Bağlan

View Full Version : Plumeria

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10

Günüm
17-09-2008, 15:05
Orkide karışımı topraktan çok ağaç kabukları ile dolu bir karışım..Sözünü ettiğiniz diğer karışım için organik gübre almam lazım..Bahçe toprağı ve torf var elimde..
Orkide toprağı ile yapılan bir karışım da denemek lazım aslında.Ama filizlenen plumeria sayım 6 tane olunca kıyamıyorum.:)
Çok teşekkür ederim sayın MSaygın.

lerdemir
17-09-2008, 16:18
Ooo, son mesajınıza göre benim Plumerialar bayram ediyordur.

Yaklaşık olarak 3 ölçü torf, 2-3 ölçü kompost -Ateş Bey sağolsun- 2 ölçü perlit, 1 ölçü -Mine Hn'dan öğrendiğim- biofarm humus, 2 ölçü de organik gübreli iyi bahçe toprağından yaptığım bir karışım ile saksılamıştım.

Oldukça süzek bir karışım olmuştu bence. Hiç çam kabuğu kullanmadım. Aksi gibi de elimde orkide toprağı (kabuklar) vardı üstelik...

Ama bence yine de idare eder gibime geliyor bu hali ile de. Süzekse süzek; gübreli ise gübreli işte :)

Günüm
17-09-2008, 17:36
Sayın Lerdemir,
Biofarm Humus sıvı değil mi?
Toprağa aldıktan sonra onunla mı suladınız?Yoksa dikmeden önce mi yaptınız sulamayı?
Eğer sıvı ise ben bu 1 ölçüyü anlamadım..Nasıl yaptığınızı anlatabilir misiniz?

MSaygin
17-09-2008, 18:11
Günüm, Biofarm humus katı halde satılan bir ürün, 25kglık torbalarda satılıyor.
Yaşar grubuna ait Çamlı şirketi üretiyor, şu anda sunucu hatası nedeniyle çalışmayan siteleri ise şurada (http://www.camli.com.tr/).

Günüm
17-09-2008, 18:58
Bendeki Biototal marka sıvı humus..İlk sulama suyuna katsak aynı etkiyi vermeyecektir sanırım..Sağolun MSaygın.Sitelerini takip edeyim..Bu gidişle ben plumeria'ları toprağa alamayacağım galiba.Üzerine titrediğim, kendi haline bıraktığım kadar başarılı olmuyor.:(

lerdemir
18-09-2008, 07:39
Sayın Günüm;

Ufalanmış, tozumsu kompost gibi bir yapısı var. Dolayısı ile sıvı değil. Saksı harcı oluştururken minik minik saksılar hazırladığım için -gülmeyin- çorba kaşığı ile ayarladım ölçülerimi :)

1 ölçü de, dolayısı ile, 1 çorba kaşığına denk gelmektedir...

MSaygin
18-09-2008, 10:37
Bir de tablet halinde satılan versiyonu var, yine çuvalda ama toz gibi değil de 1cm boyunda silindirik tabletler şeklinde.

Lonicera
22-09-2008, 15:18
Bunlar da benimkiler..Resimdeki cola şişesi 2.5 litreliktir.:D

Step Floribunda
23-09-2008, 14:11
Merhaba Emre Albayrak,

acaba elinizde hala plumeria tohumu var mı? Çok hoş bir çiçeğe benziyor. Bana da gönderebilirseniz çok sevineceğim. Şimdiden teşekkürler.

oceanheart
23-09-2008, 15:28
Merhaba Sebahattin bey ve sn Dubief
ilginiz icin tesekkurler. Benim plumerialerim yaklaslik 4 saat gunes gorurorlar bugunlerde. Tahminin galiba besinsizligi olabilir. toprak humuslu ama belki gubre de vermem gerikiyor artik.
bu arada - sn Verdoque, ben de tohumdan ektim yaz basinda ve benim kucuk fidan tam sizin gibi su an.

tesekkurler

John

Sn Cohn.
Plumerianızın yapraklarını yakından kontrol edin kırmızı örümcek illetine yakalanmış olabilir.Örümcek ağı ve küçük kırmızımsı örümcekler olup olmadığını kontrol edin.

Arjin
11-10-2008, 22:18
Herkese merhaba.Bende plumeriayi yetistirmeye calisiyorum ama bu son iki haftadir plumeriam sararmaya basladi.Halbuki dikkatte ediyordum ama:(Resimlerini ekliyorum, ne yapmam gerektigi konusunda yardimci olursaniz cok sevinecegim.

Lonicera
11-10-2008, 22:20
Konunun uzmanı değilim ama sanırım mevsimsel, olması gereken bir değişim.Benzer tepkiler benimkilerde da oluşmaya başladı.

Arjin
11-10-2008, 22:32
Umarim dedigin gibidir sevgili Lonicera.Yapraklarida inceliyor sanki, bu korkutuyor beni.Insallah dedigin gibidir.

berduray
11-10-2008, 22:56
Kırmızı örümcek olabilir mi? İnce iplikimsi uzantılar olmasın hafif parlayan gümüşi ya da ben öyle algıladım, aman dikkat.

Arjin
12-10-2008, 01:06
Sevgili Berduray, 1-2 gun once orumcek agi gibi bir sey gordum dediginiz sey olabilir mi? Oysa ne yapmam gerekiyor?

Günüm
12-10-2008, 12:30
Kırmızı örümcek sanırım sevgili Arjin.:(

Arjin
12-10-2008, 13:58
Gercekten mi Gunum? :( Peki ne yapmam gerekiyor,yardim edecek olan var mi? Lutfen birileri bir cozum sunsun lutfen:(

lerdemir
12-10-2008, 15:08
Evet var. ;)

Sn. Arjin,

Forumun arama işlevini kullanarak kırmızı örümcek mücadelesi ile ilgili çok değerli bilgiler edinebilirsiniz. Şu an için durum ağır değilse ve de kimyasal ilaç kullanmayı düşünmüyor iseniz, başlangıç için "Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062)" başlığından yararlanabilirsiniz.

Geçmiş olsun...

Günüm
12-10-2008, 15:23
Maalesef bitkiyi çok hızlı sarıyor. Ben Neemazal kullanmıştım kırmızı örümcek için. İyi gelmişti.

Arjin
12-10-2008, 22:24
Kirmizi orumcek teshisi icin bitkinin uzerinde kirmizi bocek mi gormek gerekiyor? Bir adet croton ccegim vardi beyaz bir bit musalat olmustu, ev yapimi ilaclar denedim ama kurtaramadim.Sanirim kimyasal bir ilac kullanmaliyim.En iyi kimyasal hangisi acaba?

berduray
12-10-2008, 23:39
Maalesef bunlar gözle görülemeyek kadar küçük canlılar, ev yapımı ilaçları dene diyeceğim ama ben bir faydasını görmedim.Henüz kullanmadım ama organik olduğu için neemazal'ı öneriyorlar, tabi Mine Hanım daha iyi bilir.

Ama sen tedbirini bir an önce al canım.

Arjin
12-10-2008, 23:49
Evet, sevgili Berduray; ilgili linkleri inceledim.Hastalik belirtilerinde ev ilaclari faydali olabiliyormus ama, hastalik doneminde pek iyi sonuclar elde edilemiyor sanirim.Sevigili Gunum`unde dedigi gibi en iyisi Neemazal bence.

Ilgilenen arkadaslara tesekkur ediyorum.

denizakvaryumu
12-10-2008, 23:58
Neem azal ev ortamında en iyi çözüm, forumda satışı yapılmıştı.

İlkin
13-10-2008, 11:35
Benim de Plumeria'mın alt yapraklarındaki canlılık bitti, ben de mevsimsel olduğunu düşünüyordum ama aynı zamanda da yapraklar arasında örümcek ağları da vardı :( Kırmızı örümcekten mi bu yaprak solmaları şimdi?!

MSaygin
13-10-2008, 11:40
İlkin, yaprak altına dikkatle bakarsanız kırmızı örümcekler görünür, küçücük kırmızı böcekler.

Benim plumeriaları taşıyamadım doğru yere, şu an yarım gün güneş görüyorlar.10 gün içerisinde seraya alacağım, 1 ay kadar sonra da çift tünelli yer serası yapacağım.

49627

Evdeki de çiçeklerini hemen hemen açtı, adım adım fotoğraflıyorum, hepsini birleştirip göndereceğim tam açınca.Şu an yaklaşık olarak 30 kadar çiçek tomurcuğu var tek grupta.
Dün birini yarım açmışken döktü, tam açılacak mı yoksa böyle dökülüp gidecek mi bilemiyorum.
Ne yazık ki kırmızı değil, beyaz/sarı açtı ama inanılmaz güzel kokuyor.

Step Floribunda
13-10-2008, 11:57
Sayın MSaygın,

ne kadar şanslısınız. Keşke benim de plumeriam olsa da bir de beyaz /sarı açsa. Benim naçizane fikrim, en güzellerinden açmış. Darısı başıma.

Günüm
13-10-2008, 12:28
Evdeki de çiçeklerini hemen hemen açtı, adım adım fotoğraflıyorum, hepsini birleştirip göndereceğim tam açınca.Şu an yaklaşık olarak 30 kadar çiçek tomurcuğu var tek grupta.
Dün birini yarım açmışken döktü, tam açılacak mı yoksa böyle dökülüp gidecek mi bilemiyorum.
Ne yazık ki kırmızı değil, beyaz/sarı açtı ama inanılmaz güzel kokuyor.[/QUOTE]

Sayın Msaygın,
Açan plumerialar tohumdan yetiştirdikleriniz mi?
3 seneden önce açmıyor diye okumuştum forumda. Daha erken açma olasılıkları var mı?

MSaygin
13-10-2008, 13:24
Step Floribunda, bu da çok güzel ama en yaygın olan renk bu, özel bir cins değilse genelde bu renk açıyor, o yüzden kırmızı istemiştim :)

Günüm, daha önce de yazmıştım aslında, bu tohumdan yetişenlerden değil, Palmiye Merkezi'nden satın aldığım.Zaten çiçek açan bir bitkiden alınan çelikle üretilmiş.

dubief
13-10-2008, 13:38
6 aylık bitkinin açtığına şahid oldum gübre besinler çiçeği çok kolay açtırır MSaygin sizde o plumeriaya aşı vurursanız seneye değişik renkte plumerialar elde edebilirsiniz:)

Günüm
13-10-2008, 13:52
6 aylık bitkinin açtığına şahid oldum gübre besinler çiçeği çok kolay açtırır MSaygin sizde o plumeriaya aşı vurursanız seneye değişik renkte plumerialar elde edebilirsiniz:)

Teşekkür ederim Sayın MSaygın ve Dubief.

Sevgili Dubief, hangi NPK oranına sahip gübre uygun gelir? Ve aşılamayı nasıl öğrenebilirim?

dubief
13-10-2008, 14:00
Ben şeker gübresi güvercin gübresi ve Çiçek Coşturanın kaktüs besleyicisi ve çiçekler için özel besinin karıştırıp veririm aşı bende tam bilmiyorum ama Kıbrısa gittiğimde öğrenir size söylerim

Lonicera
13-10-2008, 14:45
Arkadaşlar,aramızda plumeria'ya farklı renk ve kokulardaki diğer plumerialardan aşılama tekniğini bilen, **** net'te bu konuda bilgi içeren bir adres var mı acaba?

İlkin
13-10-2008, 15:45
Teşekkürler Msaygın bilgi içi, eve gidince bakayım bir yaprak altlarına hemen... Bir de Dusrban 40 yapayım. Ben en çok beyaz sarı çiçeği seviyorum, sizde de bu açıyor çok güzel. Umarım sağlıklıca açarlar hepsini.

lerdemir
13-10-2008, 16:56
Sevgili İlkin,

Yaprak altında miniminnacık bir parçacık görüp de renginin kırmızı olup olmadığına dair tereddüte düşerseniz, parmağınızla üzerine hafifçe bastırıp sürtün, sıvı bir iz kalıyorsa kesin zararlıdır. Genelde de kırmızı örümcektir. Ben öyle kesin karar veriyorum. Sonra da basıyorum ilacı. Ohhh miss...

papatyam
14-10-2008, 08:33
Plumeriam mutfak penceresinin önunde duruyordu iç kısımda dün akşam bir baktım yapraklarını dökmüş satece tepesinde bir yaprak kalmış :(

MSaygin
14-10-2008, 09:56
papatyam, eğer tam güney penceresi önünde, çok sıcak bir ortam yaratamayacaksak, kışa girerken dökülmemiş yaprakları da bizim kesip, uygun bir yerde bahara kadar saklamamız gerekiyormuş.İsterseniz, bu durumda olabilecek en sıcak yere koyup gözleyin, bakalım yeni yaprak çıkaracak mı yoksa yavaş yavaş uykuya mı geçecek.

