View Full Version : TCM / bahçe
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
Bahçede dolaşmaya devam;
Biberler; dün ilk defa üç tane tatlı sarı biberi yiyebildik. İki kök muhtemel toprak kurdu yüzünden devrilmiş haldeydi. İnşallah devamı gelmez.
569214
Marul - lahana - karnabahar - brokoli; Bahçede ilk yediğimiz ürünlerden oldu marullar. 20 kadar hazır fide ekmiştik, satıcı söylemişti marullar pek güzel diye, haklıymış.
10-15 er kök sırayla brokoli-lahana-karnabahar ve pırasa dikili yanyana.
Marulların yanında ise patlıcanlar var, yan komşu da söylemişti; ne zamandır patlıcanlar çiçekte ancak meyvesini bir türlü göremedik diye, sanırım bendekilerde aynı olacak, sebebini bilmiyorum ancak söylerler hep; yaylada patlıcan olmaz diye.
569216
Bodrum papatyaları atakta, çiçeklenme ve yayılım devam. Gazanyalarla güzel bir uyum oluşturdular.
569215
Senin burada ne işin var? Menekşe - verbanaların -kına çiçeklerinin arasında;
569217
Domatesler; sırığa alma işlemini inşaat demiri ile yapmıştım. Üç köke bir inşaat demiri, demire yakın olanları demire diğerlerini ise demirler arasına gerdiğim sera ipine sardırdım. Zamanında koltuk alıp tek veya iki dalda ilerlettiğim köklerde sorun olmadı ancak hala sırığa alamadığım köklerdeki sayıları altı-yediyi bulan dalları kontrol altına almak kolay olmuyor. Kendimce değişik yöntemler bulmaya çalışıyorum.
569230
Çeri domates
569228
İş güvenliği önemli, eldiven...
569229
ve koruma gözlüğü, sadece iki-üç tl fiyatı, ancak yaptıkları iş önemli...
569231
Etkinlikte paylaştığım 'kısa barbunya', içerisinde üç, en fazla dört tek tane bulunuyor, rengi kırmızı, ancak tadı mükemmel. Burada çitfçiler genelde yemeklik olarak kendilerine kadar ekiyorlar. Nadiren pazara düşüp satılıyor, hastalığa diğer türlere göre daha dayanıksız olduklarını söylüyordu tanıdıklarım. Ben iki yıldır ekiyorum sorun olmadı.
Arka planda daha erken çıkan ve meyve vermeye başlayan taze fasulyeler görülüyor. Bunların da arasına sadece öne arkaya devrilmelerini engellemek için sıranın başına ortasına ve sonuna inşaat demirlerini diktim. Aradaki kargıları da iple birbirine ve bu demirlere bağladım. Hem devrilmeleri engellendi hem de sırığı kısa gelen dallar bu iplerde yolculuğuna devam etti.
569232
Salatalıklar, oturak tip, karıkların derinliğini arttıramadığım için suya daha yakın ikamet ediyorlar.
569233
569234
Cosmos, phloxlar... Eve yakın yere ekmiştik, inşaat atıkları, milli toprak oldğundan fazla kaliteli toprak içermiyor. Komşulardaki phyloxlar çoktan çiçeklenmişken bizimkinin daha boyunu uzatmaya çalışmasının sebebi sanırım bu. Dibine 10-20-20 atayım dedim (bunu diyeli neredeyse iki hafta oldu) ama kaldı gitti. Yanında ise bir amcanın verdiği üç saksı minik acı biberler...
Her şey çok güzel taze ve baharın zindeliğini taşıyorlar.
Bizimkiler neredeyse geriye sayım sürecine girdiler.
Domates, Salatalık, Biber, Patlıcan ve fasulye ful verime başladılar Güller ikinci turu tamamladılar.
Salatalıklarda Kırmızı örümcek, yaprak biti, tırtıl, yeşil kurt, yaprak galeri sineği vs vs ve külleme ne ararsan var kimyasal ilaçlama yapmadan sebzelerin çiçeğini bile göremeyiz.
Toprak (pancar toprağı) toplama; tüm çevre ilçelerden gelen toprağın paçallaması dolayısıyla da her tarlada bulunan her türlü haşaratı bünyesinde barındırıyor.
Bu konuda siz şanslısınız kendi toprağından oluşan bir bahçeye sahipsiniz.
Belki de biz şanslıyız her türlü haylazı bire bir canlı görme fırsatımız oluyor. :p
Sizin bulunduğunuz bölge bir hayli yüksek olsa gerek.
Toprağınız bereketli, ürününüz bol olsun,
kolay gelsin.
Bombus arılı dahlia, alacağı nektar olmadığına göre ya rengine kapılıp geldi ya da polen topluyor.
568982
Bu da komşudan, minyatür kıvrımlar ile oldukça ilginç geldi bize.
568983
Birbirinin aynı dahliyamız çok, aslında eş dahliaları ayırıp tohum takas etkinliğinde birbirimiz ile değişmeli.
Bende bambus arısından çok dahlialara bakla zını geliyor. Bir kerede 35 kadarı kaçamıyor.
Komşunuzda olan dahlianın farklı renklisi bende mevcut. Benim de çok hoşuma gidiyor. Fazla polen olmadığından mıdır bu dahliayı bakla zınıları pek tercih etmiyor. Sadece bir defa görebildim.
http://www.agaclar.net/forum/1396074-post858.htm
Farklı dahliaları değişmek hepimiz için iyi olur.
@sinbas, rakım 1.000 metre.
@muda, ayarlamak lazım dahlia takasını. Aynı renktense farklı güzellikleri seyretmek iyi olur.
Marulların yanında ise patlıcanlar var, yan komşu da söylemişti; ne zamandır patlıcanlar çiçekte ancak meyvesini bir türlü göremedik diye, sanırım bendekilerde aynı olacak, sebebini bilmiyorum ancak söylerler hep; yaylada patlıcan olmaz diye.
569216
Benim bulunduğum yerde geçtiğimiz yıl patlıcanlardan ürün almıştım. 1280 rakımda. Komşum ise 1300 rakımda ürün aldı. O emekli olunca çok daha iyi bakabiliyor. Bu yıl onun patlıcanlar çok iyi durumda. Bendekiler fazla büyümedi. Yanmış koyun gübresi verip çapa yapılan Afyon patlıcanı iyi gelişmeye başladı. Komşumun söylediği patlıcanda ilk önce açan çiçekler verim vermiyorlar daha sonra meyve tutmaya başlıyor. O rakımda ve bakımla sizin çok daha iyi ürün almanız lazım. Varsa bir kısmına yanmış gübre atıp çapa yaparsanız aradaki farkı görebilirsiniz.
Sabah artan çiy, birkaç gündür az da olsa yağan yağmurlar sonrasında birkaç kök kavun ve karpuzda, salatalıkların dörtte birinde mantar başladığını görüp 'topas' ile ilaçladım. Geçen sene olduğu gibi biberler de teker teker devrilmeye başladı. Bugün ise aynı anda çıkan rüzgarla birlikte önceden hasar aldıkları anlaşılan dört- beş tanesi daha gitti. Dün akşam biber sıralarını suladıktan sonra kurt ilacı ile toprak yüzeyini ilaçladım. Suyu gören kurtlar gece toprak yüzeyine çıkarmış. Bugün de kayınpeder farklı bir ilaçla ilaçlamış. Bahçeyi çapalarken aslında iri siyah kurtlardan fazla denk gelmemişti. Terbiyesizin önde gidenleri biber köklerinin kenarlarını dolaşıp ortada incecik sap bırakıyorlar. Tabi sonuçta hafif rüzgarı veya darbeyi gören gövde devriliyor. Şu ana kadar dörtte bir biber gitti. Diğer sebze meyvelerde sorun yok gibi. Çevrede bir sürü ot var, gidin onları yiyin, ne işiniz var biberlerle.
İki gün daha yaz yağmurları sürecekmiş. Bakır-kükürt karışımı ile tüm bahçeyi ilaçlasam iyi olacak.
Hafta sonu bahçe resimlerine devam edelim en iyisi hastalıkları bir kenara bırakıp...
Önce günebakanlar;
Darılarla birlikte, arka taraftaki uzun arkadaşlar yemeklik, ön taraftakiler ise bodur süs ayçiçekleri...
569999
Ortancaların çiçekleri geçiyor artık, tek tük yeni çiçeklenenler var. Aralarına ektiğim bodur ayçiçekleri geçen çiçeklerin yerini alarak bordür görüntüsünün güzelliğini devam ettirecek gibi.
569997
Bu da ortancaların karşısındaki sedumların aralarına serpiştirdiğim bodru süs ayçiçekleri...
569998
Sedumların yeni çiçeklenenleri,
570000
Bunlarda bordür niyetine kadifeler, ilk çiçekleri göründü, önümüzdeki günlerde iyice büyüyüp gelişerek çit vazifesi görecekler.
570001
Kekiklerin geçen seneden kalanları iyice çiçeklendi ve çiçekleri de geçmek üzere, ancak formları, görüntüleri çirkinleşti, sanırım çiçeklenmelerine izin vermeden budamak gerekiyordu. Çiçekli halleriyle bir kısmını budadım ve kurumaya aldım. Böylece kuruduktan sonra tüketilebilir herhalde ama yeniden alt taraftan yeşerirler mi, seneye ne olurlar çözemedim.
Kabaklar;
Terbiyesizin önde gidenleri biber köklerinin kenarlarını dolaşıp ortada incecik sap bırakıyorlar. Tabi sonuçta hafif rüzgarı veya darbeyi gören gövde devriliyor. Şu ana kadar dörtte bir biber gitti. Diğer sebze meyvelerde sorun yok gibi. Çevrede bir sürü ot var, gidin onları yiyin, ne işiniz var biberlerle..
Sayın TCM biberlerinizin dibine temas edecek şekilde tavuk gübresi kullandınız mı?
Sayın TCM; sebze dikim sırasında bahçenizdeki toprağa toz kükürt döküyormusunuz?
Sayın TCM biberlerinizin dibine temas edecek şekilde tavuk gübresi kullandınız mı?
@sinbas, tavuk gübresini ekimden iki ay kadar önce, leonardit ile birlikte toprağa yayıp traktörle birkaç kez karıştırarak vermiştik.
Sayın TCM; sebze dikim sırasında bahçenizdeki toprağa toz kükürt döküyormusunuz?
Toz kükürt kullanmadım hiç @telato, üç kez sulandırılan kükürt ve bakır karıştırıp verdim bahçedeki tüm ürünlere.
Yarım saat önceki resimde hiç bir sorun yok gibi dimdik ayaktaydılar. Ne demişler; gemin varsa kıçında, işin varsa başında, tarlan varsa içinde olacakmışsın. Kafanı çevirdiğin anda kuyunu kazıyorlar. :mad:
Bahçeye dün itibarı ile (06.08.2015) 180 derecelik panoramik bakış atalım.
Bu da yaşlı elma ağacımız, geçen sene pek meyvesi yoktu. .. Tadı çok güzel ancak cinsini bilen yok. Yan tarlalarda da aynı cins elmadan var. Muhtemelen aynı sene aynı yerden alınan fidanları pek çok tarla sahibi bahçesine dikmiş. ..
566694
Elma ağacınızla ilgili yazdıklarınızı okuyunca bir blogta İngiltere anıları içinde yer alan bir bölümde okuduklarımı hatırladım:Her sene, ülkenin elma uzmanları, sakın hafife almayın, böyle bir uzmanlık birimi var, iş başı yapar, bahçesindeki elmanın ne tür olduğunu bilmeyip öğrenmek isteyenlere yol gösterir. Biz böyle bir etkinliğe Kraliyet Botanik Bahçesi Kew Gardens da denk gelmiştik. Kocaman bir salonda tabakların içine üçer elma konmuş, türlerin adı üzerlerine yazılmış. Herkes elinde kendi elması, hangi türün ellerindekine yakın olduğunu bulmaya çalışıyor. Elinde kocaman kitaplarla bir uzman köşeye oturmuş, bir diğeri aralarda dolaşarak sorulara cevap veriyor. Oturan daha kıdemli olmalı ki, önünde uzun bir kuyruk var. Ayaktakinin yanından geçerken dayanamayıp kulak veriyoruz, konu ilgimizi çekiyor, daha da dayanamayarak gayet bariz bir şekilde, ardından da izin alarak başlarına dikiliyoruz. Yaşlı bir teyze bahçesindeki elmanın türünü öğrenmek için gelmiş. Masadakiler üzerinde çalışma yapmış, elinde kalemi, kağıdı, notlar almış. Şu şu şu türlerden birisi olabilir diyor. Evet ama diyor uzman da. Sizin elmanızın alt kısmındaki tüycükler, içe doğru, sizin not aldıklarınızdakilerde ise dışarı doğru. O yüzden bunlar olamaz...
570049
Elma Günü - Apple Day (http://berceste.typepad.com/blog/2010/10/elma-g-%C3%BCn%C3%BC-apple-day-1.html)
Ortancalar, külleme sebebiyle iki tanesi çiçeklerini açamadı, ... Mavi renkliyi bulamasak ta kırmızı-pembe-beyazımsı renkleriyle pek güzeller...
Mavi renk elde etmek için ortanca başlığında çeşitli tavsiyeler var.
Bunlardan biri:
http://www.agaclar.net/forum/322189-post424.htm
Hediye gelen glayöllerden (beş adet) birinin yaprakları solmuştu. İlk açan çiçeğimiz. Komşuda epey var, ama bizimkinin rengi hepsinden farklı. Dahlialar kadar gösterişli olmasa da soğanlarının toprakta bırakılabilmesi, yani zahmetsiz olması açısından güzel. Seneye çoğaltmalı aynı sırayı. Hemen dibinde evde çoğalttığımız alyssum lar. Toprağa geçirilmesi geç kaldığı için hafiften bozulmuşlardı ancak toparladılar artık.
Tek kökteki dahliaların ilginç renk dağılımı.
570052
Sadece kırmızımız bulunur...
570053
Sadece beyaz da...
570054
İsteyene ortaya karışık yapabiliriz...
570055
Farklı bir şey arıyorsanız kırmızının içinde tek beyaz yaprakta buluruz...
570056
Kılın tekiyseniz daha farklı olanlar için bahçeye gelip kendiniz bakın...
Resimleri tararken tepeden çektiğim bu resmi buldum. Az öncekilere benzer olsa da ışığın uygunluğu sebebiyle hoşuma gitti, affınıza sığınarak ekliyorum.
Devrik biberler...
biberlerin başı dertte toprak altı kurtlar görevlerini başarı ile gerçekleştirmişler.
BOZKURT sa önerim LARDELTA 25 EC
570103
570051
Hediye gelen glayöllerden (beş adet) birinin yaprakları solmuştu. İlk açan çiçeğimiz. Komşuda epey var, ama bizimkinin rengi hepsinden farklı. Dahlialar kadar gösterişli olmasa da soğanlarının toprakta bırakılabilmesi, yani zahmetsiz olması açısından güzel. Seneye çoğaltmalı aynı sırayı. Hemen dibinde evde çoğalttığımız alyssum lar. Toprağa geçirilmesi geç kaldığı için hafiften bozulmuşlardı ancak toparladılar artık.
Tek kökteki dahliaların ilginç renk dağılımı.
570052
Sadece kırmızımız bulunur...
570053
Sadece beyaz da...
570054
İsteyene ortaya karışık yapabiliriz...
570055
Farklı bir şey arıyorsanız kırmızının içinde tek beyaz yaprakta buluruz...
570056
Kılın tekiyseniz daha farklı olanlar için bahçeye gelip kendiniz bakın...
Glayörlerde çoğaltma sorunu olmaz çiçeği solduktan sonra kesin yaprakları dursun suyunu gübresini yine eksik etmeyin, onlar sezon sonuna kadar mercimek tanesi kadar 100'ler ce yavru verecektir sonra baharın dikkatli bir şekilde bellerken o yavruları da seyrelterek derin olmamak kaydıyla istediğin alana yayarsınız. böylece bir kaç sene içinde (yaklaşık üç yıl; 2 yıl gelişme 3. yıl çiçek) açmaya hazır güzel glayörleriniz dünyaya gelmiş olacak şimdiden hayırlı uğurlu olsun.
@ sinbas, site içerisinde pek çok yere bilgi kaynağı oluyorsunuz maşallah. Sağolun.
Bayer in bir ilacını kullandım ben kurt için önceki gün(desic olabilir), dün kayınpeder de ona verdikleri iki çeşit ilacı atmış biberlerin içerisine benden habersiz. Hala kurt varsa sağ kalmış helal olsun bütün biberler :D
@ sinbas, site içerisinde pek çok yere bilgi kaynağı oluyorsunuz maşallah. Sağolun.
Bayer in bir ilacını kullandım ben kurt için önceki gün(desic olabilir), dün kayınpeder de ona verdikleri iki çeşit ilacı atmış biberlerin içerisine benden habersiz. Hala kurt varsa sağ kalmış helal olsun bütün biberler :D
Rica ederim bilgim dahilinde yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana, sorunu görünce seyirci kalamıyorum, bu arada kendimi güncellemiş ve geliştirmiş oluyorum. :o
İlaç konusuna gelince sürekli aynı etken maddeye ait ilaçları kullanmayın münavebe uygulayın bağışıklık sistemleri çok hızlı gelişir bu haylazların.
Kekikleri çiçeklenmesine müsade etmeden biçsem iyiydi demiştim üst tarafta. Resimlerini ekleyince neden böyle dediğimi anlayacaksınız.
570295
Alttaki yeşil yapraklara erişinceye kadar biçiyorum, inşallah nane gibi tekrar yeşerirler. Yakından çekimde orman gibi görünüyorlar. :)
570296
Patlıcan oluşmuyor demiştim ama bir tane topan patlıcan gördüm.
570297
Taze fasulye sırası arka tarafta kaldığı için ihmal etmişiz. İlk sebzeler oluşmuş hatta tek-tük kartlaşanlar dahi olmuş. Olanları topladık, iki-üç yemeklik çıktı.
570298
Olanları toplarken minik bir tane de üzerimize yapışmış.
570299
Geçen sene olduğu gibi fasulyelerde az da olsa basıra oluşmuş. Minik minik siyah onlarca böcek kümeleşerek genelde ufak dalların üzerine yerleşiyorlar. Parmak arasında sıvazlayınca ezilerek kaygan bir sıvıya dönüşüyorlar. Elimde geçen sene verilen ve hiç kullanmadığım Silver isimli toz ilaç var. %20 acetamiprid içeriyormuş. Yarın sabah veya akşamüzeri ilaçlamalı.
Fasulyeleri kısa barbunyalar ile birlikte ertesi sabah (09.08.2015) ilaçladım.Bahçenin diğer tarafındaki beyaz barbunya sırasının başındaki kökte de böcekleri görünce hastalıklı kökü ve etrafındaki kökleri ilaçladım.
Önceki günlerde karpuzda birkaç kökte mantar başlamıştı ve sadece o kökleri ilaçlamıştım. İki gündür yağan yağmurlarla birlikte baktım birkaç yerde daha mantar başlamış. Ben de yağan yağmurlar ve artan sabah çiy ini düşünerek tüm kavun ve karpuzları 'topas' ile ilaçladım.
Yusufçuk... Yerde debelenirken bulduk, bulduğumuz yere bıraktık...
570918
Yeni açan iki dahlia yı ziyaret edelim.
570919
570920
Çiy e uyanan ayçiçekleri...
570921
Darılar...
570922
Sabah arabanın üzeri... Bu havayla yabani otların ve mantarın olmamasını beklemek hayal olur herhalde...
570928
Ve sabah gölün kenarı...
570925
570926
Dahiaların renkleri çok güzel olmuş sn TCM. Bizim buralarda soğudu, akşamları üzerimize bir şey almadan oturamıyoruz.Göl çok güzelmiş, bahçeden görünüyor mu ?
@aleydi; Burası '3. bölge sit alanı', yani yapılaşmaya belirli çerçevelerde izin veriliyor. Yeni parselleşme şu an yok. Ancak tarla sahipleri isterlerse arazilerinin % 5 lik bölümüne ev yapabiliyorlar. Yeni yapılaşma için arsalar 1.000 metrekarenin altında olamıyor. Göl kenarındaki yapılar eskiden kalanlar. En güzel tarafı gölü görmeleri tabi. Sıkıntıları ise göle yakınlığı sebebiyle nemin fazla olması ve bitişik nizam olmaları sebebiyle ekim-dikim işlerine müsait olmamaları. Kızkardeşimin evinin önünden çektim resmi. Evin içindeki rutubetten her sene duvarları boyatırlar deseniz olacak. Ama seyir zevki de ayrı bir güzel. Bizim evler göle 500 m. civarı ancak azmederseniz ikinci kattan kiremitlerin üzerinden göl görünüyor :) Sessiz, sakin, ekilebilir ve nem (ev için) yok.
Yıllar önce Eskişehir de bir ev almak için emlakçıya gittik. Fiyatın çok yüksek olduğunu düşündüğümüzü söyleyince. Bizi yatak odasında ki bir köşeye götürüp, bakın buradan bulvar gözüküyor demişti. Sanırsınız deniz , göl manzaralı ev satıyor:).
