View Full Version : Plumeria
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
Sayın MSaygin ,
teşekkür ederim , rengini görmek için sabırsızım biraz .
Amatör ruhu işte ne yaparsın ;)
Benim orkidelerim harika açmışlar Tekirdağ' da makine yoktu resim çekemedim .
Tarçın tozu ne işe yarıyor?
Tarçının sağlık açısından faydalarından mı bahsediyorsunuz ?
Plumerialardan satın alabileceklerim Plumeria obtusa ve Plumeria Pudica ile sınırlı .
Bunun sebebi ise herdem yeşil olmaları , yani kışın çirkin birer sopaya dönüşmüyorlar ;)
Sevgiler .
Orkidelere tarçın tozu veriyorlarmış Bunu çiçeklensin diiye mi veriyorlar merak ettim .
Plumeria obtusa ve Plumeria Pudica bunlar benim de tercih ettiklerim .
Sevgiler
Tarçın tozu mantar enfeksiyonunu yok ediyor ya da mantar oluşmasın diye veriliyor. Özellikle kök temizliği yapılıyorsa kesilen yerlere tarçın tozu uyguluyorlar. Orkide bölümüne bakabilirsiniz, anlatılıyor forumun içinde. :)
Çiçek açan plumeriam,nefis kokuyor....
Çiçek açan plumeriam,nefis kokuyor....
Çok güzel görünüyorlar:)
[QUOTE=İlkin;659782]Tarçın tozu mantar enfeksiyonunu yok ediyor ya da mantar oluşmasın diye veriliyor. Özellikle kök temizliği yapılıyorsa kesilen yerlere tarçın tozu uyguluyorlar. Orkide bölümüne bakabilirsiniz, anlatılıyor forumun içinde.
Çok teşekkür ederim sevgili İlkin:)
acemifüsun
17-06-2010, 17:29
Sevgili tropik çok güzeller, her zaman bol bol çiçekli olsunlar:)
Hepinize teeşekkür ederim inşallah sizinkilerde bol çiçekli olur. :)
Maşallah çok güzeller ,Yok ki bizde çiçeklensin :(
sayın tropik maşallah plumeria nıza bayıldım çok güzel.
sayın jezebel plumeria yı tohumdan yetıstırsek cıcek açması ne kadar surer acaba bır bıgınız var mı?
...
sayın jezebel plumeria yı tohumdan yetıstırsek cıcek açması ne kadar surer acaba bır bıgınız var mı?
Rivayete göre "başparmağınızın ucunu işaret parmağınız ucuna değdirdiğinizde arada oluşan boşluk kadar kalınlaşınca
Plumeria çiçek açar " .
Daha önce çiçek açmış bir bitkiden çelik alıp köklendirirseniz bu kural geçerli olmaz ;)
Tohumdan çiçeğe giden yol 3 yıl , bu benim kişisel kanaatim .
1 ve 2 yaşındaki bitkilerim o kalınlığa ulaşmadılar ve açmak gibi niyetleri de yok :rolleyes:
Girne Merkür oteli karşısındaki Plumeria ağacından aldığım iki çelikten biri açtı açacak :p
Dilerim sorunuza tatminkar bir yanıt olmuştur .
ewet tesekur ederım cevabınız ıcın 3 yıl cok sabır ısteyen bır sure dogrusu ama zevklı ve heyacanlı olacaktır onun yavas yavas buyudugunu gormek te ayrı bır tat olacaktır dogrusu
gülendam
21-06-2010, 15:18
Arkadaşlar, bu acemice harcanan 10 tohumdan yaşayabilen tek plumeria.
O da çok nazlı.Şu an evin içinde. Ne zaman dışarı almalıyım?
Hatice Tarhan
21-06-2010, 21:52
Bence hemen dışarı alın sayın Gülendam plumera güneş seviyor.
:p inanılmaz gerçek oldu , çok güzel .
Yağmur yağıyor , eve alıp çekim yapıp tekrar yerine koydum ;)
155267
kokusu nefis , herkese nasip olmasını dilerim ...
Şimdi de takıntı ettim , cinsi ne acaba ?
Çoğu Plumerianın 5 taç yaprağı olur , benimkinin 6 adet petali ( taç yaprağı) var , bu ne cinstir ki ...
Umarım diğerleri farklı renk açar ;)
Gündüz gözüyle ...
155373
acemifüsun
23-06-2010, 16:21
Jezebelciğim çok güzel canım, bol bol çiçekli olsun her zaman:) Ellerine sağlık:) Bu güzel çelikten ürettiğin mi? Kışın yaprağını dökmeyen cinsi mi?
Malesef yapraksız bir cins sanırım , ama olsun bu hali de güzel .
Çelikten , bu kadar kısa sürede , kim beklerdi ?
Herkesin Plumeriaları krem rengi açıyorsa sanırım renkli bir çeşidin tohumlarına talip olmak lazım gelecek ;)
Tebrikler Jezebel :) Normalde 5 petal oluyor haklısınız, 6,7 hatta bir cinsinde 10 petal sayısına çıkan anormallikler oluyormuş. Siz çok şanslısınız :D Bu bitkiden türeyecek plumerialar aynı anormalliği taşımayabiliyormuş, iyi bakın bitkinize.
Bende de güzel haberler var, tohumunu kendi diktiğim plumerialarımdan biri tam 2.5 yıl sonra ilk kez çiçek açtı bu sabah.Daha önce çiçek açan yetişmiş halde gelmişti.
Bu kez tam istediğim gibi, beyaz yerine sarı-pembe karışımı muhteşem bir çiçeğim var.Böyle bir renk olacağı çiçek sapı ve tomurcuklarından belliydi zaten ama tam rengini bu sabah görebildim. Aslında gece yağmur yağınca kapıları kapatmak için kalktığımda bana selam verdi ama rengini gündüz gözüyle görmek bir başka. :D
155996
155993
Bu bitkinin genel görünüşü;
155995
Bunlar da henüz açmamışken ve açtıktan sonra çiçek sapı diğer tomurcuklar;
155994
155992
Pembe renk açan çiçeğin çiçek sapı, beyaz-sarı açanın renginden çok farklı.Çiçek sapı, aynı çiçek gibi koyu renk pembede.Beyaz-sarı çiçeğin sapı ise açık yeşil-sarı gibi.
Kalan 200 bitkide nasıl renkler çıkacak, meraktan çatlamamak elde değil.
Bu da açmaya devam eden beyaz-sarı;
155997
155998
Yalnız yine kırmızı örümcek var, acil ilaçlama zamanı, usandırıyor bu iş.
Sn .Msaygın ,
çok güzel bir renk açmış Plumerianız . Renkler arasında koku farkı var mı acaba ? İlk olunca herhalde bu kadar heyecanlı olunuyor .
Bu arada dayanamayıp " Fox rainbow " adındaki plumerianın tohumunu aldım , ancak mor / lacivert olanı elimden kaçırdım , uyuyakalmışım bu arada açık arttırma kapanmış , başkası kazanmış tabii .:(
Ama " Fox rainbow " artık benim ve 3-4 yıl içinde çiçeğini de göreceğiz umarım ;)
Çok koku farkı yok aslında, ben bu renklere yakın bir başka plumeria koklamıştım, karamel gibi kokuyordu.Bu pembenin kokusu sarıya çok yakın, gardenya gibi kokuyorlar.
Tohumlarınız hayırlı olsun ancak tohumlar ana bitkiden farklı ççekler açabiliyorlar, aynı çiçeği bulamayabilirsiniz.
Evet öyle yazıyor heryerde , tohum ana bitkden farklı çıkabilirmiş;)
15 tohumdan biri ana bitkiyle aynı çıkabilir belki ...
Benim çiçeğimin kokusunu hiç bir kokuya benzetemedim , ne ful , ne gardenya , ne yasemin ...çok hoş , zarif ve farklı . Ancak abartıldığı kadar güçlü değil .
1 ful ççeğinin kokusu mesela çok güçlüdür . Ama fulden daha dayanıklı bir çiçeği var ;)
Sebahattin Sargın
26-06-2010, 13:42
Sevgili Msaygın;
Bazen yorum yazmasamda çalışmalarınızı imrenerek takip ediyorum. Tohumdan yetiştirdiğiniz plumerianızı budadınız mı daha önce? Benimki dümdüz sap olarak büyüyor densiz ;)
Sonbaharda uykuya geçince bende budayacağım sanırım...
Sevgiler ;)
merhaba Sebahattin,
Bu çiçek veren budamadıklarımdan ama bu bahar bir kısmını budadım uyanmadan önce, onlar da birden çok yerden patlayıp büyümeye devam ettiler.Boydan yapılan budama çiçeklenme süresini geciktirir mi, yoksa yandan patlayanlar yine çiçeklenir mi bilemiyorum, bu yıl öğrenmiş olacağız.
Seradakilerin hemen hepsi küçük saksıda ve tek dal olarak büyüdüler, onlarda çiçeklenme belirtisi yok henüz.Daha önce bir kaç dala ayrılan 2 tanesini eve getirmiş ve geçen yıl büyük saksıya almıştım, çiçeklenenler onlar.
Demek ki erkenden büyük saksıya almak ve fazla dal, yaprak olması çiçeklenmeyi öne alıyor.
Yalnız sonbaharda budama sakın.Gelecek yıl bahardan hemen önce, plumerialar uyanmadan önce buda ki, çeliklerini de hemen köklendirebilirsin.Sonbaharda budarsan çeliklerin bir işe yaramaz.Ben bu yıl öyle yaptım, uç çeliklerinin hemen hemen tamamı tuttu.
verdoque
26-06-2010, 14:32
Çelik için köklendirme hormonu kullanıyor musunuz? Budayıp bir işlem yapmadan direk toprağa daldırsak olur mu? 3 tane tek dal plumeriam var, seneye baharda ben de budayacağım :)
Hormon kullanmadım.Çapraz şekilde kestim çelikleri, hindistan cevizi torfu ve pomza taşı karışımında, sürekli gölgede tutarak köklendirdim.Belki sabahları bir saat kadar güneş ancak gördüler.
Uç çelikleri köklendi ancak ara çelikler çürüdü.
Sevgili MSaygın harika çiçeklenmiş plumeriaların, ellerine sağlık... :)
Benim ada bebek hala yaşıyor maşallah buna bile seviniyorum boyu 50-60 cm civarında ama tepesinde canlı 4-5 yapraktan başka birşey yok bu sene 2.5 yaşında acaba çiçek açmayacakmı, **** Sakaryayımı sevdiremedim bilemiyorum, umarım resmini de sizlerle en yakın zamanda paylaşırım, net ve fotoyu bir türlü birarada denk getiremedim.
Çok teşekkürler İlkin :)
Adana'da bile 200 bitkiden sadece 2 tanesini açtırabildim şimdilik ayhat, hiç meraklanmayın açacaklar günü gelince :)
lerdemir
28-06-2010, 20:13
Sevgili MSaygin,
Hayırlı uğurlu olsun mis kokulu çiçekleriniz.
Tek saksıda çok dallı aranjman görünümündeki plumeryalarınız çok tropik bir görüntü oluşturmuşlar...
Harika!
Teşekkürler lerdemir, gerçekten çok güzel duruyor :)
O tek bitki, bir kaç plumeria birlikte dikilmiş değil, dipten üçe ayrılıp o şekilde büyüdü.Şu anda 3 de küçük dalı var dipte, toplam 6 kol.
Sayın Msaygin
Plumerianız çok güzel açmış tebrikler ellerinize sağlık.
Benimde geçen sene tohumlarını ektiğim 1 yaşında plumerialarım var.Sizin çok dallı plumerianız çok güzel. Budama konusunda daha açık bilgi verirseniz sevinirim. Önümüzdeki bahara bende budamak istiyorum. Mesela uç çelik için tepeden kaç cmden budamalıyız. Altta kalan gövde kaç cm gibi olmalı?
Teşekkürler.
Mutlu Kutlu
04-07-2010, 13:25
Plumeria'lardan bir tanesi ilginç bir şekilde ve renkte açtı.
Diğer plumerialar yaseminimsi kokarken, bu sarı kız vanilyamsı kokuyor. Çiçek büyüklüğü diğer türlerin 2 misli büyüklüğünde.
Sarı-pembe plumerianın kokusuda sarı-beyazdan daha keskin, yaseminimsi bir kokusu var.
Maşallah , bu ne güzellik !
Allah bağışlasın .
Alacak çeliği varsa bizm için de çoğaltsanız , yoksa böyle bakıp bakıp yutkunuyoruz .
Biz de koklayalım ;)
Mutlu Kutlu
04-07-2010, 14:20
Teşekkür ederim sn. Jezebel,
Ürettiğim plumeria'lar kapanın elinde kalıyor. Otel gn. müdürleri geliyor bazan toplayıp götürüyorlar güzel olan ne varsa.
