PDA

View Full Version : Plumeria

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10

aburcuburs
21-10-2011, 21:04
Nihayet bütün yazıları okudum :)) drhegeli'den gelecek çeliğimi bekliyorum. anladığım kadarıyla çeliklerimizi saksılara yerleştirip bekliyeceğiz. kafam sadece bir konu da karıştı; saksıları kalorifer yanına mı yoksa serin bir odada mı tutacağız? Ayrıca sadece bir defaya mahsus sulayıp bahara kadar öylece toprakta mı tutacağız?

acemifüsun
21-10-2011, 21:21
Dikeceğimiz çelikleri bol ışıklı hatta güneş gören, kalorifer yanan bir odada köklendireceğiz. Toprak ısısının 25-27derece olması gerektiği söyleniyor. İsteyen, çelikler köklenirken, toprakları iyice kuruyunca sulayabilir, ya da ilk yapraklarını çıkartıncaya kadar hiç sulamayabilir.

gulşen
21-10-2011, 22:44
bende plumeriamda ki son gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedim yavaş ama emin adımlarla büyüyoruz yalnız havalar iyice soğudu bundan sonra nolur bilemiyorum sulamayı nasıl yapmam gerekirsizce? ben toprak kurudukça tomurcuğu olduğu için sulama yapıyorum doğrumu yapıyorum dersiniz :o
not:sihirli toprak dediğiniz nasıl bir toprak acaba?:rolleyes:

iris41
22-10-2011, 06:09
Gülşen hanım sihirli toprak üzerinde yazıyor poşetinde sihirmi bilmem sardunyalarımda bu sene denedim sonuc cok iyi .
Diatomite 2 tohum diktim işalah cıkar ;)

acemifüsun
22-10-2011, 15:00
bende plumeriamda ki son gelişmeleri sizlerle paylaşmak istedim yavaş ama emin adımlarla büyüyoruz yalnız havalar iyice soğudu bundan sonra nolur bilemiyorum sulamayı nasıl yapmam gerekirsizce? ben toprak kurudukça tomurcuğu olduğu için sulama yapıyorum doğrumu yapıyorum dersiniz :o
not:sihirli toprak dediğiniz nasıl bir toprak acaba?:rolleyes:
Sevgili gulşen plumeria içeride duruyorsa, mutlaka ısınan bir odadır. Bence kontrollü olarak sulayın, bu güzel tomurcuklar yabana gitmesin:)

Asya_lotus
23-10-2011, 18:53
Gülşen hanım sihirli toprak üzerinde yazıyor poşetinde sihirmi bilmem sardunyalarımda bu sene denedim sonuc cok iyi .
Diatomite 2 tohum diktim işalah cıkar ;)
Sevgili iris41, son zamanında ben bütün ev çiçeklere sihirli toprak kullanıyom, hem çiçekler, hem de ben çok memnunum bu tupragından. :rolleyes: bu toprakta bitki tohumları yetiştirmeye çalıştım baharda, tohumlar çok iyi çimleniyo. Plümeria da tohumlar bu toprakta çimlendim.

iris41
25-10-2011, 21:38
Gidip gelip celigime bakıyorum yumşama yok .
Tohumlardan 2 sini ekmiştim bu akşam şişmiş gördüm ;) kalerifer petegine yakın nem ve sıcaklık iyi .
Sayın asya sihirli topragın özelikleri gercekten iyi zaman icinde saksı büyüttükce degişim şart :p

aburcuburs
31-10-2011, 06:21
Artık benimde plumeria'm var :)) Bende çeliğimi diktim, kaloriferim üzerinde beklemede. Şimdilik benimkinde de yumuşama yok. Maşallah :))

aburcuburs
31-10-2011, 06:25
drhegeli'nin göndermiş olduğu süpriz tohumcuklarım var :)) sıra onları filizlendirmekte yani çok işim var çok...

Emre Albayrak
09-11-2011, 03:16
Plumeriaya sanırım 2 senedir epeyi bi ilgisiz kaldım.. Durumlar beklediğimden de iyi gitmiş sanırım.. Kendime ayırdığım 2 plumeriam salonda çiçeksiz dev şekilde duruyorlar.. Ne dal verdiler ne çiçek.. Bakalım olmadı bahçeye dikip gölgesinde piknik yapıcam sonunda..

iris41
13-11-2011, 18:04
Ektigim tohumlar öylece duruyor :o
cürümedi acaba şansım varmı hala

Zafer İLKEN
14-11-2011, 09:02
Değerli arkadaşlar
Bu forumdan yeni haberim oldu. 2010 yılında Endonezya'da görerek adeta vurulduğum Plumeria (Frangipani) lar hakkında birbuçuk yıldır birçok araştırma yaptım, epey döküman topladım, bu süre zarfında birçok tohum ve sınırlı sayıda çelik elde ettim, bunları kullanarak ürettiğim toplam 15 adet plumeriam bulunmaktadır. Bunlardan henüz sadece biri çiçek açtı, diğerleri bunun için henüz çok genç. İlgilenen arkadaşlara bildiklerimi aktarmak isterim.

Sevgi ve saygılarımla
Prof.Dr. Zafer İLKEN

drhegeli
14-11-2011, 09:10
Sn Zafer Hocam,

ilgilenmek ne demek... Bilgi ve tecrübeye açız... Bildiklerinizi, gördüklerinizi, yaşadıklarınızı dökün ortaya lütfen...

Hürmetler

ayhat
14-11-2011, 09:22
Sn. Zafer Hocam çiçek açmayan plumerialar içinde birşeyler varmıydı araştırmaslarınız arasında ?

acemifüsun
14-11-2011, 13:11
Değerli arkadaşlar
Bu forumdan yeni haberim oldu. 2010 yılında Endonezya'da görerek adeta vurulduğum Plumeria (Frangipani) lar hakkında birbuçuk yıldır birçok araştırma yaptım, epey döküman topladım, bu süre zarfında birçok tohum ve sınırlı sayıda çelik elde ettim, bunları kullanarak ürettiğim toplam 15 adet plumeriam bulunmaktadır. Bunlardan henüz sadece biri çiçek açtı, diğerleri bunun için henüz çok genç. İlgilenen arkadaşlara bildiklerimi aktarmak isterim.

Sevgi ve saygılarımla
Prof.Dr. Zafer İLKEN

Sn. Zafer İlken öncelikle hoş geldiniz:) Plumeria ile ilgili araştırmalarınızı, deneyimlerinizi, topladığınız dökümanları, bu başlıkta bizlerle paylaşırsanız çok mutlu oluruz.

Zafer İLKEN
14-11-2011, 13:19
Değerli arkadaşlar,
Öncelikle Sn. drhegeli tarafından paylaşıma açılan çeliklerle ilgili görüşlerimi ileteyim:
1) Çelik temini olarak kötü bir mevsim seçilmiş, eğer ilkbaharda bu yapılsaydı bitkilerin hem yaşama hem de gelişme şansları çok daha fazla olurdu. Ortam sıcaklığının 17-18 C'nin altına düşürülmemesi gerekiyor. Gündüz dışarı gece içeri yöntemi de pek uygun değil, çünkü dış ortam sıcaklığı da bu değerlerin çok altına düşecek, dolayısıyla kapalı ve aydınlık sıcaklık kontrollu bir mekanda bitkileri muhafaza etmek gerekecek; yağmurlu dönemlerin geldiği de düşünülürse güneşten yeterince yararlanmak da mümkün olmayacak, suni aydınlatma gerekebilir.
2) Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla çeliklerin boyları ve bazılarının kalınlıkları az. Özellikle ince ve köklü olanların çelik değil, 4-5 ay önce dikilmiş tohumların bu süre zarfına kadar büyüyen ana bitkiler olabileceklerini düşünüyorum. Bu durumda iki sorun var; gerçek çeliğin size kazandıracağı birkaç yılı kaybetmiş olabilirsiniz (yani çiçeklenme için birkaç yıl beklemek gerekecek), bir diğeri ise, resimden seçmiş olduğunuz çiçeğe sahip bitki yerine tamamen farklı bir bitki sahibi olabilirsiniz. Umarım yanılıyorumdur..

Sayın ayhat çiçek açmayan plumerianız hakkında (kaç yıllık olduğu, temin şekli, büyüklüğü, bulunduğu yer vb.) detaylı bilgi verebilirseniz sanırım bazı tavsiyelerde bulunabilirim.

Sevgilerimle
Prof.Dr. Zafer İLKEN

drhegeli
14-11-2011, 14:39
1) Fotoğraflardaki bitkilerin isim, şekil ve renkleri satıcının iddiasıdır. Özellikle mavi renk konusu çok şüphelidir. Malzememiz çelik olduğu için, çiçeklerin ana bitkiye benzemesi beklenir. Ama satıcının yalan beyanda buluma ihtimali vardır. Talepte bulunan, bu riski göz önüne almalıdır.

2) Plumerianın ısı, ışık ve toprak isteği malumunuzdur. Havaların soğuduğu bu günlerde, uygun ortamı sağlayamacak olanların talepte bulunmamasını tavsiye ederim. Paranızı ve umutlarınızı boşa harcamayınız.

Sn Zafer Hocam,
ilk yazınıza cevap verme zorunda hissetmem biraz talihsizlik oldu. Yazınızda hafif bir suçlama havası var sanki... Yukarıdaki alıntılar benim paylaşım sayfasında "Uyarılar" başlığında yazdıklarımdır. Görüldüğü gibi paylaşıma katılanlar, bitkinin istekleri ve olası sahtekarlıklardan haberdardı. Haberdar ve dahil olduğumuz başka mecralar da var tabii: Uluslararası yazışma grupları, uluslarası dernek üyeliği, kitaplar vs...
"Madem biliyordunuz, neden yaptınız?" diyorsanız eğer, bunu sorulabilir bulmuyorum. Yine de şairden uyarlayarak söyleyeyim:
"...yeni bir renk, farklı bir koku edinebilme ihtimalini sevdik..."

Zafer İLKEN
14-11-2011, 15:58
Sayın drhegeli
Siz iyiniyetli olarak bir girişimde bulunmuşsunuz. Ortada suç yok ki suçlama olsun, kaldı ki bu benim haddime değil. Ben sadece gözlemlerimi aktarmak istemiştim; ama madem uluslararası yazışma grupları, dernek üyelikleri vs. ile ilişkileri olan bir kitle ile karşı karşıyayım, o zaman benim gözlemlerime, deneyimlerime ne gerek; bunların kat be katı onlarda mevcut, oralardan edinebilirsiniz, başarılar.

Sevgiyle kalın ...

Z.İ.

drhegeli
14-11-2011, 19:57
Sn Zafer Hocam,
itirazım gözlemlerinize değil... Söyledikleriniz konuya hakim olduğunuzu gösteriyor. Sizden öğreneceklerimiz var.
Lakin "Bunu yanlış yapmışsınız." deyip birini işaret ederseniz, bakışlar o kişiye dönecektir. Akıllarda soru işareti oluşacaktır. Ki bu benim hiç istemediğim, aksine kaçındığım bir konu. Yanlış bulduklarınızı söyleyip, sizinkilerle benzer uyarılardan bahsetmezseniz, istemeseniz bile birilerini zan altında bırakırsınız. Bunu da hiç haketmiyorum.
Üzerinde durmayıp susmak, kabulleme olarak algılanabilirdi. Bu kaygıdan dolayı itiraz ediyorum. Yoksa sizi üzme, kırma veya küstürme gibi bir niyetim yok.
Yabancı siteler, dernekler, kitaplardaki tartışmalar, yazışmalar, bilgiler tropik, en fazla subtropik iklim koşulları temel alınarak oluşturuluyor. Ülkemizdeki gibi ılıman ve karasal iklimlerde tecrübesi, birikimi olanların kelamları tabiiki muteberdir, dinlenirler. Yeterki siz yazmaktan vazgeçmeyin.
Hürmetler

ayhat
16-11-2011, 15:04
Sn. Zafer Hocam bana " çiçek açmayan plumerianız hakkında (kaç yıllık olduğu, temin şekli, büyüklüğü, bulunduğu yer vb.) detaylı bilgi verebilirseniz sanırım bazı tavsiyelerde bulunabilirim " demişsiniz, bu sayfada 1681 nolu mesajda plumeriamın resmi var, evimin konumundan dolayı en çok güneş alan pancerede yeri, yalnız öğleden sonra 3-5 arası yoğun güneş alabiliyor, binbir zahmetle onu bugüne kadar getirdim yaklaşık 4 yaşında ben bu plumeriamın tohumdan yetiştirdim, tabiyki tohumu bu siteden bir arkadaşım gönderdi. Bu sene hiç yerini değiştirmedim, dışarı çıkarmadan pencereden hava almasını sağladım ama yine çiçek açmadı, şimdi büyüyen yapraklarını dökmeye başladı, sanırım tavsiyelerinize çok ihtiyacım var.

ayhat
17-11-2011, 08:37
Hocam gitmeyin ama bu soruların cevaplarını bekleyen bizleri üzmeyin :(

Zafer İLKEN
18-11-2011, 09:57
Sayın Ayhat
Bitkinizin boyu kalınlığına göre çok fazla, muhtemelen ışık yetersiz, bitki ışığı bulabilmek için uzuyor, enerjisini de bu yönde harcıyor, çiçek açacak rahata kavuşamıyor.
Ayrıca ilkbahardan itibaren çiçeklenme için fosfor yönünden kuvvetli sıvı gübre ile beslenmeli. Türkiye'de benim bulabildiğim en yüksek fosfor oranı 12, oysa 10-40-10 gibi bir gübre bulabilirseniz işinize çok yarar.
Sevgiler
Z.İ.

Zafer İLKEN
18-11-2011, 10:06
Bir de şunu ekleyeyim:
Tohumdan yetiştirilen plumerialar için çiçek verme yaşı literatürde 3-12 yıl arası (hatta daha geç verenler bile varmış?) veriliyor, yani umutsuzluğa kapılmak için henüz erken. Sabıra devam.
Z.İ

ayhat
18-11-2011, 10:37
Size çok teşekkür ederim, umarım ona uygun ışıklı ortamı sağlayabilirim, çiçeklerini beraber görürüz, lütfen bizleri bilgilerinizden mahrum bırakmayın.

aburcuburs
22-11-2011, 11:11
benim plumeria'm ın ucunda minicik bir yeşillik var sanki :))) bakalım çok heyecanlıyım.

Sn.drhegeli sizden aldığım çeliğin yanındaki tohumları ekecektim ama yazışmalar içinde bir yerde, "şubat ayını beklemek gerektiğini" okuyup sabretmeye karar verdim. Kaloriferin üzerinde problem olmazsa şimdiden tohumları ekebilir miyim?

drhegeli
22-11-2011, 11:20
Çimlendirmek zor olmuyor, ama sonrası... Bitkinin ışık ihtiyacını unutmayın... Günlerin uzadığı, ışık yoğunluğunun arttığı ayları beklemek kayıpları azaltır.

