PDA

View Full Version : zambak yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

bettyycim
02-06-2011, 12:48
Enfesmiş ben de heveslendim şimdi benimkide hemen açmasını bekliyorum ;)

sarigoz
02-06-2011, 14:14
Benim de ORANGE PIXIE cuce liliumum acti.Sari olani gecti..

kgursan
02-06-2011, 19:14
Sayın kgursan
Sizden geçen sene aldıklarım çok güzel büyüdü. Saksıdan çıkarmamıştım saksı yavru fidelerle doldu. Büyüyen fidelerimde alt yapraklarda sararma var.Çok yağmur yağıyor. Drenajı iyi ama bu neden olabilir mi?

Sn benolhazaroğlu., Sararmanın nedenleri olarak çok sıkışıklık, fazla su ve/veya gübre ile soğanın dibinde oluşabilecek bazı çürümeler olabilir. Rizoktonia denilen kök boğazı çürüklüğü de alt yaprakları sarartabilir.

önlem olarak suyu biraz azaltın, yapraklar ve sap sararınca soğanları söküp dağıtıp yeniden dikin. kolay gelsin.

FIRUZAN
02-06-2011, 20:42
Sn Andora enfes :) Ben de almıştım ama İstanbulda saksıya diktim Şimdi yazlıktayım eşime diyeceğim haftasonu geldiğinde getirsin bari saksımı yaaaaa ;)
çok kibar, kokulu olanı tercihim ama buda canım olmazki çok havalı ;) tebrik ederim sizi güzel yetiştirdiğiniz için

Andora
03-06-2011, 07:03
Sevgili FIRUZAN, bende kokulu olan türlere fazlası ile düşkünüm ama bazen tüm güzellikleri bir arada bulmak mümkün olmuyor. Varsın kokmasın, görüntüsü de yetiyor :D Eminim sizinki de gözünüzü şenlendirecek, sevgiyle kalın...

esracer
06-06-2011, 17:58
Sarı Lilyum çiçeğimde açtı 3 renk bir arada :)

üzüm
09-06-2011, 15:19
İlk mis zambağım açtı. Genellikle 3-5 çiçekli olacak gibi görünüyorlar. (iyi besleyememişm:() Soğan beslensin diye 2 çiçekli olanları çiçek altlarından kırdım. Acaba yanlış mı yaptım?
222323
Henüz açmamış 11 çiçekli mis zambağım da var.

Acaba normal bakımla 1 sapta ortalama kaç çiçek olur?

Kesme çiçek olarak kullanacak olsam ne zaman kesmem gerekir?

erol21
09-06-2011, 18:27
Aylar öncesinden 2 tane ve sonra da 2 tane olmak üzere bir saksıda 4 tane lillium var Bunlardan sonradan ektiklerim açtılar Görünüş değil ama koku olayı tam bir hayalkırıklığı bir çiçek hiç mi kokmaz :( Sanki plastik Sokaktaki ot bile dikkatli koklayınca kokuyor Umarım diğer ikisi kokuludur Bu arada ikisini bir yapımarketten diğer ikisini de diğer bir yapımarketten almıştım Acaba eminönündenmi alsaydım :(

serkan_istanbul
09-06-2011, 22:13
benim lilyumlarda bir tanesi actı diğerleri tomurcuk bordo renk ama hiç kokmuyor.

kgursan
10-06-2011, 19:34
Aylar öncesinden 2 tane ve sonra da 2 tane olmak üzere bir saksıda 4 tane lillium var Bunlardan sonradan ektiklerim açtılar Görünüş değil ama koku olayı tam bir hayalkırıklığı bir çiçek hiç mi kokmaz :( Sanki plastik Sokaktaki ot bile dikkatli koklayınca kokuyor Umarım diğer ikisi kokuludur Bu arada ikisini bir yapımarketten diğer ikisini de diğer bir yapımarketten almıştım Acaba eminönündenmi alsaydım :(

Önce diktiğiniz liliumun cinsini bileceksiniz. Koku için Mis zambak denilen "Lilium candidum" veya oriental zambaklardan "Casablanca" çeşitlerini dikeceksiniz. lilium candidumu Ağustos da LİLLİUM adlı forumdaştan alabilirsiniz.

bettyycim
11-06-2011, 22:14
Lilium Asiatica ilk çiçeği açtı biraz küçük ve kokusuz ama görünüşü yeter enfes bir görüntüsü var :D

Benol Hazaroğlu
12-06-2011, 18:15
Sayın kgursan cevap verecektir ama ben görünce yazayım dedim. :)

Zirai gübre vermiş olabilirmisin.

İkinci bir şey, fide çok suya daha hassas, bence suyunu kesiniz, fidelere zirai gübre vermeyiniz.

Çok geç yazıyorum. Bilgisayar ara ara tamire gidiyor. Cevabınıza teşekkür ederim. Bahçemde hiç zirai gübre yok. Hayvan gübresi kullanıyorum.
,Bu sene yağmur baharde hiç ara vermeden yağdı, toprağım çok süzek ama sanırım yağmurdan oldu. Boyu 1,5 metreye varan fidemdede başladı sararma. Sayın kgursanın önerisini de okudum söküp yeniden dikip deneyeceğim. Geçen sene çok güzellerdi kaybedersem üzülürüm.

narincir
12-06-2011, 20:55
Merhaba,
Az önce saksıda bol tomucuklu ve hatta çiçekli bir zambak aldık eve geldik. pembe ve kokulu. çok heveslendim ama nasıl bakılacağı konusunda hiç bir fikrim yoktu. Eve gelince de ilk iş foruma girip bakmak oldu. Ama genelde soğandan yetiştirilmesi konusunda yazılar bulabildim. ve genelde bahçe de. Evin içinde güneşi bir kaç saat alan bir yere koydum. ama ne kadar süreyle ne kadar sıklıkla ne şekilde sulayacağımı bilemedim. Tomucukların açması için yapmam gereken bir şey var mı? gübre vs gibi?
şimdiden teşekkürler,

kgursan
15-06-2011, 19:20
Hiçbirşey yapmanız gerekmez, haftada 2-3 kez 1 su bardağı su dökün yeter

narincir
15-06-2011, 21:07
:) teşekkürler

Yaylacı
15-06-2011, 22:37
Ben de lilium eklemek isterim

Yaylacı
15-06-2011, 22:48
Köyden gelmesini beklediğim bir başka tür lilium var, sarı renkli ve müthiş kokulu bir lilium. Trabzon'da ormanlık alanlarda (her yerde değil) kendiliğinden yetişir. Çiçeklerinin kokusu metrelerce öteden alınabilir, internetten zorla bulduğum resmini ekliyorum.
224887
Dilerim ki köyden bu çiçeği kısa zamanda gönderirler
224888
Bu çiçeği burada (İstanbul'da) yetiştirebilirsem inanın dünyalar benim olur.İnternette yaptığım araştırma sonucu bu Lilium türü "Lilium Ponticum" veya Trabzon Zambağı olarak geçiyor.Bizim oralarda bu çiçeğe "Agrita" derler.

basakalk
16-06-2011, 09:40
Herkese selamlar , bunlarda benım zambaklarım , artık hepsı tomurcukda heycanla acmalarını beklıyorum , renklerını karısık dıkmısdım , her bırı ayrı bır renk cok guzeller

serdarca06
17-06-2011, 12:34
bunlarda benimkiler :p

basakalk
23-06-2011, 12:53
Hergünnnn yeni bir tanesi açıyorr:D

vehbi
23-06-2011, 13:29
Zambaklarınız çok güzel güle güle büyütün.
Bende sarı lilium'lar henüz yeni çiçek açıyor resimleyince yüklerim.
Beyazların kokusu bir harika.

Benol Hazaroğlu
23-06-2011, 18:42
Köyden gelmesini beklediğim bir başka tür lilium var, sarı renkli ve müthiş kokulu bir lilium. Trabzon'da ormanlık alanlarda (her yerde değil) kendiliğinden yetişir. Çiçeklerinin kokusu metrelerce öteden alınabilir, internetten zorla bulduğum resmini ekliyorum.
224887
224888
Bu çiçeği burada (İstanbul'da) yetiştirebilirsem inanın dünyalar benim olur.İnternette yaptığım araştırma sonucu bu Lilium türü "Lilium Ponticum" veya Trabzon Zambağı olarak geçiyor.Bizim oralarda bu çiçeğe "Agrita" derler.

Trabzon'da yaşıyorum, bu zambağa hiç rastlamadım ve duymadım. Hangi köy veya yaylada acaba? Bilgilendirimisiniz?

Yaylacı
23-06-2011, 23:17
Trabzon'da yaşıyorum, bu zambağa hiç rastlamadım ve duymadım. Hangi köy veya yaylada acaba? Bilgilendirimisiniz?
Sayın Benol Hazaroğlu, sözünü ettiğim Lilyum Ponticum Trabzon Maçka'da( Bakırcılar köyünde eski adı Kizera) ormanlık ve çalılık alanlarda kendiliğinden yetişiyor, güneye bakan yamaçlarda iyi yetişiyor. Beklediğim Lilyum Ponticum soğanı bu gün geldi(fotorafını sonra ekleyeceğim). Özenle bakıp yetiştirmeye çalışacağım, gelişmeleri yine burda paylaşacağım.

Yaylacı
23-06-2011, 23:27
Lilyum yetiştiriciliği konusunda fazla bilgim yok tahmini olarak Lilium Ponticum orman altlarında (geniş yapraklı orman altı) ve çalılıklar arasında yetiştiğine göre asitli toprakları sever (yaprak çürüntüsü ve bitki çürüklerinin bol olduğu kısımlarda). Lilium yetiştiren arkadaşlar daha iyi bilir ama yaptığım gözlemler toprak yapısının asitli olduğu yönündedir. Lilium için ideal toprak yapısı hakkında bilgi almak isterim.

zbk74
24-06-2011, 02:00
sayın yaylacı lilyum soğanını dikmek için biraz geç değilmi nihayetinde şu anda çiçekteler...?

Yaylacı
25-06-2011, 21:53
sayın yaylacı lilyum soğanını dikmek için biraz geç değilmi nihayetinde şu anda çiçekteler...?
Sayın zbk74 doğru söylüyorsunuz geç kaldılar fakat toprak altında kalarak hiç olmazsa soğan gelişimlerini tamamlayarak gelecek yıla hazırlanmış olurlar, elde ettiğim liliumlar Trabzon yöresine has bir bitki türü, buranın havasına suyuna alışmaları biraz zaman alacak şimdiden toprağa ektim. Sonucu bekleyeceğim.

kartol
09-07-2011, 11:26
İki ayrı renk zambak açtı, bir saksı henüz tomurcukta. Oysa aynı zamanda dikilmişlerdi.

bettyycim
10-07-2011, 19:43
Tek soğan olan Casablanca Liliumum açtı balkondan esintiyle mis gibi kokusu geliyor enfes ;)

loveflower
13-07-2011, 13:43
sevgili bettyycim,çok güzel görünüyor,kgursandan aldığım casablancalarım henüz tomurcukta, açmasını dört gözle bekliyorum.Aldığım bütün soğanlar çok güzel gelişti.
233850

Lilium
13-07-2011, 18:07
Her şey çok güzel arkadaşlar, ellerinize sağlık, benimkiler de açmaya başladılar fotoğraf makinem arızalanınca, cep telefonu da iyi resim vermeyince siteye koyamıyorum.

Her şey bir yana bugün bir lilium gördüm harika arkadaşlar, boyu iki metreyi geçiyor, çiçek trompet adeti 30 yakın, trompetlerin büyüklüğü 20 santime yakın kokusuysa sadece harika ve mükemmelll diyebilirim, nerede olduğunu sormayın söyleyemem çünkü bir tane, tohumlarının sözünü aldım yetiştirip paylaşabiliriz.

haluk58
14-07-2011, 17:38
sayın lilium sen çeşidini çoğalt bizde senden temin edelim hani bizim mis kokulu candidum soğanları bir haftaya kadar açıklama yaparım demiştin listenin enbaşına şimdiden ekle beni sagılar

Lilium
14-07-2011, 19:13
Sayın haluk58 sanırım alttaki başlığı takip etmiyorsunuz satış başladı.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21230

nostradamus852
19-07-2011, 09:00
Bunlarda benimkiler :)) bugün siteyi tesadüfen buldum, öyle anlatıldığı gibi özel toprağa falan çok ihtyacı yok aslında çiçekçilerde **** marketlerde satılan topraklar da işinizi görebilir, ama soğanım gelişsin çiçeklerim güzel ve büyük olsun diyosanız yanmış hayvan gübresi, normal toprak ve hazır saksı toprağı ile bir mix hazırlarsanız güzel ürün alabilirsiniz...bu fotoğraftakiler hazır saksı toprağında yetişti mesela, birde çok güneş görmesinler öğleye kadar görse yeterli oluyo

Tura
19-07-2011, 11:04
224887
224888

Sayın Yaylacı; çok güzel bunlar. İnşallah yetiştirme hususunda başarılı olursunuz.

Yaylacı
19-07-2011, 22:29
Sayın Yaylacı; çok güzel bunlar. İnşallah yetiştirme hususunda başarılı olursunuz.
Sayın Tura, dün ilk dikimi yaptım. Lilium soğanlarından büyük olanın yapraksı kısımlarını ayırarak toprağa ektim bakalım sonuç alabilecek miyim. Lilium yetiştiriciliğinden pek anlamam ama forumdaki üstadlardan edindiğim bilgileri uygulamaya çalışıyorum. Eğer başarabilirsem ilk soğanlardan size gönderirim.

Lilium
19-07-2011, 23:08
Hangi türde bu uygulamayı yaptın anlıyamadım, türü resimliyebilirsen yardımcı olmaya çalışayım.

Yaylacı
20-07-2011, 09:38
Hangi türde bu uygulamayı yaptın anlıyamadım, türü resimliyebilirsen yardımcı olmaya çalışayım.

Sayın Lilium 695 no/lu mesajda fotorafı olan lilium ponticum (Trabzon Zambağı) için kök ayırma (soğanı çevreleyen yapraksı oluşum, adını bilmiyorum ama kök kısmındaki etli pulsu yaprak) ile yetiştirmeye çalışıyorum. Belkide zamanı değil çok mu erken işlem yaptım. Toprak yarı asitli, uygun mu bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.....

loveflower
20-07-2011, 12:50
Sayın kgursandan soğanlarını aldığım pembe oriental lilium çiçeklerini gösterdi.çok güzeller,kokusu da çok tatlı.
235344

235345

Bu arada sitenin saati yanlış gösteriyor mesajı,saat şuan 15:20 olmasına rağmen mesajda 13:50 gösteriyor.