Almasınlar diye 250 tl dediğim üç dallı pembe-sarı plumeria'yı da aldılar götürdüler. Yastayım:)
Ne mutlu size, bu güzellikleri yetiştirebiliyorsunuz, kokluyorsunuz ve kazanıyorsunuz.
Allah daim etsin. Etsin ki siz de fotoğrafları yükleyin, bizlerin de gözü, gönlü bayram etsin.
Ellerinize sağlık.
250 tl az bile buj paha biçilemez güzelliklere özelliklede tohumdan yetiştirince hergün bakınca büyümüşmü diye...
Aysel Özgezer
06-07-2010, 13:32
Sevgili Jezebel,
bana yolladığın plumeria çok sağlıklı gelişiyor. Tohumdan yetiştirdiğim diğer 4 plumerialar da öyle. Bana yolladığın bu renk açacaksa çok mutlu olacağım. Açan plumerian bana yolladığınla aynı mı?
Sevgili Aysel Özgezer ,
sizdeki plumeria tohumdan yetişti , açan plumeriam ise 3 ay önce Girnede Merkur oteli karşısındaki taxi durağının yanındaki Plumeria ağacından aldığım çelikten köklendi ve açtı .
İnanmakta hala zorlanıyorum , ama kokladıkca inanıyorum .
3 ay içinde köklendi ve açtı ;)
Benimkide bir açsa çok merak ediyorum
Mehmet Bey tebrik ederim ellerinize sağlık muhteşem görünüyorlar. Benim bir tek tanecik plumeriam 1 yaşını doldurmak üzere, orkideme verdiğim gübreden veriyorum, gübreyi verdiğim hafta yapraklarında gözle görülür bir büyüme gözlemliyorum. NPK değeri 4 6 6 sanırım hoşuna gidiyor.
İnşallah benim miniş de böylesine güzel çiçekler açar.
Plumeria'lardan bir tanesi ilginç bir şekilde ve renkte açtı.
Diğer plumerialar yaseminimsi kokarken, bu sarı kız vanilyamsı kokuyor. Çiçek büyüklüğü diğer türlerin 2 misli büyüklüğünde.
Sarı-pembe plumerianın kokusuda sarı-beyazdan daha keskin, yaseminimsi bir kokusu var.
Adını söyleseniz de tohumunu alsak bari sn . Mutlu Kutlu .
Hevesimiz kursağımızda dizili kaldı :(
Thailand'dan köklü plumeria çeliği getirtmek için havalar uygun mudur?
Sıcağın bir etkisi olur mu?
Mutlu Kutlu
07-07-2010, 16:33
Adını bende bilmiyorumki,
Büyük sarı dedim ona. Sürpriz yaptı bana değişik açmakla, gözümden kıskanır oldum.
Yakın zamanda galiba tomurcuk sapını koparmak zorunda kalacağım, nazar neyim değer:)
Bunu çoğalttım satışa sürdüm diyene kadar en az 2 yıl sürer, satışa hazır hale gelmesi.Adını söyleseniz de tohumunu alsak bari sn . Mutlu Kutlu .
Hevesimiz kursağımızda dizili kaldı :(
olsun biz 2 sene bekleriz, 2 sene dediğin ne ki çabucak geçer :)
Plumeria Moragne #23 adındaki hibrit' in çiçek ebadı 6 inç 'miş , bu da 15,24 santimetreye tekabul ediyor .
158747
Moragne sanırım yeni varyasyonlar için çok çabalamış ve Moragne grubundaki tüm Plumerialar 4-5 < inç büyüklükte .
Hepsine de aile fertlerinin isimlerini vermiş ;)
Ve daha inandırıcı olur bağımında gardenveb ' den alıntı bir resim .
158754
Bu da Jean Moragne .
Mutlu Kutlu
08-07-2010, 12:59
Benim sarı ile bire bir aynı. Ama çiçek genişliği 10 cm bile bulmuyor, daha fazla büyük olacağını sanmam.
Sarı plumeria'nın ismide bulunmuş oldu böylece. Plumeria Moragne
Dün çektiğim resimide bayatlamadan servis edeyim:)
Teşekkür ederim.
Orkun Kırcı
08-07-2010, 13:29
Bende dün yeni fotolar çektim Kıbrısta. Eve dönünce eklerim başlığa. Gerçekten harika kokuya sahip bir bitki.
Plumeria Jeanie Moragne ' nin 50 tohumu satılıyor .
8 saat sonra açık arttırma sonuçlanmış olur .
Sadece uyarayım gül kokulu yazıyor ;)
Orkun Kırcı
08-07-2010, 19:12
Burada heryer plumeria varken bizim Ege'de neden bu kadar yaygın değil acep. Çeliksiz dönmemem gerek. Çelik alma konusunda yardım lütfen.
acemifüsun
08-07-2010, 20:39
Sevgili Orkun bu bilgiler size yardımcı olur sanıyorum:)
MSaygın'dan alıntıdır
Elimdeki kitaptan çelik köklendirmeyle ilgili bir kaç not çevireceğim demiştim.Hemen hepsi zaten bizlerin bildiği şeyler, başka başlıklarda hep konuşulan şeyler ama burada da bulunsun.
1. Çelikler, olgun, sertleşmiş, gri-kurşuni renkte dallardan alınmalı.
Tam gelişmemiş dallardan alınan çeliklerin köklenmesi oldukça zordur ve amatör yetiştiriciler için tavsiye edilmez.
2.Çelik almak için en ideal zaman ilkbaharın sonu, toprak ve hava ısısının oldukça ılıdığı dönemlerdir.
3.30-35cm uzunluğunda, 2-2,5cm çapında, uç dallardan alınmış çelikler idealdir.
Uçlardan alınmayan çeliklerde tepe kısmı açık olacağından yağmur ve sulama çürümeye neden olabilir.
Uçlardan alınacak çeliklerde en az 10cm kadar dip kısmın olgunlaşmış olması gerekir.
4. Çelik alındıktan sonra, eğer varsa, tüm yapraklar kesilmeli ve enerjinin sadece kök oluşumu için harcanması sağlanmalı.
5. Dip kısmın 45 derecelik açıyla düzgün bir şekilde kesilmesi gerekir.
6. Köklendirme işlemi başlamadan önce bu dip kısmın, ılık ve gölge bir alanda iyice kurumaya bırakılması gerekiyor.
3-5 gün kadar kuruyan çelik köklendirme işlemine alınabilir.
7. Köklendirme için çok çeşitli harçlar kullanılabilir ama Vermikülit ile yapılan denemelerde, çok su tutmasından ötürü başarıyla sonuçlanmadığı görülmüştür.
Ayrıca steril olmadığı için, yeterli geçirgenliğe sahip olmadığı için toprak kullanılması da tavsiye edilmez.
En ideal köklendirme harcı 2 pay perlit ile 1 pay torf karıştırılarak hazırlanır.
8. Hazırlanan karışım önceden iyice nemlendirilmeli ve çelik yerleştirilmeden önce ve sonra iyice bastırılarak sıkıştırılmalı.
Plumerialar ne kadar derine gömülürse gömülsün, yanlardan değil sadece tabandan köklenirler.10-12cm. derinlikte bir köklenme ortamı yeterlidir.
Aynı saksıda birden çok çelik köklendirebilirsiniz ancak aralarında yeterli mesafe bırakıp hava dolaşımı sağlanmalı.
9.Harçta, çelik ile aynı kalınlıkta bir sopa kullanarak bir delik açın, çeliğinizi köklendirme hormonuna batırıp, fazlasını silkeledikten sonra yerine yerleştirin.
10. Köklenmeye bıraktığınız çeliğinizi kesinlikle rahatsız etmeyin, kökler bir kez oluştuktan sonra hızla büyürler ve her oynadığınızda köklere zarar verirsiniz.
11. Yarı gölge bir alanda koruyacağınız çeliği, 2 hafta sonra yavaş yavaş güneşe alabilirsiniz.
"The Handbook On Plumeria Culture" kitabından alınmıştır, bire bir çeviri değildir, önemli kısımları aldım.
Selamlar,
acemifüsun
08-07-2010, 20:46
Plumerianın çelikle üretilmesi ilkbaharda yapılır .
Kabaca resimlerle anlatımı sunuyorum , madem iş başa düştü ;)
Kesilen çeliği kesiden 4 cm işaretliyoruz , bu toprak yüzeyinin altında kalacak bölüm .
135446
Saksı harcı olarak perlit ve kil kullanılabilir , cocopeat da kullanmak mümkün .
135447
Dikmeden önce köklendiriciye batırılır .
135448
Dikimden sonra yüzeye iri kum ve çakıl ilavesi yapılır , mümkünse çakıl taşları bezelye büyüklüğünde olmalı .
135449
Sulamayı unutmayalım .
Yaklaşık 90 gün sonra köklenme gerçekleşmiş olur .
135450
Hadi bana kolay gelsin .;)
Sevgili Orkun bu bilgiler de Jezebelden:)
lerdemir
08-07-2010, 23:18
Ben de "Plumeria Moragne " diyene kadar,
"Plumerya MutluKutlu" demeyi, ya da kendisinin güzel deyişine de atıfta bulunarak, "Plumerya Büyük Sarı" demeyi daha çok sevdim.
Olabilir sayın lerdemir ,
de Moragne bey hayatının 50 yılını bu hibritleri üretmek için vermiş ;)
Mutlu Kutlu
09-07-2010, 06:54
Çiçeklerde ve meyve ağaçlarında türkçe isim kullanıldığında, ticari değeri çok aşırı düşüyor.
Her 4 müşteriden 3 tanesi yabancı isimli bitkiyi alırken, sadece 1 tanesi ismi türkçe veya yabancı farketmez güzel olsun yeter diyor.
Hala yerli=adi, ithal=kaliteli zihniyetini kıramadık bir türlü. Bu yüzden sürünen Türk üretici, servetine servet katan ithalatcı gerçeği var.Ben de "Plumeria Moragne " diyene kadar,
"Plumerya MutluKutlu" demeyi, ya da kendisinin güzel deyişine de atıfta bulunarak, "Plumerya Büyük Sarı" demeyi daha çok sevdim.
Sayın Mutlu Kutlu ,
biz türklerde " kimsede olmayan bende olsun , aman herkes görünce şaşırsın , hayran olsun " düşüncesi ön planda .
Şimdi ben bu " Plumeria Jeanie Moragne " tohumunu satın aldım , hem 50 adet birden .
Hevesim sizin yüzümüzden kabarmış oldu .
Ve tohum söz konusu olunca çiçek ne çıkar bilinmez diyorsunuz , hepsini kendim ekip taa ki açana kadar bakacağım ;)
Mutlu Kutlu
09-07-2010, 10:13
Tohumdan çimlendirmek, çimlenenleri belirli bir boya getirmek, belirli bir boya gelenleri adam etmek hiçte kolay değil:)
Aldığınız tohumların yarısına, yaptığınız masraflara yarı yarıya ortak olmak kaydıyla talipim:)
Bende tohum satan sitelere sürekli bakınıyorum ama, öyle zor geliyorki sipariş vermek felan. Bir alışırsam sonu gelmez, bunuda iyi biliyorum.Sayın Mutlu Kutlu ,
biz türklerde " kimsede olmayan bende olsun , aman herkes görünce şaşırsın , hayran olsun " düşüncesi ön planda .
Şimdi ben bu " Plumeria Jeanie Moragne " tohumunu satın aldım , hem 50 adet birden .
Ve tohum söz konusu olunca çiçek ne çıkar bilinmez diyorsunuz , hepsini kendim ekip taa ki açana kadar bakacağım ;)
Benim de açmasını beklediğim, tohum iken adam ettiğim 14 çeşit plumeiram var. Hepsinin yaprakları aynı görünümde iken birinin yaprakları daha kısa ve uçları yuvarlak. En çok onu merak ediyorum. Dilerim önümüzdeki birkaç yıl içinde çiçek görmeyi başarabilirim.
Sayın Mutlu Kutlu ,
Kokusunun tarifi söyle der: Çok kuvvetli gül kokusu
Rengi de bu güzelliktir:
Haydi buyurun. Renge bakın. Şeftali rengine yakışan kokuyu vermiş Rabbim.
Şeftali kokulu plumeria.
Melez tür. Sayın Mutlu Kutlu, bu konuda da çalışmalarınızı heyecanla bekliyoruz.
Mutlu Kutlu
09-07-2010, 12:25
Of off, çok kötü gaza gelip her tür plumeria'dan yetiştirmek zorunda kalacağım garanti.
Aslında şu plumeria ve euphorbia milii olayında bir el atsanız. Melezleme konusunda Tailand'lı ve de Taiwan'lı arkadaşlara taş çıkarırsınız.
Sevgili Günüm ,
bu güzelliklerin hepsi bahçeve sığmaz .
Siz İzmire taşının bir çiftlik + sera kuralım , ortak ;)
Plumeria & Euphorbia v.s güzellikler...
