PDA

View Full Version : zambak yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7

nariçi
17-11-2008, 18:27
Soğanlı bitkiler de devamlı sulanan alanda ki çiçek soğanlarını yazın sökmemiz mi gerekiyor?
Eğer sökülecekse saklama ortamı ve yöntemi nasıl olmalı?

cevreizcisi
17-11-2008, 18:50
genelde soğanlarını saksıda ise söküyorum ben ama bahçede ise hiç sökmeden yıllardır açmaya devam eden nergislerim var ve halende çoğalmaya devam ediyorlar.Yaprakları kuruduğu zaman soğanların kuruması ve gelecek yıla saklanabilmesi için kuru kalması lazımdır.Bu nedenle sulu bölgelerde olanları sökmek en iyi çaredir.Çünkü soğanları kaybetme riskimiz vardır.

Lilium
17-11-2008, 21:55
Soğanlı bitkiler de devamlı sulanan alanda ki çiçek soğanlarını yazın sökmemiz mi gerekiyor?
Eğer sökülecekse saklama ortamı ve yöntemi nasıl olmalı?

Yazın soğanın sökümü ile sulamanın bir bağlantısı bir ilgisi yok ki.
Devamlı çok sulanan alanlarda ki soğanlarınızı belki sökmeye bile gerek kalmıyabilir, çünkü hastalanır ve çürürler.

Sökmeniz gerekmiyorsa 3- 4 yıl kalabilirler, 3- 4 yılda bir kardeşlenmeleri ayırıp yer değiştirmeniz iyi olur.

Saklama ortamları soğanlar söküldükten sonra fungusit ve insektisit ilaçlarla ilaçladıktan sonra serin ve karanlık ortamlarda saklanmalıdır.

fairylike
18-11-2008, 11:27
çok *** ederim nail bey çiçeklerim geldi kusura bakmayın geç gördüm yazınızı ama birisi ölüyor kargoda yaşanan sıkıntıdan dolayı ellerinize sağlık çift gelen yaşıyor ama onunda yapraklarında hafif sarılık var sarsıldığından oldu galiba kolay gelsin çok *** ederim iyi günler

Sayın fairylike;
Saksılı (lilium candidum) çiçeklerinizi bugün saat 15 00 te verdiğiniz adrese aras kargo ile gönderdim, her ihtimale karşı birini çift soğanlı olarak gönderdim, Bilgilenmeyi ve yazışmaları buradadan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=309086#post309086) takip edebilirsin. satışları da buradan yazışabilirsin.
Şikatetlerinizi de önçe bana sonraburadan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=310201#post310201) yapabilirsiniz.
Bol liliumlu günler dileği ile mutluluklar dilerim.
sevgilerimle.

cevreizcisi
19-11-2008, 20:21
Ben genelde saman ve toprak karışımı karton bir kutu içinde hava alacak şekilde yüksek ve serin bir yerde muhafaza etmeye çalıştım.Hiç ilaçlamamıştım ama belkide ilaçlamak daha dayanıklı olmasını sağlayabilir.Bu sefer bir kısmını ilaçlı bir kısmını normal saklayayım bakalım arada ne gibi farklar ouşacak

Lilium
30-11-2008, 02:38
Oluşacağı farklar mı önemli yoksa sağlıklı soğanlar mı önemli?, ayrıca farkını nasıl anlayacaksınız çok merak ediyorum.
İlaçladığınız soğanlarda bir fark oluşmaz, sadece hastalıklara ve haşerelere karşı bir önlem alırsınız.

cevreizcisi
30-11-2008, 11:20
Elbette hastalıklara karşı kontrol altına almış olacağız.Benim düşüncem ilaçlamadığım soğanlarımda aynı şekilde sağlıklı kalabilecek mi yeterli saklama zeminini oluşturduğumda.Ekim yaptığımda ilaçlanan ve ilaçlanmayan soğanlarımda aynı şekilde yeşerir ve çiçek açarsa boş yere ilaçlama yapmam bir daha ki sefere ,şuana kadar ilaçlama yapmadım azda olsa bazen soğan kaybı olabilmekte eğer ilaçlanan soğanlarda kayıp olmazsa hepsini ilaçlama yaparım bir sonraki seneye.Aradaki farklar derken bunu ifade etmek istedim.

Lilium
30-11-2008, 12:18
Bu aradaki farkı anlıyamassınız zira ilaçlananlarla ilaçlanmayanlar aynı yerlerde birbirlerine yakın ekmişseniz oluşaçak hastalık ilaçladığın bölümede bulaşır.
sizlere iyi denemeler.

Günüm
03-12-2008, 18:56
Görüntü çok net değil ama; Sevgili Lilium emeklerinizin karşılığını verecek galiba benim kızım.
Sizin dediğiniz çiçek sapı bu mudur? Öyle ise, Mayıs'ı beklemek bir başka güzel olacak.

Lilium
03-12-2008, 19:31
Görüntü bayağı bulanık biraz daha uzaktan çekebilseydiniz daha net olabilirdi, bu arada yapraklarıda görmüş olurduk.
Büyük bir ihtimalle çiçek sapı.

aliş
04-12-2008, 06:23
Benimkilerde yaprak dolu ama sap falan yok :(

Lilium
04-12-2008, 11:52
Oluşaçaktır mutlaka sen biraz daha geç ekmiştin galiba yanılmıyorsam orta göbekte sık yapraklanma varsa o çiçek sapı oluşumudur, yavaş yavaş uzar.

aliş
04-12-2008, 13:58
Evet geç dikmiştim yaprakları bol maşallah eve gider gitmez dikkat edicem.

korhan
13-12-2008, 14:57
benim yeni çıkan çiçek sapımı ve zambağımın yapraklarını balkonda serçeler yemiş hep :( şimdi üzerine poşet geçirdim ama ne olur bilmem bu arada karda yagdı havalar eksili derecelerde umarım çiçekler donmaz

Lilium
15-12-2008, 13:45
Saksınızın içine tel çıbukları sokun kuşlar konamaz, ayrıca lilium kış bitkisidir kardan etkilenmez, saksınız çok sulu olmadığı sürece dondan da etkilenmez.

FIRUZAN
15-12-2008, 15:55
Sevgili Lilium severler herkese merhaba
sayın Lilium sizden aldığım soğanlarım super oldu.Taşındığım için uzun sure forma giremedim.Fotoğraflarını çekeceğim en kısa zaman da ve yorumlarınızı alacağım :)
Seneye daha çok soğan alacağım çunku evimin kocaman bir bahçesi var.

Lilium
15-12-2008, 19:17
Böyle haberler almak ne güzel, fotoğraflarıda bekliyorum fıruzan hanım,
Allah herkeze bahçeli bir ev nasip etsin her tarafı çiçekle dolsun inanın dünyanın iklimi bile değişir.

fairylike
17-12-2008, 18:32
Sayın Lilium;
Çok sevinçliyim zambaklarım canlandılar çok *** ederim ellerinize sağlık içerde bakıyorum 3-4 günde ancak suluyorum çok güzel oldular

Lilium
20-12-2008, 00:18
Sayın fairylike;

Ben sizden fazla sevindim bu habere, demekki söylenenler uygulanınca oluyor.

Umarım çiçeklerinide görürsünüz mayıs sonu gibi, şu da varki içeride baktığınızdan dolayı biraz erkencelik sağlıyabilirsiniz.

Saksılarda yetiştiren arkadaşlar, örneğin yarısını içeride yarısını dışarıda yetiştirirlerse içeride olanlar daha erken dışarıda olanlar daha geç çiçek açtırıp çiçeğinden daha uzun süre yararlanmış olurlar.

Bunu söylemek daha önçe niye aklıma gelmedi bende bilmiyorum, geçte kalmış sayılmaz imkanı olan arkadaşlar yapabilir.

Minem
20-12-2008, 11:51
Bu sabah bir önceki 237.mesajımda toprağın hemen üstünden kestiğim zambaklarımın soğanlarının yeşerdiğini gördüm. Bu kadar çabuk ve bu mevsimde soğanların çimlenmesi normal mi sizce?

Lilium
20-12-2008, 12:22
Normaldir sevgili minem, yeşermeleri gayet normal her yıl yeşerir sap çıkarır çiçek açar ve dönemi biter, çiçekleri bittikten sonra sapları almak soğanın besin depolaması için fayda vardır.

Minem
20-12-2008, 12:39
Teşekkür ederim sevgili Lilium. Daha çookk uzun zaman bekleyeceğimi sanıyordum.. Buna çok sevindim.

Lilium
20-12-2008, 12:58
Liliumlarını saksılarda yetiştiren arkadaşlar, örneğin yarısını içeride yarısını dışarıda yetiştirirlerse içeride olanlar daha erken dışarıda olanlar daha geç çiçek açtırıp çiçeğinden daha uzun süre yararlanmış olurlar.

Lilium
21-12-2008, 15:45
Arkadaşlar tohumdan yetiştirdiğim liliumların ilk çıkışları belki görmek istersiniz diye düşündüm.

109176

berduray
21-12-2008, 15:59
Bu fotoğraf yeni mi acaba?

Ben de rastgele ekmiştim zamanı olup olmadığını bilmeden, fotodakilerle aynı boyda.

Siz dışarıda mı yoksa serada mı yetiştiriyorsunuz?

Soğuklar etkiler mi?

İçeri almalı mıyım?

Bilgi aktarabilirseniz sevinirim.

Lilium
21-12-2008, 23:38
Sevgili berduray bu fotoğrafı bugün yani dün çektim.

Dışarıda yetiştiriyorum, ve dışarıda yetiştirmenizi tavsiye ediyorum, neden mi, bitkiyi doğal olarak iklim şartlarına göre yetiştirmemiz şaşırtmamamız gerekir.

Soğuklar etkilemez kış bitkisidir. yeterki toprağınız süzek ve su tutmayan olsun. Su tutan yerlerde soğan çürümeleri ve hastalıklar görülür.

Başka ne tür bilgilere ihtiyacınız olursa hertürlü yardıma hazırım.

zerrinsrt
22-12-2008, 08:49
Geçen yıl ektiğim tohumlar çimlenince ot diye yolmuştum:(. Sonra birkaç ay saksıyı sulamaya devam ettmiştim. Umudu kesince bahçede boş saksıların yanına kaldırmıştım.
Geçen hafta saksı lazım olunca toprağı boşalttım 8 tane fındıktan biraz büyük soğanla karşılaştım.
Üretemediğim zambağı meğer üretmişim.

kızılhisar
22-12-2008, 11:24
sevgili Lilium,

Sizden aldığım lilium soğanları ile birlikte galla soğanlarını aynı yere karışık olarak dikmiştm.
Ancak galla soğanlarının yaprakları , geçen haftalarda oluşan aşırı dondan dolayı etkilendi. Bunun üzerine bulundukları yerin üzerini naylonla kapattım ve gündüzleri havalandırıyorum. Sizce naylon ile kapatmak lilium soğanlarını olumsuz etiler mi yoksa doğru mu yaptım.

Lilium
22-12-2008, 11:55
Diğer çiçekleriniz soğuklardan etkileniyor ise örtünüz, liliumlar için örtülü örtüsüz hiç fark etmez.

gazisalih
22-12-2008, 21:51
Arkadaşlar bahause mağazasından 2 ay önce lilyum(zambak) soğanı aldım.Soğanlar çok kuru idi, şimdiye kadar uyanmadılar.Acaba bir problem mi var?Bu tür soğanlar hangi ayda uyanırlar teşekkür ederim.

Lilium
23-12-2008, 23:42
Sevgili gazisalih;
Şu güne kadar çıkmış olmaları lazım, Çok kuru soğan olsa dahi, yine de ölmez pullarından yavru soğan yapar, kendi neslini devam ettirir.

Ama çıkmadı diye çok sulayıp soğanı çürüttüyseniz, budan dolayı yavru soğan da yapamaz ve ölür.

dtuna
31-12-2008, 14:20
Sayın forum sakinleri ve sayın lilium,
Kapalı balkonda yetistirdigim ve gectigimiz yaz doneminde cicek acmayan liliumumda gecen gun degsik olusumlar fark ettim. Forumda kısa bir taramayla bunun bir tur cogalma oldugunu ogrendim ama ne yapmam gerektigini bilmiyorum. Bu konuda bana yol gosterirseniz sevinirim. Resim bir fikir verecektir.

Herkese iyi seneler dilerim.

dtuna
03-01-2009, 00:40
lil2

Lilium
03-01-2009, 01:17
Sevgili dtuna;

Liliumunuz gerçekten ilginç bir süreç izlemiş, çiçek açmaması çok ilginç açaba çiçek tomurçuğunu kırmış olmıyasınız, zira çiçek tomurcuğu koparılan çiçeklerde bu gibi gelişmeler gözlenir, oda normaldir.

Yani bir şekilde çiçek veya tomurcuğu zarar görmüş, çiçek açamamış, Çiçeği olmadığı için biriktirmiş olduğu besin ile yapraklarının diplerinde soğan oluşturması gayet normaldir.

Daha sonra çiçeğin sapı yaprakları sararır ve kurur.

O oluşan yavru soğanları alınız başka bir saksıya veya toprağa ekiniz,

gazisalih
06-01-2009, 11:12
Arkadaşlar 3 ay önce dikmiş olduğum zambak yeni kök vermeye başladı yani uyandı.İnşallah çiçek açar.

nurcanaybay
11-01-2009, 11:14
Arkadaşlar günaydın,
ben bu liliumları dün pazardan aldım.10 cm saksıdalar her biri,içinde bulundukları torf suyunu kaybetmiş sanırım(hemen suladım),saksıyı sadece soğan doldurmuş gibi.Bunları şimdi bahçeye diksem olurmu **** saksılarınımı değiştirmeliyim?

Mine
11-01-2009, 11:31
Çok güzelmişler, kaça aldınız acaba? Sizin pazara mı gelsek ki:dilli:

nurcanaybay
11-01-2009, 11:50
Sn.Mine günaydın,çok ucuza aldığımı düşünüyorum(3 tanesi 5 tl),satıcıda 10 adet vardı
eve gelince tamamını almadığıma pişman oldum.Pazarımız gerçekten güzel,ama ben Hatay pazarınıda severim:)

Lilium
11-01-2009, 12:45
Arkadaşlar günaydın,
ben bu liliumları dün pazardan aldım.10 cm saksıdalar her biri,içinde bulundukları torf suyunu kaybetmiş sanırım(hemen suladım),saksıyı sadece soğan doldurmuş gibi.Bunları şimdi bahçeye diksem olurmu **** saksılarınımı değiştirmeliyim?

Sayın nurcanaybay;

Yazılarınızı şaşkınlıkla okudum, üç tanesi beş lira bu ne yahu hani derler ya pırasadan ucuz gerçekten öyle saksılar o para zaten.
Gidin hepsini alın kaldıysa.

Sorunuza gelince şu dönemde ne bahçeye dikilir nede saksı değiştirilir, çiçeği bittikten yaprakları kuruduktan sonra, sapı hafifce saha sola oynatarak çekip alınız, ondan sonra ister bahçeye istersen daha büyük saksılara alabilirsin.

nurcanaybay
11-01-2009, 12:59
Sn.Lilium ,şimdi almadığıma daha çok pişman oldum.Cevabınız için teşekkür ederim.

binnazyagci
12-01-2009, 16:13
Sn Lilium bu mevsimde hangi tür zambak ekilir acaba ?
Casablanca lily yetiştirmek istiyorum fakat internetten araştırdığımda sadece yabancı sitelerde soğanı satılıyor. Türkiye'de bulmam mümkün mü ?

Funda Kalaycıoğlu
13-01-2009, 11:48
Sayın Lilium,
Ekim başında sizden alıp Silivri'deki bahçemin fazla su almayan bir bölümüne ektiğim o kocaman kocaman soğanlar çok güzel gelişmiş ve yemyeşil yapraklarını vermişlerdi. Geçen hafta sonu gittiğimde yan bahçedeki kuyu çalışmaları sırasında aşırı suya maruz kaldığını ve tüm yaprakların çürüdüğünü gördüm. Bahçevanımız "Toprak kurumaya başladı. Bir şey olmaz, bunlar kuvvetli soğanlar. Baharda kendilerine gelirler" dediği için öylece bıraktık. Artık sulanmayacaklarını biliyorum ama içim hiç rahat değil.
Ne dersiniz hepsi öldüler mi acaba? Yoksa baharda gerçekten de kendilerini kurtarabilirler mi?
Saygılar.

Lilium
13-01-2009, 14:19
Sayın binnazyagci;

Casablanca lily ben de yok, lilium candidum istediğiniz kadar var, satanına bende raslamadım, umarım bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olacaktır.

Lilium
13-01-2009, 14:38
Sayın funda hanım,

Sizin adınıza bende üzüldüm olanlara, ama yapacak başka bir şey de yok, açılan kuyu çalışması sırasında ne kadar su içerisinde kaldılar kaç gün kaç saat bilmiyoruz. Anladığım kadarı ile yaprakları çürümüşse hepey bir su zararı görmüşler.

Bu aşamada yapmamız gereken, mümkünse hemen soğanların olduğu yerin etraflarını bel küreği ile 30-40 cm derinliğinde ark açınız ki soğanlar askıda kalsın topraktaki su süzülüp daha çok zarar görmesin.

Fazla su zararı görmedi iseler baharda tekrar yeşillenip çiçek açarlar.

