View Full Version : sümbül
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
Başbahcivan
03-02-2009, 21:36
Artık şu an da yukarı alamazsınız köklerine zarar verebilirisniz. Bence öyle kalsın.
Sayın hocam böyle dikim doğrumu?soğanların 3/1 açıkta kalması gerekir yoksa bu sümbüller sağlıklı olurmu?.Yaprak diplerinden çürüme yapmazmı? Zaten bu bitkiler bir yerden alınıpda dikilmiş bence dikkatlice yapılırsa birşey olmaz.
hocam100
03-02-2009, 22:28
Bahçivan bey sümbüllerde sorun olmaz.Ben mesela bahçeğe 10 cm derine dikiyorum. Dipten çıkıyor hem de güçlü epey duruyor. Ama yüzeysel diktiğim saksıda olsun bahçede olsun malesef çiçeği zayıf oluyor. Alınıp dikilse de sorun olur. Çünkü lale sümbül gibi soğanlı bitkiler çiçeklenme zamanı yerinden oynatmayı sevmez. Kökü zedelenirse çiçeği hemen solar.Sümbül de biraz toleranslıdır.
Benim aldığım sümbülleri dikmiştik gelir gelmez; dört tanesi dışındakiler açtı. O dört tane nedenini bilemiyorum çürüdüler.
Fotoğralarını çekemediğim için buraya koyamadım. Tekrar teşekkürler hocam100.
mor papatya
04-02-2009, 13:49
benim sümbülüm soğanı yamuktu düzelteyim derken galiba zedelendi ama ben solucağını bilmiyordum şimdi solmaya başladı solunca tekrar açarmı?yoksa sulayayımmı?
TuruncuHis
05-02-2009, 23:51
Sayın hocam100,
Bu işlemde yanlış görmüyorsam kök kısmı sıyrılıyor. Hiç bir kesme, çizme yapılmıyor mu? Daha önce böyle bir yazı okumuştum çünkü. Tabanı çapraz olarak 6 parçaya bölmekten sözediyordu; gerçi onu da tam anlamadım...
Ve son görüntüde, deforme edilen kök kısmı yukarıda, filizlenecek kısım toprak altında gibi görüyorum. Çok saçmalamamışımdır umarım :)
degerli arkasaşlar benim 7 tane sümbülüm çiçek açmaya başladı fakat açtıktan bir iki güm sonra çiçekleri kurumaya başlıyor nedeni ne olabilir .
hocam100
06-02-2009, 13:01
degerli arkasaşlar benim 7 tane sümbülüm çiçek açmaya başladı fakat açtıktan bir iki güm sonra çiçekleri kurumaya başlıyor nedeni ne olabilir .
Ya çiçeklerinizi sok sıcak ortamda tutuyorsunuzya da suyunu da az veriyorsunuz.Ondan olabilir.
hocam100
06-02-2009, 13:04
Sayın hocam100,
Bu işlemde yanlış görmüyorsam kök kısmı sıyrılıyor. Hiç bir kesme, çizme yapılmıyor mu? Daha önce böyle bir yazı okumuştum çünkü. Tabanı çapraz olarak 6 parçaya bölmekten sözediyordu; gerçi onu da tam anlamadım...
Ve son görüntüde, deforme edilen kök kısmı yukarıda, filizlenecek kısım toprak altında gibi görüyorum. Çok saçmalamamışımdır umarım :)
Turuncu his o işlem başka o soğanın bölünmesi işlemidir.Bu konuda bilgi yazdım.Tabanı çapraz olarak bölme ise ters lale için geçerlidir.Yani her soğanın farklı üretim metodu gerekir.
ismet şenad
06-02-2009, 19:43
Sümbül soğanlarını özel yapılmış cam bardaklarda su içinde açtırmak: Özel cam bardağını bulamadığım için, beli boğumlu yarım litrelik pet su şişesinde denedim. Suyun içine kök saldı, yaprakları ve çiçek salkımı büyüdü çiçek rengi belli oldu.
Fotoğrafları:
Kendi boyadığım nargile şişesinde, hocam100 den aldığım, mis kokulu pembe sümbülüm :)
hocam100
06-02-2009, 21:47
ismet bey ve mine hanım gerçekten mükemmel yapmışsınız. Kokusu nasıl acaba kokuda eksilme oluyor mu?
Benim sümbülümün kokusu mükemmel :)
ismet şenad
06-02-2009, 22:17
Cinsi kokulu, ama daha kokması için biraz daha açması gerekli.
Sümbül kadar güzel başka çiçek varmıdır ki dünyada. Kokusunu, renklerini ve görüntüsünü o kadar severim ki. Bizim memlekette sümbül en çok hasta ziyaretine giderken giderken alınır. Göze şifa, ruha şifa niyetine... İlk defa sümbül diktim. Geçen haftaya kadar hiç bir hareket yoktu. Derin dikmiştim. Bir hafta hastanede yattım. Eve geldiğimde üstümü bile çıkarmadan yaptığım ilk iş balkonumdaki çiçeklere bakmak oldu. Diktiğim çeşit çeşit soğanların yapraklanmaya başladıklarını gördüğümde nasıl sevindim bilemezsiniz. Hangi renkte açacaklarını bile bilmiyorum.
İşte benim sümbülcüklerim:
Ben sümbül soğanlarımı 2 hafta önce diktim, küçük yaprakları vardı o zaman. Şimdi o yapraklarda fazla bir büyüme yok ama ortasında çiçek kısmı büyümeye başladı. Balkonda son günlerdeki yalancı bahar yüzünden epey bir güneşe maruz kaldılar, acaba o yüzden mi? Bu büyüme normal mi sizce?
Fotoğraflar iyi değil kusura bakmayın lütfen, telefonumla çektim.
hocam100
07-02-2009, 12:07
Soğanlarınızı çok geç dikmiş olduğunuz ve hemen güzene ve sıcağa koyduğunuz için böyle olmuş. Biraz karanlık ve serin yere koyarsanız iyi olur.
Bunlar da benim sümbüllerim. Bir kısmını hocam100'den bir kısmını da altınedizden almıştım. Hangisi hangisidir bilmiyorum. Ama her ikisine de teşekkür ederim.
Yalnız hocam, sümbüller bir kaç gün gayet hoş kokuyor, ama ondan sonra kuruyuncaya kadar neredeyse iğrenç bir koku yayıyorlar. Bu nedendir?
Soğanlarınızı çok geç dikmiş olduğunuz ve hemen güzene ve sıcağa koyduğunuz için böyle olmuş. Biraz karanlık ve serin yere koyarsanız iyi olur.
İlginiz için teşkkür ederim Hocam
Hocam100 den aldıgım sümbüllerden, aralık ayı sonunda vazoya koymutum.Bir cok arkadasın sümbülü acmıs benimkisi yeni yaprak cıkarmaya başladı :) Bu arada sn hocam100'e de teeşekkür etme fırsatı bulamamıstım. Göndermiş oldugu hediyeler için kendisine teşekkür ediyorum..
62966
Kuruyan sümbülün sadece bir çiçeğinde böyle bir oluşum var. Sanki tohum topu gibi. Sümbülün tohumu da oluyor mu? Oluyorsa tohumdan yetiştirilebilinir mi?
Bulduğum kaynaklarda hep üretimin soğanla yapıldığı yazıyor, tohumdan söz eden bir bilgi göremedim. Bilen var mı?
m_eroglu33
21-02-2009, 01:10
62966
Kuruyan sümbülün sadece bir çiçeğinde böyle bir oluşum var. Sanki tohum topu gibi. Sümbülün tohumu da oluyor mu? Oluyorsa tohumdan yetiştirilebilinir mi?
Bulduğum kaynaklarda hep üretimin soğanla yapıldığı yazıyor, tohumdan söz eden bir bilgi göremedim. Bilen var mı?
Evet bunlar tohum kesecikleri. Sümbül tohumdan yetişir fakat bunların çiçek verecek büyüklüğe erişmesi en azından 3-4 yıl alır.
Sümbüllerde çoğaltma genellikle yavru soğanlar ile yapılıyor. Çiçek solduktan sonra, yapraklara zarar vermeden çiçeği keserseniz, soğan tohum üretmek için boşa besin harcamaz. Anaç ve yavru soğanlar için bu besin kullanılır.
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Çiçeğini kestim. Besini soğanına kullansın.
Bunlarda benim sümbüllerim. Kırmızısını yetiştirmeyi çok istiyordum bu yüzden işi sağlama almak için iki yerden kırmızı sümbül siparişi vermiştim.
Sanırım bana bu yıl kırmızı sümbül yetiştirmek nasip değilmiş kırmızı diye aldığım dört adet sümbül soğanlarından ikisi pembe ikisi mor çıktı ama olsun onlarda çok güzel değil mi?
hocam100
22-02-2009, 16:59
Mermaid sümbülleriniz kokulu mu acaba.
Evet kokukulu Sn Hocam100
bunlardan 3 tanesi sizin gödermiş olduğunuz sümbüllerden ama hepsi kokulu
62966
Sn nevsune hanım . Çiçek soğanları çoğaltılması diye bir başlık var. Göz atarsanız size yardımcı olur. Sümbül soğanı dip kısmı kesilerek yara yerlerinde küçük soğancıklar oluşturulur. Bu soğancıklar 3-5 yıl büyütülerek (Toprakta kendiliğinden büyür) daha iri soğanlar ve güzel çiçekler elde edilir.
Sn kgursan, o başlığı okudum ama ben soğanlılar konusunda çok acemiyim. O kesikleri yapabilmek için epey bir bilgi ve cesaret toplamam gerek:) O tohum keseciğini görünce elimdeki kaynakları araştırdım ve hiç birinde tohumdan çoğaltma diye bir şey göremedim. Bu yüzden merak etmiştim.
Yalnız henüz açmamış bir sümbülüm daha var. Alırken ana soğanın hemen yanında filizler görmüştüm, seçmemin nedeni o yavruların ne olacağını görmekti. Şimdi biri ana soğanın içinden çıkan, diğeri ana soğandan bağımsız (dipten bir yerlerden yavrulamış galiba) iki yavru daha büyümekte. Elbette belli ki onlar çiçek vermeyecekler. Bitkim çiçeklenip kuruduktan sonra, o yavruları nasıl ayıracağım konusunda sizden yardım rica edeceğim.
Benim sümbüller açtı ama kokuları yokkk :( Hocam100 sizinkiler kokusuz cins mi?
Sümbüllerdede kokusuz olanlar varmı?Geçen sene Asya Lale sümbül soğanları balokonu kokutuyordu.
hocam100
22-02-2009, 19:11
Bizim sümbüller de kokulu idi ama anlaşılan kokusu olmayanlar da var içinde.Hatta kendim saksıya 4 tane ektim seçmeden hepsi de kokulu çıktı ve odayı kokutuyor.
Çok az koku var.Oda dibine yaklaşıp koklaman gerekiyor.
hocam100
22-02-2009, 20:28
Oğuzhan bey sanırım kokusunun olmaması erken açtığı için , çünkü aynı sümbüller gerek ortam gerek hava ,toprak nedeniyle kokusu az olabilir.Mesela dağdaki bir kokulu sümbülü bahçeye diekrsek kokusunun az olduğunu görebiliriz.Seneye bahçeye dikin kokulu olacağınadan şüphem yok.
Bayıldım bu bebişlere sevigili Oğuzhan kokusu olmaması çok üzücü.
Benimkilerin odayı kaplayan bir kokusu var.
Kokusu olamayan sümbül olduğunu hiç düşünmemiştim ve sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra gidip kendi sümbüllerimi teker teker kokladım. Bir kısmında yoğun bir koku var ama bazısını iyice derinden koklayınca kokusunu alabiliyorsunuz.
Sevgili Memarid ***. ederim.Erken açtığından olabilir .Bulunduğu yer serin ev içinde değil. Koku olmasada görüntü güzel:) Ne yapalım böyle idare edecez.