Ah nerede o günler. Ben alt yapıya yönelik çalışmalar yapıyorum. Birgün bizim seradan Euphorbia ve plumeria çeşitleri vereceğiz marketlere.
Sevgili Jezebel, unutmayın sözünüzü.:rolleyes:
Mutlu Kutlu
09-07-2010, 17:48
Hiç tavsiye etmem:)
Ömrünüzü yer sera işi. Herşey dışından güzel, zaten seradaki yetiştirdiklerinize bağlancaksınız satmıcaksınız derken benim gibi bunalıma girceksiniz.
Benim acilen 3-5 yıllık bir kısa tatile ihtiyacım var.
Bizim emekliliğe bir 10 yıl var sayın Mutlu Kutlu .
Tam profesyonel değil de Butik & Sera tarzı , çay, kahve , havuz & nilüferler , nadir bitkiler , müzik eşliğinde tur ...
Biz şimdiden Plumeria fidanlarını hazır edelim de artık devamı zamanı gelince ;)
Taiwan ile yazışmalarım devam ediyor.:D
10 seneye kadar Allah ömür verirse neler olmaz.
Merhaba,
Bende bir süre önce temin ettiğim tohumları çimlendirmeyi başardım.
Bu http://www.plumeria101.com/fertilizer.html sitede plumeria için kullanılabilecek gübre önerileri yer alıyor. Ancak yazan kişinin tavsiye ettiği gübre hiç bir yerde yok. Diğerlerinden bazılarını buldum ancak yurtdışından getirmek kargo maliyeti epey yüksek oluyor. Bu sayfadaki öneriler doğrultusunda kullanabileceğimiz emsal gübre tavsiye edebilirmisiniz?
Farklı karşımlarda NPK gübre önerileri gördüm ben.
Doğal ortamda bu kadar sıradışı gübre karışımları uygulandığını sanmıyorum .
Kıbrısta kocaman ağaçlar var bahçelerde .
NPK granül , uzun salınımlı olanları tercih edin .
Orkun Kırcı
10-07-2010, 12:38
Bilgiler için teşekkür ederim sevgili Acemifüsun. En kısa zamanda çelik almalıyım:)
Mutlu Kutlu
10-07-2010, 13:51
Bu sabah çektiğim resimler.
O kelebek gerçek mi? Ne kadar güzel.
Bu kelebeğin aynısını bizim bahçede gördüm, senin bitkilerle geldi kesin mutlu:))
Umarım en kısa zamanda, o müthiş sarı kızdan üretir, yollarsın bizim ellere.
Mutlu Kutlu
10-07-2010, 22:15
Kelebek gerçek, sabah kalktığımda gülün üzerinde tünemiş buldum. Gülün kokusuna kapılmış gelmiş galiba.
Bu güzellikteki kelebeklerin tırtılları parmaktan daha kalın ve uzun oluyorlar. sera içerisinde bulursam sera dışına beslenebilecekleri bir ortama bırakıyorum.
Daha minik kelebekler bitkiler için aşırı zararlara yol açan larva veya tırtıllarını bırakıyorlar. Ama adı kelebek olunca tırtılınıda öldürmek insanın içinden gelmiyor, gül yapraklarını kemiren tırtılları yakalayıp öldürmek zorunda kalıyorum. Allahım ne biçim tezad bu, bir taraftan öldürmek istemiyorsun, öbür taraftan zorundasın.
Bir tırtıl mecbur kalmadıkça plumeria yaprağı kemirmiyor. Kış aylarında salyangozlar plumerianın uç kısmını kemiriyor arada bir.
Merhaba,
Daha önce plumeria için önerilen gübrelerin npk değerlerinin 10-50-10 şeklinde olduğunu yazmıştım. Yaklaşık bir hafta boyunca yaptığım internet araştırmalarında hep aynı değerleri gördüm. 10-52-10, 10-50-10 vs... Yabancı sitelerde bu değerlere sahip pekçok gübre mevcut ancak Türkiyede bir türlü bulamamıştım. Tesadüf eseri 10-52-10 değerlerine sahip bir gübre buldum. http://www.organikgrup.com/urun-plantprod-105210-icerik.html adresindeki gübre.
Gübreler konusunda bilgisi olan arkadaşlar inceleyerek b gübrenin plumeria için uygun olup olmadığı hakkında bilgilerini paylaşabilirler mi?
PLANT-PROD 10-52-10
Toplam Azot (N) %10
Nitrat Azotu (N) %1,4
Amonyum Azotu (N) %8,6
Suda Çözünür FosforpentaOksit (P2O5) %52
Suda Çözünür Potasyum Oksit (K2O) %10
Suda Çözünür Bor (B) %0,02
Suda Çözünür Bakır (Cu) %0,01
Suda Çözünür Demir (Fe) %0,1
Suda Çözünür Mangan (Mn) %0,05
Suda Çözünür Molibden (Mo) %0,007
Suda Çözünür Çinko (Zn) %0,01
Adalet Yağcı
15-07-2010, 21:23
Benim plumerialarım (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=159117&d=1278679993) 1.5 yaşında (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=159118&d=1278679993), boyları tahminen 30 cm.
Belki bana bir sürpriz yaparlar diye umutlanıyorum ama onlar kendi keyiflerine bakıyorlar.
Sanırım bir bu kadar daha beklemem gerekecek:(
Mutlu Kutlu
15-07-2010, 21:36
Merhaba,
Gübreler konusunda bilgisi olan arkadaşlar inceleyerek bu gübrenin plumeria için uygun olup olmadığı hakkında bilgilerini paylaşabilirler mi?
''Bu gübre işinize tam manasıyla yarar'' diyebilecek babayiğit bir kahraman çıkacağını sanmam. Kabak bir şekilde tavsiye eden kişinin başına patlayabilir sonuçta.
Bu tür gübreleri kullanırken mutlaka PH metreniz olması lazım, dozu ayarlayamazsanız gübreden fayda değil zarar gelir. Özellikle plumeria'lar gövde ve kök hasarlarına karşı çok hassas bir yapıya sahip.
İyisimi ph dengeli bir gübre araştırın, veya kendi haline bırakın.
Mutlu Kutlu
15-07-2010, 21:43
O küçük saksılarda çiçek açabilirlerse sizi kutlamak lazım. Farkındaysanız toprak kısmına yakın gövde ince, yaprak kısmına yakın gövde kalın. Bu şekilde biçimsiz gelişmişler.
Şimdi 20 lt lik saksılara alırsanız, önümüzdeki yıl mutlaka çiçeklerini görürsünüz. Saksı değiştirmekten korkmayın, bir an önce saksı değişimini yapın ki ferahlasın yavrucaklar.
Saygılarımla, Adalet hanım.Benim plumerialarım (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=159117&d=1278679993) 1.5 yaşında (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=159118&d=1278679993), boyları tahminen 30 cm.
Belki bana bir sürpriz yaparlar diye umutlanıyorum ama onlar kendi keyiflerine bakıyorlar.
Sanırım bir bu kadar daha beklemem gerekecek:(
verdoque
16-07-2010, 07:14
Benim tohumdan yetiştirdiklerimde de (1.5-2 yıllıklar) benzer bir görüntü var. Saksılarını yakın zamanda bir boy büyüttüm, 2 boy büyütsem de olurmuş yani.Toprağı değiştirirken çok kuru olduğunu farkettim, çok az suluyormuşum.
Bunları hayvan gübresi, kemik tozu, sebze adaları için aldığım Meg-Iron-V yavaş salınımlı iz element desteği, perlit ve torf karışımına diktim. Mikrobiyal gübre de kullanıyorum. Büyümeye başladılar. Büyük olan plumeriamın yapraklarında deformasyon, çift yapraklar vardı, ziraat mühendisi kuzenim mikro element eksikliği olabilir demişti. Toprağına kemik tozu ve Meg-Iron-V karıştırdım, mikrobiyal gübreyle suluyorum. Şu an için sağlıklı görünüyor.
O küçük saksılarda çiçek açabilirlerse sizi kutlamak lazım. Farkındaysanız toprak kısmına yakın gövde ince, yaprak kısmına yakın gövde kalın. Bu şekilde biçimsiz gelişmişler.
Şimdi 20 lt lik saksılara alırsanız, önümüzdeki yıl mutlaka çiçeklerini görürsünüz. Saksı değiştirmekten korkmayın, bir an önce saksı değişimini yapın ki ferahlasın yavrucaklar.
Saygılarımla, Adalet hanım.
Çiftlik gübresi sakıncalı diye biliyorum .
Bakalım sızdeki gelişmeler ne yönde olacak .
verdoque
16-07-2010, 08:34
Hayvan gübresi dediğim şu Bauhauslarda beyaz turuncu paketli organik diye satılan gübreden. İşlenmiş hayvan gübresi diyelim. Sn MSaygın da hayvan gübresi kullandığını söylemişti o yüzden sakınca görmedim. Kimyasal gübre kullanmayı sevmediğim için bitkilerimde bu tip gübreleri tercih ediyorum.
Adalet Yağcı
16-07-2010, 08:49
Ben de çiftlik gübresi kullanmıştım toprak harcında.
Sayın Mutlu Kutlu, bilgi için teşekkür ederim, en kısa zamanda plumerialarımı geniş saksılara alacağım.
İnşallah dediğinizgibi olur da seneye çiçeklerini koklayabilirim.
Mutlu Kutlu
16-07-2010, 09:19
Sn. Adalet hanım,
Kare saksılar pratik gibi görünselerde, saksı değişimlerinde zorluk çıkarıyorlar. En iyisi geleneksel yuvarlak saksılar.
Tavuk gübresi içeren organik gübreler bu tür hassas bitkilere sert gelebilir, alınacak organik gübrenin içeriğinden emin olmak lazım. Çiftlik gübresi kullanımlarında taze gübreler herzaman zararlıdır. En iyisi siyahlaşmış koyun veya keçi gübresi, bu gübre plumerialarda her hangi bir probleme yol açmadı bende.
Bakım olarak doğru bir şekilde bakıyorsunuz, aldığı güneş iyi. Ne kadar bol güneş görürse, o kadar çabuk gelişir.
verdoque
16-07-2010, 09:26
Geçen sene büyük plumeria ilk elime ulaştığında işlenmiş tavuk gübresi vardı, toprağına ondan eklemiştim. Kırmızı örümceklerden de pek kendine gelememişti. Bu sene yaz başından beri balkonda duruyor, kırmızı örümcek görmedim şimdiye kadar. Yapraklardaki deformasyon dışında başka bir sorun yaşamadım. O da geçti gibi.
Çiçeklenme için belli bir zaman var mı yoksa yaz boyu çiçeklenebilir mi? Büyük plumeriamın açması lazım ama sürekli yaprak veriyor. Fosforu verdim, bekliyorum :)
Mutlu Kutlu
16-07-2010, 09:33
Çiçeklenmesi için boy kadar, gövde çapıda önemli. Boy 100 cm yakın, gövde kalınlığı bilek kalınlığından biraz az. Bol güneş göremiyorsa sipsivri yukarı doğru büyüyen plumeria çiçek açmaz. Belirli bir olgunluğa geldiğinde çiçek sapı çıkarır, çıkan sap ancak çok soğuklar başlayana dek çiçek açar. Çok soğuklar başladığında yapraklar dökülürken, çiçek sapıda düşer.
Sizin plumerianız dikine büyümüş, balkon çok güneş alamadığından gövde ince kalmış. Gövde formuda bozulmuş, plumerianın boyunu geçen daha uzun bir sağlam kazık kullanarak gövdeyi bu kazığa bağlayarak düz hale gelmesini sağlayın. Yoksa ileride gövdeyi kesmek zorunda kalırsınız.
Adalet Yağcı
16-07-2010, 09:39
Mutlu bey, elimde geçen yıldan kalan yanmış keçi gübresi var, hem de elenmiş, toprak gibi.
Bahçe toprağı, dere kumu ve keçi gübresi yeterli midir?
Perlit ilave etmeyi düşünmüyorum, fazla su tutuyor.
Elimde adeniumlar için kullandığım pirinç kabuğu da var, ilave etmemde bir sakınca olabilir mi?
Yuvarlak saksılar hazırda var, uzun kare saksıları, bitkinin kök gelişimi için daha iyi olur diye düşünerek kullanmıştım.
Mutlu Kutlu
16-07-2010, 11:21
Perliti su tutmasının yanısıra, toprağı gevşek tutması için öneriyorum. Fazla gevşek toprak bitki kökü için iyi değil, ama dere kumu+bahçe toprağı+keçi gübresi bir zaman sonra oturur ve sertleşir. Az miktarda perlit kullanmak iyi gelir.
161048
161049
uygun şartlarda her boyda açıyor sanıırım.
