PDA

View Full Version : sümbül

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7]

green.white
15-01-2018, 15:07
Arkadaşlar 5 aralıkta dört tane sümbül ektim şimdi bu hale geldiler. Mor sümbül iki hafta önce açtı, diğer ikisi açmak üzere biri de çok yavaş bir şekilde büyüyor. Böyle dengesiz olmalarının sebebi ne olabilir?

kgursan
18-01-2018, 15:11
Arkadaşlar 5 aralıkta dört tane sümbül ektim şimdi bu hale geldiler. Mor sümbül iki hafta önce açtı, diğer ikisi açmak üzere biri de çok yavaş bir şekilde büyüyor. Böyle dengesiz olmalarının sebebi ne olabilir?

1. çeşitler farklıdır,
2. soğanlar uygun sıcaklıklarda depolanmamış, muhafaza edilmemişlerdir

green.white
19-01-2018, 07:05
1. çeşitler farklıdır,
2. soğanlar uygun sıcaklıklarda depolanmamış, muhafaza edilmemişlerdir

Bunlar iş yerindekiler, evdekiler de aynı. Soğanların kalitesiz olduğunu tahmin ediyorum.

Bildiğimiz sümbüllerden farklı gibi geliyor bana. Yoksa tam gelişmediğinden mi ki? Normal sümbüller gibi gür ve sık değil, seyrek. Boyu da kısa, bodur olarak kaldı. Acaba cinsleri farklı olabilir mi?

Beşiktaş
19-01-2018, 08:37

Hata yaptığımız nokta, soğanı direk ekip belli bir sıcaklıkta gelişmelerini sağlamasını bekliyoruz.

Soğanların ekim ve dikim zamanı kasım, aralık.
Bunun sebebi de ocak ve şubatta yağacak karda veya soğuk havada köklerin gelişimlerine devam etmesi ve mart ayıyla birlikte nisan,mayıs,haziran aylarını güzel geçirmek.

2-3 ay soğanlar köke çalışacak, baharda çiçeklerine çoşkulu olarak besleyecekler.

Bence soğanınızda sorun yok. Sadece gerekli soğuklamayı karşılamamış olmanızdan kaynaklı sorun.

green.white
19-01-2018, 09:57
Hata yaptığımız nokta, soğanı direk ekip belli bir sıcaklıkta gelişmelerini sağlamasını bekliyoruz.

Soğanların ekim ve dikim zamanı kasım, aralık.
Bunun sebebi de ocak ve şubatta yağacak karda veya soğuk havada köklerin gelişimlerine devam etmesi ve mart ayıyla birlikte nisan,mayıs,haziran aylarını güzel geçirmek.

2-3 ay soğanlar köke çalışacak, baharda çiçeklerine çoşkulu olarak besleyecekler.

Bence soğanınızda sorun yok. Sadece gerekli soğuklamayı karşılamamış olmanızdan kaynaklı sorun.

Soğan dikimlerini yaptıktan sonra cam kenarına koydum. Nergis çiçeğim de var. O bol güneş alsın diye hepsi aynı yerde. Sümbülleri iyice cam kenarına koydum fotoğrafta gördüğünüz gibi. Kalın reklam afişinin gölgesinde kalıyorlar.
Yine de çok mu ışıkta kalıyorlar? Yerlerini değiştirmem gerekir mi?

Beşiktaş
19-01-2018, 13:16
bana sorarsanız kök daha gelişimini tamamlamadan çiçeklerinin canlı güçlü açmasını bekliyorsunuz.

green.white
19-01-2018, 13:59
bana sorarsanız kök daha gelişimini tamamlamadan çiçeklerinin canlı güçlü açmasını bekliyorsunuz.

Hayır beklediğimden değil, ne yapılacaksa onu yapmaya çalışıyorum. O yüzden bu siteye üye olup sizlere soru soruyorum. Sizin gibi tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanmak istiyorum sadece.

İlknur44
20-01-2018, 14:05
Merhaba arkadaşlar, sizce sümbüllerim bu ayda bu kadar olması normal mi .

Dumlupınar
23-01-2018, 22:01
Merhaba arkadaşlar, sizce sümbüllerim bu ayda bu kadar olması normal mi .

