PDA

View Full Version : Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14

seda_goji
23-02-2011, 08:33
sanırım kısa olanlarından aldım :) ve de şimdiden dikerek aceleci davrandım :)) bu gün 6. günüm. odamda masanın üstünde üstü kapalı duruyorlar. çıkarlarsa eğer fotoğraflarını bende göndereceğim sizle paylaşmak için.
bir de aldığm tohumları tek tek diktim 21 LC 21 tanede LB ayrıca geri kalan yerlerede aktardan aldığım kurutulmuş gojilerden çıkanları 2 şerli ektim. bakalım onlarda çıkıcakmı? LB yetiştirmek daha iyi gibi anladım forumdan şimdilik bunlar çıksın bi sonra daha fazla LB den alacağım.
kökler çok uzadı demişsiniz yaz sonuna kadar bakmak için viyolden çıkarıp fide poşetlerine dikmeyi düşünüyorum yaz sonuda toprağa dikeceğim. doğrudur umarım bundan sonra doğru davranmak istiyorum.
bol gojiler sayın goji severler :D

seda_goji
25-02-2011, 07:29
gojileirm çimlendi hemen haber vermek istedim. daha bikaç cm ler bazılarının sadece ucu gözüküyor ama gözle görülür bir şekilde büyüyorlar. akşam işten çıkınca bana süpriz yaptılar. hepsi çıksın bi, biraz büyüsünler fotolarını koyacağım :))

rüzgargülü
26-02-2011, 20:21
gojileirm çimlendi hemen haber vermek istedim. daha bikaç cm ler bazılarının sadece ucu gözüküyor ama gözle görülür bir şekilde büyüyorlar. akşam işten çıkınca bana süpriz yaptılar. hepsi çıksın bi, biraz büyüsünler fotolarını koyacağım :))

güzel duygulardır ilkler unutulmaz

rüzgargülü
26-02-2011, 20:22
sanırım kısa olanlarından aldım :) ve de şimdiden dikerek aceleci davrandım :)) bu gün 6. günüm. odamda masanın üstünde üstü kapalı duruyorlar. çıkarlarsa eğer fotoğraflarını bende göndereceğim sizle paylaşmak için.
bir de aldığm tohumları tek tek diktim 21 LC 21 tanede LB ayrıca geri kalan yerlerede aktardan aldığım kurutulmuş gojilerden çıkanları 2 şerli ektim. bakalım onlarda çıkıcakmı? LB yetiştirmek daha iyi gibi anladım forumdan şimdilik bunlar çıksın bi sonra daha fazla LB den alacağım.
kökler çok uzadı demişsiniz yaz sonuna kadar bakmak için viyolden çıkarıp fide poşetlerine dikmeyi düşünüyorum yaz sonuda toprağa dikeceğim. doğrudur umarım bundan sonra doğru davranmak istiyorum.
bol gojiler sayın goji severler :D

doğrudur poşetlere koyun yaz sonuna ekin :)

gezen82
27-02-2011, 12:00
Arkadaşlar red robinlerimin bazılarının neden gelişiminin durduğunu veya yavaşladığını buldum.
Küçük kırmızı örümcekler. neden örümcekler diyorum çünkü yaprak aralarında örümcek ağlarında dolaşırken de gördüm. Ayrıca biberlerimde küçük yeşil böceklerde var. ama gojilerde bundan görmedim.

çok güzel yetişen bir gojiye de bulaşmışlar ve yapraklarını tek tek döküyorlar. Büyük bir ihtimal biberlerden geçtiler.
Son fotograftaki soldaki goji(goji-D) digerlerinden yaklaşık 20 gün sonra çimlendi ama ona bulaşmadığı için çok güzel gelişti.

Su sarımsak zeytinyağı karışımı biraz işe yaradı ama tam anlamı ile bitirmedi.kulak çöpü ile yapraklarını bu karışımla yavaşça temizledim.

Sizin önerileriniz nedir? Gojileri kaybetmeden lütfen bilgilerinizi paylaşırsanız seviniriz.194507

194508

194509

194510

194511

seyyah53
01-03-2011, 20:04
Bana yaprakların dökülmesi örümcek **** bitlerden kaynaklanmış gibi görünmedi,sanki soğuk olmuş soğuktan yaprak döküyormuş gibi...

ilaç olarak ev yapımı ilaçlarda bir çok tarif bulabilirsiniz...

daha da kolaya kaçmak isterseniz nimiks,neemazal gibi börtü ye böceğe karşı organik tarımdada kullanılabilen mücadele ilaçları var onlardan öneririm ...

yinede sorunuzu ilgili konu başlığında sorarsanız üstadlardan daha sağam yorumlar ,öneriler alabilirsiniz...

gezen82
02-03-2011, 09:35
Saygıdeğer seyyah53; bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Soğuktan olmadığına kesinlikle eminim. çünkü bitkiler kaloriferin üstünde pencere kenarında ve evin ısısı 24 derece altına pek düşmez. ayrıca gojilerde kırmızı örümcekleri tek tek ellerimle temizledim. hatta küçücük yaprak aralarına ördükleri ağlarda hareketlerini bile üzülerek izledim.
Ev yapımı ilaç olarak saygıdeğer malbman redrobin domates kısmında yanıtlamış.sanırım kükürt iyi geliyormuş. deneyip sonucunu göreceğiz. eğer olmazsa artık belirttiğiniz ilaçları kullanayım. Goji fidelerimi kaybetmek istemiyorum çünkü kütahyada goji satan yer yok sanırım.

Sayın gezen82, teşekkür ederim. .........................
Sizin de teşhis ettiğiniz gibi Red Robinlerinize beyaz sinek, gojilerinize kırmızı örümcek, biberlerinize de yaprak biti dadanmış. Öncelikle zararlı taşıyan bitkilerinizi diğer bitkilerinizin yanından ayırın.

Sonra da buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062)(özellikle) ikinci tarifi zararlıları yok edinceye kadar 4-5 günde bir uygulayın derim. Ben geçen yıl Red Robinim'e dadanan beyaz sinekleri ve jalapeno biberlerime dadanan yaprak bitlerini bu şekilde yok etmiştim. Yanılmıyorsam üçüncü uygulamadan sonra temizlenmişlerdi.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Kırmızı örümcek için ise kimyasal ilaç kullanmayacaksanız, en iyisi kükürt.

rüzgargülü
05-03-2011, 11:15
merkezdeki evimin bahçesinde bulunan gojilerimi budama yaptım çelikleri ise bardakta suya koydum bakalım kök salacaklar mı aslında köye gidip köydeki bahçemdeki gojileride budama yapmam lazım malum bahar geliyor gelmeden uçlardan alırsam çok hoş olacak sürgünleri daha taze ve daha fazla dallı olacak bu sene meyve almayı umut ediyorum

nariçi
11-03-2011, 21:19
Benim seradaki gojiler sürgün vermeye başladı ancak yeni sürgünler neden se solgun duruyor.

seyyah53
11-03-2011, 21:45
Benim seradaki gojiler sürgün vermeye başladı ancak yeni sürgünler neden se solgun duruyor.

Aynen Sn.Nariçi....bende budamadan sonra iki tane deneme amaçlı dal parçasını köklendirdim...yeni yeni güzel sürgün verdi...fakat yeni sürgünler iki üç gün sonra soldu...kurumadı da..ama resmen yerlerde sürünüyorlar...ben mevcut sıcaklığın ani değişimine bağladım ama...bilemiyorum ******....varsayım ...

nariçi
12-03-2011, 09:05
Benim solan gojiler yeni diktiklerim değil. normal geçen yıldan dikilmiş boyu 2 metreyi buldu budadım.

rüzgargülü
12-03-2011, 12:46
arkadaşlar budama yaptıgım dallardan su bardağına koyduklarım yapraklarını açtılar aynı gül ağacı gibiler çelikle üremeye çok elverişliler bakalım sonları nolacak

borkcan
12-03-2011, 23:47
İyi akşamlar, İzmir Bornova'dayım Goji fidanı nerden temin edebilirim

omer.tuncer
15-03-2011, 21:08
bundan 45 sene önce ankarada parklarda bu goji bitkisi dikili çalı formunda bir bitki idi tadı biraz ekşimtak olduğundan yemezdik kuşlar kışın tümünü yerlerdi. O parklar belediye işgalinde ama necatibey caddesi ile özveren sokak arasındaki parkta olması lazım Denizakvaryumu na duyrulur. Bende gittiğimde subayevleri ne bakacağım çoğu parkı yenileme adı altında talan ettiler ama belki bulursam resimler yerini yazarım. ama galiba türkişde bazı evlerin bahçelerindede vardı.

denizakvaryumu
15-03-2011, 21:27
Evet var :)

Ama bu türün tadı normal gojiye göre acımsı...

Ancak Ankara soğuklarını yiyince biraz tatlı oluyor...

.

egetropical
15-03-2011, 22:11
İyi akşamlar, İzmir Bornova'dayım Goji fidanı nerden temin edebilirim

izmirde
http://goji.blogcu.com da bulabilirsiniz.

h.ışık
19-03-2011, 22:02
Aktardan aldıktan sonra 10 ya da 11 Kasım 2010 tarihinde 2 meyve içerisindeki tüm tohumları diktim. iki ayrı meyvenin tohumlarını aynı kabın iki kenarına diktim. bir tarafındakiler %80 çimlenme olurken diğer taraftakilerden sadece 3-5 tane çimlenme oldu. ve büyüyorlar. Çok ince yapıdalar yapraklarını taşıyamıyor. güneş yüzünü gösterirse biraz daha pişkinleşirler diye düşünüyorum. Bakalım güneşli günlere kadar neler yaşayacağız. İnşallah yakında resim çekip yükleyebilirim.

Son mesajımdan bu zamana kadar konuyla ilgilenen olmamış herhalde.
Sonunda fotoğrafladım ve sizinle paylaşıyorum. :cool: :cool:

Burada birçok fide diyemediğim yeşillikler var ve güneş görmediği için gövdeleri çok cılız ve yapraklarını taşıyamıyor. Güneş görüp gövdeleri geliştiğinde fidelemeye çalışacağım bakalım yüzümün akıyla başarabilecekmiyim.

Merhaba ,
Yukarıda da özetlediğim şekilde büyütmeye çalıştığım gojilerin bugün itibariyle durumları hakkında bilgi vermek istiyorum.
1. Zaten az çıkan tafaftaki gojilerin sayısı dahada azaldı.
2. Gojiler biraz daha iyiler gibi geliyor bana.

Ancak bir noktaya biraz takıldım. Boyları halen çok kısa ve büyümüyorlar. kış aylarında bu zamana kadar gelişmesi de başarı belki ama bazı arkadaşların gojilerine hiç benzemiyor. Bendeki gojilerin tüm yaprakları aynı noktadan çıkıyor, diğer gojiler ise ağaç gibi uzun bir dal üzerinde sıra sıra yapraklar çıkararak büyüyor. Türü farklı olabilir mi?
İşte son resimler.

MeyveliTepe
19-03-2011, 22:48
İyi durumdalar. Öylece kalmalarını sağlarsanız Mayısta atağa kalkarlar.

h.ışık
20-03-2011, 10:00
Teşekürler sayın MeyveliTepe,
Sizce bu fideleri ne zaman ayırmalıyım? Ayırmalımıyım? Gelişmesi iyi olan bir-iki tanesini mi bırakmaliyim. Tavsiyeleriniz nedir?
Bir de resimden pek belli olmuyor ama 1 Kg peynir kutusunda. Kökleri kabın dibine ulaşmıştır. Nasıl bir ortama geçireyim. Derinlik ve genişlik ne olmalıdır.
Biraz fazla soru sordum kusura bakmayın.
Tekrar teşekür ederim.

MeyveliTepe
20-03-2011, 10:19
Biraz daha bekleyin. Nisan ortaları gibi her birini çapı 10 cm civarındaki saksıya alırsınız. Ancak o tarihten sonra hızlı büyüyenleri bir-iki ay içinde ya toprağa ya da daha büyük saksıya almalısınız.

zeyno82
26-03-2011, 13:40
Merhaba arkadaşlar bu meyveyi yeni duydum çok da şaşırdım özelliklerini duyunca,bende yetiştirmek istiyorum nerden bulabiliriz yardımcı olursanız sevinirim.

feyzon
27-03-2011, 20:06
Ben bu gün İStanbul Eminönü Çiçekçiler çarşısından aldım. Fiyatı 25 lira idi pazarlıkla 20 TL ye alınabilir.

seyyah53
27-03-2011, 20:17
Arkadaşlar...ağaclar net satış bölümünde arkadaşlar kendi yetiştirdikleri goji lerini satışa sunuyorlar...hemde sizin aldığınızın yarı fiyatına...bu bir nevi bilgi kaynağınada destek oluyor...

rüzgargülü
27-03-2011, 20:45
çelikle üremede son durum kesilen gojiler plastik bardaklara saplandı tomurcuklar patlamaya başladı bir tanesi çok büyük oldu

ensar
27-03-2011, 20:53
Sevgili Arkadaşlar,

Ağaçlar netin toplantısına gelirseniz bu yıl da goji çelikleri ile ilgili bolca bilgiye doğrudan kavuşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın

h.ışık
27-03-2011, 21:28
Sevgili Arkadaşlar,

Ağaçlar netin toplantısına gelirseniz bu yıl da goji çelikleri ile ilgili bolca bilgiye doğrudan kavuşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın

Sayın ensar,
Ağaçlar netin kullanıcılarınn hepsi toplantıya katılmayı çok ister. Ancak herhes müsait olmaya bilir, metropol İstanbul'a herkez gelemeyebilir, gelse bulamayabilir, :dilli: tekerleme gibi oldu.
bizi de daha sonra bilgilendirirsiniz umarım. bu bilgilerimizin eksik kalmasını istemeyiz.

gilaburu
27-03-2011, 21:56
Ben bu gün İStanbul Eminönü Çiçekçiler çarşısından aldım. Fiyatı 25 lira idi pazarlıkla 20 TL ye alınabilir.

Aldığınız goji berry'nin boyu kaç cm ?

Buraya resim yükleyebilir misiniz ?

nariçi
28-03-2011, 07:37
Arkadaşlar önemli olan fidanın sağlıklı olması, çok çabuk boylanıyor. Biraz nemli örtü altındaysa çok daha çabuk boylanıyor. Benimkiler şimdiden 40 cm sürgün verdiler.

feyzon
29-03-2011, 09:49
Aldığınız goji berry'nin boyu kaç cm ?

Buraya resim yükleyebilir misiniz ?
Gilaburuya cevap.
Eminönünden aldığım fidan yaklaşık 40 cm boyunda. Fotoğraf yükleyemedim ama fidan odunsulaşmış. Ayrıca dün akşam bir saksıya aldığımda 15- 20 cmlik torbasının dibinden köklerinin çıktığını gördüm. Eminönünde çok güvenilir satıcılar olmasada görerek istediğini almak güzel oluyor diye düşünüyorum. Selamlar.

deniz690
29-03-2011, 10:02
bende istiyorum bu samsun ikliminde yetişirmi acaba
nasıl temin edebilirim bir bilgim yok lütfen bende istiyorum

gezen82
29-03-2011, 15:27
Güzelim gojiler tek tek ölmeye başladılar.
gözle zor görülen minik kırmızı örümcek yüzünden sanırım.

Doğal yöntemleri denedim ama goji bery de pek işe yaramadı. (acıbiber+pelin yaprağı /// z.yağı+sarımsak /// kükürt- gerçi kükürtü yeni attım)

Çooook şükür bir tanesi herşeye rağmen dimdik ayakta. İnşallah o'da ölmez.

TECRÜBELİ ARKADAŞLAR- EK TAVSİYESİ OLAN VARMI?

199252

199253

199254

199255

Güzelim gojiler tek tek ölmeye başladılar.
gözle zor görülen minik kırmızı örümcek yüzünden sanırım.

