View Full Version : Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum)
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
gojilerin yapraklarında kara leke ve sararma olmakta yer yer alt yapraklarını döktü.
birkaçına baktığımda kırmızı örümcek gördüm...gelişimleri yavaşladı..
sizlerde durumlar nasıl arkadaşlar...
ginkgo biloba
29-05-2009, 12:21
çimlenme olur. gerekli derece ısısnı sağlarsan her mevsim çimlendirme yapabilirsin kışın soğuktan yazın sıcaktan korumanız gerek..
Tşkkler Amazon Allah razı olsun.
Koyu yeşil
29-05-2009, 12:31
Bu bahar bahçeye aktardığım goji berry mutlu yeşil büyüyor. Şimdilik bir sorun yok ama henüz çiçeklenme başlamadı. Bu 2. senesi bu yaz çiçekleneceğini sanıyorum.
Lonicera
29-05-2009, 17:19
gojilerin yapraklarında kara leke ve sararma olmakta yer yer alt yapraklarını döktü.
birkaçına baktığımda kırmızı örümcek gördüm...gelişimleri yavaşladı..
sizlerde durumlar nasıl arkadaşlar...
Sn Amazonn, benim büyük saksıdakiler de aynı durumda. Herhangi bir zararlı da yok üstünde. Alt yapraklar ve sık dalların aralarında sarı yaprak oluşuyor ve dökülüyor. Geçen sene bu zamanlarda benzer durum vardı. Sulamayı ihmal etmeyin, herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum.
çok teşekürler Lonicera...
yüreğüme su serptiniz....
tavsiyenize uyacağım...
bugün sevindirici bir gelişme oldu çiçeklerini kaybettiğim yerli gojim tekrar tomurcuk vermiş..:D
bana bu yıl goji meyvesi yedirmeye kararlı gibi görünüyor..:D :D
denizakvaryumu
01-06-2009, 13:06
Bu yaprak sararması-düşmesi olayı toprağın ph ile ilgili olmasın?
ginkgo biloba
01-06-2009, 13:20
Tohumlarım geldi. Hemde 51 çeşit şu kurtlarımı ekeyim artık.
Lonicera
01-06-2009, 17:48
Hadi bakalım hayırlısı Sn Amazonn. İnşallah meyvesini de yemek nasip olur hepimize.
Sn denizakvaryumu, benim elimde şu an toplam 5 adet 1 ve 2 yaşında fideler mevcut. Bunların hepsinin toprak harçları farklı farklı. Ph yüzünden olacağını pek sanmıyorum. Tabi sanmamakla olmuyor, üstadlarımız ne der bilmiyorum. Fakat aynı sorunu geçen yıl da yaşamıştım. Tek hatam direk bahçeye bir fide dikip onu da gözlemlemek istiyordum ama yapmadım. En iyi ortamı bulmak için iyi bir fırsattı. Artık sonbahara kısmet olursa.
Bu arada çiçeklerin bir kısmı kuruyup dökülmüş. Ben sandım ki komple çiçek saptan atmış. Ama kuruyan çiçek dibinde meyvenin küçük oluşumu var:)) Yani bu yıl öyle ya da böyle bir şekilde tazesini tatma şansım olacak gibi.
Sulamayı ihmal etmeyin, herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum.
Bu sulama olayı zaten benim kafamı karıştıran en büyük sorun. Gojilerde sındırgılı "fazla sulamayın" demişti, şimdi siz "sulamayı ihmal etmeyin" diyorsunuz. İyice kafam karıştı.
Ben bir süredir sındırgılının öğüdünü tutup, az sulamaktayım (yalnız benimki saksıda). Örneğin diğer saksıları 4-5 günde bir suluyorsam bunu 8-9 güne çıkartıyorum. Ne yapmalıyım?
Lonicera
01-06-2009, 18:18
Sn nevsune, tereddütlerinizde çok haklısınız. Benim sevgili Amazonn'a önerim sık sulaması yönünde oldu. Çünkü o da benim gibi çok sıcak bir şehirde. Benim fideler de saksıda olduğu için 2 gün içinde ne hale geldiklerini görmeye yürek dayanmaz. Kök yapısı o kadar güçlü ki sormayın. Geçen yıl saksı değişimi yaparken o kadar fideden öyle bir kök oluşmuş ki. Bu sebeple saksıda olduğu için bizim sık sulamamız gerekiyor. Ankara için durum tamamen gözleme dayalı olacak. Zaten yapraklar ve fide uçları kendini ele veriyor.
Bence bu bitki tüm özellikleriyle kesinlikle saksı bitkisi değil. Ama ne yapalım koşullarımız itibarıyla elimizden anca bu kadarı geliyor. Zaten yabancı kaynaklarda ilk zamanlar yaptığımız araştırmalar sonucu, sırılsıklam suyu tolere edebilir diye biliyorum. Benim saksılar 18 litrelik büyük kovalardan oluşuyor. Ve ben 2 günde bir sulama yapıyorum, çiçeğide var üstünde. Herhangi bir ters durum olmadı şimdiye kadar. Sizin bitkilerinizde gözle görülür bir su ihtiyacı yoksa zaten vermemelisiniz.
Şu andaki durumu bu. Yaklaşık 1 haftadır sulanmamış durumda ve toprağına parmağımla baktım şimdi oldukça da kurumuş. Hiç "beni sula" der gibi bir hali de yok:) Galiba bu durumda herşeyi tolere edebiliyor, susuzluğu da, fazla suyu da. Yine de ben temkinli olayım, ortasını bulayım.
82987
Garip gördüğünüz gibi yersizlikten sarmaşık muamelesi görmek zorunda kaldı. Dallar odunlaşmaya başladı, bakalım ne yapacağım:o
Lonicera
01-06-2009, 19:16
Yaprakları hiç de su istiyormuş gibi durmuyor,dipdiri. Siz bendekileri görseniz, içler acısı. Bence sulama periyodunuz gayet iyi. Sıcaklar artınca biraz daha sıklaştırısınız. Haziran sonuna kadar uçlarda çiçeklenme olmazsa, tüm uçları 1'er cm. koparın derim. Yan dal oluşumu seneye size büyük sürprizler yapabilir.
Romantik
01-06-2009, 19:24
Nevsun Hanım ( Sopanız ) ne kadar büyümüş, Maşallah...
Sayın Lonicerada, Sayın sındırgalı da 2 farklı şehirde olduğu için iki arkadaşta kendine göre haklı, Sıcak şehirlerde yaşayan arkadaşlar sulamayı daha fazla yapmalı ama diğer illerde yaşayan arkadaşlar daha da az.
Bende, Gojileri toprağın ve havanın durumuna göre haftada 3-4 kez sulama yapıyorum. Ama az miktarda ve ağırlıklı olarak akşamları suluyorum.
sındırgılı
01-06-2009, 21:35
Sn Nevsune Hnm, Toprağına bakın, kuruysa sulama yapın.Çok su verdiğinizde hemen boya gidiyor.Resimdeki keratanın durumu çok iyi,Sn Loniçeranın dediği gibi yan dalların çalı formunda olması sağlıklı olduğunun işareti,benim evdekilerde şu anda çok su istiyor,ama hemen boya gidiyorlar,inanın sizin formu yakalayamadım. Onları Bu hafta sonu adaya taşınınca yanımda götüreceğim.Ordada toprağa dikeceğim..Belki Abileriyle iyi olurlar.. Bunlar benim deneyimlerim...Fakat hiç bir çalıda tomurcuklanma emaresi yok..İzmirin sıcağı çiçeklenmede etkili olmuştur.Geçen sene temmuz sonu gibi çiçeklenme olmuştu.Bu sene havalar daha sıcak gidiyor,belki haziran ortası veya sonu çiçeklenme bekliyorum.Aroniada çiçeklerini döktü,meyvalar şekillenmeye başladı,eylülde meyva beklerken onuda erken yiyeceğiz..Sevgiyle kalın..
sındırgılı
01-06-2009, 21:54
Ayrıca çok sıcak havalarda akşamları yaprakları spreyle sulamak iyi olur..Sinekler yapraklarına ve meyvalarına zarar verebiliyor..Kuşlarda meyvalarını çok seviyor..
Sn. Romantik, evet ilk geldiği gün "parayı çöpe atacağıma sopaya verdim bunun neresi goji" demiştim:p Sopam beni mahcup etti, pek de iyi etti:)
Saksının dibine diktiğim bir menekşeden yayılan bitler her yere sıçradı. Bir süredir temizlemeye çalışıyorum. Bu arada taze uçlar hep kopuyor. Belki de ben kıyamazdım kopartmaya, kendiliğinden oluşu iyi oldu. Şu anda iki dal uçlu, diğerleri doğal tepe alınmış durumda. Dalların bir kısmı odunlaşmaya başladı. Aralardan çıkan sürgünler de gelişiyor.
Şimdi sıra geldi Ankara'da ne zaman çiçeklenme yapacağını merak etmeye.
Sayın lonicera, gojileri fide iken ne kadar büyütüp toprakla buluşturdunuz acaba? Saygılar...
Lonicera
02-06-2009, 16:27
Sn ayax, tohumdan çimlendirdiğim goji fidelerini belli bir uzunluğa göre şaşırtmadım. Sadece gövdelerin biraz sertleşmesini bekledim. Şaşırttıktan 15 gün sonra da tamamının tepelerini 1'er cm kestim. Ondan sonraki bitki gelişimi hemen yan dal oluşumu ile devam ediyor. Selamlar.
Sayın Lonicera, Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Bende tohumdan çimlendirerek yola çıktım fakat 1 ay oldu pek gelişmiyorlar gövdelerinin kalınlaşması uzun bir süreçmi alıyor? Saygılar...
Lonicera
03-06-2009, 16:20
Sn ayax, aslında hızlı boylanan bir bitki ama. Tohumları ekmiş olduğunuz kap derinliği az ve fideler çok sıksa gelişimi yavaş olacaktır. Gövdelerin kalınlaşmasından ziyade sertleşmesi gerekiyor. Fazla uzun bir süreç almaz. Bu arada aynı kap içerisinde fazla fideniz varsa, zayıf gelişmiş olanları söküp atın ya da başka bir yere şaşırtırtın. Gelişimi gözle görülür fark edecektir.
ginkgo biloba
04-06-2009, 08:24
Goji berry, Yer kirazı ve Pasiflora edilus tohumlarımı dün itibari ile ektim. Torf kullanmadım ama Kum, toprak ve yanmış koyun gübresini karıştırıp tohumları attım. Üzerine bir kaç mm kapattım. Üzerine ince bir tülbent koyup suladım. Balkonumun yarı gölge bir yerine koydum. İnşallah çıkarlar.
kardeş bende istiyorum ama mümkünse bana yardımcıolun 0532 664 66 66
ginkgo biloba
04-06-2009, 16:02
kardeş bende istiyorum ama mümkünse bana yardımcıolun 0532 664 66 66
Sayın avcı ben gitti gidiyordan aldım ama forumdada satan arkadaşlar vardı ellerinde varsa verirler sanırım.
Sn ayax, tohumdan çimlendirdiğim goji fidelerini belli bir uzunluğa göre şaşırtmadım. Sadece gövdelerin biraz sertleşmesini bekledim. Şaşırttıktan 15 gün sonra da tamamının tepelerini 1'ercm kestim. Ondan sonraki bitki gelişimi hemen yan dal oluşumu ile devam ediyor. Selamlar.
sn lonicera,aşagı yukarı boyu ne kadarken tepelerini1'er cm kestiniz.
hızlı büyüyen bir bitki degil galiba, benimkiler 2 cm kadarlar mart sonu gibi ekmiştim.
fidelerimim bir kısmı plastik bardaklarda, birkısmını küçük saksılara aldım büyümeleri çok farklı degiller
güney cephe kapalı balkonumda gölgelikli yerde muafaza ediyorum.sanki direk güneşi sevmiyor gibi geldi bana:confused:
Lonicera
04-06-2009, 17:21
Sn tamaşa, fide uçlarını alırken uzunluğa dikkat etmedim , ama 15-20 cm civarında olduklarını tahmin ediyorum. Mart sonu itibarıyle ekilmiş tohumların 2 cm olmaları bir şeylerin yanlış olduğunu gösteriyor gibi. Körpe fideler zaten direk güneş altında problem yaşarlar. Yarı gölge yerlerde gelişimleri çok daha iyi oluyor.
sındırgılı
05-06-2009, 09:30
Adadaki gojilerim
Neden birinin yaprakları diğerine göre azman, ikisi farklı türler mi?
