View Full Version : sümbül
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
Bir de tersi var bu kesim konusunun, gene kirmizi lahanayi, karnabahari erkenci lahanayi hasat ettikten sonra kesilen bölge 4 e yarilir, 1-3 cm Kadar ve oralardan olusan gözlerden yeni ürünler elde edilir seyreltme yolu ile büyük ürüne ulasilsa da ilk hasat Kadar büyük olmaz .. Konu sümbül biliyorum ama yazmadan olmaz konu ayni cizgide oldugundan. Sevgiler
bence bir sorunun birden daha çok çözüm yolu olabilir. sn kgursanın verdiği bilgiler çok faydalı ama, sn erhan62 bunlardan farklı bir bilgi verecekse (kitap ismi sayfa vs. eklemek suretiyle) neden olmasın derim... şahsen bu sene geçti ama, sonbaharda bir sümbül üzerinde, anladığım kadarıyla , bir deneme yapacağım....
meraklı_sümbül
28-03-2014, 12:10
479109 Çiçeği diktikten 2 gün içinde hemen açtı 2 hafta geçmeden de bu şekilde soldu çok fazla da sulamadık tekrar canlanması için ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin
bence bir sorunun birden daha çok çözüm yolu olabilir. sn kgursanın verdiği bilgiler çok faydalı ama, sn erhan62 bunlardan farklı bir bilgi verecekse (kitap ismi sayfa vs. eklemek suretiyle) neden olmasın derim... şahsen bu sene geçti ama, sonbaharda bir sümbül üzerinde, anladığım kadarıyla , bir deneme yapacağım....
Yukarida da yazdim, dedigim gibi kimseye yanlis yapiyorsun demedigim gibi, kitabin sayfasini scan Edip mail ile isteyene yollayacagimi da belirttim. Bu ayip veya yanlis bir konu olsa zaten bu Kadar parmaklarimi yormaz sizleri mesguliyete sokmazdim. E- mail adresim 17erhanteke@gmail.com dur. Yanlisi düzeltmek icin (zan altinda kaldigimdan) iletisim kuruldugunda burada da yayinlanirsa sevinirim, kaldi ki amac dogruyu bulmak olsun . Yoksa ben burada hic bir sey satmadigim gibi parasal beklentim de yok, sadece bildigimi yazdim. Ama konuya BENIM BILGIMIN DISINDA HER BILGI YANLISTIR gözü ile bakildigindan ötelendim. Tek bir sogani da kendiniz icin, dedigim islemi uygulayarak seneye devreye sokarsaniz belki yeni bir Bilgi kazaniriz. Saygilar
479109 Çiçeği diktikten 2 gün içinde hemen açtı 2 hafta geçmeden de bu şekilde soldu çok fazla da sulamadık tekrar canlanması için ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin
Arka plandaki kalorifer.. Ya kalorifer ya sümbül secim yapin, bitkiyi serin yere cikartin gerci cok gec ama kalanlara bir umut..
meraklı_sümbül
28-03-2014, 12:45
Arka plandaki kalorifer.. Ya kalorifer ya sümbül secim yapin, bitkiyi serin yere cikartin gerci cok gec ama kalanlara bir umut..
Kalorifer yanmıyor peki tekrar canlandırmam için ne yapmam lazım :(
Direk öglen günesi almamasina serin yere tasinmasina gayret edin, bir de gecen cicekleri sapindan kesin tohum yapmaya ugrasmasin, sulama suyunu topragin islakligini kontrol ederek verin, azaltin yani, genelde saglikli görünüyorlar toprakta haserat varsa onu siz bilebilirsiniz. Benim söyleyeceklerim bundan ibaret. Bitkinin de faydali ömrü oldugunu unutmayin artik uykuya cekilme Zamani geliyor.Cicek gececek yapraklar solacak. Ama suyu mutlaka kontrollu verin.
In God We Trust
28-03-2014, 13:11
Benim sümbüllerim de çiçek açmış geçen hafta bal gibi kokuyorlar :) Arılar kavga ediyor çiçeklerinin içinde
meraklı_sümbül
28-03-2014, 14:38
Direk öglen günesi almamasina serin yere tasinmasina gayret edin, bir de gecen cicekleri sapindan kesin tohum yapmaya ugrasmasin, sulama suyunu topragin islakligini kontrol ederek verin, azaltin yani, genelde saglikli görünüyorlar toprakta haserat varsa onu siz bilebilirsiniz. Benim söyleyeceklerim bundan ibaret. Bitkinin de faydali ömrü oldugunu unutmayin artik uykuya cekilme Zamani geliyor.Cicek gececek yapraklar solacak. Ama suyu mutlaka kontrollu verin.
Çiçekleri mi tek tek koparıcam yoksa çiçeği sapından mı keseyim
Ciceklenen sap komple gidecek, yani tek kesim. Korkmayin...
meraklı_sümbül
28-03-2014, 15:15
Ciceklenen sap komple gidecek, yani tek kesim. Korkmayin...
tamam kestim çok tesekkürler
Sn erhan62,
Buraya yazdığınız gibi ayrıca zahmet edip email atmışsınız.
Şimdi lütfen meseleyi kişiselleştirmeden tartışalım. Sizin verdiğiniz bilgileri bilimsel bulmamışım, eksiğim yanlışım olabilir.Yazarsınız öğreniriz. Kendiniz tecrübe etmemişsiniz ama tecrübe etmekte ne zarar var diyorsunuz. Ben kendi bildiğimce olaya bakarak Sn kgursan'ın sitedeki yazısını göstermişim. Söz konusu yazı yeterli olmayabilir, fazlası sizde var ise ekleme yaparsınız öğrenir teşekkür ederiz.
Bir yazar ismi vermişsiniz de keşke yazıyı ve tercümesini göstererek bizi aydınlatsaydınız. Kaldı ki her yazan 'yabancı' konunun uzmanı olmayabilir. Çok tartışmalı bilgiler yazmış olabilir. Okur paylaşır tartışırız.
Ama belki de son derece yeni bir teknik geliştirmiş olabilir öğreniriz.
Keşke yazımda gösterdiğim ek 'soğanlı bitkilerin çoğaltılması' üzerine bir şeyler yazsaydık.
Daha ileri giderek, soğanın kesilmesi yoluyla çoğaltılmasında toprak ve sıcaklık ve gömülme seviyesi gibi diğer hususlara da değinseydiniz.
Lütfen değerli görüşlerinizi siteye yazarak diğer meraklıların da faydalanmasını sağlayın. Ben de eğer değerli görüşlerinize özel olarak ihtiyaç duyarsam size bildiririm.
Sevgili arkadaşlar, epey zamandır girmemişim. Gördüğüm kadarıyla sümbül çoğaltma ile ilgili bir tartışma var.
Sümbül soğanını çoğaltmak için soğan scalelerinin taban kısmında regenerasyon (yenileme) kabiliyetinden istifade edilir. Yani soğanın taban kısmında yaralanan scaleler minik soğancıklar oluşturur.
Bunu da hollandalı şöyle bulmuş: Bir kış çok kar yağmış, tarladaki fareler aç kalınca sümbül soğanlarını kemirmiş ve çiftçi görmüş ki kemirilen yerlerde baharda çok yavru soğan oluşmuş.
Bu olgudan hareket ederek sümbül soğanları, taban kısmında çapraz olarak 6 parçaya kesilir. kesim merkezden geçecek şekilde yapılır sebebi, soğanın merkezindeki çiçek oluşumunu tahrip etmektir. kesilen soğanlar 25 oC civarında nemli bir ortamda muhafaza edilir ve kesim yerlerinde yavru soğancıklar oluşur bunlar çoğaltım malzemesi olarak kullanılır.
Bazı yerlerde soğanın dip kısmı kaşık şeklindeki bıçakla oyulur (scope) ve çiçek tahrip edilir. Oyulan yerin etrafında yavru soğancıklar oluşur.
Ters dikme meselesi biraz karışık. soğanlar dikimi ters değil, tabanı kesilen soğanlar sıcak (25 oC da ) telli kasalar içine Ters olarak dizilir ve soğancıkların oluşması sağlanır. Ama burada soğanın su kaybını önlemek için kum içine dizilir!! Yani ters dizilen soğanlar kum ile örtülür.
kolay gelsin
mor-salkım
31-03-2014, 22:35
Birşey sormak istiyorum bu sene sümbüllerimin bir tanesi açtı diğerleri açmadı. üstelik aynı saksıdalar. her yıl rengarenk olurlardı. ama bu sene sadece yaprak. :( neden olabilir acaba bir bilgi verebilirseniz sevinirim. Vitamin eksikliği falan mıdır yoksa ne olabilir. bahçede dut ağacının altında duruyorlardı. ama dutumuz henüz yapraklandı yani aşırı gölge falan değil.
Arkadaşlar., yukarıdaki sümbül çoğatma bilgilerini aşağıdaki kaynaklardan edindim.
1.Flowers from bulbs and corms. Bülletin 197. Ministry of Agriculture, fisheries and foods london 1967. ( Bu kaynağı ben 1987 de edinmişim)
2. The phisiology of Flower bulbs. De leanard and August de hertogh. 1990. Elsevier yayını.
3. Bulbs flower ?? hatırlayamadım.
ilk ikisi temel kitap olup diğer soğanlı yumrulu cormlu bitkileri de kapsamaktadır. İnternette varmıdır? bilmiyorum. Kolay gelsin
Evet ters dikme ile cogaltim konusu simdi bazi düsüncelerde aydinlandi sanirsam bu arada benim icin dalga gecercesine alayli düsünce ile konu hakkinda bilgim olmadigina Kadar yazilsa bile kgursanin bilgileri ile oturdu umarim. Türkcemin yeterli olmamasi ve halkin anlayabilecegi Kadar basit yazmama ragmen KARGADAN BASKA KUS TANIMAM mantigini bir kenara koyarak ortaya bir takim bilgiler konuldu, yeni ve yakin 20 senedeki calismalarda bu cogaltim isleminde kimyasal maddeler de kullaniliyor (hucre bölünmesine ve cogaltim amacli) ve kullanilan maddeler ile 6 li kesim ile ufak ama cok sogan elde edilir iken 4 lü kesimde saglikli ve irice yavru soganlarin elde edilmesi tercihi 4lü kesime kaydirdi, Benim bu usül ile yaptigim denemelerde Deneme yapmadigim yazilmis olsa da yaptigimi yukarilarda bir yerlerde yazmis idim yara yerindeki iyilestirmeye ve bakteri saldirisinda korunmasi icin sogan kesimden sonra 2 gün ters bicimde gölge ve havadar bir ortamda birakilarak yara yerinin sertlesmesi saglaniyor sonrasinda ise bir fungusit ile yoksa toz kirec sönmüs olmak kaydi ile ilaclanarak ekim gerceklestiriliyor. Ekmegini topraktan kazanan herkese kolay gelsin..
Sümbül soğanlarından bir tanesini suda yetiştirmek istiyorum, bunun için önce toprağa ekip yeşerdikten sonra sökerek suya almak gerektiğini okudum. Bu ne kadar doğru? yoksa doğrudan suya mı koymalıyım?
çiçeksever
07-11-2014, 16:30
Şu adreste anlatılmış.Bende 2 sene önce bunu uygulamıştım.
http://aysemelike.blogcu.com/kis-basinda-evde-acan-sumbuller/874495
dün doğrudan suya koydum iki tane soğanı.. bakalım ne olacak. deneyerek daha kolay öğreniyorum ben
Şu adreste anlatılmış.Bende 2 sene önce bunu uygulamıştım.
http://aysemelike.blogcu.com/kis-basinda-evde-acan-sumbuller/874495
Sayfa boş olarak açılıyor. Siz nasıl açtınız acaba?
Sayfa boş olarak açılıyor. Siz nasıl açtınız acaba?
Bende açamadım.
/874495
Sondan bunları silerseniz açılıyor :))
Amcam yapardı çocukken suda sümbülü. Çay bardağına yarısına kadar su koyar üstüne de sümbül soğanını yerleştirirdi. Sadece kökler suyun içinde olurdu soğan kısmına su değmezdi. Ben de bardakta açan sümbüle hayran hayran bakardım. Bahçe sümbül kaynadığı halde o farklı gelirdi.
Tilki Mete
01-12-2014, 19:56
İyi günler arkadaşlar sümbül soğanı almıştım ektim yaklaşık 1 - 2 aydır çıçek nede yaprak verdi sadece azcık köklenme oldu napıcam ben buna acaba havalar soğuk dışarda duruyor diyemi ?
hocam100
01-12-2014, 20:13
Daha çok erken durusun öylece.Marta açar dışarı iyi gelir.
