View Full Version : Plumeria
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
Arkadaşlar bu tohumları eBay'dan döviz karşılığı alıyorum.
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320724526357&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Bu ürün için açık arttırma usulü "kapışacağım",
Saygılar.
Sayın Jezebel; ortaklık teklifinize talibim. Beni dahil edebilirsiniz.
Daha fazla bu konuyla Plumeria başlığını kirletmemek adına
Maliyetine Plumeria tohumu paylaşımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=834355&posted=1#post834355) başlığını açtım.
Oradan resimleri görebilir ve talepte bulunabilirsiniz.
Saygılar.
Ben bu Plumerianın püf noktalarının çoğunu çözdüm, şimdi çimlendirip büyütüp hediye ediyorum.
"Bu ne?"diyorlar, ben de "Plumeria, dünyanın en güzel kokulu bitkisi, hani Hawaide kızlar gerdalık yapıyor, ondan" diyorum:p
Çok havalı bir hediye oluyor, hem çiçekçide bunlardan hiç yok ;)
Aloha diyelim o zaman.. ;) Çok şirin teşekkür ederim Jezebel.. :rolleyes:
Bu arada ne renk açıyor?
Selis'ciğim bu Synadenium grantii (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21550&highlight=synadenium), Plumeria değil.
Bilseydim istediğini bir tane getirirdim, Musa beye bir tane bayrak kırmısızı açan bıraktım, yokmuş onda o renk açan, hemen aldı.
Sana atlas getirdim ve bu onlarda varmış sana kaldı, ama yeşilliği çok güzel, ofis için mükemmel.
Bu da hiç bir çiçekçide hatta Ünal kaktüste bile yok ;).
Ve karıştırdığın için mahçup olma, ismi lazım değil birileri de karıştırdı, sen ben otorite değiliz ki ;)
Anneciğimin vardı, vefat edince gelin katletmiş.
Ne olduğunu o kadar aradım ona yanarım :p Karıştırmaktan çekinmiyorum olabilir.. Yaprak görünüşleri aynı gelmişti.
Gelin için kurulacak cümle çok.. Üzüldüm.. Ben iyi bakarım söz veriyorum.. :rolleyes:
Atlas için de ayrıca teşekkür ederim.. Sürgünleri de var.. ;)
Orkun Kırcı
18-07-2011, 15:16
İkinci çiçek sapı ilkine oranla daha sağlıklı açıyor. Ancak yapraklarımda sanırım örümcek var. Büyüteçle inceledim birşey bulamadım. İlaçlama yaptım ama bakalım nasıl olacak.
Şu saate kadar tuttum kendimi, ama baktım çatlıyacağım:rolleyes:
Yeni kızım.
234926
,
234927
Ortak siparişteki 7 numara:p
Tüm siparişin tek sebebi bu Plumeria benim için, diğerleri de çok güzel, ama buna tutuldum ...
karalale
18-07-2011, 22:15
Sevgili Jezebel, bu... bu... nedir bu?..... Mutlaka çok güzel bir şeydir, orası kesin. Bu kadar sevindiğinize göre. Gene ne güzellikler buldunuz, bir resim rica edelim. Sağlıkla büyütüp, çiçeklerini görün inşallah, selamlar...
Bu bu renk Plumeria'nın köklü ilaçlı çeliği.
Yani böyle açacağını umuyorum bir gün ;)
234942
Plumeria ile yatıp, Plumeria ile kalkanlar sanır ki Leela-007'yi herkes tanır.
Tabi ki bu gerçek olamaz ;)
Sevgiler.
Güle güle büyüt jezebel. celik size ne kadara mal oldu .
missmenas
27-07-2011, 07:28
Sevgili Jezebel,
mükemmel bir bir rengi var. Dilerim çeliğiniz hayata bağlanır ve böyle güzel çiçekleriylen gönlünüzü şenlendirir. Bu arada bizede görsel şölen tanırsınız sanırım;)
missmenas
27-07-2011, 07:36
İkinci çiçek sapı ilkine oranla daha sağlıklı açıyor. Ancak yapraklarımda sanırım örümcek var. Büyüteçle inceledim birşey bulamadım. İlaçlama yaptım ama bakalım nasıl olacak.
Orkun'cum,
Maşallahın var yani. Neye el atsan böyle muhteşem hale dönüşüyor. Sihirli parmak takacağım lakabını bu gidişlen.:D
Çiçeklerini doya doya kokla lütfen.
Darısı benim plumerialara:p
3 ayrı renk plumeriam var bu açacak olan sanırsam sendekiylen aynı. Geçen yaz tatil dönüşünde. Muğla köyceğiz palmiye merkezinden satın almıştım. Prof. Ragıp hocanın mekanı görülmeye değer bir yer. Seranın 1 tanesi sadece plumerialara aitti. Plumeria cenneti gibi.;)
Cok güzel mismenas valla harikalar bende hala yok Pulemeria hep geriden takip ediyorum emin adımlarla :p
Selamlar herkese,uzun zamandır yazamadım ama takipte kalmaya çalıştım sizleri. Resim şu an ekleyemeyeceğim ama benim plumeriamda resimdekiler kadar ama sadece yaprak çıkartıyor ne zaman açacak. :(
Arkadaşlar Adana da ParkPeyzaj fidancılık var serda 10-15 Pulmeria fidanı var 1-1,5 mt boyunda 3-5 dallı fidanlar üzerinde çiçekleri mevcut muhteşemler fiyatına 60-TL dediler benim yerim olmadığından almadım bana çok ucuz geldi açıkcası bir yerde Türkiyenin en büyük 6. fidanlığı yazıyordu gerçekten güzel bir yer baya çeşit var
telefonu 0322 2470335-36
http://www.parkpeyzaj.com.tr/
Yaşasın mavi Plumeria'm ilk yaprağını açtı, canlanıyor;)
238042
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=838165&postcount=1507
bu mesajdaki çirkin ördek.
Maşalllah. Çiçeğini de tez zamanda görürüz inşallah...
Teşekkürler sevgili arkadaşım.
Umarım öyle olur.
Tüm tohum alma organizasyonunu sadece bunun tohumu için yapmıştım.
Malbman arkadaşımız sağ olsun üstlendi, tohumlar PTT dağıtıma girmiş.
Çok şükür Allahıma, eğer ki herkes çürütmeden büyütürse ülkede 20 adet mavi Plumeria olacak.
Sevgiler.
Benol Hazaroğlu
02-08-2011, 15:23
Ne zaman çiçeğini göreceğim acaba?
Deneme amaçlı olarak bir adet Leela-007 tohumunu, perlit-vermikülit karışımına ektim. Umarım çimlendirebilirim.
239930
Sayın Jezebel, plumerialar üstüne siz bir çoğumuzdan daha bilgili ve tecrübelisiniz. Tohumları şimdi eksek olur mu yoksa önümüzdeki baharı mı beklemek gerekir?
Ben de tohumlardan her bir türden birer tanesini, dün akşam (6'sını) vermikülit olduğunu sandığım bir karışıma ektim. (ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Bir milyoncu'da bahçe önü bostanları satılıyor, Çin'den geliyor sanırım. İçinden bir poşet çimlendrme materyali, ve bir kaç tane de tohum çıkıyor. O karışımda, passiflora, mavi kelebek çiçeği çimlendirdim, çelikleri de onun içine batırıyorum. Eğer nemini iyi ayarlarsam başarı oranı çok yüksek oluyor.) Tohumlar yapı itibariyle çürümeye çok müsait gözüküyor. O yüzden nemi iyi ayarlamak lazım diye düşünüyorum. Benim karışımım belli belirsiz nemli.
Bakalım ne kadar sürede çimlenecekler.
Tohumları diatomitte yapsanız cok daha iyi olmazmı .
athena -asena
12-08-2011, 20:40
Ben toprak ve perlit karışımında yapmayı düşünüyorum olmaz mı acaba?
Tohumları diatomitte yapsanız cok daha iyi olmazmı .
Maalesef, elimde diatomit yoktu ben de buna ektim.
Diatomit bulmak cok kolay büyük alış veriş merkezlerinde kedi kumu satılıyor ben carlinin almıştım önce eledim kalınca taneleri bir bardaga koydum altını deldim tohum **** celik icine yerleştiriliyor iyice ıslatılıyor ve başka bir bardaga oturtuluyor amac nemi saglamak cürüme sıfır kolay gelsin :p
Bende toprak ve perlit karışımına ektim tohumu 24 saat suda beklettim daha önceki yazılanlardan yola çıkarak hayırlısı benim sormak istedigim çimlenene kadar nerede durması gerektiği balkonda direk güneş almasımı gerekiyor
drhegeli
13-08-2011, 09:19
Çelik köklendirmede kullanılan Torba Yöntemi ve Yumurta Yöntemini bilen, deneyen var mı?
Az toprak karıştırılmış torfa ektim ben de. Arada fıfıslamayı ihmal etmemeye dikkat etmeli.
Bakalım yüzümü güldürecekler mi;)
Sevgili periş ben şeffaf ambalaj kutusunu kullandım . Sera etkisi yapsın diye...
Sabah güneşini alan bir yerde duruyor. Isı, ışık ve nem yeterli olacaktır.
Sevgili Aygün hocam bilgiler için teşekkürler bende sera oluşturdum inşallah yaşatabilirim sevgiler...
Ben bütün plumeria tohumlarımı perlit ve torf karışımına dikmiştim. Sıfır kayıpla çimlendiler. Nemini ayarlamak daha kolay oluyor. Çok kolay çimlenen bir tohum. Ama çiçek açması uzun yıllar alıyor. 2 yılı doldurdu benim kızlar. Çiçek hala yok.
esinruzgar
16-08-2011, 00:06
Çok güzel bir türmüş. Umarım bir gün benim de olur.
Ben bütün plumeria tohumlarımı perlit ve torf karışımına dikmiştim. Sıfır kayıpla çimlendiler. Nemini ayarlamak daha kolay oluyor. Çok kolay çimlenen bir tohum. Ama çiçek açması uzun yıllar alıyor. 2 yılı doldurdu benim kızlar. Çiçek hala yok.
Sevgili Günüm, toprağın yapısı nasıl? İki yıl geçtiğine göre memnunlar demekki:)
Maalesef tohumlardan bir kaç tanesi çürüdü. Plastik bir kabın içine yerleştirmiştim bardakları. Sanırım buharlaşma ve nem fazla olmuş. Şimdilik 6'da üç gibi gözüküyor. Bir tanesi daha iyice ve hafiften köklenme var gibi. Ben hiç suda bekletmeden ekmiştim. Neme çok dikkat etmek gerekiyor.
Benimde dört tanesi çürüme yaptı.
Tohumlardan bir tanesi filizlendi diğerlerinde ses seda yok incelesemmi acaba çürüdüklerini nasıl anlıyoruz ?...
Sevgili periş benim elim durmuyor hafiften karıştırıyorum.:D
Ben sadece ikisini ekmiştim.
Şimdi bu çürüme haberlerinden sonra bakasım gelmiyor doğrusu.
Ben bir kaç gün daha bekliyeceğim:)
Ben sadece deneme amaçlı bir tane tohumu diatomite ektim. üzerine sera yaparak tohum serasında bekletiyorum. 1 Hafta oldu. Hiç bir haraket yok. Sabır.
Ben sadece ikisini ekmiştim.
Şimdi bu çürüme haberlerinden sonra bakasım gelmiyor doğrusu.
Ben bir kaç gün daha bekliyeceğim:)
Dedim ama laf aramızda dayanamadım, baktım ben de:D
Sonuç, şimdilik % 50 başarı;) Diğerinde çürüme diye tanımlayabileceğim bir belirtiye rastlamadım. Bu ağır abi belki:rolleyes:
Bekleyip göreceğiz.
Arkadaşlar kolay gelsin hepinize. Aslında zor çimlenen tohumlar değil.
Çürüme fazla sulamadan olmalı. Aşırı nemli bırakmayın bence.
Sevgili periş benim elim durmuyor hafiften karıştırıyorum.:D
Bende karıştırdım biraz sağlam görünüyor ama kök gelişimi yok bekleyelim bakalım pek bir nazlı gibi;);)
Sevgili Günüm, toprağın yapısı nasıl? İki yıl geçtiğine göre memnunlar demekki:)
Torf ve kum karışımına ekmiştim sevgili aygün. Saksılarını büyüttüm geçen yıl. Hızla boy attılar. Bu sene de uzamaya ve sürgün vermeye devam ettiler. Ama çiçek yok maalesef.:(
Dün kazara cimlenme kabına çarpıp düşürdüm. Neyseki bir şey olmadı, hatta iyi bir şey oldu. :D
Ağır abi de çimlenmiş. Kökünü gördüm sadece. Üstlerde henüz bir şey görünmüyor.
Bügün kapağı açtığımda ağır abinin tepesini farkettim, yeşil yeşil.;)
Fakat kahverengi kabuğunu henüz atamamış üzerinden. Diğeri de yeşillenmiş ama daha narin.
Şapkalarını çıkarsalar da tanışsak artık., Pek bir utangaçlar canım:D
Ben elimle çıkarmıştım. Çok kızmıştı çiçeğim bana. İlk yaprakları yandı. Benim heyecanıma kapılmayın sakın sevgili aygün.:D
Yok aman aman sevgili Günüm, neme lazım. Gökte ararken yerde bulmuşum:rolleyes:
Ama ilginçtir, sakınılan göze çöp batarmış ya, selluka tohumlarında yaşadığım plumeria' da da oldu.
Peki besin katkısı, gübre falan veriyor musunuz?
selam plumeria seven arkadaşlar.
ben aylardır siteye giremiyordum.bugün girme fırsatını buldum.Bende sizin gibi plumeria hastasıyım. Mart ayında taylanddan getirtiğim 100 adet plumeria tohumlarının 50 adetini ektim. 50 tanesinden 38 tanesi sağlıklı bir biçimde çimlendi, çok güzel oldular. Fotoğraflarını çektim, sizinle paylaşmak istiyorum.
Bunlarda geçen sene kasım ayında alanyadan getirdiğim ve çelikten yetiştirdiğim plumerialar bir tanesi çiçek açmak üzere, çiçek sapı belirgenleşti
Çok güzel. Bu Plumerya ormanını nereye yapacaksınız?
Ççeklerini de görmek isteriz.
Çok güzel. Bu Plumerya ormanını nereye yapacaksınız?
Ççeklerini de görmek isteriz.
Teşekkür ederim, büyük bir zevkle yetiştiriyorum, fakat henüz bir yer ayarlayamadım.. Kış geldiğinde bunları soğuktan korumak gerekiyor. Bir sera yapmam lazım. Bu kadar plumeriayı evin içine yerleştiremem. Geçen sene büyük üç saksı evin içindeydi rahatları yerindeydi...
Yok aman aman sevgili Günüm, neme lazım. Gökte ararken yerde bulmuşum:rolleyes:
Ama ilginçtir, sakınılan göze çöp batarmış ya, selluka tohumlarında yaşadığım plumeria' da da oldu.
Peki besin katkısı, gübre falan veriyor musunuz?
20-20-20 gübre veriyordum sevgili aygün. Ama bu bahar başı koyun gübresi koydum topraklarına. Onun dışında verdiğim birşey olmadı.
Teşekkür ederim, büyük bir zevkle yetiştiriyorum, fakat henüz bir yer ayarlayamadım.. Kış geldiğinde bunları soğuktan korumak gerekiyor. Bir sera yapmam lazım. Bu kadar plumeriayı evin içine yerleştiremem. Geçen sene büyük üç saksı evin içindeydi rahatları yerindeydi...
****** verdiğim emekler iyşallah boşa gitmez, sağlıklı bir biçimde gelişirler ve çiçeklerini hepberaber görürüz.
Kış için olduğu yerde, yanlara kasa gibi bir şey koyarak, üzerini sera naylonu ile örterseniz olur. Gündüzleri açarsınız, akşam kapatırsınız.
Sonuçta Mersinde kış kaç gün sürer ki.
Kış için olduğu yerde, yanlara kasa gibi bir şey koyarak, üzerini sera naylonu ile örterseniz olur. Gündüzleri açarsınız, akşam kapatırsınız.
Sonuçta Mersinde kış kaç gün sürer ki.