Merhaba,bu ayda sümbüllerinizin gelişimleri gayet normal.Fazla sulamadan kaçının.Toprağın nemli olması yeterlidir.SELAMLAR...

green.white
24-01-2018, 10:01
Mor sümbülüm ilk çiçeğini erken açtı diğerlerinden. Erken olduğu için mi çok seyrek oldu, birden boy attı ve artık kurumaya başladı. Aynı soğanda yeni çiçek açıp büyümeye başladı. Ilk çiçek sapı o şekilde dursun mu yoksa bir müdahalede bulunayım mı?

wakan
24-01-2018, 10:12
Mor sümbülüm ilk çiçeğini erken açtı diğerlerinden. Erken olduğu için mi çok seyrek oldu, birden boy attı ve artık kurumaya başladı. Aynı soğanda yeni çiçek açıp büyümeye başladı. Ilk çiçek sapı o şekilde dursun mu yoksa bir müdahalede bulunayım mı?

Tohum almayacaksanız eski sapı kesebilirsiniz.

green.white
24-01-2018, 11:52
Tohum almayacaksanız eski sapı kesebilirsiniz.

Tohum almayacağım ve kestim. Diğer sümbüller ile aynı boy oldu, çok daha güzel oldu :cool:

İlknur44
24-01-2018, 20:18
Merhaba,bu ayda sümbüllerinizin gelişimleri gayet normal.Fazla sulamadan kaçının.Toprağın nemli olması yeterlidir.SELAMLAR...

Merhaba teşekkür ederim ,ilk defa sümbül soğanı ektim, bakalım çiçeklerini görebilecek miyim .

Dumlupınar
25-01-2018, 15:32
Burhaniyede dayımın bahçesine 50 kadar sümbül soğanıda dikmiştim.Dikimden yaklaşık 2,5 ay sonraki gelişimleri...

nanemolla
28-01-2018, 12:14
665032
Tomurcuktalar

gulay58
02-02-2018, 09:18
iyi gunler arkadaslar merhaba, ben ekım ayında bir adet sumbul soganı ektım ve yapragı 40 cm e ulastı suan balkonda saksıda kendısı ve bukadar uzaması normal mı ılk defa ekıyoum sanırım erken ektım ama ne yapmalıyım. Bilgilendirirseniz cok sevınırım.

wakan
02-02-2018, 11:19
iyi gunler arkadaslar merhaba, ben ekım ayında bir adet sumbul soganı ektım ve yapragı 40 cm e ulastı suan balkonda saksıda kendısı ve bukadar uzaması normal mı ılk defa ekıyoum sanırım erken ektım ama ne yapmalıyım. Bilgilendirirseniz cok sevınırım.

Çiçeğiniz sümbül değildir büyük ihtimal.

İlknur44
02-02-2018, 12:26

Fotoğraf yükleyebilir misiniz. Ozaman hangi bitki olduğunu biliriz. İyi günler.

gulay58
02-02-2018, 13:57
Fotoğraf yükleyebilir misiniz. Ozaman hangi bitki olduğunu biliriz. İyi günler.
yenı gordum mesajları hemen yukluyorum

gulay58
02-02-2018, 13:59
Çiçeğiniz sümbül değildir büyük ihtimal.
emınonunden sogan olarak aldım ve ekım ayında ektım bu fotograf bır ay oncesıne aıt suan bı bu kadar daha uzadı.

gulay58
02-02-2018, 14:08
dün hatta asağı dogru yatıktı yakaladım kırılmadan o kadar uzuldum kı hemen burada care aramak ıcın mesaj yazdım ne yapmam gerektıgını detaylı bana der iseniz çok memnun olurum kaybetmeyeyım cıcegımı cok teşekkur ederım sımdıden hepınıze aksam yenı halını fotografını cekıp yukleyecegım.

nanemolla
02-02-2018, 16:24
Sn ilknur44 aynı mesajı tam ben yazıyordum siz yazdınız aynı anda ben sildim.şimdiki adınızda hayırlı olsun : )

wakan
02-02-2018, 16:42
emınonunden sogan olarak aldım ve ekım ayında ektım bu fotograf bır ay oncesıne aıt suan bı bu kadar daha uzadı.

Sümbüle benziyor, bu durumda yeterince soğuk almamış ve güneşsiz kalmış gibi.

İlknur44
02-02-2018, 16:49

Ben sümbüle benzettim belkim güneş görmediği için uzamıştır. Tabi tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilir.