Yalnız henüz açmamış bir sümbülüm daha var. Alırken ana soğanın hemen yanında filizler görmüştüm, seçmemin nedeni o yavruların ne olacağını görmekti. Şimdi biri ana soğanın içinden çıkan, diğeri ana soğandan bağımsız (dipten bir yerlerden yavrulamış galiba) iki yavru daha büyümekte. Elbette belli ki onlar çiçek vermeyecekler. Bitkim çiçeklenip kuruduktan sonra, o yavruları nasıl ayıracağım konusunda sizden yardım rica edeceğim.
Yavrular muhtemelen soğan tabanındaki bir çatlak,kesikten oluşmuştur. Avrupada kışın sümbül soğanlarını kemirgenler kemirmiş ve kemirilen yara yerlerinde pek çok yavru oluşmuş. bu nedenle kesik atıyorlar.
Yavruları ayrı bir yerde büyütebilirsiniz veya1-2 yıl anasıyla birlikte bırakabilirsiniz. Bahçeniz varsa bitki kuruduktan sonra suyu kesin ve Ekim- Kasım gibi bahçeye dikin veya saksıda kalsın Kasım da sulamaya başlayın. Normal şekli. Haziran gibi topraktan çıkarıp, gölge ve havadar bir yerde Ekim ayına kadar bekletip Ekim sonu dikmektir
Yapraklar kuruduktan sonra topraktan çıkartmalıyım ki fotoğrafını çekip yavruları ne şekilde ayıracağım konusunda sizin görüşünüzü alabileyim.
Hatta cesaretimi toplayabilirsem bir de kesik bile atarız:)
Bende tohumdan yetiştirmek istiyorum.Tohum konusund bana yardım edebilirmisiniz.Bana gönderebileceğiniz tohum varmı acaba?
Benim sümbüller açtı ama kokuları yokkk :( Hocam100 sizinkiler kokusuz cins mi?
Sümbüllerdede kokusuz olanlar varmı?Geçen sene Asya Lale sümbül soğanları balokonu kokutuyordu.
Kokulu çiçeklerde kokuyu veren değişik uçucu maddelerdir. Bu maddeler doğal olarak sıcakta buharlaşır ve kokarlar. Sıcaklık yetersiz kalırsa (Kışın soğukta) koku maddeleri buharlaşamadığı için koku vermezler.
hocam100
23-02-2009, 23:11
Bu konunun uzmanı olarak gerçekten güzel bir bilgi sayın kgursan. Hiç bu yönünü düşünmemiştim.Teşekkür ederim uzun zamandır aslında benim de kafamda olan soruyu çözmüş oldunuz.
ibrahim37
23-02-2009, 23:45
Kokulu çiçeklerde kokuyu veren değişik uçucu maddelerdir. Bu maddeler doğal olarak sıcakta buharlaşır ve kokarlar. Sıcaklık yetersiz kalırsa (Kışın soğukta) koku maddeleri buharlaşamadığı için koku vermezler.
Bu açıklama çok doğru, Öyle ise sümbüllerden bir saksıyı içeri alın ve oda ısısı çok yüksek olduğuna göre buharlaşmada en yüksek düzeye çıkar ve oda kokudan geçilmez olur. :D
Bu akşam içeri alayım bakalım neler olacak :pSabah sümbül kokusu ile uyanmak güzel olur:D
Gerçekten öyle... Kapalı terasım da sürekli hava değişimi var. Camlardan gelen soğukla kaloriferin sıcağı ortamın havasının sürekli değişmesine sebep oluyor. Her sabah balkon kapımı açınca inanılmaz bir kokuyla karşılaşıyorum :)
Bugün dahada muhhteşem oldu sümbüllerim. tüm çiçekleri açtı. Açık eflatun maviye yakın bir renk oldu. Kokusu olağan üstü. teşekkürederim hocam100 sayenizde bu güzelliklerle yaşıyoruz. Hele pembekızım birtane açmışken ikinci tomurcuğunu gördüm yanında. Böyle birşeye daha önce hiç tanık olmamıştım, normal mi sizce?
Acaba kurutabilme imkanı varmı sümbülün? Bu konuda tecrübesi olanların deneyimlerini paylaşmasını çok isterim.
hocam100
26-02-2009, 06:25
Mermaid hanım inanın sizin bu mutluluğunuzla ben de çok mutlu oldum.Kurutabilme şansımız yok,çünkü rengi değişir. Ama size tavsiyem bol bol resmini çekin. Ayrıca tomurcuk çıkarması gayet normal, soğanın iriliğinden kaynaklanır.
Eflatun olan sümbülüm bir hafta önce inanılmaz güzellikte açtı. Onu işten eve gittiğimde işlerimi bitirip balkondan içeriye taşıyorum. Doyasıya seyrediyorum ayrıca mis gibi kokusu odaya yayılıyor öyle güzel ki. Gece de sıcaktan etkilenmesin, çiçeği hemen geçmesin diye yine balkona taşıyorum. Çoğu kişinin sümbülleri açtı, herkese bol güzellikler...
Özge Düzgün
27-02-2009, 21:40
Benim sümbüllerim de ilk çiçekten sonra ikinciyi verdi, ikinci çiçeğin de geçmesini bekleyip yaprakları sararmaya başlayınca dibinden kestim. Artık sulamıyorum ve saksının içinde duruyorlar, onları dinlenecekleri yere poşete şarıp koydum, artık seneye inşallah:)
İstanbul'dan alıp Silifke'ye hediye götürdüğüm sümbülüme bir de Mersin'den kardeş gelmişti. Şimdi iki kardeş çiçeklerini açmışlar, ev halkı sabah akşam kokularıyla bayram ediyormuş ;)
Sümbülü, kokulu çiçek seven herkese tavsiye ediyorum, bir tane de olsa sümbül soğanı edinin..
Benimkiler de burada :D
64661
64662
64663
64664
64665
ismet şenad
27-02-2009, 22:38
Su içinde sümbül deneme sonucu: Çiçek sapı aşırı uzadı, kök hariç boyu 50 cm oldu.
Bakalım karışık soğanlarda durum ne olacak.
altinediz
01-03-2009, 15:22
Arkadaşlar eğer yanlış görmüyorsam benden alınan soğanlar güzel güzel çiçek açmışlar maşallah. Yanılıyor muyum?
En azından benim mesajımdakiler için yanılmıyorsunuz :) Mis gibiler, şimdilik kırmızı sümbüller, sarı nergisler, fritillaria, muscari ve çiğdemler açtı yani hemen hemen hepsi ;) Sarı sümbüllerde ya geç açıyor ya da aynı saksıda olduğu için diğerleri bütün besini yedi yuttu, tomurcuklar biraz karardı; ama yavaşta olsa açacaklar :D
altinediz
01-03-2009, 16:32
Hadi bakalım. Açarlar merak etmeyin. Adınıza sevindim.
sümbülümün kokusu evin girişinden duyuluyor.süper kokuyor.
Arkadaşlar. Benim sümbüllerim de yavaş yavaş açmaya başladılar. Kokuları bizi mest ediyor. Yanlız merak ettiğim bir şey var. Niye uzun sap geliştiremediler? Yanlış bir dikim mi yaptım acaba? Yoksa bunların cinslerimi böyle?
Bence cinsleri böyle sevgili susam, benimkilerde böyle bazılarının sapları gözükmüyor, bazıları iyice uzadı bazılarıda iki tane sümbül çıkarmaya çalışıp sıkıştı :o(onların resimlerini koyamadım), mesela mor olanın yaprakları da büyük büyük:)
66081
66082
66083
66084
Çiçekleri solan sümbülleri ne yapmamız gerekiyor.Lale gibi topraktan söküp saklayacak mıyız?Bir de merak ediyorum dışardan çiçekli aldığımız sümbüller seneye de böyle güzel çiçek açar mı?
tolgahann
08-03-2009, 13:19
Çiçekleri solan sümbülleri ne yapmamız gerekiyor.Lale gibi topraktan söküp saklayacak mıyız?Bir de merak ediyorum dışardan çiçekli aldığımız sümbüller seneye de böyle güzel çiçek açar mı?
Sn.Nihal benim 3 yıl önce bauhaustan aldığım sümbüllerin çiçekleri her geçen yıl küçüldü.Bu sene ise yabani sümbül gibi 2-3 tane çiçek açtı.Ben topraktan hiç sökmedim.
Yaprakları solmadan biraz gübre takviyesi yaparak bitkiyi güçlendirsek, acaba bir sonraki yıl açacak çiçeklere etkili olur mu?
Yoksa bunlar da hibrit olduğu için, biz ne yaparsak yapalım mutasyona mı uğrayacaklar? Eğer öyleyse o zaman evladiyelik soğanlara nasıl ulaşacağız?
Buket Aknar
08-03-2009, 16:28
Benim sümbüllerim sonunda çiçeklendiler, bahçemin kokusu o kadar güzel ki! Ziyarete gelenler, "bu koku ne?" diye soruyor.
Sümbül'ü ilk kez dikiyorum, uzunca bir süre karanlıkta tuttuktan sonra bahçeye aldım ve bir kaç gün sonra çiçeklenmeye başladılar.
Bir konuda hata yaptığımı düşünüyorum. O da; soğanları toplu olarak saksıya dikmiş olmam, keşke tek tek dikseydim diye düşünüyorum.
merhaba ,
Nihal hn'mın sorusunu ben de tekrarlamak istiyorum çünkü tam bir yanıt alamadım.
sayın hocam 100 şimdi benim 15 soğanımda açtı gayet güzel gözüm gönlüm şenlendi :) artık çiçekleri soldu ben onları tam dibinden kesemedim çünkü yaprakları açık açık değildi.Ped bardaklara diktiğim için köklerini de görebilme şansim oldu.toprak kurudukca soğanlı bitkiler için hazırlanan sıvı gubreli su ile suluyorum .Şimdi kökler sağlıklı yapraklar yeşil ne zaman bitecek bu işlem .
cevaplarınız için şimdiden teşekkur ederim.
merhaba ,
Şimdi kökler sağlıklı yapraklar yeşil ne zaman bitecek bu işlem .
cevaplarınız için şimdiden teşekkur ederim.
Suyu azaltacak veya keseceksiniz ve yapraklar bir müddet sonra kendiliğinden sararıp kuruyacak ve serin bir yerde gelecek yıl için Dikim zamanına kadar(Ekim) bekleteceksiniz. Bekletirken su vermeyeceksiniz
Ben soğanın besin depolaması için yapraklar kendiliğinden sararana dek, sulanması gerektiğini sanıyordum. Çiçeği solmuş sümbülüme su verip duruyorum. Yanlış mı yapıyorum?
