View Full Version : zambak yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
Dumlupınar
19-04-2017, 14:31
2016 Mayıs ayında Sn.kgursan'dan aldığım zambak soğanlarını dikerken dökülen pullarını ayırdım.Soğanların dış pullarından yaklaşık 20 tane kadar pulu da kendim yavaşça soğanlardan koparıp,karton bir kutuya bir sıra nemli torf,bir sıra pul olacak şekilde sıraladım.3 Aralık 2016 günü karton kutuyu açtım.Pullar hem köklenmiş,hem yavru soğanlar oluşmuştu...Durumlarını ve sonrasını sizlerle paylaşmak istedim...
Dumlupınar
19-04-2017, 14:43
Pullarda oluşan soğanların dikimini aynı gün 4 saksıya eşit olarak yaptım.
Dikim yaparken çok hafif,çabuk kuruyan ikea'dan aldığım torfa kompost gübre,solucan gübresi ve toz humus ilave ettim.Hiç bekletmeden yine aynı gün hazırladığım nemli harca tamamının dikimini bitirdim.
Kuzeye bakan balkona saksıları yerleştirdim.Şubat ayının sonlarında ilk filizler göründü.Sizlerle de yaklaşık 15 dakika önce çektiğim fotoğraflarını paylaşıyorum....
Dumlupınar
19-04-2017, 15:02
Fotoğrafların devamı...Bunlar RİALTO- SORBORNE- ROBEN VAN GALEN türü lilium zambaklar.Şu an Sn.kgursanın satış sayfasındaki satışını yaptığı zambakların mini boyları.Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
Dumlupınar
19-04-2017, 15:07
Bunlar da anneleri.Geçtiğimiz yıllarda açtılar.Sorbonne pembe lilium zambaklar.
Beyaz olan anneleri Rialto ve Roben van galen cinsi lilium zambakların fotoğrafları 27.08.2016 tarihli 1462 nolu mesajımda mevcut.Herkese SELAMLAR...
2016 Mayıs ayında Sn.kgursan'dan aldığım zambak soğanlarını dikerken dökülen pullarını ayırdım.Soğanların dış pullarından yaklaşık 20 tane kadar pulu da kendim yavaşça soğanlardan koparıp,karton bir kutuya bir sıra nemli torf,bir sıra pul olacak şekilde sıraladım.3 Aralık 2016 günü karton kutuyu açtım.Pullar hem köklenmiş,hem yavru soğanlar oluşmuştu...Durumlarını ve sonrasını sizlerle paylaşmak istedim...
Bu yöntrm lilium coğaltma yöntemidir. Genellikle liliumlar bu şekilde çoğaltılır. Tek sakıncası "Virüs" bulaşmasıdır.
bonjour40
21-04-2017, 14:04
Bu yöntrm lilium coğaltma yöntemidir. Genellikle liliumlar bu şekilde çoğaltılır. Tek sakıncası "Virüs" bulaşmasıdır.
Kamil Bey "Virüs" bulasmasına karsı bizler yani bu işi hobi için yapanlar ne yapabiliriz, nasıl koruyabiliriz?
Selamlar
Dumlupınar
23-04-2017, 14:50
Bunlar da benden.Sn.kgursan'dan aldığım zambaklar.Boyları yaklaşık 45- 50 cm arasında değişiyor.Tahminime göre 1 metreyi geçecekler.Henüz tomurcuklardan haber yok.Geçen yıl saksılarından sökmedim.Oldukça çoğalmışlar.Hala yeni sürenler var.Onlar da 15 cm.kadar boylandılar.Biraz önce saksıların üst topraklarına kompost gübre karıştırıp sulama yaptım.Ardından da fotoğraflarını çekip sizlerle paylaştım.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
23-04-2017, 15:16
Üstteki fotoğraflar biraz karanlık çıkınca saksıları yeniden eski yerlerine alıp,gün ışığından daha fazla faydalanmak gerekiyor dedim.
Bunlar da benden.Sn.kgursan'dan aldığım zambaklar.Boyları yaklaşık 45- 50 cm arasında değişiyor.Tahminime göre 1 metreyi geçecekler.Henüz tomurcuklardan haber yok.Geçen yıl saksılarından sökmedim.Oldukça çoğalmışlar.Hala yeni sürenler var.Onlar da 15 cm.kadar boylandılar.Biraz önce saksıların üst topraklarına kompost gübre karıştırıp sulama yaptım.Ardından da fotoğraflarını çekip sizlerle paylaştım.Herkese SELAMLAR...
Lilium soğanlarından çiçek almak istiyorsanız her yıl sökmeli yavruları ayırıp tekrar dikmelidir. çünkü yerinde bırakınca yavrular da çimleniyor çok kalabalık oluyorlar beslenme sorunu çiçeksiz yapabiliyor. kolay gelsin
Kamil Bey "Virüs" bulasmasına karsı bizler yani bu işi hobi için yapanlar ne yapabiliriz, nasıl koruyabiliriz?
Selamlar
Üzgünüm , bulaşmış ise hiç bişey yapamazsınız. Yapabileceğiniz tek şey bulaşmasını, bulaşma yollarını engellemek ve eğer bulaşık var ise acımadan !! söküp atmaktır.
Virüs bulaşması genellikle;
a) yaprak bitleri ile olur,
b) kullanılan bıçak, alet ekipmanla olur,
c) Sigara ile (Tütün mozaik virüsü) olur.
aklıma gelenler bunlar. Kolay gelsin
Mahmut Ozkur
03-05-2017, 17:22
Merhabalar,
Bizdeki lillium... Geçen sene marketten kızım almıştı. Saksısını değiştirmiştik. Bir de Delosperma var, çok güzel açıyor ama bu sene çiçekli halini kaçırdım.
646691
Batı Rüzgarı
04-05-2017, 01:23
Üzgünüm , bulaşmış ise hiç bişey yapamazsınız. Yapabileceğiniz tek şey bulaşmasını, bulaşma yollarını engellemek ve eğer bulaşık var ise acımadan !! söküp atmaktır.
Virüs bulaşması genellikle;
a) yaprak bitleri ile olur,
b) kullanılan bıçak, alet ekipmanla olur,
c) Sigara ile (Tütün mozaik virüsü) olur.
aklıma gelenler bunlar. Kolay gelsin
ben bitkilerin yapraklarını temizlerken veya keserken hiç önlem almıyorum.genel olarak bir bitkiye virüs bulaşma ihtimali nedir? veya bitki türleri arasında virüs bulaşma ihtimali aynımıdır?
başıma böyle bir vaka gelmedi ama farketmemişte olabilirim... ilginç
Balkonda lilyum sezonu açıldı.
ben bitkilerin yapraklarını temizlerken veya keserken hiç önlem almıyorum.genel olarak bir bitkiye virüs bulaşma ihtimali nedir? veya bitki türleri arasında virüs bulaşma ihtimali aynımıdır?
başıma böyle bir vaka gelmedi ama farketmemişte olabilirim... ilginç
Eğer 1 bitkide virüs var ise o bitkiyi keserken kullandığınız bıçak vs. ile diğer bitkilere virüs bulaşır.
SoğanlıBitkiler
24-05-2017, 13:37
İyi günler, marketten aldığım 3 adet zambak soğanı büyüyerek çiçeklenme dönemine girdiler ancak 2 tanesinde uçundaki çiçek kapsülleri daha büyüyemeden döküldüler. Dökülmeden önce kapsül ile sapın ayrılma yerlerinde kuruma belirtisi mevcuttu. Bu durum bir hastalık belirtisi olabilir mi, bakımım ile ilgili bir sorun var mıdır;
birde dökülme gerçekleştikten sonra bitki toprağı havalanması ve soğanın son durumunu görmek amacıyla yavaş ve narince toprağı açtım ancak bu esnada bazı köklerde kopma meydana geldi, bu kopmalar soğanda hastalık oluşturur mu, kopan yerlere karşı bir işlem yapmam gerekir mi.
Toprak olarak yine marketten aldığım bitki toprağına işlem yapmadan doğrudan zambakları dikmek için kullandım fakat daha sonra bu toprakta perlit veya su tutmayan diğer malzemelerin kullanılması gerektiğini öğrendim, şuanda herhangi bir uygulama gerekli midir. İlginiz için teşekkür ederim.
İyi günler, marketten aldığım 3 adet zambak soğanı büyüyerek çiçeklenme dönemine girdiler ancak 2 tanesinde uçundaki çiçek kapsülleri daha büyüyemeden döküldüler. Dökülmeden önce kapsül ile sapın ayrılma yerlerinde kuruma belirtisi mevcuttu. Bu durum bir hastalık belirtisi olabilir mi, bakımım ile ilgili bir sorun var mıdır;
birde dökülme gerçekleştikten sonra bitki toprağı havalanması ve soğanın son durumunu görmek amacıyla yavaş ve narince toprağı açtım ancak bu esnada bazı köklerde kopma meydana geldi, bu kopmalar soğanda hastalık oluşturur mu, kopan yerlere karşı bir işlem yapmam gerekir mi.
Toprak olarak yine marketten aldığım bitki toprağına işlem yapmadan doğrudan zambakları dikmek için kullandım fakat daha sonra bu toprakta perlit veya su tutmayan diğer malzemelerin kullanılması gerektiğini öğrendim, şuanda herhangi bir uygulama gerekli midir. İlginiz için teşekkür ederim.
