View Full Version : Plumeria
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
Süha Şendoğan
27-05-2009, 16:21
Bende sizin gibi pet bardaklarla başladım ama sakıncası normal saksıya alınırken belli oluyor fide bayağı sarsılıyor. Bence uygun gelecek ufak boy saksılarla başlayın.
Selamlar
İşte bunlarda benim minik plumerialarım. Çimlenenleri 45 lik viyolden saksıya alalı 1 hafta oldu. Saksıya aldıktan sonra sanki büyümeleri hızlandı gibi. Saksıyı balkona çıkarmadım hala içerideler. İçlerinden iki tanesinin ikinci çift yaprakları bayaa büyüdüler. Sizce onları ayrı saksılara ayırmanın zamanı gelmişmidir ve artık sabah akşam balkonda bıraksam ben onları sorun olurmu yoksa daha beklemelimiyim. Fotoğraflar çok kaliteli değil sabah çektim aceleyle ;)
82288
82289
Sayın turco ,
hakkınız var . 30 tohum geldi , balkon saksılarına eksem olur mu ?
Kışın topluca taşıması kolay olur .
Çok çabuk gelişiyorsa ,ayrı ayrı da ekebilirim .
Bu gün fidanlarım da geldi 2 normal bir de minik promosyon :)
Bu plumeria aşkı bulaşıcı galiba , hızla yayılıyor , Hoya kardeşliğine nispet biz de Plumeria Kardeşliği mi ilan etsek;)?
Ancak eminim ki olmaz her ikisini de çok seven birileri vardır :cool:
Adalet Yağcı
29-05-2009, 16:41
Sevgili Volare, balkon saksısına ekeceğiniz pulmerialarınızı bir süre sonra şaşırtırken 12 lik saksılara alırsanız sorun olmaz, siz kış gelmeden zaten onları ayıracaksınız, çok çabuk büyüyorlar.
Pulmeria kardeşliğine hoş geldiniz :)
Sebahattin Sargın
29-05-2009, 22:01
Sn. Cybl;
Daha çok küçükler incitmeyin, iyice büyüsünler. Yeterli güneş ışığı alamıyorlar sanırım ışığa doğru yönelmişler. Yakıcı güneş ışığı alan bir yere koymayın, balkonda aydınlık bir yer onlar için uygun olacaktır.
Sevgiler ;)
Merhaba ,
bu konuda bir ara adi gecen Guney Amerika orijinli Plumeria pudica'yi
bulup edinen arkadasimiz oldu mu ?
Tamam kokusu yok , ancak herdem yesil , ciceklenme aylar boyu suruyor .
Cok estetik bir hali var . Belki zamanla hibritler de olusabilir , olusturulabilir .
Aklina yatan ve getirtmek istiyen olursa tohum veya celik , ben de isterim .
Tesekkurler .
Sebahattin Sargın
04-06-2009, 16:45
83775
Tohumlarını Emre abiden aldığım, özenle bakıp büyüttüğüm ufaklıklarım ;)
Ben Bandırmadeyken iyice gelişmişler, onları görünce gözlerim açıldı :) En büyük başbelam olan kırmızı örümcekten gene kurtulamadım. Sol köşede ön tarafta bulunan plumeriamda kırmızı örümcek var ve bütün yapraklarını sarmış durumda. Diğerlerinede sıçramış yaprak diplerinde noktacıklar var, Güler abladan aldığım bir ilacı uyguladım geldiğim gibi. Eğer işe yaramazsa Selahattin Hocamdan yardım isteyeceğim, inşallah en kısa zamanda çiçek açarlar ;)
Sevgiler ;)
Adalet Yağcı
04-06-2009, 16:49
Sevgili Sebo, söyleyin onlara tembel tembel oturmasınlar benimkiler çiçekte.
Dermişim :dilli:
Sebahattin, Dursban 4 kullansana; top yekün temizlik olur kırmızı örümcekler için. Hasta ediyor bu böcükler beni. :mad:
Sebahattin Sargın
04-06-2009, 17:35
Sevgili Adalet Hanım;
Keşke sizinkiler çiçekte olsada benimkiler kıskansa, bakalım ne zaman çiçek verecek tohumdan büyüttüğümüz bu ufaklıklar...
Sevgili İlkin;
Beni de hasta ediyor, bir türlü kurtulamadım. Not aldım ilacın adı uyguladığım ilaç işe yaramazsa onu kullanacağım, ilginiz için teşekkür ederim...
Sevgiler ;)
Ahmetbey07
04-06-2009, 22:10
merhaba arkadaşlar plumera (amerikan fulu)cimlendircegim acaba toprağı nasıl olmalı.?
Harç hazırlanırken icine ne katılmalı.?
Kurtulacağına eminim. ;) Ama kullanırken dozu çok kaçırmamaya bak sonra bitkini kurutabilirsin. Ben devamlı kullanıyorum çok da memnunum... Bir de bu ilaç zehirli haberin olsun. Kolay gelsin. :)
Arkadaşlar Plumera Anneannemin döneminden biliyorum ama benim bildiğim adı FİTNE.Muhteşem kokar.Tropikal iklimde yaşıyor ancak Kıbrıs da tüm bahçeli evlerde var.Benim orda okuduğum dönemde istediğimde vermediler sağolsunlar.Zaten Pasaportdada sorun oluyor diye bende almadım çiçekçilerden..Mersin subtropical olduğu için kıyı kesimde yetişiyor ama rakım yükseldikçe gene riskli ben 3 kz denedim olmadı.4. denememide yapacağım eylülde çelik zamanıymış,arkadaşımdan yetiştirmiş vericek bana :)Kuzenimde Gelin olduğunda saçlarını Plumera ile toplatmıştı çok yakıştı.Gelin olucaklar deneyebilir:)
rrumeysaa
16-06-2009, 17:36
Sizler resimleri ekleyin buraya, bizler de imrenip duralım arkadaşlar.
Hiç görmediğim bir çok bitki görüyorum sayenizde ve böylece bitki merakı beni sardıkça sarıyor:)
Güle güle biyütün plumeria'larınızı...
Tropiklerde çok yaygın olan süs bitkisi!Tahiti'li,Hawai'li kızların ipe dizip başlık yaptıkları işte bu çiçekler.Ben yıllardan beri yetiştiriyorum.Zor bir ağaçtır.Kıbrıs'tan getirmiştim.Çelikleme yolu ile üretiliyor ama çiçek açabilmesi için en az 4-5 yıl bodur bir ağaç oluncaya kadar beklenmesi gerekiyor.Kokusu enfes ama gece odaya alınıp teneffüs edilirse zehirler,baş ağrısı yapar.Kışın camekanda kışlatılır.
Antalya'da bir dostuma hediye ettiğim fidan ne yazık ki açıkta bahçe ortamında kışı geçiremedi!
Ağaç şu mevsimde balkonumda çiçekler içinde.Rüzgarın veya serçelerin kopardıklarını ziyan etmiyor,suya koyup yüzdürüyoruz,3-5 gün de orada gidiyor!
Adalet Yağcı
17-06-2009, 19:19
Aman Tanrım!!!
Nihayet...Gözlerimiz gerçek bir pulmeria gördü, çok teşekkürler sayın Cozder, bu arada siteye hoş geldiniz.
Benim pulmerialarımın açması için 4-5 yıl beklemek zorunda kalacak olmam ne acı değil mi?
Tohumdan yetiştirmek çok keyifli idi ama beklemek çok zor.
Bitkinizi güle güle büyütün.
Muhteşem... Paylaştığınız için teşekkürler ve bize de sabır dolu beklemeler... ;)
lerdemir
18-06-2009, 11:20
Tohumdan yetiştirilmemiş; kalınlaşmış dallardan çelikleme yöntemi ile çoğaltılmış plumerialar daha ilk yıllarında çiçekleniyor.
Ama ben de, tohumundan yetiştirip, tüm safhalarını görerek büyüttüğüm bir plumerianın ilk çiçek açışını beklemeyi tercih edenlerdenim.
Hem ben 2.yaşında plumeriamın çiçekleneceğini düşünüyorum. Gözbebeğim gibi bakıyorum onlara. Bu yıl tohumdan sonra ilk yaşlarını doldurdular. 2. yaşlarında açacaklardır mutlaka; evet evet, açacaklardır... :)
Karım bile diyor ki, "açarlar tabi, bu kadar bakıma ben bile çiçek açarım!" :)
Sn.cozder,
Hangi semtte oturuyorsunuz? İnsan, şu pulumeryanın çiçeğinin kokusunu tanımak mümkün olabilir miydi ki acaba diye içinden geçirmeden edemiyor :(
Plumeria meraklılarına ek not: Saksıyı büyütmekte cimri olmayın,sonuçta o bir ağaç!
Bu iklimlerin ağacı olmadığı için mite böceklerine karşı dirençsiz.Ben yapraklarını sık sık su spreyi ile yıkayarak mücadele ediyorum.(İstanbul,Üsküdar)
Koyu yeşil
19-06-2009, 08:57
Sayın Cozder, bu güzel ağaççığın resmini bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Benim de plumeriam, 2 yaşına yaklaşıyor. Bahçedeki saksınında bol güneş alıyor. Kışın camekanlı ve güneşli bir odada geçiriyor. Saksı büyütme konusundaki önerinize teşekkürler. Bu sonbahar daha geniş bir saksıya alma zamanı geldi.
Sebahattin Sargın
13-07-2009, 18:47
Kırmızı örümcek yapraklarını iyice sarınca bende hastalıklı yaprakları koparıp iyice ilaçladım. Strese girmesinler diye bol bol sulayıp gölgeye almıştım, hızlı bir şekilde yaprak vermeye başladılar. En büyükleri 37 cm civarlarında, inşallah en kısa zamanda çiçeklerini görürüz...
92539
Sevgiler ;)
Sabahattin sen plumerilarına evin için de mi bakıyorsun? Dışarıda balkonda bol güneş ve bol hava olan biryerde bakarsan bence gelişimleri çok daha sağlıklı olur. Bu arada heran bir böcek dadanabilir ve yayılabilir diye ara ara da ilaçlama yapmakta fayda var.
Sebahattin Sargın
14-07-2009, 20:42
Camın önüne aldım Sevgili İlkin, aldıktan sonra yeni çıkan yapraklar sağlıklı gözüküyor şimdilik. Umarım bu şekilde devam eder gelişmeleri...
Sitenin bahçesinde plumeria gördüm. Acil çelik alma bilgilerine ihtiyacım var. Çelikleri hangi ayda almam gerekiyor. Zamanını kaçırmak istemiyorum. Yardım edermisiniz?
Teşekkür ederim Sebahattin. Elbette resimlerim. Sitemizdeki Plumeria'yı görünce nasıl heyecanlandım bilemezsin. Biran önce çelik almak istedim. Sanırım bahara kadar sabretmek zorundayım.
Adalet Yağcı
15-07-2009, 07:44
Sevgili Almira, biz tohumdan yetiştirelim diye uğraşırken, siz hazıra konuyorsunuz haksızlık buuu :)
Üstelik çiçeklerini görebilmek için yıllarca beklememiz gerekecek.
Şaka bir yana, gerçekten çok sevindim, demek Mersin Pulmeria için uygun.
Köklendirme hormonunuz yoksa size verebilirim(IBA)şimdi erken ne olsa, yayla dönüşü bir buluşma ayarlarız.
Sevgili Almira, biz tohumdan yetiştirelim diye uğraşırken, siz hazıra konuyorsunuz haksızlık buuu :)
Üstelik çiçeklerini görebilmek için yıllarca beklememiz gerekecek.
Şaka bir yana, gerçekten çok sevindim, demek Mersin Pulmeria için uygun.
Köklendirme hormonunuz yoksa size verebilirim(IBA)şimdi erken ne olsa, yayla dönüşü bir buluşma ayarlarız.
Çok teşekkür ederim Adalet Hanım. Sitemizde bulunan bir komşumunmuş. Önce evde saksıda yetiştiriyormuş. Sitenin bahçesine yeni indirmiş. Tabi benim gözlerim kimin balkonunda,bahçesinde,sitesinde hangi çiçekler var diye araştırmaktan başka birşey görmüyor. Birkaç gün önce bahçedeki plumeriayı görünce gözlerime inanamadım. Şimdilik üzerinde 2-3 dal var. Baharda ilk işim birini aşırmak olacak. Aynı yerde aşıracaklarım arasında sarı japon gülü ve sarı melek borazanı da var. (şaka şaka istersem kırmazlar herhalde vermezlerse o zaman bakarız) Hormon konusunda da sevgili Selahattin Bey'den aldığım (IBA-NAD) içerikli odunsu çelikler için kullanılan hormon var. Sizdekinin içeriği farklı ise elbette isterim. Yaz sonu görüşmek üzere.
Adalet Yağcı
15-07-2009, 10:34
Ben de Selahattin bey den almıştım, aynı hormon.
Kolay gelsin.
küçük çiçekçi
15-07-2009, 21:39
arkadaşlar bu bitkiyi ben yetiştiriyorum.dona dayanıksız kışın yapraklarını dökmesini istemiyosanız içeri alın .şu an bendeki 1 metre ve gerçektende (bana göre)dünyanın en iyi kokusu zaten parfüm yapımında kullanılıyormuş
Sevgili küçük çiçekçi ,resimlerini de yüklersen bu güzeliği bizimle paylaşmış olursun;)
Ben daha yeni keşfettim .