Çok güzel bir manzara,neme de boya yapmaya da değer (ekim yapamamak dışında ). Bu tür yerlerde çok fazla yapılaşmaya izin verilmemesi doğru bir karar aslında.Yoksa bu güzelim yerlerin şehirden farkı kalmaz. Desenize benim gibi su görüntüsünü seven biri o kiremitlerin üzerine çıkıp oturur:)).
Dört farklı çeşit fasulyemiz oldu. Ne bulduysak ektik. Favorimiz kırçıllı olan. Mor olanları bir tanıdık vermişti. Sayıca az olduğu için ayrıca pişiremedik ancak dokusu, yumuşaklığı, kılçıksızlığı ve görüntüsü ile en az kırçıllı (buralarda ayşe kadın fasulye diye almıştık) kadar güzel olduğu belli.
571513
Komşumuz ile sınır bölgesi; onların glayörleri ile bizim dahlialar çekişiyor hangimiz güzeliz diye. Etrafındaki cosmoslarla birlikte sınırın bizim tarafı biraz daha çekici sanki ...:cool:
571514
Yeni dahlialarımız...
571515
571516
571517
571518
Verbenalar en güzel dönemlerinde. Seneye kalır mı acaba? Verbena nın sağ tarafındaki araya karışmış sedum.
571520
Pembesi daha mı güzel ne? Etraftaki menekşeler bu sene dağılan tohumlardan çıkanlar. Geçen seneden sağ kalanlar neredeyse tamamen geçti. Bu senenin hercai menekşeler ise şova yeni başlıyor. Bir de ortada geçen senenin tohumlarından kendiliğinden çıkan 'brachycome' var. Geçen sene hep birlikte aynı anda açarak mükemmel bir güzellik sunmuşlar ancak daha sonra mantar hastalığıyla kaybolmuşlardı.
571521
Verbeba menekşe adasına uzaktan bakış. Aralarındaki iki kök karpuzu çiçekleri daha fazla boğmasınlar diye sırığa aldık, üzerinde minik karpuzlar mevcut.
571522
Salatalıklar mantardan tamamen iptal sayılır. Kavun - karpuzlarda da tek-tük mevcut, gördüğümüzde ilaçlıyorum; kükürt - bakır ve topas ile dönüşümlü olarak.
571523
Geçen haftadan dahlialar kalmış..
571529
571530
571531
Elma ağacında yukarıdakiler kadar neredeyse aşağı dökülenler de var. Hepsi yukarıda kalsa herhalde ağaç yıkılırdı.
571524
Panoramik sebze bakışıyla bugünkü resimleri bitirelim.
571525
Önce birkaç güzellik;
Ayçiçeği, çerezlik, ilk çiçeğini ayın 16 sında açtı. Arılardan rahat yok...
571926
Kasımpatı... Cinsini bilmiyorum, bir ablamız vermişti sağolsun, aşağıda saksıda keyfi iyiydi, sonra böceklendi, yukarı çıkarınca böcekler kendiliğinden kayboldu ancak bu kez uç yapraklar hafiften karardı sonra bu şekle geldi kendiliğinden. İki kucak dolusu hacim olarak. İki aydır bu güzellikte. Sayfasından öğrenmeli de seneye yarısını karşı tarafa dikmeli.
Şimdide hastalıklar...
Bir gün önce sorun gözükmeyen ayçiçeklerin yapraklarında kararma gibi mantar gibi oluşumlar gördüm. Özellikle karıkların baş taraflarında. Dört beş gün önce azot gübresi atmıştım; karık başlarına döktüm ve suyla karık boyunca eriyerek dağıldılar. Acaba baştakiler azot ile yandı mı diyeceğim ama sanırım azot böyle sıkıntıya yol açacak gübre değil. Mantar desem bir günde aynı anda mantar böyle kimi yaprakları tümden kavuracak şekilde başlamaz. Tüm hasarlı yaprakları temizledim. Bakalım nasıl olacaklar.
571929
571930
Kavunda birkaç gün önceki resmi yukarıda vermiştim. Dün baktım oldukça mantar yayılmış. Koruma olarak kükürt-bakır at, hastalığı görür görmez ilave ilaç başla... Daha gelmem davos a kavun ekmeye ben...
571931
Menekşe adasının panoramik görüntüsü;
Resmin ön tarafındaki ki yıllık hercai menekşeler tüm güzelliklerini sergilediler, tohumlarını döktüler ve geçtiler artık. Arka taraftakiler dökülen tohumlardan çoğaldıkları için daha maça yeni başladılar. Verbenalar ile seneye daha iyi ilgilenmek gerek, gazanialar gibi sürekli çiçekliler ve gün geçtikçe yayılımları ve çiçeklenmeleri arttığı için daha göz dolduruyorlar. Ortadaki çin (çim) karanfili 'kirpi' gibi dursa da seneye ne olacak bilinmez. Soldaki karpuz ve sağdaki domates kendiliğinden çıkanlar, baştan söküp atmak veya başka yere aktarmak vardı, şimdi insan sökmeye kıyamıyor.
572255
Çift sıra dahliyalar arası sevgi yolu...
572256
Resmin sol tarafında ortancalar, sağ tarafında ise sedumlar vardı. Ortancalar geçmeye başlayınca oluşacak 'boş' görüntüyü bertaraf etmek için önlerine geçen sene iki tek ekebildiğim minik ayçiçeklerini (minişettin) ekmiştim. Sol taraftaki minik sedumlar ise halen ilk yılında olduklarından yayılma evresindeler ve nispeten araları boş gözüküyor. Bunların aralarına da minişettinlerden ekmiştim. Artık çiçeklenme aşamasına geldiler. Nasip olursa bir kaç haftaya tam bir renk cümbüşü oluşturacaklarına eminim.
572257
Minişettinlerin gördüğünüz çiçeklerinin alt taraflarındaki minik kafalardan da ayçiçekleri oluşacak. Her birinin üzerinde her yöne çevrilmiş kafalar ile muhteşem bir seyir zevki oluşturacaklar...
572258
Seneye domatesleri daha seyrek dikmeli. Onu oraya bunu buraya derken hangi kök hangi çeşide ait tanımak zor oluyor. İlk dikimde sıralamayı kabaca bir kağıda yazmıştım ancak zamanla seçmek zor oluyor. Şimdi aşağıdaki listeden ne anladınız siz? :)
Bu yüzden seyrek seyrek özenle dikmiş ve çeşitleri karıştırmayan arkadaşların sayfalarına imreniyorum. Benimkilerde özenli ancak çeşit çok, daha çok ekelim, ürün alalım diye yaptıklarımıza bak :( Geçen seneye göre daha tertipli olduğumuz kesin, her sene daha güzel olacak inşallah...
572268
Sıralamaya göre heybetli olabilir ancak görünüm 'pembe' domatese uyuyor. Kıvrımsız düz hatları, yukarıdan aşağıya ince açık renk çizgileri ile görüntü pek güzel. Diğer domatesleri tatmaktan buna fırsat kalmadı, yorumlar sonra..
572272
572269
Soldaki heybetliye benziyor ancak daha heybeti yok. Tat olarak oldukça 'tatlı' diyebiliriz, üzerine şeker serpmişsiniz sanki. Sağdakinin tadına çok güzel, her ikisinin kabuğu ağzınızda kalıp ta çıkarmanız gerekecek cinste değil. Soldaki gibi kıvrımlı olanları eşim 'soyması zor oluyor' diyerek pek tutmuyor.
572270
572271
Bunu tanımamanın imkanı yok. @bahcedenn paylamıştı ve mutlaka birkaç kök bahçenizde bulunsun demişti. Kesinlikle katılıyorum. Tadı çok güzel, hafif ekşimsi mi desem ne desem? Chery domatesten biraz daha irice, onu tek lokmada bunu iki hamlede yutabilirsiniz. Kabuğu bu tür minik domatesler gibi kalın beklenir ancak o kadar da değil, soymadan çiğ yiyebilirsiniz. Renkleri mükemmel. Tadını vs. sevmeseniz dahi sürekli çarşı domatesleri ile muhatap olanlara gösterdiğinizde 'bu domates mi' şeklindeki tepkileri bile yeter :)
572273
Bir üst mesajımdaki 'heybetli' olabilir dediğim domates muhtemelen doğru...
http://www.agaclar.net/forum/1399775-post36.htm
Taşlıbahçe
24-08-2015, 22:50
Bir üst mesajımdaki 'heybetli' olabilir dediğim domates muhtemelen doğru...
http://www.agaclar.net/forum/1399775-post36.htm
Resimli mesajdaki kıvırcık tipte olana benzer "heybetli" meyvesi bizde çok azdı. Belki yüz meyvede 5 adet gibi.
Kesitine de bir bakın. Oldukça etli bir çeşit. Onca meyveden aldığımız tohum miktarı diğer çeşitlerle orantılarsak oldukça az oluyor.
birnefestoprak
24-08-2015, 23:22
Tat olarak oldukça 'tatlı' diyebiliriz, üzerine şeker serpmişsiniz sanki.
Seker orani oldukca yuksek bir cesit. Brix degeri sistematik olarak 6'nin uzerinde cikiyor. Genel bir gozlem, Brix degeri arttikca, cesidin hastalik toleransinin arttigi yonunde (patates yaprakli cesitler icin de bu belirtilir) ama tabii bu durum, yetistirme sartlarina da bagli (ayni sartlardaki diger cesitlerle karsilastirma yapilabilir). Yuksek verimli, iri meyveli bir cesit icin de oldukca erkenci. Bu ozellikleri degerlendirerek bir ayirim yapabilirsiniz.
Bir de Taslibahce'nin dedigi gibi, kivircik meyve yok degil var ama genelde kabugunun duz olmasi lazim (daha once bahsettigimiz seleksiyonu bu ozellik ustunden yapip, ana tohum stogumuzu korurken, tamamen kivircik olandan arinmis bir kultivar daha elde etmek istiyoruz). Meyve buyuklugu itibariyle de orta-buyuk (cok sayida buyuk, 400 gr ve ustu meyveler agirlikta olmak uzere) meyveler sinifina giriyor.
Ayçiçeği - miniş süs için olanlar. Resimdeki ana tablaların altında yeni gelişmeye başlayan pek çok çiçek tablasını göreceksiniz. Geçen saydım 20 nin üzerindeydi. Sadece üsttekiler açmasına rağmen şimdiden görüntü pek güzel. Birkaç hafta sonra umarım daha güzel olacaktır. Daha ilerideki çerezlik abileri ise çekirdeklerin içlerini doldurmaya çalışıyor. Ancak en büyük olanının üst tarafında daha içini doldurmamış beyaz taneleri yere dökülmüş buldum. İnşallah bir sorun değildir.
573472
Domatesler epey kızarmaya başladı. Artık dışarıdan almaya gerek kalmıyor.
Geçen senenin mor domateslerinden; bu sene kullandığımız fenni gübrelerin sayesinde böyle büyümüş olmalı, geçen sene hiç bu boyda domatesimiz olmamıştı.
573473
Keza alttaki pembe domates içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Boyutu oldukça iri. Ha derseniz bunun için gübre atmaya değer mi, herhalde bunun cevabını vermek için sezonun bitmesini beklemeliyim.
573474
573475
Bir demet dahlia;
573481
Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara...
573482
Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'...
Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı.
akçabardak
01-09-2015, 15:42
Daha ne olsun, afiyet bal şeker olsun.
birnefestoprak
01-09-2015, 17:49
Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?
Bir demet dahlia;
573481
Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara...
573482
Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'...
Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı.
Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?
Black Vernissage -from @bahcedenn...
Bu da kıtalararası yoldan... Heybetli... Siz de onaylarsanız üstte belirttiğim tatlılığını denedikten sonra tohumluk olarak ayıracağım.
573573
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.
573729
Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.
573730
Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.
573731
Bahçe yavaş yavaş sezon sonuna hazırlanıyor...
Barbunyaları ikinci toplayışımız, resimde iki-üç taneli ve diğerlerine göre daha tatlı 'kısa barbunya' ile daha fazla taneli barbunya çeşidi bir arada.
573732
Özellikle bakliyatlar ürünlerini verdikçe yapraklarını sarartıp sahneden ayrılma sinyallerini veriyorlar.
573733
Daha işleri bitmeyen kuru fasulye, domates, biberler ise rollerine devam ediyorlar.
573734
573735
Çiçeklerin çoğunluğu ise şova devam ediyor.
Sağ tarafta dahliyalar, solda kadife ve phloxlar...Ortada ise 'ot ilacı'ndan fırsat bulup çıkmaya çalışan yabaniler.
573736
Ayçiçekleri sahnedeki yerini yeni alıyor daha...
573737
Dikkat ederseniz aradaki yabanilerin ot ilacı falan taktığı yok, kısa bir mola sonrası istilaya devam ediyorlar.
573738
Resulgur
03-09-2015, 12:31
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.
573729
Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.
573730
Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.
573731
Sn. TCM Salça tarifini tam olarak yazabilir misiniz. Bizimkiler kaynatıp yapıyorlar kilosunu 15 tl den 5 kg satın aldık [emoji4]
Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.
Resulgur
03-09-2015, 22:22
Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.
Sn. TCM bu tarifi ilk defa duyuyorum sayenizde öğrenmiş olduk , bizimkiler domatesleri çürükleri ayıklanıp olduğu gibi beyaz şeker çuvalına doldurup bir ucundan gideri olan tahta teknelere katarlar çuvalın üzerine çıkıp ezerek suyu oradan akıp kovada toplanır o domates suyu ateşte saatlerce kaynar ve salça olur. ;)
YeniGine
03-09-2015, 23:48
Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
Salçanız harika görünüyor, Sayın Resulgur'un dediği gibi ben de salça denince aklıma hep kaynatmak ve o güzelim kokusu gelir. Afiyetle tüketesiniz inşallah...
Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
...Afiyetle tüketesiniz inşallah...
Tüm ortaya çıkan ürünlerin 'agaclar.net' in hasadı olduğunu düşünüyor, tüm arkadaşlara bu vesile ile teşekkür ediyorum.
Geçen hafta toplanıp tarafımca kabuklarından çıkarılan ve dün akşam yemeğimizi oluşturan kısa barbunyalar.
573912
Muhtemelen kış için derin dondurucuya girecek olan diğer uzun kırmızı barbunyalar.
573913
Mısırlardan olgunlaşan dört tanesi. Üçü komşulardan aldığımız yerli tohum diğer düzgün sıralı olan ise etkinlikten gelen.
573914
Sarışın 'tobolsky' (bahcedenn) ve muhtemelen 'maniye' (birnefestoprak)
573915
Sağdakilerin genelde sırtlarında bozulmalar var. Sadece bu cinste gözüme çarptı.
573916
O kadar zeytinyağını yediniz mi Sn TCM :). Ben öyle bir şeyi yesem 105 kilo olurum herhalde:) Dahiaların renkleri çok güzel olmuş. Biz salçayı rondadan geçirip , sonra kevgirden geçirip , biraz kaynatıp , güneşte kuruturuz. Baya sulu oluyor, güneşte kuruması baya zor. Belki de siz biber kattığınız için yoğun olmuş, biz biber salçasını ayrı yapıyoruz. Kevgirden geçirme işleminden dolayı, bu yıl salça yapmaktan vazgeçtim. O kısmı çok eziyet oluyor. Afiyetle tüketin kışlıklarınızı , elinize sağlık.
İsmail Kuzucu
05-09-2015, 12:47
Salca kaynatılırken yanında da hamur yapılır. Sıcak sıcak uzerıne yag ve salca.. Mis mis :)
Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama. :D
@aleydi, doğal olan şeylerin insana zararı olacağına inanmıyorum. Canan Karatayın kitaplarını okumasamda duyduklarıma (meyvelerin zararları hariç) katılıyorum. Beyaz un, şeker, pirinç ve yapay insan yapımı ilaveli besinler hariç gıdaların insana zararı olacağına pek katılmıyorum. Yıllar önce sigarayla beraber üstteki dört besini arada kaçamaklar ve mecburiyetler hariç bırakıp, kalanları sınırsız tüketmekle 10 kilo vermiştim altı-yedi ayda.
Sn Karatay ekmek dışında her şeyi yiyebiliyorsunuz diyor:). Bana kalori hesabı daha mantıklı geliyor. Yaktığınız kaloriden daha az kalori de yiyecek tüketmek. Bu arada sayfayı kadınlar gününe döndürdük :D yemek tarifleri, diyet:).
Mücevher Çalısı
05-09-2015, 16:31
Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama. :D
...
Salça kaynatma muhtemelen iklimi ılıman olmayan bölgeler için geçerlidir. Kızgın güneşte iyice kurutulmayan salça bir süre sonra küfleniyor. Ağustos-Eylül aylarında yapılan salçayı kurutmak için güneş yetersiz olan bölgelerdeki insanlar kaynatma yoluna gitmiştir. Doğru olmayabilir bu benimki sadece akıl yürütme...
...Ağustos-Eylül aylarında yapılan salçayı kurutmak için güneş yetersiz olan bölgelerdeki insanlar kaynatma yoluna gitmiştir...
Bizde önce kaynatılıyor, ardından güneşte bekletiliyor. Yani 'biri ya da diğeri' gibi bir tercih durumu yok :)
Mücevher Çalısı
05-09-2015, 18:00
Bizde önce kaynatılıyor, ardından güneşte bekletiliyor. Yani 'biri ya da diğeri' gibi bir tercih durumu yok :)
Sevgili A_NOMAD nerelisiniz? Yörenize göre de bir güzel akıl yürütebiliriz:)
Sevgili A_NOMAD nerelisiniz?...
Balıkesir ;)
(Bu sohbetin devamını salça başlığında mı yapsak ki?)
Tat olarak 'salça' yemeğin tadını baskılıyor gibi geliyor bana. O yüzden ilk çıkan tazecik taze fasulyeleri sadece (o da mümkün olduğunca az olmalı) domates ile zeytinyağında yaptı mı eşim bayılıyorum. Kışın da şişe domateslerini seviyorum salça yerine. Ancak tabi salçanın da yeri ayrı.
...Ama sevgili TCM bu sizin yaptığınız 'ağır tahrik' oluyor :D Böyle şeyler anlatıp bizi coşturmayın rica ederim, yoksa cidden sayfanız sohbet konusunda kahvehaneden daha popüler olacak. Popülerlikte sıkıntı yok ama muhabbete sevgili malina da her an dahil olabilir :D :D
birnefestoprak
05-09-2015, 19:00
Resimde kasik nerde acaba, goremedim :)
Brix, domatesteki seker oranindan ziyade meyve ozundeki cozunmus kati oranini veriyor. Bazen cok lezzetli ve Brix orani yuksek olan domatesler, agza tatli gelmeyebiliyor. Bence Heybetli daha cok tatli tarafta.
Bana gore domatesin lezzet citasini yukselten etmen, once sekerin tadina varmak sonra da lokmanin bitiminde asidik vurgunun damakta patlamasi (cok nadir olarak bu ikisi birlikte ve gorece uzun sureyle damakta kalabiliyor). Bunu basaran cok sayida pembe domates yok (bence Heybetli onlardan biri degil).
Bir konu daha var ki o da lezzeti on plana cikarmak icin topraktaki mineral zenginliginin yeterli olmasinin gerekliligi. Benim genel olarak gozlemim, ana besin maddeleri (NPK) disindaki minerallerin yetersiz verilmesi/yetistirme ortaminda olmamasi durumunda, domatesin lezzet anlaminda yuksek potansiyeli de olsa, lezzetin zayif kalabilecegi yonunde. Bunun yaninda sulama miktari da cok onemli. Bence domates, bitkinin su ihtiyaci kritik bir esige ulasmadigi surece, susuz yetistirilmeli.
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.
573729
Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.
573730
Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.
573731
Resimde kasik nerde acaba, goremedim :)
...
http://www.agaclar.net/forum/1405588-post548.htm
Muhtemel heybetli dediğimde kaşık vardı, bir üst mesajdaydı.
birnefestoprak
05-09-2015, 19:41
Genelde iri meyveli cesitlerde olmak uzere, iki cicek birlesip birlikte tek bir meyve olusturabiliyor; burda da oyle olmus sanirim. Ayri iki meyve olarak dusunecek olursak, her ikisi de biraz daha kivircik sekilde ama zaten ana tohum stogunda da bu tipte meyveler cikiyordu. Bence tohumun karisik olarak paylasilmasi, biyolojik cesitlilik acisindan saglikli. Eger etiketlemede bir sorun yoksa bence dagitin. Zaten kivircik ve duz yuzeyli olanlari (ayni zamanda renk bakimindan da bir degerlendirme yaparak) ayirip farkli kultivarlar elde etmek uzere bir calisma yapacagiz. Bu durumda;
Karisik tohum ana kultivar (Heybetli)
Kivircik yuzeyli (Heybetli'den farkli bir isim)
Duz yuzeyli (Heybetli'den farkli bir isim)
gibi (son ikisi stabil sonuclar veren) en az uc farkli tohum elde ederiz diye umuyorum.
Resimden renk secilmiyor pek. Kirmizi mi pembe mi? Kabugunu siyirdiginizda seffafsa meyve rengi pembe, kabuk sari-turuncu gibiyse meyve rengi kirmizi olmali.
http://www.agaclar.net/forum/1405588-post548.htm
Muhtemel heybetli dediğimde kaşık vardı, bir üst mesajdaydı.