İlkin
14-10-2008, 10:26
Sevgili İlkin,

Yaprak altında miniminnacık bir parçacık görüp de renginin kırmızı olup olmadığına dair tereddüte düşerseniz, parmağınızla üzerine hafifçe bastırıp sürtün, sıvı bir iz kalıyorsa kesin zararlıdır. Genelde de kırmızı örümcektir. Ben öyle kesin karar veriyorum. Sonra da basıyorum ilacı. Ohhh miss...

Sevgili lerdemir,

Bu sabah baktığımda yaprak altlarında hiçbirşey göremedim, çok iyi gören birisiyim allaha şükür ;) ama yoktu böcek türü birşey, ağlar duruyordu ama. Yine de ne olur ne olmaz diye ilaçladım, bir tanecik plumeriam var ona da birşey olmasın yani. Teşekkür ederim.

verdoque
14-10-2008, 14:33
Merhaba, son yazılanları görünce ben de korkuyla hemen plumeriamın yapraklarını kontrol ettim. Ağ gibi bir şeyler gördüm ama ağaçlık çalılık bir yerde yaşadığım için evimde kırmızı olmayan normal örümceklerden bolca var, nereye ağ yapacakları belli olmuyor, onların işi olabilir. Kırmızı noktacık göremedim beyaz toz gibi birşeyler vardı umarım sadece tozdur.

MSaygin
15-10-2008, 08:34
İlkin, bu sabah bir baktım tüm yapraklar kırmızı örümcek dolu, hemen ilaçladım.Demek ki kırmızı örümcek zamanı Adana'da, siz iyice bakın, ilaçlamayı da ihmal etmeyin :)

verdoque
16-10-2008, 20:25
Tekrar merhaba, plumeriam yapraklarını hızla sarartmaya başladı. Kalorifer peteğinin biraz üstünde cam kenarında duruyordu, yani sıcak bir ortamdaydı. Yine de kış uykusuna geçiyor olabilir mi, yoksa hain örümcekler midir sebep? Yapraklarda birşey göremiyorum ama her ihtimale karşı kırmızı örümcek için bauhaustan ilaç aldım. Neoron verdiler, suya karıştırıp baştan aşağı spreyledim. Üstüne bir poşet geçirip balkona koydum. Umarım iyileşir...:(

Günüm
16-10-2008, 22:05
Poşet iyi bir fikir mi? Hepten fenalaşmasın havasız kalınca. İlacın yapışması için ben 1 kaşık kanola yağı koyuyorum. Ama hiçbir zaman poşet geçirmedim ilaçladığım bir çiçeğe. İlaçlama serin havada yapılır deniyor. Sıcak ortam yakıyor yeni ilaçlanan çiçeği. Elbette bu benim amatör bilgim.

lerdemir
17-10-2008, 07:54
İlaç kutularının üzerinde veya içindeki prospektüste yazar zaten tüm bu detaylar. Hangi ısı aralığında uygulanması gerektiği, dozu, vb.

Ayrıca ben de bugüne kadar amatörce bitki bakımı ile uğraşıyorum; kimyasal ilaç uygularken hiç yağ vb ile karıştırmamıştım; kutudaki oranda dozlar, talimatlara uygun uygulardım. Bir sorunla da karşılaşmamıştım hiç.

Bir de, ilaçlandıktan sonra bitki ıslakken poşete almak mantari oluşumlara yol açabilir diye düşünüyorum...

verdoque
17-10-2008, 12:06
Hava almayacak kadar sıkı kapatmadım aslında sabah da çıkardım poşeti, güneş açmıştı çünkü. Dün gece dışarısı çok soğuktu o yüzden rüzgardan soğuktan kötü olur diye düşündüm. İlaçlı ilaçlı içerde de durmasını istemedim. İlacı aldığım kişi yağmur yağarsa ilacın etkisi azalır dedi. Yağmurdan da korunması için poşet geçirmek geldi aklıma.

Bir de ilk defa çiçek ilaçlıyorum. Evde yalnız olduğum için zehirlenirim diye çok korktum:(

lerdemir
17-10-2008, 13:23
Doğrudur, kimyasal ilaçların kapalı alanda yapılmaması, solunmaması gerektiği yazar kutuların üzerinde. Ben de ilaçladığım bitkiyi, 1 hafta kadar süre ile evin içine almıyorum.

Siz de iyi yapmışsınız bence. Poşetin ağzını da tam kapatmamak iyi olmuş.

İyi günler dileklerimle...

verdoque
20-10-2008, 20:14
Plumerialarınız ne durumda? Benimki birkaç yaprak daha sararttı. Yeni çıkan bir yaprağı vardı o da büyümüyor. Gelişimi durdu gibi. İlaçladığımdan beri balkonda tutuyorum. Allah'tan havalar iyi gidiyor...

4 gün oldu, içeri almadan bir kez daha ilaçlasam mı diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Tek doz yeterli olur mu?

Arjin
20-10-2008, 23:25
Ben arkadaslarin onerdigi ilaci burda bulunan tek ziraii dukkana sordum yok dedi, siparis verdik artik.Bekleyinceye kadarda onerilen evde hazirlanan ilaclardan kirmizi biberli olani denedim.Ilac iyi geldi, uzerinde herhangi bir beyazlik yok artik, hastalik toprakta olabilir diye topraginida degistirdim.Yapraklar tam yesil degil, hala sararma var ama dokulende olmadi.Saniyorum hastalik durdu diyebilirim;)

papatyam
21-10-2008, 08:42
Plumeria şimdilik iyi tepesinde tek yaprak ile duruyor gövde de sulanma yumuşama yok.

MSaygin
21-10-2008, 12:00
merhaba,

Plumeria çiçeklerinin hepsini birden açmıyor, sırayla açıp döküyor, hepsini birden fotoğraflama şansım olmayacak gibi, o yüzden şimdi yükleyebilirim adım adım çiçeklenme fotoğrafını;

50359

Bu çiçeklenen plumeria tohumdan çıkanlardan mı diye soran üyelerimiz için tohumdan çıkanlardan en çok büyüyenin fotoğrafını da çektim.Onun da çiçeklenmesi belki seneye olur, kim bilir.

50360

Cep telefonunu referans olarak koymayı Selahattin Bey'in bir fotoğrafından öğrendim, iyi fikir :)

Bu plumeriayı toprağa almıştım 3-4 aylıkken, toprakta diğerlerine göre çok hızlı büyüdü tabi.Bu kışı dışarıda, yerde geçirip geçiremeyeceğini göreceğiz, test bitkisi bu.Etrafına 4 direk dikip sera naylonu ile saracağım çevresini.

Selamlar,

papatyam
21-10-2008, 12:08
Sn.Msaygin, maşallah ne şanslısınız çiçeğini gördünüz kokulumu, keşke çiçeklerin hepsi birden açsa.

İlkin
21-10-2008, 13:01
Sayın MSaygın resimler harika gerçekten de, hazır ben de Adana'da yaşıyorken bir gece dadanıvereyim sizin şu bahçeye diyorum :p Şaka bir yana maşallah, toprak da olan de çok güzel gelişmiş. Keşke çiçeklerin kokularını da duyabilsek resimlere bakarken...

Oğuzhan
21-10-2008, 13:44
Sevgili M.Saygın,
Maşallah.Valla kıskandım şimdi o boyda mı açtı.?Koku manyağı olarak tarif alsak.Nasıl bir koku .Nasıl olcaksa tarif.:D

Gardenya gibi,
Portakal çiçeği gibi,
Limon çiçeği gibi ,
Yasemin çiçeği gibi,
Ful gibi mi kokuyor ?
Yoksa bunların karışımı mı?
Etrafında hissediliyor mu?
Çiçeği uzun kalıyor mu?
Çiçeği açtırmak için nasıl bir işlem ya da özel bir işlem uyguladız mı?
Bize tiyo verseniz ...:o

Ne çok soru sordum.Kedimi sınav yapan öğretmen gibi hissettim.:D
Yalnız kolay sorular ama ....

Günüm
21-10-2008, 13:56
Sevgili Oğuzhan. Sana bir plumeria şart olmuş.:D
(Parfümünü anlata anlata bitiremiyorlar.)

MSaygin
21-10-2008, 15:10
:D :D bir türlü anlaşamadık.

Şimdi, bir benim bu sene tohumdan ektiğim plumerialar var, onlardan açan yok ama onların en büyüğü bu kadar oldu diye göstermek için bu cep telefonlu fotoğrafı yükledim.O 8 aylık, bu sene o tohum fırtınası yaşadığımız zaman ektim.

Bir de benim Palmiye Merkezi'nden aldığım çelikten üretilmiş tek plumeria var, çiçek açan o :)

Kokusuna gelince, düşünüyorum düşünüyorum bulamıyorum, kaç gündür aklımda.Bana sorarsanız gardenyanın daha biraz keskini ve hafif ekşisi bir koku :D
Çok güzel bir koku ama hemen yanında greyfurt ağacım var, o da çiçekli şu an, bir de onu kokluyorum.Sanki greyfurt çiçekleri daha bir asil kokuyor gibi geliyor bana, daha kişilikli bir koku.
Zamanında tatilde çok büyük bir plumeria ağacının çiçeklerini koklamıştım, o çiçekler karamel kokuyordu, bu bendeki çiçeklerin kokusuna hiç benzemiyordu.

Plumeria çiçeğinin kokusu yanından geçerken hissedilmiyor, iyice yaklaşıp koklamak lazım ama açtığı gün uzun süredir balkonda görmediğim arıları üzerinde gördüm, heen gelmişlerdi.

Çiçekler bir gün kadar kalıyor ama ağacın da tadı yok, kırmızı örümcek saldırısına uğradı belki ondan da döküyor olabilir, bilemiyorum.

Kolaymış sorular :)

Oğuzhan
21-10-2008, 17:04
Bu kırmızı örümceklerden nasıl kurtulacaz.Bir ben dertli değilmişim.Ne yapsın plumeria örümcek istilasından rahatsız olup fazla koku yapamamış olabilir.Greyfurt dediniz aklım karıştı.Mesaj alınmıştır.
- Bu plumerialar farklı kokulara sahip.

lerdemir
22-10-2008, 08:53
Greyfurt da diğer tüm turunçgiller gibi mi kokmakta Msaygin?

Ben portakal çiçeği ve limon çiçeği biliyorum, ama aynı anda test edemediğimden -varsa- aralarında bir fark algılamadım.

MSaygin
22-10-2008, 12:00
Evet greyfurt da diğer turunçgillere benzer koku olarak.Tam plumerianın yanında olunca, şu anda da çiçekli olunca onu örnek gösterdim.

lerdemir
23-10-2008, 09:54
Şu an, "rakı şişesinde balık" değil, "sizin bahçede arı" olmak varmış...

Bir yanda plumeria, öte yanda turunçgil çiçekleri...

Hele bir de yakınlarda bir yerde bir "gardenya" da oldu mu, tamamdır...

Mmmmmmmmmmmm....

Oğuzhan
23-10-2008, 13:30
O bahçeyi bir ziyaret etmek lazım.Valla maşallahı var. Yok yok ...:D
Tam bizlik.

MSaygin
23-10-2008, 15:47
Ne zaman isterseniz kapımız açık, bekleriz :)

Çok güzel ifade etmişsiniz ama görseniz hayal kırıklığına uğrarsınız :D
Plumeria'ya ilk attığım kırmızı örümcek ilacı fayda etmedi, bu sabah bir daha ilaçladım.Asıl hedefi kırmızı örümcek olmayan ama ona da fayda eden kükürt esaslı bir ilaç atmıştım önce.Çiçekler de kararıp gidiyor şu an.Tadı tuzu kalmadı yani plumerianın.

