View Full Version : sümbül
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
mstfylcn
21-02-2007, 21:42
bir arkadaşım bana sümbül hediye etti..
6 yapraklı, yaprakların boyu ortalama 12-15 cm ve yaprakların ortasında bir kümelenmiş bölüm var :) sanırım ordan çiçek açacak..
sümbülü tanımıyorum..
bana bilgi verir misiniz?
özellikle bakımı ve bulundurmam gereken ortam konusunda... ;)
ne kadar zamanda bir ve ne kadar sulamam gerek?
ben genelde ağaç ve bitkilerimi sprey ile suluyorum..
yapay yağmur yani :D
onu odamda bulunduruyorum şu anda..
ve odamda kalmasını istiyorum :p
SOĞANLI ve YUMRULU BİTKİLER (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191) başlığında detaylı bilgiler mevcut.:)
Benim 3 tane sümbülüm var. Balkonda 2-3 gün arayla suluyorum mis kokulu çiçekleri var şu anda üzerinde. Çiçekler kuruyunca kesip saksıyı gölgelik bir yerde bekletiyorum. Kasım ayında sulamaya başlıyorum yine harika çiçekler veriyor.
2 hafta önce bir çiçek marketinden yeni filizlenen bir sümbül aldım. bu sümbülü iki kalonşe ile birlikte uygun büyüklükte bir saksıya birlikte ektim (sümbül ortada). dikim derinliğine ve diğer iki çiçekle olan mesafesine dikkat ettim. ancak dikimden bir hafta sonra sümbülümün en dış çeperindeki yaprağında ve çiçeğinde renk koyulaşması ve çürüme ile karşılaştım. çok üzüldüm :( . çok büyük hevesle aldığım sümbülümü eski güzel haline getirebilmek için ne yapmalıyım? saksımın bulunduğu balkon camekanlı ve sıcaklığıda 15-20 C arasında, sabah güneşi alan aydınlık bir mekan. acaba sulamada mı hata yaptım? bana bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
kalonşelerim çok mutlu... umarım sümbülüm de öyle olacak ...
teşekkür ederim.
Sorularınızı sormadan önce, doğru yerde sorduğunuzdan emin olun. Bir soruyu bir yerde sorun, daha önce aynı konunun konuşulup konuşulmadığına bakın.
Kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıttıktan sonra, SOĞANLI ve YUMRULU BİTKİLER (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191) başlığını okuyun. Eğer okuduktan sonra kafanızda kalan soru işaretleri varsa aynı başlığın altında sorabilirsiniz. Hoş geldiniz.:)
Sayın Vildan sümbül soğanlanın bir kısmının toprak dışında kalmasına dikkat ettiniz mi?
Ateş Öztan
23-02-2007, 15:59
Çiçek ucu görününceye kadar karanlık ve serin bir yerde tutmak, sonra sıcak ve aydınlık bir yere almak yetiyor. Ev içi ve cam önü yeterli.
Eve aldığım açtı. Dışardakiler hala çiçeği oluşturmuş fakat tamamen açmamış durumda. İçeri alırsam, onlar da bir kaç gün içinde böyle olacak. Peş peşe içeri alarak, çok uzun bir süre görmek istiyorum.
Ateş Bey yine döktürmüşsünüz.mis gibide kokuyor.
Sayın Vildan sümbül soğanlanın bir kısmının toprak dışında kalmasına dikkat ettiniz mi?
bu şekilde saksıya yerleştirmeye dikkat ettik. dışarısı soğuk gelmiş olabilir diye içeri almayı deneyeceğim. tavsiyeniz için teşekkürler :)
Nihayet ekledim şu fotoğrafı.
mstfylcn
25-02-2007, 22:49
adabayrakoğlu çok güzel görünüyor bu.
Benim sümbülümün yaprakları bana geldiğinde yanlara doğru açıktı.
Şimdi neredeyse yere dik konuma geldiler ve tomurcuklardan hafifçe çiçeklerin renkleri görünmeye başladı..
Ateş Öztan'nın fotoğrafındaki sümbüllerin yapraklarından biraz daha dik benimkilerinki.
Bunun bir anlamı var mı?
Merhaba,
Bende geçen yıl saksıda ekilmiş ve filizlenmiş olarak aldığım sümbülümü bu zamana kadar korudum ve tekrar filizlendiler.
Sürekli balkonda olan çiçeklerim bu yıl filizlendikten sonra 4-5 yavru yaptılar ama ne yazıkki çiçekleri çok cılız kaldı.
Bir yerde hata yapmış olabilir miyim.
Çiçeklerinin zayıflığı konusunda yapabilecek bir şeyim olabilir mi?
Yardımlarınızı bekliyorum...
aysemelike
26-02-2007, 14:18
Merhaba,
Bende geçen yıl saksıda ekilmiş ve filizlenmiş olarak aldığım sümbülümü bu zamana kadar korudum ve tekrar filizlendiler.
Sürekli balkonda olan çiçeklerim bu yıl filizlendikten sonra 4-5 yavru yaptılar ama ne yazıkki çiçekleri çok cılız kaldı.
Bir yerde hata yapmış olabilir miyim.
Çiçeklerinin zayıflığı konusunda yapabilecek bir şeyim olabilir mi?
Yardımlarınızı bekliyorum...
Sayın darla ve sümbül meraklısı diğer arkadaşlar,
Soğanlı bitkiler, tabi özellikle burada konusu geçen sümbüller, soğanlarından yavrulayarak çoğalırlar bu çoğalma sırasında yeni yavruların çiçek vermesi bir iki yılı alır, ilk yıllar yapraklanırlar ve sonraki yıl soğan deposunu doldurur, büyür ve genelde ya o yıl ya da gelecek yıl çiçeğini verir.
Bir de genelde marketlerden aldığınız açmış haldeki sümbüller kültüre hibritlenmiş çiçeklerdir. Bu nedenle ileriki yıllarda yaban olan özlerine dönmeleri sıkça görülür. Yabani sümbüllerse sitede fotoğraflarını gördükleriniz kadar sık ve gür çiçekli değillerdir ama onlardan çok daha keskin ve güzel kokarlar.
Çiçeklerin dik, eğik vs olmalarıda yine çiçeğin cinsine, sulanma miktarına, aldığı aydınlığa, bulunduğu sıcaklığa göre değişebilir.
Çiçek yetiştirmek çocuk yetiştirmek gibidir, en doğruyu siz bilirsiniz kendi çocuğunuz için ama genetiğinden ilginize kadar her çocuk, çocuk olduğu halde farklıdır. Hiçbirini birbiri ile karşılaştırmamak gerekir. En güzeli de sizinkidir!!!!;)
Selamlarımla.
Melike
Teşekkür ederim ilginize.
Şu anda çiçekler ne durumda? Fotoğraf yükleyebilirseniz daha iyi olur. Yapraklar sağlıklı ve yemyeşilse problem olacağını sanmıyorum. Ben toprağı kurumadan sulamıyorum. Saygılar.
tamam resim çekip eklerim.Ama şuan yemyeşil durumdalar.Sadece mor olan 5 yavru verdi kendisi çılız kaldı çiçek olarak.
Ayrıca beyaz sümbülümün yaprakları uzamandan yarı çıkmış halde çiçeklerinin yarısı açtı..
Halbuki geçen yıl öyle yapmamıştı...
mstfylcn
06-03-2007, 22:27
sümbülüm çiçek açtı..
ama çiçeğini taşıyamıyor..
ne yapmam gerek?
:confused:
mstfylcn
06-03-2007, 22:28
...
....
.
Bir çubuk yardımıyla sabitleyebilirsin aslında.
Demek ki çiçeği gövdesine ağır geliyor.
Darla nın dediği gibi bir çubukla desteklersen iyi olur zaten bir hafta sonra kurumaya başlar. Benimkiler kurudu yakında fotoğraf eklerim.
sümbülüm açtı çok da güzel kokuyor.
Sümbül soğanım iki dal çiçek verdi. Biri kurudu diğeri büyüdü.
papatyam
14-03-2007, 16:52
Sümbül soğanlarım var eksem sorun olurmu acaba?
Biraz geç kalmışsın ama yinede bir bilene sor bence.
Mine Pakkaner
16-03-2007, 00:09
Evet bence de geç olmuş...
Papatyam serin ve gölgelik bir yerde bekletip seneye ekebilirsin.
yazılanları okudum eğer kaçırdığım bir şey varsa kusur bakmayın sorumun cevabıyla ilgili tabi . şöyle ki ben sümbül soğanlarını büyütmek ve geliştirmek istiyorum . Yukarda yazılmış yumrular ayrıldıktan sonra sümbülün çiçek açması iki sene alıyor diye bu zaman zarfı içinde ekstra yapılması gerekenler nelerdir. toprağın yapısını değiştirmek mesela yani nasıl olur bu iş teşekkürler saygılar .
aysemelike
29-03-2007, 21:57
yazılanları okudum eğer kaçırdığım bir şey varsa kusur bakmayın sorumun cevabıyla ilgili tabi . şöyle ki ben sümbül soğanlarını büyütmek ve geliştirmek istiyorum . Yukarda yazılmış yumrular ayrıldıktan sonra sümbülün çiçek açması iki sene alıyor diye bu zaman zarfı içinde ekstra yapılması gerekenler nelerdir. toprağın yapısını değiştirmek mesela yani nasıl olur bu iş teşekkürler saygılar .
Sorunuz profesyonel bir cevaba ihtiyaç duyuyor. Eminim siteden birirleri çıkacaktır. Ama olmazsa şu adrese de sorabilirsiniz...
www.asyalale.com ya da sahibi olan Korkut beye direk yazabilirsiniz kyetgin@asyalale.com
Selamlar
Ben öncelikle yol gösterdiğiniz için teşekür ederim eğer bir şekilde bulursam cevabı burda kendi sorumu yanıtlayacağım . Saygılarımla
2 hafta falan önce markette satıldığını görünce Asya Lale markasının Muscari Areniacum (sümbül) ve lale aldım. Hemen saksıya ektim. Sümbüller zaten filizlenmeye başlamıştı. Başları 1cm dışarda. Ama laleler sarımsak gibi büzüşüktü ve filizlenmeye pek başlamamıştı paketinde. Sizce bu bahar çiçek açma ihtimali var mı ? Bir de malatya soğuk oluyor saksıdaki zambaklar kışın çürüyor. Bu sümbül ve lale bulunan saksıyı kışın nasıl muhafaza etmek gerekir ?
Bende dün 3 Adet sümbul aldım.İkisi tomurcuk.Biri açmış.Bunlar küçük kere saksıdalar.Ondamı kalsınlar.yoksa saksıya almalı mıyım?
Bende dün 3 Adet sümbul aldım.İkisi tomurcuk.Biri açmış.Bunlar küçük kere saksıdalar.Ondamı kalsınlar.yoksa saksıya almalı mıyım?
Bence bu sezonun çiçekleri doğsun, büyüsün ve ölsün. Gelecek sezon kurumuş olan soğanları yeni yerine ekersin. Kasım- aralık gibi.
Teşekkür Ederim.Şu anda kimi açmış kimi yeni tomurcuk çıkartıyor.Balkonu mis gibi kokutuyorlar.Harika ...Kokulu çiçeklere aşığım.
