu ki? Gübreyi azar azar koklatın:p. kolay gelsin.

nurcanaybay
16-07-2010, 22:03
Sn.Lilium ;
o da birşey mi ,bir de bunlara bakın :))

Lilium
17-07-2010, 00:46
Sn Lilium., Gübre için erken değil mi? Boğaz kökleri oluştu mu ki? Gübreyi azar azar koklatın:p. kolay gelsin.
Sn. kgursan, soğanlar bana gelince boğaz kökleri oluşmuştu, biliyorsun biraz geç ulaştı bu arada sanırım boğaz kökleride oluşmuş, gübre derken fenni gübre değil, ben ekerken sadece çok iyi yanmış (çürümüş) hayvan gübresine ektim bu hem besince zengin hem çok iyi diranaj sağlıyor hem iyi kök çalışması yapıyor.

Sn. nurcan hanım ben daha ekeli bir hafta oldu, siz benden öndesiniz, ama sizin de bu işi iyi bildiğinizi biliyorum :) fark etmediğimi sanmayın :D

Not: Fenni yani zirai gübreyi çiçeklerde kullanılmasını pek tavsiye etmem, bilhasa amatörce ve bilgisiz ise kişi, kullanan kişilerinde oranlarını çok iyi bilerek ayarlamaları önemlidir, gübrenin normali faydalıdır, fazlası da zararlıdır yakar kurutur.
Hatırlatmada fayda var.

COYOTE
09-08-2010, 23:32
Sayın kgursan göndermiş olduğunuz 4 soğanın 1 tanesini saksıya diğer üçünü de bahçeye biraz daha geç dikmiştim . Bu saksıdaki, çiçekler kocaman ve çok güzel kokuyorlar:D.4 çiçek 1 tomurcuk var . Tekrar teşekkürler.

Lilium
10-08-2010, 00:00
Gözünaydın COYOTE

Benimkiler de tomurcuktalar, her sabah önce onları kontrol ediyorum açmalarını merakla bekliyorum.

nurcanaybay
10-08-2010, 20:33
Benim casablanca'ların da tomurcukları olgunlaştı ,iki tomurcuğun uçları 1 cm kadar açıldı.İnanılmaz olan bu haldeyken bile kokusunu alabiliyor olmam :))

Bahçe de onlarca olduğunu düşünüyorum da.....

nurcanaybay
11-08-2010, 13:24
Bu gün ilk çiçeğini gördüm ,sanırım akşamları kokusu daha yoğun oluyor.Kamil bey
teşekkürler :)

thisisme
11-08-2010, 19:07
merhaba,

geçen sene bir yapı marketten lilium reinesse almıştım. çiçekleri geçince ve sapları da sararınca saplarını toprak üstünden kestim ve saksıyı ışık almayan bir yere kaldırdım. şimdi sizler soğanların dikim zamanı geldi dediğinize göre ben de saksımı aydınlığa çıkarıp sulamaya mı başlamalıyım???

teşekkürler

Lilium
11-08-2010, 23:35
Daha erken havalar biraz daha serinlesin o kendiliğinden yaprak çıkarmaya başlayacaktır, o evrede sulamaya başlayabilirsiniz.

neuron65
12-08-2010, 21:41
Arkadaşlar beyaz zambak (lilium candidum) ekim zamanı ağustos sonu başlar, ekim ayına kadar ekersiniz daha sonra veya daha öncede ekilir, Fakat onun yeşerme dönemi ekim kasımda başlar, Küçük soğanlar çiçek açmaz onlar bir sonraki yıl gelişimleri iyi ise açarlar,lilium candidum aşırı suyu sevmez, fazla sulanırsa hastalanırlar gelişimleri iyi olmaz,veya cürürler, Çapı 5 cm olan soğanlar ağustos sonu gibi ekilirse haziran başında çiçek açarlar. Lilium candidum konusunda her konuda yardımcı olurum herkeze SELAMLAR SAYGILAR
Ben lilium soğanlarını Bauhaustan Nisan sonu almıştım. Büyük sakıya uygun aralıklarla ektim. Muhteşem çicekler verdiler. Şimdi yaprakları yemyeşil çiceklerden arta kalan yerlerde küçük dolmalık biber gibi oluşumlar oldu. Ben ne olduklarına anlam veremedim. Liliumlar bir kez çiceklerini döktüktren sonra bir daha açarlar mı? Ben soğanları ne zaman sökmeliyim.

Saygılar, sevgiler...

Lilium
12-08-2010, 23:45
Dolmalık biber dediğiniz tohum oluşumudur, daha da şişerler bir ceviz büyüklüğünü alırlar, alttaki resim gibi olduğu dönemde tohumları alıp çimlendirebilirsin.
165880
Çiçeği biten soğanlar Bir sonraki yıl tekrar çiçek açarlar.

Benol Hazaroğlu
16-08-2010, 11:52
Sayın Kgursan dan gelen soğanlar 8 soğandan 2 tanesi çok büyük açtı. Sağnak yağmurdan sonra biraz pörsüdü. Acaba yağmurdan korumalımıyız.

neuron65
19-08-2010, 22:59
Dolmalık biber dediğiniz tohum oluşumudur, daha da şişerler bir ceviz büyüklüğünü alırlar, alttaki resim gibi olduğu dönemde tohumları alıp çimlendirebilirsin.
165880
Çiçeği biten soğanlar Bir sonraki yıl tekrar çiçek açarlar.
Sağolun. Benim sormak istediğim çicekler bittikten sonra sap ve yapraklar yemyeşil duruyor. Ben soğanı şu anda sökmeli miyim? Yoksa o yaprakların da solmasını mı bekleyeceğim?. Teşekkürler..

nurcanaybay
20-08-2010, 14:04
Sn.Neuron ;
yapraklar tamamen sararacak ,bu ara da suyu azaltacaksınız.Kuru ot görünümünü aldıktan sonra sökebilir veya saksısı ile serin bir yerde bekletebilirsiniz.

Lilium
20-08-2010, 14:41
Sağolun. Benim sormak istediğim çicekler bittikten sonra sap ve yapraklar yemyeşil duruyor. Ben soğanı şu anda sökmeli miyim? Yoksa o yaprakların da solmasını mı bekleyeceğim?. Teşekkürler..

Çiçeğinizde tohum oluşumu yoksa ve ya tohum almak istemiyorsanız sapı kesebilirsiniz, soğanı sökmek yer değiştirmek istiyorsanız süküp yer değiştirebilirsiniz, yer değiştirmeye gerek yoksa kalabilir, sökmenize gerek yok.

Üç yılda bir söküp kardeşleri ayırabilir gübresini toprağını değiştirebilirsin.

Lilium
20-08-2010, 14:55
Simplon'larım yarın süpriz yapabilirler:)

166869

neuron65
23-08-2010, 07:41
Sn Lilium ve nurcanaybay,

Sağolun. Teşekkür ederim.

kgursan
24-08-2010, 00:01
Bu gün ilk çiçeğini gördüm ,sanırım akşamları kokusu daha yoğun oluyor.Kamil bey
teşekkürler :)

Sn nurcanaybay., Bu resimdeki lilium casablanca değil!! Benolhazaroğlunun resimleri casablanca?!. Sizin ki belki symplon veya başka çeşit olabilir, Çünki anterler portakal renginde.

kgursan
24-08-2010, 00:06

Yok.Hayır şimdi sökmeyin. Şu anda yeşil yapraklar soğanı ve yavrularını beslemeye devam ediyor. Hafif hafif sulamaya devam edin. yeni soğan ve yavrular irileşir ve gelecek yıl soğuklama (vernalizasyon) isteği tamamlanınca (sonbaharda dikince, ilkbaharda ) yeni çiçeklerini verecektir. Belki yavrularda çiçek verecektir.

nurcanaybay
24-08-2010, 10:42
Sn nurcanaybay., Bu resimdeki lilium casablanca değil!! Benolhazaroğlunun resimleri casablanca?!. Sizin ki belki symplon veya başka çeşit olabilir, Çünki anterler portakal renginde.

O zaman symplon'dur.2 Casablanka 2 symplon dikmiştim.Casablancalar çok cılız kaldı ,tomurcuk oluşturdu ama sanırım bitler den dolayı hepsi hızla yapraklarını döküyor ,tomurcukların uçları kahverengileşiyor ve tamamen açamıyor.

Biraz araştırma yapmıştım ,lilium'lar da bitlerin sebeb olduğu mozaik virüsü
olabilirmiş.Önce yapraklar da çizgiler halin de izler bıraktılar sonra hızla bozulmaya başladılar.

Sn.Kgursan ,bu konu da ne düşündüğünüzü öğrenmek isterim.

nurcanaybay
24-08-2010, 10:56
Bir kaç fotoğraf ekledim.

Lilium
24-08-2010, 17:57
Geçmiş olsun nurcanaybay, ne oldu o güzellere üzüldüm yaa. keşke bir bit ilaçı alıp atsaydınız, çiçeklerinizde bit oluşumuna izin vermeyin en çok zararı çiçek taç yapraklarında verirler, taşıdıkları hastalıklarada davetiye çıkarırlar.

Bunlar da benimkiler.

167675

nurcanaybay
24-08-2010, 20:09
Ben de sizi kıskandırmaya çalışıyordum ,böyle oldu :)
Sizin tomurcukların maşallahı var ,mis gibi kokacaklar.

kgursan
25-08-2010, 01:17
O zaman symplon'dur.2 Casablanka 2 symplon dikmiştim.Casablancalar çok cılız kaldı ,tomurcuk oluşturdu ama sanırım bitler den dolayı hepsi hızla yapraklarını döküyor ,tomurcukların uçları kahverengileşiyor ve tamamen açamıyor.

Biraz araştırma yapmıştım ,lilium'lar da bitlerin sebeb olduğu mozaik virüsü
olabilirmiş.Önce yapraklar da çizgiler halin de izler bıraktılar sonra hızla bozulmaya başladılar.