Zavallılar yersizlikten ya sizinkiler gibi ağaç, ya da benimkiler gibi sarmaşık formuna mahkum oluyorlar. Çalı bunlar, çalı;)
sındırgılı
05-06-2009, 09:41
geçen sene çelimsiz olandan daha fazla meyva almıştım.Her ikiside tibet.aynı yaştalar
denizakvaryumu
05-06-2009, 09:42
Biri bizim yerli Eskişehir gojisi olmasın :)
Peki yine merakım geçmedi.
Güneş ya da sulama faktörü mü böyle değişik olmalarına yol açtı. Hani bileyim de, ben de öyle çelimsiz yapayım:)
Sn ayax, aslında hızlı boylanan bir bitki ama. Tohumları ekmiş olduğunuz kap derinliği az ve fideler çok sıksa gelişimi yavaş olacaktır. Gövdelerin kalınlaşmasından ziyade sertleşmesi gerekiyor. Fazla uzun bir süreç almaz. Bu arada aynı kap içerisinde fazla fideniz varsa, zayıf gelişmiş olanları söküp atın **** başka bir yere şaşırtırtın. Gelişimi gözle görülür fark edecektir.
Sayın lonicera, tahmin ettiğiniz gibi toprağı az ve yanyana 4 tane çimlenmiş fidem var dolayısıyla bu yüzden yavaş büyüyor. vermiş olduğunuz bilgilere teşekkür ediyorum en yakın zamanda şaşırtma işlemini yapacağım. saygılar.
sn. lonicera,
bunlar goji berrylerin resimleri plastik bardaktaki ve saksıdaki aynı boyda sizce gelişimleri neden yavaş.ne yapabilirim?
Lonicera
05-06-2009, 14:52
Sn tamaşa, sanırım fideleriniz torf içerisinde. Büyük olasılıkla içerisinde besin kalmamıştır. Kılcal kökleri hırpalamayacak şekilde, bahçe toprağı, bulabilirseniz yanmış hayvan gübresi ve torf olacak şekilde hazırlayacağınız harç içerisine transfer edin. Bu işlemi yaptıktan sonra yaklaşık 1 hafta gölge yerde bekletin. Saksınızı daha sonra tam güneş almayan bol aydınlık bir yere nakledin. Ondan sonra son hallerine birlikte bakalım.
Sayın Sındırgılı,
Tebrikler kardeşim gojilerin oldukça bakımlı görünüyor.
Galiba -25 derecelere dayanabiliyorsa ,o gojileri acaba biran önce toprakla buluşturmak mı gerekir.
Ne dersiniz?
Her şey gönlünüzce olsun.
sn Lonicera, haklısınız torfdalar dediginiz gibi yapıp sonucu sizlerle paylaşıcam.acaba saksı boyutu şimdilik yeterlimi,yani bu yıl için birde birkaçını biraraya eksem ne dersiniz.teşekkür ederim
Lonicera
05-06-2009, 16:30
Sn tamaşa, ne kadar derin kap olursa bitkinin kökü de o kadar gelişkin olacağı için, önümüzdeki yıl büyük avantaj sağlarsınız. Bir kap içine bir kaç fide dikilirse, ayırma zamanı güçlük çekersiniz. İnanılmaz kök geliştiren bir bitki. Artık karar sizin. Bu arada başka kaba aktarırken kökü açığa çıkarmayın, komple harcıyla beraber aktarın. Aktardıktan 15 gün sonra tepeden 1 cm kadar koparırsanız yan dal oluşumunu teşvik edersiniz. Yok böyle iyi diyorsanız uzun bir kamçı fideniz olur. Çiçek ve dolayısıyla meyve sayınız da ona göre oluşacaktır. Kolay gelsin.
MeyveliTepe
05-06-2009, 16:35
Biraz bekleme döneminden sonra birden bire gelişiyorlar.
Lonicera
05-06-2009, 18:33
Gojici arkadaşlar, yabancı sitelerde bu bitkinin alkali topraklarda çok verimli olduğu belirtiliyor. Tibet'te yetiştirilen bölgenin toprak Ph 'ı oldukça alkalikmiş. Bahsedilen Ph aralığı (8.2-8.6) . Yani aynen benim bahçemin toprağı:)) Yani diğer şartları da ( sıcak-soğuk aralığı, kuraklığa ve aşırı yağışa toleranslı oluşu vb) ülkemize çok uygun gibi görünüyor.
sındırgılı
06-06-2009, 08:58
Teşekkürler Yolaç, Sapanca'ya gitmediysen bir hafta sonu Adada Barbekü yapalım.Biberler olgunlaşmaya başladı.domateslerdede bol bol çiçeklenme var.Gojilerde ses yok.Sevgiler
Canım,
Çok naziksiniz ben Sapanca ya beklerim.Bu sene tohum ekmede geciktim.Daha benim domates ve biberler 5- 10 cm.e ancak eriştiler.
Gojilerini toprağa dikmeyi düşünüyormusunuz.
Bu yıl gojilerimde 2 çiçeklenme devresini yaşıyorum.. ilk çiçeklenmde olumsuz hava koşulları nedeniyle çiçeklerin tamamını kaybetmiştim.. Şimdi daha fazla tomurcuk var gojiler daha sağlıklı bu yıl 20-25 kadar goji meyvası alırım herhalde....
3 nonim 4 yaprakda 5 ve 6. yaprak oluşmak üzere... yeni çıkan tüm noniler sebebini anlamadığım birşekilde yaprakların ucunda itibaren kuruyarak kaybediyorum... :(
acailerde küçük filizlerde çok büyük gelişme yok..Beklemedeyim.. Tahminimce kök oluşumlarını tamamlıyor..**** mevsim sıcakları etkili oluyor....gerekli ilgiyi gösteremiyorum bazen sulamakta geç kalıyorum...:(
ginkgo biloba
10-06-2009, 09:01
Gojilerim daha dikeli 1 hafta bile olmadan çıkmaya başladı şimdilik 21 tane ama hayırlısı artık.
YeşilSeven
11-06-2009, 10:59
Bunlarda tohumdan çıkan gojiler. Saksıda tek olan sefa sürmüş, hemen gelişmiş. Ufaklar ise pek memnun değiller.
denizakvaryumu
11-06-2009, 13:23
Bu sene kimsede goji meyvesi göremeyecek miyiz?
(Eskişehir gojileri hariç )
eskişehir gojilerin başı kel mi?. :D
bildiğim kadarıyla Lonicera gojilerden meyva alacak.
Lonicera
11-06-2009, 17:34
İnşallah meyve alırım diyeceğim. Çünkü çiçeklenme sonrası pek çoğu meyveye dönüşemeden kuruyup düşüyorlar. Umarım bir tane bile olsa tutar. Bu arada çiçeklenme devam ediyor, önce koyu pembe ardından beyaz renk alıp çanaklarını döküyor.
snowman77
11-06-2009, 19:45
İnşallah meyve alırım diyeceğim. Çünkü çiçeklenme sonrası pek çoğu meyveye dönüşemeden kuruyup düşüyorlar. Umarım bir tane bile olsa tutar. Bu arada çiçeklenme devam ediyor, önce koyu pembe ardından beyaz renk alıp çanaklarını döküyor.
Meyve vermesini garantilemek için fırça ile tozlama yapabilirsiniz.Ben geçen sene bu şekilde meyve almıştım.
denizakvaryumu
11-06-2009, 20:02
eskişehir gojilerin başı kel mi?. :D
Aslında bu üniversitede tez konusu olacak kadar önemli bir soru :D
Eğer yerli goji nin ORAC düzeyi Himalaya-Tibet gojileri ile aynı ise muhteşem bir olay olur.
Belki de aynıdır ya da daha fazla :p
denizakvaryumu
11-06-2009, 20:03
Meryve vermesini garantilemek için fırça ile tozlama yapabilirsiniz.Ben geçen sene bu şekilde meyve almıştım.
Sn.Snowman
bu durumda sizde anaç gojiler var, çelikden üretim yapmıyor musunuz?
Lonicera
11-06-2009, 20:19
snowman77
Meryve vermesini garantilemek için fırça ile tozlama yapabilirsiniz.Ben geçen sene bu şekilde meyve almıştım.
İyi fikir, bir kaç tanesine uygulayacağım. Teşekkürler.
sındırgılı
11-06-2009, 21:40
Benim sıska gojim,babasına akşam süprizi yapmış! 3 adet çiçek vermiş, sabah görücüye çıkarlar,büyüklerin ellerinden öperler!
snowman77
12-06-2009, 03:56
Sn.Snowman
bu durumda sizde anaç gojiler var, çelikden üretim yapmıyor musunuz?
Çelikten denedim ancak pek başarılı olamadım tohumlar daha çabuk gelişti
sındırgılı
12-06-2009, 07:23
Kızımızın bu seneki ilk çiçekleri: Biraz erken ama olsun,
Bugün bir süprizle karşılaştım...
tohumdan üretmiş olduğum gojide 2 adet tomurcuk gördüm...eskişehir gojilerine oranla tomurcuk yapısı daha büyük ve sağlıklı...
ginkgo biloba
12-06-2009, 13:56
Kurtcuklarım 70 kadar oldu ama küçük küçük büyümüyor gibi geliyor bana
Lonicera
12-06-2009, 16:59
Sn sındırgılı ve Sn Amazonn, hadi gözünüz aydın. Bu kadar üstüne titreye titreye zorla çiçeklendirdiniz sabileri:))
sındırgılı
12-06-2009, 17:29
Inan spesifik hiç bir şey yapmadım. Bol koyun gübresi,biraz iz element, vede haftada bir şekersiz limonata !! Daha fazla itinayı yaban mersinlerine harcadım.Onların durumuda ortada.
Lonicera
12-06-2009, 17:41
Daha ne olsun, her hafta bu kadar izzet ikram bana yapılsa, ben bile çiçek açarım:))
Ben de bugün gojileri biraz gözlemledim, arı gelmiyor çiçeğine. Ama değişik küçük mahlukatlar girip çıkıyor çiçeklere. İnternette de araştırdım, çiçeği tozlayıcı belirgin bir böceğe rastlayamadım. İnşallah ileride sorun olmaz bu durum. Hele sonucu bir görelim bakalım, meyve tutumu olacak mı? Yoksa bu yıl da eller boş mu kalacak:)
Sayın arkadaşlar bu Goji berry tohumunu nerden bulurum? Birde izmirde yetişirmi acaba saygılar...
sındırgılı
12-06-2009, 19:00
Ben geçen sene mekanik olarak tozlama yapmadım.Bu senede düşünmuyorum.Oğlumuz olan diğer goji boy,pos yerinde ama icraat yok! Geçen sene biraz susuz bıraktıktan sonra çiçeklendiydi:
Kutlarım. Siz bunları limon suyuyla iyi terbiye etmişsiniz.
Bakalım ben meşe külüyle ne yapacağım:rolleyes:
Sayın arkadaşlar bu Goji berry tohumunu nerden bulurum? Birde izmirde yetişirmi acaba saygılar...
Evet yetisir ,
Cesme Ciftlik koyunde , sn .Metin Gemici farkli boylarda fidan satiyor .
Ben subatta almistim .Tohumdan biraz uzun surebilir .
Kolay gelsin .
sındırgılı
12-06-2009, 21:16
Bugün baktığımda 7~8 adet daha tomur gôrdüm,çiçeğe dönecek gibiler.Fakat oğlumuzu biraz susuz bırakacağım.
Bu pazar baktığımda diğer gojilerdede çiçeklenme hazırlıkları gördüm.. çok mutlu oldum..
Bu yıl goji yılı olacak. :::D
Sn.Volare çok teşekkürler.
ginkgo biloba
16-06-2009, 09:45
Bunlarda benim kurtlar:p
ginkgo biloba
16-06-2009, 09:46
offf resimleri ekleyemedim
ginkgo biloba
16-06-2009, 10:10
yükledim galiba:D
ginkgo biloba
16-06-2009, 10:32
Bu sefer oldu heralde:(
ginkgo biloba
16-06-2009, 10:34
Biraz bozuk çıkmış ama:(
Lonicera
17-06-2009, 21:04
Gojilerdeki çiçekler meyveye dönüşemiyorlar. İzmir bugünlerde çok aşırı sıcak. Gölgede 35-36 oluyor. Aynı durum domateslere de yansıyor. Kısacası yine kötü bir sezon geçireceğim. Gojilerden bir adet bile olsa meyve tutsaydı bari. Fırça ile tozlamayı da denedim ama nafile. Uçlarda çok az çiçek kaldı. Onlardan da fazla umudum yok. Çiçeği olup meyve bağlayan oldu mu acaba? İnşallah sizlerinki meyve tutar arkadaşlar. Sonbaharda hepsini bahçeye alacağım. İzmir için yarı gölgede daha sorunsuz olacağını düşünüyorum.