Doğal yöntemleri denedim ama goji bery de pek işe yaramadı. (acıbiber+pelin yaprağı /// z.yağı+sarımsak /// kükürt- gerçi kükürtü yeni attım)

Çooook şükür bir tanesi herşeye rağmen dimdik ayakta. İnşallah o'da ölmez.

TECRÜBELİ ARKADAŞLAR- EK TAVSİYESİ OLAN VARMI?

emrebakan
29-03-2011, 23:26
Tesbih ağacı bulabilirseniz tavsiye ederim. Şu aralar daha yaprak çıkarmadılar. Meyveleri net bir şekilde görülebiliyor. Hatta özel mesaj atarak adresinizi yazarsanız size elimdekilerden gönderebilirim.

gezen82
30-03-2011, 07:09
Tesbih ağacı bulabilirseniz tavsiye ederim. Şu aralar daha yaprak çıkarmadılar. Meyveleri net bir şekilde görülebiliyor. Hatta özel mesaj atarak adresinizi yazarsanız size elimdekilerden gönderebilirim.

Saygıdeğer Emrebakan mümkünse çok memnun kalırım.

feyzon
30-03-2011, 13:06
bende istiyorum bu samsun ikliminde yetişirmi acaba
nasıl temin edebilirim bir bilgim yok lütfen bende istiyorum

İnternette satış yapan bir çok site var. Samsunda çiçekçilerde bulamasanız da internetten kargo yoluyla hemde benim aldığım fiyattan daha ucuza temin edilebilir. Denize çok yakın olmadığı müddetçe sanırım Samsun da da yetişebilir.

feyzon
30-03-2011, 13:08
Goji berryler (meyveleri) şu anda çok pahalı satılıyor. Ancak kolay üretilebilir olduğu için bir müddet sonra fiyatında çok büyük düşüşler olabilir diye düşünüyorum. Bu işten kazanç sağlamak isteyenler bu açıdan da değerlendirmede bulunmalılar bence.

rüzgargülü
30-03-2011, 19:51
valla bir üretilsinde fiyatı varsın düşsün memleket bir faydalı meyve kazansın

tamergulkaya
30-03-2011, 20:24
yerli gojiler bu sene çıkar piyasaya ama fiyat ne olur belli olmaz

tamergulkaya
30-03-2011, 20:48
Çin deki goji fiyatları 10-16 usd/kg 350-500 adet/50 gram.Genelde Türkiye de bu boy var.Toptan 35 tl/kg civarında.Parakende 50 tl/kg civarında.180 adet/50 gram kalitedeki gojiler çin de 30-50 usd civarında.Radyasyon kontrolünde kirlilik çıkarsa çin ürünlerinde çok daha yüksek fiyatlara çıkabilir yerli gojiler

h.ışık
30-03-2011, 22:24
Sayın tamergulkaya;
ben daha sevimli gojilerimi 10 cm boya getiremedim. Bu sene biraz zor gibi. tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirmisiniz. forumda çok bilgili arkadaşımız olduğu gibi bilgiye de aç bir sürü üye var. mesela ben :D

Lilium
31-03-2011, 00:31
yerli gojiler bu sene çıkar piyasaya ama fiyat ne olur belli olmaz
Fiat ne olursa olsun yerli malı türkün malıdan yola çıkarak paramızı dışarıya vermemeliyiz.
Tabi ki, fiatlarda makul seviyelerde olmalı ki, tüketiciyide dışa yönlendirmemeli.

ensar
31-03-2011, 04:03
Sevgili Lilium,

Yer kirazında ki deli fiyatın farkında değilmisiniz ? Üreticiden 10 tl ye alınan ürünün
100 gr lık kutulardaki satış fiyatı yerine göre 4 ila 8 lira arasında değişiyor.

Nede olsa başbakan yiyor ya. Üstelik adıda değişti altın çilek

Aynı ithal et gibi market ve kasaplara 12 -15 liraya KDV DAHİL mal olan et 30 liradan tüketiciye satılıyor. Üstelik te yerli et bu diyerek.

Toplumun biliinç düzeyi tesbit edecektir fiyatını.

Sevgiyle kalın

yasarugur
31-03-2011, 07:43
Arkadaşımla dolaşıyorduk,baktık aktarların önünde taze yer kirazı var birisine sorduk"65 tl/kg" dedi iki dükkan ilerisindeki satıcı "45 tl/kg" dedi.Daha önce de üreticisinden 20tl/kg almıştık .65 tl diyen esnafa dedim ki ; -Bunun kilosunu biz perakende 20 tl ye aldık,siz neden bu kadar pahalı satıyorsunuz? insan elini vicdanına koyar.Satıcı kadın şirret şirret bağırdı " Getir de alalım." Biz de satın almadık yürüdük gittik ama Sn. ensar'ın dediği gibi insanlarımız başbakan da yiyor faydalıymış diye dengesiz fiyata aldanıyor ya da aldatılıyor.

rüzgargülü
31-03-2011, 22:32
valla ben bir üreteyim çindeki kuru gojiye 40 -50 tl kg veren halkım bize 30 tl versin 20 tl versin sorun değil önemli olan bu işi başarmak ve gojiyi üretebilmek fiyat zaten oturur arkadaşlar piyasası mutlaka olacaktır fazla üretimde olmazsa yine aşağı yukarı yüksek fiyatlarla alıcı bulacaktır öenmli olan bu ürünü taze tüketebilmek çinden kurusunu yemek yerine taze yemek süper olur.

Lilium
31-03-2011, 23:51
Sevgili Lilium,

Yer kirazında ki deli fiyatın farkında değilmisiniz ? Üreticiden 10 tl ye alınan ürünün
100 gr lık kutulardaki satış fiyatı yerine göre 4 ila 8 lira arasında değişiyor.
Makul seviyelerde olmalı dememdeki amaçta bu, üretiyorsak makul fiatlardan satmamız bunu bir fırsatcılık olarak kulananlarında karşısında olmalıyız.

Ama nasıl

Türkiyede denetim makanizması varda bizmi bilmiyoruz, aldığın ürünü şu kadardan fazlaya satamazsın gibi bir şeymi var, bu olmadığı sürece bazı fırsatcılar arz telep meselesi deyip fiatları yükseltebiliyorlar, üreticinin de derdi sadece malını satmak, sattıktan sonra da, ne olursa olsun aracı kaça satarsa satsın banane gibi denetimsiz bir sistem var oldukça kısıtlı az üretilen ürenlerde bu fırsatcılıklar olacaktır.

Hani bazen diyoruz ya burası türkiye, işte buda öyle bir şey.

Tarım reformunu yapsınlar da göreyim.

Hoş, benimki de kendini buğday ambarında görmek ya ne diyeyim.

Sanki türkiyenin tarım politikaları varmışta bizlerde eksiklerini tartışıyoruz, bunlar politika üretmezler bunlar sadece haraç almasını bilirler.

feyzon
01-04-2011, 21:35
Gojilerin yenilmesi ile ilgili olarak bir bilgi göremedim. Taze olarak yenebiliyormu acaba. Yoksa mutlaka kurutmak mı gerekiyor.

MeyveliTepe
01-04-2011, 21:44
Bulduğunuzda tazesini yemek tabii ki çok daha iyi. Bu arada saklamak için dondurmak çok iyi sonuç veriyor. -18 derecede dondurulmuş goji ağıza atılıp öylece yenebiliyor. Öyle taş gibi olmuyor, aksine çok da hoş oluyor.

Bu da taze gojinin suyunun donmayı engelleyici bir yapısının olduğunu gösteriyor.

h.ışık
01-04-2011, 22:19
Bulduğunuzda tazesini yemek tabii ki çok daha iyi. Bu arada saklamak için dondurmak çok iyi sonuç veriyor. -18 derecede dondurulmuş goji ağıza atılıp öylece yenebiliyor. Öyle taş gibi olmuyor, aksine çok da hoş oluyor.

Bu da taze gojinin suyunun donmayı engelleyici bir yapısının olduğunu gösteriyor.

Süper bir haber, benim gojiler meyve verirse yarısını yerim geri kalanıda dolapta dondurup taze taze kışın yerim. :dilli: Tabi önce ayağa kalkıp ağaççık konumuna gelmeleri gerekiyor. Şimdilik hayali bile ağzımı sulandırdı.
Aktardan aldığım gojiden de kalmadı ne yapsak?

denizakvaryumu
02-04-2011, 08:05
http://www.youtube.com/watch?v=cVN4qdv9tT0&feature=related

rüzgargülü
03-04-2011, 14:06
dondurup saklanması harika birşey umarım bu yaz meyvelerini görürüz 200 e yakın fidanımdan umutla meyve bekleyeceğim bahçemde sonrada dondorucuda dondurup bekletiriz kışında yeriz süper

rüzgargülü
03-04-2011, 14:23
çelikle üreme de su içerisine konulan 30-40 adet dal parçalarından bir iki tanesinden kök çıktı diğerlerinin sadece yaprakları açıldı daha sonra hepsini plastik bardaklardaki torf içene diktim kökü sudaki gibi çıkan dal çok iyi gelişti diğerleri nolacak bakalım bekliyorum

h.ışık
03-04-2011, 15:56
Sayın Rüzgargülü;
Ürettiğiniz gojicikler çok sevimliler maaşallah. Görünenlerin hepsi tutmuşlar büyümeye başlamışlar.
Sudaki gojinin de kökleri çıkmış. Biran önce onları da toprakla buluşturun, güle güle büyütün.

rüzgargülü
03-04-2011, 16:18
sayın h.ışık cevap için teşekkürler sudaki goji ekildi en alttaki goji resmi onun topraktaki boy almış hali :)))

bu arada goji severler kültür no 1 hakkında bilgisi olan fidanı **** tohumu hakkında bilgisi olanlar burada paylaşırlarsa sevinirim ben başka bir sitede bir arkadaş 20 adet tohumunu 5 tl ye satıyormuş bende 40 adet tohum siparişi vercem (sitenin adresini reklam olur diye vermiyorum özelden atabilirim mesajı) bahçemde kültür no 1 de olsun sizin bildiğiniz başka bir kültür tohumu satan üretici varmı

h.ışık
03-04-2011, 16:37
sayın h.ışık cevap için teşekkürler sudaki goji ekildi en alttaki goji resmi onun topraktaki boy almış hali :)))

bu arada goji severler kültür no 1 hakkında bilgisi olan fidanı **** tohumu hakkında bilgisi olanlar burada paylaşırlarsa sevinirim ben başka bir sitede bir arkadaş 20 adet tohumunu 5 tl ye satıyormuş bende 40 adet tohum siparişi vercem (sitenin adresini reklam olur diye vermiyorum özelden atabilirim mesajı) bahçemde kültür no 1 de olsun sizin bildiğiniz başka bir kültür tohumu satan üretici varmı

Sayın rüzgargülü, sitenin adını bana gönderebilirmisiniz.

Gojinin kültür tohumlarıyla ilgili bilgi bu mesajların arasında vardı. daha önce sevgili denizakvaryumu bu konuyla ilgili mesajlar göndermişti diye hatırlıyorum.

Not : Dikildiği bilgisi olmadığı için söylemiştim. Siz daha erkenci davranmışsınız. :D

rüzgargülü
03-04-2011, 17:10
adresi özelden attım h.ışık

h.ışık
03-04-2011, 20:17
Arkadaşlar bu arada çok merak ettim, Ankara'da Goji ile ilgilenen (üretim olarak) kimler var. Gerek ticari gerekse hobi amaçlı olarak ilgilenenleri çok merak ettim. Her ne kadar internet uzakları yakın etse de aynı il içerisinde olan arkadaşlarla bir tanışmak isterim.

h.ışık
03-04-2011, 20:18
adresi özelden attım h.ışık

Teşekürler...

denizakvaryumu
03-04-2011, 20:22
No1 fidanı satan yerler;

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19721

http://www.esflora.com/index.php?cPath=36

ensar
04-04-2011, 03:21
sn h.ışık bizim tecrübeler sizin saksıdaki gojilere uyarmı bilmem,çok fazla üzerine titremiyoruz gojilerin.Organik üretim sistemi altında çoğunlukla kendi çözümlerimizi üretiyoruz ortaya çıkan sorunlar karşısında.Bu çözümler her zaman küçük üretimlere uygulanabilir değil.Örneğin kırmızı örümcek,beyaz sinek ,tuta vs böcekler karşı kullandığımız böcekler var ilaç vs kullanmıyoruz ama bunlar küçük ölçekte kullanılamaz sanırım

Sayın Tamergülkaya,

Eğer bilgi paylaşabilirseniz seviniriz. Belki benim gibi doğal üretim yapmaya çalışan arkadaşlara faydası olur.

Sevgiyle kalın

ensar
05-04-2011, 09:00
Sn h.ışık,

Daha öncede forumun başka sayfalarında belirtmiştim. Trakya da her tarafta yabani goji kaynıyor ve de çit bitkisi olarak kullanılıyor.

Ben geçen yıl laf olsun diye bir miktar tohum saçmış idim aşağıda gördüğünüz gibi çok yoğun bir şekilde yetiştiler. Bu yıl toprak müsait olduğunda bahçeye aktaracağım

201040

Diplerindeki otlar özellikle alınmadı.
201042

Kaplardaki toprak miktarı az otları alırken kökler zarar görebilir diye.
201043

201044

Eğer tamer bey doğal mücadele ile ilgili bilgi verirse uygularız.

İnşallah gerek te olmaz.

Sevgiyle kalın

Casasera
05-04-2011, 15:09
30 Martta 6 plastik bardağa ekmiş oldugum Tohumlardan birisi topraktan çıktı. Babamın Tavsiyesi ile tohumları ekerken streçlemiştim halada çıkarmadım.Yerini Hiç değiştirmedim fakat istanbulda havalar soğudu balkon kapalı ama genede soğuk. Neyse çok ama çok ufak goji bize bugün meraba dedi ya müthiş bir duygu :)

tamergulkaya
05-04-2011, 16:23
SAYIN ENSAR KRİZANTEM BİTKİSİ İNSEKTİSİT OLARAK KULLANILABİLİR
Zararlı organizmalarla mücadelede kullanılan bitkisel kökenli pestisitler, son
dönemlerde büyük oranda artmaya başlamıştır. Dandranthemum (Chrysanthemum)
cinerariaefolium bitkisinden izole edilen pyrethrum (aktif maddesi pyrethrin) birçok
böcek için düşük konsantrasyonlarda bile çok etkilidir.
Pyrethrum sinir zehiridir ve böcekler üzerinde hızlı ve öldürücü etki gösterir. Ayrıca
birçok memeli için non-toksik olduğundan bu özellik pyrethrum’u halen mücadelede
kullanılan insektisitler arasında en güvenlisi yapmaktadır.

tamergulkaya
05-04-2011, 16:29
SAYIN ENSAR ACIMIK- Cephalaria syriaca BİTKİSİDE İNSEKTİSİT OLARAK KULLANILABİLİNİR.

Krizantem ve acımık-mavi kantaron bitkilerini kaynatarak elde edilen ekstreleri % 5 lik solüsyon halinde haftada bir sprey halinde bitkilere uygularsanız böceklerle sorun yaşamazsınız sanırım.Yararlı böcekleri öldürmemeye özen gösterin lütfen.

tamergulkaya
05-04-2011, 16:49
Farelerle mücadelede toprağa toz tarım kükürdü serpiştirmek bunu gerektikçe tekrarlamak genelde kullanılan bir çözüm.Düşük dozlarda sıvı kükürdü yapraklara düskürtmek hem böcekleri uzaklaştırır hemde mantari hastalıklara çözüm olur.

