View Full Version : Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? (2005-2009)
öğretmen
16-03-2007, 20:03
Bu çiçeği bir arkadaşımdan aldım ve adını çok merak ediyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim...
Halk arasında "Emel hanım"diye söyleniyor:p .Dalından kır,suya ıslat (şişe şeffaf ve güneşte olursa) çok çabuk köklenir.Değişik renkleri var.Ben de iki rengi var ve kök ayrımı, köklendirme ile çoğalttım.Çok güzel çiçekleri var.Ben çok seviyorum..:D
öğretmen
16-03-2007, 20:16
Bu kına çiçeği, bizim bahçemizden.
http://img127.imageshack.us/img127/9779/smachine118mt4.jpg (http://imageshack.us)
Değerli arkadaşım.
Bizim oralarda bu çiçeğe "susam çiçeği" derler .Boyu 1 m. yi buluyormuş ve çiçeklerinin ağırlığından gövde dibinden kırılmış.Ben görmedim.Bu çiçek Uşak-Karahallı'da yetişmiş.Ama sizin resmi görünce olabilir diyorum.Bakalım,oralara da bahar gelsin,yeşerince görürüz.İlginize teşekkürler...
Bu resimdeki kına çiçeği denen bitki bir yıllıktır. (benim bildiğim) olgun meyvelerini ellerseniz patlar tüm tohumları adeta el bombası gibi etrafa saçılır. çocukken hep olgun meyvelerini arardık. ...
ancak bilmem başka iklim kuşaklarını ama burda istanbulda kalın sulu körpe gövdeleri kışın kırılır çürürdü vede kökünden bir daha filizlenmezdi. tohumdan çok kolay gelecek sene tüm bahçe fidelenirdi...
yıllık olduğunu biliyordum.
Merhaba,
Aranıza yeni katıldım.Bir firmada yönetici olarak çalışıyorum.Yıllardır aşığı olduğum doğadaki yaşamı zaman buldukça incemeye ve fotograflamaya çalışıyorum.Edinimlerimi sizlerle paylaşmak tek gayem.Tabiat ve bitkiler konusunda yeterli bilgi sahibi değilim.Ticari amaçlı olanlar konusunda ailem ve
yetiştiğim Köyün ( Çavuşçiftliği Köyü /Altınova / Yalova ) tarımla,Özellikle meyvacılık,sebzecilik ve süs bitkisi yetiştirici olması sebebiyle az çok bilgim var.Geçen hafta doğada karşılaştığım resmi olan bitkinin adı konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
richirich2
17-03-2007, 20:19
Bu bitkinin adı nedir bilen varmı?
Mine Pakkaner
17-03-2007, 20:50
Aeschynanthus radicans
maktas61
19-03-2007, 15:28
Mine hanım, biz arkadaşlarla 3 adet Colocasia( fil kulağı) satın aldık. Aldığımızda yaprakları kocamandı, yeni çıkan yaprakları çok cılız. Saksısını ve toprağını değiştirdik çare olmadı. bu olay 4 yıldır devam ediyor. gübre hiç kullanmadık ondan olabilirmi ? İyi çalışmalar.
saydemir
19-03-2007, 20:36
Selamlar,
O kadar güzel kokuyordu ki yanından ayrılmak istemedim. Nedir acaba bu bitkinin ismi?
Mine Pakkaner
19-03-2007, 22:33
Daha net ve çiçeğinin daha büyük bir resmi olsa keşke...
ılgın : Tamarix ssp.Teşekkür ederim.Bonsai deneyeceğim.
Sayın mbilen, çok büyük ihtimalle Cardamine bulbifera bir Cruciferae
****** eğer yaprak ekseninde morumsu-siyaha yakın koyu renkte tomurcuk gibi (bulbil) yapılar varsa.
****** eğer yaprak ekseninde morumsu-siyaha yakın koyu renkte tomurcuk gibi (bulbil) yapılar varsa.
Teşekkürler,
Görebildiğim kadarıyla yapraklarında noktalar yok.Yinede araştırır sizleride bilgilendirim.İlginize teşekkürler.
saydemir
20-03-2007, 17:02
Bu bitkiyi atatürk arboretumunda gördüm ve fotografladım. En net bu kadar oldu sanırım. Başka da fotoğraf çekmemiştim.:(
İstanbulda şakayık diye satılan ranunculuslar bu mevside açıp,Yazın ölüyorlar.
senelerdir uğraşıyorum yaşatamadım.işte son aldığımın hali;
Ben de Erengül adı ile 3 saksı aldım.15 gündür bendeler.Bordo renk olan çiçeğin yaprakları sararmaya başladı :( diğerleri pembe ve sarı renkte.Onların durumu iyi gibi.Umarım ben yaşatmayı başarırım.Çok da acemiyim.
Benim sorum, bu defa ters olacak.
Yani bu çiçeğin adı nedir, değil de
Bu adın, çiçeği nasıldır? :p
Epilobium türlerine ait bitki ve çiçek fotoğraflarını nasıl bulabilirim?
Teşekkürler.
aysemelike
21-03-2007, 15:16
Ben de Erengül adı ile 3 saksı aldım.15 gündür bendeler.Bordo renk olan çiçeğin yaprakları sararmaya başladı :( diğerleri pembe ve sarı renkte.Onların durumu iyi gibi.Umarım ben yaşatmayı başarırım.Çok da acemiyim.
Bu aldıklarınıza yer şakayığı deniliyor. Soğanlı bitkiler grubundalar, yazın ölmeleri gerçek bir ölüm değil, sadece yaprakları sararıp yok oluyor eğer kuru serin yerde bekletir ve sonbaharda hafif sulamaya başlarsanız, bahara yeniden çiçeklenirler....selamlar...
Epilobium latifolium.
Aslında ben de googleden buldum
Ayşemelike bilgiler için çok teşekkürler...Mutlaka uygulayacağım.
bir kaldırımda bulduğum bu uzun saplı bitkinin 7 yaprağı var. şimdilik suya koydum ama solup gider mi acaba yoksa bir çözümü var mıdır bilemedim, acaba ne yapayım? çok güzel bir bitki...
filiz hanım
26-03-2007, 13:23
Galerideki beyaz ilkbahar adıyla gördüğünüz bitki yabani havuç, Daucus carota. Bilinen toksik bir etkisi yok, yalnız bazı hassas kişilerde temas halinde ciltte allerjik etki yapabiliyor.
Didegok'un "bazılarının ortasındaki siyah lekeler" diye bahsettiği görüntü ise yakın çekimle aşağıdaki gibi.
Bu şemsiye tipi çiçekte, en ortadaki çiçekçiğin mor oluşu tamamen bir çeşit özelliği,bazı çeşitlerde var bazılarında yok.
Yani eskiler zavallı yabani havuca, edep çiçeği, toplumsal ahlasızlık arttıkça siyahlık artar diyerek boyundan büyük misyonlar yüklemişler :)
http://www.hiltonpond.org/images/QueenAnnesLace04.jpg
Çiçek yandan böyle görünüyor,
http://www.matrifocus.com/BEL05/images/wildcarrot.jpg
Üst görünüş,
http://homepage.mac.com/jdelacre/.cv/jdelacre/Sites/.Pictures/Fleurs/D44-DOISCHE-2-8-03-N:A106.jpg-thumb_269_202.jpg
bu çiçeği nereden temin edebilirim acaba yardımcı olursanız sevinirim birde salonda yetiştirebilir miyim?
Yabani ot.
Tabiatta rastlanır.
Salonda yetiştirmek, pek iyi bir fikir olmayabilir.:p
humanity
26-03-2007, 16:12
Fil Kulağı. Bende bir kere çiçeğini gördüm. Ama sonra yaprakları küçüldü! Kökü sanki soğan gibi, çoğaltamadım. İlgi gösterdikçe sanki inadına küçülttü kendini.
humanity
26-03-2007, 16:16
Merhaba.Benim elimdede bir bitki var ancak internette bir türlü bulamadım.Yaprakları oldukça büyük ve iki sene önce bir kez garip bir çiçek açtı ama ne daha önceden nede sonradan bir daha göremedim.acaba ismi nedir nasıl çoğaltabilirim.Ayrıca resmini koymaya çalıştım ama gövdesinde küçük çıkıntılar var bunlar nedir ne işe yarar? bilgisi olan bir arkadaş bilgi verebilirse sevinirim.
Kökü soğan sanki, bende çoğaltamadım.
merhaba,
Bunu bana geçen sene "Ağaç ortancası" diye sattılar, beyaz beyaz çiçekleri oluyor üzerinde, pek de ortancaya benzemiyor o çiçekler.
Bu halinden belli oluyorsa biri bana bu bitkinin ne olduğunu söyleyebilir mi acaba?
http://www.mehmetsaygin.com/linkver/bunedir1.jpg
Bu da boydan;
http://www.mehmetsaygin.com/linkver/bunedir2.jpg
bana mı yazdınız yabani ottur salonda beslenmez diye.. yani atayım mı? anlaşılır yazar mısınız?
bir kaldırımda bulduğum bu uzun saplı bitkinin 7 yaprağı var. şimdilik suya koydum ama solup gider mi acaba yoksa bir çözümü var mıdır bilemedim, acaba ne yapayım? çok güzel bir bitki...
Ben dua çiçeğine benzettim ama yinede bir bilenin cevaplaması daha doğru olur Quardi.Sanırım köklenmesi için suya koydunuz.Biraz daha bekleyin elbet çiçeğiniznizi gören biri size daha doğru bilgi verecektir.Atmayın.
çiçeğin adı stromanthe sanguinea.
google'da resminide buldum.umarım işine yarar.eğer kökü yoksa suda tutman hiç bir işe yaramayacaktır.
Arkadaşlar merhaba,
bir süredir google da bitkilerle ilgili çeşitli konular ararken siteniz karşıma çıkıyordu.. sonunda biraz önce üye oldum :) Herkese merhaba!!
İstanbul, şişlide oturuyorum.. doğa hayranıyım.. sırf bir lokma toprağım olsun diye bodrum katta oturmayı tercih ediyorum.. bir türlü adam edemediğim küçük bir bahçem var :) yardımlarınızı bekliyorum... ben de resmini gönderdiğim bu çiçeği adı Telgraf çiçeğiymiş (tradescantia) nereden bulabilirim bilgisi olan var mı acaba?