Şuanda yapılabilecek fazla bir şey yok. Aşırı sulamadan tomurcuklar düşmüştür büyük ihtimal.
Toprağı kuruyana kadar su vermeyin, toprak devamlı ıslak olmasın. Bir de köklerini fazla eşelemeyin ana kökler soğandan çıkıyor olsa da mis zambaklar haricindekiler gövdeden de beslenmek için kök salıyor, önemli yani onların korunması. Çiçekler geçtikten sonra sulama sıklığını daha da düşürüp kurumasını müteakip toprağı değiştirin, bildiğimiz bahçe toprağı soğanlar için en iyi topraktır. Torfa ekmeyin gelecek sene.
SoğanlıBitkiler
25-05-2017, 15:29
Şuanda yapılabilecek fazla bir şey yok. Aşırı sulamadan tomurcuklar düşmüştür büyük ihtimal.
Toprağı kuruyana kadar su vermeyin, toprak devamlı ıslak olmasın. Bir de köklerini fazla eşelemeyin ana kökler soğandan çıkıyor olsa da mis zambaklar haricindekiler gövdeden de beslenmek için kök salıyor, önemli yani onların korunması. Çiçekler geçtikten sonra sulama sıklığını daha da düşürüp kurumasını müteakip toprağı değiştirin, bildiğimiz bahçe toprağı soğanlar için en iyi topraktır. Torfa ekmeyin gelecek sene.
Efendim öncelikli ilginiz için teşekkür ediyorum. Sulamada yaptığım hatalar frezya soğanlarım içinde sorun oldu ve 3 tanesi öldü yine benzer şekilde frezyalar içinde torflu toprak kullanmıştım. Artık bunlara iki bitki türünde de dikkat etmem gerektiğini iyice anladım. Toprak ile ilgili olarak bahçe toprağını diğer zararlılardan nasıl temizleyebilirim. Örneğin içinde kabuklu yaprak biti yumurtası veya benzer zararlılara ait yumurtalar olurda zambaklara zarar verirse diye nasıl bir önlem alabilirim.Bu arada bugün zambaklarımdan biri sarı renkte çiçek açtı çokta güzel görünüyor ancak kokusunu hala alamadım.
Efendim öncelikli ilginiz için teşekkür ediyorum. Sulamada yaptığım hatalar frezya soğanlarım içinde sorun oldu ve 3 tanesi öldü yine benzer şekilde frezyalar içinde torflu toprak kullanmıştım. Artık bunlara iki bitki türünde de dikkat etmem gerektiğini iyice anladım. Toprak ile ilgili olarak bahçe toprağını diğer zararlılardan nasıl temizleyebilirim. Örneğin içinde kabuklu yaprak biti yumurtası veya benzer zararlılara ait yumurtalar olurda zambaklara zarar verirse diye nasıl bir önlem alabilirim.Bu arada bugün zambaklarımdan biri sarı renkte çiçek açtı çokta güzel görünüyor ancak kokusunu hala alamadım.
Önce sondan başlayayım, sizdeki lilyumlar asiatic türler sanıyorum. Onların da renk varyeteleri çok olur ama kokuları olmaz. Mis gibi bir koku istiyorsanız oriental türlerden edinin. Benim balkonda koku rüzgarı oluşturuyorlar. Tabii renklerini beğendiğim asiaticler de var, ama dediğim gibi onlar sadece görsel amaçlı.
Toprak dezenfeksiyonu için farklı metodlar var. Bazısı kimyasal bazısı fiziksel. Ben şahsen ikisini de kullanmıyorum. Ama forumda aratırsanız bir takım ilaçlar ve fırınlama, su buharı gibi fiziksel yöntemler hakkında bilgi bulabilirsiniz. En sık fırınlama yapılıyor ama bu topraktaki yararlı mikroorganizmaları da yok ediyor o yüzden tercih etmiyorum. Toprağına güveneceğiniz bir bahçe yoksa internette hazır toprak karışımları bulabilirsiniz ki büyük miktarlarda toprak işleyen firmalar dezenfeksiyon yapıyorlardır. Ben şahsen toprağı torf, perlit, kum vb. ile karıştırarak kendi toprağımı oluşturuyorum, sonrasında zararlı çıkarsa da yine doğal mücadele yöntemlerini kullanıyorum.
Dumlupınar
29-05-2017, 13:58
Zambak ailesi...
Sayın Dumlupınar'ın fotoğraflarını kıskandım, ben de bir tane çekeyim dedim. :)
Dumlupınar
29-05-2017, 15:54
Sayın Dumlupınar'ın fotoğrafarını kıskandım, ben de bir tane çekeyim dedim. :)
Çok iyi yaptınız.Bu başlık artık beğenme rekoru kırsın istiyorum.Bende sizin zambakları kıskandım.Sn.wakan şaka bir yana sizin bu tür harika açmış.Harika zambak ve muhteşem Bodrum....SELAMLAR ...
Çok iyi yaptınız.Bu başlık artık beğenme rekoru kırsın istiyorum.Bende sizin zambakları kıskandım.Sn.wakan şaka bir yana sizin bu tür harika açmış.Harika zambak ve muhteşem Bodrum....SELAMLAR ...
Aslında balkonda yer eksikliğinden dolayı bu sene sadece 3 soğan aldım. Bakalım yaz sonunda yavru soğan durumuna bakacağım ama seneye böyle katlı daha çok soğan dikmeyi düşünüyorum. Bu sene bunlarla idare edeceğiz artık. Zaten mevsim dahlia mevsimi oluyor artık.
yardimcierhan
31-05-2017, 00:01
Lillium çiçekleri kendini göstermeye başladı.
Yardım & desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.
Eksik olmayın : ' )
https://i.hizliresim.com/R0a7LG.jpg
SoğanlıBitkiler
31-05-2017, 11:00
Önce sondan başlayayım, sizdeki lilyumlar asiatic türler sanıyorum. Onların da renk varyeteleri çok olur ama kokuları olmaz. Mis gibi bir koku istiyorsanız oriental türlerden edinin. Benim balkonda koku rüzgarı oluşturuyorlar. Tabii renklerini beğendiğim asiaticler de var, ama dediğim gibi onlar sadece görsel amaçlı.
Toprak dezenfeksiyonu için farklı metodlar var. Bazısı kimyasal bazısı fiziksel. Ben şahsen ikisini de kullanmıyorum. Ama forumda aratırsanız bir takım ilaçlar ve fırınlama, su buharı gibi fiziksel yöntemler hakkında bilgi bulabilirsiniz. En sık fırınlama yapılıyor ama bu topraktaki yararlı mikroorganizmaları da yok ediyor o yüzden tercih etmiyorum. Toprağına güveneceğiniz bir bahçe yoksa internette hazır toprak karışımları bulabilirsiniz ki büyük miktarlarda toprak işleyen firmalar dezenfeksiyon yapıyorlardır. Ben şahsen toprağı torf, perlit, kum vb. ile karıştırarak kendi toprağımı oluşturuyorum, sonrasında zararlı çıkarsa da yine doğal mücadele yöntemlerini kullanıyorum.
Sayın : Wakan zambak ve toprak ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Sarı renkte çiçek açan bu güzel soğanları aynı anda aynı torfta büyütmeme rağmen boylarında, renk tonlarında ve çiçek açma sürelerinde farklılıklar oldu. Bu farklılıklarla ilgili olarak en uzun boylu olan, ilk çiçek açan ve en koyu tonlu çiçeği olan soğanı dikmekte kullandığın saksı tabanı saksıya biraz küçük gelmesi sebebiyle yerine oturmamakta ve su burada birikmektedir. Diğer ikisindeki boy farkları yaklaşık 10cm kadar ve çiçek rengi ile çiçek görünümü arasında da farklar bulunmaktadır ve saksı tabanı yerine tam oturmaktadır. Buna göre bitkiler arasındaki bu farklar ile ilgili saksı tabanlarının bir ilişkisi olabilir mi (Su drenajı gibi), eğer ilişkilendirilemez ise başka ne tür durumlarda bu meydana gelir. Yine çiçeklerle ilgili olarak, bir youtube içeriğinde çiçeklerin ortasındaki tozla kaplı kısımlarının çekilerek alındığını gördüm bunun sebebi ne olabilir ve son olarak çiçekleri solmadan evvel kesersem ne tür sorunlarla karşılaşabilirim. İlginize tekrar teşekkür ederim.
Sayın : Wakan zambak ve toprak ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Sarı renkte çiçek açan bu güzel soğanları aynı anda aynı torfta büyütmeme rağmen boylarında, renk tonlarında ve çiçek açma sürelerinde farklılıklar oldu. Bu farklılıklarla ilgili olarak en uzun boylu olan, ilk çiçek açan ve en koyu tonlu çiçeği olan soğanı dikmekte kullandığın saksı tabanı saksıya biraz küçük gelmesi sebebiyle yerine oturmamakta ve su burada birikmektedir. Diğer ikisindeki boy farkları yaklaşık 10cm kadar ve çiçek rengi ile çiçek görünümü arasında da farklar bulunmaktadır ve saksı tabanı yerine tam oturmaktadır. Buna göre bitkiler arasındaki bu farklar ile ilgili saksı tabanlarının bir ilişkisi olabilir mi (Su drenajı gibi), eğer ilişkilendirilemez ise başka ne tür durumlarda bu meydana gelir. Yine çiçeklerle ilgili olarak, bir youtube içeriğinde çiçeklerin ortasındaki tozla kaplı kısımlarının çekilerek alındığını gördüm bunun sebebi ne olabilir ve son olarak çiçekleri solmadan evvel kesersem ne tür sorunlarla karşılaşabilirim. İlginize tekrar teşekkür ederim.