Lilium
20-07-2011, 13:32
Sayın Lilium 695 no/lu mesajda fotorafı olan lilium ponticum (Trabzon Zambağı) için kök ayırma (soğanı çevreleyen yapraksı oluşum, adını bilmiyorum ama kök kısmındaki etli pulsu yaprak) ile yetiştirmeye çalışıyorum. Belkide zamanı değil çok mu erken işlem yaptım.
Pullarından yetişir fakat iyice kart pullardan yavru yapabilir, bu pulları yarı yarıya hayvan gübresi ve kum karışımına dikine gelecek şekilde pulların üstü örtüleceği kadar kapatın, ve bir kere sulayıp serin gölge bir yere koyun.

Bu türler daha çok saçak köklerinde oluşan yavrularla ve tohumdan üretilir.

"Belkide zamanı değil çok mu erken işlem yaptım"
İşlem yaptığınız da çiçek ve sap kısmı kurumuşmuydu? kurumamışsa erken işlem yapmışsınız.
Yinede fazla bir zararı yok, soğanı kaybetmezsiniz.

Soğanlı bitkiler kolay kolay yok olmazlar, yok olmamaları için dikkat edilmesi gereken üç önemli husus var.
1- Fazla sulama ( Soğanın çürümesi için en büyük neden)
2- Toprak kurtları ve haşereler. (Soğanın dip tablosunu kemirir,ve daha ileriki safhalarda soğan hiç kalmaz.
3- Fungal hastalıklar ( Soğanın gelişimi yavaşlar çürümelere neden olur.)

Saksıda yetiştirenler, saksı topraklarını yılda bir kez haşerelere karşı ilaçlamalarında yarar var.
Bahçede toprakta yetiştirenler zararlıya göre, zararlı varsa yüksek derecelerdeyse ilaçlamalarını öneririm.

FIRUZAN
21-07-2011, 08:32
Sayın kgürsan'dan aldığım liliumlarım
şimdi ilk yüklediğim fotoğraflar geçen sene aldıklarım vazoya kesip koydum 15 günlüktür vazoya koyduğum hali.
şimdi ben ne yaptım bu sabah sararmış dalını topraktan çıkardım yavru soğan var mı diye evet var uygun şekilde dikeceğim diğerini de dikmeli miyim ?diğerleri daha açmadı açmak üzere sorum yapraklarda sararma var kök hastalığı olabilir mi?

alt resimlerde bu sezon aldıklarım.dikkatimi çeken onların çiçek sayısı daha fazla
geçen senekileri kesmemiştim çiçeği kesmek soğan büyüklüğünü etkilermi bu senekileri kesip vazoda durmasını istiyorum.ayrıca onların durumu iyi sararan yaprak yok
teşekkürler

FIRUZAN
21-07-2011, 08:33
bunlarda bu sezon aldıklarım

Lilium
21-07-2011, 11:12
235577

Sayın fıruzan hanım Resimde gördüğüm
1- fazla sulama var, kökler çamur içerisinde. ve kök gelişimi çok zayıf.
2- Sadece fazla su diyemeyeceğim, haşerede var gibi, fotoğraftan tam tespit etmek zor ama soğanın cevresindeki kemirilmeler ve dip köklerin olmayışı kök kurtlarının da olduğundan şüphelerim var. söktüğünüz yeri toprağı biraz karıştırarak bir bakın kurt da rast gelebilirsiniz.

Bir soğanım da aynı olay var, ben daha sökmedim sökünce daha detaylı yazarım.

FIRUZAN
21-07-2011, 13:46
aslına bakarsanız sayın lilium ben burda mayıs -haziran böceği dediğimiz kızımın deyişiyle doz doz böceklerinin lavralarından çok şikayetçiyim.15 senelik güllerimi kemiremiyorlar tabii çok büyük ama ne zaman yeni gül alsam diksem 1 ay sonra sapı çek gelir kemirmişler bu sene ektiğim ahududu fidanıda öyle gitti .2009 da ektiğim vişne ağacımı yediler 2010 da yeniden aldım bu sene bir şey yok ama ne yapmalı bilmiyorum.Bundan 10 sene önce böyle birşey yoktu.Ne zaman ki insanlar işte yanmış diyip aldıkları ancak kötü olan bu koyun gübrelerinden olduğunu düşünüyorum.Sulama hakkında doğrudur biraz aşırı sulama yaptım hortumu tutup göl oluşturdum yapmamalıydım çamurlaşma ondan kesin.

loveflower
21-07-2011, 15:51
Lilium casablancamın çiçeği açtı:)
235623

Teşekkürler kgursan.

Benol Hazaroğlu
21-07-2011, 16:24
Kgursana teşekkürlerimle.

Kiraz
21-07-2011, 17:53
Benim de ilk önce pembeler açtı, çok güzeller. Teşekkürler Kgursan.
235643

kopshtar
22-07-2011, 14:39
Kgursan'dan gelen soğanların performansını görünce botanik marketlere tövbe ettim. Bauhause'dan aldıklarım ya çürüdü ya da 1-2 kandil var. Ancak aynı şekilde diktiğim kgursan'ın soğanları birsürü kandil verdi ve çok daha gürbüz geliştiler. Açınca ben de o hazzı yaşarım artık.
Çok teşekkürler Kgursan.

Lilium
22-07-2011, 22:59
Ah ah fotoğraf makinem yok resimleyemiyorum, bendekileri görseniz çoştular.

neconeco
24-07-2011, 11:42
Selamlar.Beşseneden beri yetiştirmeye çalıştığım,Çin kökenli Kaplan sırtı turuncu zambak nihayet, kendini gösterdi.))))

Lilium
26-07-2011, 13:17
Ceple çektiklerimi paylaşayım.

Casablancalarım.

236650

236651

Yakındakiler pembeler ceple çektiğim için beyaz çıkmışlar.
236652

236653

236654

Galla
27-07-2011, 07:57
Merhaba arkadaşlar lilyumları çok seviyorum fakat bir türlü yetştiremiyorum geçen sene fidanlıktan aldığım lilyumlar eve geldiğinde çiçeklerini ve yapraklarını dökmeye başladı soğanlarını çıkarmadan sulamaya devam ettim fakat beyaz beyaz çürümeye başladılar sanırım birtür mantar oldular soganlardan birtanesini kurtardım bu sene 20cme yakın büyüdü tek bir çiçek açıp hemen döküldü aynı fidanlıktan bu sene tekrar çiçek aldım eve geldikten sonra bu sefer çiçekler yine döküldü fakat yapraklar kurumaya başladı be şuanda kupkuru alırken yapmam gerekenleri sordum ve uyguladım ama ben bu yetiştirme işini, beceremedim sanırım

Lilium
27-07-2011, 09:34
geçen sene fidanlıktan aldığım lilyumlar eve geldiğinde çiçeklerini ve yapraklarını dökmeye başladı soğanlarını çıkarmadan sulamaya devam ettim fakat beyaz beyaz çürümeye başladılar sanırım birtür mantar oldular
Sayın lillium sitemize hoş geldiniz, sorununuzla ilgili bilgileri bu başlıkta ve bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12928) bulabilirsiniz, lilium soğanları kaybetmenin birinci nedeni çok sulamak, duran su, göllenen su, bahçenizde ya da saksılarınızda olmamalı. İkinci nedeni ise topraktaki kök kurtları, üçüncü neden mantar hastalıkları, başlıklardaki bilgileri okursanız nedenlerini de anlayacaksınız, ve sizlerinde güzel çiçekleriniz olacak.

Nick benzerliği bu kadar olur, nickin benim nickime çok benziyor, hatta yazmış olduğunuz mesajı bir an ben ne zaman yazdım ki diye baktım. :) dikkatli baktığımda lillium olduğunu fark ettim.
Yeni üye bir arkadaşımızsınız, daha yeniyken nickinizi değiştirseniz diğer üye arkadaşlarında bizleri birbirimizle karıştırmazlar, daha iyi olur diye düşünüyorum.

sevim4
27-07-2011, 10:47
Buda benim cazablankam kokusu muhteşem pempesi de açmak üzere.
236944
236945

Yaylacı
27-07-2011, 12:01
Sayın Lilium, sayın sevim4 zambaklarınız mükemmel görünüyor ellerinize sağlık. Zambak yetiştirmeye çaba göstereceğim, kıskandım sizin zambakları çok güzeller :)

Galla
27-07-2011, 13:04
Teşekkür ederim Hoşbuldum sorunum umarım bu şekilde çözülür ewet nic benzerliği çok fazla nickimiz nasıl değiştirebileceğim konusunda yardımcı olurmusunuz yoksa değiştiremeden yeni kayıtmı yaptırmam gerekiyor.

ayrıca forumda gezerken lilyuum çiçeklerinin döküldüğü kısımda oluşan kesecikler olduğunu öğrendim ve kendi lilyumlarımıkontrol ettim hepsi kurumuz **** yanmış sadece 1 tane salam var onu nasıl büyütebilirim

sevim4
27-07-2011, 13:28
Çok teşekkür ederim sevgili yaylacı sizinde bitkilerinizi ben kıskandım.:D

sındırgılı
27-07-2011, 13:46
Geçen sene Dia dan aldığım zambak soğanlari :
Misler gibi kokuyor.
( Digerleri yolda :) )

Lilium
27-07-2011, 13:53
ewet nic benzerliği çok fazla nickimiz nasıl değiştirebileceğim konusunda yardımcı olurmusunuz yoksa değiştiremeden yeni kayıtmı yaptırmam gerekiyor.

Yeni kayıt yapmanıza gerek yok. Şu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2801) istediğiniz isim değişikliğini yazınız, (Örneğin: lillium olan nickimi ayşe fatma olarak değiştirmenizi rica ediyorum.) Yöneticimiz istediğiniz isim değişimini yapacaktır.

sarigoz
29-07-2011, 10:09
Sayin Lilium,Masallahlari var sizin Casablankalarinizin.Kokusunu alir gibiyim.Benim Casablankam ufak yavru vermeye basladi kokten 2-3 ad var tahminen.Nasil davranmaliyim.O yavrulari ne zaman cikarmaliyim.Yardimci olursaniz sevinirim. 1-2 cm gibi durumdalar..
Eger isterseniz fotograflayayim.Ama siz zaten tahmin edersiniz.

Lilium
29-07-2011, 11:45
Sayın sarigoz, Fotoğraflamanıza gerek yok tahmin edebiliyorum, yalnız bunlar gözüküyorsalar, saksı toprağına ilave yapın, güneşte kalmamalılar. Ayrıca onlar iki üç tane değildirler daha atlarda toprakta kök içilerinde kardeşleri vardır.

"O yavrulari ne zaman cikarmaliyim."

O yavruları, çiçekler bittikten sap kurumaya başladıktan sonra söküp alabilirsiniz, Ya da biraz daha bekleyip çiçek taç yapraklarını döktükten sonra tohum oluşumu başlayacaklardır, bu tohumlar kuruduktan sonra hem tohumlarını alırsınız, daha sonra söker isterseniz bekletip baharda ekersiniz, isterseniz hemen de ekebilirsiniz.
Soğanları bahçeye ekecekseniz, bahçeniz de yağışlardan dolayı duran göllenen su varsa ilk baharda ekmenizi tavsiye ederim.

Diğer özelden sorduğunuz sorunuzu özelden cevaplayacağım.

sarigoz
31-07-2011, 12:07
Sayin Lilium,ekecegim yerde su birikintisi olacagini tahmin etmiyorum.Tac yapraklari dokuldu ve sap hala az yesil.
Agustos ayi zaten kapida,yakinda ekmeyi dusunuyorum.
Size soz verdigim gibi diger lilium ciceklerini de (Casablanka dahil) ekliyorum) Digerlerinin ne tur oldugunu cikaramadim.

kgursan
31-07-2011, 23:24
Sayın Lilium, sayın sevim4 zambaklarınız mükemmel görünüyor ellerinize sağlık. Zambak yetiştirmeye çaba göstereceğim, kıskandım sizin zambakları çok güzeller :)

Sn Yaylacı., L.ponticum için gözlemleriniz güzel, ve doğru. Hafif asit karekterli bir harç,toprak vs. Fakat drenaj önemli.

Şu anda dikim zamanı değil ama mecburen dikeceksiniz-diktiniz soğanı. lilium soğanları nemli ortamda dinlenir. Yani diktiğiniz toprak hafif nemli kalacak.kışı dışarıda (ayazda) geçirecek. Mart-Nisan-mayıs sürgünler görülünce sulama başlayacak. yarı gölge koşullarda bitki gelişecek. Ancak pullarını kopardığınız için soğanı küçüldüğü dolayısıyla çiçek açmayabilir.

Kopardığınız pul (kabuklara) gelince: bunlar sanırım 5-6 tanedir. Bence küçük bir poşet alın. üzerine 5-6 delik açın (sigara ateşiyle). sonra bu pulları poşete koyun. Bir çay kaşığı kadar Captan toz mantar ilacı atın poşete ve çalkalayın. pullar toz ilaçla ilaçlandı. şimdi Pulları kapatacak kadar (1-2 avuç) Nemli Torf koyun poşete. Pullar torf tarafından örtülsün ve su kaybetmesin. Poşetin ağzını bağlayın ve gölge bir yere kaldırın. 5-6 sigara deliği havalanma için yeter. poşeti 3 ay sonra açın. Göreceksiniz ki her pulun dibinde 1-2 küçük soğancık oluşmuş. Bunları uygun şekilde dikin (Kasım ayı civarında)açık, yarı gölge bir yerde büyütün. Kış, ilkbahar sonunda sürgün verir yaz sonunda soğanlar fındık kadar olur söküp tekrar dikin. Gelecek yaz boyunca iyi bakarsanız Eylül -Kasım arası yaprakları sararıp dökülünce soğanları sökün.
hadi kolay gelsin.

limon
27-09-2011, 19:44
Sn.Kgursan, sizden aldığım Oriental Liliumlar şu anda bolca ve çok iri tohum keseleri oluşturdular. Henüz yeşiller, tamamen solmasını mı beklememiz gerekiyor? Soğanları yerinden hiç çıkarmasam, (kışın toprağı ıslanacak yerde ekililer) zarar görürler mi? Tohumları ekme zamanı nedir?

mavisedir
28-09-2011, 11:47
Bu zambağı yapı marketten aldım, çiçekleri geçmişti aldığımda. Mis zambağı değil, çeşidini öğrenebilir miyim? Bahçeye şimdi geçirsem kışı geçirebilir mi dışarda?

kgursan
01-10-2011, 22:41
Sn.Kgursan, sizden aldığım Oriental Liliumlar şu anda bolca ve çok iri tohum keseleri oluşturdular. Henüz yeşiller, tamamen solmasını mı beklememiz gerekiyor? Soğanları yerinden hiç çıkarmasam, (kışın toprağı ıslanacak yerde ekililer) zarar görürler mi? Tohumları ekme zamanı nedir?

