View Full Version : Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? (2005-2009)
Ferda Ülkümen
07-06-2007, 13:13
Tıbbi bitki olan:Althea officinalis.Bu da althea ama bildiğim kadarıyla officinalis olan tür boş arsalarda yetişen pembe renklisi,bu kültür formuna benziyor.Aradaki farkı ben de merak ediyorum şükranayalp veya Mine hanımdan doğrusunu öğrenebiliriz.
çiçeksever
07-06-2007, 13:49
Eskişehirde bir evin bahçesinde gördüm.Adını merak ettim.
sukranayalp
07-06-2007, 14:27
Sn çiçeksever, Yucca filamentosa: Avize çiçeği.
sukranayalp
07-06-2007, 14:35
Sn. NRŞ, 2. fotoğraftaki lübnan sediri.
Sn Ferda hanımın dediği isim doğru. Boş arazilerde yaz boyunca sıklıkla ratlayacağınız bir çiöek. Genelde 2 yıllık yaşam süresi oluyor ve dökülen tohumları ile yeniden yeşeriyor. Bir akaç türü mevcut. Ebegümeci de bu bitki ile aynı familyaya veya aileye mensup. Hatta hatmi de.
Bauları ağaç hatmi, bazıları gül hatmi diyorlar. Tıbbi olarak kullanılanın tür adı Althea officinalis. Ancak hangi kısmından ve ne amaçla, ne oranda drug elde edildiğini bilmiyorum. Sizin fotoğraftaki ise Althea rosea. Bir de siyah çok gösterişli çiçekleri ile Althea nigra vardır.Bunların haricinde başka türleri de olabilir ama benim bildiklerim bunlar. Aşağıda da Althea officinalis ile Althea rosea nın fotoğraflarını göreceksiniz.
Ferda Ülkümen
07-06-2007, 14:48
Althea officinalis'in kurutulmuş çiçekleri balgam söktürücü olarak kullanılır.
Plumbago
07-06-2007, 15:38
Sn. NRŞ, 2. fotoğraftaki lübnan sediri.
Dal yapısı Lübnan sedirinden daha çok Cedrus deodara'ya (Himalaya sediri) benziyor.
bahcevan0618
07-06-2007, 17:53
merhaba. çiçeğe çingülü denildiğini biliyorum
sukranayalp
08-06-2007, 09:57
Evet Sn bahcevan, çin gülü de derler.
Sn plumbago, Himalaya sediri ile Lübnan sediri küçükken sarkık görünümü ile birbirine benzer. Ama Lübnan sedirinin yaprak uçlarındaki yeni ibreleri daha sarıya yakın açık renktedir.
Sn Yaşar Ulutaş, size de 5-6 adet fotoğrafınızla ilgili tahmin ettiğim çiçek fotoğraflarını göndereceğim. Sn. Ada size güzel bilgiler vermiş, ama sanırım bu bilgiler sizi tatmin etmemiş. Fotoğraflarla daha iyi aydınlatacağımı sanıyorum.
1-Melittis
2-Centaurea (koruma altındaki bitkilerden biri)
3-Pulsatilla (koruma altındaki bitkilerden biri)
4-Arnebia (İç Anadolu'da çok yaygın)
5-Borago (halk içinde hodan olarak bilinir ve yemek yapımında kullanılır. Şifalı özelliği mutlaka vardır, ama ben bilmiyorum)
sukranayalp
08-06-2007, 10:00
Sn Yaşar Ulutaş , sadece Pulsatilla konusunda emin dedğilim. En yakın tahminim şimdilik bu.
http://farm1.static.flickr.com/237/535745347_bb04f4127c.jpg
Bi bitkinin adını bilen var mıdır? :)
sukranayalp
08-06-2007, 12:58
Çok güzel bir çiçek, ilk defa görüyorum, araştıracağım.
Derya Özen
08-06-2007, 13:28
Ben de Dark'ın yüklediği resim hakkın da bazı bilgiler vereyim. Belki daha kolay bulursunuz o zaman. Çiçeğinin tül gibi görüntüsünü sizi yanıltmasın. Sert bir çiçek dokusu vardır. Ankara'nın bozkırları bu çiçekle doludur. Kıraç yerleri de sevdiği bir gerçek. Çünkü su kenarın da bu çiçeği görmek imkansız diyebilirim.
Biz ona köy de top çiçeği diyorduk, tabi bu bizim uydurduğumuz bir isim.
Bir Scabiosa. S.rotata olabilir?
Sayın Yaşar Ulutaş,
Aslında ben de size tam olarak bu bitkinin Türkçe adı budur, Latincesi şudur demek isterim. Ama Türkiye'de şu anda yaklaşık 10 000 bitki çeşidi var. Ve bunlardan yaklaşık 3 000'i sadece Türkiye'de yetişiyor. Ve her ortalama 5 günde bir yeni bir bitki bulunuyor, Türkiye Florasına ilave ediliyor. Yani sizin fotoğrafını çektiğiniz bitkiler 10 000 bitkiden biri olamilir. veya hiç bilinmeyen bir örnek te olabilir. Bunlara ait resimleri de bulmak özellikle Türkiye bitkileri açısından çok zor. Bu nedenle resimlerini internette bulmanız da zor.
ayrıca 10 000 bitkinin herbirine maalesef Türkçe isim verilmemiş. Halk kullandığı ve çok iyi tanıdığı bitkileri isimlendiriyor. İşine yaramayanlara ot diyor.
Bu foruma ismini öğrenmek için konulacak bitki fotoğraflarına gelince, öncelikle hangi yörede yetiştiği ve kabaca nasıl alanlarda yetiştiği yazılmalı. Örn. Adana, sulak yerler gibi. Sonra hangi tarihte resmin çekildiği belirtilmeli. Fotoğrafta ise olabildiğince tam bitki, yani boyunu da anlayabileceğimiz, yaprakları net olan, ve özellikle çiçekleri net olarak görülebilecek şekilde olmalı. Varsa meyvesi de konulmalı. Bütün bunlar çok zor biliyorum. Ama inanın başka türlü çok sağlıklı sonuca varılmıyor.
1. Örnek büyük bir ihtimalle Salvia cadmica, 3. örnek kesinlikle Labiatae familyasına ait, 5. örnek Geum rivale daha önce yazdığımdan farklı biliyorum, benim hatam ezbere konuşmamam gerekiyordu. Kusura bakmayın.
http://farm1.static.flickr.com/254/535632122_64419c2faa.jpg
Yakın plan.
Yakın plandanda baktım ama inanın bulamadım arılar sever diye tahmin ediyorum. Benimkisi sadece bir tahmin. Bende çok merak ettim şimdi. Bir an önce şu isim konusu umarım sonuçlanır.
Saygıyla
Yaptığım araştırmada -Sayın ada'nın tahmini doğrultusunda- bu bitkinin Scabiosa stellata olduğuna kanaat getirdim.
Hatta bu sayfadaki tohum yapısını kontrol etmek için bir tanesini parçaladım :)
http://www.populerbilgi.com/bitki/tohum5.php
Türkçe'de Kum Otu olarak geçmekte.
Yapı olarak şuhna da fazlasıyla benzemekte.
Burada: (http://aquiya.skr.jp/zukan/Scabiosa_stellata.jpg)
Pitthosphorum'a benziyor.
Çiçekleri beyaz ve parfüm gibi kokulu.!!?
acaba bu ilk resimdeki bitkinin adı nedir ?Zavallı işyerinde bakımsızlıktan bu hale gelmiş. Bakmayı düşünüyorum. İsmini , bakımını , şu anki sorununu söyleyen olursa sevinirim.
Forumda yeniyim uygun topicte değilsem eğer kusura bakmayın ama çok farklı mesajlar açıp bilgi kirliliği yaratmak istemedim. Bu yüzden diğer 3. ve 4 . fotoları da ekledim Acaba bu çam 'porsuk' türü mü ve diğeri de yüksük otu denilen bitki mi ? Şimdiden teşekkürler...(Çam ağacı farkındaysanız diğer fotolarda da fonda yer alıyor)
Çam ağacı(resim net değil ama) bana sedir gibi göründü.
Diğerlerini Ferda hanım cevaplamış.:p
Bildiğim kadarıyla hatminin şifalı olanı, ağaç gibi olan beyaz (veya pembe) çiçek açan.
sukranayalp
08-06-2007, 15:07
Sn Balıkçı sizi görmek ne güzel.
******* sedir sanırım dal yapısından öyle gözüküyor. Keşke resim biraz daha net olsaydı. Porsuk kesinlikle değil diyebilirim.
Sn Balıkçı sizi görmek ne güzel.
Teşekkür ederim.
Biraz uzak kaldım, özür dilerim.(Yazamasam da okuyordum)
Coreopsis'in saksıda yerini aldı, inşallah ay sonuna doğru o tarafa gelecek.:p
Başka bir istek var mı?
Gaillardia?..
yasarulutas
08-06-2007, 16:50
Sevgili darkyes aynı bitkiyi iki gün önce resimini çekerek arşivime ekledim. Bende ismini merak ediyordum ki sizin elinize sağlık, benden önce davranmışınız.
Mine Pakkaner
08-06-2007, 18:42
Nrş, bu bitki Balıkçı' nın da belirttiği gibi bir Pittosporum tobira. Çelik veya tohumla üretilir.
Plumbago
08-06-2007, 20:48
Sn plumbago, Himalaya sediri ile Lübnan sediri küçükken sarkık görünümü ile birbirine benzer. Ama Lübnan sedirinin yaprak uçlarındaki yeni ibreleri daha sarıya yakın açık renktedir.
Himalaya sedirininde ilkbaharda verdiği ilk sürgünleri açık yeşil renktedir. Resimdeki ağacın pek küçük olduğunu söyleyemem. Himalaya sedirinin dalları gövdeye geniş açı ile, Lübnan sedirinin dalları ise gövdeye 90 derecelik açıyla birleşir.
Dolayısıyla resimde görünen bitkinin Himalaya sediri olduğu konusunda ısrar ediyorum.
yasarulutas
08-06-2007, 21:09
Sayın Yaşar Ulutaş,
Aslında ben de size tam olarak bu bitkinin Türkçe adı budur, Latincesi şudur demek isterim. Ama Türkiye'de şu anda yaklaşık 10 000 bitki çeşidi var. Ve bunlardan yaklaşık 3 000'i sadece Türkiye'de yetişiyor. Ve her ortalama 5 günde bir yeni bir bitki bulunuyor, Türkiye Florasına ilave ediliyor. Yani sizin fotoğrafını çektiğiniz bitkiler 10 000 bitkiden biri olamilir. veya hiç bilinmeyen bir örnek te olabilir. Bunlara ait resimleri de bulmak özellikle Türkiye bitkileri açısından çok zor. Bu nedenle resimlerini internette bulmanız da zor.
ayrıca 10 000 bitkinin herbirine maalesef Türkçe isim verilmemiş. Halk kullandığı ve çok iyi tanıdığı bitkileri isimlendiriyor. İşine yaramayanlara ot diyor.
Bu foruma ismini öğrenmek için konulacak bitki fotoğraflarına gelince, öncelikle hangi yörede yetiştiği ve kabaca nasıl alanlarda yetiştiği yazılmalı. Örn. Adana, sulak yerler gibi. Sonra hangi tarihte resmin çekildiği belirtilmeli. Fotoğrafta ise olabildiğince tam bitki, yani boyunu da anlayabileceğimiz, yaprakları net olan, ve özellikle çiçekleri net olarak görülebilecek şekilde olmalı. Varsa meyvesi de konulmalı. Bütün bunlar çok zor biliyorum. Ama inanın başka türlü çok sağlıklı sonuca varılmıyor.
1. Örnek büyük bir ihtimalle Salvia cadmica, 3. örnek kesinlikle Labiatae familyasına ait, 5. örnek Geum rivale daha önce yazdığımdan farklı biliyorum, benim hatam ezbere konuşmamam gerekiyordu. Kusura bakmayın.
Sayın ada; Bulunan bitkiler Türkiye Florasına ekleniyor derken, sitenin bölümüne mi yoksa litaratüre mi? Bence siteye de eklensin. İsimlerin illede Türkçe olması önemli tabiiki ama dünya dili olmuş Latince bizde devam ederiz. Vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler. Bazı çiçek bilgilerini zaten Galeri bölümüne yazıyoruz, ama bazıları eksik. Kusur meselesine gelince: Estagfurullah efendim ne kusuru siz benim kusuruma bakmayın, inatla sorduğum için. Çalışmanızda başarılar yardımlarınızın devamını bekliyorum. İnsan yetiştirmek zor hele adam alim olmak istiyorsa değimli?
yasarulutas
08-06-2007, 21:33
Yerel adı PITIRAK olan bu bitkinin orjinal adı nedir. Çiçeklerini ilk kez gördüm ve fotoğrafladım. gerçi bi PITIRAK diye insanın üstüne yapışan bütün nebat a diyoruz ama........
Botanik bahçesinde fotoğrafladığım bu bitki yaprak yapısının uzun olması dışında mum çiçeğine çok benziyor. Peki mum çiçeğimidir?
