PDA

View Full Version : sümbül

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

kgursan
14-03-2011, 22:51
İstanbul'da benim bahçemdeki sümbüller,Şubat başında 1 haftalık yumuşak havada,mevsimine uygun olarak yeşerdi.Ancak sonrasında gelen sert havalar neticesinde tomurcukları açamadan kurudu.Rüzgar ve nemli soğuk hava sümbüllere zarar veriyor.

Bu bölgede sümbüller açıkta yetiştirilir. resimler belki fikir verir.

mor-salkım
15-03-2011, 23:10
sümbülleriniz çok güzellermiş maşallah :) benimde var ama bu kadar çok değiller yeni yeni çoğaltıyorum pembe mor ve beyaz benimkiler de :)

bitkici_volkan
16-03-2011, 07:46
Merhabalar.
2 gün önce 2 adet sümbül aldım fakat çiçeklerini taşıyamıyorlar. çiçek sapları yatıyor. bu neden olabilir acaba

Muallim
16-03-2011, 08:36
Sümbül sıcağı sevmez,nemli ortam ister.Direk güneş alan pencere önüne koymayın.Balkona da koysanız olur.

kgursan
17-03-2011, 23:41
sümbülleriniz çok güzellermiş maşallah :) benimde var ama bu kadar çok değiller yeni yeni çoğaltıyorum pembe mor ve beyaz benimkiler de :)

Bu sümbüller 8-10 sene önce 3-4 soğan olarak dikilmişlerdi ve hiç yerinden oynatmadım. kışın sürdüler, çiçeklendiler, yavruladılar, Yazın kurudular, İlkbaharda yine sürdüler ve çiçeklendiler.

Yaz aylarında üzerlerinde Plumbago (Mavi yasemin) çalı şeklinde gölgeliyor, kışın yasemin donuyor ve buduyoruz sümbüller yeşeriyor. Budanmış yasemin kökleri baharda yeniden yeşeriyor.

bitkici_volkan
18-03-2011, 00:31
Evet soğuğu istiyorlar bu sebepten dolayı dışarıya yerleştirdim ancak gece en düşük sıcaklık 6 derecelerde gündüz ise 20 lere kadar çıkıyor (şuan Antalya da yaşamaktayım).
Acaba başka bir sebepten dolayı sapları yatırmış olabilirmi?

ligustrum
18-03-2011, 01:13
Sayın bitkici volkan,
Aldığınız sümbüllerin çiçek tablası-sepetçiği diyelim
çok büyüktür, dolayısıyle taşıyamıyordur.
İnce bir çıta ile destek te verilebilir.
Ayrıca; çiçek döneminin zirve zamanını doldurduğundan,
kokusu da azalmaya başlayıp,
1-2 gün sonra solacaktır muhtemelen.

Sümbül alırken yeni-az çiçek çıkarıyor olanları alırsak,
daha fazla koku ve güzelliğinden faydalanmış oluruz.
"osman"da sümbülü sevmiştir umarım!
Sağlıcakla kalın.

bitkici_volkan
18-03-2011, 20:57
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Evet Osman da çiçekleri çok seviyor hatta plastik olanları bile kenarlarından kemiriyor.

kgursan
19-03-2011, 22:29
Merhabalar.
2 gün önce 2 adet sümbül aldım fakat çiçeklerini taşıyamıyorlar. çiçek sapları yatıyor. bu neden olabilir acaba

Aldığınız sümbüllersıcak ve az ışıklı bir ortamda bol su (ve belki bol gübre ile) hızlı büyütülmüştür. Hızlı büyüyen bitkilerde sap dokuları zayıf olur ve sertleşemez. bu nedenle yatar. Yanına bir 15-20 cm lik ince bir çöp dikin ve buna bağlayın ama çöpün toprağa giren kısmı soğanı zedelemesin. Serin ortamda tutun.

aheste
21-03-2011, 10:44
Bunlarda benim balkonumdaki sümbüllerim.Bu güzel görüntüleri sizlerle paylaşmak
istedim.Toz pembe olanları 6 sene önce aldım,sadece bir tane almıştım açmış halde, janbosları iki sene önce almıştım çok ürediler.

aheste
21-03-2011, 11:00
Bunlar da bahçemdeki güzeller,bunlar geleneksel küçük çiçekli sümbüller, buralarda genellikle herkesin bahçesinde vardır.Bunların kokuları okadar baskınki büyük aşılı olanlar bunlar kadar kokmuyor.

hocam100
21-03-2011, 17:31
Arkadaşlar sümbüllerim açmaya başladı:

kgursan
22-03-2011, 16:53
İri soğanları olan(17/18 cm) Sümbüllerimi dikerken biraz sık kaçırmışım. m2 de 64 adet . Sonuç böyle oldu. Çiçek top gibi oldu.

nisan0671
24-03-2011, 09:19
Merhabalar, Kamil abi benim minik sümbülüm de Ayşe hanımın sümbülü gibi tohum oluşturdu. çiçek sapı kuruduğundan kestim. Yapraklar hala yeşil. Azar azar suluyorum. Tohumdan sümbül yetişebilir mi? Biraz bilgi verebilir misiniz?

kgursan
24-03-2011, 18:12
Merhabalar, Kamil abi benim minik sümbülüm de Ayşe hanımın sümbülü gibi tohum oluşturdu. çiçek sapı kuruduğundan kestim. Yapraklar hala yeşil. Azar azar suluyorum. Tohumdan sümbül yetişebilir mi? Biraz bilgi verebilir misiniz?

Tohumdan sümbül yetiştirmek için 3-4 yıl tohumları tekrar tekrar ekmeniz gerekir. 4-5 yılda ancak çiçek verebilecek iriliğe erişir bitki.Yani her yıl ek-bak- sök(Kasım-Haziran arası) 4-5 yıl bunu tekrarlamanız gerekir.

Batuhan Yılmaz
24-03-2011, 18:52
Merhaba benim sümbüllerim geçen sene açtı ve soldu küflendi bende pullarını yoldum busene yaprak verdiler geçen senenin yarısı kadar çiçek açtılar ve 1 hafta içinde kurudular bende yapraklarına dokunmadım ve güneş hafif alan bir yere koydum çiçeklere ne yaparsam geçen seneki gibi kocaman çiçek açarlar her geçen sene soğanlarıda küçülüyor ben kocaman dev bir soğan elde etmek istiyorum soğanın 3 te 2.50 si toprağın dışında daha fazla enerji alsın diye bu bitkinin soğanı nasıl nezaman irileşir takviye olarak güvercin piğsliğini nasıl kullana bilirim.

Ayşe Yıldız
25-03-2011, 07:39
Sayın Kgursan, tohumu kasım ayında mı ekmeliyiz o halde?

Batuhan Yılmaz
27-03-2011, 08:50
Merhaba benim sümbüllerim geçen sene açtı ve soldu küflendi bende pullarını yoldum busene yaprak verdiler geçen senenin yarısı kadar çiçek açtılar ve 1 hafta içinde kurudular bende yapraklarına dokunmadım ve güneş hafif alan bir yere koydum çiçeklere ne yaparsam geçen seneki gibi kocaman çiçek açarlar her geçen sene soğanlarıda küçülüyor ben kocaman dev bir soğan elde etmek istiyorum soğanın 3 te 2.50 si toprağın dışında daha fazla enerji alsın diye bu bitkinin soğanı nasıl nezaman irileşir takviye olarak güvercin piğsliğini nasıl kullana bilirim.

Selamlar arkadaşlarım bu soruma cevap verebilecek kişiler varsa bir sorum daha olucak çiçeğin rengini değiştirebilir miyiz bir yerde soda ve şarap kullanıldığını duymuştum.

kursadtufan
28-03-2011, 15:11
Merhaba,

Bunlar da benim sümbüllerim..
Önce evde, balkonumda yetiştirdim..
Açmaya yakın da işyerime getirdim ki bütün gün gözümün önünde olsunlar.. :))

kgursan
29-03-2011, 01:17
Sayın Kgursan, tohumu kasım ayında mı ekmeliyiz o halde?

Tam olarak bilmiyorum ama sanırım tohum Kasım da çimlenme sıcaklığını bulmaz. Bu nedenle Ağustos veya Şubat-Mart gibi ekilip, çimlenen bitkiye bakım yapılır, Haziran-temmuzda yaprakları sararır, Muhafaza edilir ve Kasımda sulama başlar ve tekrar Haziranda sökülür.

Kasımda tohmu ekerseniz, uygun sıcaklığı buluncaya kadar bekler.

kgursan
29-03-2011, 01:21
Selamlar arkadaşlarım bu soruma cevap verebilecek kişiler varsa bir sorum daha olucak çiçeğin rengini değiştirebilir miyiz bir yerde soda ve şarap kullanıldığını duymuştum.

Sn Bat-Uhan, sodayla, şarapla vs. çiçek rengi değişmez. Soğan irileştirmek için Tarla koşullarını sağlamanız lazım. Yani sürülmüş, kabartılmış toprak, Bol güneş ışığı ve düzenli sulama ile arada sırada az olarak gübreleme.

k_donmez
03-04-2011, 17:09
Geçen yıldan kalan soğanlara Sayın KGürsan'ın hediyesi olan soğanlar da eklenince sümbül adedi arttı. Bugünlerde çiçekler açmaya ve muhteşem kokuyu yaymaya başladılar. Benim soğanlarımda birer ikişer sürgün ve çiçek oluşurken, Sayın KGürsan'ın soğanlarında beyaz renkte tek soğandan 16 ayrı sürgün oluştu. Ustalık bu olsa gerek.:D

hocam100
03-04-2011, 19:28
Arkadaşlar benim sümbüller de açmaya devam ediyor;

hocam100
03-04-2011, 19:30
Resmim devamı.

artemisia10
03-04-2011, 19:41
Çok güzeller saksıda da hoş oluyor ama bahçede bir başka darısı başımıza :)

hocam100
03-04-2011, 19:47
Ben saksıda yetişen sümbülü kafeste yeşayan kuşa ya da camekenda yaşayan balığa benzetiyorum.Bahçede farklı oluyor.

akon
03-04-2011, 19:51
hocam sen bunları kışın çıkarıyor musun yoksa hep yerde mi kalıyorlar? . soğanları çok büyük galiba çiçeğe bakarsak...

hocam100
03-04-2011, 20:06
Soğanları normal soğan boyutunda.Yalnız ben bunları ekim- kasım gibi ekerim.Ekerken özel gübremden veririm.Toprağı ise bakımlıdır.Sonra çiçekleri kuramaya başlarken keser tohum yaptırmam.Haziranda kazar ilaçlar depoya kaldırırım.

akon
03-04-2011, 20:11
hocam bu özel gübre ne bize de söyleseniz : )

kgursan
03-04-2011, 21:07
Geçen yıldan kalan soğanlara Sayın KGürsan'ın hediyesi olan soğanlar da eklenince sümbül adedi arttı. Bugünlerde çiçekler açmaya ve muhteşem kokuyu yaymaya başladılar. Benim soğanlarımda birer ikişer sürgün ve çiçek oluşurken, Sayın KGürsan'ın soğanlarında beyaz renkte tek soğandan 16 ayrı sürgün oluştu. Ustalık bu olsa gerek.:D

Kemal bey., Bunun ustalıkla ilgisi yok. Size verilen soğanların dip kısımlarında küçük yavrular ve belki biraz yara vardır buradan yavru sayısı artmıştır. Ana soğan çok iri olduğu için besleyebilmiştir. Kolay gelsin .

