PDA

View Full Version : sümbül

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7

kgursan
15-01-2013, 17:13
22 Ekim'de gömmüştüm. :) O günden beri dışarı da, bir iki defa fıslama usulü suladım, bir daha sulamadım. Toprağını kontrol ettim nemli. Yalnız Ankara kışı çok soğuk geçiyor ve don oluyor diye malçlama yapmıştım. Toprağı görünmeyecek ölçü de ağaç kabuğu dökmüştüm, ondan dolayı sürgün vermemiş olabilir mi? :confused:

Fıslama sulama kök seviyesine kadar nemlendirmemiş olabilir. Kökler kuru toprakta zor çıkarlar. Köklenme bu nedenle gecikmiş olabilir. Kök olmayınca da yukarısı görünmez. bekleyin köklenir ve sürgün verirler.

yaprak7
21-01-2013, 11:07
ben de dün bi yapımarketten 2 tane tomurcuklu ama henüz açmamış sümbül aldım:) burada okuduklarıma göre sıcak ortamda erken gelişme gösteriyormuş.evimin bi odasında kalorifer yanmıyor.sıcaklık 15 -18 derece arası.aydınlık bir oda.oraya alsam mı iyi olur yoksa salonumda mı kalsa?salon 19-22 derece arası.balkona koymayı dşünmedim tomurcuklanmış diye ama yoksa balkonda mı kalmalı.malum mevsim tam kış ortası.balkonda donarsa diye korkuyorum.bir de her gece içeri almayı unutabilirim :S konunun uzmanları sizce nasıl yapmalıyım? bir de ufacık saksılarda kükleri dışına çıkmış.saksı bu dönemde değişmez değil mi? şimdiden teşekkürler :)

yaprak7
21-01-2013, 11:15
bu da sümbüller :)

kgursan
21-01-2013, 17:06
ben de dün bi yapımarketten 2 tane tomurcuklu ama henüz açmamış sümbül aldım:) burada okuduklarıma göre sıcak ortamda erken gelişme gösteriyormuş.evimin bi odasında kalorifer yanmıyor.sıcaklık 15 -18 derece arası.aydınlık bir oda.oraya alsam mı iyi olur yoksa salonumda mı kalsa?salon 19-22 derece arası.balkona koymayı dşünmedim tomurcuklanmış diye ama yoksa balkonda mı kalmalı.malum mevsim tam kış ortası.balkonda donarsa diye korkuyorum.bir de her gece içeri almayı unutabilirim :S konunun uzmanları sizce nasıl yapmalıyım? bir de ufacık saksılarda kükleri dışına çıkmış.saksı bu dönemde değişmez değil mi? şimdiden teşekkürler :)

Serinde (15-18 oC ) bırakın. Sıcak yaramaz, hızlı gelişir fakat zayıf olur.

yaprak7
21-01-2013, 17:34
Serin odaya pencere onune koydum. İsik gunes gormesi sorun olur mu

milaca2010
22-01-2013, 02:25
Henüz yeni açmaya başlayan Pembe ve Kırmızı Sümbülüm...

akgül
24-01-2013, 12:36
arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkür ederim.sizlere sümbüllerimin gelişimi ile ilgili bilgi vermek istedim.şu anlık bir terslik yok gibi sanki.bir de daire içine aldığım kısımlar nedir?yaprak mı yoksa başka birşey mi?

milaca2010
25-01-2013, 00:13
Sn. akgül, daire içine aldığınız kısımdaki yapraklar, sümbül soğanınızın yavruları.
Size bol çiçekli günler dilerim...

akgül
25-01-2013, 20:10
arkadaşlar!!!
bugün bir avm'ye gittim ve açan sümbüllerin güzellikleri karşısında söyleyecek hiçbir söz bulamadım sizlerlede paylaşmak istedim.

akgül
25-01-2013, 20:12
birde bugün aldığım soğanları göstermek istedim :)

kgursan
26-01-2013, 18:33
birde bugün aldığım soğanları göstermek istedim :)

Sizin şimdi diktiğiniz soğanlar da Mart ortası açacak.

akgül
26-01-2013, 19:49
bunu duyduğuma sevindim sayın kgursan. böylece tüm yıl bu güzellerin çiçeklerini görebiliceğim.;)

akgül
27-01-2013, 21:20
sümbülüm açmaya başladııııııı!;)

Fagus Sylvatica
27-01-2013, 22:40
çok güzeller. darısı benimkilerin başına.

milaca2010
27-01-2013, 22:54
Sümbüller sırayla açıyorlar...

akgül
30-01-2013, 11:21
arkadaşlar çiçeklerini iyice açtı sümbülüm.ikinci çiçek tomurcuğu da göründü.çok sevindim. :p çiçek sapı devrilirse diye bir çubuk sapladım toprağına biraz daha uzarsa çiçek sapını bağlıyıcağım.

adneser
03-02-2013, 23:20
Sümbüller çiçeklerini gösrmeye başladı, bu arada araya başkaları karışmış;) biriside daha yeni uç vermiş

367042

adneser
03-02-2013, 23:29
Lalelerde bir hareket yok

367043

Muskarin'ler büyüyor

367044

YeniGine
03-02-2013, 23:36
Soğanlı bitkileri ayrı bir seviyorum; hele bu hallerini çiçekli hallerinden daha çok seviyorum.
Yeni yeni çıkıyorlar diye seviniyorum çünkü.

adneser
03-02-2013, 23:37
Lale saksısının solunda kendiliğinden çıkan carpobrotus edulis nerden geldi bilemedim.

367050

367051

Asilem
06-02-2013, 20:53
Benim bir küçük bir de büyük saksıda sümbüllerim var. Küçük saksıdaki tek başına, büyük saksıda iki soğan ve bir yavru var, henüz birkaç cm çıktılar topraktan. Ama küçük saksıdaki sümbül hemen çıktı uzadı ve bugün gördüm çiçek açmış. Acelesi var galiba :)

Batuhan Yılmaz
07-02-2013, 10:56
Merhaba arkadaslar benim sumbullerim ithal olanlardan 3-4 yasinda varlar ama bir aorynlari var soganlari kuculdu ve sabit kaldi buyumuyorlar ama cicek aciyorlar bir sdalda 5-6 cicek bu cicek sayisini ve soganin genisligini nasil arttirabilirim hepsi ayni saksida saksi capi 15 cm birde kus gubresi var bende onu kullanimmi ?

kgursan
07-02-2013, 19:41
Merhaba arkadaslar benim sumbullerim ithal olanlardan 3-4 yasinda varlar ama bir aorynlari var soganlari kuculdu ve sabit kaldi buyumuyorlar ama cicek aciyorlar bir sdalda 5-6 cicek bu cicek sayisini ve soganin genisligini nasil arttirabilirim hepsi ayni saksida saksi capi 15 cm birde kus gubresi var bende onu kullanimmi ?

Sn. Bat-uhan., Soğanlı bitkilerde soğan büymesi ve soğanı büyütmek ayrı bir iştir. Sonuçda soğan dedğimiz şey; Yaprakların (veya kök,gövde vb) büyüme mevsiminde (sümbül için Ocak ayı-Temmuz ayı arası) yaprakların bol güneş ile yaptığı foto sentez ürünü besinlerin büyümenin sonuna doğru (Ölüme doğru) toprak altında biriktirmesi ile oluşmuş şişkinliklerdir.

Soğanın irileşmesi içten dışarıya doğru genişlemesiyle olur. Bunun için de tarlada bol güneş işığı, gevşek toprak ve DÜZENLİ sulama ve gübreleme ile bitkiyi 6-7 ay yaşatmak ile olur. Aynı zamanda soğanın irileşmesi için çiçek açmaları engellenir veya açmadan çiçekleri koparılır ki besinler çiçeğe gitmesin diye.

Bu şartları evlerde, saksılarda vermek mümkün değildir. o nedenle evlerde soğan parçalanıri yavruya döner kalabalık olur, çok ama zayıf çiçekler verir ve soğan da irileşemez.
kolay gelsin.

Batuhan Yılmaz
07-02-2013, 20:49
Demekki hic sansimiz yok aslinda boylede guzeller ama iyice kuculup yok olnalarindan korkuyorum insallah boyle olmaz .

akgül
08-02-2013, 13:57
arkadaşlar;benim daha önce resimlerini yüklediğim sümbülümün 2. çiçeği belli oldu.ayrıca yavrusu da çiçek oluşturuyor.resimlerini yüklüyorum.açıkçası soğanın güçsüz kalacağından korkuyorum.ne yapmam gerekir sizce?bir de kuruyan çiçeklerin alt kısımlarında şişme mevcut.sizce onlar tohum kesesi mi oluşturuyor.yoksa sıradan bir oluşum mu?(resimler net olmadığı için özür dilerim.)

çiçeksever
11-02-2013, 13:04
Bahçedeki sümbüller filiz vermeye başladı.Havalar güzel olunca geçen seneye göre 1-1,5 ay erken başladı.Fakat tomurcuklarda bir sorun var.Sanki birşey yemiş gibi.Ya da erken çiçeklenmeden olabilir mi?

adneser
12-02-2013, 23:37
Sümbüller kendilerini gösterdiler.;)

369489

369490

Muskarinler

369491

çiçeksever
15-02-2013, 14:09
Yok mu ustalardan cevap verecek.

kalabak peyzaj
15-02-2013, 14:25
Yok mu ustalardan cevap verecek.

arkadaşım büyük ihtimalle saylangoz yemiştir.terafına biraz odun küllü serpersen veya zirai ilaç satan bir firmadan saylangozla mücadele için zirai ilaç alabilirsin muhtemellen sorun kalmayacaktır.

yasminn
15-02-2013, 14:52
arkadaşlar benim de bir sorum olacak bir kaç tane saksıda sümbülüm var bu sene aldıklarımdan biri ve geçen seneden soğanını alıp tekrar diktiğim sümbülün tomurcuğu büyümeden içinde çürüyüp kaldı sebebi ne olabilir ne yapmam lazım ve soğanına zarar verir mi acaba

polemos
16-02-2013, 09:56
Tomurcuktaki bir sümbülün dışarıda durması açmasını engeller mi acaba?

adneser
16-02-2013, 13:44
Sn yasminn

Söküp alın çürüyen kısımları temizleyin, eğer sağlam kalan kısmı varsa tekrar dikin.

akgül45
16-02-2013, 15:58
arkadaşlar sümbülüm yavruladı.yavrularını nasıl ayırabileceğim hakkında ayrıntılı bilgi verebilirseniz çok sevinirim.şimdiden teşekkürler.

kgursan
16-02-2013, 18:36
arkadaşlar benim de bir sorum olacak bir kaç tane saksıda sümbülüm var bu sene aldıklarımdan biri ve geçen seneden soğanını alıp tekrar diktiğim sümbülün tomurcuğu büyümeden içinde çürüyüp kaldı sebebi ne olabilir ne yapmam lazım ve soğanına zarar verir mi acaba

Çürük kısım soğana geçmiş ise iflah olmaz, atın uğraşmayın. Çiçek çürümesi genellikle botrytis den olur. havasız-sıcak ve nem sebeb olur. İçinde çürüme ise muhtemelen dikmiş olduğunuz soğan çürüktür veya yaralanmış ve çürümüştür. uğraşmayın atın derim.
kolay gelsin

kgursan
16-02-2013, 18:37
Tomurcuktaki bir sümbülün dışarıda durması açmasını engeller mi acaba?

Engellemez, biraz geç açar ama daha sağlam- sağlıklı olur.

kgursan
16-02-2013, 18:39
arkadaşlar sümbülüm yavruladı.yavrularını nasıl ayırabileceğim hakkında ayrıntılı bilgi verebilirseniz çok sevinirim.şimdiden teşekkürler.

Haziran ayı sonuna kadar bakım-beslemeye devam edin, Haziran ortasında soğanı söküp ayırın. Serin yerde muhafaza edip Ekim ayında tekrar dikin.

akgül45
16-02-2013, 18:52
teşekkür ederim.

akgül
16-02-2013, 20:12
arkadaşlar sümbüllerimin son durumunu sizlerle paylaşmak istedim.yanından çıkan 2 yavru ve asıl soğan çiçek hazırlığında.asıl soğanın 2. çiçeği ve soğanın güçsüz kalmasından korkuyorum.sizce ne yapmalı?

