View Full Version : Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum)
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
lokmanbahçe
18-12-2008, 22:45
tat olarak normalde kurusu güzel ve yenilesi bişey ama bizim nazillidekinin tadını beğenmediğinize göre sanırım nazillideki bizim yetiştirdiğimiz gojilerin bi akrabası. yoksa bi nazillili olarak avrupa amerika ve asyada tanınan ve pek bi değer verilerek kullanılan -hatta ilaç niyetine- bu meyvenin nazillide var olup da bilinmemiş tanınmamış olmasına kendi adıma da içerliyecek ve çok üzülecektim. bu arada tanştığımıza ben de çok memnun oldum. gojiyi artık bizim yetiştirdiklerimizle tanır nazilli :)
Arkadaşlar ben yurtdışından yabanmersini diye düşünerek bir tohum aldım üzerinde 'Huckleberry ' yazıyor doğrumudur meyveleri kapkara ve kiraz büyüklüğünde çok güzel gözüküyor resim eklemeyi bilmiyorum bilsem gönderecektim ;;;)))
copur 09
19-12-2008, 23:01
Bu gün civarda dolaşmaya çıktım. Nazilli'nin yakınında Bozyurt köyü yolu üzerinde yine aynı bitkiye rastladım. Üzerlerinde çiçek ve meyve yoktu. Hatta iki bitki arasında 3 metre bile yokken biri yapraksız diğeri ise yapraklıydı.
sayın bari nin gönderdiği eskişehir gojilerin de filizlenme oldu ama kök **** saçak yok ..ne yapmalıyım bilen varsa yardım lütfen..
sayın snowman
Sizden aldığım tohumları hemen küçük bir kaba ekip ev içinde çimlendirdim. Çok güzel çimlenen fidecikler nedense çürüdüler. Cam kenarındaydılar, 17-19 derece civarı sıcaklıkta bıraktım onları. Ne oldular anlamadım. Çok mu suladık ki. Çok üzgünüm :( artık goji meyvem olamayacak.
sercan1969
27-12-2008, 08:31
muhtemelen çok sulamışsınızdır.Ancak üzülmeyin zaten tohum ekim zamanı mart sonu... açık havada daha sağlıklı gelişip büyüyeceklerdir.Çünkü goji içmekan bitkisi değil...
snowman77
27-12-2008, 09:31
sayın snowman
Sizden aldığım tohumları hemen küçük bir kaba ekip ev içinde çimlendirdim. Çok güzel çimlenen fidecikler nedense çürüdüler. Cam kenarındaydılar, 17-19 derece civarı sıcaklıkta bıraktım onları. Ne oldular anlamadım. Çok mu suladık ki. Çok üzgünüm :( artık goji meyvem olamayacak.
Goji berry tohumlarıını çimlendirmek için benim tavsiyem mart sonu kaliteli torfa ekmek olucaktır.Eylül ayında ben de balkonda çimlendirdiğim gojilerimin köklerinin çürüdüğünü gördüm torf/toprak nemini çabuk kaybetmediği için kök çürümesi yapıyor.Üzülmeyin dican adresinizi özelime gönderirseniz size ücretsiz bir miktar tohum gönderebilirim...
Arkadaşlar gojinin tadı konusunda fikri olan var mı? Tazesimi daha hoş yoksa kurusu mu?
Aldığım kurutulmuş goji meyveleri elime ulaştı -çok hafif mayhoş tadı güzel bir meyve .
Aldığım tohumlar çimlenirse yakın bir gelecekte tazesini de deneriz;) ,
yani umarım ....
sercan1969
01-01-2009, 12:11
Bu bitkinin meyvesi internette anlatılanlar doğruysa mucizevi özellikleri var.Vitamin deposu,mineral deposu,Yaşlılık geciktirici ve kanser önleyici...Umarım hepsi doğrudur...Çünkü bahçemde önemli bir alanı şimdiden goji berry bitkilerim için ayırdım...
Sayın Sercan
Ben gojileri 2008 mart ayında dışarıya bahçeme de ektim ama onda da bir sonuç alamadım. Bir sürü tohumdan bir tanesi uzadı 7 cm oldu sonra çürüdü gitti. Bu seferde içeride çimlendireyim dedim (forumda bazı arkadaşların öyle yapmış olduğunu okuyunca). Ama nafile başaramadım gitti. Kısmet 2009 a inşallah.
snowman77
03-01-2009, 01:12
Sayın Sercan
Ben gojileri 2008 mart ayında dışarıya bahçeme de ektim ama onda da bir sonuç alamadım. Bir sürü tohumdan bir tanesi uzadı 7 cm oldu sonra çürüdü gitti. Bu seferde içeride çimlendireyim dedim (forumda bazı arkadaşların öyle yapmış olduğunu okuyunca). Ama nafile başaramadım gitti. Kısmet 2009 a inşallah.
2009'da çimlendireceğinize inanıyorum sn dican goji tohumlarını mart sonu kapalı mekanda torf-perlit karışımına ekerek çimlendirebilirsiniz.Torfu nemli tutun aşırı sulamadan kaçının.Dışarıda çimlendirmek için havaların 15-20 derece civarında olması gerekir mart sonu dışarı ekim için erken bir tarih olur.
Sayın snowman77 ,
sizin de talep eden üyelere goji fidanı sözünüz var , yanılmıyorsam .
Çalışmalarınız ne aşamada acaba ? Biraz burda bilgi verirseniz sevinirim .
Saygılar .
snowman77
03-01-2009, 18:21
Sayın snowman77 ,
sizin de talep eden üyelere goji fidanı sözünüz var , yanılmıyorsam .
Çalışmalarınız ne aşamada acaba ? Biraz burda bilgi verirseniz sevinirim .
Saygılar .
Tibet lycium barbarum tohumlarını çimlendirmek için mart ayını bekliyorum.
sercan1969
05-01-2009, 08:45
Goji berry nin asitli toprak ortamından hoşlandığını sanmıyorum...Bence sürekli limon suyu sıkarak kök ortamın ph dengesini bozabilirsiniz. O zaman goji berry leriniz bundan olumsuz etkilenecektir...
Merhaba ,
bu konuyu başından beri okuyorum ,
aklıma nedense Goji ' nin 4 yaşına gelince meyve verdiği yerleşmiş .
ssndrgl ilk sene meyve aldım diyor.
Hangisi doğru ,kafam karıştı ...?
Forumda bir Goji satan arkadaş ilk sene meyve alınabileceğini söylemişti...
sındırgılı
05-01-2009, 12:08
yaban mersini blue barry 4.0_5.5 asıtlı ortamda daha iyi yetısıyor.belkıde gojılerdede uygulanabılır
egetropical
05-01-2009, 12:25
goji berry 2 yaşından itibaren meyve vermeye başlar. tam verim 4-5 yaşında başlar. nadirende olsa bir yaşında meyve alınabilir. bir iki adet.:p
snowman77
05-01-2009, 13:18
Mart ayında çimlendirdiğim goji berry fidelerinden ekim ayında 1 adet meyve aldım ve yedim:D arkadaşlar.
sındırgılı
05-01-2009, 14:55
sercanın aksıne bıtkı c vıtamını sevıyor.yoksa bu kadar meyva almama bende sasırdım.kasım ayında adada kımse olmamasına ragmen dalk
sındırgılı
05-01-2009, 15:28
her hafta sonu gıttıgımde uzerı meyva doluydu.allahtan pek tanıyan olmadığı ıcın yemek kısmet oldu
sercan1969
06-01-2009, 10:49
Sn sındırgılı tat ve aroması nasıldı.Bizim damak tadımıza uygun mu...Kurusu güzel ama tazesini hiç yemedim...
sındırgılı
06-01-2009, 11:42
bızım tabırle sası geldı.belkı ılk meyvaları..keske meyvalı halınde fotograf cekseydım.
Bendeki iki goji berry yapraklarını döktü. Birisi yerde birisi saksıda dikili. Bakalım baharda ne olacaklar. Tohumlarını da ekeli iki ay oldu onlar içinde baharı bekliyoruz. Sayın ssndrgl, diktiğiniz teneke 16 litrelik büyükboy teneke mi, demekki tenekede kalmayı sevmiş. O zaman demir pasından hoşlanmış.:p:D
sındırgılı
07-01-2009, 09:36
sevgili narici sizde meyva aldınızmı?benim adadakilerde yapraklarını dokmuslerdı.ektigim tohumlardan 4 tanesi 5 yaprak oldu.yasamaya calısıxnmrlar
Fidanlar kasım sonunda geldi, havalar zaten soğumaya başlamıştı ve yapraklarını döktüler, henüz semeresini göremedik. Sizinkiler hangi adada, orada nem oranı yüksektir. deniz kokusuda iyigelirse bizimkiler kuru havada perişan olabilir. Zaten ince cılız bir yıllık sürgün. Baharda belli olur.
sındırgılı
07-01-2009, 11:50
buyukadada ama topraga dikmedım.peynır tenekelerınde duruyorlar.onlardan aldıgım tohumları yasatma gayretındeyım
Batı tarafı (yörükali) kızılçam, alt flora yok gibi, ama doğu tarafı maki florası(olarak hatırlıyorum), goji de tabii olarak olabilir herhalde. Tabiata da ilerde birkaç tane dikmek lazım.
Sayin ssndrgl,
yazdiklarinizi takip ediyoruz .
Sizi uzen bir konu mu oldu ?
Tecrubelerinizi paylasmaya devam edin lutfen...
Sevgili Musti
Bende Sn Metin Beyden iki adet fide almıştım.Tüplü olarak geldi,ben onları Büyükadada buyuk peynir tenekelerine Metin Beyin tarifine göre diktim.Ekim ve kasım aylarında 50-60 meyva elde ettim.Sizde bu kadar meyva elde ettinzmi?Forumda herkes şaşırıyor.Keşke meyva dolu fotograflarını çekseydim.Yalnız haftada bir veya 15 gunde bir bir limonu sıkıp suyla karıstırıp veriyordum.Ayrıca bol güneş alıyorlardı.
Sayın ssndrgl
Benim bitkilerim bu sene meyve vermedi.Şu anda saksıdaki küçük fidelerin yaprakları yarı yarıya azaldı Bahçedeki büyüklerin yaprakları ise tamamen döküldü.
Tahminen yaza meyve verirler.Keşke sizin bitkilerinizinde çiçekte ve meyvede iken büyüme fotoğraflarını görebilseydik iyi olurdu.Artık ilkbahara kadar bekleyeceğiz.
sercan1969
08-01-2009, 15:58
Arkadaşlar yaban mersini ( Lİkapa ) 4.5 PH drecesindeki ortamlarda iyi gelişebiliyor.Goji berry' nin gelişebileceği optimum PH isteği nedir? Bilen var mı?
AgacSevdalisi
08-01-2009, 19:30
arkadaşlar gojiberry suyu fazla isteyen bir bitkimi?yoksa kurak şartlarda yetişebilirmi?bilgisi olan arkadaşım varsa paylaşırsa bizi bilgilendirmiş olur.selamlar
sındırgılı
08-01-2009, 21:38
goji bol su ve güneşi seven birbitkidir
sercan1969
09-01-2009, 08:06
Lycium chinense ile lycium barbarum aynı bitkiler mi? Net bir cevap veren yok...
Lycium chinense ile lycium barbarum aynı bitkiler mi? Net bir cevap veren yok...
Sayın Sercan1969
Sanırım daha önceki sayfalarda cevap verilmişti. Lycium Chinense Çinde yetişen türü ve wolfberry olarak geçiyor. Lycium Barbarum Moğolistanda yetişen türü ve asıl gojiberry diye geçen ve meyvesinin daha makbul olduğu tür. Bununla ilgili yabancı bir sitenin adreside daha önceki sayfalarda verilmişti.
AgacSevdalisi
09-01-2009, 12:57
şu anda türkiyedeki yetiştirilme ve pazarlama istatistiği varmı?nelerede yetiştiriliyor nerelerde pazarlanıyor?ticari anlamda bir getirisi varmı?bilgisi olan varmı?
Muhsin Kuşcu
10-01-2009, 00:49
Bendekilerde yaprakları dökmeye başladı. Hava koşullarından oluğunu tahmin ediyorum. Aşırı rüzgar ve Antalya için soğuk günler gördü. Yaprakları etli görünüyor. Ekeli 3 ay kadar oldu. Bir tanesi yaklaşık 10 cm kadar büyüdü diğerleri 5 cm altında kaldılar. Umarım baharda toparlarlar. Bendekiler Lycium Chinense Wolfberry türü. Nette okuduğum kadarıyla uygun koşullarda 6. aydan sonra meyve alınabiliyormuş. Bol suyu sever aynı zamanda toprağın gübre ile desteklenmesi gerekmekte. NPK karışımlı gübrenin çok faydası var.
Goji bitkisi, kapalı yerde büyütülebilir, eğer yeteri kadar ışık sağlanırsa, her gün en azından 8 saat boyunca direkt güneş ışığını alabilen bir pencere önüne yerleştirilebilir. En iyi sonucu bahçe dış mekanlarda verir yinede başarılı bir şekilde kapalı yerde büyüyebilir.
sındırgılı
11-01-2009, 19:10
adaya bugün gittiğimde goji bu vaziyette idi.bende etrafını naylon muhafazaya aldım.don tehlikesine karşı
Merhaba,
sayın bari ' nin bana ve başka arkadaşlara gönderdiği
çeliklerden bir tanesinde filizlenme oldu,
kökünü kontrol etmeye cesaret edemedim .
Sayın bari acaba araştırma için gönderdiğiniz çeliklerden
bir sonuç aldınız mı ?
Gerçekten yerli bir goji berry mi sözkonusu bitki ?
Saygılar .
Merhaba,
sayın bari ' nin bana ve başka arkadaşlara gönderdiği
çeliklerden bir tanesinde filizlenme oldu,
kökünü kontrol etmeye cesaret edemedim .
Sayın bari acaba araştırma için gönderdiğiniz çeliklerden
bir sonuç aldınız mı ?
Gerçekten yerli bir goji berry mi sözkonusu bitki ?
Saygılar .
Selam Volare
Henüz bir yanıt alamadım. Fakat yaprak ve meyvesi gerekli olduğu için bekliyoruz şu anda. İyi günler.
Selim-i Ahir
12-01-2009, 11:33
İki ay önce bir deri bir kemik halinde ve tek bir yaprağı bile yokken diktiğim köklü fidan tepeye yakın yerden sürgün çıkardı ve sanki bir çeşit evrimci ideolojiye kapılmış da sarmaşığa dönüşmeye niyetliymiş gibi devamlı uzuyor. Boyu şu an itibariyle 103 cm oldu. Bir türlü kalınlaşmadığı için 1.5 metrelik bir çıtaya bağlayarak desteklemek zorunda kaldım.
Üç hafta önce adığım köklü fidansa boyunu kısa tuttuğum için yanlardan beş tane sürgün çıkardı ve ilkine oranla daha saçaklı büyüyor.
Dört dal çeliğinden ikisi sürgün verdi. Bu köklendikeri anlamına gelmiyor ama en azından iyiye işaret.
İki çelikte ise henüz hareet yok. Sabırla bekliyorum.
