View Full Version : Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar
Menekşe35
18-04-2012, 17:45
bugün 35. gün ve sweet cheery domates tomurcuklanmış. biraz erken gibi geldi bana ama :confused: 284404
metinsima
19-04-2012, 17:55
Benim tohumların 1 aylık durumu (18.4.2012). 1.resim domatesler, 2. resim patlıcan, 3.resim sivri biber, 4.resim dolma biber, 5.resim hıyar ve ajur.
metinsima
23-04-2012, 12:42
Tohumlarımın 5.haftadaki gelişimi: 22.4.2012
285908 Domatesler
285909 Patlıcan
285910 Sivri biber
285911 Dolma biber
285912 Salatalık ve Ajur
Cemil B.
23-04-2012, 13:43
Benim Bodur çeri domateslerin ilk tohum ekimi :15.03.2012
son hali 15.04.2012 sizce durumları nasıl, bir kere şaşırtma yaptım henüz.http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/284349d1334744307-bodur-ceri-domatesdsc08971_15042012.jpg
Burasıda benim balkon sayfasının son hali (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26553-5.htm)
Murat AKİKOL
23-04-2012, 21:25
Balkon bahçemin son hali;
Fotograflar geçen cuma çekildi. Sizce gelişmeler nasıl?
Yorum yazarmısınız.
Murat AKİKOL
23-04-2012, 21:31
Bunlarda devamı.
Cemil B.
24-04-2012, 14:48
Sn. Murat AKIKOL ,
Çok güzel gözüküyorlar , kendinize balkon sayfası acmanızı öneririm, birde sandıktakiler ne çimlenmiş olan?
Murat AKİKOL
24-04-2012, 19:28
Sn. Murat AKIKOL ,
Çok güzel gözüküyorlar , kendinize balkon sayfası acmanızı öneririm, birde sandıktakiler ne çimlenmiş olan?
Merhabalar.
Sandıktakiler maydanoz gerçek yaprakları yeni yeni çıkmaya başladı
bebeto016
25-04-2012, 18:58
bir abimizin gönderdigi kekikleri suda bekletip poşetlere koydum çıkışları hızlı oldu ama biraz gelişmelerei durakladı. poşetlere 3-4 er koydum keşke toplu halde koysaydım biraz biçimsiz bir hal aldılar umarım dallanırlarda güzel görünürler.
bebeto016
25-04-2012, 19:05
4 er tane kudret narı ve japon feneri tohumu ektim 2 haftada kudret narlarının hepsi japon fenerini 1 tanesi çıktı. diger 3 japon feneri hala ortada yok:-) biraz daha büyüsünler şaşrtarak yerlerine ekicem umarım onları kaybetmem.. son resimin güzelliğine bakarmısınız.
bebeto016
25-04-2012, 19:09
bunlarda altın çileklerim 19 nisanda toprakla buluşturdum üzerine streç naylon geçirdim arada havalandırıyorum . geçen paketi 1 tl den altın çilek aldım tadına bakayım diye hiç beğenmedim bahçeye ekme konusunda biraz olumsuz yargılar oluştu bakalım hala düşünme aşamasındayım.
Menekşe35
27-04-2012, 19:51
bunlarda altın çileklerim 19 nisanda toprakla buluşturdum üzerine streç naylon geçirdim arada havalandırıyorum . geçen paketi 1 tl den altın çilek aldım tadına bakayım diye hiç beğenmedim bahçeye ekme konusunda biraz olumsuz yargılar oluştu bakalım hala düşünme aşamasındayım.
Altınçileğin tadını bende hiç beğenmedim malesef.Oysaki gorüntüsü ne kadar albenili gelmişti.
Cemil B.
28-04-2012, 08:47
bende altın çilek tohumu aldım , henüz ekmedim , hiç ekmesem mi???
bebeto016
28-04-2012, 09:56
evet okadar eziyete degermi iyi düşünmek lazım. ama ben kurutmasını düşünüyorum sanki lezzet bakımından daha mantıklı gibi geliyor acaba yetiştirip kurutmaksınımı yapsak.