Casasera
05-04-2011, 17:27
Tamer Bey siz Bu goji yetiştiriciliğini Ticari olarak mı yapıyorsunuz?

tamergulkaya
05-04-2011, 17:37
Sayın Ensar
Size böcek öldürücü iki bitki daha hem Türkiye de bolca var hemde organik üstelik memelilere toksik değil.

myrtus comminis - mersin
maclura pomifera- yalancı portakal ağacı

bu bitkilerin yapraklarından elde edilecek bitki ekstreleri de böcekleri öldürmede kullanılabilecek biyolojik ajanlardır.

Casasera
05-04-2011, 19:27
Tamer Bey Cahilliğimi Bağışlayın Kapama Bahçe nedir Bilmiyorum.
Goji ile yeni tanıştım. Adıyamanın Tut ilçesinde 50 Dönümlük arazide Üniversite desteği ile Goji yetiştiriciliği yapıldığını duydum ama şuanda durum nedir bilmiyorum.

Ben 1 dönümlük Kullanılmayan arazime Goji fidanı diksem Bunun Kapama Bahçeden farkı ne olucaktır?

MeyveliTepe
05-04-2011, 20:25
Krizantem, tütün gibi bitkilerin extrelerinden yapılan insektisitler her ne kadar memelilere bir zarar vermese bile her türlü yararlı böceğe de aynı şekilde toksittir. Uygulandığında yararlı böcek popülasyonu aynı sentetik pestisitlerde olduğu gibi azalır veya yok olur.

Arıların uçuş saatleri dışında filan diye organik tarımda kısmen kullanımına izin veriliyor ama, bu ekstrelerden kullanmaya bir türlü elim gitmemişti. Çünkü diğer yerleşik yararlıların tekrardan popülasyon oluşturması çok uzun zaman alıyor. Hatta, beaveria bassiana isimli mantar içeren ilacı başbelası çekirge ve tüm leafhooper türleri için de kullanmaya cesaret edemedim. Üstelik, firması sadece yeşil yiyenlere etkilidir diyor ama etki temasla oluyor. Pek aklıma yatmadı.

Bu arada gojinin ciddi zararlısı pis kokulu yeşil böcek türleri (süne). Meyvelerin suyunu emiyorlar. Beaveria bassiana'nın onları da etkilediği bildiriliyor ama peygamber develerinin enfekte olmasındansa fidanları tek tek tarıyorum. Yumurtaları tanırsanız ya da yumurtadan çıktıktan hemen sonra tesbit ederseniz fazla yayılmadan azaltılabiliyor.

denizakvaryumu
05-04-2011, 21:16
http://www.boyutft.com/naturalis.php

Bu ilacı kullanan var mı?

tamergulkaya
05-04-2011, 21:24
Süne ve diğer böcek yumurtalarını yok etmek için parazitoidleri kullanmak daha uygun.süne de Trissolcus spp. ile mücadele edilebilir.

tamergulkaya
05-04-2011, 21:29
Toprakta barınan , üreyen böcek ve böcek yumurtalarını baskı altına almak için kitinaz salgılayan bakterileri toprağa aşılamakta fayda var.Bacillus thuringiensis’in katı ve sıvı ortamlarda kitinaz aktivitesi gösteren şuşları mevcut.

denizakvaryumu
05-04-2011, 21:33
Tamer Bey,
Siz Türkiye'nin en büyük kapama goji bahçesinde zararlılar için hangi ürünleri kullanıyorsunuz?

Etki düzeyleri nasıl?

MeyveliTepe
05-04-2011, 21:34
Bunların Türkiyede satılan preperatları var mı?

MeyveliTepe
05-04-2011, 21:35
http://www.boyutft.com/naturalis.php

Bu ilacı kullanan var mı?

Cazip ama kullanmakta tereddüt ediyorum. Firma sadece yeşil aksam yiyen böcekler diyor ama temas ile enfekte ediyor ve nasıl olup da faydalıları etkilemiyor anlamadım.

tamergulkaya
05-04-2011, 21:49
Bizim böceklerle mücadelemizde ilaç kullanmıyoruz.Geçen sene tüm arazilede şirin,yaprak biti,tuta,tırtıl vs hiç bir böcek zararı ya da bulaşması görülmedi.Sadece fidan dikiminde tüm fidanlara zararlılarla mücadelede kullandığımız böcek yumurtalarını bulaştırdık.Zamanla tüm araziyi hakimiyeti altına alan böcekler zararlı yumurta ve tırtılları yiyip bitirdiler.

tamergulkaya
05-04-2011, 21:52
http://jas.cankaya.edu.tr/gecmisYayinlar/yayinlar/jas7/11-IJLALOCAK.pdf
Beauveria bassiana ve Metarhizium anisopliae ile ilgili geniş çalışma buradan mekanizmayı anlayabilirsiniz

tamergulkaya
05-04-2011, 22:00
Ticari preperat olarak satılıyormu bilmiyorum.Genelde doğadan izole edip üretilir ya da kültür kolleksiyonundan temin edilip üretilir.

MeyveliTepe
05-04-2011, 22:04
Süne mücadelesi için çok kullanmışlar. Dolayısıyla muhtemelen yumurta olarak üretiliyor olmalı. BT'nin bahsettiğiniz izolasyonu bulunuyor mu?

tamergulkaya
05-04-2011, 22:09
Bt nin 30 - 40 şuşu mevcut izole edilmiş kitinaz aktivitesi gösteren

tamergulkaya
05-04-2011, 22:21
mahlep, sofora, karaçam ve yalancı akasya gibi ağaçlar süne yumurta parazitoitlerinin ve diğer faydalı böceklerin beslenme ve üremelerine imkân verecek kalın kabuklu ve nektar verebilen ağaçlar , bunların çoğaltılması mücadelede kolaylık sağlar

MeyveliTepe
05-04-2011, 22:31
Bt nin 30 - 40 şuşu mevcut izole edilmiş kitinaz aktivitesi gösteren

Evet, BT'nin bir çok izolasyonu var, ama memlekettekiler sadece kelebek larvaları için. Onun için sordum, toprakta kullanılan bir izolasyon burada bulunabiliyor mu diye.

tamergulkaya
05-04-2011, 22:36
bu 30-40 şuş toprakta aktif zaten

tamergulkaya
05-04-2011, 22:46
http://www.roa-turkiye.com/Dogal%20Enzim%20Pestisit%20Urt.html
kitinaz enzim aşıları satıyorlar

MeyveliTepe
05-04-2011, 22:55
201229

Buna bir itirazım yok.

201230

Fakat bu olsun istemem.

Bu mantar ile ilgili olarak söylenen;
Beauveria bassiana parasitizes a very wide range of arthropod hosts, and so should be considered a nonselective biological insecticide. It should not be applied to flowers visited by pollinating insect,
------------------------------------------
Beauveria bassiana geniş bir yelpazedeki eklembacaklı konukçuları parazitler ve seçici olmayan bir biyolojik insektisit olarak düşünülmelidir. Çiçek tozlayıcı böceklere uygulanmamalıdır.

Şeklinde bir tanım yapılmış. Satılan preperatın izolasyonu bu yelpazeyi daraltıyor mu pek emin olamadım.

MeyveliTepe
05-04-2011, 22:58

Aman buna hiç girmeyelim, uzun hikaye.

Özel olarak BT dediniz diye sordum. Yoksa en iyi kitinaz enzimi üreten organizma B.Subtillis ve istenirse sıvı preperat olarak mevcut.

tamergulkaya
05-04-2011, 23:02
Beauveria bassiana geniş bir yelpazedeki eklembacaklı konukçuları parazitler ve seçici olmayan bir biyolojik insektisit olarak düşünülmelidir. Çiçek tozlayıcı böceklere uygulanmamalıdır.

hocam sorunun cevabı bu aslında.hangi böceğe bulaşırsa onu yok eder.faydalı ayırt etmez

MeyveliTepe
05-04-2011, 23:07
Bizim böceklerle mücadelemizde ilaç kullanmıyoruz.Geçen sene tüm arazilede şirin,yaprak biti,tuta,tırtıl vs hiç bir böcek zararı ya da bulaşması görülmedi.Sadece fidan dikiminde tüm fidanlara zararlılarla mücadelede kullandığımız böcek yumurtalarını bulaştırdık.Zamanla tüm araziyi hakimiyeti altına alan böcekler zararlı yumurta ve tırtılları yiyip bitirdiler.

Trissolcus ile ilgili sorum da bu notunuz sebebiyle idi. Fidanlara trissolcus yumurtası mı bulaştırdınız, nereden buldunuz, sonrasında ergin popülasyonunu nasıl takip ettiniz vs.?

MeyveliTepe
05-04-2011, 23:10

hocam sorunun cevabı bu aslında.hangi böceğe bulaşırsa onu yok eder.faydalı ayırt etmez

Ben de bundan korkumdan kullanmaya cesaret edemedim. Kaç senedir güç bela bir faydalı popülasyonu oluştu bahçede. Kaybetmeyi göze alamam. Krizantem de bunun için kullanmıyorum. Bir tek kelebeklerden yana endişem olmadığı için sadece BT kullanabiliyorum. Mecbur kaldığımda da lokal olarak neemazal.

MeyveliTepe
05-04-2011, 23:17
Bu kendi araştırmanız sonucunda elde ettiğiniz bir şey mi, yoksa böyle bir ürün mü var, onu sormak istemiştim. Bu tür'ün adı nedir, söylebilir misiniz?

tamergulkaya
05-04-2011, 23:20
kendi ar ge miz

tamergulkaya
05-04-2011, 23:31
Predatörler (zararlı böcekleri yiyenler): Biyolojik mücadelede unlu bit predatörü (Cryptolaemus montrozieri), beyaz sinek predatörü (Serangium parcesetosum), kırmızı örümcek predatörü (Stethorus spp.), kırmızı örümcek predatörü (Phytoseiidae), uğur böceği Coccinella septempuctata), Syrpid türleri, Chrysopa carnea, Radollia cardinallis, örümcekler, Carabidae türleri, peygamber devesi, Reduviidae gibi bazı faydalı predatörler kullanılmaktadır.
Parazitoidler: (zararlı böceklerin ) yumurtasına zarar verenler): Biyolojik mücadelede yoğun olarak kullanılan bazı faydalı parazitoid böcekler sünenin ilkbaharda buğday yaprakları üzerine paketler halinde bıraktığı yumurtalarının içersine kendi yumurtasını bırakarak sünenin çoğalmasını engellemede büyük önem taşımaktadır. Diğer bazı yumurta parazitoidleri (Trichograma spp. ve Trissolcus spp.), yaprak biti paraziotidi, yıldız koşnili paraziotidi, beyazsinek parazitoidi (Cales noacki), kırmızı kabuklubit parazitoidi (Aphytis spp. ve Comperialla spp.) türleridir.

Patojenler: (zararlı böcekleri hastalandırarak zarar verenler): Süne ve hortumlu böceğinin patojeni (Beauveria bassiana), yaprak bitlerinin patojeni (Fusarium spp.), ekin kurdu gibi bazı zararlı larvaların patojeni (Bacillus thuringienses).

rüzgargülü
05-04-2011, 23:42
forum uçmuş bu aralar süper ya hareketli günler yaşıyoruz

tamer bey goji üzerine yaptıgınız projeyi pür dikkat izliyorum umarım başarılı olur buarada kaç adet goji fidanı diktiniz bu güne kadar kaç yaşında benim şuanda 180 adet 1 yaşında fidanım var dikili bakalım bu yaz ne olacak

bu arada sayın meyvelitepe doğada tüm canlılara değer verdiğiniz için sizi bir fenci olarak yine tebrik ediyor ve kutluyorum

MeyveliTepe
06-04-2011, 00:07
Dehşet bir monokültür :) Derdi de çok olur. Kolay gelsin.

denizakvaryumu
06-04-2011, 07:49
Tamer Bey,
uygulamalardan resimler var mı elinizde?

Türkiye'nin en büyük kapama goji bahçesinde hiç kimyasal ilaç kullanılmaması ve zararlı oranının sıfır olması ayrı bir başlığı ve daha çok ilgiyi hak ediyor... :)

Sizin bu deneyimleriniz goji genel başlığı altında kaybolmasın derim.

denizakvaryumu
06-04-2011, 07:50
http://www.roa-turkiye.com/Dogal%20Enzim%20Pestisit%20Urt.html

Bu ürünü uyguladınız mı?

h.ışık
06-04-2011, 08:10
teşekkür ederim sn.rüzgargülü.proje şimdilik iyi gidiyor.mesleğinizle ilgili olarak tip 2 diabette çok etkili bu wolfberry.günde bir bardak goji suyu içerek 6 hafta sonra ilaç bağımlılığını bitirdi.yaklaşık 2 kg baklava yedikten sonra hiç ilaç kullanmadan tokluk şekeri 130 un üzerine çıkmıyor.

TamerGulkaya,
1. Tip 2 diyabetli birisi olarak bu konuda başka araştırmalarınız var mı ?

2. Bir bardak goji suyu ile aynı etkiyi sağlamak için nekadar taze goji yenilmesi gerekir. (gojideki su miktarını bilmiyorum.)

3. dökme tabir edilen kuru goji de bu özellikleri sağlıyor mu? ne kadar kuru goji ile ilaç bağımlılığından kurtulunur?

tamergulkaya
06-04-2011, 10:54
Bu ürünü uyguladınız mı?

henüz uygulamadık.uygulama için gerekli bir bulaşma ya da salgın görmedik.ayrıca sayın deniz akvaryumu yabani iğde senirkent-kabaca ovasında bolca mevcut bilginiz olsun.

denizakvaryumu
06-04-2011, 12:46
Goji yaprakları konusunda bir çalışmanız var mı?

rüzgargülü
06-04-2011, 16:56
tamer bey kapama bahçenizin fotolarını görmek isteriz tesisin bize ilham ve güç vereceğini düşünüyorum diyabet konusundaki araştırmalar çok güzel. umarım kanserede denildiği gibi iyi gelir ürünü üretme amaçlarımdan biriside bu.

artemisia10
06-04-2011, 19:46
kimyasal değerler konusunda yapraklara baktık.sağlık amacıyla kullanımına henüz bakmadık.
Sn tamergulkaya açıklamalarınızı ilgiyle okuyorum bu değerleri burada açıklayacak mısınız eminim herkes merak ediyordur ayrıca tip 2 diyabetle ilgili çalışmalar da ilgi çekici acaba bu çalışmalar nerede yapılıyor çevremizde diyabetli çok hasta var...Tabii kapama bahçelerle ilgili burada paylaşımlarda bulunma imkanınız olursa çok seviniriz...

artemisia10
06-04-2011, 20:56
Teşekkürler Sn. tamergulkaya bilimsel çalışmalar eminim çok faydalı olacaktır. Ben de kapama bahçe yapmayı düşündüğüm için konuyu merak ediyorum genelde burada yetiştiren arkadaşlardan bilgileri alıyorum umarım ben de başarılı olurum nedense goji berry'i çok sevdim bu kadar faydalı olmasıda ayrıca çok güzel...

artemisia10
06-04-2011, 21:19
Ben daha önce gojiberryi araştırırken warfarin ile ilaç etkileşimi olduğunu okumuştum yani ikisinin beraber kullanılmaması gerektiği yazıyordu bunu da belirtmekte fayda olur diye düşündüm.

fatma sunay
06-04-2011, 21:20
Sayın Tamer bey benim kardeşimde şeker hastası . gojiberinin metini duydum ve yetiştirmeye karar verdim. Mecidiyeköy deki toplantıda dağıtılan çeliklerden iki adet almıştım diktim. Şimdi ikiside saksıda yapraklandılar. Bunları toprağa nezaman aktarabilirim ve kaçsene sonra meyve verir. Saygılarımla..

h.ışık
06-04-2011, 21:41
tamergulkaya, bu anlattıklarınız süper, kardeşinizden başka bildiğiniz tip2 şeker hastası var mı goji kullanan. Ben bu özelliğini okuduktan sonra 1-2 tane tadına baktım. araştırmaya çalışıyorum. başka bazı internet sitelerinde de diyabetin etkilerinin azaltılmasında olumlu katkılar sağladığını okudum. Ama bunları gözlemlemiş birisiyle ilk kez karşılaştım. Diğer sitelerde hep muallakta kalan bilgiler veriliyor.