Tespit edebildiğim kadarıyla ışıktan hoşlanıyor. İç mekânda büyütüyorsanız ışık alan bir yerde bulundurun ve sık sık havalandırın.
Süha Şendoğan
12-01-2009, 12:40
Benimde Sevgili Snowman'in hediye ettiği kuru dalda bir hareketlenme yok şu anda tam bir kış uykusunda bulunuyor.
sındırgılı
14-01-2009, 20:18
en son çıkan fidem bodur ama 4 yaprak oldu.adadakilere bildiğiniz gibi naylon örtmüştüm.ama bahçevana kaldırttım.-10 dereceye dayanan bir bitkiye istanbulda hele adada bir şey olmaz.fakat bu güz döneminde mutlaka hemçiçekli hem meyvalı foto yayınlayacağım.
Ph yı düşürmek yani asidik ortam yaratmak için limon suyu yerine organik çürümüş materyal kullanabilirsiniz. Düşük Ph lı torf, orman toprağı denen çürümüş çam ibreleri veya kompost gibi şeyler olabilir. Ayrıca coco peat da düşük Ph lıdır. Aynı zamanda organik materyal ile toprağın yapısını düzeltir su tutma özelliğini kaybetmesini önlersiniz. Toprağı da gevşetir ve alınan su miktarı da biraz artabilir. Toprağın rengi ne kadar koyu kahverengi ve siyaha yakın ise içindeki humus miktarı da o kadar fazladır ve toprak canlı haldedir. Bundan hariç leonardit ve humik asiti de çok fazla kaçırmamak kaydıyla ekleyebilirsiniz.
sercan1969
22-01-2009, 19:03
Arkadaşlar PH yı düşürmek için en etkili yöntem kükürt kullanmak...Ancak kükürt ekim ve dikimden 5-6 ay önce toprağa karıştırılmalı yoksa kökleri yakar....
Gojiberry(Himalaya,Tibet, Moğol,Chinense)Tohum Çimlendirme
1) Bir tepsi içerisine ince kum konulur.
2) Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir.
3) Tohumlar tülbent üzerine yayılır.
4) Tülbent in diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür.
5) Üzerine su serpilir.
6) Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.2-3 günde bir naylon açılarak
Havalandırılır ve çimlenme kontrolu yapılır.
Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek,tek alınarak poşetlere dikilir.
*Poşette, gübresi ve Ph6-6.5dengelenmiş torflu, perlitli, iyi ,gevşek, geçirimli toprak olacak.
*Çimlenmiş tohumların üstünü 5mm hazırlanan topraktan serperek nazikçe
ört, hafif bir spreyle sula.
Veya tohumları doğrudan ekin ;
3-4 saat suda bekletip tohumların üstüne gübresi ve Ph6-6.5dengelenmiş torflu, perlitli, iyi ,gevşek, geçirimli topraktan 5mm serperek nazikçe ört, hafif bir spreyle sula.
*Her gün spreyle sulanacak.
*Gölge veya dolaylı güneş ışığı kenarında, siyah tül gölgelik olabilr (beyaz dosya kağıdının arkasındaki güneş ışığıda yeter) nemli ve ılık tutulacak. Yarı gölgede 25-26 santigrad derecede 10-15 günde çimlenir.
*Çimler 4-5cm oluncaya kadar aynı gölgelendirmeye devam edilecek.
*Doğrudan Güneş görmeyecek. Fidelerin boyu 8-10cm oluncaya kadar da siyah tül gölgelik.
*Bitkinin boyu, 8-10cm olduğu zaman tepeden ucunu kesin.Gövdenin kalın oluşmasını ve yeni sürgünlerin erkenden oluşmasını sağlar.(Çalı görünümü)
*Boy 20-25cm olunca poşetten çıkarıp saksıya dikin.İnce köklere dikkat edin torağını ıslatıp dağılmasını engelleyin.40cm lik destek çubuğuna bağlayın.
Boy60-70cm’e geldiğinde büyük saksıya komple toprağıyla geçirin veya bahçeye dikin.Destek çubuğuna devam.
*Toprağın geçirgen olması önemli.Suyu emmeyen topraklarda yetişmiyor.
*Fidanlar günde en az 8 saat direkt güneş ışığı görmeli.
*Toprağın Ph’ını 6-6.5 olarak dengeleyin.
*Sert iklimde daha iyi yetişiyor.
*Suyu ne çok ne az vereceksiniz. Her iki durumda da bitki zarar görüyor.
Toprağın nemli olması yeterlidir.Fazla su bitkiyi boya götürür.
*Kesinlikle organik gübre kullanın.Suni gübre kullanmayın.Fazla gübreye de ihtiyaç duymuyor.Senede 3 defa çiftlik gübresiyle azar azar gübrelenecek.
Özetle bu kadar.
Tekrar merhaba
Tohumlarla gelen bilgi.(Biraz özetliyorum. :p)
Tohumlar, Tibet'te toplanmış, (Lycium Eleagnus BArbarum), gölgede kurutulmuş, sertifikalı ve çimlenme garantilidir.
Her meyvede 20 ila 35 tohum vardır. Rastgele seçilerek test edilen tohumlar, yüksek bir çimlenme oranı göstermiştir.
Tohumları meyveden çıkarmak için ıslak bir kağıt havlu arasında bir iki saat beklettikten sonra dikkatlice kesip tohum kesesini açın.
Ve tohumları alın
Tohumlar hemen (immediately) yarım ila bir cm, derine ekilmelidir.
İyi ,gevşek, geçirimli bir toprak kullanın.
Fideler çıkıncaya kadar gölgede veya doğrudan güneş ışığı vurmayan bir yerde nemli tutun.(Orijinal cümle şöyle):
Keep the seedlings moist and in the shade or indirect sunlight at all times until the seedlings sprout.)
Farklı anlayan varsa bize de anlatsın. :p
Sayın balıkçı ***,
Acaba elinizde gojı berry tohumu varmı
Bana gönderebilirmisiniz
Sayın gönder ,
Lycium Chinense Wolfberry ,
Meyvesi kurutulmuş 15 adet 2.5 tl , 50 adet tohum 1,25 tl .
şu an 4 yaprak vermiş durumdalar .
Ayrıca aldığım tohum kadar hediye tohumlar geldi ;)
Tavsiye ederim . Kolay gelsin .
MeyveliTepe
22-02-2009, 12:52
Arkadaşlar,
Goji Berry'nin toprak ihtiyacında toprağin asitik değil hafif alkali olması gerektiği yönünde internette pek çok kaynak mevcut. Bu başlıkta bir arkadaş bu bilgiyi aktarmış. Ancak bazı arkadaşlar goji berry'e limon suyu vermeyi denemişler. Hatta yazışmalar giderek bu bitkinin epey asitik toprakta yetiştirilmesi yönünde gelişmiş.
Oldukça çelişkili bir durum. PH 8.2-8.6 arası toprak istediği belirtilen bir bitkiye PH 3 değerinde limon suyu vermek bitkiyi zaman içinde öldürmekle eşdeğer bir şey olsa gerek.
Ne dersiniz?
sercan1969
22-02-2009, 13:29
Sevgili meyveli Tepe Goji berry gerçekten pek çok arkadaşımızın ilgisini çekti nedeni malum pek çok yararlı özelliği olan bu bitkiyi yetiştirmek için ben dahil pek çok arkadaşımız ya tohum aldı **** fide Türkiye için çok yeni olduğundan
iklim ve toprak istekleri hastalık ve zararlıları bu konuda hiç bir şey bilmiyoruz..
Bu noktada ilgilizcesi iyi olan arkadaşlara iş düşüyor heralde...Çünkü pek çok bitki ve ürün tanıtılıyor bunlara harfi harfine inanmak ve güvenmek doğru değil araştırmak lazım...Ancak önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu bitkinin çok iyi tanınacağına inanıyorum...
MeyveliTepe
22-02-2009, 14:03
Son bir kaç gündür yoğun bir şekilde araştırıyorum. İki hafta önce ektiğim tohumların hepsi çimlendi. Ancak normal torf ve bahçe kompostu karışımına ekmiştim. Çıkan filizler çok zayıf. Bir şekilde kafayı eğen öyle kalıyor ve ölüyor. Zaten onun üzerine araştırmaya giriştim. Bulduğum bilgilerde ise bariz bir şekilde 8'in üzerindeki PH değerinden söz ediliyor. Oysa bizim kullandığımız malzemeler PH 6-7 arasındadır hep.
Yeni bir deneme daha yapacağım. Bu sefer alkali toprak hazırlayacağım. Bakalım ne olacak.
denizakvaryumu
22-02-2009, 14:41
Minumum ph 7 olmalı.
Yani normal torflarda tohumdan çıkan gojiler malesef gelişemiyor.
MeyveliTepe
22-02-2009, 15:35
PH 8.5 civarında toprak hazırladım ve tohumları ektim. İki hafta sonra durum belli olur.
Çimlenen sürgünlerin yere yatmasını engellemek için ince tellerden halka yapmışlar, telin ucunu da kıvırıp toprağa saplamışlar. Böylelikle bitki askıda kalıp yere yatmıyor. Onu da uygulayacağım gerekirse.
sındırgılı
22-02-2009, 20:32
Bugün Adaya gittiğimde her iki goji fidanındada yapraklanmaların olduğunu gözlemledim.Demekki asitik ortamda bırakıp zavallıları !!!öldürmemişiz.
Sonunda benim de minik bir gojiberry fidanım oldu. Şimdi yeni yapraklanıyor. Kıyamadığım için evin içinde tutuyorum. Kapalı balkona çıkartsam soğuktan etkilenir mi, yoksa şu soğuklar geçene kadar evin içinde kalmaya devam mı etsin?
Romantik
22-02-2009, 21:11
Sayın nevsune hanım,
Goji soğuğa dayanıklı bir bitkidir ama siz yinede şu soğuklar geçene kadar evin içinde sıcak ortamda tutmaya devam edin. Soğuklar geçtikten sonra bir daha içeri almamak üzere asıl yerine bırakın. Gelişimine ve büyümesine balkonda devam eder.
denizakvaryumu
22-02-2009, 21:41
Sn.nevsune
goji hayırlı olsun ama toprağı Sn.meyvelitepenin de belirttiği gibi önemli.
Normal torflar 7 nin altında olduğu için gelişmesi çok yavaş olur.MeyveliTepenin yaptığı gibi ph 8 civarı toprak ekleyin derim.
Teşekkür ederim. Meyve alabilirsem mutlaka size tattıracağım. Bunu da aklıma sokan siz olmuştunuz:)
Nereden bulduğumu not almamışım ama bir kaynakta toprak için:
Goji bitkisini büyütmek kolaydır: Bitkiler, toprağın neredeyse herhangi bir tipinde büyütülebilir. Hafif-kumlu, orta-kuvvetli toprak, ve ağır-kil, v.b toprak tiplerinde, çiçek açmaya yönelir,
yazıyordu. Bu yüzden fazla titizlenmeden normal bahçe toprağı ve torf karışımı kullandım. Yeni diktiğim için köklerini oynatma riskini göze alamam. ph yükseltmek için toprak eklemenin dışında ne yapabilirim onu araştırmam gerekir.
MeyveliTepe
22-02-2009, 22:26
Meşe odunu külünü suda eritip süzerek arada bir bu su ile sularsanız toprağın PH seviyesini yükseltip alkali yapabilirsiniz.
İyi fikir. Meşe odunu fırıncıların veya kebapçıların kullandığı odun galiba, değil mi?
Umarım öyledir. Başka nereden temin edilir ki, artık oduncu falan da yok.
sercan1969
22-02-2009, 22:32
Arkadaşlar fazla uğraşmayın Türkiye topraklarının % 85 inin ph sı 8 ve üzeri....Biraz karadenizde yaşıyan arkadaşlarımız sıkıntı çeker...Likapa yetiştirmek istediğimde ise keşke Karadeniz bölgesinde yaşasaydım demiştim:D
MeyveliTepe
22-02-2009, 22:45
"This special red berry is found growing wild in remote valleys and hillsides that traverse along green belt areas meandering between Tibet but mostly in Mongolia. This is where the best conditions exist for the production of the most nutrient-dense food on earth. The soil is usually alkaline (pH of 8.2 to 8.6) and very fertile. The temperatures get very cold and very hot (from 102 °F. to -16 °F.) This soil and climate produces the special, hardy Tibetan Goji berries that are small, plump, beautiful and famous. They are a deep red color with few seeds and an exquisitely sweet taste. (http://www.gojiberry.com/pages/research8.html)"
64085
Bu resimi Garden Plants Ireland (http://www.gardenplansireland.com/forum/about1130.html) forumundan aldım. Oldukça ilginç yazışmalar var.
MeyveliTepe
22-02-2009, 22:48
Toprağın PH seviyesi kireçle de yükseltilir fakat oran konusunda dikkatli olmak gerek.
Adalet Yağcı
23-02-2009, 10:26
Yaklaşık birbuçuk ay önce sayın Snowman77 den aldığım goji fidanım ve yanında bana hediye ettiği goji meyvesinin ektiğim tohumları son derece sağlıklı bir şekilde büyüyorlar.
Şimdilik onüç tane mini fidancığım var, biraz nazik gibi görünse de sorunsuz çimleniyorlar.
Hepsini de bahçeme dikmek istiyorum, seneye bol bol Gojiberry yemeyi hayal ediyorum, darısı başınıza.
MeyveliTepe
23-02-2009, 10:38
Teşekkürler Adalet hanım. İnşallah diyoruz. Becerebilirsem yüzlerce fidan yapmak istiyorum. Sizinkilerden fotoğraf gönderebilirseniz sevinirim.
Merhaba ,
tohumlar. net'ten aldığım tohum ve meyveleri mümkün
olduğunca kalabalık bir grup goji meraklısına dağıttım .
Kendi ektiğim tohumlar da çimlendi , çimlendikten sonra
bulundukları kabı bahçeye çıkardım .
10 gündür İzmirin doğal iklim şartlarında
yağmurun altında yaşam savaşı veriyorlar .
Şu an için galibiyet gojilerin .
Anlayamadığım şu oldu -
eğer Goji berry alkalen bir topragı tercih ediyorsa ,
neden bazı arkadaşlar dibine limon suyu dökmemizi öneriyorlar ?
MeyveliTepe
23-02-2009, 20:38
Büyük saksıdaki fidanınızın dikili olduğu toprağın ph'ını ölçebilmiş olsaydınız iyi olurdu.
Gojiberry'im çok hızlı gelişiyor. Tam bir kuru dal olarak geldiği 10 Şubat tarihinden bu yana gelişme hızı şaşırtıcı. Kıyamadığım için evin içinde tutuyordum, iki gün önce kapalı balkona çıkarttım. Gündüzleri camları açıp yavaş yavaş gerçek koşullarına alıştırıyorum.
Adalet Yağcı
03-03-2009, 17:15
Sayın Meyveli Tepe, işte; Tohumdan yetiştirdiğim Gojiberrylerim, 17 tane çimlendi ve çok sağlıklı görünüyorlar, yaklaşık on santim olduğunda ayırma yapmayı düşünüyorum.