Gülhan
bana mı yazdınız yabani ottur salonda beslenmez diye.. yani atayım mı? anlaşılır yazar mısınız?
Hemen üstündeki mesaja, Filizhanıma yazdım.
merhaba,
Bunu bana geçen sene "Ağaç ortancası" diye sattılar, beyaz beyaz çiçekleri oluyor üzerinde, pek de ortancaya benzemiyor o çiçekler.
Bu halinden belli oluyorsa biri bana bu bitkinin ne olduğunu söyleyebilir mi acaba?
http://www.mehmetsaygin.com/linkver/bunedir1.jpg
Bu da boydan;
http://www.mehmetsaygin.com/linkver/bunedir2.jpg
Kartopu olsa gerek.
Değilse, bilmiyorum.:p
papatyama
27-03-2007, 01:12
Latincesi de Viburnum opulus olsa gerek.
mehtap tonguç
27-03-2007, 01:14
gallus arkadaşın sorduğu güzel çiçeğin ismi,nevruz çiçeğidir.dediğiniz gibi her şartta açıyor.güneşte ise çiçekleri eflatun hatta açık mor,gölgede ise uçukeflatun oluyor.dekoratif ayıraç olarak kullanıyorum.latnce adını da yazıyordu ama ezberim iyi değil.bulursam bilgilendiririm.
Hemen üstündeki mesaja, Filizhanıma yazdım.
Ben de ismini bilmiyorum ama Sn.Balıkçı haklı, bizim yaylada (Namrun) yazın her yeri sarar bu bitki, yabani bir çiçek.Boyu çok uzun oluyor, 1m.'ye yakın ince uzun bir sap ve ucunda bu dantel gibi hoş çiçek.
İkinize de çok teşekkürler, netten kartopu(Viburnum opulus ) fotoğraflarına baktım, aynı çiçekler gibi görünüyor.
Cinsini öğrendim sayenizde, peki nasıl ortam sever? Satıcı ortanca deyince ben gölgeye koymuştum geçen sene, kısa sürede tüm çiçeklerini dökmüştü, bu sene güneşe aldım, ne önerirsiniz?
Ayıp mı olacak bilmiyorum ama biz çocukken bu çiçeğe kötü kokusundan dolayı
bir şey çiçeği derdik :)
papatyama
27-03-2007, 20:44
Viburnum opulus
Rutubetli toprakları sever.Bol güneşten hoşlanır.Çok az gölgeye belki dayanabilir.Soğuğa da dayanabilir.Yani güneşe koyarak iyi yapmışsınız.Çok güzel çiçekleri açacaktır.
İkinize de çok teşekkürler, netten kartopu(Viburnum opulus ) fotoğraflarına baktım, aynı çiçekler gibi görünüyor.
Cinsini öğrendim sayenizde, peki nasıl ortam sever? Satıcı ortanca deyince ben gölgeye koymuştum geçen sene, kısa sürede tüm çiçeklerini dökmüştü, bu sene güneşe aldım, ne önerirsiniz?
Aslında bahçede yetişir.
Yine teşekkürler ikinize de :)
Geçen sene hemen hiç görmedi güneşi, yazık ondan döktü demek ki çiçekleri, bu sene tam güneşte, dip suyunu da bol vereyim o zaman.
Sn. Balıkçı, ne yapalım balkonda elimizden geleni yapacağız mutlu etmek için çiçeğimizi.Bu sene bundan çoğaltmaya çalışıp, yaylada bahçeye de ekeyim o zaman, madem soğuğa da dayanıklıymış.
Selamlar,
maktas61
29-03-2007, 09:54
126 no'lu mesaja cevap alamadım arkadaşlar.
126 no'lu mesaja cevap alamadım arkadaşlar.
Bir fotoğraf koyabilseydiniz belki fikir yürütülebilirdi.
Sebahattin Sargın
30-03-2007, 21:45
8705 8706
8711 8712
Merhaba arkadaşlar, bu bitkiyi bahçede uğraşırken yerde buldum. Yaprakları yoktu ben de hemen alıp köklendirdim ve saksıya ektim. Büyüdü fakat ne olduğunu anlayamadım. Fotoğraflar için özür dilerim bilgisayarın kamerasıyla ancak bu kadar çekebildim. Bana yardımcı olabilecek varmı acaba?
Bu gün sığacıkta dolaşırken kale duvarından inanılmaz güzellikte sarmaşık benzeri bitkinin çıktığını fark ettim.Önce biri ekti diye düşündüm daha sonra birkaç metre arayla olduklarını görünce böyle olmadığını anladım.Tam "acaba alsam saksıya eksem çıkarmı,büyürmü " diye düşünürken duvarın tam karşısındaki evin penceresinde saksı içinde görüp çok ama çok sevindim.Fakat bu nedir acaba?
passifloranın diger ismi çarkıfelek :)
çiçekleri aslanağızına çok benziyor ama emin değilim
Sayın Ada bu gün çiçeği çektiğim bölgedeydim.Mevcut bitkileri incelediğimde
hepsi bitkinin üst bölgesinden tomurcuklanıp açıyorlar.Çiçeklerden sonra dallanma yok.İnternette yaptığım araştırmada sizin tarifinize ve türe uygun resimler tespit ettim.Belki bitkilerin biraz daha büyümesini beklemek lazım. Bölgede oldukça yaygın.Ayrıca bölgede yapılacak bir barajın ön prejesinde endemik bitki türleri arasında ismi geçiyor.
http://www.atamer.gen.tr/adine.jpg
Bu çiçeğin adını öğrenmek istiyorum...
Ankarada herdem yeşil bir bitki.. kokulu..
Teşekkür ederim aylin :),
Bende çiçeklerini aslan ağzına benzettim fakat bunlar çok küçükler her bir çiçek yaklaşık 5mm. uzunluğunda ve sarmaşık biçiminde.Yapraklarıda oldukça küçük.
sukranayalp
01-04-2007, 14:06
Sn İMO bu bitki cymbalaria. Türkçesi yok diye biliyorum. Taş diplerinde çok güzel gelişen ve yere yayılan bir bitki. Forumlardan birinde bir kişi daha sormuştu.
bitki zaten sadece bu yapraklardan oluşuyor... bir apartmanın bahçesinde yerde yanyana bu yapraklardan oluşuyor...
Sayın mbilen, Bence Cardamine olduğu kesin ancak başka bir tür de olabilir. Eğer bulbifera ise 8790 bu şekilde olması gerekiyor. Sizin bölgenizde yetişen birkaç tür var.
Sonja Varol
02-04-2007, 10:41
http://img412.imageshack.us/img412/6628/kopievoneigenebilder002ct1.jpg (http://imageshack.us)
Buna benzer genis yapraklisi da var lakin, bu cicek ince narin yaprakli pembe salkim cicek aciyor. Ismini bilen varsa simdiden tesekkürler...
aysemelike
02-04-2007, 10:46
Buna benzer genis yapraklisi da var lakin, bu cicek ince narin yaprakli pembe salkim cicek aciyor. Ismini bilen varsa simdiden tesekkürler...
Begonya ama türünü bilemem....
Selamlar
Çilli begonya diyeceğim ama benim bildiğim kadarı ile o böyle bir şey (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=38455&postcount=19)...
Teşekkür ederim şükranayalp,
Hemen bilgi edindim ,gölge seven ve sizinde dediğiniz gibi taş diplerinde yaşayan bir bitkiymiş.Bakalım evde yetiştirebilecekmiyim.
Bu konuda bu zamana kadar bahsi geçen çiçekler...
8828
8829
8830
antienflamatuar
03-04-2007, 19:11
Bir sukulent olduğunu düşündüğüm bu çiçeğimin adı konusunda yardımcı olur musunuz?
betül-78
04-04-2007, 00:10
Merhaba,
bu resmi internetde bulmuştum uzun zamandır araştırıyorum ama ne olduğunu bulamadım.
Bilen ****,tanıyan var mı?
Yaprakların altında sanki kırmızı biberler var:confused:
aysemelike
04-04-2007, 08:32
Merhaba,
bu resmi internetde bulmuştum uzun zamandır araştırıyorum ama ne olduğunu bulamadım.
Bilen ****,tanıyan var mı?
Yaprakların altında sanki kırmızı biberler var:confused:
Fritillaria imperyalis, diğer adıları ile kral tacı, ters lale.... Doğu anadolu yüksek dağlıklarında yetişir. Koruma altındadır. Doğudaki üniversitelerimizin ziraat fakülteleri tarafından halk bilinçlendirilerekve yüksekokullarda akademik çalışma olarak üretimi yapılır, soğanları yurt dışına satılmakta ve oldukça yüksek gelir elde edilmekte....
Benim bahçemden kırmızı ve sarısının yakın çekimlerini de sizin için ekliyorum...
Selamlar...
antienflamatuar
04-04-2007, 08:39
Bir sukulent olduğunu düşündüğüm bu çiçeğimin adı konusunda yardımcı olur musunuz?
Çiçeğimin adını öğrendim. İlgilenenlere teşekkür ederim.
Synadenium Grantii 'Euphorbiaceae' - Ülkemizde pek bilinmeyen bir Afrika sukulenti. Ağacımsı yapı oluşturabilen bitkinin her bir bölümü zehirliymiş. Asla yenmemesi gerekiyormuş. Diğer taraftan salgıladığı sütümsü sıvı temas halinde vücuda yanma, kızarma ve su toplaması şeklinde zararlar veriyormuş. Yabancı bir kaç site "zehirli bitkiler" katagorisinde sınıflandırmış. Bu arada çiçek de bana hediye geldi. Ne düşünsem bilemedim:(
çiçeksever
04-04-2007, 11:32
bende bu çiçeği bir arkadaşımdan aldım.adını öğrenebilirmiyim
çiçeksever
04-04-2007, 13:40
106 nolu mesajdaki ile bu aynı mı?