Sn Limon, su göllenmeyen bir yerde ekili iseler birşey olmaz seneye yazın 2 şer adet açarlar, sökecekseniz sararmasını bekleyip söküp, ayırıp hemen dikmeniz uygun olur. Dikilmiş halde açıkta bekleyip soğuklama ihtiyacını gidermesi gerekir. Tohumlarını ekme zamanını tam bilmiyorum ama sanırım ocak-Mart arası olabilir fakat çimlenmesi hypogeal-veya epigeal denilen şekilde olabilir. Yani bazı türler önce soğan yapar sonra yaprak, bazıları ise önce yaprak yapar sonra soğan.

kgursan
01-10-2011, 22:43
Bu zambağı yapı marketten aldım, çiçekleri geçmişti aldığımda. Mis zambağı değil, çeşidini öğrenebilir miyim? Bahçeye şimdi geçirsem kışı geçirebilir mi dışarda?

Asiatic denilen türden (renklilerden) dir kışı dışarıda geçirir, Haziran civarında çiçek açar.

mavisedir
02-10-2011, 02:09
Teşekkürler sayın kgursan. Bahçeye geçiriyorum hemen.

limon
02-10-2011, 12:09
Çok teşekkür ederim.

kgursan
19-11-2011, 15:00
Arkadaşlar bu bitkinin durumu mevsim normallerine uygun mudur? Yoksa ithal olduğu için mi çiçek açmak üzere?

Mevsim normallerine uygun değil. Soğanları prepare edilmiş (depolarda yeterli ölçüde soğutulmuş ve çiçeğe hazır duruma getirilmiş) bir Oriental lilium dur. Bunların normal, doğadaki çiçek açma zamanı Temmuz-Ağustos ayıdır. Şimdi siz de çiçek açtıktan sonra bitkiye yeşil kaldığı sürece sulayıp bakımını yapın yaprakları sarardığı zaman sulamayı kesip açıkta bırakın veya yeniden dikin kışı açıkta geçirecek ve 2013 Temmuz sonu gibi çiçek açacaktır. (çiçekleri açtıktan sonra balkon veya açıkta kalırsa soğuk ihtiyacını alırsa BELKİİİ bu yıl açar.

mhrslm
19-11-2011, 23:47
Sayın kgursan, cevabınız için teşekkür ederim. Peki çiçeklenme bitene kadar sıcak bir ortamda (oda sıcaklığı) kalması daha uygun olur değil mi?

kgursan
22-11-2011, 15:35
Mümkünse daha serin bir ortamda tutun, değilse odada kalsın ama bol ışık alsın. Çiçekleri açınca kahverengi anterleri 3 parmak ile (Baş-işaret ve orta parmak) koparın ki beyaz renkli tepal çiçeklerini boyayıp kirletmesin. Çok da önemli değil anterlerin de kendine göre renk-kontrast gibi bir havası var.

limon
23-11-2011, 17:02
Sn Kgursan sizden almış olduğum Casablanca ve Oriental Liliumlar çok sayıda tohum oluşturdular. Daha önce hiç tohumunu görmediğim ve yetiştirmedim. Tohumlar şöyle;
256709

Ben tohumlarını daha iri bekliyordum, bunlar pul halindeler.

kgursan
23-11-2011, 23:29
Evet lilium tohumları pul şeklinde oluyor. 3 Bölmeli Tohum kapsulü içinde üst üste dizilmiş pullar şeklinde. Ben tohum denemedim . Lilium tohumlarının çimlenmeleri e Hypogeal, epigeal vb. durumlar var. 3-5 yıl özenli bakıp büyütme gerekiyor ve doğal olarak da genetik açılma yapacaktır. Biraz uzun bir iş. Kolay gelsin.

Lilium
24-11-2011, 00:43
Şöyle bir çimlenme şekli var, ben ilk çimlendirirken ot diye yolmuştum, sizlerde aynı hataya düşmemeniz için albümümden bir resim ekliyorum.

256772

limon
24-11-2011, 11:51
Teşekkür ederim.

useful
13-12-2011, 08:58
iyi günler ben buradaki ustalra bir şey soracağım bu siteden de her zaman bilgi aldım ama şimdi üyesiyim benim sorum şu ben yapı marketi koçtaş tan 2 tane sarı lilyum 2 tane kırmızı lilyum 1 tanede beyaz lilyum aldım bunları bahçeme diktim üzerinede 5-6 cm toprakla örttüm acaba dışarıda bir zarar gelirmi soğuktan dışarıda bahçede büyümezmi ayrıca biz trabzon da yaşıyoruz seralarımız var tarım için eğer dışarıda olmazsa bu lilyumlar saksılara dikip seraya mı götürsem ne dersiniz doğuda olduğumuza aldanmayın istanbul dan ılıktır genelde bizim burası izmir kadar sıcak değil ama oradan gelenler burayı 2 izmir olarak görürler yılda 2 defa kar yağr en fazla eksili değerlerede de genelde en fazla yılda 5yada 6 günü geçemz

kgursan
13-12-2011, 17:27
Aldığınız lilium soğanlarının cinsi nedir bilmiyorum ama sanırım Asiatic veya Oriental melezlerdendir. Liliumlar hayatının bir devresinde soğuk ister bu nedenle dışarıda donmaz ve daha iyi olur,fakat diktiğiniz yer kışın su tutarsa (su göllenir de akmaz ise) kışın soğanlar çürüyebilir.

useful
14-12-2011, 07:37
Aldığınız lilium soğanlarının cinsi nedir bilmiyorum ama sanırım Asiatic veya Oriental melezlerdendir. Liliumlar hayatının bir devresinde soğuk ister bu nedenle dışarıda donmaz ve daha iyi olur,fakat diktiğiniz yer kışın su tutarsa (su göllenir de akmaz ise) kışın soğanlar çürüyebilir.

lilyumları diktiğim yer kesinlikle su tutmayan toprak hafif killi kırmızı toprak ayrıca bu kadar hızlı cevap aldığım için teşekkürediyorum

sabırsız0606
28-12-2011, 16:00
geçtiğimiz pazar Atatürk Orman Çiftliğin den aldığım lilyumlarım ve SPATHIPHYLLUM larımın yaprakları kuruyor yardımlarınızı bekliyorum salon bitkisi olmasına rağmen oturma odasında tutuyorum ısı 18 derece ve üstü olduğu için.aldığımdan beri ilk defa bugün suladım yapraklarınada 2. kez spreyle su püskürttüm bugün yaprakların kurumaya başladığını farkettim lilyumların alt kısımdaki yapraklarıda sararıyor ne yapmalıyım salonun ısısı 10 ile 14 derece olduğu için koymadım salon daha aydınlık ama soğuk salonamı koymalıyım anlamadım yardımlarınızı bekliyorum :(:eek:

sabırsız0606
28-12-2011, 16:04
yaprakları kuruyor spreyle yapraklarına su sıkmıştım 1 hafta olmadı henüz alalı ilk defa bugün suladığımda farkettim:(

sabırsız0606
28-12-2011, 16:09
resimlerini paylaşmak istedim bunlarıda alalı bir hafta oldu:);)

sabırsız0606
28-12-2011, 16:10
;) yükleyebildimmi bilmiyorum

sabırsız0606
29-12-2011, 13:26
:([QUOTE=sabırsız0606;892694]resimlerini paylaşmak istedim bunlarıda alalı bir hafta oldu:);)[/QUOT
yeni almıştım bitlendi :( söylenildiği gibi arap sabunu ve yağı karıştırdım su ilave ettim ve iyice karıştırdım.Karışımla yaprakları ovuşturarak yıkadım bakalım ne olacak :mad::(

alanur
30-12-2011, 13:53
Sayın Lilyum;

Zambak tohumlarını sizin tarif ettiğiniz gibi ektim. Bildiğimden değil ama dışarıya koydum. Doğrumu yaptım, ya da ne yapmam gerekir, yardım ederseniz sevinirim.

Lilium
30-12-2011, 14:38
Hangi tür tohumları ektiniz, lilium candidum'ları ektiyseniz dışarda da içeride de olur, diğer türler için daha erken ilkbahara doğru ekseydiniz daha iyi sonuçlar alırdınız, onları içeriye alın çimlenme daha iyi olur.

alanur
30-12-2011, 15:35
Teşekkürler lilyum;

Ne tür olduklarını bilmiyorum ama lilium candidum değiller. Aslında şimdi ekmemin amacı mevsimlik çiçek olmadıkları içindi, sonuçta bayağı zaman sonra soğan olacak, sonra soğan büyümesini tamamlayacak sonra çiçek verecek çok uzun bir süre. Süreyi bir kaç ay kısaltırım diye düşündüm. ben içeriye alayım. Teşekkürler ve mutlu seneler.

Lilium
30-12-2011, 17:51
Evet üç yıllık uzun bir süreç, bu süreçte başarılar dilerim.

Bu kış döneminde çimlenmeseler dahi, karıştırıp eşelemeyiniz, ilk bahara kadar bekleyiniz, umarım üzerlerine çok kapak toprağı koymamışsınızdır, yarım santimlik bir kapak toprağı yeterlidir. Aşırı nemlendirmeyiniz.

alanur
30-12-2011, 18:19
Dediğiniz gibi yaptım sayın lilium, üst toprağı yarım santim torf. Şimda bayağı bir ıslak. Kontrollerle ara sıra fıs fıs yapılacak. Birde güneş görsünmü ? Teşekkürler.

Lilium
30-12-2011, 22:54
Güneş görmeleri tabi ki yararlı olur.

alanur
30-12-2011, 23:20
Teşekkürler sayın lilium.

sabırsız0606
04-01-2012, 03:06
sayın lilium lilyum çiçeklerim kurudu ölüyorlar diyebilirim :( tomurcukları bile kurudu sebep nedir anlayamadım:( hergün seyrederken içim parçalanıyor. tamamen kuruduktan sonra soğanlarını alıp yaza doğru eksem çıkar mı acaba:(

levokero
04-01-2012, 10:47
sayın ağaç dostu lilium,
24/12/2011 tarihinde eşime hediye olarak 5 dallı beyaz lilium aldım.Üzerindeki tanıtım kartında yazan şartlarda beklettik.Ancak bir hafta sonra yapraklar alttan itibaren sararmaya çiçekler solmaya başladı.Eşim bunun üzerine tüm çiçekleri ve yaprakları kesip saksıda boyları 35 cm boylarında 5 adet çıplak dalları bırakmış.Saksının çapı yaklaşık 20 cm.Soğanlarına zarar vermemek için çıkarıp bakmadım.Aradan geçen günlerden sonra sap üzerinde hafif beyazlaşmalar ve kurumalar başladı.Sizden ricam bundan sonra nasıl bir yol izleyeyim.Teşekkür ederim.

Lilium
04-01-2012, 12:42
Beş dallı bir saksıysa beş adet soğan var demektir, her bir soğan bir çiçek sapı çıkarır,

"Ancak bir hafta sonra yapraklar alttan itibaren sararmaya çiçekler solmaya başladı."
Yaprakların alttan itibaren tümü sararıp solduysa bir sorun var demektir,

En önemli bir neden: 24/12/2011 tarihlerinde liliumlar normal olarak çiçek açmazlar, seralarda zorlanarak şartları değiştirilerek normal dışı çiçek açtırılıp piyasada çiçek olmadığı zaman piyasaya sürüp daha iyi fiatlardan satmak, sanırım sizde böyle bir zamana denk geldiniz.
Böyle bir tarihte alınmış açmış bir lilium da ortam yer ısı iklim değişikliğinde ömrüde fazla olmaz ve bu gibi sorunlar görülmesi de gayet normaldir.

"sap üzerinde hafif beyazlaşmalar ve kurumalar başladı"

Çiçek ve çiçek sapı ömrünü tamamladı.

Bu sapları alabilirsiniz, bir elinizle soğanı üstten tutarak sap parmaklarınızın arasında olacak şekilde tutarak (soğanın çıkmaması için) diğer elinizle çiçek sapını sağa sola yatırarak çekiniz alınız, bundan sonra öylece bırakabilirsiniz, sulamayınız, dışarıya bir yere koyabilirsiniz az az yağmur alabilir, baharda yapraklandıktan sonra sulamalarını kademeli olarak arttırabilirsiniz.

sakdag
04-01-2012, 13:25
Sayın Lilium, size bir sorum olacak. 724. mesajdaki kaplan desenli zambağa benzer bir bitkimiz vardı yıllar önce, gövde sapı ile yapraklar arasında kahverengi boncuk gibi bir oluşum olurdu ve bu toprağa düştü mü çimlenirdi. Zambaklar hakkında fazla bilgim yok, bütün zambak çeşitlerinde olur mu böyle, yoksa benim anlattığım özel bir tür müdür?
Bir de Balıkesir'de zambak kolonyası elde etmek için zambak yetiştiren bir köy var, ismini biliyor musunuz acaba?
Saygılarımla...

Lilium
04-01-2012, 13:52
yapraklar arasında kahverengi boncuk gibi bir oluşum olurdu ve bu toprağa düştü mü çimlenirdi. .
Çimlenen onlar değil sayın sakdag, çiçek taç yaprakları döküldükten sonra aynı yerde tohum kapsülü oluşur ve daha sonra bu kapsüller kurur ve açılır, yerlere toprak çatlaklarına girenler çimlenir.