Geçen sene ektiğim tohumlardan çıkan fide bu sene tarlaya ektim umarım kurumaz.
BİRAZ ZOR GÖRÜNÜYOR KIRMIZI SİYAH TAŞLA ÇEVRİLİ OLAN ACABA NEZAMAN MEYVE VERİR?
sındırgılı
18-06-2009, 08:26
Benım sıska kızımın açan 7/8 çiçeği döküldü,arkasındada yeşil meyva tomurları belirginleşti.Bekleyip göreceğiz.Kırmızılaşmasını canlı yayınlayacağız!! Fakat yinede bence erken? Kolay gelsin.
denizakvaryumu
18-06-2009, 08:31
Bu senenin ilk Lycium barbarum meyve fotoları bakalım kimden gelecek?
Şimdiye kadar hiç kimsede meyve oluşmaması ilginç.
Yerli gojiler hariç :)
sındırgılı
18-06-2009, 08:32
Hakan, Niye zayıf kalmış? Benimkilerden 1 yaşında olanlar 1.5 mt oldular.Diplerine bol koyun gübresi koy.Çabuk büyürler.
mevsiminde çiçeklenmeyen gojiler sıcaklar nedeniyle çiçeklerini döküyor... akdeniz bölgesinden goji meyvesi almak imkasız gibi görünüyor..
Gojilerdeki çiçekler meyveye dönüşemiyorlar. İzmir bugünlerde çok aşırı sıcak. Gölgede 35-36 oluyor. Aynı durum domateslere de yansıyor. Kısacası yine kötü bir sezon geçireceğim. Gojilerden bir adet bile olsa meyve tutsaydı bari. Fırça ile tozlamayı da denedim ama nafile. Uçlarda çok az çiçek kaldı. Onlardan da fazla umudum yok. Çiçeği olup meyve bağlayan oldu mu acaba? İnşallah sizlerinki meyve tutar arkadaşlar. Sonbaharda hepsini bahçeye alacağım. İzmir için yarı gölgede daha sorunsuz olacağını düşünüyorum.
syn lonicera sıcaklarda meyva tutmasını istiyorsanız meyva tutturucu hormon tabiredilen içinde birçeşit alkol bulunan ilaç deneyin..çiçeklerin döllenmesini sağlıyor..aynı sorunu pepinolarda yaşamıştım bu yöntemle meyva tutturmayı başardım.. gerekirse gojilerdede deneyeceğim..
Ben de bir tane goji siparişi verdim, bu kadar zor mu çiçeklerinin tutması?
Hele de Akdeniz bölgesinde olmuyorsa çok üzülürüm doğrusu.
akdeniz bölgesinde haziran ayında çiçek açan meyvaya oturan bir bitki yok olması imkansız bir olay..bunlar benim şahsi bilgilerime dayanaara yapmış olduğum öngörü...
goji fideleri yeteri olgunlu geç ulaştıkları için mevsimsiz çeçeklenme yaşadılar...benim kanaatime göre gelecek yıl çiçeklenme ilkbahar ayların olacak böyle bir sorun yaşanmayacaktır..
1 yıl boyunca küçük saksıdaydı ama gübre işlemini yapacağım
Lonicera
18-06-2009, 16:06
syn lonicera sıcaklarda meyva tutmasını istiyorsanız meyva tutturucu hormon tabiredilen içinde birçeşit alkol bulunan ilaç deneyin..çiçeklerin döllenmesini sağlıyor..aynı sorunu pepinolarda yaşamıştım bu yöntemle meyva tutturmayı başardım.. gerekirse gojilerdede deneyeceğim..
Sn Amazonn, elimde GA3 var. Çiçeklere kullanıyorum ama yiyeceğim ürünlere kullanmayı düşünmüyorum. Sadece meyvesini görmek için iyi fikir ama dediğim gibi. Sağlık olsun, ne yapalım. Varsın bu yıl meyvesi olmasın. Seneye bahçeye aldığımda böyle sorun olacağını sanmıyorum.
Benim gojilerde herhangibir çiçeklenme yok herhalde seneye kaldı.
Benim gojilerde herhangibir çiçeklenme yok herhalde seneye kaldı.
göjilerin tepelerini alırsan yanlardan vereceği sürgünlerden meyve alma imkanın var.. geç kalmış sayılmazsın
Benim gojilerde herhangibir çiçeklenme yok herhalde seneye kaldı.
Sayın Musti,
Gojiler sürekli çiçek açıp meyve veriyorlar, böğürtlen gibi.. Ben geçen sene eylül ayı gibi hem çiçek hem meyve görmüştüm üzerinde fazlaca..
Benim de bugün goji adayı fidem geldi. Yolculuk onu biraz yordu. Bitkinin kendine gelmesi için birsüre gölgede tutmayı düşünüyorum nedersiniz?
Lonicera
19-06-2009, 19:20
Sn yalikoy, düşünceniz doğru bence. Bir süre tam gölge olmasa da yarı gölgede kendisine gelmesini beklerseniz daha iyi olur. Sonra güneş gören yere alabilirsiniz. Saksının aşırı ısınmaması için gerekli önlemleri almayı da unutmamak gerek. Gojinizi güle güle büyütün.
sındırgılı
19-06-2009, 19:52
Güle güle büyütùn.Metin Beyden aldığınıza göre dikimde nelere dikkat edileceğini yazmıştır.Onlara dikkat edin.
sındırgılı
20-06-2009, 11:03
Pazar günü 3 adet minik ve yeşil goji meyvası görücüye çıkacaktır.İlginiz için şimdiden teşekkür ederler ve ellerinizden öperler!!!
sındırgılı
21-06-2009, 09:18
Cep telefonu ile çekim yapabiliyorum.Sakın yanlış anlamayın,sadece sizlerle paylaşmak istedim.Herkese bol goji meyvalı bir sezon diliyorum.
Bahçemdeki gojilerin hemen hemen yarıya yakını çiçeklendiler....meyvaya oturmasını merakla bekliyorum...
Eh! bizde şimdilik yapraklarından çay yaparak idare ediyoruz..
sındırgılı
23-06-2009, 19:50
Sevgili Amazon,Bende 4 adet goji var ama 1 adetinde (çelimsiz kızım) meyva var,diğerleri beleşçi ! Bakalım yüzleri kızarıp çiçekleneceklermi?
Sevgili Amazon,Bende 4 adet goji var ama 1 adetinde (çelimsiz kızım) meyva var,diğerleri beleşçi ! Bakalım yüzleri kızarıp çiçekleneceklermi?
üzüm üzüme baka baka kararırmış umarım gojilerdede böle bişi vardır...:)
Efendiiim yavrular hayırlı uğurlu olsun. Güle güle büyütün.
Ben hemen bu görüntülerden çıktı alıp benim tembelin dalına asacağım ki belki biraz harekete geçer.
sındırgılı
25-06-2009, 19:44
Bu arada kızım boş durmuyor,bir bakıyorum çiçek açmış,ertesi gün meyvaya yatmış.Sn.Nevsune Hn, biraz susuz bırakın ve koyun gübresi takviyesi yapın.Hem ödül hem ceza !
Merhaba,
Arkadaşlar nasıl türlü denedimse bir türlü goji berry çimlemeyi ve büyütmeyi beceremedim. Tohumlarım bitecek ama başarılı olamıyorum . bardakta denedim cıktılar kıl gbi oldular sonra öldüler. toprakta denedim hiç çıkmadılar. nasıl bir yol izlemeliyim.
Saygılarımla.
Sn Sındırgılı, sizin susuzluk önerisini ben bir süredir yapıyordum zaten ama son günlerde yaprakları sararmaya ve keyifsizleşmeye başladı sanki. Bu yüzden artık sulamaya başlamıştım. Şimdi garibimi içim sızlayarak yine susuzluğa terkedeyim bari öyle gerekiyorsa.
Yarın sabah da biraz gübre şerbeti hazırlayıp takviye yaparım. Sonucu sonra bildiririm sizlere.
sındırgılı
26-06-2009, 22:31
Sn Nevsune Hn. Hiçmi belirti yok çiçeklenme için? Ben devamlı boya gittikleri için az suladım.Yapraklarında sararma olmamıştı! Aman dikkat !
Biraz önce gübre şerbetini hazırladım. Bir iki gün beklesin sonra veririm.
Ben biraz kendim tepe alma yaptım, biraz da böceklendiğinde temizlerken koptular derken fazla boya gitmedi zaten. Şu anda formu tam istediğim gibi. Yalnız hiç çiçek miçek belirtisi yok. Yarın fotoğrafını çekerim, bir bakarsınız.
Bir de fazla güneş görsün mü yoksa 2-3 saat yeterli olur mu. Ne dersiniz, ona göre yerini değiştireceğim.
sındırgılı
27-06-2009, 08:49
Benimkiler, begonviller, frenk üzümleri, pepinolar,rubuslar, saksılarda sıra sıra bahçenin sabah güneşini tam alan yerindeler.Biraz yanlarındaki narım öğleden sonraki güneşi kesiyor.Yalnız sizden farkım haftada bır lımonata (şekersiz) vermek ! Toprağını asitli yapmaktan ziyade Metin Beyın önerisiyle yaptığım bır uygulama! Pepinolardan ikinci grup meyvaları topluyorum.
Baharda bütün saksılar iyi güneş alsınlar diye öğleden sonra güneş alan balkondaydı. Şimdi yavaş yavaş hepsi sabah güneşi alan balkona taşınıyorlar. Sizlerden öğrendiğim ve kitaplardan okuduğum kadarıyla, bir kaç fazla güneş isteyen bitki dışında genelde sabah güneşini daha çok seviyorlar demek ki.
89734
Bu da yarın, sabah güneşine gitsin bakalım. Bir de orayı deneyelim:) Şu andaki durum fena değil gibi duruyor. Yukarda görünen şerbeti içince belki Temmuz'da çiçeklenme için bir harekete geçer.
kalemkağıt
27-06-2009, 12:12
Merhabalar,gojiberrylerim çimlendiler çok az da geliştiler.Bundan sonra ne yapmalıyım?güneş almalılar mı?Şimdiye kadar gölgedeydiler hep.Bir de bu şerbet gelişmiş bitkiler için mi sadece?Teşekkürler..
Gojiniz büyüdüğünde bahçesinize çit yapabilirsiniz sizde, bu pazar bir örnek fotoğrafladım size..
güzelim gojileri ne hale getirmişler..biz evde gojileri sütle beliyoruz bunlar adam yerine koymadan acımadan kesmişler.. :D
bu dönem çiçek açan gojilerden umutlu değilim belki sonbaharda çiçek açarsa ozaman meyva almam gerçekleşebilir...
Şuan açan çiçekler birsüre sonra sararıp düşüyor...anlayacağınız.. hiç meyvam olmadı daha..
sındırgılı
30-06-2009, 11:34
Çiçeğin arkasından meyvaya yatan olmadımı? Benim kızım hem çiçekleniyor hemende meyvaya yatıyor.Fakat geçen seneki o çiçeklenme yok.Havaların aşırı sıcak gitmesindenmi nedir dallarda homojenite çiçeklenme yok! (Homojenite doğru tanımmıdır? Eşit dağılım diyelim) Gündüz evde olmadığımdan gece sadece çiçeklerin geçmiş halini görüyorum.Fakat şu bir gerçekki Geçen senenin tadı yok!
Çiçeğin arkasından meyvaya yatan olmadımı? Benim kızım hem çiçekleniyor hemende meyvaya yatıyor.Fakat geçen seneki o çiçeklenme yok.Havaların aşırı sıcak gitmesindenmi nedir dallarda homojenite çiçeklenme yok! (Homojenite doğru tanımmıdır? Eşit dağılım diyelim) Gündüz evde olmadığımdan gece sadece çiçeklerin geçmiş halini görüyorum.Fakat şu bir gerçekki Geçen senenin tadı yok!
SAĞLIK OLSUN
SENE GOJİ REKOLTESİ DÜŞÜK OLACAK FİYATLAR TAVAN YAPACAK..:d
sındırgılı
30-06-2009, 16:54
O zaman çıkacak ilk gojilerin taban ve tavan fiatlarını komisyona havale edelım!!!
sındırgılı
30-06-2009, 16:55
Şaka , Şaka! Ümidimiz yerli gojilerde, Sn. Bari'nin Eskişehir populasyonunda?