Bende öyle sanıyordum, o yüzdenmi bu yıl geçen yılki kadar gösterişli değiller:confused:
Başbahcivan
09-03-2009, 21:10
Bende öyle sanıyordum, o yüzdenmi bu yıl geçen yılki kadar gösterişli değiller:confused:
Arkadaşım solan(geçmiş) çiçeklerini keseceksin, şu mevsimde hemen suyunu kesmeyin zaten mayıs sonu haziran başında yapraklar kendiliğinden sararacaktır, o zaman suyunu keser toprağın ve yapraklar sararıp kurumasını beklersin yapraklar kuruyunca, soğanları topraktan çıkarıp 3 -5 gün soğanların gölge bir ortamda kurumasını sağlarız daha sonra, küflenme, mantar ve pas hastalıklarına karşı koruma amacı ile bir fungusit ilaçla ilaçlarız kuru ve nemsiz bir ortamda muhafaza ederek dikim zamanını beklememiz gerekmektedir
Başbahcivan
09-03-2009, 21:15
Arkadaşım solan(geçmiş) çiçeklerini keseceksin, şu mevsimde hemen suyunu kesmeyin zaten mayıs sonu haziran başında yapraklar kendiliğinden sararacaktır, bu zaman zarfında soğanın kendini beslemesine izin verelim ki o zaman suyunu keser toprağın ve yapraklar sararıp kurumasını beklersin yapraklar kuruyunca, soğanları topraktan çıkarıp 3 -5 gün soğanların gölge bir ortamda kurumasını sağlarız daha sonra, küflenme, mantar ve pas hastalıklarına karşı koruma amacı bir fungusit ilaçla ilaçlarız serin ve karanlık bir ortamda muhafaza ederek dikim zamanını beklememiz gerekmektedir
callypso
10-03-2009, 11:56
sayın Başbahcivan, o dikim zamanı nezamandır ?
bir de sorum var : daha onceki mesajda soğanların "1/3 toprağın üzerinde kalacak şekilde dikilmelidir" - demiştiniz , fakat 2-3 gün önce bana 3 adet çiçekleri açmış sümbül hediye ettiler : sümbüller saksıcıklarda tamamen kumun içinde gömülmüşler , soğanın 1/3 değil 100% derin dikilmişler, üstten biraz (2-3 sm.) kumu almaya çalıştım ama yine de soğanı göremedim - bu nasıl oluyor ?
saygılarımla
Başbahcivan
10-03-2009, 13:44
bir de sorum var : daha onceki mesajda soğanların "1/3 toprağın üzerinde kalacak şekilde dikilmelidir" - demiştiniz , fakat 2-3 gün önce bana 3 adet çiçekleri açmış sümbül hediye ettiler : sümbüller saksıcıklarda tamamen kumun içinde gömülmüşler , soğanın 1/3 değil 100% derin dikilmişler, üstten biraz (2-3 sm.) kumu almaya çalıştım ama yine de soğanı göremedim - bu nasıl oluyor ?
saygılarımla
Arkadaşım dikme zamanı sonbaharda olur, yani ekim ayıdır.
Sümbül soğanı tamamen gömüldüğü zaman uzun ömürlü olmaz 1/3 dışarda olan soğan ile tamamen gömülmüş soğan arasındaki farkı ancak beklemekle anlarız, ben denedim ve sonuç soğanın 1/3 ü dışarıda olan daha iyi sonuç aldım, yavru verdi uzun süre bu soğanı kullanma şansım oldu.Sizde iki farklı dikim yapın çiçek, çiçek sapı, yaprak, soğan gelişimini inceleyerek sağlıklı karar vermemiz daha iyi olur
Buket Aknar
10-03-2009, 16:59
saygılarımla
Sn callypso; ben sonbaharda ilk kez sümbül soğanı diktiğim için diğer soğanları nasıl ekiyorsam sümbülleri de olduğu gibi toprağa gömmüştüm. Sonra burada yazılanları okudukça ve ektiğim soğanların gelişimini takip ettikçe yaklaşık 15 gün sonra soğanları söküp burada tarif edildiği gibi yeniden diktim ve karanlık bir yerde muhafaza ettim. Sonuç yukarıda görüldüğü gibi. Bir arkadaşım, benimle ayni zamanda soğanlarını tamamen toprağa gömdü ve hep bahçede bıraktı. Onunkiler benimkilerden çok önce çiçeklenmeye çalışsa da boyları hiç uzamadı ayrıca çiçekleri de tek tük oldu. Doğrusu benimkilerin yanında onunkiler birer sümbül ucubesiydiler.
Ben soğanın besin depolaması için yapraklar kendiliğinden sararana dek, sulanması gerektiğini sanıyordum. Çiçeği solmuş sümbülüme su verip duruyorum. Yanlış mı yapıyorum?
Çiçeği solmuş sümbül (veya soğanlı bitkiye ) azaltarak su verilir AMA yaprağı Sararmış/solmuş soğanlı bitkiye su verilmez.
Çiçeği soldu ama yaprakları henüz yeşil. Verdiğiniz bilgilere göre, yaprakları da sararınca suyunu keseceğim.
Sn kgursan, rica etsem bir de 308 ve 309 no'lu mesajlara bakabilir misiniz lütfen.
Hocam100 den aldığım sümbüllerden 2si açmaya başladı :)
Çiçeği soldu ama yaprakları henüz yeşil. Verdiğiniz bilgilere göre, yaprakları da sararınca suyunu keseceğim.
Sn kgursan, rica etsem bir de 308 ve 309 no'lu mesajlara bakabilir misiniz lütfen.
308 ve 309 daki sümbüllerin küçülmesi yapraklı dönemde sümbül soğanları iyi beslenememiştir, bol ışık almamıştır ve küçülmüştür veya ana soğan ölmüş/parçalnmış fakat yavrular cılız çiçekler vermiş olabilir.
Sonuç olarak soğan içinde yeni çiçeğin oluşup gelişebilmesi için yapraklı dönemde soğan bol ışık, yeterli su ve gübre ile beslenir. Sıcaklarla birlikte yapraklar sararmaya başlayınca su ve gübre kesilir. Normal kendi haline bırakılır.Gölge bir yerde muhafaza edilir. Bu bütün soğanlı bitkiler için geçerlidir.
callypso
11-03-2009, 09:13
teşekkür ederim,arkadaşlar - ben,tabii ki forumda tavsiye edildiği gibi bakım uygulamaya karar verdim,sadece sümbül satıcıları neden aynı uygulama yapmıyor diye düşünmüştüm
saygılar
cankurtulus
16-03-2009, 16:56
Kenarlardakiler bu seneki soğanlar.Ortadaki saksıdaki geçen seneden olduğu için daha küçük.Çünki genetikleriyle oynuyorlar sadece bir sene açsın diye.Bu da işin ticari boyutu.Bazıları hiç açmıyor bazılarıda çok cılız açıyor.
ismet şenad
16-03-2009, 21:50
Biz çiçekleri geçtikten sonra gerekli bakımı ve besini tam sağlayamıyoruz ,eksik bir şeyler kalıyor.Ben bu şekilde çiçekleri geçen soğanları bölerek yavru yapması için ekiyorum.
Güngör Salman
17-03-2009, 00:38
Bunlarda benim sümbüllerim.
ismet şenad
17-03-2009, 00:45
Güzel bir dekor yapmışsınız.Ben suda denedim boyları çok uzadı,soğan hariç yaprakları 60 cm buldu.
Güngör Salman
17-03-2009, 00:51
Teşekkürler Sayın Şenad.
Güngör Salman
17-03-2009, 01:05
Sayın Şenad bu gün belediye işçileri bir parkta sümbülleri söküyordu 30 tane kadar aldım şimdide telaşa düştüm ne yapacağım bahçeyemi saksıyamı dikeyim? şaşırıp kaldım öylede güzellerki:)
çiçeksever
17-03-2009, 10:38
Bence bahçeye dikin.Benim saksıda olanlar bu sene hiç iyi değil.Bahçede olanlar Allaha emanet.Kendi halinde.2 sene evvel yavrularını ayırmıştım.15-20 güne kadar çoğu açacak.
Güngör Salman
17-03-2009, 11:43
Günaydın çiçeksever hemen dikeyim o zaman teşekkürler.
ismet şenad
17-03-2009, 17:10
Çiçeksever arkadaşın dediği gibi bahçede toplu olarak bir yere ekebilirsiniz. Soğanları korunmuş olur.
Güngör Salman
17-03-2009, 19:59
Sayın Şenad bahçeye diktim bu gün teşekkürler.
sındırgılı
17-03-2009, 20:46
Bende bu sene hayatımda ilk defa sümbül alıp diktim.Sn hocam100'den 10 adet soğan alıp, saksıya aralık bıraktığımı zannedip yerleştirdim.Soğanlar yaprak açmaya başlıyınca aşağıdaki gibi birbirinin içine girdi..Acemilik işte...Bu saatten sonra ayırmak olmaz,seneye tecrübe kazandık diye kendimizi avutuyoruz..Ayrıca daha açamayan soğanlar var..Fakat bu halde bile kokuları muhteşem...
Şimdilik çiçeklenmiş olanları siteden izliyoruz.
Bu da benim ilk açan sümbülüm. Güzel başını taşıyamadığından galiba boynunu bükmüştü, ben de bağladım.
Merhaba,
Sümbül soğanlarım da resimde görünmeyecek kadar küçük kurtcuklar gördüm.
Bunun sebebi plastik bardaklar da yetiştirmis olmam olabilir mi?Yani toprakta ışık görmüş oldu bundan olabilir mi?Şimdi hepsini sökmeli miyim ?Konu hakkın da bilgilerinizi rica ederim.
yoksa soğanlar çöpe mi?
Merhaba,
Sümbül soğanlarım da resimde görünmeyecek kadar küçük kurtcuklar gördüm.
Bunun sebebi plastik bardaklar da yetiştirmis olmam olabilir mi?Yani toprakta ışık görmüş oldu bundan olabilir mi?Şimdi hepsini sökmeli miyim ?Konu hakkın da bilgilerinizi rica ederim.
yoksa soğanlar çöpe mi?
Hemen umutsuzluğa kapılmayın. tam görünmüyor ama yapraklar sağlıklı gibi. Her toprakta canlılar olabilir. Plastik bardakla kurtçuklar arasında ilgi olmaz. Kurtçuklar nerede? ve yoğunluğu ne kadar ? Kıl kurtlarıi tel kurtları vb. olabilir. Eh birazcık soğandan onlar da beslenir hepsi bu. Belki biraz tütün suyu yapıp diplerine dökerseniz ölebilirler.
Başbahcivan
22-03-2009, 16:11
Hemen umutsuzluğa kapılmayın. tam görünmüyor ama yapraklar sağlıklı gibi. Her toprakta canlılar olabilir. Plastik bardakla kurtçuklar arasında ilgi olmaz. Kurtçuklar nerede? ve yoğunluğu ne kadar ? Kıl kurtlarıi tel kurtları vb. olabilir. Eh birazcık soğandan onlar da beslenir hepsi bu. Belki biraz tütün suyu yapıp diplerine dökerseniz ölebilirler.
Sayın kgursan bu sümbül soğanları sanki biraz derin gömülmüş gibi geldi bana, birde arkadaşımız düşük dozajda folidol, folimat,durusban-4 gibi haşere ilacı ile ilaçlasa sorun çözülür diye düşünüyorum.
Sn başbahçivan., halısınız ama bu ilaçları ev içinde kullanmak nasıl olur? Soğanlar da çok derin sayılmaz gibi görünüyor fotolarda. Sonuçta ev içinde ilaç kullanmak cazip değil.
Sayın kgursan ve Başbahçıvan merhaba,
Sümbül soğanlarımı ektiğimde 3 de ikisi gömülüydü ona dikkat ettim.Zaten çok güzel açtılar Sulamasına da soğanların kenarlarından üzerine gelmeyecek şekilde yapıyorum. Soğanlardaki kurtçuklar kök kısmında ve dediğiniz gibi çok küçük beyaz renkteler.Önce tütün suyunu deneyebilirim de nasıl yapılıyor bilmiyorum.O zaman ben bunları yerlerinden çıkarmıyorum bu durum da değil mi? Kurtçuklar devam ederse de Başbahçıvanın yöntemini denerim balkona alırım soğanları.Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Sanıyorum ev yapımı ilaçlar bölümünde bazı bilgiler vardır. tütün suyu zor değil, ölçüleri tam bilmiyorum ama 2-3 sigaranın tütününü akşamdan 1 litre kadar suda bekletin, ertesi gün önce 1 veya 2 saksıya verin deneyin fitotoksik olması ihtimali var. 3-5 gün sonra İyi gelirse tüm sümbüllere verin.