Zafer İLKEN
07-12-2011, 15:36
Değerli Plumeria dostları,

Bitkilerimiz (bulunduğumuz bölgeye bağlı olarak) yapraklarını dökmeye başladı. Tavsiyem yaprağını tamamen döken veya dökmek üzere olan bitkilere su vermeyi kesmenizdir (eğer dışarıda iseler yağmur almayacak şekilde konumlandırın-sıcaklık mümkünse 5 derecenin altına inmesin). Yapraklarını henüz dökmeye başlamayanlara ise haftada veya on günde bir su verebilirsiniz. Bir gözlemimi de aktarmak istiyorum : Doğada var olan orijinal plumerialar veya onlardan üretimler (renkleri sarı, beyaz, sarı-beyaz, açık pembe) yapraklarını daha geç döküyorlar ve daha dayanıklılar (tabii bulundukları anavatanlarında hiç dökmüyorlar), diğer melezler (koyu renkliler, alacalılar,vs) daha narinler ve daha çabuk yapraklarını döküyorlar.

Sevgiyle

Prof.Dr. Zafer İLKEN

athena -asena
07-12-2011, 18:35
Buda benim tek çimlendirebildiğim tohum fox violet

acemifüsun
09-12-2011, 18:24
Buda benim tek çimlendirebildiğim tohum fox violet
Maşallah çok sağlıklı, ellerinize sağlık:)

athena -asena
09-12-2011, 18:43
Teşekkürler Sayın acemifüsün.

gulşen
11-12-2011, 04:12
plumeriam tam açmak üzereyken ıkı tomurcugunu döktü inşallah diğerleri açar :(

paophi
12-12-2011, 22:54
bu türün çiçeğinin resimlerini duvar resmi olarak kullanıyordum hep ismini merak etmemiştim türkiyede bu tür yoktur trapik bir türdür diye ama burayı okkuyunca hem türü tanıdım hemde cok beğendim öiöeklerinin kokulu olması cok iyi yasemin kokusundan sonra bunun konusunu merak edıyurum acaba nasıldır dıye:))))

iris41
19-12-2011, 20:59
Benim pulumeriada yaprak cıkarıyor sanırım bu normalmi :( uc bölgesi yeşilleşmiş .
Deneme amaclı ektigim 2 tohum hala tık yok cürümedide beklemedeyim

alperfect
24-12-2011, 13:04
Anamurda, evimizin bahçesindeki Plumeria'nın fotoğrafı tahminen 15 yıl kadar önce 2 karış boyuyla getirilip dikildi şimdi kocaman ve bir hayli de çiçekleniyor.
İşin ilginci ben Kırşehirden kış havasında geldim Anamurda hala bahar var bütün ağaçlar canlı capcanlı çiçekler açıyor v.s. Plumerianın da yaprakları üstündeydi fotoğraftaki oluşum çiçek sapı mı emin olamadım.
Bu arada ben kendi evimde Sn. drhegeli sayesinde aldığımız tohumları ektim ısıtmalı bir ortamda umarım çimlenir

drhegeli
25-12-2011, 11:48
Sn iris41,
plumeriaların dinlenme döneminde olmamıza rağmen, geç dikilen çeliklerin uygun ortamda köklenip gelişmeleri mümkün olabiliyor. Aşağıdaki fotoğrafta, 1747 numaralı mesajdaki 'Violet 11''in son durumu görülüyor.
261148

Plumeria tohumları, 1 hafta-10 günde çimleniyor. Üç günde çimleneni gördüm. Tembel tohumlar için de bir 5-10 gün verseniz, en fazla 3 bilemedin 4 hafta içinden çimlenme beklenir.

Sn alperfect, fotoğrafınızdaki çiçek sapının açmış halini de görüntülersiniz umarım...

acemifüsun
27-12-2011, 14:53
Çeliği maalesef köklendiremedim, çürüdü. Tohumdan yetiştirdiğim yavrular bol güneş gören salon penceremin içinde dizililer,arada dengeli NPK veriyorum, hallerinden memnunlar:)

alperfect
27-12-2011, 20:27
Sn. drhegeli çiçek sapı olmasına sevindim ama ben artık Kırşehirdeolduğum için göremeyeceğim ne yazık ki inşallah yaza

Hasan1293
18-01-2012, 00:28
Plumeria obtusa nereden bulabilirim

drhegeli
18-01-2012, 07:53
Obtusa tohumu işinizi görürse birkaç gün içinde paylaşıma açacağım...

alperfect
18-01-2012, 21:35
24 Aralıkta ektiğim tohumlarda hala hareket yok brn yine de bekliyorum umutla ve her gün fısfıslıyorum.

aburcuburs
23-01-2012, 13:47
Sn drhegeli'nin gönderdiği çelik sıcacık bir odada kaloriferin üzerinde duruyor acaba gelişimi yavaş mı? :(

265478

drhegeli
25-01-2012, 09:52
...acaba gelişimi yavaş mı?:(...
Üzülmeyin... Köklenmiş, yapraklanmış... Bu mevsimde bu kadar...

Blanc
28-01-2012, 18:26
Merhabalar,

Bende bu bitkiye bayılıyorum, özellikle resimleri gördükçe daha bir içim gidiyor. Bulabilirsem bir tane edinmek istiyorum fakat bakamam diye çok korkuyorum çünkü hem bitki bakma konusunda acemiyim, hem de sabırsızım. Hemen çiçeklensin isterim :) Sormak istediğim soru şu; bu bitkinin açmış büyüklükte olanını nerden bulabilirim? , Ve bakım anlamında beni çok zorlar mı? Büyüdüğü zaman (1buçuk,2 metre civarı) saksıda tutmaya devam etsem yaşar mı? (bahçem olmadığı için soruyorum) şimdiden teşekkürler.

drhegeli
31-01-2012, 19:33
Saksıda plumeria sattığını bildiğim iki yer var.
www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/index.php)
http://www.palmiyemerkezi.com/anasayfa.htm

Palmiye Merkezi'nde yak 2 metrelik, saksıda plumeria gördüm.

Yalnız mevsim itibarı ile şu satışları olmayabilir.

Not : Mutlu Bey'in (Tropiksera) sitemizde de satış bölümü var sanırım.

Enver
01-02-2012, 12:52
10 adet tohum aldım. ve bunları hindistan cevizi torfuna ektim.
Şu anda fısfıslıyorum. Üzerlerini streç film ile kapattım. Kalorifer peteğinin üstünde bulunan cam kenarına yerleştirdim. Bolca gün ışığı görüyor. İnşallah çimlenirler.Fotolarını da ekleyecem yakında.

papatya73
01-02-2012, 16:40
arkadaşlar tohum varsa ben de isterim mümkünse. Bu çiçeği uzun zamandır istiyorum ama ankara da satış yeri bulamadım.

drhegeli
01-02-2012, 16:55
Plumeria ve adenium tohumu paylaşımı aşağıdaki başlıkta devam ediyor.

http://www.agaclar.net/forum/ortak-siparisler/26136.htm

iris41
02-02-2012, 06:39
Celigimin tepe kısmı yeşil buda bana umud veriyor 15 günde azıcık suyla ödüllendiriyorum .
Baharı bekleyen kumrulara döndük :p

Benol Hazaroğlu
16-02-2012, 09:33
Plumeriam bahçede dikili. Henüz çiçeğini göremedim. Tabii soğuklarda sardığım halde vaziyet böyle.

Benol Hazaroğlu
16-02-2012, 09:36
Yine üstten 4 cmlik bir yerde renk değişimi var. Ne yapabilirim?

drhegeli
16-02-2012, 11:57
Benol Hanım,
bitkiniz soğuk nekrozuna uğramış gibi görünüyor. Biraz radikal ama naçizane fikrim :

1) Bulunduğu ortamdan kurtarın. Yerinden söküp saksıya alın. Bu sırada köklerini de kontrol edin. Ölü, çürümüş köklerden kurtulun.

2) Siyahlaşma (renk değişikliği) olan kısmın altından (taze dokudan) kesip, tepeden de kurtulun.

3) Saksıya aldığınız bitkinizi evinizin en güneş gören (veya aydınlık) yerine alın ve... Dua edin...

Benol Hazaroğlu
16-02-2012, 18:22
Teşekkür ederim. .Boyu 1 metre. Dibine bolca malçlama yapmıştım. Evde büyük saksıya almam lazım Koyacak müsait yerim yok.
Bahçede kurtaramazmıyım?
Dediğiniz yerden kesince tekrar yaprak verir mi?
Bu yaz yapraklar sadece tepe noktasından çıkmıştı.

drhegeli
16-02-2012, 18:38
Benol Hanım,

bitkiniz Trabzon'da mı? Ne zamandır bahçede duruyor?... Epey de büyükmüş...

Benol Hazaroğlu
16-02-2012, 19:09
Ben onu palmiye serasından geçensene saksılı olarak aldım. Aldığımda 1 metreydi.
Jezebelde saksıya al dediği halde burada kış fazla olmuyor düşüncesiyle bahçeye diktim.

Ağaç olan bir bitkiyi evde barındıramazdım. Evet Trabzon'da. Kar 1 gece yağdı sabah eridi.Havalı naylonla sardım. Köküne zarar geldiğini sanmıyorum ama geceleri o dereceyi görüyoruz.

drhegeli
16-02-2012, 19:17
Kitaplarda, kış gelmeden plumerialarını saksıdan çıkarıp, gazeteye veya battaniyeye sarıp garajlarında veya dolaplarında bahara kadar saklayanlardan söz ediliyor.

Bunu sizin durumunuza uyarlarsak (sesli düşünüyorum şimdi); belki battaniye ile iyice sarıp sarmalayıp, sonra da naylon ile sarmak...? Bu durumda köklerini nasıl korursunuz bilemem.

Başka bir seçenek ise, bahçeden söküp sarıp sarmalayarak dolaba, ardiyeye, artık neresi var ise oraya kaldırmak...

Sizin durumunuz benzersiz, çözümü de öyle olmalı...:D

Tepesindeki kararmayı keserseniz dallanma yapacaktır. Yapraklarını yeni dalından çıkaracaktır. Alt kısımlardan yaprak çıkarmaz. Eğer o kararma nekroz ise aşağıya doğru yayılabilir. Kesmemeye karar verirseniz, yayılıp yayılmadığıı kontrol etmenizi öneririm.

Benol Hazaroğlu
16-02-2012, 19:23
Çok teşekkür ederim. Tecrübeli sözü dinlememenin cezası bu. Ortak siparişten de tohum almıştım. Anladım ki buranın hava şartlarına uygun bitkiler dikmeliyim.
Aldığım tohumlardan 2 tanesini Trabzon'lu 2 üyemize verdim. Diğerlerini ekermiyim bilemiyorum.

Uçtaki kararmayı takip edeyim biraz. Fazlalaşırsa keserim.

agozce
16-02-2012, 22:06
Aslında sorun yok gibi duruyor. Üst kuruma bence çürüme veya mantar değil. Benimkiler bodrumda, susuz olarak 3 aydır duruyor. Üst kısımları bunun gibi.

Yerinizde olsam ben şöyle yapardım. Köklerinin etrafından da, yarım metre yarıçapında yağmur almayacak, ıslanmayacak, kuru kalacakkadar naylan veya su geçirmez bir şeyle iyice kapatırdım. Gövdeyide önce kalın bir bez veya battaniye ile, sonra pat naylonla sarardım.

Benol Hazaroğlu
17-02-2012, 09:03
Köklerin etrafına bol miktarda sonbaharda büyük çakıltaşları döşedim. Bu kış yağmurumuzda geçmiş senelere göre az oldu ama baharda yağacaklar.

Battaniye ve naylonla sarabilirim havasız kalmaları sorun yaratmazmı ben bu durumun havalı naylonla sarmamdan kaynaklandığını sanmıştım.

Benol Hazaroğlu
17-02-2012, 09:53
Böyleydi ve yapraklar dahada çoğalmıştı.

agozce
17-02-2012, 11:55
Hassa olan kök kısmı. Gövdeyi sararken en alt ve üstü bağlamayın, üst ucu biraz fazla bırakın. Uçlardan hava alsın. Ama içeride naylonun nem oluşturmaması için, daha içten pemuklu bir şeyle veya battaniyeyle sarılabilir.

Benol Hazaroğlu
17-02-2012, 17:33
Teşekkür ederim yardımına uygulayacağım. Ya kısmet.

papatya73
25-02-2012, 11:16
Ben de sayın hegeliden aldığım tohumlarımı diktim bakalım, hayırlısı. Heyecanla bekliyorum yavruları. 5. gün ses yok henüz, Tabi erken ama biliyorum. Tekrar teşekkürler hegeli.

catharanthus
25-02-2012, 11:30
merhabalar:) Bu bitkiyi ben de izmirde çalıştığım bir otelden tanıyorum.kokusu muhteşem ve bildiğim kadarıyla Hintliler için kutsal bir bitki.

kelebek çalısı
25-02-2012, 14:57
merhabalar:) Bu bitkiyi ben de izmirde çalıştığım bir otelden tanıyorum.kokusu muhteşem ve bildiğim kadarıyla Hintliler için kutsal bir bitki.

Mehaba catharanthus,

Hint Mabed Ağacı adıyla da anılır plumeria. Dediğiniz gibi Hindu ve Budist kültüründe tapınaklarda bu ağacı görmek mümkündür.

Plumeria uzak doğu kültürlerinde kutsal, ruhani, ve mistik anlamlarla yüklü bir ağaçtır.

Plumeria - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Plumeria) adresine göz atarsanız uzak doğu asya kültürlerinde Plumeria ya yüklenmiş çeşitli anlamlar hakkında fikir edinebilirsiniz.

selcuk44
25-02-2012, 20:39
İyi akşamlar ,şimdi aşağıda görüşlerinize sunacağım Plumeria ağacımı Sayım Mutlu beyden aldım, yaklaşık da üç aydır ben de ,son günlerde üç dal olacak şekide bir hareketlenme mevcut ucuda.

Mutlu bey'in bildirdiğine göre kırmızı ve kokulu çiçekler veriyor ancak boyu topraktan ölçülünce 110 cm yi geçiyor ve balkonda bu vaziyette dallanması çirkin bir görünüm verecek düşüncesindeyim

dolayısıyla resimde kırmızı düğümlü yerlerden 35 cm lik çelikler alabilirmiyim ?

Eğer kirmizi düğümlü yerlerden kesersem 2 çelik birde toprağa dikili ana gövde olacak bu durumda orta çeliğin ve ana gövdenin yaşama şansı varmıdır?

Bu sorularıma kendi başıma düşünerek net bir cevap bulamadım ,Bu konularla ilgili engin deneyim ve bilgisi olduğunu bildiğim üye kardeşlerimden bana yol göstermelerini rica ediyorum ve bana zaman ayırdıkları için de peşinen teşekkür ediyorum.

Selçuk Numanoğlu,

selcuk44
25-02-2012, 20:42
Boyuna gidem plumeria bitkim

acemifüsun
25-02-2012, 20:49
Sayın selcuk44 uçundan çelik alırsanız bitkiniz bu yaz açmaz.

selcuk44
25-02-2012, 20:55
Mesajınız için teşekkür ederim Sayın,acemifüsun,

Çok haklısınız ama bu görünümü de bana hiç keyif vermiyor ,Mutlu bey çiçeğini görmüş ve tarif etti onun için üçe bölersem ve torakta dikili olan ana gövde yaşarsa hem görünümü çatallanarak güzelleşir hem de aynı çinsten iki bitkiye daha sahip olurum diye düşünmüştüm.

drhegeli
25-02-2012, 22:17
Kaynak : Eggenberger, Richard & Mary Helen; The Handbook on Plumeria Culture, 2005 (4.baskı), Sayfa 55-56.