Sn.Kgursan ,bu konu da ne düşündüğünüzü öğrenmek isterim.

Fazla sulama -kötü drenaj nedeniyle Rizoctonia (kök boğazı çürüklüğü) olabilir sap toprak içinde çürümüş olabilir. Bu da su alamayan yaprakları sarartır ve döker, tabi çiçekleri de. Benim saksıya diktiğim soğanların yarıya yakını bu şekilde gitti. kötü drenaj, çok su nedeniyle.

Yaprak bitleri emgi yapar, ballama yapar ve de virüs taşır-bulaştırır, ama sizdeki sorun bu mu fotolardan anlayamadım. Dökülme ana göre kökte çürümeden gelir.

kolay gelsin.

Benol Hazaroğlu
25-08-2010, 09:14
fazla sulamadan olabilir fikrine katılıyorum. Aynı ebatta 2 saksıda dikmiştim bende saksının bir tanesi güzel açtı diğer saksı daha fazla sulandı ki açamadan pörsüdü.Ben de sormuştum yukarıda çok kuvvetli yağmurdan olabilir mi diye.

nurcanaybay
25-08-2010, 11:30
Cevaplarınız için teşekkür ederim.Benim sulama da problemim var bunun için de özellikle toprak saksı aldım ( toprak saksı bir derece dengeyi sağlıyor ),saksının altını 6-7 cm küçük çakılla doldurdum ( fazla su ora da biriksin diye ),toprak hazırlarken bolca dere kumu ,torf ,toprak ve perlit karıştırdım (toprak yumuşacık oldu ) ve sıvı çiçek gübresi kullandım.

Bütün bunlara rağmen yine de bir yer de hata yapmışım belli ki ,suçu sineklere atmaya
çalıştım :))

FIRUZAN
26-08-2010, 10:40
Merhaba sayın kgursandan aldığım liliumlarım :)
aman aman çok güzel kokuyorlar anlatamam. Candiumlar gibi keskin baygın değil daha yumuşak hafif kokuyor ben ağır kokuluları beğeniyorum :)Çiçekleri de kocaman .çiçeğin sap kısmı daha kısa mı yoksa benimkiler mi böyle kısa kaldı merak ettim 50 cm kadar boyu
Sanırım ben bu lillium büyütme işini beceriyorum ;)bundan sonra lilliumların sayısını arttıracağım.

Orkun Kırcı
26-08-2010, 13:14
Sayın Kgursan'a teşekkürlerimle...

Lilium
26-08-2010, 14:33
Çiçekleri de kocaman .çiçeğin sap kısmı daha kısa mı yoksa benimkiler mi böyle kısa kaldı merak ettim 50 cm kadar boyu

Firuzan hanım evet bunların sap kısmı dağa kısa iyiki de kısa kandilleri iri olduğu için sapları uzun olsaymış hiç taşıyamazdılar, kısa olmalarına rahmen iki tanesi rüzgardan kırılmış, hemen bir sopa yardımıyla bağlayıp dikilttim.

Sayın orkun kırcı tebrikler çok güzeller, benimkileride eli kulağında.

Lilium
02-09-2010, 18:31
Sn. kgursan'a bir Teşekkür sunusudur.

168832

168833

168834

168835

168841

Benol Hazaroğlu
02-09-2010, 23:15
casablancalarımın çiçekleri soldu büyük saksıdalar seneye kadar yağmur altında durmaları soğanları çürütürmü acaba?

kgursan
08-09-2010, 23:31
casablancalarımın çiçekleri soldu büyük saksıdalar seneye kadar yağmur altında durmaları soğanları çürütürmü acaba?

Yaprakları yeşil kaldığı sürece bol ışık alsın ve toprak nemli kalsın, sulansın ama apraklar sararmaya başladı mı suyu kesin. Saksılar soğukta birşey olmaz ama ıslak olmasalar iyi olur.

learningq
12-09-2010, 13:26
çok güzel bilgi ve çok güzel yorumlar var.Ben zambak yetiştirmek istiyorum 10-15 kadar soğan gönderebilecek olan var mı?Bedelini ödeyeceğim.Ancak tek bir çeşit değilde,bir kaç kokulu çeşidinden olursa sevinirim.teşekkürler

bursevi
19-10-2010, 21:22
Oriental Liliumlar ile Asiatic Liliumlar arasındaki fark nedir acaba?

Lilium
24-10-2010, 13:42
Sayın bursevi, sorduğunuz sorunun cevaplarını burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21279) bulabilirsiniz, bir bakınız.

haluk58
28-10-2010, 16:16
sayın lilyum yetiştiren arkadaşlar şuan yaprakları sararmaya başlamış saksıda dikili 20 kadar soğanım var kışı dışarda yani bahçede saksı içerisinde geçirse donarmı -20 derece malum sivas soğuk bi iklime sahip cevaplarınızı bekliyorum iyi günler.
çasablanca, toronto,tresor,triumphator,grionde,gran pradiso.

hüsnüyusuf
28-10-2010, 16:27
Saksıda ise topraktan çıkarılıp kuru bir yerde saklanması gerekir diye biliyorum. Saksıda soğuktan etkilenme daha fazla oluyor.

kgursan
28-10-2010, 22:05
sayın lilyum yetiştiren arkadaşlar şuan yaprakları sararmaya başlamış saksıda dikili 20 kadar soğanım var kışı dışarda yani bahçede saksı içerisinde geçirse donarmı -20 derece malum sivas soğuk bi iklime sahip cevaplarınızı bekliyorum iyi günler.
çasablanca, toronto,tresor,triumphator,grionde,gran pradiso.

Sıfır altı 2 oC da (-2 oC) 6 ay kadar kalabilir ama -20 C da soğanlar donar. Soğanlarınız toprak içinde (saksıda) odunluk , garaj vb. soğuk ve kapalı bir yerde kalsın. Üzerlerini de saman, bez vs. ile örtün. Toprak Çok hafif nemli olsun. Tam kurumasın.

haluk58
29-10-2010, 10:39
kgursan abiciğim bilgiler için teşekkür ederim

esracer
24-11-2010, 09:44
zambak ve lilyumlar çok güzel bende aldım soğanları dikicem.

esracer
05-12-2010, 21:38
İyi geceler. 23 kasımda zambak soğanlarımı diktim, yeşerme olduğu zaman sanırım çok mutlu olucam. heyecanla bekliyorum

kgursan
07-12-2010, 17:09
İyi geceler. 23 kasımda zambak soğanlarımı diktim, yeşerme olduğu zaman sanırım çok mutlu olucam. heyecanla bekliyorum

Sn esracer., Lilium soğanları 2 oC da 6-8 hafta kalmadan çiçek tomurcuğu oluşturmaz ve çiçek açmaz. Buna "Vernalizasyon " derler. Dolayısıyla sizin lilium soğanlarınız ancak Mart _Nisan da çiçek açar. Acele etmeyiniz ve mümkünse dışarıda bekletiniz.

esracer
07-12-2010, 21:56
Teşekkür ederim. balkonda yarı gölge bir yerde duruyorlar ve sulamayı 10 15 günde bir yapıyorum. çimlenme tam olarak kaç haftada oluyor? ve gübrelemeyi filizlendikten sonramı öncemi yapmalıyım daha hiç gübre vermedim.

kgursan
10-12-2010, 23:35
Teşekkür ederim. balkonda yarı gölge bir yerde duruyorlar ve sulamayı 10 15 günde bir yapıyorum. çimlenme tam olarak kaç haftada oluyor? ve gübrelemeyi filizlendikten sonramı öncemi yapmalıyım daha hiç gübre vermedim.

Yürümeyen, filizlenmeyen, yaprağı olmayan bitkiye gübre verilmez! Baharda yapraklar iyice geliştikten sonra EĞER GEREKİRSE!? gübre verirsiniz.

Benol Hazaroğlu
11-12-2010, 17:25
Sayın kgursan
Casablanca'larımda saplar henüz sararmadı,soğan çıkış yerinden sökmelimiyim?

esracer
11-12-2010, 23:24
Yürümeyen, filizlenmeyen, yaprağı olmayan bitkiye gübre verilmez! Baharda yapraklar iyice geliştikten sonra EĞER GEREKİRSE!? gübre verirsiniz.

Cevabınız için teşekkürler.

kgursan
14-12-2010, 15:03
Sayın kgursan
Casablanca'larımda saplar henüz sararmadı,soğan çıkış yerinden sökmelimiyim?

Sulamayı kesin, ihtiyacınız yoksa yeşil kalmaya devam etsin. Temizleyeyim diyorsanız sapını toprak seviyesinden kesin. Ne kadar yeşil kalıp fotosentez yaparsa o kadar iyidir. Çünki foto sentez ile SOĞANI beslenecektir. Zaten bu soğanlar Nisandan önce sürgün vermez sanıyorum. Şimdilik suyu kesin-Azaltın.

Lilium
14-12-2010, 15:18
Ben benimkilerinin bir kısmını (tohum yapmayanları) söküp yavrularını ayırdım ve ektim, tohum yapanları tohumlarının oluşması için bırakmıştım, tohumları kurudu çatladı, bugün tohumları aldım ve ektim saksıyı içeriye aldım, bakalım cimlendirebilecekmiyim.

serkan_istanbul
16-12-2010, 14:44
lilyumlara bayıldım en kısa zamanda elde edeceğim inşallah. yapı marketlere baktım yok.
çiçek pazarına gideceğim bakalım inşallah orada bulurum.. kokuları ve çiçek yapıları çok güzel. birde şakayık istiyorum bakalım. saygılar

kgursan
17-12-2010, 23:00
Ben benimkilerinin bir kısmını (tohum yapmayanları) söküp yavrularını ayırdım ve ektim, tohum yapanları tohumlarının oluşması için bırakmıştım, tohumları kurudu çatladı, bugün tohumları aldım ve ektim saksıyı içeriye aldım, bakalım cimlendirebilecekmiyim.