Sadece kök olarak devam ediyoruz :)
Tilki Mete
01-12-2014, 23:19
Aa sevindim bende yanlış bişi yaptın zannetmiltim :) :) bardakta sümbül ;) denemem lazım :):) :D
tolgahan83
02-12-2014, 21:31
Örnek
Dumlupınar
04-12-2014, 16:51
Örnek
Sayın tolgahan83 merhaba,sümbüllerin çiçeklenmesi bittikten sonra soğanların ne olduğunu merak ettim.Toprağa mı dikiyorsunuz ?
Sayın tolgahan83 merhaba,sümbüllerin çiçeklenmesi bittikten sonra soğanların ne olduğunu merak ettim.Toprağa mı dikiyorsunuz ?
Çiçeklenme bittikten sonra soğanların gelişimi olmaz, çünkü yeni gelişim için Işık ve besin yetersizdir.
kısaca: Çiçek geçtikten sonra soğanlar atılır.
Dumlupınar
04-12-2014, 20:11
Çiçeklenme bittikten sonra soğanların gelişimi olmaz, çünkü yeni gelişim için Işık ve besin yetersizdir.
kısaca: Çiçek geçtikten sonra soğanlar atılır.
Sayın kgursan merhaba,ben ilk defa sümbülün suda yetiştirildiğini geçen sene ögrendim.Çiçekleri geçtikten sonra soğanlar atılıyorsa ki muhakkak belirttiğiniz gibidir.İlkbahar aylarında çarşı pazarda satılan civciv ve ördek yavruları gibi sümbül soğanlarına da yazık oluyor. SELAMLAR...
Laleci_03
05-12-2014, 13:43
Suda sümbüllerim ;) 5 günde bu kadar köklendiler :rolleyes:
Sayın kgursan merhaba,ben ilk defa sümbülün suda yetiştirildiğini geçen sene ögrendim.Çiçekleri geçtikten sonra soğanlar atılıyorsa ki muhakkak belirttiğiniz gibidir.İlkbahar aylarında çarşı pazarda satılan civciv ve ördek yavruları gibi sümbül soğanlarına da yazık oluyor. SELAMLAR...
Sayın dumlupınar.,
ilkbaharda lale,sümbül soğanı olmaz ve olanlar da işe yaramaz! Bunların dikimi sonbahar, çiçeği ilkbahardır. Ama bizim halkımız ilkbaharda çiçekleri görüyor, sonra soğanını hemen alıp çiçek açmasını istiyor.!! Eh bu durum pazarcıların işine geliyor. Çiçekleri alınmış, çöp gibi soğanları sepetlere koyup satıyorlar. Bence bunlardan hayır gelmez.
Suyun içinde çiçeklendirilen sümbüllerde mevcut olan enerji o senenin çiçeği açılırken harcanır, yeniden beslenemediği için gelecek senenin çiçekleri oluşamaz ve soğan da küçülür.
Laleci_03
18-12-2014, 17:33
Suda sümbüllerimin 18 günlük hâli :rolleyes: kökleri uzadı, çiçek tomurcuğu çoktan belli oldu :rolleyes:
İnanmıyorumm
:o Laleci, ben senden çook daha evvel suya koymuştum soğanları, nasıl
oldu bu olay? Kuru fasülye boyutunda bizim yapraklar daha :o
Laleci_03
18-12-2014, 18:58
Bende inanamıyorum Hira ablacım, çok hızlı büyüyorlar :p Enteresan yani :D
lenavita
19-12-2014, 20:22
bu yıl şaşırdım sümbullerim daha çıkmadılar onları bekliyorum kaybetmek istemiyorum onları .gözüm bahçete hergün adana daha hava sıcak ondan olabilir diyorum bekliyorum inşallah böcek kurt yemedi soganlarımı yedilerse bende onları yerim ddd
Laleci_03
26-12-2014, 13:46
Az kaldı az :p
benim sümbüllerimde boylanmadı bu sene micik boylaıyla çiçek açmaya uğraşıyorlar :)
Sûz-i Dilârâ
27-12-2014, 09:33
Sayın kgursan, size bir sorum olacak.;)
Altı saksıda sümbül soğanlarım var dışarıda, gölgede ve kuru toprak içinde, üzerleri gübre ile örtülü. Ancak yeşermeye başlamışlar.
Topraktan başlarını çıkarınca soğuklardan etkilenirler diye üzerlerini gübre ile kapattım (sümbüllerden birinin yaprakları pörsür gibi olmuştu). Fakat yeşermeye devam ediyorlar, durduramıyorum. Sulamıyorum da güneş de almıyorlar. Daha ocak, şubat ayları var. Soğuklar başlarsa bozulmalarından korkuyorum ne yapmam lâzım?
Sümeyra Karahan
29-12-2014, 10:04
merhaba, ben aranıza yeni katıldım. 3 gün önce marketten sümbül aldım ancak baştan sona yazılanları okumama rağmen daha önce ne sümbül ne de başka bir bitki yetiştirmediğim için ne yapmam ya da yapmamam gerektiğini anlayamadım. bu aşamadaki çiçeklere nasıl bakmalıyım? çürümesini ya da kurumasını istemiyorum. yardımcı olursanız sevinirim
Laleci_03
29-12-2014, 12:58
Öncelikle hoşgeldiniz Sayın Sümeyra Karahan, bence hiç dokunmayın, şimdilik böyle kalsınlar. :rolleyes:
Sümeyra Karahan
29-12-2014, 14:50
cevapladığınız için teşekkürler Laleci03 :)
peki aydınlık bir yerde mi yoksa karanlık bir yerde mi olmalı?
paylaşılan fotograflara baktığımda petek üstünde görüyorum ve de suyun içinde. sulama önerisi olarak haftada bir ve toprak nemlenecek şekilde denilmiş. ancak suyun içindeki fotografları görünce tereddüte düştüm :(
Laleci_03
29-12-2014, 17:21
Evde pencere önünde ya da başka aydınlık bir yerde olabilir ama dışarıya alabiliyorsanız eğer alın, suda gördüğünüz sümbüller ise çok ayrı bir şey zaten takılmayın :rolleyes:
Sümeyra Karahan
29-12-2014, 17:28
Laleci 03 çook teşekkürler, o zaman şimdi balkona alıyorum çiçeklerimi :eek:
Sümeyra Karahan
29-12-2014, 17:30
bir şey daha yağmur alsın mı almasın mı :confused:
Laleci_03
29-12-2014, 17:42
Bence yağmurun altında çok fazla kalmamalılar, zararı olabilir :rolleyes:
Sümeyra Karahan
29-12-2014, 18:51
pencere kenarına aldım, yağmur altına bırakamadım. umarım güzelce gelişirler :rolleyes:
Laleci_03
29-12-2014, 19:15
İnşallah tam açmış fotoğrafını da görürüz :rolleyes:
Sayın kgursan, size bir sorum olacak.;)
Altı saksıda sümbül soğanlarım var dışarıda, gölgede ve kuru toprak içinde, üzerleri gübre ile örtülü. Ancak yeşermeye başlamışlar.
Topraktan başlarını çıkarınca soğuklardan etkilenirler diye üzerlerini gübre ile kapattım (sümbüllerden birinin yaprakları pörsür gibi olmuştu). Fakat yeşermeye devam ediyorlar, durduramıyorum. Sulamıyorum da güneş de almıyorlar. Daha ocak, şubat ayları var. Soğuklar başlarsa bozulmalarından korkuyorum ne yapmam lâzım?
Sn suz-i dilara., Önce soğanları ne zaman diktiğinizi bilmiyorum., ikincisi nerede yaşadığınızı (il,bölge ) bilmiyorum. Bildiğim kadar genel bilgileri tekrarlayayım:
1. Sümbül soğanları, Dinlenme olayını yazın tamamlar ve sonbahar da (Ekim-Aralık) arasında dikilir. Dikildikten sonra KÖK yapabilmesi için sulanır, sulanmalıdır.
2.Sulanmış olan soğanlar KÖK yapar ve yapması lazımdır. Kök yapma sıcaklığı 9 oC dır.
3. Köklenmiş olan soğanlar , doğal olarak yapraklarını uzatır. Bu durum kışa doğru (Aralık-Ocak ) olur ve sonra Kar yağar, yapraklı olarak Kar altında kalır, veya yağmura soğuklara maruz kalır.
4. Genellikle Lale ve sümbül soğuklardan fazla etkilenmez (Tabi ki çok aşırısından, sıfır altında 5-10 oC da uzun süre kalırsa etkilenir)
Bunun dışında "SOĞUK" deyimi genel bir ifadedir. Ne kadar soğuk? sorusunu cevaplamaz. Bu durumda Derece konuşulmalıdır. Bu durumda Sıfır derecenin çok altına düşmeyen, ve uzun süre sıfır altında kalmayan sıcaklıklar sümbülü etkilemez.
5. Ocak şubat daki ortalama sıcaklıklarda çiçek başı oluşur. ve sıcaklıklar 10 oC geçtiği zaman (Şubat-Mart) Bu oluşan çiçek başı sap üzerinde uzar ce çiçeklerin kandilleri (çiçekçikler) açılmaya başlar.
6. Martta çiçeklenme aşamasında 20 oC üzerindeki sıcaklıklar da çiçeği bozabilir!! Özellikle havasız, kapalı SICAK ortamlar çiçekleri bozar.
Sonuç olarak Sümbülün en sevdiği sıcaklıklar 5-15 oC arasıdır. Ocak ayında Yalova (İstanbul ) ortalama sıcaklığı ise 7.1 oC dır.
Kolay gelsin.
Laleci_03
31-12-2014, 16:33
Vee nihayet mutlu son... :p Herkese hayırlı, mutlu yıllar. ;)
:o Lalecii, hala oldugumuz yerde sayıyoruz biz :o
Balkona fakat uçup gitmeyecek bir yere alın sümbüllerinizi.. Zira İstanbul'da yer yerinden oynuyor şu 2 gündür :) fazlaca rüzgar var.
Laleci_03
31-12-2014, 17:40
:o Lalecii, hala oldugumuz yerde sayıyoruz biz :o
Hâlâ mı Hira ablacım ? ;) bizde mis kokudan mest oluyoruz :p
Sümeyra Karahan
31-12-2014, 18:42
:)) hira evin icinde cam kenarında karar kıldım en son, umarım hüsran olmaz sonu. teşekkürler uyarınız için
Sûz-i Dilârâ
31-12-2014, 21:00
Sn suz-i dilara., Önce soğanları ne zaman diktiğinizi bilmiyorum., ikincisi nerede yaşadığınızı (il,bölge ) bilmiyorum. Bildiğim kadar genel bilgileri tekrarlayayım:
1. Sümbül soğanları, Dinlenme olayını yazın tamamlar ve sonbahar da (Ekim-Aralık) arasında dikilir. Dikildikten sonra KÖK yapabilmesi için sulanır, sulanmalıdır.
2.Sulanmış olan soğanlar KÖK yapar ve yapması lazımdır. Kök yapma sıcaklığı 9 oC dır.
3. Köklenmiş olan soğanlar , doğal olarak yapraklarını uzatır. Bu durum kışa doğru (Aralık-Ocak ) olur ve sonra Kar yağar, yapraklı olarak Kar altında kalır, veya yağmura soğuklara maruz kalır.
4. Genellikle Lale ve sümbül soğuklardan fazla etkilenmez (Tabi ki çok aşırısından, sıfır altında 5-10 oC da uzun süre kalırsa etkilenir)
Bunun dışında "SOĞUK" deyimi genel bir ifadedir. Ne kadar soğuk? sorusunu cevaplamaz. Bu durumda Derece konuşulmalıdır. Bu durumda Sıfır derecenin çok altına düşmeyen, ve uzun süre sıfır altında kalmayan sıcaklıklar sümbülü etkilemez.
5. Ocak şubat daki ortalama sıcaklıklarda çiçek başı oluşur. ve sıcaklıklar 10 oC geçtiği zaman (Şubat-Mart) Bu oluşan çiçek başı sap üzerinde uzar ce çiçeklerin kandilleri (çiçekçikler) açılmaya başlar.
6. Martta çiçeklenme aşamasında 20 oC üzerindeki sıcaklıklar da çiçeği bozabilir!! Özellikle havasız, kapalı SICAK ortamlar çiçekleri bozar.
Sonuç olarak Sümbülün en sevdiği sıcaklıklar 5-15 oC arasıdır. Ocak ayında Yalova (İstanbul ) ortalama sıcaklığı ise 7.1 oC dır.
Kolay gelsin.