Selçuk Bey,

Çelik alma konusunda şahsi tecrübem yok. Sorunuz üzerine yukarıda adı yazılı kitaba baktım.
Uç ve orta kısımlardan çelik alınabileceği yazıyor. Tavsiyeleri şöyle :
1) 30-40 cm'lik uzunluk, 2-3cm'lik çap yeterli...
2) Hava ısısıyla beraber toprak ısısının da arttığı geç bahar dönemi ideal zaman..
3) Çelik alırken keskin ve steril bir alet kullanılmalı... Kesim düz değil 45 derecelik bir açı ile yapılmalı...
4) Kesilen çelikler, dikimden önce, nedbe dokusunu oluşması için gölge ve kuru bir yerde 1-2 hafta bekletilmeli...

Umarım işiize yarar...

selcuk44
26-02-2012, 09:04
Hasan bey,iyi sabahlar ,mesajınız için çok teeşekkür ederim,çok makbule geçti.

Sabah kalkar kalmaz ilk işim sitemize girmek oldu,Bu arada belirtmeden geçemiyeceğim sitemiz iyi ki var kuran ve yöneticilerine ve üye kardeşlerime bu vesile ile bir daha teşekkür
etmek istiyorum sizler sayesinde bilgilenmek istediğim konularda kaynağından ve doğru olarak bilgileniyorum.

Sizden ve Mutlu bey'den aldığım çelik ve köklü plumerialar çok sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürüyorlar ilk bahara doğru resimlerini sunacağım.Bu ağaç 'tan iki çelik alabileceğim haberi beni çok sevindirdi zira Mutlu bey'in aktardığına göre çiçekleri çok güzel kırmızı ve hoş kokulu olarak açıyormuş,umarım görmek nasip olur

Benol Hazaroğlu
26-02-2012, 10:33
Denilen şekilde kesildi ve sarıldı.
Son durum bu. Ne dersiniz kurtuldu mu acaba?

acemifüsun
26-02-2012, 12:41
Sevgili Benol hanım,
Benim de bir Plumeriam da sizinki gibi oldu. Ben de onu bu gün kesip, kurtarmaya çalışacağım. Kesik yere aceba mantar ilacı sürüp, aşı macunu ya da mum ile kapatmak mı gerekiyor? Ben bu şekilde yapmayı düşünüyorum.

drhegeli
26-02-2012, 15:58
Selçuk bey,

aynı kitapta yer alan uç ve orta kısım çeliklerinin çizimlerini tarayıcıdan geçirip yükledim. En soldaki çizim uç çelik (tip cutting), sağındaki çizim orta bölüm çeliği (stem cutting). En sağdaki çizimler havai köklendirme aşamaları (a-b-c-d)... Ki sizin durumunuzda denenebilir.

drhegeli
26-02-2012, 16:35
Denilen şekilde kesildi ve sarıldı.
Son durum bu. Ne dersiniz kurtuldu mu acaba?

Benol Hanım,
elinize sağlık, sorun yok gibi görünüyor. Sizin clematisi suda köklendirebilen yeşil parmaklarınız var, kurtulmaması mümkün değildi zaten...
Kestiğiniz kısmın iç dokusunda da siyahlaşma var mıydı acaba?

Kesik yere aceba mantar ilacı sürüp, aşı macunu ya da mum ile kapatmak mı gerekiyor?

Füsun Hanım,
Bitkiniz iç mekandaysa neyse de, dış mekandaysa mutlaka faydası olur.

Benol Hazaroğlu
26-02-2012, 17:45
Çok az kararma vardı. Birer cmlik 2 parça çıkardım. Kestiğim yer havaların güneşli gitmesiyle sanırım hemen kurudu.

Suda köklenen Clematisim şimdi Jezebelin yeşil ellerinde İzmir'de konaklıyor.

acemifüsun
26-02-2012, 18:42
Plumeria açık balkonda saksıda dikili, teşekkür ederim Hasan bey.

selcuk44
26-02-2012, 21:14
Sevgili Hasan bey, benim plumeriam için çok emek verip bu bilgileri aktarmışsınız özellikle teşekkür ederim ,zahmetler oldu, elinize sağlık,

Eğer sizde uygun görürseniz ben soldaki kesimi tercih etmek istiyorum ,Çünkü havai köklendirme yapacak kadar malzeme bulamam hem de o gösterilen itinayı gösteremem diye düşünüyorum.

ikinci çeliği 9o derecelik açıyla ve steril bir biçakla keseyim iki hafta dinlendireyim ve sizin daha önce karışımını tarif ettiğiniz toprağa dikeyim ve gelişmleri de buradan inceleyelim inşaallah yanlış bir uygulama yapmam ama bir yanlış uygulamadan dolayı kayıplarım olursada da hiç olmazsa buradan yapılan yanlışlıkları tespit ederiz böylecede diğer yapılan uygulamalarda daha deneyimli oluruz.

Yardım ve önerileriniz için tekrar teşekkür eder, sağlık ve başarılar dilerim.

selcuk44
21-03-2012, 20:16
Sayın Hasan bey,engin bilgi ve deneyimlerinize çok güveniyorum,dolayısıyla önerdiğiniz şekillerde plumeria mı üçe böldüm,kesimleri de mesajlarınızda belirttiğini gibi yaparak mart ayının üçünde aşağıda resimlerini sunduğum şekilde bir kesim yaptım ve çelikleri bu gün çok geçirgen bir toprakla buluşturdum.

Gelişmeler oldukça devamlı bilgi aktaracağım .

İyi akşamlar diliyorum.

selcuk44
21-03-2012, 20:32
resimleri gönderemedim sanırım internette bir sorun var tekrar yüklüyorum

selcuk44
21-03-2012, 20:40
Bu plumeriam çok uzundu ve uzamasını sürdürüyordu,şimdi iki çeliğim tutar ve saksıda kalan köklü parça yaşamını dallanarak sürdürürse sanırım sitemizde ilk defa plumeria üzerinde yapılan bu kadar kapsamlı bir girişim başarı ile sonuçlanacak ve ileride yapılacak bu tür işlemleri cesaretlendirecektir bütün hijyen kurallarına titizlikle uyduğum bu girişimim başarısız olursa ve hele de üç dalda gelişmesini beklediğim ana gövde de kurursa çok üzüleceğim.

kelebek çalısı
23-03-2012, 00:21
Plumeria ağacım bugüne kadar hiç tohum podu oluşturmadı. Hatta, tohum podu oluşturduğunu da bilmiyordum açıkçası. Hiç ağaç üzerlerinde de denk gelmedim.

Tohum podunun oluşması için ağacın yaş itibarı ile belirli bir olgunluğa mı erişmesi gerekiyor? Bu tohum podunun oluşumunu ağacımda hangi şartlar altında gözlemleyebilirim? İnceleme fırsatı bulmak için can atıyorum doğrusu.

iris41
23-03-2012, 06:55
Plumeriayı dışarı cıkarmak icin erkenmi ?
drhegeli sizden aldıgım celik uyanmaya başlamış :p tekrar teşekkürler

tturt
23-03-2012, 07:47
Bana göre Marmara bölgesi için erken. Gece ve gündüz sıcaklık farkları hala yüksek. Sanırım 15 Nisandan sonra dışarıda nispeten korunaklı bir alana çıkarmak uygun olacaktır.

bernacyhn
23-03-2012, 08:55
Merhaba, sanırım ben plumeria'ya aşık oldum. En kısa zamanda edinmek istiyorum. İstanbul'da satın alabileceğim ya da tohumunu bulabileceğim bir yer var mıdır acaba?

Benol Hazaroğlu
23-03-2012, 20:13
Palmiye Serası Antalya'dan yetişkin olarak alabilirsiniz.

lilyumkokusu
05-04-2012, 17:07
Merhaba arkadaşlar,
Bir karış boya ulaşmış , plumeria fidelerimi bu kış kaybettim,tohumdan gözünün içine baka baka yetiştirmiştim,tatile bile bizimle geldiler.Ama kışın az su verdim ve içeride tuttum(internette söküp sandıkta bile saklandığını duyduğum için)sonuç; hezimet, düşünüp düşünüp üzülüyorum,Benimle çelik , köklü yaşama ihtimali yüksek plumeria paylaşabilecek vefalı biri var mı? Palmiye merkezine mail yazdım bekliyorum,sakız ağacı,selluka,manolya vs... Torbalı fidanlıktan temin edebilirim,plumeriama kavuşturan kişi için istediğini temin ederim. İzmir'e yolu düşen arkadaşlar İzmir Valiliği Torbalı fidanlığına uğrasın, fiyat uygun çeşit çok fazla,bir tane bile alabiliyorsun

lilyumkokusu
05-04-2012, 17:10
Sayın Kelebek çalısı yoksa sizde ağacı mı var,Gerçekten kokusu muhteşem olmalı,öyle hayal ediyorum.Ah plumeria ah!

Hatice Tarhan
05-04-2012, 18:49
Sayın lilyum kokusu bende tohumdan oldukça itinayla yetiştirdim plumeralarımı.Henüz açmadıkları için renklerini bilemiyorum,fakat çelikten köklendirdiğim sarı renkli olandan bir tane fazlam var isterseniz onu gönderebilirim....

Hülya
05-04-2012, 19:03
Sayın drhegeli'nin sayesinde edindiğim tohumlardan çimlenen bitkilerim.Bir kaç tohum çimlenmedi.

280135

Balkona çıktılar artık. Büyümeleri hızlanır tahmin ediyorum.

280136

Tohumların hepsini ekmemiştim. Onları yeni ektim.

kelebek çalısı
05-04-2012, 19:33
Sayın Kelebek çalısı yoksa sizde ağacı mı var,Gerçekten kokusu muhteşem olmalı,öyle hayal ediyorum.Ah plumeria ah!

Merhaba Sn. lilyumkokusu,

Plumeria' yı bahçede yetiştirenlerdenim diyelim. İki ağacım var yaklaşık dört yaşındalar. Zaten Kıbrıs adasında çok sık görülen, hemen hemen her bahçede demirbaş olmuş bir ağaçtır Plumeria. Henüz yeni yeni uyanacaklar. Burada yaprak döken ağaçlar şubat ayı gibiydi yapraklarını döktüklerinde, ancak uyanacaklar.

Çiçekleri öbek öbek, hiç üzerinden eksik olmuyor sekiz ay kadar, düşünün. Kokusuna gelince, alıştık sanırım artık :)

2011 yazından bir kare.

günebakan
05-04-2012, 19:55
2 gün önce ben de plumeria tohumlarını ektim bakalım kaç tanesi çimlenecek:)

Orkun Kırcı
05-04-2012, 20:34
Benim de kışın diatomtte çimlendirdiğim 10 tohumdan 6sı hayatta kalmayı başardı. Geçen hafta 3 tanesini toprağa aldım, şimdilik iyiler. Anaç plumeriam ise dalların ucunda kararma olmuş, sanırım bu yıl çiçeklerini görmem biraz zor olucak. Tohum dikecek arkadaşlara diatomiti şiddetle öneririm.

Sevgi Durul
05-04-2012, 22:13
Ben de Mart ayı ortaları gibi, sayın tturt'un gönderdiği plumeria çeliğini diktim. Eğer tutarsa burada paylaşırım.

ayhat
06-04-2012, 08:43
Sn.Kelebek çalısı şanslısınız çoook.

kelebek çalısı
06-04-2012, 11:06
Sn.Kelebek çalısı şanslısınız çoook.

Daha önce Türkiye' de, Ege bölgesi kıyı şeridinde, Plumeria' yı iki üç kez bahçeye dikip, başarısız olduğumu belirtmek isterim. Bahçe ortamında yaşatması zor gerçekten. Genç yaştaki fidanı korumayı, iklim şartlarının etkisi sebebiyle başaramamıştım. Mikroklima etkisi altında olan bir bölge olmadıkça dikildiği alan, Plumeria Ege bölgesi diye düşünerek ümitle bahçeye dikilecek bir ağaç değil bence. Kışı geçirmesi için bir sera inşa etmek lazım ya da :)

Emek veren herkesin, mis gibi kokan çiçeklerini koklaması, seyretmesi dileğiyle...

ayhat
06-04-2012, 11:34
Ben o emek verenlerden biriyim, 5 yaşındaki plumeriam bana naz üstüne naz yapıyor, tohumdan yetiştirdim onu, ama yinede ölmesinde varsın 10 sene sonra açsın ben razıyım:)

lilyumkokusu
07-04-2012, 03:03
Sevgili Hatice,çok memnun olurum özele adresimi yazıyorum.

lilyumkokusu
07-04-2012, 03:18
İlginize Çok teşekkür ederim Sayın Kelebek Çalısı,Bu ağacın büyüleyici bir güzelliği var,8 ay çiçekli görünmesi daha bir özel yaptı benim için ,gözleriniz bayram ediyordur.Nazar değmesin.
Kokusunu tahmin edebiliyorum leylak kokusu, anais diye bir parfüm var ona benzediğini hayal ediyorum.1998_1999 iki yıl Kıbrısta yaşadım,ama kimsenin bahçesinde görmedim,Üzülüyorum şu an,keşke bilip arasaydım.

lilyumkokusu
07-04-2012, 03:23
Merhaba Orkun,ablam bahçendeki çeşit, bir hayli olmuştur,Senden gelen mum çiçeği durmadan sürgün veriyor ama büyümesi yavaş,Sellukalarım açıyor mis gibi kokuyorlar ve her çeşit sakız, ceylan, rengarenk sardunyalarım oldu.Yakında üyelerin bahçe bölümüne bende katılacağım.Çok çabalamama rağmen bir tek plumeria yetiştiremedim.

Sevgi Durul
09-04-2012, 21:18
Ben de Mart ayı ortaları gibi, sayın tturt'un gönderdiği plumeria çeliğini diktim. Eğer tutarsa burada paylaşırım.

Plumeria çeliğimde sanki bir canlanma söz konusu. Neredeyse topraktan çıkarıp, köklenmiş mi diye bakacağım.:)

281468

drhegeli
09-04-2012, 21:20
Aman ellemeyin... Çeliğiniz tutmuş... :D

Benol Hazaroğlu
12-04-2012, 15:44
Ben maalesef 1.50 metrede ve bahçede dikili olan plumeriamı kaybettim.
Bu bitki bizim gibi bol yağış alan bölgenin bitkisi değil.
Üstten başlayan çürüme dibe kadar gitmiş.

1.5 ay evvel üstten kesmiş çok az renk değişimi görmüştüm.

Tüm çabalarıma rağmen kurtaramadım. Üzgünüm.

kelebek çalısı
12-04-2012, 19:20
Sn. Benol Hazaroğlu,

Yağıştan ziyade don veya soğuk etkilemiş olmalı. Bu sene K.K.T.C bile aşırı yağışları yaşadı, sizin kuzey iklimindeki durumunuzu anlayabiliyorum. Plumerianızı kaybettiğiniz için ben de üzüldüm.