İlknur44
02-02-2018, 18:37
Sn ilknur44 aynı mesajı tam ben yazıyordum siz yazdınız aynı anda ben sildim.şimdiki adınızda hayırlı olsun : )
Teşekkür ederim , aynı duyguları paylaşıyoruz boşuna demedim.;)

gulay58
02-02-2018, 18:59
Hepsini okudum kesinlikle balkon icerisinde fakat ******* isik almadigonda uzadi peki bu uzun haliyle birakayim mi ne yapiyorsunuz bu durumda isik alan yere koyacagim. Ust kisimdan kesme yapiliyormu sumbul yapragina yoksa hic ellemeyeyim mi ok tesekkurler simdiden

İlknur44
02-02-2018, 19:16
Hepsini okudum kesinlikle balkon icerisinde fakat ******* isik almadigonda uzadi peki bu uzun haliyle birakayim mi ne yapiyorsunuz bu durumda isik alan yere koyacagim. Ust kisimdan kesme yapiliyormu sumbul yapragina yoksa hic ellemeyeyim mi ok tesekkurler simdiden

Bence yaprağına dokunmayın eğer çiçek açarsa eğilmemesi için destek koyun .tomurcuk görünüyor mu.

gulay58
03-02-2018, 07:33
tamamdır oyle yaptım. kırılmasın dıye hıc acmadım yapraklarndan gormedeım henuz tomurcuk tekrar bakarım evdeyken çok tesekkur ederım destegınız ıcın

Sûz-i Dilârâ
04-02-2018, 10:19
50 kadar sümbülü bu sene alıp apartman bahçesine dikmiştim, haziranda hepsi sökülüp köye taşınacak.

A101 ve BİM'den olmak üzere iki ayrı grup. A101'dekiler 3'erli, BİM'dekiler 5'erli satılıyordu. 3'lü soğanlar daha iri, daha erken uyandılar ve çiçek sayısı daha fazla görünüyor.

665449
665450
665451

Batı Rüzgarı
04-02-2018, 19:46
50 kadar sümbülü bu sene alıp apartman bahçesine dikmiştim, haziranda hepsi sökülüp köye taşınacak.

A101 ve BİM'den olmak üzere iki ayrı grup. A101'dekiler 3'erli, BİM'dekiler 5'erli satılıyordu. 3'lü soğanlar daha iri, daha erken uyandılar ve çiçek sayısı daha fazla görünüyor.

665449
665450
665451

haziran erken değilmi. yapraklaır solmadan taşınırsa gelecek sene için çiçek yapamayabilirler...

Sûz-i Dilârâ
04-02-2018, 20:16
Haziran sonu esimin okul tatil olana kadar zamanları var ne kadar beslenirlerse. Köye gitmeden bir gun önce sökerim orada kurutur tekrar dikerim ilk sene için çiçek olmasa da olur, köydeki bahçe ömürlük yerleri olacak.

wakan
05-02-2018, 10:37
Bu sene biraz garip oldu galiba :)

İlknur44
05-02-2018, 15:39
Aynı gün dikildiler, aynı anda su içtiler. Ve sonuç;)

kgursan
06-02-2018, 16:42

birisinin kökü iyi çalışmış, diğerlerinin sanırım, soğan arızası nedeniyle kökleri iyi çalışmamış. Fark bundan..

Kozanli
06-02-2018, 17:27
Toroslarda yetişen dağ sumbülü.

nanemolla
15-02-2018, 14:51
666309 yeni yeni açacak inşallah

nanemolla
20-02-2018, 15:13
666630

Pembelerden bir demet.oda miss:cool:

Sûz-i Dilârâ
05-03-2018, 08:54
Sümbüllerimiz de açtı, bahçede hafif esinti var ve mis kokuları oradan oraya uçuşuyor:cool:

667031
667032

Bu sümbülü 4,5 yaşındaki oğlum dikti, ben hiç karışmadım;)
667033

667034
667035

İSAK
05-03-2018, 17:56
Küçüğün ellerine sağlık. Ne güzel şimdiden doğa ile uğraşması, sağlıklar diliyorum.

