View Full Version : Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar
Zeki Yağlı
06-02-2011, 16:01
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/736.htm
Buradaki bilgiler size yardımcı olacaktır.
Okuduktan sonra hala netleşmeyen şeyler varsa, burada sorabilirsiniz.
Sayın Zeki Yağlı çok güzel bir anlatım olmuş,elinize sağlık,tohumdan elde edilen bitkiler, insana daha fazla haz veriyor,evlat gibi.
genelde, yeni başlayan arkadaşlar, kendinden şişen,tablet torfları kullanıyor ama tohum çimlendiği zaman, yeterli besin alamadığı, için cılız oluyor,hem zamanları,hemde tohumlar heba oluyor,benimde tavsiyem, bol, bol okuyup, inceledikten sonra işe başlanması.
günebakan
06-02-2011, 22:17
Çok güzel bir çalışma bilgilendirme için teşekkürler Zeki bey:)
Sayın Zeki Yağlı; Çimlendirme ile ilgili verdiğiniz bilgiler sayesinde, aklıma takılan bir kaç soru da çözülmüş oldu. Nerelerde hata, nerelerde doğruyu yaptığımı daha bir anlamıştım oldum. Bugün tam da torf almaya gidecektim. Gitmeden yazdıklarınızı dikkatle okudum. Bakalım ben ne kadar başarılı olacağım. En azından cesaretim arttı. Çok teşekkürler.
En ön sıralardaki çalışkan öğrencilerden biri benim. Öğrendiğim her bilgi benim için bir adım. Sizi sevine sevine takip ediyorum.;) Çünkü hayal ettiklerime ulaşmam için çok şey öğrenmem lazım.
Tekrar teşekkürler, sağlık ve esenlikler diliyorum...
iremmsude
07-02-2011, 12:19
Böyle bir konuya değinmeniz çok güzel.Bende tohumdan çimlendirmeye yeni başladım gerçekten çok heyecan verici ve insanın hayatına ayrı bir renk katıyor.Tohumları hem evde ektim hem iş yerimde gündüz işteyken evdekileri merak ediyorum evdeykende iştekileri merak ediyorum.Acayip bağımlılık yapıyor.4 yaşındaki kızımla tohumları ekiyoruz ve onunda takip etmesi beni daha mutlu ediyor.Hafta sonu ilk uyandığımda kızımın odasında bulunan ektiğim tohumlara bakmaya gittiğimde annecim ben kontrol ettim daha çıkmamışlar demesi beni acayip mutlu etmişti. Ona da bunu aşıladıysam ne mutlu bana.Verdiğiniz bilgileri heyecanla takip edeceğim.
furkan yıldız
07-02-2011, 12:27
Ellerine sağlık Zeki abicim o kadar uğraşıp emek vermişsin. Benim gibi öğrenecek çok şeyi olanlara çok faydalı bilgiler. Çok teşekkür ederim
Zeki Yağlı
07-02-2011, 20:06
Sevgili ykolko, günebakan, uzaylı, iremmsude, furkan yıldız,
Yorumlarınız için teşekkürler.
Dileğim anlattıklarımdan tam olarak faydalanmanız.
Selamlar
Selehattin 67
07-02-2011, 20:18
Sayın zeki yağlı güzel faydalı bilgiler teşekkür ederim ben çimlendirma için küçük su bardakları içilip atılan kullanıyorum
k_donmez
07-02-2011, 21:53
Sayın Zeki Yağlı,
Bahçe sayfalarınızı zevkle ve merakla gezdim. Görsel olarak çok etkileyici ve sunumu da mükemmel olmuş. Ellerinize sağlık. Sağlıkla keyfini çıkarın. Son sayfalarda ise tohumdan bitki yetiştirme ile ilgili görsel destekli anlatımlarınızı merakla inceledim. Hepsi de usta işi bilgiler. Keşke ayrı bir başlık altında düzenlenebilse ve önüne de "Önemli" ibaresi konulabilse. Bu bilgiler için de zihninize sağlık demek istiyorum. Sayenizde bu başlığa abone oldum. Saygılarımla.
Çimlendirme işi gerçekten de bebek gibi sabır özen ve şefkat istiyor, e tabi o ölçüde de zevkli.
Geçen yılki başarısız denemelerimden sonra vazgeçmiştim, ama anlattıklarınız beni yeniden heveslendirdi.Tek sorun yeterince zaman ama denemeden duramayacağım sanırım
Bu güzel paylaşımlar için teşekkürler...
Merhabalar Zeki bey
Resimler ve anlatım gerçekten harika baştan sona kadar bütün mesajları zevkle okudum,bu uğraşınızı ve bilgilerinizi bizilerle paylaştığınız için teşekkürler.
Zeki Yağlı
13-02-2011, 16:35
Sayın Zeki Yağlı,
Bahçe sayfalarınızı zevkle ve merakla gezdim. Görsel olarak çok etkileyici ve sunumu da mükemmel olmuş. Ellerinize sağlık. Sağlıkla keyfini çıkarın. Son sayfalarda ise tohumdan bitki yetiştirme ile ilgili görsel destekli anlatımlarınızı merakla inceledim. Hepsi de usta işi bilgiler. Keşke ayrı bir başlık altında düzenlenebilse ve önüne de "Önemli" ibaresi konulabilse. Bu bilgiler için de zihninize sağlık demek istiyorum. Sayenizde bu başlığa abone oldum. Saygılarımla.
Sayın k_donmez,
Bir haftadır bu başlık ile ilgilenemiyordum.
"Keşke"nizi birileri duymuş, ve dileğinizi yerine getirmiş:)
Haberim olmadığı için şaşırdım!
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Amacım bu konuda merak edenlere yararlı olmak idi.
Dilerim burada daha yararlı olur.
Selamla
Zeki Yağlı
13-02-2011, 16:41
Çimlendirme işi gerçekten de bebek gibi sabır özen ve şefkat istiyor, e tabi o ölçüde de zevkli.
Geçen yılki başarısız denemelerimden sonra vazgeçmiştim, ama anlattıklarınız beni yeniden heveslendirdi.Tek sorun yeterince zaman ama denemeden duramayacağım sanırım
Bu güzel paylaşımlar için teşekkürler...
Sayın livadi,
İlginiz için teşekkür ederim.
Evet biraz zaman gerektiriyor. Ama azıcık zaman ayırır ve de kuralları uygularsanız mutlaka başarıyorsunuz, hoşunuza gidiyor.
Başarıp hoşunuza gittikçe de daha az hoşunuza gidenlerden zaman çalıp bu işe zaman ayırıyorsunuz.
Merak etmeyin, hele bir yola çıkın:).
Selamlar
Zeki Yağlı
13-02-2011, 16:53
Merhabalar Zeki bey
Resimler ve anlatım gerçekten harika baştan sona kadar bütün mesajları zevkle okudum,bu uğraşınızı ve bilgilerinizi bizilerle paylaştığınız için teşekkürler.
Sayın adneser,
Beğendiğinize sevindim.
İnşallah faydalı da olur.
Selamlar
Zeki Yağlı
13-02-2011, 18:43
Zeki Bey Merhaba;
Tohumdan bitki yetiştirme konusundaki bilgilendirmeniz için teşekkürler. Bilgileriniz deneyimlerinizle harmanlanmış güzel bir kaynak bizim için.
Dikkatimi çeken bir cümlenizle ilgili bir sorum olacak size.
Çok hafif ve çok az miktarda püskürtme yapılsa olmaz mı? O da zarar verirmi?
Sevim hanım merhaba,
Olabilir tabii! Çok hafif şiddette, tohumları yerlerinden oynatmadan yapabilirseniz olur.
Yalnız torf çok kurumuşsa su tofun üzerinde durur, sonra bir yarık bulup hiçbir şeyi ıslatmadan aşağıya iner.
Aşağıdan bir su kabının içinde sulama biraz daha zahmetli ama su torf tarafından emilerek yavaş yavaş yukarı çıkar.
Selamlar
Sayın Zeki Yağlı başlığınız bana ve benim gibi tohum çimlendirmeye yeni merak salmış arkadaşlara çok faydalı olacak. Eklediğiniz görsellerde çok faydalı olmuş.Yazdıklarınızı okuyunca çimlendirmeye çalıştığım tohumlardan neden olumlu sonuç alamadığımı daha iyi anladım. En son olarak şişen tabletlerde yer kirazı çimlendirmeye çalışıyorum ama bir hafta olmasına rağmen hala bir belirti yok. Şimdi subtrat temin edip elimdeki tohumları çimlendirmeye çalışıcam.inşallah başarılı olurum. Yazılarınızın devamının takipçisiyim,verdiğiniz yaralı bilgiler için teşekkür ederim.
ligustrum
13-02-2011, 21:24
Sayın Zaki Yağlı sayenizde;
tohum iyi bir çimlendirme ortamına kavuşmayı" başaracak"
ağaç severler" başardım" diye nara atacak.
Çok iyi şeyler olacak, çok.
Zeki Bey, başlığınız ve anlatımınız çok güzel, elinize sağlık. Tohumdan yetiştirmede şöyle böyle bir şeyler yapıyordum ama bazı tohumlarda başarısız oluyordum, bazen de sadece bir-iki tanesini kurtarabiliyordum. Bu bazen tohumun taze olmamasında kaynaklanıyor ama steril torf kullanmamamın da etkisi büyük olmalı.
Her ne kadar tohum işini azaltmama rağmen, çimlendirme yapmadan eksikleri tamamlamak da olmuyor. Bu sene sterilizasyonu ihmal etmeyeceğim.
Zeki Bey; böyle bir başlık açarak tohumdan üretim konusunda bizleri bilgilendirdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Sayenizde eksiklerimizi ve yanlışlarımızı görüyoruz. Tecrübelerinizden faydalanmak için takipçiniz olacağım.
Tohum ekimi yaptığımız kapları streçle kapattıktan sonra çimlenene kadar kapalı kalacakmı, yoksa belli zaman aralıklarında açıp havalandırmak gerekiyormu?
seyyah53
14-02-2011, 13:51
Zeki bey ...emeğinizden dolayı çok teşekkür ederim daha şimdiden hatalarımızı gördük ...
xenkebikec
14-02-2011, 13:53
Elinize sağlık çok güzel bir konu. Bizde iş yerinde saat çiçeklerini ektik ama 4. haftada olmamıza rağmen daha hiç bir belirti yok. Çok güzel bir olay herşey gözünüzün önünde oluyor.
Zeki Yağlı
15-02-2011, 15:18
Sayın Zeki Yağlı başlığınız bana ve benim gibi tohum çimlendirmeye yeni merak salmış a
rkadaşlara çok faydalı olacak.Eklediğiniz görsellerde çok faydalı olmuş.Yazdıklarınızı okuyunca çimlendirmeye çalıştığım tohumlardan neden olumlu sonuç alamadığımı daha iyi anladım.En son olarak şişen tabletlerde yer kirazı çimlendirmeye çalışıyorum ama bir hafta olmasına rağmen hala bir belirti yok.Şimdi subtrat temin edip elimdeki tohumları çimlendirmeye çalışıcam.inşallah başarılı olurum.Yazılarınızın devamının takipçisiyim,verdiğiniz yaralı bilgiler için teşekkür ederim.
Sayın tirilye,
Faydalı olursam sevinirim.
Başarılar dilerim.
Zeki Yağlı
15-02-2011, 15:19
Sayın Zaki Yağlı sayenizde;
tohum iyi bir çimlendirme ortamına kavuşmayı" başaracak"
ağaç severler" başardım" diye nara atacak.
Çok iyi şeyler olacak, çok.
Sevgili ligustrum,
Umarım dediğiniz gibi olur.
tekbeklentim bu.
Selamlar
Zeki Yağlı
15-02-2011, 15:23
Zeki Bey, başlığınız ve anlatımınız çok güzel, elinize sağlık. Tohumdan yetiştirmede şöyle böyle bir şeyler yapıyordum ama bazı tohumlarda başarısız oluyordum, bazen de sadece bir-iki tanesini kurtarabiliyordum. Bu bazen tohumun taze olmamasında kaynaklanıyor ama steril torf kullanmamamın da etkisi büyük olmalı.
Her ne kadar tohum işini azaltmama rağmen, çimlendirme yapmadan eksikleri tamamlamak da olmuyor. Bu sene sterilizasyonu ihmal etmeyeceğim.
Sevgili kiraz,
İstediğin bitkiyi çiçekçide bulabildiğin sürece tohumdan yetişmekten kaçınabilirsin. Ama her bitki çiçekçide yok. Olsa para yetmez.
Bir de başarılı olup keyfini de sürmek lazım.
Bence tohumdan üretmekten kaçamazsınız.
Selamlar
Zeki Yağlı
15-02-2011, 15:42
Zeki Bey; böyle bir başlık açarak tohumdan üretim konusunda bizleri bilgilendirdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Sayenizde eksiklerimizi ve yanlışlarımızı görüyoruz. Tecrübelerinizden faydalanmak için takipçiniz olacağım.
Tohum ekimi yaptığımız kapları streçle kapattıktan sonra çimlenene kadar kapalı kalacakmı, yoksa belli zaman aralıklarında açıp havalandırmak gerekiyormu?
Sevgili novazet,
Streçi sürekli kontrol edin. Torfunuzun nemine ve ortamın ısısına göre nem buharlaşıyor, sonra streç üzerinde boncuk boncuk kondanse oluyor. Torfun alt tarafındaki nem de buharlaşan suyun yerine torfun üst tarafına çıkıyor.
Bir süre sonra streçdeki su damlaları tekra torfun üzerinde düşüyor.
ve torfun üzeri nemli olmaktan çıkıp ıslak hale geliyor.
Torf koyu kahve ve mat olmak yerine koyu kahve ve parlak oluyor.
Fazla su tohumların büyüklüğüne göre, tohum ne kadar küçük ise o kadar fazla, çürümeye sebep oluyor.
Bunu önlemenin tel çaresi havalandırarak fazla nemi uçurmak. Çimlenmenin havaya ihtiyacı olduğu için değil, fazla suyu uçurma için.
Havalandırmaya karar vermek için torf yüzeyindeki nemi sürekli kontrol edin.
Dikkat:çok fazla havalandırırken torfun üstünü sakın kurutmayın.
Sakın torf açık kahverengi ve mat hale gelmesin.
Bu duruma meylettiğinde hemen yukarıdaki başlık #11 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=752323&postcount=11) de bahsettiğim gibi tekrar nemlendirin.
Başarılar
Selamlar
amatör hobici
15-02-2011, 21:56
Sn.Zeki Yağlı,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben Tohum Satış Başlığı altında GDO'suz Geleneksel Tohumlar Satışı yapmaktayım. Benden tohum alan arkadaşların bir çoğu tohum çimlendirilmesi hakkında bilgi istemektedirler, bende elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışmaktayım. Bundan böyle bilgi isteyen arkadaşlara sizin açtığınız konu başlığındaki yazılanları okumalarını tavsiye edeceğim. Sabırlı ve ayrıntılı ve görselli anlatımınız için de ayrıca teşekkür ederim. Selamlarımla
Zeki Bey ; cevabınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizi çok iyi anladım. Birşey daha öğrenmek istiyorum. Tohum ektiğiniz kapları hem streçle kapatmışsınız, hemde mini sera içerisine koymuşsunuz. Her ikisinede gerek varmı? Bunun özel bir sebebi varmı? İyi günler dilerim.
Zeki Yağlı
16-02-2011, 09:55
Sn.Zeki Yağlı,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben Tohum Satış Başlığı altında GDO'suz Geleneksel Tohumlar Satışı yapmaktayım. Benden tohum alan arkadaşların bir çoğu tohum çimlendirilmesi hakkında bilgi istemektedirler, bende elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışmaktayım. Bundan böyle bilgi isteyen arkadaşlara sizin açtığınız konu başlığındaki yazılanları okumalarını tavsiye edeceğim. Sabırlı ve ayrıntılı ve görselli anlatımınız için de ayrıca teşekkür ederim. Selamlarımla
Sevgili amatör hobici,
Umarım sizin müşterilerin de başarı şanslarını artırabiliriz.
Selamlar
Zeki Yağlı
16-02-2011, 10:03
Zeki Bey ; cevabınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizi çok iyi anladım. Birşey daha öğrenmek istiyorum. Tohum ektiğiniz kapları hem streçle kapatmışsınız, hemde mini sera içerisine koymuşsunuz. Her ikisinede gerek varmı? Bunun özel bir sebebi varmı? İyi günler dilerim.
Sevgili novazet,
Hem streç hem mini sera biraz fazla tedbir doğru!
Bunu şunun için yapıyorum. Mini seranın bulunduğu yerin ısısı 18-20 dereceyi geçtiğinde ısıtma çalışmıyor ama ortam sıcak onun için mini seranın kapağını açıp cerayan yaptırıp soğutmaya çalışıyorum. Bu sırada kapların nemini kaybetmemesini istiyorum.
Ayrıca her kabın strecini çıkarıp takarak o kabın nemini kontrol altında tutmaya çalışıyorum.
Selamlar
Güngör Salman
16-02-2011, 12:04
Sayın Zeki Yağlı, başlığınız ve anlatımınız çok güzel, ben de tohumdan bitki üretmeye çalışıyorum, yazdıklarınızı okuduktan sonra eksiklerimin olduğunu gördüm, bu başlıktan çok faydalanacağımı umuyorum.
Saygılar.
mavikartal5
16-02-2011, 12:22
UYARI!!!
seferihisardan aldığım börülceler kurtlanmış mışşşş. açtım baktım içinde kül var. tohum sahibine telefon ettim. köylü birisi. olayı anlattım. dedi ki; "tohumlarda kurt vardı, bende kurtları öldürmek için tohumun içine kül koydum, zira kül kurtları öldürüyor."
garip ama gerçek, tohum zarfında hiç canlı kurt yoktu. ayrıca kül, toprak için ana vitaminleri içeriyor. bunu da siteden öğrendim.
yani fazla tohumlarınızı saklarken içine odun külü serpiştirin!!!
namik1470
16-02-2011, 13:31
Zeki Bey verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı. Ben de bu sene ilk defa tohumdan fide yetiştirmeye çalışıyorum. Plastik kola bardaklarının içine 2 cm yüksekliğinde gübreli toprak koydum ve üstüne 2 cm yüksekliğinde yanmış inek gübresi koydum. her bardağa 3 tane bibier tohumu attım ve suladım ama üstünü kapatmadım.Bardaklar oda sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta ve ikindileyin güneş alıyor.3 gün önce ekmiştim.Aldığı güneşin zararı olur mu? Üstünü naylonla kapatmasam tohumlar çimlenirmi? toprağın üstü gübre olduğundan dolayı nemli duruyor. Bu şekilde fideler yatiştirebilirmiyim?
Zeki Yağlı
16-02-2011, 16:12
Sayın Zeki Yağlı, başlığınız ve anlatımınız çok güzel, ben de tohumdan bitki üretmeye çalışıyorum, yazdıklarınızı okuduktan sonra eksiklerimin olduğunu gördüm, bu başlıktan çok faydalanacağımı umuyorum.
Saygılar.
Sevgili Güngör Hanım,
Umarım başarı oranınızın artmasını sağlar.
Selamlar
Zeki Yağlı
16-02-2011, 16:16
UYARI!!!
seferihisardan aldığım börülceler kurtlanmış mışşşş. açtım baktım içinde kül var. tohum sahibine telefon ettim. köylü birisi. olayı anlattım. dedi ki; "tohumlarda kurt vardı, bende kurtları öldürmek için tohumun içine kül koydum, zira kül kurtları öldürüyor."
garip ama gerçek, tohum zarfında hiç canlı kurt yoktu. ayrıca kül, toprak için ana vitaminleri içeriyor. bunu da siteden öğrendim.
yani fazla tohumlarınızı saklarken içine odun külü serpiştirin!!!
Sayın mavikartal5,
Bu başlık altında, çok emek vererek, merak edenlere bildiğim, denediğim, inandığım bilgileri sunmaya çalışıyorum.
Verdiğiniz bilginin başlıkla ilgisi yok ve güvenirlirliği şüpheli.
Bence katkı sağlayacağından emin olmadığımız bilgileri yazmayalım.
Selamlar
Zeki Yağlı
16-02-2011, 16:20
Zeki Bey verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı. Ben de bu sene ilk defa tohumdan fide yetiştirmeye çalışıyorum. Plastik kola bardaklarının içine 2 cm yüksekliğinde gübreli toprak koydum ve üstüne 2 cm yüksekliğinde yanmış inek gübresi koydum. her bardağa 3 tane bibier tohumu attım ve suladım ama üstünü kapatmadım.Bardaklar oda sıcaklığına yakın bir sıcaklıkta ve ikindileyin güneş alıyor.3 gün önce ekmiştim.Aldığı güneşin zararı olur mu? Üstünü naylonla kapatmasam tohumlar çimlenirmi? toprağın üstü gübre olduğundan dolayı nemli duruyor. Bu şekilde fideler yatiştirebilirmiyim?
Sayın namik1470,
Denemeniz hakkında hiçbir fikrim yok.
Denemenizi devam ettirin, neticesini görürsünüz.
Ama önerim, ilk defa başlayan biri olarak, bu başlıkta yazılanları dikkatlice okuyup anlamaya ve uygulamaya çalışın.
Daha çabuk öğrenirsiniz.
Selamlar
Sayın Zeki Yağlı,bugün macigplantdan 40 lt subtrat şiparişi verdim. Sanırım 2/3 güne elimde olur.
Yalnız ürün açıklamalarında sterildir yazıyor. Buna rağmen benimde steril etmem gerekir mi?
Zeki Yağlı
16-02-2011, 17:57
Sayın Zeki Yağlı,bugün macigplantdan 40 lt subtrat şiparişi verdim. Sanırım 2/3 güne elimde olur.Yalnız ürün açıklamalarında sterildir yazıyor.Buna rağmen benimde steril etmem gerekir mi?
Sayın trilye,
Başlangıçta gerekmeyebilir. Ama bir süre sonra etraftan bir şeyler bulaşıp gelecek seferleri tehlikeye atabilir.
Ben prensip edindim hep sterilize ediyorum. 10-15 dakikamı alıyor.
Kullandıktan sonra kalan torfun ağzını sıkıca kapatmayı unutmayın da nemi kaçmasın.
Kolay gelsin.