Benol Hazaroğlu
12-04-2012, 19:59
Don olmadı sevgili kelebek çalısı yağmurlar etkiledi onu.
Kök kısmına büyük çakıl taşları koydum sardım ama başta hava alsın diye uç kısmını açık bırakmıştım üstten gelen yağmur çürüttü.

kelebek çalısı
13-04-2012, 23:24
İki Plumeria ağacım da komada. Ne oldu bilmiyorum. Fakat ikisinin de durumu hiç iyi değil. Ne olduysa birden olmuş olmalı, benim gözle görebildiğim bir problem de yoktu. Dilim de, elim de varmıyor yazmaya. Fotoğraflayamadım da bu akşam farkedince.

Plumeria yaktı geçti beni :(

lilyumkokusu
14-04-2012, 00:36
Hatice Hanım
Plumerialar için kocaman teşekkürler!

Hatice Tarhan
14-04-2012, 11:28
Rica ederim güle güle büyütün bol bol çiçeklerini koklayın...

acemifüsun
14-04-2012, 11:48
İki Plumeria ağacım da komada. Ne oldu bilmiyorum. Fakat ikisinin de durumu hiç iyi değil. Ne olduysa birden olmuş olmalı, benim gözle görebildiğim bir problem de yoktu. Dilim de, elim de varmıyor yazmaya. Fotoğraflayamadım da bu akşam farkedince.

Plumeria yaktı geçti beni :(
Sn. kelebek çalısı şimdi ben de üzüldüm:( Plumerialarınız bu kış çok mu yağmur gördü? Fotoğraflarını görseydik, belki fikir verebilirdik. Daha önce sanırım böyle bir sorun yaşamadınız, şimdi neden durumları iyi değil?

kelebek çalısı
14-04-2012, 17:06
Sn. acemifüsun, ben de anlayamadım inanın. Hiç karşılaşmadığım türde bir problem benim için.

Dünden bugüne ne oldu birden hızlı bir çürüme başgösterdi. Biraz araştırdım nette, tek bir örneğini buldum yabancı bir forumda, ama cevabı ve çözümü konusunda yanıtsız kaldığından pek aydınlanamadım.

Biraz önce fotoğrafladığım kareler ve denemekten zarar gelmez diyerek makası vurdum dallarına, aşı macunu sürdüm ama bilmem iyi mi ettim. Yaprak ve çiçek filizleri bile belli bazı dalların ucunda. Ölürse çok üzüleceğim. Acaba neden böyle oldu?

kelebek çalısı
14-04-2012, 17:09
Diğer fotoğrafları da şöyle,

acemifüsun
14-04-2012, 17:12
Sn. kelebek çalısı arkadaşların önerilerini de bekliyelim, acele etmeyelim. Belki de kökü topraktan çıkarıp, çürümüş kökleri temizleyip, büyük bir saksıya almanızda fayda olabilir..

kelebek çalısı
14-04-2012, 17:18
Sn. kelebek çalısı arkadaşların önerilerini de bekliyelim, acele etmeyelim. Belki de kökü topraktan çıkarıp, çürümüş kökleri temizleyip, büyük bir saksıya almanızda fayda olabilir..

Aman diyorum, eyvah diyorum, çok zor bu topraktan alma işlemi. Muntazam olarak ağacı çıkarmak çok çok zor olur. Bu durumda beklemeyi düşünüyorum ben de açıkçası. Eğer iflah olmazsa, ve bu bir virüs kaynaklı durumsa acil temizlemek gerekebilir de. Ben de yarın bir seraya gidip bu durumu danışacağım. Epey sıkıntılı bir durum gördüğünüz gibi.

acemifüsun
14-04-2012, 17:28
Çok Haklısınız, benimki sadece aklımdan geçen. Yabancı kaynaklara rahat ulaşan, deneyimli arkadaşlara mesaj yolladım, en kısa zamanda cevap verirler sanıyorum. Çok geçmiş olsun.

kelebek çalısı
14-04-2012, 17:34
Çok Haklısınız, benimki sadece aklımdan geçen. Yabancı kaynaklara rahat ulaşan, deneyimli arkadaşlara mesaj yolladım, en kısa zamanda cevap verirler sanıyorum. Çok geçmiş olsun.

Çok çok teşekkür ediyorum. Ben de ağacımı kaybetmemek için, yine de herşeyi deneyeceğim.

Ağacın kökünde bir çürüme ve yumuşama yok gibi şimdilik diyerek avunuyorum. Bir kaç güne durum belli olur sanırım.

Kıbrıs_Doga
14-04-2012, 18:13
Plumeria ağacım bugüne kadar hiç tohum podu oluşturmadı. Hatta, tohum podu oluşturduğunu da bilmiyordum açıkçası. Hiç ağaç üzerlerinde de denk gelmedim.

Tohum podunun oluşması için ağacın yaş itibarı ile belirli bir olgunluğa mı erişmesi gerekiyor? Bu tohum podunun oluşumunu ağacımda hangi şartlar altında gözlemleyebilirim? İnceleme fırsatı bulmak için can atıyorum doğrusu.

Sn. Kelebekçalısı, ağacınızın durumunu gördüm fotoğraflarda. Üzüldüm doğrusu. Şuan durumu nasıl ? Size ve arkadaşlara bir teklifim var sarı ve beyaz plumeria ağaçlarım var kocaman. Adadaki arkadaşlara fidan veya çelik, türkiyedeki arkadaşlardan isteyenler olursa da tohum gönderebilirim.

drhegeli
14-04-2012, 18:27
Sn kelebek çalısı,

probleminiz, Siyah Uç olarak tercüme edebileceğimiz Black Tip gibi görünüyor. Uçları tutan bir mantar hastalığı. Nedeni ışık yetersizliği, nem fazlalığı ve hava akımı yetersizliği... Tedavi olarak kükürt ve/veya fungusit uygulaması öneriliyor.

Nette, sizin durumunuza benzer aşağıdaki resmi buldum. Hoş, sizinki daha yaygın.

282965

Sağlam dokudan kesip atmak da bir çözüm. Bu kış, benim kapalı ortamdaki plumeriaların birinde ben de yaşadım bu sorunu... Yaşam alanımızda olduğu için ilaçlayamadım, kesip attım. Şu anda kesi yerinde dallanma yapıyor...

Sorunun uçlarda olması nedeniyle, bitkinizi kaybetme ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Gövdedeki çatlaklar ise bana patolojik görünmedi.

kelebek çalısı
14-04-2012, 18:39
Sn. drhegeli,

ben yoğun çürüme ve bozulma gördüğüm dalları budayarak, uzaklaştırdım ve de aşı macunu ile kapatma yoluna gittim. Beni de asıl endişelendiren ağacın ana gövde ve dallarında açılan çatlaklar oldu. Canker disease olabilir mi diyerek endişelendim. Son baharda yapraklar azaldığında, ağacın dallanmaları çok yoğundu ve ağacı ağırlaştırıyordu, kısmi bir budama yapmıştım. Bu budamadan kaynaklı bir bakteriyel soruna yol açmış olmaktan da endişe ettim. 5-6 ay önceki budama, şimdi bu şekilde bir duruma yol açabilir mi onu da bilmiyorum.

İlginize teşekkür ediyorum. Bir müddet daha gözlemleme yapacağım. Bakalım budamalar olumlu sonuç verecek mi, ilerleme veya gerileme olacak mı hep beraber görmüş oluruz.

İlaçlama hakkında da önerinizi göz önüne alacağım.

Not: Yalnız ışık yetersizliği ve hava akımı yetersizliği şıkları benim duruma uymamakta, bunu belirtmek belki yararlı olabilir.

Saygılar.

drhegeli
14-04-2012, 21:24
Plumeriada Canker hastalığını bilmiyordum. (Diğer ağaçlardaki Canker hastalığını da bilmiyordum :D)
Nette, bir forumda bahsedilmiş. Aşağıdaki resim oradan alıntıdır. Çatlaklar sizinkini andırıyor. Ancak etraf dokuda da renk değişikliği de var. Sizin ağacınızda ise yok. Umarım iyiye işarettir.
283017

Elimdeki iki plumeria kitabına da baktım. (Jim Little ve Eggenber'ler'in kitapları) Musallat olan börtü böcekten, yaprakları tutan pas ve küllenmeden, uçları ve dalları tutan mantari hastalıklardan bahsetmişler. Gövdeyi tutan herhangi bir hastalıktan söz etmemişler.

Bundan sonrası sesli düşünmedir....:D

"Black Tip olsaydı; küçük resimdeki gibi daha koyu bir renk, ve daha sınırlı bir tutulum beklenirdi. Oysa burada aşağılara doğru bir yayılım var (mavi daire). Yine uç kısımdaki (kırmızı daire) çatlaklar, gövdedekileri andırıyor. Ancak gövdede bir renk değişimi yok, belki de uçtaki çatlaklar daha önceden vardı.
Hawaii'de bile mantari hastalıklar görüldüğüne göre (Kaynak: yukarıdaki kitaplar) etkenin bir tür mantar olması büyük olasılık. Yaygın tutulum, bitki genel direncinin düşüklüğünü akla getiriyor. Yaprak çıkarma başladığında, postasyum ağırlıklı, iz elementler içeren bir gübreleme faydalı olur mu acaba?"

283018 283001

kelebek çalısı
15-04-2012, 00:18
Sn. drhegeli,

ben de o forumdan sonra korkulu rüyalar gördüğümü söylemeliyim. Ben durumu epey benzettim. Kendi teşhisim canker yönünde. Bahçedeki diğer ağacım da aynı durumda, aralarındaki mesafe 20 metre vardır. Ya kötü budama hijyeni bu soruna yol açtı, ya da aşırı su ve drenaj zayıflığına bağlı şartlarda mutlu olan bir patojenden kaynaklı. Toprağım killi ve ağır bir toprak.

Bu konu benzeri bir durumdan başka bir forumda daha bahsedilmiş ki, en altta fotoğraflanan örnek, bahçelerden uzak olsun, sanki dal kanseri gibi bir patojen oluşumuna işaret ediyor.

****** **** me identify this frangipani disease - Trees Forum - GardenWeb (http://forums2.gardenweb.com/forums/load/trees/msg0118260632234.html)

Burada kötü ve yanlış budama ve budama hijyeninine dikkat edilmezse bu durumun oluşmasına zemin hazırlayabileceğinden bahsediliyor. Fakat sorun şu ki çözümü kısmına geldiğimizde bulabildiğim bir yanıt henüz olmadı.

Bir diğer teşhis benzetmesinde bulunduğum makalede ise, taç, gövde ve dallarda başlayan renk değişiklikleri, çürümelerden bahsediliyor. Toprak kökenli olan Phytophthora patojeninden kaynaklı bir sorun olan bu durum da benim ağaçtaki belirtilere epey benziyor. Gelgelelim, çözüm yine önlem amaçlı olarak açıklanıyor, mevcut olan sorunlarda ne yapılması gerektiği açıklanmıyor. Sedece en alt kısımda, Aliette - Fosetyl-al fungusit kullanımının ağaç gövde ve dallardan emilerek bir fayda sağlayabileceği gibi bir öneri de bulunmakta.

Phytophthora Root and Crown Rot in the Garden--UC IPM (http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/PESTNOTES/pn74133.html)

Oldukça kafam karıştı ve epey bilgi uçuşması oluştu kafamda. Profesyonel bir yardıma ulaşmaya çalışacağım bu yakın çevrede eğer bulabilirsem. Sonuçta gerçekten şu an için, acil olarak önümü göremediğimden, biraz daha bekleyeceğim.

Teşekkürlerimle.

kelebek çalısı
15-04-2012, 20:39
Sorun belli oldu.

Ben öncelikle bana yardımcı olabilmek adına değerli zamanlarını ayıran Sn. acemifüsun ve Sn. drhegeli üyelerimize çok çok teşekkür ediyorum.

Sorunun kaynağına gelince, kış, aşırı şiddetli ve uzun süren yağışlar. Plumerianın bir numaralı düşmanı olarak nitelendiriyorum bundan sonra suyu. Suyu sevmeyen bu bitkiye, ayrıca havuzcuk oluşturup da suyun etrafında göllenmesine sebep olmaktan dolayı benim de hatam büyük. Bütün kış bu havuzcuk içinde biriken yağmur suyu, zaten doymuş olan ve drenajı bulunmayan killi toprak da ayrıca olumsuz bir etken olmuş ve ağacı iyi ki çürütmemiş.

Şimdi çözüme gelince, dikkat edilmesi gereken konu, yumuşayan ve siyahlaşan dalların budanması ki bunu zaten öngörebilmiştim ve aşı macunu ile de kapatmıştım budama yarasını. Kök boğazı kısmına dikkat etmek ve çürümenin bu kısımda oluşmaması için sulama konusunda cimri davranmak. Eğer kök boğazında yumuşama olsaydı, durum ciddiydi. Umarım bundan sonra toparlayacak kendisini.

Bütün yaz boyunca ayda bir kere sulama yeter de artar bile dendi. Hatta hiç sulamasam da ağaç hayatta kalma konusunda sıkıntıya düşmezmiş.

Gövde üzerindeki canker benzeri çatlaklar ise ağacın doğal yapısı dahilinde görülebilen unsurlarmış. Bugün serada açık havada bulunan ve bütün kışı da saksı içinde açık havada geçiren bir frangipani gövdesinde, yine benim ağaçtaki renk değişikliklerinin aynısını gördüm. Bronz-bakır bir renk, bu tamamen yağışların etkisindenmiş. O saksıda drenaj sorunu çekmeyen ağaç bile renk değiştirebiliyorsa, ben ucuz atlattım sanırım.

Plumeria benim gözümü korkutan bir ağaca dönüştü. Kış ayları geri geldiğinde nasıl bir çözüm bulacağım toprak ve drenaj konusunda şimdi de bunu düşünür oldum.

Ağacın durumunu, iyileşme sürecini(umuyorum) zaman içinde paylaşacağım.

Bir nebze de olsa ağaçlarımı kaybetmeyeceğimi öğrendiğim için mutlu oldum.

Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

vehbi
16-04-2012, 17:46
Plumeria kendini göstermeye başladı yaklaşık otuz kırk tane tohum çimlendirmeye çalışıyorum,henüz dört tanesi çimlendi, yaklaşık on beşgün önçe ekmiştim.

MSaygin
18-04-2012, 11:35
Geçmiş olsun kelebek çalısı. Ayda bir kez bile sulamaya gerek yok aslında. Kapalı bir yere saksıyı alıp, bahara kadar hiç su verilmese en uygunu olur.
Bu kış gerçekten soğuk geçti. Önceki iki kışı korumaya alınmadan atlatan plumerialarımdan 100 kadarını soğuktan kaybettim. Altta beyaz etli kısım bulana kadar 60*70 cm kestim, bir kısmı yeniden patlayıp canlanabilir ama kayıp büyük.
Canlı kalanların da uçlarından yumuşayan, kararan kısımları kestim, şimdi çatallanarak bir kaç göz patlatıp büyümeye devam edecekler.

poppy_05
18-04-2012, 14:16
çok güzell bende yeni gelecek plumeria tohumlarımı sabırsızlıkla bekliyorum inşALLAH başarılı olurum

MSaygin
19-04-2012, 12:38
Geçen hafta Kahire'deydik. Sokaklarda ilk dikkatimi çeken plumeria ağaçlarının çokluğu oldu, bir çok sokakta, 2-3 metre boya ulaşmış plumerialar var.