Adalet Yağcı
16-07-2010, 12:30
Tamamdır Mutlu bey, perlit karıştırılmış toprak hazırlanacak, kimbilir seneye sayın Oğuzhan'ın yüklediği gibi renk renk çiçekler açarlar belki.
Şimdiden yaprak yapısı ve renginden en az üç renk açacağını tahmin ediyorum.
Mutlu Kutlu
16-07-2010, 12:42
Çelikten çoğaltılanlar 50 cm boyda da açabilir, söz konusu tohumdan olunca durum biraz zorlaşıyor.
Resimlerde farkındaysanız plumerialar tam gün güneş altında.
verdoque
16-07-2010, 12:52
Hemen güneşe çekiyoruz o zaman :) Bu yağmurlarda güneş bulabilirsek tabi :)
Hiçbirini açtıramazsam hepsini Mersin'de annemlerin apartman bahçesine dikeceğim !
Mutlu Kutlu
16-07-2010, 13:41
Güneşe alışık değillerse, ilk zaman 1 hafta kadar baygınlık geçirebilirler aldırmayın. Güneşe eninde sonunda alışacaklar.
Plumerialarım , çelikten .
161083
Toprak altı kısmı 10-12 cm .
acemifüsun
16-07-2010, 19:58
Jezebelciğim nazar değmesin çok sağlıklılar, ellerine sağlık:)
Orkun Kırcı
16-07-2010, 20:04
Çelikten farklı oluyor bence de. Buradaki (kıbrıs) çiçekçilerde de saksılı ve çiçekli plumerilar var.
Köklü ve bolca ilaçlanmış bir şekilde .
Bunu nasıl dikeceğim tam kesiremiyorum .
Ama alüvyonlu steril dere kumum hazır , şimdilik onu kullanacağım :rolleyes:
161588
Hadi bakalım ...
Gözün aydın arkadaşım. Tam adını biliyor musun bu kızın?
Sevgili Günüm ,
adı Plumeria 007 ;) ister inan , ister inanma !
James Bond ' la bir akrabalığı mı var dersin ?
http://cgi.ebay.co.uk/Plumeria-Cutting-12-Rooted-2-Tips-007-/160451989333?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item255baf0f55
Sevgiler ...
Ben epeyi dolaştım plumeria sitelerinde. Geçici sokak isimleri vardır ya. 25. Sokak gibi. Bu hibrit plumeria türlerine de geçici isimler vermişler. Doğrudan James Bond olarak değiştirsinler derim.
Sevgili Günüm ,
adı Plumeria 007 ;) ister inan , ister inanma !
James Bond ' la bir akrabalığı mı var dersin ?
http://cgi.ebay.co.uk/Plumeria-Cutting-12-Rooted-2-Tips-007-/160451989333?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item255baf0f55
Sevgiler ...
Göremedim resmini. Kaldırılmış diyor site.:(
Sevgili Günüm daha önce ondan bu başlıkta bahsetmiştim ;)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=659185&postcount=993
dayanamadım , aldım .
Umarım buraları sever . Akşam uygun ortama diktim .
İlk yaprağını çıkarsın resmini yayınlarım .
Nefismiş. Güzel çiçeklerini de görürüz inşallah.
Kışın baya zorlanacağım , Plumeria ailesi baya kalabalık olacak çünkü ;)
Harika bir çiçeği var yeni plumerianızın sayın Jezebel. Umarım hemen yapraklanır ve o resimdeki gibi çiçeklerini açar size... Resimleri görmek için merakla bekleyeceğim ben de.
Açarsa zaten dayanamam sevgili İlkin , bütün herkese ilan ederim !
Sağır Sultana bile duyururum .
Yeni bir bitkinin açma heyecanını siz de bilirsiniz ...
Orkun Kırcı
20-07-2010, 11:59
Girne Öğretmenevi bahçesinden.
Maşaallah, yerini de pek sevmiş...
Bahçeye dikme cesaretim yok , bu kış -4 ' dü gördükten sonra ...
Ama bahçesinde böyle bir ağaç görmek herkesin hayali olabilir .
Orkun Kırcı
20-07-2010, 13:06
Bende çeliklerimden birini tabii köklenirse yere dikmek istiyorum. Bakalım bahtımıza...:)
Emre Albayrak
21-07-2010, 23:55
nasıl gidiyor arkadaşlar. Askerden döndüm nihayetinde.. Umuyorum dağıttığım fideler şöyle şaşalı bir hal almıştır..
Hoşgeldiniz sn. Emre Albayrak .
Ben yeni sayılırım , eskilerden kimse yok şu anda ...
Şaşalı Plumerialar var ama , açanlar da ...
Sayın Mutlu Kutlu ,
bize biraz daha güzel resimler sunsanız , gözümüz gönlümüz açılsa .
Görünce hevesimiz de artıyor .
Bizimkiler sizinkilere göre baya cılız ve renksiz kalıyor .
162466
;)
Bir çiçek sapından yaz boyu açıyor olması ne güzel , ilk çıktığında çiçek sapının kalınlığına şaşırmıştım , meğer bir sebebi varmış .
Mutlu Kutlu
24-07-2010, 15:17
Bir plumerialar olsa başımda, binlerce bitkiyle başetmek çok zor. Tamda sıcaklar bastırdı, neredeyse sürekli sulamadayız.
Fırsat buldukça resimlerim güzellerini, hepsini tam güneşe serdim yayıldılar öylece:)
lerdemir
27-07-2010, 19:12
nasıl gidiyor arkadaşlar. Askerden döndüm nihayetinde.. Umuyorum dağıttığım fideler şöyle şaşalı bir hal almıştır..
Emrecim hoşgeldin!
Geçmişler olsun; şimdi sıra bundan sonraki yeni gelişmelerde... ;)
Emre Albayrak
28-07-2010, 18:58
Emrecim hoşgeldin!
Geçmişler olsun; şimdi sıra bundan sonraki yeni gelişmelerde... ;)
= ) Hoşbulduk efendim.. Şu an elimin altında şahane bir sera var.. Yani medya dünyasını bıraktım tamemen peyzaj mimarlığına yöneldim.. Yakında sanırım bi 1000 lik tohum siparişim olacak.. Sonrasında yeniden burdan bilgilendirme yaparım.. = ))
Sevgili Emre geçmiş olsun , darısı oğlumun başına .
Emre Albayrak
28-07-2010, 20:54
Amin efendim.. Çok teşekkür ederim atrı oalrak..
merhaba,
Geçen hafta 3. plumeriam da çiçek açtı.
Bunun çiçeği de pembe tonlarında, öncekinden biraz daha büyük, daha güzel kokuyor ve ve uçları biraz daha sivri.Göbek kısmındaki sarı da çok az, pembe ağırlıklı.
163396
163399
Bu da bitkinin boydan fotoğrafı;
163400
Bu çiçek büyüklüğü açan çiçek sayısıyla da orantılı sanıyorum.2.plumerianın ilk çiçekleri büyükçeydi ama açan çiçek sayısı çoğalınca çiçek boyları biraz küçüldü ve renkleri de daha açık pembe oldu;
163397
Sarı çiçekli plumeria biz yokken fena bir kırmızı örümcek saldırısına uğramış ama halen çiçek açmaya devam ediyor.En kuvvetli koku da bunda;
163398
Seraya da uğradım, ben tatilde çok ilgilenemeyince evdekiler kadar iyi durumda değiller onlar ne yazık ki.
Çok güzel çiçeklenişler, ellerinize sağlık... :)
Çok güzeller.Pempe olan formu çok güzel.
Geçmiş Olsun.
Yeni gelişmeleri bekliyoruz.Sendekiler ne durumda
Emre Albayrak
30-07-2010, 19:31
Valla henüz çiçek yok.. Açacak gibi dutmuyoar ama epeyi boylandılar.. Sanırım biraz humik takviye zamanı geldi.. Az da hırpalarsam ben bunalşra çiçek açtırırım.. Askerdeyken ben epeyi nazlamışalr bunları rahata alışmışlar.. Yok efendim öyle.. = )
Teşekkürler İlkin ve Oğuzhan :)
Emre Bey, tek dal gövde şeklinde değil alttan bir kaç dala ayrılmış olanlar ilk önce çiçek açtı bende.Bugün ilk kez tek dal gövde olan bir tanesinde de çiçek sapı oluşum gördüm.Bir ay kadar sonra onun da çiçeğini görürüz umarım.
Denema amacıyla gövdesini ortadan kestiğim plumerialar ise bir kaç dal çıkartıp öyle büyüdüler.Bu sebeple, bu kış elimdeki bitkilerin yarısının, alttan 30cm kadar bırakıp, tepelerini keseceğim.
Emre Albayrak
02-08-2010, 00:27
Yaralama işini nasıl yapıyorsunuz? Kaç santimlik bir kesit acaba?
Sebahattin Sargın
05-08-2010, 08:52
Hoşgeldin Emre abicim =)
Dağıttığın tohumlar kocaman plumerialar oldular =) Sanırım çiçek açtırmak için dediğin gibi biraz hırpalamamız lazım. İlkbaharda budamayı düşünüyorum. Yeni çalışmalarını merakla bekliyoruz...
Sevgiler ;)
Adalet Yağcı
07-08-2010, 14:41
Çiçek açan plumeriaları görünce içim gitti, bir yıl daha nasıl sabredeceğim bilmem.
Benimkiler tek dal üzerine uzuyorlar, son bir aydır gövdesi görünür derecede kalınlaştı, seneye ben de çiçeklerini görürüm inşallah.
Sevgili Adalet ,
baharda budama yaparsanız yanı bitkinin tepesinden 5 cm . keserseniz yan dallanmayı ve kalınlaşmasını sağlayabilirsiniz . Denemek için 2 yaşındakilerden birininin ucunu aldım , şimdi iki yan dal oluştu ve diğerinden biraz daha kalın oldu ;)
Adalet Yağcı
07-08-2010, 16:25
Sevgili Jezebel, teşekkürler.
Bitkinin bir yaprağı yanlışlıkla kopunca, beyaz öz suyu aktı, bunun bitkiye zarar verebileceğini düşündüm, bu yüzden uç alma yapamadım.
Belki kesilen bölgeye aşı macunu ve ya kömür tozu ile muamele edilebilir, bir fikrim yok aslında.
Yaprak renk ve yapılarından bir kaç renk olduğunu düşünüyorum plumerialarımın, şu anda yedi taneler ve kaybetmekten ödüm kopuyor açıkçası.
Mutlu Kutlu
07-08-2010, 17:41
Tepe budaması yaparsanız çiçek açacak olsalar bile 1-2 yıl ertelemiş olursunuz çiçeklenmesini.
Sn .Mutlu bey ,
bunu söylediğiniz iyi oldu , bu denemeyi başarınca tümünü budamaya karar vermiştim .
Zararın neresinden dönsek kardır . Demek boşuna kalınlaştı diye sevindim ;(
Peki ya tepeden aldığımız çeliği diker köklendirirsek ana bitkiyle aynı zamanda acar mı acaba ?
...
Belki kesilen bölgeye aşı macunu ve ya kömür tozu ile muamele edilebilir, bir fikrim yok aslında...
Haklısın sevgili Adalet , baharda ucu kesmeden evvel ben de endişelendim ve konuyu sn .MSaygın'a sordum . Yağmur suyu girecek olursa çürür diye düşünmüştüm . Kışın bahçede kalmadıklarına göre kesi yerinden yağmur suyu girmiyeceğini söyledi .
Yine de aşı macunu uygun bence çünkü , hortumu alıp sulamaya başlayınca yağmurdan bir farkı olmuyor ;)
Adalet Yağcı
07-08-2010, 20:04
Evet, Mutlu bey budamaya hayır diyor, çiçeklerini görmeye bu kadar acele ederken 1-2 yıl daha erteleyemem :)
Belki bitki yeterli olgunluğa eriştiğinde budama düşünülebilir bitkiyi toparlamak açısından.
Sevgili Jezebel, biraz daha sabır, seneye çiçeklerini gördüğümüzde köklendirebilirsek, olmayanları değiş tokuş yaparız, her rengi ayrı güzel, tohumdan yetişenler de çok hoş sürprizler yapabiliyorlarmış.
Ben o konuda çok sabırsızlanmıyorum .
Bu güzellik ve bu koku için beklemeye değer diyorum . Daha yeni 30 tohum ektim .
Ayrıca kayda değer kalınlıkta bir çelik aldm , Plumeria 007 ( lacivert renkli olanından ).
Bu gün çok mutluyum , 007 İzmirdeki ilk yaprağını verdi ,
yol yorgunluğuna ve kavurucu sıcağın altında olmasına rağmen ;)
Adalet Yağcı
08-08-2010, 08:40
Laciverti de mi varmış, inanılmaz bir güzellik olmalı.
Şimdi daha çok sabırsızlandım işte, fotoğrafı var mı elinizde çiçeğinin?
İnşallah sağlıkla büyütür çiçek fotoğraflarını paylaşırsınız bizlerle.
