View Full Version : Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? (2005-2009)
Bir arkadaşımın çelik verdiği, bu tuhaf görünümlü çiçeğin adını bilen var mı acaba?
Fotoğraftan çok belli olmuyor ama klasik bir şeytan kafası görünümlü. Hatta arkada iki kulağı bile var:)
Buket Aknar
14-05-2008, 20:49
Sevgili Şükranayalp, verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. Araştırdığımda yapraklarının çok benzediğini gördüm. Ayrıca ağaçlar.net'te baktığımda selluka gibi olduğunu da gördüm. Neyse bekleyip çiçeğini de göreceğiz.
çavdaroğlu
15-05-2008, 09:57
Merhabalar 22 Nisanda (2008)Trabzon Haçka Obası'nda fotoğrafladığım çok güzel parlak sarı renkli çiçekli, yaprakları biraz etlice ve parlak yeşil, su kenarlarında bulunan bu bitkiyi tanıyan arkadaşların yardımına ihtiyacım var.
çavdaroğlu
15-05-2008, 10:33
Sabredemedim, çiçekleri düğün çiçeklerine (Ranunculus sp.)benzediğinden biraz şüphelenmiştim. Biraz daha araştırınca Ranunculus ficaria grandiflora olabilir diye düşünüyorum ya siz ne dersiniz?
çiçeksever
15-05-2008, 14:25
Bu çalının ismi nedir.Şu anda çiçekte,bugün yarın açacak.
herbaryum
15-05-2008, 19:30
Merhabalar 22 Nisanda (2008)Trabzon Haçka Obası'nda fotoğrafladığım çok güzel parlak sarı renkli çiçekli, yaprakları biraz etlice ve parlak yeşil, su kenarlarında bulunan bu bitkiyi tanıyan arkadaşların yardımına ihtiyacım var.
Caltha polypetala
Bir arkadaşımın çelik verdiği, bu tuhaf görünümlü çiçeğin adını bilen var mı acaba?
Fotoğraftan çok belli olmuyor ama klasik bir şeytan kafası görünümlü. Hatta arkada iki kulağı bile var:)
Hanımeli'ye benziyor.
Teşekkürler Herbaryum, benim çiçeklerin sonu gelecek gibi değil, bir kayalıkta rastladığım, bu bitkiyi bilen çıkar mı ? Sukulente benziyor yaprakları tüylü.
Bu bir, Sempervivum calcoreum olabilir.
Funda Kalaycıoğlu
15-05-2008, 23:10
Sevgili arkadaşlar,
Utanarak söylüyorum ama apartmanımızın bahçesindeki bitkilerin adını kimse bilmiyor. Resimde arka planda görülen gri yapraklı, beyaz çiçekli çalı nedir acaba? Bir de onların biraz önünde soğan gibi fışkıran gri alacalı şerit yapraklı bitkiyi tanıdınız mı?
Saygılar
Öndeki alaca yapraklı saz. Ama latince adını bilmiyorum:(
ilahi morluk; bitki sanırım ceviz... Gerçi pek unutulacak tohum değil ama ( büyüklük açısından) :)
Ferda Ülkümen
15-05-2008, 23:29
Sevgili arkadaşlar,
Utanarak söylüyorum ama apartmanımızın bahçesindeki bitkilerin adını kimse bilmiyor. Resimde arka planda görülen gri yapraklı, beyaz çiçekli çalı nedir acaba? Bir de onların biraz önünde soğan gibi fışkıran gri alacalı şerit yapraklı bitkiyi tanıdınız mı?
Saygılar
Sanki beyaz çiçek dedikleriniz tomurcuk. O bitkiyi Senecio cineraria - Kül çiçeğine benzettim. Sarı çiçek açar.
Funda Kalaycıoğlu
15-05-2008, 23:32
Sayın Şahin, ismi hiç yabancı gelmemesine rağmen google'da alaca yapraklı saz diye bir bitki bulamadım. Latincesini bilebilseydik daha detaylı bilgilere ulaşabilirdim. Arkadaki beyaz çiçekli gri bitkiyi tanıyabildiniz mi? Resimde pek iyi görünmüyor ama...
Saygılar
Sitede bi yerlerde bir link vardı arıyorum ama bulamadım saz ile ilgili.:(
Funda Kalaycıoğlu
15-05-2008, 23:51
Sayın Ülkümen, bu bitkiden bir kaç yerde gördüm; hepsinin de çiçekleri beyazdı, o yüzden dikkatimi çekti. Acaba başka bir senecio türü mü?
Sayın Şahin, google'a "Saz" ve "bitki" yazıp aramaya başladım bile. Dilerim bulabilirim. Sitede ben de bulamadım şimdilik.
Saygılar
Sanırım bu lınktekinden http://www.aquatechnobel.be/plantes-Phalaris_arundinacea_Picta-54.html
Kadir Çetintaş
16-05-2008, 02:28
Selamlar,
Yüz küsür sayfanın hemen hemen yarısına baktım ama denk gelemedim. Daha önce sorulduysa kusura bakmayın! :(
Forumda arattım, 'yarasa çiçeği' olarak başka bir çiçek çıkıyor ama bu yok.
Bir arkadaştan iki kök aldım, ama O da birisinden almış, dolayısı ile ''yarasa çiçeği'' olarak biliniyor. Elimde bu bilgiden başka bir şey yok!
İnternetten de arattığımda ''yarasa çiçeği'' veya '' Bat flower'' adında başka bir çiçek çıkıyor.
Sormaktan başka çarem kalmadı.
Biraz bilgi;
Türkçe Adı : ( tahminen ) Yarasa Çiçeği
Latince Adı : ?
Özelliği : Yaprakları gece kapanıyor. Gündüz açılıyor. ( Aslında Türkçe isme çok güzel uyuyor! )
Yapraklar çok narin, yine çok narin bir sapın ucunda açıyorlar. Önce sap uzanıyor ve ardından ucunda bir yaprak oluşuyor. Üç parçalı bir yaprağı var.
Yaprak çıkış şeklinden sıklemen tarzı bir çiçek gibi yapısı var. ( familya benzer olabilir ama tamamen tahmin!)
Kök : Çok zayıf, soğanımsı bir yapısı var.
Çiçek: Şu anda benimkinde yok ama aldığım yerde yaprak harici çok küçük ve zayıf birde çiçeği olduğunu görmüştüm. Anlıyacağınız yaprak güzeli bir çiçek.
Zayıf yönü: Aydınlık istiyor ama sıcağa da hiç dayanamıyor. Kapalı balkonda direkt güneş almamasına rağmen sıcak bir günde bayıldı. Güneş almayan bir yere aktardığımda bir haftada zor kurtardım. Ama bu iki güzel yaprağa maloldu! :(
İki kökte İkişer yaprak var. Şimdi bulunduğu yerde ( Serin ) keyfi iyi gibi ama çok yavaş bir gelişimi var ve ışığın az gelmesi nedeni ile dallar kıvrılıyor ve yapraklar az gelişiyor. Ve bilgi edinene kadar başına bir iş gelmemesi için yerindende kıpırdatmak istemiyorum!
Daha iyi bakabilmek için bilgiye ve/veya Latince ismine gereksinimim var.
Şimdi fotoğraflar;
Bu gündüz hali! ( Yaprak açık !)
37484
Bu da akşam hali! ( Yaprak kapalı )
37485
Kusura bakmayın biraz uzun oldu ama bu çiçeği kaybetmek istemiyorum.
İsmini bilen arkadaşımız varmıdır? Veya bakımı konusunda bilgi verebilecek olan?
Şimdiden teşekkürler. :)
Çiçeğinizin adı yarasa çiçeği değil sanırım. Sanırım diyorum çünkü aşağıda vereceğim linkte yarasa çiçeklerinden örnekler mevcut.. Sizin çiçeğinize pek benzemiyorlar.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7280
Çiçeğiniz çok güzelmiş, umarım bilen birileri çıkar.. Hatta tohum bile üretebilirsiniz umarım ;)
Bende bir şey yetiştirmeye başlamışım tohumdan, ama üzerindeki yazı uçmuş..
Fotoğraftan tanıyabilir misiniz ? Bu nedir ?
Domates olaibilir mi? :confused:
Kadir Çetintaş
16-05-2008, 03:19
Sayın Evaca,
İlginiz için teşekkürler, haklısınız forumda ve nette arattığımda 'yarasa çiçeği' olarak Tacca çıkıyor. O da çok ilginç bir çiçek ama benimkinin de gündüz açması-gece kapanması adına çok uyuyor. ( bizimkisi gündüz yarasası :p )
Ve zannederim halk arasında bu özellikten dolayı bu ismi uygun görmüşler!
Neyse bakalım, inşallah bilen birisi çıkar da daha iyi bakabiliriz bizim nazendeye. ;)
Güzel dileğiniz için teşekkürler. Umarım önce yaşatabilir sonra da çoğaltabilirim.
