PDA

View Full Version : Kurt üzümü- Goji berry - Wolf berry (Lycium barbarum)




Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

negif
09-07-2008, 13:26
kesinlikle eminim




HAKAN_O
12-07-2008, 17:57
su an buşekildeler nezaman başka saksıya alınır nekadar su güneş ıster saksı buyuk olmalımı? Bu sorularıma cevap veren olursa sevinirim

hepsı kurudu 1 tane kaldı onu kurtarmaya calısacagım

hayal_kahvesi
26-07-2008, 10:16
selam arkadaşlar. bu bitkinin tohumundan bana yollayabilecek arkadaş varmı acaba?. şimdidien *** ederim.

bluecrop
27-07-2008, 21:27
Gojiberrylerde şu sıralar ; ileriki günlerin meyve habercileri çiçek tomurcukları 43954 gözlemleniyor ...

Arzu Kasapoğlu
27-07-2008, 22:11
Gojiberrylerde şu sıralar ; ileriki günlerin meyve habercileri çiçek tomurcukları 43954 gözlemleniyor ...

Gojiberryniz kaç yıllık acaba?

HAKAN_O
28-07-2008, 14:24
Herhalde artık tutar

bluecrop
28-07-2008, 16:57
Gojiberryniz kaç yıllık acaba?

Gojiberryler 3 adet ve şu an uzunlukları 2m . 2007 yılının Ağustos ayında dal çelikleri ile üretildiler .... Kışı dinlenmeden kapalı bir mekanda 15-20 c sıcaklıkta geçirmelerinden olsa gerek hızlı gelişip meyveye yattılar..
Goji bitkisi aynı yıl içerisinde tek gövde halinde kurşun kalem kalınlığında 3m kadar uzaya biliyor ...Ben 10 lt lık saksılara dikili olan gojilere 2 m de hazıran ayında tepe budaması yapıp yan dal oluşumuna bitkiyi teşvik edip ürün almayı denedim ve sonuç;

44014
44015

Arzu Kasapoğlu
28-07-2008, 20:12
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Şaşırtma yaptığım goji fidelerinden sadece biri duruyor.

Üç senede meyve verdiği söyleniyordu. Bir yılda bu kadar çabuk büyüyüp meyve verebilmesi çok güzel.

Sizinde elinize sağlık, gojiberrynize çok iyi bakmışsınız.

bluecrop
02-08-2008, 18:18
Bunun için fazlaca bir çaba göstermediğimi itiraf etmeleyim Daha öncede belirtiğim gibi 1 yıl gibi kısa bir sürede erken meyveye yatmalarında diğer bir çok bitkide olduğu gibi dal çeliklerinden üretilmiş olmalarının etkisi büyük kanısındayım.(tohumla üretimde uzun dönem gençlik kısırlığı bir dezavantaj).......... Eyer havalar böyle giderde çiçeklerin meyveye dönüştüklerini de görebilirsek ki, ağustos ortalarında bekliyorum ; meyvesini de tatmış olacağız ...
44327

Arzu Kasapoğlu
02-08-2008, 19:26
O zaman benim tohumdan büyütmeye çalıştığım goji eğer yaşarsa, meyvesi için beklemem gerekecek:(

HAKAN_O
13-08-2008, 17:51
Herhalde artık tutar
bir sorum olacak
biraz büyüdü ama 10 15 cm arası ama çok zayıf neden acaba yoksa daha sonramı güçlenecek

Oğuzhan
13-08-2008, 18:18
Sanırım sonra güçleniyorlar.Benimkiler yaklaşık 1 ayı ya da 1 ayı geçti.Anca toparlandılar.Yalnız susuzluğa dayanmıyor.Bir kısmını kaybettim.Fazla güneş sevmiyorlar sanırım .

Lonicera
13-08-2008, 18:19
Arkadaşlar,Sn bluecrop goji fidanında tepe budamasından bahsetmiş.Bu konu çok önemli sanırım.Çinde üretilen gojilerde, fidan 6-7 yapraklı olduğunda tepe budaması yapılıp ,yan dal oluşumuna teşvik ediliyormuş.Direk güneş görmesi ve yan dal oluşumuyla bitkinin erken meyve tutumu arasında yakın bir bağ sözkonusuymuş.Ayrıca goji meyveleri taze yenilebildiği gibi kurutulmuşunun daha fazla rağbet gördüğü belirtiliyor.Meyve toplanırken elle değil de dal hafif sarsılarak hasır sepetlere dökülmesi sağlanıyor,sonra yine hasırdan yapılmış örtülere serilip yarı gölgede kurutulmaya bırakılıyor.El ile hasat yapıldığında ise goji meyvesinde siyahlaşma oluşuyormuş.Keşke bizlerde meyve toplama aşamasına gelebilsek bir an evvel:rolleyes:

nesem61
13-08-2008, 21:32
sizce piyasada kuruyemiş olarak goji meyvesi satılmaz mı.yani kuru üzüm gibi ?
bulunursa çimlenme gerçekleştirilir mi sizce.?
çelik yöntemi ile çoğaltmak mı daha kolay olur ...

Lonicera
13-08-2008, 21:42
sizce piyasada kuruyemiş olarak goji meyvesi satılmaz mı.yani kuru üzüm gibi ?
bulunursa çimlenme gerçekleştirilir mi sizce.?
çelik yöntemi ile çoğaltmak mı daha kolay olur ...

Goji'nin kuru olarak bizim piyasada satıldığını henüz duymadım.Dış ülkelerde satılıyor.snowman77 arkadaş bir ara fidanını satıyordu,sanırım elinde kurutulmuş olan meyvesinden de mevcut olabilir.İsterseniz kendisiyle haberleşin.

bluecrop
15-08-2008, 13:13
Goji bitkisini büyütmek kolaydır: Bitkiler, toprağın neredeyse herhangi bir tipinde büyütülebilir. Hafif-kumlu, orta-kuvvetli toprak, ve ağır-kil,v.b toprak tiplerinde, çiçek açmaya yönelir,
Goji küçük yumuşak meyve bitkisi, kısmi gölge veya bol güneşi tercih eder; Bol güneşte daha çok Goji meyve üretimiyle sonuçlanacak. Goji bitkisi, seçim yapmaz, yine de sırılsıklam, ıslak koşullarda iyi büyür, bir defa büyümeye başladı mı, göreli olarak kurak yaz günlerini de tölere edebilir. Uç noktadaki sıcaklıkta bazı gölgeleme, soldurmayı engellemek için arzu edilirdir.

Goji bitkileri, güneş ışığını sever, -27 ; + 39 C soğuk ve sıcaklığı hoş görebilir. Goji bitkisinin tohumları, çok küçüktür, domates tohumlarının boyutu kadar. Goji 3 metre uzunluğunda kalın bir çalı görünümü vardır.. Goji bitkisi, çok dayanıklı bitkidir, ve genellikle, büyümek için gerekli besinleri çok iyi emzinleyen yetenekli geniş bir kök sistemi vardır. Bu geniş kök sistemi, kuraklığa çok hoşgörülüdür.
Genelde olduğu gibi genç bitkilerin (1ay-12ay) aşırı su ve sıcağa düşük toleranslı oldukları söylenebilir . Kurak havalarda haftada 3 kez toprak hafif nemli tutulacak şekilde sulanmalı, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
2 yaşında olduğu zaman meyveye başlar. Tam verim 5'e 4 yaşında olan Goji bitkilerinden beklenebilir, 6 aylık genç bitkilerde çiçek ve meyve görülebilir.

Goji bitkisi, kapalı yerde büyütülebilir, eğer yeteri kadar ışık sağlanırsa, her gün en azından 8 saat boyunca direkt güneş ışığını alabilen bir pencere önüne yerleştirilebilir. En iyi sonucu bahçe dış mekanlarda verir yinede başarılı bir şekilde kapalı yerde büyüyebilir.
Eğer sen, Goji bitkisini kapalı alanda büyütmeyi seçersen, çiçekleri el ile tozlaştırman gerekecek, Tozlaştırma için basitçe, tek tek çiçeklere dokunarak, polenlerin bir çiçekten , diğer çiçeğe geçmesini sağlaman gerekecek
En iyi çoğaltma şekli tohumla olmasının yanında , dal çeliği ile çoğaltılan bitkilere nazaran ; tohumla üretilen bitkilerde geç meyveye yatma gibi sakıncaları da göz ardı etmemek gerekir (uzun dönem gençlik kısırlığı).
Tohumla ebeveylerinin birebir aynısı bitki elde etmek mümkündür. Sera gibi kapalı alanda , çimlenme, genellikle iyi ve çabuktur, normal olarak, tohumlar serada ocak şubat gibi ekilip erkenden gelişmeleri sağlanır .Olgun meyvelerden alınarak hiçbir işleme tabi tutmadan ekilen tohumlar ,kurutularak depolanan tohumlardan daha erken ve kolay çimlenirler Tohumlar, eyer depolanacaksa serin bir yerde güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
Fideler yeteri kadar büyüdüğü zaman, bireysel kaplara alınarak dış ortama alışmaları periyodik olarak sağlanmalıdır . Eğer büyüme, yeterliyse, sonbaharda sürekli konumlarına eklebilir. genellikle genç bitkilerin dış ortama dikimleri 1 kış geçtikten sonraki yıl olması daha doğrudur . Çalı gibi büyümeyi cesaretlendirmek için genç bitkilerin uç sürgünleri dışarı bükülmelidir, aynı zamanda 2 m den haziran -temmuz gibi yapılan tepe budaması goji bitkisi , yan dal oluşumu ile erken meyveye teşvik edilmiş olur.

Çelikle çoğaltma ; Temmuz-Ağustos gibi alınan , yarı odunsu çelikler kapalı bir ortamda kolayca köklendirilir. Yarı odunsu çelikler 5 göz ve 10 cm hazırlanır ve torf perlit veya torf kum karışımı harç doldurulmuş 1- 1,5 lt relik üretim kaplarına dikilerek köklenmeye alınır. Temmuz Ağustos. Köklenme yüzdesi [78]..


Küçük yumuşak meyveleri biçmek, meyvenin, olgun olduğu zaman erken sonbahara geç yazda toplanır. Göreneksel olarak bambu hasırlarında ince yayılır, ve %50 gölgeli güneş ışığında kurutulur. Çiftçiler, kurutma süreci esnasında elleriyle meyveye dokunmamak için çok dikkatli olmalıdır çünkü bu, neredeyse siyah, arzu edilmeyen bir görünüme sebep olacak


Bu bilgiler 1 sene boyunca 10 larca net bilgi kaynağı ... referans alınırak taptik edilen gojiberry üretim denemesi gözlemleri ile harmanlanmıştır.....

http://site.mynet.com/gojiberry/GOJI/index.htm

Lonicera
15-08-2008, 14:08
Sn bluecrop,goji bitkisi kış mevsiminde yaprak döküyor mu?

bluecrop
16-08-2008, 19:30
Bendeki gojiler kışı kapalı ve ılık bir ortamda geçirdiler , yapraklarını dökmeden kışı tamamladıklarını söyleyebilirim. henüz dış mekanda goji bitkisi kış tecrübem olmasada...
Kaynaklara göre de böyle olması gayet doğal ; Lycium, (Lycium chinense veya Lycium barbarum) çoğunlukla dikenli olan ve ılımlı ve subtropikal bölgelerde büyüyen daima yeşil(evergreen) bir fundadır.
her nekadar goji bitkisi -27 c leri tölere ediyor olsada sıfırın altındaki sıcaklıklara bu kadar narin gözüken yaprakların dayanması zor gibi.....
Ayrıca en çok bilinen iki tür arasınıdaki farkı akademik bir çalışma şöyle açıklamış;

Lycium chinense, Çin'de Hebei vilayetinde yetişir, Beijing'in etrafında . Onun yumuşak meyveleri, küçüktür, portakal rengi ve birçok tohuma vardır, taze tüketim için fazla ekşidir, ve bundan dolayı diğer yiyeceklere eklenir (Mindell-2003).

Daha genellikle faydalanılan goji küçük yumuşak meyvesi, Lycium barbarumdur. Bu bitki, Tibet ve iç Moğolistan'da çıkarır. Anlaşılan, çeşitli yerler, "Dünyanın Goji başkenti"in başlığı için yarışır. Bazı insanlar, bunun, Ningxia olduğunu savunur, sarı nehir boyunca kuzeybatı Çin'de yetişir. Dr. Mindell'e göre, "Ningxia goji küçük yumuşak meyveleri, gerçek bir zevktir. Meyveler, büyük ve tombuldur, güzel derin kırmızı bir renk, az tohum ve zarifçe tatlı bir tat ve sulu ."