YeniGine
17-02-2013, 00:05
Haziran ayı sonuna kadar bakım-beslemeye devam edin, Haziran ortasında soğanı söküp ayırın. Serin yerde muhafaza edip Ekim ayında tekrar dikin.

Sayın kgursan; 'Haziran ayı sonuna kadar bakım - beslemeye devam edin' demişsiniz, sağolun.. Bu konu hakkında link verebilirmisiniz acaba? Ne yapacağız, nasıl yapacağız diye sorup sizi zahmete sokmayayım.
Geçen sene topraktan çıkartıp ekim ayında tekrar diktiğim sümbül soğanlarım bu sene çok cansız ve sap bile oluşturmadan kendi içinde çiçeklenmeye çalıştı zira. Kendimce demek ki soğanı iyi besleyemedim diye düşünüyorum.
Yaprakları tamamen solduktan sonra çıkartmış idim soğanları topraktan.

kgursan
17-02-2013, 18:45
Sayın kgursan; 'Haziran ayı sonuna kadar bakım - beslemeye devam edin' demişsiniz, sağolun.. Bu konu hakkında link verebilirmisiniz acaba? Ne yapacağız, nasıl yapacağız diye sorup sizi zahmete sokmayayım.
Geçen sene topraktan çıkartıp ekim ayında tekrar diktiğim sümbül soğanlarım bu sene çok cansız ve sap bile oluşturmadan kendi içinde çiçeklenmeye çalıştı zira. Kendimce demek ki soğanı iyi besleyemedim diye düşünüyorum.
Yaprakları tamamen solduktan sonra çıkartmış idim soğanları topraktan.

Sn yenigine., 1023 No lu mesajı incelerseniz,Batu-hana a vermiş olduğum cevapta sizin sorularınızın da cevabı var.soğanların saksı içinde gelişmeleri sınırlı olduğu için soğan irileşmesi zor olur.

Bu konularda Link bulma şansınız-şansımız maalesef yok. ben bilmiyorum, benim bilgilerim eski kitaplardan (yerli yok, ama yabancı) geliyor, biraz da deneyimlerimden faydalanıyorum.

kolay gelsin.

Not. Soracaklarınızı çekinmeden sorabilirsiniz, bu arada belki, bazı arkadaşlar da faydalanmış olurlar.

kgursan
17-02-2013, 18:48
arkadaşlar sümbüllerimin son durumunu sizlerle paylaşmak istedim.yanından çıkan 2 yavru ve asıl soğan çiçek hazırlığında.asıl soğanın 2. çiçeği ve soğanın güçsüz kalmasından korkuyorum.sizce ne yapmalı?

Sn akgül., korkacak birşey yok. Tabi yapacak birşey de yok. o yavru dur, bol güneş alırsa iyi gelişir, ışık az olursa zayıf gelişir. Çoook hafif de gübre koklatırsanız arada sırada başka birşey yapmanız gerekmez.

hocam100
17-02-2013, 21:06
Kamil bey soğanlı türlerde gübre olarak ne tür gübre önerirsiniz sümbül , lale, nergis, ters lale, ve çiğdem.Bu bitkilerde gübreleme nasıl olmalı ekerken hengi gübre ile başlamalı şubat ayında çıkmaya başlarken ve çiçekten önce bize ayrıntılı yazabilirseniz sevinirm.

yasminn
18-02-2013, 09:26
cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim çürüme sadece çiçek sapında bende soğanın zarar görmesinden korkuyorum ama yaprakları çok sağlıklı görünüyor büyümeye de devam ediyor söksem bile yaprakların arasından çürüğe ulaşmam çok zor. bir de geçen seneden olanın yanında birsürü yavru oluştu sanırım 10 a yakın yerden küçük küçük yeşillendi dağıldı saksıda soğanı ölürse çok üzülürüm hadi bu sene açtıramadım bari seneye açsınlar:(

adneser
18-02-2013, 10:08
cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim çürüme sadece çiçek sapında bende soğanın zarar görmesinden korkuyorum ama yaprakları çok sağlıklı görünüyor büyümeye de devam ediyor söksem bile yaprakların arasından çürüğe ulaşmam çok zor. bir de geçen seneden olanın yanında birsürü yavru oluştu sanırım 10 a yakın yerden küçük küçük yeşillendi dağıldı saksıda soğanı ölürse çok üzülürüm hadi bu sene açtıramadım bari seneye açsınlar:(

Sayın Yasminn
Mesajlarınıza fotoğraf eklerseniz yardım edecek olan üyelere daha faydalı olur, daha açıklayıcı bilgiler verilir.
Saygı ve selamlar

kgursan
19-02-2013, 18:44
Kamil bey soğanlı türlerde gübre olarak ne tür gübre önerirsiniz sümbül , lale, nergis, ters lale, ve çiğdem.Bu bitkilerde gübreleme nasıl olmalı ekerken hengi gübre ile başlamalı şubat ayında çıkmaya başlarken ve çiçekten önce bize ayrıntılı yazabilirseniz sevinirm.

Sn hocam100., Soğanlı türlerde bir gübreleme çalışması yapmadım, genel bilgi olarak: Dikerken yavaş erir gübreler (osmocote vb.) kullanılması uygun olur. Gelilme aşamalarında genellikle Potasyum ağırlıklı kompoze gübreler ile CaNO3 (kalsiyum nitrat) Gladiol vb. de önerilmektedir.

Miktarlar (dozajı) çok düşük olmalıdır. pratik olarak gelilme aşamasında (yapraklar çıktıktan sonra) birkaç defa, m2 ye 20 Gr. civarında gübre vermek yeterli olabilir.

Şu anda pek çok tür gübre çeşidi var. Kolay eriyen damlama gübreleri kullanmanızı öneririm. Bunların suda eritilip sulama şeklinde verilmesi daha uygun gibi görünüyor. 5 Litrelik bir su bidonuna 5-10 gram kompoze damlama gübresi eritip sulama şeklinde verilebilir.

Ben damlama sisteminden, 1-1,5 kg. gübreyi 1-2 ton su ile (30 dakikada) 200 m2 alana, veriyorum. Bir zarar görmedim.

armeria
19-02-2013, 19:34
Geçen yıldan kalma sümbüllerim açmaya başladılar ama renkleri yeterince canlı değil?Sebebi ne olabilir acaba?Henüz sıvı besin vermedim bu yıl ,geçen yıl çiçekleri geçince vermiştim.

371221

Bu arada aşağıdaki renk sümbülün(koyu pembe) kokusu bir harika!Sümbülseverlere duyurulur

371223

YeniGine
19-02-2013, 23:50
Sayın kgursan; ben bu gübre olaylarından hiçbirşey anlayamıyorum. Bir tek bildiğim gübre büyükbaş hayvan gübresi ve Çiçek Coşturan diye bildiğim sıvı gübre. Benim de soğanlılarım yeşillendiler hatta sümbüller daha önce de bahsettiğim gibi hiç çiçek sapı bile yok, kimisi üstten kırılmış, çürümüş gibiler. Yani hiç neşeleri yok. :( Demek ki geçen sene ben onları iyi besleyemedim. Peki bu dönem bahsettiğim Çiçek Coşturan sıvı suya katılan gübre ile sulasam bir işe yarar mı?
Ya da anlamadığım için marka ismi ile gübre tavsiye edebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

çiçeksever
20-02-2013, 13:42
Bir de böyle toz olup sulandırılarak verilen var.

kgursan
20-02-2013, 18:27
Sayın kgursan; ben bu gübre olaylarından hiçbirşey anlayamıyorum. Bir tek bildiğim gübre büyükbaş hayvan gübresi ve Çiçek Coşturan diye bildiğim sıvı gübre. Benim de soğanlılarım yeşillendiler hatta sümbüller daha önce de bahsettiğim gibi hiç çiçek sapı bile yok, kimisi üstten kırılmış, çürümüş gibiler. Yani hiç neşeleri yok. :( Demek ki geçen sene ben onları iyi besleyemedim. Peki bu dönem bahsettiğim Çiçek Coşturan sıvı suya katılan gübre ile sulasam bir işe yarar mı?
Ya da anlamadığım için marka ismi ile gübre tavsiye edebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

Arkadaşlar., soğanlılarda çiçek açma ile -Gübreleme arasında bir bağ (ilişki) yok. Gübre bitkiyi geliştirir, gelişmiş bitki soğanı besler. Ama soğanın içinde çiçek oluşumu Dinlenme ve DEPOLAMA sıcaklık ve nemi ile ilgilidir. Soğanlıların çoğu sökülme anında çiçek oluşturmaya başlamıştır, daha sonraki kurutma-depolama esnasındaki sıcaklıklar sökülmüş soğanın içindeki çiçeği olgunlaştırır ve geliştirir. Daha sonra siz o soğanı sonbaharda diktiğiniz zaman köklenir ve içindeki çiçeği çıkarır. Bu sırada yapacağınız gübreleme vs. ancak gelecek yılın çiçeklerine sınırlı şekilde etki edebilir. Asıl etki depolama sıcaklıklarından olur.

Bu arada yaşlanmış soğanlar parçalanır ve birden çok çiçek tomurcuğu oluşturur dolayısıyla çok ama zayıf çiçekler gelir. Burada kök gelişiminin sınırlanması (saksı) ve ışık şiddeti ve süresinin yetersizliği ve vegetasyon süresinin (yeşil kalma süresi) kısalması gibi durumlar soğanın gelişmesini etkiler.

kgursan
20-02-2013, 18:35
Bu arada gübre olarak pek çok marka var. hepsi birbirine yakındır. Azot.fosfor ve potasyum kaynağı ve diğer mikro elementler için Damlama gübreleri uygun olur. Dikim esnasında yavaş eriyen (çözünen) gübreler de kullanılabilir. Çiçek coşturan da bir çeşit suda eritilmiş gübre ve belki bazı amino asit karışımı bir gübredir. Toz gübreleri suda eritip verirseniz sıvı gübre olmuş olur. Soğanlılarda AZOT kaynağı olarak genellikle Nitrat lı gübreler tercih edilir.

Gübreleme çok geniş bir konu olması nedeniyle burada bütün gübreleme sorunlarını-sorularını çözmemiz mümkün değildir.

kgursan
20-02-2013, 18:43
Bir de böyle toz olup sulandırılarak verilen var.

Bütün gübreler genellikle toz dur (ve tuz dur). Eritilip sulandırılarak kullanılır

adneser
20-02-2013, 22:43
Sümbüler çiçeklerini açtılar kokuları'da eve yayıldı:D

371583

Beyazı ve pembesi açtı mor arkadan geliyor.