Biliyorum. Sellukanın kokusuna aşık olacaksın.
çiçeksever
11-04-2007, 11:36
bahçedeki sümbüllerim açıyor.resim fazla net değil ama...
çiçeksever
12-04-2007, 11:42
sümbüllerim açık pembe renkli,hepsinin de yavru soğanları var.şimdi mi yoksa çiçeği solduktan sonra mı ayırayım
mstfylcn
21-04-2007, 10:14
sümbülün çiçeği kuruduktan sonra ne yapmak gerekiyor..
benim sümbülüm saksıda..
ne kadar süreyle sulamak gerekiyor?
çiçek dışındaki yapraklara bişey yapmaya gerek var mı?
aysemelike
21-04-2007, 10:25
sümbülün çiçeği kuruduktan sonra ne yapmak gerekiyor..
benim sümbülüm saksıda..
ne kadar süreyle sulamak gerekiyor?
çiçek dışındaki yapraklara bişey yapmaya gerek var mı?
Çiçeği sapından kesin ve yapraklar solana kadar sulayın.
Saksı da yetişen sümbüllerin soğanı genelde çok zayıflar bu nedenle imkan varsa yapraklar yeşilken bahçeye, 10cm derine ekin yoksa yapraklar sararınca suyunu kesin, kuru topraklı şekilde ekime kadar loş, serin yerde saklayın ve ekimde yeniden sulamaya başlayın, bu dönemde 4-6 hf karanlıkta tutarsanız erkenden çiçek sahibi olursunuz....
mstfylcn
22-04-2007, 15:01
teşekkür ederim verdiğin bilgi için..
aysemelike
23-04-2007, 08:45
teşekkür ederim verdiğin bilgi için..
Yapraklar güzel görünüyor, solana kadar sula ama aşırı değil!!!
fullmoon
29-04-2007, 02:27
İyi günler,
Yaklaşık bir hafta önce bir sümbül aldım, onu bulunduğu küçük saksıya benzer küçük kaptan çıkarmam 5-6 gün kadar geç oldu. Şu anda yeni saksısında ama sanıırm solmak üzere ki artık kokusunu yitirdi. Acaba onu kendine getirebileceğim bi öneriniz varmı?
Telekkürler...
Keşke kabını bitkiniz sezonu kapatana kadar değiştirmeseydiniz. Aldığınızda çiçekli idi ise çiçek ömrü çok uzun değil zaten. Bu konuda Ayşemelike uzman, asıl onun önerisi önemli fotoğraf eklerseniz daha iyi bir cevap alabilirsiniz.
Penelophe
17-12-2007, 00:09
Sümbüllerim bu yıl erken çıkmaya başladılar, sümbülleri bu aşamaya gelen başka arkadaş var mı? Bu normal mi? Birisinin çiçeği bile görünüyor..
26600
Hakan KINACI
17-12-2007, 08:19
sümbülleri bu aşamaya gelen başka arkadaş var mı? 26600
Benim sümbüllerimde aynı bu şekilde, yakında benimkilerde açacak sanırım.
Benimkilerde aynı erken dikildiği için olabilir.Tomurcuklar çıkmaya başladı.ekim ayında dikmiştim.
Penelophe
17-12-2007, 09:58
Hımm normal demek ki bende kasım ortası gibi dikmiştim.;)
çiçeksever
18-12-2007, 11:28
Vazodaki sümbülüm açmaya başladı.
aysemelike
18-12-2007, 14:50
İyi günler,
Yaklaşık bir hafta önce bir sümbül aldım, onu bulunduğu küçük saksıya benzer küçük kaptan çıkarmam 5-6 gün kadar geç oldu. Şu anda yeni saksısında ama sanıırm solmak üzere ki artık kokusunu yitirdi. Acaba onu kendine getirebileceğim bi öneriniz varmı?
Telekkürler...
Bu sizin kabahatiniz değil, zaten çiçekli aldığınız için bu sürede çiçeği geçecekti....:(...
Şimdi yapmanız gereken ona saksıda yeşil yaprakları ile güzelce bakmanız, daha sonra yapraklar sararıp dökülünce atın kuytu, loş bir kenara, seneye eylülde torağına biraz gübre koyup sulamaya başlayın, yeni sümbülleriniz çıkacaktır.......
aysemelike
18-12-2007, 14:52
Vazodaki sümbülüm açmaya başladı.
Sevgili Çiçeksever,
Kökler harika ama sanırım ışığa biraz erken almışsınız ki, daha yapraklar büyümeden erkenden çiçek açıyor. Bu çiçeğinin ufak tefek olmasına neden olacak....
Ama hiç endişe etmeyin, bu yıl başardınız ya seneye daha güzelini büyüteceksiniz....;)
aysemelike
18-12-2007, 14:56
Sümbüllerim bu yıl erken çıkmaya başladılar, sümbülleri bu aşamaya gelen başka arkadaş var mı? Bu normal mi? Birisinin çiçeği bile görünüyor..
26600
Sevgili penelophe,
Bu yıl havalar yine güzel gittiği için bu tomurcuklanma erken ama merak etme, çiçekler aniden büyümeyecek. Bence soğuk biryere al ve birkaç hafta sonra ışıklı bir salon köşesine koy, nefis olacaklar......
Bahçesinde bu düzey filiz görenlerde endişelenmesin, onlar görünür ama toprak yeterince ısınmadan büyümezler, üzerlerine kar bile yağsa öyle beklerler.....
Penelophe
19-12-2007, 00:27
Melike hanım, çok teşekkürler. Balkonda duruyorlar zaten, balkonda yeterince soğuk. Ama şimdi aklıma takıldı, balkonda bol ışık alıyorlar, erken çiçeklenmemesi için kapalı bir alana mı almalıyım?
aysemelike
20-12-2007, 11:23
Melike hanım, çok teşekkürler. Balkonda duruyorlar zaten, balkonda yeterince soğuk. Ama şimdi aklıma takıldı, balkonda bol ışık alıyorlar, erken çiçeklenmemesi için kapalı bir alana mı almalıyım?
kapalı bir alana almayın ama belki balkonun kuytusuna almanız çiçekleri geciktirebilir..
**** bir değişiklik yapın salona ışıklı ama serin bir pencere önüne alın evin içinde açsınlar......Eviniz şenlensin....
Merhaba ben de sitedeki bilgiler ışığında Ekim ayında 3 tane sümbül ekmiştim. Şu an yeşermeye başladılar onların yeşermesi bile beni çok heyecanlandırdı kimbilir açtıklarınnda nasıl mutlu olacağım.
çiçeksever
03-01-2008, 12:32
vazodaki sümbülüm çok az çiçekte kaldı.Çiçeği tamamen geçince ne yapmam gerekiyor.Vazoda mı kalsın yoksa toprağa mı dikeyim.
çiçeksever
03-01-2008, 12:34
bunlarda diğer ikisi.Yaprak kısmı büyümüyor.Bunlara ne uygulamam lazım
aysemelike
04-01-2008, 10:23
Sevgili çiçeksever,
Çiçek açmış olan sümbülün çiçek dalını dibinden kes ve istersen bahçeye yapralı bir şekilde ek, yoksa soğan gücünü kaybederek kurur.
Diğer ikisi gördüğüm kadarı ile iyi gelişiyorlar, serin ışıklı yerde beklemeye devam, biraz daha geç açacaklar, ama merak edilecek bir şeyleri yok gibi..
Önemli not: sanırım karanlıkta az tutumuşsun, seneye karanlıktaki filiz büyüklüğü 3-4cm olana kadar beklersen daha gelişkin yapraklı, gösterişli çiçekeler elde edebilirsin...
Siteden öğrendiğim bilgiler ışığında Ekim ayında diktiğim sümbüllerimi karanlık ortamda beklettim ancak yeşermeden karanlıktan çıkardım.Şu an resimlerde görüldüğü gibiler acaba çiçek açarlar mı?
Sebahattin Sargın
21-01-2008, 14:43
Bu sene çiğdem ve nergis ekmiştim, bahar için frezyalarım vardı iki tane. 1 tanede lale aldım. Bir de dedim sümbül alayım. 1 tanecik sümbül soğanı aldım çarşıdan sanırım soğanı iyi seçemedim ve iyi bakmadım. Dün soğanı topraktan çıkarıp baktım kurtlanmıştı :(. Sanırım seneye daha dikkatli olmam lazım.
aysemelike
21-01-2008, 20:36
Siteden öğrendiğim bilgiler ışığında Ekim ayında diktiğim sümbüllerimi karanlık ortamda beklettim ancak yeşermeden karanlıktan çıkardım.Şu an resimlerde görüldüğü gibiler acaba çiçek açarlar mı?
Açacak gibi görünüyorlar, serin yerde tutun, biraz toprağı nemlendirin....
İlgin için teşekkürler ayşemelike.
Sümbüllerim sonunda açtı.Aldığımda çok küçük filizi vardı ama burada belirtildiği şekilde bakım yapınca bu şekilde açtılar.Bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara ve Ayşe Melike Hanıma teşekkür ederim. Seyrederken çok keyif aldım:) Seneye inşallah yine açarlar.Çiçekleri solunca dibinden keseceğim.Yaprakları solana kadar bakacağım.Ancak soğanların güçlenmesi için bahçeye ekmem pek mümkün değil.Sulamayı kesip kuytu bir yerde seneyi bekleyecek.Acaba seneye de böyle açar mı yoksa zayıf mı olur sizce.Sevgi ve saygılar.
aysemelike
03-02-2008, 20:00
Çok güzel açmışlar, elinize sağlık, iyi bakmışsınız sümbüllerinize....
Bahçeye ekemiyorsanız şansınızı deneyeceksiniz demektir. Anlatıklarınız yapın, sonbaharda tekrar sulamaya başlayın. Birde unutmadan yapraklar solana kadar sıvı bitki besinleri ile haftada bir besleyin.....
Selamlarımla
O zaman hemen sıvı bitki besini almak gerek. Çünkü çiçekler yavaş yavaş geçiyor.çiçeklerini kestikten sonra yapraklar kuruyana kadar hafta bir besin veririm. Bu besini diğer bitkilerim içinde kullanabilirim değil mi ? Sizin tavsiye edeceğiniz bir ürün var mıdır ? Daha önce besin hiç almadım Hatalı bir şey yapmak istemem.Sevgi ve Saygılarımla
aysemelike
05-02-2008, 15:48
O zaman hemen sıvı bitki besini almak gerek. Çünkü çiçekler yavaş yavaş geçiyor.çiçeklerini kestikten sonra yapraklar kuruyana kadar hafta bir besin veririm. Bu besini diğer bitkilerim içinde kullanabilirim değil mi ? Sizin tavsiye edeceğiniz bir ürün var mıdır ? Daha önce besin hiç almadım Hatalı bir şey yapmak istemem.Sevgi ve Saygılarımla
Hatalı bir şey yapmazsınız korkmayın, ;), bitki besinlerini büyük marketlerin çiçek reyonlarında bulabilirsiniz, sıvı yda çubuk şeklinde olanlar vardır. Ben sıvı olanalrı tercih ediyorum. Soğanlı bitkiler için olanını seçin ama bazen bulunmayabiliyor o zaman çiçek açanlar için olanını alın, üzerlerinde kullanma talimatı yazar, uygulamada genelde haftada bir önerilir....