Dış renk kırmızı, içi de kırmızıydı. Ancak bunları bahçede toplarken bir türlü tam yerine göre ayırıp toplayamadık. Ben topluyorum, hanım topluyor sonunda bakıyorum hepsi birleşmiş. Eşime göre domates domatestir, yüzeyi düz olsun dolayısıyla soyması kolay olsun yeter :), yoksa çiğ pek tüketmez. Bundan sonraki (kızaranların sayısı artacaktır nasıl olsa) hasadımızda özellikle dikkat edelim.
Ukrainian Purple Domates - @bahcedenn in etkinlik tohumu. Hem salçalık hem taze tüketime uygun erik-orta boy büyüklükte düzgün hatlı, yanığı-çürüğü-hastalığını görmediğim erkenci domates. Resimde soldaki domates normalin iki katı büyüklüğünde, topladıklarımızın dörtte biri bu irilikteydi. Kıyas için nostaljik nokiayı bulabildim. :) Çiğ olarakta hoşuma gitti. Toplamaya geç kaldığımız bir-iki tane irice olanını tohumu almak için tabağa koydum hemen.
Maniye - @birnefestoprak ın anatohum projesi paylaşımından.
574023
Nedense bu türün domateslerinde arka taraflarına az da olsa yanıklıklar oluştu.
574024
Yine @bahcedenn - Moskovich Domates
Orta boy düzgün şekilli, pürüzsüz domatesler.
574025
Satılık kelepir uygun fiyata antika telefon...
Tula domatesler geçen sene bu kadar büyümemişti.
574026
574027
Kışlıklar büyümeye devam ediyor, şimdilik sorun yok gibi pırasa - lahana- karnabahar - pancar hazır fide olarak diktiklerimiz.
574028
Ancak karnabaharlar daha toplu-düzgün ve beyaz mı olsaydı acaba?
574029
Kadifeler...Zahmetsiz, hastalıksız, faydalı, kokulu, güzel görünümlü...İsterseniz resimdeki gibi 'bordür' ümsü...
574030
Ayçiçeklerine bakarken parmaklarım yapış yapış oldu, biraz daha dikkat edince çiçeklerinin tam ortasındaki (resimde hafif solmuş gibi görünen hedefin tam 12 si) reçineyi fark ettim. Aynı çam ağaçlarındaki gibi kokusu - yapışkanlığı ve kıvamı ile ilgimi çekti, daha önce hiç duymamıştım.
574031
Sayın TMC bahçenizin sayfasını bir günde büyük zevkle okudum. Kadife çiçekleriniz Fransız kadife çiçeğimi yoksa karışık mı ?
@saleri, bahçemi beğendiğinize sevindim. Fransız kadifeleri çok boylanmıyor. Bendekiler ise 75 cm. civarı. Başka bir bahçede daha uzunlarını gördüm. Benimkileri fide olarak bir ablamız vermişti geçen sene sağolsun. Bu sene onların tohumlarını ektim. Fransız kadifesine göre daha gösterişli, yoğun ve boylu. Tam bordür çiçeği :)
Ortada taneleri düzgün sıralanmış olanlar @Muda nın patlangaç mısırları. Diğer düzensiz sıralanmış mısırlar ise komşulardan geçen sene aldığımız yerli mısırlar.
574672
@ Muda nın verdiği bilgiye göre patlangaç mısırları iyice olgunlaşıncaya kadar koparmıyoruz, resimdeki gibi erken koparırsak ta haşlayarak veya közleyerek tüketebiliyoruz. Bunu öğrenince şömineye 'ağızlık' meşe odun kömürlerini yerleştirerek tutuşturduk.
574673
Ve sonuç...Patlangaç mısırların diğer yerli mısırlara göre közlendiğinde az da olsa sertleştiğini ve tat olarak bir tık geride kaldığını söylemeliyim.
574674
@ Muda nın patlangaç mısırlarından biri közlenmeyi reddederek patladı.
574675
Tohumları toplamaya başladım. Tohumların olduğu yumuşak bölmeleri birkaç gün dışarıda bekletip süzgü ile suyun altında iyice yıkayarak fazlalıkların gitmesini sağladım. Daha sonra sirkeli suyun içerisinde bir kaç dakika beklettikten sonra bol su ile durulayarak dört - beş gölgede kurumasını sağladım. İyice kuruyan tohumların üzerine meşe külü serperek önce yağlı kağıdın sonrada alüminyum folyo ile sararak kaldırıyorum.
574680
Ukrainian tohumları biraz daha siyaha kaçıyor. Biraz fazla dışarıda beklettiğim için bozulduğundan korktum ancak sorun olacağını sanmıyorum. Bu arada tavsiyem aldığınız tohumları hemen isimlendirin. Her seferinde karıştırmam diyorum ancak yine de kafamda soru işaretleri oluyor 'acaba hangisi hangisiydi' diye. Misal bu iki tohumda kafamda soru işaretleri kaldı :confused: Her ihtimale karşı her iki cinstende birer tur daha tohum alsam iyi olacak. :o
574681
Bugün bahçede dolaşırken 'heybetli' sırasındaki domateslerin epeyce kızarmaya başladığını gördüm. Bir avucu dolduran düzgün hatlı, pembemsi, oldukça tatlı ve ince kabuklu domatesler hanımın da hoşuna gitti. Sanırım önümüzdeki sezonun favori domatesi 'heybetli' olacak.
574683
Resmi ertesi günü bekleyemediğim için akşam karanlığında ev içinde flaşsız olarak çektim. Renk farkı ışık kaynağının suçu. Yoksa hepsinin rengi üstteki gibi pembemsi.
574682
Ayçiçekleri sona kaldı. Bahçenin içinden dışından gelip geçenlerin dahi ilgisini çeken, göz dolduran, yer kaplayan, cıvıl cıvıl renkleriyle ekenleri fazlasıyla memnun edecek çiçekler. Resimdeki süs ayçiçeklerinden tek tük miadını dolduranlar var. Bu sene inşallah bol bol tohum alabileceğiz.
574684
Avatarınız güzel olmuş;) bugün eklediniz sanırım, avatarınızdaki çiçek dahlia olmalı..
Ortada taneleri düzgün sıralanmış olanlar @Muda nın patlangaç mısırları. Diğer düzensiz sıralanmış mısırlar ise komşulardan geçen sene aldığımız yerli mısırlar.
574672
@ Muda nın verdiği bilgiye göre patlangaç mısırları iyice olgunlaşıncaya kadar koparmıyoruz, resimdeki gibi erken koparırsak ta haşlayarak veya közleyerek tüketebiliyoruz. Bunu öğrenince şömineye 'ağızlık' meşe odun kömürlerini yerleştirerek tutuşturduk.
574673
Ve sonuç...Patlangaç mısırların diğer yerli mısırlara göre közlendiğinde az da olsa sertleştiğini ve tat olarak bir tık geride kaldığını söylemeliyim.
574674
@ Muda nın patlangaç mısırlarından biri közlenmeyi reddederek patladı.
574675
Aslında közlemede bana göre biraz yanlış yaptığınız için sertleşme ve tat olarak farklı baktınız. Patlayan mısır diğer mısıra göre biraz daha küçük ama sık taneli oluyor. Küçük olması nedeni ile her iki türü aynı anda közlemeniz durumunda erken kuruma, yanma söz konusu olabilmekte. Normal olan mısırda ise taneler daha iri ve sulu oluyor. Közleme yapılınca daha güzel ve yumuşak oluyor muhtemelen.
Ben mısırı közlerken sizin yaptığınız gibi sap kısmını dip taraftan koparmayıp biraz bırakırım. Dış kabuklarını atmam. Geriye doğru sıyırırım. Püskülleri de ayıklandıktan sonra tek tek yavaş yavaş her tarafının dengeli bir şekilde pişirmeye çalışırım. İstediğim pişirme kıvamına geldikten sonra daha önce koparmayıp elimi yakmaması için uzun bırakarak geriye kıvırdığım mısırın dış kabuklarını tekrar eski haline getiririm. Biraz elimle kabuk ve mısırı ovalayıp çok az bekleyerek pişen mısır üzerindeki siyahımsı lekelerin kabuk üzerine geçmesine, mısırın kısmen soğumasına ve kısmi yumuşamasını sağlarım. Soğutmadan isteyen kim varsa vererek lezzetli bir mısır yemesini sağlarım. Tabi bu durum her mısır için geçerli.
Patlatmalık mısırı iyice olgunlaşıp cam gibi olduğunda yağ ve tuz ile patlatarak farklı bir lezzette yemek de var.
birnefestoprak
12-09-2015, 02:43
Alttaki resimde ondeki iki meyveyi digerleriyle ayni bitkiden mi topladiniz yoksa farkli bitki(ler)den mi?
Bugün bahçede dolaşırken 'heybetli' sırasındaki domateslerin epeyce kızarmaya başladığını gördüm. Bir avucu dolduran düzgün hatlı, pembemsi, oldukça tatlı ve ince kabuklu domatesler hanımın da hoşuna gitti. Sanırım önümüzdeki sezonun favori domatesi 'heybetli' olacak.
574683
Resmi ertesi günü bekleyemediğim için akşam karanlığında ev içinde flaşsız olarak çektim. Renk farkı ışık kaynağının suçu. Yoksa hepsinin rengi üstteki gibi pembemsi.
574682
Alttaki resimde ondeki iki meyveyi digerleriyle ayni bitkiden mi topladiniz yoksa farkli bitki(ler)den mi?
Farklı olabilir ancak renkleri aynı hepsinin. Resimde alttakilerin daha kırmızıya kaçması ışık kaynağından kaynaklanıyor. Denk gelirse tekrar resimlerim gün ışığında.
Sn TCM meşe külü dediğiniz mangalda yaktığımız kömür mü? Yoksa meşe odununu yakıp, öyle elde edilmiş kül müdür?
Ben naylon poşetlere koyup buzdolabında sakladım hep tohumları. Bugüne kadar bir problem yaşamadım. Yine de bu şekilde daha mı verimli oluyor?Hep ürün aldım bu yöntemle tohumlardan. Verim konusunu ölçmedim. Kaç tohum ektim, kaç tanesi çimlendi onu takip etmedim.
Avatarınız güzel olmuş;) bugün eklediniz sanırım, avatarınızdaki çiçek dahlia olmalı..
Eklemeyi sonunda başarabildim, bir kaç denemiş bulamamıştım. Baktığım resimler içinde en güzeli buydu, nasılsa öğrendik kendime uygun avatar bulduğumda dahliayı değiştiririm.
Aslında közlemede bana göre biraz yanlış yaptığınız için sertleşme ve tat olarak farklı baktınız. Patlayan mısır diğer mısıra göre biraz daha küçük ama sık taneli oluyor. Küçük olması nedeni ile her iki türü aynı anda közlemeniz durumunda erken kuruma, yanma söz konusu olabilmekte. Normal olan mısırda ise taneler daha iri ve sulu oluyor. Közleme yapılınca daha güzel ve yumuşak oluyor muhtemelen.
...
@ Muda, kıyaslamayı örnek olması açısından yaptım, bana göre o kadar çatlak su kaçırmaz. Yoksa ailecek kişi başına üçer mısırı götürdük. :o
Sizin közleme sistemi güzel, az kişi ile mangal etrafında geçerli olur. Ama ben hazır şömineyi hafiften ısınma amaçlı yakmışken mısırları da halledelim diye ızgara telinin içine karga tulumba sığdırarak közlemeye çalıştım. Tam o sırada komşulara da misafir geldi, baktım artan mısırlar var, dursa iyice kuruyacak, bir tur da onlara yaptım. :D
Ben en iyisi kökenleri kurumaya başlayıncaya kadar sizin mısırlara dokunmayayım. Kuruduktan sonra toplar kağıda sarar kaldırırız. Topladıktan sonra hemen tanelemeye gerek yok di mi, patlatacağımız zaman tanelerini ayırırız.
Sn TCM meşe külü dediğiniz mangalda yaktığımız kömür mü? Yoksa meşe odununu yakıp, öyle elde edilmiş kül müdür?
Ben naylon poşetlere koyup buzdolabında sakladım hep tohumları. Bugüne kadar bir problem yaşamadım. Yine de bu şekilde daha mı verimli oluyor?Hep ürün aldım bu yöntemle tohumlardan. Verim konusunu ölçmedim. Kaç tohum ektim, kaç tanesi çimlendi onu takip etmedim.
@aleydi; odun kömürünün iyisi zaten meşe odunundan olur diye biliyorum. O sırada şöminenin içinde her ikisinin külüde vardı. Yani hem meşe odunu yakmıştık onun külü, hem de meşe odun kömürünün külü. Ben elimin altında hazırda olduğu sürece üstte anlattığım gibi yapıyorum. Suyla yıka, elma sirkesinde beklet, tekrar güzelce durula, dört-beş gün iyice kuruyana kadar gölgede beklet ve kağıt-yağlı kağıt-alüminyum folyoya sar yer varsa buzdolabının rafına, yoksa kilere kaldır. Kendi ayırdığım tohumlardan çıkmayan hemen hemen yok gibi. Kül; nemi alır, mikropları kovar ;) her derde deva diye biliyorum. Dahliaları saklarken de içine mutlaka bir tutam kül eklerim.
Bugünkü hasadımız...
574807
574808
Şeker fasulye, dün bir mesajda ( http://www.agaclar.net/forum/1407043-post92.htm ) 'ispir şeker fasulye' yi okuyunca dikkatimi çekti, meğer benim iki senedir resimlerini verip övdüğüm ve etkinlikte paylaştığım İspirin şeker fasulyesi imiş. Sırık, oturak (kayınpederi dinleyip önceki sene oturak ekmiştik ancak iki senedir sırığa alıyorum daha iyi verim aldığımı söyleyebilirim) taze, kuru her türlü lezzetli...
574810
Kısa barbunya, mükemmel bir tat. Üstteki şeker fasulye gibi gerçek adını sanını öğrenebilirsem sevinirim. Şu ana kadar deneyip, yeyip, üretip memnun olmayan duymadım. Üç veya dört taneli. Tohum paylaşım etkinliğinde tekrar paylaşmak isterim.
574809
Domateslerin toplanması son günlerde epey hızlandı.
Maniye domates; tam bir avuç, tohumluk olarak ayırdım.
574886
Sürüden ayrılanı kurt kapar işte böyle. Karpuzun biri kafasına göre gitmiş şeker fasulyenin içine, hasta olursun tabi tek başına oralarda.
574887
Hep destek tam destek de nereye kadar. Küçücük ağacın minicik dallarında bu kadar armut olursa, geçen haftalarda dalın biri kırıldı, üzerindeki 20 kadar armudu içeride olgunlaştırdık. Acaba seneye ağacı iyice budamalı da dalları kalınlaşsa daha mı iyi olur. (şu an dejavu yaşıyor gibiyim, bu mesajı dün yazdım diye hatırlıyorum ama bulamayınca tekrar yazdım ;) )
574888
Resulgur
13-09-2015, 21:44
Domateslerin toplanması son günlerde epey hızlandı.
Maniye domates; tam bir avuç, tohumluk olarak ayırdım.
574886
Sürüden ayrılanı kurt kapar işte böyle. Karpuzun biri kafasına göre gitmiş şeker fasulyenin içine, hasta olursun tabi tek başına oralarda.
574887
Hep destek tam destek de nereye kadar. Küçücük ağacın minicik dallarında bu kadar armut olursa, geçen haftalarda dalın biri kırıldı, üzerindeki 20 kadar armudu içeride olgunlaştırdık. Acaba seneye ağacı iyice budamalı da dalları kalınlaşsa daha mı iyi olur. (şu an dejavu yaşıyor gibiyim, bu mesajı dün yazdım diye hatırlıyorum ama bulamayınca tekrar yazdım ;) )
574888
Hocam fidanin yaşı küçükken meyve verdirmeyin. Bırakın sürgün versin dalları kökleri gelişsin. Budama döneminde içe doğru gelen sürgünleri ve paralel üst üste gelecek olan dalları kesin güneş açısı tepeden eşit gelsin. Ağaç çabuk büyüsün ilerde daha çok ve kaliteli uzun ömürlü olur. Ben olsam böyle yapardım. [emoji4]
:) Çok güldüm ( dejavu) Allah' ta sizi güldürsün:). Benim gibi önizlemeye basıp, sonra geriye mi bastınız acaba:) . Ben çok yapıyorum, sonra tekrar yazmak kabus gibi:) Domates çok güzel görünüyor.
..... patlangaç mısırlarından biri közlenmeyi reddederek patladı.
574675
Bende Sayın TCM'nin bu mesajına çok gülmüştüm:)) Bu sayfalarda çok güzel espiriler bulmak mümkün:D
@Resulgur, budamayı dediğiniz gibi yapmaya çalışıyorum. Bu sene sanırım dördüncü yılı armudun.
:) Çok güldüm ( dejavu) Allah' ta sizi güldürsün:). Benim gibi önizlemeye basıp, sonra geriye mi bastınız acaba:) . Ben çok yapıyorum, sonra tekrar yazmak kabus gibi:) Domates çok güzel görünüyor.
:D Olabilir gerçekten, gönderdim sanıp çıktım herhalde. Domatesler bu sene daha güzel sağolun. Rabbim hepimizi güldürsün. Yazarken Denzel Washington un Deja Vu (2006) filmi aklıma geldi. Deja Vu (2006) - Sinemalar.com (http://www.sinemalar.com/film/261/deja-vu)
Dejavu bende çok yaşarım:). Uygun bir zamanda seyredicem filmi. Sn Telato'nun dediği gibi espirileriniz çok güzel:).
Farklı olabilir ancak renkleri aynı hepsinin. Resimde alttakilerin daha kırmızıya kaçması ışık kaynağından kaynaklanıyor. Denk gelirse tekrar resimlerim gün ışığında.
Denk geldi; yeni kıyafetleriyle, gün ışığı altında heybetliler.
577481
Bhut Jolokia ...
577482
Taze fasulyeler, artık son ikramları, resimde iki çeşit gözüküyor, sağdaki 'ayşe kadın' soldaki komşulardan gelen sırık çeşidi.
577483
Uzun kırmızı sırık barbunya, köyden biri vermişti geçen sene, hastalıklara daha dayanıklı, daha verimli ancak üstte bahsettiğim 'kısa barbunya' kadar tatlı değil.
577484
Tula domatesler geçen sene bu kadar büyümemişti.
574026
574027
Kışlıklar büyümeye devam ediyor, şimdilik sorun yok gibi pırasa - lahana- karnabahar - pancar hazır fide olarak diktiklerimiz.
574028
Ancak karnabaharlar daha toplu-düzgün ve beyaz mı olsaydı acaba?
574029
karnabaharların renginde bir tuhaflık var normalde kartopu gibi beyaz olması lazım.
Vaktini geçirmiş olabilirsiniz bu renk ancak hasat edilmediğinde bu hale gelebiliyor.
Karnabahar serin iklim (15°C-20°C ) sebzesi olduğundan sizin bölgeniz bu değerlerin üstünde veya sıcaklık çok değişkense şekil bozukluğu ve de erken hasada gelebilir.
Taze fasulyeler, artık son ikramları, resimde iki çeşit gözüküyor, sağdaki 'ayşe kadın' soldaki komşulardan gelen sırık çeşidi.
Fasülyeleri canlı tutabilirseniz bundan sonra verim artışı olacaktır zira fasulyenin ısı isteği yaklaşık 20-25°C dir, 30 °C'nin üzerinde çiçekleri dökülür.
Tokat'ta sırık fasulyenin üzerine kar yağdığını biliyorum, kırağıdan önce kısa süreli kar serpintisi oldu kovalar dolusu fasulye topluyordum. :)
Düşecek ilk kırağıdan koruyabilirseniz daha çok fasulye toplarsınız, üstelik (biraz şekil bozukluğu olabilir) daha çıtır ve daha lezzetli olacaklardır.
@sinbas; dediğiniz ve benim de sorduğum gibi karnabaharlarımız biraz garip duruyor. Sıcaklardan olabilir önceki sene daha geç ekmiştik ve daha güzel olmuştu. Bu sene 'boşlukları dolduralım' prensibi ile son zaman elimize geçeni diktik. :)
Taze fasulyelerde barbunya ve kuru fasulyenin aksine dediğiniz gibi tekrar kısa bir çiçeklenme ve ürün dönemi oluyor. Ancak bu sene gece kaldı sanki, dolayısıyla yenilenme olur mu emin değilim. Fasulyeden ziyade domatesleri koruruz gibime geliyor. (taze fasulyeler duymasın da seneye aramız bozulmasın)
@birnefestoprak uğrarsanız ve yeri geldiğinde http://www.agaclar.net/forum/1410193-post2.htm @Atilgan daki gibi benim domatesleri de değerlendirirseniz ona göre etkinlikte gönül rahatlığı ile paylaşmak isterim.
Bu arada size bizim yörede herkesin ağzında olan 'bizim eski yerli domates' i göstereyim. Tatlı, irice, ince kabuklu, arkası mühürlü, fazla dilimli olmayan, oturak ve verimli bir cins.
577657
577658
Bu da dünkü domates hasadımız, apartmana dağıttık biraz.
577659
https://www.youtube.com/watch?v=KzOT-tmMGHg
Hüzün zaman zaman deli dalgalar gibi gelir,
Gönlümün kıyısına vurur…
Hazan – hüzün – sarı yapraklar – serinleyen hava – artan rüzgarlar – tenhalaşan ve sessizleşen ortam…Sonbahar geliyor artık...
