View Full Version : TCM / bahçe
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
Sayın TCM,
Sayfanızı şu an itibariyle okumayı bitirdim. Elde ettiğim bilgileri özet halinde sayfamda paylaştım. Yanlış anlamalar ve hatalı bilgiler varsa kusura bakmayın.
Şuraya kısa yolunu da koyuyorum --->>>http://www.agaclar.net/forum/1609804-post100.htm
Merhaba,
Bahçenizdeki çimlerle olan derdinizi yazmışsınız ve " benim kuruyan çimlerin üzerine üçgül yoncası ekesim var, fazla su ve uğraş istemediği için. Peki bunu ekerken önceki çimi kaldırmalı mıyım, az tırmıkla karıştırıp yoncaları eksem olur mu veya tırmığa da gerek yok atayım tohumu üzerine de toprak-torf karışımı serpeyim olun bitsin mi?" demişsiniz.
Üçgül yoncası hakkında pek bilgim olmadığı için araştırıp da size öyle cevap vereyim diye düşündüm. Elimde güzel kitaplar var ama çim yerine geçecek bitkiler içinde pek rastlamadım sadece Alan Titchmarsh'ın bu bitki için serin alan seven tür dediği ufak bir satır gördüm.
Yerinizde olsam bütün eski çimi ben de kaldırmaz derin tırmık çekerek üçgül yonca tohumu atardım üzerine de toprak atıp suladınız mı işi kolaylarsınız. Zaten yonca yaprakları çimden daha geniş olduğundan alttaki bitkilerin üzerini örterek hızla yayılacaktır.
Bizim çim alanın çok ufak bir bölümünde kendiliğinden çıktı ha bu gün ha yarın sökeriz derken baktık ki hızla yayılıyor hemen geniş yapraklı ot öldürücü ilacı atmak zorunda kaldık.
Onun da zaman zaman çim gibi biçilmesi gerekiyor biliyorsunuz değil mi?
Biçildiğinde bir iki gün hoş bir görüntü olmasa da hemen telâfi ediyor. Rahat rahat üzerinde basıp koşabiliyorsunuz, yeşil alan mı yeşil alan her ne kadar kadifemsi yumuşak bir görüntü olmasa da.... dermişim.
Sevgili TCM ne yapmayı planlıyorsanız tam da zamanıdır. Hemen başlayın köklenme yapsın, kışın bitki uyuyacak bahara kadar da kendini toparlar.
Sevgili TCM ne yapmayı planlıyorsanız tam da zamanıdır. Hemen başlayın köklenme yapsın, kışın bitki uyuyacak bahara kadar da kendini toparlar.
Sevgili büyüğüm, ağustos sonunda kuru bölgeyi güzelce tırmıkladım, alanın 20 m.karelik yerini deneme amaçlı Trifolium Repens (Ak Üçgül) ve çim ekmeye karar verdim. Netten üçgülün tarım amaçlı ekiminde dekara 1-2 kg. atılacağı bilgisine ulaşınca çim için de daha fazla olur herhalde diye düşünerek 20 m.kare yere 120 gr. kadar ak üçgül tohumu attım. Ancak daha önce bulamadığım bilgiyi az önce gördüm :( m.kareye 15-20 gr. atılırmış, yani ben yarısını atmışım olması gerekenin. Neyse üçgülün yanında m.kareye 20 gr. da çim tohumu ekledim. Üzerine cocopeat, kompost, normal toprak, odun talaşı karışımı serptim ve her gün yarım saat suladım.
Alttaki resme bakarsanız; ekim yaptığım yer, üzerine serptiğim karışım nedeniyle koyu görünüyor ve kenarları da (sarı hortumun durduğu bölge) neredeyse tamamen sararmış kurumuş durumda.
722727
722728
Önce çim sonra yabani otlar en son da yoncalar yeşerdi, arada görülen sararmaya yüz tutanlar yabani otlar.
722729
Yakından bakınca yoncalar pek şirin görünüyor. Çime göre daha geç büyüdükleri kesin, su ihtiyacını seneye görürüz artık.
722730
Geriye çekilip uzaktan bakınca ektiğim yerler harici suyun eriştiği yerlerin de oldukça yeşerdiği görülüyor. Demek ki bizim esas sorun sulamadan kaynaklanmış. Az sulamışız. Belki de isabet oldu bunu zaman gösterecek. Önceki sayfalarda çim konusunda ziyaretçilerle yapılan konuşmalarda; çimin su konusundaki arsızlığı, istekleri konusundaki yüzsüzlüğü sebebiyle bizlerin bahçelerine pek yakışmadığını anlamıştım.
722726
Sayın TCM çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz.Emeklerinize sağlık,Sayın TCM bir siteden indigo blue beauty tohumu aldım,sizin blue beuty domatesle aynımıdır.
Sayın TCM çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz.Emeklerinize sağlık,Sayın TCM bir siteden indigo blue beauty tohumu aldım,sizin blue beuty domatesle aynımıdır.
Yine burada okumuştum, ismi yanlış hatırlamıyorsam ikisi de aynı domates.
Buraya uğramayalı epey olmuş. Kendi işlerimin yoğunluğu, hayatın anlamlı anlamsız telaşları, yıllardır aynı domates-biberin resimleriyle burayı gereksiz doldurmak istemeyişim, düzgün fotoğraf çekme imkanımın olmaması ziyaretimin geç kalmasının sebepleriydi. Olduğu kadarıyla ve arkadaşlara faydalı olması amacıyla bir kaç değişik taktik paylaşımımla bahçeme gireyim...
Bu sene sırık domatesler için resimdeki yolu izledim. İki demir arasını üç kök domates bırakacak şekilde sıraladım. Yerden birer karış aralıklarla sera ipini kullanarak her kökün önünden ve arkasından geçecek şekilde ikişerli şeritler çektim.
654504
654505
Bu şekilde (her ne kadar sn. İsmai KUZUCU nun intizamı gibi olmasa da) ip gibi gayet düzenli oldu.
654506
Fasulyelerin çoğuna da aynı taktiği uyguladım. Ancak domates gibi fazla ağırlığa maruz kalmayacağı ve dolayısıyla eğilip bükülmeyeceği için tek sıra ip çektim ve bu ipe fasulye barbunya kollarını sardırdım, şimdilik o da fena olmadı...
654507
Sayın TCM,
Mümkünse birkaç sorum var.
Ömürlük olur diye düşündüğüm için ben de demir kullanmayı düşünüyorum. Fakat burası Adana, Türkiye'de Cehenneme en yakın yer. :)
Aşırı sıcaklarda demirler bitkiye zarar verir mi?
Demirlerin toprağa giren kısmı dahil uzunluğu ne kadardı?
Domateste ve fasulyede demirlerin aralığı, metre olarak, ne kadardı? Tecrübelerinize dayanarak, ideal aralık ne olmalı?
Kaçlık demir kullandınız?
Cevaplayabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
...Fakat burası Adana, Türkiye'de Cehenneme en yakın yer. :)
Aşırı sıcaklarda demirler bitkiye zarar verir mi?
Demirlerin toprağa giren kısmı dahil uzunluğu ne kadardı?
Domateste ve fasulyede demirlerin aralığı, metre olarak, ne kadardı? Tecrübelerinize dayanarak, ideal aralık ne olmalı?