Derya Özen
09-06-2007, 08:19
Yaşar Bey, Müjgan Hanım Türkiye Flosarı ile ilgileniyor. Tek çenekli çiçekleri bitirdi şimdi çift çenekli çiçekleri yüklemeye başladı. Bizlerin de desteği ile çok güzel bir Türkiye Florası bölümü yapacak. Zaten o bölüme bakarsanız bilen arkadaşlar ekleme yapıyorlar.
bende az önce pazardan bu çiçekleri aldım adlarını bilmiyorum yardımcı olurmusunuz adı nedir nasıl yetişir yıllık mı değilmi?
846, 847 ve 848 nolu resimlerle ilgili kimsenin bir fikri yok mudur acaba? Acaba ağaçlar kategorisine mi yazmalıydım?
Sayın Balıkçı ve sayın Mine Pakkaner yardımlarınız için teşekkürler. Evet sayın Balıkçı , çiçekleri gerçekten güzel kokuyordu. Ben çoğaltmak için çelik almayı denedim ama başaramadım. Belki mevsimi değildi. İlginiz için sağolun.
sarıaltıngül
10-06-2007, 10:40
Gerçek isimlerini bilirsem araştırmam ve bakımım daha iyi olacak. Yardımlarınız için teşekkürler.
sarıaltıngül
10-06-2007, 11:03
Canım çiçeklerime iyi bakmam için isimlerini bilmem gerekli, öbür isimler benim verdiklerim isimler, gerçek isimleri değil.:(
sarıaltıngül
10-06-2007, 11:19
Canım çiçeklerime iyi bakmam için isimlerini bilmem gerekli, öbür isimler benim verdiklerim isimler, gerçek isimleri değil.:(
caploonba
10-06-2007, 11:22
En son resimin kılıç çiçeği olduğunu biliyorum.
sarıaltıngül
10-06-2007, 11:39
sarıaltıngül
10-06-2007, 11:54
Çiçeklere verdiğim isimler sırası ile adsız 1, adsız 2, adsız 3, adsız 4, aşk merdiveni avrupa, begonya, begonya türü, deve tabanı ,dua çiçeği bodur (ama şu an hasta),hostes, karides,kurdele sarışın, mutluluk çiçeği, palmiyemsi, paşa kılıcı sarı çizgili pijama, sarmaşık, sarmaşık 2, sarmaşık 3, tilki kuyruğu, (toplu resimdekiler) pembe dua çiçeği, kırmızı çizgili dua çiçeği, mum çiçeği, sarı damgalı sarmaşık (en başta), badem gözlü (öbür baştaki sarmaşık), bu sayfada bulunan aşağıdaki çiçekler uğur böceği ve yılbaşı çiçeği. Canım çiçeklerime iyi bakmam için isimlerini bilmem gerekli, öbür isimler benim verdiklerim isimler, gerçek isimleri değil.:( Salonumdakiler bunlar, diğer balkonumdaki çiçeklerimi çekip yollayamadım. İnşallah onlarıda çekip sizlere soracağım. Umarım gerçek isimlerini bilen arkadaşlarımız vardır. Sevgi ve saygılarımla...
caploonba
10-06-2007, 12:08
Bu en son resim ise yılbaşı çiçeği.
http://img49.imageshack.us/img49/5056/grnt002ak0.jpg
http://img49.imageshack.us/img49/526/grnt004re7.jpg
Erguvan Muhibbi
10-06-2007, 17:09
Bu çiçeğin adı nedir?
Bostancı da bir apartmanın girişine iki tarafa dikmişler ve
sürekli açıyor. Dalın ucundaki çiçekler nefis.
Neşe Kıldacı
10-06-2007, 18:25
Halk arasındaki adlarından biri "zıpçıktı" eğer yanlış görmüyorsam:-)) Literatürdeki adı Chlorophytum capense. Aydınlık, aşırı kuru olmayan, doğrudan güneş ışığı almayan yerleri seviyor, yazın her gün, kışınsa daha az su vermek gerekiyor. Flu da olsa sizinki pek güzel görünüyor. Sürgünlerinden çoğaltılıyor ve de pek arsız olduğunu ekleyeyim.
yasarulutas
10-06-2007, 20:50
Yaşar Bey, Müjgan Hanım Türkiye Flosarı ile ilgileniyor. Tek çenekli çiçekleri bitirdi şimdi çift çenekli çiçekleri yüklemeye başladı. Bizlerin de desteği ile çok güzel bir Türkiye Florası bölümü yapacak. Zaten o bölüme bakarsanız bilen arkadaşlar ekleme yapıyorlar.
Tamam Derya; ama hangi bitkinin eksik olduğunu nasıl bileceğim, umarım Müjgan hanım Galeri de bulunan resimleri kullanır da. O resmi çekenler de gurur duyar.
Erguvan Muhibbi
10-06-2007, 21:36
Neşe Hocam çok teşekkürler. Lütfettiniz.
Dostlar Neşe hoca İtalyanca dan Türkçe ye pek çok eser kazandırmış
değerli bir akademisyen. Sitemizde ne cevherler var haberimiz yok.
Bu çiçekleri bir arkadaşım getirdi. Soğanlı bir çiçek. Ortasından uzunca bir sap ve çok güzel bir çiçek çıkacak dedi :))
İsmini öğrenebilirsem çok sevineceğim...
13248
Buket Aknar
10-06-2007, 23:05
Gerçek isimlerini bilirsem araştırmam ve bakımım daha iyi olacak. Yardımlarınız için teşekkürler.
Mesaj 142 deki 2. fotoğraftaki çiçek, şeflera.
sayın serder bu sayfada çiçeğinizin adı var...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191&page=10
Sevgili Erguvan Muhibbi Neşe Hanım'ın yazdığı bitkinin ismi sizinki değil de Deimos'un çiçeğinin ismi. Sizin çiçeğinizi ben de çok beğendim merakla bekliyorum adını.
Çilli begonya işte bu bence.Aydolum arkadaşımızın çilli begonya dediği çiçeğin yapraklarını Japon Gülü'ne benzettim.
Ben de.
Mesaj 142 deki 2. fotoğraftaki çiçek, şeflera.
Beşincisi Fujer.(Aşk merdiveni)
Doğru mu ?
Diğer resimdekilerin çoğu begonya türleri.
Biri deve tabanı...
bende az önce pazardan bu çiçekleri aldım adlarını bilmiyorum yardımcı olurmusunuz adı nedir nasıl yetişir yıllık mı değilmi?
Horoz ibiği.
Yıllık. Tohumları olgunlaşınca dökülür, her tarafa yayılır, her yıl kendiliğinden çıkar. :dilli:
Son olarak da bu çiçeğin adını öğrenebilirsem tüm çiçeklerimin adını biliyor olacağım. Sonra bakımları ile ilgili forumları gezmeye devam :)
http://img111.imageshack.us/img111/8157/dikenliyapragimct1.jpg
Yanılmıyorsam bir draceana türü. (marginata mı?)
aysemelike
11-06-2007, 12:31
Bu çiçekleri bir arkadaşım getirdi. Soğanlı bir çiçek. Ortasından uzunca bir sap ve çok güzel bir çiçek çıkacak dedi :))
İsmini öğrenebilirsem çok sevineceğim...
13249
Soğanını yad çiçeğini görsek kesin söylerdik ama tahmin edecek olursak, Amarallis **** hiperastrum olabilirler. Zaten bu ikisi çiçekleri ile ayırd edilebilirler.
**** allium türlerinden iri çiçeklilerden biri olabilir.
Bekleyip göreceğiz...
Selamlarımla....
Yanlış yerdemiyim ne ? Kayboldum kusura bakmayın tanrım bu ne güzellikler. İsimlerini bilmesemde hepsi birbirinden güzel. Sizden ricam türkçe adlarıyla, tabii asıllarınıda yazarsanınız sevindirirsiniz bu şaşkını.
Saygıyla
Mine Pakkaner
11-06-2007, 14:02
Bütün bitkilerin kabul edilmiş bir Türkçe adları yok. Bu yüzden botanik adlarını kullanıyoruz.
Bütün bitkilerin kabul edilmiş bir Türkçe adları yok. Bu yüzden botanik adlarını kullanıyoruz.
Kabul edilmişten kastınız nedir merak ettim Mine hanım konuyu biraz açarsanız sevinirim.
Saygıyla
sukranayalp
11-06-2007, 16:19
Sn Erguvan Muhibi, bu çiçek Tradescantia'nın bir türü. Hani Telgraf çiçeği deriz ya. İşte ondan. Ama halkımız sanıırım buna ad vermemiş.Ya da Türkçe adını ben bilmiyorum. Fotoğrafı çok güzel çekmişsiniz.
teşekkür ederim. ilk fırsatta bir tanesini yerinden söküp soğanı ile çekerim.
Mine Pakkaner
11-06-2007, 18:20
Kabul edilmişten kastınız nedir merak ettim Mine hanım konuyu biraz açarsanız sevinirim.
Saygıyla
Bu bitkinin Türkçe adı eğer literatüre geçmişse ve o isimle anılınca herkes biliyorsa demek istiyorum. Örneğin Rose bitkinin botanik adı. Ama hem bilimsel literatür, hem de halk bu bitkiye gül der. Yani birisi çıkıp bu çiçeğin adı kokulu gonca dese de bu hiçbirşey ifade etmez. Çiçeğin kabul edilmiş resmi Türkçe adı güldür.
Bunu karanfil, aslanağzı, horozibiği, zambak, nergis, sümbülteber gibi pek çok isimde de görürüz. Botanik, ziraat ve peyzaj bilimleri kitaplarında da bu bitkilere ait Türkçe isimler bu şekilde geçer.
Buket Aknar
11-06-2007, 20:43
Ne olur sökmeyin, sadece biraz bekleyin çiçek mutlaka açacaktır. Galeriyi takip ediyorsanız soğanlı bitkilerde ben, bahçemden bir fotoğraf yükledim adı zambak , yaprakları ona benziyor ama çiçeğini görmeden emin olamayacağım.
Buket Aknar
11-06-2007, 20:49
Az önceki mesajda galerideki bölümü sanırım hatalı yazdım ve ben de en iyisi çiçeği buraya da yükleyim dedim ama bakalım becerebilecek miyim. Eğer beceremezsem ve göremezseniz galeride "bahçemden" başlığında çizgili bir zambak olarak görebilirsiniz.http://www.agaclar.net/galeri/files/12725-DSC00176.JPG
Penelophe
11-06-2007, 20:58
Hemen hemen bütün soğanlı bitkilerin yaprakları, bu yapraklara benzer, yapraktan ayırt etmek için uzman olmak lazım. Belki bilen arkadaşlar vardır, Melike hanım bilebilir onu bekleyin bence:)
Birol Ketenci
11-06-2007, 22:23
Arkadaşlar aranızda bu çiçek hakkında bilgi verebilecek olan var mı? Bu resmi çekeli yaklaşık bir ay oldu ve birkaç çiçek daha verdi. Üretme şansım var mı? Şimdiden teşekkürler...
Erguvan Muhibbi
11-06-2007, 23:49
Teşekkürler dostlar,
Çiçekten iki dal aldım yetiştirmeyi planlıyorum.
Teşekkürler sayın yasarulutas.
bu bitkiyi sorduğumda Eminönü'ndeki çiçekçi arkadaşlardan biri bana lavanta olduğunu söyledi.:confused: (Zaten başka yerde de göremedim). Ama bu lavanta değil . Baharatımsı hoş bir kokusu var. Kekik gibi sert bir baharat kokusu değil ama...Zannedersem ballıbabagillerden (ben öyle tahmin ediyorum) . Güneydeki parklarda daha sık görürüdüm. İst'da bir evin bahçesine sarmaşık gibi sarılı halde buldum. Bakalım aldığım kök tutacak mı?:rolleyes:
aysemelike
12-06-2007, 09:21
Az önceki mesajda galerideki bölümü sanırım hatalı yazdım ve ben de en iyisi çiçeği buraya da yükleyim dedim ama bakalım becerebilecek miyim. Eğer beceremezsem ve göremezseniz galeride "bahçemden" başlığında çizgili bir zambak olarak görebilirsiniz.http://www.agaclar.net/galeri/files/12725-DSC00176.JPG
Penelophe bana olan güveninize çok teşekkür ederim doğrusu, çok incesiniz.
Buket Hanım bu güzel çiçeğiniz bir zambak değil, bu bir hiperastrum, serder'in sorduğu da bu olabilir, çiçek açınca "hah tamam" diyeceğiz.Aman soğanı çıkarmayın, nasılsa çiçeklenecek....
Zambak, hiperastrum, amarallis ve birkaç tane daha soğanlı bitkinin çiçekleri birbirine çok benzer ve herkes onlara zambak der. Gerçek zambak yani "lilium" katmanlı soğancıkların birleşmesi ile oluşmuş bir soğan yapısına sahiptir, amarallis **** hiperastrumlar çok büyük ve tıpkı "soğana" benzer kök yumrusuna sahiptirler.Amarallis ve hiperastrumlar birbirlerine çok benzemesine karşın bazı özellikleri ile ayırd edeliyorlar. Örneğin hiperasrtrumlar dış ortama dayanıklı iken, amarallisler bvahçede kolayca çürüyor, bozuluyor. Hiperastrumların çiçek sayısı 3-5gibi tek iken, amarallisler dikkatli yetişrildiklerinde 6 çiçek açıyorlar. Çiçek açma dönemleride farklı, hip.'ler yazın dış ortamda , amarallisler kışın iç ortamda açıyor....vs... vs...Şimdilik bu kadar...