Kolay gelsin...
bitkici_volkan
13-02-2008, 14:32
merhabalar bundan 1 hafta önce 3 adet sümbül aldım kokusunun ve çiçeğinin güzelliği beni cezbetti forum dan anladıgıma göre yapraakları ve çiçeği solunca karanlık bir yerde belirli bir zaman boyunca kalıması gerekiyomuş. nekadar kalması gerekiyo onu soracaktım şşimdiden teşekkür ederim
acemi çiçekçi
18-02-2008, 11:01
Dün bir markette 1.45 ytl ye sümbül gördüm ve daha öncekı soğanları koruyamamış olmama rağmen dayanamadım 3 tane aldım. Bakalım bunların çiçekten sonraki halı ne olacak:rolleyes:
Penelophe
19-02-2008, 14:14
Sümbüllerimde son durum.;)
30565
Azönce iki tane daha sümbülüm oldu. Özellikle kırmızı-bordo renkli olana bayıldım. Mis gibi kokuyorlar. Pembe olandan bir tane daha çiçek tomurcukları çıkıyor.
Bu çiçekler solduktan sonra, başka açmaz zannedersem. Çiçekler kuruyunca yapraklarını ve kuruyan çiçeklerini keseceğim. Gelecek sonbahara kadar gölge bir yere alıp, ara ara suluyacağım, değil mi? ;)
İlkin, ben çiçekler solunca yapraklarıyla birlikte kesiyorum ve Ekim ayına kadar gölgelik bir yerde hiç sulamadan bekletiyorum.
Bu sene 3 senemiz ve çiçekler açmak üzre:)
acemi çiçekçi
20-02-2008, 16:12
Arkadaşlar haftasonu 3 tane sümbül aldım tomurcuk halindeler. Bunları dısarda mı tutmalıyım yoksa evin içinde olur mu?
Benimkiler hep dışarıda duruyor ama burası genelde bahar havasında:)
Genelde soğanlı bitkiler soğuk sever diye biliyorum. Don vurmadıkça dışarıda durabilirler. Ama kokusu için içeri alacaksanız ısı kaynaklarına (soba, kalorifer, klima)çok yakın koymayın derim.
acemi çiçekçi
20-02-2008, 16:20
Giresun da çok soğuk bir yer değil ama evde görmek istiyorum onları içeri alsam çiçek açma durur mu? Henüz daha tomurcuk aşamasındalar. içeride gelişimi devam eder mi?
aysemelike
23-02-2008, 18:57
Giresun da çok soğuk bir yer değil ama evde görmek istiyorum onları içeri alsam çiçek açma durur mu? Henüz daha tomurcuk aşamasındalar. içeride gelişimi devam eder mi?
İçeri aldığınızda çiçeklenme hızlanır, gelişimide tabii..Ama aşırı sıcak yere koymayın, ışık alsın ve hafif serin olsun...
beyaz orkide
23-02-2008, 19:12
Azönce iki tane daha sümbülüm oldu. Özellikle kırmızı-bordo renkli olana bayıldım. Mis gibi kokuyorlar. Pembe olandan bir tane daha çiçek tomurcukları çıkıyor.
Bu çiçekler solduktan sonra, başka açmaz zannedersem. Çiçekler kuruyunca yapraklarını ve kuruyan çiçeklerini keseceğim. Gelecek sonbahara kadar gölge bir yere alıp, ara ara suluyacağım, değil mi? ;)
Merhaba ilkin hanım şu acık pembe olan cizgili sanırım.Onda 2. bir goncalanma olacaktır benim bütün cizgili sümbüllerim arka arkaya iki defa acarlar ordan biliyorum.Belki bu habere sevinirsiniz.
Bir kaç ay önce parkta atılmış olarak bulduğum soğanlar sanrım sümbülmüş.;) Açmaya başladılar.
Sevgili adabayrakoğlu söylediklerinizi uygulayacağım çok teşekkür ederim bilgi için.
Sevgili beyaz orkide, her iki sümbülde de ikinci bir goncalanma var. Eşim alırken koyu renkli için bir kere açar, açık pembe olan mutlaka yeni gonca verir demiş. Ama ben koyu renkliden de niyeyse ümitliydim. Şimdi ikinci goncaların da sapı uzuyor. ;)
Benimkilerde açmaya başladı .Balkon missss gibi.:)
Herkes mutlaka sümbül sahibi olmadır.
Bakalım bulabilirsem yeni soğanlar alacam .Kademeli olarak dikecem.Yaza kadar sümbül kokusu ile balkonda, evde güzel bir hava yaratacam .
http://img352.imageshack.us/img352/4621/photo0070lh9.jpg (http://imageshack.us)
http://img352.imageshack.us/img352/6899/photo0072nd0.jpg (http://imageshack.us)
http://img211.imageshack.us/img211/3929/photo0074pr3.jpg (http://imageshack.us)
Sümbüllerim soldular, kurudular. :( Onları hayata döndürme yolu var mı acaba ? :confused:
Yardım edin lütfen :(:(
Çiçeği kesip sulamayı azaltın, bir süre bekleyin. Yeni çiçek vermez diye düşünüyorum. Yapraklar solmaya başlayınca onları da kesip gölgelik bir yere soğanı dinlenmeye alın ve sonbahara kadar sulamadan bekletin.
Penelophe
01-03-2008, 15:51
Bunlar da benden.:)
31155
31156
acemi çiçekçi
03-03-2008, 08:40
Bunalr da benim güzellerim. sonunda actılar. Keske kokularını da paylaşabilseydim sizinle.
çiçeksever
05-03-2008, 13:36
diğer sümbüllerim açmaya başladı
Sümbülüm (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=207642&postcount=74) beyaz açtı.
merhaba arkadaşlar ben de size bardakta ve toprakta yetiştirdiğim sümbüllerin resimlerini yolluyorum..
Sayın Lemman maşallah çok güzel açmış.
Nazar degmesin..Ne kadar guzel, oda mis gibi kokuyordur simdi.Ellerinize saglik.
sümbülseverlerin sevgisinin biraz daha arttırabilecek bir yazı buldum, en azından efsaneler konu olabilen bir çiçek olduğunu da öğrendim...:p
Kral Amyklos'un Hyakinthos adında çok yakışıklı bir oğlu vardı, Apollon da onun bu güzelliğine hayran olmuştu, kısa sürede genç delikanlı ile Tanrı Apollon çok yakın dost olmuşlardı. Boş zamanlarında Eurotas'ın çiçekli kıyılarında çimenler üzerinde disk atarak birlikte vakit geçirirlerdi. Bir gün gene her zamanki gibi disk atmaya gitmişlerdi. Hyakinthos'a deli gibi aşık olan kelebek kanatlı güzel Zephiros (Batı rüzgarı) onların bu kadar yakın olmalarını çekemiyor adeta kıskançlıktan kuduruyordu. Zephiros gemicilerin en çok sevdiği rüzgar olduğu halde artık görevini yapmıyor, hatta kıkançlığının neden olduğu öfke ile gemileri kayalara bile çarpıyordu. Kıskançlıktan ne yaptığını bilmez bir hale gelmişti. O günde kuvvetli bir esintiyle Apollonun fırlattığı diskin yönünü değiştirdi. Ve disk hızla genç Hyakinthos'un kafasına çarptı. Zavallı delikanlı kafasında kanlar akarak yere yuvarlandı, Apollon bu felaket karşısında deliye dönmüştü. En sevdiği dostunu çok kötü yaralamıştı. Hyakinthos'un yaralarına oğlu Askleipos'un en tesirli ilaçlarından koydurdu ama fayda etmedi zavallı Hyakinthos çok kan kaybetmişti ve oracıkta can verdi. Bunun üzerine Apollon onu her ilk bahar açan sümbül çiçeğine dönüştürdü.
Adanet'ten alıntıdır...
Penelophe
09-03-2008, 20:08
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4780) 29 numaralı mesajda ben biraz anlatmaya çalışmıştım miti..
çiçeksever
10-03-2008, 15:01
vazodaki sümbül 2.çiçeğini açacak.Düz durmuyor,bir yere dayamak zorunda kaldım
pelikannn
10-03-2008, 15:27
merhaba
gördüğüm kadarıyla çoğu sümbül seven arkadaşlar çiçeklerine ev ortamında bakıyor. ancak sümbüller dışarıyı ve iyi güneşi sever eğer sümbüllerinizin bir sonraki seneyede sağlıklı açmasını isterseniz mutlaka dışarıya ve güneşli bi yere koyun ki enerjisini soğana aktarabilsin böylece çiçek bir sonraki seneye güçlü olarak hazırlanacaktır. benim sümbülüm dışarıda bi saksının içinde ve bu sene üçüncü senesi aynı soğan ve yavruladıda. tavsiye ederim.
Buda benim sümbülüm, umarım gelecek yıla ve daha sonraya yaşar soğanları çok büyük hormonlu gibi.
Bizim burda büyük mağazalar olmadığı için salıpazarımıza gelir bitki satıcıları, bu hafta gelmeye başlamışlar(bundan sonra her hafta ordayım:p) ve ben dayanamyıp koyupembemin yanına birde beyazından aldım;):p morundada aklım kaldı:p
çiçeksever
13-03-2008, 13:24
2 sene önce 6 tane soğan ektim.Geçen sene yavruları ayırdım.Yaklaşık 30-35 tane oldu.
Merhaba, benim bahçeme diktiğim sümbüllerim yeşermeye başlamıştı, ancak yanlışlıkla üzerine basılmış. Basıldığı içinde iç kısmındaki tomurcuk kısmı zarar görmüş. Bu sümbüllerimi kurtarabilirmiyim, kurtarmak için ne yapmam gerekir. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekker ederim.
Benimkiler hala yeşermediler:(
Sevgili dal çoktan yeşermiş olmaları gerekirdi sanki:confused: Soğanlarınıza baktınız mı sağlam duruyorlar mı?
Penelophe
17-03-2008, 23:05
Nida, yapacağınız tek şey beklemek, eğer bu yıl çiçek açmazlarsa seneye açacaklardır.;)
Teşekkür ederim Penelophe. Bende yapacak başka bir şey bulamadım.Umarım sağanı zarar görmemiştir.
ardabora
18-03-2008, 17:22
Merhaba,
Benim de sümbüllerim var...Mutfakta saksıda tuttuğum için şubatta açtılar.Bu resimdekiler şimdi soldu,bir iki tane de mor sümbülüm var ama onlar diğerleri gibi bol çiçekli olmadılar ne yazık ki..:(
Gayet güzel açmışlar.Soğanın gücüne ve cinsine bağlı kimisi küçük açıyor.Kimisi büyük açıyor.Sık ya da çok çiçekli olabiliyor.
Migrosta pakette satılan lale ve sümbül soğanları vardı. Almayı düşündüm ama bundan sonra ekilirse yetişmeyeceğini ve soğanların gelecek yıla dek bozulacağını düşündüm. Alıp eksem açarlar mı acaba?