Kaçlık demir kullandınız?...
@halcur; Adana nın aşırı sıcaklarında zaten ne domates olur ne de bakliyat. Domates sıcakta meyveye durmaz veya çok az verim olur, olanda da çok lezzet beklememek lazım. Özellikle domateste lezzet gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkının biraz fazla olmasından olumlu etkileniyor. Muhtemelen diğer pek çok üründe de öyle. O sebeple yaylada yetişen mahsülün tadı daha güzel oluyor. Ekim dikim zamanlarını aşırı sıcaklara denk gelmeyecek şekilde ayarlamak mantıklı olur. Burada ovaya fide olarak nisan başında dikim yapıyorlar. Geç hasat için de temmuz 15 ten sonra ağustos sıcaklarından önce. Zaten buna dikkat ederseniz demirler aşırı ısıya maruz kalmayacaktır.
Sanırım buradaki gönderiyi (http://www.agaclar.net/forum/1514250-post1015.htm) kastettiniz. O şekil sık demir arası gerilen iplere bakliyat sarmak randımanlı olmadı. Bakliyatları ağırlığına göre her köke bir veya iki köke bir kargı-bambu yapıyorum. Sıranın başına sonuna ve ortasına da ikilik inşaat demiri (resimde de var alıntıladığım) dikip bunlara ip ile sabitliyorum ki komple yan yatmasınlar.
Domatesler için; iki direk arasına üç kök domates gelecek şekilde ayarlıyorum. Demirler arası paralel iplerin arası ise 25 - 30 cm. civarı. Demiler farklı boyutlarda, 2.5 m. ideal olur. Bakliyat için az gelirse de zaten en tepelerinde birbirine bağlamak için araya gereceğiniz iplere sarılıp devam ederler.
Bu yıl sezon açılışını bir hafta 10 gün daha erteledik. Geçen sene (http://www.agaclar.net/forum/1605981-post1462.htm) de ertelemiştik. Patlıcan tohumlarını (toplam 35 kök=15 topan+10 ar kök te halep ve Aydın karası) 12 nisan gibi suya koyup üç gün beklettim ve daha sonra havlu kağıt içerisine aldım. İlk çimlenen topan patlıcanları da dün plastik bardaklardaki cocopeat + perlit karışımına aktardım. Biberleri önceki gün suya koydum, bu akşam kağıt arasına alırım. 200 köke yakın dikmeyi düşünüyorum; çarliston-kapya-tatlı sivri-dolmalık-buena mulata-emcelli-büyük jalapeno-birini unuttum... Turşu yap-kurut-direk buzluğa koy derken domatesten sonra en çok tüketilen sebze. Bu yıl olası zirai yokluk ve daha da artması muhtemel enflasyon sebebiyle üretimi arttırmak lazım. Biberleri bardaklara da toprağa da çifterli ekip dikiyordum. Bu yıl 20 şer cm. arayla tekerli ekesim var. 120 kök te domates olacak, haftaya sadece bir gün suya atarım onları da. (Bulgar + Hafize Baliç + blue beauty + maniA + pembe çeri nin yanına bu yıl ilke kez pembe bulgar + berkeley + kırım da denenecek)
Dahliya - yıldız çiçeği soğanlarını geçen sene 23 nisanda ekmişiz, bu yıl ise 9 ve 16 nisanda ekimleri tamamladık. Kaybettiğim tohumlarını da buldum 50 kadar ve dün akşam onları da viyollere ektim.
Ekinezya ektim patlıcanla birlikte yine viyollere 30 kadar, geçen sene güzelim fideleri bugün yarın dikeyim derken yabana götürmüştüm. Bahçede halen altı kök var, herkes pek sevdi ekinezyayı, eş-dost-arılar-yoldan geçenler vs. herkesi tohumlandırdık. Niyeti olan varsa hanım BİM de satıldığını görmüş.
Toprağa azot takviyesi için sezon sonunda bahçenin yarısına bakla ekebilmiştim, aşırı soğuklar ile çıkanlar zarar görmüştü, son bir kaç haftada tekrar toparladılar.
Son bir şey; solucan gübresi yerine (geçen seneden biraz var, onları tohum fidede kullanayım) bu yıl dikim yaparken kök diplerine vermek üzere katı atık işleme tesisinin biyogaz elde ettikten sonra ortaya çıkan atıklarını kullanmayı düşünüyorum. Az miktar temin ettim bakalım nasıl olacak. Ektiğimiz dahliya köklerine de birer avuç attım. Sezon hazırlıkları bu kadar, tüm forumdaşlara sorunsuz, bol ürünlü, sağlıklı en önemlisi mutlu sezonlar dilerim...
alperfect
20-04-2022, 15:21
Size de iyi sezonlar, biyogaz atık sonucunu merak ediyorum.
Ben de kıtlık durumundan korkuyorum artık kendi kendine yeten evler olmamız gerekir ama çok zor.
-birini unuttum... .
Karaisalı kapyadır o :D
Çimi düzgün sulayamayınca epey seyrelmesine neden olup, biz buna bakamayacağız bari üç gül yoncası ekelim bir kısmına demiştik. Kıştan yağmurlarla güzel çıkan çim, sıcak geçen hafta sebebiyle tekrar seyreldi. Resmin sağ tarafındaki yoncalı kısım daha iyi. Çime göre sulama ve biçilme isteği gerçekten az.
725547
Bu yıl biberler aşağıdaki sıcak sebebiyle pek güzel gelişemedi. Bahçeye minik fideler olarak aktarmak zorunda kaldık ki daha bir kısmının gelişmesini bekliyoruz aktaramadık. En güzel domatesler, geçen hafta aktarmıştık fire yok. Sıra aralarındaki otlar geçen hafta yoktu. Bir haftada bir aylık domatesleri geçmişler. Sonuç; doğayla boy ölçüşemezsiniz. :p
725548
Posof elmamız, üzerinde üç dört meyve vardı, tek kalmış. Bakalım tadına bakabilecek miyiz. Bu arada fuji, granny smith gibi popüler elmaların fayda açısından ancak dörtte beşte bir değerde olduğunu okudum.
725551
Kokusunu en sevdiğim çiçek; hanımeli. Forumdan taaaa Antalya lardan gelmişti ama gönderen epeydir görünmüyor aramızda.
725549
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğimiz dahliya - dalya - yıldız çiçeklerine bu yıl biraz daha yer açtık. İkinci yılında gerçek güzelliklerine kavuşur demişti teyzeler, bakalım nasıl olacaklar.
725550
Resimdekiler soldan Hafize Baliç - Maniye ve Big Chef...
712593
712594
Hafize iç ; bol çekirdekli, sert, ekşimtırak..
712595
Maniye iç ; bu arkadaş sanırım bizim eski maniye ile big chefin karışımı olmuş ve ortaya bana göre mükemmel bir tür çıkmış. Bulgar gibi çok tatlı lokum gibi ama çok ta yumuşak değil ve ince kabuklu. Seneye mutlaka fazla miktarda ekmeyi düşünüyorum, inşallah yeni çıkanlar da aynı bu özelliklere sahip olur.
712596
Big chef iç ; yumuşak, tatlı diğerlerinden farklı kabuğu biraz daha kalın, seneye ekmem herhalde.