Herkese selamlarımla....
Not: soğanlı bitkiler için ipuçları için bkz. agaclar.net dergisi haziran sayısındaki soğanlı bitkiler yazısı....Nacizene ben yazdım da;)
aysemelike
12-06-2007, 09:29
Sizlere örnekler de yollamak istedim, dev, pembe çiçekli iç ortamda olan (2. ve sonuncu çiçekler) amarallis, diğerleri (1.,3.,4.)zambak....Selamlarımla....
Birol Ketenci
12-06-2007, 09:48
Arkadaşlar resimdeki çiçek işyerinde bir arkadaşa ait ve kendiside çiçek hakkında pek bilgiye sahip değil. Resim yaklaşık bir aylık ve bu sürede birkaç sürgün daha çiçeklendi. İşyerinde ona hayran olmayan yok. Tanıyanınız varsa bu çiçeği üretme şansımız var mı?
sukranayalp
12-06-2007, 12:37
Sn PDABİROL
Yukarda fotoğrafı olan çiçek aphelandra. Türkçe adını bilmiyorum. İç makan bitkisi olarak kullanılıyor. Tüm sene botunca çiçek açabilir. Nemi - suyu ve sıcağı sever. Çok güneşli yerlerden hoşlanmaz.Çok aydınlık ortamlarda ve güneş altında yeşil yaprakları kuruyup kıvrılabilir.İlkbahar ve yaz aylarında yeşil yapraklara su püskürtün.Sürgünlerden 10 cm. uzunlukta koparıp perlit tarzı bir köklendirme ortamında ilkbahar başlarından itibaren sonbahara dek rahatlıkla üretebilirsiniz. Tohumdan üretildiği bahsedilse bile bu konuda bir şey diyemeyeceğim. Şimdiye değin tohumunu görmedim. Bir de işin ilginç yanı : genelde aphelandra'nın yeşil yaprakları beyaz damarlıdır. Sizinkinde bu damarlar görünmüyor. Bu nedenle size bir kaç fotoğraf göstereceğim.
Buket Aknar
12-06-2007, 15:22
Penelophe bana olan güveninize çok teşekkür ederim doğrusu, çok incesiniz.
Buket Hanım bu güzel çiçeğiniz bir zambak değil, bu bir hiperastrum, serder'in sorduğu da bu olabilir, çiçek açınca "hah tamam" diyeceğiz.Aman soğanı çıkarmayın, nasılsa çiçeklenecek....
Zambak, hiperastrum, amarallis ve birkaç tane daha soğanlı bitkinin çiçekleri birbirine çok benzer ve herkes onlara zambak der. Gerçek zambak yani "lilium" katmanlı soğancıkların birleşmesi ile oluşmuş bir soğan yapısına sahiptir, amarallis **** hiperastrumlar çok büyük ve tıpkı "soğana" benzer kök yumrusuna sahiptirler.Amarallis ve hiperastrumlar birbirlerine çok benzemesine karşın bazı özellikleri ile ayırd edeliyorlar. Örneğin hiperasrtrumlar dış ortama dayanıklı iken, amarallisler bvahçede kolayca çürüyor, bozuluyor. Hiperastrumların çiçek sayısı 3-5gibi tek iken, amarallisler dikkatli yetişrildiklerinde 6 çiçek açıyorlar. Çiçek açma dönemleride farklı, hip.'ler yazın dış ortamda , amarallisler kışın iç ortamda açıyor....vs... vs...Şimdilik bu kadar...
Herkese selamlarımla....
Not: soğanlı bitkiler için ipuçları için bkz. agaclar.net dergisi haziran sayısındaki soğanlı bitkiler yazısı....Nacizene ben yazdım da;)
Henüz Hazirana girmeden dergideki yazınızı okudum ve notlar aldım. Doğrusu çok etkileyiciydi. Bahçemdeki çiçeğe gelince. Bunları bana "baka sana zambak getirdik bunları bahçene ek çiçekleri solunca sökmene gerek yok " diye verdiler. Bu yıl (1. yıl) ilk kez açtılar.Kırmızısı da var , ancak daha küçük çiçek açtı. Lilyumları da ben kendi gayretimle yetiştirdim. Galeride de fotoğrafları var görüp değerlendirirseniz memnun olacağım.( bahçeme 3 renk lilyum ektim, şimdilik sadece turuncular açtı. Pembe ve beyazları da bekliyorum) Ayrıca bilgilerinizden ve samimiyetinizden cesaret alarak soğanlı bitkiler konusunda sizden yardım da isteyeceğim. Lilyumların çiçekleri bitince bahçedeki yerlerinden sökmeli miyim yoksa diğerleri gibi kalabilirler mi?
bu bitkiyi sorduğumda Eminönü'ndeki çiçekçi arkadaşlardan biri bana lavanta olduğunu söyledi.:confused: (Zaten başka yerde de göremedim). Ama bu lavanta değil . Baharatımsı hoş bir kokusu var. Kekik gibi sert bir baharat kokusu değil ama...Zannedersem ballıbabagillerden (ben öyle tahmin ediyorum) . Güneydeki parklarda daha sık görürüdüm. İst'da bir evin bahçesine sarmaşık gibi sarılı halde buldum. Bakalım aldığım kök tutacak mı?:rolleyes:
Evet, maalesef bunlara lavanta diyorlar.
Ben ceset çiçeği diyorum.:dilli:
Latife tabii, ceset çiçeği 30 senede bir açarmış vs. ve tıpkı ceset gibi kokarmış.
Ben de bunlara kokusu yüzünden ceset çiçeği dedim ve sonunda söküp atarak o pis kokudan kurtuldum.
Çiçekleri yeni açtığında çok zarif olan bu bitki, (adı her neyse) daha sonra berbat bir koku yayıyor, yahu etrafta bir leş mi var acaba, gibi konuşmalara sebep oluyor.
Belki gerçekten leş vardır da biz kabahati bunda bulmuş olabiliriz ama onu söktükten sonra bir daha o kokuyu duymadık.
Yine de hayırlı olsun diyorum.:p
Merhabalar,
Resim yüklemeyi becerebildim mi bilemiyorum. Eğer yükleyebildiysem bu bitkimin ne olduğunu merak ediyorum. Muhtemelen bunu birkaç yıl önce ben
dikmişim ancak ne olduğunu hatırlamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
13368
bu da başka bir açıdan13369
Ferda Ülkümen
12-06-2007, 21:16
sayın nrş
bu bitkinin adı lavantin.Makasla şekillendirilmiş olarak parklarda çok kullanılır.
Kötü kokmuyor sayın Balıkçı gittim,kokladım,geldim.Hatırlamazmısınız eczanelerde satılan açık kolonya çeşitlerinden biri de lavantin kolonyası idi.
Bu mevsimde ve çiçekli iken tutarmı bilmiyorum ama sonbaharda dikerseniz kolay tutuyor.
Ferda Ülkümen
12-06-2007, 21:53
Sayın bahar66
Bu çiçeğin adı plumbago.Güneşli bir yere koyarsanız bol mavi çiçekler açar.
Bu benim bahçemdeki;
Mine Pakkaner
12-06-2007, 22:27
Arkadaşlar resimdeki çiçek işyerinde bir arkadaşa ait ve kendiside çiçek hakkında pek bilgiye sahip değil. Resim yaklaşık bir aylık ve bu sürede birkaç sürgün daha çiçeklendi. İşyerinde ona hayran olmayan yok. Tanıyanınız varsa bu çiçeği üretme şansımız var mı?
Pdabirol, bitkiniz bir karides çiçeği. Justicia brandegeana.
Veya eski adıyla Beloperone guttata. Kırmızı ve pembe çiçekli alt varyeteleri de bulunmakta, ancak bizde en yaygın rengi sarı. Akdeniz ve Güney Ege'de dış mekanda yetişir. Bodrum'da kocaman çalılar oluyorlar. Yumuşak çeliklerle veya tohumla üretilir. Bahçede dikilince daldırma ile de ürer.
Çiçeği aynı familyaya (Acanthaceae) mensup olan Aphelanra'nın çiçeğine benzese de ikisi farklı farklı bitkilerdir.
http://www.rain-tree.com/Plant-Images/Justicia_brandegeana_p2jpg.jpg
http://www.backyardnature.net/***/fl04.jpg
Plumbago
12-06-2007, 23:24
Sayın bahar66,
Ferda Ülkümen kesinlikle haklı :)
Resimdeki bitki, benim kullanıcı adım olan Plumbago capensis (Mavi Yasemin) ;)
aysemelike
13-06-2007, 09:19
Sevgili Buket hanım,
Yazımdamn yararlanmış olmanıza sevindim. Teşekkür ederim....
Liliumlarınızı sökmenize gerek yok, heryıl dahada bir güzelleşerek çoğalırlar. Ama çoğaltmak isterseniz yöntemleri var. İsterseniz ayrıca yazarım.
Birde artık soğanlı bitkiler bölümüne yazmanız daha hoş olur, oradaki arkadaşlar da size pek çok konuda bilgi vereceklerdir...
Selamlarımla....
aysemelike
13-06-2007, 09:28
Sevgili Yöneticilerimiz acaba bu konu başlığı ile "bu bitkinin adı ne" konu başlığını birleştirebilirler mi? İkiside aynı amaca hizmet ediyor ama farklı yerlerdeler....
Selamlarımla...
Çok teşekkür ederi sayın Ferda Ülkümen.
Ve tabii size de sayın Plumbago.
Artık ne olduğunu bildiğim için daha bilinçli bakabileceğim. :p
Buket Aknar
13-06-2007, 12:57
Çok teşekkür ederim . Aslında o bölüme bugüne kadar hiç uğramadım. Orada görüşürüz.
Burada sizlere bahçemdeki turuncu lilyumların fotoğraflarını gönderiyorum. http://www.agaclar.net/galeri/files/12725-DSC00278.JPG
Kışın nasil Koruyorsunuz Lilyumlari ?
Buket Aknar
13-06-2007, 15:46
Ben geçen kış ektim ,bahar sonu yaz başı turuncu açtı , şu anda pembe ve beyazın da açmasını bekliyorum ama sonra ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Yerinde bırakırsam ve çevresindekileri sularsam eriyeceğini söyleyenler olduğu gibi yerinden çıkarmazsam hiç bir şey olmayacağını da söylüyorlar . Buna bağlı olarak kışta ne yapmalıyım ben de bilmiyorum ?
sayın nrş
bu bitkinin adı lavantin.Makasla şekillendirilmiş olarak parklarda çok kullanılır.
Kötü kokmuyor sayın Balıkçı gittim,kokladım,geldim.Hatırlamazmısınız eczanelerde satılan açık kolonya çeşitlerinden biri de lavantin kolonyası idi.
Bu mevsimde ve çiçekli iken tutar mı bilmiyorum ama sonbaharda dikerseniz kolay tutuyor.
Çiçekliyken bir zararı yok, çiçekler geçtikten sonra... ııığğğ... ya da ben huysuzluk ediyorum.:p
Genelde bitkiler, çiçekliyken tutmuyor diye biliyorum ama denemekten ben de vaz geçmiyorum.
İnşallah tutar.
yasarulutas
14-06-2007, 17:55
Bu çiçek/bitkilerin hepsi doğal ortamda yetişen çevreme ait bitkiler. Sizleri yoruyorum ama ne yapayım. herşey Türkiye florası için. Arkadaşlar bu çiçeklerin ve devamındakilerin ismi nedir? Bitkiler/çiçekler Sivas iline bağlı Sızır kasabası çevresinde bugün çekildi.
yasarulutas
14-06-2007, 17:56
Bu da devamı.. Adaçayı gibi ama değil gibi.?
Birol Ketenci
14-06-2007, 20:19
Sn Mine Pakkaner ve Sn Şükran Ayalp ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Tohum için biraz bekleyeceğim olmazsa daha sonra çelikten denerim.Tekrar teşekkürler.
Sayın Balıkçı ve Sn Ferda Ülkümen cevaplarınız için çok teşekkürler...
İşin doğrusu hafif kekikimsi kokusuyla bana Akdeniz'i hatırlatıyor. Tabi tercihler ve beğeniler herkese göre değişir. Çiçekli iken ben de tutmayacağını tahmin ettim ama Sn Balıkçı sizin de dediğiniz gibi insan denemeden de edemiyor.:rolleyes:
Derya Özen
15-06-2007, 08:01
Yaşar Bey, 943 numaralı mesaj da ki 3. resim yalancı ısırgan'a benziyor. 4. resim ise Fatmaotu, Fatmaotu yenebilen bir ot türü. Ben de resimlerini çekmiştim, yenebilen otlar bölümüne yüklemek için.