Bazı salon çiçeklerini ismen-kimilerini de latince olarak dahi biliyorum ama sebzeler konusunda zayıfım biraz. Sizin verdiğiniz fotoğraftakini maalesef domatesini görmeden, domates diyemem. :D
Ama forumda yardımcı olacak bilgili arkadaşımız çok! Eğer domatesse kısa zamanda bilgi gelir.
Esas bizimki problem!
Selamlar. :)
,
Bu bitki Oxalis hedysaroides : Kırmızı yapraklı yonca. Ben de bundan yetiştiriyorum.
Sn.Kadir Çetintaş,
Sanırım aynısı sadece renk farklı sayfa 65 mesaj no 458
Saygılar:)
Not: Konu içi aramada yonca yazarsanız ilgili sayfalara da ulaşabilirsiniz.
destructionBJK
16-05-2008, 10:26
http://img178.yukle.tc/images/62572.jpg (http://www.yukle.tc)
Resimde görülen bu yerörtüsünün Adını bilen varmı acaba?
destructionBJK
16-05-2008, 11:07
http://img178.yukle.tc/images/62572.jpg (http://www.yukle.tc)
Bu çiçeğin adını bilen var mı acaba? ve özelliklerini? Ne tür bölgelerde yetişir? Nasıl bakmak gerekir? Şimdiden çok teşekkürler..
Kaz Ayağı. bakın burada geniş bilgi bulabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3360
çiçeksever
16-05-2008, 13:13
Bu çiçeklerin adlarını öğrenebilirmiyim?
Resimde görülen bu yerörtüsünün Adını bilen var mı acaba?
Türkcesi Buz Cicegi deniyor sanirim bu.
Çalıyı dün aldım. Satıcı adını söyledi ama hatırlayamıyorum. Acaba nedir?
Sevgili Kadir Çetintaş,aynı çiçekten bende de var.geçen sene 2 yaprak halinde arkadaşımdan almıştım.Şimdi 7 yapragı oldu.Minicik çiçekler acıyor.Bende adını bilmeyenlerdenim. Işıgı ve suyu seviyor.İnşallah adınıda öğreniriz.sevgilerrr
Buket Aknar
16-05-2008, 14:58
Bu çiçeklerin adlarını öğrenebilirmiyim?
Sn. Çiçeksever; 2. fotoğraftaki çiçek sanırım telgraf çiçeği.
Sevgili Kadir Çetintaş,aynı çiçekten bende de var.geçen sene 2 yaprak halinde arkadaşımdan almıştım.Şimdi 7 yapragı oldu.Minicik çiçekler acıyor.Bende adını bilmeyenlerdenim. Işıgı ve suyu seviyor.İnşallah adınıda öğreniriz.sevgilerrr
Sn. Cemosan67 ; o çiçek Sn. Venüs'ün de söylediği gibi kırmızı yapraklı yonca büyük ihtimalle. Ben de geçen sene bahçeye dikmiştim, yaprakları ve çiçekleri ışığa göre açılıp kapanıyor. Çiçeklerinin rengi çok açık pembeydi yanlış hatırlamıyorsam.
Bakın bu da yoncanın yeşil yapraklı olanı. Bendeki mor yapraklının da çiçeklerinin şekli böyleydi.
37583
Kadir Çetintaş
17-05-2008, 01:30
Merhaba Arkadaşlar,
Sorduğum bitki;
Oxalis Hedysaroides : Kırmızı Yapraklı Yonca.
imiş! Nette değişik renklerini de gördüm, yeşili var mesela.
Bu bitki Oxalis hedysaroides : Kırmızı yapraklı yonca. Ben de bundan yetiştiriyorum.
Sn.Kadir Çetintaş,
Sanırım aynısı sadece renk farklı sayfa 65 mesaj no 458
Saygılar:)
Not: Konu içi aramada yonca yazarsanız ilgili sayfalara da ulaşabilirsiniz.
Sn. Venüs çok teşekkür ederim. O kadar da aramıştım sayfaları elli ile altmış arasında pes etmiştim, demekki az ilerideymiş benimkisi. :o
Zamanınızı aldım.Çok teşekkür ediyorum. :)
Sn. Sukranayalp'e de teşekkürler. Eğer kendisi de görürse birde çoğaltılması ve bakımı hakkında bilgi verebilirmi bizlere?
Sn. cemosan67, siz çoğaltmak için neler yaptınız acaba?
Ben çiçeğini aldığım yerde solmuş halinde görmüştüm, kendiminkinde değil çiçek bir yaprak daha görsem, bahtiyar olacağım. Geldi geleli üç yaprak kaybetti sadece bir yaprak çıkarttı. Hem işık istiyor hemde sıcak olmayacak. Çıka çıkada yoncagillerden çıktı. Bahçelerde yeşilleri deli gibi sarar, biz teker teker yaprak bekiyecez anlaşılan. Neyse kırmızı olsunda... :)
Sn. Cemosan67 ; o çiçek Sn. Venüs'ün de söylediği gibi kırmızı yapraklı yonca büyük ihtimalle. Ben de geçen sene bahçeye dikmiştim, yaprakları ve çiçekleri ışığa göre açılıp kapanıyor. Çiçeklerinin rengi çok açık pembeydi yanlış hatırlamıyorsam.
Sn.filizoztr, sizinkinin bahçedeki durumu nasıl? Güneşe dayanabiliyor mu? Nasıl bir yere diktiniz? Ne sıklıkla sulanıyor? Hani saksıda çok nazlanırsa bahçe cezası vereyim mi bende diye soruyorum!? :(
Bizde yonca kardeşliğimi kursak ne!? :) İlgilenen tüm arkadaşlara çok teşekkürler!
Filizoztr, verdiğin bilgi için çok teşekkürler..Demek kırmızı yoncam varmıs:)Kadir bey,ben direkt güneşe koymadım.2 gunde bir su veriyorum suyu seviyor.tomurcukta şimdi,açınca resimlerim size.Kestane agacının dibinden aldıgım topraga dikmiştim.Kum katsaydım sanırım daha ıyı olurdu çünku yeşil yapraklısı (dere kenarında var arkadaşımın) suyu ve kumlu topragı sevıyor.Şimdi çicekte oldugundan değiştiremiyorum.sevgiler..
Bu ağacın tohumlarından elimde var. Dileyenlere kargolayabilirim.
bENDE RİCA EDEBİLİRMİYİM SAYIN YUKKA HALA ELİNİZDE MEVCUTSA TOHUMLAR TABİİ.OKEY DERSENİZ ADRESİMİ MAİL ATABİLİRİM.SEVGİLER.
berduray
17-05-2008, 13:44
Arkadaşlar bu başlığı sadece foto yükleyip adını öğrenmek için kullanalım, yoksa bakımı tohum alışverişi derken yazılar uzuyor.
Bir bitki adını öğrenmek için acaba daha önce biri sormuş muydu diye aramaya kalkınca boşuna şişmiş 103 sayfayı taramak zorunda kalınca gözlerimiz dumur oluyor.
Sadece "foto=adı şudur" şeklinde olsa hiçbirimiz bu kadar yorulmayacağız, elimde olsa bu bilginin dışındaki tüm mesajları silerdim.
Böyle tarama yapmak benim gibi bitki isimlerini bilmeyen bir sürü arkadaşıma da zulüm oluyor.
Dikkat edeceğinizden eminim.Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın!
Sn. Çiçeksever ,
1. Portulaca grandiflora - ipek çiçeğine benziyor ; fakat ona benzeyen kayalıklarda kendiliğinden olan bir bitki var, çiçekleri ipek çiçeği gibi büyük ve gösterişli değil, minik minik açıyor. Uzman değilim ama o da Portulaca'nın türlerinden biri olabilir diye tahmin ediyorum.
2. Sn. Buket Aknar'ın da söylediği gibi Telgraf çiçeği- Tradescantia zebrina. Lila rengi, üç yapraklı minik çiçekler açıyor.
Sn. Kadir Çetintaş ve Sn. Cemosan 67,
Yonca ile ilgili cevabımı sizlere özel mesaj olarak gönderdim.
Selamlar..
Arkadaşlar acaba çiçeğimin türünü biliyorsanız bakımı, nelere dikkat etmem gerektiğini nasıl sulama yapacagımı anlatırsanız sevinirim. Çiçeğin bir özelliği geceleri yapraklarını havaya kaldırıyor.
teşekkürler sevgili filizoztr,bilgilerinizi paylaştığınız için..sevgiler
sselvi2000
18-05-2008, 08:44
Carpobrotus acinaciformis türü olmalı....
aykutalp
18-05-2008, 16:41
Bu mevsimlik fideyi dün aldım. Adını bilmiyorum. Tanıyan var mı?
37693
Sebahattin Sargın
18-05-2008, 16:49
Bir tür begonya sanırım yapraklarını tam olarak göremediğim için kesin bir yorum yapamıyorum...
Bir tür begonya sanırım yapraklarını tam olarak göremediğim için kesin bir yorum yapamıyorum...
Bende begonyaya benzettim ama resimden tam olarak anlaşılamıyor.