712597
Sayın TCM,
Maniye domates ile ilgili bu paylaşımı hatırladım. Ne oldu daha sonra ekmeye devam ettiniz mi? Yine aynı güzellikle devam etti mi bu yeni tür?
(Bahsettiyseniz kusura bakmayın. Görmedim)
Sayın TCM,
Maniye domates ile ilgili bu paylaşımı hatırladım. Ne oldu daha sonra ekmeye devam ettiniz mi? Yine aynı güzellikle devam etti mi bu yeni tür?
(Bahsettiyseniz kusura bakmayın. Görmedim)
Geçen yıl ekmiştim ancak aynı tohumu kullandığım için aynı özellikte oldu tabi. Bu yıl geçen senenin tohumlarını kullandım ve burada da tohum paylaşımında (http://www.agaclar.net/forum/2021-2022-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar-kapandi/44986.htm#post1611819) bulundum.
Bakalım artık bu yıl ne çıkacak. :)
Epeydir uğramamışım bahçemin sanal bölümüne. Metaverse üzerinden turlara mı başlasak ne...
Son iki yılda olduğu gibi kiraz ve vişne yine kurtluydu. Millet duyunca şaşırıyor 'vişnede kurt mu olur' diye. Hem de nasıl, beyaz tombiş kurtlar. Karabiber kadarken bir kez ilaç attım, herhalde bir kaç kez daha atılacaktı ancak bir baktım ki kızarmışlar. Sırf daha yukarılara atıyor diye şarjlı ilaçlama makinesi de almıştım halbuki. Bakır olandan vardı, kayınpeder emekliye ayrılınca vermişti ancak şarjlı olan daha kullanışlı; yükseğe ve uzağa atıyor, başlıktan ayarlayınca diğerine göre daha ince atabiliyor ve kolay tıkanmıyor, yormuyor, şarjı epey de gidiyor.
Domateslerde mantar (Phytophthora İnfestans) yine bir kaç kökü sökmeme sebep oldu. Üç yıldır belirtileri görür görmez iki hafta arayla iki kez Quadris Maxx atıyorum, şimdilik iyiler, birkaç kökte bir kaç dalda hafiften kahverengileşme var ancak ilerlemeyecek gibi duruyor. Devam ederse bir kez de Topas atmayı düşünüyorum. Bu arada topas demişken dahliyalarda külleme başladı geçen hafta ve hemen başladım bu ilaca. İlaçları sevmiyoruz ancak lüzum ederse iki ilaç ta el altında bulundurulmalı.
Yenecek bitkilere başka ilaç, fenni gübre atılmadı. Çiçeklere iki kez yapraktan gübreleme yapıldı. Sebzelere büyüme evresinde bir kez, diğeri de (biraz geç kalmakla birlikte) bugün olmak üzere iki kez yapraktan sıvı hümik asit Blackjak (yaklaşık 600 m. kare alan için 30 cc. kadar) ve sıvı solucan gübresi verdim. Fideleri dikip, tohumları ekerken toprağa yukarıda bahsetmiştim katı atık işleme tesisinin biyogaz elde ettikten sonra ortaya çıkan atıklarından, kendi yaptığım komposttan ve küçük-büyükbaş yanmış hayvan gübresinden bir iki avuç attım. Damlama sulamaya geçince damlama deliklerinin üzerine gelecek şekilde de ikişer avuç verdim.
Geçen seneye göre ekim dikim alanlarını mümkün olduğunca değiştirerek ekmeye çalıştık ancak bahçe küçük, çeşit çok olunca çakışmalar oldu tabi. Bu arada bamya ekmeyi unuttuğumuzu fark ettik. Börülce ekemedik, domates ve biber köklerini arttırdık, tigernut-yer bademi de ekmedik; geçen sene büyük boyları topraktan çıkarıp emek vererek eve getirdik ancak bir türlü üzerindeki toprağı temizleyemeyince yiyemedik tabi. O hayal kırıklığı ile küçük boy olanları topraktan dahi çıkarmadım. Böylelikle yer bademi sayfasını kapatmış olduk geçen sene.
Çiçeklerde değişiklik olmadı sayılır. Geçen sene tohumdan çıkardığımız dahliyaları aynı yere, yeri biraz daha büyüterek daha düzenli ve özenli ektik. Resimlerde de göreceğiniz üzere pek güzel oldular. Soğanların bir kısmı ikinci yılında ilginçtir renk değiştirdi ve içlerinden mükemmel daha önce görmediğimiz renkleri alanlar da oldu.
Ekinezyalarımızı çoğalttık ancak bu yıl herhalde açamayacaklar, güccükler daha.. Ortancalar, bu yıl soğuk geçen ve filizlenme dönemine kadar devam eden kış ayları sebebiyle fazla çiçeklenemediler. Geçen yıl da böyle olmuştu. İki yıldır tek tük çiçeklerle idare etmeye çalışıyoruz. Halbuki önceki yıl derin budama sonrası ne hayaller kurmuştuk. Hanımda zambak aşkı başlamıştı bahsetmiştim. Bu yıl dahliyaların yerinden çaldık o sebeple. Ancak zambakların dilini öğrenemedik daha; geçen sene A 101 den aldıklarımızın yarıdan fazlası öldü, ölmeyenlerin bir kısmı (özellikle pembe renk) aynı yıl açtı, kalanlar da (sarı renk çoğunlukta) bu yıl açtı. Bu yıl netten aldıklarımızın da üçte biri açtı kalanların akıbeti belli değil.
Yaylaya geç göçünce çimleri haftada bir sulayabildik, tabi kurumalı olup seyrekleştiler. Çok seyrek olan giriş kısmına ilave yaptım, yan tarafa ise hiç dokunmadım. Plastik - kayrak taş - ahşap - suni çim vs. pek çok seçenek arasında gidip geliyorum.
Gelelim resimlere...
Kayınperi kandırdım yer yok diye, her zaman bahçenin son tarafına kafasına göre üç dört sıra patates ekerdi, bu yıl oraya karpuz (ireniwaki ve bradford) diktim. Gerçi geç kaldık biraz ama, aksilik olmazsa eylülün 15 inden sonra yiyebiliriz. Meyvesini gördükten sonra 40 gün sayacakmışız.
Bahçenin sonunda karpuz, berisinde ise üç sıra oturak kuru fasulye var. Daha doğrusu vardı, gözüme az gelince nasılsa araları 110 cm. deyip birer sıra daha ekledim ve beş sıraya çıktı. Sonradan ekilenler geç kaldığı için kuru olmasa da taze olarak yenebilir.
726213
Bakliyatlar; bu yıl her zamanki gibi direk toprağa ektik. Tam sıcak zamana denk geldi ki toprağın tavını sağlamak için çapa makinesi ile çapalamadan önce sulamak zorunda kalmıştık. Ancak ekimin altıncı gününde yağmur yağdı. Toprak üzeri kaymak tabası oluşturarak sertleştiği için bu sene de çoğu topraktan çıkamaz deyip viyollere 150 kök barbunya fasulye ektim. Ancak havalar ekim zamanı sıcak gittiği için çabuk gelişen tohumlar zamanından önce gelişerek güçlenmiş ve topraktan çıkmayı başarmışlardı. Viyoldekileri de karşı komşuya verdik.
Taze fasulyeleri ikiye bölüp 15 gün arayla ekecektik ki yığılma olmasın. Tabi son üç beş yılda olduğu gibi bu yıl da olmadı, hepsini aynı anda ektik.