Merhaba Geçen sene izmir bayındır'dan bir çiçekçiden bilmeden aldım bu bitkiyi üzerin de beyaz leblebi gibi salkımları vardı .Önce yaprak döktü sonra yaz başı filizlendi ve şimdi minik çiçekler açtı.Gündüz çiçekleri kapalı geçe olunca o minik çiçekler açılıyor ve her taraf mis gibi kokuyor.Ortalama 2 haftadır çiçekler üzerinde ve hala misler gibi kokuyor. Bu bitkinin ismi nedir acaba? bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.
aysemelike
15-06-2007, 08:36
Ben geçen kış ektim ,bahar sonu yaz başı turuncu açtı , şu anda pembe ve beyazın da açmasını bekliyorum ama sonra ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Yerinde bırakırsam ve çevresindekileri sularsam eriyeceğini söyleyenler olduğu gibi yerinden çıkarmazsam hiç bir şey olmayacağını da söylüyorlar . Buna bağlı olarak kışta ne yapmalıyım ben de bilmiyorum ?
Çiçekli Orjinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen
sayın nrş
Bu mevsimde ve çiçekli iken tutar mı bilmiyorum ama sonbaharda dikerseniz kolay tutuyor.
Bu iki duruma cevap yazmak isterim;
Buket hanım,
Anladığım kadarı ile kıbrısta yaşıyorsunuz. Bu nedenle zambak, yıldız gibi soğanlıları topraktan çıkarmanıza hiç gerek yok.
Bu arada zambaklarınız çok güzeller...
Ve Ferda Ülkümen,
Bitkiler sonbaharda ekilirlerse dinlenme dönemine geçtikleri ve doğal su ihityaçlarıda karşılandığı için daha kolay tutarlar. Bu nedenle yeni ekimler, çeliklemelşer, **** yer değiştirmeler sonbaharda yapılır.
Ama çok istediğiniz çiçekteki bir bitkiyi mevsimsiz de ekip yaşatmak mümkün. Öncelikle çiçekli ise çiçekleri tamamen temizleyin üzerinden, sonra çıkaracağınız yerden mümkün olduğunca kökü zedelemeden ve topraklı olarak çıkarın (not: çıkarmadan önce de sulanmış ve toprak nemli olsun) , yeni ektiğiniz yerde de bol bol sulayın, kurumamasına dikkat edin, % 90 başarı sağlarsınız.
sukranayalp
15-06-2007, 08:45
Melissa, kolonyo çiçeği olarak halk içinde adlandırılsa da asıl adı Cestrum nocturnum.
Bunun kırmızı çiçekli olanları da var.
Gerçekten kokusu müthiş.
Sn. sukranayalp çok teşekkür ederim. Sayen'de sitede Melisa ile ilgili bütün bilgilere ulaştım.
yasarulutas
15-06-2007, 16:51
[QUOTE=Derya Özen;118042]Yaşar Bey, 943 numaralı mesaj da ki 3. resim yalancı ısırgan'a benziyor. 4. resim ise Fatmaotu, Fatmaotu yenebilen bir ot türü. Ben de resimlerini çekmiştim, yenebilen otlar bölümüne yüklemek için.[/QUOTE
Teşekkür ederim. Sayın Derya; Ağaçlandırma çalışmalarınızda size başarılar dilerim. Umarımki tüm ağaçlar tutarda arazi yeşillenir. Yeşil alanlara ihtiyacımız var. Ama 943 numaralı mesajdaki çiçekli bitki resimlerinin cevabını tam alamadım. Fatmaotunu bulamadım, diğer bitki ise siz daha iyi bilirsiniz ama ısırgana hiç benzemiyor. Yanlış anlamayın "bulamadım" meselesini. Çünkü bu bitkiler kasabamda ve civarında yetişen bitkilerdir. Allah nasip ederse bunları bir kitap haline getirecem sizlerin sayesinde. yardımlarınızı bekliyorum.. İsimleri için bir ışık daha..
Penelophe
15-06-2007, 19:58
Rica ederim Melike Hanım, o sizin inceliğiniz.
Bu çiçeği İzmir Forum Bornova'da gördüm, çok beğendim, edinmek istiyorum fakat adını bilmiyorum yardım lütfen.
Çiçek ve tomurcuk resimlerini ekliyorum.
yasarulutas
15-06-2007, 21:22
943 teki 3. çiçeğin adaçayı olma ihtimali nedir?
Penelophe
15-06-2007, 21:44
Bu çiçeğin **** çalımsının adını bilen var mı?
Selahattin Yılmaz
15-06-2007, 22:56
Mine çiçeği...
Mine Pakkaner
15-06-2007, 23:51
Bu bir çalı minesi. Lantana camara.
yasarulutas
16-06-2007, 12:25
Ben böyle bir ballıbaba görmedim. Bu hangi tür.
Penelophe
16-06-2007, 13:24
Selahattin Bey ve Mine Hanım çok teşekkür ederim.
Buket Aknar
16-06-2007, 15:35
Melike hanım, tavsiyeniz için teşekkürler. Bugün çok ilginç bir şey oldu. Sizlerle paylaşmak istedim: Beyaz mis zambağım çiçek açtı ancak ortasında bir pembelik var üstelik kokusu yok. Diğerleri hep beyaz açmıştı üstelikte çok güzel mis gibi tütüyorlardı. Bu durum acaba arıların bir ürünü mü?Fotoğrafını ekleyeceğim...
Bu çiçeğin adını nedir?
Teşekkürler...
Penelophe
16-06-2007, 16:20
Adabayrakoglucum adını bilmiyorum ama harika birşey, senin balkonda duruyor sanki :) Kokuyor mu?
Evet bunu da yeni aldım. Pazarcı adını bilmiyordu.
Ferda Ülkümen
16-06-2007, 20:10
Bu çiçeğin adı Delphinium, hezaren çiçeği birdesüvari mahmuzu diye ismi var adabayrakoğlucum. (Bu hitap çok hoş!) Çok senelik bir bitki.
Çok teşekkür ederim Ferda Hanım.
Buket Aknar
16-06-2007, 22:12
Sn Ada Bayrakoğlu, bu çiçeğe Kıbrıs'ta biz Girit çiçeği diyoruz. Daha önce forumda latince ismini öğrenmek için fotoğrafını yüklemiştim. Bu arada Ferda Ülkümen den sayenizde latince isminin Delphinium olduğunu ben de öğrendim.
Benim bahçemdekiler tohumlanmaya başladılar.
Sebahattin Sargın
16-06-2007, 22:27
Bu ağacı botanik parktaki toplantımız sırasında gördük. Fakat tanımlayamadık, bir bilgisi olan arkadaşlar var ise yardımcı olmalarını rica edeceğim..
13690
13691
13692
Selahattin Yılmaz
16-06-2007, 22:32
Buket hanım bu başlığın son sayfasında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1266&highlight=selluka) adınız ve memleketiniz geçiyor bir inceleyin ve yorum yapın olmaz mı?
Penelophe
16-06-2007, 22:39
Selahattin Bey;
burası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479) ve şu an yazdığımız başlık aynı içeriğe mi sahip ben mi yanılıyorum?
Mine Pakkaner
16-06-2007, 22:40
Bu ağacı botanik parktaki toplantımız sırasında gördük. Fakat tanımlayamadık, bir bilgisi olan arkadaşlar var ise yardımcı olmalarını rica edeceğim..
Bu bir peruka veya diğer adıyla duman çalısı. Cotinus coggyria.
Mine Pakkaner
16-06-2007, 22:45
Selahattin Bey;
burası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479) ve şu an yazdığımız başlık aynı içeriğe mi sahip ben mi yanılıyorum?
Her iki başlık birleştirilmiştir.
Penelophe
16-06-2007, 22:47
Teşekkür ederim Mine Hanım.
Sebahattin Sargın
17-06-2007, 08:43
Bu bir peruka veya diğer adıyla duman çalısı. Cotinus coggyria.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim Mine hanım...
yasarulutas
17-06-2007, 20:15
Sayın adabayrakoğlu çiçeğin adı Hezarani
yasarulutas
17-06-2007, 21:17
Sevgili bilen arkadaşlar, üç yabancı site gezdim ama çekmiş olduğum kır çiçeklerinin resmini bulamadım. Lütfen yardımlarınızı esirgemeyin. Alttakileri ise bugün çektim ve devam edeceğim resim eklemeye.
Cevaplar için çok çok teşekkür ediyorum.
soframiz
17-06-2007, 22:48
Bu bitkinin ismini biliyorum, Türkiye'de dikenli kabak olarak taniniyormus. Ben bu bitkiyi Portekiz'den aldim, gecen sene yetistirdim, ama meyva alamadim. Resimleri Portekiz'den arkadasimin babasi yolladi. Her ne kadar Internette arastirma yapti isem bir sonuc alamadim. Yalniz bildigim yetismesi cok kolay topragin üstüne konuyor ve kendi kendine kök veriyor. Benim icin mühim olan yetismesinin devami ve meyva vermesi. Yardimci olursaniz sevinirim.
http://www.soframiz.de/wp-content/Im001293.jpg
http://www.soframiz.de/wp-content/Pa230043.jpg
http://www.soframiz.de/wp-content/Pa230050.jpg
http://www.soframiz.de/wp-content/chuchu1.JPG
Buket Aknar
17-06-2007, 23:35
Buket hanım bu başlığın son sayfasında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1266&highlight=selluka) adınız ve memleketiniz geçiyor bir inceleyin ve yorum yapın olmaz mı?
Uyarınız üzerine, o bölüme mesajımı yazdım. Gören arkadaş daha ayrıntılı bilgi verirse yardımcı olabilirim. Uzunca zamandır ben de arıyordum, buralarda bulunduğunu öğrenince inanın çok sevindim.
sayın Yaşar Ulutaş,
Son fotoğraflar için 1. Campanula, 2. Asyneuma, 3. Gladiolus, 4. Polygala, 5. bilmiyorum ama Leguminosae Familyasından.
yasarulutas
18-06-2007, 21:14
sayın Yaşar Ulutaş,
Son fotoğraflar için 1. Campanula, 2. Asyneuma, 3. Gladiolus, 4. Polygala, 5. bilmiyorum ama Leguminosae Familyasından.
Sevgili ada; Glayöl resimlerini daha öncede aradım ama bendeki resimlerle hiç uyuşmuyor, bende yabanisi dir bu deyip oluşturduğum arşivimde ismini değiştirdim. Daha öncede foruma yazdığım gibi bu resimlerin hepsi bana aittir. Hiç kimsedan alınmamıştır. Zaten yöremde de benden başka bitki resmi çeken yok. Çaktığın ışık için teşekkürler ama isimler ile çiçekler tutmadı. Sana zahmet olacak birde 943 tekilere baksan, gerçi Müjgan ablam farmakolog ondan da beklerim. Az sonra ekleyeceklerime de bakarsanız. Bunlar Türkiyenin çiçekleri.
Buket Aknar
18-06-2007, 21:20
Bahçemde,2006 Şubat'ında arkadaşımdan aldığım çelikten edindiğim, bir yılda oldukça gelişerek duvar üzerindeki demir parmaklıklara sarılan bitkinin adını bilmiyorum. Adını bilen varsa, çok sevineceğim.
yasarulutas
18-06-2007, 21:31
Bunlar ilk seri
yasarulutas
18-06-2007, 21:32
Bunlarda ikinci seri
Merhaba arkadaşlar,
Balkonumda çimlendirme sahası olarak kullandığım saksıda ne olduğunu bilmediğim bir bitkicik yeşerdi. 14091
Yeni çimlendirilmiş bitkilerin yapısını gösteren bir site (http://www.theseedsite.co.uk/seedlings6a.html)de yaprak ve bitki yapısı benimkine oldukça benzeyen "Verbena x hybridus
'Moon River'" ve "Tagetes patula French Marigold" isimli bitkiler var. Sizce bu bitki bunlardan birisi midir yoksa kendiliğinden oluşmuş bir otmudur? Ayrıca cinsini bilmediğim bir bitki ektiğimide hatırlamıyorum.
Verbena x hybridus "moon river
14089
Tagetes patula frech marigold
14090
caploonba
20-06-2007, 17:29
Avrupada yesterday today tomorrow yani dün bugün yarın diye bir çiçek varmış bilgisi olan var mı?
soframiz
20-06-2007, 18:49
Avrupada yesterday today tomorrow yani dün bugün yarın diye bir çiçek varmış bilgisi olan var mı?
Bitkinin botanik ismi "Brunfelsia pauciflora" ben hic rastlamadim bu bitkiye, ev bitkisiymis.
Bu baglantilar ile resmini görebilirsiniz (sayfanin ingilizce kismi da var) http://www.flora-toskana.de/onlineshop2/product_info.php?pName=brunfelsia-pauciflora-purpurne-brunfelsie&cName=duftpflanzen&osCsid=6aae7a679241ff273e830d86ba2de280
http://www.lohmueller.business.t-online.de/botanic/Solanaceae/Brunfelsia/Brunfelsia012.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Brunfelsia
Buket Aknar
20-06-2007, 22:35
Bahçeme Lisantus diye bir çiçek ektim. Bu bitki ile ilgili ayrıntılı bilgisi olan var mı ? 2 gün önce ilk çiçekler açtı, ben çok beğendim ancak çiçek ile ilgili adından ve Kıbrıs'ta Yumurta Otu denen bir bitkinin genleri ile oynanarak labaratuarda geliştirilen bir bitki olduğu dışında bir bilgi edinemedim. Fotoğraflarını Galeri'ye ekledim.BU ÇİÇEĞİ TANIYAN VAR MI?
