View Full Version : Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? (2005-2009)
Arzu Kasapoğlu
31-08-2007, 18:24
Sayın Esen,ne kadar güzel bir çiçek,size mi ait?
Mine Pakkaner
31-08-2007, 18:56
Bu çiçeğin adı ne? Kışın da yaşar mı?
Pandorea jasminoides. (syn: Tecoma jasminiodes)
İzmir'de herdem yeşil, kokusuz, yaprakları alacalı olan varyeteler de var. Ben ilk kez Bodrum'daki bir fidanlıktan alıp gelmiştim. Buradaki örnek İzmir 'de bir sahil otelinin bahçesinde. 2002 veya 2003 yılında dikmiştim. Fotoğraf geçen ay çekildi.
19818
İyi akşamlar...
Bu yavruyu tanıyanınız var m?
http://img210.imageshack.us/img210/6668/nedireb5.jpg
Balkonda, saksı kenarında misafir olarak geldi. 3 ayda boyu 50 cm'ye ulaştı. Doğrudan güneşi seviyor (ya da en azından dayanıklı) ve yapraklarının üstü kadife gibi biraz...
Biraz da arsız bir yapıya sahip, her boğumundan sürgün fışkırtıyor.
Kayın ve fındık arasında gidip geliyorum. Fındık olma ihtimali, benim balkon saksısının kenarında çıkmış olması itibariyle biraz daha düşük.
Bir fikri olan?
Teşekkürler!
Arzu Kasapoğlu
31-08-2007, 22:53
Sayın Dulce1, bir Karadenizli olarak fındık yaprağı olmadığına eminim.Ben dut ağacının yaprağına benzettim.
Evet, Dut galiba, beyaz Dut.
Birinci benimki, ikinci örnek. Benziyor değil mi?
http://img485.imageshack.us/img485/3403/nedirij7.jpghttp://img485.imageshack.us/img485/4468/dutru9.jpg
Peki bunu bilen var mı?
(hehe, yarışma programı gibi oldu vallahi...)
Fakat cidden, bundan da aylar önce iki farklı saksıdan çıktı. Çok güzel, ne olduğunu bilemiyorum. Susuzluğa fazla tahammülü yok, yaprakları sarkıyor hemen susuz kalınca (bu sıcaklarda akşam saatlerinde mesela).
Gövdesi yumuşak, sert değil. Fakat bahardan beri büyümesine rağmen çiçek açmadı.
Nedir bu? Kışın da yaşar mı?
Teşekkürler.
http://img485.imageshack.us/img485/3687/krmzsa6.jpg
çiçeksever
01-09-2007, 11:30
evet semizotu.Çok arsız.Domates fidelerinin yanında ve bahçedeki saksılarımda bolca var.
Teşekkürler...
İnanılmaz bir şey, kentin göbeğinde, 3. kattaki saksılara nasıl geliyor bu tohumlar? Civarda sadece 3 tane ağaç var, o derece kötü yani!
Sayın Esen,ne kadar güzel bir çiçek,size mi ait?
Evet bana ait Arzu Hanım. Balkonumun duvarlarını kapladı, durmadan uzuyor ve çiçek açıyor. Çiçekleri de yasemine benzer bir şekilde kokuyor. Bauhaus'tan almıştım, ama çelikle üretmeyi deneyeyim sizin için
Peki bunu bilen var mı?
(hehe, yarışma programı gibi oldu vallahi...)
Fakat cidden, bundan da aylar önce iki farklı saksıdan çıktı. Çok güzel, ne olduğunu bilemiyorum. Susuzluğa fazla tahammülü yok, yaprakları sarkıyor hemen susuz kalınca (bu sıcaklarda akşam saatlerinde mesela).
Gövdesi yumuşak, sert değil. Fakat bahardan beri büyümesine rağmen çiçek açmadı.
Nedir bu? Kışın da yaşar mı?
Teşekkürler.
http://img485.imageshack.us/img485/3687/krmzsa6.jpg
Bu semizotunun bende çiçek açanı var, aşılanmış galiba. Kedi tırnağına benzer çiçek açıyor, sarı ve fuşya rengi
Pandorea jasminoides. (syn: Tecoma jasminiodes)
İzmir'de herdem yeşil, kokusuz, yaprakları alacalı olan varyeteler de var. Ben ilk kez Bodrum'daki bir fidanlıktan alıp gelmiştim. Buradaki örnek İzmir 'de bir sahil otelinin bahçesinde. 2002 veya 2003 yılında dikmiştim. Fotoğraf geçen ay çekildi.
19818
Mine Hanım teşekkürler. Ama benimki kokuyor.
1544'deki davetsiz misafir, yabani semizotu.
Sarı çiçekler açıp, bolca tohum veriyor.
Sebze bahçelerinde yabancı ot mücadelesine konu oluyor.
Bizim hanım da bahçede onlara savaş açmış durumda. Tek tek söküyor.:p
Tazelerinin yoğurtlu salatası nefis oluyor.
Ehli semizotuna göre biraz daha ekşimsi bir tadı var.
Teşekkürler...
İnanılmaz bir şey, kentin göbeğinde, 3. kattaki saksılara nasıl geliyor bu tohumlar? Civarda sadece 3 tane ağaç var, o derece kötü yani!
Kur'an-ı Kerim'in bir yerinde ''Aşılayıcı rüzgarlar'' anlamında bir ifade yer alıyor.
İşte öylece geliyor, 3. kattaki saksılara bu tohumlar.:D
Bunlardan çimin arasında çıkmıştı, gördüklerimizi söktük, göremediklerimizi biçmişiz çimle birlikte.
Sonradan farkettik ki onlar da havaya doğru uzamak yerine bu sefer toprağın yüzüne yayılmış ve bize inat yine çiçek açıp tohum vermeye başlamış.
Hayat, herkes ve her şey için güzel demek ki.
Onlar da yaşamak için her yolu deniyor. :p
Galeriye eklediğim çiçeğin adı " çerkez tepesi" imiş. Latince adını biliyorsanız eklemek istiyorum. Teşekkürler...
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=10228&catid=newimages&cutoffdate=1
Biz buna cinyo diyoruz.
Çeşitli renkleri var. Sıcağı seviyor. Kuraklığa da hayli dayanıklı. Yaz boyunca çiçekli kalıyor.
Arzu Kasapoğlu
01-09-2007, 15:37
Evet bana ait Arzu Hanım. Balkonumun duvarlarını kapladı, durmadan uzuyor ve çiçek açıyor. Çiçekleri de yasemine benzer bir şekilde kokuyor. Bauhaus'tan almıştım, ama çelikle üretmeyi deneyeyim sizin için
Sayın Esen çok minnettar olurum.;) Şimdiden çok teşekkürler.
Selamlar...
Mine Hanım teşekkürler. Ama benimki kokuyor.
Aman Allahım demek kokulu :D:D
Ferda Ülkümen
01-09-2007, 18:41
Bu çiçeğin adı ne? Kışın da yaşar mı?
Ben de Bauhaustan buna benzer bir çiçek aldım,etiketinde adı Mandevilla yazıyordu
discovery35
01-09-2007, 18:54
arkadaşlar süpersiniz.. :rolleyes:
Arzu Kasapoğlu
01-09-2007, 22:29
İstanbulda yaşayan arkadaşlar ne kadar şanslısınız.Bauhause neden Trabzonda da açılmıyor sanki,:mad: bütün bu güzel çiçeklerden mahrum kalıyoruz.:(
Size katılıyorum Arzu..Herkes bauhause tan aldım oraya bak diyor ama Bursada da yookk..
İstanbul'da yaşayan arkadaşlar, ne kadar şanslısınız. Bauhause neden Trabzon'da da açılmıyor sanki,:mad: bütün bu güzel çiçeklerden mahrum kalıyoruz.:(
İstanbul'da da Komar yok.:dilli:
Ben de Bauhaustan buna benzer bir çiçek aldım,etiketinde adı Mandevilla yazıyordu
Rozet'i andırıyor.
KOMAR ne yahu? :confused:
İstanbul'da Bauhaus var ama mum çiçeği, atlas çiçeği, parlak mustafa vb. anne çiçeklerini satmıyor. Sanıyorum onları bulmak için Anadolu'ya gitmek gerekiyor. Orada hala evlerde yetiştiriliyor ve insanlar birbirine sakınmadan çelik veriyor.
İyi ki agaclar.net var da ben de çocukluğumdaki gibi gönüllü çiçek paylaşımının yaşandığı günleri yeniden hatırlama imkanı buldum. Gerçekten de tiryakilik yapıyor bu site.
Arzu Kasapoğlu
02-09-2007, 18:20
Sayın Esen, haklısınız burada insanlar sakınmadan çiçeklerini paylaşıyor(pek nadir de olsa istisnalar çıkabiliyor).:mad: Aradığınız çiçekleri eminim ki bu site sayesinde kolaylıkla bulabilirsiniz.
Arzu Kasapoğlu
02-09-2007, 18:24
Karadeniz de yetişen açelyaya benzeyen bir bitki.Bahar aylarında sarı ve mor renkte çiçek açar.Sarı renkte olanın harika kokusu vardır.Sitede açelya kısmına bakarsanız orada resimlerini bulabilirsiniz.
Bitkiden bir fotoğraf daha.
Yaprakları birebir menekşe yaprağı ancak çiçekleri farklı. Bu bitkinin adını biliyor musunuz?