726214
Biber ve patlıcanlar..
726215
Bunu hanım ekmiş, poşette bahçıvan kabağı yazıyormuş ama bal kabağına benziyor.
726216
Domatesler toplu..
726217
Momini salzi; bu yıl denediğimiz bir kaç çeşitten biri, bahçede Bulgar domates çeşitleri artıyor. Yürek şeklinde olacakmış ama bizimkiler daha sivri, güccükbaş hayvan kalbi gibi.
726218
Forumda en çok beğenilen çeşitlerden biri olunca bu yıl bahçeye onu da ekledik. Berkeley tie dye, kırmızı - pembe harici domatesleri hanım pek sevmez, muhtemelen bunu da sevmeyecek.
726219
Bizim kızlardan, her zamanki gibi düzgün ve ihtişamlı, Hafize Baliç pembesi.. Siz onu bir de kızarınca görün...
726221
Hem erkenci oluşları hem de şirinlikleri yüzünden her bahçede bir kaç kök çeri olmalı. Biz de çerimizi sonunda önceki sene bulmuştuk. Alinin pembe çerisi miydi neydi adı... Bi de çatlamasalar. Yandaki bradford karpuz geçen sene toprakta kalan tohumlardan.
726222
Al bi şirin daha, buena mulata. 10 kök ekiyorsam yarısı farklı biberlerden esintiler taşıyor. Kimi siyaha kaçıyor, kimi yeşile, kiminde de habanero biberlerin aroması mevcut. Sonunda orijinal biberi bulamaycam diye korkmaya başladım. Orijinalini bir arkadaş paylaşsa da ekip saklasak. Bu da çeriler gibi ilk olan çeşit.
726220
Dahliya - dalya - yıldız çiçekleri; Geçen yıl kıymet bilmezler yüzünden bir iki kişi hariç kimseye soğan vermedik. Fazlalıkları netten, forumdan sattık, en azından toprağın altında, depoda çürümediğini biliyoruz.
726223
726224
726225
726226
Komşu yaylalardan birinin yolundaki kayaları patlatarak parçaları kullanmışlardı önceki yıllarda. Kayınpeder ile kalan taşların bir kısmını da biz alarak yürüyüş yolu yaptık. Aralara girsin diye üzerine kürekle toprak atmış bizimki, onları süpürüp tekrar resmini çekeyim, fena olmadı sanki.
726230
Hanımın zambakları, ilk önce pembe açıyor, sonra sarı, tek tük beyazın eline kaldık şimdi. Çiçeği geçenler saplarını tepeye dikmiş bize bakıyorlar boş boş... Oysa dahliyalar neredeyse tüm yaz boyunca rengarenk... Yapcak bi şey yok. ;)
726231
Zahmetsiz ama bu yıl da az çiçekli ortancalar. Yaylada uzun süre çiçekli kalabilen (ovada çiçeği daha az ve kısa süreli açıyor, tıpkı dalyalar gibi) ortancaların üzerine seneye de kış soğuk geçerse elyaf örtmeli.
726229
Şunların güzelliklerine bakın bi kere...Zambakmış...Pehh..
726227
Bu arada yiğidin hakkını da yemeyelim, sanırım lilium denilen zambak türleri kokulu oluyor. Komşu da zambak hastası, mis gibi kokuyorlar hala...
726228
chelik26
11-01-2023, 13:08
Üst 3. resimdeki sağ taraftaki açık mavi çiçekli ortanca(galiba) sizin bahçeninse sn TCM vallahi dilencileşirim..
Bu arada harika bi görsel şov olmuş çiçek bahçeniz.
Üst 3. resimdeki sağ taraftaki açık mavi çiçekli ortanca(galiba) sizin bahçeninse sn TCM vallahi dilencileşirim..
Bu arada harika bi görsel şov olmuş çiçek bahçeniz.
Bahçe sizin, çelik gönderebilirim sezonunda bolca, ama ne kadar tutar bilemem. Bu taraflara yolunuz düşerse fidan çok, ucuz üstelik, uğraşmaya değmez, gelirken koltuğunuzun altına bi sasso da kıstırırsanız pek güzel olur hani. Hep yazıyorum zahmetsiz, hastalıksız, serin seven, gölge de isteyen çiçek ortanca, uygun her bahçeye dikilmeli.
maaşallah sayın TCM her şeye inat tam gaz devam etmişsiniz.
yıllar oldu bu sayfalara girmeyeli.
Epeydir yazamamışım bir şeyler, acil olanı yazayım da sonra mesajı silip toparlarım;
Dahliya - dalya - yıldız soğanları filizlenmeye başlamış, dün itibarı ile yarıya yakını ektik. Muhtemelen yine artacak soğanlar. Talep eden olursa uygun fiyatlı (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/44902.htm#post1620337) gönderebilirim.
elifaydin
24-04-2023, 11:54
Epeydir yazamamışım bir şeyler, acil olanı yazayım da sonra mesajı silip toparlarım;
Dahliya - dalya - yıldız soğanları filizlenmeye başlamış, dün itibarı ile yarıya yakını ektik. Muhtemelen yine artacak soğanlar. Talep eden olursa uygun fiyatlı (http://www.agaclar.net/forum/sogan-yumru-rizom-satis/44902.htm#post1620337) gönderebilirim.
ben de haftasonu elimdekilerin filizlenme durumuna bakacağım. Eğer kayıplar varsa sizden talep edebilirim.
yenibahceci
11-05-2023, 12:14
Merhaba sayın TCM
Bahçe paylaşımlarınızı baştan sona okuyamasam da :) neredeyse tüm resimlere baktım. Yıllar geçtikçe paylaşımları azaltmışsınız ama yine de burada aktif olmanız bizim gibi yeni başlayanlar için büyük şans. Biz henüz evimize taşınamadık dolayısı ile daha bahçe ile alakalı hiç bir şey yapmadık ama önceden bilgi sahibi olmak için neredeyse her boş vaktimde buralardayım. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler ve umarım buraları boş bırakmazsınız. Sevgiler..
sultan1616
11-05-2023, 20:04
Merhaba sayın TCM
Bahçe paylaşımlarınızı baştan sona okuyamasam da :) neredeyse tüm resimlere baktım. Yıllar geçtikçe paylaşımları azaltmışsınız ama yine de burada aktif olmanız bizim gibi yeni başlayanlar için büyük şans. Biz henüz evimize taşınamadık dolayısı ile daha bahçe ile alakalı hiç bir şey yapmadık ama önceden bilgi sahibi olmak için neredeyse her boş vaktimde buralardayım. Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler ve umarım buraları boş bırakmazsınız. Sevgiler..
evet ben de yeni katıldım bu siteye ve sayın TCM nin biligilerinin çok değerli olduğunu düşünüyorum. umarım yazın kendini belli etmesiyle bahçenizi daha da sık görebiliriz. bereketli olsun.
Yağmur yağıyor...
Seller akıyor...
Arap kızı camdan bakıyor...
