Bağlan

View Full Version : Plumeria

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10

sapudeaure
04-08-2007, 18:21
Arkadaşlar, Amerikan Fulu hakkında bilgisi olan varmı? Eğer resim gönderme imkanı varsa çok memnun olacağım. Çiçeğin değişik bir ismi varda ben mi bulamadım?

Todor
04-08-2007, 18:31
Hoş geldin Sapudeaure.

İmzamdaki linkler sana sorularına cevap alabilmen için dikkat etmen gereken noktalarda yardımcı olacaktır. Bilgin ve tecrüben dahilindeki konularda paylaşımlarını bekliyoruz. :)

sapudeaure
04-08-2007, 18:46
Türkçe yazım ve imla ile ilgili hassasiyetiniz gerçekten çok hoş.Tebrik ediyorum.Sitenize katkı bekliyorsunuz ama;ben çok bilgili değilim.Zaman zaman sitenizden bilgilenebilirsem mutlu olacağım.:)

Balıkcı
04-08-2007, 21:41
Gördüğüm Amerikan fulu, yaprak olarak aynı bizimki gibi, çiçekleri yalın kat.
Başka fark göremedim.
Resmini koymaya çalışacağım.
Aynı bitkiden mi bahsediyoruz, onu bilemem.

Selam ve sevgiler.

sapudeaure
06-08-2007, 13:02
Balıkçı kardeşim;çok teşekkür ediyorum.Çiçekler konusunda uzman bir dostum var.Bizim fullere göre çok hoş ve kokusunun çok daha fazla olduğunu iddia ediyor.Kıbrıstan getirmiş ve kurutmuş.Ben sitenize ve pc'ye çok alışkın değilim.Eğer resmini koyma imkanınız olursa ve latince ismini çok memnun olacağım.

Oğuzhan
06-08-2007, 18:26
Nerde bulunur bu Amerikan fulu..:)

sapudeaure
07-08-2007, 16:09
Balıkçı kardeşimden cevap bekliyorum.Eğer benim kafamı sararsa Kıbrıs'tan getirtmeyi düşünüyorum.:)

memet
07-08-2007, 16:43
Balıkçının dediği gibiyse, bizim katmersiz ful gibi görünüyor bu ful.
Forumun bir yerlerinde fotoğrafı da olacaktı.

sapudeaure
03-09-2007, 17:07
Mahir Amca; Amerikan fulü resmi gönderecektin. Galiba bulamadın. Benim arkadaşım Amerikan Fulünü şöyle tarif ediyor:
Gövde kaktüs gibi etli,
yapraklar labada gibi büyük, ince uzun
çiçek beyaz,kenarları sarı çizgili, 4-5 taçlı gibi
kokusu ful kokusuna benziyor ama ondan daha keskin ve kalıcı ful bir odayı kokutursa Amerikan fulü bir apartmanı kokutur diyor. Alanya' dan satın almış.
saygılarımla

Bougainvillea
16-09-2007, 23:19
Bilmiyorum bu bitkiyi yakından tanıyan ya-da yetiştiren var-mı, çok güzel ve hoş kokulu bir bitki.

20821

Mine Pakkaner
17-09-2007, 02:45
Bougainvillea selamlar. Aramıza hoş geldiniz. Yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz. Plumeria hakkında neden siz sahip olduğunuz bilgileri paylaşmıyorsunuz? :) Dinlemeye hazırız.

Bu arada yüklediğiniz fotoğrafın boyutları çok büyüktü. Küçülttüm. Foruma yükleyeceğiniz fotoğraflar en fazla 70 KB ve 600 piksel genişlikte olabilir.

ajuga 27
19-09-2007, 16:30
Bougainvillea selamlar. Ben bu ağacı hiç görmedim .Çiçekçilerde var mı?

İzmir'de ve balkonda yetiştirebilir miyim?

Bougainvillea
19-09-2007, 20:54
ajuga 27 sanada selamlar. Açıkçası bu bitkiyi bende bu sene tanıdım. Plumeria'yı Antalya taraflarında fotoğraflamıştım. Özetle bu bitkiyi akdeniz bölgesi tarafında bulabilirsin.

sapudeaure
08-10-2007, 15:54
Bugün resminide ilave ediyorum(http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=62)mesaj 1832.Tesadüfen arkadaş bir yerde gördü resmi.Fakat Amerikan fulu diye tanınmıyor.

sempe
09-10-2007, 14:55
Sevgili sapudeaura bu güzel çiçeği bizim de tanımamıza vesile olduğun için çok teşekkür ederim. Arkadaşlar yakında hepimizde bir plumeria çılgınlığı başlayabilir.
Gerçekten nefis bir çiçek. Kokusu da öyleymiş.

GLCN
09-10-2007, 16:30
Bende bu bitkiyi görüyordum hayrandım fakat adının hint mabet ağacı olduğunu biliyordum bu ismi yeni öğrendim..Harika bir şey bu...

sapudeaure
09-10-2007, 19:37
Anatalya civarındaki arkadaşlar.Bu çiçeği bulabileceğimiz veya tohumunu bulabileceğimiz yerleri sizden bekliyoruz.Yurt dışı ile uğraşmıyalım.

bahars
09-10-2007, 19:46
Marmariste Robinson Select Maris otelin bahçesinde görmüştüm yıllar önce.Sıcak iklimleri seviyor.Adını bende bilmiyordum.Sapudeaure nin sayesinde öğrenmiş olduk :) Çok az bulunan bir çiçek.İnanılmaz hoş bir kokusu var.Gardenyadan çok farklı.

Arzu Kasapoğlu
09-10-2007, 21:14
Bu ayki EvBahçe dergisinde buna benzer bir çiçek vardı, adı Peru Zakkumu olarak geçiyor.

bahars
09-10-2007, 22:02
Peru zakkumunun latincesi Thevetia peruviana imiş.Bu ise Plumeria.Aynı değiller yani.Zakkum çeşitleri kokmaz genelde.Bu kokulu bir tür.Thevetia peruviana olmamasını diliyorum.

hoyadag
09-10-2007, 23:10
Arkadaşlar yakında hepimizde bir plumeria çılgınlığı başlayabilir.

Fazla söze hacet yok, güzel özetlemişsin sevgili Sempe. Önce hoya, sonra Ful, şimdi de Perulu mu, Amerikalı mı nerdendir bilinmez ama Plumeria Türkiye'yi fethetmeye geliyor. Bu site beni iflah olmaz bir çiçek tutkunu, bağımlısı yapacak anlaşılan. Eh sapudeaure, sevgili hemşehrim, böyle güzelliklerden haberiniz vardı da niye şimdiye kadar niye bir haber uçurmadın.;)

Evinizin bir köşesinde şöyle bir harika bulunsun istemez misiniz?

Mucip Gürbüz
09-10-2007, 23:35
Çılgınlık başladı bile, baksanıza herkes kuyruğa girdi, ama gerçekten Allahım özenmiş yaratmış, insanın baktıkça bakası geliyor, ah birde kokusu gelirse siz görün o zaman çılgınlığı.

Sevgili sepadurea teşekkürler, inatla aramanıza ve başarmanıza değdi doğrusu.

Herbayum'a da teşekkürler, adını koyduğu için iyiki varsınız.

abk
10-10-2007, 08:34
Plumeriayı Kıbrıs'ta görmüş,hayran kalmıştım.Daha sonraki yıllarda Tayland'da gördüm.Yere dökülen çiçekleri bile solmadan dayanabiliyor ve masalarda yayvan kaplar içinde,cam fanuslarda veya büyük toprak saksı suyla doldurulup içine yine dökülen plumeria çiçekleri konduğunda çok hoş görüntüler oluşuyor.Aslında kısa bir süre önce plumeria başlığı açıldı ağaçlar.net te.Ama pek ilgi görmedi nedense.Umarım bu kez daha ayrıntılı bilgilere ulaşırız.

hoyadag
10-10-2007, 08:39
Plumeria bahsedeceğimiz özelliklerinden dolayı bizce(Plumeria Growers Adında bir grup) dünyanın en mükemmel bitkisidir. Görünüşü harikadır ve Nisandan Kasıma kadar çiçeklenir. Çiçekler uzun ömürlü olmasa da yeni çiçeklenmelerle yılın çoğu zamanında çiçekli kalır. Kokusu dünyadaki hiçbir bitkiye benzemez ve her renk kendine has bir kokuya sahiptir. Bazıları tatlı, bazıları yasemin, şeftali, turunçgiller kokusuna benzer kokulara sahiptir. Dünyanın her tarafında yetiştirilebildiği gibi, uygun sıcak iklim koşullarında 6 metrelik ağaç boyuna ulaşabilir. Bunun yanında saksı bitkisi olarak terasınızda, havuz kıyısında veya balkonunuzda yetiştirebilirsiniz. Plumeria sadece bulunduğu saksının izin verdiği kadar büyür(Bkz. Aşağıdaki fotoğraflar). Don oluşan iklimlerde, bitkiyi içeri alarak büyümesine devam etmesine izin verebilir veya kapalı bir alana veya bodruma alarak uyku evresine girmesini sağlayabilirsiniz. Baharla birlikte havalar ısındığında plumerianız önceki yıla göre daha büyük açacaktır. Dünyanın en az bakım gerektiren bitkilerinden biridir. Kuraklığa dayanıklıdır ve tamamen veya kısmen güneş alan heryerde yetiştirilebilir.

Kaynak (http://www.justplumerias.com/plumeria___plumerias___plumeria_trees_.htm)

Oğuzhan
10-10-2007, 09:00
Enterasan.Bir koku manyağı olarak çok meraklandım.İnşallah bir operasyon yaparız.:)

Belki ANTALYA tarafında seralarda olabilir.

bahars
10-10-2007, 09:07
Antalya'da zirve ve exper peyzajdan rica ettik getirmeleri için şuan elimizde yok ama getirtiriz dediler.Siteden biri daha aramış az önce İstanbuldan :) Birde Ege üniversitesi botanik bahçesinde varmış şuan.Hoyadağ'a teşekkürler verdiği bilgilerden dolayı.

Sevilay
10-10-2007, 09:07
Dünyanın en güzel çiçeğine sahip ağaçlarından olan, Plumeria’lar apocynaceae sınıfından, yaprak döken veya yarı-her daim yeşil, 8 türü olan, çalı veya küçük ağaçlardır.

Sukkulent gövdeleri, kalın ve etli dalları vardır, anavatanları tropik ve subtropik Amerika’dır. Asyada, Budist Hint’liler, tapınaklarını bu bitkinin gösterişli ve parfüm gibi kokan çiçekleri ile süslediklerinden, Hint Mabet Ağacı (bitkisi) de denilmektedir. Anavatanlarının dışında, tropik ve subtropik birçok ülkede peyzaj ve süsleme amaçlı kullanılmaktadırlar. Plumerialar dona dayanıksızdır, tohumdan veya çelikleme ile üretililirler.

Plumeria alba vatanı Küçük Antiller ve Porta Rico, olduğu için Batı Hint Yasemini olarak adlandırılmaktadır. Geniş bir çalı veya kısa geniş bir ağaç olarak tanımlanabilir. Dolgun dalları üzerindeki, koyu yeşil yaprakları 25-30cm uzunluğa erişir, altları hafif tüylüdür. 6metre yüksekliğe ve 4 metre genişliğe erişebilen bir ağaçtır. Ortasında sarı gözü olan, beyaz renkli, salkım şeklindeki gösterişli ve parfüm kokulu çiçekleri bütün yaz ve sonbahar boyunca açar.

Rodos, Kıbrıs, Alanya da ağaçları olan bu bitkinin, Akdeniz sahil şeridimizde, korunaklı yerlerde veya sera şartlarında üretilmesi mümkündür.
Plumeria rubra Meksika, Panama kökenlidir. Yukardaki türe çok benzerlik gösterir. Ağaçlar Plumeria albaya göre biraz daha büyük boya erişebilirler. Ortalarında sarı gözü olan çiçekleri, genellikle gül pembesi, bazen sarı, kırmızı veya bronz rengi olurlar.

Kaynak (http://www.palmiyemerkezi.com/2004_ayinbitkisi.htm)

hoyadag
10-10-2007, 09:17
Celadine, Gold, Carmen ve Duke türlerinden tohum siparişini verdim bile:) Bakalım yetiştirme başarısı gösterebilecek miyiz?

bahars
10-10-2007, 09:20
Sevgili Sevilay'ın kaynak gösterdiği sitede şuan ellerinde varmış.Fiyatları 20 YTL ile 100 YTL arasında değişiyormuş.Sipariş vermekte tereddüt ettim.Sıcak ortam istiyor dış mekan bitkisi evde değilde seranız varsa gönderebileceklerini söylediler.

Sevilay
10-10-2007, 09:22
Antalya'da zirve ve exper peyzajdan rica ettik getirmeleri için şuan elimizde yok ama getirtiriz dediler.Siteden biri daha aramış az önce İstanbuldan :) Birde Ege üniversitesi botanik bahçesinde varmış şuan.Hoyadağ'a teşekkürler verdiği bilgilerden dolayı.

Ben aradım sevgili Bahars,Zirve benim Antalya'da olduğum dönemde çiçeklerimi aldığım fidanlık idi.
Bildiğim kadarıyla Yalova'da da seraları var.Buradaki bir fidanlığı da aradım.

Öğleden sonrası için haber bekliyorum.
Haber alır almaz buradayım.

bahars
10-10-2007, 09:31
Güzel haberlerini bekliyoruz Sevgili Sevilay

Gerçi bulduk ama her dakika daha net bilgiye ulaşıyoruz uzman arkadaşların sayesinde.
Şuan yaprak döküyormuş.Sopası kalıyor demekki kışın.

Sipariş telefonu
PALMİYE MERKEZİ
0252 262 28 92

Müjgan
10-10-2007, 15:06
Üç yaz önce Alanya 'da birinin bahçesinde görmüştüm. Hatta balkonda oturan ev sahibine sormuştum ve bu bitkinin domatesten çok hoşlandığını söylemişti. Bütün domates artıklarını dibine döküyoruz demişti. Ben o çiçeğin amerikan fulu olduğunu unutmuşum meğer :)

Müjgan
10-10-2007, 15:07
Kokusu çok muhteşemdi :p

sapudeaure
10-10-2007, 15:53
Arkadaşlar çiçek Konya'da oluyor.Arkadaşım 9-10 yıl kadar salonunu kokuttuğunu söyledi.Sadece merdiven boşluğunda bir gece kalmış soğuğa çok hassasmış(Soğuktaki arkadaşlara duyur)

sempe
10-10-2007, 16:06
Sevgili Hoyadag bize haber vermeden sipariş yaptınız alacağınız olsun. Ben de tohum istiyorum.:(

hoyadag
12-10-2007, 00:35
Ben bu bitkiyi her ne hikmetse çekirdeğinden yetiştirmek istiyorum. Bu fotoğraftaki filizlenmeyi görmek ve heyecanını duymak. Bakalım başarabilecek miyim?