çiçeksever
04-09-2007, 13:08
gloxinanın bir çeşidi,adı sinningia
çiçeksever
04-09-2007, 13:12
http://www.selby.org/clientuploads/images/research/GIC/Plants/Sinningia_kautskyi_1996-0513A.jpg
Plumbago
04-09-2007, 14:15
Rhododendron türlerinin Karadeniz'de doğal yaşayan türlerine yerel olarak Ağu veya Komar denir ;)
kumruacaroglu
04-09-2007, 19:06
Sevgili Kumruacaroğlu daha önce size bahsettiğim değişik horozibiklerinin fotoğraflarını aldım sizin için yüklüyorum. Fdotoğrafların dahası da var bunlar saksı içerisinde yetiştirilmişler, öyle güzel görünüyorlar ki...Zamanı gelince tohumlarından alıp üretmeyi denemeyi istiyorum. Zaten diğerlerinden bende bol bol var...İnşallah bunlardan da edinebilirim.
Tanrim bu muhtesem bir goruntu!! Sanirim baska bir tur horoz ibigi, benimkinden daha yuvarlaklar. Ben uzulerek benimkiler adam gibi cicek acmadi demek istiyorum.Bir sure saksida buyuduler ve ben onlari evimizin bahcesine diktim. Bir sure sonra da yapraklarda sari lekecikler olustu ve yarim metreden daha fazla uzamadi. Simdi minyatur cicekler verdi ama olgunlasamadilar henuz. eger tohum verecek ebatta buyurlerse ne ala. Sizin yolladiginiz bu cins te cok hos. Sanirim ben bakmayi beceremedim. :(
kumruacaroglu
04-09-2007, 19:10
Sevgili kumruacaroğlu,
Tohumlarını gösterdiğin sarmaşıktan ben de var. Söylediğin gibi kuvvetli bir sarmaşık türü değil ama japon fenerini andıran topları görmeye değer. Sezon sonunda bitki kuruyor ama etrafa düşen tohumları sayesinde seneye yeniden çıkıyorlar. Ben o tohumları pandaya benzetirim, sık sık ekersen çok güzel bir görüntü oluşturuyor. selamlar
Selamlar, benim japon feneri sizlere omur. belki mevsimi geldiginden bilmiyorum, kurudu. bir de buyuk bir saksiya bir tane tohum ekecegim, cunku kalabaliktan olsa gerek sadece bir adet fener verdi. ondan da iki tohum cikti. ilginize tesekkur ederim.
Buket Aknar
04-09-2007, 19:28
Ben o zamandan sonra tohumlarından topladım (Tenis kortunun bahçesindeydiler) ve ektim şu anda yeşermeye başladılar ama onlar gibi çiçek açacaklar mı bilmiyorum.
kumruacaroglu
04-09-2007, 19:53
Belki zaten biliyorsunuzdur ama ben yine de buldugum bu siteyi duyurayim. turkce ve latince bitki isimlerini listelemis Prof. Dr. Ersin Yucel isimli sahis. Belki hersey yoktur ama ornegin mor telgrafbitkimin latince adini oradan ogrendim:)
Bu arada herseyin latince ve turkce isimlerini bilenler, bu duyurum benim gibi amatorlere :)
http://www.bitkilerim.com/icerikdetay.aspx?IcerikID=9&AltIcerikID=17&Tanim=S%C3%83%C2%BCs%20Bitkileri
Sevgili çiçeksever yardımınız için çok teşekkür ederim.
çiçeksever
05-09-2007, 13:19
bu çiçek saksımda 1 aydır açıyor.adını merak ettim.
bu çiçek saksımda 1 aydır açıyor.adını merak ettim.
Pembe çiçek, saraypatı.
Beyaz, mor ve kırmızı gibi değişik renkleri de var.
Hakan KINACI
05-09-2007, 13:42
20157
Bende bu çiçeği merak ettim. İsmi nedir aceba? Yazlıktaki evin önünde hoşuma gitti ve resmini çektim.
Sevgili Hakan cevap:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2058&highlight=y%FDld%FDz+%E7ad%FDr%FD
Hakan KINACI
05-09-2007, 14:25
Teşekkür ederim yardımlarınız için Sn.GLCN
hamibasoglu
05-09-2007, 14:40
komara(rhododendron) ait bir bilgi daha
eğer arılar çiçek açma döneminde özellikle sarı çiçeklisinden polen alırsa bunun adına "DELİ BAL" deniyor.çok Sağlıklı fakat günde sadece 1 kaşık yenebiliyor.
AĞU (ZEHİR) Denmesinin nedeni de bu.
Karadeniz'de doğal olarak bulunan bu tür avrupanın birçok ülkesinde kültüre alınarak değişik renkte çiçekli varyeteleri elde edimiştir.
Arzu Kasapoğlu
05-09-2007, 17:40
20157
Bende bu çiçeği merak ettim. İsmi nedir aceba? Yazlıktaki evin önünde hoşuma gitti ve resmini çektim.
Sayın Hakan Kınacı, bu çiçek yana yakına aradığımız yıldız çadırı çiçeği.Tohumundan alma imkanınız var mı acaba?
Mum çiçeği aradığım zamanlarda bulduğum bir çiçek. Bana bunu mum çiçeği diye vermişlerdi. Adını bilen var mı?
hamibasoglu
06-09-2007, 11:43
sayın Sempe bu çiçeğin adı "PACHISTACHIS LUTEA "
mum çiçeği "hoya carnosa" dır
Hakan KINACI
06-09-2007, 13:26
Sayın Arzu Kasapoğlu, Balıkesir'e gidecek bir arkadaşım var eğer ugrayabilirse gittiğinde tohumlarını toplayıp göndermesini isteyeceğim olmadı artık bir daha ki yaz tatiline kalır. Eğer tohumları gelirse paylaşmaktan mutlukluk duyarım.
Hakan KINACI
06-09-2007, 13:29
Birde böyle bir çiçek vardı çok hoşuma gitti yerden yüksekliği yaklaşık olarak 30 cm mi geçmiyor fakat çok güzel renklerde çiçekler vardı.
20224
herbaryum
06-09-2007, 13:33
Mesaj 1585
Lantana sp. (Mine çiçeği)
[QUOTE=hamibasoglu;149952]sayın Sempe bu çiçeğin adı "PACHISTACHIS LUTEA "
mum çiçeği "hoya carnosa" dır[/QUOTE
Çok güzel bir çiçeğe sahipmişim haberim yok. Benim çiçeğim de böyle olacak yani:D Alıntı:http://foroantiguo.infojardin.com/showthread.php?t=140575
oyaağacı
06-09-2007, 15:54
Sevgili Sempe,
Eğer resimdeki sarı çiçekten bahsediyorsanız üzgünüm ama mum çiçeği değil ! :(
Bu çiçeğin mum çiçeği olmadığını elbette biliyorum. Ben 6 ay kadar önce mum çiçeği ararken. Yaşlı bir teyze bana bu çiçeğin çeliğini verdi. Onlar bu çiçeğe mum çiçeği diyorlar. Çelik büyüdü ve çiçek açmaya başlayınca asıl ismini merak ettim ve sordum. Daha önceki mesajımda yanlış ifade ettim galiba:(
Arzu Kasapoğlu
06-09-2007, 16:57
Teşekkür ederim sayın Hakan Kınacı.
Sergüzen
06-09-2007, 20:57
Karaca arbotoryumdan tulipa diye aldım. Fakat forumdaki tulipaları görünce şüpheye düştüm. Evet bu çiçeğin adı nedir? Lila olan.
Ferda Ülkümen
06-09-2007, 21:03
Sayın eyüp1
Bu çiçeğin adı Thulbaghia,türkçe adı sosyete sarmısağı.
Bendekiler bu kadar bol çiçek açmıyor.Zıpçıktılarla aynı yerde olduğuna göre bol güneşli bir yerde mi duruyorlar?
Sergüzen
07-09-2007, 07:50
Teşekkürler Sayın Ferda Ülkümen.
Benim çiçeklerim öğleye kadar güneş alıyorlar. Öğleden sonra gölgede kalıyorlar. Birbuçuk aydır çiçek açıyorlar. Sadece sularını veriyorum.
Sebahattin Sargın
07-09-2007, 15:28
Bursanın Çağlayan köyüne arkadaşımı ziyarete gitmiştim. Arkadaşımla ormanlık alanda gezinirken su kenarında bu bitkilere rastladım. Acaba ismi nedir, yardımcı olurmusunuz rica etsem?
20281
sukranayalp
07-09-2007, 15:36
Sn sargın Equisetum : Atkuyruğu bitkisi. Toprak alanların tanınmasında yüzeye yakın su olduğunu en iyi belli bitkidir.
Sebahattin Sargın
07-09-2007, 15:40
Şükran Hanım yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim efendim...
Atkuyruğu'nun bir diğer adı da kırkkilit.
Çeşitleri varmış ve bazıları şifalı bitki imiş.
tourkana
10-09-2007, 11:22
Merhaba,
İstanbul'da sıkça rastladığımız ,bahar başında açan kokulu sarı çiçekleri olan Mimosa ağacının aslında Acacia Dealbata olduğunu çoğumuz biliyoruzdur.
Yalnız dün bonsaiye uygun ağaç türleri ile ilgili bir araştırma yaparken Albizia Julibrissina (Gülibrişim) ile Mimosa'nın da aynı isimde kullanıldığını gördüm. Ayrıca yaprak ve çiçek kısmı da Gülibrişim'e çok benziyordu.
Mimosa'nın bu isimlerle bir ilişkisi var mı yok mu ben de onu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler.
hamibasoglu
10-09-2007, 11:42
Merhaba,
İstanbul'da sıkça rastladığımız ,bahar başında açan kokulu sarı çiçekleri olan Mimosa ağacının aslında Acacia Dealbata olduğunu çoğumuz biliyoruzdur.
Yalnız dün bonsaiye uygun ağaç türleri ile ilgili bir araştırma yaparken Albizia Julibrissina (Gülibrişim) ile Mimosa'nın da aynı isimde kullanıldığını gördüm. Ayrıca yaprak ve çiçek kısmı da Gülibrişim'e çok benziyordu.
Mimosa'nın bu isimlerle bir ilişkisi var mı yok mu ben de onu öğrenmek istiyorum. Teşekkürler.