MeyveliTepe
03-03-2009, 19:31
Tebrikler, çok iyi görünüyorlar. İlk çimlendiklerinde ince uzun ve zayıf mıydılar, yoksa kısa ama güçlü mü geliştiler?
denizakvaryumu
04-03-2009, 13:54
yusuf ustaoğlunun sitesini gezmenizde fayda var
http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id4.htm
Yusuf Beyin sitesinde goji yok malesef.
Adalet Yağcı
04-03-2009, 13:59
Tebrikler, çok iyi görünüyorlar. İlk çimlendiklerinde ince uzun ve zayıf mıydılar, yoksa kısa ama güçlü mü geliştiler?
Sayın Meyveli Tepe, çimlendiği günden beri fazla boy atmadılar, hep sıcak ve çok aydınlık bir yerde duruyorlar, ışıkta sorun olmayınca böyle oldu anlaşılan, ya da cinsine göre değişen bir durumdur.
MeyveliTepe
04-03-2009, 14:31
Haklısınız, ben de öyle tesbit ettim. Çimlerin güçlü olması için sanırım çok bol ışığa ihtiyaç var. Bu günlerde buralardaki ışıklanma miktarı pek yeterli değil, havanın biraz ısınmasıyla birlikte serada çok iyi olacağını ümit ediyorum.
egetropical
05-03-2009, 09:58
http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id4.htm
Yusuf Beyin sitesinde goji yok malesef.
http://egetropical.blogcu.com/goji+berry/ adresini gezebilirsiniz.
Doğal ortamında söktüğüm goji tomurcuk yapmaya hazırlanıyor. en yaşlı goji sanırım bende..:cool: İnşallah meyvelerini sizlerle paylaşacağım...
Harika bir ağaçcık. Formunu çok beğendim. Bayağı bir meyve alacaksınızdır. Çelik alabildiniz mi hiç?
Benim minik fidanım da zamanla buna yakın bir form alacak demek. Yapraklanması hızla artıyor. Şimdilik gelişmesinden çok memnunum.
Harika bir ağaçcık. Formunu çok beğendim. Bayağı bir meyve alacaksınızdır. Çelik alabildiniz mi hiç?
Benim minik fidanım da zamanla buna yakın bir form alacak demek. Yapraklanması hızla artıyor. Şimdilik gelişmesinden çok memnunum.
Çelikler kolayca yapraklanıyor. Çelikten üremesi çok kolay bir bitki.
Demek bu yıl, çok kişinin gojisi olacak desenize:)
Toprağı ne yaptınız? Ben daha hala alkalin yapma işini halledemedim. Bir yerlerden meşe odunu külü bulacağım, unutuyorum.
Merhaba arkadaşlar,
Lycium chinense tohumlarından yüz tane viole ektim, Urfada yetiştirmeyi deneyeceğim.
Ekimi dört gün önce yaptım 48li viol içinde, üstünde çift kat naylon var ithal törf kullandım
merakla bekliyorum çıkmalarını.
Tek kaygım Urfanın meşhur kuru sıcaklarında açık tarlada ne kadar dayanabilirler.:confused:
İkilemin en güzel örneği..:confused:
Gojilerin alkalin toprak istediğini yazan siteler var ama asitlisine hiç rastlamadım. Siz limon sıkarak toprağın asitliliğini arttırıp meyve aldığınızı yazmışsınız.
Bu (http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.flower-and-garden-tips.com/gojiberry.html&ei=2Gy7Sc-8NYPI-Ab_ycjZBA&sa=X&oi=translate&resnum=8&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dgojiberry%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26start% 3D20) ve başka bir kaç sitede de toprak konusunda seçici olmadığını, sadece iyi drene edilmesi gerektiğini gördüm.
Bilmece gibi bir bitki bu.
sındırgılı
14-03-2009, 14:18
Önemli olan meyvasını yemek.Zaten toprak konusundada pek seçiçi değil,zaten bizlerde dönümlerce yetiştirecek değiliz,Meyvasınıda yiyince bütün bunlara pek değmediğini göreceksiniz,
sındırgılı
14-03-2009, 14:29
Bence aronianın meyvası daha lezzetli,tabii bu kişisel görüşüm,Gerçi sağlık için lezzet aranmaz ama (siyah çayla yeşil çay gibi)
MeyveliTepe
14-03-2009, 18:09
Kurutulmuş goji'nin tadı çok güzel. Tazesini hiç tatmadım. Güzel değil mi?
Aşağıda linkini verdiğim blog, goji berrynin batı ülkelerinde büyük bir pazarlama sahtekarlığının konusu olduğunu kanıtlarıyla birlikte açıklıyor. Tibet gojisinin Çin wolfberrysinden farklı olduğunu iddia eden, Tibet'te Dalai Lama himayesinde kurulan kooperatif yoluyla organik gojiberry üretildiğini iddia eden gojiberry.com ve tanaduk.com sitelerinin pazarlama sahtekarlığı olduğunu açıklıyor. Gerçekte Tibet köylüleri gojiberryi ya hiç tanımıyorlarmış, **** kuşlara yediriyorlarmış.
In December last year, Simon Parry, a journalist for the South China Morning Post, actually went to Tibet in search of the goji, to the very region advertised as the font of the berry by the Tibet Authentic company. The folk at Tibet Authentic (whose website describes getting a prescription from a certified medical doctor, rather than drinking goji juice, as a "quick fix") refused to take Parry to their goji or tell him where he might find it, so he asked around: Tibetan medicine stores in Lhasa had never heard of Tibetan goji berries; a traditional medicine expert in Nyingtri, while confirming that berries grew in the region, declared it "impossible" that they could be exported on such a scale; an elderly nomadic couple, who had spent 60 years wandering the mountain valleys, did not recognise the goji berries when shown a picture of them.
"A pig farmer who guided us there," wrote Parry, "was perplexed at our interest. 'Sometimes, if there are many berries, we pick them and sell them in the town,' said Penba Niyama, 42. 'But Tibetan people don't buy them ... we just leave them for the birds to eat.' When I told him people in the west paid the equivalent of 140 yuan for a small bag of the berries, he shook with laughter. 'People there must be very strange,' he said."
Yazının tamamı için:Berry bad things (http://blogs.theage.com.au/thedailytruth/archives/2007/06/berry_bad_thing.html)
Verdiğin link çalışmıyor. Ayrıca Goji berry Çin in türk bölgelerinde yetiştirliyor uygur türk bölgeleri üretim sahası..
Ben bu tür haberleri biraz ticari rekabet olarak düşünüyorum doğrusu. Daha önce kimsenin ilgi göstermediği bir bitki, antioksidan özelliği keşfedilip de dünyada kıymete binince paylaşılmaz oluyor. Pazardaki payı kaptırmamak adına bu tür kavgalar çıkıyor bence. Özgoji, Enbihakikigoji.
Goji, gojidir. Ne alakası var?
Adalet Yağcı
17-03-2009, 13:49
Özgoji, Enbihakikigoji.
Sevgili Nevsune, güldürdünüz beni.
Sonuçta antioksidan olduğunu öğrendiğimden beri bi gayret fide yetiştiriyorum, bir tane de fidan almıştım, bu sene göreceğiz meyvesini inşallah.
Ben Pazar günü yayladaki esas yerine diktim goji fidanımı, geldiğinde yapraksız kuru bir daldı sadece, balkonda güneşi görünce yapraklandı, sürgün verdi.
Şimdi düşünüyorum da, acaba erken mi davrandım yaylaya dikmek için, çünkü, diktikten yarım saat sonra kar yağmaya başladı.
Adalet Yağcı
18-03-2009, 09:59
Merhaba ssndrgl, doğrusu içimi rahatlattınız, teşekkürler.
Bu sene ne oldu bilmiyorum, bahar gelmemekte inat ediyor, Mersin'de hava oldukça güzeldi, ben de Gojimi ve Frenk üzümlerimi kaptığım gibi yaylaya götürdüm, orada da hava güzeldi, işimiz bittikten yarım saat sonra hava döndü ve kar yağmaya başladı, şoke oldum.
Hatta bir an düşündüm, acaba söküp tekrar Mersin'e mi götürsem diye, sonra bunun da doğru olmayacağını düşündüm, Allah'a emanet edip döndüm.
Çelik teklifiniz için ayrıca teşekkür ederim, ben tohumdan yirmi kadar goji yetiştirdim, henüz çok küçükler, 4 cm. kadar, havalar ısınınca onlar da kendine gelecekler eminim.
Adalet hanım dün gece Adana'daki bir arkadaşımla konuşurken hava sıcaklığının o saatte 16°C olduğunu söyledi. Mersin daha ılıman iklim olması gerekir, yanılmıyorsam. Eskişehir'de iklim oldukça sert olmasına rağmen, dışarda rahatlıkla durduğuna göre sizinkine hiç bir şey olmaz.
Ankara kaç gündür oldukça soğuk ama gündüzleri balkonu açıyorum, benim fidanım da gayet iyi durumda.
Adalet Yağcı
18-03-2009, 11:50
Sevgili Nevsune, sorun şu ki; Mersin'de hava sıcaklığı onbeş derecelerin üzerinde iken yaylada sıfırın altına düşebiliyor, bütün endişem bu yüzdendi, ama açıklamalarınız beni rahatlatıyor, sağolun.
Dilerim bu sene bolca Gojiberry yiyebiliriz.
snowman77
18-03-2009, 11:53
Merhaba ssndrgl, doğrusu içimi rahatlattınız, teşekkürler.
Bu sene ne oldu bilmiyorum, bahar gelmemekte inat ediyor, Mersin'de hava oldukça güzeldi, ben de Gojimi ve Frenk üzümlerimi kaptığım gibi yaylaya götürdüm, orada da hava güzeldi, işimiz bittikten yarım saat sonra hava döndü ve kar yağmaya başladı, şoke oldum.
Hatta bir an düşündüm, acaba söküp tekrar Mersin'e mi götürsem diye, sonra bunun da doğru olmayacağını düşündüm, Allah'a emanet edip döndüm.
Çelik teklifiniz için ayrıca teşekkür ederim, ben tohumdan yirmi kadar goji yetiştirdim, henüz çok küçükler, 4 cm. kadar, havalar ısınınca onlar da kendine gelecekler eminim.
Adalet hanım bence de merak etmenize gerek yok goji bitkisi oldukça dayanıklı bir bitki sürgünleri yansa da tekrar süreceğine eminim.
Adalet Yağcı
18-03-2009, 11:57
Bu kadar referanstan sonra artık Gojimi düşünmeyeceğim, teşekkürler hepinize :D
Bu kadar referanstan sonra artık Gojimi düşünmeyeceğim, teşekkürler hepinize :D
geçenyıln sonunda ektiğim tohumlardan 130 kadar gojim oldu; üzülmeyin göjinize bişi olursa ben size gönderirim.....
Adalet Yağcı
24-03-2009, 14:11
Sayın Amazon, ilginize çok teşekkür ederim.
Ben de bu sene bir hayli goji çimlendirdim, ancak çok minikler dah, bu sene meyve vereceklerini sanmıyorum, 4 cm. kadarlar.
Sayın Snowman77 den aldığım goji ise 20cm. civarında bir fide idi, bu sene goji vermesi kuvvetle muhtemel, bu yüzden endişelenmiştim.
Hafta sonu dayanamayıp Çeşmeye kadar gittim .
Kötü hava şartlarına rağmen sayın Metin GEMİCİ' ye ulaştım .
Amacım 2 adet Goji fidanı almaktı , tabi konu sakız ağacı ,pepino ,noniye kadar uzandı .
Sayın Metin Gemici sakız ağacınını yaygınlaştırmak için verdiği mücadele ve projelerinden bahsetti .
Sonunda gojilere promosyon olarak 4 pepino ve bir de sakız ağacı fidanıyla döndüm .
Şimdi gojiler bahçemde ,gayet sağlıklı görünüyorlar ,bunca yola rağmen.
Aklıma takılan konu şu - 2 ci bitkinin topraktan çıkan 10'a yakın sürgünü var ,
budamam gerekiyor mu ?
Sayın Amazon, ilginize çok teşekkür ederim.
Ben de bu sene bir hayli goji çimlendirdim, ancak çok minikler dah, bu sene meyve vereceklerini sanmıyorum, 4 cm. kadarlar.
Sayın Snowman77 den aldığım goji ise 20cm. civarında bir fide idi, bu sene goji vermesi kuvvetle muhtemel, bu yüzden endişelenmiştim.
benim gojiler senin gojini döver..:p;)
benimkiler 40-50 cm arasında...:D
Adalet Yağcı
24-03-2009, 16:17
Sayın Amazonn, lütfen söyleyin dövmesinler :mad:
Ben aylardır onları dakika dakika takip ederek bu günlere getirdim, yazık yaaa...
Ama gojilerimi yaşatmayı başaramazsam, kapınıza dayanırım bilmiş olun :D
sayın amazonn, lütfen söyleyin dövmesinler :mad:
Ben aylardır onları dakika dakika takip ederek bu günlere getirdim, yazık yaaa...
Ama gojilerimi yaşatmayı başaramazsam, kapınıza dayanırım bilmiş olun :d
:d :d
http://www.pfaf.org/database/search_name.php?ALLNAMES=lycium
lycium ailesi çok kalabalık ve dünyanın her yerinde yetişiyor, ve hemen hemen hepsinin yaprak yapısı, çiçek yapısı ve meyvesi birbirine çok benzer....
Gojiler yapraklarını dökmüşlerdi, şimdi tomurcuklanmaya başladılar. Geldikleri zaman yaprak formları ince dar bir yapıdaydı, bakalım bu yıl nasıl olacak.
Ben o konu netlige kavustu saniyordum , topraklari dere kumundan ibaretti , pH sormadim. Meyve vermesi konusunda -2 ci yil 500 gram meyva aldigini soyledi .
Organik gubre kullanilirsa meyva zeytin buyuklugu buluyormus .Tadinin taze olarak da guzel oldugunu soyledi .Tabi yer Cesme olunca cicekte olan bitkiler de vardi .
Aldigim bitkileri ertesi gun diktim ,biraz da yanmis keci gubresi kullandim , torfla birlikte .
Sayin ssndgl , herkes kendi tecrubesini yapiyor , sonuclari paylasmak ve dersler cikarmak onemli .
Kolay gelsin .
Merhaba:
Siteden almıs oldugum goji berry nin içinden küçük tohumları bardaga torf doldurup ekiyorum .. 3-4 tane cok ince cıkıyorlar yaklasık 20 mm olunca ölüyorlar. sıcaklık olarakoda sıcaklıgında kalorifer yanında tuttum olmadı altında tuuttum olmadı cam kenarına güneş alan yer koydum yine olmadı. almıs oldugum tohumlar bitecek yine olmayacak diye korkuyorum.. siteden okudum nasıl dikilir diye aynen yaptım yine olmadı 5 kez denedim . hatta toprak degistirdim degisik marka torflar denedim bahce topragı denedim toprakta canlı vardır diye suphelendim olmadı .. Lütfen nasıl yasatabilirm bana yardım edermisiniz..?
Saygılarımla..
Sayın ercan 59 ,
Tekirdağ için erken olabilir mi acaba ? Biraz sabredip tekrar deneseniz ...