Bu arada Haziran sonu-temmuz başı soğanları sökerseniz, Kasım ayında yavruları ayırıp öyle dikin.

nurguldk
04-04-2011, 16:44
Hocam100,
Maşallah sümbülleriniz harika görünüyor. Benimkiler henüz yeni yeni başlarını çıkardılar.

Nefis kokular dans ediyordur, sizin bahçede şu aralar :)

hocam100
04-04-2011, 19:17
Sümbüllere devam bu tür farklı katmerli kokusu farklı sümbül.

kgursan
04-04-2011, 22:16
Sn hocam100., Resimlerdeki çeşitlerin isimleri de var mı acaba? Örneğin, son foto arkada soldaki mor gurup ile , farklı katmerli dediğiniz pembe, ve mavilerin. Sizdeki farklı katmerli pembelerin beyazı da bende var. Gerçekten farklı ve salkım saçak. Ben hata yaptım ve yer darlığından çok sık diktim dolayısıyla bitkiler nefes alamıyor. kolay gelsin.

hocam100
04-04-2011, 22:31
Kamil bey isimleri malesef yok.Ama literatürden arayıp bulayım.Eğer sizde beyaz katmerli tür sizde varsa bir ara sizden isteyeyim.

kgursan
04-04-2011, 22:40
Kamil bey isimleri malesef yok.Ama literatürden arayıp bulayım.Eğer sizde beyaz katmerli tür sizde varsa bir ara sizden isteyeyim.

Tamam. İsmini şu an hatırlayamıyorum. Ailatus gibi bir şeydi. Defterden bakarım. soğanları söküp kurutunca gönderirim. kolay gelsin.

umutyolcusu
05-04-2011, 11:10
Çiçekleri kuruyan bu sümbülde tohum oluşmuş olabilir mi?Nohut büyüklüğünde yumrucuklar.

hocam100
05-04-2011, 13:46
Sapını kesmenizi öneririm aksi takdirde soğanınız ufalıır.

umutyolcusu
05-04-2011, 18:30
Tamam o zaman hemen keseyim.Teşekkürler.

Andora
07-04-2011, 07:51
İstanbul' da bir ara kar yağınca donarlar korkusundan oda sıcaklığına aldığım sümbüllerimde yapraklarda sararma ve yumuşama olmuş idi. Sn. kgursan 'ın değerli yardımı ile sıcaktan kaynaklanan Xantomonas diye bir bakteriyel hastalık olabileceğini öğrenmiş kendilerini tekrar balkona nakletmiştim.

Ama yapraklar dışında çiçeklerde de çürümeye benzer bir durum vardı. Ben de siteden öğrendiğim bilgiler doğrultusunda soğanlar zaten hastalanmış olan çiçeklere enerjisini harcamasın diye bütün çiçekleri saplarından kestim. Halen bakımlarına devam ediyorum ve yapraklar tamamen kuruyana kadar da devam edeceğim.

Şimdi yardım istediğim konu ise;

- Bir sonraki sezon için güçlü ve sağlıklı olmaları için gübre vermek istiyorum. Gübre için şu an uygun mu ?
- Elimde NPK 20+20+20 ve solucan gübresi mevcut (saksılarına yerleştirmeden önce torfa solucan gübresi ve leonardit karıştırmış idim) Hangisi uygundur ya da başka bir öneriniz var mı ?
- Soğanları hangi ayda saksıdan çıkarıp, yavruları ayırıp(5 sümbülden 4 tanesinde 2'şer sap çiçek açmıştı), tekrar saksıya koyabilirim.
-Solucan gübresini bir bitkiye sonradan vermek istersem nasıl tatbik etmeliyim?
Şimdiden canı gönülden teşekkür ederim. Saygılar...

ligustrum
07-04-2011, 10:09
Sümbüller kokmuyor mu?
Belediye park alanlarında ve şehir içi yol refüzlerinde
bu amaçla ayrılmış alanlarda sümbüller bulutlar gibi dalga dalga..
Mavi, pembe renklerini biliyordum.
Şimdi sarısı, beyazı daha nice renkler sahnede.
Görüntü çok güzel cennet misali..
Ama bir eksiklik hemen hissediliyor!
Kokusu az gibi.

hocam100
07-04-2011, 10:11
Kokusu olur ancak renklerine göre değişik kokuları vardır.

k_donmez
07-04-2011, 11:23
Başlığı incelerken rastladığımı hatırlamıyorum, ancak sümbüller de ekim zamanlarına göre farklı tarihlerde açabiliyorlar. Bahçeme farklı tarihlerde diktiğim sümbüllerden ilk diktiklerim tamamen açmış durumdalar. Daha geç diktiğim sarı ve kırmızı renkliler ise henüz tomurcuk oluşturuyorlar.

k_donmez
07-04-2011, 11:26
Sümbülleri dikkatli incelediğimde beyazlardan ikisinin yalın kat, birinin ise katmerli olduğunu fark ettim. Kokuları da sümbüle yakışır güzellikte.

Andora
13-04-2011, 07:19
789 nolu mesajıma yardımcı olabilecek değerli arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum :D Sevgiler...

hanndan
13-04-2011, 08:09
Merhabalar,
kasım ayında evde bulunan sümbülleri gecen ay bahçeye diktim,iç kısımdan tekrar çiçeği geliyor gibi.sümbül 2 kez açabiliyormu.

umutyolcusu
13-04-2011, 14:19
Merhabalar,
kasım ayında evde bulunan sümbülleri gecen ay bahçeye diktim,iç kısımdan tekrar çiçeği geliyor gibi.sümbül 2 kez açabiliyormu.

Evet,benim birkaç mesaj üstte eklediğim fotoğrafta kuruyan çiçek sapının yanında görünen sümbül aynı soğana ait:)

aheste
14-04-2011, 12:06
Sayın Hocam 100, sümbülleriniz çok güzel açmışlar,hepside çok güzel ama ben en çok mavilere bayıldım.Yalnız çekimlerde mor renkler mavi çıkıyor bu fotoğraftaki de
öylemi yoksa kendi mavisimi?Ellerinize sağlık çok güzel bakmışsınız bu işin sırrını bize de söyleseniz;)Kusura bakmayın fotoyu eklenti olarak veremedim bir türlü.

hocam100
14-04-2011, 16:41
Bunlar gerçek renkleridir.Fotoğraf makinenin lensi ile alakalıdır.Gerçek renkleri kaliteli makinalar verir.Ben Sony DSC-HX1 ile çektim.

aheste
14-04-2011, 17:03
Sayın Hocam100, ben bu mavilerden aradım bütün satış sitelerinde. Bütün çiçeklerde mavi rengi çok seviyorum,nasıl olur bilmiyorum ama ben bu mavilerden istiyorum:D

mandalinci
14-04-2011, 17:54
Resmim devamı.

Sn. hocam100,

Resimleri görünce, inanın bir an mis gibi sümbül kokusu almış gibi oldum. Tek kelime ile çok güzel, ellerinize sağlık.

Artık manzaranıza bakıp bizim için de bir çay içersiniz.

hocam100
14-04-2011, 23:11
Mandalinci hanım tabi ki çay içeceğim.Sizler de buyrun gelin beraber içelim diğecem ama malesef çok hızlı geçiyorlar.Havalar da çok değişik bu yıl.

mandalinci
15-04-2011, 15:48
Mandalinci bey tabi ki çay içeceğim.Sizler de buyrun gelin beraber içelim diğecem ama malesef çok hızlı geçiyorlar.Havalar da çok değişik bu yıl.

Sn.hocam100;

Sağolun, o güzel manzarayı seyretmek bile güzel, çayı da içmiş kadar oldum.

Siz bizim yerimize de tadını çıkarın, bu arada bey değil bayan (önemli değil ama bilmiş olun diye yazıyorum).

hocam100
15-04-2011, 19:10
Mandalinci hanım teşekkür ederim.Bu arada bey olmadığınızı da öğrenmiş oldum üyelik formunuzu bakmamıştım.Uyarı için teşekkürler.

hanndan
16-04-2011, 18:40
Merhabalar,sümbüllerimin üzerinde tohum var.bir tanesini koparıp baktım yaştı.tohumu toplayabilmem için kurumasını mı beklemeliyim, o zamanda soğana zararmı verir.nasıl toplamalıyım tohumunu.formu okuyup inceledim ama bu aşama ile ilgili bi bilgi bulamadım.

k_donmez
22-04-2011, 10:40
Sarı ve koyu pembe çiçekli türün soğanlarını daha geç ektiğim için çiçeklerin gelişimi daha geç oldu. Ancak iki yeni rengi de koleksiyona eklemiş oldum. Bunların kokuları da çok güzel.

sarigoz
22-04-2011, 16:22
Ilkbaharda ektigim bir iki sogan sumbuller de cikti.Pembeli morumsu renkli olani fotya albildim anca.

hocam100
22-04-2011, 16:35
Sarıgöz hanım bu amethis renkli sümbüldür.Gerçekten hoş açmış.

çiçeksever
22-04-2011, 16:43
Bunları yeni aldım.Mavinin rengi çok hoşma gitti.

sarigoz
22-04-2011, 16:46
Hocam,tam adini bilmiyorum.Diger sumbuller Blue Jacket idi.Lacivert renk ve cok guzeller onlarda.Fakat fotogrflayamadim.Uygun zamanda onlari fotgrafa alabilisem,eklerim

sarigoz
22-04-2011, 16:49
Sayin ciceksever,cok tatli rengi varmis sumbulunuzun.Cok zarif duruyor..

nurguldk
27-04-2011, 10:31
Sümbüllerimin bazıları ben seyahatteyken açmış. Yanlarında da şebboylar. Müthiş kokuyorlar ama boyları neden bu kadar kısa anlamadım.

206430

hocam100
27-04-2011, 10:38
Nurgül hanım bir yandan da boy atacaklardır.Sabırlı olun.Bu türler böyle gelişim gösterirler.

k_donmez
28-04-2011, 17:10
Sarı çiçekliler de tamamen açtı. Birinin dibinden ikinci çiçeğin tomurcuğu geliyor. Diğerinde ise iki çiçek tek sap halinde birleşmiş ve birlikte açtılar.

ardabora
28-04-2011, 22:43
Sülük-salyangoz işkencesinden sadece bu saksıyı kurtarabildim.Bahçede ekili tüm soğanlılarımın çiçeklerini kemirdiler sağolsunlar.:mad: Akşam eve gelince bahçeye çıkarıyorum saksıyı,gece içeri alıyorum,gezip duruyoruz.Kokusu müthiş yoğun,çiçekleri de çok ağır,yerlere yatıyor.

sarigoz
30-04-2011, 12:36
Bahcemizde yetisen diger sumbul..BLUE CAKET tur mus.

Batuhan Yılmaz
30-04-2011, 23:20
Arkadaşlar bir sümbül nasıl kandırılır ve yılda 2 kez yaprak ve çiçek vermesdi sağlanır buzdolabı içerisinde.

kgursan
01-05-2011, 22:40
Arkadaşlar bir sümbül nasıl kandırılır ve yılda 2 kez yaprak ve çiçek vermesdi sağlanır buzdolabı içerisinde.

Bu işler biraz ince işler. Siz uğraşamazsınız. Depo ister, sıcaklık ayarı ister, havalandırma ister vs.