Funda Kalaycıoğlu
13-01-2009, 14:58
Çok teşekkürler Sayın Lilium,
Dediğinizi hemen yaptıracağım. Büyük ümitlerle baharı bekliyorum. Dilerim kurtulurlar.
Saygılar.

yenibey
14-01-2009, 12:32
öncelıkle soganlı bıtkılere ve ozellıkle lale ve zambaga bayılıyorum.
çok geç buldum sıteyi:(( daha bugun kayıt oldum.ama zararın neresınden donersen kardır dıye dusunuyorum.

aslen balıkesırlıyım.dolayısıylada zambagın ana vatanındanım dıyebılırım:)bahcemde bır cok zambak mevcut.1 tanesı bıle 100 metrekareden buyuk bır alanı mukemmel kokutmaya yetıyor.

coğaltmasıyla ılgılı olarak 4/5 sayfayı okudum.bılmedıgım tohumlarından cogaltmayı ogrenmıs oldum.
ama ısın en basıtı bence soganını ayırıp ekmek ve 2 yıl sabretmek.
**** cıcegı actıktan sonra kurumaya yuz tutmus sapı kuru ve serın bır yere asarak sap uzerınde olusan yenı tomurcuk soganlarını toplayıp bır sonrakı ekım zamanında ekmek.

ve yıne balıkesırde bır dostum zambak yetıstırıyor.her yıl zamanında tarlaya ekıp cıcek acıp kuruduktan sonra tekrar topraktan cıkarıyor.fazla yagıs alıyorsa bolgenız **** kar cok yagıyorsa topraktan cıkarılması bence cok daha dogru olur kanısındayım.
tabii bu ısı profesyonel anlamda yapan arkadasların fıkırlerı cok daha onemli..

Lilium
14-01-2009, 13:07
Sayın yenibey;

Sitemize hoş geldiniz, umarım burada bilgilenir ve bilgilendirirsiniz, hemşehrim olmanız da ayrı bir güzellik,
Sayın yenibey, buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11) ve buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) Uğrayıp sizleri tanımak isteriz.
Balıkesirde bir dostum zambak yetiştiriyor.

Bu arkadaşımızı da tanımak isterim doğrusu, balıkesirin neresinden (özelden) bilgilendirirsen sevinirim.
Fazla yağış alıyorsa bölgeniz ya da kar çok yağıyorsa topraktan çıkarılması bence çok daha doğru olur kanısındayım.

Bu doğru değildir sayın yenibey, soğanlar çiçeği açıp yaprakları kuruduktan sonra tahmini haziran ayında söküm yapılır.

yenibey
14-01-2009, 13:56
Sayın yenibey;

Sitemize hoş geldiniz, umarım burada bilgilenir ve bilgilendirirsiniz, hemşehrim olmanız da ayrı bir güzellik,
Sayın yenibey, buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11) ve buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) Uğrayıp sizleri tanımak isteriz.

Bu arkadaşımızı da tanımak isterim doğrusu, balıkesirin neresinden (özelden) bilgilendirirsen sevinirim.

Bu doğru değildir sayın yenibey, soğanlar çiçeği açıp yaprakları kuruduktan sonra tahmini haziran ayında söküm yapılır.

arkadasın telefonunu ogrenmeye calısıyorum.bulur bulmaz sıze ozel mesaj atacagım.

ıklım sartlarının onemli oldugunu dusunuyorum.ben manısada topraktan hıc cıkarmıyorum ve her sene tekrar tekrar acıyorlar.mubalasız belkı 7/8 yıl oldu zambaklar toprak altından cıkmayalı.sadece ureteceklerımı cıkartıyorum.en irilerini seçim onlardan üretmeye calısıyorum..
yoksa yanlısmı yapıyorum:(

Lilium
14-01-2009, 14:52
Seygili yenibey; İlginize teşekkür ederim.
arkadasın telefonunu ogrenmeye calısıyorum.bulur bulmaz sıze ozel mesaj atacagım.

Yalnız bu site de yazım kurallarına çok dikkat ediliyor, nokta dan sonra büyük harf virgül, paragraf gibi yazım hataları istemiyorlar, daha dikkatli olursan iyi olur.

aliş
15-01-2009, 06:22
Sayın nurcanaybay hangi pazardan aldığınızı öğrenebilirmiyim?
Bu kadar ucuz ise kaçırmamak gerek.

nurcanaybay
15-01-2009, 10:17
Sn.Aliş ,Alaçatı pazarından aldım.

aliş
15-01-2009, 14:00
Uzakmış :( bizim burlarda çok pahalı neyse şansımıza yinede ilginize teşekkür ederim.

ilksenozturk
20-01-2009, 16:31
Sevgili dostlar Datça Gebekum bölgesinde Doğa koruma alanında ve plajlarda kendiliğinden çıkan (Oradaki insanların kum zambağı dediği) zambakların fotografları aşağıdadır.Bu türün adını belirtirseniz çok sevinirim.
Sabahları muhteşem bir koku veriyorlar bütün plaj zambak kokusu ile kaplanıyor.

mahmut bey;
bunlar çok güzeller:rolleyes:. samsunda kumsallarda da kendiliğinden biterdi, çok da güzel kokarlardı...

kgursan
20-01-2009, 19:43
Sevgili lilium sevenler.,
Sizlere lilium konusunda bazı bilgileri aktarmanın yararlı olacağını düşündüm. Önce lilium türleri (çeşitleri veya renkleri değil!) çok geniştir ve 9 gurup altında toplanmıştır.
Bunlardan ticari olarak en çok kullanılanlar Asiatic melezler, Oriental melezler,longiflorum (uzun çiçekli) melezler, Lilium candidum (Beyaz mis zambağı), Lilium martagon ,vb.
Bu gurupların yetiştirme şekilleri ekim- dikim vs.ise farklılık gösterir. Örneğin L.candidum soğanları yüzeysel dikilirler ve boğaz kökleri(sap kökleri) çıkarmazlar fakat asiatik melezler veya oriental melezler (Casablanca oriental melezlerdendir) ise derin dikilirler ve saplarından kök çıkarırlar bu kökler beslenmesine yardımcı olur.

Liliumlarda renklere göre bir guruplandırma yapılmaz. Diğer taraftan lilium türleri çiçek açması için SOĞUK (vernalizasyon ) ihtiyacı vardır. Bu da +2 oC da en az 6 haftadır. Sonbaharda dikilenler kış boyunca bu soğuklamayı alırlar. Diğer zamanlarda dikilenlerde ise soğanları depolarda soğuklatılarak satılırlar.
Liliumlar genelde nemli ve serin iklim (10-16 oC) severler. Aynı zamanda Bol ışık isterler. Işık az olan zamanlarda (Kasım-Aralık) çiçek açmazlar veya çiçeklerini açmadan dökerler.
L.candidum dışındaki liliumlar genelde (% 90) soğanları ithal edilir ve seralarda çiçekleri yetiştirilerek satılırlar.L. candidum ise Türkiyemizin doğal florasında (Ege Bölgesi) vaedır soğanları ihraç edilir.
Lilium rumuzlu arkadaşımız sizlere L.candidum soğanlarını temin ederek güzel bir iş yapmış tebrik ederim. Çünki başka türlü bu çiçeklere erişmeniz maalesef zor olduğunu görüyorum. Bir arkadaşın lilium sapı üzerinde gördüğü değişiklikler ise bulbil denilen gövde soğancıklarıdır. bunları da tohum gibi ekerseniz 1-2 yılda irileşir ve çiçek açarlar.
Sanırım biraz uzadı ileride tekrar bilgiler vermeye çalışırım saygılarımla.

yenibey
21-01-2009, 16:37
Güzel bilgileriniz için teşşekkürler sayın kgursan

Lalezar78
21-01-2009, 18:06
Sn Lilium bu mevsimde hangi tür zambak ekilir acaba ?
Casablanca lily yetiştirmek istiyorum fakat internetten araştırdığımda sadece yabancı sitelerde soğanı satılıyor. Türkiye'de bulmam mümkün mü ?

Asya lale ürün kataloğunda var şubat mart gibi satışa sunarlar sanırım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9812

Zeytinci
23-01-2009, 15:53
[ Lilium candidum (Beyaz mis zambağı),

Sayın Kgursan size bir sorum olacak,

Dağların tepesinde rakım 1250 mt.de ve kayalık yerlerde yetişirdi. Müthiş kokulu bir zambak ve soğanı dilim dilim katmerli gibi. Latince ismi bu mudur?

Ayrıca, bu zambak toprağı bol toprağında ve deniz seviyesine yakın rakımlarda yetiştiğinde aynı şekilde koku verebilir mi?

Selamlar.

Lilium
30-01-2009, 01:40
Evet budur Lilium candidum, kokusunun yükseklikle ilgisi yoktur. yetişmesi rakım 20 de de yetişir, 50 nin üzerin de olursa daha iyi olur.

Soru başkasına idi ama, cevabım dan dolayı özür dilerim.

aliş
30-01-2009, 06:16
Sayın Lilium benim balkonuma kedi girmiş canım lilium larımın hepsinin üstüne basmış kırılanları temizledim bakım yaptım ama hala dediğiniz gibi çiçek açacak sap oluşmamış bir saksımda yapraklar çok canlı yapraklarının görüntüsü bile güzel bir diğer saksıdaki çok cansız bu arada yapılan herşey ikisi içinde aynı ve aynı yerdeler annemim bana bahçesinden bir kök verdiği beyaz zambak çiçek için sap yapmış.

Acaba ben çokmu acele ediyorum yoksa atladığım bir şey varmı yetiştirirken.

Lilium
30-01-2009, 12:22
Önçe kedinizden dolayı başınıza gelene üzüldüm geçmiş olsun.
Çokta üzülmeyin kendilerini toparlarlar ilk bahara doğru çiçek sapını da oluşturup çiçeklerini de açaçaklar, bir kaç tane yaprak kopmasından fazla bir zarar görmezler,çiçek sapını çıkardıktan sonra çiçek sapı kırılırsa o zaman çiçeği göremiyebilirsiniz, kırıldığını düşünelim kopmadıktan sonra yine az da olsa çaresi vardır, aynı kırılan kol gibi iki yanından birer çubuk yardımı ile güzelçe sarınız, göreceksiniz kaynayacaktır.

Arada farklılıklar olabilir bu gayet normaldir, bir düşünün aynı anne babadan olan çocuklar aynımı, biri besinini az alır diğeri çok alır, bitki de de olay farklı değildir, biri kök sistemini daha iyi kurar diğeri daha geç kurabilir. Gelişimlerinde de değişgenlikler görülebilir.

Hiç belli olmaz zayıf gidiyor dediğiniz, birden çok iyi bir gelişim de gösterip diğerlerini de geçebilir, buna benzer değişiklikler olabilir ama olmayabilir de, o bitkinin kuracağı kök sistemi ile alacağı besin le ilgilidir.

Bakınız (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=49856&d=1224075285) iyi kök sistemi kurmuş ve daha zayıf kök sistemi kurmuş olanın arasında ki fark.

Bilmiyorum aydınlatıcı olabildim mi.

Zeytinci
30-01-2009, 16:24
Evet budur Lilium candidum, kokusunun yükseklikle ilgisi yoktur. yetişmesi rakım 20 de de yetişir, 50 lin üzerin de olursa daha iyi olur.

Soru başkasına idi ama, cevabım dan dolayı özür dilerim.

Lilium,

Teşekkür ederim. ''50 lin üzerinde olursa daha iyi olur'' u anlayamadım.
Sevdiği toprak cinsi nedir?

mustafacolakoglu
30-01-2009, 20:45
Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar
Geçen ay çiçekçiden aldığım lilyum kokmuyor.Benim bildiğim kadarıyla kokması gerekiyordu .Aldığımda tomurcuk halinde olduğundan çiçekçi açınca kokacak dedi aldatıldım mı acaba.Görüntülerini yüklüyorum...
http://img210.imageshack.us/my.php?image=lilyum1ox7.jpg
http://img160.imageshack.us/my.php?image=lilyum2gc0.jpg
http://img231.imageshack.us/my.php?image=lilyum3bq0.jp

mustafacolakoglu
30-01-2009, 21:02
yükleyemiyorum

Lilium
30-01-2009, 22:54
Lilium,

Teşekkür ederim. ''50 lin üzerinde olursa daha iyi olur'' u anlayamadım.
Sevdiği toprak cinsi nedir?

Mesajımı düzelttim, rakım 50nin üzerin de olursa daha iyi olur.

Sevdiği toprak cinsi hemen hemen her toprakta oluyor, taban olmıyan, süzek su tutmayan biraz kumsal olursa daha da iyi olur, bolça yanmış hayvan gübresi ile karışmış kumsal toprakta çok daha güzel olur.

Bir harf yanlışlığı ne kadar da yanlış anlaşılıyor daha iyi anladım.

Zeytinci
30-01-2009, 23:00
Teşekkür ederim Lilium.

aliş
31-01-2009, 06:17
Teşekkür ederim Lilium,
ben bu işe yeni girdiğimden hiç tecrübem yok bu yüzdende sürekli efam içindeyim tutcakmı, açcak mı v.s. ilginiz ve bilginiz için tekrar teşekkür ederim.

nurcanaybay
31-01-2009, 15:41
[QUOTE=mustafacolakoglu;353287]Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar
Geçen ay çiçekçiden aldığım lilyum kokmuyor.Benim bildiğim kadarıyla kokması gerekiyordu .Aldığımda tomurcuk halinde olduğundan çiçekçi açınca kokacak dedi aldatıldım mı acaba.Görüntülerini yüklüyorum...

Mustafa bey ,aynı lilyumdan bende de var.Sadece beyazları kokulu
oluyor diye biliyorum.

mustafacolakoglu
31-01-2009, 19:10
nurcanaybay teşekkürler...
arkadaş, sanırım görüntüsüyle yetinicez ve beyazından edinicez...

kgursan
12-02-2009, 15:53
[ Lilium candidum (Beyaz mis zambağı),

Sayın Kgursan size bir sorum olacak,

Dağların tepesinde rakım 1250 mt.de ve kayalık yerlerde yetişirdi. Müthiş kokulu bir zambak ve soğanı dilim dilim katmerli gibi. Latince ismi bu mudur?

Ayrıca, bu zambak toprağı bol toprağında ve deniz seviyesine yakın rakımlarda yetiştiğinde aynı şekilde koku verebilir mi?

Selamlar.

Sayın zeytinci, soruyu Lilium cevaplamış durumda. Ben de bir kaç katkı yapayım. L.candidum Bizim doğal floramızda mevcut. Soğanları buralardan toplanıp ihraç edilirdi. Sonra toplama yasaklandı ve ihracatçılar üretim yaptırmaya başladı .Sanırım Bilecik dolaylarında üretenler var. soğanlarını firmaya satıyorlar. Çiçekleri hoş, saf beyaz olması önemli fakat kusuru BOTRYTİS (Beyaz küf) mantarına karşı çok hassas. Yaprakları botrytis den çabuk bozulur. sürekli ilaçlamak gerekir. Kokusu nedeniyle parfüm de kullanılır. Balıkesirin kolonyaları bu nedenle meşhur.

Diğer liliumlardan farkı boğaz kökleri vermeyişi bu nedenle yüzlek dikilmesi gerekir. Diğer liliumlar derin dikilir.

Zeytinci
12-02-2009, 21:35
Sn Kgursan,

Ak zambağın (adına dağ zambağı derdik) 1250 rakımlı Akdağ'ın tepesinde keklik, tavşan avı yaparken gördüklerimizi toplayıp evlerimize getirirdik.

Birkaç soğan getirip 200 metre rakımlı nergis bahçelerimizin içine dikmiştik. O zamanlar epey geçmişte kaldı ama kokusu dağdakiler kadar keskin olmuyordu sanırım.

Forumlarda soğuklama ihtiyacı olduğunu okudum.
Bu sebeple deniz seviyesinde soğuklamasını yapabilirmi? Kokusu azalır mı? Bu arada soğuklamayı birisi açıklasa hiçbir yerde rastlamadım belkide vardır.

calatli
14-02-2009, 10:14
Sayın dost bahcivan
lilium candidum soğanı kaç yılda 5 cm çap ( 18 cm çevre uzunluğuna) ulaşır? Bilgi verirseniz sevinirim.Sn. Limon Kesilen zambak çiçekleri vazoda bir müddet (3-4 gün)vazo bitkisi olarak kullanılır. Uç çiçekler açtıktan sonra (Beyaz zambakları biliyorsunuz, Glayör tarzında çiçek açar.) Saplarından bağlanıp karanlık bir köşede baş aşağı asılır. Bir müddet sonra (45 veya 60 gün) çiçek sapları üzerinde nohut büyüklüğünde zambak soğanlarının oluştuğunu göreceksiniz. İşte bu küçük soğanlar zambaklarınızın ana materyalidir. Asılı çiçek sapları kuruyuncaya kadar toplamayınız. Topladıktan sonra 15 gün hafif rutubetli Planya talaşı veya torfta saklayınız. Sonra bahçeye dikiniz. 2 nci yıl zambaklarınız çiçeklenecektir.

kgursan
14-02-2009, 15:23
Sn Kgursan,

Ak zambağın (adına dağ zambağı derdik) 1250 rakımlı Akdağ'ın tepesinde keklik, tavşan avı yaparken gördüklerimizi toplayıp evlerimize getirirdik.

Birkaç soğan getirip 200 metre rakımlı nergis bahçelerimizin içine dikmiştik. O zamanlar epey geçmişte kaldı ama kokusu dağdakiler kadar keskin olmuyordu sanırım.