Goncagül
26-03-2009, 21:14
Bahçemdeki sümbüllerim açıyor. Biri pembe, biri beyaz. Kokuları da çok güzel.
malatyalı mahir
27-03-2009, 16:30
hocam100 sizde sümbül varsa bana biraz gönderirimisiniz nenemin mezerına ekicemde
Başbahcivan
27-03-2009, 17:48
Sayın kgursan ve Başbahçıvan merhaba,
Sümbül soğanlarımı ektiğimde 3 de ikisi gömülüydü ona dikkat ettim.Zaten çok güzel açtılar Sulamasına da soğanların kenarlarından üzerine gelmeyecek şekilde yapıyorum. Soğanlardaki kurtçuklar kök kısmında ve dediğiniz gibi çok küçük beyaz renkteler.Önce tütün suyunu deneyebilirim de nasıl yapılıyor bilmiyorum.O zaman ben bunları yerlerinden çıkarmıyorum bu durum da değil mi? Kurtçuklar devam ederse de Başbahçıvanın yöntemini denerim balkona alırım soğanları.Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Değerli arkadaşım tütün suyu çözüm olurmu bilmiyorum ama dışarı çıkartıp balkonda dediğim gibi ilaçlarsanız çözüm olur diye biliyorum hatta parmaklarınızın arasına bitkiyi alıp saksıdan kök kısmını çıkartın hafiften ilaç fıslatın yine aynı saksısına koyun üzerinide sulayın,kgursan arkadaşımın dediği gibi bu tür ilaçları ev içinde kullanmak sakıncalı işiniz bitince ilaçlama yaptığınız fıs fısı çocukların erişemeyeceği yere koymanız, ellerinizi bol sabun su ile yıkamanız gerekir,önce sağlığımız. Kolaygelsin
hocam100
27-03-2009, 23:06
hocam100 sizde sümbül varsa bana biraz gönderirimisiniz nenemin mezerına ekicemde
Malesef sümbül dikim mevsimi geçti.
ismet şenad
31-03-2009, 00:08
Sümbül örümcek körumasında:
çiçeksever
01-04-2009, 14:59
Bahçemdeki sümbüllerin 1 tanesi bugün açtı.Diğerleri sırada.
Crocus Şen
01-04-2009, 23:05
Bir arkadaşım hediye etti,çok şirin fakat daha önceden hiç suda yetiştirmediğim için soruyorum.Suda büyüttüğünüz sümbüllerin çiçekleri solduktan sonra ne yapıyorsunuz?..Uzamış kökleriyle beraber sudan çıkarmak mı gerekir?
Güngör Salman
01-04-2009, 23:17
Bunlarda bu gün hediye gelen sümbüllerim:))
çiçeksever
03-04-2009, 16:03
Bir arkadaşım hediye etti,çok şirin fakat daha önceden hiç suda yetiştirmediğim için soruyorum.Suda büyüttüğünüz sümbüllerin çiçekleri solduktan sonra ne yapıyorsunuz?..Uzamış kökleriyle beraber sudan çıkarmak mı gerekir?
Ben internette bir yazıda soğanın gelecek sene için ihtiyacı olan şeyler için toprağa ekilmesi gerektiğini okumuştum.Ben geçen sene saksıya dikmiştim. Aşağıdaki resim lale diktiğim zaman yanlışlıkla lalelerle karışmış.Çok tatlı rengi var.
Lalezar78
07-04-2009, 10:41
Bu hafta köye gittiğimde bir sürprizle karşılaştım, sümbül yanındaki yavru soğanlarla birlikte açmış. Keşke hepsini bahçeye dikseydim.:(
Goncagül
07-04-2009, 13:33
Bu da benim beyaz sümbülüm. Çok güzel açmış. Bu yıl ben de evdekileri bahçeye dikeceğim. Bahçe de daha güzel açıyorlar ve çok güzel kokuyorlar.
Bu yıl ilk kez sümbül yetiştirmeyi denememe rağmen beni üzmediler. Üstelik bir soğanda 2 şer tane açanlar oldu. Artık son demlerine yaklaşıyorlar. Kokuları balkonumu dolduruyor. Eylül ayı gelsin daha fazla soğan dikeceğim. Geçmeye yakın olanları kesip frezyalarla birlikte vazoya ıslatıyorum. Evimin içi misler gibi kokuyor.
Crocus Şen
11-04-2009, 13:31
Ben internette bir yazıda soğanın gelecek sene için ihtiyacı olan şeyler için toprağa ekilmesi gerektiğini okumuştum.Ben geçen sene saksıya dikmiştim. Aşağıdaki resim lale diktiğim zaman yanlışlıkla lalelerle karışmış.Çok tatlı rengi var.
Gerçekten çok şirinmiş..:))
Crocus Şen
11-04-2009, 13:34
Bu arada birşey daha sormak istiyorum ..Sümbülüm soldu ve 3-4 adet tohum oluşturmaya başladı,ilk kez karşılaştığım bir durum..:pDaha önceden sizlerinde başına böye tatlı bir olay geldimi?Ayrıca sümbülüm suda duruyor,tohumlarının tamamen olgunlaşması ne kadar süre alır acaba??
Güngör Salman
14-04-2009, 16:02
Sevgili Crocus olmaz böyle birşey buraya geldimki aynı şeyi sorayım:))
Fotoğraftaki sümbülü bir tanıdığım saksıdan çıkartıp verdi. Soldaki ana soğanda çiçek görmedim galiba açmamış. Yanındaki yavru soğansa ana soğana bağlı durumda ve belli ki ondan beslenmiş. Açmış ama gövdesi de, çiçeği de son derece cılız. Sağdaki yavru soğansa topraktan sökerken ayrılmış olabilir. Soğanı öbür yavruya göre daha iyi gelişmişse de gövde on göre de iyice cılız.
Şimdi ben bunu ne yapsam? Tekrar toprağa alıp yapraklar sararana dek biraz gübreyle beslesem mi, yoksa böylece bırakıp soğanın kurumasını mı beklemeliyim?
73123
Ben olsam tekrar diker soğanların gelişmesi için güselceee bakardım onlara:)
çiçeksever
17-04-2009, 10:02
Bana göre toprağa dikin soğanlar besin alsın.Yeşil kısmı bitince isterseniz soğanı topraktan çıkarıp saklayın.Fakat ben toprakta bırakıyorum.Toprak geçirgen olmalı.Soğanın alt kısmına kum serin.
Zavallı bitkiyi oldukça derine dikip çok sulamışlar galiba, bayağı cılızlaşıp taze soğana dönmüş:(
Dediğiniz gibi gübre ilavesiyle toprağa geçirdim. Bakalım kışa ne yapacak.
Sn. Nevsune, geçen yıl bahçemiz sürülürken traktörcü farketmemiş soğanların olduğu yeride sürmüştü.
Fotoğraftaki gibi olan bitkileri tekrar topraga gömdük (10 cm kadar)
Bu sene tamamı çiçek açtı.
Sümbüllerin olduğu uzun saksılar için yer kalmayınca yaprakları tam sararmadan sökmek zorunda kaldım, daha iyi sonuç için daha beklemem gerektiğini okudum; ama erken söktüğüm için önümüzdeki yıl açma ihtimalleri yok mu? Açmazlarsa önümüzdeki yıl için umudu kesip kurutmayı bırakacağım :( Eğer açar ama zayıf olurlar diyorsanız o zaman kurutmaya ve güvercinleri uzak tutmaya devam :o
Başbahcivan
18-04-2009, 20:39
Sümbüllerin olduğu uzun saksılar için yer kalmayınca yaprakları tam sararmadan sökmek zorunda kaldım, daha iyi sonuç için daha beklemem gerektiğini okudum; ama erken söktüğüm için önümüzdeki yıl açma ihtimalleri yok mu? Açmazlarsa önümüzdeki yıl için umudu kesip kurutmayı bırakacağım :( Eğer açar ama zayıf olurlar diyorsanız o zaman kurutmaya ve güvercinleri uzak tutmaya devam :o
Değerli arkadaşım yaprakları kurumadan sökülen soğanlı bitkilerin soğanları mantar, küf ve çürük yapar, çünkü bu bitkinin soğanı tam olgunşamamıştır.
Siz gelecek yıl çiçekleri zayıf olurmu diye soruyorsunuz ama soğanınız zaten dikim zamanı gelmeden çürüme riski taşıyor,bence toprağa gömün yapraklar kuruyuncaya kadar beklemeniz gerekmektedir.
çiçeksever
22-04-2009, 16:20
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25780&c=608
Buradaki resimler bahçemde bulunan pembe katmerli sümbüllere ait.3 sene önce 6 tane idi.Geçen sene yavrularını ayırdım.Bu sene onlarda çiçek açtı.İlk çiçeklerini 1 Nisanda açmışlardı.Hala çiçekli vaziyetteler.
Resimler 3 Nisandan.İş için Ankaradaydım.Anca verebildim.
çiçeksever
22-04-2009, 16:26
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=25776&c=608
Buradaki ayrı bir cins.Fazla çiçek açmıyor.Bu da 4 senelik var.2 senedir.4-5 çiçek veriyor.
gazisalih
22-04-2009, 19:20
Arkadaşlar sümbüllerim çiçek açma aşamasına gelince birden soldu, çiçekleri çürümeye başladı bende merak ettim soğanı topraktan çıkardım Sümbül soğanının hiç yeni (hiç kökü) yok.Aynı zamanda ters lale soğanımda böyle olmu.Sümbül soğanlarımı ve ters lale soğanımı nasıl kurtarırım.Acaba çok sulamadan mı oldu.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.
geophyte
26-04-2009, 13:03
Sayın Gazisalih;
Bitkilerinizin birer resmini eklerseniz, daha kolay fikir yürütüp size yardımcı olabiliriz. Böyle birkaç cümlelik tarifle olacak iş değil.
Sümbüllerim açtı. Çiçekleri geçti ve yaprakları hala çok canlı. Yaprakları kuruyunca soğanları topraktan çıkarmam gerekiyor mu? Yavruladılarsa onları ayırmalımıyım? Yani kısacası ne yapmalıyım?
çiçeksever
04-05-2009, 16:25
Benim sümbülüm tohum keseciği oluşturmuş.Bir sürü sümbülüm var.Bir tanesinde var.
mor papatya
13-05-2009, 21:37
arkadaşlar ben sümbüllerimi bugün dayanamayıp topraktan çıkarttım çünkü hiç yaprağı kalmamıştı hepsi kaybolmuştu çıkarttığımda aynı resimdeki gibilerdi şimdi ne yapmam ?lazım yanlış bi şey yapmışmıyım.(daha önce saksıdaydı zaten sümbülleri solunca kesip bahçeye almıştım.):(
arkadaşlar ben sümbüllerimi bugün dayanamayıp topraktan çıkarttım çünkü hiç yaprağı kalmamıştı hepsi kaybolmuştu çıkarttığımda aynı resimdeki gibilerdi şimdi ne yapmam ?lazım yanlış bi şey yapmışmıyım.(daha önce saksıdaydı zaten sümbülleri solunca kesip bahçeye almıştım.):(
Delikli file torbaya koyup, serin, gölge ve havadar bir yerde dikime kadar(Ekim-Kasım) bekletin.
Sümbüllerim açtı. Çiçekleri geçti ve yaprakları hala çok canlı. Yaprakları kuruyunca soğanları topraktan çıkarmam gerekiyor mu? Yavruladılarsa onları ayırmalımıyım? Yani kısacası ne yapmalıyım?
Burda 2 soru cevabı olumluysa dokunmayın kalsın derim. Tabi yerini işaretleyip yaz boyunca ezilmeden, çiğnemeden o yere başka bitki dikmeden.
1. Kaç yıldır aynı yerde soğanlar? 2-3 yıl aynı yerde kalabilir.
2. Bulunduğu yerde su duruyor mu? Su durmuyorsa yerinde kalabilir.
hocam100
19-05-2009, 20:26
Sümbüllerimiz yavaş yavaş kurumaya başlıyor.Kuruyunca kazıp temzileyip serin yere kaldırmayı unutmayın arkadaşlar.
bende sümbüllerimden hiç hoşnut deyilim.katmerli olmalarına rağmen cansız çiçek açıyorlar yerinimi beyenmediler acaba diye düşünüyorum çimlerin aralarındada kendileri.öneriniz nedir teşekkürler.
callypso
29-06-2009, 09:31
sümbül soğanları kurudu ( normal soğana benziyorlar artık) , "Kuruyunca kazıp temzileyip....." nekadar temizlemek lazım? kabuğunu tamamen soymak gerekmiyor galiba ? şimdi hemen kuma koyabilirmiyim ? nezaman "dondurmak" lazım ?
bilgi sahibi var ise - cevap için minettar olurum
Sayın hocam100, sümbül soğanlarım bu yaz boyunca bir sürü yavru vermiş yanlarından. Kimisinde ana gövde hiç kalmayacak gibi görünüyor, çünkü katmanların arasında yeni yavrular çıkmaya devam ediyor. Fotoğrafını ekliyorum, sizce ne yapmalıyım, şimdi toprağa dikeyim mi,yavruları ayırarak mı dikeyim, karanlık ve serin bir yere mi koyayım?
hocam100
03-10-2009, 23:18
Ayırıp ekin ama ayırıken dikkat edin .