ALBIZIA DA ACACIA SP. DE AYNI FAMİLYADANDIR VE BU NEDENLE BENZERLİK GÖSTERİR." Mimosaceae"
sukranayalp
10-09-2007, 12:09
Acacia dealbata bitkisine İstanbul'da Mimoza adını veriyoruz.
Uluslararası bitki sistematiğine uygun bir isim olmamasına rağmen halkımız bu şekilde adlandırmış ve kabul etmiş. Albizzia için ise görünümüne çok uygun bir ad vermiş halkımız: Gülibrişim.
Sistematiği incelersek Akasya, Yalancı akasya, Senna, Sophora, Mimosa, Keçiboynuzu, Erguvan,Sarı salkım, Gülibrişim... bunların herbiri bir legümen.
Legümen : Bezelye meyvesi gibi kapalı, uzunca bir kapsül içinde birçok tohum barındıran meyveli bitkilere genel olarak verilen isim.
Yukarda saydıklarımızın hepsi aynı takım içinde yer alıyorlar. Bunu bir futbol takımı gibi düşünün.Diyelim ki Trabzonspor...
Trabzonspor'un içinde yaşlara göre 3 ayrı alt takım olduğunu düşünelim.
Bir kısmı 15-21 yaş grubu, bir kısmı 21-30 yaş grubu, bir kısmı da 30 üstü olsun.
30 yaş üstü oalnlara Fabaceae (familya) adını verdiklerini düşünelim. Bunları kendi içlerinde kaleciler, ön oyuncular, geri plan oyuncuları diye 3 'e ayırdığımızı düşünelim.
Geri plan oyuncularına Mimosoideae (alt familya)adını vermişler. Geri plan oyuncularından birinin adı Hasan olsun. Ali, Veli gibi diğer arkadaşları hepsi ayrı birer cinsi ifade ederler.
İşte Acacia= Hasan , Mimosa= Ali, Albizzia = Veli ....
Bunların herbiri ayrı cinslerdir. Ve herbirinin bu isimler altında türleri vardır.
Küstüm otu : Mimosa pudica Türkiye'de yaygın olarak tanınan asıl mimosadır. Ama hiçkimse kalkıp ona mimosa deemez. Küstüm otu der. Bu cinsin büyüyen ağaç türleri olduğunu duydum ama görmedim.
Kıbrıs akasyası, Ada akasyası ... gibi Acacia cyanophylla, Acacia dealbata gibi türler Acacia cinsinin türleridir.
Yalancı akasya ve halkımızın genel olarak akasya dediği Robinia pseudoacacia da aynı takımdaki diğer bir cinstir. Aynen Albizzia gulibrissin'de olduğu gibi.
Derya Özen
10-09-2007, 13:03
Şükran Hanım, bir erkeğin anlayacağı dil ile anlatmış. Bakış açınız ve anlatış şekliniz harika.
tourkana
10-09-2007, 13:07
Gerçekten de çok anlaşılır olmuş ama Trabzon yerine Fenerbahçe'yi tercih ederdim :),
Acacia'yı wikipedi de araştırdığımda kullanım alanlarının çok geniş olduğunu gördüm. Sakız,tıp,gıda,kimsayal ayrıştırıcı,parfüm kozmetik,kereste gibi alt başlıklarda nerdeyse 20(YİRMİ) tane başlık ve altbaşlıkta incelenmiş.
Acaba Bambucu arkadaşlar, Bambu yerine bu ağaca mı daha fazla önem verseler.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
sukranayalp
11-09-2007, 09:29
Ne yazık ki Avrupa halkı da hem Albizzia için hem de Acacia için mimoza adını kullanıyormuş.
Demek bizdeki yanılgının başlangıç yeri Avrupa.
Avrupa'da, Acacia dealbata, ''8 mart Kadınlar günü'' çiçeği olarak satılırmış. Ben de bunları Wikipedi'den öğrendim.
sukranayalp
11-09-2007, 10:23
Sn Ada Bayrakoğlu,
1565. sorunuzda Afrika menekşesine benzeyen çiçeği sormuşsunuz. En yakın bulduğum görüntüyü ekliyorum. Çiçek rengi benzemese bile yaprakları, uzun çiçek sapı ve çiçeklerdeki taç yaprakların 2+1 (1+1+1) dizilişi benziyor.
sukranayalp
11-09-2007, 10:25
Adı
Petrocosmea flaccida. Bu çiçek de Afrika menekşesi ile aynı familyaya bağlı. Sizin orda yetişiyor mu?
Herkeze selamlar,
Uzmanlara benimde bir sorum olacak. Kaktus seramin icinde kendiliginden yetisen bir bitki. Sanirim Cucurbitacea ailesinden, Google da aratmama ragmen bulamadim. Acaba aranizda bir bileniniz varmi?
Simdiden tesekkurler.
sukranayalp
11-09-2007, 11:16
Kudret narı.
Momordica Charantia (kudret nari) na ben de onceleri benzettim ama arada yaprak ve meyve yapisi bakimindan cok farkliliklar var.
sukranayalp
11-09-2007, 11:35
Farklı türleri var. Yine de emin olamadıysanız 1 ay içinde olgunlaşan meyvelerin çatlamasını bekleyebilirsiniz.
Haklisiniz galiba en iyisi meyvenin olgunlasmasini beklemek.
Tesekkurler
sukranayalp
11-09-2007, 11:47
Aşağida Başka Bir Türü Var.
sukranayalp
11-09-2007, 11:53
Fotoğrafını ekleyemedim.Ama Momordica glossvery (yanlış hatırlamıyorsam) buna bir bakın derim.
Malesef butun aramalarima ragmen benimkine benzeyen meyve turune rastlayamadim. Ama Momordica turu oldugu kesin galiba. Simdilik meyvesinin olgunlasmasini beklemek ve tohum yapisina bakmaktan baska care yok galiba.
Tekrar tesekkurler.
herbaryum
11-09-2007, 21:27
Mesaj 1605
Bryonia sp. (Cucurbitaceae) Şeytanşalgamı
Ferda Ülkümen
11-09-2007, 22:25
Bahçemde adlarını bilmediğim iki çeşit zambak var.
Birincisi;
Beyaz çiçekleri temmuz ortalarında açıyor.Çiçekleri kuruduktan sonra çiçek saplarında meydana gelen ceviz büyüklüğündeki oluşumlar toprağa düşüp filizlenerek yeni bir bitki meydana getiriyor.
soğanlarının çok bol saçak kökleri var.
Yaprakları kış ortalarına kadar yeşil, kışın kuruyup ilkbaharda yeniden sürüyor.
Ferda Ülkümen
11-09-2007, 22:37
Diğeri pembe çiçekli.
Haziran ayında yaprakları kuruduktan sonra Temmuz-ağustos aylarında 40-50 cm bir çiçek sapı çıkararak çiçeklerini açıyor,çiçekler kuruduktan sonra yapraklar yeniden sürmeye başlıyor.
sukranayalp
12-09-2007, 09:34
Ferda hanım,
ilk fotoğraftakiler Crinum , ancak türünü bulabilmiş değilim.
Pembe çiçekli olanı ise Amaryllis ile Crinum'un çaprazlamasından oluşan Amarcrinum çiçeğine benzettim. Eğer bu ise kokusu olsa gerek diye düşünüyorum.
Adlarını bilmiyorum ama çok güzeller soğanlı bitki delisi olarak sizden istiyorum..
Ferda Ülkümen
12-09-2007, 11:02
Sevgili Sukranayalp
Evet pembe olanın hafif bir kokusu var.
İlgine çok teşekkür ederim.
http://img505.imageshack.us/img505/1287/baheresimleri135qz2.jpg (http://imageshack.us)
http://img505.imageshack.us/img505/1287/baheresimleri135qz2.1283d08b9a.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=505&i=baheresimleri135qz2.jpg)
Bahçeme ektiğim crocus soğanlarının içinden bunlar çıktı, bunlarda mı crocus?
Penelophe
12-09-2007, 12:29
Güler hanım, bunlar Crocos değil, Zıpçıktı sanırım.
lerdemir
12-09-2007, 12:34
sapudeaure,
Bence o karede kızınızın nasıl durduğu değil ama fotoğraf makinasının nasıl durduğu aşikar:
Baş aşağı = Ters :D
Zıpçıktı bumuymuş :) toplantıda dağıtımı yapılan soğanlı çiçek yani .. Eve Gelir gelmez diktim.
(Laf aramızda zıp diye çıkan bir şey yok hala) :) :p
Evetöyle zıp diye çıkmıyor adının tersine benimki 2 yıldır yeni açıyor bu sabah kafasını topraktan çıkarmış çok mutlu oldum..
Sevgili penelophe, Ferda hanım bana başka türlü soğanlar verdi zıpçıktı diye.
Penelophe
12-09-2007, 16:01
Güler hanım, ben fotoğraftaki çiçeği zıpçıktı diye biliyorum. Belki farklı bir türüdür belki de ben yanlış biliyorumdur.
Ferda Ülkümen
12-09-2007, 19:47
Zıpçıktı şimdi tek tük açsa da, yazın daha bol açan bir çiçek. Zıplaması için de bol güneş ve su istiyor.
Sevgili Güler;
Renkleri farklı ama seninkilerin yaprakları da zıpçıktıya benziyor.
Herhalde İzmirliler bu çiçeği daha iyi tanırlar,ben Bodrumdan getirmiştim.
Bendekilerin resmi;
Çok güzeller Güler Hanım. Çiçeği ne kadar kalıyor?
Arzu Kasapoğlu
12-09-2007, 20:29
Pembe çiçekli olanlardan benimde var.Adını hep merak ederdim. Ne zaman üzerine yağmur yağsa çiçek açıyor.Çiçeklerin ömrü bir gün de olsa, görülmeye değer.