Forumlarda soğuklama ihtiyacı olduğunu okudum.
Bu sebeple deniz seviyesinde soğuklamasını yapabilirmi? Kokusu azalır mı? Bu arada soğuklamayı birisi açıklasa hiçbir yerde rastlamadım belkide vardır.

Bütün bitkilerin severek yetiştiği ve sevmeden zoraki yetiştiği yerler vardır. Severek yetiştiği ve çoğaldığı yerler o bitkinin ANAVATANI veya Gen Merkezi dir. Buradan diğer yerlere dağılır. Diğer yerlerde bazı özelliklerini de (Koku, renk gibi) kaybedebilir. Dağ, yayla ikliminde bütün bitkiler daha güzel ve kaliteli ürünler verir. Bunun nedeni de dağ ikliminde Gece-Gündüz sıcaklık farklarıdır. gecelerin soğuk-serin olduğu yerlerde gündüz yapılan besinler (Fotosentez ürünleri) gece solunum ile harcanmaz ve bitkinin çiçek, meyve gibi kısımlarında birikir dolayısıyla meyveler daha tatlı, çiçekler daha parlak , kokular daha keskin olur.

Diğer sorunuza gelince. Liliumlar çiçek açmak için vernalizasyon denilen soğuklama isteği vardır. Bu 6 hafta kadardır. Sahil kesimlerinde de kış aylarında uzunca bir süre serin havalar olur. Bitkiler soğuklama isteğini burada da alabilir. Aynı zamanda soğuklama isteği çeşitlere ve türlere göre az veya çok olabilir.soğuklama isteği az olan (Örneğin yılda 200 saat 7 oC gibi) bu istek karşılanınca çiçeklerini verir. Bazı çeşitlerde ve türlerde ise bu 6-700 saat olabilir. Soğan fizyolojisi bölümünde de konuyu açıklamaya çalışmıştım saygılarımla.

Zeytinci
15-02-2009, 20:01
[QUOTE=kgursan;360683]Bütün bitkilerin severek yetiştiği ve sevmeden zoraki yetiştiği yerler vardır. Severek yetiştiği ve çoğaldığı yerler o bitkinin ANAVATANI veya Gen Merkezi dir. Buradan diğer yerlere dağılır. Diğer yerlerde bazı özelliklerini de (Koku, renk gibi) kaybedebilir. Dağ, yayla ikliminde bütün bitkiler daha güzel ve kaliteli ürünler verir. Bunun nedeni de dağ ikliminde Gece-Gündüz sıcaklık farklarıdır. gecelerin soğuk-serin olduğu yerlerde gündüz yapılan besinler (Fotosentez ürünleri) gece solunum ile harcanmaz ve bitkinin çiçek, meyve gibi kısımlarında birikir dolayısıyla meyveler daha tatlı, çiçekler daha parlak , kokular daha keskin olur.

Kgursan hocam,

Taşlar şimdi yerine oturdu. Keskin kokuların sırrı çözüldü. Akdağ hep rüzgarlı ve yapısı taştır; kireç taşı. Toprak pek bulunmaz. Geceleyin yazın bile çok serindir, üşütür insanı. Zambağın keskin kokusu demek ki bundan geliyor.

Bilgi için teşekkürler.

toprak12
16-02-2009, 13:25
bu da benim kırmızı zambağım

kgursan
19-02-2009, 22:05
bu da benim kırmızı zambağım

Sayın arkadaşım., Fotoğrafta görülen zambak (Lilium türleri) değil. Sanıyorum Tarla amarallisi Yani amarylles bellodana olması gerek. Ama şu var ki genelde çiçek açan her tür soğanlı bitkiye zambak demek gibi bir alışkanlığımız var. Bu nedenle yalnız siz değil pekçok kişi burada aldanıyor. Doğrusu Zambak = Liliumun türleri dir.

hocam100
19-02-2009, 22:21
Ben de katılıyorum. Bu zambak değil ama halk arsında zambak olarak biliniyor. Bu amarilis. Ama bellodana değil. Onun rengi pembe değilmiydi.Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen.

kgursan
20-02-2009, 16:26
Yanlış bende sn hocam 100, bu A. vittata (tarla amaryllesi olmalı)

calatli
07-03-2009, 20:01
Sayın Lilium
Zambak yetiştiricliğinde kök nematodu etkili midir? hangi tip topraklarda zambak yetiştirmek gerekir?satışta ne kadar önemi vardır? nematod varsa ne yapmak gerekir?bilgi verirseniz sevinirim..

calatli
07-03-2009, 20:05
sayın kgursan

kök nematodu Lilium Candidum da oluşur mu? nematodlar Lilium Candidum u etkiler mi? hangi tip toprak kullanılması en iyisidir? yardımcı okursanız sevinirim.saygılar

calatli
09-03-2009, 09:31
Sayın Lilium

Zambakta nematodlar etkili midir? nasıl mücadele edilir? hangi tip toprakta nematodlar az olur? bu konuda bilgi verirseniz sevinirim...

Lilium
09-03-2009, 14:23
Nematodlar, bitkinin sap ve yapraklarında defarmosyanlar meydana getirir. Böyle bir bitkide gelişme bozuklukları ve verimden düşme görülür. Soğan ve sarımsakların yapraklarını çürüterek bitkiyi çöktürür. En çok zarar yaptığı kültür bitkileri; soğan, sarımsak, yonca, pancar, çiçek soğanları ve çilektir.

Zambak soğanı, daha çok süzek, kumlu, su tutmayan topraklara ekilmelidir.

Zambak bitkisi için su çok önemlidir. Zambak dikilecek toprak dikimden önce iyice sulanmalıdır. Toprağın nemini kaybetmemesi için malçlama yapılması uygundur.
Dikimden sonra da sulama dikkatli yapılmalıdır. Çünkü fazla su soğanlara zarar verebilir. Ayrıca nemotodların gelişmesini sağlıyabilir.
Zambak bitkisi sulanırken toprağın çeşidi, yetişme ortamı ve zambak çeşidi göz önüne alınmalıdır, Zambak bitkisi yağmurlama yöntemi ile sulanmalıdır.

kgursan
09-03-2009, 19:04
sayın kgursan

kök nematodu Lilium Candidum da oluşur mu? nematodlar Lilium Candidum u etkiler mi? hangi tip toprak kullanılması en iyisidir? yardımcı okursanız sevinirim.saygılar

Sn. Arkadaşım., Kök ur nematotları (Meloidogyne sp.) sanıyorum bütün bitkileri az veya çok etkiler. Tam olarak bilmiyorum ama, doğal olarak L.candidum köklerini de etkilemesi gerekir diye düşünüyorum.

kgursan
09-03-2009, 19:39
[/B]Bu gün bu başlıktaki bütün mesajları okudum. Sn Lilium pek çok soruyu ve bilinmeyenleri yanıtlamış. Ben de bazı noktaları açıklamak istiyorum:

1. Halkımız pek çok soğanlı bitkiyi ZAMBAK olarak algılıyor. Örneğin; Gladiol Alata zambağı, Frezya arpa zambağı, Agapanthus Afrika zambağı, Alstromeria Peru zambağı , Amaryllesler zambak, vb. gibi algılanıyor.

Ama gerçekte ZAMBAK, LİLİUM türleridir.

2. Liliumlar; Soğanları enginar gibi kat kat pullardan oluşmuş bitki türüdür, ve 9 Gurup altında sınıflandırılır. Lilium candidum (Mis zambağı) bu sınıflardan birisidir.

3.Lilium candidum dışında ticareti en fazla yapılan rengarenk liliumlar Asiatic melezler ve Oriental melezler dir.

4. Lilium candidum Ağustos-Eylül gibi dikilir, Mayıs gibi çiçeklenir. soğuktan korkmaz, YÜZLEK dikilir. Kireçli toprakları sever.

5. Genellikle marketlerde satılan Lilium türleri (Asiatic, oriental ) melezleri ticari olarak uygun şekillerde depolanarak yılın her mevsiminde dikilebilir ve dikim zamanına göre de yaklaşık 3-4 ay sonra çiçek açabilir. Örneğin depolarda soğuklatılmış olmak koşulu ile, Mayıs ayında dikilebilir ve Temmuz-Ağustos çiçeklenir, Ağustos da dikilir, Kasım gibi çiçek açar, Kasımda dikilir (seralarda) Nisan gibi çiçek açabilir. Kasımda açık tarlaya dikilirse haziran-Temmuz gibi çiçek açar. Yavruları Eylül-ekim tarlaya dikilirse, Haziran-ağustos arası çiçeklenebilir.

Görüldüğü gibi Lilium türleri alternatifi çok bir bitki türüdür.

6. Oriental ve Asiatic guruplar içinde yine her renkden çeşit bulmak mümkündür. Diğer deyişle rengine göre tür belirlenmez. Dolayısıyla LİLİUM deyince mesela Asiatic guruptan ... renkli A çeşidi, veya oriental guruptan Casablanca (beyaz) çeşidi, veya Alma Ata beyaz çeşidi, Stargezer pembe çeşidi vb. konuşmak gerekir.

7. Asiatic ve oriental melezler gövde kökleri yapar bu nedenle L.candidumdan daha derin dikilmeleri gerekir.

8. Her guruptaki lilium türlerinin çiçek açmaları ve açan çiçek sayısı ile soğan iriliği arasında doğru orantılı bir bağ vardır. Örneğin Asiatic melezlerde çevresi 10/12 cm olan soğanlar çiçek açarken Oriental melezlerde soğanın çevresi en az 16 cm. olmalıdır. Bazı speciousum guruplarında 18/20 cm. olmalıdır.

Orkun Kırcı
09-03-2009, 23:37
Peki bu Ağustos dikim-kasım çiçeklenme seçeneğini Aydın gibi sıcak memlekette gerçekleştirebilirmiyiz. Şu anda almış olduğum soğanlardan bir kısmını tatilde Aydında dikmeyi düşünüyorumda.

Lilium
10-03-2009, 01:36
Sayın onkunkırcı,

Bu sizin ne tür soğanlarla ilgili olduğu sorduğunuzla ile ilgilidir, hangi türleri soruyorsunuz, aslında aradığınız bilgileri burada (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=12928)bulabilirsiniz.

Orkun Kırcı
10-03-2009, 10:16
Ben asyalaleden lilium soğanı almıştım. Onlar için soruyorum.

kgursan
12-03-2009, 19:18
Peki bu Ağustos dikim-kasım çiçeklenme seçeneğini Aydın gibi sıcak memlekette gerçekleştirebilirmiyiz. Şu anda almış olduğum soğanlardan bir kısmını tatilde Aydında dikmeyi düşünüyorumda.

Eğer soğanları Ağustos dikimine kadar Nemli torf içinde -2 oC da muhafaza edebilirseniz Ağustos da dikebilirsiniz ! Asya lale den şimdi aldığınız soğanları (sanırım soğuklatılmışlardır) şimdi dikmenizi öneririm.

tilsim88
19-03-2009, 10:52
Sevgili Oyaman, benim daha önce bahsettiğim zambak; 6. mesajdaki çiçeğin ta kendisidir.
Bu arada geçen yıl ben de uzman16 gibi bir çok liliyum soğanı alıp bahçeme dikmiştim. Yaz boyunca oldukça etkileyici çiçekler verdiler. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8485&catid=member&imageuser=12725

Çiçekleri geçince soğanlarını yerlerinden aldım. Bu yıl dikmek için çıkardığımda durumlarını pek beğenmesemde yine ayni yere diktim. Şu anda yeşermeye başladılar. Ancak bu yıl başka renk olanlarını da aldım. Onlar şu anda bayağı uzadılar ve tomurcuklanan da var. Yakında çiçeklerini buradan ekleyeceğim.

Daha önce pul pul ayrıldıklarını söylediğim mis zambaklarıma gelince. Ayrılan tüm pulları saksıya serpmiştim şu anda bir tanesi yeşerdi. Gerisini bekliyorum.

Bunların dışında bir de çizgili zambaklarım var ki onlar da şu anda tomurcuklandı. Çiçeklerini yakında açacaklar.http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8112&catid=member&imageuser=12725

lilium merhaba,
forumu dolaşırken tesadüfen sizin yazdıklarınızı okudum ve renkli zambakları çok beğendim,renkli zambak(sarı,turuncu) soğanını nasıl temin edebilirim.Yardımcı olabilirmisiniz.Bol çiçekli günler dilerim

çiçeksever
19-03-2009, 13:45
Yapı marketlerde şu zamanda bulunmakta.Yanılmıyorsam 2 li paket içinde.Aşağıdaki adresleri inceleyebilirsin.Adanada praktikerde olabilir.
http://lalesiparisi.com/Urunler-UG356-zambak.aspx
http://www.anatoh.com/mgs/urunler/amator/sogan/ana_sogan.htm

Orkun Kırcı
19-03-2009, 19:13
Eğer soğanları Ağustos dikimine kadar Nemli torf içinde -2 oC da muhafaza edebilirseniz Ağustos da dikebilirsiniz ! Asya lale den şimdi aldığınız soğanları (sanırım soğuklatılmışlardır) şimdi dikmenizi öneririm.

Sizin öneriniz üzerine soğanlarımdan 10 tanesini diktim hayırlısı olsun artık. Diğer 5 taneyi yaza kadar saklamaya çalışacağım. Umarım bozulmadan muhafaza edebilirim.

Zeytinci
19-03-2009, 19:55
Kgursan Hocam,

Bir arkadaşım Hollandadan Lilium soğanı getirdi. Çiçeğin uçları krem rengi olup aşağı doğru sarılaşıyor ve kahverengi noktaları var.

Dikim zamanı olarak 3-4-5 aylar işaretlenmiş.

Şimdi sorular:
1- Soğan dikimi zamanı ülkelerin iklimlerine göre dikim zamanları da değişiyor mu?
2- Sanırım bu soğanların soğutlama ihtiyaçları yapılmıştır. Siz de öyle mi düşünüyorsunuz?

3- Dikim için 15 cm genişlilk ve 15 cm derinik önerilmiş. Boyu 80 cm oluyormuş.

4- Arkadaşım kokulu istemiş ve satıcı bunu vermiş. Bu cins kokulu mudur?

FIRUZAN
01-04-2009, 10:52
Sevgili lilium severler merhaab ,
Nihayet soğanlarımın fotoğrafını çekip ekleyebiliceğim.Balkonum çok yağmur alıyordu bu yüzden toprağı çok ıslaktı.Ben de güneşe aldim çünkü balkonum hiç güneş almıyor . Artık kapımın önünde duracaklar burası da ikiye kadar güneş gören bir yer.Çiçeklerim hakkında görüşlerinizi rica ederim.Çok mu büyümüşler ,sıkışık mı olmuşlar yaprakların bazıları bana soğuktan yanmış gibi geldi de: confused:

hocam100
01-04-2009, 11:50
Firuzan hanım liliumlarınız gayet sağlıklı büyüyor.Saksılar da uygun genişlikte.

ikbal71
01-04-2009, 16:35
bizimde bahçede bir zambak var hiç ellemedigimiz halde okadar çok çogaldı ki baş edemeyince birçogunu söküp attık beyaz renkli ve kokulu çok güzel açıyor ve felaket yayılıyor demek ki bunuda tutturmak önemli

Merhaba Meltem hanım
eğer halen fazla zambağınız ( beyaz mis kokulu zambak) varsa bahçenizde ben alabilirmiyim ? uzun zamandan beri arıyorum da.
Teşekküler.

Lilium
01-04-2009, 19:58
Sevgili lilium severler merhaab ,
Nihayet soğanlarımın fotoğrafını çekip ekleyebiliceğim.Balkonum çok yağmur alıyordu bu yüzden toprağı çok ıslaktı.Ben de güneşe aldim çünkü balkonum hiç güneş almıyor . Artık kapımın önünde duracaklar burası da ikiye kadar güneş gören bir yer.Çiçeklerim hakkında görüşlerinizi rica ederim.Çok mu büyümüşler ,sıkışık mı olmuşlar yaprakların bazıları bana soğuktan yanmış gibi geldi de: confused:

Sayın firuzan hanım;

Liliumlarınızın sıklığı biraz sık ama saksı çiçekleri için normal, üzülmeyin fakat liliumları biraz rahatsız gördüm, bilhassa 2ci fotoğfafta ki en rahatsız olanı, rengi açık ve soluk, sebebi de fazla sulama dikkat ederseniz yaprak boğum araları sık boy atamamışlar şu ana kadar daha boylu olmaları gerekirdi, suyu kesiniz.

Ben saksıda ve dışarda olanlara daha hiç su vermedim, yağan yağmurlar yeterli şu ana kadar, çok mu suladınız azmı suladınız, bu dememden tutturun.
Daha da fazla sularsanız önçe yapraklar çürür, daha sonra soğan.

İmkanınız varsa tam gelişim dönemleri biraz gübre veriniz, yaprak gübresi olarak, on gün arayla üç gübreleme yaparsan daha iyi olur.

Lilium
01-04-2009, 20:02
Sayın ikbal71;

Sayın hemşerim derin bir nefes çekseniz liliumların kokusu bandırmaya gelecek, uzaklarda değil gönen de :p

FIRUZAN
02-04-2009, 09:54
Sayın Lilium merhaba
Aslında hiç sulamadım ama dediğim gibi çok yağmur altında kaldı ve saksıda olduğu için dogal olarak su akamadı diye düşünüyorum.Bahcede olsaydı su toprakta alır başını giderdi.Şimdi ben onları evimin ön kısmına aldım orası güneşli ve yağmur almıyor.Gübre olarak ne tavsiye edersiniz soğanlı bitkiler için sıvı besın gübrem var olur mu?Yoksa başka neler var alabilirim.Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim dikkate alıyorum.