Mersin de kış fazla uzun sürmez,ama benim yaşadığım yerde kışları öyle bir poyraz çıkar ki normal hava şartlarının altına düşer. Poyraz çıktığında yolda yürürken poyraz arkandan iteler.yürümek isterken koşar adım gidersin...poyrazda sera naylonu sizce rahat durur mu...hayır ****** de....
Aman tanrım, siz bir plumeria cenneti kurmuşsunuz sessiz sedasız, sevgili SEHA:)
Hoş geldiniz ve ne iyi ettiniz de geldiniz.
Ve lütfen tekrar bu kadar uzak kalmayın siteden, olur mu?
Size soracaklarım/ ız olacak ve ne de olsa tecrübe konuşacak, bilir kişimiz olacaksınız yani:)
Sevgiler...
acemifüsun
22-08-2011, 17:30
Sevgili SEHA Plumerialarınızı sağlıkla büyütün, ellerinize sağlık:) Tohumları nasıl bir toprakta çimlendirdiniz, bize deneyimlerinizi anlatır mısınız?
Aman tanrım, siz bir plumeria cenneti kurmuşsunuz sessiz sedasız, sevgili SEHA:)
Hoş geldiniz ve ne iyi ettiniz de geldiniz.
Ve lütfen tekrar bu kadar uzak kalmayın siteden, olur mu?
Size soracaklarım/ ız olacak ve ne de olsa tecrübe konuşacak, bilir kişimiz olacaksınız yani:)
Sevgiler...
Teşekkürler sayın aygün bende bu kadar uzak kalmak istemezdim fakat yaz boyu bazı özel işlerimden dolayı siteden uzak kaldım.artık mümkün olduğunca siteyi takip edeceğim.Estagfurullağ ne bilir kişisi efendim, ****** benimde kendime göre yanlış veya doğru tecrübelerim var, herşeyi deneyerek öğreriniyoruz ve birbirimizle kendi deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Paylaşırkende birbirimizden bilmediklerimizi öğreniyoruz. Sevgiler....
Sevgili SEHA Plumerialarınızı sağlıkla büyütün, ellerinize sağlık:) Tohumları nasıl bir toprakta çimlendirdiniz, bize deneyimlerinizi anlatır mısınız?
sevgili acemifüsun;
Teşekkür ederim ben tohumları mart ayında tayland'dan getirttim, tohumlar 100 detti. Tohumlar mart ayında geldiğinde havalar tam olarak buralarda sıcak değildi.Tohumlar geldiğinde paketin içinde ekim talimatı vardı. Sıcaklığın 27-47 derece olması ve en az 8 saat tam güneş alan bir yere yerleştirilmesi gerekiyordu.Ben bebeklerimi kısım kısım ektim.Çünkü yetiştirmek için can atıyordum.İlk olarak 6 tanesini 6 nisanda ektim.Plumeria tohumlarını nemli bir havlu arasında ve şeffaf plastik bir kaba yerleştirerek kağağını kapattım, en az 8 saat güneş alan bir ortama yerleştirdim. tam 1 hafta boyunca bekledim,tabi beklerken de hergün havlunun nemini kontrol ettim, kesinlikle havlu kurumayacak adeta hani dilimizde vardırya "vıcık vıcık" olması gerekiyor.hergün üzerlerine çok az su ekledim.
Küçük pet bardaklara yarıdan fazla diatomitle ve torfla doldurdum, dediğim gibi bardağın yarısından fazlası diatomitle olacak, toprağı bir fısfıs yardımıyla iyice nemlendirdim.tohumların uzun tüylü gibi uzun kuyrukları dışarıda kalacak şekilde bardaklara yerleştirdim, sonra o bardakları eski bir çekmeceye yerşetirdim, sera etkisi yaratsın diye üzerlerine sera naylonu yerleştirdim.Ve on gün sonra dünyaya merhaba dediler. tabi ektiğim 6 tane plumeriadan 5 tanesi hayata merhaba dedi. Diğerlerini de yani 44 tanesini de 2 mayıs da ektim. Yani sizin anlayacağınız ektiğim 50 adet plumeria bebeklerimden sadece 38 tanesi hayatta iyşallah bunlara birşey olmaz.en son 12 temmuzda şu anki saksılarına aldım,sanırım 2 yıl kadar tabi yaşarlarsa bu saksıda büyüyecekler.Daha sonra saksılarını değiştireceğim.
Geriye kalan 50 adette daha daha ekilmeyi bekliyorlar onlarda artık seneye çünkü hepsini birden ekip riske atmak istemedim.Belki hava şartlarından yetişmezler diye....görüşmek üzere sevgiler....Aşağıdaki resimler bebeklerimin ilk zamanları
Şu anki durumunuzu deneyimlere borçlu olduğunuz konusunda bir itirazımız yok:)
Bu deneyimlerinizden yararlanmak bizim için bir şans olacak:) Şimdiden teşekkürler...
Şu anki durumunuzu deneyimlere borçlu olduğunuz konusunda bir itirazımız yok:)
Bu deneyimlerinizden yararlanmak bizim için bir şans olacak:) Şimdiden teşekkürler...
Beni yanlış anladıysanız çok üzülürüm sayın aygün benim herhangi bir şeye itirazım yok."Birbirimizin" deneyimleri derken sizin deneyimlerinizin, benim deneyimlerim veya bu sitede bulunan herkesin deneyimlerinden bahsettim.Benim herhangi yaptığım bir şey yanlış olabilir ve başkalarının deneyimlerinden de yararlanmak gerekir.Mesela ben plumeriaları ilk ekeceğimde bu sitede üye olan başka bir arkadaştan öğrendim sanırım jezebel idi üyenin ismi. Bana diatomitle yani kedi kumuna ekmemi söylemişti. bende bu sevgili arkadaşımızın dediği diatomitleyi günlerce arayarak buldum ve ekim işini yaptım.sevgiler:::::)))))
Problem yok sevgili SEHA. Yok yanlış anlamadım üzülmeyin. Sadece bir espriydi:)
Dediğiniz gibi; deneyimlerimizi paylaşmak...Öğrenmenin en etkin ve en güzel yolu:)
Teşekkürler...Sevgili AYGÜN... benim size bir sorum olacak...plumerialar 4 aylık oldu daha çok küçükler, herhangi bir gübre vermedim, çünkü daha çok taze oldukları için köklerini yakmaktan korktum... sizce onlara potasyum oranı yüksek gübre vermeli miyim? bir yerde okumuştum ağustos sonundan itibaren ekim ayına kadar potasyumlu gübre verilmesi gerektiğini yazıyordu.Çünkü plumerialar kışın dinlenme dönemine geçerlermiş ve hiç yaprak açmazlarmış,üzerinde bulunan yapraklarınıda dökerlermiş...sizin gübreleme hakkında bir bilginiz var mı?
Benim sadece gübre olarak verdiğim şey tohumları daha toprağa ekmeden önce toprağa humik asit (Leonardit) karıştırdım. 12 temmuzda saksı değişiminde de çok az kara gübre (hayvan gübresi) karıştırdım.başka birşey karıştırmadım.
Yardımcı olabilmeyi çok isterdim.
Bence Alanya' dan getirip yetiştirdiklerinizde nasıl yaptıysanız bunlarda da aynısını yapın.
Göründüğü kadarıyla gayet iyiler.
Arkadaşlar benim plumeria tohumları 6 tanesi çürümüş diğerlerinde bir değişiklik yok pek ümitli degilim çok üzgünüm:(:(
Arkadaşlar benim plumeria tohumları 6 tanesi çürümüş diğerlerinde bir değişiklik yok pek ümitli degilim çok üzgünüm:(:(
Bak üzüldüm şimdi:(
Fazla mı suladın acaba:confused:
Bak üzüldüm şimdi:(
Fazla mı suladın acaba:confused:
Sevgili Aygün hocam her gün fısfısla suladım toprağı nemli kalacak şekilde ama çürümüş :( diğerlerini bekliyorum hayırlısı bir hareket yok:(
Fazla geldi o zaman. Ben iki günde bir fıfısladım. Diğerlerininkini azalt istersen.
acemifüsun
23-08-2011, 12:40
Sevgili SEHA deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler. Ben de kağıt havlunun içinde çimlendireceğim, daha sonra sizin hazırladığınız gibi toprak karışımına geçirmeyi ve bir süre orada yetiştirmeyi düşünüyorum. Sevgili lir'in de bu konuda deneyimlerini paylaştığı çok güzel açıklamaları var. O da kağıt havluda aynı sizin şekilde çimlendirmiş, çimlenen kısmın düz büyümesi için, tohumun duruşunu değiştirmiş, çimlenen beyaz kısım 1cm. olunca kuyruklu kısım toprak dışında kalacak şekilde dikmiş.
acemifüsun
23-08-2011, 13:21
Sevgili SEHA tohumları diatomit ve toprak karışımına yerleştirirken fıs fısla nemlendirdim, sera uyguladım demişsiniz, arada fıs fısa devam ettiniz mi? Tohumlar kuyruklarından kurtulduktan sonra, diatomit yoğunluklu torfta nasıl bir sulama uyguladınız? Sizi sorularımla çok meşgul ettim, teşekkürler, sevgiler:)
bozo.0606
23-08-2011, 13:50
Şu ağaçlar.net'in bana bitki aldırmasından fenalık geldi.:p Ama kaderrr işte.. :o Şimdi nasıl bulacağım bu plumeriayı..:dilli: İnsaf yani herşeyde paylaşılmaz ki olan var , olmayan var:confused:
tohumdan yetiştiren arkadaşlar hangi ayda ektiniz acaba?:D:D
Sevgili SEHA tohumları diatomit ve toprak karışımına yerleştirirken fıs fısla nemlendirdim, sera uyguladım demişsiniz, arada fıs fısa devam ettiniz mi? Tohumlar kuyruklarından kurtulduktan sonra, diatomit yoğunluklu torfta nasıl bir sulama uyguladınız? Sizi sorularımla çok meşgul ettim, teşekkürler, sevgiler:)
sevgili acemifüsun... tabi sera uygulaması yaptıktan sonra hergün sabahtan akşama kadar üstlerini havalansınlar diye açtım ve fıfsfısla suladım. eğer açılmasalardı tam güneş gördükleri için tohumlar çürürdü.Tohumları kuyrukları havada kalacak şekilde toğrağa ektim. yoğunluk olarak diatomit fazlaydı, torf çok azdı, sulamaya gelince bardağın nemini kontrol ederek ya fısfısla ya da şişeyle bardakların içine döktüm...eğer bardaklar vıcık vıcık su ile duruyorlarsa sulamadım, çünkü çok sulamak da tohumları çürütüyor.Parmağınızı bardağın içindeki toprağa bastırdığınızda barmağınıza yoğun derecede su geliyorsa sulama yapmayın yani...
Çünkü yaz sıcaklarında güneşden dolayı su ısınır ve tokumlar haşlanmış gibi kararma yapar ve o tohumlar çoktan ölmüştür zaten....Ayrıca sorularınızla beni meşgul etmiyorsunuz,bilakis sorularınızı cevaplamak beni mutlu eder. Ona keza benim de bilmediklerim olabilir ben de size sorarım...dimi ama:) Söylemeyi unuttum tohumları ekmeden önce toğrağa humik asit (leonardit) karıştırın. Bir bardak pet bardaa çay kaşığının ucuyla çok az yok denecek kadar az. Bu arada humik asit bir organik gübre çeşididir.sevgiler....İyi günler...görüşmek üzere...
...eğer bardaklar vıcık vıcık su ile duruyorlarsa sulamadım,
Sayın SEHA; Bu tabir doğrumu. Vıcık vıcık su. O kadar sulu mu.
Sayın SEHA; Bu tabir doğrumu. Vıcık vıcık su. O kadar sulu mu.
sayın tura;
"vıcık vıcık" demek istememde ki mana; bardağın içindeki veya toprakta suyun belirgin şekilde görünmesinden bahsettim...İyişallah anlatabilmişimdir.Çünkü bardaklara hergün su verdiğinizde bardakların altında duran kasanın altında su birikiyor, doğal olarak bardakların altında havalandırma delikleri olduğundan bazı zamanlar (havanın çok sıcak olmadığı zamanlar) buharlaşma olmuyor, plumeria bardaklarının altındaki havalandırma deliklerinden plumeria suyu alttan alıyor..Yani bardağın içindeki su belirginse yani "vıcık vıcık" :)) ise sulanmasına gerek yok, tohumlar çürür demek istemiştim...
Şu ağaçlar.net'in bana bitki aldırmasından fenalık geldi.:p Ama kaderrr işte.. :o Şimdi nasıl bulacağım bu plumeriayı..:dilli: İnsaf yani herşeyde paylaşılmaz ki olan var , olmayan var:confused:
tohumdan yetiştiren arkadaşlar hangi ayda ektiniz acaba?:D:D
sevgili bozo ben ilk 6 adet plumeria tohumunu 6 nisanda ekmiştim.Sonraki 44 adet plumeria tohumunu 2 mayısta ektim. Hava sıcaklığı 25 dereceyi bulmuştu 2 mayıs da...Yani toplamda ektiğim 50 adet plumeriadan 38 tanesi şimdilik iyi durumda...
Elimde daha ekilmemiş 50 adet plumeria tohumu var... Tohumları ilk ektiğim zamanlarda 100 adetin hepsini ekmeye cesaret edemedim, uygun hava şartlarını yakalayamazsam tohumlar heba olur diye...
bozo.0606
23-08-2011, 21:33
25 derecede çıkış yüzdesi %76. çok iyi bence. bende tohum almayı düşünüyorum ama ankara şartları da belli , yakında soğuklarımız başlar. bunun için sormak istedim.
tohumları ekmeden işleme tabii tuttunuz mu?
sayın seha teşekkür ederim cevabınız için..
25 derecede çıkış yüzdesi %76. çok iyi bence. bende tohum almayı düşünüyorum ama ankara şartları da belli , yakında soğuklarımız başlar. bunun için sormak istedim.
tohumları ekmeden işleme tabii tuttunuz mu?
sayın seha teşekkür ederim cevabınız için..
Bence siz tohum ekim işini seneye 15 mayıs gibi bir tarihe bırakın.Çünkü ankaranın hava şartları şu an için iyi olabilir, fakat önümüzde kış....Çünkü plumeria tohumlarının çimlenmesi için en az hava sıcaklığının 18 derece olması gerekiyor..Şimdi ekim işini yaparsanız plumeria tohumları ancak 2 ila 3 ay sonra kendini gösterir.Fakat 3 ay sonra plumeria bitkileri bebek denecek kadar narin olurlar ve sogukta donarak ölürler.Zaten plumeriaların diğer bir özelliği de ekim-kasım aylarından sonra kışın, dinlenme dönemine geçerler ve hiç bir şekilde büyüme belirtisi vermezler,yaprakları kurur ve dökülür sadece gövdeleri sağlıklı kalır.
Ben tohumları toprağa ekmeden önce 1 hafta süreyle nemli bir ıslak havlunun içine yerleştirdim ve plastik şeffaf bir kabın içine yerleştirerek kapağını kapattım hergün havlunun nemini kontrol ettim, nem eksikse havluyu nemlendirdim. Kabın kapağını öğlen sonu açıp, akşam olduğunda kapattım ve iyi derecede güneş alan pencere önüne kabı yerleştirdim....
Sevgili SEHA o kritik dönemde içeride dursalar? Çünkü benimkilerin ikisi de çimlenmiş durumda.
Sevgili SEHA o kritik dönemde içeride dursalar? Çünkü benimkilerin ikisi de çimlenmiş durumda.
Sevgili Aygün kışları içeriye almanız daha iyi olur. Evinizde güneye,doğuya veya batıya bakan pencereniz varsa doğal gazınız da varsa peteğin oraya yerleşteribilirsiniz. Büyük ihtimalle kışı rahat biçimde geçirirler. Ama asla dışarıya çıkarmayın istanbul'un ayazı onların gövdelerini dondurabilir. Plumeria sukkulent yapısında bir tür çünkü....
Sevgili SEHA, tohumlarımın durumu 1557. mesajda bardaktaki tohumlarınızla aynı.
Şaşırtmalı mıyım yoksa biraz daha beklemeli mi?
Toprağı torf perlit karışımı sanırım.