GLCN
12-10-2007, 09:42
Başarılar sevgili hoyadag merakla ve dört gözle takibinizdeyiz...

İlkin
16-10-2007, 15:34
Çelik yöntemi ile çoğaltılabiliyor mu acaba bu güzel çiçek?

hoyadag
16-10-2007, 17:22
Esas çoğaltımı çelik yoluyla yapılıyor sevgili İlkin. Ancak çelik fiyatları biraz yüksek(15-50$ arası). Tohum yoluyla çoğaltma, tohumun Atasının özelliklerini birebir taşımaması nedeniyle çok fazla tercih edilmiyor. Tohum satan tüm sitelerde bu uyarı var. Ancak değişik güzel türlerin ortaya çıkabilmesi ihtimalinden dolayı özellikle tohumla yetiştirmeyi benimseyenler de az değil. Bizim mum çiçeğinden çok da farklı değil. Şimdilik tohumla bir deneyelim de, ileri de çeliğe de terfi ederiz inşaallah.

sinaninci1
16-10-2007, 19:02
Hoyadag
Bu tohumlari cimlendirme yontemlerini arastirdinmi?

zenfree
16-10-2007, 21:12
Bu çiçek, Hawaii'de aloha diyerek boyunlara takılan kolyelerde kullanılıyor galiba. Adı da lei idi sanırım.

http://www.hawaiianleis.net/Transfer/plumeria-sonia-k.jpg

İlkin
17-10-2007, 09:33
Teşekkürler sevgili hoyadag, çok güzel bir çiçek gerçekten. Ben de bir araştırmaya gireyim bari ;)

hoyadag
17-10-2007, 12:21
http://www.plumeria101.com/propagation.html

Bu adreste hem çelikten, hem de tohumdan üretim temel olarak, fotoğraflarla açıklanmış. Tabi ki ingilizce, mumçiçeği siparişi nedeniyle çok yoğunum bu aralar. Fırsat bulduğumda çevirisini yapacağım.

Mucip Gürbüz
17-10-2007, 17:14
Ben bu bitkiyi her ne hikmetse çekirdeğinden yetiştirmek istiyorum. Bu fotoğraftaki filizlenmeyi görmek ve heyecanını duymak. Bakalım başarabilecek miyim? Bir de toprağına 3/2 oranında perlit karıştırılması istenmiş. İlginç geldi bana doğrusu, aynı mum çiçeği gibi kökleri fazla suyu sevmiyor anlaşılan.

Sevgili hoyadağ, sanırım tercümede bir hata var, tohum çimlendirmede favori toprak diye geçiyor, bu şu anlama gelir toprağın nemli kalmasına yardımcı olması için bir miktar perlit karıştırın.

Çelik köklendirmede ise hiç kurumaması için 2/3 ü nün perlit olması gerekiyor. Çelik köklendirmedeki köklü resime bakarsanız bunu görürsünüz.

Perlit, aşırı su tutan ve suyu kolay kaybetmeyen ama sulamasında ise dikkat isteyen bir maddedir. Dikkat edilmezse hemen çürüme başlar.

Perlit kariştırıyor olmak bu bitkinin suyu sevdiği anlamına da gelmez.

Sevgilerimle.

hoyadag
17-10-2007, 17:16
Aşağıda temas kurduğum Jennifer ismindeki arkadaşın sorduğum sorulara yazdığı yanıt var, sipariş konusunda fikir verecektir.

"Soru: Akdeniz ikliminde yetişebilir mi?

Yes, they can be grown. (Evet yetiştirilebilir)

Soru: Kaç günde Türkiyeye ulaşır?

It takes about 10 days to reach you after shipment. We ship on Mondays. (10 günde ulaşır. P.tesi günleri gönderim yapıyoruz.)

Soru: Tohumlar yola dayanır mı, ne zaman dikmeliyim?

Yes, pot them immediately. You may want to wait until February/March as this is the best time to start plumeria. (Evet, hemen dikin. Ancak en iyi başlangıç için şubat-mart aylarını bekleyebilirsiniz. Bu aylar plumeria yetiştirmeye başlamak için en iyi zamanlardır. )

Thank you,
Jennifer"

Bu durumda bence ilgilenen arkadaşlarla şubat mart aylarında elimize ulaşacak biçimde bir sipariş organizasyonu yapalım. Bu arada tohumları ulaştırabildiğimiz arkadaşlarımızla birlikte, tohumdan yetiştirme konusunda tecrübe ve bilgi ediniriz.

Ne dersiniz?

hoyadag
17-10-2007, 17:18
Mucip bey, ben perliti toprağın su geçirgenliğini, süzekliğini arttırması için kullanıldığını sanıyordum. Perlitin su tuttuğunu bilmiyordum doğrusu. Bu ciddi hatayı bir ziyana sebep olmadan giderdiğiniz için teşekkürlerimi sunarım. Mesajı hemen düzelttim.

ilker_eroglu
18-10-2007, 04:43
Merhaba;

Sn hoyadag(Hoya(Mum Çiçeği) Sipariş Asistanınız ;) ) acaba Plumeria asistanımız olabilirmisiniz daha önceki deneyinimizle Plumeria kardeşligi baslatmayı düşünürmüsünüz.

Saygılarımla

İlker

hoyadag
18-10-2007, 21:16
Neden olmasın? Harika olur.

Henüz bu bitki hakkında çok az bilgimiz var, tecrübemiz ise hiç yok. Böyle geniş katılımlı bir organizasyon için öncelikle bu bitkiyi hem biraz daha tanımalı, hem de sitedeki arkadaşlarımıza tanıtmalıyız. Şimdilik sadece fotoğrafları var elimizde.

Ancak yakında elimize ulaşacak olan tohumları çimlendirmeyi başarabilirsek, seyredin artık buradaki serencamı. Sanırım birçok arkadaşımız da bu başlığı ilgiyle izliyor, fakat katılımlarını sağlamak için "İşte bu da benim Plumeriam, kokusu da harika" türünden bir mesaj yazacak duruma gelmemiz gerek.

Geniş bir organizasyon olmasada hem ucuz hem de gümrük sorunu olmaması bakımından şimdilik küçük çaplı tohum getirtme çalışmaları yapabiliriz. Hatta şu anda "Ben de tohum istiyorum" diyen ama yurtdışına sipariş vermekten çekinen arkadaşlarım varsa, derhal özelden mesaj atsınlar. Birşeyler yapabiliriz sanırım. Ancak daha önceki mesajımda yazdığım Jennifer'ın tavsiyesine kulak verip tohum yetiştirmeyi şubat-mart aylarına bırakabiliriz.

sinaninci1
18-10-2007, 21:23
Tohumlarin gelmesini sabirsizlikla bekliyorum, 25 tane birden dikecegim eger hepsi ayri ayriysa.
Hepsin birden actigini dusunun, her halde eve kokudan durulmaz.

hoyadag
18-10-2007, 21:25
Sinan bey, bir yerde okumuştum, ortalama tohumdan yetiştirme başarısı %80 civarında imiş. Ama bizim işimiz belli olmaz, tüm rekorları egale edebiliriz:)

Eğer tamamı yetişirde aynı anda açmaya kalkarsa, mazallah zehirlenirsiniz o gece, demedi demeyin.

sinaninci1
18-10-2007, 21:30
Eger tohumlarda bir sorun yoksa, ben %100 garanti ederim.
Gereken ortami hazirlarim simdiden arastiriyorum.

Mine Pakkaner
18-10-2007, 23:26
Bugün Çeşme'de bir müşteri ziyaretinde bahçede plumeria görünce nereden aldıklarını sordum. İlkbaharda Rodos'tan saksıda alıp getirmişler. Rüzgara açık bir arazide olduğu için etrafını perdelemişler. Güzel çiçekleri ve kokusuna hayran oldukları için alıp gelmişler. Henüz çiçek açmamış, genç küçük bir fidan.0,4 m. civarındaydı. Bu yazki korkunç sıcaklardan, bol kireçli bir topraktan ve müşterinin mevcut tuzlanmış suyundan hiç etkilenmiş görünmüyordu.

cezzar
21-10-2007, 14:45
Arkadaşlar,
şu bağlantıda, bir Hollandalı'nın tohumdan plumeria yetiştirirkene çektiği fotoğrafların serisi var :
http://www.plumeria.nl/fotoshow.html
Buralar soğuk memleket, o yüzden bir ısıtıcı düzenek ile desteklemiş saksısını (Eee.. Evin içinde zaten, kaloriferleri yanmıyor mu diyeceksiniz.. Burada tutumlu bir vaziyette yakıyorlar kaloriferleri.. Kışın da soğuk oluyor genelde bina içleri..). Hoyadag da 'Serde elektronikçilik var' deyince, burada bilginize sunalım dedik.. ;)

Selamlar..

hoyadag
24-10-2007, 18:40
Arkadaşlar, davesgarden.com da plumeria hakkında araştırma yaparken dayanamadım ücretli üyelik satın aldım. İşe yarar tüm bilgileri ücretli üyelik altına gizlemişler sağolsunlar. Artık elimden geldiğince makaleleri Türkçeleyerek burada yayınlamaya çalışacağım. İngilizce çeviri yapabilecek arkadaşlarımız varsa aramızda onlara da makale gönderebilirim. Böylece bilgiye daha hızlı erişim sağlamış oluruz.

Daha ilk dakikada verdiğim paraya değecek bilgi ve fotoğraflar buldum. Elimden geldiğince hızlı bir şekilde size aktarmaya çalışacağım. Bekleyiniz.

oyaağacı
24-10-2007, 19:07
Arkadaşlar bugün plumeria ile yakından tanıştım.İnsan boyu yüksekliğinde ve 30 ytl idi.Ancak ben edinmekten sanıyorum vazgeçeceğim çünkü bence bahçe bitkisi saksıda zor keza bahçevanda öyle dedi.Oysaki benim için getirmişti buna rağmen .Arkadaşlar bildiğiniz ağaç ve sanırım saksıda mutlu değildi çiçeği vardı gerçekten güzel kokuyordu frezya gibi.Ayrıca ağaç formunda olanıda vardı(orta boy bir meyva ağacı gibi).

hoyadag
24-10-2007, 19:13
Hani bizim fotoğrafımız sevgili oyaağacı:mad:

Bir de plumeriaların kesinlikle dış mekan bitkisi oldukları fikrine hemen kapılmayalım. Henüz bu bitki hakkında bilgimiz çok az. Örnek vermek gerekirse davesgarden sitesinde Plumeria tartışma forumunun en başında plumeria'yı tanıtan 2 satır yazı var. Birinci satırını aynen aşağıya alıyorum:

"Plumerias (or Frangipanis as they're sometimes called) are wonderful tropical plants, often grown indoors in temperate climates."

Plumerialar ılıman iklimlerde genellikle iç mekanda yetiştirilen harika tropik bitkilerdir.

Bizim kuşağımız ılıman(Temperate) kuşak mı uzmanlarımıza sormak gerek, ama hemen yılmak olmaz değil mi? Biz İstanbul'da ümitvarız, siz Antalya'da ümidi kesmişsiniz.

Hemen vazgeçme temayülünüzden ötürü size, yetişen(Umarım yetişirler) fidelerimden birini gönderme cezası veriyorum sevgili Oyaağacı? Bakalım ne yapacaksınız;)

oyaağacı
25-10-2007, 19:44
Cezama razıyım Hakim Bey,
Haklısınız hemen vazgeçme konusunda da fotoğraf konusunda da.Yarın fotoğraflarınız geliyor büyük bir şanssızlık olmazsa.Şimdi dün akşam yazdığım karamsar mesajdan utandım valla.Hevesli insanların ümidini kıran böyle lakırtılarıda hiç sevmem şahsen.:o

oyaağacı
26-10-2007, 19:58
Bahsettiğim plumeria'lar işte bunlar. Birinci resimdeki 30 YTL olan, diğeri ağaç büyüklüğünde ve üzerinde de çiçeği var. Seracı kesinlikle rüzgardan korunması gerektiğini söyledi.

hoyadag
26-10-2007, 21:02
Davesgarden forumda, Ülkemizin aylara göre ortalama sıcaklıklarını ve iklim şartlarını yazarak dışarıda ve içeride yetiştirme durumunu sordum. Tecrübeli bir arkadaştan (kendisinin plumeria yetiştirme ile ilgili yazdığı makaleyi bir süre sonra buradan yayınlıyacağım inşaallah) aldığım yanıtı aynen aşağıya alıyorum:

Well, with a low of 5 Celsius or 41 Fahrenheit, you could grow them outside year 'round. If you got a warning that a freeze was coming, you could just cover them. It sounds like you can plant them in the ground with those temps. If you still want to grow them indoors, you could, and you still might see some blooms, but indoors blooms are always inferior to outdoor blooms. The plant has less energy so colors are often muted or absent, and flower size could be small. I think glass might filter out certain spectrums or UV rays, but I'm not sure about that. That would be worth investigating. You can buy full spectrum plant lights, and that would certainly ****. However, these trees were meant to be grown outside at least for part of the year.
Clare_CA

"Bu şartlarda bitkiyi yılın tamamında dışarıda tutabilirsiniz. Don riski oluştuğunda korumaya alınız.(Yılda en fazla bir veya birkaç kere don olduğunu yazdım, tabi İstanbul şartlarında) Bu şartlar altında bitkiyi saksı yerine yere de dikebilirsiniz. Eğer hala bu bitkiyi iç ortamda yetiştirmek istiyorsanız(Ne bilsin garip pekçoğumuzun apartmanlara mahkum olduğumuzu), bunu yapabilir ve çiçeklendiğini görebilirsiniz(İçeride hiç çiçeklenmez mi diye sormuştum) Ancak iç ortamda yetişen bitkilerin çiçekleri her zaman daha küçük ve zayıf olacaktır. Bitki daha az enerji aldığından, renkler çoğu zaman sönük kalmakta ve çiçek boyu küçülmektedir. Emin olmasam da camların günışığı spectrumundan veya UV ışınlarından bir kısmını filtrelediğini düşünüyorum. Bu konu araştırılmaya değer. Tam spectrumlu bitki lambaları(Bununla ne kastettiğini bilmiyorum, belki uzmanlarımız bize açıklama yaparlar.) kullanmak faydalı olabilir. Yine de bu bitkinin, en azından yılın bir kısmında dışarıda yetiştirilmesi iyi olur."

