Bağlan

View Full Version : Plumeria

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10

iris41
17-08-2012, 21:36
Mavi degilde siyah renk dogada bulunmuyor diye biliyorum ;) bazı resimlerde mavi plumeriaya rast geliyorum hatta ebayda okadar farklı resimler varki hayran kalmamak ne mümkün .
Ben yumurta yı haşladıgımda suyunu dökmüyorum bitkilere veriyorum faydası varmı bilemiyorum ama zararıda yok :p

Emre Albayrak
17-08-2012, 21:53
siyah demeyelim de koyu lacivert **** koyu moru genelde siyah olarak nitelendriyor insanlar..

Hortulanus
17-08-2012, 23:15
http://essentialoilslondon.com/wp-content/uploads/2012/05/frangipani_red.jpg

Emre Albayrak
17-08-2012, 23:23
neden ayrılıyorsunuz orasını anlamadım ben?

iris41
18-08-2012, 22:10
Sayın Hortulanus önce yazdıgınızın arkasında durmalısınız burası bir forum bilgi paylaşımı yalnış dogru dostca paylaşım birileri begenmedi diye silmek hicde mantıklı degil .
Amac farklı şeyler denemek olmadı yine denemek ;) birilerine kendimizi begendirmek degil niyet daha iyi nasıl bakarız olmalı benide cokca eleştirenler cıktı hic takmadım sonucta ben bitkim icin burdayım ;) alınmadan kırılmadan yolunuza devam ediniz burada okunacak cok faydalı bilgiler mevcut büyük ihtimalle sizdede cok farklı uygulamalar görecegiz deneyin paylaşın .
Sevgi ve bilgi paylaştıkca cogalır birde bitkilerimiz :p

Emre Albayrak
19-08-2012, 00:10
Bendeki fidanlar boyca 70-140 cm arası şu an ancak tek gövde ilerliyorlar.. bunalrı dallandırmak için ne zaman tepeden yaralamak lazım yapan var mıdır?

Orkun Kırcı
21-08-2012, 13:18
Emre kardeşim ben kışın uç kısmı kuruyan bitkimi bahar başında tepesini kesmiştim. 2 ay önceki fotosu.
http://www.agaclar.net/forum/989533-post1936.htm

Emre Albayrak
21-08-2012, 23:46
gövde tek parçamıydı yoksa çatalın sağ tarafını mı kesmiştiniz?

zevren07
29-08-2012, 16:14
Yeni dikilmiş çelik ve fidanlar yaprak çıkarmaya başladı ama tam bir yaprak formunu almadı. Ne zaman güneşe(filitreli) çıkarmak gerekir plumeria çeliklerini?

Orkun Kırcı
02-09-2012, 00:36
gövde tek parçamıydı yoksa çatalın sağ tarafını mı kesmiştiniz?

Çatalın sağ ve solunu kesmiştim. Son fotosunu en kısa zamanda ekliycem, ben yokken epeyce büyümüşler.

Orkun Kırcı
07-09-2012, 22:58
İşte son durumumuz. sağ kolda 2, sol kolda 1 sürgün var. Ayrıca sağ kolda 2 tanede yeni patlayan göz var. Böyle olacağını bilseydim geçen yıldan keserdim uçlarını :)

pajero
15-09-2012, 03:53
Bu bitkiyi nereden temin edebilirim acaba?

iris41
18-09-2012, 22:41
Sayın pajero bu linkte satışını mutlu bey yapıyor fiyatı bence oldukca uygun .

http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/28330.htm

Zafer İLKEN
19-09-2012, 08:29
Sevgili Plumeria dostları

Tohumdan yetiştirdiğim bitkilerimden bir tanesi çiçek açmak üzere.
Renginin ne olacağını çok merak ediyorum...

Zafer İLKEN

sibelim
19-09-2012, 11:41
zafer bey bizde sizinle birlikte merak içinde bekliyoruz :)

papatya73
21-09-2012, 02:18
İşte son durumumuz. sağ kolda 2, sol kolda 1 sürgün var. Ayrıca sağ kolda 2 tanede yeni patlayan göz var. Böyle olacağını bilseydim geçen yıldan keserdim uçlarını :)

Zafer bey kestiğiniz parçaları da dikitiniz mi acaba? Nitekim ben tohumdan büyütmeye çalıştığım bir fidanın tek yaprağını yanına gömdüm o bile tutmuş galiba. Upuzun giden başka bir plumeriam var, kessem de parçayı diksem mi acaba? En kısa zaman da fotoğraflarım, teşekkürler.

Hülya
22-09-2012, 22:43
Tohumdan yetiştirdiğim , iki fidanı

333557

saksıdan bahçeye aktardım. Gelişimi nasıl olacak, ne renk açacak merakla bekliyorum.

athena -asena
24-09-2012, 19:09
Benim plumeria'nın son hali

gulşen
25-09-2012, 22:53
havanın ısınmasıyla bahçeye çıkardığım plumeriadak çiçek oluşumunu annem geçmiş çiçek sapı güç harcamasın diye kesip atmış, görünce çok üzüldüm bayağı büyüdü ama bir daha da maalesef çiçek sapı vermedi.Birde benim bitkimin alt kısmı üzt kısıma göre daha ince.

ayhat
26-09-2012, 09:41
plumeria nın son hali, benim hala umudum var, 5 sene bekledim, ölmez sağ kalırsa ömür boyu bekleyeceğim :)

selis
26-09-2012, 10:40
Tesadüfen benim de bir çeliğim oldu..
Diktim ama gövdesindeki yara beni rahatsız ediyor..
334465

Diktikten sonra düşen çiçeği..
334464

sakdag
26-09-2012, 10:43
Çiçek rengi çok güzel, bütün bitkilerde renk geçişi desenlerine bayılıyorum.
Ben olsan yaralı yerden keser 2 çelik yapardım bitkiyi. ;)

selis
26-09-2012, 10:54
Aslında, niyetim ikiye bölüp paylaşmaktı.. Teklif ettiğim arkadaşımızda varmış, istemedi..
Diktim artık :p

Tura
26-09-2012, 10:58
Tesadüfen benim de bir çeliğim oldu..
Diktim ama gövdesindeki yara beni rahatsız ediyor..
334465

Diktikten sonra düşen çiçeği..
334464

Böyle tesadüfler mucize gibi bir şey. Gövde oldukça kalınlaşmış... kaç yaşıda acaba.

Sn.sakdag'nın önerisi çok güzel.
Böylece sarı renk çiçekli iki bitkiniz olur.

Kolay gelsin.

selis
26-09-2012, 11:06
Bitki oldukça uzundu, sizin boyunuz kadar vardı Sn. Tura..
Zaten koklamak için dalı eğince kırıldı.. Şanssızlık işte :p

sakdag
26-09-2012, 11:07
Yaralı bölgenin arka tarafı ne durumda bilemiyorum ama görünen yüzde; bir süre sonra yukarıya su ve besin taşınmasında sıkıntı olacağı izlenimi uyandırıyor.

(bölerek, bu çiçekten olmayan arkadaşlarınıza teklif edebilirsiniz böylece. :))

sibelim
26-09-2012, 12:04
ben teklif edeyim bari plumeria yaya talibim diye hani bitkiden paylaşmak isteyen olur diye :)

kelebek çalısı
26-09-2012, 13:08
Benim arka bahçedeki Plumeria' nın dallarını kediler oyun oynarken çıtır çıtır kırıyorlar. Daha geçen hafta 'Y' şeklindeki dallardan birini aşağı indirdiler. Yetişmek, engel olmak da mümkün olamıyor ki.

Aynı şekilde, ön bahçede bulunan Plumeria dalı ise dün bina boya işlemlerine yardımcı olmak için gelen bir çalışanın dikkatsiz ve umursamaz çalışma şekli yüzünden kırıldı.

Özetle, burada Plumeria ibadullah gibi ama ne yazık ki ihtiyacım olmadığından ve çürüyerek toprağa dönmesi için doğaya bırakıyorum bu dalları.

Hhatice
29-09-2012, 12:58
Benim arka bahçedeki Plumeria' nın dallarını kediler oyun oynarken çıtır çıtır kırıyorlar. Daha geçen hafta 'Y' şeklindeki dallardan birini aşağı indirdiler. Yetişmek, engel olmak da mümkün olamıyor ki.

Aynı şekilde, ön bahçede bulunan Plumeria dalı ise dün bina boya işlemlerine yardımcı olmak için gelen bir çalışanın dikkatsiz ve umursamaz çalışma şekli yüzünden kırıldı.

Özetle, burada Plumeria ibadullah gibi ama ne yazık ki ihtiyacım olmadığından ve çürüyerek toprağa dönmesi için doğaya bırakıyorum bu dalları.

O dalları ödemeli olarak isteyen arkadaşlara yollasanız ne çok dua alırsınız.

vehbi
01-10-2012, 13:39
Plumeria'lar tohumdan henüz bir yaşına gelmediler,gelişmeleri iyi kışın soğuktan koruyabilirsek,çiçeklerinide inşallah görürüz.

Zafer İLKEN
01-10-2012, 15:45
Değerli dostlar,

Benim Plumeria'lardan son görüntüler ekte.
Hergün açtı mı diye tomurcukluya baka baka bir
hal oldum; ancak sonbahara girdik, havalar soğumaya
başladı, ne yapıp edip (gerekirse geceleri üstüne naylon kapatıp)
bu çiçekleri açtıracağım !

Sevgilerimle...

Zafer İLKEN
06-10-2012, 14:21

İlk çiçeğim nihayet açtı (Ortası sarı, sonrası beyaz, kenarları pembe)

Sevgiyle
Zafer İLKEN

zevren07
13-10-2012, 16:03
]Yaz başında çelik olarak aldığım PLAYALARE türü plumeria açıyor.

338557

Veee açtı:

339188

339189

Tura
17-10-2012, 10:21
Bu sene tohumdan yetiştirdiklerim.

Şimdi 6 sene mi bekliyeceğim?

339205

339206

BrunoL
17-10-2012, 11:00
]Yaz başında çelik olarak aldığım PLAYALARE türü plumeria açıyor.

338557

Veee açtı:

339188

339189

Kokusunu tarif edermisiniz?
Rengi şeftali gibi.

tturt
17-10-2012, 11:00
Sayın Tura,

Merak etmeyin sizi 6 sene bekletmeyeceğim.

Tura
17-10-2012, 11:17
Sayın Tura,

Merak etmeyin sizi 6 sene bekletmeyeceğim.

Sağolun, teşekkür ediyorum.

aydoner
19-10-2012, 22:59
İskenderunda açık arazide, bahçelerde, petrol önlerinde vs bu bitki yetiştiriliyor. Köklenmesi biraz zor, ama kokusu mükemmel! Sanırım bitkiden dal kesildikten sonra yapraklar dökülünceye kadar bekletilmesi, sonra dikilmesi gerekiyor.

Zafer İLKEN
23-10-2012, 07:29
Değerli arkadaşlar

Plumerialarımda son durum
(Pembe olanın rengi gerçekte daha koyu,
ama ışık nedeniyle böyle çıktı !)

Sevgiler

zevren07
24-10-2012, 15:39
Aynı dalda üç farklı renk, olgunlukları aynı.
341235

sibelim
24-10-2012, 19:14
sayın zevren tebrik ederim 3 farklı renk aynı dalda bu güzelliğe sahip olmakda ayrı bir zevktir sanırım

papatya73
01-11-2012, 16:19
Plumerialarımı sayın hegeli'nin tohumlarından büyüttüm. Çok kıymetliler ama bir sinek illeti bulaştı organik ilaç nemazal denedim sinek bitti gibi ama sonra balkonda bir acayip böcek (uçuyor) gördüm. Balkon da pekçok çiçeğim var hangisinden bilmiyorum. AMA plumeria ve adeniumlarımı kaybetmek istemiyorum, sonra çiçekciden aldığım bir ilaçla ilaçladım ama hala sorunlu galiba ne dersiniz?fotoları yüklemeye çalışıyorum, maalesef hata veriyor yükleyemiyorum.

BrunoL
03-11-2012, 19:29
Diatomitte Plumeria çeliği köklendirme denemem.
Beklentimin aksine başarılı oldu.
Şimdi bu ufak kapta devrilme tehlikesi var, kabını büyütmem gerekecek.

343311

Diatomitte mi kalsa yoksa toprağa mı geçirsem bilmiyorum.
Bahara karar vereceğim.

papatya73
03-11-2012, 20:53
Ben de diadomit içinde tohumları filizlendirmiştim(adenium ve plumeria) ama kocaman dal köklenmiş bravo size brunol.

agozce
03-11-2012, 22:48
Diatomitte kalacaksa sıcak bir yerde kışı geçirmeli. Kışın içerde çok çabuk kırmızı örümcek oluyor, dikkatli olun derim.

BrunoL
04-11-2012, 07:21
Bu bitkinin kışın kök kısmı ve uç kısmı yumuşamıştı. Kestim iki ucunu ve 15-20 gün belki öyle bıraktım.
Diatomitte denesem mi dedim, oldu. Ben bile şaşırdım.
Uykuya geçince kaktüs toprağında daha geniş bir saksıya alsam mı diyorum.
Sonuçta bir succulent o da yanılmıyorsam.
Az su ve kalorifer sıcaklığı ona yetecektir.
Teşekkürler sn.papatya ve sn.agozce.

agozce
04-11-2012, 12:01
Bence, 15 -20 litrelik bir saksıya alın. Kışın saksıya alışır, kök yapar. Baharda hızlı büyür.

Kaktüs toprağı yetersiz gelebilir,birazda organik maddece zengin toprak karıştırırsanız çok daha iyi olur.

tturt
06-11-2012, 19:43
Bu sene çelik aldığım plumeria iki gözden yapraklanmaya başlamıştı. Gelişimi güzel oldu. Bu hafta sonu iki çiçek sapı fark ettim. Bakalım bu mevsimde çiçeklerini görebilecekmiyiz.

344072

344073

344074

vehibe
18-11-2012, 09:37
Sayın drhegeli' nin gönderdiği tohumların ürünleri:)
Nasıl iyi bakmış mıyım?