Lonicera
16-08-2008, 19:48
Bilgi için teşekkürler.Sanırım bendeki cins Lycium chinense.Tohum alırken bu şekilde sipariş vermiştim.Lycium barbarum'un tohumuna ulaşmak mümkünmüdür acaba?Olmuşken her ikisi de olsa fena olmaz hani.:)

ismailkaymaz
16-08-2008, 20:05
Sayın Bluecrop;
Goji bitkisinin tohum **** fidesini nereden satın alabilirim, küçük seramda denemek istiyorum. sizin elinizde varmı acaba?

otugay
17-08-2008, 12:03
Sn bluecrop,goji bitkisi kış mevsiminde yaprak döküyor mu?

Bendeki fideler geçen kışı dışarıda geçirdi. Herhangi bir problem veya yaprak dökme olmadı. Burada sıcaklık -10 dereceya kadar düşüyor.

Lonicera
17-08-2008, 14:03
Sn otugay,önce bilgi için teşekkür ederim.Gojinin yaprak döküp dökmediğini araştırmamın nedeni saksıda bulunan fideleri bahçeye geçirmeye niyetim var.Hani yaprak döken bitkiler yapraklarını döktükten sonra söküm yapılıp aktarılıyor ya işte bu sebepten sormuştum.O zaman ben sonbaharda bu işlemi gerçekleştirebilirim artık.Sizin fideler 2.kışı geçirecekler heralde,peki bu yıl herhangi bir çiçeklenme oldu mu,ayrıca büyüme hızı ne kadar oldu bu süre içinde?

bluecrop
17-08-2008, 19:56
Sayın Bluecrop;
Goji bitkisinin tohum **** fidesini nereden satın alabilirim, küçük seramda denemek istiyorum. sizin elinizde varmı acaba?

Üzgünüm satılık goji fidanı veya tohumu mevcut değil....

goji fidanı ve tohumu satan arkadaşlar;
1- snowman77
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9458

2-Karınca 70

bluecrop
17-08-2008, 20:06
Bilgi için teşekkürler.Sanırım bendeki cins Lycium chinense.Tohum alırken bu şekilde sipariş vermiştim.Lycium barbarum'un tohumuna ulaşmak mümkünmüdür acaba?Olmuşken her ikisi de olsa fena olmaz hani.:)
Lycium barbarum tohumları için Karınca70 ile iletişime geçmelisiniz.

Lonicera
17-08-2008, 20:48
Teşekkür ederin Sn bluecrop.Bu arada sizdeki goji fidelerindeki meyvelerin gelişimi nasıl?Renklenmeye başladı mı acaba? Sürekli soruyorum kusura bakmayın,sanırım elinde meyveye durmuş goji fidanı sadece sizde mevcut şu anda.Gelişmelerden bizleri haberdar ederseniz çok memnun olurum.

otugay
18-08-2008, 07:00
Sn otugay,önce bilgi için teşekkür ederim.Gojinin yaprak döküp dökmediğini araştırmamın nedeni saksıda bulunan fideleri bahçeye geçirmeye niyetim var.Hani yaprak döken bitkiler yapraklarını döktükten sonra söküm yapılıp aktarılıyor ya işte bu sebepten sormuştum.O zaman ben sonbaharda bu işlemi gerçekleştirebilirim artık.Sizin fideler 2.kışı geçirecekler heralde,peki bu yıl herhangi bir çiçeklenme oldu mu,ayrıca büyüme hızı ne kadar oldu bu süre içinde?

Fidelerim 2 yaşında yaklaşık 40-50 cm boydalar. Herhangi bir çiçeklenme yok.

Lonicera
18-08-2008, 07:21
Peki siz fidelerinizde uç alma yöntemini uyguladınız mı?

otugay
18-08-2008, 11:12
Uç almadan kastınız yana gelişmeyi sağlamak için tepe sürgünün kesilmesi ise hayır yapmadım. Bildiğim kadarı ile 1,5-2 metre boylu fidanlara yapılıyor.

Lonicera
18-08-2008, 12:53
Evet,yan dal oluşumunu teşvik için.Bir sitede fidan 7-8 yaprağa ulaştığında tepesi alınıp yan dal oluşumu teşvik edilmeli diye okumuştum.Tabi hemen uyguladım 4 fideye.Kopardığım yerin 10 cm altından 2 yan dal oluştu kısa bir süre içinde.Üstelik benim fidelerin boyu en fazla 20-25 cm'dir.Oldukça hızlı bir gelişme gösterdi yan dallar.Bakalım bu uygulama ile seneye çiçeklenme oluşacak mı?Geriye kalan 10 fidanda bu işlemi uygulamadım,her iki yöntemi de gözlemek istiyorum.Ayrıca bir kısmı yarı gölge,diğer kısım fideler direkt güneş altında.Bazılarında gübreleme yaptım bazılarını olduğu şekilde bıraktım.Deneme yanılma yöntemi ile en iyi sonuca ulaşırım heralde.

otugay
18-08-2008, 13:36
Ben de deneme için uygularım. Neticeleri bildiririz. Umarım seneye meyvelerin tatlarını konuşuruz.

aral
19-08-2008, 21:53
Benim üzümler hızlı büyüyor narin yapıda pencere önünde bakıyorum
birde meyva alsak

nesem61
20-08-2008, 20:45
Lycium chinense ile Lycium barbarum arasındaki farkı bama yazabilir misiniz,ikisi ne anlamda biribirinden farklı?

otugay
21-08-2008, 09:45
İki tür arasında belirgin bir fark yok. Sadece L. barbarum bitki boyu olarak biraz daha büyük. Daha iri meyvelere de genellikle bu türde rastlanıyor.

centil07
22-08-2008, 14:39
Selam arkadaslar
Is yogunlugu nedeniyle uzun zamandir pc basinda degildim,o yüzden bana gelen sorulari yanitlayamadigim icin özür dilerim.nisan ayinda ikinci ekimi 10 cm boyundaki goji fideleriyle Antalyanin korkuteli ilcesinde gerceklestirdim.4 ay icerisinde fideler 1 ila 1,5 metre boyuna ulastilar.Köyümüze ait yaptigim web sayfasindan fotogralarini görebilirsiniz.Su an basi bol cicekli ama ilk yil olmasi sebebiyle muhtemelen meyvasi olmaz.

http://www.akyarkoyum.com/portal/my_documents/my_pictures/185_2008_IZIN_SEFIK_KÖY_004.jpg

http://www.akyarkoyum.com/portal/my_documents/my_pictures/2008_IZIN_SEFIK_KÖY_009.jpg

http://www.akyarkoyum.com/portal/my_documents/my_pictures/2008_IZIN_SEFIK_KÖY_040.jpg

Lonicera
22-08-2008, 15:38
Sn centil07,fidelerinize çok iyi bakmışsınız,güle güle büyütün.Benim bir sorum olacak,eklemiş olduğunuz 3.resimdeki goji'nin yaprakları biraz farklı geldi bana.Sizdeki tür hangisi,L.barbarum mu yoksa L.chinense 'mi?

sercan1969
29-08-2008, 13:45
Kurt Üzümünün tadı Nasıl bilen var mı? Neye benziyor acaba?

nesem61
02-09-2008, 11:12
ürettiği meyvesini yiyebilme şansı bulan var mı?merak ediyorum..

HAKAN_O
04-09-2008, 06:41
şu an bu şekildeler bu bıtkılerde saksı degıstığım zaman önce yapraklarını solmus gibi bırakıyor sonra canlanıyor garip.

Bilen varmı sİmdi sonbahara girerken bu bitkileri ne yapmalıyım

nesem61
04-09-2008, 12:04
sayın hakan o sizin resminizdeki kurt üzümü ile centil07 şahsının kurt üzümü bitkileri çok farklı görünüyor.sizin ki kiraz fidanına daha yakın görünüyor.oysa centil07 nin kurt üzümü bitkisi çalıyı andırıyor.
ikisi arasındaki fark neye göre oldu.çeşit farklılığı mı var.
ayrıca elinize sağlık güzel yetiştirmişsiniz.

HAKAN_O
05-09-2008, 06:04
sayın hakan o sizin resminizdeki kurt üzümü ile centil07 şahsının kurt üzümü bitkileri çok farklı görünüyor.sizin ki kiraz fidanına daha yakın görünüyor.oysa centil07 nin kurt üzümü bitkisi çalıyı andırıyor.
Ikisi arasındaki fark neye göre oldu.çeşit farklılığı mı var.
Ayrıca elinize sağlık güzel yetiştirmişsiniz.

gercekten cok farklı bır arastırayım belkı bırsey bulurum bırde benımkıler cok narın ve zayıf nasıl hayatta tutarım bılmıyorum

HAKAN_O
05-09-2008, 06:05
foçadan metin gemici beyin gönderdiği gojiberry (lycium barbarum), kargoda :mad:gördüğü onca eziyete rağmen sağlığını koruyor.:)

ornegın benımkıde bundan

HAKAN_O
05-09-2008, 06:06
centil07 NIN KI GALIBA BASKA BIRSEY VEYA BASKA BIR TUR AMA IKI TUR ARASINDA BUKADAR FARK OLURMU BILMEM

nesem61
06-09-2008, 14:18
evet.ilginç doğrusu.bu kadar fark olması...
goji berry fide yetiştiricileri bu konuda fikirlerini belirtirlerse memnun oluruz.

Lonicera
06-09-2008, 17:37
Sayın HAKAN O,fidenizin narin olması doğal.Bakın ben nisan ayında tohumdan çimlendirdiklerimi yaklaşık 20-25 cm boya geldiğinde,uçlarını kopardım.3-4 gün içinde kopardığım yerin altından 2'şer dal oluştu.Ayrıca gövde kalınlaşması da meydana geldi.Yan dal oluşumu ile bitkiyi çalı formuna dönüştürdüm.En kısa zamanda son halini fotoğraflayacağım.Sizin bahçeniz var mı bilmiyorum.Olsa bile,tek kalmış olan fidenizi bence bu kış içeride misafir edin.Bol ışık alan bir yer çok uygun olacaktır.Bahçeniz varsa önümüzdeki kış sonunda aktarabilirsiniz.

HAKAN_O
07-09-2008, 20:29
Evet arsamız var oraya almayı duşunuyorum ama kurumasından süpheliyim sizin dediğiniz gibi yapabagım u. Noktasından kesersem fidan güçlenir dediğiniz 2009 kışı oluyor ozaman dikerim bende yaklasık 5 fidan var en büyüğü 25 cm civarında hepsine bu sistemi uygulayacağim sizin kurt üzümünüzün resminide görmek isterim.
Verdiğiniz bilgi içinde çok teşekkürler.

snowman77
07-09-2008, 21:07
Arkadaşlar lycium barbarum Tibet Tohum siparişi verdim gelmesini bekliyorum 1-2 hafta içinde geliceğini tahmin ediyorum.Geldiği zaman satıyorum bölümünde ilan vericeğim foruma da bilgi veririm.

nesem61
08-09-2008, 19:55
goji berry yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanlara ne ile başlamasını önerirsiniz?
tohum ile mi yoksa fidesi ile mi tarımı başlatsın.?
iki yöntem arasında fark varmıdır?

snowman77
08-09-2008, 21:49
İmkan ve zamanı olan tohum ile başlıyabilir.Çimlendirme belli bir boya gelince poşetlere alma gibi aşamalardan geçmeniz gerekiyor.Yere ekmek için en az 50-60 cm boya gelmesi gerekir diye düşünüyorum ve her fidana birer kazık çakıp bağlamanız gerekiyor.Fidanlar zayıf gövde ile boya gidiyor zamanla gövde kalınlaşıyor. İlk kışlarını nasıl geçirecekleri ile ilgili henüz tecrube etmedim ancak küçük fidanların (ince gövdeli) kışı dışarıda geçirebileceklerini sanmıyorum bunu bu kış tecrube ediceğiz.