Yine de kısaca açıklayayım: Soğanlar sökülünce 1 hafta 34 oC da bekletilir, sonra sıcaklık 30,5 oC düşer. her hafta 1 oC sıcaklık düşer ve 25 oC gelir. 4-hafta kadar burada kalır ve 17 oC a aktarılır 1 ay da burada bekletilir ve seraya dikilir, yılbaşında çiçek açar.

nurguldk
02-05-2011, 15:21
Sümbüller bahçede gökkuşağı gibi oldu. Muhteşem kokuyorlar, tüm bahçeyi sardı. Sanırım biraz sık dikmişim :)

208055

208056

sarigoz
02-05-2011, 15:23
Renk cumbusu adeta nurguldk hanim....Masallah

hocam100
15-05-2011, 16:59
Nihayet ispanyol sümbülleirm de açtı.Zerafeti çok hoş:

sarigoz
15-05-2011, 18:52
Cok hos sumbuler.Ilk kez goruyorum bu guzellikte sumbul, hocam.

bertunum
22-05-2011, 09:55
sümbül soğanını şimdi eksem, nasıl bir bakım yapmam gerekiyor? soğukta falan mı tutmalıyım?

hocam100
22-05-2011, 10:16
Şimdi sümbül soğanı ekilmez.Sümbül şimdilerde çiçekleri kuruyup solmaya başladı.Artık dinlenme zamanına girdi.Ekim aralık ayı arasında ekip bahara çiçeğini görürsünüz.İlgili başlıkta bakımı konusunda bilgi bulabilirsiniz.

aartuc
05-06-2011, 18:09
yazılanların hepsini okudum çok güzel fakat yavruları soğandan nasıl ayıracağımız konusunda pek bilgi yok.resim vy video olursa çok iyi olur.birde ayırdığımız yavruları hemen dikecek miyiz birde nasıl dikeceğiz ne zaman çiçek vermeye başlıyacak.bilgi verirseniz sevinirim.

kgursan
05-06-2011, 18:34
yazılanların hepsini okudum çok güzel fakat yavruları soğandan nasıl ayıracağımız konusunda pek bilgi yok.resim vy video olursa çok iyi olur.birde ayırdığımız yavruları hemen dikecek miyiz birde nasıl dikeceğiz ne zaman çiçek vermeye başlıyacak.bilgi verirseniz sevinirim.

Yavruları koparıp ayıracaksın, 25 oC civarında 2-3 ay, sonra da 17 oC da kasım başına kadar tutup Ekim sonu-Kasım başında toprağa gömeceksin. Serin gölge bir yerde Kasıma kadar beklet ve dik.

aartuc
05-06-2011, 19:39
Yavruları koparıp ayıracaksın, 25 oC civarında 2-3 ay, sonra da 17 oC da kasım başına kadar tutup Ekim sonu-Kasım başında toprağa gömeceksin. Serin gölge bir yerde Kasıma kadar beklet ve dik.

koparmayı soğanı söktüğümzde mi yapacağız yani şu sıralar birde benim soğanın yavrusu mercimek büyüklüğünde seneye mi koparmalıyım bu sene mi?

Batuhan Yılmaz
06-06-2011, 21:59
koparmayı soğanı söktüğümzde mi yapacağız yani şu sıralar birde benim soğanın yavrusu mercimek büyüklüğünde seneye mi koparmalıyım bu sene mi?

Bir baş sarımsak gibi olursa koparabilirsin ama bence koparma analı kızlı yaşarlar gelişince anneden ayrılır o :D

ardabora
18-12-2011, 15:14
Ekim ayı başında soğanlarını diktiğim,kasım ortasında toprağı delen sümbüllerin tomurcukları görünmeye başladı. Erken değil mi?

kgursan
18-12-2011, 16:11
Gayet normal,
Benimkiler : 22Ekim de dikilmiş olup Yalova da Örtü altında (sera) Şubatta çiçek açacaklar. Tabi bir farkla; benim soğanlar Haziran-temmuz sıcakta bekledi, Ağustos da serin gölgeye alındı ve Ekim de Dikime kadar 17 oC da depolanarak dikilmiş FONDANT çeşidi dir.

pajero
26-12-2011, 10:20
Bugün aldığım sümbül soğanlarını hem dışarı hemde içerde saksıya ektim. Dışarı ektiğim sümbülleri lale soğanlarıyla beraber diktim. Bu konuda fikriniz nedir?

kgursan
27-12-2011, 16:41
Dün size cevap yazdım ama internet kesildi gitmedi. Tekrar yazıyorum.

Soğanların mazisi temiz ise!!? Yani soğanlar uygun koşullarda depolanmış ise, önce köklenecekler ve mart civarında çiçek açacaklardır. İçeriye ektikleriniz 10 gün kadar erken açabilir.

onlypassing
27-12-2011, 16:53
geçen sene satın aldığım sümbülleri saksıdan bahçeye geçirdim. soğanların yanlarında br sürü küçük soğanlar vardı onlarıda tekrar dikmem gerekiyormu acaba?

Turunçgil
27-12-2011, 20:31
Onları kopartın sn onlypassing, hemen kopacaklardır zaten, onlarıda bir yere ekin, hemen kök salıp çiçek açacaklardır.

bettyycim
27-12-2011, 22:03
Bu da benim sümbülüm, bu hafta biraz sıvı besin verdim açması hızlandı :D

sarigoz
28-12-2011, 15:12
Merhabalar..
Bakiyorum bazi arkadaslarin sumbulleri acmis bile..Cok seker bir renk Bettyycim.. Fondant turur gibi..Masallahi var...
Benimkileri saksidalar..Erken ekilen az toprucuklanmaya baslamis.Gec ekilenden ise daha baslamamis.
Fotograflayip eklerim uygun zamanda..

evsizpatiler
31-12-2011, 00:50
Merhaba geçen yaz Yıldız parkından kurumuş sümbüllerin tohumlarından aldım forumu uzun uzun inceledim, ben 5 yıl sonra çiçek açıyor olsa da tohumdan sümbül yetiştirmek istiyorum tohumları hangi ayda ekmeliyim?

dünyam1
31-12-2011, 08:52
Sümbül soganları ekimde diktim yaprakları 4cm kadar neden çiçek açmıyor?herkesin çiçekleri açmış:( maşallah

kgursan
03-01-2012, 16:46
Normal sümbül soğanları Mart da açar. Yukarıda sn bettycim in soğanları prepare edilmiş (uygun koşullarda çiçek için hazırlanmış ) soğanlardır ve Aralık ayında çiçek açmak üzere programlanmıştır.

bertunum
04-01-2012, 09:57
ben 2 ay önce falan, evdeki, açıktaki sümbül soğanının kök kısmından bir filiz verdiğini gördüm, aldım, yurda getirdim, saksıya ektim 2-3 gündür filizlendiğini görüyorum. ne zaman açacaktır? mayıs haziran gibi mi? ya da kgursan'ın dediği gibi mart ayında mı? o kadar büyüyecekler mi peki?

kgursan
05-01-2012, 23:09
ben 2 ay önce falan, evdeki, açıktaki sümbül soğanının kök kısmından bir filiz verdiğini gördüm, aldım, yurda getirdim, saksıya ektim 2-3 gündür filizlendiğini görüyorum. ne zaman açacaktır? mayıs haziran gibi mi? ya da kgursan'ın dediği gibi mart ayında mı? o kadar büyüyecekler mi peki?

Diktiğiniz ana soğan mı, yoksa dibinden çıkmış yavru mu? Ana soğan diktiyseniz Martta açar, yavruyu diktiyseniz çiçek açmaz.

bertunum
06-01-2012, 06:49
ana soğan. geçen sene migrostan almıştım. yaprakları kurumuştu, ben de soğanını çıkardıydım. bu sene tekrar ektim.

yavru soğan diktiğimi var sayarsak; hiç mi çiçek açmaz?

kgursan
09-01-2012, 18:18
Yavru soğan da çiçek açar ama 3-4 yıl büyüdükten sonra!!! Diktiğiniz ana soğan Martta çiçek açar.

essenn
11-01-2012, 10:39
geçen yıl baharda almış olduğum sümbül ve lale soğanlarını internetten araştırdığım gibi bakmıştım. etrafta hali hazırda açmış sümbülleri görünce sanırım soğanı çürüdü die düşünmüştüm bende saksıyı açtım soğan hala dürüyor ve hafif filizlenmeler var şimdi ne yapmalıyım nasıl bakmalıyım yanlarında da küçük küçük yavrular oluşmuş onları ayırıp farklı bi saksıya mı dikmem gerekiyor. bu arada hangisinin sümbül hangisinin lale olduğunu bilmiyorum nasıl yapmam gerekir yardımcı olurmusunuz.

hberbul
12-01-2012, 13:21
Bu da benim geçen hafta sonu cepa'dan aldığım sümbül.Saksısı menekşe saksılarından.Şuan çiçek açmış vaziyette iken onları ayrı saksılara dikmem olur mu?2 adette yavru var.Böyle kalsa sıkıntı olur mu?

alacakaranlik
12-01-2012, 14:40
Sayın hberbul, suan ayırmamanız en ideali. Çiçekler kuruduktan sonra sadece çiçek saplarını keser azda olsa sıvı günre ile takviye edin. Taki yapraklar kuruyana kadar. Böylece hem ana soğanı hemde yavru soğanını güçlendirmiş olursunuz. Yavru ayrımını da bu zamanda yaparsınız.
Saygılar

hberbul
13-01-2012, 14:24
Cevabınız içim teşekkür ederim

kgursan
14-01-2012, 23:36
geçen yıl baharda almış olduğum sümbül ve lale soğanlarını internetten araştırdığım gibi bakmıştım. etrafta hali hazırda açmış sümbülleri görünce sanırım soğanı çürüdü die düşünmüştüm bende saksıyı açtım soğan hala dürüyor ve hafif filizlenmeler var şimdi ne yapmalıyım nasıl bakmalıyım yanlarında da küçük küçük yavrular oluşmuş onları ayırıp farklı bi saksıya mı dikmem gerekiyor. bu arada hangisinin sümbül hangisinin lale olduğunu bilmiyorum nasıl yapmam gerekir yardımcı olurmusunuz.

şu anda birşey yapmayın saksısı ile atın dışarı Baharda (mart) açarlar.

Gül-bahar
19-01-2012, 08:23
Oldukça soğuk geçen karlı bu günlerde yeni aldığım sümbül soğanlarını açık balkonda tutuyordum. Bugün tesadüfen bir tanesinde çatlak oluştuğunu farkettim. Büyük ihtimalle sert soğuklardan oluşmuş. Gerçi durumu iyi gibi gözüküyor lakin teredütteyim. Bir de sizlerin fikrini almak istiyorum!
Şimdiden cevap için teşekküler...

meh12
19-01-2012, 08:40
Benim bu yıl diktiğim sümbül ve lalerim balkonda hafif uçlarını çıkarmışlar.Fakat 1 haftadır bulunduğum yerde gece -20 leri görüyor sorun olur mu bilmiyorum.

kgursan
19-01-2012, 16:26
Benim bu yıl diktiğim sümbül ve lalerim balkonda hafif uçlarını çıkarmışlar.Fakat 1 haftadır bulunduğum yerde gece -20 leri görüyor sorun olur mu bilmiyorum.

Aşırı soğuk-Don dan koruyun. Toprak donmasa iyi olur.

kgursan
19-01-2012, 16:28
Oldukça soğuk geçen karlı bu günlerde yeni aldığım sümbül soğanlarını açık balkonda tutuyordum. Bugün tesadüfen bir tanesinde çatlak oluştuğunu farkettim. Büyük ihtimalle sert soğuklardan oluşmuş. Gerçi durumu iyi gibi gözüküyor lakin teredütteyim. Bir de sizlerin fikrini almak istiyorum!