284560

Bir de bilgi notu; ressam Paul Gauguin'in Tahiti'deki mezarı başında da büyükçe bir plumeria ağacı dikiliymiş, şu fotoğrafı buldum internette;

284561

iris41
22-04-2012, 09:43
Sayın drhegeli den aldıgım celik sonunda yeşilleniyor ;)
şimdi saksı degiştirsem sorun olurmu

kelebek çalısı
22-04-2012, 11:18
Geçenlerde gittiğim serada satılan 1.50 cm boyundaki plumeria 20cm boy ve çapta, ufacık bir saksının içindeydi. Fiyatı da astronomik geldi bana. Şahsen fiyatına şaşırdım, 200 TL yazıyordu. Türkiye' de fiyatları nasıl bilgim yok.

papatya73
24-04-2012, 15:27
Bunlar benim sayın drhegeli'nin tohumlarından ürettiğim plumerialarım. Yaklaşık 1,5 aylıklar. Maalesef bir sürü adenium ve plumeria ekmişdim 3 tanesi çıktı, şimdi bunları ayırmalımıyım(çift olanı), ne büyüklükte saksıya ve nasıl bir toprağa dikmeliyim sizce? Yardımlar için teşekkürler şimdiden( bir kısım tohumu da diadomite diktim bakalım onlar çıkacak mı!)

kelebek çalısı
26-04-2012, 17:44
Plumeria sorunlarını geride bırakarak, bol bol güneşleniyor şu sıralar. 2.fotoğraftaki gri küçük nokta çekimin güneşe karşı yapılmasından kaynaklı oluşmuştur.

Plumeria konusunda anlamış olduğum bir gerçek şu oldu, su sevmeyen bitkiler ile suyu seven bitkiler bahçede birbirine yakın dikilmemeli. Bunu göz önünde bulundurarak bahçenizde Plumeria için özel bir yer belirlemeyi ihmal etmeyin.

vehbi
04-05-2012, 15:50
Plumeria gelişimini gayet iyi sürdürüyor,bakalım ne zaman çiçek açaçak?

Sevgi Durul
13-05-2012, 22:03
Plumeria çeliğimde sanki bir canlanma söz konusu. Neredeyse topraktan çıkarıp, köklenmiş mi diye bakacağım.:)

281468

Plumeriamın son hali. Tutmuş gibi görünüyor.:)

295339

Maviş
15-05-2012, 19:54
:)Bu sayfayı baştan sona okudum bu bitkiden sizler sayesinde çok etkilendim. Bende dikmeyi düşünüyorum. Herkese teşekürler.:):)

selcuk44
15-05-2012, 20:25
Bu konunun 25.02.2012 tarih ve 1815,1816ve 1829 numaralı mesajlarımda boyuna uzamış plumeriamı sayın drhegeli nin de tavsiyelerine uyarak üç parçaya böldüm numarasını verdiğim mesajlarda resimlerle göstermiştim, kesimde hijyen şartlarına kesinlikle uydum,ve uç ve orta parçayı % 8o kum,&20 toprak dan oluşmuş karışıma diktim tabii kesim tarihinden itibaren 15 gün bekledikten sonra,ilk onbeş gün hiç sulamadım sonra toprak iyice kuruduktan sonra azar azar suladım bugünkü halleri; aşağıdaki iki resim köklü saksıda kalan parçadıri

selcuk44
15-05-2012, 20:30
orta kısım hiç hareket yok ama çürüme ve yumuşamada yok

selcuk44
15-05-2012, 20:33
üç kısım artık yapraklanma başlıyor

selcuk44
15-05-2012, 20:41
Bu Opersyonla edindiğim deneyim

Kesilen parçalar en az iki hafta kurumaya terk edilmeli,hijyen şartlarına uyulmalı ve kesildikten sonra hiç su verilmemeli su verilmesi için en az iki hafta beklenmeli .

Çelik köklendirme zamanı en erken şubat ayı olmalı,

Bu şartlar oluşturulursa büyük bir olasılıkla her zaman köklenme oluşuyor.Köklenme oranı orijinal renkte olan yanı beyaz veya sarı beyaz plümerialarda daha dayanıklı oldukları için kendi sezgilerime göre % oranı çok daha da yüksek olur.

Sevgi Durul
17-05-2012, 09:49
Bu da , sevgili arkadaşımın gönderdiği plumeria. Geldiğinden beri bir yaprak çıkardı. Rengini merak ediyorum.:)

296691

acemifüsun
17-05-2012, 10:46
Sevgili arkadaşım çok sağlıklı görünüyor, maşallah:) Hepsini tek , tek etiketlemiştim
fakat bazılarının etiketleri düşmüş, renkler karıştı.

nevsune
17-05-2012, 11:46
Ben de sevdiğim bir arkadaşım sayesinde, şimdiye dek edinmeye cesaret edemediğim plumeria'ya sahip oldum. Yolda 2 yaprağı düşmüş, umarım o yaprakların yerine yenileri gelir.

Şimdilik tanışma aşamasındayız ama bundan sonra Ankara'da gözbebeği gibi bakılarak yaşamına devam edecek. Güle güle büyüsün:)
296722

Adalet Yağcı
17-05-2012, 11:53
Çok mutlu görünüyor sevgili nevsune hanım, sağlıkla büyüsün, mutlu olsun, mutluluk versin.

Selçuk Boz
17-05-2012, 13:29
Arkadaşlar, http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/26947.htm bölümünde, sayın drhegeli'nin dağıttığı ve bu dağıtımda bana da gönderdiği Plumeria Rubra 'Violet' tohumlarından çimlenenleri sizinle paylaşmak istedim.

296836

Tohumları 20 Nisan'da ekmiştim. Bugün itibarı ile bu fotoğrafı çektim.
Toprak harcı olarak, 2 ölçü torf ve 1 ölçü perlit kullandım.
Fideleri, öğlene kadar direk güneş ışığı alan güney-doğu penceresinin kenarına yerleştirdim.
Son yağmurlar geçtikten ve ilk gerçek yaprakları biraz daha geliştikten sonra, güney-batı yönündeki balkona alıştırarak çıkarmayı düşünüyorum.
Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılar.

Adalet Yağcı
17-05-2012, 15:05
Sayın Selçuk Boz, tebrik ederim, sağlıkla büyütün.

Dış ortama 'alıştırarark' çıkartmak, bence en büyük püf noktalarından biri bu ve tüm yeni çimlenmiş bitkiler için geçerli.

Ben bir hafta kadar gölge ortamda bırakıyorum, sonra yavaş yavaş güneşli ortama alıyorum.

gultar
17-05-2012, 16:42
Sn. Adalet Hanım, plumeralarım çimlendi diotomitte. Toprağa ne zaman ve nasıl almalıyım ne önerirsiniz. Teşekkür ederim.

Selçuk Boz
17-05-2012, 17:06
Sayın Selçuk Boz, tebrik ederim, sağlıkla büyütün.

Dış ortama 'alıştırarark' çıkartmak, bence en büyük püf noktalarından biri bu ve tüm yeni çimlenmiş bitkiler için geçerli.

Ben bir hafta kadar gölge ortamda bırakıyorum, sonra yavaş yavaş güneşli ortama alıyorum.

Sayın Adalet Hanım, teşekkür ederim. İnşallah başlarına birşey gelmeden geliştirebilirsem, bu yaz ya da olmazsa gelecek yaz (2013) Antalya'da bahçeye dikmeyi düşünüyorum.

Saygılar.

Adalet Yağcı
17-05-2012, 19:40
Sn. Adalet Hanım, plumeralarım çimlendi diotomitte. Toprağa ne zaman ve nasıl almalıyım ne önerirsiniz. Teşekkür ederim.

Gözünüz aydın sevgili Gultar :)

İki çift gerçek yaprağın çıkmasını bekleyin, sonra 10 cm. lik saksılara şaşırtabilirsiniz.
Arkadaşlarımızın önerilerine dikkat ederek dış ortama alın, sulamayı abartmayın.

gultar
17-05-2012, 20:05
Gözünüz aydın sevgili Gultar :)

İki çift gerçek yaprağın çıkmasını bekleyin, sonra 10 cm. lik saksılara şaşırtabilirsiniz.
Arkadaşlarımızın önerilerine dikkat ederek dış ortama alın, sulamayı abartmayın.

Teşekkür ederim. Gerçek yapraklar çıktıktan sonra toprağa geçirirken diatomitten köklerin açığa çıkmasının bir riski olabilir mi? Yoksa bütün olarak toprağın içine koymak daha mı garantidir.( Diatomitle)

dilek78
17-05-2012, 20:27
Anatalya civarındaki arkadaşlar.Bu çiçeği bulabileceğimiz veya tohumunu bulabileceğimiz yerleri sizden bekliyoruz.Yurt dışı ile uğraşmıyalım

harika görünüyorlar bende istiyorumm bunlardan

Adalet Yağcı
17-05-2012, 20:40
Teşekkür ederim. Gerçek yapraklar çıktıktan sonra toprağa geçirirken diatomitten köklerin açığa çıkmasının bir riski olabilir mi? Yoksa bütün olarak toprağın içine koymak daha mı garantidir.( Diatomitle)

Merak etmeyin, hiç bir şey olmaz, kökleri nazikçe çıkarıp toprağına yerleştirebilirsiniz.

Bir yıl sonra saksısını değiştirecek olursanız o zaman toprağı ile birlikte aktarırsınız.

Orkun Kırcı
23-05-2012, 23:31
Paylaşmıla gelen 10 tohumdan 6 sını diatomitte çimlendirmiştim. Bahar gelince 3 tanesini toprağa aldım. Gelişimleri bu şekilde.

denizakvaryumu
25-05-2012, 12:04
Fideler satışa çıktı, kaçırmayın derim :)

300275

3 adet kokulu plumeria mini fidesi - karışık renkler - Bonsai ve ağaç fidanı (http://www.zengardentr.com/3-adet-kokulu-plumeria-mini-fidesi-karisik-renkler,PR-2462.html)

acemifüsun
01-06-2012, 16:57
Plumeriam kışın balkonda toprağına yağmur gelmiş, gövdede yumuşama olmuştu. Hemen sağlam yere kadar kestim ve toprağından arındırıp, kök budaması da yapıp, yeni toprağa aldım. Keyfi yerine geldi , yeni dallar oluşturuyor:)

acemifüsun
01-06-2012, 17:18
Bu yavruları da geçtiğimiz sonbaharda sevgili drhege'inin tohum paylaşımından çimlendirmiştim. 10 cm.lik saksılarda içeride kışı geçirdiler. Çoğunu bu dikdörtgen saksıya geçirdim, balkonun Doğu tarafında yazı geçirecekler:)

agozce
01-06-2012, 19:28
Çok güzel Füsun hanım, güle güle çiçeklerini görün de nerelere sığdıracaksınız bunları?.:)

Sûz-i Dilârâ
01-06-2012, 19:56
Sayın drhegeli'den aldığım plumeria tohumlarından çimlenen fidelerim. :)
303253
303254
303255

Bunlar da çimlenmeye çalışanlar :)
303256

acemifüsun
01-06-2012, 20:06
Çok güzel Füsun hanım, güle güle çiçeklerini görün de nerelere sığdıracaksınız bunları?.:)
Valla onu ben de bilmiyorum sevgili agozce:))

Orkun Kırcı
01-06-2012, 20:54
Plumeriam kışın balkonda toprağına yağmur gelmiş, gövdede yumuşama olmuştu. Hemen sağlam yere kadar kestim ve toprağından arındırıp, kök budaması da yapıp, yeni toprağa aldım. Keyfi yerine geldi , yeni dallar oluşturuyor:)

Buna sevindim :D aynı şekilde benimki de böyle oldu tepe budaması yaptım. Sanırım yakında gözlerden patlar.

drhegeli
01-06-2012, 21:30
Sayın drhegeli'den aldığım plumeria tohumlarından çimlenen fidelerim. :)

Aaaa... Bir tanesi beyaz yapraklı... Varyasyonlu...:p:cool::D

acemifüsun
01-06-2012, 21:36
Sevgili Suz-i Dilara beyaz yapraklının adını merak ettim?:)

Sûz-i Dilârâ
01-06-2012, 21:40
Sayın drhegeli'den dört çeşit tohum sipariş etmiştim: "Violet, Three King, Singapur White, Coral Orange" hepsini ayrı saksılara ekip isimlerini de yazmıştım ama sonra tohumlar kurtlanmaya ve küflenmeye başlayınca korktum, söküp başka saksılara karışık karışık gömdüm :(

"Three king"lerim çimlenmedi eminim, hepsi küflenmişti, "Violet" de değil, "Coral Orange" belki olabilir veya küflenmekten kurtardığım "Singapur White" da.

Sûz-i Dilârâ
01-06-2012, 22:13
"Zengarden"ın internet sitesinden arakladım:D

Plumeria hızlı gelişen, arsız çalı ve ağaç formunda çiçekli bitkilerdir. Sayısız renkte çiçek açarlar ve genellikle çiçekleri akşam güneşinin batışına yakın kokmaya başlar ve gece kokan bu çiçeklerin kokusu eşsizdir.

Sukkulent gövdeli ve dallı bitki kışın yaprak döker. Kısa süreli donlara dahi dayanıklı olmadığından ülkemizde kış aylarını iç mekanda korumalı olarak geçirir. Ancak saksıda kolaylıkla yetiştirilebilmesi ve çiçeklenmesi nedeni ile Dünya genelinde yetiştirilen bir bitki olmuştur.

Kokulu çiçekleri bal mumundan yontulmuş gibi kalın taç yapraklı ve etlidir. Çiçekler gece kelebeklerince polenlendiğinden gece kokarlar, nektar yönünden fakir olduklarından da arı gibi gündüz böceklerini kendilerine çekmezler. Zakkum ile aynı aileden gelen bitki, zakkum gibi kolaylıkla yetiştirilir ve çiçeklendirilir.

Çiçeklenme dönemi: Erken
Çiçekler: Mumlu görüntüleri vardır. Etli ve dolgun kokulu çiçekler uzun süre bozulmadan kalabilirler.
Yapısı: Sukkulent gövde ve dallar
İklim: Türkiye genelinde iç mekanda yetiştirilmeye uygundur. Bunun haricinde mikro klima bölgelerinde ve Adana , İskenderun gibi illerimizde dış mekanda da yetiştirilebilir. 10 derecenin altında bitki gelişimini durdurur. Kısa süreli dahi donlar bitkinin üst aksamının tamamen ölmesine sebep olabilir. Ancak kökler zarar görmemişse yeniden sürebilir.

Dikim ve bakım:

Geçirgenliği çok yüksek, zengin bahçe toprağına dikim yapın. Kök aksamı kesinlikle suyun içinde kalmak istemez, aksi halde kısa sürede çürüyebilir. Sağlıklı gelişim için sezon boyu 15 günde bir potasyum ve fosforu yüksek sıvı gübre ile beslemeniz gerekir. Bunun haricinde akıllı gübre ile sezon başında yapacağınız tek bir uygulamada yıl boyu bitkiyi besleme devam edebilir. Bunun için 9 ya da 12-14 aylık Pro-granül akıllı gübreleri tercih ediniz.