Siz yine de gelin, Japon güllerinin keyifleri yerinde, onlara bakarız :)

Sevtap
24-10-2008, 02:13
Ben bildiğiniz sineksavar ile( raid )ile hepsini temizledim tek sefer sıktım yapraklarını yıkadım ara ara su sıkıyorum geyet iyi durumdalar

lerdemir
24-10-2008, 10:55
... Çok güzel ifade etmişsiniz ama görseniz hayal kırıklığına uğrarsınız :D

"Görmeye" gelen kim?! Biz "koklayacağız!:D

Oğuzhan'la sizin bahçede gözlerimizi kapatıp, derin derin, uzun uzun nefeslerle koku şöleni yapacağız...

İlkin
24-10-2008, 12:59
Merak ettiğim birşey var; bu sabah baktığım zaman plumeria'nın yapraklarında kabuklu böceklerden vardı, ilaçlama etkisi ile ölmüşler zannedersem. Bu tür ağaçlar daha çok mu böcek çekiyor anlamış değilim, adenium da öyle, 2 tane tohumdan büyüyen adenium'um var, ilaçlamadan önce her birisinde 1 tane unlu böcek vardı, başka hiçbir bitkimde olmazken neden bunlarda var acaba? Tatları mı güzel ki?!! :)

zenfree
25-10-2008, 14:24
Bu da benim pulmeriam. Üç tohumdan sadece bunu çimlendirebildim. Sanırım yapraklarını dökecek.

Adalet Yağcı
25-10-2008, 15:13
Bu da benim pulmeriam. Üç tohumdan sadece bunu çimlendirebildim. Sanırım yapraklarını dökecek.

Ne güzel, yapraklarını dökse bile bir süre sonra yeniden çıkacak, oysa benim bir pulmeria tohmum bile yok :(

Siteye üye olduğumda tohumlar çoktan istenilmiş, paylaşılmıştı.
Tekrar Pulmeria tohumu getirtme fikri varsa lütfen beni de hatırlayınız.

Oyaman
27-10-2008, 23:05
3 ay evvel 2 paket Plumeria tohumu aldım , kaçırmayın .
Tohumların % 90 ' ı çimlendi . Tohumlar sağlam ve taze .İlgilenen arkadaşların bilgisine sunarım . Kargoyu hiç düşünmeyin , neden derseniz . Amerikadan gelen
20 adet tohumun bedeli 20 Ytl idi .

MSaygin
28-10-2008, 06:59
Bu arada bir not da yurtdışından gelen tohumlar hakkında yazayım.Ebay'de takip ediyorsanız, 100-500 gibi çok sayıda karışık tohum içeren paketler ve özel isimlendirilmiş türlerin 5-10 adet tohum içeren paketleri satılıyor.Aralarında tohum başına fiyatta çok büyük fiyat farkı var.5 adet satılanlar az bulunan, özel cinsler olarak tanıtılıyor ama Plumeria tohumu alındığı bitkinin aynı renk,cins çiçek açmıyor zaten.O resimdeki çiçeğin tohumu diye alsak da yavru çiçek bambaşka çıkabilir.
Ben her iki tür tohumdan da aldım, çiçeklerini görmediğim için bir şey diyemiyorum ama çimlenme oranı, bitki gelişimi, yaprak vs. olarak hiç fark yok.Pahalı tohumlara yönelmeye gerek yok diye düşünüyorum.

Geçen seneki tecrübemde fark ettiğim şu oldu, ilkbaharın sıcaklarını beklemeden Ocak ayında iç mekanda ektiğim tohumlar, daha sonra ektiklerime göre çok gelişme farkı gösterdi.1-2 ay kadar önce ekmek, gelişmelerini çok etkiledi.Tohum ekecekseniz, sıcak, ışıklı bir ortamınız da varsa erken davranabilirsiniz.

Adalet Yağcı
28-10-2008, 08:57
Sayın MSaygin;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler ederim, hemen linkteki siteye abone olup siparişlerimi verdim.
Bir paket, Pulmeria mix, bir pakette Adenium Pink rose aldım.
Sitede tohum ekimi için oldukça geniş bilgi verilmiş, ben tohumlarım gelir gelmez ekmeyi düşünüyorum, sanırım problem çıkmaz.
Saygılar.

MSaygin
28-10-2008, 09:57
Adalet Hanım, isterseniz şu Kasım-Aralık bir geçsin, bitkiler biraz yapraklanınca soğuk zamana denk gelmesin.Benim gördüğüm kadarıyla bizim buralar için Ocak ayı uygun ekim için.

Adalet Yağcı
28-10-2008, 10:12
Uzman sizsiniz Sayın MSaygın, tamam, Ocak ayına kadar sabrederim, biraz zor olacak ama Pulmerialarımın ziyan olmasını istemem.
Ocak ayından sonra evimin her tarafı tohum violleri ile dolacak, öyle çok tohum aldımki, nerelerde barındıracağım bilmem, balkonum güneye bakıyor, güneşli havalarda hep güneş içinde, balkonda kalsa viyoller bir zarar görürmü sizce?
Sevgiler.

MSaygin
28-10-2008, 12:03
Uzman olmaya kırk değil kırk bin fırın ekmek yemek lazım :)

Açık balkonsa mutlaka zarar görür.Benim viyollerim cehennem gibi bir güney cephesi penceresinde olmasına rağmen, akşamları perdeyi kapatmadığımdan plumerialar zarar görmüştü.Emre Bey'in ikazıyla perdeleri kapatmaya başlamıştım akşamları, viyolleri de cam önünden de çekiyordum her gece.
Ocak ayında gündüzleri de üstten lamba ile ısıttığımızı hatırlıyorum, ne kadar uğraşmışız :)

Ama kapalı balkonsa, alttan da bir ahşap ya da storofor gibi bir malzemeyle yerden soğuk almasını engellerseniz keiyfleri iyi olur sanırım.

MSaygin
30-10-2008, 09:13
Bu arada, ilk grup çiçek açtı açtı döküldü yalnız bugün baktım aynı yerlerden yeni grup çiçek geliyor gibi.Eğer öyleyse harika olacak, bir sene bekleyip 10-15 gün çiçek göreceğim diye üzülüyordum.

İlkin
30-10-2008, 09:42
Ben kendi Plumeriamı içeri alacağım artık sanırım, sabah güneşini az görür oldu ve yaprakları git gide soluyor, en tepede yaprak oluşumu var ama gelişim yok...

lerdemir
30-10-2008, 10:21
Bense halen açık balkonda tutuyorum İstanbul koşullarında. Sabahın ilk güneşini öğlen 12'ye kadar doğrudan alıyor. Sonrası ise aydınlık.

Havalar da -bugünlerde başlayacak olan 5-6 günlük pastırma yazı hariç- geceleri 8 dereceyi görmeye başlamıştı bu hafta.

Kaç dereceden sonra içeriye almaya başlayayım; yoksa bir nebze kışlamaya onun da ihtiyacı var mı diye kararsız kaldım açıkcası...

MSaygin
30-10-2008, 12:37
4C'den sonra sorun başlıyor diye okumuştuk/konuşmuştuk sanki lerdemir.

İlkin, daha erken değil mi, haftasonu biz klima çalıştırdık bir ara, halen sıcaklık iyi gibi :) Şu anda da dışarı bakıyorum, sımsıcak güneş tepede.

lerdemir
30-10-2008, 12:49
Tamamdır o zaman Sevgili MSaygin,

4 dereceye geldiğimizde biri hariç hepsini içeri alacağım. O "biri" de test grubunu oluşturmuş olacak artık :)

NOT: Şimdi ilk sayfaya baktım da; ne kadar gereksiz yere endişe etmekteymişiz bizler!!!

Bakın ilk sayfadaki 26.mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=160886&postcount=26) sevgili hoyadag ne belirtmiş:

"...Don oluşan iklimlerde, bitkiyi içeri alarak büyümesine devam etmesine izin verebilir veya kapalı bir alana veya bodruma alarak uyku evresine girmesini sağlayabilirsiniz... Dünyanın en az bakım gerektiren bitkilerinden biridir. Kuraklığa dayanıklıdır ve tamamen veya kısmen güneş alan heryerde yetiştirilebilir..."

MSaygin
30-10-2008, 14:19
Hep öyle endişe içindeyiz zaten, bu da bir heyecan işte :)

Bodrum gibi bir yerde uykuya alınırken henüz bitki zaten dökmediyse yaprakları kesmek gerekiyormuş.Hatta, kökündeki toprakları temizledikten sonra gazete kağıdına sarıp bir kutuda, dolapta bile saklamak mümkünmüş.Çok sayıda bitkisi olan koleksiyonerler öyle yapmaktalarmış.

İlkin
31-10-2008, 09:33
MSaygın, benimki yapraklarının canlılığını kaybedince korktum biraz, hala dışarıda ama biraz daha bekleyeceğim sanırım içeri almak için. Bulunduğu yer yazın aldığı kadar güneş almıyor artık, belki ondan üşümeye başladı diye düşündüm.

verdoque
31-10-2008, 11:10
Benimki kırmızı örümcek istilasından sonra bir süre durmuştu. 5 gün şehir dışındaydım, döndüğümde yeni bir yaprak çıkardığını gördüm:) İlaçladığım zaman balkonda bırakmıştım, ama Ankara'da gece gündüz sıcaklık farkı çok fazla, gündüz güneşli gidiyor bu aralar ama gece soğuk oluyor. Bitkiyi gündüz dışarı gece içeri de taşımak istemiyorum. Cam kenarında duruyor şimdilik, güneşi orda da alıyor :)

Adalet Yağcı
17-11-2008, 10:33
Uzman sizsiniz Sayın MSaygın, tamam, Ocak ayına kadar sabrederim

Sabredemedim :(
Bu gün Pulmeria tohumlarım geldi, jet hızıyla zaten hazır olan toprak harcına onbeş tane mix pulmeria ektim, üzerini şeffaf bir kapakla kapattım, kapakta dör tane büyük hava deiği var, güney güneşi alan bir penceremin önüne yerleştirdim, hava oldukça sıcak.
Şimdi artık bir an önce yeşil yaprakları görmek için dua etmek kaldı.
Çiçeklerini görmek için gerçekten de üç beş sene beklememizmi gerekecek, sizinki kaç yılda çiçeklendi sayın MSaygın?

MSaygin
17-11-2008, 17:23
Hayırlı olsun :)

Kitaplarda ortalama olarak 3, bazen 2 bazen daha uzun zamanda çiçeklendiği yazılı.Daha önceki mesajlarda, yanılmıyorsam dubief, 6 ayda çiçeklendiğini gördüğünü de yazdı.
Benim çiçeklenen bitkim çelikten üretilme, onu saymayın.

Seneye tohumlardan olan bitkilerimin bazılarının çiçekleneceğini umuyorum, göreceğiz bakalım.

MSaygin
17-11-2008, 17:28
Bu arada, tüm plumerialarımı kapalı seraya aldım.Sera ısıtmasız olduğu için, ikinci bir tünel sera yapacağım bunların üzerine.

tolgahann
17-11-2008, 18:00
Ben aşağıda resmi bulunan plumeria tohumunu 5 gün önce ektim.Bence çok çabuk çimlendi saksı içerideydi ve üzeri naylonla örtülü değildi.Sanırım biraz acemi şansı oldu:)

günsu
17-11-2008, 18:16
Sevgili adalet yağcı, bende sabredemedim.

Geç çiçekleneceğinide (iki üç yıl beklemek çok zor) hesaba katarsak, nekadar erken ekersek biran önce gelişir diye düşündüm:p

MSaygin
18-11-2008, 08:42
Arkadaşlar, nasıl ki gardenia bitkisini dilimizde gardenya diye yazıyorsak, okuyorsak, petunia bitkisini dilimizde petunya diye yazıyorsak, okuyorsak, Plumeria bitkisini de artık Pulumerya diye yazsak, okusak ne dersiniz?
Eşe dosta anlatırken zorlanıyorum, böyler devam etsek, başlığımızı da buna göre düzenlesek, nasıl olur?
Keşke daha Türkçe güzel bir isim bulsak ama bu bizi aşar belki :)
En azından Türkçe'ye uygun yazalım bir başlangıç olarak.

Adalet Yağcı
18-11-2008, 09:44
Kitaplarda ortalama olarak 3, bazen 2 bazen daha uzun zamanda çiçeklendiği yazılı.

Ben onu üç ayda deli ederim, çiçeklenmek zorunda kalır :o
Bir cevizime de öyle yapmıştım, mevsimi geçtiği halde ceviz vermişti :rolleyes:

Adalet Yağcı
18-11-2008, 09:48
Sevgili adalet yağcı, bende sabredemedim.