371584

hira
21-02-2013, 00:29
evet niyeyse benimde sümbüllerim biri açıyor sonra soluyor,çiçeğini kesiyorum sonra diğeri açıyor gıcık oldum, hepsi birden rengarenk açmadıki gözüm doysun

YeniGine
21-02-2013, 00:49
Evet çok haklısınız Sayın hi-ra aynı şey benim için de geçerli. Bu sene bir garip oldular. Hiç hoşnut değilim kendilerinden.

hira
21-02-2013, 01:03
yenigine, benim soğanlılarla tanışmam bu sene oldu,lale, sümbül,nergis ve muscari aldım merakla bekliyorum ama bunlar beni delirtecek yahu, gözünü seveyim sardunyanın

YeniGine
21-02-2013, 01:15
Benim bu 3. senem, ilk iki sene çok güzeldiler. Fakat bu sene bütün soğanlıları lale, nergis, sümbül hepsini çıkarttım topraktan eylül ayında yeniden diktim. :( Ama dediğim gibi hiç hoşnut değilim kendilerinden bu sene. Bakalım mart-nisan gibi ne yapacaklar?
Peki siz hepsini aynı zamanda mı diktiniz?

hira
21-02-2013, 01:25
hayır aynı zamanda dikmedim eminönüden 2 tane sümbül soganı aldım. daha sonra migrostan 2 tane daha alıp hepsini uzun saksıda topladım

YeniGine
21-02-2013, 01:27
:) Onun için işte hepsi aynı zamanda açıp gözünüzü doyuramamışlar.
Dikim zamanları farklı.

hira
21-02-2013, 01:28
birde ben bu bahsettiğim tüm soganlıları solduktan sonra hiç topraktan cıkarmamayı düşünüyorum,hata yapma korkusuyla

YeniGine
21-02-2013, 01:29
Sayın hi-ra şimdilik önce bir açsınlar bakalım. Ondan sonrasını zaten zamanla bu sayfada takip edeceksiniz.

hira
21-02-2013, 01:30
üstelik marketten aldıklarım minik saksılarda yeşermiş durumdaydı:) ama olsun ben hep dua ettim bir peri gelsinde sihirli değneğiyle hepsini aynı duruma getirsin diye:)

kgursan
21-02-2013, 18:31
"üstelik marketten aldıklarım minik saksılarda yeşermiş durumdaydı ama olsun ben hep dua ettim bir peri gelsinde sihirli değneğiyle hepsini aynı duruma getirsin diye"

"Benim soğanlılarla tanışmam bu sene oldu,lale, sümbül,nergis ve muscari aldım merakla bekliyorum ama bunlar beni delirtecek yahu, gözünü seveyim sardunyanın"

"Hayır aynı zamanda dikmedim eminönüden 2 tane sümbül soganı aldım. daha sonra migrostan 2 tane daha alıp hepsini uzun saksıda topladım"

"Evet niyeyse benimde sümbüllerim biri açıyor sonra soluyor,çiçeğini kesiyorum sonra diğeri açıyor gıcık oldum, hepsi birden rengarenk açmadıki gözüm doysun"

Aloo., Ben Sümbül!., Hani gıcık olduğunuz ve Sardunya ile kıyasladığınız SOĞANLI çiçeklerden, Söylermisiniz bana; Bir anda çiçek açmak ve gözünüzü doyurabilmek için bana ne verdiniz? Hangi koşulları sağladınız?

Ben dağlarda büyüdüm. insanlar beni aldılar uzak diyarlara götürdüler, beni terbiye ettiler,kültürümü artırdılar ve yine Anadolu ya (İstanbula ) gönderdiler.

Zor durumlarda kaldım, Küçücük saksılara diktiler, zor kök attım. içimdeki çiçeği zor çıkardım. Sonra tekrar Hamile kalmak için (çiçek oluşturabilmem için) uygun koşulları sağlamadılar. Hamileyken etilene tuttular, su vermediler. kök atamadım ama az bir su ile yine de köklendim ve çiçek verdim ama beğendiremedim.elbette çiçeklerim zayıf oldu çünkü, iyi beslenemedim köklerim zaten azıcık tı, geliştiremedim. Dağlardaki gibi, bol ışık bulamadım.

Sıcaklar basınca yapraklarımı bırakıp dinlenmeye geçmek istedim ama beni uygun sıcaklıklarda uyutmadılar ki!!Sulayıp erkenden uyandırdılar. uykumu tam alamadığım için çiçeklerimi de düzgün çıkaramadım. çok çocuk (çiçek) yaptım ama onlar da zayıf kaldı.

Şimdi de kendimi beğendiremiyorum!. yok çiçeklerim küçülmüş, yok hepsi birden açmamış ve göz alıcı olmamış vs.vs.

Beni uygun koşullarda büyütmez, bol ışık ve besinlerle beslemez iseniz, "Adım SÜMBÜL, elimden gelen budur" deyip yaşamımı sürdürmeye çalışırım.

Ben garip Anadolu çiçeği, başka ne yapabilirim ki?

KAPTANzst
21-02-2013, 18:45
Bayan sümbül :p
Bu sene hadi sen haklı çıktın. Bu kadar gübreden sonra seneye de aynı yerde kalacak ve 3. sene söküleceksin. Bu kadar rahat dağda da olamazdın. Bakalım seneye ne bahane uyduracaksın :mad:
Yok güzel çiçeklenirsen, başımın üstünde yerin var :D
Hadi bakalım....

adneser
21-02-2013, 18:52
[QUOTE=kgursan;1106104]

Sümbül ün şikayeti!!

Aloo., Ben Sümbül!.

Ben garip Anadolu çiçeği, başka ne yapabilirim ki?

Sayın Kgursan

Çok güzel özetlemişiniz düşünçelerinize ve elinize sağlık.

kgursan
22-02-2013, 18:03
Bayan sümbül :p
Bu sene hadi sen haklı çıktın. Bu kadar gübreden sonra seneye de aynı yerde kalacak ve 3. sene söküleceksin. Bu kadar rahat dağda da olamazdın. Bakalım seneye ne bahane uyduracaksın :mad:
Yok güzel çiçeklenirsen, başımın üstünde yerin var :D
Hadi bakalım....

Sn kaptanzst., Unutma!.., Önce çiçeklerim geçecek, sonra yapraklarımı sarartacağım ve uykuya gireceğim, dinleneceğim. Öyle soğukda uyuyamam,25 oC da 1-2 ay dinlenirim sonra 17 oC da ÇİÇEKLERİME hamile kalırım. Soğanımın içinde çiçeklerimi oluştururum. Tabi ki bu aralarda sökme-dikme vs. rahatsız edilmek istemem. Sonra çiçeklerimin boyu uzaması için biraz serin-soğuk ihtiyacım var. çiçeklerim açılmadan önce bu soğuğu almalıyım yoksa çiçeklerimin boyu kısa kalır!!.

Ehh, Beni söküp dikecekseniz Haziran-Temmuzda taşıyın.

Benim doğadaki gelişmemi merak edenler olursa, hakkımda azıcık bilgi vereyim.;

Bizim dağlarda eylülden sonra havalar serinler, yağışlar başlar. Ben uykudan uyanınca (Eylül sonu), yağmurlar başlar ben de suyla yüzümü yıkarım ve köklerimi uzatırım ve hafiften yapraklarımı çıkarıp kışa soğuk havalara hazırlanırım.

Sonra Tabiat ana üzerime Kardan beyaz yorgan örter, yorganın altında sıcaklık 5-6 oC dır. Donmam.

Bahara kadar beklerim, yorgan kalkıp suyunu salınca havalar da 10 oC üzerine çıkınca önce çiçeklerimi çıkarırım, güzel kokularımla herkesin aklını başından alırım. Arılar bayılır bu kokuya ve her gün çiçeklerimi ziyaret ederler.Onları (tabi insanları da) koku ile ve renklerimle kandırırım. Tozlaşmamı ve çiçeklerimin döllenmesini de yaparlar.Tohumlarımı bağlamak, soyumu devam ettirmek için buna mecburum.

Sonra soğanlarımı dinlendirmeye başlarım. Yazın dağlar sıcak ve kuraktır. ağustosdan sonra soğanımın içinde çiçeklerimi oluştururum. Eylül ayı boyunca da çiçeklerim gelişir ve hazır olur. Yağmurlarla birlikte tekrar kök yapar topraktan çıkarım .

Bu kendi vatanımda (gen merkezlerimde) yıllarca böyle devam eder durur. çocuklarımızla beraber çoğalır gideriz.

adneser
26-02-2013, 22:03
Muscari üzüm sümbülü kendini göstermeye başladı.

373518

373519

Tura
27-02-2013, 07:54
1 Hafta önce masamın üzerine aldım.

Sıcağı görünce ayıldı...bayıldı...soyundu...döküldü.
Bir ter bir ter ki sormayın.
Bir terin bu kadar güzel kokması, ancak sümbüllerde olabilir.

373585

kgursan
27-02-2013, 18:19
1 Hafta önce masamın üzerine aldım.

Sıcağı görünce ayıldı...bayıldı...soyundu...döküldü.
Bir ter bir ter ki sormayın.
Bir terin bu kadar güzel kokması, ancak sümbüllerde olabilir.

373585

Sümbül: Serin (9 oC kök yapar) - soğuk (+5 oC da çiçeği ve sapı geliştirir) -sıcak (10-18 oC da çiçekleri açar). sekanslarını izler.

Tura
27-02-2013, 20:51
Sümbül: Serin (9 oC kök yapar) - soğuk (+5 oC da çiçeği ve sapı geliştirir) -sıcak (10-18 oC da çiçekleri açar). sekanslarını izler.

Soğukta sırasını bekleyen 10 saksı daha var. :) Odaya sırayla girecekler.

kgursan
04-03-2013, 21:06
... masamın üzerine aldım.

Sıcağı görünce .soyundu...döküldü.

373585

Aman üstadım., mesajı böyle okurlarsa işiniz zor:D

Ard niyetim yok ama,yılbaşında masa üstüne çıkan dansözleri düşünmedim desem yalan olur. :p

Sudenur
04-03-2013, 21:55
İki saksıya gömdüğüm sümbüllerimden birini geçen hafta içeri almıştım, daha çabuk çiçeğe geçmeleri için. Kokusuna hasret kaldığım nihayet açtı, pembelim de yolda.. :)

375078

gulserenakaoglu
06-03-2013, 16:14
Bende güzeller güzeli misss kokulu sümbüllerimi paylaşmak istedim :p

adneser
06-03-2013, 19:45
Muskari (Üzüm sümbülü)ler güzelleşiyor.

375572

375573

minedo
06-03-2013, 21:34
Merhabalar;geçen sene çiçekçiden açmış halde aldığım sümbüllerimin tüm sene yolunu gözledim ve beni hayal kırıklığına uğrattılar.Nerde hata yapmış olabilirim? Çiçeği solunca sapından kestim,yaprakları kuruyana dek su verdim.Kuruyunca soğanlarını çıkarıpkaranlık bi dolap içinde beklettim.Bir kaç ay öncedetekrar ekip yollarını gözledim.Sonuç resimdeki gibi....Ama ben sizi çok sevmiştim.

polemos
06-03-2013, 21:59
Sanırım saksısı küçük , toprağı az olduğundan çiçek sonrası döneminde iyi beslenememiş. Tabii ustalara danışmak lazım

kgursan
07-03-2013, 19:41
Merhabalar;geçen sene çiçekçiden açmış halde aldığım sümbüllerimin tüm sene yolunu gözledim ve beni hayal kırıklığına uğrattılar.Nerde hata yapmış olabilirim? Çiçeği solunca sapından kestim,yaprakları kuruyana dek su verdim.Kuruyunca soğanlarını çıkarıpkaranlık bi dolap içinde beklettim.Bir kaç ay öncedetekrar ekip yollarını gözledim.Sonuç resimdeki gibi....Ama ben sizi çok sevmiştim.

Geçen yıl çiçekçiden alındiktan sonra su vermişsiniz ama beslenememiştir. Zaten saksısı küçük dolayısıyla kök gelişimi sınırlı, ayrıca oda içinde vs kaldıysa ışık azlığı da olmuştur ve son olarak yapraklı kalma süresi kısa olmuştur ve yaprakların boyları küçük olabilir.
bunların tümü bir araya gelince tarlada yetişmiş bitkiler gibi olamaz.

Bir de söktükten sonra dinlenme aşamasında ki sıcaklık sekansları uygun olmayabilir. (Yani sırasıyla: önce 25-30 oC 10-15 gün, sonra 25 oC 1-1.5 ay, sonra 17 oC 3 hafta ) çiçekler bu süreç içinde oluşuyor. burada bir noksanlık olabilir.
Kolay gelsin

minedo
07-03-2013, 20:14
Anladım Teşekkür ederim.Peki şimdi daha büyük bi saksıya alıp biraz da gübre versem önümüzdeki sene için faydası olur mu?Yoksa tamamen kurumasını mı bekleyeyim?

ozgursahin
08-03-2013, 16:53
bunlarda benim sümbüllerim bu sümbülleri bana sunan mevlüt dag,kamil gürsan,adnan kaygan,abdüssamet turan hocalarıma şükranlarımı sunuyorum.

ozgursahin
08-03-2013, 16:56
devam

ozgursahin
08-03-2013, 17:11
resim devamı

kgursan
08-03-2013, 17:39
Anladım Teşekkür ederim.Peki şimdi daha büyük bi saksıya alıp biraz da gübre versem önümüzdeki sene için faydası olur mu?Yoksa tamamen kurumasını mı bekleyeyim?