Tohumdan ve 1 yaşında olarak aldıklarım ...
Mutlu Kutlu
16-07-2009, 22:37
3 yıl önce 15 cm lik bir çelikten bugünkü 120 cm boya ulaşmış hali.
küçük çiçekçi
16-07-2009, 22:47
bodrumda benim gördüğüm plumerialardan benimkinden sonra en büyüğü 2-2.50 metre ve üstü çiçek çakılı yanından geçerken başka bir dünyaya dalıyorsun:)
Mutlu Kutlu
16-07-2009, 23:00
Aşağıdaki linkteki resimler 7 yıl önce çektiğim resimler. Her yıl çoğalttığımdan, resimde görülenler sattığım kişilerin bahçelerini süslüyor. Sanırım şimdilerde 3-4 metreye ulaşmışlardır.
http://site.mynet.com/egzotikvetropik.meyveler/pepino/index.htm
Mutlu Kutlu
16-07-2009, 23:09
Bu plumeriada boyuna posuna bakmadan daha 30 cm boyda açtı.
Sebahattin Sargın
16-07-2009, 23:21
Mutlu Bey bu 30 cm. boyunda olan plumerianız da çelikten yetişti değil mi?
küçük çiçekçi
16-07-2009, 23:23
Mutlu bey çok güzel çiçekleri.Bendeki beyaz açan.
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 09:57
Teşekkür derim sn. küçük çiçekçi,
Evet sn. Sabahattin Sargın, plumeriaları çelikten çoğaltıyoruz. Uç sürgünlerden alınan çelikler aynı yıl açabiliyorlar.
Tohumdan büyütmek aşırı zahmetli ve stresli. Tohumdan veya çelikten üretsekte, elde edeceğimiz tomurcuklar ve koku aynı.
Tohumdan üretmek için, enteresan bir tür veya kimsede olmayan bir cins olmalı ki, verilen zahmete değsin. Galiba çok ticari bir kafayla düşünüyorum.
Tohumdan büyütmek için emek ve çaba sarfeden arkadaşlarıda kutluyorum,
Adalet Yağcı
17-07-2009, 10:57
Mutlu bey bunlar da benim Pulmerialarım, çiçeklerini görmek için daha iki sene bekleyecekmiyim?
Henüz yedi aylıklar, yaprak renklerinden değişik renklerde açmasını umuyorum.
93326
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 11:06
Maaşallah Adalet hanım,
7 aylık tohumdan bu hale geleceğini tahmin edemezdim, çok iyi bakmışsınız.
Saksılarını 20 litrelik saksılarla değiştirme zamanı gelmiş. Aynı şimdi baktığınız gibi, bol güneş gören bir yerde beslemeye devam ederseniz önümüzdeki yaz çiçeklerini görme ihtimaliniz çok yüksek.
Yaprak ve gövdeleri açık renk olanlar, açık renk çiçek açacaklar. Koyu renk olanlarda pembe - kırmızı açacaklar muhtemelen.
Saygılar.
Adalet Yağcı
17-07-2009, 11:12
Yaprak ve gövdeleri açık renk olanlar, açık renk çiçek açacaklar. Koyu renk olanlarda pembe - kırmızı açacaklar muhtemelen.
Bu müjde günün en güzel haberi oldu sayın Mutlu Kutlu, saksıları Sonbaharda değiştirmeyi düşünüyordum, çok büyük değil, belki bir-iki boy büyük ama daha derin, uygun olur mu sizce ?
Sn.Mutlu bey , yaprak dökmeyen bir Plumeria cinsi var -Plumeria pudica .
Onu üretmeyi düşünürmüsünüz acaba ?
küçük çiçekçi
17-07-2009, 11:17
Birde sarı,kırmızı açan var karışık renkli,ondanda üretebilirsiniz:)
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 11:19
Kökler şimdiki saksıyı sarmışsa hemen 20 litreliklerle değiştirin Adalet hanım,
Yeni saksılara dikerken sakın derin dikmeyin, saksı altını torfla doldurup şimdiki toprak/ gövde seviyesini koruyun.
Yanlara yatan plumerialarıda daha gençken kazıklar vasıtasıyla dik hale getirin, ileride dahada yanlara yatar ve sizi zor durumda bırakır. Tüm güzelliği kaybolur yan yatık bir plumeriada.
Sn. volare,
Yaprak dökmeyen plumeriayıda bulursan üretebiliriz, sürekli gözümüz çevrede, yeni bir tür bulsakta üretsek diye.
Saygılar.
Adalet Yağcı
17-07-2009, 11:21
Tamam Mutlu bey, elimde pirinç kabuğu da var, toprak harcını onunla hazırlamıştım.
Plumeria pudica (Bridal bouquet) bulmuştum 100 köklü çelik 230 dolar,
ancak 100 kişi isteyen bulamam diye vazgeçtim , kişi başı 3 dolara gelirdi ki çok uygun bence .Ama bence ...
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 12:08
Yurt dışından canlı bitki getirtebilmek epeyce zor ve çileli bir durum.
Ben ticaretini yapmama rağmen 100 adet bitkiye girmezdim. tamamı canlı olsa bile onları bakmak beslemek, zaman ayırmak problem.
Mutlu bey , cesaret edemedim zaten .
Şimdi Rusyada var ,önkayıt oldum da ruble / dolar paritesine bakıyorum.
Rusya görece daha yakın ...
rukiyepinar
18-07-2009, 16:48
Biri bana yardım ederse çok sevinirim. Uzun zaman bu siteyi takip ediyorum, ama ilk defa yazıyorum. Ben iki yıl önce Tayland'tan orange-kehribar renkli bir plumeria dalı getirmiştim. Ektim, tuttu. Bu yıl iki dalında çiçekleri açmak üzereydi. Apartmanın bahçesinde, merdiven girişinde duruyordu. Daha önce ev tadilatı, badana vb nedenlerle bahçeye çıkardığım bir gardenyam, begonvilim ve 25 senelik kaktüsüm çalındı. Plumeria'yı içeri alayım, çalarlar, ancak tomurcuklardan en az bir-ikisi açsın, öyle alayım diyordum ki evvelki gece o da gitti. Apartman kamerası çalanı kayıt etmiş, ama kim olduğunu bilmiyoruz; yalnız çiçek mi çalıyor onu da bilmiyoruz. Çalan kişi göztepe istasyon caddesi civarında oturan ve muhtemelende hergün evin önünden geçen biri, yoksa usta olmayan biri çiçeği tanıyamaz. Görüntüleri polise teslim ettik. Sonuç olarak, o kadar üzüldüm ki çiçeğimin gittiğine, üzüntüden iki gündür hasta gibiyim. İki yıldır emek emek baktım, daha çiçeklerini tam açmadan çalındı gitti. Dal koparsa gene bir nebze, ama temelli götürmesini aklım almıyor.
Özetle kendimi iyi hissetmek için kısa sürede yeni bir plumeria edinmenin yollarını arıyorum. Yurtdışından getirtmeyi düşünürken, burada da yetiştiğini öğrendim. Nereden ve nasıl edinebileceğim konusunda yardım edebilirseniz sevinirim. Saygı ve sevgilerimle
Mutlu Kutlu
18-07-2009, 17:36
Sn. rukiyepınar,
Çiçek çalanlar çiçeğin değerine bakmazlar, çiçeğin duruşuna ve güzelliğine bakarlar. Plumerianızın çalınmasına gerçekten üzüldüm, çalan kişi belki sizin kadar iyi bakamayacak muhtemelen.
Biz plumeria üretip satıyoruz, ilgilenirseniz aşağıdaki linkten bilgi edinebilirsiniz. Saygılar.
http://site.mynet.com/egzotikvetropik.meyveler/pepino/index.htm
Hatice Tarhan
18-07-2009, 18:39
resimleri gönderebildiysem bunlar da benim plumeralarım
Hatice Tarhan
18-07-2009, 18:46
yaşasın artık bende resim gönderebiliyorum tohumdan yetiştirdiğim rubra siam ruby rubra kimo plumera mix çeşitlerinide toplam 7 adet çıktılar yakında resimlerini eklerimtek sıkıntım ne renk olacakları
Adalet Yağcı
18-07-2009, 20:45
Sevgili Cennetbahçesi, bu başlığı okuyanların aklını başından alacaksınız başta da benimkini, bizler aylardır uğraşıp duruyoruz, daha da uğraşacağız bir çiçek göremeden :(
Harikaymış pulmerianız, aman iyi bakın, bizimkilerin başına bir şey gelirse(Mazaallah)sizden çelik alırız :)
Hatice Tarhan
18-07-2009, 23:19
Adalet hanım sizinkilerin başına bişey gelmesin *** sizinkiler farklı cinsler bendeki açmış olan klasik alanyada her evde her bahçede ve balkonda görebileceğiniz bir cins sizdekilerin gelişimleri harika ben tohumdan yetiştirdiklerimi resimlemeye bile korkuyorum canınız sağolsun sizinkilere bişey olmasın ben açandan size yollayayım ah bide bakmaya kıyamadığım çiçeklerini tema evine gelen misafirlerimiz koparıp kulaklarına takmasalar
Adalet Yağcı
19-07-2009, 08:50
ah bide bakmaya kıyamadığım çiçeklerini tema evine gelen misafirlerimiz koparıp kulaklarına takmasalar
İnanmıyorum, benim için savaş sebebidir :(
rukiyepinar
19-07-2009, 23:22
Teşekkür ederim ilginize. Yeriniz Antalya'da sanırım. Sitede göremedim, farklı renk seçenekleri var mı elinizdeki plumereların? Ürünlerinizden almak istiyorum, ancak korkuyorum kargoda başlarına birşey gelir diye. 30 eylül-4 ekim arası bir kongre için Belekte olacağım, o zamanda alabilirim. Yeriniz tam olarak nerede? Sonuçta sipariş edebileceğim bir yer olduğuna sevindim. Tekrar teşekkürler
Mutlu Kutlu
19-07-2009, 23:46
Sn. rukiyepinar,
Yerimiz Antalya havaalanı karşısına denk geliyor, antalyada fırsat bulduğunuzda telefon ederseniz size yerimizi daha iyi tarif ederiz. Telefon numaralarımızı kaydetmenizi tavsiye ederim, hem çayımızı içersiniz, hemde diğer egzotik çiçek ve meyvelerimizi incelersiniz.
Firmamız bilgileri:
Kutlu-tek ltd şti.
Şirket müd: Mutlu Kutlu
Antalya tropiksera adres:
Altınova, orta mahalle, trafo sokak, no: 25
Telefon: 0242 340 10 95
Cep tlf: 0532 285 07 43
Saygılar.
Çok güzel çiçek. Yetiştirebilenlerin ellerine emeklerine sağlık:).
lerdemir
20-07-2009, 09:07
Sn.rukiyepinar,
Mutlu Bey kargolamada son derece titiz. Kendisinden bana kargo ile daha kırılgan bir bitki gelmişti, ancak haddinden fazla özenli ambalajlanmıştı bitki; en ufak bir darbe yoktu.
Bilginize...
Teşekkür ederim ilginize. Yeriniz Antalya'da sanırım. Sitede göremedim, farklı renk seçenekleri var mı elinizdeki plumereların? Ürünlerinizden almak istiyorum, ancak korkuyorum kargoda başlarına birşey gelir diye. 30 eylül-4 ekim arası bir kongre için Belekte olacağım, o zamanda alabilirim. Yeriniz tam olarak nerede? Sonuçta sipariş edebileceğim bir yer olduğuna sevindim. Tekrar teşekkürler
Benim bu gün Budapeşte Botanik parkta gördüğüm Plumeria .
Görüp koklarım umuduyla gittim , ne yazık ki çiçek yoktu -4 metre gövde:(
Ferda Ülkümen
21-07-2009, 21:04
Galiba saksıdalar sayın Volare.
Bu boydaki plumeria'ların saksı boyutları nasıldı?
Sn.Ferda Ülkümen ,
evet saksıdalardı , 70 - 80 cm ' den fazla değildi çapları .
daha kısa boylu olanları da vardı ,hepsi çiçeksiz .
Sebahattin Sargın
22-07-2009, 20:34
Saksı büyüklüğü plumerianın çiçeklenme durumunu nasıl etkiliyor acaba? Tohumdan şaşırttığımdan beri saksılarını hiç değiştirmedim, yaklaşık iki yıl oldu. Saksı altlarından kök filan çıkmadı sanırım çok kök yapmıyor. Bu sonbaharda saksılarını değiştirince fotoğraflarım...
Sevgiler ;)
lerdemir
22-07-2009, 21:50
Saksının alt deliklerinden kök çıkmadıkça sorun yok diye öğrettiler bana.
Bendekiler de aynı şekilde. Sadece bir tanesinin kökleri aceleci çıktı, onun da icabına ilk müsait zamanda bakmayı düşünüyorum :)
Benim gördüklerim de bunlar.Çalışırsak bizimde olacak (mı? )
94639
94640
94641
Sebahattin Sargın
24-07-2009, 10:03
Sn. agozce;
Bu güzel resimleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. Malumunuz orası Küba o kadar nemli ve sıcak bir iklimde plumeria açmayıpta ne yapsın ;) Sabredelim arkadaşlar bizim emek vererek tohumdan yetiştirdiğimiz plumerialarda yakın zamanda böyle açacaklar. Sabrın sonu selamettir...