Selamlar
zeki bey merhaba bende tahumdan çiçek ve sebze üretmeye yeni başladım ektiğim tohumlarım bir kısmı çıktı formdaki konuları araştırdığımda yaptığım yanlışları tohumlar çıktıkça görebiliyorum.
Tohumlarım uzun bir zamandır iki yaprakta kaldı bunları ne zaman şaşırtmalıyım diğer büyük saksılara almalıyım.
Birde merak ettiğim kaliteli aldığımız torfları çimlenme işi bittiği zaman ne yapmalıyız seneye tekrar kullanalımmı yoksa büyük saksılarda toprağa karıştıralımmı teşekkürler
fatih_ibo
19-02-2011, 00:14
zeki bey merhaba bilgilerinizi çok güzel benimde sorum var yerkirazı tohumu çimlendirmek istiyorum. bu konuda yardımcı olabilirmisiniz teşekkür ederim
Sayın fatih ibo, Zeki Bey size yakında daha sağlıklı bilgi verecektir ama ben yinede sizinle kendi tecrübemi paylaşmak istedim.Pet bardağın içine bir miktar torf vede perlit karışımını koyduktan sonra 4 adet yer kirazı tohumunu yerleştirdim. Pet bardağın ağzını sera etkisi yaratması için streç filmle kapladım.Fısfısla sürekli nemli tutmaya çalıştım.15 gün sonunda 4 adet yer kirazı fidem mevcut ama henüz çok çok minikler,büyütmeyi becerebilir miyim bilmiyorum.
Bu şekilde çimlendirmeyi denediğim birkaç tohumda başarılı olamadım.O yüzden bu sayfada kullanımı gösterilen subtrattan temin ettim.Tohumlarımı birde bu şekilde çimlendirmeyi deniyeceğim.İnşallah başaramadığım tohumları da çimlendirebilirim.
Zeki Yağlı
20-02-2011, 19:37
zeki bey merhaba bende tahumdan çiçek ve sebze üretmeye yeni başladım ektiğim tohumlarım bir kısmı çıktı formdaki konuları araştırdığımda yaptığım yanlışları tohumlar çıktıkça görebiliyorum.Tohumlarım uzun bir zamandır iki yaprakta kaldı bunları ne zaman şaşırtmalıyım diğer büyük saksılara almalıyım.Birde merak ettiğim kaliteli aldığımız torfları çimlenme işi bittiği zaman ne yapmalıyız seneye tekrar kullanalımmı yoksa büyük saksılarda toprağa karıştıralımmı teşekkürler
Sayın ergun35,
Önce son sorunuzdan başlayayım. kullanılmış çimlendirme torflarını tekrar çimlendirme için kullanmayın. Değmez. Ben şaşırtma harcına katıyorum.
Şaşırtma zamanı için başlık #55 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=758042&postcount=55)e bakın.
Selamlar
Zeki Yağlı
20-02-2011, 19:53
zeki bey merhaba bilgilerinizi çok güzel benimde sorum var yerkirazı tohumu çimlendirmek istiyorum. bu konuda yardımcı olabilirmisiniz teşekkür ederim
Sayın fatih_ibo,
Benim tohumdan yer kirazı tecübem yok.
Sevgili tirilyenin cevab (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=757881&postcount=54)ı çok makul görünüyor.
Selamlar
Sayın ergun35,
Önce son sorunuzdan başlayayım. kullanılmış çimlendirme torflarını tekrar çimlendirme için kullanmayın. Değmez. Ben şaşırtma harcına katıyorum.
Şaşırtma zamanı için başlık #55 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=758042&postcount=55)e bakın.
Selamlar
Bilgilendirme için teşekkürler sizden bir ricam şudur ..domates biber ve bazı çiçek tohumlarımı 45 adetlik viyollere tek tek işledim sonra ilk bir hafta sabah ve akşam spreyledim tohumlarım patlatmaları yaptı fakat birden çok uzadıklarını gördüm anladımki fazla su vermişim ve suyunu kestim büyüme durdu fakat şu anda eğri büğrü tipsiz :p bir vaziyetteler bunlar gerçek yaprakları çıkarırmı yoksa yeniden söküp tohumları tazeliyeyimmi..spreyleme miktarını nasıl ayarlamalıyım..viyol kullanmak doğrumudur..
teşekkür ederim..
Sayın Zeki yağlı, aldığım ve arkadaşlardan gelen tohumları pet bardaklara ektim. sizin söylediklerinizle yaptıklarımı karşılaştırınca yaptığım farklar
1. torfa yanmış gübre katıp bu karışıma tohumları ektim.
2. bazı tohumları biraz fazla örttüğümü (hiç örtmemem gerekirken 5 mm örttüm) anladım. yapacak tek şey beklemek ve tohumların azimle çıkmasını beklemek.
bundan sonrasında yazdıklarınızı tekrar tekrar okuyup sonra yapmak daha doğru olacak.
Elinize ve bilginize sağlık.
Sayın Zeki Yağlı ;
Paylaşımlarınız için size tekrar teşekkür ediyorum.
İnternette bir firmadan aldığım tohumlar içerisinde bulunan yer kirazı tohumuyla birlikte çimlendirme talimatıda gelmişti. Ben hem sayın fatih_ibo’ya bir fikir olsun diye, hem de sizin bu yöntem hakkında yorumunuzu almak için buraya yazıyorum. Ayrıca gojiberry tohumu çimlendirmede de aynı yöntem öneriliyor.
Sizin sebze ve meyve tohumu çimlendirmediğinizi ve yetiştirmediğinizi biliyorum. Sizin yaptığınız tohum çimlendirmelerinde bu yöntemi uygulayıp uygulamadığınızı öğrenmek istedim.
Altın Çilek (Yer kirazı) Çimlendirme Yöntemi :
Altın çilek nazik tohumlu bir bitkidir.
Ilık suda 10-12 saat arası tohumlar bekletilir.
Suyun ılık olması çok önemlidir.
Takriben 15-20 derece arası.
Bu işlem sırasında suda dibe çöken tohumlar çimlendirmede kullanılmalıdır.
Bu işlemden sonra :
1)Bir tepsi içerisine ince kum konulur.
2)Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir. Çok ince yapıda olmalıdır.
3)Tohumlar tülbent üzerine yayılır.
4)Tülbentin diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür.
5)Üzerine su serpilir. Sprey şeklinde eşit sıkılması daha doğru olur.
6)Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.
İki günde bir naylon açılarak havalandırılır ve çimlenme kontrolu yapılır.
Tülbent kaldırılırken dikkat edilmelidir.
Bu çimlendirme işlemi 30 ile 45 gün içerisinde olmaktadır.
Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek tek, alınarak poşetlere dikilir.
Ayrıca domates çimlendirmesinde kullanılan yastıklama metodu ile de çimlendirilir.
Ama tohumları ılık suda MUTLAKA BEKLETİNİZ.
Zeki Yağlı
20-02-2011, 21:32
Bilgilendirme için teşekkürler sizden bir ricam şudur ..domates biber ve bazı çiçek tohumlarımı 45 adetlik viyollere tek tek işledim sonra ilk bir hafta sabah ve akşam spreyledim tohumlarım patlatmaları yaptı fakat birden çok uzadıklarını gördüm anladımki fazla su vermişim ve suyunu kestim büyüme durdu fakat şu anda eğri büğrü tipsiz :p bir vaziyetteler bunlar gerçek yaprakları çıkarırmı yoksa yeniden söküp tohumları tazeliyeyimmi..spreyleme miktarını nasıl ayarlamalıyım..viyol kullanmak doğrumudur..
teşekkür ederim..
sevgili ergun35,
Sorunuzla ilgili birkaç fotoğraf koysanız herkes için daha anlaşılır olacak.
Çimlenme sonrası fidelerin uzayıp gitmesi ışık eksikliğnden olur.
Cotyledonlar açınca, çimlendirme kabını daha serin (10-15 derece) ve bol ışıklı bir yere almak lazım.
Tavsiyem viyollerinizin 20 cm üstüne bir fluoresan lamba kurun.
Akşam hava karardıktan saat 23-24 e kadar yansın. Sonra söndürün sabah 4 ten ortalık iyice aydınlanıncaya kadar yansın.
Pek pahalı olmayan programlayıcılar ile bunu otomatik olarak da yapabilirsiniz.
Suyu azaltmakla iyi yapmışıssınız ama ışık çok daha önceliklidir.
Fırsat bulursam hafta içinde bir başlık açacağım.
Çimlendirme için nem, ısı, ışık sağlamak daha zor olduğu için daha küçük kaplarda daha dar alanda yapılır. Ama çimlendirme şartlarını sağlayabliyorsanız viyole ekmek, şaşırtma işinden tasarruf ettirdiği ve şaşırtma sırasında köklerin sarsılmasını engellediği için tercih bile edilebilir.
Selamlar
Zeki Yağlı
20-02-2011, 21:42
Sayın Zeki yağlı, aldığım ve arkadaşlardan gelen tohumları pet bardaklara ektim. sizin söylediklerinizle yaptıklarımı karşılaştırınca yaptığım farklar
1. torfa yanmış gübre katıp bu karışıma tohumları ektim.
2. bazı tohumları biraz fazla örttüğümü (hiç örtmemem gerekirken 5 mm örttüm) anladım. yapacak tek şey beklemek ve tohumların azimle çıkmasını beklemek.
bundan sonrasında yazdıklarınızı tekrar tekrar okuyup sonra yapmak daha doğru olacak.
Elinize ve bilginize sağlık.
Sayın h.ışık,
Gerçek yapraklar çıkıncaya kadar bitkinin hiçbir besine ihtiyacı yoktur.
Onun için gübre içindeki mantar ve bakterilerle zarar verebilir ve fazla gelip yakabilir.
Bu söylediklerim narin tohumlar içindir. Sebze tohumları için gerçek yaprakları çıkıncaya kadar faydası yoktur ama zararı da olmaz.
Selamlar
Zeki Yağlı
20-02-2011, 21:57
Sayın Zeki Yağlı ;
Paylaşımlarınız için size tekrar teşekkür ediyorum.
İnternette bir firmadan aldığım tohumlar içerisinde bulunan yer kirazı tohumuyla birlikte çimlendirme talimatıda gelmişti. Ben hem sayın fatih_ibo’ya bir fikir olsun diye, hem de sizin bu yöntem hakkında yorumunuzu almak için buraya yazıyorum. Ayrıca gojiberry tohumu çimlendirmede de aynı yöntem öneriliyor.
Sizin sebze ve meyve tohumu çimlendirmediğinizi ve yetiştirmediğinizi biliyorum. Sizin yaptığınız tohum çimlendirmelerinde bu yöntemi uygulayıp uygulamadığınızı öğrenmek istedim.
Altın Çilek (Yer kirazı) Çimlendirme Yöntemi :
Altın çilek nazik tohumlu bir bitkidir.
Ilık suda 10-12 saat arası tohumlar bekletilir.
Suyun ılık olması çok önemlidir.
Takriben 15-20 derece arası.
Bu işlem sırasında suda dibe çöken tohumlar çimlendirmede kullanılmalıdır.
Bu işlemden sonra :
1)Bir tepsi içerisine ince kum konulur.
2)Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir. Çok ince yapıda olmalıdır.
3)Tohumlar tülbent üzerine yayılır.
4)Tülbentin diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür.
5)Üzerine su serpilir. Sprey şeklinde eşit sıkılması daha doğru olur.
6)Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.
İki günde bir naylon açılarak havalandırılır ve çimlenme kontrolu yapılır.
Tülbent kaldırılırken dikkat edilmelidir.
Bu çimlendirme işlemi 30 ile 45 gün içerisinde olmaktadır.
Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek tek, alınarak poşetlere dikilir.
Ayrıca domates çimlendirmesinde kullanılan yastıklama metodu ile de çimlendirilir.
Ama tohumları ılık suda MUTLAKA BEKLETİNİZ.
Sayın novazet,
Su içine koyup yüzen tohumları ayırmak kaynağı güvenilir olmayan tohumlar için faydalı.
12 saat ılık suda bekletmek kalınca dış zarlı tohumlar için çok faydalı. Yer kirazı (Physalis alkegengi) için bu gerekli mi bilmiyorum.
Çimlendirme uygun ısı koşullarında, uygun süre boyunca, tohuma nem verme işidir.
Verdiğiniz tarif de ondan başka bir şey yapmıyor.
Tarif torfa ekmeye göre çok daha fazla yer kaplıyor, hergün bakım gerektiriyor.
Mazur görün bana biraz abartılmış gibi geliyor.
İsterseniz meraklı birisi iki yöntemi de beraberce deneyip sonucunu yazarsa iyi olur.
Selamlar
Zeki Bey ;Söylediğiniz gibi tohumları çimlendirmeye başladığımda aynı anda her iki yöntemi de denemek istiyorum. Hem arada fark olup olmadığını görmek için hem konu hakkında fazla bir tecrübem olmadığından başarılı sonuç alamazsam tohumların hepsini riske atmamak için
Kütahya şartlarına göre çimlendirmeye başlamanın daha erken olduğunu düşünüyorum. İnşallah başladığım zaman sonuçlarını burada paylaşırım.
Yeni açacağınız başlığın konusunu öğrenebilirmiyiz. Teşekkürler.
sevgili zeki bey dediğiniz gibi aslında bizim gibi bu işi evde yapan kişilerin viyol kullanması pek uygun değil sizin yaptığınız daha doğru hem yer problemi kalmıyor, hemde sağlıklı fideleri alıp saşırtabiliyorsunuz seyahate çıkacağım için fotoğrafları 1-2 gün içerisinde koyacağım.
ilginize teşekkür ederim .hayırlı günler
iremmsude
24-02-2011, 14:43
Annem gülerinden aldığı bir kaç tohumu çimlendirmek istiyor ama hiç bilgimiz yok. Nasıl ekmemiz konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Öncelikle iyi günler diliyorum. Forumda yeniyim ve yazdıklarınızı okudum ve çok beğendim. yol gösterici olarak sizi göreceğim. size sormak istediğim; bu sene 20 m2 bahçeme sebze (domates, biber, kavun, karpuz vb.) ve saksılara (2,5 lt'lik yoğurt kapları) çiçek ekmeyi düşünüyorum. tohumdan tüm fidelerimi yetiştirmek istiyorum. ne zaman tohumları torfa ekmem gerekiyor ve ne zaman toprağa fideleri ekeceğim. . bu arada ben ankara da yaşıyorum. ufak bir not tohum için tavsiye edeceğiniz internet siteleri var mı acaba.. şimdiden teşekkür ederim.
Zeki Yağlı
24-02-2011, 20:14
Annem gülerinden aldığı bir kaç tohumu çimlendirmek istiyor ama hiç bilgimiz yok. Nasıl ekmemiz konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgili iremmssude,
Hangi gülün tohumundan bahsediyorsunuz bilmiyorum.
Ben kuşburnunda (Rosa canina) denedim. Bayağı başarılı oldu.
Gül tohumu çimlendirmesi için birkaç kere soğuk katlama yapmak gerekir.
Önce 24 saat sıcak suya yatırıp kabuğun etli kısmının çıkmasını sağlamak lazım.
Sonra bu başlıktaki gibi bir kaba ekip 3 ay 20 derecede, sonra 3 ay buzdolabının sebzeliğinde, sonra tekrar 20 derecede, sonra gene buzdolabı sebzeliğinde,..
Bu şekilde bir süre sonra çimlenmesini bekleyebilirsiniz.
Kolay gelsin.
Selamlar
Zeki Yağlı
24-02-2011, 20:16
Öncelikle iyi günler diliyorum. Forumda yeniyim ve yazdıklarınızı okudum ve çok beğendim. yol gösterici olarak sizi göreceğim. size sormak istediğim; bu sene 20 m2 bahçeme sebze (domates, biber, kavun, karpuz vb.) ve saksılara (2,5 lt'lik yoğurt kapları) çiçek ekmeyi düşünüyorum. tohumdan tüm fidelerimi yetiştirmek istiyorum. ne zaman tohumları torfa ekmem gerekiyor ve ne zaman toprağa fideleri ekeceğim. . bu arada ben ankara da yaşıyorum. ufak bir not tohum için tavsiye edeceğiniz internet siteleri var mı acaba.. şimdiden teşekkür ederim.
Sevgili hucer,
Tohum ekme zamanı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=759975&postcount=81)ile tohum temin ettiğim yerler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=759985&postcount=83)konusunda iki ayrı başlık açıyorum.
Oradan takip edebilirsiniz.
Selamlar
Zeki Yağlı
24-02-2011, 21:06
Tohum ekmiyeceğim deyip durdum 6 aydır:))
Bu başlığı görünce, tohum sepetimi aldım yine önüme:)))
Zeki bey
Değerli bilgiler için teşekkürler.
Senin bilgiye ihtiyacın yoktur sevgili cemo.
Bakalım bu sene neler döktüreceksin:)
Selamlar, sevgiler
Tohumdan üretim - Tohum temin ettiğim yerler
Ben bahçem (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21267)de sebze ve meyve yetiştirmiyorum.
Yalnız süs bitkisi, özellikle çok yıllık bitkiler yetiştiriyorum.
Orada kullandığım tohumları yurtdışından şu adreslerden getirtiyorum.
Swallowtail Garden Seeds (http://www.swallowtailgardenseeds.com/index.html), Thompson & Morgan (http://www.tmseeds.com/) (bu sitede çok güzel sebze tohumları da var) ve Jelitto Seeds (https://www.jelitto.com/haupt_en.html).
Eminim hem Türkiyede hem başka ülkelerde başka güvenilir tohum tedarikçileri de vardır.
Zeki bey merhaba ...
İnternette dolaşırken aşağıdaki linke rastladım ilginç bir sera ve en önemlisi dijital sıcaklık kontröllü sizin bir bilginiz varmı acaba bu malzemeyi türkiyeye nasıl getirebiliriz ve tecrübeniz bize ne diyor yeterli olurmu acaba.Teşekkürler
selamlar
http://www.greenhousesensation.co.uk/product-range/vitopod-propagator.html
Zeki Yağlı
25-02-2011, 23:19
Zeki bey merhaba ...
İnternette dolaşırken aşağıdaki linke rastladım ilginç bir sera ve en önemlisi dijital sıcaklık kontröllü sizin bir bilginiz varmı acaba bu malzemeyi türkiyeye nasıl getirebiliriz ve tecrübeniz bize ne diyor yeterli olurmu acaba.Teşekkürler
selamlar
http://www.greenhousesensation.co.uk/product-range/vitopod-propagator.html
Mükemmel bir mini sera.
Çok havaleli olduğu için nakliye masrafı çok tutar. İsterseniz yazın nakliye masrafı ne istiyorlar.
Ayrıca gümrükten nasıl geçer bilmiyorum.
Türkiye'de Bauhaus'a bakın.
Internette SmoothGarden (http://www.smoothgarden.com/index.php?title=propagator_cloners&b=20012/70&liste_sayfa=2) diye bir yerde ısıtmalı mini sera var. Galiba kapıda ödemeli de gönderiyorlar.
Termostatı yok ama onu ayrıca ayarlayabilirsiniz.
Selamlar
Domatesci
05-03-2011, 18:31
Torf'u spreyle suluyorum ama ne sıklıkla ve bir kerede kaç kere sıkmalıyım (herbir tohum 7cm caplı pet pardaklarda)
Zeki Yağlı
06-03-2011, 19:03
Torf'u spreyle suluyorum ama ne sıklıkla ve bir kerede kaç kere sıkmalıyım (herbir tohum 7cm caplı pet pardaklarda)
"Ne sıklıkta, ne kadar sulayacağım?" doğru soru değil! .
Ne sıklıkta, ne kadar sulanacağı, torfun cinsine, kabın üstünün örtülü olup olmadığına, ortam sıcaklığına,..., bağlıdır.
Hergün sabah ve akşam takip edilmesi gereken ortamın nemidir.
Çimlendirme ortamı nemi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=752323&postcount=11)için ilgili başlığı dikkatlice okuyun.
Çok özet olarak torfun yüzeyi koyu kahverengi ve mat olmalıdır!
Eğer yüzeyin rengi açılmışsa kurumaya başlamıştır, sulayın!
Eğer torfun yüzeyi parlak ise suyu fazla vermişsiniz demektir, suyu kesin, tofu havalandırın!
Kolay gelsin!
Emre Kuzu
06-03-2011, 21:57
Zeki bey ebaydan alışveriş yapmıştım tohumla gelen çimlendirme hakkındaki kağıtta tohumların sadece yeterli ısı ve nemde çimlenmesinin gerçekleştiği ve çimlenme için güneşin sadece ısı kaynağına gerek duyulduğu yazıyordu ve çimlenme gerçekleştikten sonra hemen güneş ışığına alınması gerektiği yazılıydı bu doğrumudur güneş derken sadece ısı kaynağımı kastediliyor? Ve toprağın altındaki bir tohum güneş ışığını nasıl alabiliyor? Artı ben bunu denedim bir boabab türünde karanlık ama sıcak bir ortamda. toprağı tarif ettiğiniz şekilde nemli kaldı şu an bir tohum kök atmakta ekim tarihinden 11 gün sonra.
Merhaba,
Tohum çimlendirme deneyimim oldu sardunya çimlendirmiştim.Bakalım şebboy tohumlarımın durumu ne olacak.Adım adım yazmak çok anlaşır oluyor teşekkür ederiz.;)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=764847&postcount=177
Eyvallahbaba
12-03-2011, 09:31
Ben Çimlendirme işini akvaryumumda denedim
Beş litrelik petlerin dibini keserek ektiğim tohumlarımı
Akvaryumun üzerine koydum. Akvaryum gerekli şartların
Hepsini sağlıyor ısı ışık nem. Domates tohumlarım üç günde
Göründüler yaprak güzeli tohumları da altıncı günde çıktılar
Bence başka bi yerde bu kadar çabuk filizlendiremezdim.
Akvaryumu olanlar denemistir herhalde.
Domatesci
12-03-2011, 13:21
İmkanınız varsa fotoğraf ekleyebilir misiniz? Bende denemek isterim,ama tam anlayamadım fotoğraf ile daha anlaşılır olacaktır.
arslan22
12-03-2011, 20:52
Merhaba
Bende bu sene ilk defa tohum ekiyorum.Bir leğene torf koyarak Dometes ve karpuz tohumu ektim.Üzerini siyah poşet ile kapattım,çok az suladım ve balkona koydum.Bir haftadır balkondalar ve havalarda çok soğuk,karlı geçti.Acaba yanlış mı yaptım.Tohumların bozulup çıkmama ihtimali var mı yoksa havalar ısınınca çıkarlar mı? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.Allah razı olsun.