Ben gübre şerbetleriyle, kül sularıyla, bionemle, organik bilumum herşeyle besleyedurayım, yer beğendireceğim diye koca saksıyı balkondan balkona taşıyadurayım, Eskişehir'de çit olarak kullanılsın:)
Geçen yıl aynı şeyi böğürtlende yaşamıştım. Besle, sula, toprak beğendir, uğraştım durdum bir tek meyve alabildim:( Sonra Adana'ya gittiğimde bir de ne göreyim dağ tepe, şehrin göbeği, her yer böğürtlen. Nerede bir yudum su bulmuşlarsa koca çalı kolonileri oluşturmuşlar, yüzüne bakan yok.
Ne diyeceğimi bilmiyorum. Kendi hallerine mi bıraksak ne?
Lonicera
30-06-2009, 18:23
Yok arkadaşlar, 4 fidandaki dünya kadar çiçek açtı açtı döküldü. Bir türlü meyve tutumu olmuyor. Havalar da cehennem gibi oldu, bu kadar sıcak domatlardaki çiçekleri bile kurutuyor. İzmir sıcağı çiçeklenmeyi tetikledi ama sonra meyveyi vurdu:)
sındırgılı
30-06-2009, 19:38
Gak dediler iz element, guk dedıler lımonata verdik . Neyseki bende meyva var, oda olmasaydı onları yogi uçuşuyla Eskisehire Bari'nin gojilerinin yanına gönderecektim. Biraz burunları sürterdi!!!
kundalini
30-06-2009, 19:42
Arkadaşlar Menemen'de Goji yetiştiren bir çiftçiyle telefonda konuştum.10.000 adet goji diktiğini 2011'de meyvelerini satışa sunacağını söyledi.Oldukça ucuza da fidan satışı yapıyormuş.Vakit bulup gidebilirsem fotoğraflarını buradan yayınlarım.
sındırgılı
30-06-2009, 19:42
Sn. Lonicera Gôlge yerin yokmu? Öğlen sıcağı belki dokunuyordur nazlı bebeklere !!
Lonicera
30-06-2009, 19:50
Sn sındırgılı, 2 fideyi gölgeye almıştım zaten. Hiç bir fark olmadı. Dünya kadar çiçek boşa gitti. Biz bu kadar emek, bu kadar ilgi alaka gösterilim, o bir tane bile meyvesini bizden esirgesin ayıp yahu:) Seneye hepsini bahçeye aktarayım da o zaman görelim beyzadeleri bakalım. Erken baharda güzel bir budama da yaparım, meyve vermemek neymiş görürler:)
İnşallah sizinkiler olgunlaşır da meyve yüzü görürüz. Yoksa goji meyvesi bu yıl da hayal olacak.
sındırgılı
30-06-2009, 19:58
Bende 2 günden beri yüzlerini görmüyorum.İş nedeniyle Adaya eve gidemedik. şu anda motorla gıdıyorum. Bakalım ne haldeler?
Benim gojilerden teneke saksıdaki iki dal olarak normal formda 75 cm. ancak çiçeklenme olmadı. İkincisi yere dikmiştim iyi gelişim göstermedi 30 cm. ama sağlığı yerinde. Ektiğim tohumlardam 20 civarında çimlendi bazıları kotiledon yapraklarda beklemede ve cılız. Bazıları da üç dört yaprak oldu ancak boylanmıyorlar. Bunları şaşırtsak saksıya alsak daha iyi olur mu acaba?
Gojileri çit olarak görmenin verdiği şaşkınlık sonrası, minicik fidelerimle ilgili minik bir soru?
Goji fidelerim 6-7 yaprak oldu. Cılız tabii ama sağlıklı duruyorlar. Şaşırtma zamanı gelmiş midir?
90153
sındırgılı
30-06-2009, 22:23
Oğlumda hizaya gelip geçen sene açmadığı çiçeklerini lütfetmişler! Üstte 2 adet çiçeklenmeyi fenerle bakınca gördüm.Demek Reiki bunlardada işe yarıyor.Daha neler deneyeceğiz?
Arkadaşlar, lütfen yardımcı olun. İlk sayfaları okudukça kafam karıştı. Bunlar (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=454772&postcount=871) goji fidesi mi?
Evet,yan dal oluşumunu teşvik için.Bir sitede fidan 7-8 yaprağa ulaştığında tepesi alınıp yan dal oluşumu teşvik edilmeli diye okumuştum.Tabi hemen uyguladım 4 fideye.Kopardığım yerin 10 cm altından 2 yan dal oluştu kısa bir süre içinde.Üstelik benim fidelerin boyu en fazla 20-25 cm'dir.Oldukça hızlı bir gelişme gösterdi yan dallar.Bakalım bu uygulama ile seneye çiçeklenme oluşacak mı?Geriye kalan 10 fidanda bu işlemi uygulamadım,her iki yöntemi de gözlemek istiyorum.Ayrıca bir kısmı yarı gölge,diğer kısım fideler direkt güneş altında.Bazılarında gübreleme yaptım bazılarını olduğu şekilde bıraktım.Deneme yanılma yöntemi ile en iyi sonuca ulaşırım heralde.
Bu mesajda 6-7 yaprak olunca uç almaktan ve de 10 cm alttan yan daldan bahsediliyor. Benim fideler ancak 2-3 cm ve 6-7 yaprak. Ayrı fidelerden söz ediyoruz sanki.
Yardım lütfen...
Sn . maki01,
sn.Lonicera boyu 25 cm olan 4 fidesinde
uc alma yapmis,10 cm alttan yan dal vermis .
Diger mevzu-
sitelerden birinde ,bir yerde fide 7-8 yaprak olunca uç almak iyi olur yaziyormus , ama zorunda degilsiniz .
Kolay gelsin .
Oğlumda hizaya gelip geçen sene açmadığı çiçeklerini lütfetmişler! Üstte 2 adet çiçeklenmeyi fenerle bakınca gördüm.Demek Reiki bunlardada işe yarıyor.Daha neler deneyeceğiz?
Reikiyi gojinize nasıl yaptığınızı ayrıntılı bir şekilde anlatabilir misiniz lütfen;)Ben de yogada yanıma mı alsam ne:p
İki gün önce sıkı bir gübre şerbeti verdim. Goji sayesinde diğer meyve fidanları da nasiplendiler. Bu hafta sonu da leonardit, humik asit takviyesi yapacağım. Aslında bu gübre şerbetini 15-20 günde bir versem çok mu sık olur acaba, yakar mıyım ki? Ne dersiniz?
sındırgılı
01-07-2009, 09:27
Makro güzel çekim yapan uygun fiatlı bir makina şart oldu! Sabah çiçeklerini çektim ama yaprak bol çıktı? Telefonun kamerasıda 5.0 pıksel olmasına rağmen yakın çekimlerde yetersiz kalıyor.
sındırgılı
01-07-2009, 09:35
Gübre şerbetini biraz daha sulandırsanız yakmanın önüne geçersiniz diye biliyorum.B5a uygulamasını ben 15 günde bir gece vakti tüm çiçeklerime ve sebzelerime uyguluyorum.(kuyu suyuyla)
Goji fidesi ne zaman şaşırtılır? Santim ya da yaprak sayısı veren bir gönüllü çıkar mı buralardan?
Evet bir keresinde fazla sulandırmadığım için bitkilerimi fena halde yakmıştım. Şimdi akıllandım, iyice sulandırıyorum.
2 litrelik şişede bir avuç kadar organik pelet gübreden hazırladığım şerbetten 1 litrelik bir şişeye 1/3 oranında koyup, gerisini suyla dolduruyorum. İki gündür herhangi bir yanık belirtisi yok. Biraz daha beklemek gerek sanırım. Eğer olumsuz bir durum olmazsa 15 günde bir bu işlemi yapmayı düşünüyorum.
gojiler gölgelik ortamda boya gidiyor. açık alanda olan gojiler. Daha erken çalı formuna giriyor...
göjilerde şunu gördüm.. 20-30 cm olduklarında tepe alma işlemi yapılırsa daha çabuk çalı formuna giriyor ayrıca vermiş olduğu yan sürgünlerden meyva alma şansınız yüksek...
gojileri tek dal olarak yarım metreden fazla uzatmak bitkinin gelişimini engelliyor..meyva alınması gecikiyor...
benim gözlemlerim bunlar...diğer arkadaşların yorumlarını bekliyorum..SAYGILAR.
Goji fidesi ne zaman şaşırtılır? Santim ya da yaprak sayısı veren bir gönüllü çıkar mı buralardan?
Bitkiniz plastik bardakta ise boyu max. 5-6 cm ulaştığında toprağı ile bereber küçük bir saksıya alabilirsiniz.
gojiler gölgelik ortamda boya gidiyor. açık alanda olan gojiler. Daha erken çalı formuna giriyor...
göjilerde şunu gördüm.. 20-30 cm olduklarında tepe alma işlemi yapılırsa daha çabuk çalı formuna giriyor ayrıca vermiş olduğu yan sürgünlerden meyva alma şansınız yüksek...
gojileri tek dal olarak yarım metreden fazla uzatmak bitkinin gelişimini engelliyor..meyva alınması gecikiyor...
benim gözlemlerim bunlar...diğer arkadaşların yorumlarını bekliyorum..SAYGILAR.
Sn Amazonn'a katılıyorum;
Bir grup gojilerimin boyu 2m civarlarında habire uzuyorlar.Tepe budaması yapıyorum yan dallar uzamaya devam ediyor.Bir taraftanda hepsinde kök sürgünleri çıkıyor ama çiçek meyve yok.
Bir grubun boylarını 20cm den budadım çıkan yan dalları da fazla uzamadan budayacağım.Bakalım ne olacak?
denizakvaryumu
01-07-2009, 10:31
Nette bir yerlerde Çeşme'li fidancı Metin Gemici'nin (sakızcı Metin) saksıdaki satılık goji fidanlarını görmüştüm, tüm dallar yıkılırcasına kırmızı gojiyle doluydu.
http://metingemici.com/sag.html
Bir püf noktası var ama nedir ? Metin Gemici bu sırrı bize söylese :)
Ya da linkteki e-postaya atılacak mektuplara cevap yazsa.
Nette bir yerlerde Çeşme'li fidancı Metin Gemici'nin (sakızcı Metin) saksıdaki satılık goji fidanlarını görmüştüm, tüm dallar yıkılırcasına kırmızı gojiyle doluydu.
http://metingemici.com/sag.html
Bir püf noktası var ama nedir ? Metin Gemici bu sırrı bize söylese :)
Ya da linkteki e-postaya atılacak mektuplara cevap yazsa.
Ben sn.Metin beyle tanıştım ,
kendisi internete girmek ve cevap yazmak için bir arkadaşının yardımına ihtiyaç duyuyor .
Çok enteresan sonuçlar elde etmiş durumda, şubat /mart ayında ben gitmiştim-çiçeklenen gojiler vardı .
Serası çok gelişmiş olmamasına rağmen , çok primitif diyebileceğiniz şartlarda belki ...ama başarılı olduğunu inkar edemeyiz .
Düşünün bu insanın daha geniş imkanları olsa neler yapardı...
Bazı insanlar şanslı olur , parmakları yeşil doğarlar;)
Lonicera
01-07-2009, 14:08
Yukarıda, küçükten budama yapıp yan dal oluşumu sağlama konusundaki fikirlere sonuna kadar katılıyorum. Ne kadar yan dal o kadar çiçek demek. Hele çiçeklenmelerin sadece yan dal uçlarında oluştuğunu gördükten sonra iyice sabitlendi bu durum benim için.
Tohumlar ekildikten sonra 5-6 cm. uzunluğa gelince vakit geçirmeden şaşırtmak gerekiyor. Tabii ki tohumlar derin kaplara ekilmediyse. Kısa sürede inanılmaz kök gelişimi yapan goji fideciğinin kökleri, yetiştirme kaplarının tabanına değdikten sonra gelişimini durduruyor. Eğer tohum için derin kap kullanmışsak, 15-20 cm. boya geldiğinde kamçı fide gelişimini engellemek için en uç kısmın çok az bir kısmı koparılırsa, kısa sürede alttan yan dal oluşumu sağlanıyor.
Tam güneşten gölge ortama almış olduğum gojilerdeki tek değişim, yoğun miktarda yaprak dökmüş olan yan dallarda taze filizlerin yeniden göz sürmesi oldu.
Net kaynaklarında sonbaharda güzel bir budamanın bitki gelişimine faydalı olduğu yönünde. Ancak budama işi yan dallar üzerinde değil, lider konumdaki dal üzerinde olacakmış. Yan dallar üzerindeki budama ise sadece kuruyan aksamın kesilmesi şeklinde.
denizakvaryumu
01-07-2009, 14:12
Ben sn.Metin beyle tanıştım ,
kendisi internete girmek ve cevap yazmak için bir arkadaşının yardımına ihtiyaç duyuyor .