Buket Aknar
20-06-2007, 22:40
Çiçek açan iki lisantus ve henüz tomurcuk olan bir diğeri . Umarım ayrıntılı bilgiye sahip bir arkadaş bulunur. Şimdiden teşekkürler.
Sümeyye Polat
20-06-2007, 23:37
Sevgili ada; Glayöl resimlerini daha öncede aradım ama bendeki resimlerle hiç uyuşmuyor, bende yabanisi dir bu deyip oluşturduğum arşivimde ismini değiştirdim. Daha öncede foruma yazdığım gibi bu resimlerin hepsi bana aittir. Hiç kimsedan alınmamıştır. Zaten yöremde de benden başka bitki resmi çeken yok. Çaktığın ışık için teşekkürler ama isimler ile çiçekler tutmadı. Sana zahmet olacak birde 943 tekilere baksan, gerçi Müjgan ablam farmakolog ondan da beklerim. Az sonra ekleyeceklerime de bakarsanız. Bunlar Türkiyenin çiçekleri.
Bu kadar uzmanın yanında bana söz söylemek düşer mi bilmiyorum ama naçizane 4. resim gladiolus olmalı. Elimde resim yok ancak çocukluğumun en gözde çiçeğiydi.Daha önceden internetten araştırmıştım,aşağıdaki resim Van florasından bir galdiolusa ait.Malatya'da yetişen de buna çok benziyordu,sizin çektiğiniz resim de yine bir gladiolusun bence.
saygılar
http://www.vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora/famgenustur/ir/gl/at/pages/Gladiolus%20atroviolaceus%20BOISS_%20%20_jpg.htm
sukranayalp
21-06-2007, 09:02
Sn Buket Aknar, 1152 nolu mesajdaki sarılıcı Cobaea . Türünü bilmiyorum. Çok yıllık sarılıcı bir çiçek.
Bahçeye böyle bir çiçeği dikmek istediğimi belirteyim. Siz kendiniz mi yetiştirdiniz, yoksa daha önceden var mıydı?
yasarulutas
21-06-2007, 13:16
[QUOTE=BirVarmışBirYokmuş;120398]Bu kadar uzmanın yanında bana söz söylemek düşer mi bilmiyorum ama naçizane 4. resim gladiolus olmalı. Elimde resim yok ancak çocukluğumun en gözde çiçeğiydi.Daha önceden internetten araştırmıştım,aşağıdaki resim Van florasından bir galdiolusa ait.Malatya'da yetişen de buna çok benziyordu,sizin çektiğiniz resim de yine bir gladiolusun bence.
saygılar
http://www.vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora/famgenustur/ir/gl/at/pages/Gladiolus%20atroviolaceus%20BOISS_%20%20_jpg.htm[/QUOTE
Neden düşmeyecekmiş. İnsanlar kimlerden neler öğreniyor, değilmi? glayöl resimlerini Galeri ye ekledim. Ama bu çiçek kırmızı olunca şüphe duydum. Bu bitkilerin kültürü nasıl yapılır. Mesele biraz da o.
yasarulutas
21-06-2007, 13:20
Bu çiçeklerin calapogon olma ihtimali var mı? Sızır kasabası, Çat köyü, cennet deresinde çektim. Bu ayın 17 sinde.
Buket Aknar
21-06-2007, 23:46
Sn Buket Aknar, 1152 nolu mesajdaki sarılıcı Cobaea . Türünü bilmiyorum. Çok yıllık sarılıcı bir çiçek.
Bahçeye böyle bir çiçeği dikmek istediğimi belirteyim. Siz kendiniz mi yetiştirdiniz, yoksa daha önceden var mıydı?
Sevgili Sükranayalp, verdiğiniz bilgi için teşekkürler, bu bitkiyi tüm acemiliğime karşın, çelikten kendim yetiştirdim. Bir yılda oldukça gelişerek bahçe duvarlarının demirlerine sarıldı. Yönlendirmek için zaman zaman dallarını buduyorum. Bu budaklardan kime verdiysem onlar da başarılı oldu. Kıbrıs ile bağlantınız varsa size de verebilirim.
14181
Bu kır çiçeğinin adını bilen var mı? :)
çekirdek
22-06-2007, 16:20
Çoban çantası olarak biliniyor genelde.
Capsella bursa-pastoris L. olarak karşılığı var arama motorlarında
Çekirdek teşekkürler ama Capsella bursa-pastoris L. (http://images.google.com.tr/images?q=Capsella+bursa-pastoris+L.+&gbv=2&ndsp=20&svnum=10&hl=tr&start=40&sa=N) diye arattığımda başka bir çiçek çıkıyor...
Çekirdek teşekkürler ama Capsella bursa-pastoris L. (http://images.google.com.tr/images?q=Capsella+bursa-pastoris+L.+&gbv=2&ndsp=20&svnum=10&hl=tr&start=40&sa=N) diye arattığımda başka bir çiçek çıkıyor...
Aybala
Haklısın, bu çobançantası değil.
Biz buna titrek deriz.
Çocukken kırlardan toplardık, sürekli olarak titrediği için böyle demiş olmalıyız.
Kuru ve çok hafif olduğundan, en küçük bir hareket veya esinti onu titretiyor herhalde.
Latince adını, tabii ki bilmem.:dilli:
Merhaba arkadaşlar,
Balkonumda çimlendirme sahası olarak kullandığım saksıda ne olduğunu bilmediğim bir bitkicik yeşerdi. 14091
Yeni çimlendirilmiş bitkilerin yapısını gösteren bir site (http://www.theseedsite.co.uk/seedlings6a.html)de yaprak ve bitki yapısı benimkine oldukça benzeyen "Verbena x hybridus
'Moon River'" ve "Tagetes patula French Marigold" isimli bitkiler var. Sizce bu bitki bunlardan birisi midir yoksa kendiliğinden oluşmuş bir otmudur? Ayrıca cinsini bilmediğim bir bitki ektiğimide hatırlamıyorum.
Verbena x hybridus "moon river
14089
Tagetes patula frech marigold
14090
Tagetes olmadığı kesin.
Marigold, tagetesin sarı ve iri çiçekli olanı, bir de kırmızı, sarı, kahverengi karışık renklı ve daha küçük çiçekli olanı var, biz ona kadife veya karagöz diyoruz.
Mine Pakkaner
22-06-2007, 17:07
Bu kır çiçeğinin adını bilen var mı? :)
Briza maxima. Galeride de örnekleri var.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=4012&catid=member&imageuser=2459
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=4011&catid=member&imageuser=2459
çekirdek
22-06-2007, 21:39
Aybala özür dilerim yanlış yanıtlamısım galiba, biz buna çoban çantası derdik, ve bu isimle arayışta ilk gelen bilgi bu olduğu için size de böyle yazdım.Karşılaştığım resmin de daha genç hali diye düşünmüşüm demekki.
Tekrar özür ve iki mesajım kirlilik yaratmaması nedeniyle silinebilir.
Buket Aknar
22-06-2007, 23:02
Aybala
Haklısın, bu çobançantası değil.
Biz buna titrek deriz.
Çocukken kırlardan toplardık, sürekli olarak titrediği için böyle demiş olmalıyız.
Kuru ve çok hafif olduğundan, en küçük bir hareket veya esinti onu titretiyor herhalde.
Latince adını, tabii ki bilmem.:dilli:
Bizde de kırlarda çok bulunan bu bitkiye halk arasında titrek deniyor.Bir zaman önce kuru çiçek aranjmanlarında çok kullanılıyordu, bu nedenle çiçekçilerde bol bol vardı.Şimdilerde kuru çiçeklere pek fazla rağbet olmadığı için sadece kırlarda görüyoruz.
Mine Pakkaner
22-06-2007, 23:10
Briza'lar gerçekten de ipincecik sapları, koca kafaları ile titrektirler.
yasarulutas
23-06-2007, 12:49
Bana gelince kimseden cevap yok
Bana gelince kimseden cevap yok
Sen de biraz kolay soru sor be kardeşim.:dilli: :p
Ustalar görünce cevap gelir.
Güzel bir çalışma yapıyorsun, kutlarım.
selimsenalp
23-06-2007, 21:04
Merhabalar,
Aşağıdaki bitki (arkadaki ortancalar değil) bizim bahçemizde yıllardan beri yetişiyor ve şekilde görüldüğü gibi çok güzel çiçekler açıyor. Çiçekler solduktan sonra kahverengi renginde büyükçe tohumları oluyor. Bu tohumları toprağa diktiğiniz zaman yeşilleniyor ve güneş alan biryer ise hemen çiçek veriyor. Yanlız kışın eğer don olursa dalları su kesiyor ve ölüyor ama ilkbaharda yine sürgünler verip canlanıyor.
Bu bitkiyle ilgili olarak sizlerden isminin ne olduğunu öğrenmek istiyorum. Eğer yardımcı olabilirsiniz gerçekten çok mutlu olurum çünkü nedir çok merak ediyorum ve bizim evin bahçesi haricinde hiçbiryerde gözüme çarpmadı bu bitki.
Selahattin Yılmaz
23-06-2007, 21:29
Sevgili Ferda Ülkümen teşhisi koymuştu Acanthus sp. (http://images.google.com/images?svnum=10&um=1&hl=tr&client=opera&rls=tr&q=Acanthus&btnG=Resimlerde+Ara)
Buket Aknar
24-06-2007, 00:34
Bence de bu bir ACANTUS. Benim de bahçemde var. Çok gösterişli bir bitki. Çiçekli dalları kurutabiliyor.
sarıaltıngül
24-06-2007, 10:42
Arkadaşlar aranızda bu çiçek hakkında bilgi verebilecek olan var mı? Bu resmi çekeli yaklaşık bir ay oldu ve birkaç çiçek daha verdi. Üretme şansım var mı? Şimdiden teşekkürler...
Bu çiçeğe Balıkesirde Tilki kuyruğu diyorlar bende bayıldım ve ordan ayrılırken 4 kök getirdim, çelikten üretiliyor ve kumlu toıplarkla karışık bol su seviyor, ışık alacak fakat güneş almayacak.