Zeki Yağlı
13-03-2011, 03:06
Zeki bey ebaydan alışveriş yapmıştım tohumla gelen çimlendirme hakkındaki kağıtta tohumların sadece yeterli ısı ve nemde çimlenmesinin gerçekleştiği ve çimlenme için güneşin sadece ısı kaynağına gerek duyulduğu yazıyordu ve çimlenme gerçekleştikten sonra hemen güneş ışığına alınması gerektiği yazılıydı bu doğrumudur güneş derken sadece ısı kaynağımı kastediliyor? Ve toprağın altındaki bir tohum güneş ışığını nasıl alabiliyor? Artı ben bunu denedim bir boabab türünde karanlık ama sıcak bir ortamda. toprağı tarif ettiğiniz şekilde nemli kaldı şu an bir tohum kök atmakta ekim tarihinden 11 gün sonra.
Sevgili Kalyon,
Çimlendirme için mutlaka ısı lazım.
Bunu güneşten de sağlayabilirsiniz.
Ama çimlendikten hemen sonra, yani gerçek yaprakları çıkar çıkmaz mutlaka ışık lazım. Çünkü bitkilerin hücre üretmeleri (=büyümeleri) fotosentez yolu ile oluyor. Yani su + karbondiyoksit + ışık = bitki hücreleri + oksijen veriyor.
Dolayısıyla, karanlıkta çimlenme olsa bile, hemen sonra bitkiyi bol ışıklı bir yere almak lazım, yoksa, zayıf, çelimsiz, soluk renkli, uzayıp gider ve sonra toparlamak mümkün olmaz.
Işık gerekli ama direkt güneşin altına koyarsanız bu sefer de güneşin sıcağından körpe bitkiler kavrulur.
Onun için direkt güneş almayan bol aydınlık bir yerde büyütmeli ve yavaş yavaş güneşe alıştırmalısınız.
Kolay gelsin
Zeki Yağlı
13-03-2011, 03:08
Eyvallahbaba,
Doğruyu ifade etmişsin ve uygulamışsın.
Uygun ısı, ışık ve nemi sağlayan heryerde çimlendirme yapılabilir.
Selamlar
Zeki Yağlı
13-03-2011, 03:13
Merhaba
Bende bu sene ilk defa tohum ekiyorum.Bir leğene torf koyarak Dometes ve karpuz tohumu ektim.Üzerini siyah poşet ile kapattım,çok az suladım ve balkona koydum.Bir haftadır balkondalar ve havalarda çok soğuk,karlı geçti.Acaba yanlış mı yaptım.Tohumların bozulup çıkmama ihtimali var mı yoksa havalar ısınınca çıkarlar mı? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.Allah razı olsun.
Sayın arslan22,
Bu sene başlamışsan önerim bu başlığı başından sonuna güzelce bir oku.
Çok vaktini almaz ama çok şey öğrenirsin.
Sorularının cevabını da bulursun.
Selamlar
Emre Kuzu
13-03-2011, 11:06
Zeki bey ben çoğu yerde çimlenme için güneş ısı nem şeklinde gördüm bu seçeneklerde ısı var o zaman niye güneş seçenekler içine konmuş bunu sormak istemiştim cevabımıda aldım çimlenmede ışık gerekmiyor ama tohumlar çimlendikten hemen sonra ışık gerekiyor tamamdır. Bu ayrım çoğu yerde yapılmıyor ve sanki tohumlara topraktan çıkmadan önce güneş ışığı yarıyormuş gibi anlaşılıyor.
teşekkürler.
Domatesci
13-03-2011, 11:27
Kusura bakmayın tam anlayamadım akvaryumun içinde pet şişe yüzdü mü? Yoksa akvaryum boş muydu?
acemifüsun
13-03-2011, 18:25
Zeki bey biz acemiler için o kadar önemli bilgiler veriyorsunuz ki, sonsuz teşekkürler:)
4 Martta çeşitli tohumları çimlendirme torfuna ve tabletlere ektim. Bunlar pet bardaklarda üstleri stercli olarak bol ışık altında duruyorlar. Yanlız strecde çok buhar ve su damlaları oluşuyor. Sizce tohum için bu durum sakıncalı mı?
Zeki Yağlı
13-03-2011, 18:49
Zeki bey biz acemiler için o kadar önemli bilgiler veriyorsunuz ki, sonsuz teşekkürler:)
4 Martta çeşitli tohumları çimlendirme torfuna ve tabletlere ektim. Bunlar pet bardaklarda üstleri stercli olarak bol ışık altında duruyorlar. Yanlız strecde çok buhar ve su damlaları oluşuyor. Sizce tohum için bu durum sakıncalı mı?
Sevgili acemifüsun,
Kısa cevap, eğer torf ıslak değil, yalnız nemli ise, buhar ve su damlacıklarının sakıncası yok.
Ama torfun yüzeyi ıslak ise, yani parlak koyu kahverengi ise, streci açıp havalandırmak ve torfun ıslaklığının gitmesini yalnız nemli kalmasını sağlamak lazım.
Dikkat edilecek nokta torfun ıslak değil nemli olması.
Bunu sağladıktan sonra streci tekrar örtün ki torf kurumasın.
Selamlar
acemifüsun
13-03-2011, 20:17
Sevgili Zeki Yağlı,
Torf sizin bu başlıkta belirttiğiniz gibi çok ıslak değil, nemli. Görünüş olarak ıslaklığın
parlaklığı ve koyu rengi yok. Her gün açıp, havalandırıyorum. Yeterli sıcaklığı
sağlayabilmek için güneş de görüyorlar.Umarım hiç kayıpsız çimlendirebilirim:)
Bilgileriniz için teşekkür ederim, saygılar.
Domatesci
14-03-2011, 18:55
Tohumdan üretirken tohumu toprağa ektiğimiz şekli önemli mi? Yani mesela limonu ekerken sivri kısmını aşşağı getir ya da hıyar ekerken işte küt kısmı aşşağı getir falan diyebilir miyiz yoksa nasıl ekersek ekelim fark olmaz mı?
mavikartal5
14-03-2011, 20:11
sayın domatesci,
siz yatağa yatarken nasıl yatıyorsanız, tohumlarınızı da o şekilde yatırın. geniş alana yatırın ki rahat uyuyup hemen ayaklansınlar. o tohum, nasıl ayağa kalkacağını, başını o ağır topraktan nasıl kaldıracağını çok iyi bilir. o tohuma güvenin.
saygılar
Zeki Bey detaylı anlatımınız için teşekkurler... Bu başlığı keşke 3-4 hafta önce okusaymışım, bir internet sitesinden sipariş ettiğim tohumları (ilk deneyimim olduğu için ) çok yanlış yöntemlerle çimlendirmeye çalıştım ... maalesef pek başaramadım:) ben de sadece dış mekan çiçekler tohumları ekmek istiyorum. İzmir de bu yıl için geç kaldım sanırım? Deneyimlerinizden seneye yaralanacağım . Sevgiler...
zeki bey anlatımınız ve görseller çok güzel, paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. geçen yıl direk toprakla 65 meşe palamudu çimlendimiştim. 55 meşe fidanı doğayla buluştu. yalnız 0 rakımdan toplamıştım 1450 kotuna diktik bu yıl takip edeceğiz. bu çoşkuyu yaşadığımdan bu yılda çok çeşitli tohumları çimlendirmeye çalışacağım. anlatımlarınız çok yararlı olacak. şu an torfu ped bardaklara doldurdum ve tohumlarıda 21 gün buz dolabında bekletmiştim şimdi ekmeğe gidiyorum. deneme yanılmayla daha iyi olacağını düşünüyorum. gelişmeleri sizlerle paylaşacağım
Zeki Bey detaylı anlatımınız için teşekkurler... Bu başlığı keşke 3-4 hafta önce okusaymışım, bir internet sitesinden sipariş ettiğim tohumları (ilk deneyimim olduğu için ) çok yanlış yöntemlerle çimlendirmeye çalıştım ... maalesef pek başaramadım:) ben de sadece dış mekan çiçekler tohumları ekmek istiyorum. İzmir de bu yıl için geç kaldım sanırım? Deneyimlerinizden seneye yaralanacağım . Sevgiler...
Sayın ecs, bende sizin gibi yanlışlıklar yaptım. Bu sene için geç değil, tohum çimlendirmeyi yeniden deneyebilirsiniz.
Ben yapacağım. Zeki beyin önerilerine birebir uyarak deneyeceğim. Ankarada tohum çimlendirmek için erken başlamış olduğumu da ayrı bir hata idi.
serkanhoca
17-03-2011, 22:27
Merhabalar
7 Martta karton bardaklara ektiğim altınçilek, kudret narı ve pepinolar tek tük görünmeye başladılar. Hİç bir işlem yapmadım, suda bekletme vb gibi. Banyoda, güneş görmeyen bir ortamda, kalorifer peteğinin altında, bir karton kutunun içinde üzerlerine bir poşet geçirerek torfun içinde çimlendirmelerini sağladım.
Öğrendiğim kadarıyla çimlenme =ısı+nem çok önemli
Zeki bey butun yorumlarinizi dikkatlice okudum,benim gibi acemilerin cok isini yarayacak bilgiler tesekkur ederim.
Yeni basladim bende evde kendi capimda yapmaya calisiyorum ama her saksi veya tohum icin kullandigimiz gereclerin delik olmasinin sart oldugunu bilmiyordum.
Ben kasalara poset gecirdim alttaki toprak dokulmesin diye yere,hava almasinin gerektigini bilmiyordum ama roka ve salatalik tohumum cimlendi,topragin alti naylon hemen alttan hava alacak saksilara gecirmem gerekirmi??
zeki bey öncelikle bilgilendirmeler için çok teşekkürler..
çimlndirme için gerekli ışığı evimizn içindeki aydınlatmalar da sağlayabiliyormu..bir odayı normal bir şekilde aydınlatan herhangi bir lamba'nın sağladığı ışık yeterlimi yeterli ise lamba'nın bütün gece açık kalması gündüz ışığıyla beraber tohumların hiç karanlık görmemesi çimlendirmeyi etkilermi..bide yeşerdikten sonra bu sunni ışıklar filizlere gerekli besini sağlayıp sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlarmı..saygılar..
sebnem&mircan
18-03-2011, 18:56
Merhabalar Zeki bey
8 mart'ta bu siteden faydalanarak ilk acemilik tohumlarimi ektim. Acemi sansi olsa gerek onca badireler atlatmalarina ragmen simdilik fideler iki yaprak ve iki yaprak arasinda tomurcuk gibi bi seyler var ve iyi durumda gozukuyolar. Ama domates salataliktan daha yavas ilerliyor. Bu basligi daha once gorseydim diye hayiflaniyorum ama genede sansliyim. Amator hobici'den siparisini verdigim tohumlarimi sizin bilgileriniz ve gorsel anlatiminiz esliginde ekecegim. Gerekli iltifatlari diger katilimcilar yapmis. Bende onlarin sozlerine katiliyorum ve ek olarak iyiki varsiniz , iyiki burdasiniz. Her sey gonlunuzce olmasi dileklerimle. Saygilar ve sevgiler
Zeki Yağlı
18-03-2011, 19:04
Sevgili ecs,
Geç kalmış sayılmazsınız.
Ne zaman ekmeli? (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=759975&postcount=81) başlığında yetiştiriliıp dışarıya dikilmek zorunda kalınan fidelerin soğuktan etkilenmemesi için en erkan ne zaman ekmelini cevabını vermeye çalıştım.
Daha geç ekerseniz fideleriniz çıkar, biraz daha geç çiçek açar.
Dolayısıyla daha geç kalmış sayılmazsınız.
Cesaret, cesaret.
Zeki Yağlı
18-03-2011, 19:06
zeki bey anlatımınız ve görseller çok güzel, paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. geçen yıl direk toprakla 65 meşe palamudu çimlendimiştim. 55 meşe fidanı doğayla buluştu. yalnız 0 rakımdan toplamıştım 1450 kotuna diktik bu yıl takip edeceğiz. bu çoşkuyu yaşadığımdan bu yılda çok çeşitli tohumları çimlendirmeye çalışacağım. anlatımlarınız çok yararlı olacak. şu an torfu ped bardaklara doldurdum ve tohumlarıda 21 gün buz dolabında bekletmiştim şimdi ekmeğe gidiyorum. deneme yanılmayla daha iyi olacağını düşünüyorum. gelişmeleri sizlerle paylaşacağım
Sevgili a.çiçek,
Siz bu heyecanı tatmışsınız gerisi gelir.
Kolay gelsin.
Selamlar
Zeki Yağlı
18-03-2011, 19:10
Sayın ecs, bende sizin gibi yanlışlıklar yaptım. Bu sene için geç değil, tohum çimlendirmeyi yeniden deneyebilirsiniz.
Ben yapacağım. Zeki beyin önerilerine birebir uyarak deneyeceğim. Ankarada tohum çimlendirmek için erken başlamış olduğumu da ayrı bir hata idi.
Sayın h.ışık,
Hepimiz düşe kalka öğrendik.
Bazen insanın kendi yaptığı hatalar daha hızlı öğrenmesini sağlıyor.
Selamlar
Zeki Yağlı
18-03-2011, 20:51
Merhabalar
7 Martta karton bardaklara ektiğim altınçilek, kudret narı ve pepinolar tek tük görünmeye başladılar. Hİç bir işlem yapmadım, suda bekletme vb gibi. Banyoda, güneş görmeyen bir ortamda, kalorifer peteğinin altında, bir karton kutunun içinde üzerlerine bir poşet geçirerek torfun içinde çimlendirmelerini sağladım.
Öğrendiğim kadarıyla çimlenme =ısı+nem çok önemli
serkanhoca,
Çimlendirme için ısı + nem önemli.
Bundan sonraki evrede ışık çok çok önemli. Şu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=770361&postcount=111)incelemenizi tavsiye ederim.
Selamlar
Zeki Yağlı
18-03-2011, 20:57
Zeki bey butun yorumlarinizi dikkatlice okudum,benim gibi acemilerin cok isini yarayacak bilgiler tesekkur ederim.
Yeni basladim bende evde kendi capimda yapmaya calisiyorum ama her saksi veya tohum icin kullandigimiz gereclerin delik olmasinin sart oldugunu bilmiyordum.
Ben kasalara poset gecirdim alttaki toprak dokulmesin diye yere,hava almasinin gerektigini bilmiyordum ama roka ve salatalik tohumum cimlendi,topragin alti naylon hemen alttan hava alacak saksilara gecirmem gerekirmi??
Sayın oznur,
Saksı altı delikleri hava alması için değil sulama sularının drenajı, akıp gitmesi için gerekli. kabın dibinde su birikirse kökler çürür.
Siz ya delik delin ve sulamayıda banyoda veya dışarıda yapın süzüldükten içeri alın, ya da köklerde su birkmeyecek şekilde azar azar su verin.
Zeki Yağlı
18-03-2011, 21:00
zeki bey öncelikle bilgilendirmeler için çok teşekkürler..
çimlndirme için gerekli ışığı evimizn içindeki aydınlatmalar da sağlayabiliyormu..bir odayı normal bir şekilde aydınlatan herhangi bir lamba'nın sağladığı ışık yeterlimi yeterli ise lamba'nın bütün gece açık kalması gündüz ışığıyla beraber tohumların hiç karanlık görmemesi çimlendirmeyi etkilermi..bide yeşerdikten sonra bu sunni ışıklar filizlere gerekli besini sağlayıp sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlarmı..saygılar..
Sayın beymen,
Bir süredir büyüme döneminde ışık başlığını yazmayı düşünüyordum.
Sorunuz üzerine hemen yazdım.
Orada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=770361&postcount=111) sorularınızın cevabının tamamını bulacaksınız.
Selamlar
Zeki Yağlı
18-03-2011, 21:05
Merhabalar Zeki bey
... iki yaprak ve iki yaprak arasinda tomurcuk gibi bi seyler var ...
Sevgili sebnem&mircan,
Çimlendirmede ilk ortaya çıkanlar gerçek yapraklar değildir. Onlara Cotyledon denir, tohumun iki yarısıdır.
Gerçek yapraklar onların arasında görrmeye başladığınız tomurcuk gibi şeylerdir.
Gerisi için bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okuyup uygularsanız benim geçmişteyaptığım acemilikleri yapmadan bitkilerinize kavuşursunuz.
Selamlar
Sayın h.ışık,
Hepimiz düşe kalka öğrendik.
Bazen insanın kendi yaptığı hatalar daha hızlı öğrenmesini sağlıyor.
Selamlar
Teşekürler Zeki bey,
bu sene desteğinizle tohumları fideye dönüştüreceğim inşallah...
zeki bey çok sağolun..
bilgilendirmeler bir yana detaylı ve kolay anlaşılır bir şekilde açıklamalarınız için ayrıca teşekkür..
Merhaba ,
Resimdeki çimlenen tohumun kabuğu bir haftadır düşmemiş durumda. yaprakların gelişebilmesi için kabuğa müdahale edip ayırmak gerekirmi yoksa kendisi ayrılır mı?
Sayın H.ışık bence müddahale etmeyin. Tohum kabuğu bir süre sonra,bitkinin gelişmesiyle kendini atacaktır. Bu arada fotoğraf net olmadığından tohumun ne durumda olduğu pek anlaşılamıyor.
Emre İlhan
22-03-2011, 11:22
Yaprakların gelişebilmesi için kabuğa müdahale edip ayırmak gerekirmi yoksa kendisi ayrılır mı?
Hayır sayın, h.ışık. Tohuma sakın müdahale etmeyin. Kendi kendine kabuğunu atar, endişelenmeyin. Herşey zamanla yoluna girecek.:)
sebnem&mircan
22-03-2011, 11:28
Her ne kadar aceleci olsakta toprakla ugrasmak sabri ogretiyor desenize :) Umarim bende sabretmeyi ogrenirim bu sekilde. Ben mudahele etmistim ama yapraga zarar verince bir daha hic birine dokunmadim kendi haline biraktim en sonuncusu dun dustu kendiliginden.
Ogreniyorum ve de ogrenecegim cok sey var.
Teşekürler ,
Bir haftadır kabuğu atamayınca sezaryen yapacaktım. Neyseki yetiştiniz arkadaşlar.
merhabalar.bende yeni tohumlar aldım ve çimlendirmeyi deneyeceğim.marul yapraklı fesleğenim,ucryphia cordifolia parfüm kokulu ağaç tohumum,clematis virginiana sarmaşığım ve habanero biber tohumlarım var.eğer kısmet olursa sizlere bir aceminin fotoromanını sunmayı düşünüyorum.hepinize kolaylıklar diliyorum.paylaşımlar için teşekkürler
Domatesci
25-03-2011, 06:38
Merhabalar:
Yaklaşık bir ay önce ektiğim tohumlarım: bir ayda en büyükleri bu kadar oldu bu gelişme normal mi? Sanki çok yavaş gibi geliyor bana eğer normalse ne zaman şaşırtmalıyım bunları. Ya da benim sandığım gibiyse fide alacağım bunların yerine, almalı mıyım?
Not: Resimler sırasıyla salatalık-domates-biber.
Saygılarımla.
Domatesci
25-03-2011, 06:39
Şimdi farkettim ilk resimde yapraklar biraz büyük çıkmış ama baş parmağınızın ilk boğumu kadar vardır.
Saygılarımla.
Zeki Yağlı
25-03-2011, 09:10
Merhabalar:
Yaklaşık bir ay önce ektiğim tohumlarım: bir ayda en büyükleri bu kadar oldu bu gelişme normal mi? Sanki çok yavaş gibi geliyor bana eğer normalse ne zaman şaşırtmalıyım bunları. Ya da benim sandığım gibiyse fide alacağım bunların yerine, almalı mıyım?
Not: Resimler sırasıyla salatalık-domates-biber.
Saygılarımla.
Sevgili domatesci,
Fidelerinin durumu gayet iyi görünüyor. Bu kadar büyümeleri de normal.
Bu şaşırtmana da gerek yok.
Eğer bir kap içinde onlarca tohum çimlenmiş olsa ve onlar bu boya gelmiş olsalardı, aynı kabın içinde o kadar fide birbirini engellemeden büyüyemezlerdi, birbirlerini engellerlerdi.
O zaman o fideleri teker teker, senin şu anda bardaklarında olduğu gibi, bir kaba almak gerekirdi.
Şaşırtma işte bu işleme denir.
Yani seninkilerin bu şekilde büyümelerini engelleyecek bir şey yok.
Senin şimdi yapman gereken, yavaş yavaş dış hava koşullarına alıştırman.
Yani güneşe ve rüzgara.
Bunun için hergün zayıf güneşten (yarı gölge) başlayarak ve giderek güneş altunda kalacağı zamanı artırarak, dışarıda bırak.
2-3 hafta sonra da toprağa dikebilirsin.
Selamlar
nurguldk
25-03-2011, 10:13
Zeki Bey,
Benim sebzelerde deneyimlerim doğrultusunda, salatalık, kabak, fasülye, ayçiçeği, mısır gibi tohumları, toprağa doğrudan ekmek daha iyi sonuçlar verdi. Önceki yıllarda bahsettiğim sebzelerden şaşırtma yaptıklarım, toprağa direk ektiklerimden daha yavaş gelişti.
Domatesci
25-03-2011, 15:39
Sevgili domatesci,
Fidelerinin durumu gayet iyi görünüyor. Bu kadar büyümeleri de normal.
Bu şaşırtmana da gerek yok.
Eğer bir kap içinde onlarca tohum çimlenmiş olsa ve onlar bu boya gelmiş olsalardı, aynı kabın içinde o kadar fide birbirini engellemeden büyüyemezlerdi, birbirlerini engellerlerdi.
O zaman o fideleri teker teker, senin şu anda bardaklarında olduğu gibi, bir kaba almak gerekirdi.
Şaşırtma işte bu işleme denir.
Yani seninkilerin bu şekilde büyümelerini engelleyecek bir şey yok.
Senin şimdi yapman gereken, yavaş yavaş dış hava koşullarına alıştırman.
Yani güneşe ve rüzgara.
Bunun için hergün zayıf güneşten (yarı gölge) başlayarak ve giderek güneş altunda kalacağı zamanı artırarak, dışarıda bırak.