Böyle bir şey :D
164863
Sizin mavi' ye olan düşkünlüğünüzü biliyorum ;)
Ama ben de çok severim ," bağımlıyım " mı desem :rolleyes:
Adalet Yağcı
08-08-2010, 12:07
Of...müthişmiş, nasıl da güzel kokuyordur o şimdi.
Hep, daha önce neden tanımadım bu bitkiyi diye hayıflanıyorum.
Sanırım bu güzel lacivert sizden başka kimselerde yok, aman iyi bakın, kocaman bir ağaç olursa belki çelik almaya kıyabilirsiniz :)
Of...müthişmiş, nasıl da güzel kokuyordur o şimdi.
Hep, daha önce neden tanımadım bu bitkiyi diye hayıflanıyorum.
Sanırım bu güzel lacivert sizden başka kimselerde yok, aman iyi bakın, kocaman bir ağaç olursa belki çelik almaya kıyabilirsiniz :)
Sevgili Adalet , beni çok iyi tanımışsınız , zaten Türkiyede var olan bir bitki için çaba ve para sarfetmiyeceğimi biliyorsunuz .
Benim param , benim bahçem belki ama dolaylı olarak milli sermayemiz ve bizim ülkemizin toprakları ;)
Ve cimri , bencil biri olmadığımdan bir gün bir şekilde başka bahçelere sızacak biliyorum .
Benim çiçeğime konan arılar belki Mersinin yaylalarına kadar uzanıverirler :rolleyes:
Adalet Yağcı
08-08-2010, 12:24
Ben o arıları yıllarca beklemeye razıyım, ama inanın ki böyle güzelliklere dokunmaya kat'iyen kıyamam, bir yerlerde olsunlar, fotoğraflarını görmek bile yeter bana.
Hani bende olsaydı, ancak beş yıl sonra çelik alırdım, o da belki :(
Sizin elinizde muhteşem bir koleksiyon oluşuyor, hepsinin birlikte açtığını düşünüyorum da, of...
Bu arada, şimdiye kadar canlı plumeria çiçeği görüp koklamadım hiç, bu aşk fotoğraflara, kendisini görsem ne yaparım bilmem :)
Mutlu Bey, tepe budaması ile ilgili olarak uyarınıza teşekkür ederim.
Ben yine de deneme amaçlı olarak yarısını budayacağım.Zaten 200'den fazla bitki var, bir kısmı çiçeklensin, bir kısmı da daha güzel bir şekle kavuşsun.
Tek dal olarak büyüyenler ve alttan çoklu dallananlar arasında güzellik olarak çok fark var.
Sayın MSaygın ,
benim de estetik açıdan budanmış ve 3 yan dal vermiş bitki daha çok hoşuma gidiyor .
Ayrıca gerektiğinde çelik alabilecek yan dallarımız da oluyor .
Aldığımız uç çeliği de değerlendirdiğimizi düşünürsek daha karlı olunacağı aşikar .
İklim gereği bu bitkiyi eve almak zorundayız .
Bizlerin serası yok , evde bakacaksak boyuna değil de enine dallı bir bitkiye bakmak daha kolay olacak ;)
Benim 007 ,
165551
beni çok mutlu etti . Bu dünün resmi , bu gün iki kat daha büyük yaprakları oldu .
Kimbilir , kasıma kadar belki çiçeğini de gösterir ;)
Mutlu Kutlu
10-08-2010, 21:00
Toprak seviyesinde kararma mı var banamı öyle geliyor:(
Sulamayı fazla yaparsanız kök ve gövdede çürükler oluşur. Sizin yerinize olsam yaprak çıkarmamış dalı çatal olan yerden keser köklendirirdim. Böylece her ihtimale karşı yedekler, kökten gelen bütün gücün sağ bıraktığım dalda yoğunlaşmasını sağlardım. Böylece tek dal daha hızlı gelişirdi.Benim 007 ,
165551
beni çok mutlu etti . Bu dünün resmi , bu gün iki kat daha büyük yaprakları oldu .
Kimbilir , kasıma kadar belki çiçeğini de gösterir ;)
Mutlu Kutlu
10-08-2010, 21:04
Estetik görüntüleri yakalamak için, önce plumerianın çiçeğini bir görün koklayın. Sonra keser doğrarsınız.
Tek gövdeyi kestiğinizde tek uç dal köklendirirsiniz. çiçek açtıktan sonra gövde 2-3-4 çatal yapacağından biraz uzamalarını bekleyip bu çok dallarını köklendirmek daha avantajlı ve kar lı.Sayın MSaygın ,
benim de estetik açıdan budanmış ve 3 yan dal vermiş bitki daha çok hoşuma gidiyor .
Ayrıca gerektiğinde çelik alabilecek yan dallarımız da oluyor .
Aldığımız uç çeliği de değerlendirdiğimizi düşünürsek daha karlı olunacağı aşikar .
İklim gereği bu bitkiyi eve almak zorundayız .
Bizlerin serası yok , evde bakacaksak boyuna değil de enine dallı bir bitkiye bakmak daha kolay olacak ;)
Sayın Mutlu ,
o dal çelik alınacak uzunlukta değil .
Ayrıca yemin ettim 5 yıl boyunca hiç bir dalına çelik almak amacıyla dokunmuyacağıma ;)
Baya pahalı bir bitki çünkü , hayatını riske atamam ;)
Toprak seviyesinde kararma mı var banamı öyle geliyor:(
Sulamayı fazla yaparsanız kök ve gövdede çürükler oluşur. Sizin yerinize olsam yaprak çıkarmamış dalı çatal olan yerden keser köklendirirdim. Böylece her ihtimale karşı yedekler, kökten gelen bütün gücün sağ bıraktığım dalda yoğunlaşmasını sağlardım. Böylece tek dal daha hızlı gelişirdi.
Satıcı bol miktarda ilaçlamış , ne kadar uğraştımsa çıkmadı , bu o boyadan kalıntılar .
Köklü gelmişti zaten .
Hocam bu da iki dal geldi , dallanması için budamanın dışında bir neden var demek ki .
Sizce ne olabilir ?
Mutlu Kutlu
10-08-2010, 23:16
Çatal dal yapması için budama yapılabilir. Kök nekadar dal besleyebilirse o kadar yan dal çıkıntısı oluşur. Bazan tepe çelikler çiçek açma dönemine denk gelir, çeliklediğiniz yıl çiçek açar kısacık boyuyla 2-3 çatala dönüşür toprak seviyesinden 10-15 cm gibi mesafede. Yoksa çatallanması için başkaca bir sistem uygulaması yok.
:p
Zevkler ve renkler kişiye göre değişir ...
Bu tercih meselesi diyebilirim .
Bu 1.5 yaşında , tohumdan .
165652
veya
165653
bunda iki kök var , her biri ikişer dallı , biri açıyor :D
Dallar , dallar ...
165657
...
165655
.
165656
;)
acemifüsun
10-08-2010, 23:47
Maşallah canım hepsi ayrı güzel ve çok sağlıklılar, ellerine sağlık:)
Sağ ol canım ,
senin 1,5 yaşında 2 adet tohumdan Plumeria ' ların paketlendi bu gün sana teslim edilecek .
Yeni yuvalarında , balkonun en güneş alan noktasında onları rahat ettireceğinden eminim .
Mutlu Kutlu
11-08-2010, 09:58
Ben sadece deneyim ve tecrübelerimi aktarıyorum, tabi ki uygulayıcı kişi aktarılanlardan işine geleni alıp uygulayacak. Bitkiye kendi istediğimiz bir şekli vermek en doğal hakkımız.
Bizler bitkilerin istek ve taleplerini yerine getireceğiz, onlarda tüm güzelliklerini bize gösterecekler sonuçta. :p
Zevkler ve renkler kişiye göre değişir ...
Bu tercih meselesi diyebilirim .
Hemfikirim Mutlu bey .
Bu bitkiyle ilgili tecrubeler başka ülkelerde mutlaka çoktur ama bizde deneme- yanılma yoluyla veya yabancılardan bakarak birşeyler yapmak için gayret ediyoruz .
007 bu sabah
165670
;)
acemifüsun
12-08-2010, 17:00
Sağ ol canım ,
senin 1,5 yaşında 2 adet tohumdan Plumeria ' ların paketlendi bu gün sana teslim edilecek .
Yeni yuvalarında , balkonun en güneş alan noktasında onları rahat ettireceğinden eminim .
Canım arkadaşım beni çok sevindirdin, onlara gözüm gibi bakacağım, ellerine sağlık, her şey için çok çok teşekkür ediyorum:)
Adalet Yağcı
12-08-2010, 17:38
Sevgili Jezebel, nihayet o muhteşem koku ile tanışacaksınız, darısı bizimkilerin başına :)
Bu sene açacağından emin değilim .
Çiçek sapı oluşacak olursa ben de mutluluktan uçarım .
Henüz öyle bir şey yok .
Amaa 2 şey daha aldım , soğuk renklerden almıştım , biraz da sıcak renk eklemek istedim ;)
165865
;)Güzel bir hareket olmuş mu ?
Mutlu Kutlu
12-08-2010, 18:52
Benden önce kolleksiyonu tamam edeceksiniz. Kıskanacağım ha:)
Şaka bir yana plumeria çeşitlerinin hepsinin Türkiyede olmasını çok istiyorum, ha sizde ha bende hiç farketmez. Önemli olan bir şekilde akdeniz ve ege sahil bahçelerimizi kaplasın, onca turist geliyor Türkiye'de bir plumeria göremedim demesinler.
Geçenlerde bir tiyo aldım, turist bir kız saçına lacivert plumeria takmış öylece geziyormuş. Hangi otelde kaldığını ve o plumeria kaynağını araştırtıyorum. Kısa zamanda o oteli bulup bahçıvan şefiyle kanka olmam lazım:)
Güle güle büyütün, çok iyi bakın. Çabucak çiçeklerini koklayın inşaallah. Bu sene açacağından emin değilim .
Henüz öyle bir şey yok .
Amaa 2 şey daha aldım , soğuk renklerden almıştım , biraz da sıcak renk eklemek istedim ;)
165865
Sayın Mutu özellikle sizde olan türlerden ( Jane Moragne ) almadım .
Takas için ellerimiz farklı olmalı değil mi ?
Plumeria çok hızlı gelişen bir bitki , bu güzelliği herkes tatmalı .
Bu paket bir üründü , iki çelik tek çelik fiyatına , tek kargo ;)
Dörtlü de var , ama bahçem esnek değil , yer yok ;(
acemifüsun
12-08-2010, 20:43
Henüz öyle bir şey yok .
165865
Jezebelciğim bence de çok güzel bir hareket olmuş:))
Nazar değmesin bitkilerine, çiçeklerine, hepsi ayrı güzel, sağlıkla büyüt canım:)
Ne yapalım ,
İzmire anca Plumeriyalar dayanıyor Füsuncuğum .
Ama çok güzel , gösterişli ve ünlüler . Ayrıca kokuları eşsiz !
acemifüsun
12-08-2010, 21:43
Kokularını çok merak ediyorum canım:)
Plumeria çok hızlı gelişen bir bitki , bu güzelliği herkes tatmalı .
Minik bir plumeria ile ben de tatmaya başladım sevgili Jezebel :)
Adalet Yağcı
13-08-2010, 00:41
Henüz öyle bir şey yok .
165865
Çok güzel hareketler bunlar :D
Bence devam edin, plumeriaları ille de bahçeye dikmenize gerek yok, saksıda da pekalâ olabiliyor.
Belki bir plumeria çiftliği kurarsınız :cool:
Belki emekli olunca sevgili Adalet .
Biz temelleri şimdiden atalım da .
Yeni aldığım tohumlardan sadece 7 tane çimlendi .
Çimlenince zaten devamı geliyor , pek arsızlar ;)
Yeni aldığım tohumlardan sadece 7 tanesi çimlendi .
Bu saksıya kazara iki tohum gelmiş .
166076
Benden önce kolleksiyonu tamam edeceksiniz. Kıskanacağım ha:)
Geçenlerde bir tiyo aldım, turist bir kız saçına lacivert plumeria takmış öylece geziyormuş. Hangi otelde kaldığını ve o plumeria kaynağını araştırtıyorum. Kısa zamanda o oteli bulup bahçıvan şefiyle kanka olmam lazım:)
Hocam Plumeria şeklinde saç tokaları ve küpe , yüksük çok var satılan ,
yapaydır ;)
acemifüsun
15-08-2010, 14:52
Yeni aldığım tohumlardan sadece 7 tanesi çimlendi .
Bu saksıya kazara iki tohum gelmiş .
166076
Ellerine sağlık canım:) Bunlar gökkuşağı gurubundan mı?:)
Bilmiyorum ,
her ikisi de olabilir , çünkü çürüyen tohumları ayıklarken , ikisi karıştı .