Sevgiler ;)
kopshtar
24-07-2009, 13:33
Arkadaşlar Kübaya kadar gitmeye gerek yok :) geçen yıl alanya da limanın karşısında bu büyüklükte pulmera ağacı gördüm üzerinde de ziyadesiyle çiçek vardı. Çelikten çoğalabildiğini bilseydim çaktırmadan çelik te alırdım. Ama artık bizim tohumdan ürettiklerimizi beklemekten başka çaremiz yok.
lerdemir
27-07-2009, 10:31
Gene görüntü olarak çirkin bir yapısı olan bir ağaç bu plumeria. Çıplak, odunsu, çarpuk çurpuk.
Çiçeğinin kokusu hatrına...
Gene görüntü olarak çirkin bir yapısı olan bir ağaç bu plumeria. Çıplak, odunsu, çarpuk çurpuk.
Çiçeğinin kokusu hatrına...
Evet haklısınız , çok çirkin .
O yüzden herdem yeşil olan Plumeria pudica'yı arıyorum ;)
daha da bulamadım .
lerdemir
27-07-2009, 11:09
Onun da çiçekleri kokulu mu Sn.Volare?
Onun da çiçekleri kokulu mu Sn.Volare?
Aslında değil ,ancak hibrit üretmişler , hem yaprak dökmüyor hem kokulu .
Bakınıp araştırıyorum işte kendi çapımda .
Hatice Tarhan
27-07-2009, 17:29
arkadaşlar çiçeği o kadar güzelki dalının çirkin görüntüsünü unutturuyor
Sanırım ben yetiştirmeden hen gören hemde koklayanlardanım. Sitenin bahçesindeki plumeria'nın görüntülerini sizlerle paylaşmak istedim. Kısmetse seneye benimkileri görürüz inşallah.:D
lerdemir
13-08-2009, 13:11
Kokuları nasıl Sn.almira?
Adalet Yağcı
13-08-2009, 13:59
Sevgili Almira, şimdi kıskançlıktan çatlarım işte :)
Yaz boyunca Mersin'de kalabilselerdi, daha iyi gelşme gösterirlerdi diye düşünüyorum benimkilerin.
Üç yıldan önce açmadıklarını düşününce..., fotoğrafları görmek iyi geliyor :)
Kokuları nasıl Sn.almira?
Sevgili Lerdemir; ben eğilip koklamak zorunda kaldım. Kokuları güzel ama öyle etrafı kaplayacak kadar değil. Bilemiyorum kokularını daha fazla yaydıkları belli saatler varmı(akşam saatleri gibi)?
Sevgili Almira, şimdi kıskançlıktan çatlarım işte :)
Yaz boyunca Mersin'de kalabilselerdi, daha iyi gelşme gösterirlerdi diye düşünüyorum benimkilerin.
Üç yıldan önce açmadıklarını düşününce..., fotoğrafları görmek iyi geliyor :)
Adalet Hanımcım; keşke çiçek benim olsaydı sizi ben hiç 3-4 sene bekletirmiydim. İnşallah ben çeliklerinden alıp üretebilirim de bütün arkadaşları sevindiririm. Şu an bende çelikleri nasıl yapsamda alsam diye kara kara düşünüyorum.(gece falanmı çalsam) Hayır istiyeceğim de vermiyecekler diye ödüm kopuyor.
Nesrin Sarı
18-08-2009, 14:26
Tohumdan çimlendirme hakkında tecrübe edinen arkadaşlar varsa bilgilerini bizimle paylaşırsa sevinirim. 50adet tohum edindim bende. Saksıda terasımda yetiştirebilirim inşallah.
Emre Albayrak
19-08-2009, 01:12
Asker ocağına almıyolarmış bizim saksıları.. Ben de eşe dosta dağıttım da dağıttım. Baştan beri sanrıım 250-300 fide geçmiştir elimden. Şimdi bakabilecfeğim kadar minik kaldı. Onları da giderken hanıma hatıra bırakacağım. Umarım aralığa kadar daha da büyürler.
Sebahattin Sargın
19-08-2009, 01:14
Askerimizin yardımı ile aldığımız tohumlar büyüyorlar, baktıkça hatırlanıyorsun Emre abi ;) Sadece elinden geçen fideler değil, dağıttın tohumlarda bir o kadar var =)
Emre Albayrak
19-08-2009, 01:18
tohumlardan pek haber gelmedi ama = ) sanırım sen ve bazı dostlardan başka çimlendirebilen olmadı pek..
bu arada bitkiniz sağlık gözükebilir ancak gövdede belli yerlerde incelmeye doğru gidiyorsa hemen müdahalaye başlayın.. başlıkta söylemedik hiç ama ölüme kadar gidiyo bu ola.. bitki gövdesi incelior ve sonunda ani bir solma oluyor.. sanırım saksının yerini sık değiştirmek ve sulama eksikliği sebebiyet veriyor buna.. aman derim..
verdoque
19-08-2009, 08:17
İncelmeden kastınız nedir? Geçen sene ve bu sene çiçeklerimi balkona çıkardığımda toprağa girdiği kısımda incelme ile birlikte tohumdan çimlendirdiğim manolya fidelerimin hepsini, birkaç adenium ve plumeria kaybettim. Bir zararlıdan kaynaklandığını düşünüyordum. Sadece gövdesi odunsu bir hal alan 1 yıllık plumeriama bir şey olmadı. Onun da gövdesi aşağıdan yukarı doğru kalınlaşıyor, garip bir görüntüsü var.
Benim de yaşı 1 yılı biraz geçen plumeriam gayet sağlıklı yapraklar çıkartarak büyümeye devam ediyor. Toprakla buluştuğu kısım biraz ince, yukarı doğru bu incelik kalınlaşıyor.
Süha Şendoğan
19-08-2009, 10:10
Akkona rumuzlu üyemiz tohumdan yetiştiricilerden yorumlar istiyor,
Bu konuda yazılanların yüzde seksen-doksanı tohumdan yetiştiricilerinin yorumları.
Bende 2-3 ay önceden tohumla başladım evimiz çok az güneş görmesine rağmen 5-6 saksıda irili ufaklı fideler mevcut.
Nesrin Sarı
22-08-2009, 20:47
Evet arkadaşlar bugün emre arkadaşımızında anlattığı gibi şeffaf peynir kabına içine kağıt havlu koyarak ıslattım ve üzerini örttüm güneşin altına koydum. akşamlarıda odanın içinde muhafaza ediyorum.
Nesrin Sarı
24-08-2009, 09:00
2gün önce kapaklı şeffaf peynir kabına aldığım tohumlarımın yarısından fazlası çimlenmiş olarak görünüyorlar. Sağ sağlim toprağa alabilsem çok mutlu olacağım :)
Ben de iki gün şeffaf kapta, nemli havlu arasında sıcakta güneş görecek şekilde beklettim. Bir hareketlenme olmadı. 3. gün torfa diktim. Bekliyorum. Gerçi benim tohum maceram hemen neticelenmiyor ya...
Adalet Yağcı
27-08-2009, 12:46
Arkadaşlar, Pulmera öyle korktuğunuz kadar nazlı bir bitki değil, Akonna arkadaşımız, tohumlarınızı vakit gçirmeden toprağa alın, üzerine yarım cm. toprak kapatın ve 25°C üzerinde muhafaza edin.
Bitki üç dört yapraklı olunca küçük saksılara alın, üçüncü aydan sonra sıvı gübre verebilirsiniz, gübrenin dozuna daima çok dikkat etmenizi öneririm, minumum dozla başlayın.
Saksılara aldığınızda toprak harcınızın iyi hazırlanmasına da dikkat edin, benim toprak harcım, bir kısım geçirgen bahçe toprağı, bir kısım torf, bir kısım yanmış çiftlik gübresi, bir kısım dere kumu, bir kısım perlit, ve bir kısım da pirinç kabuğu idi, pirinç kabuğu şart değil, bulabilirseniz koyun.
Önümüz kış olduğundan bitkiyi daima iyi ısı ve ışık alacak şekilde bir konuma yerleştirin.
Toprağınızın durumuna göre hazır su ile sulayın(şaşal vb.)ben arıtılmış su kullanıyorum.
Biraz sabır ile ne kadar hızlı geliştiğini gözlemleyeceksiniz, kolay gelsin.
Nesrin Sarı
27-08-2009, 15:41
Sayın Adalet Yağcı verdiğiniz bilgi ve moral için teşekkürler :)
Benim 9 tohumdan henüz 3'ü çimlendi ;), diğerlerini de bekliyorum. Ama şapkalarını çıkarmakta zorlanıyorlar. Önceki mesajlardan öğrendiğime göre hafif hafif tepelerini nemli tutmak amacıyla fısfıslıyorum.
Saksının toprak derinliği az, 3 parmak kadar. Gelişimleri için daha derin bir saksıya almalı mıyım?
Sevgili merakli tohumların filizlenmesine çok sevindim. Sakın şapkalarına dokunma, taç yapraklar oluşurken zamanı gelince şapkalar kendiliğinden düşecektir. Biraz daha kendisini geliştirsin saksısını değiştirirsin. 3 parmak saksı derinliği için epey az bence. ( Saksıyı değiştirirken aman köklere de dikkat et. ;) )Sevgiler...
Teşekkür ederim İlkinciğim, tavsiyelerine uyacağım. Ama acelecilik bazen peşimi bırakmıyor işte.
Nesrin Sarı
04-09-2009, 14:10
Şuan benimde 4adet fide haline geldi. Kalan 7tanesinde ise kök oluşumu var yakında onlarda tohum kapsülünü atarlar sanırım :)
Hatice Tarhan
05-09-2009, 21:06
Haziran başında ektiğim plumeralarım 15cm.civarında.Saksı değişim zamanı gelmişmidir ,yoksa biraz daha büyümelerini beklemek gerekirmi.
Adalet Yağcı
06-09-2009, 20:30
Sevgili Cennetbahçesi, eğer saksıları çok küçükse artık değiştirebilirsiniz, zaten Sonbahar da geldi, çevresi çok geniş olmayan ama derinliği olan saksılar bulabilirseniz pulmeria için daha uygun olur.
Biliyorsunuz pulmeriaların kökleri kazık kökler gibi büyüyorlar, ben yurt dışından aldığım bitkilerin saksılarını kullanacağım, bu iş için çok uygun, Türkiye de malesef bu tarzda yapılan saksılara rastlamadım.
Hatice Tarhan
08-09-2009, 12:14
Adalet hanım tarifinize en uygun saksı elimdeki sümbül saksıları .Benim yurt dışından getirttiğim fil ayağı var fakat onun saksısı bildiğimiz menekşe saksısı gibi.
Adalet Yağcı
08-09-2009, 18:12
Sevgili Cennetbahçesi, ben bu gün pulmerialarımın saksılarını değiştirdim, köşeli derin ama geniş olmayan saksılara aldım.
Bir kaç gün içinde bir fikir vermesi için fotoğraf çekip yüklerim.
Sümbül saksıları nasıl bir şeydir bilmiyorum sanırım uygundur.
Benim de şu anda 4 filizim var. Dün toprak derinlikleri az diyerek daha derin saksılara aldım. İlk yapraklarını verdiler. Şimdilik keyifleri yerinde gibi.
1 tanesinin gövde rengi daha koyu sanırım koyu renk açacak ;) sabırla geçen birkaç yıl sonra
Adalet Yağcı
14-09-2009, 19:51
Bu yılın başında tohumdan yetiştirdiğim pulmerialarımın keyfi yerinde, yazı atlattık bakalım kışın nasıl olacaklar.
Dün nihayet saksılarını değiştirdim, derin saksıları tercih ettim.
102825
Nesrin Sarı
15-09-2009, 13:40
http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4357.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4358.jpg
Fide haline gelen plumerialarım. Farklı yaprak türleriyle çıkmaya devam ediyorlar.
Fide haline gelen plumerialarım. Farklı yaprak türleriyle çıkmaya devam ediyorlar.
Çok güzel görünüyorlar. Eline sağlık.
Hatice Tarhan
16-09-2009, 14:34
Adalet hanım bahsettiğim sümbül saksı ları sizin saksılar bende bu saksılara geçireyimmi diye sormuştum .Resimle birlikte cevabımı aldım.
Sayın AğaçSevdalısı'ndan aldığım tohumlardan 7 tanesini çimlendirmeyi denemek amacıyla yaklaşık bir hafta önce dikmiştim. Bir tanesi şapkasını atmak üzere diğerlerinde henüz bir oluşum yok sabırla beklemeye devam.
Sayın Adalet Yağcı'nın değişim yaptığı saksılardan bende de iki adet var baharda aldığım ahududuların saksılarıydı. İnşallah o günlere gelebilirsem bende aynı saksıları kullanırım.
Adalet Yağcı
17-09-2009, 09:23
Sayın tturt, kolay gelsin, şaşırtmak için üç dört yaprak olmasını bekleyin, önce çapı 10-12 cm. lik saksılara alın, fidelerin toprak üstündeki boyları 25-30 cm. olduktan sonra bahsi geçen saksılarla değiştirin.