sarıaltıngül
24-06-2007, 16:10
Sevgili arkadaşlar bugün uzun bir uğraştan sonra çiçeklerin latin isimlerini buldum, belki biraz faydam olur. İsimler şöyle
Bitki Sözlüğü
Çalılar
Abelia grandiflora Güzellik Çalısı
Aralia japonica Aralya
Arbutus unedo Kocayemiş
Aucuba japonica Japon Akubası
Azalea japonica Açelya
Berberis candilula Berberis
Berberis juliana Yeşil Berberis
Berberis juliana "Nana" Bodur Yeşil Berberis
Berberis sp. Kadın Tuzluğu
Berberis thungbergii "Atropurpurea Nana" Bodur Kadın Tuzluğu
Berberis thungbergii Atropurpurea Kadın Tuzluğu
Buddleia davidii Kelebek Çalısı
Buxus macrophylla "Cubo" Küp Kesilmiş Şimşir
Buxus macrophylla "Rotundifolia Prymidalis" Piramit Yuvarlak Şimşir
Buxus microphylla "Faulkner" Piramit Yuvarlak Şimşir
Buxus sempervirens Osmanlı Şimşiri
Callistemon leavis Kırmızı Fırça Çalısı
Camelia japonica Kamelya
Canna macrophylla Kanna
Caryopteris x clandonensis Karyopteris
Ceanthus thyrsiflorus "Prostratus" Kaliforniya Leylağı
Chanemoles speciosa Bahar Dalı
Cornus alba "Elegantissima " Alacalı Kızılcık
Cornus concorta Süs Kızılcığı
Cornus mas Kızılcık
Cotinus coggyra Kırmızı Duman Ağacı
Cotonaester Coral Beauty Dağ Muşmulası
Cotonaester salicifolia Dağ Muşmulası
Cotoneaster cornissa Dağ Muşmulası
Cotoneaster cornuba Dağ Muşmulası
Cotoneaster dammeri Dağ Muşmulası
Cotoneaster horizantalis Dağ Muşmulası
Cotoneaster microphylla Dağ Muşmulası
Cratageus oxycantha Alıç
Cydonia japonica Bahar Dalı
Cytisus preacox Katır Tırnağı
Deutzia gracilis Deutzia
Dianthus Karanfil
Eleagnus angustifolia İğde Ağacı
Eleagnus ebbingei Alacalı İğde
Eleagnus ebbingei Gillt Alacalı İğde
Eleagnus ebbingei Gillt Alacalı İğde
Eleagnus elegantissima İğde Çalı
Erica carnea Funda
Escollona leavis Eskollona
Euomymus japonicum "Elegantissimus Aurea" Altuni Taflan
Euonymus fortuneii Yayılıcı Taflan
Euonymus fortuneii "Emerald Grey " Yayılıcı Gümüşi Taflan
Euonymus fortuneii Aurea Yayılıcı Altuni Taflan
Euonymus japonicum "Aurea Prymidalis " Piramit Altuni Taflan
Euonymus japonicum "Auropictus" Altuni Taflan
Euonymus japonicum "Variegata" Yayılıcı Taflan
Euonymus japonicum Argantea Gümüşi Taflan
Forsythia intermedia Altın Çanağı
Gardenia jasminoides Bahçe gardenyası
Hebe nana "Variegata" Veronika
Hebe sp. Veronika
Hebe variegata Veronika
Hibiscus rosa "Chinensis" Çin Gülü Top
Hibiscus syricaus Hatmi
Hydrangea hortensis Ortanca
Hydrangea macrophylla Ithal Ortanca
Hydrangea petioralis Sarmaşık Ortanca
Hypericum reptans Koyunkıran
Ilex aqufolium "Aurea Balle" Top Ilex
Ilex aqufolium "Aurea Prymidalis " Piramit Ilex
Ilex aquifolıium "Blue Prince Balle" Top İlex
Ilex aquifolium "Balle" Top Ilex
Ilex crenata "Bonsai " Bonsai Ilex
Ilex variegata Çoban Püskülü
Juniperus "Balle" Top Juniperus
Juniperus dav."Expansa Variegata" Yayılıcı Kırçıllı Ardıç
Juniperus med.Pfitzera Aurea Yayılıcı Ardıç
Juniperus mind.Julep Yayılıcı Ardıç
Juniperus "Old Gold" Yayılıcı Ardıç
Juniperus sabina Yayılıcı Ardıç
Juniperus squamata "Plumbao" Yayılıcı İğneli Ardıç
Juniperus squamata "Blue Carpet" Yayılıcı Mavi Ardıç
Juniperus squmata "Blue Pacific" Yayılıcı Mavi Ardıç
Juniperus squmata "Blue Star" Yayılıcı Mavi Ardıç
Juniperus stricta Sütun Ardıç
Juniperus stricta Sütun Ardıç
Juniperus tamericifolia Yayılıcı Ardıç
Kerria japonica Kanarya Gülü
Laurus nobilis Defne
Leucothoe Rainbow Lekote
Ligus.lucidum "Excelsum Superbum Balle" Alacalı Top Ligustrum
Ligustrum japonicum Ligustrum
Ligustrum japonicum "Tige" Top Ligustrum
Ligustrum jonandrum Yeşil Top Ligustrum
Ligustrum ovalifilium Ligustrum
Ligustrum ovalifilium Aurea Ligustrum
Ligustrum ovalifolium "Balle"Ithal Top Ligustrum
Ligustrum texanum "Argenteum" İthal Ligustrum
Mahonia aqufolium Sarı Boya Ağacı
Mahonia charity Mahonya İthal
Mrytus communis Mersin
Nerium olander Zakkum
Nerium olander Variegata Alacalı Zakkum
Nerium oleander Tige Tijli zakkum
Osmanthus aurea"Nana" Kokulu Osmanthus
Osmanthus heterophylls Kokulu Osmanthus
Philadelphus virginia Filbahri
Photinia frasieri "Red Robin Prymidalis" Piramit Alev Ağacı
Photinia serrulata "Red Robin" Alev Ağacı
Pieris japonica Japon Pieris
Pieris japonica" Flamengo" Alacalı Japon Pierisi
Pinus mugo "Mughus" Mugo Çamı
Pittosporum tenicifolium "Variegatum" Alacalı Pittosporum
Pittosporum tobira Pittosporum Ağaç
Pittosporum tobira Nana Bodur Pittosporum
Pittosporum tobira Nana "Variegatum" Alacalı Bodur Pittosporum
Potentilla fructens Kaya Pençesi
Prunus laurecerasus "Herbergii" Piramit Formlu Karayemiş
Prunus laurecerasus Karayemiş
Prunus laurecerasus Ottoleyken Bodur Karayemiş
Prunus laurecerasus Rotundifolia Top Karayemiş
Prycantha coccinea Pirakanta
Punica granatum Süs Narı
Rhodendron ponticum Orman Gülü
Rhus typına Sumak
Spartium junceum Katır Tırnağı
Spirea bumalda "Anthony Waterer" Pembe Çiçekli İspirya
Spirea wanhouttei İspirya
Symphoricarpus chenaultii İnci Çalısı
Syringia vulgaris Leylak
Tamarixp. Ilgın
Viburnum davidii Davidii Kartopu
Viburnum Opulus Yaprak Döken Kartopu
Viburnum opulus Nana Yaprak Döken Bodur Kartopu
Viburnum rhytidophyllum Buruşuk Yapraklı Kartopu
Viburnum tinus Herdem Yeşil Kartopu
Weigela florida "Variegata" Alacalı Vangelya
Palmiye
Chamerops excelsa Saçlı Palmiye
Chamerops excelsa Multi Trunk Saçlı Palmiye
Chamerops humilis Bodur saçlı palmiye
Cordyline indivissima Kordilin
Cordyline indivissima "Purpurea" Kırmızı Kordilin
Cycas revolta Sikas
Howea forstyhra Kentia
Phoenix canariensis Feniks
Phormium tenax Formiyum
Phormium tenax "Purpurea" Kırmızı Formiyum
Phormium tenax "Variegata" Alacalı Formiyum
Yucca floribunda Yucca
Washingtonia robusta Hurma
Meyve Ağaçları
Actinidia chinensis Kiwi
Aesculus hippocastaneum At Kestanesi
Arbutus unedo Kocayemiş
Citrus fortunella "Marginata" Portakal
Citrus limon Limon
Cratageus oxycantha Alıç
Cydonia japonica Ayva
Ficus carica İnci
Fragaria indica Çilek
Juglans regia Ceviz
Malus communis Elma
Morus alba Beyaz Dut
Morus nigra Kara Dut
Prunus avium Kiraz
Prunus cerasus Vişne
Prunus persica Şeftali
Punica granatum Nar
Pyrus communis Armut
Vitis vinifera Üzüm
Fotoğraftaki bitkinin adı nedir?
Elimdeki kitaptan yapraklarını Zebrinaya benzettim. Ancak çiçekleri farklı. Çiçeği Rhoeo'nun çiçeğine benziyor ama onunla da yapraklar tutmuyor :-).
Önde kese gibi yuvanın içinde çiçekleri görünmekte.
14360
Derya Özen
25-06-2007, 13:02
Arkadaşlar. Dün 1600 metre yüksekliğinde bir tepeye tırmandık. Bu tepenin üzerinde inanılmaz güzellikde çiçekler vardı. Aşağı da resmini yüklediğim çiçekte onlardan biri. Bu çiçeğin ismini bilen varmı acaba.?
remziye yıldırım
25-06-2007, 14:01
Fotoğraftaki bitkinin adı nedir?
Elimdeki kitaptan yapraklarını Zebrinaya benzettim. Ancak çiçekleri farklı. Çiçeği Rhoeo'nun çiçeğine benziyor ama onunla da yapraklar tutmuyor :-).
Önde kese gibi yuvanın içinde çiçekleri görünmekte.
14360
Merhaba , çiçeğin latince ismini bilmiyorum annemde yıllardırvar olan bir çiçek ,anneme sordum çiçeğin ismini karasevda diye söyledi.
sukranayalp
25-06-2007, 16:30
Dam koruğu olarak bilinen Sedum tütü.
Derya Özen
25-06-2007, 17:07
Şükran Hanım acaba o cevabı banamı verdiniz.? Eğer cevap bana ise nasıl bir tür olduğu ve latince ismini de yazabilirmisiniz lütfen. Bir de endemik bir türmü? ben bu çiçeğe çok fazla raslamadım.
Ayrıca aşağıda yüklediğim resme bakarsanız sevinirim. Çok harika bir görüntüsü var.
yasarulutas
25-06-2007, 21:19
Bu çiçeği Mayıs ayı sonunda çekmiştim. Bilgisayarımın HDD (Harddisk) si arızalınınca resimleri kurtarmak zor oldu ama kurtardık çoğunu, geri kalanını da sonra tekrar tamamlarız ne yapalım. Bu çiçek nedir?
yasarulutas
25-06-2007, 21:22
Yaprakları adaçayı, çiçekleri ballıbaba. Ben birşeye benzetemedim. Ya sizler?
yasarulutas
25-06-2007, 21:33
1.Kızılırmak kenarında çekmiş olduğum bu bitkinin adı nedir. Muhabbet otuna benzettim ama yaprakları benzemiyor.
2.Aynı çiçeklere sahiplerken, farklı yaprakları var.
Bu bitkilerin isimleri nedir?
Merhaba , çiçeğin latince ismini bilmiyorum annemde yıllardırvar olan bir çiçek ,anneme sordum çiçeğin ismini karasevda diye söyledi.
Teşekkürler.
Karasevda diye öyle mor renkli, yaprakları tırtıklı başka bitkiye de demekteler.
Bakalım latincesini bilen çıkacak mı? :-)
Bu çalının (Potentilla fruticosa) yerel adını biliyor musunuz?
14566
Buket Aknar
29-06-2007, 11:02
İsmini bilmiyorum ama çok güzel.
Sevgili Balıkçı
Evet o titrekleri biz de Emirganın tepelerinde (o zamanlar oralarda evler yoktu) toplardık hatta tavşan bıyığı diye yine hafif yumuşak bir ot da vardı. Onları buket yapar uyuyanları onlarla gıdıklardık. Çocukluk ne güzel.
Siteye üye olmanın faydaları, hocalardan onların asıl isimlerini öğrenmek ne güzel.
İsmini bilmiyorum ama çok güzel.
Aslında çok gösterişsiz, dikenli bir çalı.
Çiçeklerin büyüklüğünü göstermek için ölçüt kullansam iyi olurdu ama standartları* sonra belirledik. :-))
14668
*Belgeleme amacıyla bitki fotoğrafı çekimi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4876
Sevgili Balıkçı
Evet o titrekleri biz de Emirganın tepelerinde (o zamanlar oralarda evler yoktu) toplardık hatta tavşan bıyığı diye yine hafif yumuşak bir ot da vardı. Onları buket yapar uyuyanları onlarla gıdıklardık. Çocukluk ne güzel.
Evet, Güler hanım kardeşim, titrek ve tavşanbıyığı ayrılmaz ikiz kardeş gibidir ve ikisinden küçük birer demet yapılırdı.
Demek Emirgan'lısın.
Ben de ortaokulu Emirgan'da okumuştum, tepede eski bir konak vardı. Orası ortaokul idi, yolunun iki tarafında ulu at kestanesi ağaçları vardı, ilkbaharda bütün güzellikleriyle kandil kandil açarlardı, beyazlı, kırmızılı.
Ne kadar da çok severim at kestanelerini, kim bilir belki de çocukluğumun baharlarını süslediği içindir.
Dur bakayım, ne zamandı, sene...1956-59... Yarım asır ne çabuk geçmiş.
Penelophe
29-06-2007, 22:12
Selamlar Arkadaşlar;
Bu çalımsıyı bonsai yapmak için aldım.
Fidancı adının kufye olduğunu söylemişti.
Ama kufye adına bilgi bulamıyorum maalesef.
Bu bitkinin adı nedir?
Ferda Ülkümen
29-06-2007, 22:27
Sevgili Penelophe
Bir de google'da kufea diye ararmısın.
Penelophe
29-06-2007, 22:33
Ferda hanım çok teşekkür ederim. :)
unalceleb
29-06-2007, 23:41
Bu bitkinin adı nedir?
Mine Pakkaner
30-06-2007, 00:10
Abutilon sp.
unalceleb
30-06-2007, 00:16
Teşekkür ederim Sayın Mine hanım.
Merhabalar. Ben Lilium olduğunu düşünüyorum ama sahibi Benli Hanım diyor. Bu bitkinin adını biliyormusunuz?
Bu bitki üzerindeki soğanların toprağa düşmesi ile çoğalıyormuş.
Adını bilen var mı?
Teşekkürler
Bu bitki üzerindeki soğanların toprağa düşmesi ile çoğalıyormuş.
Adını bilen var mı?
Teşekkürler
Birinciye Benli ceylan, ikinciye Kel Hasan dediklerini duydum.
Yakıştırma adlar tabii.
Buket Aknar
01-07-2007, 21:08
1202'deki Lillium'a benzemesine rağmen yaprak diplerindeki durum benim lilliumlarımda yok.
1203'teki bitkiye Kıbrıs'ta Kel Hasan dendiğini biliyorum. Bana bu bitkinin adını sorduklarında önce bir düşünüyorum "acaba çevremizde Hasan diye biri var mı? " ona göre cevap veriyorum. Ama mutlaka başka bir ismi de olmalı.
Penelophe
01-07-2007, 21:20
Bu kel hasandan bendede var iki yıldır bol miktarda yaprak çıkartıyor. Başkada bir işe yaramıyor. :mad: Çiçek felan hak getire.