Sn lilium., Benimkileri derken L.candidumu mu yoksa casablanca yı mı kastettin? Orientallerin tohumları çimlendirme biraz sorunlu olabilir. Bunlarda Hypegeal veya Epigeal denilen 2 tür çimlenme vardır. Tam açıklayamıyacağım ama, birisi toprak içinde önce soğancık yapıyor, sonra yaprak çıkarıyor, ötekisi ise önce yaprak çıkarıp sonra soğancık oluşturuyor(L.candidum gibi). Şaşırmayın. Çimlenme için uzun süre (2-3ay) gerekebilir.

Lilium
18-12-2010, 11:28
Casablancalardan bahsediyorum tohum yapısı ve oluşumları aynı liliumlar gibi, bende aynı liliumlar gibi tohumlarını aldım ve kumlu gübreli toprağa ektim.

"önce yaprak çıkarıp sonra soğancık oluşturuyor"
Bu cümleyi anlıyamadım, soğancık olmadan nasıl yaprak çıkarır.

kgursan
20-12-2010, 18:21
Bazılarında embriyo vardır, ve önce yaprak çıkarır sonra soğan yapar.

Epigeal çimlenme (hızlı çimlenme):Çimlenme toprak üstünde olur. Burada cotyledon tohumdan besinleri absorbe eder, hypocotil hızla uzar ve tohumun kalan kısmı(testa ) uç kısmına yapışmış olarak birlikte toprak üstüne çıkar. Cotyledonlar toprak yüzüne çıktıktan sonra yeşil renk alır ve yaprak fonksiyonu görürler, Fotosentez (besin) yapmaya başlarlar. Bu dönemde soğan önemsizdir daha sonra toprak üzerinde ilk gerçek yaprak görünür, bunu toprak altında soğanın büyümesi ve kökün uzaması takip eder. Bu epigeal çimlenmedir.

Hypogeal çimlenme(yavaş çimlenme) : Çimlenme toprak altında olur. Bu şekilde bitkinin ilk şekil alan yaprakları (cotyledon) ve embriyo, tohumun bir parçası olarak toprak altında kalır. Embriyo etrafında tohumda depolanmış olan besin, ilk şekillenen yaprak(cotyledon) ve kök arasındaki gövde kısmına (hypocotil) transfer edilir. Burada çok küçük bir soğancık oluşur ve merkezinden ilk gerçek yaprak toprak üstüne çıkar. Bu tip çimlenmeye hypogeal çimlenme denir. Toprak üstünde ilk görülen gerçek yapraktır.

Bu benim tercüme edip yazıp-yayınladığım bir paragraf. (Zonguldak da eğitim semineri için hazırlanmış bir kitap) Belki net de vardır. Zonguldak valiliği bastırmıştı "Avrupa Birliği İstihdam projesi" çerçevesinde.

Lilium
20-12-2010, 20:53
Epigeal çimlenme (hızlı çimlenme):Çimlenme toprak üstünde olur. Burada cotyledon tohumdan besinleri absorbe eder, hypocotil hızla uzar ve tohumun kalan kısmı(testa ) uç kısmına yapışmış olarak birlikte toprak üstüne çıkar. Cotyledonlar toprak yüzüne çıktıktan sonra yeşil renk alır ve yaprak fonksiyonu görürler, Fotosentez (besin) yapmaya başlarlar.

Bu aşamaya kadar anlatılan bölümde, çok küçücük bir soğancık ve kökler gördüm.

Benol Hazaroğlu
21-12-2010, 11:09
Bunlar tohum kesesindenden çıkan pullar. Başka bir tohuma rastlayamadım. Bu tohum oluşturmamış mı demek oluyor?

Kharel
21-12-2010, 11:15
Bu pullar tohum zaten

Lilium
21-12-2010, 11:26
Tohum kesesinden çıkan tohumların hepsi tohum oluşturamıyor bazıları boş olabiliyor, fotoğrafta görebildiklerimi işaretledim.
185093

Güler
21-12-2010, 11:41
Bu aşamaya kadar anlatılan bölümde, çok küçücük bir soğancık ve kökler gördüm.

Lilium, ben de sana bahsetmiştim ya. Benim Liliumlarda da buna benzer oluşumlar var ama çok küçük ayıramam demiştim, hatırladın mı?

Bilgiler için çok teşekkür ederim sevgili kgursan.

Lilium
21-12-2010, 12:09
Güler abla seninle konuştuğumuz da kök ve gövdedeki soğançık oluşumunu konuşmuştuk, o ayrı bir konu. Üstte konuştuğumuz tohumdan soğancık oluşum safhası.
Mesajları hızlı hızlı okudun anlaşılan ;)

Lilium
21-12-2010, 12:17
İki saksım daha var onları ayırmamıştım, tohum yapan casabılancalar tohum oluşumlarını tamamladılar tohumlarını aldım, biraz sonra onları da ayıracağım fotoğraf makinem de arızalı serviste, cep telefonu ile ne kadar net çekebilirim bilemiyorum, fotoğrafları sizlerle paylaşırım.

vehbi
21-12-2010, 12:51
lilium

vehbi
21-12-2010, 12:53
lilium ve gül

Lilium
21-12-2010, 16:27
Casabılancaları ayırmaya başlıyalım.

Önce iki teneke buldum yanlamasına açıp kenarlarını kıvırdım ve altan deliklerini deldim.
185141

Ve ameliyat olacak hasta masaya geldi.
185142

Saksıyı biraz boşalttığım da küçük soğancıklar görünmeye başlandı.
185143

Biraz daha boşaltınca aradığım hazineyi bulmuştum.
185144

Ana soğan ve kökler iyi gelişim göstermişler.

185145

Lilium
21-12-2010, 16:33
Ana soğandan ayrılan kök ve yavru soğanlar

185146

Gövde üzerinde oluşan kökleri de oluşan, alınma zamanı gelmiş bir yavru soğan.

185147

Ve ayrıldı, yaşamını kendi idame ettirecek.

185148

Oldukça iyi kök gelişimi yapmış.

185149

Baya bir yavru soğan elde ettim.

185150

Lilium
21-12-2010, 16:42
Tenekelere yarıya kadar harcı doldurdum, soğanları ve kökler de kalan daha küçük olduğu için ayırmadığım kökleri de koydum.

185151

Yavru soğanlarıda ayrı bir tenekeye sıraladım ve yine harçla kapattım.

185152

Ve küçük bahçedeki yerlerini aldılar.

185153

185154

185155

artemisia10
21-12-2010, 18:34
Kokulu hostalarda(august lily) ayırma nasıl yapılıyor yumrulu olduğunu okudum henüz yapraklarından bazıları hala yeşil tamamen kuruduktan sonra mı yumrulardan ayırmamız gerekiyor ya da baharda yaprak verdikten sonra ayırma imkanımız var mı?

Benol Hazaroğlu
22-12-2010, 18:45
Sayın Lilium
Casablanca tohumlarını nasıl ekeceğimizi de resim lerseniz çok makbule geçecek.
Teşekkür ederim.

Kharel
22-12-2010, 22:54
Tohum kesesinden çıkan tohumların hepsi tohum oluşturamıyor bazıları boş olabiliyor, fotoğrafta görebildiklerimi işaretledim.
185093

işaretledikleriniz boş olanlar mı? embryo tam olarak hangisi oluyor? kenardaki koyu renk çizgi gibi olan şey mi?

Lilium
23-12-2010, 00:01
Kokulu hostalarda(august lily) ayırma nasıl yapılıyor yumrulu olduğunu okudum henüz yapraklarından bazıları hala yeşil tamamen kuruduktan sonra mı yumrulardan ayırmamız gerekiyor ya da baharda yaprak verdikten sonra ayırma imkanımız var mı?

Yapraklandığı dönemde ayırmak doğru olmaz, yaprakları kuruduktan sonra ayırmak daha doğru olur.

Lilium
23-12-2010, 00:16
Sayın Lilium
Casablanca tohumlarını nasıl ekeceğimizi de resim lerseniz çok makbule geçecek.
Teşekkür ederim.
Sayın Benol Hazaroğlu; Tohumları ekerken resimlemek aklıma gelmedi, ama bir yerde bunu açıklamıştım nerede olduğunu hatırlayamadım.

Şu şekilde yapabilirsiniz:

Kum ve gübreyi karıştırıp(bu torf da olabilir) Tohum adetini alabilecek bir saksı, altta 10 cm lik bir harç yeterlidir, harç elenmiş ince olmalıdır. tohumları harcın üzerine koyun, üzerini yarım santim en fazla bir santim harçla kapatın. Harç kuruysa üzerine bir tülbent koyup sulayın. Çok kurumasın çok da sulamayın.

Lilium
23-12-2010, 00:36
işaretledikleriniz boş olanlar mı? embryo tam olarak hangisi oluyor? kenardaki koyu renk çizgi gibi olan şey mi?

İşarediklerim dolu olanlar, embryo tohumun ortasında uluşan kabarçık biraz daha koyu daha dolgun. Tohumu elinize aldığınızda bunu hissedersiniz zaten.

Nacizane yöntemlerimden biri de tohumları masaya koyarım hafif hafif üflerim, boş olanların uçuştuğu görülür.

Bunu da yapmanıza gerek yok, hepsini uygun şekilde saksıya koyun dolu olanlar çimlenecektir boş olanlar çürüyecektir.

Rasimde en belirgin olanları işaretledim.
185366

Kharel
23-12-2010, 00:41
Anladım Sayın Lilium verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Yurtdışından gelen bazı Fritillaria ve Lale türlerinin tohumları da aynı o resimlerdeki gibi. Şimdi talimatlar üzerine "cold stratification" denen kış ortamı uygulaması yapıyorum. 1 ay kadar sonra tohumları oda sıcaklığına çıkaracağım.

artemisia10
23-12-2010, 17:47
Yapraklandığı dönemde ayırmak doğru olmaz, yaprakları kuruduktan sonra ayırmak daha doğru olur.