BLATT2007
20-03-2008, 12:30
Merhaba;
Evimizin bahcesinde yaklasik 5-6 yildir sumbullerimiz var fakat bir defa actilar bir daha acmadilar. Yapraklari yesil buyuyor fakat hic cicek acmiyor. ne yapmamiz gerekiyor , bilgi verirseiz cok sevinirim. Tesekkurler.
Sanırım bu sümbülü uzaktan sevmekle yetineceğim.Bakımı zor gibi geldii :)
nuran berna
21-03-2008, 19:54
Benimde öğrencilerim getirdi 2 tane şu an ikisininde çiçekleri soluyor.Tekrar çiçek verirler mi?Saksılarını değiştirmek gerekir mi acaba?
Benim de beyaz sümbüllerim açtı,soğanlar küçük olunca çiçekler de çok gür olmuyor.Yere doğru çok eğildikleri için bu şekilde desteklemek zorunda kaldım ve dikkat etmeme rağmen bir tanesi dipten kırıldı(2.resim).Sümbülleri yere doğru eğilmeye başlayan arkadaşlar için önerim çok vakit geçirmeden desteklemeleri veya doğal hallerine bırakmaları,gecikildiği zaman böyle kazalar olabiliyor.
ahsencemre
26-03-2008, 09:08
Ben praktiker'den file poşet içerisinde on tane lale soğanı almıştım filiz verdiler ama o kadar büyümediler burda okuduklarıma göre soğan almamak gerekiyor sanırım.Sümbüllerim güzel açtılar fakat geçen yıldan kalma sümbüllerim çok cansızdılar. Bunlar geçen yıl çekilen görüntüler bu yıl çekmedim geçti çiçekleri. Burada okuduklarımı uyguladım çiçek saplarıyla yapraklarını kestim.Daha önce çiçekleri geçince sulamadan öylece yaprakların kurumasını bekleyip soganları bez torbada karanlık ortamda bekletiyordum.
Benimkilerde açtı birazda çiçeklensin istiyorum. Resim eklerim en kısa zamanda...
nuran berna
28-03-2008, 15:01
Bizim sümbüllerimde bir hafta oldu geleli ilk geldiklerinde çok güzellerdi şimdi son hallarine bakın öğrencilerimde çok sevdiler severkende hep kırıldı yaprakları çiçekleride kurudu birde destek istiyorlar galiba
sümbülleriniz çok güzel bende bu sene çiçek yetiştirmeye merak saldım inşallah benimkilerde böyle çiçek açar
Sümbüllerin görünümü kadar kokuları da çok güzel oluyor. Bu nedenle koklayabileceğim mesafede olmalarını istiyorum. Geçen sene bahçeden söktüğüm sümbülleri, kışın, bahçe masası üzerindeki büyük çukur tabağıma dikmeyi denedim. Köklerinin çürümemesi için altına iri çakıllar koydum, üzerine soğanları yerleştirdim, soğanları örtecek kadar da toprak koydum. Toprağın kenarlarını da çakıl taşlarıyla süsledim.
Sonuç harikaydı. Çiçekler çok güzel açtı ve çok uzun süre üzerinde kaldı. Ayrıca masaya oturup kahvemi içerken, muhteşem kokularını aldım.
Birkaç taneyi de eve aldım, bütün salon mis gibi koktu.
Sümbül kokusunu sevenlere önerilir.
Mitolojik bir hikayeye göre nerğis o kadar yakşıklı o kadar yakşıklıymış ki gören ona ve kokusuna kapılırmış,fakat nerğis kimseye bakmazmış,birgün sümbül çıka gelmiş herkes
gibi oda nerğis e aşık olmuş tutulmuş fakat kibirli nerğis sümbüle de bakmamış ,nerğis birğün dağ tepe gezerken nehir kenarına gelir ve suda kendini görür(suretini) ve kendini
başkası zanneder aşık olur suya atlar ve kaybolup gider sümbül erğis in arkasında gözü yaşlı ve boynu bükük kalır.Sümbül ün boynunun bükük olmasının nerden geldiği bu hikaye ile böyle anlatılır.
Penelophe
01-04-2008, 22:19
Ogzhn, buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4780) bir bak istersen.;)
Baktım ne olmuş benim bildiğim böyle ,bana taa ortaokul 1 . sınıfta çok değerli bir türkçe öğretmenim anlatmıştı!Kızdırma beni!
çiçeksever
09-04-2008, 13:34
asyalalenin sitesindeki sümbüllere bakınca bizimkiler de sümbülmü dedim kendi kendime.Şu resimlere bakın.5 ile 10 tane çiçek var.Diğerlerinin belki 50 tane.
http://www.asyalale.com/tr/UrunAlt.aspx?KatID=14
çiçeksever
11-04-2008, 13:33
Bunlarda kışa girerken BİM den aldığım sümbüller.Paketinde Delft Blue yazıyordu.Biri turuncu renkli.Asyalalede böyle renk yok.Değişiklik oldu.
ahsencemre
12-04-2008, 01:47
Özlemcim ne güzel açmış öyle sümbülün, yaprağı bile olmadan çok şeker benimkiler cansızdılar bu sene neden böyle oldular bilmiyorum.Geçen yıl çok gürdüler bu yıl sitede okuduklarımı uyguladım inşallah seneye düzelirler.
sümbül soğanlarını yazın çıkarmalıyım?Topraktamı bırakmalıyım?
Penelophe
20-04-2008, 14:34
Sürekli sulanmayacak biryerdeyse toprakta kalsın, ama eğer sulanacak biryerdeyse, çıkarıp kuma gömün.;) Sonbaharda tekrar çıkarıp ekersiniz.
Bunlarda benim kızımın sümbülleri.
Merhabalar.
Sümbül lerin çogaltılması hk.yazıları okumadım (Site içinde)Uzman arkadaşlar bilği vermişlerdir sanırım. Benim öğrendiklerimle çok başarılı sonuçlar aldım.
1-Yaprak çeliklerinden.(Taze çiçek açmaya başladıgında 6 -7 cm kesilen yaprak(kum-torf-y.gübre) 5cm gömülerek sıcak ortamda (Varsa herhangi bir hormon-ben take root kullanıyorum)yaprak diplerinden yeni sogancıklar oluşuyor.
2-Çiceklenmenin sonunda yapraklar sararınca toprak seviyesinde yatırıp kurumasını bekleyin.Soganları söküp ortamınızın en sıcak( gölgede ) alanında kurumasını 2 hafta kadar bekleyin.
2a-Kuru soganları yukarıdan aşağı sdogru cizikler atarak yaralıyorsunuz.Mantar ilacına batırıp karışım halindeki toprağa( kasalarda )dikiyorsun.Rutubetli ortamda çok sayıda yeni soğancıklar oluşup eski sogan parcalanıyor.
2b-Soganın alt tabanı yuvarlak cizilerek göbek kısmı cıkarılıyor.Çıkan tabanlar ayrı,diğerleride ayrı olarak ilaçlanıp kasalara dikiliyor.Her sogan yapragının dibinden yeni sogancıklar üretmeye başlıyor
Bu yöntemler çoksayıda üretmek için uygulanıyor.(NC Dük Ünv .Uygulama Lab.)
Fazla teferruata girmeden bildiklerimi anlatmaya çalıştım.Bu bilğileri konunun uzmanı olan arkadaşlar vemişlerdir muhakkak.Saygılar.
çiçeksever
24-04-2008, 13:25
BİM den sonbaharda aldığım sümbüller yeni açmaya başladılar.Afyonun soğuk havası da etkili olabilir.114 ve 115 nolu mesajdaki sümbüllerün çiçekleri soldu.115 nolu mesajdaki sümbül BİM den aldığım değilmiş.
arkadaşlar marketlerde satılan sümbül soğanları genelde holanda **** almanya girişli sümbül soğanları hibrit soğanlar durumunda olduklarından çoğalmaları ve bir sonraki yıl aynı verimlilikte açmaları çok zor kesme çiçek sümbül yetiştiriciliği yapıyorum
soğanlarım ülkemiz orjinli soğanlar ağustos sonu söküm yapacağım isteyen arkadaşlara memnuniyetle üçer beşer gönderebilirim elimde mavi,demirigır,pembe sümbül soğanları,nergis ve katmerli nergis soğanları,sim soğanları bulunmaktadır hepsinin sökümü ağustos ayında olacak umarım hatırlatırsınız.
:)ben isterim eğer gönderebilirseniz
denizakvaryumu
13-05-2008, 11:03
Sn aylaman
Aslında bütün soğanlardan karma bir paket yapsanız ücreti mukabilinde sizden alsak çok iyi olur.
Bunun için postaneden bir posta çeki hesabı açtırmanız yeterli.
Yine sizin yörede tarımı yapılan yabani çilek ve osmanlı çilek fidelerini de arzu edenlere ücret karşılığı gönderebilirseniz sevinirim.
Bu bitkilere sümbül diyorlar.Sizce doğrumudur?
Sanırım bunlar üzüm sümbülü
Sayın fsuzen fotograflar nereden hangi ilimiz?
Sn.Dal
Size yakın. Ankara Çamlıdere.(Nisan ortası,Mayıs başı)
denizakvaryumu
14-05-2008, 16:56
Bunlar kokulu olanlar mı?
Bunlar kokulu olanlar mı?
Bildiğimiz sümbüller gibi değil.Çok hafif.
Çiğdemlerden hemen sonra yerleri halı gibi kaplamaları çok güzel.İnsan basmaya kıyamıyor.;)
Praktikerden 1 hafta önce aldım. Muhteşem kokuyor, bu da ithal bir sümbülmüş acaba onu muhafaza edebilirmiyim:confused:
İklimsiz
18-05-2008, 00:29
ağustos sonu söküm yapacağım isteyen arkadaşlara memnuniyetle üçer beşer gönderebilirim elimde mavi,demirigır,pembe sümbül soğanları,nergis ve katmerli nergis soğanları,sim soğanları bulunmaktadır hepsinin sökümü ağustos ayında olacak umarım hatırlatırsınız.
Hiç kuşkunuz olmasın:p
hassoman
18-05-2008, 22:10
Fotoğrafları karıştırırken bu yıl baharda bahçemi şenlendirerek bayrağı diğer çiçeklere devreden üzüm sümbülü fotoğraflarını gördüm. Sizinle paylaşayım dedim.
Üzüm sümbülü, morbaş, müşkülüm, misk sümbülü, camız memesi, gavur soğanı ve belki de daha bilmediğim pek çok adı olan muscarinin bizde endemik türleri bile var. (Bknz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3463)
Doğal olarak yetişir. Baharda Anadolu’nun kimi yerlerinde çayırları mavi bir denizi andırır görüntüler verirler. (Bknz:#126-#131 -bu nedenle fsuzen'e teşekkürler) Genel olarak mora yakın hoş bir mavi rengiyle tanınıyorlarsa da sarı ve beyaz türlerini de rastlanır.
Yetiştirilmeleri en kolay çiçeklerdendir. Küçük soğanları vardır. Ekim- Kasım aylarında ekilebilirler. Mecbur kalınırsa Aralık ayında ekilse de olur yani. Küçük müçüktür ama çetindir. Kardan, dondan etkilenmez. Gübre mübre de istemezler. Ama, mesela sonbaharda hayvansal gübre verirseniz çok da memnun olurlar, hayır demezler, hakkını misliyle verirler… Nisan ayına doğru çiçeklenirler. Hızla çoğalırlar. Soğanlar toprakta bırakılırsa hiçbir şey olmaz. Dedim ya çetindir diye..