Sayın kgursan teşekkür ederim. Size zahmet verdim.:rolleyes:
Yazınızı okuduktan sonra ilk işim sümbüllerimi suladım. :( Çiçeklerimden de özür diledim onları bunca zaman sulamadığım için. Yarın da ara sıra güneşlenebilecekleri bir noktaya yerleştireceğim. Bulunduğum yerde sıcaklıklar gece 10-15 derece arası.
Sağdaki 2si öncekiler.. diger üçü yeni.
Melisa16
01-01-2015, 21:33
Merhabalar Sn. Hira ve Laleci_03, suda sümbülü sizlerden gördüm, heveslendim, bende yapmaya karar verdim amma geç mi kaldım acaba?
Laleci_03
01-01-2015, 21:39
Size de merhaba Melisa16, bence hiç geç değil hemen yapın derim zira sonuç çok güzel oluyor :rolleyes:
Tilki Mete
02-01-2015, 19:11
Bende sizden gördüm yaptım , dışarıda 1 ay önce ektiğimi geldi solladı :) :D :D
Sümbül suda yetişince fazla yeşil yapmıyor fark ettiniz mi? Laleci'nin eklediği fotografa bakın, azcık yeşillenip çiçeklenmiş.
Laleci_03
02-01-2015, 21:07
Evet, onu ben de fark ettim. Çiçek tomurcuğu göründüğü zaman yaprak gelişimi duruyor.
Laleci_03
02-01-2015, 21:32
Azıcık daha uzayıp gözüme daha güzel göründü paylaşayım dedim :D
celalim01
02-01-2015, 23:27
Çok güzel açmış sümbül. Benimkiler başlarını yeni çıkarmaya başladılar. Hava bol yağmurlu olunca beklemedeler. yaklaşık bir haftayı geçti ,hava bulutlu ve yağmurlu ,sanırım o nedenle bir türlü açamadılar. Güneşin yüzünü göstermesini bekleyeceğiz.
Yurtdışında yıllar önce bu şekilde suda yetiştiriyordum sümbüllerimi. Gelirken soğanlarımı bırakıp, bu iş için yapılmış vazolarımı almıştım. Geçenlerde dolap temizliği yaparken buldum ve 2 hafta kadar oldu dışarıda kalıp güzün ekmeyi unuttuğum soğanlarımı koydum.
Hatırladığım en dikkat edilecek şey soğanlara su değmemesi. Geçen haftaki fırtınada benimkile bir anda suyla doldu pencere önünde. İçeri alıp kuruttum, hava düzelince doğru dışarıya transfer oldular.
Vazo üzeri soğanlardan çıkan filizler 2 cm kadar oldu. Toprakta bıraktığım soğanlarda ise daha pek bir ses yok.
Sümeyra Karahan
07-01-2015, 09:20
herkese günaydın, bunlar da benim çiçeklerim. sanırım zamansızlar ;)
Sudaki sümbüllerin topraktakilerden daha hızlı gelişmesinin nedenini çok merak ettim şimdi. Peki sudakilere herhangi bir ek besin veriyor musunuz? Soğanların gelişimleri ve sağlıkları farklı oluyor mu?
Laleci_03
07-01-2015, 10:45
Hayır Sn. Maya ben herhangi bir ek besin kullanmadım sadece bazen suyu azaldığında biraz daha su verdim o kadar :rolleyes: Ama Sn. Kgursan'ın dediği gibi sudaki soğanlar gelecek sene için beslenemediği ve küçüldüğü, dolayısıyla çiçek açmayacağı için atılıyormuş.
Bu cevap çok açıklayıcı oldu Sayın Laleci_03. Benimkiler saksıda kaplumbağa hızında gelişiyor diye üzülmeyeyim o zaman :D
Dumlupınar
07-01-2015, 19:56
Hayır Sn. Maya ben herhangi bir ek besin kullanmadım sadece bazen suyu azaldığında biraz daha su verdim o kadar :rolleyes: Ama Sn. Kgursan'ın dediği gibi sudaki soğanlar gelecek sene için beslenemediği ve küçüldüğü, dolayısıyla çiçek açmayacağı için atılıyormuş.
Merhaba,suda yetişen sümbüllerin,gelecek yıl için beslenemese de,küçülse de,bölünse de,çiçek açmayacak olsa da,çiçeklenme sonrası toprakla buluşmalarını sağlamanız atılmalarından çok daha iyi olur.SELAMLAR...
Laleci_03
07-01-2015, 21:50
Evet Sn. Dumlupınar ben de dikmeyi düşünüyordum ama şimdi küflenmeye başladılar, ne yapabilirim?
Dumlupınar
07-01-2015, 22:31
Evet Sn. Dumlupınar ben de dikmeyi düşünüyordum ama şimdi küflenmeye başladılar, ne yapabilirim?
Selam,elinde bitkiler için kullanılan mantar ilacı varsa sulandırarak soğanları 15 dakika kadar bu suda bekletebilirsin.
Yoksa 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı oksijenli su ilave edip yine 15 dakika kadar bu karışımda bekletip toprağa dikebilirsin.
Ya da,500 ml.(küçük pet şişe)suya bir çorba kaşığı kadar arap sabunu ilave edip 15 dakika kadar soğanları bu suda bekletirsen küflenmeye karşı antibakteriyel etkilerinin faydası olur.
Her 3 uygulamadan hangisini yaparsan yap,soğanların sudan çıktıktan sonra biraz kurumalarını bekle ve nemli toprağa kökleri çok hırpalamadan hemen dik derim.KOLAY GELSİN...Bu arada yarın İstanbul'da okullar tatil...
Laleci_03
07-01-2015, 22:47
Teşekkürler Sn. Dumlupınar, ben de yazık olacak bu canlara diye düşünüyordum, yarın bir tanesini denerim inşallah. :rolleyes: Evet, ben de biraz önce arkadaşımdan öğrendim, böyle valiye can kurban :D :D :D
Eskiden çiçek sapında seyrek çiçekleri olan, yalınkat sümbüller vardı. Mavi, beyaz, pembesi olurdu. Bir de sonraları yine seyrek çiçekli ama katmerlileri çıktı. Katmerlilerin açık mavi ve pembesi vardı. Ara ara çiçekçilerde demet halinde çiçeklerinin Satıldığını görüyorum. Onların yeri bir başkaydı sanki...
hocam100
14-01-2015, 17:11
Bunlar benim yetiştirdiğim türler , bunları hiç bırakamıyorum kokusu diğer sümbüllere benzemiyor.Sümbül değince ilk akla gelen bana göre bunlar.Çocukluğumu hatırlatıyor.Bir demet yapıp ıslıyorum .Kokusu odayı dolduruyor.
delfin34
15-01-2015, 13:00
merhaba arkadaşlar geçen yıldan kalma sümbül soğanını saklıyordum kasım gibi sulamaya başladım şimdi çiçeklerini gösterdiler ama çiçekler uzayamadan solmaya başlıyor. nerede tutmam lazım yapraklarının çıkması boyunca evdeydi çiçek çıkmaya başladığında da aynı yerdeydi ama çiçekler solunca balkona aldım.. nerede tutmam lazım çiçeklerinin büyüyemeden solmaması için.
Laleci_03
15-01-2015, 15:00
Geçen hafta ki dondurucu soğuk sümbüllerime yaradı galiba :D
Laleci_03
15-01-2015, 15:03
Lâkin bazıları açmak üzereyken,
Laleci_03
15-01-2015, 15:06
Bazıları daha yeni uyandı ;)
Bizde de durumlar böyle... Suda sümbüllerde tomurcuklar görünmeye başladı şükür :)
Suda sumbulleri dun dayanamayip toptaga diktim.Bardakta sikismis kokler icimi sizlatti,kiyamadim.Benimki de tomucukta.
Dumlupınar
21-01-2015, 20:42
Bizde de durumlar böyle... Suda sümbüllerde tomurcuklar görünmeye başladı şükür :)
Sayın hira merhaba,kahverengi uzun saksıdaki sümbüller "biraz su lütfen" diyorlar sanki.SELAMLAR...
lenavita
25-01-2015, 19:04
selam arkadaşlar bu sabah gördüm bahçemde sümbüller çıkmaya başlamış yeni adana da mevsim şaşırdı
sumeyra47
25-01-2015, 21:25
Benim ektiğim sümbüller çok küçük iki ayda bir parmak çıkmışlar. :(
venus_trap
29-01-2015, 16:53
sümbülden nasıl tohum alınır ve ya soğan mı yavruluyor yani kısacası sümbüller nasıl çoğaltılır
sümbülden nasıl tohum alınır ve ya soğan mı yavruluyor yani kısacası sümbüller nasıl çoğaltılır
Sn venus_trap, anladığım kadarı ile henüz yolun başındasın ve fakat en sonuncu adımı öğrenmek istiyorsun.
Sadece sümbül değil tüm soğanlı bitkiler ya tohumla veya vegetatif denilen yolla çoğaltılır.
Tohumu doğru zamanda, doğru toprağa, doğru şekilde ekersin, tohum çimlenir, sularsın, güneş almasını sağlarsın, büyür. Tohumla çoğaltma konusu sitede epey yazılmıştır.
Vegatatif yolla, yani doğru soğanı, doğru zamanda, scalling, scooping vs metodlarla keser doğrar dikersin.
En kolayı da soğana iyi bakarsın o da sana dibinde yeni yavrular verir, ayırırsın olur biter.Dikkat, bu yıl gelen yavruları hemen ayırma, yaz sonunu bekle..
Tenkit ettiğimi veya şaka yaptığımı sanmayın. Yıllar önce ben de böyle sorular soruyordum ve ustalarım da anlattıklarında dalga geçiyorlar sanıyordum.
Başlayın, devamı gelir. Kolay gelsin.
venus_trap
29-01-2015, 23:26
Sn venus_trap, anladığım kadarı ile henüz yolun başındasın ve fakat en sonuncu adımı öğrenmek istiyorsun.
Sadece sümbül değil tüm soğanlı bitkiler ya tohumla veya vegetatif denilen yolla çoğaltılır.
Tohumu doğru zamanda, doğru toprağa, doğru şekilde ekersin, tohum çimlenir, sularsın, güneş almasını sağlarsın, büyür. Tohumla çoğaltma konusu sitede epey yazılmıştır.
Vegatatif yolla, yani doğru soğanı, doğru zamanda, scalling, scooping vs metodlarla keser doğrar dikersin.
En kolayı da soğana iyi bakarsın o da sana dibinde yeni yavrular verir, ayırırsın olur biter.Dikkat, bu yıl gelen yavruları hemen ayırma, yaz sonunu bekle..
Tenkit ettiğimi veya şaka yaptığımı sanmayın. Yıllar önce ben de böyle sorular soruyordum ve ustalarım da anlattıklarında dalga geçiyorlar sanıyordum.
Başlayın, devamı gelir. Kolay gelsin.
Cevabınız için çok teşekkür ederim :), daha önceden liliyum ve zambakları kulak pamuğuyla polenleyip tohum aldım ve başarılıda oldum hatta bu yıl bir kaç tohum daha poşetli saksıda çimlendirdim ama sümbül işi zor sanırım :D neyse şimdilik kalsınlar bende biraz daha uzmanlaşayım ölmesin sümbüller :D
Cevabınız için çok teşekkür ederim :), daha önceden liliyum ve zambakları kulak pamuğuyla polenleyip tohum aldım ve başarılıda oldum hatta bu yıl bir kaç tohum daha poşetli saksıda çimlendirdim ama sümbül işi zor sanırım :D neyse şimdilik kalsınlar bende biraz daha uzmanlaşayım ölmesin sümbüller :D
OOHH..Ne güzel.. Sn venus_trap,elle tozlaştırmayı geçmişsiniz.. Bu hayli ileri aşama.. Yalnız Lilium'u anladım da zambak derken neyi kast ettiğinizi anlamadım. Bence önce tohumdan bir şeyler yetiştirmeyle başlasaydınız daha iyi olurdu. Sümbülün tozlaşmasına gelince aynı işlemi yapacaksınız. Ancak ticari
sümbüller çoğu kez kısır olur.