Teşekkürler Sn. Lilium daha önce hiç yumru ayırma işlemi yapmadığım için bitkiye zarar vermekten de korkuyorum 5 tanesi bir aradalar bahçedeler yumrularını görmedim saksıdan aktarmıştım acaba bu yumrular birbirine bağlı mıdır? Yani eğer bağlılarsa keserek çıkarmam gerekecek herhalde ve çıkardığım yumruda boğum ya da gözlere dikkat ederek keseceğim ben bu kadar anlayabildim doğru mudur acaba?

kgursan
30-12-2010, 22:51
Teşekkürler Sn. Lilium daha önce hiç yumru ayırma işlemi yapmadığım için bitkiye zarar vermekten de korkuyorum 5 tanesi bir aradalar bahçedeler yumrularını görmedim saksıdan aktarmıştım acaba bu yumrular birbirine bağlı mıdır? Yani eğer bağlılarsa keserek çıkarmam gerekecek herhalde ve çıkardığım yumruda boğum ya da gözlere dikkat ederek keseceğim ben bu kadar anlayabildim doğru mudur acaba?

Sn artemisia; eğer bitkiler gelişmiş ise yumrular kendisini ayırır, veya çok küçük bir noktadan anaya bağlı kalır ve kolayca ayrılır. yaprakları sararmaya başladıysa korkmanıza gerek yok . hatta lLilium un yaptığı gibi, hafif yeşilken bile ayrılabilir. Kesmek gerekmeyecektir. Elinizle ayırabilirsiniz.

esracer
30-12-2010, 23:00
İyi geceler. 23 kasımda zambak ve lilyum soğanlarımı diktim ama hala filizlenme göremedim bu normal bir durummu? ne kadar zamanda filizlenirler?

artemisia10
30-12-2010, 23:47
[QUOTE=kgursan;733927]Sn artemisia; eğer bitkiler gelişmiş ise yumrular kendisini ayırır, veya çok küçük bir noktadan anaya bağlı kalır ve kolayca ayrılır. yaprakları sararmaya başladıysa korkmanıza gerek yok . hatta lLilium un yaptığı gibi, hafif yeşilken bile ayrılabilir. Kesmek gerekmeyecektir. Elinizle ayırabilirsiniz.[/QUOTE
Sn. kgursan bu hafta ayıracağım şimdi daha iyi anladım teşekkürler...

Lilium
31-12-2010, 00:02
Teşekkürler Sn. Lilium daha önce hiç yumru ayırma işlemi yapmadığım için bitkiye zarar vermekten de korkuyorum 5 tanesi bir aradalar bahçedeler yumrularını görmedim saksıdan aktarmıştım acaba bu yumrular birbirine bağlı mıdır?
Sayın kgursan açıklamış, bende ilave edeyim, yumruları sayın kursanın dediği gibi ayırabilirsin, diğer kök ve sap üzerindeki yavru soğanları da buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=729281&postcount=607) resimlerde çok açık bir şekilde anlattım, bakınız resim iki ve resim üç

artemisia10
31-12-2010, 00:14
Sayın kgursan açıklamış, bende ilave edeyim, yumruları sayın kursanın dediği gibi ayırabilirsin, diğer kök ve sap üzerindeki yavru soğanları da buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=729281&postcount=607) resimlerde çok açık bir şekilde anlattım, bakınız resim iki ve resim üç

Sizin resimleri görmüştüm Sn. lilium benim bitkim august lily(kokulu hosta) ve nedense okuduklarımdan onun soğanlı değilde yumrulu yani patatese benzeyen türden kökleri olduğunu düşündüm o yüzden sordum zaten. Yoksa konuları okuyup resimlere bakıyorum :) ama tam anlatamamışım ya da ben konuyu yanlış anlamışım...

Lilium
31-12-2010, 00:14
İyi geceler. 23 kasımda zambak ve lilyum soğanlarımı diktim ama hala filizlenme göremedim bu normal bir durummu? ne kadar zamanda filizlenirler?
Hangi tür olduğunu açıklarsanız daha net bir şey söyleyebiliriz.

Liliumlar türlerine göre ekim zamanları filizlenme zamanları değişkendir, soğan olarak ektiyseniz çok sulamayınız az az nemlendiriniz, yaprak çıkarmasını bekleyiniz, aksi halde soğanı çürütürsünüz.

Yapraklanmaları türlere göre değişkendir. Örneğin: lilium candidumlar yapraklanma dönemindeler, casabılancalar ayırma dönemindeler.

Lilium
31-12-2010, 00:36
Sizin resimleri görmüştüm Sn. lilium benim bitkim august lily(kokulu hosta) ve nedense okuduklarımdan onun soğanlı değilde yumrulu yani patatese benzeyen türden kökleri olduğunu düşündüm o yüzden sordum zaten. Yoksa konuları okuyup resimlere bakıyorum :) ama tam anlatamamışım ya da ben konuyu yanlış anlamışım...
Pardon:o
Siz haklısınız, siz anlatmışsınızda biz yanlış anlamısız, mesajı tekrar okuyunca anlaşıldı. ;)

artemisia10
31-12-2010, 00:42
;) ben de tekrar tekrar baktım off yanımda olsa açıp bakacağım köklerine :) neyse pazar göreceğim artık...teşekkürler iyi geceler...

esracer
31-12-2010, 09:40
Yanıtınız için teşekkür ederim. soğanları aldığım yerde lilyum beyaz dediler. zambak ne renk ve çeşit bilemiyorum soğanlar iriydi ilk defa yetiştirdiğim için pek bilgim yok.
İyi Seneler.

vehbi
31-12-2010, 09:59
Ana soğandan ayrılan kök ve yavru soğanlar

185146

Gövde üzerinde oluşan kökleri de oluşan, alınma zamanı gelmiş bir yavru soğan.

185147

Ve ayrıldı, yaşamını kendi idame ettirecek.

185148

Oldukça iyi kök gelişimi yapmış.

185149

Baya bir yavru soğan elde ettim.

185150

vermiş olduğunuz çok faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.

kgursan
05-01-2011, 17:23
Yanıtınız için teşekkür ederim. soğanları aldığım yerde lilyum beyaz dediler. zambak ne renk ve çeşit bilemiyorum soğanlar iriydi ilk defa yetiştirdiğim için pek bilgim yok.
İyi Seneler.

Sn esra cer; Zambak ve Lilium aynı bitkilerdir. Ancak bazı durumlarda insanlar bütün soğanlı bitkilere ZAMBAK derler. Örneğin; Alata zambağı, kılıç zambağı (Gladiol dür, veya arpa zambağı (Frezya) dır, Veya mezarlık zambağı (Süsen denilen bir İRİS türüdür.)

Bu nedenle satıcılar konuyu bilmeyen alıcılara "Bu senin istediğin" dir derler, ve alakası olmayan bir soğanı satarlar. Eh 3 ay sonra nerde gördüm ben seni? olur olay. Bu nedenle satıcılara her zaman itibar etmeyin. Onlar bilgili satıcı yerine PAZARLAMACI olabilirler.

esracer
05-01-2011, 20:59
Sn esra cer; Zambak ve Lilium aynı bitkilerdir. Ancak bazı durumlarda insanlar bütün soğanlı bitkilere ZAMBAK derler. Örneğin; Alata zambağı, kılıç zambağı (Gladiol dür, veya arpa zambağı (Frezya) dır, Veya mezarlık zambağı (Süsen denilen bir İRİS türüdür.)

Bu nedenle satıcılar konuyu bilmeyen alıcılara "Bu senin istediğin" dir derler, ve alakası olmayan bir soğanı satarlar. Eh 3 ay sonra nerde gördüm ben seni? olur olay. Bu nedenle satıcılara her zaman itibar etmeyin. Onlar bilgili satıcı yerine PAZARLAMACI olabilirler.

Teşekkür ederim evet bu dediğiniz konuyu bizzat yaşadım Eminönünde özellikle.
ama ben soğanları burada gördüm. lilyum soğanını az çok buradan gördüğüm kadarıyla biliyorum. bendeki soğanlarda aynısı idi. 23 kasımda dikmiştim dün toprağını hafifçe açtım baktım hala bir filiz yok. soğanı çıkarmadım belki
kök yapmıştır bilemiyorum biraz daha beklemelimiyim?

kgursan
08-01-2011, 17:32
Mart-Nisana kadar beklemelisiniz.

erol21
15-01-2011, 11:47
Orkun bey ellerinize sağlık gerçekten çok güzel görünüyorlar Bu arada size birkaç sorum olacak Soğanları ne zaman ektiniz nekadar sürede çimlendi ve çiçekler oda sıcaklığında ne kadar süre bu formunu muhafaza etti ?

bettyycim
22-01-2011, 21:26
Bugün bir saksı Lilium aldım ve balkona koydum, iyimi yaptım acaba ve nasıl sulayacağım acaba ?

hulya1
13-02-2011, 13:10
merhaba.lılyumlarımı aldığimda çok güzeldı fakat şimdi öluyor:( sulamaya devam edıyorum.en alt kısmndan ve çiçeklerının dokulduğü yerden beyaz bişeyler çıkıyor ben soğana benzettım:confused: soğana benzettığim şeylerın içinden fılızlenme olmuş o beyaz şeyler soğan mı yoksa yenı yaprak mı çıkıyor bana yardım ederseniz çok sevınırım.ölmelerını ıstemıyorum:(

kgursan
15-02-2011, 15:56
üçüncü fotoğraftan anlaşıldığına göre toprak içinde soğanlarınız çürümeye başlamış. İlk etapta kökleri çürümüş, soğanların kendisi de çürüyebilir.
şu anda çiçekleri bittiğine göre, soğanları topraktan çıkarıp bol akar su ile yıkayın temizleyin, poşetin içine temiz torf veya harç toprağı içine soğanlarınızı gömün ve buzdolabında 2 ay bekletip bol güneşli bahçeye dikin. orada gelişmelerini takip edin. kolay gelsin.