Sayın Adalet Yağcı,
Şaşırtma yapmak şartmıdır ben direkt 10-12 cm'lik saksılarda ayrı ayrı çimlendirmeye çalışıyorum. Şaşırtmam gerekiyorsa o saksıdan alıp aynı çapta farklı bir saksıya dikeceğim. Yoksa şaşırtma işlemini toprak yapısını değiştirmek içinmi yapıyoruz. Sadece torflu toprakta olumlu sonuç vermiyormu ?
Adalet Yağcı
17-09-2009, 10:39
Hiç dokunmayın orada çimlenip büyüsün, toprak yapısı için değil, köklerin gelişimi için 7-8 ay sonra saksı değiştirirsiniz.
Kökler dikey uzuyor, bir süre sonra yetersiz kalacaktır.
Saksı harcı için şimdilik torflu toprak yeterli olabilir, ben önceki mesajlarımda nasıl bir harç kullandığımı yazmıştım, bir kısım torf, bir kısım bahçe toprağı, bir kısım dere kumu, bir kısım yanmış çiftlik gübresi, bir kısım perlit, bir kısım vermikülit ve pirinç kabuğu kullandım.
Pirinç kabuğu bulamazsanız onsuz da olur.
Büyük saksıya alacağınız zaman hazırlarsınız böyle bir harcı.
Sevgili adalet hanim benim pulemirleri çimlendiremedim 2 hafta oldu hiç ses seda yok.
Yanlış bir şeylermi yaptim açaba.
Çok heveslenerek almiştim çok üzüldum .
Sizinkiler çok güzel güle güle büyütün.
Adalet Yağcı
18-09-2009, 06:53
Sevgili Sevim hanım, bu başlığı baştan okursanız çimlendirmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğini göreceksiniz, çimlendirme kabınızı dışarda tutmayın, gece ısı düştüğü için gereken sıcaklığı bulamıyor olabilir.
Oda içinde ışık alan bir yerde muhafaza edin, üzerini ince bir naylon ile örtün ki, nemini muhafaza etsin, toprağını fazla sulamayın, tohumları çürütürsünüz, üzerine kapattığınız naylonun altına bir kağıt peçete koyun, naylondan damlayacak nemi çeksin, çimlenmeyi gördüğünüz gün peçeteyi kaldırın, naylonu da kaldırın, fısfısla nemlendirin.
Kolay gelsin.
Nesrin Sarı
18-09-2009, 13:45
Bunlarda yeni çimlenen tohumlarım. http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4375.jpg
Nesrin Sarı
18-09-2009, 13:55
Saksıya aldığım Plumeria fidelerim.
http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4376.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4381.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/52142-dscf4379.jpg
Saksıya aldığım Plumeria fidelerim.
Muhteşem görünüyor Akkona. Tebrik ederim. Hepsini ekmedin değil mi?:D
Nesrin Sarı
18-09-2009, 15:10
Yok ekmedim :)
Sayın akonna nasıl çimlendirdin kaç günde çimlendiler malesef benimkiler çimlenmedi.
Nesrin Sarı
18-09-2009, 22:19
Sevgili sevim4 önce tohumları 2gün nemli kağıt havlu arasında sıcak bir ortamda bekleteceksiniz. Sonra ziraat malzemesi satan bir yerden plastik viyol torf perlit alıp dikeceksiniz. Ve suyu püskürterek ıslatacaksınız asla fazla su vermeyin çürüyor tohumlar. ve kök çıkartmışmı diye tohumu geri çekip alt tarafına bakmaya çalışmayın. Kök salan tohumlarda çürüyor. Acemiliğimin yüzüne çok fazla köklenmiş tohum kaybettim. Sabırlı davranın :)
Çimlendirmeyi denediğim 7 tohumdan şimdilik 5 adeti çimlendi yalnız üç adetinin şapkaları henüz çıkmadı resimlerini ekliyorum.
104285
104286
104287
104288
Nesrin Sarı
25-09-2009, 16:43
sevgili tturt fideleriniz hayırlı olsun öncelikle :) Şunu söyleyebilirimki kaynar güneş dahi etkilemiyor bu fideleri. Elinizden geldiğince güneş altında tutun. saygı ve sevgilerimle.
sebnem34
29-09-2009, 14:20
Merhaba, ben 1 sene önce sitenizde tanıyıp pumeria tohumu almıştım. Geçen bu bir yıl boyunca gövdesi 2 cm kısmı biraz serçe parmak kalınlığında üst kısmı kalan 25 cm'i ise sanki başka bir bitkinin dalı gibi büyüyor. Ama resimleri incelediğimde ilk gelişimi ve görünümü sizinkiler gibiydi, şimdi ise ince bir dal şeklinde sürekli uzuyor. Tohumları karışık almıştım. Bir kısmı ise 7 cm olarak kaldı ve gçen kış ve bu kış yapraklarını hiç dökmediler üstelik büyüdüler. Yaprakları ve tohumu aynı sizin gibi fakat plumerialarımın böyle gövdesinin kalınlaşmadan uzamaları resimlere bakınca tuhafıma gitti. Sizce bakımında mı hata yaptım. Alt tarafı plumeria özelliğinde üst gövde sarmaşık gibi uzadı 2 tanesinin. Saksıyı 1 senedir değiştirmedim korkudan 7 tanesi aynı yerde. Ondan olabilir mi sizce?
Nesrin Sarı
29-09-2009, 14:36
Merhaba, ben 1 sene önce sitenizde tanıyıp pumeria tohumu almıştım. Geçen bu bir yıl boyunca gövdesi 2 cm kısmı biraz serçe parmak kalınlığında üst kısmı kalan 25 cm'i ise sanki başka bir bitkinin dalı gibi büyüyor. Ama resimleri incelediğimde ilk gelişimi ve görünümü sizinkiler gibiydi, şimdi ise ince bir dal şeklinde sürekli uzuyor. Tohumları karışık almıştım. Bir kısmı ise 7 cm olarak kaldı ve gçen kış ve bu kış yapraklarını hiç dökmediler üstelik büyüdüler. Yaprakları ve tohumu aynı sizin gibi fakat plumerialarımın böyle gövdesinin kalınlaşmadan uzamaları resimlere bakınca tuhafıma gitti. Sizce bakımında mı hata yaptım. Alt tarafı plumeria özelliğinde üst gövde sarmaşık gibi uzadı 2 tanesinin. Saksıyı 1 senedir değiştirmedim korkudan 7 tanesi aynı yerde. Ondan olabilir mi sizce?
sebnem hanım güneş alıyormu durdukları yer acaba?
sebnem34
29-09-2009, 14:43
evet. kalorifer yanındaydı kışın, yazında cam önünde. dışarıya çıkarmadım cam sera etkisi mi yaptı anlamadım ama 1 ay önce eve iyonizerli havalandırma aldık. plumerianın bulunduğu odada ve büyüme birden hızlandı. Canım plumerialarım yoksa başka bir tür veya başka bir çiçek mi şüpheye düştüm ama tohumlardan eminim ilk görüntüleri ve ilk büyümesi hatta yaprakları sizinki gibi. Fakat yapraklar birbirinden ayrı aralıklarla büyümeye ve irileşmeye başladı. Sorun gövdenin kalınlaşmaması 5 cm den sonra. Hatta şu an kırılmasın diye çıtaya tutturmak zorunda kaldım 2 sini.
Nesrin Sarı
29-09-2009, 14:48
mümkünse fotograf çekebilme imkanınız varmı sayın sebnem34
sebnem34
29-09-2009, 14:54
bu akşam çekeceğim fakat birbirinden ayırma işlemini yapayım mı kararsızım. Çimlenme döneminde de o kadar çabuk çıktı ki şaşırmıştım. Toprağına vitaminler koyup, naylonla küçük bir sera yapmıştım onlara. Sonra gelişimi durdu ve 1 aydır aldı başını gidiyor :) En azından tahminlerinizi paylaşırmısınız? Aslında tohumlardan eminim çünkü aldığım bey yanında 5 cmlik bir plumeria vermişti ama kışın öldü sandım ve yaz başı canlanmayınca :( çok üzüldüm bilgileri okuyunca. Bu arada tohumların hepsi filizlendi. Çok mu beslendi acaba ? : )
sebnem34
30-09-2009, 09:16
mümkünse fotograf çekebilme imkanınız varmı sayın sebnem34
Sn. Akkonna, bitkinin topumlarını karışık almıştım 4 farklı rengi varmış. Gelişimleri de farklı oldu. Sizce gövde kalınlığı neden bu kadar ince. İlk 2-3 cm kalın ve yavaş yavaş odunsulaşmakta fakat neredeyse 1. yılını tamamladı ve yapraklarını dökmedi. Yaprakları internetteki resimlere çok benziyor ama şüphelendim acaba plumeria değil mi diye. Dünde saksılarını değiştirdim ve ikişerli diktim. Sabah sağlıklı görünüyorlardı. Lütfen konu hakkında yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.
sebnem34
30-09-2009, 09:19
Çimlendirmeyi denediğim 7 tohumdan şimdilik 5 adeti çimlendi yalnız üç adetinin şapkaları henüz çıkmadı resimlerini ekliyorum.
104285
104286
104287
104288
Sn. Tturt, resimleri sizde incelerseniz sevinirim. Plumeria bitkimin gövdesi kalınlaşmıyor. Sebebini bulamıyorum. Acaba plumerianın çeşitlerimi var, Karışık tohum almıştım her birinin yaprakları farklı.
Nesrin Sarı
30-09-2009, 15:11
Sayın sebnem hanım gördüğüm kadarıyla bunlar plumeria fakat güneş aramaya başlamışlar sanırım. Tam gün güneş alacak bir yere koyun bence.
sebnem34
30-09-2009, 15:41
Sayın sebnem hanım gördüğüm kadarıyla bunlar plumeria fakat güneş aramaya başlamışlar sanırım. Tam gün güneş alacak bir yere koyun bence.
Zaten cam kenarındalar sabahtan akşama kadar cam arkasından güneş alıyorlar. Plumeria olmalarına sevindim ama gövdelerinin dar olmasına çok üzülüyorum. 1 sene oldu diğer plumerialar sitedeki tohumdan çimlenirken gövdli çıkmışlar:(
Nesrin Sarı
30-09-2009, 16:04
Bendeki tohumlarda karışıktı. Şuan fide olanlarda gövdesi kalın olanda var ince uzun olanda var. Çok yapraklı olanda var sadece 3yapraklı kalanda var. Üzülmenize gerek yok yanlız her bitkiyi ayrı saksılara alın bence. 2 bitki yanyana olunca biri baskın gelebilir.
Hatice Tarhan
30-09-2009, 21:16
Sayın şebnem 34 plumeralar iç mekan bitkisi değildir .Siz camın önünde güneş alıyor diyorsunuz bence balkona çıkarın balkonda gelişimleri daha hızlı oluyor .
Emre Albayrak
30-09-2009, 22:45
iç mekan bitkisi olmadığı doğrudur ancak kuzey bölgelerde dış mekanda yetişmesi olanaksızdır. iç mekanda ılık bir bölgede gayet başarılı büyümeleri sağlanabilmiştir.
sebnem34
01-10-2009, 09:43
Sayın şebnem 34 plumeralar iç mekan bitkisi değildir .Siz camın önünde güneş alıyor diyorsunuz bence balkona çıkarın balkonda gelişimleri daha hızlı oluyor .
ama yazılardan okuduğum kadarı ile soğuk havayı ve rüzgarı sevmiyorlar. İlk gelişmelerini balkonda oldu. geçen sene ekim gibi ektim. soğuktu fakat çabuk filizlendiler geceleri içeri alıp florasana tutmuştum onları.Fakat son iki ayda içerde birden büyüdüler, ama ben tropikal ortam olsun diye, yapraklarını da fısfıslıyorum suyu.Yapraklarına fısfıs yaptıklarım diğerlerinin yapraklarından büyük gelişti. Şimdilik durumları iyi yeni saksıya alıştılar, dayanmadım bir de çiçek çoşturan verdim, yetmedi :) topraklarına ametis ve akuamarin taşı koydum :) Tek dileğim soğuklar gelmeden gövdelerinin kalınlaşması. Sanırım soğukta doğdukları için sıcağa gelemiyor benim plumerialar.
sebnem34
01-10-2009, 09:51
Bendeki tohumlarda karışıktı. Şuan fide olanlarda gövdesi kalın olanda var ince uzun olanda var. Çok yapraklı olanda var sadece 3yapraklı kalanda var. Üzülmenize gerek yok yanlız her bitkiyi ayrı saksılara alın bence. 2 bitki yanyana olunca biri baskın gelebilir.
Haklısınız ama ben biraz büyüyünce daha büyük bir saksiya alacağım. Şimdi yeni saksı değiştirdim 3. de bozulabilirler. Bu arada sanırım tahminimce kışın yaprak döküp gövdesi kalınlaşacak çünkü akşam dikkat ettim gövde ince ama kırışık bir şekil alıp odunsulaşmaya başlıyor bu bölümden sonraki yapraklarda daha büyük çıkıyor.
sebnem34
13-10-2009, 12:53
Yapraklar büyüyor yeni filizlerde geliyor ve gövde kalınlaşıyor yaşasın : );)
Hatice Tarhan
14-10-2009, 20:52
Bende bebiş plumeralarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.Haziran başında ektiğim plumeralarım.