Ama dediğim gibi önce tohumdan bir şeyler yetiştirin ve bu ara bitki morfolojisi, yaprak, çiçek ve oluşumu, çiçek organları vs konusunu araştırın derim.
venus_trap
30-01-2015, 22:20
535241
535242
Turuncu zambaklarımın fotolarını bulamadım internetten koydum bu çiçeklerin hepsi tozlaştırarak tohumdan yetişme çiçeklerdir kendimi uzman gördüğüm :P nokta meyve verici ağaçlardır aslında sonradan çiçek sevdasına tutuldum :D
Sümbül ve bazı soğanlı bitkilerde soğanı oluşturan SCALE denilen yapılar soğan tablasına bağlandığı noktada yavru soğancıklar verir. Yavru soğan oluşumu için soğan tablası yara dokusu oluşması gerekir, ki bu işi kemirgenler yapar veya bıçak la insanlar yapar!!! Yaralanana doku etrafında yavru soğancıklar oluşur...
Soğanlı bitkilerde tohumdan çoğqaltma sadece özel amaçlar (Islah vs.) için yapılır. Ticari yetiştiricilikte tohum kullanılmaz. Tohumu ekilen bir soğanlı bitki 5-10 yıl sonra çiçek verir ama bu çiçek asla ana-baba gibi olmaz. Belki onlara BENZER!!. Her canlı gibi...
fındıkkurdu
31-01-2015, 22:41
Geçen yıl sümbüllerden aldığım tohumları alır almaz bir saksıya ekip ilk suyunu bolca verdikten sonra yazın toprağı kurutmadan nemli kalacak şekilde kuzeye bakan balkonuma koymuştum. Tohumlar oldukça fazlaydı ama şu an 4 tane tek yaprak sümbüllerim var. Çiçeği için çok bekleyeceğim ama tohumdan ilk yaprakları görmek çok güzel bir duygu :)
Sonunda açtı sümbülüm :) fotoğraf eşimden.. Fotoğrafçılığa soyundu, bide dekor yaptı.. Yanında kahve fincanı olanda var ama fazla ışıktan kötü çıkmıştı bende bunu ekledim :)
Laleci_03
02-02-2015, 15:24
Gözün aydın Hira ablacım seni çok bekletti bu güzeller yahu :D Benimkiler 1 ayda açmıştı :D :D
Evet cok bekledim Laleci :) şimdi 2 tane daha kaldı, beyaz olanı açmak üzere, renkli olan pembe mi mormu bilmiyorum (mordur lnşallah:) ) diğer 2 beyazı babam ve kız kardeşime verdim.. Sen soğanları ne yaptın, attın mı?
Laleci_03
02-02-2015, 15:30
Birisi çok kötü oldu küften kurtaramadım attım maalesef, :o diğerini küçük saksıya geçirdim 2. sap gözüktü ama uzamadan açtı bir acayip oldu :D
Babam ve kız kardeşime getirdiğim sümbüllere bakın :o Kaloriferli evi görünce evrim geçirmişler :o oysa bizde böyle degillerdi.. Yapraklar ne tuhaf olmuş.
Laleci_03
07-02-2015, 22:18
:eek: Hey maşallah ben de böyle olsun istedim ama bunun beşte biri kadar uzadı yapraklar ya :o :D
Ben böyle sevmedim açıkcası.. Hormonlu gibi olmuşlar :o
Laleci_03
07-02-2015, 22:31
Öyle duruyor ama benim sümbüllerin yaprakları da çok kısaydı, o yüzden mi bana böyle güzel gözüktü acaba? :D :D
YeniGine
07-02-2015, 23:37
536272
Çiçekleri geçince hemen çiçek sapından kopardım, yapraklar kendiliğinden kuruyana kadar bekledim fakat yine birşeyi yapamamışım. :( Nerede ise çiçek sapı yok. :o
Laleci_03
07-02-2015, 23:40
Benim geçen seneden kalan 5-6 tane sümbül de aynı seninkiler gibi YeniGine ablacım, halbuki ben de dediğin gibi yaptım :( Unuttuğumuz bir şey mi var ki?
YeniGine
07-02-2015, 23:50
Demek ki soğanları beslemeyi bilemiyoruz sevgili Laleci.
Laleci_03
07-02-2015, 23:52
Öyle demek ki :o Bir de bu sene deneyelim bakalım ;)
İsmail Kuzucu
07-02-2015, 23:59
Yer dar bitki çok olunca gübre isteği çok oluyor. Soğanda besinsin kalınca gelişme olmuyor. Yıldız soğanlarında buna şahit oldum. Bu sene kereviz, pancar gibi kök ürünleri için olan gübreyi düşük dozlarda bu ürünlerde deneyeceğim.
Etkisi olur düşüncesindeyim.
YeniGine
08-02-2015, 00:06
Sevgili İsmail geçen seneki sümbüller fotoğrafta gördüğün uzun yapraklı olanlar, diğerlerini bu sene diktim. Ama besinsiz kaldıkları kesin. Bu şekilde görünce 20 gün kadar önce yanmış hayvan gübresi koydum toprak üzerine ve o şekilde suladım. Ne kadar etkili olur onu da bilmiyorum.
İsmail Kuzucu
08-02-2015, 00:19
Şöylede düşünmek lazım, bu seneye etkisi olmasa bile bir sonraki sene soğan daha kuvvetli olacağı için çiçekleride o derece güzel olacaktır.
Eğer gübreyi verdikten sonra yapraklar uzadı ise gübre etkili olmaya başlamıştır. Hayvan gübreleri azot ağırlı olduğu için ilk önce yeşil aksam gelişme gösterir.
YeniGine
08-02-2015, 00:40
:) Yok yok o yaprakları öyle görünce gübreyi koydum toprağa.
venus_trap
13-02-2015, 10:40
536781
536782
Bunlarda benim sümbülülüşlerim :D
YeniGine
13-02-2015, 23:37
Ben soğanları iyi besleyememişim diye üzülürken, ertesi gün bir baktım ki!.. :(
Bir gün önce.
536877
:( Bir gün sonra.
536878
YeniGine
14-02-2015, 02:19
:( Maalesef kedi tuvalet ihtiyacını gidermeye çalışmış... :(
venus_trap
14-02-2015, 10:08
:( Maalesef kedi tuvalet ihtiyacını gidermeye çalışmış... :(
geçmiş olsun benim çiçeklerimide iguanam yemişti hayvan işte aklı yok :/
eceyıldız
14-02-2015, 13:24
Merhaba arkadaşlar, sümbüllerin kuruyan çiçek koçanları kesmek gerekiyor mu çünkü dipten yeni çiçekler geliyor.
Laleci_03
14-02-2015, 15:39
Evet Sn. Eceyıldız, solmaya başladıkları anda sapın dibinden kesin, hem soğanı da boşuna yormamış olursunuz ;)
eceyıldız
15-02-2015, 00:39
Teşekkür ederim Laleci sabah ilk iş keseceğim ....
gardiyan47
17-02-2015, 09:48
elime sümbül soğanları yeni geçti ve hemen ektim umarım yanlış yapmamışımdır.eğer yanlış zamanlama olduysa hemen sökim.lütfen yardımcı olun.ambalajında yazana göre siyah ve kırmızı renkli imiş ama ekim zamanı yazılmamış
celalim01
17-02-2015, 10:01
Ekim zamanı geçti normalde ama ekmekle hata etmiş sayılmazsınız. En azından korumuş olursunuz . Çiçek açmasa bile (kesin açmaz diyemem) Şansınıza bakalım. Bekleyip görün derim neler olacak.
gardiyan47
17-02-2015, 10:07
celalim01 teşekkür ederim
Güzel arkadaşıma hediye ettiğim sümbül soğanı açmış. Az evvel fotoğrafını attı :)
Sûz-i Dilârâ
22-02-2015, 15:16
Yavaş yavaş sümbüller açmaya başladı artık;) Bir tanesi yavrulu biri de çift çiçek saplı;)
538036538037
538038538039
Laleci_03
22-02-2015, 15:30
Çok güzeller Sn. Sûz-i Dilârâ, maşallah, saksıları da ayrı bir güzelmiş. ;)
Benimkilerin de çoğu açtı ama açmayanlar var onları bekliyorum fotoğraflamak için :rolleyes:
YeniGine
22-02-2015, 23:25
Sevgili Sûz-i Dilârâ; sümbüllerinize maşallah. Yavrulu olanı göremedim; 4 senedir sümbül soğanı dikiyorum hiç yavruladıklarını görmek nasip olmadı, çokça da soğanım kayboldu gitti maalesef. :(
Soğanlılarım yavrulasa idi, kalsa idi şimdiye ne kadar çok sümbüllerim, lalelerim olacaktı.
Sûz-i Dilârâ
23-02-2015, 09:22
"Paylaş" yazan yerin yanındaki fotoğrafa dikkatlice bakarsanız görebilirsiniz sevgili YeniGine, fotoğraftan anlaşılamıyabiliyor. :)
Babacığımın sümbülcağızı..
Ekip ekip koyuyorum camın önüne. Çiçekleri sevdirecegim zamanla onlara :)
akçabardak
23-02-2015, 11:47
Babacığınız güle güle büyütsün sümbülcağızını :)
eceyıldız
23-02-2015, 12:39
Yavaş yavaş sümbüller açmaya başladı artık;) Bir tanesi yavrulu biri de çift çiçek saplı;)
538036538037
538038538039
Bu renk iki sümbülüm açtı ve çiçekleri geçti birinin yeni çiçeği geliyor anlamadım yavrumu yosa çift çiçeklimi
Şimdi de koyu pembe ve beyaz sümbüllerim açıyor...
eceyıldız
23-02-2015, 12:42
Sevgili Sûz-i Dilârâ; sümbüllerinize maşallah. Yavrulu olanı göremedim; 4 senedir sümbül soğanı dikiyorum hiç yavruladıklarını görmek nasip olmadı, çokça da soğanım kayboldu gitti maalesef. :(
Soğanlılarım yavrulasa idi, kalsa idi şimdiye ne kadar çok sümbüllerim, lalelerim olacaktı.
Ben gördüm Sevgili yeni gine A-101 den 9 soğan aldım bir arkadaşıma 3 soğan verdim bir soğan bu renk açtı ve iki yavru çıkmış yanında kızkandım ve üzüldüm ben aldım ve ona verdim ama benim değil ona verdiğimin yavrusu çıktı... :(
Babacığınız güle güle büyütsün sümbülcağızını :)
Camın önünde duruyor, bakan yok ki ablacım ;) ben her gelişimde su veriyorum ya da yağmurda sulanıyor:o dibindeki otcağızı yolmaya da elim varmadı, epeyce gelişmiş. Benim saksılarda bu bu hale gelmeden müdahale ettiğim için zorluk çekmiyorum da buna kıyamadım :rolleyes:
akçabardak
23-02-2015, 15:42
Camın önünde duruyor, bakan yok ki ablacım ;) ben her gelişimde su veriyorum ya da yağmurda sulanıyor:o dibindeki otcağızı yolmaya da elim varmadı, epeyce gelişmiş. Benim saksılarda bu bu hale gelmeden müdahale ettiğim için zorluk çekmiyorum da buna kıyamadım :rolleyes:
Ama o otcağız soğanın kuvvetini alır... gelişemez... sen yine de o otcağızı alıver sevaptır yazık, sana dua eder :) rengi de pek güzelmiş maşallah bembeyaz, ben beyaz olan her şeyi çok severim :dilli:
eceyıldız
25-02-2015, 14:41
Işte benim güzel sümbüllerim...
Sümeyra Karahan
27-02-2015, 00:06
merhaba, bi kaç haftalığına evde yoktum ve döndüğümde bununla karşılaştım. :( şimdi ne yapmalıyım, ne yapabilirim?
*soğanlarım çürümemiş sağlamlar
merhaba, bi kaç haftalığına evde yoktum ve döndüğümde bununla karşılaştım. :( şimdi ne yapmalıyım, ne yapabilirim?
*soğanlarım çürümemiş sağlamlar
Sn. Sümeyra Karahan,
Genel olarak bilgi vermek gerekirse; kurumuş çiçekleri bir makas yardımıyla kesip, yeşil aksamları soluncaya kadar sulama devam edin. Tamamen sararıp solduklarında sümbülleri saksılarından çıkarın. Saksılarından çıkardığınız sümbüllerin topraklarını temizleyip, bodrum, kiler gibi serin bir yerde bir sonraki dikim zamanına kadar bekletebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken en önemli şey, soğanlar hava alabilecek bir şekilde muhafaza edilmelidir.
Sümeyra Karahan
02-03-2015, 13:17
teşekkürler MertD , kuru yapraklarını ve çiçeklerini kestim tamamen solmalarını bekleyeceğim.
neden topraktan ayırmamız gerekiyor?
Sn. Sümeyra Karahan
Detaylandırmak gerekirse, saksılı ürünlerde 2 çeşit saklama yöntemi mevcuttur.