Sevgili SEHA, tohumlarımın durumu 1557. mesajda bardaktaki tohumlarınızla aynı.
Şaşırtmalı mıyım yoksa biraz daha beklemeli mi?
Toprağı torf perlit karışımı sanırım.
Sevgili AYGÜN 1557 numaralı mesajda gördüğünüz plumeria resimleri, büyük saksıda gördüğünüz plumeriaların aynısıdır. Ben plumeria saksılarını 12 temmuzda değiştirdim.Tohumdan şu ana kadar geçen zaman 4.5 aylık. Sİz saksı değişimini şu anda yapmayın. 1557 nolu resimdeki gibiyse plumerianız onlar daha yeni kök atmaya başlamıştır.İlk önce toprağını biraz benimsesinler,ilk iki yapraktan sonra diğer iki ana yaprakda açtıktan sonra saksılarını değiştirirsiniz. Ben saksılarını değiştirdiğimde 3,5 aylıklardı. şimdi değiştirirseniz yerlerine alışmaları 1 ayı bulur. Bunun için biraz kuvvetlenmeleri gerekir.Toprağındada yoğunluk diatomitle olmak üzere çok azda perlit karışımı torf var.Fakat 12 temmuzdaki saksı değişiminde diatomitle kullanmadım.Kırmızı humuslu toprak, çam küpürü toprağı, torf ve hayvan gübresi var.saygılarımla
Sevgili AYGÜN 1557 numaralı mesajda gördüğünüz plumeria resimleri, büyük saksıda gördüğünüz plumeriaların aynısıdır. Ben plumeria saksılarını 12 temmuzda değiştirdim.Tohumdan şu ana kadar geçen zaman 4.5 aylık. Sİz saksı değişimini şu anda yapmayın. 1557 nolu resimdeki gibiyse plumerianız onlar daha yeni kök atmaya başlamıştır.İlk önce toprağını biraz benimsesinler,ilk iki yapraktan sonra diğer iki ana yaprakda açtıktan sonra saksılarını değiştirirsiniz. Ben saksılarını değiştirdiğimde 3,5 aylıklardı. şimdi değiştirirseniz yerlerine alışmaları 1 ayı bulur. Bunun için biraz kuvvetlenmeleri gerekir.Toprağındada yoğunluk diatomitle olmak üzere çok azda perlit karışımı torf var.Fakat 12 temmuzdaki saksı değişiminde diatomitle kullanmadım.Kırmızı humuslu toprak, çam küpürü toprağı, torf ve hayvan gübresi var.saygılarımla
Sayın AYGÜN toprak karışımına bulabilseniz ki ben bulamadım. gül kompost toprağı deniliyor... karıştırsanız daha iyi olur, gül toprağını çok seviyorlarmış.Kış geldiği zaman da plumeriaları çok fazla sulamayın, gövdeleri sukkulent yapılarında olduğu için çürürler ve yaprakları çok sulamaktan sararırlar.Zaten kışın dinlenme dönemine geçerler, hiçbir şekilde büyüme belirtisi vermezler, üzerinde olan yapraklarıda sararır ve dökülür, iyi bakıldığı sürece de gövdeleri sağlıklı bir biçimde kalır, taki mart ayına kadar tekrar yaprak açmak için beklerler.Alanyadan getirdiğim plumeriaları geçtiğimiz kasım ayında toprağa dikmiştim, marta ayına kadar hiç büyümediler, marta ayından sonra sıcaklar başladı ve benimkiler şu zamana kadar, 30 cm büyüdüler, daha yeni boy ölçünü yaptım...Kışın plumeria toprağınızın iyi dedecede kuruduğundan emin olun ondan sonra sulayın,Maksimum ayda bir sulayın...
Çok teşekkürler...Bu bilgiler iyi oldu. Bu durumda ilk iş kedi kumu almak ve az da torf ekleyip daha bir rahatlatmak. Çünkü bir avuç torftalar.
Çok teşekkürler...Bu bilgiler iyi oldu. Bu durumda ilk iş kedi kumu almak ve az da torf ekleyip daha bir rahatlatmak. Çünkü bir avuç torftalar.
size birşey soracağım siz 1557 nolu resme bakmışsınız ya orda bir beyaz pet bardakda, birde siyah küçük saksıda var, isz hangi saksılardan bahsettiniz.
Eylül dendimi istanbulda havalar sogumaya başlıyor plumeria artık bir dahaki bahara kaldı . şimdi merak ettigim sorum tohumlar taze olmalı deniyor bir yıl önceki tohumlar tazemi bayatmı oluyor ilk baharda ekilecekse tohumlar bir yıl öncesinden kalmış olucak satışta
Eylül dendimi istanbulda havalar sogumaya başlıyor plumeria artık bir dahaki bahara kaldı . şimdi merak ettigim sorum tohumlar taze olmalı deniyor bir yıl önceki tohumlar tazemi bayatmı oluyor ilk baharda ekilecekse tohumlar bir yıl öncesinden kalmış olucak satışta
Sayın İRİS41 tohumlarınızı kilitli poşet içinde güneş görmeyen karanlık serin ve rutubetsiz bir ortamda saklayın hiçbirşey olmaz. Özellikle nem ve güneş ışığı görmezse tohumlarınıza birşey olmaz.... İyi günler.....
Bardaktakiler sevgili SEHA.
Bardaktakiler sevgili SEHA.
Tamam o zaman sevgili AYGÜN siz saksılarını değiştirmek için en azından 1 ila 1.5 ay bekleyin sonra saksı değiştirin.
Dikkat edin, her kedi kumu diatomit değildir. Bentonit, sentemit.....diye dir çok türü var.
Almanız gereken diatomit.
Sağolun agozce...Bu arada nerelerde bulabilirim?
Benim cocuklar carliyi begenmesede bitkiler bayılıyor :D
Carli markalı kedi kumları diatomit icerir .agozce cocukların fotosu yokmu sanırım sizdede 2 tane var :p
"Çarlinin melekleri"
242773
:p
Diatomitte çimlenip sonra kum ve cocopeat diatomit karışımına geçtiler.
"Çarlinin melekleri"
242773
:p
Diatomitte çimlenip sonra kum ve cocopeat diatomit karışımına geçtiler.
Sevgili jesebel, bunlar birlikte aldıklarımızdan değiller değil mi:eek:
Hayır bunlar baharda aldığım tohumlardan.
Birlikte aldığımız tohumlardan henüz çimlenen olmadı.
Hepsi diatomitte. Ben de beklemedeyim ;)
athena -asena
26-08-2011, 23:25
Benim plumeria tohumlarında da hareket yok daha beklemedeyim.
Benim pulmeria tohumlarından sadece 2 tanesi hayatta diğerlerini malesef kaybettim:(:(
Yaşayanlar Leela 007
Kao Banna
Acaba yaşarsa hangi renk çiçek açacak bilgisi olan varmı:confused:
drhegeli
02-09-2011, 18:56
Plumeria hakkındaki belli başlı internet sitelerinde mavi, mor ve siyah renkli plumerialara dair bir bilgi yok. Amerikan, Hawaii, hatta ciddi Tayland siteleri renkleri genelde beyaz-kırmızı-sarı olarak ayırmış. Bazıları biraz genişleterek turuncu, şeftali, gökkuşağı, günbatımı, krem rengi gibi bazı alt gruplar saymışlar.
Dayanamayıp, plumeria cultivarlarını kayıt altına alıp onaylama (registrar) yetkisine sahip Amerikan Plumeria Derneği'nin "Bir Bilene Sorun" bölümüne yazdım :
"Ebay'da mavi, mor, eflatun hatta siyah renkli çiçekleri olduğu söylenen Taylan orjinli plumeria tohumları ve çelikleri satılıyor. Bu gerçek mi, yoksa bir kandırmaca mı?"
Gelen cevap :
Dear drhegeli
There are no blue.
There are a few purples - Jack's Purple for one.
I'm not sure what violet is in a flower.
Burgundy reds, Hilo and Scott Pratt for two, can appear to be almost black.
The AU has one called Black Red but it is just a Hilo Beauty.
Know one knows what color a seed will produce regardless of
which cultivar it's from.
You can take all of above to the bank.
Emerson
www.emersonsplumerias.com
Kabaca tercümesi:
Mavi yoktur.
Jack's Purple gibi birkaç mor vardır.
Çiçekte eflatun renkten emin değilim.
Hilo Beauty ve Scott Pratt gibi koyu şarap kırmızılar,
neredeyse siyah gibi görünebilir.
Yine de bir tohumdan hangi rengin çıkacağını kim bilebilir.
Bu durumda ihtimaller:
1) PSA (Plumeria Society of America)(Amerikan Plumeria Derneği), Tayland'daki çeşitleri bilmiyor, takip etmiyor.
2) PSA, Tayland'daki üreticileri görmezden geliyor. Piyasaya bol miktarda ve ucuz ürün (tohum,çelik) verdikleri, kayıt-kuyut işleri ile de ilgilenmedikleri için onları afaroz ediyor.
3) Taylandlılar bizi kandırıyor.
Sn Periş, filizleriniz umarım yaşar da renklerini görebiliriz.
Mavi renk konusunda en yakın cevap, sanırım sevgili Jezebel'in Leela 007 çeliğinden (maşallah) gelecek...
Bu bu renk Plumeria'nın köklü ilaçlı çeliği.
Yani böyle açacağını umuyorum bir gün ;)
234942
Plumeria ile yatıp, Plumeria ile kalkanlar sanır ki Leela-007'yi herkes tanır.
Tabi ki bu gerçek olamaz ;)
Sevgiler.
Çok sevindim yaşayanlar arasında bu renk olması beni çok mutlu etti:p
bettyycim
02-09-2011, 21:14
Benim de kışın çimlendirdiğim 5 pulmeria tohumdan 2 si beyaz sinek felaketine rağmen yaşamaya devam ediyor, umarım böyle devam ederler, :p
athena -asena
02-09-2011, 21:29
Benimde pulmeria tohumlarından sadece 1 tanesi hayatta diğerlerinde daha hareket yok
çimlenen tohum fox violet
inşallah büyütebilirim.
Benimde pulmeria tohumlarından sadece 1 tanesi hayatta diğerlerinde daha hareket yok
çimlenen tohum fox violet
inşallah büyütebilirim.
Sevgili athena -asena tohumları kontrol ettinizmi benim tohumlarımda baktıgımda çürümüştü :(
athena -asena
02-09-2011, 21:35
Sayın Periş tohumları hiç karıştrımıyorum bugün baktım bir tanesi çimlenmiş biraz daha bekliyecem ondan sonra kontrol ederim.
Arkadaşlar ben sadece bir çiftini ektim ve ikisi de çimlendi.
Peki diğerlerini bekletmenin bir sakıncası olur mu yoksa ekmeli miyim?
...
Mavi renk konusunda en yakın cevap, sanırım sevgili Jezebel'in Leela 007 çeliğinden (maşallah) gelecek...
Umarım seneye açar da bu sorumuz yanıt bulur.
Bu mavinin elime geçen üçüncü çeliği. Kışın sulama konusuna dikkat edersem sorun olmaz.
Tohumlar fiyaskoyla son buldu, sadece 2 adet çimlenme umudunda gerisi çürüdü.
Diğer arkadaşların daha başarılı olduğuu umuyorum.
Öncelikle 2011 yazının çiçeklerinden birkaç kareyi plumeria meraklılarının dikkatine sunuyorum. Daha sonra konuya ilişkin deneyimlerimi de paylaşacağım...
Yıllardır Belek’deki evimin bahçesinde yetiştirmeye çalıştığım bence dünyanın en değerli bitkisi olan Plumeria (Frangipani) ile ilgili deneyimlerimi bu çiçeğe gönül verenlerle paylaşmak isterim.
Öncelikle Plumeria’nın çelikten yetiştirilmesinin daha doğru olduğunu yaşayarak öğrendim. Bunu plumeria ile ilgili ciddi kaynaklar da doğruluyor.
Çünkü tohumdan yetiştirilen bitkiler tohumun alındığı bitkinin özelliklerini çoğunlukla yansıtmıyor. Genellikle bambaşka bir bitkiye sahip oluyorsunuz. (Yine de tohumdan yetiştirme gayretlerini takdir etmemek elde değil..)
Çelikten yetiştirilenler ise hem çeliğin alındığı bitkinin tüm özelliklerini aynen yansıtıyor,hem de size ciddi zaman kazandırıyor.
Plumeria’nın yazın en sıcak günlerinde bile çok sulanmamasında fayda var. Toprağı tamamen kurumadan su verilmemeli...
Kışın yapraklarını dökünce kış uykusuna yatan plumerianın kesinlikle hiç ama hiç sulanmaması gerekiyor. Kışın bol yağmur alan yerlerde de toprağın su geçirgenliğinin çok iyi olması gerekiyor. Dona karşı çok hassas. Taban suyu yüksek olan yerleri hiç sevmiyor.
Bu yüzden ülkemizde Alanya dışında hatta Antalya’da bile yetiştirilmesi bir hayli zor. Plumeria Antalya’da kışın esen sert poyraz ve çoğu yerdeki yüksek taban suyu yüzünden genellikle saksıda yetiştiriliyor. Benim bazı plumerialarım da saksıda , bazıları ise yükseltilmiş(taban suyundan etkilenmemesi için) çiçekliklerde bulunuyor.
Bütün çabalarıma karşın Alanya ve Kıbrıs’da çok rastladığımız küçük ağaç formunda bir plumeria’ya sahip olamadım...
Saksıda plumeria yetiştirenler için Amerika’da çok kullanılan bir yöntemden söz etmekte yarar var.
Kış başında yapraklarını döken ve toprağı tamamen kuruyan plumerialar saksıdan çıkarılıyor, kökleri toprağı ile birlikte tercihan doğal elyaftan yapılmış bir çuvala sarılıyor ve garajda uygun bir yerde istifleniyor. Bahar geldiğinde garajdan çıkarılıp yeniden saksılara dikilip bahçedeki yerlerine konuyor. Bazen de yaz sonunda aynı işlemin kolaylıkla yapılabilmesi için toprağa saksılarıyla birlikte yerleştiriliyor.
Son yıllarda özellikle Alanya’da bazı peyzaj firmalarında renkleri ve kokuları birbirinden farklı çok güzel örneklere rastlamak mümkün.
Sayın cheko; bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Resimleriniz çok güzel.
Sayın cheko, bütün kış böyle mi geçiyor. Kuruma ihtimali yok mu?
Tropiklerde, doğası gereği böyle bir uygulama normal mi?
Kış uykusu ile ilgili söylediklerimiz genel olarak bitkinin yaprak döktüğü ve kışın dışarıda bırakılması imkanı olmayan(don tehlikesi ve fazla yağış yüzünden) sub-tropik bölgelerle ilgili. Buralarda saksıya ekilen bitkilerin kışın bir biçimde korunması gerekiyor. Kışın çok yağış almayan, don tehlikesi olmayan ve çok geçirgen bir toprağa sahip olan yerlerde de bahçeye ekili olan bitkiler(ağaçlar) kışı yaprak dökerek geçiriyor. Bu duruma örnek olarak Alanya ve Kıbrıs'daki ağaçları gösterebiliriz. Bunlar da plumerianın dünyadaki en yaygın türü olan ve genellikle Singapore olarak adlandırılan ortası sarı beyaz çiçekleri ve inanılmaz güzel kokusu olan ve en dayanıklı olduğu söylenen tür için geçerli. Ailemizin Girne'deki evinde yaşı 30'un üzerinde böyle büyük bir ağaç var. Orada İngiliz Fulü olarak adlandırılır. Özellikle Girne'nin bu tür için ideal bir ortam oluşturduğu biliniyor. Ancak kış aylarında yaprak dökmüş ağaçların pek de güzel sayılmayan görüntüsü bu türün orada çok yaygınlaşmasını önlüyor sanırım.
Bu arada bu güzel bitki ile ilgili çalışmalarda yukarıda sözünü ettiğim en dayanıklı tür olan Singapore'a ağırlık verilmesinin başarı şansının arttırılması bağlamında daha doğru olacağını düşünüyorum...
Bende 4 tane fidan var. 3 yaşında. Karışık renkli tohum almıştım henüz çiçek açmadılar., hangisi ne renk bilmiyorum. Kışın içeriye alıyorum. Yaprak dökmüyor ama sürekli kırmızı örümcek oluyor. Ve (kışın) sağlıklı görünmüyor.