Evet işte bahçemde açıp bir hayal gibi geçip gidiveren üzüm sümbüllerim ve onlara orkestra şefliği yapan beyaz sümbülüm…
çiçeksever
02-06-2008, 14:51
Bir çiçek kitabında okudum.Vazoda suda yetişen sümbül seneye suda yetişmez diye.Ben çiçek açması bitince soğanını toprağa diktim,soğanı güçlensin diye.Uzmanlara duyurulur.
arkadaşlar marketlerde satılan sümbül soğanları genelde holanda **** almanya girişli sümbül soğanları hibrit soğanlar durumunda olduklarından çoğalmaları ve bir sonraki yıl aynı verimlilikte açmaları çok zor kesme çiçek sümbül yetiştiriciliği yapıyorum
soğanlarım ülkemiz orjinli soğanlar ağustos sonu söküm yapacağım isteyen arkadaşlara memnuniyetle üçer beşer gönderebilirim elimde mavi,demirigır,pembe sümbül soğanları,nergis ve katmerli nergis soğanları,sim soğanları bulunmaktadır hepsinin sökümü ağustos ayında olacak umarım hatırlatırsınız.
Sevgili Aylaman, Ağustos'un sonuna doğru hatırlatmamızı istemiştiniz. Söküm yaptınızmı? Bilginize.
Bu bitkilere sümbül diyorlar.Sizce doğrumudur?
sayın fsuzen bu bitki sümbül değil. Latince adı yanılmıyorsam Muscari commutatum. Türkçe ismini duydum bir yerde ama burda söyleyemem eheh.(biraz ayıp da)
mymuberra
06-09-2008, 10:10
Sn. Aylaman, bende söküm yaptığınız soğanları beklemekteyim. Özelinize de mesaj atmıştım. Acaba gönderebilecekmisiniz ?
Banada gönderir misiniz.Aylaman
Sanırım sayın Aylaman bu sayfayı unuttu.
mymuberra
08-09-2008, 16:57
Özeline de mesaj attım ama bana da geri dönmedi. Bence de Sn.Aylaman siteyi unuttu sanırım :(
Bende sırada yerimi alayım.
Orkun Kırcı
15-09-2008, 22:05
Yaşasın bunlardan halamda o kadaar çok var ki fotolarını yolladı hayran kaldım. Bayram tatilinde yanına gidiyorum ve alabildiğim kadar alıcam evim rengarenk olcak. Ne güzel. Hatta bi fotosunu ekleyeyim hemen.
47249
Geçen seneden sümbül soğanlaım var. Kasım ayında ekilebileceği yazıyo önceki mesajlarda, ama bizim burda kasım ayı bile ılık oluyor. Aralık ayında mı eksem acaba?
Sevgili orkun,
halanızdan birkaç soğan da benim için alabilirmisiniz:))
Ayy...Maşallah ya ne kadar hoşlar.Acaba fazla soğanı olan var mı?
Orkun Kırcı
20-09-2008, 21:37
Sevgili orkun,
halanızdan birkaç soğan da benim için alabilirmisiniz:))
Neden olmasın sevgili Cemo. Hele bir oraya gideyimde. Gel tatil geeeeeeeeel.. Şimdiden menekşeleri suya koydurdum bile daha birkaç tür çiçek çeliğide alıcam. Asıl önemli olan tüylü yılana benzer bi çiçek var umarım ondan üretebilirim.
değerli arkadaşlar bu yaz bir çocuğum daha olduğundan kastamonudan dışarıya çıkamadım babam soğan söktüğünde özele gelen adreslere göndereceğim sözümün arkasındayım soğanlar izmirden gelecek ve göndereceğim bu aralar burayada pek uğrayamadım kusura bakmayın
değerli arkadaşlar bu yaz bir çocuğum daha olduğundan kastamonudan dışarıya çıkamadım babam soğan söktüğünde özele gelen adreslere göndereceğim sözümün arkasındayım soğanlar izmirden gelecek ve göndereceğim bu aralar burayada pek uğrayamadım kusura bakmayın
Sayın Aylaman, hayırlı olsun.
aysemelike
23-09-2008, 09:24
Geçen seneden sümbül soğanlaım var. Kasım ayında ekilebileceği yazıyo önceki mesajlarda, ama bizim burda kasım ayı bile ılık oluyor. Aralık ayında mı eksem acaba?
soğanlı bitkilerin taaa başında bir yerlerde ve derginin ilk sayılarından birinde bu sorunuz ile ilgili cevabın olduğunu sanıyorum, ama kısaca;
-toprağa ekiyorsanız aralık başı ekin derim.
-saksıya ekiyorsanız uçlarını 1cm açıkta bırakın, karanlık soğuk bir yere alın(antalya bile olsa serin ve karanlık bir tuvalet, sandık odası, kuzeye bakan bir balkon dolabı vs.. olabilir), uçlar 3-4cm olunca odaya **** balkonunuza koyun nefis açacaklardır...
selamlar
soğanlı bitkilerin taaa başında bir yerlerde ve derginin ilk sayılarından birinde bu sorunuz ile ilgili cevabın olduğunu sanıyorum, ama kısaca;
-toprağa ekiyorsanız aralık başı ekin derim.
-saksıya ekiyorsanız uçlarını 1cm açıkta bırakın, karanlık soğuk bir yere alın(antalya bile olsa serin ve karanlık bir tuvalet, sandık odası, kuzeye bakan bir balkon dolabı vs.. olabilir), uçlar 3-4cm olunca odaya **** balkonunuza koyun nefis açacaklardır...
selamlar
Saksıya ekeceksek hangi ayda olmalı? Karanlıkta beklerken ne oranda su vermeli? Teşekkürler.
Bende aynı soruyu soracağım.Sümbülü karanlık odada bekletirken sulanacakmı?
Lonicera
03-11-2008, 14:03
Sn Oğuzhan'ın SOĞANLI ve YUMRULU BİTKİLER (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191) başlığında bahsettiği 21-22-23 no'lu mesajlarında gerekli bilgiler mevcut arkadaşlar.
Sayın Lonicera benim sorumun cevabı orada yok.Ben bahçede sümbül yetiştiriyorum zaten.Ama saksıda karanlıkta bekletirken sulanacakmı?
Lonicera
03-11-2008, 14:32
Sn nuzel,ben erkenci sümbül aldığım için saksıya koyup biraz suladım.Şimdi kök gelişmesi için bekliyorum.Sizdeki sümbül erkenci mi yani ilk çiçek açanlardan mı bilmiyorum.Aşağıdaki sitede konu hakkında biraz bilgi mevcut.Umarım işinize yarar.
http://cicek-cicekci-cicekcilik.blogspot.com/2008/09/smbl-hyacinthus-yetitiricilii.html
Lonicera
03-11-2008, 14:45
Başka bir siteden alıntılar;
Saksıların dibine drenaj için kiremit parçaları veya çakıl koyun. Yarıya kadar toprak doldurun. Soğanları birbirine değmeyecek şekilde bastırmadan yerleştirin.. Üzerine soğanlar örtülünceye kadar toprak ekleyin. Hafifçe bastırın ve sulayın. Saksıları soğuk ve karanlık bir yere yerleştirin. Bodrum,camekanlı balkonda bir dolap içi olabilir veya saksıların üzerine siyah naylon poşet geçirebilirsiniz. Saksıları 2 ay kadar öylece bırakın. Ara sıra kontrol edin.Toprağı kurumuşsa biraz sulayın.
6-10 hafta içinde soğanlar uç verecektir. Karanlıktan önce gölge,bir iki gün sonra da aydınlık bir yere alın.Yapraklar uzayıp tomurcuk sapları kendini gösterince saksıyı evde direkt günışığından uzak aydınlık bir yere yerleştirin. Düzenli olarak sulayın.Saksıları ara sıra çevirin. Çiçekler bittikten sonra saksıları dışarı çıkarabilirsiniz. Yapraklar kuruyuncaya kadar sulamaya devam edin. Soğanları kuru bir yerde saklayın. Sonbaharda bahçeye ekebilirsiniz.
Alacağınız soğanlar çürüksüz,hastalıksız olmalıdır. Sümbülleri tek dikebilirsiniz ancak diğerlerini grup halinde dikerseniz daha gösterişli durur. Paketin üzerinde çiçek açma tarihi yazar. Farklı zamanlarda açan soğanlar seçerseniz,şubattan mayısa kadar sürekli çiçek elde edebilirsiniz.
Sümbül soğanları eylül-ekim aylarında iyi gübrelenmiş toprağa 15 cm. derinlik ve 20-30 cm. aralıklarla dikilir.Tabii sümbüller mart- nisan, Hollanda sümbülleri ise nisan-mayıs aylarında açar. Soğanları topraktan çıkarmaya gerek yoktur.
KAYNAK:http://www.humeyraozdamar.net/soganli.htm
Ben ufak bir saksıya biraz toprakla sümbül soğanını yerleştirdim. Soğanı uçta 1-2 cm kalıncaya kadar toprakla örttüm. Ucunda yeşil yapraklar bir nokta gibi görünüyordu. Biraz sulayıp karanlık ve ısıtma olmayan bir odaya koydum. Toprağı kurudukça su veriyorum. Yapraklarda çok yavaş bir gelişme var. Yukarıdaki notlarda okuduğum şekilde yapraklar 4-5 cm oluncaya kadar karanlık odada kalmaya devam edecek. Geri kalanını burada paylaşmaya devam edeceğim. Bu arada çiçeğinin büyük olması için biraz gübre vermeli miyim, yoksa her sulamada mı gübrelemeliyim? Ne dersiniz?
Lonicera
03-11-2008, 15:20
Yetiştirme tekniği kısmında, hayvan gübresini soğanların üzerini örttükten sonra yaklaşık 4-5 cm üstüne yayınız diyordu.Eğer suni gübreleme yapacaksanız toprağına potasyum ve fosfor ağırlıklı gübre koyulmasını öneriyorlar.Azot soğanlı bitkilerde az miktarda kullanılmalıymış ve fazlası zarar veriyormuş.Bence yavaş salınımlı suni gübreyi toprağımıza karıştırırsak en iyi çözümü alabiliriz.
çok teşekkürler arkadaşlar anladığım kadarıyla karanlıkta kaldığı sürece toprak kurudukça sulanacak.
verdoque
03-11-2008, 19:20
Merhabalar,
Ben de cumartesi günü Bauhaus'tan bir mor bir de çift tomurcuklu beyaz sümbül aldım. İçerde cam kenarına koydum. Soğanı ancak kaplayan küçücük kaplardalar, kökleri alttan dışarı çıkmış durumda. Aslında saksıya almayı düşünüyordum ama önceki mesajlardan pek iyi bir fikir olmadığını öğrendim. Altlarına birer tabak koydum. Bu konu başlığını baştan sona okudum ama çiçekler üzerindeyken nasıl sulanması gerektiğini göremedim. Altına ne kadar su koysam sünger gibi çekip bitiriyorlar. Çürütürüm diye fazlasını koymaya korkuyorum. Mor olan tomurcuk alt sıradan hemen morarıp çiçeğini açmaya başladı. Bu kadar hızlı olması normal midir? Aslında tomurcuklar küçükler, bu kadar çabuk açınca hemen de solmaya başlayacak gibi geldi. Kaloriferler biraz fazla yanıyor, evin içi çok sıcak oluyor, acaba açma işini yavaşlatmak için dışarıda mı tutsam? Dışarısı gündüz çok da soğuk olmuyor bu aralar.