Çok enteresan sonuçlar elde etmiş durumda, şubat /mart ayında ben gitmiştim-çiçeklenen gojiler vardı .
Serası çok gelişmiş olmamasına rağmen , çok primitif diyebileceğiniz şartlarda belki ...ama başarılı olduğunu inkar edemeyiz .
Düşünün bu insanın daha geniş imkanları olsa neler yapardı...
Bazı insanlar şanslı olur , parmakları yeşil doğarlar;)
Bari web sitesini aktif hale getirse.
Bir ara foruma giriyordu, sonradan kayboldu.Sakız ağacı belirli bir bölgede yetiştiği için çok ilgi çekmese de goji Türkiye'nin her yerinde yetişebilecek bir bitki.
Metin Gemici'nin goji deneyimlerine ihtiyaç var.
Acaba bizim üniversitelerde goji hakkında bir çalışma yapılmış mı, merak ediyorum.
Lonicera
01-07-2009, 14:41
Bu arada eklemeyi unuttum, fidelerdeki çiçeklenmenin sürekli olması sanki meyve tutumu için daha ileri bir tarihi işaret ediyor gibi. Mesela yaz sonuna doğru. Geçen hafta tüm çiçeklerini döken fidemin uç kısımlarında yeni çiçek oluşumu başlamış. Tüm çiçeklerinin dökülüyor olması ve yenilerinin gelmesi çok sevindirici, ümidimi hala yitirmedim:)
Bari web sitesini aktif hale getirse.
Bir ara foruma giriyordu, sonradan kayboldu.Sakız ağacı belirli bir bölgede yetiştiği için çok ilgi çekmese de goji Türkiye'nin her yerinde yetişebilecek bir bitki.
Metin Gemici'nin goji deneyimlerine ihtiyaç var.
Acaba bizim üniversitelerde goji hakkında bir çalışma yapılmış mı, merak ediyorum.
Siyah goji başlığında yazmıştım..
Lycium ruthenicum'u araştırırken bayağı derinlere daldım.. Bu çalı Doğu Anadolu bölgesinde doğal olarak yetişiyormuş. Ayrıca bizim Lycium Barbarum Türkiye florasında var arkadaşlar.. Daha önce bir çok çalışmalar yapılmış üzerinde.. Hatta halk arasına kulanılan bir sürü isim var bizim goji için.. Atlangaç , teke dikeni, şeytanipliği gibi...
http://www.uludagfidanligi.com/urunler_calilar_2.html
http://www.bitkilerim.com/icerikdetay.aspx?IcerikID=1&AltIcerikID=1&Tanim=A%C3%84%C5%B8a%C3%83%C2%A7lar%20ve%20%C3%83% E2%80%A1al%C3%84%C2%B1lar
http://academy.anadolu.edu.tr/xdisplayx.asp?kod=0&acc=aaltinta
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=Lycium%20anatolicum&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
Diye bir türde varmış.
Teşekkürler Musti. Sonunda sesimi duyan oldu. Fidelerimin fotoğrafını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=454772&postcount=871) yayınlamıştım. Şeffaf plastik tabaktalar. 2-3 cm civarında. Ne yapmalıyım?
sındırgılı
01-07-2009, 15:20
Sn. Lonicera dediğiniz gibi aslında erken çiçeklendiler,tekrar çiçeklenme ve meyvaya yatış olacaktır,bu sene meyva yiyeceksiniz!
Lonicera
01-07-2009, 15:28
Sn sındırgılı, ben de öyle umuyorum. Madem bu bitki 2 yaşında meyveye yatabiliyor ve bizdekiler şimdi çiçekteler, o zaman meyvesini de görebileceğiz sanırım. Bu arada makro çekim yapan makine fikrinize katılıyorum. Şöyle uygun bir şeyler bulsak da flu çekimlerden kurtulsak. Ben biraz araştırdım ama uygun fiyatlar sanırım benim uygun kavramlarımın oldukça üstünde. İkinci el baksam nasıl güvenip alacağım. Hayırlısı olsun bakalım, elbet bir çaresini buluruz.
Sn maki01 ;Gojilerin bu boylarda uzaması bir süre duruyor gövde ve yaprakları kalınlaşıyor sonra boylanmaya devam ediyor. O ara şaşırtma yapabilirsiniz. Bitkilerinizin gelişmelerini biraz daha bekleyin.İsterseniz deneme amacıyla bir ikisini şaşırtabilirsiniz.
Çok teşekkürler Sayın Musti. Yarın küçük saksılarla deneme yapacağım.
sındırgılı
01-07-2009, 20:30
Kışa girince hepsini 25 cm'den budayacağım.Çelik isteyenler o zaman hatırlatırsa seve seve gönderirim.Hemde 1 yaşında meyva veren Gojilerdir...:cool:
sındırgılı
01-07-2009, 20:38
Belki o zaman çalı formunu yakalayabilirim.Sn Nevsune Hn. Ben çocuklarıma FUJİ Reikisi gönderiyorum:p Yeni bir reiki sistemi:p umarım yeterli bilgi vermişimdir.Sizde Yogi Seansınızda, şayet bu reiki sistemine inisiye olduysanız gönderebilirsiniz:p
Bu konuyu acilen görüşelim:) Gojiden bu yıl meyve alamazsam bu da çöpe gidecek.
ahmet salih
02-07-2009, 16:33
benim de iki adet gojim oldu . birini toprağa yarı gölge bir yere diktim . diğeri saksıda tam güneşli yerde , iki ayda anlamlı bir fark yok.(yarı gölge de olanın resmi)
ahmet salih
02-07-2009, 16:35
yarı gölgede goji
sındırgılı
03-07-2009, 07:24
Kızaran gojiler:
E bravo. Bunlar ne zaman çiçeklendiler de ne zaman meyveye dönüp kızardılar. Sizi yürekten kutluyorum Sn. Sındırgılı. Limonata mı, az sulama mı, reiki mi iyi geldi bilmiyorum ama sonuç mükemmel:)
Taze meyvesinden çıkartacağınız tohumlardan birkaç tanesine şimdiden talibim.
denizakvaryumu
03-07-2009, 08:20
Reiki ve limonata ...
Literatüre geçecek bu gidişle :)
sındırgılı
03-07-2009, 08:32
842 nolu mesajımdaki meyvaların kızarmış halidir: Yine söylüyorum: meyvaların oluşumu ERKEN !! Belkide iki defa hasat yapacağız.Sn Nevsune Hn. Size taze meyva göndereceğim. Biraz sabır,
Teşekkür ederim. Ben bazı durumlarda çoook sabırlıyımdır, beklerim:)
Sn. Sındırgılı 842'deki fotoğraflarla birlikte bu sonuncuyu iyice inceleyince birşey dikkatimi çekti. Meyveler yalnızca yaprak diplerinden değil, dalların her yerinden çıkmışlar. Gördüğüm kadarıyla da yaprak araları bayağı mesafeli. Yani bu durumda dallar iyice bir uzamış ve gelişmiş olmalı, öyle mi?
sındırgılı
03-07-2009, 09:03
Aslında evet, ben mümkün mertebe gövde ve dal gelişimini öne aldım.Daha doğrusu teşvik ettim. Su vermedeki uzun aralık etkın oldu diyebilırim. Yaprak 2.planda kaldı.
sındırgılı
03-07-2009, 09:09
Oğlumda bunu pek uygulayamadım, ama oda boya gitmeyi kesti en uç dalda çiçeklenme oldu ve meyva oluşumu başladi.
Genelde ben de çok sık sulamıyorum. Daha uzun aralıklarla ve bir kerede bol sulama yapıyorum.
Aslında Ankara iklimindeki goji gelişimini, siz İstanbul, Antalya ve İzmir'lilerle kıyaslama yapmak doğru değil elbette. Peki hadi öyle de Sn. Bari'ninkileri ne yapmalı;) Bu işin içinden biraz zor çıkacağım ben.
denizakvaryumu
03-07-2009, 09:21
Ankara'da bugüne kadar goji meyvesini göremedik.
Ankara'lılar gojiyi sevmiyor anlaşılan :)
Biz seveceğiz de, meyvesini bir görseydik:)
Lonicera
03-07-2009, 14:54
Tebrikler Sn sındırgılı. İnşallah olgun meyvelerini de yemek nasip olur. Şimdi koskoca goji saksını çıkarıp PC başına getireceğim. Belki görürler de biraz utanırlar:)
Bugün öğlen hiç üşenmedim tam 30 sayfadaki mesajları tek tek okudum.
Geçen yıl ilk tomurcuk (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=262740&postcount=254) fotoğrafı Sn bluecrop'tan gelmiş, tarih: 27 Temmuz, çiçeğin (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=264607&postcount=259) fotoğrafı: 02 Ağustos. Yani bu yıl Sn. Sındırgılı'nın meyveleri (özel yöntemler uygulanarak;)) meyveleri olmasaymış bizimkilere böyle söylenecek miydik? Hele biraz daha bekleyelim bakalım:)
merhaba
bu tür bitkilerin kapama bahçe şeklinde üretilmesi konusunda, adapazarı/kocaali belediyesi ile görüşebiliriz
fındıgın son yılalrda ekonomik deyerini kaybetmesi yüzünden bölge halkıda yeni bir şeyler arayışı içinde ama önder olacak insan maalesef çok az
benimde bu bölgede sera ve sebzecilik yapma idealim var.
eyer , sizinle fikir alışverişinde bulunabilirsek çok memnun olurum
selamlar saygılar
Kızaran gojiler:
merhaba
mesajıma özür dileyerek başlıyorum,bu 2.mesaj yazışım ve usulü bilmediğim için kime nasıl yazacagımı bile çözemedim.
acilen öğrenmek istediğim şey şu
goji,lapika konusunda sakarya /kocaali bölgesinde belediğe desteği ile kapama bahçe yapabilirim
bana yardımcı olacak kişilerin mesajalrını bekliyorum. fikir ve teknik olarak ve en önemlisi pazar konusunda yardımcı olabileceklerin mesajlarını bekliyorum
selamlar saygılar
gojilerde 20 çiçek meyva tutmuş....oleyy :D
gojilerin tepelerinde yeni sürgünlerde okadar çok çiçek varki genelde hepsini döktü artık meyva olup olmadığına bakmaz olmuştum...bu pazar baktığımda meyvaları görünce sevindirik oldum..:D
Sn. Sındırgılı, afiyetler olsun tadını beğendiğinize sevindim. Siz beğendiyseniz demek ben de beğeneceğim.
Sn. Amazonn sizi de kutluyorum. Elbette sevindirik olacaksınız, darısı Ankara'nın başına. Siz de afiyetle yer ve beğenirsiniz umarım.
Kaç gündür daha zaman var diye kendimi kandırıp duruyordum. E herkesinki meyvelenmiş, yok bu böyle olmayacak. Ben gojime küstüm oynamıyorum işte. Tomurcuklar görünene dek (yani görünürse) bir daha yazmayacağım;)
Geçen sene çelikten büyüttüğüm 65cmlik Goji Moğolda iki çiçek açtı.
2.5m'lik analarında yok.Buna ne dersiniz?
Lonicera
11-07-2009, 14:20
Sn Musti, durun tahmin edeyim. Anaçtan aldığınız çeliği dikmiş olduğunuz kabın küçük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Anaç daha büyük bir kapta veya bahçede ise beden geliştiriyordur:)
sn. lonicera,
bunlar goji berrylerin resimleri plastik bardaktaki ve saksıdaki aynı boyda sizce gelişimleri neden yavaş.ne yapabilirim?
benim gojileri görseniz heralde pek de yavaş değilmiş derdiniz. 3 ay oldu nerdeyse daha 4 yaprak açtı ve çimlendiği boylarda bekliyor bakalım ne zaman büyüyecek.
Sn Musti, durun tahmin edeyim. Anaçtan aldığınız çeliği dikmiş olduğunuz kabın küçük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Anaç daha büyük bir kapta veya bahçede ise beden geliştiriyordur:)
Sn Lonicera muhtemelen saksıdan ve toprağından kaynaklanıyordur.Birde taze tavşan gübresi etkili olmuşmudur,diğer çelikten saksılı bitkilerde var bakalım onlarda çiçek açacakmı?
Meğer gojim hastalanmış. Kırmızı örümcek belasını savmıştık şimdi de gülden unlu bit atlamış galiba. Unlu bit örümcekden de sinsiymiş. Çok zor farkediliyor. Gülü zor da olsa kurtardım, bakalım goji ne olacak.
Oldukça kötü durumda.