Lilium
03-04-2009, 00:36
Sayın Lilium merhaba
Aslında hiç sulamadım ama dediğim gibi çok yağmur altında kaldı ve saksıda olduğu için dogal olarak su akamadı diye düşünüyorum.Bahcede olsaydı su toprakta alır başını giderdi.Şimdi ben onları evimin ön kısmına aldım orası güneşli ve yağmur almıyor.Gübre olarak ne tavsiye edersiniz soğanlı bitkiler için sıvı besın gübrem var olur mu?Yoksa başka neler var alabilirim.Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim dikkate alıyorum.

Sıvı besin gübrenizi de kullanabilirsiniz, yapraktan verilen sıvı gübrelerden verebilirsin, birde saksıların altları delik olsun ki fazla su süzülebilsin, tabi bu saksının içinde ki toprağın süzek bir toprak olması gerekir, kum toprak gübre karışımlı bir toprak olursa süzekliği sağlanmış olur.

tilsim88
04-04-2009, 13:30
Yapı marketlerde şu zamanda bulunmakta.Yanılmıyorsam 2 li paket içinde.Aşağıdaki adresleri inceleyebilirsin.Adanada praktikerde olabilir.
http://lalesiparisi.com/Urunler-UG356-zambak.aspx
http://www.anatoh.com/mgs/urunler/amator/sogan/ana_sogan.htm

teşekkür ederim,praktiker'de buldum dediğiniz gibi tam zamanıymış,aldım soğanlardan umarım güzel olurlar

kgursan
05-04-2009, 20:37
Sizin öneriniz üzerine soğanlarımdan 10 tanesini diktim hayırlısı olsun artık. Diğer 5 taneyi yaza kadar saklamaya çalışacağım. Umarım bozulmadan muhafaza edebilirim.

Özür dilerim bu başlığa bakmamışım uzun zamandır. Yaza kadar bekletmeyi düşündüğünüz lilium soğanlarını nemli torf içinde ve soğukta 2-5 oc bekletin

kgursan
05-04-2009, 20:46
Kgursan Hocam,

Bir arkadaşım Hollandadan Lilium soğanı getirdi. Çiçeğin uçları krem rengi olup aşağı doğru sarılaşıyor ve kahverengi noktaları var.

Dikim zamanı olarak 3-4-5 aylar işaretlenmiş.

Şimdi sorular:
1- Soğan dikimi zamanı ülkelerin iklimlerine göre dikim zamanları da değişiyor mu?
2- Sanırım bu soğanların soğutlama ihtiyaçları yapılmıştır. Siz de öyle mi düşünüyorsunuz?

3- Dikim için 15 cm genişlilk ve 15 cm derinik önerilmiş. Boyu 80 cm oluyormuş.

4- Arkadaşım kokulu istemiş ve satıcı bunu vermiş. Bu cins kokulu mudur?

Özür dilerim uzun zamandır bu başlığa bakmamıştım. Yüzlerce lilium çeşidi arasından tarifinizdeki çeşidi anlamak imkansızdır. cevaplar:

1.Lilium soğan dikim zamanları ülkelere göre değişmez, Koşullara göre değişir. Doğal ortamda son baharda dikilir, ilkbahar-yaz çiçeklenir. Ama soğan depolanmış (soğuklatılmışsa) yılın her zamanı dikilebilir ve 80-90 gün sonra çiçeklenir.
2. Muhtemelen öyledir. ama soğuklatılmış soğan günlerce poşet içinde (rafta) bekletilmez.
3. Doğrudur,
4. Ne cins olduğu anlaşılmadığı için bilmiyorum.

doga-bir-mucize
07-04-2009, 12:23
Merhaba, dedemden zambak istemiştim o da geçtiğimiz cumartesi günü getirdi. Şöyle bişey duydum acaba doğru mudur?. Zambağın yeri değiştirildiğinde ilk sene açmazmış aradan soğuk bir mevsimin geçmesi gerekiyormuş. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.Bu sene çiçek açması için ne yapabilirim?

Şimdiden teşekkür ederim.

Orkun Kırcı
08-04-2009, 17:35
Arkadaşlar benimkiler de kendilerini iyice göstermeye başladılar. Daha önce hiç lillium bakmadığım için nasıl olacaklarını bilemiyorum. Bunlarda büyüdüğünde Sayın Firuzan'ın yukarıda foto eklediği çiçekleri gibi mi olacaklar.

71531
71532

Orkun Kırcı
08-04-2009, 17:40
Özür dilerim bu başlığa bakmamışım uzun zamandır. Yaza kadar bekletmeyi düşündüğünüz lilium soğanlarını nemli torf içinde ve soğukta 2-5 oc bekletin

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Saygılar.

kgursan
09-04-2009, 00:11
Merhaba, dedemden zambak istemiştim o da geçtiğimiz cumartesi günü getirdi. Şöyle bişey duydum acaba doğru mudur?. Zambağın yeri değiştirildiğinde ilk sene açmazmış aradan soğuk bir mevsimin geçmesi gerekiyormuş. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.Bu sene çiçek açması için ne yapabilirim?

Şimdiden teşekkür ederim.

Çiçek soğanlarının depolanması başlığını incelerseniz sorunuza cevap bulabilirsiniz.

Zeytinci
15-04-2009, 16:46
Lilium asiatic kokulu mudur?

dal
16-04-2009, 18:54
Değildir boyu oteki zambaklara göre daha kısa sapı vardır fakat renkleri çok daha canlı ve güzeldir.Yani anlayacağın kokuya değilde renk e üstündür.

Lilium
08-05-2009, 13:40
Lilium candidum fideliğimden küçük bir bölüm.
77115
77116

ormancık
14-05-2009, 16:01
7 Şubatta ektiğim lilyum starlarım (4 adet) yaklaşık yarım metre boyuna geldi ve bu sabah 1 tane tomurcuk farkettim. Lilyum star hayranı bir insan olarak, lilyum starın o muhteşem kokusunu bir an evvel koklamanın ne kadar MERAKLI VE SABIRSIZ bir bekleyiş olduğunu anlatamam size.:mad:

Bunlar ne zaman çiçek açacak, güzel güzel kokacak:cool: ve bende mutlu sona ulaşacağım acaba, bilen var mı acaba?

sevil
15-05-2009, 12:26
Sitemiz üyelerinden Muhsin Kuşçu'dan aldığım Lilium Tigrinumlardan biri iki sap çıkarmıştı, cılız olan saptaki yaprak diplerinde eklediğim fotoğraftaki oluşumlar mevcut, bunların yavru soğanlar olduğunu biliyorum.
Bu yavru soğanların geleceği için neler yapmalıyım?

Geçen senede benzer bir oluşumu başka bir türde yaşamıştım, aşağıdaki mesajda
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=244977&postcount=822
Fakat o toprağa yakın olduğundan hiç müdahele etmedim ve bu sene topraktan bir sürü olarak fışkırdılar.

Bunlar dim dik sağlıklı bir sap üzerinde, çiçek açıp kuruyana kadar beklesem desem bu cılız sapın çiçek açacağını sanmıyorum.
Kısacası en sağlıklı yaklaşım ne olur, bilgili arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

kgursan
16-05-2009, 05:50
Bunlar dim dik sağlıklı bir sap üzerinde, çiçek açıp kuruyana kadar beklesem desem bu cılız sapın çiçek açacağını sanmıyorum.
Kısacası en sağlıklı yaklaşım ne olur, bilgili arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Sn sevil.,bunlar bulbil denilen yaprak koltuk soğanıdır. bir tür yavru soğandır.ana bitki yeşil kaldığı sürece bu soğancıklar da beslenir, hatta küçük kökçükler verir. Bu koltuk soğanlarını olgunlaştıktan sonra tohum gibi muamele edip uygun şekilde ekerseniz, yeni bitkiler dolayısıyla irileşmiş yeni soğanlar elde edersiniz.

sevil
16-05-2009, 22:02
Sayın Kgursan,
Paylaştığınız değerli bilgileriniz ve ayırdığınız zaman için çok teşekkürler.

Mehtaperdem
23-05-2009, 08:49
Çok güzel keyifleri de gayet iyi, elinize sağlık.

bende benimkileri eklemek istedim Mart ayında Almanyadan aldığım Starlight Zambaklarını 10. Mart tan itibaren ektim balkonda kendi hallerini aldılar arada bir sıvı gübre verdim hem çok çabuk geliştiler hemde bol miktarda tomurcukları var dört gözle bekliyorum. Henüz açılmamış zambaklarımın resimlerini koyuyorum. Açınca onlarıda ekleyeceğim birde Starlight Zambak ait internete resim buldum onuda ekliyorum:)

zelish
27-05-2009, 22:51
Sevgili Lilium, birkaç fidenize talip olabilirmiyim :)

Lilium
27-05-2009, 23:15
İstediğiniz bir kaç fide olsun sevgili zelish, hatta fide değil soğan.

Lalezar78
28-05-2009, 17:50
Sn. Lilium, bu sene zambakların renkli olanlarından almıştım. Sanırım mart ayında dikmiştim, pek gelişme gösteremedi. 2-3 cm uzadı, yapraklar kuru gibi sanki. Dün çıkardım baktım, köklenmemiş bile, nedeni nedir anlamadım, acaba yardımcı olabilirmisiniz?

Lilium
28-05-2009, 21:14
Sanırım fotoğraftakilerden bahsediyorsun,
1- soğanınızın iriliğini bilmiyorum
2- toprağını anlayamadım, torf mu, yanlız hayvan gübresimi
3- soğanı aldığınız da durumu neydi

Bir de kök tarafından bir fotoğrafı olursa daha iyi bir şeyler söyliyebilirim, martta ekmişsiniz iki ay olmuş ekeli, ekim için geç bir tarih, sanırım onlar bitişirken siz sökmüşsünüz.

Soğanlı bitkilerinizi yeşil yapraklı iken, hiç bir zaman sökmeyiniz, yaprakları kuruduktan sonra sökünüz, Örneğin kendi hatanızdan veya fazla sulamadan yaprakları çürüdü, zamanı değilse sökmeyiniz, suyunu kesiniz yeterlidir.

Biraz daha ayrıntılı bilgi verirseniz sanırım daha iyi yardımcı olabilirim.

zelish
29-05-2009, 21:56
İstediğiniz bir kaç fide olsun sevgili zelish, hatta fide değil soğan.

Sn. Lilium, diğer topiğinizde yazdım tekrar ;)

Lalezar78
30-05-2009, 00:30
Sanırım fotoğraftakilerden bahsediyorsun,
1- soğanınızın iriliğini bilmiyorum
2- toprağını anlayamadım, torf mu, yanlız hayvan gübresimi
3- soğanı aldığınız da durumu neydi

Bir de kök tarafından bir fotoğrafı olursa daha iyi bir şeyler söyliyebilirim, martta ekmişsiniz iki ay olmuş ekeli, ekim için geç bir tarih, sanırım onlar bitişirken siz sökmüşsünüz.

Soğanlı bitkilerinizi yeşil yapraklı iken, hiç bir zaman sökmeyiniz, yaprakları kuruduktan sonra sökünüz, Örneğin kendi hatanızdan veya fazla sulamadan yaprakları çürüdü, zamanı değilse sökmeyiniz, suyunu kesiniz yeterlidir.

Biraz daha ayrıntılı bilgi verirseniz sanırım daha iyi yardımcı olabilirim.

Öncelikle ilginize teşekkür ederim.
1-Soğan iriliği hakkında bir ceviz büyüklüğündeydi diyebilirim, belki biraz daha iri, ama bereler vardı pullarını biraz kopardığım için küçüldü. Daha sonra bir fotoğraf koyarım.
2- Toprağı humuslu toprak diyebilirim, ormandan getirmiştim.
3-1.cevapta söylediğim gibi biraz bereliydi pullarını koparmıştım.

Soğanları tam olarak 9 martta elime geçmiş asya lale'den almıştım, o tarihte satılıyordu, yani sökmedim.
Yaprakları fazla sulamadan çürüme olduğunu sanmıyorum. Çünkü yaprakları açmadan kuruyor gibi. (Aynı tarihte komşumun diktiği zambaklar 25-30 cm oldu.O torfa dikmişti.)
Bir sorun olduğunu düşünerek çıkarıp baktım kök oluşmamış.

Lilium
30-05-2009, 00:59
Sevgili lalezar ben yanlış anladım galiba, siz yukarıda fotoğraflarını koyduğunuz yeni bitişmekte olan soğanları söktüğünüzü anladım, yanlışmı anlamışım.

Eğer benim anladığım doğru ise, yeşermekte olan soğanın sökülmesi yanlış dediğim onlardır.

Soğanda çürüme yoksa mutlaka köklenecektir, bazen daha geç adapte olabilir, bazen daha geç kök sistemini kurabilir, Ama çürümedikten sonra mutlaka köklenir.

Kök fotoğraflarınıda koyarsanız daha iyi bir şeyler söyliyebilirim.

Lalezar78
30-05-2009, 12:43
Evet onları söktüm ama yapraklarındaki kurumalar yüzünden çürüdümü diye merak ettim de o yüzden söktüm. (Çünkü lale soğanlarında aynı durumu yaşadım. Yapraklar yeşil dururken soğanlar çürümüş haberim yok.)
Hâlâ köklenmemiş olması normal mi? Nasıl bir toprağa dikmeliydim? Torfa dikmek doğru mu? Bir tane de bahçeye dikmiştim. Onun gelişimi güzel, bahçe toprağına mı dikmeliydim? Ne çok soru sordum, kusura bakmayın.

yesim ozgun
30-05-2009, 19:12
Bahcemdeki acacak mi acmayacak mi diye endiselendigim zambaklarim :)82490
82491
82492

Asagidaki evde besledigim nazli turuncu kizim:)
82493
82494

kgursan
30-05-2009, 19:50
Öncelikle ilginize teşekkür ederim.
1-Soğan iriliği hakkında bir ceviz büyüklüğündeydi diyebilirim, belki biraz daha iri, ama bereler vardı pullarını biraz kopardığım için küçüldü. Daha sonra bir fotoğraf koyarım.
2- Toprağı humuslu toprak diyebilirim, ormandan getirmiştim.
3-1.cevapta söylediğim gibi biraz bereliydi pullarını koparmıştım.

Soğanları tam olarak 9 martta elime geçmiş asya lale'den almıştım, o tarihte satılıyordu, yani sökmedim.
Yaprakları fazla sulamadan çürüme olduğunu sanmıyorum. Çünkü yaprakları açmadan kuruyor gibi. (Aynı tarihte komşumun diktiği zambaklar 25-30 cm oldu.O torfa dikmişti.)
Bir sorun olduğunu düşünerek çıkarıp baktım kök oluşmamış.

soğanlar sakat ise, uygun koşullarda depolanmamışlarsa soğan çürür, yaprak verse de sağlıklı olmaz. Zambak soğanları kökleri kurumadan dikilmelidir.

Lalezar78
31-05-2009, 20:54
Teşekkür ederim sn. kgursan, şimdi yapmam gereken birşey var mı, sadece beklemeli miyim?

Lilium
01-06-2009, 00:41
Lilium candidum'da bu farklı

Zambak soğanları kökleri kurumadan dikilmelidir.

Lilium candidumlar bunun dışındadır,

Söküm ile dikim arasında dört ay gibi bir süre soğanlar depoda durabilmektedir, bu safhada kökler kurumaktadır.

Lilium candidum kök sistemini yani köklerini her yıl yenilemektedir, sökümünü yaptığımız soğanların köklerini kesiyoruz zaten, soğan yeni sezonuna yeni kökleri ile başlıyor.

Sökümü yapılmasa dahi soğanlar bir sonraki yıla yeni kökleri ile başlıyor.

eylems
03-06-2009, 01:47
Pembe liliumlarım açtı mükemmel kokuyorlar.

callypso
04-06-2009, 07:31
Merhaba,arkadaşlar, benim de bir tane zambağım açtı , hiç kokmuyor ama çooooook güzeldir.....

omar
04-06-2009, 09:54
1 ay kadar önce Koçtaş'dan aldığım Ceylan Sardunyanın saksısını değiştirirken içinden minik beyaz bir soğan çıktı.

Bende ayrı bir saksıya diktim ve merakla beklemeye başladım. Acaba ne çıkacak diye?

Bir hafta -10 gün kadar önce kendini gösterdi ve hızla boy attı, ama yinede ne olduğunu kestiremedim.

Şimdi 10-12 cm. boya ulaştı. Artık eminim o bir; LİLİUM.

Görüntüsü 83638 benziyor. Şimdiki merakım da ne renk olacağı?