Suryanarayana
17-02-2011, 18:43
Merhaba

İki yıldır cok guzel acan liliummu kucuk bir saksıda unutmustum. Bu yıl hic hareket goremeyince saksısını bosalttim. Saksının altı metrelerce kök doluydu resmen toprak%30 azalmıstı. soganlari dikkatlice ayıklayıp 3 saksıya esit olarak ektim bakalım neler olacak.

Soğanlari ekmeden once oksijenli su ile yıkadım.Çektigim resimler aşağıdadır.

Suryanarayana
17-02-2011, 18:46
Soğanlari ayıkladıktan sonra.

gtatas
18-02-2011, 20:15
Bu liliumlar acaba casablanca denilen çiçekmi.

Suryanarayana
19-02-2011, 10:47
Liliumlarin tam ismini bilmemekle beraber ciceklerinin turuncu oldugunu soyleyebilirim.

kgursan
19-02-2011, 21:50
Bu liliumlar acaba casablanca denilen çiçekmi.

"Casablanca " Oriental Liliumlardan bir çeşittir, rengi beyaz ve hafif kokuludur. Ama her lilium, veya her beyaz lilium, hatta her beyaz oriental lilium Casablanca değildir.

İhtimal ki casablanca liliumun soğanları Şubat sonu-Mart başında satışa çıkacak.

bettyycim
21-02-2011, 17:58
Çiçekleri solan ve bütün yaprakları dökülen Pembe Liliummu söküp soğanları çürümeden topraktan çıkarayım dedim, hemen çürüyen sapın bie parmak altında soğan oluşumları mevcuttu ve ben sağları kesmiş bulundum, şimdi bu soğanları sarıp kaldırayım mı ne dersiniz Sevgili Lillium ve tekrar ne zaman ekmem uygun olur.

kgursan
22-02-2011, 20:48
Çiçekleri solan ve bütün yaprakları dökülen Pembe Liliummu söküp soğanları çürümeden topraktan çıkarayım dedim, hemen çürüyen sapın bie parmak altında soğan oluşumları mevcuttu ve ben sağları kesmiş bulundum, şimdi bu soğanları sarıp kaldırayım mı ne dersiniz Sevgili Lillium ve tekrar ne zaman ekmem uygun olur.

Sorunuz sn Liliuma ama ben toprak içine (veya torfvs.) hemen dikerek saklamanızı öneririm. Toprak hafif nemli kalacak çıkıştan sonra sulanacak.

bettyycim
28-02-2011, 21:48
Sorunuz sn Liliuma ama ben toprak içine (veya torfvs.) hemen dikerek saklamanızı öneririm. Toprak hafif nemli kalacak çıkıştan sonra sulanacak.

İyi drenajlı bir toprak hazırlayı ektim yağmur suyu alabilecek bir yere bıraktım, Sevgli lilium'un tavsiyesiyle çok teşekkür ederim ilginize :p

esracer
10-03-2011, 10:45
İyi günler Lilyum dan vazgeçmedim ankara ziyaretim vardı geçtiğimiz hafta marketten 3 renk lilyum aldım ve hemen geniş bir saksıya 6 tane diktim acaba 6 lilyum saksıda olurmu? Lilyum reinesse asiatic yazıyordu paketin üzerinde. Resim eklerim en kısa zamanda

kgursan
10-03-2011, 22:44
3 renk lilyum aldım ve hemen geniş bir saksıya 6 tane diktim acaba 6 lilyum saksıda olurmu? Lilyum reinesse asiatic yazıyordu paketin üzerinde. Resim eklerim en kısa zamanda

Asiatic liliumlar olabilir. Ama soğanları gelişemez biraz küçük kalır. Haziran da açarlar.

esracer
11-03-2011, 11:58
Teşekkürler aynı saksıya diktiğim içinmi soğanları gelişemez

kgursan
12-03-2011, 17:15
Teşekkürler aynı saksıya diktiğim içinmi soğanları gelişemez

Soğanın gelişmesi bol güneş, bol besin ile olur. Saksıda zaten torf da besin yoktur, ayrıca bol ve rahat kök uzaması olamaz. Tarlada bol kök gelişme olur. bu nedenle soğan AZ gelişir saksıda. Bu bütün bitkiler için böyledir.

Benol Hazaroğlu
14-03-2011, 19:02
Sayın kgursan
Geçen sene sizden aldığım Casablancaları sökmedim. Büyük saksıdalar dediğiniz gibi az suladım. Saplar solunca dipten kestim. Şimdi bahar geldi sulamaya başlayayım mı. Şu anda hiçbir uyanma yok.

kgursan
14-03-2011, 22:55
Sayın kgursan
Geçen sene sizden aldığım Casablancaları sökmedim. Büyük saksıdalar dediğiniz gibi az suladım. Saplar solunca dipten kestim. Şimdi bahar geldi sulamaya başlayayım mı. Şu anda hiçbir uyanma yok.

Toprak çok kuru kalmasın, hafif nemli olsun. Yeşermeye başlayınca (Sanırım Nisanda) sularsınız.

cureker
24-03-2011, 10:15

bende lilium (star gezer) soğanı alacağım,birçok türünden .çok güzel yetiştirmişsiniz.bakımı hakkında iletişim kurabilirmiyiz.

cureker
24-03-2011, 10:31
bende lilium fanatikliği oluştu.konyada asyalalenin boşürü elime geçti.her rengi var ellerinde 3 lü paket halinde 2 tl ye satıyorlar.her renginden sipariş vereceğim.kuşadasındayım.saksıya dikip yetiştirmek istiyorum.sayfayıda inceledim .sayın almiranın lilium bahçesine baktım harika olmuş ,bende isterim :))

loveflower
29-03-2011, 08:07
Toprak Hazırlığı ve Yapısı
Zambak soğanlarının bahçeye dikiminden önce toprak derince işlenmelidir. Mis zambak yetiştiriciliğinde toprak yapısı ve özelliği çok önemlidir. Köklerin derinlere doğru gelişmesi ve bol saçak yapması toprak tipi ve toprağın havalanma durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca zambaklarda soğanın sökülüp dikilme işleminin kök sisteminin gelişmesi üzerinde olumlu etkisi olduğu izlenmektedir. Bu gelişmenin topraktaki nem miktarının uygun düzeyde bulunduğu geç sonbahar erken kış devrelerinde hızlı olduğu saplanmıştır.

Dikim
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=96883&d=1256244233

Dikimler Ağustos sonu ya da Eylül başında yapılırsa soğanın kök ve yaprak gelişmesi iyi olacağından, ilk bahar sonunda erken çiçeklenme sağlanmış olur.

Soğanlar hazırlanan dikim yastıkları 4 - 6 sıra halinde dikilirler. Her yastık arası 40- 50 Cm genişliğinde yol bırakılmalıdır. Bu yollar vasıtası ile çiçek kesimi ve ot kontrol işleri rahatça yapılabilmektedir. Soğanlar sıra üzeri 10- 15 Cm aralıklarla dikilmelidir. Genel olarak dikim aralık, mesafe ve derinlikleri soğan büyüklüğüne göre ayarlanmaktadır. Yapılan üretimde sık dikim gerekirse, sıra üzeri ve arası ölçüleri ortalama soğan iriliğinin 1.5 katı olarak hesaplanabilir. Dikim derinliği ise soğan büyüklüğünün 1- 1.5 katı olarak hesaplanarak üzeri toprakla kapatılmalıdır.

Soğanların hazırlanan dikim yastıklarına 4 sıra halinde dikilmesinde fayda vardır. Dikim esnasında alabilecek darbelere karşı dikkatli olunmalı, Mis zambak dikimi düzgün açılmış çizgilere, soğan tam dik duracak şekilde ve düzgün olarak el ile yapılmalı. Dikim esnasında soğanları yaralamaktan, zedelemekten kaçınmalıdır. Pullar için hazırlanan yastıklara, fazla derin olmamak kaydı ile serpme usulü veya 5 er cm.lik aralıklar ile seneye sökülmek üzere dikilir. Üzerleri mümkün olduğunca hafif toprak ile örtülür.

Sulama
Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Buna karşı hızlı gelişme dönemlerinde ve fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir. Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden veya gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için çiçeklenme sonunda sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişmeden alı koymakta, hatta çürütmektedir. Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır. Salma sulama toprağı aşındırdığından dolayı kökler ve soğan dışarıda kalmaktadır. Buda soğanın yanmasına sebep verir.

Ot Kontrolü
Zambak yetiştiriciliğinde, üretim sıraları üzerinde mevsimlik otlar ile çok yıllık ayrık otu sık görülmektedir. Yapancı otlar toprakta su ve besin maddelerini tüketmekte, yaprak ve sapların gelişmelerine engel olmaktadır. Bu nedenle fazla derin olmamak koşulu ile otların temizlenmesi ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılmalıdır.

Gübreleme
Yeterli ölçüde iyi gübrelenmiş bahçelerde çiçek kalitesi yüksek ve soğan iriliği fazla olmaktadır. Temel gübrelemede yanmış çiftlik gübresinin tarlaya dikimden önce verilmesi daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktadır. Taze çiftlik gübresi kesinlikle verilmemelidir. İyi yanmış gübre soğan dikiminden en geç 2- 3 hafta önce toprağa 25- 30 Cm derinlikte karıştırılmalıdır.
Temel gübreleme dışında şerbet, soğanlar sap çıkarmaya başladıktan sonra verilmeye başlanır. Genel olarak sıvı halde (Şerbet) gübreleme bitkinin aktif gelişme ve çiçeklenme devresinde çok yararlı olmaktadır. Bu amaçla Ayda bir kez sıvı gübreleme yapmak çok yararlıdır. Öte yandan zambağın çiçeklenme dönemi tamamlandıktan sonra gübre uygulaması yapılmamalıdır.