Ne yapabilirim diye çözüm arıyorum da.
Benim de 6 tohumdan, çimlenenler Kao Chatped ve Leela 007.
Sayın Agozce,
Kışın kaloriferli ve aydınlık bir ortama alıyorsanız, yapraklarını dökmediklerine göre öyle olmalı, bunun doğru olup olmadığını sorgulamalısınız. Bana pek doğru gelmiyor.
Ben de bir ara denedim kışın bitkileri içeri aldım, dondan ve yağmurdan kurtuldular ancak bina kışın ısıtılmadığı için bu kez de rutubetten öldüler.
Sözünü ettiğim yöntemde ise bitkinin kış uykusuna yatması teşvik ediliyor. Havalar soğuyunca bitki yapraklarını döküyor. Kışın hiç suya ihtiyacı olmayacağı dikkate alınarak serin, ışığı oldukça az, rutubetsiz bir ortamda kökleri bir çuvala sarılı olarak muhafaza ediliyor. Böylece dışarıdaki ciddi tehlikelerden korunmuş oluyorlar. Bunlar, don tehlikesi ve aşırı ıslanma. Toprak geçirgen ise kısa süreli yağmurları tolere edebiliyor.(Örnek Alanya, Girne). Yağmurlar yoğun ve ortam aşırı rutubetli ise bitki kışı çıkaramıyor.(Örnek Antalya)
Kırmızı örümcek bu bitkilerin en hassas oldukları konulardan biri. Belirli aralıklarla ilaçlamakda yarar var.Kırmızı örümcek olayını rutubetin tetiklemesi söz konusu olabilir.
Bu bitkiler susuzluğa inanılmaz dayanıklı. Sağlıklı bir bitkiden alınan çelikler ya da budanan dallar bazen bir yerlerde unutulduğunda ve 4-5 ay sonra bir yerlere dikildiklerinde bile köklenebiliyorlar. Bu yüzden olsa gerek bazı ülkelerde bunlara ceset bitkisi deniyor. Bana sorarsanız alınan çeliklerin de uygun ortamda en az 2-3 hafta bekletilmesinde yarar var.
Benim de 6 tohumdan, çimlenenler Kao Chatped ve Leela 007.
Sayın neşride gözünüz aydın. Çok güzel gözüküyorlar.
6 tohumdan çimlenen mi bunlar yoksa deneme amaçlı 2 tohum mu ektiniz.
Çimlendirme sürecini bir de sizden öğrenebilirmiyiz. Hangi şartları onlara hazırladınız.
Sayın cheko, teşekür ederim. Bu kış iki tanesini deneyeceğim. Hemde yer sorunu olmayacak.
Sayın neşride gözünüz aydın. Çok güzel gözüküyorlar.
6 tohumdan çimlenen mi bunlar yoksa deneme amaçlı 2 tohum mu ektiniz.
Çimlendirme sürecini bir de sizden öğrenebilirmiyiz. Hangi şartları onlara hazırladınız.
Teşekkürler Sayın Tura.
Aslında benimki bir başarısızlık sayılır. Çünkü her bir renkten toplam 6 tane ekmiştim. 4 tanesi çürüdü.
Plastik bardaklarda, diatomit'e benzer bir maddenin içine kuyrukları dışarı gelecek şekilde ekmiştim. Aslında tohumların çok hassas olduğunu ve çürüme tehlikesinin olduğunu başta anlamıştım. Suda hiç bekletmedim. Nemi de belli belirsiz ayarlamıştım.
Tüm bardakları plastik (saydam) ayakkabı kutusunun içine yerleştirdim. Kutuyu da pencere önüne. Gün içinde sürekli aydınlık ve saat 14'ten sonra güneş alan bir yer. Kutunun kendi havalandırma deliği var. Gün içerisinde kapağı ara ara açıp kapatıyordum. Çünkü ısı ile buharlaşma oluyor ve kutunun üstünde birikiyor.
Ancak misafirim geldi ve bitkilerin olduğu odayı (mecburen) ona verdim. Bu arada, kutuyu istediğim gibi açıp kapatamadığım için nem dengesini ayarlayamadım. Ve.... dördü birden çürüdü maalesef. Ben de en azından bu kalan iki tanesiyle mutlu oldum. Renkleri de en sevdiğim renklerdenmiş.
Bir tanesini (büyük olanı) dün saksıya toprağa aldım.
Ben sadece deneme amaçlı bir tane tohumu diatomite ektim. üzerine sera yaparak tohum serasında bekletiyorum. 1 Hafta oldu. Hiç bir haraket yok. Sabır.
Sevgili Tura, sizin tohumunuzda hala bir gelişme olmadı mı?
Günaydın Sayın neşride.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ben sadece bir tanesini deneme amaçlı diatomit'e ektim. Ama netice alamadım. Tohumları kaybetmek istemiyorum. Sizlerin tecrübesinden yararlanmak istiyorum.
Kao Chatped ve Leela 007 dışındaki 4 renk tohumu iki gün önce ekmiştim. Ancak, sorun tamamen bizde değil sanırım çünkü iki tohumun içi boştu. Çimlenme niteliği bulunmuyordu. Diğer ikisi daha dolgun. Ona rağmen neme çok dikkat etmek gerekiyor.
Dün Rodos sokaklarında bunları buldum;)
244438
Ellerim çiçekle, burnum da kokuyla doldu;)
244437
hangi yüzük bu kadar güzel olabilir:confused:
244439
.
drhegeli
08-09-2011, 16:47
Aşağıdaki alıntıyı "Plumeria Tohumu Paylaşımı 2.Parti" konu başlığında yazmıştım. Paylaşım bittikten sonra başlık ölecek. Bilgiler kaybolmasın diye buraya aktarıyorum.
Hoş bir tesadüf olarak Amazon'dan sipariş verdiğim iki plumeria kitabı bugün elime ulaştı. Yazarları plumeria uzmanı olan kitapların tohum çimlendirme bölümlerini tercüme ediyorum.
İlk Kitap : "Growing Plumerias İn Hawaii And Around The World"
Yazar : Jim Little
Basım tarihi : Nisan 2010
Tohumdan Çoğaltma
İlk adım, tohumu parmaklarınızın arasına alıp çok hafif sıkıştırarak tohum içinde kotiledon olup olmadığını anlamaktır. Düz ve içinde bir embriyon olduğuna dair işaret olmayan tohumları atın. Sonra, perlit veya benzer hafif ağırlıklı, gevşek bir yetiştirme ortamının üzerine yatırın. Üzerini ince bir tabaka perlit ile kaplayın. Siz nasıl yerleştirirseniz yerleştirin, gövdeleri ışık kaynağına doğru döneceğinden tohumlar ortama dik olarak konmak zorunda değil. Taze tohumlar 12-15 günde çimlenecektir. Pek çok tohum çeşidi ekilmeden önce birkaç saatliğine veya gece boyunca suda bekletilebilirken, bu işlem plumeria için önerilmez. Plumeria tohumları yumuşak gövdeli tohumlardır ve nemli ortamları seven mantarların sebep olduğu aşırı sulamaya bağlı çürüme, ana başarısızlık nedenidir. Ekim öncesi suda bekletme, palmiye tohumları gibi kalın çeperli tohumlar için önerilir, plumeria tohumları için değil.
Tohumlar çimlendikten sonra, her on günde bir dengeli bir sıvı gübre ile (ambalaj üzerinde tavsiye edilen oranın yarısı kadar) beslemeye başlayabilirsiniz. İlk yıl içinde fidanınız sağlıklı bir şekilde geliştikten sonra gübrenizi NPK 18-6-12 olarak değiştirebilirsiniz. Yaygın kanının aksine, ilk çiçeklenmeyi tetiklemek için, fosfor ağırlıklı bir gübreden çok azotu fazla bir gübre tercih edilmelidir. Yeni çalışmalar(*), genç bitkilerin o kadar da çok fosfata ihtiyaç duymadıklarını göstermiştir. Fosfat, kök gelişimini tamamlamış yetişkin bitkiler için önerilir.
Fidanlar 5-8 cm boya ulaştığında, 10-15 cm'lik saksılara aktarılabilir. Tohumlar taze ise en az %90'lık çimlenme oranı beklenir. Ortalama ısıda ve az aydınlık bir iç ortamda bekletilebilirler ise tohumlar canlılığını bir yıl veya daha fazla koruyabilirler. Saklama için plastik değil kağıt torbalar kullanılmalıdır, çünkü tohumların da soluk alıp vermeye ihtiyaçları vardır. Tohumlar buzdolabında saklanabilir fakat gerekli değildir. Tohum ne kadar eski ise çimlenme o kadar yavaşlar ve kayıp artar.
(*) Kaynak: Armstrong Helen, "Plants don't need so much posphate!" Flower Tech, Horticulture World, Volume 8, No 3, 2005
drhegeli
08-09-2011, 17:07
İkinci kitabın tercümesini aynı gerekçeyle buraya aktarıyorum.
İkinci Kitap : "The Handbook on Plumeria Culture"
Yazarlar : Richard & Mary Helen Eggenberger
Basım Tarihi : 2005
Yetiştirme Ortamı
Yeterli miktarda nem tutunumunu, iyi bir havalanma ve drenaj sağlayan torf ve perlit (belki biraz da vermikülit) gibi hafif karışımlar kullanabilirsiniz. Başarı için birkaç anahtar vardır. Dikimi yapacağınız saksı sadece 8-10cm derinliğinde olabilir, fakat çok sayıda drenaj deliği olmalıdır. Hatırlanması gereken en önemli konulardan bir tanesi de yetiştirme ortamını tohumu dikmeden önce iyice ıslatmaktır. Çünkü yüksek miktarda torf içeren karışımlar suyu hemen ve eşit olarak emmezler. En iyi çimlenme için saksılar sabah güneşini ve sonrasında filtrelenmiş ışık alsın.
Başarılı Çimlendirme
Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme için gerçek sırlardan biri toprağın ısısıdır. Soğuk ve ıslak bir toprağın tohum çimlenmesine ve çelik kök gelişimine faydası yoktur. Aksine ikisinde de çürümeye yol açar. Plumeria tohumlarını çimlendirmeye girişmeden önce toprak sıcaklığından emin olun. 26-27 derece toprak ısısı idealdir. (NOT: Kalorifer petekleri üzerinde çimlendirilmeye çalışılan tohumların yüksek başarı oranını açıklıyor.) Son üç yılda yerden ısıtma konusunda pek çok deney yaptık. Hem tohumda, hem çelikte mutlak bir başarı yaşadık. Aynı şekilde, toprak seviyesinin yak 15cm kadar üstüne konan yetiştirme ampullerinden de mükemmel sonuç aldık.
Tohumu Ekimi
Aşağıdakiler, plumeria tohum ekimi için kullanılan üç metodtur.
1)Subtropik ve ılıman iklimlerde bulunan pek çok yetiştirici için başrılı olduğu kanıtlamış bir metodtur. Kuyruğu yukarıda olacak ve tamamen toprak dışında kalacak şekilde tohumu toprağa ekin. Sanki ağaçtan düşmüş de kuyruk kısmının başladığı yere kadar kendini gömebilmiş gibi.
2)Bu da başarılı olduğu kanıtlanmış basit bir metodtur. Tohumları, nemlendirilmiş iki kat kağıt havlu arasında bekletin. Tohumlar çimlenir çimlenmez küçük saksılara taşınabilir.
3)Plumeria tohumu çimlendirmesinde en başarılı bulduğumuz metodtur. Tohumu 3-4mm veya kendi kalınlığının iki katı kadar derinliğe yatay olarak yerleştirin. Üzerine tuz eker gibi, ince bir tabaka oluşturacak şekilde toprak serpin. Çok derine ekerseniz çimlenme olmaz, çok sığ ekerseniz tohum yüzeye çıkar. Tohumun üstü kaplandıktan sonra toprağa sıkıca bastırın. İyi bir toprak teması çok önemlidir. Saksıya birden fazla tohum ekiyorsanız aralarında 5-8cm mesafe bırakın.
Tohum ve Filizlerin Sulanması
Mantar oluşumu nedeniyle ortaya çıkan ve filizlerin hızla tahrip olmasıyla sonuçlanan çürümenin nedeni aşırı sulama ve birbirine yakın ve sık tohum dikimidir. Dikimden önce toprak yeterince nemlendirildiğinden, çimlenene kadar hafif bir spreyleme yeterli olacaktır. Spreyleme ne kadar ince olursa toprağı o kadar az rahatsız etmiş oluruz. Çimlenme görülünce ölçülü sulayın. Büyüme hızlanınca her seferinde adam akıllı sulayın ve bir dahaki sulamaya kadar toprağın kurumasına izin verin.
Bilgiler için çok teşekkürler Sayın drhegeli. Suda beletilen tohumların çimlenip çimlenmediğini özellikle merak ediyordum. Zira, hiç suda bekletmediğim, hatta hiç sulamadığım, nemi belli belirsiz olan ortama ektiğim tohumlar bile çürüdü. Bazılarında ise hiç kotiledon yoktu.
Ben suda bekletim, sonuç hüsran, diatomitte bile :(
Arkadaş haklı.
Elimdeki canlı bitkiyle teselli oldum.
Tüm plumerialar aynı gibi görünmekle beraber yaprak yapısı farkları var .
Mesela Leela 07
244570
,
244571
,
244572
Bu da Plumeria Rubra Red, kırmızı açacak :p
Yaprak yapısı ve damarlarında fark var.
Sn. Jezebel,
İlk resimde gördüğüm birki kaç yaşında acaba? Bir de bu bitkide gördüğüm kadarıyla dallanma olmuş! dal yapması için bitki üzerinde bir çalışmama mı yaptınız?
Benim 2 yaşındaki bitkilerimde hala dallanma yok :(
Sn. oxygene, bu çelik bana o şekilde köklü olarak geldi.
Hiç bir şey yapmadım.
Geçen yıl 1 yaşındaki bitkimin ucunu budadım ve alttan iki dal vermesini sağlamıştım.
Yoksa sopa gibi uzayıp gidiyor.
Budamak yerine ucundaki büyüme noktasına biraz hasar versek, oradan uzamasına engel olup bitkiyi alttan dallanmaya zorlayabiliriz belki ;) Elimde 20 adet Plumeria var, cüce dahil, ufak ufak denemek lazım ...
Benim de şuan sanırım 40 veya 50 tane var hepside tohumdan yetiştirildi ancak henüz hiç birinde budak yok. Sizin dediğiniz gibi birinin tepesini biraz hasar vererek budak vermeyi deneyeceğim.
athena -asena
09-09-2011, 21:53
Arkadaşlar bu çimlenen tohum fox violet
drhegeli
09-09-2011, 22:13
Arkadaşlar bu çimlenen tohum fox violet
Sn athena -asena, resimdeki kabın altında suyun akıp gitmesine yarayacak delikler var mı? Toprağın üzeride de yeşil bir küf tabakası görünüyor sanki. Öyleyse, çimlenen fox ve o kabta henüz çimlenmeyen (varsa) diğerleri tehdit aldında...
AgacSevdalisi
12-09-2011, 12:39
bu sene mayıs-haziran aylarında tohumunu ektiğim benim plumeria'm.Cinsi ve ismni hakkında bilgim yok.Çünkü satıcıdan alırken mix tohum olarak almıştım 2 yıl önce. Büyütmek bu seneye kısmetmiş.
Kışı geçirmesi için işyerine getirdiğim bir çok çiçekle birlikte plumeriaları da Mayıs ayında Sapancaya götürürken bir tanesi iş kazası sonucu kırıldı, kırılan tohumdan yetişen plumerialardandı, bende hemen aynı saksıya diktim. Kırıldığında üzülmüştüm ama tecrübe oldu. Kırılan kısım tuttu ve yapraklanmaya başladı. Ana gövde ise sadece tek yerden filizlendi ve yapraklanmaya başladı.
Diğer tohumdan yetişen plumeriaların durumu gayet sağlıklı.
Bu sene çiçeklenen plumeria çiçek topuzundan sonra üç kola ayrıldı gelişimleri çok iyi umarım seneye çiçek topuzları çok güçlü olur. Yalnız çok büyüdü en fazla bu senede işyerine getirebilirim sonra nasıl koruyacağız bilemiyorum.
