View Full Version : zambak yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
YeniGine
18-03-2014, 00:45
Sayın Lilium teşekkürler çok güzel izah etmişsiz (Ben bile anladım.) Teşekkürler. Geçen sene de 3 tane idiler mis zambakım bu sene de 3 tane yarın hemen gidip yaprakları inceleyeyim...
bonjour40
18-03-2014, 11:30
Tam istediğim cevaplar
Captan uygulamasını hemen yapacam
Teşekkur ederim
işte bunun icin seviyorum Agaçlar net'i
Selamlarımla
Bu kez çiçeğini göreceğim galiba;) ben çok sağlıklı görüyorum ama siz ne dersiniz?
Gayet güzel sağlıklı, yaprak uçlarında hafif bir etkilenme var fakat zararsız, çiçek sapını çıkarmaya hazırlanıyor.
Suyuna dikkat edin aşırı sulamayın.
Gayet güzel sağlıklı, yaprak
uçlarında hafif bir etkilenme var fakat zararsız, çiçek sapını
çıkarmaya hazırlanıyor.
Suyuna dikkat edin aşırı sulamayın.
Sn. lilium, size zahmet 40. sayfadaki 1184 numaralı mesajıma bakarmısınız. Bu soğanın bir önceki hali öyleydi. Nedenini anlayamadım
Sayın hira, mesajınızı görmüştüm, sayın kgursan, cevapladığı için yazma gereği görmemiştim,
Tespitine katılıyorum,
Bu türler çiçeği açıp bittikten sonra da uzun süre yaprağını dökmezler, sulamaya devam ederseniz bu süre daha uzun sürebilir,
Liliumların çiçekleri bittikten sonra sularını kesmenizi öneririm.
Son olarak; Türü hakkında bir fikriniz varmı Sn lilium?
Ayrıca bugün markette zambak soğanları satılıyordu, şimdi ekim zamanı mı normalde? benim soğanım toprakta kaldığı için yeşillendi, yoksa ben bu zamanda ekeceğimi bilemeyecektim.
Sayın hira, türü Asiatic türlerden, Asiatic türlerin ekim zamanı mart aylarıdır, bakınız bu başlıkda (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/21279.htm) daha aydınlatıcı bilgiler var
Lilioceris lilii adli haserati kimyasal ilac kullanmadan ve el ile toplamadan ev yapimi bir recete ile (sarmisak sogan vermut karabiber domates yapragi isirgan yapragi kirmizi biber denendi) liliumlarimizdan nasil uzak tutabiliriz bileniniz var mi. Ilgilenenlere tesekkur.
Lilienhähnchen en fazla toprak üstü zarari veren yaprak cicek birakmayan bu haserata savas aciyorum. Ama ev yapimi recete ile, Tagetes olabilir mi
bonjour40
25-03-2014, 14:30
Merhaba,
Mis zambaklarimin bazilarinin alt yapraklarında asagidaki problemler ortaya cıktı
Sebebini biliyormusunuz :confused:
Ne yapmaliyım :(
Tesekkurler
478411
Hadi bakalım kamil bey sınav sorusu geldi :) bilen diplomayı alacak. :)
Şaka şaka
Resmi iyi inceleyince işaretlediğim bölge bana bir ip ucunu verdi
478569
Sayın bonjour40, probleminiz haşeredir, haşerenin adını sormayın çünkü bende bilmiyorum :)
İlk belirtileri bu şekildedir, haşere daha küçükken ilk etapta yaprağın suyunu emerek başlar ve yaprak bu şekli alır, daha ileriki safhalarda yaprakları kemirmeye başlar ki zarar daha büyük olur, resimdeki gibi
http://www.agaclar.net/forum/1156924-post1112.htm
haşereyi bulmak pek mümkün olmaz gündüz kendini pek göstermez, haşere yaprak üzerlerin de bıraktığı pisliğinin içinde gizlenir.
İnsektisit le ilaçlaman sorunu çözer.
Mevsimsel olarak ve yağışlı havalardan sonra zambaklarda bitlenme görülür tam da o günlerdeyiz Dikkat.
Bitler yaprak ve çiçek tomurcuklarının suyunu emerek yapraklarda çiçeklerde şekil bozukluluğuna sebep olurlar.
478903
Zambak çiçeklerinizin kontrolune çıkabilirsiniz.
Zaman geçirilmeden insektisitlerle ilaçlanmalı.
dilekagaci
29-03-2014, 22:43
arkadaşlar benim danışmak istedigim, zambakların çiçeklenmesi bitti, uzun yeşil yapraklı sapları duruyor ve saksıdan çıkarıp soğanlarını yeniden dikmek üzere saklamak istiyorum. ancak fotograflara görülen minik soğanımsı ve 1,5- 2 cm kök gibi birşey var. soğan gibi olanı 1cm. ve sert. bunlar nedir ?
yeni yavru soğanları mı ? bunları ayırmalı mıyım, ne yapmalıyım ? koparmayayım böyle dursun mu, ama o kökümsü uzantılar kuruyacak gibi
Feronialibertas
25-04-2014, 22:11
Benim 10 aydır zambağım var. Şu an farklı bitkilerle beraber aynı saksıda boyu oldukça büyüdü fakat ne zaman çicek açak merak ediyorum.. Bilen biri beni aydınlatırsa çok sevinirim.
Sevgiler
Feronia&libertas
serdarca06
20-05-2014, 23:42
sayın lilium mis zambagının alt yapraklarının bordo olmasının sebebi nedir. bu normal mi. mis zambaklarım gayet güzel gelişimini tamamladı fakat alt yapraklar bordo rendgini aldı.
Benim 10 aydır zambağım var. Şu an farklı bitkilerle beraber aynı saksıda boyu oldukça büyüdü fakat ne zaman çicek açak merak ediyorum.. Bilen biri beni aydınlatırsa çok sevinirim.
Sevgiler
Feronia&libertas
Zambağın türü, belirtilmemiş ama sanırım Haziran-temmuz gibi açar.
sayın lilium mis zambagının alt yapraklarının bordo olmasının sebebi nedir. bu normal mi. mis zambaklarım gayet güzel gelişimini tamamladı fakat alt yapraklar bordo rendgini aldı.
Soru sn liliuma ama bence, gelişme aşamasında soğuk yediyse morarır diye düşünüyorum, Başka bir sebebi varsa sn lilium açıklayacaktır. Kolay gelsin.
Merhaba,
Mis zambaklarimin bazilarinin alt yapraklarında asagidaki problemler ortaya cıktı
Sebebini biliyormusunuz :confused:
Ne yapmaliyım :(
Tesekkurler
478411
Mesqaj çok eski, ama ben uzun zamandır giremedim mesajlara. Yaprak uçlarındaki beyazlık, salyangoz-sülük kemirmesi olabilir.
bonjour40
26-05-2014, 21:21
ve en sonunda zambaklarim açtılar :)
496695
496696
Çok güzeller sayın bonjour40,
Çiçeğin dalında olması güzeldir derler ki, doğrudur,
Fakat bu lilium için biraz öyle değil, şöyle ki,
Lilium soğanı tüm besinini çiçeğini beslemek için harcar bu esnada da soğan zayıf kalır, bir sonraki sene bu kadar çok kandil açamayabilir (bu birazda bakımla ilgili)
Bu gibi nedenlerde dolayı şunu yapmanızı öneririm, kandillerin üçte biri ya da yarısı açtığında çiçeğini kesip su dolu bir vazoya koyum odanıza koyabilirsiniz su dolu vazoda diğer kandillerde açacaktır odanız misler gibi kokacaktır o güzel kokuyla sabah uyanmak insana büyük keyif veriyor deneyebilirsiniz.
Çiçekleri kesilen soğanlar da tüm enerjilerini harcamamış olurlar ve seneye de güzel çiçekleriniz olur.
496826bu da benim zambağım...
sapinuva
29-05-2014, 22:33
Komşum bana 2 adet zambak soğanı verdi.Daha önce hiç yetiştirmedim.Bugün dikim yapsam ne zamana büyür ve çiçek açar?
Komşum bana 2 adet zambak soğanı verdi.Daha önce hiç yetiştirmedim.Bugün dikim yapsam ne zamana büyür ve çiçek açar?
Sn sapinuva., Çok kazık bir soru sormuşsunuz!!. Bu soğanlar hangi tür? Nasıl bir depolama uygulanmış? soğuk ihtiyacı giderilmiş mi? soğanların boyutu (ölçüsü-iriliği9 nedir? Bunları bilmeden sorunuz doğru cevap alamazsınız!!! Kolay gelsin
sapinuva
30-05-2014, 22:28
Sn sapinuva., Çok kazık bir soru sormuşsunuz!!. Bu soğanlar hangi tür? Nasıl bir depolama uygulanmış? soğuk ihtiyacı giderilmiş mi? soğanların boyutu (ölçüsü-iriliği9 nedir? Bunları bilmeden sorunuz doğru cevap alamazsınız!!! Kolay gelsin
İnanın hiç bir bilgim yok.Komşumuzun tayini çıktı giderken bizim hanıma 2 adet soğan vermiş.Hiç denemediğimiz bir bitki.Soğanlar poşetin içinde duruyor.Baktım hafif yeşil bölümleri var.Napıyım hemen dikeyim mi?soğuklama mı yapayım?
İnanın hiç bir bilgim yok.Komşumuzun tayini çıktı giderken bizim hanıma 2 adet soğan vermiş.Hiç denemediğimiz bir bitki.Soğanlar poşetin içinde duruyor.Baktım hafif yeşil bölümleri var.Napıyım hemen dikeyim mi?soğuklama mı yapayım?
Ne olduğunu bilmiyorsanız nasıl soğuklama yapacaksınız?? bence dikin. görün.
gokcegokce
06-06-2014, 03:23
Asya Lale'nin paketlerinden yetiştirdiğim pembe lilyum. Beyaz Kokulusu da vardı ama malesef bit istilasından sonra telef oldu. Bu pembeye ise bitler pek gelmedi.
https://lh6.googleusercontent.com/-gCcd9VbyRJQ/U4ggRcPggXI/AAAAAAAAEHM/6JOto69NnWM/w427-h569-no/2014-05-30+09.07.15.jpg
soganlilar beni hic sevmedi ya da ben beceremedim :(
yaklasik 15 cm olmuştu zambagim çiçeğin rengi belli oldu azicik acar gibi oldu öylece kaldi sonra kurumaya basladi..
ne yapsam ne etsem dostlar bir akil verin..
laleler de ayni şekilde oluyor..nerde yanlis yapiyorum..:(
vildan25
06-06-2014, 16:28
yaklasik 15 cm olmuştu zambagim çiçeğin rengi belli oldu azicik acar gibi oldu öylece kaldi sonra kurumaya basladi..
Sevgili ngr33 tabiri caizse kelin ilacı olsa başına sürer misali size maalesef ne yapmanız konusunda birşey söyleyemem ama ben hep sudan çürütüyorum soğanlı bitkileri acaba sizde suyunu mu fazla veriyorsunuz acaba?
gokcegokce
06-06-2014, 18:01
Ben de hep suyunu çok verirdim o nedenle çok lale çürüttüm bu kış. Saksı iyice kuruyana dek sulamamak gerek soğanlıları yoksa yumuşayıp ya mantardan ya da torf sineklerinin larvaları nedeniyle çürüyorlar. Bu lilyumları ilk ektiğimde suladım bir de filizlenmeye başladıklarında azar azar suladım. Onun dışında hep kuruydular. Tavsiye ederim.
vildan25
06-06-2014, 18:31
Torfta ekili olunca sanki kuruyacaklarmış gibi geliyordu o yüzden çok suluyordum:)
vildan25
06-06-2014, 18:34
Arkadaşlar zambağımın toprak üstünde sapının en alt kısmında küçük bir oluşum var sanki yavru yapıyor üzerini toprakla kapatmali mıyım yoksa öyle mi kalsın?
Biraz ipucu , foto vs. verseniz yardımcı olmak isterdik. Muhtemelen suyu çok vermiştiniz!! Toprak ıslak değil, nemli olacak, kuru değil nemli olacak formul bu. Kolay gelsin
Arkadaşlar zambağımın toprak üstünde sapının en alt kısmında küçük bir oluşum var sanki yavru yapıyor üzerini toprakla kapatmali mıyım yoksa öyle mi kalsın?
Yavru soğancık (bulbil) yapıyor. Anayla birlikte büyüsünler, sökme zamanı birlikte söker, ayırır dikersiniz.
vildan25
06-06-2014, 19:05
Yavru soğancık (bulbil) yapıyor. Anayla birlikte büyüsünler, sökme zamanı birlikte söker, ayırır dikersiniz.
Teşekkür ederim sayın kgursan.Hazır sizi yakalamışken bir soru daha sormak istiyorum.Bazı zambaklarımın sapları uzun ve yeşil ancak çiçek açamadı çiçeği kurudu.Şimdi o soğanların saplarını koparıp atayim mi yoksa sararana kadar kalsın mi?
Evet çok suluyorum galiba..
Yarın resim ekleyecegim insallah..
Birde soğanlıların güneş ihtiyacı nasıl. .gölgede mi kalmalı güneşte mi?