Nacizane görüşümü bildireyim dedim.
Sayın Ercan59 benim gojilerin de aynı öyle durumdaydı hemen onları sıcak ortamdan alıp daha serin 3-4 derece sıcaklık ortamındaki odaya cam kenerına cıkartım gojilerimi ancak kurtarabildim .Şu an 2-3 cü yapraklarını çıkarmak üzerler..Topraktan uc verince hemen serin ortama al onları.
Merhaba:
Siteden almıs oldugum goji berry nin içinden küçük tohumları bardaga torf doldurup ekiyorum .. 3-4 tane cok ince cıkıyorlar yaklasık 20 mm olunca ölüyorlar. sıcaklık olarakoda sıcaklıgında kalorifer yanında tuttum olmadı altında tuuttum olmadı cam kenarına güneş alan yer koydum yine olmadı. almıs oldugum tohumlar bitecek yine olmayacak diye korkuyorum.. siteden okudum nasıl dikilir diye aynen yaptım yine olmadı 5 kez denedim . hatta toprak degistirdim degisik marka torflar denedim bahce topragı denedim toprakta canlı vardır diye suphelendim olmadı .. Lütfen nasıl yasatabilirm bana yardım edermisiniz..?
Saygılarımla..
İlk zamanlar gerçekten çok zayıf oluyorlar. Benim de yakın zamanda diktiklerim bir türlü toparlanamadı. Bence steril torf kullanın. Çok sıcak ortamda tutmayın. Nemli, serin ve bol ışık alan bir ortam sanırım daha iyi. Havaların düzelmesine az kaldı. Baharda daha iyi sonuç alabileceğinize eminim.
Adalet Yağcı
27-03-2009, 13:48
Merhaba:
Saygılarımla..
Oda sıcaklığı ve ayrıca kalorifer peteğine yakın olması sorun yaratabilir, 20-25 derecelerdeki sıcaklık yeterlidir diye düşünüyorum, çimlenmede sorun olmadığına göre çimlendikten sonra daha serin bir yere alın.
Ayrıca sulamayı abartıyorsanız bitkileriniz çürüyor da olabilir.
karınca70'den aldığım tohumların denemelerine başlayacağım... Deneme sonuçlarını burada sizlerle paylaşırım...
Sn. Bari Eskişehirde bulmuş olduğunuz "yerli goji" ile ilgili sonuç çıktı mı? Sanırım araştırmaları için bir yerlere göndermiştiniz. Yerli bitkileri hep merak etmişimdir. Goji tohumlarım var ancak eğer yollama şansınız olursa bana çelik de yollayabilir misiniz? Yerli çelik ve tibetli tohumları aynı anda deneyip gözlemlerim...
Bir de yüzsüzlük edeyim:
Sn. MeyveliTepe... Meşe odunu külü önermişsiniz. Mangalınız ya da şömineniz varsa bana biraz kül yardımında bulunabilir misiniz? :p
Adalet Yağcı
27-03-2009, 15:44
Sn. MeyveliTepe... Meşe odunu külü önermişsiniz. Mangalınız ya da şömineniz varsa bana biraz kül yardımında bulunabilir misiniz?
Sayın Kaktüs, boşuna dememişler, komşu komşunun külüne muhtaç diye, çok güldüm.
Sayın Kaktüs, boşuna dememişler, komşu komşunun külüne muhtaç diye, çok güldüm.
Hakkaten yav :)))
:D
Sayın Adalet Yağcı,Polatuz,Serdar1,Volare,Karınca70' e ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim. Uyarı ve önerilerinizi dikkate alacağım..
Saygılarımla.
Ercan
Sağ ol ercan59 ,
ancak kimse bana budama konusunda bir öneride bulunmadı:(
budayayım mı ,yoksa öyle kalsın mı :confused:
Boyları 80-90 cm ,ancak bir tanesinin dibinde 10'a yakın yeni sürgün var.
Teşekkürler .
Adalet Yağcı
28-03-2009, 12:31
Ben olsam budamazdım, netice olarak yeni sürgünlerden ve eski sürgünlerden çiçek oluşturacaktır, çiçek de meyve demek ;)
Sevgli Adalet hanım ,
o manada haklısınız , da dalların hepsi çok inçe ,narin ve güçsüz .
Acaba budar ve 3-4 dal bırakırsam daha güçlü bir dallanma olur mu?
Yoksa bu mevcut olan dallar meyvaları taşıyamıyacak kadar ince .
Budama içn uygun bir zaman mı ? Kestiklerimden çelik yapsam bile bir sürü bitkim olur .
Yani hep fikir jimnastiği .Katkıda bulunduğunuz için sağ olun .
Adalet Yağcı
28-03-2009, 13:48
Sayın Volare, soruyu sayın Snowman77 e sorsanız, belki daha sağlıklı cevaplar alırsınız.
615 nolu mesajınızı tekrar inceledim, bence bitkiyi kendi haline bırakın, budanacak kadar güçlü dalları yok gibi geldi bana.
Bu sene gelişimini tamamlasın, bir dahaki seneye istediğiniz formu verin.
Selam,
Yurtdışından satın aldığım goji tohumunu 2008/9 de gibi ekmiştim. Çıkan filizide 20cm bir saksıya ekmiştim. 20 cm boyuna ulaştığında dayanamayıp yılbaşı akşamı saksını bir boy büyüttüm. En son geçen hafta 60 cm boyuna ulaştığında ise forumda yazılanları dikkate alarak ucunda kestim. Çünkü son günlerde o kadar hızlı büyüyordu ki hafta 5 cm desem yalan olmaz. Şimdi umudum mevcut boyunda gövdesinin kalınlaşması çalı formuna girmesi. Bu arada artık balkona koydum. Destek olsun diye 210 cm bambuya bağladım. Önümüzdeki yaz gerçekten verimli geçiceğini umuyorum.
karınca70'den aldığım tohumların denemelerine başlayacağım... Deneme sonuçlarını burada sizlerle paylaşırım...
Sn. Bari Eskişehirde bulmuş olduğunuz "yerli goji" ile ilgili sonuç çıktı mı? Sanırım araştırmaları için bir yerlere göndermiştiniz. Yerli bitkileri hep merak etmişimdir. Goji tohumlarım var ancak eğer yollama şansınız olursa bana çelik de yollayabilir misiniz? Yerli çelik ve tibetli tohumları aynı anda deneyip gözlemlerim...
Sayın Kaktüs
Lycium genusunun Tibette bile 41 türü varmış.. Lycium genusun ismide Anadoludan Likyadan almış..Ben çelikleri isteyen arkadaşlara gönderdim. İnşallah bu sene meyvesini yiyeceğiz. Biz sadece meyvesini biliyoruz. Bütün türlerin olmamakla beraber net kaynaklarına göre bir çok türünün yaprakları çay gibi demleniyormuş.. http://www.pfaf.org/database/search_name.php?ALLNAMES=lycium bakınız.
özellikle bizim chinense türünün.. hatta bir sitede ismi Duke Of Argyle's Tea Plant olarak geçiyor.. Yinede denemedin önce iyice araştırmak lazım.. Genelde çiçek, yaprak ve meyve yapısı benziyor. Fakat bulunduğu iklime göre yaprak ve meyve biçimi değişiyor..
Konuyla ilgili diğer resimler..
meyve ve yapraklarda belirgin farklılaşma var....
acaba besin değerlerine farklılık varmıdır?
Sağ ol ercan59 ,
ancak kimse bana budama konusunda bir öneride bulunmadı:(
budayayım mı ,yoksa öyle kalsın mı :confused:
Boyları 80-90 cm ,ancak bir tanesinin dibinde 10'a yakın yeni sürgün var.
Teşekkürler .
bana kalırsa ben filizleri alırdım.....
ana gövdenin daha canlı olması için....
Tesekkurler Amazon ,
aklin yolu bir .
Zaten icgudulerime guvenirim .Budadigim dallar celik olur daa...bu mevsim celik dikmek icin uygun mudur ?
Bu sitede bir yerde ,,amatorler icin celik almak her mevsim mumkundur '' yaziyordu .
Bende oyle yapayim diyorum...
Saygilar .
130 kadar gojiberry fidelerini 1 er metere arayla bahçeye diktim...küçük bir goji bahçem oldu..en kısa zamanda resimlerini koymayı düşünüyorum...
küçük bir sorunum var.. sümüklü böceklerle nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum..
sabah akşam böcek avına çıkıyorum..:(
Gojimin yaprakları güneşi görünce sarkmaya başlıyorlar, sonra akşamüzeri güneş gidince tekrar canlanıp dirileşiyorlar. Halbuki gojinin güneş sevdiğini okumuştum. Sizinkiler nasıl bir konumda duruyor?
Romantik
07-04-2009, 09:43
Arkadaşlar Goji Berry kesinlikle ve kesinlikle sıcağı sevmeyen bir bitki, Sıcakda verimi istenilen rekolteye ulaşmıyor. Ortalama 1 ay kadar serada tuttuğum anaçlarım tek tek kurumaya başladı. Oysa kışın bütün olumsuz koşullarına rağmen dışarıda keyifleri pek yerindeydi.
130 kadar gojiberry fidelerini 1 er metere arayla bahçeye diktim...küçük bir goji bahçem oldu..en kısa zamanda resimlerini koymayı düşünüyorum...
küçük bir sorunum var.. sümüklü böceklerle nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum..
sabah akşam böcek avına çıkıyorum..:(
Sayın Amazon ,
benim de benzer sorunum oldu , kimyasallardan çekindiğim için doğal bir ürünü denedim- bira. Pet bardaklara doldurup üst kısmı toprak seviyesine
olacak şekilde çukur kazıp yerleştiriyorsun .
Biranın kokusu salyangozlara çekiçi etki yapıyor.
Bardakların içinde ölüyorlar- ya boğuluyorlar ,ya da alkol komasına giriyorlar;) .
Tavsiye ederim.
member şip
07-04-2009, 20:22
Şubat ayında ektiğim gojiberry ler onüç tane çiktı firesiz büyümeye devam ediyorlar.
MeyveliTepe
07-04-2009, 21:00
Sümüklüböcek ve salyangozları bitkinizden uzak tutmanın çok basit ve çok etkili bir metodu var. Biraz bakır folyo bulun, 3-4 santim genişliğinde şerit şeklinde kesin. Bitkinizin etrafına, ya da sümüklüböceklerin geçmesini istemediğiniz yere döşeyin. İster bilezik gibi ağacın, bitkinin gövdesine sarın, ister saksınıza sarın, ister bir hat gibi yere veya döşemeye serin. Bu bariyeri geçemeyeceklerdir :)
Sn.Volare'nin yazdığı gibi bira bu yaratıklar için cezbedicidir. Bir tuzak oluşturursanız tuzağa çekmek için kullanabilirsiniz.
Selim-i Ahir
07-04-2009, 21:43
Sayın Member Şip,
Ekimi poşetlere mi yaptınız yoksa sonradan mı aktardınız?
member şip
07-04-2009, 22:05
viyoldeydi üç gün önce poşetlere aktardım.
Bendeki kışın aldığın fidelerin yaprakları bu kadar enli ve gösterişli değil. Kışın ektiklerimden birkaç tane çimlendi ama çok miniler.
member şip
07-04-2009, 22:23
Ben yirmisekiz tohum ekmiştim onüçü çimlendi.
Gojimin yaprakları güneşi görünce sarkmaya başlıyorlar, sonra akşamüzeri güneş gidince tekrar canlanıp dirileşiyorlar. Halbuki gojinin güneş sevdiğini okumuştum. Sizinkiler nasıl bir konumda duruyor?
gojilerin tamamında olmadada büyük birkısmında aynı sorunu bende yaşıyorum..:(
sebeb olarak;
gojiler çok hızlı büyüyen bir bitki..viyollerde veya poşetlerde çok bekletilen bitkiler serbest şekilde saçak yapamıyor yaptığı saçaklar yetersiz kalınca kökler bitkiyi yetrli miktarda besleyemiyor. benim.....
Eger kökledirici ilaveli suyla can suyunu verirsek ilk toprağa dikince bir yararı olur mu
acaba ?
Ben birini ortaboy zeytin tenekesine diktim, birinide yere dikmiştim, ikisi de yeni yapraklarını açmaya başladılar ama ne kadar hızlı büyürler bakacağız.
AgacSevdalisi
09-04-2009, 12:40
selam arkadaşlar bende 10 gün önce tohum dikmiştim 3-4 tane hepside çimlendiler.çok ince bir şekilde çıkıyorlar.acaba bundan sonra nasıl yapsam haziran ayına kadar güneşte durmasının bir sakıncası yoktur sanırım.birde goji meyvelerini tadanlar lezzeti hakkında bir fikir verebilirmi?teşekkürler.
Adalet Yağcı
09-04-2009, 13:45
goji meyvelerini tadanlar lezzeti hakkında bir fikir verebilirmi?
Bir kaç sayfa öncesine bakarsanız Goji meyvesi hakkında bir bilgiye rastlarsınız, tadının ekşimsi ve hoş olmadığını yazıyordu bir arkadaşımız, tabi bu tercih meselesi, ben suşiyi hiç sevmem ama benim yeğenim bayılır.
selam arkadaşlar bende 10 gün önce tohum dikmiştim 3-4 tane hepside çimlendiler.çok ince bir şekilde çıkıyorlar.acaba bundan sonra nasıl yapsam haziran ayına kadar güneşte durmasının bir sakıncası yoktur sanırım.birde goji meyvelerini tadanlar lezzeti hakkında bir fikir verebilirmi?teşekkürler.
direk güneş alacak yere koymayın.....
Eger kökledirici ilaveli suyla can suyunu verirsek ilk toprağa dikince bir yararı olur mu
acaba ?
yararı olur....
toprağa ekince cansuyuna köklendirici veremedim..(can suyu yerine güzel bir yağmur yağdı. 2 gün)
Sümüklüböcek ve salyangozları bitkinizden uzak tutmanın çok basit ve çok etkili bir metodu var. Biraz bakır folyo bulun, 3-4 santim genişliğinde şerit şeklinde kesin. Bitkinizin etrafına, ya da sümüklüböceklerin geçmesini istemediğiniz yere döşeyin. İster bilezik gibi ağacın, bitkinin gövdesine sarın, ister saksınıza sarın, ister bir hat gibi yere veya döşemeye serin. Bu bariyeri geçemeyeceklerdir :)
Sayın Meyveli Tepe ,
Bakır folyoyu nerden elde ettiniz .
Salyangozlar bu sefer kasımpatı ve maydanoza da saldırdılar tüm bahçe tehlike altında kaldı .
daha önce bahsettiğim bahçeye ektiğim gojiler...
2 poşette olan gojiler eskişehirden Bari arkadaşımızın göndermiş olduğu çubuklardan tutanlar...
Kıskandık sizi ,
güle güle biyütün , ;),
Teşekürler...
kıskanılmanın bukadar güzel olduğunu bilmiyordum..benim için bir onurdur...;)
Sayın Meyveli Tepe ,
Bakır folyoyu nerden elde ettiniz .