Evet gerçekten çok güzeller..
Ben bu bitki değil ama bu meyve ne diye soracağım.
Ağacından topladığım kişi, kaki gibi bir şey söyledi ama anlayamadım. Durdukça olgunlaşırmış ve çok lezzetliymiş.
Fatma E.
13-09-2007, 07:53
İstanbul'da bunlara Trabzon Hurması deniyor. Ben de ilk kez burada görmüştüm. Biraz buruk bir tadı vardı hatırladığım kadarıyla.
Derya Özen
13-09-2007, 08:28
Trabzon hurması adı ile satılıyor. Mayhoş bir tadı var.
Evet trabzon hurması ama erken toplamışsınız sanırım bunlar tam olgunlaşmadan yenmez ozaman buruk bir tadı olur yumusamaya başlayınca yenir koyu kavuniçi olunca lezzetine doyum olmaz ben şahsen bayılırım...
maycan bahçe
13-09-2007, 10:02
Nevsune Hanım ,
Trabzon hurmalarını oldukça erken dönemde toplamışsınız.Tatlandığı zaman harika bir meyve.Biz özellikle meyve salatalarında kullanıyoruz,çok lezzetli oluyor.Sizinkilerin olgunlaşması için bir poşete koyup yanınada 2-3 elma koyarsanız,elma onları yumşatabilir.Birkaç gün bekleyip görelim.
Bunun işi bir kaçgünlük ddeğil en za bir haftada olur bende aldığım için biliyorum hemen olmaz...Ama gerçekten çok lezzetli...
Ben bu bitki değil ama bu meyve ne diye soracağım.
Ağacından topladığım kişi, kaki gibi bir şey söyledi ama anlayamadım. Durdukça olgunlaşırmış ve çok lezzetliymiş.
Merhaba
Resimde büyüklüğü belli olmuyor.
Avuç içine ancak sığacak kadar büyükse (elma kadar), arkadaşların dediği gibi Trabzon hurması.
Çok erken toplanmış, bu haliyle yenmez, olgunlaşacak diye de ümitlenmesen iyi olur.
Eğer küçük boyda ise (çapı en fazla iki cm. filan) yine hurma ve yine erken toplanmış.:(
Olgunlaştığı zaman çok lezzetli olur.
Sevgili nevsune, sen o işi bana sor. O kadar severim ki anlatamam. Arkadaşların dediği gibi adı Trabzon Hurması. Benim bahçemde 3 agaç var.
Bana çocukluğumu hatırlatır. Emirgandaki evlerin çoğunda vardır, ve ben hepsini izinsiz ziyaret etmişimdir okul çıkışlarında. Anneme, babama da çok şikayet gelmiştir bu hususta ama aldıran kim. Ağaçların yaprakları tamamen dökülür ve onlar çıplak dallarda portakal renginde parlarlar. Sanki derler ki Güler gel bizi topla. Olgunlaşınca yerleredüşer ve istenmiyen bir görüntü verir.
O yüzden biraz ham toplarsın, saplarından bağlıyarak bir yere asarsın orada olgunlaşmasını beklersin. Eğer çok olgun yemek istersen hafifçe çatlamasını bekle, sonra sap kısmından rafadan yumurtayı açar gibi aç ve tatlı kaşığını daldır. Yok dilim dilim yemek istersen yıne de iyiçe olgunlaşsın ama bıcakla kesilecek gibi olsun. İnce ince dilimler yap dilinin üzerinde kaydır. Aman Allahım o ne zevktir. Ham iken yemesi olanaksızdır.
Bakın ben ne yapardım: Her sene 200 veya 250 tane alırdım, veya toplardım. (Bu ramazan gününde bahçelerden çalardım demeye dilim varmıyor) Rahmetli annem de toplatır parasını verirdi vallahi. Uçurtma kuyruğu gibi onları tek tek bağlar, köşkün tavan arasına asardık, sıra sıra. Ben okuldan gelince ilk ziyaret ettiğim yer, tavanarası olurdu. Çok olmuşların altından parmağımı şöyle bir batırırdım, hiç askıdan almadan ayak parmaklarımın üzerinde yükselerek emerdim, ipte saadece sapları kalırdı.
Oğluma hamile iken hergün 4-5 tane yerdim. Ben onları yerken etrafımda olanların hayretli bakışlarını hala hatırlarım. Yaa dedim ya çok güzel şeyler. Hiç düşünme çok olgunu ile denemeye başla. Sonra bir şey daha var. Onların bir dişisi bir erkeği olur. Dişileri hamken çok buruktur. Erkek olanları çok olmadan da yenebilir, tatlıdırlar, için bile kıyılır. Soyduğunda erkeklerin etli kısısmlarında ince ince çizgi gibi noktaları vardır, ve mutlaka çekirdeklidirler. Ben onlarla oyun da oynardım. Çekirdeğini uzunlamasına kes, veya benim yaptığım gibi dişinle kır, içinden ya kaşık ya da çatal gibi beyaz bir şekil çıkar. Bu da oyun kısmı-Bil bakalım çatal mı çıkacak yoksa kaşık mı?-
Fatma E.
13-09-2007, 11:18
Güler Hanım ne kadar güzel anlatmışsınız. Üniversitedeyken ev arkadaşım sürekli alırdı. O günlerde (7 yıl önce) yediğimde pek beğenmemiştim tadını açıkçası, ama şimdi bunları okuyunca ağzım sulandı desem yeridir ;)
Trabzon hurması çıksın hemen alacağım bakalım bu sefer beğenecek miyim? İnsanın ağız tadı değişebiliyor zamanla.
Sevgili Fatma, reçetemi uygula mutlaka seversin. Faydası da var, kum ve taşı ufalıyor, ayrıca vitamini bol.
Fatma E.
13-09-2007, 11:24
Hemen bu bilgileri kaydediyorum Güler Hanım :) Hurma nasıl yenirmiş öğrendim sayenizde. Dediğiniz gibi belki de usulüyle yememişimdir zamanında.
Şimdiden sevdim galiba ben bu meyveyi ;)
Sebahattin Sargın
13-09-2007, 14:02
Adapazarına akrabalarımı ziyarete gitmiştim ve onların bahçesinde bu çiçeklere rastladım. Fakat isimleri, cisimleri nedir bilemedim yardımcı olurmusunuz arkadaşlar?
20642
20643
Üstteki bitkinin çiçeği...
20644
Buna ibadet çiçeği diyorlar...
20645
Arzu Kasapoğlu
13-09-2007, 14:09
Birinci resim kına çiçeği.
Efendim neredeyse beni topa koyacakmışsınız erken topladım diye. Başka seçeneğim vardı da ben mi yapmadım:dilli: Ankara'ya dönerken toplayıverdim işte.
Ya şaka bir yana da, bizim aileden birkaç kişinin birlikte yaptırdığı bir ev grubunun bahçesindeydi bunlar. Çok değişik cevizler var olmamışlar. Bademler var, limon, portakal ağaçları var. Yalnız herkes belli bir dönemde geri döndüğü için bunlar yöre sakinlerine kalıyor ve onlar da afiyetle tüketiyorlar. Bizimkiler de bana (5-10 yılda bir giderim oraya) herşeyi ikram etmek istedikleri için zorunlu aldım bunları. (dönüşte çantamı görseydiniz sebze hali gibiydi)Bekleyince tatlanıyorlarmış. Şimdi bir naylon torbada 2 elmayla birlikte metan gazının etkisi ile olacaklar bakalım(Sevgili Balıkçı'ya inat:rolleyes:).
Bu arada yanıtlayan herkese teşekkür ederim. Güler Hanım çok güldüm anılarınıza:D
Bu güzelliğin adını bilen var mı?
Acemi bahçeçiden bir cevap:
1. Resim İmpatiens Balsamina ( Kına Çiçeği)
Tuttumu ? Bilmiyorum,ben ona benzettim;ustalarımız yanıtlar herhalde
Ferda Ülkümen
13-09-2007, 16:55
Sevgili nevsune
Bu bitkiyi Mersin-murt isimli çalıya benzettim ama bizim buradakiler çiçeklerini haziranda açtı,şimdi üzerlerinde sadece tohumları var.
Doğrusunuz sanırım, yaprak ve meyveler çok benziyor. Bu çiçeği görünce o kadar beğendim ki meyvesini gözüm görmedi bile. Şimdi siz yazınca farkettim meyvesini. Başka gördüğüm mersinler sadece meyve halindeydi. Hatta bir tanesinin de tadına baktım. Demek bunlar ikinci baharlarını yaşıyorlarmış.
Sizinkiler de böyle mi açıyorlar?
Ferda Ülkümen
13-09-2007, 18:39
Bendekilerin de çiçekleri aynı.Mevsiminde, bütün o meyvaların çiçek olduğunu düşünün! Çok daha güzel görünüyorlar.
1642'deki birinci ve ikinci resim, kına çiçeği . Benden önce cevaplayan dostlara katılıyorum.
İkincideki ibadet çiçeğini ne duydum ne de gördüm. Güzelmiş, hele bir de kokuluysa.:p
Son resimdeki beyaz çiçek, saraypatı.
Nevsune'ciğim trabzon hurmaların hayırlı olsun. Rizeli bir arkadaşım onları kurutarak yediklerini söylemişti ki ben pek sevmem yaşını bile ama dilim dilim yapıp kurutuluyor ve çok güzel oluyormuş. Denemesi bedava Ankara'da hala sıcaklar var ise kesin kurur.
Sevgili Gürbüz'lerin gönderdiği bu bitkilerin adları ve bakımlarını öğrenebilir miyim lütfen.
İlk ben atıyorum.:p
Birincisi yasemin, ikinci sarmaşık, sonraki oya.
Hayırlı olsun.
Oyada size katılıyorum sevgili balıkçı.