1.'si saksılarından çıkardığınız sümbüllerin topraklarını temizleyip, bodrum, kiler gibi serin bir yerde bir sonraki dikim zamanına kadar bekletebilirsiniz.
2.'si saksıları değiştirmeyip olduğu gibi bırakarak bodrum, kiler gibi serin bir yerde bir sonraki dikim zamanına kadar bekletebilirsiniz.
İki yöntemin de avantajları ve dezavantajları mevcut.
1. yöntemde avantaj, her an elinizin altında, soğanların durumu sadece bakarak bile anlayabilirsiniz. Dezavantaj deformasyonu artar.
2. yöntemde dezavantaj ise soğanların durumu toprak altında olduğu için belirsizleşebilir. Topraktan kaynaklanan bir hastalık veya haşere olabilir, bunu farketmek zorlaşır. Avantaj, deformasyonu azalır.
İki yöntemden istediğinizi seçip kullanabilirsiniz.
çiçeksever
04-03-2015, 08:26
Favori çiçeklerimden sümbüllerim. Hafta sonu Tekzenden XL boyutundan 2 tane aldım.
Benol Hazaroğlu
04-03-2015, 09:25
Yüzümü güldüren.
Laleci_03
04-03-2015, 14:45
Fotoğraf atmak için hepsinin açmasını bekledim ama bozulmaya başlıyorlar maalesef, beyazlar daha sonra :D539274539275539276539277 Bu sarı sümbül sürpriz oldu, A101'den aldığım karışık paketten ;) 539278
Laleci_03
04-03-2015, 14:46
Bir de topluca çekindik :D539279
akçabardak
04-03-2015, 16:32
Maşallah Laleçi-03 allah nazarlardan korusun, pek güzeller oooh misler gibi kokuları burnuma kadar geldi.
Laleci_03
04-03-2015, 16:38
Amin Akçabardak ablacım amin :D Sorma, kendileri gibi güzel bir de kokuları var ki, mest oluyorum bu güzellere .;) Hırs yaptım seneye daha çok olacak inşallah :D
celalim01
04-03-2015, 17:17
Bende sümbülleri yerleştirdim. Makineyi ayarlayıp çekeyim resimleri bakalım. Çekince paylaşırım.
Laleci'nin sümbüllerinden sonra sönük kalsada bu da babacığım icin ektigim sümbülün tam açmış hali :)
YeniGine
05-03-2015, 00:19
Sevgili Laleci sümbüllerine maşallah; çok da güzel çiçeklenmişler, çok güzel bir köşe olmuş, ellerine sağlık...
Sevgili hira, maşallah babacığının sümbülü de çok güzel çiçeklenmiş. Daha ne olsun, yanında 2-3 tane sümbül olsa idi, sevgili Laleci'nin sümbüllerinden hiçbir farkı olmadığını görürdün... Ellerine sağlık.
Laleci_03
05-03-2015, 13:47
Olur mu Hira ablacım sümbülün adı yeter, bir de sen dikmişsin daha ne olsun? :D
Bu arada çok teşekkür ederim YeniGine ablacım, senin mesajını gördükten sonra maziye gittim biraz, yaklaşık 1 yıl önce sen ilk kez benim sümbüllere maşallah demişsin bak http://www.agaclar.net/forum/1250814-post1212.htm ;) İnşallah seneye de bekleriz ablacım :rolleyes:
pinar1453
07-03-2015, 08:35
merhabalar doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum fakat yardımınıza ihtiyacım var? 1 hafta önce diktiğim sümbüllermin yapraklarında sararma oldu morelim çok bozuk sümbüllerime ne olmuş olabilir? yardımlarınızı bekliyorum..
merhabalar doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum fakat yardımınıza ihtiyacım var? 1 hafta önce diktiğim sümbüllermin yapraklarında sararma oldu morelim çok bozuk sümbüllerime ne olmuş olabilir? yardımlarınızı bekliyorum..
Diktiğiniz sümbülün soğanı mı? yoksa bitkisi mi?
Sanırım kök de arıza vardır., veya soğanı çürümüştür/çürüktürveya çok su verilmiştir su alamaz ve sararıp gider... Kolay gelsin
B e t ü l
09-03-2015, 09:52
Herkese merhaba
Kasım ayında diktiğim sümbüllerimin 2 tanesinin yaprak uçları fotoğraftaki gibi olmuş. Ne yapabilirim?
Herkese merhaba
Kasım ayında diktiğim sümbüllerimin 2 tanesinin yaprak uçları fotoğraftaki gibi olmuş. Ne yapabilirim?
Sn Betül, bu bir mantar enfeksiyonu, zannedersem Rizoctonia olmalı. Olanağınız var ise Captan, veya Rizolex gibi ilaçlar kullanabilirsiniz, ama tek bir bitki için ilaç hazırlamak zordur, bu nedenle oluruna bırakın, biraz yaprak hasarı yapar. kolay gelsin
mor-salkım
12-03-2015, 20:42
merhabalar, iki saksı karışık renklerde sümbüllerim vardı iki sene açtılar bu sene yapraklar çıktı ama çiçeklenme yok. sadece soğanlarda yavrulama olmuş bikaç minik filiz var bu yüzden ama ben anlamadım neden açmadılar açmıyorlar. mersinde herkesin sümbülleri açtı benimkilerde tık yok. sizce nerde hata yapıyorum. bol güneş alıyorlar sularıda tamam. toprak değişimi falan mı yapsam ki? ama ben arada besin de veriyorum zaten bahçeme de saksıdaki çiçeklerime de. off inşallah bir çözümü vardır.
lenavita
13-03-2015, 14:12
kesinlikle artık sümbül yetiştir miyecem çünkü sogan larını korumak çok zor diger çiçek sogan ları dayanabilirken sümbül sogan ları çok nazik zor bir bitki aynı karanfil gibi nazlı
kesinlikle artık sümbül yetiştir miyecem çünkü sogan larını korumak çok zor diger çiçek sogan ları dayanabilirken sümbül sogan ları çok nazik zor bir bitki aynı karanfil gibi nazlı
Bende aynı şeyleri lale için düşünüyorum. Ayrıca İkinci yılına çiçek açtığını görmedim. sümbül en kolaylarından diye düşünüyorum.
merhabalar, iki saksı karışık renklerde sümbüllerim vardı iki sene açtılar bu sene yapraklar çıktı ama çiçeklenme yok. sadece soğanlarda yavrulama olmuş bikaç minik filiz var bu yüzden ama ben anlamadım neden açmadılar açmıyorlar. mersinde herkesin sümbülleri açtı benimkilerde tık yok. sizce nerde hata yapıyorum. bol güneş alıyorlar sularıda tamam. toprak değişimi falan mı yapsam ki? ama ben arada besin de veriyorum zaten bahçeme de saksıdaki çiçeklerime de. off inşallah bir çözümü vardır.
Sümbül, çiçek açtıktan sonra soğanları parçalanır. üst üste 2 yıl aynı yerde kalırsa parçalanmış (yavrulamış ) olan soğanlar yeni kök yapmakta zorlanır, yapamaz. küçük soğanlar ise çiçek vermez veya cılız çiçekler verir.
küçük bir sümbül soğanını en az 3-4 yıl tarlada her yıl söküp dikerek ,ve çiçeğini kopararak büyütmeniz gerekir ki soğan irileşsin ve güzel çiçek versin. Saksı içinde bu koşullar olmayacağı için sıkışmış yavrular çiçeklenemez.
Bende aynı şeyleri lale için düşünüyorum. Ayrıca İkinci yılına çiçek açtığını görmedim. sümbül en kolaylarından diye düşünüyorum.
Lale soğanı çiçek açtıktan sonra, ana soğan ölür,(2-4 adet) yavrular kalır. onlar da küçük olduğu için çiçek vermezler. Yazın bu yavruları söküp, kurutup Ekim ayında Bol güneş alan işlenmiş tarla toprağına ekip büyüttükten (çiçek açarsa onları kopartarak) sonra , irileştirilmiş soğanlar çiçek verir..
Laleci_03
15-03-2015, 17:55
Lale soğanı çiçek açtıktan sonra, ana soğan ölür,(2-4 adet) yavrular kalır. onlar da küçük olduğu için çiçek vermezler. Yazın bu yavruları söküp, kurutup Ekim ayında Bol güneş alan işlenmiş tarla toprağına ekip büyüttükten (çiçek açarsa onları kopartarak) sonra , irileştirilmiş soğanlar çiçek verir..
Merhaba sayın Kgursan, benim geçen seneden kalan bir lale soğanım bu sene de çiçeklenecek yani daha çiçeği açmadı ama tomurcuk gözüküyor, açtığında hemen koparmalı mıyım gerçekten?
Merhaba sayın Kgursan, benim geçen seneden kalan bir lale soğanım bu sene de çiçeklenecek yani daha çiçeği açmadı ama tomurcuk gözüküyor, açtığında hemen koparmalı mıyım gerçekten?
Sn laleci, sen laleci sin, soğancı değilsin ki?!! Soğan mı büyüteceksin, çiçeğini mi göreceksin? Bir karar ver. bence soğan büyütme- irileştirme işine hiç girmeyin. Cılız da olsa Çiçekleri açsın
Laleci_03
16-03-2015, 17:53
:D Doğru, Laleciyim ben :D Soğan büyütmeyeceğim, çiçeğini göreceğim tamamdır, sağ olun Sn. Kgursan ;)
İyi günler,
Benim de mor sümbüllerim açmaya başladı. Sarı nergislerle beraber mükemmel bir uyum içindeler. Kasım ayında saksıya dikip dışarı koymuştum. Sonrasında pek baktığım söylenemez. Sanırım asıl bakım bundan sonra başlayacak ;) Okuduklarımdan anladığım kadarıyla soğanlara bakmak ve seneye yine çiçek almak pek kolay değil. Şimdilik çiçeklerimin tadını çıkarmak istiyorum. Kokularından faydalanmak için tam açtıkları zaman evin içine alsam olur mu?
Teşekkürler
541481
çiçeksever
18-03-2015, 13:14
Sayın Hocam100 ve diğer ustalar;
Eski sümbüllerimde çiçeklerde küçülme var. Geçen sene 10-15 tane çiçeği olan soğanda bu sene 5-7 tane çiçek var. Bunun nedeni ne olabilir?
Sayın Hocam100 ve diğer ustalar;
Eski sümbüllerimde çiçeklerde küçülme var. Geçen sene 10-15 tane çiçeği olan soğanda bu sene 5-7 tane çiçek var. Bunun nedeni ne olabilir?
soğan yavrulamış ve sıkışmıştır. sonbaharda ayırıp dikin.
İyi günler,
Benim de mor sümbüllerim açmaya başladı. Sarı nergislerle beraber mükemmel bir uyum içindeler. Kasım ayında saksıya dikip dışarı koymuştum. Sonrasında pek baktığım söylenemez. Sanırım asıl bakım bundan sonra başlayacak ;) Okuduklarımdan anladığım kadarıyla soğanlara bakmak ve seneye yine çiçek almak pek kolay değil. Şimdilik çiçeklerimin tadını çıkarmak istiyorum. Kokularından faydalanmak için tam açtıkları zaman evin içine alsam olur mu?
Teşekkürler
541481
Evin içi çok sıcak ise çabuk bozulur. Sümbül sıcak sevmez. 15-17 oC uygundur.
Evet sıcak oluyor bazen. Teşekkür ederim. Lale içinde mi aynı şey geçerli?
B e t ü l
19-03-2015, 13:47
Sn Betül, bu bir mantar enfeksiyonu, zannedersem Rizoctonia olmalı. Olanağınız var ise Captan, veya Rizolex gibi ilaçlar kullanabilirsiniz, ama tek bir bitki için ilaç hazırlamak zordur, bu nedenle oluruna bırakın, biraz yaprak hasarı yapar. kolay gelsin
Şu anda durumu böyle.. Acaba diğerlerine de bulaştırır mı?sökeyim mi?
Laleci_03
19-03-2015, 15:22
Ve kapanışı mavi–beyaz yapalım ;)
Laleci_03
19-03-2015, 15:30
;) ;)
Şu anda durumu böyle.. Acaba diğerlerine de bulaştırır mı?sökeyim mi?
Bence sökün, göreceksiniz ki soğan dibi çürümüştür, Hayır gelmez. kolay gelsin
Kırmızı beyaz görsele bayıldım Laleci :) aksilikler peşimi bırakırsa bende ilerleyen saatlerde dün cektigim fotografları ekleyecegim inşallah :)
Laleci_03
19-03-2015, 17:42
Çok teşekkür ederim Hira ablam, haydi bekliyorum fotoğraflarını ;)
akçabardak
19-03-2015, 20:00
Laleci kardeş maşallah bu güzelliklere kim dayanabilir ki... çok çekiciler baksanıza arıları kelebekleri bile kendilerine çekmişler, adeta renkleriyle büyülüyorlar hepimizi.