Emre Albayrak
15-10-2009, 04:49
Saksı büyütmek eğer erken yapılısa plumeria nın köke gitmesini sağlar ve bitkinizin büyümesi uzunc bir süre durur.. kendielrinin kökleri aşırı hassas olduğundan zarar verme olasılığını göz önünde bulundurmalısınız..
Geçen yıl çiçek açan plumeria, bu yıl çiçek sapının olduğu yerden 3 dala ayrıldı.Bu 3 dal tabi sıfırdan büyüdükleri için, bu yıl içerisinde gövde kalınlığına ulaşamadılar ve çiçek de açmadılar.
Bu durumda, çiçek sapının oluşması için yaş yanında dal kalınlığının da bir faktör olduğunu düşünmeye başladım, sizlerin tecrübeleri de bu yönde mi olacak merak ediyorum.
Cypriotum
15-10-2009, 22:15
Hint mabet ağacı veya alanya yöresinde tanındığı adıyla Amerikan ful'ü KKTC'de hemen her evin bahçesini süsleyen bir doğa harikasıdır.budist tapınaklarında kullanılması(çiçeklerinin) boşa değil.Daldan çok kolay çeliklenebiliyor.ben şahsen bu ağacın ve çiçeklerinin kokusuna 2000 yılında Alanya'da aşık oldum ve şu anda yaşadığım Girne'de tekrar karşılaşmak beni sonsuz mutlu etti.Girne'deki çiçek satım bahçelerinde 25-150 TL arasında satılıyor.Tohumdan kolayca üretilebildiği birçok metinde belirtiliyor ama ben tohumlarını henüz görmedim.bu konuda bir sonuca ulaştığımda hepinizi bilgilendireceğim.
Cypriotum
15-10-2009, 22:23
Hint mabed ağacı çok dallı bir ağaç türü güzelliği çiçeklerinin yanında dekoratif gelişen dallarından da kaynaklanıyor.dal vermesi çok normal ve bu durum devamlı tekrarlayarak yüzlerce yayvan dalla koca bir ağaca dönüşünceye kadar devam eder.eğer evde saksıda yetiştirmeye çalışıyorsanız ,çiçek açmaması yetersiz ışık veya yer sorunundan olabilir.Bahçede en ideal sonuçlara ulaşacağınıza inanıyorum.Alanya bu ağacın en yaygın yetiştiği yöremiz ,muz ve avokadonun2da sadece bu civarda yetiştiğini göz önüne aldığınızda ,denizden gelen (rutubetli esintiye açık)ılıman ,güneşli ve don görmesi daha az olasılıklı yerleri sevdiği anlaşılır.Rodos ve Kıbrıs'da akdeniz'de bu ağacın en çok rastlandığı bölgeler.Asıl vatanı Tropical-sub tropical Güney Amerika.
plumeria çiçeğim gayet sağlıklı derken hava alsın diye dışarı çıkarttım, sonra havalar soğuyunca tekrar içeriye aldım bütün yapraklarını döktü ve yeni gelenleride çıkarmaktan vazgeçti, hoşuna gitmeyen bişeymi oldu yoksa mevsimsel mi acaba?
Mutlu Kutlu
22-10-2009, 20:40
Tamamen mevsimsel, baharda taze yaprak çıkarır. Kış aylarında suyunu azaltın ama toprak yinede nemli kalacak.
Mutlu Kutlu
22-10-2009, 20:45
Çiçek sapı çıkardığında sürgünden sonra mutlaka 2-3 veya 4 e bölünür. Sonraki sene bu bölünen dallardan bir tanesi aşırı gelişir ve mutlaka geç te olsa çiçek sapı çıkarır, bu sap bazan ağustos ayında bile çıkabilir. Saksısı yeterince büyük ve iyi besleniyor olması lazım.Geçen yıl çiçek açan plumeria, bu yıl çiçek sapının olduğu yerden 3 dala ayrıldı.Bu 3 dal tabi sıfırdan büyüdükleri için, bu yıl içerisinde gövde kalınlığına ulaşamadılar ve çiçek de açmadılar.
Bu durumda, çiçek sapının oluşması için yaş yanında dal kalınlığının da bir faktör olduğunu düşünmeye başladım, sizlerin tecrübeleri de bu yönde mi olacak merak ediyorum.
Mutlu Bey, ne yazık ki sezon bitti ve üçe ayrılan dallardan hiçbiri çiçek sapı çıkarmadı, yapraklarını döküyor artık. Saksısı yeteri büyüklükte, iyi de besledim ama kısmet olmadı.
3 dal hemen hemen eşit gelişti sayılır, yarın fotoğraflayıp yükleyeyim.
Tamamen mevsimsel, baharda taze yaprak çıkarır. Kış aylarında suyunu azaltın ama toprak yinede nemli kalacak.
Mutlu Bey, ben kışın depo gibi yere koydum bitkiyi ve hiç sulanmadan, tamamen kuru bir şekilde sağsalim geçirdi kışı.Baharda da tüm canlılığına kavuştu yeniden.
Elimdeki kitapta, kışın tamemn topraktan söküp, kökünü temizleyip, gazete kağıdına sarıp, karton kutuda bile koruyabileceğimiz yazıyor, çok bitkisi olup yeri olmayanlar öyle yapıyorlarmış.
Siz ne kadar nemli tutuyorsunuz kış aylarında, belki bu kış ben de birini öyle denerim?
Son olarak, sarı/beyaz dışında başka renk veren bitkiniz oldu mu bu sezon?
Benim 200 civarı bitkim bu kışı da geçirirse 3 yaşına girmiş olacak, gelecek yaz renk cümbüşü bekliyorum :)
verdoque
07-12-2009, 17:51
Merhabalar,
Plumerianın kışın yaprak döküp dinlenmeye geçmesi şart mıdır? Benim tohumdan yetiştirdiğim plumeriam ilk senesinde kışı geçirdi, havalar iyiyken, sanırım baharda, bütün yapraklarını döktü. Öldü sandım. Uzun süre balkonda öylece kaldı. Sonra tekrar yaprak çıkarmaya başladı.
Şu anda onun yanında daha sonra ektiğim bir adet ve Sn myurdakul'dan aldığım yetişmiş bir adet plumeriam var. Büyük olanı arada bir kırmızı örümcekler basıyor, ilaçlıyorum temizleniyor. Ancak bu aralar yeni yaprak vermiyor. Geçenlerde alttan 2 yaprak döktü ama üst yapraklar duruyor şimdilik. Dinlenmeye geçiyor olabilir diye düşünüyorum.
Plumerianın üçe ayrılan tepe kısmının fotoğrafını yükleyebildim.
Ne yazık ki çiçek olmadı, belki seneye üçü de çiçeklenir, kimbilir :D
117110
Sebahattin Sargın
09-12-2009, 19:37
Sn. Msaygın;
Bunu tohumdan mı yetiştirdiniz, maşallah ne kadar da sağlıklı. Benimkiler boya gitti hep, Adanın sıcak havası gelişmelerin de çok etkili sanırım...
Sevgiler ;)
Sebahattin bu tohumdan değil, fide olarak gelmişti, bu ikinci yılı ama tohumdan yetişenler, geldiler geçtiler bunu. 1 yaş küçük olmalarına rağmen, daha kalın, daha uzun olanları da var.
Ama ilk tohum aldığımızda bize söylendiği gibi, ikinci yıl hiç çiçek açabilen olmadı.
117138
117137
Yine de genel olarak çok sağlıklı geçirdiler sezonu.Dediğin gibi iklim etkisi var fazlaca, harçları çok iyiydi, bakımları şöyle böyle yapıldı, iyi gittiler.
İlkbaharda, yeni harçla plastik saksılara alıp, eğilenleri dikeçleyip, satışa hazır hale getireceğim.Sezon sonuna doğru da çiçeklenirlerse Adana'da fidancı ve çiçekçilere satmaya çalışacağım.
Merhabalar,
Plumerianın kışın yaprak döküp dinlenmeye geçmesi şart mıdır? Benim tohumdan yetiştirdiğim plumeriam ilk senesinde kışı geçirdi, havalar iyiyken, sanırım baharda, bütün yapraklarını döktü. Öldü sandım. Uzun süre balkonda öylece kaldı. Sonra tekrar yaprak çıkarmaya başladı.
Şu anda onun yanında daha sonra ektiğim bir adet ve Sn myurdakul'dan aldığım yetişmiş bir adet plumeriam var. Büyük olanı arada bir kırmızı örümcekler basıyor, ilaçlıyorum temizleniyor. Ancak bu aralar yeni yaprak vermiyor. Geçenlerde alttan 2 yaprak döktü ama üst yapraklar duruyor şimdilik. Dinlenmeye geçiyor olabilir diye düşünüyorum.
Tropik bir iklimde olmadıkça uykuya geçmesi kaçınılmaz görünüyor.Benimkiler sera içinde bile uykuya girdiler geçen kış.Baharda sorunsuzca uyanıyorlar.
Bu zamandan sonra dökülen yapraklar çok normal, hatta soğuklar geldiğinde, halen üzerinde direnen bir kaç yaprak varsa, onların da dikkatlice kopartılması öneriliyor, mutlaka uyumalı.
sebnem34
11-12-2009, 10:39
Arkadaşlar, plumerialarım bu gün ilk soğuk hava dalgası ile içerde olduğu halde yapraklarını dökmeye başladı. Sanırım evde sıcak yerde olsa da kış geldiğini anladı :)
15 aralıkta tam bir senesi dolacak ve minik 1 haftalık yine tohum plumeria kardeşleri de çimlendi ve ilk yapraklarını verdi. Ama bu yeni çimlenen tohumlar ilkine göre daha kalın gövdeli.
1 yaşına gelenlerin gövgeleri yalnızca bir kalın sarmaşık dalı kalınlığında ve yaprak döküyorlar şu an.Dik kalmaları için destek sopalar koydum ve suyu azaltıyorum yavaş yavaş.
Sizce uygulamam doğru mu?
siniroluyorum
17-12-2009, 18:03
Plumeria tohumlarım bugün geldi çok mutluyum!!!
Toprak sıcaklığını 19 derece olarak ölçtüm pakette 24 derece gerekli diyor üzerine bir ışık kaynağı yerleştirmeyi düşünüyorum nasıl bir şey olmalı?
Bana kalırsa bu zaman, plumeria tohumlarını çimlendirmek için uygun değil, fideler sıkıntı yaşayacak sonra.
Şubat sonunda iç mekanda pencere önünde çimlendirmeye başlarsanız bahar geldiğinde dışarı çıkartıp, şaşırtacak büyüklüğe gelir, hızla gelişirler.
Ben Adana şartlarında en doğru zaman olarak Şubat sonunu tecrübe ettim.Daha sonraya kalan tohumlarsa ilkbahar avantajını kaçırıp, Şubat'ta ekilenler kadar gelişmediler.Daha soğuk yerlerde Mart'ın 3. - 4. haftası bile beklenebilir.
siniroluyorum
21-12-2009, 20:54
Çok teşekkür ederim bilgiler için tohumları buzdolabında mı saklamalıyım
verdoque
01-01-2010, 11:53
Plumeriam kırmızı örümcek saldırısına sık sık uğruyordu. Ben de arap sabunlu tarifi yapıp 1-2 sefer uyguladıktan sonra yaprakları nemli bezle silip kalıntıları da uzaklaştırıyordum. Bir süredir kırmızı örümcekler görünmüyor. Bitkim alttan yaprak sarartıp dökmeye başlamıştı. Uykuya geçtiğini düşündüm. Ancak son kalan bir kaç yaprak uçlardan kararmaya başladı. Uç sürgünündeki 2 minicik yapraktan biri simsiyah olup çürüyünce korkmaya başladım. Hastalanmış olabilir mi acaba? Ne yapmam lazım?
Sebahattin Sargın
22-02-2010, 00:06
bu arada bitkiniz sağlık gözükebilir ancak gövdede belli yerlerde incelmeye doğru gidiyorsa hemen müdahalaye başlayın.. başlıkta söylemedik hiç ama ölüme kadar gidiyo bu ola.. bitki gövdesi incelior ve sonunda ani bir solma oluyor.. sanırım saksının yerini sık değiştirmek ve sulama eksikliği sebebiyet veriyor buna.. aman derim..
Demişti vakt-i zamanında Emre abi :(
Gözümden sakındığım minik plumeriamı bu şekilde kaybettim bugün. Gövdesi yumuşamış içi pelte gibi olmuştu. Kapalı balkondaydılar ben gene de sağlama alıp ısı kaynağı olan bir odaya alayım dedim.
Bu aralar koşuşturmalarımdan ötürü sulamalarını da fazla yapamadım. Yani Emre abinin dediklerini tas tamam yaptım ve küçük plumeriamı kaybettim...
Plumeriası olan arkadaşlar bu konuda dikkatli olsunlar, diğer iki büyük plumeriada bu sorunla karşılaşmadım. Sanırım küçük olan bu stresi kaldıramadı...
Sevgiler ;)
verdoque
22-02-2010, 09:41
Ben de tohumdan yetiştirdiğim plumeria ve adeniumlarımın çoğunu bu şekilde kaybetmiştim. Sığ bir kap, fazla süzek bir karışım sonucu sanırım susuz kalmışlardı. Geriye sadece 2 plumeria kaldı, onlar da çok hızlı büyümeseler de sağlıklı görünüyorlar. Saksı değişimi yapınca gelişmelerinin hızlanacağını düşünüyorum.
