PDA

View Full Version : Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14

tamergulkaya
14-09-2010, 18:12
Azot ihtiyacı potasyumun yarısı kadar.Fosfor ihtiyacı azot ihtiyacı kadar.Çiçeklenme öncesi yarısından fazlası verilmeli kalanı çiçeklenme süresince parça parça verilmeli.28 derece üzeri fosfor takviyesi bitki için faydalı.

gurbik67
14-09-2010, 20:15
Gojilerin sırrını öğrenmek isteyenler

GOJİLERİN SIRRI (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2010/09/leylekler-poyraz-ve-gojilerin-sirri.html)

linke tıklasın :)

teşekkürler denizakvaryumu

nariçi
14-09-2010, 21:15
Gojilerin sırrını öğrenmek isteyenler

GOJİLERİN SIRRI (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2010/09/leylekler-poyraz-ve-gojilerin-sirri.html)

linke tıklasın :)

Çok güzel-afiyet olsun. Bu durumda meyvelerinden istemesek olmaz. Meyveler biraz değişik gözüküyor, küresel bir forumu var. Oysa bizimkilerin meyveleri kızılcık tipinde.

Hakikaten resimlerde tam ana vatanını bulmuş gibi. Bir meyve de olsa gönderirseniz sevinirim.

MeyveliTepe
15-09-2010, 09:29
Bir ton gojiberry meyvesi üretimi için yirmi yaklaşık 20 kg potasyuma ihtiyaç var.Bitki 1 ton meyve üretiminde ,12 kg potasyum meyveye ve meyvenin üretiminde gövde ve yapraklara 8 kg potasyum alıyor.Bunlar yuvarlanmış yaklaşık değerler ve kendi ölçümlerimiz.Yapraktan uygulamalar ihtiyacın % 20 sini geçmemeli.4-8 seferde uygulanmalı.1 ton suya 2 kg saf potasyum uygulanmalı.Tamamı kökten uygulanabilir.

Benim çıkarsamayla ve küçük bir deneme ile vardığım sonucu teyid etmiş oldunuz. Çok makbule geçti. Ölçümleri nasıl yaptınız anlatırsanız sevinirim.

Sn.Nariçi, bazı meyvelerin küresel görünmeleri kanımca bitkinin potasyum bakımından artık fazlasıyla zorlanıyor olmasının bir sonucu. Mevsim başında kızılcık formundaydılar.

denizakvaryumu
15-09-2010, 10:00
Sn.MeyveliTepe'nin eklediği goji resimleri şimdiye kadar Türkiye'de yayımlanmış en iyi-bereketli resimler.

Benzeri resimleri Türkçe olmayan kaynaklarda görüyorduk.(NQ1 gojiler hariç)

Bu nedenle özellikle Türkiye'deki goji fidanı üreticilerinden de (forumda üyelerimiz var)
böyle resimler bekliyoruz.

Özellikle işin ticari yönününü düşünenler;
tek bir kaynaktan fidan almadan önce fidanın soyunu-verimlilik gücünü araştırmalı derim :)

tamergulkaya
15-09-2010, 19:32
Sayın Meyvelitepe öncelikle uğraşılarınızdan dolayı sizi tebrik ederim.
Daha önce vermiş olduğum bilgiler potasyum vs. kimyasal değerler ortalama yaklaşık değerlerdir.Deneme parsellerinden haftalık olarak alınan toprak,yaprak,meyve,gövde vs numunelerin labaratuvarda yapılan kimyasal analizlerinden elde ettiğimiz sonuçlarıdır.Yaklaşık 30 kimyasal değere bakıyoruz.Matematik modelleme bittiğinde üretim gübre proğramı çıkacak.Toprakta olması gerekenler ile meyvede olması gerekenlerin korelasyonunu sezon sonu çıkarırız büyük ihtimalle.Mutluluklar dileğiyle

tamergulkaya
15-09-2010, 20:24
Sayın Meyvelitepe

Aşağıda lab. da kurutulmuş gojiberry meyve içerikleri ile ilgili bir analiz rakamlarını veriyorum.Toprakta olması gereken mineraller hakkında bilgi verebilir.Meyvenin mucizesini içeriğinden anlayabilirsiniz.

Nutrient Contents

Soluble
Solids
(%)14.1

Total
Carbohydrate
(%)10.5

Total acid
(lactic acid)
(g/100ml)0.052

Protein
(%)2.33

Carbohydrate
(g)64.1

Dietary Fiber
(g)16.9

Trace Elements Contents

Iron
(Fe)0.77

Silicon
(Si)0.08

Manganese
(Mn)0.02

Zinc
(Zn)0.71

Fluorine
(F)0.03

Stannum
(Sn)0.01

Molybdenum
(Mo)0.01

Selenium
(Se)0.006

Cobalt
(Co)0.01

Lithium
(Li)1.90

Germanium
(Ge)0.02

Magnesium
(Mg)11.36

Vitamins Contents ( mg/100g)

Ascorbic Acid
(Vitamin C)73.6

Riboflavin
(Vitamin B2)0.46

Vitamin E 1.86

β-carotene 20.3

Zeaxanthin 0.37

Vitamin A 3911U/100ml

Microorganism Contents

Total Bacterial Count
(pic/g)≤ 10

Coliform Group
(pic/100g)≤ 30

PathogenicBacteria
(Refer to enteric pathogenic bacteria and Pathogenic coccobacteria) not detected

Kinds of Amino Acids

Contents

Amino acids that are unsynthesizable in human body

Threonine (THR)

31.1

Leucine (IEU)

37.3

Valine (VAL)

30.7

Phenylalanine (PHE)

10.6

Methionine (MET)

11.2

Lysine (LYS)

32.1

Lsoleucine (ILE)

9.01

Tryptophan (TRP)

73.4

Amino acids that are synthesizable in human body

Aspartic acid (ASP)

267.2

Cystine (CYS)

11.8

Serine (SER)

70.9

Tyrosine (TYR)

12.1

Glutamic Acid (GLU)

356.3

Arginine (ARG)

269.2

Aminoacetic Acid (GLY)

8.9

Proline (PRO)

12.1

Lactamic Acid (ALA)

9.8

Hydrogen Nitride (NH3)

10.0

MeyveliTepe
15-09-2010, 21:09
Teşekkür ederim. Bu detayda analizler yaptığınıza göre hali hazırda üretiminiz de olmalı. Biraz söz eder misiniz?

tamergulkaya
15-09-2010, 21:11
Sn Meyvelitepe

Bu rakamlarda başka bir deneme parseline ait 100 gram meyve(l.barbarum) analizi.Potasyum açısından bakıldığında bitki aldığı potasyumun yaklaşık % 60 ını meyveye % 40 ını gövde ve yapraklarda kullanıyor.Meyve içeriği K dikkate alındığında yapılak hesapla 1 kg meyve için 20 gr potasyum ihtiyacı hesaplanır.Toprakta K nın stabil olması ,toprakta ihtiyaçtan fazla K olmasını gerektirir.

Calcium

112 mg3

Magnesium

109 mg3

Iron

9 mg3

Zinc

2 mg3

Selenium

50 mcg3

Chromium

30 mcg3

Germanium

124 mcg4

Potassium

1132 mg

tamergulkaya
15-09-2010, 21:17
Sn. Meyvelitepe
Üretimler deneme ölçekli.1-2-3 yaşlı üç çeşit l.barbarum.Ticari olarak 2010 temmuz başı 100 dekar üzerine 103.000 l.barbarum diktik.

MeyveliTepe
15-09-2010, 21:42
Gizli değilse, dikim şekliniz, deneme üretimlerinizden fotoğraflar vb. bilgi verirmisiniz? Gizlidir derseniz sorun yok tabii.

tamergulkaya
15-09-2010, 22:23
Sn. Meyvelitepe
Normal şartlarda dikim ölçüleri 1 mx3 m olması ideal.Bizim nihai dikim ölçümüz 0.8 m x 2.5 m
Fakat biz 0.4 x 2.5 dikim yaptık.Önümüzdeki mart ayı gelişimleri iyi fidanlardan çelikleme yoluyla fidan üretimi yapacağız.Gelişime göre 2. ya da 3. yaşta sıra aralarından birer fidan kaldırarak normal ölçüye (0.8 x2.5)geçeceğiz.Meyve asma gibi taze dallarda olduğundan farklı terbiye sistemleri uyguluyoruz.Meyve üretimi ile birlikte meyve kimyasal yapısı bizim için önemli olduğundan özellkle selenyum,germanyum ve lityum un toprağa uygulanması
bitki tarafından emilimi ile uğraşıyoruz.Özellikle bunlar toprakta olmadığı takdirde meyvedede olması mümkün değil bu sebeple gojiden beklenilen tıbbi faydaların sağlanması
mümkün değil.Biyolojik olarak zararlı mücadelesi ile ilgili çalışmalarımız var.(böcek yiyen böcek)uyguladığımız üretim sistemi iyi arım uygulamaları sınıfı.organik ağırlıklı gübre kullanımı.toprağın iyi hale getirilmesi çalışmalarımız var.sulama sistemleri damlama sulama sistemi.gübre üzerine çalışmalarımız var.pysalin üretimi tümör üzerine etkilri çalışmalarına başlıyoruz.Çeşit ile ilgili bilgileri verim sonuçları alındıktan sonra verebilirim.

nariçi
15-09-2010, 22:23
Tahminim sıra üzerine yakın dikim yapmış olabilirler.
Benim aklıma takılan goji meyvesi çok faydalı deniyor ama potasyum ihtivası yüksek olunca, öğrendiğime göre insanda potasyum fazlalığı kalp durmasına kadar etkili olan bir risk te taşıyor.

Bu konuda rahatlatacak bir izah var mı?

tamergulkaya
15-09-2010, 22:40
Sn Nariçi günde 1 kg goji yeseniz poasyum zararı görmezsiniz.Doz günlük 30-50 gram normal.Daha önce verdiğim içerikli gojilerden günde 250gram taze meyve yerseniz biririnci haftadan sonra tansiyon,kollestrol görme uykusuzluk vs problemlerinin ikinci haftadan itibaren
eklem ağrrılarının oradan kalkığını görürsünüz.üçüncü hafadan itibaren dökülen saçların çıktığını görebilirsiniz.bu kullanımda üç hafada 8 kg verirsiniz.vucuaki yağ ve ödemin kalmadığını görürsünüz.pek çok insanda denedik iyi sonuçlar aldık

tamergulkaya
15-09-2010, 22:51
ningxia sarı nehir kenarları dışında üretilen güney çin, hindistan ,avrupa ve amerika menşeeli gojilerde yaptığımız kimyasal analizlerde selenyum ,lityum ve germanyuma raslamadık.sarı nehir bölgesi toprağı özellikle bu maddelerce çok zengin.Türkiye de yapılacak üretimlerde bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.aksi taktirde gojiden beklenen şifa ortaya çıkmaz gibi

tamergulkaya
15-09-2010, 23:25
Potasyum vücut sıvılarının dengesinin sürdürülmesi, sinir sinyallerinin iletimi, insülün serbest bırakması, kas gerilmesine yardımcı olur. Rafine ürünler kullanıldığı için .potasyum azlığı insanlar için sık görülür çünkü diüretik alışı ve fazla miktarda su içişi hayati potasyumun dışarı atılmasına neden olur.potasyum vücudun ihtiyacı olan ama tansiyonu artıran sodyumun yerine geçer. Potasyum yorgunluk, zayıflık, ruhsal depresyon, düşük tansiyon, kas yorgunluğu, tuz tutunumu ve normal dışı kalp atışlarına sebep olur.Potasyum minerali sodyumla birlikte vücut hücrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini sürdürür. Düzenli kalp ritmi için gereklidir. Beyne oksijen gitmesinde rol oynar. Hücreler arası besin iletiminde önemlidir.potasyum tansiyonun düşürülmesinde yardımcı olduğunu göstermiştir.
Potasyum eksikliğinde, halsizlik, iştah kaybı, sinirlilik, kusma, cilt kuruluğu, kalp ritim bozuklukları, kaslarda yorgunluk ortaya çıkar.

Potasyum eksikliğinin yaşlı kişilerde kalp krizi riskini %50 oranında artırdığı tespit edilmiştir.

Stres, kafein ve bazı ilaçlar potasyum ihtiyacını artırır.Kahve ve sigara tüketimi fazla olanlar, stres içindekilerin potasyum gereksinimi artar.

Yetişkinler için günlük potasyum ihtiyacı 2000 ila 3000mg arasındadır.

Böbreklerinde sorun olanlar potasyum takviyesi ve potasyum bakımından zengin besinler almamalıdır.

MeyveliTepe
15-09-2010, 23:47
Gojideki potasyum muzdaki gibi. Gerekli ve faydalı.

Bizdeki gojilere ilçeden abone olup, gelip arada bir toplayanlar var. Etkileriyle ilgili çok çeşitli şeyler söylediler. Bir tanesi, tıbbi ilaçlarla bir türlü durdurulamayan saç dökülmesinin bir kaç günde durmasıydı.

Lilium
16-09-2010, 00:00
günde 250gram taze meyve yerseniz biririnci haftadan sonra tansiyon,kollestrol görme uykusuzluk vs problemlerinin ikinci haftadan itibaren
eklem ağrrılarının oradan kalkığını görürsünüz.üçüncü hafadan itibaren dökülen saçların çıktığını görebilirsiniz.
Bu ne güzel bir haber, bir rahatsızlığından kurtulmak için bile servetini vermeye razı olanlar var. Deseniz ya kellere de gün doğdu. :)

tamergulkaya
16-09-2010, 00:12
Gojinin potasyum içeriği muzun potasyum içeriğinin iki katından biraz daha fazla.denemelerimizde yirmi sene önce dökülmüş saçları çıkardığını gördüm.şeker hastalığına faydasıda fazla.insülin salınımını dengeye getiriyor.kan kanseri hastalarında kan değerlerini hızla normalleştiriyor.akciğer kanserinde yayılımı durduruyor.tansiyonu hızla dengeye sokuyor.yorgunluğa çok iyi.görme konusunda muhteşem.eskiden gözlüksüz bilgisayara bakamıyor yazıları okuyamıyordum.gözlüğü attım.şuha görenlerde saç dökülmesi,ağrı,yorgunluk görülmüyor

Lilium
16-09-2010, 00:23
Gojinin potasyum içeriği muzun potasyum içeriğinin iki katından biraz daha fazla.denemelerimizde yirmi sene önce dökülmüş saçları çıkardığını gördüm.şeker hastalığına faydasıda fazla.insülin salınımını dengeye getiriyor.kan kanseri hastalarında kan değerlerini hızla normalleştiriyor.akciğer kanserinde yayılımı durduruyor.tansiyonu hızla dengeye sokuyor.yorgunluğa çok iyi.görme konusunda muhteşem.eskiden gözlüksüz bilgisayara bakamıyor yazıları okuyamıyordum.gözlüğü attım.şuha görenlerde saç dökülmesi,ağrı,yorgunluk görülmüyor

Sayın tamergulkaya, o kadar güzel şeyler yazıyorsunuz ki, her biri ilaç değerinde, yirmi yıllık bir deneyim sahibinin yazacağı daha çok şey olmalı.

tamergulkaya
16-09-2010, 00:42
Sn Lilium goji deneyimim yirmi yıl değil beş yıl.Fakat tıp ve farmakoloji ile uzun süredir ilgileniyorum.Bu sene goji sağlık ilişkileri ilgili bilimsel çalışmalara ve denemelere üniversitede başlayacağız.Neticeleri bilimsel yayın haline getireceğiz.Tüketiminde zarar olmadığı için hastalara veriyoruz meyveyi çoğundan iyi neticler alıyoruz

tamergulkaya
16-09-2010, 00:49
goji meyve püresi yüze maske olarak uygulandığında kırışıklığı azaltıyor.cildi canlandırıyor.gençleştiriyor.ayrıca damar çatlaklarına varise,deri yüzeyine yakın damarlarının kötü görünümüne çok iyi etkisi var.

tamergulkaya
16-09-2010, 01:12
kollestrol sorunu olanlar 1,5 litre kırmızı şaraba 0,5 kg kuru goji meyvesi koyup ağzı kapalı şekilde 10 gün kadar bekletsinler.günde 350 cl içsinler üç hafta sonunda kan değerlerine baktırsınlar.çok değerin değiştiğini görürler.aynı formül kronik migrene de iyi geliyor.l barbarum tür olacak goji

Lilium
16-09-2010, 01:47
Bitki ile yazılanlar o kadar ilginç ki, en başta mucize meyva denmesi en çok dikkatimi çeken, bir arkadaşımızdan edindiğim tohumlarla üretmeye başladım sanırım seneye meyvasını da görürüz.

Üniversite de bilimsel çalışmalar sevindirici umarım söylenenler yazılanlar bilimsel olarakta doğru çıkar.
Tüketiminde zarar olmadığı için hastalara veriyoruz meyveyi çoğundan iyi neticler alıyoruz
Hastalardan iyi neticeler almak ne kadar sevindirici.

denizakvaryumu
16-09-2010, 07:32
goji meyve püresi yüze maske olarak uygulandığında kırışıklığı azaltıyor.
cildi canlandırıyor.
gençleştiriyor.
ayrıca damar çatlaklarına varise,deri yüzeyine yakın damarlarının kötü görünümüne çok iyi etkisi var.

...goji deneyimim yirmi yıl değil beş yıl.
Fakat tıp ve farmakoloji ile uzun süredir ilgileniyorum.
Bu sene goji sağlık ilişkileri ilgili bilimsel çalışmalara ve denemelere üniversitede başlayacağız.
Neticeleri bilimsel yayın haline getireceğiz.
Tüketiminde zarar olmadığı için hastalara veriyoruz meyveyi çoğundan iyi neticler alıyoruz

Gojinin potasyum içeriği muzun potasyum içeriğinin iki katından biraz daha fazla.
denemelerimizde yirmi sene önce dökülmüş saçları çıkardığını gördüm.
şeker hastalığına faydasıda fazla.
insülin salınımını dengeye getiriyor.
kan kanseri hastalarında kan değerlerini hızla normalleştiriyor.
akciğer kanserinde yayılımı durduruyor.
tansiyonu hızla dengeye sokuyor.
yorgunluğa çok iyi.
görme konusunda muhteşem.
eskiden gözlüksüz bilgisayara bakamıyor yazıları okuyamıyordum.gözlüğü attım.
şuha görenlerde saç dökülmesi,ağrı,yorgunluk görülmüyor

Daha önce verdiğim içerikli gojilerden günde 250gram taze meyve yerseniz biririnci haftadan sonra tansiyon,kollestrol görme uykusuzluk vs problemlerinin ikinci haftadan itibaren
eklem ağrrılarının oradan kalkığını görürsünüz.
üçüncü hafadan itibaren dökülen saçların çıktığını görebilirsiniz.bu kullanımda üç hafada 8 kg verirsiniz.
vucuaki yağ ve ödemin kalmadığını görürsünüz.pek çok insanda denedik iyi sonuçlar aldık

kollestrol sorunu olanlar 1,5 litre kırmızı şaraba 0,5 kg kuru goji meyvesi koyup ağzı kapalı şekilde 10 gün kadar bekletsinler.
günde 350 cl içsinler üç hafta sonunda kan değerlerine baktırsınlar.çok değerin değiştiğini görürler.
aynı formül kronik migrene de iyi geliyor.l barbarum tür olacak goji

Sn.tamergulkaya
deneyimleriniz ilginç, denemekte yarar var.

Yalnız merak ettiğim hususlar var;

100 dönümlük tarla için goji fidanlarını nereden temin ettiniz, tohumdan mı yetiştirdiniz?

3 farklı tür diktiğinizi belirtmişsiniz, bu türler nelerdir?

Bu 100 dönümlük tarla Isparta'nın neresinde (ben de Isparta'lıyım)

Mesajlarınızı neden bir bütün olarak yazmıyorsunuz ?Sanki 50 mesajı doldurmak istiyormuş gibi bir izlenim oluşuyor :)

Tüm bu yazılardan sonra Türkiye'nin en büyük kapama goji bahçesinin resimlerini foruma eklemeniz mümkün mü?

Mesleğiniz çiftçilik mi yoksa SDÜ de öğretim üyesi misiniz?

Teşekürler

MeyveliTepe
16-09-2010, 09:57
Sn.Tamergulkaya,

İki ayrı parsel için verdiğiniz analiz sonucları biribirlerinden çok farklı görünüyor. Bunun sebebi analizlerin de farklılığı mı, yoksa toprak yapısının etkisi mi? Toprak yapısının etkisi ise bu kadar çok farklılığın sizce izahı nedir?

Toprakta doğal olarak selenyum yok ise, toprağa iz element gibi selenyum takviyesi galiba pek denenmiş bir şey değil. Selenyum'u iz element olarak nasıl temin ediyorsunuz? Böyle bir uygulama olmuş ve yayınlanmış dökümanı varsa bilgilendirebilir misiniz?

Bu arada goji yetiştiren arkadaşlar için bir öngörüm var. Yurt dışı kaynaklarda hep bu bitkinin 3 yaşında verime geçeceği yazılı. Ülkemizde de böyle kaldı akıllarda. Bundan kasıt ekonomik miktarlardaki verim olsa gerek. Yoksa, bitki üç yıl meyve vermeyecek, üçüncü yılda birden bire meyve verecek durumu değil.

Edindiğim izlenim, bitki bir yıl içinde doğru dürüst meyve vermemişse üçüncü yılda da meyve vermesi için bir sebep olmadığıdır, ve böyle bir durumda daha fazla zaman kaybetmeye gerek yok. Ya vaz geçilmeli, ya da meyve vermesini sağlayacak başka düzenlemeler (yer değişikliği de dahil) yapılmalıdır.

tamergulkaya
16-09-2010, 19:55
Sn Meyvelitepe
İki meyve analizindeki farklılıklar toprakta bulunan madde miktarları ve maddelerin formları ile ilgili.Selenyumu kimyasal hammadde satıcılarında değişik formlarda bulabilirsiniz(sodyum selenit gibi)Bitkinin alabileceği forma dönüştürmek ayrı konu.Selenyum bulunan topraklar var ama çoğunda goji tarımı yapılmıyor sanırım.

rüzgargülü
16-09-2010, 20:03
benim sormak istediğim soru şu germanyum selenyum bu meyvede önemli bir iz element kanseri önlemede.... peki toprağımızda germanyum olup olmadığını nasıl anlayacağız **** toprakta germanyum yoksa ne yapabiliriz germanyum içeren bir meyve posasımı mi atalım ????
ikinci sorumda potasyum minerali çiçek ve meyve oluşumnda öenmli sanırım benim toprakta potasyum eksik çiçekler açılıyo ve sararıp kuruyo potasyum takviyesi yapmak için ne yapmalıyım potasyumlu gübremi alayım arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim

tamergulkaya
16-09-2010, 21:22
Sn Denizakvaryumu
Mesaj sayısının eksik ya dafazla olmasının çok fazla bir önemi yok benim için,böyle birşeye dikkat edileceğini düşünmemiştim.
Dikimi bitmiş olan fidanlar doku kültürü yoluyla ürettik.Üretim yeri yurtdışı.Elimizde ıslah edilmiş goji tohumları da mevcut.Çeliklede fide üretimi yapacağız.Islah çeşitlerin isimleri bir müddet daha bizde kalsın.Ticari faaliyet olması sebebiyle fazla detaya giremeyiz.Aktardığımız bilgiler kendi deneyimlerimiz ve ölçümlerimiz fikir vermesi açısından aktardım.Tıbbi denemelerin SDÜ ile bir alakası yok.Geneli İstanbul hastahaneleri ve hekimleri ile ilgili.Benimde SDÜ ile bir ilgim yok.Bunu nereden çıkardınız anlayamadım.Tarımla uğraşınca mecburen çiftçi oluyorsunuz.Bu sene SDÜ de gojinin gıda yönüyle ilgili bir kaç proje başlatabiliriz.Yetişiricilik konusunda kendi arge ve labaratuvarımızı kullanmayı tercih ederiz.
Genel olarak biyoteknoloji ilgilendiğimizi söyleyebiliriz.Kimyasal teknolojiler, arge ve makina dizayn geliştirme ve imalatı uğraşılarımız arasında.
Ispartadaki goji bahçeleri islamköy de.Türkiye nin en büyüğü diye bir iddiamız yok.Şu an için goji işi ile ilgili olarak dışarıya kapalıyız.Hedeflediğimiz yapıyı kurduğumuzda piyasaya açarız firmayı.Resimleri o zaman koyarız.Geldiğinizde bu taraflara tanışabiliriz.
Tarımsal faaliyetlere ilgi ve merakınızdan ve araştırıcı kişiliğinizden dolayı kutlarım sizi.

Lilium
16-09-2010, 21:50
Hedeflediğimiz yapıyı kurduğumuzda piyasaya açarız firmayı.Resimleri o zaman koyarız.
Resim koymanın faaliyetinizin için ne gibi sakıncaları olabilir ki, biz ise herşeyimizi bilgimizi tohumumuzu gururla paylaşıyoruz, hata mı yapıyoruz ki açaba?

nariçi
16-09-2010, 22:09
Sayın meyvelitepe, optimum gelişimi ve verimi almış hem de amatör olarak, örnek önümüzde.

MeyveliTepe
17-09-2010, 00:04
Sn.Tamergulkaya'yı mazur görmek gerek. Anladığım kadarıyla çok ciddi bir yatırımın tetiği çekilmiş durumda. Üstelik de hiç bir şey şansa bırakılmıyor. Sevindirici bir durum. Kutluyorum. Yapılan çalışmalardan, özellikle bizlere de yarıyacak laboratuar sonuçlarından haberdar edilirsek çok makbule geçer.

Dikim şeklinden ve ölçülerden çıkarsadığım telli sistem kullanılacak. Oldukça da mantıklı ve pratik.

Goji'yi her gün biraz daha seviyorum. Sebebi meyvesi ve kerametleri değil. Bir bitki olarak seviyorum. Yapılan şeylere bu kadar çabuk ve net tepki gösteren başka bir bitki yok. Adeta sizinle konuşuyor.

Ülkemiz toprakları genelde potasyum bakımından oldukça zengindir. Fakat bu denli potasyum kullanımının söz konusu olduğu durumda mutlaka yeterince takviye edilmesi gerekir. Vinas ektresi veya yosundan mamul preperatlar bitkisel kökenli olduğu için organik malzeme kullanımı prensiplerini izleyenlerce kullanılabilir düşüncesindeyim.

denizakvaryumu
17-09-2010, 07:29
Anlaşılan yakında Isparta; güllerin yanında gojisiyle de ünlü olacak :)

İslam köy biliyorsunuz babasıyla ünlüdür :) şimdi goji de geldi haydi hayırlısı.

Ben Isparta toprağı ve ikliminin goji yetiştirmek için uygun olacağını düşünüyorum.

Gojinin piyasada tutulması ile üreticileri de çoğalacaktır.

Tabi bu kadar potasyum kullanan bitki için potas ağırlıklı kimyasal gübre ile çözüm arayışına gidilecektir...

Yine ben selenyum gibi maddelerin meyve bünyesinde olup olmayacağı konusunda üreticinin ilgileneceğini düşünmüyorum. :)

Sonuçta eğer organik/ekolojik/doğal tarım yapılacaksa potasyum, selenyum vb nasıl eklenir onun da araştırılması gerek.

Sn.tamergulkaya

100 dönümlük goji bahçesinin hiç olmazsa 10 dönümlük alanında kimyasal gübre kullanmadan sürdürülebilir tarım yöntemi ile goji üretmeniz durumunda aradaki farkların görülmesi çok iyi olacaktır.

Bu konuda bir denemeniz olur inşallah.

YıldızHan
17-09-2010, 09:35
konuşulanlar son derece sevindirici gelişmeler ...
ancak ben şuraya takılmış durumdayım.
meyvelitepe yaklaşık olarak şöyle bir şey söylemişti yanılmıyorsam sayfasında: egeden aldığı fidanlar ile kendi fidanları arasında meyve dökümü açısından bariz bir farkdan bahsediyordu...
ben de bu durumu yaşayan birisi olarak meyvelitepenin yazısına kadar gojilerimde bir şey eksik galiba diye düşünüyordum... ama şimdi daha yolun başlangıcında birisi olarak endişelerim arttı...
üstelik tahminime göre benim gibi yüzlerce insan olduğu da düşünülürse, neler yapmak gerekir sizce...
bu konuyu ciddi bir şekilde ele alabilir miyiz acaba...

nariçi
17-09-2010, 09:41
Burada kuru üzümde kullanılmak için potas satıyorlar, gübreci-zirai ilaç dükkanlarında potasyum yok. Potas dediklerinden alsak olmaz mı?

MeyveliTepe
17-09-2010, 09:53
http://www.profert.com.tr/urun/altkategori/organik-potasyum-kati-proxin-potash/

http://tr.unikim.com/tr/product_display.php?cat=o&pr=orgapot_k (http://tr.unikim.com/tr/product_display.php?cat=o&pr=orgapot_k)

Ayrıca alkali olma durumu kükürt ile bertaraf edilirse odun külü kullanılabilir.

Şimdilik buralardan iz takip edilebilir.

denizakvaryumu
17-09-2010, 10:21
Organik Potasyum Katı Organik -Proxin Potash

Proxin Potash bitkilerden elde edilen organik potasyum, kükürt ve kalsiyum içeren üstün kalitede bir gübredir.
Bitkilerden elde edilen doğal bir gübre olduğu için bitkiler tarafından alınımı kimyasal gübrelerden çok daha hızlıdır.
Topraktan yıkanması daha zordur.
Yüksek pH lı topraklarda pH nın düşürülmesine yardımcı olur.
Beslenme için uygun ortam oluşturur.
Meyve döneminde bitkinin yüksek derecede ihtiyacı olan Potasyum,Kükürt ve Kalsiyum ihtiyacını organik olarak olarak karşılar.
POTASYUM (K) Protein sentezinden bitki su dengesinin ayarlanmasına kadar, bitki gelişimi için gerekli bir çok fizyolojik işlevlerin geniş bir yelpazesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Potasyum eksikliği bitki gelişmesinde durgunluk ve yaprak kenarlarının sararması veya kararması ile karakterize edilmektedir. eksikliğinde,hastalıklara karşı zayıflama ya da direncinin azalması,meyve gelişiminde durgunluk ve meyve iriliğinin oluşmasında gecikme gibi durumlar oluşur.
KÜKÜRT (S) Olgunlaşma döneminde etkilidir. Toprak pH sını düşürür ve tuzluluğun giderilmesinde katkı sağlar.
KALSİYUM (Ca) Bitkilerde bir çok enzimi aktive eder. Ayrıca hücre duvarlarının yapısal bileşiklerinden biri olup, su hareketi, hücre gelişmesi ve bölünmesi üzerinde de önemli rollere sahiptir. Ayrıca bitkilerin azot ve diğer mineral maddelerinin alınması için gerekli olan bir besin elementidir. Bitkilerde hareketsiz olan bu besin elementi bitki gelişimi için devamlı bitkiye verilmelidir. Bitkiler olmadan büyüyemezler. Kalsiyum,bitkiler tarafından Azot ve Potasyumdan sonra en çok tüketilen bir besin elementidir. PROXİN POTASH ÜRÜNLERİNİZİN DOĞAL VE KALİTELİ OLMASINI SAĞLAR...

------------------------------------
Orgapot K,

tamamen bitkisel kökenlidir. Yüksek oranda Potasyum ve kükürdün yanı sıra kalsiyum magnezyum gibi iz elementlerden de eser miktarda ihtiva eder ve bitkinin besin ihtiyacını karşılar.

Toprağın pH ını düzenler.
Toprakta tuzluluk sorununu giderir.
Bitkinin gelişme döneminde ihtiyacı olan potasyumu karşılar.
Bitkilerin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir.
Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
Köklerin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.
Toprağın gevşetir, hava almasını sağlar.
Besin alımını arttırır.
Bitkinin kalitesini arttırır.
Her dönem kullanılabilir

----------------------------------

Sn. MeyveliTepe bu ürünleri bulmanız iyi oldu,teşekkürler.

denizakvaryumu
17-09-2010, 10:27
meyvelitepe yaklaşık olarak şöyle bir şey söylemişti yanılmıyorsam sayfasında: egeden aldığı fidanlar ile kendi fidanları arasında meyve dökümü açısından bariz bir farkdan bahsediyordu...
ben de bu durumu yaşayan birisi olarak meyvelitepenin yazısına kadar gojilerimde bir şey eksik galiba diye düşünüyordum... ama şimdi daha yolun başlangıcında birisi olarak endişelerim arttı...
üstelik tahminime göre benim gibi yüzlerce insan olduğu da düşünülürse, neler yapmak gerekir sizce...
bu konuyu ciddi bir şekilde ele alabilir miyiz acaba...

Dikimi bitmiş olan fidanlar doku kültürü yoluyla ürettik.
Üretim yeri yurtdışı.Elimizde ıslah edilmiş goji tohumları da mevcut.Çelikle de fide üretimi yapacağız.Islah çeşitlerin isimleri bir müddet daha bizde kalsın.Ticari faaliyet olması sebebiyle fazla detaya giremeyiz.

Bu konu önemli...

Aslında sadece gojide değil tüm fidanlarda bu durum söz konusu...

Sn.tamergulkaya da bu durumu teyit etti, 100 dönüme dikilen goji fidanları ne tohumdan yetişme ne de fidan olarak satın alma.

Direk tüp bebek :) yani işi şansa bırakmamışlar.Doku kültürü ile fidan üretmek ya da bu yolla üretilmiş fidanları satın almak ticari üreticiler için en sağlam yol.

tamergulkaya
17-09-2010, 13:13
Sn Denizakvaryumu
Bu sene 100 dekarla başladığımız ticari goji plantasyonlarını önümüzdeki senelerde çok daha büyük alanlara çıkaracağımızdan kuşkunuz olmasın.İslamköy Türkiye goji plantasyonlarının merkezi olmaya aday.Yeri gelmişken destek ve yardımlarını esirgemeyen ve bize sahip çıkan İslamköylülere teşekkür ederiz.
Meyve üretim sistemi olarak organik tarım ve iyi tarım uygulamaları olarak sertifikalı iki üretim şekli tercihimizdir.
Gübre ile ilgili olarak çalışmalarımız var.Bölgede mevcut meyve fabrikaları artıklarınının mikrobiyolojik fermentasyonu ile bitkisel gübreye dönüştürülmesi ile ilgili önemli bilgi birikimimiz var.Kimyasal gübrelerin toprağın tuzlanmasına,alkanitesinin ya da asiditesinin artmasına sebeb olması büyük bir sorun.Bu konuda mikrobiyolojik ugulamalarla ilgili de çalışıyoruz.
Gojinin en önemli özelliklerinden birisi kök yapısı özellikleri ile çok hızlı bir şekilde toprağı
iyileşirmesi mevcut tuzluluğu ve alkaniteyi çok iyi hale getirmesi.Yabani iğde ve goji tuzlu
kıraçli verimsiz toprakları değerlendirebilecek bikiler.
Potasyumun kaynağı kayaçlar ve bikisel atıklar kullanılıyor.Alkol sanayi atığı şlempe nin potasyum oranı % 4 .Pancar kaynaklı potasyumun bikilerce alımı çok kolay ve iyi.Şarap fabrikaları artığı tortu ve posada potasyum kaynağı olarak kullanılabilir.
Ticari goji üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu emek yoğun bir biki olması.
Toplama maliyeti diğer meyvelere göre oldukça yüksek.Bir işçinin günde oralama 15-20 kg taze meyve toplayabileceği hesaplanmalı.
Bizim gojide hedeflediğimiz konuların içinde kıraç toprakların tarımsal üretimde kullanılması ve işsizliğe karşı bir parça çözüm üretmesi.
Ticari goji üretiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu iyi fidan kullanmak,uygun çeşiti seçmek.Piyasada satılan her kuru goji meyvesinin tohumundan verimli goji fidanı üretilemez.Kültüre alınmış gojilerin meyvelerin tohumlarında çok yüksek oranda açılmalar olması muhtemel.Yüksek meyve tutumu ve meyve verimi için verimsiz tozlayıcı cinsin kulanılması durumunda üretilen meyvenin tohumları meyve fidanı üretiminde kullanılmaz.Şu an Türkiye de verimsiz ya da dikenli fidan bulunması bu yüzden sanırım.Sayın Meyvelitepe verimli bir çeşit yakalamışken ırk bozulmasına sebeb olabilebilecek yabancı verimsiz çeşitleri verimli gojilerinden uzak tutsa iyi olur diye düşünüyorum.Verimli goji ağaçlarından alınan çelikle ya da doku kütlürü ile fidan üretimi en mantıklı olanı.Dışarıdan fidan temini durumunda damızlık kaynağı bilinen sertifikalı fidanlar tercih edilmelidir.

denizakvaryumu
17-09-2010, 13:35
Sn.tamergulkaya

bilgiler için teşekkürler, sizin de belirttiğiniz gibi gojide verimli fidan önemli...

Acaba doku kültürü ile ürettiğiniz verimli fidanların satışı gündeme gelir mi ?

Bu mesajları okuyan herkeste bir şüphe oluştu, acaba satın aldığımız/alacağımız goji fidanı verimli bir tür mü ,değil mi , hangi şartlarda üretildi vs?

Kısaca verimli goji fidanları sizden temin edilebilecek mi?Böyle bir çalışmanız var mı?

tamergulkaya
17-09-2010, 14:40
Sn Denizakvaryumu
Ticari meyve fidanı üretimleri ister sert çekirdekli ister yumuşak çekirdekli olsun ya çelikle ya da çöğür(yabani)üzerine aşı ya da kök sürgünü ile.Tohumla üretim yok.Amatörler ve bilimsel çalışmalar dışı tohumdan fidan üretip yetiştiren nadirdir.Benzer mevve fidanları böğürtlen ,ahududu,rosa ruguso üreticileri çelik ya da kök sürgünü ile üretiliyor.Elma şeftali kiraz vs meyveler çöğür üzerine aşı. Dileyen dilediği gibi fidan kullanır.
Çinde fidan üretimlerinin tamamına yakını çelikle.Islah çalışmaları sırasında tohum kullanılıyor.
Gojiberry dünyada üzerinde en çok spekülasyon yapılan meyvelerden biri.Himalayada bile goji var diyorlar.Himalayalarda goji yok halbuki.
Bizim 2011 fidan üretim proğramımız 500 bin çelik 200 bin doku kültürü.Kendi sistemimiz dışına fidan vermeyi henüz değerlendirmedik.Duruma göre yılbaşından sonra değerlendireceğiz.

rüzgargülü
17-09-2010, 16:11
ben köyümdeki bahçeme ektiğimde gururla resimleyeceğim goji tesisimi
ancak bu germamyum selenyum olayı canımı sıktı ekeceğim topraktan bir miktar alıp ziraat odasına getirsem ölçtürmek için merak ettim doğrusu

sercan1969
18-09-2010, 06:46
Ziraat odaları bırakın germanyumu, selenyumu demir mangan gibi mikro elementleri bile ölçemez.Size Antalyada faaliyet gösteren Laben firmasını öneririm.

Not: Allah aşkına nerden çıktı bu germanyum,selenyum.
Mutlak gerekli besin elementleri değil bu elementler.Yarın biri altın ve gümüş gerekiyor derse hiç şaşırmayacağım:rolleyes:

tamergulkaya
18-09-2010, 09:21
Selenyum Nedir ? Selenyumun yararlarını anlamak için, önce selenyum hakkındaki gerçekleri anlamak önemlidir.
Selenyum toprakta bulunan bir iz elementtir ve iyi bir sağlığın korunması için küçük miktarlarda gereklidir. Birçok vücut işlevi için gereklidir ve hemen tüm hücrelerde fakat özellikle böbreklerde, karaciğerde, dalakta, testislerde ve pankreasta mevcuttur.

Selenyum DNA mıza zarar veren serbest radikallere karşı antioksidan olarak görev yapar. Kanser, kalp rahatsızlıkları ve hatta yaşlanma ile mücadelede yardımcı olmak üzere C ve E vitaminleriyle sıklıkla dâhil edilir. Viral enfeksiyonlarla mücadelede de kullanılır ve hatta AIDS/HIV in ilerlemesini yavaşlatabilir. Selenyum aynı zamanda normal karaciğer işlevini destekleyerek iyi sağlığa katkıda bulunur.

Selenyumun diğer yararları, kalp hastalıklarına karşı koruma, toksik minerallere karşı koruma ve alkol, sigara ve yağların etkilerini nötralize etmektir. Erkeklik gücünün arttırılmasına yardımcı olabilir ve aynı zamanda saçların, cildin ve gözlerin bakımında müdahil olur.

Selenyum E vitamini ile birlikte alındığında daha etkilidir.

tamergulkaya
18-09-2010, 09:27
Germanyum (Ge4+) ionu halinde
Germanyum doğada az miktarda bulunmakla beraber, eser miktarda hücrede bazı önemli roller oynar. Örneğin, yiyeceklerden alındığı zaman dokuların oksijen almasını kolaylaştırır. Çünkü hemoglobin gibi bir oksijen taşıyıcısıdır. Diğer yönden vücuda giren bazı toksinleri ve zehirleri oksidasyonla elimine eder. Son zamanlarda anlaşıldığına göre, germanyum kanser ve hatta aids'in tedavisinde kısmen yardımcı olmaktadır. Kronik viral enfeksiyonları giderir. Kolesterinin yükselmesine mani olur. Germanyumun, supleman olarak günde 100-300 mg. alınması bazı hastalıklara iyi gelir.

tamergulkaya
18-09-2010, 09:39
Biyolojik fonksiyonu itibarıyle demir oksijen taşıyıcı gruplarda bulunan bir elementtir. Hemoglobin miyoglobin katalaz ve sitokromlar demir ionu içerirler. Vücutta elektron transferi ile önemli rol oynar. Bunlar arasında örneğin sitokrom P450 enzimatik hidroksilasyon reaksiyonu yaparak elektronu oksijene taşıyan elementtir. Vücutta oksijenin basamaklı olarak elektron alması ile oluşan H2O2 katalaz denilen enzim ile suya ve oksijene dönüştürülür. 2H2O2 katalaz 2H2O+O2 aynı şekilde oksijenin elektron alması ile oluşan süperoksid radikali süperoksiddismütas enzimi ile peroksid ve oksijene dönüştürülür:
2O2+2H+ --Süperoksiddismutas-- H2O2+O2
Bu reaksiyon hücre için çok önemlidir. Çünkü O2 radikali ve H2O2 yok edilmezse DNA'da mutasyon yaparak kansere neden olabilirler. Diğer yönden kanser hücreleri katalaz ve süper oksiddismutaz enzimlerini içermediği için bu cins hücrelerde peroksid ve radikalik oluşumlar yapan kimyasal maddeler kanser hücrelerini öldürür. Kanın hemoglobininde bulunan Fe2+ ionu havadan gelen O2 ile bir () bağı yaparak bağlanır ve hücrelere taşınır. Oksijeni hücrelere verirken kendisi difosfogliserat halinde tekrar akciğere gider.

tamergulkaya
18-09-2010, 09:49
Gojinin ORAC değerininin yüksek olmasının sebebi selenyum,germanyum,liyum.demir ve diğer mineralleri yüksek olarak içermesi.Bu minerallerin olmaması gojiyi mucize meyve olmakan çıkarır.Domatesle gojinin bir farkı kalmaz.

gilaburu
18-09-2010, 09:59
Sayın tamergulkaya mesajlarınızı toplu olarak yazsanız bence daha iyi olur.Bilgiler ayrı ayrı yerlerde olmamış olur.Fakat amacınız 50 mesajı doldurmaksa orasını bilemem.
kimse bişey yazmadan arka arkasına 5 mesaj yazmışınız.Bence mesajlarınızı toplu olarak yazsanız daha iyi olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5046&page=67 bu sayfadaki 1981. ve 2008. mesaja eklediğim resimlerdeki gojinin türünü bilen var mı ?

iyi günler

MeyveliTepe
18-09-2010, 11:05
Her mesajda farklı ve önemli bir şey yazılıyor. Böyle gayet iyi ve devam :)

Selenyum, bağışıklık sistemi sapmalarını nötralize eden, güçlendiren bir elementtir. Bağışıklık sisteminin az ya da çok çalışması durumunda ortaya çıkan pek çok hastalığı önler.

Vücuda gerekli olan selenyum diğer elementlerle kıyaslanmamalı. Söz konusu miktarlar çok düşüktür. Toprakta eser miktarda selenyum olması, goji gibi meyvelelerin selenyum ihtiva etmeleri için yeterlidir. Diğer elementler miligram ile ölçülürken selenyum mikrogram ile ölçülür. Selenyumun fazlası zehirleyicidir. Ancak toprakta fazla olsa bile meyveye fazlasının alındığını sanmıyorum.

Topraktaki normal makro mikro element analizlerinin içinde selenyum ölçümü yer almıyor. Hangi laboratuarlar selenyum ölçebiliyor bilmiyorum.

sındırgılı
18-09-2010, 11:49
Desenize, amatörce yetiştirdiğimiz veya yetiştireceğimiz 5 ya da 10 kök gojinin gerekli mikro elementleri içermediğini varsayarsak domatesten farkı kalmıyor.
Güz zeytini yetiştirmek daha mı iyi ?
Hiç olmazsa likopen domatesten 7 kat fazla.
Zaten, öngörülen günlük tüketim 250 gram ise bizlerin de bu rakamlara ulaşması hayal. Yanlışmı düşünüyorum ?

tamergulkaya
18-09-2010, 12:13
Sn Gilaburu
http://www.plantsystematics.org/cgi-bin/dol/dol_terminal.pl?taxon_name=Lycium&rank=genus

bu web adresinde lycium ların taxsonomilerini bulabilirsiniz.Sizdeki bitki l.chiense

http://www.plantsystematics.org/users/jdelaet/12_3_05_3/oeploa35/nP9064193.JPG

tamergulkaya
18-09-2010, 13:16
Sn Sındırgılı
Gojiberry tartışmasız en iyi meyve,sakın vazgeçmeyin.Gojiberry izmineralleri çok iyi emen , çok sayıda amino asiti,polisakkariti,vitamini ve organelleri sentezleyip meyvesine aktarabilen mucize bir bitki.Aynı toprağa hangi bitkiyle yanyana dikerseniz dikin hepsinden fazla içeriğe sahip olduğunu görürsünüz.Benim amacım detaya girip gojinin kapasitesini maksimum düzeyde değerlendirebilecek yetişiricilik sistemini yakalamak.Konuya meraklı insanlarla ne,neden,nasıl sorularını sorduğumuzda hiç tahmin edemeyeceğimiz neticelere
ulaşabileceğimi düşünüyorum.Amacımız fidanı,meyveyi,cinsi vs kötülemek değil.En iyiyi bulmak.Goji Türkiye tarımı için çok önemli bir bitki olacak.Dünyada ticaret hacmi 2 milyar doların üzerinde.Türk tarımının yaşadığı sıkıntılar düşünülürse mutlaka değerlendirilmesi gereken bir bitki.Bu konuya önderlik eden Meyvelitepe,Denizakvaryumu,Egetropikal gibi arkadaşları herzaman kutlamak gerek.Bir süre sonra açtıkları yol pek çok ailenin gelir kapısı olacaktır.Bizde bu konuda meyve içeriği ve kalitesi yönünden dünya sandartlarına uygun yetiştiricilik tekniklerini bulmaya çalışıyoruz.İhraç kapasitesi çok yüksek ve diğer üreticilerle
rekabet ederken meyve içeriğiyle ilgili sorun yaşamayalım istiyoruz.
Selenyum açısından insan ihtiyacı yetişkin bayanlarda 55 mcg erkeklerde 70 mcg kadar.Toksik seviye 600 mcg.100 gr kuru goji tüm vucu ihtiyacını karşılayacak kapasitede

rüzgargülü
19-09-2010, 11:08
valla elimdeki 350 goji fidanıyla bu işe baş koyduk allahım rezil mi eder vezir mi eder bilemiyorum dikeceğiz göreceğiz?????

MeyveliTepe
19-09-2010, 11:12
Fidanlarınızı ne zaman tohumdan ekmiştiniz? Hali hazırda çiçek açıp meyve veren var mı?

metinata
19-09-2010, 19:16
goji ne zaman çiçeklenir?

baharın bir fidan alıp bahceye diktim. bayramda bahçeye gittiğimde dal uçlarında çiçeklenme olduğunu gördüm. dökülür derken bu hafta sonu gittiğimde meyve tuttuğunu gordüm.

bu anomali neden acaba bilen var mı?

sercan1969
19-09-2010, 19:20
Diyelim ki toprağımda germanyum ve selenyum noksan çıktı.İlgili arkadaşlar hangi gübreyi önerecekler çok merak ediyorum.

tamergulkaya
19-09-2010, 21:49
Sn Sercan1969
İçeriğinde selenyum,germanyum,lityum olan zirai gübre yok.Mecburen bu maddeleri bitkinin alabileceği iyonik forma getirip toprağa eklemek gerek.Bizim deneme parsellerinde de bunlar yoktu, biz bitkinin alabileceği forma sokup bitkiye veriyoruz,neticede meyvede bunlar ningxia dakilerden daha fazla görülebiliyor.Toprağa uygun iyon değiştirici materyal eklenmesi kolaylık sağlar.Her nekadar ana bitki için ana besin maddeleri olmasa da bunlar gojinin orac değerinin yüksek olmasını sağlayan maddeler bunlar.Germanyum ve inositol olmadan kollestrolü düşürmesi zor görünüyor gojinin.

MeyveliTepe
19-09-2010, 22:02
goji ne zaman çiçeklenir?

baharın bir fidan alıp bahceye diktim. bayramda bahçeye gittiğimde dal uçlarında çiçeklenme olduğunu gördüm. dökülür derken bu hafta sonu gittiğimde meyve tuttuğunu gordüm.

bu anomali neden acaba bilen var mı?

Bu bir anomali değildir. Goji, Haziran başından Ekim sonuna kadar çiçek açıp meyve verir.

sındırgılı
19-09-2010, 22:30
12 kök gojim oldu ama bu yazılanlardan sonra da amatörce gerekli elementlere sahip goji yetiştiremeyeceğimi anladım. Artık, yaban mersini ve güz zeytinine ağırlık vermeli.
Yok, elementleri bitkiye yarayışlı hale getirme çabası, yok gojinin dikensiz olması....
İz elementlere sahip gübre ile gübrelemekten başka seçeneğim yok, dışarıdan alacağım gojilerinde söylenen elementlere sahip olup olmayacağını bilme ımkanım yok. Satıcıya sorsam, bön bön suratıma bakacağına eminim.
Domates niyetine yeriz artık.
Bu sayfada artık benim için cazip olmaktan çıktı.
Umarım,bu elementlere sahip gojiler, Türkiye de yetişirde (sertifikalı) biz de tüketiriz,

tamergulkaya
19-09-2010, 22:35
Gojiberry e neden evlilik şarabı ve mululuk meyvesi deniyor.Çünkü içeriğindeki Lityum, depresyon ve alkol bağımlılığı gibi ruhsal bozuklukların sebeplerini azaltma ve önlemeye yardımcı olur.Bor östrojen gibi belli hormonların aktive edilmesi için geremektedir.Çinko sperm üretiminde çok önemlidir. Çinko azlığı, sperm sayısı ve testosteron seviyesinin azlığına sebep olmaktadır.Vücudun her hücresi, kanser ve kısırlığa karşı koruma sağlayan milyonlarca selenyum atomu içeriyor. Hamile kadınların silikona daha fazla ihtiyacı var

metinata
19-09-2010, 23:49
Bu bir anomali değildir. Goji, Haziran başından Ekim sonuna kadar çiçek açıp meyve verir.

Sayın MeyveliTepe,
şimdi çiceği olan ne zaman olgunlaşacak
bir ay sonra havalar iyice soğuyacak

metinata
20-09-2010, 05:12

armut ağacında da iki tane çiçek olunca bu işte bir gariplik var demiştim

denizakvaryumu
20-09-2010, 06:36
Sn Sercan1969
İçeriğinde selenyum,germanyum,lityum olan zirai gübre yok.Mecburen bu maddeleri bitkinin alabileceği iyonik forma getirip toprağa eklemek gerek.Bizim deneme parsellerinde de bunlar yoktu, biz bitkinin alabileceği forma sokup bitkiye veriyoruz,neticede meyvede bunlar ningxia dakilerden daha fazla görülebiliyor.Toprağa uygun iyon değiştirici materyal eklenmesi kolaylık sağlar.Her nekadar ana bitki için ana besin maddeleri olmasa da bunlar gojinin orac değerinin yüksek olmasını sağlayan maddeler bunlar.Germanyum ve inositol olmadan kollestrolü düşürmesi zor görünüyor gojinin.

Çin'de de üretim böyle mi yapılıyor?

Yani selenyum,germanyum,lityumu vb iyonik forma getirip toprağa veriyorlar mı?

Türkiye'ye Çin'den ithal gelen ve şu anda aktarlarda dökme-açık olarak kg ı 45-55 TL arasında satılan gojilerin bu iz element oranlarını test edebildiniz mi?

Eğer bu iz elementler ithal kuru gojilerde yoksa çakma goji yiyip duruyoruz o zaman :D

womport
20-09-2010, 06:55
günaydın sevgili büyüklerim ben goji nin meyvesini ve fidesini almayı düşünüyorum bunlar tek cinsmi oluyor yoksa farklımı oluyor farklı isimler se hangisininin daha iyi olduğunu öğrenebilirmiyim aktarladan satılan gojinin (selenyum,germanyum,lityumu vb iyonik) bunlardan olup olmadığını nasıl anlarız her aktar cıdan alınabilirmi

MeyveliTepe
20-09-2010, 07:08
Sayın MeyveliTepe,
şimdi çiceği olan ne zaman olgunlaşacak
bir ay sonra havalar iyice soğuyacak

Meyvenin olgunlaşması bir ay sürmez. Muhtemelen tadına bakma şansınız olur.

MeyveliTepe
20-09-2010, 07:23
Arkadaşlar, her toprakta bir çok iz element vardır. Yetiştirdiğiniz goji meyveleri de her durumda pek çok yarara sahiptir. İhraç etmek üzere büyük miktarlarda yetiştirilecek gojiler için titizlikle yapılan çalışmaları genelleştirmeyelim lütfen. O tamamen başka bir konu. Doğal ortamında yetişen, belli bir pazarı ve müşterisi olan çinli üreticilerle dünya pazarında rekabet edebilmeye yönelik ve hiç bir şeyi şansa bırakmama yönündeki gayretlerin bir neticesidir.

Selenyum gibi ağır metaller normalde toprakta eser miktarda bulunur, diğer iz elementler gibi normal analizlerde ölçülen mikro elementlerden de sayılmıyor. Üstelik, belli bir miktardan fazlasının bulunması halinde o toprak kirlenmiş toprak veya su olarak da nitelendiriliyor. Ülkemizde böyle bir çok bölge de var. Bizim bahçede selenyum var mı, yok mu bilmiyorum. Az da olsa olması büyük olasılık. Bunun için özel bir tahlil yaptırmayı da düşünmüyorum. Bu yaz bahçeden düzenli goji toplayıp tüketenlerin gördüklerini söyledikleri faydaların yarısı gerçekten goji yüzünden ise bu fazlasıyla kafidir :)

yarenimex
20-09-2010, 09:22
"Bu yaz bahçeden düzenli goji toplayıp tüketenlerin gördüklerini söyledikleri faydaların yarısı gerçekten goji yüzünden ise bu fazlasıyla kafidir "

Sayın meyvelitepe, bahçenizden sürekli goji tüketenler ne kadar süre tükattiler ve bahsettikleri faydalar neler ? Paylaşırsanız memnun oluruz..

MeyveliTepe
20-09-2010, 09:40
Birden fazla kişinin saç dökülmesini durdurması, kötü kollestrolün düşmesi (kullanım sırasında yapılan bir tahlil sonucu), cinsel aktivitenin artması, vb. kendini genel olarak iyi hissetme şeklinde bildirimleri oldu. Bu kişiler haftada bir, ortalama 150-200 gram kadar taze goji toplamışlardı. İçlerinde Haziran sonundan yakın zamana kadar düzenli toplayanlar var.

Bu etkiler içinde plasebo etkisinin rol oynadığı durumlar ya da başka tesadüfler de mutlaka vardır. Ancak izlenimim, bu meyvenin herkese aynı şekilde etki yapmak değil de, kişinin neye ihtiyacı varsa vücudun meyvede olanlardan onu aldığı şeklinde.

Kendi adıma, kendimde özel bir değişiklik görmedim. Herhangi bir tahlil yaptırma gerekliliğim de olmadı. Ancak çok şükür şikayetçi olduğum bir şeyim de zaten yoktu. Her şey bir tarafa, goji avuç avuç yemekten çok hoşlandığım bir meyve, en azından tadı çok güzel.

tamergulkaya
20-09-2010, 09:58
Sn Meyvelitepenin yazmış oldukları çok doğru.Bizim detaylarla uğraşma sebebimizi anlatmış.Türkiye topaklarında mineralleri izmimerallerin çoğu var.Goji organik ya da iyi tarım uygulamaları standarları altında üretilmesi gereken tıbbi bir bitki.Bilinçsizce toprağa kimyasallar uygulanıp ,toprak kesinlikle kirletilmemeli.Küçük çaplı üretimler için meyve ya da toprak içeriği çok da önemli değil.
Çinde goji üretimi yapan firmaların tamamına yakını biyoteknoloji firmaları.En az 500-1000 dekar plantasyona sahipler.Tüm üretimlerinin detaylı kimyasal analizlerini yapıp analizleriyle beraber ürün satıyorlar.Ningxia bölgesi gojiler dünya pazarına hakimler.Sarı ırmak çevresi topraklar selenyum,germanyum,lityum ve diğer izmineraller açısından çok zengin.Dolayısıyla üretilen meyve içerikleride mineral izmineraller açısından çok zengin.Bu bölgenin goji türü l.barbarum.
Ningxia gojileri ile güney çin de, hindistan da üretilen l. chiense gojilerin kimyasal analizlerinde önemli kimyasal faklar var ve ningxia bölgesinin gojilerin üstünlüğü tartışmasız.
Bu farklar belki cinsle alakalı olmayabilir ama toprak içeriğiyle kesin alakalı.Ayrıca Türkiye de de yerli kırmızı ve siyah gojiler var.Kültüre alınmamışlar.Bunlar üzerindede bilimsel çalışmalar yapılmış.Kimyasal analizleri ningxia gojileri ile karşılaştırılınca bariz ningxia gojilerinin üstünlüğü var.Kesin olmamakla beraber yine bu farklarda cinslerle beraber toprak içeriğinin önemi büyük.
Dünyada yapılan çalışmalar goji de cins olarak l.barbarum un bölge olarak ningxia nın liderliğini ortaya koymuş.Dünya goji pazarının çok büyük bir kısmı ningxialı l.barbaruma ait.Ticari olarak ningxia gojilerine eş içerikli üretim yapılırsa ortaya çıkabilecek önemli bir pazar sorunu aşılmış olur.Türkiye topraklarında ningxia gojileri içeriklerine eşdeğer l.barbarum üretmek üstelik organik ya da iyi tarım uygulamaları sertifikalı üretim yapmak mümkün.Sanırım içerik detayları ile uğraşmak kafa karıştırıyor.Bunları kimsenin dikkate alması gerekmez.Goji ile uğraşılara devam etmek gerekir.

womport
20-09-2010, 11:25
değerli büyüklerim bilgileriniz için cok teşekür ederim,,,, goji yi fide olarak mı dikmek veya tohum olarak dikmek gerekir hangisi daha iyi olur birde hangi rakım aralığı olması lazım hangi ayda dikmek gerekiyor hafif taşlı yerde olurmu MEYVELİTEPE VE TAMERGÜLKAYA SONSUZ TEŞEKÜR EDERİM

tamergulkaya
20-09-2010, 18:50
Ekteki kirlian tekniği ile çekilmiş vitamin,enzim,elma,domates ve gojiberry resimleri incelediğimizde gojinin ne kadar yüksek enerji yaydığı görülebilir.Sondaki goji

rüzgargülü
20-09-2010, 20:03
Fidanlarınızı ne zaman tohumdan ekmiştiniz? Hali hazırda çiçek açıp meyve veren var mı?

üstat fidanlarım tohumdan çimleneli 6 ay oldular boyları 60 cm yi gectiler ilk budamaları yapıldı ancak fide poşetlerinde olduklarından çiçek açmıyorlar topraga ektiğim 3 tanesinden biri çiçek açıyor ama meyve vermiyor.....
allah nasip ederse bu cumartesi köyümüzdeki tarlaya ekilecekler ilk etapta 200 e yakın goji topraga kavuşacak geri kalanlar karabükteki bahçemde fide poşetlerinde baharı bekleyecekler.daha sonrada ikinci proje onları ekeceğim **** o zamana kadar elimden çıkaracagım amacım sizin gibi gojiler yetiştirebilmek toprak ölçümünü bilmiyorum ama ben bu mucizevi bitkinin topraktan iz elemntleri azda olsa emeceğini düşnüyorum zaren mikrogram düzeyinde yeterli germanyum selenyum lityum alsa yeterli bu minerallerde bizim toprakalrda vardır bursı anadolu pey pey pey:)))))))

bu arada siz yetiştirdiğiniz gojilerden bir örnek göndersenizde tamergulkaya bey analiz etse laboratuvarda bizlerde öğrenirdik ne kadar mineral var diye....

MeyveliTepe
20-09-2010, 20:16
Altı ayda toprağa dikilmiş ve yerini beğenen gojinin az da olsa meyve vermesi gerekirdi. Umarım çeşit ile ilgili bir terslik yoktur. Nereye ve nasıl diktiniz?

egetropical
20-09-2010, 20:29
sn. tamergulkaya çalışmalarızdan dolayı kutlarım. Goji çalışmaları sayanizde bilimselleşmeye başladı. 2 yıldır bir kaç üniversidede araştırma başlatılması için ugraştım. Aslında bitkilerin araştırma işleri 4-5 yıl sürüyor.biraz daha beklemek gerekiyor.
bizim 2007 yılında büyük bir heyacanla başladığımız bu amatörce bitki yetirirme işi bu noktalara geldi. daha yolun başındayız.
2007 yılında sadece goji adını ve ne işe yaradığını duydugumuzda bir çoğumuz bende dahil, yok canım bu kadarda olmaz :D derken buğun ana işimiz haline geldi.
ilk olarak 100 tohum bulduğumda çok sevinmiştim. lycium barbarum, lycium chinense adlarını öğrendiğimizde elimizdeki tohumlar ne diye araştırıp lycium chinense olduğunu ögrendik.
bu güne baktığımda daha çok ögreneceğim şey varmış. önce melezleme yöntemiyle hazırlanan cultür türü no.1 şimdidee hibrit türler.
o dönem tohum tederik işini üslenen karınca, mahon, ve adını hatırlamadığım arkadaşlarıda burdan anmak istiyorum. sağolun.

Goji yetiştirme işinde elde ettiğimiz tecrübeleri en güzel meyvelitepe ve tamergülkaya çok güzel özetliyor.
benim gözlemlerim ise,
tohumdan üretimde açılmalar görülüyor. gerekli anaç bahçeleri hazırlandıktan sonra çelik veya doku kültürü ile çogaltmak lazım. ( aynı hafta sattığım müşterileri aradım Ankarada veysel bey ve antalyadan nejat bey her hafta 2 avuç meyve alırken İzmirde bir çok arkadaş haziran ve teemuz ayında meyve aldık ondan sonra bir şey yok. gerçi bu günlerde tekrar çiçeklenme var.)
Benim bahçem deniz seviyesinden 20 metre yüksek. 500-1500 metre arasındaki yüksekliteki arkadaşlar şanslı onlarda sorun yok. eskifocada fidan verdiğim kenan bey liman yanınıdaki evine ( deniz seviyesine) diktiği fidandan meyve alırken toprak yapısı kötü olan cezaevi yanındaki fabrikasının bahçesinde az miktarda meyve aldı. fabrikasının bulunduğu koyda sürekli sert rüzgar var.

Kimyasal gübre formulü ise 10-10-20 +me tabi organik gübre takviyesi şart. Gojinin yetişmesi kolay, ancak saksıda yetiştirmek söylendiği kadar kolay değil.
hava sıcaklığının sürekli 35 derecenin üzerinde olması durumunda çiçek döküyor veya çiçek açmıyor.
haziran sonunda benim gojiler.
172175 , 172176

egetropical
20-09-2010, 20:42
Bu yıl yurt dışından bir arkadaşım bir goji getirdi. Labaratuar koşullarında üretililmiş (melezleme yöntemi ile). Türkiyeye deneme amaçlı iki adet getirmiş birisini gözlem altında tutmam için bana verdi. ilk önceleri pek bir şey yoktu. havalar serinleyince birden çiçek açtı. yapraktan çok çiçek var. türü henüz belli değil ama bana göre müthiş birşey olacak. 2 yıla kadar anca saatışa sunulacak. 100 adet fidan istedim vermiyorlar. 5-10 adet söz aldık bakalım. oda belki. sonuçlar iyi çıkara 2011 de doku kültürü ile çoğalmayı düşünüyorum.
verim açısından 2-3 kat fazla ve tıbbı değerleri yüksek oldugunu iddia ediyorlar.
sizlerle paylaşmak istedim.
172177, 172178, 172179, 172180

tamergulkaya
20-09-2010, 22:44
Sn Egetropikal çalışmalarınızdan dolayı sizi kutlarım.İlk mesajınızdaki l.barbarumlarınız gayet güzel.İkinci mesajdaki l.chiense.Sizde sanırım üç cins goji var.Bunlar arasındaki gelişim,çiçeklenme ve meyve tutumu,verimlilik açısından farklılıkları değerlendirdiniz mi.

denizakvaryumu
21-09-2010, 07:16
Sn.egetropical

sanırım siz de artık tohumdan değil de sizdeki bol verimli anaçlardan çelikle/doku kültürü ile üretime geçeceksiniz.

Tohum işi özellikle ticari üretim düşünenler için bir risk.

2.mesajınızda eklediğiniz yuvarlak yapraklı gojiyi ben yerli tür olarak biliyorum.

Eskişehir'den Sn.Bari daha önce resimlerini eklemişti, bu türden Ankara'da da gördüm bugünlerde üzeri sizin resimdeki gibi bolca çiçekli...

Bu türün L.Chinense mi yoksa yerli başka bir tür mü olduğu ya da yeni bir melezleme mi olduğu (hagi türlerle melezlendiği) kesinlik kazanmalı...

Çelikten çok kolay üretilebilen bir tür.

Ama meyve değerleri lab.koşullarında araştırılmalı Sn.tamergulkaya sanırım bu yerli gojileri de araştırır çünkü kültür gojileri gibi çok verimli bir tür.

egetropical
21-09-2010, 07:38
Sn.egetropical
Bu türün L.Chinense mi yoksa yerli başka bir tür mü olduğu ya da yeni bir melezleme mi olduğu (hagi türlerle melezlendiği) kesinlik kazanmalı...
Çelikten çok kolay üretilebilen bir tür.

Arkadaşım sır vermiyor kendisindeki fidanın yanında bir etiket vardı. etikette lycium barbarum ve bazı işaretler var. bana verdiğinde üzerindeki etiket sökülü idi.
yaprakları barbaruma benzemiyor. yerli gojileri andırıyor. Tahminim bizim yerli goji ye benzeyen türle lycium barbarum türü melezi.
yinede ögrenmeye çalışacağım. meyveler olgunlaşınca tadın bakacağım o zaman biraz daha bilği sahibi olacağım

denizakvaryumu
21-09-2010, 08:29
Sanırım yakında Türkiye'de de böyle goji tarlaları görülecek.

172209

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Rich_Nature_Wolfberry_Farm1_7-06.jpg

denizakvaryumu
21-09-2010, 08:36
İthal gojiler Bakanlıkça kontrol ediliyor mu?

Pesticide and fungicide use

Organochlorine pesticides are conventionally used in commercial wolfberry cultivation to mitigate destruction of the delicate berries by insects.

Since the early 21st century, high levels of insecticide residues (including fenvalerate, cypermethrin, and acetamiprid) and fungicide residues (such as triadimenol and isoprothiolane), have been detected by the United States Food and Drug Administration in some imported wolfberries and wolfberry products of Chinese origin, leading to the seizure of these products.]

China's Green Food Standard, administered by the Chinese Ministry of Agriculture's China Green Food Development Center, does permit some amount of pesticide and herbicide use.
Agriculture in the Tibetan plateau (where many "Himalayan" or "Tibetan"-branded berries originate) conventionally uses fertilizers and pesticides, making organic claims for berries originating here dubious.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry

tamergulkaya
21-09-2010, 09:17
Sn Denizakvaryumu
İthal gojiler gümrüklerde ithal aşamasında sahip oldukları sağlık sertifikaları,organik ya da iyi tarım uygulamaları belgeleri,pestissitle ilgili gıda kodeksi vs.mevzuat çerçevesinde kontrol ediliyor.Analizleri yeni uygulamada onaylı özel labaratuvarlar yapıyor.kuru gojiye ait kükürt dioksit miktarı ile ilgili bir standart yok.aflatoksin ve mikrobiyolojik analizler yapılıyor.Ancak açık dökme satılanların rutubetlenip aflotoksin ve zarelenon açısından zararlı hale gelmesi muhtemel.Vakumlu ambalaj içinde kanuni etiketli ürünleri terihcih etmek daha iyi.G.T.İ.P i 0813.40.95.00.19--- Diğerleri

denizakvaryumu
21-09-2010, 09:22
Ben Ankara'da vakumlu ambalajda kuru goji satan bir yer bulamadım malesef, açıkta ve dökme olarak satılıyor.

Benim bildiğim ithal bir ürünün böyle açıkta satılması yasal değil...

Gerçi bizim yerli kaya tuzunu bile paketleyip himalaya tuzu olarak satanları gördükçe bu duruma şaşırmıyorum :)

yarenimex
21-09-2010, 09:52
Arkadaşım sır vermiyor kendisindeki fidanın yanında bir etiket vardı. etikette lycium barbarum ve bazı işaretler var. bana verdiğinde üzerindeki etiket sökülü idi.
yaprakları barbaruma benzemiyor. yerli gojileri andırıyor. Tahminim bizim yerli goji ye benzeyen türle lycium barbarum türü melezi.
yinede ögrenmeye çalışacağım. meyveler olgunlaşınca tadın bakacağım o zaman biraz daha bilği sahibi olacağım

Aynı goji fidanlarını goji fidanı üretip pazarlayan bir yabancı sitede görmüştüm.Üretimde çalışan elemanlarından birinin Ninxia bölgesinden uzman bir Çinli olduğundan bahsedilip bu tür gojilerin dölleme amaçlı üretildiği ve goji bahçelerine L.Barbarum fidanlarıyla karışık dikilmesi öneriliyordu.. Ne yazık ki o sitenin adını not etmemişim..

tamergulkaya
21-09-2010, 09:54
Burası Türkiye .gojiyi bırkın iç pazara sevkdilen tarımsal ürünlerin hangisi analiz ediliyor.Avrupa ve Rusya domatesleri çoğu zaman geri çeviriyor.Milleti bırakın kendini düşünmeyen çiftçi modelimiz var.Buralarda elma üreticilerinin çoğunun ölüm sebebi akciğer,cilt vs. kanser.Türkiye geneli de böyle.Karadeniz de kanser oranı Türkiye ortalamalarının çok üzerinde.Yıllarca radyasyonlu çayı fındığı yedirmediler mi vatandaşa.Tetrapakta süt meyve suyu satıyorlar.İçlerine hidrojen peroksit püskürtmeseler on gün dayanmaz.Hidrojen peroksit kanserojen kimin umurunda.Pet şişe ambalajın kanserojen maddelerini kim dikkate alıyor.Bu konuda çok sorun var.

yarenimex
21-09-2010, 09:55
Birden fazla kişinin saç dökülmesini durdurması, kötü kollestrolün düşmesi (kullanım sırasında yapılan bir tahlil sonucu), cinsel aktivitenin artması, vb. kendini genel olarak iyi hissetme şeklinde bildirimleri oldu. Bu kişiler haftada bir, ortalama 150-200 gram kadar taze goji toplamışlardı. İçlerinde Haziran sonundan yakın zamana kadar düzenli toplayanlar var.

Bu etkiler içinde plasebo etkisinin rol oynadığı durumlar ya da başka tesadüfler de mutlaka vardır. Ancak izlenimim, bu meyvenin herkese aynı şekilde etki yapmak değil de, kişinin neye ihtiyacı varsa vücudun meyvede olanlardan onu aldığı şeklinde.

Kendi adıma, kendimde özel bir değişiklik görmedim. Herhangi bir tahlil yaptırma gerekliliğim de olmadı. Ancak çok şükür şikayetçi olduğum bir şeyim de zaten yoktu. Her şey bir tarafa, goji avuç avuç yemekten çok hoşlandığım bir meyve, en azından tadı çok güzel.

Teşekkürler Sayın Meyvelitepe..Yararlananların ifadeleri goji çalışmalarına ısrarla devam etmek için cesaret ve şevk verici..

tamergulkaya
21-09-2010, 10:06
Sn. Yarenimex
l.barbarum lar her ne kadar tozlayıcı istemesede ,ticari üretimlerde tozlayıcı çeşitler kullanılır.plantasyonlarda iki ya da üç çeşit l.barbarum bulunur.Sebebi yüksek meyve tutumu ve sürekli meyve tutumudur.Normal meyvelerin tohumlarında açılmanın fazla olması ve ticari fidan üretiminde kullanılmamasının ana sebebi budur.

yarenimex
22-09-2010, 10:11
Sn. Yarenimex
l.barbarum lar her ne kadar tozlayıcı istemesede ,ticari üretimlerde tozlayıcı çeşitler kullanılır.plantasyonlarda iki ya da üç çeşit l.barbarum bulunur.Sebebi yüksek meyve tutumu ve sürekli meyve tutumudur.Normal meyvelerin tohumlarında açılmanın fazla olması ve ticari fidan üretiminde kullanılmamasının ana sebebi budur.

Sayın Tamergülkaya, evet aynen katılıyorum söylediklerinize..Bölgemizde( Çivril, Denizli) ticari elma yetiştiriciliği yaygın olduğu için değişik elma kültüvarlarının dölleyici olarak kullanılması uygulaması da haliyle yapılmaktadır. Onbeş yirmi gün içinde evimin önündeki yaklaşık 2000 metrekarelik arazime kendi yetiştirdiğim fidanlardan dikeceğim.İyi meyve tutumuna katkısı için bir kaç tane de bu yuvarlak yapraklı L.Barbarum'lardan edinmem gerekiyor. Şimdilik yerlerini boş bırakıp daha sonra dolduracağım artık..

yarenimex
22-09-2010, 15:17
Dikmekten bahsettiğim kendi yetiştirdiğim goji fidanlarından bazı fotoğrafları paylaşmak istedim..

MeyveliTepe
22-09-2010, 16:38
Fidanlarınız güzel. Yerlerine dikmek için hiç beklemeyin, hemen dikebilirsiniz.

rüzgargülü
22-09-2010, 18:17
Altı ayda toprağa dikilmiş ve yerini beğenen gojinin az da olsa meyve vermesi gerekirdi. Umarım çeşit ile ilgili bir terslik yoktur. Nereye ve nasıl diktiniz?

gojilerin sağlıkları gayet iyi büyümeleride ama çiçek açmıyorlar anlam veremedim köyde toprakla kavuşunca seneye umarım meyve veririler belkide ekildikleri poşetteki toprakla alakalı **** hava sıcaklığıyla gübreleme yapmak lazım halbuki em aktifte vermiştim o kadar bilemiyorum

MeyveliTepe
22-09-2010, 18:32
Sözüm toprağa, yerine dikilmiş bitkiler için. Poşettekiler için sorun yok. Poşette, saksıda gövdesi odunlaşanları en kısa sürede kalıcı yerlerine almak iyi sonuç verir, zaman kazandırır.

MeyveliTepe
26-09-2010, 22:26
172987

Vinas Ekstresinden on gün sonra yeni gelen goji meyveleri hemen hemen üç misli büyüdü. Bitkilerin bu kadar çabuk ve gözle görünür tepki vermesini beklemiyordum. Bu bitki beni gerçekten şaşırtıyor.

Seraya diktiğim kıvırcık fidelerini bir şey yemeye başladı. Suçu önce toprak çekirgelerine (field cricket) attım. Ne yapacağım diye araştırırken bir gün geçti. Ertesi gün onları uzak tutacak bir ev yapımı hazırlayıp fidelerin yanına gittiğimde durum felaketti. Yaprakların yarısı yenmişti. Bu kadar da olmaz deyip gözlükleri takıp daha iyi incelediğimde yapraklarla aynı renkte tırtılları buldum. Kendi kendime, "Zararlıyı gör ve emin ol, yoksa zararlılar seni aptal yerine kor" diyerek geri dönüp 2 litrelik bir fısfısa bir tutam delfin koyup geri geldim. Kıvırcıkları halletmişken yeni goji bahçesine de bakayım dedim. Orada da bir fidanda yine yaprak yeşili tırtıl gördüm. Daha yeni yumurtadan çıkmışlar, topu topu iki üç yaprak yemişler. Nasılsa çaresi elimde. Ertesi gün tek tırtıl kalmadığını gördüm. İyi haber, kıvırcıklar yeni yaprak sürmeye başladılar. Çıkarılacak ders, bahçede dolaşırken gözlüğünü yanına al :)

Lilium
26-09-2010, 23:20
Tam tırtıl zamanı gojiyi de çok seviyorlar, takip etmekte yarar var.

avcı66
27-09-2010, 00:05
selam bi mesajda yozgattan arkadaşlar 1 sene önce aldığım 10 adet fidan bu sene gayet güzel büyüdü ve meyve vermeye başladı özellikle havalar serinledikten sonra benim derdim gojilerin yaprak sararması ve dökülmesi sürgünlerin en ucunda meyve salkımlarının olduğu yer hariç hiç yaprak kalmadı bide benim gojiler aşırı dikenli sn meyvelitepe ve diğer resimlerden pek anlayamadım ama sizinkilerde dikenlimi acaba gojileri çiftlik gübresi haricinde başka bi gübre ile gübrelemedim yerleri iyi güneş alıyor ve havadar ama şu an hiç yaprak kalmadı neden acaba

seyyah53
27-09-2010, 00:43
Dostlar bu delfin nedir acaba ? yani bir ilaç olduğu anlaşılıyor tam olarak hangi dönemlerde belli cins hayvanlaramı uygulanıyor acaba?

MeyveliTepe
27-09-2010, 07:27
Delfin WG (http://www.agrikem.com/urunler.php?urun_id=19), her türlü tırtıl (kelebek ve güve larvaları)'nın hastalanıp ölmesini sağlayan organik bir biyolojik ilaçtır. İçeriğinde Bacillus Thuringiensis isimli bakteri bulunur. İlk bir kaç saat içinde tırtıllar beslenmelerini ve diğer faaliyetlerini durdururlar, 24 saat içinde de ölürler. Başka canlılara, memelilere, arılara, kuşlara ya da balıklara toksik etkisi yoktur.

Standart bir uygulama periyodu yoktur. Bitkilerinizde tırtıl varsa kullanılır. Kısmi olarak da (yani sadece tırtılın bulunduğu yere) uygulanır.

YeşilSeven
27-09-2010, 10:48
Sn Meyvelitepe, şu anda Aydın ve çevre illerde tam bir yeşil tırtıl salgını var. 1 hafta içinde etrafa verdikleri zarar anlatılmaz düzeyde. Yoncadan tutun da her türlü sebzeye kadar herşeyi yemişler. Haftasonu ilaçlama yaptırdık kısmen kurtulduk. Sebzelerin yaprak, gövde ve meyvelerini yedikleri tamam da acı biberleri yiyenleri ilk defa gördük. Uygulamadan sonra yerdeki ölü tırtılları görenler dışarıdan getirilip bırakılmış zannediyor.

MeyveliTepe
27-09-2010, 10:50
Umarım zehirli ilaç yapmamışsınızdır.

YeşilSeven
27-09-2010, 11:48
Zehirli ilaç yapmadık, zaten ilaç bayileri de isteyenin dilediği ilacı vermiyorlar. Çok güzel bir uygulama olmuş, çevreye insan sağlığına dikkat edilmeye başlanması sevindirici.

rüzgargülü
27-09-2010, 16:36
ve mutlu son 6 aylık zorlu yolculuğun sonu geldi çattı poşetteki 300 gojim köydeki topraklarla buluştu değerli arkadaşlarımla resimleri paylaşmak istedim
gojiler ekildi can suları verildi ve üstlerine hayvan gübresi bizim buralarda kemre denir atıldı akşamada az yağmur serpti hadi hayırlısı olsun bakalım umarım kışın sogukta donmazlar bizim buralarda rakım 1000 kışta soğuk geçiyor 1.5 ayda umarım donmayacak kadar kök salarlar ...aslında nisanda ekmek isterdim ama çok aşırı büyüdüler ve kışın bunlar poşette dışarıda donarlar........

MeyveliTepe
27-09-2010, 16:45
Hayırlı, uğurlu olsun.

yarenimex
27-09-2010, 19:58
ve mutlu son 6 aylık zorlu yolculuğun sonu geldi çattı poşetteki 300 gojim köydeki topraklarla buluştu değerli arkadaşlarımla resimleri paylaşmak istedim
gojiler ekildi can suları verildi ve üstlerine hayvan gübresi bizim buralarda kemre denir atıldı akşamada az yağmur serpti hadi hayırlısı olsun bakalım umarım kışın sogukta donmazlar bizim buralarda rakım 1000 kışta soğuk geçiyor 1.5 ayda umarım donmayacak kadar kök salarlar ...aslında nisanda ekmek isterdim ama çok aşırı büyüdüler ve kışın bunlar poşette dışarıda donarlar........

Hayırlı olsun bol bereketli ürün hasat etmenizi dilerim. Etrafta yiyecek azalınca yoğun bir serçe saldırısı oluyor gojilere, hem meyveye hem yaprağına..Serçelere karşı şimdiden bir çare düşünmemiz gerek..

nariçi
27-09-2010, 20:32
Dikmekten bahsettiğim kendi yetiştirdiğim goji fidanlarından bazı fotoğrafları paylaşmak istedim..

Poşette çok güzel olmuşlar. Benimkilerin yaprakları zayıf, meyveler de cok cılız oluyor.

Siz fotoğraflarda ki poşetlerde nasıl bir toprak karışımı uyguladınız? Hangi gübre veya besini verdiniz?

avcı66
27-09-2010, 23:37
selam bi mesajda yozgattan arkadaşlar 1 sene önce aldığım 10 adet fidan bu sene gayet güzel büyüdü ve meyve vermeye başladı özellikle havalar serinledikten sonra benim derdim gojilerin yaprak sararması ve dökülmesi sürgünlerin en ucunda meyve salkımlarının olduğu yer hariç hiç yaprak kalmadı bide benim gojiler aşırı dikenli sn meyvelitepe ve diğer resimlerden pek anlayamadım ama sizinkilerde dikenlimi acaba gojileri çiftlik gübresi haricinde başka bi gübre ile gübrelemedim yerleri iyi güneş alıyor ve havadar ama şu an hiç yaprak kalmadı neden acaba

acaba başka kimsenin gojisi yaprak dökmüyormu döken ve çözüm bulan varsa lütfen yazsın

yarenimex
28-09-2010, 19:16
Poşette çok güzel olmuşlar. Benimkilerin yaprakları zayıf, meyveler de cok cılız oluyor.

Siz fotoğraflarda ki poşetlerde nasıl bir toprak karışımı uyguladınız? Hangi gübre veya besini verdiniz?

Sayın Nariçi,toprak karışımı 1/3 yanmış ahır gübresi 2/3 alüvyonlu toprak..Besin olarak başka hiç bir madde kullanmadım, yeraltı suyu ile suladım, ayrıca zararlıya karşı da ne ev yapımı ne de kimyasal hiç bir ilaç uygulamadım. Denebilirse, neredeyse organik yetiştirmeye özen gösterdim.Tek tük rastladığım çekirgelerle salyangozları toplayıp tavuklara yem ettim.Böyle gelişmelerindeki en etken unsur bence Güneş. Bardaktan poşete alınca, kırk dereceleri bile gören temmuz ağustos güneşinin altında tam gün kaldılar ve gölgeleme de yapmadım. Yani 30 cm olana kadar sabah ve akşam güneşi, sonrasında tam gün güneş aldılar...

Bu yıl tohumdan yetişen fidanlarınızın meyvelerinden bahsediyorsanız cılız olmasına pek aldırmayın bence. Kalıcı yerlerinde toprakla buluştuklarında fidanlar daha da güçlenecek ve gelecek yıl daha iri meyveler olacaktır.

Oğuzhan
28-09-2010, 22:03
Hayırlı uğurlu olsun.İnşallah sonuçta güzel olur.İyi bir hasat yaparsınız.

rüzgargülü
29-09-2010, 13:00
Hayırlı uğurlu olsun.İnşallah sonuçta güzel olur.İyi bir hasat yaparsınız.

sevgili hemşerim oguzhan teşkkürler eflaniye dikim yaptım inşaallah meyveler bol bol olurda birgün meyve bahçesine gezmeye gelrisiniz bol bol yeriz:)

Müjgan Yılmaz
29-09-2010, 13:28
Arkadaşlar,
Sayın MeyveliTepe,
Benim GOJİ de inanılmaz bir gelişim gösterdi,boyu yaklaşık 2,5 m ulaştı 3-4 yaşların da .Geçen yıl ciddi bir budama yaptım,bol çiçek bol meyve ancak meyveler leblebi büyklüğünde kaldı,gelecek yıl Vınas ekstresinden(Bu arada!!!ne olduğu ve nasıl temin edeceğim konusunda en ufak bilgim yok) ben de uygulasam başarılı olur mu?

MeyveliTepe
29-09-2010, 13:31
Uzun süredir meyve veriyorsa evet. Topraktaki potasyumu tüketmiştir. Şimdilik bir avuç odun külü de verebilirsiniz. Müthiş bir potasyum kaynağıdır. Yanlız ikinci kere vermeyin bu sefer toprağı fazla alkali yapar.

denizakvaryumu
29-09-2010, 13:38
Goji alkali toprakları seviyor bildiğim kadarı ile.

MeyveliTepe
29-09-2010, 14:00
Onun için bir avuç dedim :) Fazlası, fazla alkali yapar. 8.5 PH'dan yukarı çıkarsa bitkiyi öldürebilir, en azından bitkinin diğer elementleri almasını engeller. Azı karar yani.

Odun külü doğrudan potasyum kaynağı olarak kullanılabilir ama önceden başka bir yerde kükürtlü toprak ile hazırlanması gerekir. Bu da bir kaç ay zaman alabilir.

bayindirmevki
29-09-2010, 22:54
Odun külü doğrudan potasyum kaynağı olarak kullanılabilir ama önceden başka bir yerde kükürtlü toprak ile hazırlanması gerekir. Bu da bir kaç ay zaman alabilir.

Nasıl. Detaylandırabilir misiniz?

seyyah53
29-09-2010, 23:22
Arkadaşım rüzgar hayırlı uğurlu olsun,inşallah emeğinin karşılığını alırsın ilk hasad da ilk müşterin benim şayet satarsan tabi senden 1kg taze goji talep ediyorum ,fiyatı sana kalmış,inşallah ticari olarak da şayet umuyorsan tabi umduğunu bulursun ...saygılarımla..

rüzgargülü
30-09-2010, 20:01
Arkadaşım rüzgar hayırlı uğurlu olsun,inşallah emeğinin karşılığını alırsın ilk hasad da ilk müşterin benim şayet satarsan tabi senden 1kg taze goji talep ediyorum ,fiyatı sana kalmış,inşallah ticari olarak da şayet umuyorsan tabi umduğunu bulursun ...saygılarımla..

kardeş öncelikle mesajın için teşkkürler ancak son cümleler anlatım bozukluğu olmuş anlaşılmıyor :))) umarım büyürler tamamen doğal ortam ve organik yollarla büyüteceğim can suyundan 4 gün sonra ikinci yağmuruda yediler artık tek sorunları soğuk olacak gerisi allah kerim meyve satışına gelince dereyi geçmeden paçayı sıvamayalım önce bir görelim tutuyormu fidanlar tuttuktan sonra meyve veriyormu meyve veririse tadı nasıl olacak ????
bu meyveyi yetiştirmekteki birinci sebebim kimsenin yürümediği kumsallarda dolaşmak ve ülkeme değerli bir meyveyi kazandırmak. kanser hastalarına deva olabilmek ailemde dahil buna...son olarakta olursa işin ticari yönü ama dediğim gibi önümüzde uzun ince bir yol var bakalım en zahmetli 6 ayı aştık tohumdan fidana getirdik bundan sonrasını allah utandırmasın
ben bir fen bilgisi öğretmeniyim işim gereği deneylere gözlemlere yeni projelere alışığım ancak çevremdeki arkadaşlarım geyik yapıyorlar gojide neymiş diye halime gülüyorlar ama rüyalar gercek olursa asıl ben o insanlara güleceğim

Sakarağaç
05-10-2010, 11:19
bu gojilerden kayseride yetitiren varmı aceba?

gilaburu
05-10-2010, 11:24
bu gojilerden kayseride yetitiren varmı aceba?

Merhaba sayın Sakarağaç ben yetiştiriyorum.Size nasıl yardımcı olabilirim.

Sakarağaç
05-10-2010, 11:40

M erhaba bende kızılörende denemek istiyorum. iklim ve toprak tohum uyumu hakkında bilgi almak istiyorum.

gilaburu
05-10-2010, 11:52
M erhaba bende kızılörende denemek istiyorum. iklim ve toprak tohum uyumu hakkında bilgi almak istiyorum.

Tamam sayın Sakarağaç Goji berry kayseri iklimine uygun bir bitki çünkü soğuktan etkilenmiyor.Özel bir toprak isteği yok.Çoğu toprak çeşitinde yetişebiliyor.

Sakarağaç
05-10-2010, 11:58
sizinle nasıl tanışabilirim.
teşekürler.

gilaburu
05-10-2010, 14:28
sizinle nasıl tanışabilirim.
teşekürler.

Msn adresimi ekleyin ordan görüşelim veya telefondan arayın görüşelim.

Msn adresim :gojibery@windowslive.com

Telefon numaram : 0537 669 09 06

iyi günler

yasin ince
08-10-2010, 11:19
istanbuldan yazıyorum.gojiberry ve yerkirazı fidanı yetiştiriyorum.isteyen arkadaşlara il dışındakilere kargo ile istanbul içine adrese getirebilirim. ayrıca özel ev yapımı %50 meyve oranı olan gojiberry reçeli ve marmelatı yapıyorum.isteyen arkadaşlar arayabilirler. yasin ince 0.544.5156663

Müjgan Yılmaz
10-10-2010, 12:46
Uzun süredir meyve veriyorsa evet. Topraktaki potasyumu tüketmiştir. Şimdilik bir avuç odun külü de verebilirsiniz. Müthiş bir potasyum kaynağıdır. Yanlız ikinci kere vermeyin bu sefer toprağı fazla alkali yapar.

Sayin Meyveli Tepe,
Teşekkür ederim,hemen uyguladım, umarım seneye daha güzel meyveler alırım.

onur85
12-10-2010, 22:40
arkadaşlar bu meyvenin kilosu ne kadar ? en hesaplı şekilde nasıl temin edebilirim ? bahçem falan yok ekimini falan yapamam. babam için almak istiyorum. bazı sağlık sorunlarına iyi gelebilceğini düşünüyorum

gilaburu
12-10-2010, 22:56
arkadaşlar bu meyvenin kilosu ne kadar ? en hesaplı şekilde nasıl temin edebilirim ? bahçem falan yok ekimini falan yapamam. babam için almak istiyorum. bazı sağlık sorunlarına iyi gelebilceğini düşünüyorum

Merhaba sayın onur85 goji berry meyvesinin kilosu 50-60 lira arasında satılıyor diye biliyorum.

MeyveliTepe
12-10-2010, 23:01
Bazı kuruyemişçiler kurusunu 60 liradan satıyormuş. Gelip toplarsanız tazesi bir defaya mahsus bedava. Üstüne de bir bardak çay ikram ederiz.

gurbik67
14-10-2010, 21:42
sayın meyveli tepe
bildiğim kadarıyle goji yetiştirme konusunda bilgileriniz ileri düzeyde.
onun için size danışmak istiyorum. benim goji fidanım 2 mt kadar boyda gayet iyi görünümde. üzerinde binlerce çiçek oluştu , ancak 10 kadar meyvesi oldu.

meyveler0,5 cm büyüklüğünde tatları gayet güzel.?
sormak istediğim bu olumsuzluklar yani meyveye yatmayışı saksıya dikili oluşu olabilirmi.

saksı bayağı büyük 70x60 ebadında bundan olabilirmi.

MeyveliTepe
14-10-2010, 22:09
Saksıda ve iki metre boy yapmış olması önemli bir faktör. Göji çok derin kök yapan, kök gücüne göre de toprak üstü aksamını geliştiren bir bitki. Çok çiçek açmış olması bile bitkinin iyi durumda olduğunu gösteriyor. Fakat meyveye yatması için toprağa dikmeniz, toprağın çık sıkı olmayan ama derin köke elverişli olması, toprakda özellikle potasyumun zengin olması gerekir.

Tabii, bir de budamaya dikkat etmeli. 2 metre boy, ancak kalınlaşmış bir gövde varsa makul olabilir. Tavsiyem, bitkiyi hemen kalıcı yerine dikin. Toprak derinliği olan, yazın günde en az 6-7 saat tam güneş alan ve havadar bir yer olsun.

Şubat sonu gibi derin budama yapın. Tek gövde kalsın. Bu gövdeden sadece bir kaç ana dal bırakın, onları da birer karış kalacak şekilde budayın. Gövdenin yüksekliğini yerden bir metre kadar bırakın, üstünü kesin. Tahmin ettiğim gibi olursa Nisandan itibaren bir sürü yeni dal verecek, bu dallarda Mayıs ortalarından itibaren çiçeklenme başlayacak, Hazirandan itibaren de her çiçek meyveye dönecektir.

Ekim ayının ortasındayız. Haziran başından başından itibaren 4,5 ay geçti. Anlattığım gibi dikilmiş ve bakılmış gojiler hala meyve veriyorlar ve hiç kesintiye uğramadı. Bir buçuk yaşına gelen bu fidanların gövde kalınlıkları iki parmak gibi oldu.

Lilium
14-10-2010, 23:19
Şubat sonu gibi derin budama yapın. Tek gövde kalsın. Bu gövdeden sadece bir kaç ana dal bırakın, onları da birer karış kalacak şekilde budayın. Gövdenin yüksekliğini yerden bir metre kadar bırakın, üstünü kesin
Ben anlayıncaya kadar birkaç kez okudum, Sanırım şöyle olmalıydı yanlış anlamadıysam yine.

Şubat sonu gibi derin budama yapın. Gövdenin yüksekliğini yerden bir metre kadar bırakın, üstünü kesin, Bu gövdeden sadece bir kaç ana dal bırakın, onları da birer karış kalacak şekilde budayın. Nisandan itibaren bir sürü yeni dal verecek, bu dallarda Mayıs ortalarından itibaren çiçeklenme başlayacak, Hazirandan itibaren de her çiçek meyveye dönecektir.

Sıralamayı inşallah iyi yapmışımdır.

Lilium
14-10-2010, 23:30
Evet gerçekten toprağa ekilmede gelişim çok farklı oluyor aynı dönemde tüplere ektiğim gojilerin bir bölümünü toprağa ektim, toprağa ektiklerim açık farkla önde gidiyor tüptekilerin gelişimi daha yavaş.
Toprağa ekilmesinde büyük yarar var, imkanı olmayanlar ise mümkün olduğu kadar derin ve geniş saksı kullanmalarını tavsiye ederim.

gurbik67
15-10-2010, 21:45
Meyveli Tepe çok çok teşekkür ediyorum. ben de kanaat getirdim ki saksı da ne kadar büyük olursa olsun meyve pek oluşmuyor.

verdiğin bilgilere çok teşekkür ediyorum.

günebakan
15-10-2010, 22:44
Çiçeğini görmekten ümidi kestiğim gojiberry'nin birtanecik güzel çiçeği:)

175266

rüzgargülü
17-10-2010, 12:12
goji işine başlamadan önce denemek ve bitkiyi tanımak için internetten satın aldıgım iki tane goji fidanımdan birisinde dikenler çıkmaya başladı benim bildiğime göre gojide diken olmuyordu acaba bu fidanlar lycium barbarum değilde eskişehirdeki gibi yerli goji mi acaba aldatıldımmı ??? yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar gojide dikeni olan başka arkadaşlar varmı yoksa benim goji mutasyona mı uğradı???

rüzgargülü
17-10-2010, 12:19
bu arada ikinci saksıdaki goji fidanımda diken olmamakla birlikte... dipten 3-4 tane yeni sürgünler vermiş sizlerle paylaşmak istedim meyvelitepe üstadın dediği gibi bunları budamak lazım ancak ben bu gojilerimi deneysel olarak kullandıgım için gelişimini izleyeceğim böylece yeni sürgünlerin gelişimini ve çiçek verip vermediğini izleyeceğim sonuçta yüce yaratıcı bunları dogada doğal olarak bıraktıgına göre bitkinin bir bildiği olmalı diye düşünüyorum bu deney sonuçlarını sizlerle artık baharda paylaşırım goji severler

rüzgargülü
17-10-2010, 12:31
Meyveli Tepe çok çok teşekkür ediyorum. ben de kanaat getirdim ki saksı da ne kadar büyük olursa olsun meyve pek oluşmuyor.

verdiğin bilgilere çok teşekkür ediyorum.

sevgili hemşehrim gurbik67 ben karabüklüyüm aynı iklime sahibiz ve benim saksıdaki iki gojimide yukarıdaki resimlerdeki gibi görüyosun bunlarda yeterince büyüdüler ve hiç çiçek açmadılar 1 yaşını gectiler netten aldıgımda 6 aylık oldugu söylendi (mart 2010 da) bu bitkiler köklerini diplere derince özgürce göndermedikçe çiçek ve meyve vermiyorlar bunu sizin gibi bende anladım eğer meyve istiyorsak bunları toprağa ekmeliyiz ben baharda derince bir çukur kazıp kovaların sadece altını delip kovaları topraga koyacagım başka çaresi yok

Etrd
17-10-2010, 13:31
İyi günler , geçen yıl tohum alarak goji fidesi yetiştirmiştim , bu sene tatmak nasip oldu , işin enteresan tarafı bu bitkinin Trakya'nın birçok köyünde çit bitkisi amaçlı kullanılması , ben bitkinin meyvalı halini görmemiştim , fakat kuzenlerimin bitkiyi gördükten sonra bunun aynı meyve tadının'da aynı olmasını söylemeleri fotoğraf çekmeme yol açtı , yine meyve göremedim , bir hafta sonra ağabeyim geldiğinde başka bir komşunun çitin'de meyva'yı yediklerini anlattı aynı tad olduğunu söyledi , kuşların devamlı olarak bitkiden beslendiklerini iletti.
Not : Bahçede görülen yetiştirdiğim Goji .

Zeytinci
19-10-2010, 11:14
Tabii, bir de budamaya dikkat etmeli.

Şubat sonu gibi derin budama yapın. Tek gövde kalsın. Bu gövdeden sadece bir kaç ana dal bırakın, onları da birer karış kalacak şekilde budayın. Gövdenin yüksekliğini yerden bir metre kadar bırakın, üstünü kesin.

Sn Meyvelitepe,
Ağustos ayında diktiğim tüplü Gojilerin bazısı yerini sevdi ve büyüyor. Gövdeleri ise kürdan kalınlığında. Geç kaldığımdan ve büyümesini engellemek istemiyişimden budama yapmadım. Kök gelişimini bozmama adına şubatı beklemek istiyorum.

Bazısı is dipten sürgün verdi. Dipten taclandırma adına gelişmeyi izlemek istiyorum. Sizce bunu denemeye değer mi?

Diğer taraftan, 60-70cm boyda kesilmesini okumuştum. Siz onu yapmadınız sanırım. Kök gelişimi açısından Şubat budaması konusunda ayni fikirdesiniz sanıyorum.

MeyveliTepe
19-10-2010, 17:42
Kürdan kalınlığındaki gövde çok ince. Şimdilik ellemeyin bence. Kökten sürgün verecekse versin. En az kalem kalınlığında ve kuvvetli gelen bir sürgünü ana gövde olarak belirlersiniz. Şubatta böyle bir sürgün olmaz ise sadece tepeden budayıp baharı bekleyin.

Genç bitkilerde tek gövde (veya yedek bir tane daha) ve 60-70 santimden budama iyi sonuç veriyor.

gurbik67
19-10-2010, 19:29
sevgili hemşehrim gurbik67 ben karabüklüyüm aynı iklime sahibiz ve benim saksıdaki iki gojimide yukarıdaki resimlerdeki gibi görüyosun bunlarda yeterince büyüdüler ve hiç çiçek açmadılar 1 yaşını gectiler netten aldıgımda 6 aylık oldugu söylendi (mart 2010 da) bu bitkiler köklerini diplere derince özgürce göndermedikçe çiçek ve meyve vermiyorlar bunu sizin gibi bende anladım eğer meyve istiyorsak bunları toprağa ekmeliyiz ben baharda derince bir çukur kazıp kovaların sadece altını delip kovaları topraga koyacagım başka çaresi yok

sayın rüzgargülü evet saksı ne kadar büyük olursa olsun maalesef yeterli beslenme ve meyveye durması güç .
sizin gojiler gibi kökten 5 adet çıktı ,onlara küçük saksıları geçirerek köklendirdim şimdi 5 adet oldular inşallah gojileri yemek bu sene nasip olacak

sındırgılı
19-10-2010, 20:01
Bugun, kurutulmus goji yedim. Tatli, tuzlu bir tadi vardi. 32 Tl/ kg fiati bana uygun geldi.Yaban mersini (gercek)kurutulmusu ise 40 Tl/kg idi.

denizakvaryumu
20-10-2010, 07:19
Fiyatının 32 TL ye kadar düşmesi iyi ...Türkiye'ye ilk geldiğinde 70 Tl idi.

Ama dökme-açık olarak satılan gojiden şüpheliyim ...kim tarafından üretildiği, nerden geldiği,Tarım Bakanlığından izin alınıp alınmadığı belli değil.

Belki de Çin'in yurt dışına ithal ettiği ama kimyasal kalıntı yüzünden geri döndürülen ürünler.?

Paketli-vakumlu, kim tarafından üretildiği ve son kullanma tarihi belli olan ve paket üzerinde TARIM BAKANLIĞINDAN İZİN alındığı belli olan gojileri alın.

sındırgılı
20-10-2010, 16:08
Üzeri, sanki tuzlu gibi :(
Ne dersiniz, tüketmiyelim mi ?

denizakvaryumu
21-10-2010, 08:31
Son karar sizin :)

rüzgargülü
21-10-2010, 20:28
biz bu gojiyi üretinceye kadar fiyatlar 10 tl ye düşecek galiba:)))))

SEHA
24-10-2010, 00:16
Merhaba
ben bu siteye yeni üye oldum.uzun zamandır bu siteyi takip ediyordum ve bu site içindeki bilgiler çok hoşuma gitti bu site sayesinde tecrübeli kişilerden yararlanacağıma inanıyorum.
Goji berry yetiştiren kişilerden yetştiricilik hakkında önemli detaylar almak istiyorum.

Ben mersinde yaşıyorum ve 11.10.2010 tarihinde goji tohumlarını 80 tane plastik bardağa ektim ve ekerkende tohumları ikişer ikişer attım hani biri çıkmazssa diğeri çıkar düşüncesiyle fakat hepside çıktı. 12 gün içinde çimlenme 2 cm oldu. Ve dün onların üstüne sera benzeri birşeyler yaptım ve balkonda güneşin altında duruyorlar. Sabahları açıyorum, akşamları üstlerini kapatıyorum. Bizim buralarda kış tam olarak kasım ortalında başlar. Acaba kış gelince onları içeriye alsam daha mı iyi olur. Goji berry bitkisiyle alakadar olanlar beni bu konuda bilgilendirebilir mi acaba teşekkürler....

rüzgargülü
24-10-2010, 20:24
seha kardeş karabükten selamlar eğer gövde odunsulaşmamış ise kışın zarar görebilir bu yüzden kışı sera gibi bir ortamda **** ev gibi oda sıcaklığında geçirseler iyi olur senin gojiler daha küçük odunsulaşma olmamıştır ılık ortama ihtiyacları olacaktır.

rüzgargülü
25-10-2010, 23:12
flaş haber!!!!!!!!! köye ektiğim 300 gojimden 10 tanesini köstebekler dibe doğru köklerden çekmişler yapraklarına kadar aşağı inmiş şoktayım arakdaşlar böyle sorun yaşayan oldumu hiç artık köstebek savar satın alamyı düşünüyorum 60 tl falan çok moralim bozuldu hayret bişey ya havuç **** turp mu bu.....

denizakvaryumu
26-10-2010, 07:29
Goji insanların ve tüm hayvanların çok sevdiği bir bitki...

Benim bahçede de fareler , kuşlar, böcekler vb. hiç rahat bırakmıyor gojileri...

gündöndü
26-10-2010, 16:19
Bu gün Tekirdağ/Muratlı'da çalı formunda kırmızı meyveleri olan bir bitki gördüm ve fotoğraflarını çektim.Üzerinde hem çiçek hem meyve bulunması dikkatimi çekti. Biraz araştırınca isminin gojiberry olduğunu öğrendim ancak kaynaklarda gojiberry nin de kendi içinde birçok çeşiti olduğu yazılıydı. Bu fotoğraftaki gojiberrylerin cinsini bilen var mı? Kullanılabilirler mi?

Lilium
26-10-2010, 16:57
Bu goji berry Lycium barbarum değil mi? biz dışarılardan tohum getirtmeye uğraşıyoruz türkiyede ormanı var bilmiyoruz.

gündöndü
26-10-2010, 17:26
İnternetten verdiğiniz isimle bir tarama yaptım.Evet resimler ve özellikler birebir uyuşuyor.Yaprak meyve çiçek yapısı aynı.Bu da internetten bulduğum fotoğraf.

sındırgılı
26-10-2010, 18:51
Keske, cumartesi gunu yazsaydin. Geldigimizde, kobay olarak tadardim. Ve epeyce de celik alirdim. Şaka bır yana, tadına bakmalisin. Yerli gojilerin (Eskisehirdeki) tadsiz oldugu soyleniyor.

gündöndü
27-10-2010, 16:22
Yanımdaki arkadaşım ben fotoğraf çekerken bir tane yedi. Ben o zaman bitkiyi tanımadığımdan yemedim ama o tatlı olduğunu söylemişti. 29 ekim çalışmaları için gittiğimiz stadın yakınlarında gördüm gojiberryleri.Görmüşsünüzdür anadolu lisesi muratlının merkezinde değil ve herzaman okuldan çıkmamıza izin verilmiyor.Muratlı merkeze gidince mutlaka tadarım.

sındırgılı
27-10-2010, 18:53
Sevgili Ensar, bu işe çok sevinecek. Yanı başında Goji kaynağı varmış :(
İstanbul da mutlaka vardır, araştırmak gerekiyor.
Tadıda güzelse, çifte kavrulmuş lokum olur.

gündöndü
27-10-2010, 19:02
Şimdi tam emin değilim ama bu buna benzer bir bitkiyi tekirdağ merkezde soğukkuyu mahallesinin orada da gördüğümü hatırlıyorum.İlk gidişimde bakacağım ama bu bitkiydi sanırım.

nariçi
27-10-2010, 19:34
Bu gün Tekirdağ/Muratlı'da çalı formunda kırmızı meyveleri olan bir bitki gördüm ve fotoğraflarını çektim.Üzerinde hem çiçek hem meyve bulunması dikkatimi çekti. Biraz araştırınca isminin gojiberry olduğunu öğrendim ancak kaynaklarda gojiberry nin de kendi içinde birçok çeşiti olduğu yazılıydı. Bu fotoğraftaki gojiberrylerin cinsini bilen var mı? Kullanılabilirler mi?

Bu gojilerin çeliğinden almak lazım, bu önemli; bu coğrafyaya adapte olmuş veya anavatanı, meyvesi de oldukça bereketli. Çelik alıp gönderebilirseniz özelime mesaj gönderin sevgili gündöndü.

bahtiyar02
27-10-2010, 21:02
İnternetten verdiğiniz isimle bir tarama yaptım.Evet resimler ve özellikler birebir uyuşuyor.Yaprak meyve çiçek yapısı aynı.Bu da internetten bulduğum fotoğraf.
Sevgili gündöndü inanın bu habere çok sevindim. Nedenmi derseniz herzaman güzelim ülkemizde yetişen türlerden haberdar olmadan dışarıya özenirizde ondan. Ülkemizde yetişen bitkilerin değerini bilmiyoruz hep başkaülkelerden almaya kalkarız. Adıyaman da olmayan Tekirdağ da veya Artvinde vardır.
Saygılar

Corsa
27-10-2010, 21:27
Herkeze merhaba bendede goji berry fidanı var ve çiçeklendiler ama meyve olmadı sanırım seneye olacak.Antalyadayım sanırım buranın sısakları meyve oluşumunu etkiliyor.Konu hakkında yardım almak isterim.
Saygılar.

rüzgargülü
30-10-2010, 13:06
tekirdağdaki goji lere sevindim ülkemizde bu bitkinin doğal olarak yetişmesi çok iyi.ayrıca ben karabükte bir evin bahçe duvarında sarmaşığa benzer bir goji gördüm bir ay önce ama resmini çekemedim şimdi çiçekleri varmı bilmiyorum ama gidip resimleyip buraa sergilemeyi düşünüyorum

KAPTANzst
30-10-2010, 16:09

Keşke meyvelerinden alsaydınız. Tohumlarından yetiştirebiliriz.. Bende bu cınsinden arıyordum. Çünkü tozlama açısından 3-4 gojıden biri bu cinhs olmalı dıye okudum. Barbarıum galiba

Satı Uğurtan
30-10-2010, 16:56
Arkadaşlar sanıyorum sevgili gündöndünün gördüğü gojiler benim bahçedekinin aynısı, yaprak yapısı çok benziyor.

bayindirmevki
30-10-2010, 21:33
Hay gözünü sevdiğim güzel ülkem. Her şey sende var da neden bilmem hep dışarda ararlar adresi.

Sayın Gündöndü; Yöresel ismi de yok mu? Bir araştırsanız. Goji dendiğinde yurdumda kendimi yabancı hissediyorum.

Ayrıca tebrikler.

gündöndü
31-10-2010, 00:02
Sayın bayindirmevki benim gördüğüm kadarıyla halk bu meyveyi tüketme yanlısı değil. Zehirli olduğundan şüpheleniyorlar.Bende araştırmadan önce bu önyargıya teslim olmuştum.Bi teyze böğürtlen onlar dedi ama böğürtleni tanıdığım için yanlış bilgi olduğunu anladım. Tüketen ya da toplayıp kullanan birini görürsem adını birde bu kişilere sorarım.

acemi_caylak
31-10-2010, 06:45
Daha önce Muratlı'dan gelenlerle konuşurken, Ensar'ın fidanlarını görünce bizimle dalga geçmişlerdi. "Abi be bizim orada bunlardan bir sürü var. Biz bunu çalı diye keseriz" demişlerdi. Biz inanmamıştık. Oysa Ensar, dün Sevgili Gündöndü'nün mesajını okuyunca koşa koşa bakmaya gitti. İşte onun çektiği resimler.

Meyvelerin tadı Ensar'ın yetiştirdiklerinden biraz farklı. Biraz daha kekremsi ve acımtrak tadı var. İşte resimler.

177759

177760

177761

177762

177763

ensar
31-10-2010, 06:48
Sevgili Bayıdırmevkii,

Dün ben GÜNDÖNDÜ kardeşin mesajını okuduktan sonra bana daha öncr Muratlıda bu bitkini varlığını bildiren arkadaşlardan bir tanesi ile bolca fotoğrafladım.

Meyveleri iki- üç farklı boyutta vede benim bahçede yetiştirdiklerimden küçük. Tadı da pek hoş değil.

Fotoğraflardada gördüğün gibi Muratlıda 4 -5 farklı yerde mevzul (bolca ) miktarlarda var. O kadar yoğun köklenme varki şaşıracaksınız.O yüzden çit bitkisi olarak kullanılmış ve bölgede oturan kendilerini GACAL diye adlandıran Peçenek kökenli olduklarını sandığım kişiler tarafından DURMA GİT diye adlandırılmış.

Muratlı deresindeki ilk dozlandırma istasyonunun hemen yanında en iri meyvelileri varmış ama dün gittiğimde üzerlerinde meyve yoktu.

En bol bulunduğu yerlerden biride maalesef KAYI KÖYÜ imiş. Ben renk körü olduğumu bilmem sana söylemiş mi idim. Ama sadece renk körlüğünde kalmamışım. Ehh biraz körlük başkalarında da var anlayacağın.

İSİMLERİNİ BELİRTMEM GEREKMİYOR HERHALDE !!!!

Sevgili GÜNDÖNDÜ FORUMDAKİ DİKKAT VE TİTİZLİĞİNİ UMARIM DERSLERİNDE DE gösteriyorsun.

Sevgiyle Kalın

Kasım ayı sonlarında ÇELİK GÖNDEREBİLİRİZ

acemi_caylak
31-10-2010, 07:01
Sevgili Ensar,

Gerçektende gidip gelirken hiç dikkatimizi çekmemiş. Ne desen haklısın. Artık bir gün arkadaşları birde goji gezisine davet ederiz. Ben tadını sevmesemde, forumda gördüğüm kadarıyla hem tadı, hem de diğer özellikleriyle oldukça popüler.

177766

177767

177768

177769

İşte bize daha önce, "bizim orda var" diyen kişi.

177770

sındırgılı
31-10-2010, 09:02
Sevgili Ustalar, tadinin nasil olduguna dair rivayetler var;
Kimi kaynaklar; tadinin guzel, kimi kaynaklar ise tadinin eksi, kekremsi oldugunu yaziyor;
Lutfen, bizim gibi merakli tipleri daha cok merakta birakmayin da bir tadina bakin ?
Yaprak yapisi ve gelisim, Tibet orijinli oldugunu gosteriyor. Atalarimiz sag olsunlar; gocerken bu bitkiyide Anadoluya kazandirmislar.( Ne de attim ama ?????)
Istanbulda da,tez elden arastirmalara baslamali;
Sevgili Ensar, Bu buluntuya ragmen ; da hala benden kurutulmus goji istiyormusun ?
Ne de olsa Kayi koyu ve cevresi dogal yasama alani cikti;

ensar
31-10-2010, 09:37
Sevgili Sındırgılı,

Fazla değil 15/20 tane kurutulmuş goji olursa çeşitleme vede dölleme açısından fayda yaratabilir diye düşünüyorum.

Muratlı dışında öğrendiğim kadarı ile Babaeskinin Kuleli köyünde de DURMA GİT olduğu bildirildi. Bu gün belki oraya da gider fotoğreflarım.

Sevgiyle kalın,

bayindirmevki
31-10-2010, 10:54
Sevgili Ensar ve Acemi usta,

Bende sadece renk körlüğü değil doğa körlüğü de var. Sizden beterim. Çoban köpeğini koyundan, kiraz ağacını, elmadan ayıramam. Bu halim ile nasıl götürdüğüm benim için de bir muamma. Delini işine akıl ermez.

Anlaşılan gojinin yayılım alanlarından biri de Trakya. Bu tutunabilmişse her tür çalımsı meyve tutunur. Bunun üstüne eğilip, bahçeyi şekillendirmek iyi olur. Ahududu ve böğürtlen gibi alternatifleri de eklemek için düşünceniz vardır muhakkak. Başka çalımsı çeşitlerde olabilir o bölgede. Trakya da umut var gibi.

İsmi de ilginç, "Durma git". Anlaşılan zehirli olduğu var sayılmış. Çelik edinip bahçemin etrafına diksem iyi olur. Kuşları oyalayıp esas meyvelere bulaşmazlar. çelik işi için beni de anımsayın.

Kolay gelsin.

bayindirmevki
31-10-2010, 11:05
Sayın bayindirmevki benim gördüğüm kadarıyla halk bu meyveyi tüketme yanlısı değil. Zehirli olduğundan şüpheleniyorlar.Bende araştırmadan önce bu önyargıya teslim olmuştum.Bi teyze böğürtlen onlar dedi ama böğürtleni tanıdığım için yanlış bilgi olduğunu anladım. Tüketen ya da toplayıp kullanan birini görürsem adını birde bu kişilere sorarım.

Sevgili Göndöndü,

Artık talebeliği aşıp sayın oldunuz. Size evladım diye takılmayacağım. Etrafı gözlemleme güçünüz ile yolun çoğunu almışsınız. Tebrikler.

Öncelikle derslerinize ağırlık verip gözlemlerinize devam etmenizi dilerim.

Sevgiler.

Etrd
01-11-2010, 18:04
Şanlısınız , ben ancak ektikten sonra Trakya köylerinde çit bitkisi amaçlı kullanıldığını öğrendim 15 , 20 gün önce bu konudan bahsetmiştim :eek:

ensar
01-11-2010, 21:38
Sevgili Etrd,

Ne diyorsunuz ben geçtiğimiz Mart Ayında yaklaşık 4000 adet tohum dan dikmiştim. Fotoğrafladığımız arkadaş fidanları gördüğünde bizimle dalga geçmişti.

Acemi ile beraber kötü morarmış olduk. Bizimkilerinden tek farkı meyvesinin tadı ve büyüklüğü. Sanırım yeterince beslenecek olan köklerden belki daha da tatlı ürün alınabilir.

Sevgiyle kalın

Etrd
04-11-2010, 00:39
Sayın Ensar , kuleli köyüne gitmenize gerek yok benim çektiğim fotoğraflar
5 kilometre içeride Ağayeri köyünde :rolleyes: Bence Trakya'da hangi köyden geçseniz bu bitkiyi % 50 görme ihtimali var.

nariçi
04-11-2010, 07:49
Normal tibet gojinin tadı güzel, benim büyüttüklerimin tadına baktım.

sındırgılı
04-11-2010, 20:34
Afiyet olsun;
Sevgili Ensar, ozelden adres bilgilerini gonderirsen; kurutulmus goji gonderebilirim.

nariçi
08-11-2010, 19:39
Sevgili gündöndü'nün gönderdiği goji çeliklerini bugün akşama doğru kargodan teslim aldım. (Biraz dağıtım ihmali olmuş.) Çelikler solmuş olmasına rağmen diktim. Ancak meyveler Wolf berry e göre oldukça küçük. Tadı da acı. dikenler bayağı etkili.

Bizim üstünde çalışmamız gereken yine tibet orijinli goji berry.
Yeterince var ancak değişik türleri tanımak istiyoruz.

rüzgargülü
09-11-2010, 19:52
benim buldugum gojilerde karabükten aynı tekirdagdaki gibi onlara benziyor çiçeklerini eylülde görmüştüm mor beyazdı ve bunlar goji ailesinden dedim..ama fotolarını çekmemiştim bir ay sonra gittiğimde meyvelere bakamk için meyveleri gördüm küçükler tatlarına baktım tatlaırda yeşil yaprak yediğimzde aldıgımız acı bir tadı vardı çekirdekelrine baktım aynı goji gibi sarı sarı tohumları mevcut buda yine gojigillerden ama tat konusunda ticari olmaz sadece süs bitkisi olarak kullanılır bu evde bunu sarmaşık niyetine büyütüyor sanırım **** doğal olarak orada büyüdü sahibide büyümesine izin verdi

rüzgargülü
09-11-2010, 19:56
bunlarda yakın çekim meyveler yalnız şuna sevindim doğal ortamda gojinin akrabaları karabükte yetişiyorsa ticari yenilebilir türü de yetişebilir köydeki 300 goji fidanımda büyüyüp meyve verebilir.
bu arada köstebek savar sipariş ettim internetten bakalım köye tarlaya kuracağım 1000 metre karelik alanda etkiliymiş umarım köstebeklerden kurtulurum yoksa tek tek fidelerimi dipe doğru çekip yiyecekler çok üzülüyorum o kadar emek köstebekler için miydi of of of

nariçi
09-11-2010, 22:03
Sizin yörede çok güzel olur. Burası kuru hava kışın ayaz yazın kuru sıcak. Geriye bahar ayları kalıyor.

bahtiyar02
09-11-2010, 22:35
Sevgili dostlar sonunda goji berim meyve verdi.Tadı çok güzel ve şeker oranı yüksek.Bu yıl çelik alıp çoğaltmayı deneyeceğim.Adıyaman merkez tüm ülkemizde olduğu gibi çok sıcak bir yaz geçirdi.Ama goji bery hiç etkilenmedi.Haftada bir sulama sonucu hızlı bir uyum sağladı.
Saygılar

copur 09
10-11-2010, 10:24
Bence yerli gojiyi anaç olarak kullanıp, tadı iyi olan gojiyi aşılamalı. Çünkü aktardan aldığım gojilerin tohumu ile yerli ( yaprağı kısa olan) goji tohumlarının çimlenme ve büyüme hızları çok farklı.

bahtiyar02
10-11-2010, 20:46
Goji bery'lere Aşı yapılabilinirmi?

denizakvaryumu
11-11-2010, 08:23
Sn.copur 09 un belirttiği aşı olayı iyi fikir , denemek lazım.

izmitli1m
15-11-2010, 12:01
Bazı kuruyemişçiler kurusunu 60 liradan satıyormuş. Gelip toplarsanız tazesi bir defaya mahsus bedava. Üstüne de bir bardak çay ikram ederiz.

adresiniz nerde acaba bilgi almak meyva bahçesini görmek ve tadmak isterim

denizakvaryumu
23-11-2010, 20:35
CRIMSON STAR GOJI

Commercial cultivar from northern China with large, productive flavorful fruit.

Also known as Ningxia #1.

Self fertile.

http://www.burntridgenursery.com/prodinfo.asp?number=NSWOCRI

KAPTANzst
24-11-2010, 13:43
CRIMSON STAR GOJI

Commercial cultivar from northern China with large, productive flavorful fruit.

Also known as Ningxia #1.

Self fertile.

http://www.burntridgenursery.com/prodinfo.asp?number=NSWOCRI

?:(

denizakvaryumu
24-11-2010, 13:45
Gojinin ABD de çok satan kültivar çeşidinin adı crimson star.

Ningxia 1 diye de bilinir.

Bizim No1 bu çeşit mi bilmiyorum?

rüzgargülü
24-11-2010, 16:51
Sevgili dostlar sonunda goji berim meyve verdi.Tadı çok güzel ve şeker oranı yüksek.Bu yıl çelik alıp çoğaltmayı deneyeceğim.Adıyaman merkez tüm ülkemizde olduğu gibi çok sıcak bir yaz geçirdi.Ama goji bery hiç etkilenmedi.Haftada bir sulama sonucu hızlı bir uyum sağladı.
Saygılar

adıyamanda zor sartlarda ve kıraç bölgede iyi yetişmiş vallahi bravo hem size hemde gojiye:))))

KAPTANzst
25-11-2010, 16:16
Fidelerim serada seneye dışarı dikeceğim. Uyumu o zaman göreceğim.

egetropical
25-11-2010, 17:54
Gojinin ABD de çok satan kültivar çeşidinin adı crimson star.

Ningxia 1 diye de bilinir.

Bizim No1 bu çeşit mi bilmiyorum?

no.1 ging gi değil no.1 çeşidinin melezlemsinde lycium barbarum yok. bu çeşit bir çok kaynak lycium barbarum kökenli olduğunu yazıyor.
nigxia çinde bir eyalet, goji üretiminin yüzde doksanı bu bölgeden çıkıyor.

kutluhan60
30-11-2010, 13:39
***.bn tokat/pazardan yazıyorum.edindiğim bilgilere göre gojinin en iyi türü NQ1.bu türden 500adet tarlaya ekim yapmayı düşünüyoruz. önerileriniz varmıdır.

piri demir
02-12-2010, 15:28
manolya üzümü **** vitalberry fidanı üreten herhangibi bir yer varmı.bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.trabzondan selamlar

denizakvaryumu
02-12-2010, 15:55
manolya üzümü **** vitalberry fidanı üreten herhangibi bir yer varmı.bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.trabzondan selamlar

http://www.tohumlar.net/product.php?id_product=619

Linkte fidanı satılıyor.

arifd42
05-12-2010, 18:59

Bu yabani olarak mı yetijen goji .

gündöndü
05-12-2010, 20:19
Bu yabani olarak mı yetijen goji .

Sn.arifd42 bende kesin olarak cinsini bilmiyordum ama üyelerin yardımıyla bu çalıların goji berry nin ''Lycium barbarum'' cinsine ait olduğunu öğrendim. Yabani olduğunu sanmıyorum. Sadece diğer cinsleri daha büyük ve tatlı olduğu için bu cins ticari amaçla pek kullanılmıyor sanırım.

nariçi
05-12-2010, 21:27
Arkadaşlar sanıyorum sevgili gündöndünün gördüğü gojiler benim bahçedekinin aynısı, yaprak yapısı çok benziyor.

Tekirdağ'da ki (Malkara) gojiler oldukça acı ama sizin gönderdiklerinizin meyveleri acı değil.

Satı Uğurtan
05-12-2010, 21:37
Sevgili nariçi, evet geçen yıl tadı biraz buruktu sevgili sındırgılı ikinci yıl tatlı çıkıyor demişti, dediği gibi bu yıl daha tatlıydı.

maysan80
05-12-2010, 23:31
aydında yetiştirmeyi üşünüyorum
nasıl olur sizce
tutar mı
ben esas tadını merak ediyorum
yemedim hiç

denizakvaryumu
08-12-2010, 08:05
Kapama goji bahçesi ve NO1 düşünenler

http://www.esflora.com/EsfloraKapamaGoji.pdf

linke göz atsın.

rüzgargülü
13-12-2010, 21:23
uzun bir aradan sonra selamlar goji severler nasılsınız iyimisiniz kış geldi herkes evine çekildi tarla bahçe işleri rafa kalktı köydeki bahçede köstebekler ara vermeden çalışmaya devam ediyolar en son ki sayımda 80 e ulaştı kaybedilen goji fidanı sayısı kaldı 220 tane fidan yaza kadar 50 tane kalsa bari köstebek savar diktim 6 hafta sonra etkisi var yazdı umarım kurtulurum bunlardan yoksa emeklerim heba olacak

KAPTANzst
17-12-2010, 15:56
uzun bir aradan sonra selamlar goji severler nasılsınız iyimisiniz kış geldi herkes evine çekildi tarla bahçe işleri rafa kalktı köydeki bahçede köstebekler ara vermeden çalışmaya devam ediyolar en son ki sayımda 80 e ulaştı kaybedilen goji fidanı sayısı kaldı 220 tane fidan yaza kadar 50 tane kalsa bari köstebek savar diktim 6 hafta sonra etkisi var yazdı umarım kurtulurum bunlardan yoksa emeklerim heba olacak

Bu tür cihazdan bende de var 6 hafta çok fazla. Sanki zamanaşimina uğratmak istiyor satıcı:p
2 hafta yeterli olması lazım. Ben şu an soğanlı çiçeklerimin olduğu alana diktim. Sıkıntım yok;)

artemisia10
19-12-2010, 20:47
Goji berry hakkında kafa karışıklığını giderbilecek birkaç bilgi buldum umarım faydalı olur...184938References: 1.Peterson Field Guides to Western Medicinal Plants and Herbs
2. Texas Native Plants Database

artemisia10
19-12-2010, 20:49
Örneğin Lycium pallidum Miers kuzey Amerikada yetişiyor ve tadı acı...

artemisia10
19-12-2010, 20:50
Afrikada yetişen başka bir örnek Lycium ferocissimum Miers
Synonyms
Common Names;
African boxthorn, boxthorn, cape boxthorn
Family;
Solanaceae
Origin;
Native to South Africa
Chinese Boxthorn Lycium barbarum dan farklılıkları L. Barbarum yan dalları çoğunlukla 10mm den kısa ve yapraksızdır ve bitiminde diken yoktur yaprakları yumurta şeklinde meyveleri ise elipsdir. L. Ferocissimum yan dalları 10 mm den uzun dallar yapraklı ve bitiminde diken var yaprakları ters yumurta şeklinde ve meyveler yuvarlak.

Sources & References
Harden GJ (Ed) (2002) 'Flora of New South Wales.' (University of New South Wales Press Ltd: Sydney, Australia)
Parsons WT, Cuthbertson EG (2001) 'Noxious weeds of Australia.' 2nd edn. (CSIRO publishing: Collingwood, Victoria)
Allen S, Nehl D (2002) 'Weedpak - a guide for integrated management of weeds in cotton' www.cotton.crc.org.au
Johnson, S and Mackinnon, L (2002) 'Weedpak - Plant protection interactions with weeds' www.cotton.crc.org.au
The Australian Weeds Committee (2004) 'Noxious weed list for Australian states and Territories' www.weeds.org.au

Prepared by Kylie Pethybridge, 2005
Checked by Carole Campbell, 2005
Updated by Justin KY Chu, July 2005
Checked by Dr Peter Michael, July 2005

artemisia10
19-12-2010, 20:53
Bunlarda resimleri184943

184944

artemisia10
19-12-2010, 21:05
Yine Lycium eurapaeum türü yayılış bölgelerinde Türkiye'nin avrupa yakası olarak gösteriliyor o da gojiye çok benziyor ama tadını bilmiyorum örneğin kuzey Amerikada yetişen türlerin tadı acı orjinal goji berryler tatlı sulu ve biraz ekşi.

denizakvaryumu
19-12-2010, 21:08
Bugünlerde soğukları yiyen yerli gojilerin meyveleri tatlılaştı.

artemisia10
19-12-2010, 21:43
Sn. Denizakvaryumu siz yerlilerin hangi çeşit olduğunu düşünüyorsunuz? Avrupada 3 çeşit göstermişler çok araştırmadım ama yenebilir tatlı türleri vardır heralde en azından bizdekiler yeniyor L. europaeum Avrupa çay ağacı olarak geçiyor ve anladığım kadarıyla medikal kullanımı var c vitamini açısından zengin olduğunu yazıyordu...

denizakvaryumu
19-12-2010, 21:51
Bu konuda bizim üniversitelerin çalışma yapması şart.

Türkiye'de 3-4 farklı çeşit var.

copur 09
01-01-2011, 17:01
Yaz sonu çekirdekten diktiğim yerli goji ile aktardan aldığım yabancı goji tohumlarının çimlendikten sonraki gelişmeleri; yerli goji aldı başını gidiyor.

rüzgargülü
17-01-2011, 19:09
gojiler kış uygusuna yattı bizlerde forumda uykuya yattık uzun zamandır yazan yok hepimize hayırlı uykular:)

artemisia10
17-01-2011, 19:14
Ben konuyu severek takip ediyorum Sn. rüzgargülü sizin köstebek olayını da merak ediyordum aslında nasıl bir gelişme var mı?

furkan yıldız
17-01-2011, 20:43
Benim de ektiğim 4 tohum çıktı 4-5 cm oldu boyları. Bakalım nasıl hayatta tutacağım bebişleri

MeyveliTepe
17-01-2011, 21:24
Bu mevsimde gojilerinizi budayabilirsiniz.

nariçi
17-01-2011, 22:36
Gojilerin bir bölümü serada dal larda yeni sürgün tomurcukları açmaya başladı. Bir bölümü de açıkta, onlar soğuk havada uykuya devam ediyorlar. Bakalım hangileri daha verimli olacak hepsi de 30 litrelik saksılarda. İki tanesi de yerde dikili.

Budadığım çelikleri dikmek için suyun yürümesini beklemek gerekmiyor mu?

MeyveliTepe
17-01-2011, 22:40
Şimdiden sonra dikilen çelikler canlı kalır ve baharda sürgün verirler. Aslına bakarsanız Ocak-şubat çeliklerinin tutma olasılığı daha geç alınanlara göre çok daha fazla.

rüzgargülü
19-01-2011, 23:13
Ben konuyu severek takip ediyorum Sn. rüzgargülü sizin köstebek olayını da merak ediyordum aslında nasıl bir gelişme var mı?

kardeş köstebekler geçenlerde köye gittim onlarında hızı yavaşlamış fazla fidan kayıbım yoktu.artık bilmiyorum köstebek savar mı etkisini gösteriyo ? 6 hafta sonra etkisi başlar diyordu yazısında

metintekin143
20-01-2011, 07:57
Arkadaşlar
Dünya'da antioksidant düzeyi en yüksek bir üzümsü meyveyi de tanıyalım.Dünya'nın en kuvvetli anti aging meyvesi diye biliniyor.
-------------------------------------------------------------

Yeni keşfim Goji Berry. Çok önemli bir meyve. Orijini Asya olan ve çoğunlukla Tibet’te ve Moğolistan’da yetişen Goji Berry, dünyadaki besin değeri en yüksek olan meyvelerden biri. Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu meyve Çin’de tıp alanında 2000 yıldır kullanılıyor. Bir protein deposu. Aynı zamanda 18 ayrı aminoasit, yüksek değerde betakaroten, çinko, demir, fosfor, B-complex, E vitamini ve C vitamini de barındırıyor.

http://cafefernando.com/turkce/?cat=4
---------------------------------------------------------------------

Dünya'da Goji berry ya da wolf berry diye bilinen ancak ülkemizde hiç bilinmeyen kurt üzümü aslında süper meyve tanımını gerçekten hak ediyor.

http://img519.imageshack.us/img519/2244/goji20berry20flowerbs5.jpg (http://imageshack.us)

http://img67.imageshack.us/img67/5417/gojochartsj9.jpg (http://imageshack.us)

http://img224.imageshack.us/img224/9302/imagewrapgz6.jpg (http://imageshack.us)

http://img67.imageshack.us/img67/7053/imagewrap1xc5.jpg (http://imageshack.us)

http://img67.imageshack.us/img67/2003/imagewrap3kg9.jpg (http://imageshack.us)

http://img224.imageshack.us/img224/8477/imagewrap6lf4.jpg (http://imageshack.us)

http://www.timpanogosnursery.com/site/928760/page/416906
http://www.gojigardens.com/
http://www.goji-berry-turkiye.com/
http://www.drgillianmckeith.com/nutrition-goji.php
http://www.goji-berry-turkiye.com/

http://img67.imageshack.us/img67/8435/powerfullantioxidantxq1.jpg (http://imageshack.us)

http://tibetauthentic.com/goji_berries.php

aynı resimdeki saksıda olduğu gibi bendede var. Geçenyıl tohumunu tohumlar net ten almıştım ilk baharda ektim müthiş boy attı dalları çok ince ve zayıf kalınlaşsın diye okadar kestim ama olmadı. Ben henüz meyve alamadım ama fide veriğim arkadaşım aldı. Şimdi İçerde saksıda yazın bahçeye almayı düşünüyorum bakalım dışarda nasıl olacak.

furkan yıldız
20-01-2011, 09:30
Yani verilen 22 meyvenin aktioksidan oranlarını toplasak zar zor goji berry ediyor. İlginç. Benim 4 cm'lik gojilerim ne marifetliymiş :p

vehbi
20-01-2011, 12:43
Bende goji tohumlarını şişen tabletlerde çimlendirmeye çalışıyorum hadi bakalım hayırlısı yaklaşık geçen sene on beş tane goji fidesi diktim bakalım busene meyve vereceklermi.

Lilium
20-01-2011, 13:23
Bitkilerin türkçe karşılıkları. Antioksidan değerleri.

189526

h.ışık
21-01-2011, 23:25
Aktardan aldıktan sonra 10 ya da 11 Kasım 2010 tarihinde 2 meyve içerisindeki tüm tohumları diktim. iki ayrı meyvenin tohumlarını aynı kabın iki kenarına diktim. bir tarafındakiler %80 çimlenme olurken diğer taraftakilerden sadece 3-5 tane çimlenme oldu. ve büyüyorlar. Çok ince yapıdalar yapraklarını taşıyamıyor. güneş yüzünü gösterirse biraz daha pişkinleşirler diye düşünüyorum. Bakalım güneşli günlere kadar neler yaşayacağız. İnşallah yakında resim çekip yükleyebilirim.

h.ışık
24-01-2011, 22:59
Son mesajımdan bu zamana kadar konuyla ilgilenen olmamış herhalde.
Sonunda fotoğrafladım ve sizinle paylaşıyorum. :cool: :cool:

Burada birçok fide diyemediğim yeşillikler var ve güneş görmediği için gövdeleri çok cılız ve yapraklarını taşıyamıyor. Güneş görüp gövdeleri geliştiğinde fidelemeye çalışacağım bakalım yüzümün akıyla başarabilecekmiyim.

vehbi
25-01-2011, 08:17
Güneş görüp gövdeleri geliştiğinde fidelemeye çalışacağım bakalım yüzümün akıyla başarabilecekmiyim.

Umarım başarırsınız hadi bakalım hayırlısı sağlıcakla kalın.

h.ışık
25-01-2011, 18:35
çok teşekür ederim.

piri demir
30-01-2011, 20:07
arkadaşlar siyah goji nin zone değeri, iklim,hasat zamani hakkında bilgisi olan varmı.van eskişehir ve malatyadaki isimleri hakkında bilgi edinemedim.trabzondan selamlar.

KAPTANzst
30-01-2011, 20:37
Arkadaşlar gojiler saksıda gelişemiyor . Çünkü çok dik kökleri var ve boyundan 2 3 kat fazla.20 cm lik gojiyi saksıdan yere dikeyim dedim. 20 cm derinlikteki saksının dip kısmı hep kökler tarafından sarılmıştı

rüzgargülü
01-02-2011, 13:14
Son mesajımdan bu zamana kadar konuyla ilgilenen olmamış herhalde.
Sonunda fotoğrafladım ve sizinle paylaşıyorum. :cool: :cool:

Burada birçok fide diyemediğim yeşillikler var ve güneş görmediği için gövdeleri çok cılız ve yapraklarını taşıyamıyor. Güneş görüp gövdeleri geliştiğinde fidelemeye çalışacağım bakalım yüzümün akıyla başarabilecekmiyim.

evet bunlar goji fideleri ancak ayrı ayrı çimlendirmekte fayda var çünkü ayırmada zorluk çıkabilir

h.ışık
10-02-2011, 08:19
sayın rüzgargülü ,
Fideleri ayırmada yardımcı olabilecek bir yöntem biliyorsanız yardımcı olabilirmisiniz. (fidelerin ayrılmasında tüm önerilere açığım).

Ben dipte bulunan toprağı (torfu) tamamen ıslatıp yumuşatarak köklere zarar vermeden tek tek ayırmayı düşünüyorum uygulanabilir mi?

furkan yıldız
10-02-2011, 08:46
Bugün gazetede goji ile ilgili haber var. Giderek ünü artıyor Türkiye'de de

Goji Haber (http://www.sabah.com.tr/fotohaber/yasam/uzun_yasamanin_sirri_goji)

MeyveliTepe
10-02-2011, 18:33
Bizim sitedeki goji ile ilgili sayfalar tavan yapmış yine.

rüzgargülü
10-02-2011, 19:09
gojinin haberini daha öncede vermişti gazeteler şimdi bu bitkiinin üretimini artırıp ülkemizdeki yerini sağlamlaştırmak biz üreticilere düşüyor gazamız mübarek olsun goji severler

yarenimex
10-02-2011, 19:09
sayın rüzgargülü ,
Fideleri ayırmada yardımcı olabilecek bir yöntem biliyorsanız yardımcı olabilirmisiniz. (fidelerin ayrılmasında tüm önerilere açığım).

Ben dipte bulunan toprağı (torfu) tamamen ıslatıp yumuşatarak köklere zarar vermeden tek tek ayırmayı düşünüyorum uygulanabilir mi?

Sayın H.Işık, korkmayın goji çok dayanıklı bir bitki.. On - onbeş cm boya ülaşmış bitkileri istediğiniz şekilde şaşırtabilirsiniz. Ben ektiğimde bazı bardaklarda 7-8 adet bile olanı vardı. Kimini tamamen suyun içinde topraklarını yıkayarak kökleri tam açığa çıkarıp tekrar diktim, kimini de topraklı fideleri bardaktan çıkardıktan sonra topraklı olarak köklü fideleri parçalandığı kadarı ile ayırıp diktim. Hiç firesiz hepsi de yeni yerlerinde tekli olarak gelişmeye devam etti.Yalnız şaşırtma işleminden sonra mutlaka sulayın ve ertesi güne kadar direkt gün ışığına çıkarmayın. Gerisini de gojilere bırakın..

h.ışık
10-02-2011, 21:07
Bugün gazetede goji ile ilgili haber var. Giderek ünü artıyor Türkiye'de de

Goji Haber (http://www.sabah.com.tr/fotohaber/yasam/uzun_yasamanin_sirri_goji)

merhaba furkan,
gojinin çok değerli bir bitki olduğunu biliyoruz. ama bu haber çok abartılmış. neredeyse ölüme çare diye yazacaklarmış.

gezen82
11-02-2011, 16:10
Goji merakı bizdede başladı.

Ankaradan aldığım goji meyvesinden çıkan çekirdekleri yaklaşık 1,5 ay önce ektik. Fidelerin gelişimini fotoğrafladık.
tecrübeli arkadaşlara bir sorum olacak.
A saksısındaki gojiler önce çok iyi büyüdüler. ve şu aralar beklemedeler. bazılarının alttaki yaprakları sararmay başladı.
A saksısından ayırıp C saksısına ektiğim goji çok güzel gelişti.
B saksısındaki goji iseilk çimlenen olmasına rağmen şaşırtmadan sonra gelişimi durdu.
bu arada D bitkiside diğerlerinden 15 gün sonra çimlendi.

Acaba aynı günde ekilen tüm bu bitkilerinin gelişimlerindeki düzensizlik ve C'nin büyük atağı neden olabilir?

Orac değerleri ile alakalı bir değerlendirmem olacak.gojinin orac değeri en yüksek bitki olduğu gibi bir kanı ortaya çıkıyorki bu yanlış bir düşünceye sevk etmesin.

http://www.oracvalues.com/sort/orac-value
sitesinden de bakılack olursa.

birinci sırada Karanfil ve sonrasında Sumak tarçın keklikotu zerdeçal geliyorki gojibery nin önünde 27 tane bitki bulunuyor.
gojinin orac değeri 25.000 civarında iken karanfilinki 314.000 ; sumağınki(kepekli ve çiğ halde)312.000 tarçının(çekilmiş halindeki) 267.000 civarındadır.
bu arada tanıdık bitkilerden ayrıca zerdeçal kimyon adaçayı maydanoz kekik(taze) pirinç karabiber de bulunmaktadır.
Şunu demek istiyorum ki tüm bitkilerin ayrı ayrı güzelliği, faydası, şifası var. Bu bitkileride evinizde bulundurmayı ve kullanmayı ihmal etmeyin.

192165

192166

192167

192168

192169

gezen82
11-02-2011, 16:12
Diğer fotoğraflar
192170

192171

192172

192173

192174

gezen82
11-02-2011, 16:14
son fotoğraf A192175

seyyah53
11-02-2011, 17:33
Sayın gezen82...

Gojileriniz ve çimlenmeleri hakkında şahsi yorumumdur...üstadlar daha kayda değer şeyler yazacaklarıdr...

öncelikle tohumların çimlenmeleri ve gelişimleri güzel büyüme bir ara benimkilerdede yavaşlamıştı durdu sonra çevresel faktörlere bağlı olarak aşırı büyüdüler...

baharda şiddetle toz humik asit tavsiye ederim...

sanırım şaşırtılan bitkileriniz daha hızlı büyümüş ..zaten şaşırtmanın bir nevi amacı da bu...

kendi mesleğimden örnekle aynı inekten doğan iki tane dişi buzağının inek olduklarında süt verimleri arasında 10 kg farkı gözlerimle gördüm ...ki hayvancılıkta bu büyük bir farktır...

aynı meyveden çıkan farklı tohumların gelişim ve ve meyve verme seviyeleri arasındada farkı normal görüyorum...saygılarımla

gezen82
14-02-2011, 11:40
Saygıdeğer Seyyah; Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Hümik asit sıvı olarak var. ve bunu suyla karıştırıp bir kez vermiştim. inşallah baharda tekrar vereyim. acaba sıvı hümik asitin tozdan farkı olurmu?

rüzgargülü
14-02-2011, 21:17
gecen sene mart ayındaki goji çimlendirme günlerim geldi aklıma u şeklinde toprak üzerine ilk çıktıkları anları ve yaşadıgım mutluluğumu hatırladım teşekkür ederim herkese hayırlı kandiller bol gojiler

seyyah53
15-02-2011, 15:43
Saygıdeğer Seyyah; Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Hümik asit sıvı olarak var. ve bunu suyla karıştırıp bir kez vermiştim. inşallah baharda tekrar vereyim. acaba sıvı hümik asitin tozdan farkı olurmu?

hayır kesinlikle etken madde zaten leonardid...toz sıvı aynı...bende toz olduğu için ağzım öyle alışmış

bende toz olanı suyla seyreltip öyle verdimmm...saygılarımla

KAPTANzst
15-02-2011, 16:26
Fotoğraftaki goji fidanları 10 cm olduğunda kökler saksıya sığmayacaktır. Saksının tabanına bir bakın. Tahliyeden bile çıkarlar

seda_goji
16-02-2011, 09:54
bugün tohumlarımı aldım pet bardaklara tek tek çimlendirmeyi düşünüyorum. forumda yazılanları da okudum. ciddi anlamda yetiştirmeyi düşünüyorum. 2 çeşit tohum aldım biri lycium barbarum diğeri lycium chinense bunların farkları nelerdir bilgisi olanlar yardımcı olabilrmi?
birde ilk etapta nelere dikkat etmek gerekiyor püf noktaları var mıdır?
şimdiden teşekkürler

gezen82
17-02-2011, 09:24
hayır kesinlikle etken madde zaten leonardid...toz sıvı aynı...bende toz olduğu için ağzım öyle alışmış

bende toz olanı suyla seyreltip öyle verdimmm...saygılarımla

Teşekkür ederim.

gezen82
17-02-2011, 09:27
Fotoğraftaki goji fidanları 10 cm olduğunda kökler saksıya sığmayacaktır. Saksının tabanına bir bakın. Tahliyeden bile çıkarlar

Uyarınız için teşekkür ederim saygıdeğer kaptanzst. Birçoğunu Konyadaki bahçeye ekmeyi düşünüyorum inşallah. ama bir tanesi evde kalacak.
Öneriniz ne kadar büyük bir saksı olmalı?

rüzgargülü
18-02-2011, 20:27
Sayın H.Işık, korkmayın goji çok dayanıklı bir bitki.. On - onbeş cm boya ülaşmış bitkileri istediğiniz şekilde şaşırtabilirsiniz. Ben ektiğimde bazı bardaklarda 7-8 adet bile olanı vardı. Kimini tamamen suyun içinde topraklarını yıkayarak kökleri tam açığa çıkarıp tekrar diktim, kimini de topraklı fideleri bardaktan çıkardıktan sonra topraklı olarak köklü fideleri parçalandığı kadarı ile ayırıp diktim. Hiç firesiz hepsi de yeni yerlerinde tekli olarak gelişmeye devam etti.Yalnız şaşırtma işleminden sonra mutlaka sulayın ve ertesi güne kadar direkt gün ışığına çıkarmayın. Gerisini de gojilere bırakın..

doğru söze ne denilebilir ki aynen katılıyorum ben gojilerin topragını bırakıp köklerini inceledim suda daha sona diktim yine banamısın demedi büyüdüler ancak güneşe çıkarmayın ilk başta biraz solgun görünüyolar sonra kendini kısa sürrede toparlıyorlar

rüzgargülü
18-02-2011, 20:36
bugün tohumlarımı aldım pet bardaklara tek tek çimlendirmeyi düşünüyorum. forumda yazılanları da okudum. ciddi anlamda yetiştirmeyi düşünüyorum. 2 çeşit tohum aldım biri lycium barbarum diğeri lycium chinense bunların farkları nelerdir bilgisi olanlar yardımcı olabilrmi?
birde ilk etapta nelere dikkat etmek gerekiyor püf noktaları var mıdır?
şimdiden teşekkürler

valla gecen sene 800 adet pet bardagında tek tek tohum koyup çimlendirme yapan birisi olarak yaklaşık500 adet başardım çimlendirmeyi.şuan 350 adet fidanım topraga ekildi 250 ye yakını hayatta umarım sizde başarılı olursunuz çok güçlü bir bitkiolayın püf noktası iyi bir torf kullanın tohumları bir parmak ucu çukara koyun örtün üstü nemli olacak şekilde sulayın ben çimlendirme hızlı olsun diye kalorifer peteklerinin altına koymuştum 25-27 derece de 1 hafta sonunda hepsi mantar gibi çıkmaya başlamıştı (not:kalorifer petekleri topragı çabuk kuruttuğu için sürekli kontrol gerekli ve sabah akşam kontrollü sulanmalı)
**** oda sıcaklığı içinde salonda masanın üzerinde kutulara koyup üzeri sera poşetleriyle kapatılıp beklendiğinde 2 günde bir havalandırıldıgındada yine etkili bir çimlenme olmuştu önemli olan fideleri direkt öğle güneşinden ve rüzgardan uzak tutmak gövdeler odunsulaşınca problem olmaz ayrıca fasulye gibi boyları olacak ve bükülüp kırılacaklar o yüzden pazaristanda satılan uzun kürdan kamışlardan alınız (20 cm falan boyları) ileride lazım olacak

seda_goji
21-02-2011, 07:36
rüzgargülü teşekkür ederim.
pet bardağa değilde ona benzer 32li minik plastik saksı gibi bişey buldum adını bilmiyorum ona diktim tohumları. 4 gün olcak dikeli ama tık yok daha sanırım aceleci davranıyorum :) bugün torf alacağım bakalım. yaz sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum doğrumudur?

birde türleri hakkında bilgisi olan varmı??
bi sorum daha olacak ticari anlamda çokça üreten arkadaş var mı nereye satıyorsunuz?

h.ışık
22-02-2011, 20:08
pet bardağa değilde ona benzer 32li minik plastik saksı gibi bişey buldum adını bilmiyorum ona diktim tohumları. 4 gün olcak dikeli ama tık yok daha sanırım aceleci davranıyorum :) bugün torf alacağım bakalım. yaz sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum doğrumudur?

birde türleri hakkında bilgisi olan varmı??
bi sorum daha olacak ticari anlamda çokça üreten arkadaş var mı nereye satıyorsunuz?

sayın sada_goji ;
Ukalalık yapmak istemem. Adını bilmediğiniz şeye Viyol deniyor.
bu arada gojiler 10- 15 günde kendilerini gösteriyor ve mantar gibi peş peşe çıkmaya başlıyor.

torf genellikle çimlendirmek için kullanılan bir ortamdır. içerisinde fazla besin maddeleri yoktur. hafif bir materyaldir ve nem tutma yeteneği yüksektir. o nedenle kullanılır. Aldığınız viyoller umarım derin olanlardandır. çünkü yukarıdaki mesajlarda göreceğiniz gibi ben bir tanesinin kökünü çıkartmaya çalıştım ve kök kırıldı. 5 cm gövdesi olan gojiciğin altında 12-13 cm kök vardı. birde kırılmış olduğunu düşünün.

güle güle büyütün gojileri...

MeyveliTepe
22-02-2011, 20:20
Goji çimlendirmeye çalışan arkadaşlar naçizane bir tavsiye, mevsim itibarıyla acele etmeyin. Havanın iyice ısındığı Mayıs sonu, Haziran başını bekleyin. Fidelerin gerek çimlenmesi, gerek büyümeleri olağanüstü güzel olacaktır. Temmuz sonunda toprağa alma durumuna gelirler ve tohumunuz iyi bir çeşit ise Ekim ayı gibi meyve bile görebilirsiniz.

h.ışık
22-02-2011, 20:31
Sayın MeyveliTepe,
Sizin yetiştirme başarılarınızı bir solukta okudum ve okuyorum. gerçekten sizin tavsiyeleriniz bizi başarıya taşıyacaktır. yukarıda bir heyacanla kasım ayına girerken diktiğim tohumlardan çıkan fideler var. insan aceleyle bir an önce olsun istiyor. ama tecrübeli arkadaşlarında tavsiyeleri bizi doğruya götürecektir.
yeni dikeceklerim için mayıs ayını bekleyeceğim. tavsiyeniz için teşekürler...