4-5 sene önce bir adet lale soğanı aldım, ilk sene açmadı, gerçi sonradan da açmadı ama... İkinci yıl sadece yaprakları açtı, çiçek olmadı. Hiç bozmadım, bu sene de tuhaf derecede bir bitki ortaya çıktı, resim olarak ekliyorum. Bilgisi ya da tahmini olan var mı?
Sebahattin Sargın
14-09-2007, 19:26
Adapazarına akrabalarımı ziyarete gitmiştim ve onların bahçesinde bu çiçeklere rastladım. Fakat isimleri, cisimleri nedir bilemedim yardımcı olurmusunuz arkadaşlar?
20644
Buna ibadet çiçeği diyorlar...
Arkadaşlar bu çiçeği tanıyanınız varmı acaba?
mehtap gürbüz
14-09-2007, 19:30
Merhabalar,
İsimler doğru;
1. Yasemin: Bol ışık ve güneş, bol su= mis gibi kokulu çiçekler soğuktan çok korkar.Ev içerisinde de olur.
2.Hedera helix sarmaşık: Gölge sever bol su ve sprey, soğuktan korkmaz, ev içinde yukarıdan aşağıya sarkıtılmayı sever.
3.Oya: Suyu çok sever susuzluga dayanamaz. Kışın yaprak döker,soğuktan korkmaz.
Nevsune hanım acaba süs narı koymayı unutmuşmuyuz? Selamlar.
herbaryum
14-09-2007, 19:35
mesaj 1655
Sanırım bir Polygonum (Çoban değneyi veya Kara buğday) türü, çok emin değilim.
herbaryum
14-09-2007, 19:37
Mesaj 1652
1-Jasminum sp. (Yasemin)
2-Hedera sp. (Duvar Sarmaşığı)
3-4-Lagerstroemia sp. (Oya)
Sebahattin Sargın
14-09-2007, 19:42
Sn. herbaryum verdiğiniz isimlerden sonra yaptığım araştırma sonucu bu bitki bulfum. Çiçekleriaynı fakat bu bitkinin yapraklarındaki siyahlık, benim fotoğrafladığım bitkide yok. "Pale Persicaria" ismi ile arattım ve bu çıktı:
http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/plants/magnoliophyta/magnoliophytina/magnoliopsida/polygonaceae/persicaria/lapathifolia_lapathifolia-2.jpg
Merhabalar,
İsimler doğru;
Nevsune hanım acaba süs narı koymayı unutmuşmuyuz? Selamlar.
Hayır, kendilerinin fotoğrafı çekildi ama süs narı başlığında yüklenmeyi unutuldu.
Yaseminin içerde olabileceğine çok sevindim. Kışın donacak diye korkmuştum. Sarmaşıkta tam buldu yerini.
O ikisi de oya mı? Sanki çiçekleri farklı gibi gelmişti bana.
herbaryum
14-09-2007, 19:45
Resimdeki bitki Urgenia maritima (Ada Soğanı) adlı bitkidir. Lale soğanı diye satılmakta, ancak çiçeksiz sadece soğan durumunda insanlar yanıltılarak satış yapılmaktadır.
Yaseminle, oyaları ne büyüklükte saksılara almalıyım ve toprakları için özel istekleri var mı?
herbaryum
14-09-2007, 19:49
Sebahattin bey resim sizin resme çok benziyor ama sizinki siyah lekesi olmayan bir tür olabilir, yine de en yakın Polygonum.
Peki bu ne?Sanırım bir tür yonca nette gördüm ilgimi çekti..Çok değişik.:rolleyes:
herbaryum
14-09-2007, 20:01
Mesaj 1663
Oxalis deppei Ekşi yonca (Bildiğimiz yoncadan farklı bir familya Oxalidaceae)
teşekkürler sevgili herbaryum..
Sebahattin Sargın
14-09-2007, 21:19
Sn. herbaryum iyi ki varsınız, bu site için çok önemlisiniz. Çok teşekkür ederim efendim ;)
Benim bir kaç gün önce, önünde hayran hayran bakakalıp, fotoğrafını çektiğim ağaç meğer oya ağacıymış.
Google'da arama yaparken, karşıma bizim galerideki fotoğraflar çıktı, ancak oradan anladım. Ne varsa yine bizim sitemizde varmış.
Ben de size teşekkür ederim Herbaryum.
mehtap gürbüz
14-09-2007, 21:58
Sevgili Nevsune, Özel bir toprak istemezler bizim kullandığımız toprak ne ise onu kullanın. Oya'ların ikiside oya yalnız renkler farklı biri pembe biri mor. Yasemin ve oyaları en az 19 luk saksıya hiç bozmadan alabilirsiniz.Tabi bol bol sulanacak dikimden sonra. selamlar
Yücel Özlem
15-09-2007, 04:40
Bu bitkinin adını ve özelliklerini öğrenmek istiyorum. Yardım edebilir misiniz?
Teşekkürler.
20734
20735
Ben yine saksıdaki topraktan çıkan bir bitkiyi soracağım. Yediğim meyvelerin çekirdeklerini toprağa sokuşturup duruyorum ama sonra unutuyorum. Bu da onlardan biri mi yoksa kendiliğinden çıkmış bir bitki mi bilemedim.
Tanıyan var mı acaba?
Arzu Kasapoğlu
16-09-2007, 20:35
Nevsune Hanım, ben incir yaprağına benzettim.
Ben yine saksıdaki topraktan çıkan bir bitkiyi soracağım. Yediğim meyvelerin çekirdeklerini toprağa sokuşturup duruyorum ama sonra unutuyorum. Bu da onlardan biri mi yoksa kendiliğinden çıkmış bir bitki mi bilemedim.
Tanıyan var mı acaba?
Karpuz. :p
Sebahattin Sargın
16-09-2007, 21:15
Bende karpuza benzettim yapraklarını...
Nevsune ablacım herkes karpuz diyor haklı olabililirler ama sakın kudret narı olmasın..
Buket Aknar
16-09-2007, 21:22
Bence de bu bir karpuz. Ayni şekilde benim de bahçemde kendiliğinden çıktı(herhalde biz bahçede meyve yerken döktük). Şu anda küçük bir karpuzumuz var. Yarına fotoğrafını eklerim de karşılaştırma yapabiliriz.
Keşke kudret narı veya incir olsa. Ama kudret narını küçük bardaklara dikmiştim sanmam.
Ozaman karpuzdur.(Valla genelde ben bunların kokusuna bakarak anlıyorum onu deneyin isterseniz)Kudret narları noldu bu arada?
O tohum da telef oldu. Şimdi kaldı 2 tohumcuğum. Artık onları hayatta riske atmam, saklıyorum bahara.
Bugün pazarda köylü kadınlar bir yığın Kudret narı meyvasını satıyorlardı 5 YTL.den. İçinde de kırmızı kırmızı tohumları veya çekirdekleri vardı. İsteyen arkadaşlar varsa haftaya almaya çalışırım.
Bugün pazarda köylü kadınlar bir yığın Kudret narı meyvasını satıyorlardı 5 YTL.den. İçinde de kırmızı kırmızı tohumları veya çekirdekleri vardı. İsteyen arkadaşlar varsa haftaya almaya çalışırım.
Şükranayalp arıyordu.
sukranayalp
17-09-2007, 13:38
Güler hanım, kudret narı meyvesi acil olarak gerekiyor. Özele mesaj yazacağım.
sukranayalp
17-09-2007, 13:46
Sn Yüzel ÖZLEM,
1672 nolu mesaja cevaben fotoğraftaki bitki Amerekan menşeyli bir bitkidir. Amerika'da açıkta yetişen (sıcak mıntıkalarda) bu çiçek ki adı Zamia'dır ;bizde ev ortamlarında yetişmektedir. Benim elimde de var. Yaklaşık benim bildiğim kadarı ile 7-10 yıllık bir geçmişi var Türkiye'ye getirilmesinin. Her ne kadar gölge bitkisidir diye çiçekçiler satsalar bile aydınlığı, sıcağı , güneşi ve düzenli suyu çok seviyor. Üretimi kolay. Toprak altı kısmı yumru köklü.
Üst dallardan aldığım 10 cm. lik parçalardan suya koyarak Temmuz yazı sıcağında 3 haftada köklendirdim. Köklenmesi kolay ancak toprağa dikimden sonra 1-2 sene çok yavaş büyüyor, hatta büyümüyor diyebilirim. Gösterişli, parlak yeşil ve hiç dökmediği yaprakları var. Çiçeği yok diye biliyorum, internette de araştırdığımda çiçeğine rastlamadım. Süzek, humuslu topraktan hoşlanıyor. Aşağıda da fotoğrafını ekledim.
Soldaki tohum çok dekoratif, her yıl böyle bir şeyler bulup duvarlara asıyorum. Hangi ağacın acaba, biraz daha bulsam iyi olacak.
Sağdakinin ne olduğunu biliyorum ama birlikte çektiğim için o da çıkmak zorunda kaldı. Yabani sıklamen, sonra onun açmış halini de göstereceğim. Mini mini, kibarcık bir şey.
Soldaki tohum çok dekoratif, her yıl böyle bir şeyler bulup duvarlara asıyorum. Hangi ağacın acaba, biraz daha bulsam iyi olacak.
Bişey palamutu,:dilli: pırnal filan gibi bir şey.
Meşe palamutu diyemiyorum , o uzun olur.
herbaryum
17-09-2007, 18:13
Mesaj 1686
Soldaki iki tohum Meşe Palamutu, muhtemelen Quercus coccifera ya (Kermes Meşesi) ait. Türkiye'de Meşe türlerinin farklı boyut ve görünüşte palamutları vardır. Uzun veya kısa, kupulasının (palamutu kadeh gibi saran dip kısmı) şekli dikensi veya düz hepsi meşe palamutudurlar.