Kökleri bozmadan kalıp gibi çıkarıp biraz daha geniş saksıya aktarırsanız biraz faydası olur. Ama ne kadar? onu bilemiyeceğim.

akgül45
08-03-2013, 20:32
arkadaşlar sümbüllerimin son durumu sizce nasıl?

mügem
09-03-2013, 15:43
Bu da benim sümbülüm 376547

mügem
10-03-2013, 14:53
Sümbülümü fotoğraflamaya doyamadım.E ne yapayım çok güzel poz veriyor.

mügem
10-03-2013, 14:55
Bu da koyu renkli sümbülüm.Henüz tam açmadı.
376924

minedo
10-03-2013, 21:02
Maşallah çok güzel sümbüler..Bu sene başaramamış olabilirim, kısmetse önümüzdeki seneye bende kızlarımın boy boy yandan,alttan,üstten,profilden resimlerini paylaşmazmıyım?Çok pis hırs yaptım...

mügem
10-03-2013, 23:10
Çok hırs,çok sümbül sayın minedo :)

mügem
12-03-2013, 13:03
Bu da hazeli sümbülümün bugünkü hali...
377544
377545
377546
Orjinal rengi ortadaki fotoğraf.Diğerleri açık renk çıkmış.

mügem
14-03-2013, 12:05
Sümbül kardeşler :)
[ATTACH]377996[/

mügem
14-03-2013, 12:07
Eflatun sümbülüm iyice ağırlaştı.Başını tutamıyor.Ben de destekliyorum.
377997
Hazeli sümbülümün bugünkü hali.
377998

hocam100
15-03-2013, 20:17
Hiç bir sümbül bu sümbül kadar kokmaz.Ama görüntüsü cılızdır.

polemos
15-03-2013, 20:34
Hiç bir sümbül bu sümbül kadar kokmaz.Ama görüntüsü cılızdır.

Cinsi nedir?

Rana+miraç
15-03-2013, 21:29
Benim de çingene pembişi sümbülüm açtı . İlk kez sümbül yetiştirdim. Harika kokularıyla mest olduk .Keşke çiçeğinin ömrü biraz uzun olsa.

hocam100
15-03-2013, 21:36
Cinsi nedir?

Bu sümbül yerel bir sümbüldür.

ozgursahin
17-03-2013, 13:27
sümbül

ozgursahin
17-03-2013, 13:28
sayın mevlüt hocam sizin sümbüllerin resimlerinide bekliyoruz su güzel sümbüllerinizin resimleri ile bizleri coşturun

melek yüzlü
17-03-2013, 14:12
Merhaba Arkadaşlar,
Bugün 4 sümbül aldık. İkisi beyaz, biri mor, diğeri pembe. Benim sorum şu,
1) Bu sümbüllerin yabani mi yerli mi olup olmadığını nasıl anlayacağım?
2) Evde mi yetiştirsem daha iyi olur yoksa balkonda mı?
3) Çiçekleri var saksıya ekeyim mi?
4) 4 sümbül bir senede kaç soğan veriri?

kgursan
17-03-2013, 18:14
Merhaba Arkadaşlar,
Bugün 4 sümbül aldık. İkisi beyaz, biri mor, diğeri pembe. Benim sorum şu,
1) Bu sümbüllerin yabani mi yerli mi olup olmadığını nasıl anlayacağım?
2) Evde mi yetiştirsem daha iyi olur yoksa balkonda mı?
3) Çiçekleri var saksıya ekeyim mi?
4) 4 sümbül bir senede kaç soğan veriri?

Yabani-yerli ??? ne demek anlaşılmamıştır??
Balkon daha iyidir.
çiçekli bitki saksı değiştirilmez,
Haziran ayında kaç soğan yaptığını görürsünüz.

Bence çok merak etmenize gerek yok. Çiçekleri varmış. Keyfini sürün. kolay gelsin.

hocam100
17-03-2013, 20:05
Sıra sümbüllere geldi:

bay tömürcek
17-03-2013, 20:08
41 kere maşallah :p Harika görünüyolar :)

hocam100
17-03-2013, 20:53
Yerli sümbülümün resmi onun kokusunu hiç bir sümbüle değişmem:

polemos
17-03-2013, 21:03
Yerli sümbülümün resmi onun kokusunu hiç bir sümbüle değişmem:

Sayın hocam100, bu yerli sümbülün bir soğanından kaç çiçek sapı çıkıyor?

Fagus Sylvatica
17-03-2013, 22:11
Ve şu yerli sümbülü nasıl, nerede bulabiliriz? Bizim buralarda da doğal olarak var mıdır, ya da başka bir yolu var mı?

hocam100
17-03-2013, 22:48
Bu yerli sümbüller bzim buralarda çok olur. Her eski bahçeli evlerde mutlaka vardır desem doğrudur.Çiçek oranı azdır ama bir soğandan 2-3 çiçek alınabilir.Yavrusu da çok olur.

çiçeksever
18-03-2013, 16:21
Hocam100 bende buna benzer var.1 dalda birinde 5 diğerinde 8,bazılarında 3 tane çiçek var.

çiçeksever
18-03-2013, 16:30
Roman Hyacinth, French Hyacinth veya Hyacinth multiflora cinsi olabilir.

melek yüzlü
18-03-2013, 18:26
İyi Akşamlar Özgür Bey,
Gerçekten sümbülleriniz çok güzel. Elinize emeginize sağlık. İnşallah benimkiler de bu kadar güzel olur. Çiçekleri bitince ve ve yaprakları solunca soğanı ektiğiniz yerden çıkarıp soğutuyor musunuz? Bu işlemi her yıl tekrarlamamız gerekir mi?

ozgursahin
18-03-2013, 21:46
iyi aksamlar melek yuzlu cok tesekkur ederim.ama bende acemiyim ilk defa busene bukadar cok sumbul yetistiriyorum gelin bu soruyu sumbullerin soganlarini aldigim kgursan ve hocam100 soralim.bunlar sumbul konusunda uzman hocalarim.sorunuzu cevaplayamadigim icin cok ozurdilerim
saygilarimla...

Fagus Sylvatica
18-03-2013, 21:59
Sayın hocam100 ve çiçeksever, cevaplarınız için çok ama çok teşekkürler. Sanırım hemen çevremde birilerinin bahçesinde gözüme kestirip yaza doğru bir soğan almalıyım. Olmazsa internetten arayacağım artık :D

Fagus Sylvatica
18-03-2013, 22:04
Bir de, bu sene ilk defa sümbül ektim ve bir tanesi tam üç, diğer ikisiyse ikişer çiçek başı verdi (hepsinin birer tanesi hala tomurcuk halinde yeni yüzeye çıkıyorlar). Bu normal bir durum mu? Çok mutluyum bu durumdan ve yalnızca ilk seneye özgü bir şey olmadığını duymak hoşuma gidecek :D

melek yüzlü
19-03-2013, 15:22
İyi Akşamlar Hocam100,
Ben sümbül işine yeni merak sardığım için soruyorum. Dört tane sümbül çiçeğim var yeni aldım. Çiçekleri ve yaprakları soluncaya kadar suluyacağım. Benim size soracağım soru sümbül soğanlarını kuruyunca topraktan çıkarmamız ekim ayında başka bir yere ekmemiz gerekir mi? Topraktan çıkarmadan soğuk bir yere koyup sulasak olur mu?

melek yüzlü
19-03-2013, 15:23
Soğuk bir yere koyup sulamasak ekim ayına kadar olur mu?

hocam100
20-03-2013, 08:09
İyi Akşamlar Özgür Bey,
Gerçekten sümbülleriniz çok güzel. Elinize emeginize sağlık. İnşallah benimkiler de bu kadar güzel olur. Çiçekleri bitince ve ve yaprakları solunca soğanı ektiğiniz yerden çıkarıp soğutuyor musunuz? Bu işlemi her yıl tekrarlamamız gerekir mi?

Çiçekleri bitince çiçeklerini kesiniz sulamaya azltarak devam ediniz.Sararmaya başlayınca sulamyı kesiniz tamammen kuruyunca soğanlarını çıkarıp uygun serin ve karanlık yerde saklayınız.Yine kasımda ekiniz.

esracer
20-03-2013, 15:53
Sümbüller den pembe olan ilk açan oldu... Muhteşem kokuları odayı dolduruyor

ipektuğçe
22-03-2013, 20:02
Bendeki sümbüller de böyle açtılar ;)

Sudenur
22-03-2013, 20:25
:eek: Pembe gönlüm sen de.. ;) Çok güzel görünüyor ipektuğçe'ciğim. İlk yılı mı? Daha evvel ki yıllardan mı devretti soğanları? ;)

ipektuğçe
22-03-2013, 20:50
Teşekkür ediyorum Sudenur'cuğum, soğanların ilk yılı. Sanırım daha sonraki yıllar daha seyrek açıyorlar ;)

sarigoz
22-03-2013, 21:29
Sayin ipektugce,kokusu taaa Bulgaristana geldi...:p

esracer
24-03-2013, 11:32
Sümbül - Devam. Beyaz ve Açık pembe

pria
25-03-2013, 17:00
Yıllar sonra, dün eşimle hadi şu Ayasofya ve Topkapı müzelerimizi bir kez daha ziyaret edelim, dedik..

Topkapı'nın sümbüllerini buraya aktarmadan edemedim:

hira
25-03-2013, 17:23
iyl etmişsiniz Adnan abicim çok güzellermiş..

Fagus Sylvatica
25-03-2013, 19:03
Bunlar da benim sümbüllerim. Bu sene ilk kez soğanlı yetiştiriyorum :D

Tura
27-03-2013, 10:42
Masamdaki sarı koku....

382429

Ayşe Yıldız
27-03-2013, 10:50
Şöyle kopkoyu bir sarı bulsam. Var mı acaba?

Tura
27-03-2013, 10:59
Bende bu resimdekinin az daha koyu sarısı var.
Ama sizin aradığınız gibi kopkoyu değil.

hira
27-03-2013, 11:13
ben sarı sümbülün varlığından yeni haberdar oldum:) bende diğer tüm renkler var (yine bilmediğim renkler varsa bilmem:)) bu sene soğanlılara merak saldım bakalım:) hepsinin çiçekleri geçti ama mor olan çiçekli, koyu pembede yolda.. ikinci çocuk yolda der gibi oldu :)

Tura
27-03-2013, 11:20
Belki fotoğraf çekiminden dolayı tam rengini göstermiyor olabilir ama,1123 nolu mesajdaki sümbül sarı.

hira
27-03-2013, 11:31
ben telefonla giriş yaptığım için büyük boyutlu fotoğrafları göremiyorum malesef:(

çiçeksever
28-03-2013, 15:04
Şöyle kopkoyu bir sarı bulsam. Var mı acaba?

Açık sarı veya turuncu var.

nardane
28-03-2013, 18:42
Geçen yıl ektiğim sümbül bu yıl böyle oldu.Acaba ters olan neydi ?

kgursan
29-03-2013, 19:44
Geçen yıl ektiğim sümbül bu yıl böyle oldu.Acaba ters olan neydi ?

Toprak içinde soğanın dip tablası bir şekilde zararlanmış (veya bir kısmı çürümüş) oluşan yeni ufak yavrular sürmüş.

Hülya
29-03-2013, 20:57
Mis kokulu sümbüller, saksıya diktiklerim çiçeklerini açıp geçti. Bahçede olanlar yeni açtı. :)

383260

Bunun rengi çok değişik.Açık eflatun. Karışık paket alıp diktiklerimden.

glcn06
03-04-2013, 13:15
pazar günü bimden aldığım sümbül. minicik bir tomurcuğu vardı açacağını sanmadığım için bir tane almıştım. dün akşam evde çok güzel bir koku var bu neki diye dolanırken bir baktım sümbül bu halde :) bu akşam gidip bim kaldıysa bir sürü almayı düşünüyorum.

olcim
03-04-2013, 14:16
Ah bir de uzun süre dayanabilseler :)

borleyci
03-04-2013, 21:54
Gecen yıl ektigim sümbüllerde 30 kadar çicek vardı bu sene acanlarda 8-9 tane var bu neden olur acaba

Sûz-i Dilârâ
04-04-2013, 11:56
Bizim Sibirya'da da sümbüller henüz başlarını çıkarmaya başladılar. Şuncacık açmış hâli bile öyle güzel koku saçıyor ki!