İdeal toprağında geçirgenliğin yanı sıra organik maddece yüksek bir karışıma ihtiyaç duyduğundan, dikim toprağına humuslu funda torfu karıştırmanız yerinde olacaktır. Böceklerce fazlaca rahatsız edilmediğinden ilaçlama ihtiyacı fazla değildir. Ancak sulamaya dikkat edilmelidir. Toprak asla tamamen kurutulmamalıdır. Toprak dikkatlice kontrol edilmeli eğer suya ihtiyacı var ise 1 kerede derinlemesine ve bolca sulanmalıdır. Daha sonra ikinci sulamaya dek sulama yapılmamalı ve saksı toprağı yeniden kurumaya yakın hale gelince yeniden sulama yapılmalıdır. Sürekli ve sık sulanır ise bitki kısa sürede çürüyecektir.

Genel itibarı ile ülkemizde saksıda yetiştirileceğinden , yetiştirenlerin aklında tutması gereken diğer husus her sezon ilk baharda saksı değişimi yapmalarıdır. Her yıl dikili olduğu saksıdan sadece 1 boy büyük saksıya alınmalı, saksıyı tamamen dolduran fazla kökler temizlenmelidir.

Her Kasım ayı gibi bitki uykuya yatar. Dilerseniz bu dönemde bitkiyi tümden sökebilir ve çıplak kök olarak bahara dek serin ve havadar bir yerde dondan korunaklı olarak saklayabilirsiniz. Bunun haricinde söküm yapmayacaksanız, dikili bulunduğu saksıyla beraber dondan korunaklı bir yere alın ve yeniden uyanacağı bahar ayına dek saksıyı sulamadan bitkinizi bekletin. Kasım ayı ortalama bir ay olup bulunduğunuz ile göre farklı tarihler söz konusu olabilir.

Maviş
02-06-2012, 20:14
Sayın Drhegeli´den aldığım plumeria tohumları dikeli beş gün oldu. Acaba ne zaman çıkacak? sabırsızlanıyorum..:D:D

303770

Maviş
02-06-2012, 20:28
Adana toplantısında çekilişte kazandığım plumeriam. O benim biricik bebişim.:D:D
Çiçeğe babam hemen saksısını aldı. Anem ve babam beden çok merak ediyor, çiçeğini.:D:)

303783

vehbi
05-06-2012, 17:44
Sn drhegeli göndermiş olduğunuz plumeria tohumları çimlenmeye başladı teşekkürler.

kelebek çalısı
06-06-2012, 13:20
Plumeria konusunda bir türlü içim rahatlayamıyor. Fakat ne olursa olsun, ağacım bahçede yetiştiğinden artık eskisi kadar panik olmayıp, ağacımı doğal gelişimine bırakmam gerektiğine inanmaya başladım.

Şu sıralarda yine garip olaylar olmakta Plumeriada :rolleyes:.

smnunal
06-06-2012, 14:18
Buda benim plumeria.Çok teşekkürler sayın drhegeli.

Adalet Yağcı
06-06-2012, 17:47
Sayın Drhegeli´den aldığım plumeria tohumları dikeli beş gün oldu. Acaba ne zaman çıkacak? sabırsızlanıyorum..:D:D

303770

Aman suyunu fazla kaçırma maviş, yoksa tohumları çürütürsün.
Bir kaç güne kadar yeşil yapraklarını görürsün, hava sıcak, çimlenme çabuk olur.

Adana toplantısında çekilişte kazandığım plumeriam. O benim biricik bebişim.:D:D
Çiçeğe babam hemen saksısını aldı. Anem ve babam beden çok merak ediyor, çiçeğini.:D:)

303783

Güle güle büyüsün sevgili maviş, halinden memnun görünüyor.
Benim de içim rahat, emin ellerde olduğunu biliyorum :)

acemifüsun
06-06-2012, 19:33
Sevgili kelebek çalısı aceba bu sefer de çok mu susuz kaldı?:)

nevsune
07-06-2012, 10:16
Söylemek için daha erken ama yerini sevmişe benziyor. Gizli gizli bir hazırlık içerisinde.
305516

Adaletcim iyi bakmış mıyım :)

drhegeli
07-06-2012, 10:18
Şu sıralarda yine garip olaylar olmakta Plumeriada :rolleyes:.

Sanırım siyah uç hastalığı (black tip)...

kelebek çalısı
07-06-2012, 14:05
Sanırım siyah uç hastalığı (black tip)...

Plumeria101 sitesinde black tip için serin, gölge ve nemli alanlarda kalan bitkilerin karşılaştığı bir durum olduğu yazıyor.

Benim de anlamadığım neden benim Plumeriam :D, tamamen güneşin içinde, su vermiyorum malum artık, nem konusunu ise es geçiyorum, çünkü iklimin değişmezi olarak hep var.

İzlemeye devam edelim hep birlikte. Doğal olarak izlediği süreci paylaşacağım tabi ki.

Bu kez endişelenmiyorum ;)

drhegeli
07-06-2012, 15:06
Linkteki yazıda, black tip için değişik bir bakış açısı var :

Plumeria Care solves black tip and fungus" (http://www.plumeriacareus.com/F17blacktip.htm)

Adalet Yağcı
07-06-2012, 15:50
Söylemek için daha erken ama yerini sevmişe benziyor. Gizli gizli bir hazırlık içerisinde.
305516

Adaletcim iyi bakmış mıyım :)

Canım Nevsune'ciğim, iyi bakmak da ne demek, enzimlerle şımarmışa benziyor :)
Ben ortadaki o hareketin tomurcuk olduğunu düşünmek istiyorum :cool:
Ustalar ne derler bilemem.

drhegeli
07-06-2012, 16:33
Terasımdaki plumerialar...
305739

Daha önce black tip şüphesi ile ucunu kestiğim plumeria yandan sürgün veriyor. Öbür ucunda da siyahlaşma vardı, takip ediyordum... Ortasından yeni yapraklar çıkıyor (mavi daire içindeki). Kesilmekten kurtuldu...:D
305740

selis
07-06-2012, 16:37
Ne kadar çokmuş.. :eek:

drhegeli
07-06-2012, 17:16
Sayı çok ama bakalım çiçekleri (renk, koku) nasıl olacak...:confused:

Aşağıdaki Kıbrıs'tan geldi, "Fitne" (yerel adı)... Renginden emin olduğum tek plumeria...
305771

Aşğıdakiler de tohumdan çimlendirdiklerim. İlginç olan, bir sıradaki tohumların hepsi çimlenirken diğer sıralarda tık yok. Işık alıp almamasına bağlıyorum, ama çimlenen sıra ışığı az mı, çok mu aldı takip etmedim. Bir deneme yapmak gerekecek...
305770

kelebek çalısı
07-06-2012, 20:31
Aşağıdaki Kıbrıs'tan geldi, "Fitne" (yerel adı)... Renginden emin olduğum tek plumeria...
305771

Fitne dendiğini ben de kasti belirtmemiştim. Böyle isim konur mu, güzelim bitkiye :D

Nereden bu ismi yakıştırdıklarını da bunca senedir öğrenmiş değilim.

acemifüsun
07-06-2012, 21:01
Benim de yağmurda kalan gövdesinde yumaşama olunca kestiğim bitkimde ilk çıkan minik yapraklar karardı, sonra çıkanlar sağlıklı oldu. Ben güneşte çok susuz kaldığıda bağlamıştım.

günebakan
07-06-2012, 21:18
Ben drhegeli'den gelen plumeri tohumlarının hiç birini çimlendiremedim beceriksilik işte.

drhegeli
08-06-2012, 10:16
fitne Ar. fitne
a. 1. Karışıklık, kargaşa: Fitneyi bastırmak kolay değil. 2. sf. Fitneci, ara bozucu.
Güncel Türkçe Sözlük

Sahip olan ile olmayanın arasının bozulacağı kesin...:D

Bayçalı
13-06-2012, 14:53
Merhaba arkadaşlar bende bu siteye yeni üyeoldum yazılarınızın birkısmını okudum bendede plumeria merakı başladı nasıl temin edebilirim yardımcı olursanız sevinirim.

alperfect
16-06-2012, 20:44
Ben drhegeli'den gelen plumeri tohumlarının hiç birini çimlendiremedim beceriksilik işte.

Ben de çimlendiremedim artık şartları çok zorlamayıp uyum sağlamaya çalışıyorum Flying dragonu bahçesi ve korunaklı verandası olan bir arkadaşıma gönderdim guzmaniaları verdim gül içinse sadece ara verdim muhtemelen yetiştirene kadar denerim

Orkun Kırcı
17-06-2012, 09:41
Kışın soğuktan uç kısmı bozulan anaç plumeriam dün itibariyle 4 yerinden pıtladı. Bu yaz da çiçek görme imkanum olacak sanırım.
Ayrıca sayın drhegeli'den gelen 10 tohumdan 6sı çimlenmişti. Hepsini diatomitte çimlendirdim. Fideler şu anda 3 diatomit 3 toprakta. Sıcakların artmasıyla gelişimleri de hızlandı. Yakında foto da eklemeye çalışırım.

papatya73
17-06-2012, 18:30
Tohumları çimlendiremeyen arkadaşlara önerim diadomit denen kedi kumunda çimlendirin(çakıl taşı gibi bir şey).Çift kap yöntemi ile, ben de bu siteden öğrendim bu tekniği.Bu başlıkda arayın detayını. Pet bardaklara koydum nerdeyse çimlenmeyen yok. Daha önce toprakda fire vermişdi. Hem adenium hem de plumerialarımın çoğu çimlendi ilk fırsatta resimleri de eklerim. Kolay gelsin.

dryad
20-06-2012, 15:18
Benim plumerialarımın çoğu çimlendi. Arkadaşlarıma da birer tohum vermiştim. Onlarınkiler de çimlenmiş. Umarım hakkını veririz..

cheko
24-06-2012, 10:42
Kıbrıs'da şu sıralarda tüm Plumeria'lar coşmuş durumda. Bence bunun en önemli nedeni Plumeria'lar da dahil olmak üzere tüm bitkilerin mümkün olduğu kadar az sulanması..Girne'den bir kaç fotoğraf.

Sevgi Durul
24-06-2012, 12:03

281468

Söktüm, ufak bir saksıya aldım hem.:rolleyes: Hiç kök yoktu, ama son durumu da böyle.

311703

Orkun Kırcı
25-06-2012, 12:47
Son durumumuz. Kış yüzünden bu yıl çiçek göremiycem sanırım... Seneye inşallah.

Adalet Yağcı
25-06-2012, 15:12
Söktüm, ufak bir saksıya aldım hem.:rolleyes: Hiç kök yoktu, ama son durumu da böyle.

311703

Sevgili Durul'cuğum, bitkin canlı, bundan sonra kurcalama artık, rahat bırak da kök yapsın yavrucak :)

Mustafa Abdal
25-06-2012, 20:01
İstanbul'da yetiştirip çiçeğini gören şanslı arkadaş varmı.

kelebek çalısı
25-06-2012, 21:05
İstanbul' da saksı içinde yetiştirenlerden belirli bir istikrar tutturanlar varsa, çiçek de elde etmişlerdir muhakkak. Yoksa sürekli çelik alıp ya da tohumdan yetiştirip bitkiyi kaybettikten sonra insana yine yeniden denemek için sabır ötesi bir güç gerekli :) Benim saksıda yetiştirmek isteyeceğim son bitki Plumeria olurdu sanırım.

Maviş
26-06-2012, 18:27
:(Plumeria tohumlarım malesef çıkmadılar üzüldüm:(:( çok özen göstermiştim ama olmadı. :(:(

kelebek çalısı
27-06-2012, 01:37
:(Plumeria tohumlarım malesef çıkmadılar üzüldüm:(:( çok özen göstermiştim ama olmadı. :(:(

Demoralize olmayın derim. Plumeria hassas bir bitki ve doğal ortamından uzakta olduğundan başetmek zorunda olduğu stres faktörleri var. İnsan bu nadide ağacın çiçeğinin görüntüsüne, kokusuna nasıl bayılmasın ki? Bu kadar çok isteyip de yetiştirmeyince elbette hayal kırıklığı oluyor ama forumda tohumdan ya da çelikten yetiştirerek ve uygun koşulları sağlayarak bakımını yapan çok değerli üyelerimiz var. Tecrübe ve bilgilerinden yararlanmalıyız. Yalnış ve doğrularımızı paylaşarak sonunda güzel neticeler alabiliriz. Üstelik siz İçel şehrimizdesiniz daha avantajlı bir konum diyebilirim iklim olarak.

tturt
27-06-2012, 08:00
Sayın SDurul,

Çelik gayet iyi görünüyor, olurda problem yaşarsanız dert etmeyin ben size ya yeni bir çelik gönderirim ya da tutmuş çeliklerden gönderirim.

Sizin çelikle aynı plumeriadan alınmış, çeliğin son durumu ile anaç plumerianın son durumunu gösteren fotoğrafları ekliyorum.

Çelik yaprak yapmadan çiçek sapı oluşturmuştu, bir iki çiçeğini açamadan döktükten sonra hem çiçeğini açmaya başladı hem yapraklanmaya başladı. Bu haliyle bile çiçeği çok güzel kokuyordu. Bu tamamen şans bunu size göndermiş sizde ki bende kalmış olabilirdi. Dediğim gibi siz sıkılmayın plumeria çok birini size gönderirim. Kayınvalidemler hafta sonu Sapancadan döndüler daha önceden aklıma gelseydi onlarla gönderirdim. Olmazsa Ağustos sonu, Eylül başı gibi tekrar bizden Demirciye dönecekler o zaman gönderirim.

312571

312572

Jezebel
27-06-2012, 08:22
İstanbul' da saksı içinde yetiştirenlerden belirli bir istikrar tutturanlar varsa, çiçek de elde etmişlerdir muhakkak. Yoksa sürekli çelik alıp ya da tohumdan yetiştirip bitkiyi kaybettikten sonra insana yine yeniden denemek için sabır ötesi bir güç gerekli :) Benim saksıda yetiştirmek isteyeceğim son bitki Plumeria olurdu sanırım.

Tabi şanslısınız ki Girne sokaklarında Plumeria dev ağaçlar şeklinde görmek mümkün.
Biz de saksıda bakmak zorundayız.
3 yaşındaki iki plumeria'm bu kış dışarıda bırakıldı ve donmadılar ( birinin ucu donmuştu, budadım yandan iki sürgün verdi ).
Üreticiler kışın topraktan çıkarıp kuru ortamda bahara kadar muhafaza edilebileceğini söylüyorlar. Sayı arttıkca bu yöntemi benimsemek gerekecek;)

Tura
27-06-2012, 10:20
Çok tohum çürüttüm... :( bilemedim galiba. Şimdi 2 tanesi beni sevindirdi. Boylanıp duruyorlar.
Elimde birkaç tohum var, beklemedeyim.

kelebek çalısı
27-06-2012, 21:30
Keyfi yerine gelmeye başladı artık. Gitti gidecek derken ;)

papatya73
03-07-2012, 03:47
Benim plumerialarım balkonda epey büyüdüler (tohumdan ilk çıkanlar) ama balkona musallat yaprak sineğim var bir tülü yokedemediğim. Ev yapımı ilaçla azalmışdı ama bitmedi, nemazal aldım kimyasal olmasın diye ama hala var. En kötüsü plumeriaların yapraklarında görmüyorum ama yaraklar büzüşdü lekelendi sanırım sorun onlar. Acil ne yapmam lazım kimyasal mı kullansam.