2-3 hafta sonra da toprağa dikebilirsin.
Selamlar
Yanlış tabir kullanmışım, asıl yerine almam gerekirmi diye sorcaktım aslında.
Zaten onlarda her bardakta hemen hemen 3 tohum vardı dün onları seyreltmiştim. Birde şu kadar olduğunda asıl yerine dikebilirsin diyeceğiniz bir boyut var mı?
Saygılarımla.
Merhaba,
Daha önce ekim yöntemimi anlattığım gibi ektiğim tohumların halen hiçbir belirti vermemesi üzerine tohumları aramaya çıktım. Çok dikkatli bir şekilde tohumları ararken 5 tohumdan 3 tanesine ulaştım. Sanki hiç ıslanmamış gibi tohumu yeni elime alıyormuşum gibi kuru ve kök ve gövdesiz duruyordu. Resmini çektiğim bu tohumları tekrar ekebilirmiyim yoksa bunlar sağır tohumlardır diyerek yeni tohummu ekeyim? (her halükarda yeni tohum ekmek daha güvenilir gibi geliyor bana.)
zeki bey merhabalar... hangi marka gübreyi ne oranda kullanıyorsunuz, öğrenebilir miyim?
Zeki Yağlı
29-03-2011, 15:42
Merhaba,
Daha önce ekim yöntemimi anlattığım gibi ektiğim tohumların halen hiçbir belirti vermemesi üzerine tohumları aramaya çıktım. Çok dikkatli bir şekilde tohumları ararken 5 tohumdan 3 tanesine ulaştım. Sanki hiç ıslanmamış gibi tohumu yeni elime alıyormuşum gibi kuru ve kök ve gövdesiz duruyordu. Resmini çektiğim bu tohumları tekrar ekebilirmiyim yoksa bunlar sağır tohumlardır diyerek yeni tohummu ekeyim? (her halükarda yeni tohum ekmek daha güvenilir gibi geliyor bana.)
Sayın h.ışık,
Biraz sabırsız davranıyorsunuz gibime geliyor.
Tabii çok heyecan verici ama siz tohumlara uygun şartları sağlayın gerisini zamana bırakın.
Uygun şartlarısağladıysanız çok müdahale etmek iyi değildir.
Bakın tabiatta herşey kendi kendine oluyor.
Selamlar
Zeki Yağlı
29-03-2011, 16:03
zeki bey merhabalar... hangi marka gübreyi ne oranda kullanıyorsunuz, öğrenebilir miyim?
Sayın hucer,
Gübre için tercih ettiğim bir marka yok.
Fide üretimi için NPK yüzdeleri dengeli (N=Azot, P=Fosfor, K=Potasyum) herhangi bir marka olabilir. Örneğin 20-20-20 gibi.
Benim şu anda kullanduğım Scott marka.
Gübreyi çok az kullanmak lazım, yoksa çok zararlı olabilir.
Örneğin gerçek yapraklar çıktıktan sonra, daha önce gübre vermeye gerek yok, 1 litre suya, 20-20-20 tozdan 1 gram katar ve eritirseniz yeterli olur.
Gübreyi de 10 günde bir verseniz yeterli.
Eğer gübrenizin konsantrasyonu 7-7-7 gibi ise 1 litre suya 3 gram karıştırın.
Gübre NPK larını, eğer eşit veya eşite yakınsa, yalnız N göstergesine, yani ilk rakamı dikkate alın.
Şaşırttıktan sonra 1 litreye katacağınız gübre miktarını ikiye katlayabilirsiniz.
Fırsat bulduğumda bu konuda ileride daha detaylı açıklama yapmayı planlıyorum.
Selamlar
Zeki Bey beni tekrar cesaretlendirdiniz, çok beğendiğim kraliçe çelengi sarmaşığı ve birkaç petunya için yarın sabah tohum siparişi vereceğim ve tekrar deneyeceğim.... teşekkurler.
zeki bey merhaba tohum çimlendirme işine sizin sayenizde deneme yanılma tecrübesi ile yavaş yavaş öğrendiğimi zanediyorum.Teşekkürler..
1.ilk denememdeki tohumlar her türlü unsur gerçekleştiği halde boyları uzayıp gitmişti ve eğri büğrü oldular öğrettiğiniz gibi asıl yapraklar çıktıktan hemen sonra muhakkak bol ışık vermek geriyor ve boylar kısalıp kaliteli yapraklar çıkıyor.
2.asılyapraklar başlıktata gösterdiğiniz gibi zamanı geldimi muhakkak şaşırmak gerekiyor denedim 5.2.2011 de diktiğim sardunyalar asıl yaprakları çıkartığı günden beri büyümeden duruyordu yanlışımı anladım ve şaşırttım.
bunların hepsini olması gereken ısı şatları ile yaptım şimdi sizden öğrenmek istediğim aylara göre hangi tohumların hangi ayda çimlendirmemiz gereken bir liste oluşturmanızı rica ederim.ehh işin tadını alınca bırakmak istemiyor insan
birde lambalı ışık kaynağı kullanmadım yeni deniyeceğim bunu floresan lamba yerine piyasa yeni yeni çıkan ledli geniş açılı diğer ledli ışık kaynaklarına göre 50 kat ışık veren ve gücü 3 wat gibi (floresana göre 20w daha az enerji) aynı zamanda ısı vermeyen starter ayaklı led lambalar kullanırsak (hem ışık lümeni fazla olur, hem fazla ısı olmaz, hemde ekonomik olur ) tavsiye edebilirmisiniz ..
sağlıcakla kalın teşekkürler
Zeki Yağlı
02-04-2011, 08:08
Sevgili Zeki Yağlı bu başlığı devamlı izliyorum. Sizin verdiğiniz bilgiler ışığında tohum çimlendirmede bu yıl daha başarılı sayılırım. Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için tekrar teşekkürler.
Selamlar
Sevgili acemifüsun,
"Daha başarılı sayılırım" çok çekingen, kendinden emin olmayan bir söylem.
"Ektiğim tohumların %50 sinden fazlasını çimlendirdim ve yerlerine diktim" diyeceğiniz günleri diliyorum.
İnsan yalnız okuyarak değil daha çok kendi yaptığı hataların sebeplerini sorgulayarak öğreniyor.
Ha gayret:)
Selamlar
Zeki Yağlı
02-04-2011, 08:09
Zeki Bey beni tekrar cesaretlendirdiniz, çok beğendiğim kraliçe çelengi sarmaşığı ve birkaç petunya için yarın sabah tohum siparişi vereceğim ve tekrar deneyeceğim.... teşekkurler.
Sayın ecs,
Neticeleri merakla bekliyoruz.
Sizin başarınız başkalarını da cesaretlendirecek.
Selamlar
Domatesci
02-04-2011, 08:17
Zeki bey benim fidelerim hakkındaki düşünceniz nedir acaba asıl yerlerine almalı mıyım yoksa havaların biraz daha ısınmasını mı beklemeliyim?
Saygılarımla.
Zeki Yağlı
02-04-2011, 08:21
zeki bey merhaba tohum çimlendirme işine sizin sayenizde deneme yanılma tecrübesi ile yavaş yavaş öğrendiğimi zanediyorum.Teşekkürler..
1.ilk denememdeki tohumlar her türlü unsur gerçekleştiği halde boyları uzayıp gitmişti ve eğri büğrü oldular öğrettiğiniz gibi asıl yapraklar çıktıktan hemen sonra muhakkak bol ışık vermek geriyor ve boylar kısalıp kaliteli yapraklar çıkıyor.
2.asılyapraklar başlıktata gösterdiğiniz gibi zamanı geldimi muhakkak şaşırmak gerekiyor denedim 5.2.2011 de diktiğim sardunyalar asıl yaprakları çıkartığı günden beri büyümeden duruyordu yanlışımı anladım ve şaşırttım.
bunların hepsini olması gereken ısı şatları ile yaptım şimdi sizden öğrenmek istediğim aylara göre hangi tohumların hangi ayda çimlendirmemiz gereken bir liste oluşturmanızı rica ederim.ehh işin tadını alınca bırakmak istemiyor insan
birde lambalı ışık kaynağı kullanmadım yeni deniyeceğim bunu floresan lamba yerine piyasa yeni yeni çıkan ledli geniş açılı diğer ledli ışık kaynaklarına göre 50 kat ışık veren ve gücü 3 wat gibi (floresana göre 20w daha az enerji) aynı zamanda ısı vermeyen starter ayaklı led lambalar kullanırsak (hem ışık lümeni fazla olur, hem fazla ısı olmaz, hemde ekonomik olur ) tavsiye edebilirmisiniz ..
sağlıcakla kalın teşekkürler
Sayın ergun35,
Siz işin sırrını kapmışsınız. Artık sizi kimse tutamaz.
Tohum çimlendirme zamanları ve şekli ile ilgili daha detaylı bilgileri zaman içinde fırsat buldukça yayınlayacağım.
Önemli bir nokta, çimlendirmeyi ne zaman yapalım değil, çimlendikten sonra ne yapacağımın cevabında.
Yani Ağustos ayında çimlendireceğiniz sardunya açamadan kış gelecek veya Ocak ayında çimlendirdiğiniz petunyayı Nisan ayına kada nerede tutacaksınızın cevabı çok önemli.
Işığın öneminin farkına varmış olmanıza çok sevindim.
LED lambalar tabii olur ama sanki şimdilik biraz daha pahalı gibi. Bence, amatör olarak, siz gene fluoresandan şaşmayın. Hem ucuz, hem de az yer işgal ediyor.
Selamlar
Zeki Yağlı
02-04-2011, 08:30
Tohumdan ürettiğim salatalıklarından ikisi aşağıda görülüyor bunları asıl yerlerine dikmeli miyim?
Sevgili domatesci,
Fidelerin boyları dışarıya dikmek için gayet uygun.
Yalnız gerçek yapraklar biraz sarıca görünüyor. Biraz gübre vermen lazım ama azar azar, yoksa yanar.
Fideler şu anda nerede duruyor?
İçeride yetişen bitkilerin körpe yaprakları, dışarıya tam güneşin altına çıkınca kavrulur, veya rüzgar yaprakların suyunu çabuk buharlaştırır ve köklerden gelen su yetişmeyeceği için fide buruşur.
Bunun için fideyi dışarıya alıştırmak lazım. Bu sürede yapraklar kalınlaşır ve güneşten az etkilenir, rüzgarla buharlaşma az olur.
Sen fidelerini günde birkaç saat, azgüneş alan bir yerde dışarıya alıştır. Güneşte kalma süresini hergün biraz artır.
1 hafta - 10 gün sonra da güneş bir yere dik.
Kolay gelsin.
, çimlendirmeyi ne zaman yapalım değil, çimlendikten sonra ne yapacağımın cevabında.
İlginize teşekkrür ederim tam sizden beklediğim gibi bir cevap , işte bu yüzden blokta bir çimlendirme zamanı takvimi oluşturarak çimlenen bitkilerin büyüme ve çiçek verme devresindeki ayı iyi tesbit edilirse (fidelerin bakabilme tohum adetlerini iyi ayarlayıp o şeklilde saksılar isek) emeklerinin boşa çıkmadığını görmek insana güzel bir haz veriri çalışmalarınızı bekliyoruz ..
not . mesela bu ay hangi çiçeklerinin çimlendirmesine başlıyalımki saksılama zamanında ondan keyif alalım.
Domatesci
02-04-2011, 11:49
Sevgili domatesci,
Fidelerin boyları dışarıya dikmek için gayet uygun.
Yalnız gerçek yapraklar biraz sarıca görünüyor. Biraz gübre vermen lazım ama azar azar, yoksa yanar.
Fideler şu anda nerede duruyor?
İçeride yetişen bitkilerin körpe yaprakları, dışarıya tam güneşin altına çıkınca kavrulur, veya rüzgar yaprakların suyunu çabuk buharlaştırır ve köklerden gelen su yetişmeyeceği için fide buruşur.
Bunun için fideyi dışarıya alıştırmak lazım. Bu sürede yapraklar kalınlaşır ve güneşten az etkilenir, rüzgarla buharlaşma az olur.
Sen fidelerini günde birkaç saat, azgüneş alan bir yerde dışarıya alıştır. Güneşte kalma süresini hergün biraz artır.
1 hafta - 10 gün sonra da güneş bir yere dik.
Kolay gelsin.
Gübre yerine besin eriyiği kullansam olurmu ? Olmazsa elimde yanmış koyun gübresi var o uygun olur mu?
Zeki Yağlı
02-04-2011, 13:51
Gübre yerine besin eriyiği kullansam olurmu ? Olmazsa elimde yanmış koyun gübresi var o uygun olur mu?
Herkesin besin eriyiği formülü farklı olabilir. onun için bir şey söyleyemem.
Yanmış koyun gübresi gayet güzel olur.
Kolay gelsin
cumartesi70
02-04-2011, 21:30
iç mekanda veya mini seralarda çimlendirebileceğim tohum sayısı sınırlı olduğu için ilk tohum denememi direk bahçeye ekmekle başladım.Şansıma hava devamlı yağışlı,netice alamazsam o kadar tohuma yazık olacak.Bazı çiçek tohumları arsız ve güçlü olduğu için her ortamda çinlenirken bazıları heba oluyor.
Hangi tür birkilerin,çiçek ve sebzelerin direk bahçaya uygulamada başarı şansının yüksek olduğunu söyleyebilir misiniz?
, çimlendirmeyi ne zaman yapalım değil, çimlendikten sonra ne yapacağımın cevabında.
İlginize teşekkrür ederim tam sizden beklediğim gibi bir cevap , işte bu yüzden blokta bir çimlendirme zamanı takvimi oluşturarak çimlenen bitkilerin büyüme ve çiçek verme devresindeki ayı iyi tesbit edilirse (fidelerin bakabilme tohum adetlerini iyi ayarlayıp o şeklilde saksılar isek) emeklerinin boşa çıkmadığını görmek insana güzel bir haz veriri çalışmalarınızı bekliyoruz ..
not . mesela bu ay hangi çiçeklerinin çimlendirmesine başlıyalımki saksılama zamanında ondan keyif alalım.
Sayın ergun35 ; önemli olan bence ay değilde ortam sıcaklığı. Ben ankarada mart sonunda ekeceğim bir tohumu adana, antalya izmir vb. sıcak yerlerde yaşayanlar şubat ortası ekebilir. Burada hiç kimse ocak ayında şu ekilir, şubatta bu ekilir, martta o ekilmez gibi bir yorum yapamaz. buraya üye olanlar farklı iklim koşullarında yaşıyorlar. Bir yeri baz alıp tablo hazırlamak da diğer forum kullanıcılarını yanlış yönlendirebilir. İlk mesajlarda da saolsun Zeki bey tohumun çimlenmesi için gerekli ortam şartlarını çok güzel anlatmış. Baz alınacak kriterleri tek tek yazmış.
sebnem&mircan
02-04-2011, 22:33
Yanmis gubre nasil oluyor acaba? Benim burada bulabildigim organik gubre granul halinde. Onu da nasil kullanicagimi bilmiyorum. Ustunde yazilan bi kat toprak bi kat gubre diyor ama benim fidelerin altina nasil ekliyecegim ki gubreyi. Sulandirma yontemi olabilirmi ? Sivi organik gubre bulamadimda
[QUOTE=h.ışık;778603]Sayın ergun35 ; önemli olan bence ay değilde ortam sıcaklığı. Ben ankarada mart sonunda ekeceğim bir tohumu adana, antalya izmir vb. sıcak yerlerde yaşayanlar şubat ortası ekebilir. Burada hiç kimse ocak ayında şu ekilir, şubatta bu ekilir, martta o ekilmez gibi bir yorum yapamaz. buraya üye olanlar farklı iklim koşullarında yaşıyorlar. Bir yeri baz alıp tablo hazırlamak da diğer forum kullanıcılarını yanlış yönlendirebilir. İlk mesajlarda da saolsun Zeki bey tohumun çimlenmesi için gerekli ortam şartlarını çok güzel anlatmış. Baz alınacak kriterleri tek tek yazmış.[/QUOT
Haklısınız sayın h.ışık doğru bir değerlendirme...
ağaçperver
03-04-2011, 15:32
merhaba, bu forumdaki ik mesajım...
kestane tohumu ekmiştim küçük bir saksıya. Saksının bir özelliği organik olması ve köklerin saksıdan dışarı çıkabilmesi.
kestane bu minik saksının altından yeşerdi. şaşırdım çünkü bunun kök mü yoksa yeni yeşeren tohumun filizi mi olduğunu anlayamadım... Dayanamadım saksıdan toprağıyla beraber çıkardım. Tohum aşağıya doğru sarımsı ve kalınca bir kök ya da filiz vermiş... Kestane tohumundan kök mü daha önce çıkar yoksa fidanın kendisi(gövdesi) olacak filiz mi?
Lütfen biri bana yardım etsin ne yapmam lazım?
copur 09
03-04-2011, 19:37
İlk çıkan köktür. Onun yanından veya yumruya yakın kök kısmından filiz verir.
Mine Pakkaner
03-04-2011, 19:52
Yanmis gubre nasil oluyor acaba?
Kanada' da rahatlıkla compost bulabilirsiniz. Yanmış gübre yerine ve çok daha fazla güvenle kullanırsınız.
mavikartal5
03-04-2011, 19:54
sayın ağaçperver,
biraz daha bekleyin, saksının üzerinden filiz çıkacaktır. şimdilik toprak içinde ince uzun bir şeydir. toprağın üzerine çıkınca yapraklanmaya başlayacaktır.
saygılar
mavikartal5
03-04-2011, 19:58
sayın sebnem&mircan,
gübre için özellikle inek, koyun ve keçi dışkıları kullanılır.bunlar hamdır ve kullanılamaz. yanması için bir süre güneş ve su görmesi gerekir. dışkıların parçalanmaya yakın bir hal alması gerekir. bunun için bir kat toprak, bir kat doğal artıklar, bir kat ham gübre, biraz su ve biraz güneşe ihtiyaç vardır. tabi biraz da zamana ihtiyaç.
saygılar
sebnem&mircan
03-04-2011, 20:53
Kanada' da rahatlıkla compost bulabilirsiniz. Yanmış gübre yerine ve çok daha fazla güvenle kullanırsınız.
Bilgi icin cok tesekkur ederim. Cat pat ingilizcemle bazi paketlerin ustunde okuyordum compost diye ama ne ise yaradigini tam anliyamamistim. En kisa zamanda temin edecegim.
Sayin Mavikartal5
Verdiginiz degerli bilgiler icin sizede ayrica tesekkur ederim. Aslinda basit bir sey, bilindik bir sey ama hic gormeyince birde kapsama alani disi olunca konu, tam cozemiyo insan. Acemilik iste:D
Zeki Yağlı
04-04-2011, 16:46
Mine hanım,
Açtığım başlığa hoş geldiniz!
Amatör bilgilerimi derleyip, benden daha amatörlerin işine yarayacak hale getirmeye çalışıyorum.
Yazdıklarım hakkında düzeltilecek/eklenecekler varsa işlediğim günahları hafifletmiş olursunuz:)
Selamlar, sevgiler
ağaçperver
05-04-2011, 15:53
bilgiler için teşekkür ederim... içim rahatladı...
kestane büyüdüğünde nasıl bir iklimde toprağa vermem lazım? akdeniz iklimi uygun olur mu mesela? çok su ister mi?
Bu başlığı yeni gördüm.çok faydalandım Zeki beye teşekkürler.Leğende çimlendirdiğim altın çilek fidelerim ışık azlığından dolayı 7-8 cm kadar uzadı.Acaba kurtulurlarmı.yoksa bozup yeniden mi deneyeyim.
Zeki Yağlı
05-04-2011, 21:26
Bu başlığı yeni gördüm.çok faydalandım Zeki beye teşekkürler.Leğende çimlendirdiğim altın çilek fidelerim ışık azlığından dolayı 7-8 cm kadar uzadı.Acaba kurtulurlarmı.yoksa bozup yeniden mi deneyeyim.
Direk güneş almayan bol ışıklı bir yerde toparlamaları bekleyin.
Olmazsa yeniden denersiniz.
Selamlar
ismail2776
07-04-2011, 01:04
Bugün itibariyle tohumlar (domates, dolmalık biber, salatalık, karpuz) elime geçti. Zeki Bey size sorum Kocaeli'de yaşıyorum. Bu tarih itibariyle konuda işlediğiniz yetiştirme işlemlerine başlamam için doğru zaman mı? Teşekkürler
Zeki Yağlı
07-04-2011, 06:21
Bugün itibariyle tohumlar (domates, dolmalık biber, salatalık, karpuz) elime geçti. Zeki Bey size sorum Kocaeli'de yaşıyorum. Bu tarih itibariyle konuda işlediğiniz yetiştirme işlemlerine başlamam için doğru zaman mı? Teşekkürler
Domates ve biberi içeride çimlendirmeye başlayabilirsiniz.
Salatalık ve karpuzu dışarıda iki hafta kadar sonra yerine ekin.
, [SIZE="4"]
Herkes tohum çimlendirme hazırlıklarındayken, bu sayfaya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19011&highlight=%E7i%E7ek+tohumlar%FD+ekim)da destek olalım mı?
Yılmaz Yalçın
08-04-2011, 13:17
Sevgili Zeki Bey,
Sayfayı yakından takip ediyorum ve size çok teşekkür ederim böyle çok ihtiyaç duyulabilecek bir konu açtığınız için..Anlatımınıza uygun birkaç çeşit tohum ektim ancak sanırım 4-5 gün hiç havalandırmadan streç naylonla kapalı kaldığından dolayı bazı fidecikler (çoğu 4-5 cm olmuştu)yere yıkılmıştı,bazılarının da diplerinde küf oluşmuştu.Bunun nedeni ne olabilir?Fideler çimlendikten sonra kaç cm olunca dış ortama alıştırmaya çalışalım?
Zeki Yağlı
08-04-2011, 14:21
Sevgili Zeki Bey,
Sayfayı yakından takip ediyorum ve size çok teşekkür ederim böyle çok ihtiyaç duyulabilecek bir konu açtığınız için..Anlatımınıza uygun birkaç çeşit tohum ektim ancak sanırım 4-5 gün hiç havalandırmadan streç naylonla kapalı kaldığından dolayı bazı fidecikler (çoğu 4-5 cm olmuştu)yere yıkılmıştı,bazılarının da diplerinde küf oluşmuştu.Bunun nedeni ne olabilir?Fideler çimlendikten sonra kaç cm olunca dış ortama alıştırmaya çalışalım?