Sizi bilmem ama bu görüntü beni büyüledi:cool:

Sayın hocam100'den gelen sümbül soğanlarım :) Sanırım ondan bu sene lâle de alacağım sonbaharda, ilkbaharda da sümbülteber:D

Allah'ım hepsini istiyorum:D:D

Başka yerlerden frezya, nergis, siklamen... Nedir bu soğanlı aşkı:D

kgursan
05-04-2013, 19:02
Gecen yıl ektigim sümbüllerde 30 kadar çicek vardı bu sene acanlarda 8-9 tane var bu neden olur acaba

Kökleri çürümüş olabilir!!

mügem
06-04-2013, 08:55
(Bu sümbül yerel bir sümbüldür.)

Sayın hocam100,bizde bu sümbüle yerli sümbül deriz.Benim küçüklüğümden beri annemin bahçesinde ekili.İsteyenlere vermek dışında seyreltme yapılmıyor.Sizin fotonuzu görünce,ben de onları çekip ekleyecektim.Ama yağan fındık büyüklüğünde doludan sonra,eski gösterişlerini kaybettiler.İnşallah seneye ben de fotolarını koyarım.Saygılar.

mügem
06-04-2013, 08:57
Beyaz sümbülüm
386101
Bunlar da beyaz ve hazeli sümbüllerim.Kafa kafaya vermiş,dedikodu yapıyorlar :)
386102

shenile
09-04-2013, 16:01
arkadaslar benim sümbülümde 10 civari tohum var kapsülleri yani ne yapmam gerekiyor lakin daha kurumadi kurumasini bekliyorum kuruduktan sonra ne yapmam lazim sümbülü tohumdan ürete bilirmiyim nasil yapamam gerekiyor bilgi veren olursa sevinirim

kgursan
09-04-2013, 18:08
arkadaslar benim sümbülümde 10 civari tohum var kapsülleri yani ne yapmam gerekiyor lakin daha kurumadi kurumasini bekliyorum kuruduktan sonra ne yapmam lazim sümbülü tohumdan ürete bilirmiyim nasil yapamam gerekiyor bilgi veren olursa sevinirim

Soğanlı bitkileri tohum ile üretmek çok uzun seneler gerektirir ve zordur. Bu nedenle önerilmez. Islahçı lar bu yola gider. İlla ki üreteceğim diyorsanız;

1.Tohum kapsulleri iyice kuruyuncaya kadar bekleyin,
2.Kuruyan kapsulleri koparıp, tohumları çıkarın,
3. Tohum çimlendirme koşullarında çimlendirin,
4. 5-6 yıl boyunca Her yıl büyütün-besleyin, ve iri soğanlar elde edin,
5. bu soğanları dikip çiçeklerini alın (tabi ki değişik çiçekler olacak)

kolay gelsin

shenile
09-04-2013, 19:07
ilk öncelikle hizli cevabiniz icin tsk ederim peki bu cimlenme döneminde balkonda biraka bilirmiyim yoksa sicak bir yerde mi kalmasi lazim

kgursan
10-04-2013, 19:35
Tohum çimlendirme başlığı size yardımcı olabilir. Kolay gelsin.

labradorit
12-04-2013, 00:46
.... :)

fzbmt
13-04-2013, 22:36
mis kokulularim....

heyyamola
21-04-2013, 22:03
27 Kasım 2012' de dikilen sümbüllerin 5 Nisan 2013' deki görüntüleri

393531

393532

393533

393534

393535

Batuhan Yılmaz
21-04-2013, 23:00
Sumbullerin kafalari her gecen yil kuculuyor en sonda 3-4 cicek kaliyor nergise benziyorlar bu kfalati nasil buyutebiliriz imkani varmi saksi kosullarinda.

sarigoz
23-04-2013, 20:34
Sevgili batuhan,sumbuller,yillar gectikce,kendi oz lerine donuyor.Eski buyuk hallerine donduklerini duymadim.Belki vardir.
Benim mis kokulu sumbullerim,artik eski guzelliklerini kayip etmekteler.Omurleri bitmek uzere yani.Bende vazoya aliyorum.Fotograflarini daha sonra eklerim..Herkeze bol mis gibi sumbul kokulu gunler..:p

sarigoz
24-04-2013, 21:42
Evet,bahcemizin sumbulleri nihayetinde actilar ,hatta artik son ciceklerini de sergilediler..Karsinizda bahcemizin mis kokululari..

Acemiciceksever
04-05-2013, 16:42
Merhabalar bende birşeyler danışmak istiyorum. Sümbüllerimin sefasını sürdük miss gibi kokularıyla çok güzellerdi ancak çiçekleri kurudu yaprakları hala çok güçlü ve yeşiller. Kurumamaları için sulamaya devam ediyorum başka ne yapmalıyım ?

399378

hocam100
04-05-2013, 21:10
İspanyol sümbülleri tüm sümbüllerden sonra yine güzelliğini gösterdi. Bu yıl ilk defa kokusunu aldım. Çok hafif bir kokusu var.

Fagus Sylvatica
04-05-2013, 21:43
Merhabalar bende birşeyler danışmak istiyorum. Sümbüllerimin sefasını sürdük miss gibi kokularıyla çok güzellerdi ancak çiçekleri kurudu yaprakları hala çok güçlü ve yeşiller. Kurumamaları için sulamaya devam ediyorum başka ne yapmalıyım ?

399378

Sayın Acemiciceksever, yapmanız gereken şu: haziran ayına kadar uygun aralıklarla, fazla olmayacak şekilde sulayın. Haziran ayına yaklaştıkça sulamayı iyice azaltın ve haziran ayında sulamayı kesin. Sonra da kurumaya bırakın. Yaprakların iyice kuruduğundan emin olunca da sökün ve sonbaharda yeniden dikim zamanı gelene kadar serin ve kuru bir yerde saklayın. Şu anda besin toplamaya çalışıyor bu sene yağışlar erken kesildiği için suluyoruz. Yoksa normal bir yılda (saksıdaki normal olmayan kurumayı telafi dışında) sulama yapılmıyor. Kolay gelsin, seneye de mis kokularıyla sizi mutlu eder umarım ;)

Acemiciceksever
05-05-2013, 09:53
Teşekkür ederim sayın Fagus Sylvatica söylediklerinizi uygulayacağım. Hazirana kadar sulamaya devam o zaman :)

aartuc
22-05-2013, 14:06
sümbüller kurudu soğanları söktüm, ancak birkaçının kökünde mavi renkli küf ve 2 tanesinde sarı üzerine beyaz benekli lekeler gördüm. daha önceki yazılarda sümbül soğanlarının sökümden sonra fungusit vb. maddelerle ilaçlandığını okumuştum. bu tarz ilaçların adı nedir nasıl temin edilir ve nasıl uygulanır?

kgursan
22-05-2013, 19:55
sümbüller kurudu soğanları söktüm, ancak birkaçının kökünde mavi renkli küf ve 2 tanesinde sarı üzerine beyaz benekli lekeler gördüm. daha önceki yazılarda sümbül soğanlarının sökümden sonra fungusit vb. maddelerle ilaçlandığını okumuştum. bu tarz ilaçların adı nedir nasıl temin edilir ve nasıl uygulanır?

Sümbül soğanlarını ilaçlamak istiyorsanız: Captan (%1 lik+ Benomil % 0,5 ) dozunda kullanabilirsiniz. Yani: 10 Litre suya 100 gr captan (toz) + 50 gr. Benomyl karıştırıp soğanlarınızı bu ilaçlı suda 15-30 dakika bekletip, çıkarıp kurutmanız bütün soğanlı bitkiler için uygundur.

benomyl bulmakta zorlanabilirsiniz. bunları tarım ilacı satan ilaç bayilerinden temin edebilirsiniz. benomyl olmaz ise Çekomil,vb. muadili ilaçlar kuıllanılabilir.

Asilem
24-10-2013, 12:00
Arkadaşlar bu sabah farkettim ki benim sümbüllerim yeniden büyümeye başlamış, sadece yazın açtıklarını sanıyordum, açık havada bırakmıştım soğanlarını ondan mı oldu acaba, kışa dayanabilirler mi ölürlerse üzülürüm :(

vildan25
09-11-2013, 20:48
Arkadaşlar şuan bi adet sümbülüm açmaya başladı bu normal midir?Sanırım seneye kadar tekrar çiçek açmaz burdaki yorumları okuduğuma göre çiçeği geçtikten sonra hazirana kadar sulayıp sonra yaprakları kuruyana kadar bekleyin yazıyordu.Erken çiçek açıyor hazirana kadar sularsam soğanı çürütmez miyim?Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim.

kgursan
09-11-2013, 22:15
Arkadaşlar şuan bi adet sümbülüm açmaya başladı bu normal midir?Sanırım seneye kadar tekrar çiçek açmaz burdaki yorumları okuduğuma göre çiçeği geçtikten sonra hazirana kadar sulayıp sonra yaprakları kuruyana kadar bekleyin yazıyordu.Erken çiçek açıyor hazirana kadar sularsam soğanı çürütmez miyim?Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim.

Şu an çiçek açması depolaması ile ilgili, pek normal değil ama olabilir! Yaprakları yeşil olduğu sürece soğan sulama ile çürümez.. Yaprakları sararmaya başlayınca sulamayı kesin,kurusun.

kgursan
09-11-2013, 22:17
Arkadaşlar bu sabah farkettim ki benim sümbüllerim yeniden büyümeye başlamış, sadece yazın açtıklarını sanıyordum, açık havada bırakmıştım soğanlarını ondan mı oldu acaba, kışa dayanabilirler mi ölürlerse üzülürüm :(

kış çiçeğidir, ölmezler,korkmayın!

tabus
12-11-2013, 16:25
ilk öncelikle hizli cevabiniz icin tsk ederim peki bu cimlenme döneminde balkonda biraka bilirmiyim yoksa sicak bir yerde mi kalmasi lazim

Ah dostum..Eğer tohumdan bir şeyler üretme hastalığına yakalandıysanız yandınız..Bu öyle netameli bir şey ki yakanızı bir daha bırakmaz..Uzak bir yere gidemezsiniz, hatta hasta bile olamazsınız..
Sümbül tohumundan çiçek üretmek yani açıncaya kadar geçen süre yaklaşık 3-5 yıldır. Ayrıca bazı tohumları çimlendirmek zordur. Sn Kgürsan bu işin uzmanıdır ama
sizi korkutmamak için olayı kısaca geçiştirmiş.
Bence önce çimlenmesi kolay bir şeylerden başlayın. Yabancı tohum paketlerinin üzerinde yazar: Easy to grow. Bunlardan veya her yıl ekilmesi geren tohumlar var
,örneğin,tagetes yani kadife çiçeği..Bunun gibi bir şeyden başlayın derim..
Kolay gelsin..

berkay.
28-12-2013, 12:27
ben sümbülümü başka bir saksıya almak istiyorum çünkü geldiği saksı küçük ve soğanın yarısı dışarıda yeni saksıya aldığımda hala dışarıdamı olması gereiyor ne kadar sulamalıyım balkondamı içeridemi bakmam gerekli acil cevap verirmisiniz

hira
28-12-2013, 13:02
ben sümbülümü başka bir
saksıya almak istiyorum çünkü geldiği saksı küçük ve soğanın yarısı
dışarıda yeni saksıya aldığımda hala dışarıdamı olması gereiyor ne kadar
sulamalıyım balkondamı içeridemi bakmam gerekli acil cevap
verirmisiniz

Sn.Berkay, Bence sümbüller aynı saksılarında DIŞ MEKANDA kalsın zaten çok yakında çiçeklenecekler, seneye istediğiniz saksıya ekersiniz soğanlarınızı. Ha birde sümbül soğanlarını ekerken soğanların bir kısmı toprak üzerinde kalacak şekilde ekilir zaten. Yanlış birşey yok.. Sefasını sürün:)

gamze b.
28-12-2013, 15:49
Sümbül fotoğrafları çok güzel. Sanırım kendime sümbül alacağım :)

hira
28-12-2013, 16:14
Sümbül fotoğrafları çok güzel. Sanırım kendime sümbül alacağım :)

Bir an evvel alıp ekmenizi öneririm zira geç kalırsınız.

turkanatalay
28-12-2013, 16:24
Benim sümbüllerim dikildiği günden beri içerideler. Şimdi okudum da sapı uzamıyormuş diye, sonra böcek de görmez içeride, tozlaşma yapmaz belki. Dışarıya mı koysam acaba saksılarımı, yoksa içeride kalsınlar mı? Yaprak çıkardılar, ortalarından tomurcuk da göstermeye başladılar sanki. Ne yapmalıyım?

berkay.
04-01-2014, 13:07
sümbülümün soğanı sanki kabuklandı ellediğim zaman kabuksu bir his veriyor normalmi normal değil ise ne yapmalıyım

kgursan
04-01-2014, 17:24
Soğanınızın şu an dikilmiş olması gerekiyor/gerekiyordu. Durdukça dış kabuklar (dış skaleler) kurur, yumuşar ve dediğiniz kabuksu yapı oluşur. Bence hemen dikiniz.

berkay.
07-01-2014, 15:19
zaten dikili hatta çiçek bile açtı toprağın dışında kalan kısım kabuklu

olcim
07-01-2014, 15:30

Öylece dursun , çiçeği solduktan sonra zaten o kabuk soğanı koruyacak , anlayacağınız kötü bir durum yok. ;)

kgursan
07-01-2014, 17:19

Dikili ise nasıl anladınız soğanın yumuşadığını? Bitki ve yapraklarda sararma var ise soğan yumuşar ve çürür. Normal ise şimdi yaprakları
Mayıs-Hazirana kadar yeşil kalır, sulanır beslenir yaprakları sararıp kuruyunca ya sökülür veya yerinde bırakılır. Gelecek yıl tekrar açar.