Çiçek Kesimi
112226

Zambak yetiştiriciliğinde amaç, zambağın çiçek ve soğanından yararlanmaktır. İyi bakım koşullarında ilkbahar sonunda çiçek açar. Sap ucundaki zambak çiçeklerinin alttan itibaren 1- 2 tanesi açtığı zaman sap yerden 10-15 Cm yukarıdan, makas veya keskin bıçak ile kesilir. İyi bakım koşullarında 150 Cm olabilen zambak sapı, topraktan 30 Cm yukarıdan kesilince 120 Cm lik çiçekli sap yapmış olur.

Zambak Soğanı Sökümü
112227

Zambakların çiçekleri bittikten sonra saplar hafifçe bükülerek çekilir. Ve sap soğandan kolayca ayrılır. Sap çekiminden sonra bahçe sulandıktan 15 gün sonra soğanların sökümüne geçilerek toplanır. Toprak yüzüne çıkan soğanlar sap artılarından özenli bir şekilde temizlenir. Soğanlar toplanırken güneşte fazla bekletilmeden serin ve gölgeli yerlerde depolanmalıdır.

Saksıda zambak yetiştirmesi
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109056&d=1256172560

Saksılarda zambak yetiştirmek isteyenler; çapı 20 cm. olan toprak saksılara. funda toprağı, eski yanmış çiftlik gübresi ile kumlu toprak karışığı doldurulur. Ana soğanlar bu saksılara sonbaharda dikilir. Saksılar kışı seralarda yahut evlerde geçirir. Mayıs ayında çiçek açarlar. Zambak soğanları l-1,5 m, kadar boylandıklarından dolayı saksılar içerisine birer uzun değnek dikmek ve birkaç yerinden çiçeği bağlamak gerekir.

Üretimi:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=109058&d=1256173264

Lilium Candidum için kullanılan yaygın bir üretme sistemi ise zambak soğanının pul yapraklarından (scale) yapılan çoğalmadır. Soğanların topraktan sökümünden sonra yapılan toplama, boylama işlemleri sırasında bir çok pul yaprak fiziki darbelerle ana soğandan kopabilir. Soğanlardan ayrılmış bu da pullar üretim amacıyla kullanılabilinirse de çok zaman zedelenmiş olabilirler.

Temelde pul yapraklarından yapılacak çoğalmada, materyal olarak sağlıklı bir soğanın ilk iki sıra pulu alınır. 18 cm ve daha yukarı çevre uzunluğu olan soğanlar bu amaç için seçilmelidir. Seçilen soğanlar düz, yuvarlak, çatalsız sağlıklı olmalıdır.

Soğanlardan ayrılan pul yapraklar 2 saat gölgede hava akımı olan bir yerde bekletildikten sonra % 2 lik Orthoci ile 15 dakika dezenfekte edilmelidir. Ekim yapılacak arazinin her tarafı eşit ve bol sulanması gerekir.

Toprak:
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=104009&d=1253743193

Köklerin derinlere doğru gelişmesi, bol saçak yapması toprak tavında iken derinlemesine sürülmesi gereklidir. İki kez sürülmesi köklerin derinlere doğru gelişmesi, bol saçak yapması için çok faydalıdır. Birinci sürümde toprak 40–50 cm derinlikte işlenmelidir. Birinci sürümden sonra dekara 4- 5 ton yanmış Hayvan (Ahır) gübresi verilip, ikinci toprak işlemesi yapılır. Hayvan gübreleri bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini sağlar. Aynı zamanda toprağın yapısını tarıma uygun hale getirir. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenler. İçerisinde birçok besin elementleri bulundurmaktadır.

Hayvan gübresindeki organik madde ve besin maddeleri kaybını önlemek için, gübre tarlaya verilir verilmez pullukla toprak altına gömülmelidir. Hayvan gübresinin kullanılması ile toprakta su tutma kapasitesi artar. Toprağın su geçirgenliği iyileşir. Hayvan gübresi atılan topraklarda suyun toprak yüzeyinden akıp gitmesi ve buharlaşmasına engel olunur. Su toprak yüzeyinden akarken tarıma elverişli Toprakları da götüreceğinden toprağın tarlamızda kalmasını sağlar. Bu durum erozyonun son derece büyük zararlar verdiği ülkemiz toprakları için gerçekten çok önemlidir.- Hayvan gübresi toprağın kolay tava gelmesini sağlar ve işlenmesini kolaylaştırır.

Hayvan gübresi kullanılan ince yapılı ve kumlu topraklarda toprak parçacıklarının birbirine bağlanmasını sağlar. Ağır killi topraklarda ise toprağın gevşemesini ve toprak içeride boşlukları artırır. Her iki durumda da toprağı bitki gelişimi için daha iyi bir yapı kazandırır.- Hayvan gübresinin en önemli özelliklerinden biriside zengin mikro- organizma kaynağı olmasıdır. 1 gram sığır dışkısında 60 ila 137 milyar bakteri bulunmaktadır. Toprağa katılan Hayvan gübresi, topraktaki mikro- organizma sayısını ve etkinliğini artırır. Böylece bitkilerin gelişmesi için çok yararlı olan, topraktaki faaliyetleri artırır.- Hayvan gübresi yapısı nedeniyle toprağın havalanmasını uygun hale getirir. Yine Hayvan gübresi toprakta var olan ve bitkilerin kullanamadığı bazı besin maddelerini bitkiler için faydalı hale getirir.- Hayvan gübresi bitkilerin gelişmesi için lazım olan besin maddelerini, doğrudan toprağa sağlar.

Zambak Yetiştiriciliği yapılacak toprağın özelliğinin tam anlamı ile bilinmesi gerekir. Bu nedenle yetiştiricilik yapılacak arazinin toprak analizi yapılması gereklidir. Zambak Soğanı yetiştirilecek toprağın hafif kumlu olması arzu edilir. Tınlı, kumlu-tınlı karakter de fakat mutlaka su yönünden geçirgen ve havalanması yeterli topraklar Zambak yetiştiriciliği için uygundur. Ağır karakterli killi, tınlı-killi, su geçirgenliği zayıf havalanması zor olan topraklar yetiştiricilik için uygun olmayıp, zarar ve ziyanın fazla olmasına sebebiyet verir.

Toprakta bilinmesi gereken önemli unsurlardan biride toprak ph’sıdır. Toprak ph nın 6-7 arası olması gereklidir.

Yabancı otla mücadele:

Burada da toprak, kum ve Ahır gübrelerinden yapılma harçlar devreye girer. Zambak yetiştiriciliğinde, üretim sıraları üzerinde mevsimlik otlar ile çok yıllık ayrık otu sık görülmektedir. Yabancı otlar toprakta su ve besin maddelerini tüketerek, yaprak ve sapların gelişmelerine engel olmaktadır. Bu nedenle fazla derin olmamak koşulu ile otların temizlenmesi ve toprağın havalandırılması amacıyla çapalama yapılması gereklidir.

Yabancı otlar yaşamlarını sürdürebilmeleri için ihtiyaçları olan suyu, ışığı ve besin maddelerini; üretimlerini yapmak istediğimiz kültür bitkilerinin zararlarına olacak şekilde kullanırlar. Yabancı otlar bundan dolayı ürün kayıplarına, Kalite düşmesine ve hasat zorluklarına neden olurlar.

Yabancı otlarla mücadelenin birçok değişik yolu olmakla birlikte uygulanan en etkili yöntemlerden birisi de çapa alet ve makineleri ile yapılan mücadele yöntemidir. Yabani otlar sıra bitkilerinin besin ve sularını çalarlar ve çeşitli bitki hastalıklarına sebebiyet veren mikroorganizmalara ve zararlı böceklere yataklık ederler; ayrıca, bazı bitkilerin hasadında rastlandığı gibi, makineler için de çeşitli sorunlar ortaya çıkarırlar.

Makineli bakım ve toprak işleme, yabani ot kontrolünde en önemli ve kullanılabildiği yerlerde en ekonomik yöntemdir. Otların kökleri sökülür, kapatılır veya kesilir. Kış ve erken ilkbahar aylarının yeterli ölçüde yağışlı olduğu bölgelerde sulamaya gerek duyulmaz. Buna karşı fazla terlemenin olduğu aylarda su kaybının karşılanabilmesi için sulama gerekmektedir.

Özellikle ilkbahar, gelişme döneminden ya da gelişme dönemine geçiş de kurak geçen dönemlerde yaprakların kısa süre içinde sararmaması ve buna bağlı olarak soğanların iyi gelişmesini sağlamak için sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamalar ve kötü drenaj kök bölgesi oksijenini azaltacağı için kök ve soğanları gelişemez, hatta çürüyüp ölebilir. Sulamanın genellikle yağmurlama veya damlama sureti ile yapılmalıdır. Salma sulamadan kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.

sn lilium emeğinize sağlık çok teşekkürler

esracer
29-03-2011, 14:42
Merhaba 15 gün önce diktiğim Zambak çiçeğimin şimdiki hali. gübreleme konusunda bir türlü tam bilgi bulamadım. hangi sıvı gübreyi kullanmalıyım?

Zeynep Yılmaz
03-04-2011, 10:10
Bende dün yeni aldığım 2 adet zamanbağı büyükçe bir saksıya beraber diktim. Biri kırmızı biri beyaz renkli. Soğanlar büyüktü ve pulları vardı ayırdığım bir kaç puluda farklı bir saksıya diktim umarım onlarda çıkar.Zambaklarım yeşersin resimlerini paylaşırım inşallah.

kgursan
05-04-2011, 23:35
Merhaba 15 gün önce diktiğim Zambak çiçeğimin şimdiki hali. gübreleme konusunda bir türlü tam bilgi bulamadım. hangi sıvı gübreyi kullanmalıyım?