Yılmaz Bey,
Çok hızlı büyüme ısının çok fazla ve ışığın çok az olmasından olur.
Streç nemi kaybetmemek için önemli ama bu arada sera etkisi ile saunaya da dönmemesi lazım.
Isı ve nem yönünden tamamen kontrol altında olmayan ortamlarda 4-5 gün takip etmeden çimlendirme yapmak birçok işi şansa bırakmak demek.
Benim otomatik ısıtma cihazım ve hava kararınca ışıkları yakan zaman sayacım var. Buna rağmen mini seralarımın bulunduğu yer öğleden sonra sıcak oluyor diye eşimden öğleden sonra perdeyi kapamasını ve sera kapağını açmasını rica ediyorum.
Ayrıca her sabah işe giderken herşeyi kontrol ediyorum hem akşam gelince ve gerekli müdahaleleri yapıyorum.
Yakından takip yaparsanız askaklığı daha ilk günden itibaren farkediyor ve gerekli düzeltmeyi yapabiliyorsunuz.
Taaa iyice usta olup herşeyi gözü kapalı yapar oluncaya kadar.
Selamlar sevgiler
Yılmaz Yalçın
08-04-2011, 15:02
Yılmaz Bey,
Çok hızlı büyüme ısının çok fazla ve ışığın çok az olmasından olur.
Streç nemi kaybetmemek için önemli ama bu arada sera etkisi ile saunaya da dönmemesi lazım.
Isı ve nem yönünden tamamen kontrol altında olmayan ortamlarda 4-5 gün takip etmeden çimlendirme yapmak birçok işi şansa bırakmak demek.
Benim otomatik ısıtma cihazım ve hava kararınca ışıkları yakan zaman sayacım var. Buna rağmen mini seralarımın bulunduğu yer öğleden sonra sıcak oluyor diye eşimden öğleden sonra perdeyi kapamasını ve sera kapağını açmasını rica ediyorum.
Ayrıca her sabah işe giderken herşeyi kontrol ediyorum hem akşam gelince ve gerekli müdahaleleri yapıyorum.
Yakından takip yaparsanız askaklığı daha ilk günden itibaren farkediyor ve gerekli düzeltmeyi yapabiliyorsunuz.
Taaa iyice usta olup herşeyi gözü kapalı yapar oluncaya kadar.
Selamlar sevgiler
Sevgili Zeki Bey,
Küçük bir odada kalorifer peteğinin yanında tohumları ektiğim uzun saksı.Sıcaklık açısından bir sorun yok kombi minimumda yanıyor ama acaba çok mudur ısı?Isı iyi ise streç naylonla kapamak doğru olur mu?Işık az geliyor ise tohumlar çimlendikten sonra ön tarafı açık,güneş görmeyen,rüzgar etkisine kapalı,çevresi duvarla çevrili korunaklı balkona)alsam ışık açısından yararlı olur mu olursa kaç saat bırakayım?Ya da küçük odamda tohum kaplarını bırakıp geceleri odanın ışığını açık bırakmamın yararı olur mu ya da illa ışık kaynağı yakın mı olmalı tohum kaplarına?
Zeki Yağlı
08-04-2011, 17:15
Sevgili Zeki Bey,
Küçük bir odada kalorifer peteğinin yanında tohumları ektiğim uzun saksı.Sıcaklık açısından bir sorun yok kombi minimumda yanıyor ama acaba çok mudur ısı?Isı iyi ise streç naylonla kapamak doğru olur mu?Işık az geliyor ise tohumlar çimlendikten sonra ön tarafı açık,güneş görmeyen,rüzgar etkisine kapalı,çevresi duvarla çevrili korunaklı balkona)alsam ışık açısından yararlı olur mu olursa kaç saat bırakayım?Ya da küçük odamda tohum kaplarını bırakıp geceleri odanın ışığını açık bırakmamın yararı olur mu ya da illa ışık kaynağı yakın mı olmalı tohum kaplarına?
Yılmaz Bey,
Sorularının tüm cevapları daha önce yazdıklarımda var. Şöyle bir gözden geçirsen tüm eksik kalan cevapları bulacaksın.
Daha sonra hala soru kalırsa memnuniyetle cevaplarım.
Selamlar
Evet Zeki Bey dediğiniz gibi fideleri bol ışık alan yerde tutuyorum.Gelişmeye başladılar ve bazıları 3. yaprağını çıkarıyor.Yeni bir yoğurt kabına tekrar tohum ektim ve bu sefer herşeyi kuralına uygun yapıyorum.Şu an için 30 fidem görünüyor.Fotoğrafını eklemeyi becerebilirsem sizlerinde görmesini isterim.
Zeki Yağlı
10-04-2011, 07:45
Evet Zeki Bey dediğiniz gibi fideleri bol ışık alan yerde tutuyorum.Gelişmeye başladılar ve bazıları 3. yaprağını çıkarıyor.Yeni bir yoğurt kabına tekrar tohum ektim ve bu sefer herşeyi kuralına uygun yapıyorum.Şu an için 30 fidem görünüyor.Fotoğrafını eklemeyi becerebilirsem sizlerinde görmesini isterim.
sevgili cezener, çok sevindim.
Fotoğrafını mutlaka koyun da diğer arkadaşları da cesaretlendirsin.
Bu başlığı tıkla (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256), orada fotoğraf yükleme ilgili tüm bilgileri bulacaksın.
Kolay gelsin.
sayın cezener, Altınçilekleri ne zaman ektiniz? Kaç günde çimlenme başladı? Bir arkadaşın altınçilek tohumları 28 günde çimlenmiş.
Ben altınçilek tohumunu ekeli bu gün tam 2 hafta oldu. Halen en ufak bir gelişme yok.
Şehirde sera imkanım olmadığı için evin odasında kavun çimlendirip daha sonra tarlaya almayı planlamıştım.Fakat fidelerin pencereye doğru cansız bir gelişim gösterdiğini gördüm. Afyona kar yağacak haberi fideleri tarlaya aktarma işini ertelememe neden oldu. Isı normale dönünce fideleri tarlaya aktarma işini nasıl planlarsam ölmekten kurtarabilirim? Önce tarlada örtü altına alıp sonramı ekmeliyim önerilerinizi bekliyorum.Herkese saygılar
Yılmaz Yalçın
10-04-2011, 11:47
Sevgili Zeki Bey,
Çimlendirme bölümünü baştan sona kadar okuduktan sonra biraz daha kendime güvenim arttı:)Merak ettiğim birkaç şey kaldı.Şuan kedi tırnağı tohumlarımın büyük bölümü çimlendi.Tohumların büyük bölümü çimlendikten sonra üzerindeki streç naylonu tamamen kaldırmak mı lazım?Eğer örtmeye devam etmek gerekirse bunu ne kadar süre devam ettirmeliyiz?Torf üzerinde hafif küflenmeler meydana gelmiş bunun nedeni ne olabilir?Son sorum ise tohumların odada yetersiz ışık olan bir yerde olmasından dolayı gündüz öğlen sıralarında dış ortamda korunaklı bir yerde yeterli ışık görmesi için bir kaç saat bırakmak sakıncalı olur mu?
loveflower
10-04-2011, 13:18
Sayın Zeki Yağlı,bu kadar güzel bilgilendirme başlığı açtığınız için çok teşekürler.Gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz biz acemiler için.Sayenizde Mart ayında ektiğim tohumları çimlendirdim:)
Fesleğenlerim,cam kapalı balkondalar 2 gündür.
202241
Karanfil fidelerim;direkt güneş ışığı almayan pemcere önünde duruyorlar.Bazılarını seyrelttim,daha gerekir mi seyreltmek?
202243
Bunlarda içerisinde onlarca çeşidi olan kırçiçeklerim 6 günde fotoğraftaki durumundalar:)Bunlarda da şaşırtma yapılıyor mu?
202244
202245
Sardunyalarımı şaşırttım bile:)2 gündür camlı kapalı balkona aldım,gündüz güneş görüyorlar,akşam yine cam balkonda bıraktım ama penceresini kapattım.
202246
Zeki Yağlı
10-04-2011, 15:08
Sevgili Zeki Bey,
Çimlendirme bölümünü baştan sona kadar okuduktan sonra biraz daha kendime güvenim arttı:)Merak ettiğim birkaç şey kaldı.Şuan kedi tırnağı tohumlarımın büyük bölümü çimlendi.Tohumların büyük bölümü çimlendikten sonra üzerindeki streç naylonu tamamen kaldırmak mı lazım?Eğer örtmeye devam etmek gerekirse bunu ne kadar süre devam ettirmeliyiz?Torf üzerinde hafif küflenmeler meydana gelmiş bunun nedeni ne olabilir?Son sorum ise tohumların odada yetersiz ışık olan bir yerde olmasından dolayı gündüz öğlen sıralarında dış ortamda korunaklı bir yerde yeterli ışık görmesi için bir kaç saat bırakmak sakıncalı olur mu?
Yılmaz Bey çimlenme yeterli miktarda olduysa streci çıkarıp atabilirsiniz.
Torf üzerindeki pamukçuklar bende de oluyor. N eolduğunu ben de bilmiyorum ama pek hayırlı bir şey olmadığını sanıyorum.
Işık için, direkt güneş altında kalmaması kaydıyla dış ortama çıkarmak faydalı. İstanbulda don ihtimali geçti sayılır. Geceleri içeri alırsanız emniyetli olabilir.
Selamlar
Zeki Yağlı
10-04-2011, 15:22
Sayın Zeki Yağlı,bu kadar güzel bilgilendirme başlığı açtığınız için çok teşekürler.Gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz biz acemiler için.Sayenizde Mart ayında ektiğim tohumları çimlendirdim:)
Fesleğenlerim,cam kapalı balkondalar 2 gündür.
202241
Karanfil fidelerim;direkt güneş ışığı almayan pemcere önünde duruyorlar.Bazılarını seyrelttim,daha gerekir mi seyreltmek?
202243
Bunlarda içerisinde onlarca çeşidi olan kırçiçeklerim 6 günde fotoğraftaki durumundalar:)Bunlarda da şaşırtma yapılıyor mu?
202244
202245
Sardunyalarımı şaşırttım bile:)2 gündür camlı kapalı balkona aldım,gündüz güneş görüyorlar,akşam yine cam balkonda bıraktım ama penceresini kapattım.
202246
Sevgili loveflower,
Herşey mükemmel, sizi kutlarım:
Fidesi çok bol olanlar seyreltirler:) Maaşallah sizin de öyle görünüyor.
Daha sonra dikeceğiniz yer neresi? Bahçe mi? Balkonda saksılar mı?
Her hal-ü karda çimlendirme torfu ile büyütme torfu aynı değil.
Büyütme torfu daha kolay drenaj sağlamak ve köklerin hava almasını sağlamak için daha iri yapılı, toprak + torf + kum + perlit karışı olması iyi.
Çimlendirdiğiniz saksıda seyrelterek büyütmesiniz daha iyi olur.
Kırçiçeklerine bol ışık vermeye devam edin.
Şaşırtma ihtiyacı tamamen kullandığınız çimlendirme torfu kalitesine bağlı.
Yalnız torfta büyütmek zor olabilir. Kazaen kurursa tekrar nelemdirmek .ok zordur.
Torfun içinde yarı yarıyaya yakın toprak varsa şaşırmadan devam edebilirsiniz..
Selamlar, kolay gelsin.
sayın ışık bir yoğurt kasesine köyden aldığım yanmış gübre karışımını koydum.önce biraz suladım.ardından altın çilek tohumlarını serpiştirdim üzerine yarım santim kadar aynı gübreyle örttüm.yine fısfısla biraz suladım işlem bitti.şeffaf kapağını kapadım kaloriferin yanına koydum.günde bir kez 15 dakika kadar havalandırmak için kapağını açtım.4-5 gün sonra ilk fideciğimi gördüm.daha sonra geceleri 12 ye kadar beyaz ışıklı odada tuttum.yatarken cam kenarına aldım.gündüzleri cam kenarında duruyor.arkasından diğer tüm fidecikler çıktı.tabi artık daha fazla açıkta bırakıyorum.
Tohumların bir kısmında (şaşırtma istemeyenlerde), yerine aktarırken zarar görmemesi için, toprakta eriyen lifli viyol veya minik saksılardan kullandım. Bunların üzerini şeffaf filmle örtünce, iki gün içinde saksının kenarlarında beyaz küf gibi oluşumlar oldu, bu nedenle filmi çıkarıp, pet şişelerin üstleri ile (kapaklar açık) kapatıyorum. Şimdilik küflenme yok ama her gün nemlendirmek gerekiyor, çabuk kuruyor.
Plastik saksılarda ise nem uzun süre korunuyor, üzeri kapalı, arada havalandırıyorum, şimdilik problem yok. Fazla sulamamaya dikkate ediyorum, aksi halde tohumları çürütebilirim.
Çimlenmeye başlayanları, aydınlıktan yararlanmaları için bir üst kata çıkarıyorum.
Yakında şaşırtacağım bitkiler var, gelecek haftanın da soğuklarının geçmesini bekliyorum, o kadar kaba yerim kalmadı, dışarıdaki mini seyaya koyacağım, bir kaç gün, geceleri seranın örtüsünü kapalı tutacağım.
yani benim anladığım çimlenme için her zaman doğru bir ortam oluşması gerekiyor.çünkü bende yanlış işlemler yapıp çok bekledim çimlenme olsun diye.****** benimde daha öğrenecek çok şeyim var .
Lilinin bahcesi
10-04-2011, 16:15
sayın ışık bir yoğurt kasesine köyden aldığım yanmış gübre karışımını koydum.önce biraz suladım.ardından altın çilek tohumlarını serpiştirdim üzerine yarım santim kadar aynı gübreyle örttüm.yine fısfısla biraz suladım işlem bitti.şeffaf kapağını kapadım kaloriferin yanına koydum.günde bir kez 15 dakika kadar havalandırmak için kapağını açtım.4-5 gün sonra ilk fideciğimi gördüm...
Sayin cezener bravo size gercekten. Benim altin cilekler ortalama 20 gunde cimleniyorlar.
loveflower
10-04-2011, 16:19
Sevgili loveflower,
Herşey mükemmel, sizi kutlarım:
Fidesi çok bol olanlar seyreltirler:) Maaşallah sizin de öyle görünüyor.
Daha sonra dikeceğiniz yer neresi? Bahçe mi? Balkonda saksılar mı?
Her hal-ü karda çimlendirme torfu ile büyütme torfu aynı değil.
Büyütme torfu daha kolay drenaj sağlamak ve köklerin hava almasını sağlamak için daha iri yapılı, toprak + torf + kum + perlit karışı olması iyi.
Çimlendirdiğiniz saksıda seyrelterek büyütmesiniz daha iyi olur.
Kırçiçeklerine bol ışık vermeye devam edin.
Şaşırtma ihtiyacı tamamen kullandığınız çimlendirme torfu kalitesine bağlı.
Yalnız torfta büyütmek zor olabilir. Kazaen kurursa tekrar nelemdirmek .ok zordur.
Torfun içinde yarı yarıyaya yakın toprak varsa şaşırmadan devam edebilirsiniz..
Selamlar, kolay gelsin.
Sevgili Zeki Yağlı çok teşekkür ederim.Malesef henüz bahçem yok:( Balkonda saksılara dikeceğim.Saksılara alırken belirttiğiniz usullere ise kesinlikle uyacağım:)
teşekkürler lili bu seferki denememde çok özen göstermiştim.bidahaki denememde belki bu kadar kısa sürede çimlenmez ama ben geçen senede altın çilek çimlemiştim en geç 10 -12 gün arası çimleniyor
sitedeki ilk fotoğrafım.202309
becerebildiysem
sayın cezener , ben 2 haftadır bekliyorum. 2 haftaya kadar daha beklerim. Bazı örnekler var. bir aya kadar beklemeye devam edeceğim.
sayın cezener bundan sonra suyu çok çok az verin, direk güneş görmesin ama bol ışık alan bir yere koyun. Toprağın nemini sürekli kontrol altında tutrun. biliyorsunuz ki çok değer bitkilerden biri.
zeki bey teşekkürler emeklerin karşılığı yavaş yavaş çıkıyor :rolleyes:
artık tecrübe arttıkça dahada iyilerini yapacağım inşallah....
202323
202324
Sevgili Zeki Yağlı çok teşekkür ederim.Malesef henüz bahçem yok:( Balkonda saksılara dikeceğim.Saksılara alırken belirttiğiniz usullere ise kesinlikle uyacağım:)
sayın loveflower inşallah saksı adediniz ve koyacagınız yer çoktur gördüğüm kadarı ile baya fideniz var :o
acemifüsun
10-04-2011, 20:07
Sevgili acemifüsun,
"Daha başarılı sayılırım" çok çekingen, kendinden emin olmayan bir söylem.
"Ektiğim tohumların %50 sinden fazlasını çimlendirdim ve yerlerine diktim" diyeceğiniz günleri diliyorum.
İnsan yalnız okuyarak değil daha çok kendi yaptığı hataların sebeplerini sorgulayarak öğreniyor.
Ha gayret:)
Selamlar
Sevgili Zeki bey bu mesajınızı kaçırmışım. Çimlendirdiğim selluka fotoğraflarını buraya taşıdım:)
Ektiğim 18 selluka tohumundan 15 adedi çimlendi.
acemifüsun
10-04-2011, 20:12
Gerçek yaprakları çıkan selluka fidelerini şaşırttım:) Hepsini tümüyle çok yer işgal etmesin diye fotoğraflamadım.
Bu arada Zeki beyin en tembel öğrencisi olarak bende az önce bir ekim kabında 2 tane n gördüm. bir kaç güne fırlayacaklar. ne olduklarını bilmiyorum. Hepsine etiket yapıştırmıştım ama bir tanesi gözden kaçmış. Hiçbir kapta red robin göremediğim için bu kaptakilerin Red Robin olması gerek.
acemifüsun
10-04-2011, 20:18
2 adet Pride Of Barbados tohumundan birisini çimlendirebildim:)
acemifüsun
10-04-2011, 20:28
Sevgili Zeki bey;
Arkadaşımın hediye ettiği 3 adet Quisquals İndica tohumum var. 4 Martta bardaklara ektim, güneş gören pencere içinde, üstleri sterchli duruyorlar. Arada açıp, bir, iki saat havalandırıyorum. Bu tohumlar beni çok endişendiriyorlar. İkisi gayet güzel kök oluşturdu, fakat yapraklarını bir türlü çıkartmıyorlar.
Ben de dönüp, dolaşıp, hep tepelerindeyim:) Devamlı gözüm onlarda, ben üstlerine düştükçe, onlar da daha bir nazlanıyorlar:)
Sırada ekilecek gül biberi tohumlarım da var:)
Selamlar, saygılar.
sındırgılı
10-04-2011, 20:58
2 sene once, evde tohumdan bitkilerimi yetistirmeye basladigimda Esim ve de temizlik icin gelen kadindan epey firca yiyen birisiyim. :)
Fakat, Zeki Bey o kadar guzel anlatiyorki ..... gelde fircalara ragmen tekrar yetistirmeye baslama :(
Tekrar, alttan isitma sistem duzenegini kurup ise koyulmak lazim.....
Her halde arabada yatar, kalkariz.......
Tohumlar, sag olsun.......
Yılmaz Yalçın
10-04-2011, 21:01
2 sene once, evde tohumdan bitkilerimi yetistirmeye basladigimda Esim ve de temizlik icin gelen kadindan epey firca yiyen birisiyim. :)
Fakat, Zeki Bey o kadar guzel anlatiyorki ..... gelde fircalara ragmen tekrar yetistirmeye baslama :(
Tekrar, alttan isitma sistem duzenegini kurup ise koyulmak lazim.....
Her halde arabada yatar, kalkariz.......
Tohumlar, sag olsun.......
Sevgili Sındırgılı,
Ben sizin yaşadıklarınızı halen yaşıyorum:)Eşimi de bir yandan güzel çiçeklerimiz olacak diye yatıştırmaya çalışıyorum:)Ama evde olunca ister istemez pislik oluyor.O nedenle istediğimiz miktarda çiçek yetiştiremiyoruz:)
Merhaba,
Çimlenmeye başlamış ve n şeklinde kendini gösteren tahminim Red Robinlerim ektedir. Bu aşamadan sonra streçi üstünden alayım mı ? yoksa diğer tohumların çıkmasını bekledikten sonra mı açayım. Pişkinleşmesi için az su ile bol ışık vermek gerektiğini öğrendim.
Saolasın zeki bey. Bizim işlerimizi kolaylaştırdınız.
sebnem&mircan
10-04-2011, 22:29
Sayin h"isik ben bu N leri gorur gormez acikta birakiyorum. Daha once acmamistim boylari uzun zayif govdeler olmustu. Ne derece dogru yaptigimi bilmiyorum ama sonuc daha verimli oldu.
sayın sebnem&mircan, bende daha önce çimlendirdiklerimden boyları uzayanları kaybettiğim için bu kez n lerle özel ilgileniyorum. n den sonra sulamayı çok az yapacağım. Ve sadece sabah güneşi alan pencerenin camının önünde iç tarafta duracak. bu şekilde güneş almayacak ama bol ışık alacak. planım bu. gelişmeleri aktarırım.
saygılar.
loveflower
11-04-2011, 07:05
sayın loveflower inşallah saksı adediniz ve koyacagınız yer çoktur gördüğüm kadarı ile baya fideniz var :o
Sayın ergun35 bir kısmını kendi sardunyaların balkonuna bir kısmına ofisin balkonuna dikeceğim eğer artan olursa ablamda faydalanacak fidelerden:)Ablamın benim için ektiği Tiny tim chery domates fideleri koyacak yer bulabilirim umarım en çok istediklerimden çünkü:)
202470
Sayin h"isik ben bu N leri gorur gormez acikta birakiyorum. Daha once acmamistim boylari uzun zayif govdeler olmustu. Ne derece dogru yaptigimi bilmiyorum ama sonuc daha verimli oldu.
Bu durumda üzerini hemen açmıyorum, daha fazla sayıda tohumun çimlenmesini bekliyorum ama çok acilen aydınlık yere taşıyorum. Aydınlık yere taşımayı geciktirince bazı bitkiler bir günde çok hızlı uzayabiliyor.