Teşekkür ederim ama karanlık ve serin yerde mi bekleteyim bir süre?
Sayın hocam100, sümbül soğanlarım bu yaz boyunca bir sürü yavru vermiş yanlarından. Kimisinde ana gövde hiç kalmayacak gibi görünüyor, çünkü katmanların arasında yeni yavrular çıkmaya devam ediyor. Fotoğrafını ekliyorum, sizce ne yapmalıyım, şimdi toprağa dikeyim mi,yavruları ayırarak mı dikeyim, karanlık ve serin bir yere mi koyayım?
Bu aşamada ayıramazsınız!!! Ana soğanla birlikte ekeceksiniz, 1-2 yıl sonra kendileri anadan ayrılır. Çok güzel yavrulamışlar. Korkmayın anası-kuzusu birlikte dikin, gurup olur. Anayla birlikte beslenir.
hemen toprağa ekebilirsiniz ve kök yapma zamanıdır Ekim ayı. Yani toprak kastamonuda 9 oC cıvarında olur.
Ama ben bugün onları ayırdım ve diktim! Gerçekten geçen yıl kendiliğinden analarından ayrılmış olan, sümbül soğanını çıkarırken bunlar nerden geldi diye şaşırdığım soğancıklarım vardı. Şimdi bu diktiğim yavrular nolur? İnşallah ölmezler, karanlık ve serin yerdeler.
Ama ben bugün onları ayırdım ve diktim! Gerçekten geçen yıl kendiliğinden analarından ayrılmış olan, sümbül soğanını çıkarırken bunlar nerden geldi diye şaşırdığım soğancıklarım vardı. Şimdi bu diktiğim yavrular nolur? İnşallah ölmezler, karanlık ve serin yerdeler.
birşey olmaz meraklanmayın. Yaprak ve kök verip yaşamlarını sürdürmeye çalışırlar.
imiathiel
17-10-2009, 19:49
Geçenlerde Bauhaus'tan yeşillenmiş sümbül soğanı almıştım. Evde dikili soğanlarım olmasına rağmen dayanamadım hazıra konayım istedim :D
Bugün bir de ne göreyim, ucundan pembe pembe merhaba demiş bana.. Hayatımda ilk kez sümbül kokusunu çiçeğinden aldım, çok çok mutlu oldum!
Darısı benim diktiklerimin başına!
verdoque
04-11-2009, 18:03
Merhabalar,
Koçtaş'tan sümbül soğanları almıştım, iri ve sağlıklıydılar. Saksının dibine çakıl koydum, üst tarafları hafif dışarıda kalacak şekilde perlit-hayvan gübresi-torf karışımına diktim. O zamanlar en serin yer olan balkonda üstüne bir kutu kapattım karanlıkta kalması için. Dikeli 1 aydan fazla oldu hala bir hareket yok. Fazla su vermiyorum arada aklıma geldikçe suluyorum. Havalar yeni soğumaya başladı, filizlenmesi o yüzden mi gecikti yoksa bir yerde hata mı yapıyorum?
m_eroglu33
08-11-2009, 23:11
Sayın verdoque bir yanlışlık yok. Ankara'da dışarda bırakmaya devam edin. Üzerindeki kutuyu kaldırın. 2 haftada bir 1 su bardağı kadar su verin. Soğuklar birşey yapmaz. Bir süre sonra filizlenecektir. Eğer erken açmasını isterseniz bu noktadan sonra ılık biryere alın. Benim önerim dışarda kalsınlar, baharın gelişini müjdelesinler. Kış sonuna doğru havalar ısınmaya başladığında çiçek açarlar.
verdoque
09-11-2009, 09:13
Cevabınız için teşekkürler Sn. m_eroğlu. Yalnız kutuyu kaldırmamı söylemişsiniz, filizlenene kadar karanlıkta durmaları gerekmiyor mu?
Sümbüller nergis ve frezyaya göre daha geç filizlenip çıkıyor. Doğrumudur?
Normal doğal koşullarda Lale ve sümbüller, Sonbaharda ,kışa doğru kök yapar, erken ilkbaharda sürgün (yaprak)çıkarır ve Mart-Nisan da çiçek verir. Ancak soğanlar değişik depolama ve preparasyon teknikleri ile Yılbaşı ile Mayıs arasında çiçek açacak şekilde ayarlanabilir.
sümbüllü nasıl cam vazoda sadece suyla açtırabilirim??
Normal doğal koşullarda Lale ve sümbüller, Sonbaharda ,kışa doğru kök yapar, erken ilkbaharda sürgün (yaprak)çıkarır ve Mart-Nisan da çiçek verir. Ancak soğanlar değişik depolama ve preparasyon teknikleri ile Yılbaşı ile Mayıs arasında çiçek açacak şekilde ayarlanabilir.
Endişelenmeme luzum yok o zaman :D Teşekkür ederim.
verdoque
12-11-2009, 07:47
Sayın verdoque bir yanlışlık yok. Ankara'da dışarda bırakmaya devam edin. Üzerindeki kutuyu kaldırın. 2 haftada bir 1 su bardağı kadar su verin. Soğuklar birşey yapmaz. Bir süre sonra filizlenecektir. Eğer erken açmasını isterseniz bu noktadan sonra ılık biryere alın. Benim önerim dışarda kalsınlar, baharın gelişini müjdelesinler. Kış sonuna doğru havalar ısınmaya başladığında çiçek açarlar.
Sn.m_eroğlu'nun dediği gibi kutuyu saksının üstünden kaldırıp daha gölge bir yere çekmiştim ve bugün 3 soğandan birinin sürgün çıkarmaya başladığını gördüm :)
Ben de ilk defa vazoda sadece suda açtırmayı deniyorum. İlk vazoya koyduğumda soğana da su değdi ve çürür gibi oldu. Çürüyecek gibi olan kısımları temizledim ve kök kısımlarının olduğu bölüm suya değecek şekilde yerleştirdim. Şu an gayet sağlıklı ve kökler epeyce büyüdü. Bu aşağıya koyduğum fotoğraf soğanında suya değdiği zamana ait. Şu andaki fotosunu da daha sonra ekleyeceğim. Şu anki tecrübem bu kadar :) Arttıkça yazarım...
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-vazo.jpg
sümbüllü nasıl cam vazoda sadece suyla açtırabilirim??
aa aynı bende oyle yaptım :).. o çürüyen kısımlar soğana ait değil dudi bende oyle sanıyordum ama o mor dış kabuk var ya işte onlar sudan dolayı küflenir gibi olmuşlar.. bende onları soydum daha sonra vazonun tamamını perlitle doldurdum kökleri içine daldırdım.. oyle sabitledim. bakalım ne oalcak..
ama ekstra bi yöntem varsa ogrenmek isterim
Bende isterim sayın akon :) İlk defa kör topal deniyorum :)
günebakan
12-11-2009, 15:42
Ben daha önce denemiştim inanılmaz kökleniyor ama çok yavaş büyüyor:)
Ben daha önce denemiştim inanılmaz kökleniyor ama çok yavaş büyüyor:)
Ben suyuna biraz çiçekli bitkiler için sıvı besin koydum bakalım işe yaracakmı :)
Yeni aldığım sümbül soğanlarımın 2 tanesi ektim. Bir tanesi de su da yetiştirmek istiyorum. Bunu nasıl ve ne zaman yapmalıyım?
çiçeksever
16-11-2009, 16:00
Bu zamanda yapabilirsiniz.Ben 2 sene evvel yapmıştım.Bu senede 2 tanesini koydum.1 tanede kardeleni maden suyu şişesine koydum.2 soğan yedekte bekliyor.Onları da 2 tanenin çiçek açması bitince aynı vazolara dikeceğim.Böylece daha çok çiçek göreceğim.
_kardelen_
17-11-2009, 10:59
Diktiğim soğanları hafta sonu kontrol ettim, bir iki tanesi filiz vermeye hazırlanıyor. Uçlarından yeşil yeşil kabarmış
Ben suyuna biraz çiçekli bitkiler için sıvı besin koydum bakalım işe yaracakmı :)
Sn dudi., Suyuna ilave ettiğiniz gübre kökleri yakmasın?? Takip edin kök uçları kaverengi olursa suyu tazeleyin ve gübre koymayın.
Ayrıca Çok büyük cam vazo gerekmez su bardağı kadar bir vazo yeter, Köke gidince yukarısı yavaşlar.
Sn dudi., Suyuna ilave ettiğiniz gübre kökleri yakmasın?? Takip edin kök uçları kaverengi olursa suyu tazeleyin ve gübre koymayın.
Ayrıca Çok büyük cam vazo gerekmez su bardağı kadar bir vazo yeter, Köke gidince yukarısı yavaşlar.
Köklerde herhangi bir kahverengileşme veya anormallik olmadı. Şu an takip ediyorum. O zaman bardağa falanmı alsam acaba? Vazom çok mu büyük? Verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim sayın kgursan.
Ben de 3 renk ithal sümbüllerden aldım. Saksı diyemiyeceğim minicik kapların içinde. Bu yetiştirme kaplardan kökleri dıçarı taşıyor.
Merak ettiğim konu daha büyük bir saksıya aktarılması gerekiyor mu? Bu minicik şeylerin içinde soğanları çoğalamaz. Ne zaman yeni saksıya almam uygun olur?
Yardım lütfen ...
114667
sizin sümbüller çiçeklenmiş mi??
hocam100
18-11-2009, 20:43
Bu sümbüler özel olarak soğuklatılmış erken açtırlmış soğanlardır.Bu tip soğanlar genelde seralarda üretilir.
Vazodan bu bardağa aldım ama küçükmü acaba?
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-s_mb_l.jpg
Sayın hocam100,
Çiçekli iken daha büyük bir saksıya alsam, soğanları çoğalır mı?
Sayın akon,
Aldığımda tomurcukluydu zaten, hemen açtı.
hocam100
18-11-2009, 21:52
Çoğalmazlar zaten bu soğanlar hibrit olabilir .Hemen çoğalmazlar .
hocam bu asya laleninde sattıkları hibritmi?
hocam100
18-11-2009, 22:21
Bu konuda bilgim yok asya laleye sorabilirisiniz.Size umarım bu konuda bilgi verirler.Ayrıca soğanı hibrit oluşu çoğalmayacağı anlama gelmez 2 yıl 3 yıl sonra da çoğalabilir.Soğanlı türler insanı şaşırtır.10 yıl evel mantel marka sümbül lamıştım.3 ADETşimdi oldu 10 adet ve iriliği çok büyük.Hala da çoğalmaya devam ediyor.Benim anlatmak istedğim ithal sümbüller genelde çoğalmaz.Ama 2 ya da 3 yıl sonra da çoğalmaya başlayabilir.Doğallaşırlar.
Sayın hocam100,
Çiçekli iken daha büyük bir saksıya alsam, soğanları çoğalır mı?
Sayın akon,
Aldığımda tomurcukluydu zaten, hemen açtı.
Sn maki 01., Sümbül soğanlarında çoğaltma farklı ve enteresan bir teknikdir. Çoğaltmayı hollanda da fareler bulmuştur (anlatmıştır??!!).
Kısaca olay şu; Bir kış sezonunda fareler aç kalmış, toprakta gömülü sümbül soğanlarını kemirmiş. Yaz başında (Haziran-temmuz) soğanlar söküldüğü zaman farelerin kemirdiği soğan tablasının etrafında bir çok yavru soğan oluşmuş.