Ankara da bile kaliteli goji bulmakta zorlanıyorum. Büyük alış veriş merkezlerindeki kuruyemişçilerde bile gojilerin taneleri çok küçük. Ayrıca beklemekten kurumuş.

Bu sene belki ektiğim tohumlardan çıkan gojilerin birkaç tane meyvesinin tadına taze taze bakmak nasip olur.

h.ışık
06-04-2011, 21:43
Ben daha önce gojiberryi araştırırken warfarin ile ilaç etkileşimi olduğunu okumuştum yani ikisinin beraber kullanılmaması gerektiği yazıyordu bunu da belirtmekte fayda olur diye düşündüm.

artemisia , warfarin ilaçların etken maddesimi yoksa bir meyve türü mü ?

artemisia10
06-04-2011, 21:47
Warfarin pıhtılaşmayı önleyen (antikoagülan) bir ilaç(caumadin). Genelde kardiologlar kan sulandırıcı olarak kontrol altında kullanıyorlar.

tamergulkaya
06-04-2011, 21:47
wolfberry i normal bir meyve olarak görüp kullanmak sakıncalıdır.Tıbbi ve bitkisel ilaçlarla kullanmadan önce doktorunuza danışın.Kan değerlerinizi sık kontrol ettirin.wolfberry tıbbi kullanımı olan bir bitkidir ve yüksek miktarlarda kullanımı vucudunuza zarar verebilir.

artemisia10 a teşekkür ederim önemli bir konuyu hatırlattığı için

h.ışık
06-04-2011, 21:58
Burada warfarini sorduktan sonra google a da sordum. size de teşekür ederim. google beni türk hematoloji derneğine yönlendirdi. Çok saolun.

feyzon
06-04-2011, 22:00
Bu goji Eminönü çiçekçiler çarşısından aldığım bitki. Acaba no:1 olup olmadığı konusunda bilgi verebilirmisiniz, ayrıca ne tür gübre verebilirim acaba.

tamergulkaya
06-04-2011, 22:01
Solanaceae ailesi çok sayıda zehirli çeşit içerir.Atropin toksitesi ile karşılaşabilirsiniz.L.BARBARUM da atropin toksitesi yok ama ormanlarda arazilerde yabani olarak yetişen lycium türleri atropin toksitesi riski taşıyor .

h.ışık
06-04-2011, 22:07
Artemisia10 un dikkat çektiği warfarin isimli ilaç ya da etken madde hemofili, yüksek tansiyon, yeni ameliyat olmuş kişiler, mide kanaması geçiren kişilerde kullanılmamalıdır diyor türk hemofili derneği.

denizakvaryumu
06-04-2011, 22:16
Solanaceae ailesi çok sayıda zehirli çeşit içerir.Atropin toksitesi ile karşılaşabilirsiniz.L.BARBARUM da atropin toksitesi yok ama ormanlarda arazilerde yabani olarak yetişen lycium türleri atropin toksitesi riski taşıyor .

Tanıştığım 2 kişi "köyde bunlardan çok ama yenmez zehirli bunlar" demişti...

Şimdi nedeni anlaşıldı.

Teşekkürler

MeyveliTepe
06-04-2011, 22:21
Geçen yıl Hazirandan Kasıma kadar bahçede sürekli taze goji oldu. Kimine ben dağıttım, kimi gelip topladı. Bir çok kişi düzenli olarak taze goji tüketti. Bunlardan bir kısmı muhtelif geri bildirimlerde bulundu. Ne kadarı doğru, ne kadarı plasebo etkisi ölçmek pek mümkün değil.

Öte yandan muhtelif kaynaklarda goji hakkında çok fazla şey yazılı. Öyleki, sürekli goji tüketen birine neredeyse karada ölüm yok. Arada bir bizim gazeteler de buralardan yazı derleyip haber yaptılar.

Goji ile ilgili bir yazı (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/10/goji-berry.html)hazırlarken, bunların ne kadarı doğru diye bir araştırmaya girişmiştik. Çin kaynaklı olmayan çok az makaleye rastlamıştık. Özellikle, konu hastalıkların sağaltılması olduğunda ise klinik bulgu içeren hemen hiç yayınlanmış bilimsel makale bulamadık.

Antioksidan değerinin başka bir grup berry ile birlikte (http://www.nutritionj.com/content/supplementary/1475-2891-9-3-s1.pdf) yüksekçe olması doğal olarak anti-aging grubu yiyecekler arasında olmasını sağlıyor. Ancak bunun dışındaki belirli bazı hastalıklarda sağaltıcı etkiden söz etmekte kendi adıma çekincem var.

Sn.tamergulkaya, sizin de bahsettiğiniz etkiler nette çokça tekrarlanıyor. Ancak bu denli büyük yatırıma girdiğinize göre muhtemelen benim bulamadığım (Çin kaynaklı olmayan) makalelere ulaşmış olmalısınız. Bunlarla ilgili referans verebilirseniz sevinirim.

h.ışık
06-04-2011, 22:26
Trakyadan ve Eskişehirden yerli goji haberleri geliyordu onlar bu Solanaceae ailesinden mi ?

MeyveliTepe
07-04-2011, 00:48
Sn.tamergulkaya, bunlar tamam. Besin içerikleri bakımından bizim de zamanında bulup anladığımız şeyler. Bu tür içerikli besinlerin insan organizmasına katkıları da genel olarak kabul görüyor. Ancak iş, hastalık sağaltımına gelince doğrulanmış klinik veri olmadan, gazetelerin yazdığı gibi ifade edilir ya da gazetelerin yazdığı bir şekilde onaylanırsa yanıltıcı, hatta insanlara bir ilaçmış gibi umut veren duruma kolayca gelebiliyor.

Son bir yıl içinde bizimle irtibat kuran ve sayısı bini aşan insanları bilseniz ne kadar kolay kontrolden çıkabileceğini anlarsınız. Ağır şeker hastaları, her çeşit kanser hastaları, kemoterapi görenler, kalp, damar hastaları ve saymakla bitmez. Her gazete haberinden sonra doğru mu, nasıl buluruz, vb. yana yakıla başvurdular. Blogdaki 250 küsür yazıdan sadece goji ile ilgili olanı, mevcut bir çok yorumu da silerek yoruma kapatmak zorunda kaldık.

Bu kişilere, "tadı çok güzel, faydalı bir meyve, kan inceltici ilaç kullanmıyorsan günde bir avuç tüketebilirsin", dışında bir şey söyleyemedik. Bilimsel yayın avlamakta pek fena sayılmayız. Eriştiğimiz batı kaynaklı makalelerde de klinik verilerin yetersiz olduğu yazılı. Buna karşılık, Çin kaynaklı makalelerde çoğu hayvanlar üzerinde bir takım deneylerden ve sonuçlardan söz ediliyor. Açıkçası konu goji olunca Çin kaynaklı bilimsel makalelerin doğrulanması gerekir diye düşünüyorum.

Bu yüzden kütüphanenizde yayınlayacağınızı söylediğiniz yayınlardan somut bir şey varsa hep birlikte paylaşmamız yerinde olur. O seviyede bir yayına henüz siz de ulaşamadınız ise, hastalık sağaltımından çok genel faydaları, lezzeti vs. vurgulamak daha tedbirli bir yaklaşım olur diye düşünüyorum.

tamergulkaya
07-04-2011, 16:44
Sn. Meyvelitepe

Türk halkının genel tutumu dikkate alınınca kesinlikle haklısınız.Wolfberry bir ilaç değil.Aynı zamanda kontrolsüz ve sınırsız kullanılabilecek bir meyve de değil.Hastalık tedavisi için ilaç olarak kullanılamaz.Sadece doktor gözetiminde takviye besin olarak kullanılabilinir.

feyzon
07-04-2011, 21:47
Sayın Tamer Gülkaya şimdi ben aldığım gojinin zehirli olup olmadığını nasıl anlaya bileceğim. Çünkü Eminönünde sertifikalı olarak satılan bir ürün değildi. Satıcının da çok bilgisi olan bir durum değil sanırım. Getirilen ürünü kabul edip satıyor.

sındırgılı
07-04-2011, 22:50
Zehirli Gojidemi varmis ?
Eksi, kekremsi tadi olanini biliyorumda zehirli olanini ilk defa okuyorum.
Sn. Feyzon, resmini yayinlayabilirmisiniz ? (Ozellikle yapraklarinin resimlerini)
Malum, canlanmaya basladilar....

feyzon
08-04-2011, 10:19
Zehirli Gojidemi varmis ?
Eksi, kekremsi tadi olanini biliyorumda zehirli olanini ilk defa okuyorum.
Sn. Feyzon, resmini yayinlayabilirmisiniz ? (Ozellikle yapraklarinin resimlerini)
Malum, canlanmaya basladilar....

Sayın Sındırgılı benim de çok fazla bilgim yok. 2361 nolu mesajda sayın Tamer Gülkaya bahsediyor. Eminönünden aldığım gojinin nasıl olduğunu öğrenmek bende isterim. Tamer bey ayrıntılı bilgi verirse, bir gojinin nasıl zehirli olduğunu anlayabileceğimizi bildirirse çok sevinirim.

artemisia10
08-04-2011, 12:45
Daha çok bilgisi olanlar daha ayrıntılı bilgi verir ama benim bildiğim Solanaceae ailesinden olan bitkiler tam olgunlaşmadıklarında toxic etkiye sahip oluyorlar yani kırımızılaşmadan turuncu renkteyken yerseniz. Aynı şekilde altın çilek(pyshalis) tam olgunlaşmadığında aynı etkiye sahip ben yabani olanların da olgunlaştığında yenilebileceğini düşündüm uzmanların yorumunu bekliyoruz bu konuda...

MeyveliTepe
08-04-2011, 23:36
Yenebilir gojilerin tohum ya da çeliklerinden üretilenlerde toksik olma riski yoktur. Yabani olanlarda (ki bir çok çeşidi var) böyle bir riskten söz edebiliriz.

ensar
09-04-2011, 08:27
Sevgili MeyveliTepe,

Aşağıda fotoğrafladığımız yabani gojilerin yenilmez olduğu söyleniyor idi ve de bu yüzden çit bitkisi olarak kullanıldığı belirtilmişti.

201954

201955

201956

201957

201958

Bunların gerçekten yenilip yenilmemesi konusunda tereddüt gösterip önce birkaç tane yedim birkaç gün sonra biraz daha fazla bir sorun olmadı.

KESİNLİKLE merak edildiği takdirde birdenbire 2 meyveden fazla yenilmemeli derim.

Yabani gojilerin varlığı Gojileri yetiştirmek istiyen arkadaşlara destek olarak yorumlanmalı. Meyvesini yemelerini teşvik etmek için değil.

Sevgiyle kalın

Sevgiyle

ensar
09-04-2011, 08:32
Bunlarda Yakın plandan meyvelerinin fotoğrafları

201960

201961

201962

201963

Görüldüğü gibi o kadar cezbediciydilerki denemeden olmazdı.

Sevgiyle kalın

h.ışık
09-04-2011, 10:19
Sayın ensar, siz önce az yediniz , sonra daha fazla. Halen bu forumda yazıyorsunuz. Bu demek oluyor ki yabani her bitki toksik değil. Ya da sizin yediğinizin meyveleri toksik değil. Siz sağlıklı türü bulmuşsunuz. Yerken sizin yaptığınız gibi dikkatli olmak gerekiyor.

MeyveliTepe
09-04-2011, 11:02
Toksik olup olmadığı bir kaç meyve ile belli olmayabilir. Bazılarının olumsuz etkileri daha sonra, ya da ilişkilendirilmesi zor bir şekilde ortaya çıkabilir. Tabii, her yabani goji toksittir diye de bir şey yok. Emin olmak için analiz ettirmenin bir yolu olmalı.

h.ışık
09-04-2011, 12:56
Biraz daha bekleyin. Nisan ortaları gibi her birini çapı 10 cm civarındaki saksıya alırsınız. Ancak o tarihten sonra hızlı büyüyenleri bir-iki ay içinde ya toprağa ya da daha büyük saksıya almalısınız.

Sayın MeyveliTepe, nisan ayının ortalarına gelmiş sayılırız. Gojilerin son durumlarının resimleri de aşağıdadır. Bu gojileri bugün ya da yarın 10 cm çaplı saksıya alayım mı?
Saksıya sadece bahçe toprağı mı koyayım?
En önemli soru ise köklere zarar vermeden saksıdan çıkardıktan sonra torftan nasıl ayırabilirim.
Benim aklıma gelen içinde bulunduğu kabı daha büyük bir kabın içine yerleştirip iyice sulayıp 2-3 saat bekledikten sonra (torf iyice suyu emdikten sonra) kabı çıkarıp fazla su tahliye edip torfu dağıtarak tek tek ayırabilirim gibi geliyor.

Bu aşamada kazara kökler kırılırsa gojiler yine fide olabilirler mi ?

İkinci ve üçüncü resimlerde gojilerden yeni yapraklar çıkıyor ya da gövde oluşturmaya başlamış gibi.

tamergulkaya
09-04-2011, 14:38
Daha çok bilgisi olanlar daha ayrıntılı bilgi verir ama benim bildiğim Solanaceae ailesinden olan bitkiler tam olgunlaşmadıklarında toxic etkiye sahip oluyorlar yani kırımızılaşmadan turuncu renkteyken yerseniz. Aynı şekilde altın çilek(pyshalis) tam olgunlaşmadığında aynı etkiye sahip ben yabani olanların da olgunlaştığında yenilebileceğini düşündüm uzmanların yorumunu bekliyoruz bu konuda...

SOLANACEAE AİLESİNDEN ZEHİRLİ OLAN BAZILARI
Güzelavrat otu (Atropa belladonna veya Atropa bella-donna), patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" denilen madde bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.Adam otu (Mandragora), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Mandragora cinsini oluşturan sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin ortak adı.
Rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türleridir. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir.
Kökleri % 0,3 oranında Hiyosiyaminlerle Skopolamin alkaloitlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Halen tedavide çeşitli preparatların terkibinde kullanılmaktadır. Rastgele kullanıldığında zararlı olur.

GENEL OLARAK BİTKİLERİN ZEHİRLİ OLUP OLMADIĞINI ANLAMANIN BASİT BİR İKİ YOLU VAR.
BİTKİNİN BULUNDUĞU BÖLGEDEKİ YERLİ HALKIN BİTKİ HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ VE HAYVANLARIN BİTKİLERİ YİYİP YEMEDİKLERİ DİKKATE ALINMALI.

gezen82
09-04-2011, 20:15
Arkadaşlar bu gojiyide kaybetmeyeyim.