577830
577835
Sabah hazan-hüzün derken arka arkaya dört insan, dört ayrı hikayeye tanık oldum, uğraşsan film, azmetsen televizyonlardaki uyduruk hikayelere on basan üç yıllık dizi çıkarırsın…
- İki çocuk sahibi koca evini, ufacık çocuklarını bırakıp karısına haber etmeden nereye gider bu bayram arifesinde, ne düşünür bu kadın bir başına, ne yapar…
- Üç yıldır çocuğu olmayan gencecik kız, karalar bağlamışken bu sabah tedaviye gerek kalmadan hamile olduğunu öğrenip çevresindeki insanların boynuna kim olduklarına bakmadan sarılırsa bu mutluluk nelere değer…
- Geçmişinde tefeciliğimsi işlerle onlarca aileyi yok edip zora sokan baba, benzer duruma çocuğu düşerse bu ilahi adalet karşısında ne hisseder, ne hissetmeli…
- 70 yaşında amca arada sohbet ederiz, ayrılırken ‘iyi bayramlar’ dedim. Geri döndü oturdu tekrar sandalyeye. “zamanında kötü şeyler yaptım ben, [80 li yılları kastediyor] benim sattığım silahlarla onlarca insan ölmüştür belki, cezaevine girdiğimde benim yüzümden içeri girmiş insanlar gördüm. Her bayram çocuklar ana babalarının elini öpmeye gider, ana babalar çocuklarının ellerinden tutar gezdirir, benim yetim bıraktıklarım nereye gitsin her bayram, [ odaya sessizlik çöktü, o koskoca çatık kaşlı gaddar adam ortadan kayboldu sanki, gözleri doldu ve hiç beklemediğim titreyen bir sesle devam etti] işte o yüzden bana bayramlar haram, her bayram hasta olurum ben. [Dışarı çıkacağı için gözlerini sildi hafiften, boğazını temizleyip yumuşattı tükrüğüyle ve kalkarken devam etti] hani son zamanlarda moda oldu ya, kimse Kenan Evreni sevmez, işte ben bu yüzden severim, keşke bu .okları yemeden önce bizi içeri atsaydı”
… Aşınan kayalar gibi ruhum suskun, yorgun, öylece durur…
Islak kumlara yazılmış hikayeler ummana karışır,
Silinir yavaş yavaş…
Her dalga ömrümden bir şeyler koparır…
İşte insan hikayeleri, her şey insanoğlu için, ölüm, zulüm, zenginlik, yoksulluk, hastalık, güzellik, aşk… Bazen karşılaştığım her insanı içime katasım geliyor bu hikayelerle, bazen de tüm insanlardan kaçasım.
Ağır ağır sönen gönlüm,
Sakin koyları özler,
Son kum tanesi olana kadar…
ibrahimes
17-09-2015, 17:09
insanın içindeki sevginin bahçesine yansıması olmuş bahçeniz. Tebrik ederim... Bende bu sene biraz acemilikle geçirdim bahçemi yakında sayfa açacağım, sizlerin tecrübelerinden faydalanarak seneye çok güzel bir bahçe oluşturacağım inşAllah...
birnefestoprak
17-09-2015, 18:18
Bir sorun oldugunu sanmam. Genelde orneklemi daha genis tutup hepsine birden ayni anda bakarsaniz, bir fikir edinmek daha kolay olur. 10 meyveden 9'u tipik bir sekle sahiptir de 1 tanesi boyle oluyordur. Bitkinin cesitliligi icinde mumkun olabilir.
Maniye - @birnefestoprak ın anatohum projesi paylaşımından.
574023
Nedense bu türün domateslerinde arka taraflarına az da olsa yanıklıklar oluştu.
574024
@birnefestoprak, maniye ve heybetlilerin ayrıntılı resimlerini ekliyorum, sorun görüyorsanız söyleyin. Domatesler yanyana karıklarda aynı cinsler de yanyana dikilmişti. Yani tamamen izolasyon sağlanamadı.
Maniye;
577852
577853
577854
Heybetli;
577856
577855
577857
Bunlarda daha önceden ayırdığım tohumluklar.
577858
birnefestoprak
17-09-2015, 19:18
Ikisi de sorunsuz gozukuyor yalniz birseyi hatirlatayim:
Eger meyvelerde herhangi bir sorun olsaydi, ornegin Heybetli'nin meyvesi kiraz domates boyunda olsaydi bu, cesidin bende hibritlendigini gosterirdi. Benim gonderdigim tohumda bir sorun olmadigi goruluyor. Diger bir deyisle, sizin hasat edeceginiz tohumlarin hibritlenmeye maruz kalip kalmadigini ancak tohumu sizden alanlar yetistirdigi zaman anlayabilecegiz. Bunun icin de sizin tohum dagitimi yaptiginiz kisilerin onumuzdeki sene elde edecegi mahsulu takip etmeniz gerek :)
Suyunu eksik etmezseniz cosmos lar coşuyor, yayılıyor, uzuyor. Hatta altında bir kasa armut bile saklayabiliyorsunuz.
577916
Bu çiçeği önceki hafta bir yerden kökleyip cosmoslarla komşu yaptık. Diktiğimizde çiçekleri yoktu, artık var. Çiçekleri 'brachcome' a, yapısı ise phylox a benziyor. Sanki phylox gibi her sene kökünün olduğu yerden tekrar çıkıyor, adını bilmiyorum, bilen varsa buyursun.
577917
Bir üst mesajdaki cosmos ların altındaki armutları görebilmiştiniz di mi?
Peki cosmosların geçmiş çiçeklerine dadanan minik yabani saka kuşlarını görebiliyor musunuz?
578267
İsterseniz yakınlaştırayım biraz, kaç tane kuş vardır resimde?
578268
Kahvaltı yaparken, bu kuş ne yiyor orada, a bir tane daha var... aaa bir tane daha varmış diye diye 10 a kadar çıktım ben :)
Sonuç: cosmoslar iyi bir kamuflaj sağlıyor.
Kadifeler iki hafta önceye göre üzerindeki çiçekleri ikiye katladılar. Tekrarlıyayım, elinizde tohum yoksa, bahçenizde kadife yoksa mutlaka edinin , olur ya hiç bulamadınız, tohum paylaşım etkinliğinde ben size gönderirim. Hastalık yok, stres yok, koku güzel, yayılım güzel, bahçenin en uslu çocuklarından...
578269
Sedum reflexum da akıllıdır, güçlüdür, hastalık nedir bilmez, su istemez, güneş istemez, önüne kitabını koydunuz mu başını kaldırmadan çalışır resimdeki gibi. Büyümez, küçülmez, sararıp solmaz, nasıl bir okulda okuyorsa üzerindeki yeşil okul önlüğünü hiç çıkarmaz. Arada sarışın çiçeklerini gösterir nazlanmadan...
578272
Daliayalar öyle değil işte, sezon sonunda mildiyö oldular...
578273
Sabah eşimle şöyle bir tur attık, çoğu bahçede durum aynı, artan sabah çiyleri mantari hastalıkları arttırıyor haliyle...
578274
Hastalığa yakalanmayanlarda yok değil...
578275
Dün epey domates topladık, üçer kilo kadar yaklaşık 10 kişi eş-dost akraba olmak üzere dağıttık...
578276
Dediğim gibi, tüm domates türleri içerisinde favorimiz heybetli...
578277
Maniyeler daha dilimli yapısı, garip çıkıntılı şekilleri ile hanımın ilgisini pek çekmiyor.
578278
Sarışın tobolsk. Dağıtırken 'bunların renkleri böyle olmamış sanıp hor görmeyin sakın' diye uyarmayı ihmal etmiyoruz.
578279
Geçen sene tohum almayı beklerken en büyük boyutta olanını çaldırmıştık 'kongo Karpuzun'. Bu sene erken davrandık. Soldaki kongo karpuz. Bahçedeki en büyük olan çeşit. Mantar sebebiyle geçen sene olduğu gibi bu senede kavunlar randımansız oldu, karpuzlar nispeten daha iyi.
578281
Bahçeye dışarıdan bakalım dedik. Ayçiçeklerinin görüntüsü çok güzel, bu sene tohumlar benden. İçeride ekecek yeriniz olmasa da bahçenizin sınırlarına ektiğinizde resimdeki gibi oldukça ilgi çekecektir. Tohumları direk toprağa ekiyor, fazla uğraşmıyorsunuz.
578287
Yemeklik olan ayçiçeklerinin başları ağır geldiğinden eğile eğile neredeyse yere değecekler. Bir kaç tanesinin altına korktuğum için destek koydum. Sabah gezisi sırasında gördüğümüz kimi yemeklik ayçiçekleri ise bizimkilerin iki üç katı vardı. Gövdeleri neredeyse kolum kadar, çapları ise 60-70 cm. kadar var, tepsi gibi yani.
578285
Elma ağacımızın üst kolu bu kadar ağırlığa dayanamayarak kırıldı. Alt büyük kol destek yaptığı için gövdeden tam ayrılmadı. Muhtemelen beslenme devam edecektir diye düşünüyoruz. Bu sene tam düzgün olmasa da yaptığımız ilaçlamalar sayesinde kurtlanarak aşağı düşen elmaların sayısı azaldığından ağacın üzerindeki ağırlık arttı. Komşumuz eğer elmalar beslenemezlerse 'yağlı kağıtların üzerinde kurutabileceğimizi' söyledi.
578283
Resulgur
20-09-2015, 12:40
Geçen sene tohum almayı beklerken en büyük boyutta olanını çaldırmıştık 'kongo Karpuzun'. Bu sene erken davrandık. Soldaki kongo karpuz. Bahçedeki en büyük olan çeşit. Mantar sebebiyle geçen sene olduğu gibi bu senede kavunlar randımansız oldu, karpuzlar nispeten daha iyi.
578281
Bahçeye dışarıdan bakalım dedik. Ayçiçeklerinin görüntüsü çok güzel, bu sene tohumlar benden. İçeride ekecek yeriniz olmasa da bahçenizin sınırlarına ektiğinizde resimdeki gibi oldukça ilgi çekecektir. Tohumları direk toprağa ekiyor, fazla uğraşmıyorsunuz.
578287
Yemeklik olan ayçiçeklerinin başları ağır geldiğinden eğile eğile neredeyse yere değecekler. Bir kaç tanesinin altına korktuğum için destek koydum. Sabah gezisi sırasında gördüğümüz kimi yemeklik ayçiçekleri ise bizimkilerin iki üç katı vardı. Gövdeleri neredeyse kolum kadar, çapları ise 60-70 cm. kadar var, tepsi gibi yani.
578285
Elma ağacımızın üst kolu bu kadar ağırlığa dayanamayarak kırıldı. Alt büyük kol destek yaptığı için gövdeden tam ayrılmadı. Muhtemelen beslenme devam edecektir diye düşünüyoruz. Bu sene tam düzgün olmasa da yaptığımız ilaçlamalar sayesinde kurtlanarak aşağı düşen elmaların sayısı azaldığından ağacın üzerindeki ağırlık arttı. Komşumuz eğer elmalar beslenemezlerse 'yağlı kağıtların üzerinde kurutabileceğimizi' söyledi.
578283
Sn. TCM emeğinize sağlık .. Elmalar için ne kullandınız kurtlanmaları azaltan ?
@Resulgur, kayınpeder kendi kullandığı ilaçlardan deposunda artanını gelip atmış, sorayım diyeceğim o da bilmiyordur isim olarak. Çiftçi gidiyor ziraat mühendisine anlatıyor olayı verdiği ilacı gelip atıyor.
İsmail Kuzucu
20-09-2015, 19:26
Bereketli ürün Sayın TCM. Her bahçeye çiçek alanı şart. İnsan gördükçe içi açılıyor derler ya aynen öyle. :p Birde soğanlı ise daha bir başka oluyor.
@Resulgur decis adlı ürün ucuz ve etkili bir üründür. Genelde dursban 4 kullanılır fakat hiç tavsiye etmem.
İsmail Bey iş yeri hekimliğini yaptığım zirai ilaç satıcısı arkadaş bana 'decis' vermişti ağaçlardaki kurtlanmaya karşı. Biberin gövdesini kemirip devrilmesine yol açan kurtlara karşıda kullanabilirsin demişti. Bu ağaç büyük olduğu için benim pompa yetmedi tabi, kayınpeder traktöre bağlı aparatla attığı için hallediyor. Ben evde yokken, tarlasındaki işleri bitirip kalan ilacı da büyük elmaya atıvermiş sağolsun :)
Bu sene domatesler maşAllah sağlıklı, güzel ve bol oldu. 15 çeşide yakın domates var. Tek kökte birer avuçluk böyle 'pembe' domatesler geçen sene olmamıştı hiç. Oysa geçen senenin tohumları.
578348
Heybetliye uzaktan bakış,
578349
Bakliyat grubu da öyle. Taze fasulyeler (üstte @sinbas ile bahsetmiştik) ikinci baharında, hafiften çiçeklenip tazeleniyorlar.
578350
Ancak kavun - karpuz öyle değil bir üst mesajda bahsettiğim gibi, sanırım her çeşitten tohum alamayacağız. Özellikle @birnefestoprak ın 'çekirdeği oyalı' sının tohumlarını almayı çok istiyordum ama bakalım olacak mı? Aşağıdaki ay - yıldız karpuz. Yaprağındaki ay yıldıza benzer desenler meyvesinde de var gördüğünüz gibi. Boyut küçük oldu gelişemediği için, bir kaç gün içinde keselim bakalım içi nasıl.
578351
Resulgur
20-09-2015, 20:22
Bereketli ürün Sayın TCM. Her bahçeye çiçek alanı şart. İnsan gördükçe içi açılıyor derler ya aynen öyle. [emoji14] Birde soğanlı ise daha bir başka oluyor.
@Resulgur decis adlı ürün ucuz ve etkili bir üründür. Genelde dursban 4 kullanılır fakat hiç tavsiye etmem.
Tm . Sn. Ismail Kuzucu çok teşekkür ederim. [emoji4]
Kabaklar ayrı bir yere izole ettik. En çok istediğimiz hanımla birlikte 'bal kabağı' idi, sağolsun İsmail Bey den etkinlikte bir kaç tane geldi ancak direk toprağa ektiğimiz kabak tohumları yağmur çamur derken çıkmadı, birbirine karıştı bir garip oldu bu sene. Çıkanların hangisi olduğunu anlayamadık sadece bunun ne olduğu belli ancak onun da adını unuttum. :) Mariana çukuru gibi bişeydi ama.
578354
Bu arkadaş bal kabağı olabilir mi ki? Eğer öyleyse iki fare bulup at arabasına dönüştürüp kafam bozulduğunda gidesim var buralardan..
578357
Bu da bir garip, oldukça sert ve koyu renkli...
578355
578356
Daha önce de yazmıştım, karnabaharlarım beyaz top gibi olmadı, fidesinden mi böyle oldu acaba, tamamı aynı şekilde.
578358
İLAVE: Üstteki Marina di Chioggia bal kabağı imiş :) iki tane fare lazım şimdi...
YeniGine
20-09-2015, 23:44
Sayın TCM, armutları görmüş idim, fakat sakaları göremedim ben. :( Bizim buralarda da başlar yavaş yavaş inşallah... Daha önce de belirtmiş idim kadifelerinizin renk uyumu çok güzel olmuş sırayla. Zaten nasip ise ben de benim için hayrlı çiçektir deyip ekilebilecek her yere kadife ekeyim diyorum. Sanki sizin kadifeleriniz de benimkilerden farklı gibi geldi bana.
Hasadınıza ve ayçiçeklerinize maşallah, emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..
Sayın TCM, armutları görmüş idim, fakat sakaları göremedim ben. :( Bizim buralarda da başlar yavaş yavaş inşallah... Daha önce de belirtmiş idim kadifelerinizin renk uyumu çok güzel olmuş sırayla. Zaten nasip ise ben de benim için hayrlı çiçektir deyip ekilebilecek her yere kadife ekeyim diyorum. Sanki sizin kadifeleriniz de benimkilerden farklı gibi geldi bana.
Hasadınıza ve ayçiçeklerinize maşallah, emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..
İyi dilekleriniz hepimize olsun inşallah...
Sakaların dört tanesi burada, diğerleri deşifre olmak istemedi.
578413
Sebzelerinizin hepside çok güzel sezon sonuna yaklaştığımız şu sıralar (toprak bir miktar fakirleşmiştir.) eğer var ise topraktan ve yapraktan iz elementleri verirseniz sezonu daha sağlıklı kapatırlar.
@ sinbas, ilginiz için çok teşekkür ederim... Şu an domatesler istim üzerinde, biberler de fena değil. Barbunyalar uzatmaları oynuyor, bir kaç kilo daha ya çıkar ya çıkmaz, kurufasulyeler ise olgunlaşmak üzere. Taze fasulyeler ise maçı penaltılara bırakacak gibi ancak bizim pek ümidimiz ve beklentimiz yok. Kışlıklar için işi oluruna bırakacağız, muhtemel bayram sonrası aşağıya göç var. Az daha bir şeyler verirsek domatesleri pazara satmaya çıkarırsak olur artık. Kış için bakım önerileri varsa onları alalım :)
Benim veranda da saka dolu. Geçen yıl bütün tarhanamı yediler:). Yarasa var bir tane, her akşam salto atıyor bahçede . İki tane serçe verandanın kiremitlerinin arasına yuva yapmışlar. Kaplan kelebeği gibi kelebekler vardı bugün, çok koştum peşlerinden bir türlü çekmeyi başaramadım:).
Asıl anlatığınız hikayeler beni çok etkiledi. Hepimiz hatalar yapabiliyoruz. Farkına varıp tekrarlamamak ,pişman olmakta bir erdem aslında . Mevlana nın dediği gibi( yüz kere tövbeni bozsanda yine gel).
Bir şey dikkatimi çekti. Neden bitkileriniz çok hastalanıyor. Ben hiç ilaç kullanmıyorum. Önce ki yıllarda bir kere salatalıklarda hastalık olmuştu. Baktım güllerde yeşil bitler oluştu bu yıl, hatta mutasyon geçirip siyah iri bitler bile oluşmuştu.Bu yıl sulamayı çok erken ve akşam çok geç yapmamaya çalıştım. Bitkilerin sabah ve akşam serininde, ıslak kalmaları tıpkı bizim gibi onları da hasta ediyor bence:).Siz hangi saatlerde sulama yapıyorsunuz?
@aleydi, Çiçeklerden dahliya ve cosmoslar tolere edilebilir seviyede mantar oldu. Kavun karpuzlar ise tolere edemedi, tüm çeşitlerden sadece tohum alsam mutlu olacağım. Salatalıklar baştan kötüydü, beş kilo topladıysak ne mutlu. Biberlere dadanan kurtları da saymazsak pek sorun yok aslında. Domatesler, tek tük böceklenen taze fasulyeler, diğer bakliyatlar, kışlıklar, mısır, hatta kabaklar bile gayet güzel. Esas sorun çiy. Sabah kalktığımda özellikle havaların serinlemesiyle sanki yağmur yağmış gibi oluyor ortalık. Ki dahliya ve cosmoslarda düne kadar sorun yoktu. Sulama için önerilen sabah veya akşamüzeri değil mi zaten. Öğle sıcağında yapılan sulama bitkileri haşlayabiliyor. Sadece bende değil benzeri sorunlar, komşularda da aynı. Kimle konuşsam domatesler bu sene kötü diyor, benimkiler muhtemel sırık olmalarının da etkisiyle şimdilik sorunsuz...
@ sinbas, ilginiz için çok teşekkür ederim... Şu an domatesler istim üzerinde, biberler de fena değil. Barbunyalar uzatmaları oynuyor, bir kaç kilo daha ya çıkar ya çıkmaz, kurufasulyeler ise olgunlaşmak üzere. Taze fasulyeler ise maçı penaltılara bırakacak gibi ancak bizim pek ümidimiz ve beklentimiz yok. Kışlıklar için işi oluruna bırakacağız, muhtemel bayram sonrası aşağıya göç var. Az daha bir şeyler verirsek domatesleri pazara satmaya çıkarırsak olur artık. Kış için bakım önerileri varsa onları alalım :)
Sayın@TCM Önerim;
Köklü bir temizlikten sonra bitkileriniz de mantar hastalığı oldu ise suda çözünür kükürt, mantar ilacı ve toprak altı zararlıları için (dana burnu, bozkurt , telkurdu vs.) yaparak derin bir sürüm yapar baharı beklersiniz.
Eğer toprakta hiç patlatma yapmadı iseniz patlatma (en az 80 cm derin) sürüm) yapabilirsiniz.(3-4 yılda bir tekrarlanmasında fayda var.)
Ekim ayında soğan tohumu(Bahara yeşilini ve kalanı da kışlık için),sarımsak, bezelye ve kara bakla vs. lerinizi ekebilirsiniz.
Kasım ayında Gül, Ayva, Dut, İncir, Üzüm, Böğürtlen, İğde, Söğüt ve kavak çeliklerini dikebilirsiniz. Ekim ayında sıraladığım bitkiler yapraklarını döküp uykuya geçiyorsa Ekim ayında da dikebilirsiniz.
Soğanlı bitkilerden Lale, Sümbül vs. dikebilirsiniz.
Yapılacak o kadar çok iş var ki! şimdilik aklıma gelenler bunlar... :)
Dahlialarda en çok kırmızı örümcek ve külleme oluyor.