Inat ettim basaracagim onlarda beni sevecek ;)
Teşekkür ederim sayın kgursan.Hazır sizi yakalamışken bir soru daha sormak istiyorum.Bazı zambaklarımın sapları uzun ve yeşil ancak çiçek açamadı çiçeği kurudu.Şimdi o soğanların saplarını koparıp atayim mi yoksa sararana kadar kalsın mi?
Sararıncaya kadar kalıp yeşil yaprak ve saplar fotosentez (besin) yapıp alttaki soğanı besleyecekler, Tahminim sararmaları Ağustosu bulur.
vildan25
07-06-2014, 23:54
Sararıncaya kadar kalıp yeşil yaprak ve saplar fotosentez (besin) yapıp alttaki soğanı besleyecekler, Tahminim sararmaları Ağustosu bulur.
Çok teşekkür ederim sayın kgursan.
umarım yakında açarlar :)
merhaba siteye uye olali cok olmadi fakat lllllzambak ve lilium merakim bu sene basladi soyleki a 101 den oylesine iki tane zambak almistim oda baska cicek kalmadigi icin ama gelin gorunki zambaklar bir acti pir acti bende zaambak zsevdasi basladi.bende kiler turuncu zambaklardi fakat kokusu yoktu simdilerde zambak arastiriyorum nette ve allah nasip ederse seneye kirmizik sari pembe ve beyaz zambakta istiyorum.buradaki tum yorumlari okudum ve baya faydali bilgiler var hepnize iyi gunler
Merhabalar,
Nisan başında A101'den aldığım üzerinde sadece beyaz zambak kokulu yazan soğanları bahçeden aldığım toprakla ektim, filizlenip yaprak veriyorlar ancak sonra her eski yaprak kuruyup çürüyor ama bi yandan da yeni yapraklar oluşmaya devam ediyor, bunun nedeni acaba ne olabilir, beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler.
Toprağınız ıslak ve havasız ağır-killi gibi görünüyor. fazla su vermeyin köklerde çürüme varsa yaprak uçları yanık olur. Toprak kuruduğu zaman (Tav durumunda) üstten 4-5 cm kısmını kabartmaya çalışın, Umarım saksının dibinden fazla su akıyordur!! akması iyi akmaz ise soğan çürür.
kolay gelsin
Casablancam
501917
Adını bilmediğim bir tür, açmasını dört gözle bekliyorum, sabah süpriz yapabilir, inşallah kokuludur.
501918
YeniGine
14-06-2014, 02:10
Casablancam
501917
Adını bilmediğim bir tür, açmasını dört gözle bekliyorum, sabah süpriz yapabilir, inşallah kokuludur.
501918
Sayın Lilium maşallah ki ne maşallah!.. Bu nasıl bir güzelliktir böyle. Ellerinize, gönlünüze sağlık. Çok güzel gerçekten.
Toprağınız ıslak ve havasız ağır-killi gibi görünüyor. fazla su vermeyin köklerde çürüme varsa yaprak uçları yanık olur. Toprak kuruduğu zaman (Tav durumunda) üstten 4-5 cm kısmını kabartmaya çalışın, Umarım saksının dibinden fazla su akıyordur!! akması iyi akmaz ise soğan çürür.
kolay gelsin
Sayın Kgursan, zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkür ederim, her gün gözlerinin içine bakıyorum, bu zambaklar benim ilk soğanlarım, toprak konusunda da bilgili değilim ama ağır bi toprak olduğunu fark ettiğim için hafta da bir kez yarım çay bardağı kadar üstten su veriyordum, saksı niyetine kullandığım peynir kutusunun ise altını delmiştim ama hiç su aktığını görmedim, bir de üstten kabartın demekle neyi kastettiniz hiç bir fikrim yok Size zahmet olacak ama biraz bahseder misiniz, tam olarak ne yapmam gerektiğini ?
Süprizzz
İki güzel yanyana
502117
Süprizzz
İki güzel yanyana
502117
kokusu varmı acaba dedeciğim?;)
Casablanca müthiş kokulu, diğerini sabah kokladım kokusu hafif gibiydi.
capsaicin
15-06-2014, 09:16
502153
502154
502155
502156
capsaicin
15-06-2014, 09:16
502157
502158
502159
502160
capsaicin
15-06-2014, 22:04
Arkadaşlar çok sayfa olmuş arada görmedim, zambakta ilk tecrübem oluyor, bunun çiçekleri geçtikten sonra ana dalı sümbülde, lalede olduğu gibi kesiyor muyuz, yoksa bırakıyor muyuz?
Arkadaşlar çok sayfa olmuş arada görmedim, zambakta ilk tecrübem oluyor, bunun çiçekleri geçtikten sonra ana dalı sümbülde, lalede olduğu gibi kesiyor muyuz, yoksa bırakıyor muyuz?
Sümbülde de lalede de ve liliumda da ana dal dediğiniz yeşil aksamı kendiliğinden sararıncaya kadar üzerinde tutuyoruz ve o yeşil (sap,anadal vs) yaprakla birlikte fotosentez -besin yapıp alttaki soğanı besliyor, ve gelecek yılın çiçekleri gürbüz oluyor. kolay gelsin.
YeniGine
18-06-2014, 00:41
2 ay kadar oldu soğanlarını dikeli, ne olduklarını, nasıl çiçek açacaklarını, açacak mı bilmiyorum. Merakla bekliyorum, fakat artık dayanamadım bir bilene sorayım istedim.
502936
502937
2 ay kadar oldu soğanlarını dikeli, ne olduklarını, nasıl çiçek açacaklarını, açacak mı bilmiyorum. Merakla bekliyorum, fakat artık dayanamadım bir bilene sorayım istedim.
502936
502937
Asiatic denilen türden sn. capsaicinin çeşitlerinden olmalı, muhtemelen sarı veya kırmızı veya kavuniçi açacak maalesef kokusuz. Benimki sadece tahmin!!
Kolay gelsin
YeniGine
19-06-2014, 17:05
Asiatic denilen türden sn. capsaicinin çeşitlerinden olmalı, muhtemelen sarı veya kırmızı veya kavuniçi açacak maalesef kokusuz. Benimki sadece tahmin!!
Kolay gelsin
Çok teşekkür ediyorum Sayın kgursan inşallah açarlarsa çok güzel açacaklarmış.
Merhabalar daha önce buradan yardım isteyerek soğan çürümesi teşhisi konulan zambaklarımın büyümesi durunca bugün artık dayanamayıp saksısını boşalttım, gerçekten de köklerin tuttuğu hiç toprak yoktu, soğanının etrafında da çürümüş yumrular vardı, bu yumruları hep ayırıp attım, tabi temizlerken bu arada bazı kökler de kendiliğinden koptular, kalan soğanı şöyle bi yokladığımda yumuşamamıştı ya da ben hala umut beslemek istiyorum :( bu yüzden de üzerinde küçücük yapraklarıyla geri diktim, toprak hafif nemli gibi olduğu için de hiç su vermedim, umarım kurtarabilmişimdir ya da büyük olasılıkla hem mevsimi olmadığı halde hem de o halde olduğu için baştan kaybetmişimdir. Babamla bahçeye fidan diktikten sonra köklerine iyice bastırıp bolca can suyunu verirdik, bunun saksıdaki çiçekte olmayacağını yeni fark edebildim, umarım geç kalmamışımdır.
loveflower
02-07-2014, 18:53
Geçen yıl sayın kgursan dan aldığım liliumların çiçekleri bu yıl da çok güzel açtı :)
506435
akçabardak
06-07-2014, 10:21
Sayın kgürsan merhaba
Sizden aldığım lilumlar çok güzel geliştiler her birinde 5-6ar adet tomurcuklar oluştu ve hepsi de açacakları için çok sevindim, yalnız bir tanesi bir haftadan beri alttan yaprakları sararmaya başladı, takip etmeye başladım 3-4 gün sonra toprak üstü gövdede kahverengileşmeye başladı, gün günden kötüledi bu arada ben ne yapacağımı şaşırdımbitki elden gidiyor, sulaması diğerleriyle aynı acaba nerede hata ettim bilemedim.
Baktım olacak gibi değil bitkinin yarısından yukarısını kestim (pörsümeye başlamıştı) suyun içine koydum açar mı açmaz mı onu da bilmiyorum, geriye kalan gövdesiyle beraber saksıyı devirip durumuna bakmak istedim, durum fotoğraflarda
göründüğü gibi.
Lilium Simplon- beyaz
akçabardak
06-07-2014, 10:36
Devam
Saksıyı devirip baktım her hangi bir zararlıya rastlayamadım, kökler gayet iyi durumda göründüğü gibi
507105
Alttan biraz daha soğana doğru bakmak istediğimde soğanın çürümeye başladığını gördüm, çürümüş olan kısımları ayırdım ama fazla da kurcalayamadım geri saksıya koyup bir kenara aldım, bundan sonra ne yapacağımı bilemiyorum, su vermemeyi düşünüyorum, siz ne dersiniz nasıl bir yol izlemeliyim, teşekkür ederim
507106
Çürümeye başlayan soğanın yaprakları, nedeni nedir acaba
507107
Soğan 6-7 cm. çapında sadece son sırasında çürükler oluşmuş, bir sıra gibi
ben de onları soğandan ayırdım geri kalan kısmı hala sağlam şimdilik.
Çürümeye başlayan soğanın yaprakları, nedeni nedir acaba
Fazla sulamanız ya da saksınızın drenajı iyi değil, dolayısıyla soğanı çürütmüşsünüz, sadece dış yaprakları böyleyse soğan tamamıyla ölmemiş demek ki, soğanı mantar ilaçlarıyla ilaçlayıp tekrar ekebilirsiniz.
akçabardak
07-07-2014, 10:43
Mantari ilaç derken her hangi bir isim belirtebilirmisiniz, ben şimdiye kadar hiç mantari ilaç kullanmadım, teşekkür ederim.
tekkelix
08-07-2014, 16:47
ben de ilk kez zambak yetiştirdim. bu deneyim beni çok mutlu etti, sabır, merak ve sonunda sabaha gözlerini açmış, parlak, canlı, muhteşem bir sürpriz bunlar..çok güzel açtılar ama birer birer açtıkları gibi solmaya ve dökülmeye de başlıyorlar. bu normal mi? bütün tomurcuklar açıp döküldükten sonra ne yapmam gerek?tekrar açarlar mı diye şöyle bir araştırdım ama sanırım açmayacaklar.bu kadar çabuk dökülmeleri nedendir? 1 çiçek 1 hafta sağlıklı duruyor sonra dökülmeye başlıyor. dalların kurumasını bekleyip çiçeklenmesi için öbür baharı mı bekleyeceğim? yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar daha önce buradan yardım isteyerek soğan çürümesi teşhisi konulan zambaklarımın büyümesi durunca bugün artık dayanamayıp saksısını boşalttım, gerçekten de köklerin tuttuğu hiç toprak yoktu, soğanının etrafında da çürümüş yumrular vardı, bu yumruları hep ayırıp attım, tabi temizlerken bu arada bazı kökler de kendiliğinden koptular, kalan soğanı şöyle bi yokladığımda yumuşamamıştı ya da ben hala umut beslemek istiyorum :( bu yüzden de üzerinde küçücük yapraklarıyla geri diktim, toprak hafif nemli gibi olduğu için de hiç su vermedim, umarım kurtarabilmişimdir ya da büyük olasılıkla hem mevsimi olmadığı halde hem de o halde olduğu için baştan kaybetmişimdir. Babamla bahçeye fidan diktikten sonra köklerine iyice bastırıp bolca can suyunu verirdik, bunun saksıdaki çiçekte olmayacağını yeni fark edebildim, umarım geç kalmamışımdır.
sn sry, Bu yıl artık geçmiş. Çıkardığınız soğanı akar suya tutup temizleyin, gazete kağıdını buruşturup arasına koyun veya bir bez torba içine buruşuk bez içinde/gazete içinde hafif nemli olarak buzdolabının sebzeliğine atın ve eylül ekim gibi dikin çok az sulayın ve baharı bekleyin. Büyük ihtimal kalan soğan da çürüyecektir.
Tabi bu arada yeni bir soğan temin ederek ,eğer bu soğan çürürüse yeni soğanı kullanın. İlaçlayın demiyorum çünkü çok az miktarda ilacı bulamazsınız.
Kolay gelsin
Sayın kgürsan merhaba
Sizden aldığım lilumlar çok güzel geliştiler her birinde 5-6ar adet tomurcuklar oluştu ve hepsi de açacakları için çok sevindim, yalnız bir tanesi bir haftadan beri alttan yaprakları sararmaya başladı, takip etmeye başladım 3-4 gün sonra toprak üstü gövdede kahverengileşmeye başladı, gün günden kötüledi bu arada ben ne yapacağımı şaşırdımbitki elden gidiyor, sulaması diğerleriyle aynı acaba nerede hata ettim bilemedim.
Baktım olacak gibi değil bitkinin yarısından yukarısını kestim (pörsümeye başlamıştı) suyun içine koydum açar mı açmaz mı onu da bilmiyorum, geriye kalan gövdesiyle beraber saksıyı devirip durumuna bakmak istedim, durum fotoğraflarda
göründüğü gibi.
Lilium Simplon- beyaz
Sn akçabardak,
Altta soğan çürümeye başlamıştır (sanırım rizoctonia olabilir) sap içinde su iletim demetleri çürüyünce topraktan suyu yukarılara aktaramamış ve pörsümüş. Suya koyduğunuz sap ın özü kahve rengi ise bayaz olana kadar kısaltıp suya öyle koyun. su içinde çiçek açabilir.