Geç çiçekleneceğinide (iki üç yıl beklemek çok zor) hesaba katarsak, nekadar erken ekersek biran önce gelişir diye düşündüm:p

Sevgili Günsu, ben biraz da Mersin'in iklimine güveniyorum, kışlar ılık geçer, yağmur yağmıyorsa pırıl pırıl güneş vardır.
Hepimize hayırlı olsun, dünyanın en güzel kokan çiçeği, dilerim kazasız belasız yetiştirmeyi başarabiliriz.
Baksanıza sevgili Tolgahann 5 günde çimlendirmiş :eek:

İklimsiz
18-11-2008, 10:06
Adalet hanım, sözünü ettiğiniz "deli etme" fikrini ve uygulamayı biraz açabilir misiniz? :p

Adalet Yağcı
18-11-2008, 10:11
Adalet hanım, sözünü ettiğiniz "deli etme" fikrini ve uygulamayı biraz açabilir misiniz? :p

Elbette, sevgili İklimsiz, hangi bitki ile ilgileniyorsanız her gün onun başına gidip "ne kadar tembelsin, utanmıyormusun sana bu kadar özen gösteriyorum yiyip içip yan gelip yatmak yok, hani çiçekler, hani meyveler, kızdırma beni söker atarım seni valla" diyeceksiniz.
Her gün en az on defa bunu tekrarlayacaksınız, görsün o zaman, dünya kaç bucakmış :rolleyes:

günsu
18-11-2008, 19:07
:DBiran önce büyüyüp çiçek vereyimde gitsin artık başımdan şu desin değilmi:D:p

Kaktüslerdeki gibi telkin.

abk
19-11-2008, 02:44
Elbette, sevgili İklimsiz, hangi bitki ile ilgileniyorsanız her gün onun başına gidip "ne kadar tembelsin, utanmıyormusun sana bu kadar özen gösteriyorum yiyip içip yan gelip yatmak yok, hani çiçekler, hani meyveler, kızdırma beni söker atarım seni valla" diyeceksiniz.
Her gün en az on defa bunu tekrarlayacaksınız, görsün o zaman, dünya kaç bucakmış :rolleyes:

Tam tersini uygulasak nasıl olur acaba? Yani her gün "sen ne harika bir bitkisin, bugün dünden güzelsin, eminim yarın çiçek açacaksın..." desek...

Adalet Yağcı
19-11-2008, 08:44
Biran önce büyüyüp çiçek vereyimde gitsin artık başımdan şu desin değilmi

Tam tersini uygulasak nasıl olur acaba? Yani her gün "sen ne harika bir bitkisin, bugün dünden güzelsin, eminim yarın çiçek açacaksın..."

Sevgili Günsu, sevgili abk, sizin başka yöntemleriniz varmı?
Benim bitkilerim bu lisandan anlıyorlar, biliyorsunuz dayak Cennetten çıkmış :D

Adalet Yağcı
20-11-2008, 11:19
Bu ayın 18 inde ektiğim Pulmeria larımdan hala ses yok, daha üç gün oldu ama ben günde on defa gidip bakıyorum bir kıpırdanma varmı diye.
Tohum kabımı bebek gibi pencere pencere gezdriyorum, nerede güneş varsa oraya alıyorum.
En geç on gün içinde ilk filizleri görmeyi ümit ediyorum.

verdoque
20-11-2008, 13:15
Benimkiler tam 1 haftada çimlenmişti. Pamukta iş yerimde çimlendirmiştim. Tohumları koyduğum kabı sıcak suya daldırıyordum, sıcakta hızlı çimlendiği için. Pamuğu kaldırıp kaldırıp bakıyordum sürekli. O kadar kurcalanmaya iyi çimlendiler. 4 tohumdan 3'ü çimlendi, çimlenenlerden ikisi de sonradan öldü. Geriye kaldı bir, ona da gözüm gibi bakıyorum :) Kırmızı örümcek olduğunda çok üzüldüm, 2 yaprakla kalakalmıştı. Şimdi atlattı, yapraklanmaya başladı. Eski yaprakları üzerinde nokta nokta beyaz lekeler vardı, yeni çıkan yapraklar lekesiz çıkıyor. Eskisinden daha sağlıklı sanırım...

günsu
20-11-2008, 21:18
Sevgili abk sizin mor çiçekli ağacınız (Tibouchina granulosa) nasıl, tohumları çimlendimi:confused: harika çiçekleri vardı hani.

Adalet Yağcı
21-11-2008, 10:41
Bu gün dördüncü gün, hâlâ pulmerialarımdan ses yok, öyle sabırsızlanıyorum ki, bütün korkum, fazla sulayıp tohumları çürütmek, buna çok dikkat ediyorum.
Bir kaç güne kadar ilk çimlenmeyi görmeyi ümit ediyorum.

İlkin
21-11-2008, 10:43
Çok sulamayın zaten, arada tohum yaprağına doğru spreyle su fısfıslayın, nem olsun ortam da ılıksa tutarlar... ;)

Adalet Yağcı
21-11-2008, 10:54
Ilık ne kelime, ciddi ciddi sıcak 30 derece neredeyse, aynen söylediğiniz gibi yapıyorum sevgili İlkin, ara sıra su fısfıslıyorum.
Bekleyip göreceğiz.

lerdemir
23-11-2008, 17:06
Dünkü şiddetli lodosta da benim plumerialardan ikisi zarar gördü açık balkonda.

Yanyana durdukları selluka saksısı birinin üzerine; bir gardenya saksısı da diğerinin üzerine yatınca, birisi kökleri ile topraktan biraz ayrılmış ve yaprakları kırılmış; öbürü ise sadece bir kaç yaprak kaybetmiş...

5 derece santigrat ısıya doğru gittiğimiz bugünlerde daha fazla zarar görmemesi için bugün iç mekana aldım onları. Bakalım alışma süreçleri sancılı olacak mı?

Emre Albayrak nerelerdesin???

Adalet Yağcı
25-11-2008, 11:18
Eveeeet...
Bu gün sevgili Pulmeria larımıdan ilk filiz göründü.
Çocuklar gibi el çırptım, darısı diğerlerine.
Bu mevsimde çimlendirebildiğim için kendimi kutluyorum :p

MSaygin
25-11-2008, 14:21
Tebrikler Adalet hanım :D Aman üşütmeyin yavruları.

Adalet Yağcı
25-11-2008, 18:19
Hiç merak etmeyin sayın MSaygın, gerekirse battaniye örterim üzerlerine :D

günsu
27-11-2008, 19:33
Sevgili Adalet Yağcı, bende aşağı yukarı sizinle aynı zamanda ektim ama benimkilerde maalesef henüz fiiz yok:(

Adalet Yağcı
27-11-2008, 21:25
Sevgili Adalet Yağcı, bende aşağı yukarı sizinle aynı zamanda ektim ama benimkilerde maalesef henüz fiiz yok:(

Sevgili Günsu, Mersin iklim bakımından Burdur'dan çok farklıdır.
Ayrıca ben tohum kaplarımı güneş neredeyse oraya taşıyorum.
Bu gün itibarı ile 14 tohumdan yalnızca 3 tanesi çimlendi, toprağının kurumasına izin vermeyin, sık sık fısfıslayın, tabi tohumuda çürütmeyin, gerisini doğaya bırakın, hiç merak etmeyin çok yakında bir gün size çığlık attırır.

pupayelken
01-12-2008, 18:15
Plumeria **** KKTC deki adıyla fitne,burada çok yaygın.Ben geçen kış dalından kopararak, yaklaşık on tane kadar diktim.Hepside tuttu ve iki tanesi yazın çiçek açtı.Gördüklerimin hepsi beyaz ortası sarı renkte çiçek açıyor.Pembe açandan da bulup satın aldım fakat o daha çiçek açmadı.Bu iki rengin dışında, özellikle gökkuşağı renginde çiçek açanını bulabilme şansım var mı?

Günüm
01-12-2008, 18:28
Biz sizdeki renkleri bile bulabilmiş değiliz sevgili pupayelken.

günsu
01-12-2008, 22:21
Sevgili adalet yağcı sizin son mesajınızdan sonra, pulmerialarımı, gündüz pencere önüne gece kaloriferpeteğinin üzerine koydum sıcağı sevdiğini düşünerek...ve istenen sonuç;) altı tohumumdan şimdilik üç tanesi çimlendi:)

günsu
01-12-2008, 22:28
Sn pupayelken siz ne güzel çiçeklerini görebildiniz bakalım biz ne zaman görürüz.
Gülegüle büyütün.

Adalet Yağcı
02-12-2008, 08:52
Sevgili adalet yağcı sizin son mesajınızdan sonra, pulmerialarımı, gündüz pencere önüne gece kaloriferpeteğinin üzerine koydum sıcağı sevdiğini düşünerek...ve istenen sonuç;) altı tohumumdan şimdilik üç tanesi çimlendi:)

Sevgili Günsu;
14 tane Pulmeria tohumundan 11 tanesi çimlendi, geriye kalan 3 tanesini çürütmüşüm :( sağlık olsun.
Merak etmeyin, birer ikişer her gün çimlenmeye devam edeceklerdir.
Benimkiler 2. yapraklarını veriyor, on gün sonra yapraktan gübrelemeye başlıyacağım.
Bu mevsimde tohum çimlendirebilmek bir başarı kutluyorum sizi, tabi kendimide :cool:

günsu
02-12-2008, 11:15
Teşekkür ederim,:)bende sizi kutlarım, özellikle kaloriferpeteğinin faydası olduğunu düşünüyorum belliki sıcağı çok seviyor.
Sakıncası yoksa kullanacağınız gübrenin ismi nedir:confused:

Adalet Yağcı
04-12-2008, 22:46
Sevgili Günsu, son mesajınıza cevap yazmamışım, Ben NPK içeren gübreleri kullanıyorum.
Vilmorin tercih ettiğim marka.

Sebahattin Sargın
05-12-2008, 14:35
Çok sevdiğim ve büyük bir özenle baktığım plumerialarıma son zamanlarda bir şeyler oldu. Büyümesi yavaşladı, yapraklarda ağlar oluşmaya başladı ve yapışkanlıklar oluştu.

54957
54958

Sizce bunlar nedir, nasıl başederim?

denizakvaryumu
05-12-2008, 14:53
Ağ varsa kırmızı örümcek vardır.Ev yapımı ilaçlarla bir deneme yapın derim.

lerdemir
05-12-2008, 15:18
Bence öncelikle mekanik mücadele uygulamalı. Plumerianın yaprakları az sayıda ve görece az nazik olduğu için su altında ve/veya yumuşak bir bez ile yaprakların alt ve üstlerindeki zararlılar öncelikle uzaklaştırılır; ondan sonra da ev yapımı ilaçlar uygulanarak daha iyi netice elde edilebilir.

Ben su altında elimle temizledikten sonra, bir de arap sabunlu temiz bulaşık süngeri ile tüm yaprakları hem alttan hem üstten iyice bir silmiş; sonra da ilaç uygulamıştım. Tek uygulamada sorun çözülmüştü.

Mücadelede başarılar :)

Sebahattin Sargın
05-12-2008, 15:20
Çok teşekkür ederim arkadaşlar hemen uygulamalara geçiyorum...

Sevgiler ;)

MSaygin
05-12-2008, 15:31
Muhtemelen kırmızı örümcektir, benimkine de dadanmışlardı.
Şimdi de yapraklar hep sararıp kuruyor, hepsini elimle kırdım, yapraksız bıraktım, bir süre sonra da içeri alacağım.

İlginçtir, bir haftadır da acaip karasinek çekiyor.Yapraklarının üstünde bir sürü karasinek oluyor her baktığımda.Kırmızı örümcek varsa ona geliyorlardır diyeceğim ama bilemiyorum.

Sebahattin Sargın
05-12-2008, 15:36
Sararan ve ağ olan yaprakları bende koparıyordum, sonra yeni sürgünler çıkıyordu. Fakat bu örümcekler iyice artmaya başladı, birazdan Lerdemirin uygulamasını deneyeceğim. Gelişmeleri en kısa zamanda paylaşacağım.