Balıkesirde bir çok köy var zambak yetiştiren susurluktada var olduğunu biliyorum, yalnız zambak kolanyası için yetiştirildiğini sanmıyorum, soğan olarak yetiştiriliyor ve dışarıya pazarlanıyor, türkiyede zambak üretiminden zambak kolanyası yapılıyormu yapılmıyormu bilmiyorum, şu güne kadarda böyle bir bilgiyi öğrenemedim, sadece bildiğim kolanyanın bir esanstan üretildiği, bu esans nasıl nerede neden üretilir bilmiyorum.

sakdag
04-01-2012, 13:58
Sayın Lilium çok eminim, bu zambak çeşidi anlattığım gibi üretiliyordu. Belki forumu okuyan diğer arkadaşlardan böyle bir bitkiyi yetiştiren veya bilen vardır. Çünkü kendimde ekmiştim bu boncuklardan, bir iki yıl bir kaç yaprak oluyor, daha sonra gelişim gösteriyor.
Yine de cevabınız için teşekkür ederim.

sakdag
04-01-2012, 14:06
Mesaj 724'teki resimleri çok dikkatli bir biçimde tekrar inceledim de bu çiçek bahsettiğim zambak. 2. resimde, gövdenin en üstündeki , sapın arkasında kalan yaprağın gövdeyle birleştiği noktada kahverengi bir boncuk görünüyor. (biraz dikkatli bakmak gerekiyor :))

sakdag
04-01-2012, 14:21
262584

Resim netten alıntıdır. http://2.bp.blogspot.com/-NwBjse-uViM/TgSdUdvvA7I/AAAAAAAABno/tEZimSx08wc/s1600/IMG_0452.jpg

useful
04-01-2012, 15:02
benimde bir sorum olacaktı annem lilyumları çok sever bende severim annem koçtaş tan 5 tane lilyum almış 2 kırmızı 2 sarı 1 de beyaz beyazını saksıya dikmiş o filizlenmiş ama diğerleri filiz vermemiş acaba saksıdamı daha iyi oluyorlar yoksa bahçedemi saksıdaki lilyumum beyaz olan işte resmi
http://img392.yukle.tc/thumbs/7148Resim_016.jpg (http://img392.yukle.tc/image.php?id=7148Resim_016.jpg)
bunuda bugün farkettim sürgün veriyor sarı olan işte resmi
http://img399.yukle.tc/thumbs/8873Resim_012.jpg (http://img399.yukle.tc/image.php?id=8873Resim_012.jpg)
ama diğerleri sörgün vermiyor acaba neden işte resmi diktiğim gibi duruyor üzerilerinde 5 cm toprak var
http://img399.yukle.tc/thumbs/2676Resim_013.jpg (http://img399.yukle.tc/image.php?id=2676Resim_013.jpg)
lilyumları diktiğim yerin resmmini de göndereyim
http://img392.yukle.tc/thumbs/9146Resim.jpg (http://img392.yukle.tc/image.php?id=9146Resim.jpg)

Lilium
04-01-2012, 16:23
Mesaj 724'teki resimleri çok dikkatli bir biçimde tekrar inceledim de bu çiçek bahsettiğim zambak. 2. resimde, gövdenin en üstündeki , sapın arkasında kalan yaprağın gövdeyle birleştiği noktada kahverengi bir boncuk görünüyor. (biraz dikkatli bakmak gerekiyor :))

Sevgili sakdag, bahsettiğiniz çiçek Martagon lilies, kaplan postuda deniliyor, üzerindeki kahverengi boncuk gibi olanlarıda biliyorum, ama onlardan hiç yetiştirmediğim için yetiştirildiğini bilmiyorum, deneyip onuda öğreniriz.

Lilium
04-01-2012, 16:26
benimde bir sorum olacaktı annem lilyumları çok sever bende severim annem koçtaş tan 5 tane lilyum almış 2 kırmızı 2 sarı 1 de beyaz beyazını saksıya dikmiş o filizlenmiş ama diğerleri filiz vermemiş acaba saksıdamı daha iyi oluyorlar yoksa bahçedemi saksıdaki lilyumum beyaz olan işte resmi

Beyaz olan lilium candidumdur yapraklanması normal, diğerleri baharda yapraklanır.

sabırsız0606
05-01-2012, 02:06
Beş dallı bir saksıysa beş adet soğan var demektir, her bir soğan bir çiçek sapı çıkarır,

"Ancak bir hafta sonra yapraklar alttan itibaren sararmaya çiçekler solmaya başladı."
Yaprakların alttan itibaren tümü sararıp solduysa bir sorun var demektir,

En önemli bir neden: 24/12/2011 tarihlerinde liliumlar normal olarak çiçek açmazlar, seralarda zorlanarak şartları değiştirilerek normal dışı çiçek açtırılıp piyasada çiçek olmadığı zaman piyasaya sürüp daha iyi fiatlardan satmak, sanırım sizde böyle bir zamana denk geldiniz.
Böyle bir tarihte alınmış açmış bir lilium da ortam yer ısı iklim değişikliğinde ömrüde fazla olmaz ve bu gibi sorunlar görülmesi de gayet normaldir.

"sap üzerinde hafif beyazlaşmalar ve kurumalar başladı"

Çiçek ve çiçek sapı ömrünü tamamladı.

Bu sapları alabilirsiniz, bir elinizle soğanı üstten tutarak sap parmaklarınızın arasında olacak şekilde tutarak (soğanın çıkmaması için) diğer elinizle çiçek sapını sağa sola yatırarak çekiniz alınız, bundan sonra öylece bırakabilirsiniz, sulamayınız, dışarıya bir yere koyabilirsiniz az az yağmur alabilir, baharda yapraklandıktan sonra sulamalarını kademeli olarak arttırabilirsiniz.

evet benim lilyumlarımda aynen bu şekilde oldular.ben de yeni almıştım anlamadıpım bu sapı soğandan ayırma işleminde bitkiyi topraktan bütünen çıkarıp mı yapacağız yoksa tamamen sap içi boşalana kadar kuruduktan sonra mı topraktan çıkarıp çekeceğiz anlamadım

sabırsız0606
05-01-2012, 02:09
ben de sayın levokero gibi aldım ve 1 haftada çok kötü oldular aynen tarif ettiği gibi benim başımada geldi şuan halen kurumakta lilyumlarım çiçekler sarardı yapraklar sarı kimisi kurudu toptan çıkarıp sap kısmını soğandan çekip tekrar toprağamı gömmeliyizz hiç sulama yapmadan yaza kadar beklemeliyiz doğru mu anladım sayın lillum

Lilium
05-01-2012, 14:10
"anlamadıpım bu sapı soğandan ayırma işleminde bitkiyi topraktan bütünen çıkarıp mı yapacağız"

Hayır soğanı çıkarmaya gerek yok, mesajımı dikkatli okursanız "(soğanın çıkmaması için)" demişim. Yani bir elinizle soğanı tutunuz bir elinizle sapı çekiniz.
Çiçek sapının soğanda durması durmaması çokta önemli bir şey değil, kuruyan sapların çirkin bir görüntü oluşturmaması için alırken ne şekilde alınmasını açıklamaya çalıştım, çekip alamıyorsanız çiçek sapını soğanın üzerinden kesebilirsinizde.

"hiç sulama yapmadan yaza kadar beklemeliyiz doğru mu anladım sayın lillum"

Çiçeğini döktükten sonra sulamaları da kesilir, Yapraksız uyku dönemlerinde sulamanıza gerek yok, yapraklanma başladıktan sonra sulamalara hafif hafif başlayabilirsiniz.

sabırsız0606
05-01-2012, 16:27
merhaba sayın lillium.bugün sap çıkarma işlemini denedim ancak saksıda 5 sap var birisi iyice pörsüdüğü için onu çıkarmak istedim dediğiniz gibi soğanı incitmeden sapı sağa sola hareket ettirdim ancak çıkmadı bitki saksıdan komple çıktı bende bakmak için kaldırdım ama durum hoşuma gitmedi 5 sapın kökleri birbiriyle o kadar kenetlenmiştki soğanlar görünmüyor saksının kenarı dantel gibi kök sarmaşığı bu kökler saksı ile temas etmiş toprak orta kısımda kalmış 5 sapıda birbirinden ayıramadım köklere zarar vereceğimden korktum soğanı görmek zaten mümkün değildi bende o sararan sapı soğanın tam dibinden olmasa da kestim diğerleri duruyor sonra tekrar saksıyı toprakla doldurup bitkiyi yerine diktim(koydum) diğer yeşilimsi saplarda kalan sararmış yaprakları çiçekleri budadım onların sapları henüz yeşil ne tavsiye edrsiniz size sormadan köklerini ayırıp soğana erişmeye denemeye korktum köklerde sıkıntı yok hatta ayırmaya çalışırken bazıları kenetlenenler koptu galiba bilmiyorum ayırmak imkansız bu haliyle toprağa temas eden boğum kısmlarından kessem bitkim tekrar kendine gelirmi ?

kgursan
05-01-2012, 22:55
262584

Resim netten alıntıdır. http://2.bp.blogspot.com/-NwBjse-uViM/TgSdUdvvA7I/AAAAAAAABno/tEZimSx08wc/s1600/IMG_0452.jpg

Bu resimde görülenler "Bulbilé denilen yaprak koltuklarında oluşan yavru soğancıklar olmasın? Bunlar da üretimde kullanılır. Her tür böyle bulbil yapmaz veya her koşulda bunlar oluşmaz. Bazı tür ve çeşitler bulbil yapmaya meyillidir.

levokero
06-01-2012, 10:19
Sayın sabırsız0606,
Sizinle yaşadığımız sorunlar tamamen aynı.Sayın Lilium önerisini uygulamak için saksıda uygulama yaptım.Ancak saplar soğandan kolaylıkla ayrılmadı.Bunun üzerine sapların dip kısımları hafifçe eşeleyince yüzeysel kökler gördüm.Soğanı görürüm umuduyla daha fazla eşeledim.Saksıyı ters çevirip alt durumu görmek istedim.Hatta hafifçe elimle toprağı eşeledim.Bir türlü soğanlara ulaşamadım.O an için kandırıldıkmı diye düşündüm.Neyse biraz daka eşeleyince soğanları gördüm.Şaşkınlığım arttı.Çünkü soğanlar çok küçüktü.En büyüğü nerdeyse 2 cm çapında ve 3-4 dişli.Formda okuduklarıma göre bu kadar küçük soğanların nasıl güzel çiçek açtığına anlam veremedim.
Neyse gelelim yaptıklarıma.Topraklı olarak ayrıştırdığım soğanları zorlayarak saplarından ayırdım.Bunu yaparken bazı soğanlar dağıldı.Köklerine hiç dokunmadan yani kök budaması yapmadan kendi toprağına 1,5 katını geçmeyecek şekilde hafifçe bastırarak tekrar ektim.Küçük parçalara ayrılan ve zayıf olan 2 tane soğanıda başka saksıya aldım.sulama yapmadan balkonda yağış almayan ama aydınlık bir yere koydum. Umarım hatalı bir şey yapmamıştım.Üstadların yorumlarını bekliyorum.

Lilium
06-01-2012, 12:01
" kendi toprağına 1,5 katını geçmeyecek şekilde hafifçe bastırarak tekrar ektim."

Bu lilium candidumlar (Mis zambağı) için geçerli bir derinlik ölçüsü. Sanırım sizin türleriniz "Asiatic veya Oriental melezler"
Bu türler üst saçak kökü de yaptıkları ve bu kök ve üstlerinde yavru soğan da oluşturdukları için daha derin 10 cm gibi derine ekilir.

Ekerken bastırmadan ekiniz.

sabırsız0606
06-01-2012, 20:34
sayın levokero umarım lilyumlarınıza bişey olmaz ve tekrar yaprak verdiklerini çiçek açtıklarını görürüz.ben çok eşeledim toprağı ancak köklerden dolayı ulaşamadım soğanlara bir iki gün daha bekleyip tekrar saksıdan çıkarıp sizin yaptığınız gibi ulaşmaya çalışacağım inşallah başarılı olur.sayın lillium da dediği gibi bizim lilyumların cinslerinden heralde bayağı bir derinde soğanlar(saksıdan çıkarmaya çalışırken dikkatimi çekmişti çünkü soğanları fazla derine ekmemek gibi bişey okumuştum forumda) bende derine ekmeyi düşünüyorum soğanları bulursam :)

levokero
08-01-2012, 11:59
Sayın Lilium.İlginiz için teşekkürler.Dediğiniz gibi orjinal saksısında soğanlar 10 cm gibi derinlikte ve soğanın üzerinde büyüyen sap ile toprak arasında bolca saçak kök vardı.Bende üzerlerine tekrar bir miktar toprak ekleyip yaklaşık 10 cm derinlik sağladım.

KAPTANzst
27-01-2012, 19:01
Çiçeğini kesmedeki amaç, soğanının daha güçlü olması içindir.

alacakaranlik
27-01-2012, 21:34
Geçtiğimiz yazda yetiştirdiğim birkaç lilyum

alacakaranlik
27-01-2012, 21:39
bunlarda bu kış yetiştirdiğim lilyumlar

KAPTANzst
28-01-2012, 19:19
Bunların renkleri çok hoşuma gitti. Teşekkürler alacakaranlık.

sabırsız0606
29-01-2012, 15:03
sayın alacakaranlık çok güzel görünüyorlar.Ellerinize sağlık.
bende bugün bütün yapraklarını dökmüş olan lilyumlarımın saplarını soğandan ayırdım.Çok küçüktü soğanlar ve bazıları çürümüştü aralarından sağlam olanları tekrar toprağa derine ektim bakalım ne olacak?

alacakaranlik
31-01-2012, 09:41
teşekkürler sayın Kaptanzst ve sabırsız0606.

lilyum soğanları soguktan fazla etkilenebiliyorlar. Dolayısı ile çiçekleri dökülüp yapraklarda yarı yarıya kuruma gerçekleştiğinde sulama kesiliyor. Soğuklardan etkilenmemesi için kışın ya kuru toprak içinde **** 15 derecelik bir ortamda açıkta bekletilemsi lazım.

kgursan
31-01-2012, 18:07
teşekkürler sayın Kaptanzst ve sabırsız0606.

lilyum soğanları soguktan fazla etkilenebiliyorlar. Dolayısı ile çiçekleri dökülüp yapraklarda yarı yarıya kuruma gerçekleştiğinde sulama kesiliyor. Soğuklardan etkilenmemesi için kışın ya kuru toprak içinde **** 15 derecelik bir ortamda açıkta bekletilemsi lazım.