Gojiler için tavşan gübresi bulunur:D:D:Dsudan ucuz:p
benim 3 goji fiem yapraklarını döktü büyük ihtimalle onları kaybettim.. ama neden okadar çok sağlıklı gözüküyorlardı..:(
Lonicera
13-07-2009, 07:03
Sevgili Amazonn, gojilerinizi tam gölge yere alın ve gölgeye alacağınız için sulamayı kesin. Büyük ihtimal uçlarından yeniden filiz verecektir. Aynı durumla ben de karşılaştım, kurumuş gibi görünse de aslında öyle değil. Tabi kök çürümesi olmamışsa. Yaklaşık bir hafta, on gün içinde kendisini belli eder.
Sevgili Amazonn, gojilerinizi tam gölge yere alın ve gölgeye alacağınız için sulamayı kesin. Büyük ihtimal uçlarından yeniden filiz verecektir. Aynı durumla ben de karşılaştım, kurumuş gibi görünse de aslında öyle değil. Tabi kök çürümesi olmamışsa. Yaklaşık bir hafta, on gün içinde kendisini belli eder.
sizinle aynı düşünceye sahibim..
benim gojiler bahçede oldukları için gölgeye alma imkanım yok..:(
Lonicera
13-07-2009, 16:40
O zaman bir gölgeleme malzemesi kullanın. Antalya sıcağında perişan olacaklar. Delikli inşaat çuvalları veya eski balık ağı gibi bir şeyler gerebilirseniz üstüne, biraz olsun faydası olur.
sındırgılı
13-07-2009, 16:55
Akşamları güneşin sıcaklığın yoğun olmadığı saatlerde spreyle yapraklarını yıkayalım.Bazı çiçekler gidebilir ama çalının tümden gitmesinden iyidir.
sındırgılı
13-07-2009, 17:04
Nevsune Hn. Çokmu unlu bit var? Mekanik olarak gövdeden ve dallardan temizleme imkanı yokmu? Benim yaban mersinindede vardı,bitirdim ama gôzüm hep üslerinde! Geçmiş olsun.
Sn. Sındırgılı teşekkür ederim.
Bunun ne olduğunu pek anlayamadım ben. Unlu bit diye yazdım ama unlu bit resimlerine bakınca ikileme düştüm. Bunlar çok minik beyaz örümcekler galiba. Kırmızı örümceğe benzer şekilde ağ örüyorlar ama beyaz bunlar. Çok minikler, benim makinemle görüntülenemiyorlar.
Yapraklar iyice sararıp, dökülmeye başladı:( Umarım kurtarabilirim.
denizakvaryumu
14-07-2009, 10:04
Bionem etkilemiyor mu?
İlk olarak Pazar günü hem yaprak hem kökten bionem verdim. Yarın ve ondan üç gün sonra tekrarlayıp duruma bir bakacağım.
denizakvaryumu
14-07-2009, 10:19
Diğer bitkilere de uygulayın derim.
Zaten yakında roa da geliyor, hiç şansları kalmayacak :)
Aslında haftada bir veriyordum zaten ama sadece yapraktan. Kökten hiç vermemiştim. Gülden geçti sanırım. Gülü kurtardım, umarım gojiyi de kurtarırım.
Zaten yakında roa da geliyor, hiç şansları kalmayacak
Aynı şeyi düşündüm, ilaçlama yaparken:)
Gojiler için tavşan gübresi bulunur:D:D:Dsudan ucuz:p
çok uzak , yoksa hemen ister denerdim, benimkilerde hiç umut yok .
Kendi hallerine bıraktım , boyuna boy atıyorlar , çiçekti meyveydı
hiç emaresi bile yok ...
Lonicera
15-07-2009, 13:17
Demek ki utandırmak işe yarıyormuş:) İki fidanımın tüm uçları meyve bağlamış. Düzgün bir makinem olmadığı için sadece kızaranın resmini çektim. Diğerleri de üzüm salkımı gibi olunca kızardıktan sonra resimleyeceğim:)) 16 aylık olan her iki fidan da meyve bağlamış durumda. Seneye bunları tutmak mümkün olmaz. Sezon sonu tüm yan dalları çelikleyeceğim, büyük ihtimal kısacık boylarına rağmen meyve vereceklerdir. Çiçek dökümü sıcaklara rağmen devam etmiyor. Biber tarzı bir gelişimi var bitkinin. Olgun meyve, olgunlaşmaya çalışanlar ve çiçek. Hepsi bir arada.
Gojiler yavaş yavaş geliyor nazar değmesin.
denizakvaryumu
15-07-2009, 13:29
Goji meyvelerinin kendini göstermeye başladığı bugünlerde;
Gojilerin
Lycium Barbarum
Lycium Chinese
Lycium Eskişehir
mi olduğunu bilirsek çok yararlı olur.
Lonicera
15-07-2009, 13:44
Bendeki 16 aylık ve meyve bağlayan fideler L. Barbarum., L. Chinense de var ama onlar daha yaşını doldurmadılar. Henüz çiçeklenme belirtisi de yok.
benim gojilerin meyvaları kızardı ama resimlerde gördüklerimizden çok küçükler acaba ilerleyen zamanlarda büyürlermi ki?
Bende Goji Moğol,Tibet,Himalaya ,Chinense var.Geçen sonbahar Moğold'an diktiğim çelik çiçeklendi.Sanırım kısa budamalar yapmanın ve gençlik etkisini atlamasının etkisi var.2.5m lik Moğolların tepesine ulaşamıyorum.Bu hafta kesin budayacağım,yapraklarınıda çay yapıp çeliklerinide dikerim.Bitkinin bütün gücü tepesine gidiyor.Alt kısımlarda yaprak kalmadı yoksa meyve vereceği yok.
yarın gojilerin son durumlarını resimleyip koymayı düşünüyorum.. bu arada makro çekim yapabilen bir makina aldım..:D
yarın gojilerin son durumlarını resimleyip koymayı düşünüyorum.. bu arada makro çekim yapabilen bir makina aldım..:D
Noni ve acailerin fotolarınıda bekliyoruz
Bunlarda benim Gojiler Mart-2009 ve Temmuz -2009 göji fidanlarım 4 ayda yaklaşık Bir metre yirmi cm boyuna ulaştılar,İçinden 2 şer adedide 2 mt ye ulaşmak üzere
ginkgo biloba
16-07-2009, 07:48
Ben bişeyleri yanlış yapıyorum galiba, benimkiler iki ay oldu daha üç santimi geçmedi.
Bunlarda benim Gojiler Mart-2009 ve Temmuz -2009 göji fidanlarım 4 ayda yaklaşık Bir metre yirmi cm boyuna ulaştılar,İçinden 2 şer adedide 2 mt ye ulaşmak üzere
keşke güzel bir budama ile çalı formuna soksaydınız.. böyle gojiler çok nazık ve verimsiz oluyor..sonbaharde güzel bir budama yapmanızı tevsiye ederim..
Benim goji de aynı da acaba nasıl budanacak.?
meyvalı olan gojilerin resimlerini ekleyeceeğim 1 hafta önce çekmiştim..
2 gün önce gojileri kontrol ederken baktığımde meyvalardan eser yok..:(
Benim gojimin 5-6 dalı var boyları 50-60 cm ye ulaştı dallar belli yükseklikten sonra yanlardan aşağı doğru salınıyorla. yaklaşık 15 gün önce dallardan çiçekler açmaya başladı ve açmaya devam ediyor fakat açan çiçekleri elimle tozlaştırmama rahmen açtıktan 3-5 gün sonra çiçek solup düşüyor ve meyve de oluşamıyor. Bitkim öğlenden sonra akşama kadar güneş görüyor ve az da olsa hergün su veriyorum. aralarda bazı yaprakları da sararıp dökülüyor ama genel görünüm halen yeşil. Saksısı 30 cm boyunfa çapı ise 25 cm kadar. Meyve tutamamasının nedeni ne olabilir .? çok teşekkürler
Benim gojimin 5-6 dalı var boyları 50-60 cm ye ulaştı dallar belli yükseklikten sonra yanlardan aşağı doğru salınıyorla. yaklaşık 15 gün önce dallardan çiçekler açmaya başladı ve açmaya devam ediyor fakat açan çiçekleri elimle tozlaştırmama rahmen açtıktan 3-5 gün sonra çiçek solup düşüyor ve meyve de oluşamıyor. Bitkim öğlenden sonra akşama kadar güneş görüyor ve az da olsa hergün su veriyorum. aralarda bazı yaprakları da sararıp dökülüyor ama genel görünüm halen yeşil. Saksısı 30 cm boyunfa çapı ise 25 cm kadar. Meyve tutamamasının nedeni ne olabilir .? çok teşekkürler
ilk zamanlarda bizlerinde çiçekleri meyva tutmadı.. daha sonraları tutmaya başladı sanırım bunun nedeninin kesin olarak bilen yok..
Bunlarda benim Gojiler Mart-2009 ve Temmuz -2009 göji fidanlarım 4 ayda yaklaşık Bir metre yirmi cm boyuna ulaştılar,İçinden 2 şer adedide 2 mt ye ulaşmak üzere
Serday Bey,
2 aylık fidelerim hala 3-4 cm boyunda. Sizinkilerin maşallahı var. Nasıl bir uygulama yaptınız?
Yardım lütfen...
ilk zamanlarda bizlerinde çiçekleri meyva tutmadı.. daha sonraları tutmaya başladı sanırım bunun nedeninin kesin olarak bilen yok..
şimdi ben bu sene hiç gojiberry yiyemeyecek miyim. yoksa yeni açacak çiçekleri kurtarabilmenin bir yolu var mı? suyu arttırmak ve ya azaltmak ya da gübre vermek gibi???
Serday Bey,
2 aylık fidelerim hala 3-4 cm boyunda. Sizinkilerin maşallahı var. Nasıl bir uygulama yaptınız?
Yardım lütfen...-
Sayın Maki01 Gojileri diktiğim toprağın özellikleri- kumlu humuslu ırmak toprağı ayrıca içinde yanmış bitki,ağaç külü ve yanmış hayvan gübre karışımı ayrıca sürekli yaprak biti konturölü balkonda olmalarına ramen sürekli olarak 20-25 günde bir ilaçlama yaptım balkonda dahi yeşil yaprak bitleri gojileri rahat bırakmadılar iyice kontröl edersen seninkilerde yaprak bitlerini fark edersin. Ayrıca her sulamadan önce ince bir cubukla sürekli topraklarını havalandırdım birde suyu az ama gün aşırı suladım .Birde günde 1 saat kadar güneş gören balkon kısmında büyüdüler .
Bİrde benim resimlerini eklemiş olduklarım var. Eskişehir yöresinden. Onlarında hangi türden olduklarını araştırıyorum. L.Barbarum uzun yapraklı. Belki Türkiyede doğal yetişen aynı familyadan henüz bilinmeyen bir türdür. İsminide L.baribum falan koyarlar.:)
Bu arada dikkat etmeye başlayınca her yerde karşıma çıkmaya başladı bu bitki. VE son derece hava kirliliğine dayanıklı ve verimsiz topraklarda yetişiyor diyebilirim. Çektiğim fotolar şehir merkezine yakın bir arka yol. Sürekli araçların geçtiği tam yolun kenarı ve tozun toprağın içi diyebilirim. Goji oldukça büyük meyveler vermiş. FAkat toprağın kalitesiyle meyvenin lezzeti doğru orantılı olduğu için meyvelerde hiç tat yok diyebilirim.
Bu gojiberry resimlerine bakınca. Sanki kızılcıkı andırdı. Neredeymiş ya bu eskişehirli gojiler. Bide ben el atayım onlara bi tohum her hangi bişe bulayım. Sayın bari yardımcı olur mu acaba nerede oldukları konusunda.
Lonicera
25-07-2009, 19:07
benim gojilerin meyvaları kızardı ama resimlerde gördüklerimizden çok küçükler acaba ilerleyen zamanlarda büyürlermi ki?
Sevgili Amazonn, aynen dediğin gibi meyveler oldukça küçük. Bendeki goji meyvelerinin pek çoğu sıcaklarla beraber kızarmaya yöneldi. Aynı anda çiçeklenme de mevcut olduğu için kimi kızarırken kimi yeni meyve tutumu yapıyor. Tahminime göre, şu anda yeni meyve tutumu olanlar sonbahara doğru olgunlaşacak ve daha iri meyve yapacak.