Merhabalar, drenajın ektisi büyük. Saksı altında su birikmesi durumunda kökler ve hatta soğanlar çürüme gösterebiliyor. Bu yüzden derin saksı ve drenajı iyi toprak olmalı. Saksının en altına taş dizip toprağı onun üstüne dökmek saksıda kalan suyla köklerin temasını bir nebze azaltabilir. Daha sağlıklı bir gelişim olur.
Her soğan ve beslendikleri ortam farklı olduğundan gelişme hızlaarı değişkenlik gösterebilir. Hatta bu sizin için iyi bile sayılır, daha uzun süreli çiçek görürsünüz.
Çiçeğin dişicik tepesi tek bir şey için koparılabilir, bitkinin döllenmesini engellemek. Tohumdan lilyum yetiştirmek uzun bir süreç ve genellikle soğandan çoğaltma yapılıyor. Bitkinin gücünün tohuma değil de soğana gitmesi için döllenmesi engellenir.
Lilyumlar kesme çiçek olarak kullanılabilir, kesip vazoya alabilirsiniz. Çiçekleri aldığınız bitkide yeterince yeşil aksam kalmasına dikkat edin ve kendi doğal süreçlerinde kurumasını bekleyin. Soğanlara giden besinler yapraklarda üretildiğinden soğan gelişimi için yapraklar çok önemli.
SoğanlıBitkiler
31-05-2017, 15:50
Merhabalar, drenajın ektisi büyük. Saksı altında su birikmesi durumunda kökler ve hatta soğanlar çürüme gösterebiliyor. Bu yüzden derin saksı ve drenajı iyi toprak olmalı. Saksının en altına taş dizip toprağı onun üstüne dökmek saksıda kalan suyla köklerin temasını bir nebze azaltabilir. Daha sağlıklı bir gelişim olur.
Her soğan ve beslendikleri ortam farklı olduğundan gelişme hızlaarı değişkenlik gösterebilir. Hatta bu sizin için iyi bile sayılır, daha uzun süreli çiçek görürsünüz.
Çiçeğin dişicik tepesi tek bir şey için koparılabilir, bitkinin döllenmesini engellemek. Tohumdan lilyum yetiştirmek uzun bir süreç ve genellikle soğandan çoğaltma yapılıyor. Bitkinin gücünün tohuma değil de soğana gitmesi için döllenmesi engellenir.
Lilyumlar kesme çiçek olarak kullanılabilir, kesip vazoya alabilirsiniz. Çiçekleri aldığınız bitkide yeterince yeşil aksam kalmasına dikkat edin ve kendi doğal süreçlerinde kurumasını bekleyin. Soğanlara giden besinler yapraklarda üretildiğinden soğan gelişimi için yapraklar çok önemli.
Sayın : Wakan, fotoğraflarda görüldüğü üzere açan çiçekler yapraklarını ve üzeri tozla kaplı kısımlarını dökmeye başladı. Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir. Soğanların güçlü kalması için yapraklar döküldükten sonra kalan yerlere müdahalede bulunmam gerekir mi. Sabırla ilgilenerek cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Sayın : Wakan, fotoğraflarda görüldüğü üzere açan çiçekler yapraklarını ve üzeri tozla kaplı kısımlarını dökmeye başladı. Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir. Soğanların güçlü kalması için yapraklar döküldükten sonra kalan yerlere müdahalede bulunmam gerekir mi. Sabırla ilgilenerek cevap verdiğiniz için teşekkürler.
Çiçekler ömrünü tamamladığı için taç yapraklar kuruyup dökülür, normaldir. Çiçekler solduktan sonra tohum kapsülünü kesin ki bitki tohumlara gereksiz enerji harcamasın. Bitkinin yeşil sapı ve yaprakları kuruyana kadar normal bakımına devam edin, bu süreçte bitki bütün enerjisini soğana harcayacaktır bu da daha iri soğan ve yavru soğanlar olarak karşılık verecektir. Seneye bu yavru soğanları ayırıp yeni çiçekler elde edersiniz.
Dumlupınar
03-06-2017, 15:10
Zambaklarımın çiçeklenmeleri başlıyor.Balkonda çok çiçek var.Saksı altlığı kullanmadığımdan yerlerin temizliği pek mümkün olmuyor.Kusura bakmayın.
Dumlupınar
03-06-2017, 15:11
Devamı...
Dumlupınar
06-06-2017, 14:57
Sarı zambaklar coştu.
Beyaz ve diğer karışık renkliler açmak için sıralarını bekliyorlar.
Havanın sıcaklığı sebebiyle çok hafif olan kokularıda hissediliyor.
Dumlupınar
10-06-2017, 12:42
Beyaz ve somon renkli zambaklarımda açmaya başladı.Yeni açmaya başlayan bu sarılar da asiatic kokusuz bir tür.Diğer sarılardan farkı daha küçük çiçeklenmeleri ve çillerinin olmaması diyebilirim.Yine gün içinde sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde çok hafif kokuyorlar...
Dumlupınar
16-06-2017, 17:26
Zambaklarımın bugün çektiğim fotoğraflarını da paylaşıyorum.Beyaz ve somon renkliler neredeyse tamamen açtılar.Pembeler yeni yeni kendilerini gösteriyorlar.
Sırada asiatic zambaklardan bordo ve kırmızılar,oriental zambaklardan çok kokulu beyazlar var.
Dumlupınar
16-06-2017, 17:29
Devamı...
Dumlupınar
16-06-2017, 17:31
Fotoğrafların devamı ve geçtiğimiz haftalarda açan turuncu ve sarı renk zambaklardan son 2 fotoğraf...
Dumlupınar
21-06-2017, 15:23
Pembe renkli zambaklarımdan çiçeklenmeleri bitmeden,son bir fotoğraf...
Batı Rüzgarı
22-06-2017, 09:41
suya bakımsızlığa verimsiz toprağa ankaranın ayazına dayanabilen bir zambak çeşidi varmı?
Dumlupınar
22-06-2017, 11:41
Zambaklar nemli,süzek,su tutmayan,besin yönünden zengin toprakları severler.
Topraklarında tuzluluk meydana getirecek gübreleri kullanmamak gerekir.
Ankara ikliminde Nisan ayında dikilen soğanlar Haziran-Temmuz gibi çiçeklenirler.
Batı Rüzgarı
22-06-2017, 13:21
Ankara ikliminde Nisan ayında dikilen soğanlar Haziran-Temmuz gibi çiçeklenirler.
yani yok öyle birşey diyorsun...:D
Dumlupınar
22-06-2017, 14:59
Bir ek bilgi ; Mis zambak diye bilinen Lilium candidum türü Eylül ayında dikilir.
Soğuğa dayanıklıdır.Ancak Ankara ayazından nasıl etkilenir ? Onu bilemiyorum.
Bitkinin belirttiğim istekleri bu tür içinde geçerlidir.
Dumlupınar
22-06-2017, 23:13
Bunlarda mis kokulu oriental beyaz zambaklarımın açmaya başlamadan önce bu gece çekilen fotoğrafları...
Dumlupınar
26-06-2017, 15:22
Nihayet,oriental kokulu zambaklarımda bugün ilk çiçeklenme başladı.
Geçen yıla göre çiçeklenme daha az oldu.Ancak çiçek çapı çok daha büyük...
Bir tek çiçekle bütün balkonu müthiş yoğun bir koku sardı.
Çiçeklenme evrelerini sizlerle yine paylaşırım.Bu arada herkesin Ramazan Bayramını kutluyorum.
Dumlupınar
29-06-2017, 14:45
Zambaklarım açmaya devam ediyor.Çok sık koklanmaktan biraz hırpalandılar.Aşırı sıcaklardan çiçeklerin etkilenmemesi için saksıları gölgeye aldım.
Bitkinin sapları iri çiçekleri taşıyamadığından eğilip büküldü.İplerle bazılarına destek vererek kısmen de olsa dik durabilmelerini sağlamaya çalıştım.Bu arada halen açmak için sırasını bekleyenler de var.
Dumlupınar
29-06-2017, 14:47
Devamı...
Dumlupınar
29-06-2017, 14:49
Devamın devamı 😁
Dumlupınar
30-06-2017, 15:20
Bugün açanlarla beraber bir fotoğraf daha paylaşayım...
Zambaklarım açmaya devam ediyor.Çok sık koklanmaktan biraz hırpalandılar.Aşırı sıcaklardan çiçeklerin etkilenmemesi için saksıları gölgeye aldım.
Bitkinin sapları iri çiçekleri taşıyamadığından eğilip büküldü.İplerle bazılarına destek vererek kısmen de olsa dik durabilmelerini sağlamaya çalıştım.Bu arada halen açmak için sırasını bekleyenler de var.
Keşke soğanları diktiğinizde yanlarına destek çubuğu dikseydiniz, ben orientallere öyle yapıyorum genelde, boylandıklarında bağlıyorum, ne çiçek ağırlığı ne rüzgar, hiç etkilenmiyorlar. Seneye aklınızda bulunsun derim.
Dumlupınar
09-07-2017, 16:54
Mis kokulu oriental beyaz zambaklarımın tamamının açması sona erdi.Son saksıda açan son çiçeklerin bugün çektiğim fotoğraflarını da sizlerle paylaşıyorum.