Çok şekerler bayıldım, misler gibi doya doya kokularını içinize çekin.
Laleci_03
19-03-2015, 21:34
Sağ olasın Akçabardak ablam çok teşekkür ederim, gördüğün gibi arıdan, kelebekten bana sıra gelmiyor, demiyorlar ki bir de bu güzelleri yetiştiren gelsin koklasın :D
YeniGine
19-03-2015, 23:14
Sevgili Laleci sümbüllerine maşallah maşallah!.. Ben bahçelerde dolanıyorum ne kelebek, ne de arı gördüm, senin sümbüllerinin güzelliği balkonuna çekmiş kelebeği, arıyı. Şimdii bundan sonra bu soğanları nasıl besleyeceğiz; onu öğrenmemiz gerekiyor... :) Ben şimdiden çiçekleri keseyim, birkaç komşuma vereyim diyorum amaa kıyamıyorum da!.. Her gün az biraz daha dursunlar diyorum.
Laleci_03
20-03-2015, 14:14
Teşekkürler YeniGine ablam sağ ol, kokuları sadece arıyı, kelebeği değil beni de bağımlı yaptı sürekli balkona çıkmak geliyor içimden ama hava soğuk maalesef, içeri de almak istemiyorum çabuk bozulurlar diye ;)
Ayrıca dediğin gibi çok iyi bakmamız lazım :rolleyes: Ben de senin gibi önce keseyim artık, soğanı yormasın diyorum lâkin bir yandanda hep kalsınlar öylece seyredeyim diyorum ama bir yere kadar tabii :D
Sevgili Laleci sümbüllerine maşallah maşallah!.. Ben bahçelerde dolanıyorum ne kelebek, ne de arı gördüm, senin sümbüllerinin güzelliği balkonuna çekmiş kelebeği, arıyı. Şimdii bundan sonra bu soğanları nasıl besleyeceğiz; onu öğrenmemiz gerekiyor... :) Ben şimdiden çiçekleri keseyim, birkaç komşuma vereyim diyorum amaa kıyamıyorum da!.. Her gün az biraz daha dursunlar diyorum.
çiçekler solmadan kesmeniz gerekmez, ve de yatiştirmenizin mantığına aykırı!! siz soğanmı yetiştiriyorsunuz, çiçek mi?? Çiçekleri geçtikten sonra bakıma devam edin yeter. Kolay gelsin
YeniGine
20-03-2015, 23:21
Sayın kgursan, çok teşekkürler bu bilgi çok iyi oldu; açıkçası rahatladım. Solana kadar dursunlar o halde çiçeklerimiz...
Dumlupınar
21-03-2015, 15:38
Buda benden ☺
B e t ü l
01-04-2015, 10:36
Misss gibi kokuyoruz. Yavru soğanımız da açmış.
B e t ü l
01-04-2015, 10:41
Beyazın asaleti bir başka
minguinho
03-04-2015, 11:59
Merhabalar,
Geçtiğimiz sonbaharda markette denk geldiğim sümbül soğanlarını görmemle müthiş bir merak gelişti zihnimde. Terasa konumlandırdığım saksılarda toprağa özenle yerleştirdiğim, sürekli üstünü açıp ne kadar kök saldığını ne kadar büyüdüğünü merakla kontrol ettiğim içinden çıkacak muhteşem kokulu güzelliği seyretmek için aylarca sabırla heyecanla beklediğim soğanlarım muazzam bir güzellikle çiçeklerini açtılar Mart'ın başında. Subhanallah. Çok gürbüz değillerdi ama etkileyici olan şey gözlerimin önünde kupkuru soğandan böyle bir güzelliğın çıkmasıydı. Rabb'in kudretini tefekkür etmeye bir vesile oldular aynı zamanda.
Sümbüller yumru yumru olmuş çiçeklerini açacakken pek dokunmamak gerekiyor onu özellikle belirteyim. Henüz bir yaşına basmamış olan yeğenim tam bir çiçek meraklısı, özellikle halasının sümbüllerini görünce kendinden geçiyor. Dokunmanın yasak olduğunu öğrendi, ellerini sürmeden sadece çiçekleri öperek sevgi gösterebileceğini öğrettik ona. O yüzden yanına yaklaştırdığımda elleriyle saksıyı kavrayıp sulu dudaklarını çiçek kısmına dokunduruyor, kendince öpüyor seviyor :) Öptüğü çiçek yaprakları yandı, düzgün büyümediler. Buna dikkat etmekte fayda var.
Bu sene ilk defa sümbül yetiştirdiğim için solan soğanları nasıl muhafaza edeceğimi bilmiyorum. Toprakta ne kadar kalmalıdır, topraktan çıkarınca nasıl hangi şartlarda muhafaza etmelidir, yavru soğan varsa nasıl davranmalıdır? Engin tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
Selamlar..
Merhabalar,
Geçtiğimiz sonbaharda markette denk geldiğim sümbül soğanlarını görmemle müthiş bir merak gelişti zihnimde. Terasa konumlandırdığım saksılarda toprağa özenle yerleştirdiğim, sürekli üstünü açıp ne kadar kök saldığını ne kadar büyüdüğünü merakla kontrol ettiğim içinden çıkacak muhteşem kokulu güzelliği seyretmek için aylarca sabırla heyecanla beklediğim soğanlarım muazzam bir güzellikle çiçeklerini açtılar Mart'ın başında. Subhanallah. Çok gürbüz değillerdi ama etkileyici olan şey gözlerimin önünde kupkuru soğandan böyle bir güzelliğın çıkmasıydı. Rabb'in kudretini tefekkür etmeye bir vesile oldular aynı zamanda.
Sümbüller yumru yumru olmuş çiçeklerini açacakken pek dokunmamak gerekiyor onu özellikle belirteyim. Henüz bir yaşına basmamış olan yeğenim tam bir çiçek meraklısı, özellikle halasının sümbüllerini görünce kendinden geçiyor. Dokunmanın yasak olduğunu öğrendi, ellerini sürmeden sadece çiçekleri öperek sevgi gösterebileceğini öğrettik ona. O yüzden yanına yaklaştırdığımda elleriyle saksıyı kavrayıp sulu dudaklarını çiçek kısmına dokunduruyor, kendince öpüyor seviyor :) Öptüğü çiçek yaprakları yandı, düzgün büyümediler. Buna dikkat etmekte fayda var.
Bu sene ilk defa sümbül yetiştirdiğim için solan soğanları nasıl muhafaza edeceğimi bilmiyorum. Toprakta ne kadar kalmalıdır, topraktan çıkarınca nasıl hangi şartlarda muhafaza etmelidir, yavru soğan varsa nasıl davranmalıdır? Engin tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
Selamlar..
Okuyacaksınız. ! "Soğanların depolanması ve preparasyonu" başlığını okuyun. Ayrıca ben pek çok nesaj da açıklamıştım bulursanız onları da o0kuyun. kolay gelsin.
lenavita
08-04-2015, 16:36
soğanlı çiçekleri çok sevmeme rağmen sümbül soğanı sert olmayışından dolayı ikinci sene yok oluyor
soğanlı çiçekleri çok sevmeme rağmen sümbül soğanı sert olmayışından dolayı ikinci sene yok oluyor
Yapraktan mantar girip soğanın içi ,özellikle taban kısmı çürümedikten sonra sümbül soğanı yok olmaz. ikinci yıl da çiçek verir, sonra yavrulama yaparak parçalanır.
Lale soğanı çiçek verdikten sonra scale dediğimiz kabukların dibinde yeni yavru oluşturur, ana soğan yok olur ,o yavrular irileşir yeni soğan yaparlar (tazelenirler)
çiçeksever
13-04-2015, 13:42
Katmerli sümbüllerim...
çiçeksever
13-04-2015, 13:44
Yapraktan mantar girip soğanın içi ,özellikle taban kısmı çürümedikten sonra sümbül soğanı yok olmaz. ikinci yıl da çiçek verir, sonra yavrulama yaparak parçalanır.
Lale soğanı çiçek verdikten sonra scale dediğimiz kabukların dibinde yeni yavru oluşturur, ana soğan yok olur ,o yavrular irileşir yeni soğan yaparlar (tazelenirler)
Bu yazıdan sümbülde 2 senede bir , lalede her sene soğanın tazelendiğini mi anlamalıyız?
ymzumruttas
14-04-2015, 12:24
Merhabalar, 2 hafta önce kayınpederim bana sümbül dikip getirmiş ve şuan durumları böyle çapraz köşelerde de çuha çiçeği var. Sümbüller dağıldı yayıldı gitti ona ragmen kokusu cok harika. Ben ne yapayım nasıl duzelir bunlar yani hiçbir bilgim yok bu konuda aydınlatırsanız sevinirim :)
Doğa-Sever
25-04-2015, 16:37
benim sümbülüm sağlıklı duruyor her gün nemlendirme yapıyorum sümbülüm güzel kokusunu veriyora ama az nasıl bu kokuyu daha fazla vermesini sağlayabilirim?
benim sümbülüm sağlıklı duruyor her gün nemlendirme yapıyorum sümbülüm güzel kokusunu veriyora ama az nasıl bu kokuyu daha fazla vermesini sağlayabilirim?
önce nemlendirme??? ne demek!. Eğer sulama demek istiyorsanız, her gün sulama YANLIŞ!! Üstten "Islama" yapıyorsanız bu da yanlış.. Sulama deyince toprağına 1 su bardağı su dökülür, ve 3-5 gün sulanmaz. Korkmayın bitki susuzluktan kolayca ölmezAma üstten ıslama yaparsanız, kökler su alamayacağı için kurur, Çok su verirseniz de kökler boğulur ve ölür!
Verdiği koku ile yetineceksiniz, bunu artırmak sizin elinizde değil. Ancak havalar ısınınca, koku veren maddeler buharlaşır ve koku artar.
kolay gelsin
Merhabalar, 2 hafta önce kayınpederim bana sümbül dikip getirmiş ve şuan durumları böyle çapraz köşelerde de çuha çiçeği var. Sümbüller dağıldı yayıldı gitti ona ragmen kokusu cok harika. Ben ne yapayım nasıl duzelir bunlar yani hiçbir bilgim yok bu konuda aydınlatırsanız sevinirim :)
Sıcaktan dağılmıştır.
Bu yıl mor sümbüllerim (http://www.agaclar.net/forum/1258164-post1226.htm) tohum verdi, diğerlerini ektim, bunları kurutuyorum. Her çiçekte bir çenek irileşerek kapçık yapıyor ve çiçek kuruduğunda kapçık kalıyor.. Herbirinden 2-3 adet tohum çıktı.
a_fan_of_barca
03-07-2015, 17:27
Bu da benim ilkbaharda aldigim sumbul'um. Artik kendisi yok maalesef :( Sogani curudu, ben de atmak zorunda kaldim soganini. Toprakta kurtlar yemisti sogani
sümbül soğanını saksıya kaç santim derinliğe ekmek gerekir edirne için
Soğanın üzerinde 2 parmak (4-5 cm) toprak oldu mu yeter.
Merhabalar Sümbül severler..Çoktandır bu sayfaya uğramadım..Bu yıl marketten 3 tür den de Sümbül aldım..Pembe,mavi ve beyaz..Ektim gelir gelmez..tam zamanı.Artık Mart ayını bekeleyeceğiz..Açtıklarında paylaşırım artık..
Geçen bahardaki sümbülüm...
Sümeyra Karahan
13-11-2015, 21:27
merhabalar, eş zamanlı ektiğim sümbül soğanlarımın bir tanesi köklendiği halde hiç yapraklanma emaresi göstermiyor. sizce sorun ne olabilir?
Sümbüllerin yapraklanması için havanın biraz daha serinlemesi gerekiyor, benim sümbüllerim de henüz yapraklanmadı. Ancak diğerleri yapraklanmışken birinin yapraklanmaması da ya bu soğanın farklı türde olduğunu ya da kışa kadar saklamada (soğanın dinlenmesi sırasında) bir problem olduğunu düşündürüyor.