Bir siteden aldığım kurutulmuş goji meyveleri, kuru olmalarına rağmen bendeki taze meyvelerin neredeyse iki misli büyüklükte. Fidanların çok genç olması da etkiliyor olabilir. Sanırım önümüzdeki sene daha kesin konuşabileceğiz. Ben karşılaştırma da yapabilmek açısından bir kısmını saksıda brakıp, diğer kısmını da bahçeye aktaracağım( yarı gölge-tam güneş olarak)
MeyveliTepe
26-07-2009, 23:54
95100
Üç buçuk ay önce tohumdan çimlenen fidanlardan biri çiçek açtı. Bu yıl hiç beklediğim bir şey değildi. Meyve tutmasa da ne gam.:)
denizakvaryumu
27-07-2009, 07:44
Eğer bir de meyve tutarsa... :)
Lonicera
27-07-2009, 18:53
Bugün ilk goji meyvesinin tadına baktım. Tadı bildiğim başka hiç bir şeye benzemiyor. Son derece sulu ve tatlı. Kurusunun da tadına bakmıştım, tazesi çok daha güzelmiş. Favori meyveler arasında yerini bulmuş oldu. Lezzet olarak ben tam puan veriyorum:))
sevgili arkadaşlar ben yeni katıldım bu siteye kurt kirazı bulmak istiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim saygılar selamlar
MeyveliTepe
28-07-2009, 00:01
Üç buçuk ay önce tohum olup şimdi çiçek açan gojilerin sırrı ortaya çıktı. Saksının dibindeki deliklerden her biri parmak kalınlığında 3-4 kök bir karış aşağıya indirmiş. Saksıları oraya yerleştireli en fazla bir ay oldu. İnanılır gibi değil. Üç hafta kadar önce bir kez EM Aktifli su ile sulamak dışında başka hiç bir şey yapmadım. Şimdi, 50 kadar gojiyi saksıdan kalıcı yerlerine dikmek zorundayız. Aksi halde seneye baharda (bu gidişle) kepçe çağırmak gerekecek :)
bende bi ara baya goji ektim ... kala kala 20 tane felan kaldı.. onlarda ayılıp bayılıyor.. bi dirsekle sabitlemek lazım galiba:)
Sürekli yaprak veriyor, 2 ay bitti, boyu hala 4-5 santim. Forumdaki fotoğraflara baktığımda yapraklar arasında 3-4 santim var nerdeyse... Nedir benim gojilerin sorunu? Yaprak biti filan yok üzerlerinde.
Deli ettiler beni, yardım lütfen...
95278
95279
95280
denizakvaryumu
28-07-2009, 14:00
EMA deneyin derim.
MeyveliTepenin saksıdaki gojileri EMA ile coşmuş durumda.
Ben de yeni çıkacak ürünü bekliyorum.
Teşekkürler sevgili denizakvaryumu,
Bionem uyguladım. Yeni ürünün zamanı ile ilgili net bilgi yok. EMA'yı kimden ya da nereden bulabilirim?
Şu EMA'yı gerçekten nereden bulabiliriz.
MeyveliTepe
28-07-2009, 14:28
http://www.emturkey.com/
Sevkiyatta biraz sorun yaşıyorlar ama tavsiye ederim.
Neden çiçeklenmedi derken..... Balkonda fena halde örümcek salgını var ve dilim varmıyor ama galiba gojim de kurbanlar arasında olacak.
Son çare olarak kükürt ilaçlaması yaptım, ardından da budadım. Sonucu biraz da umutsuzlukla bekliyorum.
BalıkcıSerdar
28-07-2009, 22:35
Şu beyaz örümcekler di mi? Ben o örümceklere Bionem kullandım kayboldular, ikinci sefere bile gerek kalmadı. Siz denemediniz mi Bionem'i?
Sevgili BalıkçıSerdar, beyaz değil sarı renkli benim örümcekler.
Önce Bionemle başladım, sonra Neemazal ve dahi en son olarak kükürt. Bitkilerin bir kısmı ciddi anlamda kötü durumda. Tam birini kurtardım diye seviniyorum ertesi gün bir de bakıyorum ki üç-dördü birden aniden hastalanmış. Üstelik önlem olarak hasta olmayanları da olanlarla birlikte ilaçlıyorum. Bu kadar özenle bakmaya, nasıl böyle bir salgın oldu hiç anlamış değilim. Yine de en üzüldüğüm goji oldu.
BalıkcıSerdar
28-07-2009, 23:11
Şimdi bende üzüldüm, neemazal bile kesmediyse başka ne yapılabilirki? Elinizle temizlemeyi denediniz mi? İlaç öncesi ve sonrası elle de temizleme yapılırsa belki faydası olur ama demenize göre geç kalınmış galiba.
Son çare size DDV-P getireyim yoksa, bitkilerinizi kaybetmekten iyidir.
geçmiş olsun efendim.. bende yaklaşık 500 fideyi.. çılızlıktan kaybettim.. tek tek gittiler kışın..
Sevgili BalıkçıSerdar sağolun. Elimden gelen herşeyi yaptım artık beklemedeyim. Önce ne olduğunu tam anlayamamıştım, anladığımdaysa olay hızla gelişti. Kükürtü keşke en baştan yapsaydım diyeceğim ama keşkelerle bir yere varılamıyor. Neyse deneme yanılma yöntemiyle doğrulara ulaşacağız sonunda.
Sn erolhas, size de çok geçmiş olsun. Önemli olan, nerede ne hata yapıyoruz onu bulmak.
Bu arada hemen şunu yazayım, bu örümcekler çok hızlı bir şekilde diğer bitkilere geçiş yapıyor. Benim bitkilerim yer darlığından çok sıkış sıkış durumdalar, belki de hızlı yayılmanın nedeni buydu. Aman lütfen bir bitkinizde gördüğünüzde diğerlerini de iyi gözleyin.
Zavallıcım bu halde işte. Şimdi gölgeye aldım dinlensin bakalım biraz.
95432
Sevgili ays61, sizler gibi dostlarım olsun, önemli olan o:) Gelecek yıl sizin bahçeden, sizin ellerinizle yetişmiş gojiler yerim ben de.
Denizakvaryumu, biliyorum ama olsun bir umut bekliyorum ben:) Aslında biliyor musunuz, bazı bitkilere toprak özgürlüğü tanımak daha doğru galiba.
Romantik
29-07-2009, 11:11
Nevsun Hanım nasıl birden bu hale dönüştü anlamadım, her şeyide yapmışsınız, artık beklemekten başke çare yok ama bence ( haylaz oğlan ) sizi üzmeyip, geçde olsa kendine gelecektir.
Oysa biz ondan bu sezon meyve vermesini beklerken o bize kötü bir şaka yaptı diye düşünüyorum.
Şakası devam edipde kendine gelmezse de kendisi bilir, ( yeni sezonda ) hazır olacak Gojilerden en sağlıklı ve en formlu olandan size 1 tane hediye ederiz, sorun değil. Yeterki siz üzülmeyin.
denizakvaryumu
29-07-2009, 11:27
Aslında biliyor musunuz, bazı bitkilere toprak özgürlüğü tanımak daha doğru galiba.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=462408&postcount=944
Bu resimler olmasa goji için aynı şeyi düşüneceğim ama saksıda ağaç olanlar da var :)
Teşekkürler, cumartesi Karşıya'kaya gidecem, düşüncelerinizi paylaşırım:)
Sevgili Romantik, ilk olarak gülümde başlayan hastalık sıkışıklıktan içiçe olan diğer bitkilerime de sıçradı. Benim hatam, gojinin yaprakları ilk sarardığında hastalandığını anlayamayıp sıcaktan oluyor sanmamdı. Zavallıyı o balkondan o balkona taşıdım durdum. Gözüm de çok iyi görmediği için bu melanetleri:p hemen seçemedim. O zaman hemen kükürte veya Neemazala başlasaydım belki kurtarabilirdim. Çok zaman kaybettim.
Bu arada diğer balkondaki bitkilere de sıçramış oldular. Şimdi de clematisimi, zambağımı, achochamı kurtarmaya çalışıyorum. Neyse ki onların durumunu erken yakaladım.
Aman yaaa ne yapalım. Sizler varsınız ya, benim için en önemlisi bu;)
kundalini
29-07-2009, 12:11
[QUOTE=alone35;443975]Sayın arkadaşlar bu Goji berry tohumunu nerden bulurum? Birde izmirde yetişirmi acaba saygılar...[/QUOTE
Eski foça yolu üzerinde Ege tropikal fidanlığında yüzlerce goji fidanı bulabilirsiniz.Geçen hafta boyu posu yerinde bir goji fidanını balkonuma yerleştirdim.Şimdi el üstünde tutmak için neler yapabilirim onun derdine düştüm..
Lonicera
29-07-2009, 15:21
Geçmiş olsun Sn nevsune, ancak ben fidenin öldüğünü sanmıyorum. Üzerinde hiç yaprak kalmasa bile örümcek bu fideyi yok edemez. Yeter ki kök çürüklüğü olmasın. Sanırım üst budama yapmışsınız, mümkünse şu haliyle en üst kısımdan küçük bir parça koparıp tam kuru olup olmadığını kontrol edin. Eğer tam anlamıyla kupkuru değilse bir süre sonra taze filiz verecektir. Yeter ki bu sürede sulamaya dikkat edip fazla kaçırmayın. Bu kadar güçlü kök yapısı olan bitkinin örümcek zararlısına yenik düşeceğini sanmıyorum. Kolay gelsin.
Bence de, daha güçlü olarak karşınıza çıkarsa şaşırmayın.. Bir söz var, "sizi öldürmeyen şey, kuvvetlendirir.(what doesnt kill you makes you stronger..) harika bir söz bence..
Sevgili k0900, bence de sağlık olsun:) Çevremde bu kadar dost varken benim sırtım yere gelmez zaten. Size özelden sardunya için mesaj atmıştım, yanıtınız olumsuzsa başkasına vereyim.
Sevgili Lonicera evet budama yaptım. Gülde de aynı sorunu yaşamıştım ve budayınca çok daha iyi bir şekilde her yerden fışkırmıştı. Ben de ona güvenip bir deneyeyim dedim. Ne kaybedeceğim ki, ölmüşse ölmüştür zaten. Şimdi sizin yazınızı okuyunca en üst dalın ucunu biraz kestim ve içi yeşildi:)
Sevgili bari, bu söze ben de çok inanıyor ve aynen katılıyorum:) Ayrıca kaybedersem bir gün gelir goji kaynağı olan sizin kapınıza dayanıveririm olur biter:p Eskişehir kaç saatlik yol ki Ankara'ya (Ben daha uzak sanıyordum, geçenlerde Polatlı/Ayaş taraflarındaydım biraz daha gitseydik Eskişehir'de olurduk:D)
Arkadaşlar gojimdeki bu oluşum çiçek olabilir mi diye çok heyecanlandım:)
95517
Lonicera
29-07-2009, 18:48
Sn feriha, resim çok flu çıkmış. Bir şey görmek mümkün değil. Ama çiçek oluşumu gövdeye bağlı olarak değil de dal uçlarında oluştuğu için sanırım yeni yaprak sürgünü.
Sevgili k0900, bence de sağlık olsun:) Çevremde bu kadar dost varken benim sırtım yere gelmez zaten. Size özelden sardunya için mesaj atmıştım, yanıtınız olumsuzsa başkasına vereyim.
Sevgili Lonicera evet budama yaptım. Gülde de aynı sorunu yaşamıştım ve budayınca çok daha iyi bir şekilde her yerden fışkırmıştı. Ben de ona güvenip bir deneyeyim dedim. Ne kaybedeceğim ki, ölmüşse ölmüştür zaten. Şimdi sizin yazınızı okuyunca en üst dalın ucunu biraz kestim ve içi yeşildi:)
Sevgili bari, bu söze ben de çok inanıyor ve aynen katılıyorum:) Ayrıca kaybedersem bir gün gelir goji kaynağı olan sizin kapınıza dayanıveririm olur biter:p Eskişehir kaç saatlik yol ki Ankara'ya (Ben daha uzak sanıyordum, geçenlerde Polatlı/Ayaş taraflarındaydım biraz daha gitseydik Eskişehir'de olurduk:D)
Tabi her zaman gelin, ama aracınızın bagajı büyük olsun. Gelmişken büyük bir çalı sökelim size...:)
Sayın bari geçen gün sizin tarif ettiğiniz yere gittim ama bulamadım. Belediyenin arkasında bulamadım. Öteki yeri ayrıntılı tarif ederi misiniz? Bu hafta sonu onu aramaya gidicem. İnşallah başarılı bir buluş yaparım ve dibinde de goji filizleri bulurum. Mümkünse bana da büyük bir çalı sökmeme yardım eder misiniz? Siz yerini söleyin yeter.
Sayın bari geçen gün sizin tarif ettiğiniz yere gittim ama bulamadım. Belediyenin arkasında bulamadım. Öteki yeri ayrıntılı tarif ederi misiniz? Bu hafta sonu onu aramaya gidicem. İnşallah başarılı bir buluş yaparım ve dibinde de goji filizleri bulurum. Mümkünse bana da büyük bir çalı sökmeme yardım eder misiniz? Siz yerini söleyin yeter.