Boğaz kökleri oluşurken çok hafif bir-iki defa gübreleseniz yeter. Aşırı gübre verip kökleri yakmayın. Suyunu da aşırı vermeyin. Soğanın dip kökleri su içinde kalmasın. Umarım saksının altında delik vardır.Gübre çeşidi fazla önemli değil, hangisini bulursanız kullanabilirsiniz.

esracer
06-04-2011, 13:48
Teşekkürler

Lilium
07-04-2011, 00:29
Yetiştirtiriçiliğini yaptığım liliumcandidumlar.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=781250&postcount=93

sarigoz
19-04-2011, 19:00
Masallahlari var sayin Lilium...
Bende yetistiriyorum(hobi amacli ******),lakin benimkileri daha ufaklar.Bu boya gelemediler.Bulundugum yuksek rakkim ve soguk hava kosullari dolayi.Yagisli hava etkiler mi acaba,ogrenmek istedigim..

Lilium
19-04-2011, 21:09
Yüksek rakımdan etkileneceklerini sanmıyorum, aksine daha iyi sonuçlar alırsın, soğuk hava gelişmelerini sadece biraz geciktirir. Havaların biraz ısınmasıyla gelişim göstereceklerdir.

Yağışlı, rutubetli, nemli, çiğli havalar etkiler, aşırı yağışı rutubeti nemi çiği ve göllenen suyu sevmezler, ve bu hastalıklara davetiyedir. Bu gibi yerlerde yetiştiriciliği yapılmasını tavsiye etmem.

Yılmaz Yalçın
24-04-2011, 22:19
Benim 3 hafta önce bahçeye diktiğim zambaklarda hala bir sürgün yok..Umarım çürümemişlerdir:(Birini alıp baktım ama çürüme göremedim diktiğim gibi idi hiç kök yapmamıştı henüz:(Acaba ne zaman köklenirler?

Lilium
24-04-2011, 23:21
Soğuklatılmamışlarsa üç hafta çok erken, fazla sulamayınız, bahçedeyse havaların yağışı toprağın nemi yeterlidir, saksıdaysa çok az nemlendirin.

Yılmaz Yalçın
26-04-2011, 21:48
Soğuklatılmamışlarsa üç hafta çok erken, fazla sulamayınız, bahçedeyse havaların yağışı toprağın nemi yeterlidir, saksıdaysa çok az nemlendirin.

Zambaklarım bahçede dikililer ve üzerlerini hafifçe toprakla örtmüştüm..Hiç özel sulamadım sadece 15 günde bir 20-20-20 sıvı gübre verdim..Sanırım havalar serin olduğundan kök yapamıyorlar.Geç olsun da çürümesinler çok almıştım yazık olacak..Tek endişem çürümüş olmalarıdan korkuyorum.

Lilium
26-04-2011, 22:59
Zambaklarım bahçede dikililer ve üzerlerini hafifçe toprakla örtmüştüm..Hiç özel sulamadım sadece 15 günde bir 20-20-20 sıvı gübre verdim..Sanırım havalar serin olduğundan kök yapamıyorlar.Geç olsun da çürümesinler çok almıştım yazık olacak..Tek endişem çürümüş olmalarıdan korkuyorum.

Çürümezler çıkıncaya kadar su vermeyiniz, çıkmadan da gübreye yüklenmeyiniz.

Birol Ketenci
09-05-2011, 17:01
Mutlu beyden aldığım zambaklarım çiçek tomurcuklarını göstermeye başladılar. Şimdi tek merak konusu önce hangi renk zambağın açacağı.
210525

Lilium
10-05-2011, 00:01
Keyfi çok güzel, zannedersem bu kırmızı asiatic bir lilium

ciceksever70
10-05-2011, 07:15
Sevgili Lilium, merhabalar. Bahcede güzel kokulu iki liliumum vardi ancak cok uzagimizda kaliyor hic koklayamiyoruz diye iki gün önce söküp oturma baska yere aktardim. Bir tanesi oldukca uzamisti. Sormak icin biraz gec oldu ancak yanlis bir is mi yaptim acaba? Simdilik durumlari iyi görünüyor. Sevgiler.

haylazz
10-05-2011, 08:26
*** zambam bendede vae eski evimde çok tu sattım ve 3 çuval soğanım oldu komşulara dağıttım zambağın çiçek veren sapı kurusada dibinden sökmeyiniz sapın dibin den yeniden toğumlama soğan yapıyo bilginize topraya yakın 10 santim yukarıdan keserseniz daha iyi ve kışın donduğunu hatırlamıyom bursa inegöl

haylazz
10-05-2011, 08:29
*** zambam bendede vae eski evimde çok tu sattım ve 3 çuval soğanım oldu komşulara dağıttım zambağın çiçek veren sapı kurusada dibinden sökmeyiniz sapın dibin den yeniden toğumlama soğan yapıyo bilginize topraya yakın 10 santim yukarıdan keserseniz daha iyi ve kışın donduğunu hatırlamıyom bursa inegöl yani eski evimi sattım
değişik güller vardı dağıtıım bi kısmını bulunduğum dairenin bahçesine getirdim kışa dayanıkli bir çiçek

Lilium
10-05-2011, 13:05
Sevgili Lilium, merhabalar. Bahcede güzel kokulu iki liliumum vardi ancak cok uzagimizda kaliyor hic koklayamiyoruz diye iki gün önce söküp oturma baska yere aktardim. Bir tanesi oldukca uzamisti. Sormak icin biraz gec oldu ancak yanlis bir is mi yaptim acaba? Simdilik durumlari iyi görünüyor. Sevgiler.

Toprağınla birlikte alabildiyseniz, kök bölgesindeki toprağı dağıtmadıysanız çok bir zarar görmez, dağıttıysanız geçmiş olsun bu senesini tamamlamış, seneye çiçek açar.

rainforest
11-05-2011, 21:09
5 gün içinde bu hale geldiler.5M Mig...dan aldım tomurcuktu.2 gün önce toprağını değiştirdim.Kalorifere 1 m uzakta ve güneş gören bir yuva buldum o da bana süpriz yaptı.Ben ilk kez lilyum yetiştiriyorum.Çiçekler solunca seneye yine açması için ne yapmam gerekir?Yardımınıza ihtiyacım var.:D

rainforest
12-05-2011, 15:51
Bu yavru soğancıklar nereden çıkıyor?Çiçek solunca herhangi bir işlem yapmalı mıyım?

rainforest
12-05-2011, 16:01
Bugün 5. lilyum bana süpriz yaptı.En bonuslu çiçek bu olmalı.Onları seviyorumm..

k_donmez
12-05-2011, 16:19
sayın rainforest*,
bu başlığı dikkatle okursanız, yavru soğanların ana soğan veya bitkinin sap bölgesinin toprak altında kalan kısmında çıktığını göreceksiniz. nasıl yetiştirileceklerini de öğrenebilirsiniz.

Lilium
12-05-2011, 16:25
Sayın rainforest* izmirin sıcağı ve kaloliferli oda liliumları hareketlendirmiş erken dönemde sizlere süpriz yapmışlar. Kutlarım.

sarigoz
12-05-2011, 20:17
Benim bu yil basi,Subat aynda ektigim sari renk liliumlar da cicek acti.Yakinda fotograflaryim ekleyecegim..:o

kgursan
12-05-2011, 22:39
5 gün içinde bu hale geldiler.5M Mig...dan aldım tomurcuktu.2 gün önce toprağını değiştirdim.Kalorifere 1 m uzakta ve güneş gören bir yuva buldum o da bana süpriz yaptı.Ben ilk kez lilyum yetiştiriyorum.Çiçekler solunca seneye yine açması için ne yapmam gerekir?Yardımınıza ihtiyacım var.:D

Çiçekler geçtikten sonra yapraklar sararıncaya kadar saksılara bakım sulama vs. yapacaksınız, yapraklar sararınca suyu keseceksiniz ve saksıyı dışarıda serin bir köşeye atacaksınız. gelecek yıl filiz tekrar sürmeye başlayınca sulamaya başlarsınız ve bitki gelişir, çiçek açar.

Veya, kasım ayı gibi soğanları çıkarıp yeni bir saksıya tekrar dikersiniz dışarıda bırakırsınız.

rainforest
13-05-2011, 15:02
Çiçekler geçtikten sonra yapraklar sararıncaya kadar saksılara bakım sulama vs. yapacaksınız, yapraklar sararınca suyu keseceksiniz ve saksıyı dışarıda serin bir köşeye atacaksınız. gelecek yıl filiz tekrar sürmeye başlayınca sulamaya başlarsınız ve bitki gelişir, çiçek açar.

Veya, kasım ayı gibi soğanları çıkarıp yeni bir saksıya tekrar dikersiniz dışarıda bırakırsınız.

kgursan arkadaşım teşekkür ederim.İlk yöntemle denemeyi düşünüyorum.Suyu kesince kök ölmez umarım.Saksıda pepino da yetiştirdim(3 ayrı saksı)sadece 1 tanesi meyve vermişti.Meyvesi de piyasadakinden kat be kat tatlıydı.Hep balkondaydı.Kışın hiç sulamadım.Yarım metrelik dallar kurur gibi olmuştu.Bana ölmüştür çelikleme yap dediler.Bahara doğru sulamaya başladım inanır mısınız yeniden canlandılar.Yapraklar ve dallar çıktı.Sizin dediğiniz yönteme benziyor bu.

sarigoz
14-05-2011, 14:58
Benim Liliumlar

sarigoz
14-05-2011, 15:37
Genelde sivi gubre kullaniyorum,sorum.Ne kadar ara ile az da olsa vermeliyim.Cicekleri,gordugunuz gibi acmis durumda..

Lilium
15-05-2011, 00:07
Oyalanmak için az da olsa iş yerimin önünde ekmiş olduğum lilium candidum yavruları.
212199

212200

Bunlar da amaryllislerim, alt köşede görülenler sarı lilium yavruları.