Anlattığım durumları anlatan fotoğrafları ekliyorum.
245299
245300
245303
245304
acemifüsun
12-09-2011, 18:55
Sevgili tturt kışın saklama şeklini arkadaşımız çok güzel anlatmış, yapraklar döküldükten sonra çuvala sarıp saklanabiliyor.
Sayın Agozce,
Kışın kaloriferli ve aydınlık bir ortama alıyorsanız, yapraklarını dökmediklerine göre öyle olmalı, bunun doğru olup olmadığını sorgulamalısınız. Bana pek doğru gelmiyor.
Ben de bir ara denedim kışın bitkileri içeri aldım, dondan ve yağmurdan kurtuldular ancak bina kışın ısıtılmadığı için bu kez de rutubetten öldüler.
Sözünü ettiğim yöntemde ise bitkinin kış uykusuna yatması teşvik ediliyor. Havalar soğuyunca bitki yapraklarını döküyor. Kışın hiç suya ihtiyacı olmayacağı dikkate alınarak serin, ışığı oldukça az, rutubetsiz bir ortamda kökleri bir çuvala sarılı olarak muhafaza ediliyor. Böylece dışarıdaki c tehlikelerden korunmuş oluyorlar. Bunlar, don tehlikesi ve aşırı ıslanma. Toprak geçirgen ise kısa süreli yağmurları tolere edebiliyor.(Örnek Alanya, Girne). Yağmurlar yoğun ve ortam aşırı rutubetli ise bitki kışı çıkaramıyor.(Örnek Antalya)
Kırmızı örümcek bu bitkilerin en hassas oldukları konulardan biri. Belirli aralıklarla ilaçlamakda yarar var.Kırmızı örümcek olayını rutubetin tetiklemesi söz konusu olabilir.
Bu bitkiler susuzluğa inanılmaz dayanıklı. Sağlıklı bir bitkiden alınan çelikler ya da budanan dallar bazen bir yerlerde unutulduğunda ve 4-5 ay sonra bir yerlere dikildiklerinde bile köklenebiliyorlar. Bu yüzden olsa gerek bazı ülkelerde bunlara ceset bitkisi deniyor. Bana sorarsanız alınan çeliklerin de uygun ortamda en az 2-3 hafta bekletilmesinde yarar var.
benim plumeriamda çiçek topuzu oluşmaya başladı şu an, daha çok ufak ama, havaların serinlemesi olumsuz etkilermi acaba bu aylar çiçeklenme için geç değilmi?Ayrıca alt yapraklarda kuruma ve dökülme(sadece alt yapraklarda ) var ama üst taraftanda yeni yapraklar çıkmaya devam ediyor yaprakların kuruyup dökülmesi normalmidir?
Sevgili Acemifusun,
Sapanca kışın çok soğuk oluyor. İçerde de fark etmiyor. Geçmişte hibiscuslardan kaybettiklerim olmuştu. Son olarak geçen sene naylon sararak bir hibiscus'u korumaya aldım kış çok sert geçmemesine rağmen çok zor kurtuldu yeni yapraklanıyor.
Geçtiğimiz iki kış plumeriaları işyerime getirdim. Işığı bol, gece 10 derecenin altına düşmeyen gündüz ise ortalama 18-20 derece, havalandırması çok iyi olan bir yerde muhafaza ettim. Yapraklarını dökmekle birlikte sorunsuz olarak iki kışı geçirdiler. Bu sene de aynı şekilde Eylül sonunda İstanbul'a getireceğim. Bizim sıkıntımız bir plumeria çok büyüdüğü için arabaya sığdırmakta zorlanıyoruz.
Selam
20 gündür istanbulda olmamdan dolayı siteyi ziyaret edemiyordum...
İstanbul'dan döndüğümde güzel bir süprizle karşılaştım benim plumeria çiçeğimden birisi çiçek açmış ve çiçek sapının kenarlarından üç tane kol çıkmış. Tohumdan yetiştirdiğim plumerialarda gözle görülür bir gelişme olmuş büyümüşler...
YYukarıda ve aşagıdaki resimler şimdiki vaziyetlerini gösteriyorlar....
çiçek açan plumeriayı tekrar yükleme yaptım yüklenirken bir hata oluştu...
çiçek açan plumeriayı tekrar yükleme yaptım yüklenirken bir hata oluştu...
Çok güzel...
Tohumdan yetiştirdikleriniz ne kadar sürede bu hale geldi? Hepsi de çok güzel gözüküyor, boy boy :)
Selam
20 gündür istanbulda olmamdan dolayı siteyi ziyaret edemiyordum...
İstanbul'dan döndüğümde güzel bir süprizle karşılaştım benim plumeria çiçeğimden birisi çiçek açmış ve çiçek sapının kenarlarından üç tane kol çıkmış. Tohumdan yetiştirdiğim plumerialarda gözle görülür bir gelişme olmuş büyümüşler...
YYukarıda ve aşagıdaki resimler şimdiki vaziyetlerini gösteriyorlar....
Sayın SEHA,
maşallah, nazar değmesin. pulmerialar sizin elinizden yetişmeyi seviyorlar.
Ben bu sene sekiz tohumu şişen tabletlere ekmiştim. İki tanesi çimlendi, sonra biri kurudu, diğeri şimdilik büyüyor. Bu gün size heveslenip son tohumları da ektim. İnşallah tohumlarım sizin pulmerialara özenir çimlenirler:))
Sağlıkla büyütün, ellerinize sağlık.
Kao Chatped ve Leela 007 dışındaki 4 renk tohumu iki gün önce ekmiştim. Ancak, sorun tamamen bizde değil sanırım çünkü iki tohumun içi boştu. Çimlenme niteliği bulunmuyordu. Diğer ikisi daha dolgun. Ona rağmen neme çok dikkat etmek gerekiyor.
Yaklaşık 10 gün önce ektiğim 4 tohumdan (ikisinin içi boştu) sadece birinde bu gün kök gelişimi olduğunu gördüm. Biri de çürüdü. İlk 6 tohumdan 2 tane, sonradan ektiğim 4 tohumdan 1 tane çimlendi.
Kao Chatped, Leela 007 ve Kao Banna. (üç farklı renk) Kao banna'nın rengini çok beğenmiştim. Leela 007 biraz nazlı. Kök gelişimi olduğu halde hala kotelidon yapraklarıyla duruyor. Kao Chatped ise ilk kotelidon yapraklarını döktü. Sonradan çıkardığı 2 yaprak ile büyümeye devam ediyor.
Çok güzel...
Tohumdan yetiştirdikleriniz ne kadar sürede bu hale geldi? Hepsi de çok güzel gözüküyor, boy boy :)
selam sayın neşride
Beyaz saksılarda gördüğünüz plumeriaları iki parti halinde tohumdan ekim yaptım.İlk parti olarak 6 nisanda 6 adet olarak ekmiştim.Çünkü havalar tam olarak ısınmamıştı riske atmak istemedim.6 adetten 5 tanesi çimlendi. İkinci partiyi 2 mayısda 44 adet tohum olarak ekmiştim. İkinci partiden de 11 tanesi çimlenemedi. Yani şu an toplamda 38 adet plumeria sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmekte tek endişem kış gelince ne yapacağımı bilememek çünkü daha çok küçükler soğuktan korumak çok zor olacak çünkü 38 saksı çiçeği içeriye nasıl yerleştireceğimi bilemiyorum.
Sizinde plumerialarınız sağlıklı bir biçimde gelişimini gösterirler.
Teşekkürler...
Sayın SEHA,
maşallah, nazar değmesin. pulmerialar sizin elinizden yetişmeyi seviyorlar.
Ben bu sene sekiz tohumu şişen tabletlere ekmiştim. İki tanesi çimlendi, sonra biri kurudu, diğeri şimdilik büyüyor. Bu gün size heveslenip son tohumları da ektim. İnşallah tohumlarım sizin pulmerialara özenir çimlenirler:))
Sağlıkla büyütün, ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim sayın özbey...
Sayın özbey keşke tohum ekim işini bahara bıraksaydınız.Çünkü tohumların çimlenmesi için hava sıcaklığının minimum 27 derece olması gerekiyormuş.Ben tohumlarımı taylanddan getirtmiştim. Tohum ekim talimatının içinde yazıyordu. Bende hava sıcaklığının en azından 25 derece olmasını bekledim ve ilk partiyi 6 adet tohum olarak 6 nisanda ekmiştim. Daha sonraki ikinci partiyi 44 adet olarak 2 mayısda ekmiştim, hava sıcaklığı güneş altında 30 dereceyi bulmuştu. Şu an 5 aylıklar.İyşallah ekmiş olduğunuz tohumlar bir an önce çimlenir. Çünkü önümüz kış soğuklar bir anda bastırırsa çimlenme olasılığı düşer, fakat alttan ısıtma yöntemi olursa çimlenme oranı yükselebilir...
benim plumeriamda çiçek topuzu oluşmaya başladı şu an, daha çok ufak ama, havaların serinlemesi olumsuz etkilermi acaba bu aylar çiçeklenme için geç değilmi?Ayrıca alt yapraklarda kuruma ve dökülme(sadece alt yapraklarda ) var ama üst taraftanda yeni yapraklar çıkmaya devam ediyor yaprakların kuruyup dökülmesi normalmidir?
Selam sayın gülşen
Plumerianın çiçeklenme dönemi akdeniz bölgesi için haziran ayından kasım ortalarına kadar sürmekte hava sıcaklığı plumerianın çiçek açması için müsait.. Hava ne kadar sıcak olursa çiçeklenme o kadar çok olacaktır.Okuduğum kaynaklardan esinlenerek bunları yazıyorum... Fakat sizin bulunduğunuz bölge buraya göre soğuk çünkü 1 hafta öncesine kadar 15 gün boyunca istanbulda daha sonraki 6 gün boyunca izmit ve düzce de bulundum ve havalar bir hayli buraya göre soğumuştu. Plemeriaların alt yapraklarını kuruyup dökmesi de normal
Çünkü plumeria yaprak döken ağaç cinslerindenmiş. Yukarıdan yenilenen yapraklar,alt taraftada miyadını doldurup yaşlanan ve kuruyup dökülme eğilimi göstermesi normal bu yüzden herhangi bir endişede bulunmayın benim çelikten yetiştirdiğim 3 adet plumeriada aynı şekilde alttan yapraklarını dökerek büyüyorlar....
teşekkür ederim sayın seha şu an pulmeriam çiçek topuzu büyütüyor havalar gerçektende serin burada gündüz 25 27 lerde ama gece 16 17 lere kadar düşebiliyor inşallah bu durum çiçeklenmesini etkilemez
teşekkür ederim sayın seha şu an pulmeriam çiçek topuzu büyütüyor havalar gerçektende serin burada gündüz 25 27 lerde ama gece 16 17 lere kadar düşebiliyor inşallah bu durum çiçeklenmesini etkilemez
Sayın gülşen size bir önerim olacak
Eğer plumerialarınız saksıda ise evinizin güneye bakan, güneş gören,hava alan bir pencere önüne yerleştirirseniz daha iyi olur.Hem böylelikle çiçeğiniz soğuktan etkilenmez hemde çiçekleri daha güzel açar,zaten sizin oralarda az da olsa kış gelmiş bile geçen hafta bende o civarda başiskele tarafındaydım geceleri üzerime hırka giyiyordum alışık olmadığımdan dolayı sanırım... plumerialar soğuğu sevmez, sukkulent yapısında bir bitki olduğu için soğuk havalarda donma ihtimali büyüktür.
selam sayın neşride
Beyaz saksılarda gördüğünüz plumeriaları iki parti halinde tohumdan ekim yaptım.İlk parti olarak 6 nisanda 6 adet olarak ekmiştim.Çünkü havalar tam olarak ısınmamıştı riske atmak istemedim.6 adetten 5 tanesi çimlendi. İkinci partiyi 2 mayısda 44 adet tohum olarak ekmiştim. İkinci partiden de 11 tanesi çimlenemedi. Yani şu an toplamda 38 adet plumeria sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmekte tek endişem kış gelince ne yapacağımı bilememek çünkü daha çok küçükler soğuktan korumak çok zor olacak çünkü 38 saksı çiçeği içeriye nasıl yerleştireceğimi bilemiyorum.
Sizinde plumerialarınız sağlıklı bir biçimde gelişimini gösterirler.
Teşekkürler...
Teşekkürler Sayın SEHA,
Seri üretim yapmışsınız :) Tohumlarınız karışık renklimiydi, yoksa hepsi aynı renk mi açacak?
Teşekkürler Sayın SEHA,
Seri üretim yapmışsınız :) Tohumlarınız karışık renklimiydi, yoksa hepsi aynı renk mi açacak?
Teşekkür ederim Sayın Neşride
Biraz öyle oldu galiba :) Aslında bende 100 adet tohum almıştım karışık renkli olarak...Fakat 50 tanesini ektim 38 tanesi hayatta geriye kalan 50 adet daha duruyor...Hepsini bir anda ekmemiştim çünkü hepsini riske atmaktan korktum belki olmazlar diye...İyiki de hepsini ekmemişim çünkü düşünsenize hepsinin çıkmış olduğunu ben nerelere sığdırırdım ki onları... şimdi kara kara düşünüyorum kış geldiğinde nereye yerleştireceğim onları dışarda kalamazlar çünkü silifkenin berbat bir poyrazı var insanı donduran..Şuan onlara baktıkça bu kadar sağlıklı bir şekilde büyümelerine seviniyorum kışı bir atlatabilirsek seneye yazın iyşallah hepsini yazın ki yerlerinde görebilirim...
verdiğiniz bilgi için saolun sayın seha şuan güneş alan rüzgardan korunaklı bir yerde duruyor evin içine almayı bende düşündüm ama maalesef güzel güneş gören kısıma pencere yapmamışlar, balkonlar ise hepsi kuzey cephede bol rüzgarlı :mad:
o yüzden yerinden kıpırdatmaya çekiniyorum :o
çiçek açmaya hazırlanan pulmeriam :cool: çiçek için biraz geç kaldı galiba ama olsun inşallah kazasız belasız açarda çiçeklerini görürüm :p iki pulmeriamında ne renk olduğunu bilmiyorum sürpriz olacak bana :D
Eminim daha önce sorulmuş ve deneyimli arkadaşlar tarafından cevaplandırılmıştır , tekrar sorum için kusura bakmayın :)
Benim plumerianın özellikle yeni çıkan yaprakları büyüyemeden, sararıp solmadan sanki biri özellikle kırmış gibi dökülüyor. Neyi eskik ya da yanlış yapıyorum?
Büyük ihtimalle, kırmızı örümcek olabilir. Veya fazla sulama...İçerideyse bu durum oluyor. Bu çiçek açık havayı seviyor.
Benimkiler dışarıya alınca düzeldi.
Asya_lotus
17-09-2011, 10:34
Geçen sene bana sevgili Jezebel vergiği plumeriya tohumlar mahalasef bu sene, 03.09.11 anca ektim...:rolleyes:
Bu sabah benim çiçekler kontrol ederek, bunu gördüm :p :
246172
Benim'de artık bir plumeriam var,teşekkürler Zafer abi.
drhegeli
18-09-2011, 15:06
İlginç bir tohum çimlendirme yöntemi...
246431
Islak kağıt havluların arasındaki tohumları kilitli torbalara koymuş... Torbaları da cam kenarına asmış... Tohumların ısı, ışık ve nem ihtiyacını gösteren iyi bir fotograf... Üstelik tohumların çimlenmesini hiçbir yeri kurcalamadan takip edebilirdiniz...
(Yahoo Group "Aloha Pulmaria"'dan alıntıdır)
drhegeli
18-09-2011, 15:44
Yahoo Group "Aloha Pulmaria"'dan öğrendiğim bir yöntem...
Kullanılan malzemeler :
Perlit
246432
Ponza Taşı
246433
Torf
246434
İki yumurta ve iki plumeria çeliği
246435
İki saksı
246436
Köklendirme ortamları için değişik öneriler var. Ben elimde olan yukarıdaki malzemeleri kullandım. Karşım oranı 1:1:1
drhegeli
18-09-2011, 15:45
Saksının yarısına kadar hazırladığınız karışımı dolduruyorsunuz. Bunun üzerine bir yumurta yerleştiriyorsunuz.