Sn Çiçeksever 144 teki çiçekten bende de var komşumuz kapının önüne atmıştı bende eve getirdim aldığımda çok harap bir haldeydi.Şimdi maşallah çok güzel büyüdü bu akşam işasllah bende resmini sizinle paylaşıcam.Bende adını sormak için resmini çekmiştim.Birde minik minik beyaz çiçekler açıyor (kokusuz)gündüzleri açıyor akşamları kapanıyor.Resmi yayınladıktan sonra lütfen sizde bir bakın.
Merhaba,
Benim çiçeğimle de beni tanıştırırsanız çok sevinirim;)
Bir arkadaşımda görüp bir dal almıştım ama öldü. Sonra bir daha denedim zor zahmet tuttu ama beni çok yoruyor, çok nazlı. Daha doğrusu ben nasıl bakacağımı bilemediğim için iki de bir cansızlaşıveriyor.
Yaprakları tüylü ve kırmızı çiçek açıyor. Adı nedir? Nasıl bakmalıyım?
BenBen1967
04-04-2007, 16:09
çiçekleri atıyorlar ne ayıp ben kızımın aldığı papatyalarda kök vardı onları bile saksıya diktim tuttular sanırım ne vicdansız lar çiçek atılır mı ?bize yollasınlar biz bakarız
Arkadaşlar fotoğrafta gördüğünüz bitkiyi İzmir Bornova Evka-3 tepelerinde Tüylü Laden'in (Cistus creticus) köklerinde buldum. Bu bitki yarı parazit ama türünü bilemiyorum. Eğer türünü biliyorsanız cevap gönderebilirmisiniz? Flora of Turkey kitaplarına bakacağım ama epifitlerin tayin anahtarını bilemediğimden yardım istiyorum :( yardım ederseniz sevinirim.
Bendeki çiceğin resmini gönderiyorum. Çiçeğin adını bilen biri varsa ve söyleyebilirse çok sevinirim.
http://ccc.1asphost.com/bushmaster79fs/HPIM5542.jpg
betül-78
04-04-2007, 21:32
Sevgili Ayşemelike cevabınız için çok teşekkür ederim;)
Bende tropik ithal bitki olduğunu düşünüyordum ki eşsiz memleketimizin bitkisiymiş:p
Temin etme imkanımız varmı ?
**** bahçenizden istesem arsızlık mı etmiş olurum:o
betül-78
04-04-2007, 21:38
Sayın Ayşemelike bu arada unutmadan,gördüğüm kadarıyla bahçenizi çok beğendim allah nazarlardan saklasın ne mutlu size:D
aysemelike
05-04-2007, 13:50
Sevgili Ayşemelike cevabınız için çok teşekkür ederim;)
Bende tropik ithal bitki olduğunu düşünüyordum ki eşsiz memleketimizin bitkisiymiş:p
Temin etme imkanımız varmı ?
**** bahçenizden istesem arsızlık mı etmiş olurum:o
Bahçemi beğendiğiniz için teşekkür ederim.
Ters lale soğanını bahçemden vermeyi çok isterdim ama fritillaria soğanlarına Denizli iklimi sıcak geldiği için, soğanı ertesi yıla çiçek vermiyor.Bu nedenle ben her yıl yeniden alıyorum. Bu yıl istanbulda çiçek pazarında vardı, ayrıca asyalale.com adresinden sipariş verilebiliyor ama siparişi çok vermek gerekiyor. İsterseniz ve unutmazsanız eylül ayında bana mesaj yollayın kendime ısmarlarken, size de isteyeyim, kasım gibi adresinize yollarım......
betül-78
05-04-2007, 17:07
Bu çiçeği unutamayacağım için eylül de mutlaka mesaj atarım ,şüpheniz olmasın görüşmek üzere ;)
çekirdek
05-04-2007, 21:44
Mine Hanım,
E-dergimizin nisan sayısında, 17,18. sayfalardaki Yelken çiçeğinin arkasındaki çiçeğin adını öğrenebilir miyim. O çiçeği üç senedir İstanbul'da ulaşabildiğim her çiçekçide arıyorum ama bulamadım. Ben Adapazarı'ndan almıştım.Hep Parmak Aralya çıkıyor karşıma. Sanırım aynı familyadanlar ama bu çok çok daha güzeli, çok farklı duygular uyandırıyor bende; sağlam, babacan, çok güven verici. Onu gördükçe müthiş bir güven duygusu gelirdi bana. Kocaman kocaman yapraklarıyla sizi sarmalayacak zannedersiniz.
Terasımda büyütüyordum. Kökcükleri öyle uzamıştı ki kıyamadım saksıda hapsedip durmaya, iki sene önce bahçeye diktim.
Ve dondu.
Ağıt yaktım desem yalan olmaz.(Herhalde edebiyattaki 'mübala' sanatı olur..)
Umarım Yalova Fuarında bulabilirim.
öğretmen
05-04-2007, 22:45
Adını bilmiyorum.Ama çocukluğumda bizde vardı..Bahçede güneşte durduğu için mi bilmiyorum yaprakları kırmızıydı.Yani kırmızıya çalıyordu.Anneannem dalından çoğaltırdı.Hani yeni çıkan yaprakların içindeki renk var ya işte öyleydi...İnanır mısınız küp kırığının ,delik kovanın içinde öyle yetiştirirdi, anneannem..
sukranayalp
05-04-2007, 22:52
Bir çeşit tradescantia ya benziyor.
Bir çeşit tradescantia ya benziyor.
Evet doğru benzetmişsiniz çok yıllık süs bitkileri altında tradescantia spathacea diye isimlendirilmiş.Bakımı hakkında herhangi bir bilgi bulamadım malesef.Gerçi zanedersem biraz arsız bir bitki bakımı için herhangi ekstra hiçbirşey yapmadım.Çok teşekkürler.
Benim çiçeğimi kimse tanımıyor mu:(
Merhaba Merdiye,
Ben de aynı çiçeği sormuştum, sonra tesadüfen nette dolaşırken buldum. Genel ismi "Kohleria" imiş. Afrika menekşesi ile aynı aildenmiş ve bakım koşulları da büyük ölçüde benzermiş. Birçok çeşidi varmış. Şu adresten inceleyebilirsin:
http://www.gesneriads.ca/genkohle.htm
Anlattıklarına bakılırsa ikimizinki aynı alt grupta gibi gözüküyor. Ama bu kadar çeşidin içinden ben, benimkisi hangisi tam emin olamadım :-)
Sevgiler
Arkadaşlar paraziti sonunda buldum:)
Rafflesiaceae ailesinden Cytinus hypocistis subsp. kermesianus.
Bu tür Antalya, Aydın, Bursa, İstanbul, İzmir, Denizli ve Muğla'da sadece Cistus creticus'un (Tüylü Laden) köklerinde parazit olarak yaşıyor. 3. ve 6. aylar arasında çiçekleniyor. 0 ile 450 metre arasında görülebiliyor.
Bunu Çatalkaya dağında görmüş , forumda sormuştum. bir arkadaş daha, sormuştu. Bugüne kadar bilen çıkmamıştı. Ben makilik-çam karışık bir alanda fotoğraflamıştım.
Bende bu bitkiyi maki ile Pinus brutia ormanının sınırında buldum. Çiçeği çok güzel ama parazit:) Ama parazit bitkiler türleşme için önemli. orkidelerde bir zamanlar parazitti. şu an bile tropiklerde parazit olanlar bulunuyor:)
Aynı zamanda tatlı, ballık diyor buradaki köylüler.
Ballık ismi güzelmiş bakayım eğer literatürde kayıtlı değilse kayda geçelim ;) Teşekkürler. Bu arada köyün ismi ve bu ismi sana söyleyen kişinin ismi nedir acaba?
Köy Narlıdere, ama söyleyeni hatırlamıyorum. Çok oldu.
Adını bilmiyorum.Ama çocukluğumda bizde vardı..Bahçede güneşte durduğu için mi bilmiyorum yaprakları kırmızıydı.Yani kırmızıya çalıyordu.Anneannem dalından çoğaltırdı.Hani yeni çıkan yaprakların içindeki renk var ya işte öyleydi...İnanır mısınız küp kırığının ,delik kovanın içinde öyle yetiştirirdi, anneannem..
Öğretmen hanım maşallah annanenize hayattaysa ellerinden öperim.Artık onlar kadar çiçeklerle iç içe yaşayan (bizler hariç) onlara yaşamaları için emek veren insanlar kalmadı.
Arkadaşlar Merhaba,
Bu gün kırda dolaşırken bu çiçeğe (Bitkiye) rastladım.Küçük olmasına rağmen renkleri yeşillikler içinde o kadar belirgindiki resmini çekmeden duramadım.İsmi konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Arkadaşlar Merhaba,
Bu gün kırda dolaşırken bu çiçeğe (Bitkiye) rastladım.Küçük olmasına rağmen renkleri yeşillikler içinde o kadar belirgindiki resmini çekmeden duramadım.İsmi konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Yabani bezelye olsa gerek.
Yabani bezelye olsa gerek.
Sayın Balıkçı bende sizinle aynı fikirdeyim.Resmi galeriye eklemeden emin olmak istedim.Teşekkürler.
Bir de bunlar var .
İkisi aynı mı acaba?
Bitkinin kendisini çekeyim dedim, çiçekler bulanık kaldı.:(
http://img130.imageshack.us/img130/9279/barbarosozlemuurtma023qa8.jpg (http://imageshack.us)
http://img444.imageshack.us/img444/6439/barbarosozlemuurtma028zn6.jpg (http://imageshack.us)
Sayın Balıkçı çiçek yapıları sizin eklediğiniz resimlere benzenesine rağmen yaprakları farklı görünüyor.Çiçeklerin dizilişleride farklı gibi geldi.Benim çektiğim resim yakın plan olduğu için yapraklar çok belirgin değil.Kırlara çıktığımda umarım aynı bitkiye rastlarım.İlginize teşekkürler.
Sayın mbilen,
Bir lathyrus, taban yaprakları eksik ama L. digitasus olabilir?
Sayın Balıkçı,
Sizin ikinci örneğiniz Vici olabilir.
Sayın Sonia, halk arasındaki adı "ağaç begonya" dır.
Ficus türüdür ama tam adını anımsayamadım.
[QUOTE=ada;93328]Sayın mbilen,
Bir lathyrus, taban yaprakları eksik ama L. digitasus olabilir?
Sayın ada teşekkürler.