Lilium
04-06-2009, 12:08
Beyazı çok güzel kokar, birde odada ise oda misler gibi kokar, adı üstünde mis zambağı.

tolgahann
04-06-2009, 13:47
Benimkilerinde bazıları çiçek açtı.Bazıları ise hala tomurcukta.Eylems sendekiler muhteşemler gerçekten.Bende de bu türden var ama hala boy atıyor bu gün baktım dipte tomurcukları var ama daha çok küçük.Umarım seninkiler kadar güzel açar benimkilerde.:)

callypso
04-06-2009, 14:31
tolgahann, bu sarı aynı bende olandan, ama benimki sadece bir tane çiçke verdii:(( onu da kestim hemen soğanı güclensin diye

callypso
04-06-2009, 14:33
lilium, hem de bayağı yetişkin çiçek sapı var , bakalım çiçekleri ne renk olacak , bize haber vermeyi unutmayın :)

tolgahann
04-06-2009, 14:51
tolgahann, bu sarı aynı bende olandan, ama benimki sadece bir tane çiçke verdii:(( onu da kestim hemen soğanı güclensin diye

Sevgili callypso,benimde turuncu olan sadece bir tane çiçek verdi.Daha doğrusu 4 tomurcuktan 3 ünü attı kendiliğinden.Keşke tomurcuğu kesmeseydiniz, bitki zaten besleyebileceği kadar çiçek bırakıyor.Bir arkadaşımdan duyduğuma göre lilium soğanının dış katmanlarından başlayıp her katmanı sarımsak dişi gibi ayırarak eksekte oluyormuş.Bu sene beyazlarla bende deneyeceğim.Bakalım sonuç ne olacak.

meraklı
04-06-2009, 18:46
Bunlar sanırım lilium değil ama zambak herhalde

hüsnüyusuf
04-06-2009, 18:55
Lilium ve zambak aynı çiçektir. Sadece dil farkı var:))
Sizin çiçeğiniz gün güzeline benziyor, zambak değil. Zambak diyenler de olabilir tabi halk arasında.

meraklı
04-06-2009, 21:51
İsmini merak ediyor, öğrenebilmek için çiçek açmasını bekliyordum. Adı da pek güzelmiş, yanıt için teşekkürler.

dal
04-06-2009, 22:05
Sayin merakli sizin zambaginiz day lily diye gecen gun zambagi bilimsel adi hemerocallis.
Not:ingilizce klavye kullanmamdan oturu turkce harfleri yazamiyorum hepinizden ozurdilerim.

manolya
05-06-2009, 08:11
Geçen kış saksıda ve açık balkondaki zambaklarım fazla yağmurdan dolayı çürüdü:( komşumun hediye ettiklerini vazoya koydum onlarla idare ediyorum artık. Birkaç tane çiçek bütün odayı mis gibi kokutmaya yetti.

merakli
05-06-2009, 09:25
Sevgili Eylems;

Sizi tebrik ederim ne kadar güzel görünüyorlar. Kokusu da muhteşemdir eminim. Benim de 5 tane soğanım vardı ama sadece biri açtı ve kokulu değildi.

Nazar değmesin sizinkiler muhteşem görünüyorlar. İleride yavuralarına sıcak bir saksı ararsanız beni hatırınıza getirin ne olur.

İklimsiz
05-06-2009, 13:19
Koku yok, görüntü muhteşem.

83979

83980

Lilium
05-06-2009, 13:28
Beyazlar nerde

eylems
05-06-2009, 13:29
Sevgili Eylems;

Sizi tebrik ederim ne kadar güzel görünüyorlar. Kokusu da muhteşemdir eminim. Benim de 5 tane soğanım vardı ama sadece biri açtı ve kokulu değildi.

Nazar değmesin sizinkiler muhteşem görünüyorlar. İleride yavuralarına sıcak bir saksı ararsanız beni hatırınıza getirin ne olur.

Sayın meraklı, çiçeğin boyutu standart bir kahvaltı tabağı büyüklüğünde. Soğanlarını Yalova'da süs bitkileri fuarında almıştım. Böyle mükemmel kokacaklarını kestirebilse idim 5 değil 10 soğan alırdım. Memnuniyetle yavrularını sıcak bir saksıya gönderebilirim.;)

Sayın Lilium, ne yaptımsa beyazları açtıramadım.:(

tolgahann
05-06-2009, 14:25
Sn. eylems senin kahvaltı tabağı büyüklüğündek bitkilerin casablanca olabilir mi?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4594

Lilium
05-06-2009, 14:42
Sayın Lilium, ne yaptımsa beyazları açtıramadım.

Sizlerin fazla bir şey yapmanıza gerek yok sevgili eylems, nasıl yani, yaprak çıkarmadılar mı? yapraktan sonra çiçek sapı çıkarırlar, bu gelişmeler olmadımı? anlatırmısınız.

eylems
05-06-2009, 14:56
Yaprak çıkardılar ama çiçek sapı yapacakken hep yaprakları sarardı. Kendi hallerine bıraktım az biraz düzeldiler gene sarardılar. Belkide yerini sevmedi bilemiyorum. Her bitkide başarılı olacağım diye de bir şart yok değil mi?:D
Ama beyaz liliumumum olmazsa ya da açtıramazsam gözüm açık gidecek.:dilli:

Lilium
05-06-2009, 15:55
Aman sevgili eylems öyle gözüm açık gidecek falan, aman allah korusun, açmışını göndeririz olur biter hiç endişe etmeyin,

Cumhur Tonba
05-06-2009, 16:07
Sizinkilerin yanında bu köşede çıkan garibanın lafı bile olmaz fakat, yinede ekledim.

84012

manolya
05-06-2009, 18:04
Yaprak çıkardılar ama çiçek sapı yapacakken hep yaprakları sarardı. Kendi hallerine bıraktım az biraz düzeldiler gene sarardılar. Belkide yerini sevmedi bilemiyorum. Her bitkide başarılı olacağım diye de bir şart yok değil mi?

Geçen yaz sonu diktiğim 8 beyaz zambak soğanının 5 tanesi aşırı yağıştan çürüdü, 3 tanesinde de bahsettiğiniz yaprak sararması ve çiçek sapı oluşturmama durumu oldu, dikdörtgen-uzun balkon saksısına dikmiştim, saksının yeterince derin olmadığı için böyle olduğunu zannediyorum. Çünkü komşum 20 litrelik bir su bidonunu üst kısmından kesip saksı olarak onu kullanmış (40-50 cm derinliğinde). Bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=438028&postcount=379)resmi görülen zambaklar o bidonda yetişenler.

Siz nasıl bir saksı kullandınız?

callypso
08-06-2009, 13:05
Sevgili callypso,benimde turuncu olan sadece bir tane çiçek verdi.Daha doğrusu 4 tomurcuktan 3 ünü attı kendiliğinden.Keşke tomurcuğu kesmeseydiniz, bitki zaten besleyebileceği kadar çiçek bırakıyor.Bir arkadaşımdan duyduğuma göre lilium soğanının dış katmanlarından başlayıp her katmanı sarımsak dişi gibi ayırarak eksekte oluyormuş.Bu sene beyazlarla bende deneyeceğim.Bakalım sonuç ne olacak.

Olsun,ben yine de kestim, bütün gün işteyim - çiçek te masamda duruyor, yoksa nezaman görecem onu :)...
ama oteki 2 soğan zaten hiç çiçek sapı vermedi, sadece yanlardan (etrafında yani) bahsettiğiniz gibi yeni küçük sürgünler verdi , çoğaldı galiba toprağın içinde

beyaz çiçek açanları bir komşunun bahçesinde gördüm, gidip isteyeceğim onlardan,geçen sene 10 tane sürgün görmüştüm ,bu sene yaklaşık 30 çiçek sapı gördüm....

tolgahann
08-06-2009, 13:14
Geçen sene 10 tane sürgün görmüştüm ,bu sene yaklaşık 30 çiçek sapı gördüm....

Lilium çabuk çoğalan bir bitki sanırım.:)

callypso
08-06-2009, 13:17
evet, ben de bunu görüyorum,soğancıklar çabuk çoğalıyor,ama çiçek açacak durumda nezaman olacaklar

Lilium
08-06-2009, 13:39
Geçen yaz sonu diktiğim 8 beyaz zambak soğanının 5 tanesi aşırı yağıştan çürüdü, 3 tanesinde de bahsettiğiniz yaprak sararması ve çiçek sapı oluşturmama durumu oldu, dikdörtgen-uzun balkon saksısına dikmiştim, saksının yeterince derin olmadığı için böyle olduğunu zannediyorum. Çünkü komşum 20 litrelik bir su bidonunu üst kısmından kesip saksı olarak onu kullanmış (40-50 cm derinliğinde). Bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=438028&postcount=379)resmi görülen zambaklar o bidonda yetişenler.

Aşırı yağıştan fazla sulamadan soğanlar çürür veya az zarar görenleri dış pullardan yeniden patlar, bunlar üç yıl sonra çiçek verirler.

20 santimlik bir saksıda da olur, daha derin saksılarda olursa daha iyi olur, saksı toprağınız kumlu süzek gecirgen su tutmıyan olmalıdır.

eylems
08-06-2009, 21:51

Yuvarlak 20 lt lik saksılardan kullanmıştım.

Orkun Kırcı
09-06-2009, 01:10
Açan ilk lilyumum malesef kırılmış. Herhalde sınıfta pencereyi açarken çıtlattılar. Daha da bir sürü tomurcuğu vardı. Yinede çiçeğini fotoladım rengi çok hoşuma gitti. Sevgili İklimsizin çiçeğiyle aynı renk.

kgursan
09-06-2009, 23:15
Lilium candidum'da bu farklı

Lilium candidumlar bunun dışındadır,

Söküm ile dikim arasında dört ay gibi bir süre soğanlar depoda durabilmektedir, bu safhada kökler kurumaktadır.

Lilium candidum kök sistemini yani köklerini her yıl yenilemektedir, sökümünü yaptığımız soğanların köklerini kesiyoruz zaten, soğan yeni sezonuna yeni kökleri ile başlıyor.

Sökümü yapılmasa dahi soğanlar bir sonraki yıla yeni kökleri ile başlıyor.

Sn Lilium., L.candidum (mis zambak) konusunda israrcı değilim. Kökler konusunda kafama takılan sorular var. Önce candidumlar depolanırken kurumasını önlemek ve su kaybını en aza indirecek şekilde yani rende talaşı içinde depolanıyor. Bu da bir anlamda kökleri kurumaktan korumak içindir . Diğer lilium türlerinde ise (asiatic ve oriental vb.) köklerle birlikte nemli torf içinde soğukta 6 aya kadar depolanıyor. Yani kökler korunuyor. Tahminim lilium soğanları dikimden sonra ilk suyu üzerindeki bu kökler ile alıyor ve daha sonraları tekrar yeni kökler veriyor.

Sonuç olarak köklerin korunması gerektiği, ama korunamamış ise bitki yeniden kökler vererek yaşamını devam ettirdiğini düşünüyorum. Eğer kökler kök çürüklüğü nedeniyle çürümüşler ise soğanın yeni çıkardığı kökler de çürürse doğal olarak bitki sararıyor ve dipte soğan da çürüdüğü için ölüyor.

iris41
12-06-2009, 19:42
Selam.
Lilium cazablanca,m .
her kökünde sadece2 şer cicek var acarsa cok büyük cicek bekliyorum
kısmet birde koku varsa :D
Saygılarımla

Yılmaz Yalçın
12-06-2009, 20:47
Arkadaşlar,bahçemde 10 adet zambak var,15,20 cm oldular ama çoğu başını eğerek gelişiyor bu normal midir?

akoman
14-06-2009, 15:52
Benim de 3 senedir açmayan zambağım var,en sonunda söküp atacağım galiba.

Sürekli çoğalıyorlar ama hiç açtığını görmedim.

Acaba çiçek açmayan 1 cins olabilir mi?

Ya da neden açmadı 3 senedir ?

Bilen biri var mı?

zambak cicegi uygun isigi gormezse (direk isik almamasi iyi ancak cokta kuytu koseye koymayin aksam ustu gunesine vakif olsun ) kendini gostermekte biraz nazlanir ama asil konu soganin rahat reaksiyon gosterebilicegi bir genislige sahip saksida ! Annemler antalyada ikamet ediyor onunda ayni sorunu vardi saksi ve yer degisimi yaptiktan bir ay sonra acmaya basladi ki iki yildan beri onunda acmiyordu

Orkun Kırcı
15-06-2009, 19:50
Açan sarışınımı ve açmak üzere olan havuç kafamı :) fotoladım ve galeriye ekledim.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27802&catid=member&imageuser=36461
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27801&c=member&imageuser=36461
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27799&c=member&imageuser=36461
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27798&c=member&imageuser=36461

iris41
17-06-2009, 18:49
Selam.
Kazablanka lilyumlar actı bu muhteşem cicegi ve kokusunu tarif etmek oldukca zor .
işallah seneye bol yavrular
Saygılarımla

ciceksever70
18-06-2009, 16:22
Sevgili oglum aylardir büyümesi icin gözünün icine baktigim caanim Lilium fidanimi ortasindan kesiverdi. Ne dersiniz artik cicegimden ümidi kesmelimiyim yoksa seneye acar diye beklemelimiyim?

Orkun Kırcı
18-06-2009, 16:30
Bence bu yıl için ümidi kesin aynısı benim başıma geldi. Artık önümüzdeki yılı bekliycem.:(

dal
18-06-2009, 16:32
Sayın Lilium dan aldığım Lilium candidum lar açtı.Fakat iyi bakamadım mı nedir çiçekleri biraz küçük ve çok keskin kokulu değil bunun bir nedeni var mı?

ciceksever70
18-06-2009, 17:00
Bence bu yıl için ümidi kesin aynısı benim başıma geldi. Artık önümüzdeki yılı bekliycem.:(

Zambak zararlilari her zaman dört ayakli ya da kanatli olmuyor gördügünüz gibi. Bahce makaslarini ortadan kaldirmak sart. Neyse en azindan cicegimi cöpe atmam gerekmiyor ben zaten uzun ömürlü oldugu icin dikmistim kismet önümüzdeki yilaymis.Tesekkürler.:rolleyes:

Orkun Kırcı
19-06-2009, 19:50
Bim'den aldığım turuncum ve Asya laleden aldığım soğanlardan sarı olanın son durumları:

Lilium
20-06-2009, 01:48
Sayın Lilium dan aldığım Lilium candidum lar açtı.Fakat iyi bakamadım mı nedir çiçekleri biraz küçük ve çok keskin kokulu değil bunun bir nedeni var mı?

Çiçekleri ilk yıl biraz küçük olabilir, bakımla da ilgilidir, bir sonraki yıl soğanlar biraz daha irileşerek daha güzel, daha iri ve daha çok çiçek açacaklardır.

Kokuları ise çok keskin burnunuzu kesecek kadar değildir, dört beş çiçek odanızdaki havayı, odaya girdiğiniz anda farkedilecek kadar güzel kokar. Adı üstün de mis zambağı.

Adını da ben koymadım ya:p

habibe
24-06-2009, 09:44
Sn. Omar buna benzer bir süpriz de benden ;)

Ailem yurtdışındayken bana getirmek için lilyum soğanı almış.
Türkiyeye gelene dek paketi serince bir yerde muhafaza etmişler.
Soğanlar paketinde filizlenince, ölmesin diye torbasını yırtıp sulamışlar. Soğanlardan birisi yapraklanmıştı bile.

Bana getirdiklerin de burada ki liliyumlar çoktan açmış olduğundan "bundan hayır gelmez" deyip saksıya ekmemiştim. Kendi paketinde arada bir suladım.

Ve 2 hafta sonra çiçek açtı. Gözlerime inanamadım.
(Yanında ki diğer soğanlar çürüyecek sanırım.)

iris41
24-06-2009, 19:34
Selam arkadaşlar.
lilyum severler bu ceşidine hasta oldum .
Lilium nepalense googlede arattım muhteşem

Lilium
25-06-2009, 23:09
Tohumdan ürettiğim ekilmeyi bekliyen yavru soğanlardan bir bölümü. Bunlar bir yıllık
109182

Lilium
25-06-2009, 23:14
Tohumdan ürettiğim soğanların toğumları daha üzerinde duruyor.
89484
89485

Lilium
25-06-2009, 23:17
Yavru soğanların fideliğe beş santim ara ile ekilişi
89488

Lilium
25-06-2009, 23:19
Üzeri kapatılmış, ekimi bitmiş fidelik
89494

Lilium
25-06-2009, 23:29
Soğanın pul yapraklardan oluşan yavru soğancıklar, soğanların topraktan çıkarılışı
89495

m_eroglu33
26-06-2009, 22:01
Sayın lilium soğanlardan ürettiğiniz yavru soğanların resimlerini eklemişssiniz. Bunların 1 yıllık olduğunu belirtmişsiniz. Muhtemelen bunların büyük soğan hale gelmesi 3 yılda olacak. Neden tohumları ektikten sonra büyük soğan olması için 3 yıl beklemek yerine 1 yıl sonra söküp yeniden ekiyorsunuz? Neden toprakta bırakmıyorsunuz?

m_eroglu33
26-06-2009, 22:08
Sayın lilium;
Lilium ekim zamanı sonbahar diye biliyorum. Soğan pulllarından yavru üretmek için de sonbaharda mı dikim yapılıyor? Pul yaprakları ne zaman ekmeliyiz? Bunları son baharda ektiğimizde, ilk baharda filizleneceklerdir. Bu zaman kadar bu pul yapraklar çürümezler mi toprak altında?

Birde tohumdan çoğaltmak için, tohumların ekim zamanı da son bahar mıdır?

Pul yapraktan üretim, tohumdan üretim yöntemlerinden hangisini önerirsiniz?
Teşkkürler.

Lilium
26-06-2009, 23:05
Sayın lilium soğanlardan ürettiğiniz yavru soğanların resimlerini eklemişssiniz. Bunların 1 yıllık olduğunu belirtmişsiniz. Muhtemelen bunların büyük soğan hale gelmesi 3 yılda olacak. Neden tohumları ektikten sonra büyük soğan olması için 3 yıl beklemek yerine 1 yıl sonra söküp yeniden ekiyorsunuz? Neden toprakta bırakmıyorsunuz?