Yani anlıyacağın açmadan kimin kim olduğu belli olmuyacak -3-4 yıl bekleyeceğiz artık ;)
Ama her iki grupta da sağlam tohumlar vardı , o bana yeter .
Benim minik plumeriamın gövdesi ince ve uzun. En ufacık bir rüzgarda kırılacak gibi geliyor. Gövdeyi toprakla desteklememin, yanı saksıya toprak ilave etmemin bir zararı olur mu?
Yardım lütfen...
acemifüsun
16-08-2010, 00:08
Sevgili maki01 yanına destek çubuğu koysanız ve gövdeyi bağlasanız, bence toprak ilave etmeyin. Plumerianızı sağlıkla büyütün:)
Plumerialarım. Boya değil enine gidiyor gövdesi kalınlaşıyor.
Aslında ben bunlara uzun süre adenium muamelesi yaptım, onların arasında durdular. Belki bir kişilik bunalımına neden olmuştur.
İkisi de sukulent sonuçta , birşeycik olmaz ;)
Benim plumerialarım balkonda duruyor önlerinde gölge yapan bir sarmaşık vardı onu dün zamanı neredeyse geçtiği için söktüm.
Bu akşam yaptığım kontrol de ise plumerialarımdan bir tanesinin yaprağının tamamen kuruduğunu diğer bir tanesinin ise yaprak ucunda hafif bir kuruma olduğunu gördüm. Bir süredir sulamayı her akşam aynı saatlerde sprey şeklinde yapraklarına yapıyordum. Bunun bir etkisi varmıdır? Bir de fosfor ağırlıklı kimyasal gübre kullandım. Ancak gübreyi vereli bir hafta kadar oldu.
Benim şüphelendiğim aşırı sıcaklardan dolayı doğrudan güneş aldığı için etkilenmiş olabilecekleri yönünde. Konu ile ilgili bilgileri olan arkadaşlar bilgilendirirler ise çok sevinirim.
acemifüsun
18-08-2010, 21:38
Fotoğrafını koyarsanız deneyimli arkadaşlarımız size daha yadımcı olabilirler:)
Güneşle ilgisi olamaz , 3 günlük fidelerim güneşin altında , en ufak bir sararma veya kuruma yok .
Bir yaprak kurudu diye panik yapmayın . Kuruyan yaprağı tarif edin , üzerinde benekler var mı ?
Kırmızı örümcek için uyanık olmak lazım .
Bence muhtemelen odur , ilaçlayın .
acemifüsun
18-08-2010, 22:11
[QUOTE=oxygene;684934]
Bir süredir sulamayı her akşam aynı saatlerde sprey şeklinde yapraklarına yapıyordum. Bunun bir etkisi varmıdır?
Sulamayı sadece yapraktan mı yapıyordunuz? Toprağına bir süredir su vermiyor musunuz?
Topraktan da su veriyorum ancak çok az miktarda veriyorum. Fotoğraflarını akşam eve geldiğimde çekip eklerim.
Kuruyan yaprağın ucundan ilerleyerek tamamen odunsu olacak şekilde kuruyor.
Sanırım fotoğrafları ekleyince daha iyi anlayacaksınız.
Neden sulamadığınızı anlamadım .
Her gün bolca suluyorum , haftada bir de suyuna gübre koyarak suluyorum .
İmkanınız varsa bitkinizin saksısını su dolu bir kabın içine oturtun , sonra suyunu süzdürdükten sonra yerine koyun . Aynen bonsaide olduğu gibi .
Toprağı kuruyunca aynı işlemi tekrar edin .
Adalet Yağcı
19-08-2010, 10:12
Benim plumerialarım da tüm gün güneş altında, bu sıcaklarda her gün sulanması lazım.
Yaprağında bir lekelenme yoksa muhtemelen susuzluktan olmuştur, acil sulama yapın.
Ancak; bitki uzun süredir susuz kaldığı için sabah 07:00 gibi ve ya akşam güneş battıktan sonra sulayın, güneşte sularsanız bitkileriniz şoka girebilir.
Bu da benim sevgili hazan-z'nın hediye ettiği 1 yaşındaki plumeriam. Türünü bilmiyorum.
Uzun süre yetiştirme kabında büyümeye çalıştığı için fazla gelişememişti. Saksı değişimiyle atağa geçti.
166616
acemifüsun
19-08-2010, 18:16
Sevgili maki çok sağlıklı, güle güle büyütün:)
Sararmalar hala devam ediyor. En son çıkanlardan bir tanesi neredeyse öldü diyebilirim. Superthrive adındaki vitaminden sipariş verdim onu kullanmayı düşünüyorum. Az önce bağzı resimler çektim tecrübeli arkadaşlar değerlendirmelerde bulunurlarsa çok sevinirim.
http://img843.imageshack.us/img843/1461/p1030005640427.jpg
http://img829.imageshack.us/img829/588/p1030007640427.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/10/p1030008640427.jpg
http://img507.imageshack.us/img507/8939/p1030010640427.jpg
Bana sıcaktan etkileniyor gibi geldi.
Mutlu Kutlu
21-08-2010, 18:47
Büyük bir ihtimal verdiğiniz gübre kökleri yaktı, geri dönüşü çok zor.
PH metreniz yoksa ne kadar az verirseniz verin gübreyi, bitkiye zarar verme riskiniz %90.
Vitamin bilmem ne vermek yerine, 1 tanesinin toprağını su içerisinde çözün. Köklerde erime ve çürüme görürseniz, tamamının toprağını yıkayın çürükleri temizleyin yeni saksılara yeni toprak kullanarak dikin.
acemifüsun
21-08-2010, 19:55
[QUOTE=oxygene;686778]Sararmalar hala devam ediyor. En son çıkanlardan bir tanesi neredeyse öldü diyebilirim. Superthrive adındaki vitaminden sipariş verdim onu kullanmayı düşünüyorum.
Sararmalar vitaminden önce var mıydı? Yoksa vitamini yeni mi kullanacaksınız?
vitamin kullanmadım henüz bu sararmalar olduğu için kullanmak niyetindeyim. Sn. Mutlu Kutlu gübre yanığı demişsiniz ancak yukarıdaki resimlerden ilk ve son sırada olanlarda gübre kullanmadım henüz. Deneme amaçlı hepsine gübre vermedim. O nedenle gübre kaynaklı olacağını sanmıyorum açıkçası.
acemifüsun
21-08-2010, 20:38
Bence siz bu sıcaklarda sulamayı eksik yaptınız. Nerdeyse öldü diye baktığınız, sararanın toprağını su altında iyice temizleyin, kökün, gövdenin resmini de çekin, bakalım ne durumda? Arkadaşlarımız size yardımcı olurlar:)
Sayın oxygene ,
nasıl bir toprak kullandınız ?
Bu bitkileri tohumdan yetiştirdiniz sanırım , ne zaman ekmiştini ?
Gövdede de bir kararma var da , kök boyun çürümesi mi acaba ?
Benim fidelerim de 1 haftalık oldu , sadece biri sararıp kurudu .
Diğerlerinin hepsi 2 ci yapraklarını verdiler .
Bunların tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum yaklaşık 2 ay önce çimlendiler. Gövdelerde herhangi bir kararma yok. Toprak olarak saksı torfu + perlit ve cocopeat ile yaptığım karışımı kullanıyorum.
Sayın oxygene ,
sunduğunuz resimde kararma görünüyor ,
167232
veya ışıktan dolayı öyle görünüyor .
Keşke sadece perlit ve cocopeat kullansaydınız , markette satılan torf her bitki için uygun değil , birincisi temiz değil :(
Mutlu Kutlu
21-08-2010, 22:15
Evet 2 ci resimdeki mefta olmuş, diğerlerinde bir aksilik yok gibi. Önceki mesajımı yazarken resimleri açamamıştım, şimdi açıldılar.
Güneşe alışmak için yaprak değiştiriyor olabilirler. En güzel plumeria toprağı: Perlit+orman torfu. Diğer karışımlar fazla gevşek kalıyor, plumerialar gevşek toprakları sevmiyor.
Son olarak daha küçüklükten beri güneşe alıştırmak lazım.
Gösterdiğiniz bitkiyi az önce söktüm resimde görüldüğü gibi çürük değil ancak bu bitki ilk çimlendiğinde tohum kabuğunu atamamıştı ben çıkartmaya çalışırken biraz zedelemiştim. O zedelenen bölgede kuruma omuş ve toprağın altına doğru ilerlemiş. Kökü de hiç gelişememiş. Yani ölmüş. diğerlerindeki yaprak sararmalarını çözmüş değilim henüz.
acemifüsun
22-08-2010, 00:09
Sitemin okuyucularından biri plumeria bitkisini bana “Hint mabet çiçeği” diye sormuştu. Bunun üzerine dünya çapında gerçek uzmanlarının web sitelerinden uzun araştırmalar yaparak gereken bilgileri derledim. Yaygın olarak kullanılan bir adı da “Frangipani” olan Plumeria beyaz, sarı, pembe, kırmızı tonlarında ve gökkuşağını andırır alacalı ebruli pastel renklerde hoş kokulu büyük çiçekler açan tropikal bir süs bitkisidir. Çiçeklerinin kokusu geceleri daha yoğun olur. Plumeria yaprakları biraz malta eriği yapraklarına benzer, daha büyük daha geniştir. Şekillendirme budamaları yapılmazsa boyu kısaltılmazsa 6 – 8 metre yüksekliğinde ağaç haline gelir, bolca dallanıp budaklanır.
Plumeria başlıca iki guruba ayrılır: Obtusa ve Rubra. Obtusa plumerialar parlak yapraklara sahiptir. Genelde beyaz çiçekli olup kokusu daha kuvvetlidir. Rubra daha mat yapraklara sahiptir. Çiçekleri renkli ama az kokuludur. “Frangipani” bu guruptakilerin adıdır, bunlara Hawaiian lei flower “Hawai çiçek kolyesi çiçeği” de denir. “Aloha” denen Hawai usulü hoş geldin törenlerinde güzel kokusu nedeniyle pumeria çiçekleri hediye çiçek kolyelerinde çok kullanılır.
Evde mi dışarıda mı yetiştirilir? Yaprakları fazla büyük olduğu için ve hızlı büyüdüğü için ev içinde küçük odalara uygun değildir. Açık havada yetiştirmeniz daha iyi olur. Dondurucu soğuklara dayanıklı olmayan tropikal bir bitkidir, kışın iyi korunmalıdır. İzmir’den daha güneydeki kıyı illerimizde don tehlikesi çok daha azdır, bahçelere dikilebilir. Buralarda ısının nadiren sıfıra düşmesi plumeria için önemli bir tehlike değildir.
Yetiştirilmesi bakımı zor mudur? Toprağının özelliği aşağıda anlattığım gibi olursa, sulamasını fazla kaçırmazsanız, düzenli besin verirseniz, bol güneşten mahrum etmezseniz tropikal bitkiler içinde en sorun çıkarmayanı plümeryalardır. Sulamayı aylarca unutsanız bile kolay kolay ölmez. Hatta plumeria’yı bahçede yetiştiren bazı insanlar sonbaharda bu bitkiyi topraktan söker, iyice yıkar, kurular ve sandık odasında saklar, ilkbaharda yeniden eker. Böyle acayip bir bitkidir.
Güneş ve ışık: Bahçede yarı güneşli (seyrek gölgeli) yerlerde daha iyi gelişir ama plümeryalar güneş yetersizliği çekmemelidir, gündüz boyunca en az 6 saat parçalı gölgeler karışımında olsa bile güneş ışığı almalıdır ki çiçekleri bol ve büyük olsun.
Ev içinde (bol havadar ortam sağlamak şartıyla) doğuya bakan pencere önünde sabahtan öğleye kadar güneş yeterlidir. Öğleden sonra yeri çok aydınlık olmalıdır.
Plumeria AğacıToprak: Suyu kesinlikle çok iyi süzdüren cinsten bir karışım hazırlamak için bitkisel lif ve kabuk parçalarına bolca perlit ve pomza taşı taneleri katılmalı. Toprağının asitli veya alkalinli olmasının önemi yok, yeter ki bol havadar, çabuk kuruyan, suyu iyi geçiren tipte olsun. Eğer güney illerimizde yaşıyorsanız bahçeye dikeceğiniz yere açacağınız çukuru bol perlitli pomzalı bitkisel lifli iyi bir karışımla doldurmalısınız. Bitkiyi diktikten sonra yüzeye 1 cm sığır gübresi yayın. Küçük yapılı bir ağaç olacağı için çukurun o derecede büyük olması gerekiyor.
Saksıda orkide ve kaktüs toprağı maddeler ve perlit karışımı kullanmak oldukça iyi bir tercih olur. Her sulamada suyuna besin karıştırılmasında herhangi bir problem görülmemiş. Kocaman yapraklar ve çiçekler ürettiği için normal.