Verdiğiniz latince isimden Lathyrus olduğu konusunda sizinle hemfikirim.Çiçeği tekrar resimlemeden tam ismi konusunda bir yorumda bulunmak istemiyorum.
Arkadaşlar Merhaba..
Doğayı sevmek onu tanıma ile başlar.Ben küçük yaşlarımdan beri hep ununla iç içe yaşadım, yaşamaya çalıştım.Bir süre ayrı kaldıktan sonra tekrar tanımaya çalışınca onu ne kadar az tanıdığımı farkettim.Her doğaya çıkışımda bana biz buradayız deyen bitkileri,ağaçları,mantarları,hayvan ve böcekleri tanımaya ve resimlemeye çalışıyorum.Aşağıya eklediğim bu dostlardan biri.İsmini öğrenelim ki dostumuz olsun.
Bir Doronicum türü. Ama türünü bilemiyorum.
Bir Doronicum türü. Ama türünü bilemiyorum.
Sayın Ada sizinle aynı fikirdeyim.Sizin belirlemeniz üzerinde biraz araştırma yapınca,Türkiyedeki yayalış alanları ve http://www.botanik.uni-karlsruhe.de/garten/fotos-hassler/ sitedeki rerimlerden istifade ile türünün Doronicum orientale ( Kaplan pençesi ) olaması gerektiği kanatindeyim.
olabilir. Türkiye'de doğal 14 türü var. Sanırım sizin bölgenizde yetişen 2 türden biri D. orientale.
Ben sarı yonca diyorum ama adını bilmiyorum. Bu çiçeğin adını bilen var mı?
Bu bitkinin adı nedir bilen varmı?
Ben bu bitkinin başlığını açtım bilginize.
mceviktekin
12-04-2007, 15:57
Geçen hafta sonu İzmir'e gittim Denizli'ye dönüş yolunda Aydın'ı çıkınca Nazilli ve daha ilerisinde yol ortasında pembeye çalan bir renkte sarılıcı türde çiçekler gördüm. Yol ortasındaki 1 mt boyundaki bariyerlerin olduğu topraklık alana ekilmişlerdi. Ve çok güzel :rolleyes: bir görüntü oluşturuyorlardı. Otobüs ile gittiğim için fotoğraf çekme imkânım olmadı. Acaba bu yolda sıkça seyahat eden ve bu çiçeğin adını bilen var mı:confused: Bahçede çok güzel durur diye düşünüyorum.;)
Resimdeki bitki şakayık mı acaba? Bugün Yıldız Parkında görüntüledim.Çok güzeller.
Arkadaşlar merhaba,
Doğa o kadar zengin bir bitki örtüsü ile kaplıki hergün karşımıza başka bir renk
başka bir desenle bezenmiş bitkileri-çiçekleri çıkarıyor karşımıza.Onların renklerini desenlerini incelemek onları tanımak ayrı bir zevk.Yeni resimlediğim bu bitkiyi sizinle paylaşmak,onun hakkında ip uçları elde için resimlerini ekliyorum.Bizim buralar da blmemek ayıp değil,öğrenmemek ayıp derler.:o
Resimdeki bitki şakayık mı acaba? Bugün Yıldız Parkında görüntüledim.Çok güzeller.
Evet, şakayık.
Gerçekten çok güzel, kıymetini bilmek lazım.
Gerçekten harika olmuşlar:)
Daha bir sürü açmış çiçekleri var.Ve çok sağlıklı görünüyorlar.Hayran kaldım.
Benimki daha yeni açıyor.
http://img172.imageshack.us/img172/9586/350akay305kfethipa351a0cb1.jpg (http://imageshack.us)
Bu da kırmızı açacak ama yazın.
http://img100.imageshack.us/img100/1366/350akay305kfethipa351a0mv4.jpg (http://imageshack.us)
Sayın balıkçı kırmızı çok asil duruyor:)
Sayın balıkçı kırmızı çok asil duruyor:)
:D :D :D
Çiçek açtığında asaleti daha da artıyor.:p
Sayın Balıkçı maşallah ne kadar güzeller...Ellerinize sağlık.
Merhaba, ben sitenize yeni üye oldum. Bir çiçek satıcısının bana orkide diye sattığı bu bitkinin ne olduğunu merak ediyorum. Satıcı, bunun bir orkide olduğunu ve yumrularının kökten değil gövdeden çıktığını, üretmek için bunları koparıp ekmem gerektiğini söyledi.. Yanıtlarsanız sevinirim..
10884
http://img89.imageshack.us/img89/145/bunedirnw7.jpg
papatyama
14-04-2007, 19:34
Sayın mbilen bu bitkinin Ajuga reptens olduğunu düşünüyorum.İnşallah doğru düşünmüşümdür:D
Sayın mbilen bu bitkinin Ajuga reptens olduğunu düşünüyorum.İnşallah doğru düşünmüşümdür:D
Merhaba Papatyama,
Verdiğiniz latince isimle yapancı sitelerdeki Ajuga reptens resimlerine baktım.Benim yüklediğim resimlerle benzer.İlginize teşekkür edirim.
kızılelma
15-04-2007, 15:10
namtha arkadaşım 3 sıradaki resimde duvar dibinde uzun yeşil yapraklı bir saksı var o çiçegin adı ney acaba?Bende bir ara vardı kaybettim ve bulamadım.
Arkadaşlar merhaba,
İnternette dolaşırken bir bitki dikkatimi çekti. İsmini Tillandsias ve bu bitki air plant olarak geçiyor. Anladığım kadarıyla bitkinin toprağa ihtiyacı yok yaşaması için ve saksı haricinde nerede istiyorsanız orada yaşayabiliyormuş. Kütük bir nesnede, bibloda, tabakta vs. İlginç geldi değerli ustalarımızdan bu konu hakkında bilgi rica ediyorum. Bir de acaba bu bitkiye sahip olanlar var mı aramızda? Nereden temin edileceğini de merak ediyorum... Çok soru sordum galiba:)
Teşekkürler E Ferah. Çiçeğimin adını öğrendiğime çok sevindim....
Arkadaşlar Merhaba,
Pazar günü Düzce'de doğaya yaptığım gezide binlerce güzelin yanında aşağıda
resimlerini eklediğim güzele rastladım.Doğa o kadar zengin ki onun güzelliklerini,
gizemini tanımaya imkan yok.Bu kadar güzel olan bir çiçeği sadece kır çiçeği olarak adlandırmanın o güzele haksızlık olacağı düşüncesindeyim.İyi seyirler.
Arkadaşlar Merhaba,
Pazar günü Düzce'de doğaya yaptığım gezide binlerce güzelin yanında aşağıda
resimlerini eklediğim güzele rastladım.Doğa o kadar zengin ki onun güzelliklerini,
gizemini tanımaya imkan yok.Bu kadar güzel olan bir çiçeği sadece kır çiçeği olarak adlandırmanın o güzele haksızlık olacağı düşüncesindeyim.İyi seyirler.
Resimleri yüklemeye çalışıyorum..
nartsawa
16-04-2007, 10:59
merhaba, doğada fotorafını çektiğim bu çiçeğin adını bilmiyorum yardım edebilecek olan var mı?
fotoğrafların çekildiği yer uzunyayla ( sivas-şarkışla-yeniyapan köyü Rakım:1650)
nartsawa
16-04-2007, 11:07
merhaba,
bu orkidelerin özel /latince adını da bilmiyorum :(
bilen birileri yardımcı olursa çok sevinirim.
Bunları görüp de doğaya aşık olmamak mümkün mü? İnsan hayranlıkla seyrediyor. Herbiri ayrı renkte, ayrı kokuda...
Ferda Ülkümen
16-04-2007, 14:41
9370Florence Nightingale hastahanesinin bahçesindeki bu bitkiyi ilk defa görüyorum.Çok güzeldi,tanıyan varmı?
papatyama
16-04-2007, 15:56
Sayın Ferda Ülkümen,çiçek kurulunu Spirea'nın çiçek kuruluna benzettim.Halk arasında ispir ya da keçi sakalı deniyor.
sukranayalp
16-04-2007, 20:17
Sn ferda hn. Clerodendrum olduğunu nerden öğrendiniz? Benim elimdeki kitapta çiçek kurulu bu şekilde olan Clerodendrum'a rastlamadım. Bizim fakülte bahçesinde çok güzel C. buchananii ile Küçükyalı Kadir Has villasının önünde C. splendens vardı. Kaynak verebilirseniz bir parça daha araştıracağım için memnun olurum.
Ferda Ülkümen
16-04-2007, 20:58
Şükran hn. İki mesaj birbirine karıştı galiba.özelde bahsettiğim;tohumdan yetiştirdiğimi anlattığım kısmet ağacı(clerodendron)forumda süs bitkileri,sarılıcılar ve çalılar bölümünün 2ci sayfasında başlık olarak var.
Burada sorduğum bitkiyi ilk defa gördüm ve adını ögrenmeye çalışıyorum.
Ferda Ülkümen
16-04-2007, 21:11
Spirea yı tanıyorum Papatyama.O çalı formunda,bu ağaç formunda.Bunun çiçekleri çok daha büyük,yaprakları da değişik.
lerdemir
16-04-2007, 21:56
Oooo, hatlar karışmış galiba :)
Selam Nartsawa gönderdiğn resimdeki ilk çiçek (orkideden önceki) Tragopogon sp. Diğer resim ise (orkidelerin olduğu) Dactylorhiza sp. (türkçesi osmanlı orkidesi)
selam mbilen gönderdiğin mavi çiçeğin cinsi Scilla sp. Muhtemelen türüde Scilla bifolia (Türkçesi iki yapraklı adasoğanı)
sukranayalp
17-04-2007, 09:25
Sn Ferda Ülkümen , özür dilerim. Çok hızlı baktığım için konuları karıştırmışım. Daha çok Viburnum çiçeklerine benziyor.Viburnum plicatum olabilir.
Clerodendrumu tohumdan yetiştirmeyi üstüste bir kaç sene denedimsem de tutturamadım. Siz nasıl yaptınız?
Selahattin Yılmaz
17-04-2007, 11:05
Her ne kadar Ferda Ülkümen Hanım mesajla Acanthus olarak teşhisi doğru koysada söz verdim azcık sorgulayalım.