Bir diğer arkadaşta şöyle görüş bildirmiş:

I agree with Clare, it sounds like you can leave them outside year round, unless your winters are particularly wet. They don't mind cool temps but they hate cold AND wet.
But again agreed - the blooms will be much better outside
Dutchlady1

"Clare'e katılıyorum, kışlarınız çok yağışlı değilse, görünüşe göre tüm yıl dışarıda bırakabilirsiniz. Serin havalardan etkilenmese de, soğuk ve ıslak şartlardan nefret ediyor. Çiçeklerin dışarıda çok daha iyi olduğu konusunda ise hemfikirim."

Bu durumda, ben bu bitkiyi içeride yetiştirmeye çalışırım arkadaşlar. Varsın çiçekleri biraz küçük ve açık renkli olsun. Hiç çiçeklenmese bile, yaprak dizilişinin ve genel görünümünün, en az bir salon bitkisi kadar güzel, ve bakımının kolay olmasını da göz önüne alırsak en azından harika bir salon bitkisi olacaktır. Tercih sizin.

sinaninci1
26-10-2007, 21:47
Hoyadag yukaridaki yaziya dayanarak, benim fikrim. 5 dereceye kadar dayaniyormus, sadece yagmuru sevmiyor, bu bahcede kisin bir tentenin altinda buyutule bilir, hatta balkonda daha guzel, eger buyuk balkonu olan arkadaslar rahatlikla bakabilir. soguk havalarda naylonlan ortmek suretiylen korumayada almis olurlar.

hoyadag
26-10-2007, 22:04
Bu tam spektrumlu bitki lambası (Full Spectrum Plant Light) hakkında bilgisi olan var mı acaba? Nedir, nereden temin edilir, ev içinde kullabilir mi?

Sevilay
27-10-2007, 20:25
Nihayet fırsat bulup tohumlarımı ekebildim.

Torfun içine biraz kumlu bahçe toprağı ve biraz perlit karıştırdım.

Saksıların altlarına iri ponzalar koydum drenaj için.
Üstüne torf ağırlıklı karışımı koydum,ne olur ne olmaz oksijenli su ile sulayıp,tohumları yerleştirdim.

hoyadag
27-10-2007, 21:31
Muhtemelen Türkiye'mizdeki ilk minikler bunlar, hayırlı olsun Sevilay hanım. Benimkiler malesef benim izin dönüşümü bekleyecekler toprağa kavuşmak için. Arkadaşlarda tüm tecrübelerini sizinle kazanmış olacaklar, bu nedenle her aşamanın fotoğraf ve bilgisini rica ediyoruz.

Arasıra fısfıslamayı ihmal etmeyin. Bu özellikle tohumun çeperlerini yumuşattığından, çeperin kırılmasında önemli rol oynuyormuş.

Tümünün filizlenmesi temennilerimle,

hoyadag
28-10-2007, 18:12
Plumeria Kolleksiyonu Oluşturmak

Yazan: Clare Corre,
Kaynak:http://davesgarden.com/guides/articles/view/45/

Kendi plumeria kolleksiyonunuzu oluşturmak oldukça eğlenceli olabilir. Plumeria yetiştirmeye, tohumla, çelikle, aşılama yöntemiyle veya yetişmiş ağaçlar satın alarak başlayabilirsiniz. PSA(Amerika Plumeria Topluluğu)dan birçok kayıtlı harika plumerialar temin edebileceğiniz gibi, henüz isimlendirilmemiş ve kayıtlı olmayan birçok eğlenceli plumeria'da mevcuttur. Renkli ve çekici bu türler Tayland, Hindistan, Avurtralya, Singapur, Meksika ve Amerika gibi dünyanın çeşitli bölgelerinde sürekli olarak keşfedilmektedir. Bu yeni türler çoğunlukla tohumla üretilen fidelerden temin edilirler.

Plumeria fideleri, çiçek atasına benzeyebilir, özellikle de kendi kendine tozlaşma olmuşsa. Tozlaşma başka bir çiçekten olmuşsa, atalardan birine, her ikisine benzeyebildiği gibi; hiçbirine de benzemeyebilir. Bu nedenle, tohumla yetiştirme, renk ve şekil farklılıkları oluşturma potansiyeli açısından önemlidir. Ancak pudica, obtusa, ve alba tohumları çoğu kez atalarına benzerler ve beyaz çiçeklenirler. Kontrollü tozlaşma sağlayarak, türler çaprazlanabilmektedir.

Plumeria koleksiyonunuzu, tohum ekerek, çelik köklendirerek veya aşılama yöntemleriyle oluşturabilirsiniz. Yetişmiş bitkiler göreceli olarak daha pahalıya malolacaktır. Bunun yanında bizler kendi yetiştirdiğimiz, büyümesini izlediğimiz bitkileri daha değerli kabul etmekte ve daha çok zevk almaktayız.

Hemen belirteyim ki ben bir uzman değilim ve hobi olarak plumeria yetiştirmekteyim. Bu nedenle fikir ve değerlendirmelerim zamanla öprendiğim tecrübeleri yansıtmaktadır. Plumeria çoğaltmanın birçok yolu vardır ve kendimizinkini keşfetmenin eğlenceli olacağını düşünüyorum. Tek amacım güney Kalifornia ikliminde nasıl plumeria yetiştirdiğimi anlatmak, ve tecrübelerimi paylaşmaktır. Yöntemlerim bir başkası için, özellikle iklim şartları farklı ise faydalı olmayabilir ve duruma göre birtakım ayarlamalar gerekebilir.

Tohumlar

Plumeria bitkisini tohumundan yetiştirmek gayet kolaydır. Tohumlar, onları toprağa rahatça dikebileceğiniz minik kuyrukçuklara sahiptir. Drenajı iyi, bir miktar perlit içeren kaliteli bir dikim toprağı kullandığınızdan emin olun. Kaktüs karışımlarını bu iş için kullanabilirsiniz. Tohumlar, filizlenmek için neme ihtiyaç duyar. Ancak fazlası çürümelerine neden olabilir. Eğer soğuk bir iklimde çimlendirme yapılacaksa, iç mekanda veya sera ortamında, ısıtma pedi kullanarak veya ılık bir yüzey üzerinde çimlenmeye bırakın. Ek olarak, üzerlerine bir ışık kaynağı koyarak filizlenme için gereken ışığı ve bir miktar ısıyı sağlamış olursunuz. Tohumların filizlenmesi birkaç günde, bir haftada belki de daha uzun bir zaman sonra olabilir. Bu süre içinde sık sık spreylemeyi unutmayın. Ben toprağın yüzü kurudukça spreylemeyi uygun buluyorum. Spray aynı zamanda tohum çeperlerini yumuşatarak yarılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu çeperleri, içeride yer alan ve gayet kırılgan olan tohuma zarar vermeden siz de çıkarabilirsiniz. Hassas bir cımbız ve mahir bir el çok iş görebilir.

Tohumlar nemli kağıt havluda da çimlendirilebilir. Kağıt havluyu nemlendirin ve çok ıslak kalmaması için hafifçe sıkın. Dörde katlayın ve tohumu katların arasına yerleştirin. Bu noktada havlunun tohuma tamamen temas ettiğinden emin olun. Daha sonra havluyu sandviç poşetine koyup ılık ve ışıklı bir ortama bırakın. Tohumlar çimlendikten sonra onları, iki set gerçek yaprak çıkarıncaya kadar kalmak üzere, yetiştirme ortamına alın. Bu aşamadan sonra fideleri müstakil olarak büyüyecekleri ortamlarına alabilirsiniz.

Çeliklerin aksine, fidelerde saksı değişimi yapmaktan çekinmeyin. Çünkü genellikle tohumlar, çeliklere oranla daha güçlü kök sistemlerine sahip oluyorlar. Haddinden küçük kaplar, fidenin büyümesine zamanla mani olacaklardır, bu nedenle fide büyüdükçe, yetişme ortamını genişletin.

Fidenin gelişme ortamının drenajı iyi olmalı ve sulamada dikkatli olunmalıdır. Toprağın kurumaya imkan bulamayacak kadar ıslak kalması önlenmelidir. Bahar ve yaz aylarında, fidelerin düzenli sulanmaktan hoşlandıklarını farkettim. Ancak özellikle 10C derecenin altındaki sıcaklıklarda, kış aylarında küçük fidelerin sulanmasında dikkatli olunmalıdır. Fideler soğuk havalara karşı toleranslıdır ancak bir sera ortamında sıcak ve nemli tutulduğunda daha iyi sonuç alınır.

23243

23244

23245

23246

23247

Bahar geldiğinde fideler açık havaya, güneşe bırakılabilir. Eğer fideleri iç ortamda çimlendirmiş ve sadece yapay ışıklandırma yapmışsanız, gün ışığına çıkarmadan önce birkaç gün cam arkasında, filtrelenmiş gölgeli ışıkta bırakınız. Bu sırada yapraklarda bazı gün yanıkları oluşsa bile yerine yenileri çıkacak ve bir süre sonra bitki tamamen uyum sağlayacaktır.

Fidelerinize genç yaşta, diğer bitkilerinize verdiğiniz gübreleri seyrelterek verebilirsiniz. Ben ikinci aydan sonra gübre vermeye başlasam da bazı üreticiler, gübre yanıklarını önlemek adına, biraz daha beklemeyi ve dozu yarıya düşürülmüş gübre kullanmayı uygun buluyorlar. Fideleriniz ortalama 2-3 yıl sonra ilk çiçeklerini verirler. Ancak bazen 4-5 yılı göze alacak kadar sabırlı olmanız gerekebilir.

(Çelikler ile ilgili başlıkla makale devam edecek...)

İlkin
31-10-2007, 10:26
Tohumlarımı akşam saksılarına dikeceğim. Tohumlara bakıyorum üst kısımda tül gibi yapraklar var alt tarafta da tomurcuklu kısım var. Tül gibi olan taraf havaya bakacak. o tomurcuklu kısmı da tamamen toprağa gömeceğim galiba, değil mi? Bir bilen var mı acaba? ;)

Sevilay
06-11-2007, 22:42
Bildiğiniz gibi tohumlarımı ektim.Onları önce kalorifere yakın mutfak camının kenarına koydum ki gün ışığı alabilsinler.
Kalorifer de yakın olduğu için gerekli ısıyı alabilirler diye düşünmüştüm.

Bu arada ilk gün sulamanın dışında zaman zaman,toprağın rengi kuruya döndükçe fıs fıs yaptım.

3-5 gün sonra dayanamayıp,mutfak tezgahının üstüne koydum.
Üst dolabın altındaki floresan lambayı devamlı açık bırakarak sevgili Hoyadağ'ın çevirisinde de bahsedildiği gibi onlara ihtiyaçları olan hem ısı hem de ışığı sağlayabileceğimi düşündüm.

Bu cumartesi yani ektikten bir hafta sonra biraz oksijenli su verdim hepsine.

Dün yani ekildiklerinin 9. günü Carmen,ki kendisi favorimdi,sanki topraktan çıkıyormuş gibi bir görünüm aldı.
Öyle tohum olarak.
Bir an tohumu yanlış ektiğimi sandım.Zira tohumun o kabarık olan alt kısmı neredeyse dışarıdaydı.

Bu sabah dayanamadım veee çay kaşığıyla tohumun etrafındaki toprağı eşeledim.
Ne göreyim?
Canım benim aşağıya doğru yeşil,güçlü,kalınca bir tek kök.

Panik panik tekrar toprağı düzelttim.
Akşama doğru o kabarık kısım daha da yukarı çıktı.

Sevgili Hoyadağ'ın çevirisinde maharetli bir el ve cımbızdan bahsediyordu ve ben buna bir anlam verememiştim.

Şimdi anladım.Çıkan dalımsı oluşum sanırım ucunda,zarfın içinde bir çift yaprak saklıyor.
Ve tohum zarfı bir tarafından yırtılır gibi oldu.
Eğer ben cesaret edip o zarfı nazikçe alabilirsem yapraklar ortaya çıkacak.

Bir iki gün daha bekleyeyim.Bu arada fıs fıs yapıp tohum zarfını yumuşatmaya çalışayım.
Zarf kendiliğinden çıkmazsa herhalde benim çıkarmam gerekecek.

hfz
06-11-2007, 23:05
Sevgili Sevilay, çok sevindim ve ben de heyecanlandım. Hem okurken hem de resimleri görünce. :p

Gözünüz aydın. Darısı bizim başımıza inşallah.

Sevilay
06-11-2007, 23:16
Sevgili Hafize hanım,bir çift yaprak görürsem ne kadar mutlu olacağımı bilemezsiniz.:p

Bu arada yüz buldum ya bir başka tohumun daha dibini eşelemeye kalktım.
O da kabarmış,minik bir fasulye gibi şişmiş zarfın içinde ama henüz kök falan yok.

Her dakika tepelerindeyim diye eşim benimle dalga geçiyordu,ama ne kadar zevkli bir şeymiş böyle tohumdan bitki yetiştirmek.

Darısı başınıza.:p

Mucip Gürbüz
06-11-2007, 23:36
Sevilay hanım, gözün aydın ama tohumun zarfını lütfen mıncıklamayın, kendi kendine zamanı gelince düşsün, mesela daha kendini ışığa alıştıracak gibi.

Yarışta ipi göğüsleyen siz oldunuz galiba sitede ve tarihe geçtiniz tebrikler. Hoşçakalın.

Sevilay
06-11-2007, 23:48
Teşekkürler Mucip bey.

Tamam mıncıklamayayım,bir kaç gün daha fıs fıslayarak bekleyeyim.Umarım Clare teyzenin dediği gibi tohum çeperleri yumuşar ve kendiliğinden o minik yapraklar çıkar.

Bu arada bizlere bu keyfi yaşattığı için sevgili Hoyadağ'a sonsuz teşekkür ediyorum.

İlkin
07-11-2007, 08:55
Sevilay Hanım inanın çok sevindim, ne güzel bir haber bu böyle. Ben mumçiçeklerine daldığım için daha sıra plumerialara gelmedi ;) Ama bu güzel haberden sonra ben de cesaretlenip bu akşam bir tohumu ekeyim toprağa.