346947

gülenmelek
18-11-2012, 10:29
İyi bakmak ne kelime ! Kocaman bir Maşallah ;)

ayhat
28-11-2012, 15:57
Sn. Tturt içeri alıyormusunuz? Hemen hemen iklimlerimiz yakındır diye düşünüyorum bende yaprak bile kalmadı bende içeri aldım.

sibelim
28-11-2012, 16:52
sayın vehibe ******* çok iyi bakmışsınız maşallah yaprakları ne kadar büyük. nasıl böyle gelişti :)

tturt
28-11-2012, 22:01
Sn. Tturt içeri alıyormusunuz? Hemen hemen iklimlerimiz yakındır diye düşünüyorum bende yaprak bile kalmadı bende içeri aldım.

Geçmiş yıllarda tüm plumeriaları İstanbul'da işyerime getiriyordum.

Bu sene ise yaptırdığımız kış bahçesine aldım.

Dışarıda kalırsa bizim bölgede kışı çıkaramayacağını düşünüyorum.

vehibe
29-11-2012, 07:54
sayın vehibe ******* çok iyi bakmışsınız maşallah yaprakları ne kadar büyük. nasıl böyle gelişti :)

Sayın sibelim, ek hiç bir şey yapmadım. kırmızı torak, keçi gübresi, yazın bol su ve güneş. halada balkondalar.

Tuz ye dirildikleri için büyük baş hayvan gübresi kullanmam.

Selçuk Boz
29-11-2012, 14:12
Arkadaşlar, http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/26947.htm bölümünde, sayın drhegeli'nin dağıttığı ve bu dağıtımda bana da gönderdiği Plumeria Rubra 'Violet' tohumlarından çimlenenleri sizinle paylaşmak istedim.

296836

Tohumları 20 Nisan'da ekmiştim. Bugün itibarı ile bu fotoğrafı çektim.
Toprak harcı olarak, 2 ölçü torf ve 1 ölçü perlit kullandım.
Fideleri, öğlene kadar direk güneş ışığı alan güney-doğu penceresinin kenarına yerleştirdim.
Son yağmurlar geçtikten ve ilk gerçek yaprakları biraz daha geliştikten sonra, güney-batı yönündeki balkona alıştırarak çıkarmayı düşünüyorum.
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Plumerialarımı, kışı geçirtmek üzere bir ay önce içeriye aldım.

Son durumları;
350036

Kalöriferli odada ve güneydoğuya bakan pencere önünde bu kışı geçirtmeyi düşünüyorum. Sıcaklık 22-28 derece arası oluyor. Kışlatmadan bahara kadar bu şekilde bakacağım.

Bu planımla ilgili görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Halil Balaban
29-11-2012, 14:24
Sayın Selçuk Boz,
Bitkiyi tanıdığım, bakımını bildiğim için değil. Ama çok güzel görünüyorlar, çimlendirmeyi ve bu hale getirmeyi başardığın için seni kutlamak istedim. Tebrik ederim. Kardeşim sevgiyle, hoşça kal.
Halil Balaban

merakli
30-11-2012, 12:02
Sevgili Dostlar;

Plumeriamın bir kaza sonucu iki dalı kırıldı. Ben de iki dalı önceki mesajlara göre hemen dikmedim, beklemeye aldım. Çelik yapıp köklendirmek istiyorum ama bu mevsimde nasıl yapmalıyım bilemedim.

Çelik yapacağım dallar yapraklı, mevsim uygun değil diye düşünüyorum. Ne tavsiye edersiniz?

Pet şişe sera yapsam olur mu? Toprağa diktikten sonra evin içine mi almalıyım dışarıda mı kalsın?

can17can
03-12-2012, 05:46
sayın meraklı geçmiş olsun kırılan dalınızı aşağıdaki şekilde köklendirebilirsiniz.
alıntı :
Çelikle çoğaltılması: En az 30 cm uzunlukta bir dalı keserek alın, çok havadar
bir yerde bir hafta veya daha fazla bekleterek bir hayli kurumasını sağlayın. 20
cm genişliğinde ve derin bir saksı seçin çünkü iyice yapraklanıp iyice
kökleninceye kadar bu saksıda kalacak. Toprak olarak hazırlayacağınız iyi
süzdüren karışımı saksıya doldurun, sulayın, bir iki gün bekleyin. Toprak ıslak
değil nemli olmalıdır yoksa çürümeye yol açar. Sonra, toprağın ıslatıcılığı
azalınca dalı dikin. 8 cm’den derin olmayacak. Dik durması devrilmemesi için
dalın yanlarına taş parçaları koyabilirsiniz.
İstanbul şartlarında hazirandan önce bu işe girişilmemelidir çünkü geceleri
18’den, gündüzleri 24’den aşağı düşmeyen sıcaklık gerekir. Daha sıcak daha
iyidir, filizlenme ve köklenme daha çabuk gerçekleşir.
Toprağa diktikten sonra hiç sulamayacaksınız: Fakat eğer hava fazla sıcaksa ve
toprak felaket derecede kupkuru olursa sulayın. Filizlense bile böyle devam
etmelisiniz çünkü henüz köklenmemiştir. Filizlenip 3 – 4 yaprak çıkarması ve
bunların en az 5 cm uzaması köklenmenin başladığını gösterir. Bu aşamadan
başlayarak haftada bir “hafifçe” sulamaya bir ay devam edin. Hava ne kadar sıcak olursa o kadar fazla sulayabilirsiniz.
ayrıca mevsim itibariyle gerekli sıçaklığı sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız ve baharı beklemek isterseniz
''
Budadığınız dalları atmayın, bir gazete kâğıdına sarıp kuru bir yerde saklayın. Aylarca durabilir''
diye bir bilgiye de ulaşmıştım. bende dün itibariyle sulama hortumunu çekiştirme esnasında kırılan dalı yapraklarını budadıktan sonra kağıda sarıp gölge bir yere koydum bakalım bahara kadar bekleyecek mi?
kolay gelsin.

merakli
05-12-2012, 08:39
Sayın can17can;
Önerileriniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu hafta sonu çelikleri ekmeyi planlanlıyorum. Umarım baharı görürler.

Selçuk Boz
19-12-2012, 16:02
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1056604-post2055.htm) mesajımdaki resimde, soldaki bitkimin üzerinde, bu pazartesi günü örümcekler ve ağlarını tespit ettim.

Hayvanlar kırmızı örümcek veya ona benzer akarisit türü değil gibi geldi bana. Zira, çıplak gözle ben bile örümcekleri ve hareketlerini gözleyebiliyordum.

Derhal,

'Mosetam 20SP' sistemik insektisit ve
ne olur ne olmaz akarisitse etkili olsun diye suda eriyen kükürt 'Kumulus DF' fungusit ve akarisit etkili ilaçlar
ile, başta o bitki olmak üzere o ortamdaki tüm bitkileri ve topraklarını spreyle ilaçladım.

Bugün sabah (yani uygulamadan 2 gün sonra) bitkiyi kontrol ettiğimde, örümcekler bana küfür eder gibi aşağıdaki şekilde faaliyetlerine devam ediyorlardı.

355869
355870

Plumeria'yı kaptığım gibi bir zirai ilaç bayiine götürdüm. Oradaki arkadaşlar, Mosetam 20SP'nin bu örümceği nasıl yok etmediğine şaşmakla birlikte, Mosetam 20SP uygulamasına devam etmemi salık verdiler. İster istemez ben de bu seçeneği uygulayacağım.

Ancak, daha önce plumeria bitkisinde bu yaratıklarla karşılaşan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.

Kolay gelsin.

kelebek çalısı
19-12-2012, 17:09
Bu örümceklerin ne tür olduğu konusunda fikrim yok ama ilaçlamaya karşı direnç göstermelerine ben de şaşırdım.

Belki benim Plumeria üzerinde de vardır diyeceğim ama bütün yaz boyunca sahip olduğum iki ağaçta da gözlemlediğim ve ağacın dalları arasında kendisine bir yaşam alanı oluşturan praying mantis (peygamber böceği/peygamber devesi) bu tür ufak zararlılarla doğal mücadele konusunda bana yardımcı olmuşlardır diye düşünüyorum. Hatta bir keresinde onu epey büyük bir çekirge ile aynı anda aynı ağaçta gözlemlediğimde çekirgenin arka bacaklarından birinin eksik oluş sebebini de buna bağlamıştım.

Selçuk Boz
19-12-2012, 22:59
...bütün yaz boyunca sahip olduğum iki ağaçta da gözlemlediğim ve ağacın dalları arasında kendisine bir yaşam alanı oluşturan praying mantis (peygamber böceği/peygamber devesi) bu tür ufak zararlılarla doğal mücadele konusunda bana yardımcı olmuşlardır diye düşünüyorum. Hatta bir keresinde onu epey büyük bir çekirge ile aynı anda aynı ağaçta gözlemlediğimde çekirgenin arka bacaklarından birinin eksik oluş sebebini de buna bağlamıştım.

Plumerialarım mevsim itibariyle artık içeride. Yazın da kırmızı örümcek belası vardı başımda. Kırmızı örümcekten, suda eriyebilen kükürtten oluşan Kumulus DF'yi birkaç defa kullanarak kurtulmuştum. Kırmızı örümcek izleri, ne yazık ki hâlâ yapraklarda var.

Zafer İLKEN
28-12-2012, 14:37

Korunaklı bölgeye aldığım Plumerialarım çiçek açmaya
devam ediyor. Minimum sıcaklık 14 C, sanıyorum çiçek
açma olayı yeniyılın başında da devam edecek, sonra kış
uykusuna yatacağız.

Sevgiler, saygılar

Zafer İLKEN

vehibe
28-12-2012, 15:58
Plumerialarım mevsim itibariyle artık içeride. Yazın da kırmızı örümcek belası vardı başımda. Kırmızı örümcekten, suda eriyebilen kükürtten oluşan Kumulus DF'yi birkaç defa kullanarak kurtulmuştum. Kırmızı örümcek izleri, ne yazık ki hâlâ yapraklarda var.

Sayın Selçuk Boz, duyduğuma göre bitlerden kurtulmanın en basit ve masrafsız yolu ısırgan otuymuş.
Tarif; Bir demet ısırgan otu akşamdan bir kova dolusu suda bekletilecek, sonra o su süzülüp fıs fıs yadımıyla bitkiye püskürtülecek.
Ben denemedim ama çok yakın bir arkadaşım kiraz ağacında denemiş ve iyi sonuç almış.

erdus10
28-12-2012, 23:10
artık benimde bir plumeriam var

salvadore-tr
31-12-2012, 15:48
Arkadaşlar bende tohumdan ektim ve dört gözle bekliyorum, gelişmeleri sizinle paylaşacağım.

Tarih :29.01.2013 sonunda ...
http://c1301.hizliresim.com/15/x/jj01v.jpg

Son hali 14.07.2013 (7.Ayı)
http://s1307.hizliresim.com/1c/h/q9t4t.jpg
Her 10 günde bir azot ve mineral takviyesi yapıyorum çok eser miktarda sürekli verdiğimden sonderece sağlıklı büyümekte. Acaba alt yaprakalrı koparsam mı? Biraz daha boya gitmesini sağlıya bilirmiyim?
BUDA SON HALİ 31.05.2014
http://i.hizliresim.com/mlZXG2.jpg

salvadore-tr
03-01-2013, 14:16
Arkadaşlar tohumdan ektiklerimde halen bir gelişme yok, forumu bir takip ettim kimi arkadaşlar 6 yılda çiçek açar demiş, Gerçekten böylemi sinopta çelik bulma şansım oldukça zor, cevaplarınızı bekliyorum...

Zafer İLKEN
06-01-2013, 08:47
Sayın salvadore-tr

Tohumları dikmek için yanlış zaman seçmişsiniz. Eğer elinizde hala varsa kuru ışıksız
bir yerde muhafaza edin ve hava sıcaklığının 20-25 dereceye ulaştığı (bulunduğunuz yer
için sanırım nisan-mayıs ayları olur) zaman dikim işini gerçekleştirin.

Sevgiler
Zafer İlken

Zafer İLKEN
06-01-2013, 09:35
Sezonun son çiçekleri...
Bir bardak su içinde bile açmaya devam ediyorlar, darısı gelecek yıla...

Sevgiyle
Z.İlken

can17can
07-01-2013, 17:47
Amatör olarak ürettiğimiz Plumeria (Hint mabet ağacı, Amerikan Fulu ) çiçeklerimizi siz ağaçlar net üyelerinin beğenisine sunuyoruz.

http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/29709.htm

kelebek çalısı
06-02-2013, 01:14
Kış geldiğinde, yapraksız haliyle heykelsi bir form almakta. ;)

Her sene istisnasız bir şekilde kedilerin kırdığı dalların aksi yönünde yeni dallar çıkararak dengesini sağlamaya çalışan Plumeria' nın bu özelliği ise bana göre enteresan bir detay.

367562

Mustafa Abdal
06-02-2013, 20:10
Ancak, daha önce plumeria bitkisinde bu yaratıklarla karşılaşan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim.

Kolay gelsin.