Özeline detaylı gönderdim isolet.
Lonicera
30-07-2009, 13:56
Goji meyvelerinin son hali. Neredeyse üzüm salkımı gibi oldular.
denizakvaryumu
30-07-2009, 13:58
Hele şükür dolu dolu taze goji meyvesi görebildik.Tebrikler.
Olay bitmiştir, yetiştiren yetiştiriyor :)
Lonicera
30-07-2009, 14:07
Teşekkürler Sn denizakvaryumu, daha bu yaşında bu kadar meyve verirse sanırım seneye bunun reçelini de deneriz:)
denizakvaryumu
30-07-2009, 14:08
Sizin gojinin kökeni neydi?
Fide olarak kimden aldınız?
Lonicera
30-07-2009, 14:27
Bendeki goji fidelerinin tamamı tohumdan yetiştirdiklerim. Şu an meyveli durumda olanlar L.barbarum, Sn karınca70' den aldığım tohumlardan yetiştirilen fideler. Elimde 5 adet de tohumlarını Sn snowman' dan almış olduğum L. chinense fidesi mevcut. Geçen yıl tohum ekimi geciktiği için bunlarda herhangi bir çiçeklenme oluşmadı.
Toplam 4 adet L.barbarum fidesinin 2 tanesi şu anda havai köklendirme altında. Bunlardan köklenenlerin önümüzdeki yıl, çiçeklenip meyveleneceğini sanıyorum.
Bende cumartesi günü eskişehirde keşife çıkıcam. Sayın bari nin dediği bütün yerlere gidip sizler için resim çekicem ve kendim için meyve toplayıp, ufak bir filiz alıcam. Saksıya dikmeyi düşünüyorum. Meyveleri çok yaralı olduğunu duydum. Eğer izin verirlerse bir poşet dolusu toplamayı sonra yarısını kurutmayı düşünüyorum. Kışın tüketmek için.
Sayın Lonicera, gojiniz çok güzel olmuş. Benim ki iki dallı teneke de 70 cm boyunda öyle bekliyor. Yere diktiğim daha küçük, çiçek açması için ne yapmayım?
Lonicera
30-07-2009, 14:48
Sn nariçi, fideniz senesini doldurmamışsa çiçek vermesi biraz zor. İklim olarak oldukça sıcak bir yerde bulunduğumuz için çiçek ve meyvede pek sorun yaşamadık. Bendeki meyveli fideler 16 aylık oldular. 13 aylık olanlarda herhangi bir çiçeklenme oluşmadı. Size nacizane tavsiyem her iki dalın da uçlarından kısaltıp yan dal oluşumunu tetiklemeniz. Ne kadar yan dal varsa o kadar çiçek ve dolayısıyla meyve oluşuyor.
Ben tohumdan yetiştirdiğim için bu duruma çok erken müdahale şansım oldu. 15-20 cm boya gelen fidelerin uçlarının koparılmasıyla yan dal oluşumu teşvik edilmeli. Aksi takdirde kırbaç fide tabir edilen tek veya iki dallı fideler oluşuyor.
Çiçeklenme için çok özel bir şey yapmanız gerekmiyor. Bitkinin bulunduğu yerdeki toprağın mutlaka çok iyi drenajlı olması gerek. Vıcık vıcık su sürekli yaprak dökümüne sebep oluyor. Eğer yaşını doldurmadıysa çiçek için önümüzdeki sezonu bekleyeceksiniz. Ama Sn MeyveliTepe' nin gojileri gibi sürpriz de yapabilir, belli olmaz:)
Benim tohumdan ürettiğim gojilerde şöyle bir yöntem izledim. Tutunacak bir yer bulamamış sarmaşıklar gibi cılız gövdelerin saksıdan aşağıya sarkmalarına izin verdim. Bu durumda fideler eğilen gövdede, kök boğazının hemen üzerinden yeni bir sürgün verdiler. Bu sürgün yeterince güçlendiğinde, sürgünün biraz ilerisinden bitkiyi kestim. Sonuçta bu sürgün son derece güçlü bir şekilde gelişiyor.
Daha sonra oldukça kalın bir şekilde gelişen bu daldan da 15 cm. civarı çelikleri kesip kök hormonuyla torfa diktim. Bu iki adet çelik de çok kısa sürede filizlendi.
sn Lonicera,goji fidelerini tam güneşe mi yoksa yarı gölgeye mi dikmeli.
Lonicera
30-07-2009, 15:46
Sn tamaşa, goji fidelerini saksıdan bahçeye aktaracaksanız mevsim olarak pek uygun değil. Kışı soğuk geçen yerlerde erken baharda, ılık geçen yerlerde sonbaharda dikilirse uygun olur diye biliyorum. Yok fideler saksıda ise ve siz saksıyı nasıl bir yere koymalıyım diyorsanız, benim geçen yıl ve bu yıl edindiğim tecrübelere göre, uzun süre yakıcı güneş altında olmaktan hoşlanmıyor. En az 6-8 saat güneş görebilen yarı gölge yer çok iyi olacaktır. Tabii ki bu ölçü İzmir gibi hava sıcaklığının gölgede bile 40 derecelere varabildiği yerler için sözkonusu. Bitkinin çok bunaltıcı iklimi olmayan yerlerde ise özellikle nisan, mayıs ve haziran aylarında güneşli konumlardan çok hoşlanıp çiçeklenmeye yöneleceğini tahmin ediyorum.
Sayın Lonicera teşekkür ederim. Tohumdan ekilenler zor boylanıyorlar, 15 kadar çimlendi bir türlü sürgün boyu uzamıyor, 2-3 tanesi ancak 5-10 cm. civarında oldu. Bugün 5 adetini büyük poşetlere ikisini de yere şaşırtma olarak diktim. Bakalım ne olacaklar. Kökleri bayağı uzun, kazık köklüler.
sn Lonicera,önce cevabınız için teşekkür ederim.gojiler henüz saksıdalar,yetiştiren arkadaşların ekim zamanlarına ve resimlerine bakınca benimkiler yerin de sayıyor.sizin öneriniz üzere torfdan topraga akdardıktan ve şerbet verdikten sonra azda olsa farklılık oldu.
Şu anda tüm gün güneş alan balkondalar direk güneş görmüyorlar(balkon camları buzlu cam) ama çok sıcak 2 veya 3 günde bir suluyorum,hafta da birde şerbet veriyorum.
Açık balkon da yaprak bitleriyle baş edemiyince kaybetme korkusuyla kapalı balkona transfer etmek zorun da kaldım
kopshtar
31-07-2009, 09:18
Yaprak bitleri ve pireleri Gojiyi çok seviyor. Ben de neredeyse bir yaprak piresi yüzünden henüz kuvöz aşamasındaki bahçeye diktiğim gojimi kaybediyordum. Bir günde tüm yapraklarını saldı sonra da döküldü. Hemen gölgeye aldım ve 2-3 günde toparlanıp yeni yaprak çıkarmaya başladı. Şimdi balkona çıkarsammı diye düşünüyorum.
Mailinize gelen cevap konusunda bizi de buradan bilgilendirebilirseniz çok iyi olur.
Sayın Polatuz,
EMA' ya buradan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=472397&postcount=196) ulaşabiliyoruz
MeyveliTepe
01-08-2009, 00:10
Goji meyvelerinin son hali. Neredeyse üzüm salkımı gibi oldular.
Sn.Lonicera, darısı başımıza. Çok güzel olmuşlar.
Kökleri saksıların altına inen 25 gojiyi sökerek kalıcı yerlerine diktim. Çiçeklenenler de bunlardı. Kökleri biraz hırpaladığım için belki çiçek, meyve işine devam etmezler.
Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, kökleri yeterince gelişen gojiler yaşına bakmadan çiçekleniyorlar. Kök gelişiminin hızlı olmasını EM'ye bağladığımı yazmıştım. Burada bir gözlemden daha söz etmeliyim. Saksılardaki harç peat-moss torf ve biraz yanmış geçi gübresinden oluşuyordu. Fidanları saksılardan çıkardığımda torf içinde normal bir köklenme gördüm. Fakat saksı deliklerinden aşağığa inen kökler normalin çok üstünde bir gelişim göstermişlerdi. Bu gözlemi, etkin mikro-organizmaların öncelikle topraktaki kile tutunma eğiliminde olmaları bilgisiyle birleştirince anlam kazanıyor.
Torfu EM'li suyla suladığımda, su torftan drene olarak saksı deliklerinden aşağıdaki yarı killi toprağa gitti. Burada kök gelişimi için mükemmel bir ortam oluşturdu. Bu yüzden de Goji, gövde kalınlığının 2-3 misli kalınlıkta kök kövdeleri oluşturup aşağıya indi ve esas killi toprakta saçaklandı. Bu yüzden bitki beklenmedik bir gelişim gösterdi.
Bunu, şayet EM kullanacaksanız, goji toprağı sadece torf vb. değil, Kil karışımlı olmalı ki mikro-organizmalar tutunacak ortam bulabilsinler. Bir de, goji'nin kökleri yanlara doğru değil, aşağıya gitme eğilimi gösteriyor. Bu yüzden saksılar derin olsa sanki daha iyi olur.
Bugün yani dün bir fideyi daha büyük bir saksıya indirdim. Kök gelişimi aynen gövde gelişimi kadar. 4-5 santim. Toprağı torf, humus, bahçe toprağı, koyun gübresi ve dere kumundan oluşuyor. Mil yok içinde . Dere kumunu yeni bulabilmiştim. Şimdi mil peşine düşeceğim. Goji en fazla yoran bitki oldu. Neyse EMA bulabiliyoruz artık. Bakalım onun bu toprak karışımında etkisi neler olacak.
Dogasever
01-08-2009, 01:30
Sn.Lonicera, darısı başımıza. Çok güzel olmuşlar.
Kökleri saksıların altına inen 25 gojiyi sökerek kalıcı yerlerine diktim. Çiçeklenenler de bunlardı. Kökleri biraz hırpaladığım için belki çiçek, meyve işine devam etmezler.
Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, kökleri yeterince gelişen gojiler yaşına bakmadan çiçekleniyorlar. Kök gelişiminin hızlı olmasını EM'ye bağladığımı yazmıştım. Burada bir gözlemden daha söz etmeliyim. Saksılardaki harç peat-moss torf ve biraz yanmış geçi gübresinden oluşuyordu. Fidanları saksılardan çıkardığımda torf içinde normal bir köklenme gördüm. Fakat saksı deliklerinden aşağığa inen kökler normalin çok üstünde bir gelişim göstermişlerdi. Bu gözlemi, etkin mikro-organizmaların öncelikle topraktaki kile tutunma eğiliminde olmaları bilgisiyle birleştirince anlam kazanıyor.
Torfu EM'li suyla suladığımda, su torftan drene olarak saksı deliklerinden aşağıdaki yarı killi toprağa gitti. Burada kök gelişimi için mükemmel bir ortam oluşturdu. Bu yüzden de Goji, gövde kalınlığının 2-3 misli kalınlıkta kök kövdeleri oluşturup aşağıya indi ve esas killi toprakta saçaklandı. Bu yüzden bitki beklenmedik bir gelişim gösterdi.
Bunu, şayet EM kullanacaksanız, goji toprağı sadece torf vb. değil, Kil karışımlı olmalı ki mikro-organizmalar tutunacak ortam bulabilsinler. Bir de, goji'nin kökleri yanlara doğru değil, aşağıya gitme eğilimi gösteriyor. Bu yüzden saksılar derin olsa sanki daha iyi olur.
Sn Meyvelitepe
EM ile kil arasindaki iliskiyi cok iyi bulmussunuz. Bu kadar kisa surede EM'yi cok iyi anlayan yegane insanlardansiniz. Baska gozlemleriniz olursa, lutfen bildirin. Sizinle bilgileri paylasmak cok buyuk bir zevk. EM basligi altinda, EM ile kil arasindaki iliskiyi anlatan bir aciklama yapmak gerekiyor simdi!
Dogasever
01-08-2009, 01:46
Bu basligi biraz daha inceleyince goji berry ozellikle antioksidan ve kalsiyum icerigi acisindan benim de ilgimi cekti. Yetistirmeye karar verdim. Oncelikle kimsenin denemedigi mutfak atiklarimdan icine bol yumurta kabugu katarak (fazla kalsiyum icersin diye)hazirlayacagim EMA ile fermente olmus bir gubre karisimi + torf ve kil kullanarak bir toprak hazirlayacagim. Bakalim Ingilterenin asiri nemli havasinda yetisecek mi? Ama once umarim tohum bulabilirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.