Jezebel
03-07-2012, 10:05
Sn.papatya, kırmızı örümcek olabilir.

papatya73
03-07-2012, 12:58
Ne yapsam kimyasal ilaç mı kullansam!

Jezebel
03-07-2012, 21:01
NeemAzal öneriliyor.
http://www.udopea.de/images/product_images/info_images/neem-azal-schaedlingsbekaempfung-pflanzenschutz-neemazal.png

Ayrıca sitenin ev yapımı ilaçlarını da deneyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/22249-post1.htm

Maviş
04-07-2012, 16:21
Fazla plumeria tohumu var mı? Ya da tohum paylaşımı ne zaman yapılır? yapılırsa ben varım.

Bayçalı
09-07-2012, 16:17
plumeria tohum paylaşımı yapılırsa lütfen benide unutmayın. şimdiden teşekkürler.........

kelebek çalısı
09-07-2012, 17:00
plumeria tohum paylaşımı yapılırsa lütfen benide unutmayın. şimdiden teşekkürler.........

Sn. BAYÇALI,

bu talebinizi bu (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/26947-5.htm) alanda dile getirirseniz paylaşım yapılacağı zaman sizi unutmayacaklarını sanıyorum.

Bayçalı
09-07-2012, 17:08
sn. kelebek çalısı teşekkürederim saygılar.......

drhegeli
31-07-2012, 16:09
2011 sonbaharında edindiğim çeliklerden mutlu haberler var...

322564

322565

İki tanesi çiçek açmış... Bir tanesi de yolda...:D

322567

322568

322566

agozce
01-08-2012, 00:24
4 yıldır beklediğim an..Aynı saksıda 6 tane plumerya, karışık tohum ekmiştim. (Kışın saksı ile birlikte kalorifer dairesine koydum ve hiç sulamadım. Mayısta dışarıya aldım. Bir gece yağmur yedi, sabah hemen toprağını değiştirdim ama....2 tanesi kökboğazından, 2 taneside tepeden çürüme yaptı. Hemen kesip, diatomitte köklendirdim, rahat köklendi. Şu anda içerde kırmızı örümcek...sürekli ilaçlama yaptım ama engelleyemedim. Bu içerde ve saksıda olacak bir çiçek değil bence)

kokusunu muhteşem, ısparta gülü gibi kokuyor...Hiç beklemiyordum böyle güzel bir kokuyu...

iris41
01-08-2012, 21:58
Plumeria yetiştirmek cok zevkli yapraklarının canlılıgı ve görselligi muhteşem ;)
Ben kışın aldıgım celigi ara sıra suladım sanırım iyi bile geldi benimki ne zaman acacak merak ediyorum .
Degişik renklerde olsa fena olmaz

drhegeli
02-08-2012, 11:39
Yoldaki de geldi...

jineop
02-08-2012, 11:52
2011 sonbaharında edindiğim çeliklerden mutlu haberler var...
322564322565

İki tanesi çiçek açmış... Bir tanesi de yolda...:D
322567322568322566
Sonuç olarak çelikten olunca tohumdan yetiştirmede olduğu gibi yıllarca çiçek açmasını beklemek gerekmiyor.
Çiçeklenen Plumeriaları görmek çok keyifli.

jineop
02-08-2012, 11:55
Yıllardır benim gibi çiçek bekleyip, çiçeğini göremeyenler için,
naylondan plumeria (http://radlinccrafts.blogspot.com/2010/07/making-nylon-flowers-part-3-making.html) yapımı:D

hberbul
02-08-2012, 13:36
Yıllardır benim gibi çiçek bekleyip, çiçeğini göremeyenler için,
naylondan plumeria (http://radlinccrafts.blogspot.com/2010/07/making-nylon-flowers-part-3-making.html) yapımı:D

Hem de istediğin renkten yap yap saksıya yerleştir.Çok hoş:p

vehbi
02-08-2012, 14:00
drhegeli Yoldaki de geldi...MAŞALLAH

Harika çok güzel biz bekliyoruz çiçek açmasını iki yaşında fakat henüz çiçek yok.

Jezebel
06-08-2012, 10:32
merhaba,

Elimdeki kitaptan çelik köklendirmeyle ilgili bir kaç not çevireceğim demiştim.Hemen hepsi zaten bizlerin bildiği şeyler, başka başlıklarda hep konuşulan şeyler ama burada da bulunsun.

1. Çelikler, olgun, sertleşmiş, gri-kurşuni renkte dallardan alınmalı.
Tam gelişmemiş dallardan alınan çeliklerin köklenmesi oldukça zordur ve amatör yetiştiriciler için tavsiye edilmez.

2.Çelik almak için en ideal zaman ilkbaharın sonu, toprak ve hava ısısının oldukça ılıdığı dönemlerdir.

3.30-35cm uzunluğunda, 2-2,5cm çapında, uç dallardan alınmış çelikler idealdir.
Uçlardan alınmayan çeliklerde tepe kısmı açık olacağından yağmur ve sulama çürümeye neden olabilir.
Uçlardan alınacak çeliklerde en az 10cm kadar dip kısmın olgunlaşmış olması gerekir.

4. Çelik alındıktan sonra, eğer varsa, tüm yapraklar kesilmeli ve enerjinin sadece kök oluşumu için harcanması sağlanmalı.

5. Dip kısmın 45 derecelik açıyla düzgün bir şekilde kesilmesi gerekir.

6. Köklendirme işlemi başlamadan önce bu dip kısmın, ılık ve gölge bir alanda iyice kurumaya bırakılması gerekiyor.
3-5 gün kadar kuruyan çelik köklendirme işlemine alınabilir.

7. Köklendirme için çok çeşitli harçlar kullanılabilir ama Vermikülit ile yapılan denemelerde, çok su tutmasından ötürü başarıyla sonuçlanmadığı görülmüştür.
Ayrıca steril olmadığı için, yeterli geçirgenliğe sahip olmadığı için toprak kullanılması da tavsiye edilmez.
En ideal köklendirme harcı 2 pay perlit ile 1 pay torf karıştırılarak hazırlanır.

8. Hazırlanan karışım önceden iyice nemlendirilmeli ve çelik yerleştirilmeden önce ve sonra iyice bastırılarak sıkıştırılmalı.
Plumerialar ne kadar derine gömülürse gömülsün, yanlardan değil sadece tabandan köklenirler.10-12cm. derinlikte bir köklenme ortamı yeterlidir.
Aynı saksıda birden çok çelik köklendirebilirsiniz ancak aralarında yeterli mesafe bırakıp hava dolaşımı sağlanmalı.

9.Harçta, çelik ile aynı kalınlıkta bir sopa kullanarak bir delik açın, çeliğinizi köklendirme hormonuna batırıp, fazlasını silkeledikten sonra yerine yerleştirin.

10. Köklenmeye bıraktığınız çeliğinizi kesinlikle rahatsız etmeyin, kökler bir kez oluştuktan sonra hızla büyürler ve her oynadığınızda köklere zarar verirsiniz.

11. Yarı gölge bir alanda koruyacağınız çeliği, 2 hafta sonra yavaş yavaş güneşe alabilirsiniz.

"The Handbook On Plumeria Culture" kitabından alınmıştır, bire bir çeviri değildir, önemli kısımları aldım.

Selamlar,

Arama yapılınca bulmak mümkün;)
Saygılar.

Tura
06-08-2012, 10:44
Bir soru.

Tohumdan yetişmiş bir Plumeria'dan çelik almış olsam...

Çiçek açmasını hızlandırmış olur muyum?

Yoksa jineop taktiği ile naylondan plumeria mı yapalım.

Jezebel
06-08-2012, 11:03
Baş parmağınızın ucunu işaret parmağınızın ucuyla birleştirin.
Elinizdeki Plumeria kalınlığı bu ölçüde ise açmasını bekliyebilirsiniz.
Doğa kandırılamaz:)

Tura
06-08-2012, 11:17
Doğa kandırılamaz:)

Haklısınız... :)

selis
06-08-2012, 12:00
Yoksa jineop taktiği ile naylondan plumeria mı yapalım.
Örgüden yapılmışını da görmüştüm.. ;)

Tura
06-08-2012, 12:12

Plumeria olsun da ister naylondan ister örgüden demiyeceğim.

İlla canlısı... ne kaldı ki şurada bugün yarın açar.

Azı gitti zamanın çoğu kaldı.

Parmaklarımla kontrolünü akşam yapacağım. :)

Jezebel
06-08-2012, 12:12

Ben iğne oyasından yapılmışını gördüm, öneririm;)

selis
06-08-2012, 12:19
Sn.Tura fotoğraf eklersiniz tabii.. :)
Ben iğne oyasından yapılmışını gördüm, öneririm;)
Sanki yapacakmış gibi hemen aradım ama bulamadım.. Merak ettim yine de.. :rolleyes:
Örgüden yapılmışı basit..
323668

Jezebel
06-08-2012, 12:45
https://www.google.com.tr/search?q=i%C4%9Fne+oyas%C4%B1+%C3%A7i%C3%A7ekler&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=tr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=gKAfUMjKIae90QWL74CICg&biw=1366&bih=624&sei=haAfULSGHLGM0wX_joGoDA#um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla:tr%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=i%C4%9Fne+oyas%C4%B1+%C3%A7i%C3%A7ek&oq=i%C4%9Fne+oyas%C4%B1+%C3%A7i%C3%A7ek&gs_l=img.12..0l10.109826.111248.0.113275.3.3.0.0.0 .0.124.360.0j3.3.0...0.0...1c.d_c4yy0FDFw&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=9c29b38d53c46bce&biw=1366&bih=624

:rolleyes:

drhegeli
06-08-2012, 13:20
Canlısı daha güzel...:cool:
323673

tturt
07-08-2012, 16:25
Yurtdışından çelik olarak gelen plumerilar anlatıldığı gibi önceden bekletilerek kesim yerleri kurutulmuştu. Bu çeliklerin tutması ve yeni sürgün vermesi çok uzun zaman aldı.

Benim tecrübelerim ise 3-5 gün bekletilmeden budanır budanmaz üzerindeki beyaz sıvı daha akarken dikilen çeliklerin tutma oranı %100. Biliyorum bu durum yazılanların dışında.

Bu durumu tekrar test etmek adına tohumdan yetişen bir plumeriayı budadım. Budama öncesi ve budama sonrası fotoğrafları paylaşıyorum. Alınan çeliklerin ve anaç plumeriada ki gelişmeleri buradan sizlerle paylaşacağım.

323869

323870

323871

323872

iris41
07-08-2012, 21:39
Sayın tturt plumerianız cok cansız duruyor bir hastalık varmış gibi kesmeden bir konturolünü yaptınızmı .
Sayın drhegeli acan celikler bizimle aldıklarınızmı bizde cicek oluşumu yok cicek beklesekmi bu yıl ;) üstelik hepsi farklı acmış maşşallah cok güzeller

kelebek çalısı
09-08-2012, 12:49
Benim bahçemde değil ama çok severek gezdiğim ve içinde kendimi kaybettiğim ve de bitkilerimin bir çoğunu aldığım yerde fotoğrafladığım bu harika çiçekleri sizlerle paylaşmamazlık edemezdim.

324455

324454

324456

zevren07
10-08-2012, 16:14
eBay dan 3 çelik 3 adet de aşılı plumeria aldım.Aşılılar için endişem yok da çelikden üretim için kafama takılan bir şeyi soracağım.Köklenmesi için alttan bir kaba su koyarak nemlendirmek plumerialara fazla gelir mi? Çünkü havalar çok sıcak acaba yeterli nem olur mu? Yoksa fazla nemden çürür mü tereddütleri bana kafatyı yedirecek.Bir de gövdelerine su püskürtmek olumlu veya olumsuz etki yapar mı?

324646

drhegeli
11-08-2012, 11:25
eBay dan 3 çelik 3 adet de aşılı plumeria aldım.Aşılılar için endişem yok da çelikden üretim için kafama takılan bir şeyi soracağım.Köklenmesi için alttan bir kaba su koyarak nemlendirmek plumerialara fazla gelir mi? Çünkü havalar çok sıcak acaba yeterli nem olur mu? Yoksa fazla nemden çürür mü tereddütleri bana kafatyı yedirecek.Bir de gövdelerine su püskürtmek olumlu veya olumsuz etki yapar mı?

324646

Endişelenmeyin. Çeliklerinizin (aşılılar dahil), sizin ilave nem sağlama uğraşınıza ihtiyacı yok. Köklenmelerini sağlayacak olan, içlerindeki kendi enerjileridir.

Toprak karışımınız gayet geçirgen görünüyor. Gölgeye de almışsınız. Tek ihtiyacınız sabır.

zevren07
11-08-2012, 14:25
Teşekkür ederim drhegeli. evet toprak karışımım çok geçirgen ve hızlı kuruyor. IBA da kullandım artık bekleyecez.İlginize teşekkür ederim,saygılar.

zevren07
15-08-2012, 16:45
PLUMERIA larım tuttu sanırım. Gözlerden hayata uzanan yapraklar belirdi.

zevren07
16-08-2012, 01:13
Yumurtanın hikmeti nedir sayın Hortulanus? Bizim buranın tabiri ile azıcık kocakarı ilacı gibi geldi bana.Kabuğunda kireç ve kalsiyum içinde protein var.Merak ettim bilmediğimiz bir gerekçesi mi var?
Bir de tohum çelik konusundaki fikrimi paylaşmak isterim.Birini yapınca diğeri olmaz diye bir şey yok.Ben hem çelik aldım hem de tohum yetiştiriyorum.Özel olarak açan tohumdan yetişme çiçekleri koruyup, sıradan olanlara özel türlerden aşı yapılabilir.Ama tohumdan çiçek görmek için 4 yıl gibi bir süre okudum forumda,hemen çeliğe ,aşılı fidana yöneldim.Bol çiçekli ve keyifli bitkiler diliyorum.

Hortulanus
16-08-2012, 06:34
sildim

Jezebel
16-08-2012, 07:18
...Her halukarda benim çiçekler hızlı bir şekilde büyüyor. Keyifli günler...
Sn.Hortulanus, hoşgeldiniz.
Çelikten bakmak tembel işi değil sadece sabırsız işi.
Kimin 3 yıl yaşıyacağı nereden belli;)
Ben mesela emin değilim. Hayattayken belki Plumeria kokusunu bahçemde almak istiyorum. Gençken insan ölümün varlığını unutabiliyor.
Bir gün, bir şekilde ölümü ensenizde hissetiğinizde sahip olabileceğiniz en güzel şeyleri hemen, derhal ve acilen isteyebilirsiniz. Zannettiğimiz kadar bol zamanımız olmayabilir . Allah korusun;)
Bitkileriniz için ufak bir tavsiye, onların güneşe çok ihtiyacı var, onları balkona en çok güneş alınan noktaya koyun.
Malüm salon bitkisi değil kendileri:rolleyes:
3 yaşındaki bitkiniz çok gelişmemiş, lütfen onları güneşe alın.