Zeki Yağlı
11-04-2011, 09:34
Gerçek yaprakları çıkan selluka fidelerini şaşırttım:) Hepsini tümüyle çok yer işgal etmesin diye fotoğraflamadım.
Füsun hanım,
Kim demiş size acemi diye:) Siz kendinize yeni bir nickname aramaya başlayın.
Ama yalnız selluka yetiştirmekle olmaz. Yanında başka şeyler de ister.
Tebrikler , devam.
Zeki Yağlı
11-04-2011, 09:37
Bu arada Zeki beyin en tembel öğrencisi olarak bende az önce bir ekim kabında 2 tane n gördüm. bir kaç güne fırlayacaklar. ne olduklarını bilmiyorum. Hepsine etiket yapıştırmıştım ama bir tanesi gözden kaçmış. Hiçbir kapta red robin göremediğim için bu kaptakilerin Red Robin olması gerek.
Sevgili h.ışık,
Sizin tembel olduğunuzu sanmıyorum ama sanki acelecisiniz gibi geliyor.
Çimlendirmenin de minimum zamanı var. Onu pek değiştiremiyorsunuz.
Selamlr
Zeki Yağlı
11-04-2011, 09:43
Sevgili Zeki bey;
Arkadaşımın hediye ettiği 3 adet Quisquals İndica tohumum var. 4 Martta bardaklara ektim, güneş gören pencere içinde, üstleri sterchli duruyorlar. Arada açıp, bir, iki saat havalandırıyorum. Bu tohumlar beni çok endişendiriyorlar. İkisi gayet güzel kök oluşturdu, fakat yapraklarını bir türlü çıkartmıyorlar.
Ben de dönüp, dolaşıp, hep tepelerindeyim:) Devamlı gözüm onlarda, ben üstlerine düştükçe, onlar da daha bir nazlanıyorlar:)
Sırada ekilecek gül biberi tohumlarım da var:)
Selamlar, saygılar.
Quisquals'ı bilmiyordum. Biraz araştırdım. Daha çok çelik ile üretildiğini okudum. Tohumdan üretimi biraz zor gibi yazıyorlar. Ama madem kök saldı gerisini bekleyin.
Başarılar
Zeki Yağlı
11-04-2011, 09:46
Merhaba,
Çimlenmeye başlamış ve n şeklinde kendini gösteren tahminim Red Robinlerim ektedir. Bu aşamadan sonra streçi üstünden alayım mı ? yoksa diğer tohumların çıkmasını bekledikten sonra mı açayım. Pişkinleşmesi için az su ile bol ışık vermek gerektiğini öğrendim.
Saolasın zeki bey. Bizim işlerimizi kolaylaştırdınız.
Sayın h.ışık,
Önce ne yapıp yapıp şu fotoğraf çekme işini geliştirin. Fotoğraflarınız hiç net değil. Bu konuda yakınınızda birinden yardım alınç
Bir kere öğrendiniz mi tamam.
Streci almak için biraz daha bekleyin bence
Zeki Yağlı
11-04-2011, 09:49
Sayın ergun35 bir kısmını kendi sardunyaların balkonuna bir kısmına ofisin balkonuna dikeceğim eğer artan olursa ablamda faydalanacak fidelerden:)Ablamın benim için ektiği Tiny tim chery domates fideleri koyacak yer bulabilirim umarım en çok istediklerimden çünkü:)
202470
Sevgili loveflower,
Bu resimde torfun nemi biraz fazla.
Unutmayın, sıkınca su çıkmayacak kadar olmalı.
Fazla suda fidelerin çürüme riski var.
Selamlar
Zeki Yağlı
11-04-2011, 09:50
Bu durumda üzerini hemen açmıyorum, daha fazla sayıda tohumun çimlenmesini bekliyorum ama çok acilen aydınlık yere taşıyorum. Aydınlık yere taşımayı geciktirince bazı bitkiler bir günde çok hızlı uzayabiliyor.
Selam kiraz,
Ustaya ne denir:)
İyi günler
acemifüsun
11-04-2011, 12:54
Çok teşekkür ederim Zeki bey:) Quisquals İndicalarda başarılı olursam, kendime güvenim daha bir artacak:)
Selamlar.
loveflower
11-04-2011, 13:01
Sevgili loveflower,
Bu resimde torfun nemi biraz fazla.
Unutmayın, sıkınca su çıkmayacak kadar olmalı.
Fazla suda fidelerin çürüme riski var.
Selamlar
Teşekkür ederim Zeki bey,suyu biraz kesiyorum o halde.
Sevgili h.ışık,
Sizin tembel olduğunuzu sanmıyorum ama sanki acelecisiniz gibi geliyor.
Çimlendirmenin de minimum zamanı var. Onu pek değiştiremiyorsunuz.
Selamlr
Evet zeki bey biraz acelici davranıyorum. Normalde bu kadar tez canlı birisi değilimdir.
Çimlenmenin mininum zamanını değiştirmem için başka neler yapabiliriz?
Sayın h.ışık,
Önce ne yapıp yapıp şu fotoğraf çekme işini geliştirin. Fotoğraflarınız hiç net değil. Bu konuda yakınınızda birinden yardım alınç
Bir kere öğrendiniz mi tamam.
Streci almak için biraz daha bekleyin bence
Fotograf konusunda gayet iyiyimdir. Bilgisayara aktarmak Kolay olduğu için cep telefonunu kullanıyorum. Cep telefonuyla ve gece çekimleri birleşince kalite düşüyor.
Fotograf makinesini kullanmaya gayret ederim.
Dün gece streci kaldırmıştım. Tohumlar boya gitmesin diye. Hemen tekrar örtüyorum.
Teşekürler.
Zeki Yağlı
11-04-2011, 15:05
Evet zeki bey biraz acelici davranıyorum. Normalde bu kadar tez canlı birisi değilimdir.
Çimlenmenin mininum zamanını değiştirmem için başka neler yapabiliriz?
Daha esasını iyice öğrenmeden hiçbir şey yapmayın.
Zaten en hızlısı da burada tarif etmey çalıştığım gibi doğru olanları yapmak.
sebnem&mircan
11-04-2011, 16:46
Ben tek tek plastik bardaklara ekmistim ve topluca biryerde hepsini strecband ile kapatmistim. Cimlenen olunca onu alip digerlerinide kapali tutuyordum. Sanirim siz topluca cimlendirdiginiz icin digerlerinide beklemek durumunda kaliyorsunuz. Ustalik bu olsa gerek. Ben sasirtma yaparken baskasina zarar veririm korkusuyla bir bardaga bir tohum yontemini tercih ettim. Onceden iki tohum ekmistim ama sasirtirken biri zedeleniyordu acemilik iste :) Acemice bir davranis belki ama boylesi daha pratik geldi bana. Ne demisler her yigidin ayri bir yogurt yigisi vardir. Hos daha yigit olamadim amma hic degilse yolunda ilerliyorum:rolleyes:
sebnem&mircan
11-04-2011, 16:51
Daha esasını iyice öğrenmeden hiçbir şey yapmayın.
Zaten en hızlısı da burada tarif etmey çalıştığım gibi doğru olanları yapmak.
Bu mesajinizdan sonra acikcasi cok utandim ve ne buyuk bir densizlik ettigimin farkina vardim cok ozur diliyorum. Konusunda uzman olmadigim bir seyde yanlis bilgi verip belkide zarar verecektim fidelerine. Isinize karistigim icin tekrar ozur diliyorum sizden ve sayin h.isik dan
Ben tek tek plastik bardaklara ekmistim ve topluca biryerde hepsini strecband ile kapatmistim. Cimlenen olunca onu alip digerlerinide kapali tutuyordum. Sanirim siz topluca cimlendirdiginiz icin digerlerinide beklemek durumunda kaliyorsunuz. Ustalik bu olsa gerek. Ben sasirtma yaparken baskasina zarar veririm korkusuyla bir bardaga bir tohum yontemini tercih ettim. Onceden iki tohum ekmistim ama sasirtirken biri zedeleniyordu acemilik iste :) Acemice bir davranis belki ama boylesi daha pratik geldi bana. Ne demisler her yigidin ayri bir yogurt yigisi vardir. Hos daha yigit olamadim amma hic degilse yolunda ilerliyorum:rolleyes:
Küçük saksılara birden çok, çok minik viyollere üçer adet ektim. Bir saksıya bir tohum atmıyorum, nasıl olsa arada fireler oluyor.
Bazı bitkiler şaşırtılmayı hiç sevmiyor, onların köklerini bozmamaya çalışıyorum ama şaşırtılması gereken bitkiler, söküm yaptığınızda zarar görmüyor, hatta bazı denemelerinizde şaşırtıldıktan sonra daha güzel geliştiklerini göreceksiniz. Belki şaşırtma yaparken bitki almanın da incelikleri vardır; o konu beni aşar, Zeki Bey'e soralım.
zeki bey merhaba..sizden bir ricam var
Clematis Viticella 'venosa Violacea' un tohumunu nereden bulabilirim (int.araştırdım ama bu cinsi bulamadım) ve terasta yetiştirebilirmiyim sizin resimlerinizde gördüm çok hoş duruyor özelliklede bu cins ..
teşekkürler.
Zeki Yağlı
11-04-2011, 21:03
Küçük saksılara birden çok, çok minik viyollere üçer adet ektim. Bir saksıya bir tohum atmıyorum, nasıl olsa arada fireler oluyor.
Bazı bitkiler şaşırtılmayı hiç sevmiyor, onların köklerini bozmamaya çalışıyorum ama şaşırtılması gereken bitkiler, söküm yaptığınızda zarar görmüyor, hatta bazı denemelerinizde şaşırtıldıktan sonra daha güzel geliştiklerini göreceksiniz. Belki şaşırtma yaparken bitki almanın da incelikleri vardır; o konu beni aşar, Zeki Bey'e soralım.
Şaşırtma konusunu fotoğrafsız anlatmak zor. Gelecek hafta sonun yapmaya çalışacağım.
Şimdilik özetle:
Çimlendirme kabını, orta sertlikte, masaya vurarak kabın içinde torfun köklerinin zedelenmeden gevşemesini sağlayın
kabın içindeki torfun tamamını yavaşça, fidelerle beraber, fideleri oynatmadan kabın dışına çıkarın
Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın
Ayırdığınız her fideyi daha önce hazırladığınız saksı/plastik torba içine doldurulmuş şaşırtma harcını kalem büyüklüğünde bir çubuk veya parmağınızla bir delik açarak fidenizi yerleştirin
Fidenin etrafını harç ile doldurun, sıkıştırın
Açıkta kalann köklerin kurumaması için şaşırtmayı kısa zamanda tamamlayın
Can suyu verin
Fideleri serin, bol ışıklı (direkt güneş almayan), bir yerde çok fazla sulamadan büyütün
Bunu fotoğraflarla göstermeye çalışacağım.
Selamlar
Zeki Yağlı
11-04-2011, 21:08
zeki bey merhaba..sizden bir ricam var
Clematis Viticella 'venosa Violacea' un tohumunu nereden bulabilirim (int.araştırdım ama bu cinsi bulamadım) ve terasta yetiştirebilirmiyim sizin resimlerinizde gördüm çok hoş duruyor özelliklede bu cins ..
teşekkürler.
Maaşallah, pek hızlısınız ergun35:)
Clematisin kökü serin, yaprakları güneşte olması lazım. Terasta saksıda olmaz.
Üstelik clematisi tohumdan yetiştirmek de zordur.
Siz biraz süre daha kolay bitkilerle devam edin, clematisi daha ileride denersiniz.
Bakarsınız o zaman tohum da bulursunuz..
Selamlar
merhaba zeki bey,
-Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın-
Bu şık viyol gözlerinde çimlendirdiğimiz bitkiler içinde geçerlimi.. bitkileri viyol gözlerinden torfu ile beraber kalıp şeklinde daha büyük 8x8 lik harçla doldurlmuş başka bir saksıya aktarmamız köklerin zedelenmemesi açısından daha sağlıklı olmazmı..
Zeki Yağlı
11-04-2011, 21:50
merhaba zeki bey,
-Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın-
Bu şık viyol gözlerinde çimlendirdiğimiz bitkiler içinde geçerlimi.. bitkileri viyol gözlerinden torfu ile beraber kalıp şeklinde daha büyük 8x8 lik harçla doldurlmuş başka bir saksıya aktarmamız köklerin zedelenmemesi açısından daha sağlıklı olmazmı..
Sayın Beymen,
Bu başlığı okuyanların viyole ekmekle başlayacağı aklıma gelmemişti.
Yaklaşık 1cm x 1cm gözlü viyole ekmişseniz, her gözde tek tohum varsa veya daha çok varsa da bölmek istemiyorsanız, viyol gözünü torfu ile beraber 8cm x 8cm bir saksıya aktarmak tabii ki çok daha uygun.
Siz viyole mi ektiniz?
Eğer bir fotoğrafı varsa buraya koysanız da herkes görse makbule geçer.
Selamlar
Evet zeki bey genelde 3x3 viyol gözlerinde ekerim. adet olarak çok ve ufak tohumları direkt bahçeye ekiyorum.. cepten resim çekip pcye aktarıp yüklemeye çalışayım..bu gece yetiştiremezemde en yakın zamanda eklerim..
merak ettiğim birşeyi daha sizden rica edeyim..tohumları direkt yarısına kadar toprak harçla doldurulmuş.diğer üst yarısını torfla doldurulmuş 8x8 saksılara tohumları ekersrek,orda kök gelişmelerini sağlayamazmıyız,bu şekilde şaşırtma işlemine gerek varmı..
çok çeşit ve sayıda tohum ektiğim için şaşırtma işlemi yorucu oluyor..bazılarını şaşırtmadan viyolden alıp bahçeye ekiyorum..tşkürler..
Lilinin bahcesi
11-04-2011, 22:37
kabın içindeki torfun tamamını yavaşça, fidelerle beraber, fideleri oynatmadan kabın dışına çıkarın
Torfu dikkatlice açarak fidelerin kılcal köklerine zarar vermeden köklerin etrafında mümkün olan en çok torf kalmasını sağlayarak ayırın
Ayırdığınız her fideyi daha önce hazırladığınız saksı/plastik torba içine doldurulmuş şaşırtma harcını kalem büyüklüğünde bir çubuk veya parmağınızla bir delik açarak fidenizi yerleştirin
Sayin hocam; domates, biber ve patlicanda her zaman uyguladigim sasirtma sekli sizinkinden biraz farkli. Ben viyolden cikardigim fidenin koklerini iyice temizledikten sonra bir miktar uclarindan makasla kirpiyorum. Daha sonra icinde sulandirilmis seyrek sivi gubre olan bir kapta yarim gun veya bir gece beklettikten sonra sasirtmayi tamamlayip karanlik ortama aliyorum. Bu sekilde bitkinin daha bir kuvettlenerek gelistigini dusunuyorum. Bu konudaki fikrinizi almak isterim.
gaffur2000
12-04-2011, 14:34
gerçekten zahmetten kaçınmayıp tüm ayrıntıları ile bu konuyu oluşturduğunuz için yürekten teşekkürler. bu konuda çok eksiklerimi giderdim. ve sizden şaşırtma sonrası adımlarını da içeren yeni bir çalışma bekliyorum daha doğrusu arzu ediyorum :) çünki bu güne kadar verimsiz de olsa bir miktar çimlendirme yapıyordum ama fidelerim olması gerektiği gibi sağlıklı büyümüyor ve çiçeklenmiyor muhakkak bu konudada kim bilir nelerim eksik. şimdiden bu konu içinde teşekkürler..:D
Zeki Yağlı
12-04-2011, 20:32
Evet zeki bey genelde 3x3 viyol gözlerinde ekerim. adet olarak çok ve ufak tohumları direkt bahçeye ekiyorum.. cepten resim çekip pcye aktarıp yüklemeye çalışayım..bu gece yetiştiremezemde en yakın zamanda eklerim..
merak ettiğim birşeyi daha sizden rica edeyim..tohumları direkt yarısına kadar toprak harçla doldurulmuş.diğer üst yarısını torfla doldurulmuş 8x8 saksılara tohumları ekersrek,orda kök gelişmelerini sağlayamazmıyız,bu şekilde şaşırtma işlemine gerek varmı..
çok çeşit ve sayıda tohum ektiğim için şaşırtma işlemi yorucu oluyor..bazılarını şaşırtmadan viyolden alıp bahçeye ekiyorum..tşkürler..
Sayın Beymen,
3 x 3 viyollere ekip çimlendirmek ve sonra doğrudan toprağa dikmek mümkün ve şaşırtmaya ihtiyaç bırakmıyor. Ama bu durumda her tohum için ektiğiniz andan itibaren 9 cm2 alan ayırıyorsunuz.
Çimlendirme yapılan yerler ısı ve nem kontrolü gerektiren pahalı yerler. Her tohuma bu kadar yer ayırırsanız çimlendirme odanızın (seranızın) çok daha büyük olması lazım.
Bunun için küçük kaplarda çok tohum çimlendirip daha sonra şaşırtarak daha ucuz alanlara taşımak tercih ediliyor sanıyorum.
Profinizden çiftçilikle uğraştığınızı okudum, amatör olarak az sayıda bitkiyi sizin söylediğiniz şekilde yetiştirmek mümkün ama bu şekilde üretim yaparak para kazanmak çok zor olmalı diye düşünüyorum.
Selamlar
Ama, amatör olar
Zeki Yağlı
12-04-2011, 20:44
Yükleme işini becermişken. resimlerini çektiğim gardenya,passiflora ve Kaymak Ağacı ( Feijoa) çeliklerini de yayınlayayım..feijoa dalalrı 1 ay önce dikmiştim 1 hafta önce üzerlerinde gözler yeşermeye başladı gardenia ve passiflora çeliklerinide 15 gün önce dikmiştim hala canlılar..dikmeden önce söğüt dallarından hazırladığım suda 10 saat kadar bekletmiştim..
Feijoa Kaymak ağacı
Gardenya,Passiflora
Gardenya ve Passifloralara maaşallah ama Fejio için biraz erken.
Selamlar
Zeki Yağlı
12-04-2011, 20:48
Sayin hocam; domates, biber ve patlicanda her zaman uyguladigim sasirtma sekli sizinkinden biraz farkli. Ben viyolden cikardigim fidenin koklerini iyice temizledikten sonra bir miktar uclarindan makasla kirpiyorum. Daha sonra icinde sulandirilmis seyrek sivi gubre olan bir kapta yarim gun veya bir gece beklettikten sonra sasirtmayi tamamlayip karanlik ortama aliyorum. Bu sekilde bitkinin daha bir kuvettlenerek gelistigini dusunuyorum. Bu konudaki fikrinizi almak isterim.
Ben böyle bir yöntem bilmiyorum.
Bunu yapabilmek için köklerin çok çok gelişmiş olması gerektiğini düşünüyorum.
Okuduğum tüm kitaplarda kılcal köklere zarar vermemeye ve onları saran torfu oynatmamaya maksimum özen gösterilmesi isteniyor.
Selamlar
Zeki Yağlı
12-04-2011, 20:55
gerçekten zahmetten kaçınmayıp tüm ayrıntıları ile bu konuyu oluşturduğunuz için yürekten teşekkürler. bu konuda çok eksiklerimi giderdim. ve sizden şaşırtma sonrası adımlarını da içeren yeni bir çalışma bekliyorum daha doğrusu arzu ediyorum :) çünki bu güne kadar verimsiz de olsa bir miktar çimlendirme yapıyordum ama fidelerim olması gerektiği gibi sağlıklı büyümüyor ve çiçeklenmiyor muhakkak bu konudada kim bilir nelerim eksik. şimdiden bu konu içinde teşekkürler..:D
Kısmet olursa ileride onu da yapmaya çalışacağım.
Şimdilik siz #101 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=767706&postcount=101)ve #118 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=770361&postcount=118)numaralı başlıkları iyi okursanız sizin aradığınız bilgilerin çoğu var.
Kolay gelsin, Selamlar.
Yılmaz Yalçın
12-04-2011, 21:43
Sevgili Zeki Bey,
Paylaştığınız bilgi ve tecrübeler sayesinde tohumdan üretimde hevesimiz artti:)Size yine birkaç sorum olacak;
1-Şuan yani Nisan ayında çimlendirdiğimiz tohumlardan bu yaz çiçek görebilir miyiz?Yani tohum çimlendirmede geç kaldık mı?
2-Gülhatmi,sabah sefası gibi tohumları direk bahçeye eksek Nisan ortası gibi olur mu?Bahçeye ektiğimizde çimlenme ve büyüme şansı nedir ve nelere dikkat etmeliyiz bahçe ortamında?
3x3 lerden sonra şaşırtmaya gerek yoksa buna çok sevindim..
benimki ametörce.. seram yok ama evin bir odasının yarısı çimlendirme bölgesi..yalnız 10 gündür havalar hep kapalı olduğu için çabuk çimlenenler yeteri kadar ışık alamadılar ve normalden fazla boy attılar..
Bilgilendirmeler için çok teşekkür..
3x3 lerden sonra şaşırtmaya gerek yoksa buna çok sevindim..
benimki ametörce.. seram yok ama evin bir odasının yarısı çimlendirme bölgesi..yalnız 10 gündür havalar hep kapalı olduğu için çabuk çimlenenler yeteri kadar ışık alamadılar ve normalden fazla boy attılar..
Bilgilendirmeler için çok teşekkür..
sayın beymen
Bende sizin gibi önce viyoller ile çimlendirme yaptım, zekibeyin de dedigi gibi yer sorunu çıktı , yine sizin gibi hata yapıp ışık yeterli olmadılar boylar uzadı gitti eğri büğrü oldular sonra zeki beyin dediklerini harfiyen uyguladım yani 0,5 lt saksılar ve çimlenmeden sonra bol ışık bütün tohumlarım canavar gibi oldu :D amerikayı keşfetmeye gerek yok adımları izledinizmi işlem tamam, en güzel fideler sizin olsun selamlar....
Merhaba ergun bey,
odanın penceresi güneye baktığı için normal hava koşullarında ışık sorunum yok yalnız 10 gün boyunca havaların kapalı olacağını hesaplayamadım.yinede çok şükür aşırı boylanma yok..
bütün tohumlarımı viyol gözlerine ekmiyorum elimde 3-5 tohumu olup özen göstermek istediklerimi ya ufak üretim saksılarına veya viyol gözlerine ekiyorum..ayrıca bazı bitkiler karpuz,kavun,salatalık ve kabakgiller gibi köklerinin oynatılmalarından pek hoşlanmıyorlar..erken ürün alayım diye erkenden ektim..viyol gözlerine ekmek daha sağlıklı..bide zeki bey sağolsun 3x3 lere ektiklerimin extradan şaşırtmama gerek olmadığını söyledikten sonra diğer toplu halde ektiğim bazı bitkileride viyol gözlerine ekerim artık..