Benzer problemi (http://www.agaclar.net/forum/962698-post60.htm)bende plumeriada olmasada limon ve pitoposforum da yaşadım. Sn Alacakaranlıktan aldığım insektisiti spreyle 2 uygulamada sorun çözüldü.
Umarım çare bulursunuz

gülenmelek
19-02-2013, 21:23
Bebek ve çocuk Plumerialar.
Çocuk Plumerianın çimlenmesini uzun süre bekleyip sonuçta çimlenmeyeceğine kanaat getirdiğim bir gün, üstteki ince kısımdan tutup çektim, o kısım elimde kaldı. Bu niye koptu derken az daha aşağıdan tutup çektim, çimlenmiş vaziyette elimde kalakaldı :( Paniği atlattıktan sonra tekrar diktim ve şükürler olsun bu güne geldik ;)

adneser
20-02-2013, 00:47
Bebek ve çocuk Plumerialar.
Çocuk Plumerianın çimlenmesini uzun süre bekleyip sonuçta çimlenmeyeceğine kanaat getirdiğim bir gün, üstteki ince kısımdan tutup çektim, o kısım elimde kaldı. Bu niye koptu derken az daha aşağıdan tutup çektim, çimlenmiş vaziyette elimde kalakaldı :( Paniği atlattıktan sonra tekrar diktim ve şükürler olsun bu güne geldik ;)

Sayın Gülenmelek

Plumerialarınız hayırlı olsun güle güle büyütün, renkleri ayrımı? bende üç tane sarı-beyaz çelikledim bakalım gelişmelri nasıl olacak.;)

Saygı ve selamlar

gülenmelek
20-02-2013, 08:14
Çok teşekkür ediyorum sayın adneser, umarım sizin de çelikleriniz başarılı olur ve o güzelim terasınızın en güzel köşesinde yerlerini alırlar. Hayali bile güzel ;)
Renklerini inanın bilmiyorum. Bir dönem tohumlarla çok uğraşıyorum, takibini yapıyorum, ama niyeyse bir süre sonra hepsi karışıyor :(
Neşeyle, huzurla ve sağlıkla kalın ;)

evsizpatiler
27-02-2013, 00:00
Sayın drhegeli den gelen Plumeira tohumlarından birini ektim yaklaşık bir ay önce sonuç budur :)

nikon_
28-02-2013, 16:58
Sayın drhegeli'nin gönderdiği tohumlardan geçen yıl ürettiklerimi, içeri almakta geç kaldığım için dondurmuş ve kaybetmiştim. Elimde kalan son birkaç tohumu da ekmişti ve içlerinden biri çıktı. Çıkan ilk yapraklar beyaz renkteler ve bunun farklı bir tür olduğu yolunda bir yerlerde yazılmıştı ama bulamadım. Albino gibi diyebilir miyiz buna acaba?

373781

iris41
01-03-2013, 06:29
Ne kadar ugraştımsa bir türlü tohumdan cıkaramadım :( hep cürüttüm tohumları.
Neyseki Sayın dregelinin sayesinde bir celigim var ama buda kış uykusuna yatmadı önce kırmızı örümcek dadandı nemazal aldım şimdilik keyfi yerinde ;)
Baharı bekliyoruz kumrular gibi

dilek78
06-03-2013, 22:27
Plumeria harıka bir çiçek ama daha tanınmıyor çiçek pazarına sordum kımse bılmıyor ısmını yazıp verdım araştıracaklar bulursalar ne ala bulamazsalar ben olan arkadaşlardan çelik **** tohum istiyorum çekınmeden:) umarım sesımı duyan olur :(

mesut.bnd
07-03-2013, 22:56
koklu fidan olarak ve tohum alarak yetistirdigim plumerialar buyudu.
celik alip cogaltma girisimlerim basarisizlikla sonuclaniyor. surekli curuyorlar.
ne yapacagimi bilmiyorum.
forumdan okuduklarimla izlemeye calistigim yontem soyle; 2 birim perlit 1 biirm torf karisima, celik ucunu 45 derece aci ile kesip dikiyorum. 1 kez suluyorum. toprak kuruyup kok olusumuna engel olmasin diye arada bir fisfisla az miktarda su veriyorum.
ilk kestigim celikler 1 yasinda idi, dogrudan koklendirme hormonu kullanmadan dikmistim. ikinci denememde 2 yasindaki celikleri koklendirme hormonuna daldirdim. ama yine kurudular.
son denemem ise hala devam ediyor... endonezyada acik havadaki agactan alinmis, kac yillik oldugunu bilmedigim, ama oldukca sert agac dali olan 6 adet celigi, koklendirme hormonuna daldirip diktim, suladim. simdi gunde bir kac kez hem govdeye hemde topraga cook az fisifisli su veriyorum. Ama cok umidim yok...

Ilave aciklama ne yazabilirim bilmiyorum, yardim lutfen....

Sevgiler,

Mesut

can17can
10-03-2013, 06:14
Köklendirmede cocopet daha iyi sonuçlar veriyor.ısı yeterli gelmeyebilir. Köklendirme için asgari 20 derece ısı olması gerekir 45 derece yerine düz keserseniz daha iyi olur zira sadece burdan kökleniyor birde köklendirme sürecsince üzerini naylonla kapatarak sera ortamı yaratabilirsiniz. Biz kapalı sera ortamında çok rahat köklendirebiliyoruz. Aşağıdaki bilgiler de işinize yarayabilir. İnternetten derlediğim alıntılardır.
''Çelikler, olgun, sertleşmiş, gri-kurşuni renkte dallardan alınmalı. Çelik almak için en ideal zaman ilkbaharın sonu, toprak ve hava ısısının oldukça ılıdığı dönemlerdir. 30-35cm uzunluğunda, 2-2,5cm çapında, uç dallardan alınmış çelikler idealdir.
Uçlardan alınmayan çeliklerde tepe kısmı açık olacağından yağmur ve sulama çürümeye neden olabilir.Uçlardan alınacak çeliklerde en az 10cm kadar dip kısmın olgunlaşmış olması gerekir. Çelik alındıktan sonra, eğer varsa, tüm yapraklar kesilmeli ve enerjinin sadece kök oluşumu için harcanması sağlanmalı. Köklendirme işlemi başlamadan önce bu dip kısmın, ılık ve gölge bir alanda iyice kurumaya bırakılması gerekiyor.3-5 gün kadar kuruyan çelik köklendirme işlemine alınabilir.
Plumerialar ne kadar derine gömülürse gömülsün, yanlardan değil sadece tabandan köklenirler.10-12cm. derinlikte bir köklenme ortamı yeterlidir. Kullanılacak köklendirme hormonu fungisit içeren köklendirme hormonlarından olmalı,veyahut mutlaka fungisit kullanılmalı.
Çelikle üretim için en uygun zaman bahar tercih edilmeli.Ana gövde sıcaklarda estetik açıdan her türlü kesim budama için uygundur.Çok sıcak seven bir bitki olduğu için yazın iç kesimlerdeki arkadaşlariçin gölgeye almalarına gerek yok.Ama sahil kesimlerinde gölgeye almak gerekebilir.''

Sevgi Durul
22-03-2013, 13:29
6 Şubat (http://www.agaclar.net/forum/1097728-post2454.htm) gibi ektiğim plumerianın bugünkü durumu.

380494

can17can
22-03-2013, 18:52
Plumeria harıka bir çiçek ama daha tanınmıyor çiçek pazarına sordum kımse bılmıyor ısmını yazıp verdım araştıracaklar bulursalar ne ala bulamazsalar ben olan arkadaşlardan çelik **** tohum istiyorum çekınmeden:) umarım sesımı duyan olur :(

sayın dilek biz satışını yapıyoruz ama adresinizi verirseniz size hediye olarak çelik ve tohum yollayalım.

dilek78
22-03-2013, 21:24
sayın dilek biz satışını yapıyoruz ama adresinizi verirseniz size hediye olarak çelik ve tohum yollayalım.

çok nazıksınız teşekkur ederım sızce hayır der gıbı olurmuyum aslaaaa:p

dilek78
22-03-2013, 22:13
can17can fidelerinizin 50 ve 100 cm kadar olan boylarının fiyatı nedır bıde renk bu zor bulunan renk olmasa gerek

dilek78
22-03-2013, 22:15
bakın ne buldumm bu sevımlı tırtılar plumerıaya göz dıkmış :D

dilek78
22-03-2013, 22:17
nette buldugum plumeria yaprak şeklıyle cınslerının ne oldugu yazılmış belkı sayfada vardır;) ama ben yınede eklemek ıstedım

can17can
27-03-2013, 17:25
can17can fidelerinizin 50 ve 100 cm kadar olan boylarının fiyatı nedır bıde renk bu zor bulunan renk olmasa gerek

sayın dilek ürettiklerimiz henüz çiçek açmadı. tohumdan üretim olduğu için renkleri konusunda bilgimiz yok ama bu yıl çiçek açaçağını umuyoruz. size hediye olarak çelik ve tohum yollamak için adresinizi bekliyoruz.
saygılar.

mügem
27-03-2013, 20:29
Sayın can17can,iyi akşamlar.Seranız hayırlı,üretiminiz bereketli olsun.Acaba İstanbul'a sayın dilek78'e göndereceğiniz plumerialar,geçerken bana da uğrayıp misafir olabilir mi?Saygılar :))

can17can
28-03-2013, 05:22
Sayın can17can,iyi akşamlar.Seranız hayırlı,üretiminiz bereketli olsun.Acaba İstanbul'a sayın dilek78'e göndereceğiniz plumerialar,geçerken bana da uğrayıp misafir olabilir mi?Saygılar :))

adresinizi verirseniz size de yollayabiliriz.

mügem
28-03-2013, 09:31
Merhabalar sevgili dilek78,sayın can17can.
Dün farketmemiştim ama bugün baktığımda,siz yazışırken ben aranıza girmişim (kara kedi misali).Hiç hoş olmamış.İkinizden de özür dilerim.Daha dikkatli olmaya çalışacağım.
Sayın can17can,isteğimi kabul ettiğiniz için çok sevindim.Adresim özelinizde.
Sevgili dilek78,size de çok teşekkür ederim.Sayenizde ben de bu güzel çiçeğe sahip olabileceğim.Ekim-dikimi yaptıktan sonra,gelişmeleri paylaşalım.Saygılar.

Sevgi Durul
28-03-2013, 12:49
Arkadaşlar, bitki alışverişleri için sitenin alışveriş bölümünü kullansanız.:)

dilek78
28-03-2013, 13:33
haksılısız plumerıa aşkından hemen sılmeye calısıcak sdurul:)

mügem
30-03-2013, 12:08
Ben de her başlıkta istememeye gayret ediyorum.Ama baktım,buraya bir plumeria konmuş,Dilek hanım istemiş,Can bey de vermiş olunca,ben de dayanamadım,isteyiverdim :)Bir kusurum olduysa affola.

Zafer İLKEN
31-03-2013, 14:29
Değerli arkadaşlar

Kışı korunaklı bölgede geçiren Plumerialarımdan biri ilk kez
ve üç dalından birden çiçek açıyor. Sanırım bir hafta içerisinde
rengini görme ve kokusunu duyma şansımız olacak...

Sevgiyle
Zafer İlken

evsizpatiler
02-04-2013, 22:14
Ne yazık ki benim Plumeirayı; o kadar da büyütmüştüm, ancak kaybettim. Çok suladım sanıyorum kurtaramadım iki günce söndü gitti :(

verdoque
03-04-2013, 16:11
Sn adneser,

Tohumlarınız plumeria değil adenium sanırım.

24 Aralıkta toprakla buluşan iki tane Plumeria'nın bu günkü durumu.

Aynı anda dikilmesine rağmen bunun gelişmesi normal.:D

384046

Bu ise fazla gelışmedi:(

384045

mesut.bnd
03-04-2013, 16:45
[QUOTE=can17can;1116979]Köklendirmede cocopet daha iyi sonuçlar veriyor.ısı yeterli gelmeyebilir. Köklendirme için asgari 20 derece ısı olması gerekir 45 derece yerine düz keserseniz daha iyi olur zira sadece burdan kökleniyor birde köklendirme sürecsince üzerini naylonla kapatarak sera ortamı yaratabilirsiniz. Biz kapalı sera ortamında çok rahat köklendirebiliyoruz. Aşağıdaki bilgiler de işinize yarayabilir. İnternetten derlediğim alıntılardır.

Sayın Can17can;
verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim..
Gectigimiz yaz yaptigim denemeyi havalar sicak iken yapmistim. Ancak hormon kullanmamiştim. Bir sonrakini ise, kişa girerken yapmistim. Sanirim sicaklikla ilgili bir sorun yasiyorum. her ikisinde de celiklerim toprak alti kisimdan baslayarak curudu.

Halen devam eden denemeden (Endonezya kokenli celikler) ise cok umitli degilim. kuruduklarini dusunuyorum. fotografta belli oluyor mu bilmiyorum.

Havalar isininca, tavsiyeleriniz cercevesinde, mevcut dallardan yeni celik alarak; cocopet'li, sera ortamli bir deneme daha yapacagim. tekrar tesekkur ederim.

saygilarimla.

mesut.bnd
03-04-2013, 17:18
Bu resimler gectigimiz yazlardan.
kırmızı frangipani cicek actiktan sonra dal üce bolundu.
dallardan birine beyaz frangipaniden aci yaptim.
bir sonraki sene aşı yapilmamis dallardan sadece birisi cicek acti, ve renki koyu kirmizidan bu sekilde acik hale geldi.

adneser
03-04-2013, 21:15
Sn adneser,

Tohumlarınız plumeria değil adenium sanırım.

Sayın Verdoque

Haklısınız mesajı yanlış yere yazmışım, sizin mesajı okuyunca farkettim:( hemen sileceğim, uyarınız için teşekkürler, anlaşılan sayfayı karıştırmışım.

Selamlar

Plum
07-04-2013, 21:49
Mesut bey muhtemelen verdiğiniz su fazla gelmiş son denemenizde. Topragin kurumasina izin verin ve az sulayin. İlk çeliklerde ben de aynı hatayı yapmıştım hepsi de çürümüştü.
Bir de ısıyı kontrol altında tutun. 18 derecenin altina düştüğünde plumerialar uykuya dalıyor. Bu modda tüm yapraklarını döküyorlar, hava ısındığında yavaş yavaş toparlıyorlar. Bu çiçeği taylandda görmüş ve kokusuna hayran olmuştum. Sonra gittiğimiz her ülkeden birer ikişer dal getirdik. Dünyanın 10-15 ülkesinden gelme 30dan fazla sayıda çelikten çoğalttığım plumeriam var.
Hiçbirinde de köklendirme hormonu kullanmadım. ( o kadar çok yere sordum ve bulamadım ki sonunda onsuz da yapmayı öğrendim)
Son denememde toprağa bir miktar lav taşı, köklendirme için leonardit biraz da perlit ve cocopeat kattım. Yeni çeliklerde bu karışım çok sağlıklı sonuç verdi. İşinize yararsa diye paylaşayım istedim. Kolay gelsin.