Hadi gözünüz aydın sizin de...

hoyadag
07-11-2007, 14:51
Sevilay hanım, benim tohumlar malesef izin arefesine denk düştüğünden henüz toprakla buluşamadı. Fotoğraflar müthiş heyecanlandırdı beni. En kısa zamanda hem Hollanda çeliklerimi almak, hemde çimlenmiş tohumları gözlerimle görmek için büyük bir heyecanla kapınızda olacağım, haberiniz olsun.

Plumeria tohumu çimlendiren ilk üyemiz olarak tarihe geçtiniz. Tebriklerimi sunarım.

İlkin hanım, tohumları gönderen hanımefendi mailinde tohumları en kısa zamanda ekiniz demişti. Ben izin nedeniyle dikemedim, ama imkanınız varsa siz elinizdeki tüm tohumları biran önce dikmeye bakın derim. Hadi bakalım, kolay gelsin.

Sevilay
08-11-2007, 14:34
Sevgili Hoyadağ'ın da dediği gibi aşama aşama tohum haberleri vermeye devam.;)

Geçtiğimiz iki günde Carmen biraz daha uzadı.

Tohum çeperi yan tarafından iyice yırtılmaya başladı.
Kenarından bakınca o minik bir çift yaprağı görür gibiyim.

Mucip bey duymasın azıcık bir kuvvetle tohum zarfını çekmeye çalışıyorum ama daha hazır değil herhalde ki bırakıp gelmiyor.

Mine Pakkaner
08-11-2007, 23:17
Tabiat acele etmez ve edilmesinden de hoşlanmaz Sevilay, neden ona başarması için şans tanımıyorsunuz, eminim ki o bir çift çeneğe zarar verseniz çok üzülürdünüz.

İlkin
09-11-2007, 09:13
Dün akşam ben de tohumları saksılara diktim. O tül gibi olan yapraklar biraz dışarıda kaldı tohum tamamen toprağa girdi. Su da verdim. Umarım geç kalmamışımdır. Sevgiler.

Sevilay
09-11-2007, 10:01
Sevgili Mucip bey,sevgili Mine hanım ve sevgili Balıkçı;
Size söz bir daha o tohum zarfına elimi bile sürmeyeceğim.

Ancak çeviride o zarfın cımbız veya maharetli bir el tarafından çekilip alınabileceği yazdığı içindi denemelerim.
(Zaten maharetli elim olduğu konusunda emin değilim)

Sevgili İlkin,ben Mine hanımın daha önce mum çiçeği başlığında bahsettiği gibi önce saksı harcını sulayıp,fazla suyun alttan akmasını bekleyip,sonra o suyu döktükten sonra aynen senin yaptığın gibi o tül kısım dışarıda kalacak şekilde ektim tohumları.Ve bir hafta hiç sulamadım ama sık sık toprağın üstü kurudukça (çevirideki gibi) fıs fıs yaptım.

Bir hafta sonra parmakla kontrolden sonra az su verdim.

Aman su diyetine dikkat!!!!

İlkin
09-11-2007, 10:18
Tamam Sevilay Hanım bilgiler için teşekkür ediyorum. Zaten fazla su olayına alerjim var artık. Kerrii'yi kaybettikten sonra tövbe su vermeyeceğim artık. Fısfıs yaparım arada toprağın kuruluğuna bakıp. Bakalım 1 hafta içinde neler olacak. ;)

Oyaman
10-11-2007, 01:09
Buda Plumera Rubranın meyvesi , ne işe yaradığı hakkında bir bilgi bulamadım.

Mucip Gürbüz
12-11-2007, 15:10
Hafize hanım merhaba;

Çok güldüm vallahi demek bu kadar despot bir görüntü çıkıyor ortaya, sizleri tabi ki anlıyorum ama aksi bir durumda da çok üzüldüğünüzü de görüyorum bende üzülüyorum. Mine hanımın sözü çok güzeldi " Tabiat acele etmez" siz ne yaparsanız yapın onlar bildiklerini yaparlar.

Bakın faydası olmuş, sizler yine korkmaya devam edin. Sevgi ve selamlar.

Sevilay
12-11-2007, 16:48
Hafize hanım valla aynı korku ve merak bende var.;)

Geçen hafta ben de bir tanesine bakmıştım,gerçekten öyle tombuldu ki tohum.
Aynı korkuyla ben de acele acele kapadım toprağı.

Mucip bey ve Mine hanım beni iyi korkutmuşlar yani.

Şimdi şimdi ise kürdanla toprağı havalandırıyorum bazen,hani arada belki bir yeşillik görürüm diye o kadar.;)

Sevilay
16-11-2007, 09:02
Evet, yine bir kaç Carmen görüntüsü ile buradayız.

Carmen maaşallah çok hızlı gelişiyor, hızla boy atıyor.
Artık geceleri floresanı kapatıyorum.

Benim gözlemlediğim;Carmen boy atarken,gündüz,önce bir tarafa yatar gibi yapıyor,akşama doğru düzeldiğinde boyu sanki 1cm. daha uzamış oluyor.

Bu devinimle sanki adına uygun olarak hem flamenko yapıyor,hem de büyüyor.

Ortasındaki yeni yaprak oluşumu daha belirgin hale geldi.

Sevgili hoyadağ'ın çevirisinde 21 günde çimlenme gerçekleşir diyordu.
Ben bu tohumları ekeli yarın akşam tam üç hafta olacak,bizim kız neredeyse ikinci set yapraklarını çıkararak yeni saksısına geçmeye hazırlanıyor.

Bildiğiniz gibi çeviride iki set gerçek yaprak çıkarınca yeni, daimi saksısına alabilisiniz diyordu.

İlkin
16-11-2007, 10:19
Maşallah Sevilay Hanım, sağlığı hiç bozulmaz umarım. Bu arada ben birşeyi mi atladım acaba, floresan lamba mı yakmak gerekiyor, sıcaklık için mi bu, nasıl birşey kullanıyorsunuz, ne kadar yakıyorsunuz merak ettim. ;)

Sevilay
16-11-2007, 10:31
Ek olarak, üzerlerine bir ışık kaynağı koyarak filizlenme için gereken ışığı ve bir miktar ısıyı sağlamış olursunuz

Sevgili İlkin,yukardaki yazı sevgili Hoyadağ'ın çevirisinde vardı.

Daha önce de belirttiğim gibi ben de tohumları mutfak tezgahının üstüne koydum.
Fotoğrafta görülen yer mutfakta bir tezgah üstü.O tezgahın üstünde bir dolap var.O dolabın altında da bir floresan lamba var.

Lamba ve tezgahın arasındaki mesafe 59cm.
İşte tohumlar hep orada duruyor.İki akşam öncesine kadar lamba gece gündüz yanıyordu.Artık geceleri yanmıyor.

Ha unutmadan,tohumların altında da bulaşık makinası var ve makine çalıştığı zaman mermer de bir miktar ısınıyor.
İşte böyle..;)

Oyaman
16-11-2007, 17:34
Plumeria ilk 60 gün oldukça hızlı şekilde büyüyormuş daha sonra 8-10 ay
boyunca beklemede kalıyormuş.Saksı boyunu bu bilgiye göre ayarlarsanız iyi olur sanırım.

Sevilay
16-11-2007, 19:28
Bilgi için çok teşekkürler Deportivo.

Bu durumda kaç cm. çapında ve kaç cm. yükseklikte bir saksıya almam gerekir acaba?

Ben fotoğraflara bakıp bir tahminde bulunayım en iyisi.

sempe
19-11-2007, 11:47
Çelik konusunda okuduklarımdan şunu çıkardım. Çelikler alındıktan sonra 7-10 gün gibi bir süre, serin ve kuru bir yerde bekletilebiliyormuş. Daha sonra köklendirme hormonuna batırılıp dikiliyor.
Hoyadag siz çelik çevirisini tamamlayabildiniz mi? Acil bilgi lazım.:p

hoyadag
19-11-2007, 12:08
Bir çeliğiniz olduğunu bilseydim çevirimi hızlandırırdım sevgili Sempe. Şu an çeliği olan arkadaşımız olmadığını düşündüğümden çeviriyi yapmamıştım malesef. Hadi bakalım kolay gelsin, siz de Sevilay hanımdan sonra bir ilki, çelik köklendirmeyi başarırsınız inşaallah.

celalsungur
19-11-2007, 12:22
İnternet'ye www.webshots.com diye bir site var. Çok güzel plumeria ve bir çok diğer çiçek resimleri var. Bilgisayarınızda duvar kağıdı olarak kullanabilirsiniz, periyodik olarak resimler değişiyor, çok güzel bir görsel şölen. İstersniz masa üzerine takvim de yerleştirebilirsiniz, kendi kendini güncelliyor.

Koyu yeşil
19-11-2007, 15:26
Sevilay Hanım, minik bir mucize gibi ne güzel :) Benim tohumlarımda yolda. Mevsimde tam plumria tohumu ekme mevsimi :) Umarım yakında ben de tohumların çimlenme resimlerini de sizinle paylaşıcam.

Sevilay
19-11-2007, 15:37
Esen hanım, haklısınız bir tohumun yeşerdiğini görmek gerçekten de bir mucize.

Umarım çiçek açtığını da görebiliriz.;)

Sayın Deportivo'nun verdiği bilgilere bakarsak biraz bekleyeceğiz ama beklemek de keyifli.

İlkin
19-11-2007, 15:45
Ben de ektiğim tohumlardan yana beklemedeyim, hiç bir kıpırtı bir yeşil nokta yok ufukta ;)

İlkin
19-11-2007, 17:50
Kürdan olmaz olur mu hiç ;) ama ben haftasonu parmaklarımla bir yokladım, kupkuru ilk diktiğim gibi duruyorlar. Ben de daha bol su verdim, bakalım neler olacak.

Oyaman
19-11-2007, 19:07
Tohumdan fideye Plumeria

1. Tohumun görünüşü
2. 4-7 lik plastik saksı ve ideal bir çimlendirme toprağı ( perlit + torf v.s ) nemlendirme
3. Tohumun kanadından tutulup ekilme şekli
4. Ekim işlemi yapılmış tohum
5. Çimlendirme kabının nemli tutulmasını ve güneşli veya ışık alan bir ortama
konmasını , çimlenmenin 21 günde sağlanacağını anlatıyor.
Ayrıca Plumeria tohumunu henüz göremediğim için çevirim ne kadar sağlıklı
bilemiyorum.Tohumu olan arkadaşlara bol şanslar.

hoyadag
19-11-2007, 20:24
Mucip bey, tohumların ortamını 30C dereceye kadar ısıtacak bir düzenek yapıyorum. Sizce 30C iyi mi bu tohum için ne dersiniz?

Baktım hala çimlenmiyorlar, 40C'a kadar ısıtıp Plumeria tohum kavurması yapacağım sanırım.

Mucip Gürbüz
19-11-2007, 21:56
Hoyadag merhaba, bakıyorum acele etme hastalığı sanada bulaşmış :). Eğer yaptığın düzenek ayarlanabilir sabit ısı verecekse 20-22 dereceden yukarıya çıkma derim. Burada sıcaklık kadar nem oranı da çok önemli çünkü kuru toprakta sıcağın hiç bir anlamı yoktur, aşırı su da hem sıcağın etkisini artırır hem çürümeye sebep olur.

Isıtma işini basit olarak ucuz bir elektrikli battaniye ile de yapabilirsiz.Selamlar.

hfz
19-11-2007, 22:28
Sevgili Mucip Bey sağolun, her anlamda Hoya ve Plumeria danışmanımız oldunuz..

Ama şimdi yazdıklarınızdan sonra öyle bir hale geldik ki.. Saksının içine yerleştirebileceğim bir derece bulabilir miyim diye düşünmeye başladım.. Etoburlarımın yanında bir tane var, Hoyaların yanına da koydum bir tane. Ama Plumeria'ların sanırım saksısının içine sokacağım dereceyi..:dilli:

Mucip Gürbüz
19-11-2007, 22:50
Hafize hanım merhabalar,

Isıtmayı ne ile yaptığınızı bilmiyorum ama burada ısı,nem ve ışık faktörlerini ne kadar iyi dengelerseniz o kadar başarılı olursunuz. Bence hoyalarda ki dereceyi bunlara koyun, düzenli nem için saksı tabağına perlit koyun cıvık olmayacak kadar su ekleyin saksıyı üstüne oturtun (perlitteki su saksının altına değmeyecek perlitin nemini alacak) perlitte su eksildikçe ilave edin. bol şanslar, selamlar.

hoyadag
19-11-2007, 23:00
Benim odamdaki nem ölçerin hiç %60'ın altına düştüğünü görmedim. Fısfıstan sonra bazen %80'lere çıkıyor. Bu nem hem çelikler hem de tohumlar için yeterlidir değil mi Mucip bey.

Nem ölçeri Bauhaustan almıştım umarım hatalı ölçmüyordur.

Mucip Gürbüz
19-11-2007, 23:08
Benim odamdaki nem ölçerin hiç %60'ın altına düştüğünü görmedim. Fısfıstan sonra bazen %80'lere çıkıyor. Bu nem hem çelikler hem de tohumlar için yeterlidir değil mi Mucip bey.

Nem ölçeri Bauhaustan almıştım umarım hatalı ölçmüyordur.

Eğer doğru ise çok iyi, peki sıcaklık nasıl?

hoyadag
19-11-2007, 23:14
En düşük 16C, en yüksek 24C civarı. Bir de tohumların üzerine gelecek şekilde gündüz masa lambasını açık bırakıyorum. Florasan olan bu lamba hemen hiç ısı yaymıyor. Geceleri ise kapatıyorum.

Bu nem oranı bitkilerim için iyi ama, benim için pek faydalı sayılmaz sanırım.

Mucip Gürbüz
19-11-2007, 23:24
En düşük 16C, en yüksek 24C civarı. Bir de tohumların üzerine gelecek şekilde gündüz masa lambasını açık bırakıyorum. Florasan olan bu lamba hemen hiç ısı yaymıyor. Geceleri ise kapatıyorum.

Bu nem oranı bitkilerim için iyi ama, benim için pek faydalı sayılmaz sanırım.