Sevgiler ;)

tolgahann
14-12-2008, 21:45
Benim plumeriam da hızla gelişiyor.:)

Sevtap
19-12-2008, 01:45
Benim tohum dan büyüttüğüm 4 pulmeriam dan sadece biri yan dallar verdi toplam 5 tane daha birinci yılında ,boyu yaklaşık 50 cm kadar acaba bu yıl çiçek verirmi?

Adalet Yağcı
19-12-2008, 09:13
Ben de bu gün yarın tohumdan yetiştirdiğim pulmerialarımı küçük saksılarına ayıracağım artık.
Bu gün tohumu ekeli 32 gün oldu, tam 11 tane, hepsi de çok sağlıklı görünüyorlar, her gün onları dışarı çıkartıyorum, akşama kadar bırakıyorum açık havada.
4-5 günde bir de yapraklarına seyreltilmiş NPK püskürtüyorum.

Adalet Yağcı
19-12-2008, 09:15
Benim tohum dan büyüttüğüm 4 pulmeriam dan sadece biri yan dallar verdi toplam 5 tane daha birinci yılında ,boyu yaklaşık 50 cm kadar acaba bu yıl çiçek verirmi?

Sevgili Şaziment, biraz korkutmayı deneyin bence :D işe yarıyor.
"Çiçek açmazsan seni keserim, söker atarım, boyundan posundandamı utanmıyorsun" gibi.

Süha Şendoğan
19-12-2008, 09:36
Gece kalorifer peteği üzerine koyma fikri benimde aklıma yattı tohumları ekeli 1 hafta oldu henüz bir hareket yok.

Adalet Yağcı
19-12-2008, 10:04
Gece kalorifer peteği üzerine koyma fikri benimde aklıma yattı tohumları ekeli 1 hafta oldu henüz bir hareket yok.

Bir iki güne kadar size Merhaba diyeceklerdir, meraklanmayın.

Sevtap
24-12-2008, 02:01
Sayın Adalet hanım çok şekersiniz ;;;)) bende hemen şaşırtma gibi bişey söylüyorsunuz sandım oh derken anladım tamam sabah ilk işim pulmeria ma kızmak olacak hatta bunu size ithafen yapacağım ' adalet teyzen gelip yapraklarını yolmadan .........çiçek açacaksan aç '
Bi de açıyormu? korkarım valla , sevgiyle olun , teşekkürler

Adalet Yağcı
24-12-2008, 11:21
Sevgili Şaziment, eskiler hep böyle yaparlarmış, hatta başka bir hikaye anlatırlar, Ceviz vermeyen ağaçları hamile bir bayana taşlatırlarmış.
Ben bu sefer Orkidelerim için tam tersi bir şey yaptım, bir tane çiçek dalı vermişti, yalvarıp yakarıp rica ettim, şimdi bir çiçek dalı daha verdi :D

günsu
27-12-2008, 10:09
Plumerialarım :)

57233

günsu
27-12-2008, 10:13
Sevgili adalet hanım benimde şikayetçi olduğum bir orkidem var iki yıldır açmıyor:(yarından tezi yok sizin yönteminizi deniyeceğim:)

Adalet Yağcı
27-12-2008, 10:53
Hemen deneyin sevgili Günsu, tam çiçek mevsimindeler.
Bu arada Pulmerialarımız yaşıt görünüyorlar, benimkiler de sizin fotoğraftaki kadar oldular.

günsu
28-12-2008, 00:28
Evet sevgili adalet hanımcığım birkaç gün arayla olsa gerek :)

Süha Şendoğan
01-01-2009, 12:48
Bir iki güne kadar size Merhaba diyeceklerdir, meraklanmayın.

Adalet hanım,
Dediğiniz gibi tohumlardan biri kalorifer üzerinde çimlendi şu an 2-3 cm boya erişti.

Adalet Yağcı
01-01-2009, 13:56
Adalet hanım,
Dediğiniz gibi tohumlardan biri kalorifer üzerinde çimlendi şu an 2-3 cm boya erişti.

Gözünüz aydın, şaşırtma için baharı beklemenizi tavsiye ediyorum, on gün önce şaşırttığım fidelerim biraz huzursuz.

Çok da dikkat etmiştim, şimdilik bir kayıp var dilerim arkası gelmez.

Süha Şendoğan
07-01-2009, 15:59
Teşekkürler Adalet hanım,
Şu anda zaten sadece boyu uzadı pek şaşırtma yapmayı düşünmüyorum.

Süha Şendoğan
10-01-2009, 09:18
Sn.Günsu,
Resimlediğiniz Plumeria'lar 11.ci aydamı çimlendi? Eğer doğruysa bayağı gelişme göstermişler.Benim tek filiz çok yavaş büyüyor.

Süha Şendoğan
13-01-2009, 08:05
Adalet hanım,
Kalorifer üzerinde çimlendirme bayağı ilgimi çekti yeni tohumlarla tekrar denemeğe başladım.Gelişmeleri bildireceğim.

Adalet Yağcı
13-01-2009, 10:29
Sayın Turco, siz de benim gibi sabırsızlandınız değilmi, bebek gibi bakım istiyorlar, güneşli günlerde dışarı çıkartın, yavaş yavaş alışsınlar.
Ben bir fidemi kaybettim, diğerleri çok iyi durumdalar.
Işık ve ısıya dikkat ederseniz mutlaka yüzünüzü güldürecektir.

Süha Şendoğan
13-01-2009, 10:33
Tavsiyelerinize çok teşekkürler Adalet hanım, sizin de dediğiniz gibi bende çok sabırsızım çok acele ediyorum ama ne yaparsınız biran evvel fideleri görmek istiyorum.
Sizin tecrübeleriniz ışığında devam ediyoruz.

Emre Albayrak
15-01-2009, 20:40
Uzun zamandır yoktum arkadaşlar.. Nasıl gidiyor plumerialar.. Var mı sıkıntı?

MSaygin
16-01-2009, 08:34
Benimkilerin tümü serada, hemen hepsi yapraklarını döktü, bir kaç tane direnen var.Şubat sonunda azar azar gübrelemeye başlayacağım.Sonra da uyanırlar inşallah.

Süha Şendoğan
16-01-2009, 08:41
Kalorifer üzerinde (Adalet hn.tavsiyesi ile) çimlenen tohum şu anda bayağı iyi gidiyor.Tohumdan çimlendirecekler kısık yanan kalorifer peteğinde çimlenme kolay oluyor.

Adalet Yağcı
16-01-2009, 09:02
Sayın Turco, bu mevsimde zor olanı başardınız, sulamaya dikkat edin, ben halâ fısfısla nemlendirme yapıyorum, bitkinizin gündüzleri bol ışık almasını sağlayın.
Dört gerçek yaprak olduktan sonra seyreltilmiş orkide gübresi vermeye başladım onbeş günde bir, sanırım sevdiler, keyifleri pek iyi.
Daha öncede yazmıştım, ayırmak için bir ay daha bekleseniz iyi olur, ben bir bitkimi kaybettim ama diğerleri çok sağlıklı şükürler olsun.

Süha Şendoğan
16-01-2009, 09:05
Adalet hanım,
Sizin tavsiyelerinize dikkat ederek tek tohum büyümeğe devam ediyor.
Tavsiyelerinize çok teşekkürler.

Süha Şendoğan
19-01-2009, 09:42
Adalet hanım,
Bir parti daha çimlenmeğe aldım hafta sonu yine kalorifer peteği üzerinde.
Bakalım bu sefer herşey yolunda gidecekmi?
Diğeri yeni yaprak vermeğe başladı demekki halinden memnun..

Adalet Yağcı
20-01-2009, 11:20
Benim pulmerialarımın son hali.

Süha Şendoğan
21-01-2009, 08:32
Adalet hanım,
Şaşırtma yapmak için ilk fidenin ortalama kaç aylık olması gerekiyor? Şu sıralar havalar müsait yapsam bir sakınca olabilirmi?

Adalet Yağcı
21-01-2009, 08:56
Sayın Turco, bence acele etmeyin, havaların biraz ısınmasını bekleyin derim.
Kök oluşumu nazik gibi görünüyor, kazık kök gibi tek bir kök.
Ben iki tanesini kaybettim, beş santim civarında oluncaya kadar bekleseniz iyi olur.
Ayrıca şaşırtmadan sonra yine içerde bırakın, nemli kalmasını sağlayın, dış ortama yavaş yavaş alıştırın.

Süha Şendoğan
21-01-2009, 09:12
Teşekkürler Adalet hanım,
Dediklerinizi aynen uygulayacağım.

İklimsiz
21-01-2009, 13:57
Cee :dilli:

59782

Süha Şendoğan
21-01-2009, 14:09
Sevgili İklimsiz,
Yine sürprizi yaptın, senin elinden hiçbir bitki çiçek kurtulamaz..

nariçi
24-01-2009, 08:54
Bu bitki yaprak döküyor mu? Kış uykusuna yatmasından ne anlamalıyız.?;)

Mutlu Kutlu
24-01-2009, 09:22
Sn. Nariçi,

Plumeria yaprak döker, Yaprak döktüğünde kış uykusuna yatmış olur. Kış aylarında uyur ve bahar için güç toplar. Baharın ilk günlerinde diğer uyuyan bitkiler gibi uyanır yaprak vermeye başlar, 1-2 ay sonrada uygun büyüklükteyse çiçek topuzu çıkarır. Havalar iyice soğuyana kadar bu topuzun üzerinden sürekli çiçek açar. çiçeğini gören ve koklayanların %90 ı bu bitkiye aşık oluyor.

Çiçek açabilecek büyüklük, baş parmağımız ve işaret parmağımızla yaptığımız yuvarlak kalınlığına yakınken çiçek açar. Parmak kalınlığındaki plumeriaların çiçek açması hayal olur.

pPlumeria gövdeleri don olaylarına aşırı hassastır.

Saygılar.

nariçi
24-01-2009, 09:33
Teşekkür ederim, Sayın Mutlu Kutlu detaylı açıklama için.

İklimsiz
24-01-2009, 11:00
Anlatılmak istenen bu galiba:p

60064

Mutlu Kutlu
24-01-2009, 11:54
Aslında tam anlatmak istediğim gövde ve yapraklar belirli boyuta gelmeden açmaz, sn. İklimsizin resiminde görülen plumerianın açması için en az 2 yıla daha ihtiyacı var. Aşağıdaki linkte benim çatı seramda 5 yıldan beri açtırdığım plumerialarım var. İlk analarının tanesini 90 tl den almıştım 3 adet.

http://site.mynet.com/egzotikvetropik.meyveler/pepino/

Süha Şendoğan
10-02-2009, 08:22
Adalet hanım,
Şaşırtmayı havaların ısınmasını beklemeden yaptım daha büyük bir saksıya aldım, şu anda gayet sağlıklı görünüyor.

Adalet Yağcı
10-02-2009, 12:25
Sayın Turco, siz de benim ve hepimiz gibi sabırsızsınız ;)
Şaşırtmadan sonra fide kaybedebilirsiniz, neden kaynaklandığını anlayamadım ama ben üç sağlıklı fidemi şaşırtmadan sonra kaybettim, siz daha dikkatli olun.

Süha Şendoğan
10-02-2009, 14:00
Şu anda gayet sağlıklı görünüyor havalar biraz daha güneşli geçerse daha gelişecek gibi, evet bende biraz sabırsızım galiba..

Sebahattin Sargın
12-02-2009, 14:05
Bunlarda benim plumerialarım, kırmızı örümcekler istila ettikten sonra ev yapımı ilaçlar uyguladım. Hastalıklı yaprakları temizledikten sonra bu hali aldılar ve gelişmediler. Bu mevsim gelişme dönemleri değil sanırım. Siz ne düşünüyorsunuz arkadaşlar?

62527

MSaygin
12-02-2009, 14:15
Şimdi tam durgun zamanı Sebahattin, iyi durumda görünüyor seninkiler. Nisan gibi, belki daha erken çalışmaya başlayacaklardır.Bakarsın en sağdaki bu yıl çiçek bile açar :)

Sebahattin Sargın
12-02-2009, 14:26
Sanırım türleri farklı ondan böyle bir kısmı yavaş bir kısmı hızlı büyüdü. Emre abi gönermişti tohumları bana geçen yıl çimlenmişlerdi. İnşallah görebilirim çiçekleri en kısa zamanda, ben çok sevdim bu bitkiyi. Sabırla bekliyorum yeter ki açsınlar beklerim 2 sene daha ;)

Süha Şendoğan
14-02-2009, 09:07
Sevgili Sebo,
Bir senede bukadar büyüdüklerine göre benim ufak fidenin cüce kalması normal herhalde.
Bu sene tohumdan aldığım tek fide henüz 5-6 cm.boyunda.