İzmirli
15-04-2013, 01:12
Merhaba =)

Yaklaşık 2 ay önce bir plumeriam oldu. Plumeria bulunduğu yerde kimsesiz, bakımsız bir şekilde yaşamaya çabalıyordu. Plumeria'yı onlardan isteyince bana verdiler ve eve getirdim. Forumdan okuduğum ve lektronik kaynaklardan araştırdığım kadarı ile plumeria'ya hiç su vermeyip olabildiğince dengeli bir ısıda tutmaya çalıştım (12-16 derece arasında) Havaların ısınması ile birlikte Plumeria'yı ısısı 22-25 derece arasında olan bir yere taşıyarak su da verdim. Ancak plumeriamın dallarının uçlarında taşımadan kaynaklanan yaralar var, bu yaralar büyüme uçlarının bir kısmını kuruttu ve çürüttü. Ancak Plumeriamın bir kısmı halan yeşil ve sert. Ne yapacağımı bilemiyorum. Toprağını ayrı bir mantar ilacı ile, gövde ve dallarını da ayrı bir mantar ilacı ile mi ilaçlamalıyım. Fotoğraflarını da ekliyorum. Dalların kuruyan kısımlarını kesip oralara ne yapmalıyım? İnternette toprak içinde kullanılan mantar ilaçları olduğunu duydum, sizlerin önerileriniz nelerdir?

Çok teşekkür ederim.
Sevgiler :)

İzmirli
15-04-2013, 01:13
Bu fotoğraflar ise saksı kısmının fotoğrafları. :)

Jezebel
15-04-2013, 06:24
Bu fotoğraflar ise saksı kısmının fotoğrafları. :)
Sn. İzmirli İzmrdeyseniz o zavallı bitkiyi dışarı alın, güneş onu görsün, yağmur onu sulasın. Çok mutsuz duruyor tül perdenin arkasında. Temiz bir falçata alıp yeşil olan bölgeye yavaş yavaş, parça parça budayarak ulaşın. İlaçlamayı sonra yaparsınız.

Zafer İLKEN
15-04-2013, 07:13

Tomurcuk durumundan açmaya başlama süresi epey uzun sürdü. Ama
sonunda yüzünü gösterdi.
Varyetesi : Lueang Bendjapan

Z.İlken

mandalinleerik
15-04-2013, 07:47

Tomurcuk durumundan açmaya başlama süresi epey uzun sürdü. Ama
sonunda yüzünü gösterdi.
Varyetesi : Lueang Bendjapan

Z.İlken

Zafer Bey gözünüz aydın. Çok ta güzel bir renk çıkmış. Kokusu nasıl? Bende Plumeria aldım sanırım bu haftalarda elime geçer.

Zafer İLKEN
15-04-2013, 14:00
Sayın Mandalinleerik

Limon çiçeği kokusunun çok hafifi diyebileceğim
bir kokusu var, sanıyorum kokunun renklerle bir
ilişkisi var. Sarı-beyaz renk belirli bir koku yapısına
denk geliyor; tabii bu sadece benim bir varsayımım !

Sevgiler, saygılar

Zafer İlken

mandalinleerik
15-04-2013, 14:03
Sayın Mandalinleerik

Limon çiçeği kokusunun çok hafifi diyebileceğim
bir kokusu var, sanıyorum kokunun renklerle bir
ilişkisi var. Sarı-beyaz renk belirli bir koku yapısına
denk geliyor; tabii bu sadece benim bir varsayımım !

Sevgiler, saygılar

Zafer İlken

Bende beyaz olanların kokusu daha etkili diye anımsıyorum. Fakat sizin çiçeğiniz daha tam açmamış bir de gece kokusu daha net duyuluyormuş. Bilmiyorum bunlara dikkat ettiniz mi?
Son halinin fotoğraflarını bekliyorum. Zahmet olmazsa...

İzmirli
15-04-2013, 23:15
Sn. İzmirli İzmrdeyseniz o zavallı bitkiyi dışarı alın, güneş onu görsün, yağmur onu sulasın. Çok mutsuz duruyor tül perdenin arkasında. Temiz bir falçata alıp yeşil olan bölgeye yavaş yavaş, parça parça budayarak ulaşın. İlaçlamayı sonra yaparsınız.

Sevgili Jezebel,

Plumeria'yı dışarıya çıkarttım, budamayı henüz yapmadım. Havalar serinledi ancak sorun olacağını düşünmüyorum.
) Budama yaptıktan sonra gövdesine hangi ilacı uygulamalıyım. Saksı toprağına uygulanan mantar ilaçları da varmış. Actinovate sp adlı bir mantar ilacı (faydalı bakteri, mantar gibi) varmış onu veya başka bir fungusit mi alıp uygulamalıyım? Yardımlarınızı beklemekteyim :)
Teşekkür ederim

İzmirli
17-04-2013, 14:34
Sevgili Jezebel,

Plumeria'yı dışarıya çıkarttım, budamayı henüz yapmadım. Havalar serinledi ancak sorun olacağını düşünmüyorum.
) Budama yaptıktan sonra gövdesine hangi ilacı uygulamalıyım. Saksı toprağına uygulanan mantar ilaçları da varmış. Actinovate sp adlı bir mantar ilacı (faydalı bakteri, mantar gibi) varmış onu veya başka bir fungusit mi alıp uygulamalıyım? Yardımlarınızı beklemekteyim :)
Teşekkür ederim

Plumeria dışarıda duruyor, yardımlarınızı bekliyorum :)

mandalinleerik
18-04-2013, 22:21
Nihayet sabırsızlıkla beklediğim Sn can17can'dan temin ettiğim Plumeria'larım geldi. Hata edip toprağımı baştan hazırlamadım. Drenajlı, kuru hayvan gübresi ilave edilmiş toprak hazırlamam lazımdı. Plumeria'larımı iş yerimde büroda bakacağım. Camlı ve oldukça güneş alan bir yer tek sorun yazın klima çalışması.
Çelikler için perlit ve cocopeat temin etmem lazımmış. Tohumlar için de sanırım aynı karışımı kullanacağım. Umarım başarırım. Dediğim gibi tek sıkıntım toprak.

392034

392035

392036

392037

adneser
18-04-2013, 22:44
Nihayet sabırsızlıkla beklediğim Sn can17can'dan temin ettiğim Plumeria'larım geldi. Hata edip toprağımı baştan hazırlamadım. Drenajlı, kuru hayvan gübresi ilave edilmiş toprak hazırlamam lazımdı. Plumeria'larımı iş yerimde büroda bakacağım. Camlı ve oldukça güneş alan bir yer tek sorun yazın klima çalışması.
Çelikler için perlit ve cocopeat temin etmem lazımmış. Tohumlar için de sanırım aynı karışımı kullanacağım. Umarım başarırım. Dediğim gibi tek sıkıntım toprak.

Sayın Mandalinleerik

Hayırlı olsun bol bol çiçeklenir inşallah.

Selamlar

Hakkı Şen
18-04-2013, 22:47
Mandalinleerik, arada kırık dal gibi görünenler nedir?

mandalinleerik
18-04-2013, 22:53
Mandalinleerik, arada kırık dal gibi görünenler nedir?

Onlar hediye :) Plumeria çelikleri.

can17can
19-04-2013, 07:18
sayın izmirli
şu an sulamanıza gerek yok çünkü henüz uykuda ve sadece nefes alması yetiyor su ve besin kullanmıyor toprağı çok az nemli olsun yeter acele etmeyin o uyanacağı zamanı biliyor. yaklaşık gece sıcaklıkları 18 derece olduğu zaman uyanıp yeni yaprak verecektir. o zaman toprak altını görme şansınız olsa mevcut köklere ilaveten yeni saçak kökler attığını görebilirdiniz. yapraklar 3 ila 5 cm ulaştığı zaman sulamaya başlayabilirsiniz.
antalyada yeni uyanmaya başladılar bizimkiler de dışarda bazıları geçici sıcaklıklara aldanıp filiz verdi hava sıçaklıkları tekrar düşerse bu yapraklar gelişmeden dökülüyor. bizde sabırla uygun sıcaklıkların oluşmasını bekliyoruz.
çürüyen uç kısmını yeşil kısım gürünene kadar budarsanız iyi olur. ve burayı aşı macunu ile veya iyice çiğnediğiniz bir bir sakızla kapatabilirsiniz
zira burası zamanla oyuk halini alıyor su birikirse çürüme devam edebiliyor
ayrıca bir büyük saksıya olarak bol iyice yanmış hayvan gübreli bir karışımla saksı harcını yenileyebilir veya ekleyebilirsiniz böylece pulumerianız uyandığı zaman bahara güzel bir gelişme gösterecektir.

İzmirli
19-04-2013, 17:07
sayın izmirli
şu an sulamanıza gerek yok çünkü henüz uykuda ve sadece nefes alması yetiyor su ve besin kullanmıyor toprağı çok az nemli olsun yeter acele etmeyin o uyanacağı zamanı biliyor. yaklaşık gece sıcaklıkları 18 derece olduğu zaman uyanıp yeni yaprak verecektir. o zaman toprak altını görme şansınız olsa mevcut köklere ilaveten yeni saçak kökler attığını görebilirdiniz. yapraklar 3 ila 5 cm ulaştığı zaman sulamaya başlayabilirsiniz.
antalyada yeni uyanmaya başladılar bizimkiler de dışarda bazıları geçici sıcaklıklara aldanıp filiz verdi hava sıçaklıkları tekrar düşerse bu yapraklar gelişmeden dökülüyor. bizde sabırla uygun sıcaklıkların oluşmasını bekliyoruz.
çürüyen uç kısmını yeşil kısım gürünene kadar budarsanız iyi olur. ve burayı aşı macunu ile veya iyice çiğnediğiniz bir bir sakızla kapatabilirsiniz
zira burası zamanla oyuk halini alıyor su birikirse çürüme devam edebiliyor
ayrıca bir büyük saksıya olarak bol iyice yanmış hayvan gübreli bir karışımla saksı harcını yenileyebilir veya ekleyebilirsiniz böylece pulumerianız uyandığı zaman bahara güzel bir gelişme gösterecektir.

Sevgili Can17Can,

Yardımınız için çok teşekkür ederim. ;):) Hergün Plumeria'ya bakıp lütfen sağlıklı ol, burada kal, yaşa, seni seviyoruz diye konuşmakta idim. 3 seneye yakın bir zamanda okulumun bir köşesinde yaşamaya çalışmakta idi. Bundan sonra sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını arzuluyorum.
Söylediğiniz gibi henüz sulamadım, yaprak vermesini beklyorum.
Çürüyen, bozulan kısımlarını yeşil kısım ortaya çıkana kada budasam sonrasında ise kesilen kısınları ilaç sürmeme, uygulamama, sıkmama gerek yok mu?
Plumeria saksı oynayınca sallanabiliyor o yüzden pek yerinden oynatmıyorum. Önerdiğiniz gibi üst toprağa organik madde verebilirim :) Hayvan gübresi dışında öneriniz var mı? Humik asit veya torf ilavesi olabilir mi?

Budadıktan sonra olan resimlerini de ekleyeceğim. Umarım çabuak iyileşip kendine gelir.

Teşekkür ederim

can17can
19-04-2013, 19:25
sayın izmirli şu an uykuda olduğu için toprağını tamemen değiştirme şansınız var söküp toprağını tamemen değiştirmenizi öneririm. hazırlayacağınız toprak harcınızın geçirgen ve süzek olmasına dikkat ediniz. torfu hiç bir zaman kullanmayın bence bir yıl sonra çamur gibi oluyor. torf çiçeği ticaret boyutunda yapanların kullandığı bir malzemedir onlar ürettiklerini genelde bir yıldan önce sattıkları için onu alan insanların yaşayacağı sorunları kaale almıyorlar
hijyen de her zaman fayda vardır ama şart değildir. hijyen daha çok büyük çaplı üretimlerde diğer bitkilerden hastalık kapma riski nedeniyle önem kazanır ilave etmeyi düşündüğünüz malzemerinde faydası olur zararı olmaz ama olmazsa olmaz malzemeler değil son olarak güneşi çok seven bir bitki olduğu için güneşli bir mekanı tercih etmenizde fayda var.

İzmirli
19-04-2013, 22:00
sayın izmirli şu an uykuda olduğu için toprağını tamemen değiştirme şansınız var söküp toprağını tamemen değiştirmenizi öneririm. hazırlayacağınız toprak harcınızın geçirgen ve süzek olmasına dikkat ediniz. torfu hiç bir zaman kullanmayın bence bir yıl sonra çamur gibi oluyor. torf çiçeği ticaret boyutunda yapanların kullandığı bir malzemedir onlar ürettiklerini genelde bir yıldan önce sattıkları için onu alan insanların yaşayacağı sorunları kaale almıyorlar
hijyen de her zaman fayda vardır ama şart değildir. hijyen daha çok büyük çaplı üretimlerde diğer bitkilerden hastalık kapma riski nedeniyle önem kazanır ilave etmeyi düşündüğünüz malzemerinde faydası olur zararı olmaz ama olmazsa olmaz malzemeler değil son olarak güneşi çok seven bir bitki olduğu için güneşli bir mekanı tercih etmenizde fayda var.

Sevgili Can17Can,

Yardımınız ve bnerileriniz için çok teşekkür ederim :) Plumeria'nın saksısı oldukça büyük ve ağır. Yakınlarda tüf, bahçe toprağı satan yer var. Composana adlı bitki toprağından alıp ona dikeyim mi? Önerinz nedir?
Tamamen söküp değştireceğim yarın, toprak ve saksı işini hallettikten sonra. Fotoğraflarını da ekleyeceğim.
Budadığım yerlere bir ilaç sıkıp dezenfekte edersem daha rahat hissedeceğim. Dediğiniz gibi olmazsa olmaz değil ama kişinin ilk plumeriası da olunca neler yapabilirim daha diyorsunuz :)
Bulunduğu yer balkonun en güneşli köşesi, rüzgarda çok almıyor.
Teşekkür ederim

mandalinleerik
19-04-2013, 22:12
Sayın İzmirli bende Can17can'dan aldığım plumeria'larımı yarın nasip olursa dikeceğim. Perlit karıştıracağım toprağa. Bahçe toprağına yanmış hayvan gübresi ekledim biraz dere kumu hatta minik taş diyebiliriz onları ekledim. Perlit'i gıda çarşısında buldum (İzmirden misiniz bilemiyorum?) 200 Lt. 25 TL. ama bana çok geleceği için Koçtaştan 2,5 Lt.sini 4,50 TL.den aldım. Tek sıkıntım saksı ebatı ne olacak Plumeriam sanırım 40 cm gibi.

maysan80
19-04-2013, 22:29
harika bir çiçek. benim de böyle bir çiçeğim olsun isterdim.

mandalinleerik
19-04-2013, 23:31
harika bir çiçek. benim de böyle bir çiçeğim olsun isterdim.