İklimsiz
18-05-2008, 17:08
Kesinlikle begonya.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=237371#post237371 Bu tarz soruları bu başlık altında soruyoruz...
aykutalp
18-05-2008, 18:06
Dediğiniz gibi şeker begonyası olabilir. Büyüsün bakalım görücez... :)
Sehernaz
19-05-2008, 21:22
Merhaba arkadaşlar..
Sehernaz
19-05-2008, 21:28
Bu çiçeğin adını öğrenmem mümkün mü? Bir arkadaşım için önemli olan bir çiçek,tarifine göre buldum sonunda ama bu sefer de adını bilmiyorum. O Kara Sevda çiçeği diye biliyormuş ama böyle olmadığını öğrendim. Kara Sevda çiçeği de mor yaprak ve dallardan oluşuyor ama şekil olarak tamamen farklı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.
Carpobrotus acinaciformis türü olmalı....
benim çiçeğim için mi söylediniz bu ismi tam anlıyamadım :)
Arkadaşlar Trabzon'da yükseklerde bolca bulunan bu çiçeğiin ismini bilen var mı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=233256&postcount=2952)?
Evet canavar otu denen ve köküne yapıştığı diğer bitkiyi,suyunu emerek kurutan bir tür zararlı bitki.Özellikle Ege Bölgesinde tütünlere musallat oluyor.
Bizim maydanozlarımıza musallat olan bitkiyle bu sizin söz ettiğiniz aynı bitkimi?
Funda Kalaycıoğlu
19-05-2008, 22:09
Sanırım bu lınktekinden http://www.aquatechnobel.be/plantes-Phalaris_arundinacea_Picta-54.html
Sayın Şahin,
72 saattir bilgisayarıma ulaşamayacak durumda olduğumdan verdiğiniz linki şimdi görebildim. Gerçekten de o. Çok teşekkür ederim. Ayrıca böyle bir siteyi öğrenmiş olmaktan da çok memnunum. Oldukça yararlanacağımı tahmin ediyorum.
Saygılar.
Çalıyı dün aldım. Satıcı adını söyledi ama hatırlayamıyorum. Acaba nedir?
Pençe çalısı (Potentilla fruticosa) na benzettim.
Potentilla fruticosa (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=14439&c=)
izzeterisen
20-05-2008, 10:50
Bizim maydanozlarımıza musallat olan bitkiyle bu sizin söz ettiğiniz aynı bitkimi?
Evet bu Canavar otu, türünü bilemem ama.
Yapmanız gereken tohum vermeden imha etmek, kolay gelsin
Bu çiçeğin adını öğrenmem mümkün mü? Bir arkadaşım için önemli olan bir çiçek,tarifine göre buldum sonunda ama bu sefer de adını bilmiyorum. O Kara Sevda çiçeği diye biliyormuş ama böyle olmadığını öğrendim. Kara Sevda çiçeği de mor yaprak ve dallardan oluşuyor ama şekil olarak tamamen farklı. Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Sehernaz.
Bitkinin ismi Telgraf çiçeği(Tradescantia Pallida)
Herdem yeşil süs bitkisidir. Sap ve yaprağı koyu mor renklidir. Çiçekleri pembe veya pembe beyazdır. Sap sürünücü özelliğe sahiptir. Çiçeklenme mevsimi yazdır. Boyu 30-40 cm'dir. Güneşi sever, sıcak iklimlerde yetişir. Kumlu geçirgen topraklarda iyi gelişme gösterir. Minimum sıcaklık isteği 15°C'dir.
Fotoğraflarda çiçek açmış halini de görebilirsin.
Sevgiler,
orman_gülü
20-05-2008, 19:41
Bahçemde ki çiçeğimin yaprakları güzel ve keskin kokuyor.Boyu bir metre civarında.
Mahmut Leventoğlu
20-05-2008, 20:28
Bu bitki yan bahçede kendiliğinden yetişmekte ve bu mevsimde çok güzel renkleri var. Adı nedir acaba?
Bu bitki yan bahçede kendiliğinden yetişmekte ve bu mevsimde çok güzel renkleri var. Adı nedir acaba?
Tam emin değilim ama bu bir çeşit labiate olabilir.Benim labiate ilgili bir ödevim vardı sanki bu bitkiyi de kullanmıştım diye hatırlıyorum.Gövdesi kare ise belki olabilir diye düşünüyorum.
Sevgili Nevsune..
Bitkinin adı Columnea Hirta.
Çok aradığım çiçeklerden biridir..Arkadaşınız bir çelik de bana verir mi acaba?;)
Mahmut Leventoğlu
20-05-2008, 21:25
Tam emin değilim ama bu bir çeşit labiate olabilir.Benim labiate ilgili bir ödevim vardı sanki bu bitkiyi de kullanmıştım diye hatırlıyorum.Gövdesi kare ise belki olabilir diye düşünüyorum.
Bitkinin gövdesi böyle
herbaryum
20-05-2008, 21:44
Anchusa sp. (Boraginaceae) Hodangiller
sselvi2000
20-05-2008, 21:46
Bitkinin gövdesi böyle
Boraginaceae familyasından Anchusa sp. ama Anchusa azurea olma ihtimali görünüse göre yüksek
Mahmut Leventoğlu
21-05-2008, 06:44
Sevgili Herbaryum,SSelvi,Sergül ,gncnihal,çabalarınıza çok teşekkür ederim.
çavdaroğlu
21-05-2008, 08:51
Teşekkürler herbaryum.
herbaryum
21-05-2008, 09:16
Bahçemde ki çiçeğimin yaprakları güzel ve keskin kokuyor.Boyu bir metre civarında.
Sanırım Cassia angustifolia (Sinameki)
Geçen hafta sonu pazardan fidesini 50 krş a aldım kendisi tanıdık geliyor fakat bakımını ve adını bilmiyorum satıcı bana yıldız çiçeği-soğanı var dedi Peki bendeki nedir?
Ferda Ülkümen
21-05-2008, 12:12
Doğru, yıldız çiçeği - Dahlia
Dün etiketinde "ornitagalum" yazan çiçekli bir bitki aldım.Nasıl bakılacağını bilmiyorum.
Ferda Ülkümen
21-05-2008, 14:01
Sayın fsuzen
Bu bölümü sadece bitkilerin teşhisi için kullanıyoruz.
Ornithogalum diye arama yaparsanız, iki ayrı türü ile ilgili başlıklar bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=81007&highlight=Ornithogalum#post81007
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=80742&postcount=1
Doğru, yıldız çiçeği - Dahlia
Çok teşekkür ederim:D
sukranayalp
22-05-2008, 12:36
3091 nolu mesaja cevaben, Orman gülü, çiçeğiniz Ruta graveolens. Yaprakları acı ve keskin kokuludur.
Açık alanlarda sıkça ratladığımız bir çiçek.
çiçeksever
22-05-2008, 15:16
3040 nolu mesajdaki çalı çiçek açtı.Ama hala adını öğrenemedim.Çiçeği çileğin çiçeğine benziyor.
çiçeksever
22-05-2008, 15:18
Bu yeşilliğin ismini merak ettim.Çiçek mi acaba?
Funda Kalaycıoğlu
22-05-2008, 19:45
Komşu apartmanın önünde neredeyse boyuna yakın tek bir dal muhteşem çiçek açmış bu bitkinin adı acaba nedir? Dracena desem değil, phormium da olamaz, yukka ile hiç ilgisi yok diye düşünüyorum ama herhalde onlardan biridir.
Saygılar
izzeterisen
22-05-2008, 22:59
Ağaç formunda olan bu bitkinin ismi ne acaba ?
Melia azaderach (Tespih ağacı)
http://www.dipbot.unict.it/orto/0224-1.html
Teşekkürler İzzeterisen! Yıllardır bahçemde en az bir düzine olan ve kendi döktüğü tohumundan her yıl( yer darlığından ötürü yoketmemiş olsam ) onlarca yeni ağaç oluşacak olan bu çok sevdiğim ağacın adına akasya diyorduk.Bu gün sizden öğrendim adının Tespih ağacı olduğunu.
38287
Bitişik bahçede çıkan bu bitkinin ne olduğunu merak ediyoruz. Güzel bir şeye benziyor, söküp atamadık.
Ben yapraklarını haseki küpesine benzettim.
38292
Teşekkürler Limon, ben de haseki küpesine benzettim, çok sevimdim. Bu çiçeği hiç görmedim, bu sitede tanıdım ve rüyalarıma bile girdi, umarım seneye sahip olurum. Bir kaç seraya sordum bilmiyorlar bile.
Ama aynı çiçek olduğundan şüphelerim var. Haseki küpesinin yaprağının uç kısmı biraz sivri gözüküyor, bu ise yuvarlak. Geçen seneki sardunya saksısında çıktı, komşum da ben de tohum ektiğimizi hatırlamıyoruz. Bütün gün güneşin altında, gayet canlı ve sağlam duruyor. Yabani ot çıkarsa çok üzülürüm, haseki küpesi çıkarsa bundan sonra her istediğim çiçek için dilekte bulunurum.