Sulama: Fazla sulamak yapraklarının sararıp dökülmesine sebep olur. Normal kireçli klorlu musluk suyu ile hiç korkmadan sulayabilirsiniz. Toprak yarı yarıya kuruduğu zaman “gece vakti” bol su ile sulanmalı, saksının dibinden çıkan suyu toprak geri emmesin suya doymasın diye önlem alınmalı. Eğer ihmal etmişseniz, hem toprak bütün nemini tamamen kaybetmiş hem bitki fazla su kaybına uğramışsa dediğim şekilde gece sulayın ve sabahleyin aynı sulamayı sabah erkenden tekrarlayın.
Kışın 10 dereceden daha serin olmayan bir yerde dinlendiriyorsanız kış boyunca hiç sulamasanız daha iyi. Yazın yapraklarının altını üstünü sık yıkamayı ihmal etmeyin çünkü örümcek bitler zarar verir.
Saksı: Çok büyük saksılar hariç, toprak saksı kullanmamanızda fayda var. Plumeria kökleri toprak saksı içine yapışır, saksı değiştirmede problem olur. Ayrıca toprak saksı plumerya toprağının nemini olduğu gibi çeker alır. Güneşe dayanıklı iyi kaliteli plastik saksılar kullanın.
Gıda vermek: ilkbaharda toprağının yüzeyine 1 cm sığır gübresi yayılmalı. Sıvı gıda takviyesinde, hem topraktan hem yapraktan besin vermekle daha sağlıklı yetiştirebilirsiniz. Toprağı yeterince kurumadıkça sulama yapmak sakıncalı olduğu için » yapraktan besin vermek şart oluyor. Kolay kuruyan toprak istediği için, aşırı sıcaklarda günde iki defa sulamak zorunda kalabilirsiniz bu da haftalık veya 15 günde yapılan sıvı gıda takviyesinin çoğunu götürür. Bu yüzden haftada bir, hızlı büyüyenlerde üç günde bir yapraktan besin verilmeli. Topraktan suyla besin verme düzenine aynen devam edilmeli, o ayrı. Bitkinin hızlı büyümesine göre haftada veya 15 günde bir sulama suyuna besin katmalı. Haftalık yapacaksanız besinin suya katma dozajını yarı veya dörtte bir düşürmelisiniz.
Çiçek açma olgunluğunda olan plumeryalara ilkbahar ve yaz boyunca fosfor oranı daha yüksek olan bitki besini kullanılmalı. İthal besin kutu veya şişeleri üzerinde 10 15 10 veya 10 50 10 gibi rakamlar yazıyorsa bu gibi ölçüler uygundur.
10 15 10 = %10 azot .. %15 fosfor .. %10 potasyum
Kışın dış ortamda bulunacaksa veya evde olsa bile dinlenme dönemine girdirecekseniz, ağustos sonundan itibaren potasyum oranı yüksek gıda vermeli ve ekim ayında besin verme durdurulmalı sulaması azaltılmalı. Yaz mevsimi 33 derece üstü sıcak yerlerde potasyum yazın da iyi gelir.
Dinlenme dönemine girmesi: Anavatanında kışın gündüzlerin kısalmasıyla beraber sıcak kurak günler başlar. Plumeria çok uzun süren susuzluk süreci geçirir. Bu dönemde dinlenmeye çekilir, hiçbir gelişme göstermez. Yaprakları dökülür.
Dinlenme döneminde bir damla bile su vermeyin tavsiyeleri her zaman doğru değildir. Plümeryanın anavatanı olmayan ülkelerde dondurucu soğuk dışında en büyük düşmanı fazlaca havadar olmayan topraklardır; buna önem vermeyen kişilerin plumeryaları çürüyor suçu sulamaya yüklüyorlar. Bütün yıl açık havada en iyi gelişim gösterdiği yerlerden Hawaii’de toprağın yoğun hava gözenekli volkanik özelliklere sahiptir ve suyu hem sünger gibi emer hem çok iyi süzdürür, burada plumeria’nın dinlenme dönemine girdiği kış aylarında çok fazla yağmur yağar ama plumeria bu dinlenme döneminde hiçbir zarar görmez.
Uzman yetiştiricilere göre, dinlenme döneminde susuz bırakılan plumeria’lar en küçük bir don tehlikesinde çok büyük zarar görür. Esas ana vatanında dinlenme dönemi çok sıcak ve kurak geçtiği için oralarda susuz kalması plümeryalar için hiçbir tehlike arz etmiyor ama başka bölgelerde tamamen susuz bırakılırsa kışın soğuktan çok fazla zarar görür hatta ölebilir: Bundan dolayı dinlenme sürecini bahçelerde açıkta geçiren plumeria’lar susuz bırakılmamalıdır ki dondurucu soğukları az hasarla atlatabilsin.
Kışın evinizde bol güneşli yer imkânınız varsa plumeria’nın dinlenme dönemine girmesine gerek yok, eve alırsınız kışın gelişimine devam eder: Yine de siz ekim sonundan ocak ortasına kadar plümeryalarınızı “sıcaklık 12 derecenin altına düşmeyen yerde” tutarak, hiç sulamadan bekletin. Sonra bol güneşli pencere önüne alın sulayın: Gelişim göstermesine kadar az sulamaya dikkat edin. Dinlenme dönemi geçirmesi her bitkiye kuvvet verir.
Kışın ev içinde çiçek açmaya devam etsin istiyorsanız güneye bakan pencere önünde bulundurup bütün gün bol güneş almasını sağlayacaksınız ama böyle bir şey her evde mümkün değil. Veya bitkinin 35 – 40 cm yukarsına floresan lambası yerleştirerek günde 15 saat kuvvetli ışık almasını sağlayacaksınız. Sıcaklık ise gece gündüz ortalama 23 – 25˚ C dolaylarında olmalı. Floresan özel tipte değil sıradan floresanlardan olabilir, bu yeterlidir deniyor. Gündüz güneş alabileceği pencere önünde bulunuyorsa daha iyi olur. Lambayı sadece akşama doğru açın, birkaç saat sonra söndürün. Günde 15 saat bol aydınlık sağlanmış olmalı.
Kışın soğuktan zarar görürse: Soğuktan zarar gören yapraklara dokunulmamalı çünkü bitkiyi korurlar: Yapraklardaki zarar çok fazlaysa yaprak sapına birkaç santim mesafeden yapraklar kesilmeli. Geri kalan kısım zamanla kendiliğinden dökülür. Dal uçlarında zarar varsa, zararın ulaşmadığı yerden çok keskin bir bıçakla kesilir, kesik yerden çıkan sütün fazlası giderilip üstüne kuru sülfür tozu sürülür.
Budamak: Her zaman yapılabilir. Fazla uzadığını düşündüğünüzde, yanlış yönlere uzadığını düşündüğünüzde çekinmeden budayın. Daha fazla dallanır, bu da daha fazla çiçeklenmesi demektir.
Çelikle çoğaltılması: En az 30 cm uzunlukta bir dalı keserek alın, çok havadar bir yerde bir hafta veya daha fazla bekleterek bir hayli kurumasını sağlayın. 20 cm genişliğinde ve derin bir saksı seçin çünkü iyice yapraklanıp iyice kökleninceye kadar bu saksıda kalacak. Toprak olarak hazırlayacağınız iyi süzdüren karışımı saksıya doldurun, sulayın, bir iki gün bekleyin. Toprak ıslak değil nemli olmalıdır yoksa çürümeye yol açar. Sonra, kuruttuğunuz dalı içine 8 cm kadar batırın, sonra çıkarıp bu nemlenmiş kısmın alt tarafına köklendirme tozu sürün. Sonra 8 cm’den derin olmamak şartıyla toprağa dikin. Dik durması devrilmemesi için dalın yanlarına taş parçaları koyabilirsiniz.
İstanbul şartlarında haziran ortasından önce bu işe girişilmemelidir çünkü geceleri 18’den, gündüzleri 24’den aşağı düşmeyen sıcaklık gerektirir. Daha sıcak daha iyidir, filizlenme ve köklenme daha çabuk gerçekleşir.
Toprağa diktikten sonra hiç sulamayacaksınız: Filizlenip 3 – 4 yaprak çıkarması ve bunların en az 5 cm uzaması köklenmenin başladığını gösterir. Bu aşamadan başlayarak haftada bir “hafifçe” sulamaya bir ay devam edin. Hava ne kadar sıcak olursa o kadar fazla sulayabilirsiniz.
** Budadığınız dalları atmayın, bir gazete kâğıdına sarıp kuru bir yerde saklayın. Aylarca durabilir, gerektiğinde yukardaki gibi yeni plümeryalar üretebilirsiniz veya isteyenlere verebilirsiniz.
Tohumla çoğaltılması: (Plumiera’lar fazlaca melezleştirildikleri için ekeceğiniz tohumlar ana bitkinin özelliklerini taşımaz. Aynı cinsi korumak istiyorsanız çelikle çoğaltacaksınız.)
Tohumla çoğaltılması çok kolaydır. Tohumlar topraksız çimlendirme karışımına ekilmeli. Bu işi ya yazın en sıcak günlerinde yapmalısınız ya da alttan ısındırmalı kasalar kullanacaksınız. Tohumları 1 cm kadar derine gömün, bastırılıp sıkıştırın, yavaşça sulayın. Çok kısa bir sürede çimlenirler. Az sulamalı. Çimlendikten sonra, iki esas yaprak çıkarınca küçük saksılara alın. Hızla büyür. Çiçeklenme olgunluğuna gelebilmeleri iki veya üç yılı alır.
Zararlıları: Örümcek bitler en sık görülen zararlısıdır. Bunlardan kurtulmak yaprakların altına üstüne ve dallara kuvvetle su püskürtmekle mümkündür. Çok fazla sayıda bitkileriniz örümcek bitlerle kaplanmışsa ilaç kullanacaksınız ama bir iki bitki için hiç gerek yok, temizlik yeter çünkü örümcek bitler yaprakların içine işlemiyor, sadece yaprakların altında besleniyorlar zamanla yapraklar bozulup kuruyor. Su sıkmakla bu mini minyatür örümcekleri kolayca giderebilirsiniz.
Bitkilere her gün su püskürtmeli, yaprak altları ihmal edilmemeli. Bitkinin çevresinde toz barındıran yerleri ıslatmalı yıkamalı.. Böylece örümcek bit zararlılarından kurtulursunuz veya sayılarını kolaylıkla en aza indirebilirsiniz az sayıda olurlarsa zararları da önemsiz olur.
bitkivecicek.com'dan alıntıdır
Orkun Kırcı
23-08-2010, 16:07
Benim çeliklerde dikim sonrası 1 aylık dönemi sağlıkla atlattılar. Bu saatten sonra kayıp olmaz diye düşünüyorum. Birisi çiçek sapı bile vermiş durumda.
Maşallah sn . Kırcı .
Benim bitkilere kırmızı örümcek saldırdı . Bulaşık deterjanı ile yıkadım ve Neemazalla ilaçladım . Bakalım ne olacak .
Cesaretimi toplayıp çeliklerin saksısını değiştirdim , kökler sarmal halini almışlar .
Drenajı iyi olan bir yetiştirme saksısına aldım 1:1:1:1 oranında vermikulit , perlit , kum ve cocopeat . Bu karışımda düzenli gübrelemeyle bakmayı planlıyorum .
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=683037&postcount=1159
bu tatlılar geldi , ucuz olmaları köksüz olmalarındanmış .
Gerekli işlemleri yapıp dikeceğim ;)
acemifüsun
25-08-2010, 21:23
Maşallah çok güzeller, Jezebelciğim senin ellerinde en kısa zamanda çok sağlıklı olacaklar:)
Orkun Kırcı
26-08-2010, 13:23
sanırım çeliklerimi Temmuz 21 de dikmiştim. Sonrasında 1 ay şehir dışındaydım ve saksıları hiç güneş almayan yerde unutmuşum ve geldiğimde iyi durumda buldum. Tabii hemen yerlerini değiştirdim 22 ağustos itibariyle gelişimleri bu boyuttaydı:)
167915
167916
3 gün sonra tekrar gittiğimde ise birden epeyce büyümüşlerdi. Sanırım güneş çok iyi geldi. Zira bize hiç iyi gelmiyor :D
167917
verdoque
26-08-2010, 14:21
Ne güzel büyümüşler. Benimkiler hep güneşin altında ama haftada 1 yaprak çıkarmıyorlar.
Tropik bitkileri Ankara'da yetiştirmeyi beceremiyorum bir türlü.
fatmadundar
26-08-2010, 14:22
Sevgili Orkun çok sevindirici... Evet güneşi çok seviyorlar ama tutma aşamasında gölgede olmaları çok isabetli. O halde ben de tepe budaması yapıp onu dikebilirim. Daha önce birinin tepesini kesip diktim ama tutmadı. Tabi o zaman keser kesmez diktim ve sulamaya devam ettim. Meğer çok yanlış yapmışım.