Sayın maysan80 forumda satışı var. İsterseniz sizinde olabilir. Ben bu çiçeği ilk internette görmüştüm nerede gördüğümü hiç hatırlamıyorum, ama içimden sizin yazdığınız gibi geçirdim ve dün nihayet geldi Plumeriam.

egülnur
20-04-2013, 21:00
Bodrum daki plumerialarımı bahçeye çıkardım. Kalın ve kısa olanı evvelki yıl Kıbrıs tan,daha ince ama dallı olanı geçen sonbahar Patmos dan aldık. Benim kızlarım 'adalı' yani. Ne var ki çok nazlılar. Çiçekten vazgeçtim üzerlerinde aynı anda 5 yaprak bile göremedik. Sabırlıyız. Bakalım ne zaman vuslata erebileceğiz :rolleyes:

mandalinleerik
20-04-2013, 21:46
Çiçekten vazgeçtim üzerlerinde aynı anda 5 yaprak bile göremedik. Sabırlıyız. Bakalım ne zaman vuslata erebileceğiz :rolleyes:

Mesajınıza çok güldüm. İlk Plumeria'larımı bugün diktim. Okuduktan sonra moral oldu :) Bodrum'da bu durumdaysa İzmir'de fanustamı baksam ne? :)

can17can
21-04-2013, 19:20
Bodrum daki plumerialarımı bahçeye çıkardım. Kalın ve kısa olanı evvelki yıl Kıbrıs tan,daha ince ama dallı olanı geçen sonbahar Patmos dan aldık. Benim kızlarım 'adalı' yani. Ne var ki çok nazlılar. Çiçekten vazgeçtim üzerlerinde aynı anda 5 yaprak bile göremedik. Sabırlıyız. Bakalım ne zaman vuslata erebileceğiz :rolleyes:

aslında siz'mi sabırlısınız pulumeria'zmı? buna karar vermek için ilk önce sizin savunmanızı almamız gerekiyor. aldıktan sonra ne gibi işlemler yaptınız? evde ve dış mekanda ne kadar güneş alıyor?daha detaylı bilgiler verirseniz yardımcı olabiliriz. plumerilar aslında dış mekan bitkisidir. evde saksıda bakılacaksa her yıl dinlenme döneminde bir büyük saksıya alınması bol hayvan gübresi veya hazır gübrelerle desteklenmesi gerekir. şu an yayınladığınız fotoğraflar ilk bakışta besin eksikliği ni işaret ediyor. forumda ilgili sayfaları üşenmeden incelerseniz çok daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.edindiğiniz bilgiler ışığında plumerianıza bir çekap yaparsanız ve şu an uykuda görünen pulumeria' nız, ki şu an uykuda olduğu için en uygun zamandır, uyandığı zaman sizi ziyadesiyle memnun edecektir.

İzmirli
22-04-2013, 02:26
Sevgili arkadaşlar,

Dün gece Plumeriamın saksısını değiştirmeye başlamadan önce küçük bir budama yapayım dedim. Plumerianın tamamı çürümüştü. Saksıdan kolaylıkla çıktı ve çok az kökü vardı. Sanki kökleri çoktan ölmüş gibydi. Budama aşamasında ana gövdenin bile karardığını, uç kısımları keserken ise içinden küf sporları çıktı toz halinde. Çok çok küçük bir dal parçası sağlam kalmıştı. Plumerianın o halini görünce oldukça üzüldüm ve ne yapacağımı bilemedim. Çürüme, küf tüm bitkiye yayılmıştı. Ana bitkinin kurtulacağını pek düşünmediğimden kökünü bir poşete koyup dışarıya çıkarttım. Bir umut dikeceğim ama bilemiyorum.
20 cm'lik bir çelik alarak perlit ve toprak karışımlı bir saksıya diktim. Perlit'i İnciraltındaki Kundak Tarımdan 15 tl'ye aldım ancak oldukça büyük bir çuval. Henüz sulayamadım, fotoğrafını paylaşacağım. Ne yapmam gerekmekte? Sizce bu halde iken kurtulup yeni kökler veriri mi?

Teşekkür ederim.

Jezebel
22-04-2013, 08:04
Bunu tahmin etmiştim sn.İzmirli, sizin heyecanınzı kırmak istemedim.
"Önce budayın" demem ondan. Sağlam kalan parcayı tarif ederseniz veya resmini yüklerseniz size yol gösterelim.

mandalinleerik
22-04-2013, 15:43
İki gün önce Plumerialarımı diktim. Fakat dikerken büyük bir hata yapmışım. Can17can ile dikmeden önce görüştük. Dikim yapıldıktan sonra can suyu verilmeyecekmiş benimse aklımda kalan verileceğidi suladım. Bugün baktığımda toprağı yaştı. Güneşe çıkardım biraz kurudu Allah'tan fakat çürüyüp çürümeyeceğini bilmiyorum. Umarım çürümezler.
Büroda ışık alan bir yerde duruyorlar. Sizce hergün güneşe çıkarmalı mıyım? Çıkaracağım yerin altı sac sıcaklıktan çok etkilenir mi acaba?

Köklü olan Plumeriam
393873

Aşağıdakiler de köksüz olan çelikler

393874
393875

Bunlar da tohumlar (5 Adet)
393876

İzmirli
23-04-2013, 13:35
Sevgili arkadaşlar,

Plumeriamdan geriye kalan tek dal budur. Perlit ve orf karışımına diktim ancak henüz sulamadım. Eğer çürüme durmuş ise kök verebilir diye düşünüyorum. Sevgili Jezebel ve Can17Can, ne yapabilirim bu durumda? Köklendirme hormonu bulamadığım için doğrudan dikim yaptım. Çıkartıp mantar ilacı ve köklendirme hormonu ile ilaçlayıp tekrar mı dikeyim yoksa bırakıp bekleyelim mi? Önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler :)

mandalinleerik
23-04-2013, 13:41
Sorunuzu Jezebel ve Can17Can'ye sormuşsunuz ama tahminimi söyleyim bence hiç sulamazsanız yeniden patlar diye tahmin ediyorum. (Uygun sıcaklık ve güneş ışığında)

İzmirli
23-04-2013, 13:52
Sevgili Mandalinleerik,

Cevabınız için teşekkür ederim. Evin içinde duruyor saksı ile, güneş görmüyor ancak oldukça aydınlık bir yerde.

drhegeli
23-04-2013, 14:25
Sn İzmirli,
fotoğraflarınız beni yanıltmıyorsa, çeliğinizi ters dikmişsiniz. Yaprakların koptuğu yerde bir iz oluşur. Bu iz, gülen yüze benzer. Dikimde, yüzün ağız (yuvarlak) kısmı aşağıya, alın (düz) kısmı yukarıya bakmalı.

394282

Hazır çeliğinizi saksıdan çıkarmışken karışımınızı bir taşım sulayın. Ki ortam hafif nemli olsun. (Karışımınız nemli ise buna gerek yok.)

mandalinleerik
23-04-2013, 14:30
Sn İzmirli,
fotoğraflarınız beni yanıltmıyorsa, çeliğinizi ters dikmişsiniz. Yaprakların koptuğu yerde bir iz oluşur. Bu iz, gülen yüze benzer. Dikimde, yüzün ağız (yuvarlak) kısmı aşağıya, alın (düz) kısmı yukarıya bakmalı.

Hazır çeliğinizi saksıdan çıkarmışken karışımınızı bir taşım sulayın. Ki ortam hafif nemli olsun. (Karışımınız nemli ise buna gerek yok.)

İçime kurt düştü benim diktiklerim ters değildir değil mi? Rica etsem bakar mısınız? #2127 nolu mesaj.

drhegeli
23-04-2013, 15:03
Rica etsem bakar mısınız? #2127 nolu mesaj.

Soldaki çelik doğru görünüyor. Sağdakinin ise görünür bir izi yok...
394307

mandalinleerik
23-04-2013, 15:25
Tekrar resimlerini çektim ama cep telefonunla çektim umarım anlaşılıyordur.

394309

394310

drhegeli
23-04-2013, 15:45
Tekrar resimlerini çektim ama cep telefonunla çektim umarım anlaşılıyordur.

394309

394310

Dikimleriniz doğru... :)

mandalinleerik
23-04-2013, 15:49
Dikimleriniz doğru... :)

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Umarım Sn izmirli'nin de dikimi doğrudur.

Jezebel
23-04-2013, 16:31
Bu başlıkta bu bilgiler zaten var

MSaygın' dan alıntıdır

Elimdeki kitaptan çelik köklendirmeyle ilgili bir kaç not çevireceğim demiştim.Hemen hepsi zaten bizlerin bildiği şeyler, başka başlıklarda hep konuşulan şeyler ama burada da bulunsun.

1. Çelikler, olgun, sertleşmiş, gri-kurşuni renkte dallardan alınmalı.
Tam gelişmemiş dallardan alınan çeliklerin köklenmesi oldukça zordur ve amatör yetiştiriciler için tavsiye edilmez.

2.Çelik almak için en ideal zaman ilkbaharın sonu, toprak ve hava ısısının oldukça ılıdığı dönemlerdir.

3.30-35cm uzunluğunda, 2-2,5cm çapında, uç dallardan alınmış çelikler idealdir.
Uçlardan alınmayan çeliklerde tepe kısmı açık olacağından yağmur ve sulama çürümeye neden olabilir.
Uçlardan alınacak çeliklerde en az 10cm kadar dip kısmın olgunlaşmış olması gerekir.

4. Çelik alındıktan sonra, eğer varsa, tüm yapraklar kesilmeli ve enerjinin sadece kök oluşumu için harcanması sağlanmalı.

5. Dip kısmın 45 derecelik açıyla düzgün bir şekilde kesilmesi gerekir.

6. Köklendirme işlemi başlamadan önce bu dip kısmın, ılık ve gölge bir alanda iyice kurumaya bırakılması gerekiyor.
3-5 gün kadar kuruyan çelik köklendirme işlemine alınabilir.

7. Köklendirme için çok çeşitli harçlar kullanılabilir ama Vermikülit ile yapılan denemelerde, çok su tutmasından ötürü başarıyla sonuçlanmadığı görülmüştür.
Ayrıca steril olmadığı için, yeterli geçirgenliğe sahip olmadığı için toprak kullanılması da tavsiye edilmez.
En ideal köklendirme harcı 2 pay perlit ile 1 pay torf karıştırılarak hazırlanır.

8. Hazırlanan karışım önceden iyice nemlendirilmeli ve çelik yerleştirilmeden önce ve sonra iyice bastırılarak sıkıştırılmalı.
Plumerialar ne kadar derine gömülürse gömülsün, yanlardan değil sadece tabandan köklenirler.10-12cm. derinlikte bir köklenme ortamı yeterlidir.
Aynı saksıda birden çok çelik köklendirebilirsiniz ancak aralarında yeterli mesafe bırakıp hava dolaşımı sağlanmalı.

9.Harçta, çelik ile aynı kalınlıkta bir sopa kullanarak bir delik açın, çeliğinizi köklendirme hormonuna batırıp, fazlasını silkeledikten sonra yerine yerleştirin.

10. Köklenmeye bıraktığınız çeliğinizi kesinlikle rahatsız etmeyin, kökler bir kez oluştuktan sonra hızla büyürler ve her oynadığınızda köklere zarar verirsiniz.

11. Yarı gölge bir alanda koruyacağınız çeliği, 2 hafta sonra yavaş yavaş güneşe alabilirsiniz.

"The Handbook On Plumeria Culture" kitabından alınmıştır, bire bir çeviri değildir, önemli kısımları aldım.

Saygılar

mügem
24-04-2013, 10:18
Sayın can17can'dan hediye gelen çeliklerimi dikmek ve tohumları ekmek için başlığı biraz inceledim.İnşallah yetiştirmeyi ben de başarırım.Herkese kolaylıklar dilerim.

mandalinleerik
24-04-2013, 10:19
Sayın can17can'dan hediye gelen çeliklerimi dikmek ve tohumları ekmek için başlığı biraz inceledim.İnşallah yetiştirmeyi ben de başarırım.Herkese kolaylıklar dilerim.

Onlar daha dikilmedi mi? :)

mügem
24-04-2013, 10:28
Plumerialarım ayın 17'sinde postalandı.18'inde ilçeye geldi.19'unda da eve geldi.21 nisan günü oğlumun İzmir'de sınavı olduğu için,20 nisan günü İzmir'e geldim.Malumunuz iki çocuğum da 23 nisan için hazırlandılar.Ve bugün ayın 24'ü,anca toprakla buluşabilecekler :)
Bu arada 21 nisan İzmir buluşmasına da katılabildim.Sizlerle tanışmak nasip olmadı maalesef.

mandalinleerik
24-04-2013, 10:33
Plumerialarım ayın 17'sinde postalandı.18'inde ilçeye geldi.19'unda da eve geldi.21 nisan günü oğlumun İzmir'de sınavı olduğu için,20 nisan günü İzmir'e geldim.Malumunuz iki çocuğum da 23 nisan için hazırlandılar.Ve bugün ayın 24'ü,anca toprakla buluşabilecekler :)
Bu arada 21 nisan İzmir buluşmasına da katılabildim.Sizlerle tanışmak nasip olmadı maalesef.