İlknur44
05-03-2018, 20:40
Benimde sümbüllerim açtı . Karışık almıştım içinde bir beyaz çıkar sandım malesef .:( Bunlara da şükür,;)

manolya
06-03-2018, 07:15
benim sümbüllerimde açtı ama sap çiçeğin ağırlığını taşıyamadı, böyle devrildiler sağa sola

Dumlupınar
06-03-2018, 21:43
Biz de geldik.

nanemolla
11-03-2018, 15:27
667599

İkinci parti sümbül lerim

Dumlupınar
27-03-2018, 14:22
Mart ayı başında yeğenimin çektiği sümbüllerin çiçekli fotoğrafları...
Fotoğrafları artık idare edelim.Zira elimizdeki çekimler bundan ibaret...

Dumlupınar
27-03-2018, 14:23
Geçtiğimiz Kasım ayında dayımın bahçesine diktiğim sümbüllerin çiçek sapları tohum bağlamaya başlamış.Bu sabah Burhaniye'de ilk işim sümbüllerin çiçek saplarını kesmek oldu...

green.white
14-12-2018, 08:38
24 Kasımda ektiğim sümbüller. Bu şekilde gelişimi normal mi?
Yapraklanıp tomurcuklanması ortalama hangi aylarda olur?

kgursan
18-12-2018, 15:38
Daha yeni kök yapmaya başlamıştır.!!

absenthec
21-12-2018, 12:27
Merhaba.
Geçen sene ufak bir saksıda aldığım sümbül soğanım uzunca ve çok güzel açmıştı. Ben saksıdan hiç çıkarmadan arada sulayarak bu tarihe kadar geldim. 2 hafta önce kıpırdanma başladı ve sümbül açtı:confused:
Bütün sene ofis ortamnında güneş görmeden beklemişti.
kokusu da az çiçekleride az?
Nerde hata yaptım ben?

Melisa16
21-12-2018, 13:50
Merhaba.
Geçen sene ufak bir saksıda aldığım sümbül soğanım uzunca ve çok güzel açmıştı. Ben saksıdan hiç çıkarmadan arada sulayarak bu tarihe kadar geldim. 2 hafta önce kıpırdanma başladı ve sümbül açtı:confused:
Bütün sene ofis ortamnında güneş görmeden beklemişti.
kokusu da az çiçekleride az?
Nerde hata yaptım ben?

Sümbüllerin soğuk havaya ihtiyacı olduğunu biliyorum. Ofis ortamı zannediyorum ki sıcaktır. Bu yüzden erken de açmış.

Anglophone16
27-12-2018, 19:28
Merhabalar, ben bu fotoğraftaki sümbülü geçen sene Nisan'da anneannemlerin bahçesinden sökerek almıştım. Onların oralarda çok yetişir; az çiçekli bahçe sümbülü derler hatta.. Kokusu bildiğim tüm sümbüllere oranla daha baskın, yaprakları daha ince, çiçekeri de daha küçük ve zarif olur.. Ben bu sümbülü geçen sene alıp saksıya diktiğimde yaprakları gayet sağlıklıydı, vakti gelince soldu. Bu sene kasım ayında yeni bir saksıya diktim ve pencere önünde tuttum ancak gelişirken yapraklarının uçlarında sarı lekeler oluştu ve giderek yayılmaya başladı; üstelik yeni çıkan yapraklarında da var bu lekeler. Sizce sebebi nedir? Saksıdan bir hastalık bulaşmış olabilir mi? Bir mantar ya da virüs, yoksa bir vitamin eksikliği mi var sizce?..

Mahmut Tebir
27-12-2018, 20:05
Merhabalar, ben bu fotoğraftaki sümbülü geçen sene Nisan'da anneannemlerin bahçesinden sökerek almıştım. Onların oralarda çok yetişir; az çiçekli bahçe sümbülü derler hatta.. Kokusu bildiğim tüm sümbüllere oranla daha baskın, yaprakları daha ince, çiçekeri de daha küçük ve zarif olur.. Ben bu sümbülü geçen sene alıp saksıya diktiğimde yaprakları gayet sağlıklıydı, vakti gelince soldu. Bu sene kasım ayında yeni bir saksıya diktim ve pencere önünde tuttum ancak gelişirken yapraklarının uçlarında sarı lekeler oluştu ve giderek yayılmaya başladı; üstelik yeni çıkan yapraklarında da var bu lekeler. Sizce sebebi nedir? Saksıdan bir hastalık bulaşmış olabilir mi? Bir mantar ya da virüs, yoksa bir vitamin eksikliği mi var sizce?..