Burasını anlamadım. Lilium soğanları Sıfır altında 2 oC kadar soğuktan etkilenmez. Niçin etkileniyor ki???

alacakaranlik
02-02-2012, 09:57
Sayın kgursan,
Zambak soğanların dış çevresini kaplayan bir yapı olmadığı olmadığı için düşük sıcaklıklardan etkileniyor. kışlık soğanlar bile köklenmeden önce sıfırın altındaki sıcaklıklardan zarar görmektedir. Zamabak soğanları sadece uzun süreli saklama koşullarında sırıfa yakın derecelerde muhafaza edilemli. kısa süreli muhafazalarda hava hakereketi az ve 10 derceye kadar olan sıcaklıklarda muhafaza edilirse sağlıklı olabiliyor.

canannuman
02-02-2012, 10:42
Arkadaşlar lillium'larımdan bu yıl diktiklerim (sarı ve kırmızı) tomucuklandı. Ayrıca iri ve çizgili zambak (sanırım adı Hiperastrum) da tomurcuklandı. Buradan sizlerle paylaşmak istedim...
Sevgili Limon; bahsettiğin uygulamayı bu yıl çiçekleri geçince deneyeceğim bakalım ne olacak? Aslında geçen yıl hiperastrumlar'ın çiçekleri geçince, çiçek sapının üzerinde çiçeğin yapraklarının döküldüğü yerde içerisi siyah tohum gibi birşeylerle dolu kapsüller oluştuğunu görmüştüm ama soğanlı bitki olduğunu düşünerek anlam verememiştim.

Maaşallah zambağın etrafındaki o kırmızılı çiçeklerde çok güzelmiş. Ne acaba?

canannuman
02-02-2012, 11:16
Sayın Lilium,

Daha önce sizinle soğanların durumunu paylaşmıştım. Aşağıdaki resimlerin ilki Eylül sonunda çekilmişti diğerlerini pazar günü çektim. Uzun zamandır sapancaya gidemediğim için ilgilenme şansım olmamıştı. Resimlerde sizinde göreceğiniz gibi bazılarında haşereler tarafından yaprak yenmesi bazılarında yaprak çürümesi bazılarında gelişememe ve bir tanesindede yaprağın renginin değişmesi söz konusu sizden ricam tecrübleriniz ışığında bu konuda bilgi vermenizdir ve bundan sonra yapabileceğim bir şeyin olup olmadığıdır. Birde bu halleriyle zambakların baharda çiçek vermesi mümkün olurmu. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
52015

52016

52017

52018

52019

2. resimdeki bitkinin yapraklarının rengi çok güzelmiş. Yaprakları böyle olan zambağın cinsi nedir acaba?

Lilium
02-02-2012, 12:26
Sayın kgursan,
Zambak soğanların dış çevresini kaplayan bir yapı olmadığı olmadığı için düşük sıcaklıklardan etkileniyor. kışlık soğanlar bile köklenmeden önce sıfırın altındaki sıcaklıklardan zarar görmektedir. Zamabak soğanları sadece uzun süreli saklama koşullarında sırıfa yakın derecelerde muhafaza edilemli. kısa süreli muhafazalarda hava hakereketi az ve 10 derceye kadar olan sıcaklıklarda muhafaza edilirse sağlıklı olabiliyor.

Lilium soğanları soğuklatılmadan (Vernalizasyon) yani +2oC da 6-8 hafta soğuklatılmadan çiçek tomurcuğu oluşturmazlar ve çiçek açmazlar! Bahçeye sonbaharda dikilen soğanlar soğuklama ihtiyacını kış boyunca toprakta alır. (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12515.htm)

267150
amaryllis ve renkli zambaklarım

267151

267152
Lilium candidumlar

267153
Sümbülüm.

Bunlar işyerimin önündekileri sadece, açık arazide tarlada olanların resimlerini çekemedim.

267161

Bunu da şimdi çektim.

kgursan
02-02-2012, 13:21
Sayın kgursan,

Düşük sıcaklık olmadan çiçek oluşturmaz. Buna vernalizasyon isteği denir. ve +2 oC da en az 6 hafta kalmalıdır. Daha uzun süreli depolamalarda (6-8 ay) sıfır altında 2 oC da depolanır lilium soğanları.

Dış kabuk etken değildir. Elbette ki bu sıcaklıklar da toprak veya torf içinde saklanır ki kökleri kurumasın diye.

alacakaranlik
04-02-2012, 19:07
vernalizasyon +7 derece altındaki sıcaklıklarda gerçekleşen bir olay. Soğan ticaretini yapan büyük firmalar toprak içinde saklamıyorlar. ufak bir bilgi

kgursan
04-02-2012, 23:23
Liliumlarda vernalizasyon sıcaklığı +2 ile +7 oC arasında dır, sıcaklık yükseldikçe Bekleme süresi artar.Örneğin 2 oC da 1,5 ay ise 7 oC da bu süre 3 ay olabilir.

Bu nedenle ticari firmalar Lilium soğanlarını nemli torf,kokos vb içerisinde kökleri ile birlikte +2 oC da tutarlar. Daha uzun süreli saklamalarda sıcaklık -2 oC a düşürülerek soğanlar buz tutturulur.

bekleme süresi" deyimi,vernalizasyon içindir. yanlış anlaşılmasın. Yani 2 oC da 6 hafta olan vernalşzasyon süresi, 7 oC da 3 aydır!!!

alacakaranlik
15-02-2012, 16:05
gecen seneden kalan bir görüntü

ortkzazaman
18-02-2012, 17:05
merhaba 3 yıl önce hollanda dan gelen 7 soğan nın lilyum oldugunu bilmiyorduk ben bir süre şehir dışında idim. Kızım telefonda soğanlar geldi ne yapayım diye sordu 8. aydı çimlenmiş paketinde bende toprağa ek dedim. O yıl çiçek açmamış ertesi yıl açmış sonraki yıl ben gördüm bayıldım:D

269802

fakat ne ismini nede üretimini biliyordum 2-3 yavru verdiler.Bu arada sudan 2 si kaybolmuş sanırım. merak edip araştırdım ve sizin siteniz sayesinde lilyum olduğunu ve üretimini öğrendim ve puldan 10 katar çimlendirdim. bağzıları çürüdü.resimdeki küçük soğanları evde diktim çabuk çimlandılar bodruma diktiğim soğanlar henüz cimlanmedi.Bu zamana kadar sürekli bahçede duruyorlardı. Kışın -20 dereceyi gördü soğuktan bozulmadılar
269732

269733

269737

wellness
19-02-2012, 00:14
Şu an elimde mis zambağından başka, farklı çeşit yok ama Allah izin verirse bu yıl liliumların bulabildiğim her renginden satın alıp yetiştirmeyi düşünüyorum.

Bu arada Sayın ortkzazaman, öncelikle sitemize hoş geldiniz. Önce Buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595-366.htm) uğramalısınız.

yagmury
26-02-2012, 22:47
merhabalar ben siteye yeni katıldım çiçek yetiştirme ve bahçecilik hakkında böyle güzel bir site olması çok mutlu etti beni. her ne kadar bu işten çok anlamasam da evde saksıda yetiştirmeye çalıştığım birkaç çiçeğim var ama sanırım bu işte başarılı değilim.geçen hafta bir lilium oriental hediye olarak geldi ama şuan yapraklarını döküyor.ilk geldiğinde tamamen çiçek açmamıştı şuan çiçeklerin hepsi açtı.birkaç tanesi açmadan sarardı.yapraklar da sararan çiçekler de dokunur dokunmaz düşüyor. :(bu konuda ne yapabilirim?saksı odamda duruyor gündüz perdeyi çekip güneş ışığı almasını sağlıyorum hava soğuk olduğundan balkonda bırakmak istemiyorum.lütfen acil yardım bekliyorum ve şimdiden teşekkür ediyorum.

k_donmez
27-02-2012, 00:19
Lilyum çiçekleri açma dönemini tamamladıklarında önce çiçeklerini dökerler. Sonra da yaprakları sararır ve gövde kurur. Gövde kuruyana kadar toprağı nemli tutun. Gelecek yıl tekrar çıkacak ve açacaktır.

yagmury
27-02-2012, 09:37
çok teşekkür ederim sayın dönmez içim rahatladı siteye fotoğraf yüklemeyi öğrenir öğrenmez çiçeğimin ilk ve son halinin fotolarını yükleyeceğim. gelecek yıla kadar sabırla besleyebilirim umarım ;)

kgursan
28-02-2012, 16:23
.geçen hafta bir lilium oriental hediye olarak geldi ama şuan yapraklarını döküyor.ilk geldiğinde tamamen çiçek açmamıştı şuan çiçeklerin hepsi açtı.birkaç tanesi açmadan sarardı.yapraklar da sararan çiçekler de dokunur dokunmaz düşüyor. :(bu konuda ne yapabilirim?saksı odamda duruyor gündüz perdeyi çekip güneş ışığı almasını sağlıyorum hava soğuk olduğundan balkonda bırakmak istemiyorum.lütfen acil yardım bekliyorum ve şimdiden teşekkür ediyorum.

Çiçeklerin açılmadan sararması, köklerinin çürümeye başladığını gösterir. Köklerden sonra da soğanı çürüyebilir. Yaprakları da sararmaya başladığına göre, soğanı çıkarıp yeniden dikin ve ddoğal yaşama 8dışarıya ) bırakın. Belki yeni kök yapar ve Nisan-Mayıs da sürgün ve ağustos da çiçek verir. Tabi BELKİ!!?

wellness
01-03-2012, 23:44
Bende sizlerle, kazara Düzce de zirai ilaç bayisi olan küçük çiftlikten bulup aldığım yeni lilium fotoğraflarını paylaşmak istiyorum. Yanlız yağan kar nedeni ile henüz ekemedim. Çünkü bahçeye ekicem bunları.

sarigoz
02-03-2012, 14:48
welliness,cok guzel renklermis liliumlar.
Ben benimkilerini saksiya ektim.Gecen sonbahar behceye ekmistim onceki sende cikanlari..Bizde de cok soguk ve kar oldugu icin saksiya ekmek zorunda kaldim...
Kis bulundugum bolgede cok cetin geciyor..Ve su an bahcedeki liliumlarim icin uzuluyorum.Umuyorum fazla etkilenmezler..ve ilkbaharda,gunes kendini gosterince,cosarlar..

sarigoz
02-03-2012, 14:50
Bu arada liliumlariniz kokulu mu sayin wellness?:o

wellness
02-03-2012, 16:48
Bu arada liliumlariniz kokulu mu sayin wellness?:o

Hiç bilmiyorum. Ancak çiçek açtıktan sonra öğrenebilirim. O konuda paketinde özelliklerinden bahsetmiyor.

wellness
02-03-2012, 16:53
welliness,cok guzel renklermis liliumlar.
Ben benimkilerini saksiya ektim.Gecen sonbahar behceye ekmistim onceki sende cikanlari..Bizde de cok soguk ve kar oldugu icin saksiya ekmek zorunda kaldim...
Kis bulundugum bolgede cok cetin geciyor..Ve su an bahcedeki liliumlarim icin uzuluyorum.Umuyorum fazla etkilenmezler..ve ilkbaharda,gunes kendini gosterince,cosarlar..

Sayın Sarıgöz, liliumlar soğuk iklim çiçekleridir genelde. Bahçe toprağında ekili iken herhangi bir şey olacağını sanmıyorum. -7 derecelere kadar dayanabiliyor. Düzce' nin iklimi hemen hemen İstanbul ile aynıdır. Burada mis zambakları var doğada kırda yetişen. Hiçbir şey olmuyor. Ama cinsleri itibari ile iklim seçerlerse bilemem.

sarigoz
03-03-2012, 16:20
Sayin arkadasim,ben Bulgaristanin ortakuzey bir bolgesindeyim..Ilk kez -17 C gosteriyordu Subat Ayi ortasi..O yuzden..Yoksa sorun degil..Biliyorum.Hollanda mensei gercegi liliumlar.Artik kismetimize.Bu yil,aldiklarim genelde Tigrum cinsi lilium.Gecen sonbahar aldigimi ektim,fakat digerleri,gece gelenler saksida..Icerdeler..ve saksıdakıler yavastan uyanmaya basladilar..

wellness
03-03-2012, 17:38
Sayin arkadasim,ben Bulgaristanin ortakuzey bir bolgesindeyim..Ilk kez -17 C gosteriyordu Subat Ayi ortasi..O yuzden..Yoksa sorun degil..Biliyorum.Hollanda mensei gercegi liliumlar.Artik kismetimize.Bu yil,aldiklarim genelde Tigrum cinsi lilium.Gecen sonbahar aldigimi ektim,fakat digerleri,gece gelenler saksida..Icerdeler..ve saksıdakıler yavastan uyanmaya basladilar..

Hımm o zaman iş değişir. Sizin bölgeniz oldukça soğuktur. Düzce de max. -10 dereceden pek düşmez hava sıcaklığı. Düşse de nadiren kısa süreli olur. Nick adınızın altında İstanbul yazdığı için ben sizi İstanbul' dasınız diye düşündüm. Ama yine de şunu söyliyeyim. Toprak altında ki sıcaklık toprak üstünde ki kadar düşmez. Yanlız sizin bölgenizde en düşük hava sıcaklıkları ne durumdadır bilemem. Bir şey daha söyliyeyim. Soğanlar erken uyansında çiçeklerini çabuk göreyim diye ben acele etmem. Doğada ki zamanı ne zamansa o zaman açsınlar. Benim için hiç problem değil.

sarigoz
04-03-2012, 12:44
Anliyorum..haklsiiniz..
Bilgiler icinde tesekkurler..:p

MİRBE
04-03-2012, 14:43
Çok aradım anca zengardende buldum şimdi alsam eksem olur mu??? Yardım...

Çok beğendiğim illaki istediğim renk..

Siyah beyaz ödüllü zambak soğanı - netty's pride - ithal 2 soğan - Zambak soğanı (http://www.zengardentr.com/Siyah-beyaz-odullu-zambak-sogani-nettys-pride-ithal-2-sogan,PR-2379.html)

k_donmez
04-03-2012, 15:42
Çok aradım anca zengardende buldum şimdi alsam eksem olur mu??? Yardım...

Çok beğendiğim illaki istediğim renk..