polatuz
09-09-2008, 15:09
İnternet'te ufak bir araştırma yaptım. Aşağıda linki bulunan bir kaynakta detaylı bilgi var. Bilgiler inandırıcı görünüyor. Ancak ticari bir sitede bulunan bilgiler olduğunu gözönünde bulundurarak özetliyorum. Konunun uzmanı olmadığım için, “species”, “subspecies” gibi kavramları çevirirken hata yapmış olabilirim.
Tibet'te bulunan goji beriler “Lycium Eleagnus barbarum L. Tibet” türü, aynı ailenin alt cinsi olarak adlandırılıyor. Çin'de ticari olarak yetiştirilen goji ile çok yakın türler. Aralarında çok fark bulunmuyor. Asıl fark yaratan, yani zengin antioksidant içeren meyve yetiştirmede, iklim ve toprak koşulları önemli. Dağlarda, sert iklim koşullarında, zengin topraklarda, tabiatta yetişen meyveler, yüksek antioksidan içeriğe sahip oluyorlar. Bu meyvelerin en koyu kırmızı renge sahip olanları, en yüksek antioksidant içeriğe sahip oluyor.
Goji beriler hafif alkali (pH of 8.2- 8.6), verimli topraklardan hoşlanıyorlar. Goji kuşağı olarak adlandırılan, Çin'in bazı bölgeleri, Moğolistan ve Tibet'i kapsayan bir hat boyunca tabiatta yetişen meyveler çok yüksek antioksidant içeriğe sahip oluyorlar. Tabiatta dağlarda yetişen bu bitkiler, eksi 8 ile 38 dereceler arasında ısı farklarına maruz kalıyorlar.
Bu sitede Amerika'da en iyi gojiberilerin Alaska dağlarında yetiştiğinden sözediliyor.
ABD'de, Dr. Earl Mindell diye bir uzman tarafından antioksidant içeriğini ölçmek için yapılan araştırmalarda, yıldan yıla, iklim koşullarına bağlı olarak değişiklikler olsa da, Çin'in Ningxia ve Xinjiang bölgeleri ile Tibet'in Himalaya dağlarında yetişen meyvelerin en yüksek antioksidant içeriğe sahip olduğunun bulunduğu söyleniyor.
Yani bizim balkon, sera veya bahçelerimizde yetiştireceğimiz bitkiler değil, imkanımız olursa uygun koşulları sağlayan dağlık bölgelerde, tabiata dikebileceğimiz bitkiler yararlı olacaktır.

KAYNAK (http://www.wildernessfamilynaturals.com/goji-which.htm)

snowman77
15-09-2008, 21:03
Arkadaşlar daha önce forumda da yazmıştım benim bulunduğum yer deniz seviyesinde ve evimin yanındaki goji berry fidanlarında hiç çiçek yok rakım olarak daha yüksek olan köye ektiğim 2 adet goji berry fidanı bendekilerden daha küçük olmasına rağmen üzerlerinde çiçekler var.Bu da bu fidanların denizden yüksek seviyeleri daha fazla sevdiği anlamına geliyor.Ancak rakım olarak hangi yükseklikleri daha fazla sevdiğini araştırmamız gerekiyor.

snowman77
15-09-2008, 21:32
Arkadaşlar ningxia bölge bilgisi;
Bölge, denizden yüksekliği 1,200 mdir.Temmuz'da 17 ve 24 ° C'e yükseliyor olan ortalama yaz sıcaklıklarıyla anakarasal bir iklim var ve ortalama kış sıcaklıkları Ocak'ta -7 ve-10 ° C.
Mevsimlik uç noktadaki sıcaklıklar, yazda 39 ° C ve kışa doğru 30 ° C'e uzanabilir.
Yazın gündüze ait sıcaklık değişmesi, 17 ° C'dir. Yıllık yağış, 190'dan 700 milimetreye alır, bölgenin güneyine doğru yağış miktarı artıyor.

Lonicera
16-09-2008, 13:51
Dün bir siteye siparişini vermiş olduğum gojiberry kurutulmuş meyveleri elime geçti.Bir kısmı Amerika'dan bir kısmı Çin'den gelen meyveler.Tohumlarını çıkardım kurutmak için,sonra tadına baktım.Çok güzel bir meyve arkadaşlar.Kurusu acayip tatlıydı:rolleyes:.Tazesinin de tatlı ve bol sulu olduğu belirtilmiş.Keşke daha fazla sipariş verseydim,tadı damağımda kaldı.Şimdi tüm dikkatimi bu bitkiye veriyorum artık.Varsa yoksa gojiberry..:p

bari
20-09-2008, 19:46
Arkadaşlar goji bitkisini uzun süredir bende bu siteden takip ediyorum. Hatta iki tane ufak fide bile edindim internetten. Bugün aracımla giderken yanından geçtiğim bir parkta gözüme ufak meyveleri olan bir bitki ilişti. Hemen geri döndüm. Yanına gitsem birde ne göreyim. Sizlerle paylaşmak istedim arkadaşlar bu bitki herhalde 5-6 yaşından ufak değildir. Ama oraya nasıl geldiğiyle ilgili en ufak bir fikrim yok.

kürşad
22-09-2008, 08:32
"bari" çelikle üretme denemesi yapabilirsiniz, oldukça sağlıklı görünüyor.

Oğuzhan
22-09-2008, 11:19
Ne güzel büyümüş.Hasat yaptınız mı?
Taze meyvenin tadı nasıl ?

denizakvaryumu
22-09-2008, 11:22
İnanılmaz,"gökte ararken yerde buldum" sözüne uygun :)

Lonicera
22-09-2008, 15:25
Sn bari,
Ondan sonra öylece arabanıza binip gittiniz mi:D

Oğuzhan
22-09-2008, 17:14
Biraz budamaya ihtayaç var gibi.:D

ismailkaymaz
22-09-2008, 22:26
Tibetlerden tohum felan.... Burnumuzun dibindeymiş:))))

bari
22-09-2008, 22:44
arkadaşlar hemen dibine baktım tohumdan yetişme belki ona yakın fide söktüm diyebilirim. sürgün olarakda vardı sökülecek gibi değildi. mevyelerden de topladım. park olduğu için sanırım bu şekilde budamışlar şimdiye kadar top çalış şekli vermeye çalışmışlar. Yalnız dikkatimi çeken gövdede dikenler vardı. Benim çeşmeden aldığım gojilerde diken yok gibi. Değişik bir cins sanırım. Çeşmeden aldığım gojilerle birlikte sağolsun bi salkım meyve göndermiş arkadaş. Onun çekirdekleride ufaktı ve çok sayıdaydı. Bunun meyvesinin çekirdekleri biraz daha büyükçe ve daha az sayıda.
Birde bir deneyimimi paylaşayım. Benim gojiler geldiklerinde 20-30 cm boylarındaydılar. Saksıya torf karışımı bir toprağa diktim. Bİr tanesi inanılmaz bir gelişim gösterdi. Bir buçuk metreye ulaştı 3-4 ay içinde. Dallar fışkırdı her yanından. Fakat yaprak biti musallat oldu. Bende ilaçladım. İlacı ayarlayamadım dozunu herhalde bazı yapraklar yandı. Bir dalından uç filizi yandı. O filizi yanan daldan 3 tane tomurcuk yaptı. Fotoğrafınıda koyacam inşallah.

Oğuzhan
23-09-2008, 09:44
Zehirli olmasın.Bendeki fidede de diken yok.

bari
23-09-2008, 15:30
Yok meyvalar aynı. Tadıda sulu ve şekerli. Sanırım dallar kalınlaştıkça ve odunsulaştıkça diken yapıyor. Netten bir kaç foto buldum dikenli. Bu arada gojiyi budamışlar.

Oğuzhan
23-09-2008, 16:30
Dalları ne yaptılar ki ...
Duyan gidip budamıştır...

snowman77
23-09-2008, 23:17
Kimin aklına gelirdi ki ne zamandır aradığımız goji berry eskişehirde üstelik bir parkta ağaç haline gelmiş meyve veriyor. :D
Bu ağacı karantinaya almak lazım.
Arkadaşlar ülkemizde demekki rahatlıkla yetiştirebileceğiz.

Müsade ederseniz 2009 mayıs-haziran'da teslim edebileceğim şekilde goji berry fidanı yetiştirme işini üstlenmek istiyorum.İstiyene tohum ya da fidan.Fidanlar yurt dışından getirticeğim lycium barbarum tohumları ile üreticeğim.
Bunun için ortak siparişler kısmına konu başlığı açıyorum sipariş sayısına göre fidan üretimi yapıcağım.

bari
24-09-2008, 11:43
güzelim ağacı ne hale getirmişler. top çalı yapmışlar.:(

denizakvaryumu
24-09-2008, 12:00
Şu sorunu çözmekte fayda var :)

Goji dallları dikenli mi dikensiz mi olur?

48089

centil07
24-09-2008, 13:03
Arkadaslar
Bu sene ilk senesi olmasi nedeniyle bol cicek fakat meyvanin olmayacagini düsünmüstüm,ne mutluki benim goji fidelerinde meyvalar olusmaya basladi cokta olmasada her goji de 10-20 arasinda meyva var.Goji fidesi sert rüzgari seven bir bitki türü o nedenle tavsiyem 40-50 cm asmis fidelerinizi rahatlikla disariya dikim yapabilirsin.Tr deki fideler rakim i 1050 olan bir dogada,almanyada yasiyorum burada bahcemde bulunan iki goji fidem var su siralar cok serin rüzgarli olmasina ragmen fideler gelismekte.

Lonicera
24-09-2008, 13:23
Sn centil07
Hazır foruma gelmişken aşağıdaki linkte size yöneltmiş olduğumuz 40-41 no'lu mesajlardaki soruları da yanıtlarsanız iyi olacak.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9458&highlight=goji&page=2

bari
24-09-2008, 16:51
resimde görüldüğü gibi dikenleri var. dediğim gibi sanırım dallar kalınlaştıkça oluyor.

Kemal Kutlu
24-09-2008, 18:41
Bende bügün elimde olan 400-500 tohumdan 200 adet viyollere ektim.Sormak istediğim tohumların çimlenme süresi ne kadar?

Antalyada iç kesimde oturuyorum, kışları -10'a kadar don oluyor.

snowman77
24-09-2008, 19:45
Bende bügün elimde olan 400-500 tohumdan 200 adet viyollere ektim.Sormak istediğim tohumların çimlenme süresi ne kadar?

Antalyada iç kesimde oturuyorum, kışları -10'a kadar don oluyor.

Havalar aşırı soğuk olmazsa 1-2 haftada çimlenir....

Kemal Kutlu
24-09-2008, 21:38
anlıyorum ilginize teşekkürler.

bari
24-09-2008, 22:18
evet zehirli türler varsa bununla ilgili somut bilgi alabilirsek iyi olur. centil07 bizi bilgilendirebilirsen seviniriz.

ebrub
29-09-2008, 17:39
Müsade ederseniz 2009 mayıs-haziran'da teslim edebileceğim şekilde goji berry fidanı yetiştirme işini üstlenmek istiyorum.İstiyene tohum ya da fidan.Fidanlar yurt dışından getirticeğim lycium barbarum tohumları ile üreticeğim.Bunun için ortak siparişler kısmına konu başlığı açıyorum sipariş sayısına göre fidan üretimi yapıcağım.[/QUOTE]

Sn. Snowman77 ben 2 adet ile şimdiden talip olayım fidanlarınıza ;)

bari
30-09-2008, 19:46
arkadaşlar goji sanırım Anadoluda doğal olarak yetişen bir bitki. Fotoğraflar bir köyde çekilmiştir. Gojiler yol kenarlarında, çayırda her yerde bitmiş.

ebrub
01-10-2008, 22:36
Biraz da damagımıza hitap eden güzel goji berry.ler...
Bayrama özel :)

http://cafefernando.com/turkce/?p=52

not:blog sahibi resmin eklenmesini istemediği, linkin kopyalanmasını istediği için böyle yapmak durumunda kaldım...

snowman77
02-10-2008, 11:07
arkadaşlar goji sanırım Anadoluda doğal olarak yetişen bir bitki. Fotoğraflar bir köyde çekilmiştir. Gojiler yol kenarlarında, çayırda her yerde bitmiş.

Çok ilginç gökte ararken yerde bulmak buna denir.O halde biz kendi ülkemizdeki bitkilerden bi haber yaşıyoruz.Bu resimleri çektiğiniz yerde bu bitkiye ne diyorlar.Bir de bana bu gojilerin yaprakları biraz değişik geldi bunların meyvelerini yiyen var mı?Biraz daha ayrıntılı bilgi verirsen sevinirim.

ebrub 2 adet fidan rezerve ediyorum...

bari
02-10-2008, 20:00
evet snowman77 yapraklar biraz farklı. Biraz daha oval ama meyveler ve çiçekler aynı. Aynı familyadan olduğu kesin. Köylülerle konuşmadım ama meyvelerini yediklerini **** bilerek yetiştirdiklerini sanmıyorum. İkinci resimde görülen ağaç, bileğim kalınlığında çok eski olduğu belli. Yolun kenarında çit şeklinde yetişmiş bir 20-30 metre boyunca. Yolum düştüğünde köylülerle konuşacağım. Bilgisini veririm.