Ben sıcaklığı senin için sordum zaten, nem ısıyı daha fazla hissettirir ama ısı da gayet güzel bitkiler için.

hfz
21-11-2007, 15:39
Bilin bakalım kim geliyor? :p

Mucip Gürbüz
21-11-2007, 16:23
Hafize hanım kutlarım, İzmir de siftah etti sayenizde güle güle büyütün, yakında şapkasını çıkarıp selamlar sizi ( izin verirseniz). Hoşçakalın.

hfz
21-11-2007, 16:41
Teşekkür ederim Mucip Bey,

Carmen en ateşli çıktı içlerinde. Diğerlerinde hiç bir hareket yok. Yok yok bu kez şapkasını ellemeyeceğim. Ne zaman isterse o zaman çıkarsın. Daha önce başka bir tohumumda yapmıştım o işi, yaprakları yandı ve hala düzelemedi.

Sevilay
21-11-2007, 17:18
Hafize hanım tebrikler.:p
Gerçekten de Carmen en azimli ve ateşli olanı.

Henüz şapka çıkarma için çok erken.Daha sonra hissedeceksiniz zaten o şapkanın ona fazla geldiğini.

O zaman şapkayı spreyleyip yumuşatarak tırnağınızın ucuyla kenarlarından tutup alırsınız.

Benim Carmen ikinci çift yaprağını da çıkardı.Bu gün bir ara fotoğrafını koyarım buraya.

Bence ikinci azimli Duke olabilir. Benim Duke biraz daha şişkince duruyor sanki.

Diğerleri hala dinleniyor.

hoyadag
21-11-2007, 17:27
Harika, tebrikler Hafize hanım. İnanın çok heyecanlandırıyor bu görüntüler beni. Diğerleri de en kısa zamanda filizlenir inşaallah.

beyaz orkide
22-11-2007, 11:05
Merhaba arkadaşlar,
Benimde size bir müjdem var.Benimde duke çillenmiş durumda henüz cok minik biraz görünsün resmini de yayınlar sizlerle paylaşırım.Neyseki beni utandırmadılar.Darısı digerlerinin başına diyelim.Henüz bir belirti yok onlarda ama en azından çürümemişler buda beni umutlandırıyor ******.
Sevilay hanım güle güle büyütün plumerıanızı darısı dıgerlerinin başına.

sinaninci1
22-11-2007, 12:42
Bilin bakalım kim geliyor? :p

Hafize hanım ara sıra suylan spreyleyin şapka yumuşasın o kendiliginden atar.
Fazla tohumu olan varmı. Benimkiler postada kayboldu.:(:(

celalsungur
22-11-2007, 12:49
Mahir amca,tekrar ben.:)Bir şey daha sormak istiyorum.Kusura bakmayın size eziyet ediyorum galiba?Akşam sefası kokusuna benzer bir salon bitkisi biliyormusunuz?Şimdiden teşekkür ediyorum.
Plumeria konusunu açan sevgili Sapudeaure, bu gelişmeleri izliyormudur acaba?

sapudeaure
22-11-2007, 13:25
Sevgili Celal Sungur,kesinlikle izlemekteyim.Ağaçlar.net sanki bulaşıcı bir kanser gibi.Çok öğrendiklerim ve içten samimi dostluklarım oldu.Sevgili Lerdemir'in bir müddet uzaklaşması,Sevgili hemşerim Hoyadağı'nın izne ayrılması beni üzer oldu.Beyaz Orkide'nin Hoya Chouke'sinin tutmaması en az onun kadar benide hayal kırıklığına uğrattı.Saygıdeğer uzmanınmız Mucip beyin önerilerini takip etmenin hazzı tarif edilemez.
Plumeria konusuna gelince;Sevgili Sempe'nin katkıları sayesinde 2 mt boyunda bir Plumeria'm (şimdilik uzun bir sopam) ve tohumlarım oldu.Forma(pardon foruma:)) çok katkım olmayacağını düşündüğüm için pek sohbetlerinize katılmıyorum.Saygılarımla.

beyaz orkide
22-11-2007, 16:25
Sevgili Celal Sungur,kesinlikle izlemekteyim.Ağaçlar.net sanki bulaşıcı bir kanser gibi.Çok öğrendiklerim ve içten samimi dostluklarım oldu.Sevgili Lerdemir'in bir müddet uzaklaşması,Sevgili hemşerim Hoyadağı'nın izne ayrılması beni üzer oldu.Beyaz Orkide'nin Hoya Chouke'sinin tutmaması en az onun kadar benide hayal kırıklığına uğrattı.Saygıdeğer uzmanınmız Mucip beyin önerilerini takip etmenin hazzı tarif edilemez.
Plumeria konusuna gelince;Sevgili Sempe'nin katkıları sayesinde 2 mt boyunda bir Plumeria'm (şimdilik uzun bir sopam) ve tohumlarım oldu.Forma(pardon foruma:)) çok katkım olmayacağını düşündüğüm için pek sohbetlerinize katılmıyorum.Saygılarımla.

Merhaba sayın sapudeaure,
Bir konuda yanılıyorsunuz benim hoya choukelerim tuttu hatta bütün siparislerim tuttu diyebilirim belki daha erken bunu söylemek için ama sadece onyhoides tutmadı tutmayacakda biliyorum.Onun bana kesinlikle karıstıgını düşünüyorum yolda o şekilde kurumasına imkan yok çünki.Ama ne yapalım kısmet degilmiş diyorum.Belki birgün ona da sahip olurum.

hfz
22-11-2007, 20:39
Arkadaşlar çok teşekkür ederim. Darısı diğer tohumların ve tüm tohum sahibi olan arkadaşların başına. Sevilay Hanımcığım, minişiniz pek sevimli maşallah, Allah diğerlerinde de yaşatsın aynı sevinci..

Hiç düşünememiş iken sevgili Hoyadag sayesinde yaşıyorum bu heyecanı da. Çok teşekkür ederim sevgili Hoyadag..;) Her zaman söylemişimdir, 'tohumdan yetirtirmenin heyecanı bambaşka'..

hoyadag
23-11-2007, 00:34
Bu sevinci yaşatabildiğim için ne mutlu bana. Tohumdan yetiştirmenin heyecanı konusunda sizinle hemfikirim Hafize hanım. Sadece tohumundan yetiştirdiğiniz bir bitki tam olarak ve herşeyiyle size aittir, onu hissetmeniz duyumsamanız bambaşka olur. Dünyaya gözünü açtığında ilk sizi gören bir bebek gibi tıpkı. İnşaallah ben de yakında bu duyguyu tadarım.

hfz
23-11-2007, 00:55
Tadacaksınız sevgili Hoyadag, biliyorum.. ;) Yazdıklarınız da tamamen doğru, elinize doğan bir bebek gibi tohumdan bir bitkiyi yaşatmak. Tüm hareketlerini izliyorsunuz an be an, çok güzel bir heyecan ile...

Bu arada dikkat çekmek istiyorum; daha önce Melissa tohumlarında yaşadığım benzer mutluluğu, fide haline getirirken tüm fidelerimi kaybetmiş olmaktan dolayı epey kötü bir deneyimim oldu. Zamansız güneşe çıkarıp suyunu ayarlayamamaktan kaynaklanmıştı bu kayıp. Hoş, bol miktarda yine tohumum oluşuyor ama kaybetiğim fidelerin üzüntüsünü hafifletmiyor bu. Bu kez inşallah benzer yanlışlar yapmam..

sempe
23-11-2007, 08:37
Evet sonunda bir adet plumeria çeliğini dikmiş bulunuyorum. Umarım köklendirebilirim. Henüz tohum ekmedim.
Mum çeliklerindeki köklendirme problemleri, çelik köklendirme konusunda beni soğuttu. Yanlış mevsimde uğraşmamızın da etkisi var ama ister istemez hayal kırıklığı oluyor.

İlkin
24-11-2007, 09:51
Günaydın ;) Sabah gözlerimi açtım aldım elime kürdanı benim plumeria tohumlarının yanında aldım soluğu. 1 tanesinin üzerinde minik gözle görülemeyecek kadar küçük beyaz hızlı yürüyen böcekler vardı bunlar ne acaba, nasıl öldürülür. Bir zararı var mı?

Asıl sürpriz en son baktığımdaydı şöyle biraz dürdükleyip bir bakayım dedim bir de ne göreyim kocaman beyaz birşey vardı altında ya kök **** bizimki boy atmaya başlamış ;) Çok sevindim hemen zarar vermeden yerine koydum. Bakalım gün yüzüne ne zaman çıkacak.

lerdemir
26-11-2007, 09:42
...Çok sevindim hemen zarar vermeden yerine koydum.

Umarım öyle olmuştur; zira şu bizim kürdanlı merakımız hakkında forumdaki uzmanlarımızın yorumları ortada iken bizler yine de yerimizde duramayıp rahatsız ediyoruz zavallı tohumcukları.

İlkin
29-11-2007, 14:48
Sevilay Hanım plumerianız ne durumda acaba? Büyümeye devam ediyordur umarım. Diğer tohumlarızdan ses var mı? Benim büyümekte olan tohumun kafası hala görünmedi. :rolleyes: Acaba dokundum da birşey mi oldu, bakmadan da edemiyorum ki! :mad::mad:

Sevilay
29-11-2007, 16:09
Geeldim!!!

İlkincim, Carmen bayağı boylandı. Asıl iki yaprağını büyütmekte.

Çimlenmeden sonra çıkan ilk iki yapraktan biri hafif sararır gibi oldu.
Acaba sulamaya korkmamın bunda etkisi varmı diye düşünmekteyim.

Zira çiçeğin dibine bile spreyle su veriyorum korkudan.

Ha bu arada tohumun kafasını zaten göremiyorsun.

Bu zehiri damardan verdiği için sevgili Hoyadağ'a teşekkür mü edeyim bilemiyorum.:confused:

İlkin
30-11-2007, 10:20
Sizinki baya boylanmış sevilay hanım, aman maşallah maşallah. Ben sabah diğer tohumlarıma baktım hiçbirisinde hareket yok. Biraz daha bekleyip çıkartacağım artık onları. Diğer filizlenmiş olanı ellemeye korktum bu sefer :p İnşallah büyür sizinkisi gibi. Sararan yaprak umarım sorun çıkartmaz neden öyle oldu acaba. Suyu az mı verdiniz ki.

Bakalım bizimkiler de böyle büyüyüp çiçeklenecek mi? Çiçek resimlerini gördükçe mutlu bir heyecan oluyor içimde. ;)

Sevgiler.

Koyu yeşil
01-12-2007, 17:15
Sevgili Hoyadag sayesinde dün sabah saatlerinde plumeria tohumlarıma kavuştu. Yarısını ıslak kağıt havlu arasına, yarısını da doğrudan toprağa ektim. Çok mutluyum :) Umarım güzel gelişirler. Tekrar teşekkürler Hoyadag:)

Oyaman
01-12-2007, 21:59
Gözünüz aydın sayın Koyuyeşil tohumlarınıza kavuşmuşsunuz.Siparişim sizinle
aynı gün postaya verildiği için sizi izliyordum.Eh artık bende önümüzdeki hafta
tohumlarıma kavuşurum inşallah.!

hoyadag
02-12-2007, 12:56
Veda ve Teşekkür (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=180721&postcount=3341)

msumrkan
02-12-2007, 22:51
Bougainvillea selamlar!
Plumeria yayı 3 yıldır yetiştiriyorum.En kolay yetiştirme şekli saksıda toprağı nem tutacak
fakat kolay drene olacak bir karışım olmalı.Benim kullandığım toprak % 30 perlit %20 törf
%50 orman toprağı.Şubat ayı ortası -Nisan ortasına kadar 14-7-7 N P K gübre veriyorum
(15 beş günde bir).Nisan ayından Ekim sonuna kadar her on beş günde bir 10-60-10 N P K
Gübre veriyorum. Gübre miktarı saksı hacmine göre ayarlanacak.Kışın gece sıcaklığı 1-2 c'
düşmeye başladığında tüm yapraklar gövdeden 2 -3 santim mesafeden kesilip atılacak.
Gövde karanlık ve havadar bir yerde don olmayacak bir sıcaklıkta Hiç su verilmeden saklanacak.Bunlar benim kullandığım metod ve şimdiye kadar iyi netice aldım.

sempe
03-12-2007, 11:29
Sayın Msumrkan!
Çelikle üretim konusunda deneyimleriniz var mı? Bizimle paylaşır mısınız?
Fotoğrafını eklediğim çeliği 1 hafta önce diktim.

sempe
03-12-2007, 11:33
Bu arada ektiğim 8 tohumdan 2 tanesi çimlendi. Yaklaşık 1 hafta önce ekmiştim.
Tohumları ve mum çeliklerini günün belli saatlerinde kalorifer üzerine koyuyorum artık.

Koyu yeşil
03-12-2007, 11:33
Teşekkürler Deportivo. Umarım yakında siz de tohumlarınıza kavuşursunuz. Sevgili Hoyadag eksikliğinizi çok hissedeceğiz. Umarım en kısa zamanda aramızda tekrar görürüz sizi.

Oyaman
03-12-2007, 22:09
Bu hafta benim tohumlar da gelir derken ; bugün postadan çıktı aman görseniz
çok sevindim ! hemen çimlendirme operasyonu başladı tabii ki .
Bu şevkle Plumeram 'ı 1 sene sonra 5 metre boya getiririm herhalde.Boyunu çeke çeke uzatacağım da o güzel çiçeklerine bir an evvel kavuşmak için nasıl bir formül uygulayacağım bilemiyorum.
Şöyle de olabilir gidersin Palmiye Merkezine, uğraşmadan alır getirirsin Plumerayı
dikersin bahçene ! değil mi ?

Oyaman
03-12-2007, 23:03
Hiçbir şey önemli değil sağlıktan öte ! Sevgili Hoyadağ , verdiğin emeklere binlerce teşekkür , sende hakkını helal et.
Gün gelir yollarımız bir yerlerde yine kesişir ,saygı ve sevgilerimle hoşçakal.

beyaz orkide
04-12-2007, 10:03
MERHABALAR,
Benim plumerıalardan duke ve carmenden sonra celadıne de yola cıktı.Sayın hoyadag bilseydı cok mutlu olurdu.Diger ikisinde henuz bır hareket yok maalesef.Hani 21 gunde cimleniyodu 1 ayda anca oluyo ustelik henuz cımlenmeyende var.

İklimsiz
04-12-2007, 14:31
Sevgili Hoyadag'ın göndermiş olduğu plumerıaları, deneyimli arkadaşların aktardıkları bilgiler ışığında bugün toprakla buluşturdum. Gelişmeleri heyecanla bekliyorum. Bu vesileyle kendilerine tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

İlkin
07-12-2007, 11:10
Plumeriam ışıkla tanıştı sonunda.