Siyah beyaz ödüllü zambak soğanı - netty's pride - ithal 2 soğan - Zambak soğanı (http://www.zengardentr.com/Siyah-beyaz-odullu-zambak-sogani-nettys-pride-ithal-2-sogan,PR-2379.html)

Sayın MİRBE

Şimdi alıp Mart sonunda toprakla buluşturabilirsiniz. Bunu bahçe için söylüyorum. Eğer çimlenme başlamışsa yine toprağa dikin, ancak üzerine talaş ve ağaç kırıntılarından malç uygulayın. Soğuktan koruyun. Haziran-Temmuz gibi çiçekleri görürsünüz. Eğer saksıya dikecekseniz hemen yapabilirsiniz. Havalar ısınınca dışarı çıkarırsınız. Çok güzel bir türe benziyor.

mirally
05-03-2012, 11:09
Selamlar,

Kayseri'nin yüksek kesimlerindeki evimde zambak yetiştiriyorum, bahçede. Gece sıcaklıklar -30C'yi falan görüyor ama soğanları topraktan çıkarmama gerek kalmıyor. Yıllardır bu şekilde herhangi bir sorun yaşamadan güzel güzel açıyorlar her yıl.

Bu arada eklediğim resimlerdeki zambakların soğanlarını nereden bulabileceğim hakkında bilginiz var mıdır?

Hollandadan gönderim yapan bir siteden sipariş verilebiliyor, çok çeşit yok ama bu üç tür var. Toplam 35 adet sipariş kargo ile birlikte 150TL civarında tutuyor. Son çare burdan sipariş vermeyi düşünüyorum.

http://img861.imageshack.us/img861/975/liliumafricanqueen.jpg

http://img42.imageshack.us/img42/7616/liliumreddutch.jpg

http://img546.imageshack.us/img546/9742/liliumpinkperfection.jpg

MİRBE
05-03-2012, 19:41
Sayın MİRBE

Şimdi alıp Mart sonunda toprakla buluşturabilirsiniz. Bunu bahçe için söylüyorum. Eğer çimlenme başlamışsa yine toprağa dikin, ancak üzerine talaş ve ağaç kırıntılarından malç uygulayın. Soğuktan koruyun. Haziran-Temmuz gibi çiçekleri görürsünüz. Eğer saksıya dikecekseniz hemen yapabilirsiniz. Havalar ısınınca dışarı çıkarırsınız. Çok güzel bir türe benziyor.

Teşekkür ederim bilgiler için..Siparişi verdim soğanlar elime geçince dediklerinizi uygulayacağım inşallah o güzel çiçeklerini görürüm..

arzu_
22-03-2012, 00:50
Merhaba,
Ben Lilium soğanını bu gün ektim. Lilium konusunda acemiyim şuanda saksıda ve evde duruyor, çok az suladım ektik den sonra. Şimdi ne yapmalıyım?Net te çok şey okudum iyice kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim.

sarigoz
22-03-2012, 17:06
Sayin arzu_
Saksiya ektiyseniz,artik bekleyin derim.Ve cok da sulamayin.Zira cok suyu sevmez,sogani curutur...Elinizle topraga bir bakin kurumusmu,ondan sonra su verin.ve bekleyin..uc gosterene kadar..
Gule gule buyutun ayrica..
Vede benden daha iyi bilen arkadaslar var,belki daha ayrintili yazarak size yardimci olurlar...

kgursan
24-03-2012, 22:20
Merhaba,
Ben Lilium soğanını bu gün ektim. Lilium konusunda acemiyim şuanda saksıda ve evde duruyor, çok az suladım ektik den sonra. Şimdi ne yapmalıyım?Net te çok şey okudum iyice kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim.

Kafanızın karışmasına gerek yok. Saksıyı dışarıya koyun, haftada 2 defa birer bardak su verin. Hepsi bu. Bir de boylandığı zaman yıkılmasın diye yanına bir çubuk ile destek yapın. Kolay gelsin.

arzu_
29-03-2012, 00:41
Sayın Sarigoz ve Sayın Kgursan çok teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar için. Cevaplar doğrultusunda bakacağım çiçeğime. İnşallah olumlu sonuç alır ve burada sizinle paylaşırım resimlerini. Gerçi köpeğim soğanın yarısını yemişti ama inşallah tutar.

çiçeksever
30-03-2012, 15:10
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00049.pdf
LİLİUM YETİŞTİRİCİLİĞİ konusunda tanıtıcı bilgi var.

kgursan
31-03-2012, 20:51
Buradaki bilgilerden nereye varabiliyoruz? Bana göre hiç! Aha benim dosyalarımdaki bir resim (aşağıda) orada ama benim adım yok??

Sonuç: Buradaki bilgilerin doğru ve işe yarar olduğunu söylemek çok zor.

kelebek çalısı
10-04-2012, 16:03
Star gazer lilyumlar kış uykusundan uyandılar. Bütün soğanlı bitkiler gibi onların da ömrü kısa sürüyor, her sene bir heyecan işte, şu dört lilyumun açmasını görmek, hoş kokusunu duymak için.

sarigoz
10-04-2012, 17:33
Masallah lari var Kelebek calisi..Oralar sicaktir..uyanmalari normal.Bahcemizde olanlar,henuz 3-5 cm kadarlar.Fotograflayip ekleyecegim en yakin zamanda..
Saksida olanlar. 15 cm buldu.Insallah guzel cicekler goruruz..

useful
15-04-2012, 10:01
benim lilyular ilk defa bu yıl diktim ustalara soruyorum acaba nasıl görünüyorlar sağlıklımı acaba
http://g1204.hizliresim.com/w/h/4gskr.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://c1204.hizliresim.com/w/h/4gsp3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

http://c1204.hizliresim.com/w/h/4gsnz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Lilium
15-04-2012, 11:24
Ustalara taş çatlatacak cinsten hemde, :) Keyifleri gayet güzel.

useful
15-04-2012, 14:36
Ustalara taş çatlatacak cinsten hemde, :) Keyifleri gayet güzel.

teşekkür ederim sayın lilium

şemsiye ağacı
16-04-2012, 11:54
http://i40.tinypic.com/30uznlv.jpg

benim zambaklarım nasıl görünüyor, saksı değiştirmeli miyim :confused:

kgursan
16-04-2012, 21:32
http://i40.tinypic.com/30uznlv.jpg

benim zambaklarım nasıl görünüyor, saksı değiştirmeli miyim :confused:

Güzel sürgün vermişler neden saksı değişeceksiniz ki? Üstelik bu saatten sonra saksı değiştirilmez. saksıyı dikmeden, veya sürgün vermeden önce değişmelisiniz.
Kısaca: Bırakın gelişsinler. bence dokunmayın. kolay gelsin

şemsiye ağacı
17-04-2012, 05:54
Güzel sürgün vermişler neden saksı değişeceksiniz ki? Üstelik bu saatten sonra saksı değiştirilmez. saksıyı dikmeden, veya sürgün vermeden önce değişmelisiniz.
Kısaca: Bırakın gelişsinler. bence dokunmayın. kolay gelsin

Çok teşekkür ederim, sizin bilgilerinizi hep takip etmişizdir eşimle.
biz ilk defa yetiştirdik ve gelişim evrelerini yeni öğrendik, burada çok güzel gelişmiş zambakları görünce acaba o kadar büyür de o saksıya sığmazsa diye endişelenmiştik...

ilk tecrübemiz olarak kalsınlar o halde, molaz inşaat yığınları arasında kendimiz için güzellikler peşindeyiz, teşekkürler tekrar...

Lilium
17-04-2012, 19:30
bugün bir lilium gördüm harika arkadaşlar, boyu iki metreyi geçiyor, çiçek trompet adeti 30 yakın, trompetlerin büyüklüğü 20 santime yakın kokusuysa sadece harika ve mükemmelll diyebilirim, nerede olduğunu sormayın söyleyemem çünkü bir tane, tohumlarının sözünü aldım yetiştirip paylaşabiliriz.

İşte o liliumlar çimlenmeye başladılar.

284056

Tohumun biri dısarı da kalmış. :(

284057

Deniz Yıldızı
18-04-2012, 21:23
Merhaba
Ben lilimun evde yetişebildiğini ne yazık ki bu yıl öğrendim. Daha önceleri, çiçekçilerin hazırladığı buketlerde gördüğüm bir bitkiydi benim için. Ancak bu sene bana saksıda lilium hediye olarak geldi. Çiçekleri solunca yaprakların tamamı sararmaya başladı. Ben de bu bitkinin soğanlı bir bitki olduğunu keşfettim ve bu sitede araştırmaya başladım. Burada yazılanlar sayesinde de lilium hayranlığı gelişti bende. Hemen yapı markete gidip oradaki bütün renklerden aldım. Heyecanla açmalarını bekliyorum. İşte benim liliumlarım.

284500

284501

sarigoz
19-04-2012, 10:39
Sayin DENİZ YILDIZI,Masallah lari var..Fotograflayip paylasirsiniz artik:D

Lilium
19-04-2012, 15:18
284500

284501

Sayın deniz yıldızı, yapraklardaki lekeler çamur mu, toz mu? bana mantar hastalığı gibi geldi, daha net fotoğraflayabilirmisiniz.

kgursan
19-04-2012, 19:11
Benim geçen seneden açan liliumlarım var bu sene bazıları çok cılız çıktı acaba bu sene de açar mı?

güneş alamamış, beslenememiş, soğanları çoğalıp küçülmüşlerdir. bu nedenle çok zayıf sürgünler, çok zayıf çiçekler verir. Kolay gelsin.

Deniz Yıldızı
22-04-2012, 11:35
Sayın deniz yıldızı, yapraklardaki lekeler çamur mu, toz mu? bana mantar hastalığı gibi geldi, daha net fotoğraflayabilirmisiniz.

Sayın lilium mesajınızı yeni gördüm. Yapraklardakiler toz. Bahçedeki doğalgaz kazısı yüzünden herşey toz altında ne yazık ki. Çalışma bitince tüm bitkilerimi temizleyeceğim.

dünyam1
22-04-2012, 18:27
http://i.imgur.com/hZwq6.jpg
http://i.imgur.com/nCZGK.jpg liliumlarımın 2sarı, 2si pembe, sarı olanı çiçek açmak üzere ,pembenin boyu uzayıp gidiyor ..

Deniz Yıldızı
25-04-2012, 20:48
İşte liliumlarımın son halleri. İki tanesi tomurcuklarını vermiş bile. Heyecanla açmalarını bekliyorum.

286968

286969

286970

286971

286972

Lilium
29-04-2012, 01:09
Liliumlardaki bit zararı

288165

Lilium Casablanca yavruları

288166

KAPTANzst
29-04-2012, 06:55
İşte o liliumlar çimlenmeye başladılar.

284056

Tohumun biri dısarı da kalmış. :(

284057

Paylaşım zamanı ilk sıraya yazarmısınız:p
Tarife bakarsanız harika bir cins.

wellness
30-04-2012, 18:13
Eyvah! Birinciliği Kaptan ağabeyime kaptırdım.:D İkinci sırayı da ben alayım bari birileri çıkmadan.:D Şaka bir yana ciddiyim.

Lilium
01-05-2012, 00:09
Paylaşım bunlar için henüz erken, bu yıl buradakilerini (http://www.agaclar.net/forum/955681-post67.htm) paylaşıma koyacağım kaç adet var bilmiyorum ama çok değil.

sarigoz
05-05-2012, 13:51
Sayin liliumsever arkadaslar..Benim Lilium acti.:D Fotograflayip,yakinen ekleyecegim.Hafif turuncu,fakat kucuk cicekleri olan tur..koklamak istedim,fakat yuzum,sari tozcuklara bulandi..
:D

Şevki Çelik
06-05-2012, 09:32
Çiçekler ne zaman açar fotolardaki durumda olan 3 adet lilyumum
var da?

sarigoz
07-05-2012, 15:08
Sayin Sevki bey,genelde Haziran-Temmuzda acarlar..Turden ture fark eder sanirim.Benden daha iyi bilen arkadaslar var..Kesin onlar soyler..

furkan yıldız
08-05-2012, 08:42
Sayin liliumsever arkadaslar..Benim Lilium acti.:D Fotograflayip,yakinen ekleyecegim.Hafif turuncu,fakat kucuk cicekleri olan tur..koklamak istedim,fakat yuzum,sari tozcuklara bulandi..
:D

Geçen sene turuncu bir liliumu koklarken benimde başıma gelmişti. Fakat yarım saat habersizce öyle gezmiştim :o

zekkayseri
08-05-2012, 14:10
bunlarda benim zambaklar. balkonda gölgede duruyorlar. gülgede durmasının sakıncası yoktur umarım. şimdilik gayet güzel görünüyorlar:)

sevil_24
09-05-2012, 17:56
Kadifemsi rengi çok güzel
http://d1205.hizliresim.com/x/9/5l2k6.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

sevil_24
09-05-2012, 18:09
Bu da gece çekilmiş hali.

http://d1205.hizliresim.com/x/9/5l37c.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Beyaz lilyumum.

http://d1205.hizliresim.com/x/9/5l3dq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

gülenmelek
09-05-2012, 19:26
22 litrelik bir kovada 3 adet zambak ve çimlenen 2 adet lif kabağı (diye tahmin ediyorum) bitkisi var.
Hepsi aynı mekanda mutlu mesut yaşarlar mı yoksa çimlenenleri ayırmam gerekli mi?
Birde zambakların alt yaprakları kurudu, üsttekiler görüldüğü gibi. Bu az su vermemden kaynaklanıyor olabilir mi yoksa gelişim süreci zaten bu şekilde mi olur ?

kgursan
09-05-2012, 20:14
22 litrelik bir kovada 3 adet zambak ve çimlenen 2 adet lif kabağı (diye tahmin ediyorum) bitkisi var.
Hepsi aynı mekanda mutlu mesut yaşarlar mı yoksa çimlenenleri ayırmam gerekli mi?
Birde zambakların alt yaprakları kurudu, üsttekiler görüldüğü gibi. Bu az su vermemden kaynaklanıyor olabilir mi yoksa gelişim süreci zaten bu şekilde mi olur ?

Fotodaki liliumlarınız normal görünüyor. Bir sorun göremedim.

sarigoz
09-05-2012, 20:38
Fotograflayan arakdaslar,hepinizin zambaklarinizin Masallahi var..
Yakinen bende eklerim..Zambak senligi basliyor desenize:p

sarigoz
10-05-2012, 12:52
Cicek acan liliumum

selis
12-05-2012, 07:48
5 gün önce açmaya başladılar.. İki bitkide 4+3 tomurcuk var.. Diğerleri hiç gelişmedi..

vehbi
14-05-2012, 13:47
Asiadic red saksıda olduğu için çiçeğini az açtı,direk toprağa veya daha geniş saksıya dikmem gerekiyor.