Ben meşe palamutu deyince bir tek cinsini biliyorum(ağaç cahiliyim). Bunu Alanya'da bulmuştum. Yine de meşelerin altına bakayım gezerken, belki bulurum.
Teşekkür ederim.
herbaryum
17-09-2007, 18:58
Nevsun hanım merhaba,
Türkiye'de 18 tane farklı Meşe ağacı doğal olarak yetişiyor. Bunlardan Ankara'da şehir içinde en çok rastladığımız Quercus robur (Saplı Meşe veya Kızıl Meşe), Ankara civarında ise daha çok Q.pubescens (Tüylü Meşe) bulunuyor. Güneyde yani sizin bu tohumları bulduğunuz yerlerde en çok bulunan meşe türü Q.coccifera yani Kermes meşesi. Akdeniz bölgesinde ayrıca Q.infectoria (Mazı meşesi), Q.aucheri (Boz pırnal meşesi), Q.cerris (Saçlı meşe) daha çok rastlanan meşe türleri. Ege ve Marmara bölgesinde daha çok Q.ithaburensis (Palamut meşe) yaygın. Isparta civarında Q.vulcanica (Kasnak meşesi) bulunur. Karadeniz bölgesinde yapraklarını Kestane ağacından ayırt edemeyeceğiniz Q.pontica var. Truva harabelerinin civarında ve Kaz dağlarında Q.trojana bulunmakta. Doğu Anadolu da ise Q.brantii (Karameşe) en çok rastlanan meşe türü ve tohumları yani palamutları közlenip kestane gibi yeniyor.
Burada birkaç meşe türünün yayılışını vermeye çalıştım. Farklılık göstersede meşe ağaçlarında az çok birbirine benzeyen palamutlar karakteristik bir özellik. Size iyi günler diliyorum.
Bu çiçeği de ara sokaklarda dolaşırken bulmuştum. Çok görkemli bir görünüşü vardı.
Datura stromonium başlığındaki çiçeğe biçim olarak biraz benzettimse de, bu çok daha süslü bir görünümdeydi.
Mine Pakkaner
18-09-2007, 22:05
Brugmansia sp.
Teşekkür ederim Mine Hanım. Şimdi google'dan arama yaptım ne çok çeşidi ve ne kadar güzel renkleri varmış. Yine de en güzeli sanki bu benim bulduğum gibi geldi bana.
Mine Pakkaner
18-09-2007, 22:21
Pembeleri de inanılmaz güzeldir :).
Nevsune Hanım yine düşürdünüz aklıma bilmediğim bir bitki daha :)
Şimdi siz bu bikiyle ilgili bir forum açıp; Ankara'da dışarıda yaşar mı? Hangi aylarda çiçek açar? Kışın yaprak döker mi? Çiçekleri kokar mı? :) Çiçekleri ne kadar üzerinde kalır? gibi iki saniye içinde aklıma geliveren soruların cevaplarını açıklarsınız değil mi? ;)
Ben bunu Alanya'da buldum. Keşke Ankara'da olsa.
Galeri için çektiğim fotoğrafları bir türlü küçültemediğim için bekliyorlardı. Biraz önce datura stromonium başlığında görünce sorayım dedim. ama sevgili Limon gerçeği fotoğrafından kat be kat güzel. Başından ayrılamamıştım bir türlü.
Bu çiçek Adana'da da var gerçekten çok güzel çiçekleri var
Merhaba.
Resimdeki çiçeği İkea dan almıştım. ismine bakarak almadım açıkçası görüntüsü çok hoşuma gitmişti.Bu siteye adımımı attığımdan beri çiçeklerle ilgili daha farklı düşünür oldum .Öncesinde de onların canlı olduklarının farkındaydım ama bu kadar değil.Dekoratif olmaları ilk sıradaydı benim için.şimdi farklı her gece burada saatlerce kalıp evdeki bir kaç çiçeğimle ilgili bilgi almaya çalışıyorum ki ihtiyaçlarını tam karşılayayım diye.Bu çiçeğiminde adını öğrenip iyi bakıp bakamadığım konusunda sizlerden fikir yardım almak istiyorum .
Lütfen yardımcı olurmusunuz?Şimdiden teşekkürler...
Yanılmıyorsam çiçeğinizin adı Schefflera'dır.Evde Bitkilerimiz Konu başlığının altında Schefflera hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Bahsettiğiniz sayfaya baktım.Birebir aynısı diyemem.Yaprak açılışı benziyor ama aynısı değil.
Penelophe
22-09-2007, 23:17
Bu bir Pachira aquatica'dır.
Ayrıntılı bilgi için, Pachira Aquatica (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=545&highlight=Pachira+aquatica) başlığına bakınız.
Evet buna benziyor sayfayı inceleyeceğim şimdi .Yardımlarınız için teşekkür ederim.Sayın Zeonka ve Sayın Penelophe ...
tourkana
23-09-2007, 16:21
Bu bitki nedir.Bana ardıç gibi göründü,fidanlıktaki görevli çin servisi dedi,satmıyorlarmış. Benim çok hoşuma gitti ,dikkatli bakarsınız sol altta bir tane de çiçeği var, adını öğrenirsem belki başka bir yerden bulabilirim.
Teşekkürler.
Herkese merhaba,
Bursa taraflarında dolaşırken burnuma mis gibi bir yasemin kokusu geldi. Dikkatli incelediğim zaman kokunun fotoğraftaki yabani kır çiçeğinden geldiğini anladım. Acaba bu çiçeğin ismini bilen varmı?
herbaryum
24-09-2007, 13:26
Mesaj 1704
Sanırım Heliotropium sp. (Boraginaceae-Hodangiller) Bambulotu, siğilotu, bozot,akrepotu.
evet sayın sgokce dediğiniz gibi harika bir kokusu var
herbaryum arkadaşımıza katılıyorum teşhisi doğru bu bir Bambulotu arılar bunu çok seviyorlar vede güzel balı oluyo
herbaryum
24-09-2007, 18:50
Mesaj 1707
Hedera sp. Duvar Sarmaşığı
Herbaryum ve aydolum'a teşekkür ederim. Bu bitki soğanlımıdır? O gördüğüm yerden alıp bahçeme/saksıma nasıl taşıyabilirim? Çelikle çoğalırmı acaba?
Sebahattin Sargın
24-09-2007, 20:26
Sn. sgokce bu bitkiye Bursanın neresinde rastladınız acaba?
Orhangazi'de rastladım Sebahattin Bey.
sgokce,
sorduğunuz çiçeği ben de bir kaç yıl önce keşfetmiştim. Oturduğum yere yeni taşındığımda henüz her taraf bina değildi, sitelerin bahçeleri de yeni yapılıyordu. Yolda giderken sabunla parfüm karışık bir koku. Sonra farkettim bu çiçekten geliyormuş. Her yıl temmuz sonu gibi açmaya başlıyorlar. Esas ağustos ayında kokuları oldukça keskinleşiyor. Ben bu çiçeğe, kokusundan ötürü parfüm çiçeği adını takmıştım. Şimdi artık boş yer kalmadığından bunlar da tükeniyor, sağda solda bir iki tane ya buluyor, ya bulamıyorum.
Topraktan çıkartıp eve getirmeyi ben de denedim ama tutturamadım. Kendi doğal yerlerini seviyorlar.
Eğer siz evde yaşatmayı başarırsanız, lütfen yönteminizi bize de yazın.
İşin ilginç yanı; bu bambulotunun yaşam alanının Orta Anadolu ve Doğu Karadeniz tarafları olması. Hem de 800-1200 m yükseklikte! Benim bu çiçeğe rastladığım yer Orhangazi/BURSA. Hem de öyle yükseklerde falan değil, ovada gördüm.
Bu çiçeklerin isimleri ve yetişme koşulları nelerdir acaba...,
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=21453&stc=1&d=1190754409
Melhem ağacı hakkında bilgisi olan var mı, en iyi hangi iklimde yetişir ve nasıl üretilir?
Elazığda buldum. Ama koca ağaç. Bundan nasıl üreteceğimi ve nasıl götüreceğimi bilemiyorum.
Teşekkürler...
Üzeri ipek gibi tüylerle kaplı, sürgünlerin ucundan pembe çiçekler açan bu bitkinin adı nedir?
Dikenli ve tek günlük çiçekler açan bu bitkinin adı nedir?
Mine Pakkaner
26-09-2007, 19:26
Üzeri ipek gibi tüylerle kaplı, sürgünlerin ucundan pembe çiçekler açan bu bitkinin adı nedir?
Tradescantia cerinthoides.
21358
Bugün Koçtaş'ta gördüm "Hedera" ... ya da orman sarmaşığı ...
Mine Pakkaner
26-09-2007, 19:30
Bu çiçeklerin isimleri ve yetişme koşulları nelerdir acaba...,
Soldaki saksıda olan renkli yapraklı bitki "yaprağı güzel" Coleus blumei. Yarı gölge yerleri sever, Ege ve Akdeniz'de çok soğuk kış günleri hariç balkonda yetişir. 15 günde bir çiçekli bitkiler için olan besinden verilir.
Çok teşekkür ederim Mine hanım..
Mine hanım bende çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
karaselvi
26-09-2007, 23:25
Resimdeki orkidemidir. geldiğinde yaprakları aşağıya sarkıyordu ama şimdi...
Kök durumuna bakarsanız orkide bence.
aysemelike
27-09-2007, 08:35
Resimdeki orkidemidir. geldiğinde yaprakları aşağıya sarkıyordu ama şimdi...
Sanki amarallisi de andırıyor gibi. Fotoğrafdan iyi seçilemiyor ama kenardaki kahverengi dolgun parçalar kök mü? eğer öyle ise orkidedir. Yok değillerse hiperastrum **** amarallis olabilir....
Hakan KINACI
27-09-2007, 09:06
21508
Meşe palamutu kahvehanesinde bahsini ettiğim gövdesi, kök kısmından kırılıp çok az bir yeri kökle ilişkisi olan ve sonradan ölümden dönen çiçeğim.