Hortulanus
16-08-2012, 08:10
sildim

Hortulanus
16-08-2012, 09:13
sildim

drhegeli
16-08-2012, 10:16
Sn Hortulanus, sitemize hoşgeldiniz.

1) Aşağıda linki bulunan konu başlığında kendinizi tanıtır mısınız? Sizi tanıdıkça, yazdıklarınız ağırlık kazanacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm

2) Sitemizde, miş-muş ile biten cümleler pek hoş karşılanmıyor. Alıntılanıp aktarılan bilgilerin kaynağının bildirilmesi bekleniyor. Örneğin, "İnternette yumurta metodu ilgili makaleler dolaşıyor." demişsiniz, keşke bir kaç link verseymişsinz...

drhegeli
16-08-2012, 13:50
Verdiğiniz bilgiler arasında doğrular olsa da kendi içinde tutarsız, eksik ve yanlış olanlar da var.
Değerli Arkadaşlar,

Öncelikle herkese merhabalar, uzun zamandır bu siteyi takip etmekle birlikte yeni üye olma fırsatım oldu. En azından geç olsun güç olmasın diyelim.

Plumeria sevdasına gelince bende bu sevda Avustralya'da başladı. Şu anda elimde ise 62 ayrı çeşit Plumeria Rubra tohumu mevcut. Tohumları Thailand üzerinden aldım. Punjapon adında bir dostum sağolsun ücreti karşılığında yeni hasatlarından gönderdi. Bu aileye mevcut 242 türüde toplamak gibi bir misyon edindim.

Elimde mevcut olanlar (Yöresel isimleri):
1.Kasem delight 2.Belle vista 3.Peach2 4.Orange butterfly* 5.Purple1 6.Rujee 7.Black cyclone* 8.Bali Hai Gold 9.**** pink 10.Mangkonyok 11.Jeany morage* 12.Beautiful orange13.Lindana 14.Raya 15.Moungmalai 16.Kaseatsilp* 17.Diamond locket 18.Purple rainbow
19.Orangelight 20.Puangyok* 21.Redfire 22.Golden dragon 23.Violet pink* 24.Treasuretrove 25.Orange karasin 26.Three kings* 27.Maithai 28.Siam rainbow 29.Red siam 30.Yellow jazz 31.Moungsajee 32.Tahitian red 33.Saysavan 34.Joungporn 35.Violet pink 36.Snow white 37.Sakuna 38.4309 39.Humming bird 40.Muanghuam* 41.Sawtoum 42.Gammam 43.Muyureei* 44.Prachampoo 45.Boonyen 46.Madame 47.Purplesky* 48.Peach4 49.A fixed star 50.Salmonpink 51.Junjampha 52.Violin 53.Purplejade 54.Imperialtopaz 55.Top angel 56.Lurline 57.Pigeonbloodred 58.Fancy purple* 59.Patchy 60.Cityorange* 61.4714 62.Dangkoman

Plumeria Rubra türlerine ait dosya linki (Jörg adında Thailand da yaşıyan bir Alman arkadaştan temin etmiştim.)
Dosya.tc - cretsiz, Hzl ve Kolay Dosya Paylam (http://s2.dosya.tc/server18/GstouA/PlumeriaList.pdf.html)

Dosya.tc - cretsiz, Hzl ve Kolay Dosya Paylam (http://s2.dosya.tc/server18/GstouA/PlumeriaList.pdf.html)

Alman arkaşınızın verdiği liste aşağıdaki linkte bulunan liste(ler) ile aynı sanırım.
Plumeria wholesale and retail of cuttings and grafted plants - Heliconia Paradise (http://heliconiaparadise.com/Plumeria_varieties.htm)
Arkadaşınız, bu listeyi de içeren bir kitap da çıkarmış : Plumeria in Thailand (Tayland'da Plumeria)
http://www.whitelotuspress.com/bookdetail.php?id=E22 666
İyi de Tayland'lı dostunuzdan aldığınız tohumların bazıları Alman arkadaşınızın listesinde yok. Örneğin, 7.Black cyclone...26.Three kings...27. Maithai...vb... Kafam karıştı. Kaç tane liste var? Hangisi güvenilir? Bu tezat nasıl açıklanır. Ya arkadaşınızın listesi (dolayısıyla kitabı) eksik, ya da dostunuzun tohum isimleri abartılı (fake)...

... Ben tohumdan yetiştirme taraftarıyım. Bu bana daha fazla keyif veriyor. Fakat tohumların en büyük riski bayat olma durumu genelde ebay üzerinden temin edilen tohumlarda görülüyor. Hepsi diyemem ama büyük çoğunluğu bayat. Ayrıca aldığınız tohum her zaman toplandığı ağacın özelliğini göstermeyebilir. Ufak farklılıklar olabiliyor...
Tohum genetiği hepimizin malumu... Bayat tohum elbette bir sorun... Sahte isim ve fotoğraflarla satılan tohumlar bence daha büyük sorun. Bayatsa en fazla 1 ay beklersiniz. Çıkmadı deyip unutur gidersiniz...

...Fideye gelince bana söylendiği kadarı ile ekmeden önce hemen çeliğin altına gelecek şekilde bir yumurta koyun...
Sanırım "Fide"'yi sehven yazdınız. Kastınız çelik olmalı. Tohumdan çimlendirdikleriniz şu an fide halinde. Onların da altında yumurta mı var?

...saksı olara 5 litrelik pet şişe kullanabilirsiniz. Pet şişenin kafa kısmını üstten kesin ekimi yaptıktan sonra huni olan kısmı geri giydirin bir nevi sera etkisi yapıyor geceleri dondan koruyor. (Bu öneri Mart ayında ekim yapmayı düşünen dostlar için...) Fazla sulamayın...
Tohumdan çimlendirmeyi tercih etmeniz nedeniyle çelik köklendirmeye bulaşmadığınızı tahmin ediyorum. Denemediğiniz köklendirme önerilerinizi karışık ve cesur buluyorum. Don kaygınız var ama Mart ayında dış ortamda mı köklendirme yapmalıyız? Kapalı bir sistemde azar azar sulayacağız... Az ne kadardır? Ne zaman fazla olur. Bir ölçüsü var mı? Kapalı bir sistemde azar azar sulayarak fazlaya ulaşma ihtimali yok mu?
Keşke deneyip, tecrübelerinizi aktarsaydınız...

...Ben Hindistan cevizi kabuğu torfu kullanıyorum. Başta potasyum olmak üzere minaral zengini...
Benim bildiğim, Hindistan cevizi kabuğu torfu (cocopeat) ham halde iken tuz ve mineraller içerir.
Coco peat - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Coco_peat)
Piyasada bulabildiklerimiz ise muamele görmüş oluyorlar. Yıkanıp tuzluluğu (dolayısıyla mineralleri) gideriliyor. pH düzenlenip, hiç veya az tamponlanıp piyasaya veriliyor.
COCOPEAT / AGROMART (http://www.agromart.com.tr/cocopeat.asp)
Sonuçta, cocopeat'in mineral zenginliğine güvenmemek gerekir.

Hortulanus
16-08-2012, 14:14
sildim

Emre Albayrak
16-08-2012, 14:38
Son üretimimin ardından yaklaşık 3 sene geçmiş şimdi kendime sakladığım 2 adet fidem ağaççık oldular sayılır.. Çiçek yok hala am aolsun.. sağlıklı ve boylular.. ona da şükür..

Hortulanus
16-08-2012, 14:47
sildim

zevren07
17-08-2012, 00:38
Sayın Hortulanus ben de sizin kadar bu forumda yeni sayılırım. Alaycı bir tavır falan takındığım yok. Ben de mat. öğretmeniyim. Azıcık düşününce yumurta bünyesi ne içerir bitki ne ister bunu sorguluyorum. Size de cevap yazarken gayet yeniliklere açık bir şekilde bilmediğimiz bir sebebi mi var dedim? Kayınbiladerim ziraat mühendisi ona sordum. Dediki yumurta içerisindeki aminoasitlerin katkısı olabilir. Fakat bu kadar bitkinin bünyesine alması kolay mineral ve zirai takviye varken çok uzak yollu bir metod dedi. Bir zaman ben de akvaryum da ölen balıkları saksiya görmerdim, balıkta fosfor var diye. Ama şimdi bir sürü kompoze gübre varken Evi korkutmaya gerek var mı? Burda paylaşıma açık olduğumuz kadar eleştirilere de açık olursak daha verimli olur. Yine de herkes yazılanları okuyup kafasına yatanı uygulamakta özgür. Keyifli bir forum olması dileğiyle.

zevren07
17-08-2012, 00:57
Ben de plumeria ile nasıl tanıştığımı yazayım da forumdaki arkadaşlara moral olsun.Bahar aylarında forumda dolaşırken tohum paylaşımı ile ilgili kısıma takıldım.O sıralar Adeniumlar ile ilgileniyordum.Sayın drhegeli nin arkadaşlarla tohum paylaşım sayfasında ,şu cümlelere rastladım."Ayrıca gönderdiğiniz plumeria tohumları için teşekkür ederim." Ben Allah Allah bu plumeria da neymiş dedim.Yüce GOOGLE a sordum.Bitki, kokulu ,hızlı gelişen ,sıcağı seven bir şey.Ben de Antalya da yaşıyorum.Aha dedim tam aradığım bitki.Böylece biryerlerde karşılaşma ihtimalim düşük olan bu bitkiyi bu forumdaki değerli arkadaşlar sayesinde tanıdım.Sonra sayın drhegeli ye danıştım, güvenilir satıcıların linkini verdi.Tayland dan yukarda fotoğraflarını paylaştığım plumeriaları getirttim,200 de tohum.Forum da bu muhabbetler olmasa ben nerden bulacaktım Rabbimin özenerek yarattığı bu plumeriaları.Herkese hayırlı bayramlar bol çiçekli günler.

Hortulanus
17-08-2012, 08:22
sildim

Jezebel
17-08-2012, 10:28
....Başkada cevap yazmayacağım;...

Forumların amacı bilgi paylaşımıdır...
Sn.Hortulanus.

Paylaşıma kimsenin diyeceği bir şey yok;)
En garip bitki tohumlarını, en tuhaf çimlendirme yöntemleri denemiş, yorumlarıyla en çok tepki belki de nefret uyandırmış biri olarak diyorum ki:

"Pes etmek yok!"
Bunları sadece kendi zevkimiz için yapıyor ve paylaşıyoruz.
Beğenen feyz alır, beğenmiyen ders alır.
Saygılar.

Hortulanus
17-08-2012, 12:30
sildim

drhegeli
17-08-2012, 14:21
...Paylaşıma kimsenin diyeceği bir şey yok...

"Niye paylaşıyorsunuz?"diyen olmadı ki...

Paylaşılanların yalan-yanlış, kulaktan dolma olduğunu düşündüğümüzde itiraz etmeyelim mi?

Birbiri ile çelişen iki liste gördüğümüzde bunu söylemeyelim mi? Maitai 'yi siz de tanırsınız. Çiçeklerinin mavi açtığı iddia edilir. Hatta serisi vardır (Maitai 06, Maitai 09 gibi). Yöresel bir isim değildir. Sizin deyimizle "Plumeria'ya az buçuk bulaşan biri Maitai'yi tanır.". Listelerin birinde var, birinde yok. Bırakın Maitai'yi, listelerin birinde herhangi mavi (ve de siyah) renkli plumeria yok.

Mart ayında (don ihtimali varken), küçük bir servet ödediğiniz Maitai çeliğinizi dış ortamda, kapalı ortam pet şişe içinde köklendirmeye çalışır mısınız? Bunu başkalarına önerir misiniz?

Genelde mişli-muşlu yazıları dikkate almam, cevap vermem. Passiflora mesajını gördükten sonra iyice pişman oldum...

drhegeli
17-08-2012, 14:27
Gelelim yumurta meselesine...

Bazıları için yeni olabilir ama bu konu başlığı için yeni değil. 10-15 sayfa öncesine kadar okunursa fotoğraflı bir uygulama bulunabilir. Mesajların linklerini vermiyorum. Tarama yapılırken belki yararlı birkaç ek bilgi de edinilebilir.

Yukarıdaki yazışmalardan bir-iki kelime ödünç alarak soruyorum :

Neymiş tembellik...
Önyargı neymiş...

zevren07
17-08-2012, 14:59
Hortulanus kardeş her söylediğinle benim söylediğimi destekliyorsun farkında değilsin.Verdiğin yazıyı okudum çok da iyi anladım.Yumurtadan ortaya çıkacak giberellik asit ve salisilik asit bizim köklendirme hormonu olarak kullandığımız IBA(indol bütrik asit) ve IAA (indolsatik asit)içinde var.Yumurtanın sağlayacağı katkıyı adamlar sağlayacak şekilde formüle etmiş.Benim yazdıklarımda senin söylediğin şeyle çelişen ne var da ziraat mühendisi de okusun da öğrensin falan yazıyorsun.Asıl sen ne yazdığını bilmiyorsun.Bütün nezaketimize rağmen inat ediyorsun.Bir de sen oku yazılanları yapılanları, ben ziraat mühendisinden iyi bildiğimi iddia edecek kadar saygısız değilim.Haddimi bilirim.Hayırlı yumurtalar.
IBA kullanrak 10 gün önce diktiğim çelikler:
326079

326080

326081

326082

Hortulanus
17-08-2012, 16:45
sildim

zevren07
17-08-2012, 17:03
:pArkadaşlar devekuşu yumurtası nerde satılıyor bilen var mı? köklenmesi zorolan türlerde deneyeceğim.Belki petrol çıkar saksıdan.:p

Bir biyokimyacı yok mu yav bu forumda.Bir yumurtanın çürüyüp aminoasitlere ayrışması oradan giberellik ve salisilik asit salgılaması ne kadar zamanda oluyor.

Bunun uzun bir yol olduğunu yazdım ama yine de genel olarak bu konuyu doğru sonuçlandıralım istiyorum.Bu yazdıklarımı iddia sahibi arkadaşa laf sokmak için yazmıyorum.O konu kapandı.Olayı bilimsel boyutta neticelendirelim bizden sonra sayfaları okuyanlar doğru bilgilensin.Direk köklendirme hormonuna batırıp bu asitleri bünyesine almaya başlaması ile yumurtanın çürüyüp aminoasit salgılamasını ve bunun bitki tarafından alınmasını bilimsel olarak değerlendirecek bir kişi olursa sevinirim.Ayrıca bu unsurların da tek başına yegane etken faktör olmadığını da aklımızın bir köşesinden çıkarmadan.(Nem-ısı-ışık-hava..v.s.)
Bu arada kaynak olarak gösterilen linkin de yabancı bir forumda bir kullanıcı yorumu olduğunu da eklemek isterim.Bilimsel bir dayanak noktası ve formülü olmasa da demiş sonunda.

Hortulanus
17-08-2012, 17:21
http://www.specimentreenursery.com.au/php/clientfiles/SpecialTrees_007.jpg

Jezebel
17-08-2012, 18:33
Doğada mavi açan çiçek çok az bulunur.
Belki de o yüzden hepimiz mavinin peşinde koşuyoruz;)
Mavi açmasını umduğum Plumeria oo7 (ki muhtemelen Fotoshop) 'nın hala gözünün için bakıyorum ;)

326087

Eminim hiç bir katalogda da ismi geçmiyordur:rolleyes: