PDA

View Full Version : Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Lonicera
01-08-2009, 06:37
Teşekkürler Sn MeyveliTepe, darısı dediğiniz gibi inşallah başınıza. Kök gelişimi konusundaki düşüncelerinizde çok haklısınız. Ben de ilk şaşırtma sırasında kök bölgesini gördüğümde, şaşkınlığımı gizleyememiştim.

maki01
01-08-2009, 14:10
İlginç bir bitki bu goji berry. Dip dibe bir sürü yaprak verdi. Boy 4-5 santim. Bionem'in etkisiyle olmalı, yeni yaprak yok, gövde kalınlaşmaya ve yapraklar arasında kalan gövde uzamaya başladı. Sanki ataklar şeklinde gelişen bir yaşamı var ...

kürşad
02-08-2009, 12:48
Bitkilerin sürgünleri aynı radyo anteni gibi iç içe geçmiş katmanlardan mevcuttur.
Bitkinin bu gelişiminin yavaşladığı asmalarda kısa boğum hastalığı mevcuttur.
Yaprakların gövdeyle birleştiği noktada yaprak ve çiçek gözleri oluşan noktaya nodium, iki nodium un arasındaki mesafeye de internodium denir.

maki01
02-08-2009, 12:58
Teşekkürler Sayın Kürşad,
Benim gojimde internodiumun kısa olma nedeni dediğiniz gibi kısa boğum hastalığı ise bionemle bu sorunu aştım diye düşünebilirim.
Sağolun :)

kürşad
02-08-2009, 14:14
hastalık olduğunu sanmıyorum; bendekiler de sizin dediğiniz gibi dip dibe.
Sadece gelişimleri çok yavaş, direk güneş ışığına maruz bırakmak da genç fideleri öldürüyor. Yukarıdaki bi mesajda bir viyol dolusu goji resmim vardı, şimdi 4-5 adet kaldılar. Birkaç tane daha tohum kaldı ancak torf çok hızlı kuruduğu için seneye saklıyorum. Uygun ortamını bulan her bitki iyi gelişir, sıcak, kuraklık, ph, ec gibi etkenler de gelişimi etkileyen faktörler.

maki01
02-08-2009, 14:29
Bionem öneririm. Literatüre uygun nasıl yazarım bilmiyorum ama internodiumlar gelişmeye başladı. ( Doğru mu yazdım? )

kürşad
02-08-2009, 23:22
İçeriği nedir? adına bakılırsa su tutmaya yarayan organik bir bileşik gibi görünüyor.
Ambalajındaki % li içerikleri yazarmısınız?

maki01
02-08-2009, 23:35
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11975) detay bilgi bulabilirsiniz içeği hakkında.
Ambalajda yazanlar:
Melas 5 ml/L
Mısır Yağı 3 ml/L
Kekik Yağı 1 ml/L
Susam Yağı 1 ml/L
Daha önce de söylediğim gibi ev ve balkonda bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Bu seneye kadar 3-5 çiçek , biber ve fesleğenim olmuştu. agaclar.net'le tanışmamın ardın balkon ve salonum doldu. Avatarımdaki köpeğim 7 yaşında. Özellikle ona zarar vermeyecek ilaç ve gübreleri kullanmak isterken tanıştım bionem ve neemazal'la. Sitemizde her iki ürün için istemediğiniz kadar bilgi bulabilirsiniz. Ardından EMA gelecek umarım. Kimsayal gübre de kullanmak istemiyorum.

Balıkcı
03-08-2009, 11:15
Benim de tohumdan büyüyen birkaç goji fidem var, onları bahçeye diktim fakat gelişme göstermiyorlar.
Bir karış kadar boyları var, öylece duruyorlar.
Sulamayı artırsam mı, güneşten korumak için başlarına şemsiye mi tutsam?:p.
Dikerken çukurlarına ahır gübresi koymuştum.
Tanımadığımız bir bitki, o kadar uğraşıp heveslenip sonra da kaybetmek üzücü oluyor.:(

denizakvaryumu
03-08-2009, 11:20
Sanırım önce kökü büyütüyor.

Asıl olan kökün gelişmesi, kış yaklaşıyor :)

maki01
03-08-2009, 12:01
EMA için hesap banka hesap numarası bekliyorum hala. ROA da Eylül'de hazır olacak demişti Oğuz Bey. Umarım kışa kadar güçlenir bizim gojiler.

enginnaz
03-08-2009, 18:25
sayın amazon size bir soru sormak istiyorum.bahçeye diktiğiniz gojilerinizin tepesini kestinizmi? resimde kesilmiş gibi gözüküyorda.benim fidelerim 20-25cm boya ulaştı.tepelerini kesmemi önerirmisiniz?veya başka tecrübeli arkadaşların bu konuda bilgisi varmı? herkese yardımlarınız için teşekkürler..

daha önce bahsettiğim bahçeye ektiğim gojiler...

2 poşette olan gojiler eskişehirden Bari arkadaşımızın göndermiş olduğu çubuklardan tutanlar...

isolet
03-08-2009, 19:47
Goji uzmanlarına bir sorum olacak. Acaba bu goji mi? Eskişehirde gezerken yol kenarında spor parkında park genel müdürlüğü ektiğini zannettiğim bir çalı ama goji değil mi çıkaramadım. Uzmanlarımıza danışmak istedim.

96443

96444

denizakvaryumu
03-08-2009, 20:04
Antep fıstığına benziyor :)

isolet
03-08-2009, 20:13
Yedim ama çekirdeğini yemedim di yani çekirdeği ufaktı biraz. İç yapısı aynı kızılcık gibiydi.

denizakvaryumu
03-08-2009, 20:26
http://img.negatif.com/photos/lowres/0/4/9/049465/b570fc2a366aa122ea5e8249d897d43e.jpg

mahon67
03-08-2009, 20:53
Goji uzmanlarına bir sorum olacak. Acaba bu goji mi? Eskişehirde gezerken yol kenarında spor parkında park genel müdürlüğü ektiğini zannettiğim bir çalı ama goji değil mi çıkaramadım. Uzmanlarımıza danışmak istedim.

96443

96444

Ben barbery'ye benzettim (BERBERİS)

Berberis agregata olabilir ;
http://www.alibaba.com/product-free/103277183/Berberis/showimage.html

Veya berberis vulgaris; http://www.ib.ns.ac.yu/VRDNIK/images/Berberis-vulgaris-(5)_gif.jpg

isolet
03-08-2009, 21:21
Sayın denizakvaryumu gönderdiğiniz fotoğrafa benziyor. Belki türünden dolayı ufaktır meyveleri.
Sayın mahon berberis ne acaba.

bari
03-08-2009, 21:28

96443

96444

Berberis türü. Halk arasında kadın tuzluğu deniyor..

mahon67
03-08-2009, 21:31
Sayın denizakvaryumu gönderdiğiniz fotoğrafa benziyor. Belki türünden dolayı ufaktır meyveleri.
Sayın mahon berberis ne acaba.

Barbery; Türkçe, "kadın tuzluğu", "karamık", " ekşi memmem" gibi ismi var. Meyvesi yendiği gibi baharda taze yaprakları; sürgünün dip kısmından tutup yukarı yukarı doğru çekmek suretiyle kopartılıp yenebilir.

isolet
03-08-2009, 22:28
Tadı çok güzeldi meyvesinin ben beğendim valla. Birgün bu yüzden ölebilirim ama ya her bulduğum meyveyi yiyorum. Zehirli olursa yandım valla. Bu bitkiyi dalından koparsam eksem tutar mı? Ne yapabilirim.

nevsune
04-08-2009, 09:36
Goji meyvelerinin son hali. Neredeyse üzüm salkımı gibi oldular.

Sevgili Lonicera, bunlar ne olmuşlar böyle. Oyoyoy bayıldım. Ellerinize sağlık, ortaya tablo gibi bir görüntü çıkmış vallahi.

Şimdi artık tadını yazmaya geldi sıra:) Tadını çok beğenmezseniz kurutursunuz.

denizakvaryumu
04-08-2009, 10:26
Zaten gojinin en sevdiğim yanlarından biri de kolaylıkla kurutulabilme özelliği.

Tabi taze goji bulunursa :)

Lonicera
04-08-2009, 13:50
Bugün ilk goji meyvesinin tadına baktım. Tadı bildiğim başka hiç bir şeye benzemiyor. Son derece sulu ve tatlı. Kurusunun da tadına bakmıştım, tazesi çok daha güzelmiş. Favori meyveler arasında yerini bulmuş oldu. Lezzet olarak ben tam puan veriyorum:))

Çok teşekkürler Sn nevsune darısı başınıza:) 959 no'lu mesajımda(alıntıdaki) goji için yorumumu sanırım gözden kaçırmışsınız. Aromasını tarif edemeyeceğim, kendine has bir aroma ve hoş. Tadı ise mükemmel, bu kadar tatlı bir meyve oluşacağını hiç tahmin etmiyordum. Kurutmayı hiç mi hiç düşünmüyorum artık:))

nevsune
05-08-2009, 18:22
Çok utandııııımmmm:) Haklısınız, okumuştum bu yazıyı, unutmuşum.

Tadı konusunda sanki daha önce biryerlerde taze meyvasının çok lezzetli olmadığı ama kurutulmuşunun tatlı olduğunun yazıldığını okudum gibi hatırlıyordum Onunla karıştırmış olmalıyım. Eğer tazesi de lezzetliyse çok güzel.

Bu taze ve kurutulmuş sözü geçince, geçen gün aktarda yaban mersininin kurutulmuşu vardı. Kanada'dan geliyormuş ve kilosu 35 liraydı. Tadına bakmak için az birşey aldım. Yani demem o ki, Karadeniz likapa kaynıyor değerlendiren yok, Eskişehir goji kaynıyor değerlendiren yok. Bizler bu önemli bitkilere gerçekten sahip çıkmalıyız.

MeyveliTepe
05-08-2009, 21:26
96722

Geçen hafta gojilerin bir ay içinde saksıları delip geçtğini yazmıştım. Yerlerine dikmeden önce birinin resmini çektim. Bu kökler bir ay önce yoktu.

denizakvaryumu
05-08-2009, 21:57
Normalde 1 ayda bu durumun mümkün olamayacağını düşünüyorum.

EMA nın etkisi olduğu açık.

kaktüs
06-08-2009, 07:23
Cahilliğimi maruz görün.. EMA nedir?

denizakvaryumu
06-08-2009, 07:57
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903

maki01
06-08-2009, 12:13
EFTyi yapıp , gelmesini beklediğim ürün. Gecikecek sanırım.

isolet
11-08-2009, 14:53
İşte eskişehir gojileri. Sayın bari sağolsun bugün gösterdi bana. Onunla birlikte gittik ve resmini çektim. Sizlerle paylaşmak istiyorum.

97539

97540

denizakvaryumu
11-08-2009, 15:11
Tadı nasıldı?

isolet
11-08-2009, 16:24
Bunun tadı pek iyi değildi. Zaten sayın bari de öle dedi. Asıl güzel olana gidecektik benim işim vardı. Öteki kısıma ben gidip bulucam son baharda ve kendime büyükçe bir kök alıcam.

nariçi
13-08-2009, 20:54
Arkadaşlar, poşetlere ve yere diktiğim, fidelerin yapraklarını bir haşerat yemiş, nesıl önlem almam lazım.?

MeyveliTepe
16-08-2009, 23:00
Saksılardan yerlerine diktiğim gojilerin bazıları çiçek açmaya devam ettiler. Daha da ilginci sanırım bir iki tanesi meyve de bağladı. Haftaya durumları netleşmiş olur.

Olursa, Nisanda tohum Ağustosta meyve gibi bir tuhaflık gerçekleşmiş olacak.

bari
16-08-2009, 23:13
Gojiler bence asıl meyveleri önümüz ayda bağlayacaklar.. Sıcaklık meyve tutumunda önemli bir etken.. Şu anda çiçek açıp döküyorlar burdakilerin bir çoğu.. Geçen sene eylül-ekimde meyve doluydu üzerleri...

sındırgılı
16-08-2009, 23:30
Bence de erken meyva verdiler.Geçen sene eylül ekim gibi oldukça fazla meyva vermişlerdi.Şu anda üzerlerinde 20-30 meyva var ama nerdeyse tüm yapraklarını döktüler.İlginç geldi..Birşeyler yanlış gidiyor ama çözemedim..Ya Fransa seyahatinde susuz kaldılar ya da çok sulandilar...Bilmiyorum..Nedenini bilen arkadaş varmıdır..

bari
16-08-2009, 23:42
Susuzluk yaprak döktürüyor.. Havalar soğuyup yaprakları döküldüğünde bile meyveler üzerinde kalabiliyor... Geçen seneki gözlemlerime göre..

sındırgılı
16-08-2009, 23:52
Zaten geldiğimde [20 gün sonra] arada susuz kaldıklarını tahmin ettim ama sadece tahmin..Bitkilerimizide yanımızda götürecek halimiz yok..Aynen evde evcil hayvan beslemeye benziyor..Aklımız onlarda kalıyor..Ders 1 kesinlikle zaman ayarlı otomatik sulama sistemine geçilecek..Ders 2 kendinden başka kimseye güvenmeyeceksin..[ya çok sular ya da susuz bırakabilir.]

nevsune
19-08-2009, 09:43
Gojim iyi bir bakım ve sizlerin gönderdiği iyi enerjiler sonunda işte böyle oldu:
98663

Bu yıl meyve hayal artık ama kurtuldu ya, binlerce şükür:)

nevsune
19-08-2009, 10:09
Zaten geldiğimde [20 gün sonra] arada susuz kaldıklarını tahmin ettim ama sadece tahmin..Bitkilerimizide yanımızda götürecek halimiz yok..Aynen evde evcil hayvan beslemeye benziyor..Aklımız onlarda kalıyor..Ders 1 kesinlikle zaman ayarlı otomatik sulama sistemine geçilecek..Ders 2 kendinden başka kimseye güvenmeyeceksin..[ya çok sular ya da susuz bırakabilir.]

Geçenlerde bir arkadaşım bana bu resimde gördüğünüz camdan balonları getirmişti. Sulama konusunda iki hafta idare ettiğini yazıyor üzerinde. Ben denemedim henüz. Yolculuğa çıkarken susuzluğa dayanıklı olmayan ve özel bitkiler için evde birkaç tane bulundurmakta yarar var.

bari
19-08-2009, 10:42
Gojim iyi bir bakım ve sizlerin gönderdiği iyi enerjiler sonunda işte böyle oldu:
98663

Önümüzdeki ay size süpriz yapabilir bence..

nevsune
19-08-2009, 10:50
Sn bari, "sizi öldürmeyen, güçlendirir"i gördük ya, ister misiniz meyve de gelsin:)

Romantik
19-08-2009, 12:01
98663

Gojinizin kendisine gelmesine çok sevindim. Bizi haylaz çocuk bayağı üzmüştü ama şu anda çok şirin ve hoş duruyor. Bundan sonra böyle bizi üzmeden büyümeye devam edecektir.

sındırgılı
20-08-2009, 08:55
Bu sabah meyvaların tadına baktım..Geçen seneden daha sulu ve tatlı geldi..Terapiler işemi yaradı ya da artık olgunlaştıda adam gibi meyva vermeye başladı anlamadım? Neyse Sn. Nevsune Hanım Gojiniz çok sağlıklı görünüyor..Bakarsınız Ekime kadar çiçeklenir ve meyva verir.Tabiat Anamız iyiliklere iyilikle cevap verir....Neden olmasın? Herşey gönlünüzce olsun..

MeyveliTepe
22-08-2009, 23:21
99222

Bizim gojiler işi ilerletti.

Nisan ayında tohumlarını fideliğe ektim.

Haziran ayında saksılara alarak dış ortama koydum.

Temmuz ayında saksıda çiçeklenmeye başladılar. Kökler saksıların altına indiği için 25 tanesini mevsimsiz olarak kalıcı yerlerine dikmek zorunda kaldım.

İki tanesi zarar gördü, yapraklarını döktü. Diğer 23 tanesi kısa sürede toparlandı. 7-8 tanesi çiçeklenmeye devam etti.

Bir tanesinde bu resmi çektim. Tohumun ekilmesinden itibaren 4-4.5 ay kadar bir zamanda meyve verdi. Çok keyifli, çok.

Not: İlk baharda geçen yılın fidanlarından iki tane satın almıştım. Onlar da çiçek açıyorlar ama meyve yok henüz. Fakat onların çeşiti farklı. Nedir bilmiyorum. Bunlar ile aralarındaki en büyük fark yaprak büyüklükleri. Bir de bunların tohumlarını kurumuş meyvelerden çıkarmıştım ve meyveleri çok lezzetliydi.

Lonicera
26-08-2009, 14:01
Bugün, henüz yaşını yeni doldurmuş olan ve çiçeklenmeyeceklerini düşündüğüm L.Chinense türü gojilerde çiçek oluşumu gördüm. Meyve tutar mı bilmiyorum ama en azından L. Barbarum' un meyveleri ile karşılaştırma yapmak için bir ihtimal fırsat doğar. Goji çok sürpriz bir bitki. Erken yaşta çiçek, meyve oluşumu, çok güçlü kök yapısı, kurumaya yüz tutup ardından filiz vermesi gibi bir sürü sürprizi içinde barındırıyor.

Musti
27-08-2009, 14:59
Benim 2.5m lik Goji moğol'lar en nihayet tepelerinden çiçeklendiler,ayrıca bolca tomurcukta oluştu.Birkaç çiçeği elle tozllaştırdım bakalım meyveye dönecekmi.

Oğuzhan
28-08-2009, 00:28
Oooo tebrikler .İnşallah meyve oluşur .

nevsune
28-08-2009, 15:31
Gojici dostlarım, kızım kurtulmakla kalmadı resmen sürpriz yaptı. Çok mutluyum, çok:)
100051
100052

Destekleriniz için hepinize çok teşekkür ederim.

Lonicera
28-08-2009, 15:37
Gözünüz aydın Sn nevsune, gerçekten de tam sürpriz yapmış.

MeyveliTepe
28-08-2009, 15:45
Gözünüz aydın. İnşallah meyve de verir.

nevsune
28-08-2009, 16:11
Sevgili Lonicera, sevgili Meyvelitepe (Toprak tv'de bahçenizi görünce parmak ısırdım, gerçekten harika bir iş çıkartmışsınız) çok teşekkür ederim.

[QUOTE=sındırgılı;483664] Tabiat Anamız iyiliklere iyilikle cevap verir....Neden olmasın? QUOTE]

İşin özü bu mu ki acaba;)

denizakvaryumu
31-08-2009, 00:25
http://tanaduk.com/research6.html

Yukardaki link ve benzer linklerden anladığım kadarı ile bir goji savaşı var :)

Bu savaş;

Lycium Chinensis (lycium tibeticum) ile lycium barbarum arasında.

Lycium Chinensis (lycium tibeticum) yani Tibet-Moğolistan goji yanlıları asıl gojinin bu tür olduğunu iddia ediyorlar.Ve Lycium Chinensis (lycium tibeticum) in, lycium barbarum dan daha küçük, yuvarlak ve tatlı olduğunu belirtiyorlar.

Yine gerçek şifanın lycium barbarum da değil tibet-moğolistan gojisinde olduğu belirtiliyor.

Yani Çin'le Tibet goji konusunda da kavga halinde :)

polatuz
31-08-2009, 09:14
http://tanaduk.com/research6.html

Yukardaki link ve benzer linklerden anladığım kadarı ile bir goji savaşı var :)

Bu savaş;

Lycium Chinensis (lycium tibeticum) ile lycium barbarum arasında.

Lycium Chinensis (lycium tibeticum) yani Tibet-Moğolistan goji yanlıları asıl gojinin bu tür olduğunu iddia ediyorlar.Ve Lycium Chinensis (lycium tibeticum) in, lycium barbarum dan daha küçük, yuvarlak ve tatlı olduğunu belirtiyorlar.

Yine gerçek şifanın lycium barbarum da değil tibet-moğolistan gojisinde olduğu belirtiliyor.

Yani Çin'le Tibet goji konusunda da kavga halinde :)
Bu kavganın kaynağı Çin ve Tibet değil, ABD'deki bir pazarlama sahtekarlığıymış.

ABD'de goji pazarlaması yapan bir şirket, kendi sattıkları gojinin Dalay Lama'nın himayesindeki bir Tibet araştırma kuruluşu ile yerel çiftçiler tarafından Tibet'te organik olarak yetiştirildiğini iddia edip, pazarlıyormuş.

Bir gazeteci bunun peşine düşmüş. Sonunda Tibet'te görüştüğü çiftçilerin goji diye bir meyveden habersiz olduklarını görmüş. Üstelik Dalay Lama'nın himayesinde böyle bir kuruluşun da olmadığı ortaya çıkmış. Yani tüm bunlar ABD'li bir pazarlama şirketinin sahtekarlığından ibaret.

Fruitless Search for Goji (http://wolfberry.org/documents/ParryFruitlessSearchforGoji12-06.pdf)

MeyveliTepe
03-09-2009, 13:07
Bu yıl çimlendirdiğim gojilerin verdiği meyveyi bu yıl yemek, tadına bakmak da kısmet oldu :)

Çok isabetli bir girişim olmuş bizimkisi. Enfes bir meyve. Kurutulmuşundan da güzel. Tatlı, hoş bir aroması var.

Bugüne kadarki deneyimlerimde kendi yetiştirdiğim bitkiden aldığım tohumlar hep daha başarılı olmuştur. Meyveler, yeni fidanlarıma yetecek kadar tohum veriyor görünüyor. Bakalım ne olacak :)

Oğuzhan
03-09-2009, 23:50
Afiyet olsun.Başarılar .

feriha
04-09-2009, 17:04
Nevsuncum gözün aydın...

Merakla çiçek resmi bekliyorum. Ellerine sağlık sabırla bitkini kısa zamanda hem

kurtardın hem de çiçek açtırdır canım:p

Meyvelerinin tadına bakarken beni unutma lütfen.

Sevgili Meyvelitepe afiyet olsun, umarım şifalı bitkileriniz diğer yetiştiricilere örnek olur da kendi

ürettiğimiz gojileri taze taze hepbirlikte yeriz.

nevsune
04-09-2009, 17:04
Çok isabetli bir girişim olmuş bizimkisi. Enfes bir meyve. Kurutulmuşundan da güzel. Tatlı, hoş bir aroması var.

Afiyetler olsun, ellerinize sağlık:) Beğenilen bir tadı olması çok güzel. İyi ki yetiştirmişiz.

Benimki de ilk tomurcuğunu bugün yarın çiçeğe dönüştürecek. Çiçekten sonra, meyve vermesini dört gözle bekliyorum. Benim kızım da bana meyvelerinin tadını yazdırır umarım;) Tozlama falan yapmam gerekecek mi yoksa oluruna mı bırakayım. Gerçi balkonda arı falan da görmüyorum ama.

MeyveliTepe
04-09-2009, 20:13
Teşekkürler. Bir süre meyve bağlamadan çiçek açıyor, sonra birden bazılarının dibinde meyve oluşuyor. Tozlama için hiç bir şey yapmaya gerek yok. İnşallah sizinkisinde de meyve oluşur, çok keyifli oluyor doğrusu.

Lonicera
05-09-2009, 12:23
Sn MeyveliTepe, gözünüz aydın. Aynı yıl içerisinde hem tohumu ekip hem de meyvesini yemek harika bir şey. Zaten bitki de sizin gibi hünerli ve titiz birinin eline düştüğü için, ve süper bir bakımla yapacak ne nazı ne şımarıklığı olamadı ne yazık ki:)

MeyveliTepe
05-09-2009, 14:30
Teşekkür ederim. Bugün kontrol ettiğimde 4 fidan daha aynı şekilde meyve bağlamıştı. İlkinden bir avuç topladım. Birer tane yiyip tadına baktıktan sonra diğerlerinin tohumlarını çıkartıyorum. Bu tohumlardan ayrıca umutluyum. Kendi tohumlarım hep daha da iyi olmuştur.

denizakvaryumu
05-09-2009, 14:44
Sizdekiler sanırım LB.

LC de yetiştirebilirseniz aradaki farkı görebilmeniz açısından çok yararlı olur.

copur 09
05-09-2009, 15:27
Sayın Sındırgılı, posta elime ulaştı. Çok teşekkürler. Meyveler taze olduğu için ezilmişler ve suyu akmıştı o yüzden tadına bakamadım. Birkaç tohumu torf karışımı içerisine diktim. Zamansız oldu bakalım çimlenecek mi? Diğer tohumları bahar da ekerim. Selamlar.

MeyveliTepe
05-09-2009, 17:12
LC küçük yapraklı olanlar ise onlardan da iki adet var. Geçen yılın fideleri. Onlarda epeydir çiçek var ama meyve yok.

k0900
05-09-2009, 18:00
Sizdekiler sanırım LB.

LC de yetiştirebilirseniz aradaki farkı görebilmeniz açısından çok yararlı olur.

LC leri, LB leri ve digerlerini nerden temin ediyorsunuz :)

denizakvaryumu
05-09-2009, 19:06
LB (sercan1969 ve snowman77)

LC (mahon67)

LEskişehir (pepino61)

LB tohumu (karınca70)

Ayrıca Mutlu Kutlu'da adam boyu saksılı gojileri bizzat gördüm :)

Romantikte sanırım bu aralar goji kalmadı.

Yine forum üyesi bir arkadaş var, adını unuttum :)

http://goji.blogcu.com/urunler_39020681.html

burada satışı var.

k0900
05-09-2009, 19:10
Bu bilgilerden sonra temin edememe diye birşey olmaz, teşekkürler :)

nevsune
07-09-2009, 09:06
Kızımın ilk çiçeği (o incecik sap, eğer ki oluşursa bir meyveyi nasıl taşıyacak meraktayım):
101562

Buldumcuk olduğumun farkındayım da hani bazen birşeylerin ilki çok zor ama bir o kadar da keyifli olur ya, o hesap;) Gelecek yıla oturmuş olurum belki:p

denizakvaryumu
07-09-2009, 15:21
http://www.gojitrees.com/no1ofningqigojiseed.htm

Gojiyi de hibritlemişler.

sındırgılı
07-09-2009, 15:47
Sn. K0900 Çeşmeli Metin Gemici bildiğim kadarıyle bu işin duayeni.Geçen sene aldığım fidanlardan 1 yaşında meyva aldığımda herkes şaşırmıştı. Bu senede iyi ama zamansız meyva verdi.

k0900
07-09-2009, 17:31
İrtibat için adres ya da telefon bilgisi varmı ?

Etrd
13-09-2009, 16:59
İyi günler arkadaşlar , fotoğrafta bulunan fideler nisan başında tohum olarak

yetiştirildi , temmuz başında toprakla buluştu , fotoğraflar bir ay kadar önce çekildi , 13 fideden yalnız 2 adedini kendime ayırıp diğerlerini dağıttım , sebep bu iki fide çıktıktan 15 gün sonra 5 lt. kaplarda büyüdü , diğerleri 1 lt. 0.50 lt. kaplardaydı , kaplar arasındaki boy ve gelişim oranları çok büyük 5 lt. kaptaki fide 30 cm. civarındayken 1 lt. 13 - 14 cm. boyunda ve daha cılız haldeydi , 0.50 lt. siz düşünün.

gurbik67
13-09-2009, 23:58
benim gojimde çiçek açtı ama meyveye dönüşeceğini sanmıyorum. uzun süre susuz kalmışlardı yaprağı bile küçücük kaldı inşallah seneye meyvesini alırım.

Amazonn
14-09-2009, 08:51
bu gojiler kış ayları hariç herdem çicek veriyorlar....benim göjilerde hala çiçeklenme devam ediyor...bu gidişle kışa kadar meyva alacağım..:)

1 ay sonra iyi bir dudama yapmayı düşünüyorum nedersiniz arkadaşlar....

sercan1969
14-09-2009, 09:43
Bu yıl oldukça fazla sayıda yetiştirdim ama toprağa dikimi geç yaptığım için meyve alma şansım yok.Arkadaşlara sormak istediğim tadı neye benziyor?
İçimizde kurutmayı deneyen var mı?

NEBAHAT
14-09-2009, 10:26
Sercan bey merhaba
goji berry saksıda yetiştirmiştik. Sonra bahçeye aldık onları ama bahçeye ne kadar aralıklarla ekileceğini bilmediğim için kafama före biraz aralık vererek ekimi yaptım. Bu konuda bir fikriniz var mı acaba?

egetropical
14-09-2009, 19:13
goji berry için en çok amerikada modern tesisler düzenleniyor. 1 dekar alana, sık dikimde sıra üstü 1,5 m. sıra arası 2 m.( kendi yetiştirdiğim fidanlardan) ekim ayında yeni yapacağım tesisde sıra üstü 1,5 sıra arası 2,4 m. olcak şekilde 400 fide dikeceğim. diğer fidanlar baharda dikilecek.

egetropical
14-09-2009, 19:18
102811

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16654
http://goji.blogcu.com

egetropical
14-09-2009, 19:25
Sn. K0900 Çeşmeli Metin Gemici bildiğim kadarıyle bu işin duayeni.Geçen sene aldığım fidanlardan 1 yaşında meyva aldığımda herkes şaşırmıştı. Bu senede iyi ama zamansız meyva verdi.

sn. sındıgalı goji bitkisi mart-nisan ayında dikim yapılırsa 6 aylık ken meyve vermeye başlar. ben fidanlardan oluşan meyveleri yedim. bitkinin genetik özelliğinden kaynaklanıyor. hem barbarum hem chines ler meyve verir.

MeyveliTepe
14-09-2009, 19:56
Sn.egetropical, tohumdan itibaren 4 ayda da meyve verebiliyorlar :)

sındırgılı
14-09-2009, 22:05
Sn. MeyveliTepe aslında iyi bir bakımla [tabii sizin o yeşil ellerinizle] neden olmasın..Sizleri burada zevkle izliyoruz..Verdiğiniz bilgiler bizim gibi amatörler için hazine değerinde..Hep yeşil kalın..

MeyveliTepe
14-09-2009, 22:22
Sn.Sındırgılı, teşekkür ederim. Gojileri çok sevdim. Kesinlikle farklı bir bitki. Bir anlamda yetiştiricisinin yaptıklarına hemen tepki verebilen bir özelliğinin olduğunu fark ettim. Başka bitkilerde bu denli hızlı bir tepki görmek zor.

Kalıcı yerlerine diktiğim 25 fidandan ilk önce biri meyve bağlamıştı. Tesadüf olduğunu düşünmüştüm. Fakat bu hafta sonu itibarıyla meyve bağlayan fidan sayısı onu geçti. Saksılardaki yaklaşık 50 fidanın en az yarısının daha köklerinin toprağa geçtiğni gördüm. En kısa sürede onların da kalıcı yerlerini hazırlamam gerekecek.

Musti
16-09-2009, 09:33
Arkadaşlar benim uzun Goji Moğol'larda bolca çiçek var yeşil meyve var kırmızı meyve var. Birde yaprakları dökülen kısımlarda yeniden küçük yapraklar patladı son yağmurların etkisi olabilirmi yoksa geceler soğudu ondanmıdır.Bana çok ilginç geldi.

nevsune
16-09-2009, 17:06
Gojileri yiyenler anlattıkça ben de heyecanlanıyorum ama benim çiçekler dökülüp duruyor. Dünya kadar tomurcuk var ama açan dökülüyor. Buraya kadar geldikten sonra meyve veremezse çok üzüleceğim.

Oğuzhan
16-09-2009, 23:40
Havalar sıcaktı belki şimdiden sonra meyve tutar.Siz şanslısınız.Hiç olmassa çiçeği gördünüz.BEnimi tohumdan yetişme daha tam gelişmedi.Sanırım yetişkin bir fidan bulursam alcam.Baya merak ettim :)

Oğuzhan
27-09-2009, 20:25
Arkadaşlar Bunlar orman yakınında yol kenarında bulduğum ufak çalılar.Geçen sene küçük kırmızı meyveleri vardı.Goji ye çok benziyordu.Bu bugün kü çekimler.Henüz meyve oluşmamış.
[ATTACH]
[ATTACH]104681

fatmadundar
27-09-2009, 22:19
Evet Oğuzhan, o bir goji.

Oğuzhan
28-09-2009, 16:52
Yaprak yapısı farklı san ki .

egetropical
28-09-2009, 17:38
sn. fatmadündar bu gojinin hangi türü, bu bence goji değil

Oğuzhan
28-09-2009, 18:11
Meyveleri aynı goji meyvesi gibi oluyor.Ama hangi tür onu bilmiyorum.

bari
28-09-2009, 18:36
Lycium olduğu kesin.

sındırgılı
28-09-2009, 21:25
Bence de yaprakları ve özellikle çiçek formu ile bu goji ailesınden bir çalı. Oğuzhan meyvasının tadı nasıl? Sulu ve tatlımı?

Oğuzhan
28-09-2009, 23:09
Bu sene daha meyve yapmamış.Ama çiçekte.
Geçen sene sanki sulu gibi hatırlıyorum.Meyve tutarsa bakarız.Takipteyim.Eğer tatlı ve sulu ise 10 numara olacak .

sevtapruzgar
30-09-2009, 22:49
Arkadaşlar merhaba, sitede yeniyim bende Goji yetiştirmek istiyorum. nasıl fide **** tohum elde edebilirm. teşekkürler

22koray
30-09-2009, 23:03
ben de sitede yeniyim.goji tohumunu nerden bulabilirim ?

egetropical
30-09-2009, 23:46
http://goji.blogcu.com
adresinde bulabilirsiniz

ömer16
01-10-2009, 09:07
herkese merhaba fidan almak istiyorum yardımcı olabilecek biri varmı :rolleyes:

istcallst
01-10-2009, 10:05
http://egetropical.blogcu.com/goji+berry/

ben buradan fideleri aldim 15 tl tanesi, yaklasik 1 meter boyunda. Izmirden kargoyla geliyor.

rdnc08
01-10-2009, 14:46
herkese merhaba.. sanırım içinizde en yeni üyeyim.. internet haberde goji berry ile ilgili okuduğum haber dikkatimi çekti. google'de kısa bir araştırma yaparken bu site ile karşılaştım. epey de bilgi sahibi oldum. baktım benim yeni öğrendiğim bir bitkiyi herkes evinde, bahçesinde yetiştirmeye başlamış bile. kısacası ben de heveslendim. eğer bana goji berry bitkisinin kalemini gönderirseniz çok sevineceğim. şimdiden teşekkür ediyorum..

Oğuzhan
04-10-2009, 15:18
http://egetropical.blogcu.com/goji+berry/

ben buradan fideleri aldim 15 tl tanesi, yaklasik 1 meter boyunda. Izmirden kargoyla geliyor.

Güle güle büyütün.Güzel fidanlar.

nevsune
04-10-2009, 16:24
Son goji çiçeğim de meyve veremeden kurudu:( Oğuzhancım seninki çiçek verdi mi, ne oldu?

Gelecek yıl son bir kez daha deneyeceğim yine de olmazsa balkonda meyveciliğe veda etme kararı aldım artık.

hadock
05-10-2009, 10:39
Dostlar,
goji berry ve daha birçok ilginç tropikal meyva ve sebze tohumu :
www.tohumlar.net
bu adresten ben temin ettim bakalım yetiştirebilecekmiyim....
guavayı Boluda yetiştiridim 1.70 mt. oldu ama daha bir yıllık...
saygılar

Oğuzhan
05-10-2009, 10:56
Son goji çiçeğim de meyve veremeden kurudu:( Oğuzhancım seninki çiçek verdi mi, ne oldu?

Gelecek yıl son bir kez daha deneyeceğim yine de olmazsa balkonda meyveciliğe veda etme kararı aldım artık.

Benim ki ufak daha .İnce pek gelişmedi.Seneye belki.

istcallst
05-10-2009, 13:14
İlk 2 tane gojim oldu, sabah kalkar kalkmaz resim çektim. Gelen fidanlar çok uzundu biraz budama yaptım, hemen yeni dallar çıkmaya başladı.

Oğuzhan
05-10-2009, 19:24
Tebrikler :)

antdoğanbey
05-10-2009, 19:52
berry resimde görüldüğü şekilde saksıda da yetişiyormuş bulmak mümkünmü acaba ...saygılar...

rdnc08
06-10-2009, 08:18
[QUOTE=hadock;506331]Dostlar,
goji berry ve daha birçok ilginç tropikal meyva ve sebze tohumu :
www.tohumlar.net
bu adresten ben temin ettim bakalım yetiştirebilecekmiyim....

verdiğiniz adresten ben de temin edeceğim.Ancak bu mevsimde mi ekmeliyim yoksa baharı mı beklemeliyim bilemiyorum. Siz nasıl yaptınız?

istcallst
06-10-2009, 10:31
berry resimde görüldüğü şekilde saksıda da yetişiyormuş bulmak mümkünmü acaba ...saygılar...

Saksıda az meyve veriyormuş. Nedeni saksıda toprak çok fazla ısınıyor ve kökler saksının dibine kadar gelince daha fazla büyümiyor. Ben fidelere Samsunda bahçeye ekeceğim.

hadock
06-10-2009, 15:29
Sayın rdnc08,
Ben hemen bir kaç tohum fide saksısına (küçük boy saksı) birkaç tanede ıslak pamuk içine ektim bekliyorum,bu bitki -27 dereceye dayanabiliyor sizde hemen ekebilirsiniz,fide olunca
daha büyük bir saksıya 3/2 torf 3/1 organik gübre karışımana dikebilirsiniz kışı evde geçirmesinde fayda var.
Kolay gelsin

hulya1966
06-10-2009, 19:44
bende kurt üzümü tohumu almak istiyorum

rdnc08
07-10-2009, 15:17
Sayın rdnc08,
Ben hemen bir kaç tohum fide saksısına (küçük boy saksı) birkaç tanede ıslak pamuk içine ektim bekliyorum,bu bitki -27 dereceye dayanabiliyor sizde hemen ekebilirsiniz,fide olunca
daha büyük bir saksıya 3/2 torf 3/1 organik gübre karışımana dikebilirsiniz kışı evde geçirmesinde fayda var.
Kolay gelsin

teşekkür ederim. en kısa zamanda önce tohumunu temin edeceğim sonra da saksıya dikip çimlenmesini bekleyeceğim.

denizakvaryumu
08-10-2009, 13:04
http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/10/goji-berry-yetistiriyoruz.html

http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/10/goji-berry.html

İsmail Bey,

gojileri dikerken agrohum ve ecosorb kullandınız mı?

Gojiler yüksek ph ı seviyor.8 civarı.Ph konusunda ne düşünüyorsunuz?

LC yi ekşi olarak tanımlamışsınız bu durumda sanırım LC dikmeyeceksiniz ?:)

Gojilerin nasıl kurutulacağı da önemli bir konu, gelecek sene meyvelitepede oldukça fazla gojinin kurutulacağı anlaşılıyor :) Kurutmanın püf noktalarını seneye okuyacağız inşallah :) Gojilerin kararmaması için el değmemesi gerektiği önemli, sonrası için yine bir kaynak bulamadım :)

Bir de gojilerin aralık ocakda çıplak kök olarak dikilip dikilmeyeceğine dair sizin fikriniz nedir?

denizakvaryumu
08-10-2009, 13:32
GOJİ

Cinsel güce güç katıyorTibetliler'in cinsel güç ve mutluluk kaynağı...Goji küçük yumuşak meyveleri olan 1,700 yıl boyunca Tibet'te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl gojiden yaptıkları ilacı, böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar.
Mutluluk meyvası denilen Goji, inanılmaz şekilde sulu ve tatlıdır. Tadı biraz yabanmersinini biraz da kirazı andırır.

Her parçasında ayrı bir şifa vardır. Parlak meyvası yenilir. Yapraklarından, şifa kaynağı bir çay elde edilir. Yaprakları ve sapları aynı zamanda yağ kaynağıdır... Posasından ise güzellik kremi yapılır.

Kurutulan Goji, kuru üzüm gibi tüketilebilir.

CİNSEL GÜCÜN KAYNAĞI

Bu küçük mucize bitki kolesterolu ve kan basıncını düşürür ve kanı temizler. Sadece bunlar da değil... Tibetliler ona cinsel gücü artırması nedeniyle "Mutluluk meyvası" diyor ve faydaları sıralandığında da bu ünvanı hak ediyor...

BALKONUNUZDA BİLE YETİŞTİREBİLİRSİNİZ

Türkiye'de üretimine yeni yeni başlanan Goji, iklimsel olarak da ülkemize uygun...

YETİŞTİRİLMESİ

Goji berry "-27" derece sogukluğa ve "+42" derece ve dahada sıcakları tolere edebilir.

Açık ve Kapalı mekanlarda meyve verir. 2 yıl içinde %80 verimlilikle meyve alınır.

ÖMRE ÖMÜR KATAR

Goji “Uzun Ömür Meyvesi” olarak bilinir. İçerisinde ana molekül olan polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudunuzu korur.

Goji hipofiz bezinden salgılanan insan büyüme hormonu (hCG, gençlik hormonu) salınımını arttırır. hCG’nin olumlu etkileri pek çoktur: vücut yağ oranını azaltır, uyku düzensizliklerini engeller, hafızayı güçlendirir, iyileşme hızını arttırır, vücuda daha genç, diri bir görünüm kazandırır.

CİNSEL GÜCÜN KAYNAĞI

Goji Asya tıbbında yer alan başlıca cinsel güç arttırıcı bitkidir. Efsanevi olarak cinsel arzuyu tetiklediğine inanılır. Eski bir Çin atasözü evinden ve karısından uzaklara gitmek zorunda olan erkekler için “Kim ki evinden yüz kilometre uzağa gidecekse Goji yememelidir!” der.

Modern bilimsel çalışmalar ise Goji’nin kandaki testosteron seviyesini belirgin bir şekilde arttırarak her iki cinste de cinsel gücü arttırdığını göstermektedir.

GÖZLER İÇİN BİREBİRDİR

Çin’de tarih öncesi zamanlardan beri Goji meyveleri bazı görme problemlerinin giderilmesinde oldukça popülerdir. Modern Çin bilim adamları Goji’nin karanlığa uyum süresini belirgin olarak kısalttığını bulmuşlardır. Ayrıca az ışıklı ortamlarda da görüş kalitesinin arttırır.

Goji alan hastalarda görüş alanındaki siyah noktalarda belirgin azalma saptanmıştır. Goji içerisinde yer alan güçlü antioksidan karotenoidler sayesinde makula dejenerasyonu ve katarakt engellenebilir

BAŞ AĞRISINI YOK EDER, İYİ BİR UYKU ÇEKTİRİR

Geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin böbrek Yin (yaşam özü) ve Yang (fonksiyon) yetersizliğineden kaynaklandığına inanılır. Goji Yin/Yang dengesinin ayarlanmasında en çok kullanılan bitkidir.

Goji tüm Asya’da uzun süredir insomnia (uykusuzluk) doğal tedavisinde kullanılmaktadır. Yaşça büyük insanlar üzerinde yapılan bazı tıbbi araştırmalarda, Goji alan tüm hastalarda uyku kalitesinde iyileşme bildirilmiştir.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR, KAN SEVİYESİNİ DENGELER

Goji, kolesterol seviyelerini düşüren beta-sitosterol maddesi içerir. Ayrıca antioksidanları sayesinde kolesterolün oksidasyonunu ve damar duvarında plak oluşturmasını engeller. Goji içerisindeki flavonoidler ise atar damarlarınızın açık kalmasını ve elastikiyetinin korunmasını sağlar.

Uzun yıllardır Çin’de erişkin tip diyabet tedavisinde kullanılan Goji’nin polisakkaritleri sayesinde kan şekerini ve insülin cevabını düzenlediği görülmüştür. İçeriğinde yer alan betain maddesinin de özellikle diabet hastalarında sıkça görülen karaciğer yağlanması ve damar rahatsızlıklarını önlediği bilinmektedir.

EN DEĞERLİ ŞEYİ; DNA'NIZI KORUR

DNA vücudumuzdaki en önemli yapıdır. Atalarımızdan miras kalan tüm özelliklerimizin bulunduğu şablonumuz olmasının yanı sıra vücudumuzdaki on tirilyon kadar hücrenin yenilenmesi gerektiğinde, sağlıklı ve aslına uygun kopyasının üretilmesini sağlar.

Kimyasallar, kirlilik ve serbest radikallere maruz kalan DNA hasarlanır ve kırılabilir ve sonuç olarak genetik (kalıtsal) mutasyonlara, kansere ve hatta ölüme sebebiyet verebilir. Goji’deki betain ve ana molekül olan polisakkaritler hasarlı DNA’nın tamiri ve restorasyonunu gerçekleştirir.

TÜMÖRÜ DURDURUR, KEMOTERAPİ ETKİSİNİ YOK EDER

Bir hücresel protein olan Interlökin-2 (IL-2) bir çok kanser türünde oluşan anti-tümör cevapların oluşmasını sağlar. Çin kaynaklı araştırmalar Goji polisakkaritlerinin IL_2 üretimini arttırdığını göstermiştir. ABD’de IL-2, 1983 yılından beri bazı kanser ve AIDS hastalığının tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Goji ayrıca, tümör hücresinin ölümüne neden olan apopitoz olayını hızlandırır.

Bir çalışmada, Akciğer kanser tedavisi sırasında uygulanan radyasyon etkisinin Goji alımıyla arttığı böylece uygulanan radyasyon dozunun azaltılabileceği gösterilmiştir. Bir başka çalışma Goji’nin radyoterapi ve kemoterapiye bağlı istenmeyen yan etkileri azalttığı gösterilmiştir.

KARACİĞERİ KORUR

Goji çok bilinen bir karaciğer hücre koruyucusu olan serebrozid içeriği sayesinde, yüksek toksik etkisi olan klorlanmış hidrokarbonlara karşı dahil koruma sağlar.

SABAH BULANTILARINI ÖNLER

Çinde sıcak Goji çayı özellikle gebeliğin ilk üç ayındaki kadınlarda sabah sıkıntılarının önlenmesinde kullanılmaktadır. Bu çayın içilmesi hızlı ve etkili bir çözümdür. 60 gram kaliteli goji suyunun üzerine sıcak su eklenmesiyle de hazırlanabilir.

DOĞURGANLIĞIN KAYNAĞIDIR

Goji çok uzun zamandır Asya’da kadın ve erkek infertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılmaktadır. Kadınlarda benzersiz bir şekilde Ying düzenlemesi (doğurganlık özü) gerçekleştirdiğine inanılır.

Erkeklerde ise, goji polisakkaritlerinin sperm hücrelerinin ömrünü uzattığı ve testisteki hücrelerin strese bağlı azalmalarını ve ölümlerini engellediği gösterilmiştir.

İYİ BİR HAFIZA İÇİN MUCİZE ETKİLERİ VAR

Goji Asya’da bilinen bir beyin güçlendiricidir. İçerdiği betain vücutta kolin maddesine çevrilerek beyindeki hafıza ve hatırlama fonksiyonlarında yer alır

MUTLULUK VERİR

Goji’nin sürekli olarak tüketiminin neşeli ve mutlu bir ruh hali sağlar. Bu nedenle Asya’da “mutluluk meyvesi” olarak da tanınır.

KANSERE KARŞI DERMANI VAR

Goji ile birlikte kanser ilacı kullanan hastalarda olumlu cevapların yalnızca ilaç kullanan hastalara oranla %250 oranında arttığı görülmüştür.

Malign melanom, böbrek karsinomu, kolorektal karsinom, nasofaringeal karsinom ve malign hidrotoraks gibi kanser hastalarının tedavilerinde inanılmaz derecede iyileşme sağlanmıştır. Goji ile tedavi gören hastaların remisyonu (iyilik hali) Goji almayan hastalardan belirgin olarak daha uzun olmaktadır.

HASTALIKLARA KARŞI VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIR

Serbest radikallerden olan süperoksit’in hastalıkların oluşumu ve ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Süperoksit vücutta bulunan süperoksit dismutaz enzimi sayesinde etkisiz hale getirilir. Ancak bu enzim yaş ile birlikte azalmaya başlar.

Goji alımının süperoksit dismutaz enzim değerlerini %40 oranında arttırdığı ispatlanmıştır.

KALBİ GÜÇLENDİRİR

Goji bir sesquiterpene olan ve kalp ile kan basıncı ayarlamalarına yardımcı olan cyperone içerir. Anthocyanin maddesi ise kalp damarlarının dayanıklılığını arttırır.

KİLO VERDİRİR

Asya’da yapılan bir anti-obesite (aşırı şişmanlık) çalışmasında, hastalara sabah ve öğleden sonra Goji verilmiştir. Sonuçlar çoğu hastanın belirgin kilo vermesi şeklide olmuştur. Bir başka çalışma ise Goji içerisndeki polisakkaritlerin alınan gıdaları yağ şeklinde depolanması yerine enerjiye dönüştürdüğünü göstermektedir.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/79507-cinsel-guce-guc-katiyor-haberi.aspx

MeyveliTepe
08-10-2009, 13:50
gojileri dikerken agrohum ve ecosorb kullandınız mı?

Gojiler yüksek ph ı seviyor.8 civarı.Ph konusunda ne düşünüyorsunuz?

LC yi ekşi olarak tanımlamışsınız bu durumda sanırım LC dikmeyeceksiniz ?:)

Gojilerin nasıl kurutulacağı da önemli bir konu, gelecek sene meyvelitepede oldukça fazla gojinin kurutulacağı anlaşılıyor :) Kurutmanın püf noktalarını seneye okuyacağız inşallah :) Gojilerin kararmaması için el değmemesi gerektiği önemli, sonrası için yine bir kaynak bulamadım :)

Bir de gojilerin aralık ocakda çıplak kök olarak dikilip dikilmeyeceğine dair sizin fikriniz nedir?

Gojileri kalıcı yerlerine dikerken agrohum, ecosorb ve keçi gübresinden yaptığım kompost kullandım. Tabii bir kaç kez sulama suyundan EMA da verdim.

Evet bu durumda LC ekmeyeceğim. Yanlız bu bahar egetropical'dan aldığım iki fidan vardı. Bunlar sanırım geçen yıl tohumdan çimlendirilmişti. Yaprakları daha küçük. Bu iki fidanın LC olduğunu düşünüyorum. Bunlar çiçek açıyorlar ama 1.5 yaşında olmalarına rağmen henüz meyve vermediler. Meyve verirlerse onların da tadını anlamış olacağım.

Evet, goji kurutma bahsine sanırım (inşallah) gelecek yıl geleceğiz :)

Çıplak kök konusunda bir şey söyleyemiyorum. Fidanlar zaten saksıdayken niye çıplak kök olsun ki?

Bundan sonra tohumdan veya çelikten fidan yaparken mikoriza mantarları kullanmayı da düşünüyorum.

MeyveliTepe
08-10-2009, 14:02
PH konusunda özel bir şey yapmadım. Toprak daha düşük ama sulama suyunun PH'ı zaten 8 civarında.

denizakvaryumu
08-10-2009, 14:12
Bundan sonra tohumdan veya çelikten fidan yaparken mikoriza mantarları kullanmayı da düşünüyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1963

Mikoriza konusunda haklısınız, üzerinde durulması gereken bir konu.

http://www.magicplantgrowshop.com/50-mikoriza-mantarlari-humik-asit-deniz-yosunu-250gr.html

Linkteki ürün için ne dersiniz?

MeyveliTepe
08-10-2009, 14:15
Burada (http://www.durusu.biz/)da var. Sanırım aynı tür mantarlar.

denizakvaryumu
08-10-2009, 16:14
Muhteşem ikili :)

107093

107094

107095

Musti
08-10-2009, 16:49
Olgunlaşan Goji Moğol meyvalarımdan birazını kurutup bir tadalım bakalım nasıl oluyor.Tabi önce bir hatıra fotoğrafı çekerim.Goji meyvaları dalında çok güzel duruyor.
Ümidimi kesmişken önce çiçek,sonra meyva verdi.Bu gidişle bir bahçe olacak gibi,hadi hayırlısı.

sasahin
10-10-2009, 11:58
Daha önce siteden bir arkadaştan satın aldığım goji yaklaşık 2 yaşında çok çiçeklenmesine rağmen kırmızı mercimek büyüklüğünde 1-2 meyve ancak verdi.

Geçen bayram mezarlık ziyareti sırasında Kütahya'da bir mezarlıkta aynı türden bir goji gördüm, önce uzaktan benzettim, yanına gidince şaşırdım. Başka varmı diye bakınırken 2. ve 3. gojiyi de gördüm, ancak onların türleri farklı idi onların meyveleri zeytin çekirdeği kadar vardı ve çok verimli görünüyordu ve üstü kesilmiş gövdenin çapı 30 cm kadar vardı. Yani oldukça eski bir dikim. Ve Anneannem meyveyi bildiğini ama adını hatırlamadığını söyledi.

Demekki Tibette yetiştiği kadar Anadoluda da yetişiyor diyebiliriz. Bir kaç meyve aldım tohum almak için, bir kaç tane de yedim. Tohumluk meyveleri nereye koydum bilmiyorum, büyük ihtimalle eşim mezarlık meyvesi diye attı ve bana söylemiyor attığını:)

bari
10-10-2009, 18:57
Bizim Esesli gojilerin hasat zamanı geldi:)

ahmet salih
10-10-2009, 19:01
Gerçekten muhteşemler,elinize sağlık sn;bari. bu hangi goji türü?

bari
10-10-2009, 19:02
Gerçekten muhteşemler,elinize sağlık sn;bari. bu hangi goji türü?

Bir türlü öğrenemedik, barbarum, anatolicum veya arabicum olabilir...

YeşilSeven
11-10-2009, 00:25
Sn Bari afiyet olsun şimdiden. Bu kış senden bolca çelik bekliyorum hem parktan hem de köyden :)

sındırgılı
11-10-2009, 15:20
Vallahi Bahri Bey Sizi kıskanıyorum...Şaka bir yana bol hasatlar..Bizimkiler bu sene mevsimi bitirdiler..Gerçi bu sene 2 avuçluk meyva elde ettim..ama olsun..Seneye daha bakımlı olacaklar...Tadları nasıl? Oğuzhanda endemik goji buldu...Anadolumuzun her tarafından goji fışkırıyor..Belki İstanbul Florasında da vardır? Hiç belli olmaz..Arayan bulur..Her şey gönlünce olsun..Vede bol gojili...

bari
11-10-2009, 18:50
Vallahi Bahri Bey Sizi kıskanıyorum...Şaka bir yana bol hasatlar..Bizimkiler bu sene mevsimi bitirdiler..Gerçi bu sene 2 avuçluk meyva elde ettim..ama olsun..Seneye daha bakımlı olacaklar...Tadları nasıl? Oğuzhanda endemik goji buldu...Anadolumuzun her tarafından goji fışkırıyor..Belki İstanbul Florasında da vardır? Hiç belli olmaz..Arayan bulur..Her şey gönlünce olsun..Vede bol gojili...

SEvgili Sındırgılı,

Keşke vakit uygun olsa, herkese kilo kilo toplayıp gönderebilsem. Tadlarına gelince, olgunlaşınca bayağı tatlanmışlar. Fakat sonradan damakta nahoş bir tat bırakıyor, benim hoşuma gitmedi. Bu tattan rahatsız olmayanlar var.

Bugün Eskişehir'de yeni bir Lycium türü buldum. Siyah goji bile olabilir diye düşünüyorum. Yapraklarını dökmüşler, dal ve yaprak yapısı siyah gojiye benziyor. Üzerinde hiç meyve yoktu. Artık seneye kaldı. Çelik aldım.

bari
11-10-2009, 18:52
Sn Bari afiyet olsun şimdiden. Bu kış senden bolca çelik bekliyorum hem parktan hem de köyden :)

Tabi, bir karışık yaparım:)

denizakvaryumu
12-10-2009, 13:56
107650

http://www.chinesefolkculture.com/Info_View.Asp?id=2600

Gojiden içki de yapılıyormuş :)

Oğuzhan
12-10-2009, 22:52
:) İlahi. Artık bari yapar bizede verir.Çünkü ençok Eskişehir'de var.:D

Oğuzhan
12-10-2009, 22:53
Sevgili Bari,
Goji ormanı bulmuşsunuz. :) İnşallah siyah gojidir.

Güngör Salman
12-10-2009, 22:57
Benim bebek goji.:)

nesem61
13-10-2009, 09:15
meyvesinin orjinal halini yetiştiren ve başarılı olan var mıaranızda,son durumu merak ediyorum.

egetropical
13-10-2009, 10:39
nesem61

6 aylık lycium barbarum fidelerim

[/url].107811

http://goji.blogcu.com/haberler/

nesem61
13-10-2009, 14:31
içanadoluda ki iklime rağmen kendi bahçemde bir deneme yapmak isterim.fakat tohumunu veya fidesini nerden temin edebilecemi bilemiyorum.

egetropical
13-10-2009, 15:15
iç anadolu ikliminde goji sorunsuz yetişir. hatta daha iyi yetişir.

cyc
13-10-2009, 15:39
ben fidelerimin bir kısmını 1600 m yükseklikte yaylaya, bir kısmını da denizden 150m yükseklikte bulununan Osmaniyeye diktim, yayladakilerin gelişimi çok yavaş oldu ama şehre diktiklerim çılıgınca büyüdüler. Sıcaktan hoşlanan bir bitki. Sulu ve tatlı meyvesi var, bazılarının bedeni dikenli

Satı Uğurtan
13-10-2009, 22:42
Benim bahçemde bu çiçek var ancak adını bilmiyorum meyvesini görünce goji berry'e benzettim acaba doğru mudur?

snowman77
13-10-2009, 22:45
Benim bahçemde bu çiçek var ancak adını bilmiyorum meyvesini görünce goji berry'e benzettim acaba doğru mudur?

Resim çok net değil ama çiçeğine bakılırsa evet bu goji berry diyebilirim.Yaprakları eskişehirde bari arkadaşımızın bulduğu türe benziyor.

Satı Uğurtan
13-10-2009, 23:08
Geçen yıl evin yanında bulmuştum. Çiçekleri çok hoş geldiği için bir dal almıştım,getirip bahçeye dikince hemen tuttu.Şimdi kocaman isteyene gönderebilirim.

snowman77
13-10-2009, 23:22
Geçen yıl evin yanında bulmuştum. Çiçekleri çok hoş geldiği için bir dal almıştım,getirip bahçeye dikince hemen tuttu.Şimdi kocaman isteyene gönderebilirim.

Meyvelerinin tadına baktınız mı?

Satı Uğurtan
13-10-2009, 23:31
Meyvesini bugün gördüm.Dün bu başlığı görünce benzettim,sabah baktım bir tane meyvesi var çok sevindim.Meyvesini kıyıp yiyememki çok şirin minicik.

Musti
15-10-2009, 18:38
Goji Moğol meyvelerim, yapraklar dökülünceye kadar dalında kalacak sonra bir kısmını kurutup bir kısmını taze olarak değerlendireceğim.

Oğuzhan
15-10-2009, 20:18
Maşallah .... Goji uzmanı arkadaşlarımız çoğalmaya başlamış.

Sevgili Musti,Yaş meyve tadı nasıl.

sındırgılı
15-10-2009, 20:27
Sevgili Oğuzhan, Senin bulduğun ( gojiye benzettiğimiz) çalı ne oldu? Çiçekler meyvaya döndümü?

Oğuzhan
15-10-2009, 23:15
O zamandan beri gidemedim.Bu hafta sonu bakcam .Resim çeker eklerim .

rdnc08
16-10-2009, 09:24

Eğer zahmet olmazsa ben isterim. tohumdan büyütmeyi bekleyemeyecek kadar sabırsızım. şimdiden teşekkür ederim.

rdnc08
16-10-2009, 09:29
Goji Moğol meyvelerim, yapraklar dökülünceye kadar dalında kalacak sonra bir kısmını kurutup bir kısmını taze olarak değerlendireceğim.

Sevgili Musti, Gojilerinizi gördüğüm kadarıyla saksıda yetiştimenize rağmen meyva vermiş. Ben de Ankara'da, balkonda yetirştirmeyi deneyeceğim. Tabi bir yerleden çelik bulabilrsem ;).
sizin gojileri görünce bayağı cesaret topladım. ellerinize sağlık.

Musti
16-10-2009, 14:36
Gojiberry saksılık bir bitki değil,çok çabuk büyüyen (uzayan) kökleri derine inen bir bitki.Ancak ilk bir kaç yıl bakılabilir sonra muhakkak bahçeye dikilmeli.

nesem61
16-10-2009, 15:27
türkiye şartlarına en uyumlu ve fazla sorun çıkarmayan goji türünü bulabilirmiyiz.
bildiğiniz bir yer var mı.nerden edinebilirim?

Satı Uğurtan
16-10-2009, 19:00
Arkadaşlar bugün meyvesinin tadına baktım çok özel bir tadı yok,biraz buruk tam neye benzediği bellideğil.Çekirdekleri biber ve domates çekirdeğinin arası birşey.Meyvenin görüntüsü kızılcığın küçüğü gibi. Sevgili rdnc08 ve nesem61 adresinizi yazarsanız gönderirim.

nariçi
16-10-2009, 19:49
Bizim Esesli gojilerin hasat zamanı geldi:)

Yaprakları bizim aldığımız veya ektiğimiz gojilere benzemiyor.
bunlar daha geniş ayalı. Eğer çeşit olarak ÖSS sınav yerim olarak bir hatıra çeliği gönderirseniz memnun olurum. İnce yapraklı gojileri bir türlü adam edemedim.

sındırgılı
16-10-2009, 19:52
Sevgili Satı Herhalde ilk meyvanız.Benimde geçen seneki meyvalar öyle idi.Ama bu senekiler daha sulu ve tatlı geldi ? Olgunlaşıyorlarmı desem,yoksa benim damak tadımmı değişti? Aronıanın meyvasının üzerine yediğimde baklava gibi gelmişti ! Yetiştirmeye devam ! Ama yapraklarından çay yapmayı denemeyin.

Satı Uğurtan
16-10-2009, 21:51
Sayın sındırgılı evet ilk meyve,belkide olgunlaşmamış olabilir.Evet sözdinleyip yapraklarından çay yapmayacağım.

egetropical
16-10-2009, 23:09
sayın sındırgılı yapraklarından niçin çay yapmayın dediniz. nedeni nedir. çay yapılması öneriliyor.

goji bitkisi gerçek meyvelerini 2. yaşından itibaren veriyor. o nedenle ilk yıl meyveler hem küçük hemde tadı farklıdır.
http://www.easychinasupply.com/producttrade/last_pt_sel_open/802400.html

sındırgılı
17-10-2009, 07:27
Ben geçen sene yaptığım için tecrübelerime dayanarak (tadı konusunda) tavsiye etmedim.Onun yerine Adaçayını tercih ederim.

bari
17-10-2009, 11:07
Yabancı forumlarda gezerken, Karayiplerde tohumdan goji yetiştiren birisinin yazdığı bir mesajı okudum. Goji sıcaklığın en fazla 18 dereceye düştüğü karayiplerde bile dormansi haline geçiyormuş. Buda gojinin ne kadar mükemmel bir şekilde bulunduğu yerin ekolojik şartlarına uyum gösterebileceğini gösteriyor. Bu da bitkinin ekolojik saati mükemmel çalışıyor.

Lun@tiC
17-10-2009, 20:06
konuyu görünce bende goji yetiştirmeye karar verdim :) konu yanıtlarını okuyunca ülkemizde de olduğunu gördüm bu bitkinin eğer rica edebilirsem bana çeliğinden gönderebilirler mi bu bitkinin?

beyzagıda
18-10-2009, 10:39
bende kurt üzümü yetiştirmek istiyorum tohumundan verbilecek arkadaşlar varmı

kemal43
20-10-2009, 10:48
Daha önce siteden bir arkadaştan satın aldığım goji yaklaşık 2 yaşında çok çiçeklenmesine rağmen kırmızı mercimek büyüklüğünde 1-2 meyve ancak verdi.

Geçen bayram mezarlık ziyareti sırasında Kütahya'da bir mezarlıkta aynı türden bir goji gördüm, önce uzaktan benzettim, yanına gidince şaşırdım. Başka varmı diye bakınırken 2. ve 3. gojiyi de gördüm, ancak onların türleri farklı idi onların meyveleri zeytin çekirdeği kadar vardı ve çok verimli görünüyordu ve üstü kesilmiş gövdenin çapı 30 cm kadar vardı. Yani oldukça eski bir dikim. Ve Anneannem meyveyi bildiğini ama adını hatırlamadığını söyledi.

Demekki Tibette yetiştiği kadar Anadoluda da yetişiyor diyebiliriz. Bir kaç meyve aldım tohum almak için, bir kaç tane de yedim. Tohumluk meyveleri nereye koydum bilmiyorum, büyük ihtimalle eşim mezarlık meyvesi diye attı ve bana söylemiyor attığını:)
Ben Kütahya'da ikamet ediyorum. hangi mezarlık olduğunu söylersen gidip bakabilirim.

sasahin
20-10-2009, 11:05
Mezarlığın adını bilmiyorum ama Lala Hüseyin Paşa Caminin üstündeki mezarlık...

kemal43
20-10-2009, 19:51
Teşekkürler bakacağım

Mr_izmir
21-10-2009, 16:52
Arkadaşlar bana da goji tohumu verebilecek olan var mı? lütfeenn çok güzel görünüyorlar...

sındırgılı
21-10-2009, 19:35
Arkadaşlar ben bu yapraklarından çay yapma işinde vahim bır hata yapmışım. Yaş yapraklardan çay demledim? Şu anda topladığım yaprakları kurutuyorum. Belki tadı daha güzel olur! Sonucu sizlerle paylaşırım.

egetropical
21-10-2009, 19:46
sn. sındırgılı yaprakları gölgede kurutun. güneşte faydalı maddeler azalıyor. goji yaprak çayı meyvesi kadar faydalı. faydaları hakkında araştırma yapmıştım. bulursam yayınlayayım.
bende göldede çok miktarda kurutum.

egetropical
21-10-2009, 19:59
kaynağını yazmamışım ingilizcesi iyi arkadaşlar çeviri yaparsa iyi olur.

kısaca ; "Çay insan vücudu için gerekli zengin besin öğeleri içerir. Amino asit, Ca, Fe, Zn, Se, ham protein, carotin, Lactoflavin, nikotinik asit (VB5), folik asit (VB11), catechin, flavone gibi 18 tür." diyor

The Chinese Wolfberry Sprout tea is made elaborately of hand-picked tender sprout of Chinese wolfberry through scientific production technique. It has no any addition agents, pigments, caffeine and aminophylline. The boiled water is clear and green with delicate flavour. The tea contains rich nutrition elements, which are necessary for human body. Such as 18 kinds of amino acid, Ca, Fe, Zn, Se, crude protein, carotin, Lactoflavin, nicotinic acid (VB5), folic acid (VB11), catechin, flavone.

egetropical
21-10-2009, 20:11
goji tohumlarından çıkarılan yağ da çok kıymetli.
Goji seed oil
Goji berry seed is the seed of goji and adopt supercritical extraction technique and extract active ingredient from it. Goji seed oil contains
linoleic acid 68.3%,
oleic acid 19.1%,
γ-linoleinic acid 3.8%,
Vitamin E 27mg/100g,
β-carotene 263mg/100g,
phospholipide 0.24%,
and it also contains various microelements and epidermis growth factors of active materials of creature, SOD etc. As numerous clinical tests shows that goji seed oil has the following efficacies:
--Anti-fatigue, nourishing yin and tonifying kidney
--Strengthen optic nerve and improve eyesight;
--Soften the blood-vessel, reduce cholesterol;
--Slow aging, protect liver;
--Anti-mutation, strengthen immunologic function.
Main usage: As the raw material of health food and cosmetic.

bari
21-10-2009, 20:17
Çay elle toplanan körpe filizlerden bilimsel bir teknikle yapılır diyor. Katkısız.

sındırgılı
21-10-2009, 21:38
Topladıklarım körpe sayılmaz ama dediğiniz gibi gölgeye aldım.

Oğuzhan
25-10-2009, 20:07
Çay işi nasıl gidiyor.Tadı nasıl .:)

egetropical
27-10-2009, 22:04
111850

evet arkadaşlar dayanamadım goji çayı demledim. benim gölgede kurutuğum goji yaprakları orjinali gibi olmadı. taze toplayıp fermante ediyorlar galiba. tadı ısırgan otu çayından daha iyi. balla çok güzel ve çok sağlıklı olacağı kanısındayım.
meyve çayı daha güzeldi. kuru meyveler yumuşayınca taze gibi olmuş. yazın buzlusu da güzel olur. :D
(soldaki fincan kuru yaprak çayı sağdaki ise kuru meyve çayı.
arka sıra soldan 1.si benim kurutuğum goji yapragı, 2. kuru goji meyvesi, 3. uzak doğudan gelen orjinal goji yaprak çayı )

Oğuzhan
27-10-2009, 22:30
Sunum için teşekkürler ...

sındırgılı
28-10-2009, 07:35
Ne yalan söyleyeyim, ben tadını hiç ama hiç sevemedim,Ya kurutmasinı beceremedim.Ya da yaprakların körpe olması gerekli.Bir daha denemeyeceğim.Meyvası yeter.

egetropical
28-10-2009, 18:48
gojileri hasat zamanı geldi.:D

111956

beyzagıda
28-10-2009, 19:12
Sevgili Satı hanım sayesinde artık benimde goji berry fidanım oldu çok teşekkür ediyorum Satı hanıma inşaallah yetiştirip bende gojilerin tadına bakmak istiyorum.

denizakvaryumu
28-10-2009, 20:52
gojileri hasat zamanı geldi.:D

111956

İklim farkı kendini gösteriyor,
Ankara'daki gojilerin yaprakları döküldü sizde ise meyveler :)

kemal43
30-10-2009, 12:03
Fırsatım olmadı bakmaya önümüzdeki hafta zaman ayırıp gitmeyi planlıyorum. o zaman buraya mesaj yazarım.

kemal43
30-10-2009, 12:09
Ekim işini şu şekilde yaptım. yaklaşık 4 saat suda beklettim. kurutulmuş goji meyveleri suda şişti. daha sonra içinden tohumlarını çıkarttım. onlarıda yaklaşık 12-14 saat kadar suda beklettim. pet bardaklara toprak doldurdum yaklaşık 8 adet pet bardağa tohumları ektim. tohumların yanınada meyvenin posası vardı onlarıda oraya attım. üzerinede yaklaşık 1 cm kalınlığında tekrar toprak ilave ettim. suladım. şimdilik çimlenmesini bekliyorum. 30 ekim 2009 balkonda bekliyorlar. balkon camla kapalı bir ortam.
eksik ve yanlışlarım varsa düzeltirseniz memnun olarum

Satı Uğurtan
30-10-2009, 15:56
Sevgili beyzagıda merak etme tutmazsa yine gönderirim.

beyzagıda
30-10-2009, 17:48
sayın satı tutar diye ümit ediyorum

sındırgılı
30-10-2009, 20:19
Keşke mart nisan gibi deneseydiniz.Daha iyi olurdu.Forumda eski sayfalara bakın.Tecrübeleri tekrar yasamayın.Çünki bebekliklerinde çok nazlılar.Başarılar.

bari
03-11-2009, 09:33
Lycium genusunun zehirli bir çeşidine rastladım...Yinede olgunlaşmış meyveleri yenebiliyormuş..

cemmm
04-11-2009, 14:08
arkadaşlar burada goji ve acai hakkında pek çok şey okudum ama bunlarla ilgili ticari amaçlı meyva yetiştiren hiç yok sanırım. Ben aydında portakala alternatif bir kaç fidanla deneme üretimine geçeceğim. Tutarsa portakal üretiminine son vereceğim.

egetropical
04-11-2009, 14:34
cemmm merhaba öncelikle kutlarım goji bitkisini seçtiğin için. hayırlı olsun.
türkiyede ticari üretimine başlandı. şu an fidanlar üretildi mart ayı itibariyle ilk 10000 adet fidan dikilecek.
ayrıca kendimde bugunlerde 450 adet fidan (havalar düzelince) dikeceğim.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=16654
http://goji.blogcu.com/turkiyede-ilk-en-buyuk-goji-tesisi-projesi_48130851.html

egetropical
04-11-2009, 14:37
ayrıca istanbulda bir doktor arkadaşım, ankarada ziraat mühendisi arkadaşım, konyada memur bir arkadaşım 20 şer fidanla ilk örnek fidanlık yaptılar. 5-10 adet fidan dikenleri saymıyorum

bari
04-11-2009, 14:46
ayrıca istanbulda bir doktor arkadaşım, ankarada ziraat mühendisi arkadaşım, konyada memur bir arkadaşım 20 şer fidanla ilk örnek fidanlık yaptılar. 5-10 adet fidan dikenleri saymıyorum

Sizi canı gönülden tebrik ediyorum. Bunlar Türkiye için çok önemli şeyler....

MeyveliTepe
04-11-2009, 19:17
Bizde yerlerine dikilmiş fidan sayısı 50 oldu. Çoğu da ilk yılında meyve verdi. Yerine dikilecek 50 fidanım daha var. Ancak yer darlığı sebebiyle ancak arazinin sınırlarına dikebiliyorum.

rdnc08
05-11-2009, 13:46
Artık benim de goji bery'im var. Satı Uğurtan'a teşekkürler.

nesem61
05-11-2009, 15:26
fidanları dikmenin en uygun mevsimi nedir.bu hava şartlarında nasıl büyütmemiz gerekiyor?

Satı Uğurtan
05-11-2009, 16:33
Sevgili rdnc08 sağlıkla büyüt.

Mr_izmir
05-11-2009, 18:27
Sayın Satı Uğurtan'a bende buradan teşekkür etmek istiyorum,sayesinde benimde goji fidelerim oldu.Yaşam mücadelesini kaybetmediler Abla, direniyorlar hala ve sanırım yaşıcaklar.Tepelerinde birer yeşil yaprak kaldı sadece ama hala yeşil ve canlılar.Bizim bu gojinin türünü biliyor musun Satı Abla? Pek bi küçük yaprakları,barbarum türü değil herhalde.

beyzagıda
05-11-2009, 18:35
sayın rdnc08 desenize ikimizin goji leri kardeş satı hanım galiba hepimizi goji lendirecek

Satı Uğurtan
05-11-2009, 18:49
Sevgili arkadaşlar işte bu galiba goji kardeşliği.Tam emin değilim yanlış olabilir ama sanıyorum goji berri.

beyzagıda
05-11-2009, 18:54
Bizim bu gojinin türünü biliyor musun Satı Abla? Pek bi küçük yaprakları,barbarum türü değil herhalde.[/QUOTE]

Satı Uğurtan
05-11-2009, 19:31
Sevgili arkadaşlar tam emin değilim, onun için üste yüklediğim resimden bilen varsa ismini söylerse, çok seviniriz.

Mr_izmir
06-11-2009, 02:13
Nasıl emin değilim abla :) Goji değil mi yoksa bunlar? :) Başka birşey yedirme bize goji niyetine :)

Örneğin Albizia julibrissin (Gülibrişim) ve Caesalpinia gilliesii (Paşa bıyığı) ikiside aynı familyadandır.İkiside baklagillerdendir yani.Ama biri zehirli,diğeri değildir.Gerçi bu örnektekiler farklı cins ve türler.Fakat her nekadar cinsleri farklı olsa da oldukça benzer özellikleri vardır.Yapraklarının büyüklüğü,şekli geceleri kapatıp,gündüzleri tekrar açmaları vs.

Gojiye dönersek tekrar ,seninki aynı türün farklı alt türleriyse pek sorun olacağını sanmıyorum ama yinede bir botanikçi değilim bilemem.Ayrıca emin değilim goji herhalde diyorsun ,yani türünden de emin değiliz :)

Hımm ohalde uzman arkadaşların yardımına ihtiyacımız var.Türü,alt türü nedir? Goji gibi yenilebilinir mi? Aynı besin değerlerine sahip midir vs. Diğer arkadaşları bilmiyorum ama ben yicem bunu.Oyüzden bi şekilde edinmek gerekli bu bilgileri.

Ben fotoğrafını çekiyim diyorum ama üstlerinde doğru dürüst yaprak kalmadı.Arkadaşlar için pek açıklayıcı olmayacaktır benim fotoğraflar.İyice inceleyelim bence taklaya geliriz sonra :) Saygılar...

Mr_izmir
06-11-2009, 02:20
Lycium genusunun zehirli bir çeşidine rastladım...Yinede olgunlaşmış meyveleri yenebiliyormuş..

Hımm bakın Sayın bari zehirli bir alt türene de rastlamış.Araştırmamız lazım diyorum ben.

brs16
06-11-2009, 14:39
zehirli türünden türkiye de var mı.varsa nasıl anlaşılır.

Mr_izmir
06-11-2009, 14:55
Zehirli olup,olmaması büyük bi sorun.Ama zehirli olmayan başka problemler teşkil eden bir tür de olabilir.Aslında benim goji berry yetiştirme nedenim kuvvetli anti oksidan seviyesiydi.Bu oran her alt türünde aynı mıdır? Besin değerleri farklıysa yetiştirmek ve yemek mantıklı mıdır? Bilemiyorum.Herkes bu soruyu kendi için sormalı eğer barbarum türü yetiştirmiyorsa.