Sümeyra Karahan
14-11-2015, 20:38
teşekkürler Ozlem A, umarım soğanında sorun yoktur =(
minguinho
22-11-2015, 01:57
Merhaba,
Yaklaşık bir ay önce sümbül soğanlarımı ekmiş bulundum. Pastırma yazı soğanlarımı yeşertti, güzelce kök saldılar ve neredeyse toprağın üstüne çıkacak kadar büyüdüler. Havalar biraz daha böyle giderse korkarım epey uzatmış olacaklar başlarını ve soğuk havalara böyle girecekler. Bu durum acaba baharda acacak olan çiçeğin kalitesini olumsuz etkiler mi? Tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını beklerim. Selamlar..
mehmet 023
03-01-2016, 09:11
ben yeni bir sümbül ektim 3 tane bir tanede çıkmış bir sümbül aldım yeni ektiklerim az yavaş büyüyor ne yapmalıyım :confused:
eceyıldız
07-01-2016, 14:26
Benim sümbüller yavaş yavaş uyanıyor çok şükür.
ben yeni bir sümbül ektim 3 tane bir tanede çıkmış bir sümbül aldım yeni ektiklerim az yavaş büyüyor ne yapmalıyım :confused:
Birşey yapmayın. Çok sulamayın yeter. Onlar zamanı gelince çıkar ve açarlar.
Merhaba,
Yaklaşık bir ay önce sümbül soğanlarımı ekmiş bulundum. Pastırma yazı soğanlarımı yeşertti, güzelce kök saldılar ve neredeyse toprağın üstüne çıkacak kadar büyüdüler. Havalar biraz daha böyle giderse korkarım epey uzatmış olacaklar başlarını ve soğuk havalara böyle girecekler. Bu durum acaba baharda acacak olan çiçeğin kalitesini olumsuz etkiler mi? Tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını beklerim. Selamlar..
Birşey olmaz bırakın büyüsünler..
Sûz-i Dilârâ
10-01-2016, 19:06
Yabanî sümbüllerim, bir kısmı geçen yıl köyde bana hediye edilenler, yazı atlatamam diyordum ama şükür ki sağlam kalmışlar ve diktikten sonra da yeşerdiler, büyümeleri yavaş ama olsun.
10 tanesi de hocam100'den aldıklarım, onlar daha iri ve besili olanlar:D
Yabanî sümbüllerden aldığım tohumları sayın telato'ya yolladım, inşallah çimlendirebilir daha da önemlisi büyütebilir:D
Sayın hocam100 sizden gelen sümbül paketinden de minik bir soğan daha çıktı o da çiğdem sanırım. Merak edip sümbüllerin ortasına dikmiştim. En sondaki fotoğrafta.
Melisa16
16-01-2016, 17:37
Sümbüllerimde son durum :)
Geçen ki fırtınada benim saksılardan biri balkondan aşağı düştü bereket kimse aşağıda yokmuş, bu arada çevreye saçılan soğanları topladım köklenme yok sadece tepeden 1 cm kadar uç vermişler. Tekrar toprak hazırlayıp dikeceğim.
Ekim sonunda diktiğim ve serin ortamda bekleyen ve 15 gün önce güneş alan balkona çıkardığım soğanlar; Bu işte daha tecrübeli arkadaşlara sorum bunlar köklenir mi? Diğer iki saksı daha var.
Yoksa sadece soğanlar da ki besin kadar beslenip güdük şekilde mi kalırlar.
Mevcut dikili olanların üzerinde 2 cm toprak var.
Bu toprak fazla derseniz üzerinden uçlar ortaya çıkana kadar alabilirim.
Mücevher Çalısı
21-01-2016, 15:01
Geçen ki fırtınada benim saksılardan biri balkondan aşağı düştü bereket kimse aşağıda yokmuş, bu arada çevreye saçılan soğanları topladım köklenme yok sadece tepeden 1 cm kadar uç vermişler. Tekrar toprak hazırlayıp dikeceğim.
Ekim sonunda diktiğim ve serin ortamda bekleyen ve 15 gün önce güneş alan balkona çıkardığım soğanlar; Bu işte daha tecrübeli arkadaşlara sorum bunlar köklenir mi? Diğer iki saksı daha var.
Yoksa sadece soğanlar da ki besin kadar beslenip güdük şekilde mi kalırlar.
Mevcut dikili olanların üzerinde 2 cm toprak var.
Bu toprak fazla derseniz üzerinden uçlar ortaya çıkana kadar alabilirim.
Baştan söyleyeyim tecrübem pek yok, genelde her sene tekrar alanlardanım:o
Sümbül soğanlarınız bir müddet sonra kök vereceklerdir. Güdük kalma kısmını anlamadım, neden güdük kalsınlar ki? Kök salamaması durumunda güdük kalmaktansa ölmeyi terci ederler:D
Topraklarını ellemenize gerek yok. Genel olarak soğanlıların yüzeyde dikilmemesi tavsiye edilir. En büyük sebebi, hava şartlarından direk etkilenmelerini önlemek, diğer sebebi ise düzgün formda büyümeyip yere doğru eğilmelerinin önüne geçmek. Ama siz toprağı dediğiniz gibi tekrar üzerine eklerim, yorulmam sıkılmam diyorsanız deneyebilirsiniz:p
592995
Bakınız bu kötü bir örnek. Bu soğanın sahibi her sene sümbül soğanını yenileyen biri. Geçen sene 2 tek soğanı hayatta kalmış ve akıllanmamış, tekrar küçücük saksıya yüzeysel dikim yapmış:D
Baştan söyleyeyim tecrübem pek yok, genelde her sene tekrar alanlardanım:o
Sümbül soğanlarınız bir müddet sonra kök vereceklerdir. Güdük kalma kısmını anlamadım, neden güdük kalsınlar ki? Kök salamaması durumunda güdük kalmaktansa ölmeyi terci ederler:D
Topraklarını ellemenize gerek yok. Genel olarak soğanlıların yüzeyde dikilmemesi tavsiye edilir. En büyük sebebi, hava şartlarından direk etkilenmelerini önlemek, diğer sebebi ise düzgün formda büyümeyip yere doğru eğilmelerinin önüne geçmek. Ama siz toprağı dediğiniz gibi tekrar üzerine eklerim, yorulmam sıkılmam diyorsanız deneyebilirsiniz:p
592995
Bakınız bu kötü bir örnek. Bu soğanın sahibi her sene sümbül soğanını yenileyen biri. Geçen sene 2 tek soğanı hayatta kalmış ve akıllanmamış, tekrar küçücük saksıya yüzeysel dikim yapmış:D
Benim güdük kalma dediğim olay bu! son resimdeki(sanki başka resim var da), yani minik bir çiçek açmış hepsi o kadar, o haliyle ölüp gidecek zavallı... :(
Aşırı soğuktan donmasınlar diye 2 cm kadar toprak koymuştum üstlerine neyse bekleyelim görelim.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler... :)
cagatayz
23-01-2016, 00:39
Merhabalar.;) Kasım sonu gibi ektiğim 6 soğanımdan 2 tanesi zamansız olarak açtı.Çiçekleri gayet sağlıklı görünüyor, mutfağımı da mis gibi kokuttular ;)
Fakat diğer 4 soğanımın gelişimleri çok yavaş. Çiçek açacak olaran kısım görünüyor ama yaprakları minicik henüz. Sıvı besin verirsem açmış olan sümbüllerimi öldürebilirim. Ne yapmamı önerirsiniz? Diğer soğanları kendi haline mi bırakmalıyım?
Teşekkürler.
http://i.hizliresim.com/7M1V5P.png (http://hizliresim.com/7M1V5P)
MelikeG.
24-01-2016, 20:28
http://i.hizliresim.com/Vv8B4y.jpg (http://hizliresim.com/Vv8B4y)
MelikeG.
24-01-2016, 20:32
Merhabalar benim sumbullerim soldu bende forumda okuduklarimdan yola cikarak sapini olabildigince dibinden kestim. Sumbullerimin yapraklarinin artik kuruyacagini beklerken giderek uzuyorlar. Su an bu fotograftaki goruntuden biraz daha uzunlar. Fotograflarda gordugum kadariyla cok kisinin yapraklari kisa. Benim sumbulumun boyle uzun olmasi normal mi merak ediyorum
MelikeG.
24-01-2016, 20:36
http://i.hizliresim.com/bJZEaY.jpg (http://hizliresim.com/bJZEaY)
Benim sümbüllerimin çiçekleri hep torak hizasından açmaya başlıyor.Hiç çiçek sapı çıkarmıyor.Bunun sebebi ne olabilir ?
önceki senelerde suda sümbül yetiştirmiştim ama hiç böyle bir durum olmamıştı. Yeşil yaoraklar azıcık uzar uzamaz birkaç
çiçek göründü ve sümbülüm solmaya başladı :(
eceyıldız
29-01-2016, 13:15
Benim sümbüllerde bu sene çiçek koçanı yok anlamadım ne oluyor bunlara ya nergizlerde de çiçek olmadı...
eceyıldız
31-01-2016, 12:15
Sümbüllerimde çiçekler geliyor
sardunya18
04-02-2016, 11:17
Bu soğanlardan çok umutlu değildim. Yinede tomurcuklarını esirgemediler
Benim sümbüllerimin çiçekleri hep torak hizasından açmaya başlıyor.Hiç çiçek sapı çıkarmıyor.Bunun sebebi ne olabilir ?
Muhtemelen, soğuk ihtiyacını alamamış olabilir, çiçek oluşumu için 9 oC, sonra 15-18 oC. kolay gelsin
Benim sümbüllerde bu sene çiçek koçanı yok anlamadım ne oluyor bunlara ya nergizlerde de çiçek olmadı...
Soğanlarınız çok küçülmüşler, küçük. Çiçek gelmesi için dikilen soğanın çevre uzunluğu 14-16 cm. ve dikime kadar uygun sıcaklıklarda dinlenmesi gerekir.
önceki senelerde suda sümbül yetiştirmiştim ama hiç böyle bir durum olmamıştı. Yeşil yaoraklar azıcık uzar uzamaz birkaç
çiçek göründü ve sümbülüm solmaya başladı :(
soğanı çürümüştür. Çürümeye başlamıştır.
Sûz-i Dilârâ
05-02-2016, 20:06
Sümbüllerim yavaş yavaş büyüyorlar. Dört adet yavru var kenarlardan sürmüş. Ama canımı sıkan bir durum en büyük yapraklı, uzun sümbülümün iki yaprağının baş kısmı yumuşayıp içe doğru büzülmüş, yine mi fazla suladım diye düşünmeye başladım:( Tedbir almam gerekecek. :(
Köyden getirdiklerim küçücük kaldılar, yapraklı ve çiçekli dönemde söküldüklerinden yeterince güçlenemediler. :( Bakalım seneye ne olacak:confused:
yeşilaşk
14-02-2016, 11:07
Selamlar.Bu sene çoğu bitkimin özellikle Soğanlıların çiçek sapları baya kısa kaldı özellikle Sümbüller çok kötü durumda çiçek sapı kısa ve açmakta zorlanıyor gibi görünüyor.Sizce bu duruma ne sebeb olmuştur.
mavi eylul
14-02-2016, 15:53
Renklerini merakla beklemekteyim...
Melisa16
14-02-2016, 18:12
Sümbüllerim açmaya başladı ;)
Sûz-i Dilârâ
14-02-2016, 18:22
Sayın hocam100, sizden 10 adet yabanî sümbül almıştım, renkleri pembe çıktı, kokuları da yabanî sümbüllerdeki gibi yoğun değil. Bir yanlışlık olabilir mi benim bildiğim yabanî sümbül mavi renkli olur:(
595704
Bunları geçen sene köyden getirmiştim. İki çiçekten çok yoğun koku geliyor.
595705
eceyıldız
14-02-2016, 21:18
Soğanlarınız çok küçülmüşler, küçük. Çiçek gelmesi için dikilen soğanın çevre uzunluğu 14-16 cm. ve dikime kadar uygun sıcaklıklarda dinlenmesi gerekir.
Peki ne yapmak gerekir Sayın kgursan.
YeniGine
15-02-2016, 01:49
Sayın kgursan zarar görmesinler diye 4-5 gün önce söküp saksıya diktim. Ertesi gün bir baktım soğanlar saksının dışında, toprağın üzerinde kedimiz tuvalet olarak kullanmış. Tekrar diktim, saksının üzerini kapattım yine yeterli olmamış kedimiz yine gelmiş. Ve şu an bütün sümbüllerimin çiçek sapları toprak ile kaplı, kedicik atmış bütün toprakları üzerine. Tamamen korumaya aldım, 2 gündür giremiyor çok şükür. Fakat çok üzgünüm bu sümbüllerimin akıbeti sizce ne olur, bir bilene sorayım istedim.