Sırada asiatic kokusuz bordo,kırmızılar vardı.Ancak geçen haftaki aşırı sıcaklarda güneşte unuttuğum saksılardaki yaklaşık 10 tomurcuk yandı.Yine de azda olsa açabilecek olanlar var.
Ayrıca Asya Lalenin karışık paketlerinden çıkan kokulu oriental zambaklarında aşırı sıcaklardan tomurcukları yandı.Onların da sanırım 3-4 tane kadar,renklerini bilmediğim açacak olanları var.Herkese SELAMLAR...
Dumlupınar
21-07-2017, 23:06
Küçücük Star Gazer zambak soğanlarının açtığı mis kokulu çiçekler...
Dumlupınar
04-08-2017, 21:57
Bu kokulu türden bugün açan bir fotoğraf daha...
Dumlupınar
15-08-2017, 20:27
Bunlar yapraklar arasında oluşan koltuk soğanları...
aldirmagonul
26-11-2017, 13:54
Arkadaşlar, bu da benim eylül gibi aldığım Lilium Star Gazer'ım. Aldığımda çiçek açtı bir hafta çiçekli kaldı şimdi bu halde. Durum nedir ve bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim? Bilen arkadaşlar yardımcı olursa mutlu olurum. Teşekkürler.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171126/33b1a838323cf76e0fa233ece6a3e76b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171126/e4b63a0a52ffe1a38d03cb774f67eb17.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171126/2d1c4855b9f3b63dad8882ca946cca53.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171126/0bda2b64b09b1a61b60c023d88cda4ec.jpg
Arkadaşlar, bu da benim eylül gibi aldığım Lilium Star Gazer'ım. Aldığımda çiçek açtı bir hafta çiçekli kaldı şimdi bu halde. Durum nedir ve bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim? Bilen arkadaşlar yardımcı olursa mutlu olurum. Teşekkürler.
Yapmanız gereken sulama sıklığını iyice azaltıp yeşil kısımların kurumasını beklemek, bu süreç içinde soğan yeşil yapraklardan beslenecektir. Fotoğraflarda görünen yeni soğancıklar da gelişecektir. Yeşil kısımlar kuruduğunda hafifçe çevirip soğandan ayıracaksınız. Soğanlar saksıda kalacaksa soğuk olmayan bir yere alıp sadece toprak çok kuruduğunda az miktarda sulayacaksınız. Yeni soğanları da ekeblirsiniz bu süreçte ama onlar seneye açmayacaklardır.
Havalar ısınmaya başladığında saksıyı tekrar dışarı çıkarım sulayabilirsiniz. Havanın ısınmasıyla soğanlar uyanır ve yine çiçek açarlar.
Dumlupınar
21-02-2018, 19:14
Geçen yıl Haziran ayında çiçeklenen asiatic zambaklarımın bir çoğu sürmeye başladılar.Apartman bahçesinde yağmurdan korunaklı balkon altında keyifleri yerinde görünüyor.
10 kadar saksı olduklarından ayırıp dikmeye bir zaman bulamadım.Artık ayırma işlemi seneye Ocak ayına kaldı.Fotoğraflarını çekip bir ara sizlerle paylaşırım.
Dumlupınar
04-03-2018, 14:53
Sürmeye başlayanlardan 5 saksı...
lenavita
14-03-2018, 15:42
Bu yıl Acarlar mi bilmiyorum benim lilyumlar
Dumlupınar
14-03-2018, 19:31
Bu yıl Acarlar mi bilmiyorum benim lilyumlar
Paskalya zambaklarına benziyorlar.Açacak gibi görünüyorlar.
Dumlupınar
25-03-2018, 18:00
Zambaklarım çok keyifli...Apartman bahçesinde yağmurdan korunaklı bir alana alındılar...
bergenia
29-03-2018, 13:58
Sayın Dumlupınar zambaklarınıza hayran kaldım maşallah nazar değmesin:)
Benimkilerde yıllar sonra açacak galiba. Deli gibi boy atıyorlar. Hem renklerini hem cinsini öğrenmek için sabırsızlanıyorum. Ama bugün her yerini yeşil yeşil bit sardığını gördüm inşallah birşey olmaz. Ne çektim bu bitlerden oooff offf...
Sûz-i Dilârâ
29-03-2018, 15:57
Zambaklarım çok keyifli...Apartman bahçesinde yağmurdan korunaklı bir alana alındılar...
Zambaklardan kayıp yaşadığınız oluyor mu? Bir sonraki yıla kaçı çıkıyor?
Dumlupınar
02-04-2018, 08:37
Zambaklardan kayıp yaşadığınız oluyor mu? Bir sonraki yıla kaçı çıkıyor?
Olmaz mı ?Tabii oluyor.Geçen sene diktiğim ve çok güzel çiçeklenen soğanların neredeyse yarısı sürmedi.Bundan sonra da sürecek gibi görünmüyor.SELAMLAR...
Dumlupınar
15-04-2018, 09:13
Arkadaşlar,zambak yetiştirmek için ilk önce hafif,milli,süzek,kumlu bahçe toprağı gerekir.Bu yapıdaki topraklarda bitki köklerini toprağa daha kolay salar.Kök sistemi daha iyi çalışır.Her bahçe toprağında zambak yetişmez.
Gübreleme konusunda ayrıntılı bilgi vermek gerekir.Zambaklarda yanmış eski hayvan gübresi kullanılabilir.Ancak doğru ve güvenilir yerden temin edilmişse sonuç güzel olur.Özellikle keçi gübresi ilaveli hayvan gübreleri toprağı tuzluluk yönünden verimsiz hale getirip,bitkinin kök yapısını yakabilir.Zambaklar tuzlu topraklara dayanamazlar.Bir çok bitki gibi...
Tuzlu olmadığından emin olduğumuz yanmış hayvan gübresi dışında,solucan gübresi,kompost gübreler,toprağın yapısını zenginleştirmek için granül veya toz şeklinde leonardit ilavesi zambakların daha güçlü yetişmelerini sağlar.
Akıllı gübre,çeşit çeşit sıvı bitki besinleri vs.bir kaç kere az miktarda kullanılabilir.Bunlarında toprağa tuzluluk taşıyacağını unutmamak gerekir...
Bir çok yerde soğanlar toprakla yeni yeni buluşuyor, benimkiler çiçek açacak yakında :)
Dumlupınar
25-04-2018, 12:27
Bunlar kokusuz türler.
Kokulu zambakları kısmetse Temmuz ayında görürüz...
Dumlupınar
21-05-2018, 14:10
Kokusuz türler açmaya başladı...
Dumlupınar
21-05-2018, 14:21
Bunlar açmak için sırasını bekliyorlar.
O zaman benden de gece serinliğinde balkonu kokuya boğan bir tane gelsin :)
Dumlupınar
22-05-2018, 02:02
Çok güzel kokulu bir tür.Harika görünüyor.
Çok güzel kokulu bir tür.Harika görünüyor.
Sabah baktım ikinci tomurcuk da açmıştı ama işe geç kalmamak asına balkona çıkmadım. Akşama ya da yarına yeni foto yüklerim.
Aslında bir arkadaşa hediye olarak almıştım, onun bahçesine dikecektik. Ağaç zambak neticede, bahçede daha güzel olur dedim. Ama uzun süre gidemeyince baktım soğanlar telef olacak saksıya dikiverdim. Sonuç süper.
Kokusuz türler açmaya başladı...
Sevgili Dumlupınar, zambaklarınızın sulama alışkanlığı nasıl?
Balkona ektiğim beş farklı cins zambağım bir karış boyu geçti. Yavaş yavaş çiçek oluşturma safhasına geldi. bu süreçte dikkat etmem gereken bir husus var mı acaba?
Dumlupınar
22-05-2018, 15:07
Sevgili Dumlupınar, zambaklarınızın sulama alışkanlığı nasıl?
Balkona ektiğim beş farklı cins zambağım bir karış boyu geçti. Yavaş yavaş çiçek oluşturma safhasına geldi. bu süreçte dikkat etmem gereken bir husus var mı acaba?
Merhaba,ben zambakları sık sulamıyorum.Saksılardaki toprağın drenajı yüksek olduğundan sulama suyunun fazlası tahliye deliklerinden akıp gidiyor.Çiçeklenmenin başladığı şu günlerde suya daha fazla ihtiyaç duyduklarından sulama sıklığını haftada 2 kere yapıyorum.Çiçeklenme bitiminden sonra sulamayı azaltıyorum.Yapraklar kışa doğru tamamen kuruyunca sulamayı kesiyorum.
Zambakların tomurcuklarını yakıcı öğle güneşinden koruyun.Benimkiler sabah 8 ile 11 arası güneş görüyorlar.Bu yeterli geliyor.Buna rağmen 4-5 tomurcuğu güneş yakmış.Ayrıca saksıları yarı gölgeli bir alana almanızda fazla güneşin etkisini azaltır.SELAMLAR...
Bir geceden, bir sabahtan. Fazla çekemedim ama o kadar yoğun kokuyor ki kaçtım oradan :)
Dumlupınar
23-05-2018, 21:32
Kokusuz bir beyaz tür daha.Farkı,bunun çilleri yok...
Dumlupınar
25-05-2018, 22:17
Turuncu renkli zambaklarım açmaya devam ediyor.Sırada çok güzel çiçeklerini açmaya hazırlanan (asiatic) beyaz zambaklarım var.