Fatma E.
27-09-2007, 09:14
Maşallah bunun adını da ben sorayım bari :) Ne kadar büyük yaprakları var öyle. Ben de salonumda bundan isterim.
Hakan KINACI
27-09-2007, 09:27
Fatma Hanım;
İlk geldiğinde cılız, ölecek şekilde idi, sonradan beni ve evde bulunduğu yeri sevdi demek ki :)
Penelophe
27-09-2007, 09:39
Hakan bey, bu bir difenbahya.:)
Hakan KINACI
27-09-2007, 10:15
Teşekkür ediyorum Sn.Penelope :))
Ne öğreniyorsam sizin sayenizde oluyor :))
Derya Özen
27-09-2007, 10:38
Bu çiçekten, bizim sülalede hayli çok var. Yerini sevdiği zaman çok çabuk gelişiyor. Geceleri yapraklarından su damlatıyor ve birde güneşe doğru eğiliyor. Sizin çiçeğinizde çok güzelmiş, bizimkileri de fotoğraflayıp koyayım bari :)
Ne derece doğru bilmiyorum ama difenbahya'nın zehirli bir çiçek olduğunu duymuştum. Yapraklarını ufak çoçukların değmemesi onları ellememeleri gerekiyormuş. Elle ezilen yapraklar bir nevi salgı yapıyormuş sonra da ellerini ağzına götürdüğünde bayağı rahatsızlık verirmiş. Bir arkadaşımdan duymuştum, başına gelmiş.
Hakan bey dikkat.
sukranayalp
27-09-2007, 14:34
Yaprakların ellenmesi ile olmaz.
Dallar koparıldığında ya da yaprak kırıldığında bitkinin sütlü özsuyu çıkar. Zehirli olan kısmı burasıdır. Dokunulduğunda alerjik reaksiyonlar oluşturabileceği gibi, ağza alındığında da zehirlenme ve hava alma sorunlarına neden olur.
Bizim işyerinden birinin başına geldi. İki gün boyunca düzgün konuşamadı. Meraklı işte, üreteyim derken çıkan sütün tadına bakmak istemiş.
Ayseloge
27-09-2007, 14:46
Bu çiçeğin ismi 'Schefflera (compacta)' , gün ışığı gerekli ,torflu toprak içinde kuru kalmayacak şekilde sulanmalı ve de yapraklarına püskürtme yapmak gerekiyor.
lerdemir
27-09-2007, 15:01
Konuya ilişkin etraflı bilgiyi "evinizdeki bitkiler çocuklar için güvenli mi? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=943)" başlığında; özellikle Dieffenbachia ile ilgili net bilgiyi de "Mine Hn'ın şu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=18755&postcount=6)" göreceksiniz.
Üşenebilecek olanlar için ise üşenmeden; özü şudur:
"Dieffenbachia çocuklar için riskli. Küçük çoçuğunuz varsa hiçbir türünü eve almayın veya ulaşamayacaklarına emin olun. Yemeseler sadece oynasalar bile zarar görebilirler. Yaprakları kırıldığı zaman özsuyundaki çok ince mikroskobik kalsiyum okzalat kristalleri ciltlerine ciddi şekilde zarar verebilir. Gözüneyse hiç gelmemeli. Avuçlayıp yaprağı koparmaya kalktığı anda çok canınız sıkılabilir."
Kaynak Mine Hn'ın ilgili mesajı.
Bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim bu çok önemli bir bilgi .Komşum verecekti bana bundan .iyi ki almamışım .3yaşında bir kızım var. Allah korusun.Üstelik birde kedim.Ki bu kedi daha önce bir sarmaşık yüzünden ölümden döndü.
Benjaninin içinde ki sütde zehirli olabielceğini duymuştum acaba çocuklara zaraı varmıdır ki bunun?
Vildan Sönmez
27-09-2007, 16:00
Arkadaşlar yıllar önce benim de diffenbahyam vardı.Zamanla yaşlanıp upuzun bir gövde ucunda birkaç yaprakla kaldı.Bu gövdeyi 8-10 santimlik parcalara bölüp dağıttım .Kimi doğrudan toprağa ekti,kimi suda köklendirdi.Zahmetsiz ve kolay üretilebilen bir bitki.
sinaninci1
28-09-2007, 02:34
herkese selam
sonunda cicek sevenleri buldum araniza katila bilirmiyim
Penelophe
28-09-2007, 09:49
Arkadaşlar, E-Dergi Ağustos (http://www.agaclar.net/dergi/agustos07.html) sayısında, Mine pakkaner'in, Salonlardaki Gizli Tehlike 'Toksik Saksı Bitkileri' başlıklı yazısını okumanızı öneririm.
Hakan KINACI
28-09-2007, 10:18
Güler Hanım;
Benim çocuklarım Allaha şükür dokunmayın bunlar size zararlı değim hiç bir şeye dokunmadılar özelliklede Kaan.(resimlerinden) O küçüklüğünde çok sık Dr.'a gitti nerdeyse iki günde bir acildeydik ve 2,5 yaşına kadar da gittik. Bu nedenle bir şey yerken **** bir şey yapacağı zaman mutlaka danışır. Danışmadan hiç bir şey yapmaz (tuvalete gitmek de dahil :) ) Kreşte ise öğretmenine gerekli izahatlar yapıldığı için kreşte öğretmeni ilgileniyor sağolsun :)
Sevgili sinaninci1, aramıza hoş geldin. Sitemizde çiçeklerinle ilgi pek çok şeyi en iyi şekilde öğrenebileceğini zannederim.
İyi günler.
yasarulutas
28-09-2007, 13:13
Selam arkadaşlar; sizlerin bilgisine yine ihtiyacım var. Bu ne?
herbaryum
28-09-2007, 13:16
Mesaj 1742
Valerianella sp. (Valerianaceae)
yuruyen_bulut
28-09-2007, 13:41
Arkadaşlar Dağ yürüyüşünde çektiğim resimler arasında bu bitkilerin adı nedir?yenilir mi ;)
herbaryum
28-09-2007, 14:54
Mesaj 1744
Resim 1-4 Asteraceae den dikenli bir bitki ama adını çıkartamadım.
Resim 2 Sanırım Juncus sp.
Resim 3 Acantholimon sp. Kirpi dikeni, Kar dikeni
Yenildiklerini sanmıyorum :)
yuruyen_bulut
28-09-2007, 15:06
:p Doğada olunca kendimi otlara çok veriyorum hehee.
Hebaryum büyüğüm bir bilgi daha alayım sizden.Türkiyede Tatlıçimen bulunur mu?Bulunuyorsa nerde bulunur?
Ek Bilgi veriyorum: KIZILDERİLİLERDE TATLIÇİMEN BİTKİSİNİN ÖNEMİ
Wah Chan Ga ya da Tatlıçimen bataklıklarda,su kenarlarında,nemli ortamlarda yetişen,her an yeşil olan bir bitkidir.Toplanmadan önce örülen uzun,kamışvari yapraklarından dolayı bazen "Anne Saçı" olarak da adlandırılır.Bu adlandırma bütün bitkilerin bize,onurlandırmamız gereken Toprak Ana'dan geldiğini hatırlatır.Bu örgüler sıcak ızgara üzerinde yakılır,dumanı dalga dalga etrafa yayılır.
Tatlıçimen özellikle Ateş Töreninde kullanılmak için
adaçayı ve sedir ile karıştırılır.Terleme Çadırında arılaştırıcı olarak kullanılır.Lakota bölgesi halkları onu,bütün törenlerde yükselen dumanın içine Yaratanlar'a dualar göndererek iyi ruhları çağırmak için kullanmışlardır.Onun,dünyanın bilgeliğini taşıdığına inanılır.Tatlı aroması pozitif ruhları kullanıcıya doğru çeker.Sabahları ferahlık getirmek için yakılan tatlıçimen de sedir ve adaçayı gibi herzaman havaya güzel kokular yayar.
http://www.kizilderili.net/images/photoalbum/album_41/tatlicimen.jpg2.jpg
http://www.kizilderili.net/images/photoalbum/album_41/tatlicimen.jpg
herbaryum
28-09-2007, 17:29
yürüyen bulut güzel bir soru ancak ipuçları yetersiz, Latince ismini bulabilirsen Türkiye'de yetişip yetişmediğini söyleyebilirim. Resimlerde isim için yetersiz. İngilizce isim de olur. Biraz daha bilgiye ihtiyaç var, donadagovhi :)
yasarulutas
28-09-2007, 19:25
Valerianella, yı araştırdım ama benim çektiğim resim tohum hali ise diyeceğim yok. Ama değilse o bu değil.
herbaryum
28-09-2007, 19:38
Yaşar bey merhaba,
Aşağıdaki adrese bir göz atabilirsen oldukça benzediğini görebilirsin. Senin fotografta da tohum hali görünüyor.
http://www.ipe.csic.es/floragon/ficha.php?genero=Valerianella&especie=multidentata&subespecie=&variedad=
yuruyen_bulut
28-09-2007, 22:44
Kaynak sitelerden bir kaç isim var.Sitede karakadi dostumuz bulmuştu.ingilizceye yeni başladım Hebaryum dost :)
Resim yine :p
http://www.blackfootnativeplants.com/Invent-images/sweet%20grass57.jpg
yuruyen_bulut
28-09-2007, 22:53
Hebaryum dostum buldum buldum :p siteyi kurcaladım bir yerde yazılıydı :D
SWEET GRASS PLANT
Melhem ağacı hakkında bilgisi olan var mı, en iyi hangi iklimde yetişir ve nasıl üretilir?
Elazığda buldum. Ama koca ağaç. Bundan nasıl üreteceğimi ve nasıl götüreceğimi bilemiyorum.