Eğer evde yetiştiriyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Sümbülün soğuk hava görmesi lazım ve havadar yerleri sever. Havasız olduğundan belkide yaprağı o şekilde oldu.Bir de toprağı çok kuru.

Anglophone16
30-12-2018, 12:59
:confused:Eğer evde yetiştiriyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Sümbülün soğuk hava görmesi lazım ve havadar yerleri sever. Havasız olduğundan belkide yaprağı o şekilde oldu.Bir de toprağı çok kuru.

Sayın Mahmut Tebir, açıkçası hiç içeride tutmadım.. Aldığımdan beri dışarıda durdu.. Ancak yazın yazlığa gitmek durumunda kaldım ve çok uzun bir süre yakıcı güneşe maruz kaldı.. Bir de saksısını değiştirdiğimde saksının içinde önceden başka bir toprak vardı ve pek sağlıklı durmuyordu.. Acaba saksıdan bir hastalık bulaşmış olabilir mi? Sulamada çeşme suyu kullanıyorum, onun da yapraklarda lekeler oluşturabileceğini okumuştum.. Toprağı kuru geldi demiştiniz, sebebi toprak biraz killi bir yapıya sahip. Bu nedenle sulamak için yarısına kadar kurumasını bekliyorum.

çiçeksever
28-01-2019, 13:06
Benim en büyük gözbebeklerimden...

tgy1934
17-02-2019, 20:44
Merhaba arkadaşlar yılbaşında kız arkadaşım bana sümbül almış yetiştirmem için bende hiç çiceklerden anlamama hayatımda ilk defa çicek yetiştirecektim internetten araştırdım ve diktim soğanı 1 ay oldu galiba bu durumda odada duruyor kalorife yanmayan bir oda'da büyüyor şuan soğuk bir oda yani. Balkona çıkarmıyorum güneş görmüyor odaya inceden güneş girerse belki onu görüyordur diktim dikeli 1 kere suladım içme suyu ile onun harici hala su vermedim. Sizlerden öğrenmek istediğim şey şu sümbül çiceği bakımı nasıl oluyor oda'da mı büyütmeli balkondamı güneş görmesi gerekiyor mu kış bakımı nasıl yaz bakımı nasıl haftada kaç gün sulanması gerekiyor toprak bakımı varmı bunları öğrenmek istiyorum.

kgursan
24-02-2019, 12:28
Sümbüller soğuk da daha iyi yetişir. Sıcak yerde çiçeği hızlı büyür ve zayıf olur sapından devrilir ve çabuk geçer. Soğuk yerde büyütün, çok su vermeyin. Yaprak uçlarının yanması "Rizoctonia " denilen bir hastalık etmenidir. ilaç ??? Şu an gereksiz soğanı saksıya dikerken ilaçlanmalıydı topraktan gelen bir hastalıkdır. Bence Mart da dışarı atın kolay gelsin

Sûz-i Dilârâ
24-02-2019, 16:45
Tohumdan sümbül üretme çalışmalarım. ;)

kgursan
25-02-2019, 15:17

Ama kökleri aynı değil. Birisi kök yapmış diğeriçürümüş veya hasta kök yapacam diye uğraşıyor. !!

tgy1934
14-03-2019, 03:42
Çiceklerim neden soldu

siflera12
14-03-2019, 05:11
Çiceklerim neden solduSümbülün çiçekleri kısa ömürlü çok uzun süre açmaz ( 1 ay gibi bir süre açabilir ) sizinkinin çiçekleri geçmeye başlamış seneye tekrar açar İnşAllah.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

tgy1934
14-03-2019, 05:50
Sadece kışın mı açıyor sümbül

siflera12
14-03-2019, 05:54
Sadece kışın mı açıyor sümbülSerin yerleri sever bu yüzden sıcak yerlerde çok açmaz , baharda açıyor

kgursan
14-03-2019, 19:16
Sadece kışın mı açıyor sümbül

içindeki minik çiçek 1 kez büyür ve açar, sonra yaprakları yazın ortasına kadar (Haziran temmuz) bol ışık -güneş alan yerlerde besin yapar soğanında depolar ve yazın dinlenir ve kasımda dikilir (Veya sökülmeden kalır) şubat martta tekrar çiçek açar.