Bu durumda Yaza kadar bakımını yapın, çok sulamayın ve kendi haline bırakın.Hatta dışarıya atın bol ışık alsın. Yaz veya sonbaharda (Eylül) ne yapacağınıza karar verirsiniz.

berkay.
08-01-2014, 15:44
soğanın yarısı dışarıda bu yüzden anladım

turkanatalay
11-01-2014, 20:04
Benim sümbüller renklerini belli etmeye başladı. 3 ü pembe, biri beyaz. Biri de çok politik çıktı, daha belli etmedi rengini. Bakalım onun rengi ne?
Ama eski sümbüllerden istiyorum ben. Hani incecik narin dalın ucunda morumsu mavi olur ya onlardan.

venus_absolute
12-01-2014, 22:46
Arkadaşlar, birkaç gün önce 3 adet sümbül aldım. Balkonda açık havada duruyorlar. Henüz topraktan yeni çıkmışlar. Ufacık saksılardalar. Bilirsiniz. Sümbülleri hep ufak dörtgen saksılarda satarlar. Benimkiler de böyle. Acaba şimdi onları daha büyük saksıya almam uygun olur mu? Toprakları çok az diye üzülüyorum. Aynı zamanda bu mevsimde yeni saksıya alırsam ölürler diye korkuyorum. Bir de şunu soracağım. Soğuğa dayanıklı mıdır? Balkon güney tarafa çıkıyor.

turkanatalay
14-01-2014, 20:25
Bir sorum var. Benim beyaz sümbülün küçük çiçeklerinden 2 tanesi çürümüş. Neden olmuş olabilir acaba? Yapabieceğim **** yapmamam gereken bir şey varsa bilgilendirebilir misiniz?

kgursan
15-01-2014, 17:27
Bir sorum var. Benim beyaz sümbülün küçük çiçeklerinden 2 tanesi çürümüş. Neden olmuş olabilir acaba? Yapabieceğim **** yapmamam gereken bir şey varsa bilgilendirebilir misiniz?

Çiçekler çürümeye başlamış ise:
1. Soğanı çürümüş olabilir,
2. Rhizoctonia denilen,veya Botrytis denilen bir hastalık (mantar) bulaşmış olabilir, İlaçlama yapmanız gerekir. Captan, previcur, Rizolex,Ronilan vb.vb. ilaçlar . O da değer mi? Problemi çözemeyebilir. Bu da ayrı sorun.

Eğer soğanı çürük ise yapacak birşey yok. Söküp atın.
Kolay gelsin.

salihcan
16-01-2014, 15:55
Arkadaşlar bende sümbül yetiştirmek istiyorum daha önce yetiştirmiştik ama soğanlarım kayboldu bu senede yetiştirmek istiyorum bu ayda soğan alırsam nezama çiçek açar? Nasıl soğanlar seçmeliyim? Şimdiden teşekkür ederim :)

olcim
16-01-2014, 16:00
Şayet alacağınız soğanlar filizlenmeye elverişli ise ; ekildikten sonra 1 ay içinde çiçeğini görürsünüz , paket üzerinde de zaman ve ışık bilgileri var. Soğanın filizlenen bölümünü toprakla kapatmazsanız ; çiçeği daha kısa sürede görürsünüz . Kolay gelsin .

olcim
16-01-2014, 16:06
Arkadaşlar, birkaç gün önce 3 adet sümbül aldım. Balkonda açık havada duruyorlar. Henüz topraktan yeni çıkmışlar. Ufacık saksılardalar. Bilirsiniz. Sümbülleri hep ufak dörtgen saksılarda satarlar. Benimkiler de böyle. Acaba şimdi onları daha büyük saksıya almam uygun olur mu? Toprakları çok az diye üzülüyorum. Aynı zamanda bu mevsimde yeni saksıya alırsam ölürler diye korkuyorum. Bir de şunu soracağım. Soğuğa dayanıklı mıdır? Balkon güney tarafa çıkıyor.

Soğanlar eksi derecede donuyorlar , aşırı ayazda yaprak ve çiçek tomurcuklarını yakabilir , bunlara dikkat etseniz yeterlidir. Bol şans.

mlevent.aktan
16-01-2014, 16:32
benim sümbüllerde çıkmaya başladılar, yakında burada resimleri paylaşacağım.

turkanatalay
16-01-2014, 23:56
Çiçekler çürümeye başlamış ise:
1. Soğanı çürümüş olabilir,
2. Rhizoctonia denilen,veya Botrytis denilen bir hastalık (mantar) bulaşmış olabilir, İlaçlama yapmanız gerekir. Captan, previcur, Rizolex,Ronilan vb.vb. ilaçlar . O da değer mi? Problemi çözemeyebilir. Bu da ayrı sorun.

Eğer soğanı çürük ise yapacak birşey yok. Söküp atın.
Kolay gelsin.

Soğanda çürüme olduğunu sanmıyorum sayın kgursan. Sadece küçük çiçeklerinde çürüme var. Tam açamadı da daha.Ondan sonra çıkanlar gelişti ama o beyaz ilk çıkan olduğu halde diğerlerinden daha küçük. Ben o çürüyen küçük çiçeklerini cımbızla kopardım. Diğerlerini de çürütür diye düşündüğüm için.Ama devam ediyor, o bölgedekiler birer birer gidiyor. Bu arada bahsettiğiniz bu ilaçları nereden alabilirim? Ziraatçilerden mi yoksa marketlerde bulabilir miyim?

kgursan
18-01-2014, 17:16
Soğanda çürüme olduğunu sanmıyorum sayın kgursan. Sadece küçük çiçeklerinde çürüme var. Tam açamadı da daha.Ondan sonra çıkanlar gelişti ama o beyaz ilk çıkan olduğu halde diğerlerinden daha küçük. Ben o çürüyen küçük çiçeklerini cımbızla kopardım. Diğerlerini de çürütür diye düşündüğüm için.Ama devam ediyor, o bölgedekiler birer birer gidiyor. Bu arada bahsettiğiniz bu ilaçları nereden alabilirim? Ziraatçilerden mi yoksa marketlerde bulabilir miyim?

Çiçeğin sapı çürümeye başlamış.siz cımbızla almışsınız, ama bu küçük çiçekçiklerin çıktığı sap çürümüş.sap üzerindeki bu çürüğü temizlemeniz gerek o da zor. ama suyu azaltın sapı çürüyen kısmın altından (sağlam yerinden) kesip atın. çiçek sapının altından gelen 8sonra açacak olan ) çiçekleri belki kurtarabilirsiniz.

ilaçları tarım ilacı satan bayilerden bulabilirsiniz ama bence değmez.

turkanatalay
19-01-2014, 18:55
Çiçeğin sapı çürümeye başlamış.siz cımbızla almışsınız, ama bu küçük çiçekçiklerin çıktığı sap çürümüş.sap üzerindeki bu çürüğü temizlemeniz gerek o da zor. ama suyu azaltın sapı çürüyen kısmın altından (sağlam yerinden) kesip atın. çiçek sapının altından gelen 8sonra açacak olan ) çiçekleri belki kurtarabilirsiniz.

ilaçları tarım ilacı satan bayilerden bulabilirsiniz ama bence değmez.

Sap üzerindeki çürüğü temizlemekle yetindim şimdilik. Ama sap zarar gördü tabi ki. Daha yavru benim sümbülüm. Büyümüş olsaydı daha kolay olacaktı temizlemek. Ama çürüme dvam ederse dediğiniz gibi sapı tamamen keseceğim. İnşallah kurtarırım ufaklığı.
Teşekkürler.

labradorit
19-01-2014, 19:35
Off benim filizlenen sümbülleri terasta kargalar yiyor. Bütün çiçeklerimi öyle! Her sene aynı dert! :(

jakobiyem
20-01-2014, 07:54
Merhaba,

Geçen gün aldığım bu sümbülün soğanı diğerlerinden daha büyük ve dışarıdaydı. Acaba bu hali iyi midir, yani bir sorunu yoktur değil mi :)
Daha büyük bir saksıya almak gerekir mi?

hira
20-01-2014, 08:12
Merhaba,

Geçen gün aldığım bu sümbülün soğanı diğerlerinden daha büyük ve
dışarıdaydı. Acaba bu hali iyi midir, yani bir sorunu yoktur değil mi :)
Daha büyük bir saksıya almak gerekir mi?

Olduğu gibi kalsın, hiçbir işlem yapmayın.. Saksısı mavi olduğuna göre, yakın zamanda mor açacak olan bir sümbülünüz var. Keyfini sürün.

jakobiyem
20-01-2014, 08:50
Olduğu gibi kalsın, hiçbir işlem yapmayın.. Saksısı mavi olduğuna göre, yakın zamanda mor açacak olan bir sümbülünüz var. Keyfini sürün.

Teşekkürler cevap için :) Işık alan bir yere koydum çok sulama yapmıyorum şimdilik. Umarım mor sümbülüm en kısa zamanda açar ;)

Bonsai'dekiTori
24-01-2014, 11:38
Selamlar
Benim de bir sümbülüm var. soğan halinde almıştım, büyüdü ama daha yapraklarını tam açmadan çiçek verdi. Aslında çok güzeldi ama kurumaya başladı. Bu normal mi yoksa bir eksiğim, hatam mı var? Yardımcı olursanız sevinirim.

https://imageshack.com/i/gi4mj8j

salihcan
24-01-2014, 21:40
Arkadaşlar ben yarın sümbül soğanı almayı düşünüyorum.acaba alsam nezaman açar ? Hangi soğanları seçmeliyim yardım

celalim01
24-01-2014, 21:57
şuan yeni dikilecek soğanların çiçek vermeme ihtimali var,çünkü soğanların toprak altında geçirecekleri mevsim dönemlerini geçirmemiş olacaklar.Normalde sümbül soğanları ekim zamanı çoktan geçti ama tabi kesin açmaz diyemiyoruz.

kgursan
25-01-2014, 19:10
Selamlar
Benim de bir sümbülüm var. soğan halinde almıştım, büyüdü ama daha yapraklarını tam açmadan çiçek verdi. Aslında çok güzeldi ama kurumaya başladı. Bu normal mi yoksa bir eksiğim, hatam mı var? Yardımcı olursanız sevinirim.

https://imageshack.com/i/gi4mj8j

Depolanmış, sümbül soğanlarında; Sümbül önce çiçek ve çok az yaprak verir, sonra (çiçekler geçerken) yapraklar uzar, büyür ve Hazirana kadar yeşil kalır.

kgursan
25-01-2014, 19:11
Arkadaşlar ben yarın sümbül soğanı almayı düşünüyorum.acaba alsam nezaman açar ? Hangi soğanları seçmeliyim yardım

Mart-Nisan da açar.

gokcegokce
28-01-2014, 00:09
Benim sümbüllerime hastalık bulaşmış sanırım. Çiçekleri hem tam açmadılar hem de yapış yapış olmuşlar. Ne yapmamı önerirsiniz. Toprakta kalsın mı çıkarayım mı. En azından soğanlarını kurtarmak istiyorum.

pria
30-01-2014, 20:00
Bugün evimin yakınında olan büyük bir mezarlığı ziyaret ettim, bol bol nergis, zambak ve sümbül ekili mezarlarda:

yağmur
30-01-2014, 20:30
Bursa toplantısında sayın kgursan'ın paylaştığı sümbüllerim ufakta olsa çiçek açmak üzereydiler. Bugün rüzgarda üzerlerine düşen taş ile 3-4 tanesi hayata gözlerini yumdu. Çok mutsuzum.

hira
30-01-2014, 21:59
Bursa toplantısında sayın kgursan'ın paylaştığı sümbüllerim ufakta olsa çiçek açmak üzereydiler. Bugün rüzgarda üzerlerine düşen taş ile 3-4 tanesi hayata gözlerini yumdu. Çok mutsuzum.