Daliayalar öyle değil işte, sezon sonunda mildiyö oldular...
Mildiyö değil külleme.
@ h_dogan, adı üzerinde zaten di mi :) Her ikiside mantar hastalığı ya karıştırdım. Teşekkürler...
Yusufçuk, bahçede yerde buldum, belki toparlar gider diye bir gün balkonda beklettim, ama bayramı göremedi.
578688
Sepette karpuz,
578690
Sonbahar geldi...
578689
578691
578692
Bahçeden sonbahar görüntülerine devam...
Sulama için önerilen sabah veya akşamüzeri değil mi zaten. Öğle sıcağında yapılan sulama bitkileri haşlayabiliyor.
Sayın TCM; Sulama için önerilen zaman sabahtır, güneş çıkmadan sulanır, akşam bahçe sulamak mantar hastalıklarına davetiye çıkarmaktır...
Bu konuyu araştırmanızı öneririm.
Sulama konusunda genel önerilen; sabah veya akşam serinliğinde yapılması. Ancak bahçenin yaylada olduğunu ve gece sıcaklığın düşeceğini düşünürsek dediğiniz gibi sabah sulamayı yapmak daha mantıklı olacak. Bilgi için teşekkürler...
Dün mesai sonrası hızlıca yukarı çıkıp indik, biraz domates topladık, biraz biber ve brokoli. Yanlış hatırlamıyorsam şimdiye kadar brokoliyi pazardan alıp yemedik hiç, Pancar da bir kaç kez anca. Brokoliyi deneyelim bakalım nasıl olmuş, pancarlar daha olmamış, bekliyoruz. Brokoliyi buradan bir arkadaşın önerisiyle yumrusunu alıp kökünü bıraktık, tekrar çoğalır demişti...
Evin sağında ve solundaki iki farklı cins kasımpatı.
Biri seyircileri selamlayıp sahneyi terketmeye hazırlanırken...
579469
Diğeri podyuma çıkmaya hazırlanıyor...
579470
Dün 04.10.2015 tarihinde;
Barbunyaların tamamı toplantı, sırıkları çıkarıldı, kökleri söküldü. Geçen hafta beyaz barbunyaların (İspir in şeker fasulyesi) işleri bitirilmişti. Taze fasulyeler yağacak yağmurlar ve yağmayacak kırağılarla birlikte bir kaç kez daha masamızı şereflendirebilir.
579997
Bahçemizin ilklerinden pancar... Epey büyümüşler sanki..
579995
Darılarımız, arada unutulmuş salatalık...
579996
Tüm kasalar dolsun...
Çerezlik ayçiçeklerinin içleri tamamen dolmamış daha, ama dalı kırılmış iki taneyi deneme amaçlı topladım.
İki mesaj üstte bahsettiğim kasımpatı tüm ihtişamıyla podyuma çıktı. Bu kadar güzel olacağını tahmin etmiyordum.
580820
Bu dayanında seyrek ve daha uzun boylu olanı, pembemsi olacak herhalde rengi
580821
Serinleyen hava alyssumlara yaradı. Üstlerini kesince kekiklerde coştu sanki. Geçen senenin soğuğunu atlatan nadir kökler çiçeklerini açıp, geçeli çok oldu. Bunlar benim diktiklerim ile dökülen tohumlardan kendiliğinden çıkanlar.
580822
Ancak bu güzel yoğun manzaranın biraz daha erken kendini göstermesi için seneye mart sonunda üzerini seramsı örtmeyi düşünüyorum.
580823
Düzgün bir şekilde sırığa alınan aynı cins domates ile uydur kaydır son anda kargının üzerine yatırılan domatesin farkını görüyorsunuz resimde. Gelişigüzel bırakılan hastalıktan kurumuş kökleri, üzerindeki domateslerin sağlam olanları turşu olacak. Diğerleri yağış ve soğuktan etkilenseler de kırağı oluncaya kadar yaşayacaklar.
580824
Salçalık kırmızı biber, bu saatten sonra közlenir artık. 43 numara ayakkabıdan büyük.
580825
@Muda nın mısırları, böylece süs diye asmalı duvara.
580826
Buncağızlara ne olmuş ki?
580827
Arabaya binerken hava kararmaya yakın çektiğim için anca bu kadar oldu. Ayçiçeklerinin akşama kına gecesi var, ondan örtündüler. Kınayı yakınca görün bir de onları...
580828
Yılın arsızları, yolda denk geldim, toprağı, yeri bırakıp evin taşlarla örülü duvarına tırmanmışlar;
580833
580834
580835
Bu da yılın Houdini si, bir var...
580837
Bir yok, gözümün önünde kanat çırpıyordu, ne zaman kayboldun...
580836
Nedir bu kadifelerin kelebeklerden çektiği...
581069
Benim bahçeden olsaydı bu görüntü pek güzel olurdu ama değil maalesef. Gitiğim köyün yanından geçen derenin kenarı.
581070
Kimi yerlerde biriken suyun içindeki küçük çay balıkları var.
581071
Nedir bu kadifelerin kelebeklerden çektiği...
581069
Benim bahçeden olsaydı bu görüntü pek güzel olurdu ama değil maalesef. Gitiğim köyün yanından geçen derenin kenarı.
581070
Kimi yerlerde biriken suyun içindeki küçük çay balıkları var.
581071
Sayın @TCM Böyle içinden veya dibinden su akan bir bahçe bulursanız bana da haber verin ortak alalım bahçe komşusu oluruz. :)
Çocukluğumda böyle bir bahçemiz var idi üstelik içinde yaklaşık 4 x 10 ölçülerinde de toprak havuz biz ona göl derdik (kendir gölü) suyu berrak ve müthiş soğuktu İlçenin içme su kaynağının taşkan'ından geliyordu ve içinde kızıl kanat balıklar yaşardı, dikiş ipliği ve toplu iğneden yapılmış oltalarımızla balık avlar ve bazen balığı kenarda dikili olan kavağa veya söğüde çıkardığımız olurdu.
@ sinbas, siz böyle anlatınca ufak çaplı hayal alemine gidip geldim. Dün uydu kanalları arasında dolaşırken çocukluğumuzun 'Heidi' sine denk geldim, hani sarı kollu kırmızı elbisesini sırtından çıkarmayan, dedesi, Peter ile Alplerde yaşayan küçük kız, bu bölümde bahar geliyor dağdaki evlerine çıkıyorlar, keçiler, eriyen karlar, akan dereler vs.vs. Bölüm bitene kadar izledim, sade çizgiler, renkler, bilinen, masum, güzel ifadeler, günümüz çizgi filmlerini ise anlamak bile zor, garip yaratıklar, konuşmalar, renkler, çizgiler insanı rahatlatmaktan çok strese sokmak için uğraşıyorlar sanki...
Resmini çektiğim yer köyün kenarı, dere tarlanın alt tarafından geçiyor, etrafında defne, çınar, ceviz vs. bir sürü çeşit ağaçla kaplı ve işlemek için üst tarafında biraz çalışma yapmak gerekecek. Zaten bir kaç seneye buraları içme suyu için yapılan barajın altında kalacak. Dolayısıyla teknik, estetik olarak uygun ama elimizde patlar sonra :)
Anlayacağınız şimdilik zor görünüyor bizim ortaklık işi, 'balık kavağa çıkınca' olabilir belki. Çocuklar büyüyecek, hayırlısıyla işlerini-eşlerini bulacaklar, emekli olacaz (hanım ev hanımı onun emekliliği zor) sessiz küçük bir balıkçı köyü bulacaz, küçük bir teknemiz olacak, balık tutacaz biz. Eşimle hayalimiz bu bizim. Milli takımın Fransaya katılma hikayesi gibi oldu bizimki ama, onlar bile direk katıldı işte, bizimki de niye olmasın :) Yazın yaylaya, kışın deniz kenarına gideriz...
Sizin çocuk büyüyünceye kadar, biz emekli oluruz inşallah. Daha 20 yılımız var gibi, dere kenarı, hafiften yaylada, sessiz sakin bir yer arayalım biz ortak. Bulan diğerine haber versin, 20 yıla kadar şu an bulunduğumuz yaylanın içine eder insanlarımız, evin önünden de geniş yol geçecekmiş, tadı kalmaz buraların, bulduğumuz yere gideriz...
@ sinbas, siz böyle anlatınca ufak çaplı hayal alemine gidip geldim. Dün uydu kanalları arasında dolaşırken çocukluğumuzun 'Heidi' sine denk geldim, hani sarı kollu kırmızı elbisesini sırtından çıkarmayan, dedesi, Peter ile Alplerde yaşayan küçük kız, bu bölümde bahar geliyor dağdaki evlerine çıkıyorlar, keçiler, eriyen karlar, akan dereler vs.vs. Bölüm bitene kadar izledim, sade çizgiler, renkler, bilinen, masum, güzel ifadeler, günümüz çizgi filmlerini ise anlamak bile zor, garip yaratıklar, konuşmalar, renkler, çizgiler insanı rahatlatmaktan çok strese sokmak için uğraşıyorlar sanki...
Resmini çektiğim yer köyün kenarı, dere tarlanın alt tarafından geçiyor, etrafında defne, çınar, ceviz vs. bir sürü çeşit ağaçla kaplı ve işlemek için üst tarafında biraz çalışma yapmak gerekecek. Zaten bir kaç seneye buraları içme suyu için yapılan barajın altında kalacak. Dolayısıyla teknik, estetik olarak uygun ama elimizde patlar sonra :)
Anlayacağınız şimdilik zor görünüyor bizim ortaklık işi, 'balık kavağa çıkınca' olabilir belki. Çocuklar büyüyecek, hayırlısıyla işlerini-eşlerini bulacaklar, emekli olacaz (hanım ev hanımı onun emekliliği zor) sessiz küçük bir balıkçı köyü bulacaz, küçük bir teknemiz olacak, balık tutacaz biz. Eşimle hayalimiz bu bizim. Milli takımın Fransaya katılma hikayesi gibi oldu bizimki ama, onlar bile direk katıldı işte, bizimki de niye olmasın :) Yazın yaylaya, kışın deniz kenarına gideriz...
Sizin çocuk büyüyünceye kadar, biz emekli oluruz inşallah. Daha 20 yılımız var gibi, dere kenarı, hafiften yaylada, sessiz sakin bir yer arayalım biz ortak. Bulan diğerine haber versin, 20 yıla kadar şu an bulunduğumuz yaylanın içine eder insanlarımız, evin önünden de geniş yol geçecekmiş, tadı kalmaz buraların, bulduğumuz yere gideriz...
Benim emeklilik daha çookkk var :D işe başlayalı (Yıl 1978) henüz 37 yıl oldu 9 yıl sonra devlet baba beni kapıya koyar yaştan, haydi emekle bakalım diyerek, hayırlısı bulursak ben emekli olacağım için her iki tarafında takibini yaparım. hayırlısı bakalım. :) hayali bile güzel diyem gali.
Dün geç çıktık yaylaya, olan taze ve kuru fasulyeleri, mısırların tamamını ve cevizlerin altına dökülenlerini topladık.
Bir kaç ay önce birer avuç toprağı eşip içine doldurduğum perlit - torf - cocopeat karışımının içine ekmiştim ayçiçeği tohumlarını...
581607
Zaman çabuk geçiyor, dün çoğunun tablalarını kesip köklerini söktüm topraktan.
581608
Forumda bir arkadaş demişti 'brokolileri kesin yenisi çıkar' diye.
581609
Haklıymış, bunlar yenilenenler...
581610
Brokolileri ne zaman ekmiştiniz? tohumdanmı ektiniz? yoksa hazır fidemi ektiniz? çeşiti bellimi?
Brokolileri ne zaman ekmiştiniz? tohumdanmı ektiniz? yoksa hazır fidemi ektiniz? çeşiti bellimi?
Brokoliyi ilk kez diktik, sadece dikmeyi değil yemesini de daha önce denememiştik :) Planlarımız arasında da yoktu, ancak çıkmayan sebzelerin yerine veya artan sıralara yanılmıyorsam haziran ortası gibi hazır fide olarak diktik. Satıcıdan lahana, karnabahar, pırasa istedik, yanlarına pancar ve brokoliyi de ekledi. İyiki de eklemiş. Çeşitlerini bilmiyorum.
çok teşekkür ederim çok güzel görünüyor. Bende temmuz ortası gibi tohumlarını ektim benimkilerin olgunlaşmasına daha var beklemedeyiz.
kafasını kopartınca yan dallardan tekrar daha küçük yapılı brokoliler veriyor ^^
Brokoliyi ilk kez diktik, sadece dikmeyi değil yemesini de daha önce denememiştik :) Planlarımız arasında da yoktu, ancak çıkmayan sebzelerin yerine veya artan sıralara yanılmıyorsam haziran ortası gibi hazır fide olarak diktik. Satıcıdan lahana, karnabahar, pırasa istedik, yanlarına pancar ve brokoliyi de ekledi. İyiki de eklemiş. Çeşitlerini bilmiyorum.
Forumda bir arkadaş demişti 'brokolileri kesin yenisi çıkar' diye.
581609
Haklıymış, bunlar yenilenenler...
581610
"Tacını Kesin yenisini çıkarır" ben yazmıştım, başka arkadaşlar da ayrıca yazmış olabilirler.
Tohumunu Nisan Mayıs gibi ekersiniz veya diğer fidelerin dikim zamanı ziraatçılardan bulursanız fideden de dikebilirsiniz.
Tüm sebzelerde Fide alımını kesinlikle ziraatçılardan öneriyorum zira açılmış tohumlardan yetiştirilme riski olduğu için emekleriniz boşa gider.
Yayla nın ekimpatları;
582621
Bunlar yazın 3-4 ay açsalar, bahçede başka çiçeğe gerek kalmazdı herhalde.
582622
Gazaniaların bu renkleri varmış mı bizim bahçede yav.
582624
Görelim bakalım Bodrumun papatyasını yaylanın soğuğunda ne yapacak, deniz kenarında yayılması değil öyle.
582623
Kelebekler bıraktı şimdi de 'ağır sıklet' bombus arıları rahat bırakmıyor kadifeleri.
582625
Geçen sanırım 'TRT Belgesel' de denk geldim, bombus arılarını tanıtıyorlardı. Uzaktan bakınca dombili, safçana, kendi halinde arıcık sanıp sarılıveresi geliyor insanın. Ancak pek öyle değil; belgeselde fareyi yuvasından kaçırıp kendisi yerleşti kraliçe bombus arısı, orada yumurtladı çoğaldı. Bal arısının aksine birden fazla sokabiliyormuş bu arkadaşlar, balı daha az olduğu için pek değeri yok, üstelik yerin altına yaptıkları yuvalarındaki arı sayısı 50-100 veya biraz daha fazlaymış. İyi tarafı bal arılarının aksine çiçekleri çok daha fazla ziyaret edebildikleri için tozlaşmada büyük katkıları oluyormuş.
blnturkek
26-10-2015, 14:58
emeğinize sağlık.
Önceki gün kalan kabakları da kopardık artık...
Buncağızım hariç. Ne zaman büyüycen de adam olcan sen?
582741
Bu balkabağını da kopardım...Sorsalar, 'pek güzelmiş padişah sarığı gibi, nedir bunun adı?' söyleyebilirsen söyle... :p
582742
Gelişimini tamamlamış gibi duruyor, nasırlaşmış, renk değiştirmiş...
582743
Bu senenin en büyük kabağı da biz cinsini bilmiyoruz. Tatlı kabağı olabilir mi, Dışından bakıp anlayabilir miyiz?
Ayçiçeklerini de topladık artık, yağmurlarla kimisi toprakta, kimisi de topladığımız yerde çürümeye başlamış. % 90 içi dolu olan da var yarıdan fazlası boş olanda. Seneye nasip olursa daha erken ekmeli bunları.
En büyüğü küçük seleyi doldurdu çap olarak. Resimde sol üsttekinin taç yaprakları kahverengi hal almış gördüğünüz gibi, artık çürüyor, tanelere bozulmanın etkisi zaman alsa da bir an önce çıkartılıp serilerek kurutulması gerek. Bu sene epey ayçiçeğimiz oldu, bizim kız pek sever de önce tohumları garantiye almak lazım, yaklaştırmıyorum şimdilik, kuşlar gibi dönüyorlar etraflarında ana-kız :)
582757
Bu da ayçiçeğinin kökü, bir - birbuçuk karış anca. O boya bu kadar kök nasıl yetiyor hayret.
582758
Senin ne işin var buralarda daha...
582759
Toplaşın artık, havalar soğudu
582760
Elmaları da hallettik hafta sonu. Beş kasa elma oldu, irili, ufaklı, delikli, sağlam, ezik vs. Biraz daha kaldı ağaçta olmayı bekleyen. Sağlam olanları evin içine delikli kasalara aktararak beklemeye aldık. Bir kasasını eşe dosta dağıtırız. Kalanlardan iyice küçük olgunlaşmamış olanlar ile ezikli vs. olanları elma sirkesi yapması için bir abimize verdim, birazını da kendim yapmayı düşünüyorum forumu araştırarak.
Elma bulduğum sürece sabahları kahvaltı olarak sadece bir elma yerim, üşenmezsemde bir su bardağının içine beşte bir elma sirkesi, kalanını da su tamamlayıp içerim. Öğleye kadar yetiyor bana. Yaylada kaldığımız yaz aylarında aşağı işe giderken gevreklere dayanamazsam gevrek + çamur peynirle yapıyorum kahvaltıyı, ilginçtir o zaman öğleyi zor ediyorum. Demek ki yedikçe yiyor insan :D
Bu elma nasıl denk getirdiyse merdivenin alt basamağında sekip üst tarafın keskin yerine girmiş.
582773
Bulduğum çam iğnelerini ortancaların diplerine doldurdum.
582774
Çam iğneleri asidik ortam sağlıyor ve ortancalar bunu seviyordu biliyorsunuz. Ayrıca kışın köklerinin soğuktan korunmasına az da olsa katkısı olacaktır.
582775
Kasımpatları toplu olarak.
582776
[QUOTE=TCM;1416710]
Elma bulduğum sürece sabahları kahvaltı olarak sadece bir elma yerim, üşenmezsemde bir su bardağının içine beşte bir elma sirkesi, kalanını da su tamamlayıp içerim. Öğleye kadar yetiyor bana. Yaylada kaldığımız yaz aylarında aşağı işe giderken gevreklere dayanamazsam gevrek + çamur peynirle yapıyorum kahvaltıyı, ilginçtir o zaman öğleyi zor ediyorum. Demek ki yedikçe yiyor insan :D
Bir hekim olarak bu şekilde kahvaltı yapmamızı tavsiye eder misiniz? Yoksa dediğimi yapın, yaptığımı yapmayın mı dersiniz? ;) Şimdi bu yazdıklarınızdan sonra kahvaltıda kendi yediklerimi düşününce utandım. :o Devamına aynen katılıyorum.
Kasımpatlarınız, buruşçuk kabağınız pek güzeller.. :)
celalim01
31-10-2015, 17:39
Bizim kasımpatılar halen açmadı. Sizde açmaya başlamışlar. Açtıklarında bahçeyi coşturuyorlar.
Bir hekim olarak bu şekilde kahvaltı yapmamızı tavsiye eder misiniz? Yoksa dediğimi yapın, yaptığımı yapmayın mı dersiniz? ;) Şimdi bu yazdıklarınızdan sonra kahvaltıda kendi yediklerimi düşününce utandım. :o ...
@ Jakin cevabı ayrıntılı bir şekilde boş zamanımda yazarım.
Bizim kasımpatılar halen açmadı. Sizde açmaya başlamışlar. Açtıklarında bahçeyi coşturuyorlar.
Yayla daha erken soğuduğu için kasımpatıları ekimde kasımı yaşıyor :)
YeniGine
31-10-2015, 23:43
Benim de kasımpatlarım ekimde çiçeklendiler. Ama neyse ki yeni yeni tomurcuk tutan kasımpatlarım, isimlerine yakışacaklar...
Cuma günü kayınpederle yayladaydık. Bahçede kargı, demir, kök ne varsa çıkardık, attık, depoladık yaktık. Sadece bir kaç kök kereviz, pırasa ve bir kökün üzerinde dört tek biberi olan üç kök bhut jolokia mız kaldı. Onu da önce elyaf sonra naylonla alttan hava alacak şekilde sarıp sarmaladık tohum alabilmek için.
583617
Resimden de anlaşılıyor üst yapraklarını hafif soğuk vurmuş
583618
Bu da dünyanın en çirkin kasımpatısı herhalde. :p
583619
Bu sene epey ayçiçeğimiz oldu ancak ekimde biraz geç mi kaldık toplamada mı geç kaldık çoğunun tablasının alt kısmı nemden çürümeli oldu, (resimde orta kısım) zamanla bu çekirdeklere de yansıdı, ayrıca çoğu çekirdeğin içi boş kaldı. Seneye daha erken ekmeli. Amanin o da ne!!!
583620
Çekirdek çitlemeye mi geldin sen?
583621
Bunlar kalan kabaklar;
Hangisi ne kabağı anlayamadık, en sağdaki açık renkli olan tatlı kabağına benziyor ama. Hanım da kabak tatlısını pek sever. Yayla komşusu demesin mi "her kabaktan tatlı olur" diye. Resminden tanıyıp, beğenen olursa söylesin tohum paylaşım etkinliğine alayım.