Kalan soğanın sap kısmı çürümüştür (rizoctoni) spı soğanın içinden çıkarın, kalan soğanı akar suya tutun, bir gazete kağıdını buruşturup nemlendirin ve soğanı bu buruşuk nemli gazete içine koyun, gazeteyle sarmalayın, bir poşet içinde buzdolabının sebzeliğine atın sonbaharda (eğer iyice çürümediyse!!) dikersiniz.
Rizoctonia: topraktan gelen bir hastalık, kök boğazından vurur, çok sulama hızlandırır, daha önemlisi bazı çeşitler bu hastalığa karşı çok duyarlıdır!! yani sizin hatanız değil...
kolay gelsin.
Mantari ilaç derken her hangi bir isim belirtebilirmisiniz, ben şimdiye kadar hiç mantari ilaç kullanmadım, teşekkür ederim.
Sn liliumun önerisi "Fazla sulamayın" doğru bir öneridir, DRENAJ, yani suyun tabandan akıp gitmesi bu nedenle daha önemlidir. Toprak ISLAK DEĞİL NEMLİ olmalıdır.
Bırakıyorsunuz, kendiliğinden kuruyor
Benol Hazaroğlu
09-07-2014, 21:05
Saplar kuruduktan sonra soğanı saksıdan çıkarıp önerdiğiniz gibi gazete ve bez torbada dikim zamanına kadar saklasam olur mu?
Elimde captan ilaç var onunlada ilaçlayabilirim.
Benol Hazaroğlu
09-07-2014, 22:00
Katlısı çok güzel.
Benol Hazaroğlu
09-07-2014, 22:01
Kokusu enfes.
Benol Hazaroğlu
09-07-2014, 22:03
Bunları saksıdan bahçeye geçirmek istiyorum.
Saplar kuruduktan sonra soğanı saksıdan çıkarıp önerdiğiniz gibi gazete ve bez torbada dikim zamanına kadar saklasam olur mu?
Elimde captan ilaç var onunlada ilaçlayabilirim.
Benol hanım, saplar kuruduktan sonra saksıdan çıkarınca dışarıda muhafaza ortamı bulmak zor olur. (Lilium soğanı muhafaza sıcaklığı 2 oC ve nemli perlit içimde) bence suyunu kesin ama tam kurumasın, Eylüle*ekim e kadar saksıda kalsın , Ekim ayında saksıdan çıkarıp yavrulardan ayırıp yerine(10 cm derine)dikin, nemlendirin-sulayın. Nisan da sürmeye başlar bu günlerde açar.
Kolay gelsin
İlaç ne kadar etkin olur?? Bilgim yok. İlaçlamasanız da olur gibime geliyor.
Bunları saksıdan bahçeye geçirmek istiyorum.
Bence ekim ayını bekleyin
bonjour40
15-08-2014, 20:18
Merhaba
İlkbaharda ilk yapraklarını gordüğüm (tıklayın) (http://www.agaclar.net/forum/1259969-post1248.htm) , daha sonra yetişip çicek açan zambaklarimin (tıklayın) (http://www.agaclar.net/forum/1288530-post1270.htm) soğanlarını cikarttim.
Beklediğimden daha iri olmuşlar :D:D
513628
Ancak bazıları yeniden yaprak çıkartmaya başlamışlar. Sayın Lilium bu yesil yaprakları n'apalim keseyim mi ? yoksa bırakayım mı karar veremedim.
Siz ne dersiniz :confused:
.513629
Selamlar
Bonjour 40
Çıkarmış olduğunuz soğanlar gayet sağlıklı görülüyorlar bundan önceki bakımlarını nasıl yaptıysanız aynı şekilde gidin ne çok su ne az su
Su konusuna sıkça değiniyorum biliyorum ama hakikaten zambakta su dengesini tutturmak çok zor, o nedenle hep derim çok sulamaktansa az sulayın belki daha az kandil sayısı olur ama soğanınızı kaybetmezsiniz.
Sayın Bonjour 40, yeniden yaprak çıkaran daha önce bir kazaya uğramış, çiçek sapı kırılması gibi durumlarda yeniden yapraklanma görülebilir, ekerken öylece ekebilirsiniz, o yaprakları dökecektir ektikten sonra yeni yaprak çıkaracaktır.
Yerleri uygunsa her yıl çıkarmanıza gerek yok, çeşitli nedenlerden dolayı bölünüp çoğalan sıklaşan soğanları söküp hem yerlerini değiştirir hem uygun ölçülerde ekebilirsiniz.
Sökmediğiniz soğanları yapraksız dönemde sulamayınız sonbahar yağmurları yeşermelerine yaprak çıkarmalarına yetecektir.
Yazlıktaki zambaklardan birinde aşağıdaki oluşum mevcut. Bunların yavru soğanlar olduğunu tahmin etmekle birlikte onlara nasıl muamele etmem gerektiğini tam olarak bilmiyorum. Değerli yardımlarınızı rica ediyorum. Saygılarımla...
Eylül sonuna doğru yazlığa uğrayacağım, yukarıdaki yavru soğanları saptan ayırıp toprağa gömsem olur mu ?
bana lilyum sogani gonderebilecek arkadaslar varmi acaba ?
bana lilyum sogani gonderebilecek arkadaslar varmi acaba ?
Mart-Nisan da satış başlığından takip edin
capsaicin
06-10-2014, 12:51
Arkadaşlar zambaklarımın gövde kısımları artık iyiden iyiye kurudu, dipten kesip ayırayım mı artık? Bazılarında tahum kapsülü var, bunları eksem çiçek verme süreleri ne kadar olur yaklaşık?
Son olarak taşınıyorum, terasa veda edeceğim küçük iki balkonlu bir eve geçeceğim. Bir balkonu bitki balkonu yapacağım. Şu an her zambak 20cmlik saksıda birer adet şeklinde. 30-35cm çaplı saksıya birden fazla olacak şekilde yerleştirsem fazla mı sıkışık olur? Farklı türleri beraber ekmek ciddi sıkıntı yaratır mı?
Arkadaşlar merhaba,
Birkaç gündür sitenizi inceliyorum.Çok faydalı bilgiler ile karşılaştım özellikle zambak yetiştiriciliği konusundaki tecrübelerinizi dikkatlice okudum.Güzel zambaklarınıza gıpta ile baktım.Hepsi çok güzeller.Teraslı bir dairede oturuyorum bende yapabilir miyim deyip gittigidiyordan tohum aldım henüz gelmedi.Sizin tecrübelerinizden yararlanmak için birkaç sorum olacak.Cevaplarsanız mutluluk duyarım.
Terasım çok güneş alıyor Sanırım hiç gölge alanı yok zambak yetiştirmeye uygun mudur?
Aldığım tohumları ekmem uygun mu bu mevsimde?
Tohum ekerken dikkat etmem gereken bir nokta var mıdır?
Şimdiden teşekkür ederim.
akçabardak
05-11-2014, 18:53
Arkadaşlar liliumla tanışmam ilk defa geçen sene 21.03.2013 günü olmuştu. Pazardan aldığım bu turuncu renkteki lilium
ikinci senesinde beni şaşkına uğrattı, adeta bir hazine bulmuş gibi oldum, böylesini hiç beklemiyordum.
http://www.agaclar.net/forum/1124685-post175.htm
Yaprakları tamamen kurudu, artık söküp durumuna bakma zamanı gelmiştir diyerekten bu gün saksıyı altüst ettiğimde gözlerime inanamadım.
Bir soğan bukadar mı çok yavru verir, hangi ara bu yavruları çoağalttın, hiç beklemediğim bir sürpriz oldu.
Bakarmısınız saksıdan çıkan hazine,
sapın kök çevresinde oluşan yavrular ve diğerleri.
525283
Ana soğan 7-8 cm. çapında, 7 tane 4-6 çapında.
525284
İrili ufaklı toplam hepsi tam 52 tane soğan
525285
Ana soğanla diğer 7 taneyi bu şekilde yerleştirdim
başta da dediğim gibi liliumların dilinden pek anlamam
bunlar benim ilk yavrularım.
Sn. K.Gursan, Sn. Lilium, Güler Hanım sizlerden yardım istiyorum,
bu şekilde yerleştirmem sizce doğru mu, saksım 10 Lt.lik
başka ne tür bir uygulama yapmam gerekir, bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Küçükler için ise hiç bir fikrim yok, ne yapacağımı bilemiyorum.
525287
bu şekilde yerleştirmem sizce doğru mu, saksım 10 Lt.lik
başka ne tür bir uygulama yapmam gerekir, bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.
Küçükler için ise hiç bir fikrim yok, ne yapacağımı bilemiyorum.
Bu şekilde yerleştirmeniz biraz sık ve sıva olmuş, ekim derinliği 8-10 cm olmalı (ki) tekrar daha iyi yavru soğan oluşabilmesi için sapta meydan kalsın, yüzlek ekimde yavru soğanlar dışarıda oluşur iyi olmaz.
Fazla yapacak bir şey yok geçen yıl ne yaptıysanız aynı şekilde yapın, sakın ola daha iyi olsunlar diye çok sulama, geçen yılki dengeniz çok güzel aynen git, gübresini değiştirmek ya da biraz takviye yapmak yeterli olur.
Küçükleri de ayrı bir saksıya ekebilirsin, küçük oldukları için daha sık olabilir, derinlikleri 8 cm olmalı.
Sağlıkları gayet iyi görünüyorlar her ihtimale karşı Elinizde mantar ilacı varsa ve kılcal kurtlara karşı insektisitle ekmeden önce ilaçlarsanız daha iyi olur.
akçabardak
06-11-2014, 00:34
Bu şekilde yerleştirmeniz biraz sık ve sıva olmuş, ekim derinliği 8-10 cm olmalı (ki) tekrar daha iyi yavru soğan oluşabilmesi için sapta meydan kalsın, yüzlek ekimde yavru soğanlar dışarıda oluşur iyi olmaz.
Fazla yapacak bir şey yok geçen yıl ne yaptıysanız aynı şekilde yapın, sakın ola daha iyi olsunlar diye çok sulama, geçen yılki dengeniz çok güzel aynen git, gübresini değiştirmek ya da biraz takviye yapmak yeterli olur.
Küçükleri de ayrı bir saksıya ekebilirsin, küçük oldukları için daha sık olabilir, derinlikleri 8 cm olmalı.
Sağlıkları gayet iyi görünüyorlar her ihtimale karşı Elinizde mantar ilacı varsa ve kılcal kurtlara karşı insektisitle ekmeden önce ilaçlarsanız daha iyi olur.
Sayın Lilium sadece o şekilde saksıya sıraladım tamamen toprağa ekmedim,
sizlerden cevap gelsin diye bekledim.
Dediğinizi aynen uygulayacağım, gerekirse büyükleri iki ayrı saksıya ve derine dikerim, küçükleri de dediğiniz gibi yaparım ilacım da var.
Çok teşekkür ederim beni bilgilendirdiğiniz için, yarın sabah ilk işim onları dikmek olacak, bu gecelik geçici olarak kendi toprağı ile kurumasınlar diye kapatmıştım.
Sn lilium un dediği gibi o kadar soğanı 2 saksıya bölün, soğanın üst seviyesinden sonra 6-8 cm kalınlıkta toprak olsun. saksıları açık alana bırakın kışın soğuk alsın.
Ayrıca yavruları da 7-10 cm aralıklarla dikip iyi bakarsanız seneye çiçek verecek soğanlarınız olur. Hepsi dışarıda kalsın ev içine almayın
akçabardak
07-11-2014, 18:03
Sn lilium un dediği gibi o kadar soğanı 2 saksıya bölün, soğanın üst seviyesinden sonra 6-8 cm kalınlıkta toprak olsun. saksıları açık alana bırakın kışın soğuk alsın.
Ayrıca yavruları da 7-10 cm aralıklarla dikip iyi bakarsanız seneye çiçek verecek soğanlarınız olur. Hepsi dışarıda kalsın ev içine almayın
Teşekkür ederim Sayın kgursan, Sayın lilium da çok sık olur deyince sizin de dediğiniz gibi iki büyük saksıya ayırdım ve derine diktim, yavruların iri olanlaını ise onları da derine diktim ama tek bir saksıya biraz sık oldular sanırım çünkü saksı sayısı artıyor koyacak yerim yok, ikinci kattaki açık balkona aldım, en küçüklerini de artık toplu halinde orta boy bir saksıya diktim.
Tek olunca bir tane daha olsun hadi bir de değişik türlerinden olsun diyoruz, ama birden böyle çok olunca insan ne yapacağını bilemiyor Sn. kgursan, böylesini de hiç beklemiyordum çok şaşırdım.
Soğanları Sn. liliumun dediği gibi ilaçlayıp diktim, hepsi de çok sağlıklılar.
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Saygılarımla
Sn. kgursan bu şekilde oldular ne dersiniz sık mı olmuşlar acaba? ben şöyle düşündüm bu sene soğanlar iki katı olsa yeterlidir diye, 3. senesinde çiçeğe hazırlanırlar diye düşünmüştüm. Tabii sizler sürekli yetiştirdiğiniz için neyin ne olacağını çok daha iyi biliyorsunuz.