Mine Pakkaner
23-05-2008, 14:54
Komşu apartmanın önünde neredeyse boyuna yakın tek bir dal muhteşem çiçek açmış bu bitkinin adı acaba nedir? Dracena desem değil, phormium da olamaz, yukka ile hiç ilgisi yok diye düşünüyorum ama herhalde onlardan biridir.
Saygılar
Bu bir kırmızı yapraklı drasena. Botanik adı Cordyline australis "Purpurea"
Ancak bizde kırmzı yapraklı drasena diye tanınır. Ege ve Akdeniz'de çok yaygın kullanılır. Çiçeği kokuludur.
Sehernaz
23-05-2008, 17:43
Sevgili Gardenya;teşekkür ederim,teşekkür ederim,teşekkür ederim:) Adını da öğrendim tam oldu;çokk sevindim. Teşekkürler..
Sehernaz
23-05-2008, 17:46
Yanlış bilmiyorsam bu bitki burda bahçelerin kenarında kendiliğinden çıkıyor. Çiçeğini koparan çocuklar,çiçek sonunda şekerli bir sıvı olduğunu söylüyorlar.Yaprak resimleri de olsa kesin emin olurdum.
Sevgili Gardenya;teşekkür ederim,teşekkür ederim,teşekkür ederim:) Adını da öğrendim tam oldu;çokk sevindim. Teşekkürler..
Rica ederim sevgili Sehernaz..
Güle güle büyüt..
Buket Aknar
23-05-2008, 21:13
Arkadaşlar; bir arkadaşımın bana getirdiği, bu bitkiyi bahçeme diktim. Dün aşağıda fotoğrafını göreceğiniz çiçeği açtı. Arkadaşım adını bilmiyor ben de bu bitkinin adını bilmiyorum. Bilen varsa çok memnun olacağım.
sselvi2000
23-05-2008, 21:47
Melia Azaderach (Tespih ağacı)
http://www.dipbot.unict.it/orto/0224-1.html
Teşekkür ederim izzet hoca...
Penelophe
23-05-2008, 23:39
Buket, bu bir Yer açelyası, ya da diğer adıyla Ankara Çiçeği (Godetia ) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7723&highlight=godetia).;)
Sevgili Nevsune..
Bitkinin adı Columnea Hirta.
Çok aradığım çiçeklerden biridir..Arkadaşınız bir çelik de bana verir mi acaba?;)
Sevgili Gardenya yanıtınız için teşekkür ederim.
Şu anda elimde iki çelik var, tutarsa birisini size gönderirirm. Olmazsa yeniden çelik alırız, merak etmeyin.
Bahçemde bulunan yeni aldığım çiçeğin adını bulamıyorum.Lütfen yardımcı olurmusunuz..?
Sevgili Caretta , ikinci bitkinin üzerindeki kırmızılar çiçek mi ? Tıpkı çileğe benziyor.
Ferda Ülkümen
24-05-2008, 12:06
caretta'nın sorduğu bitkinin daha gelişmiş hali, adını ben de bulamadım.
Sevgili Caretta , ikinci bitkinin üzerindeki kırmızılar çiçek mi ? Tıpkı çileğe benziyor.
Sanırım meyvesi..Çileğe benziyor ama değil.Komşum hediye etti.Adına da çilek çiçeği dedi :)
Birde bu var :)
Sanırım Duchesnea indica. Diğer adı Indian Strawberry.
Meyvesi yenmez. İstanbul'da yer örtücü olarak kullanmıştım.
Bahçemde bulunan yeni aldığım çiçeğin adını bulamıyorum.Lütfen yardımcı olurmusunuz..?
Beloperone guttata galiba. Türkçe ismi Karides çiçeği
Sn.Üzüm ,
Her ikisinde de doğru isim ,teşekkür ederim.
Google'dan baktım :))
Bu çiçeğin adını ve nasıl bakıldığını söyleyebilirmisiniz?Sevgilerrr
http://img355.imageshack.us/img355/9922/dscn0135dr9.jpg
Sevgili Gardenya yanıtınız için teşekkür ederim.
Şu anda elimde iki çelik var, tutarsa birisini size gönderirirm. Olmazsa yeniden çelik alırız, merak etmeyin.
Harika haber..
Teşekkür ederim..
Arkadaşlar Ladin ormanının gölgesinde yakaladığım bu ilginç pembe bitkiyi bilen var mı ?
http://www.agaclar.net/galeri/files/22.jpg
Bir de, dağlarda, çayırlık alanlarda sıkça görülen bu bitki var. Boyu 70-80 cm ye kadar ulaşabiliyor.
http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-smk.jpg
sselvi2000
25-05-2008, 22:33
Arkadaşlar Ladin ormanının gölgesinde yakaladığım bu ilginç pembe bitkiyi bilen var mı ?
http://www.agaclar.net/galeri/files/22.jpg
Orobanche sp. (canavar otu) olabilir diye düşünüyorum.
Merhaba, benim alisyum tohumu diye diktiğim tohumlar çimlendi.Ancak görünürde birbirinden farklı iki çeşit fide oluştu. Bunlar bana farklı iki çeşit gibi geldi.Sizce bunlar alisyum mu? Yoksa farklı bir bitkimi. Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.
bunlarda ikinci çeşit çıkan fideler.Birbirinden farklı değilmi sizcede.
Mahmut Leventoğlu
26-05-2008, 22:02
Sevgili Mine Pakkaner ,
Bizim Yeditepe Üniversitesinin uygulama oteli olan Şile doğa klüpte çektiğim aşağıdaki ağaç ve gülün adlarını öğrenebilirmiyim. Şimdiden teşekkürler :)
Mahmut Leventoğlu
26-05-2008, 22:05
Havuz girişindeki bu ağaç ve çiçekleri :)
Mine Pakkaner
26-05-2008, 22:29
Güllerin Rosa gallica officinalis, ağacın ise Cotinus coggyria yani peruk veya duman çalısı olduğunu düşünüyorum Mahmut Bey.
Mahmut Leventoğlu
26-05-2008, 22:50
Sevgili Mine hanım inanın çok teşekkür ederim. Hafta sonu arkadaşlara söz vermiştim bu ağaç ve bitkinin adlarını öğreneceğim diye. Çünkü bazıları çelik aldılar tutturabilmek için :)
herbaryum
27-05-2008, 08:28
Bir de, dağlarda, çayırlık alanlarda sıkça görülen bu bitki var. Boyu 70-80 cm ye kadar ulaşabiliyor.
http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-smk.jpg
Galeride başka isim verdim ancak Veratrum album olabilir.
orman_gülü
27-05-2008, 11:11
Sanırım Cassia angustifolia (Sinameki)
Teşekkür ederim herbaryum :D Yalnız sizin cevabınızdan sonra,'sukranayalp' arkadaşımızın 3107 nolu mesajında çiçeği -Ruta graveolens-olarak tanıtmış,tabii kafam karıştı :(
orman_gülü
27-05-2008, 11:35
3091 nolu mesaja cevaben, Orman gülü, çiçeğiniz Ruta graveolens. Yaprakları acı ve keskin kokuludur.
Açık alanlarda sıkça ratladığımız bir çiçek.
:) Teşekkür ederim sukranayalp.Ama azıcık kafam karıştı :( herbaryum arkadaşımız ise cassia angustifolia (sinameki) olduğunu yazmış ;)
Funda Kalaycıoğlu
27-05-2008, 13:04
Bu bir kırmızı yapraklı drasena. Botanik adı Cordyline australis "Purpurea"
Ancak bizde kırmzı yapraklı drasena diye tanınır. Ege ve Akdeniz'de çok yaygın kullanılır. Çiçeği kokuludur.
Drasena'nın bu kadar güzel ve kocaman çiçeği olduğunu bilmiyordum. Çok teşekkürler Mine Hanım.
çiçeksever
27-05-2008, 15:14
3108 nolu mesajdaki çalı filbahar (filbahri) çiçeği olabilir mi?Bendeki çalı gül gibi yapraklara sahip,gül gibi dikenli;çiçekleri çileğin çiçeğine çok benziyor.Eşim sabahları parfüm gibi koktuğunu söylüyor.
İklimsiz
27-05-2008, 17:40
Cunda adasındaki eski rum evlerinin camlarını, bahçe duvarlarını süslermiş. Adını biliyor musunuz?
BenBen1967
27-05-2008, 18:07
Acem Borusu (Campsis radicans)
İklimsiz
27-05-2008, 19:03
Çok teşekkürler BENBEN
Merhaba, bence de bu sarmaşığın adı Acem Borusu. Kıbrıs'ta bu sarmaşıktan bol bol var. Fazla bitki tanımıyorum ama bunu biliyorum. Kökleri çok derinlere gider ve çok yayılırmış.
Bu bitkileri tanıyormusunuz arkadaşlar..Yeni aldım ama isimlerini bilmiyorum..İsimleri bilirsem, bakımını araştıracağım..Teşekkür ederim ..Sevgiler hepinize
merhaba,
Zor bir soru olacak çünkü fotoğrafım yok :)
Çiçekçide bir bitki gördüm, satıcı çiçekli çim olduğunu söyledi, gerçekten de çim görüntüsünde ama üzerinde küçük küçük pembe çiçekleri vardı.Torbalamış satıyorlardı.