212201

Yılmaz Yalçın
15-05-2011, 12:07
Oyalanmak için az da olsa iş yerimin önünde ekmiş olduğum lilium candidum yavruları.
212199

212200

Bunlar da amaryllislerim, alt köşede görülenler sarı lilium yavruları.

212201

Sevgili Lilium,
Maşallah çok güzeller:)Açtıklarında kokusunu hissetmek güzel bir duygu olacak:)Benim 1,5 ay önce bahçe ortamına diktiğim 10 liliumdan 3 tanesi sürgün verdi ancak diğerlerinde hiç hareket yok..Bir tanesini meraktan inceledim kök oluşumu filan hiç yapmamış diktiğim gibi duruyordu.Acaba üzerlerine 4-5 cm toprak örttüğüm için sürgün veremiyor olabilirler mi?Yoksa henüz erken mi sürgün için?Çıkmama ihtimalleri var mı?

bettyycim
15-05-2011, 12:37
Liliumlarım gizli hazinelerini göstermeye başladı, heyecanla bekliyorum :D:D

Cumhur Tonba
16-05-2011, 13:29
656 soluk kesiyor. Bu ne güzellik.

Lilium
17-05-2011, 00:14
Sevgili Lilium,
Maşallah çok güzeller:)Açtıklarında kokusunu hissetmek güzel bir duygu olacak:)Benim 1,5 ay önce bahçe ortamına diktiğim 10 liliumdan 3 tanesi sürgün verdi ancak diğerlerinde hiç hareket yok..Bir tanesini meraktan inceledim kök oluşumu filan hiç yapmamış diktiğim gibi duruyordu.Acaba üzerlerine 4-5 cm toprak örttüğüm için sürgün veremiyor olabilirler mi?Yoksa henüz erken mi sürgün için?Çıkmama ihtimalleri var mı?
Sevgili yılmaz, bunlar pullardan ürettiğim yavru liliumlar, bunlar bu yıl çiçek açmayacaklar henüz küçükler.

Sizin diktikleriniz hangi tür, lilium candidummu? lilium candidumlar ağustos ayından ekim ayına kadar ekilebilir, daha sonra ki ekimlerden iyi sonuçlar alınmayabilir.
Hiç hareket olmayanlar hangi türler bilmiyorum ama bitişinceye kadar sakın fazla sulamayın çürütürsünüz, zamanı gelince onlarda bitişirler. 4-5 santim toprak çok değil. Çıkmama ihtimali hiç yok çıkarlar, yeterki çok sulayıp çürütmeyin.

Lilium
17-05-2011, 00:17
Liliumlarım gizli hazinelerini göstermeye başladı, heyecanla bekliyorum :D:D

Sevgili bettyycim, Liliumlarınızın keyfi çok güzel hangi tür açaba?

bettyycim
17-05-2011, 01:01
Sevgili Lilium siyah-beyaz zambak sanırım, lilium asiatica olabilir bir kaç çeşit lilium var o olduğunu tahmin ediyorum ;)

Lilium
17-05-2011, 01:08
Siyah beyazmı? çiçeğimi siyah beyaz? İnan sizden duyuyorum, bir beşiktaşlı olarak ilk taliplisi ben hatta bahçenize dalar hepsini sökerim :)

bettyycim
17-05-2011, 07:52
Sevgili abicim, senin canın sağolsun bir kökü senin olasun aslında siyah-beyaz yazıyor ama koyu bordo ortası küçük bir resmini ekliyorum sizin için ;

sarigoz
17-05-2011, 13:22
Sevgili bettyycim,cok guzel mis rengi.zevkle izledim...

bettyycim
17-05-2011, 20:21
Umarım benimkiler de yakında açar ve ozaman daha zevkle seyrediriz hep birlikte, ama ben sizden farklı olarak kokusunu da hissedeceğim :D :D

Yılmaz Yalçın
17-05-2011, 21:39
Sevgili yılmaz, bunlar pullardan ürettiğim yavru liliumlar, bunlar bu yıl çiçek açmayacaklar henüz küçükler.

Sizin diktikleriniz hangi tür, lilium candidummu? lilium candidumlar ağustos ayından ekim ayına kadar ekilebilir, daha sonra ki ekimlerden iyi sonuçlar alınmayabilir.
Hiç hareket olmayanlar hangi türler bilmiyorum ama bitişinceye kadar sakın fazla sulamayın çürütürsünüz, zamanı gelince onlarda bitişirler. 4-5 santim toprak çok değil. Çıkmama ihtimali hiç yok çıkarlar, yeterki çok sulayıp çürütmeyin.

Özel bir sulama yapmuyorum.Yağmur yagarsa ıslanıyorlar.Doğa ile başbaşa bıraktım onları:)Eminönünden almıştım düz zambaktı sarı kavuniçi renklerde açanlardan soğanları almıştım ama hala hareket yok çogunda:(

ilhami bayar
18-05-2011, 12:44
Siyah beyazmı? çiçeğimi siyah beyaz? İnan sizden duyuyorum, bir beşiktaşlı olarak ilk taliplisi ben hatta bahçenize dalar hepsini sökerim :)
Merhaba.

ilhami bayar
18-05-2011, 13:04
sayın onkunkırcı,

bu sizin ne tür soğanlarla ilgili olduğu sorduğunuzla ile ilgilidir, hangi türleri soruyorsunuz, aslında aradığınız bilgileri burada (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=12928)bulabilirsiniz.
altın zambak

permakulturcu
24-05-2011, 19:34
Bu da benim lilyumum.

http://i55.tinypic.com/2mzbek6.jpg

bettyycim
26-05-2011, 08:42
İlk lilium açtı sabah sevinçten havalara uçtum, boyu bir karış ama :D

nurguldk
26-05-2011, 14:21
İlk lilium açtı sabah sevinçten havalara uçtum, boyu bir karış ama :D

Aaa çok ilginç! Bonsai lilium olmuş bu :)) Yalnız benimkilerde de ortasında sanki çiçek tomurcuğu var ve küçücükler. Ben ihtimal vermemiştim. Şimdi bu fotoğrafı görünce sanırım aynı şey olacak ;)

bettyycim
26-05-2011, 14:28
Ben bu soğanı aldığımda pakette çimlenmişti, direkt tomurcuklar vardı üzerinde 6 tane tomurcuğu vardı 4 döküldü, paketten çıkan 2. soğanı da anneme varmiştim ondaki de açmış çok sevindirik oldum resmen, diğerlerinide dört gözle bekliyorum :D

esracer
28-05-2011, 19:43
Merhabalar uzun bir süredir fırsat bulup foruma giremedim. fırsatını bulup lilyum lar dinlenmeye geçmeden resimlerini çektim. lilyum larım çok hoş açtılar.:)

qneremmi
30-05-2011, 22:24
bunlarda benden

Andora
31-05-2011, 13:03
Sevgili bettycim; benim siyah-beyaz zambağım açtı :D Ama malesef kokulu değiller, ayrıca çiçekleri de küçük ama renk muhteşem...

bettyycim
31-05-2011, 13:07
Bir resmini eklermisiniz Sn. Andora ;)

Andora
01-06-2011, 07:37
İlk fırsatta :D

FIRUZAN
01-06-2011, 13:27
Merhaba,
kgursan'dan bu yıl aldığım liliumlar büyüyenler ise geçen sene aldıklarım goncadalar.Soğanlı bitkiler için gübre aldım bu durumda verebilirim değil mi?
teşekkürler

burcuby
01-06-2011, 13:52

Maşallah ne kadar hızlı büyümüşler, 15 günde bu boyda olmaları çok şaşırttı beni. Bende lilyum ektim mart ayında şu anda ancak sizin fotoğrafınızdaki boydalar :(

kgursan
01-06-2011, 19:22
Merhaba,
kgursan'dan bu yıl aldığım liliumlar büyüyenler ise geçen sene aldıklarım goncadalar.Soğanlı bitkiler için gübre aldım bu durumda verebilirim değil mi?
teşekkürler

ben soğanlı bitkiler için özel gübreyi bilmiyorum ama gübreyi fazla kaçırmayın kökleri yanmasın. Tahminim Nitrat lı gübredir (potasyum nitrat veya Kalsiyum nitrat) olmalı.

Benol Hazaroğlu
01-06-2011, 20:52
Sayın kgursan
Sizden geçen sene aldıklarım çok güzel büyüdü. Saksıdan çıkarmamıştım saksı yavru fidelerle doldu. Büyüyen fidelerimde alt yapraklarda sararma var.Çok yağmur yağıyor. Drenajı iyi ama bu neden olabilir mi?

Lilium
01-06-2011, 23:29
Sayın kgursan cevap verecektir ama ben görünce yazayım dedim. :)

Zirai gübre vermiş olabilirmisin.

İkinci bir şey, fide çok suya daha hassas, bence suyunu kesiniz, fidelere zirai gübre vermeyiniz.

Andora
02-06-2011, 12:34
İşte lilium asiatica cinsi siyah-beyaz ve şarap kırmızı zambak ile lilium longiflorum zambağım :D Sırada açmasını beklediğim lilium oriental türünden stargazer ve pembe triumphator var.
Siyah-beyaz aslında siyah-beyaz değil, siyaha yakın koyulukta mürdüm rengi... Kokusuz ve çiçekleri diğerlerinin yarısı kadar belki de daha küçük çapta, şarap kırmızı fotografta her ne kadar koyu truncu gibi görünse de bordoya dönük kırmızı ama soğanların ambalajının üstündeki resimde çok koyu bordo idiler. Bu yıl İstanbul'da hiç güneş yok gibi, bununla ilgisi olabilir mi diye düşünüyorum. Ayrıca onun da kokusu yok. Longiflorumun kokusu umduğum kadar yoğun değil, ancak gidip koklarsam alabiliyorum, belki bunun da havaların yeterince ısınmamış olması ile ilgisi vardır.

219701

219702

219703