246437
Yumurtanın üstünü 2cm kadar kaplacak karışım ilave ediyorsunuz ve çeliği bunun üzerine dikip iyice suluyorsunuz.
246438
Eee, bunu niye yaptık. Yumurtalardan omlet yapsak daha iyi değil miydi?
İddaya göre bu yöntem çelik köklenmesini çok hızlandırıyormuş. Göreceğiz bakalım...
bettyycim
18-09-2011, 17:08
Peki bu yumurta zamanla bozulma yapınca kabuğu yumuşayıp koku yapmaz mı?:eek:
drhegeli
18-09-2011, 17:30
Koku, böcek, sinek yapmadığı söyleniyor.
bettyycim
18-09-2011, 17:35
Siz deniyorsunuz sanırım sonuçları paylaşırsınız bizimle artık ;)
Sayın Drhegeli,
Çelikler kendi plumerinızdan mı, yoksa yurtdışından mı getirttiniz. Yurtdışından geldiyse adres vermeniz mümkün mü?
drhegeli
19-09-2011, 09:50
Sayın Drhegeli,
Çelikler kendi plumerinızdan mı, yoksa yurtdışından mı getirttiniz. Yurtdışından geldiyse adres vermeniz mümkün mü?
Ebay'dan aldım. Hawaii'den geldi.
http://stores.ebay.com/Suncatchers-of-Hilo?_trksid=p4340.l2563
4 tanesi 14,99$. 16$ da kargo ödedim.
Sayın Drhegeli,
Bilgi için teşekkürler.
Hangi kargo şirketi ile geliyor ve elinize kaç günde ulaştı acaba. Sanırım gümrük anlamında bir sıkıntı yaşanmadı.
drhegeli
19-09-2011, 13:22
21 Ağustos'ta almışım. 14 Eylül'de elime geçmiş. Yak 3 haftada gelmiş. Normal posta ile geldi. Gümrük sorunu yaşamadım.
Aynı ürünün iki versiyonu var. Biri "hemen al", ki fiyatı 24,99$. Diğeri 14,99$'dan başlayan arttırmalı olanı. Ben arttırmalıdan aldım. Benden başka talip yoktu. Arttırma bitince tekrar listeliyor.
Kargo ücreti sayfada yazmıyor, mutlaka önceden sorun...
Yumurta İzmir' de pişmesin :)))
Paylaşım için teşekkürler.
drhegeli
20-09-2011, 12:38
Yine ilginç bir plumeria tohum çimlendirme yöntemi...(Yahoo Group Aloha Plumeria'dan alıntıdır.)
Kullanılan malzeme strafor tabak... Hani marketten et, sebze, meyve aldığımızda içinde bulundukları tabak...
Çentikler açılıp tohumlar yerleştirilmiş straforları, içi bir miktar su dolu kaseye koyuyorlar... Üstünü kapatıp bekliyorlar... Alttaki fotoğrafta çimlenen tohumlar görülüyor... Bazıları suyun sıcaklığını 26-27 derecede sabit tutmak için akvaryum ısıtıcısı kullanıyor.
Merhabalar,
ben de çok entersan bir çimlendirme yapmıştım. Jelatinli çikolata kutusunun ortasına nemli havlu kağıt koyarak 8 tohumdan 5 tanesini çimlendirmiştim. (Şubat 2010) Kendi icadım sanıyordum:D Bu düzeneği kaloferin üzerine , sürekli nemli ve ışık alacak şekilde tuttum.
Sayın Drhegeli,
Siparişi geçtim bakalım, kazasız belasız ve de gümrüğe takılmadan gelecekler mi? Sıkıntı olmadan gelirse aşağıdaki siteden köklü ve çelik olarak plumeria getirtmeyi düşünüyorum.
Bu arada gümrük sınırı 100 Eurodan 75 Euroya düşmüş. Yurtdışı siparişlerde bu rakamı dikkate almamız gerekiyor.
Bahsettiğim sitenin linki
Maui Plumeria Gardens - Plumeria Cuttings and Rooted Plumeria Rooted Plants (http://www.mauiplumeriagardens.com/index.php?cPath=2)
günebakan
20-09-2011, 17:13
Plumeria'nın tohumlarını kuyruk gibi olan taraftan mı toprağa ekiyoruz acaba?
Hayır sevgili günebakan. O kuyruklar çimlendirme ortamının üstünde kalacak.
drhegeli
20-09-2011, 17:27
Fotoğraflarda görüldüğü gibi...
246684
246683
günebakan
20-09-2011, 17:47
Çok teşekkürler:)
acemifüsun
20-09-2011, 19:33
Sevgili drhege'nin tercümelerine göre 3 çeşit çimlendirme metodu oluyor. Ben çoğu tohumumu 3. şıkta açıklanan şekilde deniyorum. Tohum yatay olarak toprak üstüne konuyor, üstüne çok az (3-4 mm.)toprak serpiliyor. Burada kuyruğun dışarıda kalması belirtilmemiş, ben de kuyrukları dışarıda bırakmadım. Umarım yanlış bir şey yapamamışımdır:)
İkinci kitabın tercümesini aynı gerekçeyle buraya aktarıyorum.
İkinci Kitap : "The Handbook on Plumeria Culture"
Yazarlar : Richard & Mary Helen Eggenberger
Basım Tarihi : 2005
Yetiştirme Ortamı
Yeterli miktarda nem tutunumunu, iyi bir havalanma ve drenaj sağlayan torf ve perlit (belki biraz da vermikülit) gibi hafif karışımlar kullanabilirsiniz. Başarı için birkaç anahtar vardır. Dikimi yapacağınız saksı sadece 8-10cm derinliğinde olabilir, fakat çok sayıda drenaj deliği olmalıdır. Hatırlanması gereken en önemli konulardan bir tanesi de yetiştirme ortamını tohumu dikmeden önce iyice ıslatmaktır. Çünkü yüksek miktarda torf içeren karışımlar suyu hemen ve eşit olarak emmezler. En iyi çimlenme için saksılar sabah güneşini ve sonrasında filtrelenmiş ışık alsın.
Başarılı Çimlendirme
Tohum çimlendirme ve çelik köklendirme için gerçek sırlardan biri toprağın ısısıdır. Soğuk ve ıslak bir toprağın tohum çimlenmesine ve çelik kök gelişimine faydası yoktur. Aksine ikisinde de çürümeye yol açar. Plumeria tohumlarını çimlendirmeye girişmeden önce toprak sıcaklığından emin olun. 26-27 derece toprak ısısı idealdir. (NOT: Kalorifer petekleri üzerinde çimlendirilmeye çalışılan tohumların yüksek başarı oranını açıklıyor.) Son üç yılda yerden ısıtma konusunda pek çok deney yaptık. Hem tohumda, hem çelikte mutlak bir başarı yaşadık. Aynı şekilde, toprak seviyesinin yak 15cm kadar üstüne konan yetiştirme ampullerinden de mükemmel sonuç aldık.
Tohumu Ekimi
Aşağıdakiler, plumeria tohum ekimi için kullanılan üç metodtur.
1)Subtropik ve ılıman iklimlerde bulunan pek çok yetiştirici için başrılı olduğu kanıtlamış bir metodtur. Kuyruğu yukarıda olacak ve tamamen toprak dışında kalacak şekilde tohumu toprağa ekin. Sanki ağaçtan düşmüş de kuyruk kısmının başladığı yere kadar kendini gömebilmiş gibi.
2)Bu da başarılı olduğu kanıtlanmış basit bir metodtur. Tohumları, nemlendirilmiş iki kat kağıt havlu arasında bekletin. Tohumlar çimlenir çimlenmez küçük saksılara taşınabilir.
3)Plumeria tohumu çimlendirmesinde en başarılı bulduğumuz metodtur. Tohumu 3-4mm veya kendi kalınlığının iki katı kadar derinliğe yatay olarak yerleştirin. Üzerine tuz eker gibi, ince bir tabaka oluşturacak şekilde toprak serpin. Çok derine ekerseniz çimlenme olmaz, çok sığ ekerseniz tohum yüzeye çıkar. Tohumun üstü kaplandıktan sonra toprağa sıkıca bastırın. İyi bir toprak teması çok önemlidir. Saksıya birden fazla tohum ekiyorsanız aralarında 5-8cm mesafe bırakın.
Tohum ve Filizlerin Sulanması
Mantar oluşumu nedeniyle ortaya çıkan ve filizlerin hızla tahrip olmasıyla sonuçlanan çürümenin nedeni aşırı sulama ve birbirine yakın ve sık tohum dikimidir. Dikimden önce toprak yeterince nemlendirildiğinden, çimlenene kadar hafif bir spreyleme yeterli olacaktır. Spreyleme ne kadar ince olursa toprağı o kadar az rahatsız etmiş oluruz. Çimlenme görülünce ölçülü sulayın. Büyüme hızlanınca her seferinde adam akıllı sulayın ve bir dahaki sulamaya kadar toprağın kurumasına izin verin.
Share
Share this post on Digg
Del.icio.us
Technorati
Twitter
| Like
drhegeli
20-09-2011, 22:02
Yok sn acemifüsun, kuyruk problemi dik ekimde ortaya çıkıyor. Yatay ekimde sorun yok.
acemifüsun
20-09-2011, 22:39
Yok sn acemifüsun, kuyruk problemi dik ekimde ortaya çıkıyor. Yatay ekimde sorun yok.
Teşekkür ederim.
9 adet pulmeria tohumunu dün kaliteli kestane toprağı,perlit,dere kumu karışımına ektim fakat ne şanstırki dün akşam ki yoğun yağmur toprağını ıslatmış şimdi kara kara düşünüyorum acaba topraktan çıkarıp kağıt peçete arasına mı alsam diye
bettyycim
23-09-2011, 13:36
Ben kuyrukları dışarı da kalacak şekilde vermiklüte ektim ve sera yatım, bakalım ne olacak daha önce katı kültür ortamında kurukları dışarıda kalacak şekilde çimlendirme yapmıştım ve 5 tohumdan 3 ü çimlenmişti ama şu an ikisi yaşıyor.
Plumeria'm. (Kao Chatped). Maalesef Leela007'yi kaybettim. Kao Banna'nın kotelidon yapraklarının ucu çürümüş. Yarısını kestim. Kök gelişimi iyi gibi.
acemifüsun
24-09-2011, 16:01
Leela007'yi kaybetmenize üzüldüm. Bakalım bizmkiler nasıl çimlenecekler? Benim 3 tanesi kafasını topraktan kaldırmaya çalışıyor, diğerlerinde şiimdilik hareket yok.
Sevgili acemifüsun, Leela007, ve Kao Chatped tohumlarından birer tanesi duruyor. Bunlar çimlenince onları ekmemiştim. Ama tohumlar çok cılız gözüktü gözüme. Artık bahara denicem.
Siz iklim itibariyle bize göre şanslısınız. Umarım diğerleri de çimlenir. Benim en zorlandığım tohumlar bunlar oldu.
alperfect
24-09-2011, 21:11
Bu havalarda ben üşüyorum kaldı ki tropikal çocuklar üşümesin. Bu yüzden kaloriferleri yaktıktan sonra çimlendirmeye çalışacağım
acemifüsun
25-09-2011, 14:25
Sevgili acemifüsun, Leela007, ve Kao Chatped tohumlarından birer tanesi duruyor. Bunlar çimlenince onları ekmemiştim. Ama tohumlar çok cılız gözüktü gözüme. Artık bahara denicem.
Siz iklim itibariyle bize göre şanslısınız. Umarım diğerleri de çimlenir. Benim en zorlandığım tohumlar bunlar oldu.
Evet İzmirde sıcaklar Pulumeria tohumlarını çimlendirmek için hala uygun. En çok istediğim renk olmasına rağmen; ne yazık ki Leela007'nin tohumu boştu:( Sevgili arkadaşımın ben bunlarla uğraşamıyacağım, sen çimlendir deyip, gönderdiği tohumlar arasındaki Leela 007yi de ektim, o da çok cılız, yine de ümitliyim.
İşte en sonunda sizlere tohumdan yetiştirip yaz kış gözünün içine baktığım ama bana hiç çiçek vermiyecekmiş gibi gelen plumeriam. Sizce ne zaman çiçek açacak? :o
Plumeri'anız gayet sağlıklı görünüyor, MAŞALLAH gölge yerdemi duruyor,kısmen güneş görüyormu, alt yaprakları kendisimi döküldü?Büyüdükçe sizmi aldınız,inşallah çiçeğinide görürsünüz,sağlıcakla büyütün.
Gördüğüm kadarıyla 3 yaşında gibi duruyor ancak boyu biraz fazla uzamış gibi. Güneş sanki yeterli değil gibi duruyor sanki...
Sevgili vehbi alt yaprakları daha doğrusu bütün yaprakları kışın dökülüyor sonra baharda tekrar tepeden yaprakloanmalar başlıyor, işte hersene bu döngü devam ediyor,
Sevgili oxygene evet tam 3,5 yaşında güneş konusuna gelince 3 ten sonra güneş batana kadar güneş alıyor ama hep boya gidiyor, evimin oturulan kısımları pek güneş almıyor birtek o odanın camı en çok güneş alıyor tabi o da öğleden sonra güneşi.
Sevgili vehbi alt yaprakları daha doğrusu bütün yaprakları kışın dökülüyor sonra baharda tekrar tepeden yaprakloanmalar başlıyor, işte hersene bu döngü devam ediyor,
Sevgili oxygene evet tam 3,5 yaşında güneş konusuna gelince 3 ten sonra güneş batana kadar güneş alıyor ama hep boya gidiyor, evimin oturulan kısımları pek güneş almıyor birtek o odanın camı en çok güneş alıyor tabi o da öğleden sonra güneşi.
Kendi bitkilerimle kıyasladığımda gövde ince kalmış gibi duruyor bu da yeterli güneş alamamaktan kaynaklanıyor olabilir. Bitkinize gübre veriyormusunuz?
Hayır gübrede veremedim ama ihmalkarlığımdan değil sıvı gübremi vermem gerekiyor bilemiyorum yani gübreleme konusunda henüz çok cahilim. O yüzden mi çiçek açamıyor yoksa plumeriam?
acemifüsun
27-09-2011, 21:23
Sevgili ayhat önümüzdeki yaz inşallah bol bol çiçeklerini görürsünüz:) Bana da gövde biraz ince kalmış gibi geldi.
Sevgili drhegelinin tercümeleri var , burada besin kullanımını çok güzel açıklıyor.
Hoş bir tesadüf olarak Amazon'dan sipariş verdiğim iki plumeria kitabı bugün elime ulaştı. Yazarları plumeria uzmanı olan kitapların tohum çimlendirme bölümlerini tercüme ediyorum.
İlk Kitap : "Growing Plumerias İn Hawaii And Around The World"
Yazar : Jim Little
Basım tarihi : Nisan 2010
Tohumdan Çoğaltma
İlk adım, tohumu parmaklarınızın arasına alıp çok hafif sıkıştırarak tohum içinde kotiledon olup olmadığını anlamaktır. Düz ve içinde bir embriyon olduğuna dair işaret olmayan tohumları atın. Sonra, perlit veya benzer hafif ağırlıklı, gevşek bir yetiştirme ortamının üzerine yatırın. Üzerini ince bir tabaka perlit ile kaplayın. Siz nasıl yerleştirirseniz yerleştirin, gövdeleri ışık kaynağına doğru döneceğinden tohumlar ortama dik olarak konmak zorunda değil. Taze tohumlar 12-15 günde çimlenecektir. Pek çok tohum çeşidi ekilmeden önce birkaç saatliğine veya gece boyunca suda bekletilebilirken, bu işlem plumeria için önerilmez. Plumeria tohumları yumuşak gövdeli tohumlardır ve nemli ortamları seven mantarların sebep olduğu aşırı sulamaya bağlı çürüme, ana başarısızlık nedenidir. Ekim öncesi suda bekletme, palmiye tohumları gibi kalın çeperli tohumlar için önerilir, plumeria tohumları için değil.