Salyangozlar bu sefer kasımpatı ve maydanoza da saldırdılar tüm bahçe tehlike altında kaldı .
kimyasal ilaç kullanın yoksa hepsini kaybedersiniz.....
ben kullanıyorum ayrıca gece gündüz salyangoz avına çıkıyorum..:)
hayatımda bukadar çok salyangoz toplamamışımdır...:(
daha önce bahsettiğim bahçeye ektiğim gojiler...
2 poşette olan gojiler eskişehirden Bari arkadaşımızın göndermiş olduğu çubuklardan tutanlar...
Çok güzel yapraklanmışlar fideler.. İnşallah meyvesinizde karşılaştırma imkanı bulursunuz.
Çok güzel yapraklanmışlar fideler.. İnşallah meyvesinizde karşılaştırma imkanı bulursunuz.
sayenizde...
inşallah....
Sevgili Amazon ,
benimkiler kabuksuz , sabah bira bardaklarinda ve cevresinde bircogunu buluyorum .
Daaa her taraf tuzak oldu...komsular beni biraci sanacak :)
Benim bahcem cok minik sizinkine kiyasla , sabah /aksam ava devam edeyim diyorum ;(
sındırgılı
15-04-2009, 09:48
Tadı hakkında arkadaşları yanlış bilgilendirdiğimi düşünüyorum. Kirazın biraz tatsız hali desek daha doğru olur.Herkese Eylülde bol meyvalar.Ben geçen sene 1 yaşındaki fidanımdan 20-40 meyva yedim,belki limonu fazla kaçırdığımdan tatlı ve bol sulusunu yiyemedim!!
Tadlar konusunda herkesin yorumu farklı olabiliyor :)
Koyu yeşil
17-04-2009, 14:59
Kışın özenle içeride baktığım fidanımı baharda önce balkona, ardından bahçeye aktardım. Keyfi yerinde görünüyor. Bu sene meyva alacağımı tahmin ediyorum.
Meyvelitepe'nin önerisi doğrultusunda ve BalıkçıSerdar'ın yardımseverliği sonucu edindiğim meşe külünü bir gece suda beklettikten ve süzdükten sonra gojimi bu suyla suladım.
Şimdiye dek keyfi gayet yerindeydi. Bakalım bundan sonra ne yapacak?
Geçensene tohumdan yetiştirdiklerim yeşerdi ama çok zayıflar başka bir saksıyamı alsam
snowman77
20-04-2009, 20:03
Geçensene tohumdan yetiştirdiklerim yeşerdi ama çok zayıflar başka bir saksıyamı alsam
Güneşi daha iyi alan bir yere alırsanız gövde daha kalın ve güçlü olarak sürgün vermeye devam eder ve saksısını büyütmenizi tavsiye ederim.
Bugün 10 gün önce ektiğim tohumlardan iki tanesi çimlendi. Tüm seramın üstüne beyaz bir perde serdim güneş ışınlarından etkilenip torflar kurumasın ve çimlenenler yanmasın diye.
gurbik67
20-04-2009, 20:41
sevgili snowman 77 geçen yıl sizden almış olduğum goji berry şu an saksı yüksekliği hariç 1 mt ancak suni büyüme gibi çok cılız kışta bile dışarıda idi şunu sormak istiyorum tohumdan şu ana kadar büyütüp meyvesini alan varmı.
snowman77
20-04-2009, 20:49
sevgili snowman 77 geçen yıl sizden almış olduğum goji berry şu an saksı yüksekliği hariç 1 mt ancak suni büyüme gibi çok cılız kışta bile dışarıda idi şunu sormak istiyorum tohumdan şu ana kadar büyütüp meyvesini alan varmı.
Evet geçen sene tohumdan yetiştirdiğim goji berry fidanımdan 2 adet meyve aldım 1 tanesini yemek nasip oldu.Tatlı ve sulu bir tadı vardı.
Goji berry fidanınızı bahçeye ekmenizi tavsiye ederim.Doğal ortamda çok daha verimli olucaktır.
member şip
21-04-2009, 22:11
Gerçekten gojıler hızlı büyüyor onbeş gün önce dört beş cm idi şimdi ise yirmibeş cm gelir.
gurbik67
21-04-2009, 23:12
yanıtına teşekkür ederim snowman inşallah benimkilerde olur ama şu an 30 lt saksıdalar gayette iyiler.selamlar
arkadaşlar gojiler nezaman çiçek açarlar.. bilgisi olan varmı..
bugün goji fidelerini kontrol ederken eskişehirden gönderilen gojilerde kiraz sapı kadar uzun ve ince topluiğne büyüklüğünde yaprakların arasından uzantılar çıkarmış çok küçük oldukları için ne meyve nede çiçek olduğunu söyleyebiliyorum..ama yeni bir sürgün(filiz) olmadığı kesin...enaz 20 adet kadar var...
NOT:642 nolu mesajdaki resimlerin en altındaki siyah poşetli gojiler eskişehirden gönderlen kalemlerdenn çimlenenler.
Tohumu ekerken herhangi özel bir işlem uyguladınız mı?
Evet geçen sene tohumdan yetiştirdiğim goji berry fidanımdan 2 adet meyve aldım 1 tanesini yemek nasip oldu.Tatlı ve sulu bir tadı vardı.
Gojiberry ilk yılında meyve verebiliyor mu? Ben 2-3 yaşında verir diye biliyordum. Böyle ilk yıl meyve veriyorsa çok sevdim bu işi:)
arkadaşlar gojiler nezaman çiçek açarlar.. bilgisi olan varmı..
bugün goji fidelerini kontrol ederken eskişehirden gönderilen gojilerde kiraz sapı kadar uzun ve ince topluiğne büyüklüğünde yaprakların arasından uzantılar çıkarmış çok küçük oldukları için ne meyve nede çiçek olduğunu söyleyebiliyorum..ama yeni bir sürgün(filiz) olmadığı kesin...enaz 20 adet kadar var...
Benimkinin alt yaprak koltuklarından da o söylediğiniz uzantılar çıkıyordu ve ben de ne olduklarını merak ediyordum. Bu sabah merakım giderildi, yeni yapraklar çıkıyor. Bakalım sizinkilerden ne çıkacak?
Gojiberry ilk yılında meyve verebiliyor mu? Ben 2-3 yaşında verir diye biliyordum. Böyle ilk yıl meyve veriyorsa çok sevdim bu işi:)
Benimkinin alt yaprak koltuklarından da o söylediğiniz uzantılar çıkıyordu ve ben de ne olduklarını merak ediyordum. Bu sabah merakım giderildi, yeni yapraklar çıkıyor. Bakalım sizinkilerden ne çıkacak?
Bugün iyice baktım...ama filiz değil...
meyva.. :)
bu yıl kalemden köklendiği için meyvalar nasıl olur bilemiyorum..daha sürgünleri çok ince....meyvalarını dökmezse şaşarım...en kısa zamanda fotolarını çekip koyacağım..
daha önce meyvasını almış arkadaşlar bir yorum yaparlar..
sındırgılı
23-04-2009, 17:15
Önce çiçeklenme olmalı,sonra meyvaya geçmeli,(doğal olarak)
Çiçeklenme hangi ayda oluyor?
Lonicera
23-04-2009, 18:43
Sn Amazonn, daha sezon başında gojilerin çiçeğe durması çok ilginç. Gerçi Antalya ikliminde pek de şaşmamak lazım buna. Hadi hayırlısı, inşallah dediğiniz gibidir. Bol gojili günler dileğiyle.( fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyoruz)
sındırgılı
23-04-2009, 21:07
Geçen Yaz, İstanbulda Temmuz, Ağustos aylarında çiçeklenmeye, eylüldede meyva tutmaya başlamıştı.Fakat şu anda Çeşmede Sn. Gemici'de meyva var diye biliyorum.Yanılmışta olabilirim..Benim adadakilerde şuanda yapraklanma evresindeler.Fakat bu sene, hem çiçekli hemde meyvalı fotoğraflarını görücüye çıkartacağım...(Tabii bir aksilik olmazsa) Herkese bol meyvalar..Sulamaya aman dikkat edin,Çok su boya gitmesine neden olabiliyor...
Benim yaprak koltuklarından çıkanlar gördüğünüz gibi yeni sürgünler. Oldukça da çoklar. Bunları büyümeye mi bırakacağız, yoksa bir kısmını alacak mıyız?
Sn Amazonn, daha sezon başında gojilerin çiçeğe durması çok ilginç. Gerçi Antalya ikliminde pek de şaşmamak lazım buna. Hadi hayırlısı, inşallah dediğiniz gibidir. Bol gojili günler dileğiyle.( fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyoruz)
syn Lonicera bir yanliş anlaşılma var..
geçen sonbaharda ektiğim gojilerde tomurcuklanma daha yok....bol bol dalanma ve boy yapıyor....
tomurcuklanma olan goji ise syn Bari arkadaşımızın ekişehirden göndermiş olduğu yerli goji kalemlerinden tutan fidelerde...
NOT:642 nolu mesajdaki resimlerin en altındaki siyah poşetli gojiler eskişehirden gönderlen kalemlerdenn çimlenenler(yerli Türkiye Goji )
yanliş hatırlamıyorsam forumda daha önce...kelemden tutan gojiler 1-2 yıllık beklemeye gerek kalmadan meyveye oturduğu bahsi geçmişti....
Benim yaprak koltuklarından çıkanlar gördüğünüz gibi yeni sürgünler. Oldukça da çoklar. Bunları büyümeye mi bırakacağız, yoksa bir kısmını alacak mıyız?
bana kalırsa gojinize hiç dokunmayın....daha budama için daha zamanı var....
gojiyi yetiştirme ile ilgili yetrli kaynak yok elimizde....deneme yanılma yontemleri uyguluyoruz...
bahçemdeki gojilerin birkısmının tepesini aldım...birkısmını kendi haline bıraktım... birkısmının alt filizlerini aldım.....bitkinin gelişimlerini burada hep beraber fotolarla göreceğiz...
Sn Amazonn şu çiçek/meyve oluşumunu çok merak ettim. Yakından bir görüntüleyebilir misiniz lütfen. RomantikSerseri bu yıl benim de meyve alabileceğimi söylemişti. Hani benimki de öyle bir şey yapmaya kalktığında tanıyayım bari:)
Benimkiler bir yandan sürgün verirken bir yandan da boya gidiyorlar. Umduğumdan daha fazla sağa sola sarkmaya başladı. Budama yapmayı istemiyorum ama yer sıkıntısı nedeniyle bir süre sonra ben de tepe alma işlemini uygulayabilirim.
Dediğiniz gibi bu yıl deneme yanılma yılımız olacak galiba. Şimdilik ters giden bir şey yok. Bundan sonrası için de sizi izleyeceğim:)
YeşilSeven
26-04-2009, 11:27
Ooooo biz daha yolun başındayız. Bizim tohumlar 5 günde kendini gösterdiler. Bakalım meyvesi kaç yılda nasip olacak?
Merhaba ,
ciceklenme temmuz sonu ve agustos , meyva eylulde .
Çiçeklenme için daha zamanımız varmış.
Dallardan birinde zorunlu bir tepe alma oldu. Saksının dibine diktiğim bir menekşeden böcek geçmiş. İlaçlama yaptıktan sonra yeni sürgün ucundaki yaprakları elle temizleyeyim derken, çok kırılganlarmış elimde kalıverdiler. Aslında biraz da iyi oldu galiba. Şimdi o dal boya gitmeden farklı mı gelişecek, diğerlerine bakıp izleyeceğim.
gurbik67
26-04-2009, 21:54
sayın volare çiçek temmuz meyve eylül okadar kısa sürede olgunlaşıyormu siz yetiştırdinizmi .
Hayir hocam ,
yetistirmedim de bir bilene sordum , bu baslikta bir yerde eylulde nasil kurutulur konusu da gecti sanirim .Ben sadece 2 adet 3 yasinda bitkisi olan bir amatörum;)ama cok soru soran ve arastiran bir amatör :)
Bu ****** bulundugunuz iklim kosullari ve rakima gore degisen bir olgu .
Bana verilen cevap- benim yazdigim sadece Izmir ve Izmire benzer kosullarda yetisen bitkiler icin gecerli olabilir .
Bitkilerim acinca ben zaten dayanamam yazarim ...
Kolay gelsin , bol gojili gunler dilerim .
Wikipedi ' ye göre :
''flowering occurs from June through September and berry maturation from August to October'' (ciceklenme haziran eylul aylari arasinda , meyvelerin olgunlasmasi agustostan ekime kadar).
fotoğraf fazla belli değil ama dikkatli bakınca farkediliyor..
Tomurcuklanmış.. Benim bilgim mayıstan itibaren eylüle kadar üzerinde sürekli çiçek ve meyve olduğu.. Böğürtlen gibi...
Kutlarım. Bu yılki ilk yavrumuz bu:) Darısı başımıza.
Sayın Amazon tebrikler ,
tomurcuklar açınca da resmini yayınlarmısınız lütfen .
Demek ki yaz boyu meyvemiz olacak ,çok sevindim .O zaman benimkiler de yakında açar ;) yani umarım .
arkadaşlar birkez daha dikkat çekmek istiyorum bu tomurcuklar tohumdan yetiştirilen gojilerden değil..
sayın BARİ arkadaşımızın eskişehirde bulduğu yerli gojinin çeliklerinden tutan gojilerdir....
diğer tohumdan üretilenlerde hala bir belirti yok bende sabırsızlıkla bekliyorum...:)
gurbik67
27-04-2009, 20:53
sayın Amazon benimde asıl merak ettiğim tohumdanmı yoksa daldan köklendirmeden elde edilen gojinin hangi türünün meyvesini vereceği sizinkini gördük şimdilik bizimkiler 1 yaşında karar vermek için herhalde 1-2 daha beklemek gerekecek güle güle büyüt.
sındırgılı
27-04-2009, 21:04
Sn. Volare 3 yaşındaki gojileriniz geçen senelerde hiç çiçeklenmedilermi?
Bendeki goji (volf berry) yaprakları çok ince, buradaki resimlere göre öyle anlaşılıyor. Sürgün vermesi: tenekede iyi gidiyor, yere diktiğim daha cılız ve yavaş gidiyor.
sındırgılı
27-04-2009, 23:18
Evdekiler nerdeyse 1,5 metre boyuna geldiler,bundan sonra sulamayı daha az yapacağım..Boyu biraz uzun olann yaprakları daha büyük, yani boya gitmeye daha müsait.Belkide tepe budaması şart olacakki,bu hafta sonuna kadar dahada uzarsa kesin şart.Çünki sonrasında çiçeklenme olmuyor ve meyva vermiyor..Geçen senede adada aynı durum başıma gelmişti. 2.çalım çok geç çiçekledi ve az meyva alabildim.Yanmış keçi veya koyun gübresini bol tutmanızı öneririm.Yapraklarından çay yapıp içen varmı?
Sn sindirgili ,
daha once de bahsetmistim , mart ayinda satin aldim ve bahceye diktim .
Yani tecrube bazinda soyleyebilecegim bir sey yok .
Sadece yerini sevdi ve 30 cm' ye yakin boy atti diyebilirim .
Satin alirken gordugum sn.Gemici'nin 2-3 daha buyuk boy tenekede olan gojileri cicekliydi.