Sn Gül-bahar., bir sorun görünmüyor. Çiçeği iri olacağı için soğan çatlamış olabilir. Görüntüleri sağlıklı gibi.

Gül-bahar
19-01-2012, 16:55
Sn Kamil bey, soğanın bu halini görünce ziyan olacak diye düşünüyordum. Canlı yeşil hali inşallah aldatıcı değildir diye de avunuyordum. Sizden aldığım sümbüller ve özellikle laleler gayet iyi durumdalar. Frezyalar devamlı dışlarda duruyorlar. Yaprakları yeşil, bazıları kıvrık. Frezyaların kar altında tahammülleri yoksa onları kapalı serin yere alabilirim.
Cevapladığınız ve de yardımcı olduğunuz için çook teşekkürler.

alacakaranlik
26-01-2012, 09:32
içeride biraz uzun beklettiğim sümbüller vakitsiz açamaya başladılar

kgursan
30-01-2012, 07:30
içeride biraz uzun beklettiğim sümbüller vakitsiz açamaya başladılar

Soğanları preparasyon edildiği için (vakitsiz değil!!) Turfanda açmışlardır. Soğanları Şubatta açacak şekilde programlanmış (prepare edilmiş) dır.

cegabo
30-01-2012, 08:01
ben tamamen gommustum lale ve sumbul soganlarimi. Acarlar mi acaba yine de...

sakagun
31-01-2012, 06:41
Geçen sene bu saksının içinde aldığım sümbülü çiçeği geçtikten sonra saksısında bırakmıştım. Bu sene tekrar canlandığını görünce içeri aldım. 7 yavru vermiş. Şu anda daha geniş bir saksıya almamın riskli olacağını düşünüyorum. Kökler saksıdan dışarı çıkmış.

alacakaranlik
31-01-2012, 09:33
Sayın sakagun,
Çiçeklenme döneminde bitkinin toprak ve ışıgı ile oynamak risklidir. Ama çiçek salkımını görene kadar saksı değişimini yapabilirsiniz ( köklerinden toprağı ayırmamak şartıyla )

sakagun
31-01-2012, 12:10
Hemen büyük bir saksıya geçirdim. Kökler saksıyı sarmış.

alacakaranlik
02-02-2012, 09:54
Suana kadar açan ve sonradan saksıya aktardığım sümbülün son durumu

wellness
02-02-2012, 12:37
ben tamamen gommustum lale ve sumbul soganlarimi. Acarlar mi acaba yine de...
Soğanları toprağa tamamen gömmek ya da yarısını açıkta bırakmak hakkında, daha önce edindiğim akademik bir araştırma sonucuna göre, sadece yeşil yapraklarının ve çiçek sapının çok ya da az uzamasına etki ediyor. Çiçek açıp açmamasına etkisi yok. Yani soğanı tam gömersen yeşil yapraklar ve çiçek sapı çok uzuyor, soğanın yarısını dışarıda bırakırsan yeşil yapraklar ve çiçek sapı kısa kalıyor. Bilginize.

kgursan
02-02-2012, 13:15
"Soğan depolama ve preparasyon" başlığında soğanlı bitkilerin nasıl çiçek yaptığı açıklanmıştı. İlgilenen ve merak edenler bakabilir.

loveflower
19-02-2012, 14:14
Öyle güzel açtı ki sümbüllerim, hele kokuları, evin her tarafından duyuluyor, çok güzel.

269857

Öznur
19-02-2012, 14:51
Galiba sümbülde şanssızım, geçen sene diktiğim sümbüller şu haldeydi:
269865

269866

Bu senekilerden biri çürüdü, diğer açtı, kuruyunca dalını kestim ama baktım dibinde bir tomurcuk daha var ama çıkamadı:(
269867
269868

zekkayseri
19-02-2012, 15:43
Dibinden bir tane daha geliyor. benim pembe sümbülde aynen böyle. aynı yerden 2 çiçek sapı çıkıyor.
bu durum sık rastlanan bir durum mudur?

kgursan
19-02-2012, 16:40
Dibinden bir tane daha geliyor. benim pembe sümbülde aynen böyle. aynı yerden 2 çiçek sapı çıkıyor.
bu durum sık rastlanan bir durum mudur?

GENELLİKLE olabilir.

hexus
19-02-2012, 17:08
bunlarda benim bahçedeki sümbüller.

sakagun
20-02-2012, 06:53
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/905810-post856.htm) büyük saksıya aktardığım sümbül açmaya başladı. Ne kadar da çok yavrusu varmış.

esracer
26-02-2012, 22:54
sümbül lerim çok güzel açtılar

Nihal
29-02-2012, 14:02
Ankara'ya üniversite için gelince doğal olarak bütün çiçeklerimden uzak kaldım.Sitedeki çiçeklere bakıp iç geçirmekle yetiniyorum en fazla.Kendimi aldığım bu minik sümbülle avutuyorum şimdilik.Odanın en soğuk köşesi diye düşündüğüm camın kenarına yerleştirdim.Dört gözle açmasını bekliyorum. ;)

çetik
04-03-2012, 19:13
bunlarda benim sümbüllerim

272330 :D
272331

MİRBE
05-03-2012, 08:51
Sıralı mutluluk 3.yolda:)

kgursan
05-03-2012, 17:46
Sevgili arkadaşlar; Özelde sümbül, genel de pek çok soğanlı bitki, Soğanları değişik koşullarda depolanmak süretiyle değişik zamanlarda (Yılbaşından- Mayıs a kadar) çiçek açtırılabilir. Bunların depolanmasına ve erken çiçek açtırılmasına ( SOĞANLARI PREPARASYON YAPILMIŞ) bitkiler denir.

Gül-bahar
18-03-2012, 09:33
Yukardaki duruma cevaben Sn Kamil bey, soğanda bir sorun olmadığını söyleyerek içimi rahatlatmıştı. Şimdiki durumları:

tener
18-03-2012, 09:55
İnsanın ruhuna değişik etki yapan çiçeklerden biri bu sümbül. Hem görünüşleri hemde kokusu insana çok iyi geliyor.
Bir de Frezien denilen bir çiçek var , oda soğanlı bitkilerden mi acaba ? Türkçedeki ismi Frezien mi ?

kelebek çalısı
18-03-2012, 12:39
İnsanın ruhuna değişik etki yapan çiçeklerden biri bu sümbül. Hem görünüşleri hemde kokusu insana çok iyi geliyor.
Bir de Frezien denilen bir çiçek var , oda soğanlı bitkilerden mi acaba ? Türkçedeki ismi Frezien mi ?

Frezien? Hiç duymadım. Frezya olmasın?

kelebek çalısı
18-03-2012, 12:58
Benim sümbüllerimin çiçekleri bu sene biraz yozlaşmış olarak açtı.

Çiçeklerinin ilk seneki muntazam görüntüsünden bu sene eser yoktu.

Çiçekler sıralı olması gerekirken, yer yer aralıklı sırada çiçeklendiler.

Ayrıca daha önce çiçek sapı kısa ve daha kalın iken, şimdi uzun ve incelme eğiliminde.

Yine de bahçeme renk kattılar bu bahar da.

Soğanlarının yerini değiştireceğim yaz sonunda.

sarigoz
18-03-2012, 13:15
Merhabalar..
Sayin Kelebek canlisi,bildigim kadar ile sumbullerin sirali olmamasi,gecen senelerden kalma soganlar yavlrulamis olmalilar ve dogal olarak oraya buraya dagilmislar..Gercegi benden daha cok bilen arkadaslar daha iyi izah ederler buyuk olasilikla.
Zamanla aldigimiz kultur sumbuller,yabanilesmesi de normal.Sumbulleriniz yinede guzel acmis Masallah...

kelebek çalısı
18-03-2012, 14:44
Merhabalar..
Sayin Kelebek canlisi,bildigim kadar ile sumbullerin sirali olmamasi,gecen senelerden kalma soganlar yavlrulamis olmalilar ve dogal olarak oraya buraya dagilmislar..Gercegi benden daha cok bilen arkadaslar daha iyi izah ederler buyuk olasilikla.
Zamanla aldigimiz kultur sumbuller,yabanilesmesi de normal.Sumbulleriniz yinede guzel acmis Masallah...

Sn. sarigoz,

sanırım haklı olmalısınız, sizin mesajınızı okuduktan sonra biraz araştırdım da, çiçek kalitesinde ilk yıllara oranla bozulma olması normal kabul edilen bir durummuş.

Her iki senede bir soğanların yerlerinin değiştirilmesi gerektiğini de öğrendim. Bahçenin bu köşesindeki soğanlar zaten iki seneyi dolduruyorlar. Yerlerini kesinlikle değiştireceğim önümüzdeki sene için.

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum.

akon
19-03-2012, 17:25
bu hibrit sümbüllerden nefret ediyorum. ertesi sene soğanı cüccük kadar kalıyor ne kadar baksanda

kgursan
19-03-2012, 17:55
bu hibrit sümbüllerden nefret ediyorum. ertesi sene soğanı cüccük kadar kalıyor ne kadar baksanda

Sanırım önce Soğan ı tanımak gerek.

Bir soğanlı bitki içinde "SOĞAN" Besin biriktirmiş bir DEPO organıdır. Besin biriktirme ya bitkinin yapraklarının toprak içindeki kısmında olur, veya bitkinin gövdesinin toprak içindeki kısmında olur veya köklerin toprak içinde kalan kısmında olur.

şimdi soru şu: Besin nasıl birikir?
Önce besin dediğimiz şey topraktan su ile alınan maddelerle, Yaprakların Güneş enerjisini FOTOSENTEZ denilen olay ile besin maddelerine dönüştürülmesidir.

Bu durumda besin yapılması için ilk koşul BOL GÜNEŞ IŞIĞI dır. ikinci koşul su ve topraktaki erimiş maddelerdir.

Sonuç: Ne kadar bol ve iyi beslenmiş iri yaprak, o kadar çok besin, Ne kadar uzun süre yeşil yapraklı kalmak o kadar çok besin birikimi, demektir.

Bu koşullar da TARLA da bulunur. Evlerde düşük şiddette ışık, havasız saksı toprağı vb. koşullarda istenilen yaprak miktarı oluşamaz yaprak oluşmayınca ve uzun süre yeşil kalmadan sökülünce depo organı olan soğan da besin az olur ve küçük soğan olur, Küçük soğanın çiçekleri de küçük olur.

Sümbül yavruları en az 3-4 yıl büyütülürse ana soğan olur!!

merghat
21-03-2012, 20:12
Arkadaşlar derdim büyük.

Sümbüllerim 4-5 santim olmuştu ve uzun zamandır aynı boyda duruyordu. Uzun süre aynı boyda durunca bu akşam şüphelenip bir tanesinin ortasını elimle açıp baktım. Sümbülün çiçek verecek orta sapı yaprakların boyuna ulaşmadan çürümüş yok olmuş, orada çamurumsu bir tabaka var ve içinde beyaz minicik kurtlar var. Hepsini açtım hepsinde durum aynı. Saksının etrafında siyah sinekler vardı, onlar mı yaptı bilemiyorum. Çok moralim bozuldu. Daha önce nergislerim de tam çiçek açacakken böyle olmuştu. Çok sulamadan olabilir denmişti, sümbülleri çok sulamadım.