Tohumlar çimlendikten sonra, her on günde bir dengeli bir sıvı gübre ile (ambalaj üzerinde tavsiye edilen oranın yarısı kadar) beslemeye başlayabilirsiniz. İlk yıl içinde fidanınız sağlıklı bir şekilde geliştikten sonra gübrenizi NPK 18-6-12 olarak değiştirebilirsiniz. Yaygın kanının aksine, ilk çiçeklenmeyi tetiklemek için, fosfor ağırlıklı bir gübreden çok azotu fazla bir gübre tercih edilmelidir. Yeni çalışmalar(*), genç bitkilerin o kadar da çok fosfata ihtiyaç duymadıklarını göstermiştir. Fosfat, kök gelişimini tamamlamış yetişkin bitkiler için önerilir.
Fidanlar 5-8 cm boya ulaştığında, 10-15 cm'lik saksılara aktarılabilir. Tohumlar taze ise en az %90'lık çimlenme oranı beklenir. Ortalama ısıda ve az aydınlık bir iç ortamda bekletilebilirler ise tohumlar canlılığını bir yıl veya daha fazla koruyabilirler. Saklama için plastik değil kağıt torbalar kullanılmalıdır, çünkü tohumların da soluk alıp vermeye ihtiyaçları vardır. Tohumlar buzdolabında saklanabilir fakat gerekli değildir. Tohum ne kadar eski ise çimlenme o kadar yavaşlar ve kayıp artar.
(*) Kaynak: Armstrong Helen, "Plants don't need so much posphate!" Flower Tech, Horticulture World, Volume 8, No 3, 2005
Gövdesi ince kalmaması için ne yapmalıyım, evimdeki en müsait en çok güneş alan yer orası hatta yaz kış, her sene balkona alıyordum bu sene yerinden hiç oynatmadım daha iyi olsun diye ne yapabilirim gövdesi için?
acemifüsun
28-09-2011, 15:29
İçeride duruyorsa tercümede önerilen şekilde besin verebilirsiniz.
Evet bende onu uygulayacağım bakalım o zaman ne ler olacak, teşekkürler acemifisun sayende içim rahatladı sağol.
Orkun Kırcı
29-09-2011, 18:08
Son siparişle gelen 11 tohumdan 6sı çimlendi 2si köklendikten sonra 3ü ise maalesef köklenmeden çürüdü. (merak kurcalamaları etkili oldu tabii). Yeni yapraklar büyüyünce görsel olarak ta paylaşırım. Daha güzel haberleri diğer arkadaşlardan duyarız inşallah.
acemifüsun
29-09-2011, 18:18
Orkuncuğum güzel haberler:)
Benim şu anda elimde fazla tohumlarla birlikte 10 adet çimlenmiş, şapkalarını atmış olanlar var. 2 tanesi şapka çıkarmakta tembellik ediyor. 2-3 adeti asıl yapraklarını çıkarmaya başladı. Çimleneler akşamüstü güneşini almaya başladı. Bu gün ben de çimlenmeyen bir , ikisini kurcaladım, tohumlar iyi durumda, hatta birinde kök başlamış, sevindim. Biraz daha sabırlı olabilsek, çok iyi olacak da..:)Çimlelenlerin hepsi asıl yapraklarını çıkarınca fotoğraflarını ben de paylaşacağım.
Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Henüz daha vakit var ancak benim Plumerilarım balkonda duruyor ve bu günlere epey rüzgar esiyor ve bitkilerim hırpalanmaya başladı. O nedenle ben de akşam içeri aldım. Bunlar bu sene togumdan yetiştirdiğim bitkiler henüz çiçek açmaya epey zamanları var.
Tohumdan yetiştikleri için tam çişitlerini bilemiyorum ancak çok renkli bir kolleksiyon olduğu konusunda hiç şüphem yok.
248837
248838
Plumeria vadisi gibi olmuş. Çiçek açtıkları zaman kimbilir ne kadar muhteşem olurlar.
gülenmelek
30-09-2011, 10:36
Ne kadar canlı, ne kadar güzel görünüyorlar. Maşallah diyeyim, nazarımız değmesin ;) Güle güle büyütüp güzel çiçeklerini de görürsünüz umarım ;)
acemifüsun
30-09-2011, 16:41
Sevgili oxygene ellerinize sağlık, bol bol, çiçeklerini de koklayın:) Darısı bizimkilerin başına:)
Sn.oxygene, minik ormanınız için sizi kutlarım.
Sadece çiçeğini değil ağaç olduklarını görün.
Bu güzelliği İzmirde ağaç halinde görmeği çok istiyorum.:p
Harikasınız...tebrikler...
şu manzarayı görebilmek için neler vermezdim :) dönüp dönüpbsevgili jezebelin de dediği gibi minik pulmeria ormanınıza bakıyorum, sayın oxygene gerçekten de tebrikler elinize sağlık. ben tohumdan yetiştirmeyi maalesef beceremedim çok üzgünüm bundan sonra yurtdışından ortak pulmeria çeliği siparişi açılırsa onu denemeyi düşünüyorum artık olmadı sizlerinkiyle avunacağız artık :)
drhegeli
30-09-2011, 20:47
...bundan sonra yurtdışından ortak pulmeria çeliği siparişi açılırsa onu denemeyi düşünüyorum...
Çelikler yolda...
Cutting of Plumeria Mix 9 type 8-12" | eBay (http://www.ebay.com/itm/Cutting-Plumeria-Mix-9-type-8-12-/180720552436?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a13c8c9f4)
Harika bir bitki hayran olmamak elde değil,tebrikler.
[QUOTE=drhegeli;865134]Çelikler yolda...
çok güzellermiş gerçektende ;)
Çelikler yolda...
Cutting of Plumeria Mix 9 type 8-12" | eBay (http://www.ebay.com/itm/Cutting-Plumeria-Mix-9-type-8-12-/180720552436?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a13c8c9f4)
Dokuz adet için çok uygun bir fiyat.
Maviler burada da ağırlıkta.
Umarım hakikaten mavi açarlar;)
Çok güzeller.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Son bir yıldır onlarla yatıp kalkıyorum desem yalan olmaz. Bu yıl tatile gidemedim, susuz kalır ölürler diyerekten. Bu yukarıda gördükleriniz dışında yaklaşık 20-30 tane daha var :) ama onlar daha küçük henüz. Kış soğukları gelene kadar kendilerini toparlarsa çok mutlu olucam.
Sn. @drhegeli, maviler konusunda benim hala şüphelerim var. Mavi renkli Plumeria bana daha çok Photoshop mucizelerinden biriymiş gibi geliyor. Ebay dışında mavi renkli plumeria satan bir başka yer göremedim. Umarım gerçekten de mavi renklidir.
drhegeli
01-10-2011, 09:32
Sevgili oxygene, mavi renk konusunda size katılıyorum. Bunu PSA'ya sormuştum. "Mavi yok." diye yanıt gelmişti. Thai renkleri büyük ihtimal ile kandırmaca...
Lakin...
Benim yapraklı bir tane bile plumeriam yok. Tohum çimlendirme yüzdem (pardon bindem) çok düşük. Yumurta metodu ile diktiğim Hawaii çeliklerinden biri çürüdü, diğeri de nane molla... Bu gelenler köklü imiş... Umarım yapraklanırlar, beyaz renklisine de razıyım...
Sevgili oxygene, mavi renk konusunda size katılıyorum. Bunu PSA'ya sormuştum. "Mavi yok." diye yanıt gelmişti. Thai renkleri büyük ihtimal ile kandırmaca...
Lakin...
Benim yapraklı bir tane bile plumeriam yok. Tohum çimlendirme yüzdem (pardon bindem) çok düşük. Yumurta metodu ile diktiğim Hawaii çeliklerinden biri çürüdü, diğeri de nane molla... Bu gelenler köklü imiş... Umarım yapraklanırlar, beyaz renklisine de razıyım...
Ben yumurta ile kökleneceğini pek zannetmiyorum. Yahoo plumeria grubuna bende kayıtlıyım ordaki bağzı şeyler fantezi gibi geliyor bana. Çeliklerinize köklendirme hormunu sürün ardından torf ve perlit karışımına ekin. Çok fazla fantastik yöntemler uygulamanıza gerek.
Ben bu güne kadar hiç çelik kullanmadım. Değişik ülkelerden 20 türe yakın tuhum aldım ve hepsini tohumdan çimlendirdim. Aralarında Obtusa olanlarda var. Yaparakların çiçeklerin çok renkli ve değişik türklerde açacağını tahmin ediyorum. Seneye büyük olasılıkla da çiçek açacaklarını ümit ediyorum. Bunu da düşündükçe içim kıpır kıpır oluyor ve inanılmaz heyecanlanıyorum :D
drhegeli
01-10-2011, 10:46
:D Hawaii'deki satıcıya da sormuştum yumurta metodunu. Yanıt : "Yöntem filan bilmiyorum. Sadece toprağa göm..." olmuştu. :D
İstanbul'da mevsim dönüyor. Günler kısaldı, yağmurlar başladı, sıcaklık düşüyor. Çelikler köklenecek, yapraklanacak, sonra belki dinlenme dönemine girecek. Vakit dar... Yumurta metodunu zaman kazanmak için uyguladım.
Yetiştirme ortamını sizin dediğiniz gibi hazırladım. Ortam hafiflesin diye ponza taşı da ekledim. Hormon da kullandım. Nafile... Sanırım sizde olan birşey eksik bende : Yeşil Parmaklar...
acemifüsun
01-10-2011, 12:26
Sevgili drhegeli inşallah Plumerialarınızın çiçeklerini önümüzdeki yaz bol , bol koklarsınız:) Güle güle büyütün:)
Sayın drhegeli valla bendede yok bir tane bile tohuma niyetlendik kısmet degilmiş seneye artık . İşallah celikleriniz istediginiz gibi cıkar . pulemeria başlıgına bakmamaya özen gösteriyorum arada kacamak yapsamda :D
Havalar yavaş yavaş soğumaya başladı. Henüz daha vakit var ancak benim Plumerilarım balkonda duruyor ve bu günlere epey rüzgar esiyor ve bitkilerim hırpalanmaya başladı. O nedenle ben de akşam içeri aldım. Bunlar bu sene togumdan yetiştirdiğim bitkiler henüz çiçek açmaya epey zamanları var.
Tohumdan yetiştikleri için tam çişitlerini bilemiyorum ancak çok renkli bir kolleksiyon olduğu konusunda hiç şüphem yok.
248837
248838
Sayın Oxygene çok güzel görünüyorlar..........Benimde 38 tane tohumdan yetişme ve 3 tane çelikten yetişme plumerialarım var... Tohumdan olanlar 5 aylık oldular ve şu an sağlıklı bir biçimde yetişiyorlar kış da geldi sayılır kış gelince ne yapacağığımı bilemiyorum.... Umarım hep birlikte çiçeklenmiş olarakta görürüz.Sizin plumerialar yaklaşık olarak kaç aylık?
Sayın Oxygene çok güzel görünüyorlar..........Benimde 38 tane tohumdan yetişme ve 3 tane çelikten yetişme plumerialarım var... Tohumdan olanlar 5 aylık oldular ve şu an sağlıklı bir biçimde yetişiyorlar kış da geldi sayılır kış gelince ne yapacağığımı bilemiyorum.... Umarım hep birlikte çiçeklenmiş olarakta görürüz.Sizin plumerialar yaklaşık olarak kaç aylık?
Yanlış hatırlamiyorsam Nisanda ekmiştim. Bağzılarını geçen yıl ekmiştim. Fakat bu yıl ektiklerim geçen yıl ekilenlerin boylarını ve kalınlıklarını geçti. Geçen yıl acemilikten olsa gerek bağzı hatalar ve yanlış uygulamalar yapmıştım bir de kırmızı örümcekler ciddi şekilde zarar verdi bitkilere. Bağzılarını da kaybetmiştim. Bu yıl çok şükür kayıp hiç yok ve hepsi çok sağlıklı şimdilik.
Kış süresince Plumerialarınızı unutun, ben öyle yapmıştım. Evimin çatısına aldım boş bir odaya ve bahar başında da uyanmaya başladılar ve kısa bir sürede yeşillendiler.
drhegeli
03-10-2011, 10:17
...Evimin çatısına aldım boş bir odaya...
Odayı ısıttınız mı ? Veya başka bir deyişle, odanın ısısı ne idi?
Odayı ısıttınız mı ? Veya başka bir deyişle, odanın ısısı ne idi?
Hayır ısıtmadım. Dışarıdan 3-5 C derece daha sıcak bir ortam. Kendi hallerinde bıraktım. Zaten havalar biraz daha soğuduğu zaman bitkilerin üzerindeki tüm yapraklar dökülecektir. Bağzı türlerde yaprak dökülmediği söyleniyor henüz böyle bir plumeriam olmadı. Yaprakları dökülünce epey moralim bozulmuştu daha fazla üzülmemek için görmemeye özen gösterdim :)
Orkun Kırcı
03-10-2011, 14:35
Bebeklerin bugünkü durumları. Tekli olanlar siparişle gelenlerden, çift olan bardak ise sayın drhegeli'nin hediyesi olan butterfly çifti :D. İnşallah büyüdüklerini de görürüz. Kışın diatomitte olan bu bebekleri ne yapmam konusunda bilgi verin lütfen.
maşallah orkun bey inşallah kışı sorunsuz atlatır bebekleriniz :)
benim tohumlardan 5 tanesini maalesef kaybettim geri kalan 4 tanesine baktığımda koyduğum gibi duruyodu, toprakta olan kısımları sertti sadece, tekrar toprağa ektim acaba çimlenme şansı varmı?
Orkun Kırcı
03-10-2011, 16:54
Çürüme olmamışsa şans vardır herhalde. Bende daha önce deneyim yaşamadığım için kesin birşey diyemiycem. İnşallah çimlenirler.
maşallah çok güzeller çok...heyecan verici bir bekleyiş...sevgilerimle...
Yanlış hatırlamiyorsam Nisanda ekmiştim. Bağzılarını geçen yıl ekmiştim. Fakat bu yıl ektiklerim geçen yıl ekilenlerin boylarını ve kalınlıklarını geçti. Geçen yıl acemilikten olsa gerek bağzı hatalar ve yanlış uygulamalar yapmıştım bir de kırmızı örümcekler ciddi şekilde zarar verdi bitkilere. Bağzılarını da kaybetmiştim. Bu yıl çok şükür kayıp hiç yok ve hepsi çok sağlıklı şimdilik.
Kış süresince Plumerialarınızı unutun, ben öyle yapmıştım. Evimin çatısına aldım boş bir odaya ve bahar başında da uyanmaya başladılar ve kısa bir sürede yeşillendiler.
Sayın oxygene evinizin çatısı güneş görüyormuydu, yani kışın plumerialar güneş görmek zorunda mı yoksa normal güneş görmeyen bir yerde kışı geçirebilirler mi?
Bu arada sizinle aynı anda ekim yapmışız, bende 6 nisan da ekimini yapmıştım plumerialarımı,kış geldi ve çok korkuyorum iyşallah fire vermeden atlatabiliriz kışı şuan sağlıklı bir biçimde gelişmleri sürüyor.
acemifüsun
03-10-2011, 19:54
Bebeklerin bugünkü durumları. Tekli olanlar siparişle gelenlerden, çift olan bardak ise sayın drhegeli'nin hediyesi olan butterfly çifti :D. İnşallah büyüdüklerini de görürüz. Kışın diatomitte olan bu bebekleri ne yapmam konusunda bilgi verin lütfen.
Bebeler dizilmiş Orkun, ellerine sağlık:)
Diatomit denemem hiç yok, bu konuda deneyimli arkadaşlar yol gösterirler. Ben bebeleri şaşırtma zamanı gelince sihirli toprak, orkide torfu, ponza taşı karışımına geçirmeyi düşünüyorum. Torf, perlit az vermikulit karışımlı, çimlendirme toprağında durmalarından çok tedirginim. Zaten, artık çok kontrollu sulamaya çalışıyorum. Bebeler neredeyse günün yarısını güneş görerek geçiriyorlar.
acemifüsun
03-10-2011, 21:51
Dizi dizi inciyiz,
Güzellikte birinciyiz,
Eğer bizi sorarsanız,
Plumeria bebekleriyiz:)
Sayın oxygene evinizin çatısı güneş görüyormuydu, yani kışın plumerialar güneş görmek zorunda mı yoksa normal güneş görmeyen bir yerde kışı geçirebilirler mi?