9411
9412
Selahattin Yılmaz
17-04-2007, 11:10
Sarmaşık bir gül türü ancak gülleri 50 kuruş kadar bile yok. Nisan ayı boyunca gül açıyor...
9413
9414
9415
9416
Selahattin Yılmaz
17-04-2007, 11:14
Mor mor çiçekleri olan nisanda sadece bir hafta süper keskin kokusu var. Çok büyüktü bir kaç yıl önce yapan karda yüke dayanamadı ancak bunu kurtarabildim...
9417
9418
9419
9420
9421
Ferda Ülkümen
17-04-2007, 12:32
Selahattin Bey;
Acanthus'un ismini Şükran hanım buldu,hakkını yemeyelim.Eve gelince bende baktım,Lütfi Arif Kenber'in kitabında buldum.Çok güzel bir gölge bitkisi,pek bakım da istemiyor.Gölge alanları doldurmak isteyenlere tavsiye edebiliriz değilmi?
Ferda Ülkümen
17-04-2007, 12:36
Şükran hn;
Clerodendron'u çimlendirmeyi ben de defalarca deneyip başaramamıştım,bu seferki tesadüfen oldu galiba.
http://www.agaclar.net/galeri/files/13872-scankucuk.jpg
Ben de Ankara'da evimin yakınlarında bulunan bu kır çiçeklerinin isimlerini merak ediyorum, bileniniz var mı acaba? kırmızı olan ilk kuruttuğumda kıpkırmızıydı daha sonra kenarlardan sarardı.. Yaklaşık nisan sonu-mayıs ortası gibi ortaya çıkıyorlar ve yaz ortasına kadar rastlıyorum. Teşekkürler!
merhaba,
bu orkidelerin özel /latince adını da bilmiyorum :(
bilen birileri yardımcı olursa çok sevinirim.
Orchis mascula...., militaris... veya
Dactylorhiza osmanica
puh...:( ;)
nefis bir Salepgil tebrikler nerde çektiniz bu resmi...
nartsawa
17-04-2007, 15:23
Orchis mascula...., militaris... veya
Dactylorhiza osmanica
puh...:( ;)
nefis bir Salepgil tebrikler nerde çektiniz bu resmi...
Selam Nartsawa gönderdiğn resimdeki ilk çiçek (orkideden önceki) Tragopogon sp. Diğer resim ise (orkidelerin olduğu) Dactylorhiza sp. (türkçesi osmanlı orkidesi)
merhaba,
isimler için teşekkür ederim Volkan ve Praecox,
resimler uzunyayla dan (sivas-şarkışla-yeniyapan köyü, -köyüüüm den ) ;)
sayın praecox, forumun diğer başlıklarının birinde paylaştığım "salep yapmak için soyu tüketilme pahasına toplanan orkideler"den bu nefis salepgil ve aynı yerde bu sene de büyüme şansını yakalarmı bilemiyorum.. gelecek ay fotoğraftaki gibi açacak olan bu dactylorhizaları umarım birkaç yıl sonra soyları tükendiği için -di li veya -miş li geçmiş zamanda anmak zorunda kalmayız.:(
Sayın Sedi, üstteki ikisi Consolida'ama farklı türler, kırmızı çiçekli olan Adonis aestivalis, soldaki Heliotropium (europaeum ? türü) olabilir.
Pardon volkan bey bu cevabınızı şimdi farkettim...
yanlış anlamayın... siz zaten cevabı yazmışsınız...
ben araya girdim gibi olmasın...
sukranayalp
17-04-2007, 18:59
Sn Selahattin Yılmaz (378 nolu mesaj),
sizin fotoğraftaki bitki gerçekten sarmaşık mı yoksa duvara dayanmış bir ağaççık mı?
Ağaççık ise x Laburnocytisus adamii olma ihtimali var.
Paraecox olurmu öyle şey. Önemli olan ortak bir kanıya sahip olmamız her yazışınızda konu daha bi kesinlik kazanır herşey netleşir :) Teşekkür ederim inceliğiniz için.
Selam Sedi gönderdiğin fotoğraftaki Mavi olanlar Linaria sp. (Türkçesi: Nevruz otu)veya Anarrhinum sp. google dan resimlerine bakıp hangisine daha çok benzediğine bakabilirsin. Sol alt köşedeki bitki Heliotropium sp. Kırmızı çiçeği olan ve beyaz çiçeği olan bitkiyi bu fotoğraftan tayin etmek çok zor.
Sarmaşık bir gül türü ancak gülleri 50 kuruş kadar bile yok. Nisan ayı boyunca gül açıyor...
Selam Selahattin bey. Fotoğrafını göndermiş olduğunuz bitki Jasminum fruticans. (Türkçesi: Sarı çiçekli yasemin)
selam mbilen gönderdiğin mavi çiçeğin cinsi Scilla sp. Muhtemelen türüde Scilla bifolia (Türkçesi iki yapraklı adasoğanı)
Volkan ilgine teşekkür ederim..
İklimsiz
17-04-2007, 23:26
Eskiden evlerimizde sıkça bulunan, fakat artık pek rastlayamadığımız ve gene halk tabiriyle "kalp kalbe karşı " denilen bu çiçeğin adını ve özelliklerini bileniniz var mı?
papatyama
17-04-2007, 23:51
Latince adı:Ceropegia linearis.
İklimsiz
18-04-2007, 00:07
Teşekkürler Papatyama. Bu kadar hızlı cevap beklemiyordum.
Asıl ben teşekkür ederim. Bitkilere olan iginiz için.
http://img170.imageshack.us/img170/584/77703irisheyesrudbwk6.jpg
www.superseeds.com sitesinden sipariş etmeyi düşündüğüm bir çiçek türü.
irish eyes rudbeckia çiçeğin ismi. siparişin 1-2 haftada geleceğini düşünürsek. ve ankarada oturduğumu hesaba katarsak. çimlendirten sonra bahçemde büyütebilirmiyim bu çiçeği???
Değerli arkadaşlar Güneyde bir yerlerde gördüğüm ve adını bilmediğim bir bitki hk. da bilgi edinmek istiyorum(eğer bilen gören varsa). Ayvaya benzeyen, sarı renkte, üzeri pütürlü, ortalama ayva ve biraz daha büyük olan, yenmeyen yanlış hatırlamıyorsam birkaç meyvenin aşılanması ile elde edilen bir süs bitkisi. Bu bitki ile ilgili bilgi ve resim gönderecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler. kbergul@yahoo.com
Merhaba
Yukarıdaki bilgilerden bitkiyi tanıyabilecek arkadaş olur mu bilemiyorum ama sorduğunuz bitkinin fotoğraflarının mail adresine gönderilmesi yerine madem ki burada sordunuz burada cevaplanması daha doğru gibi.
Hem biz de öğrenmiş oluruz.
Selahattin Yılmaz
18-04-2007, 22:23
Sn Selahattin Yılmaz (378 nolu mesaj),
sizin fotoğraftaki bitki gerçekten sarmaşık mı yoksa duvara dayanmış bir ağaççık mı?
Ağaççık ise x Laburnocytisus adamii olma ihtimali var.
Ağaçcık değil maalesef kalın bir gövde oluşturana kadar sarmaşık tarzı sürgünler atıyor ve srılacak bir yer bulunca sarılıyor ve dik duruyor..
sukranayalp
18-04-2007, 22:44
Clematis
Lespedeza olabilir.
Clematis çiçekleri kokulu mudur?
Ya da bazıları mı kokulu?
Eğer kokuluysa alayım hemen.
Dün Praktiker'de gördüm, çeşitleri vardı, 11 YTL.
tumbleweed
19-04-2007, 18:26
Arkadaşlar aşağıda resmi görülen Salsola (Tumbleweed, Saltwortö Russian thistle) bitkisinin Türkçe ismini bilen varmı acaba? Sözlüğe baktım horoz ibiği **** yabani kadife çiçeği demişler ki hiç inandırıcı gelmedi bana. Anadoluda kurak, yarı kurak bölgelerde sıkça rastlanan yazın kökünden koparak rüzgarla savrulan ve bu sayede tohumlarını geniş bir alana yayma yeteneğine sahip olan bir bitkidir.
çoban püskülü
19-04-2007, 21:34
1. bitki Dresena marginata - Kardeş Kanı
2. bitki Ceropegia woodii - Kalp Kalbe Karşı Çiçeği
aynı çiçekten bende de var.çok güzeldi fakat yeni evini sevmedi galiba önce yumruları bozuldu,şimdi cansız bikaç yaprak kaldı anneannemden yadigardı, bozuluyor fakat ne yapacağımı bilmiyorum.Bakımı hakkında bilginiz varsa lütfen paylaşın kurtaralım onu,yeniden canlansın çiçek açsın.saygılar.
Selahattin Yılmaz
19-04-2007, 22:19
aynı çiçekten bende de var.çok güzeldi fakat yeni evini sevmedi galiba önce yumruları bozuldu,şimdi cansız bikaç yaprak kaldı anneannemden yadigardı, bozuluyor fakat ne yapacağımı bilmiyorum.Bakımı hakkında bilginiz varsa lütfen paylaşın kurtaralım onu,yeniden canlansın çiçek açsın.saygılar.
Resmini yerleştirin görelim ona göre tavsiyede bulunalım sevgili çoban püskülü...
Selahattin Yılmaz
19-04-2007, 22:20
Clematis
Lespedeza olabilir.
Google de arattım, ancak bizim bitkiyle benzer özelliklere sahip bir bitki resmine rastlayamadım. Acaba diyorum nasıl bir fotoğraf göndersemde net bir sonuca ulaşsak?
sukranayalp
20-04-2007, 14:02
Sn Selahattin Yılmaz Rodochiton'a da benziyor.
Çiçekleri makro çekerseniz daha iyi anlaşılacak. Yaprakları gerçi benzemiyor.
Benim elimde bu yapraklar var. Yaprakları akrabamdan aldım fakat çiçeğin adını bilmiyor. Elimden geldiğince tarifini yapmak istiyorum; çiçeğin bu boylarda bir sürü sık halde duran koyu yeşil yaprağı var, baharda kırmızı külah gibi gösterişli çiçekler açıyor. Çiçeklerinin ortasında bayağı uzun ok gibi bir çıkıntı var. İç mekan bitkisi, güneş alan yeri çok seviyor.