583622
Bunlar da badem hasadımız. Bir iki tane yeni olduğunda bir kaç tane de geçmeye başladığında yemiştik. Dün kırdım bir tane tam badem tadı gelmiş.
583623
Tarla ekim sonunda sürüldü; sadece bir kaç pırasa, pancar, brokoli kaldı sebzelerden, bahçenin sefasını sürüyorlar şimdilik.
584700
Bu hafta sonu pastırma sıcakları yerini soğuklara bırakacakmış. Cosmoslar çoktan gitti bu diyarlardan, dahliyalarda bu hafta salmışlar kendilerini. Kadifeler formda daha, ancak geçiyorlar artık. Bodrum papatyaları ile gazanialar yayıldıkça yayılıyorlar.
584701
Ya alyssum lara ne demeli...Tohum vermeye bile niyetleri yok daha. O renk hele o kokularıyla kış moduna geçmemiş arıları çağırıyorlar kendilerine...
584702
Kekikler de yarışmakta alyssumlarla. Seneye bakalım hangisi daha fazla yer kaplayacak bu alanda...
584703
Hercai menekşelerin geçen seneden kalanları kocadı gitti, kimisinin kökleri, sapları bir daha canlanmayacakmış görüntüsü veriyor. Bu sene kendiliğinden çıkanlar ise farklı evrelerde kendilerini gösteriyorlar. Tam istim üzerinde olanlar var aşağıdaki brachycomeların yanındakiler gibi, büyümeye yeni başlayanlar da var. Brachycomelar geçen sene dökülen tohumlardan çıkanlar. Dökülen tohumlardan çıkan çiçekler benim evde yetiştirdiğim hemcinslerinden yaklaşık bir ay sonra piyasaya çıkıyorlar. Misal üstteki alyssumlar biz yayladayken böylesine gösterişli değildi. Daha önce de yazmıştım seneye bu bir ayı daha öne çekmek ve çimlenmelerini hızlandırmak için üzerlerine naylon örtmeyi düşünüyorum. Ancak bu işi nasıl yapmam konusunda emin değilim. Tamamen örtsem topraktan çıkınca bozulurlar mı bilmiyorum.
584717
Hanımla merak ediyoruz verbenalar kışı çıkarır mı...
584711
Aubrietalar... Fazla güneşi, sıcağı sevmiyorlar, leylandinin altında yarım gün güneş almalarına rağmen gönüllerini edemedik bir türlü. Bir kaç tek çiçek gördük üzerlerinde hepsi o. Sanki serin havalarla serpilmişler biraz. Soğuğa dayanıklı yazıyordu bilgilerinde. Kendileri bilir artık, yanlarındaki sedumlar yer açılsın da yayılalım diye bakınıyorlar zaten...
584716
Alisyumlar gecen sene de guzeldi bu sene daha da guzel olmuslar, mosmor şahane gorunuyorlar. Artik kis cicekleri zamani geldi, her mevsim ayri guzel. Ellerinize saglik
http://www.agaclar.net/forum/1414751-post639.htm
Müstakbel komşum ve ortağım @Sinbas, alacağımız bahçenin farklı açıdan görüntülerini veriyorum.
584718
584719
@ Sinbas gibi ben de hafta sonu sarımsak ektim bahçeye. İki senedir pek başarılı olduğumuz söylenemez. İlk sene 5-6 cm aralıklarla ektiğimiz için düzgün çapa yapamadık otlar büyüdüğünde ve baş gelişimleri sık olduğu için olmadı. Yine sarımsağımız oldu küçük ama lezzetli. Geçen sene araları biraz daha açmıştım 10 cm. kadar. tavuk gübresi ve fenni gübre de attım. Ancak hasat zamanı baktık ki geçen seneye göre daha iyiyiz ancak hala başlar küçük ve ektiğimize göre aldığımız sarımsak sayısı az, veya bize göre öyle. İnsan bir koydu mu 7-8 almalı di mi ama...
Bu sene araları iple kare ve 12-13 cm. gelecek kadar açtım, güzelce çapaladım, içerisine yanmış tavuk gübresi ve biraz da fenni gübre atarak bir kez daha çapaladım ve düzledim. Su birikmesini önlemek için tabandan biraz yukarıda yaptım. Ve iri yerli sarımsakları düz kısmı alta gelecek şekilde yaklaşık 3-4 cm. derine gömdüm. Üzerlerini toprakla örttüm ve haftaya yağmurların yağmasını bekliyorum.
584720
Yaklaşık 250 tek sarımsak ekildi. Ne yapacaksak o kadarını :)
584721
Mücevher Çalısı
10-11-2015, 14:13
...
Misal üstteki alyssumlar biz yayladayken böylesine gösterişli değildi...
...
Hanımla merak ediyoruz verbenalar kışı çıkarır mı...
Merhaba Sn TCM. Alyssumlar (Ballıcalar) bu havaları seviyorlar. Yaz sıcaklarında bozulup, havalar serinleyince çiçekleri coşuyor...
Verbenalar (Yer Mineleri) ise İzmir gibi ılıman bölgelerde kışı atlatıyor...
Saygılar...
@Mücevher Çalısı, 1.000 metre rakımdaki yaylada olduğumuzu hatırlatayım, alyssumların yaklaşık dörtte birlik kısmı geçen zorlu kışı atlatmıştı. Verbenaları Bayındır dan fide olarak aldığımda satıcı 'bu sene verbenaları Bayındır da bile soğuk vurdu' demişti. Orada vurduysa yukarıda işi zor diye düşünüyorum. Bir ihtimal 'soğuk vurdu' dediği öldü değil de, gelişimi olmadı ise (ortanca gibi) seneye aynı yerinde görebiliriz.
Mücevher Çalısı
11-11-2015, 10:49
@Mücevher Çalısı, 1.000 metre rakımdaki yaylada olduğumuzu hatırlatayım, alyssumların yaklaşık dörtte birlik kısmı geçen zorlu kışı atlatmıştı. Verbenaları Bayındır dan fide olarak aldığımda satıcı 'bu sene verbenaları Bayındır da bile soğuk vurdu' demişti. Orada vurduysa yukarıda işi zor diye düşünüyorum. Bir ihtimal 'soğuk vurdu' dediği öldü değil de, gelişimi olmadı ise (ortanca gibi) seneye aynı yerinde görebiliriz.
@TCM, yaylada olduğunuzu okudum biliyorum. Ballıcalar orada kışı nasıl geçirir bilmiyorum, sadece serin havadan hoşlandıklarını biliyorum...
Geçen kış neredeyse bütün bitkiler vuruldu Yer Mineleri neden vurulmasın ama ortalama İzmir-Ödemiş-Gölcük Yaylası kış şartlarını konuşacak olursak Yer Minelerinizi seneye de görmeniz gerekir...
Saygılarımla...
@ Mücevher Çalısı, hanım sevinecek bu habere...
Sizin sayfaya bakarken sedum reflexumlar aklıma geldi. Bir sezonda epey boşluk doldurdular. Sanırım seneye bu dönemde pek boşluk bırakmayacaklar. Onların ise umurlarında değil kış mı gelmiş, kar mı yağmış :)
584926
Hazır ismi geçmişken yayladan bir görüntü.
584925
Bu hafta sonu geç çıktık yukarı; biraz pırasalardan söktük, biraz brokoli. Pırasa az daha var ama brokoli bitti artık.
Dahliyaların önceden kabaca belirlediğimiz hoşumuza giden farklı renklerini topraktan çıkardık, topraklarını iyice silkeleyip üzerine meşe odununun külünden serpip, çift kat gazete kağıdının içine koyduktan sonra bir kaç avuç odun talaşı dökerek kutuların içerisine yerleştirdik. Toprak ve talaş biraz nemli olduğu için hava alarak kurumaları kolay olsun diye ağızlarını açık bırakarak camla kaplı balkona yerleştirdim. Çoğu toprakta duruyor daha. Haftaya kalanlarla ilgilenmek gerekecek.
Böyle küçük olanlar sanırım sezon başında tek tek olupta toplu halde ektiklerimden. Yoksa tek tek harici ektiğim en küçüğü zaten bu kadardı.
585637
Orta boylar. Çiçek ve uç kısımları tamamen ölse de sapları hala yeşil. Aslında az daha beklesek iyiymiş, yumruların beslenmesi açısından. Ancak bu seferde topraktan çıkarması zor oluyor. Böyleyken kenarlarını kürekle kaldırarak toprağı yumuşatıyorum, hanım da yukarıdan saplarından asıldığında yumrular zedelenmeden çıkıyor. Arada küreği yumrulara yakın saplarsam kesme sonucu zayiatımız da olmuyor değil.
585638
585640
Bu en büyüğü, tek başına 5 kg vardı sanki.
585639
Bazı arkadaşların rahatını bozduk ama yapacak bir şey yok.
585641
Merhaba sayin tcm.
Bugun yine forumda kaybolmusken, bir mesajinizda ortancalari celik ile cogalttiginizi okudum.
Ben yaklasik 1 1.5 ay once bir kok ortanca aldim ve onu bahceme diktim. Resminide hatirlarsaniz ortanca sayfasinda paylasmistim. Aldigim ortanca hic boylanmadi ve sadece yeni birkac yaprak olustu. Ortalama boyu 15 cm kadar.
Ortancalari celikten cogaltmak icin kasim ayinin uygun oldugunu okumustum.(yanlis ise duzeltin) Durum boyleyken ortancalari cogaltmak icin tavsiyeleriniz nelerdir?
Neler yapmaliyim sizce?
Sizinde basinizi agritiyorum farkindayim fakat siz anlatirken acemilerin daha iyi anlayacagi cok basit bir dil kullaniyorsunuz. Affiniza siginiyorum...
@622ali baş ağrıtmak ne demek, ortanca sayfasına yazdım bir şeyler... http://www.agaclar.net/forum/calilar/1969-43.htm#post1421843
Bu arada Fransada yaşayan biri olarak geçmiş olsun dileklerimi iletirim.
İsmail Kuzucu
21-11-2015, 16:09
Yumrularınız bereketli olsun Sayın TCM. :)
Yumrularınız bereketli olsun Sayın TCM. :)
Sağolun İsmail Bey, ne kadar bereketli olduğunu tam çözemedim aslında, bir kaç tanesini seneye işaretleyerek ekmeli bakalım bire kaç verecek. :)
İsmail Kuzucu
21-11-2015, 16:59
Bizimkiler bu sene fazla bereketli olmayacak sanırım, fazla bakım olmadı. Sizinkilerin maşallahı var. :P
Odamıza ne zamandır istediğim benjamini aldık. İkisi uzun açık renkli benjaminler ortaya, koyu renkli iki adet kısa benjamin alt tarafı kapamak için aralara koyduk.
588890
588891
Bu sezon ilk kez tohumdan yetiştirdiğim, ara ara resimlerini de paylaştığım aubrietalar soğukla birlikte gelişmeye başladı, hatta geçen hafta sonu baktım çiçeklenmiş.
590214
590215
Aubrietaların satış görüntülerindeki çiçeklerini görmüş yayılıcı,her tarafının çiçekli olduğunu görünce beğenmiş ve her renkten arkadaşla beraber çok fazla tohum olacağı düşüncesi ile almıştım. Ancak daha önce anlattığım şekilde büyütemedik. Siz soğuğa dayanıklılığını da test ederseniz yeniden tohumlarını edinip ekmeği düşünmeye başladım.
Bu hafta gittiğimde bakayım geçen hafta karlardan sonra bakmak aklıma gelmedi. O zamana kadar herhangi bir bozulma yoktu. Benim aubrietalarda bu sene yaz boyunca keyifli değildi, bir iki tane çiçek açtı ve küçülmeye gitti. Ancak havalar serinleyince coştu ve gelişti. Birkaç yerde de okumuştum aşırı sıcağı sevmiyor diye. Esas beklentimiz bu yıl, reklamlarındaki gibi çiçeklenme olacak mı ben de merak ediyorum.
Aubrietaların satış görüntülerindeki çiçeklerini görmüş yayılıcı,her tarafının çiçekli olduğunu görünce beğenmiş ve her renkten arkadaşla beraber çok fazla tohum olacağı düşüncesi ile almıştım. Ancak daha önce anlattığım şekilde büyütemedik. Siz soğuğa dayanıklılığını da test ederseniz yeniden tohumlarını edinip ekmeği düşünmeye başladım.
Dün kısa süreli yaylaya çıktık, aubrietalarla ilgili görevimiz de tamamladık.
593344
593345
Resimde de görüldüğü gibi @ Muda, bizimkiler kardan kıştan etkilenmemiş gibi gözüküyor. Üzerindeki çiçeği bile duruyor daha.
Kar ile başları dertte olmayan başkaları da var bahçemizde...
Bu kartopu mesela, umurunda değil dışarıda kar varmış buz varmış. Bunun adını çiçekleri beyaz olduğundan değil de, 'kar' a kafa tuttuğundan "kartopu" koymasınlar sakın. :p
593346
Kekik te "kar ne neymiş" diyor sanki ama görüntüsü pek onaylamıyor bu efelenmeyi...
593347
Bahçemizden diğer kar manzaraları...
Sedumlar ne oldu acaba, keyifleri kırıktı kar öncesi, şimdi yamulmuş olmasınlar temelli...
593351
Keçi gübremiz karın altında, içindeki 'pire' ler donmuştur herhalde. ;)
593352
Yağan karın ardından iki gün rüzgarlı ve soğuk olunca kar donmuş. Dolayısıyla kartopu oynama, pekmez ile yemek için kar toplama, kardan adam yapma etkinliklerini rafa kaldırdık.
Dün kardan adam yapamadık ama geçen hafta mobil sağlık hizmeti için gittiğim köyde hafiften kar yağınca...
593353
yapıverdim hemen bir 'kardan adam' cık...
593354
Gülmeyin lütfen, bu kadar karın bu kadar adamı olur.
Dün yazmayı unuttum. Terbiyesizin biri kümesi çökertmiş. Ne arıyorsun kümesin tepesinde, işin ilginci kestiğim dikenli 'gür' dallarını kümesin üzerine atmıştım hep, nasıl yattın o dikenlerin üzerinde. Kırılmış bir tane dalı hafiften göçmüş içeri doğru. İnşallah bir kaç aylık ömrün kalmıştır, kayınpederimle bir gün uğraşmıştık biz onu yapacağız diye...
Yaratığın biri de su bardağımızı kırmış, yazın ilaç karıştırmak için dışarı çıkarmıştık, unutmuşuz, kalmış dışarıda, alışmıştır diye ellememiştim artık, seneye nasılsa dışarıda yine lazım olacak diye düşündüm. Ne istediniz güzelim bardaktan, çiçekli çiçekli pek güzelmişmiş.
593379
Hanımla epey etrafta araştırdık, kanıt yok, yapan mendeburlar oldukça 'soğuk'kanlı, işinin erbabıymış doğrusu, helal olsun. Kümes neyse de bardağa yazık oldu, bir iki dal daha bulur kümesi düzeltiriz de bardağı nasıl yapacaz, çiçekleri de vardı...
Olmayacak böyle kamera koyayım en iyisi...
Mücevher Çalısı
26-01-2016, 10:27
... Kümes neyse de bardağa yazık oldu, bir iki dal daha bulur kümesi düzeltiriz de bardağı nasıl yapacaz, çiçekleri de vardı...
Nazardır nazar, çiçeklerini gören nazar etmiştir:rolleyes:
Oralarda uçuran fırtına çıkmadı mı ayol, bardak nasıl sağlam kalsın?
Kar buz çatlatmıştır en büyük ihtimal:)
En önemlisini sona sakladım, başa döneceğim, "Nazar!" Sizin üzerinizden "nazar" kalkmış:p
Sahi siz ne gibi bir varlıktan şüphe ettiniz? Yazınız biraz muallak kalmış:D
... Yaratığın biri de su bardağımızı kırmış...
Hanımla epey etrafta araştırdık, kanıt yok, yapan mendeburlar oldukça 'soğuk'kanlı, işinin erbabıymış doğrusu, helal olsun....
...Kar buz çatlatmıştır en büyük ihtimal:)
...Sahi siz ne gibi bir varlıktan şüphe ettiniz? Yazınız biraz muallak kalmış:D
Ömürler görün e mi? ;)
Sayin tcm size ufak bir sorum var? Bahceme bir kac adet meyve fidani almak istiyorum. Ozellikle elma ve armut ta tozlayici diye bir durum var bildiginiz gibi...
Tozlayicilari almadan sadece 1 er adet elma ve armut fidani alsam meyve verirler mi? Yoksa illa tozlayici sart mi?
Simdiden tecrube ve onerileriniz icin tesekkurler...
Sayin tcm size ufak bir sorum var? Bahceme bir kac adet meyve fidani almak istiyorum. Ozellikle elma ve armut ta tozlayici diye bir durum var bildiginiz gibi...
Tozlayicilari almadan sadece 1 er adet elma ve armut fidani alsam meyve verirler mi? Yoksa illa tozlayici sart mi?
Simdiden tecrube ve onerileriniz icin tesekkurler...
@ 622ali, bu konuda fazla bilgim yok maalesef. Etrafta her bahçede benzer meyve ağaçları olduğu için sanırım ekstra tozlayıcıya gerek kalmıyor. Sadece bildiğim kivi için yanyana dikilecek şekilde çift olması gerektiği.
Sayın TCM Tüm bilgiler için sonsuz teşekkürler gözlerim ağırdı okumaktan :)
Sayenizde birçok şey öyrendim . Emeğinize sağlık....
Yaylaya dikilecek fidelerin hazırlıkları önümüzdeki haftalarda başlar. Etkinlikte dağıtılan tohumların bulunduğu odada şimdi puzzle var. Önce 500 parça ile başladık, sonra 1.000 parçalık puzzlelardan üç tane yaptık.
Şu an elimizde 4.000 parçalık var :) Başlayalı iki hafta oldu...
596695
Bir hafta önceki hali...
596696
Bu da az önce çekilmiş hali...
596697
Sıkılmazsanız tavsiye ederim. Ama önce 500-1.000 ile başlayın işe...
Açıyoruz TRT müzik kanalını, mırıldana mırıldana yerleştiriyoruz parçaları hanımla...
Bu puzzle isine bir ben anlam veremiyorum sanırım. Çocukluğumda Almanya dan hediye getirmislerdi, minicik parçaları vardi. Bir turlu tamamlayamamistim. O deneyimin olumsuz etkisi midir, bir turlu sevemedim. Ailece ortak yapiyor olmak mı keyif veriyor acaba? ( puzzle in kendisinin keyif vermesini mantigi almayan birinin sorusu. :) )
Mücevher Çalısı
21-02-2016, 15:26
...Önce 500 parça ile başladık, sonra 1.000 parçalık puzzlelardan üç tane yaptık.
Şu an elimizde 4.000 parçalık var :) Başlayalı iki hafta oldu...
...
Sn TCM bitirmiş olduklarınızı bozdunuz mu? Ben bozmuştum:(
Çerçeveletince çok güzel ve bizim için özel tablo oluyorlar, hatta tutkalı ile set olarak satılanları varmış. Ben bundan sonra yaptığım pazılları bu şekilde değerlendirmeyi düşünüyorum. Daha önce yaptıklarımı tekrar yapmam gerekiyor şimdi:)
Bu puzzle isine bir ben anlam veremiyorum sanırım. Çocukluğumda Almanya dan hediye getirmislerdi, minicik parçaları vardi. Bir turlu tamamlayamamistim. O deneyimin olumsuz etkisi midir, bir turlu sevemedim. Ailece ortak yapiyor olmak mı keyif veriyor acaba? ( puzzle in kendisinin keyif vermesini mantigi almayan birinin sorusu. :) )
Yazınızı okuyunca şu fıkra geldi aklıma ;)
Birgün padişahın huzuruna bir adam getirmişler. Adamın öyle bir hüneri varmış ki; elindeki bir ipliği fırlatarak 100 adım ötedeki bir iğnenin deliğinden geçirebiliyormuş. Bunu başarmak için tam 40 yıl çalışmış.
Padişah "Göster bakalım hünerini" demiş. Adam iğneyi bir sehpaya saplamış, sonra 100 adım geri gitmiş ve ipliği fırlatmış. İplik iğnenin deliğinden geçmiş.
Padişah "Tekrarla, tesadüf olmasın yoksa" deyince adam tekrarlamış, gene isabet. Padişah tam 10 kere tekrarlatmış, 10'unda da iplik hedefi bulmuş. Padişah veziri çağırmış, "Şu adamı ödüllendirin. 100 altın verin, 100 de sopa vurun"
Adam "Aman padişahım bu nasıl ödül" deyince padişah da "100 altın hünerin için, 100 sopa da böyle lüzumsuz bir işe yıllarını harcadığın için" demiş.
Gereksiz bir uğraş-hobi vs. gibi dursa da sonuçta ortaya çıkan tablolar pek güzel oluyor. Sabır, huzur, müzik, sohbet, aile de işin içine girince boşa vakit geçirdiğimizi düşünmüyorum. BİM in sattığı 500+1.000+1.000 üçlü paketi almıştım önce. Güzel olacağını tahmin etmemiştim ama oldukça iyi çıktı. 500 lük olanı bir günde tamamladık. 1.000 lik olanlar resmin zorluğuna göre dört-beş gün sürdü. Özellikle at resimlerinin olduğu puzzle duvarın-eşyaların rengiyle de uyum sağlayınca kıymetten duvara asamadık duruyor öyle.