Sebahattin Sargın
14-02-2009, 11:31
Plumerialara çok hızlı büyüyen bitkiler değiller Sevgili Turco, plumerianızın boyu kısa değil bence uygun bir şekilde gelişmiş. Sevgili Msaygın'ın ve Emre abinin dediği gibi bahar döneminde gelişme göstereceklerdir....

Sevgiler ;)

Süha Şendoğan
14-02-2009, 12:00
Sevgili Sebo,
Bilgiler için teşekkürler. Yazım hatası yüzünden 5-6 cm.yerine 56 cm.yazmışım.

Sebahattin Sargın
14-02-2009, 12:03
Bende neden minicik buluyor bu boyda ki plumeriasını diyordum ;) Dediğimiz gibi bahar döneminde gelişecektir. Bir de şu var sanırım gelişmenin tohumlada bir ilgisi var, benim üç büyük plumeriam tohumdan çıktıtıktan sonra hiç duraksamadan büyüdüler. Bu dönemde gelişmeleri durdu. Bahar ola hayrolara arkadaşlar :)

Sevgiler ;)

MSaygin
18-02-2009, 17:57
Benim seradaki plumerialar çalışmaya başlamış, 3-4 tanesinde yeni yapraklar gördüm bu hafta sonu :D

İlkin
19-02-2009, 10:36
Harika bir haber MSaygın, ben tek plumeriamı soğuklardan etkilenmesin diye içeri almıştım. Karıncalar bile yavaştan kendini gösterirken, artık bitkinin yapraklarını çıkartması normal sanırım. Biraz zaman geçsin balkona alacağım ben de plumeriamı. ;)

dubief
19-02-2009, 10:45
Güneş ve sıcaklıkta çok çabuk büyüyen bitkidir aslında :)

MSaygin
19-02-2009, 11:17
Balkon için bence erken İlkin, benimkiler serada.Evdeki tek plumeriayı ben daha çıkartmayı düşünmüyorum, hedefim 15 Mart :)

Koyu yeşil
19-02-2009, 12:05
Pulimeriamın bir tanesi epey büyüdü 30 cm e yaklaştı sanırım. Yapraklarını dökmedi kışın. Bu nedenle de hayatta kalmayı başardı! Çünkü (şimdi kötü haber, kendimden utanıyorum). Diğer saksımdakini yaprakları dökülüp tek gövde kalınca akarlara kurban ettim sanıp attım :(. Bilgileri takip etmememin kurbanı oldu zavallı plumeriam. Utanç verici bir durum. Çok üzgünüm.

Sebahattin Sargın
19-02-2009, 13:57
Benim uzun süredir kıpırdamayan plumerialarımda, yaprak çıkartmaya başladılar :)

Gerçi en uzun boylu olan hala olduğu yerde sayıyor...

İlkin
19-02-2009, 14:06
Tamam biraz daha bekleyeceğim Mehmet, 20 cm kadar var benimkisi... İyice bir bahar gelsin madem.

Koyu yeşil çok üzüldüm seninkisine, diğerlerine iyi bak ama ;)

Sebahattin Sargın
19-02-2009, 14:11
Olacağı varmış diyelim Sevgili Koyu Yeşil :(

Üzülme eksik varsa takviye ederiz ;)

Emre Albayrak
19-02-2009, 17:17
Hafif kumlu toprak içeren saksılara geçirin derim.. Plumeria denen güzellik kök gelişimini fazla sert topraklarda beceremiyor.. Bizim genelde kullandığımız çiçek toprağı ise ona sanırım ağır kaçıyor.. Kaktüs toprağının çiçek toprağıyla karıştırıp saksınıza öyle koyun derim.. Çünkü 40 santimlik bitkinin köküküne baktığınızda çok da gelişmemeiş olduğunu görüyorsunuz.. Rahat kök geliştirebilmesi için biraz daha yardım edin derim..

MSaygin
19-02-2009, 18:29
Emre Bey, benim saksı harçlarım oldukça gevşek, ağaç kabuğu, kum, torf ve organik gübre içeriyor, buna rağmen kök yapısı sizin de belirttiğiniz gibi çok az gelişiyor, saksı harcından ziyade bitkinin yapısı bu diye düşünüyorum.

Emre Albayrak
19-02-2009, 21:45
Kökleri biraz kurcaladığınızda pek çok kökün sanki yanmış gibi bir anda gelişimini kesmiş olduğu gözüküyor. Anlam veremedim tam olarak. Kök çürümesi gibi de değil sanki bir baskı görmüş ve orada büyümeyi bir anda kesmiş gibi.. Ben toprak sıklığına delalet demiştim. Ama işte, gelişim sürdükçe bunu da anliyacağız sanırım..

Süha Şendoğan
24-02-2009, 10:07
Yeni 3 tohum daha çimlendi ama bu havada nasıl ayakta kalacaklar merak ediyorum.
15 gündür güneş yüzünü göstermedi.

Adalet Yağcı
24-02-2009, 10:32
Ben Pulmeria larımı ayırırken, yarıyarıya torf ve orkide için kullandığım kayın ağacı kabuğundan koydum, onda bir oranında dere kumu, yanmış çiftlik gübresi, çok az perlit, ve bir avuç kadar da çeltik kabuğu ekledim.
İyi bir karışım olduğunu düşünüyorum, son derece sağlıklı görünüyor ve aktif büyümeye devam ediyorlar.

Gerçekten de kök yapıları çok nazik, saçaklı kök yok, kazık kök gibi bir yapıya sahip, ayırırken çok dikkatli olmak gerekiyor, kökleri zedelenen üç bitkimi ayırdıktan sonra kaybettim.

Süha Şendoğan
26-02-2009, 09:05
Sevgili Adalet hanım,
Plumeria'lar yaşam savaşı veriyor, son filizlenenler çok kötü durumda yaşamaları zor görünüyor. Bu hava şartlarında çimlendirmek gerçekten akıllı bir iş değil.

Adalet Yağcı
26-02-2009, 09:16
Sayın Turco, siz daha önce çimlendirmemişmiydiniz pulmerialarınızı?
Korkmayın, oda sıcaklığında tutmaya devam edin, sulamayı abartmadan fısfıla yapın, ışık görmesine izin verin.
Keşke ayırmak için bekleseydiniz, size yazmıştım.

Benim üç ay önce çimlendirdiğim Pulmerialarım üçü dışında gayet iyi durumdalar.

Süha Şendoğan
26-02-2009, 09:28
Adalet hanım bu bahsettiklerim yeni çimlenenler.
Diğer bir birbuçuk ay önce çimlenen halen yaşamını sürdürüyor, ama oda güneş görmediğinden pek mutlu değil.
Yapacak birşey yok bekleyip göreceğiz, gelişmeleri aktarmağa devam edeceğiz.

Lonicera
26-02-2009, 14:05
Sevgili turco, gerekli ortamı sağlayamadığımız için tüm emeklerimiz boşa gidiyor. Dediğiniz gibi, çok aceleci davranarak ektiğimiz pek çok tohumu bu yüzden yitirdik. Ben şahsen bu sebepten pek çok tohumu Mart ayı için bekletiyorum. Ortam sağlayıp bitkilerini geliştirebilen arkadaşların ürünlerine bakıp imrenmemek mümkün değil( Hepsine kocaman MAAŞALLAH;);)). Ama ben pek çok tohumu çimlendirip, körpe fideyken çok kayıp verdim. Şurada çok az bir zaman kaldı. O sebeple elinizdeki, az miktarda ve çok zor bulabileceğiniz tohumlarınızı ekmek için bir süre bekleyin bence.

Süha Şendoğan
02-03-2009, 16:29
Sevgili Lonicera,
Çok doğru söylüyorsun, acele işe şeytan karışır misali 3 plumeria'yı kaybettik şimdi yeniden çimlendirmek için Mart 15'i bekliyeceğim.

Adalet Yağcı
02-03-2009, 17:14
İşte benim miniklerim, neşeleri yerinde değilmi?

lerdemir
02-03-2009, 22:39
Bendeki plumeryalardan bir ikisinde de uyanma emareleri başladı. Mini mini yeni yapraklar baş gösteriyor odunsu kalan çıplak gövdelerinin tepelerinde.

Bu hafta sonunda görüntüleyebilirim umarım...

Süha Şendoğan
09-03-2009, 08:27
Adalet hanım merhaba,
kaybettik dediğim plumeria'lardan biri çimlendirme kabından çıkardığım halde bir haftadır canlılığını kaybetmemiş.Yeni bir kaba alarak tekrar yaşaması için bir deneme daha yapmağa karar verdim sizce canlanması olasımı?

Adalet Yağcı
09-03-2009, 09:25
Ben ilk kez pulmeria yetiştirdiğim için bir cevap veremiyoum sayın Turco.
Madem ki canlı görünüyor, çıkmadık candan ümit kesilmez, bakımına devam edin.
Havalar ısınıyor, belki yaprak vermeye başlar, hemen gözden çıkarmayın.

Emre Albayrak
09-03-2009, 15:50
Anladığım kadarıyla plumeria nız toprakla buluşmamaış olmasına rağmen çıplak kökle uzun zamandır dışarıda duruyor.. Plumeria lar çimlendikten sonra yaklaşık 1,5 ay kadar sadece nem sağlanmış ortamda sağlıklı bir şekilde kalabiliyorlar.. Hatta toprağa geçirince sağlıklı bir büyüme bile gösteriyorlar.. İnatçı bir bitki plumeria.. Şu an ben bütün fidelerimi dışarı çıkardım. Bakalım bahar donlarına ansıl bir tepki verecekler..

Süha Şendoğan
09-03-2009, 16:28
******* inatçı bir bitki olması gerekiyor.
Çıkmayan tohumları eşeledikçe altta kazık kökler belli oluyor ****** bu arada tutmadı diye boşuna çıkardıklarım da çabası.
Neyse acemilikte oluyor böyle şeyler şimdi yeni tohumlar yavaş yavaş gün yüzüne çıkmağa başladılar.

Lonicera
09-04-2009, 16:38
Yeni sezon plumerialar merhaba dediler yaşama.

lerdemir
09-04-2009, 23:35
C.tesi'yi bekliyorum sizlere rahatça fotoğraflayabilmek için.

Emre'nin geçen yıl vermiş olduğu çimlendirilmiş fidecikler aldı başını gidiyor.

Güneşi doğrudan almayan 3 tanesi de uyanmaya başladı; ama güneşi doğrudan gören 2 tanesi var ki sormayın keyiflerine gitsin!

İlkin
10-04-2009, 09:31
Benim sabah güneş gören plumeria da uyanamadı gitti bir türlü. Hadi uyan artıkkk. :)

verdoque
10-04-2009, 10:26
Benim geçen yaz çimlendirdiğim plumeriam uyumadı, kış boyunca yaprak vermeye devam etti. Ama son çıkardığı 2 yaprak pek sağlıklı durmuyor, öncekilerden daha küçük kaldılar ve geceleri büzüşüp sabahları düzeliyorlar. Resimlerini şimdi ekleyemiyorum, bir hastalığı mı var acaba?

MSaygin
10-04-2009, 11:30
İlkin, benim balkondaki de uyanamadı bir türlü. Seradakiler çoktan yapraklarını çıkardılar da açıkta olan bekliyor.

Adalet Yağcı
10-04-2009, 13:06
Benim Pulmerialarım, Allah nazardan saklasın, öyle güzel oldular ki, en büyüğü 20 cm. oldu.
Onbeş günde bir sıvı gübre veriyorum, gübrelemeden sonra bir coşuyor ki, hemen ertesi gün belli oluyor.
Ama Mersin'de olmama rağmen, geceleri içeri alıyorum, rüzgardan da korumaya çalışıyorum, haftada en fazla iki defa su veriyorum, arıtılmış su kullanıyorum, şu ana kadar çeşme suyunu hiç kullanmadım.

lerdemir
10-04-2009, 13:15
15 günde bir gübreleme için, hangi dozda, nasıl uygulayarak ne gübresi veriyorsunuz?

15 günde bir çok sık olmaz mı? Bitki strese girmez mi?