Mucip Gürbüz
07-12-2007, 11:14
İlkin
Gözün aydın güle güle büyüt. Hoşçakal.

Koyu yeşil
07-12-2007, 11:23
Sevgili İlkin, gözünaydın, darısı başıma. Henüz beklemedeyim tohumların başında :)

İlkin
07-12-2007, 11:35
İlkin
Gözün aydın güle güle büyüt. Hoşçakal.

Çok teşekkür ederim...

Sevgili Koyu Yeşil benim de bir tanesi çıktı diğerlerinden ses yok hiç. Buna şükür ne deyim :p

sempe
08-12-2007, 08:44
Benim tohumları istediğim zaman tazeliklerinden şüphe etmiştim ama beni şaşırttılar. 8 tohum ektim hepsi çimlendi:)

beyaz orkide
08-12-2007, 08:55
Bravo tebrik ederim sizi.Benim iki tane kaldı cimlenmeyi bekleyen belkide artık beklememeliyim onları.Şimdiye kadar cıkmıs olmalıydılar.

Buket Aknar
08-12-2007, 09:16
Sevgili arkadaşlar ben Peru Zakkumu'nu çalı formunda başka bir ağaç olarak biliyordum. Ancak yazılanları ve eklenen fotoğrafları gördüğümde Kıbrıs'ta "Fitne" dediğimiz kokulu ağaç'tan bahsettiğinizi anladım. Ben de bahçemde bir Fitne yetiştiriyorum. Geçen yaz çiçek açmasına rağmen yaprak açmamıştı da çok üzülmüştüm. Ancak yerine intibak etmeye çalıştığını ziraat mühendisi bir arkadaşım söyledi de rahat ettim. Daha sonra fotoğraflarından eklemeye çalışacağım.

Bu arada ben peru zakkumu olarak başka bir çiçeği biliyordum. Üstelik hangi ay olduğunu hatırlamıyorum ama bunu Ev-bahçe dergisinde görmüş ve bahçemde ondan da olduğu için ismini aklımda tutmuştum.

sapudeaure
08-12-2007, 10:30
Sevgili Sempe,harikalar hepside.Gerçekten tebrikler:)

İlkin
08-12-2007, 10:32
Sevgili sempe inanılır gibi değil, maşallah. Bol bol su verdiniz zannedersem değil mi? Biz eksik mi tuttuk nemi acaba?

mehtap gürbüz
08-12-2007, 10:46
Bravo sevgili Sempe güle güle büyüt, bu iş bu kadar basit aslında, püf noktasını ise İlkin yakalamış mesajında. Selamlar Hoşçakalın.

sempe
08-12-2007, 10:53
Günün büyük bir kısmını kaloriferin üzerinde (Merkezi sistem oldukça sıcaktı) geçirdiler. Bu yüzden çok su verdim. Sıcağa bayılıyorlar diyebilirim:)

Buket Aknar
09-12-2007, 08:59
Güzel kokulu Fitne (8 Aralık 2007)

İklimsiz
09-12-2007, 11:42
Bu güzelliğe neden "fitne" adını vermişler acaba?

Buket Aknar
09-12-2007, 12:39
Hiç bir fikrim yok bizler onu fitne olarak bildik, tanıdık.

sapudeaure
09-12-2007, 13:37
Buket Hanım,çiçekleri şekil olarak nasıl açıyor tarif edermisiniz.

Buket Aknar
09-12-2007, 13:49
Plumeria denen bizdeki ismi ile Fitne'yi bahçeme geçen Sonbahar'da ektim. 2007 yazında çiçek açtı çiçekleri bu bölümdeki ilk mesajlardaki gibi idi. Fotoğraflayamadığım için kendi fitnemin çiçekli fotoğraflarını ekleyemiyorum. Beyaz kokulu yasemin den iri güzel çiçekleri var. Hatta önceleri, şu anda gördüğünüz yapraklar yokken çiçekleri vardı. (Yerine uyum sağlarken böyle bir tuhaflık yaşadık).Gördüğünüz yaprakları yakında dökmesini bekliyorum. Çelikten olur mu bilmiyorum.

sapudeaure
09-12-2007, 13:56
Çelik konusunda Sevgili Sempe yaptığı tercümelerde buzdolabında 8-10 ay bekletilip dikilebileceğini okumuş.Çelikten çoğaltma kesinlikle var.Hatta çelikle çoğaltma ilk önerileni.Tohumlar her zaman atalarının özelliklerini taşımıyormuş.Gördüğüm kadarı ile sizde de yeteri kadar çelik yok ama bilemiyorum yani:)

Buket Aknar
09-12-2007, 15:02
Büyüyüp geliştiğinde ve çelik alma imkaanı olduğunda mutlaka paylaşırım. Ancak Kıbrıs'tan nasıl göndereceğiz onu bulmak lazım. Manolya tohumlarını posta ile İklimsiz'den aldım, yine posta ile ben de ona Japon feneri gönderdim. Arkadaşlar kargo ile oldukça maliyetli olduğunu söyledikleri için bu yola başvurduk. Neyse çeliklensin de o zaman düşünürüz değil mi. Pek zorda bir Kıbrıs ziyareti yapılır, çelikler alınır değil mi?

zenfree
11-12-2007, 16:29
Ben de Güler Hanım'ın hediye ettiği 3 tane tohumu pazar günü ektim. Gelişmeleri bildiririm. Tabi çimlendirmeyi başarabilirsem.;)

erkinersoy
11-12-2007, 17:06
peru zakkumu olarak anılan thevetia üç renk çeşidi mevcut ve özellikle sarı rengi çok güzel koku verir.renkler beyaz,sarı ve turuncu

abk
12-12-2007, 08:00
Nöbetim dolayısıyla bir gün evden uzak kaldım . Eve döndüğümde plumerialarım bana bir sürpriz hazırlamış . İki tanesi toprağın üzerine çıkmış . :p Türlerini bilmiyorum . Ama büyüdüklerinde kırmızı renk açacaklarına eminim . (Ben sipariş verdiğimde elleirinde kalan tohumların tamamı kırmızıydı sanırım . ) İlk günler çekinerek sulamıştım ancak sonrasında daha bol su vermeye başladım ve kaloriferin üzerinde duruyorlar . Sanırım sıcağı çok seviyor . :p

Emre Albayrak
12-12-2007, 14:17
Evet arkadaşlar muradıma erdim. = ) 100 adet tohum 10 gün içinde bana ulaşacakmış. Ebay denen siteden satın aldım bu gün itibarı ile. Bir diğer alım içinse beklemekteyim. Nasıl mutluyum anlatamam. Yakınlarda olan (İstanbul) arkadaşlarla tohumalrımı paylaşabilirim bu arada.

celalsungur
12-12-2007, 14:31
Darısı Show TV çalışanlarının da başına;)

Emre Albayrak
12-12-2007, 14:37
Çok teşekkür ederim Celal Bey. Çocuklar gibi şenim..

abk
12-12-2007, 15:00
100 tohumun hepsi aynı tür mü ?

Emre Albayrak
12-12-2007, 15:07
Karışık gönderiyorlarmış. Ama benim aslı istediğim Hilo yok. Onun siparişi için 5 gün kadar beklemek zorundayım.

sinaninci1
13-12-2007, 00:17
Evet bunlarda benim tohumlarım. Sizlere merhaba demeye geldiler.

günsu
13-12-2007, 11:44
Sevgili zenfree,profil resminde kullandığın plumeria hangi cins adını biliyomusun çok güzel görünüyor.Bende çok istiyorum bu bitkiyi,evelsi gün burda bi çiçekçiye sordum plumeria varmı diye ellerinde yokmuş;istersen abla toptancıya sorayım dedi ama bilemiyorum yani,biraz ümitsiz gibiydide.

Koyu yeşil
13-12-2007, 13:34
Arkadaşlar belki daha erken ama benim carmenlerde henüz hareket yok. 2 Aralık da toprakla buluşmuşlardı. Acaba üstlerine streç geçirsem mi ne dersiniz?

celalsungur
13-12-2007, 13:45
Arkadaşlar belki daha erken ama benim carmenlerde henüz hareket yok. 2 Aralık da toprakla buluşmuşlardı. Acaba üstlerine streç geçirsem mi ne dersiniz?
Bir tanesine denesek mi acaba?

beyaz orkide
13-12-2007, 17:16
Bir tanesine denesek mi acaba?

Merak etmeyin arkadaslar benimkiler 1 ayda cimlendi henuz cok erken zaten 21 gün surec vermısler plumerıa icin telaslanmanıza gerek yok siz topragını nemli ve sıcak tutun yeter.

A.Şahin
13-12-2007, 21:11
Arkadaşlar bu peru zakkumunu bizim normal heryerde olan zakkumlara aşı yapamazmıyız. Yetişkini yok mu kimsede aşı ile üretelim?..

sapudeaure
14-12-2007, 10:08
Plumeria ile ilgili havai köklendirme,aşı vs ile çalışacak arkadaşlar.Ana gövdenin üstünde çalışırken çok dikkatli çalışın.Kabuk sıyrıldıktan sonra geriye süngerimsi bir doku kalıyor.Ben ana gövdenin üzerinde havai köklendirme çalışması sırasında 3 daldan birini kaybettim.Kabuklarını açtığım diğer dallarıda başka birisi tuttu.O kadar nazik.Fotoğraf eklemeye çalışacağım.
Güzel şeyler nedense çok nazlı ve kırılgan oluyorlar.

abk
25-12-2007, 10:16
Benim plumeria tohumlarımdan 3 tanesi çimlendi, 2 tanesi çürümüş. Diğer tohumlarda çimlenecek gibi duruyor. Ancak türlerini bilmiyorum. Büyüyüp açtıklarında sürpriz olcak sanırım.:p

çekirdek
25-12-2007, 21:48
Sevgili Hoyadağ'ın benim için sipariş vermiş olduğu Moir Pink, Duke, Samoan Fluff tohumlarım geldi. Buradan kendisine teşekkürlerimi gönderiyorum...:)
Ev ödevime başlama sırası bende. Bakalım kaç ta kaç not alacağım..

Emre Albayrak
26-12-2007, 23:47
Evet arkadaşlar hepsi olmasa bile ilk siparişler elime ulaştı. Yarın perlit alıp güzel bir ortam oluşturucam bebekler için. Bakalım çimlenme engelini kaç günde aşacağım.. Mutluyum huzurluyum..

zenfree
26-12-2007, 23:58
Ben de Güler Hanım'ın hediye ettiği 3 tane tohumu pazar günü ektim. Gelişmeleri bildiririm. Tabi çimlendirmeyi başarabilirsem.;)

Benim tohumlardan hala ses yok. :(

Her sabah uyanır uyanmaz elimde fıs fıs başındayım.:o

Emre Albayrak
27-12-2007, 00:05
Peki tohumlar için acaba 1/3 perlit ve 2/3 kumlu saksı toprağı karışımı yeterli midir? Başka bir ek gerekir mi?

zenfree
27-12-2007, 00:15
Sayın emre albayrak bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=166892&postcount=78) mesaja bakın isterseniz.

Emre Albayrak
27-12-2007, 00:32
Sayın emre albayrak bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=166892&postcount=78) mesaja bakın isterseniz.

Çok teşekkür ederim efendim.. Sanırım pek çok soruma yanıtı burda bulacağım..

İklimsiz
27-12-2007, 00:35
Sevgili Hoyadag'dan edindiğim 5 adet plumeria tohumlarını, bu başlıktaki 78 no.lu mesajda verilen bilgilere harfiyen uymak kaydıyla 23 gün önce ekmiş ve gene aynı mesaj bilgileri ışığında gerekli ortamı sağlamama rağmen, hiçbir gelişme yok:( Bu güne kadar filizlenme olmaması bana pek normal gelmiyor ne dersiniz umudu kesmeli miyim:confused:

Tekrar tohum edindiğimde ıslak peçete arasında çimlendirmeyi denemeyi düşünüyorum.

sinaninci1
27-12-2007, 04:43
iklimsiz bence kurcalama sabırla bekle yanlız, çürütmemeye dikkatet sıcak tut.

abk
27-12-2007, 07:36
Sevgili İklimsiz;
Plumeria tohumlarımı ekeli tam bir ay oldu. 15 tohumda 3 tanesi çimlendi, 2 tanesi çürüdü. Bu sabah birinin daha çimlendiğini farkettim. Diğerleri de çimlenecek, biliyorum. Biraz daha bekleyin bence. Tohumun görünen kısmını ellediğinizde dolgunluk hissedebilirsiniz çimlenmeden önce. Farklı türler farklı tarihlerde çimlenebiliyor olmalı. Hatta farklı türlerin su istekleri bile farklı sanırım.
Bir tohumu da ıslak peçete arasında çimlendirmeyi denedim ama çürüyecek gibi geldi, 2 gün bekleyip torağa ektim.

İklimsiz
27-12-2007, 10:24
İçimi rahatlattınız teşekkürler arkadaşlar. Bu güne kadar hiç kurcalamadım, merak edip alt tarafta neler oluyor bakmadım bile, onları rahatsız etmek istemedim:p Yaydığınız olumlu beklenti üzerine beklemeye devam.

Bugüne kadar hiç değinilmemiş bir gözlemimi paylaşmak istiyorum sizlerle. Toprakları kuruduğunda fısfıslarken, kurumaya bağlı olarak hafifçe boyun bükmüş şapkası, toprağa su değer değmez gözle görülür bir şekilde ayağa kalkıyor:p Sizler de gözlemlediniz mi bu durumu:confused:

abk
27-12-2007, 10:51
:p Benimkiler hiç o kadar susuz kalmadı ki. ;)

zenfree
27-12-2007, 11:07
Benimkiler de.;)

sinaninci1
27-12-2007, 11:47
Dikkat ettiyseniz herkesinki degişik zamanlarda çimleniyor, çimlenmede en büyük faktör ısı, nem, ışık ve sulama, tabi herkesinki degişik oldugu için, çimlenme bazılarında eken veya geç olabiliyor, onun için dokunmadan sulamaya devam ederek beklemekte fayda var.
Saygılar

İklimsiz
27-12-2007, 13:42
İçime kurt düşürmenize izin vermeyeceğim arkadaşlar;)

İlkin
27-12-2007, 14:40
Benimkilerin hepsi aynı ortamda ve koşullarda olmasına rağmen sadece 1 tanesi filizlendi, çıkan yapraklar da sizinkiler gibi değil eğriş büğrüş bakalım büyüdükçe nasıl bir form alacaklar.