Toprakları organik toprak, içinde tamamen çürümemiş maddeler var, üstünde sinekler var, ayrıca soğan toprağın 3-4 cm altında kalacak şekilde dikmiştim. Sümbülün yaprakları oldukça sağlıklı gözüküyor ayrıca.

Neden böyle oldu bir fikriniz var mı?

kgursan
22-03-2012, 18:05
Arkadaşlar derdim büyük.

Sümbüllerim 4-5 santim olmuştu ve uzun zamandır aynı boyda duruyordu. Uzun süre aynı boyda durunca bu akşam şüphelenip bir tanesinin ortasını elimle açıp baktım. Sümbülün çiçek verecek orta sapı yaprakların boyuna ulaşmadan çürümüş yok olmuş, orada çamurumsu bir tabaka var ve içinde beyaz minicik kurtlar var. Hepsini açtım hepsinde durum aynı. Saksının etrafında siyah sinekler vardı, onlar mı yaptı bilemiyorum. Çok moralim bozuldu. Daha önce nergislerim de tam çiçek açacakken böyle olmuştu. Çok sulamadan olabilir denmişti, sümbülleri çok sulamadım.

Toprakları organik toprak, içinde tamamen çürümemiş maddeler var, üstünde sinekler var, ayrıca soğan toprağın 3-4 cm altında kalacak şekilde dikmiştim. Sümbülün yaprakları oldukça sağlıklı gözüküyor ayrıca.

Neden böyle oldu bir fikriniz var mı?

sıcakta kalan sümbüllerde biraz da suyu fazla kaçırınca Bakteriyel bir çürüklük oluşabilir. Çiçek sapı ve daha sonra soğanı çürüyebilir. Havasız ve sıcak ortam ilave olarak çok sulama. Neyse. canınız sağolsun.

merghat
22-03-2012, 21:44
Suyu fazla kaçırmadım, o kadar da dikkat ettim.

pria
22-03-2012, 22:42

Bu da benim sümbülün ''cüccüğü'... :o
Oysa oldukça iriydi soğanı..Bu sene köyden hadi bir tane götürüp İstanbul'da saksıya ekeyim dedim ama umduğumu vermedi..
Yaşlandı bu hibrid..5-6 yaşında..Ondan mı acep?

sarigoz
23-03-2012, 13:18
Gecen sonbahar saksiya ekmis oldugum sumbuller

sarigoz
23-03-2012, 13:29
Bu da diger sumbulum..

sarigoz
23-03-2012, 13:42
Bu da yabani olan Arap Sumbullerim

cegabo
23-03-2012, 13:58
bir soğandan iki sümbül sapı oluşur mu oluşursa nasıl olur aynı anda mı çıkar?

sarigoz
23-03-2012, 14:14
Sayin cegabo Soğanlı bitkilerde çoğaltma adli bolume bir bakin..Orda arkadaslar daha genis bilgi vermisler..Yararlanacaginizi dusunuyorum..

kgursan
23-03-2012, 23:01
Bu da benim sümbülün ''cüccüğü'... :o
Oysa oldukça iriydi soğanı..Bu sene köyden hadi bir tane götürüp İstanbul'da saksıya ekeyim dedim ama umduğumu vermedi..
Yaşlandı bu hibrid..5-6 yaşında..Ondan mı acep?

Sn pria., Sümbül soğanlarını 5-6 yaşından sonra kullanmayı önermiyorlar, Diğer taraftan soğan içinde çiçeğin oluşumu ve kalitesi doğrudan doğruya soğanın depolama koşullarına ve depolama sıcaklığına bağlıdır.

Sümbül soğanları Haziranda söküldğkten sonra 31 oC sıcakta 1 hafata, daha sonra her hafta 1 oC düşürülerek depolanır ve son olarak 17 oC da 3-4 hafta tutulup dikilir. Bu süreç içinde soğanın içindeki çiçek oluşumu tamamlanır.

Ayrıca etilen üreten yerlerde depolanan soğanlarda çiçek oluşumu olumsuz olur.
Kolay gelsin.

k_donmez
23-03-2012, 23:04
bir soğandan iki sümbül sapı oluşur mu oluşursa nasıl olur aynı anda mı çıkar?

Bir soğandan geçen yıl 16 ayrı bitki oluştu. Küçüklü büyüklü 10 ayrı çiçek oluştu. Sonbaharda bölünüp ayrı ayrı dikildiler. Soğanlar üstat Sayın K Gürsan'ın hediyesiydi. :-))

cegabo
24-03-2012, 09:53
sayın kgursan acaba sümbül soğanı sağınız olacak mı? sizden sümbül de yetiştirmek isterim. bu bilgilerinizle soğanlarınızın çok iyi olacağını düşünüyorum....

kgursan
24-03-2012, 22:09
sayın kgursan acaba sümbül soğanı sağınız olacak mı? sizden sümbül de yetiştirmek isterim. bu bilgilerinizle soğanlarınızın çok iyi olacağını düşünüyorum....

6-7 000 kadar sümbülüm var ama soğanları yaz aylarında (ağustos-Eylül) çıkar. geçen haftaki görüntü aşağıda, yeni görüntüler henüz makinada,

sarigoz
25-03-2012, 10:14
Sayin Kamil bey,41 kere Masallah..
Cok guzeller...asker gibi dizilmisler:D

Gül-bahar
25-03-2012, 15:56
Sn Kamil bey'in ikramı, şekerlerim.

kgursan
25-03-2012, 21:55
Sümbül resimlerimi makinadan çıkardım . Birkaçı aşağıda. Bunlar kutular içinde İstanbula dağıldı. İstanbullular benim sümbülleri kokluyor!:p

ardabora
25-03-2012, 22:29
Sümbüllerim açtı nihayet...

Akşamları 1-2 saatliğine içeri alıyorum kokularını duymak için. Keşke işyerine her gün bir saksıyı götürüp getirebilsem, çalışırken çiçekleri görmek ve koklamaktan mahrum kalıyorum ne yazık ki...

sarigoz
26-03-2012, 13:32
Cok guzeller sizinkileri de ardabora..Kokulari burnuma geldi nerdeyse..

akon
26-03-2012, 17:29
kamil bey sizin sümbüller hibrit mi acaba_?

kgursan
26-03-2012, 19:17
kamil bey sizin sümbüller hibrit mi acaba_?

sn Akon., Gösterişli çiçeği olan tüm bitkiler, değişik türlerin melezlenmesi ile oluşmuşlardır dolayısıyla hepsi hibrittir.

Ancaktohum alınan bitkilerde hibrit sorun olur, ve yeni yavrular tohumun alındığı bitki karakterlerini göstermez. Vegetatif yol ile (aşı, çelik, soğan) çoğaltılan bitkiler ana bitkinin özelliklerini gösterir.

soğanlı türlerde çiçek kalitesi daha çok soğan iriliği ve yetiştirme koşulları ( Kök sistemi, su, sıcaklık vb) ile bağıntılıdır.

sarigoz
29-03-2012, 16:53
Sumbullere devam

çiçeksever
30-03-2012, 15:08
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00047.pdf

SÜMBÜL YETİŞTİRİCİLİĞİ konusunda tanıtıcı bilgi var.

hocam100
02-04-2012, 20:28
Benim sümbüller şu anda böyle açtı arkadaşlar:

aheste
03-04-2012, 07:08
Çok güzelleeer ellerinize sağlık Mevlüt bey, benim bu yıl saksılarda olanları kış vurdu çiçeklerini açamadan geçtiler:(.

harra87
03-04-2012, 10:51
Hocam100 Bey;

Sümbülleriniz maşallah çok güzeller. Sümbülleri topraktan çıkarıyor musunuz? Yok sa devamlı
toprakta mı kalıyorlar?

Saygılar..

hocam100
03-04-2012, 19:40
Sümbüllerimi her yıl söker uygun şekilde ilaçlar ve depolarım zamanı geldiğinde de ekerim.

hocam100
03-04-2012, 19:45
Sümbüllere devam:

hocam100
03-04-2012, 20:00
Devam:

kgursan
03-04-2012, 21:32
Sevgili hocam100, Benim keratayı beğendinizmi? ilk (12889 no) foto. kokusu daha fazla gibi geliyor bana.

kgursan
03-04-2012, 21:33
Çok güzelleeer ellerinize sağlık Mevlüt bey, benim bu yıl saksılarda olanları kış vurdu çiçeklerini açamadan geçtiler:(.

Sn aheste, Sümbülleri kış vurmaz. Soğuk seven bitkidirler. Çiçek açmayışlarının başka nedenleri vardır belki.

Deniz Yıldızı
03-04-2012, 22:39
Merhaba
Ben de geçen sene bahçeme sümbül ekmiştim. Çiçeklenme döneminden sonra soğanlarını topraktan çıkardım ve sakladım. Ancak bir tanesini çıkarmayı unutmuşum. Dolayısıyla diğer bitkileri sularken bu soğan da sulanmaya devam etti. Bu sene unutuğum soğan yavrulayalarak 7 kök haline gelmiş. Çiçek kalitesinde de bir sorun yok. Bu sene de toprakta bıraksam mı yoksa çıkarıp saklasam mı karar veremiyorum. Ne önerirsiniz?

Bu arada sümbülüm Adana'nın sıcağına katlanmak zorunda kalıyor.

aheste
04-04-2012, 15:34
Sn aheste, Sümbülleri kış vurmaz. Soğuk seven bitkidirler. Çiçek açmayışlarının başka nedenleri vardır belki.

Sayın Kgursan, çiçekleri vardı tam büyüme devresindeyken kar yağdı günlerce don tuttu, çiçekleri öylece büyüyemeden kaldı. Yaprakları sarardı, Allahtan soğanlarına bir şey olmamış. Bahçede yere ekili olanlar gayet sağlıklı, yarın fotosunu çeker eklerim, teşekkürler.

hocam100
04-04-2012, 16:33
Sevgili hocam100, Benim keratayı beğendinizmi? ilk (12889 no) foto. kokusu daha fazla gibi geliyor bana.

Kamil bey enfes kokulu , değişik ve iri bir tür.Çok beğendiğimi belirteyim.

aheste
04-04-2012, 20:26
Sn Kgursan, benim sümbüllerim bu yıl böyle oldular.

kgursan
05-04-2012, 19:18
Sn Kgursan, benim sümbüllerim bu yıl böyle oldular.

Sanırım soğanlar dikildikten sonra KÖK yapmamış. Belki kokleri yanmış veya sulanmamış. Kolay gelsin.

KneCc
05-04-2012, 23:53
ilk önce herkeze merhaba ben bugün daha hiç çiçek açmamış bir sümbül aldım şimdi ben bunu yetiştiricem fakat suyunu haftada 2 keremi 3 keremi anlamadım birde döküldü kestik diyelim bir iki gün güneşte bekletip sonra gölgeyemi koyucaz yoksa hep gölgedemi olucak ve bu yaz aylarında su vermeye devam edicezmi ?

kgursan
06-04-2012, 22:54
ilk önce herkeze merhaba ben bugün daha hiç çiçek açmamış bir sümbül aldım şimdi ben bunu yetiştiricem fakat suyunu haftada 2 keremi 3 keremi anlamadım birde döküldü kestik diyelim bir iki gün güneşte bekletip sonra gölgeyemi koyucaz yoksa hep gölgedemi olucak ve bu yaz aylarında su vermeye devam edicezmi ?