Merhaba ergun bey,
odanın penceresi güneye baktığı için normal hava koşullarında ışık sorunum yok yalnız 10 gün boyunca havaların kapalı olacağını hesaplayamadım.yinede çok şükür aşırı boylanma yok..
bütün tohumlarımı viyol gözlerine ekmiyorum elimde 3-5 tohumu olup özen göstermek istediklerimi ya ufak üretim saksılarına veya viyol gözlerine ekiyorum..ayrıca bazı bitkiler karpuz,kavun,salatalık ve kabakgiller gibi köklerinin oynatılmalarından pek hoşlanmıyorlar..erken ürün alayım diye erkenden ektim..viyol gözlerine ekmek daha sağlıklı..bide zeki bey sağolsun 3x3 lere ektiklerimin extradan şaşırtmama gerek olmadığını söyledikten sonra diğer toplu halde ektiğim bazı bitkileride viyol gözlerine ekerim artık..
çok güzel sayın beymen bilmecenin eksik parçaları yavaş yavaş oturuyor ne güzel...başarılar
nurguldk
13-04-2011, 11:15
Aubrieta, lobelya, alyssum gibi küçük tohumluları köpük kasalara ektim. Çimlenme gerçekleşene kadar üzerlerini streçle kapattım. Çok sık ekmemeye gayret ettim. Çünkü sıkışıklık görmezsem şaşırtma yapmayı düşünmüyorum.
Kasaların derinlikleri ortalama 15 cm civarında. Alt kısım toprağı bahçe toprağı, torf ve yanmış gübre ile karıştırdım. Üst katmana da sadece torf koydum. Torf yüzeyde çimlenme kolay olur sonra bitki büyümeye başlayınca kökler gübreli toprağa ulaşır ve kendi kendilerine şaşırırlar diye umut ediyorum :) İlk defa böyle bir deneme yaptım. Bu yöntemde başarılı olursam şaşırtma yapmadan direk bahçeye taşıyacağım.
Ayrıca kasalar esnek olduklarından kenarlarında açılma oluyor. Çimlenme gerçekleşmiş ve büyüyen fidelerin köklerini geliştirmek için de suyu kasaların kenarlarından dibe yolluyorum.
Eklediğim resim ilk ekildiği zaman. Şu anda çimlenme gayet sağlıklı devam ediyor. Kaliteli bir resim çektiğimde ekleyeceğim.
DSCF2068.jpg
DSCF2069.jpg
nurguldk
13-04-2011, 11:16
Ekleyememişim pardon..
198264
198265[/QUOTE]
merhaba, ben de aynı dertten muzdaribim.. tohumlarım 3.gün çimlendi ama 2 yapraklılar ve gövdeleri çok cılızşimdi 6 günlükler.. pencere önündeler. gece sanırım sokak lambasına doğru bir yönelmeleri var. boyunları bükük. sağlıklı gelişmeleri için neler yapılmalı.. teşekkürler..
ligustrum
13-04-2011, 21:56
Kavun fidelerinin fotoğrafını yüklerseniz, öneriler gelecektir.
Ekilmiş ekilmiştir. İnşallah kavun yemekte nasip olur. Kolay gelsin.
zeki bey merhaba daha önce sizin ile ışık kaynakları (ledli lambalar) ile ilgili bir konumuz olmuştu sizin dediğiniz gibi floresan lamba ile konuya devam ettim.ama biraz internette yaptığım araştırma ile ışık kaynakları ile ilgili çok güzel bir veri kaynagı gözüme çarptı sizinde böyle bir konuyu bilip bilmeden sizinle paylaşmak istedim degerlendirip sonucundan istişare edersek sevinirim.
http://www.akvaryumforum.com/forum/bitkili-akvaryumlarda-aydinlatma-245/41246-bitkili-akvaryumda-floresan-tercihi.htm
bu linktede çeşitleri bulunuyor
http://www.akvaryumculuk.biz/akvaryum_aydinlatma.html
Zeki Yağlı
15-04-2011, 13:31
Sevgili Zeki Bey,
Paylaştığınız bilgi ve tecrübeler sayesinde tohumdan üretimde hevesimiz artti:)Size yine birkaç sorum olacak;
1-Şuan yani Nisan ayında çimlendirdiğimiz tohumlardan bu yaz çiçek görebilir miyiz?Yani tohum çimlendirmede geç kaldık mı?
2-Gülhatmi,sabah sefası gibi tohumları direk bahçeye eksek Nisan ortası gibi olur mu?Bahçeye ektiğimizde çimlenme ve büyüme şansı nedir ve nelere dikkat etmeliyiz bahçe ortamında?
Yılmaz Bey,
Eğer ektiğiniz tohumlar yıllık çiçek açan btikilerin tohumu ise tabii görebilirsiniz.
Ama çok yıllık bitkiler, genel olarak, en erken ikinci sene çiçek verirler.
Yani tohum çimlendirmek için geç değil.
Gülhatmi ve sabah sefasını bahçeye dikmek için uygun zaman.
İnce tırmıklsnmış torf/toprak karışımına yaklaşık 2 cm derinliğe ekin, üzerini aynı toprakla örtün ve günde en az iki kere toprağın kuruyup kurumadığını kontrol edin.
Kolay gelsin
Zeki Yağlı
15-04-2011, 13:37
merhaba, ben de aynı dertten muzdaribim.. tohumlarım 3.gün çimlendi ama 2 yapraklılar ve gövdeleri çok cılızşimdi 6 günlükler.. pencere önündeler. gece sanırım sokak lambasına doğru bir yönelmeleri var. boyunları bükük. sağlıklı gelişmeleri için neler yapılmalı.. teşekkürler..
sevgili bilgeen,
Sizin fideler pencereden gündüz gelen ışığa doğru eğiliyorlar. Fide diktiğiniz kabı hergün döndürün ışık bir gün bir taraftan diğer diğer taraftan gelsin.
Mümkünse geceleri de fluoresan lambanın altına koyun.
Zeki Yağlı
15-04-2011, 13:55
zeki bey merhaba daha önce sizin ile ışık kaynakları (ledli lambalar) ile ilgili bir konumuz olmuştu sizin dediğiniz gibi floresan lamba ile konuya devam ettim.ama biraz internette yaptığım araştırma ile ışık kaynakları ile ilgili çok güzel bir veri kaynagı gözüme çarptı sizinde böyle bir konuyu bilip bilmeden sizinle paylaşmak istedim degerlendirip sonucundan istişare edersek sevinirim.
http://www.akvaryumforum.com/forum/bitkili-akvaryumlarda-aydinlatma-245/41246-bitkili-akvaryumda-floresan-tercihi.htm
bu linktede çeşitleri bulunuyor
http://www.akvaryumculuk.biz/akvaryum_aydinlatma.html
Sayın ergun35,
Eminim LED ile daha iyi aydınlatma sağlamak mümkün.
Ama 25 cm yüksekliğe kurulmuş 120 cm lik iki lambalı bir fluoresan lamba ile 60 cm eninde 120 boyunda bir alanı çok güzel aydınlatabiliyorum.
Bu düzeni 6-7 senedir memnuniyetle kullanıyorum. Şu andaki fiyatını bilmiyorum. Herhalde 15-20 TL ye çıkar.
Aynı aydınlatmayı yapacak LED li bir sistemin fiyatını hiç bilmiyorum.
Eğer imkanınız olur da araştırıp bizleri de bilgilendirirseniz makbule geçer.
Selamlar
Madem araştırıyorsunuz, bu kadar bir alanı, aydınlatacak dayanıklıca bir LED sistemi fiyatı bulur da bizleri de bilgilendirirseniz, hepimiz öğrenmiş oluruz.
Selamlar
nurguldk
15-04-2011, 14:39
Zeki Bey,
Sizin yöntemleriniz hem çok işe yaradı hem de beni çok rahatlattı.
Çimlendirme torflarını önce fırında sterilize ettim. Sonra yeterli derecede nemlendirdim. Peynir kaplarından( önce bulaşık deterjanıyla yıkadım) yaptığım ufak seraların altlarına delikler açıp tohumları ekip kapağını kapattım. Arada bir havalandırdım. Bu arada çok az miktarda fungusit uyguladım. Nadiren fısfıslama ihtiyacı duydum. Toprağın kuru olduğunu hissettiğimde özellikle çimlenme gerçekleştikten sonra büyük bir tepsiye su koyup, içine kapları koyarak dipten su almasını sağladım.
Hem iki de bir fısfıslamak zorunda kalmadım, hem de sterilizasyon sayesinde çimlenen bitkinin benim tohumum olduğuna emin oldum.
Ama bir tanesi var ki ne yapacağımı bilemiyorum.
Sedum coccineum stonecrop (internetten almıştım. Bu yöntemleri aynen uyguladım. Fıfıs hiç yapmıyorum. Su dolu tepsiye koyuyorum arada. Yalnız sedumların çimlenmesi için satıcının önerisi, çimlendirme torfuna kum ekledim. Çimlenme çok kolay gerçekleşti ancak neredeyse hiç büyümüyorlar. Ve bu süreçte de bazılarını kaybediyorum. Toprağının çok sertleştiğini farkettim. Öneriniz olursa çok sevinirim. Teşekkürler...
Sayın Zeki Bey,birçok faydalı bilgi verdiğiniz için teşekkürederim.Fakat şaşırtma konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Yukarda anlattığınız yöntem şaşırtma değil yer değiştirme diye biliyorum.Şaşırtma olması için kökte hiç toprak kalmaması gerekir eğer kökte toprak ya da torf kalırsa bu yer değiştirmedir.
Ayrıca şaşırtma da köklerin bir miktar zarar görmesi istenen bir durumdur.Fidenin kazık kökünde meydana gelecek kopmalar saçak kök oluşumunu tetikler.Kazık kök bitkiyi toprak üstünde tutmaya saçak kökler ise bitkiyi beslemeye yarar.
Ben domates ve biber için şaşırtmayı şöyle yapıyorum.Fideleri sökmeden önce iyice bir suluyorum,daha sonra sivri uçlu bir cisimle torfu dipten yukarı doğru kaldırtarak gevşetiyorum.Fideleri yapraklarından tutarak çekiyorum ve pet bardaklara dikiyorum.Fideleri çekerken köklerin bir kısmının koptuğunu hissediyorsunuz ama bu herhangi bir problem teşkil etmiyor.
Bir hatam varsa şimdiden kusura bakmayın.Çalışmalarınızı da büyük bir zevkle takip ediyorum.
Saygılar..
Zeki Yağlı
15-04-2011, 14:58
Zeki Bey,
Sizin yöntemleriniz hem çok işe yaradı hem de beni çok rahatlattı.
Çimlendirme torflarını önce fırında sterilize ettim. Sonra yeterli derecede nemlendirdim. Peynir kaplarından( önce bulaşık deterjanıyla yıkadım) yaptığım ufak seraların altlarına delikler açıp tohumları ekip kapağını kapattım. Arada bir havalandırdım. Bu arada çok az miktarda fungusit uyguladım. Nadiren fısfıslama ihtiyacı duydum. Toprağın kuru olduğunu hissettiğimde özellikle çimlenme gerçekleştikten sonra büyük bir tepsiye su koyup, içine kapları koyarak dipten su almasını sağladım.
Hem iki de bir fısfıslamak zorunda kalmadım, hem de sterilizasyon sayesinde çimlenen bitkinin benim tohumum olduğuna emin oldum.
Ama bir tanesi var ki ne yapacağımı bilemiyorum.
Sedum coccineum stonecrop (internetten almıştım. Bu yöntemleri aynen uyguladım. Fıfıs hiç yapmıyorum. Su dolu tepsiye koyuyorum arada. Yalnız sedumların çimlenmesi için satıcının önerisi, çimlendirme torfuna kum ekledim. Çimlenme çok kolay gerçekleşti ancak neredeyse hiç büyümüyorlar. Ve bu süreçte de bazılarını kaybediyorum. Toprağının çok sertleştiğini farkettim. Öneriniz olursa çok sevinirim. Teşekkürler...
Sevgili nurguldk,
Önerilerimin işinize yaramasına sevindim.
Sedum coccineum stonecrop, adı üstünde dam koruğu, dam üstünde çok az derin toprak veya humus da yaşayan biri bir bitki.
Bu bitki kaya üstünde bile yaşayabiliyor.
Onun için siz Sedum fidelerinizi yavaş yavaş güneşe alın ve sonra güneşte bırakıp biraz sabredin.
Selamlar, sevgiler
Zeki Yağlı
15-04-2011, 15:08
Sayın Zeki Bey,birçok faydalı bilgi verdiğiniz için teşekkürederim.Fakat şaşırtma konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Yukarda anlattığınız yöntem şaşırtma değil yer değiştirme diye biliyorum.Şaşırtma olması için kökte hiç toprak kalmaması gerekir eğer kökte toprak ya da torf kalırsa bu yer değiştirmedir.
Ayrıca şaşırtma da köklerin bir miktar zarar görmesi istenen bir durumdur.Fidenin kazık kökünde meydana gelecek kopmalar saçak kök oluşumunu tetikler.Kazık kök bitkiyi toprak üstünde tutmaya saçak kökler ise bitkiyi beslemeye yarar.
Ben domates ve biber için şaşırtmayı şöyle yapıyorum.Fideleri sökmeden önce iyice bir suluyorum,daha sonra sivri uçlu bir cisimle torfu dipten yukarı doğru kaldırtarak gevşetiyorum.Fideleri yapraklarından tutarak çekiyorum ve pet bardaklara dikiyorum.Fideleri çekerken köklerin bir kısmının koptuğunu hissediyorsunuz ama bu herhangi bir problem teşkil etmiyor.
Bir hatam varsa şimdiden kusura bakmayın.Çalışmalarınızı da büyük bir zevkle takip ediyorum.
Saygılar..
Sayın Tuğcu,
Başarılı olan her yöntem iyidir derler ya. Sizinki de öyle.
Ben bahçemde hiç sebze yetiştirmiyorum. Sebze yetiştiriciliği konusunda çok tecrübem yok. Yanılmıyorsam sebze tohumları kolay çimlenir ve çabuk boy atar. Eğer biraz tecrübeli iseniz daha şaşırtmadan kökleri iyi gelişmiş boylu poslu fideler üretebilirsiniz.
Ama birçok çiçek tohumu sebzeden çok daha yavaş çimlenirler ve gelişirler. Eğer çimlendirme yeriniz de dar ise küçük kaplara diktiğinizde fideler daha küçücükken şaşırtmak zorunda kalırsınız.
O zaman küçücük fidenin en kılcal kökü bile çok kıymetlidir, zarar verilmemesi gerekir.
Ayrıca bu başlığı inceleyen arkadaşların birçoğu daha bu işe yeni başlıyor çimlendirme bilgileri ve imkanları daha az. Başlangıçta gelişmiş köklü fideler elde etmeleri zor.
Onun için ben herkese hazır var olmuş köklere, eğer saksı içinde bitkiyi boğacak kadar sarmamışsa, zarar vermeden yapmalarını tavsiye ediyorum.
Selamlar
Sayın Tuğcu,
Başarılı olan her yöntem iyidir derler ya. Sizinki de öyle.
Ben bahçemde hiç sebze yetiştirmiyorum. Sebze yetiştiriciliği konusunda çok tecrübem yok. Yanılmıyorsam sebze tohumları kolay çimlenir ve çabuk boy atar. Eğer biraz tecrübeli iseniz daha şaşırtmadan kökleri iyi gelişmiş boylu poslu fideler üretebilirsiniz.
Ama birçok çiçek tohumu sebzeden çok daha yavaş çimlenirler ve gelişirler. Eğer çimlendirme yeriniz de dar ise küçük kaplara diktiğinizde fideler daha küçücükken şaşırtmak zorunda kalırsınız.
O zaman küçücük fidenin en kılcal kökü bile çok kıymetlidir, zarar verilmemesi gerekir.
Ayrıca bu başlığı inceleyen arkadaşların birçoğu daha bu işe yeni başlıyor çimlendirme bilgileri ve imkanları daha az. Başlangıçta gelişmiş köklü fideler elde etmeleri zor.
Onun için ben herkese hazır var olmuş köklere, eğer saksı içinde bitkiyi boğacak kadar sarmamışsa, zarar vermeden yapmalarını tavsiye ediyorum.
Selamlar
Sayın Zeki Bey;
Bende sizin bahsettiğiniz konunun çiçekler için geçerli olabileceğini tahmin ettim.Lakin konu içersinde bir kaç arkadaşın domates ve biberden bahsetmesi üzerine yukardaki yazıyı yazmayı uygun gördüm.Bende sebze konusunda iyi sayılırım ama çiçek işinden hiç anlamam.Yarın öbürgün çiçek yetiştirmek istersem sizin buradaki tecrübelerinizden yararlanacağım kesin.
En azından çiçek için ve sebze için şaşırtma yöntemlerini yazmış olduk, bu da diğer arkadaşlar için faydalı olmuştur .
Size kolay gelsin.
Saygılar...
Lilinin bahcesi
15-04-2011, 18:41
Sayın Zeki Bey;
Bende sizin bahsettiğiniz konunun çiçekler için geçerli olabileceğini tahmin ettim.Lakin konu içersinde bir kaç arkadaşın domates ve biberden bahsetmesi üzerine yukardaki yazıyı yazmayı uygun gördüm.Bende sebze konusunda iyi sayılırım ama çiçek işinden hiç anlamam.Yarın öbürgün çiçek yetiştirmek istersem sizin buradaki tecrübelerinizden yararlanacağım kesin.
En azından çiçek için ve sebze için şaşırtma yöntemlerini yazmış olduk, bu da diğer arkadaşlar için faydalı olmuştur .
Size kolay gelsin.
Saygılar...
Sayin TUGCU ve sayin Zeki bey,
Bu basliktaki 11 nisan tarihli 234 numarali mesajimda bu konuya deginmek istemistim.
fidelerim yoğurt kabında çok sıkıştılar 203815
şarıtma yapacağım inşallah beceririm
Merhaba herkese bende bu yıl süs biberlerimi kendim yetiştireyim dedim ve biber tohumlarını 15,03,2011 tarihinde pet bardaklara ektim ve üzerlerini streç ile kapattım arada fısfıs ile suladım sonra fidelirim çıkdı ama fidelerin hepsi uzun ve cılız oldu suyu azalttım hafif güneş gören yere koydum oda sıcaklığı 18-20 derecede bu fideleri uzun ve cılız olmasını önlemek için ne yapmam gerekli daha serin bir yeremi almalıyım fiderin kök kısımlarına torfmu kaymam gerekli? bilgisi olan arkadaşlar varsa cevaplar ise sevinirim.
malbman arkadaşımız başka bir arkadaşımıza uzayıp giden fidelerin bogazlarını doldurarak uzun boyların kasaltılmasını önermişti. Bu şekilde yapabilirsiniz. Bundan sonra bol aydınlık olan ancak direkt güneş almayan bir yerde çok az su vererek büyütmeye devam edin.
Kolay gelsin.
sebnem&mircan
17-04-2011, 20:13
Sayin Malbman'in tavsiyesine uyarak bende oyle yaptim. Bogazlamayi yaptiktan sonra sabahlari fisfis ile cok az suladim. Arada bir gun bilerek sulamadigim oldu. Sicaklik 20-24 derecede sabit, aydinlik bir odada biraktim. Gece de florasan altinda biraktim. Sonuc olarak cok iyi fidelere sahibim simdilik.
Lilinin bahcesi
17-04-2011, 20:34
Sayin hocam, cok faydali bir calisma olmus, ellerinize saglik.
Merhaba bugün benim Gojiler için yaptığım şaşırtma işlemi bu linktedir (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5046&page=82).
Saygılar.
Zeki bey, Yanlışlarım var mı ? Söyleyebilirmisiniz. Video için teşekürler.
sebnem&mircan
17-04-2011, 21:20
Harika olmus Zeki bey, cok tesekkurler. Yazilimin yaninda gorsellikte cok faydali biz acemiler icin.
Zeki Yağlı
19-04-2011, 10:47
Merhaba bugün benim Gojiler için yaptığım şaşırtma işlemi bu linktedir (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5046&page=82).
Saygılar.
Zeki bey, Yanlışlarım var mı ? Söyleyebilirmisiniz. Video için teşekürler.
Sayın h.ışık,
Şaşırtma fotoğraflarınız gayet güzel. Kökler güzel gelişmiş.
Şaşırtma zamanında ve doğru yapılmış.
Bravo, yola devam:)
Zeki Yağlı
19-04-2011, 10:50
Harika olmus Zeki bey, cok tesekkurler. Yazilimin yaninda gorsellikte cok faydali biz acemiler icin.
Sevgili sebnem&mircan,
Öğrendiklerinizle yetiştirdiğiniz fidelerin fotoğraflarını buraya koyarsanız başkalarını da cesaretlendirirsiniz.
Selamlar sevgiler
Zeki Yağlı
19-04-2011, 10:50
Sayin hocam, cok faydali bir calisma olmus, ellerinize saglik.
Teşekkürler Lilinin bahçesi
Sayın h.ışık,
Şaşırtma fotoğraflarınız gayet güzel. Kökler güzel gelişmiş.
Şaşırtma zamanında ve doğru yapılmış.
Bravo, yola devam:)
saolun hocam, sizlerin sayesinde. Her adımı atarken forum konularını bir kere daha gözden geçiriyorum. Bu sitede kütüphaneler dolusu bilgi var. :o
Poseidon
20-04-2011, 05:50
sayın Zeki Yağlı
çok değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler , harika bir yazı dizisi olmuş beğenerek okudum ve takip etmeye devam ediyorum . Bauhaus ve mısır çarşısından yaklaşık 12 çeşit kadar çiçek tohumu aldım bunları ekmesi için anneme verdim oda bildiği gibi ekti çok yanlışlarımız olduğunu bu yazıyı okuduktan sonra anladım keşke daha önce yazılarınız denk gelmiş olsaydı artık bundan sonra sayenizde daha bilinçli olacağız .