O zaman Plumeria'ların fotoğrafını da bekleriz. Bu arada toprağını nasıl hazırladınız? ve tohumları nasıl diktiniz?
Benim diktiğim toprak. Bahçe toprağı, torf, perlit, dere kumu, yanmış hayvan gübresi ve biraz da organik gübreden oluşuyor.
Yalnız bir hata yaptım ilk diktiğimde can suyu verdim. Halbuki yapraklar çıkana kadar sulanmaması gerekiyormuş.
(Maalesef toplantıya katılamadım. Umarım bir sonraki organizasyonda)

mügem
24-04-2013, 12:49
Benim toprak karışımım şöyle:
Biraz geçen yıldan kalan saksı toprağı,biraz yanmış hayvan gübresi,ikisinin toplamı kadar bitki çürüğü.
Can suyu konusuna dikkat ederim.
Fotoğrafları daha sonra ekleyeceğim.

mandalinleerik
24-04-2013, 12:53
Benim toprak karışımım şöyle:
Biraz geçen yıldan kalan saksı toprağı,biraz yanmış hayvan gübresi,ikisinin toplamı kadar bitki çürüğü.
Can suyu konusuna dikkat ederim.
Fotoğrafları daha sonra ekleyeceğim.

Varsa biraz dere kumu ekleyin, ya da perlit.

mügem
24-04-2013, 13:09
Bir avuç ta kum ekleyelim o zaman.

mandalinleerik
24-04-2013, 13:28
Bir avuç ta kum ekleyelim o zaman.

Evet drenaj için iyi olur.

mügem
24-04-2013, 14:10
Eh nasılsa satın alacak değilim,gübre bol,kum bol,Allah'a şükür toplayıp toplayıp doldururum saksılara :)

adneser
24-04-2013, 19:15
Şubat başında çeliklediğim altı adet'den kalan üç Plumeria'larda nihayet hareket başladı, yanılmıyorumdur inşallah.

394917

394918

394919

mügem
25-04-2013, 17:35
Toprakla buluşan plumerialar.
Bunlar çelikler.
395307
Bunlar da tohumlar.Toplam 5 tohumdan kaçı çimlenecek.Bekleyeceğiz.

can17can
25-04-2013, 19:45
( Dip kısmın 45 derecelik açıyla düzgün bir şekilde kesilmesi gerekir.)
sayın jezebel plumera'lar sadece dip kısımdan kökleniyor alt kısım yerine üsten 45 derecelik açıyla kesin demiş olabilirmi acaba zira litaratürde üst kısmın 45 drece açıyla alt kısmın ise 90 derece açıyla kesilmesi öneriliyor üst kısmın 45 derece açıyla kesilmesi orda sulama nedeniyle oluşacak su biribintisin çeliği üsten çürütme ihtimalinin önlenmesi
özellikle pulumeria' larda gövdenin ortası mantari bir yapıda olduğu için krater tipi bir oyuk oluşuyor ve burda su birikintisi oluşuyor.
gerçi bizde aldığımız çeliklerin altını ve üstünü 90 derece açıyla kestik ama üst kısımda oluşan oluk bizi endişendiriyor. bu arada kaynak kitabınınızdan bizde edinmek istiyoruz. yardımcı olursanız seviniriz.

can17can
25-04-2013, 19:52
alıntı : Can suyu konusuna dikkat ederim.
sayın mügem can suyu çıplak kök olarak alınmış bitkilerde olmaz sa olmaz bir kuraldır. ama pulumeria çelikleri için sadece çok az nemli bir karışıma dikip yaprak çıkarana kadar sulamamanızı öneririm. karışımın ıslak olmaması kaydıyla üstünün örtülerek nemli bir ortam ( sera ortamı ) yaratılmasının da köklenme sürecini hızlandırdığını ve başarı oranını yükseltini söyleyebilirim.

mügem
25-04-2013, 20:53
Sayın can17can,toprağım ne çok kuru,ne de çok yaş.O zaman sabah ilk işim tepesine çadır kurmak olsun.
Bir sorum olacak:
Tohumları ekip içeri aldım,ama çelikleri dışarıda bıraktım.Sabah güneşi görecekler.Uygun mu?
Önerileriniz ve ilginiz için teşekkür ederim.Hakkınızı helal edin.Saygılar.

can17can
26-04-2013, 06:55
tohum ve çelikle üretimde havadaki nem oranı önemlidir. bunu sağlayacak önlemler alabilirseniz. çadır kurmak gibi, başarı oranınızı artırırsınız. güneşi seven bir bitkidir mahsuru olmaz.
helali hoş olsun.

mügem
26-04-2013, 10:48
Çadır şakaydı, :) yapmayı unutmuşum.Diktiğim tenekenin köşelerine çubuk dikip,şeffaf naylon örtmeyi düşündüm.Fotoyu paylaşırım.

egülnur
26-04-2013, 19:58
Sayın can17can, siteyle tanışma nedenlerim selluka ve plumeria olduğu için bu başlıklar altında bütün yazılanları okudum diyebilirim. Bodrum a yazın her ay bir hafta gibi gidebiliyorum, kışınsa neredeyse hiç :( Bu durumda bakımlarını birebir kendim yapamıyorum.Plumerialardan biri geçtiğimiz kış bahçede kaldı ve yağmur-rüzgar yedi. Diğeri saksısıyla depodaydı ve sulanmadı.Bakalım ne gibi farklılıklar olacak? Besin önerileriniz için teşekkürler. Gelişmeleri paylaşırım artık.

can17can
06-05-2013, 20:01
sayın izmirli köklenme için en önemli nokta nem
onun için üstünü örteret sera ortamı yaratmanızı ve mümkümse fısfısla her gün fısfıslayarak nemli bir ortam oluşturmanızı tavsiye ederim.

mandalinleerik
06-05-2013, 22:00
Yaklaşık 20 gün önce plumerialarımı 1 köklü ve 3 çelik olarak dikmiştim. Çelik olanlardan biri daha erken yaprak verdi. Köklü olan ise biraz geriden gidiyor. Diğer iki küçük çeliğim ise uç verdi.
Plumeria'larım iş yerinde büromda duruyordu tam yaprak oluştu derken mecburiyetten yer değiştirmek zorunda kaldım. Şuan evimin balkonunda duruyorlar. Umarım sorun olmaz. İlk can suyu vermiştim. İkinci bir sulama henüz yapmadım. Sadece geçenlerde toprağı biraz fısfısladım. Tam olarak ne zaman su vereceğimi de bilmiyorum. Yardım ederseniz sevinirim.

400435

400436

400437

can17can
13-05-2013, 06:14
sulama için henüz erken görünüyor. fısfıslamanız yeterli yapraklar 3 ila 5 cm olunca azar azar sulamaya başlayabilirsiniz.

mandalinleerik
13-05-2013, 06:54
sulama için henüz erken görünüyor. fısfıslamanız yeterli yapraklar 3 ila 5 cm olunca azar azar sulamaya başlayabilirsiniz.

Sn Can17can yukarıda da belirtttiğim gibi büroda olan Plumeria'larımı evimin balkonuna getirdim. Sanırım yaprakların büyümeleri durdu biraz. Su vermedim henüz dediğiniz gibi oluncaya kadar vermem zaten İzmir'de son günlerde hava yağmurlu yani nemli bir hava var.

adneser
13-05-2013, 20:29
Benim çelikten yetiştirdiğim üç adet Plumeria'larım ufakta olsa yapraklarını çıkarmaya başladı.

Son durumları.

403806

403807

403808

adneser
13-05-2013, 20:33
Sn Can17can yukarıda da belirtttiğim gibi büroda olan Plumeria'larımı evimin balkonuna getirdim. Sanırım yaprakların büyümeleri durdu biraz. Su vermedim henüz dediğiniz gibi oluncaya kadar vermem zaten İzmir'de son günlerde hava yağmurlu yani nemli bir hava var.

Sayın Mandalinleerik

Sizin Plumeria'lar yaprakları epeyce büyümüş, acaba çiçekleri ne renk:confused:

mandalinleerik
13-05-2013, 21:27
Sayın Mandalinleerik

Sizin Plumeria'lar yaprakları epeyce büyümüş, acaba çiçekleri ne renk:confused:

Sn adneser inanın renklerini bende bilmiyorum. Şansımıza artık zaten, renginden geçtim yapraklasınlar yeter :)

Bu arada sizinkilerin de maşallahı var. Çiçeklenirlerse sanırım sizinkilerle aynı zamanda çiçeklenecek benimkiler de. Heyecanla beklemedeyim.

can17can
14-05-2013, 23:17
Yaklaşık 1.5 ay önce erken diktik diye endişe ettiğimiz Plumeriaların bir çoğu yapraklandı ve köklendi. :)

Sulamaya gelmiyorlar arkadaşlar, köklerin hafif nemli oldugundan eminseniz bitkiyi fısfıslamanız yeterli. Harç çok kuruduğundada harcıda biraz fısfıslayabilirsiniz ama bitkiye göre daha seyrek yapmaya gayret edin.

adneser
15-05-2013, 13:29
Yaklaşık 1.5 ay önce erken diktik diye endişe ettiğimiz Plumeriaların bir çoğu yapraklandı ve köklendi. :)

Sulamaya gelmiyorlar arkadaşlar, köklerin hafif nemli oldugundan eminseniz bitkiyi fısfıslamanız yeterli. Harç çok kuruduğundada harcıda biraz fısfıslayabilirsiniz ama bitkiye göre daha seyrek yapmaya gayret edin.

Sayın can17can
Maşallah hepsi harika olmuşlar, bir dahaki haftaya kadar dahada mükemmel olacaklar, Alanya dönüşü gelip canlı canlı göreyim, emeklerinize sağlık.

Selamlar

mandalinleerik
15-05-2013, 13:39
Köklü fotoğrafı gördüğüm iyi olmuş. Benimkilerin yaprakları da biraz daha büyüdü. Çıkarıp bakmak geliyordu içimden acaba köklendiler mi diye :) İyiki şeytana uyup bakmamışım.

can17can
15-05-2013, 20:21
Teşekkürler Sayın adneser :) en yakın zamanda bekliyoruz :)

Sayın mandalinleerik, merakınızı biraz olsun giderebildiysem, ne mutlu bize :rolleyes:

Zafer İLKEN
16-05-2013, 17:27
Değerli dostlar

Plumerialarımda son durum, bu yaz 20 kadarının çiçeklenmesini
bekliyorum, umarım başarırım.

Sevgiler
Zafer İLKEN

mesut.bnd
17-05-2013, 11:16
Degerli Dostlar;
1 mayis tarihinde tekrar yeni celikler alip (foto 1,2), asagida gorulen ev yapimi sera ortamina diktim (foto 3). Seffaf plastikten mamul, kapakli camasir sepeti, altina bol delikli kontraplaktan izgara koydum. Icerisine malzeme olarak sikistirilmis cocopeat ve perlit kullandim. Daha once sizlerden gelen önerileri de dikkate alarak malzemeyi sadece hazirlarken islattim, nemli halde iken celikleri diktim, ilave olarak cansuyu vermedim. Sonrasinda ise, dune kadar umutla beklemeye basladim..:)

Beklerken; kutunun guneşten etkilenmemesi icin gunduzleri uzerine tahta ile orttum, aksamlari kapagi acarak havalandirdim, olusan nemi disari cikardim. hic su vermedim.

Ancak, dun 1 yasindaki kizimin uzun zamandir merakini cezbeden ve bir turlu cozmesine izin vermedigimiz balkondaki bu sihirli kutuyu keşfetme operasyonunu başarıyla tamamlamasi ve 2-3 adet celigi yerinden etmesi sonucu, "korkularimizla yüzleştik"... bu denememiz de husrana dogru ilerliyor. (foto 4,5,6).

kiymetli görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkur ederim.

Zafer İLKEN
17-05-2013, 14:42
Sayın can17can'ın göndermiş olduğu fotoğraflar üzerinden -sizlerin ve sn can17can'ın izniyle-bu işe gönül vermiş birisi olarak bazı fikirler beyan etmek istiyorum. Gördüğüm resimlerdeki plumlar boylarına göre çok ince ve kökleri yeterince gelişmemiş; bunun iki nedeni olabilir:
birincisi gereğinden fazla sulanmışlar, kökler tembel kamış, enerji boya gitmiş; ikincisi ise
güneşe ulaşabilmek için boylarını uzatmışlar. Bana (Antalya gibi bir yer için) ilk şık daha mantıklı geliyor, ancak bir itirazım daha var; plumları gereğinden çok sulamayın ancak belirli bir büyüklüğe erişenleri de sadece yağmurlama ile doyurmaya çalışmayın; bu, hem yetmeyebilir hem de bakteri üretimini (fungus) artırabilir.