525466
bonjour40
11-11-2014, 16:23
Sayın KGURSAN zamanında sizin aracılıgınızla satın aldıgım Oriental lilium lar hala yapraklarını dokmediler. Dipten mi keseyim yoksa bırakayım mı karar veremedim
Ne dersiniz ?
526017
Sayın KGURSAN zamanında sizin aracılıgınızla satın aldıgım Oriental lilium lar hala yapraklarını dokmediler. Dipten mi keseyim yoksa bırakayım mı karar veremedim
Ne dersiniz ?
526017
Bırakın kalsın,sağlıklı yaprakların kimseye zararı yok!!.havalar ayazlayınca sararırlar. yeter ki su vermeyin!!
Eron2014
27-11-2014, 15:20
Ben de bu sene internetten 3 tane lilium tree lily sipariş ettim.
Flashpoint - kırmızı beyaz- kalibresi: 16-18cm
Siberia - beyaz - kalibresi: 20-22cm
Corcovado - somon turuncu - kalibresi: 22+cm
Henüz soğanlar elime ulaşmadı, heyecanla bekliyoruz.
Eron2014
27-11-2014, 15:37
Forumun alışveriş sayfalarını da dolaştım biraz. Sayın kgursan Mayıs ayında göndermiş soğanları.
Seneye daha sıkı bir takiple yeni zambak soğanları edinebiliriz inşallah.
Satın aldığım çiçekler soldu.Nasil bir yol izlersem tekrar canlanirlar?
Satın aldığım çiçekler soldu.Nasil bir yol izlersem tekrar canlanirlar?
Tekrar canlanması zor. çok sulamışsınız!! suyu kesin,dış mekanda tutun. yaprakların iyice sararmasını bekleyin
kış ı yesin soğuklama alsın
Eron2014
05-12-2014, 09:47
528638
Ağaç Zambak soğanlarım geldi. Üçünü de bahçeye ektim. Çiçeklerini çok merak ediyorum. Soğanlardan birinden bir de pul kopmuş. Anu da saksıya (küveze) ektim. Bakalım bu forum sayfasından öğrendiklerimi ne kadar doğru uygulayabileceğim.;)
gardiyan47
29-01-2015, 15:25
bahçeyle yeni ilgilenmeye başladım.elime zambak tohumu geçti ama nasıl ve ne zaman ekeceğimi bilmiyorum lütfen yardım edin:(
bahçeyle yeni ilgilenmeye başladım.elime zambak tohumu geçti ama nasıl ve ne zaman ekeceğimi bilmiyorum lütfen yardım edin:(
https://www.youtube.com/watch?v=OvWQ9Q0HWWo&noredirect=1
Kağıt havluya yerleştir, katla, fısfısla, kilitli buzdolabı poşetine yerleştir..bekle..yaklaşık 3 ay içinde çimlenirse, yetiştirme saksısına dik..
Sitede bu konuda yeterli bilgiyi bulabileceğini umuyorum.
Kolay gelsin.
gardiyan47
30-01-2015, 07:09
teşekkür ederim tabus
Akçabardak, bol yavrulu zambaklarının son durumunu çok merak ediyorum. Lütfen fotoğraflar mısın?
Zambak demişken, İstanbul ağaç ve peyzaj AŞ Alibeyköy tesisinde 4₺'ye açmak üzere zambaklar var. Bilginize ;)
akçabardak
30-01-2015, 11:35
Akçabardak, bol yavrulu zambaklarının son durumunu çok merak ediyorum. Lütfen fotoğraflar mısın?
Sayın Imay, bol yavrulu zambaklarım şu anda toprağın içinde uykudalar, ne durumda olduklarını ben de göremiyorum, uyanmaları için baharın gelmesini beklemeliyiz, yumuşacık toprağın altında sıcacık uyuyorlar :)
Uyandıklarında burada akıbetlerini paylaşırım.
Sayın Imay, bol yavrulu zambaklarım şu anda toprağın içinde uykudalar, ne durumda olduklarını ben de göremiyorum, uyanmaları için baharın gelmesini beklemeliyiz, yumuşacık toprağın altında sıcacık uyuyorlar :)
Uyandıklarında burada akıbetlerini paylaşırım.
Takipteyim :)
4 çeşit/renk kokulu Oriental Lilium soğanı Kısmet olursa Nisan da gelecek. Satış başlığını bu günlerde açacağım. Lilium soğanı arayanlara duyurulur...
Benol Hazaroğlu
31-01-2015, 20:27
Casablanca'da olsun lütfen. Kaybettim onu. Sizden almıştım.
Casablanca'da olsun lütfen. Kaybettim onu. Sizden almıştım.
Sn Benol hanım., Casablanka eskidi !! Listelerde pek görünmüyor, onun yerine daha iyleri Rialto, Siberia vb. pek çok beyaz aldı. Yine de bulabilirsem sizin için alırım. Ama söz veremiyorum. !!
Bunlar koltuk soğanı (bulbil) denilen yapılardır. Tohum gibi düşünebilirsiniz. bunları dikip yeni bitki elde edersiniz. Minik soğan. 2-4 yıl büyütülüp iri soğan oluşturulur ve çiçeklenir.
benim zambağımda da olmuştu ben de tahmin ederek kopardım diktim. 3 taneydi ama biri kök saldı.. ama sadece kök saldı başka hiç bişey yok. sanırım tam yapamadım :( koltuk soğanı toprağın üstünde gibi görünüyo, çok su vermiyorum ki çürümesin, haftada 1, çok az.. ne olmuş olabilir? üzerine toprak ekleyip aynı şekilde sulamaya devam mı edeyim?
a101 den açmak üzere olan bir zambak almıştım ama sanırım çok sulamışım ki açamadan kurudular, sonra komple kurudu. ben umudu tamamen yitirmişken forumda zambak'ın soğanlı bitki olduğunu öğrendim (cahilliğimi mazur görün) hemen heyecanla toprağı eşeleyip çıkardım, gazete kağıdına sardım bekletiyordum ki... sonra vakitlice dikiyim ki ölür mölür dedim... iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum. şimdi ben ne yapmalıyım? bugün diktim daha. hemen çıkartıp sarıp bekletiyim mi? yoksa az su vererek toprağı nemlendirip yapraklanmasını mı bekleyim. bu arada Gemlikte yaşıyorum. akdeniz iklimi gibi bir iklimi var
eceyıldız
16-02-2015, 11:55
A-101 den aldığım zambakların çiçekleri geçti ve biri tamamen kurudu toprakta bırakmayı düşünüyorum ekim zamanına kadar. Bu konuda ki fikirlerinizi alabilir miyim acaba...
A-101 den aldığım zambakların çiçekleri geçti ve biri tamamen kurudu toprakta bırakmayı düşünüyorum ekim zamanına kadar. Bu konuda ki fikirlerinizi alabilir miyim acaba...
Zambak diyorsunuz ama cinsi nedir? bilemiyorum . Öneride de bulunamıyorum.
Eğer zambak dediğiniz "lilium" ise, kuru sapı koparın, saksıyı dışarı atın, Nisan da sürgün verirse, azar azar sulayın, vermez ise yaz sonunda hafif sulayıp bırakın.
a101 den açmak üzere olan bir zambak almıştım ama sanırım çok sulamışım ki açamadan kurudular, sonra komple kurudu. ben umudu tamamen yitirmişken forumda zambak'ın soğanlı bitki olduğunu öğrendim (cahilliğimi mazur görün) hemen heyecanla toprağı eşeleyip çıkardım, gazete kağıdına sardım bekletiyordum ki... sonra vakitlice dikiyim ki ölür mölür dedim... iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum. şimdi ben ne yapmalıyım? bugün diktim daha. hemen çıkartıp sarıp bekletiyim mi? yoksa az su vererek toprağı nemlendirip yapraklanmasını mı bekleyim. bu arada Gemlikte yaşıyorum. akdeniz iklimi gibi bir iklimi var
Soğanı dikmişsiniz , su vermeden dışarıda (soğukda) bekletin, Nisan da sürgün verirseniz az az sulayın yaz boyunca gelişsin.
Soğanı dikmişsiniz , su vermeden dışarıda (soğukda) bekletin, Nisan da sürgün verirseniz az az sulayın yaz boyunca gelişsin.
Sn. kgursan çok teşekkür ederim
Dumlupınar
14-03-2015, 15:27
Mis zambak ve Ağaç zambaklarımın son halleri...
Laleci_03
14-03-2015, 15:31
Maşallah Dumlupınar ağabeyim ne kadar çoğaltmışsın, çok güzel duruyorlar :D Hepsinin açmış halini merak ettim şimdi ;)
Dumlupınar
14-03-2015, 17:24
Maşallah Dumlupınar ağabeyim ne kadar çoğaltmışsın, çok güzel duruyorlar :D Hepsinin açmış halini merak ettim şimdi ;)
Kargo ile sağlam gideceğini bilsem,bir saksısını sana hediye etmek isterim.SELAMLAR...
Laleci_03
14-03-2015, 17:29
Olsun, göndermiş kadar oldun, teşekkür ederim Dumlupınar ağabeyim, zaten dediğin gibi İzmir'den İstanbul'a sağlam gelmez kargoyla, hiç zahmet etme :rolleyes:
celalim01
14-03-2015, 18:47
Ancak soğan söküm zamanı soğan göndermek en garanti yolu. Çiçekli olarak zor olur.
B e t ü l
19-03-2015, 14:11
Herkese merhaba
Ben de bugün zambak soğanı aldım. Acaba diyorum bu saksıya üç tane diksem olur mu?(çapı 27, yükseklik 21 cm.)
B e t ü l
19-03-2015, 14:30
Arkadaşlar gönderdiğim lilium soğanlarından dökülen pullardan yavru soğan yapan oldu mu?
Birde ekim yerlerinizi hazırladınız mı?
Yeri hazır olan en az 15cm arayla ekebilir. Ekim zamanı gelmiştir. Saksıya ekicek olanlarda saksı büyüklüğüne göre en az 10 cm arayla ve soğan boyunun 1- 1.5 katı toprakla örtebilirler.
Bilhassa soğanlarınızı saksıya ekenlen, üçte bir kum üçte bir yanmış çiftlik gübresi üçte bir toprak şeklinde ekerseniz daha iyi olur.
Saygılarımla
lilium
Galiba cevabı buldum....dikebilirim
Galiba cevabı buldum....dikebilirim
Dikebilirsiniz, ancak sn lilium, dikim derinliğini mis zambak için önermiştir. Mis zambak biraz yüzeysel dikilir, sizin soğanınız sanırım oriental zambak çeşitlerindendir. Bunlar BOĞAZ KÖKLeri yaparlar . Bu nedenle soğanın üzerinde en az 8-10 cm toprak olmalıdır.Saksının dibine de taş, kiremit vs. koyun ki su aksın. durmasın. Çok su vermeyin!!. Kolay gelsin.
B e t ü l
20-03-2015, 23:28
Dikebilirsiniz, ancak sn lilium, dikim derinliğini mis zambak için önermiştir. Mis zambak biraz yüzeysel dikilir, sizin soğanınız sanırım oriental zambak çeşitlerindendir. Bunlar BOĞAZ KÖKLeri yaparlar . Bu nedenle soğanın üzerinde en az 8-10 cm toprak olmalıdır.Saksının dibine de taş, kiremit vs. koyun ki su aksın. durmasın. Çok su vermeyin!!. Kolay gelsin.
İlginize teşekkür ederim. Bahçe toprağı bulamadığım için henüz dikmedim.Bugün de fena kar yağıyor.
Alışveriş yaparken bazı soğanlarda limon küfüne benzer oluşumlar vardı.Yetkililere söyledim ama pek umursamadılar. Acaba soğanlı bitkileri dikmeden önce evde yapabileceğimiz bir dezenfekte etme yöntemi var mı?
a101'den aldığım lilium spp. soğanlarını bugün ekiyorum. aşama aşama fotograflayıp fikir ve görüşlerinizi alacagım daha sonra. Zira daha evvelki gibi telef etmek istemiyorum yavrucakları.
B e t ü l
16-04-2015, 22:19
Ben toprakla buluşturalı yirmi gün oldu Sevgili Hira...İki haftadır da balkonda bol güneş alan yerdeler. 4 tanesi başını çıkardı bile..Darısı sizin yaramazlara
a101'den aldığım lilium spp. soğanlarını bugün ekiyorum. aşama aşama fotograflayıp fikir ve görüşlerinizi alacagım daha sonra. Zira daha evvelki gibi telef etmek istemiyorum yavrucakları.
Fazla sulamayın bişey olmaz, temmuzda çiçeğini görürsünüz.
B e t ü l
23-04-2015, 11:58
Sayın Kgursan'ın tavsiyelerine uyarak 21 Mart'ta diktiğim 12 adet zambağım topraktan başını çıkardı. Umarım çiçekli günlerini de görürüz
B e t ü l
23-04-2015, 12:04
Toprağını hazırlarken yanmış koyun gübrem yoktu.Şimdi var. Acaba 2-3 yemek kaşığı kadar toprak yüzeyine serpsem nasıl olur?
Ağaçlar.net sayfasını uzun süredir takip ediyordum, buradan öğrendiğim birçok bilgiyi uygulama zamanım oldu. Amatör olarak balkonumda çiçek yetiştirmeye aslında kendimi yetiştirmeye ve geliştirmeye çalışıyorum. Şu an zambaklarımda pulla ve tohumla üretimde % 99 luk bir verim almış bulunuyorum. Aynı şekilde sümbüllerimde 7 iken 70 adet oldular. Sitenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve forumda bilgilerini paylaşan katılımcılara teşekkür etmek istiyorum.