Emre Albayrak
30-12-2007, 10:04
Arkadaşlar sanırım 10 tane kadar tohum çimlendi. Bunlardan 8 tanesi birinci resimde bulunan beyaz kabın içerisinde 2 tanesi de saksılarda. Ama saksılarda bulunan ufaklıkları pek kurcalayamadığımdan kaç tane çimlenen var tam sağlıklı bi rakam veremiyorum. Bir kaç güna kadar net bir rakam çıkar sanırım ortaya.. Pek mutluyum..

Koyu yeşil
30-12-2007, 14:10
Sayın Emre Albayrak, plumeria tohumu çimlendirme rekorunu siz kırdınız sanırım. Hem sürat hem de adet açısından. Benim tohumlardan yavaş yavaş umudu kesmeye başlıyorum ben.

sinaninci1
30-12-2007, 14:26
Sayın Emre Albayrak, plumeria tohumu çimlendirme rekorunu siz kırdınız sanırım. Hem sürat hem de adet açısından. Benim tohumlardan yavaş yavaş umudu kesmeye başlıyorum ben.

Koyu yeşil ümidini kesme, ben kesmiştim bu gün bir tanasini kurcaladım 1cm kökle karşılaştım. Onun için kurcalama VE ÜMİDİNİ KESME
Saygılar

Mine Pakkaner
30-12-2007, 20:21
Bu kurcalama konusu enteresan Sinan Bey :) Üyelerimiz çok heyecanlı ve sabırsız, Selahattin Yılmaz, ben, Todor, kulakları çınlasın Mucip Bey hepimiz çok kere bu konuda uyarılar yazdık ama sonuç alamadık.
Unutulmaması gereken nokta tohumdan ilk çıkan kökçüğün kırılırsa yeniden gelişemeyeceğidir. Bu yüzden sabır gösterilmesi gerekli. Bir de bu mevsimde çimlenme gecikmeleri sıcaklık yüzünden. Eğer çimlenme sıcaklığını sağlayabilirseniz sonucu değerlendirme şansınız olur. Hem ıslak hem soğuk kalan çimlenme ortamı bir süre sonra tohumun çürümesine sebep olabilir. (Bu söylediklerim tohum çimlenmesi dışında çelik köklenmesi için de geçerlidir.)

Emre Albayrak
30-12-2007, 21:01
Arkadaşlar plastik kap sanırım çimlenme için çok daha uygun. Ben 4 kat kağıt havluyu alta serip yaklaşık 40 kadar tohumu sırayla üstüne yatırıp, üstüne yine 4 kat kağıt havlı serdim. Kapağını kapayıp kalorifer peteğinin üstüne kalın bir kitap, onunda üstüne bu plastik kabı koydum. Tepedende bir ışık kaynağı.. Ne ekstra su ekledim kaba ne açıp kurcaladım. (Kap devamlı kapalı kaldığından su kaybı olmadı kabın içerisinde) Ve şimdi patır patır kök vermeye başaldılar. Toprağa ektiklerime dokunmadım henüz ama görünürde bir belirti yok. Sadece 2 tanesinin altından beyaz bir kök (gözükmekte) bir tanesi ise kararsız. Ama onalrdan da ümitliyim.

sinaninci1
30-12-2007, 21:22
Bu kurcalama konusu enteresan Sinan Bey :)

Evet mine hanım haklısınız. Esasında hiç böyle birşey yapmazdım, fakat ektigim günü unuttum, bende ümidi kesmiştim onun için kurcaladım, hava şartlarını hesaba katmamıştım. Neyse hemen köke zarar vermeden tekrar diktim, o tutmassa 11 tane daha var aslında kontrol içindi.Üzgünüm kötü örnek oldum:(:(
Saygılar.

Emre Albayrak
30-12-2007, 21:26
Peki söyle bir soru sormak istiyorum. Kağıt havluda çimlenmeye başlayan tohumlarımı ne zaman toprağa aktarayım? Şu an yaklaşık 1,5-2 cm kadar kök vermiş durumdalar.

Mine Pakkaner
30-12-2007, 22:42
Peki kaç yaprak oldular?

Emre Albayrak
30-12-2007, 23:43
Henüz yaprak yok Mine Hanım. Sadece beyaz bir kök. Dün gece baktığımda henüz yeni kırmıştılar kabuklarını.

abk
31-12-2007, 08:05
Çimlenip dört yaprak çıkaran plumeriamı bir kaşık yardımıyla (bu sitede bir yerlerde bu şekilde okuduğum için) çıkarıp başka bir saksıya ektim. Ancak bitkinin aşağıya doğru inen sapının uzunluğu beni şaşırttı. Yüzeye çok yakın ekmiştim. Bildiğiniz gibi sapı da çok narin, dikkatli olmasam kırılabilirdi. Çimlenen plumerianızı başka bir saksıya aktarırken dikkat etmekte fayda var.

Koyu yeşil
31-12-2007, 09:06
Mine Hanım çok haklısınız. Sıcaklık sorunu yüzünden gecikme olduğu kesin. Emre Albayrak, oldukça konforlu bir ortam sağlamışsınız tohumlara ne güzel :)

MSaygin
31-12-2007, 09:49
Benim okuduğum bir kaynakta, çimlendirme harcına koymadan önce 1 gece ıslak havlu arasında bekletilmesi ertesi gün ekilmesi öneriliyordu.Yani ıslak havluda uzun süre değilde , domatesler gibi sadece 1 gece bekletiyordu.
Bir de Plumerialar köklerin ıslak kalmasını hiç sevmiyorlarmış, ona göre drenajı çok iyi bir saksı harcı oluşturmak gerekiyor.

Koyu yeşil
03-01-2008, 13:59
Nihayet benim tohumlarımdan 2 tanesi harekete geçti:) Kök görünebiliyor çünkü biraz yükselmiş durumda tohum. Çok sevinçliyim.

İklimsiz
03-01-2008, 14:07
Güzel haberleri, gelişmeleri buradan okuyunca elime bir kürdan alıp toprağı karıştırasım geliyor:) Yarın tam bir ay olacak, hala merhaba demedi. Kutlarım Koyu yeşil.

Koyu yeşil
03-01-2008, 14:21
Sağol İklimsiz. Ama sabır benimkiler 1 ay dolduktan sonra geldi:)

kuçukamazon
03-01-2008, 20:40
Tropikal bir bitkiye benziyor.

Emre Albayrak
03-01-2008, 21:44
Arkadaşlar kök veren tohumlarımızı sayısı 20 yi geçti. Yeni verdiğim siparişlerde elime ulaştı. Şimdi "Hilo" dan da sipariş verdim. Ben pek sevdim bu Plumeria işini.. 2 aya kalmaz görücüye çıkacak kıvama gelir benim canım bebeklerim.

Emre Albayrak
04-01-2008, 00:05
Sanırı verdiğim resimlerin linkleri kaybolmuş. Bu gece yeniden yüklemeye çalışacağım efendim.

İklimsiz
04-01-2008, 01:26
Sakin ve dolduruşlara gelmeyen bir yapım vardı zannediyordum, yanılmışım:p Gecenin bu saatinde sevgili Emre'nin plumeria tohumlarını çimlendirme başarısını okuyunca ve kendisi de işin püf noktasını verince, denemeli mi, denememeli mi, 10 dk. kadar evin içersinde dolaştım durdum:D

Emre, kapalı bir kaba kağıt havlu döşememi ve üzerine topraktaki tohumları çıkarıp koymamı önerdi. Kaybedecek fazla birşey olmadığını düşündüm, hem merak ta ediyordum toprağın altında kalan kısımlar ne durumda, çünkü tam 1 ay oluyor.

Sonunda tohumları zedelemeden topraktan çıkardım. Ne göreyim, Carmen kızım diş çıkarmış:D diğerlerinin de diş etleri iyice şişmiş:D Onları yeni yataklarına yatırıp üzerlerine iki kat kağıt havlu örttüm ve ılık suyla iyice fısfısladım. Kabın kapağını kapatıp, altta kalın bir kitap kalorifer peteğinin üzerine yeni yuvalarına yerleştirdim.

Çok çok teşekkürler Emre aklımı çeldiğin için;)

Emre Albayrak
04-01-2008, 01:29
Ne demek efendim. = ) Tohumlarınız çimlenirse sanırım en çok ben mutlu olacağım. Gelişmeleri buraya da yazarsanız ne mutlu bize. Sıcaklığa dikkat ettiğiniz sürece (mesajımda da belirtmiştim) kapalı kap olduğundan sistem içinde su kaybı da olmayacağından gayet mutlu bir diş çıkartma olacak Carmen kızımız için.

sinaninci1
04-01-2008, 09:36
Herkese selam
İki gündür arkadaşın serasında ki çalışmadan sonra döndüm, iki adat plumera tohumum filizlenmeye basladı fakat diger tohumlar tamamiylen çürümüş.

Sayın Emre Albayrak elimde birkaç tane daha tohum var, onlarıda senin yaptıgın gibi havlu üzerinde denemegi düşünüyorum. Bana kagıt havlu üzerinde aşagı yukarı kaç günde çimlendigini söleyebilirmisin.

Bakın yurt dışında plumera çelikleri nasıl satyılıyor. Sayfayı açın ve sağ üst köşedeki küçük resimlerden diger satış resimlerini görebilirsiniz.

http://home-and-garden.webshots.com/photo/2291432550027747486faNSMB

Saygılar.

İlkin
04-01-2008, 10:45
Çok enteresan, sopasını alan mutlu mesut ayrılıyor gibi, bu çelikler köklenecek mi şimdi toprağa koyunca, ilginç. :rolleyes:

Emre Albayrak
04-01-2008, 14:36
Sevgili Sinan İnci havlu içinde ve sabit sıcaklıkta duran tohumlar en fazla 10 günde çimlenmeye başlıyorlar.

İklimsiz
04-01-2008, 15:02
Sevgili Emre, düzeneği kalorifer peteğinin üzerinden kaldırıp elektrikli battaniye içersine aldım. Isı sabit, 22 derece. Petek üzerinde bu ısıyı koruyamayacağımı, yükselip alçalamalardan verimli çimlendirme olamayacağını düşündüm.

Gelişmeleri paylaşacağım.

Emre Albayrak
04-01-2008, 15:12
Sevgili Emre, düzeneği kalorifer peteğinin üzerinden kaldırıp elektrikli battniyenin içersine aldım. Isı sabit 22 derece. Petek üzerinde bu ısıyı koruyamayacağımı, yükselip alçalamalardan verimli çimlendirme olamayacağını düşündüm.

Gelişmeleri paylaşacağım.

= ) Siz bu işi gayet güzel başaracaksınız. İnsanın her an başlarında durası geliyor ama değil mi? Sürekli su püskürtsem, biraz havluyu eşelesem diye kurcalayası geliyor. Artık bundan sonrası sabrınıza kalmış efendim. Ama bu gidişle 1 haftaya kalmaz diş çıkarmış Carmenlerinizi saksılarına geçirirsiniz.

beyaz orkide
04-01-2008, 15:36
Merhaba sayın Emre Albayrak,acaba hılo'yu nerden sıpariş verdiniz ebay'da vardı alacaktım satılmışda ben istiyorum bir hilo sahibi olmak.Zaten celadınıde çürüttüm ben bu sefer daha dıkkatlı olmalıyım.

Emre Albayrak
04-01-2008, 23:24
Sayın Beyaz Orkide, Hilo yu ebaydan sipariş verdim. Ancak henüz elime geçmedi. Sanırım 15 güne kadar tohumlar elime ulaşır.

Emre Albayrak
05-01-2008, 03:26
Son kap değişikliğiyle birlikte yaptığımız sayımda 60 adet çimlenmiş Plumeria tohumumuz olduğunu gördük. Şu an Hilo ve Frangipani türlerini de çimlendirmeye başliyacağız. Sekkerci arkadaşım da 100 adet karışık Plumeria tohumu çimlendirme işine başlıyor. Bakalım çok yakında seri üretime geçeriz sanırım. = )

MSaygin
05-01-2008, 10:05
Tebrikler Emre Bey,

Yalnız "Frangipani" Plumeria'nın bir diğer adı, eşanlamlı diye biliyorum.Hilo bir tür ama frangipani ayrı bir tür değil, yanlışsam düzeltiriz.Wikipedia'ki tanımda (http://en.wikipedia.org/wiki/Plumeria) da ilk satırda öyle yazıyor, diğer sitelerde de öyle kullanıldığını görüyorum.

Bir de hep Plumeria'nın çiçeklerinin fotoğraflarını görüyoruz, muhteşemler ama yılın büyük döneminde de ne çiçek ne yaprak oluyor, o zaman da pek bir çirkin :) Bizim yaygın olarak gördüğümüz tür Plumeria Rubra cinsi, 4 ay kadar yeşil ve çiçekli kalıyormuş.Bir de Plumeria pudica cinsi varmış, her daim yeşil, o daha kıymetli, daha zor bulunurmuş.Haydi bakalım, Ağaçlar.net üyeleri, bu bitkiyi de ülkemize kazandıralım :)

sinaninci1
05-01-2008, 10:13
Herkese merhaba Msaygının söyledigi plumeria pudika'nın yaprak şekli ne kadar degişik ilkdefa gördüm hem 12 ay yapragını dökmüyormuş bakın bir
site

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://toptropicals.com/pics/garden/04/3000/2583.jpg&imgrefurl=http://toptropicals.com/catalog/uid/plumeria_pudica.htm&h=600&w=443&sz=62&hl=tr&start=5&um=1&tbnid=HBVFgiJb1AKuzM:&tbnh=135&tbnw=100&prev=/images%3Fq%3DPlumeria%2Bpudica%2B%26ndsp%3D20%26sv num%3D10%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN

MSaygin
05-01-2008, 10:43
Plumeria Pudica kokusuzmuş yalnız, onu da not düşelim.

sinaninci1
05-01-2008, 13:19
Plumeria Pudica kokusuzmuş yalnız, onu da not düşelim.