Ben de hiç çeşme suyu kullanmadım plumerialarıma bugüne kadar; hep yağmur suyu, yazın klima tahliye suyu veya hiç birini bulamadığımda da -nadiren- profesyonel arıtma sisteminden filtrelenmiş şebeke suyu kullandım.

Adalet Yağcı
10-04-2009, 13:24
Sayın Lerdemir, Koçtaş tan ucuzluktan bir gübre almıştım, Güney adında, üzerinde pembe Clematis resmi var.
Ph:6.30
Ec:7.5 mmhas/cm.
N(NO3): 1.000 ppm
P:480 ppm
K:120 ppm
Bir litre suya iki kapak dolusu iki haftada bir verin diyor tarifte, ama ben biraz seyreltik veriyorum, bir litreye bir kapaktan az fazla yani.
Fiyatı da indirimde 4 tl. idi.

İlkin
10-04-2009, 14:23
MSaygın o zaman sorun yok benimkisinde, ben de merak ediyordum acaba bir sorun mu var diye. Biraz daha sabır artık. Teşekkür ederim...

Sebahattin Sargın
10-04-2009, 20:52
Emre abinin verdiği tohumlardan çimlemdirdiğim plumeriların iki tanesi çok güzel gelişiyor çoktan uyandılar. En büyük ve en küçüğü ise hala uyanmadılar, aynı yerdeler ve tüm gün güneş ışığı alıyorlar...

İnşallah en yakın zamanda çiçeklerini de görürüz...

Sevgiler ;)

celalsungur
10-04-2009, 21:03
Emre'nin verdiği tohumlardan yetiştirdiğim plumerialardan birinin dalları arasında yapışkan örümcek ağı gibi bir şeyler oldu ve o alandaki yapraklar düştü, lütfen ne yapacağımı söyleyin yoksa Emre'ye iade edeceğim.;)

lerdemir
10-04-2009, 21:21
Emre de sağolsun; hepimize yetişmiş vallahi.

Tüm Türkiye'ye plumeria temin etmiş. Hawai Eyalet Meclisi bizim Emre'yi fahri kültür elçisi yapmalı.

Bu arada özenip akşam akşam fotoğraflamaya çalıştım plumerialarımı.

Birazdan boyutlarını düzenler, yüklerim...

Sebahattin Sargın
10-04-2009, 21:23
Geçen sene de benimkilerde aynı durum olmuştu, kendisi kırmızı örümcek oluyor Celal Beyciğim. Mine Hanımın arap sabunlu ve acı biberli su karışımını hazırlayıp yapraklarına fısfısladım. Ağır hasta yaprakları kopardım, saksıdaki toprağını üstten beş cm kadar aldım yeni toprak ekledim. Çünkü bu sinsi yaratıklar toprakta da oluyormuş sanırım. Birde arap sabunlu su ile bitkiyi bir güzel yıkamıştım. Sonradan hastalık geçmiş ve bitkim bu baharda yeni yapraklar vermeye başlamıştı...

Sevgiler ;)

celalsungur
10-04-2009, 21:56
Arap sabunlu su aklıma geldi de acı biber gelmedi, onu da uygulayayım.
Teşekkür ederim Sebo'cuğum.;)

nevsune
11-04-2009, 09:03
Sn. celalsungur tarifiniz biraz kırmızı örümceği andırıyor.

Kırmızı örümcek çok küçük olduğu için geç farkedilen bir zararlı. İyice (hatta benim gibi körlük sorununuz varsa:p büyüteçle) bir baksanız. O ağların arasında sallanan çok minik kırmızı kırmızı örümcekler görürseniz bilin ki başınızın belası onlardır. Eğer bu yaratıklarsa, çözüm kükürt. İki ilaçlamadan sonra biter.

Yapışkanlık yapan bir diğer zararlı da, kabuklu bit. Bunun çözümü de ev yapımı ilaçlar bölümünde.

Geçmiş olsun:)

lerdemir
12-04-2009, 18:16
Bunlar da bendeki sellukalar:

Bir kaç hafta önce uyanmaya başladılar.

Kocaman bir çift yapraklı olanı ise, kışın o iki yaprağı dökmemişti. Eski sezon yaprakları onlar :)

Fotoğraflarda gövde kalınlığı ile ilgili fikir verebilmesi açısından bir adet kurşun kalem, bitki boylarını göstermek için de 30 cm.lik bir cetvel kullandım.

Lonicera
12-04-2009, 18:50
Eee, Sn lerdemir sellukalarla bu kadar haşır neşir olunca plumerialar bile selluka olarak ifade edilmeye başlandı.:p:p

Hocam maaşallah sizin plumerialar çok sağlıklı. Sanırım 1 yaşındalar değil mi? Tümünü aynı ortamda mı tutmuştunuz, bir kısmı dışarda yaprak dökmüş diğer kısmı ise içeride yapraklı kalmış gibiler.

Adalet Yağcı
12-04-2009, 22:09
İşte benim Pulmerialarımın bu günkü hali, 20 cm. civarındalar, henüz beş aylıklar.

lerdemir
13-04-2009, 18:57
Sn. Lonicera,

Hepsi aynı anda dışarı ve içeri alındılar.

Tek farkla:

Soldan ikinci ve üçüncü olanlar sabah güneşini öğlene kadar doğrudan gören noktada iken, diğer üçü buzlu camın ardından yarı aydınlık olabilen bir konumda idiler.

Görüleceği üzere ilk grup erken uyandı. Diğer grupta ise uyanma belirtileri henüz yeni yeni baş gösterdi. En sağdaki ise, her ne hikmetse o son iki yaprağını kışın dökmemişti.

NOT: Selluka mevzuunu hiç açmayalım. Mesajınızı okuyunca farkettim! :)

Lonicera
13-04-2009, 19:04
Sn lerdemir, gelişmelerinin birbirinden farklı olmaları tohumların farklı olmasından kaynaklanıyor olabilir mi? Ekmiş olduğunuz tohumlar mix ise aklıma bu geliyor sadece.
Bu arada güneş ışığı nasıl da fark yaratmış yapraklanmada.

lerdemir
13-04-2009, 19:08
Evet, ama havalar ısındıkça uzayan ve sertleşen gün ışığı plumerialara yaramıyo; onu iyi ayarlamak gerekiyor.

Hawai havasını yaratmak lazım mümkün mertebe :)

günsu
13-04-2009, 19:11
Adalet hanım plumerialarınız çok güzel büyümüşler çiçeklerinide görürsünüz inşallah (inşallah bende).

Ben henüz yeni saksılarına alacağım.

Süha Şendoğan
15-04-2009, 16:20
Adalet hanım,
Plumeria'larınıza nazar değmesin usta işi yetiştirildikleri belli oluyor.
Benim sorunum evin günde sadece bir saat güneş görmesi bu şartlarda tohum çimlendirmeğe ve yaşatmağa çalışıyorum. Şu ana kadar tohumların yarısı zayi oldu ama çimlenenlerle idare edeceğiz başka çare yok.

Adalet Yağcı
15-04-2009, 20:39
Aman sayın Turco, estafurullah, hayatımda ilk defa pulmeria yetiştiriyorum.
Bütün yaptığım her gün balkona çıkarmak oldu, açık havaya ve hafif rüzgara alıştılar, üç gündür geceleri de balkonda yatıyorlar.
Onbeşgünde birdesıvı gübre veriyorum.

Sevgili Berduray, inanın son tohumlarımı da bir arkadaşımıza gönderdim, mutlaka birinde bir kaç tohum çıkacaktır.

Passion
26-04-2009, 18:46
Benim Plumerianın kış boyunca bir iki yaprağı vardı üzerinde. Geçenlerde son yaprağı da düştü. Tepesinde bir süredir yeni yaprak sürmeye çalışıyor. Bir ara balkondaydı son bir kaç gün gece sıcaklık 2 dereceye düşünce içeri aldım. Bu gece sıcaklık 4 derece olacak. Şimdi yağmur başladı. Biraz yağmurun altına koysam mı diye aklımdan geçiriyorum. yağmur suyu iyi gelir mi ne dersiniz? Bir yıldır bende bu bitki ama hala tam olarak neyi sevdiğini anlamış değilim.

Oğuzhan
26-04-2009, 19:05
Dışarı atabilirsin.Artık havalar güzel.Toprağına torf ekle .Birazda limon tuzlu su ile sula kendine gelir .Şu an canlanma zamanları ..

Passion
26-04-2009, 19:09
Teşekkür ederim Oğuzhan...

Adalet Yağcı
26-04-2009, 19:46
Bir dakika, sayın Oğuzhan, Pulmeria lar limon tuzlu su mu istiyorlar, nası yani?

berduray
29-04-2009, 23:02
Şebeke suyu kireçli , klorlu oluyor ya onu bertaraf etmek bakımından ya suyu bekletip kullanmalı, kloru uçsun diye, ya da limon tuzuyla kirecin olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılmalı.

En iyisi bulabilirsek yağmur suyu, damacana suyu veya kuyusuyu.

Adalet Yağcı
29-04-2009, 23:16
Adalet hanım plumerialarınız çok güzel büyümüşler çiçeklerinide görürsünüz inşallah (inşallah bende).

Ben henüz yeni saksılarına alacağım.

Sevgili Günsu, sizin pulmerialar nasıllar, saksılarına alabildinizmi?
Artık havalar ısındı, içerdeki pulmerialarınızı dışarı çıkartabilirsiniz.

Anladım sevgili Berduray, ben zaten ilk ektiğim günden beri arıtılmış su veriyorum.

verdoque
30-04-2009, 10:48
Merhaba,

Benim plumeriam da birkaç haftadır kötü durumda. Tam büyümesi hızlanmıştı ki birden yeni yapraklar buruşuk çıkmaya, alttan yaprak sarartmaya başladı. Yine kırmızı örümcek olmasından şüphelenip ilaçladım. Şimdi sararma durdu ama büyümüyor da. Yapabileceğim başka birşey var mı?

günsu
30-04-2009, 14:25
Evet, sevgili Adalet Yağcı bende henüz yeni geçirebildim büyük saksıya.

Altı tane küçük fidanım var,fazlasını elden çıkartmak istiyorum ama mix tohum aldığımız için hangisinin hangi renk **** cins olduğunu bilmiyorum:confused:

Telefon kablomu kaybettiğimden beri siteye resim ekliyemiyorum.

Bu su meselesi gerçekten önemli çiçeklerimizde bariz fark oluyor.

lerdemir
30-04-2009, 16:53
Önceki fotoğraflara -varsa eğer- bakmadım, ama Plumeria'nın mevcut köklerine nazaran büyük gelecek bir saksıya alınmalarının, toprak üstündeki kısmın büyümesine olumsuz etki yapacağını düşünüyorum. Zİra, plumeryalarda yoğun olmayan, çokça genişlemeyen bir kök yapısı mevcut. Çok toprak istemediklerini düşünüyorum Sn. günsu.

Bu arada, bulunduğunuz yerde istediğiniz kablodan bulunmuyor ise, buradan alıp size yollayabilirim dilerseniz. Bir ucu usb, diğer ucu nasıl aradığınız kablonun?

günsu
01-05-2009, 15:09
Çok incesiniz sn lerdemir, teşekkür ederim :) evin içinde bir yerlerdedir eminim.

Hepsini birden büyük bir saksıya aldım ama kötümü yapmışım acaba, olmazsa birsüre sonra ayırırım artık.

Emre Albayrak
04-05-2009, 22:07
Sevgili Günsu Plumerialarınızı büyük saksılara almanıza gerçeken gerek yok. Çünkü Plumeria saksı büyütmeden sonra büyümesini durduruyor.. İyice büyümeden yani yaklaşık 40-45 santime ulaşmadan 10 santim çaplı saksılar yeterli olur sizin için.

günsu
08-05-2009, 13:14
Ama ben yeni değiştirmiştim.

Olmazsa durumlarına göre tekrar küçük saksılaramı alsam.

verdoque
09-05-2009, 11:29
Aşağıdaki mesajda da yazdığım gibi plumeriamın durumu pek iyi değil. Geçen hafta saksısını değiştirdim. Daha küçük bir saksıya diktim. Resimlerini şimdi ekliyorum. Sizce sorun nedir?

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=410703&postcount=840

zenfree
09-05-2009, 17:51
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim plumeria tüm yapraklarını dökmüştü. Kuruduğunu düşünmeye başlamıştım ki yeniden yaprak vermeye başladı. Çok sevindim.