Sonuç olarak: Sümbül soğanının dip kısmı yaralanır ise (Teknikte bu işlem yaz aylarında Çapraz kesim, veya Kaşık-bıçak ile oyma) yapılır bu kesilen yerlerden oluşan yavrular 3-5 yıl büyütülür, soğan irileştirirlir ve çiçek üretiminde kullanılır.
değerli site sakinleri bna sümbül'ün mitolojik geçmiş tarihi lazım yardımcı olabilcek varsa çok sevinirm NOT:çok acil
Çok teşekkür ediyorum sayın kgursan, benim altından kalkabileceğim bir şey değil gibi geldi. Her sezon soğan alarak bu güzel çiçek ve kokusuyla buluşmam gerekecek. İthal sümbüllerin kokusu ve çiçekleri daha yoğun sanırım. 3 sümbül salonumu kokusuyla doldurdu :) Sizin başlığı malesef 1 gün arayla kaçırdım. Bolca alıp farklı tarihlerde dikebilirdim. Seneye kaldı :)
115086
süper görünüyorlar maki..
Sevgi Durul
23-11-2009, 11:02
Çok teşekkür ediyorum sayın kgursan, benim altından kalkabileceğim bir şey değil gibi geldi. Her sezon soğan alarak bu güzel çiçek ve kokusuyla buluşmam gerekecek. İthal sümbüllerin kokusu ve çiçekleri daha yoğun sanırım. 3 sümbül salonumu kokusuyla doldurdu :) Sizin başlığı malesef 1 gün arayla kaçırdım. Bolca alıp farklı tarihlerde dikebilirdim. Seneye kaldı :)
115086
Sevgili Maki sümbüller çok güzel. Fotoğraflar yeni mi? Kendiniz mi açtırdınız, hazır mı aldınız? Ben geçen kış elimdeki sümbül soğanlarını saksıda açtırmaya uğraşmış, pek başarılı olamamıştım. Top halinde değil de tek tük açmışlardı.
Kendiniz açtırdınızsa sırrı nedir?
Sevgili SDurul,
Su dışında hiç katkım olmadı açmalarına. Tomurcukluydu aldığımda. Ben de sümbüllere bakıp bakıp düşünüyorum. 2 kaşık toprakta bu güzelliği sunuyorlar. Soğandaki tüm faydalı besinler ve enerji çiçeğe aktarılıyor. Bu kadar kısıtlı beslenme ortamında seneye bu soğanlar yeniden çiçek vermek için nasıl beslenecekler. Çiçekleri geçince ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.
Sevgi Durul
23-11-2009, 12:44
Sevgili Maki çiçekleri geçtiğinde yaprakları yeşil kaldığı sürece sulamaya devam edeceksiniz ki soğanlar besin depolayacak.
Sevgili SDurul,
Su dışında hiç katkım olmadı açmalarına. Tomurcukluydu aldığımda. Ben de sümbüllere bakıp bakıp düşünüyorum. 2 kaşık toprakta bu güzelliği sunuyorlar. Soğandaki tüm faydalı besinler ve enerji çiçeğe aktarılıyor. Bu kadar kısıtlı beslenme ortamında seneye bu soğanlar yeniden çiçek vermek için nasıl beslenecekler. Çiçekleri geçince ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.
Sn maki 01., Soğanları saksıdan dikkatlice çıkarıp besin olan daha geniş bir saksıya alabilirsiniz. Çiçekler geçtikten sonra yapraklı halde uzun süre (Mart-Mayıs) sulama ve besleme yaparsanız (Sdurulun dediği gibi) yeşil yapraklar soğanı besler, genişletir ve gelecek yılın çiçeğini soğanın içinde hazırlar. Sonra yapraklar solar ve soğan uygun sıcaklıkta dinlenir gelecek yıl da tekrar çiçek verir.
Kısaca çiçekten sonra toprağı ile dikkatlice çıkarıp gölge bir yere dikin soğanı. Hafif nemli tutun. O kadar.
Sağolun arkadaşlar. Üzülerek izlemeye başlamıştım sümbüllerimi. Verdiğiniz bilgilerle yeniden hayat bulacaklar. Şimdi keyfle izleyip, koklayabilirim :)
Orkun Kırcı
14-12-2009, 19:41
Sümbüllerim sonunda patladılar.
_kardelen_
15-12-2009, 10:19
Soğanlar bu şekilde mi dikiliyoduu :( Ben toprağa tamamen gömdüm. Ama benimkiler de patladı çıktı topraktan :D. Lale ve sümbül soğanları dikmiştim.
Bir soğan da suya koydum, çillenmeye başladı.
Sevgili Kardelen ben de tamamını gömdüm ve neredeyse hepsi çıktı bir tane çıkmadı oda daha yeni köklenmeye başlayan lale soğanları. Bana anneannem dedi göm toprağa hepsi çıkar diye ben de gömdüm ve hepsi çıktı. Hatta tomurcuk bile göründü:D
_kardelen_
15-12-2009, 16:19
Geçen sene de tamamen gömmüştüm, sümbüllerim açtı ama lale olmadı. o yüzden acaba dedim o sebepten midir? O nedenle sordum. Farketmiyor demekki. Bu yıl ilk defa suda deniyorum, onu da bu forumda öğrendim. İnşallah vazoda açan bir sümbülüm olacak ;)
Sayın kardelen, benim sudaki sümbülüm patladı. Sizinki ne durumda?
_kardelen_
16-12-2009, 08:19
Benimki daha yeni çilleniyor. Bulunduğu yerin ısısı nasıl, benimki soğuk odada duruyor.
Benimki mutfak camında duruyor. Ortam sıcak yani :)
Benimki mutfak camında duruyor. Ortam sıcak yani :)
Nurcancımın kızı Dudicim:)
Sümbüllerimi ekeli neredeyse 20 gün oldu daha yeni ucundan yeşerdi ancak nergis aldı başını gitti yalnız zayıf umarım ölmez..
güldeste-
20-12-2009, 21:36
Sümbülümü eklemeden yapamadım. Burada öğrendiklerimden sonra balkondan mutfak camının önüne aldım. Sıcağı sevdiğini düşünememiştim.Malum bu gece dışarısı hem soğuk hem fırtınalı ve yağışlı...üşüyebilirdi sümbülcüm
Nurcancımın kızı Dudicim:)
Sümbüllerimi ekeli neredeyse 20 gün oldu daha yeni ucundan yeşerdi ancak nergis aldı başını gitti yalnız zayıf umarım ölmez..
Efem buyrun benim :) Sevgili annemin arkadaşı Mirbe, benim karaburun nergislerim açtılar. Diğer nergisler daha yeni yeni çıkıyorlar. Sümbüllerimde sürgün veriyorlar. Bakalım açsınlarda koklayalım mis mis... :D
Efem buyrun benim :) Sevgili annemin arkadaşı Mirbe, benim karaburun nergislerim açtılar. Diğer nergisler daha yeni yeni çıkıyorlar. Sümbüllerimde sürgün veriyorlar. Bakalım açsınlarda koklayalım mis mis... :D
Nurdan ayyyne güzel sağlıkla çiçeklensinler Nergisim boylandı ama tohum falan yok sabah gözümü açınca koşuyorum tek tek bakıyorum sümbüllerim de daha minik minik patlamalar oldu ben onları beklerken heyecanla çok nazlı çıktılar..
Evet nazlıalar ama baharda açtıklarında, beklemeye değdiğini anlıyor insan :D
acemi çiçekçi
02-01-2010, 13:57
Merhaba arkadaşlar. Benim bir sorunum var çözemedim:( bu yıl ektıgım sümbül soganların yaprakları daha bir iki santim kendini gösterir göstemez çiçek verme derdine düşüyorlar e haliyle soğandan sıkışarak çıkan çiçeklerin görüntüsü çok tuhaf. Neden uzamıyorlar uzayıp sonra çiçek vermesini nasıl saylıyacağım. Bir de lale yapraklarımda küçük beyazımsı böcekler var safranlarıma da bulaşmış. Birşey yapmalımıyım yoksa öyle de olur mu?Teşekkürler
verdoque
02-01-2010, 14:36
Bildiğim kadarıyla sıcak ortamda tutulduklarında çiçek açma aşamasına hızlı geçiyorlar. Yeterince gelişene kadar dışarda/soğukta tutmakta fayda var.
http://img229.imageshack.us/img229/8828/smblf.jpg (http://img229.imageshack.us/i/smblf.jpg/)
http://img205.imageshack.us/img205/1751/dsc05160g.jpg (http://img205.imageshack.us/i/dsc05160g.jpg/)
http://img136.imageshack.us/img136/9403/dsc05159z.jpg (http://img136.imageshack.us/i/dsc05159z.jpg/)
http://img705.imageshack.us/img705/2566/dsc05164z.jpg (http://img705.imageshack.us/i/dsc05164z.jpg/)
Çok güzeller akon.. Güle güle büyütün..
Selam.
gecen seneden ekili sümbülüm yanlarından yavrulamış 3 yavru sümbülüm oldu :p
Çok güzeller akon.. Güle güle büyütün..
teşekkürler.. yalnız son resimde yapraklar galiba uzamadığından çiçek dışarı çıkamıyor ve içindeki çiçekler kurumaya başladı. orada açmaya çalısıyorlar. :(
Ellerine sağlık akon :) Benimkiler de patladılar bazıları dışarda olmasına rağmen havaların dengesizliği yüzünden sanki tomurcuklanmış gibi ama tam göremiyorum da. Bu İstanbulun havası bir acayip bu sene :(
Benim sümbülüm de budur..
Şimdi o yanlardan çıkan yeni yavrular da mı çiçek verecek??
Sümbülün çok şeker Eovyn, ne renk acaba? Yavrular açarmı bilmiyorum, bilen birileri yanıtlar sanırım.
defnilaume
07-01-2010, 14:23
Benimde geçen yıl açmış halde aldığım sümbülüm açtı.Aldığımda çiçekleri çok sıktı.Oysa şimdi sanki biraz az gibi ama çiçekleri geçen yıla göre biraz büyük.Saksısından mı acaba?:(
çiçeksever
07-01-2010, 14:33
Benim çiçeklerin tadı yok.Vazoya ektiklerim daha hiç yaprak çıkarmadı.Saksıdakilerde de sorun var.Geçen sene eve kalorifer döşendi.2 sene önce vazoları kiler odasına koymuştum.Orada kök salınca ve yaprak verince oturma odasına camın önüne koymuştum.Çok ta güzel çiçek açmıştı.
defnilaume
07-01-2010, 14:38
Benim de en büyük sorunum çiçeklerime istediğim gibi aydınlık yer bulamamam.Neyse ki yakında taşınıyorum bu evden,inşallah çiçeklerimin istediği gibi bir ev bulabilirim.:)
Benim de en büyük sorunum çiçeklerime istediğim gibi aydınlık yer bulamamam.Neyse ki yakında taşınıyorum bu evden,inşallah çiçeklerimin istediği gibi bir ev bulabilirim.:)
İnşallah dilediğin gibi bir ev bulabilirsin defnilaume.. Aslında benim de aynı sorunum var. Ama bu binalar yükseldikçe, ve birbiri içine girdikçe alt kattakilerin güneş görmeleri giderek imkansızlaşacak ve bu sorunla çoğumuz karşı karşıya kalıcaz..
Buarada sağolasın dudi. Daha güzelleri sizlerin olsun.
Fotoğraftaki ilk aldığım çiçekli hali..Umarım yine bu hale gelebilirr;)
Orkun Kırcı
07-01-2010, 18:14
Benimde geçen yıl açmış halde aldığım sümbülüm açtı.Aldığımda çiçekleri çok sıktı.Oysa şimdi sanki biraz az gibi ama çiçekleri geçen yıla göre biraz büyük.Saksısından mı acaba?:(
Malesef her geçen yıl daha da azalacak çiçekleri. Bunlar çiçekçilerin oyunu genini bozuyorlar iki sene sonra çiçek açmayan hale getiriyorlar ki daha çok soğan satılsın. O yüzden bildik yerlerden yerli soğanlar tercih edilmeli.:(
defnilaume
07-01-2010, 20:05
Çok haklısınız sevgili Eovyn,hepimizin kişisel yaşama alanlarımız daraltılıyor.Kaldı ki çiçekler ne yapsın.
defnilaume
07-01-2010, 20:19
Sayın Orkun Kırcı söylediklerinizde çok haklısınız,bilinen yerlerden almak en güzeli ama bazen böyle bir şansımız olmuyor.Nereden denk gelirse dayanamayıp alıyoruz.