Toprağını hazırlarken yanmış koyun gübrem yoktu.Şimdi var. Acaba 2-3 yemek kaşığı kadar toprak yüzeyine serpsem nasıl olur?
Çiftlik gübreleri özellikle koyun gübresi toprakla iyice "helmeleşmeli"dir. fazlası tuzlu olduğu için köklerde yanma yapaBİLİR?! Ayrıca Çiftlik gübresi genellikle soğanlıbitki dikilecek toprağa "Bir önceki üründe" verilir.
kısacası: Ciflik gübresi toprak ile iyice karışmış, uyuşmuş, yani "Helmeleşmiş"! olmalıdır.
Helmeleşme: Kuru fasulye yemeği pişirilirken, fasulyelerin dane dane kalmayıp, birazcık erimesi demektir.
Ağaçlar.net sayfasını uzun süredir takip ediyordum, buradan öğrendiğim birçok bilgiyi uygulama zamanım oldu. Amatör olarak balkonumda çiçek yetiştirmeye aslında kendimi yetiştirm eye ve geliştirmeye çalışıyorum. Şu an zambaklarımda pulla ve tohumla üretimde % 99 luk bir verim almış bulunuyorum. Aynı şekilde sümbüllerimde 7 iken 70 adet oldular. Sitenin hazırlanmasında emeği geçenlere ve forumda bilgilerini paylaşan katılımcılara teşekkür etmek istiyorum.
Sayın arkadaşım. Hayırlı olsun. Başarınız devamlı olsun.
Ancak soğan üretmek zor iştir.. çoğaltmak kolaydır. Sanırım kısa zamanda YERİM DAR demeye başlayacaksınız.
Kolay gelsin.
çok önceden koparıp toprağa soktuğum koltuk soğanları yeşerdi :) artı, sayın kgursanın tavsisiyle bekleyip nisanda su vermeye başladığım asıl zambak soğanı da merhaba dedi, hem de 2 yerden :) heyecandan fotoğraf çekmeden yazıyorum. fotoğraflarını da yükeleyeceğim. inşallah açtıklarını da görürüz :)
bunlar da fotoğraflarımız :)
bunlar da fotoğraflarımız :)
Soğanınız 2 ye bölünmüş, 2 büyüme noktası oluşturup uzamış. sanırın temmuz civarı çiçeklenir. Belki haziran.
Soğanınız 2 ye bölünmüş, 2 büyüme noktası oluşturup uzamış. sanırın temmuz civarı çiçeklenir. Belki haziran.
teşekkür ederim, İnşallah :) çiçeklenecek olmasına sevindim, soğanın 2 ye bölünmesine ayrı sevindim :D
Dumlupınar
29-04-2015, 16:22
Bunlarda ağaç zambaklarım.
Fotoğraflar cep telefonuyla çekildi idare edin artık. ☺☺
Aldigim zambak sanirim yerini sevmedi. Tomircuklarin hicbiri cicek vermedi. :(
Ben de yukaridan bir yerden kestim, soganini beslesin diye. Forumda okumustum bunu...
Simdi yapilmasi gereken nedir sizce? Bu sene tekrar cicek vermez sanirim. Bundan sonra nasil muhafaza etmek gerekir?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Yukarida bahsettigim gibi ustten kestigim zambagi ara ara sulamaya devam ettim. Yapraklar hala yesil. Bununla birlikte bugun farkettim ki alttan yesil yesil tomurcuklar olusmus. Ayrica her tomurcugun altinda beyaz kol benzeri uzantilar mevcut. Bu tomurcuklar nedir? Sogan haricinde bu sekilde cogalmasi mumkun mu?
551942
akçabardak
10-05-2015, 22:06
Yukarida bahsettigim gibi ustten kestigim zambagi ara ara sulamaya devam ettim. Yapraklar hala yesil. Bununla birlikte bugun farkettim ki alttan yesil yesil tomurcuklar olusmus. Ayrica her tomurcugun altinda beyaz kol benzeri uzantilar mevcut. Bu tomurcuklar nedir? Sogan haricinde bu sekilde cogalmasi mumkun mu?
551942
Sayın mclog liliumda oluşan o tomurcuklar yavru soğanlar, sanırım toprağın içinde de muhtemelen minik yavrular oluşturuyor.
Geçen sene ben de böyle bir sürprizle karşılaştım. hemde bir sürü irili ufaklı yavrular.
http://www.agaclar.net/forum/1331389-post1332.htm
Çiçeklerinin keyfini süremedik, yavruları ile keyiflenelim bari :)
551942
Önce şunu söylemeliyim ki, soğan yüzlek ekilmiş daha derine( 8-10 cm) ekilmeliydi,
Çiçek bitkinin hemen hemen tüm enerjisini alır, Tomurcuğu ya da çiçeği kesildiğinde bu enerjisini ya soğana ya da yavru soğan yapmaya harcar, sizinkide böyle olmuş.
Tomurcukların altında gördüğünüz uzantılar kökleridir biraz dağa irileştiğinde alıp toprakla buluşturabilirsiniz. Ya da saksıya ilave yapma şansınız varsa ilave yapın ve yavru soğanlar kapanıncaya kadar harçla doldurun.
Soğan biraz daha derine dikilmiş olsaydı bu yavru soğanlar toprak altında oluşacaklardı ve daha iyi gelişeçektiler.
Çok sulamayınız, soğanı çürütebilirsiniz.
Merhabalar, bizim de yaz kis terasimizda duran ve iki senede bir harika turuncu ve güzel kokulu olan zambaklarimiz var. Ben sayfalari inceledim ama bizimkilerin cinsini ögrenmek istiyorum kisa sap üzerinde dörtlü olarak bize selam veriyorlar. Acaba cinsleri ne olabilir??
Bu güzellikte, evimize ilk defa gelen ve dün sabah çiçeğini açtığı an da güzelliği ile bizi mest eden zambağımız.
bonjour40
16-05-2015, 20:23
bu sene çok kandil var üstlerinde :D:D
553183
553184
553185
gökhan Arslan
19-05-2015, 10:30
Bizimkiler de ha açtı ha açacak kıvamda ;)
Dumlupınar
19-05-2015, 10:32
Zambaklarım
hobiciakvarist
20-05-2015, 12:54
Zambak "tür"leri olarak anladığım kadarıyla bahsedilen (forumda) 3 tip var: "mis", "oriental", "ağaç"... bunları nasıl ayırt ediyoruz, bakım koşulları nasıl değişiyor bir de solduktan sonra topraktan çıkartıp saklamak gerekiyor mu, hangi şartlarda... bunları anlatabilecek birisi var mı acaba?
: Soğanlı bitkiler ve ekimi bakımı (Çok Sayfalı Konu 1 2 3 ... Son Sayfa)
Lilium
sn hobiciakvarist, bu başlıktaki bilgiler sizin sorunuzu cevaplar
bonjour40
31-05-2015, 10:15
556275
bonjour40
31-05-2015, 10:16
Misssss gibi kokuyorlar
bonjour40
01-06-2015, 21:24
:DSayın KGURSAN zamanında sizin aracılıgınızla satın aldıgım Oriental lilium lar hala yapraklarını dokmediler. Dipten mi keseyim yoksa bırakayım mı karar veremedim
Ne dersiniz ?
526017
Sayın KGURSAN sonbaharda size sormustum ne yapmalıyım diye. Sizde yapragın ne zararı olur birakın kalsın demiştiniz.
İste o Oriantal Lilium 120 cm boya ulasti :D:D
Yavas yavas kandilleri oluşmaya başladı. Bu sene 3. sene sökmem gerekir mi?
Bırakayım kalsınlar mı ?
556630
556631
:D
Sayın KGURSAN sonbaharda size sormustum ne yapmalıyım diye. Sizde yapragın ne zararı olur birakın kalsın demiştiniz.
İste o Oriantal Lilium 120 cm boya ulasti :D:D
Yavas yavas kandilleri oluşmaya başladı. Bu sene 3. sene sökmem gerekir mi?
Bırakayım kalsınlar mı ?
556630
556631
Daha çiçeği açmamış söksem mi? diye de düşünülmez ki.!!.. Keyifli büyüyorlar, bırakın çiçeklerini açsın, keyfini görün-yaşayın, çiçekleri solsun, bırakın biraz da kendini beslesin veeee,
sizin sorunuz "Sökeyim mi?" İşte o zaman : Yani sanırım Eylül- Ekim - Kasım karar verin . O zaman söker, ayırır tekrar dikersiniz..
Öyle her yıl size soğan göndereceğim diye uğraşamam!! ekim -Kasım da (yaprakları sararınca, kuruyunca) sökün, ayırın, dikin.
kolay gelsin.
bonjour40
03-06-2015, 21:35
Kokusuz ama tozlayıcı erkek organları bile kırmızı :D
556996
556997
556998
bcakmak28
15-06-2015, 19:57
Merhabalar,
Yıllardır çeşitli yerden soğan, marketlerden de saksıda hazır zambak alırım bir türlü açtırmayı başaramamıştım,
Nihayet başarmış bulunuyorum. Öyle mesudum ki :)):p
Bilen üstadlara bir kaç sorum var, cevaplarsanız sevinirim.
1. çiçek açan/açmak üzere olan zambağımın alt yaprakları açmadan evvel '' yanık '' gibi bir hal aldılar ve hala devam ediyor, bu durum normal midir?
2. Bu yıl kısmetse ''Sapdan'' üretim yapmak istiyorum, eklediğim fotoğraflardaki ''türde'' saptan üretim yapabilir miyim?
teşekkürler..
559416
559417
Merhabalar,
Yıllardır çeşitli yerden soğan, marketlerden de saksıda hazır zambak alırım bir türlü açtırmayı başaramamıştım,
Nihayet başarmış bulunuyorum. Öyle mesudum ki :)):p
Bilen üstadlara bir kaç sorum var, cevaplarsanız sevinirim.
1. çiçek açan/açmak üzere olan zambağımın alt yaprakları açmadan evvel '' yanık '' gibi bir hal aldılar ve hala devam ediyor, bu durum normal midir?
2. Bu yıl kısmetse ''Sapdan'' üretim yapmak istiyorum, eklediğim fotoğraflardaki ''türde'' saptan üretim yapabilir miyim?
teşekkürler..
559416
559417
1. Bu türde saptan üretim olmaz...
2. Alt yapraklar sararıp düşüyorsa soğanda sorun olabilir, sulama az veya fazlaolabilir, yani drenaj sorunu olabilir.
bcakmak28
15-06-2015, 21:05
Sn. KGURSAN, Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Tohum almak için sapın soğanda kalması mı gerekir, çiçekli sapı alsam su/vazo içinde de tohum bağlar mı?
benim güzellik açtı :) peşpeşe birkaç gün arayla ;)
Sn. KGURSAN, Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim. Tohum almak için sapın soğanda kalması mı gerekir, çiçekli sapı alsam su/vazo içinde de tohum bağlar mı?
Tohum saptan olmaz. Tohum çiçekden olur, ama boşverin tohumla vs. uğraşmayın derim çünki uzun iş. Kolay gelsin.
capsaicin
18-06-2015, 16:11
Benim sizler gibi güzel bahçelerim yok, balkonda uğraşıyorum. Bu senenin ilk zambakları açtı.
560133
560134
560135
560136
560137
capsaicin
18-06-2015, 16:11
560138
560139
bonjour40
20-06-2015, 21:53
bu da başka renk.. :)
560655
Dumlupınar
22-06-2015, 15:48
3 yıldır çiçek açtıramadığım casablanca zambaklarımdan bu sene 27 soğandan sadece 7 tanesinde tomurcuk var.Tomurcukların sayısı soğan başına sadece 1 adet olsada mis kokuları ıçin beklemeye değiyor.
Dumlupınar
22-06-2015, 15:51
Devamı...
Bu sene Bim'den alıp diktiğim üç tane zambak soğanlarının ikisi sadece tek tomurcuk yaptı, diğerinde 4 tomurcuk var ve diğerlerinden önce açacak. Yaprak yapısıda onlardan farklı. Anlamadım neden böyle oldugunu.
3 yıldır çiçek açtıramadığım casablanca zambaklarımdan bu sene 27 soğandan sadece 7 tanesinde tomurcuk var.Tomurcukların sayısı soğan başına sadece 1 adet olsada mis kokuları ıçin beklemeye değiyor.
Sayın Dumlupınar zambaklarınızın açışını keyifle izlemenizi dilerim. Diğerlerinde de tomurcuklanma olur umarım. Saksıların içine örttüğünüz peçeteler ne için acaba?
Dumlupınar
22-06-2015, 18:39
Sayın Dumlupınar zambaklarınızın açışını keyifle izlemenizi dilerim. Diğerlerinde de tomurcuklanma olur umarım. Saksıların içine örtüğünüz peçeteler ne için acaba?
SayınJakin merhaba,temenniniz için teşekkür ederim.
Saksıların içine örttüğüm peçeteler,bir nevi zambakların kök kısımlarının aşırı güneşten etkilenmelerini engellemek için benim geliştirdiğim ve çok faydalı olduğunu gördüğüm bir yöntem.SELAMLAR...