Sağlıcakla kalın

Prof.Dr. Zafer İlken
(Ziraat değil Makina Mühendisliği profesörü)

can17can
19-05-2013, 06:13
zafer bey tespitleriniz kısmen doğru sera ortamında 25 cm arayla dikildikleri için mecburen boya gittiler. antalyada aşırı sıçaklarda mecburen fazla sulumak zorunda hissediyorsunuz kendinizi birde ben aşırı sulama meraklısıyım herhalde bu yüzden adeniumlardada kaybımız çok oldu. gövde kalınlıklarına gelince ben normal olduğunu düşünüyorum ince gövde li olanlar yaprakları kaşık şeklinde olan pudica cinsi olanlar gövdeleri daha narin ve ince yapılı oluyor. bunlar aşırı boylandılar ve budayarak çelik yapmak zorunda kaldık.

can17can
19-05-2013, 06:39
Degerli Dostlar;
.

merhaba
çeliklerinizin çürüme nedenleri aşağıdakiler olabilir
- plastik kabınıza drenaj delikleri yok sanırım.
saksılarda drenaj delikleri sadece fazla suyun tahliyesi için değildir. aynı zaman da aşağıdan yukarıya hava sirkilasyonu için çok gereklidir. saksı seçerken ilk bakmamız gereken bu drenaj delikleridir. saksı üretimi yapan yabancı kaynaklara bakarsanız fotoğrafların çoğunun drenaj sistemini gösterdiğini görebilirsiniz. bizde ise malesef sadece saksı fotoğrafları var
- çelik yapma tarihi itibariyle ısı yeterli gelmemiş olabilir köklenme için sıcaklığın gece ve gündüz 18 derecenin üstünde olması gerekiyor.
- köklendirme için biz sadece cocobeat kullanıyoruz. perlitle karıştırılması doğru değil. ikisinden birini tercih ederek kulanmanız daha isabetli olur
Mevcut harcınız enfekte olduğu için yeni bir harca mevcut çeliklerinizin çürüyen kısımlarını keserek drenaj sistemi olan bir kaba sera ortamı yaratarak dikerseniz. çeliklerinizin hala yaşama şansları olduğunu düşünüyorum

mesut.bnd
20-05-2013, 09:26
merhaba
çeliklerinizin çürüme nedenleri aşağıdakiler olabilir
- plastik kabınıza drenaj delikleri yok sanırım.
.... çeliklerinizin hala yaşama şansları olduğunu düşünüyorum

Sevgili Can17Can
Cok tesekkur ederim, gercekten uyardiginiz hatalari yaptim.
Bu dogrultuda tedbir alacagim. insallah kurtulabilirler.
sevgiler..

mesut.bnd
20-05-2013, 10:08
[QUOTE=Zafer İLKEN;1156318]Sevgili Plumeria dostları
Sayın can17can'ın göndermiş olduğu fotoğraflar üzerinden -sizlerin ve sn can17can'ın izniyle-bu işe gönül vermiş birisi olarak bazı fikirler beyan etmek istiyorum. Gördüğüm resimlerdeki plumlar boylarına göre çok ince ve kökleri yeterince gelişmemiş; bunun iki nedeni olabilir:.....
QUOTE]

Merhabalar,
bende bu konudaki gozlemimi paylasmak istedim.
yaklasik 2-2.5 yil kadar once 10-15 adet plumeriayi tohumdan yetistirmeye basladim. bazilari daha hizli bazilari daha yavas gelişim gosterdiler. Evimiz guneydogu cepheli (ankara), ciceklerin bulunduklari yer surekli isik alan aydinlik bir kose, ayrica gunde 4-5 saat dogrudan gunes isigina maruz kaliyorlar.

gectigimiz yil, yaz basinda vasat gelişim gosterenlerden 2 tanesini daha fazla gunes almalarini teminen meyve bahcemize goturdum (bandirma). Evde kalanlar boy olarak daha fazla uzadilar ama ciceklenme veya cicek dali oluşturma ile alakali hicbir hazirliklari olmadi. Bahcede olanlar ise daha kisa olmalarina ragmen hem govde olarak yaklasik 2 kattan daha fazla kalinlaştilar, hem de kışa girerken cicek dalinin ucunu gosterdiler.

Gectigimiz hafta tekrar bahceye tasidim, uyanmaya basladilar, sanirim yakin zamanda ikisinin de cicekli resimlerini sizlerle paylasabilecegim. renklerini cok merak ediyorum.

Boylece; gunes ve sicakligin plumerialarin gelişimleri uzerindeki etkilerini yakindan gormus olduk.

selam ve sevgiyle....

Jezebel
21-05-2013, 15:41
Saksısı zarar gördüğü için şubat sonu direkt olarak toprağa diktiğim plumeriam.

407838

Gayet sağlıklı göründü gözüme.
Bakalım bu koşullarda ağaç olabilecek mi.

Jezebel
21-05-2013, 15:56
Hayatta kalan 3 Plumeryamdan ikincisi.
O da şubat sonundan bu yana dışarıda. Japon gülünün saksısına diktim, yer darlığından.

407844

Yaşıyorlar ya ona da şükür, yani ikisi için de.

mandalinleerik
30-05-2013, 23:33
Plumerialarım annemin tabiriyle "doğdum büyümez". Yaprak gelişimleri çok yavaş. Acaba saksıdan alıp bahçemize dikmem daha mı iyi olur. Tavsiye eder misiniz?

412352

412353

412354

412355

adneser
30-05-2013, 23:56
Plumerialarım annemin tabiriyle "doğdum büyümez". Yaprak gelişimleri çok yavaş. Acaba saksıdan alıp bahçemize dikmem daha mı iyi olur. Tavsiye eder misiniz?

Sayın Mandalinleerik

Sizin yaprakların gelişmeleri gayet güzel benimkilerde fazla bir gelişme yok gibi fakat yaprakların arasında tomurcuk benzeri bir görüntü var,bakalım ne çıkacak yarın resimlerini yüklerim.

Selamlar

mandalinleerik
31-05-2013, 00:02
Sayın Mandalinleerik

Sizin yaprakların gelişmeleri gayet güzel benimkilerde fazla bir gelişme yok gibi fakat yaprakların arasında tomurcuk benzeri bir görüntü var,bakalım ne çıkacak yarın resimlerini yüklerim.

Selamlar

Merhaba Sn adneser,

Yapraklar sağlıklı fakat gelişimleri yavaş. Sizinkileri çok merak ettim tomurcuk belirtileri güzel bir haber. Resimleri merakla bekliyorum.

egülnur
31-05-2013, 15:06
'' Doğdum büyümez '' çok güzelmiş. Bir de bunlara ölü adamın parmakları diyorlarmış. Sanırsınız ki her koşulda çiçek açacak. Benim Bodrum dakilerden kışı saksıda dışarıda geçiren çürümüş:( Diğeri bu durumda. İstanbul da depoda kışlayıp bir ay önce balkona aldığımda yaprak bile yok. Sn Can17 darılmasın ama ben hala sabır diliyorum benim durumumdakilere.:o

egülnur
31-05-2013, 15:08
Bu arada besin eksikliği olabilir diye yanmış hayvan gübresiyle destekledim bu gidişimde:)

kopshtar
31-05-2013, 15:45
Sn Mandalinleerik annenizin tabiri cuk oturmuş. Türkçe isim aramaya gerek yok.
Ben bu yıl vaz geçmek üzereyim artık. Her 2-3 yılda bir başa dönmekten sıkıldım. Tam gelişmeye başlar kış gelir. Haziran oldu tepede sadece kızarıklık var.

adneser
31-05-2013, 22:23
Merhaba Sn adneser,

Yapraklar sağlıklı fakat gelişimleri yavaş. Sizinkileri çok merak ettim tomurcuk belirtileri güzel bir haber. Resimleri merakla bekliyorum.

Sayın Mandalinleerik

Tomurcuklar bu gün biraz daha belirgin tahminen çiçek tomurcukları.

412655

412656

412657

Diğer ikisinde bir belirti yok

412658

Mutlu Kutlu
02-06-2013, 11:12
Resimlerdeki plumerialar büyük boy olarak ithal geldi, renkleri garantilemek için hepsini aşılamışlar.

Toplam 13 tane, 13 ayrı renk. Çok pahalı, hemde pek çok.

Bunlardan üretmeye fırsatım olacağını sanmam, önümüzdeki hafta içi hepside satılmış olur sahiplerine.

Mutlu Kutlu
02-06-2013, 11:28
Çok şanslıyım, bu harika bitkilere sürekli sahip olamasam da. Ben keşfediyorum, güzellik yarışmasında seçim yapar gibi ben seçiyorum. Kıymet bilen müşterilerime satıyorum.

Kokular yoğun, birbirinden farklı olsada ağırlıklı olarak yasemin+vanilya karışımı bir koku algılıyorum.

Shrimp
07-06-2013, 00:08
Merhabalar bu resimler sayfanızda yok nasıl alışveriş yapalim

Mutlu Kutlu
07-06-2013, 07:13
Merhaba,

Size özel mesaj gönderdim,Merhabalar bu resimler sayfanızda yok nasıl alışveriş yapalim

adneser
11-06-2013, 23:42
Çelikten yetiştirdiğim Plumeria'nın çiçek tacı iyice belirginleşti.

416856

416857

Mutlu Kutlu
13-06-2013, 12:15
Yapabilen çok güzel yapıyor bu işi, benimde en kısa zamanda böylesi üretimler yapmam lazım.

Şu renklerin güzelliğine bakarmısınız? Hele birde ortası bordo dışı gri olan gelmişti ki, başında 3 alıcı ben alacağım diye kapıştık. Ama ilk yakalayan ben olduğum için bende kaldı:) Tek açmış çiçeğini birisi istedi kıramadım verdim, yeniden açınca resim çeker yüklerim.

mandalinleerik
14-06-2013, 10:06
Çelikten yetiştirdiğim Plumeria'nın çiçek tacı iyice belirginleşti.

416856

416857

Çiçekleri merakla bekliyorum Sayın adneser

mandalinleerik
14-06-2013, 10:09
Plumerialarım sanırım ölmek üzere. Aşağıdaki Plumeria'larım birinin gövdesi önce yumuşamaya başladı daha sonra yaprakları uçtan kurumaya başladı.

Diğeri ise yaprakları aşağı doğru ama onun gövdede herhangi bir yumuşama yok. Diktiğimden beri can suyu haricinde bir kere sulama yaptım aşırı da sulamadım. Sizce kurtulurlar mı? ya da düzelmeleri için ne yapmam gerekiyor?

417465

417466

417467

417468

adneser
14-06-2013, 10:49
Diktiğimden beri can suyu haricinde bir kere sulama yaptım aşırı da sulamadım. Sizce kurtulurlar mı? ya da düzelmeleri için ne yapmam gerekiyor?

Sayın Mandalinleerik

Plumerialarınız acilen suuuuuuu diye bağırıyor.

Ben ortalama 15-20 günde bir az'da olsa su veriyorum, çiçeklerini bende merak ediyorum.

Saygı ve selamlar

mandalinleerik
14-06-2013, 10:54
Sayın Mandalinleerik

Plumerialarınız acilen suuuuuuu diye bağırıyor.

Ben ortalama 15-20 günde bir az'da olsa su veriyorum, çiçeklerini bende merak ediyorum.

Saygı ve selamlar

Bende çürütmeyim diye sulamıyordum. Hemen suluyorum.
Teşekkür ederim.

Zafer İLKEN
21-06-2013, 19:21
Plumeria'larımda son durum
Bu yıl diktiğim 275 tohumdan 180 tanesi çimlendi ,
ne yapacağım bilemiyorum ama galiba hırs yaptım ???

Sevgiler
Z.İlken

adneser
21-06-2013, 20:22
Çelikten yetiştirdiğim Plumeria'nın son durumu.

Çiçek yaprakları iyice uzadı ilk çiçeklerini göstermesi yakındır.

419805

419806

can17can
24-06-2013, 14:24
sayın adneser maşallah çok bol çiçek tomurçuğu var ama yanılmıyorsam çok ufak saksıdalar bu saksılarda o kadar tomurcuğu besleyebilirmi?

can17can
24-06-2013, 14:33

Sevgiler
Z.İlken

zafer bey bu sevgiyle sizde sera tutmak zorunda kalabilirsiniz. 180 plumeria 25 cm arayla sıralasanız yaklaşık 12 m2 yer gerektirir. kenar boşlukları hariç
allah kolaylık versin ama üzülmeyin tek siz değilsiniz böyle hırsa kapılan internet bağımlığı gibi yakında çiçek bağımlılığı içinde tedavi önerirlerse şaşırmam. tedaviyide ciddi olarak düşünüyorum şahsen

adneser
24-06-2013, 15:00
sayın adneser maşallah çok bol çiçek tomurçuğu var ama yanılmıyorsam çok ufak saksıdalar bu saksılarda o kadar tomurcuğu besleyebilirmi?

Sayın can17can

Şu sıra saksı değişimi yapabilirmiyim:confused: ve sorun olmazmı?

Saygı ve selamlar

Zafer İLKEN
25-06-2013, 08:51
Değerli arkadaşlar

Plumeria'lar (Tayland varyeteleri) konusunda 30 senedir çalışan işin erbabınca yazılmış bence en içerikli dökümana ulaşmak isterseniz Heliconia, Musa, Gingers and Plumeria wholesale * Heliconia Paradise (http://www.heliconiaparadise.com) sitesini ziyaret
edip "Plumeria in Thailand, A Guide to 235 varieties, Jörg Pein, White Lotus Press,2112"
kitabını sipariş edin derim.

Sevgi ve saygılarımla

Zafer İlken

Zafer İLKEN
25-06-2013, 08:53
Elbette 2112 değil 2012 olacak !

Hülya
26-06-2013, 12:29
Geçtiğimiz yaz bahçeye diktiğim plumeria'lar, kışı sağlıklı bir şekilde geçirdiler.
Tohumdan yetiştimiştim.
Çiçeklerini ne zaman göreceğiz bakalım ?

Bolca sulandıklarını da ilave etmeliyim,kışı korumasız geçirdiler.:)

mandalinleerik
26-06-2013, 13:15
Plumerialarınız çok güzel gelişmiş. Sulamayı hangi aralıklarla yapıyorsunuz?

eceyıldız
26-06-2013, 13:44

Sevgiler
Z.İlken

merhaba bu bitkiyi hiç tanımıyorum hatay da varmı onuda bilmiyorum. ama bu kadar çok yavru ile baş edemezseniz bir kaç tanesini evlat edinebilirim. bu yüzsüzlüğümü hoş görürsünüz inşallah allah sağlıkla ve bol çiçekli büyütmeyi nasip etsin...

Hülya
26-06-2013, 16:11
Plumerialarınız çok güzel gelişmiş. Sulamayı hangi aralıklarla yapıyorsunuz?

Bahçe sulanırken, hergün sulanıyorlar.:)

can17can
27-06-2013, 20:10
Değerli arkadaşlar

Plumeria'lar (Tayland varyeteleri) konusunda 30 senedir çalışan işin erbabınca yazılmış bence en içerikli dökümana ulaşmak isterseniz Heliconia, Musa, Gingers and Plumeria wholesale * Heliconia Paradise (http://www.heliconiaparadise.com) sitesini ziyaret
edip "Plumeria in Thailand, A Guide to 235 varieties, Jörg Pein, White Lotus Press,2112"
kitabını sipariş edin derim.

Sevgi ve saygılarımla

Zafer İlken

hocam okumukla olmuyor
hele ingilizceyse
sizden deneyimlerinizi ve mümkünse çevirilerinizi bekliyoruz.

mandalinleerik
27-06-2013, 23:02
Bahçe sulanırken, hergün sulanıyorlar.:)

Çok enteresan ben gene uzun zaman sulanmaması gerektiğini biliyordum. Ondan zaten şuan sorun yaşıyorum. Beceremedim kısacası.

Zafer İLKEN
28-06-2013, 10:11
Sayın Can17Can

Kitabın tamamını çevirebilmek için telif ödemek (veya bir kısmını çevirebilmek için en azından yazarın iznini almak) gerek. Ülkemiz için bu ölçekte ilgilenecek kişi sayısı düşünülürse masrafa ve emeğe pek değer olmayacağını takdir edersiniz. Ancak ben
kitabın "içindekiler" kısmını yazayım, eğer kendi probleminizle veya öğrenmek istediğinizle
örtüşen bir kısım varsa o bölümü çevirmeye çalışayım.