Cymbelina
19-03-2019, 22:11
Herkese merhaba,

Elimde bir adet sümbül var, babamın hediyesi oldugu için oldukça kıymetli benim için. Şu an yaprakları pörsüdü ve sarardı, yanında da 2 tane sarımsak dişine benzer yavru soğan var sanırım. O yavrulardan çıkan ince cılız yeşil yaprak da soldu.Yani fotosentez yapacak yeşil aksam kalmadı. Fotoğraf eklemeye çalıştım ama olmadı bir türlü:(

Mutfak penceresinde - içeride - duruyor başından beri.

Artık yapraklarını kesmenin zamanı mıdır? Markette satılan sümbüllerden, yani dar minik bir saksı içinde ve soğanın neredeyse yarısı dışarıda. Çıkarıp başka bir saksıya mı dikmeliyim? Ne yapmalıyım tam olarak? Nasıl bir toprak karışımında ve ne şartlarda muhafaza edebilirim? Yavru soğanlar için ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Yaklaşık 2 hafta önce çekilmiş halini (şu an daha da sarardı) linkle ekliyorum:

https://hizliresim.com/8av58Q

https://hizliresim.com/QL3NQk

https://hizliresim.com/oXWp0m

siflera12
20-03-2019, 04:25
Herkese merhaba,

Elimde bir adet sümbül var, babamın hediyesi oldugu için oldukça kıymetli benim için. Şu an yaprakları pörsüdü ve sarardı, yanında da 2 tane sarımsak dişine benzer yavru soğan var sanırım. O yavrulardan çıkan ince cılız yeşil yaprak da soldu.Yani fotosentez yapacak yeşil aksam kalmadı. Fotoğraf eklemeye çalıştım ama olmadı bir türlü:(

Artık yapraklarını kesmenin zamanı mıdır? Markette satılan sümbüllerden, yani dar minik bir saksı içinde ve soğanın neredeyse yarısı dışarıda. Çıkarıp başka bir saksıya mı dikmeliyim? Ne yapmalıyım tam olarak? Nasıl bir toprak karışımında ve ne şartlarda muhafaza edebilirim? Yavru soğanlar için ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

https://hizliresim.com/oXWp0mİyicene kuruduktan sonra söküp serin bir ortama alın , Eylül - ekim gibide tekrar dikebilirsiniz çok büyük bir saksıya dikmeyin , Bahçe toprağında güzel oluyor ( Ben kendiminkileri hiç sökmüyorum hersene kendiliğinden tekrar çıkıp çiçek açıyor )

Muda
21-03-2019, 10:25
Herkese merhaba,

https://hizliresim.com/oXWp0m

Sn. Cymbelina;
Benim toprağa dikmiş olduğum sümbüller halen açmamış durumda. Ticari olarak düşünüp torf ortamında küçük saksı içerisine diktikleri sümbüller ise sizdeki gibi açıp geçmiş durumdalar. Sümbülün çiçek kısmını kesip besleyici maddelerin olduğu toprağa dikip soğanı dış ortamda muhafaza etse idiniz muhtemel olarak halen yapraklarını muhafaza edecekti. Gerekli besinleri depo ederek soğanların büyümesi ve gelecek yıl için çiçek açma durumunda olacaktı. Soğanınızın büyüklüğü iyi görünüyor. Gerekli besinleri de depolayabilmiş ise tamamen kuruyuncaya kadar olduğu gibi kuru ortamda bekletip kasım ayı gibi daha önceden yanmış gübre veya kompost konulmuş toprağa bahçeye veya büyük saksı içerisine dikerseniz gelecek yıla en iyi şekilde çıkarmış olursunuz. Yavruları şu anda sakın koparmayın. Halen ana soğandan besleniyorlar. Dikerken isterseniz koparıp ayrı ayrı toprağa gömersiniz.

kgursan
21-03-2019, 22:39
Sn cymbelina, resimdeki sümbülü saksısı ile birlikte dışarıda gölge bir yere bırakın, su vermeyin öylece kalsın Ekim kasım ayında saksıdan çıkarıp dışarıya dikin hatta yanına 2 tane de yeni soğan dikin başka bişey yapmanız gerekmiyor.

bisnev99
25-03-2020, 09:49
Sabah bütün odayı kokusuyla doldurmuş. :)
Çiçeği kuruduktan sonra kesicem ve daha sonra yaprakları kuruyunca saksıya ekip gölge bir yere kaldıracağım. Doğru mu anlamışım.