ERKEN48
15-05-2012, 10:26
arkadaşlar benim zambakların bir tanesinde gövdenin üst taraflarında küçük boncuk gibi oluşumlar var. bunlar yeni soğanlarmı. kök bölgesinde olduğunu biliyordum fakat bu kadar yukarıda olurmu? gövdenin yarısından yukarısında var altında hiç yok.

kgursan
15-05-2012, 20:33
arkadaşlar benim zambakların bir tanesinde gövdenin üst taraflarında küçük boncuk gibi oluşumlar var. bunlar yeni soğanlarmı. kök bölgesinde olduğunu biliyordum fakat bu kadar yukarıda olurmu? gövdenin yarısından yukarısında var altında hiç yok.

sorunu anlayamdım? Fotoğraflama olanağınız varsa gösterin. Yaprak koltuklarında küçük soğancıklar (bulbil) oluşur ama geç dönemde olur.

ERKEN48
16-05-2012, 07:47
şu an fotoğraflayamıyorum.Yaprak diplerinden çıkan yuvarlağa yakın koyu renkte siyaha yakın şekildeler.

kelebek çalısı
16-05-2012, 13:03
Buna benziyor olabilir mi? Örneklemek adına,

Canada meadow lily (Lilium canadense) | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/19787482@N04/2145596162)

ERKEN48
17-05-2012, 07:15

Canada meadow lily (Lilium canadense) | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/19787482@N04/2145596162)

Teşekkürler sayın Kelebek çalısı,
Benimki gövdenin üst kısmında olmasına rağmen bire bir aynısı.örnekteki sadece biraz daha büyümüş hali.zabbak ta benimkiyle aynı çeşit zaten.

kgursan
17-05-2012, 20:29

Burada görülen ler Yaprak koltuklarında oluşan küçük soğancıklardır, bunlara "Bulbil, Balbil veya Koltuk soğanı" derler.

ERKEN48
18-05-2012, 07:19
Burada görülen ler Yaprak koltuklarında oluşan küçük soğancıklardır, bunlara "Bulbil, Balbil veya Koltuk soğanı" derler.

Sayın Kgursan,
Bunları koparsak nasıl olur.Başka bir değişle ne zaman kopartabiliriz?Ana soğana zararı varsa hemen kopartabilimiyiz? Son olarak üretimde kullanabilirmiyiz.Teşekkürler.

kelebek çalısı
18-05-2012, 13:23
Bulbil denilen oluşumlardan çoğaltmak elbetteki mümkün.

Lillium lancifolium doğal olarak bulbil geliştirir. Diğer lilyumlardan Madonna lily(Lillium candidum) ise bulbil oluşumuna teşvik edilebilir. Bunun için erken dönemde hareket ederek, çiçek oluşumu görüldüğünde, bu çiçek başları toplanarak, bulbillerin oluşumuna ve gelişimine zemin hazırlanabilir.

Bulbiller küçük soğanları andırırlar. Yaprakların çiçek gövdesi ile birleştiği kısımlarda gelişirler. Bulbilleri yaz sonu gibi, yani olgunlaştıklarında toplamak uygundur. İki yıl içerisinde çiçek vereceklerdir.

Bulbilleri topladıktan sonra, ince dere çakılı ve torf karışımından hazırlanmış saksı harcı içine 3cm aralıklarla ve yüzeyden 2cm derinlikte olacak şekilde yerleştirilip, serin bir ortamda, gelecek sonbahara dek muhafaza edilmeleri gerekir.

Bu aşamadan sonra, bahçe toprağına veya saksılarınızdaki asıl yerlerine almak için uygun bir duruma gelmiş olacaklardır. Dilediğiniz yere ekimini yapabilirsiniz.

kgursan
19-05-2012, 19:42
Sayın Kgursan,
Bunları koparsak nasıl olur.Başka bir değişle ne zaman kopartabiliriz?Ana soğana zararı varsa hemen kopartabilimiyiz? Son olarak üretimde kullanabilirmiyiz.Teşekkürler.

Bunları soğan gibi işleme tabi tutun, sökeceğiniz zaman toplayıp ekin. O zaman olgunlaşmış küçük bir soğan gibi gelişirler.

tatlı bezelye
22-05-2012, 16:56
Merhaba,

Sonbaharda Eminönünden aldığım soğanların bayağı çürük olduğunu geç anladım. Dikmekte de geç kalınca soğanlar kendinden geçti. Ben de sağlam görünen pulları ile çürüklerini ayırdım. Sağlamları da toprağa diktim, sn. lilium' un gösterdiği gibi.

Uzun zamandır el atmadığım bir yerdeydiler, bir de baktım canlanmışlar, sizinle paylaşmak istedim. Üstelik iki tane olarak geri geldi. BU sene açabilir diye okudum buradan, umarım o günleri de görürüz.

Teşekkür ederim bilgiler için, selamlar.

tatlı bezelye
22-05-2012, 17:02
Merhaba,

Bu denemeden cesaretle bir sorum daha olacak. Rahatsızlığımdan dolayı çiçekler gelmişti ve içlerinde güller, liliumlar var.

Liliumları da gazete arasında karanlıkta, fısfısla bekletmek boşuna bir çaba mıdır. Ne yazık, kuruyup gidecekler, ne güzel de kokuyorlardı. Gülleri de çeliklemek için ters bir zaman sanıyorum. Yine de sormak istedim.

Çok selamlar.

kgursan
22-05-2012, 19:12
Merhaba,

Sonbaharda Eminönünden aldığım soğanların bayağı çürük olduğunu geç anladım. Dikmekte de geç kalınca soğanlar kendinden geçti. Ben de sağlam görünen pulları ile çürüklerini ayırdım. Sağlamları da toprağa diktim, sn. lilium' un gösterdiği gibi.

Uzun zamandır el atmadığım bir yerdeydiler, bir de baktım canlanmışlar, sizinle paylaşmak istedim. Üstelik iki tane olarak geri geldi. BU sene açabilir diye okudum buradan, umarım o günleri de görürüz.

Teşekkür ederim bilgiler için, selamlar.

Sn tatlıbezelye., bu sene açmaz. soğanlar biraz irileşir.
Hem kuzum., gülleri almışsınız, çeliklesem diyorsunuz, liliumların saplarını atmadım nasıl çoğaltacam diyorsunuz!!?? Siz böyle her aldığınız çiçeği çoğaltırsanız bizim çocuklar taş mı yiyecek!??

Biraz zor bir işe soyunuyorsunuz!! Kolay gelsin.

Fecrikâzip
23-05-2012, 20:40
Zambak yetiştirenlere haset etmeyi bırakıp bu bahar harekete geçtim ve ben de zambak ektim. Toplam 7 soğanım var. 2 kırmızı ve 2 pembenin fotoğrafı aşağıda. Pembe olan henüz açmadı ama kırmızı çok güzel çiçeklendi. Bir saksıdaki 2 fidede toplam 16 tomurcuk var. Gün be gün açıyorlar.

kgursan
24-05-2012, 23:26
Zambak yetiştirenlere haset etmeyi bırakıp bu bahar harekete geçtim ve ben de zambak ektim. Toplam 7 soğanım var. 2 kırmızı ve 2 pembenin fotoğrafı aşağıda. Pembe olan henüz açmadı ama kırmızı çok güzel çiçeklendi. Bir saksıdaki 2 fidede toplam 16 tomurcuk var. Gün be gün açıyorlar.

Pembe dediğiniz bir oriental liliumdur. çiçekleri iri ve hafif kokulu olacaktır.

sarigoz
25-05-2012, 11:32
Sari rengi ve kokusuz olan liliumum..

Şevket Yaşar
29-05-2012, 14:24
Bu sene zegarden'den aldığım siyah lilium bu sabah ilk çiçeğini açtı.

useful
30-05-2012, 07:37
benim zambaklarımda açmaya başladı ilk kırmızlar açtı bu yıl 18 tane lilyum ve zambak çeşitleinden diktim kırmızılar ilk açtı bu sabah hemen resimlerini çektim ve sizinle paylaşıyorum çok sevinçliyim ustalardan yorum bekliyorum durumları nasıl diye işte benim güzller:
http://b1205.hizliresim.com/x/y/7587k.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1205.hizliresim.com/x/y/7587q.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

furkan yıldız
30-05-2012, 12:20
Benim sarı ve turuncu liliumum açtı fakat kırmızıyı göremedim bir türlü. Rengi çok güzelmiş.

Şevket bey liliumunuz kokulu mu acaba ? Zengarden'dan alacaktım soğanından fakat ellerinde kalmamıştı maalesef.

wellness
30-05-2012, 14:57
Arkadaşlar şu an bende de 13 renk lilium var. Henüz açmadılar. Açtıklarında fotoğraflarını yayınlıyacam. Size bir önerim var. Liliumlarımızın çiçekten sonra tohum bağlamasını bekliyelim. Sonra hangimizde hangirenk ve cins eksik veya fazla ise takas yaparız tohumlarını ne dersiniz?

Şevket Yaşar
30-05-2012, 16:24
Benim sarı ve turuncu liliumum açtı fakat kırmızıyı göremedim bir türlü. Rengi çok güzelmiş.

Şevket bey liliumunuz kokulu mu acaba ? Zengarden'dan alacaktım soğanından fakat ellerinde kalmamıştı maalesef.

Furkan Bey kokulu değil.Satışı yılbaşında başlıyor.

furkan yıldız
31-05-2012, 11:36
Bunlarda benim güzellerim. Çok beklettiler ama ne yapalım :)

furkan yıldız
31-05-2012, 11:47
Sarı Lilium'umun daha kaliteli fotoğrafı. Ah kokulu olsalar birde ne güzel olacak.

wellness
31-05-2012, 13:31
Sayın Furkan Yıldız,
alttaki sarı üzerine noktalı olandan bende de var. Sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum. 878, mesajımda ( http://www.agaclar.net/forum/919167-post878.htm ) ambalaj resimlerini paylaşmıştım. bunun cinsi asiatic yellow pixels

furkan yıldız
31-05-2012, 13:40
Siz biraz pahalıya almışsınız il farkından olsa gerek. Liliumların her rengi çok güzel geliyor gerçekten. Eşim soğanları alırken doldur doldur evi diyordu, şimdi keşke diğer renklerinden de alsaydık diyor. Turuncuyuda, kırmızı diye bekledim kaç gündür. Dıştan kıpkırmızı duruyor ama onunda rengi çok hoşuma gitti.

Bu arada sizde pixelslerin 3 rengi var galiba. Hepsinden almışsınız maşallah :) Birde apricot pixels varmış.

wellness
31-05-2012, 14:09
Evet aynen öyle. Aynı yerden aldığım 5 adet asiatic var. Diğerlerinin 4 ünü tropik seradan diğer 4ünü ise oriantal olarak kgursandan almıştım.bizim buralar mayıs ayı başından beri doğru dürüst güneş yüzü görmedi. Hep kapalı hep yağışlı. O sebeble benimkiler biraz daha geç açacak.

furkan yıldız
31-05-2012, 14:39
Benim bu açanlarda erken diktiklerim. Geç diktiklerim daha yeni yeni çiçek oluşturmaya başlıyor. Hatta bazıları topraktan yeni yeni çıkıyor.

bcakmak28
31-05-2012, 14:48
İlk açan kokusuz zambağım.. Kokusuz olunca hayal kırıklığına uğramıştım ama olsun.
302782

302783

302784

Çiçekleri solunca forumda okuduğum gibi tohum yapması için polenli olan uçları ortada ki polensiz bölüme dokundurdum ve tohum yapması için öylece bıraktım.. ve şu an bu durumdalar.. sanırım bundan sonra tamamen kuruyana kadar beklemem gerekiyor doğru mu acaba yaptığım işlem?

kgursan
31-05-2012, 20:41
Sn bcakmk 28., Soğanlı bitkileri , çoğaltmak, hele tohumdan çoğaltmak hiç de kolay değildir. bir bitkiyi 3-5 yıl hiç çiçek görmeden, sadece sabırla büyütmek, sonunda çiçek verecek bir soğan elde etmek bir amatör yetiştirici için uygun bir yol değildir. çünkü, amatör insan bir bitki ekip/diktiyse, doğal olarak onun çiçeğini görüp, keyif almak ister. senelerce onu bakıp-büyütüp, uğraşmak istemez diye düşünürüm. Ama tabi ki bunun da bir keyfi vardır, bir soğanlı bitkinin tohumdan çiçeğini görmek için çok uzun yıllar uğraşmanız gerekir. kolay gelsin.

bcakmak28
01-06-2012, 01:11
İlginize teşekkür ederim, gerçekten 3*5 yıl gözümü korkuttu.
Yukarıda da yazdığım gibi dayanamayıp gittim ypı marketlerden saksılı lilyum aldım çok güzel renkli , kokulu ve bol kandilli, bauhaus'tan 14.8 Tl'ye aldım bir saksıda 6*7 sap var ve orda bir sürü çeşidi var..
Tekzen'de de vardı ama onlar kokusuzdu, ordakilerin fiyatı da 9,90'dı.. Ayrıca tekzen'de soğanda satılıyordu 3,90 **** 4,90 olması lazım 3 adet vardı pakette, bana biraz ezilmiş gibi geldi..

bcakmak28
01-06-2012, 11:16
Merhaba

İki yıldır cok guzel acan liliummu kucuk bir saksıda unutmustum. Bu yıl hic hareket goremeyince saksısını bosalttim. Saksının altı metrelerce kök doluydu resmen toprak%30 azalmıstı. soganlari dikkatlice ayıklayıp 3 saksıya esit olarak ektim bakalım neler olacak.

Soğanlari ekmeden once oksijenli su ile yıkadım.Çektigim resimler aşağıdadır.
Birşey sormak istiyorum umarım görüp cevap verirsiniz..
Unuttum demişsiniz.. Hiç su vermediniz mi bu unuttuğunuz zaman diliminde?
Bir de ortamı nasıl bir ortamdı, dışarıda su alan bir yer mi, evin içinde bir yermi vs vs?