Bu arada 1035. mesajda uç sürgünü siyahlaşıp çürüyen yetişmiş olarak aldığım plumeriam uyanmaya başladı. Yeni yaprak veriyor. Tohumdan yetiştirdiklerim ne yaprak döktüler ne yaprak verdiler, bu uyku sayılır mı bilmiyorum. Sulamayı da yaprakları solgunlaştıkça yaptım.
Benim Pumerialarımda hiç bir sorun yok ,
Tohumdan yetişenlerde veya satın aldıklarımda da ...
Belki de rutin haftada bir az su verip , yerlerinden oynatmadığımdandır .
Birini de hediye etmiştim , onun da sağlığı yerindeymiş .
verdoque
03-03-2010, 14:40
Ben de tohumdan yetiştirdiğim plumeria ve adeniumlarımın çoğunu bu şekilde kaybetmiştim. Sığ bir kap, fazla süzek bir karışım sonucu sanırım susuz kalmışlardı. Geriye sadece 2 plumeria kaldı, onlar da çok hızlı büyümeseler de sağlıklı görünüyorlar. Saksı değişimi yapınca gelişmelerinin hızlanacağını düşünüyorum.
Bu arada 1035. mesajda uç sürgünü siyahlaşıp çürüyen yetişmiş olarak aldığım plumeriam uyanmaya başladı. Yeni yaprak veriyor. Tohumdan yetiştirdiklerim ne yaprak döktüler ne yaprak verdiler, bu uyku sayılır mı bilmiyorum. Sulamayı da yaprakları solgunlaştıkça yaptım.
Uyanan yetişmiş plumeriamın yeni yapraklarında bozukluk var. Mutasyona uğramış gibi:( Bazı yapraklar yandan yenmiş gibi, 2 tanesinde de yaprağın damarı yapraktan dışarı doğru uzamış vaziyette, korkunç görünüyor. Nasıl bir hastalık bu bilen var mı?
Fotoğrafları bitki hastalıkları ve zararlıları yardım hattı başlığına ekledim:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=591707&postcount=1081
Hatice Tarhan
13-03-2010, 20:27
Alanyada bile pulumeralar yaprak açmadı . Nasıl oluyorda Ankara da yaprak açıyor bu mevsimde şaşırtıcı.
Evin içinde ise neden olmasın sn. cennetbahçesi .
Benimkiler dışarıda , bazılarının ucunda yeşerme var ama yaprak henüz yok .
Adalet Yağcı
13-03-2010, 20:52
Benimkiler de hâlâ çirkin ördek yavrusu gibiler, kışı dışarda geçirdiler, böylece güçlendiklerini düşünüyorum.
Uçlar yavaştan hareketlendi, bu ayın sonunda yapraklar görünmeye başlar artık.
Sevgili verdoque, bitkinizin güçlenmesi için onu yavaş yavaş dış ortama alıştırın, kışın gene içeri alırsınız.
verdoque
13-03-2010, 22:53
Evin içinde duruyor plumeriam. Yaprakların şekil bozukluğu hakkında yorumunuz var mı?
berduray
18-03-2010, 23:37
Yaprak çıkarır ümidiyle bekliyorum...
Uç kısmı siyah neden olabilir, ne zaman yapraklanır acaba?
Şu aralar hava ılık gidiyor aslında.
Emre Albayrak
24-03-2010, 14:18
Yaprak çıkarır ümidiyle bekliyorum...
Uç kısmı siyah neden olabilir, ne zaman yapraklanır acaba?
Şu aralar hava ılık gidiyor aslında.
efendim bitkinizin gövdesi ne alemde? çürüme emareleri var mı? bu kadar kel kalması normal değil bence hele ki bu mevsimde.. gövdeye bi bakın yumuşama olmuş mu olmadı bi kökü azıcık eşeleyin çürüme mevcut mu diye? olmadı biraz sıcak bir yere alın ve sulama dozunu arttırarak bir iki hafta devam edin..
Geçen sene benim plumeria'da aynı durumdaydı. Kışın tüm yapraklarını döktü. Yaz tamamen gelince de yeniden yapraklanmaya başladı. Çok korkmayın ama tedbiri elden bırakmadan hafiften bir toprağı inceleyin. Plumeria çok güneş gören bir yerde durmuyorsa kışın yapraklarını döktükten sonra yeniden yapraklarını çıkartması zaman alıyor.
Benim plumeria da bu şekil yaprak döküp, hava ısınınca yeniden yaprak veriyor. Bence normal bu durum.
Sebahattin Sargın
24-03-2010, 16:54
Benim plumerialarda da bu durum var fakat Emre abinin uyarılarını dikkate almak lazım. Bir plumeriamı gövde çürümesinden kaybettim. Ara ara plumerialarınızın gövdesini kontrol edin arkadaşlar...
Sevgiler ;)
Lonicera
24-03-2010, 16:55
Sevgili berduray, bitkinizin hiç bir şeyi yok. Yapraklanması için biraz sabır. Tepe noktasındaki siyahlık değil morluk olsa gerek. Bendeki plumerilar da aynı şekilde. İlk o mor bölgeden yaprak verecek. Kolay gelsin.
berduray
25-03-2010, 14:32
Şükür gövdede yumuşama yok güneş doğumundan öğleden sonra 16-17'ye dek güneş görüyor.
Belki de yolculuk onu sarstı, beklemeye devam.
Yanıt yazan herkese teşekkürler.
Adalet Yağcı
25-03-2010, 15:11
Sevgili Berduray, benim pulmerialarım da aynen sizinkiler gibi, dış ortamda ısı 20 °C bulmadan yaprak vermiyorlar.
Benimkiler kışı balkonda geçirdi, yavaş yavaş uyanıyorlar artık.
Daha yeni yeni yaprak çıkarmaya başladılar.Bence normal arkadaşlar.Havalar ısındıkça yaprak çıkarırlar.
berduray
25-03-2010, 18:15
Yalnız olmadığımı bilmek içimi rahatlattı, sağolun:)
Sevgili arkadaşlar ,
plumeria çeliği köklendiren var mı ?
Bu konuda bilgi ve tecrubesi olan arkadaşlar paylaşımda bulunurlar mı acaba ?
Şu an Girne ' deyim . Çevrede birçok Plumeria ağacı var .
Çelik almak için mevsim uygunmudur ?
Saygılar .
acemifüsun
10-04-2010, 20:51
Esas çoğaltımı çelik yoluyla yapılıyor sevgili İlkin. Ancak çelik fiyatları biraz yüksek(15-50$ arası). Tohum yoluyla çoğaltma, tohumun Atasının özelliklerini birebir taşımaması nedeniyle çok fazla tercih edilmiyor. Tohum satan tüm sitelerde bu uyarı var. Ancak değişik güzel türlerin ortaya çıkabilmesi ihtimalinden dolayı özellikle tohumla yetiştirmeyi benimseyenler de az değil. Bizim mum çiçeğinden çok da farklı değil. Şimdilik tohumla bir deneyelim de, ileri de çeliğe de terfi ederiz inşaallah.
Jezebelciğim geçmiş sayfalarda bir arkadaş asıl üretimin çelikle olduğunu söylüyor.
acemifüsun
10-04-2010, 21:00
http://www.plumeria101.com/propagation.html
Bu adreste hem çelikten, hem de tohumdan üretim temel olarak, fotoğraflarla açıklanmış. Tabi ki ingilizce, mumçiçeği siparişi nedeniyle çok yoğunum bu aralar. Fırsat bulduğumda çevirisini yapacağım.
Jezebelciğim burada verilen link'de çelikle üretim çok detaylı anlatılıyor:)
Plumerianın çelikle üretilmesi ilkbaharda yapılır .
Kabaca resimlerle anlatımı sunuyorum , madem iş başa düştü ;)
Kesilen çeliği kesiden 4 cm işaretliyoruz , bu toprak yüzeyinin altında kalacak bölüm .
135446
Saksı harcı olarak perlit ve kil kullanılabilir , cocopeat da kullanmak mümkün .
135447
Dikmeden önce köklendiriciye batırılır .
135448
Dikimden sonra yüzeye iri kum ve çakıl ilavesi yapılır , mümkünse çakıl taşları bezelye büyüklüğünde olmalı .
135449
Sulamayı unutmayalım .
Yaklaşık 90 gün sonra köklenme gerçekleşmiş olur .
135450
Hadi bana kolay gelsin .;)
acemifüsun
10-04-2010, 21:23
Hadi sana kolay gelsin:)
acemifüsun
10-04-2010, 22:19
merhaba,
Elimdeki kitaptan çelik köklendirmeyle ilgili bir kaç not çevireceğim demiştim.Hemen hepsi zaten bizlerin bildiği şeyler, başka başlıklarda hep konuşulan şeyler ama burada da bulunsun.
1. Çelikler, olgun, sertleşmiş, gri-kurşuni renkte dallardan alınmalı.
Tam gelişmemiş dallardan alınan çeliklerin köklenmesi oldukça zordur ve amatör yetiştiriciler için tavsiye edilmez.
2.Çelik almak için en ideal zaman ilkbaharın sonu, toprak ve hava ısısının oldukça ılıdığı dönemlerdir.
3.30-35cm uzunluğunda, 2-2,5cm çapında, uç dallardan alınmış çelikler idealdir.
Uçlardan alınmayan çeliklerde tepe kısmı açık olacağından yağmur ve sulama çürümeye neden olabilir.
Uçlardan alınacak çeliklerde en az 10cm kadar dip kısmın olgunlaşmış olması gerekir.
4. Çelik alındıktan sonra, eğer varsa, tüm yapraklar kesilmeli ve enerjinin sadece kök oluşumu için harcanması sağlanmalı.
5. Dip kısmın 45 derecelik açıyla düzgün bir şekilde kesilmesi gerekir.
6. Köklendirme işlemi başlamadan önce bu dip kısmın, ılık ve gölge bir alanda iyice kurumaya bırakılması gerekiyor.
3-5 gün kadar kuruyan çelik köklendirme işlemine alınabilir.
7. Köklendirme için çok çeşitli harçlar kullanılabilir ama Vermikülit ile yapılan denemelerde, çok su tutmasından ötürü başarıyla sonuçlanmadığı görülmüştür.
Ayrıca steril olmadığı için, yeterli geçirgenliğe sahip olmadığı için toprak kullanılması da tavsiye edilmez.
En ideal köklendirme harcı 2 pay perlit ile 1 pay torf karıştırılarak hazırlanır.
8. Hazırlanan karışım önceden iyice nemlendirilmeli ve çelik yerleştirilmeden önce ve sonra iyice bastırılarak sıkıştırılmalı.
Plumerialar ne kadar derine gömülürse gömülsün, yanlardan değil sadece tabandan köklenirler.10-12cm. derinlikte bir köklenme ortamı yeterlidir.
Aynı saksıda birden çok çelik köklendirebilirsiniz ancak aralarında yeterli mesafe bırakıp hava dolaşımı sağlanmalı.
9.Harçta, çelik ile aynı kalınlıkta bir sopa kullanarak bir delik açın, çeliğinizi köklendirme hormonuna batırıp, fazlasını silkeledikten sonra yerine yerleştirin.
10. Köklenmeye bıraktığınız çeliğinizi kesinlikle rahatsız etmeyin, kökler bir kez oluştuktan sonra hızla büyürler ve her oynadığınızda köklere zarar verirsiniz.
11. Yarı gölge bir alanda koruyacağınız çeliği, 2 hafta sonra yavaş yavaş güneşe alabilirsiniz.
"The Handbook On Plumeria Culture" kitabından alınmıştır, bire bir çeviri değildir, önemli kısımları aldım.
Selamlar,
Çelikle üretimde Sayın Msaygın'ın bilgileri var
Sağ ol sevgili Füsun . Değerli ipuçları varmış o yazıda .
Hatice Tarhan
11-04-2010, 11:16
Geçen yaz bahçedeki plumeranın dalını çocuk kırmış , elinden aldım perlite koydum ,yapraklarını döktü fakat sonra yeni yaprak çıkardı .Geçen yaz yirmi kadar farklı daldan üretim yaptım sadece perlite koyarak, başka hiç bir işlem uygulamadım. 20 gün öncede perlitte filizlenen [bunların içinde plumeradan carissia ya mor salkımdan şimşir e ve ful e ]kadar bir çok çeşit var bitkileri saksılara diktim hepsi yaprak verdi .Köklendirme hormonu olmayanlarda perlit tekniğini deneyebilir .
Çeliği nereden bulacağız :(
Bırakın çeliği yetişmişini bulamadım. Bakmağım çiçekçi kalmadı. Bauhause'ta çocukla arkadaş olduk daha beni görünce malesef pulmaria yok diyor :(
berduray
11-04-2010, 14:19
Arkadaşımın geçen sene yetişkin bir ağaç aldı.
Ama ağacın dalları uçtan yumuşamaya başlamış.
Bu kış durmadan yağmurdan etkilendi sanırım.
Çünki açık havadaydı ve hiçbir koruma tedbiri alınmamıştı.