Sevgili Acemifüsun teşekkürler. Aktardığın bilgiler ışığında ve Orkun'un deneyiminden aldığım cesaretle tekrar bir deneme yapayım.
Ne renk olduğunu bilmiyorum. Eğer tutarsa isteyenlerle değiştirme yaparız.
Orkun Kırcı
26-08-2010, 14:46
Teşekkür edeerim bunlardan başka bir tane de doğrudan yere dikmiştim. O da iyi durumda.:) Size kolaylıklar diliyorum, inşallah tutar..
O halde ben de tepe budaması yapıp onu dikebilirim. Daha önce birinin tepesini kesip diktim ama tutmadı. ...Ne renk olduğunu bilmiyorum. Eğer tutarsa isteyenlerle değiştirme yaparız.
Çelik boyu 30-35 cm olmalı , daha kısa olanlar tutmuyormuş .
Çeliğin en az 10 cm ' si odunlaşmış koyu renk olmalı ve en az 4 cm toprağın altında kalmalı . Ben bunlara dikkat ediyorum .
Kolay gelsin .
fatmadundar
27-08-2010, 07:36
Teşekkür ederim Sn. Jezebel,
Ben de onun için tereddüt ettim aslında. Çünkü bu yaz çok hızlı büyüdü ve keseceğim kısım odunsu değil. Tutmayacağını hissediyordum.
Hem de 2-3 dal vereceğini hesap ederek kestiğim diğeri yanlızca bir dal çıkardı. Eğer bu da öyle yaparsa hiç şeklini bozmasam mı:confused: acaba diye düşünüyordum.
Adalet Yağcı
27-08-2010, 08:52
Orkun bey, kutluyorum.
Benim gibi üç yıl beklemek zorunda kalmadan çiçeklerini görebileceksiniz.
Orkun Kırcı
27-08-2010, 16:47
Teşekkür ederim Adalet hanım. İnşallah gelişim sürecinde çiçek sapına birşey olmaz...
Ellerine ve de yüreğine sağlık Orkun'cum:))
Bakalım çiçek ne zaman açacak?
Orkun Kırcı
27-08-2010, 21:31
Sağol ablacım. Bende 4 gözle bekliyorum. Gerçi bu yıl o kadar çok çiçekli plumeria gördüm ki artık gına gelmişti:)
Orkun Kırcı
27-08-2010, 23:53
Bu da yere diktiğim çeliğim. Biraz güneş eksiği var ama sanırım o da sağlıklı kökler uzatmaya başlamış bile...
Çok güzel glişmişler sn .Orkun Kırcı . Tebrikler , fire yok sanırım ;)
Soğuktan nasıl korumayı planlıyorsunuz , dona dayanıksız biliyorsunu ki...
Bu gün yeni gelenleri toprağa kavuşturdum . Saksı sayısı hayli artmış olacak , kışın saklamak konusunda yeni fikirler gerekecek .
Orkun Kırcı
28-08-2010, 16:29
Aslında pek koruma niyetim yok bu yere diktiğimi. Etrafı açık değil üst kısımda kısmen mandalin ve erik ağacı ile korunuyor. Bizim orda don olayı da çok nadir oluyor.
Orkun Kırcı
28-08-2010, 16:31
Asıl ben sizin o kadar saksıyı nasıl muhafaza edeceğinizi merak ediyorum :D :dilli: Saygılarımlaa....
Zaten kendim için endişeleniyorum ;)
5 saksı zaten vardı , bir tane 007 , 7 adet tohumdan yeni ektiklerim , 2 adet de yeni çelik gelenler , oldu mu sana 15 saksı ;)
Eh başka bitkiler de var , bakalım nasıl çözeceğiz bu işi ...
Orkun Kırcı
28-08-2010, 19:28
Ek hizmet binası olarak balkonumu kullanabilirsiniz:dilli:
Zaten kendim için endişeleniyorum ;)
5 saksı zaten vardı , bir tane 007 , 7 adet tohumdan yeni ektiklerim , 2 adet de yeni çelik gelenler , oldu mu sana 15 saksı ;)
Eh başka bitkiler de var , bakalım nasıl çözeceğiz bu işi ...
Geçici balkon hizmeti verilir :)Ne kadar güzel 15 saksı inanılmaz bir mutlulıuk
Gözüm gibi bakmam için , gözümün önünde olmalılar ama ;)
Orkun Kırcı
29-08-2010, 23:01
Az önce 3 tür için tohum siparişi verdim. İnşallah başarılı olurum...
Red Fire, Ladavan, Elsie.
Ekince etiketleyin , benim iki tohumdan olan bitkiler karıştı şimdi ayıramıyorum , kim kimden ;)
Farklı bendekilerden , ne güzel takas için çeşitler artıyor ...
Benim tohumdan yetiştirdiğim plumerialarım şuan için gayet iyi gidiyorlar geçen haftalarda yaprak sararmaları vardı şuan durdu gibi. 10 günde bir sulama suyuna 2-3 yemek kaşığı bal katıyorum. Saksı içerisindeki toprağı dezenfekte ettiği söyleniyor nekadar doğru bilmemiyorum. En azından olumsuz bir etkisi olmadı.
Adalet Yağcı
30-08-2010, 09:28
Az önce 3 tür için tohum siparişi verdim. İnşallah başarılı olurum...
Red Fire, Ladavan, Elsie.
Tohumdan çıkanlar bire bir aynı olmayabiliyor, sürprizlere hazırlıklı olun.
Orkun Kırcı
30-08-2010, 09:33
Ne çıkarsa bahtımıza :D
Orkun Kırcı
10-09-2010, 14:25
Bahsettiğim tohumlar dün elime ulaştı. Ve deneme için her türden 3 er tane ektim ve sera ortamına aldım.
Bird çeliklerimdeki son durum için foto çektim. Gelişimleri gayet güzel.
(Mavi daire içindeki sevgili Acemifüsun için)
Füsuncuğum artık Plumeriya sayın 4 oldu . Tohumdan çıkanlardan da ikisi senin (renk belli olunca ). Etti altı Plumeriya .
Balkon muhtemelen çökecek ;)
acemifüsun
10-09-2010, 14:41
Sevgili Orkun kardeşim hepsi çok sağlıklı görünüyorlar, ellerine sağlık:) Ayrıca şimdiden çok teşekkür ediyorum:)
acemifüsun
10-09-2010, 14:44
Füsuncuğum artık Plumeriya sayın 4 oldu . Tohumdan çıkanlardan da ikisi senin (renk belli olunca ). Etti altı Plumeriya .
Balkon muhtemelen çökecek ;)
Canım beni çok sevindirdiniz, ellerinize sağlık, her şey o güzel gönlünce olsun:)
Orkun Kırcı
10-09-2010, 23:02
Sevgili Orkun kardeşim hepsi çok sağlıklı görünüyorlar, ellerine sağlık:) Ayrıca şimdiden çok teşekkür ediyorum:)
Rica ederim :) tohumlarda çimlenip büyürse bir çelikte oradan ayırıcam sizin için.
acemifüsun
11-09-2010, 15:45
Sevgili Orkun inşallah hepsi firesiz, çok sağlıklı çimlenir, büyürler:) Çok teşekkür ederim:)
Orkun Kırcı
24-09-2010, 16:03
Plumeriacılardan ses yok mu:)
verdoque
24-09-2010, 16:10
Tohumdan yetiştirdiğim, yaklaşık 2 yıllık 2 adet plumeriayı Mersin'e, anneme götürdüm. Baharda apartmanın bahçesine dikecekler.
Ankara'da ne adenium ne plumeria olmuyor. 2cm'den fazla büyütemediğim adeniumlar annemin balkonunda ağaç oldu. Plumerialardan da benzer performans bekliyorum :)
Benim Taiwan dan gelen iki köklü çeliğim de hızla öldü. Zaten paketten yumuşamış gövdeli olarak çıkması dikkatimi çekmişti. Yaşamadılar maalesef. Ben de geçen sene çimlendirdiğim kızlarla idare edeceğim artık. Onları bekleyeceğim dört gözle açsınlar diye.
Orkun Kırcı
24-09-2010, 16:24
Haklısınız sayın Verdoque Ankara bu türler için fazla soğuk geliyor olmalı.
Sayın Günüm çeliklerinize gerçekten üzüldüm. Bende epeydir benimkileri göremedim. Bu akşam annemlere gidip son hallerini göreceğim. Bu arada tohum denemelerimde şimdilik 1 tane yaklaşık 3 cmlik bi prensesim(LADAVAN) var. Dayanamayıp diğerlerini kurcaladım. Bir tanesi sanki içi boşalmış gibiydi, diğer birkaçı ise iyice şişmiş, sanırım yakında çimlenecekler.
acemifüsun
24-09-2010, 20:52
Dayanamayıp diğerlerini kurcaladım. Bir tanesi sanki içi boşalmış gibiydi, diğer birkaçı ise iyice şişmiş, sanırım yakında çimlenecekler.[/QUOTE]
Gözünü seveyim, ne olur onları kurcalayıp durma kardeşçiğim:)
Bizde kayıp yok .
Koklü gelen 007 güzel gelişiyor .
172740
Köksüz gelen çelikler de iyi durumda , birinin köklendiği kesinleşti .
172741
Tohumdan yeni çıkan yedili grup da halinden memnun .
(Jean Moragne ve Rainbow )
172742
Sevgili Günüm çeliklerin için üzüldüm .
Orkun Kırcı
24-09-2010, 21:37
Sevgili Jezebel maşallah diyorum.
Füsun hanım içimdeki sesi dinlememek için epey savaştım ama en sonunda yenilip kurcaladım :D Bir daha ellemem artık.
acemifüsun
24-09-2010, 21:55
Jezebelciğim maşallah, başka ne diyebilirim ki..:) Hep sağlıklı, bol çiçekli olsunlar:)
.. içimdeki sesi dinlememek için epey savaştım ama en sonunda yenilip kurcaladım :D Bir daha ellemem artık.
Ben de kurcalarım , beklemekten sıkılırım , ama bazen " bu tohumda hayır yok " deyip vazgeçtiklerim de çimlenir - ornek toplu resimdeki en küçük yeni bitki diğerlerinden 2 hafta sonra çimlendi ;)
Orkun Kırcı
25-09-2010, 09:13
Bende sabah erken kalkıp avluya daldım. Pluşların keyfi yerinde, hızla büyümeye devam ediyorlar.
acemifüsun
01-10-2010, 20:47
Sevgili Jezebele teşekkürlerimle:)
Maşallah , çok güzel .
Bu bakımla gelişmeyip de ne yapsınlar ;)
Onların türü belli değil , bakalım ne renk açacaklar .
Bu plumeriaların bir de "mini" olanları varmış , şimdi onlara taktım .
Boyları kısa , dalları ince ama çiçekleri nefis .
acemifüsun
01-10-2010, 21:24
Şimdi yazdığın son cümleleri de okuyunca; hemen gözlerim açıldı, parıldadı:))
Benim plumerialarımı balkonda çok fazla rüzgar olmasından dolayı 1 hafta önce içeriye aldım ancak neredeyse hepsinin yaprakları dökülmeye başladı. Ama bir yandan da yeni yapraklar çıkarıyorlar. Acaba bu günlere son bahara girmemizden mi kaynaklanıyor yok sa kapalı ortamı sevemediğinden mi? Başka bu günlere yaprakları dökülen var mı?
acemifüsun
02-10-2010, 19:39
Sn.oxygene keşke dışarıda kuytu bir yerde dursaydı, bence içeriye almak için daha erken:) Yukarıda eklediğim fotoğrafta gördüğünüz gibi benimki daha yaprak dökmedi.
Orkun Kırcı
02-10-2010, 20:31
Yahu bu delücük :D hala şapkasını çıkarmıyor :)
Sayın oxygene ,
İzmirdeyiz , sıcaklık 30 C , içeri almak için henüz çok erken .
Güneş ışığından varken faydalanalım;)
Kışın hepsi yaprak döküyor .
Korunaklı bir yere alın acemifüsun' un da dediği gibi .
Kolay gelsin .
acemifüsun
02-10-2010, 22:03
Yahu bu delücük :D hala şapkasını çıkarmıyor :)
Çimlenme başlamış, gözün aydın:) Bırak şapkalı dursun:)
Balkonda duruyorlardı ama rüzgar geçen gün epey hırpaladı o nedenle endişelendim ve içeri aldım. Evet izmir daha sıcak ancak bizim evin olduğu bölgede çimento fabrikaları var epey üzerlerine toz geliyor. 10 tane plumeriam var. Bunların 4 tanesi 'Ammaron's Curly White' diğerleri de karışık rubra...
http://www.plumeria101.com/master_gallery/ammarons_curly_white/j_curly_white01a.jpg
Çok güzelmiş gerçekten. Kokusu nasıldır kimbilir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.