Bu arada resim nasıl küçültülür anlamadım arkadaşlar. Kusura bakmayın.
edit: öğrendim şimdi

tropikalist
10-04-2020, 14:53
arkadaşlar benim topladığım ismini hatırlamıyorum üzüm sümbülü deniyor galiba dağ sümbülü toplamıştım ve suyun içinde bardağa koymuştum bir iki çiçek tohum bağlamış ama hala yeşil sizce bu tohum oluşur mu suya biraz besin alsın diye şeker attım ama ne yapsam bilemedim sizce tohumlar oluşur mu ve tohumlardan sümbül çıkar mı teşekkürler

sarigoz
19-04-2020, 18:34
Geçen yıl çok kurak geçmesine rağmen bu ilkbahar güzel zümbüller bahçemizin en güzel köşelerinde boy gösterdiler.Aralarında arap zümbülü de yerini aldı..Birkaçı...

Mtldnmz
28-04-2020, 21:34
Merhaba sümbullerimin çiçekleri kuruduktan sonra tohum keseciğine benzer topçuklar çıkardı. Bu topçuklardan sümbül çogaltabilir miyim? Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Muda
29-04-2020, 20:57
Merhaba sümbullerimin çiçekleri kuruduktan sonra tohum keseciğine benzer topçuklar çıkardı. Bu topçuklardan sümbül çogaltabilir miyim? Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Kese içindeki tohumların olgunlaşmasını bekleyin. Sonbaharda ekin. En az iki üç yıl çiçek açması için soğanların büyümesini bekleyin.

sarigoz
30-04-2020, 11:10
Zümbüllerin kesecik yapmasını beklemiyorum,hemen kesiyorum.zaten yanıbaşından ufak yeni soğancıklar ile ürüyorlar.Kesecikleri kesince,soğancığa güç gidiyor..

tropikalist
30-04-2020, 13:01
benim sümbülü daha hiç böyle bir şey oluşmadı ama topladığım dağ sümbülü suyun içimde kese oluşturdu şeker attım oluşmasını bekliyorum umarım olur

Mtldnmz
04-05-2020, 19:30
Kese içindeki tohumların olgunlaşmasını bekleyin. Sonbaharda ekin. En az iki üç yıl çiçek açması için soğanların büyümesini bekleyin.

Teşekkür ederim 🥰 kesip atmaya kıyamadım bir deneyeyim bakalım büyüyecekler mi?

Mtldnmz
04-05-2020, 19:32
Zümbüllerin kesecik yapmasını beklemiyorum,hemen kesiyorum.zaten yanıbaşından ufak yeni soğancıklar ile ürüyorlar.Kesecikleri kesince,soğancığa güç gidiyor..

Benim acemiliğimden kaynaklandı. Bundan sonra çiçek solunca keserim ben de.

Dogayadost
29-03-2021, 18:38
Sekiz dokuz yıldır yetiştiriyorum sümbülleri tohumdan yetiştirmesi zahmetli biraz. Zaman ve sabır istiyor. Benim aklıma takılan bu sümbüllerin ıslahı tohum yoluyla oluyor değil mi . Bahçede 8-10 tane tohumdan yetişen sümbül var henüz çiçeklerini göremedim umarım güzeldir.

Melike gül
06-05-2021, 17:37
Iyi günler ben sümbül çiçeği hakkında bilgi almak istiyorum. 1 ay önce sümbül almıştım sonra çiçek soldu yapraklar yeşilken soğanı kesip böldüm toprakta saklıyorum şuan karanlık biryerde sonbahar ayında tekrar sulamaya başlarsam ışığa çıkarırsam sümbülüm tekrar çiçek acarmi

tropikalist
28-05-2021, 22:57
Merhaba arkadaşlar bugün parkta gezerken üzüm sümbülleri gördüm çiçekleri geçmiş tohum yapmış ve açılmıştı tohumların çoğu dökülmüştü ama olanlar yaklaşık 1 çay tabağı tohum elde ettim bunu nasıl ekmem gerek bilgi alabilir miyim şimdiden teşekkürler

brksnck
17-02-2022, 14:27
merhabalar. ikea'dan sümbül satın aldım sümbül gelişmeden hemen açtı. Bir tanesi hiç açmadan sararmaya başladı neden olabilir acaba? Nerede hata yaptığımı merak ediyorum.