Yaprakları aldım ve güneş gören cam kenarına bardak içerisinde suya koydum. Bir on gündür duruyorlar, büyük yaprak aldığımda yaralıydı, hallerinde bir değişiklik köklenme görülmüyor.
http://img155.imageshack.us/img155/3425/92477513pc5.jpg
çoban püskülü
20-04-2007, 22:22
Resmini yerleştirin görelim ona göre tavsiyede bulunalım sevgili çoban püskülü...
ben resim yerleştirmeyi bilmiyorum ki?ama yarın araştırıp öğrenir.yerleştiririm.cevabınız için çok teşekkürler.saygılar.
since_1071
21-04-2007, 10:41
Merhabalar,
9632
Bir gezi sırasında sıkça gördüğüm ve adını merak ettiğim bir bitki/çiçek.
Bu bitki/çiçek hakkında bildiğim tek şey aralarında dolaşırken üzerinizi sarı renge boyaması. Bu bitkinin adını merak ediyorum.
Şimdiden teşekkürler.
5t of Tilia officinalis flos;
5t Crataegus flores cum folium
Sevgili arkadaşlar yukardaki 2 bitkinin türkçe adları nelerdir.Ihlamur olabilir mi?Varsa nerelerde yetişiyor.Teşekkürler. Bir de 5t bir anlama geliyor mu?
papatyama
21-04-2007, 15:23
Merhaba rynk. Hoşgeldin.İlk önce yeni gelen arkadaşlar başlığında kendini tanıtırsan soruna kolaylıkla cevap alabilirsin:)
5t ne anlama geliyor bilmiyorum. Ama Tilia officinalis Ihlamur ve Crataegus türleride genel olarak alıç isminde bilinir.
Bu arada canım alıç çekti. Foruma böyle iştah kabartıcı bitkileri sokmayın lütfen :)
Merhaba Since 1071 sarı çiçeğin dip yapraklarını da gösteren fotoğrafın varsa onu da koyabilirmisin. Belki o zaman tanımlayabilirim bitkini.
çoban püskülü
21-04-2007, 23:06
hastalıklı kızkalbi çiçeğimin resmi
Ferda Ülkümen
22-04-2007, 00:06
Bu kalp kalbe karşı.Fazla su istemeyen bir çiçek.Ben yazlıkta güneş almayan bir yerde bırakıyorum,bütün kış hiç sulanmadan yaşayabiliyor.Acaba fazla mı su verdiniz?
Benim elimde bu yapraklar var. Yaprakları akrabamdan aldım fakat çiçeğin adını bilmiyor. Elimden geldiğince tarifini yapmak istiyorum; çiçeğin bu boylarda bir sürü sık halde duran koyu yeşil yaprağı var, baharda kırmızı külah gibi gösterişli çiçekler açıyor. Çiçeklerinin ortasında bayağı uzun ok gibi bir çıkıntı var. İç mekan bitkisi, güneş alan yeri çok seviyor.
Yaprakları aldım ve güneş gören cam kenarına bardak içerisinde suya koydum. Bir on gündür duruyorlar, büyük yaprak aldığımda yaralıydı, hallerinde bir değişiklik köklenme görülmüyor.
http://img155.imageshack.us/img155/3425/92477513pc5.jpg
Anthurium mu acaba?
çoban püskülü
22-04-2007, 00:24
Bu kalp kalbe karşı.Fazla su istemeyen bir çiçek.Ben yazlıkta güneş almayan bir yerde bırakıyorum,bütün kış hiç sulanmadan yaşayabiliyor.Acaba fazla mı su verdiniz?
merhaba,bu camın kenarında küçücük bir saksıdaydı,o yumruları dışarda ara ara mor mor çiçekler açan çok güzel bir çiçekti,rahmetli anneannem herkese yumru verir,aman bozulup kaybolmasın derdi.geçen sene taşındım,annem çiçeğin saksısı çok dar,gübresi felan da bitmiştir diye hem toprağını hem saksısını değiştirdi.işte olanlar oldu o gün bu güngür bu zavallı günden güne bozuldu,yumru vermediği gibi olanları da küçülüp yok oldu.tabii artık saksısı büyük olduğu için camın kenarında değil,acaba ona mı küstü?ne olur yardım edebilecek herkes yazsın,kurtaralım onu.:(
Selahattin Yılmaz
22-04-2007, 01:48
Merhabalar,
Bir gezi sırasında sıkça gördüğüm ve adını merak ettiğim bir bitki/çiçek.
Bu bitki/çiçek hakkında bildiğim tek şey aralarında dolaşırken üzerinizi sarı renge boyaması. Bu bitkinin adını merak ediyorum.
Şimdiden teşekkürler.
Bu bitki kanola (kolza) (Brasicca napus Oleifera sp.) resimdeki çiçekli hali...
Anthurium mu acaba?
Doğrudur Mahir Bey, çok teşekkürler. :)
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=Anthurium&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi
Ferda Ülkümen
22-04-2007, 17:57
merhaba,bu camın kenarında küçücük bir saksıdaydı,o yumruları dışarda ara ara mor mor çiçekler açan çok güzel bir çiçekti,rahmetli anneannem herkese yumru verir,aman bozulup kaybolmasın derdi.geçen sene taşındım,annem çiçeğin saksısı çok dar,gübresi felan da bitmiştir diye hem toprağını hem saksısını değiştirdi.işte olanlar oldu o gün bu güngür bu zavallı günden güne bozuldu,yumru vermediği gibi olanları da küçülüp yok oldu.tabii artık saksısı büyük olduğu için camın kenarında değil,acaba ona mı küstü?ne olur yardım edebilecek herkes yazsın,kurtaralım onu.:(
Resimde halen yeşil olan dallar var,1-2 dalı suya koyup köklendirmeyi deneyin.Suda kolay kökleniyor.
çoban püskülü
22-04-2007, 22:34
:confused: bu çiçeğin adı nedir? bir de bunun gövdesinde ve yapraklarının sap kısımlarında yapış yapış saydam damlacıklar oluştu,çiçekçiye sordum onlar zamanla böcek olacak dedi,doğru mu?doğruysa ne yapabilirim?çiçekçideki ilacı alıp sıkayım mı?lütfen yardım.:eek:
papatyama
22-04-2007, 23:24
Bu bitkinin adı Agloanema olması lazım. Ama diğer sorunuz hakkında bir bilgim yok:(
since_1071
23-04-2007, 09:15
Merhaba Since 1071 sarı çiçeğin dip yapraklarını da gösteren fotoğrafın varsa onu da koyabilirmisin. Belki o zaman tanımlayabilirim bitkini.
Volkan bey öncelikle çok teşekkürler.
Sanırım kendi sorumun cevabını buldum. Bu tahmin ettiğim kadarı ile "Canola" Diye bir bitki. Yağ yapımıda kullanılıyormuş. Teşekkürler.
Burada da Canol bitkisinin farklı fotoğrafları mevcut.
Birde biodizel yapımında kullanılıyormuş.
http://images.google.com.tr/images?q=canola&ie=UTF-8&oe=UTF-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi
Kekik konusunu okuyordum, geçen yaz çektiğim fotoğrafın hangi tür olduğunu merak ettim.
Bir de boylanan ve beyaz çiçekler açan cinsi var ama onun fotoğrafı yok.
İnşallah yazın çeker, buraya koyarım.
Bu pembe çiçekli olan ve yere yayılan , hangi tür kekik?
http://img237.imageshack.us/img237/4377/barbarosozlemuurtma017rc6.jpg (http://imageshack.us)
Thymbra spicata (Karabaş kekik)
Thymbra spicata (Karabaş kekik)
Volkan teşekkürler.
Sayın Balıkçı ve Sayın Volkan,
Thymbra biraz daha uzun ve çalımsı olur. Bu bitki daha çok Thymus'a benziyor. Taşların üzerinde veya toprak üzerinde yastık gibi yapılar oluştururlar.
Çiçeğine bakıp yorum yapmıştım. Siz haklısınız karıştırdım galiba :( Thymus sp. olacak. Uyarı için teşekkürler.
Selamlar.Arkadaşlar bu bitkinin adı halk dilinde kediçükü.Acaba orjinal adını bilen varmı.İlginize şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar aşağıda resmi görülen Salsola (Tumbleweed, Saltwortö Russian thistle) bitkisinin Türkçe ismini bilen varmı acaba? Sözlüğe baktım horoz ibiği **** yabani kadife çiçeği demişler ki hiç inandırıcı gelmedi bana. Anadoluda kurak, yarı kurak bölgelerde sıkça rastlanan yazın kökünden koparak rüzgarla savrulan ve bu sayede tohumlarını geniş bir alana yayma yeteneğine sahip olan bir bitkidir.
Kimi yerlerde döngel ya da döngele dendiğini okumuştum. Hatta sanırım Yaşar Kemal'in kitaplarından birinde okumuştum. (Ağrı Dağı Efsanesi ya da İnce Memed olabilir.) Elbette bu bilimsel bir veri değil ama belki faydası olur. :)
Selamlar.Arkadaşlar bu bitkinin adı halk dilinde kediçükü.Acaba orjinal adını bilen var mı?
İlginize şimdiden teşekkürler.
Yılan yastığı olarak forumda geçtiğini sanıyorum.
Yılan yastığı olarak forumda geçtiğini sanıyorum.
Çok teşekkürler Abiciğim ilgine ve bilgilendirmene.
Bu çiçek için "buz çiçeği" dediler. Biraz taradım ama aynısından bulamadım. Doğru mudur?
papatyama
24-04-2007, 19:14
Sayın Meksika 'aizoaceae' googledan girip bulabilirsiniz.
Sapancada geziye gittiğimiz bir fidanlıkda çektim bu resimleri fidanlıkda çalışanşarda tür ismini bilemediler hocamız yanımızda olmadığı için öğrenemedik. telefonumla çektiğim için pek net değil yardımcı olursanız sevinirim :rolleyes:
http://img104.imageshack.us/img104/5964/resim29ig4.jpg
http://img104.imageshack.us/img104/3696/resim31du5.jpg
http://img266.imageshack.us/img266/2968/resim30yd9.jpg
Çok teşekkürler Abiciğim ilgine ve bilgilendirmene.