55 cm olan gojimin alttan yaprakları dökülmeye başladı.Ne yapmalıyım.Acaba neden olabilir?
A-Fazla su mu verdik acaba ?
B-Artık bu saksı bu goji için çok mu dar geliyor.
C-Kırmızı minik örümcek.(doğal ilaçlarla baya azalsalarda hergün bazı yaprakaltlarında birkaç tane kırmızı örümcek yakalıyorum)
D-Hepsi
E-Hiçbiri .Bana göre ..........(bu bölüme değerli düşüncelerinizi yazarsanız seviniriz)

Aynı şekilde (yapraklarını dökerek) öldü dediğimiz goji dip kısmından 2 yerden sürgün vererek YIKILMADIM AYAKTAYIM dediğini kanıtladı :)

202123

202124

202125

202126

MeyveliTepe
09-04-2011, 20:17
Gojinin içeride ne işi var ki. Bence bir karıştan budayıp dışarı koyun.

sındırgılı
09-04-2011, 20:48
Sn. Gezen, ben Gojiden bahsetmiyecegim. Sn. MeyveliTepe`nin dedigi gibi disari cikartin.
Bahceniz var ise bahceye dikin.
Asil, biber fidesi ne guzel urun vermis :)
Daha bizimkiler, 2- 3 cm boydalar. Inanin imrendim.Afiyetle tuketin.....

h.ışık
09-04-2011, 21:34
Meyveli tepenin dediğini yaparsanız budadıktan sonra kalan parçayı da 2-3 parça halinde suda bekletin. Muhtemelen köklenecektir. Onlarıda dikip fidan sayınızı artırırsınız. :D Süper bir gelişme olur.
Alttan sürgün veren fidanın kökleri sağlam olduğu için size güzel sürpriz yapmış.

gezen82
10-04-2011, 21:29
Saygıdeğer meyvelitepe,sındırgılı ve h.ısık
E şıkkını seçip değerli düşücelerinizi paylaştığınıziçin teşekkür ederim.

Arkadaşlar ne yazıkki bir bahçemiz yok.tohumdan yetişenlerin çok narin olduğunu okuduğum için ve halen kütahyada havaların çok soğuk gitmesinden ötürü gojiyi balkonada alamadım.

ilk fırsatta dediğiniz gibi budamasını yapmayı düşünüyordum.
h.ışık sizden bir bilgi öğrendim(budanan kısmın 3 parçaya ayrılıp köklenebileceği) ve bunun için de ayrıca teşekkür ederim.

saygıdeğer sındırgılı o tatlı biber fidesi şu anda tam 11 aylık. ve her hafta birkaç tanede olsa bize ürün verdi sağolsun arkadaşı ile beraber.kışın bile biberlerini yedik. ayrıca 6tane (2ayrı çeşit) acı biberler de hiç durmadan sofrada kendisine yer buluyor.:)
inşallah gojide tavsiyeleriniz ışığında içinde bulunduğu durumu atlatıp bizi sevindirir.

MeyveliTepe
10-04-2011, 23:23
Sn.Gezen82, Bildiğiniz gibi gojiler yaprak döken bitkilerdir ve soğuklama ihtiyaçları var. Sürekli ılık bir yerde kalmaları bizlerin 3-5 gün boyunca hiç uyuyamamasına benzer. Yorgun düşer, dinlenemez. Her şey bir tarafa, gojinizin başına gelen bence böyle bir şey. Normalde bu aradar uzun bir uykudan uyanıp taze sürgünlerini hazırlıyor olmalıydı.

Tohumdan mı yetiştirdiniz, ne zaman tohum ekmiştiniz bilmiyorum.

Tüm arkadaşlara tohum ekimi zamanı olarak Mayıs ortalarını, çelik köklendirme zamanı olarak bu sıraları tavsiye ediyorum. Böylece çimlenen ya da köklenen gojiler hızla gelişip, Eylül-Ekimde az da olsa meyve verip Kasım ortalarında da uykuya yatarak ertesi yıl bu sıralar tüm enerjileriyle uyanırlar. Böylece, sağlıklı ve çok iyi gelişen bitkileriniz olur.

Beymen
11-04-2011, 00:03
Sayın MeyveliTepe, Tohum ekimini mayıs ortasını tavsiye etmenizin nedeni nedir..daha erken mesela şuanki soğuk hava dalgası geçtikten sonra ekmemizin sakıncası varmıki..

MeyveliTepe
11-04-2011, 01:03
Sebebi havanın iyice ısınmış olması ve bol ışık. Erken ekilen tohumlar çok cılız kalırlar, bir çoğu ölür, ya yeterli ışık alamaz ya da direk güneşten ölür. Mayıs ortasında ekilenler daha erken ekilenleri geçer.

Beymen
11-04-2011, 09:14
500 e yakın tohumu 20 gün önce üretim poşetlerine ekip dışarı bırakmıştım..üzerinede koruyucu beyaz file sermiştim hem yağmuru hemde güneş ışınlarını süzerek vursun diye..yinede bu ngatif durumlardan etkilenirlermi..:( bir o kadarınıda daha sonra ekerim diye elimde tutuyordum..bunlarıda mayıs ayına ekeyim ozaman..sağolsın....

MeyveliTepe
11-04-2011, 10:01
Ektikleriniz çimlendiyse havalar ısınıncaya kadar iyi bakmaya çalışın. Kalan kalır ve onlar da büyür.

vehbi
11-04-2011, 13:13
Yaklaşık otuz çeşit tohum ektim A.B.D'den geldi atemoya,jak furit,hünnap,bluberry,bögütlen,noni,pitaya,kaktüs, cerimoya ,pasiflora çeşitleri,guava çeşitleri v.b onuncu günde goji berry ve wolf berry tohumları kendini ilk gösteren tohumlar oldu en erken bunlar çimlendi

Yakup Ünal
11-04-2011, 13:23
Selam arkadaşlar;
Goji meyvesini üretme işine acayip takımış durumdayım. Niğdeden ve zimirden tüplü şekilde ağıçlarını getirdim tarlamın bir köşesine ektim deneme yapıyorum iyi sonuçlar alırsam 1500-2000 tane dikmeyi düşünüyorum. Tohumdan ürettiklerim yeni çıktı 10 günlükler kökleri çok ince şeffaf kaplarda gözlemliyorum kabın dibini görmeden kökler çatallamıyor, sıcağı çok sevmiyor, açık arazide serada büyüyen tahumların rengi koyu yeşil ve hızlı boy uzaması gerçekleşmezken kapalı alanlardakiiler daha açık yeşil ve ince hızlı sürgünler veriyorlar. Yılmadan deniyorum.
Ankaranın kazan ilçesinde üretebilirmiyim.
Pazar oluşurmu masraflarını çıkartıp para kazanacak duruma gelirmi
geç ve erken donlardanetkilenip etkilenmemesi durumu nasıl
en sonda toksit ve yabani goji aklımı kaıştırdı.

yarenimex
11-04-2011, 13:54
Selam arkadaşlar;
Goji meyvesini üretme işine acayip takımış durumdayım. Niğdeden ve zimirden tüplü şekilde ağıçlarını getirdim tarlamın bir köşesine ektim deneme yapıyorum iyi sonuçlar alırsam 1500-2000 tane dikmeyi düşünüyorum. Tohumdan ürettiklerim yeni çıktı 10 günlükler kökleri çok ince şeffaf kaplarda gözlemliyorum kabın dibini görmeden kökler çatallamıyor, sıcağı çok sevmiyor, açık arazide serada büyüyen tahumların rengi koyu yeşil ve hızlı boy uzaması gerçekleşmezken kapalı alanlardakiiler daha açık yeşil ve ince hızlı sürgünler veriyorlar. Yılmadan deniyorum.
Ankaranın kazan ilçesinde üretebilirmiyim.
Pazar oluşurmu masraflarını çıkartıp para kazanacak duruma gelirmi
geç ve erken donlardanetkilenip etkilenmemesi durumu nasıl
en sonda toksit ve yabani goji aklımı kaıştırdı.

Sayın Yakup Ünal, goji Türkiye'nin her yerinde yetişir.Sıcakla soğukla pek derdi yok.Mayıs ayında çiçeklenme başladığı için dondan etkilenme sözkonusu değil. Şu kadarını da söyleyeyim.Geçen yıl sonbaharda erkenci donda tüm sebzeler donarken benim gojilerimin üzerinde olgunlaşmamış meyveler ve çiçekler hiç zarar görmeden kaldı.Ayrıca ticari üreticilik için bir başka olumlu yanı da sürekli verim halinde olması. Yani elma veya şeftali bahçenizi dolu vurdu diyelim,bu durumda mecburen gelecek yıl ürününü beklemek gerekiyor.Aynı olay gojide olursa o andaki meyveleriniz gidiyor ama devam eden yeni ürünle durumu telafi etme imkanınız oluyor.Bir başka iyi yani da meyve için uzun zaman beklemek zorunda olmayışımız. Ben geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim gojilerimin meyvesini aynı yıl tattım. Bu goji fidanlarımla da yöremizin ilk minik goji bahçesini kurdum.Evimin önündeki yaklaşık 2000 metrekare bir arazime 257 adet goji fidanı diktim.Halen de elimde her boy fidan var.İsteyenlere satıyorum. Ürün piyasaya çıkmadan pazar oluşmaz.Pazar mutlaka oluşacaktır. Medyada da sık sık yer alıyor, bu da pazar oluşumunu hızlandıracaktır.
Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum..

Yakup Ünal
11-04-2011, 14:49
yarenimex
teşekkür ederim bilgi için
bilinmeyen bir ürün olması sebebi ile bende izmirden ve niğdeden bu sene ürün verecek şekilde gojiler getitirdim tarlama diktim deniyorum.
kendim de ABD menşeili gojilerden tohumdan deniyorum.
ayrıca günde 15-20 tane kurularından yiyorum bilimsel araştırmaları yapılmış veriler elinizde varmı?

gezen82
11-04-2011, 14:59
Saygıdeğer meyvelitepe; öncelikle çok teşekkür ederim. tohumunu yanlış hatırlamıyorsam aralık sonu gibi ekmiştim. Bahar gelince güneş alan bakonda yetişebileceğini düşünerek kışın çimlendirmiş bulunduk. daha önce bu bilgiyi keşke öğrenmiş olsaydık ve mayısı bekleseydik.
Yapacağımız ilk iş bugün budamasını yapıp balkona çıkarmak olacak.

Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için tekrar teşekkür ederiz.

Sn.Gezen82, Bildiğiniz gibi gojiler yaprak döken bitkilerdir ve soğuklama ihtiyaçları var. Sürekli ılık bir yerde kalmaları bizlerin 3-5 gün boyunca hiç uyuyamamasına benzer. Yorgun düşer, dinlenemez. Her şey bir tarafa, gojinizin başına gelen bence böyle bir şey. Normalde bu aradar uzun bir uykudan uyanıp taze sürgünlerini hazırlıyor olmalıydı.

Tohumdan mı yetiştirdiniz, ne zaman tohum ekmiştiniz bilmiyorum.

Tüm arkadaşlara tohum ekimi zamanı olarak Mayıs ortalarını, çelik köklendirme zamanı olarak bu sıraları tavsiye ediyorum. Böylece çimlenen ya da köklenen gojiler hızla gelişip, Eylül-Ekimde az da olsa meyve verip Kasım ortalarında da uykuya yatarak ertesi yıl bu sıralar tüm enerjileriyle uyanırlar. Böylece, sağlıklı ve çok iyi gelişen bitkileriniz olur.

yarenimex
11-04-2011, 16:20
yarenimex
teşekkür ederim bilgi için
bilinmeyen bir ürün olması sebebi ile bende izmirden ve niğdeden bu sene ürün verecek şekilde gojiler getitirdim tarlama diktim deniyorum.
kendim de ABD menşeili gojilerden tohumdan deniyorum.
ayrıca günde 15-20 tane kurularından yiyorum bilimsel araştırmaları yapılmış veriler elinizde varmı?

"Bilimsel veriler" derken hangi konudaki verileri kastediyorsunuz, üreticilik mi faydaları mı ?

Yakup Ünal
12-04-2011, 15:55
"Bilimsel veriler" derken hangi konudaki verileri kastediyorsunuz, üreticilik mi faydaları mı ?

gojinin faydaları zararları ile ilgili bilimsel araştırmalar
kullanım şekkli
insan nekadar tüketmeli ne şekilde tüketirse faydalı olur gibi
veriler üretim değil

seyyah53
12-04-2011, 22:07
Gojiyle ilgili bende bir kaç resim yüklemek istedim...

Tohumunu ben ektim...hemen hemen bahçeciliğe başlamamdaki ilk sebeblerden ve denemelerden bir tanesi bu üzden benim için önemi fazla...o büyüdükçe ben de deneyim kazanıyorum...

Geçen yaz bayağı büyüdü 20 cm lik siyah plastik poşetteydi...şu an 25 lt lik büyük saksıya koydum...1 ay öncede koyun gübresi verdim... artık yaz humas,solucan gübresi diye devam ederiz...

CEBECİ
12-04-2011, 22:15
Mayıs ayında ekilmesi gerektiğini bilmediğimden Gojileri Kasım ayında çimlendirmiştim.Çok yavaş gelişiyorlar.ekmiş olduğum yaklaşık on tohumdan yalnızca üç tanesi çimlendi.Henüz balkona çıkarmadım acaba gündüzleri güneşli havalarda çıkarmamın bir sakıncası olur mu
Bu yaz bahçeye ekebilirmiyim yoksa saksıda mı büyütmeliyim :confused:

202914

MeyveliTepe
12-04-2011, 22:21
Balkona koyun. Bir süre bol ışık alsın ama direk güneş almasın. Bir ay kadar bu şekilde kaldıktan sonra yavaş yavaş güneşe alıştırın.

Mayısta yeni tohum ekerseniz Temmuz başında bu fidelerinizi büyük ihtimal geçerler.

Yakup Ünal
13-04-2011, 07:45
benim diktiğim göjiler bu şekilde çıkmıyor
heniz 20 - 30 günlikler ama boyları daha uzun 5-6 cm kadar iki yaprağı var
ilk çıktıklarında gövde kısmı beyazdı şimdi kahverengini alıyor.

ihsankaya45
13-04-2011, 07:47
sn meyvelitepe
goji fidanları yaprak çıkarmaya başlamış. bu halde çelik alıp köklendirilebilirmi. açık alanda çelik poşetlerini bekletebilirmiyiz?

Yakup Ünal
13-04-2011, 08:46
toksitli zararlı goji ile sağlıklı yararlı olanı nasıl ayırt ederiz.

MeyveliTepe
13-04-2011, 09:05
sn meyvelitepe
goji fidanları yaprak çıkarmaya başlamış. bu halde çelik alıp köklendirilebilirmi. açık alanda çelik poşetlerini bekletebilirmiyiz?

Evet köklendirebilirsiniz. Bu sıra alacağınız çeliklerin iç enerjileri en yüksek seviyede ve köklenme olasılığı yüksek. Açık alanda da olur ama kontrollü sera ortamı olsa daha iyi.

Kökleninceye kadar her gün su spreyleyerek kökten alamayacağı nemi yaprak ve gövdeden vermelisiniz.

ihsankaya45
13-04-2011, 10:52
evet köklendirebilirsiniz. Bu sıra alacağınız çeliklerin iç enerjileri en yüksek seviyede ve köklenme olasılığı yüksek. Açık alanda da olur ama kontrollü sera ortamı olsa daha iyi.

Kökleninceye kadar her gün su spreyleyerek kökten alamayacağı nemi yaprak ve gövdeden vermelisiniz.

teşekkürler

ihsankaya45
13-04-2011, 10:56
goji nin nası kurutulacağı hakkında bilgisi olan var mı?

serdar1
13-04-2011, 13:07
Olgunlaşıp kızaran gojiler hasır tepsiler de yarı gölgede ve özellikle el sürülmeden kurumaya bırakılacak yoksa siyah noktalar oluşturur.Kırmızı doğal rengi kalmaz.

yarenimex
13-04-2011, 23:05
gojinin faydaları zararları ile ilgili bilimsel araştırmalar
kullanım şekkli
insan nekadar tüketmeli ne şekilde tüketirse faydalı olur gibi
veriler üretim değil

Sayın Yakup Ünal, netteki bilgilerden bilgilendik genelde.Bilimsel araştırma sonucu olarak yayınlanmış verilere nette pek rastlanmıyor.Ancak genel olarak günde bir avuç kadar kuru meyve tüketilmesi öneriliyor ama değişik kaynaklarda günlük 10 ile 50 gram arasında tüketilmesi de öneriler arasında. Bu başlıktaki mesajların tamamını okumuşsanız görmüş olmasınız, sayın Meyvelitepe kendi bahçesinden taze goji meyvesi toplayıp yiyenlerden bazılarının saçlarındaki dökülmenin durduğunu söylediklerini yazmıştı.