Çiçekli çim olarak satılan bitkiler hangileridir diye toparlayayım :)
merhaba,
Zor bir soru olacak çünkü fotoğrafım yok :)
Çiçekçide bir bitki gördüm, satıcı çiçekli çim olduğunu söyledi, gerçekten de çim görüntüsünde ama üzerinde küçük küçük pembe çiçekleri vardı.Torbalamış satıyorlardı.
Çiçekli çim olarak satılan bitkiler hangileridir diye toparlayayım :)
Japon çimi olabilir. Ben bu sene ilk defa bazı bölümlere uyguladım. Çim kutusunun içinden ayrı bir pakette karışık kır çiçekleri tohumları çıkıyor. Güzel oldu ancak tohumlar çok ufak olduğu için savrulmuş biraz üst üste binmişler.
Vilmorin Japon çimi adı altında yapı marketlerde var.
38889
38890
Sehernaz
28-05-2008, 11:17
cemo üçüncü sıradaki çiçek kağıt çiçeği. Diğerlerini bilmiyorum. Bu forumda kağıt çiçeğinin açmış hali de var .
Japon çimi olabilir. Ben bu sene ilk defa bazı bölümlere uyguladım. Çim kutusunun içinden ayrı bir pakette karışık kır çiçekleri tohumları çıkıyor. Güzel oldu ancak tohumlar çok ufak olduğu için savrulmuş biraz üst üste binmişler.
Vilmorin Japon çimi adı altında yapı marketlerde var.
Teşekkürler, ancak bu değildi.Çiçekleri ince uzundu.Fotoğrafı yok ama fikir verirse diye çizmeye çalıştım.
38893
sukranayalp
28-05-2008, 16:44
Sanırım Ruselia'dan bahsediyorsunuz MSaygin.
İklimsiz
28-05-2008, 16:51
Bu soğanlıların adını merak ediyorum.
Sebahattin Sargın
28-05-2008, 16:59
En üsttekiler glayöl ama diğerlerini bilmiyorum...
İklimsiz
28-05-2008, 17:54
Teşekkür ederim Sebo, diğerlerini de bilen çıkar nasılsa :)
Bende ilkini glayola benzettim en alttakide yapragini sikinca kokuyorsa kasimpati olabilir .
Merhaba!!
Çiçeklerimden birini eşim ve kızım bana anneler gününde aldılar. İsminin Cam Güzeli olduğunu söylemişler, fakat buradaki cam güzeli fotoğraflarına baktığımda bizim çiçeğimiz bana daha farklı görünüyor.
Açmış olan tüm çiçekleri döküldüğü için size sadece tomurcuk halinde olduğu bu fotoğrafı yollayabiliyorum.
Bana yardımcı olabilir misiniz??
Bu cam güzeli midir?
Teşekkürler!!
Sebahattin Sargın
28-05-2008, 20:56
Klasik bir cam güzeli bu Sevgili Baykol, çiçekleri katmerli sanırım.
İklimsiz, sen mi ektin soğanları? sondaki birtür lale. Soğancıkları sarımsak gibidir.
Buket Aknar
28-05-2008, 21:09
1. Glayör
2.Amarillis veya hiperastrum olabilir ben hangisi olduğunu ayırdedemedim
3. Lillium'a benzettim
4. Kasımpatı yapraklarına benzettim.
Galeride başka isim verdim ancak Veratrum album olabilir.
Evet google da baktım, o bitki :) Sağolun.
Orobanche sp. (canavar otu) olabilir diye düşünüyorum.
Orobanche gibi evet, çok çeşidi var ama tam bir tespit yapmak için biraz incelemek gerek. Çok teşekkür ederim.
İklimsiz
28-05-2008, 21:44
Çok teşekkürler arkadaşlar.
Bu sene ilk kez çiçek soğanları ektim. Kabaca her birinin adı aklımda ama hangisi hangisidir karıştırdım;) En sondaki resimdeki bitkinin anemon olduğu kesinleşti:p
Buket Aknar
28-05-2008, 22:40
Sevgili İklimsiz. anemon deyince daha bir ayrıntılı baktım bir de bendekilere baktım ( ki çiçekleri geçti kendiler de kurumak üzere). Evet onlar kesinlikle anemon.
Arkadaşlar merhaba..
Bugün yaban gülü ( kuşburnu ) yaprağında ilk defa gördüğüm bu kırmızı oluşumu merak ettim bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.
Sanırım Ruselia'dan bahsediyorsunuz MSaygin.
Çok teşekkür ederim sukranayalp. Ruselia değil bahsettiğim bitki ama benim hatam, yanlış çizmişim.
Gittiğim fidanlıkta ruselia ile bahsettiğim çim yan yana duruyordu, aklımda birleştirmişim eve gelince :) Bu arada Ruselia'nın adını öğrenmiş oldum, onu da merak ediyordum.Benim aklımda Ruselia'nın çiçekleri kalmış, sorduğum böyle ince uzun çiçekli değilmiş.
Dün akşam gidip aldım bahsettiğim bitkiyi, bu sefer kesin sonuç alacağız :p
38977
38978
Sevgili Sebo
Teşekkür ederim, ben de dün "herşeyi bilen ulu google"da biraz daha araştırınca kendimi ikna edebildim cam güzeli olduğuna :D
Sizin yorumunuzla da düşüncem pekişmiş oldu, sağolun.
Bazı cam güzelleri daha, nasıl desem, tek yapraklı, rozet çiçeği gibi, ben hep onlara denk gelmişim, latince isimden resimlerini araştırınca benimkine benzer türlerin fotoğraflarına da rastladım.
Benimkinin çiçekleri aşağıdaki resimdeki gibi idi ve nedendir bilemiyorum ama tümü açmadan tomurcuk olarak dökülmekte. Sanırım bana cam güzeli sayfasında yeni bir yolculuk görünüyor ;)
chaenomeles
29-05-2008, 11:26
Arkadaşlar bu güzel çalının adını bilen mutlaka vardır.
Neydi hatırlayamadım, beni de bilgilendirirseniz sevinirim.
chaenomeles
29-05-2008, 11:30
Çalının bir başka resmi...
Sebahattin Sargın
29-05-2008, 11:38
Sevgili chaenomeles;
Bu bir süs narı (punica granatum (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla:tr:official&hs=EJz&resnum=0&q=punica%20granatum&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi)) , resimler çok net değil ama ona benzettim.
chaenomeles
29-05-2008, 11:53
Teşekkür ederim Sebahattin Bey,
Haklısınız bu bir süs narı,
Resimlerin boyutu farkederseniz 66 KB civarı, 70 KB'ın altında olması için mecburen küçültüyorum, AcadSee programını kullanıyorum acaba bu yüzden mi bu kadar küçülüyor?
**** ben beceremiyorum anlamadım.
çavdaroğlu
29-05-2008, 13:27
Arkadaşlar merhaba..
Bugün yaban gülü ( kuşburnu ) yaprağında ilk defa gördüğüm bu kırmızı oluşumu merak ettim bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.
Sayın mbilen,
işyerimizin bahçesindeki kuşburnu çalılarında da görmüştüm. Asalak bir bitki olduğu kesin. Kesin olmamakla birlikte Cuscuta sp.'nın (küsküt) bir türü olabilir mi? diye düşünüyorum.
Ancak bu konuda Sayın Herbaryum'un bizi aydınlatabileceğini düşünüyorum.
herbaryum
29-05-2008, 13:40
Arkadaşlar merhaba..
Sanırım bir çeşit "gal". Bu oluşum özellikle meşelerde böcek enfeksiyonu sonucu görülür, gülgillerde tohumları enfekte eden bir böcek yüzünden farklı görünüşlü açılmış meyvelere rastlanır. Çok emin olmamakla beraber Witches' Broom anahtar sözcüğü ile tarama yapılırsa birkaç sonuç çıkıyor.
çavdaroğlu
29-05-2008, 13:47
Sanırım bir çeşit "gal". Bu oluşum özellikle meşelerde böcek enfeksiyonu sonucu görülür, gülgillerde tohumları enfekte eden bir böcek yüzünden farklı görünüşlü açılmış meyvelere rastlanır. Çok emin olmamakla beraber Witches' Broom anahtar sözcüğü ile tarama yapılırsa birkaç sonuç çıkıyor.
Sn. herbaryum sizin tarif ettiğiniz oluşumu da görmüştüm. Ancak bu biraz farklı gibi görünüyor. Çünkü oluşum çiçek veya meyve üzerinde değil fotoğrafta yaprak üzerinde oluşmuş .
papatyam
29-05-2008, 15:19
Bu bir yaprak güzeli mi? ben öyle dedim ama annem inanmadı :))
İklimsiz
29-05-2008, 15:28
Anneniz haklı, bu yaprak güzeli değil:p Yaprak güzeli resimdeki çiçek.