Yaprakları sararıncaya kadar haftada 2 defa su vermek yeterli olabilir. evin serin bir yerine koyun. yapraklar sararınca sulamayı bırakın. saksısı ile havadar, gölge bir yere atın . Taaa Kasım ayında sulamaya başlayın. Kolay gelsin.

tatlı bezelye
07-04-2012, 11:52
Merhaba,

Bunlar da tropiksera' dan aldığım blue jacket ve delft blue sümbüller, çiçekten ağırlaştılar :)
Carrefour' dan aldığım karmen kırmızısı Jan Boss' lar daha geriden geliyor.

sarigoz
07-04-2012, 13:05
Bunlar da benimkiler..

hocam100
07-04-2012, 21:38
Arkadaşlar sümbülleriniz geçmeye yakın tohum oluşmadan kesini.Ama yapraklar kalsın.Bu şekilde yaparsanız soğanlarınız iri olacaktır.Aksi takdirde soğanalrınız küçük olur.Seneye küçük çiçek açar.

Batuhan Yılmaz
07-04-2012, 21:54
Hocam benim sümbüllerim ne olursa olsun küçülüyorlar ama şöyle bir durum var ben hep açmış soğan alıyorum kendim sadece 1 kere diktim ama oda cahillikten öldü hersene 2 ye bölünüp küçülüyorlar ve sonra yok oluyorlar bende bu sene suya ve çakıla koyup yetiştirdim yine aynı sonuç ve üstüne üstük yapraklarında kırmızı lekeler oluştu ve çıkmıyorlar :'( .

hocam100
07-04-2012, 22:45
Öncelikle aldığınız soğanın kaliteli ve iri olması şart.Açmış alırsanız bu duurm başınıza gelir.Saksı biraz geniş olacak ya da bahçeye ekilecek.

chambre
07-04-2012, 22:48
çok güzeller maaşallah... Denizli'ye selamlar...

chambre
07-04-2012, 22:54
ayrıntılı anlatır mısınız lütfen, nasıl saklıyorsunuz, ne ilacı kullanıyorsunuz, sümbül hiç yetiştirmedim, soğanını kurutmadım, soğanlı bitkilerden korkuyorum, bilmediğimden.

Sevgi Durul
07-04-2012, 22:55
Çeşitli zamanlarda pazardaki çoçekçiden aldığım hibrit sümbüllerden ses seda yok. Fotoğrafını eklediğim ise, buralarda hemen herkesin bahçesinde olan ve her yıl aynı şekilde açan bir türü. Kokusu da güzel.

280599

sarigoz
08-04-2012, 10:29
Sayin SDurul arkadasim,bende de gecen yildan kalan, boyle durumda olan sumbulum mevcut.Yapilacak pek birsey yok:eek:

cegabo
08-04-2012, 12:00
sümbül'den tohum alınıp yetiştirilir mi acaba?

Sûz-i Dilârâ
08-04-2012, 12:31
Bu sonbahar ilk işim sümbül soğanları toplayıp dikmek olacak. :)) Kokusuna hasret kaldım. :(

hocam100
08-04-2012, 15:02
Tohumdan üretmek zor bir iştir.Yanlarındaki yavrulardan üretmek daha kolaydır.

Sûz-i Dilârâ
08-04-2012, 15:04
Sayın hocam100, marketlerden aldığımız bir dolu çiçekli sümbül soğanlarının ertesi yıl veya daha sonraki yıllarda yabanî aslına döndüğünü okumuştum. Sizin sümbülleriniz çok güzeller acaba yukarıdaki soğanlar kaç yıllıklar? Yabanî formuna dönmesi gibi bir şey söz konusu oluyor mu sümbüllerinizde?

egülnur
08-04-2012, 16:43
Sayın Hocam100, tek kelimeyle bayıldım.Gördüğüm en güzel ve zengin sümbül bahçesi. Ellerinize sağlık.

egülnur
08-04-2012, 16:48
Sayın kgurrsan alınmayın lütfen.Siz profesyonelsiniz anladığım kadarıyla.Yoksa sizin sümbüller Keukenhauf u bile geçer. Sizin de emeklerinize değer inşallah.

hocam100
08-04-2012, 20:02
Sayın hocam100, marketlerden aldığımız bir dolu çiçekli sümbül soğanlarının ertesi yıl veya daha sonraki yıllarda yabanî aslına döndüğünü okumuştum. Sizin sümbülleriniz çok güzeller acaba yukarıdaki soğanlar kaç yıllıklar? Yabanî formuna dönmesi gibi bir şey söz konusu oluyor mu sümbüllerinizde?

Sümbüllerimin bazılıları 3 bazıları 10 bazıları ise 15 yıllık.Yani her yıllık var.Ertesi yıl yabanileşme olayı olmaz.Bu, sümbülün zayıflaması yoğun çiçek açmaması demektir.Hazır açmış olarak alınan sümbüllerin saksıları küçük olduğundan bir kere açacak kadar besin ihtiva etmektedir. Eğer siz onu saksısından çıkarmaz öylece açmasını ve solmasını beklerseniz seneye küçücük açar.907 nolu mesajımdaki ilk resimdeki sümbül geçen sene pazardan alınan 2 adet sümbüldür.Küçücük saksıda idi ve hemen bahçeme aldım.Besin verdim bu yıl tam yoğun olmasa da açtı ve güzeldi.Seneye daha da iri olacaktır.

hocam100
08-04-2012, 20:22
Sümbülü yetiştirmek güzeldir.Ama kesip kasalara koymak insanı üzüyor.Kesilmiş yeni sahiplerini bekleyen sümbül demetleri:

sarigoz
09-04-2012, 13:25
Hocam,ben yavastan kesemeye basladim..Saksidaki sumbuller 1 ad.disinda kesildi..Simdi digerlerini kesecegim.Ilk firsatta..
Bu guzellikleri kesmeye kiyamiyor insan gercekten.Ama cogalmasini,yabanilesmeden cogalmasini istedigimize gore,katlanacagiz.Baska care yok gibi.:(

çiçeksever
09-04-2012, 15:43
Katmerli Sümbül Çeşitleri
Double Hyacinth Crystal Palace Blue PURPLE (Fragrant)
Double Hyacinth Hollyhock Red RED Crimson red (Fragrant)
Double Hyacinth Isabelle Purple Purple Dark Blue
Double Hyacinth King Codro Purple Blue-Violet lilac blue
Double Hyacinth Madam Sophie * White ivory white White/Near White (Fragrant)
Double Hyacinth Pink Royal salmon-pink
Double Hyacinth Rosette Soft pink PINK Rose/Mauve Red
Double Hyacinths Annabelle Mid pink
Double Dreadnought Hyacinth Medium Blue
General Kohler ice blue
Hyacinthus 'Blue Tango' Blue
Rose of Naples Pink
'Prince of Love' pale pink (Fragrant)
Hyacinth Double Chestnut Flower pale pink Pink
Dutch Hyacinth 'Ben Nevis' White/Near White creams ivory-white
Red - Double Hyacinth

çiçeksever
09-04-2012, 15:45
Benim soğanların birçoğu 5-6 çiçek açtı.Daha çok çiçek açması için sümbüllere ne işlem yapmalıyız?

hocam100
09-04-2012, 16:02
1yıl çiçek açtırmamamız gerekir.

kgursan
09-04-2012, 19:29
Hocam,ben yavastan kesemeye basladim..Saksidaki sumbuller 1 ad.disinda kesildi..Simdi digerlerini kesecegim.Ilk firsatta..
Bu guzellikleri kesmeye kiyamiyor insan gercekten.Ama cogalmasini,yabanilesmeden cogalmasini istedigimize gore,katlanacagiz.Baska care yok gibi.:(

Olayda bir yanlış anlama var. Siz sümbül çiçeklerini kesip satıyor musunuz? Kesme işleminden ben bunu anlıyorum. Sn Hocam100, ün bahsettiği şey; Çiçekleri geçtikten sonra tohum bağlatmadan çiçekli kısmın koparılmasıdır. Veya ben öyle anlıyorum. Çünkü bizim amacımız sümbülün çiçeğini görüp koklamaktır. Yoksa soğan büyütmek vs değildir ki çiçekleri açar açmaz kopartalım.!!

Çiçeklerin yozlaşması azalması vs. gibi konular doğrudan bitkinin beslenmesi ile ilgilidir. Bitkinin beslenmesi ise topraktan gıda (gübre +su) havadan bol güneş ışığı almak demektir. Çiçekler geçtikten sonra en az 3 ay bitki beslenmelidir ki yeni soğan iri olsun, iri soğan da iri çiçekler versin.

Tabi beslenmeden sonra uygun koşullarda depolama çiçeğin kalitesini ve iriliğini etkileyen diğer etmendir.

Sonuç olarak Sümbül soğanları: temmuza kadar beslenecek, temmuzdan sonra uygun sıcaklıklarda (önce 25-30 oC arasında 1,5 ay, sonra 17 oC da 1 ay, ) depolanarak içinde ÇİÇEK TOMURCUĞUNU oluşturacak, Ekim ayında dikilerek 3 aylık soğuk bir süreç geçirdikten sonra size Çiçek verecektir.

Küçücük bir saksı içine hapsedilmiş, beslenememiş, ama mevcut çiçeğini çıkarıp sizi mutlu etmiş tüm enerjisini tüketmiş bir garip sümbül bitkisinden , ertesi yıl da iri çiçek beklemek , bir kuzudan 2 post çıkarmaya benzer. O da olmaz.

Kolay gelsin.

kgursan
09-04-2012, 19:35
Sümbülü yetiştirmek güzeldir.Ama kesip kasalara koymak insanı üzüyor.Kesilmiş yeni sahiplerini bekleyen sümbül demetleri:

Evinde vazosunda sümbül koklamak isteyenler ne yapsın?
Hem biz yine insaflıyız, yani çiçeği alıyoruz ve demetliyor gönderiyoruz, ama Avrupada çiçekleri soğanı ile birlikte söküyorlar ve sapın yanlarını kesip atıyorlar ve soğan tabanı sapta kalıyor. Böylece sap 3-4 cm daha uzun oluyor ve vazoda daha uzun süre canlı kalıyor. Onların standardı bu.

hocam100
09-04-2012, 20:03
Kamil bey tam olarak derdime tercüman oldunuz.Aynı şeyleri ben de yazdım ama siz engin tecrubenizle daha güzel ifade ettiniz.Bu arada nasıl beslenecek neler verilecek bu konuda da bilgi verirseniz çok sevinirim.

çiçeksever
10-04-2012, 09:13
Olayda bir yanlış anlama var. Siz sümbül çiçeklerini kesip satıyor musunuz? Kesme işleminden ben bunu anlıyorum. Sn Hocam100, ün bahsettiği şey; Çiçekleri geçtikten sonra tohum bağlatmadan çiçekli kısmın koparılmasıdır. Veya ben öyle anlıyorum. Çünkü bizim amacımız sümbülün çiçeğini görüp koklamaktır. Yoksa soğan büyütmek vs değildir ki çiçekleri açar açmaz kopartalım.!!

Çiçeklerin yozlaşması azalması vs. gibi konular doğrudan bitkinin beslenmesi ile ilgilidir. Bitkinin beslenmesi ise topraktan gıda (gübre +su) havadan bol güneş ışığı almak demektir. Çiçekler geçtikten sonra en az 3 ay bitki beslenmelidir ki yeni soğan iri olsun, iri soğan da iri çiçekler versin.