Satı Uğurtan
06-11-2009, 16:25
Sayın Mr izmirli sayın snowman77 arkadaşımız goji berri olduğunu söyledi.Zehirlenmekten korkma çünkü biz ailece yedik.

günebakan
06-11-2009, 21:43
Satı hanımcığım gönderdiğiniz gojiberyy nin meyvalarından bir iki tane ben de yedim daha sağım allaha şükür:)

alone35
06-11-2009, 21:55
Sn.satı uğurtan rica etsem bende alabilirmiyim tohumlarınızdan fazlalık varsa tabi saygılar.

Mr_izmir
06-11-2009, 22:47
Arkadaşlar yanlış anladınız.Ben zehirlidir ya da değildir demedim ki.Sadece bilen bir arkadaşımız varsa bizi aydınlatırsa sevinirim dedim.Ayrıca merak ediyorum zehrinden çok besin değerleri nedir? Hem öyle maddeler varki öyle yersiniz ölmezsiniz,vücutta birikerek yıllar sonra çıkar acısı.Söylediğim tek şey araştırmamız.Yoksa bende Satı Hanıma çokça teşekkür ettim buradan.Ta oralardan emek verip,paketleyip göndermiş fideleri ve hala bakmaktayım onlara.Tu kaka demiyorum ki.Sadece araştıralım demek istediğim bu.Başlık her nekadar "Lycium barbarum" türüne aitse de diğer alt türler hakkında da bilgi edinmeliyiz.Şimdi Sayın bari zehirli bir türüne rastlamışsa,bizimkisi de bilmediğimiz bir içeriğe sahip olabilir.Ben kendi gözlemime dayanarak söylüyorum(kesinlikle kanun değil sözüm,botanikçi vs. değilim) bizim tür pekte barbarum türüne benzemiyor.Bana oldukça küçük geldi yaprakları.Ha o türde olabilir,benim yapraklar belki yenidir.Anaç bitki Satı Hanımda,aynı bitki başka kimlerde var bilemiyorum.Yapacağımız ilk şey şunun türünü belirlemek,sonra bu konuda çeşitli kaynakları taramak.Yoksa goji, gojidir kardeşim hepsinin antioksidanı vs.'si aynıdır yiyin gitsin diyorsanız ben bişey diyemem tabi ona...Bilmediğimi söylüyorum ve bu konuda yardım talep ediyorum.Saygılar...

bari
07-11-2009, 09:19
Lycium genusunun hemen hemen dünyanın her tarafında yetişen türleri var. Anadoluda barbarum,ruthenicum ve anotolicum türleri bulunuyor. İki türde herhangi, zehirli olduğuna dair bir sıkıntı yok. Sadece ruthenicum( siyah goji)bazı kaynaklarda toksit bazı kaynaklarda anti-kanserojen geçiyor. Zaten benim üstte belirttiğim zehirli türünde (tam olarak zehirlide denemez, toksit diyelim) olgunlaşmış meyvesinin yenmesinde bir sıkıntı yokmuş. Yapraklarında varmış toksit maddeler. Zaten oturup kilolarca yiyemeyeceğimiz için bir sıkıntı olmayacak(herşeyin fazlası zarar mantığından). Karar sizlerin...........

nesem61
09-11-2009, 10:47
sayın satı uğurtan hanım,meyvesini tattığınızı yazmışsınz.tarif edermisin tadı nasıl?
bir de fide döneminden ne kadar sonra meyvesini toplayabildiniz?

Satı Uğurtan
09-11-2009, 16:54
Sevgili nesem61 meyvenin tadını size tarif edemem çünkü bu güne kadar yediğim meyvelerin hiç birine benzemiyor.Sevgili nesem61 size gönderdiğim kolide meyveside var.Yarın ondan kendiniz tadarsınız.Fideyi diktikten 1,5 yıl sonra meyve verdi.

bari
09-11-2009, 20:28
Lycium türlerinin kapsamlı araştırılmış bir site. Her türlü resimli karşılaştırma yapılmış. İlgilenen arkadaşlara...

http://www3.amherst.edu/~jsmiller/LycieaeWeb/specieslist.html

nesem61
11-11-2009, 07:25
çok anlamıyorum bu türlerinden. goji berry ile lycium barbarum aynı şey mi farklı mı acaba?

kbillur
11-11-2009, 08:49
gönüllü bir dost aranmaktadır, bende bu tohumdan istiyorum çok merak ettim ama zehirli falan brişeylerde okudum...

Şimdiden teşekkür...

egetropical
11-11-2009, 09:26
gojinin latince botanik ismi lycium dur. lycium'dan sonra gelen isimler ise alt türleridir. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişiyor.
Asya kıtasında yetişen goji türleri,

Lycium barbarum
Lycium chinense
Lycium cylindricum
Lycium dasystemum
Lycium depressum
Lycium europaeum
Lycium ruthenicum
Lycium schweinfurthii
Lycium shawii
Lycium truncatum
Lycium yunnanense
lycium anatolia

diyer türlerin isimleri sevgili barinin #1226 nolu mesajındaki sitede var

denizakvaryumu
11-11-2009, 09:53
113708

Aslında gojinin kültür fidanı No. 1 of Ning-qi bulunabilirse çok iyi olur.

Nette çıplak kök olarak satılıyor.

Süper verimli bir goji.

----------------------------------

Higher yield -

900 Kg dry fruit/acre for 3-year-old tree; 1620 kg dry fruit/acre for 5-year-old tree.
It is not rare to see 2400 kg/acre (2.4 tons/acre dry weight) if the growing condition is ideal. Average yield is 34% higher than "Da-ma-ye", another important cultivar developed in Ningxia.(The fresh-dried weight ratio for this cultivar is 4.37, so if you pursue fresh fruit, one acre can yield 8000+ kg or 8.4+ tons of fresh berries for a 3-year-old tree)

Larger fruit size - fresh fruit size ranges 1.5 cm - 2 cm, resulting in 90% super rating.

Ealier yielding - It usually takes 3-5 years from planting for other goji cultivars to start production cycle, "NQ-1" can yield consierable amount of berries the first year it is planted from cuttings.

Better tolerance to disease - compared with other cultivars, "NQ-1" is better tolerant to disease.

'No 1 of Ning-qi' is tolerant to extreme soil conditions. It grows ****** well with soil pH >9 and high water table. So it is a ideal crop for alkaline soils not suitable for growing other crops.
-------------------------------------------------------

http://go-goji.com/No1.aspx

113709

113707

denizakvaryumu
11-11-2009, 10:12
gojinin latince botanik ismi lycium dur. lycium'dan sonra gelen isimler ise alt türleridir. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişiyor.
Asya kıtasında yetişen goji türleri,

Lycium barbarum
Lycium chinense
Lycium cylindricum
Lycium dasystemum
Lycium depressum
Lycium europaeum
Lycium ruthenicum
Lycium schweinfurthii
Lycium shawii
Lycium truncatum
Lycium yunnanense
lycium anatolia

diyer türlerin isimleri sevgili barinin #1226 nolu mesajındaki sitede var

http://go-goji.com/varieties.aspx

denizakvaryumu
11-11-2009, 10:16
113710

113711

Amazing Cultivar -

No. 1 of Ning-qi is a cultivar newly developed by goji scientists in Ningxia after many years of experiments and selection. It is the gold medal winner of "National Scientific and Technological Achievement Prize". In the summer of 2007, I (Jaspn Qing) went back to Zhongning to visit my relatives and got a chance to visit a goji farm. I was very much impressed by this heavily yielding cultivar. The main features of No. 1 of Ning-qi include:

* Higher yield -

900 Kg dry fruit/acre for 3-year-old tree;
1620 kg dry fruit/acre for 5-year-old tree.

It is not rare to see 2400 kg/acre (2.4 tons/acre dry weight) if the growing condition is ideal. Average yield is 34% higher than traditional cultivar "Da-ma-ye".

* (The fresh-dried weight ratio for this cultivar is 4.37, so if you pursue fresh fruit, one acre can yield 8000+ kg or 8.4+ tons of fresh berries for a 3-year-old tree)

http://www.fountainofyouth-gojiseed.com/GojiPlants.html

Mr_izmir
11-11-2009, 10:28
Sevgili Bari'ye bizleri aydınlattığı için çok teşekkür ediyorum.Yinede türünü belirlemek oldukça zor, çünkü her türe ait resim bulmak zor.Aslında bu pekte bizlerin yapabileceği işler değil.Keşke üniversitelerimiz Türkiye'de bulunan goji türleriyle ilgili bir araştırma yapsa da, bizi de aydınlatsa.Laboratuar çalışmaları sonucunda besin değerleri belirlenip,dünyadaki diğer goji türleriyle karşılaştırılabilinir ve böylece ticari değerleri hakkında çeşitli yorumlar yapılabilinir, harika bir tez konusu olurdu diye düşünüyorum.Ama garip tartışmalar içinde olan ülkemizin bu tür konulara pekte kafa yormayacağını biliyorum.Uzmanlık alanı botanik,ziraat vs. olmayan bizlerin bu konuda birşeyler yakalamaya çalışması,ülkemizdeki değerlerin, işin ehli olan insanlar tarafından belirlenmemesi zaten hep alışık olduğumuz şeyler.Bu konuda artık daha fazla söylenecek pek birşey yok diye düşünüyorum.Çünkü daha kesin konuşmak için bilimsel araştırmalar gerekli.Bu satırları yazıyorum çünkü belki üniversitelerde, bu bölümlerde okuyan bir genç arkadaşımız denk gelirde,bu konudaki boşluğu doldurmak için bir tez çalışması yaparsa hem alışılagelmişin dışına çıkar,hemde ülke için güzel bir kaynak oluşturur diye düşünüyorum.Cevaplar için herkese teşekkürler...

denizakvaryumu
11-11-2009, 10:46
Growing 'No1 of Ning-qi' From Seeds:

"No 1 of Ning-qi" is a hybrid cultivar, 50% of plants propagated from its seeds retain the superior yielding performance as their parent.
For example, if you grow Goji using "No 1 of Ning-qi" seeds and have 100 plants,
about 50 plants (more or less) will be the same as their parent in yielding and other characteristics.
The other 50 plants would be other cultivars that were used to develop 'No 1 of Ning-qi' and they all perform better than goji seeds sold on market.

http://www.fountainofyouth-gojiseed.com/OnlineCatalog.html

'No1 of Ning-qi' tohumdan da üretiliyor.

Anlamadığım olay kültür çeşidinden nasıl olup da tekrar 'No1 of Ning-qi' çıktığı ?

Tohumların satıldığı link;
http://www.fountainofyouth-gojiseed.com/OurServices.html

bari
11-11-2009, 11:24
Zaten hybrid tohumların ne yapacağı belli olmaz hiç bir zaman. Bu durumda geliştirilen hybrid tohumların yarısı kultivar ('No1 of Ning-qi') olurken yarısı aslına(oda bir kultivarmış) dönüyor. Ama her halükarda iyi ürün veriyormuş dendiğine göre.

denizakvaryumu
11-11-2009, 11:36
3 yaşındaki goji fidanlarından 1 dönümde 900 kg. kurutulmuş goji,

5 yaşındaki fidanlardan ise dönümde 1,5 tondan fazla kurutulmuş goji alınması süper bir olay.

Goji yetiştiren 3.yılda masrafını çıkarır, 5.yılda köşeyi döner :)

Tabi fidanları 'No1 of Ning-qi' olursa

http://www.fountainofyouth-gojiseed.com/OnlineCatalog.html

YeşilSeven
11-11-2009, 12:32
Sordum 5 fidan kaça gönderilir diye. Bakalım ne cevap gelecek?

nesem61
11-11-2009, 12:37
bu no1 of ning fisdanlarını türkiyede bulmak mümkünmü?

denizakvaryumu
11-11-2009, 12:38
Sordum 5 fidan kaça gönderilir diye. Bakalım ne cevap gelecek?

1 yaşındakiler 15,
2 yaşındakiler 20 dolar,çıplak kök olarak.

denizakvaryumu
11-11-2009, 12:44
bu no1 of ning fisdanlarını türkiyede bulmak mümkünmü?

Sn.Egetropical ,yakında tohumdan yetiştirirse şaşırmam :) ancak tohumların yarısı 'No1 of Ning-qi' olmuyor.

Bu durumda fidanların 'No1 of Ning-qi' olup olmadığını tespit etmek için çıplak kök 'No1 of Ning-qi' de satın alıp,tohumdan çıkanları bu fidana benzeyip benzemediklerine göre satılması lazım.

Eğer 1-2 tane alıncaksa çıplak kök almak çok daha garanti.

Yok kapama 'No1 of Ning-qi' goji yapılacaksa tohum veya doku kültüründen üretmek en iyisi.

Türkiye'de de doku kültüründen üretim yapan yerler var.Selahattin Bey,
sunshine blueberi leri bu şekilde üreteceğini belirtmişti.

Doku kültürü ile üretilen fidan birebir kopya fidanın aynısı oluyor.

Bu durumda bir adet çıplak kök 'No1 of Ning-qi' fidanı bulmak yeterli :)

YeşilSeven
11-11-2009, 13:10
1 yaşındakiler 15,
2 yaşındakiler 20 dolar,çıplak kök olarak.