Puzzle halı ve yapıştırıcıları var @ Mücevher Çalısı nın bahsettiği gibi. Biz komple misafir odasını kapladığımız için halıya gerek duymadık. Yapıştırıcı zamanla özelliğini kaybediyormuş. Tavsiye üzerine gittiğimiz camcı puzzle ları ters çevirip koli bandıyla arkasından yapıştırıyor önce. Cam ile arasına sanırım mukavva gibi bir şey koyup seçtiğiniz çerçeveyle de kaplıyor.
http://www.agaclar.net/forum/1441612-post688.htm
10 günde epey tamamlandı. Bahçe işleri başlayıncaya kadar ebik-gübük resimlerle idare edecez artık :)
597880
Bunlarda apartmanın bahçesine ektiğimiz laleler.
597881
597883
597882
Yayla için tohum ekim çalışmalarına biber tohumları ile hafta içi nasip olursa başlayalım artık. Bayındıra uğradık haftasonu eşimle, perlit aldık, geçen seneden cocopeat vardı, köyden yanmış koyun gübresi getirdi bir arkadaş sağolsun, bugün orman gübresi de verecek. Hepsini karıştırıp maça başlayalım.
Haftasonu yayladaydık, dört tane saksılı gül (sarı-kırmızı, eflatun, beyaz ve sarı renklerde) diktik, bir tane de saksıda mercanköşk diktik. Daha geç açan ve kaldığımız süre içerisinde göremediğimiz üç kök kasımpatını da aşağı indirdik.
Tohum ekim çalışmalarına 02.03.2016 da biberleri suya koyarak başladık.
07.03.2016 da ise ekinezyalarla devam ettik.
Evde ise çalışmalar devam ediyor. İki haftaya biter herhalde.
599433
Yaylada aubrietaların keyfi yerinde, fazla güneşi sevmiyor keratalar. Bu sene yaz performansına göre seneye ballıcaların yerine de bu arkadaşlardan mı ekmeli ne.
599434
Üstteki puzzle geçen hafta bitti, çerçeveletildi ancak aşağıya yakışmadı, bizde haftasonu yaylaya çıkardık, salonda güzel duracak gibi.
Oğlanın odasında çekmeceler yerinden çıkmış, puzlle duvara asılacak, kamera sistemi monte edilecek ( bir baktık geçen sene minicik diktiğimiz çin karanfili bu sene heybetlenmiş tam açacakken kökleyip götürmüşler) hepsi için darbeli matkap lazım. 500 wattlık bir tane aldım bakalım başarabilecek miyim.
Mevsimin güzeli aubrietalar. Yaz performansı yanıltmış bizi, sıcağı sevmediğini biliyordum ama...
601790
Bu kadar da güzel olunmazki...
601791
Aramızda kalsın, aubrietaların çiçeklenmesi yaz boyu böyle devam ederse ballıcaların yerine bunları ekicem...
601792
Tohum çimlendirme işleri hakkında birkaç resim ekleyelim.
Biberlerle başlamıştık. Çoğunluk çıktı 5 - 7 gün içerisinde, çıkmayan 4-5 te birlik kısım tazelendi.
İlk önce plastik bardaklarda cam altında topraktan çıkmalarını bekliyoruz.
601799
İlk çıkanları bir gün cam üzerinde odada pencere kenarında misafir ediyoruz.
601802
Ertesi gün dışarıdaki akvaryumun içerisine alıyoruz. Geceleri soğuk olursa üzerini ceketle örtüyoruz, önümüzdeki günler yine düşecekmiş hava sıcaklıkları.
601800
Sağlam gözükenler ile gerçek yapraklarını çıkartmaya başlayanları ise akvaryumun içerisinden alıp plastik kenarları elek gibi açık selelerin içerisine koyuyoruz.
Geçen domatesler aynı işleme alındı. Biberleri iki gün suda bekletmiştim, domatesleri ise bir gün beklettim, ancak ertesi gün toprakla buluşturmak üzere elime aldığımda oda sıcaklığında kimi domates türlerinin (kahve tabaklarının içerisindeydi) suyunun tükendiğini ve kurumaya başladığını gördüm. İnşallah çimlenmede sorun olmaz. Dün baktım maniye domatesler ile birlikte çimlenme başlamış, hafize-eva ve sarı domateslerde de çimlenmeler başlamış.
obrezyalar, yaz sıcaklarında çiçeksiz kalıyorlar, bazen birkaç çiçek görebiliyorsunuz... bütün güzelliklerini baharda sergiliyorlar, birde sonbaharda açabiliyorlar. Bende çok sevdiğim için kırmızı tohumunuda aldım.
Sarımsaklarımız, bu sene aralarını biraz daha açtık (veya açtığımızı sandık :) ) hizalamayı ip çekerek yaptık, ama fazla dibe ekmemişiz veya toprak çok yumuşak olduğu için yağmurlarla üçte biri toprağın üzerine çıktı. Onlar çıktı ben aşağı ittirdim bakalım ne olacak sonuç.
İki senedir sarımsakların boyutlarını büyütmeye çalışıyoruz. Gübresi yoktu, araları azdı, çapası olmamış derken bir türlü yumruk kadar sarımsaklara kavuşamadık. Ancak şimdi de keşke geçen seneki gibi fazla iri olmasalar diye geçiriyorum içimden. Neden derseniz geçen bir arkadaşla karşılaştım, laftan çıktı günde bir sarımsak yutuyorum dedi, koku da yapmıyormuş, bende bir aydır kullanıyorum, evdekilerde de sorun yok (koku açısından :D ) dişler iri olduğu zaman yutması zor oluyor kesmek lazım o da uğraştırıyor. Tansiyon da sınırdaydı faydası olur mu ki :confused:
601804
Bu da üçüncü yılındaki deli kestanemiz. Üzerine aşı yapılacak ancak ne aşısını, ne zaman yapalım, ne tür aşı olacak bilgimiz yok. Fikri olan varda talibiz. Hanıma dedim elini koy da kalınlığı hakkında kıyas olsun, O da 'tektaş' istiyormuş gibi uzatmış elini sağolsun...
601805
Fazla iş yapmasak ta yorulduk. Hava güzel, güneş arada bir yüzünü gösteriyor. Kuru fasulye bizden, sarımsak sapları üstteki resimden, roka ve maydanozlar sarımsakların yanında geçen seneden kalanlar, turşu da BİM den.
601806
"Ayıp oluyor, böyle de resimler konur mu" demeyin, @Güler in ziyafet resimlerinin yanında bu ne ki? :p
Kekiklerimiz karın buzun altından dimdik çıktı bu sene de...
601809
Hatırlarsanız geçen sene kekiklerin bir kısmını çiçeklendirmiş, çiçeklendikten sonra da öylece bırakmıştık. Çoğunluğunu da kurutma amaçlı budamıştık. Budadıklarımız yeniden canlandı, ancak çiçekli kalanlar zamanla kurudu gitti.
Resimde bir şey mi kıpırdıyor ne?
601810
Karıncalar yuva yapmış be ya...Bizim ekmek kırıntısını da götürüyor keratalar, evin yolunu da bulamayız şimdi...
601811
...Neden derseniz geçen bir arkadaşla karşılaştım, laftan çıktı günde bir sarımsak yutuyorum dedi, koku da yapmıyormuş, bende bir aydır kullanıyorum, evdekilerde de sorun yok (koku açısından :D ) dişler iri olduğu zaman yutması zor oluyor kesmek lazım o da uğraştırıyor. Tansiyon da sınırdaydı faydası olur mu ki :confused:...
Yuvadan uçana kadar, sonbahardan başlayıp kış boyunca babamın zoruyla bütün aile her akşam birer diş sarımsak yutuyorduk ve hiçbirimiz hafif bir soğuk algınlığı dahi yaşamadan kışları geçiriyorduk. Kendi başıma kaldıktan sonra bu ritüeli sürdürmem mümkün olmadı, evlendikten sonra da devam edemedim ve kış hastalıklarıyla tanışmış oldum, bunun mutlaka payı olmuştur.
Bunu hatırlatmanız iyi oldu, sonbahardan itibaren uygulamaya başlayalım. Bu arada tansiyona da faydası olur elbette...
Sarımsaklar, küçük diş dikerseniz küçük-büyük diş dikerseniz büyük baş çevirirmiş. Aklınızda bulunsun :rolleyes:
Resimleri karıştırırken biberlerin yeni resimlerini buldum...
601812
Bu da üstteki lalelerin açmış hali, yayladakiler ise daha yolun yarısında...
601813
Epeydir bir şey yazmayınca birikmiş.
Yayladaki ortancalar yeşillenmeye başladı. Önceki seneden yetiştirdiğim kendi minik fidelerimde de sorun yok gibi. Son olaylardan sonra ortancalar itici gelmeye başladı gerçi de, neyse. :mad:
Ortancam var, gülüm var, Mars tan bir kaç dekar yer de aldım mı tamam bu iş...
... Sarımsaklar, küçük diş dikerseniz küçük-büyük diş dikerseniz büyük baş çevirirmiş. Aklınızda bulunsun :rolleyes:
Bu sene epey büyük olmaları gerek dediğiniz doğruysa.
Az önce çektiğim iki resmi de ekleyeyim.
601991
"Görmemişin lalesi olmuş" demeyin...
601992
Bir kaç resim de buraya atalım.
Biber tohumlarının içerisinde en güzel çimlenip, gelişen emcelli biber oldu,
602915
Siyah süs biberinin ilk yaprakları siyah ancak sonradan gelenler yeşil,
602916
Balkonun hali, 250 kök domates ve biber var. Kimi biberleri nasılsa toprağa çift çift dikeceğiz diye plastik bardaklara da çift ekmiştim. Dolayısıyla hiç bölmeden bardaktan toprağa rahat olacak.
602917
Hafta içi iki saatte taze soğan ektim sarımsakların yanına. Hafiften çapala, temizle hizala ek derken...
602919
602920
Sarımsaklar epey yeşillendi; aralarını biraz çapalayayım dedim, üç beş derken bugünün işini haftaya bıraktım...
602921
Yaylalara bahar geldi;
Papatyalar olaya hakim,
602926
Menekşeler geçen hatta bir önceki seneden kalma,
602927
En çiçekli badem, bu kadar çiçeğin üzerinden iki soğuk gece geçirmişti,
602928
Şeftali,
602929
Sedumlar geçen sene bu dönemlerde birer avuçtu, bir senede aralarındaki boşlukları doldurdular. Sanırım bu sene tamamı çiçeklenerek güzel bir şov sunacaklar,
602930
Yayladaki ortancalar yeni tomurcuklanıyor, ovadakiler ise tamamen yapraklandı. Tomurcuklanan ortancalar üzerine soğuk bir hafta daha geçirdi, bakalım arıza olacak mı?
602931
YeniGine
01-04-2016, 23:05
Sayın TCM imrendim valla, keşke yerim-yurdum olsa da ben de tazesinden sarımsak-soğan dikebilsem... Hercailere bayıldım ne kadar güzel doğal ortamda gibi olmuşlar, daha da çoğalsınlar inşallah!.. Sedumlarınızı hatırlıyorum minicik miniciktiler, çok güzel yayılmışlar. Maşallah!.. Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..
@ YeniGine, Yaradan gönlünüze göre versin, tazesinden yemek için illa ekip biçmeye gerek yok. Bana kayıtlı yaşlıca karı-koca ilaç yazdırmaya geldiklerinde beni çağırdılar evlerine. Ota çöpe çiçeğe ilgimi bilenlerle yollarımız çakışıyor arada sağolsunlar. İş çıkışı uğradım, teyze çayı demledi hemen, amca ufaktan kalem aşı ve göz aşısını anlattı, "yapamazsan çağır" diye de ekledi. Hayvan gübresiyle evin önündeki 300 m.kare yerde ufak tefek ürün yetiştiriyorlar. Domates-biber-patlıcan dikeceklerdi önümüzdeki hafta. Üç ayrı yerde irili ufaklı kümeslerde tavuklar var. Bir köpek ve dışarıda dayak yiyip gelen patileri burnu kan içinde bir kedi. Bahçenin her tarafında rengarenk çiçekler. Yağ tenekesine, konserve kutusuna, plastikten-kilden yapılmış saksılara, öylece toprağa ekilip dikilmiş satın alınmış, çoğaltılmış, komşulardan edinilmiş rengarenk çiçekler yerleştirilmiş.
603482
603484
Amca verdi elime bıçağı "sök istediğin kadar taze soğan ver sarımsaklardan" dedi. Çekindiğimi görünce aldı eline küreği kendisi söktü.
603485
603486
Teyzede ısırganların başına çöküverdi ağrılı dizleriyle ve çıplak ellerle bir torba toplayıverdi. Ellerin acımıyor mu dediğimde ise iyi geliyor ellerime dedi. ;)
603483
Etrafınızda hep böyle güzel, eli açık, doğal, anlayışlı insanların olmasını dilerim.
YeniGine
03-04-2016, 23:16
:) Sayın TCM, teşekkür ediyorum, sağolun. Ama işte benim niyetim tazesinden yiyebilmek değil benim derdim kendime ait bir yerim-yurdum olsa da ben de ekip-dikebilsem.
Teyze ile amcaya da Rabbim sağlık-sıhhat versin, emeklerine sağlık. Çok güzel bir bahçeleri varmış, sizin yerinizde ben olsam o bahçeye her gün uğrarım... Hayat var gerçekten bu bahçede... Maşallah!..
:) ...sizin yerinizde ben olsam o bahçeye her gün uğrarım... Hayat var gerçekten bu bahçede... Maşallah!..
Kovalasınlar sonra beni, "yüz verdik astarını istiyorsun, ne bu böyle hergün hergün" diye. :D
YeniGine
03-04-2016, 23:28
Kovalasınlar sonra beni, "yüz verdik astarını istiyorsun, ne bu böyle hergün hergün" diye. :D
:) Yok yok o bahçeyi görünce hiç sanmıyorum sizi kovacaklarını. E az biraz da birşeylere el attınız mı harika... Ben bütün komşuların bahçesine el atıyorum, ekiyorum-dikiyorum-temizliyorum-suluyorum. Hatta bu sene bahçelere tohumdan domates-biber yetiştiriyorum. :) Onun için bütün bahçeler benim çok şükür...
Şu şurunluklarına bakar mısınız yahu... Yine mi bunlar diyorsunuz ama çok güzeller, ne yapayım şimdi... Aubrietalar yazın da böyle olsa başka çiçeğe gerek olmayacak herhalde bahçede... Bu resimleri azcık değiştirip kendi sayfasına da (bulursam) koyacam çaktırmayın.
604858
604859
604860
Bir çiçek gördüm sanki...
604893
Gördüm, gördüm bi çiçek gördüm, hem de duvarın içinden mi çıkmış ne? (Kedinin adını unuttum iyi mi)
604894
Yuh artık, ben seni iki yıldır viyollerde torfun cocopeatin perlitin içinde standart 24 derecede yetiştirmeye çalışıyorum sen inat ediyorsun, duvarda mı bittin utanmadan, gidinin menekşesi seni...
604895
...(Kedinin adını unuttum iyi mi)...
Sylvester :D
Kayınpeder tarlayı düzleyivermiş sağolsun. İki senedir tarlanın yönünü değiştiremiyorduk. Sanırım bu sene istediğimiz şekilde (kuzey-güney) arıkları açabileceğiz. Amaç güneş ışığından arıklardaki sebze-meyvelerin daha iyi faydalanmasını sağlamak.
Bu sene çapa makinası alma niyetim var. Çok gerek olmasa da (sonuçta işleyeceğimiz yer 750 m. kare civarı) daha hesaplı olan ancak kolay arıza yapabilen kayışlılar yerine şanzımanlı ve benzinli bir model almaya karar verdim. Loncin LC 900 (http://www.hepsiburada.com/loncin-lc900-benzinli-capa-makinesi-2-1-sanzimanli-p-HRITLLCLC900?magaza=Hepsiburada&wt_gl=cpc.nelk.bahce.pla&gclid=CPvEooKOmswCFdW4GwodujYGGA) netteki yorumlar olumlu, arık açma aparatı ile utube da gayet güzel sonuçlar var.
Fotoğraflar hava kararmaya yakın çekildiği için çok net değil maalesef.
606538
Önceki hafta tekrar Bayındır daydık hanımla. Gazania, bodrum papatyası, verbena aldık geçen sene olduğu gibi. Üçü de kışın öldü, verbenalar dökülen tohumlardan tek tük yeşerse de diğer ikisinden tık yok.
Bodrum papatyaları yayılıp sarkınca pek güzel oluyor da kışı atlatamadıkları için her sene işlem yeniden başlıyor, bu kez da gelişmeleri geç kalıyor. Biz de hem görüntü güzel olsun, hem de kışın üst taraftaki lastiği alır ovaya indiririz diye düşünerek iki lastiğin içerisine diktik papatyaları.
606539
Alttaki lastiğin içerisi tuğla ve kum dolu, İkinci lastik ile arada fayans var, mevsim sonu üst katı alıp götürebilelim ve kökler zarar görmesin diye. Bir de görüntü güzelliği açısından üst lastiğin iç tarafını kenar alanını azaltmak için keserek çıkarttık.
606540
Gazaniaları geçen seneki yerlerine diktik ancak biraz daha lazım.
606541
Geçen seneden kala menekşeler ve yeni üç-beş fide. Menekşeleri bu sene dışarıdan aldık, tembellik yaptım yani, alttan kendi yetişen epey de menekşemiz var.
606542
Kokarcalarla devam...
606553
Taze soğanlar...
606554
Ve sarımsaklar... Bu senekiler sanki daha irice. Bu arada her sabah birer diş sarımsak yutmaya devam.
606555
Dört tane lalemiz, sonunda açmışlar. Taaaa Paris ten geldiler kolay değil tabi. Hediye gelmişti.
606863
Bunlar da büyümeye çalışan BİM papatyaları...Hepsi de büyürse bahçenin bir kenarını komple kaplayacaklar herhalde...
606864
Bahçede epey çalışma yaptık görüşmeyeli;
En çiçekli badem ağacıydı,
609552
Şimdi meyveleri üzerinde, geçen seneye göre oldukça fazla.
609553
Bir kaç hafta önce şeftalimiz,
609554
Her yıl olduğu gibi bu yıl da şeftalilerimiz mantar hastalığına (yaprak kıvrıklığı) yakalandı. Kimisinde epey fazla var. İki hafta önce ilaçlamıştım ancak bu ağaca fazla etki etmemiş. Bu hafta tekrar ilaçladım. Üzerindeki şeftaliler epey var. Geçen sene yanılmıyorsam iki veya üç tek şeftali vardı sadece. Ön taraftaki kıvrık yaprakların üzerinden sarkan kahverengimsi su hektaş ın toz bakır ilacı.
609555
Kimi şeftalilerde ise hastalık daha az. Bunun cinsi farklı, meyvelerinde de belli oluyor ki daha az etkilenmiş mantardan.
609556
Armudun geçen sene bir ana dalı kırılmıştı. Bu sene diğer dalda da meyve tutulumu epey oldu. Bu kez akıllı davranıp meyveleri küçükken seyreltme yapacağız, tabi yüreğimiz elverirse :)
609559
Geçen hafta içi kırağı yağmış yaylaya. Bahçedeki büyük cevizin yaprakları tam çıkmadığı için fazla etkilenmese de yayladaki çoğu ceviz ve kestanenin yaprak uçları kararıvermiş.
609560
Bizim ufak kestane ve cevizlerimiz de nasibini almış bu durumdan.
609561
Geçen sene 93 ocak dahlia ekmiştik. Bu sene 106 ya çıkardık sayıyı. Geçen seneki taktiği uyguladık yine, kürekle büyüklüklerine göre toprağı kazdık, içerisine el arabasında hazırladığımız bahçe toprağı+tahta talaşı+perlit+inek gübresi+bir yemek kaşığı 15-15-15 gübresi karışımını doldurup soğanları da içerisine yerleştirerek üzerini örttük. Soğan kenarlarını çıkan toprakla örtüp ortasına sadece karışımı uyguladık, yoksa epey bir karışım hazırlamamız gerekecekti. Malzeme aşağıda;
609562
Çoğu dahliayı topraktan çıkardığımız gibi bütün olarak ektik. Resimdeki gibi çok büyük olanları ise ikiye ayırarak. Yoksa parçalayarak ekseydik 300 ocak yetmezdi herhalde. Artanları arkadaşlara dağıttık hafiften.
609563
Menekşeler pek güzel, tam havası. Her sene yenilenen ve birbiriyle melezlenen tohumlar menekşelere değişik renkler katıyor resimdeki gibi. Birbiriyle karışmış çipirli renkler moda bu sene.
609564
Bahçemizin giriş tarafı; dikkat ederseniz tüm yabani otlar eşim tarafından bertaraf edildi. Otları ağaçların altına malç niyetine koyalım dediysem de dinletemedim, görüntüyü bozuyormuş onlar...