Dumlupınar
25-05-2018, 23:23
Bugünlük bu kadar.Devamı önümüzdeki günlerde...
İşyerimdeki lilyum bu sene bir garip çiçek açtı.Aynı gövdeden açan çiçeklerin ikisi beyaz biri sarı çıktı.
Dumlupınar
28-05-2018, 14:16
İşyerimdeki lilyum bu sene bir garip çiçek açtı.Aynı gövdeden açan çiçeklerin ikisi beyaz biri sarı çıktı.
Merhaba,bir kaç gün içinde oda beyaz renge dönecek.Henüz yeni açmış.Aynı durum bende de oluyor.SELAMLAR...
Dumlupınar
28-05-2018, 14:29
Çiçeklenmemiz iyice hızlandı...
Dumlupınar
28-05-2018, 14:31
Devamı...
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim Sn.Dumlupınar.Sizin çiçeklerinize bayıldım.Çok güzel açmışlar.Maşallah...
Katlı orientalimiz de böyle...
Dumlupınar
30-05-2018, 15:12
Beyazlar açmaya devam ediyor.Aralarına yine kokusuz türlerden bir sarı renk karışmış.
Dumlupınar
30-05-2018, 15:13
Sn.kgursan'ın pembe ve beyaz oriental zambaklarının bugün itibari ile gelişimleri...
yardimcierhan
31-05-2018, 16:40
Arkadaşlar, merhaba.
Hediye zambak soğanları geldi. Toprakla buluşturmak için çok mu geç kaldım?
Yoksa hala bir şansım var mı? : ' )
Dumlupınar
31-05-2018, 19:21
Arkadaşlar, merhaba.
Hediye zambak soğanları geldi. Toprakla buluşturmak için çok mu geç kaldım?
Yoksa hala bir şansım var mı? : ' )
Merhaba,hemen soğanları dikin.SELAMLAR...
Dumlupınar
03-06-2018, 19:56
Sıradaki rengimiz...
Batuhan Yılmaz
04-06-2018, 02:32
Bir geceden, bir sabahtan. Fazla çekemedim ama o kadar yoğun kokuyor ki kaçtım oradan :)
Merhabalar ben de şu ara kokulu zambaklara merak sardım tıpkı sayın wakan'ın ki gibi pembe ve kokulu yaprakları da bu cins olan zambağın soğanını internetten bulabilir miyim ? Ve ya bu cinsin tanımlayıcı bir ismi var mı ? Bu sene geç kaldım biliyorum seneye için planlıyorum ama dolandırılmaktan da çok korkuyorum genelde kokusuz ve beyaz çıkıyorlar ne yazık ki. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi forumlar.:D
Merhabalar ben de şu ara kokulu zambaklara merak sardım tıpkı sayın wakan'ın ki gibi pembe ve kokulu yaprakları da bu cins olan zambağın soğanını internetten bulabilir miyim ? Ve ya bu cinsin tanımlayıcı bir ismi var mı ? Bu sene geç kaldım biliyorum seneye için planlıyorum ama dolandırılmaktan da çok korkuyorum genelde kokusuz ve beyaz çıkıyorlar ne yazık ki. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi forumlar.:D
Ben zengardendan aldım şahsen. Genel olarak da ordan alıyorum. Nadir de olsa karışma olabiliyor ama bugüne kadar çok sorun yaşamadım.
Öbür taraftan amaryllisbahcesi.com var, ama onu da devamlı takip etmek gerekiyor ben daha bir kaç değişik soğan haricinde stokta olan çiçeğe rastlamadım.
Selma_321
05-06-2018, 01:03
Sayın kgursana bir soruverin, satışını yapıyordu, belki elinde vatdır
Batuhan Yılmaz
05-06-2018, 12:38
Bir sonra ki sezon için inşallah çünkü ekim mevsimini bayağı kaçırdım :D Sayın Kgursandan temin etmeyi daha çok isterim çünkü sanal marketten almaktansa hobidaşlardan almayı daha doğru buluyorum.
Dumlupınar
06-06-2018, 11:07
Bunlarda Burhaniye'den...
Mahmut Tebir
06-06-2018, 11:22
Bunlarda Gaziantep'den
ilk defa yetiştiriyorum, ama çiçeğini çok beğendim.
675847
Manisa'dan selamlar.
675745
Dumlupınar
07-06-2018, 16:06
Bunlarda kokusuz kırmızı renkliler...
sevgihoca
08-06-2018, 01:33
Sayın Dumlupınar,bu zambakların çiçekleri geçince tekrar çiçek açıyor mu?Ben ilk defa yetiştirdiğim için merak ettim.Teşekkür ederim.
çiçeksever
08-06-2018, 08:50
Zambaklar da diğer soğanlı bitkiler gibi bir kere açıyor.
Bir sonra ki sezon için inşallah çünkü ekim mevsimini bayağı kaçırdım :D Sayın Kgursandan temin etmeyi daha çok isterim çünkü sanal marketten almaktansa hobidaşlardan almayı daha doğru buluyorum.
Sn batuhan, şu anda arkadaşlarıma gönderdiğim Oriental lilium soğanlarından kalanlar var, sadece sürgünleri biraz uzadı. Çeşit adları : Rialto (Beyaz, ve Sorbonne (pembe) satış sayfasında var. İsterseniz hemen gönderebilirim. Şimdi dikerseniz Ağustos gibi açarlar. kolay gelsin
Sayın Dumlupınar,bu zambakların çiçekleri geçince tekrar çiçek açıyor mu?Ben ilk defa yetiştirdiğim için merak ettim.Teşekkür ederim.
Çiçekleri geçince ancak seneye tekrar çiçek açar. Yeşil yapraklı kısım beslenir, sulanırsa
Dumlupınar
09-06-2018, 00:43
Merhaba,zambakların çiçekleri geçtikten sonra tekrar çiçeklenmeleri bir sonraki yılda yine ilkbaharda oluyor.
Çiçeklenmenin güzel olabilmesi için bitkinin sulanması,gübrelenmesi ve güneş gören alanda bulunması gerekiyor.
Ben yukarıda yazdıklarımın hepsini yaptım.Çiçeklenme yinede istediğim gibi olmadı.SELAMLAR...
Dumlupınar
15-06-2018, 14:53
Sn.kgursan'ın zambakları büyümeye devam ediyor.
Bu arada herkesin Ramazan bayramını kutluyorum.
Dumlupınar
16-06-2018, 15:11
Yavaş yavaş tomurcuklanmamız başladı.
Dumlupınar
16-06-2018, 21:59
Bu asiatic türleri Mart sonunda Burhaniye'de dikmiştim.Beyaz renkli paketlere kırmızı renkte karışmış.
Dumlupınar
21-06-2018, 20:36
Çiçek açmak için acelemiz var.
Dumlupınar
28-06-2018, 17:28
Oriental lilyumların gelişimleri hızlandı.
Dumlupınar
20-07-2018, 17:48
Zambaklarım açmaya başladı.Kokularını ve güzelliklerini tarif etmek zor.Sn.kgursan'a buradan tekrar teşekkür ederim....Sağolsun...
Dumlupınar
20-07-2018, 17:49
Bu kokulu beyaz renkli oriental dediğimiz türe ait,çiçek acmak için sırasını bekleyenlerde var.
Dumlupınar
11-08-2018, 22:04
Beyaz oriental zambaklarımın paylaşımına devam...
Dumlupınar
11-08-2018, 22:06
Pembe renkli oriental zambaklarımda açmaya başladı.Bazıları yamuk yumruk açsada kokuları muhteşem...
Dumlupınar
14-08-2018, 14:20
Zambaklarımdan bir fotoğraf daha...
Dumlupınar
16-08-2018, 12:02
Zambaklardan son fotoğraflar.Son açan çiçekler...
Dumlupınar
16-08-2018, 12:11
Devamı...
Fatih_Soydemir
28-08-2018, 17:31
Sayın Dumlupınar Ben bu paylaştıklarınız ile ilk defa otelin serasında karşılaşmıştım kokuları çok değişik ve bir o kadarda güzeldi maşallahı var çok iyi ilgilenip bakmışsınız.
Elif çiçek
04-11-2018, 18:39
Arkadaşlar merhabalar. O kadar okudum ki kafam karıştı biri yazın çıktı benim ki diyo diğeri kışın biri zambak diyo bir diğeri ise lilium allah aşkına bu benimki nedir ne zaman açar ne zaman dikilir ne zaman nasıl çoğaltılır cevaplarsanız çok sevinirim.
Arkadaşlar merhabalar. O kadar okudum ki kafam karıştı biri yazın çıktı benim ki diyo diğeri kışın biri zambak diyo bir diğeri ise lilium allah aşkına bu benimki nedir ne zaman açar ne zaman dikilir ne zaman nasıl çoğaltılır cevaplarsanız çok sevinirim.