Dumlupınar
22-06-2015, 19:00
Bu sene Bim'den alıp diktiğim üç tane zambak soğanlarının ikisi sadece tek tomurcuk yaptı, diğerinde 4 tomurcuk var ve diğerlerinden önce açacak. Yaprak yapısıda onlardan farklı. Anlamadım neden böyle oldugunu.
Sayın hira merhaba,karışık olan paketlerden aldıysanız,yaprak yapısının farklı olması bu yüzden olabilir.Oriental denilen zambaklarla,asiatic denilen kokusuz olanlar geçen yıllarda aynı pakette oluyorlardı.SELAMLAR...
bcakmak28
23-06-2015, 21:08
560138
560139
Çok güzeller, peki bunlar kokulu mu? Çekimde gayet iyi?
Boyu 93 cm. Ağaç zambak olarak satılıyor.
561755
:)
fatmadundar
01-07-2015, 11:30
Sn Dumlupınar zambaklarınız çok sağlıklı görünüyor. Belki artık açmışlardır.
Bir şey benim dikkatimi çekti diplerine koyduğunuz kağıtlar nedir, ne amaçla koydunuz merak ettim :)
Sevgili Jezebel zambağınızın rengi muhteşem.
Ellerinize sağlık.
SayınJakin merhaba,temenniniz için teşekkür ederim.
Saksıların içine örttüğüm peçeteler,bir nevi zambakların kök kısımlarının aşırı güneşten etkilenmelerini engellemek için benim geliştirdiğim ve çok faydalı olduğunu gördüğüm bir yöntem.SELAMLAR...
Sayın Dumlupınar cevabınız için teşekkür ederim.
Sayın fatmadundar aynı soruyu siz de sormuşsunuz. Yanıt yukarıda ;)
Mücevher Çalısı
01-07-2015, 12:26
Saksıların içine örttüğünüz peçeteler ne için acaba?
Ben de kışın açıkta olan saksılarımın toprağını yağmur ve rüzgar kaldırmasın diye peçeteyle örtüyorum :)
Dumlupınar
01-07-2015, 20:10
Sn Dumlupınar zambaklarınız çok sağlıklı görünüyor. Belki artık açmışlardır.
Bir şey benim dikkatimi çekti diplerine koyduğunuz kağıtlar nedir, ne amaçla koydunuz merak ettim :)
Sevgili Jezebel zambağınızın rengi muhteşem.
Ellerinize sağlık.
Sn.fatmadundar merhaba,zambaklarım açmak üzereler.Zambakların kök bölgelerini aşırı güneşten korumak için beyaz peçeteleri kullanmak faydalı oluyor.SELAMLAR...
Zambaklarımdan biri yarın açıyor kısmetse.. Diğer ikisinde tomurcuk birer tane, hemde yaprakları bununkinden farklı... Neden acaba?
Dumlupınar
03-07-2015, 11:11
Zambaklarımdan biri yarın açıyor kısmetse.. Diğer ikisinde tomurcuk birer tane, hemde yaprakları bununkinden farklı... Neden acaba?
Sayın hira merhaba,açmak üzere olan zambaklarınız kokusuz,asiatic denilen türe ait.Diğer tek tomurcuklu olan 2 zambak ise oriental denilen büyük ihtimalle casablanca zambak diye tahmin ediyorum.Tahminim doğruysa harika bir kokusu var.
Bende geçen sene karışık paketlerden almıştım.Sizinkiler gibi çıkmıştı.Yaprak yapılarının farklılıkları türleriyle ilgili oluyor.SELAMLAR...
Bildiniz Sn. Dumlupınar, kokusu yok ama görüntü süper.. Diğerleride açar umarım.
Resulgur
03-07-2015, 15:46
Bildiniz Sn. Dumlupınar, kokusu yok ama görüntü süper.. Diğerleride açar umarım.
Aynı renk bende de var 5 tane çiçek sapı oluştu kokmuyor [emoji4]
bonjour40
07-07-2015, 21:37
http://www.agaclar.net/forum/1384206-post1396.htm anlattıgım zambaklarım actılar ve miss gibi kokuyorlar
564697
Bunu bir önceki yıl almıştım, çiçeği açıp solduktan sonra depoya attım öylece. Yeşerdigini fark edip balkona aldım ve su verdim.. Boyarı kısa kaldı ama çiçeklendiler :)
Lonicera
10-07-2015, 13:29
Yıllardır hiç bu kadar iri açmamıştı. Küçücük saksıda dev gibi çiçek yaptı. Tamamen karakafes otu çayına bağlıyorum:))
Dumlupınar
11-07-2015, 13:48
Asiatic kokusuz zambaklarım...
Dumlupınar
11-07-2015, 13:49
...
Dumlupınar
11-07-2015, 13:54
....
Dumlupınar
11-07-2015, 13:55
.....
Laleci_03
11-07-2015, 14:06
Renklerine bayıldım Dumlupınar ağabeyim maşallah, ellerine sağlık. ;) Doya doya seyret bu güzellikleri ;)
bonjour40
11-07-2015, 16:01
Burada (http://www.agaclar.net/forum/1394179-post1423.htm) bahsettiğim 13 kandilli ciceğimizi en sonunda kesip eve getirdik
Salonumuzun baş kosesinde duruyor
Bayram boyunca kokmaya devam edecek insallah :D
Büyüklüğü belli olsun diye, su bardağını ozellikle yanına koyduk ;)
Selamlarımla
565414
Dumlupınar
11-07-2015, 20:23
Yıllardır hiç bu kadar iri açmamıştı. Küçücük saksıda dev gibi çiçek yaptı. Tamamen karakafes otu çayına bağlıyorum:))
Merhaba,sizin daha önce de karakafes otu çayından bahsettiğinizi hatırlıyorum.Bu otun çayını bitkilerde nasıl kullanıyorsunuz?
Bizlerde faydalanalım.Aktarlarda bulunur sanırım.Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.SELAMLAR GÖNDERİYORUM...
Lonicera
11-07-2015, 20:32
Karakafes otunun taze yapraklarını kıyıp su dolu bidona koyup yaklaşık 1 hafta bekletiyorum. Oluşan sıvıyı bir ölçüye on ölçü su katarak seyreltip bitkilerime veriyorum. Aktarlarda hiç rastlamadım karakafes otuna. Sn Meyvelitepe' nin blogunu (http://blog.meyvelitepe.org/?s=comfrey&submit.x=0&submit.y=0&submit=Git) biraz inceleyin isterseniz. Orada da bahsi geçiyor. Ben yaklaşık 4-5 yıldır kullanıyorum, çok memnunum. Tohumlarına ilk olarak zengarden' den ulaşmıştım. Burada (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/4498.htm) ve burada (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/26182.htm) çok daha detaylı bilgiler mevcut. Kolay gelsin.
Boyu 93 cm. Ağaç zambak olarak satılıyor.
561755
:)
Sevgili jezebel aynı renk zambak bende de var. Boyu da hayli uzun ve üzerinde onlarca çiçek var, hem de mis kokulu.
Üşenmeden metreyi alarak Oğuz'u çağırdım. Zambağı tuttu, boyu saksı toprağından itibaren 1.95m. Saksı toprağı içinde de nereden baksan 25 cm vardır. Yani boyu 2.20 m en azından.
565524
565525
565526
Sevgili jezebel aynı renk zambak bende de var. Boyu da hayli uzun ve üzerinde onlarca çiçek var, hem de mis kokulu.
Üşenmeden metreyi alarak Oğuz'u çağırdım. Zambağı tuttu, boyu saksı toprağından itibaren 1.95m. Saksı toprağı içinde de nereden baksan 25 cm vardır. Yani boyu 2.20 m en azından.
565524
565525
565526
Bende daha ilk yılı sevgili Güler.
Seneye yerine alışınca bu boylara gelir belki:)
Heveslendim şimdi, bu sene 3 çiçekle beni atlattı:rolleyes:
Dumlupınar
18-07-2015, 01:00
Herkesin Ramazan Bayramını kutluyorum.
Bunlar da açmaya başlayan Kazablanka zambaklarım.
Dumlupınar
18-07-2015, 14:02
Biraz önce açtığını gördüm.İlla ki boynunu büken bir tür kazablanka zambaklar.Bunu da sizlerle paylaşmak istedim.SELAMLAR...Tekrar HAYIRLI BAYRAMLAR....
Arkadaşlar ben bu çiçege bayılıyorum intermetten bir siteden tohum aldım fakat hiç bir yerde bu tohumları nasıl çimlendireceğim bilgisine rastlamadım bana taviyede bulunacağınız bir link var mı?
mlevent.aktan
17-12-2015, 07:19
Arkadaşlar ben bu çiçege bayılıyorum intermetten bir siteden tohum aldım fakat hiç bir yerde bu tohumları nasıl çimlendireceğim bilgisine rastlamadım bana taviyede bulunacağınız bir link var mı?
bende beyaz zambak vardı, ama zambağın tohumunu hiç görmedim, soğanla çoğalıyor diye biliyordum.
çiçeksever
17-12-2015, 09:44
Özel Lily Zambak Çiçeği Tohumu(10 tohum), Zambak Çiçeği (http://www.e-fidancim.com/Ozel-Lily-Zambak-Cicegi-Tohumu10-tohum,PR-3396.html?gclid=COjhwYvA4skCFQaeGwod_xQMlg)
Dumlupınar
26-12-2015, 22:23
Merhaba,bu çiçek casablanca türü bir zambak.Tohumla üretip çiçek açtırmak 4-5 yıl alabilir.Mart ve Nisan aylarında A 101 ve Bim marketlerde Asya Lale markalı paketlerde satılıyor.3 adet soğan bulunan paketlerin üzerinde kokulu beyaz renk zambak veya kokulu lilium casablanca yazar.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
16-02-2016, 14:23
merhaba
bu resimdeki türün ismi aklıma gelmedi ama bu kış hep dışarıda kaldı ki şuanda da dışarıda zaten olan olmuştur diyip dışarıda bıraktım.
şimdi sormak istediğim bu saksıdan hayır gelirmi yoksa soğanlar için artık umudu kesmelimiyim? yeşil yapraklı gövdeleri uzunca bir süre yeşil kaldı taaki don yiyene kadar...
Batı Rüzgarı
16-02-2016, 16:16
evet şimdi dayanamayıp bir tanesinin yan tarafını eşeledim soğanlar sanırım soğuktan zarar görmemiş.zambağın dona dayanıklı olduğunu bilmiyordum.dibinde bi kaçtane zıpçıktı soğanı vardı onlar telef olmuş...
bu zambak benim için özel bir yere sahip.zira bu kadar büyük bir çiçeği ilk defa bunda gördüm ve dahası miss gibi de kokuyor...boğaz kökleri biraz dışarıda kalmıştı umarım kendini yeterinde besleyebilmiştir.. bu sene de aynı manzarayı iple çekiyorum...
merhaba
bu resimdeki türün ismi aklıma gelmedi ama bu kış hep dışarıda kaldı ki şuanda da dışarıda zaten olan olmuştur diyip dışarıda bıraktım.
şimdi sormak istediğim bu saksıdan hayır gelirmi yoksa soğanlar için artık umudu kesmelimiyim? yeşil yapraklı gövdeleri uzunca bir süre yeşil kaldı taaki don yiyene kadar...
Zambağınız ,Oriental Lilium (kokulu) olması gerek. Dışarıda kalması iyi olmuş.. soğuk isteği karşılanmıştır. Dışarıda kalmaya devam edin. sararan saplar çürüyecek ve dibinden kopacaktır. Kopsun. NİSAN ayı geldiğinde sürgün verecektir. temmuzda çiçek açacaktır. kolay gelsin.
Not: Soğanlarını ayırmak yeniden dikmek isterseniz çok geç olmadan yapın veya olduğu gibi kalsın.
Batı Rüzgarı
17-02-2016, 01:09
Zambağınız ,Oriental Lilium (kokulu) olması gerek. Dışarıda kalması iyi olmuş.. soğuk isteği karşılanmıştır. Dışarıda kalmaya devam edin. sararan saplar çürüyecek ve dibinden kopacaktır. Kopsun. NİSAN ayı geldiğinde sürgün verecektir. temmuzda çiçek açacaktır. kolay gelsin.
Not: Soğanlarını ayırmak yeniden dikmek isterseniz çok geç olmadan yapın veya olduğu gibi kalsın.
değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.bi çok zambağımı kaybettim. bi kısmını suda çürüttüm bi kısmını sapı kuruyunca çıkarıp evin en gölge yerine koydum.ancak zamanla çürüdüler sanırım saklamadan önce yıkamak iyi bir fikir değildi...bi kısmı da gazi oldu soğanı küçüldü...ama bu saksıdakilere hiç dokunmadım.kurumuş dalları bile hala üzerinde hatta sonbaharda dibinden yeni bir filiz görünmüştü ona da müdahale etmedim.büyümeden kaldı öylece...bi ara baktığımda toprağı kaskatıydı toprak biraz nemliydi o yüzden donmuştu...açıkcası böylesine kabuksuz sudan hemen etkilenen bir soğanın dondan sağ çıkacağını düşünmemiştim hiç...
yine aynı şekilde bırakacağım dokunmayacağım.sadece biraz dışarıda kalan boğaz kökleri için toprak ilavesi yaparım.sulamayı ne zaman yapsam acaba?martda felan mı sulasam?