Lonicera
07-10-2008, 13:12
resimde görüldüğü gibi dikenleri var. dediğim gibi sanırım dallar kalınlaştıkça oluyor.

Yaklaşık 1 m. boyundaki gojiberry fidanımda aynen sizin de belirttiğiniz gibi dikenler oluştu.Bu dikenler hemen yaprak diplerinden çıkmışlar.Makro çekim yapabilecek fotoğraf makinem olmadığı için görüntüleyemiyorum.Goji fidanlarım,bir siteden almış olduğum L.Chinense tohumlarından üretildi.L.Barbarum tohumlarını henüz ekmedim.O yüzden onda da diken oluşup oluşmayacağını bilemiyorum.

Musti
08-10-2008, 17:04
Sn. Lonicera aynen sizin dediğiniz gibi, benimde yaklaşık 1 m. boylarındaki L.Barbarum Goji fidanlarımın diplerinde 3-4 tane diken var.

Lonicera
08-10-2008, 17:08
Sn Musti,L.Barbarum olduğundan eminsiniz değil mi?Bendekiler L.Chinense idi.L.Barbarum'u seneye deneyeceğim.İki farklı tür olarak adlandırılan bu bitkiler arasında benzerlikler çoğalmaya başladı desenize.

denizakvaryumu
08-10-2008, 17:33
Sanırım şifalı olan tür L.Barbarum. Nette de hep bu türün tohumları satılıyor.

Lonicera
08-10-2008, 18:04
Arkadaşlar,bu arada net'te gezinirken,gojiberry'nin kışın yaprak döktüğü hakkında bir yazıya rastladım.Aşağıdaki sitede biraz bahsetmiş.Gojiberry için ''Birbirine yakın iki bitkinin ortak ismidir, LYCİUM BARBAUM VE LYCİUM CHİNESE'' ifadesini kullanmış.
Asıl vurgulamak istediğim,eğer bahsedildiği gibi bitki yaprak döküyorsa,kışa girmeden önce bitkiyi saksıdan bahçeye aktarma yapacaklara uyarıdır.Yapraklarını dökmesini beklemekte fayda var.Benimkiler acayip su tüketiyorlar.Bu çok normal,çünkü çok fazla miktarda yaprağa sahipler.Bahçeye aktarmayı düşünüyordum,yapraklarını döktükten sonra yapacağım bu işi.

KAYNAK: http://gbgojiberry.com/goji_berry_nedir.asp

Lonicera
08-10-2008, 18:38
Buradaki sitede de her ikisinin aynı olmadığı belirtilmiş.Ancak çevirebildiğim kadarıyla aralarındaki farkın,Himalaya L.Barbarumun daha faydalı olduğunu savunmuş.Bunun sebebini ise,L.Chinense yetiştiricilerinin son 50 yıldır ilaçlarla kirletilmiş topraklarda üretim yapmalarına bağlamış.:(

KAYNAK: http://www.astrologyzine.com/himalayan-goji-berries.shtml

bari
08-10-2008, 21:32
evet 2. verdiğiniz adreste goji berry isminin L.barbarum çeşidi için kullanıldığını söylüyor. L.Chinense'nin meyvesi aynı olmasına rağmen karıştırılmaması gerektiği isminin çin kurtyemişi olarak geçtiğini söylüyor. Yani asıl makbul olan L.barbarum.

Musti
09-10-2008, 07:46
Sn. Lonicera fideler Foçadan Metin Gemici beyin gönderdiği gojiberry (Lycium barbarum) Moğolistan cinsi fidelerdir.Ayrıca Tibet ve Chinense cinslerinide tohumdan büyütmekteyim, daha çok küçükler.Bu arada Moğol cinsini İlkbahara tohumdan ekecektim şimdi hemen birkaç tohum ekeyim.Budama yaparken kestiğim dallardan(çeliklerin bütün yapraklarını kopartıyorum) 8 adet bitki büyümekteler.İki adetini Safranbolu'ya dağ yakınına götürdüm.Goji sert iklimi seviyor.Seneye inşaallah meyvelerini tadarız.

Oğuzhan
09-10-2008, 08:27
Bizimki hangisinden acaba ?

Musti
09-10-2008, 08:44
Bende merak ettim, bekleyip göreceğiz.

bari
09-10-2008, 11:06
Bİrde benim resimlerini eklemiş olduklarım var. Eskişehir yöresinden. Onlarında hangi türden olduklarını araştırıyorum. L.Barbarum uzun yapraklı. Belki Türkiyede doğal yetişen aynı familyadan henüz bilinmeyen bir türdür. İsminide L.baribum falan koyarlar.:)
Bu arada dikkat etmeye başlayınca her yerde karşıma çıkmaya başladı bu bitki. VE son derece hava kirliliğine dayanıklı ve verimsiz topraklarda yetişiyor diyebilirim. Çektiğim fotolar şehir merkezine yakın bir arka yol. Sürekli araçların geçtiği tam yolun kenarı ve tozun toprağın içi diyebilirim. Goji oldukça büyük meyveler vermiş. FAkat toprağın kalitesiyle meyvenin lezzeti doğru orantılı olduğu için meyvelerde hiç tat yok diyebilirim.

Oğuzhan
18-10-2008, 14:50
Benim tohumdan yetişenlerde yaprak dökülmesi oluyor.Bu normal mi?

Lonicera
18-10-2008, 15:20
Sn Oğuzhan,bu mevsimde normal.Benimkilerde de hafif sararma başladı.Yaprağa dokunduğumda kendini bırakıyor yere.Üstelik burada hala yazdan kalma havalar hakim. Yaprak dökümünden sonra her ihtimale karşı içeriye **** çok korunaklı bir yere alınmasında fayda var.İkinci yıldan itibaren bahçelere rahatlıkla alınabilirmiş.

Oğuzhan
18-10-2008, 15:48
Sn. Lonicera teşekkür ederim.

grandrose
18-10-2008, 17:45
merhabalar.bana bir konuda aydınlatırsanız sevinirim.an kenarındaki komşumun badem ve deli erik ağaçları benim bahçemdeki kiraz fidanlarını kurutuyor.tam 3 kez yeniledim ama yine kurudu.ikisinin arasına dip kazanla sürsem yayarı olurmu.bu konuda önerilerinizi bekliyorum.yeşilve dumansız bir doğa dileğiyle.

snowman77
26-10-2008, 16:51
Arkadaşlar goji berry denize sıfır yerleri pek sevmiyor iyi gelişim için yüksek rakımlı yerler gerekiyor.

bari umarım o meyveler zehirli değildir...

bluecrop
26-10-2008, 17:53
evet size katılıyorum sn snowman77 benim tecrübelerim de sizinle aynı yönde sahil kesimlerdeki hava nemini pek sevmediğini söyleyebilirim, aşırı nemden yaprak ve genç sürgünlerde çürükler oluşabiliyor ....uzun süre yağışlı ve nemli havaya maruz kalmaları bu yıl açan çiçeklerde oluşan koruk meyvelerin olgunlaşmadan tek tek dökülmelerine yol açtı.. aşırı sıcak ve bol yağış ve nem gözle görülür zararlara yol açabiliyor bitkide. bu bitki yayla gibi yüksek rakımlara uygun bir bitki olduğu kanaati oluşturdu bende ..

snowman77
27-10-2008, 16:47
Bir de arkadaşlar içimizde eskişehirdeki goji bitkilerinin bizim coğrafyamızda ne zamandan beri olduğunu ya da yurdumuza özgü müdür değil midir gibi bilgileri bize aktarabilecek kimse yok mu?

bari
27-10-2008, 19:28
Arkadaşlar bir fide göndereceğim yakın zamanda bir arkadaşa, o inceletecek üniversitede. O zaman bilgisini vereceğim size. Köylülerlede konuşacağım meyvesini yiyip yemediklerini ne isim verdiklerini. Bulunduğu yer merkeze bağlı Gökçekısık köyü. Şu zamanında küçük ağa dizisinin çekildiği tren istasyonunun bulunduğu köy.

snowman77
28-10-2008, 03:48
Arkadaşlar bir fide göndereceğim yakın zamanda bir arkadaşa, o inceletecek üniversitede. O zaman bilgisini vereceğim size. Köylülerlede konuşacağım meyvesini yiyip yemediklerini ne isim verdiklerini. Bulunduğu yer merkeze bağlı Gökçekısık köyü. Şu zamanında küçük ağa dizisinin çekildiği tren istasyonunun bulunduğu köy.

Teşekkür ederim bari içimi rahatlattın ben de herkesin vurdumduymazlığı tuttu diye düşünmeye başlamıştım sonucu merakla bekliyorum....

snowman77
29-10-2008, 05:51
Arkadaşlar dün bu sene yetiştirdiğim goji berry (lycium chinese) cinsi fidanımın üzerindeki bir tane olan meyvesini yeme şansına nail oldum.:DTadı sulu ve tatlı kiraz kadar tatlı değil ama tadı gayet güzel.

Süha Şendoğan
29-10-2008, 16:43
Sevgili Snowman,
Senden aldığım Goji tohumlarından deneme amaçlı (5 tohumu) 2 plastik kapta çimlenmeğe aldım neticeyi sana bildireceğim.

Lonicera
29-10-2008, 17:48
Afiyet olsun sevgili Yalçın.O zaman net'teki bazı kaynakların da önerdiği gibi kurutacağız goji'leri.Tazesinden çok daha tatlı olduğu ifade ediliyor.Ben kurusunu çok beğenmiştim.Umarım seneye bol bol ürün alırız da,deneme fırsatımız olur.

snowman77
30-10-2008, 00:11
Afiyet olsun sevgili Yalçın.O zaman net'teki bazı kaynakların da önerdiği gibi kurutacağız goji'leri.Tazesinden çok daha tatlı olduğu ifade ediliyor.Ben kurusunu çok beğenmiştim.Umarım seneye bol bol ürün alırız da,deneme fırsatımız olur.

Haklısın Lonicera kurutulduğunda tadı daha yoğun olucağı için kuru üzüm gibi yenebilir.

snowman77
30-10-2008, 00:13
Sevgili Snowman,
Senden aldığım Goji tohumlarından deneme amaçlı (5 tohumu) 2 plastik kapta çimlenmeğe aldım neticeyi sana bildireceğim.

Ben de bir haftada çimlenmişlerdi sonucu bekliyorum...

Süha Şendoğan
03-11-2008, 13:15
Şu anda çimlenmeğe aldığım 5 tohumdan 1 tanesi çimlendi çok cılız ama yinede denemeğe değer.

Asiye
03-11-2008, 13:33
Çok güzeller, bende istiyorum..

Nereden temin edebilirim.

snowman77
03-11-2008, 14:11
Şu anda çimlenmeğe aldığım 5 tohumdan 1 tanesi çimlendi çok cılız ama yinede denemeğe değer.

Sn turco tohumları sanırım torfta çimlendirdiniz toprakta çimlendirince havalar serin olduğu için köklerinde çürüme meydana gelebiliyor.

Süha Şendoğan
04-11-2008, 11:46
Evet torfta denedim zaten 5 tohumdan ancak bir tanesi çimlendi.Diğerlerinden henüz bir hareket yok biraz daha bekleyelim.
Asiye hn.mesajı tohumla ilgili ise bu konuda snowman size yardımcı olur sanırım.

Amazonn
04-11-2008, 18:17
Dayanamayıp tüm tohumları ektim..

cam seraya koydum tohumların çıkacağını umuyorum. Çok sabırsızım ne yapayım..:D

Süha Şendoğan
05-11-2008, 09:28
Bende bir hafta on gün zarfında çimlendi.Ağzı naylon örtülü torfta bekledi sizinde şimdi beklemekten başka yapacak birşey olduğunu zannetmiyorum.Çimlenmeyi çabuklaştıracak bir metod varsa uzmanlara danışmak gerek.

Amazonn
05-11-2008, 15:01
Bende bir hafta on gün zarfında çimlendi.Ağzı naylon örtülü torfta bekledi sizinde şimdi beklemekten başka yapacak birşey olduğunu zannetmiyorum.Çimlenmeyi çabuklaştıracak bir metod varsa uzmanlara danışmak gerek.