Seni gayet iyi anlıyorum yağmur'cuğum..aynı şey frezyalarda başıma geldi, çubuklarla desteklediğim halde 2-3 tanesi kırıldı:(

habiş
30-01-2014, 22:23
geçmiş olsun
benim sümbüllerimde minicik başlarına aldırmadan açtılar çok tatlılar ya :p

hira
30-01-2014, 22:29
Bugün evimin yakınında olan büyük bir mezarlığı ziyaret ettim, bol bol nergis, zambak ve sümbül ekili mezarlarda:

Edirnekapı- Şehitlik mezarlığında her yer nergislerle dolu.. Anneme söyledim; sizden önce ölürsem soğanlılarla bezeyin mezarımı, vakti geldiğinde açsınlar sırasıyla diye:p

loveforlife
31-01-2014, 12:31

Hayata gözlerini yummamıştır o canım. Bu sene çiçek açmayınca soğanı daha güçlenir bence. Seneye daha güzel açar. Olumlu düşünelim değil mi? Sen mutsuz olma... Benim soğanlıların birkaç tanesinin üzerine bahçedeki pisicikler yatmış. Az önce bakıyorum balkondan, gözümün içine baka baka uzanıyor saksıya pisican. Kızdım ama inmedi, su atınca mecburen atladı aşağı. Ne yapalım şimdi, kalan sağlar bizimdir. ;)

yağmur
31-01-2014, 21:07
Yaprakları tamamen kopmasaydı beslenir büyür seneye açar derdim ama şu haliyle diğerleri sulandıkça sanırım onlar çürür. Neyse "saksı dar gelmişti eksilmesi iyi oldu" diye kendimi teskin etmeye çalışıyorum.

torkulu
03-02-2014, 11:28
sümbüller görünmeye başladı. geçen yıl iyi bakmama rağmen yavruları olacak bu yıl.

altintasna
05-02-2014, 21:51
A101'lere minik saksılarda tomurcuklu yani açmaya hazır sümbüller gelecek.

Tahminime göre 20 Şubat Perşembe resmi satış günü olacak.

Yalnız mağazalar ellerine ne zaman ulaşırsa o zaman satabilirler.

İlgilenen varsa yakınlardaki A101'lere sorsun.

"Sümbüller gelecek size, bana kesin ayırın" demenizde fayda var.

Şansınıza belki satışta olabilir gittiğinizde.

Ya da geldiğinde haber verirler.

"Haberimiz yok" diyen de çıkabilir. Siz onlara "Kesin gelecek, ben biliyorum, ayırın bana, haber verin" diyebilirsiniz. =)

Kayahann
05-02-2014, 21:54
tansaş ta 2 liraya istemediğin kadar var

coskun8553
07-02-2014, 14:50
a101 kataloglarında her ay bi çiçek satışı gözüküyor ama ne zaman birine gitsem yok diyorlar :(

yağmur
07-02-2014, 20:18
Sayın Laleci_03,

Aynı mesajı üç başlığa yazmışsınız. Sanıyorum, bir tanesini seçip cevap için beklemeniz daha doğru olurdu.

Laleci_03
07-02-2014, 20:55
Sn. Yağmur haklısınız. Sizden ve diğer tüm üyelerden özür dilerim :o

Laleci_03
11-02-2014, 18:53
Bunlarda benim göz ağrılarım ;) Çok güzeller, mis gibi kokuyorlar.

celalim01
11-02-2014, 22:14
a101 kataloglarında her ay bi çiçek satışı gözüküyor ama ne zaman birine gitsem yok diyorlar :(

a101 de şu günlerde yazılan tarihten önce gelen çiçekler olduğu için söylenen tarihte çiçek bulamayabilirsiniz bende merak ettim.Sordum ve açıklama yaptılar çiçek ilanı olan hafta içinde arada gelin bakın her an çiçekler gelebilir dediler.

shenile
12-02-2014, 19:25
eskiden posetlerin icinde sümbüler laleler gelirdi a101- bim e falan artik hic bir yerde posetlerin icinde bulamiyorum sadece tek birtane saksi icinde, onlarda biraz bana göre fiyat olarak uygun degil.

yağmur
16-02-2014, 14:13
Bursa toplantısında sayın kgursan'ın getirdiği soğanların çiçekleri açtı. Bu sene açmayabilir diye düşünmüştüm ama neredeyse hepsi açtı. Koyu pembe, açık pembe ve bir tane de beyaz. Hepsi de mis gibi kokuyor. Küçük boylarına bakmadan çiçek açtılar ama onları dik tutacak güçleri henüz olmadığından çiçeklerini kestim. Seneye daha güçlü çiçekleri olmasını umuyorum.:rolleyes:

celalim01
16-02-2014, 22:28
SÜmbüller yavru bile olsa soğanları açabiliyor.Benim yavru sümbül soğanlarım açtı.Ana soğanlarım birinci dalındaki çiçekleri kuruyunca 2.çiçeklerine açmaya çalışıyorlar şuan.Sizin resimde gördüğüm koyu pembe rengini bulamadım ama diğer farklı renkler elimde var.Beyaz,pembe ,açık pembe ,pembe beyaz, lila ,beyaz ,mavi ,açık mavi ,koyu mavi ,kırmızı krem vardı ama şuan henüz açmadı.Tabi arılar bol olunca yaklaşırken dikkat etmek gerekiyor.Resimlerini çekmeyi unuttum bugün.Ben çiçeklerini taşımakta zorluk çektiğinde çiçeğin dalının yanına destek bırakıyorum o zaman sıkıntı olmuyor.

Laleci_03
18-02-2014, 17:35
Bunlarda şimdiki halleri ;) sadece 1 hafta geçti :eek:

YeniGine
18-02-2014, 23:27
Sevgili laleci_03 maşallah hem sana (Yaş 14 imiş) hem de sümbüllerine. Renk renk ve çok da güzel çiçeklenmişler. Nergisler açacak, laleler de geliyorlar... Harika!..

YeniGine
18-02-2014, 23:52
Soğanlılarımız, birkaç arkadaşımın sayfasında da gördüm ki 2-3 sene önce diktiğimiz soğanlılarımız her sene giderek çiçeklerini azaltıyorlar. Bugünlerde öncelik tabi sümbüllerimizde. :( Sümbüllerimiz çiçek sapı uzun üzerindeki çiçekler daha az, devriliyorlar ki ben geçen sene çiçek açtıktan 3-4 gün sonra soğan güç toplasın diye çiçeklerini almıştım. Ama bir de birkaç sümbülümde sanırım yavrulamışlar 2-3 sümbülcük oluşmuş gözlemlediğim kadarı ile. Hocalarımız yardımcı olurlar biliriim...

turkanatalay
19-02-2014, 15:17
Sayın kgursan bir mesaj yazmıştı, az açmaları ve kısa sap vermeleri konusunda. Doğadan sökülüp getirilmiş soğanlara bizim gerekli koşulları sağlayamadığımız için daha düşük verim aldığımızı, soğuk görmedikleri ve daha bir çok koşul yerine gelmediğini azmıştı. Sümbüln ağzından yazılan çok empatik bir mesajdı. Önceki sayfaları ararsanız bulursunuz sanırım.

Kayahann
19-02-2014, 16:26
tansaştan aldığım sümbülleri bahçeye dikince inanılmaz güzel çiçekleniyorlar, zambaklar da aynı şekilde hiç birisinin soğanını çıkarmayı düşünmüyorum, seneye de çoğalıp çiçeklenirler ***.

Laleci_03
19-02-2014, 16:29
Sn. YeniGine övgüleriniz için çok teşekkürler.:rolleyes: İnşallah dediğiniz gibi diğerleri de açar ;)

celalim01
19-02-2014, 23:06
Ben kırmızı ve lila olana bayıldım .benim favori renklerim

standbyme
25-02-2014, 07:52
merhabalar.Benim de sümbülüm var.2 gün önce yanından böyle patladı.Daha çıkamadan çiçek açtı gibi.Şimdi ne yapmam lazım o soğanı ayıracakmıyım yoksa o şekilde mi kalacak?

heyyamola
25-02-2014, 20:05
merhabalar.Benim de sümbülüm var.2 gün önce yanından böyle patladı.Daha çıkamadan çiçek açtı gibi.Şimdi ne yapmam lazım o soğanı ayıracakmıyım yoksa o şekilde mi kalacak?

Hiç dokunmayıp, kendi haline bırakın. Ertesi sene de aynı soğanı dikip, çiçeklerini görmek istiyorsanız, çiçekleri tamamen solduktan sonra çiçek sapını, dibinden dikkatlice kesin. Saksınızı açık havada, bol güneş alan bir yerde bulundurun. Yaprakları tamamen sararıncaya kadar sulamaya devam edin ki soğanları tekrar besin depolayabilsin. Yapraklar sararınca (Temmuz ortası gibi) soğanları serin bir yerde muhafaza edin. Sonraki sezon için tekrar dikeceğiniz zaman (Ekim sonu-Kasım ortası) soğanları ayırın.

standbyme
25-02-2014, 21:02
Teşekkürler cevap için

Ozlem A
25-02-2014, 23:01
Geçtiğimiz Kasım ayında ektiğim sümbüllerimin bazılarında bir soğandan üç çiçek çıkıyor, daha önce hiç görmemiştim. Soğanların çoğalacak vakti olmadı henüz cinsinden mi acaba?

turkanatalay
26-02-2014, 10:59
Geçtiğimiz Kasım ayında ektiğim sümbüllerimin bazılarında bir soğandan üç çiçek çıkıyor, daha önce hiç görmemiştim. Soğanların çoğalacak vakti olmadı henüz cinsinden mi acaba?

Benimkiler önce bir çiçek sapı verdiler. Açtılar, soldular ve kurumaya yüz tutan çiçek saplarını dipten kestim. Sulamaya devam ettim, yaprakları hala yeşildi çünkü. Bir de baktım ki kestiğim sapların dibinden gene patlamış ve yeni çiçek sapları çıkarıyorlar. Birinde dediğiniz gibi 3 sap sanırım. İlk sap ile birlikte 4 oluyor yani. Ben de şaşırdım. Sürpriz oldu açıkçası. Bekliyorum şimdilik, ilk çiçek kadar büyük olmazlar diye düşünüyorum. Gelecek yıl söküp soğanı kontrol edeceğim. Yavrulamışsa yavrusunu ayırmayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşlar ne derler bu konuda? Ayırayım mı yavru soğanları?

turkanatalay
26-02-2014, 14:52

Sevgili Özlem, öncelikle çiçeklerinizin çok güzel olduğunu söyleyeyim. Cyclamen, hercai menekşe, sümbül aynı saksıdalar sanırım? Sulamada falan sorun olmuyor mu? Hepsinin su ihtiyacı aynı mı?

Ozlem A
27-02-2014, 17:57
Teşekkür ederim Türkan Hanım. Tümü kış çiçeği olduğundan pek su sevmiyorlar sanırım. Aynı saksıda bir de tomurcukta olup henüz açmayan anemonlar var onları da Aralık ayında rizomdan ektim. Ben çiçeklere fazla su vermiyorum haftada bir ya da iki kez az miktarda suluyorum. Ara ara da seyreltilmiş enzimli su ya da sadece su püskürtüyorum. Sanırım bu şekilde iyi geliyor.