Nisan ayına kadar toprak nemli kalsın(ıslak değil!) Nisan da sürgünleri uzayacak, sulama ve besleme ondan sonra yapılabilir. kolay gelsin.
Not: Lilium soğanları depolanırken -2 oC da depolanır. Buz içinde nakledilir! yani Soğanlar soğuktan korkmaz, ama bitkiler korkar!..
pelin2834
07-05-2016, 18:58
sizce bu bitki zambakmıdır balkonumda birdenbire yetişti nasıl oldu bende anlamadım ve eger zambaksa çiçek açarmı
Selçuk Boz
09-05-2016, 09:30
sizce bu bitki zambakmıdır balkonumda birdenbire yetişti nasıl oldu bende anlamadım ve eger zambaksa çiçek açarmı
Çeşidi belli olmamakla birlikte, bu bitki zambak.
cigdem.crocus
17-05-2016, 15:10
Merhabalar,
Bu çeşidin adını bilen varmı acaba? :confused:
eneskrky
17-05-2016, 21:26
Merhabalar,
Bu çeşidin adını bilen varmı acaba? :confused:
Sayın cigdem.crocus :
Çiçeğinizin çeşidi amaryllis yalış bölüme koymuşsunuz resmi :)
Hatta tam çeşidi Apple Blossom amaryllis güle güle büyütün..
tatlı bezelye
24-05-2016, 11:15
Merhaba,
Aldığım liliumları nergislerin dibine ekmiştim. Tabii bazılarının daha derin dikime ihtiyacını sonradan anladım. Biraz toprak ilave etmem gerek galiba?
Selamlar,
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160524/29342865a10fc97c509c201d0de884e2.jpg
tatlı bezelye
24-05-2016, 12:10
Merhaba,
Tabii bir de sayın kgursan' dan aldığım akzambak ı paylaşmasam olmaz. Geçen sene komşumuzun bebek köpekleri üstünde oynayıp ortasını çürütmüşlerdi, ikisi de açmamıştı. Bu sene birini sitenin afacan çocukları birinin tomurcuğunu kopardı, kalan sağ bizim, survivor kendisi:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160524/8f113888217fd5272f072b4e7e514160.jpg
Batı Rüzgarı
25-06-2016, 22:10
merhaba
bu sene çıkan bazı saplar ortalardan bi yerden yumuşayarak devrildi veya koptu...sağlam kalan 4 adet saptan ise ikisi tomurcuk verdi.sapın birinde 6 tane tomurcuk var diğerinde 1 tane.
allah bereket versin diyelim artık buna şükür :)
benim de balkonumda 2 adet zambak var, internetten almıştım ama türlerini ve renklerini bilmiyordum. dün itibariyle biri açtı, hala bilmiyorum türünü, biri de tomurcukta, sapları aynı değil ama farklı bir tür sanki. açan kazablanka galiba.
bu açan;
http://i.hizliresim.com/5VnVQ5.jpg (http://hizliresim.com/5VnVQ5)
http://i.hizliresim.com/AJXJkB.jpg (http://hizliresim.com/AJXJkB)
bu da diğerinden daha uzun açacak olan;
http://i.hizliresim.com/0DpDBY.jpg (http://hizliresim.com/0DpDBY)
ikincisi de açtı, bu seferki pembe :)
http://i.hizliresim.com/gop6D2.jpg (http://hizliresim.com/gop6D2)
http://i.hizliresim.com/o7pVak.jpg (http://hizliresim.com/o7pVak)
tatlı bezelye
09-07-2016, 14:00
Merhaba,
Sanıyorum çok güzel bir zambak geliyor. Yalnız gövdesi diğerlerinden farklı, bunu sormak istedim. Tüylü zambak olur mu? :o
Merhaba tatlı bezelye, evet tüylü zambak olur, Doğu Karadeniz'e has endemik bir tür var. lilium ciliatum, Türkçe'si "tüylü zambak".
Ama sanırım sizinki o tür değil, daha çok bir böcek nedeniyle olmuş gibi duruyor.
Batı Rüzgarı
14-07-2016, 09:16
zambak bir kız olsaydı kesin zambakla evlenirdim.hazır gelinliğini giymiş kokusunu sürünmüş ve bana açılmışken :rolleyes:
balkonumdaki en güzel çiçek... daha güzelini gerçekten görmedim.öyle tahmin ederim ki büyük çiçekliler arasında en güzel çiçek zambak.ama bakım istiyor ilgi istiyor dikkat istiyor.geçen sene ki verimi alamadım aynı saksıdan ama geçen seneyi hatırlatacak kadar da sonuç alabildim...
Batı Rüzgarı
14-07-2016, 09:24
çiçek ilk açarken polen görünmüyor.sadece düz yüzey var.daha sonra bir bakıyorsun aynı yerler polenle dolu...ve bu sefer hilesini yakaladım :)düz görünen yerler öyle bir katlanıyor ki aslında içte olan polenler dışa doğru dönüyor.düşünüldüğünde çiçek kapalıyken polenlerin muhafazası için böyle bir teknik şart... işin enteresan kısmı herşey tam olması gerektiği gibi işliyor.çiçek açıyor polenler de açılıyor...
Selma_321
14-07-2016, 10:32
[QUOTE=zephy;1472779]zambak bir kız olsaydı kesin zambakla evlenirdim.hazır gelinliğini giymiş kokusunu sürünmüş ve bana açılmışken :rolleyes:
Ilahi çok güldüm size enteresan bir yaklaşım
Balkonda saksıda yetiştirmek için çeşitli soğanlar almıştım. Zengardendan aldığım magic star ve salmon star harika çiçekler verdiler. Kokuları çok güzel.
Dumlupınar
27-08-2016, 20:03
Sn.kgursandan aldığım zambaklar harika açtılar.Bunlar sandander zambakların yerine gönderdiği Roven Van Galen adındaki tür.Boyları da oldukça uzun,harika ve çok yoğun kokuyorlar.
Çiçeklenmeleri Temmuz ayının ortalarında başladı.Yaklaşık olarak 20 gün sürdü.Fotoğraf yüklemeyi bilmediğimden oğlum İzmire gelince onun sayesinde sizlerle şimdi paylaşabiliyorum.SN. KGURSAN'A ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.Herkese SELAMLAR...
zambakcicegi
28-11-2016, 17:55
Merhabalar, umarım yardımcı olursunuz, saksıda bir zambağım var asya laleden aldığım. Henüz açmadı yeşil yapraklar halinde, saksıda bakacağım için nelere dikkat etmem gerekiyor? Özellikle de, evimin hangi kısmında olmalı?:rolleyes:
Batı Rüzgarı
28-11-2016, 19:57
Merhabalar, umarım yardımcı olursunuz, saksıda bir zambağım var asya laleden aldığım. Henüz açmadı yeşil yapraklar halinde, saksıda bakacağım için nelere dikkat etmem gerekiyor? Özellikle de, evimin hangi kısmında olmalı?:rolleyes:
benim bildiğim zambak için şuan için erken.her zambak için geçerlimi emin değilim ama soğuklamayada ihtiyaçları oluyor.umarım bir bilen çıkar.
Sayın zambakçiçeği, ak zambak (lilium candidum) ekildikten hemen sonra yapraklanır, kışı yapraklı geçirip baharda çiçek sapını çıkarır. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
Yeri konusunda da şöyle diyeyim, benimkiler balkonda. Zambaklar ev çiçeği değildir zaten, evin içinde olmasına gerek yok. Hatta havadar bir yerde olmaları daha iyi. Aşırı don olayları olmadığı sürece problem olmaz.
zambakcicegi
29-11-2016, 16:24
Sayın zambakçiçeği, ak zambak (lilium candidum) ekildikten hemen sonra yapraklanır, kışı yapraklı geçirip baharda çiçek sapını çıkarır. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok.
Yeri konusunda da şöyle diyeyim, benimkiler balkonda. Zambaklar ev çiçeği değildir zaten, evin içinde olmasına gerek yok. Hatta havadar bir yerde olmaları daha iyi. Aşırı don olayları olmadığı sürece problem olmaz.
İstanbul da havalar biraz soğudu, dışarıda kalması sorun olur mu emin olamadım
Şu an için bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum, ama korkuyorsanız evin içinde ışık alabileceği bir yere de koyabilirsiniz.
zambakcicegi
01-12-2016, 22:10
Türünü bilebilir miyiz?
Fatih_Soydemir
02-12-2016, 14:56
çiçeğini görmeden imkansız neredeyse hepsi birbirinden ayırt edilemeyecek kadar benzeşiyor türler.
zambakcicegi
04-12-2016, 08:52
Üç tomurcuğundan biri düştü, çürüyormuş gibi hissediyorum..
Türünü bilebilir miyiz?
Bunlar Asiatic melezlerden birisi olmalı (renkli olacak) Bol ışık ve havadar bir yerde durmalı. aslında açıkta olsa ve biraz soğuk alsa iyi olur. ama içeriye alışmış birden soğuk olayına girerse sarsılır. Yine odada, serin köşede, bol ışıklı yerde tutun. kolay gelsin.
zambakcicegi
18-12-2016, 17:09
Kitap okuyarak büyüttüm mis gibi oldu:rolleyes:
Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Foto%C4%9Fraf-0006.jpg (43.4 KB, 36213 views)
Dosya Türü: jpg 0032.jpg (46.2 KB, 33433 views)
Lilium candşdum soğanı ve çiçeği.Sn LİLİUM dan alınmıştır bu başlığın ilk mesajına bakınız
zambak yetiştiriciliği
ben de bugün diktim.Biraz geç kaldım galiba
Batı Rüzgarı
31-03-2017, 23:38
Sn. kana06;
Zambağı tohumdan yetiştirmek yerine satılan soğanlarından büyütün. Soğuklara dayanıklılar. Şu anda çok iyi olmasalar da bazı marketlerde bulunmaktalar. Özel türleri ise siparişle alabilirsiniz. Bahausa gidebilirseniz benim için de çapı 25 cm olan yıldızlardan ve şakayık soğanlarından gelmiş mi bakabilirseniz sevinirim. Lilyumlar da gelmiştir.
iki hafta öncesinde gittim.yıldızlar gelmiş.şakayık hiç görmedim.lilyumlar gelmiş evet...
yardimcierhan
04-04-2017, 23:53
Merhaba herkese...
Yaklaşık 2 hafta önce zambak soğanlarını toprağa ektim.
Kurudukça suluyorum, saksıların hepsinin altında da delik var soğanlar fazla sudan çürümesin diye.
Ama hiçbir yaprak çıkmadı gün yüzüne.
Çok mu erken sizce?
Yoksa endişelenmeli miyim? : ' )
Dumlupınar
05-04-2017, 19:27
Zambak soğanları nemli toprağa dikilir.Sürmeden sulanmazlar.
yardimcierhan
05-04-2017, 20:48
Merhaba dumlupınar.
Demek istediğinizi anlamadım sürgün verene kadar su vermemeli miyim?
Batı Rüzgarı
05-04-2017, 21:15
Merhaba dumlupınar.
zambak soğanları ilk defa baharda ekilmişse t@biki sulanması gerekir.ama kışı saksıda geçirmiş zambak soğanı havalar ısınmadan sulama yapılmamalı...sulanırsa erkenden aktif hale geçebilir veya fazla su ve düşük sıcaklık nedeniyle soğan çürümeye gidebilir.
diktiğiniz toprak da önemli.eğer torfa ekmişseniz çürümeye daha yatkın olurlar.
normalde 2 hafta içerisinde en azından bir sürgün vermesi gerekirdi.iki ihtimal var. ya soğanlar düşük sıcaklık yüzünden çimlenmedi ya da soğanlar çürüdü...
gerçi zambağın pek çok türü var.ben kendi deneyimlerime göre konuşuyorum.mis zambağı bendeki...
yardimcierhan
05-04-2017, 22:24
Ya demek öyle Batı Rüzgarı...
Ben torfa ektim direkt. Topraklarını değiştireyim olmadı. Teşekkür ederim bilgilendirme için : ) Sizin önerebileceğiniz ideal bir toprak karışımı var mı?
Batı Rüzgarı
05-04-2017, 22:41
Ya demek öyle Batı Rüzgarı...
Ben torfa ektim direkt. Topraklarını değiştireyim olmadı. Teşekkür ederim bilgilendirme için : ) Sizin önerebileceğiniz ideal bir toprak karışımı var mı?
hiç bir soğanlı çiçeği torfa dikmeyin.hem buna fiziksel olarak uygun değil hemde satılan çoğu torf zaten kalitesiz.
kumlu bahçe toprağı olabilir.toprak çok sert ise biraz torfla yumuşatabilirsiniz.aslında torfta zambak çiçek açmaz değil ancak torfta uzun vadede çürüyor.benim bilgisizlikten torfa etkiğim çoğu zambağım çiçek açsalarda çoğu çürüdü...yine kesin çürür de demiyorum.zambağın türüne ve torfun kalitesine göre bişey de olmayabilir ancak risk büyük...
değişim yapacaksanız köklere mümkün olduğunda zarar vermeme çalışın.tabi soğanlar sağlam kalmışlarsa...bazı zambaklar boğaz kökleri yapar.bu yüzden seneye kalmasını istiyorsanız derin bir saksıya derine ekeceksiniz.boğaz kökleri dışarıda kalırsa soğan güçsüz kalır.
sorunsuz bir toprak değişimi sonrası saksıyı bir kez derinlemesine sulayıp sıcak bir yere koyun.sürgün verene kadar da aşırı sulamadan kaçının.
yardimcierhan
05-04-2017, 23:01
Çok teşekkür ederim Batı Rüzgarı.