Toğumların ve pulların ekimini sık yapıyoruz,(ot mücadelesi ile daha iyi mücadele ediyoruz) aynı yerde ikinci yılda kalacak olurlarsa çok sıklaşırlar. ikinci bir yararı toprağı yeniden işleyip kabartıyoruz, gübreliyoruz, daha iyi kök çalışması yapıyor, ve daha seyrek ekiyoruz.
Lilium ekim zamanı sonbahar diye biliyorum.
Bizlerde öyle biliyoruz, denemelerimizde bekletme de çok bir şeyin değişmediğini hatta bekletmemek daha iyi kök tacı kesilmiş soğan toprakta bekleyip hem nemini kaybetmiyor hem zamanı geldiğinde daha çabuk adapte oluyor.
Pul yaprakları ne zaman ekmeliyiz?
Topraktan çıkarılan iri soğanlardan pullar hemen alınır, ve serin gölge bir yerde bekletilir,bu pullardan küçük soğancık oluşmaya başlar, oluştuktan sonra bunları kum gübre toprak karışımına iki santim ara ile ekilir, Aralık gibi çimlenirler, yani iki devre yaparlar yılbaşı öncesi yılbaşı sonrası. Pulların ekimini de resimledikten sonra koyacağım.
Bu zaman kadar bu pul yapraklar çürümezler mi toprak altında
Çok sularsanız çürürler,çok su vermiyeceksiniz az çok az nemlendireceksiniz.

Toğumlar iyi olgunlaştıkları dönemde toğumları alıp hemen ekebilirsiniz.
Pul yapraktan üretim, tohumdan üretim yöntemlerinden hangisini önerirsiniz?

İkisini de öneririm, bence en iyisi saptan üretim fakat onda biraz tecrübe ve iyi takip istiyor.

m_eroglu33
27-06-2009, 15:51
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Pullardan ve saptan üretim konularındaki bilgilerinizi paylaşmanızı bekleyeceğim.

iris41
27-06-2009, 16:15
Selam.
Lilyum kazablankalarımın cicekleri gecti saplarını kesip gezete kagıdına sarıp iyice ıslattım karanlık bir köşede saklamaya aldım .
şimdi bu saplar sogan oluşturacakmı sevgili lilyum.
balkondaki mis zambaklarım her sene bölünerek cogalıyor kışın sökmüyorum .Kışın dondan etkilenmiyor fakat cok aşırı sıcaklarda toprak kurursa soganlar zarar görüyor .
Saygılarımla

Lilium
27-06-2009, 21:58
şimdi bu saplar sogan oluşturacakmı sevgili lilium.
Saplardan soğan oluşur, nem durumunu çok iyi ayarlamanız gerekir, üstte yazdığınız gibi çok iyi ıslatmak gerekmiyor, ara sıra sipreyle biraz nemlendirmeniz kafi çok ıslatmalarada sapları çürütürsünüz.
toprak kurursa soganlar zarar görüyor
Çok kurumalarda soğanlar zarar görmez, toprak çatlarsa kökler hava alır, ve aynı zaman da çatlamalardan dolayı kökler kopuşur, o zaman zarar görür.

ciceksever70
28-06-2009, 15:57
Saksida yetistirdigim liliumlari bahceye alabilirmiyim yoksa simdi zamani degil mi? Burada zambaklari kisin bahcede birakiyorlar sökmüyorlar. Ertesi yil yine cikiyor.

Lilium
28-06-2009, 22:34
Saksida yetistirdigim liliumlari bahceye alabilirmiyim yoksa simdi zamani degil mi? Burada zambaklari kisin bahcede birakiyorlar sökmüyorlar. Ertesi yil yine cikiyor.
Sevgili çiçeksever70,
Liliumları bahçeye almanın tam zamanıdır, çiçeğini döktükten sonra söküm yapıp, hem kardeşlenenleri ayırırsın hem de toprak işlemesini yaparsın, sökmeseniz de olur, iki yılda bir söküp ekerseniz daha iyi olur.
Zambak kış bitkisidir bizlerin de zambakları bütün kış dışarıda duruyor.

iris41
29-06-2009, 19:32
teşekkür ederim lilium cevabınız icin kestigimiz dalları torfa gömüp nemlendirsek daha kolay bir yöntem olmazmı acaba _?

Lilium
30-06-2009, 00:05
teşekkür ederim lilium cevabınız icin kestigimiz dalları torfa gömüp nemlendirsek daha kolay bir yöntem olmazmı acaba _?
Torf çok su alıp sapları çürütebilirsiniz, serin karanlık bir yere yayıp üstünü bir bezle örtün iki üç günde bir sipreyle hafifce nemlendirmeniz yeterlidir.

zeplin34
30-06-2009, 10:30
Pazar günü kozyatağı bauhaus'tan saksıda 4 köklü tomurcuklu ithal beyaz lilium aldım.inşallah yetiştirebilirim. boyu 45-50cm kada. tomurcuklar 8-10 kadar var.özellikle tomurcuk açmamışını aldım.önerilerinizi bekliyorum.

callypso
02-07-2009, 11:01
Sayın Lilium bu sene ilk defa zambak yetiştiriyorum ve sizin yardımınıza ihtiyacım var : ilkbaharda derin saksıya 3 "casablanca" soğanı diktim, bunlardan sadece biri sarı renkli çiçek açtı,ayrıca iki adet de ithal soğan aldım -turuncu renlki her sapta 5 çiçekli buket açtı, çiçekleri kestim, çiçeksizlerin de "kafalarını" kestim, sapları oldukça uzun bıraktım,yaprakları yemyeşil duruyorlar, hiç solmaya niyetleri yok, soğanları sökmem lazım mı,ne zaman ? söküp tekrar yeni toprağa mı dikmem lazım yoksa diğer soğanlılar gibi serin yerde veya buzdolabında mı bekleteyim,oyle ise -dinlenme süresi nekadardır ? eski soğanlar dikildikten sonra sulama yapılır mı ?
bahçede yetiştirme imkanım yok,saksı kullanarak devam edeceğim

cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
saygılar

kgursan
04-07-2009, 23:35
Sayın Lilium bu sene ilk defa zambak yetiştiriyorum ve sizin yardımınıza ihtiyacım var : ilkbaharda derin saksıya 3 "casablanca" soğanı diktim, bunlardan sadece biri sarı renkli çiçek açtı,ayrıca iki adet de ithal soğan aldım -turuncu renlki her sapta 5 çiçekli buket açtı, çiçekleri kestim, çiçeksizlerin de "kafalarını" kestim, sapları oldukça uzun bıraktım,yaprakları yemyeşil duruyorlar, hiç solmaya niyetleri yok, soğanları sökmem lazım mı,ne zaman ? söküp tekrar yeni toprağa mı dikmem lazım yoksa diğer soğanlılar gibi serin yerde veya buzdolabında mı bekleteyim,oyle ise -dinlenme süresi nekadardır ? eski soğanlar dikildikten sonra sulama yapılır mı ?
bahçede yetiştirme imkanım yok,saksı kullanarak devam edeceğim

cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
saygılar

Sn lilium cevaplayacaktır ama 1-2 öneri de ben yapayım. Çiçek sapları hafif sararmaya başlayınca suyu kesin (azaltın), saplar kuruyunca da dipten çekin kopacaktır. Sonbahara kadar saksıyı çok hafif nemli olarak gölgede muhafaza edin, Ekim ayı cıvarında isterseniz soğanları çıkarıp yeniden saksılara dikin veya saksıyı dışarıda bırakın kışı dışarıda geçirsin, Soğanlar uyanıp sürgün vermeye başlayınca sulamaya başlayın. O güne kadar saksıdaki toprak fazla kurumasın, çok hafif nemli kalsın yeter.

Lilium
05-07-2009, 00:30
Sayın kgursan teşekkür ederim, bir iki bir şey ben de ilave edeyim. Arkadaşımızın da dediği gibi yaprakları daha yeşil.

Bölgesel olarak olsun, çiçeğin bulunduğu yer olarak olsun, yöre yöre bölge bölge, tarih olarak faklılıklar olabilir. Bizim baz aldığımız nokta bitki çiçeğini döktükten sonra suyu kesilir, suyu kesildikten sonra çiçek sapındaki yapraklar sararmaya başlar, sararma döneminden sonra çiçek sapları alınır.

Şayet soğan sökümü yapılacaksa, çiçek sapları alındıktan sonra bu dönemde soğan sökümü yapılır, sökülen soğanların kök bakımı budaması yapıldıktan sonra tekrar ekilir. Söküm yapılmıyacaksa arada sırada çok az bir nemlendirme yeterlidir, fazla sulama soğanı çürütür.

Sayın kgursan'ın da dediği gibi yapraklanma döneminden sonra sulamaya başlayın, Ama yine de aşırı olmamak kaydı ile.

Not: Bu işi amatörce yapanlara sökümden sonra ekmelerini tavsiye ediyorum. Bekletme koşullarını tam olarak ayarlayamazlar, belli bir dereceleri vardır, herkez bu dereceleri tutturamaz, bekletmek yerine toprağa ekiniz, dinlenme dönemini toprakta geçirsinler. Havaların serinlemesi ile birlikte faliyete geçip yaprak çıkarmaya başlarlar.

callypso
05-07-2009, 21:05
Saolun arkadaşlar,çok teşekkür ederim, ben sulamayı keseyim ozaman ( zaten de fazla sulamıyorum), yaprakları sadece alttan sararmaya başladı ( turuncunun ama, sarı renklinin daha değil) , söküp yeni toprağa dikeceğim, saksılarda dışarda "uyku" dönemlerini gecirirler

saygılarımla

tamaşa
07-07-2009, 20:07
beyaz,pembe ve beneklim..:D

nariçi
07-07-2009, 20:27
Bahçe de ki tek zambak çeşidi:

FIRUZAN
14-07-2009, 13:02
Merhaba,
Geçen seradan saksıda lillium gördüm , çiçekli olduğu için dayanamadım aldım. Tabii mis gibi kokuyor ;).
Benim sayın liliumdan aldıklarım da açmıştı ve kokular aynı ancak yaprak şekli ve çiçekleri birazcık daha küçük bu farklı bir tür müdür? Sizden aldığımın yaprakları daha ince uzundu.
teşekkürler

kgursan
15-07-2009, 23:26
Merhaba,
Geçen seradan saksıda lillium gördüm , çiçekli olduğu için dayanamadım aldım. Tabii mis gibi kokuyor ;).
Benim sayın liliumdan aldıklarım da açmıştı ve kokular aynı ancak yaprak şekli ve çiçekleri birazcık daha küçük bu farklı bir tür müdür? Sizden aldığımın yaprakları daha ince uzundu.
teşekkürler

Sn Lilium cevaplayacak ama, Bunlar Oriental gurubu Lilium çeşitlerinden Casablanca olmalı. Hafif kokusu vardır ama mis zambağı (L.candidum) değildir.

Mervece
16-07-2009, 00:06
Öncelikle herkese merhaba, bu foruma ilk başlığımı ve mesajımı açıyorum.

Çiçek soğanı dikimini her bahar geldiğinde ( gelmeden ) çok seviyorum , en son geçtiğimiz Nisan ayında 2 adet soğan ekmiştim. Soğanları bir marketten almıştım ve malesef ne soğanı olduğu yazmıyordu. Büyük bir merakla nasıl bir şey çıkacağını ortalama 3 ay bekledim , yeşil yapraklar ilk çıktığında ne olacağını tam olarak kestiremedim. Daha sonra 1 soğandan 1 tomurcuk ve diğer soğandan 3 tomurcuk yavaş yavaş büyümeye başladı bu büyüme ortalama 1,5 ay sürdü. İlk açan tomurcuk o denli büyümüştüki artık sabırsızlanır olmuştum ve inanırmısınız lilyum olacağını hiç beklemiyordum. Benim için büyük bir sürpriz oldu.

Büyükçe bir saksıda ve dışarıdaydı , daha sonra yoldan geçen herkes dönüp bakmaya başlayınca eve aldım :)

işte resim :
http://img11.imageshack.us/img11/6649/u271247647801.jpg

Sizler daha tecrübelisiniz , fikir ve görüşlerinizi öğrenmek isterim. Bu arada ilk açan lilyum bugün tam 7 gün oluyor bir anda topluca toprağa düşüvermiş bu normal mi?
Birde, sonbahara kadar tekrar açar mı ya da ne yapmam lazım?

Lilium
16-07-2009, 00:08
Merhaba,
teşekkürler

Sayın firuzan hanım, sizin ki farklı bir tür lilium candiduma benzerliği sebebiyle lilium candidum ile zaman zaman karıştırılmaktadır, o da liliumdur ama cinsi casablanca dır, yaprak ve soğanı farklıdır.

m_eroglu33
27-07-2009, 11:25
Sayın Lilium merhaba;
Sizden aldığım soğanlardan bir miktar pul yaprağı ayırmıştım. Serin bir yerdelerdi. Şimdi bazılarının dibinde toplu iğne başı gibi ufak soğancıklar oluştu. Bunların dikimi ile ilgili size bir kaç sorum olacak.

- Bunları ne zaman toprağa(kum+gübre+toprak karışı) dikmeliyim?
- Pul yaprağın dibinde oluşan soğancıklar ne kadar büyümeli, dikim öncesi?
- Gölge bir yere mi dikilmeli, yoksa direkt güneş alan bir yere dikilebilir mi?
- Şimdilik hafif nemlendirmek yeterli sanırım. Direkt bahçede olacağından sonbaharla birlikte yağmurlar direkt sulamaya başlayacaktır. Bir sorun olur mu?
- Bunlar birincisi kış öncesi, ikincisi ilkbanaharda olmak üzere 2 defa yaprak verecekler, doğru mu?

Teşekkürler.

Lilium
27-07-2009, 12:24
Sayın Lilium merhaba;
Sizden aldığım soğanlardan bir miktar pul yaprağı ayırmıştım. Serin bir yerdelerdi. Şimdi bazılarının dibinde toplu iğne başı gibi ufak soğancıklar oluştu. Bunların dikimi ile ilgili size bir kaç sorum olacak.

-Bunları ne zaman toprağa(kum+gübre+toprak karışı) dikmeliyim?

Soğancık oluşumu başlıyan pulları dediğiniz gibi,toprağa ekebilirsiniz, dikkat edilecek bir husus soğancıkları zedelemeden fazla hırpalamadan pulları dikine gelecek şekilde iki santim ara ile kumlu toprağa ekiniz, üzerine yine kumlu toprak ile beş santim kapak toprağı ile kapatınız. Bunu saksılarda değil de direk bahçede uygulayınız.

-Pul yaprağın dibinde oluşan soğancıklar ne kadar büyümeli, dikim öncesi?
Gölge bir yere mi dikilmeli, yoksa direkt güneş alan bir yere dikilebilir mi?

Direk güneş alan bir yere de ekebilirsiniz, yarı gölgeli bir yeriniz varsa (örneğin erik badem ağacı gibi ince yapraklı ağaç altları) tavsiye ederim.

-Şimdilik hafif nemlendirmek yeterli sanırım.

İki günde üç gün de bir fısfısla hafifçe nemlendirebilirsin.

Direkt bahçede olacağından sonbaharla birlikte yağmurlar direkt sulamaya başlayacaktır. Bir sorun olur mu?
Hayır hiç bir sorun olmaz, ekeceğin yer biraz yüksekce ve toprağı dediğimiz gibi kumlu süzek olması gerekiyor.

-Bunlar birincisi kış öncesi, ikincisi ilkbaharda olmak üzere 2 defa yaprak verecekler, doğru mu?
Doğrudur.

Pul yaprakta soğancık oluşumu
109058

m_eroglu33
30-07-2009, 23:49
Teşekkürler. Verdiğiniz bilgilere göre soğancıkları diktim.

Lilium
07-08-2009, 00:02
Lilium soğanları ekilişe hazır yeri
96882
Ekiliş şekli
96883
Kapatılışı
96884
Ekimi bitmiş tablo
96885

nevsune
19-08-2009, 09:50
Nazlı Lilium Stargazer'im sonunda açabildi. Bu liliumlar kadar bit saldırısına uğrayan az bitki vardır sanırım. Neyse sonunda bugünü görebildim. Taa çocukluğumdan beri bir zambak koklamamıştım, kokusu için bile her eziyete değermiş.

hocam100
19-08-2009, 10:13
Lilium bey gerçekten dikme yerinizi mükemmel hazırlamışsınız buraya ne dikseniz olmaz ki, sırası da mükemmel, açınca düz bir çiçek tarlası olur.

iris41
19-08-2009, 19:36
Selam lilium.
benim size bir sorum var kazablankalarım 10 köke yakın erimiş .
mis zambaklarımsa yine yavrulamış buna ragmen anasoganlar oldukca iri .
ithal zambaklarda bir sorunmu var bakımı yeri sulama her şey aynı

Lilium
20-08-2009, 21:23
Nazlı Lilium Stargazer'im sonunda açabildi. Bu liliumlar kadar bit saldırısına uğrayan az bitki vardır sanırım. Neyse sonunda bugünü görebildim. Taa çocukluğumdan beri bir zambak koklamamıştım, kokusu için bile her eziyete değermiş.