İçindekiler :

1) Giriş : Orijini ve Türleri
Önemi
2) Plumeria'yı yetiştirebilmek için temel bilgiler
Dikim ve Bakım
Hastalıklar ve Zararlılar
Büyütme, çiçeklendirme ve tohumlandırma
Nerelerden satın alınabilir ?
Ziyaret edilecek yerler
3) Tanımlamalar ve Plumeria Varyetelerinin özellikleri
Tayland dilinde isimleri ve telaffuzları
Plumeria Varyetelerinin detaylı tanımlamaları
Ekler : ABD ve diğer ülkelerdeki varyeteler
Plumeria ile ilgili kuruluşlar
Bazı plumeria türlerinin büyüme huyları
Türler ve renkler

Sevgiler,saygılar

Prof. Dr. Zafer İLKEN

can17can
28-06-2013, 20:09
teşekkürler zafer bey
Büyütme, çiçeklendirme ve tohumlandırma bölümü öncelikli öğrenmek istediğim konu başlığı
eğer ceviri imkanınız olursa plumeria sayfasını ziyaret edenlerden çok dua alırsınız diye tahmin ediyorum.

egülnur
30-06-2013, 13:09
Sonunda Bodrum daki canlanıp güçlendi. Minyatür de olsa tomurcuğu da var. :D

verdoque
02-07-2013, 15:22
Sn adneser,

Bu sene plumeriam tomurcukluyken hatta açmaya başladığı sıralarda kedim saksısına işedi. Mecburen değiştirdim, sorun olmadı hala açıyor.

Sayın can17can

Şu sıra saksı değişimi yapabilirmiyim:confused: ve sorun olmazmı?

Saygı ve selamlar

adneser
02-07-2013, 20:33
Sn adneser,

Bu sene plumeriam tomurcukluyken hatta açmaya başladığı sıralarda kedim saksısına işedi. Mecburen değiştirdim, sorun olmadı hala açıyor.

Teşekkür ederim Sn Verdoque umarım bir şey olmaz.

egülnur
02-08-2013, 20:23
15 gün sonra tomurcuklar bu hali aldı.

egülnur
02-08-2013, 20:26
30 Temmuz da böyleydiler.Kokuları anlatılmaz yaşanır. Ne kadar mutlu olduğumu ancak siz ağaçlar.net dostlarım anlarsınız. :D

turkanatalay
04-08-2013, 13:23
Arkadaşlar tohum sipariş etsem ne zaman dikebilirim?

Jezebel
04-08-2013, 13:35
Arkadaşlar tohum sipariş etsem ne zaman dikebilirim?

Hemen ekin, haziran-temmuz-ağustos en uygun zaman:)

drhegeli
17-08-2013, 12:35
434300
434301

mandalinleerik
17-08-2013, 12:52
Sayın drhegeli plumerianız çok güzel açmış. Kokusu var mıdır?
Benim plumeriam da yapraklandı ama çiçek konusunda hiç umudum yok :)

polemos
17-08-2013, 19:24

Sevgiler
Z.İlken

Sayın İlken, bu kucukleri yuvalandirmak isterseniz bir kac tanesine talip olabilirim

Zafer İLKEN
24-08-2013, 13:39
Değerli Plumeria dostları

Tohumdan yetiştirdiğim bir Plumeria 3. yılında çiçek verdi.
Orijinali ile aynı türden çiçeklenmesi ise bir o kadar sevindirici.
Varyetesi : Samoan Fluff

Saygılar,sevgiler

drhegeli
26-08-2013, 11:20
436181

436182

Hülya
26-08-2013, 12:06
Merhaba,
Sayın dregeli çok güzel açmış plumerialarınız. Sizin tohum paylaşımınızdan gelen tohumlardan büyüttüğüm fidanlarımın resmini ekliyorum.

436186

Bakalım ben çiçeklerini ne zaman görebileceğim.

turkankaragoz
26-08-2013, 19:03
Sn drhegeli kokularından da bahsedebilir misiniz? Ben de yetiştirmek istiyorum ama karar veremedim.

Zafer İLKEN
28-08-2013, 09:57
...

drhegeli
30-08-2013, 17:24
Sn drhegeli kokularından da bahsedebilir misiniz? Ben de yetiştirmek istiyorum ama karar veremedim.

Herbirinin farklı bir kokusu var. Kah gül, kah yasemin, kah limon ve vanilya karışımı... :D

arruana
30-08-2013, 18:25
Herkese selam

plumerianın çelikten üretimi konusunda bir kaç resim ve biraz bilgi. Resimler şeklen cok iyi anlatıyor benim okuduğum kadarı ile çeliği kestikten sonra bir hafta kadar esintili bir yerde kurumaya bırakmak gerekiyormuş çelikler kalında olsa incede olsa köklenme olabilirmiş bir hafta sonra islak değil sadece nemli toprağa dikmek ve toprak kurumadığı sürece sulamamak lazımmış. resimlerden anladığım kadarı ile kasten dar alanda köklendiriyor yeni saksıya alırken kökleri oynatmadan ekiyor.belki ilgilenen arkadaşlara faydası olur.Resimler aşağıda Plumeria Care and Propagation (http://the-plumerian.blogspot.com/) sitesinden alınmıştır
kendisine bir teşekkür mesajı yolladım
437210
437211
437212
437213
437214

arruana
30-08-2013, 18:26
437217
437218
437219
437220
437221

egülnur
31-08-2013, 21:26
Sevgili drhegeli, çok şanslısınız bu kokulara kavuştuğunuz için diyeceğim ama ne kadar emek verdiğinizi de tahmin edebiliyorum. Bu sonuç bütün gayretlerin karşılığı oluyor bence .Tebrikler, kolay gelsin:)

mcbush
11-09-2013, 22:36
Benim aklımdan hiç çıkmayan ama vefasızlığımdan mahcup oldugum dostlarım hepinizi çok özledim yıllardır aktif olamadım sitede...Hayat işte 2009 da tohum almışız :)) kaç yıl geçtiiii paylaşım yapıp heyecanla bir bebek gibi pamuklara yatırdığımız plumeralar....50 adet tohumumdan bir kaçı tuttu onuda sevenlere verdim sadece 1 tanesini anneme sakladım ama benim plumeram kocaman oldu sopa gibi duruyor boyumdan büyük ama hala çiçeğini görmedim:)oysa onları pamuklara ektiğimde renkleri görmenin hayali ve heyacanıyla mutlu olmuştum.Ama oda benim gibi olmuş :) ne gelen var ne giden yeniden herkese merhaba ....

Begonyam
24-09-2013, 11:24
[QUOTE=sapudeaure;160453]Bugün resminide ilave ediyorum(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=62)mesaj 1832.Tesadüfen arkadaş bir yerde gördü resmi.Fakat Amerikan fulu diye tanınmıyor.[/QUOTE

Plumeria

turhal
26-09-2013, 12:33
Yeni bir çiçeğe başlıyorum anlaşılan. Her ne kadar bu başlık artık bir hayli pasif kalmışsa da yardım alabilirim umarım

egülnur
30-09-2013, 09:17
Temmuzdan beri devamlı çiçekte. Emeğimizin karşılığını fazlasıyla aldık. Biz Bodrum dan ayrılırken bu durumdaydı. İkinci dalında da tomurcuklanma başlamıştı. Darısı bütün bekleyen plumeriaseverlere!

arruana
30-09-2013, 20:54
Selam Sayın arkadaşlar
3 gündür plumeriada bir sorun oluştu 3 tane birden filiz
çıkarmaya basladı sevindik falan fakat birden yapraklarda sararma başladı bazı yapraklar suzuzluktan
solmuş gibi cansızlaştı sizin fotolara bir bakarsanız anlarsınız sanırım gövdede bir sorun
yok gibi iki hfta önce yeni saksıya aldık birden gelişmeye başladı fakat şimdi sorunlu bir hal aldı
salonda cam kenarında duruyor direk güneş ışıgı almıyor ondanmı sudanmı
suzuzluktanmı anlıyamadık yardımınızı
rica edeceğiz, saygılar
445429

hira
30-09-2013, 20:59
sanki biraz zakkum havası var ağaçta... yaprak yapısı,tomurcukları ve birazda çiçekleri.. kısacası bana zakkumu anımsattı:) tabii sadece fotoğraflarda gördüm şuan.

altintasna
30-09-2013, 21:00
Zakkum görmesek...

arruana
30-09-2013, 22:31
sanki biraz zakkum havası var ağaçta... yaprak yapısı,tomurcukları ve birazda çiçekleri.. kısacası bana zakkumu anımsattı:) tabii sadece fotoğraflarda gördüm şuan.

mesajda sorulan şey bitkinin adı değil.bitkinin adı orada zaten yazıyor.
Siz galiba bölümleri karıştırdınız ( bu bitkinin ağacın adı nedir ) bölümü değil burası

drhegeli
01-10-2013, 14:43
445555
445556

egülnur
02-10-2013, 20:14
Kokusu nasıl sevgili Dr. ? Gerçi tarifi pek mümkün olmuyor ama...

drhegeli
03-10-2013, 10:12
Selam Sayın arkadaşlar
3 gündür plumeriada bir sorun oluştu 3 tane birden filiz
çıkarmaya basladı sevindik falan fakat birden yapraklarda sararma başladı bazı yapraklar suzuzluktan
solmuş gibi cansızlaştı sizin fotolara bir bakarsanız anlarsınız sanırım gövdede bir sorun
yok gibi iki hfta önce yeni saksıya aldık birden gelişmeye başladı fakat şimdi sorunlu bir hal aldı
salonda cam kenarında duruyor direk güneş ışıgı almıyor ondanmı sudanmı
suzuzluktanmı anlıyamadık yardımınızı
rica edeceğiz, saygılar
445429

Yapraklarda tam sararma ve akabinde dökülme, bu mevsim için normal. Gün ışığı şiddetinin ve süresinin azalmasına, ısının düşmesine bitkinin verdiği bir tepkidir.

Fotoğraflardan çok iyi göremeyiorum ama aşağıdaki yaprağın ana damarının etrafında sokucu-emici zararlı belirtisi var gibi... Daha yakından bir fotoğraf çekebilirseniz faydalı olabilir.
445841

Not : Zakkum ile plumeria akrabadır. İkisi de apocynaceae ailesindendir.

drhegeli
03-10-2013, 10:16
Kokusu nasıl sevgili Dr. ? Gerçi tarifi pek mümkün olmuyor ama...

Orman meyveli vanilya kokusu... :D

arruana
04-10-2013, 21:29
Sayın drhegeli

size yani fotolar çektim bir bakın dediğiniz gibimi çaresi nedir
plumerayı kaybedeceğiz acil çözüm gerekiyor hergün 2 3 yaprak gidiyor

arruana
04-10-2013, 21:32
446150446149

yigit666
04-10-2013, 21:44
sayın arruana . dikkatle bakarsanız sağ taraftaki yaprağın üzerinde siyah yaprak bitleri gözüküyor , bitkinin öz suyunu emerek bitkinin bütün besinini alıyorlar , böcek ilacı kullanmanız gerekir .

arruana
04-10-2013, 21:50
bunun bilinen en etkili simdi uygulayabileceğim bir çaresi varmı
sirkeli su iyi gelir diye okumuştum ama

yigit666
04-10-2013, 22:06
sayın arruana . benim plumeria' bu yaz aynı sizin yapraklardaki gibi sararmalar oldu , büyüteç ile bakınca yaprak bitlerini o zaman gördüm ,ev yapımı ilaçlar faydasız oldu zirai ilaçlarla şimdi yavaş yavaş düzelmeye başladı .

arruana
04-10-2013, 22:20
yigit666 tecrübeni paylaştığın teşekkür ederim yarın sabah ilk iş şafak baskını yapmak olacak :))

Muda
05-10-2013, 00:27
Sayın arruana; Zararlı böcekler çok çabuk çoğalıyorlar. Alacağınız ilacın kırmızı örümceğe de etkili olmasını isteyin. Bana göre sanki kırmızı örümcek tarafından yapılan zarar olduğunu düşünüyorum. Her ilaç öldürmüyor. Birden fazla ilaçlama yapmak gerekiyor.

ayhat
06-11-2013, 12:17
Sakarya civarı arkadaşlarım plumerialarınızı içeri aldınız mı?

Jezebel
13-11-2013, 20:38
Bu bitkimi bu sene kışın dışarıda bırakacağım.
Bakalım İzmir kışına dayanabilecek mi.

453852

Martta bahçeye diktim, sağlam duruyor.

aydoner
23-11-2013, 18:56
Arkadaşlar bu bitki deniz etkisi görülen, hava sıcaklığının eksiye hiç düşmediği yerlerde oldukça iyi yetişiyor. Don olduğu anda haşlanmış gibi bir görüntüyle ölür. Çiçekleri genelde hoş, sert kokuludur. İskenderunda caddelerde birkaç yerde rastladım. Çeliklerinden bolca üretildiğini biliyorum, dş mekan bitki satan bir yerde görmüştüm. Bol güneşli yerde bol çiçek açarlar. Çelik kesenler öncelikle akan sütünün tamamen kuruyuncaya kadar toprağa koymadan sabretmelidir.

can17can
27-11-2013, 21:52
Plumeria Pudica'mız ve koruyucu peygamber devesi yaklaşık 10 gündür üzerinde nöbet tutuyor :)

kandil13
05-01-2014, 15:46
sayın arruna benim pulimerialarda da böyle bir sorun oldu siteden bir arkadaş sağolsun kırmızı örümcek bit sorunu dedi eğer yapraklar arasında özellikle uç kısımda küçük örümcek ağları da varsa kesin odur. Ben ziraai ilaçlar satan bir yerden ilaç aldım ve sonuç çok iyi oldu şükür siz de bence ilaçlamadan kurtaramazsınız. İnşallah bitkiniz kurtulur.

Ahmetbey07
28-01-2014, 22:05
https://www.facebook.com/groups/606493076100162/