Estağfirullah.
Umarım, doğru bilgidir.
souLshah
25-04-2007, 11:26
Merhaba,
Aşağıda bahçemizde bulunan birkaç çiçeğin fotoğrafı var isimlerini öğrenebilir miyim?
http://img148.imageshack.us/img148/9523/untitled1uh3.jpg
papatyama
25-04-2007, 17:56
6 numara Calendula officinalis diğerleri hakkında bir fikrim yok.
sukranayalp
25-04-2007, 18:07
Sn Aylin
sorduğunuz ağacın adı gleditchia
1. Anagallis arvensis
2. Tordylum apulum
3. Sinapis alba (Hardal)
4. Taraxacum sp. (Karahindiba)
5. Anchusa azurea (Sığır dili)
6. Calendula officinalis (Portakal nergis)
7. Fumaria sp.
Hepsinin Türkçesini hatırlayamadım. Bitkilerin Türkçe isimlerini gösteren kitap okulda. Eğer ihtiyacınız varsa araştırabilirim
Yeni taşındığımız evin ufak sayılabilecek bahçesinde bulunan bu ağaççığın ne olduğunu bilen birileri varsa çok memnun olurum. Çok hoşuma gidiyor kendisi. Görece farklı bir yapısı var.
http://img116.imageshack.us/img116/1955/dsc4666bu2.jpg
Yeni taşındığımız evin ufak sayılabilecek bahçesinde bulunan bu ağaççığın ne olduğunu bilen birileri varsa çok memnun olurum. Çok hoşuma gidiyor kendisi. Görece farklı bir yapısı var.
Fagus sp. (Kayın) Eğer yaprağının kenarlarında tüyler görüyorsan Fagus orientalis (Doğu kayını) diyebilirsin. Eğer göremiyorsan Fagus sylvatica'dır
Bir arkadaş Russellia isminde bir çiçek sormuş.. Onu bulunca aklıma hemen balkonumdaki çiçek geldi. Russellia olabilir mi diye.:dilli:
Erithrina
26-04-2007, 00:16
Merhaba çiçeksever,
Bu bir gloxinia olmalı
Merhaba çiçeksever,
Bu bir gloxinia olmalı
Üzgünüm sevgili Erithrina, Gloxinia'yı takip ediyorum.. Forumlarımızda var.. Siz de bir bakarsanız iyi olur, çok farklı.. Altta resmini koyduğum gibi..;)
Arkadaşlar Merhaba;
Doğa tanıdıkça zenginleşen her gün bize bir başka güzeli karşımıza çıkaran eşsiz bir kaynak.İnsan onu tanıdıkça ilgisi ve hayranlığı dahada artıyor.Böyle olmasıda çok normal.Çünkü her bilginin kaynağı,ip uçları orada.Cardemine benzettiğim ve resmini eklediğim bitkinin/çiçeğin ismi hakkında yardımınıza ihtiyacım var.İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Selamlar mbilen. Hardalgillerden Alliaria petiolata bitkinizin ismi. Genelde gölgelik alanları seven bir bitkidir.
Kendisi soğanlı bir bitki ve bugünlerde çiçek açtı.İsmini bilen arkadaşlar varsa şimdiden teşekkür ederim.
souLshah
27-04-2007, 08:43
1. Anagallis arvensis
2. Tordylum apulum
3. Sinapis alba (Hardal)
4. Taraxacum sp. (Karahindiba)
5. Anchusa azurea (Sığır dili)
6. Calendula officinalis (Portakal nergis)
7. Fumaria sp.
Hepsinin Türkçesini hatırlayamadım. Bitkilerin Türkçe isimlerini gösteren kitap okulda. Eğer ihtiyacınız varsa araştırabilirim
Hayır, çok önemli değil buladarı yeterli çok teşekkür ederim :)
http://img116.imageshack.us/img116/1955/dsc4666bu2.jpg
Kiraza benziyor.
sukranayalp
27-04-2007, 13:37
Sn Balıkçı'ya katılıyorum.
Bence de kiraz.
Fakat fotoğraf yeni çekildiyse ve ev İstanbul'daysa kirazlar bu kadar yapraklandı mı? Benimkinde şu anda bol çiçek var yapraklarıysa ufacık ve sarı henüz.
shabsough
27-04-2007, 17:28
http://img182.imageshack.us/img182/4296/bitkibackright1vw7.jpg
Bu mesaj, Todor tarafından imla deformasyonu nedeni ile düzeltilmiştir.
http://img182.imageshack.us/img182/4296/bitkibackright1vw7.jpg
Cocos.. Çok uzun ömürlü bir çiçek değil..:( Sitede aratırsanız var..:p
shabsough
27-04-2007, 19:26
Üstadım zahmet verdim, parmaklarınıza sağlık çok faydalı oldunuz..
Bu mesaj, Todor tarafından imla deformasyonu nedeni ile düzeltilmiştir.
Selamlar mbilen. Hardalgillerden Alliaria petiolata bitkinizin ismi. Genelde gölgelik alanları seven bir bitkidir.
Volkan ilginize teşekkürler.
Önemli değil ben teşekkür ederim.
:confused: bu çiçeğin adı nedir? bir de bunun gövdesinde ve yapraklarının sap kısımlarında yapış yapış saydam damlacıklar oluştu,çiçekçiye sordum onlar zamanla böcek olacak dedi,doğru mu?doğruysa ne yapabilirim?çiçekçideki ilacı alıp sıkayım mı?lütfen yardım.:eek:
Önce evde bir kısım bira ile bir kısım su karıştırıp bitkinizin sorunlu bölgelerini bu karışıma batırılmış bir pamukla silin ve bu uygulamayı birkaç gün ara ile 2-3 kez yapın. Eğer çözüm olmazsa çiçekçinizin önereceği bir ilacı uygularsınız.
bu cezayir menekşesi gibi görünüyor
tourkana
28-04-2007, 14:24
Kök kısmı çok hoşuma gittiği için aldığım bu bitkinin adını öğrenmek istiyorum.İlerde bundan bir bonsai yapmayı düşünüyorum .
Ben yapraklarından bendeki Gardenya'ya benzettim.Çiçekleri çok güzel kokar.İnşallah doğru tahmin etmişimdir.
Kök kısmı çok hoşuma gittiği için aldığım bu bitkinin adını öğrenmek istiyorum.İlerde bundan bir bonsai yapmayı düşünüyorum .
bende camelia siensis'e benzettim yani bildiğimiz çay...
Aslında uzun ömürlü de çiçek olmadığı doğru bu hindistan cevizi ağacı veya palmiyesi lakin evde uzun vadeli bakabilmek zor dışarısı için de malüm...
Buket Aknar
02-05-2007, 16:08
Benim, latince adını öğrenmek istediğim bir çiçek var, ancak fotoğrafını foruma bir türlü yükleyemiyorum. Nasıl yapabilirim ? Nasıl yükleme yapacağımı okudum ve denememe rağmen özelliklerden adresi kopyalayıp yeniden nereye yapıştıracağımı bulamadım . ( yeni olduğum için biraz da acemiyim ) Bilgi verirseniz sevineceğim.
Penelophe
04-05-2007, 17:27
Bu çiçekleri değişik zamanlarda almıştım, ama adlarını maalesef bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba arkadaslar,
aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz bitki annem tarafından tohumdan yetiştirildi. Tek bir tohumdan büyüyen bu bitki kışın bütün yapraklarını döküp yazın tekrar yeşeriyor. İşin ilginç tarafı yemyeşil körpecik yaprakların üzerinde gördüğünüz çiçek sanki plastik bir malzemeden yapılmış gibi sert ve kuru. Annem bu bitkiye kuru çiçek ismini takmış. Bense gerçek ismini merak ediyorum. Teşekkürler
Tekrar merhabalar,
İlk dört fotoğrafta görünen bitkiyi annanemin bahçesinden almıştım. Bu bitki çiçek açmıyor. Sadece yapraklarından çıkan kokusu biraz enteresan. Hafiften acımsı, hafiften limonumsu keskin bir kokusu var. Aslında güzel mi, kötü bir kokumu anlamış değilim. Annanem bu bitkinin adının "kolonya çiçeği" olduğunu söylemişti. Kokulu olması nedeniyle ıtır bitkisi ile bir akrabalığı varmıdır. **** bu çiçeğin tam adı nedir. Annanemin "kolonya çiçeği" derken bıyık altından gülüşünü gözümden kaçmadı. Sanırım benimle dalga geçti.
Son fotoğraftaki bitkinin ise nane olduğundan adım gibi emindim. Bir sabah poğaça almak için uyur uyanık pastaneye giderken, yol üstündeki bir çiçekçinin yanındaki ağacın kökünde farkettim bunu ben. "nanenin burda ne işi var" diye içimden geçirirken yanımdan geçen yaşlı bir amca bana bunun lavanta olduğunu söyledi. Ona ısrarla bu bitkinin nane olduğunu, nane bitkisini çok iyi tanıdığımı söyledim. :) Çaktırmadan kırdığım dal neticesinde büyüyen bu bitkiye dokunduğumda, arada lavanta, arada nane kokusu alıyorum. Nane gibi kolay büyümüyor. Boyuna uzuyor. Dediğim gibi hafiftende lavanta kokuyor. Gercekten lavanta olabilirmi acaba...
Halit Togay
05-05-2007, 20:52
Benim de bilemediğim bir bitki var. Kızıltoprak'ta demiryolu kenarında 3-4 tane var, çalı görünüşlü . Kırmızı porsuk meyvesine benzeyen ancak çift uçlu meyvesi var . Meyve sulu, ince bir kabuğu var, etli kısmı da parlak kırmızı.
İlk kez böyle bir bitki görüyorum. Çok güzel görünüyor.
Buket Aknar
05-05-2007, 23:36
Ada Bayrakoğlu'ndan aldığım bilgiler sayesinde fotoğrafı yüklemeyi deniyorum ,inşallah olur da latince ismini merak ettiğim bitkiyi burada görüntülerim... Kıbrıs'ta biz bu bitkiye "Girit" diyoruz.Fakat Latince ismini bilmiyorum...