Sizin çiçeğiniz menekşe ailesinden ama tam adını bilemeyeceğim.
papatyam
29-05-2008, 15:36
Öylemi :( resimdeki yaprak güzellerini biliyorum da ne bileyim benzettim ondan yaprak güzeli dedim, teşekkürler iklimsiz.
Penelophe
29-05-2008, 16:18
Papatyam, ben Episkiya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=241985#post241985)'ya benzettim.;)
fleabattery
29-05-2008, 16:50
Çiçekçiden zamanında aldığım ama adını unuttuğum şu bitkilerin adı nedir bilen var mı?
Yaprak güzeli imiş demek adı...
Görünce nostalji içinde okul günlerime gittim, bunlar ilkokulda fen dersinde öğretmenimizin bize bakıp büyütmek için minik alanlarda diktirdiği ve hergün gidip gelip mataramla suladığım renklerini hayranlıkla izlediğim ilk toprakla beni biraraya getiren çiçekler...
Ne kadar da güzel bir arajman olmuş bu şekilde hepsi bir arada iken.
Şimdi bir de bunlardan araştırıp edinmek gerekecek ;)
Agaclar.net ile bulduğum ve sevdiğim ve bir o kadar edinmek için yanıp tutuştuğum bitkiler sayesinde, yakında ev halkı beni saksıların arasında yaşamaya mahkum edecek gibi görünüyor :D
Penelophe
29-05-2008, 23:03
Bugün Hatay pazarından bu çiçeği aldım. Satıcı Mercan Küpesi dedi adına fakat internette araştırdım, böyle bir adda çiçek yok. Mercan küpemin gerçek adını bilen var mı? ( Nar küpesi buna yakışır bir ad olurdu, çiçekleri aynı nar çiçeklerine benziyor.)
39076
Arzu Kasapoğlu
29-05-2008, 23:23
Çiçeğin çok güzel penelophe. Küpe çiçeğinin bir çeşidi, sultan küpesi de deniyor.
Benzeri burada. (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.heronswood.com/resources/Heronswood/images/products/processed/06138.zoom.a.jpg&imgrefurl=http://www.heronswood.com/fuchsia-fuchsias/fuchsia-microphylla-steel-stars/&h=359&w=513&sz=30&hl=tr&start=47&um=1&tbnid=rSIV8PydwIKFzM:&tbnh=92&tbnw=131&prev=/images%3Fq%3DFuchsia%26start%3D40%26ndsp%3D20%26um %3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN)
Penelophe
29-05-2008, 23:32
Teşekkürler Arzu kasapoğlu, evet benziyor fakat googlea sultan küpesi yazınca, Yavuz Sultan Selim çıkıyor.:p
papatyam
30-05-2008, 08:45
Evet benziyorlar da yaprak yapıları farklı biri yuvarlak diğeri sivri fotoğrafını eklediğim bitkiyi ilk kez gördüm dokununca etli tırtıklı ve kuru gibi Episkiya da etli ama dokusu kuru değil menekşe yaprağı gibi ama eklediğin diğer fotoğraflardan biri olabilir Episkiya nın ailesinden :p
Teşekkürler.
Papatyam, ben Episkiya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=241985#post241985)'ya benzettim.;)
Sebahattin Sargın
30-05-2008, 10:04
Sevgili Penelophe;
Senin küpelin bu adreste (http://www.ideboda.nl/fuchsia/1/bornemannsbeste.html) "Bornemann's Beste" adı ile geçiyor. Yayınladığım sitede bir çok küpeli çeşidi bulabilirsiniz...
Sevgiler ;)
Penelophe
30-05-2008, 10:57
Evet, tam da bu. Teşekkürler Sebo.:)
Buket Aknar
30-05-2008, 15:30
Geçen hafta alıp, bahçeme diktiğim bu çiçeğin adını bilmiyorum. Bilen arkadaşlar varsa ve bana yardım ederse çok sevineceğim.
Çok teşekkür ederim sukranayalp. Ruselia değil bahsettiğim bitki ama benim hatam, yanlış çizmişim.
Gittiğim fidanlıkta ruselia ile bahsettiğim çim yan yana duruyordu, aklımda birleştirmişim eve gelince :) Bu arada Ruselia'nın adını öğrenmiş oldum, onu da merak ediyordum.Benim aklımda Ruselia'nın çiçekleri kalmış, sorduğum böyle ince uzun çiçekli değilmiş.
Dün akşam gidip aldım bahsettiğim bitkiyi, bu sefer kesin sonuç alacağız :p
38977
38978
Yabancı bir forumda Armeria maritima denildi, fotoğraflarına baktım, doğru gibi görünüyor.Peki Türkçe adı var mı acaba?
Sevgili Buket,
Çiçeğinizin adı GAILLARDIA ARISTATA (GAYARDİYA) . Şu sitede bu çiçekle ilgili bilgi bulabilirsiniz http://www.atilim.edu.tr/campus/env/cicekler.html
Buket Aknar
30-05-2008, 23:43
Çok teşekkürler. Verdiğiniz link çok faydalı oldu.
Sayın Warbanik, lütfen resimlerinizin forum kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Mesajınızdaki resimleri sildim. uygun boyutlarda olarak yeniden yükleyiniz.
Sebahattin Sargın
31-05-2008, 23:48
Bu soğanlı bitkiyi geçen yaz yaptığımız İstanbul toplantısında Mahir Bey vermişti. Acaba Türkçe ve Latince isimlerini bilen var mı?
39183
39184
Sevgiler ;)
Buket Aknar
31-05-2008, 23:51
Sevgili Sebo; bu bizdeki "Kel Hasan" yani Kel Oğlan'a benziyor. Yalnız bana sanki soğanı toprağa biraz derin gömülmüş gibi geldi.
Sebahattin Sargın
31-05-2008, 23:55
İyi Hasan lafının üstüne gelirmiş ;)
Evet biraz fazla gömüldü toprağa, bilgilendirmeniz için teşekkür ederim Buket Hanım. Fakat araştırmak için Latince ismine de ihtiyacım var, inşallah bir bilen çıkar.
Sevgiler ;)
Buket Aknar
01-06-2008, 00:37
Sevgili Sebo; buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=123737&postcount=1192) bir bak.
Sebahattin Sargın
01-06-2008, 11:14
Buket Hanım;
Adabayrakoğlunun yolladığı fotoğrafla benimki aynı bitki, bakalım bir bilen çıkacak mı?
İkisi annemden biri Tekirdağ'lı bir ahbabımızdan gelen çiçeklerin adını öğrenmek artık farz oldu.El yordamı ile büyütmek olmayacak sanırım.İsimleri konusunda yardımcı olabilir misiniz?
İlki sarılıcı bir çiçekmiş.
İkinci resimdekinin çiçekleri kedi kuyruğu gibi.Koyu pembe,uzun ve tüylü..Saksısını asarsanız sakız sardunya gibi aşağılara sarkıyor.
Üçüncüsünün ortasındaki bordo çiçekler tüylü..Ve uzuyorlar.
Merhaba Gardenya, 1. resimdeki çiçeği küpe çiçene benzetim, diğerleri hakkında bilgim yok sevgiler.:)
Çok teşekkür ederim sevgili Sergül.
Sevgili Gardenya,
Son fotoğraftaki çiçek Kağıt Çiçeği -Achimenes 'e benziyor.
Kesinlikle doğru.Achimenes'miş sevgili Passion.
Çok,çok,çok teşekkür ederim.
Şu iki numaralı kızımı da öğrenirsem tam süper olacak.;)
Üçüncü resimdekini ben biraz Kohleria'ya benzettim.
Çiçeklerin açmış halinin fotoğrafı var mı??
Bendeki kohleria'nın yapraklarına ve açmamş tomurcuklarına çok benziyor, yine de emin değilim, daha iyi bilenlere danışmakta fayda var ;)
Saygılarımla.
Arkadaslar bu cicegin ismini bilen varmi. Bakimiyla ilgilide yardimci olursaniz sevinirim, ne yapsam ise yaramiyor cicekleri soluyor.
39328
39329
sukranayalp
02-06-2008, 09:31
Sn LuNa, çiçeğinizin adı Lewisia. Kaya bahçesi bitkisidir. Taşlı ve kumlu toprak Mayıs-Haziran dönemlerinde çok güzel çiçekler verir. Kışın içeri almaya gerek yoktur. Asit karakteri fazla, yani ph değeri düşük toprak ister. Aydınlık, güneşli ortamları sevse de hafif gölgeye de dayanır ( çiçek vermesi açısından). Sığ yayvan ve suyu çabuk süzen saksılarda yetiştirirseniz kök çürümesinin önüne geçmiş olursunuz. Hele kışın su verme konusunda çok daha seyrek bir uygulama yapmanızı öneririm. Ben böyle kaybettim. Kışın 1 haftada bir gibi sulama yapın derim. Ve oldukça az su vererek.