2023 sezonu istediğimiz gibi başlamadı. Dağıttığımız tohumlarla yeşeren, çiçek veren fidelerin resimleri yanında, benim doğdu büyümez fidelerin durumu içler acısıydı aslında. Önceki sene de benzer durum olmuştu, domates tohumlarını ilk şaşırtma öncesi ektiğim yer küçük gelince büyümek bilmemişler, müstakil konaklama alanlarına aktarınca kendilerine gelmişlerdi. Oysa bu kez doğar doğmaz rahat etmeleri için villa almıştım her birine. Önceki senelerde çatıda yürüttüğüm fideleme işlemlerine bu kez balkonda devam etmemi sebep gördüm. Öğleye kadar güneş, havalandırma azlığı zararlıları cezbetmiş olmalı diye düşünüyorum.
Bunlar dünkü resimler...
728562
728563
Bunlar da geçmiş haftalardaki durum. Pek bi fark yok aslında.. :D
728565
728564
Sezonun en güzeli tohumdan ekilen dahliya - dalya - yıldız çiçekleri oldu. Doğumdan itibaren gelişmeleri güzel oldu. Halbuki aynı yerdeler.
728566
Sezonun en kötüsü de gelişimi bir kaç hafta öne çekebilmek için yaptığım seranın fiyaskoyla sonuçlanan hali oldu. İnşaat demirlerine ip bağlayıp gerdirdim, naylonu da örttüm ama demirlerin sabit durmayacağını hesaba katamadım. Az da olsa esnemeleri su birikintilerine sebep oldu ve bir hafta sonra naylonu söktük.
728568
Doğa her şeyin en iyisini bilir. Direk toprağa pet şişe altına ektiğimiz bakliyatlar..
728567
Sezon nispeten kötü başladı, inşallah güzel tamamlanır.
Bu yıl bahçede semizotu festivali var. Mikoriza mantarları semizotunu seviyormuş, dolayısıyla yanındakini de sever kardeş kardeş yaşarlar, hastalıklara daha dayanıklı olurlar, gelişmeleri daha güzel olur (bir nevi etkin mikroorganizma faaliyeti) bir de canlı malç olur diye düşündük, daha doğrusu düşünenlere (@meyvelitepe) hak verdik diyelim.
Üstte son halinden yakındığımız domateslerimiz gelişiyor. Bir kısmını unutsak ta zamanında budayarak tek gövdeden ilerletmeye çalışıyoruz. Olmadı iki gövde ;)
Ürün vermek için zaman yeter mi o bilinmez..
728755
Oturak kuru fasulye, en sevdiğim, zahmetsiz... Domatesle arasında biraz pancar, biraz kereviz..
728757
Taze fasulyeleri yukarıda da paylaşmıştım pet şişe altına ekip sorunsuz çıkarmıştık. Ancak barbunyalar sıcağa kaldı, toprak kuruyunca çimlenme son iki sırada az oldu. Damlamaları 10 dakika kadar bir kaç kez açınca onlar da topraktan yüzlerini gösterdiler.
728756
Bu yılın en güzelleri çiçekler. Özellikle zambaklar..
728758
İki yıldır açmayan ortancalar da bu yıl pek güzel.
728759
Bu yıl önceleri çılgınca yağan yağmurlar sonraları birden artan hava sıcaklıkları ve doğdu büyümez domateslerin gelişimi için 'domatesler meyve vermeden sulanmaz' kuralını es geçmek zorunda kaldık. Bakalım sonuçları nasıl olacak.
Ankara belediyesinden aldığım (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300-6.htm#post1620965) etkin mikroorganizma ve organik gübreleri kullanıyorum. Yaklaşık haftada bir gübre ve E.M. yi karıştırıp veriyorum. Dün gübre ve sıvı hümik asiti verdim ilk kez karıştırarak. Domateslerde her yıl gördüğüm mantar bakalım bu yıl da görülecek mi.
_ _ Kasım sonunda bel fıtığından operasyon geçirdim, şu an iyiyim şükür... STOP!
_ _ Bahçede hiç bir şey yapmadım olduğu gibi duruyor, damlama boruları bile toplanmadı... STOP!
_ _ Ama 'ONARICI TARIM' a geçiş yapıyorum. Aslında toplamadığım iyi olmuş ... STOP!
_ _ Onarıcı tarım ile ilgili güzel bilgi arıyorum, tam tembel işi gibi duruyor; çapalama yok, satılık çapa makinesi var... STOP!
_ _ İlk önüme aşağıdaki link çıktı, güzel bilgiler bulduğumda ilave edip paylaşırım, takılın peşime, uzatın ayakları... STOP!
https://www.youtube.com/watch?v=UhaGCzl_z_A
Melih Bakırlıoğlu
02-03-2024, 06:28
Gelmiş, geçmiş olsun.
Portakal Rengi
05-03-2024, 06:37
Geçmiş olsun.
chelik26
10-03-2024, 10:52
Geçmiş olsun sn TCM. kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanız temennisi ile, linke bakalım bakalım
Geçmiş olsun Doktor. Aynı çatıdan 15 sene önce düştüm bilirim.
Verdiğiniz link gerçekten çok yararlı. Özellikle yağ oranları yüksek bizim gibilere:) Ancak bahçe işlerini hiç azaltamadım. Sağolsun Prof. Dr. Sabri Narman ın verdiği eksersizler sayesinde.
Herşey gönlünce olsun.
Dutlubahçe
11-03-2024, 09:45
Geçmiş olsun. Acil şifalar diliyorum.
Geçmiş olsun, Allah şifa versin.
ONARICI TARIM ile ilgili güzel belgesel&film tadında bir yapım var. Hatta bir kaç sene önce forumun film önerileri bölümünde önerilmiş..
https://www.youtube.com/watch?v=y_j9Mg0rJoA
_ _ Kasım sonunda bel fıtığından operasyon geçirdim, şu an iyiyim şükür... STOP!
_ _ Bahçede hiç bir şey yapmadım olduğu gibi duruyor, damlama boruları bile toplanmadı... STOP!
_ _ Ama 'ONARICI TARIM' a geçiş yapıyorum. Aslında toplamadığım iyi olmuş ... STOP!
_ _ Onarıcı tarım ile ilgili güzel bilgi arıyorum, tam tembel işi gibi duruyor; çapalama yok, satılık çapa makinesi var... STOP!
_ _ İlk önüme aşağıdaki link çıktı, güzel bilgiler bulduğumda ilave edip paylaşırım, takılın peşime, uzatın ayakları... STOP!
https://www.youtube.com/watch?v=UhaGCzl_z_A
Çok geçmiş olsun.
Onarıcı tarımda en zor ilk yıllardır. İlk yılları atlatınca gerisi çorap söküğü gibi gelecektir. Şimdiden kolaylıklar diliyorum
kırkdilim
13-03-2024, 18:27
Geçmiş olsun sayın TCM. Tez zamanda iyileşip bahçenizle ilgili paylaşımlara devam etmenizi dilerim.
Sezerakk
28-03-2024, 20:23
Kıymetli Ağabeyim çok çok geçmiş olsun. Ben de bahçe işlerine fazla kaptırdım sanırım. Belimde 2 tane boynumda 1 tane olmak üzere 3 tane fıtık başlangıcım var..
Kıymetli Ağabeyim çok çok geçmiş olsun. Ben de bahçe işlerine fazla kaptırdım sanırım. Belimde 2 tane boynumda 1 tane olmak üzere 3 tane fıtık başlangıcım var..
Sağolasın kardeşim. Kaptırdığın işleri bize de göstersen, yoksun buralarda.