Yakup Ünal
14-04-2011, 07:56
Sayın Yakup Ünal, netteki bilgilerden bilgilendik genelde.Bilimsel araştırma sonucu olarak yayınlanmış verilere nette pek rastlanmıyor.Ancak genel olarak günde bir avuç kadar kuru meyve tüketilmesi öneriliyor ama değişik kaynaklarda günlük 10 ile 50 gram arasında tüketilmesi de öneriler arasında. Bu başlıktaki mesajların tamamını okumuşsanız görmüş olmasınız, sayın Meyvelitepe kendi bahçesinden taze goji meyvesi toplayıp yiyenlerden bazılarının saçlarındaki dökülmenin durduğunu söylediklerini yazmıştı.

2 aydan fazladır bu meyveyi düzenli tüketiyorum. yakınlarımada tükettiriyorum
hiç birisinden şikayet gelmediği gibi kabızlık sorunları, uyku sorunları gibi sorunları olanlarda sorun kalmadı
Benim Söylemek istediğim bu meyvenin yaygınlaşması ve türkiye de yaşayan insanların daha hızlı bilinçlenip üretim ve tüketimin yaygınlaşması için daha bilimsel araştırmaların yaptırılması ve bu verilerin yaygınlaşması
Yabancı sitelerde olmak kaydı ile goji ile ilgili bütün haberleri uzun zamandır yakından takip ediyorum

Yakup Ünal
14-04-2011, 08:02
yakupunalmavi@hotmail.com
yakup ünal
facebook tan akşamları daha seri konuşmak isteyenler eklerse sevinirim

Yakup Ünal
14-04-2011, 09:53
MQ-1 lidyum barbarum baylu..
cinsi goji berisi olan varmı elinde

filizceng
15-04-2011, 14:10
Öncelikle herkese selamlar; Bir goji yetiştiricisi olarak eşim ve bende aranıza katılıyoruz. Bu sene kasım ayında dikmiş olduğumuz gojiler yaklaşık 1m boyuna geldi ven ben 1-2 tanesinin tepe noktasını kestim yan dallar bekliyorum, Tabi peyderpeyi ektiğimiz için küçüklü büyüklü gojilerimiz. Onlar her geçen gün büyüdükçe benimde heyecanım artıyor açıkçası... İşte fotoğraflarımız, dışarıya almak için daha erken olduğunu düşünüyorum
203397

203399

203400.

seyyah53
15-04-2011, 14:30
Maşallah bu kadar gojiyi ne yapacaksınız...?:)..yalnız büyük olanlar kendi görüşümce dışarıda kışı geçirmeliydi...bu saaatten sonrada iyice havalar ısınanan kadar çıkarmayın ankarada malum sürgünler zarar görebilir...

h.ışık
15-04-2011, 15:06
Maşallah, ilk resimdeki gojileri kasım ayında tohumdan mı ürettiniz? Ben mi yanlış anladım? Benim kasımda ektiğim tohumlardan çıkanlar daha 4-5 cm boydalar.

filizceng
15-04-2011, 15:41
Maşallah, ilk resimdeki gojileri kasım ayında tohumdan mı ürettiniz? Ben mi yanlış anladım? Benim kasımda ektiğim tohumlardan çıkanlar daha 4-5 cm boydalar.
Evet Kasım 2010 'da ektim tohumdan ve şuana kadar olan gelişimleri bu kadar Diğer partiyi tahminen Ocak ayı ortalarında ve küçük olanları da Şubat ayında ektim. Oda içerisinde sıcak bir ortamda olması, birazda gübreleme ile bu hale getirdim İnşallah bu sene meyvelerini de alırsak çok mutlu olacağız...
bahçemiz var ve bunları nasipse orada biraz da ticari olarak yetiştirme fikrindeyiz

Yakup Ünal
15-04-2011, 16:12
filizceng tebrik ederim
bende göji berry merak saranlardanım ankara kazan ilçesinde çeviz bahçesi yaptım 6-7 dönüm bir yerede göji berry dikmeyi düşünüyorum. Araştırmalarım devam ediyor en uygun ve en verimli goji berryi buluncaya kadar
izmirden ve niğdeden getitirdim tarlaya ektim kısmet meyve alır gelişimi iyi olandan tohumdan **** ağıç olarak alacağım.
filizceng diktiğiniz gojiler ne menşeili????
ticari olarak önerilen Liycium barbarum MQ-1 olanı diye bir prof dan bilgi edindim ama ama işte

h.ışık
15-04-2011, 21:06
Arkadaşlar Gojilerimde şaşırtma yapacağım. Aşağıdaki gibi mi uygulama yapayım,

Sayin hocam; domates, biber ve patlicanda her zaman uyguladigim sasirtma sekli sizinkinden biraz farkli. Ben viyolden cikardigim fidenin koklerini iyice temizledikten sonra bir miktar uclarindan makasla kirpiyorum. Daha sonra icinde sulandirilmis seyrek sivi gubre olan bir kapta yarim gun veya bir gece beklettikten sonra sasirtmayi tamamlayip karanlik ortama aliyorum. Bu sekilde bitkinin daha bir kuvettlenerek gelistigini dusunuyorum. Bu konudaki fikrinizi almak isterim.

yoksa

Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın
Ayırdığınız her fideyi daha önce hazırladığınız saksı/plastik torba içine doldurulmuş şaşırtma harcını kalem büyüklüğünde bir çubuk veya parmağınızla bir delik açarak fidenizi yerleştirin

Sayın Zeki Bey,birçok faydalı bilgi verdiğiniz için teşekkürederim.Fakat şaşırtma konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Yukarda anlattığınız yöntem şaşırtma değil yer değiştirme diye biliyorum.Şaşırtma olması için kökte hiç toprak kalmaması gerekir eğer kökte toprak ya da torf kalırsa bu yer değiştirmedir.
Ayrıca şaşırtma da köklerin bir miktar zarar görmesi istenen bir durumdur.Fidenin kazık kökünde meydana gelecek kopmalar saçak kök oluşumunu tetikler.Kazık kök bitkiyi toprak üstünde tutmaya saçak kökler ise bitkiyi beslemeye yarar.
Ben domates ve biber için şaşırtmayı şöyle yapıyorum.Fideleri sökmeden önce iyice bir suluyorum,daha sonra sivri uçlu bir cisimle torfu dipten yukarı doğru kaldırtarak gevşetiyorum.Fideleri yapraklarından tutarak çekiyorum ve pet bardaklara dikiyorum.Fideleri çekerken köklerin bir kısmının koptuğunu hissediyorsunuz ama bu herhangi bir problem teşkil etmiyor.

bu şekilde mi uygulama yapmalıyım. Gojiler için hangisi daha uygundur.
Saygılar.

h.ışık
15-04-2011, 22:02
Saygıdeğer arkadaşlar ve Sayın meyvelitepe,

Gojilerimin son durumu. Sizce her birini ayrı saksılara şaşırtmanın zamanı gelmişmidir. Şaşırtmada yukarıdaki yöntemlerden hangisi daha uygundur. Teşekürler.

rüzgargülü
15-04-2011, 22:26
Öncelikle herkese selamlar; Bir goji yetiştiricisi olarak eşim ve bende aranıza katılıyoruz. Bu sene kasım ayında dikmiş olduğumuz gojiler yaklaşık 1m boyuna geldi ven ben 1-2 tanesinin tepe noktasını kestim yan dallar bekliyorum, Tabi peyderpeyi ektiğimiz için küçüklü büyüklü gojilerimiz. Onlar her geçen gün büyüdükçe benimde heyecanım artıyor açıkçası... İşte fotoğraflarımız, dışarıya almak için daha erken olduğunu düşünüyorum
203397

203399

203400.

resimler çok güzel çilek kasaları ve plastik bardaklar beni gecen yıla döndürdü yine çok keyifli günler başarılar dilerim

gezen82
16-04-2011, 21:51
Haftaya BİM marketlerde GOJI BERRY - BLUE BERRY - ALTIN ÇİLEK 150gram lık paketlerde satışa sunuluyormuş.

hem tadına bakmış olacağız hemde birsürü tohum olmuş olur.

dolayısı ile saygıdeğer meyvelitepe'nin Mayıs ayında ekim tavsiyesini de uygulamış olacağız inşallah.

Kalırsa ben almayı düşünüyorum. Gerçi biraz pahalı olacak. 6.9TL yanlış hatırlamıyorsam.

Acaba bunlar Çinden gelenlermi yoksa kendi üretimimizmi?

h.ışık
16-04-2011, 22:06
Bu bilgiyi nereden aldınız gezen82, son kampanya 15 nisanda başlamış görünüyor.

yarenimex
16-04-2011, 22:42
Normal olarak çiçeklenme zamanına daha 20 gün bir ay olmasına rağmen, ilginç bir şekilde gojilerimde tomurcuklanma başlamış. goji bağımda dört beş fidanda gördüm. Oysa ki daha yaprakları bile normal büyüklüğe ulaşmadı..

artemisia10
16-04-2011, 22:44
Marketlerde ve kuruyemişçilerde satılan paketler de Tayland'dan ithal edildiği yazıyor.

Hatice Tarhan
16-04-2011, 23:11
Taze goji beryy nin tohum larından yetiştiremedim,kurutulmuş meyvenin çekirdeklerini ektim oda olmadı,gerekli ısıyı sağlamama rağmen neden başaramıyorum.Bazı tohumlar geldiği yere göre değişiyormu acaba.

h.ışık
16-04-2011, 23:21
Bende iki farklı goji meyvesinden tohum alıp ektim. Özellikle farklılıklar belli olsun diye aynı kabın farklı taraflarına ektim. Bir tarafta çimlenme oranı çok büyük olmasına rağmen diğer tarafta 5-10 tane çimlenme oldu. Bu 5- 10 tane gojiden de sadece 2-3 tane ancak kaldı. Diğer çimlenmenin olduğu yerdeki gojiler den şimdi 15 tane kadar var. Boyları da çok farklı aynı gün ekilmesine ragmen çimlenmeleri de boyları da farklı. Daha önce eklediğim resimlerde görebilirsiniz. çok çimlenenler 5-6 cm, az çimlenenler 1.5-2 cm. boydalar.

MeyveliTepe
16-04-2011, 23:49
Kurutulma işleminin fırınlanarak yapılması durumunda tohumlar canlılığını kaybeder. Yurt dışından gelen kurutulmuş gojilerin bir kısmı fırınlanarak kurutuluyor olabilir.

Hatice Tarhan
17-04-2011, 11:02
Teşekkür ederim sayın Meyvelitepe bu demek oluyorki, taze meyve bulup tohumlarını alacağız bir kez daha deneyeceğiz, Pes etmek yok,saygılar.

gezen82
17-04-2011, 13:25
Bu bilgiyi nereden aldınız gezen82, son kampanya 15 nisanda başlamış görünüyor.

BİM in broşüründe var. Resimlerinide koymuşlar. Bulabilirsem fotoğrafını eklerim.

Bu arada arkadaşlar ben gojimi ankarada ANKAMALL (alışveriş merkezi ) da bulunan bir kuruyemişçiden birkaç tane alarak onların tohumlarından yetiştirmiştim.

Yani kurutulmuş gojiden. Demekki fırınlanmamış.

Bakalım Bim den alacaklarımız fırınlanmışmı. Çimlenmesine göre anlayacağız :)

gezen82
17-04-2011, 13:32
203813

h.ışık
17-04-2011, 14:07
Size broşür olarak gelmiş, ben internetteki broşürlere baktım. Daha önce söylediğim gibi en güncel 15 nisan tarihliydi. ama iyi oldu. Telefonuma not yazayım da unutmayayım.
Teşekürler.

gezen82
17-04-2011, 14:08
Keşke gojilerimde biberler kadar ürün verseydi.

203823

203824

203825

gezen82
17-04-2011, 14:13
Bişey değil. Nede olsa forumların amacı bu PAYLAŞIM.
Size broşür olarak gelmiş, ben internetteki broşürlere baktım. Daha önce söylediğim gibi en güncel 15 nisan tarihliydi. ama iyi oldu. Telefonuma not yazayım da unutmayayım.
Teşekürler.

h.ışık
17-04-2011, 14:18
Bugün toplu halde 1 kg lik peynir kabında bulunan gojileri şaşırtarak umarım iyi yapmışımdır.
Şaşırtma için boş bir araziden bahçe toprağı aldım. Bahçe toprağı epeyce kumlu gibiydi bende kum ilave etmedim. Bir birim bu toprağa bir birim yanmış gübre karıştırarak harç oluşturdum. Şaşırtma için 10 cm çapında, 12-13 cm yüksekliğindeki saksılardan alarak malzemelerimi tamamladım.

Sırasıyla Toprak, Gübre ve Saksılar.

h.ışık
17-04-2011, 14:35
İlk iş olarak mevcut yerlerinden ayırmakta epey zorlandım köklere fazla zarar vermemek için çok özendim. fakat resimde görüleceği üzere kökleri epey hırpalamışım. Bir tane gojiyi iki kürdan arasına yerleştirdim. Göreceğiniz üzere toprak üstünde 5-6 cm olan gojinin kökü yaklaşık 3 katı. Yine toprağın üzerinde görülen torftaki kökler. Dikkatsizliğimden dolayı kopmuşlar.

Saksıların altındaki deliklerden toprak çıkmasın diye küçük taşlar koyarak su çıkışını engellemeden deliğin küçülmesini sağladım. Taşların üzerine harç koyarak bir miktar doldurdum. Daha sonra toprağa elimdeki demir çubukla delik açarak yavaşça gojilerin köklerini buraya yerleştirip yanlarını doldurarak işlemi tamamladım.

h.ışık
17-04-2011, 14:40
Sonuçta 11 ayrı saksıda 24 adet goji fidesi şaşırtmış oldum. Sağlıkla büyümeleri için.
İşte şaşırtılmış fidelerim.

h.ışık
17-04-2011, 14:43
Gojileriniz de iyi boyanmışlar. Biberleriniz çok güzel ağız tadıyla yeyin inşallah.

h.ışık
17-04-2011, 14:46
Bu arada saksılar 11 , fideler ise 21 tane. Bir saksıyı mükererer çekerek sayıda yanılmışım.

gezen82
18-04-2011, 07:21
Saygıdeğer h.ışık maşallah baya gojiniz olmuş. Benimde ölmeyen gojilerimden bir tanesi sizinkiler kadar. o uzun goji ile aynı anda ekildiler. Saksı faktörü çok önemli.
Ne kadar büyük saksıda olurlarsa o kadar daha iyi oluyor. (kökleri boya gittiği için)
Tecrübeli arkadaşlar daha iyisini bilir ama eğer balkonda yetiştirmeyi düşünüyorsanız keşke bir kaç tanesini büyük saksılara(7 numara saksılara 30-40lt) ekseydiniz balkonunuzda müsait gibi.

filizceng
18-04-2011, 08:08
filizceng tebrik ederim
bende göji berry merak saranlardanım ankara kazan ilçesinde çeviz bahçesi yaptım 6-7 dönüm bir yerede göji berry dikmeyi düşünüyorum. Araştırmalarım devam ediyor en uygun ve en verimli goji berryi buluncaya kadar
izmirden ve niğdeden getitirdim tarlaya ektim kısmet meyve alır gelişimi iyi olandan tohumdan **** ağıç olarak alacağım.
filizceng diktiğiniz gojiler ne menşeili????
ticari olarak önerilen Liycium barbarum MQ-1 olanı diye bir prof dan bilgi edindim ama ama işte

Teşekkürler .... Satın aldığım kişiden öğrendiğim kadarıyla Liycium barbarum MQ-1 diye biliyorum. Herkesin emeğinin karşılığını alması dileğiyle... Saygılarrr...