Cevabin icin cok tesekkür ederim sukranayalp. Cicegim ögleden sonra günes alan yerde, simdiye kadar az denecek seviyede sulamistim demekki dogru yapmisim, böyle devam edeyim ozaman sulamaya. Peki topragin ph sini düsürebilirim. Limon tuzlu su ile sulasam birkac kere ise yararmi.
fatmadundar
04-06-2008, 15:09
Sevgili Gardenya Achimenes'i nerden buldunuz. Tohumla mı yoksa hazır mıydı? Ben de onu çok seviyorum da bir yerde rastlamadım hiç. Marketlerden mi yoksa tanıdıklarınızdan mı ?Güle güle büyütün.
Eğer tohumsa çeşitli renklerine de ulaşabiliriz.
Bu soğanlı bitkiyi geçen yaz yaptığımız İstanbul toplantısında Mahir Bey vermişti. Acaba Türkçe ve Latince isimlerini bilen var mı?
39183
39184
Sevgiler ;)
Sebo, o toplantıda ben de vardım biliyorsun. Bu çiçeğin adının "parlak mustafa" olduğu kalmış aklımda.
Sebahattin Sargın
04-06-2008, 16:44
Parlak Mustafa Sevilay Hanımın verdiği çeliklerdi diye hatırlıyorum ben Habibe Hanımcığım. Bana bitkinin Latince ismi lazım, bir bulabilsem araştırmaya başlıyacağım o zaman.
Sevgiler ;)
Sevgili Gardenya Achimenes'i nerden buldunuz. Tohumla mı yoksa hazır mıydı? Ben de onu çok seviyorum da bir yerde rastlamadım hiç. Marketlerden mi yoksa tanıdıklarınızdan mı ?Güle güle büyütün.
Eğer tohumsa çeşitli renklerine de ulaşabiliriz.
Fatma hanım..Tamamen tesadüf aslında..Bir tanıdığımız ne var ne yok toplayıp getirmiş gelirken..Aralarından çıktı..Yaprak diplerinden uzayan sürgünler olduğunu gördüm bugün..Hızla büyüyorlar..Eğer öldürmeden yaşatabilirsem onlardan birini alıp dikmeyi deneyeceğim..Eğer tutarsa bu da sizin olacak..;)Ama biraz zaman alacak galiba..;)
Bu çiçeği geçen sene aldım, ismini "Sarıkız" olarak biliyordum ama galiba yanlış.
39626 Adı nedir?
fatmadundar
04-06-2008, 20:57
Sevgili Gardenya, çok teşekkür ederim. Çok iyisiniz. Ama kendinizi sıkıntıya sokmayın. Ben tohumu falan satılıyorsa diye sordum.
Tohumunu görmedim hiç..Ama rastlarsam mutlaka haber veririm size..
Bu çiçek saksıda kendiliğinden çikti acaba yabani otmu **** adını bilen varmı?
Bu cicegi Bodrum'da gordum ve birkac tohumunu aldim, fotolar pek net degil ama adini bilen varsa sevinirim.:confused:
herbaryum
05-06-2008, 16:22
Consolida sp. (Ranunculaceae)
Buket Aknar
05-06-2008, 17:16
Bu çiçeğe Kıbrıs'ta "Girit" diyoruz. İsminie ayni zamanda "Hezaren" veya "Süvari Mahmuzu" da dendiğini biliyorum.
Sebocuğum,
Haklısın.Parlak Musatafa çeliklerini ben vermiştim.
Bizlere verdiği bu bitkiye ise Kel Hasan demişti Mahir bey.:)
Hatta sen de zıpçıktıya benzetmiştin yapraklarını.
Yaprak güzeline benzeyen bu bitkinin ismini bilen var mı acaba? Salon ve gölge bitkisi olduğunu biliyorum fakat ismini bulamadım.
39734
Sayın herbaryum ve Buket Aknar
Cevaplarınız için teşekkürler, sanırım birinci mesajdakine cevap verdiniz.
Acaba Consolida ve Delphinium aynı bitkimi resimlerine baktıgımda Consolida nın yaprakları benimki gibi ince ama Delphiniumun Google görsellerinde ince yapraklıları olduğu gibi geniş yapraklı olanlarıda var.:(
İkinci mesajdakide ilkine benziyor ama yapraklarının fotosunu cekmeyi unutmuşum ,onunda tohumdan çıkınca daha net resmini koyarım.
Buket Aknar
05-06-2008, 21:09
Sn Canofer; delphinium'un, benim bahsettiğim çiçek olduğundan eminim, ama consolida'yi bilmiyorum.
Selamlar,
"Yer küpelisi " adında bir çiçek ismi bilen var mı?Çiçekleri mavi-beyaz...
Maalesef fotoğrafı yok...
herbaryum
05-06-2008, 22:35
Sayın herbaryum ve Buket Aknar
Cevaplarınız için teşekkürler, sanırım birinci mesajdakine cevap verdiniz.
Acaba Consolida ve Delphinium aynı bitkimi resimlerine baktıgımda Consolida nın yaprakları benimki gibi ince ama Delphiniumun Google görsellerinde ince yapraklıları olduğu gibi geniş yapraklı olanlarıda var.:(
İkinci mesajdakide ilkine benziyor ama yapraklarının fotosunu cekmeyi unutmuşum ,onunda tohumdan çıkınca daha net resmini koyarım.
Consolida ve Delphinium aynı familyaya ait benzer türlerdir. Ancak en kolay ayırt etme yolu; tohum kapsülleri Consolida da tek Delphiniumda üçlüdür.
Bu miniği şirinliğinden ve çiçekçi sarı minik çiçekler açar dediği için 8 ay once almıştım.Ama 8 ayda 1 cm kadar anca boyu uzadı.Adı nedir bakımı nasıldır acaba bişeylerimi yanlış yapıyorumda çiçek açmıyor,gelişmiyor?Bana yardımcı olurmusunuz?
resim yükleyemiyoruumm...:(
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=241513&postcount=3155
selam
en alttaki sanırım şununla aynı:
Tek mesajda alıntı ve yorum yapmayı beceremedim, konuya devam edeceğim:
Ben bu çiçeği bauhaustan soğan olarak aldım ama paketten sadece talaş çıktı. Yine de ektim, ve yeşillendi. O nedenle ektiğim çiçek olduğunu tahmin ediyorum.
Pakette franchetii olduğu yazıyordu, ama latince adının tamamını ne yazık ki not etmemişim.
Forumdan gördüğüm kadarıyla yaprakları japon fenerine, çiçekleri de güvey fenerine benziyor. Googledan bulabildiğim en yakın link şudur (http://www.jelitto.com/english/PA330.htm)
İklimsiz
06-06-2008, 15:26
Sayın Phin, adını sorduğum soğanlının anemon olduğunu öğrendim. Çiçeği de açınca iyice kesinleşti:p
Benim miniği tanıyan yokmu?
Bu miniği şirinliğinden ve çiçekçi sarı minik çiçekler açar dediği için 8 ay once almıştım.Ama 8 ayda 1 cm kadar anca boyu uzadı.Adı nedir bakımı nasıldır acaba bişeylerimi yanlış yapıyorumda çiçek açmıyor,gelişmiyor?Bana yardımcı olurmusunuz?
Bu çiçekten bende de var ama adını bilmiyorum.Benim ki normal bir hızda büyüyordu.Çiçekçinin de dediği gibi minik sarı çiçekler açıyor.
Buket Aknar
06-06-2008, 20:30
Consolida ve Delphinium aynı familyaya ait benzer türlerdir. Ancak en kolay ayırt etme yolu; tohum kapsülleri Consolida da tek Delphiniumda üçlüdür.
Sn herbaryum; benim de bahçemde bu çiçekten var. Araştırdığımda isminin Delphinium olduğunu öğrenmiştim ama tohum konusunda verdiğiniz bilgiye göre yarın tekrar inceleyeceğim. Pek emin olmamakla birlikte sanırım benimkiler de tek kapsüllüdür. Bu arada bendekiler katmersiz bir türdür. (Ayni fotoğraftaki gibi).
ahsencemre
06-06-2008, 21:18
Arkadaşlar bu çiçeğin adı nedir şimdiden teşekkürler.
Merhaba Ahsencemre, çiçeğinin adı Barış çiçeğidir. Çok dayanıklı ve sürekli çiçek açar.:)
Bu çiçekten bende de var ama adını bilmiyorum.Benim ki normal bir hızda büyüyordu.Çiçekçinin de dediği gibi minik sarı çiçekler açıyor.
özel bişey yaptınızmı hiç?
İklimsiz
07-06-2008, 09:34
Çiçeğinizin resmi çok net olmamakla birlikte bir sukulent olduğu anlaşılıyor. Daha yakın bir çekim sunarsanız türünü de söyleyebiliriz.
özel bişey yaptınızmı hiç?