Acaba giberelin gibi ciceklenmeyi hizlandiran bir sey mi kullandi diye dusunuyorum ?
Soracak zaman bulamadim .
Benim de sn bari nin yolladığı Eskişehirli gojiler elime geçtiler.. Hemen toprağa kavuşturdum onları. Şimdi sıra heyecanlı bekleyişte. Acaba tuttu mu tutacak mı yaprak var mı büyümüş mü kısmına geldik :)
Umarım yeşil parmaklıyımdır.. :)
Benim de sn bari nin yolladığı Eskişehirli gojiler elime geçtiler.. Hemen toprağa kavuşturdum onları. Şimdi sıra heyecanlı bekleyişte. Acaba tuttu mu tutacak mı yaprak var mı büyümüş mü kısmına geldik :)
Umarım yeşil parmaklıyımdır.. :)
Hadi hayırlısı...!!!
benim gojinin kala kala 2 tomurcuğu kaldı sağolsun sümüklü böcwkler.. bana bişey bırakmamışlar.. :(
Eskişehir gojisinin paylaşımı ve çoğaltılması çok iyi oluyor. Sn bari ne iyi ettiniz de buldunuz bu bitkiyi.
Dünya para verip tohum getirtip, uğraş dur yetiştireceğim diye. Burnumuzun dibinde varmış. Umarım iyice yaygınlaşır ve çok sayıda kişi yararlanır.
tohumdan ektiğim gojilerde büyük gelişme var..artık çalı formuna girmeye başladı herhalde bu yıl meyva alabilirim....
yarın ilk gübre ile birlikte iz elementlerin olduğu bir sıvı vereceğim gelişmeleri hızlandırmak için....
çekebilirsem iyi bir makina ile fotolarını çekip foruma ekleyeceğim...
sındırgılı
02-05-2009, 21:13
Fazla su verme,hatta susuz kalmış gibi numara yapsın öyle su ver,ayrıca C vitamini verirsen benim gibi 1 yaşında bol meyva alacaksın.Demedi deme:p
anasoncu
02-05-2009, 22:16
1 ay önce ektim bazıları 3 bazıları 4 yaprak şuan iyi gidiyor..
arasıra yaprak gübresi ve köklendirici veriyorum..
köklendirici ve yaprak gübresini tavsiye ederim...
Goji Berry şifalı bir bitkidir bildiğimiz kadar. Köklendirici ve yaprak gübresi kullanmak bu bitkiye zarar vermezmi olumsuz etkilemez mi?
(cesmeli86@mynet.com)
merhabalar,
acaba,gojiberry bitkisi, muğla/datça'da yetişirmi?iklim uygunsa alıp,yetiştirmek isterim.internette,mor beyaz botanik sitesinde satılık fidesi var.almak isteyenlerede duyurulur.
enginnaz
03-05-2009, 11:23
bu forumu takip ettiyseniz geniş bilgiler var.dağ başında bile yetişebilen(himalaya dağları)bir bitki.toprak ph yüksek olacak.birde bunun bir kaç çeşidi var.eskişehirde doğal olarak yetişenide varmış.bu bitkinin ana üreticisi çin gözüküyor.size linkler yolluyorum yetiştirici ve satıcı firmaları gösteriyor.türkçeye çevirdim öyle yolluyorum.yardımcı olması açısından.
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//go-goji.com/aboutus.aspx&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=utf-8
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.wildernessfamilynaturals.com/goji-which.htm&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=iso-8859-1
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.fountainofyouth-gojiseed.com/GojiPlants.html&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=iso-8859-1
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.gojiberry.com/pages/research8.html&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=iso-8859-1
http://gbgojiberry.com/goji_berry_nedir.asp
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.gojiberryintl.com/ratings.htm&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=iso-8859-1
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.saskgojipower.ca/gpage.html&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=utf-8
forum sayfası
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.gardenplansireland.com/forum/about1130.html&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=utf-8
yerli bir amatör site
http://site.mynet.com/gojiberry/GOJI/index.htm
umarım faydası olmuştur.saygılar..
merhabalar,
acaba,gojiberry bitkisi, muğla/datça'da yetişirmi?iklim uygunsa alıp,yetiştirmek isterim.internette,mor beyaz botanik sitesinde satılık fidesi var.almak isteyenlerede duyurulur.
Lonicera
03-05-2009, 17:04
Arkadaşlar, bugün kelleyi koltuğa alıp ilk yapraktan çay denemesini yapıp içtim. Bu mesajı yazmadan 2 saat önce bir güzel taze yapraklarından yaklaşık 30 adet topladım. Küçük cezve içerisinde 2 dakika kadar kaynatıp demlenmeye bıraktım. İçine çok az limon ve şeker koydum. Kokusu pek hoş olmasa da tadı güzeldi. Ama itiraf etmeliyim ki taze yaprağını çiğ yedim, erik veya çağla yiyorum sandım. Boşuna geçen sene dünyanın salyongozu ve çekirgesini gojilerin üstünden toıplamamışım. Ağızlarının tadını biliyorlar.
Vallahi artık hakkınızı helal edin, sonuç ne olacak bilmiyorum:p. Herhangi bir şey olmaz ise artık yeşil çayımı buldum diyebilirim.
NOT: Kimseye denesin diye önermiyorum, Allah korusun başımıza bir şey gelmesin. Her ne kadar net kaynaklarında yapraklarından da çayı yapılıyor dense de bilmedik ot baş ağrıtırmış:D.
sındırgılı
03-05-2009, 21:41
Ben çayını, geçen sene yapmıştım.Sağlııklı olduğuma göre sn.Lonicera korkma:eek:Benden başkasıda denedimi diye sormuştum.Ama güzeı bir bitki çayıydı....Meyvasındanda aromatik geldi bana:p Tabii tat meselesi,herkes farklı düşünebilir!
goji tomurcuklarının 1 gün önceki 1 gün sonraki halinin fotosunu koydum...çiçek açacağını hiç ummuyordum.. süpriz oldu.. :D
çiçekler netteki fotolarla uyuşuyor. Bu gerçekten yerli goji
Aslan Eskişehirli gojimiz. Hem de daha tüpte duruyor. Üstelik daha yerinde bile açmamışken Antalya'da çiçeklenip sıcağı sevdiğini göstermiş. Karasal iklimden sonra Akdeniz iklimine de uyum sağlayabilecek demek.
Benim tembel habire yaprak koltuklarından sürgün vermekle meşgul. Görünürde tomurcuğa benzer hiçbir şey yok. Gelecek yıl Sn. Bari'den bir çelik de ben isteyeyim bari;)
Adalet Yağcı
04-05-2009, 09:15
Benim Gojim yaylaya götürdüğümden beri kendine gelemedi, havalar iyice ısındığında düzelmesini umuyorum.
Bu sene goji yemek hayal oldu :(
Aslında şimdi düşününce bizim gojilere haksızlık yaptığıma karar verdim. Amazonn'un gojisi Antalya'nın sıcağını görünce yaz geldi sanmıştır. Ankara'da doğru düzgün baharı bile göremedik. Adalet hanımın yazdığı gibi yaylanın serinliği bile gojinin gelişmesinde olumsuz etkide bulunmuş.
Umutsuzluğa kapılmak için daha erken. Havaların ısınmasını bekleyelim.
Adalet Yağcı
04-05-2009, 09:35
Sevgili Nevsune, içime su serptiniz, teşekkürler.
teşekkür ederim.uzun zamandır ilgimi çeken bir bitkiydi.tibet.moğolistan ikliminde olunca,muğla/datça iklimi gibi yerde olurmu merak etmiştim.taflan fidanı almıştım,hüsrana uğradım.yine yanılmak istemedim.gönderdiğiniz linkleri inceleyeceğim bu forumu takip ettiyseniz geniş bilgiler var.dağ başında bile yetişebilen(himalaya dağları)bir bitki.toprak ph yüksek olacak.birde bunun bir kaç çeşidi var.eskişehirde doğal olarak yetişenide varmış.bu bitkinin ana üreticisi çin gözüküyor.size linkler yolluyorum yetiştirici ve satıcı firmaları gösteriyor.türkçeye çevirdim öyle yolluyorum.yardımcı olması açısından.
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//go-goji.com/aboutus.aspx&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=utf-8
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.wildernessfamilynaturals.com/goji-which.htm&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=iso-8859-1
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.fountainofyouth-gojiseed.com/GojiPlants.html&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=iso-8859-1
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.gojiberry.com/pages/research8.html&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=iso-8859-1
http://gbgojiberry.com/goji_berry_nedir.asp
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.gojiberryintl.com/ratings.htm&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=iso-8859-1
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.saskgojipower.ca/gpage.html&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=utf-8
forum sayfası
http://translate.google.com/translate?u=http%3A//www.gardenplansireland.com/forum/about1130.html&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=utf-8
yerli bir amatör site
http://site.mynet.com/gojiberry/GOJI/index.htm
umarım faydası olmuştur.saygılar..
Arkadaşlar yeşil yaprakları demledikten sonra birde safran ekleyin.Bakalım beğenecekmisiniz.Bir yıldır yaprak oldukça içiyorum.Yapraklar boşa gitmesin faydalanın.Dikkat bitkiniz kel kalmasın.:D
Aslan Eskişehirli gojimiz. Hem de daha tüpte duruyor. Üstelik daha yerinde bile açmamışken Antalya'da çiçeklenip sıcağı sevdiğini göstermiş. Karasal iklimden sonra Akdeniz iklimine de uyum sağlayabilecek demek.
Benim tembel habire yaprak koltuklarından sürgün vermekle meşgul. Görünürde tomurcuğa benzer hiçbir şey yok. Gelecek yıl Sn. Bari'den bir çelik de ben isteyeyim bari;)
Nihayet tescillendi:D. Goji olmasada lycium türü olduğu kesin. Lycium türlerinden benim bulabildiklerimin hepsinin meyvesi yeniyor gibi gözüküyor net kaynaklarında.... Çelik hiç sorun değil, Eskişehir dağ,taş her yer goji...:D
Eskişehirdekiler Lycium europaeum galiba... Yaprak yapısını biraz daha yuvarlak ovalimsi..
http://www.homolaicus.com/scienza/erbario/10000foto/lycium_europaeum.htm
Arkadaşlar gojilerde ana gövdeden meyva almak zor bana kalırsa bu yıl meyva almak isteyen arkadaşlar enaz 50 cm olduktan sonra tepe alma işlemi yapsınlar.. ana gövdeden çıkan yan sürgünler meyva vermeye çok daha müsait..
Sabah yapraklarından çay yaptım, tadı öyle yazıldığı gibi ahım şahım değil. Neden böyle aromatik lafları edilmiş diye düşündüm. Sonra geldim bir okudum ki, Lonicera 30 yapraktan yapmış. Ben kıyabilir miyim o kadar yaprağa, yapmışım 3 yapraktan ondan bir şeye benzemezmiş meğer:p
Dallar, yapraklar iyice bir çoğalsın, 30 değilse bile 10 (daha fazlasına kıyamam yine de) yapraktan bir daha denerim.
Nihayet tescillendi:D. Goji olmasada lycium türü olduğu kesin. Lycium türlerinden benim bulabildiklerimin hepsinin meyvesi yeniyor gibi gözüküyor net kaynaklarında.... Çelik hiç sorun değil, Eskişehir dağ,taş her yer goji...:D
:) Bu durumda sizden gelen çeliklerin sahiplerinin birer lycium arı oldu :))))
Narin narin duruyorlar saksıda... Umarım tutarlar. Şımartmamak için ilgilenmiyormuş gibi yapıyorum :)
Lonicera
05-05-2009, 14:23
Sn nevsune, aslında normalde ben de kıyamam o kadar yaprağa ama bende fidan fazla miktarda. Herbirinden üçer beşer alınca pek farketmiyor o zaman. Yoksa tek fidandan o kadar yaprak alıp kelaynak gibi bırakamam.:D
Bence de sadece yapraktan yapılan çayın tadı pek bir şeye benzemiyor. İçine limon sıkmasam zor içerdim herhalde. Galiba meyve ile yaprağı birlikte olursa lezzetini buluyor yapılan çay. Meyve yok henüz, yaprağa talim şimdilik.:(
Arkadaşlar;akşam dört tepe sürgününden yapraklarıyla beraber iki bardaklık çay demledim.
Rengi kokusu tadı bildiğimiz poşet yeşil çay.On dakika fazla kaynatmadan demleyin.
çeyı demlemek için önce fidan almak lazım.
Bu hafta sonu bende bir çay keyfi yaşamak istiyorum....
Yapraklarınında meyvesi kadar şifalı olduğu kanaatindeyim..Çayını içmekte fayda var...
Tohumunu demlesek?
:)
Nerden aldığımı hatırlamıyorum ancak eldeki tohumlardan 80 kadar çimlenen var ve bir miktar da ekilmemişi ayırdım her ihtimale karşı.
Henüz esas yaprakları da belirmedi ancak keyifleri iyi gibi. Pet şişede topluca çimlendirip sonra viyole tek tek şaşırttım. oradan da yine poşetlere alayım diyorum 3-4 yaprak olduğunda. Seneye de piyasaya süreriz nasip olursa.
insallah bizde sizden temin ederiz.
Fazla su verme,hatta susuz kalmış gibi numara yapsın öyle su ver,ayrıca C vitamini verirsen benim gibi 1 yaşında bol meyva alacaksın.Demedi deme:p
iyi günler ben sitede yeniyim acaba goji berry bitkisini nerden buluyorsunuz öğrenebilir miyim, turkiyede satılıyor mu hatta ist. de??:)ya da nerden temin ediyorsanız, paylasırsanız sevinirim.saygılar
Romantik
09-05-2009, 08:49
merhabalar,
Sayın özbey,
Geçen sezondan kalan Goji Berrylerimiz yoğun ilgi olunca bitmişti, bu sezon çimlendirdiğimiz fideleri, çok yakın zamanda satışa sunacağız.
Tohumdan yetiştirenler: çimlendikten sonra kök boğazı çürüklüğü oluyor. Üstten bol sulamak yerine viyolde ise alttan su çektirmeyi deneyin.
Daha önce çok sulamaktan çürüyenler oldu.
Bir strafor kasaya su koyup viyolü içine daldırdım ve alttan çektirdim. Sonucu göreceğiz.
sındırgılı
13-05-2009, 11:00
Sn Nevsune hn, Dikkatinizi çekmedi galiba:Cümlenin sonunda gülen kafa var,hani aromatik tadı var .Degil 30, 40 yaprak demleseniz değişmez. Berbat bir tadı var Sevgiler
Hani bir ironiklik sezmemiş değildim... Yine de Amazonn öyle bir tarif etmişti ki sanki ahım şahım birşeymiş gibi:rolleyes: Yararının yanısıra belki tadı da iyi birşeydir diye denediydim.
Zaten şu bir gerçek, zararlıların tadı güzel oluyor:D
gurbik67
13-05-2009, 22:42
benim gojiler bir yaşını geçti büyümesi gayet iyi 1 mt den sonrasını budama yaptım.