12 SAAT kadar tohum köklendirici suda beklettim..

daha sonra ektim naylonla kapatamıyorum ısı 30 derecenin üzerine çıkabiliyor yoksa tohumlar pişer..:dilli:

nem oranı azaldıkça su ekliyorum..

bluecrop
06-11-2008, 11:20
Bunun için fazlaca bir çaba göstermediğimi itiraf etmeleyim Daha öncede belirtiğim gibi 1 yıl gibi kısa bir sürede erken meyveye yatmalarında diğer bir çok bitkide olduğu gibi dal çeliklerinden üretilmiş olmalarının etkisi büyük kanısındayım.(tohumla üretimde uzun dönem gençlik kısırlığı bir dezavantaj).......... Eyer havalar böyle giderde çiçeklerin meyveye dönüştüklerini de görebilirsek ki, ağustos ortalarında bekliyorum ; meyvesini de tatmış olacağız ...
44327

Bu yıl için meyve sezonunu kapattığımı düşünürken bugün bir süprizle karşılaştım......geç gelen misafir ..
52038

Süha Şendoğan
06-11-2008, 11:44
Sevgili Bluecrop,
Bence Karadeniz iklimi her türlü meyva üretimi için elverişli onun için bu süprize şaşmamak gerekir.

snowman77
06-11-2008, 14:05
Bu yıl için meyve sezonunu kapattığımı düşünürken bugün bir süprizle karşılaştım......geç gelen misafir ..
52038

Bluecrop tohumdan yetişen gojilerde ilk yılda meyve verebiliyor bu biraz da bakımına bağlı diye düşünüyorum.Bendeki goji berryler eylülde çiçek açtı ekim sonu kasım başından itibaren meyveler olgunlaşıp yenmeye başlanıyor.

Süha Şendoğan
07-11-2008, 09:49
Sevgili Snowman,
Çimlenen tek tohum çok cansız görünüyor yaşatmağa uğraşıyorum ama galiba biraz zor olacak.

bari
07-11-2008, 10:49
Direk torfa ekildiğinde ve yüzey spreyle sürekli nemi tutulduğuna çimlenme yüzdesi çok yüksek. Başlangıçta zaten çok cılız oluyor. Çok sıcak yerde biraz yavaş gelişiyor yanlız.

Süha Şendoğan
07-11-2008, 13:29
Teşekkürler Bari,
Bende şu anda çimlenen tek tohumu yaşatmağa çalışıyorum bakalım bu cansız gövde kurtulmayı başaracakmı..

snowman77
07-11-2008, 17:03
Sevgili Snowman,
Çimlenen tek tohum çok cansız görünüyor yaşatmağa uğraşıyorum ama galiba biraz zor olacak.

Geçen ay toprakta çimlendirdiğim tohumların % 90'ı çıktı ancak aşırı nemli toprakta kökleri çürüdü.Çıkan filiz hem cılız hemde boya gidecektir boylandıkça yanına bir destek koymanız gerekecek...

Süha Şendoğan
08-11-2008, 08:01
Bende aynen öyle yaptım Snowman.
Başka türlü ayakta duracak kuvveti yok.

bari
09-11-2008, 19:12
Bugün bahsettiğim köye gittim. Köylü yaşlı bir amcayla konuştum bizim gojiye yemişken diyorlarmış ve meyvelerin yiyiyorlarmış. Ben bildim bileli buralarda var dedi amca.

Süha Şendoğan
10-11-2008, 09:56
Çektiğiniz resimdeki gojiler yabani olarakmı yoksa biri tarafındanmı yetiştirilmiş.
Anavatanı yüksek rakımlı asya ülkesi olan bu bitkl/meyvayı Eskişehirde bulmak hayli ilginç sizde demekki bayağı dikkatli incelemişsiniz.

bari
10-11-2008, 11:18
Yazdığım gibi bu bitki doğal florada var bence. Yıllardır varmış, yabani olarak yetişmiş. Fotoğraf çektiğim yer tarla bile değil boş bir arazi köy yakınlarında.

Lonicera
10-11-2008, 11:53
Sn bari,acaba dikenlimiydi, dikkat edebildiniz mi?

sercan1969
10-11-2008, 12:45
fotoğrafları görünce bende çok şaşırdım.Acaba yıllar önce bu topraklara bir şekilde gelmiş olabilir mi? Anavatanı konusunda araştırdım.Bu coğrafya gözükmüyor.....

Musti
11-11-2008, 09:50
Orta asyadan göç eden atalarımız ile gelmiş olabilirmi?:p

Musti
11-11-2008, 10:03
Bugün bahsettiğim köye gittim. Köylü yaşlı bir amcayla konuştum bizim gojiye yemişken diyorlarmış ve meyvelerin yiyiyorlarmış. Ben bildim bileli buralarda var dedi amca.

Sn bari, şu yemişkenlerin dalından,meyvesinden alıp forumda isteyenlere verebilirmisiniz.Yoksa yabanidir gerek yokmudur.Başımıza ne geliyorsa meraktan.:D

bari
11-11-2008, 11:34
Bahsettiğim yerler Eskişehir Merkeze bağlı köylerinde. Buralarda her yerde var. İsteyenlere dalından fidesinden gönderirim istemediği kadar uygun vaktimde. Meyveleri resimde görülen az kalmıştı. Tadıda biraz acımsı geldi. Belki mevsimden bilmiyorum. Daha önce şehirde bir parka bulduğumun meyveleri tatlıydı.Taze fidelerde odunsulaşma başlayınca dikenler çıkıyor sanırım ağacın kendini koruma mekanizması.

Amazonn
11-11-2008, 15:44
Benim fidelerimde gözlemlediğim şöyle bir durum var, boyları çok uzuyor ama gövde kendini diremekte çok zorlanıyor.Yani bitki ayakta zor duruyor sanki.İnce çubuklar diktim yanlarına belki fayda eder.

38652

Bir de doğrudan güneşte bırakınca mahvoluyor fideler, aman dikkat.

bence gölgede çimlendirdiğiniz için doğrudan güneşe maruz kalınca zararlı olmakta..

güneşli ortamda çıktı fideler. Gölgeye almayı düşünmüyorum.. bakalım ne olacak denemek istiyorum..:mad:

enginnaz
11-11-2008, 18:55
merhaba,

Bu gojiberry yetiştirme işini ticari amaçlı yapan varmı?Yani 1 dönüm alandan ne kadar verim alınabilir?ticari getirisi tahmini rakamla nedir?Bu ürünün alıcısı varmı?bir bilen varmı acaba?bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.saygılar..

ngunduz71
11-11-2008, 20:31
Ticari değerini bende merak ediyorum.Türkiye'de yaygın olmadığını düşünürsek ,değer kazanması içini epey bekleyeceğiz sanırım :-))

denizakvaryumu
12-11-2008, 07:21
Tanınmayan bir meyvenin ticari değeri de olmaz.

Pepinocular pepinoyu tanıtmak için hala çaba harcıyorlar, marketlerin sebze-meyve bölümünde broşürler vs.

Ama yazılı ve görsel basın çok etkili.

Ana haber bülteninde bu meyvenin gücünü anlatan 60 saniyelik bir haber olayı bitirir :)

Süha Şendoğan
12-11-2008, 08:43
Sn.Denizakvaryumu haklı insanlar pepinonun adını bile duymamışlar goji'yi nerden bilecekler.Sadece bir gazetenin pazar günü ekinde Pembe domates hikayesi çıktığından beri insanların bu domatese karşı aşinalığı ve merakı doğdu.
Benim tanıdığım birçok kişi balkonda bu işe bu gazete haberi ile başladı.

sercan1969
12-11-2008, 17:57
Arkadaşlar tadını bilen var mı neye benziyor?

lokmanbahçe
12-11-2008, 18:35
ben de 4 dönüme yakın pepino yapıcam nasip olursa önümüzdeki yıl... sanırım bu fazla cüretkar olucak ama hiç satamazsak kendimiz yer yer otururuz diyoruz gülünç bi durum... eh koydum bi kez kafaya. (ha bu arada ben pepinoyu seviyorum da tat olarak). gojiden de 35-40 kadar fidan çıkardım deneme amaçlı; ama gojiyi de çoğaltıcam yani popüler olmuş olmamış tanırlarmış tanımazlarmış pek şu anda umrumda değil. kullanım alanlarını bildiğim ve inandığım için içim rahat. hiç kimse yimezse ben yirim :))

enginnaz
12-11-2008, 20:03
sayın lokmanbahçe,
kullanım alanlarını biliyorum diyorsunuz.nerde kullanmayı düşünüyorsunuz?bende amatör olarak yetişitirip olursa ticari amaçlı düşünüyorum.fidan çıkarma işini nasıl yaptınız?ben tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum bu konuda tecrübelerinizi paylaşırmısınız?teşekkürler..

lokmanbahçe
12-11-2008, 20:37
ben amerika ve ingiltere den özellikle moğolistan orjinli türden yani lycium barbarum edinmiştim.gojinin kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede kulanımının yaygınlaşacağını düşünüyorum. vitamin tabletleri ve özellikle yurtdışnda meyve suları mevcut. antioxidant orac seviyesinin yüksek oluşu ve yoğun hareketli aktiviteler için enerji verici olarak kullanılabilecek olması geniş kitlelere ulaşabilecek az ve öz bir iki reklamla bizim insanımız arasında popularite sağlaması için yeterli olacaktır. bizim işşimiz yaygınlaştırmaya çalışıp beklemek.

lokmanbahçe
12-11-2008, 20:50
bu arada çimlendirme için ılık suda 24 saat kadar beklettiğim tohumları torfa 0,5 cm derine ektim. sanırım 20-27 C arası çok rahat çimleniyorlar. ısıyı yavaş yavaş yükseltmek daha çabuk netice verir kanısındayım, yani bu aylarda çimlendirmeyi düşünüyorsanız. forumda daha önce yazılan bilgiler de tecrübeyle sabit. mesela en az 6-7 saat gün ışığı görmeli. hafif gölgede çimlendirip yavaş yavaş gün ışığı göstermek de iyi netice veriyor. çöğür halindeyken fazla su ve direk gün ışığı zarar veriyor. çöğürler sudan dolayı belli bir süre yaşayıp ölüyor. buna hiç ışık almamış olmasını da ekleyelim, bu durumda da gövde incecik kalıyor ve bedenin bir noktasından zayıflayıp devriliyor.

snowman77
13-11-2008, 02:44
Arkadaşlar bence pepino'da goji berry'de tezgahlarda yerini aldıkça talep görücektir.Goji berry özellikle kuruyemiş ve bitkisel ürün satan yerlerde satışa sunulabilir çünkü yaş olarak değil de kuru olarak muhafazası daha iyi meyve suyu olarak piyasaya sürülebilir ve bence oldukça talep görücektir.
Ekildiği yerde içinde barındırdığı antioksidan ve diğer vitaminler olarak tibet ve himalaya'da belli bölgelerde yetişen goji berrylerin daha yüksek değerlere ve tada sahip olduğu belirtiliyor ayrıca amerika'da alaska yetişen goji berrylerin de aşşağı yukarı aynı değerlere sahip olduğu belirtiliyor bunları da gözönünde bulundurmakta fayda var.Ülkemizin hangi bölgesinde yetişen goji berrynin daha yüksek kaliteye sahip olucağını da zaman göstericektir.

Süha Şendoğan
13-11-2008, 13:59
Kurutulmuş gojinin tadı çok güzel kuru duta benziyor, ******* kuru yemişçilerde rağbet görür.

Musti
13-11-2008, 16:59
Kurutulmuş gojinin tadı çok güzel kuru duta benziyor, ******* kuru yemişçilerde rağbet görür.
Biz tohum olarak tanesini 1YTL den alalım, kuru yemişçilerde kg'nı 25- 30ytl den satsın.:D

Süha Şendoğan
14-11-2008, 11:22
Bence yetiştirilmesi bayağı zor ihtimam isteyen bir meyva.

Musti
14-11-2008, 12:38
Bu bitkinin Türkiye'de hastalıkları,zararlıları, yetiştirilme şartları vs.bilinmiyor.Sadece amatör olarak meraklıları var.Daha katedilecek çok yolu var.

denizakvaryumu
14-11-2008, 12:43
Benim bildiğim Türkiye'deki yüksek rakımlı yaylalarda ticari hiç bir bitki-meyve yetiştirilmiyor.

Goji berry işte tam da bu yaylalarda yetiştirilecek bir ürün.Yaylaya gidenler mutlaka denesinler.