Fıtık herkeste az - çok var. Bahçede çalışırken oturarak çalışmak lazım, oğlanın bozulan bilgisayarda kullandığı oyun sandalyesinin üstünü söktüm üzerine oturup yürüterek kullanıyorum. Ağır şeyleri eşimle taşıyoruz. Dikkat edecez artık başlasın ama ilerlemesin. :)
Mevsim anormallikleri devam ediyor. Kimi yaylacı çiftçiler ekim-dikime başladı bile. Eskiden mayıs ortası olmadan hatta mayıs sonuna doğru işlemlere başlarlardı. Ettiğimizi çekiyoruz, çekmeye de devam edeceğiz sanki, önlemi bırakın bahsi bile geçmiyor neredeyse. İnsanoğlu yok olmadan dünyamıza rahat yok...
Neyse biz elimizden geleni yapmaya çalışalım... Mart sonu patlıcan biber, bir hafta 10 gün önce de domatesleri suya koyduk. Geçen sene çatıya çıkarmaya üşenmiş ve fide üretimini balkonda yapmıştık, yapmıştım diyeyim de hanımın suçu yok bunda, kendi tembelliğim. Muhtemel güneş ve havalanma azlığına bağlı fideler gelişmemişti. Bu yıl çatıya aktardım, küçük bir sera aldım bakalım nasıl olacak..
730185
Yıllardır tohum paylaşıyorum. Maddi olarak ilk kazancım agaclar.net in verdiği şarjlı vidalama aletiydi. Önceki sene de @bahcedenn bi arazi aracı hediye etmişti sağolsun. Bu yıl da plaket aldım...
730186
Üstte belirttiğim onarıcı tarım dan vazgeçmiş değilim. Bahçeye makine girmedi geçen sezondan beri. Bu hafta sonu 15 kök kadar oturak barbunya ektim otların arasına bakalım nasıl olacak...
feyzi_48
24-04-2024, 12:17
Bereketli bi sezon dilerim
Bahçenin şuanki halinin resimleri var mı? Bir de ben Malatya daki depremden dolayı bahçemi sürdüremedim il dışında olduğumdan dolayı. Acaba ağaçların altını da otlu mu bırakıyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum.
Bahçenin şuanki halinin resimleri var mı? Bir de ben Malatya daki depremden dolayı bahçemi sürdüremedim il dışında olduğumdan dolayı. Acaba ağaçların altını da otlu mu bırakıyorsunuz. Kolaylıklar diliyorum.
Video çekmiştim onarıcı tarım facebook grubu için, haftaya resimleri çeker eklerim ancak yapılan bir şey yok pek bahçe için. Dün sırt tırpanı ile çoğunluk otlarını biçip öylece bıraktım. Bahçemiz ağaç ağırlıklı değil, beş çeşit elma ağacı, bir erik, iki armut ve birer vişne - kiraz var sadece. Ağaçların altını ellemiyorum, zaten her yıl bir ağaç gidiyor :( Geçen yıl kırmızı erik hastaydı, bu yıl sizlere ömür, sırada vişne - kiraz var, her yıl kurt ayıklamaktan bıktık, kirazı anlarız da vişne de kurt mu olurmuş.
Onarıcı tarım açısından soruyorsanız; tohum ekim dikim yaparken bile sağı solu çok ellemiyorlar, ağaçları siz düşünün artık. Otları biç - bırak taktiği, son zamanlarda özellikle yüzeysel köklere zarar vermemek için zeytin ağaçlarında da önerilen taktik.
Onarıcı tarım için ayrı bir başlık yok forumda, ben de çok yeniyim. Aslında bir bilen başlık açsa iyi olacak.
Bahçeden resimler...
730222
730223
Salı günü (28.05.2024) domates, biber, patlıcan fidelerini, önceki gün (01.06.2024)karpuz fidelerini, dün de (02.06.2024) bakliyat tohumlarını hallettik. Uzun süre yağışın olmaması sebebiyle otların çoğu kurumuştu. Ekip dikerken onları biçtik, duruma göre ellemedik. Resimlerde göreceğiniz ucu sivri büyük kazığı balyozla yere çaktık (çoğunu kayınpeder halletti) dip kısmına iki yıllık küçük baş hayvan gübresi koyup plastik bardaklarda yetiştirdiğimiz fideyi üzerine yerleştirip suladık. Tohumları ekerken de küçük çapayla hala tavında olan toprağı kaldırıp tohumları yerleştirdik, üzerine bir avuç dolusu gübre ve tarım perliti (suyu muhafaza etmesi için) koyup sulayarak, kaldırdığımız toprak kısmını üzerine örttük. Son bir kaç sırada kayınpeder (eski çiftçi ve doğal tarıma hiç sıcak değil) olaya dahil oldu, biraz daha geniş çukurlarla nispeten yapmak istediğimizi yaparak olayı sağ salim bitirdik. Bu arada geçen tazecik büyümüş gürbüz otların arasına ektiğim 10 kök oturak barbunyanın tamamı yağmurlarla birlikte firesiz olarak kendini göstermiş.
Bahçenin çapalanmadığını, sürülmediğini duyan, otların arasındaki fideleri gören herkes Almanya dan köye gelen metalci Şaban mışım gibi acıyan gözlerle bakıyor. En cüretkar da kayınpeder, 'sulamaya başlayınca dizlerine gelecek otları görünce ne yapacaksın bakalım' diyor. ;)
Bakalım zaman ne gösterecek.
730380
730377
730378
Biberler
730379
Domates fideleri
730376
Bakliyatlar...
chelik26
03-06-2024, 20:40
Almanya dan köye gelen metalci Şaban mışım gibi acıyan gözlerle bakıyor. En cüretkar da kayınpeder, 'sulamaya başlayınca dizlerine gelecek otları görünce ne yapacaksın bakalım'
Çok güldüm
Kazık etrafını sertleştirdiği için muhtemelen kökler genişleyemeyecektir, ağaç dikerken bile o burgulu şeyi tavsiye etmiyorlar kökler yüzünden.
Deneyin bakalım ne çıkacak. Bereketli olsun
Musa Gündoğan
05-06-2024, 16:22
abi inşallah güzel sonuçlar olacak. bir bahçenin olmazsa olmazı malç yapmak. Ancak her malçta doğru olmuyor tabi. örneğin her yere saman serince bazı ışı sevmeyen bitkilerde sorun oluyor zira saman güneşi çok fazla yansıytıyor.
en güzeli karışık kuru otları sene sonuna doğru her yerden toplayıp daha sonra siyah poşetlere bahara kadar bekletip fideleri diktikten sonra da fide aralarına o malçı doldurmak. ondan sonra toprak kendi kendine gelişiyor. her yıl bunu yapmış olsak abartmıyorum 3-5 yıl arasında toprak istenilen ölçeğe geliyor.
@chelik26; toprak yapısı uygun olduğu sürece, iddia etmesem ve mutlaka az da olsa engel teşkil edeceğini düşünsem de bunun sorun olacağını sanmıyorum. Toprağı mümkün olduğunca nemli tutmaya, kurutmamaya çalışıyorum. Her yıl işlenmeyen bahçe toprağının daha verimli olacağını düşünüyorum. Bu yıl dörtte bir verim kaybına razıyım ama ömrümüz olursa 2026 da her şey daha güzel olacak, olmalı ;) Yoksa rezil olduk eş - dost - akrabaya...