Sn Elif çiçek, o sizinki Lilium (zambak ) türlerinden birisidir, Oriental lilium denilen tür dendir. soğanları depolarda sıfır altında 2-4 oC arasında donuk olarak muhafaza edilir. soğanları söküldükten sonra eksi 2 oC da dondurulur ve + 2 oC da muhafaza edilir. Depodan çıkarıldıktan sonra uygun ortamda 15-20 oC da dikilir 2 ay sonra çiçek açar. Normali, soğanları son baharda kışa doğru dikilir, kışın soğuklamasını alır ve Haziran cıvarında çiçek açar Kolay gelsin
Merhaba 14 Şubat'ta üç köklü lilyum hediye geldi tomurcukları hazırdı üç dört gün içinde actilar bı tanesi yaprakları kurumaya sapı sararmaya başladı digerlerininde aşağıdan yaprakları alttan gitmeye başladı çiçekler bozulmaya başladı sapı kesmemmi gerekir kendisinin dokulmesini tamamen solmasinimi bekliyim
Ahmet aydeniz
26-02-2019, 15:19
Zambak yetiştirmek istiyorum 3 yıl önce başladım ama bilmediklerim var birinden aldım ve şimdi 250 300 kök beyaz zambak var bunların pazarı nasıl oluyor irtibata nasıl geçerim çiçeği kimler alıyor kökü nasıl hasat edilir ben çiçek den yağ almak istiyorum bunu nasıl yaparım lütfen yardım edin
siflera12
08-03-2019, 10:12
Zambak yetiştirmek istiyorum 3 yıl önce başladım ama bilmediklerim var birinden aldım ve şimdi 250 300 kök beyaz zambak var bunların pazarı nasıl oluyor irtibata nasıl geçerim çiçeği kimler alıyor kökü nasıl hasat edilir ben çiçek den yağ almak istiyorum bunu nasıl yaparım lütfen yardım edinİnternette araştırdınızmı hiç sanırım sitede bir bilen yok bilen olsaydı mutlaka sorunu cevaplardı ya da görmemişte olabilirler bende internetten bir bakarım bilgi bulursam paylaşırım [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
siflera12
08-03-2019, 10:14
Zambak yetiştirmek istiyorum 3 yıl önce başladım ama bilmediklerim var birinden aldım ve şimdi 250 300 kök beyaz zambak var bunların pazarı nasıl oluyor irtibata nasıl geçerim çiçeği kimler alıyor kökü nasıl hasat edilir ben çiçek den yağ almak istiyorum bunu nasıl yaparım lütfen yardım edinİnternette bu bilgiyi buldum belki işinize yarar [emoji846]
ZAMBAKTAN 3 YILDA BİR ÜRÜN ALINIYOR
Bugün yaklaşık 120 dönüm alanda zambak üretimi yapıldığını bildiren Yılmaz, "Türkiye'de sadece Isparta'da zambak yağı üretiyoruz. Zambaktan 3 yılda bir ürün alıyoruz. Bu nedenle üretimi zor ama değerli bir bitki. Yağı, topladıktan sonra kuruttuğumuz zambağın kökünden elde ediyoruz" dedi.
Bir dönüm alandan 400 kilogram kök aldıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Kök olarak kilosu 25-30 lira civarında. Bir ton kurutulmuş zambak kökünden 3 kilogram civarında yağ çıkıyor. Bunun kilogramı da 5 bin avro civarında" diye konuştu.
İnternette bu bilgiyi buldum belki işinize yarar [emoji846]
ZAMBAKTAN 3 YILDA BİR ÜRÜN ALINIYOR
Bugün yaklaşık 120 dönüm alanda zambak üretimi yapıldığını bildiren Yılmaz, "Türkiye'de sadece Isparta'da zambak yağı üretiyoruz. Zambaktan 3 yılda bir ürün alıyoruz. Bu nedenle üretimi zor ama değerli bir bitki. Yağı, topladıktan sonra kuruttuğumuz zambağın kökünden elde ediyoruz" dedi.
Bir dönüm alandan 400 kilogram kök aldıklarına dikkati çeken Yılmaz, "Kök olarak kilosu 25-30 lira civarında. Bir ton kurutulmuş zambak kökünden 3 kilogram civarında yağ çıkıyor. Bunun kilogramı da 5 bin avro civarında" diye konuştu.
Yalnız bahsi geçen haberde zambak yok. Hem üretici hem de haberci alışılagelen yanlış isimlendirmeyi devam ettiriyor. Haberde bahsi geçen yağ maalesef zambaktan değil, iris (süsen)ten elde ediliyor ki fotoğraflar da iris çiçeğine ait.
Öbür taraftan zambak yağının pazarı hakkında bilgim yok ama soğanlarını satabilirsiniz. Ya da çiçekçilerle anlaşıp kesme çiçek olarak satış yapabilirsiniz.
siflera12
08-03-2019, 13:34
Yalnız bahsi geçen haberde zambak yok. Hem üretici hem de haberci alışılagelen yanlış isimlendirmeyi devam ettiriyor. Haberde bahsi geçen yağ maalesef zambaktan değil, iris (süsen)ten elde ediliyor ki fotoğraflar da iris çiçeğine ait.
Öbür taraftan zambak yağının pazarı hakkında bilgim yok ama soğanlarını satabilirsiniz. Ya da çiçekçilerle anlaşıp kesme çiçek olarak satış yapabilirsiniz.Olabilir yanlış bakmışımdır , resimlere bakmadım [emoji3]
siflera12
08-03-2019, 14:35
http://www.adanakent.com/m/?id=43101 bu siteyede bir bakabilirsiniz yukarda eklediğim kısımdaki haberde bence doğru sadece fotoğrafı yanlış koymuşlar [emoji846]
Asıl zambak ile ilgili video burada. Lilium candidum
https://www.youtube.com/watch?v=JkUW-8aJQIU
Mezarlık zambağı da denilen aslında iris ile ilgili detaylı bilgi de burada. İlginç olan yurt dışından getirdiklerini söylüyorlar. Bizdeki yerli iris ile fark mı var acaba.
https://www.youtube.com/watch?v=t38h0GhA2l0
Kuyucağa lavanta dışında iris zamanı da gitmek lazım. O görüntü ve koku uzun süre hafızadan silinmez herhalde.
https://www.youtube.com/watch?v=g6NFh9r_vas
siflera12
11-03-2019, 09:46
Asıl zambak ile ilgili video burada. Lilium candidum
https://www.youtube.com/watch?v=JkUW-8aJQIUDoğru haberi eklediğiniz için teşekkür ederim [emoji3]
Bugün migrosta satılan ekili beyaz zambaktan aldım. Evde, saksıda bakmayı düşünüyorum. Evde büyütmek için ne önerirsiniz? Daha iyi büyümesi ve ölmemesi için nereye koymalıyım? Saksıyı koyacağım yer konusunda çok kararsızım. (Balkonum direk güneş alıyor.) :( :confused:
https://i.hizliresim.com/MVmDmN.jpg (https://hizliresim.com/MVmDmN)
Bugün migrosta satılan ekili beyaz zambaktan aldım. Evde, saksıda bakmayı düşünüyorum. Evde büyütmek için ne önerirsiniz? Daha iyi büyümesi ve ölmemesi için nereye koymalıyım? Saksıyı koyacağım yer konusunda çok kararsızım. (Balkonum direk güneş alıyor.) :( :confused:
https://i.hizliresim.com/MVmDmN.jpg (https://hizliresim.com/MVmDmN)
Balkonunuz güneş alıyorsa ki alıyor demişsiniz, zambaklarınızı balkona koyunuz. Ev bitkisi değildir zambak, dışarda hele de güneşte mutlu olur.
Balkonunuz güneş alıyorsa ki alıyor demişsiniz, zambaklarınızı balkona koyunuz. Ev bitkisi değildir zambak, dışarda hele de güneşte mutlu olur.
İnternette bazı yere baktığımda direk güneşe maruz bırakmayın yaprakları yanar yazıyordu. Benim balkonda doğrudan güneş aldığından koymaya çekindim. :(
silopyaa
14-06-2019, 01:01
Kokulu akzambakların çiçeğinden aynı gül reçeli gibi reçel yapıp afiyetle yiyebilirsiniz. Tokatın zambak reçeli efsanedir.
Ama maalesef benim zambak yetiştirmem 3 dür fiyasko. Yapraklar coştu, sap vermeye başladı, sonra saplar 1 karış olduktan sonra kurudu hepsi. çiçek miçek yok.
yarın soğanları sökecem. soğanlar gördüğüm kadarıyla dikime göre küçülmüş. 1 tane dalın ucunda minnak soğan vermiş.
soğanlar anlakara hasanoğlandan bahçede atılmış haldeyken alınıp izmire dikildi. ya izmir iklimine alışamadı, **** kökler gelişemedi.
Herkese saygılar istanbulda yaşıyorum zambakları kışın saksıda bıraktığımda çürüme oluyor neden olabilir ?
eren0717
08-05-2020, 05:12
2020 de kimse yok mu
omrum0326
17-05-2020, 10:36
Merhaba Lilyumların sürekli güneş görmesi gerekirmi
yardimcierhan
17-05-2020, 12:14
Merhaba Lilyumların sürekli güneş görmesi gerekirmi
Merhaba, ben vakti zamanında zambak yetiştirmiştim. Balkonda direkt güneş alan bir konumdalardı ve çok mutlulardı. Bilginiz olsun. Sevgiler.
yasinmetin
19-05-2020, 17:42
Herkese merhaba, zambak çiçeği açık kalma süresi ortalama kaç gündür? Bu süreyi arttırmak için özel yöntemler var mı acaba? Bir de soğanı yapraklar iyice sarardıktan sonra mı topraktan çıkarmak gerekiyor? Ve soğanı nasıl bir ortamda saklamak lazım?
muzaffer52
25-05-2020, 17:36
bu lilium candidum sade renk değişik elinizde soğan **** tohumu varsa alabilirmiyim
muzaffer52
25-05-2020, 17:37
çiçekler aralarında tozlaşıp çaprazlanırlarsa değişik renkleri oluşur
Herkese saygılar istanbulda yaşıyorum zambakları kışın saksıda bıraktığımda çürüme oluyor neden olabilir ?
toprak ıslak kaldığı için olabilir
Herkese merhaba, zambak çiçeği açık kalma süresi ortalama kaç gündür? Bu süreyi arttırmak için özel yöntemler var mı acaba? Bir de soğanı yapraklar iyice sarardıktan sonra mı topraktan çıkarmak gerekiyor? Ve soğanı nasıl bir ortamda saklamak lazım?