Cotyledon ' a örnek bir resimde ben ekliyeyim belki faydası olur.
Sayın Zeki Yaglı Bey.
Emeğinize sağlık.
Faydalandığım ve faydalanmaya devam edebileceğim çok güzel ve bir o kadar da akıcı bir anlatımla istifademize sunmuş olduğunuz bu tecrübeleriniz benim için bir ders mahiyetindedir.
İlk yaptığım her bir tarafı camadan içinde ışık ve ısı bulunan tohum yetiştirme seraları oldu.
Ondan öteside sizin tecrübelerinizi bire bir uygulayarak devam ediyor olmamdır.
Buradaki her bilginiz için size teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Zeki bey ben yeni üyeyim, emeğiniz ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Elimde not defterimle iki gündür burada yazdıklarınızı not ediyorum. Aslında bu siteye üye olduktan sonra
burayı her ziyaretimden önce kalem ve kağıdımı hazır bulunduruyorum.
Bizleri yüreklendiriyorsunuz, emeği geçen tüm arkadaşlara tekrar teşekkürler.
Bugün sizin yönteminizle papaya ve domates tohumlarını çimlendirmeye çalışıcam.
Saygılar
Zeki Yağlı
21-04-2011, 13:07
Sevgili P_O_S_E_I_D_O_N,
Sevgili tura,
Sevgili miyawy,
Burada öğrendiklerinizden yararlanmanıza çok sevindim.
Ancak kuru teşekkürü kabul etmiyorum:)
Teşekkür olarak öğrendiklerinizi uygulayınca ne netice aldığınızı gösteren resimleri buraya koymanızı bekliyorum.
Böylece yeni başlayacaklara da cesaret vermiş olursunuz.
Selamlar
Yılmaz Yalçın
21-04-2011, 20:45
Sevgili Zeki Bey,
Tavsilerinize uyarak ektiğim tohumlar sağlıklı gelişiyor.Yakında fotoğrafları burada paylaşacağım.Gerçi havalar soğuk gittiğinden dış ortama alıştırma seyansların henüz geçemedim.Gözlemlediğim akşam sefası,şebboy,gülhatmi gibi tohumlardan kolayca fide elde edilebiliyor ve fidelerinin gelişimi daha hızlı oluyor.Ancak nedense o kadar dikkat etmeme rağmen kedi tırnağı tohumlarının tamamı çimlendiği halde fidecikler çok az büyüdükten sonra(1-2 cm kadar) yere yattılar:(Öyle çok sulamadım torfun yüzeyi kahveleşince fısfısla ıslattım ama sanırım çoğunu kaybettim.Nerde hata yapıyorum acaba?
Sevgi Durul
21-04-2011, 21:11
Sayın Zeki Yağlı, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ben ve benim gibi tohumdan yetiştirmeye hevesli ve deneyimsiz arkadaşlar yararlı bilgiler öğreniyoruz. Saygılar...
Ektiğim tohumlar içinde en çabuk çimlenen şebboylar, bir de yellow hibiskus.
Eklemek istedim. Tohumlar için sayın tturt'a teşekkürler...
204976
204977
Sayın Zeki Yağlı Bey
Yapmış olduğum sera ve içinde çimlenmeye başlıyan tohunlarımın fotoğraflarıdır.
Tavsiyenize uyarak sera ısısını 18-20 derecede tutmaya çalışıyorum. 3 üncü günde çimlenme oldu.
205017
205018
205019
Sayın Zeki Yağlı Bey
Tavsiyenize uyarak sera ısısını 18-20 derecede tutmaya çalışıyorum. 3 üncü günde çimlenme oldu.
205017
205018
205019
Sayın tura; Sera kendi üretiminiz gibi geldi. Yanılıyormuyum? Dışarıdan görünümü küçük gibi olmasına rağmen içindekilere bakınca da yeterince geniş görünüyor. Ölçüleri nedir?
Çimlenen tohumlar gayet şen görünüyor.
Zeki Yağlı
22-04-2011, 09:12
Sayın Zeki Yağlı, verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ben ve benim gibi tohumdan yetiştirmeye hevesli ve deneyimsiz arkadaşlar yararlı bilgiler öğreniyoruz. Saygılar...
Ektiğim tohumlar içinde en çabuk çimlenen şebboylar, bir de yellow hibiskus.
Eklemek istedim. Tohumlar için sayın tturt'a teşekkürler...
204976
204977
Sevgili SDurul,
Mükemmel çimlendirmişsiniz.
Bu kadar iyi netice alınca siz hapı yuttunuz, seneye daha çok çeşit deneyeksiniz:)
Ne iyi:)
Selamlar
Zeki Yağlı
22-04-2011, 09:22
Sayın Zeki Yağlı Bey
205017
205018
205019
İşte bu kadar.
Sevgili Tura sizi kutlarım.
Çok güzel bir örnek verdiniz, kimbilir kaç kişiyi cesaretlendirdiniz.
Sağolun, varolun.
Bir uyarı:
Fideleri daha serin bir yerde büyütmek lazım.
Çimlenme tamamlanınca (= tohumların büyük çoğınluğu cotylendonlarını açınca) çimlendirme kabını mümkünse 10 derece civarında (15 derece altında) ve aynı miktarda ışık alan (günde 16 saat) başka bir yere alın.
Ve çok su vermeyin..
Gelişmeleri zaman zaman burada göstermeyi ihmal etmeyin.
Kolay gelsin.
Selamlar
Sayın Zeki Yağlı Bey.
Övgüleriniz için size teşekkür ederim.
2 Adet sera yaptım. Seranın birini tavsiyenize uyarak ısıtıcılı olarak yaptım.19 dereceye ayarlı.
İkinci serada sadece ışık var. 20 Watt iki adet folresan lamba var. Sanırım bu lambaların vereceği ısı 15 derecenin altında olacak. Sıcaklığı ölçerim.
Şimdiye kadar çimlendiremediğim kadar hızlı ve sağlıklı bir çimleme elde ettim. Tüm bilgileriniz için sağ olun efendim.
[QUOTE=h.ışık;790237]Sayın tura; Sera kendi üretiminiz gibi geldi. Yanılıyormuyum? Dışarıdan görünümü küçük gibi olmasına rağmen içindekilere bakınca da yeterince geniş görünüyor. Ölçüleri nedir?
Sayın h.ışık.
Sera kendi üretimim. 2 adet yaptım. Şimdilik ihtiyacımı karşılıyor.Isıtıcılı ve ışık düzeneklidir.Altı içi köpüklü saç ( Panel ) ve diğer tarafları camdır. Ölçüleri veriyorum.
Uzunluk = 90 cm
En = 50 cm
Yükseklik = 55 cm
Bu sene çimlendirme sonucu, bu başlık sayesinde daha memnun edici oldu ama çıkarılacak derslerim de oldu.
-Aynı tohumdan, bir tepsidekilerin hepsi çimlenmişken, diğer tepsidekilerin bazıları çimlendi. Sulamayı eşit yapmadığımı düşünüyorum.
-Plastik kutular üzerindeki şeffaf örtü ile nemi iyi korudular, bazı tohumlarım da hiç çimlenmedi. Ya çimlenme süreleri uzun ya da ilk ektiğimde çok nemli bıraktığım için çürüdüler, bakımına devam ediyorum belki sürpriz yapan olur.
-Genelde doğrudan toprağa ekilmesi gereken bitkileri (salatalık, suzan,..) toprakta eriyen lifli viyollere ektim, böylece kabından çıkarmadan yerine koyabiliyorum. Lifli viyollerin üzerini kapatınca hemen küflenme oluyor, açıkta bırakınca 24 saat olmadan kuruyor. Hava almasını sağlayacak şekilde pet şişenin kapağını açıp, üst kısmını koyuyorum.
-Çimlenmeye başlayanları hemen çok aydınlık bir ortama alıyorum (domateslerde bir günlük gecikme bile kendini çok belli ediyor). Gece aydınlatma imkanım yok ama üç tarafı ve tavanı cam olduğu için iyi ışık alıyor.
-Torf kullanmadım, elimde olan "Sihirli Toprak" paketini kullandım, böylece şaşırtana kadar besin eksikliği çekmeyecekler. Artık çoğunu şaşırtmak gerekiyor, yeteri kadar büyüdüler ama şaşırtınca dışarı alacağım, havanın biraz ılınmasını bekliyorum.
205232
205233
205234
205235
205236
Zeki Yağlı
23-04-2011, 09:46
Sayın Zeki Yağlı Bey.
Övgüleriniz için size teşekkür ederim.
2 Adet sera yaptım. Seranın birini tavsiyenize uyarak ısıtıcılı olarak yaptım.19 dereceye ayarlı.
İkinci serada sadece ışık var. 20 Watt iki adet folresan lamba var. Sanırım bu lambaların vereceği ısı 15 derecenin altında olacak. Sıcaklığı ölçerim.
Şimdiye kadar çimlendiremediğim kadar hızlı ve sağlıklı bir çimleme elde ettim. Tüm bilgileriniz için sağ olun efendim.
Sevgili Tura,
Çok çok iyi.
Isıtmasız serayı dışaarıda ısıtmasız bir yerde tutacaksınız sanıyorum.
İçerde tutacaksanız ışık yeterli sera gibi tutmaya gerek yok. Dışarıda bile gündüzleri kapağını açın havalansın, serinlesin.
Kolay gelsin
Zeki Yağlı
23-04-2011, 09:58
Bu sene çimlendirme sonucu, bu başlık sayesinde daha memnun edici oldu ama çıkarılacak derslerim de oldu.
-Aynı tohumdan, bir tepsidekilerin hepsi çimlenmişken, diğer tepsidekilerin bazıları çimlendi. Sulamayı eşit yapmadığımı düşünüyorum.
-Plastik kutular üzerindeki şeffaf örtü ile nemi iyi korudular, bazı tohumlarım da hiç çimlenmedi. Ya çimlenme süreleri uzun ya da ilk ektiğimde çok nemli bıraktığım için çürüdüler, bakımına devam ediyorum belki sürpriz yapan olur.
-Genelde doğrudan toprağa ekilmesi gereken bitkileri (salatalık, suzan,..) toprakta eriyen lifli viyollere ektim, böylece kabından çıkarmadan yerine koyabiliyorum. Lifli viyollerin üzerini kapatınca hemen küflenme oluyor, açıkta bırakınca 24 saat olmadan kuruyor. Hava almasını sağlayacak şekilde pet şişenin kapağını açıp, üst kısmını koyuyorum.
-Çimlenmeye başlayanları hemen çok aydınlık bir ortama alıyorum (domateslerde bir günlük gecikme bile kendini çok belli ediyor). Gece aydınlatma imkanım yok ama üç tarafı ve tavanı cam olduğu için iyi ışık alıyor.
-Torf kullanmadım, elimde olan "Sihirli Toprak" paketini kullandım, böylece şaşırtana kadar besin eksikliği çekmeyecekler. Artık çoğunu şaşırtmak gerekiyor, yeteri kadar büyüdüler ama şaşırtınca dışarı alacağım, havanın biraz ılınmasını bekliyorum.
205232
205233
205234
205235
205236
Sevgli kiraz,
İşte eline geçen tohumu iyi değerlendiren bir dostumuz:)
Maaşallah fidelerinin hepsi çok iyi durumda.
Katkıların ve resimler için çok teşekkür ederiz.
Yaptıklarının ve önerilerinin hepsine katılıyorum bir tek 'sihirli toprak' nedir bilmiyorum, hiç denemedim.
Bu konuda, ben, yine de herkesin bahçeye direkt ekilmesi gereken sebze (salatalık, kabak, fasulye,..) veya çiçek (akşam sefası, cosmos, kirli kadın,..) gibi tohumlar dışında, içeride çimlendirilmesi gereken tohumlarda çimlendirme torfu kullanılmasını tavsiye ediyorum.
Selamlar sevgiler
Zeki Yağlı
23-04-2011, 10:25
Sevgili Zeki Bey,
Tavsilerinize uyarak ektiğim tohumlar sağlıklı gelişiyor.Yakında fotoğrafları burada paylaşacağım.Gerçi havalar soğuk gittiğinden dış ortama alıştırma seyansların henüz geçemedim.Gözlemlediğim akşam sefası,şebboy,gülhatmi gibi tohumlardan kolayca fide elde edilebiliyor ve fidelerinin gelişimi daha hızlı oluyor.Ancak nedense o kadar dikkat etmeme rağmen kedi tırnağı tohumlarının tamamı çimlendiği halde fidecikler çok az büyüdükten sonra(1-2 cm kadar) yere yattılar:(Öyle çok sulamadım torfun yüzeyi kahveleşince fısfısla ıslattım ama sanırım çoğunu kaybettim.Nerde hata yapıyorum acaba?
Yılmaz bey merhaba,
Benim bu başlıkta yazdıklarımı uyduğun konusunda endişe taşıyorum.
Bu sonuca, tesadüfen Yeni çimlendirilmiş fidelerle yaşanan sorunlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8575)başlığında yazdığın şu soru ve koyduğun fotoğrafları (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=618917&postcount=92) görünce vardım.
Eğer burada anlattıklarıma birazcık dikkat etmiş olsan "torf ile bahçe toprağını karıştırıp" ekmezdin.
Başardığın tohumlar (akşam sefası, gece sefası,..) dışarıya toprağa direkt ekilince kolayca çimleniyor. Bunlar için içeride çimledirmenin faydası yok.
Küçük, nahif tohumları içeride çimlendirmek gerekiyor ve hiçbir bakteri, mantar ve zararlıdan etkilenmemeleri için sterilize edilmiş torf tavsiye ediliyor.
Senin gibi tüm bahçeleri dolaşan ve bir çok şey görüp öğrenen birisi bunca zaman sonra "Şunları şunları yaptım. Olmadı: Acaba nerede hata yaptım?" diye sorarsa, yeni başlayanlar ne yapsın?
Moralleri bozulur alimallah:)
Bana göre senin yaptığındaki eksiklik biraz özen, biraz konsantrasyon, biraz dikkat.
Eğer tohumları öylesine eker gider, bir hafta sonra dönüp, "Aaa olmuş. Aaa olmamış" dersen tohumlar sana istediğini vermez.
Sana burda yazdığım 2 numaralı başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=752192&postcount=2) dikkatlice tekrar okumanı tavsiye ediyorum.
Başarının sırrı orada yatıyor.
zeki bey merhaba emeklerin belgeleri yeni çimlendirmelerim
205462 205463
büyümeye çalışan sardunyalarım,gündüz sefam,aynisefam,hercailer ve biberlerim
şu anda güneşle ilişki içerisindeler
205464 205465
neşeleri yerinde domateslerim
205466
yalnız zeki bey cam güzeli ve yaprak güzeli 20 gün olmasına rağmen 1 er adet çimlendi herşeyi doğru yapmaya rağmen eksiğim varmı diye düşünüyorum bunların çimlenme süreleri dahamı uzun acaba..
hayırlı günler.
sebnem&mircan
23-04-2011, 18:24
İşte bu kadar.
Sağolun, varolun.
Bir uyarı:
Çimlenme tamamlanınca (= tohumların büyük çoğınluğu cotylendonlarını açınca) çimlendirme kabını mümkünse 10 derece civarında (15 derece altında) ve aynı miktarda ışık alan (günde 16 saat) başka bir yere alın.
Ve çok su vermeyin..
Kolay gelsin.
Selamlar
Iste bir yanlisim daha:( Tohumlari ektigim zamanki isi hala ayni belki cok az dusuk. Hemen isiyi dusurdum. Resim ekliyecegim Zeki bey fidelerin tam bir aylik olmasini bekliyorum.
Yılmaz Yalçın
23-04-2011, 20:56
İşte bu kadar.
Sağolun, varolun.
Bir uyarı:
Ve çok su vermeyin..
Kolay gelsin.
Selamlar
Sevgili Zeki Bey,
Çok haklısınız:)Hatamın büyük bölümü;yoğun çalışma temposundan fidelerle ara sıra ilgilenmemden kaynaklanıyor.Tabi buna yukarıda alıntı yaptığım bölüm de eklenince başarısızlık kaçınılmaz oluyor.İlginiz sayesinde ve biraz dikkatle tohumdan fidelerim olacak inşallah:)Yeni çimlenen bir kaç fideler var onları çimlenir çimlenmez daha serin ve aydınlık ortama alacağım..Çünkü fidelerin bulunduğu ortam biraz az aydınlık ve 18 derece..
sebnem&mircan
23-04-2011, 22:57
Isiyi kapali konuma getirsemde evin icin 22-23 derece oluyor. Fidelerin oldugu odanin camini acip fideleride canim onune yerlestirdim hava bu gun soguk oldugu icin 10 dk bekletiyorum tekrar iceri aliyorum. Bir kac tekrardan sonra bitkilerin renklerinin tamamen yesile dondugunu gordum. Gunlerdir hafif sarariya calan rengin neden oldugunu arastiriyodum. Simdi anliyorum ki zavalli fidecikleri nerdeyse pisirmek uzereymisim evin sicakligiyla. Verdiginiz bilgilerle bu sene kendi urunlerimizi yiyecegimizi umit ediyorum sayin Zeki bey. Cok tesekkur ederim bu degerli bilgileri bizimle paylastiginiz icin.
Zeki Yağlı
23-04-2011, 22:58
zeki bey merhaba emeklerin belgeleri yeni çimlendirmelerim
205462 205463
büyümeye çalışan sardunyalarım,gündüz sefam,aynisefam,hercailer ve biberlerim
şu anda güneşle ilişki içerisindeler
205464 205465
neşeleri yerinde domateslerim
205466
yalnız zeki bey cam güzeli ve yaprak güzeli 20 gün olmasına rağmen 1 er adet çimlendi herşeyi doğru yapmaya rağmen eksiğim varmı diye düşünüyorum bunların çimlenme süreleri dahamı uzun acaba..
hayırlı günler.
Sevgili ergun35,
Fevkalade güzel. Elinize sağlık.
Bazı tohumların biraz daha farklı istekleri var. Kısmet olursa onlara ileride değiniriz.
Cam güzeli tohumlarının üzerine hiç torf örtmemek gerekiyordu.
Mümkünse flüorasan lamba altına alın ve ısıyı da yükseltebiliyorsanız 24 dereceye yükseltin.
Çimlendirebileceğinizi sanıyorum.
Kolay gelsin.
Zeki Yağlı
23-04-2011, 23:00
Isiyi kapali konuma getirsemde evin icin 22-23 derece oluyor. Fidelerin oldugu odanin camini acip fideleride canim onune yerlestirdim hava bu gun soguk oldugu icin 10 dk bekletiyorum tekrar iceri aliyorum. Bir kac tekrardan sonra bitkilerin renklerinin tamamen yesile dondugunu gordum. Gunlerdir hafif sarariya calan rengin neden oldugunu arastiriyodum. Simdi anliyorum ki zavalli fidecikleri nerdeyse pisirmek uzereymisim evin sicakligiyla. Verdiginiz bilgilerle bu sene kendi urunlerimizi yiyecegimizi umit ediyorum sayin Zeki bey. Cok tesekkur ederim bu degerli bilgileri bizimle paylastiginiz icin.
İnşallah.
Afiyet olsun.
Bize yalnız resimleri yeter:)
Selamlar
sebnem&mircan
23-04-2011, 23:07
Kadife cicegi ve feslegene kac yaprak olduklarinda sasirtma yapmaliyim, ya da yapiliyormu acaba Zeki bey. Isteginiz uzere resimleride bi ara cekip bu aksam yuklerim hemen
Günaydın Zeki bey,
Çimlenen pepila tohumlarını (papaya değilmiş acemiliğime verin), sizin yönteminizle plastik kaplarda kaloriferin üstüne bırakmıştım, dün sabah pepilalar, bugünde domatesler mini mini fide verdiler, (biberlerde ses seda yok) pepilalar 4. günde ,plastik kaba almadan bir gün önce ılık suya bıraktığım domates tohumlarıda 5. günde. üzerlerini açtım biraz havalandırıyorum.
Bu arada evde kişniş tohumları ve arapça adı hambilhal (kahveye koku versin diye kullanılıyor, başka yerde kullanılıyormu bilmiyorum) tohumları vardı dünde onları ektim ne olur bilmiyorum. Tohumlar eski olduğu için belki tutmaz ama bir deniyim dedim.
Saygılar
Benol Hazaroğlu
25-04-2011, 16:42
Sayın Zeki bey
Smooth Garden a üye oldum. Torf istedim fakat hepsinde böcek yiyen bitkiler için yazıyor.Onlara telefonla ulaşamadım size sorayım dedim.
Mahsuru var mı? Ne anlama geliyor.
Zeki Yağlı
25-04-2011, 17:26
Sayın Zeki bey
Smooth Garden a üye oldum. Torf istedim fakat hepsinde böcek yiyen bitkiler için yazıyor.Onlara telefonla ulaşamadım size sorayım dedim.
Mahsuru var mı? Ne anlama geliyor.
Benol hanım merhaba,
Bu ibareye ben de şaşırdım.
Ama işi görebilir.
Bitki yetiştirmek için torfun en iyisinin markası Klansmann dır.
Profesyonel yetiştiriciler sanıyorum bu markayı tercih ediyor. Diğerlerinden biraz daha pahalı ama bizim alacağımız miktarlar için çok koymuyor.
Klansmann'ın Türkiye ithalatçısı Doktor Tarsa (http://www.drt.com.tr/Default.aspx).
Torflar bu sayfada (http://www.drt.com.tr/BitkiYetistirme.aspx?sayfa=torf).
Klansmann'ın çimlendirme için Base Substrate'i var. Ben civarda bir yerde bulamadım.
Ama uzun süre Potgrond P kullandım. Çok memnun kaldım.
Bu sene yakın bir yerde bulamadım başka marka aldım çok memnun kalmadım.
Şu sayfada (http://www.drt.com.tr/Iletisim.aspx?sayfa=bolgeler) Bölge sorumluları ve bayiler var.
Size en yakın olanı galiba Samsun'da. Bir telefon ederseniz en kolay nereden temin edeceğinizi öğrenebilirsiniz.
İyi netice almak istiyorsanız bu yolu denemenizi tavsiye ederim.
Selamlar
Benol Hazaroğlu
25-04-2011, 17:32
Önce orayı aramıştım. 70kg dan az vermiyorlar. Ben çiçek tohumunda kullanacağım. Buradan ve siteden aldım memnun değilim. Streçlediğim halde hemen kuruyor.
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.