Lilium
01-06-2012, 15:51
Sayın kgursandan almış olduğum soğanlardan (http://www.agaclar.net/forum/922414-post1.htm) dökülen ve dış kart pullarından aldığım pulları hafif nemli torfun içine koyup poşete koymuştum, tabii daha sonra unutmuşum bugün başka bir şeyler ararken onları buldum, eyvah bunlar küflenip çürümüştür deyip hemen poşeti aştım, bakın neyle karşılaştım. :)

303196

303197

303198

303199

Sevincle gözlerim parladı hepsi üçer beşer yavru yapmış çok da sağlıklıydılar :)
Biraz sonra yeni yerlerine ekilecekler.

kgursan
01-06-2012, 21:27
Sayın kgursandan almış olduğum soğanlardan (http://www.agaclar.net/forum/922414-post1.htm) dökülen ve dış kart pullarından aldığım pulları hafif nemli torfun içine koyup poşete koymuştum, tabii daha sonra unutmuşum bugün başka bir şeyler ararken onları buldum, eyvah bunlar küflenip çürümüştür deyip hemen poşeti aştım, bakın neyle karşılaştım. :)

303196

303197

303198

303199

Sevincle gözlerim parladı hepsi üçer beşer yavru yapmış çok da sağlıklıydılar :)
Biraz sonra yeni yerlerine ekilecekler.

Geç kalmışsınız!? Yavrular mart-Nisan başı tarlada olmalıydı (belki de aralık) .

Yani olayın prosüdürü şöyle: Bitkiler tam çiçekte iken (ağustos civarı) SEÇİLİP-Sökülür, ( seçme: çiçeğin karekteristik özelliklerini gösteren sağlıklı bitkiler) dıştan 2-3 sıra pulları alınır, torf,perlit, vs. içinde Ağustos-eylül-ekim 18-20 oC da tutulur, her pul 2-4 yavru soğancık yapar, yavrulamış pullar sonbaharda (kasım-aralık) açıktaki yastıklarına dikilirler, Nisanda yaprak ve saürgün çıkarır ve yaz boyu geliştirilir.

kgursan
01-06-2012, 21:32
İlginize teşekkür ederim, gerçekten 3*5 yıl gözümü korkuttu.
Yukarıda da yazdığım gibi dayanamayıp gittim ypı marketlerden saksılı lilyum aldım çok güzel renkli , kokulu ve bol kandilli, bauhaus'tan 14.8 Tl'ye aldım bir saksıda 6*7 sap var ve orda bir sürü çeşidi var..
Tekzen'de de vardı ama onlar kokusuzdu, ordakilerin fiyatı da 9,90'dı.. Ayrıca tekzen'de soğanda satılıyordu 3,90 **** 4,90 olması lazım 3 adet vardı pakette, bana biraz ezilmiş gibi geldi..

Ticari satılan liliumlardan ortiental liliumlar hafif kokuludur, asiatic liliumlar renkli ama kokusuzdur. uygun soğan dikerek de bitki elde edebilirsiniz. soğanlar 2-5 tl arası olmalı.

Lilium
01-06-2012, 23:07
Sevgili kursan geç kaldığımı biliyorum, unutmuşum bunları, ekmekten başka yapılacak bir şey yoktu, :)

Bitkiler tam çiçekte iken (ağustos civarı) SEÇİLİP-Sökülür,

Bunlar damızlık ya da türleri belirleme döneminde olabilir, Bitkiler tam çiçekteyken sökülmez diye biliyorum. Zira çiçekcilik yapan çiçeği aldıktan 15-20 gün sonra söker.

Sevgili kgursan affınıza sığınarak bende bir şeyler ekliyeyim, soğanı için yetiştiriciliğini yapanlar, ki, biri ben, soğan irileşmesi satış boyuna gelmesi için çiçekleri açmadan daha tomurcuktayken keseriz, şayet kesilmezse soğan irileşmez, topladığı besini çiçeğe harçar ve soğan küçük kalır.

Söküm: Çiçekler bittikten 15-20 gün sonra saplar alınır hafif bir su verilir ve söküm yapılıp seçme boylama işlemi yapılır, anaç sağlıklı soğanların dış kart pulları alınır, pulları alınan anaç soğanlar satışa sunulmaz tekrar ekilir.

wellness
02-06-2012, 11:57
Sevgili lilium severler, bende sizin gözlerinizine lilium banyosu yaptırmak istedim.

http://www.youtube.com/watch?v=VPc7AyvU0KI

wellness
02-06-2012, 13:20
koklayın koklayın mis gibi lily kokusunu. taa ciğerlerinize kadar çekin. Böyle cümbüşü bulamazsınız.

Joes Lily Flower Garden 2009 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hFM2DW0SOyw&feature=endscreen&NR=1)

kgursan
02-06-2012, 22:29
koklayın koklayın mis gibi lily kokusunu. taa ciğerlerinize kadar çekin. Böyle cümbüşü bulamazsınız.

Joes Lily Flower Garden 2009 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hFM2DW0SOyw&feature=endscreen&NR=1)

Sn welness., buradaki liliumların çoğu kokusuzdur.!!!??

wellness
03-06-2012, 11:52
Sn welness., buradaki liliumların çoğu kokusuzdur.!!!??

Kamil Bey belki sizin burnunuz koku almıyordur?:D Bana taa oradan kokusu geldi inan ki!:D:D:D:rolleyes::dilli:

kgursan
03-06-2012, 20:24
ok. anlaşıldı. Hasret kalmışsınız!!

wellness
03-06-2012, 21:05
ok. anlaşıldı. Hasret kalmışsınız!!

Aynen öyle Kamil Bey.:D Ama Allah izin verirse yakın zamanda bu hasret bitecek inşallah. Sayılı günler kaldı.:D

nikon_
07-06-2012, 11:14
Merhaba,
Geçtiğimiz yıl Asya Lale üretimi olan lilyum soğanları alıp dikmiştim. O yıl çiçekler az olmasına karşın oldukça iri açmışlardı. Bu yıl ise, çiçek sayısı hayli fazla olmasına geçen yıla göre küçük oldular. Besin takviyesi de yapmama rağmen neden böyle oldu acaba?

Bunlar geçen yıl açan çiçekler;
305550

Bunlar da bu yıl açan çiçekleri;
305551

305552

zekkayseri
07-06-2012, 21:17
Zambaklarım açtı. hangi renk olacağını çok merak ediyordum. kırmızı renkli çıktılar. Çok hafif bir kokusu var. işte resimler

furkan yıldız
08-06-2012, 08:12
Bu arada tohum oluşturan başka arkadaş var mı acaba ?

wellness
09-06-2012, 12:31
Bahçemde, lilium show başlıyor.:p Açılış "Lilium asiatic Treasor" den geldi. Aşağıda ki resimde ki liliumların hepsi farklı renkler. Çiçekleri açıldıkça tek tek görüntüleyip yayınlıyacam. Aşağıda ki kare de olmayan liliumlarımda var. Onları da yine çiçek açtıkça fotoğraflayıp yayınlıyacam.

wellness
10-06-2012, 09:36
.... ve liliumlarımdan asiatic Red Joy büyük bir hırs ile "ben sıramı kimseye kaptırmam" diyerek sahneye atladı. 2 ampul birden patlatarak showuna başladı.

Nevzat
10-06-2012, 10:42
İlk açan :o

gülenmelek
10-06-2012, 12:38
Sarı çiçeklerin hep miniklerine alışmış gözüm demek ki, bu kocaman sarıları görünce hayran hayran baktım bir süre. Çok çok güzeller Sayın Nevzat Bey ;)
Tarih olmadan, azıcık daha aşağı ve birazcık daha yakından, tomurcuklar da alınarak çekilen bir fotoğraf da mükemmel olur diye düşünüyorum ;)

Lilium
11-06-2012, 13:02
Kokusuyla lilium candidumu, casabılancayı bastırdı müthiş bir koku.

307373

307374

307375

Kokusuz bir tür

307376

kgursan
11-06-2012, 21:11
Sn Lilium., bu beyazlar "longiflorum" mu? yoksa başka bir tür mü?

Lilium
11-06-2012, 22:54
Tam beyaz değil hafif pembe, Adını lilium regale diye biliyorum.

bcakmak28
12-06-2012, 20:47
Yapı marketten saksılı olarak aldığım lilyumlarım teker teker açıyordu ki, bir

haftadır yaprakları dökülmeye başladı (hiçbir sararma olmadığı halde) ve

açmamış, açmaya hazırlanan kandilleri de, açmadan solmaya çürümeye

başladı, tekli olarak saksıya diktiğim diğer kandilsiz lilyumlarım ise alttan

sarararak yapraklarını dökmeye başladı, çiçeklerim iyice çıplak kaldı, üzücü bi

durum oldu benim için..

fotoğraflardan bi teşhis koymak mümkün mü acaba?
307937
307938

Lilium
13-06-2012, 00:00
Açımış ve açaçak duruma gelmiş liliumların gayet keyifliylen (keyifli olmasaydılar çiçekleri ya hiç olmazdı ya şekil bozuklukları olurdu) birden yapraklarının sararıp dökülmesi normal bir durum değil.

Ya, yer değişimi sitresi yaşadılar, ya da birden sulamalarını arttırdınız. Ben daha büyük bir ihtimalle su diyorum.

Not: Liliumlarınızı susuz bırakın, Ama asla fazla su vermeyiniz.

ardabora
13-06-2012, 23:17
Bu yıl ilk kez lilium yetiştirdim. Özellikle akzambakların kokusunu merak ediyordum, sağolsunlar beni onurlandırdılar :)

İlk resimdekinin ismini bilmiyorum.
308489

Lilium candidum
308490

lilium white pixels-kokusuz
308491

Bunlardan başka merakla beklediğim lilium stargazer türü var, henüz tomurcukta...

kostebeksantos
17-06-2012, 13:54
acaba zambakların çiçekli kalma süresi ne kaadrdır. bendekiler 1 hafta bile çiçekli kalmadılar hemen soldular sebebi ne olabilir.yardımınız için şimdiden teşekkürler...

sarigoz
17-06-2012, 21:58
Benim ORANGE PIXIE ciceklendi,,Kokusuz maalesef:rolleyes:

sarigoz
17-06-2012, 22:09
Bu TURUNCU renk Liliumlarin adlarini bilmiyorum,cok gosterisli olmasina ragmen kokulari yok maalesef..

wellness
18-06-2012, 16:24
Liliumlarımdan sırada ki show "asiatic white pixels" den geldi.

wellness
18-06-2012, 16:50
Aşağıda ki fotoğrafi bugün bir başka yerden çektim. Fotğrafta ki liliumun cinsinin ne olduğu hakkında acaba Kamil Bey ya da Nail Bey(lilium) yardımcı olabilirler mi?
Bu lilium kokulu bir tür. Yanlız kokusu yoğun ve de biraz ağır. Yakından koklandığında ağır geliyor ama biraz uzaklaşınca kokusu hoş geliyor. Ama sevenler için oldukça güzel gelebilir.Kokusu bana göre biraz ıhlamur kokusunu çağrıştırıyor.

wellness
18-06-2012, 22:45
En iyisi ben kendi soruma kendim cevap vereyim. :DBoşuna dememişler. İnternette arayan mevlasını da bulur belasını da diye.:D Aradım ve buldum. Bunun cinsi Easter Lily 'Snow Queen' - Lilum longiflorum imiş.

Plant Talk » 2011 » July » 01 | NYBG (http://www.nybg.org/plant-talk/2011/07/01/)
http://www.nybg.org/plant-talk/wp-content/uploads/2011/07/easter-lily-lilum-longiflorum-snow-queen.jpg

Muradiye
18-06-2012, 23:52
arkadaşlar aranıza yeni katıldım. ama siteyi 5 yıldır tanıyor ve beğenerek takip ediyorum. bu da benim lilyumum

Muradiye
18-06-2012, 23:53
ama ben sitede nasıl resim paylaşiılacağını bulamadım

vse_pusht
19-06-2012, 15:21
Merhaba Lilium... Bende 5 gün önce Şok'tan zambak aldım... Ve şuan birkaç yaprağı kurudu.
2 günde 1 bardak su veriyorum. Ve sürekli güneş gören bir yerde tutuyorum...
Önerileriniz var mı? Resmini de koyuyorum. Saksısını büyütmek falan lazım mı? Yardımcı olursanız sevinirim...
http://i49.tinypic.com/qs5jbd.jpg
-------
http://i47.tinypic.com/30criv7.jpg

Lilium
19-06-2012, 15:47
Öncelikle fotoğraflarınızı yüklerken sitenin uygun bulduğu piksellikte yüklemelisiniz-ki forum sayfalarını bozmasın.
Resim sayfaya sığmıyor, resmi tam göremediğim için Sorunuzu da cevap yazamıyorum, umarım resmi düzenlersiniz ki cevap yazabilelim.

http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm

vse_pusht
19-06-2012, 16:08
Öncelikle fotoğraflarınızı yüklerken sitenin uygun bulduğu piksellikte yüklemelisiniz-ki forum sayfalarını bozmasın.
Resim sayfaya sığmıyor, resmi tam göremediğim için Sorunuzu da cevap yazamıyorum, umarım resmi düzenlersiniz ki cevap yazabilelim.

http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm

düzeldi mi?

gülenmelek
19-06-2012, 17:16
ama ben sitede nasıl resim paylaşiılacağını bulamadım
Buyrun bu linki. http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm Aslında çok kolay, bir kere alışınca ;)

Lilium
19-06-2012, 18:28
Evet şimdi olmuş. :)

Sevgili genç arkadaşım vse_pusht, sitemize hoş geldiniz, umarım güzel paylaşımlarda bulunarak katkı sağlarsınız.

Liliumunuzun keyfi biraz kaçmış, iki günde bir bardak su çok su, bir kere suyunu mutlaka azaltınız. Haftada bir bardağa düşürünüz.

Yapraklarında mantari hastalık başlamış bu gidişle tüm yaprakları kaybeder çiçeğinide göremezsiniz, Hatta soğanı çürütme ihtimaliniz dahi var.
Suyunu kesiniz ve Captan ilacıyla ilaçlayınız, yaprak gübresiylede güçlendiriniz.
O saksı altlığını da alınız ki su süzülebilsin.

310435

wellness
20-06-2012, 12:02
Bahçemde ki lilium şenliğinde show sırası "asiatic pink pixels" de

wellness
21-06-2012, 08:49
Bahçemde ki lilium şenliği tüm hızıyla sürerken, şenliğin ortalarına yaklaşıyoruz.:D

Eveet şimdi de sahnede asiatic Gironde

;)Bu arada fısıltı gazetesinden öğrendiğim haberi sabırsızlıkla sizinle paylaşmak istiyorum. Kulağıma gelen bu fısıltı habere göre, Oriental liliumlar sahneye çıkmak için son hazırlıklarını tamamlamak üzerelermiş.:D

Ben söylememiş olayım. Sizde benden duymamış olun.:D