Adalet Yağcı
11-05-2009, 19:20
On gün önceki şiddetli fırtına pulmerialarımı oldukça hırpalamıştı, yine de kendilerini toparladılar.
Onbeş günde bir sıvı besin vermeye devam ediyorum.
Havalar biraz daha düzelsin, elime sopayı alıp onları korkutmaya başlayacağım, belki işe yarar :)

Sebahattin Sargın
11-05-2009, 19:30
Kocaman bir maşallah Adalet Hanım, ne kadar güzel olmuşlar. Sanırım güneyin iklimi plumeriaların daha iyi gelişmesini sağlıyor...

Sevgiler ;)

Adalet Yağcı
11-05-2009, 20:17
Sevgili Sebo, Pulmeria söz konusu ise, hiç kaçırmıyorsunuz değil mi?
Biliyormusunuz bu çiçeği ilk sizin mesajınızdan öğrendim, Ünv. yeni kazanmıştınız ve arkadaşlar "çiçeklerinize biz bakalım" diyorlardı, siz de "pumeriamı kimselere vermem" demiştiniz, merak edip bu neymiş diye baktığımda gördüm ilk defa pulmeriayı.

Şimdilik hepsinin keyfi de yerinde, büyük bir sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum :)

verdoque
15-05-2009, 09:38
Fotoğraflarını eklediğim plumeriamın sadece tepedeki tek yaprağı kaldı. bir de hiç büyümeyen sürgünü var. Balkonda günde birkaç saat güneş alan bir yerde duruyor şu anda. Kışın dinlendirmediğim için mi böyle oldu acaba?

Volare
20-05-2009, 18:05
Sayın Adalet hanım ,
ne güzel bir bitki ,yeni keşfettim :rolleyes: ,geç kaldığım için çok üzüldüm .
Yeni bir paket tohum sipariş verdim , ancak fidan bulmam lazım :(
Sizi çok , ama çok kıskandım .

Adalet Yağcı
20-05-2009, 18:45
Aman sevgili Volare, şimdiye kadar adenium ve pulmeria kadar rahat yetiştirdiğim bir çiçek olmadı, selluka ile kıyaslanınca son derece kanaatkar ve vefalı olduğunu söyleyebilirim.

Tohumdan yetiştirmek çok zevkli, çok çabuk gelişiyorlar, pulmera yetiştirmeyi çok seveceksiniz, inanın :)

Aslında renkleri belli olsaydı seve seve birini size hediye ederdim, ama ben karışık almıştım, hangi bitkinin ne renk açacağını bilmiyorum şu an, anlamak için de bir kaç sene beklememiz gerekecekmiş :(

celalsungur
20-05-2009, 19:13
Sayın Adalet hanım ,
ne güzel bir bitki ,yeni keşfettim :rolleyes: ,geç kaldığım için çok üzüldüm .
Yeni bir paket tohum sipariş verdim , ancak fidan bulmam lazım :(
Sizi çok , ama çok kıskandım .
Allah sabırlar versin, daha çiçek açtığını gören yok.
Aramıza hoş geldiniz.;)

Adalet Yağcı
20-05-2009, 21:24
Allah sabırlar versin, daha çiçek açtığını gören yok.
Aramıza hoş geldiniz.

Bu konuda benim özel yöntemlerim var, duymadınız sanırım :)
yıllarca meyve vermeyen ağaçlarım tehditlerime dayanamadılar, çiçeklerime de aynı yöntemi kullanmayı düşünüyorum, ama daha altı aylıklar, şimdiden onları bunalıma sokmak istemiyorum :-)

Volare
21-05-2009, 01:29
Ben de karisik tohum aldim .
Surprizler oluyormus , guzel renkler cikabiliyormus:)
Hem goze , hem burna hitabetmesi cok guzel .
O guzelim cicekleri beklemeye hazirim .
Bu arada arastirip fidan icin bakayim diyorum .
Galiba Tropik serada var gibi animsadim .
Saygilar.

lerdemir
21-05-2009, 11:19
Var Sn. celalsungur, var.

Bakın, Adana'dan Sn.MSaygin 21 Ekim 2008 tarihli ve 657 numaralı şu yazısı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=302321&postcount=657)nda açmış plumeryasından iştah açıcı görüntüler sunmuştu bize.

Darısı başımıza.

Allah sabırlar versin, daha çiçek açtığını gören yok...

merhaba,

Plumeria çiçeklerinin hepsini birden açmıyor, sırayla açıp döküyor, hepsini birden fotoğraflama şansım olmayacak gibi, o yüzden şimdi yükleyebilirim adım adım çiçeklenme fotoğrafını;

50359

Bu çiçeklenen plumeria tohumdan çıkanlardan mı diye soran üyelerimiz için tohumdan çıkanlardan en çok büyüyenin fotoğrafını da çektim.Onun da çiçeklenmesi belki seneye olur, kim bilir.

50360
...

İlkin
21-05-2009, 13:22
Benim tohumdan büyüttüğüm bir adet olan plumeriam hala yapraklanmadı. Yaprak oluşumu var en tepe noktada ama haftalardır aynı duruyor. Sıcaklık hala yetmiyor mu acaba?

MSaygin
21-05-2009, 15:19
Evet, lerdemir'in belirttiği gibi, tohumdan değil de hazır fide olarak aldığım plumerya geçen yıl açmıştı.Hatta bugün bitkiyi incelerken geçen yılki çiçek sapı da elimde kaldı.Bu sap ne olacak diye düşünüp duruyordum, demek ki sonraki yıl atıyor kendini.
Çiçek sapının dibinden 3 kola ayrıldı bitki, sanırım bu yıl bu üçünün uçlarında ayrı ayrı çiçek sapları olacak.

lermedir'in yönlendirdiği mesajdaki, dışarı ekilen test bitkisi ne yazık ki kışı geçiremedi, yandı sünger gibi oldu.Dibine kadar dilim dilim kestim ama canlı kısmı kalmamış.

Seradakilerin ve evdekilerin hepsi yapraklandı, bir kısmı gövdeden yan dallar da çıkardı.Yan dalları olan bitkiler daha estetik duruyor.
Seradakileri doğrudan güneşe çıkartıp damlama döşemem lazım ama asıl işimden vakit bulamıyorum bu yıl.

İlkin, benimkiler de uzun süre o oluşum şeklinde kaldı, 15 gündür büyüyor bitki, az daha sabredersen büyürler sanıyorum.Ama sıcaklık yetiyor, o konuda tereddütün olmasın.

İlkin
21-05-2009, 15:58
Teşekkürler Mehmet, bekliyorum bakalım. Toprakta kurumaya yakın su veriyorum. Gübre de verdim. Bakalım neler olacak artık. Durup durup tam patlama yaşarmış... ;)

cybl
22-05-2009, 09:56
Selamlar
Ben de karışık 10 adet plumeria tohumu ekmiştim.Yaklaşık 2 hafta önce sanırım. Hemen hemen 5 tanesi çimlendi diğerleri de çimlenmek üzereler.Yarın fotoğraflarını eklemeye çalışırım. Benim size bir sorum olacak. Ben tohumları 45'lik küçük viyollere ekmiştim. Dün forumu incelerken plumeriaların köklerinin kıvrılmaması gerektiğini öğrendim. Bu sabah evden çıkmadan önce de viyollerin altına baktım. İlk çimlenen ve şu anda ikinci çift yapraklarını çıkarmaya başlayan iki plumerianın köklerinin viyollerin altından görünmeye başladığını fark ettim. Kökler bayaa bir uzamışlar ve yana doğru da kıvrılmışlar. Sanırım benim viyoller küçük gelmiş. Şimdi ben bu iki çimlenmiş pulmeriayı daha derin saksılara almayı düşünüyorum akşama. Ama daha henüz hiç çimlenmemiş ve daha yeni yeni kafalarını kaldıran tohumları da mı derin saksılara almalıyım. **** hiç ellemesemmi acaba, yeni yeni çimlenirken yerlerini değiştirmek köklere zarar verirmi? Sizce ne yapmalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

lerdemir
22-05-2009, 10:09
Sn.cybl,

"...plumeriaların köklerinin kıvrılmaması gerektiği..." forumda nerede belirtilmişti? benim gözümden kaçmış olmalı.

cybl
22-05-2009, 10:57
hemen bakıyorum 1 dk. yoksa yalnış mı hatırlıyorum?

cybl
22-05-2009, 11:10
...Fazla bekletmeyin.. Kök dönme yapıyor sonra. Beyaz dişini çıakrıp en fazla yarım santim uzadıktan sonra kaktüs toprağına geçirin tohumlarınızı...

.... 2-3 günde kök yaklaşık 3 cm kadar oluyor. Ama burada dikkat etmeniz gereken konu kök sığ kapta baş gösterdiğinden eğrilme olabiliyor. Siz kök tam olarak eğilmeye yönelmeden saksıya aktarma işlemini tamamlayınız....

Kök verdikten 5-7 gün sonra tohumlarınızın kökleri dönme yapmadan toprağa geçirmenizde yarar var....(Derin ve dar kaplar kökün dibe yönelmesini sağlar)...

işte bu mesajlarda Emre bey köklerin dönmesiyle ilgili bunlardan bahsetmiş.
Umarım çok geç kalmamışımdır...
Peki eğer kök dönme yaptıysa nasıl sorunlarla karşılaşırız ve bunu düzeltmenin bir yolu varmı acaba?

lerdemir
22-05-2009, 11:20
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Sn.cybl.

Sevgili Emre Albayrak ile görüşmeliyim şu konuyu; zira benim Plumeryalar çoktandır, 822 numaralı şu mesajım (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=398412&postcount=822)daki fotoğraflarda da göreceğiniz üzere, minicik saksıda yaşamlarını sürdürüyorlar.

cybl
22-05-2009, 11:27
Belki de ilk köklenirken mevcut bir kök uzunluğuna ulaştıktan sonra kök büyümesi durup (sizlerinde önceki mesajlarda belirttiğiniz gibi) üst gövdeye çalışıyordur bitki o yüzden sizin saksılarınız yeterli gelmiştir. Kök kıvrılması ilk köklenmede mi sorun yaratıyor acaba?

Süha Şendoğan
22-05-2009, 15:03
Sevgili Adalet hanım,
Sayenizde Plumeria meraklıları çoğalmağa başladı, bende bu meraklılardan biriyim ama maalesef balkonumuz çok az güneş gördüğünden çimlenen tohumlar bir türlü gelişemiyorlar bu konuda yapabileceğim fazla birşey yok bekleyip neticeyi göreceğiz.

İlkin
23-05-2009, 11:57
Nihayet plumeriam canlandı yapraklarını çıkartmaya başladı. ;)

Adalet Yağcı
23-05-2009, 13:15
Sayın Turco, mevsim sıcakları henüz başlamadı, biraz daha sabır, eminim sonbaharda oldukça gelişmiş olacaklar.

Volare
25-05-2009, 11:30
Merhaba .
Tohumlar .com 'dan plumeria ve jojoba tohumu spariş vermiştim
şu an geldi ,ama hediye tohum miktarı sparişin 3 katı .;)
Bir sitede 10 liraya 1 yaşında plumeria buldum .
Sizce fiyat uygunmudur ? Burda (http://www.sahibinden.com/plumeria_fidanlariWQQaXQQ14088934WQQpXQQdisplayite m)
Saygılar .

Ferda Ülkümen
25-05-2009, 11:45
Fiyatı ile ilgili bilgim yok ama benim 1 yaşındaki plumeriam bunun 3 misli büyüklükte.
Bunlar 1 yaşında gibi gözükmüyor.

Adalet Yağcı
25-05-2009, 11:49
Bu fotoğraftaki Pulmeria bir yaşında olamaz, benim altı aylık pulmeriam bunun iki katı büyüklükte.
Ama fiyat olarak iyidir, sonuçta aylarca emek verilerek bu hale getirilmiş, ben 100 tl. ye de satmazdım fidemi :)

Volare
25-05-2009, 12:00
Almayı düşünüyorum ,
ben de şüphe ettim çünkü sizinkilerin boyunu görmüştüm .
Belki özenli bakımdandır demiştim...
Anladığım kadarı ile dar ve derin saksı ayarlamam gerekiyor , kök boyu baya uzun :p ve sorun yaratıyor .
Tohumları pet bardaklara ekmem sorun olur mu ?