Hayır özel birşey yapmadık.Hatta yaz kış dışarda kalıyor.Hatta hiç ilgi bile göstermedim:D
ahsencemre
07-06-2008, 14:39
Merhaba Ahsencemre, çiçeğinin adı Barış çiçeğidir. Çok dayanıklı ve sürekli çiçek açar.:)
Teşekkür ediyorum sevgili sergül, hediye geldi ismini hatırlayamadığım bir çiçeğe benzettim ama, onun yaprakları daha küçük çiçek açma şekli aynı ama tekrar teşekkürler.Sevgiyle kalın:)
Bu bitkinin adını bilen var mı acaba?Galeride gezerken gördüm.Ama ismini yazmamışlardı.Ben de bir sorayım dedim.
Yaprak döken Manolya. Tam adını bilmiyorum.
İklimsiz
07-06-2008, 23:53
Magnolia soulangeana bu.
İklimsiz,Limon Teşekkürler...;)
bluecrop
08-06-2008, 17:19
Bu bitkinin adı nedir ? Doğu karadeniz(samsun ,ordu, giresun) florasına ait olabilir mi?
40026
40027
40028
herbaryum
08-06-2008, 19:28
Bu bitkinin adı nedir ? Doğu karadeniz(samsun ,ordu, giresun) florasına ait olabilir mi?
Rhus coriaria (Sumak)
bluecrop
08-06-2008, 20:09
Teşekkürler , herbaryum
sselvi2000
08-06-2008, 20:18
Merabalar arkadaşlar; gecenlerde bir mail geldi bir arkadaşımdan ve Nareepol tree yani kadın agacıymış ismi..Sizce bu mümkün mü yoksa fotomontaj mı...
Sayın sselvi2000,
Bu resimler internet şakası.
Birinin oldukça boş vakti varmış ki oturup bunun fotomontajı ile uğraşmış.
Bunun erkek açanı da var mı acaba?:p
msgurkan
09-06-2008, 07:48
Aşağıda tarif edilen ağacın ismine ihtiyacımız var. Umarım resim yeterli olur.
Maili gönderen kitabın yazarı:
"Şu anda ingilizceye tercüme edilmekte olan "Kıbrıs'ta Osmanlı-Türk Eserleri" kitabımla ilgili olarak "Gülnasir"in Latince adını bulamıyoruz.Hatta çok eskiden Lefkoşa'da bolca bulunan bu ağaçı bile simdilerde bilen yok gibi.Güzel kokusu olan ve gül şeklinde küçük beyaz çiçekler açan Gülnasir'in Latince adını bilenlerin yardımına ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürlerimle"
40077
Buket Aknar
09-06-2008, 14:41
Mehmet Salih bey, annemin bahçesinde bu bitkiden var ve sanırım ismini bilecek.
Arkadaşlar yine Trabzon'dan bir yüksek dağ bitkisi. Çiçekleri turuncu, tohumları dikenli, yapışkan, insanın giysisine yapışan türden bir bitki. Bilen var mıdır :)
http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-1_329618.jpg
sselvi2000
09-06-2008, 22:16
Cistus sp türü olabilir.
Arkadaşlar yine Trabzon'dan bir yüksek dağ bitkisi. Çiçekleri turuncu, tohumları dikenli, yapışkan, insanın giysisine yapışan türden bir bitki. Bilen var mıdır :)
http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-1_329618.jpg
sselvi2000
09-06-2008, 22:18
Sayın sselvi2000,
Bu resimler internet şakası.
*** üzüm bey; bende öyle sanıyorum ama yinede tartışmak istemitim.biz yine botanikçiyiz ama bu işin ilmini bilmeyen ve kanabilen insanlarda çok yani bu konuda birşeyler yapmak gerekli diye düşünüyorum.
Bir de bu bitki var, yaprakları koyu benekli olanı da var, fotoğrafını çektiğimde o benklerden yok, yaprakları beneklş olanlar çok estetik görünüyor, 30-40 cm boya ulaşabiliyor, uzun süre çiçekli kalıyor. Sulak alanlara yakın nemli yerleri daha çok seviyor. Yardımlarınız için teşekkür ederim, saygılar.
http://www.agaclar.net/galeri/files/9880-3.jpg
Buket Aknar
09-06-2008, 23:12
Mehmet Salih Bey; üzgünüm ki günnasir'in latincesini bulamadım. Kıbrıs'ın ağaçları bitkilerinde de bir literatür taraması yaptım ancak orada da rastlayamadım. Bu arada isim gülnasir'mi? yoksa günnasir mi?
herbaryum
10-06-2008, 00:01
Geum coccineum (Rosaceae)
herbaryum
10-06-2008, 00:03
Bir de bu bitki var, yaprakları koyu benekli olanı da var, fotoğrafını çektiğimde o benklerden yok, yaprakları beneklş olanlar çok estetik görünüyor, 30-40 cm boya ulaşabiliyor, uzun süre çiçekli kalıyor. Sulak alanlara yakın nemli yerleri daha çok seviyor. Yardımlarınız için teşekkür ederim, saygılar.
Dactylorhiza veya Orchis olabilir.
msgurkan
10-06-2008, 08:23
Mehmet Salih Bey; üzgünüm ki günnasir'in latincesini bulamadım. Kıbrıs'ın ağaçları bitkilerinde de bir literatür taraması yaptım ancak orada da rastlayamadım. Bu arada isim gülnasir'mi? yoksa günnasir mi?
Buket Hanım, kitabın yazarı Gülnasir diye yazmış.
Yaptığım araştırma sonucu bu ağacın Rosa multiflora olabileceğini tahmin ediyorum. Umarım konu hakkında uzman arkadaşlardan bir görüş gelir.
Hafta sonunda resmini çektiğim bu ağaç nedir? Çok güzel kokuyordu.
Geum coccineum (Rosaceae)
Harikasınız Sn. Herbaryum. Teşekkür ederim .:)
Hafta sonunda resmini çektiğim bu ağaç nedir? Çok güzel kokuyordu.
Bu bir Melia azaderach(tespih ağacı)
Rica ederim.Kokusu çok güzeldir.
Bu bitkiyi 1-2 hafta önce kırlık bir alanda gördüm. İsmini çok merak ettim. Hatta yanında bir de çiçeği vardı,bakınız...
sselvi2000
10-06-2008, 13:18
Bu bitkiyi 1-2 hafta önce kırlık bir alanda gördüm. İsmini çok merak ettim. Hatta yanında bir de çiçeği vardı,bakınız...
Dikensiz astragalus türüne çok benziyor...
Sn Sselvi2000 cevabınız için teşekkürler ama astragalusa netten baktım ama pek benzemiyor.
sselvi2000
10-06-2008, 14:58
*** Sema hanım, Astragalus türkiyede bulunan en fazla türe sahip cinsidir. Çoğu bitkinin resmini nette bulmanız zor.
sselvi2000
10-06-2008, 18:11
Sn Sselvi2000 cevabınız için teşekkürler ama astragalusa netten baktım ama pek benzemiyor.
Bana bitkiyi gördüğünüz yeri ve yüksekliğini verirseniz belki tür bazında yardımcı olabilirim.
Arkadaşlar , bu bitkinin adı nedir acaba,ben aloe vera' ya benzettim fakat emin değilim.Sevgiler.
Bunu da bilmiyorum ,yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.
Arkadaşlar merhaba,
Bu bitkilerin adını bilen var mı acaba? Teşekkür ederim.
Buket Aknar
10-06-2008, 20:36
1. fotoğraf'taki çiçeğe Kıbris'ta biz "Avustralya Ortansı" , 2. fotoğraftaki çiçeğe ise Kaşık Çiçeği diyoruz ama oralarda ne denir veya latince isimleri nedir bilemeyeceğim.
Sebahattin Sargın
10-06-2008, 21:44
Sevgili Müge35;
İlk resimdeki bir aloe vera, 2. resimdekini ise leş kaktüsüne benzettim. Bu isimle aratıp bir karşılaştırın bence.
yakamozsimsek
10-06-2008, 21:51
çilli begonyami?
sselvi2000
10-06-2008, 23:14
Bunu da bilmiyorum ,yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.
*** Müge; bu bir leş kaktüsü bitkisidir. Crasssulaceae familyasından Stapelia sp. türü.
Günaydın. Sselvi2000 ilginize öncelikle teşekkür eder sonrada sorularınızın cevabını bildiririm: Ankara Çayyolu'nda yaklaşık 200-300m yükseklikte çekmiştim.
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim cevabınızdan ötürü.SEVGİLER.
1. fotoğraf'taki çiçeğe Kıbris'ta biz "Avustralya Ortansı" , 2. fotoğraftaki çiçeğe ise Kaşık Çiçeği diyoruz ama oralarda ne denir veya latince isimleri nedir bilemeyeceğim.
Teşekkürler Buket Hanım...Ortanca olabileceği söylenmişti ama yaprakları çok farklı geldi. Bergenia / Kış sümbülü ya da kış ortancasıymış. Kaşık çiçeği yapraklarından dolayı öyle deniyor galiba. Kalonchoe olma ihtimali var mı sizce?:rolleyes:
Arzu Kasapoğlu
12-06-2008, 00:05
Birinci resim kış ortancasına (http://bahcevan.com/kis-sumbulu-bergenia)çok benziyor sevgili minka.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.