Arkadaşlar ben bu sene ilk defa sümbül diktim.10 tane çok küçük soğanlardı.Patlayıp yaprak uçları 2-3 cm olana kadar karanlık ve serin bir yerde (kilerde) beklettim.Yaprak uçları görününce eve pencere önune aldım.Yaprakları epey uzadı 1.yaprakları çok zayıf ,ince burada gördüklerim bayağı kalın güçlü görünüyor,2.iki hafta kadar önce çiçekler açmaya başlamıştı küçük küçük,yalnız dün baktım kapanmıştı çiçekler:( erken mi aldım acaba içeri yapabailecek bişey var mı teşekkürler...
Oleyyy...Oleyyyy.Yaşasınnn..Ekmiş olduğum sümbüllerden 3 tanesi patladı yeşil yeşil çok güzel umarım sağlıklı çiçeklerini de görürüm:)
siniroluyorum
08-01-2010, 17:29
Benimkiler çok uzun süre önce çıktılar yaprakları kocaman oldular geçen sene bahçenin bi ucundaki ağaç taa onların dibine kadar gelip onları sıktığı için güzel çiçek açmamışlardı bu sene yerlerini değiştirdim inşallah güzel çiçekler açarlar:)
Bir de çiçek açmışken değil de soğan halinde alsanız hem daha ekonomik hem de çiçekler yıldan yıla küçülmüyor...
Hatice Tarhan
09-01-2010, 13:08
Altı tane sümbül ekmiştim diğerleri normal yaprak verdi önce 2 tanesi hiç yaprak çıkarmadan açtı bu normalmi.
Sayın darla ve sümbül meraklısı diğer arkadaşlar,
Soğanlı bitkiler, tabi özellikle burada konusu geçen sümbüller, soğanlarından yavrulayarak çoğalırlar bu çoğalma sırasında yeni yavruların çiçek vermesi bir iki yılı alır, ilk yıllar yapraklanırlar ve sonraki yıl soğan deposunu doldurur, büyür ve genelde ya o yıl **** gelecek yıl çiçeğini verir.
Bir de genelde marketlerden aldığınız açmış haldeki sümbüller kültüre hibritlenmiş çiçeklerdir. Bu nedenle ileriki yıllarda yaban olan özlerine dönmeleri sıkça görülür. Yabani sümbüllerse sitede fotoğraflarını gördükleriniz kadar sık ve gür çiçekli değillerdir ama onlardan çok daha keskin ve güzel kokarlar.
Çiçeklerin dik, eğik vs olmalarıda yine çiçeğin cinsine, sulanma miktarına, aldığı aydınlığa, bulunduğu sıcaklığa göre değişebilir.
Çiçek yetiştirmek çocuk yetiştirmek gibidir, en doğruyu siz bilirsiniz kendi çocuğunuz için ama genetiğinden ilginize kadar her çocuk çocuk olduğu halde farklıdır. Hiçbirini birbiri ile karşılaştırmamak gerekir. En güzeli de sizinkidir!!!!;)
Selamlarımla.
Melike
Merhaba, sanırım bana hediye gelen 2si mor biri pembe sümbüllerden pembesi özüne döndü. Yani hibritlenmiş sanırım. Geldiklerinde açmışlardı, soldular, soğanları karanlık serin bir yere sakladım. Eylül başı anımsayıp baktım ve dirilmişlerdi. Hemen ektim. Azıcık toprağı olan kutu gibi şeylerde duruyorlardı. Pembe olan hemen açtı ama daha kısa boyda bir saptaydı ve 1 haftada çiçekleri soldu. Çiçekleri geçen yıla göre daha küçüktü ama daha keskin kokuyorlardı. Mor olanlar halen açmaya çalışıyor. soğanlar hafif dışarıda ve kenarından suluyorum. Sanırım onlar daha nazlı. Hepsini ılık güneşli bir yerde tutuyorum şu anda.
TuruncuHis
10-01-2010, 21:46
Geçen seneki sümbül soğanlarımı özene bezene çıkarıp, perlit içerisinde karanlıkta sakladım. Birkaç ay önce perlitte kendilerini ararken çürümüş soğanlardan başka birşey geçmedi elime.
Kasımpatı saksısına gömdüklerimi çıkaramamıştım; nasıl olsa perlitteki soğanlarım var diye onları gözden çıkardım. Yaz boyu sulandılar ve buna rağmen gayet güçlü yaprak ve tomurcuk verdiler şimdi.
Bir de içinde solucan gördüğüm için yarım paket kükürtü şuursuzca boca edip, çatıya çıkan merdiven önüne koyup, yaz boyu 100 derece sıcakta ölmelerini umduğum saksıyı artık boşaltayım derken içinden bir sürü sümbül soğanı çıktı. Hem de güçlü kökler oluşturmuş olarak.
Yani neymiş? Tüm ilmi bilgiler doğrultusunda gösterdiğim çabalar nafile imiş. Çiçek taifesi kafalarına göre takılmayı adet edinmiş birer şahsiyet abidesi imiş.
hocam100
10-01-2010, 22:19
Bu konuda size katılıyorum.Geçen sene ben de özene bezene bir saksıya sümbül ektim.Malesef sonuç kötü.Ama bahçeye hiç özenmeden ektiğim sümbüller ise mütkiş çiçek verdiler.
TuruncuHis
10-01-2010, 22:31
Sayın hocam,
Zygocactus da aynı şeyi yaptı. Özel olarak saksıya diktiklerim bir türlü onmadı. Kırpıp kırpıp yeniden diktim. Artan parçaları da balkondaki Japon Gülü saksısına sokuşturdum resmen. Yazın güneşin bağrında kışın rüzgar altında olmalarına rağmen köklenmiş ve yeni loblar vermiş.
Bu kadar vefasız mıdır çiçeklerin hepsi?
hocam100
10-01-2010, 22:34
Bence onlar vefasız değil de dillerini bilmiyoruz. Kimbilir neler diyorlar ama biz gübre üstüne gübre su derken öldürüyoruz.
günebakan
11-01-2010, 10:33
Benim kayınvalidemin getirdiği sümbüller çiçeklerini göstermeye başladılar:)
121530
Oleyyy...Oleyyyy.Yaşasınnn..Ekmiş olduğum sümbüllerden 3 tanesi patladı yeşil yeşil çok güzel umarım sağlıklı çiçeklerini de görürüm:)
Gözünüz aydın MİRBE...
İnşallah güzel çiçekleri ile kokuları ile sizi daha da mutlu ederler;);)
Lalezar78
12-01-2010, 22:25
Sevgili günebakan sümbüller evdemi duruyor.Geçen sene benimkiler de evde çiçek sapı uzamadan açmıştı. Sanırım seninkilerde öyle açmış. Yeterince soğuk görmeyince öyle oluyor sanırım.
dogru soguklanmayan sümbüllerin çiçek sapı kısa oluyor.. benimde onceki sayfada suda büyütmeğe calıştıgım sümbül içinde açmaya çalışıyor bu nedenle çürümeğe başladı çiçekler
Sevgili günebakan sümbüller evdemi duruyor.Geçen sene benimkiler de evde çiçek sapı uzamadan açmıştı. Sanırım seninkilerde öyle açmış. Yeterince soğuk görmeyince öyle oluyor sanırım.
Merhaba, okulda ofis dolabımın içi yaz-kış kutup gibidir, orada durdular yazın, şimdi pembe sümbül sapım uzun büyüdü, ne var ki mor sümbülümün sapı kısacıkken açmaya başladı. Ne yapmalıyım? Yukarı doğru uzayıp açması gerekmiyor muydu?
muratkoç
14-01-2010, 15:06
Bu da benim sümbülüm
Gözünüz aydın MİRBE...
İnşallah güzel çiçekleri ile kokuları ile sizi daha da mutlu ederler;);)
İnşallah burada resimleri gördükce sanalda olsa sanki kokluyorum:D
günebakan
14-01-2010, 20:37
Sevgili Lalezar78 kapalı balkon da duruyorlar o yüzden yaprakları uzun daha tam olarak çiçeklenmedi ama kokusu muhteşem.
Ama dediğiniz gibi geçen sene bende evde tutmuştum yaprakları uzamadan çiçek verdi ve çokta büyük değildi:)
121812
kalambaklı
15-01-2010, 13:48
Sevgili dostlar, benim sümbüller kendilerini göstermeye başladılar, fotoğraflarını sizlerle paylaşıyorum.
121910
121911
Çok şekerler kalambaklı :) pembiş pembiş :))
Sn. kalambaklı
Sümbülleriniz dış ortamda mı büyüyor? Benim bahçeye ektiklerimden sadece bir tanesi çiçek verdi. Keşke ben de saksıya ekseydim. Güzel günlerde büyüsün sümbülleriniz. Saygılar.
Sayın Arıkuşu !!
Nerlerdesiniz? Mordoğan civarındaysanız doğada yüzlerce sumbülü bulmanız bu mevsimde mümkün. Ayrıca Nergislerde oyle . Ordaysanız çok şanslısınız derim.
kalambaklı
15-01-2010, 14:47
sayın arıkuşu, sürekli dışarıda duruyor, sadece fazla yağmurda sundurmanın altına alıyorum.
Ayrıca kullandığım toprak karışımında fazlaca drenajı yüksek malzeme bulunmakta.
Saygılar,
_kardelen_
15-01-2010, 15:57
Maşallah çok güzeller. İzmirin havası fazla soğuk olmadığından mı acaba. Benimkiler mutfakta olduğu halde soğuktan yavaş ilerliyorlar.Ancak bahara açarlar
kalambaklı
15-01-2010, 18:50
Maşallah çok güzeller. İzmirin havası fazla soğuk olmadığından mı acaba. Benimkiler mutfakta olduğu halde soğuktan yavaş ilerliyorlar.Ancak bahara açarlar
Sayın kardelen, soğanlı bitkiler doğada daha rahat gelişiyorlar ve bence sümbüllerinizi rüzgar görmeyen aydınlık bir yere çıkarırsanız daha sağlıklı çiçekleneceklerdir. Açtıkları zaman içeriye alabilirsiniz.
İyi akşamlar,
Orhan Özbilgiç
16-01-2010, 05:55
Sayın kardelen, soğanlı bitkiler doğada daha rahat gelişiyorlar ve bence sümbüllerinizi rüzgar görmeyen aydınlık bir yere çıkarırsanız daha sağlıklı çiçekleneceklerdir. Açtıkları zaman içeriye alabilirsiniz.
İyi akşamlar,
Merhaba, Sayın Kalambaklı.
Tüm soğanlı ve yumrulu süs bitkileri konusunda olduğu gibi, sümbül konusunda da yetersizim.
Bir dostumuz yeniyıl armağanı olarak, resimdeki bu enfes sümbülleri getirdi. Sanırım, soğanlar yarıya kadar perlit içindeler! Şu anda çiçekler soldu.
Bu soğanları,gelecek yıl bahçemde kullanabilmem için ne yapmalıyım?
Saygılarımla.
122023
kalambaklı
16-01-2010, 08:32
Sayın orijin, Şu an üzerinde yapraklar olduğu için, soğan kısmını tamamem tatlı kuma gömün ve daha sonra yaprakları kuruduğu zaman tamamen talı kuma gömün ve fazla rutubetli olmayan bir yerde saklayın.
Sonbaharın ikinci ayında kendi boyu kadar drenajı iyi olan bir toprak karışımına dikebilirsiniz.