Sevgili nevsune, Bitler genelde ilkbaharda tomurcuk döneminde daha çok faaldir, bir de yağmurlardan sonra bit kontrolu yapmalısın.
Beyazın kokusu daha da güzeldir.

Lilium
20-08-2009, 21:31
Selam lilium.
benim size bir sorum var kazablankalarım 10 köke yakın erimiş .
mis zambaklarımsa yine yavrulamış buna ragmen anasoganlar oldukca iri .
ithal zambaklarda bir sorunmu var bakımı yeri sulama her şey aynı

Eridiğine göre her şey aynı değilmiş demek ki, iyi gözlemleyin yerini, kışın su göllenmesi yapıyor mu? veya daha mı çok su alıyor, yanında başka bitki varmı? bunları sularken yandan su alabilir.
Eriyip çürüdü ise büyük bir ihtimal fazla sulamadır.

nevsune
28-08-2009, 17:14
Sn Lilium, benim mis zambaklarından bir tanesi acele edip kafasını topraktan çıkartmaya başladı. Sulamıyorum ama çok seyrek olarak toprağın üzerinden su püskürtüyorum.

Diğerlerinden daha ses çıkmadı. Ne yapayım şimdi, sulamaya başlayayım mı yoksa hala supüskürtmeye mi devam edeyim?

Lilium
29-08-2009, 02:55
Sn Lilium, benim mis zambaklarından bir tanesi acele edip kafasını topraktan çıkartmaya başladı. Sulamıyorum ama çok seyrek olarak toprağın üzerinden su püskürtüyorum.

Diğerlerinden daha ses çıkmadı. Ne yapayım şimdi, sulamaya başlayayım mı yoksa hala supüskürtmeye mi devam edeyim?

Cevaba geç kaldığım için özür dilerim, hayır sulamayın, aynen su püskürtmeye devam edin. Bende de gölgede kalanlardan birkacı kendilerini gösterdiler, sanırım sizlerinki de gölgedeler, havaların serinlemesi ile diğerleri de bitişmeye başlarlar. soğanlarınız bahçede ise sulamayada gerek kalmıyacak havalar yakında yağışlara geçer, saksıda ise bitiştikten sonra az az sulama ya başlayabilirsin.

yesim ozgun
29-08-2009, 04:37
aşağıda gördüğünüz lilyum soğanı 10 seneye yakındır bahçede ekili. 10 senedir her sene çiçek verir. 7 tane lilyum soğanını ekmiştik zamanında bir tanesini de yeğenim yanlış anlaşılma nedeniyle ters köşeye dikmiş. Bende buguün çıkartıp diğerlerinin yanına dikeyim dedim. Çok zorlandım. İnanılmaz kök yapmış. Etrafındaki sarımsağa benzer minik soğanlar bir anda dağıldı elimde kaldı 40 a yakın sayısı. Fotoğraftaki resimde soğanın dağılmış halinden sonra çekildi. Ufak boy kavun kadar. iki elimle anca taşıdım yerine.

hemen diğerlerinin yanına diktim. Üzerini kapattım. Diğer lilyumlar şu anda yemyeşil filiz vermekte. sanki yeniden açacakmış gibiler. Yarın resimleri koyabileceğim. Dağılan minik soğanlarıda dikey olarak toprağa gömdüm.

100159

100160

kgursan
05-09-2009, 20:07
Cevaba geç kaldığım için özür dilerim, hayır sulamayın, aynen su püskürtmeye devam edin. Bende de gölgede kalanlardan birkacı kendilerini gösterdiler, sanırım sizlerinki de gölgedeler, havaların serinlemesi ile diğerleri de bitişmeye başlarlar. soğanlarınız bahçede ise sulamayada gerek kalmıyacak havalar yakında yağışlara geçer, saksıda ise bitiştikten sonra az az sulama ya başlayabilirsin.

Sevgili lilium., merak ettiğim için soruyorum. Lilium da kökler gelişmeden sürgünler uzayabilir mi? Eğer kök varsa ve gelişiyorsa sulamanın sakıncası olmaması gerekmez mi? ama eğer kök oluşmadan toprak üstüne sürgün çıkıyorsa o zaman sulama yapılmayabilir.

Siz devamlı yetiştiriyorsunuz, ben okuyorum ama pratik yetiştiriciliğim sizin kadar iyi değil. hele L.candidum hiç yapmadım desem yalan olmaz. Bu nedenle merak ettiğim için sordum. Saygılarımla.

hocam100
05-09-2009, 20:20
Aynı durum ben de oldu kök gelişimi olmadan yaprak çıkarabiliyor.

kgursan
05-09-2009, 23:53
Aynı durum ben de oldu kök gelişimi olmadan yaprak çıkarabiliyor.

Bu durumda ilk sulamaya dikkat etmek havalar serinlemeden suya yüklenmemek gerekiyor. Çünkü Liliumlar toprak sıcaklığı ve hava sıcaklıkları azalmadan yüksek sıcaklıklarda zor gelişiyorlar.

Lilium
06-09-2009, 00:40
[QUOTE=kgursan;492463]Sevgili lilium., merak ettiğim için soruyorum. Lilium da kökler gelişmeden sürgünler uzayabilir mi?

Sayın kgursan, önce kök sonra sürgün, bu liliumlarda daha da belirgin zira bazı zamanlarda geç ekim gibi durumlarda liliumlar kasalarda yeni köklerini yapıyorlar, daha sonra sürgün verip yaprak açıyorlar, Durduğu yerde de yani ekilmeden bir kasanın içinde de yaprak açabilirler ama önce kökler görülür.

Eğer kök varsa ve gelişiyorsa sulamanın sakıncası olmaması gerekmez mi?

Doğru fakat liliumlar havalar serinlemeden hızlı bir gelişim göstermezler, bu nedenle çok sulama taraftarı değilim, yapraklar çıkıncaya kadar çok az az nemlendirmek sulamak yeterli, Yapraklar yüzeye çıktıktan sonra su ihtiyacına göre sulama yapabiliriz. Yapraklar yüzeye çıkmadan fazla sulama soğanı çürütebiliyor.

ama eğer kök oluşmadan toprak üstüne sürgün çıkıyorsa o zaman sulama yapılmayabilir.

Sürgün çıkıyorsa, kök hele lilium da mutlaka vardır. Kök olmadan asla yaprak olmaz.
Yaprak çıkmışsa havalar da kurak gidiyorsa sulama yapılabilir.

Bilgi veren arkadaşlar Daha dikkatli doğru bilgi verirlerse diğer arkadaşlarıda yanıltmamış olurlar.

Lilium
10-09-2009, 16:35
Erken ve gölge yere ektiğim soğanlar yapraklandılar,
102055

Daha fazla güneş alan yerdekiler de ise binlerce olmasına rahmen bir ik tane gördüm.

Niteratürler de geçen "serin ve gölgelik yerlere ekilir" doğru.
Ama eylül ekim aylarında ekilir, denmesine iki yıldır denediğim sonuçlara göre yanlış, eylül ekim aylarına kadar ekilebilir. Doğru.
İllaki bu ayları beklememek gerekiyor, erken ekmenin zararı yok faydası var, geç ekmenin ise zararı var, daha az yaprak daha az gelişim demek, daha çok yapraklanma daha iri bir soğan ve daha iyi bir çiçeklenme demek.

Lilium
10-09-2009, 16:40
Çiçek saplarından dikkatli özenli bir şekil de ki üretimlerden bir saptan yüz yüzelli soğancık üretebilirsiniz.
102056

102057

acemifüsun
10-09-2009, 20:43
Sn. Lilium ; Lilium candidum için dikim derinliği soğanın birbuçuk katıdır diyorsunuz, dikim derinliği ; soğanın kök verdiği en alttaki bölümden toprak yüzeyine kadar olan uzunluk mu? Yoksa; soğanın filizlenme yaptığı tepe noktasından toprak yüzeyine kadar olan uzunluk mu? Sizlere böyle bir soru ancak benim gibi bir acemiden gelir, teşekkürler:)

Lilium
11-09-2009, 00:00
Tepe noktasından bir bir buçuk katı, soğan uzunluğu beş santim kabul edersek, üzerine beş santim ile yedibuçuk santim arasında toprakla örtmek gerekiyor.
Üç santimse, üç ile dörtbuçuk santim arası toprakla örtmek gerekiyor.

acemifüsun
11-09-2009, 00:17
Teşekkür ederim.

tamaşa
15-09-2009, 16:54
sapta oluşan soğanları ne zman almalıyım:confused:

tamaşa
15-09-2009, 17:00
beyaz lilium

Lilium
15-09-2009, 19:26
Önce bitkinin suyunu kesiniz, Yaprakları sararmaya kurumaya döndüğü dönemde alabilirsiniz.

tamaşa
16-09-2009, 08:32
Önce bitkinin suyunu kesiniz, Yaprakları sararmaya kurumaya döndüğü dönemde alabilirsiniz.

Sn Lilium,teşekkür ederim.

Lilium
21-09-2009, 18:26
Bu da saptan ürettiğim soğancık yavruları.

109057

nevsune
22-09-2009, 16:12
Sevgili Lilium manzara müthiş gerçekten. Hani ellerinize binlerce sağlık, nasıl beceriyorsunuz bunu:)

Benim alttaki fotoğraftaki pembe lilumlarım şimdi bu halde. Biri lütfen bir tane açtı, diğeri açamadan yapraklarını döktü. Şimdi ben bunları ne yapayım, bana bir akıl verseniz. Az az sulamaya devam mı edeyim yoksa soğanları çıkartayım mı? İkisini ayrı saksılara ayırsam daha mı iyi gelişirler, ne diyorsunuz?

Lilium
22-09-2009, 16:48
Sevgili Lilium manzara müthiş gerçekten. Hani ellerinize binlerce sağlık, nasıl beceriyorsunuz bunu:)
Herkesin becerebileceği bir şey, sadece ilgi alaka iyi takip biraz da tecrübe

Benim alttaki fotoğraftaki pembe lilumlarım şimdi bu halde. Biri lütfen bir tane açtı, diğeri açamadan yapraklarını döktü. Şimdi ben bunları ne yapayım, bana bir akıl verseniz.
Çiçek açmaması soğanın iriliği ile ilgilidir, yaprağını dökenin çiçek sapı kırılmış gibi geldi bana, soğanlar aynı saksıda üç yıldan sonra çiçek sapları kuruduktan sonra toprağını değiştirebilirsiniz, sıklıkla ilgisi yok. Bakınız benimkiler burada (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=499743&postcount=89) daha da sık Az az sulamaya devam mı edeyim yoksa soğanları çıkartayım mı?
Çiçeğini döktükten sonra suyunu kesiniz, çiçek sapını alınız, tekrar yaprak çıkartıncaya kadar az az nemlendiriniz, yaprak çıkarttıktan sonra normal sulamaya gecebilirsiniz. İkisini ayrı saksılara ayırsam daha mı iyi gelişirler, ne diyorsunuz?
İkisi için o saksı normal, aynı saksılarda olabilir.

kgursan
22-09-2009, 20:17
Benim alttaki fotoğraftaki pembe lilumlarım şimdi bu halde. Biri lütfen bir tane açtı, diğeri açamadan yapraklarını döktü. Şimdi ben bunları ne yapayım, bana bir akıl verseniz. Az az sulamaya devam mı edeyim yoksa soğanları çıkartayım mı? İkisini ayrı saksılara ayırsam daha mı iyi gelişirler, ne diyorsunuz?

Sn nevsune hanım., Sn lilium cevaplamış, ben de birkaç şey ilave edeyim. Burada 2 soru var: 1. Neden çiçek açmadı, 2. Yapraklarını neden döktü?

Çiçek açmaması soğan iriliği ile ilgili olabilir. Bunları resimden tam anlayamadım ama ORİENTAL melezlerden veya ASİATİC melezlerden liliumlardır. (Yaprağı OVAL ise oriental, dar-uzun ise asiatic) Oriental melezler çiçek açmak için iri soğanlar ister. (Çevresi 16-24cm arası, daha küçükler çiçek vermez veya tek kandil çiçek verir) fakat asiaticler 12/14 cm olanlar da çiçek açar. Ayrıca çiçek açmaları için bol ışık da isterler. Diğer taraftan Aşırı sıcaklık-az ışıkla birleşirse çiçek tomurcuğunu köreltir.

Yaprak dökmesi ise: Yapraklara mantar hastalığı gelmiş olabilir, Yeterli suyu alamamış olabilir. Saptan çıkan boğaz kökleri gelişmemiş ise yeterli suyu alamaz veya köklerde arıza varsa (Çürüme vb.) yeterli suyu alamaz ve yapraklarını atar. Suyu da az gelmiş olabilir.

Bu lilium türleri Lilium candidumdan(Mis zambağı) farklıdır.

Kolay gelsin.

kalambaklı
22-09-2009, 21:58
Sayın Lilium; Sizin Lilium' lar bizim kumzambakları' na mühtiş benziyorlar.Aralarındaki tek fark kumzambakları' nın kokusu biraz az ve ağır.

nevsune
22-09-2009, 23:34
Dayanamayıp soğanların durumuna bir baktım (yine azar işiteceğim ya, dayanamadım işte:p) Hiç zaman geçirmeden hemen yerlerine geri koydum.

Sn kgursan, bunlar oriantal stargazer liliumlar. Nerdeee sizin yazdığınız 16-24 cm, fotoğrafta gördüğünüz üzere büyük soğanın çapı ancak 4 cm kadar, küçük ondan 1 cm kadar eksik. Yalnız ben aldığımda sanki bu soğanlar daha geniş gibiydi, yanlış hatırlamıyorsam. Böyle küçülmeleri mümkün olabilir mi ki? 103916

Her iki soğan da 3'er tomurcuk verdi. Büyük olan ilk tomurcuğunu gayet güzel bir şekilde açtıktan (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29681&catid=member&imageuser=14854) sonra diğer iki tomurcuğu kurudu. Küçük soğan ise tomurcuklarını büyütemeden patlattı ve sonra da kurudular. Bir neden soğanların fazla büyük olmayışı olabilir (iyi haberse soğanlar sağlıklı görünüyor, herhangi bir çürüme, yumuşama veya mantar belirtisi yok).

Sabah güneşi alan balkonda duruyor. Işık durumunda herhangi bir sıkıntı yok gibiydi. Güneşi de sabah saat 10.00-10.30'a kadar aldığı için sıcaklardan çok etkilenmiş olacaklarını sanmıyorum.

Ben nerede yanlış yapmış olabilirim: Sanırım bunlara candidum muamelesi yapıp sulamayı az tuttum. Şimdi nette biraz araştırma yapınca bu cins (http://www.stargazerperennials.com/Lilium_Stargazer_Lily.html) için toprağın devamlı nemli kalması ve köklerin korunması için de malçlama yapılması gerektiğini okudum. Ben tam tersini yapmışım.

Şimdi sormak istediğim, ben bu soğanlara bir müdahalede bulunacak mıyım:

1- Kışı toprakda mı geçirecekler yoksa çıkartıp bahara kadar saklayacak mıyım? Saksıda kalacaklarsa (ki benim tercihim bu yönde;)) saksıyı korunaklı bir yere mi alayım yoksa Ankara'nın soğuğuna dayanabilir mi?

2- Saplarını kesecek miyim, kendisi mi kuruyacak?

3- Sulama işini bundan böyle nasıl yapacağım?

Çok teşekkür ederim.

Lilium
23-09-2009, 16:59
[QUOTE=kgursan;492463]Sevgili lilium., merak ettiğim için soruyorum. Lilium da kökler gelişmeden sürgünler uzayabilir mi? QUOTE]

Sayın kgursan, bu fotoğrafı sizler için çektim, (daha önçe bir yerde belirtmiştim bir arkadaşım ekim için geç kaldığını) Söküm yapıldıktan sonra kökleri kesilen ve kasalarda bekletilen soğanın havaların serinlemesi ile birlikte geliştirmiş olduğu yeni kökleri ve sürgünü.

104009

Lilium
23-09-2009, 17:23
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=103916&d=1253654082
Sevgili nevsune, sayın kgursan cevaplayacaktır ama,ben dayanamadım, :o üstteki fotoğraftan anladığım kadarı ile, kök gelişimi iyi değil daha iyi olması gerekirdi kök gelişimini iyi yapamamış ya da kökleri çürümüş gibi geldi bana, toprakta olan kurtlarda kökleri yiyebilir.

nevsune
23-09-2009, 17:34
Sevgili nevsune, sayın kgursan cevaplayacaktır ama,ben dayanamadım,

Dayanamayın tabii:) İkiniz de benim hocalarımsınız. Sizlerden ne öğrensem kardır.

Sevgili Lilium, soğanlarını bayağı bir mıncıkladım, oldukça sert ve diri duruyorlardı (bana kurt falan demeyin:eek:. Bütün gün ellerim bu toprakların içinde, aklım çıkar korkudan).

Şimdi onların toparlanması için ne yapacağımı öğrenmem gerek;)

kgursan
23-09-2009, 23:51
Sevgili Lilium, soğanlarını bayağı bir mıncıkladım, oldukça sert ve diri duruyorlardı (bana kurt falan demeyin:eek:. Bütün gün ellerim bu toprakların içinde, aklım çıkar korkudan).