Tek bir tohumdan büyüyen bu bitki kışın bütün yapraklarını döküp yazın tekrar yeşeriyor. İşin ilginç tarafı yemyeşil körpecik yaprakların üzerinde gördüğünüz çiçek sanki plastik bir malzemeden yapılmış gibi sert ve kuru.
Merhaba küpeli,
Bu bitki Helicrysum Bracteatum olmalı. "Strawflower" olarak geçiyor ama bizde hasır çiçeği diyorlar mı bilmiyorum.
http://www.seedman.com/image/2622.jpg
Sn Kienne,
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Benimkinin aynısı. Googlede aradığımda biçok çeşidinin olduğunu gördüm. Ama çiçeğinin kemiksi yapısı inanılmaz. Resimde bunu anlayamıyoruz tabi.. Dokunmak lazım. Tekrar teşekkürler.
yasarulutas
07-05-2007, 18:44
Bu resimi Galeri yede koydum ama buraya sormam gerekiyormuş bitki isimlerini. İnşallah yardımcı olursunuz.
sadiyeyavuz
08-05-2007, 12:20
Arkadaşlar merhaba
eylül ekim döneminde birçok soganlı bitki almıştım.eşimle birlikte bunları bahçeye dikerken torbaların hepini birden açtık.bazı soganlar birbirine karışmıştı.aldıgım bitkilerden bi tek fresialar yok.Bunuda tahmini olarak söylüyorum.aşagıya resmini koyduğum soganlı bitkinin ismini bilmiyorum ne olduğunuda çıkaramadım daha önce hepsini bir yere dikmiştim o zaman hepsi canlıydı fakat sıkışık olduklarını düşüüp ayırdığımda ise bazılarını yaprakları solmaya ölü gibi durmaya başladı :(
Bu soganlı bitkinin ismini ve ölmemesi için ne yapmam gerektiğini bilen varsa lütfen söylesin.
şimdiden çok teşekkürler.
Arkadaşlar balkonumda büyüttüğüm çiçeğin adını bilmiyorum :( Kızımın hediyesi ama adını o da bilmiyor :D
http://img517.imageshack.us/img517/9472/resim005zr1.jpg http://img82.imageshack.us/img82/7260/resim004rj1.jpg
Haseki küpesi
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4202
Burada benim eklediğim fotoğraflar var.
Bambi, yirmi mesaj atmış bir üyemiz olarak, böyle (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&page=7)başlıkları artık bulabilirsin.
Adını bilmediğimiz çiçekler başlığına ekleriz daha sonra, bu başlığı
Fakat fotoğraf yeni çekildiyse ve ev İstanbul'daysa kirazlar bu kadar yapraklandı mı? Benimkinde şu anda bol çiçek var yapraklarıysa ufacık ve sarı henüz.
Ev İzmir'de ve fotoğraf yeni çekildi. Açıkçası eve Şubat sonu taşındık ve geldiğimizden beridir ağaç bu halde. Herhangi bir çiçeklenme yok henüz. Benim de kafam karışmadı değil açıkçası :) şimdilik 2 kiraz 1 kayın olduğu yönünde bilgi var.
papatyama
08-05-2007, 16:12
Merhaba sadiyeyavuz eğer sorunu bu bitkinin çiçeğin adı nedir başlığında sororsan daha çok yanıt alabilirsin. Ben yapraklarını hemerocallise benzettim ama çiçeğini de görebilseydik daha iyi olurdu.
merhaba, resimden anladığım kadarıyla bu glayöl. latincesi gladiolus. soğanlı bir bitki olup, her yıl kendiliğinden filizlenir ve açar. çiçeklenmiş hali ekte.
Sn Bambi,
Bu bitkinin çiçekleri biraz daha değişik olanından annanemin bahçesinde vardı. O yörede bu çiçeğe "DOKUZ DONLU" diyolar. (Kat kat çiçek açması nedeniyle..) Sizin fotoğrafınızı görene kadar aklıma gelmemişti google'de aratmak. Birde baktımki meğerse Haseki küpesiyle aynı bitkiymiş. Bende yeni öğrendim. (Haseki Küpesi = Dokuz Donlu, Sultan Küpesi) Geçen sene bu bitkinin tohumlarından almıştım.
Bende Haseki küpesini nerden ve nasıl edinirim diye düşünüyordum. Meğerse elimin altında tohumları varmışda haberim yokmuş. Selamlar.
Arkadaşlar merhaba
eylül ekim döneminde birçok soganlı bitki almıştım.eşimle birlikte bunları bahçeye dikerken torbaların hepini birden açtık.bazı soganlar birbirine karışmıştı.aldıgım bitkilerden bi tek fresialar yok.Bunuda tahmini olarak söylüyorum.aşagıya resmini koyduğum soganlı bitkinin ismini bilmiyorum ne olduğunuda çıkaramadım daha önce hepsini bir yere dikmiştim o zaman hepsi canlıydı fakat sıkışık olduklarını düşüüp ayırdığımda ise bazılarını yaprakları solmaya ölü gibi durmaya başladı :(
Bu soganlı bitkinin ismini ve ölmemesi için ne yapmam gerektiğini bilen varsa lütfen söylesin.
şimdiden çok teşekkürler.
FREZYA (Freesia) diye tahmin ediyorum.
Bende sarı çiçek vereninden var. Mis gibi kokar. Benim ki çiçeklerini çoktan döktü. Bir tanesi tohum kapsülü oluşturdu öylece kurumasını bekliyorum.
Penelophe
09-05-2007, 16:21
Arkadaşlar benim çiçeklerimi tanıyan yok mu ?
Bu bitkinin adını öğrenmek istiyorum.ne kadar araştırdıysamda ismini öğrenemedim belki bilen bir arkadaş vardır.Yaprakları katlanmış gibi oluklu ve çiçekler kurudu ve tüylü yapıda fasulye benzeri tohum verdi.son hafta yapraklarında beyaz bir toz oluştu ve tüm bitki kurumaya başladı.belkide tohum verdiği zaman böyle yapıyordur ama yinede isminden bitkiyi araştırmak istiyorum.
http://img255.imageshack.us/img255/5049/yeniresimqs8.jpg
Ferda Ülkümen
09-05-2007, 20:29
Namtha;
google da Lupinus diye ararsan birçok bilgiye ulaşırsın.Türkçe adı:Acı bakla,Yahudi baklası.Resimlerde muhteşem bir çiçek,fakat defalarca denememe rağmen ben de yetiştiremedim.
Evet bu :) çok teşekkür ederim.aşağıdaki ve daha bir çok alt türü var.türler arasındaki benzerlik çok ilginç.bendeki bitkinin Lupinus angustifolius olması kuvvetle muhtemel.hatta internette bu bitki ile ilgili güzel bir bilgide buldum.
http://sci.ege.edu.tr/~hkoc/KONGRE%20POSTERLER%201inci%20gun/2-Lupinus_angustifolius_L_subsp_reticulatus.jpg
ve yaprak dökmesi bir yıllık bitki olmasından kaynaklanıyor olmalı.yine internette araştırdığım bir bilgiye göre yaşam döngüsü kısa olan ve hızlı büyüyen bu tür bir yıllık bitkiler üzerinde evrimdeki gelişmesinde küresel ısınmanın etkilerinin araştırılması için tohumlarının ileriki yıllara saklanmasının planlanması hakkında güzel bir çalışma okudum.
verilen bilgi için tekrar teşekkür ederim.
Lupinus albus
Lupinus angustifolius
Lupinus luteus
Lupinus albifrons
Lupinus arboreus
Lupinus arizonicus
Lupinus bicolor
Lupinus chamissonis
Lupinus diffusus
Lupinus excubitus
Lupinus formosus
Lupinus longifolius
Lupinus microcarpus
Lupinus mutabilis
Lupinus nanus
Lupinus nootkatensis
Lupinus perennis
Lupinus polyphyllus
Lupinus sulphureus
Lupinus texensis
Lupinus tidestromii
Lupinus variicolor
gözdebaysan
10-05-2007, 00:39
sevgili namtha:
bu bitkinin adı Alocasia macrorrhiza' dır.Türkçesi fil kulağı olarak geçmektedir.Areacea familyasındandır.Gölge ya da yarı gölge ortam ister.Yıl boyu sıcak fakat direk güneş ışığı almayan bir ortamda tutulmalıdır.Köklerin faliyete geçtiği mart-ağustos döneminde az dozda bitki besin maddeleri verilmelidir.kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılır.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Alocasia macrorrhiza isimli bitkiyi çok önceden sormuştum ve cevap almış araştırmıştım ama yinede teşekkür ederim.İsimlerini bilmediğimiz bitkileri buradan öğrenip araştırıp bitkileri daha iyi tanıyor ve daha iyi bakıyoruz.o zaman araştırdığımda kış sonrası toprağının değişmesi gerektiğini ve köklerinden verdikleri yumru ile çoğaldığını öğrenmiştim.Bu kış sonu toprağını değiştirdim ve üç tane yumru vermişti yumruları bir süre pamuklu suda tutup ayrı saksılara aldım.büyüyor gibi muhtemelen tutacaklar.toprak değişiminde kılcal kökler istenmesede koptuğu için ana bitki biraz zayıfladı ama oda toparlıyor.tekrar teşekkürler.
aysemelike
10-05-2007, 12:12
Merhaba küpeli,
Bu bitki Helicrysum Bracteatum olmalı. "Strawflower" olarak geçiyor ama bizde hasır çiçeği diyorlar mı bilmiyorum.
http://www.seedman.com/image/2622.jpg
Ölmez otu diye biliyorum ben bu çiçeği, kuru çiçek aranjmanlarının vazgeçilmezi. Olgun çiçekleri toplayıp düzgünce saplarından bağlayın ve ters olarak asıp kurutun, sonra aylarca vazolarınızı süslesin......Renkleri solmaz....
Merhaba,
Ben de Çanakkale, Küçükkuyu'da fotografını çektiğim bu güzel bitkinin ismini uzun süredir arıyordum. İyi ki bu site var!
Sevgiler,
herbaryum
10-05-2007, 14:05
Lupinus angustifolius (Fabaceae) Acı Bakla
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.