Musti
14-11-2008, 15:03
Sn.denizakvaryumu
Onun içindir ki Moğol cinsi bitkileri şu an Safranbolu dağ yakınında yeğenime bıraktım.Seneye bendekilerle(Moğol,Tibet,Chinense,Himalaya)farklı iklimdekileri karşılaştırma yapacağım.Benim gördüğüm bu bitki sıcak iklimi kesinlikle sevmiyor.Sıcakta yetiştirmek çok zor.Belki yarı gölgelendirme yapılabilinir ama hava sıcaklığı ve nem ortaya başka sorunlar çıkarıyor.
Tohumdan çıkan fideler dahi sıcakta ince ve cılız oluyor, boylanırken seyrek yapraklı oluyorlar.Daha ılıman ortamda tohumdan çıkan filizler kısa boyuna rağmen çok sık yapraklı ve kalın bir gövdeye güçlü bir yapıya sahipler.Yaprakları daha etli oluyor.Aralarında çok fark gördüm.

denizakvaryumu
14-11-2008, 15:26
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=207759&postcount=200

Metin Gemici

Çeşme'de deniz kenarında-sıcakta goji fidanlarını nasıl 2 metre boya getiriyor, merak ettim açıkçası.

Bu bitki yüksek rakım bitkisi, deniz kenarını sevmemesi lazım.:confused:

Musti
14-11-2008, 15:52
Metin bey'den aldığım fidanlar(30cm boylarında) ince gövdeli ve seyrek yapraklıydı.Yaz boyunca çok sıcaklarda onlarla epey uğraştım.
Onlar öylece boylanıp büyüdüler.Tepelerinden budamama rağmen ince bir gövdeye sahipler.Şu anda boyları 1.5-2m civarındalar.Ancak tohumdan filizlendirdiğim fideler çok kuvvetli gözüküyorlar, aynı zamanda çelikten ürettiğim fidanlarda aynı şekilde kuvvetliler.Bence yinede iklim farkı olduğunu düşünüyorum.

AgacSevdalisi
14-11-2008, 20:59
bu siteyle ilk tanışmam çok yakın bir zamanda oldu.siteyi incelerken en çok ilgimi ve dikkatimi çeken tür goji berry oldu.bende berry gillerden goji berry yetiştirmek istiyorum.kimden tohum elde edebilirim acaba?bilgilerinizi benimle paylaşırsanız memnun olurum.

Süha Şendoğan
15-11-2008, 10:11
Sn.AğaçSevdalısı tohum için Snowman veya Karınca70 ile temasa geçebilirsin Goji tohumu ancak onlarda olabilir.Forumdan da takas yapanları takip edersen sanırım bulabilirsin.

izmirden
15-11-2008, 15:38
Goji berry L. Barbarus tohumlarından ben de almayı istiyorum.. Ama onun dışında aklımı kurcalayan iki soru var.. Goji berry'nin sağlığa zararı var mı? zehirli olma ihtimali var mı?.. Nereden bilgi alabiliriz ki bu konuda..

sercan1969
15-11-2008, 19:50
Çin'de 2000 yıldır kullanılan bir meyve....Dünyadaki meyveler sadece elme armut ve şeftaliden ibaret değildir.Bilmediğimiz nice nimetler var bu Düya'da.İnsanoğluna düşen araştırmak ve bulmak....

sercan1969
15-11-2008, 19:53
Goji berry L. Barbarus ile Lycium chinense aynı bitkiler yanılmıyorsam değil mi?

izmirden
15-11-2008, 21:37
internette okuduğum kadarıyla; "Goji Berry birbirine yakın iki bitkinin ortak ismidir, Lycium Barbarus ve Lycium Chinese" diye geçiyor.... Bu konuda yeniyim ama sanırım yetiştirildikleri ülkelere bağlı olarak bitkiler değişim gösteriyorlar... Ben de en iyisi en sağlıklısı hangisi onu arıyorum...

bari
16-11-2008, 11:24
Gojiberry lycium barbarum için kullanılıyor ve asıl makbul olan bu diye geçiyor. Lycium chinense genelde wolfberry diye geçiyor.

sercan1969
16-11-2008, 13:51
Arkadaşlar bir isim kargaşası almış başını gidiyor.Bu konuda bence snowman77 ye danışmalıyız.Bu bitkinin meyvelerini tohumlarını getirtip satışını yaptığına göre bilgisi olması lazım..
1.Goji berry
2.Lycium barbatum
3.Lycium chinense
4.Wolfberry
5.Kurt Üzümü

Eğer bunların hepsi aynı bitkiye aitse ortak bir isim altında uzlaşalım ne dersiniz?

lokmanbahçe
16-11-2008, 14:14
Lycium latince ismi
goji ve wolfberry(kurt üzümü) ortak ismi
barbarum daha sert iklime ve sıcaklık farklarına sahip moğol orjinli tipler
chinense ise meyveleri daha parlak kırmızı olan ve çin tibet orjinli olanlar
bu arada moğol orjinlilerin daha yenesi ve lezzetli olduklarını biliyorum(bu arada yanlışım varsa bu konuda daha donanımlı bir arkadaşın düzeltmesi faydalı olur; yanlış bilgilenmeyelim en doğrusunu bulalım)

lokmanbahçe
16-11-2008, 14:20
faydalı olabilir düşüncesiyle belirteyim: bu yaz Aydın Nazilli de (38-45 C') 3-8 cm arasındaki fidelerimden yarı gölgede kayıp yaşamadım çok küçük olmaları ve 67 lik mini viyolde olmaları sebebiyle direk güneş ışığı göstremedim. bu **** buna benzer iklime sahip bölgelerde bulunan arkadaşlara...

sercan1969
16-11-2008, 19:48
Eylül ekim gibi olgunlaşıyormuş yanılmıyorsam.Bursa şartlarında acaba bu aylarda goji berry kurutulabilir mi? ne dersiniz arkadaşlar?

Musti
17-11-2008, 07:46
Yaz sonu çelikten dikip tohumdan ektiğim 1.5 aylık Moğol,Tibet,Chines fidelerim.

Musti
17-11-2008, 07:52
1.5 aylık Goji Tibet

sercan1969
17-11-2008, 11:22
Musti arkadaşım tohum ekim tarihiniz nedir acaba ? Ben 15 eylülde tohum ekimini yaptım ve fidelerin gelişmesi iyi ama sizin fidelerinizde çok daha fazla sürgün var.Sanırım havaların çok daha uygun olduğu bir dönemde ekimi gerçekleştirdiniz.Bunun yanında benim bitkilerim günde 5 saat güneş görebiliyor.Siz nasıl bir ortamda bitkilerinizi büyütüyorsunuz ?

fixture
17-11-2008, 14:32
Sn. Musti,

Bende yaz başı 5 fide aldım İzmir'den, dördü yaşıyor. Çelikten nasıl çoğalttınız biraz bilgi verebilirmisiniz?

Musti
17-11-2008, 16:11
Arkadaşlar!Fidelerimin dikim ve ekim tarihi 18-09-2008 dir.Tohumdan filizlerin çıkması 8-10 günde kapalı ortamda oldu.Filizleri 19-10-2008 küçük saksılara aldım.
Çelik kökelendirmeyi IBA toz hormon kullanarak torfa diktim.Yarı odunsu yeşil çelik
kullandım.Bir kere B5A gübre kullandım.Bitkiler 29-10-2008 kadar güneye bakan balkondaydılar şimdi ise odada cam önündeler.
Sadece büyük saksıdaki Goji moğol hala dışarıda, orada kalacak.

Amazonn
17-11-2008, 16:34
sonowman 77 den aldığım 6 adet goji meyvesinden 126 adet tohum filizlendi...(yeni yeni filizlenlerde oluyor)

cam seraya tohumlar 2 hafta önce ekildi. güneşli ortamda olduğu için geç büyüyorlar daha 2 kulak..

kış soğuğundan etkilenirlermi acaba teçrübeli arkadaşlardan yardım ve öneri bekliyorum..

Volare
17-11-2008, 16:46
Sn. Musti,

Bende yaz başı 5 fide aldım İzmir'den, dördü yaşıyor. Çelikten nasıl çoğalttınız biraz bilgi verebilirmisiniz?

Sayın fixture,
İzmirde oturuyorum,Goji berry fidanlarını nerden aldınız tarif edermisiniz.
Çeşmede satan bir yer buldum orta büyüklükte 2 fidan için 50 ytl istiyor ve meyvesi üzerinde büyükce bir fidan için 50 ytl .Tabi kargoda hasar görebilir.
Aldığınız yeri tarif eder veya varsa telefonu verirseniz sevinirim.
SAYGILAR

izmirden
17-11-2008, 17:39
Sn Hazel,

Ben de Çeşme'de Goji Berry fidanlarını satan bir yer buldum. Sanırım aynı yerden bahsediyoruz.. Bana da o fiyatı verdiler. Sanırım izmir civarında bir tek orası Goji Berry satıyor. Çok araştırdım ama ben başka bulamadım.. Eğer başka Goji Berry satan yer bulan var ise bana da telefon ve adresini verebilirse çok sevinirim..

ahmet salih
17-11-2008, 19:56
sn izmirden çeşme de goji berry fidanı satan yerin ismini veya telefonunu yazarsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler

sercan1969
17-11-2008, 20:20
Antalya şartlarında gojiberry fidelerine hiçbirşey olmaz merak etmeyin.Ne de olsa Himalayaların bitkisi...

sercan1969
17-11-2008, 20:22
Sevgili musti...Saksılarında yetiştirme ortamı olarak ne kullandın merak ediyorum.

nariçi
17-11-2008, 21:08
Himalaya bitkisi olabilir de yine de algıladığımız gibi dünyanın damında yetişmezdir herhalde. Yayılış rakım aralığı nedir, makro kilimatolojik ve mikro klimatolojik şartlar ve istekleri nedir? Göreceli olarak antalya ile himalayaların benzer tarafı yok gibi. Yağışlı muson iklimi ve antalya ikliminin benzer tarafları nelerdir öğrenilse gojiberi yetiştirmekte başarılı olunabilir.

Süha Şendoğan
18-11-2008, 07:56
Goji meraklıları çoğaldıkça sorular ve sorunlar çoğalıyor.Forumda böyle bir bilgi alışverişi çok yararlı oluyor.

sercan1969
18-11-2008, 15:08
Musti bey....Gojileri torf içindemi yetiştirdiniz yoksa normal toprak mı kullandınız?

Volare
18-11-2008, 15:50
sn izmirden çeşme de goji berry fidanı satan yerin ismini veya telefonunu yazarsanız sevinirim. şimdiden teşekkürler


Sorunuz izmirden'ydi,ancak benim bahsetiğim kişinin adı
AHMET GÜROL , Mail Adresi:cesmeli86@mynet.com,
sözkonusu pazarlık bir hafta önce yapıldı.
Saygılar.

Musti
18-11-2008, 17:06
Musti bey....Gojileri torf içindemi yetiştirdiniz yoksa normal toprak mı kullandınız?
Bitkiler torf içinde yetiştirildi.Torf üstüne 25 gün önce yanmış hayvan gübresi serptim.Sulama suyu olarak ta sadece yağmur suyu kullandım.

sercan1969
18-11-2008, 20:58
Tahminim doğruymuş.Torf gerçekten çok iyi netice veriyor.Ancak malesef giderek maliyeti artan bir üretim girdisi.Bizim yerli torf kaynaklarımızda var bildiğim kadarıyla ama malesef değerendirilmiyor.

fixture
19-11-2008, 12:06
Sayın fixture,
İzmirde oturuyorum,Goji berry fidanlarını nerden aldınız tarif edermisiniz.
Çeşmede satan bir yer buldum orta büyüklükte 2 fidan için 50 ytl istiyor ve meyvesi üzerinde büyükce bir fidan için 50 ytl .Tabi kargoda hasar görebilir.
Aldığınız yeri tarif eder veya varsa telefonu verirseniz sevinirim.
SAYGILAR


Sn. Hazel,

İzmir'den (galiba Çeşme) Metin Gemici. tel 0536/2745131. Bendeki kontakt detayı bu. Umarım değişmemiştir. İstanbul'a 5 fide gönderdi, herhangi bir hasara uğramadan aldık.

izmirden
19-11-2008, 12:52
Ben de goji berry fidesi için Metin Gemici ile konuşmuştum.
Sanırım izmir'e yakın ve izmir çevresinde birtek kendileri satışını yapıyorlar.

Koyu yeşil
19-11-2008, 13:32
Metin Bey'in serasından aldığım goji berry fidesi balkonda gayet sağlıklı yaşıyor. Kışın içeri alıp, baharda bahçeye ekmeyi planlıyorum.