Orkun Kırcı
03-11-2008, 19:25
Bence dışarıya alın havalar henüz uygun. Ben de nergislerimi içerde tutuyordum bi baktım birkaç günde upuzun oldular sıcak çok tetikliyor gelişimlerini hemen dışarı aldım. Şimdi normal gelişiyorlar.
Benim bu yıl tekrar diktiğim sümbül soğanını, geçen yıl çiçekli olarak satın almıştım. Çiçek sapı hiç uzamadı. Çiçekli kısım yaprakların arasında sıkıştı kaldı. Bunun sebebini biliyorsanız yazar mısınız? Bakalım bu yıl, çiçekli dalın boyunu uzatabilecek miyim.
aysemelike
03-11-2008, 21:01
Benim bu yıl tekrar diktiğim sümbül soğanını, geçen yıl çiçekli olarak satın almıştım. Çiçek sapı hiç uzamadı. Çiçekli kısım yaprakların arasında sıkıştı kaldı. Bunun sebebini biliyorsanız yazar mısınız? Bakalım bu yıl, çiçekli dalın boyunu uzatabilecek miyim.
Ortam değişikliğinden, aniden sıcakta kaldığı için olmuştur...
hocam100
03-11-2008, 22:03
Sümbül soğanım iki dal çiçek verdi. Biri kurudu diğeri büyüdü.
Bu da benim saksıda sümbülüm.Diğeri de bahçemdekiler.
günebakan
03-11-2008, 22:17
offf çok güzel bir görüntü Hocam100 elinize sağlık asker gibi dizilmişler sıraya:)
Hocam100 sabah sabah içim açıldı inanın, bu ne güzellik...
Hocam bahçedeki resim Hangi ay çekildi
hocam100
04-11-2008, 22:05
Hocam bahçedeki resim Hangi ay çekildi
Bu fotoğrafı 23 Martta çekmiştim.
ardabora
04-11-2008, 22:58
Maşallah...soğanlar hep bahçede mi kalıyor?
hocam100
05-11-2008, 16:25
Maşallah...soğanlar hep bahçede mi kalıyor?
Her yıl kaldırıp toprağı işler yeniden dikerim.
O nasıl bir bahçe sevgili Hocam100.
Kokudan geçilmiyordur aralarından. Vallahi burnuma kadar geldi kokuları.
Ben de epeyi soğanlı çiçek ektim. Birbir çıkmaya başladılar topraktan. Ne zaman söküp, tekrar ne zaman dikmem gerektiği konusunda hiçbir bilgim yok.
Soğanları ne zaman çıkarıp, ne zaman ekiyorsunuz?
Arkadaşlar,
Ben ekimin başında lale ve sümbül soganlarını ektim.
Kapalı alkomumda duruyorlar.Sıcaklık gündüz22-23 derece gece ise 15-18 derece.Halen sümbüllerim ve lalelerimde bir degişiklik görünmüyor.Karanlık ve serin bir yerde olmadıkları içinmi cimlenmediler diye düşünüyorum şimdi.Bu günden sonra karanlık yere alırsam yararı olurmu.Bilgi verirseniz teşekür ederim.
Orkun Kırcı
05-11-2008, 21:43
Suzan hanım ben guzmanilarımı 2 gündür tekrar karanlık ortama aldım(üzerine koyu renk pet bardak kapattım). Gözle görülür bir fark oldu bile. Sanırım sizde alsanız bişey olmaz.
günebakan
05-11-2008, 22:20
******* karanlıkta olmadıkları için çimlenmemişlerdir Suzan Hanım ben bardağa doldurduğum içme suyunda yetiştiriyorum iki tane sümbül hemen köklendiler bile bakalım yapraklarını ne zaman verecek
Bir tanede denemek için aynı şekilde tulipa koydum ondan pek emin değilim olmayacak gibi gözüküyor :)
Gülbeşeker
05-11-2008, 22:28
hocam 100 sümbül soganlarından satıyormusunz
hocam100
06-11-2008, 07:54
hocam 100 sümbül soganlarından satıyormusunz
Satıyorum ama burası satış bülümü değil, satış bölümde yazarsanız sevinirim.
Teşekkürler,
Orkunkırıcı ve günebakan.
verdiginiz bilgiler için.
Emel Yılmaz
07-11-2008, 08:54
Hocam acaba diktiğimiz nergiz ve sümbül soğanlarını ilk aşamada karanlık bir ortamdamı bırakmak ve tutmak gerekiyor
Orkun Kırcı
07-11-2008, 15:44
Evet Emel hanım karanlık ve serin ortam gerekiyor.
hocam100
11-11-2008, 17:17
Evet Emel hanım karanlık ve serin ortam gerekiyor.
Arkadaşlar bu serin yer ve karanlık ortamı eğer turfanda yani erken yetiştirmek içindir.Eğer normal zamanında yetiştirmek istiyorsanız bunlara gerek yoktur.Bahçenize dikin gerisini karışmayın.Saksıya dikin baklonunuza koyun ocak ayını 2. yarısı içeri alın tamamdır. Yani insanların kafasını karıştırmmak lazım.Ben bu işi tam 20 yıldır yapıyorum hep böyle yaptım.Erken açsın mesala aralık ayında o zaman bu denileni yapın.Ama zaman sorununuz yok sa o zaman yapmaya gerek yok.Unutmayın ki erken açan sümbüller cılız olur.
altinediz
19-11-2008, 02:06
2 hafta önce bir çiçek marketinden yeni filizlenen bir sümbül aldım. bu sümbülü iki kalonşe ile birlikte uygun büyüklükte bir saksıya birlikte ektim (sümbül ortada). dikim derinliğine ve diğer iki çiçekle olan mesafesine dikkat ettim. ancak dikimden bir hafta sonra sümbülümün en dış çeperindeki yaprağında ve çiçeğinde renk koyulaşması ve çürüme ile karşılaştım. çok üzüldüm :( . çok büyük hevesle aldığım sümbülümü eski güzel haline getirebilmek için ne yapmalıyım? saksımın bulunduğu balkon camekanlı ve sıcaklığıda 15-20 C arasında, sabah güneşi alan aydınlık bir mekan. acaba sulamada mı hata yaptım? bana bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
kalonşelerim çok mutlu... umarım sümbülüm de öyle olacak ...
teşekkür ederim.
Konunuzun üzerinden baya bi zaman geçmiş ama ben yine de yanıtlayayım.
Sümbül, Lale gibi bitkilerin çiçekleri zaten kısa sürelidir. Yani çiçekler açtıkları günden itibaren 2 hafta bilemediniz 3 hafta kalırlar ki 3 haftayı bulmaz solarlar. Sizin durumunuzda tamamen doğal ve olması gereken bir durum olduğunu düşünüyorum. Yani sizden kaynklı bir hata değil.
Benim sümbülüm çiçeğini çıkardı 2 cm kadar, kar yağsa çiçek zarar görür mü?
altinediz
21-11-2008, 12:32
Benim sümbülüm çiçeğini çıkardı 2 cm kadar, kar yağsa çiçek zarar görür mü?
Eğer dediğiniz gibi çiçek açtı ise karda zarar görür fakat zaten 1 ay kadar çiçeklikalma süresi olduğu için, bu süre zarfında yani 1 ay kadar kar yağmazsa sorun olmaz tabi don da olmamalı.
cevreizcisi
21-11-2008, 12:52
Şuanda yeni ektimsümbüllerimi. Geçen sene açık olan resimleri
Çiçeği açmadı, tomurcuk olarak duruyor. Topraktan 2 cm çıkmış durumda, çiçeğiyle beraber, daha önce hiç sümbülüm olmadığı için bilemiyorum. Bilgi paylaşımınız için teşekkürediyorum;) Malum kar geliyor diyorlar, biz tedbirimizi alalım.
altinediz
21-11-2008, 15:24
Üzücü ama sanırım bu seferde çiçeklerini göremeyeceksiniz. Dediğiniz gibi kar geldi gelmenin arasında. Ve anladığım kadarı ile henüz yapraklar çıkmış durumda. Yani çiçeklerini görmeniz zor. Fakat anlamadığım konu neden bu kadar erken bir ekim yaptınız. Hemde direk bahçenize?
Şİmdi toprakdan alın saksıya diyeceğim ama olmaz. Kökler zarar görür dolayısı ile sümbül ölür. Beklemekten başka çare yok sanırım.
Sümbülüm saksıda, herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum. Sadece kardan zarar görüp görmeyeceğini öğrenmek istedim. Soğanı ekim başında ekmiştim çok aceleci çıktı;) Bu sümbülü geçen bahar praktikerden almıştım, yani çiçeğini gördüm aslında, ama topraktan önce yaprakklarının çıktığını sanıyordum. Oysa yapraklarla birlikte çiçeğini de çıkardı.
altinediz
21-11-2008, 16:37
Hayır yanlış anladınız. Saksıda bir problem çıkmaz fakat toprakdan çıkartıp saksıya alırsan sorun yaşayabilirsinşz demek istedşm
Ben de Sayın Oğuzhan gibi kokulu çiçeklere bayılıyorum. Zaten küçücük evimiz de heryeri çiçekle dolduruyoruz. Görsellikten öte bir de mis gibi kokmalı :)
10 Gün kadar önce aldığım 3 tane sümbülden biri bu sabah minnacık bir parçasını patlattı ve bu şirineyi dayanamayıp kokladım :) Allahım bu kadar küçük bir parça nasıl bu kadar çok koku verir. Mest oldum :)
56627
gazisalih
22-12-2008, 21:47
Saksıda geçen seneden kalan sümbülüm tam 9 adet yavru soğan vermiş.Bu yavru soğanlar gelişirmi?Sümbülüm çiçek açarmı?Bilen deneyimli arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.Teşekkürler.
altinediz
22-12-2008, 22:09
Gelişmeye gelişir fakat en az ilk 2 yıl çiçek açmasını bekleme.
Başbahcivan
23-12-2008, 22:18
Saksıda geçen seneden kalan sümbülüm tam 9 adet yavru soğan vermiş.Bu yavru soğanlar gelişirmi?Sümbülüm çiçek açarmı?Bilen deneyimli arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.Teşekkürler.
Sayın arkadaşım soğanların hepsini tek tek ayrı saksılara alırsanız soğanların gelişmesini sağlamış olursunuz anaç soğan ayrı tek saksıda kalsın.Kolaygelsin,saygılarımla.
gazisalih
25-12-2008, 23:10
Sübülümü çoğaltmak amacı ile çapraz olarak dilimledim.Soğancık oluşumu için hangi ortamda nekdar durdurmam gerekir.Saygılarımla.
m_eroglu33
02-01-2009, 00:03
Gelişmeye gelişir fakat en az ilk 2 yıl çiçek açmasını bekleme.