https://imgyukle.com/i/EnxXSb

megbilgi
17-02-2022, 22:54
Sümbül soğanı arayışında olanlar için kaliteli son soğanlarımız.
.
https://cicektohumlari.com.tr/urun-kategori/soganli-bitkiler/sumbul/
.

salihcan
26-03-2022, 11:04
Sümbüllerim ;)

yavuz10
26-10-2022, 21:14
Herkese iyi akşamlar, elimdeki sümbül soğanını keserek çoğaltmak istiyorum.

1- Kesim için uygun aylarda mıyız?

2- Kestikten sonra toprağa mı gömmem lazım yoksa toprak üstünde mi kalmalı?

3- Kessem, çoğaltmayı başarsam baharda çiçek açar mı?

kgursan
14-11-2022, 21:40
Herkese iyi akşamlar, elimdeki sümbül soğanını keserek çoğaltmak istiyorum.

1- Kesim için uygun aylarda mıyız?

2- Kestikten sonra toprağa mı gömmem lazım yoksa toprak üstünde mi kalmalı?

3- Kessem, çoğaltmayı başarsam baharda çiçek açar mı?

Sn Yavuz .
soğanlı bitkilerde yavru soğan ile çoğaltma tekniği biraz zahmetli ve uzun vadeli bir işlemdir. Sümbül soğanı keserek çoğaltılır ! Ama usulü ve zamanı vardır. zaman genellikle yaz başı nisan mayıs hazğiran dır.Kesmenin temel esası İçinde mevcut çiçek tomurcuğunu keserek tahrip etmek ve böylece soğancıklar oluşmasını sağlamaktır.

Yaz başında soğan sökülünce taban kısmı keskin bir bıçak ile çapraz şekilde 3 parça olacak şekilde derin bir şekilde kesilir, ilaçlanarak hastalanması engellenir ve sıcak (25 0C cıvarında ) bir sıcaklıkta tutulur. Ayrıca ortam nemi yüksek olmalı ki kurumasın

2 ay içinde kesik yerlerde minik minik soğancıklar oluşur ve ana soğandan beslenirler analı kuzulu soğan son bahar ( eylül gibi) tarlaya dikilir burada 12 yıl büyütülür daha sonra yavrular ayrılarak yekrar dikilir ve 3 yıl yaşına gelince çiçek verme kapasitesine erişir

sümbül ve nergis bu yaralama yöntemi ile çoğaltılır yara yerlerinden soğancık oluşturur bunu farelerden öğrenmişlerdir . depodaki soğanlar fareler tarafından kemirilince, kemirme yerlerinden küçük soğancıklar oluştuğunu gözlemlemişler

kolay gelsin

gulunhayaleti
16-02-2023, 13:32
Çiçekler çürümeye başlamış ise:
1. Soğanı çürümüş olabilir,
2. Rhizoctonia denilen,veya Botrytis denilen bir hastalık (mantar) bulaşmış olabilir, İlaçlama yapmanız gerekir. Captan, previcur, Rizolex,Ronilan vb.vb. ilaçlar . O da değer mi? Problemi çözemeyebilir. Bu da ayrı sorun.

Eğer soğanı çürük ise yapacak birşey yok. Söküp atın.
Kolay gelsin.

Merhaba, hiç mi kurtarılma imkanı yok çürük soğanların? Dış kabuğunu soydum, yeşil küflü yerleri yıkayıp tekrar gömdüm. Hâlâ bir umut var mıdır? İki senedir satın aldığım soğanlar böyle oluyor. Bu sene 3 soğan vardı pakette, 3 ü de çürüdü. Üzeri yeşil küfle kaplandı. Neden böyle oluyor bilginiz var mı? Halbuki gayet sağlıklı görünüyorlardı dikmeden önce.

çiçeksever
21-02-2023, 13:38
Bazı kişiler bazı soğanlarda çürüğü temizleyip tarçına batırırak dikiyorlar. Ben denemedim, face de bazı gruplarda yapanlar var.