Volare
19-11-2008, 15:57
Sn. Hazel,

İzmir'den (galiba Çeşme) Metin Gemici. tel 0536/2745131. Bendeki kontakt detayı bu. Umarım değişmemiştir. İstanbul'a 5 fide gönderdi, herhangi bir hasara uğramadan aldık.

Merhaba,
İstanbula hasarsız geldiyse çok güzel.
Şansımı denemekte fayda var.
Teşekkürler fixture.

sercan1969
23-11-2008, 14:27
Goji berry fidelerini pazarlayan arkadaşlar ne ile gönderiyor.Koli içerisinde mi ?
Yoksa özel bir ambalaj içerisinde mi?

HAKAN_O
24-11-2008, 06:40
Neden bu sekılde oldu bılen varmı yaprakları dokuldu acaba normalmı?

Süha Şendoğan
24-11-2008, 08:57
Bulunduğu ortam sıcak mı acaba?
Sevgili Snowman'in bana hediye ettiği fidede tüm yapraklarını döktü ama halen canlı ben içerde değil balkonda tutuyorum.

Musti
24-11-2008, 09:11
Sn HAKAN_O saksının dip kenarlarında beyazlıklar nedir? Acaba tuzlanmamı var?

HAKAN_O
24-11-2008, 12:33
Yok onlar topraktakı perlıt benım bitki içeride duruyor acaba balkon a alsammı
İÇERİSİ SICAK ÇÜNKÜ

lokmanbahçe
24-11-2008, 12:54
hava sirkülasyonu sıfıra inmemeli

Süha Şendoğan
25-11-2008, 08:11
Sevgili Hakan,
Bence balkonda çok soğuk olmayan (ayazda kalmayacak) bir yere alsan iyi olur.

HAKAN_O
25-11-2008, 14:55
Balkona aldım umarım ölmezler
yardımlarınız için teşekkürler...

fixture
25-11-2008, 15:23
Arkadaşlar, goji berry zaten Tibet/Himalaya orijinli yani soğuk iklim bitkisi değilmidir? Buna narenciye muemelesi yapmak doğrumudur bilemiyorum. Bir yerde okumuştum eksi 20/25 dereceye kadar dayanıkmıymış. Dolayısıyle bitkiyi bütün kış dışarıda tutmanın bir zararı olmasa gerek. Benimkiler ilk kışı bahçede geçirecek. Bakalım bahara kadar ne olur. Bu mevsim yapraklarını dökmesi normalmiş

HAKAN_O
25-11-2008, 15:27
arkadaşlar, goji berry zaten tibet/himalaya orijinli yani soğuk iklim bitkisi değilmidir? Buna narenciye muemelesi yapmak doğrumudur bilemiyorum. Bir yerde okumuştum eksi 20/25 dereceye kadar dayanıkmıymış. Dolayısıyle bitkiyi bütün kış dışarıda tutmanın bir zararı olmasa gerek. Benimkiler ilk kışı bahçede geçirecek. Bakalım bahara kadar ne olur. Bu mevsim yapraklarını dökmesi normalmiş

benım bir tanesı dışarıda kaldı rüzgardan perişan oldu kurudu rüzgar a karşı dayanıksız.

Süha Şendoğan
25-11-2008, 15:30
Sn.Fixture,
Goji berry ile ilgili denemeler bizde bu sene başladı hatta yaz sezonu içinde Sn.Denizakvaryumu'nun bir yazısı üzerine merak başladı.Bu nedenle bizde henüz kış geçirmiş bir yetiştiricinin olduğunu tahmin etmiyorum ancak bu kış sonunda yetiştiriciler fikir sahibi olacaklar.
Bende balkonda tutup gelişmeleri yazıyorum.Şu anda yapraklarını tepe hariç döktü ama gövde sağlam.

Koyu yeşil
25-11-2008, 16:09
Sanırım çok genç fideleri aşırı soğuk günlerde içeri almalıyız. Sonuçta yetiştirme bilgilerinde ev içinde güneş alan bir ortamda rahatlıkla yetişebileceği bilgisi vardı yanlış hatırlamıyorsam.

polatuz
25-11-2008, 16:38
Sanırım çok genç fideleri aşırı soğuk günlerde içeri almalıyız. Sonuçta yetiştirme bilgilerinde ev içinde güneş alan bir ortamda rahatlıkla yetişebileceği bilgisi vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Sn. Koyuyeşil,
Bonsai ile ilgilenenler bilecektir. Dış mekan bitkilerini içeride yaşatamazsınız. Özellikle böyle yüksek irtifada yetişen bir çalıyı. Üstelik de soğuk dış ortamdan sıcak ve kuru iç mekana geçen bitkinin şoka girmesi ve çok kısa sürede ölmesi söz konusu olacaktır. En iyisi kışın rüzgardan ve aşırı soğuktan korumak için balkon zeminine indirmek olacaktır.

lokmanbahçe
25-11-2008, 17:33
goji -38 ile +38+40 C' arası dayanıklı bir bitki. yaklaşık bir haftalık son fırtınalı ve yağmurlu hava şartlarından 5-10 cm arası 40 a yakın goji (3'ü çin gerisi moğol orjinli) hasarsız çıktı. yaprak dökmüyorlar. ani ortam değişiklikleri haricinde hasar göreceklerini de sanmıyorum. dediğim gibi hava sirkülasyonu şart.

dolunay54
25-11-2008, 17:55
herkeze merhabalar

goji ye olan ilgiyi burdan takip ettim verilen bilgiler için herkeze tşkkrlr

elinde goji fidanı olan varsa almak isterim

polatuz
25-11-2008, 19:28
Tohumdan yetiştirdiğim chinense türü fideler.
Hiç içeriye almadım. Hatta geçen gün yoğun sağnak yağışını görünce özellikle balkonda yağmurun altına koydum.

Süha Şendoğan
26-11-2008, 09:09
Sevgili Polat,
Resimlerin Gojilerin kışın balkonda bırakılması gerektiğini ispatlıyor.

otugay
26-11-2008, 09:23
Arkadaşlar,
Doğal ortamı Tibet olan bir bitkiyi Türkiye'nin batısında kışın ne yapsak diye düşünüyorsunuz. Benim fidanlarım geçen kışı Trakya ikliminde -10 dereceye kadar düşen havalarda dışarıda geçirdi ve hiç birşey olmadı. Geçmiş tecrübereri öğrenmek için eski mesajlara bakmanız gerekmezmi? :)

fixture
26-11-2008, 13:48
Sn.Fixture,
Goji berry ile ilgili denemeler bizde bu sene başladı hatta yaz sezonu içinde Sn.Denizakvaryumu'nun bir yazısı üzerine merak başladı.Bu nedenle bizde henüz kış geçirmiş bir yetiştiricinin olduğunu tahmin etmiyorum ancak bu kış sonunda yetiştiriciler fikir sahibi olacaklar.
Bende balkonda tutup gelişmeleri yazıyorum.Şu anda yapraklarını tepe hariç döktü ama gövde sağlam.


Ben, bitkileri aldığım yerle görüştüm. Kendi bitkileri geçen kışı dışarıda hasarsız geçirmiş, tabii İzmir ortamı.. Benimkiler bahçede kalacak. Bakalım, bu kış herkes bir şekilde deneyim edinecek.

dolunay54
26-11-2008, 20:15
arkadaşlar elinde goji fidanı olup satmak isteyen varsa almak isterim saygılar

Manolya Çiçeği
27-11-2008, 07:41
Bende goji fidanı arıyorum.

edebali
27-11-2008, 07:50
Yeni üyeyim bende tohumdan yetiştirmek istiyorum.

nariçi
27-11-2008, 08:25
Goji berry fidanının birini bahçeye diktim, yapraklar döküldü bahara kadar bekleyeceğim, kısmet. Diğer ikinci fidan saksıda iken daha yaprak dökmemişti ikigün önce naylon örtü altına aldım bakalım ne olacak, ne dersiniz.?

Selim-i Ahir
27-11-2008, 08:26
Tohumunun çimlenme süresi hakkında bilgisi olan var mı?
Dün itibariyle torfa bir miktar tohum ektim gelişmeleri takip ediyorum.
Burada paylaşacağım.

nariçi
27-11-2008, 08:30
İki hafta oldu dış mekanda bardaklara 50 adet ektim ses seda yok. Acaba baharda mı ekilmeli diye düşünüyorum. Önceki ekenler ne zaman ekti ?

Süha Şendoğan
27-11-2008, 10:39
Arkadaşlar bir ay önce ektiğim 5 tohumdan sadece biri çimlendi onunda hiçbir gelişmesi olmadı sadece 2 yaprakla yaşamını sürdürüyor.Ne öldü nede canlandı bekliyorum bakalım ne olacak.

polatuz
27-11-2008, 12:13
Ben 15 kadar barbatum ektim. İç mekanda tamamına yakını çimlendi. Önceki tecrübemden edindiğim izlenim, zayıf görünseler de çabuk toparlanıyorlar. Gerçi öncekiler yaz ayındaydı. Florasan ile yapay aydınlatma yaparak içerde tutuyorum. Günde yaklaşık 14-15 saat ışığı açık bırakıyorum. Sabah akşam su püskürtüyorum.

sercan1969
27-11-2008, 13:23
Goji de tepe kesimi yapan var mı acaba? İç mekanda çok kısa sürede boya gidiyor...Yan sürgün vermesi için tepe kesimi yapmayı düşünüyorum....

sercan1969
27-11-2008, 13:26
15 derecenin altında çimleneceğini sanmıyorum...Dış mekanda tohum ekimini 15 nisandan sonra yaparsanız çok daha iyi bir sonuç alırsınız sanırım....

Amazonn
28-11-2008, 17:46
Arkadaşlar bir ay önce ektiğim 5 tohumdan sadece biri çimlendi onunda hiçbir gelişmesi olmadı sadece 2 yaprakla yaşamını sürdürüyor.Ne öldü nede canlandı bekliyorum bakalım ne olacak.


1 ay önce ektim bazıları 3 bazıları 4 yaprak şuan iyi gidiyor..

arasıra yaprak gübresi ve köklendirici veriyorum..

köklendirici ve yaprak gübresini tavsiye ederim...

polatuz
28-11-2008, 23:35
arasıra yaprak gübresi ve köklendirici veriyorum..Bunlar nedir daha detaylı bilgi verebilir misiniz?

snowman77
29-11-2008, 08:40
Arkadaşlar şu an akdeniz bölgesi hariç havalar oldukça soğuduğu için dışarıda çimlenme olasılığı çok zor hatta imkansız diyebilirim.
İçeride ısı ve ışığı iyi ayarlıyabilirseniz çimlenme olur ancak bu da oldukça zahmetli ve masraflı bir iş bana sorarsanız en güzeli mart sonu torf-perlit karışımına ekip gelişmelerini seyretmek olur...;)

sercan1969
29-11-2008, 22:43
internette yabancı siteleri dolaştığımda kurutulmuş gojinin daha yaygın tüketildiğini gördüm.Bazı ülkelerde meyve suyuda üretilmiş.Benim merak ettiğim eylül sonu olgunlaşan bir meyveyi nasıl kurutuyorlar? Fabrikasyon mu,yoksa doğal şartlarda güneşte mi?

snowman77
30-11-2008, 04:33
internette yabancı siteleri dolaştığımda kurutulmuş gojinin daha yaygın tüketildiğini gördüm.Bazı ülkelerde meyve suyuda üretilmiş.Benim merak ettiğim eylül sonu olgunlaşan bir meyveyi nasıl kurutuyorlar? Fabrikasyon mu,yoksa doğal şartlarda güneşte mi?

Benim nette araştırdığım kadarı ile doğal şartlarda yani açık alanda sererek kurutuyorlar.Ancak dediğin gibi eylül sonu olan bu meyveleri kurutmak için fabrikasyon bir kurutma yapmak gerekebilir.

bari
30-11-2008, 12:38
Gojiler yapraklarını dökmüşler. Üzerlerinde hala tek tük meyveler var. Fide almaya çalıştım, kökler çok derinlere gidiyor, çok uğraşmak kazmak lazım zarar vermeden almak için. Kazma, kürekle gitmek lazım. Yalnız bolca çelik aldım. İsteyenlere, denemek isteyenlere gönderebilirim.

Volare
30-11-2008, 13:59
Gojiler yapraklarını dökmüşler. Üzerlerinde hala tek tük meyveler var. Fide almaya çalıştım, kökler çok derinlere gidiyor, çok uğraşmak kazmak lazım zarar vermeden almak için. Kazma, kürekle gitmek lazım. Yalnız bolca çelik aldım. İsteyenlere, denemek isteyenlere gönderebilirim.