Bunun gibi 4 uzun, 3 tane de yuvarlak aranjman saksı yaptım. Sadece bir kırmızı sıklamen kaybettim, galiba fazla enzim çarptı onu hemen hatamı farkedip azalttım enzimi.

Ozlem A
27-02-2014, 20:01
Yavrulamışsa yavrusunu ayırmayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşlar ne derler bu konuda? Ayırayım mı yavru soğanları?

Ben birkaç kez ayırdım, sorun yaşamadım. Ama zarlarının ayrılmış olduğuna dikkat etmek lazım. Sonrasında da kağıtlara sarıp ekim zamanına kadar kuru bir yerde saklamıştım.

Ozlem A
10-03-2014, 20:34
Morlar da açtılar sonunda:)

yağmur
11-03-2014, 08:50
Sayın Özlem A,

Mor sümbüllere bayılırım. Bir de sizin aranjmanlarınıza hayranım. Sarmaşık çok yakışmış.

yusuf bahçıvan
12-03-2014, 10:27
;) çok güzeller yaa
475493
475495

-Esin-
18-03-2014, 18:36
Hem görüntüsü var hem mis gibi kokusu, daha ne olsun :)
476766

torkulu
20-03-2014, 12:49
jan boss sümbülleri

erhan62
20-03-2014, 12:56
Cicekleri gecsin yapraklari kurusun yavas yavas suyu kes.. Sonra bir süre disarda birak seneye ocak gibi yerinden sök dibine diklemesine 4 centik at havuc yarar gibi ama sadece kök bölgesine..TERS OLARAK EK: seneye 4 tane soganin olsun

torkulu
21-03-2014, 12:48
Cicekleri gecsin yapraklari kurusun yavas yavas suyu kes.. Sonra bir süre disarda birak seneye ocak gibi yerinden sök dibine diklemesine 4 centik at havuc yarar gibi ama sadece kök bölgesine..TERS OLARAK EK: seneye 4 tane soganin olsun

yanlızca kök bölgesini + şeklinde mi kesiyoruz , yoksa sadece 4 tane ufak kesik mi atıyoruz. diğer soğanlarda da işe yarıyor mu?

erhan62
22-03-2014, 14:37
yanlızca kök bölgesini + şeklinde mi kesiyoruz , yoksa sadece 4 tane ufak kesik mi atıyoruz. diğer soğanlarda da işe yarıyor mu?

Evet aynen dediginiz gibi + sekil ama ters dikmek en önemli kisimdir bas asagi yani.. Ben sümbülü biliyorum denedim oldu diger sogan derken lilium ayridir nergis lale ayridir cokludan secim zor, cesit belirtip sorarsaniz bilgimi paylasirim.

aheste
22-03-2014, 19:05
Evet aynen dediginiz gibi + sekil ama ters dikmek en önemli kisimdir bas asagi yani.. Ben sümbülü biliyorum denedim oldu diger sogan derken lilium ayridir nergis lale ayridir cokludan secim zor, cesit belirtip sorarsaniz bilgimi paylasirim.

Sn erhan62, peki nergisi nasıl çoğaltabiliriz? nergislede denedinizmi?

erhan62
22-03-2014, 20:17
Nergis grubu bildigim kadari ile kök bölgesindeki olusan Kücük soganlarin sökülerek cicek gectikten sonra ayrilmasi ile oluyor kesimi denemedim aslinda deneyebiliriz yanliz birini ters birini düz ekmek gerekli ve ekim sirasinda gerekli besin sadece dik ekilene verilmeli cünkü bas asagi ekilen sadece sogan yapmaya mecbur edilmelidir. Ama denemedim söz seneye Burda gecti artik

erhan62
22-03-2014, 20:19
ha bu arada nergis sogani zehirlidir dikkat lütfen

kaknus
22-03-2014, 20:40
Bunlar da benim sümbüllerim.477607

477608

ametarasu
23-03-2014, 09:10
Bunlar da benim sümbüllerim. Hakikaten çok güzel kokuyorlar. Kapalı bir balkonum var kapısını açınca yüzüme sümbül kokusu vuruyor.

Peki bu soğanları korumak ve tekrar çiçek almak için ne yapmam, nasıl muhafaza etmem gerekir ?

Laleci_03
23-03-2014, 13:09
Sayın Ametarasu öncelikle çiçekleri kuruyana kadar bekleyin, kuruyunca çiçek sapını kesin yaprakları kalsın. Sonra sümbüllerinizi iyi güneş alan havadar bir yere yerleştirin son olarak yaprakları da iyice sararıp kuruyunca yaprakları da alın gerisi size kalmış ister topraktan söküp kese kağıdı, gazete gibi malzemelerle muhafaza edersiniz ister yaz boyunca toprakta kalabilir soğanlar. (toprakta kalsın istiyorsanız yaz boyunca toprak adamakıllı kuruyunca sularsınız haydi kolay gelsin) :rolleyes:

loveforlife
26-03-2014, 08:02
Bu sümbüllerin benim için değeri ayrı. Sevgili Kgursan'dan geldiler bana. Morun rengine, açık pembenin katmerli oluşuna ve tabii ki hepsinin kokularına bayıldım!
478580
478581
478582
Sadece beyaz olanda bir sorun oluştu. Aynı saksıdaki diğer soğanlar çok sağlıklı oysa... Bunun yaprakları sarardı. Çiçek açamadan çiçek sapı yumuşadı. Ben de koparıp aldım. Yalnız dibinde bir sürü yavrucuk var. Acaba gücü onlar mı aldı?
478583
Oysa ilk başta çok sağlıklıydı...
478584

telato
26-03-2014, 21:05
Sümbüllerim...

hira
26-03-2014, 21:53
Geçen kış aldığım soğanlar çok güzel, dolu dolu açmışlardı fakat bu sene aldıklarım zayıf çiçekler oluşturdu, oysaki soğanlar çok sağlıklı ve kocamandı. soğanlılarla bu 2. kışımdı.. Hevesim kaçıyor gibi:(

YeniGine
27-03-2014, 00:02
Sevgili hira, soğanlılar çok güzel bitkiler lütfen öyle düşünme, demek ki bir hatalar yapıyoruz, o hataları nasıl düzeltebiliriz diye düşün.
Benim de bu sene lalelerim cılız, minik, tek yaprak falan. Fakat sümbüllerim çoğalmışlar ve çok da güzeldiler. Sümbüllerimin çiçeklerini 1 hafta kadar tuttum üzerlerinde ondan sonra sırasıyla çiçek sapı kökünden kesip komşulara dağıttım. Bildiğim (doğru mudur yanlışmıdır onu da bilmiyorum ama) soğan çiçekle uğraşmasın, kendisi ile uğraşsın. Şimdi artık bekliyorum yapraklar iyice kendiliğinden kurusun ve düşsün. Evet işte bu arada bir de gübreleme olayı var. :( Ama ben tabi gübreleme olayında çok da başarılı olamıyorum, fazlaca gübre edinemiyorum.
Hevesin kaçmayacak, 2-3 senelik soğanları daha çoğaltacak ve daha güzelleştireceksin inşallah.

hira
27-03-2014, 00:07
:) Ben zaten hayatımda hiç birşey için hırs yapmadım YeniGine ablacım. Fazla zora gelemem. Almam desemde eylül-ekim aylarında soğan aramaya koyulurum yine:D

YeniGine
27-03-2014, 00:22
:) Ben de öyle hırs yapanlardan değilimdir. Ama sen artık sümbüllerini çiçek sapının en dibinden kopart bir vazoya koy.

hira
27-03-2014, 00:28
Öyle hemencecik kesersemde yemeklik soğan gibi kalakalıyorlar ablacım. Seneye güzel çiçek versin diye bu seneki çiçeğin keyfini çıkaramıyorum. Hee bu arada; sarı olduğuna inanmayarak aldığım sümbül harbiden sarı açtı :) sendeki soğanlar ne alemde? beraber alkıklarımız.

YeniGine
27-03-2014, 00:31
:) Demiştim ya ucuz etin yahnisi... Çok da kötü değiller bir tanesini fotoğraflamış idim iki mor, iki sarı diye almış idim beyaz, iki tane de fuşya idiler. Fuşya gibiler hiç çiçek sapı oluşturmadan açtı. Bu aralar çok yoğunum, inşallah solmadan fotoğraflayacağım.

tabus
27-03-2014, 21:58
Nergis grubu bildigim kadari ile kök bölgesindeki olusan Kücük soganlarin sökülerek cicek gectikten sonra ayrilmasi ile oluyor kesimi denemedim aslinda deneyebiliriz yanliz birini ters birini düz ekmek gerekli ve ekim sirasinda gerekli besin sadece dik ekilene verilmeli cünkü bas asagi ekilen sadece sogan yapmaya mecbur edilmelidir. Ama denemedim söz seneye Burda gecti artik

Sn erhan62.Soğanlı bitkilerin çoğaltılması konusunda Sn kgursan'ın yeterli açıklamaları var. Kusura bakmayın ama öyle soğanı baş aşağı dikmek şeklinde hiç bir sahih bilgi yoktur. Deneyip de başarılı olduğunuzu da sanmıyorum. Düzeltme yaptığım için lütfen alınmayın.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12413.htm

erhan62
28-03-2014, 08:48
Sn erhan62.Soğanlı bitkilerin çoğaltılması konusunda Sn kgursan'ın yeterli açıklamaları var. Kusura bakmayın ama öyle soğanı baş aşağı dikmek şeklinde hiç bir sahih bilgi yoktur. Deneyip de başarılı olduğunuzu da sanmıyorum. Düzeltme yaptığım için lütfen alınmayın.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/12413.htm

Peki ben size yazarin kitabini sayfasini Ismini versem hatta scan Edip size mail ile yollasam üstelik de denenmis ve sogan cogaltilmis desem hata mi yapmis oluyorum. Nicin karsi gelmek veya denemek yoluna gidilmeden elestrisel yaklasiyorsunuz anlamak zor sizlerde biliyorsunuz ki, bildiginiz dogruya baska yollar ile de ulasirsiniz. Bu arada ben kimsenin yanlis yaptigini yazmadim, sadece bildigimi uyguladigimi ve okudugum kitaplardaki bilgilerimi paylastim kaldi ki yazarin Ismini simdiden vereyim göz atin Marie Luise Kreuter Bilginin yanlis oldugunu savunmak icin hic olmadi 1 deneme yapmak lazim degil mi sizce, sizde biliyorsunuz ki cogaltimda doku tohum celik gibi metaryeller kullaniliyor Burda yapilmak istene bence basit kök bölgesi yarilarak cogaltilmaya zorlaniyor ve büyüme enerjisi ters dikilerek yeni soganlara naklediliyor. Mesajin silinmesi degil yaklasim inanin üzdü, bitki sever birisi olarak burada bildiklerimi Hemde emin olun Türkiyede esamesi bile okunmayan konularla bildiklerimi yazdim mesajlarima bakin isterseniz Mais pfanze 23000 stres kaynagi yabanci otlarla mucadele deki hic haberiniz olmayan yabanci ota Uygun ilaci atan makineden, tutun da E 904 konularina Kadar. Bu siteye girdigim ilk günlerde bir soru sormustum, visne agacim var budanir mi, nasil budanir diye.. Cevap budanmaz veya cok az budanir oldu. Tabi ki yanlis ve yanlis Bilgi tekrari da yazilmasi da yanlis. Tam tersi olmasi gerekirken savunulan Bilgi budanmaz. Export yapmak icin Uygun ölcülerdeki visnelere sadece budama ile ulasiliyor desem..Bunun üstüne gece Berlin Humboldt Üniversitesi gittim, bu yastan sonra SEVEREK okulu bitirdim, simdi Dolan bardak misali de BIO özellikle, bio konularda yazmak isterim. Laf uzadi, silinen mesaji deneyerek 1 sogan kaybedersiniz. Hem size hem bana üzülme konusu olmaz yani. Sevgiler

erhan62
28-03-2014, 08:56
Bu arada unuttum yazmistim buralarda Auxin diye bir madde var köklendirmede harikalar yaratiyor.. Daha kulanmasaniz da..Bilginize.