09.06.2024 bahçeden iki görüntü.. Bulun bakalım domatesler - karpuzlar nerede.
730485
730486
@ Musa Gündoğan, beş yıla sarkmaz inşallah.. ;)
27.06.2024 bahçesinden..
Biber
730487
730490
730489
Domates
730488
Musa Gündoğan
05-07-2024, 09:36
abi yok sarkmaz ben bahçenin bir bölgesinde tecrübe ettim otları kestikten sonra oraya attım hepsini 1 sene de çürüdüler kendileri toprağa malç yaptı alttan da çürüdü toprak hem nemli duruyor ve toprak sertliği değişmişti.
Musa Gündoğan
08-07-2024, 10:42
benim tek kurtulamadım şey ayrık otu ondan nasıl kurtulurum bilmiyorum temizliyorum bitmiyor hep çıkıyor
AlimHakan
12-07-2024, 18:08
buğday ve arpa nın ayrık otunu baskıladığına dair yazı okumuştum.Denemek gerek.
chelik26
12-07-2024, 21:12
benim tek kurtulamadım şey ayrık otu ondan nasıl kurtulurum bilmiyorum temizliyorum bitmiyor hep çıkıyor
Pulluk ile derin sürüp toplamak. Kaynar su döküp yakmak, randuf atmak.
CornusMas
13-07-2024, 11:35
Pulluk ile derin sürüp toplamak. Kaynar su döküp yakmak, randuf atmak.
Ayrıktan Roundup (herbisit) ile kurtulmak yerine ayrık ile yaşamak çok daha iyi
https://en.wikipedia.org/wiki/Roundup_(herbicide)
One international scientific organization, the International Agency for Research on Cancer (IARC), classified glyphosate in Group 2A, "probably carcinogenic to humans" in 2015. ... In 2017, California environmental regulators listed glyphosate as “known to the state to cause cancer.” The state's Office of Environmental Health Hazard Assessment made the decision based in part on the report from the IARC. State Proposition 65 requires the state office to add substances the international agency deems carcinogenic in humans or laboratory animals to a state list of cancer-causing items
One international scientific organization, the International Agency for Research on Cancer (IARC), classified glyphosate in Group 2A, "probably carcinogenic to humans" in 2015. ... In 2017, California environmental regulators listed glyphosate as “known to the state to cause cancer.” The state's Office of Environmental Health Hazard Assessment made the decision based in part on the report from the IARC. State Proposition 65 requires the state office to add substances the international agency deems carcinogenic in humans or laboratory animals to a state list of cancer-causing items
Geçen bir meslektaşımızla domateste mantar hastalığında ilaç kullanımı hakkında yazışıyoruz sosyal medyada. Dedim ki sistemik mantar ilacı kullanılması gerek iki hafta arayla en az iki kere ve kısa sürede müdahale olmazsa (ki önceki sayfalarda da görebilirsiniz bu hastalıkla ilgili deneyimlerimi) domates yiyemezsiniz. Arkadaş ta dedi ki, "haklısınız ama kullanacağınız sistemik etkili mantar ilacı (üstteki ROUNDUP gibi) glifosat benzeri etki gösterir, dolayısıyla o ilacı kullanacağıma domatesi söker atar, üzerine de çay demler içerim"...Kendi adıma; hiç bilmediğim domatesi alacağıma iki kere ilaçladığım bildiğim domatesi yerim. Ama esas olay insanoğlunun elinin değdiği hiç bir şey tamamen zararsız değil. Kaçabildiğimiz kadar kaçmalıyız, tabi o da bir yere kadar.
s.serdar
17-07-2024, 03:16
Vikipedia kendi sayfasında kendisini "Güvenilir bir referans değildir." şeklinde tanımlamakta ve devamında "Hiç kimse Vikipedi'ye referans kaynağı olarak güvenmemelidir. Bunun nedeni Vikipedi'deki bilgilerin tamamen güvenilmez olmasıdır. Vikipedi'de beğendiğiniz veya beğenmediğiniz, katıldığınız veya katılmadığınız pek çok içerik mevcuttur." diye noktalamaktadır.
Buna rağmen Vikipedia'yı referans olarak kabul ediyor iseniz bir de şu sayfaya göz atmanızda yarar olacaktır.
Roundup'ın içeriğinde bulunan ve kanserojen özelliği taşıdığı düşünülen Glifosat için dünya genelinde henüz bir fikir birliği sağlanamamıştır. Bazı kurumlar Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 2015 yılında glifosatı Grup 2A'da "insanlar için muhtemelen kanserojen" olarak sınıflandırmıştı.
Ancak büyük tarım işletmelerinde, büyük miktarda glifosat kullanımının insanlarda kanser riskinin artabileceğine dair son derece sınırlı kanıt varken, ev içi bahçecilik gibi kullanımlarda böyle bir risk olduğuna dair güvenilir ve sağlıklı bir kanıt henüz yoktur. Ulusal pestisit düzenleme kurumları ve bilimsel örgütler arasındaki fikir birliği, glifosatın etiketli kullanımlarının insan kanserojenliğine dair hiçbir kanıt göstermediğidir.
Dolayısıyla GDO'lu ürünlerde son derece yaygın kullanım gösteren Glifosat'ı içeriğinde bulunduran Roundup'ı, eğer doğrudan yemiyecekseniz, içmeyecekseniz, üzerinize dökmeyecekseniz panik yapmanıza şimdilik pek gerek yok gibi. :)
Musa Gündoğan
17-07-2024, 07:49
yine en iyisi toplamak gibi görünüyor. sayın chelik kaynar suyu denemedim fakat bir de onu deneyeceğim bakalım. ayrık otu ile beraber yaşıyoruz bundan kaçış yok ancak zurnanın zırt dediği yerden çıkıveriyorlar. bahçenin tam ortasından çıkmak nedir. :):)
mutlu_inan
17-07-2024, 18:16
yine en iyisi toplamak gibi görünüyor. sayın chelik kaynar suyu denemedim fakat bir de onu deneyeceğim bakalım. ayrık otu ile beraber yaşıyoruz bundan kaçış yok ancak zurnanın zırt dediği yerden çıkıveriyorlar. bahçenin tam ortasından çıkmak nedir. :):)
Bu sene ottan bana da öğ geldi, önümüzdeki sene kaz alıp bahçeye salacağım galiba:(
İlginç, semizotu mu bu, havadan yayılsın... Bizde bahçenin bir kaç bölgesinde vardı, Üç yıl kadar önce kürekle tüm kökleri gittiği yere kadar bulup çıkardık. Şimdi tek tük zararsız çıkıyor, onları da biraz büyüyünce söküyoruz yine.
Musa Gündoğan
18-07-2024, 08:37
abi şöyle oluyor aynı dediğin gibi havadan yayılıyor bizzat şöyle şahit oldum. yan bahçelerde her yer ayrık otu orada hayvanlar filan otlarken kimisi kopuyor kırılıyor rüzgarla yuvarlana yuvarlana geliyor tarlanın ortasına yerleşiyor bi bakmışım seneye kocaman bir ayrık otu öbeği olmuş :):):):
toprak killi olduğu için ıslatmadan da koparamıyoruz çok deinlere iniyor uçları
chelik26
18-07-2024, 20:29
Ayrık otu 5 sene kurumuş, sonra yağmur yağmış, az daha ölüyordum demiş :)
Böyle bişeydi işte
Musa Gündoğan
19-07-2024, 17:34
Ayrık otu 5 sene kurumuş, sonra yağmur yağmış, az daha ölüyordum demiş :)
Böyle bişeydi işte
bence de iyi anlatmış aynı o şekilde oluyor .