Teşekkürler...
sinaninci1
29-09-2007, 02:22
Selam arkadaslar
Arap yasemini uretimi hakkinda bilgisi olan varmi mart ayinda bayagi bir celik yaptim hormonlayarak torfta yaptim bir kisminida torf ve kum karisimina fakat verim husran verici cok dusuk
tesekkurler
Penelophe
29-09-2007, 07:01
Sayın Hakan07, Melhem ağacı dediğiniz ağacın başka bir ismi var mı?
herbaryum
29-09-2007, 07:54
yürüyen bulut,
Bitkiyi buldum, Türkiye'de yetişiyor. Latincesi "Hierochloe odorata", bitki vanilya gibi kokuyormuş. Yetiştiği fazla bir yer yok, eğer toplamak istiyorsa Erzurum'a gideceksin.
Merhaba sevgili Sinan inci.
Şu sayfaya bir bak istersen.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3548&page=2
sinaninci1
30-09-2007, 00:01
merhaba sevgili kudret
tesekkurler bizim calismalarimizla hemen hemen ayni yanliz belki mart ayi biraz erken sicaklik konusunda emin degilim
saygilar
Yasemin ile ilgili yazışmamıza, bir önceki sayfada verdiğm linkten devam edebiliriz. Cevabımı oraya yazdım.
sinaninci1
30-09-2007, 03:47
evet simdi cevabimi aldim temmuz ayi sagol
tesekkurler
sinaninci1
30-09-2007, 03:52
kudet
su pepino kavunu hakkinda bilgin varmi bugun pazarda gordum ustunde 2tane kavun vardi 15 ytl istediler bilmiyorum seralarda ne kadardir almak istiyorum bayagi bilgide edindim internetten evde rahatlikla yetisir yalovadakiler buranin yetistirmesimi yoksa ithalmi bilgin varmi
sevgiler
Penelophe
30-09-2007, 05:05
Sayın Sinaninci; aradığınız bilgiye forumdaki arama fonksiyonunu kullanarak ulaşın lütfen.;)
21714
Pepino hakkında detaylı bilgiyi, Pepino, Kıbrıs Kavunu (Solanum muricatum) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2077&highlight=pepino) ve Pepino, balkonda yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5358&highlight=pepino) başlıklarında bulabilirsiniz.
Forumda Türkçe'nin doğru kullanımına özen gösteriyoruz. İlgili bilgi için, Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığına uyrayın lütfen.
Aramıza hoşgeldiniz.:)
sinaninci1
30-09-2007, 12:52
Tesekkurler
Yavas yavas ogrenecegim bu siteyi bu ara konu basliklarinin listelendigi bir yer varmi
biraz zayifimda bilgisayarda
Saygilar
Sinaninci1
Ana sayfada; ana konu başlıkları altında ilgili alt başlıklar var. Alışana kadar biraz uğraşmanız gerekebilir. Bir kaç uğraşmadan sonra alışılıyor.
Kolay gelsin.
Bu bitki nedir acaba? Adını bilmediğim için nasıl çoğaltabilirim araştıramıyorum. Teşekkürler...
Mine Pakkaner
30-09-2007, 16:04
Vinca sp.Alacalı cezayir menekşesi. Çelikten yetiştirilir.
Sevgili Zenfree, o bahsettiğin vinca sp. leri çelikten üretmeye hiç uğraşma , benim duvarımı sarıp duruyorlar ve mavi mavi de rozet gibi çiçek açıyorlar. Çok fazla olduklarından hep yoluyorum. Sana istediğin kadar getirebilirim.
Mine Hanım teşekkürler...
Güler Hanım teşekkürler... Çok memnun olurum.:)
Saksı aranjmanları için kullanmayı düşünüyorum.
Bir komşumun bahçesinde Bulgaristan'dan getirdiği bu bitki var ancak adını bilmiyor.
Diğer fotoğraftakilerinde bu bitkinin tohumu olduğunu düşünüyorum.
Bitkinin adı ve diğer fotoğraftakilerin tohum olup olmadığı hakkında yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler
Sevgili adabayrakoğlu, ben onu climatis'e benzettim. Hem çiçek, hemde yaprak şekli çok benziyor. Evet tohumları da benziyor.
Arzu Kasapoğlu
30-09-2007, 20:22
Güler Hanıma katılıyorum. Resimdeki çiçek climatis ve tüy gibi olanlarda bizim çok aradığımız tohumları. ;)
Tohum aramanıza gerek kalmadı öyleyse. En kısa zamanda alıp size yollarım.
Cevaplar için çok teşekkürler
yuruyen_bulut
30-09-2007, 21:02
yürüyen bulut,
Bitkiyi buldum, Türkiye'de yetişiyor. Latincesi "Hierochloe odorata", bitki vanilya gibi kokuyormuş. Yetiştiği fazla bir yer yok, eğer toplamak istiyorsa Erzurum'a gideceksin.
Hau...
Herbaryum dost teşekkür ederim.Erzurum'a yolum düşmesi şans demeliyim:( Dağcılık faliyetlerine denk gelse bir ihtimallik şansım var oraya.Arkadaşlar Erzurum'a yolu düşen varsa bir kaç ot toplayın :(:(:(
mehtap gürbüz
30-09-2007, 21:09
Tohum aramanıza gerek kalmadı öyleyse. En kısa zamanda alıp size yollarım.
Cevaplar için çok teşekkürler
Ben de isterim:o
ALABALIK
30-09-2007, 21:56
http://img225.imageshack.us/img225/6286/grnt008fw1.jpg
Merhaba. Bu bitkinin ne olduğunu bulamadık.İri soğanlı ve soğanda kabuk yok.Ayrıca soğandan çıkan ince kalem şeklinde kökler var.Gövdede iğne biçiminde çok küçük çıkıntıları var.Bunun ne olduğunu bilen arkadaşların, adıve bakımı hakkında bilgilerini rica ediyorum.Şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar...
Melhem ağacının başka ismini bilmiyorum. Bilene de rastlamadım. Ama buralarda bu ağacın değeri büyük. Çok nadir bulunuyor. Birçok hastalığa ve hatta nazara bile iyi geldiğine inanılıyor. Bu yüzden de oldukça rağbetli.
Poyraz__2007
01-10-2007, 15:55
Arkadaşlar 3 ay önce bir arkadaşım bana bu bitkiden iki tane verdi ama bir türlü kendilerine gelemediler. Yapraklar hep sarı. Bu gün işyerinde arkadaşımınkini gördüm acayip güzel olmuş yapraklar harika ben önce plastik çiçek zannettim. Duyunca çok şaşırdım. Bu bitkinin çok güzel yaprakları ve küçük beyaz çiçekleri oluyor. Bitkinin adını ve özelliklerini bilen arkadaşlarım bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.
Penelophe
01-10-2007, 15:57
Bu bir gardenya. Ayrıntılı bilgi için, Gardenya Jasminoides (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2711&highlight=gardenya+jasminoides) başlığına girin.
mehtap gürbüz
01-10-2007, 16:08
Sayın lerdemir, gardenya uzmanımız yetiş, yorumlarınızı bekliyoruz.
Poyraz__2007
01-10-2007, 16:12
Penelophe çok teşekkürler çok hızlı bir cevap oldu. Harikasın. ;)
Gardenya bildigim kadariyla devamli gunes ve nemli ortam ister.
1717 nolu mesajdaki bitkimin adını bilen yok mu?
Çiçekleri ve kokusu yasemine benziyor, herdem yeşil, dikenli, haziran başından eylül ayına kadar çiçek açıyor...
Sabahat Demirci
01-10-2007, 19:03
Merhaba İngiltereden gelen bu çiçeğin adı nedir biliyor musunuz ?
Tohumundan nasıl çoğaltabilirm.Fidelerinden köklerinden ayırarak çoğalttım ama ben tohumundan nasıl çoğaltabileceğimi öğrenmek istiyorum !...
Saygılar !...
RESİMLER
http://img159.imageshack.us/img159/8547/resim1xx5.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/9354/resim2hm3.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/9559/resim3zs2.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/964/resim4dl0.jpg
herbaryum
01-10-2007, 19:12
Mesaj 1783
Hibiscus sp. gibi duruyor.
mehtap gürbüz
01-10-2007, 20:10
HATMİ (hibiscus) Çeşitlerinden biri olmalı.
Ben de elimdeki kitaptan hibiscus olduğunu gördüm. Yaz sonu ve sonbaharda açan bir bitki olduğunu yazıyor.
Bu bence benim bildiğim hibiscuslara benzemiyor bu farklı gibi ....Tabi farklı bir türse o başka....
mehtap gürbüz
01-10-2007, 21:39
HATMİ (hibiscus) Çeşitlerinden biri olmalı.
Hibiscus syriacus (altea arborea)
Sabahat Demirci
02-10-2007, 08:21
Merhaba Arkadaşlar;geç bir saat de merakımı gidermek için göstermiş olduğunuz ilginize teşekkürler.Ancak, Hibiscus, Gül Hatmi, Japon Gülü, Çin gülü gibi benzettiniz çiçek türü olmadığını düşünüyorum.Çünki ben de o çiçeği tanıyorum.Halbu ki benim çiçeğimin yaprakları Hibiscus gibi parlak ve sert değil aksine; dut yaprağı gibi mat, tüğlü, daha yumuşak.Çiçekleri ise, yine Hibiscus gibi parlak ve sert değil, gelincik gibi kısa ömürlü, daha yumuşak.Yine de genel olarak gövde, yaprak ve çiçek görüntüsü her ne kadar benziyor olsa da, ben farklı olduğunu düşünüyorum.Ancak, buna rağmen olsa olsa aynı aileden olabilir mi bilemiyorum.
Ayrıca, bunun tohumlarıdan da, nasıl üretim yapacağım konusunda da desteklerinizi beklemeye devam ediyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.