Saygı ve sevgiler,
Orhan Özbilgiç
16-01-2010, 08:55
Sayın orijin, Şu an üzerinde yapraklar olduğu için, soğan kısmını tamamem tatlı kuma gömün ve daha sonra yaprakları kuruduğu zaman tamamen talı kuma gömün ve fazla rutubetli olmayan bir yerde saklayın.
Sonbaharın ikinci ayında kendi boyu kadar drenajı iyi olan bir toprak karışımına dikebilirsiniz.
Saygı ve sevgiler,
Teşekkürler. Dediklerinizi uygulayacağım.:)
Sayın Arıkuşu !!
Nerlerdesiniz? Mordoğan civarındaysanız doğada yüzlerce sumbülü bulmanız bu mevsimde mümkün. Ayrıca Nergislerde oyle . Ordaysanız çok şanslısınız derim.
Sn. Triple:))
Mordoğan'dayım. Geldiğimin ertesi günü DSİ'nin barajına gittik. Dağlarda bol bol nergis, çiğdem vardı. Mis gibi kokuyordu heryer. Sümbüller çıkmamıştı daha, ya da ben göremedim. Bana soğanları burada yaz-kış oturan komşularım vermişti. Yerel soğanlar hepsi. Ben de bahçeye diktim. Ancak henüz bir tanesinin çiçeğini görebildim. Yaprakları çok sağlıklı. Yağan yağmurlar ve Jakaranda'nın gölgesi etkiledi sanırım onları. Sabırla bekliyorum. İstanbul'a dönmeden umarım hepsinin açtığını görebilirim. Bahçedeki nergisler de henüz çiçeklenmediler. Mutlu sağlıklı günler dileğiyle..
sayın arıkuşu, sürekli dışarıda duruyor, sadece fazla yağmurda sundurmanın altına alıyorum.
Ayrıca kullandığım toprak karışımında fazlaca drenajı yüksek malzeme bulunmakta.
Saygılar,
Sn. kalambaklı
Seneye ben de soğanlarımı saksıya dikeceğim. Acemilik işte:)) Doğadaki haliyle büyüsünler istemiştim, ama olmayacak böyle. Bu sene çok yağmur yağdı, toprakları hiç kurumadı. Saygılarımla.
Merhaba, Bir dostumuz yeniyıl armağanı olarak, resimdeki bu enfes sümbülleri getirdi. Sanırım, soğanlar yarıya kadar perlit içindeler! Şu anda çiçekler soldu.
Bu soğanları,gelecek yıl bahçemde kullanabilmem için ne yapmalıyım?
Saygılarımla.
122023
Çiçekleri soldu ama yaprakları uzun bir süre yeşil kalacak ve soğan ile oluşacak yeni çiçeği besleyecek. Bu nedenle mümkünse su durmayan bir toprağa (saksı veya bahçe) köklerine zarar vermeden aktarın, Mayıs- Hazirana kadar yapraklar beslesin ve siz de azar azar sulayın , yaprakları sararınca sulamayı kesin .Kurusun . Eylül - Ekim gibi yerine dikin veya yerinde bırakın sürgün vermeye başlayınca sulamaya başlayın. Kolay gelsin.
Bu da benim fıstığım.Çok güzel kokusu her tarafı sarmış.
Orhan Özbilgiç
18-01-2010, 08:42
Çiçekleri soldu ama yaprakları uzun bir süre yeşil kalacak ve soğan ile oluşacak yeni çiçeği besleyecek. Bu nedenle mümkünse su durmayan bir toprağa (saksı veya bahçe) köklerine zarar vermeden aktarın, Mayıs- Hazirana kadar yapraklar beslesin ve siz de azar azar sulayın , yaprakları sararınca sulamayı kesin .Kurusun . Eylül - Ekim gibi yerine dikin veya yerinde bırakın sürgün vermeye başlayınca sulamaya başlayın. Kolay gelsin.
Teşekkürederim Sayın kgursan.
hypnoposion
18-01-2010, 15:06
Geçen seneki "çiğdem" fiyaskosundan sonra,bu senede mis kokulu sümbüllere merak sardım ve 2 adet küçük saksı içinde sümbül soğanı aldım.Satıcı,saksıları değiştirmememi ve haftada 1 sulamamı istedi.Ben de diğer çiçeklerin artan sulama suyundan sıvı bitki besinli su ile 1 kez suladım.Sonra çiçekler resimlerdeki gibi coştu ve yaklaşık 4-5 gün içinde gördüğünüz hale geldiler.Ama asıl üzücü olan bundan sonra başladı ve o inanılmaz güzel kokulu sert çiçekler 3 gün içinde sarı ve kokusuz çiçeklere dönüştüler.Bu kadar kısa sürede bu dönüşüm normalmi sizce?Aşırı sulama yaptığımı düşünmüyorum ama yaprak boyları resimdeki gibi ve çiçekleri tatmamen kurudu.Diğer arkadaşlara verilen çözüm önerileri, benimkiler için de geçerlimi emin olamadım.Ne dersiniz?
122410
kumyaka2010
18-01-2010, 16:26
sayın arkadşlar ! benim almanyadan aldıgım summuller 5 sene sonra çiçekleri bayagı seyrekleşti .Hersene yeinden sokup sonbaharda yeniden dikiyorum .Seyrekleşmede benim hatam nedir bir bilen varmı? Selamlar
acemifüsun
18-01-2010, 21:25
Sn.kumyaka2010 bu sitede okuduklarıma göre: soğanlıların çiçekleri geçtikten sonra vitamin takviyesi gerekiyor,suyu biraz azaltıp,tüm yapraklar sararıp,kuruyuncaya kadar topraktan çıkarmayın deniyor.Yine de tecrübeli arkadaşlar ne der bilmiyorum.
Geçen seneki "çiğdem" fiyaskosundan sonra,bu senede mis kokulu sümbüllere merak sardım ve 2 adet küçük saksı içinde sümbül soğanı aldım.Satıcı,saksıları değiştirmememi ve haftada 1 sulamamı istedi.Ben de diğer çiçeklerin artan sulama suyundan sıvı bitki besinli su ile 1 kez suladım.Sonra çiçekler resimlerdeki gibi coştu ve yaklaşık 4-5 gün içinde gördüğünüz hale geldiler.Ama asıl üzücü olan bundan sonra başladı ve o inanılmaz güzel kokulu sert çiçekler 3 gün içinde sarı ve kokusuz çiçeklere dönüştüler.Bu kadar kısa sürede bu dönüşüm normalmi sizce?Aşırı sulama yaptığımı düşünmüyorum ama yaprak boyları resimdeki gibi ve çiçekleri tatmamen kurudu.Diğer arkadaşlara verilen çözüm önerileri, benimkiler için de geçerlimi emin olamadım.Ne dersiniz?
122410
2 sebeb olabilir;
1. Ya kökler gübreli sudan yandı veya su içinde kalıp öldü,
2. Veya saksılar havasız bir ortamda bulunuyor ve hava sirkülasyonu olmayan oda da kaldıysa hastalık etmenleri çiçekleri bozmuş olabilir.
Zer0cool
24-01-2010, 14:33
sümbül soğanı donra mı yoksa soğuk havaya dayanıklımıdır burda kar var ve karla kapandı
mor papatya
24-01-2010, 16:56
sümbüllerim minik ama kokuları mis gibi kendi çabam ancak bu kadar oldu,olsun bunada şükür:)
Benim sümbiller de açmaya başladı ama geçen sene müthiş kokuları varken şu an plastik gibiler. Sıfır koku. Acaba soğuk havada olduğu için mi kokmuyor, içeri alsam kokmaya başlar mı?
Sümbülseverler merhaba..
Geçen yıl aldığım iki sümbülün yaprakları öldükten sonra soğanlarını çıkarıp gazeteye sarmış, karanlık bir yerde saklamıştım. Mevsim başında sizlerin yazılarından yola çıkarak soğanları (umutsuz olduğumdan saksı kullanmaya değer bulmadım) beş litrelik pet şişeye ektim... Bir süre balkonda beklettim. Yaprak verdi ama evim Kuzey'e baktığından hiç güneş görmedi. Evimin tek sıcak yeri oturma odamız. Oraya aldım. Soğanlardan birisinin içinde tomurcuk yapılanması vardı. Yapraklar büyümüş ama çiçek açmıyordu... Kardeşim hediye olarak çiçekli sümbül getince onların yanına koydum. Ev sahibi sümbüllerime de "utanın kendinizden "dedim.
İlginçtir yeni gelen çiçek çok kısa bir sürede ömrünü tamamladı. Sonra bugün anneme bir şeyler anlatıyordum ki gözüm sümbüllere kaydı. Pet şişedeki sümbül açmıştı. Büyük bir sevinç yaşadık annemle. Annemden koklamasını istedim, yakınındaydı çünkü. Derin bir nefes alıp-verdi, gömdü burnunu ve sonra "ohh" çekti. Arkasından ben kokladım. İnsanı kendinden geçiren enfes kokusu yaşama sevinci yarattı bende. Rengi de olağanüstü. Nariel'in sümbülüyle aynı renk.
Zamanı mı gelmişti, yoksa azarladığım için mi açtı, bilmiyorum. Açtı işte, o kadar...
Mis gibi kokusu harika görünüşü ile benim minik sümbülüm.
ya benim hocamdan aldıgım beyaz katmerli sümbüllerin kokusu diğerlerinden çok farklı müthiş bir fark var. .çok güzel kokuyorlar
serdarca06
26-01-2010, 07:44
sümbüllerim hiç kokmuyor neden :(
mutfakta duruyor soguk ortamda acaba o yüzdenmi?
hocam100
26-01-2010, 13:55
Soğuk ortamda koku salgılayamazlar o yüzden kokmaz.
Benim fıstığımda soğuk bir odada duruyor hatta arada da cam açıyorum kokusu çok yoğun olduğu için odayı biraz havalandırıyorum..Ve halada kokmakta direniyor.
kumyaka2010
26-01-2010, 14:33
Sevgili fatih!
Benim summulerim bahcede ,daha açmadılar .Çiçekleri geçen sene seyrekleşmişti .Acaba diyorum soganları hiç sokmesemmi? Çok yavru veriyor .Toprak çok organik gubreli .Bana bilgi verirmisiniz ? Selamlar.
Kumyaka2010 benim deneyimlerime göre eğer çok su birikintisi olmayan ve toprağı güneş alıp çabuk kuruyan bir yerdeyse sökmeyin derim. Ben daha önce tedbir olarak bir kısmını sökmüş bir kısmınıda toprakta bırakmıştım.Toprakta bıraktıklarım daha güzel açmıştı.Çok soğuk günlerde üzerini talaş veya ağaç kabuğu türünden birşeyle kapatabilirsiniz.Söylediğinize göre gübre sıkıntısıda yokmuş.Siz yinede diğer arkadaşların görüşünüde alın.Çünkü benimki sadece amatör bir deneyim
Benim köydeki sümbüllerim her yıl toprak altındalar.Sökme imkanım yok malesef.Sadece bunu saksıda yetiştirdiğim için sökmek zorunda kalıyorum.
Ben sökme taraftarı değilim.Toprakta kalması bence daha iyi.Her yıl zamanı geçtimi gibi de düşünce gerektirmiyor.Vakti geldiğinde kendiliğinde çıkıyor.
Benim sümbiller de açmaya başladı ama geçen sene müthiş kokuları varken şu an plastik gibiler. Sıfır koku. Acaba soğuk havada olduğu için mi kokmuyor, içeri alsam kokmaya başlar mı?
Günahını almışım sümbülümün. Dönüşü muhteşem oldu:
Mevlut Bey,
Sizden almış olduğum sümbüllerden evdeki saksılara ekmiş olduğum 4 tanesi açtı ve misss gibi kokmakta evdekiler pempe ve kırmızı beyaz açan olmadı belki de abimin bahçesindekilerde çıkar beyaz ancak 3 tane sümbül hala öylece duruyor saksıda hiç hareket yok yaprak dahi vermediler..
Koçtaştan aldığım soğanlarımda mor sümbüller harika açtılar kokuları mis miss...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.