Zambak (Lilium) çiçeği vazoda açık kalma süresi ortamın serin ve havadar olmasına bağlı olarak 5-10 gün arasındadır, vazo ömrünü artırmak için vazo suyuna şeker katarlar. Sonuç olarak çiçek canlı bir maddedir, besin kalmayınca yaşlanır ve ölür.
Bahçedeki soğanlılar (Tüm soğanlılar için geçerlidir) Yaprakları sararmaya başladıktan sonra kökler su alamaz ve sökülebilir ancak Söktükten sonra soğanı muhafaza etmek sorunludur..!
Bu nedenle dış koşullar kışın uygun ise sökmeden yerinde bırakmak daha uygun olabilir. Sonraki yıl sürgün verip çiçek açar.
Merhaba, ben vakti zamanında zambak yetiştirmiştim. Balkonda direkt güneş alan bir konumdalardı ve çok mutlulardı. Bilginiz olsun. Sevgiler.
Bütün Lilium lar Bol ışık ve güneş ister. Gölgelerde zayıf olur
2020 de kimse yok mu
Gelmişler !!
yasinmetin
28-05-2020, 11:24
Zambak (Lilium) çiçeği vazoda açık kalma süresi ortamın serin ve havadar olmasına bağlı olarak 5-10 gün arasındadır, vazo ömrünü artırmak için vazo suyuna şeker katarlar. Sonuç olarak çiçek canlı bir maddedir, besin kalmayınca yaşlanır ve ölür.
Bahçedeki soğanlılar (Tüm soğanlılar için geçerlidir) Yaprakları sararmaya başladıktan sonra kökler su alamaz ve sökülebilir ancak Söktükten sonra soğanı muhafaza etmek sorunludur..!
Bu nedenle dış koşullar kışın uygun ise sökmeden yerinde bırakmak daha uygun olabilir. Sonraki yıl sürgün verip çiçek açar.
Kamil bey çok teşekkürler değerli bilgileriniz için. Sormak istediğim birşey daha var, uzun ömürlü çiçek için çiçeği açınca kesmek mi gerekiyor, üstünde bıraksak daha uzun ömürlü olmaz mı?
Merhaba. A-101 de satılan zambak soğanını aldım ve balkonuma diktim. Kırmızı renkli çiçek açacaklar sanırım. Merak ettiğim nokta geçen gün meydana gelen fırtına neticesinde saksım maalesef yere düştü 3 adet zambaktan bir tanesinin tomurcuk kısmı kırıldı sadece dal ve yaprakları var şu anda. Yeniden çiçek açması mümkün mü? Herhangi bir müdahele de bulunmalı mıyım ?
Merhaba. A-101 de satılan zambak soğanını aldım ve balkonuma diktim. Kırmızı renkli çiçek açacaklar sanırım. Merak ettiğim nokta geçen gün meydana gelen fırtına neticesinde saksım maalesef yere düştü 3 adet zambaktan bir tanesinin tomurcuk kısmı kırıldı sadece dal ve yaprakları var şu anda. Yeniden çiçek açması mümkün mü? Herhangi bir müdahele de bulunmalı mıyım ?
Fotoğraf eklerseniz, daha hızlı ve sağlıklı cevaplar gelecektir.
Görmeden yorum zor.
Fotoğraf eklerseniz, daha hızlı ve sağlıklı cevaplar gelecektir.
Görmeden yorum zor.
https://cdn.discordapp.com/attachments/704079258108035093/726116327181516890/WhatsApp_Image_2020-06-26_at_19.45.09.jpeg
Orta kısımda boş bir dal var ondan bahsediyorum. Umarım anlaşılıyordur.
Orta kısımda boş bir dal var ondan bahsediyorum. Umarım anlaşılıyordur.
Maalesef zambaklarda dallanma olmaz, o yüzden kırılan zambağınız bu sene açmayacak. Ama aynı şekilde bakımına devam ederseniz seneye yeni sap çıkarır, açar.
Muhammet ali 55
04-07-2020, 00:39
Arkadaşlar kışın zambak dikilirse ne olur çürürmü bazı arkadaşlar resmini atmış yaprakları değişik olmuş çoğalıyormu öyle olunca benim kocaman soğanı olan zambagım çicek açmadı rengi turuncu;);)
nilufers
08-09-2020, 14:01
merhaba arkadaşlar,
bilenlerden yardım rica ediyorum :baharda diktiğim ve bu sene sadece sap ve yaprak veren, hiç çiçek açmamış bir zambak soğanının bahçedeki yerini değiştirdim. iki hafta önce yaptım,ama dün filizilendiğini gördüm .
Bu filizi ne yapmam lazım? kışın soğan yeniden ' uykuya ' dalacak mı ve önümüzdeki bahar-yaz çiçek açar mı ? yoksa soğan kışın kendi kendini tüketir mi ?
tavsiyeleriniz için teşekkür ederim
Bahçede açıkta kışı yiyecek ve nisan temmuzda çiçek verir ancak soğan iriliği yeterli ise iri değilse çiçek vermez
müdahaleye gerek yok öylece balkonda kalsın, kışı geçirsin dibindeki soğanlar büyüsün yaza çiçek açar
nilufers
14-09-2020, 07:27
Bahçede açıkta kışı yiyecek ve nisan temmuzda çiçek verir ancak soğan iriliği yeterli ise iri değilse çiçek vermez
tavsiyenin icin cok tesekkur ederim, Kamil bey
evet, sogani oldukca iri ( bence )10 cm capinda
Pumpking
26-01-2021, 12:43
Merhaba , iki tane zambağım var.Birisi oldukça iyi ama öteki, diğer birkilerin arasında kalıyor ve büyüyemiyor.Diktiğimden bu yana hiç sökmedim.Yerini değiştirmem gerekiyordu ve şimdi aklıma geldi.Bir soğan çıkacağını beklerken irili ufaklı bir avuç dolusu soğan çıktı.Şimdi ne yapmalıyım? Bildiğim kadarıyla sonbaharda sökülmeleri gerekirdi.Şimdi yeni yerlerine dikmeli miyim yoksa bekletmeli miyim?Yardım eder misiniz? Bir de bildiğim kadarıyla soğanları her sonbaharda söküp sonra tekrar dikiyorsunuz ama ben hiç karışmıyorum.Bu doğru mu yoksa her sene söksem daha mı iyi olur?(Soğanları daha bugün söktüm ve birazcık kökleri , bazılarınında ufaktan filizleri vardı.)
akçabardak
27-01-2021, 19:13
(Soğanları daha bugün söktüm ve birazcık kökleri , bazılarınında ufaktan filizleri vardı.)
Bence hiç bekletmeden hemen toprakla buluşturun, ufaktan filizleri vardı dediğinize bakılırsa gelişmeleri için toprakta olmaları gerekir.
Pumpking
27-01-2021, 19:45
Bence hiç bekletmeden hemen toprakla buluşturun, ufaktan filizleri vardı dediğinize bakılırsa gelişmeleri için toprakta olmaları gerekir.
Çok teşekkür ederim.Düşüncesiz bir şekilde ilk önce soruyu sorup sonra sökmem gerekiyordu ama hemen söktüm.Son mesajlar biraz eski olduğundan hemen cevap alamayabilirim diye Sn.kgursan a özelden sordum ve sadece 1 gün toprak dışında kaldılar .Bugün geri dönüş alır almaz yerlerine diktim.Ona da ayrıca teşekkür ederim.
Pumpking
27-01-2021, 19:48
Bir de bir zambağı 3-4 yıldır sökmedim .Her sene çiçek açıyor.Yumrusu oldukça büyümüştür değil mi? Sonbaharda söküp çoğaltabilir miyim?
akçabardak
28-01-2021, 12:56
Bir de bir zambağı 3-4 yıldır sökmedim .Her sene çiçek açıyor.Yumrusu oldukça büyümüştür değil mi? Sonbaharda söküp çoğaltabilir miyim?
Yaprakları iyice kuruduktan sonra söküp durumuna bakarsanız, yavruları var ise ayırabilir çoğaltabilirsiniz, kolay gelsin.
Pumpking
28-01-2021, 20:15
Yaprakları iyice kuruduktan sonra söküp durumuna bakarsanız, yavruları var ise ayırabilir çoğaltabilirsiniz, kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim.
Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 20 gün önce zambak ektim fakat çıkan yapraklar bana cansız ve küçük geldi. Hava bu günlerde çok rüzgarlı ve soğuk geçiyor. Daha iyi gelişmeleri ve daha fazla güneş alması için balkona almak istiyorum ama soğuktan ve rüzgardan etkilenir mi sizce? Kaç dereceye kadar dayanıklı :)
Normalde zambak (lilyum) soğanları sonbaharda ekilip biraz kök yaparak kışı toprakta uyuyarak geçirmeleri gerekiyor. Baharla birlikte hızla gelişmeye ve büyümeye başlıyorlar. Kış soğuklarını almamaları, yeterli kök yapmamaları nedeni ile sıcak ortamda dikilenler hemen büyümeye başlıyorlar. Tabi bu durumda çok fazla kök yapamadıkları, yeterli besin almak için gerekli zamanları olmadığı için hızlı gelişim az büyüme ve daha küçük çiçekleri olmaktalar. İçeride ısının yüksek olması nedeni ile dış ortama çok düşük sıcaklıklara çıkartırsanız muhtemel zarar görebilirler. Normalde soğuklara dayanıklılar. Kapalı balkon var ise orada durursa en azından gelişmesi yavaşlayarak belki biraz daha fazla büyüme ve çiçeklerinin de büyük olma ihtimali artar. Bu aşırı soğukları geçirdikten sonra dış ortama alırsınız. Soğan ne kadar büyük olursa gelecek yıl o kadar büyük ve çiçekleri de iri olur.
Benim kaç yıldır yerlerini değiştirmediklerim gübre de vermeyince küçülmüşler. Hatta bulamadıklarım var.Bu yıl yanmış gübre yaptığım yerlere diktim. Gelecek yıl muhtemel daha fazla büyür ve çiçek açarlar. Bakımlarını mutlaka yapıp soğanları irileştirmek gerekiyor.
Normalde zambak (lilyum) soğanları sonbaharda ekilip biraz kök yaparak kışı toprakta uyuyarak geçirmeleri gerekiyor. Baharla birlikte hızla gelişmeye ve büyümeye başlıyorlar. Kış soğuklarını almamaları, yeterli kök yapmamaları nedeni ile sıcak ortamda dikilenler hemen büyümeye başlıyorlar. Tabi bu durumda çok fazla kök yapamadıkları, yeterli besin almak için gerekli zamanları olmadığı için hızlı gelişim az büyüme ve daha küçük çiçekleri olmaktalar. İçeride ısının yüksek olması nedeni ile dış ortama çok düşük sıcaklıklara çıkartırsanız muhtemel zarar görebilirler. Normalde soğuklara dayanıklılar. Kapalı balkon var ise orada durursa en azından gelişmesi yavaşlayarak belki biraz daha fazla büyüme ve çiçeklerinin de büyük olma ihtimali artar. Bu aşırı soğukları geçirdikten sonra dış ortama alırsınız. Soğan ne kadar büyük olursa gelecek yıl o kadar büyük ve çiçekleri de iri olur.
Benim kaç yıldır yerlerini değiştirmediklerim gübre de vermeyince küçülmüşler. Hatta bulamadıklarım var.Bu yıl yanmış gübre yaptığım yerlere diktim. Gelecek yıl muhtemel daha fazla büyür ve çiçek açarlar. Bakımlarını mutlaka yapıp soğanları irileştirmek gerekiyor.
Cevabınız için çok teşekkür ederim sn muda. Evet aslında kış mevsiminde ekmek daha iyi olduğunu biliyordum fakat soğanlarını yeni aldım ve hemen bir heyecanla ektim :) ne yazık ki kapalı balkonum yok. Zaten havalar eksi derecelerde gittiği için sürekli evde duruyorlar. İki sorum olacak; birincisi havalar ısınınca balkona almamın zararı olur mu? Bu sefer de strese girip ölmesini istemem. İkincisi büyük olmasa da çiçeklerini görebilir miyim sizce :)
Mahmut Tebir
26-03-2021, 10:10
zambaklar dayanıklı çiçeklerdir. Yeter ki soğanlar çürümesin. Toprağı dranajlı olsun yeter.
Hazır soğan almış iseniz muhtemelen çiçeklerini görürsünüz. Tabi belirli bir büyüklükte ve yeterli enerjiyi depolamış olmalarını varsayıyorum. Güneşli ancak güneşin yakmadığı bir yere koyarsanız yeterli ışığı alacaklardır. Tabi toprağı kuruyunca su vermek gerekiyor. Havalar düzeldiği zaman da balkona alıştırarak koyarsanız iyi olur. İçeride bitkiler iyice nazikleştikleri için aniden dış ortama konması durumunda, güneşten, soğuktan hemen bozuluyorlar. Birkaç gün biraz gölge bir yere koyarsınız. Daha sonra daha güneşli bir yere. Sıkıntı olmaz ise tam güneşli yere yavaş yavaş dış ortamda kalma süresini artırarak koyarsınız. Soğuklar bitene kadar sabah koyup akşam içeride soğuk ortama koymak bana göre en güzeli. Ben içeride yetiştirdiğim fideleri bu şekilde alıştırarak dış ortama çıkarıyorum. Gövdeleri kalınlaşıyor. Güneşe ve soğuğa daha dayanıklı hale geliyorlar.
Yardımınız için çok teşekkür ederim sn muda ve sn Mahmut. Saksı drenajlı ve soğanlar çürümedi şükür. Soğanları da hazır aldım ve biraz bakınmama göre çiçek açacak kadar iri duruyorlardı:) Havalar bir ısınsın zaten ilk iş her gün onlarca saksı balkona taşıyıp duracağım üşenmeden alışmaları için de dediklerinizi yapacağım :) bakalım ilerleyen zamanlarda buraya fotoğraflarını da atmak nasip olur diye umuyorum.
Pumpking
27-03-2021, 11:04
Geçen yıl neredeyse her gün zambağımı tozlaştırdım ama tohum alamadım.Bu sene soğanını ayıracağım.
Zambaklar içeride büyümeye devam ediyor:) ilk çıkan 50cm i geçti. Tomurcukları ne zaman görürüm sizce?
Çok ucuz zambak soğanı denk geldi. Bir de rengi belli değil, ne çıkarsa bahtıma:)
Aldım ama sürer mi meçhul.
Nemli sphagnuma yatırdım, bakalım ne olacak.
Nisan hakikaten çok geç ama 2 bitki ölümden kurtuldu belki.
Geçen yıl neredeyse her gün zambağımı tozlaştırdım ama tohum alamadım.Bu sene soğanını ayıracağım.
soğanın dış pullarını torf, kum vb bir malzeme içine gömün orada minik soğanlar yapar bunları da saksıya dikebilirsiniz 2-3 sene sonra kocaman soğan olurlar...
belgi.info
14-07-2021, 12:37
Merhabalar,
Kokulu olduğunu öğrendim deneyim dedim. Keşke laleler ile beraber acsalar.sanirim laleye göre daha fazla su ister bu zamanda açtıklarında göre.
Zambak54
20-01-2022, 15:47
Sn ngr33. onlar tohum değil soğancık, yavru soğandır!! Tohum çiçeğin tozlanıp-döllenmesinden oluşur ve bir kapsul içinde onlarca tohum olur.
Sizde tohum var mıdır? Veya sezonunda temin etme şansımız olur mu ?
edipsaydam
25-01-2022, 19:23
Ben zambak soğanımı ekim ayında saksıya ektim ve balkonda doğu cepheye yerleştirdim ama ocak bitecek hala bi hareket yok. yani normalde sonbaharda ekilen bir soğan ne kadar sürede topraktan çıkar? Yardımcı olursanız sevinirim.
yardimcierhan
29-01-2022, 22:16
Edip Bey, merhaba. :') Ben öncesinde yaklaşık 25 zambak soğanını Şubat ayında ekmiştim ve baharın gelmesiyle topraktan çıkmışlardı. Tabii benim aldığım soğanlar epey gelişmiş ekime hazır büyük soğanlardı. O yüzden şubat ayında aldığım gibi ekmiştim. Sizin ektiğiniz soğanlar da bahara doğru topraktan çıkacaklardır.
edipsaydam
05-02-2022, 22:28
Teşekkürler Erhan bey. Umarım öyle olur dediğiniz gibi benim ektiğim soğanlar da büyük soğanlardı. Tek korkum inşallah çürümemişlerdir ama kış ayı olduğu için haftada bir sulama yaptım ve saksılar drenajlı.
edipsaydam
10-05-2022, 14:19
Merhaba sevgili zambak severler. Nihayet ekim ayında diktiğim iki tane soğandan bir tanesi mayısın başında filizlendi. Diğer saksıda şimdilik bir hareket yok ama sabırla bekliyorum.
724848
Ama beni endişelendiren bir konu var. Eğer yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Saksımın drenaj deliklerinin olduğu yerde fare pisliğine benzer şeyler var yaklaşık iki aydır. Sizce ne olabilir. Şimdiden ilginiz için çok teşekkür ederim.
724849
Bu arada sizin zambaklarınız ne alemde görsel paylaşırsanız ne güzel olur.
Not: Uzun uğraşlar sonucu fotoğraf yüklemeyi başardım.http://www.agaclar.net/forum/images/smilies/mad.gif
Kışın zambakları saksıdan sökmeden muhafaza edebilirmiyiz ? Saksılar dışarıda duruyor.
enes0678
18-05-2025, 11:35
İki sene önce aldığım 5 adet çiçeği olan zambaklar geçen yıl bir tane açtı. Bu sene ise 3 tane açacak gibi. Gövdesi çok ince oluyor. Birde bazı dallar çiçek açmadan büyüyüp kuruyor. Yapmam gereken özel birşey var mı? Sadece su veriyorum. Toprak altındaki soğanlara hiç dokunmuyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.