Şimdi onların toparlanması için ne yapacağımı öğrenmem gerek;)

Sn. nevsune., Hocalık ne demek? ben(biz) sadece deneyimlerle elde ettiğimiz bilgileri herkesle paylaşıp tartışıyoruz. Hepsi bu.
Yanılmamışım Stargazer, bir oriental lilium çeşididir. Biraz nazlıdır. Soğan ölçüsü ÇEVRE dir, çapı değil. Yani 4cm.çapı var ise Çapı ile Pi sayısı (3,14) ü çarpın işte size soğan boyu. Sizin soğan 12/14 sınıfına girer. Küçük olduğu için açmamıştır. Ayrıca yapraklarını dökmesi ise kök gelişemediğindendir.Sanki kökleri çürümüş(erimiş) gibi. Ama soğan sağlam. Öyleyse saksının drenajı iyi değilmiş!!.

Bu soğanı ne yapalım? Bana kalırsa: Captan veya Benomyl (Fungusit-mantar öldürücü) ilaç solusyonuna batırın diyeceğim tabi elinizde varsa. Yoksa kabuklarını (pullarını) kopartmadan çeşmede güzelce yıkayın erimiş kökleri temizleyin, ve saksı veya poşet içine Nemli Torf içinde dışarıya atın. Saksının etrafına bir poşet geçirin birkaç adet zımba deliği de açın poşete hava alsın ama çok hava alıp torf kurumasın . Sonra poşet veya saksıyı dışarıya atın kışı orada geçirsin, veya süzek bir toprağa normal dikin hafif nemli tutun kış sonunda sürgünleri uzadığında normal sulayın gelişsin. Söktüğünüze göre sapın espirisi kalmadı soğanın üzerinden kesip sadece soğanı(lar)ı torf içinde saklayın, veya dikin.
Biraz uzun oldu okurken sıkılmayın. Bu Liliumlar 0 ile 2 oC da 6-8 hafta depolanır, sonra -2 oC da 3-4 ay depolanabilir. Soğuklatılmazsa çiçek açmaz.

Lilium
24-09-2009, 00:23
Sn. nevsune., Hocalık ne demek? ben(biz) sadece deneyimlerle elde ettiğimiz bilgileri herkesle paylaşıp tartışıyoruz. Hepsi bu.

Doğru söze ne denir.

Aynen katılıyorum sayın gursan, katkılarınıza çok teşekkür ederim.

nevsune
24-09-2009, 11:52

Doğru söze ne denir. Aynen katılıyorum sayın gursan,

Sevgili Lilium, Sevgili kgursan (ve dahi kendilerinden birçok şey öğrendiğim tüm agaclar.net arkadaşlarım) "Fazla tevazu gösterme, gerçek sanırlar" diye bir deyiş vardır, çok severim. Sizi bilenler bilir ama bilmeyenler için bu sözü yinelemek gerekti benim için. Sizlere çok şey borçluyum, bu yaşımda bana hala birşeyler öğretiyorsunuz. Sizler ne derseniz deyin, benim gözümde hocalarımsınız.

Çok haklıymışsınız, küçük soğan felaket durumdaymış. O gece biraz da topraktan çıkarma paniği ile iyice farkedememişim. Buruşmuş, kökleri çürümüş ve üstü kara kara birşeylerle kaplanmış ve yumuşamış. Çiçek açamamasının nedeni buymuş.

Büyük çok fena durumda değil gibi. Bazı pullarda berelenmeler var gibi ama genelde diri. Demek ki o da çiçeğini açtıktan sonra birşeyler olmuş. Drenaja bundan böyle daha dikkat edeceğim. Saksı altlığı ile saksı arasına taşlar koyup arada boşluk bırakmak en iyisi galiba.
104048

Güzelce topraklarından arındırıp, bionemli suda yıkadım. Arkasından (evde iyi torfum olmadığından ve evim de şehir dışı olduğundan) kendi paketindeki talaşların arasına yerleştirip paketiyle balkona kuytu bir yere bıraktım. Aslında küçük soğanı saklamakta kararsızım, atmak gerekirse atarım diğerine zarar verecekse.
104049

İllaki toprak içinde olması gerekiyorsa yarın Bauhaustan iyi bir torf alıp dediğiniz yöntemi uygularım.

İkinize de tekrar teşekkür ederim. Umarım gelecek yıla toparlanmış soğanlarla girerim:)

kgursan
24-09-2009, 18:43
104048

Güzelce topraklarından arındırıp, bionemli suda yıkadım. Arkasından (evde iyi torfum olmadığından ve evim de şehir dışı olduğundan) kendi paketindeki talaşların arasına yerleştirip paketiyle balkona kuytu bir yere bıraktım. Aslında küçük soğanı saklamakta kararsızım, atmak gerekirse atarım diğerine zarar verecekse.
104049

İllaki toprak içinde olması gerekiyorsa yarın Bauhaustan iyi bir torf alıp dediğiniz yöntemi uygularım.

İkinize de tekrar teşekkür ederim. Umarım gelecek yıla toparlanmış soğanlarla girerim:)

illaki toprak veya torf içinde kalmasının nedeni soğanın su kaybetmeden kalması, pörsümemesi içindir. Çünkü uzun süre (Marta kadar yaklaşık 5-6 ay) soğan ölmeden bekleyecek bu bekleme esnasında suyunu kaçırmasın.

Orkun Kırcı
27-09-2009, 19:29
Yaa Geçenlerde yağan yağmur benim soğanları tetiklemiş. Soğanlar yeşermeye başladı. daha önce candidum bakmadım ilk deneyim olacak. Yeşillenmeleri erken mi acaba ileride bir sorun olur mu?

Lilium
27-09-2009, 19:40
Yaa Geçenlerde yağan yağmur benim soğanları tetiklemiş. Soğanlar yeşermeye başladı. daha önce candidum bakmadım ilk deneyim olacak. Yeşillenmeleri erken mi acaba ileride bir sorun olur mu?

Sevgili orkun, geçenlerde yağan yağmurlar soğanları tetiklemelerinde tabi ki etkisi var, asıl tetikliyen havaların serinlemesi.
Yeşillenmeleri normaldir, bakın benimkiler gölgelik yere ektiklerim böyle oldu.

109056

Orkun Kırcı
27-09-2009, 20:14
Teşekkür ederim abi. Haklısın artık akşamlar epeyce serinledi burada da. Senin çiçeklerinde maşallahı var valla. Kolaylıklar diliyorum.

sevim.K
28-09-2009, 05:58
Ne kadar büyümüşler. Benim ektiğim soğanlar uç verdi ama ancak üç dört santimetre kadar uzadılar. Erkenmi büyümeye başladılar diyordum.:eek:

Lilium
21-10-2009, 00:18
Ne kadar büyümüşler. Benim ektiğim soğanlar uç verdi ama ancak üç dört santimetre kadar uzadılar. Erkenmi büyümeye başladılar diyordum.:eek:
Burayı bayağı ihmal etmişim.
Sevgili sevim.k, Erken değil şu günler ilk dönemlerinin gelişme dönemleridir,bu dönemde alacağı besinler soğan ve çiçek gelişiminde etkili olacaktır, suyunu ve besinini iyi ayarlayabilirsen onlarda sizi yazın mahcup etmiyeceklerdir, olanca güzelliklerini size sunacaklardır.

Lilium
02-02-2010, 13:29
Nail bey,

Daha önce size yazdığım gibi Bauhaus dan aldığım Lilium lar aldığımın 3 gün sonrasında açmaya ve evimizi kokusu ile doldurmaya başladı. Ancak bu günlerde alt yapraklarını dökmeye, çiçekleri ise renk değişimine, solmaya ve kahverengileşmeye başladı. Bu konuda sizden ve kgursan dan bazı sorularımı cevaplandırmanızı rica edeceğim.
Hangi tür olduğunu bilmiyorum, muhtemelen serada yetişen bir çiçektir, olan değişimlerin bir çok nedeni olabilir, sera ortamını sağlayamamış olabilirsiniz, suyunu fazla kaçırmış olabilirsiniz, dondurmuş olabilirsiniz,
1- Yaklaşık 10 günlük açılma süreci kısa değilmi? Bir yanlışlıkmı yaptım?
Evet kısa bir süre, ortam değişikliği olabilir.
2- Ocak ayının sonunda açma ve Şubat ayı başında solma erken değilmi?
3- Bu aşamadan sonra nasıl davranmalıyım? Yazdıklarınızı dikkatlice okudum ama yukarıdaki soruların zamanlamaları konusunda yazılanların dışında hareket etmem gerekir gibi bir durum ortaya çıktı ve şaşırdım.
4- Bahçeme aktarmak istiyorum. Böyle erken uyanan bir çiçek için dış ortam zararlı olabilirmi?
Şu durumda aktararma yanlış olur, hangi tür olduğunu öğrenin ona göre hareketedin.
5- Ve en son olarak bahçemde bir sevimli:eek: köstebek misafirim var. Ona zarar vermeden soğanlılarımı nasıl koruyabilirim? Zarar vermeden uzaklaştırmak için bazı önlemleri uyguluyorum ama bakalım bu ilkbahar kim galip gelecek?
Amarylls soğanı koktuğu için Kötebeği kaçırdığı söyleniyor, denemekte fayda var.

Şimdiden teşekkürler.

Sayın kgursan da söyleyecekleri vardır.

kgursan
02-02-2010, 16:34
Bu konuda sizden ve kgursan dan bazı sorularımı cevaplandırmanızı rica edeceğim.

1- Yaklaşık 10 günlük açılma süreci kısa değilmi? Bir yanlışlıkmı yaptım? Hava karanlık, az ışık ve kısa günler nedeniyle yapraklar sararmış olabilir, veya çok sulandıysa kökler çürümüş ise yapraklar sararır
2- Ocak ayının sonunda açma ve Şubat ayı başında solma erken değilmi?
3- Bu aşamadan sonra nasıl davranmalıyım? Yazdıklarınızı dikkatlice okudum ama yukarıdaki soruların zamanlamaları konusunda yazılanların dışında hareket etmem gerekir gibi bir durum ortaya çıktı ve şaşırdım. Bundan sonra yapmanız gereken çiçekleri geçince, toprağını dağıtmadan bahçede iyi hazırlanmış (Kabartılmış, gübrelenmiş toprak ) , su durmayan bol güneş alan bir yere saksının toprağını dağıtmadan dikebilirsiniz. Belki Ağustos gibi tekrar çiçek verir veya yeniden sürgün verip soğanı büyütebilir çiçeğini seneye görürsünüz.
4- Bahçeme aktarmak istiyorum. Böyle erken uyanan bir çiçek için dış ortam zararlı olabilirmi?
5- Ve en son olarak bahçemde bir sevimli:eek: köstebek misafirim var. Ona zarar vermeden soğanlılarımı nasıl koruyabilirim? Zarar vermeden uzaklaştırmak için bazı önlemleri uyguluyorum ama bakalım bu ilkbahar kim galip gelecek? Siz ona zarar veremezsiniz:p Frezya, gladiol soğanlarını seviyor ama Liliumu sever mi bilmiyorum. Bu durumda Lilium soğanlarını TEL SEPET içine dikip, tel sepeti bahçeye gömün.

Şimdiden teşekkürler.

Sanırım size yardımcı olabildik. Kolay gelsin.

akrepkızı
02-02-2010, 23:58
Sevgili Lilium

Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ? Yoksa birgazete üzerinde serin bir yerdemi bekletelim ? Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ? Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim.

Lilium
03-02-2010, 12:25
Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ?

Ana soğandan ayıracağınız Pulları, kum gübre toprak harcınıza pullar dikine gelicek şekilde ekip üzerini 2 cm yine aynı harcla kapatınız, bitişinceye kadar ki dönemde çok az nemlendiriniz. Bitiştikten sonra suyunu biraz arttırabilirsiniz.

İkinci bir yöntem:

Ana soğandan ayıracağınız pulları, serin ve karanlık bir yer'e koyup, arada bir sipreyle nemlendiriniz, yirmi gün bir ay zarfında bu pullardan soğancık oluşumu başlıyacaktır, bu oluşan soğancıkları, bir ay sonra pullardan ayırmadan üstte anlattığım gibi harca ekiniz. (Dikkat ediniz soğancıklar en kücük bir darbede puldan kopabilir.)

Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ?

Saplarıda yere yatırınız, serin bir yere, yeriniz karanlıksa üzerine bez de örtmeye gerek yok, ara sıra sipreyle nemlendiriniz. Onlarda soğancık uluşturduktan sonra nohut iriliğine geldiği dönemde yine harç toprağına saplarından ayırmadan sapları ile birlikte örtünüz.

Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim.

Yeriniz karanlıksa bezede gerek yok, değilse bez örtünüz, bezin üstünden altından hiç önemli değil bezi her zaman açıp hırpalamaktansa bezin üstünden de nemlendirseniz onlar o nemi alır.

kgursan
03-02-2010, 18:07
Sevgili Lilium

Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ? Yoksa birgazete üzerinde serin bir yerdemi bekletelim ? Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ? Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim.

Lilium pullarını , zımba ile delinmiş bir naylon poşet içine koyun, bir tutam-parça toz fungusit ilacı (Captan, vs.) serpin ve torbayı çalkalayın. Torbanın içine nemli perlit, veya iri dere kumu karıştırın böylece pullar nemli kalır. Kumun içinde pullar 17-20 oC arasındaki bir sıcaklıkta 2 ay civarında dip kısımlarından yavru yapar. Bu yavruları anası olan pullarla birlikte normal bahçede (veya saksıda) toprağa dikip bitkiyi yetiştirin.

Detay soğanlı bitkiler üretim ve depolama başlığında var.

kumyaka2010
08-02-2010, 16:18
:pSayın Lilium ! Buralarda buna halk dilinde bocek zambagı derler .^senede dibinden birçok yavru yaptı .Yazın yavruları ayırayımmı ? Ben sapları kesiyordum , şimdi sizin ve kgursa beyin anlattıgı gibi soganları çogaltmayı duşunuyorum . Torun oldumu ? :
Selamlar.

Lilium
08-02-2010, 16:33
Beyaz lilium candidumsalar yazın çiçekleri bittikten sonra soğanları ayırabilirsin.

Lilium candidum değilseler saplarından üretimi yoktur.

Bu devrede yaprakları birbirilerine çok benzedikleri için ayırım yapamadım.

Ellie
06-03-2010, 21:53
Ben bir konu hakkında bir soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim..
Zambak,casablanca ve lilium arasındaki fark nedir? Görünüş olarak bi fark yok gibi,tabi bunu dışardan çiçekler hakkında hiçbir bilgisi olmayan biri olarak söylüyorum.Büyük ihtimalle çok fark vardır..:) Cevabınızı bekliyorum... Saygılar..

kgursan
07-03-2010, 19:03
Ben bir konu hakkında bir soru sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim..
Zambak,casablanca ve lilium arasındaki fark nedir? Görünüş olarak bi fark yok gibi,tabi bunu dışardan çiçekler hakkında hiçbir bilgisi olmayan biri olarak söylüyorum.Büyük ihtimalle çok fark vardır..:) Cevabınızı bekliyorum... Saygılar..

Sn. ellie., Pek çok kişinin yanlış bilgilerini sorduğunuz ve açıklama fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

1. Zambak :Gerçekte, Lilium denilen soğanlı çiçeğin türkçesi dir. Fakat türkçe de pek çok soğanlı çiçeğe de zambak dedikleri için karışık bir durum ortaya çıkar. Örneğin Kılıç zambağı (gladiol; Arpa zambağı (Frezya), Mis zambağı (Lilium candidum) vb. Bu nedenle türkçe " ZAMBAK" tam bir karşılık değildir.

2. Casablanca: Liliaceae (Liliase) familyası içinde Lilium cinsi ne ait pek çok tür ve melez vardır. Dünyadaki Lilium türleri ve melezleri 9 ana gurupta toplanmıştır. Bu gurpların başlıcaları; Asiatic melezler, Oriental melezler, Longiflorum melezleri, Martagon melezleri, Lilium candidum, L. speciousum vs.vs.. Her gurubun kendine özgü özellikleri vardır.

Bu guruplardan Oriental melezler (L. orientalis), içinde bazı çeşitler çok ün kazanmışlardaır. Bunlardan birisi de Casablanca çeşididir. Bu çeşit oriental melezi çeşitler arasında iri, beyaz, hafif kokulu çiçekleri ile dünyada ün yapmıştır. Casablanka denince akan sular durmuştur. Son yıllarda bazı sorunları nedeniyle ününü kaybetmiştir.

Sonuç olarak Oriental melezi liliumlar içinde bir Lilium çeşididir.

3. Lilium ise; Yukarıda bahsettiğimiz Familya içerisinde bir cins (Genus) tur. Bu genus içinde lilium türleri bulunur. Adlandırılırken genus(cins) adı büyük harfle başlar, sonra küçük harfle tür adı belirtilir örneğin: Lilium candidum (L.candidum) yani "Mis zambağı". L.martagon (Martagon zambakları), vb.

serdarca06
16-03-2010, 13:27
sayın lilyum
lilyumların kokuluları hangileridir. hangi türler kokar böyle bi liste var mı
teşekkürler

Lilium
16-03-2010, 19:39
En ağır ve hoş kokan lilyum türü beyaz renkli lilium candidumlardır.
Benim bildiğim kokulular
Beyaz, pembe, fuşya, yavruağzı, açık sarı renkleridir.

serdarca06
24-03-2010, 12:18
sayın lilyum açıklamalrınızı vakit buldukça okuyorum. saptan üretim sadece mis zambagındamı oluyor.?
teşekkürler

Lilium
24-03-2010, 13:01
Evet, diğerlerini denemedim ancak olacağını sanmıyorum, diğerlerinde daha farklı çoğalma şekilleri var.