Onu gördüm ancak kiloya göre ne tutar cevap verebilirlerse anlamış oluruz değer mi değmez mi. Fazla birşey tutmazsa Selahattin hocama veririz fidanları, herkes nasiplenmiş olur.

egetropical
11-11-2009, 20:13
Sn.Egetropical ,yakında tohumdan yetiştirirse şaşırmam :) ancak tohumların yarısı 'No1 of Ning-qi' olmuyor.;):)

sn denizakvaryumu, daha önce bakmıştım bu tohuma ancak kültürvari olması nedeniyle ertelemiştim. şimdi sn denizakvaryumu nu şaşırtmamak için biraz tohum siparişi verdim. sn yeşilseven de çıplak köklü fidan getirirse yeni proje hazır. 1000 tohumdan yaklaşık 500 adet kültürvari goji liycium barbarum'umuz olur.

iyi tarafı orjinine dönen goji türüde bizim en iyi tür diye bahsettiğimiz lycium barbarum. yine de kalan 500 adet ikinci iyi fidanımız olur.

benim yürütüğüm proje için araştırma yaparken 7-8 yaşındaki bir goji 40-50 kg yaş ürün vereceğini ögrenmiştik. dekara 300-350 agaç dikiliyor. bu da ort. 12000 kg ürün demektir. 4-5 kg yaş üründen 1 kg kuru ürün elde ediliyor. oda yaklaşık 3000 kg kuru goji eder.

tabi aradaki fark 3-4 yıl kadar fark ediyor. 'No1 of Ning-qi türü dekara 180-200 adet dikiliyor. aradaki fidan sayısı ise farkı kapatır.

2010 yılında yaklaşık 500 adet 'No1 of Ning-qi' fidanımız olacak. :D

denizakvaryumu
11-11-2009, 20:46
Haydi hayırlısı.

Anlaşılan sizin orası goji cenneti olacak :)

egetropical
12-11-2009, 12:27
sn yeşilseven cevap geldimi?
bana canlı fidan yurt dışına gönderemeyiz diyorlar. Tohum siparişi verdim. artık bir yolunu bulup elden getirdeceğiz.
gelen cevap:

" ue to shipping restrictions, I cannot ship live plants outside of the US.
Your best bet would be to get some seeds and start them yourself.
Try this site for good #1 seeds.

http://www.fountainofyouth-gojiseed.com/

Thank you for your interest in growing Goji berries,
Bob Thomas

denizakvaryumu
12-11-2009, 12:44
Canlı fidana çıplak kök de giriyor mu?

egetropical
12-11-2009, 13:05
sn. denizakvaryumu ben çıplak köklü istemiştim. sizin bulduğunuz siteden. gelen cevap

Due to shipping restrictions, I cannot ship live plants outside of the US.
Your best bet would be to get some seeds and start them yourself.
Try this site for good #1 seeds.

http://www.fountainofyouth-gojiseed.com/

Thank you for your interest in growing Goji berries,
Bob Thomas

yalnız bu siteden başka yerde 'No1 of Ning-qi' hk. bilgi yok. yazılanları doğrulatmak adına kaynak aradım. :confused:

brs16
12-11-2009, 14:46
arkadaşlar elinde tohumu olan arkadaşlar var mı.yardımcı olabilirmidiniz.

nesem61
12-11-2009, 15:36
tohumdan ziyade fidan daha başarılı olur...

egetropical
12-11-2009, 15:53
getirtebilsek doku kültürü ile hızla çoğaltacağız ama malesef şimdilik gelmiyor. aralık ayında amerikaya bir dr. arkaşım gidiyor. gümrükte sorun çıkmassa 2 adet getirecek.

denizakvaryumu
12-11-2009, 19:11
Önce bir test etmek gerek, acaba denildiği kadar var mı?

bari
12-11-2009, 19:56
http://go-goji.com/No1.aspx

NQ-1 can be grown from seeds. But ****** keep in mind, like all other goji cultivars, not all NQ-1 seeds can grow up to NQ-1 due to 'gene segregation'. Approximately 50% of the seedlings would be NQ-1 but actual percentage may change with no predictability. For example, if you start with 100 NQ-1 seeds, you may end up with about 50 NQ-1 plants. Other plants belongs to other cultivars, such as 'Da Ma Ye', 'Xiao Ma Ye', etc. which were used to develop NQ-1.

Bu arkadaşla iletişime geçtiniz mi? Belki çelik gönderir fidan gönderemesede, daha kolay olur. Kultivarlar da me ye ve xiao ma ye'miş NQ-1 in üretildiği.

bari
12-11-2009, 20:11
Yukarıda geçen mesajda linkini verdiğim sitede goji ismiyle ilgili efsaneye yer verilmiş.

Zorlu bir savaşa giden Gou isimli bir köylü savaştan döndüğünde, köyündeki herkesin kıtlıktan ölmek üzere olduğunu görmüş. Karısı Qi ve çocuklar çok sağlıklı durumdalarmış. Gou karısına bunun nasıl olduğunu sormuş. Qi dağdan topladıkları ufak kırmızı meyvelerle beslendiklerini söylemiş. Bunu duyan herkes koşarak o meyveleren toplamışlar ve kıtlıktan kurtulmuşlar. Meyveyede Gou-Qi ismini vermişler. Telafuzu gojimiş. Bizim gojinin ismide burdan geliyormuş:p

egetropical
12-11-2009, 21:08
sn bari, sitedeki çıplak köklü fide siparişi için beni daha önce mail attığım kişiye yönlediriliyor. aynı kişiler galiba. aynı siteden tohum aldım.

denizakvaryumu
12-11-2009, 21:51
getirtebilsek doku kültürü ile hızla çoğaltacağız ama malesef şimdilik gelmiyor. aralık ayında amerikaya bir dr. arkaşım gidiyor. gümrükte sorun çıkmassa 2 adet getirecek.

http://www.amerikadaniste.com/?gclid=CJGH4byqhp4CFVBd4wodCUK1pA

http://www.amerikadanhemenal.com/girisistek.aspx

Çıplak kök fidan bu iki site aracılığı ile gönderelibiliyor sanırım.

kemal43
12-11-2009, 23:07
Ekim işini şu şekilde yaptım. yaklaşık 4 saat suda beklettim. kurutulmuş goji meyveleri suda şişti. daha sonra içinden tohumlarını çıkarttım. onlarıda yaklaşık 12-14 saat kadar suda beklettim. pet bardaklara toprak doldurdum yaklaşık 8 adet pet bardağa tohumları ektim. tohumların yanınada meyvenin posası vardı onlarıda oraya attım. üzerinede yaklaşık 1 cm kalınlığında tekrar toprak ilave ettim. suladım. şimdilik çimlenmesini bekliyorum. 30 ekim 2009 balkonda bekliyorlar. balkon camla kapalı bir ortam.
eksik ve yanlışlarım varsa düzeltirseniz memnun olarum

Ekili pet bardakları (toprak olarak torf satın almıştım.) çimlenme için gerekli olan ortalama 25-26 derece sıcaklığı bulabilma amacıyla mutfağa aldım. bugün itibarıyla (12 kasım 2009) 4 pet bardakta çimlenmeyi gözlemledim. tahmini olarak bir haftaya kadar diğer bardaklarda da çimlenmeyi gözlemleyeceğim. şimdilik pet bardkalarda mutfakta bekleyecekler.

YeşilSeven
13-11-2009, 08:12
Bana da aynı cevap geldi arkadaşlar Amerika adresi verin oraya gönderelim ya da tohum satalım diyor :)) Olmazsa Amerika ofise 2 fidan gönderip buraya almaya deneyeceğim.

nesem61
13-11-2009, 08:45
fidanları dikmenin en iyi mevsimi ne zamandır acaba?

kürşad
13-11-2009, 12:53
Bugün başıma gelen birşeyi paylaşmak istiyorum.
Bir tabelacıya gitmiştik ve kapı önünde kırmızı meyveli bir bitki gördüm. Arabadan inip ateş dikeni mi diye baktım ancak meyveleri görünce aklıma ilk gelen gojiberry oldu. Yanına gidip baktım ve çiçeklerinin mora yakın ve pepino çiçeğine benzeyen çikekler olduğunu gördüm. Resimlerini de çektim ve içeriye girip internetten baktım çiçekler goji çiçekleriydi. Meyvelerin sap ile birleştiği noktaya da baktım ve yine dışarıya çıktım. Meyveler de benziyordu. Meyvenin goji olduğu kesinleşti. Dedim tadı ekşi olması lazım c vitamini açısından zengin bir meyve "aslında antioksidan bakımından zenginmiş :)" eleman koparıp tadına bakmış ki acı bu dedi. Bir tane de ben koparıp attım ağzıma berbat bir tadı var. Eleman dedi ben kurusun diye dibine solvent döküyorum onun. Birkaç meyve toplayıp gazeteye sardım ve çapa var mı diye sordum, kürek varmış gidip bir tane sökeyim dedim, şaşkınlığım daha da arttı, yere değen dallardan çoğalmış, yani daldırma ile çoğaltılabilecek. 5-6 göde aynı kök üstüne dizili, kökü kesip çıplak olarak aldım, gazeteye sarıp poşete koydum ve ıslattım. Şu an da çatıda kasaya aldım ve suladım. İnşallah tutar. Dikkatli baktığımda bir dalın üstünde de kökler çıkmış olduğunu gördüm. Sanırım o da yere deyip kök atmaya başlamış.
Kasaya 2 tane de kalemlik sokup bağladım ayakta dursun diye. ne çiçeği var ne meyvesi. Bakalım tutacak mı.
Sanırım asidik veya bazik ortamda yetişmesi tadını etkileyebilecek.
Ağzımda 2 saattir tiner veya benzine benzeyen bir tad var. Döktüğü şey meyvenin tadını bozmuş. İyi bakımla seneye bakalım nasıl meyve verecek. Tabi tutarsa.

kürşad
13-11-2009, 13:12
114020

114021

114022

114023

114024

Kiraz
13-11-2009, 13:44
Sn. Kürşad,yaprakları goji berryden farklı mı, ben mi yanıldım?

kürşad
13-11-2009, 14:14
En üstteki resimdekiler gibi uzun uzun. Evde tohumdan cıkan Lycium barbarum a baktım onun yapraklarından az farklı gibi. Bunların yaprak uçları daha sivri gibi geldi bana. Meyveyi elimde sıkıp tohumunu çıkardım tohum da aynı büyüklük ve şekilde.

egetropical
13-11-2009, 14:18
lycium anatolia olabilir. dogal olarak türkiyede bulunuyor. barbarum a göre meyveleri küçük ve ekşi. yaprakları benziyor.

denizakvaryumu
13-11-2009, 14:23
lycium anatolia yani LA nın ORAC düzeyi, LB ye göre acaba nasıl?

Bu konuda bir çalışma var mı?

LB nin çok üstünde sonuçlar da çıkabilir.

YeşilSeven
13-11-2009, 16:17
Anlaşılan nur topu gibi bir goji türümüz daha oldu :) adı da oldu mu Çanakkale gojisi.

bari
13-11-2009, 20:46
Ben bunların ve benim bulduklarımın barbarum olduğunu düşünüyorum. Yaprak yapısı bitki büyüyüp dalları kalınlaştıkça biraz yaymanlaşıyor. Çünkü Anatolicum tamaman farklı bir dal yapısına sahip. Ben Lycium anatolicum'da buldum, onun yaprakları dökülmüştü siyah goji zannetmiştim ama Anatolicum olduğunu düşünüyorum.. Yaprakları dökülmüşken diğer gojilerin üstünde meyveleri ve yaprakları vardı.

kürşad
13-11-2009, 21:50
Hanım siyah gojiden kazdağlarında daha önce görmüştüm diyor. Şimdi onun peşindeyiz ailecek :)

kemal43
15-11-2009, 02:20
Sn. Kürşad,yaprakları goji berryden farklı duruyor. resimdeki bitki pek çok yerde var. goji bitkisine benzemiyor. yalnız bir ihtimal bir türü olabilir

kemal43
15-11-2009, 02:32
Ekili pet bardakları (toprak olarak torf satın almıştım.) çimlenme için gerekli olan ortalama 25-26 derece sıcaklığı bulabilma amacıyla mutfağa aldım. bugün itibarıyla (12 kasım 2009) 4 pet bardakta çimlenmeyi gözlemledim. tahmini olarak bir haftaya kadar diğer bardaklarda da çimlenmeyi gözlemleyeceğim. şimdilik pet bardkalarda mutfakta bekleyecekler.

14 Kasım tarihi ile tüm pet bardaklardaki tohumlar çimlendi. şu anda hepside toplu iğne büyüklüğünde bir-iki gün daha aynı şartlarda bekledikten sonra ev içinde güneş ışığını daha rahat alabilecek bir ortama taşımayı düşünüyorum.. tek sıkıntı bir pet bardağa çok sayıda tohum atmış olmam. belli bir büyüklüğe geldiğinde başka saksılara 2-3 lü gruplar halinde almak zorunda kalacağım.

lale76
15-11-2009, 03:00
Benim gojilerim çimlenmedi. Kökleri çıkmıştı hiç yaprakları çıkan olmadı. Balkonda ve odada tutuyorum. Daha sıcak mı tutmam mı gerekiyor acaba?