Yumuşama uçtan gittikçe aşağı dallara dek yayılıyor.
Ağacı kurtarmak adına ne önerirsiniz?
Sebahattin Sargın
11-04-2010, 14:34
Geçmiş olsun kurtarmak zor gibi gözüküyor :(
Selahattin Hocam donan bir plumeriayı donmayan kısmına kadar kesmişti sonrada açıkta kalan kısmına mum damlatmıştı. Arkadaşınız da yumuşamayan kısmına kadar kesim, sonrada mum damlatıp beklemede kalsın. Mum damlatılmasının sebebi sanırım açık kısmın mikroorganizma ve hastalıklardan korunmasını sağlamaktı.
Belki arkadaşınızda bunu deniyebilir, toprağı ıslaksa su vermesin ve gölge bir alana alsın.
Umarım kurtulur...
Sevgiler ;)
berduray
11-04-2010, 14:40
Dediğim gibi açık havada ve bahçede, sanırım bu açıdan yer değiştirmesi zor olacak.
Dün bir daha yağmur yedi.
Örtü altına almasını önereyim o halde ve şu kesme ve mumlamayı yapalım.
Teşekkürler.
acemifüsun
11-04-2010, 20:58
Sevgili berduray mumyalamadan önce mantar ilacı ile kesilen yer ilaçlansa daha iyi olur diye düşünüyorum. Bugün eğitim toplantısında Sevgili Mine Hanım don vuran bitkiler için bu yöntemi önermişti.
berduray
12-04-2010, 10:17
Çok teşekkür ederim arkadaşlar.
İki çeliğimi nihayet diktim .
Gelince steril bistüri ile kesiyi tekrar yaptım ve kuruması için bekledim .
Sadece çakıltaşı bulamadım , onun yerine akvaryumlar için satılan sentetik çakıllardan kullandım .
Amaç sanırım köklenme sırasında bitkinin yerinden oynamaması için sıkıştırılması .
Dikmeden önce tedbiren toprağın tamamını fırınladım ki çelikler mikroplanıp çürümesin ve tüm emeğim boşa gitmesin .
90 günlük beklemem bu gün başladı .
Adalet Yağcı
17-04-2010, 19:08
Kolay gelsin sevgili Jezebel, dilerim güzel ve mis kokulu çiçeklerini de görebilirsiniz.
Benim geçen sene tohumdan yetiştirdiğim pulmerialarım kışı balkonda geçirdikleri için tüm yapraklarını döküp sopa gibi kalmışlardı.
Sevgili Sebo onlara "çirkin ördek yavruları" ismini koymuştu :)
Pulmerialarım uyandılar, güzeller güzeli kuğular olmak için hazırlanıyorlar, çiçeklerini bu yıl da görebileceğimi sanmıyorum, olsun bir yıl sonra açacaklarını bilmek de güzel.
Çeliği nereden bulacağız :(
Bırakın çeliği yetişmişini bulamadım. Bakmağım çiçekçi kalmadı. Bauhause'ta çocukla arkadaş olduk daha beni görünce malesef pulmaria yok diyor :(
Sayın Hhatice,
Sayın Mutlu Kutlu'da var hatta biraz önce kıştan sipariş verdiğim plumeriam geldi. Cumartesi günü fotoğraflama şansım olacak. O zaman fotoğrafınıda koyarım.
Benim çirkin ördek yavrularıda biri dışında uyandı bakalım sonuncusuda uyanırmı.
138002
138003
138004
138005
138006
cigdemozkan
22-04-2010, 16:55
Güle güle büyütün...Büyümüş hallerinide eklerseniz çok seviinirim
Sebahattin Sargın
22-04-2010, 20:27
Çok şirinler sevgili Tturt =)
Arkadaşlar plumerilarınız kapalı ve sıcak alanlarda mümkün olduğunca tutmamaya çalışın. Yani demek istediğim güneşli günlerde cam önüne çıkartın, hava almalarını sağlayın. Sürekli kapalı alanda duran çirkin ördek yavrularında bu yüzden kırmızı örümcek oluyordu hep...
Sevgiler ;)
Sayın Mutlu Kutlu'dan temin ettiğim plumeria geldi fotoğraflarını ekliyorum.
139049
139050
Adalet Yağcı
26-04-2010, 16:20
Maşallah, sizinki çelikten yetişmiş sanırım çiçeklerini görebilirsiniz bu sene.
Güle güle büyütüp koklayın.
Sebahattin Sargın
26-04-2010, 20:18
Çelikten büyüyenler sanırım çiçek veriyorlar, umarım kuğunuzun çiçeklerini görürsünüz bu sene :)
Benim Ç.Ö.Y'ları hele şükür ki uyandılar. Bu sene üçüncü senemiz bakalım çiçek verecekler mi? Bu sene çiçek açtırmak için gibersillik asit denemeyi düşünüyorum, bakalım sonuçlar ne olacak...
Sevgiler ;)
Kıbrıstan aldığım çeliklerim , dikeli 2 hafta oldu .
90 gün bekleme süreleri var ;)
Köklü olsalardı bu yıl kesin açarlardı , ama böyle inşallah seneye .
verdoque
30-04-2010, 20:17
Kış sonu yapraklarında anormallik olan plumeriamın şimdi de yaprakları çift çift çıkıyor. Yapraklar sağlıklı, parlak ve normal büyüklükte ama çıkan yaprakların sapında da bir minik yaprak oluşuyor.
Böyle birşeye daha önce rastladınız mı?
verdoque, fotoğraf yükleme şansınız olursa daha net cevap verebiliriz sanırım.
Benim plumerialarım da uyandılar ve yaprakları büyütmeye başladılar.
1 ay kadar önce tüm plumeriaları fidan torbalarından çıkardım ve her fidanın kökündeki tüm toprağın yarısını attım alt kısımdan.Kökleri de küçük bir tırmıkla taradım, temizledim ve yarısını kestim attım.Plumeriların kök budamasına karşı çok toleranslı olduğunu okumuştum.Gerçekten de hiç etkilenmedi bitkiler.Yeni plastik saksılarında çalışmaya başladılar bile.
Ayrıca ince uzun büyümüş olanlardan 20 kadarını yarı boydan kestim.Kestiğim parçaları çelik olarak kullandım, köklenmelerini bekliyorum.Plumeria su tutabildiği için ve yeni yeni uyandığından köklendirmede başarılı olacağımı umuyorum.
Yarı boydan kestiğim tüm plumerialar kesim noktasının altından genelde 2 birkaçında da 3 adet yaprak grubu patlattı.Böylece bitkiyi boya uzatmak yerine dallandırmak için yapmam gerekeni de kendim tecrübe etmiş oldum.
Artık bu çiçek yılım diye umut ediyorum, umarım çok farklı renk çiçekler görebilirim.
Selamlar,
Sayın MSaygın ,
acaba uç budaması için geçmidir , 5 plumeriyamdan birinin ucunu kezsem ölümüne yol açarmıyım ?
Macunlama yapmak gerekiyor mu ?
Yağmur suyundan çürüyebilecekleri söyleniyor .
Jezebel, eğer bitkiniz sürgün vermeye başlamadıysa bence kesebilirsiniz.
Ben hiçbirini macunlamadım ama benim bitkilerim üstü kapalı seradaydılar, o yüzden yağmur konusunda net bir şey söyleyemem.Elimde 2 kitap var, fırsatım olur olmaz onlara bakar, bilgi varsa yazarım buraya.
Ben prensip olarak sordum , yoksa ben de evde bakıyorum , yağmurda bırakmıyorum .
Adalet Yağcı
05-05-2010, 15:15
Çelikten büyüyenler sanırım çiçek veriyorlar, umarım kuğunuzun çiçeklerini görürsünüz bu sene :)
Benim Ç.Ö.Y'ları hele şükür ki uyandılar. Bu sene üçüncü senemiz bakalım çiçek verecekler mi? Bu sene çiçek açtırmak için gibersillik asit denemeyi düşünüyorum, bakalım sonuçlar ne olacak...
Sevgiler ;)
Sevgili Sebo, şu gibersillik asit konusunu biraz açabilir misiniz?
Çiçek açması için mi uygulanıyor, piyasada bu isimle mi satılıyor, her bitkiye uygulanabilir mi, uygulama şekli nasıldır?
Belki ben de Ç.Ö.Y lerimi açmaya ikna edebilirim :)
Sebahattin Sargın
05-05-2010, 18:57
Adalet Hanımcığım;
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18991) bulunan başlıkta biraz bilgi var ve satışı mevcut. Sevgili mtuncer54 bu konuda daha sağlıklı bilgiler verebilir size. Plumerialarım çiçek açmıyor diye Selahattin Hocama yakınmıştım oda bana gibersillik asit önermişti.
Umarım bu sene çiçeklerini görebiliriz...
Sevgiler ;)
Adalet Yağcı
05-05-2010, 22:04
Çok teşekkür ederim, bu konuyu görmemiştim.
Benim huyumdur, her yeni şeye hemen atlarım, sonra da pişman olurum.
Bu yüzden, bu sefer biraz ağırdan alıp tecrübeleri inceleeceğim.
Cesaretimi topladım ve plumeria ' mın ucunu budadım .
Boylanmasından fazla dallanmasını tercih ederim .
lilyumkokusu
18-05-2010, 11:27
Arkadaşlar sizi tebrik ediyorum.Ben ne kadar çabaladıysam olmadı on tohumu heba ettim pamuklarda beklettim,torfa diktim olmadı,ben o çirkin sopalardan bulup yetiştirebilirim sadece.
1 aylık süre doldu , çok sabırsızım galiba;)
merhaba,
Önceki yıl çiçek açan plumeriam yine çiçek sapı oluşturdu.İlk kez çiçek açtığında sezon sonunda açmıştı, şimdi daha başta yapraklarla birlikte çiçek sapı oluştu, kısa sürede açacak sanıyorum.
145980
Tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var,bu yıl ektigim plumera tohumlarının birini çimlendirmeyi başarabildim,şimdi pet bardakda ve 6 cm kadar oldu.
Bundan sonra neler yapmalıyım:confused:Güneş isteginin fazla oldugunu okumuştum,minik fidemi tam güneş de durursa sorun olurmu:confused:
Sayın MSaygın,
Başka açılardan başka fotoğraflarda koyabilirmisiniz.
Tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var,bu yıl ektigim plumera tohumlarının birini çimlendirmeyi başarabildim,şimdi pet bardakda ve 6 cm kadar oldu.
Bundan sonra neler yapmalıyım:confused:Güneş isteginin fazla oldugunu okumuştum,minik fidemi tam güneş de durursa sorun olurmu:confused:
Yardımcı olacak kimse yok mu:(
Sevgili tamaşa ,
bu konuda çok tecrube sahibi olmayınca bekledim ki biri cevap versin .
Olay şu ki :
1. Plumeria hayvani gübre sevmez , sadece kimyasal gübre kullan .
2 .Toprak geçirgen olacak , su saksıda fazla oyalanmadan altından çıkacak ,
ağır ve kumlu toprak sevmiyor torf , perlit , cocopeat , vermikulit -hepsinin karışımı olur.
3. Saksıyı derin al , kök hızlı uzar , şu an Tansaş' ta (enine değil de boyuna ) derin saksılar var - öneririm .
4 . Bahçe veya balkonunun en güneşli yerine koy .
5 . her gün sula , tavına göre ...
Kolay gelsin , bende 2 köklenme yolunda çelik , 2 adet 2 yaşında , 2 de tohumdan 1 yaşında Plumeria var .
Hani sözlerimin referansı olarak bunları sunabilirim ;)
Sevgili tamaşa ,
bu konuda çok tecrube sahibi olmayınca bekledim ki biri cevap versin .
Olay şu ki :
1. Plumeria hayvani gübre sevmez , sadece kimyasal gübre kullan .
2 .Toprak geçirgen olacak , su saksıda fazla oyalanmadan altından çıkacak ,
ağır ve kumlu toprak sevmiyor torf , , vermikulit -hepsinin karışımı olur.
3. Saksıyı derin al , kök hızlı uzar , şu an Tansaş' ta (enine değil de boyuna ) derin saksılar var - öneririm .
4 . Bahçe veya balkonunun en güneşli yerine koy .
5 . her gün sula , tavına göre ...
Kolay gelsin , bende 2 köklenme yolunda çelik , 2 adet 2 yaşında , 2 de tohumdan 1 yaşında Plumeria var .
Hani sözlerimin referansı olarak bunları sunabilirim ;)
Sevgili Jezebel,çok teşekkür ederim benden daha tecrübeli olduğunuz kesin,şu anda perlit , cocopeat karışımın da vermikulit almam gerekecek,en kısa zamanda saksı temin edicegim, nasıl bir yol izlemem gerektigini sayeniz de biliyorum,yanlız kimyasal gübre derken nasıl bir gübre hani 20*20*20 gibi mi :confused:
...yanlız kimyasal gübre derken nasıl bir gübre hani 20*20*20 gibi mi :confused:
Evet tam düşünğün gibi ;)
Sevgili Jezebel,bu kadar minik bitkiye yeni saksıya aldıktan sonra,bir çay kaşığı çok mu olur acaba:confused:daha önce hiç kullanmamıştım birkaçgün önce limon ve kamkatlarım için almıştım kullanma fırsatım olmadı henüz.