Benim iki sorum olacak:
Büyük kalibreli(15/16) bir sümbül soğanı yılda yaklaşık kaç yavru verir ve bu yavrular ayrılıp başka bir yere dikilse, anaç soğan büyüklüğüne(15/16 kalibre) ortalama kaç yılda erişirler?
Anaç soğan için bir ömür var mıdır? Yoksa her yıl yeni yavrular ayrılsa ve başka yerlere dikilse, bu anaç soğan uzun yıllar yaşar mı?
Teşekkürler
Buket Aknar
03-01-2009, 07:44
Arkadaşlar; tüm başlığı okudum ancak benim sorunuma cevap bulamadığım için sormak istiyorum.
Yaz sonu aldığım sümbül soğanlarımı burada okuduklarım sayesinde saksıya dikip bahçemdeki mümkün mertebe karanlık olan bahçe evinde tutuyorum. Arada bir de kontrol edip suluyorum. Geçenlerde kontrol ettiğimde bazı soğanların çevrelerinde yeni yeşermeler dikkatimi çekti. Bu oluşumların sümbüllerin gelişmesini etkileyip etkilemeyeceğini veya sorun oluşturna ihtimallerini merak ediyorum. Bana yeni soğan oluşumu gibi geldi ama pek de bilgim yok. Yardımcı olursanız memnun olacağım.
Fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi bazı soğanlar sağlıklı olarak uç verdi ama bazıları ise uç vermek yerine yanlarından oluşumlar verdi.
Şimdiden teşekkürler...
gazisalih
03-01-2009, 17:44
Buket hanım soğanların yanındakiler yeni yavru soğan oluşumları.Bir kaynaktan okumuştum çok yavru soğan veren sümbüller çiçek açmaya bilirlermiş.
Buket Aknar
04-01-2009, 18:18
İlginiz için çok teşekkürler. Umarım konunun uzmanı arkadaşlar ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olabilirler.
Başbahcivan
04-01-2009, 18:51
İlginiz için çok teşekkürler. Umarım konunun uzmanı arkadaşlar ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olabilirler.
Buket hanm yanlardan çıkanlar yavru soğan üretiyor anaç soğanlar açar, ama bazılarının çiçekleri zayıf olabilir. İlk bahar sonunda veya yaz başlangıcında yapraklar kuruduğu zaman, topraktan sökün tek tek ayırın ve dinlenmesi için serin, karanlık bir yerde dinlendirin, daha sonra ekim,kasım aylarında tekrar dikebilirsiniz daha çok sümbül soğsnına sahib olacaksınız.kolaygelsin
Buket Aknar
04-01-2009, 18:54
Çok teşekkür ediyorum. Ben bunları yeni almıştım ve böyle bir durum ile karşılaşmayı beklemiyordum. İnşallah başarır ve çoğaltırım. Doğrusu sevindim.
Buket hanım bu ne şans, keşke benimki de yavrulasa.
Bu yıl biraz geç kaldım, tam sonlarda yetiştim. Elim dolu diye bir tane alabildim. Öyle bir soğan seçmişim ki arka arkaya 2 tane açacak.
Başbahcivan
04-01-2009, 19:06
Çok teşekkür ediyorum. Ben bunları yeni almıştım ve böyle bir durum ile karşılaşmayı beklemiyordum. İnşallah başarır ve çoğaltırım. Doğrusu sevindim.
Başlamak başarmanın yarısıdır,ama çalışan mutlaka başaracaktır.Kolaygelsin
Lalezar78
06-01-2009, 21:16
Sümbüllerim boyları uzamadan açmaya başladı. Nedenini bilen var mı?
verdoque
06-01-2009, 21:56
Sıcak ortamda çok çabuk açıyorlar, ondan olabilir...
ismet şenad
07-01-2009, 20:19
Sayın Lalezar 78: Sümbüllerin açtıkça boyu daha uzar.Fazla uzun olursa çiçeği yaprağı taşıyamayıp bir tarafa yamılıyor.Kısa açması iyi oluyor.
Orkun Kırcı
10-01-2009, 22:26
Sayın Lalezar ınkiler gerçekten ilginç görünüyor. Hiç böylesine rastlamadım :))
Balkonda soğukta dururken direk odaya aldığımda; benzeri durum benim sümbülümde de olmuştu. Ben sıcaklık farkına bağlamıştım.
Benim böyle bir tecrübem olmadı ama; bir sitede okumuştum. Soğanlar uzun süre soğukla temas etmezlerse, kısa sürede yere çok yakın bir şekilde açarlar diye. Bu lale içindi. Ancak; soğukluk ihtiyacı tüm soğanlı bitkiler için geçerli. Soğanların ekilip çiçeğe durduğu zaman dilimi gözden geçirilip değerlendirilirse bir sonuca varılır.
Lalezar78
11-01-2009, 21:26
İlginize teşekkür ederim.Ben sümbüllerimi diktikten sonra 1.5 ay balkonda bıraktım. Köklendikten ve biraz yaprakları büyümeye başlayınca erken açsın diye içeri aldım. Demek ki sıcaktan böyle oldu.Şimdi ne yapmalıyım?
Sayın lalezar78; açanlar için yapacak bir şey yok. Açmayan sümbüllerinizi soğuk ortama almak sanırım faydalı olabilir. Ayrıca; lale, sümbül, nergis... gibi soğanlı bitkilerin çiçekli ömrü çok az. Üç-dört hafta gibi. Sıcak ortamda bu daha da az oluyor. Ben bu güzellikleri doya doya izlemek için, sıcak ortama alma taraftarı değilim.
Merhabalar,
4 hafta önce sümbül soğanı diktim. Aldığımda tepeden yeşil ve oldukça sert bir çıkıntı şeklinde filizi vardı. Köklerini kontrol ettim. Bol saçağı var, filizinde hiçbir gelişme yok, ama geçen yıldan topraktan çıkarmadığım soğanlar çiçek açmaya hazırlanıyor. Bu durum bana bir terslik olduğunu düşündürdü. Sanırım biraz geç kaldım sümbül dikmekte. Bu arada sümbüller 2-3 saat güneş gören serin bir balkonda duruyor. Gelişir değil mi?
halilaras
12-01-2009, 21:39
yapı marketten sümbül soğanı aldım.
toprağa dikilmiş vaziyette. yani küçük bir saksıda.
normalde, sümbül vazosunda su ile büyüyor sadece. toprak ters etki yapmasın?
altinediz
12-01-2009, 21:41
sayın halilaras;
Olurmu sadece su ile büyüyor. Sümbül zaten dışarı süs bitkisidir aslına bakarsanız. Dolayısı ile toprakda yetişen bir bitkidir. Size o bilgiyi kim verdi ise yanlış vermiş. Ha ama ev içinde estetik bir görüntü yaratma maksatlı vazo içinde sadece suda yetiştirenler var tabikide. Ama Normali toprakta yetiştirmektir.
halilaras
15-01-2009, 13:54
sayın altinediz, dediğiniz gibi normal olanı toprakta büyümesidir. yanlış yazmışım.
sulama konusunda bilgi almak istemiştim aslına bakarsanız. çünkü sadece su ile de evde çiçekli olarak kalabildiğine göre, acaba saksıdakilere de bol su mu vermek gerekir diye soracaktım..
altinediz
15-01-2009, 13:58
Hayır. Bakımı dışarıdaki yani bahçede dikilmiş gibidir. Ekstradan bir şey yapmanıza gerek yok. Normal sulama yapın yeter. Saksısı çok büyük olmaması çiçeklenme konusunda iyi sonuç verir. Gübre v.s kullanmanıza gerek yok. Ayrıca çok da fazla sulama yapmamanızı öneririm. Ama suzuzda bırakmayın:)
İyi günler dilerim.
Özge Düzgün
18-01-2009, 00:16
Bunlar da benim sümbüllerim, henüz yaprakları çıkarken almıştım küçük olanları, diğeri ise geçen yıldan kalma. Onların adım adım büyümelerini izlemek sanki yeni doğan bir bebeğin ilk adımlarını beklemek gibi. Bu mutluluğu sizlerle paylaşmak istedim:)
10 gün önce diktiğim sümbül soğanlarımın dikerken yeşil ve sert filizleri vardı. Dikerken filizleri toprağın üzerinde kalacak şekilde dikmiştim.Hiçbir şekilde gelişme olmadığı gibi, bugün bazı filizlerin kahverengiye dönmeye başladığını farkettim.Acaba neyi yanlış yapıyorum? Bundan sonra soğanlar canlanır mı yoksa hevesim kursağımda kalarak seneye mi beklemeliyim ?
Orkun Kırcı
19-01-2009, 16:34
Bugün çok sevinçliyim. Dün eniştem Aydın Belediyesinden birçok sümbül soğanı almış ve anneme vermiş annemde hepsini güzelce toprakla buluşturmuş. Tabii beni de unutmamış. Haftasonu memleketteyim nasipse, iple çekiyorum.... :)
Başbahcivan
22-01-2009, 21:43
10 gün önce diktiğim sümbül soğanlarımın dikerken yeşil ve sert filizleri vardı. Dikerken filizleri toprağın üzerinde kalacak şekilde dikmiştim.Hiçbir şekilde gelişme olmadığı gibi, bugün bazı filizlerin kahverengiye dönmeye başladığını farkettim.Acaba neyi yanlış yapıyorum? Bundan sonra soğanlar canlanır mı yoksa hevesim kursağımda kalarak seneye mi beklemeliyim ?
Arkadaşım sümbül ve bazı soğanlı bitkileri dikerken en önemli husus soğanların3/1toprağın üstünde kalmalı siz biraz derin gömdüğünüz için bu problemi yaşıyorsunuz hemen soğanları hafifden yukarı doğru çekin ve 3/1 dışarıda kalacak şekilde olsun, biraz bitki sarsıntı geçirir ama mutlaka düzelecektir,sulamasına dikkat edin çünkü fazla suyu sevmez.
Tesekkur ederim sayın Basbahçıvan, hemen tavsiyelerinize uyacağım.
Arkadaşlar ben sümbüllerimi ekim ayında ekip 2 ay kadar karanlık ve serin yerde tuttum.Şimdi sünmbüllerimin yaprakları uzadı, birtaneside çiçeğin sapı uzamadan bir iki tane çiçek açtı.Bunun sebebi ne olabilir acaba ?
hüsnüyusuf
23-01-2009, 15:50
Arkadaşlar ben sümbüllerimi ekim ayında ekip 2 ay kadar karanlık ve serin yerde tuttum.Şimdi sünmbüllerimin yaprakları uzadı, birtaneside çiçeğin sapı uzamadan bir iki tane çiçek açtı.Bunun sebebi ne olabilir acaba ?