595761
Sûz-i Dilârâ
15-02-2016, 10:30
Aynı saksıda güneşlenme ihtiyacı karşılanmış ve yeşilken söküldüğü, yeterince beslenemediği için güdük kalmış iki farklı sümbül kolonisi görüyorsunuz. :D İkincisinin yeşereceğinden bile ümidim yoktu ama ekim zamanı baktım soğanlar sağlam ektim, onlar da elimi boş çevirmedi şimdiye kadar iki soğan; 2 ve 4 adet olmak üzere çiçeklendiler.
sardunya18
18-02-2016, 12:17
Sümbülüm çiçeğini açtı soğanını besleyememiştim çiçek biraz küçük kaldı. İyi baktığım mor sümbüllerde çürümüş:mad::(üzüldüm bu sene pembeyle idare edicez artık bol çiçekli günler
Sayın kgursan zarar görmesinler diye 4-5 gün önce söküp saksıya diktim. Ertesi gün bir baktım soğanlar saksının dışında, toprağın üzerinde kedimiz tuvalet olarak kullanmış. Tekrar diktim, saksının üzerini kapattım yine yeterli olmamış kedimiz yine gelmiş. Ve şu an bütün sümbüllerimin çiçek sapları toprak ile kaplı, kedicik atmış bütün toprakları üzerine. Tamamen korumaya aldım, 2 gündür giremiyor çok şükür. Fakat çok üzgünüm bu sümbüllerimin akıbeti sizce ne olur, bir bilene sorayım istedim.
595761
Bir şey denemenizi isteyeceğim, bir litre suya; bir çorba kaşığı sirke bir diş döğülmüş sarımsak karıştırın bir gün bekletin sonra bu suyu iki litreye tamamlayın sulama suyu olarak azar azar kullanın bakalım bizim kedicik yine yaklaşacak mı? benim bildiğim kediler cacık ve turşuyu sevmezler. :D
Akibetleri hakkında bir fikrim olmayacak. :)
NOT: sarımsak kokusu sizi rahatsız ediyorsa sadece sirkeyi deneyin.
Mücevher Çalısı
18-02-2016, 13:45
Bir şey denemenizi isteyeceğim, bir litre suya; bir çorba kaşığı sirke bir diş döğülmüş sarımsak karıştırın bir gün bekletin sonra bu suyu iki litreye tamamlayın sulama suyu olarak azar azar kullanın bakalım bizim kedicik yine yaklaşacak mı? benim bildiğim kediler cacık ve turşuyu sevmezler. :D
Akibetleri hakkında bir fikrim olmayacak. :)
NOT: sarımsak kokusu sizi rahatsız ediyorsa sadece sirkeyi deneyin.
Yaklaşımınız, yardım etmeye çalışmanız çok güzel Sn sinbas fakat sarımsak ve sirke kokulu sümbül ne işe yarar:dilli: Zaten yılda 1, 1 haftalığına açarsa açıyor:mad: O çiçeği biz koklamıyacak mıyız:p
Yaklaşımınız, yardım etmeye çalışmanız çok güzel Sn sinbas fakat sarımsak ve sirke kokulu sümbül ne işe yarar:dilli: Zaten yılda 1, 1 haftalığına açarsa açıyor:mad: O çiçeği biz koklamıyacak mıyız:p
Sizde haklısınız sayın @Mücevher Çalısı, fakat sümbülü hepten kaybetmektense bu çözüm iyidir. sarımsağı saymazsak sirke kokusu fazla rahatsız edecek boyutta kalmaz sadece kedileri ve bir takım zararlıları rahatsız eder.
Aslında o kediyi sümbül zamanı geçinceye kadar kuyruğundan iyi bir yere bağlamak lazım.:p
YeniGine
18-02-2016, 23:00
:) Çok teşekkür ediyorum sayın sinbas valla denemeye değer, sağolun...
mavi eylul
19-02-2016, 10:29
Sümbüllerim de çiçeklerini göstermeye başladı...her saksıda birtane halbuki hepsini aynı zamanda dikmiştim...
Muskari, nergis ve sümbüller. Biri biterken diğeri başlıyor.
Batı Rüzgarı
20-02-2016, 16:21
Sizde haklısınız sayın @Mücevher Çalısı, fakat sümbülü hepten kaybetmektense bu çözüm iyidir. sarımsağı saymazsak sirke kokusu fazla rahatsız edecek boyutta kalmaz sadece kedileri ve bir takım zararlıları rahatsız eder.
Aslında o kediyi sümbül zamanı geçinceye kadar kuyruğundan iyi bir yere bağlamak lazım.:p
o sarımsak ve sirke karışımını direkt kedinin üstüne döksek daha etkili olmazmı :D
Mücevher Çalısı
25-02-2016, 10:46
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/592995d1453384596-sumbul.jpg)beyaz sümbül ile aşağıdaki pembe sümbül geçen seneden kalma sümbüller. Yazın topraktan çıkarılıp kışın toprağa aktarıldı ikisi de...
597275
Aralarındaki yetiştirilme farkı; biri güney diğeri kuzeyde kışlaması. Bu sebeple beyaz olanı bir ay önce ve çiçek sapı kısa olarak çiçek açtı:)
Sümeyra Karahan
28-02-2016, 19:01
sümbüllerimin sapları ve yaprakları çok uzadı. çiçekleri ise zayıf kaldı, yardımcı olacak biri var mı?
dyarbakr
01-04-2016, 23:22
Bugün pazardan 3 tane sümbül aldım. Şuan ev cennet gibi kokuyor. Araştırdığım kadarıyla 1 haftaya kadar solmaya başlayacak. Yapmam gerekenleri sıralıyorum bir yanlışım veya eksiğim varsa düzeltirseniz sevinirim. Solan çiçekleri keseceğim, tam kuruyuncaya kadar azar azar sulayacağım. Nisan sonunda serin ve loş bir ortama alacağım.Sadece toprağın çok fazla kurumamasını sağlamak için azar azar sulayacağım. Sonbaharda güneş gören bir cam kenarına alacağım ve mart ayına kadar aynı rutinde sulamaya devam edeceğim.
Sûz-i Dilârâ
19-04-2016, 10:46
Doğal ortamından yabanî sümbüller. Köyümün dağlarından;)
Batı Rüzgarı
19-04-2016, 14:26
Doğal ortamından yabanî sümbüller. Köyümün dağlarından;)
sizin köyde ne bereketliymiş...
bizim köyde en güzel çiçek eşek dikeni.:p
belgi.info
16-04-2017, 18:41
Sonbaharda marketten alıp yabana saldığım soğanlar gayet güzel bitti.Hatta 2 tane yavruda verdi.Sağolsun komşular dikmedikleri sümbülün çiçeğini alıp götürmüşler.
belgi.info
16-04-2017, 18:45
Sayın Sûz-i Dilârâ görüntüler çok güzel.
Balkondan bahçeden ziyade yeşilliği yerinde görmek istediğimden elime geçeni etrafa serpiştiriyorum.
Sûz-i Dilârâ
17-04-2017, 06:36
Çok teşekkür ederim;) Ben de doğal ortamında daha çok seviyorum, biz ne yaparsak yapalım tabiattaki gibi güzel olmuyor.
Dumlupınar
17-04-2017, 20:45
Asya Lale markalı sümbüllerim.Karışık renk ve Marie sümbüller.Fotoğrafların çekim tarihi 1 Mart 2017...
nanemolla
08-12-2017, 09:31
662279
Bunlarda benim sumbullerim.kokuları şimdiden burnumda tütüyor.;)
Tabi bu saksıya ek daha iki saksı sümbülde aynı şekilde beklemede tabi bende...
arkadaşlar marketten çiçekleri açmış olarak aldığım ve dümdüz duran birisi mor diğeri beyaz olan sümbüllerde mor olanı bu sabah geldim ki boynunu bükmüş neredeyse yere değmiş (beyaz iyi) kenarına destek yaptım sebebi nedir acaba.
arkadaşlar marketten çiçekleri açmış olarak aldığım ve dümdüz duran birisi mor diğeri beyaz olan sümbüllerde mor olanı bu sabah geldim ki boynunu bükmüş neredeyse yere değmiş (beyaz iyi) kenarına destek yaptım sebebi nedir acaba.
Markette ekili olarak satılan sümbüller yüzeyin üstünde ekiliyor nerdeyse. Seralarda yeterli ışık alamayan sümbüllerde çiçek sapının aşırı uzaması gibi sorunlar oluyor, böyle olunca da çiçek sapı çiçeği taşıyamıyor ve haliyle boynunu bükmüş oluyor.
Şahsen ben soğanları daha derine ekiyorum, böylece sapın bir kısmı toprak tarafından desteklendiği için yana yatma olmuyor.
Size tavsiyem, hazır açmış almak yerine sonbaharda soğanını alıp kendiniz ekin. Doğal olarak gelişimini tamamlayacak sümbüller hem gözlerinize hem de burnunuza bayram yaşatacaktır.
Markette ekili olarak satılan sümbüller yüzeyin üstünde ekiliyor nerdeyse. Seralarda yeterli ışık alamayan sümbüllerde çiçek sapının aşırı uzaması gibi sorunlar oluyor, böyle olunca da çiçek sapı çiçeği taşıyamıyor ve haliyle boynunu bükmüş oluyor.
Şahsen ben soğanları daha derine ekiyorum, böylece sapın bir kısmı toprak tarafından desteklendiği için yana yatma olmuyor.
Size tavsiyem, hazır açmış almak yerine sonbaharda soğanını alıp kendiniz ekin. Doğal olarak gelişimini tamamlayacak sümbüller hem gözlerinize hem de burnunuza bayram yaşatacaktır.
haklısınız çok sığ dikilmişler, hazır açmışını hemen koklayabilmek için aldım. 2 adet sümbül 10 lira. kimyasal bir oda kokusu almış olsam daha pahalı, :D
birde şöyle bişey duydum çiçekler solunca yeşil aksamı kesip soğanı dondurucuda dondurup ardından tekrar ekince kısa sürede tekrar çiçek açıyormuş
birde şöyle bişey duydum çiçekler solunca yeşil aksamı kesip soğanı dondurucuda dondurup ardından tekrar ekince kısa sürede tekrar çiçek açıyormuş
Sümbülün tekrar açması beslenmesine bağlı. Çiçek geçtikten sonra yeşil aksamını hemen keserseniz soğan herhangi bir besin depolayamayacaktır. Zaten enerjisinin çoğunu çiçek açmaya harcadığı için yeniden yeşerse bile çok cılız kalacaktır. Yapılması gereken herşey zamanında güzel deyip çiçeği geçtikten sonra çiçek sapını kesmek ve fakar yapraklar kendileri kuruyana kadar beslemeye devam etmek. Bu sayede soğan hem besin depolar, seneye güzel açar hem de yavrular.
Evet sümbül soğanlarının soğuklanma ihtiyacı buzdolabında karşılanabilir yalnız dikkat etmeniz gereken şeyler var. Soğanları koyduğunuz dolaba sebzeler, yeşillikler ve elma gibi meyveler koymamalısınız. Bunlar etilen ürettiklerinden soğanların bozulmasına sebep olurlar.
O yüzden çiçek versin, dolaba atayım, tekrar çiçek versin mantığı pratikte pek geçerli değil maalesef.
Bulunduğu yerin sıcaklığı yüksektir. sümbül dağ çiçeğidir sıcak sevmez 10 oC sıcaklık yeterlidir
Fatih_Soydemir
22-12-2017, 17:39
Bulunduğu yerin sıcaklığı yüksektir. sümbül dağ çiçeğidir sıcak sevmez 10 oC sıcaklık yeterlidir
Bu sene Akdeniz' de 15 dereceyi mumla arıyoruz sürekli aşırı sıcak. bu seneden artık vaz geçtim hayır gelmez Ocak ve Şubat ayı yani 2 ay soğursa hava ne ala yoksa bu sene sürekli Nisan ayı modunda havalar ve hiç bir verim beklemiyorum elimde var olan ne varsa yoldan çıkmış durumda Haziran ayı gibi geri uykuya girdi çoğu bitki yeşerdiğine pişman oldu sanırım. geçen sene bu vakitlerde 13 dereceydi ve kar vardı dağlarda şimdi ide 20 derece ve üstü kar yok dağlarda.
Dumlupınar
08-01-2018, 21:04
Hisarönünde ucuz sümbül soğanları buldum.Hemen diktim.Dikim için biraz geç ama olsun.Mart başı gibi açarlar...
Bu seneki sümbüllerim, bodur olacaklar galiba bu sene. Henüz soğuk görmediler ve biri "ooo bahar gelmiş, açmalııyım" şeklinde düşünmüş olacak ki boyuna bakmadan çiçeklenmeye karar verdi.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.