Ben şimdilik birşey koymayın derim .Biraz büyümeye başlasın , öyle .
Kendim yavaş salınımlı granül gübre kullanıyorum .N18:P18:K18 .
Bir tutam tuz şeklinde , 3 parmak arasına sığdığı kadar .
Ben şimdilik birşey koymayın derim .Biraz büyümeye başlasın , öyle .
Kendim yavaş salınımlı granül gübre kullanıyorum .N18:P18:K18 .
Bir tutam tuz şeklinde , 3 parmak arasına sığdığı kadar .
Teşekkür ederim;)
Bir kaç fotoğraf ekleyip, son durumdan bahsedeceğim ama önce Jezebel'in "plumeria hayvani gübre sevmez" cümlesine itirazım var, aksine plumerilar organik gübreleri çok seviyorlar.Yabancı kaynakların hemen hepsi plumeria saksı harcında bile beşte bir-altıda bir oranında hayvani gübre kullanılmasını öneriyorlar.
Ben yeniden saksılarken de hep hayvan gübresi kullandım ama Biofarm gibi işlenmişleri daha da uygun olacaktır.
Kontrollü salınımlı gübreler çok iyi ancak plumerialar düşük azot yüksek fosfor oranlarında gübrelenmeli.Kontrollü salınımlı gübreler genelde bunun tersi oranlarda bulunuyor yanılmıyorsam yani ayrıca fosfor takviyesi yapmanız gerekecek.
Aslında ben de sene başında kitapları gözden geçirmeyi unuttum ve turunçgiller için hazırladığım gübreyi kullanarak hata yaptım, yüksek azot almış oldular, umarım çiçeklenmeyi etkilemez, ben de yanıldım orada, geçen seneki notlarımı unuttum :(
Diğer maddelerde özellikle toprağın çok geçirgen olması noktasında Jezebel ile aynı fikirdeyim.Bir de bence her gün her gün sulamaya gerek yok, o da kontrollü yapılmalı.
tturt isteğiniz üzere çiçek sapının 2 fotoğrafını daha ekliyorum;
147137
147136
Bir kaç fotoğraf da seradakilerden ekleyeyim.
* Bitki uyanmadan hemen önce tepeleri kesilmiş, bitki tepeden dallandırılmış plumerialar;
147143
147142
* Tepesi kesilmeden kendi yapısıyla dallanan plumeria;
147140
* Hem tepesi kesilmiş, hem de kendisinden dallanmış güzel şekilli bir plumeria;
147141
* Seradakilerin tümü uyandı, hızla yaprak büyütmeye başladılar.Böylece her yıl saksıdan çıkartılıp köklerinin iyice budanması gerektiği konusunda hiç şüphem kalmadı, bitki olumsuz anlamda hiç etkilenmiyor bu durumdan, çok faydalı oluyor.
147139
Son not olarak da; tohumdan yetiştirdiklerimin birinde çiçek sapı oluşumuna dair bir ipucu gördüm, aksilik olmazsa, tohumdan çiçeğe ulaşmış olacağım bu sene :D
Diğer maddelerde özellikle toprağın çok geçirgen olması noktasında Jezebel ile aynı fikirdeyim.Bir de bence her gün her gün sulamaya gerek yok, o da kontrollü yapılmalı...
Her gün tavını kontrol edip sulayın demek istedim .
Sıcak aylarda İzmirde bu şart , yani her gün sulama . Ancak herkes İzmirde oturmuyor malüm;)
Sayın MSaygin ,
benim çelik olarak köklenmeye aldığım bitkimin ucunda da böyle bir çıkıntı oluştu .
Ne yapayım, köklendirmeyi hızlandırmak için onu kırmalımıyım , yoksa kalsın mı ?
Muhtemelen yaprak çıkacak çıkıntıdır o, fotoğraf görmeden anlayamam ama kırmayın bence.Eğer yaprak verirse zaten bitki çalışacak, köklenmesi de hızlanacaktır.
Benim çeliklerim de uçlarından kabardı ve yaprak verdi.
verdoque
26-05-2010, 10:18
Fosfor seviyorsa kemik tozu kullanabiliriz değil mi? Elimde bir miktar var işe yarasın :)
(NPK oranı 4-12-0)
Evet, kullanabilirsiniz verdoque.
Sayın MSaygin,
Fotoraflar için teşekkür ederim. Bir şeyler öğrenmek istiyorum. Çiçek veren dal genelde kaçıncı yapraktan sonra çıkıyor bu bellimi?
Sapancada bulunduğumuz yer son 15 günde çok yağmur aldı bunun plumerialar üzerinde olumsuz bir etkisi olurmu ?
Aşağıya fotoraflarını koyduğum plumerilar için fotoğraflarda göreceğiniz kadarı ile tavsiyeleriniz olurmu? Tohumdan yetişen küçük saksılardaki plumerialar için önerileriniz ne olur?
Bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.
147184
147185
147186
147187
Rica ederim ttrut.
Çiçek veren dal kaçıncı yapraktan sonra çıkıyor gibi bir çıkarımım yok, bu sene ilk yapraklarla beraber çıktı, geçen yıl hiç çıkmadı, önceki yıl taa Eylül ayında bir çok yapraktan sonra çıkmıştı.
Harcınız geçirgense, su saksıda birikip kalmıyorsa hiç bir mahsuru olacağını sanmıyorum yağmurun.
Bana sorarsanız bitkileriniz gayet iyi durumda görünüyorlar.
Bende sorun olan tek şey kırmızı örümcek oluyor.Çok sık kontrol etmek lazım, geldiler mi mahvediyorlar yaprakları.Yaprakların altını üstünü iyice ilaçlamak lazım görür görmez.
Sayın MSaygin,
Bilgiler için çok teşekkür ederim.
verdoque
26-05-2010, 15:58
Kırmızı örümcek korkumdan plumerialarımı balkona çıkaramıyorum. Geçen sene bütün yapraklar dökülene kadar peşini bırakmadılar. Uyandığından beri de görünmüyorlar.
Kırmızı örümcek için koruyucu bir yöntem yok mudur?
İç mekanda daha çok kırmızı örümcek riski var diye biliyorum, daha kuru ortam olduğundan.Hatta soğuk zamanlarda turunçgilleri iç mekana alır almaz o hafta çıkıyor mutlaka kırmızı örümcek.Bence balkona çıkarın bitkilerinizi, açık havada daha da kuvvetli olacaklar örümceklerle savaşmak için :D
Koruyucu önlem bilmiyorum malesef.
Plumeria çeliklerimi köksüz dikeli birbuçuk ay oluyor .
Uçlar bana açacakmış gibi geliyor , sizce ?
147381
147382
Bir de ucunu kestiğim plumeriam , galiba dallanacak ...
147383
:rolleyes:
lerdemir
27-05-2010, 22:05
Sn.verdoque ve sevgili MSaygin,
Şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=647376&postcount=424) aktardıklarım ne derece genel-geçer fikir verebilir bilmiyorum, ama benim şimdilik tecrübe ettiğim odur.
Belki gerçekten de zannettiğim şekilde işe yarıyordur...
Kırmızı örümcek korkumdan plumerialarımı balkona çıkaramıyorum. Geçen sene bütün yapraklar dökülene kadar peşini bırakmadılar. Uyandığından beri de görünmüyorlar.
Kırmızı örümcek için koruyucu bir yöntem yok mudur?
lerdemir teşekkürler, ben de deneyeyim o zaman. Arap sabununu kokusuna ben bile eve giremiyorum, haklı örümcekler :)
Jezebel, plumerianızın tepesindeki çiçek sapı, çok şanslısınız.Köksüz şekilde ne kadar açacak ilginç bir gözlem olacak, ilerleyen zamanlarda da fotoğraf paylaşmanızı rica ediyorum.
verdoque
28-05-2010, 09:30
Sn lerdemir teşekkürler:)
Geçen sene bu karışıma sarımsak katmıyordum evin içinde diye. Balkona çıkarıp yapayım, dışarda dursunlar artık o zaman :)
açacak hakikaten...
147994
bakıyorum ve inanamıyorum.
Sayın MSaygın , saksıları pek derin değil .
Saksı değişimini ne zaman yapsam ?
Çiçeğin açıp geçmesini beklemek gerek sanırım .
Bu Kıbrıs orijinli olunca P. obtusa ' mıdır acaba ?
İkisi de köklenmiş görünüyor .
Jezebel, saksıların çok derin olması gerekmiyor, aksine yüksekliği az, geniş saksılar daha uygun.Bence saksısına dokunmayın şimdi, gelecek ilkbaharda bitki uyanmadan bir hafta, 10 gün önce saksıdan çıkartın, toprağın dip kısmını tarayıp kökleri temizleyin, makasla iyice budayın kökleri ve yeni saksısına alın.
Yaprak vermiş çelikler sizi aldatmasın, köklenmemiş olabilir henüz, plumerianın köklenmesi uzun sürüyormuş.Bana kalırsa daha 2 ay hiç dokunmayın bu çeliklere.
Teşekürler sn. MSaygın ,
korkumdan yerlerinden hiç oynatmıyorum bile .
Çiçeğini çok merak ediyorum ...
Söylediklerinize harfiyen uyacağım ;)
Adalet Yağcı
06-06-2010, 20:27
Çok kıskandııım, bir buçuk yıldır gözünün içine bakıyorum ben ne zaman göreceğim bu güzelliği :(
Bence de saksısına hiç dokunmayın, hatta bitkiyi sarsmayın bile, şiddetli rüzgardan koruyun, açtığında da mutlaka paylaşın bizlerle bu güzelliği.
Gözünüz aydın, darısı bana.
Günaydın,
Jezebel, "hiç ellemeyin 2 ay daha, uzun sürede kökleniyorlarmış" demiştim ama geçen hafta kazara bir çeliğime çarptım ve hiç yerinden oynamayınca tuttum çektim saksısından.
Tam 2 ay içerisinde 10cm yüksekliğindeki saksısını tamamen doldurmuş kökleri.Yapraklar çıktıktan sonra kökler çok hızlı büyümüş.
Hemen hepsini kontrol ettim bir çoğu bu şekilde bir kısmı da henüz 3-4cm kök yapmış.
Yani yapraklarınız tam açtıktan sonra 1 ay yetecek sanırım tam köklenme için.
150390
Maşallah , çok mutlu oldum .
Saksısını hazır etmiştim , ama sonbaharda değiştirmeyi planlıyorum .
Bu bitkinizin akibetini daha sonra bildirmeniz münkün mü ?
Bu kadar çok köklü çelik satışı yaygınken , normal olan dayanıklı olmasıdır .
Ben konuyu araştırayım ...
Teşekkür ederim :)
Köklü satış yaygın demişsiniz, nerede var acaba, bilgi verebilir misiniz?
Hiç sabrım kalmadı ...
Sayın MSaygin bu kadar yeşillik kök olmadan mümkün mü sizce .
Ama dikeli de 90 gün olmadı ...öyle yazıyordu 90 günde köklenir .
Acemi şansına inanmaya başlıyacağım ben :rolleyes:
153173
biri farklılaştı ...
153174
Adalet Yağcı
16-06-2010, 07:36
Gözünüz aydın sevgili Jezebel, plumerianız çiçekleniyor, çok şanslısınız çok.
Çiçek bile verdiğine göre kesin köklenmiştir o, yine de bitkiyi sarsmayın, yerini değiştirmeyin.
Sevgili Adalet , şimdi kontrol ettim yarın 60 gün doluyor .
Evet acemi şansı ;)
Bu çeşidi hiç gördünüz mü ?
153229
Bu renge bayıldım .
Bu çeşidi hiç gördünüz mü ?
153229
Bu renge bayıldım .
Nasıl güzel bir renk,nefis görünüyor.
Sevgili tamaşa senin kızlar ne durumda .
Resimleri bekliyoruz ;)
Bir de bu var " Fox rainbow " adı ;)
153279
Canım çekmedi desem bilmem inanırmıydınız ?
acemifüsun
16-06-2010, 11:22
İnanmayız Jezebelciğim:)) İllk fotoğrafdaki mor beyaz müthiş:)
Hay allahım nereden buldunuz da eklediniz o lacivert renkli plumeria fotoğrafını sevgili Jezebel. Harika görünüyor... Ben daha tohumdan büyüttüğüm tek plumeriamın gözünün içine bakıyorum, zaman ve sabır diyorum çiçeklenmesi için ama bu tür de inanılmaz güzelmiş. :)
Sevgili tamaşa senin kızlar ne durumda .
Resimleri bekliyoruz ;)
Bir de bu var " Fox rainbow " adı ;)
153279
Canım çekmedi desem bilmem inanırmıydınız ?
Buda ayrı güzelmiş;)
Sevgili Jezebel,benim bir adet tembel kızım var bir türlü büyümüyor gözüne bakınca oda nazlanıyor:p
Aklımızın bir köşesinde bulunsun ,
olur ya bir gün kendimize hediye edecek bir şey ararsak böyle de bir seçenek var deriz .
Çok değil, sadece 40-50 dolarcık .
Jezebel, benim çelikler aşağı yukarı tam 60 günde köklendi.Sizinkiler de bir süredir yapraklı, bence köklenmiştir artık ama zaten çiçek açmaya başlamışlar, keyifleri yerinde, yerlerini değiştirmeyin.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.