Güzel salon çiçegi olur. Bu boyunun fiyatı $ 29.95

http://toptropicals.com/pics/garden/04/3000/2583.jpg

Emre Albayrak
05-01-2008, 15:17
Tebrikler Emre Bey,

Yalnız "Frangipani" Plumeria'nın bir diğer adı, eşanlamlı diye biliyorum.Hilo bir tür ama frangipani ayrı bir tür değil, yanlışsam düzeltiriz.Wikipedia'ki tanımda (http://en.wikipedia.org/wiki/Plumeria) da ilk satırda öyle yazıyor, diğer sitelerde de öyle kullanıldığını görüyorum.

Bir de hep Plumeria'nın çiçeklerinin fotoğraflarını görüyoruz, muhteşemler ama yılın büyük döneminde de ne çiçek ne yaprak oluyor, o zaman da pek bir çirkin :) Bizim yaygın olarak gördüğümüz tür Plumeria Rubra cinsi, 4 ay kadar yeşil ve çiçekli kalıyormuş.Bir de Plumeria pudica cinsi varmış, her daim yeşil, o daha kıymetli, daha zor bulunurmuş.Haydi bakalım, Ağaçlar.net üyeleri, bu bitkiyi de ülkemize kazandıralım :)

Sayın M Saygın evet yeniden baktım ve haklısınız. Gelen paketlerin üzerinde Plumeria "Frangipani" gibi bir şey yazıyordu. Pek çok sipariş verdiğimden ve bunlar karışık olduğundan sanırım burada bir yanılgıya düşmüşüm. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim.

Emre Albayrak
05-01-2008, 15:18
Bir sitede Plumeria'ları koku ve özelliklerine göre ayırmıştı. Bulabilirsem onları da buraya eklemeye çabaliyacağım efendim. Saygılarımla.

Sevilay
05-01-2008, 15:42
Emre bey, bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=181639&postcount=140)sevgili Lerdemir koku özelliklerine göre bir liste vermişti.

Bir göz atın isterseniz.

Emre Albayrak
05-01-2008, 17:22
Emre bey, bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=181639&postcount=140)sevgili Lerdemir koku özelliklerine göre bir liste vermişti.

Bir göz atın isterseniz.

Sevilay Hanım Sayın Lerdemir'in verdiği liste daha detaylıymış. Teşekkür ederim efendim.

zenfree
05-01-2008, 18:59
9 Aralık' ta ektiğim 3 adet tohumdan bir tanesi çimlendi. Sanırım diğerleri de bir kaç güne kadar yeşillenecekler. :)

sinaninci1
05-01-2008, 18:59
Evet buda benim yeni arkadaş.

http://img223.imageshack.us/img223/7874/grnt013ty1.th.jpg (http://img223.imageshack.us/my.php?image=grnt013ty1.jpg)

Emre Albayrak
05-01-2008, 19:16
Bir sorum olacak.. Tohumlarımdan bazılarının kökleri virgül gibi hafif eğri. Bu ileride düzelir mi yoksa kök dönmesine kadar ilerler mi? Henüz en uzun kök 3-4 santim civarı. Bu olay mühim ise nasıl bir çözüme gidebilirim. Tüp içerisine almalımıyım?

İklimsiz
05-01-2008, 20:24
Benim de sana bir sorum var sevgili Emre, köklendirmeyi başardığını artık biliyoruz. Köklendirdiğin plumeriaları toprağa ektin mi hiç? Köklenen plumerialar yaprak verdiler mi? Bunları şunun için soruyorum, şimdi biz ıslak peçete arasında köklendirme yapıyoruz. Yarın bunları toprağa aldığımızda bocalama yaşayacaklar biraz.

Emre Albayrak
05-01-2008, 20:27
Benim de sana bir sorum var sevgili Emre, köklendirmeyi başardığını artık biliyoruz. Köklendirdiğin plumeriaları toprağa ektin mi hiç? Köklenen plumerialar yaprak verdiler mi? Bunları şunun için soruyorum, şimdi biz ıslak peçete arasında köklendirme yapıyoruz. Yarın bunları toprağa aldığımızda bocalama yaşayacaklar biraz.

Şu an 60 kadar dediğim, köklenmiş tohumlar zaten. Ayrı bir saksıda toprağa geçirildiler bile. Bunlardan 10 tanesi tam olarak yapraklarını açtılar. Yaklaşık bir 15 taneside her an kabuğunu patlatabilir. Kıyamıyorum zedelerim diye başçıkların kendiliğinden düşmesini bekliyorum. Ama kök verdikten sonrası geliyor Sayın İklimsiz.

İklimsiz
05-01-2008, 20:30
Bir kere daha teşekkürler sevgili Emre. Pardon, hocam;)

sinaninci1
05-01-2008, 22:12
Evet arkadaşlar, başından butarafa bütün yaptıklarımızı bu akşam tekrar okudum, kanımca plumeriya'nın istegi sabit ısı, ister toptakta, ister perlitte, ister havlu arasında çimlendirin fark etmiyor, yani sabit ısıyı verince kolaylıkla çimleniyor.
En hoşuma giden havlu arasında olan, en azından takip ede biliyorsunuz, ve sonra cımbız vasıtasıylan fazka sıkmadan topraga almanız bence başarı olayını yükseltecek diye düşünüyorum.
Şu anda benimde havlu içinde 9 tohumum var bakalım ne gösterecek

http://img503.imageshack.us/img503/2177/grnt014gn7.jpg

sempe
07-01-2008, 14:35
Plumeria fidelerinin son durumu

sapudeaure
07-01-2008, 14:39
Sevgili Sempe,gerçekten çok güzeller.Bu ne hız böyle.Benimkiler daha çıkacaklar:) Ellerine sağlık.

MSaygin
07-01-2008, 15:47
Harika olmuşlar sempe.
Benimkileri ekeli 5 gün oldu, dün bir tanesi kabarmış gibi geldi, ben de biri çarpıp toprağını oynatmış diye düzelteyim derken baktım aşağı doğu3mm. çapında bir kök gidiyor.Hiç ellemedim, bekliyorum bakalım.
Her sabah su spreyliyorum ve bütün gün üstlerinde masa lambası yanıyor.Bir de kalorifere bitişikler.

İklimsiz
07-01-2008, 19:49
Bayağı yol aldık arkadaşlar farkında mısınız;) Yakında benimkiler de görücüye çıkacak:D

Emre Albayrak
07-01-2008, 19:52
Sayın Sempe gerçekten çok güzeller.. Tebrik ediyorum efendim sizi..

lerdemir
08-01-2008, 08:39
Sempe tebrikler,

Çok da diri görünüyorlar...

Güzel olacak, güzel...

Güler
08-01-2008, 09:11
Sevgili sempe, bravo.
Önce bir maşallah diyeyim, sonra da güzelliklerini, çiçeklerini doya doya seyret.

Koyu yeşil
08-01-2008, 10:23
Süper!!! Tebrikler Sempe...

beyaz orkide
08-01-2008, 11:24
Sayın Beyaz Orkide, Hilo yu ebaydan sipariş verdim. Ancak henüz elime geçmedi. Sanırım 15 güne kadar tohumlar elime ulaşır.

Demek benden önce davranan sizdiniz.Neyseki yabancıya gitmemiş simdi icim biraz daha rahat üzülmüştüm kacırdıgıma kısmetimde yokmus ne yapalım.Bende bununla teselli olurum.

Oyaman
08-01-2008, 11:51
Sempe tebrikler , allah nazardan korusun , güle güle büyütün.

MSaygin
08-01-2008, 12:30
Sıcaklık 4 derecenin altına düştü mü Plumerialar zarar görüyor, riskli bir bitki ama Amerika'nın hemen her bölgesinde yetiştiren var.Soğuk zamanlarda yapraklarını kesip, gövdesini garaj ya da benzeri yerlerde korumaya alıyorlar, havalar yeniden ısınana kadar.
Ben serada uygun bir yer de belirledim, yavaş yavaş ticari olarak da yetiştirebilir miyim diye düşünüyorum.
Sıkıntılarından biri, dallanarak büyümek yerine uçtan uzayarak büyüyen bir bitki olması, boyunu kısa tutayım, yan dallarla büyüteyim deme imkanı pek yok sanırım.

Plumeria ile ilgili pek az kitap var, en yaygın olanı;

"The Handbook On Plumeria Culture (http://www.amazon.com/Handbook-Plumeria-Culture-Richard-Eggenberger/dp/0964322404/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1199791041&sr=8-1)"

Jim Little diye bir yetiştirici var, Plumeria konusunda isim yapmış birisi, gelini de ebay üzerinde plumeria tohumu satıyor.Bu adamdan gelen tohumlarla yetiştirilen Plumerilar, ismiyle satılıyor, onun kitabı da;

"Growing Plumerias in Hawaii (http://www.amazon.com/Growing-Plumerias-Hawaii-Jim-Little/dp/1566477727/ref=pd_bxgy_b_img_b)"

Ben ikisini de sipraiş ettim, gelince hep beraber faydalanırız kitaplardan.Özellikle budama ve şekil vermeyi merak ediyorum.

iklimsiz, inşallah ben de bir kaç güne ismimi listeye yazdırmış olacağım :)

İlkin
08-01-2008, 13:14
Sempe harika görünüyor plumeriaların maşallah, bunun sırrı ne acaba? Benim bir tane tohumdan çıkan filiz var, onun yaprakları da çok garip hiç sizinkinin forumda değil. Ortasında uzamaya meyili bir çıkıntı var öylece duruyor günlerdir. Sulamayı nasıl yapıyorsun, fısfıs yapıyor musun, sıcaklık nedir? Merak ettim. ;)

sempe
08-01-2008, 17:13
Herkese teşekkür ederim.
Tohumları ektikten sonra, genelde kaloriferin üzerinde tuttum. Çimlenene kadar bol su ve fısfıs yaptım. Kartondan yapılmış gibi duran saksılara ekmiştim. Bu saksılar kurudukları zaman dışarıdan su istediklerini anlıyabiliyorsunuz. Sanırım 10 gün civarında hepsi çimlendi.
Çimlendikten sonra aynı kaloriferin üstündeki pencereye aldım böylece hem ısıdan hem de güneşten yararlanabiliyorlar. Yapraklar çıktıktan sonra fıs fıs yapmamak gerekiyormuş. Ben önceleri yapmıştım, baktım alttaki yapraklar bozuluyor fısfısı kestim.
İlk 4-5 yapraktan sonra saksı değişimi yaptım. Toprak: Yarı kum, yarı torf. Şimdilik bu kadar. Herkese kolay gelsin.

Emre Albayrak
08-01-2008, 17:28
Demek benden önce davranan sizdiniz.Neyseki yabancıya gitmemiş simdi icim biraz daha rahat üzülmüştüm kacırdıgıma kısmetimde yokmus ne yapalım.Bende bununla teselli olurum.

Henüz gelmedi elime tohum siparişim. Ancak elime geldikten sonra size de Hilolardan bir demek gönderebilirim efendim.

Oğuzhan
08-01-2008, 17:45
Süper!!! Tebrikler Sempe...

sinaninci1
09-01-2008, 10:23
Arkadaşlar 5 ocakta tohumları ıslak peçete arasına koydum, korkunç hızlı çimleniyor, bugüne kadar toprak altında tohumu çürütmeye deymezmiş, benimkilere bu sabah baktıgımda çimlenmeye başlamışla.

emre albayrak siz çimlenen plumeryaları topraga nezaman geçirdiniz.
Saygılar

Emre Albayrak
09-01-2008, 12:04
Fazla bekletmeyin.. Kök dönme yapıyor sonra. Beyaz dişini çıakrıp en fazla yarım santim uzadıktan sonra kaktüs toprağına geçirin tohumlarınızı. Bol ve sabit sıcaklığı unutmayın. Toprağında kurumaması lazım.

İklimsiz
09-01-2008, 12:52
bugüne kadar toprak altında tohumu çürütmeye deymezmiş,

Tamamen katılıyorum buna, benimkiler de toprakta bir ayda gösteremediği gelişmeyi ıslak kağıt havlu arasında ve ılık elektrikli battaniye arasında hemen gösterdi. Ehh keyifleri yerinde tabi, arasıra soruyorum bir çay, kahve alır mısınız diye:D

İlkin
10-01-2008, 11:03
Tüh önceden bileydim çürüyen 4 tohumu kurtarabilirdim belki. Sağlık olsun.

MSaygin
10-01-2008, 11:05
Geliyorlar :D Torf perlit karışımında 7.gün çekildi fotoğraflar.

28088

günsu
10-01-2008, 13:17
Arkadaşlar, ellerinize sağlık,pulmeriam yok ama bu başlığı her ziyaret edişimde sizinkileri gördükce sanki kendi çiçeğim büyüyormuşçasına seviniyorum çiçeklerinide görürüz inşallah:p

MSaygin
10-01-2008, 15:12
Yukarılarda yazmıştım aslında :)

Plumeria çılgınlığına 6 üyemizi daha ortak edecek sihirli başlık da şurada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=192724) :)

sinaninci1
11-01-2008, 14:07
Biraz evel kağıt havlu altındaki tohumların üçünü topraga aktardım.:D:D:D

Emre Albayrak
11-01-2008, 14:08
Kağıt havlu işleri çok kolaylaştırıyor. = )

sinaninci1
11-01-2008, 14:13
Kağıt havlu işleri çok kolaylaştırıyor. = )
Evet işlevi kolaylaştırıyor.
Sizin dediginiz gibi, biraz uzun bırakırsanız kökte kıvrılma yapıyor, tabi yan dikiyorsunuz.

Emre Albayrak
11-01-2008, 14:17
= ) Esas zorlu kısım kabuğunu çıakrmada.. Sabırlı davranın ben kabuğu çıkarıcam diye 2 taneyi heba ettim. Bu arada sıcak arsızı bir bitkiymiş bu. Kaloriferin üstüne koyduğum mukavvayı da aldım daha hızlı boy atmaya başaldılar. Ama her gün spreyle sularını vermek şartıyla tabi.

sinaninci1
11-01-2008, 16:20
= ) Esas zorlu kısım kabuğunu çıakrmada.. Sabırlı davranın ben kabuğu çıkarıcam diye 2 taneyi heba ettim. Bu arada sıcak arsızı bir bitkiymiş bu. Kaloriferin üstüne koyduğum mukavvayı da aldım daha hızlı boy atmaya başaldılar. Ama her gün spreyle sularını vermek şartıyla tabi.

O konuda sabırlıyım beni üzen, tohumların torfun içinde çürümesiydi, tohum uyandıktan sonra problem kalmıyor, bundan sonra bence bitkiyi kaloriferin üstünden alıp yakınında muhafaza etmek, normal yaşayacagı sıcaklıga getirmek