Girişte geçen seneden pek fark yok. Resmin sol tarafında büyük ortancalar, hemen önünde geçen sene kendi yetiştirdiğim küçük ortancalar (kırmızı yıldızlar) ve geçen seneden farklı en önde minik ayçiçekleri (yeşil oklar). Karşı taraflarında sedumların aralarında ve ön taraflarında yol boyu büyüyecek olan boylu süs ayçiçekleri (sarı oklar). Çiçek hattını belirlemesi için kilit taşlardan geçen sene yapmaya başladığım yolun kalan kısmını geçen hafta tamamladım. (mavi ok)
609702
Bahçenin komşuya bakan yan tarafında yine sağlı sollu yürüme yolunun etrafında dahlialar (kırmızı daireler) Bu tarafta dahliaları belirlemesi için plastik çit aldım, hoşumuza giderse komple onunlar çevirmeyi düşünüyorum.
609704
Bahçenin diğer yan tarafı, geçen seneki gibi dahlialar ve tam karşılarında evin yanında kadifeler olacak...
609701
Bahçenin arka tarafına ise dahlia doldurduk iki sıra, buralarda geçen sene bodrum papatyaları ve gazanialar vardı. Menekşeler yine ileri tarafta bahçenin zahmetsiz vazgeçilmezleri...
609703
...küçük ortancalar (kırmızı yıldızlar) ve geçen seneden farklı en önde minik ayçiçekleri (yeşil oklar). Karşı taraflarında sedumların aralarında ve ön taraflarında yol boyu büyüyecek olan boylu süs ayçiçekleri (sarı oklar). Çiçek hattını belirlemesi için kilit taşlardan geçen sene yapmaya başladığım yolun kalan kısmını geçen hafta tamamladım. (mavi ok)...
Sarı okların arkasındaki büyük kırmızı ok ne? :D
Sarı okların arkasındaki büyük kırmızı ok ne? :D
Ömürler görün e mi. ;)
Ayrık otu o...
Aubrietalar son zamanlarını yaşıyor, komşuları sedumlar ise atakta... Ayrık otu mu o?...
609777
Bodrum papatyası lastiklerinin önünde duranı tanıyabildiniz mi?
609778
Ekinezya... Hani iki senedir bir türlü yetiştirmesini başaramadığım bitki...
Yeni bir yol buldum, toprağa dikim garanti...
609779
Başka lastiklerimizde var. Bu verbena yaz lastiği...Bu hafta dikelim, haftaya dikelim diye üç haftadır yaylayla ova arasında getir götür yaparken halsiz düştüler...Geçen sene menekşelerin arkasına diktiklerimiz kendi tohumlarından eski yerlerinde çıkmışlar. Hiç tahmin etmiyorduk doğrusu, hanım görünce pek sevindi. Biraz daha büyüsünler de onlarında resimlerini eklerim.
609785
Gazania kış lastiği... Kış lastiği diyorlar ama laf aramızda kışı sağ çıkaramadı önceki nesli... O da nesi, yine çıkmış burada da yav...
609786
Kekiklerimiz coştu. Bu sene akıllandık, çiçeklenmeden budayacağız ki daha gür çıksınlar. Kırmızı daireler malum dahlialar, mavi dörtgen alana ise küçük boylu dahliaları doldurduk.
609787
Dahlia dahlia diyoruz da, üç gündür çok şiddetli olmasa da yağmur yağıyor, inşallah bu kadar lafın üzerine çürümezler...
Sarımsakların otlarını temizledim, çok az kaldı. Daha baş yapmaya başlamamışlar, habire yaprak büyütüyorlar...
609789
Otların arasındakiler ise seçebiliyorsanız taze soğanlar.
609790
Karşı tarlada bizim gibi işlenen teyze vermiş hanıma. Sağ üstteki iki tane pazı.
Diğer beşi ise kalıcı marulmuş, her sene çıkıyormuş. Hanım ballandıra ballandıra aktardı kadının anlattıklarını. Ben etkinlikten gelen kalıcı ıspanakları ekeyim dediğimde öyle şey mi olur deyip burun kıvırıyordu. Kadın milleti işte. :p
609791
Bunları yazarken gittigidiyordan sipariş ettiğim plastik bahçe çiti geldi, beklediğimden daha iyi gibi, haftasonu deneyelim bakalım.
tarla kuşu
04-05-2016, 18:53
Aubrietalar son zamanlarını yaşıyor, komşuları sedumlar ise atakta... Ayrık otu mu o?...
609777
Bodrum papatyası lastiklerinin önünde duranı tanıyabildiniz mi?
609778
Ekinezya... Hani iki senedir bir türlü yetiştirmesini başaramadığım bitki...
Yeni bir yol buldum, toprağa dikim garanti...
609779
Ekinezyalar susuz kalmaktan hoşlanmıyor. Hemen soluyor ve gelişimleri yavaşlıyor.
akçabardak
04-05-2016, 22:10
Ekinezya... Hani iki senedir bir türlü yetiştirmesini başaramadığım bitki...
Yeni bir yol buldum, toprağa dikim garanti...
609779
İki senenin sonunda yetiştirdiğiniz ekinezye tohumdan mı ektiniz, yoksa satın fide mi aldınız? merak ettim de...
YeniGine
04-05-2016, 23:46
Sayın TCM maşallah bahçe harika, anlatım harika gönlünüze-emeklerinize sağlık...
Bodrum papatyalarınızı merak ettim, budadınız mı? Bir tanecik papatyam var çiçekleri geçti bakıyorum bakıyorum sanki budanması gerek diye düşünüyorum...
Ekinezyalar susuz kalmaktan hoşlanmıyor. Hemen soluyor ve gelişimleri yavaşlıyor.
Bilgi için teşekkürler, soğuklara dayanıklı diye biliyorum, diktiğim çiçek bir kaç yıllık olduğu için kalıcı olabilir diye düşünüyorum.
İki senenin sonunda yetiştirdiğiniz ekinezye tohumdan mı ektiniz, yoksa satın fide mi aldınız? merak ettim de...
Bize bağlı arada kullandığı ilacı yazdırmaya gelen biri var. Çiçekçilik yapan birinin yanında yardım ediyor arada ve ekinezyada yetiştirip satıyorlarmış arada. Namıssız hep ekinezya ekim zamanlarında geliyor. Ben, ekiyorum, ekemedim, çimlendiremedim, yetiştiremedim dedikçe "nasıl olur yahu, çok kolay çimleniyor, yetişiyor, at toprağa çıksın kendisi diyor. Olur mu hiç soğuklatman lazım vs. diye anlatıyorum, o hala gerek yok çok basit, at toprağa, serp toprağa diye gülüyordu. En sonunda bu sene de sizden gelen tohumları çimlendiremeyince getir dedim bi tane şu ekinezyadan. Ben de poşette ufak tefek bir şeyler getirecek sanıyorum, sağolsun koca bir saksı getirmiş. Yaylaya diktik, çalmazlarsa bizim de bir ekinezyamız olacak sonunda :D
Sayın TCM maşallah bahçe harika, anlatım harika gönlünüze-emeklerinize sağlık...
Bodrum papatyalarınızı merak ettim, budadınız mı? Bir tanecik papatyam var çiçekleri geçti bakıyorum bakıyorum sanki budanması gerek diye düşünüyorum...
Çok sağolun...
Onları hazır fide olarak aldık, geçen senekiler ölmüş soğuktan. Geçen sene ovadaki bir arkadaşın evinin bahçesine aynı zamanda dikmiştik aynı yerden aldığımız fideleri. Onunki kışı sorunsuz atlattı ovada olduğu için, kış sonunda da dallanıp budaklanmaya başlayınca yola sarkan kısımları budamış bizim arkadaş. Şimdi pek güzel büyüyüp çiçeklenmişler. Sizinki yeni fideyse daha gelişip çiçeklenecek yaz boyu merak etmeyin.
akçabardak
05-05-2016, 12:07
Bize bağlı arada kullandığı ilacı yazdırmaya gelen biri var. Çiçekçilik yapan birinin yanında yardım ediyor arada ve ekinezyada yetiştirip satıyorlarmış arada. Namıssız hep ekinezya ekim zamanlarında geliyor. Ben, ekiyorum, ekemedim, çimlendiremedim, yetiştiremedim dedikçe "nasıl olur yahu, çok kolay çimleniyor, yetişiyor, at toprağa çıksın kendisi diyor. Olur mu hiç soğuklatman lazım vs. diye anlatıyorum, o hala gerek yok çok basit, at toprağa, serp toprağa diye gülüyordu. En sonunda bu sene de sizden gelen tohumları çimlendiremeyince getir dedim bi tane şu ekinezyadan. Ben de poşette ufak tefek bir şeyler getirecek sanıyorum, sağolsun koca bir saksı getirmiş. Yaylaya diktik, çalmazlarsa bizim de bir ekinezyamız olacak sonunda :D
Size söylenenleri hatırladım da, bana da aynen atın toprağa kışı dışarıda geçirsin sonra da unutun demişlerdi. Ben yine de kıyamadım bahçeye ekmeye, daha ilk ekeceğim ya... sonuçta yeni tanışacağım bir bitki, yaprak yapısı nasıl, ot diye söküp atarmıyım bilemediğimden, açık balkonda bir saksının kenarına ektim.
Kışa dayanıklı ya, bütün kış dışarıda kaldı ve ben onu gerçekten unutmuştum, baharla birlikte baktım saksının kenarında yan yana 3 tane bir şeyler yeşermiş, bu ne ola ki dedim, 5 tane tohum ekmiştim, biraz büyüsünler bakalım çıka çık ne çıkacak derken ekinezya ektiğimi hatırladım, etiket te yazmamışım :dilli:
3 taneden birisi çok cılızdı, zaten bir müddet sonra öldü, bir tanesi de eh orta direkten di, diğeri en heybetlisiydi. Biraz büyüdükten sonra bahçeye aldım, böylelikle ekinezya sahibi olmuştum :)
...açık balkonda bir saksının kenarına ektim...
Bu sene etkinlikten gelen ve ayırdığım az sayıda tohum ile geçmiş senelerde zengardenden aldığım bir poşet tohumu unutmazsam eylül-ekim gibi atacağım toprağa sizin yaptığınız gibi. Bakalım ne olacaklar...
İlk defa bu bahçeye geliyorum doktor bey meraklı olduğunuz belli oluyor başarılar ve iyi günler temenni ederim Saim Ergin
@ ahmeter, hoşgeldiniz bahçeme, doğru teşhisi koydunuz hemen. Maçın başındayız daha, aşk var, merak var, yol arkadaşım da bencileyin sağolsun, O olmasa değil maçı başlamak, sahaya çıkmak zor...Acemilik var yani bizim takımda, kaleci, defans, kanatlar ve santrafor ikimiziz; dolayısıyla bahçeye ne koysanız yakışıyor, sırıtmıyor, su kaldırıyor vs. Oysa ben size hoşbulduk diyecek paragrafı bulmak için kaç gündür düşünüyor, çekiniyor ve bir türlü yazamıyorum yakışmaz o bahçeye diye.
Uğradığınız için tekrar teşekkürler, tecrübeleriniz için beklerim yine, sevgi ve saygılarımla...
Bahçe drenaj (kültüvatör) ile sürüldü. Öncesinde; kıştan çuvallarda aldığım ve iki hafta kadar önce olası pireleri öldürmek için naylon altında ilaçladığım keçi gübrelerini dağıttık. Arkasından 25 kg. luk granül leonardit atıldı.
610712
Ve son hali,
610713
Ekmeden önce patoz ile tekrar karıştırılsa daha iyi olacak gibi. Önümüzdeki hafta sonunda ekim-dikim yapılsa iyi olacak sanki.
610714
Keçi gübrelerinin iyice yanmış olanlarını dikim ocaklarına birer avuç atmayı düşünüyorum. Bu amaçla üç çuval ayırdım. Kimi çuvallar resimdeki gibi karıncalar sayesinde torfa dönüştürülmüş adeta. Çuvalın birinde ise karıncalar koloni kurmuşlar. Öyle ki ilk başta bu yumurtaları kurtlanmış sandık.
610719
Bahçede geçen seneden artık nasıl ve nesi kaldıysa dört tane marul çıktı.
610720
Bunlar da gittigidiyordan aldığım plastik çitler. Sırayı tamamlamak, resimde en azından köşeyi dönebilmek için biraz daha almalı. Karşı (komşunun tarafı) tarafa ise yine kilit taşlarıyla bordür yapmalı ön taraftaki gibi. Dahliaların yeri belli olsun gelen geçen çiğnemesin diye biraz eğreti de olsa yerleştirdik çitleri.
610721
Yukarıdaki mesajın ilk resminde (http://www.agaclar.net/forum/1458868-post721.htm) ayrıntılı olarak çeşitli renk ve şekilleri de kullanarak anlatmıştım.
Sedumlar boylandı, güzelleşti ve başlarını havaya kaldırdı. Aalarındaki çam kabuklarını yavaş yavaş kaldırıyorum. Çünkü yayılamaz hale geldiler. Sanırım sezon sonu çam kabuklarına gerek kalmayacak.
612360
Çiçeklenme hazırlıkları başladı. Geçen sene yeni olduklarından tek tük çiçeklenmişlerdi. Hanımda pek bir şeye benzetememişti. Bu sene şov bekliyorum kendilerinden.
612361
Aralarına öbek öbek döktüğümüz süs ayçiçeklerinin ise neredeyse tamamı yeşerdi. Biraz daha büyüdüklerinde seyreltmek, yer bulursak başka yere taşımak gerekecek.
612362
İki bordür arası yürüme yoluna geçen hafta ot ilacı atmıştım. Bu tarafta sedumların üzerini diğer tarafta da ortancaların üzerini çuval örterek ilaçtan zarar görmelerini engellemeye çalışarak. Ayçiçekleri o kadar kuvvetli ki bu hafta ilaç attığım yerlerden bile fışkırmışlar kabuklarını atarak.
612359
Haftasonu;
Çitlerin dibine çift sıra ektiğimiz dahliaların neredeyse tamamı topraktan çıktı.
612676
Ortadaki bu arkadaş geçen seneden kalma, toprak altında unutulmuş, diğerlerinden daha mı iyi büyümüş ne.
612677
Lastikteki bodrum papatyaları yerlerine alışmışlar. Hemen yanındaki gazaniaların daha zamana ihtiyacı var.
612678
Kekikler seneye duvarı kaplayacak gibi duruyor.
YeniGine
17-05-2016, 23:56
Sedum ve kekikler maşallah çok güzel yayılmışlar Sayın TCM, emeklerinize sağlık, çok güzel olmuşlar...
612868
Sizin sedumla aynı mı acaba Sayın TCM?
Çok sağolun @YeniGine, benziyor di mi, büyük ihtimal sedum reflexum, müsait olursanız az daha yakın çekim alalım.
Hakime hanım der ki o lastikler ne zaman boyanacak :D.
Elinize sağlık böyle çok daha güzel olmuş bahçeniz.
Hakime hanım der ki o lastikler ne zaman boyanacak :D.
Elinize sağlık böyle çok daha güzel olmuş bahçeniz.
Çok sağolun hakime hanım, ama ortada fol var yumurta yok, inşallah daha güzel olacak bahçemiz; bu arada cezası neyse çekeriz...
@heyyamola dan taktik aldım, yağlı boya ile olacakmış. Şampiyon takımın belli olmasını bekledim, ona göre renklendireceğim. ;)
Bir Beşiktaşlı olarak çok mutlu oldum:) . Şaheserlerim :D. Komşumuz resim bölümünde prof. Bunları boyadığımın ertesi günü sergisinin davetiyesini verdi. Çizgiler aynı. Bir gün sonra verse benden kopya çekti diyecekti :). Geçen senenin trendi bu :D
Ceza hakkım saklı kalsın :).
613064
YeniGine
19-05-2016, 23:21
Sayın TCM, bu kadar yakın çekebildim...
613339
613340
Evet @YeniGine ta kendisi :)
YeniGine
20-05-2016, 00:09
O halde çiçek de açacaklar... Sevindim, haydi inşallah!..
Guccük olanlar bu sene zor çiçek açar ancak bir kaç tane büyük var içlerinde, onlar çiçeklenebilir.
Geçen hafta içerisinden resimler;
Girişin sağındaki sedumlar. Üç çeşit var; resimde de çoğunluk olanlar en güzeli, pembe çiçek açıyorlar. Geçen sene kış sonunda alıp dikmiştim Bayındır dan. Yapraklar kışın renk değiştirse de sürekli mevcut.
Alt taraftaki kırmızı okla gösterdiğim sedumunda yaprakları dökülmedi ancak gelişim diğeri gibi değil daha yavaş. üstteki kırmızı okla gösterdiğim sedumun ise sadece dalları çıkmış hafiften. Bunun yaprakları dökülüyor kışın ve onunda gelişimi yayılımı pek kuvvetli değil.
Sedumların etrafında ne ararsan var, papatyaları yolsam da köklesem de tekrar çıkıyorlar. Tek tük ayrıklara ise pek yapacak bir şey yok. Sedumlara zarar vermeyecek köke sahip olanları yoluyorum tabi.
613990
@ Aleydi den gelen beyaz renkli cosmoslar ile geçen senenin tohumlarından ektiğim cosmoslar ekildikleri büyük saksının içerisinde yer azlığından tomurcuklanmaya başlamıştı. Geçen sene yer olarak boş bıraktığımız üstteki sedumların alt tarafına cosmosları diktim geçen hafta. Önceleri birer kök olarak diktim, baktım başa çıkmayacak elimde belki 200 kök var ve o kadar yer yok. Daha zinnia, vapur dumanı, papatya, ipek çiçekleri de dikilecek :) Kalanları hanımın eline tutuşturdum üçerli beşerli eline ne geçtiyse dikti...
613991
613992
106 ayrı ocak olarak ektiğimiz yüzlerce yumru dahlialardan ocak olarak çıkmayan neredeyse yok gibi. Hatta resimdeki gibi geçen seneden toprak altında bıraktığımız iki kk dahliada bonusumuz oldu. Alt üstte perlit-talaş-gübre-toprak içine ektiğimiz yumruların ocakları ile ortada kendi başına buyruk toprağı delen dahlialar hemen ayırt ediliyor.
613993
Bu da yabani lupinimiz. Dün gittiğimde çiçekliydi ancak o halini çekemedim.
613998
Bir abimiz telefon açıp ahududu ve böğürtlen dallarından vereyim köklü şekilde deyince zıpladım gittim yanına. Bahçesinde bir lupin gördüm vişne renginde, benimkinden büyük çiçekli; sanki irice bir mısır koçanını tersten dikmişler yapraklarının üzerine. Denk gelirsem tohumlarından alayım bu sene.
Kadifeler geçen seneki yerini aldı tekrar. Bu sene orta boy bir saksıya tohum olarak ekmiştim ancak sanırım onlara gerek kalmayacak. Geçen sene dökülen tohumlardan çıkan fideleri ufak yer değiştirmelerle hizaya soktu hanım. Gerekirse ilave ederiz.
614017
Phyloxların üçüncü yılında daha gür-sağlıklı çıktılar. Hemen berisinde ise yine dahlia; bu komşudan gelen evde saksıya ektiğimiz.
614018
Phyloxların ortasında beyaz gül. Sonunda hanım istediği beyaz gülüne kavuştu, hem de üç tane...
614019
Gül tedarikçimiz sağolsun bir tane gül mü olurmuş alın üç tane sık sık dikiverirsiniz deyince ağzımızı açamadık...
614020
Bu da beyaz ortanca. Çarşıda tesadüfen gördük ve sevdik hanımla. Yaylada yerine dikerken çiçeğini koparıp diktik, beğenip te köklemesinler sonra ;)
614021
Dünden ekranlara düşenler.
Öğleye doğru arıkları açalım traktörle diye niyetlenerek balkondaki domates biber fasulye fidelerinin yeterli büyüklüğe gelenlerini arabaya zoraki de olsa sığdırarak yaylanın yolunu tuttuk. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Soğuk hava, artan rüzgar yağmur bulutlarını bizim oraya taşıyınca cam balkona sığınarak bahçemizin çiçeklerini seyredebildik sadece...
614049
Arıkları açmadan önce patoz çekmesi için önceki sene de işimizi gören yayladan bu işleri yapan birini aradık. Yağmur başlamadan önce geldi, istediğimiz yerleri yaklaşık 10-15 dk. da 60 tl. karşılığında 'pamuk gibi' yapıverdi. Bu sene de çap makinası alamadık/almadık vs. Onunla uğraşacağına bu şekilde birine işi yaptırmak daha mantıklı sanki. Ancak arık içlerindeki yabani otlar için bir şeyler bulmalı. Yeni çıkan (veya bize yeni gelen) tırpanların ucuna takılan aparatlar varmış. Var mı kullanıp memnun kalan, önerecek arkadaşlar... Tamam derseniz ekeceğim yerleri biraz daha arttıracağım yoksa geçen seneye göre dörtte bir daha az yer ekmeyi düşünüyorum. Hepsiyle başa çıkmak zor oluyor. Neyse bahçenin son hali...
614050
Bizim ekim - dikim işi hafta sonuna kaldı muhtemelen.
614051
Pek güzel oldu bahçe, şöyle uzanıp üç-beş saat yatsan ben bile çimlenirim herhalde. :D
614052
Gerçekten pamuk gibi olmuş. Emeğinize sağlık, bereketli sezon dilerim. ;)
kerkenez
24-05-2016, 08:40
Eşinizin desteğiyle birlikte harika bir iş çıkarmışsınız. Ellerinize sağlık.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.