Bu mesaj benim için altın değerinde!
Umarım hepsi çıkar ben de sizinle fotoğraflarını paylaşırım!
yardimcierhan
10-04-2017, 16:14
Merhaba arkadaşlar Batı Rüzgarı'nın uyarısıyla toprağın değişimini yapacakken sürgülerin kendini gösterdiğini farkettim. Yalnızca dört tane soğandan halen bir sürgün göremeyince kontrol ettim. O dört soğanın dışta bulunan pulları çürümüştü, o pulları çıkarıp yeniden bu sefer kumlu bir toprağa ektim. Çiçek vermese bile o soğanların da hayatta kalmasını istiyorum. Sürgün verenler böyle görünüyor. Umarım sağlıklı yetişmeye devam ederler. Neden bunları anlatıyorum hemen özetleyeyim.
Bence kesinlikle torf kullanmayın suyu tuttuğu için çürümeye çok yatkın oluyor soğanlar, ikincisi çok derine dikmemek önemliymiş. Zira ben çok derine dikmişim hepsini o yüzden yüzeye çıkmaları çok uzun sürdü.
Bir de son bir soru şu mor/ pembe renkli görünen uzun soğanlar aldığımda öyleydi. Çok derine dikmediğim için o kısımlar dışarıda kaldı. Diğerleri genellikle yeşil görünürken bu soğanlar mor/pembe renkte. Nedeni ne olabilir? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. Görüşmek üzere! : ' )
http://i.hizliresim.com/nRb8aa.jpg
http://i.hizliresim.com/ALORbQ.jpg
http://i.hizliresim.com/GBZ8Jv.jpg
http://i.hizliresim.com/2rOXlO.jpg
http://i.hizliresim.com/r30l4B.jpg
Batı Rüzgarı
10-04-2017, 16:55
Merhaba arkadaşlar Batı Rüzgarı'nın uyarısıyla toprağın değişimini yapacakken sürgülerin kendini gösterdiğini farkettim. Yalnızca dört tane soğandan halen bir sürgün göremeyince kontrol ettim. O dört soğanın dışta bulunan pulları çürümüştü, o pulları çıkarıp yeniden bu sefer kumlu bir toprağa ektim. Çiçek vermese bile o soğanların da hayatta kalmasını istiyorum. Sürgün verenler böyle görünüyor. Umarım sağlıklı yetişmeye devam ederler. Neden bunları anlatıyorum hemen özetleyeyim.
Bence kesinlikle torf kullanmayın suyu tuttuğu için çürümeye çok yatkın oluyor soğanlar, ikincisi çok derine dikmemek önemliymiş. Zira ben çok derine dikmişim hepsini o yüzden yüzeye çıkmaları çok uzun sürdü.
Bir de son bir soru şu mor/ pembe renkli görünen uzun soğanlar aldığımda öyleydi. Çok derine dikmediğim için o kısımlar dışarıda kaldı. Diğerleri genellikle yeşil görünürken bu soğanlar mor/pembe renkte. Nedeni ne olabilir? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. Görüşmek üzere! : ' )
umarım zambaklarınız çiçeklerini sorunsuz açarlar...
son soru için şunları söyleyebilirim.
zambağın 3 ana türü var yanlış hatırlamıyorsam.
bu üç türünde kendi aralarında çeşitleri var...
yani türüne göre renk değişimleri olabilir...bir sorun yok.filizlerin sorunsuz bir şekilde büyümesi çiçeği de beraberinde getirecek...
zambak çok güzel bir bitkidir.kokulu ise kokusu da hayran bıraktırır.
umarım çiçekli hallerini de görmek hem size hem bize nasip olur...
yardimcierhan
10-04-2017, 17:27
Çok teşekkür ederim!
Dumlupınar
15-04-2017, 18:03
Merhaba dumlupınar.
Merhaba,mesajınızı şimdi gördüm.Evet sürgünler nemli topraktan gün yüzüne çıkana kadar sulamaya gerek yok.Sürmeleri de yaklaşık 2 hafta sürer.Bitki sürdükten sonra azar azar sulamaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca zambak soğanları boylarının 3 katı derine dikilirler.Soğanın toprak altındaki sapında boğaz kökleri oluşacağından, bu köklerlede bitkinin besleneceği bilinmelidir.
Sadece Eylül ayında dikilen mis zambak diye bildiğimiz lilium candidum türü yüzeysel dikilir.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
15-04-2017, 18:22
Merhaba,mesajınızı şimdi gördüm.Evet sürgünler nemli topraktan gün yüzüne çıkana kadar sulamaya gerek yok.Sürmeleri de yaklaşık 2 hafta sürer.Bitki sürdükten sonra azar azar sulamaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca zambak soğanları boylarının 3 katı derine dikilirler.Soğanın toprak altındaki sapında boğaz kökleri de oluşacağından ve bu köklerlede bitki besleneceği bilinmelidir.
Sadece Eylül ayında dikilen miz zambak diye bildiğimiz lilium candidum türü yüzeysel dikilir.SELAMLAR...
bende zambak var ben mis zambağı diye biliyorum.mis zambağı boğaz kökü yapmıyormu?
Dumlupınar
15-04-2017, 19:42
bende zambak var ben mis zambağı diye biliyorum.mis zambağı boğaz kökü yapmıyormu?
Merhaba,evet mis zambak diye bildiğimiz lilium candidum türü boğaz kökü yapmaz.Eylül ayında dikilirler.Mayıs ayında açarlar.Soğanın üzerinde kendi boyu kadar toprak olması yeterlidir.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
15-04-2017, 21:38
Merhaba,evet mis zambak diye bildiğimiz lilium candidum türü boğaz kökü yapmaz.Eylül ayında dikilirler.Mayıs ayında açarlar.Soğanın üzerinde kendi boyu kadar toprak olması yeterlidir.SELAMLAR...
o zaman bendekiler mis zambağı değil çünkü boğaz kökü yapıyorlar...
ama mis gibi de kokuyorlar :D
o zaman bendekiler mis zambağı değil çünkü boğaz kökü yapıyorlar...
ama mis gibi de kokuyorlar :D
Boğaz kök oluyorsa ve de kokuyorlarsa sizinkiler oriental lilyum. Kokmayanlar asiaticler. Ama onların da renkleri çok daha canlı.
Batı Rüzgarı
15-04-2017, 22:58
Boğaz kök oluyorsa ve de kokuyorlarsa sizinkiler oriental lilyum. Kokmayanlar asiaticler. Ama onların da renkleri çok daha canlı.
2 sene önce bu şekildeydi..
644233
renk yönünden bir sıkıntı yok bildiğimiz beyaz açıyor :))
Dumlupınar
16-04-2017, 12:58
2 sene önce bu şekildeydi..
644233
renk yönünden bir sıkıntı yok bildiğimiz beyaz açıyor :))
Bu oriental diye bildiğimiz bir zambak.Bu türün hemen hemen hepsinin kokuları birbirlerine neredeyse çok benzerler.Trompet şeklinde açan bazı türlerinin kokusu daha farklı olabiliyor.
Mis zambak (lilium candidum) kokusu,yaprak yapısı,dikimi ve dikim zamanının sadece Eylül-Ekim ayları olması sebebiyle oriental türlerden ayrılır.Adı üstünde bambaşka mis gibi kokar.
Benim geçen sene saksısından sökmediğim oriental roben van galen cinsi zambaklarım bugünlerde 30 cm.boya yaklaştılar.Yakında fotoğraflarını ben de paylaşırım.Tekrar SELAMLAR...
Bu oriental diye bildiğimiz bir zambak.Bu türün hemen hemen hepsinin kokuları birbirlerine neredeyse çok benzerler.Trompet şeklinde açan bazı türlerinin kokusu daha farklı olabiliyor.
Mis zambak (lilium candidum) kokusu,yaprak yapısı,dikimi ve dikim zamanının sadece Eylül-Ekim ayları olması sebebiyle oriental türlerden ayrılır.Adı üstünde bambaşka mis gibi kokar.
Benim geçen sene saksısından sökmediğim oriental sandander cinsi zambaklarım bugünlerde 30 cm.boya yaklaştılar.Yakında fotoğraflarını ben de paylaşırım.Tekrar SELAMLAR...
Benim asiaticler o boyda, 30 cm civarı. Katlı orientallerden biri 75 cm oldu, hatta çiçek dalları göründü, yakında açarlar.
Dumlupınar
16-04-2017, 13:42
Benim asiaticler o boyda, 30 cm civarı. Katlı orientallerden biri 75 cm oldu, hatta çiçek dalları göründü, yakında açarlar.
Hadi bakalım.Fotoğrafları paylaşalım artık.Bu sayfanın biraz canlanması lazım.SELAMLAR...
Batı Rüzgarı
16-04-2017, 16:00
Benim geçen sene saksısından sökmediğim oriental sandander cinsi zambaklarım bugünlerde 30 cm.boya yaklaştılar.Yakında fotoğraflarını ben de paylaşırım.Tekrar SELAMLAR...
aslında daha önce sormuştum ve oriental lilyum denmişti.ama ben kokusundan ötürü dahası aldığım paketlerin üzerinde mis zambağı yazmasından ötürü mis zambağı olarak biliyordum.Bu vesileyle zambağımın tam cinsini ismini öğrenmiş olsum teşekkürler...
Aslında çok daha çeşit zambağım vardı ancak acemilikten bilgisizlikten ve en önemlisi de becreriksizlikten bugünlere getiremedim.Şu paylaştığım resimlerin yarısından azını geçen seneye çıkarabilmiştim.Bu sene yerini değiştirdiğim soğanlardan sadece bir tanesi çiçek açacak gibi gördüm.Bakalım benimkiler de uçlarını gösterdiler umarım bu son elimde kalanları sonraki senelere çıkarabilirim...
Dumlupınar
16-04-2017, 16:48
aslında daha önce sormuştum ve oriental lilyum denmişti.ama ben kokusundan ötürü dahası aldığım paketlerin üzerinde mis zambağı yazmasından ötürü mis zambağı olarak biliyordum.Bu vesileyle zambağımın tam cinsini ismini öğrenmiş olsum teşekkürler...
Aslında çok daha çeşit zambağım vardı ancak acemilikten bilgisizlikten ve en önemlisi de becreriksizlikten bugünlere getiremedim.Şu paylaştığım resimlerin yarısından azını geçen seneye çıkarabilmiştim.Bu sene yerini değiştirdiğim soğanlardan sadece bir tanesi çiçek açacak gibi gördüm.Bakalım benimkiler de uçlarını gösterdiler umarım bu son elimde kalanları sonraki senelere çıkarabilirim...
Merhaba,hepimiz için durum neredeyse aynı gibi gözüküyor.Beceriksizlik,acemilik değil de,biraz tecrübe gerekiyor.Zambakların devamlılığını sağlamak herkesin harcı değildir.Zaten görüldüğü üzere sayfalarda kayda değer istikrarlı şekilde fotoğraf paylaşımı neredeyse yok.
Kumlu,humuslu,kompost gübreli,geçirgen toprak yapısını görülüyor ki sağlayan çok az üye var.Ya da hazırlanan toprağın uygun özellikte olduğunu zannediyoruz.Ya da sulamayı dengeleyemiyoruz.Bu bitkinin hatalı sulamalara affı yok.Güneş çok istiyor.Kök bölgesi güneş sevmiyor.Köklerin aşırı sıcaklara tahammülü yok.Hele soğan çapı çok iri değilse veya küçüklü soğanlar dikildiyse yine bitkinin toprak üstünden ince sapı yanabiliyor.Kesinlikle küçük çaplı soğanlar oriental veya asiatic (kokusuz) tür olsun gölgeleme istiyor.
Bununla da bitmiyor.Saksı da dikili olan soğanlar daha fazla uğraştırabiliyor.Saksının rengi koyu renk ise güneşi çok çekiyor.Aşırı ısınan saksıda dikili zambakların kökleri aşırı sıcaktan etkileniyor.Saksı beyaz renk bir boya veya beyaz kağıt havlularla korunmaya alınırsa sonuç daha güzel oluyor.
Drenaj,sulama,toprak yapısı,torfa dikim,toprakta tuzluluk yaratan gübre kullanımı,hele hele her sene güzel açmalarını sağlamak için yazılacak çok şey var.Hadi hepimiz tecrübelerimizi deneyerek yaptığımız hataları aktaralım.Eminim bu sayfa daha güzel olacak.Herkese SELAMLAR...
Üstte ortada asiatic, küçük olanlar geçen senenin yavru oriental stargazer soğanları.
Altta ise petunya, kalibroşa ve asiatic aranjmanı.
Bu da 80 cm civarı boy vermiş orientaller :)
Dumlupınar
17-04-2017, 17:54
Bu da 80 cm civarı boy vermiş orientaller :)
Maşallah,zambaklarınız çok sağlıklı görünüyorlar.
Maşallah,zambaklarınız çok sağlıklı görünüyorlar.
Teşekkürler, bakalım yakında açtıklarında da fotoğraf koyarım. Katlı türler olması lazım, yanlış soğan gelmemişse.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.