Bu kel hasandan bendede var iki yıldır bol miktarda yaprak çıkartıyor. Başkada bir işe yaramıyor. :mad: Çiçek felan hak getire.
Sabır.:p
Çiçek de açıyor ama gösterişli değil.
Yapraklarının ortasından uzun bir sap çıkarıyor, sonra bu sapın üzerinde sırayla küçük (beyazdı galiba) çiçekler açıyor.
Buket Aknar
01-07-2007, 21:47
Kel hasan bende çoook uzun zamandır var ama çiçeğini hiç görmedim. sadece küçük küçük yumrucukları oluşuyor.
Penelophe
01-07-2007, 21:52
Adı üstünde kel hasan işte. :mad:
Kel yani, yok çiçek miçek.
Kel hasan bende çoook uzun zamandır var ama çiçeğini hiç görmedim. sadece küçük küçük yumrucukları oluşuyor.
Kıbrıs'ta açması lazım.
Çoook uzun, izafi bir değerlendirme, belki de yeteri kadar uzun değildir.:p
Ne bileyim, mesela 10 yıldır var ise belki 12'inci yılda açacaktır.:dilli:
Amma da moral veriyorum değil mi?:D
Buket Aknar
01-07-2007, 22:06
:D :D Yani 10'dan daha fazla sanırım. Eğer çiçek açarsa mutlaka kutlamak gerekecek sanırım. Fotoğraflar ile belgeleyeceğim. Özel bir bakım yapmamız gerekiyor mu?
yasarulutas
01-07-2007, 22:08
Evet. İsimlerini yine bilmediğim, bir sürü bitki ve bu bitkilerin çiçekleri. İki konu halinde sizlere sunuyorum. Bu resimler 01.07.2007 tarihinde Sızır kasabası kırsalında çektiğim resimlerdir.
yasarulutas
01-07-2007, 22:10
Bunlarda devamı,
:D :D Yani 10'dan daha fazla sanırım. Eğer çiçek açarsa mutlaka kutlamak gerekecek sanırım. Fotoğraflar ile belgeleyeceğim. Özel bir bakım yapmamız gerekiyor mu?
Özel bakım gerekmiyor, susuzluğa da çok dayanıklı.
O kel kafası büzüşünceye kadar susuz kalsa, sonra su verince yeniden dolgunlaşıp canlanıyor.:dilli:
Ferda Ülkümen
01-07-2007, 22:26
Kel Hasan dediğiniz çiçek bende var ve sık sık açıyor.Özel bir bakım gerektirmiyor.Siteye yeni girdiğim günlerde forumda bu çiçeğin resmini ve latince ismini gördüğümü hatırlıyorum ama yerini bulamadım.
Buket Aknar
01-07-2007, 22:41
Sayın Yasarulutas, fotoğrafladığınız kırçiçekleri çok güzel.
Evet. İsimlerini yine bilmediğim, bir sürü bitki ve bu bitkilerin çiçekleri. İki konu halinde sizlere sunuyorum. Bu resimler 01.07.2007 tarihinde Sızır kasabası kırsalında çektiğim resimlerdir.
Çok güzel, çok ilginç çiçekler.
Rakım ne kadar, bunların bulunduğu yerde?
Birinci mavi çiçek, Haseki Küpesine benziyor.
Ferda Ülkümen
01-07-2007, 22:52
Adını bilmediğim ve açmasını beklediğim çiçeklerimden ikisi birden açtı.
1.ci çiçeği veren kişi adını japon ortancası olarak söyledi,hiç bir yerde bu isimde bir bilgi bulamadım.
2.ci çiçeğin yaprakları glayöre benziyor ama çiçekleri farklı ve çok küçük.
Bu çiçekleri tanıyan varmı?
Adını bilmediğim ve açmasını beklediğim çiçeklerimden ikisi birden açtı.
1.ci çiçeği veren kişi adını japon ortancası olarak söyledi,hiç bir yerde bu isimde bir bilgi bulamadım.
2.ci çiçeğin yaprakları glayöre benziyor ama çiçekleri farklı ve çok küçük.
Bu çiçekleri tanıyan varmı?
Birincinin adını değil ama kendisini biliyorum. Değişik bir kokusu var, çok su istiyor, köklerinden yayılıp yeni sürgünler çıkarıyor.
Dikkat, kısa zamanda bahçeyi istila edebilir.:dilli:
yasarulutas
01-07-2007, 23:07
Sayın Yasarulutas, fotoğrafladığınız kırçiçekleri çok güzel.
Sayın Buket Aknar teşekkür ederim.
herbaryum
01-07-2007, 23:09
Çiçek resimleri
1-Morina persica
2-Centaurea sp. (Peygamber çiçeği)
3-Consolida veya Delphinium sp. (Hazeran)
4-Globularia sp. (Küre Çiçeği)
5-Teucrium sp. (Yer Meşesi)
devamı;
1-Centaurea sp. (Peygamber çiçeği)
2-Paronychia sp. (Dolama otu)
3-Astrantia sp.
4-Acantholimon sp. (Kar dikeni-Kirpi Dikeni)
yasarulutas
01-07-2007, 23:10
Çok güzel, çok ilginç çiçekler.
Rakım ne kadar, bunların bulunduğu yerde?
Birinci mavi çiçek, Haseki Küpesine benziyor.
Rakım konusunda kesin bir rakam demek yanlış olur ama şöyle desem kabul görürmü? Çünkü gerçek bu; rakım 1150-2000 arası bir bölgede ben yaşıyorum ve bu çiçekler bu rakıma ait.
Haseki küpesi değil Sayın Balıkçı; Allahtan tarla hazerani demediniz, çünkü o da değil.
herbaryum
01-07-2007, 23:13
Ferda Ülkümen Pembe renkli çiçeğin adı Clerodendron bungei - Kısmet Ağacı (Verbenaceae)
Ferda Ülkümen
01-07-2007, 23:13
Birincinin adını değil ama kendisini biliyorum. Değişik bir kokusu var, çok su istiyor, köklerinden yayılıp yeni sürgünler çıkarıyor.
Dikkat, kısa zamanda bahçeyi istila edebilir.:dilli:
Ben de bazı yerleri istila etsin diye bekliyorum sayın BALIKCI ama 3 yıldır 5-6 yavru verdi,galiba gölge seviyor.
Rakım konusunda kesin bir rakam demek yanlış olur ama şöyle desem kabul görürmü? Çünkü gerçek bu; rakım 1150-2000 arası bir bölgede ben yaşıyorum ve bu çiçekler bu rakıma ait.
Haseki küpesi değil Sayın Balıkçı; Allahtan tarla hazerani demediniz, çünkü o da değil.
Olmadığını biliyorum, sadece çiçek, haseki küpesinin çiçeğini andırıyor, demek istedim.
Rakımı sormamın sebebi, yüksekliğin florada önemli değişikliklere sebep olması.
Biz deniz seviyesinde olduğumuz için o çiçekleri hiç görmedik ve dolayısyla bilmiyoruz ama içten teşekkürler, sayende tanıyoruz.
(Sanki deniz seviyesindekileri biliyormuşum gibi.:p)
Ben de bazı yerleri istila etsin diye bekliyorum sayın BALIKCI ama 3 yıldır 5-6 yavru verdi,galiba gölge seviyor.
Evet, güneşte hemen bayılıyor, yapraklar pörsüyüveriyor.
Ferda Ülkümen
01-07-2007, 23:23
Sayın herbaryum
Kısmet ağacı olarak clerodendron trichotomum 'u biliyorum.Bu da onun kadar büyür mü?
herbaryum
01-07-2007, 23:26
Dekoratif yapraklanması ve alışılmadık özellikte çok sayıdaki karinen pembesi çiçeklenmesi ile dallı, yaprağını döken bir çalıdır. Güçlü ve gösterişli sürgünleri sayesinde bitkinin alt dalları oldukça kalın görünür. Yapraklar karşılıklı oval, yaprak tabanı yürek şeklinde, sivri uçlu ve tüylüdür. Çok sayıdaki kokulu çiçekler, sık, basit yalancı şemsiye üzerinde bulunurlar Çiçeklenme mevsimi yazdır. Boyu 1.5-2 m olup, anavatanı Çin'dir. Tam güneş-kısmi gölge, ılıman iklim ister. Az çok dondan zarar görür ama alttan yeni sürgünler verir. Soğuk bölgelerde gövdesi iyi bir malçlama ile korunmalıdır. Organik maddece zengin, hava kapasitesi yüksek, rutubetli, kumlu toprakları tercih eder. Çok su ister. Köklenmiş sürgünleri ayırma ile üretilebilir ilkbaharda yarı olgun odun çelikleriyle seralarda üretilebilir Tohumla üretilebilir.
http://www.volkanderinbay.net/tarimnet/sus05.asp?defa=7
Buket Aknar
01-07-2007, 23:31
1213 numaralı mesajın 2. fotoğrafındaki çiçek çok ilgimi çekti.İsmini sayın herbaryum Paronychia sp. (Dolama otu) diye yazmış. Bu bitki hakkında bilgi verirseniz sevineceğim.
Derya Özen
02-07-2007, 11:27
Yaşar Bey'in 1213 numaralı yazısındaki ilk resim, Gölbaşı sevgi çiçeğine çok benziyor. Bence birde konunun uzmanları bakmalı bu resme, çünkü bilindiği üzere bu çiçeğin endemik olduğu ve Dünya'da sadece Gölbaşı Hacı Hasan köyünde yetiştiği söyleniyor.
Derya Özen
02-07-2007, 11:31
14846
Bu güzelliğin ismini bilen varmı acaba.?
Ferda Ülkümen
02-07-2007, 11:44
Çok teşekkür ederim sayın Herbaryum.
Mine Pakkaner
02-07-2007, 13:02
Kel Hasan dediğiniz çiçek bende var ve sık sık açıyor.Özel bir bakım gerektirmiyor.Siteye yeni girdiğim günlerde forumda bu çiçeğin resmini ve latince ismini gördüğümü hatırlıyorum ama yerini bulamadım.
Ornithogalum caudatum , yalancı ada soğanı :) http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=5359&catid=member&imageuser=907
Arkadaşlar bu çiçeği dün bir seradan aldım.
Satıcı kıza adını sorunca "pinus bilmemne" gibi birşey söyledi ki ben hiç ihtimal veremiyorum.
İçinizde bilen, tanıyan varsa çok sevineceğim.
herbaryum
02-07-2007, 19:24
Derya Özen'in eklediği fotoğraf Echinops sp. (Compositae/Asteraceae) Kirpi başı, Mavi Dünya, Eşek Dikeni.
yasarulutas
02-07-2007, 19:57
Çiçek resimleri
1-Morina persica
2-Centaurea sp. (Peygamber çiçeği)
3-Consolida veya Delphinium sp. (Hazeran)
4-Globularia sp. (Küre Çiçeği)
5-Teucrium sp. (Yer Meşesi)
devamı;
1-Centaurea sp. (Peygamber çiçeği)
2-Paronychia sp. (Dolama otu)
3-Astrantia sp.
4-Acantholimon sp. (Kar dikeni-Kirpi Dikeni)
Sevgili herbaryum; neredeydiniz Allah aşkına, epey zamandır sizden bir yorum alamamıştım. Çiçek/Bitki isimleri için teşekkür ederim. Size zahmat olacak birde geçmiş sayfalarda ismi bilinmeyenler var. Onlarada bakarmısın http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=40 burda ve http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=39 devam ediyorum linklere
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=38 ,
Penelophe
02-07-2007, 20:01
Yaşar bey, sonunda Herbaryum geldi, bende rahatladım vallahi.:) Sizin eklediğiniz fotoğraflara yanıt verememek çok kötü geliyordu bana. Yani siz o kadar emek çekip ekliyorsunuz ama genelde yanıt yok.
Artık çektiğiniz o mükemmel çiçeklerin adlarını öğrenecek olabilmeniz çok güzel.:)
herbaryum
02-07-2007, 20:45
1186-Valerianella sp. Kuzu gevreği (Sanırım)
1187-Phlomis sp. Kudus Adaçayı-Alevdudak
1188-Reseda sp. Muhabbet çiçeği (Türleri farklı)
1146-Campanula sp. Çan çiçeği
Asyneuma sp. (Sanırım) Çampanula ile aynı familya
Gladiolus sp. Glayör
Polygala sp. Süt otu
Rhinanthus sp. Horoz otu
1153-Astragalus sp. Geven
Scutellaria sp. Kaside
Astragalus sp. Geven
Potentilla sp. Beşparmak otu
1154-Resim net değil
1114-Melampyrum sp. İnek Buğdayı
?
Stachys sp. Karabaş
Salvia sp. Adaçayı
Teucrium sp. Yer Meşesi
1115-Salvia sp. Adaçayı
1129-Rhinanthus sp. Horoz otu (Ballıbabagillerden değil)
Derya Özen
03-07-2007, 08:54
Herbaryum, verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim. Bu resimden galeriye de yüklemiştim hemen ismini düzelteyim. Yanlız bir şeyi de belirtmeden edemeyeceğim, eşek dikeni dedikleri tür biraz daha farklı, Latince ismi sizin yazdığınız gibi olabilir ona bir itirazım yok. :))
Derya Özen
03-07-2007, 16:19
14948
Arkadaşlar, bu çiçeği yüksek bir tepede fotoğrafladım.