Romantik
13-05-2009, 22:46
Sayın gurbik67,
Gojiniz maşallah çok sağlıklı gözüküyor.
denizakvaryumu
14-05-2009, 09:32
Gojinin şaşırtıcı, yararlı özelliklerin bir kısmı;
1.(Arı poleninden altı kere daha yüksek) 19 amino asiti içer, yaşam için gerekli olan protein-kapsayan bütünüyle sekiz ayrı yapı taşı vardır.
2. 21 iz mineralini içer, germaniumu kapsar, bir anti-kanser iz minerali nadiren, yiyeceklerde bulunur.
3. Bu küçük yumuşak meyvelerde, 13% protein vardır, kepekli buğdaydan daha yüksektir!
4. Antioxidant carotenoidsin tam bir tayfını içer, (Düzenli havuçlardan daha iyi bir kaynak) betayı caroteneye kapsar ve Zeaxanthin (Gözleri korur). Goji küçük yumuşak meyveleri, bütün bilinmiş yiyeceklerin en zengin carotenoids kaynağıdır. dünyada en yüksek antioxidant yiyeceklerinden biridir.
5. 1 gramında portakaldan yüzlerce kat c vitamini içerir.
6. B vitaminlerini içerir, yiyeceği enerjiye döndürmek için zorunlu.
7. Vitamini E'e (Çok nadiren meyvelerde bulunur, tahıl ve tohumlarda sadece) %8 içerir. Beta Sitosterol'a içerir, anti-alevlendirici bir ajan. Sitosterolun hem de, kolesterolü düşürdüğü beta, ve oldu, cinsel iktidarsızlık ve serilmiş büyütmeye davranırdı.
9. Hormonların ve beyin ve sinir sisteminin düzgün iş görmesi için vücudun üretimi için gerektirilen gerekli yağlı asitleri içerir.
10. Cyperone'yi içerir, kalp ve kan basıncına faydası olan, adetle ilgili rahatsızlığı hafifleten bir sesquiterpene, ve boyunla ilgili kanserin davranışında kullanıldı.
11. Solavetivone, güçlü bir anti fungal ve anti-bakterilerle ilgili bileşiği içer.
12. Physalin'i içer, löseminin bütün büyük tiplerine karşı aktif olan doğal bir bileşik. O, splenici normal ve tümör-yön farelerinde doğal katil hücre faaliyetine artırmak gösterildi, geniş tayfla anti-kanser, sonuçlandırır.
O hem de, karaciğer iltihabı b.-13 için davranışta kullanıldı. Karaciğer tarafından Choline'yi üretmek için kullanılan Betaine'yi içer, sinirliliği sakinleştiren, hafızayı arttıran, kas büyümesini terfi ettiren, ve yağlı karaciğer hastalığına karşı koruyan bir bileşik. Betaine hem de, vücudun enerji tepkilerinde methyl gruplarını sağlar, ve homocysteinenin düzeylerini azaltmaya yardım edebilir, kalp hastalığında başlıca bir risk faktörü. O hem de, DNA'i korur
-------------------------------------
Üretim ve Çoğaltma
Lycium barbarum botanik ismi ile bilinen harika goji bitkisi, Himalaya bölgesine özgü olduğu ve doğal ortamda yetişen Goji birçok diğer Asya topraklarındada bulunur, kırk değişik çeşit batı Çin, Moğolistan ve Tibete yayılmıştır.
Goji bitkisini büyütmek kolaydır: Bitkiler, toprağın neredeyse herhangi bir tipinde büyütülebilir. Hafif-kumlu, orta-kuvvetli toprak, ve ağır-kil, v.b toprak tiplerinde, çiçek açmaya yönelir,
Goji küçük yumuşak meyve bitkisi, kısmi gölge veya bol güneşi tercih eder; Bol güneşte daha çok Goji meyve üretimiyle sonuçlanacak. Goji bitkisi, seçim yapmaz, yine de sırılsıklam, ıslak koşullarda iyi büyür, bir defa büyümeye başladı mı, göreli olarak kurak yaz günlerini de tölere edebilir. . Uç noktadaki sıcaklıkta bazı gölgeleme, soldurmayı engellemek için arzu edilirdir.
Goji bitkileri, güneş ışığını sever, -27 ; + 39 C soğuk ve sıcaklığı hoş görebilir. Goji bitkisinin tohumları, çok küçüktür, domates tohumlarının boyutu kadar. Goji 3 metre uzunluğunda kalın bir çalı görünümü vardır.. Goji bitkisi, çok dayanıklı bitkidir, ve genellikle, büyümek için gerekli besinleri çok iyi emzinleyen yetenekli geniş bir kök sistemi vardır. Bu geniş kök sistemi, kuraklığa çok hoşgörülüdür.
2 yaşında olduğu zaman meyveye başlar. Tam verim 4-5 yaşında olan Goji bitkilerinden beklenebilir, 6 aylık genç bitkilerde çiçek ve meyve görülebilir.
Goji bitkisi, kapalı yerde büyütülebilir, eğer yeteri kadar ışık sağlanırsa, her gün en azından 8 saat boyunca direkt güneş ışığını alabilen bir pencere önüne yerleştirilebilir. En iyi sonucu bahçe dış mekanlarda verir yinede başarılı bir şekilde kapalı yerde büyüyebilir.
Goji bitkisini kapalı alanda büyütmeyi seçersen, çiçekleri el ile tozlaştırman gerekecek, Tozlaştırma için basitçe, tek tek çiçeklere dokunarak, polenlerin bir çiçekten , diğer çiçeğe geçmesini sağlaman gerekecek
En iyi çoğaltma şekli tohumladır , tohumla ebeveyinlerinin birebir aynısı bitki elde etmek mümkündür. Sera gibi kapalı alanda , çimlenme, genellikle iyi ve çabuktur, normal olarak, tohumlar serada ocak şubat gibi ekilip erkenden gelişmeleri sağlanır .Olgun meyvelerden alınarak hiçbir işleme tabi tutmadan ekilen tohumlar ,kurutularak depolanan tohumlardan daha erken ve kolay çimlenirler Tohumlar, eyer depolanacaksa serin bir yerde güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
Fideler yeteri kadar büyüdüğü zaman, bireysel kaplara alınarak dış ortama alışmaları periyodik olarak sağlanmalıdır . Eğer büyüme, yeterliyse, sonbaharda sürekli konumlarına eklebilir. genellikle genç bitkilerin dış ortama dikimleri 1 kış geçtikten sonraki yıl olması daha doğrudur . Çalı gibi büyümeyi cesaretlendirmek için genç bitkilerin uç sürgünleri dışarı bükülmelidir
Çelikle çoğaltma ; Temmuz-Ağustos gibi alınan , yarı odunsu çelikler kapalı bir ortamda kolayca köklendirilir. Yarı odunsu çelikler 5 göz ve 10 cm hazırlanır ve torf perlit veya torf kum karışımı harç doldurulmuş 1- 1,5 litrelik üretim kaplarına dikilerek köklenmeye alınır. Temmuz Ağustos. Köklenme yüzdesi [78]..
Küçük yumuşak meyveleri biçmek, meyvenin, olgun olduğu zaman erken sonbahara geç yazda toplanır. Göreneksel olarak bambu hasırlarında ince yayılır, ve %50 gölgeli güneş ışığında kurutulur. Çiftçiler, kurutma süreci esnasında elleriyle meyveye dokunmamak için çok dikkatli olmalıdır çünkü bu, neredeyse siyah, arzu edilmeyen bir görünüme sebep olacak.
http://goji.blogcu.com/mutluluk-meyvesi-goji-berry_39019071.html
Tufan GÖKPINAR
Tel: 0-533-301 76 82
denizakvaryumu
14-05-2009, 09:34
GOJİ BERRY & MUTLULUK MEYVESİ
Goji berry hakkında yapılmış bir çalışmanın çevirisi:
1. Ömrünüzü Uzatın
Vücudunuzdaki on trilyon hücre her an serbest radikallerin saldırısına maruz kalmaktadır. Bu zararlı çevresel ajanlar canlı hücrelerin yenilenme hızından daha hızlı bir şekilde yıpranmasına ve yaşlanmanın daha hızlı gerçekleşmesine neden olurlar. Goji “Uzun Ömür Meyvesi” olarak bilinir. İçerisinde ana molekül olan polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudunuzu korur.
2. Enerjinizi ve Dayanıklılığınızı Arttırın
Asya’nın en etkili adaptojenleri arasında sayılan Goji, egzersiz toleransınızı, gücünüzü ve dayanıklılığınızı arttırır. Özellikle hastalık sonrası nekahat döneminde ortaya çıkan bitkinlik, halsizlik şikayetlerini ortadan kaldırır.
3. Genç Hissedin, Genç Görünün
Goji hipofiz bezinden salgılanan insan büyüme hormonu (hCG, gençlik hormonu) salınımını arttırır. hCG’nin olumlu etkileri pek çoktur: vücut yağ oranını azaltır, uyku düzensizliklerini engeller, hafızayı güçlendirir, iyileşme hızını arttırır, cinsel istek ve gücü düzenler ve vücuda daha genç, diri bir görünüm kazandırır.
4. Kan Basıncınızı Düşürür
Yaklaşık olarak her dört yetişkinden birinde yüksek tansiyon değerleri gözlenmektedir (hipertansiyon). Kontrol altında tutulmayan yüksek kan basıncı zamanla inme (felç), kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle “sessiz katil” olarak adlandırılır. 1998 yılında yapılan bir araştırma, Goji içerisinde çokça yer alan polisakkaritlerin kan basıncı yükselmelerini belirgin bir biçimde önlediğini göstermiştir.
5. Kanserden Korur
Goji, kanser önleyici bir madde olan Germanium içeren yeryüzünde bu güne kadar tespit edilmiş tek bitki türüdür. İçerisindeki özel polisakkaritler ve antioksidan maddeler kansere neden olabilecek genetik değişimlerin gerçekleşmelerine engel olur. Bazı bilim adamları özellikle karaciğer kanserlerinden korunmada Goji’nin etkili olacağına inanmaktadır. Bu karaciğerin vücuttaki en önemli detoksifiye edici (zehirden arındırıcı) organ olması nedeniyle önemlidir.
6. Sağlıklı Kolesterol Seviyelerine Ulaşın
Goji, kolesterol seviyelerini düşüren beta-sitosterol maddesi içerir. Ayrıca antioksidanları sayesinde kolesterolün oksidasyonunu ve damar duvarında plak oluşturmasını engeller. Goji içerisindeki flavonoidler ise atar damarlarınızın açık kalmasını ve elastikiyetinin korunmasını sağlar.
7. Kan Şekerini Dengeler
Uzun yıllardır Çin’de erişkin tip diyabet tedavisinde kullanılan Goji’nin polisakkaritleri sayesinde kan şekerini ve insülin cevabını düzenlediği görülmüştür. İçeriğinde yer alan betain maddesinin de özellikle diabet hastalarında sıkça görülen karaciğer yağlanması ve damar rahatsızlıklarını önlediği bilinmektedir.
8. Cinsel Gücü ve Fonksiyonu arttırır
Goji üzümü Asya tıbbında yer alan başlıca cinsel güç arttırıcı bitkidir ve efsanevi olarak cinsel arzuyu tetiklediğine inanılır. Eski bir Çin atasözü evinden ve karısından uzaklara gitmek zorunda olan erkekler için “Kim ki evinden yüz kilometre uzağa gidecekse Goji yememelidir!” der. Modern bilimsel çalışmalar ise Goji’nin kandaki testosteron seviyesini belirgin bir şekilde arttırarak her iki cinste de cinsel gücü arttırdığını göstermektedir.
9. Kilo Verin
Asya’da yapılan bir anti-obesite (aşırı şişmanlık) çalışmasında, hastalara sabah ve öğleden sonra Goji verilmiştir. Sonuçlar çoğu hastanın belirgin kilo vermesi şeklide olmuştur. Bir başka çalışma ise Goji içerisndeki polisakkaritlerin alınan gıdaları yağ şeklinde depolanması yerine enerjiye dönüştürdüğünü göstermektedir.
10. Baş ağrısı ve Sersemlik Hissinden kurtulun
Geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin böbrek Yin (yaşam özü) ve Yang (fonksiyon) yetersizliğineden kaynaklandığına inanılır. Goji Yin/Yang dengesinin ayarlanmasında en çok kullanılan bitkidir.
11. Daha İyi bir Uyku
Goji tüm Asya’da uzun süredir insomnia (uykusuzluk) doğal tedavisinde kullanılmaktadır. Yaşça büyük insanlar üzerinde yapılan bazı tıbbi araştırmalarda, Goji alan tüm hastalarda uyku kalitesinde iyileşme bildirilmiştir.
12. Görüşünüzü İyileştirir
Çin’de tarih öncesi zamanlardan beri Goji meyveleri bazı görme problemlerinin giderilmesinde oldukça popülerdir. Modern Çin bilim adamları Goji’nin karanlığa uyum süresini belirgin olarak kısalttığını bulmuşlardır. Ayrıca az ışıklı ortamlarda da görüş kalitesinin arttırır. Goji alan hastalarda görüş alanındaki siyah noktalarda belirgin azalma saptanmıştır. Goji içerisinde yer alan güçlü antioksidan karotenoidler sayesinde makula dejenerasyonu ve katarakt engellenebilir.
78411
13. Kalbinizi Güçlendirir
Goji bir sesquiterpene olan ve kalp ile kan basıncı ayarlamalarına yardımcı olan cyperone içerir. Anthocyanin maddesi ise kalp damarlarının dayanıklılığını arttırır.
14. Yağların (Lipid) peroksidasyonunu Engeller
Kolesterol ve diğer kan yağları vücutta lipid peroksitler oluşturarak ölümcül rahatsızlıklara yol açabilirler. Yapışkan bir madde olan lipid peroksitlerin birikimi özellikle damarları olumsuz etkileyerek kalp-damar rahatsızlıkları, damar sertliği (ateroskleroz) ve inmeye neden olabilir. Goji, lipid peroksit oluşumunu önleyen kan enzimlerini arttırarak tehlike oluşturan lipid peroksit oluşumunu önler.
15. Hastalıklara karşı direncinizi arttırır
Serbest radikallerden olan süperoksit’in hastalıkların oluşumu ve ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Süperoksit vücutta bulunan süperoksit dismutaz enzimi sayesinde etkisiz hale getirilir. Ancak bu enzim yaş ile birlikte azalmaya başlar. Ayrıca günlük yaşamın ortaya çıkardığı stres vücudun bu enzimi yeterince üretmesini baskılayarak hastalıklara karşı var olan direncin düşmesine neden olur. Goji alımının süperoksit dismutaz enzim değerlerini %40 oranında arttırdığı ispatlanmıştır.
16. Bağışıklık (immün) yanıtını arttırır
Bağışıklık yanıtı vücudunuzun “silahlı kuvvetleri” dir. Kırk yılı aşkındır süren çalışmalar Goji’nin vücuttaki önemli savunma mekanizmalarını yöneten ve yönlendiren bağışıklık sistemini desteklediğini göstermiştir. Goji polisakkaritleri içlerinde T-lenfosit hücreler, sitotoksik T-hücreler, NK (doğal öldürücü) hücreler, lizozim, tümor nekroz faktörü-alfa ve immünglobülinler (IgG ve IgA) gibi tüm savunma hücrelerinin aktivitelerini düzenler ve sayılarını arttırır.