Cemil B.
28-04-2012, 12:51
en iyisi mi bahçeye ekim ben tohumları, altın çilekte şaşırtma yapmak gerekir mi? eger gerekir derseniz önce saksıya ekip fide haline getirim.
limon_sever
28-04-2012, 12:52
Altınçileğin tadını bende hiç beğenmedim malesef.Oysaki gorüntüsü ne kadar albenili gelmişti.
Geçen sene bahçede yetiştirdiğimiz altın çileklerin lezzeti çok güzeldi. Çarşıda tesadüf bir yakının dükkanına girmiştim. Manavdan taze altın çilek almışlar. Tadı hiç güzel değildi. Sanırım farklı çeşitleri var.
limon_sever
28-04-2012, 12:54
en iyisi mi bahçeye ekim ben tohumları, altın çilekte şaşırtma yapmak gerekir mi? eger gerekir derseniz önce saksıya ekip fide haline getirim.
Şaşırtma yapabilirsiniz de yapmayabilirsiniz de bu size kalmış. Ama bahçede değilde ev içinde yetiştirip öyle bahçeye dikseniz daha iyi olur. Ekmek için biraz geç kalmışsınız.
bence ilk saksıya ekin daha sonra bahçeye alın çimlenme yüzdesi daha fazla olur..
Cemil B.
28-04-2012, 19:28
Ekmiyim mi bu vakitten sonra? artısı ne olur eksisi ne olur , avantajları dezavantajları nelerdir?
ne dersiniz, yönlendirmeleriniz sonucu devam mı tamam mı karar vercem,
Yaklaşık bir ay önce ektiğim tohumlardan yeşerenler sadece 2-3 cm hala. elimde şimdi tohum olsa yine eker ve yetiştirirdim. ankara için geç sayılmaz diye düşünüyorum.
Ekmiyim mi bu vakitten sonra? artısı ne olur eksisi ne olur , avantajları dezavantajları nelerdir?
ne dersiniz, yönlendirmeleriniz sonucu devam mı tamam mı karar vercem,
ekebilirsin tabi hocam..dogru uygulamaları yaptıgın surece hic sıkıntı yasamassın..
Cemil B.
29-04-2012, 20:37
ben seneye bırakmaya karar verdim altın çilek tohumu ekimini , ne zaman torf ile buluşturmalıyım , asıl zamanı nedir?
Menekşe35
29-04-2012, 21:32
Geçen sene bahçede yetiştirdiğimiz altın çileklerin lezzeti çok güzeldi. Çarşıda tesadüf bir yakının dükkanına girmiştim. Manavdan taze altın çilek almışlar. Tadı hiç güzel değildi. Sanırım farklı çeşitleri var.
Belkide farklı cinsleri vardır. Bende pazarda görüp aldım. Ben beğenmedim fakat çocuklarım beğendiler. Lezzet kişiden kişiyede değişebiliyor. Birde içinden çürük çıkan iki taneyi boş olan saksıya gömmüştüm. Daha sonra o saksıdakı topragı kullandığımda her yerden altınçilek fidesi çıktı. Taze altınçilekdende çimlenme oluyor. Tohum bulmakta zorluk çekenler bu yöntemi deneyebilirler. :p
Cemil B.
30-04-2012, 09:37
a101 de kalan tohumlar arasında gorup aldım bende altın çilek tohumlarını 1.25TL
bebeto016
30-04-2012, 22:10
8. gününde altın çilek tohumlarım gün yüzüne çıktı.resimlerini çektim en kısa zamanda ekliycem.
Cemil B.
01-05-2012, 15:54
sn. Murat AKIKOL maşallah maşallah , hepsi coşmuş en son resimlerden bu yana , domatesler boy atmıs , maydonozlar sandıkları doldurmus.