Portakal Rengi
20-07-2024, 09:05
Vikipedia kendi sayfasında kendisini "Güvenilir bir referans değildir." şeklinde tanımlamakta ve devamında "Hiç kimse Vikipedi'ye referans kaynağı olarak güvenmemelidir. Bunun nedeni Vikipedi'deki bilgilerin tamamen güvenilmez olmasıdır. Vikipedi'de beğendiğiniz veya beğenmediğiniz, katıldığınız veya katılmadığınız pek çok içerik mevcuttur." diye noktalamaktadır.
Buna rağmen Vikipedia'yı referans olarak kabul ediyor iseniz bir de şu sayfaya göz atmanızda yarar olacaktır.
Roundup'ın içeriğinde bulunan ve kanserojen özelliği taşıdığı düşünülen Glifosat için dünya genelinde henüz bir fikir birliği sağlanamamıştır. Bazı kurumlar Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 2015 yılında glifosatı Grup 2A'da "insanlar için muhtemelen kanserojen" olarak sınıflandırmıştı.
Ancak büyük tarım işletmelerinde, büyük miktarda glifosat kullanımının insanlarda kanser riskinin artabileceğine dair son derece sınırlı kanıt varken, ev içi bahçecilik gibi kullanımlarda böyle bir risk olduğuna dair güvenilir ve sağlıklı bir kanıt henüz yoktur. Ulusal pestisit düzenleme kurumları ve bilimsel örgütler arasındaki fikir birliği, glifosatın etiketli kullanımlarının insan kanserojenliğine dair hiçbir kanıt göstermediğidir.
Dolayısıyla GDO'lu ürünlerde son derece yaygın kullanım gösteren Glifosat'ı içeriğinde bulunduran Roundup'ı, eğer doğrudan yemiyecekseniz, içmeyecekseniz, üzerinize dökmeyecekseniz panik yapmanıza şimdilik pek gerek yok gibi. :)
Sorum şu :
Avrupa Birliği olmayan kanıtlara dayanarak glifosat kullanımını yasaklayabilir mi ?
Neden yapsın ?
Çiftçileri ciddi direniş gösterirken
Tarım ilacı üreticisi onlarca firma AB devletlerinde üretim yaparken.
Olmayana ergi yöntemi kullanırken her yönde incelemek gerek. (İşkembe hariç)
Emin olmadan yayınlamak kaç kişiyi zehirleyebilir konusuna dikkat.
Sorum şu :
Avrupa Birliği olmayan kanıtlara dayanarak glifosat kullanımını yasaklayabilir mi ?
Neden yapsın ?
Çiftçileri ciddi direniş gösterirken
Tarım ilacı üreticisi onlarca firma AB devletlerinde üretim yaparken.
Olmayana ergi yöntemi kullanırken her yönde incelemek gerek. (İşkembe hariç)
Emin olmadan yayınlamak kaç kişiyi zehirleyebilir konusuna dikkat.
Glyphosate çok yekün tutuyor ucuza üretip çok iyi paralara satıyorlar ve bundan vazgeçmeye niyetleri yok yoksa bir çok ilaç yasaklanıyor yıl içinde yenileri çıkıyor.Ama bu ilaç farklı tonlarca kullanıyor çiftçi bunlardan.Çiftçi kullanmaktan vazgeçerse yasaklanır anca yani para kazanamadıklarında.Yoksa kanserle şunla bunla ilgisi yok.
Portakal Rengi
21-07-2024, 12:37
Glyphosate çok yekün tutuyor ucuza üretip çok iyi paralara satıyorlar ve bundan vazgeçmeye niyetleri yok yoksa bir çok ilaç yasaklanıyor yıl içinde yenileri çıkıyor.Ama bu ilaç farklı tonlarca kullanıyor çiftçi bunlardan.Çiftçi kullanmaktan vazgeçerse yasaklanır anca yani para kazanamadıklarında.Yoksa kanserle şunla bunla ilgisi yok.
Bayer, ABD de çok büyük tazminat ödemeyi kabul etti. Yani kanıtlar var. AB de bu nedenle yasaklamaya çalışıyor ama çiftçi direnişi seçimlere denk gelince tavsadı.
Yerine konulabilecek bir ilaç da bulamadılar.
Bayer, ABD de çok büyük tazminat ödemeyi kabul etti. Yani kanıtlar var. AB de bu nedenle yasaklamaya çalışıyor ama çiftçi direnişi seçimlere denk gelince tavsadı.
Yerine konulabilecek bir ilaç da bulamadılar.
Yok kanser yapmıyor demek istemedim sonuna kadar hem çiftçiler hem firma götürmeye çalışıyor bir adım atmadıkları sürecede bu böyle gidecek.
CornusMas
19-02-2025, 21:28
Tercih elbette kişinin. Wikipedia'yı her zaman geçerli kanıt olarak göstermemek gerektiği konusunda da haklısınız. Ancak bazı güvenilir kurumların web sitelerinde de glifosat hakkında bolca bilgi mevcut. İşte biri:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9101768/
It has been shown that exposure to this pesticide during the early stages of life can seriously affect normal cell development by deregulating some of the signaling pathways involved in this process, leading to alterations in differentiation, neuronal growth, and myelination. Glyphosate also seems to exert a significant toxic effect on neurotransmission and to induce oxidative stress, neuroinflammation and mitochondrial dysfunction, processes that lead to neuronal death due to autophagy, necrosis, or apoptosis, as well as the appearance of behavioral and motor disorders.
...
it is unequivocal that exposure to glyphosate produces important alterations in the structure and function of the nervous system of humans, rodents, fish, and invertebrates.
Ayrıca Roundup davaları nedeniyle Bayer'in ödediği milyon dolarlar da bizi bir miktar şüphelendirmelidir. Wikipedia harici pek çok haber sitesinde bu davaların sonucunu bulabilirsiniz.
Ayrık otuyla güvenli mücadeleye başlamak için öncelikle onun yapısını anlamak gerekir. Mesela kendinize "neden orman alanlarını ayrık otu basmıyor da benim tarlamı, bahçemi basıyor?" diye sorarak başlayabilirsiniz.
MeyveliTepe
19-02-2025, 22:48
Glifosat, direk muhtemelen kanserojen olarak sınıflandırılmış bir aktif madde.
Herbisit olarak kullanımı çok yaygın olmakla beraber, RR /roundup ready) GDO'ların yetiştirilmesinde hepten hesapsız kullanılıyor. Bu yüzden kuzey ve güney amerikada glifosat'da dirençli bitki türleri evrimleşti epeydir. Bu zehirin tarım arazilerinde neredeyse duş alırcasına kullanıldığı güney amerikada çok feci kanser oluşumları var.
Yağmur suyunda ve insanların idrarında glifosat tesbit edildiğine dair bazı araştırmalar okumuştum. İsteyene gönderirim. Sessiz sedasız bir zamanların ddt'si gibi müthiş bir kontaminasyon söz konusu.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.