Tabi beslenmeden sonra uygun koşullarda depolama çiçeğin kalitesini ve iriliğini etkileyen diğer etmendir.

Sonuç olarak Sümbül soğanları: temmuza kadar beslenecek, temmuzdan sonra uygun sıcaklıklarda (önce 25-30 oC arasında 1,5 ay, sonra 17 oC da 1 ay, ) depolanarak içinde ÇİÇEK TOMURCUĞUNU oluşturacak, Ekim ayında dikilerek 3 aylık soğuk bir süreç geçirdikten sonra size Çiçek verecektir.

Küçücük bir saksı içine hapsedilmiş, beslenememiş, ama mevcut çiçeğini çıkarıp sizi mutlu etmiş tüm enerjisini tüketmiş bir garip sümbül bitkisinden , ertesi yıl da iri çiçek beklemek , bir kuzudan 2 post çıkarmaya benzer. O da olmaz.

Kolay gelsin.

Ben soğanları sökmüyorum.Toprakta bırakıyorum.Sizin yazınıza göre sıkıntı olur mu?

sarigoz
10-04-2012, 11:44
Sayin Kamil bey,ben kokleri sokmuyorum ki..Onlar hep toprakta kaliyor...Sadece artik gecmeye baslamis olan sumbulleri kesiyorum.O anlamda.Yoksa satis,ticaret v.s gibi oyle ugrasim yok.
Yanlis algilandi galiba.Bahcemde de hobi olarak yetistiriyorum.

kgursan
10-04-2012, 18:39
Ben soğanları sökmüyorum.Toprakta bırakıyorum.Sizin yazınıza göre sıkıntı olur mu?

Şöyle bir sakıncası olur: Bir tarafta Kalabalık bir aile (anaları, yavruları ) ortada 1 tabak yemeği yemek istiyor, ne kadar yiyebilirlerse o kadar besleniyorlar.
Diğer tarafta; Her ferdin önüne ayrılmış bir tabak yemek konuyor onu yiyerek besleniyorlar. Üstelik kalabalık değil ve havası bol, güneşi bol.

sizce hangisi gürbüz olur??

hocam100
10-04-2012, 22:32
Unuttuğum katmerli pembelerim:

çiçeksever
11-04-2012, 08:55
1yıl çiçek açtırmamamız gerekir.
Burada çiçek sapını çıkar çıkmaz kesmek mi gerekiyor.Yoksa şimdi kessem olur mu? Daha yeni tomurcukta.

sarigoz
11-04-2012, 10:56
Sayin ciceksever arkdasim..Hemen kesmeyin.Cicek gecmeye basladiginda kesersiniz..

hocam100
11-04-2012, 12:09
Arkadaşlar sümbüllerinizi kokuları ağırlaşıp çiçek uşları kurumaya ve tohum oluşturmaya başlamadan kesin ki soğanınız iri olsun ayrıca temmuza kadar beslemeye devam edin.

akon
24-04-2012, 18:08
Unuttuğum katmerli pembelerim:

hocam sizin bu katmerlilerin bana yolladıgınız soğanı geçen yıl öldü gitti. kokusu hala burnumda diğerleri gibi değil bu... :(

nevruzcicegi
26-04-2012, 12:14
çok güzel elinize sağlık

ayazkentli
26-04-2012, 12:31

Sn. kgursan,

bu konuda, geçtiğimiz sezon aynen bahsettiğiniz gibi yaptım (sizlerin önerileriniz ile). Çiçek geçtikten sonra, soğanı hiç sökmedim ve takibeden aylarda, geride kalan yapraklar soğanı iyice besledi. Böylece geçen yıl 1 adet iri çiçek veren sümbülüm, bu yıl 2 adet ve geçen yıl'ki ile aynı irilikte çiçekler verdi.

Geçenlerde, yine çiçekler geçtikten sonra, çiçekleri dip tarafından kestim ve sadece yapraklar kaldı. Soğanı (ya da soğanları) beslemeye devam edecekler.

Sanırım bu yaz sonu yerlerinden söküp, soğanları ayırıp ayrı ayrı tekrar dikmem gerekecek.

kgursan
26-04-2012, 18:46
Sn. kgursan,

Sanırım bu yaz sonu yerlerinden söküp, soğanları ayırıp ayrı ayrı tekrar dikmem gerekecek.

temmuz dan önce sökmeyin, Ekim ayından önce dikmeyin.

kalambaklı
05-05-2012, 10:43
Arkadaşlar sümbül'ün tohum yaptığını ilk defa gördüğüm için sizlerle paylaşmak istedim.
291309

291310

wellness
05-05-2012, 23:59
Bu yıl sümbüllerimin çiçekleri daha solmadan çiçeklerini kestim. Şu an yaprakları etli etli oldu. Büyük ihtimal soğanlarıda irileşti. Yapraklarının solup kurumasını beklerken sulamaya devam ediyorum. Yaprakları solup kuruduktan ve soğanlarını da çıkarıp gölgede 1 hafta kuruttuktan sonra sümbül soğanı çoğaltım metodlarından kök tarafından bıçakla 1.5-2 cm derinliğinde 6 parçaya yarıp çoğaltma yapmaya kararlıyım. Bu işlemleri yaparken her safhasında fotoğraflayıp en son mart nisan ayında topraktan çıkmaya başladıklarında ki halini de fotoğraflayıp soğan çoğaltma metodları bölümünde sizlerle paylaşacağım. Amaaa eğer fiyasko ile sonuçlanırsa unutun gitsin.:D

mhrslm
06-05-2012, 13:05
Arkadaşlar sümbül'ün tohum yaptığını ilk defa gördüğüm için sizlerle paylaşmak istedim.
291309

291310

Bunlar sümbül tohumu ise benim sümbüllerim de tohum verdi :) Ben de ne olduklarını soracaktım.

hexus
11-09-2012, 22:30
Sümbül dikimi yaklaşıyor arkadaşlar soğanlarınız hazır mı ? :)

İrem T.
29-09-2012, 19:52
Arkadaşlar geçen gün yapı marketten 3 tane sümbül ssoğanı aldım.Acaba içinizde deneyimli olanlarınız varsa nasıl dikeceğimi söyleyebilir mi?Saksıya dikeceğim fakat yanlışlık yapmak istemiyorum.Bir de diktikten sonra bakımını nasıl yapacağımı , çiçekler için sıvı bitki besini vermem gerekip gerekmediğini söylemeniz önemle rica olunur
Lütfen acele cevapp bir an önce dikmek istiyorum

kelebek çalısı
30-09-2012, 00:20
Arkadaşlar geçen gün yapı marketten 3 tane sümbül ssoğanı aldım.Acaba içinizde deneyimli olanlarınız varsa nasıl dikeceğimi söyleyebilir mi?Saksıya dikeceğim fakat yanlışlık yapmak istemiyorum.Bir de diktikten sonra bakımını nasıl yapacağımı , çiçekler için sıvı bitki besini vermem gerekip gerekmediğini söylemeniz önemle rica olunur

Sn. İrem T.,

Sizce otuziki sayfalık sümbül başlığında sorunuzun yanıtı yok mu? İlk sayfadan itibaren okursanız faydalanabileceğiniz daha bir çok bilgiye sahip olacaksınız.

resul22
30-09-2012, 12:03
Geçen kış ektiğim sümbüllerim.Yeni yeşermeye başladıkları zaman.
http://imageshack.us/a/img100/4721/fotoraf0271.jpg

http://imageshack.us/a/img560/3986/fotoraf0272.jpg

http://imageshack.us/a/img507/3909/fotoraf0273.jpg

ve ilk çiçek tomurcuğumuz ;)
http://imageshack.us/a/img267/1895/fotoraf0328.jpg

http://imageshack.us/a/img254/9064/fotoraf0344.jpg

http://imageshack.us/a/img402/9585/fotoraf0366.jpg

resul22
30-09-2012, 12:04
toz pembe bir güzelliğin doğuşu :eek:
http://imageshack.us/a/img210/1591/fotoraf0372a.jpg

http://imageshack.us/a/img109/7817/fotoraf0383.jpg

http://imageshack.us/a/img443/8898/fotoraf0384.jpg

http://imageshack.us/a/img528/2584/fotoraf0391i.jpg

http://imageshack.us/a/img826/2054/fotoraf0388.jpg

http://imageshack.us/a/img823/5494/fotoraf0393.jpg

toplamda 8 adet sümbül ekmiştim fakat diğer resimleri bulamadım.Bilgisayarımı biraz daha kurcalayıp bulduğumda ekleyebilirim.

kgursan
02-10-2012, 19:47

soğanın üzerinde 3-5 cm toprak olacak şekilde dikin, sulayın bırakın. Şu aşamada besin falan vermek gerekmez.

aartuc
21-10-2012, 17:16
dikim için ne zaman uygun olur?

ezo
22-10-2012, 10:41
Ben soğanların 3/2 kadarını toprağa gömdüm üst kısımları açıkta kalacak şekilde diktim yanlış mı yaptım.

Tura
22-10-2012, 11:54
Ben soğanların 3/2 kadarını toprağa gömdüm üst kısımları açıkta kalacak şekilde diktim yanlış mı yaptım.

Geç kalmadınız.

Üzerindeki eksik toprağı tamamlayın.

Andora
30-10-2012, 07:51
Sevgili dostlar,

Bayram tatili öncesinde kapalı balkonumda tüm güz soğanlarımın ekimini yaptım. Evden çıkarken balkon camını kapalı bırakınca içerideki nem çok yükselmiş. Döndüğümde bitkilerimin büyük çoğunluğu küf ile kaplanmıştı. Bu durumdan sümbül soğanlarım da nasibini almış.

Soğanlar ve toprak üzerinde küf tabakaları oluşmuştu. Soğanları topraktan çıkararak tüm dış kabuklarını soymak zorunda kaldım, hatta bazılarında çürüme iç kısımlara doğru ilerlediği için bir iki kat iç kabuklardan da soymam gerekti. Bu şekilde temizleyerek saksılara tekrar yerleştirdim ve saksıların üzerine toz kükürt serpiştirdim.

Sormak istediğim bu soğanlardan çiçek alıp alamayacağım, eğer bu muamelem nedeni ile soğanların çiçek verme ihtimalini ortadan kaldırdı isem geç kalmadan yeni soğanlar almak niyetindeyim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürlerimle...

resul22
30-10-2012, 08:04
Sayın Andora soğanın en iç kısmında çürüme yoksa bir sorun yaşamazsınız. Yaprak çıkardığı iç orta kısımda çürüme olmadıkça dıştan bir kaç katmanın çürümesi soğana zarar vermez. Ama siz yinede her ihtimale karşı yeni soğanlar alıp ekebilirsiniz. Fazla yeriniz yoksa diğerlerinin yanına ekin derim ya da sadece kök kısmı suya değecek şekilde bir vazoya veya benzeri bir kaba topraksız olarak ekebilirsiniz.

mimarsertac
18-11-2012, 19:36
Sümbüllerim ve lalelerim balkonda bugün baktım tepeleri yeşermeye başlamış yavaş yavaş çıkıyorlar. Biraz erken değil mi kışın soğukta zarar görürler mi? Eğer öyleyse içeri almamı tavsiye edermisiniz?

smnunal
18-11-2012, 19:52
Sümbüllerim ve lalelerim balkonda bugün baktım tepeleri yeşermeye başlamış yavaş yavaş çıkıyorlar. Biraz erken değil mi kışın soğukta zarar görürler mi? Eğer öyleyse içeri almamı tavsiye edermisiniz?