Tohumları diktiğiniz kabın altı delik olduğunu umuyorum.
Torfu kürdan gibi bir aletle birçok yerinden delik ve üzerinden sulayın.
Eğer su torfu hiç ıslatmadan akıp gidip deliklerden çıkıyorsa o zaman tohum diktiğiniz kabı kenarları yüksek bir kaba (tepsi diyelim) oturtun.
Tepsiye alabildiğince, su alttaki deliklerden yükselebilecek kadar su doldurun.
Ve ıslaklığın yukarı doğru çıkmasını, torfun renginin koyulmasını bekleyin.
Islaklığın yüzee çıkması torfun kuruluğuna ve kabınızın derinliğine göre iki gün alabilir.
Sürekli takip edin.
Islaklık yüzeye çıkınca alttaki su tepsisini alın.
Kolay gelsin
Zeki Bey çok teşekkür ederim. Dediklerinizi uyguladım ve tohumlarım çimlendi. Çok mutlu oldum. Gerçek yaprakları henüz çıkmadı. Boyları biraz uzun ve gövdeleri çok ince. Bu forumda fazla sudan olabileceği yazıyor. Suyu azaltayım mı?
eger fidelerinizi hala karanlıkta tutuyorsanız bu uzamalarına sebep olur..daha cok ışık alan bir yere taşırsanız sorun cözülür..
Zeki Yağlı
03-05-2012, 10:33
Zeki Bey çok teşekkür ederim. Dediklerinizi uyguladım ve tohumlarım çimlendi. Çok mutlu oldum. Gerçek yaprakları henüz çıkmadı. Boyları biraz uzun ve gövdeleri çok ince. Bu forumda fazla sudan olabileceği yazıyor. Suyu azaltayım mı?
Çok sevindim aigneis!
Boyun fazla uzaması mazI'nın da dediği gibi ışık azlığındandır.
Ayrıca ortamın da çok sıcak olmamasına, 22 derecelerin üzerinde, olmamasına dikkat edin
selefiyye3431
03-05-2012, 22:37
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=290774&stc=1&d=1336076897
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=290773&stc=1&d=1336076897
Arkadaşlar müsadenizle yorumlarınızı almak istiyorum.
İlk resimde 10 nisan da ektiğim lobelyalar görünüyor, çok küçükler daha gerçek yaprakları yeni yeni gözüküyor, güneş görmeli mi, yoksa erken mi, ben gelişimlerinin geri olduğu kanısındayım, doğru mu ya da neden geri kalmış, evimin balkonu güneş alıyor ama rüzgarda epey var çıkarmaya çekiniyorum, valla ne yapacağımı bilmiyorum acemilik bu olsa gerek!!
ikinci resim de 1 nisanda ektiğim ateş çiçekleri onlarda da aynı sorunlar ne dersiniz, yorum yapar bilgilendirirseniz sevinirim...
hocam rüzgar varsa fidelerin kırılır veya terlemelerini hızlandırır su kaybından olurler...gunes gorme zamanları gelmis..boylarının uzun olmasından belli zaten...fakat ruzgarın cok olmadıgı gunesli bir ortam bulursanız iyi olur ayrıca gunesin yakıcılıgındanda fidelerinizi korumalısınız..
Güzin Çakar
04-05-2012, 07:10
selefiyye3431
Mutlaka dışarı çıkmaları gerekir. Balkonunuzun en korunaklı yerine alınız Gerekiyorsa, bir süre mukavva, karton, koli, büyük bitki, vs. kullanarak rüzgara karşı önlem alabilirsiniz.
Zeki Yağlı
04-05-2012, 20:15
Lütfen bilgisi olan yorum yazsın.
Aşagıda ki domates çiçeğinde bi acaiplik yok mu, Çünkü kocaman bi çiçek ve o çiçeğin ortasında yeşil bi yaprak. Ne olabilir sizce?