İsminin ne olduğunu bilmiyorum.
10 cm kadar yükseklikte çok güzel bir çiçek.
Yanındaki kekikler sizi yanıltmasın, sorduğum ortadaki güzellik.
Derya hanım ! 1231 deki resminiz.
Yücel bey sanırım derenin kenarında söğütlerin oralarda bir yerlerde resmini çekti ve ismini söyledi. Şu anda anımsayamadım. Yücel abi görürse yazacaktır.
Özelden sorun isterseniz. Bir şey başı ama ne başı ?
Diğer resimleri yükleyen arkadaşların hepsinin ellerine sağlık. Güzellikleri bizlere yaşattılar.
nartsawa
03-07-2007, 17:03
Derya Özen'in eklediği fotoğraf Echinops sp. (Compositae/Asteraceae) Kirpi başı, Mavi Dünya, Eşek Dikeni.
Tavşan topu ;) :)
herbaryum
03-07-2007, 21:07
Derya Özen'in gönderdiği resim sanırım bir Orobanche (Canavar otu) türü, muhtemelen kekik üzerinde parazit olarak gelişmiş.
herbaryum
03-07-2007, 21:11
Derya hanım, yöresel isimler bazen yanıltıcı oluyor, Onopordum türlerine de Eşek dikeni deniyor, ama Latince tek isimleri var.
yasarulutas
03-07-2007, 22:15
Sevgili herbaryum, merak etmesem cevabı kime yazdığını anlayamayacağım. Emeğine sağlık. Teşekkür.
ilerji zamanlarda yöreme ait Bitki/Çiçek resimleri devam edecek yardımlarını bekliyorum. Bunları daha öncede sordum ama ismi konusunda kesin bir sonuç olmadı. Bende araştırdım ama, karşıma çıkanlar hep yabancı site.
http://www.agaclar.net/galeri/files/4429-130.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/4429--2.jpg
herbaryum
04-07-2007, 09:37
Yaşar bey ilk resim Astrantia maxima (Fam. Umbelliferae) diğeri ise Cerinthe sp. (Boraginaceae).
yasarulutas
04-07-2007, 17:52
Sevgili herbaryum sizi yoracağım kusura bakmayın. Bu isimleri olanların (bulunanları) galeriden isimlerini değiştiriyorum. Teşekkür. resimlerin devamı az sonra
yaşar
yasarulutas
04-07-2007, 18:10
herbaryum; eklemiş olduğum çiçek/bitki lerin hepsi yöreme ait. Bunların içinde Türkiyede endemik olanlar hangileridir. Sadece bunlar değil, tümü.
herbaryum
04-07-2007, 19:21
Yaşar bey çekmiş olduğunuz çiçeklerin hepsi de çok güzeller, fakat ben fotoğraftan ancak cins seviyesinde size yardımcı olabiliyorum ki öyle bile her zaman yanılma payı var. Bu yüzden endemik olanları söyleyebilmek kolay değil.
İsterseniz aşağıdaki linkten üye olup Sivas ilindeki endemik bitkilerin bir listesini edinebilirsiniz. Ancak çekmiş olduğunuz resimlerdeki bitkilerin adlandırılması için daha fazla bilgiye ve yardıma ihtiyacınız olur. Bitkilerin adlandırılmasında öncelikle Flora of Turkey adlı esere sonra da Üniversite Herbaryumlarına başvurmak gerekir. Hatta bu iş için fotoğrafta yeterli olmaz bitkinin usülüne uygun toplanmış preslenmiş kurutulmuş ve etiketlenmiş (en azından toplandığı tarih, yükseklik ve habitat) olması gerekir. Ama ben yine de sizin çektiğiniz fotoğrafları bildiğim kadarıyla isimlendirmeyi zevkle yapıyorum. Size kolaylıklar ve iyi günler diliyorum.
http://wwweski.tubitak.gov.tr/tubives/index.php?com=1450
herbaryum
04-07-2007, 19:25
Yaşar bey fotoğraflar:
Beyaz çiçekler Cephalanthera sp. (Orchidaceae)
Pembe çiçekler Silene sp. (Caryohyllaceae) Nakıl
Sarı çiçekler Ajuga sp. (Labiatae) Mayasıl otu
yasarulutas
04-07-2007, 21:56
Sayın herbaryum, öncelikle size teşekkür ederiö çok sağolun. hem isimler hemde site adresi için. Şimdi elimde bir kaynak var artık. Ama sizlerden gelecek yardıma, her zaman ihtiyacım var. Sitede bazı çiçek/bitki leri bulamazsan yine rahatsızlık vereceğim. Bu yola artık baş koyduk, bilinmeyen bir çiçek/bitki bulup adına yöremin ismini vereceğim. yolu kalmadı. :))
Derya Özen
05-07-2007, 14:34
Bu çiçeğin ismini bilen varmı.? Peygamber çiçeğine benziyor, ama değil sanırım.
turpentine
05-07-2007, 14:54
Resimdeki bitkiyi 2 ay önce bir arkadaşım vermişti.Bildiği kadarıyla küçük kırmızı mine formunda çiçek açıyormuş.Yaprakları etli.Acaba ismini bilen var mı?:confused:
turpentine
05-07-2007, 15:01
Sarmaşık bir gül türü ancak gülleri 50 kuruş kadar bile yok. Nisan ayı boyunca gül açıyor...
9413
9414
9415
9416
Bu sarmaşık gülünün adını tüm konuyu okumama rağmen bulamadım.Ya da benim gözümden kaçtı.Adını yazarsanız çok sevinirim.:rolleyes:
Turpentine Kalanchoe çiçeğiniz. Çok arsızdır. Sadece kırmızı değil açık pembe, koyu pembe, sarı ve beyaz renkli çiçek açanları vardır benim bildiğim.
Buket Aknar
05-07-2007, 19:45
Turpentine, biz Kıbrıs'ta sizin eklediğiniz çiçeğe kaşık çiçeği "Kalanchoe" diyoruz.
turpentine
05-07-2007, 22:36
Teşekkürler Limon ve Buket.Bir de şu sarmaşık gülünün latincesini bulabilsem çok sevineceğim.:o
Sarmaşık gülü (Rosa wichuriana) olarak geçiyor indexte.
Buket Aknar
06-07-2007, 00:27
Çok özür dileyerek bir düzeltme yapmak istiyorum. Kaşık çiçeği ve "Kalanchoe" nin ayni bitki olmadığını farkettim. Ben bunca zamadır. "Kalanchoe" ye kaşık çiçeği diyordum. Ancak farkettim ki değilmiş.
yasarulutas
06-07-2007, 13:04
Sevgili Derya; Aynı çiçekten bende de var ve araştırdığıma göre CİRSUİM. Tama adını bilemiyeceğim
Derya Özen
06-07-2007, 14:54
Teşekkür ederim Yaşar Bey. Tam olarak bilen varsa; söylerlerse memnun olurum.
yasarulutas
06-07-2007, 16:56
1-Çiçeği sarı renkte, yaprakları beyaz, tüylü olup, koparıldığında süt gibi bir sıvı akan. Bu bitki nedir. Sıvıyı ağzıma aldım öyle berbat bişey değil.
2-Kasabamıza yakın bir tarlada çektim bu bitkileri, ekimi yapılıyormuş. Ama ben ilk kez gördüm. Bu nedirki?
yasarulutas
06-07-2007, 16:59
Ayrıca arkadaşlar, TUBİTAK ın sitesine girdim, Sivas florasına baktım. Bazı bitkilerin resmini bulamadım. En iyisi yine sizlere danışmak. Sizler daha iyi biliyorsunuz. hem o sitede bazı bitkiler yok. Tam bir araştırma yapılmamış galiba.
En iyisi yine sizsiniz. Emeğinize sağlık
Derya Özen
07-07-2007, 09:17
1. Fotoğraf.
15291
2. Fotoğraf.
15292
3. Fotoğraf.
15293
4. Fotoğraf.
15294
İsimlerini bilmiyorum. Devamı gelecek. Bilenler yardımcı olursa sevinirim.
Derya Özen
07-07-2007, 09:20
1
15298
2
15295
3
15296
4
15297
Bunlar da devamı.
yasarulutas
07-07-2007, 14:06
MESAJ 1264 teki 1. Resim deki de bir gelincik türü. Glaucium; Çiçekleri dökülünce içindeki dişi kısmı boynuz şeklinde görüldüğü için "Boynuzlu gelincik" diyorlar.
4. Resim Emzikotu (Onosma Sp.)
MESAJ 1265 teki 4. Resim de Bindebirlik otuna benziyor.
Diğer bitkiler bizim yöredede var, isimleri banada lazım.
Derya Hanım herhalde sizin makineninde makro çekimi, benim makinanınki kadar zayıf. Fotoğraf makinenizin marka ve modeli nedir.
Derya Özen
07-07-2007, 14:30
Sorun makinada değil, makinayı kullananda. Malesef fotoğraf çekme konusunda çok acemiyim. :( Makinam Canon. Bu makinayı bana Chewbacca tavsiye etti; Kendisi makinalardan anlayan birisi.
Yanılmıyorsam makine şuradaki fotoğraf makinası:
http://www.erkayalar.com.tr/urundetay.aspx?id=201
3 cm'den makro çekebilmekte ki bence makro konusunda kompakt bir makina olarak oldukça iyi. Derya'nın henüz makine ile yeni çalışmaya başlamış olması sebebiyle belki bazı aralamaları yapma konusunda sorun yaşıyor olabilir.
Eminim zamanla makinesini tanıdıkça çok daha iyi fotoğraflar çekecektir :)
Derya Özen
07-07-2007, 16:01
Aynen öyle Dark, inşallah zamanla çok daha güzel resimler çekebilirim. Makinam resimdekinin aynısı.
yasarulutas
07-07-2007, 18:13
Katılıyorum bu görüşlere. Aslında aldığımız ürünlerin kullanıcı kitabını iyi okumamız gerek. Birde Analog makinalardan, Dijital makinalara geçişte biraz psikolojik sorun yaşıyoruz galiba. Ne mi? Bence birinci neden; makinemizin pozunu biteceğini düşünüyor, bir pozdan sadece bir resim alıyoruz. Bunu bende yapıyorum bazen. halbuki poz sorunumuz yok. Bir görüntüyü bir çok kez çekebilir ve en iyiyi yakalarız diye düşünüyorum. Gerçi bu konunun yeri burası değil ama, bitkiler uzak kalınca fotoğraf makinesini sormak zorunda kaldım.
Hakikaten forumda dijital fotoğraf makineleri ile ilgili bölüm var mı?
S.İnceçayır
08-07-2007, 08:04
Günaydın..
Aşagıdaki resimler dün çekilmiştir,iki bitkide genelde tepelik yamaç yerlerde çalı formunda bitkiler ikisininde çiçekleri ilginç geldi umarım ismini bilen arkadaş vardır..
İlk resimdeki bitkin ince uzun yaprakları var,çan şeklinde etli çiçegi **** meyvesi var
http://www.imagehack.eu/tr/uploads/2f218a6267.jpg
http://www.imagehack.eu/tr/uploads/f1ad0c797b.jpg
İkinci resimdeki bitkini meyvsi sanki içince hava varmış gibi duruyor
http://www.imagehack.eu/tr/uploads/d2e69b201c.jpg
http://www.imagehack.eu/tr/uploads/7144ebb3f7.jpg
Derya Özen
09-07-2007, 11:22
Sonreis66, biz buna bizim yörede, Tavşan Çakıldağı diyoruz. Latince ismini bilmiyorum. Hava dolu tanelerini, sıktığınızda çok güzel bir patlama sesi duyuyorsunuz. :)
S.İnceçayır
09-07-2007, 13:25
Tesekkürler Derya hanım birazdan gidip patlatacagım:)
Selahattin Yılmaz
09-07-2007, 13:56
İkinci resimdeki bitki Colutea arborescens -Patlangaç...
Derya Özen
09-07-2007, 14:34
Bilmişim işte. Ben demiştim patlatma sesi güzel diye. :D Bizim buralarda, Tavşan çakıldağı diye biliniyor.
yasarulutas
09-07-2007, 19:44
Kendi sorumun cevabını yine kendim buldum. Türkü gibi oldu. Hani var ya!"kendim ettim kendim buldum":)) Neyse. 1262 No lu mesajımda ki ikinci bitki aspir miş.
Sonseis birinci fotoğraftaki ağacın çiçekli halini bu ağacın adı nedir bölümünde sormuştum. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1684&page=10 279 no'lu mesaj.
Cevap gelmedi henüz. Fakat o ağaçlaşmış çalı diye sorduğum sarı çiçekler şu anda sizin fotoğrafınızdaki görünümdeler. Ben de merakla bekliyorum adını :)
Sergüzen
09-07-2007, 21:09
Bu çiçeğin tam adı ne? Forumda bulamadım veya gözümden kaçmış olabilir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.