17. Kanserle savaş
Goji ile birlikte kanser ilacı kullanan hastalarda olumlu cevapların yalnızca ilaç kullanan hastalara oranla %250 oranında arttığı görülmüştür. Malign melanom, böbrek karsinomu, kolorektal karsinom, nasofaringeal karsinom ve malign hidrotoraks gibi kanser hastalarının tedavilerinde inanılmaz derecede iyileşme sağlanmıştır. Goji ile tedavi gören hastaların remisyonu (iyilik hali) Goji almayan hastalardan belirgin olarak daha uzun olmaktadır.
18. Değerli DNA’nızı korur
DNA vücudumuzdaki en önemli yapıdır. Atalarımızdan miras kalan tüm özelliklerimizin bulunduğu şablonumuz olmasının yanı sıra vücudumuzdaki on tirilyon kadar hücrenin yenilenmesi gerektiğinde, sağlıklı ve aslına uygun kopyasının üretilmesini sağlar.Kimyasallar, kirlilik ve serbest radikallere maruz kalan DNA hasarlanır ve kırılabilir ve sonuç olarak genetik (kalıtsal) mutasyonlara, kansere ve hatta ölüme sebebiyet verebilir. Goji’deki betain ve ana molekül olan polisakkaritler hasarlı DNA’nın tamiri ve restorasyonunu gerçekleştirir.
19. Tümör büyümesini durdurur
Bir hücresel protein olan Interlökin-2 (IL-2) bir çok kanser türünde oluşan anti-tümör cevapların oluşmasını sağlar. Çin kaynaklı araştırmalar Goji polisakkaritlerinin IL_2 üretimini arttırdığını göstermiştir. ABD’de IL-2, 1983 yılından beri bazı kanser ve AIDS hastalığının tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Goji ayrıca, tümör hücresinin ölümüne neden olan apopitoz olayını hızlandırır.
20. Kemoterapi ve Radyasyonun olumsuz etkilerini hafifletir
Bir çalışmada, Akciğer kanser tedavisi sırasında uygulanan radyasyon etkisinin Goji alımıyla arttığı böylece uygulanan radyasyon dozunun azaltılabileceği gösterilmiştir. Bir başka çalışma Goji’nin radyoterapi ve kemoterapiye bağlı istenmeyen yan etkileri azalttığı gösterilmiştir.
21. Güçlü kan değerleri sağlar
Goji meşhur bir kan yapıcı ve gençleştiricisidir. Bir çalışmada, Goji’nin yaşlı insan kanını belirgin bir biçimde gençleştirdiği gösterilmiştir. Bir diğerinde ise, canlı alyuvarların serbest radikallerin doğuracağı hasarlardan Goji flavonoidleri sayesinde korunduğu gösterilmiştir.Goji ayrıca kemik iliği yetmezliği durumlarının (düşük alyuvar, akyuvar ve trombosit üretimi durumu) deneysel tedavilerinde yer almaktadır.
22. Lenfosit sayınızı arttırır
Lenfositler vücut savunma sisteminin değişen koşullara **** tehditlere karşı uyum sağlayan (adaptasyon) kısmını oluşturan en önemli beyaz kan hücreleridir. Bağışıklık sisteminin adaptasyon kısmı, vücudun genel bağışıklık mekanizmalarını geçerek organizmayı tehdit eden tehlikeli unsurlara yönelik savunmanın yapılmasını sağlar. Gji lenfosit sayısını artırır ve saldırı tehdidi durumunda bunları aktive eder.
23. Enflamasyon ve Artirite (eklem iltahabı) karşı savaşır
Yirmi yılı geçen geniş araştırmalar sonucunda, akut **** kronik enflamasyon durumlarında serbest radikal olan süperoksit değerleri, vücudun savunma sistem kapasitesinin (süperoksit dismutaz enzimi) çok üstüne çıkmaktadır. Bu gibi bir dengesizlik durumu ise dokularda ve eklemlerde harabiyete neden olmaktadır. Goji anti enflamatuvar bir enzim olan süperoksit dizmutaz seviyesini arttırarak dengenin oluşmasını sağlar.
24. Karaciğerinizi destekler
Goji çok bilinen bir karaciğer hücre koruyucusu olan serebrozid içeriği sayesinde, yüksek toksik etkisi olan klorlanmış hidrokarbonlara karşı dahil koruma sağlar.
25. Menapozal semptomları tedavi eder
Geleneksel Çin tıbbında birçok menapozal semptomun böbrek Yin yetersizliği nedeniyle oluştuğu düşünülür. Yıllardır Goji hormonal dengeyi sağlamak amacıyla Yin güçlendirici olarak kullanılmaktadır.
26. Sabah sıkıntılarını (bulantı-kusmaları) önler
Çinde sıcak Goji çayı özellikle gebeliğin ilk üç ayındaki kadınlarda sabah sıkıntılarının önlenmesinde kullanılmaktadır. Bu çayın içilmesi hızlı ve etkili bir çözümdür. 60 gram kaliteli goji suyunun üzerine sıcak su eklenmesiyle de hazırlanabilir.
27. Doğurganlığı arttırır
Goji çok uzun zamandır Asya’da kadın ve erkek infertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılmaktadır. Kadınlarda benzersiz bir şekilde Ying düzenlemesi (doğurganlık özü) gerçekleştirdiğine inanılır. Erkeklerde ise, goji polisakkaritlerinin sperm hücrelerinin ömrünü uzattığı ve testisteki hücrelerin strese bağlı azalmalarını ve ölümlerini engellediği gösterilmiştir.
28. Kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirir
Goji hGH (insan büyüme hormonu) üretim ve salınımına etki ederek, vücuttaki bir çok önemli fonksiyonun (büyüme, tamir ve gelişme) yerine getirilmesini sağlar. Kasların gelişimi ile diş ve kemiklerde kalsiyum depolanmasını sağlar.
29. Böbrek sağlığını korur
Geleneksel Çin tıbbında en önemli organ olarak böbreğin, beyin ve diğer yaşamsal organları kontrol ettiği düşünülür. Böbrek fonksiyonları gerçekten de yaşamsal öneme sahiptir. Goji böbrek Yin ve Yang üzerinde etki gösteren bir kuvvet ilacı olarak haklı bir üne sahiptir.
30. Hafızanızı güçlendirir
Goji Asya’da bilinen bir beyin güçlendiricidir. İçerdiği betain vücutta kolin maddesine çevrilerek beyindeki hafıza ve hatırlama fonksiyonlarında yer alır.
31. Kronik kuru öksürüğün giderilmesine yardımcıdır
Çin bitki uzmanları tarafından gerek tek başına gerekse diğer bitkilerle birlikte öksürük ve hırıltı tedavisinde önerilmektedir.
32. Anksiyete ve stresi hafifletir
Bir adaptojen olarak Goji bünyenin stres faktörüne uyumuna ve üstesinden gelmesine yardımcı olur. Herhangi bir güçlüğe karşı kullanılabilecek bir enerji deposu oluşturur.
33. Maneviyatınızı aydınlatır
Goji’nin sürekli olarak tüketiminin neşeli ve mutlu bir ruh hali sağlar. Bu nedenle Asya’da “mutluluk meyvesi” olarak da tanınır.
34. Sindirimi kolaylaştırır
Goji uzun süredir mide hücrelerinin aktivite azalmasına bağlı olarak sindirim zorluğu ile öne çıkan atrofik gastrit tedavisinde kullanılmaktadır. Goji’nin kendisi, özellikle meyve suyu şeklinde tüketimi, sindirimi kolay bir yiyecektir.
35. Diş sağlığı
Sağlıklı diş eti sağlar.
http://goji.blogcu.com/goji-berry-hakkinda-yapilan-arastirma_39019471.html
http://egetropical.blogcu.com/
snowman77
14-05-2009, 11:31
Elinize sağlık goji berry hakkında derlenmiş bu bilgiler çok faydalı oldu sn denizakvaryumu sizin bu araştırmacı kişiliğiniz sayesinde sizden çok şey öğrendik.Teşekkürler...
ormancık
14-05-2009, 11:36
Teşekkürler, elinize, yüreğinize sağlık:)
Benim gojiler yeni çimlendiler meyvelerini görmem için uzun bir zaman var önümde...
snowman77
14-05-2009, 14:02
Benim gojiler yeni çimlendiler meyvelerini görmem için uzun bir zaman var önümde...
Hiç belli olmaz iyi bakılır ve yerini severse bu sene de meyveye durabilir.
gurbik67
14-05-2009, 22:27
sayın romantik serseri resimdede göründüğü gibi gayet sağlıklı uç kısımlarını kesmeden önce ince ve uzundu kesince kalınlaşmaya yeni sürgün vermeye başladı meyve ne zaman verir bilemem.
Romantik
14-05-2009, 22:33
Sayın gurbik67,
Goji Berryiniz kaç yaşında. Bildiğim bitkinin durumuna göre 1-3 yaş arası meyveye durması.
benim merak ettiğim mevsim olarak hangi ay meyvesini veriyor?
ciceklenme temmuz sonu ve agustos , meyva eylulde .
Sn. sındırgılı ve volare, ikisi de aynı bilgileri vermişler. Daha zamanımız var.
gurbik67
15-05-2009, 22:18
Sayın gurbik67,
Goji Berryiniz kaç yaşında. Bildiğim bitkinin durumuna göre 1-3 yaş arası meyveye durması.
gojim henüz 1,5 yaşında.
sındırgılı
16-05-2009, 15:25
Bu sene iyi bakımla meyva alırsınız.(Bol koyun gübresi ve sulama ile)
çok nazikler hemen soluyorlar bi yerde yanlışlıkmı yapıyorum acaba umarım yaşatabileceğim.
Dağdan söktüğüm gojide bol miktarda çiçeklenme var....
kışın tamamen kuruduğunu sandığım goji berryim yeniden filizlenmeye başlamış. resmi gecen hafta çektim.
Dağdan söktüğüm gojide bol miktarda çiçeklenme var....
Türkiyede gojiler ilkbaharda çiçek açıyor...
bana kalırsa diğer aylarda çiçek açması meyve vermesi pek mümkün değil..
Bu yıl test yılı olacak her yönü ile gojileri tanımış olacağız...
Benim gojinin çiçekleri yağan yağmurlara dayanamadı üçünüde kaybettim Başımız sağolsun..:D
Benim gojinin çiçekleri yağan yağmurlara dayanamadı üçünüde kaybettim Başımız sağolsun..:D
Belki zamansız sıcaklara aldanıp erken açmıştır. Belli olmaz daha yaza yeni giriyoruz tekrar açabilirler, üzülmeyin bence.
gurbik67
22-05-2009, 19:55
bari;426983]Dağdan söktüğüm gojide bol miktarda çiçeklenme var....
barinin göjilerinde çiçeklenme var eğer temmuzda çiçeklenme olursa meyve kaç ayda olur.
Lonicera
24-05-2009, 17:37
Bugün saksıları kontrol ederken ne göreyim? Benim goji fidanında 25-30 adet çiçek tomurcuğu. Daha 2 gün önce bakmıştım. Çiçeklerini dökmezse sanırım bu yıl meyvesini yemek nasip olacak inşallah. Cep telefonu ile resimlediğim için net çıkmadı pek. Küçük kapsül halindeler ve yan dalların uçlarında(ilk 15 cm) yaprak diplerinden vermişler. Gövdeye yakın yerlerde tomurcuk yok. Sadece dal uçlarındalar.
çok yavaş büyüyor arkadaşlar sizlerinde öylemiydi?
sındırgılı
26-05-2009, 15:27
izmir'in sıcağı tomurcuklandırmıştır.İlk çiçekli halini bekliyoruz.İnş ilk meyvalar sizden olur.
Lonicera
26-05-2009, 16:25
Teşekkürler Sn sındırgılı, inşallah hep beraber meyvelerini görürüz. Bugün tekrar kontrol ettim, kapsül şeklinde olan çiçekler kozalarını yırtıp uzamaya başlamış. Bir kaç gün içinde çiçeği açığa çıkar sanırım.
Geçen sene sevgili Yalçın (snowman77) kardeşimden almış olduğum L.Barbarum tohumunun fidesi çiçeklenen. Daha sonra sevgili Kerim beyden(karınca70) temin etmiş olduğum tohumlardan da bir çok fide yetiştirdim. Ancak onları daha geç ektiğim için sanırım seneye çiçeklenirler.
Yani 1 yılda meyve vermeye başlıyor. İyi, iyiiii. Bu yıl benimkinden de birşeyler bekliyorum ben bu durumda.
Bu bir sıcak bir serin havayla, Ankara iklimi ne zaman çiçek verdirecek bakalım.
Benimki bu ara fena halde bitlendi. İki haftadır NeemAzal ilaçlaması yapıyorum. Taze sürgünlere musallat oldukları için yeni yapraklar hep koptu. Nerdeyse tüm dallarda doğal bir tepe alma olayı oldu.
Lonicera
27-05-2009, 17:06
3 gün içinde çiçeğini de görmek nasip oldu. Başka sevindirici bir haber daha, geçen yıl temmuz ayında ekmiş olduğum, henüz yaşını doldurmamış olan 2 goji fidesinde de çiçek tomurcukları oluşmuş. İklim mutlaka önemlidir ama benim tahminim, daha önceki mesajlarımızda da belirtmiş olduğumuz gibi, kamçı fidan yerine uç bükerek yan dallanmayı zorlamak gerekiyor. Gördüğüm kadarıyla tüm yan dalların uç kısımlarında çiçeklenme oluşuyor. Elimdeki tüm fidanlarımda mümkün mertebe çalı formu için uç alması yapmıştım.
Bir de düzgün bir fotoğraf makinesi bulsam, tadından yenmeyecek ama:) Artık bu şekilde idare edeceğiz.
sayın lonicera sizin adınıza sevindim
umarım aynı duyguları bizlerde bu yıl yaşarız saygılarımla..
Lonicera
28-05-2009, 12:47
Çok teşekkürler Sn Amazonn. Temennim odur ki, tüm goji bitkisi sahipleri en kısa sürede çiçek ve meyvelerine bir an önce kavuşsunlar. O zaman da meyve lezzetini konuşuruz burada. Taze meyvesi mi daha lezzetli yoksa kurusu mu:))) Allah can sağlığı versin de, hepsini görmek nasip olur inşallah.
ginkgo biloba
29-05-2009, 10:25
Selam arkadaşlar. Ben yeni goji tohumu getirtiyorum. Pazartesi elime ulaşır Allah nasip ederse. Eksem çimlenme olurmu bu aylarda acaba yardımcı olursanız sevinirim. Tşkkler.
ginkgo biloba
29-05-2009, 10:57
:DBenim sorum nereye gitmiş az öne geçsin.
Selam arkadaşlar. Ben yeni goji tohumu getirtiyorum. Pazartesi elime ulaşır Allah nasip ederse. Eksem çimlenme olurmu bu aylarda acaba yardımcı olursanız sevinirim. Tşkkler.
çimlenme olur. gerekli derece ısısnı sağlarsan her mevsim çimlendirme yapabilirsin kışın soğuktan yazın sıcaktan korumanız gerek..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.