Sn.Nuzel, aynı problem benim sümbüllerimde de var.Aralık ayının başında ekim yapmıştım.Bir tanesi tomurcuk sapı uzamadan açmaya çalışıyor.Bu sorunun ortam sıcaklığının yüksekliğinden kaynaklandığı belirtilmişti bir sayfada. Diğer sümbüllerin bu şekilde açmasını nasıl önleyeceğim onu bilemiyorum.:confused:
aslında çok sıcak değil içerisi 18, 19 derece
Başbahcivan
23-01-2009, 21:12
aslında çok sıcak değil içerisi 18, 19 derece
Sayın nuzel ve hüsnüyusuf arkadaşlarım sümbüller genel olarak bahçe bitkisidir bunlar çok sıcağı sevmez13 16 derece çiçek açmaları için ideal bir ortamdır.
Işıksız karanlık yerde duran bitki boya gider yapraklar açık yeşil olur aynı yerde devamlı kalırsa kurumaya ve ölüme sebep olur, ayrıca kuzeyden esen sert poyraz rüzgarını ve çiçeğinin üzerine kar, kırağı, su değmesini sevmez.Daha öncede yazmıştım soğanlı bitkilerde dikim yaparken soğan,ının3/1 i toprağa gömülmemeli yani açıkta kalmalıdır.Kolaygelsin
Sayın başbahçıvan hiç kolay gelmiyor.Ben çok üzülüyorum böyle durumlara diğerlerini serine alayım.
Orkun Kırcı
24-01-2009, 12:41
Halamın lale ve sümbüllerini geçen yıl fotolamıştım. Paylaşmak istedim.
60073
60074
60075
60076
Başbahcivan
24-01-2009, 20:12
Sayın başbahçıvan hiç kolay gelmiyor.Ben çok üzülüyorum böyle durumlara diğerlerini serine alayım.
Sayın arkadaşım çiçekler aynen küçük bir bebek gibi bakmak, sevgi ve gülümseme ister bunların karşılığı olarak bize çiçeklerini verirler.****** bir emek ve sabıretmek gerekir.
İnanınki bebekten daha dikkatli bakıyorum.
Başbahcivan
25-01-2009, 21:14
İnanınki bebekten daha dikkatli bakıyorum.
Bazı hatalarımız olacakki bir dahaki seferde hata yapmamayı öğreneceğiz bu olaylardan tecrübe sahibi olacağız ve sonunda başaracağız.
Bir tanesi açtı ve bu kadarcık uzadı.
mor papatya
27-01-2009, 17:58
bügün kipa marketten 4 adet sümbül fidesi aldım fiyatı 2.29 beyazıda var. ben pembe ve moru tercih ettim. ben sümbülü bu sitede görmüştüm gerçekten çok güzel çokuyor almak isteyen arkadaşlar kipa marketlerden alabilirler.
hocam100
27-01-2009, 18:06
sevgili 138 biz sümbüllerin tanesi 1 liraya sattık soğan olarak, sizinkisi hazır saksılı değil mi.
Biraz da yetiştiriken zevk almak lazım .Hazır çok güzel ama o heyecanı alamazsınız.Bu da benim saksıdaki sümbülüm geçen yıldan resim.Şunu anladım bahçede daha güzel oluyor. Pembe sümbül bahçemden kesit.
Sn Hocam100 yardımcı olursanız sevinirim. Bu benim geçen seneki sümbülüm hiç topraktan çıkartmadım çok nadir olarak su verdim yalnız. Balkonda direk güneş almayan bir kenara bıraktım. Sonbaharda içeri aldım. şimdiki durumu böyle ne yapmalıyım.
hocam100
30-01-2009, 12:25
Sizin sümbül çok yavru yapmış şimdi bir şey yapmayın .Çiçek açıp solunca soğanlarını ayırın.Öyle dikin.
callypso
30-01-2009, 18:20
yapı marketten sümbül soğanı aldım.
toprağa dikilmiş vaziyette. yani küçük bir saksıda.
normalde, sümbül vazosunda su ile büyüyor sadece. toprak ters etki yapmasın?
sayın,haliaras, ben tam farklı bilgiler aldım bazı web-sitelerden : su vazosunda büyüen sümbül sadece bir kez çiçek açar ve solduktan sonra soğanı atabilirsiniz,birdaha kullanamazsınız....
sümbül,çiçekleri solduktan sonra aynı saksıda bırakılır,bol-bol besin verilir ,yaprakları sararıp kuruduktan sonra topraktan çıkartılır,serin (soğuk),kuru ve karanlık yerde bekletilir.Sonbahar sonunda saksıya dikilir,bir kez su verilir ve oylece yine serin yerde bırakılır, filizlendikten sonra (filizler 3-4 sm.olcak) once gölgeli sonra da (3-4 gün) aydınlık yere çıkartılır.Bundan sonra bol-bol su verilir
bunun ne kadar doğru olup olmadığını bilmiyorum,mutlaka forumda bu konda tecrübesi olan arkadaşlar vardır ve bizimle paylaşacaklarını düşünüyorum,çünkü bugün bana çiçek açmış bir sümbül hediye ettiler,bndan sonra sümbül de yetiştireceğim :p
callypso
30-01-2009, 18:25
Sayın nuzel ve hüsnüyusuf arkadaşlarım sümbüller genel olarak bahçe bitkisidir bunlar çok sıcağı sevmez13 16 derece çiçek açmaları için ideal bir ortamdır.
Işıksız karanlık yerde duran bitki boya gider yapraklar açık yeşil olur aynı yerde devamlı kalırsa kurumaya ve ölüme sebep olur, ayrıca kuzeyden esen sert poyraz rüzgarını ve çiçeğinin üzerine kar, kırağı, su değmesini sevmez.Daha öncede yazmıştım soğanlı bitkilerde dikim yaparken soğan,ının3/1 i toprağa gömülmemeli yani açıkta kalmalıdır.Kolaygelsin
sayın,Başbahcivan, soğanın 1/3 toprağın üzerinde olacak şekilde dikilmeli dediniz,herhalde ev ortamında yetiştirilen sümbüller için geçerldir ? diyelim ki ben balkonda yetiştirmek istedim,ozaman saksı harcı soğanın tamamını mı kapatmalı yoksa yine 1/3 dtoprağın üstünde mi kalmalı ?
saygılarımla
hocam100
30-01-2009, 19:03
Size sümbülün nasıl çoğaltıldığı konusunda bir bilgi olması açısından . BU RESİMLERİ YÜKLÜYORUM.Bu şekilde dikildiğinde sümbülün yanlarından epey yavru soğan çıkıyor.Ortam da önemli tabi.Bu konudaki teferruat bilgiyi de isteyen olursa yazalım.
ing şaöyle yazıyordu:
1-Scooping out inner part of bulb's basal plate, using a sharpened teaspoon, leaving outer rim
2-Close-up of bulb with basal plate removed.
3-Bulbs on tray of sand, with scooped areas uppermost, lying on wooden slats.
4-View of scooped base where bulblets have formed.
Bu işlem dinlenme zamanında oluyor.
Hocam pek anlayamadım ben, soğanların dinlenme döneminde mi uygulanacak bu yöntem?
Başbahcivan
30-01-2009, 21:33
sayın,Başbahcivan, soğanın 1/3 toprağın üzerinde olacak şekilde dikilmeli dediniz,herhalde ev ortamında yetiştirilen sümbüller için geçerldir ? diyelim ki ben balkonda yetiştirmek istedim,ozaman saksı harcı soğanın tamamını mı kapatmalı yoksa yine 1/3 dtoprağın üstünde mi kalmalı ?
saygılarımla
Değerli arkadaşım hiç bir şekilde farketmez kural aynı 3te biri toprağın dışında kalacak tamamen gömülürse sağlıklı olmuyor,fazla sudan kaçın nemli olması yeterli.
Benim saksım balkonda ve çiçek açma hazırlığında iş dolayısıyla siteye daha az uğrar oldum ama son yüklenen fotoğraflara bakıp ve yazılanları okuyunca benim sümbüllerimide içeri alma vaktinin geldiğini anladım.
Şimdi öyle heveslendimki;
biran önce eve gidip çiçeklerimle uğraşmak istiyorum ben ilk defa zambak ve sümbülü soğanken alıp yetiştirmeye kalkıştım zambaklarımda gayet iyi gidiyor bahar gibi açabileceğini söylüyor sayın Lilium, Sümbüllerimde çok iyi durumda diğer yazılarda bahsedildiği gibi inanın hazır almaktan daha zevkli ve gerçekten daha çok değer veriyorsunuz kendi ektiklerinize.
Hatta ektiklerinizden çiçek almak çok büyük mutluluk bence.
hüsnüyusuf
02-02-2009, 10:28
İlk açan kırmızı renkli sümbüllerin çiçekleri solmaya başladı:(. Beyaz olan(ortadaki) da çok yavaş ilerliyor.Sümbülleri saksıya soğanları görünmeyecek şekilde dikmiştim, hata yaptığımı sonradan farkettim.Bu en çok sarı renkli sümbül soğanlarını etkiledi sanırım.Uç verdikleri halde topraktan bir türlü çıkamadılar.Ben de onları soğanları görünecek şekilde yüzeye yaklaştırdım.Tomurcuklarında siyahlaşma var gibi.İnşallah çiçeklerini görebilirim.
61200
Bende aynı hatayı yapmışım bunu sonra öğrendim ama yinede açmaya başladılar.
Sanırım çiçek çoşturanın çok etkisi oluyor.
Başbahcivan
02-02-2009, 20:59
İlk açan kırmızı renkli sümbüllerin çiçekleri solmaya başladı:(. Beyaz olan(ortadaki) da çok yavaş ilerliyor.Sümbülleri saksıya soğanları görünmeyecek şekilde dikmiştim, hata yaptığımı sonradan farkettim.Bu en çok sarı renkli sümbül soğanlarını etkiledi sanırım.Uç verdikleri halde topraktan bir türlü çıkamadılar.Ben de onları soğanları görünecek şekilde yüzeye yaklaştırdım.Tomurcuklarında siyahlaşma var gibi.İnşallah çiçeklerini görebilirim
61200
Soğanları toprağa çok gömmüşsün, birazyukarı doğru çekip soğanların3/1 i dışarıda kalacak şekle getirirsen daha sağlıklı çiçek açmalarını sağlarsın. Kolaygelsin.
hocam100
02-02-2009, 21:56
Artık şu an da yukarı alamazsınız köklerine zarar verebilirisniz. Bence öyle kalsın.
******* soganları elleme.Ama saksı üzerindeki toprağı alıp soganların görünmesini saglayabılırsın.Bu daha akıllıca cozum olur dıye dusunuyorum.
hüsnüyusuf
03-02-2009, 09:42
Artık şu an da yukarı alamazsınız köklerine zarar verebilirisniz. Bence öyle kalsın.
Sn. Hocam100, mesajıma dikkat ederseniz bu işlemi daha önce yaptığımı belirtmiştim. Saksıyı ters çevirerek altındaki bir miktar toprağı alıp soğanlar görünecek şekilde yüzeye yaklaştırdım.Yaprakları yavaş yavaş uzuyor.Çiçek açacak mı onu da zaman gösterecek.
hocam100
03-02-2009, 12:52
Hüsnüyusuf , hanım çiçek açar sabrediniz.
mor papatya
03-02-2009, 16:41
bunlarda benim sümbüllerim
ilksenozturk
03-02-2009, 19:04
çok güzeller 138
benimkiler de bir iki haftaya kadar açacaktır :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.