Sayın bari ben talibim,
gönderirseniz sevinirim,bayram tatili girmeden önce iyi olur!
Yoksa kargoda ziyan olurlar.

Selim-i Ahir
30-11-2008, 21:39
Sayın Bari;
Çeliklere ben de talibim.
Tabiî gönderme imkânı varsa.

nariçi
30-11-2008, 21:52
bana da çelik gönderebilirsin, beklerim.

bari
30-11-2008, 22:56
İsteyenler en geç yarın akşama kadar adreslerini bildirsinler, salı günü göndereceğim.

clementin26
30-11-2008, 23:07
merhaba bari
bende goji berry den rica edebilir miyim?

Volare
30-11-2008, 23:13
Adresimi ozelinize gonderdim,
Cepten yaziyorum,ingilizce klavye,
Ozur diliyorum.iyi geceler

Amazonn
01-12-2008, 16:15
bende Türk gojilerini denemek isterdim..Eğer geç kalmadıysam..

sercan1969
01-12-2008, 16:22
Sevgili Bari, O Goji berry' ler oraya nasıl gelmiş, araştırma imkanınız oldu mu acaba? Malum anavatanı Tibet,Himalaya Eskişehirle arasında bayağ bir mesafe var.....

sercan1969
01-12-2008, 16:27
Bari arkadaşımızdan çelik istiyen arkadaşlara hatırlatmak lazım, şu dönem çelikle bitki üretimi açısından çok uygun bir dönem değil...Bence erken ilk baharda denerlerse daha iyi bir sonuç elde edersiniz.....

Amazonn
01-12-2008, 16:31
Köklendirme ev ortamında olabilir..sonrasını deneyip görmek gerek..

bari
01-12-2008, 19:24
Sevgili Bari, O Goji berry' ler oraya nasıl gelmiş, araştırma imkanınız oldu mu acaba? Malum anavatanı Tibet,Himalaya Eskişehirle arasında bayağı bir mesafe var.....


Sayın Sercan1969 bence gojiler oraya birisi tarafından getirilmedi. Zaten ordaydılar. Sonuç olarak aynı coğrafyadayız. Yaşlı bir dedeyle konuştum,
ben kendimi bildim bileli buralarda var bunlar dedi ve meyvelerini yiyorlarmış. Yemişken diyorlarmış. Geçtiğimiz sayfalarda yazmıştım bunları. Bazı evlerin bahçesinde nerdeyse ağaç formuna girmiş gövdesi bileğim kalınlığında bitkiler var. Yaprak yapısı, çiçeği, mevyesi aynı. Çelikten ve tohumdan üremesi kolay bir bitki diye geçiyor heryerde. Yalnız geçmiş forumlarda bazı türlerin zehirli olabileceği bilgisi verilmişti. Fakat somut bir bilgi gelmedi daha sonra.

Ben isteyen arkadaşlara gönderiyorum. İnşallah üretmeyi başarırlar.

nariçi
01-12-2008, 20:04
Sayın bari 'yemişen' Bizim bahçenin bir kenarında var, kuraklığa da dayanır, ama çalı formunda yaprakları küçük meyveleri de küçük olgunlaştıkça sarı kırmızıdan son zamanlarına doğru iyice koyu renk siyah durma doğru renklenirler. Yabani kiraz diyenler de var.

bari
01-12-2008, 20:27
Sayın bari 'yemişen' Bizim bahçenin bir kenarında var, kuraklığa da dayanır, ama çalı formunda yaprakları küçük meyveleri de küçük olgunlaştıkça sarı kırmızıdan son zamanlarına doğru iyice koyu renk siyah durma doğru renklenirler. Yabani kiraz diyenler de var.

Sayın Nariçi,

Ben yemişen demiyorum, zaten bende demiyorum köylüler diyormuş yemişken diye. Gojiberry, wolfberry, kurtüzümü ismini bilmedikleri içindir belkide... Ben zaten geçmiş sayfalarda bahsettiğim bitkilerin fotoğraflarını ekledim. Meyveside, yaprağıda gayet net gözüküyor.

nariçi
01-12-2008, 20:29
Köylülerin dedikleri belki benim dediğimdendir diye yazmıştım.

snowman77
01-12-2008, 20:34
Arkadaşlar bari haklı benim resimlerden anladığım kadarı ile bizim tohumdan yetiştirdiğimiz goji berryler ile aynı özelliklere sahip tadı ise toprağın özelliğine göre farklılık gösterebilir..

lokmanbahçe
01-12-2008, 22:05
belki tohumla üretim çelikten daha basit sayılabilir uygun ısıda çimlenme oranı bende % 90 ları bulmuştu.geçen yıl ektiğim 200 küsur tohumdan 200 e yakını çıktı.(17-24 C' aralığında)

sındırgılı
02-12-2008, 22:35
Bu bahar çeşmeden sn metin Beyden iki goji fidesi almıştım.Buyukadada bol gunes alan bir bolgede biraz buyutup daha sonra buyuk peynir teneke kutulara itina ile diktim. Metin bey drenaj cok onemli demişti.en alt bolume kucuk taslar yerlestırdım.Milli toprak torf ve perlıt karısımı yaptım.15 gunde bir bir limonu sıkıp sulama suyuna katarak buyuttum.Bırısınden yaklasık 300-400 gram meyve aldım.Digeri cok boya gıttı,dolayısıyle meyve alamadım.Tepeden kestim.Diğer gojinin yanına kestiğim dalları diktim.Şu anda ikiside dısarda.Meyva aldıgım goji yapraklarını dokmus vaziyette,digerinde ise bir yerden surgun vermiş yapraklı duruyor.3 adet meyveyi dalında kuruttum.Bakalım onlardan bu mevsimde fide elde edebilecekmiyim?Fakat yazın hiç golgeye almadım.Govdesinde dikenlenmeye acıkcası hıç dikkat etmedim.Dun adaya gittiğimde sanki surgunlerde tutmus gibiydi.Meyvelerin tadı degişik geldi.Zaten cok kucukler..birsey anlamıyorsun..

Süha Şendoğan
03-12-2008, 08:41
Sevgili Bari,
Bu yabani Gojileri Eskişehir'de keşfetmen hakikaten çok enteresan vede takdire layık.
Sizi tekrar tebrik ediyorum.

bari
03-12-2008, 10:15
Sevgili Bari,
Bu yabani Gojileri Eskişehir'de keşfetmen hakikaten çok enteresan vede takdire layık.
Sizi tekrar tebrik ediyorum.

Sayın Turco,

Çok teşekkür ederim. Bu arada bana adresini ileten arkadaşların kargolarını dün aras kargoyla gönderdim. Bİlgilerinize.

Volare
03-12-2008, 11:57
Sayın bari,
paket elime ulaştı teşekkür ediyorum.
Özelinize de bir kaç soru yazdım ,cevaplarsanız sevinirim.

Amazonn
03-12-2008, 12:44
syn bari
göndermiş olduğnuz kargo bugün elime ulaştı ilginize çok teşkürler..

sercan1969
03-12-2008, 18:23
Arkadaşlar gojinin tadı konusunda fikri olan var mı? Tazesimi daha hoş yoksa kurusu mu?

nariçi
03-12-2008, 18:32
Goji beri normalde Kışın yaprak döküyor mu? Döküyorsa güzün (sonbahar) da çimlenenlar veya çelikle köklendirilenler zarar görür mü?

Lonicera
03-12-2008, 18:35
Sn sercan1969, tazesini yemek henüz nasip olmadı. Tohum için bir siteden kurutulmuş meyvelerini aldım, tabi tadına bakmamak olmazdı. Çok hoş bir tadı vardı.Yurtdışı üretim yapan firmaların pek çoğu, kurutulmuş olarak tüketimini öneriyor.


Sn nariçi, bitki iç mekanda değilse yapraklarını döken bir bitki.

gokovaa
07-12-2008, 22:45
Sn. bari,
çok teşekkür ederim.

sercan1969
09-12-2008, 22:49
Arkadaşlar aklıma takıldı, bilen var mı acaba... Çinde de muhtemelen eylül ayında hasat edilen bu meyveyi o bölgede nasıl kurutuyorlar? Doğal yollarla mı? Yoksa fabrikasyon mu?

Süha Şendoğan
11-12-2008, 15:20
Sevgili Snowman,
Tohumdan çimlenen fidede hiçbir gelişme olmadı ama enteresan halen canlı.

sercan1969
11-12-2008, 18:09
tohumdan yetiştirdiğim 6 bitki var şu an
en büyüğü 75 cm en küçüğü 25 cm hiç bri diğerine benzemiyor....Hepsinin gelişme hızı farklı ama önemli olan netice ****** nisanın birinde hepsini bahçeye dikeceğim...

copur 09
17-12-2008, 15:35
Arkadaşlar Nazilli'de goji bitkisine benzer bu bitkiyi buldum. Çalı şeklinde, meyveleri kırmızı, sulu, acı tatlı arası değişik bir tadı var.

bari
17-12-2008, 16:28
Sayın copur 09 evet bu bitkide benim bulduklarımla aynı,sizin ordakiler daha yapraklarını dökmemiş iklimden dolayı galiba.Demek ki Türkiyenin her bölgesinde yetişebilen bir bitki.

sercan1969
17-12-2008, 16:44
Sayın copur, bulduğunuz bitki eskişehirdeki gibi doğal ortamında mı yoksa bir evin bahçesinde **** saksıda falan mı?

copur 09
17-12-2008, 16:44
Sayın Bari cinsini öğrenebildiniz mi?

nariçi
17-12-2008, 16:53
Naylon kapalı alana koyduğum goji berry yapraklarında beyaz küf oluştuğundan açık alanda bir mavi servinin siperi altına koydum, bu arada yapraklar dökülmeye hazırmış ki, döküldüler. Sorun olmaz herhalde.

bari
17-12-2008, 16:58
Sayın Copur ben konuyla ilgili uzman bir arkadaşa gönderdim fidelerinden ve dallarından. İnceleyecekler bitkiyi burada paylaşacağız.

lokmanbahçe
17-12-2008, 17:48
yaprakları barbarum dan biraz değişik. daha kısa ve küt.belki de gojinin yakın bir akrabasıdır. bu arada ben de nazilliliyim tam olarak nazillinin neresinde buldunuz?

herbaryum
17-12-2008, 19:33
Diğer sayfalarda bilgi varmı bilmiyorum, ancak Latince cins ismi Lycium olan bu bitkinin Türkiye'de florada kayıtlı 8 türü var. Bunlardan sanırım yurt dışında Gojiberry denilen Lycium barbarum türü de yetiştirilmekte. Meyveleri birbirlerine benzeseler de kullanımları konusunda bilgim yok. Yeni yeni kuruyemişçilerde gördüğüm ve yakınlarda tatmak fırsatı bulduğum ancak satıcı tarafından Yaban Mersini kurusu olarak satılan meyvenin de Gojiberry (Lycium barbarum) olduğu şüphesindeyim. Lycium cinsinin familyası olan Solanaceae familya her ne kadar tüketimi dünya çapında olan sebzeleri içerse de (Patlıcan, Patates, Biber, Domates) genel olarak bitki bazında zehirli türler içerir. Bu bakımdan temkinli olmak gerekir diye düşünüyorum.

copur 09
18-12-2008, 11:18
Tanıştığımıza sevindim sayın Lokmanbahçe aslında bu bitki Nazilli ve yöresinde her yerde var. Sayın Bari' nin ilk resimleri koyduğu zamanlarda Pamukören kasabasının Azizabat köyündeki arı kovanlarıma bakmak için gidip geldiğimde yol kenarında bolca varlardı ve çiçekleri dikkatimi çekmişti. Bitkilerin üzerlerinde serçe kuşları doluydu; çiçek vardı ancak meyvalar yoktu, sanırım kuşlar yiyordu. Uzun zamandır gitmediğim için onların meyvalarını göremedim. Bu bitki ise istasyondan tren raylarını takiben İzmir yönüne giderken demiryolunun altında ve üstünde çocuk parkı olan bölgede hemen rayların alt taraflarında bulunuyor. Meyvenin tadı severek yenilecek gibi değil. Bir kaç tane yedim ancak pek sevmedim. Bisikletle gezerken başka bölgede denk gelirse bir de onların tadına bakayım.

nariçi
18-12-2008, 12:40
Bizdeki berry'nin yaprakları ince iğde yaprağı şeklinde, copur 09 buldum dediği ise geniş yapraklı Bilen arkadaşlar açıklasın.