Bu arada sizinle aynı anda ekim yapmışız, bende 6 nisan da ekimini yapmıştım plumerialarımı,kış geldi ve çok korkuyorum iyşallah fire vermeden atlatabiliriz kışı şuan sağlıklı bir biçimde gelişmleri sürüyor.
Kışın güneş çok önemli değil. Benim bitkilerimi koyduğum yer akşam üzeri 1-2 saat anca güneş görüyordu. Bence ona da gerek yok çünki kışın sadece bir odun parçası olarak kalıyorlar.
Yurtdışından sipariş verdiğim çelikler geldi. İkisinin sanki alt kısımlarının suyu çekilmiş gibi geldi. Şansımızı deneyeceğiz. Hafta sonuna kadar bu şekilde bekleyecekler. Hafta sonu Sapancadan çelikler için hazırlayacağım harçları getireceğim. İki köklendirme hormonum var iki iki bu hormanlara batırıp hazırlayacağım harcın içine 10 cm kadar derinlikte (gelen çeliklerin açıklamasında önerilen) dikeceğim. Çeliklerin boyları 25 cm.
Sizlerin tohumdan yetiştirdikleriniz harika görünüyor. Ben de 3 sene önce tohumdan yetiştirmeye başladım çok fazla da tohumdan büyüttüm sonra eşe dosta dağıttım. Çok olunca saklama durumumda musait olmayınca dağıttım. Şimdi elimde tohumdan yetişen 4 plumeria var. Bunun dışında daha önce Sayın Mutlu Kutlu'dan edindiğim bir plumeria var.
Şimdi de çelik deneyimi hayırlısı bakalım. İstanbul şartlarında umarım iç ortamda bu çelikleri köklendirmeyi başarırım.
249493
acemifüsun
04-10-2011, 19:49
Kolay gelsin sayın tturt, inşallah firesiz hepsi köklenir:)
acemifüsun
06-10-2011, 16:56
Arkadaşlar çimlenen Plumeria tohumlarım arasında Solytoptim etiketi olan 2 yavru var. Çiçeği nasıl merak ediyorum?:)
plumeriamın bir tanesi yaklaşık 1 aydır tomurcukta ama maalesef daha açamadı burda gündüz sıcaklığı 26 larda ama geceleri 13 14 lere kadar düştü bende içeri aldım merak ettiğim acaba içerde de tomurcukların çiçeğe dönmesi mümkünmü? yalnız şu an yeteri kadar güneş göremiyor sadece aydınlık bir alan bulunduğu yer
Benim Plumerialarıma nazar değdi sanırım. İçeri aldım ve kırmızı örümcekler saldırıya geçti... İnanılmaz bir hızla yayılmaya başladılar ben de bu gün tekrar balkona aldım. Bir müddet daha orda durmaları gerekecek sanırım. İlaç da kullanmak istemiyorum arasıra yapraklarını ellerimle seviyorum :)
acemifüsun
07-10-2011, 12:26
Benim Plumerialarıma nazar değdi sanırım. İçeri aldım ve kırmızı örümcekler saldırıya geçti... İnanılmaz bir hızla yayılmaya başladılar ben de bu gün tekrar balkona aldım. Bir müddet daha orda durmaları gerekecek sanırım. İlaç da kullanmak istemiyorum arasıra yapraklarını ellerimle seviyorum :)
Topraklarına fazla su gelmiyecek şekilde sık sık yapraklarının alt ve üstlerini hortumla su püskürtüp, yıkasanız, faydası olur eminim:)
Topraklarına fazla su gelmiyecek şekilde sık sık yapraklarının alt ve üstlerini hortumla su püskürtüp, yıkasanız, faydası olur eminim:)
Evde olduğum zamanlarda 2-3 saatte bir sprey şeklinde yapraklarını ıslatıyorum. İçeri aldığım için yaprakları ıslatamamıştım ondan olsa gerek hemen kırmızı örümcekler sardı bitkileri :(
acemifüsun
07-10-2011, 12:57
Tazzikli su ile belki netice alırsınız:)
Dizi dizi inciyiz,
Güzellikte birinciyiz,
Eğer bizi sorarsanız,
Plumeria bebekleriyiz:)
Maşallah sıra sıra dizilmişler...Darısı başımıza...:D Ellerinize sağlık...Çiçeklerinide görün inşaallah...sevgilerimle...
acemifüsun
07-10-2011, 15:39
Teşekkür ederim sevgili bıcırık, darısı sizlerin başına:) Tohumları çimlendirebilme oranım o/o 50'de kaldı. İlk bölüm ektiklerimde 1 tek fire verdim , fakat 2. bölüm ektiklerimde yatılı misafirim gelince havalandırmalarında ve nemlendirmelerinde yanlışlık yaptım, çok başarısız oldum. Sevgiler.
loveflower
09-10-2011, 14:14
Plumeria! Çok istiyordum yetiştirmeyi, başlığın takipçisiyim, emek verdiniz hepiniz, heyecanlı bekleyişlerinizi okudum, sizin gibi heyecan yaptım ben de.Sanki biraz nazlı tohumlar. Hepinizi kutluyorum.Maşallah! Kışı bekleyip baharda ekince başarı oranı daha mı yüksek acaba.
acemifüsun
09-10-2011, 16:25
Sevgili loveflower toprağın nemine dikkat etmek gerekiyor, teşekkürler:) 25derece ve üstü sabit sıcaklık istiyor. İstanbulda ev şartlarında(Kalorifer peteği üstünde), ya da ısıtmalı sistemle çimlendirilebilir herhalde. Böyle bir sistem yoksa bence en güvenlisi, Haziranda sıcaklıklar uygun olunca tohumları riske atmamak:)
gülenmelek
09-10-2011, 19:14
Ben perlitte denedim ve 2 de 2 başarı sağladım. Ankara da havalar serinledi bayağı ama kaloriferler 2 gündür yanıyor sadece. 9-10 tane tohumum vardı. Kaybederim korkusuyla hepsini ekemedim. Tek tek perlitte deniyorum. Kısa sürede çimleniyorlar. ;)
Gelen çelikleri saksıya aldım. Kırmızı renkli olanın gövdesinde ciddi yumuşama vardı. Sanırım şansı çok az. Diğerlerini köklendirmeyi başarabilecekmiyim meraktayım.
250738
sevgim09
11-10-2011, 13:30
plumeriam geçen sene omzuma kadar büyüdü. bana 4 yıl önce çelik olarak geldi . geçen sene mis gibi açtı ama her yıl örümcek oluyor bu sene örümcek onu mahvetti hiç açmadı. çok üzgünüm ne yapmalıyım .
Aşağıdaki linkte plumeria için gübre satışı var.Bilginize arkadaşlar.
Plumeria-Dünger - Alles für die Anzucht, Dünger (http://www.sunshine-seeds.de/Plumeria-Duenger-41960p.html)
BEKLENEN
Ne hasta bekler sabahı
Ne taze ölüyü mezar.
Ne de şeytan, bir günahı
Seni beklediğim kadar.
Geçti, istemem gelmeni
Yokluğunda buldum seni.
Bırak vehmimde gölgeni
Gelme, artık neye yarar? ..
Necip Fazıl Kısakürek
Ben bu şiiri 4 senedir gözünün içine baktığım Plumeriama hediye ediyorum, ama yine de ikinci mısrasını daha demiyorum, sabrım bu senede bir işe yaramadı, neyse ölme de, en azından açacağın için umudum olsun.
loveflower
14-10-2011, 17:27
Sevgili acemifüsun teşekkür ederim, bir kaçını kaloriferin üzerinde deneyip geri kalanını dediğiniz gibi riske atmayıp Nisan ayını bekleyeceğim.
Sevgili tturt, filizlerini görmeniz dileğiyle, güzel ve sağlıklı gözüküyor çelikler.
drhegeli
16-10-2011, 13:36
Sevgili plumeriaseverler,
Tayland'tan beklediğim çelikler nihayet geldi. Biraz cılızlar ama hepsi sağlam ve yumşama yok. İsteyen olursa paylaşmaya hazırım...
sevgili emel
17-10-2011, 08:33
merhaba drhegeli ikinci partiyi de keçırınca ben umudumu kesiyordum artık.. bu mesajınız beni çok sevindirdi.. ben talibim..
drhegeli
17-10-2011, 10:04
Sevgili plumeria tutkunları, çelik paylaşımının ayrıntıları aşağıdaki konu başlığındadır.
http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/25516.htm
Ben diğer partiyi bekleyeceğim.
gerekli ısı ve ışık isteğini karşılayamamaktan korktuğum için bende 2. hatta olursa 3. partiyi bekleyeceğim :o
drhegeli
21-10-2011, 09:01
Bu nedir?
251864
drhegeli
21-10-2011, 09:02
Evet , bu bir çamaşır sepeti...
Plumerianın toprak geçirgenlik isteğini vurgulamak için yükledim bu fotoğrafı...
Okuduğum kitapta var bu bilgi(1)...
Sepetin tabanına da ilave delikler açıp, içini kumaş ile kaplayıp saksı olarak kullandıklarını yazıyor. Taşıması da kolay oluyormuş...(Sepet fotoğrafı temsilidir. Kitapta bir fotoğraf yok. Ama tarif ettiği böyle bir şey. Fotoğraftaki sepetin büyüklüğü sizi yanıltmasın...)
Bu vurguyu yaptıktan sonra, çelik köklendirmeye dair çoğu kitabi, çok azı tecrübeden oluşan bilgi kırıntılarımı aktarayım...
1) Yetiştirme Ortamı :
Geçirgen olacak! Her yerde rastladığım bilgi bu. Bunun için önerilen çeşitli karşımlar var : kaba kum, perlit, vermikülit, torf, hindistan cevizi torfu, ponza taşı, lav taşı, diatomit, bahçe toprağı vb. oluşan karşımlar... Hazır satılan kaktüs toprağı veya adenium toprağı gibi karışımlar da kullanılabilir. Tek başına torf kullanımı biraz tehlikeli. Torfun su tutumu iyi de tuttuğu suyu bırakması zaman alıyor. Yetiştirme ortamının çabuk kuruması plumeriada istenilen bir özellik. Bu yüzden ortamı ne kadar hafifletebilirsek o kadar iyi...
Ben denememde torf, perlit ve ponza taşı karışımını 1:1:1 oranında kullandım.
2) Isı :
Okuduğum kaynaklarda, çelik köklendirme için yetiştirme ortamı ısısının 26-27 derece(2) cıvarında olması öneriliyor. (Dikkat hava ısısı değil, toprak ısısı...) Bunu sağlamak için alttan ısıtma kullanılabileceği söyleniyor.(3)
Sanırım, bu mevsimde başımızı ağrıtacak konulardan biri bu... Belki elektikli battaniye işimize yarar... :confused: :)
3) Işık :
Bu konuda pek tartışma yok : Ne kadar çok ışık, o kadar iyi....
4) Sulama :
Bir baş ağrısı da sulama konusu... Özellikle bu mevsimde çelik köklendirmeye çalışıyorsanız... İki sulama arasında yetiştirme ortamının (en azından yüzeyinin) kurumasına izin vermek genel öneri... Hatta; dikimde sulayın, ilk yaprağını çıkarına kadar bir daha sulamayın diyen bile var... Parmağımızı saksıya daldırıp karar vermek gerekebilir. Islaksa sulamayın. Şüphelisiyse yine sulamayın, bir iki gün daha bekleyin. Susuzluktan çeliği kaybetme riski daha düşüktür. Ama aşırı sulama kesin çürüme nedenidir. Unutmayın dinlenme dönemlerinde (dormancy) plumerialar haftalarca susuz kalabiliyorlar...
Bir püf noktası daha... Saksı altlığı kullanmayın. En azından saksı altlığında su birikmesine izin vermeyin. Burada biriken su yetiştirme ortamı tarafından geri emilecektir. Yüzey kuru görünse bile saksı dibi istenilmeyen bir şekilde ıslak kalacaktır.
5) Gübreleme :
Genel kanı, ilk yapraklar çıkana kadar gübrelemenin gerekmediği yönünde... Kökler gelişmeden çeliğin büyümesi beklenmediğinden gübre ihtiyacı olmayacağı söyleniyor...
:D:D:D
Bu kadar ahkam kesmeden sonra gelelim benim çelik köklendirme denememin ayrıntılarına...
Tarih :15 Eylül 2011
9 adet Tayland orjinli köklü, 2 adet Hawaii orjinli köksüz plumeria çeliği denek olarak kullanıldı. Yetiştirme ortamı olarak yukarıda bahsettiğim karışımı hazırladım. Ayrıntılarını 1655 numaralı başlıkta yazdığım yumurta metodunu tercih ettim. Bu metod, henüz genel kabul görmüş değildir; bir öneri olarak algılamayın, sadece tecrübe olarak aktarıyorum.
Hawaii orjinli olan çeliklerde köklendirme hormonu uyguladım. Diğerlerinde kullanmadım.
Dikim sırasında bir kez suladım. Çürüyen yumurtaların sağlıyacağı neme güvenerek bugüne kadar bir daha sulamadım.
Havalar izin verdiği sürece dışarıda güneşin altında kaldılar. Gece soğumaları başlayınca akşamları içeri taşındılar. Hava durumu takip edilerek yağmur almalarına izin verilmedi. Gündüz ısının da düştüğü son günlerde, güneye bakan alttan ısıtmalı bir kış bahçesinde duruyorlar.
SONUÇ
Hawaii kökenli iki çelikten biri çürüdü. Hoş, Hawaii'den 4 adet çelik gelmişti, ikisi daha geldiğinde yumuşamıştı ve dikilecek durumda değillerdi. Zaten satıcı tarafından yenileriyle değiştirildi. Ama yeniler denemeye haliyle yetişemedi.
Kalanların hepsi sağlam durumda, bir yumuşama belirtisi yok. Köklendiklerini tahmin ediyorum. Saksı diblerinden görünür bir kök çıkışı yok ama, çelikleri ortasından tutup hafifçe çekmeye çalıştığımda dirençle karşılaşıyorum ve yerlerinden kıpırdamıyorlar. Tayland orjinli iki tanesinde de yeni yaprak gelişimi var. Fotoğrafları aşağıda. Yine de kesin başarıdan bahsedebilmek için baharı beklemek gerekecek...
Dikimden bir ay sonra Plumeria "Violet 11" ' de yaprak gelişimi
251944
Dikimden bir ay sonra Plumeria "Celebrities" 'deki gelişme
251950
UYARI
Plumeria konusunda çok hevesli olmama rağmen henüz kendimi "yeni başlayan" olarak görüyorum. Bu nedenle yazdıklarımda yanlışlar ve eksikler olabilir. Her türlü ekleme ve düzetmeye açığım. Hatta bekliyorum...
Kaynaklar :
(1) Eggenberger, Richard & Mary Helen - The Handbook on Plumeria Culture - Sayfa 58
(2) Eggenberger, Richard & Mary Helen - The Handbook on Plumeria Culture - Sayfa 53
(3) Litlle, Jim - Growing Plumerias İn Hawaii And Around The World - Sayfa 29
aburcuburs
21-10-2011, 12:24
çok teşekkür ederim ilginize.
pink lady'yi bana ayırabilir misiniz?
acemifüsun
21-10-2011, 14:04
Sevgili drhegeli teşekkür ederiz. Bence çeliklerinizin köklerinin saksı altından görünmesini böyle kısa bir zamanda beklemeyin:) Plumeria'da kök yapısı genellikle yanlardan gelişiyor. Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım yavrular şeffaf pet bardaklardalar, bardağın yan yüzlerinden kökleri çok net görebiliyorum. Paylaşımdan aldığım yeni çeliğimi dikerken ve bebekleri yeni saksılarına şaşırttığım zaman hazırlamayı düşündüğüm toprak; Sihirli toprak, orkide torfu, çok az perlit( çünkü sihirli toprakta var), ponza taşı ve odun kömürü kırığı karışımı olacak. Ben de ilk yaprak verinceye kadar çeliği tekrar sulamayı düşünmüyorum.
Bende celigimi sihirli topraga diktim az suladım bakalım kısmet ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.