Yakup Ünal
18-04-2011, 08:09
Resim nasıl yükleyecğimi bilmiyorum yardım edermisiniz

Yakup Ünal
18-04-2011, 08:12
http://C:\Documents and Settings\yunal3\Desktop\goji

filizceng
18-04-2011, 08:12
resimler çok güzel çilek kasaları ve plastik bardaklar beni gecen yıla döndürdü yine çok keyifli günler başarılar dilerim

Çok teşekkürler... Evet hakikaten büyük keyif alarak yapıyorum. Sizlerede başarılar dilerim...

Yakup Ünal
18-04-2011, 08:34
Kapalı ortamda bu şekilde olan aynı gojiler tarladaki sera ortamında daha farklı daha geniş yapraklı kısa boylu üsten 2 cinci yaprakları verdi dört yaprak oldu daha koyu yeşil

serkanhoca
21-04-2011, 16:01
Yarın BİM markete geliyormuş.
Ben de Goji ve Blubery paketlerinden alacağım.
Bakalım başarı şansımız ne kadar olacak.
Bu arada olur da yetişirse aşılamaya gerek var mı?

Yakup Ünal
22-04-2011, 07:34
serkanhoca;
Bence dikmişken iyisini dik ve iyisi için uğraş üstadlar bu konuda daha bilgili, ben değişik yerlerden ağaçlarını getitirdim tohumdan da deniyorum sizin gibi uğraşıyorum kendi çapımda...
aşılamaya gerek yok

h.ışık
22-04-2011, 08:36
Sayın Yakup ünal;
2. ve 4. fotolardaki gojiler fazla uzamışlar gibi, Sulamayı azaltmalı ve daha fazla ışık almasını sağlamalısınız. Ek olarak bir miktar daha toprak ekleyip uzayan boyları kısaltabilirsiniz.
yinede gojicikler gayet sağlıklı görünüyor. Kolay gelsin.

Yakup Ünal
22-04-2011, 13:10
Sayın Yakup ünal;
2. ve 4. fotolardaki gojiler fazla uzamışlar gibi, Sulamayı azaltmalı ve daha fazla ışık almasını sağlamalısınız. Ek olarak bir miktar daha toprak ekleyip uzayan boyları kısaltabilirsiniz.
yinede gojicikler gayet sağlıklı görünüyor. Kolay gelsin.

hocam deneme için ektim onları
çok sayıda diktim deyişik ortamlarda
birisine fazla su veriyorum birisine az su veriyorum.
birisini güneşte birişini az güneşte bir kısmını açık arazide deniyorum.
İzmirden, niğdeden işallah bu sene ürün alacak şekilde göjide getirtirdim onlarıda deniyorum.
3 günde çimlendirdiğim gojiler bile oldu fakat sağlıksız çıkıyorlar.
10 günün üstünde çıkanlar ise daha sağlıklı oluyor.
çok sıcağı sevmiyor tarla ortamında serada daha canlı yeşil ve güçlü çıkııp bu resimdekileri geçiyor.
köklendirici attıklarım daha sağlıklı gözüküyor.
üstad deniyorum
40 yaşından sonra bu tür işlere merak sarınca biraz yavaş öğreniyoruz.
İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

the_mc
24-04-2011, 13:39
205567
benim gojiler 2. haftadan sonra cıkmaya başladılar. üstüne bir 2 hafta daha geçti hala 2-3 yaprak güneşe dogru bakıp duruyorlar (direk güneş ögleden sonraları geliyor). rahatları iyi ama ancak büyüyecekler sanırım. ek olarak fazla suyu hiç sevmiyorlar hemen ölüyorlar.
205568

the_mc
24-04-2011, 13:48
sayın h.ışık, senin balkon çok rahat ve ferahmış çalışmalarında başarılar.

gezen82
24-04-2011, 19:26
yavaş yavaş alttan yaprakları büzüşüp dökülen gojimin mecburi budamasını tecrübeli arkadaşların tavsiyesi ile yaptım.

Daha sonra da daha büyük bir saksıya aktardım.aradan birkaç gün geçtikten sonra bugün de balkona taşıdım.

Yaprakların bu şekilde tek tek dökülüp gojinin ölmesinin BİRİNCİ sebebini de saksı değiştirirken anlamış gibiyim. (bu arada İKİNCİ SEBEBİ de küçük kırmızı örümcek)

BİRİNCİ SEBEP = Önceki saksının drenaj delikleri tam işlev yapmayıp tıkanmış ve. yapılan sulamalar sonucu dipde kalan su köklerin uçlarını çürütmeye başlayınca bu yapraklara da gödeyede yansımış gibi görünüyor.

Bu nedenle gojiyi saksıda yetiştirmeyi düşünen arkadaşlara en önemli uyarım - SAKSINIZIN DRENAJINI İYİ AYARLAYIN. 205641

205642

205643

205644

h.ışık
24-04-2011, 19:42
sayın h.ışık, senin balkon çok rahat ve ferahmış çalışmalarında başarılar.

Sayın the_mc, Teşekür ederim.
Aslında balkon göründüğü kadar geniş değil.
İçişleri bakanının talimatıyla sehpa yapılma kararı verildi. Hafta sonu biraderim iki katlı sehpa yaptı da ortalığı toparladım. Şimdi gayet düzenli oldu.

Birde balkon güneşi saat 13 den 14-14.30 a kadar alıyor. Umarım güneşin en sıcak olduğu saatler bitkilere zarar vermez.

h.ışık
24-04-2011, 19:51
Gezen82, Drenaj deliklerinin kapanmış olduğunu bilseydiniz az sulayıp sorunun stesinden gelirdiniz. Ancak öğrenmek saksı değiştirmeye kısmetmiş. Bu sayede de yeni gojiciklerinz oldu en azından.

denizakvaryumu
25-04-2011, 00:40
GOJİBERRY CEVİZLİ SUCUK

GOJİBERRY ŞAMPUAN

GOJİBERRY SABUN

çıktı :)

http://www.gojisepeti.com/index.asp

Yakup Ünal
25-04-2011, 07:48
9 Günlük gojilerim

Yakup Ünal
25-04-2011, 07:50
23 günlük gojilerim

Yakup Ünal
25-04-2011, 07:52
işallah meyve verecek olan gojilerim
Çalışmalara devam

gezen82
25-04-2011, 08:29
GOJİBERRY CEVİZLİ SUCUK

GOJİBERRY ŞAMPUAN

GOJİBERRY SABUN

çıktı :)

http://www.gojisepeti.com/index.asp

Saygıdeğer denizakvaryumu;

Bu site sizinmi?
Goji fiyatları çok pahalı geldi bana. 97 TL (83+KDV)

Piyasa fiyatı normalde 40 ile 55 TL arasında değişiyor.

gezen82
25-04-2011, 08:32
Saygıdeğer Yakup ÜNAL;

maşallah çok güzel yetiştirmişsiniz fidanları. Allah bol ürünler nasip etsin.

Yalnız sizin gojilerin yaprakları daha bir yuvarlak geldi bana. bizimkiler ince uzun. sizin gojilerin cinsi nedir.

Yakup Ünal
25-04-2011, 09:29
Saygıdeğer Yakup ÜNAL;

maşallah çok güzel yetiştirmişsiniz fidanları. Allah bol ürünler nasip etsin.

Yalnız sizin gojilerin yaprakları daha bir yuvarlak geldi bana. bizimkiler ince uzun. sizin gojilerin cinsi nedir.

aslında bütün gojilerim aynı tohumdan fakat o yuvarlak dediklerini tarlada köklendirici vererek büyüttüm birazda çekimden yuvarlak gözüküyor.

krgz1905
25-04-2011, 20:02
arkadaşlar meraba yeni üyeyim.gojı tohumu şimdi çimlendirsem oluır mu acaba bilgi verirseniz sevinirim.

Sonul
25-04-2011, 22:09
krgz1905 olur arkadaşım olur.

h.ışık
25-04-2011, 22:10
arkadaşlar meraba yeni üyeyim.gojı tohumu şimdi çimlendirsem oluır mu acaba bilgi verirseniz sevinirim.

krgz1905, bu topikte geriye doğru bir kaç sayfayı okuyarak giderseniz, bu işin üstatlarından birisi olan meyvelitepe nin mayıs ayında çimlendirilmesini tavsiye ettiğini görürsünüz. hende birçok bilgi ve tecrübeden de faydalanmış olursunuz.
Kolay gelsin, Başarılar...

doğan17
26-04-2011, 01:47
sayın ışık tabiiki olur benimkiler yeni çıktılar bildiğimiz ped bardakların küçükleri var ben o bardaklara diktim viyole yerleştirdim 97 adet dikmiştim 53 tanesi çıktı diğerleride çıkacak sanırım tohumları dikerken yarım santim toprak altına koy fazla derinde kalmasınlar iyi çalışmalar.

doğan17
26-04-2011, 02:04
Sayın ünal gojiyi yaygınlaştırmanın yolu sanırım tarım fuarlarında mevcut
fuarda ürün sergileyen tohumcularla anlaşılabilir sanırım tanıtım için.

doğan17
26-04-2011, 02:13
Sayın gezegen82 gojilerinizin boyu 50cm ye geldiğinde tepesinden 10cm kesmen lazım dallanması için

gezen82
26-04-2011, 07:21
saygıdeğer doğan17 gojimin budamasını yaptım. önceki mesajdaki resimdede var gözünüzden kaçmış olmalı.

Budamadan hemen birkaç gün sonra kenralardan tomurcuklar vermeye başladı. Büyük de bir saksıya aldım. İnşallah bundan sonrası güzel görünüyor inşallah.

Bu arada 4 gündür BİM de satışa sunulan 150 gramlık gojilerin tadına baktık. Çok güzel maşallah ama çok küçüklüydü. (Menşei ÇİN -Üretim yeri yanlış hatırlamıyorsam AYDIN yazmışlar ) Acaba bu "Çinde üretiliyor Aydında paketleniyor" demek mi oluyor?. Yoksa "Çinden getirilen tohumlarla Aydında üretiliyor" ANLAMINA MI GELİYOR.
Onunda tohumlarından ektik. Bakalım çimleneceklermi?

Bimde satılan gojilerin tadına bakan başka bir arkadaş varmı?

Yakup Ünal
26-04-2011, 07:41
saygıdeğer doğan17 gojimin budamasını yaptım. önceki mesajdaki resimdede var gözünüzden kaçmış olmalı.

Budamadan hemen birkaç gün sonra kenralardan tomurcuklar vermeye başladı. Büyük de bir saksıya aldım. İnşallah bundan sonrası güzel görünüyor inşallah.

Bu arada 4 gündür BİM de satışa sunulan 150 gramlık gojilerin tadına baktık. Çok güzel maşallah ama çok küçüklüydü. (Menşei ÇİN -Üretim yeri yanlış hatırlamıyorsam AYDIN yazmışlar ) Acaba bu "Çinde üretiliyor Aydında paketleniyor" demek mi oluyor?. Yoksa "Çinden getirilen tohumlarla Aydında üretiliyor" ANLAMINA MI GELİYOR.

ELEK ALTI satıyorlardır.
irileri 15-20 mm oluyorlar
bimdekiler 10 mm den demi küçük
Türkiyede satılanların çoğo güney afrika menşli toptancısını bulup oradan öğrene bilrisiniz ancak nereden geldiğini gojilerin

Yakup Ünal
26-04-2011, 07:47
Sayın ünal gojiyi yaygınlaştırmanın yolu sanırım tarım fuarlarında mevcut
fuarda ürün sergileyen tohumcularla anlaşılabilir sanırım tanıtım için.

Üstad önce üniversitelerimiz araştıracak ama her konuda olduğu gibi bu konuda da üniversitilerde araştırma yok. Ticari giriimciler daha çok çaba harcıyorlar.
Tanıtım için başbakanın yemesi gerekiyor sanırım altın çilekteki gibi

Yakup Ünal
26-04-2011, 07:56

Hoş geldiniz goji severler formuna :-)
Üstadlardan birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz bu formada bilgisini paylaşan bütün üstadlara teşekür ederim...
Ben de deneyerek öğreniyorum.
Ne amaçlı üreteceksin ( Ticari, hobi ..)
Nerede Üreteceksin ( balkon, sera...)
Kaçtane üreteceksin
...
sorularının cevabını bulduğunda denemeye başla

yetiştirmesi çok kolay ama meyve vermesi için uzunca bir süre lazım. ticari düşünmüyorsanız farklı çeşitlerden 2 şer tane alın deneyin hangisi sizin oraya uygun işe o çeşide yoğunlaşın
TOHUMDAN YETİŞTİRMENİN KEYFİ FARKLI...

h.ışık
26-04-2011, 09:27

Bende aldım, blueberyy ile birlikte. öncelikle blue berry nin tadına baktım. Şeker ve ayçiçek yağıyla tatlandırmışlar hoşuma gitti. Gojilerin paketini henüz açmadım. Ancak dediğiniz gibi çok küçükler.

serkanhoca
26-04-2011, 09:57
Benim gojileri cumartesi akşamı çimlendirme için hazırladım; bugün çimlenmeye başladılar: dört günde çimlenme eğilimindeler_bim marketten aldıklarım_ bluebery lerde gelişme henüz yok

h.ışık
26-04-2011, 10:44
Blueberry'lerde tohumları nasıl aldınız. Tohumlar goji tohumlarından bile çok çok küçükler.
Bir bardak içerisinde suda mı beklettiniz.

vehbi
26-04-2011, 12:02
yaklaşık otuz dört çeşit tohum ektim bir ay önce ilk çimlenenler goji berry'ler oldu,daha sonra altın kirazlar çimlendi resimlerini çekince yüklerim.

serkanhoca
26-04-2011, 16:25
Sayın h.ışık
Gojileri suda bir kaç saat beklettikten sonra hafifçe sıkarak tohumlarını çıkarabildim. Zaman alıcı bir işlem.

Aynı şekilde bluebery'lere de denedim. Sonuç olumsuz. Onları biraz daha fazla suda beklettikten sonra, küçük parçalara ayırdım, daha sonra bir kavonaza alarak sallamaya başladım. Bu süre içinde tohumlar ayrılıp kavanozun altında birikmeye başladılar. Gojilere göre daha fazla uğraş istiyor.

Bu arada çimlenen goji tohumlarını (40-50 tane) dikkatlice viyollere aktardım. (tohumları tülbentin arasında çimlendirmiştim)

rüzgargülü
26-04-2011, 18:34
BİM deki gojilere bende baktım bir paket alacaktım ama malesef çok küçükler yani kurumuşlar ve küçülmüşler bne beğenmedim o yüzden alamdım en güzeli bu yaza tazelerini yemek umarım ürün alırız bu yaz

h.ışık
26-04-2011, 21:13
Sayın h.ışık
Gojileri suda bir kaç saat beklettikten sonra hafifçe sıkarak tohumlarını çıkarabildim. Zaman alıcı bir işlem.

Aynı şekilde bluebery'lere de denedim. Sonuç olumsuz. Onları biraz daha fazla suda beklettikten sonra, küçük parçalara ayırdım, daha sonra bir kavonaza alarak sallamaya başladım. Bu süre içinde tohumlar ayrılıp kavanozun altında birikmeye başladılar. Gojilere göre daha fazla uğraş istiyor.