Sayın mimarsertac,

Sümbül ve lale soğuktan etkilenmez içeri almanıza gerek yok.

mimarsertac
18-11-2012, 23:46
Cevabınız için teşekkür ederim.

Kenantr
21-11-2012, 13:57
üzüm sümbüllerin iki santim kadar çıktı topraktan :) nergislerimdede büyüme başladı ama asıl beklediğim rengarenk sümbüllerim biraz daha nazlı sanırım henüz bir harekette bulunmadılar.

resul22
21-11-2012, 16:52
Benimde üzüm sümbülü yaklaşık 10 cm kadar oldu. Ben onu bu kadar erken beklemiyordum. Diğer sümbüller biraz daha geç açması için tamamen toprağa gömerek ektim. Onlarda daha yeni yeni topraktan çıkmaya başladı.

mavi eylul
02-12-2012, 23:05
carrefour dan bu gün sümbül aldım el içi kadar saksıda saksıda dnmez ya neyse ...sorum daha büyük bir saksıya geçireceğim ama bahçe toprağımı yoksa çiçekçilerde satılan torf karışımı topra mı kullanmalıyım bilemedim

torkulu
03-12-2012, 00:36
3 hafta kadar önce üzüm sümbülü almıştım , farklı saksılara ektim. balkonda duranlarda hiçbir gelişme yokken , içeride duranlar ~10 cm kadar yapraklandı ancak; çiçek belirtisi hiç yok. sadece yapraklar var. çiçeklenirmi acaba? ve balkondakileri içeri almak gerekirmi. malum iç anadoluda donlar başlar yakında ?

Tura
03-12-2012, 07:21
el içi kadar saksıda saksıda denmez ya neyse ...sorum daha büyük bir saksıya geçireceğim

Bırakın öyle kalsın.Saksıyı değiştirmeyin.

torkulu
03-12-2012, 17:57
yaklaşık 1,5 - 2 aydır sümbüller balkonda sanırım geceleri 5 c civarında bir sıcaklık var. bu hafta eksi değerlere geriliyecek. içeri alsam çiçeklenme başlarmı ? ya da bitkiye faydası veya zararı olurmu acaba ?

kgursan
04-12-2012, 21:28
yaklaşık 1,5 - 2 aydır sümbüller balkonda sanırım geceleri 5 c civarında bir sıcaklık var. bu hafta eksi değerlere geriliyecek. içeri alsam çiçeklenme başlarmı ? ya da bitkiye faydası veya zararı olurmu acaba ?

İçeriye alırsanız biraz daha erken çiçek açar. Zararı olmaz.

kelebek çalısı
05-12-2012, 01:07
Bu sezon da geçmiş yıllardan kalma sümbüllleri topraktan çıkarmadım ve bundan sonra da çıkarmayacağım. Yozlaşırlarsa da ki zaten yozlaştıklarını geçtiğimiz sezon belirtmiştim, kendileri bilir en sonunda eriyip toprağa karışana kadar yerlerinde kalsınlar dedim ve bu sezon yeni sümbül soğanı almayı tercih ettim.

Lady Derby, pink pearl ve city of haarlem sümbülleri bakalım koku ve renk yönünden nasıl olacak bir kaç ay sonra göreceğim.

YeniGine
05-12-2012, 01:11
Eylül sonu gibi lale, nergis ve sümbül soğanlarını diktim. Her sene mart gibi baş gösterir canlanmaya başlarlar idi. Fakat bu sene nergisler tomurcukta, sümbüller baş gösterdi bile... Bu sene erkenciler? Karda, donda, ne olur durumları? :(

kelebek çalısı
05-12-2012, 01:21
Eylül sonu gibi lale, nergis ve sümbül soğanlarını diktim. Her sene mart gibi baş gösterir canlanmaya başlarlar idi. Fakat bu sene nergisler tomurcukta, sümbüller baş gösterdi bile... Bu sene erkenciler? Karda, donda, ne olur durumları? :(

Bu durumda onların yerine Galanthus (kardelen) ekseydiniz YeniGine :p.

Şaka bir yana dondan hiç bir bitki hoşlanmaz değil mi?

YeniGine
05-12-2012, 01:29
Zaten şimdiye kadar hep bu mevsimde dahil toprakta idiler. Geçtiğimiz yaz haziran sonu gibi bütün soğanları çıkarttım eylül sonu gibi tekrar diktim. Ama gel gör bu sene erkenden çıkıverdiler. :( Bakalım ne olacaklar? Ama inşallah birşey olmazlar diye hayıflanıp duruyorum. Allah'tan lalelerde bir canlanma yok.

kelebek çalısı
05-12-2012, 02:24
Artık sümbülleriniz açtığında bu sayfada bizlerle fotoğrafını paylaşırsınız YeniGine. 2013 sezonunda sümbüllerden geçirdikleri iklim koşulları altında nasıl bir verim aldığınıza, zayiat olup olmadığına dair raporunuzu bekliyor olacağım ;).

YeniGine
05-12-2012, 02:27
:) Teşekkürler kelebek çalısı; tamam inşallah... Her gün bakıyorum belki büyümeleri durmuştur diye ümit ederek, ama nerdee büyüyorlar. O kışta, karda, donda açıp da ne yapacaklarsa?..

mavi eylul
06-12-2012, 22:11
bunlarda yeni aldığım sümbüller...

torkulu
08-12-2012, 12:28
merhaba ;
geçen hafta bir marketten görünüş ve kokusuna dayanamayıp 1 adet sümbül aldım. 2 adet çiçek sapı var üzerinde ve bir tanesi çiçekleri geçmeye başladı.
352359

1) sümbülde 2 adet çiçek oluşması normal mi? bu soğanın yavrulayacağı anlamına gelirmi?
2) çiçek saplarından birinin çiçekleri geçmeye başladı diğeri hala canlı , çiçekleri solanı kesmem gerekirmi?

resul22
08-12-2012, 12:35
Sümbülde 2 adet çiçek oluşması normal. Bu soğanın yavrulayacağı anlamına gelmez. İkinci çiçek sapı da aynı soğandan çıkıyor. Çiçekleri geçen sapı kesebilirsiniz.

akgül
08-01-2013, 18:37
arkadaşlar ben foruma yeni üye oldum ve size bir sorum olucak.
resimdeki sümbülümün gelişimi sizce normal mi bana hiç gelişmiyormuş gibi geliyor.

selis
08-01-2013, 19:11
sümbülümün gelişimi sizce normal mi bana hiç gelişmiyormuş gibi geliyor.
Bundan daha çok nasıl gelişecek ki ;)

Öznur
08-01-2013, 20:11
Bir sümbülün hayat hikayesi;)

YeniGine
09-01-2013, 00:05
resimdeki sümbülümün gelişimi sizce normal mi bana hiç gelişmiyormuş gibi geliyor.

Sayın akgül, benim de sümbüllerim şu an sizinkiler gibi; ben erkenden büyüyüp karda kışta açacaklar diye üzülüyor idim. Fakat hava soğudukça büyümeleri duraksayacak diye duyunca da sevindim.

_Esin_
10-01-2013, 22:08

Sayın akgül, sümbülünüzün gelişimi normal,soğanını dikim zamanına bağlı olarak süreç değişebilir.Ben bu yıl erken dikim yaptığımdan çiçeklenme de erken oldu. Halbu ki geçen yıl mart ayında çiçeklenmişti.

Bu da benim mis kokulu ama artık çiçeği geçmek üzere olan sümbülüm.

360910

akgül
11-01-2013, 20:42
arkadaşlar verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
bugün elime 2 sümbül soğanı geçti.lila ve koyu mor renkte.bu soğanları ekmeli miyim?biraz filizlenmiş ve alttan çok az bir köklenme olmuş.sizce ne yapmalıyım?

YeniGine
11-01-2013, 23:50
:) Çok güzel hemen dikin, güle güle büyütün inşallah.

Sudenur
13-01-2013, 23:45
8 sümbül soğanı da ben gömmüştüm. http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/345039d1352505716-pa220232-600-x-450-.jpg Uygun toprak karışımları hazırlayarak gömdüğüm iki saksıyı hafifçe nemlendirerek karın yağmurun altında kalmayacağı ama güneş göreceği bir bölgesine yerleştirmiştim bahçemin. Geliyorum gidiyorum kontrol ediyorum hiç bir gelişme yok. :(

YeniGine
13-01-2013, 23:51
Sevgili Sudenur soğanlar sağlıklı, ne kadar oldu dikeli?

Sudenur
14-01-2013, 00:03
22 Ekim'de gömmüştüm. :) O günden beri dışarı da, bir iki defa fıslama usulü suladım, bir daha sulamadım. Toprağını kontrol ettim nemli. Yalnız Ankara kışı çok soğuk geçiyor ve don oluyor diye malçlama yapmıştım. Toprağı görünmeyecek ölçü de ağaç kabuğu dökmüştüm, ondan dolayı sürgün vermemiş olabilir mi? :confused:

YeniGine
14-01-2013, 00:09
Olmuş bayağı da dikeli. Bence soğukların etkisi olabilir. Çünkü benim sümbüller nerede ise 1 ay önce kendilerini gösterdiler. Ben de bu ne acele diye üzülmüştüm. Fakat havanın soğuması, kar yağması baktım büyüdükleri kadar hâlâ aynı şekilde duruyorlar. Ben de sevindim.

Sudenur
14-01-2013, 00:23
Bahçeye gömdüğüm soğanlıların hepsi çıktı, sümbüller de hareket yok. Sulamam gerekiyor mu gerekmiyor mu karar veremediğim için sulamadım. Çürütürüm diye korktum. Çıkarlar inşallah.. ;)

hocam100
14-01-2013, 08:39
Eğer yağmur yağıyorsa o su için yeterlidir.Yoksa fazladan sulamak çürütebilir.

yasinmetin
14-01-2013, 10:33
Herkese merhaba, dün bauhause'dan çiçek açma aşamasında sümbüller aldım, küçücük saksıda 3 tane soğan vardı. bunları evde büyük saksıya aldım. sormak istediğim şu, markette bütün sümbüllerin soğanları yarıya kadar toprağa gömülüydü, benim de aklımda hep soğanların bir kısmı toprak üzerinde olması gerektiği kalmış. burada bazı yorumlarda soğanların tamamen gömülmesi gerektiği yazıyor, ben saksıya alırken gene yarıya kadar dışarda bıraktım ve saksıyı tepeleme doldurdum :) bu şekilde kalmasında sakınca var mı yoksa çıkarıp tekrar soğanları tamamen gömecek şekilde dikeyim mi? ayrıca bunlar tek sezonluk muduru yoksa seneye aynı soğandan çıkar mı? yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

kgursan
15-01-2013, 17:10
22 Ekim'de gömmüştüm. :) O günden beri dışarı da, bir iki defa fıslama usulü suladım, bir daha sulamadım. Toprağını kontrol ettim nemli. Yalnız Ankara kışı çok soğuk geçiyor ve don oluyor diye malçlama yapmıştım. Toprağı görünmeyecek ölçü de ağaç kabuğu dökmüştüm, ondan dolayı sürgün vermemiş olabilir mi? :confused:

Mart ayına kadar sabredin! Sümbülleriniz aptal değil ki bu karda kışta bahçede açsınlar!! Kar kalkınca, havalar yumuşayınca dışarı çıkıp çiçeklenirler. Merak etmeyin.