Bu arada çimlenen goji tohumlarını (40-50 tane) dikkatlice viyollere aktardım. (tohumları tülbentin arasında çimlendirmiştim)

Bu sene ektiğim tohumlardan birkaç tane olsada taza taze tadına bakmayı çok istiyorum.

h.ışık
26-04-2011, 21:14
BİM deki gojilere bende baktım bir paket alacaktım ama malesef çok küçükler yani kurumuşlar ve küçülmüşler bne beğenmedim o yüzden alamdım en güzeli bu yaza tazelerini yemek umarım ürün alırız bu yaz

Bende küçük ve kurumuş olduğu için hiç beğenmedim ama yinede aldım tadına bakayım diye. Birde tohumlarını almak için. :p

serkanhoca
26-04-2011, 21:19
Aynen bende sizler gibi yaptım. İlk defa goji yemenin merakı, ayrıca tohum olurlar mı düşüncesi ile aldım.

Tadı çok hoşuma gittiği söylenemez ama kötü de değil. Tohum olayına gelirsek, sorun çıkarmıyacaklar ama tahminim tohumların sadece yarısı çimlenebilecek.

İlerleyen günlerde resimleri burada paylaşacağım.

egetropical
26-04-2011, 23:04
markası N/M olan gojiler nasıl bilgisi olan varmı
http://www.gojisepeti.com/sertifikalar/phytosanitary-certification.jpg

bimdeki gojilerin cinsi lycium chinense türüne benziyor. barbarum özelliklerini göremedim.
N/M isimli goji türü yok, satış yapan bu firma benim partner firmam, barbarum türü ve yüksek kalibrasyonlu. onun için fiyatı yüksek ( Türkiyede goji bahçesi tesis ediyor. fidanlarını ben yetiştirdim)

egetropical
26-04-2011, 23:10
başka bir formda sevgili kumpınarı arkadaşım çeşitleri yazmıştı buraya aktardım

Lycium, goji berry, türleri, cinsleri, varyeteleri

--------------------------------------------------------------------------------

1.Lycium afrum L.

2.Lycium andersonii A. Lycium andersonii A. Gray Gri

3.Lycium arabicum Schweinf. Lycium arabicum Schweinf. ex Boiss. ex Boiss.
= Lycium shawii Roem. = Lycium shawii Roem. & Schult. & Schult.

4.Lycium austrinum Miers Lycium austrinum Miers
= Lycium oxycarpum Dunal = Lycium oxycarpum Dunal

5.Lycium barbarum L. Lycium barbarum L.
Synonyms: Eş anlamlı:
•(=) Lycium halimifolium Mill. (=) Lycium halimifolium Mill.
•(=) Lycium vulgare Dunal (=) Lycium vulgare Dunal

6.Lycium berlandieri Dunal

7.Lycium brevipes Benth.

8.Lycium carolinianum Walter

9.Lycium cestroides Schltdl.

10.Lycium chilense Bertero.

11.Lycium chinense Mill.

12.Lycium chinense var. chinense Lycium chinense var. Chinense
•(=) Lycium chinense var. ovatum (Poir.) CK Schneid. (=) Lycium chinense var. ovatum (Poir.) CK Schneid.
•(≡) Lycium ovatum Loisel. (≡) Lycium ovatum Loisel.

13.Lycium chinense var. ovatum (Poir.) CK Schneid. Lycium chinense var. Ovatum (Poir.) CK Schneid.
= Lycium chinense var. chinense = Lycium chinense var. chinense

14.Lycium chinense var. potaninii (Pojark.) AM Lu Lycium chinense var. Potaninii (Pojark.) AM Lu
•(≡) Lycium potaninii Pojark. (≡) Lycium potaninii Pojark.

15.Lycium cooperi A. Lycium cooperi A. Gray Gri

16.Lycium depressum Stocks Lycium depressum Stoklar
•(=) Lycium turcomannicum Turcz. (=) Lycium turcomannicum Turcz. ex Miers ex Miers

17.Lycium europaeum L.

18.Lycium ferocissimum Miers

19.Lycium flexicaule Pojark.

20.Lycium foetidum L. Lycium foetidum L. f. f.
= Serissa japonica (Thunb.) Thunb. = Serissa japonica (Thunb.) Thunb.

21.Lycium fremontii A. Lycium fremontii A. Gray Gri

22.Lycium halimifolium Mill. Lycium halimifolium Mill.
= Lycium barbarum L. = Lycium barbarum L.

23.Lycium horridum Thunb.

24.Lycium japonicum Thunb.
= Serissa japonica (Thunb.) Thunb. = Serissa japonica (Thunb.) Thunb.

25.Lycium ovatum Loisel.
= Lycium chinense var. chinense = Lycium chinense var. chinense

26.Lycium oxycarpum Dunal Lycium oxycarpum Dunal
•(=) Lycium austrinum Miers (=) Lycium austrinum Miers

27.Lycium pallidum Miers

28.Lycium potaninii Pojark. Lycium potaninii Pojark.
= Lycium chinense var. potaninii (Pojark.) AM Lu = Lycium chinense var. potaninii (Pojark.) AM Lu

29.Lycium ruthenicum Murray

30.Lycium shawii Roem. Lycium shawii Roem. & Schult. & Schult.
•(=) Lycium arabicum Schweinf. (=) Lycium arabicum Schweinf. ex Boiss. ex Boiss.

31.Lycium spp.

32.Lycium torreyi A. Lycium torreyi A. Gray Gri

33.Lycium turcomannicum Turcz. Lycium turcomannicum Turcz. ex Miers ex Miers
= Lycium depressum Stocks = Lycium depressum Stoklar

34.Lycium vulgare Dunal Lycium vulgare Dunal
= Lycium barbarum L. = Lycium barbarum L.

doğan17
27-04-2011, 00:50
ha yaşa sen başka türlü bizim milletimiz uyanmaz desene

the_mc
27-04-2011, 12:19
bimdeki gojilerin cinsi lycium chinense türüne benziyor. barbarum özelliklerini göremedim.
N/M isimli goji türü yok, satış yapan bu firma benim partner firmam, barbarum türü ve yüksek kalibrasyonlu. onun için fiyatı yüksek ( Türkiyede goji bahçesi tesis ediyor. fidanlarını ben yetiştirdim)

sizde hangi türler mevcut?

serkanhoca
27-04-2011, 15:55
Lycium chinense ya da barbarum arasında ne gibi farklar acaba?

Benimkiler söylediğiniz üzere lycium chinense olmalı, bim marketlerimden almıştım. Eğer yetiştirmeye gerek olmayan bir çeşit ise şimdiden boşa uğraşmadan geri döneyim.

Teşekkürler...

no_lina
27-04-2011, 17:33
Merhaba
Ben de aranıza yeni katıldım. İnternetten aldığım tohumları ekmiştim. yaklaşık 1 hafta içinde çimlendi ve şu an 3 haftaya yaklaştılar. Geçen hafta saksılara aldım. Ama çok cılızlar. Bundan sonraki aşamalar için tavsiyeniz varmı acaba? Fotoları yükledim umarım yüklemeyi başarmışımdır.

[img=http://i1104.hizliresim.com/2011/4/27/8494.jpg] (http://goo.gl/mc9cY)

http://i1104.hizliresim.com/2011/4/27/8494.jpg

[img=http://i1104.hizliresim.com/2011/4/27/8444.jpg] (http://goo.gl/mc9cY)

http://i1104.hizliresim.com/2011/4/27/8444.jpg

no_lina
27-04-2011, 17:33
fotoğraf yüklemeyi başaramamışım:( Ama link olarak açıp bakılabilir olmuş en azından:)

no_lina
27-04-2011, 17:45
206617

206618

işte benim gojilerim:)

egetropical
27-04-2011, 19:28
sizde hangi türler mevcut?

Bendeki fidanlar Lycium Barbarum ve Amazing Cultivar - No. 1 of Ning-qi
türü var.
en değerli tür Lycium barbarumdur. nette ki goji özellikleri lycium barbarum a aittir. Chinense türü küçük olur meyveler biraz acı dır. barbarum hem büyük hemde tatlıdır.
no.1 kütürü ise endeğerli iki türden elde edilmiştir.

the_mc
27-04-2011, 19:38
Bendeki fidanlar Lycium Barbarum ve Amazing Cultivar - No. 1 of Ning-qi
türü var.
en değerli tür Lycium barbarumdur. nette ki goji özellikleri lycium barbarum a aittir. Chinense türü küçük olur meyveler biraz acı dır. barbarum hem büyük hemde tatlıdır.
no.1 kütürü ise endeğerli iki iki türden elde edilmiştir.

bende aktarlardan aldıgım gojilerin kimini daha tadlı buluyorum. ama kesin bir tanımlama yapmak zor. tohum niyetine meyvesini satmayı düşündünüz mü hiç?
agaçlar nete özel 10 gramlık veya 2 tl lik gibi paketlerde herkese uygun şelikde.

egetropical
27-04-2011, 22:02
bende aktarlardan aldıgım gojilerin kimini daha tadlı buluyorum. ama kesin bir tanımlama yapmak zor. tohum niyetine meyvesini satmayı düşündünüz mü hiç?
agaçlar nete özel 10 gramlık veya 2 tl lik gibi paketlerde herkese uygun şelikde.

1- Tohum olarak değerlendirmek için erken, goji bitkisi olgunluga 3 yaşında ulaşıyor. genleri 3 senede olgunlaşıyor. o nedenle 3 yaşının altındaki fidanlardan alınan meyvelerden sağlıklı tohum alınmaz.
2- Tohumların 95 derecenin üzerinde sıcaklıkta kurutulması halinde canlı embiriyoları etkilenir. sağlıklı tohum olmaz. tohumlar çimlenir ama bir süre sonra kuruma olabilir. büyümesi halinde verdiği meyveler gerektiği mineralleri oluşturmaz.

benim fidanlar 2 yaşında meyveleri iki yıldır satmıyoruz. bu yılda tamamını meyve suyu ve şarap yapmayı planlıyorum.

egetropical
27-04-2011, 22:06
http://www.gojisepeti.com/sertifikalar/phytosanitary-certification.jpg

sertifikanın üstünde yazan ne N/M degilmi

N/M çindeki ihracat yapan şirketin işareti marka, bu belge gümrükleme aşamasında paketli ürünlere verilen belgedir. ürün sertifikasıdır.

h.ışık
27-04-2011, 22:15
Benim ektiğim gojiler iki ayrı tohumdandı. birisi büyük ve tatlı , diğeri küçük ve hafif kekremsiydi.
Bir arkadaşım da goji meyvesi getirdi. Bunların meyveleri diğerlerinin arasında bir boydaydı. Bunların tohumlarını da alıp ektim. Şimdi bir de BİM marketten aldıklarım var ki bu da ilk aldığımdaki küçük olan kadar bir boyu var. Bir önceki ekimimdende Bimden aldığım gojilerdende umarım çimlendirebilirim.
diğer ikisinden aldıklarım az çok çimlendi. geride yeni ekimlerin çimlenmesi kaldı.

barisceker
27-04-2011, 22:18
Geçen yıl deneme olarak büyüttüğüm goji berrylerimi eşe dosta dağıttım ve bu sene 5 bin kadar fidan yetiştirmeyi düşünüyorum.Meyve piyasası şu an yok gibi.

filizceng
29-04-2011, 13:32
Gojiler her geçen gün biraz daha büyüyor....

rüzgargülü
29-04-2011, 19:10
arkadaşlar yagmur yagdı gojilere bir bakayım dedim birde ne göreyim salyangozlar dikkatli olun bahçedeki salyangozları toplayıp uzaklaştırın

the_mc
29-04-2011, 20:41
Gojiler her geçen gün biraz daha büyüyor....

usta na yaptın sen yaa pencerenin önünü doldurmuşsun :D

h.ışık
29-04-2011, 21:00
the mc; goji sevgisi iste. bende çekeyim aynen o şekilde pencere önü.

Beymen
30-04-2011, 22:56
Üstad önce üniversitelerimiz araştıracak ama her konuda olduğu gibi bu konuda da üniversitilerde araştırma yok. Ticari giriimciler daha çok çaba harcıyorlar.
Tanıtım için başbakanın yemesi gerekiyor sanırım altın çilekteki gibi
kesinlikle katılıyorum..sadece gojiberrylerde değil diğer bir çok üründede bu böyle üni.lerimiz siyaset yapmaktan asli görevlerini yerine getiremiyorlar..internetten araştırmak isteyeceğimiz çok şeyin türkiyede yapılmış bilimsel bir sonucuna rastlayamıyoruz ve bunun sorunlusu unilerimiz..ametör arkadaşlarımızın gözlemlemelerini paylaşmalarıda olmazsa yabancı dil kursuna gitmemiz gerekecek..
bu forumun oluşumunda ön ayak olan arkadaşlara çok teşekkür..büyük bir açığı kapatmışlar..

rüzgargülü
01-05-2011, 10:24
kesinlikle katılıyorum..sadece gojiberrylerde değil diğer bir çok üründede bu böyle üni.lerimiz siyaset yapmaktan asli görevlerini yerine getiremiyorlar..internetten araştırmak isteyeceğimiz çok şeyin türkiyede yapılmış bilimsel bir sonucuna rastlayamıyoruz ve bunun sorunlusu unilerimiz..ametör arkadaşlarımızın gözlemlemelerini paylaşmalarıda olmazsa yabancı dil kursuna gitmemiz gerekecek..
bu forumun oluşumunda ön ayak olan arkadaşlara çok teşekkür..büyük bir açığı kapatmışlar..

ayakta alkışlıyorum bu yorumun üstüne

feyzon
01-05-2011, 11:44
ayakta alkışlıyorum bu yorumun üstüne

Gerçekten de ağaçlar.net büyük bir eksiği kapatmış. Pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Ancak bir çalışma yapılıp mesajlaşma dışında kalan, şahsi yazışmalar dışındaki bilgilerin toparlanması, yanına bir soru cevap bölümü konulması ile çok daha güzel, ansiklopedik bir çalışma yapılmış olur. Bitki veritabanı ile sanırım bu yapılmaya çalışılıyor ama orada da epey eksiklikler var.

Yakup Ünal
02-05-2011, 07:55
Goji berry tibet kaynaklıda olsa üretim olarak amerika ve avrupa ülkelerinde daha fazla üretiliyor sanırım. ABD ve diğer avrupa ülkeleri araştırmışlardır bitkiyi mesele şuki bizim bitki bilimcimiz yokmu ? 1700 yıllık bir bitki için neden detaylı araştırma yapılmamış ? Neden bukadar yararlı bir bitki hemde her ortamda uretilen bir bitki ülkemizde üretilmemiş.?
Güzel ülkemizde en son araştırmacılarımız giriyor işin içine sanırım.

Yakup Ünal
02-05-2011, 09:11
arkadaşlar yagmur yagdı gojilere bir bakayım dedim birde ne göreyim salyangozlar dikkatli olun bahçedeki salyangozları toplayıp uzaklaştırın

kaç yaşında

Yakup Ünal
03-05-2011, 14:14
206617

206618

işte benim gojilerim:)

Merhaba;
gojileriniz çok sağlıklı gözüküyor işallah meyvesinide yersiniz. cinsi nedir tohumunu nereden aldınız ?

hanndan
03-05-2011, 21:26
çelik paylaşım kısmından gelen goji,gövde kısmı cok cılız olduğu için bi tahta parçasına dayadım.fazla sulamıyorum.cam balkonda yerde duruyor.yerde oldugunda güneşi azmı aldı acaba.yardım edin kurtarayım gojiyi

h.ışık
03-05-2011, 21:58
Sayın Hanndan, gojinin durumu hakkında ya da nasıl kurtarılacağı hakkında yorum yapamayacağım. Ancak bu çelik bana gelseydi, uç sürgünlerinden itibaren 8-10 yapraktan köke doğru kalan yerdeki yaprakları koparır, toprak üstünde bıraktığınız gövde kısmından bir miktarını daha toprak altında kalacak şekilde dikerek köklenmesini sağlardım.

Yani Ekteki resimdeki kırmızı ile işaretlediğim yere kadar toprak doldurur, sarı ile işaretlenen taprakları da kopartırdım.

Ustalarımızın yorumunu almak için ne söylemek istediğimi çizdim.