Ayrıca biberlerin en üst kısmındaki yeni açmaya başlayan filizlerin içinde sarı sarı bit'e benzeyen böcekler var.Ne olabilir?
Murat Bey ayrıca özel mailime şunları yazmış:
Benim sizden yardım talep ettiğim konu (Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler) sayfada da paylaştıgım resimlerimdeki domatesin çiçeklenme şekli ve Batman sıcak oldugu için çiçeklenme erken oldu şuan domates çiçekleri bi müddet canlı kalıp sonra kuruyor ve daldan kırılıp düşüyor. Bu neden olabilir? Balkonumdaki sebze bitkilerimi; kum,perlit, cocopeat, yanmış koyun gübresi karışımına ektim. Ve onları npk 20 20 20 ile yapraktan pülverize ederek besliyorum. Eksik veya yanlış yaptıgım ne olabilir sizce?
Murat Bey,
Herşeyden önce çök başarılı çimlendirme yapmışsınız. Kutlarım.
Ama bitkilerinizi niye hala balkonda tutuyorsunuz?
Eğer hep balkonda tutacaksanız pencereleri tamamen açın, soğuktan korkacak birşey kalmadı.
Kapalı balkonda sıcaklık sera etkisiyle çok artar ve bitkiler çok daha hızlı ama sağlıksız gelişirler.
Çiçeklerden meyve (domatese) olması için tozlanma (=döllenme) olmalıdır.
Tabiatta çiçeğin polenini (tozunu) diğer çiçeğin yumurtalığına yerleştirme işini böcekler veya rüzgar yapıyor.
Balkonda ne rüzgar olur ne böcek.
Onun için döllenme olmaz ve çiçek düşer gider.
Seralarda başka çözümler var ama siz oralara varmayın.
Onun için bitkileriniz hemen açık havaya çıkarmanızı tavsiye ederim.
Çiçek ortasındaki yaprağın sebebini bilmiyorum.
Normal şartlara getirin sonra tekrar bakın.
Yeni sürgünlerdeki sarı bit için deterjanı biraz sulandırın ve bitli kısma serpin/püskürtün.
Fazla da gübre vermeyin.
Önce dış hava koşullarına getirin.
Kolay gelsin.
Zeki Yağlı
04-05-2012, 20:22
Arkadaşlar müsadenizle yorumlarınızı almak istiyorum.
İlk resimde 10 nisan da ektiğim lobelyalar görünüyor, çok küçükler daha gerçek yaprakları yeni yeni gözüküyor, güneş görmeli mi, yoksa erken mi, ben gelişimlerinin geri olduğu kanısındayım, doğru mu ya da neden geri kalmış, evimin balkonu güneş alıyor ama rüzgarda epey var çıkarmaya çekiniyorum, valla ne yapacağımı bilmiyorum acemilik bu olsa gerek!!
ikinci resim de 1 nisanda ektiğim ateş çiçekleri onlarda da aynı sorunlar ne dersiniz, yorum yapar bilgilendirirseniz sevinirim...
Benim tecrübelerimde bu şekildeki az gelişmeler köklerin yeterli gelişmemesinden oluyor.
Bunun birçok sebebi olabilir ama en önemlisi ışık yetersizliğidir.
Geceleri üzerlerine bir flüoresan lamba koyabilirseniz çok iyi olur.
İmkan yok ise evinizin/balkonunuzun/bahçenizin en kuytu yerine direkt güneş almayacak en aydınlık yerine koyun.
Bitkileriniz ne rüzgara ne direkt güneşe dayanabilecek durumda.
Ayrıca çimlendirme ortamı olarak ne kullanıyorsunuz?
Rengi biraz değişik geldi bana.
Kolay gelsin.
eger fidelerinizi hala karanlıkta tutuyorsanız bu uzamalarına sebep olur..daha cok ışık alan bir yere taşırsanız sorun cözülür..
Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Serin aydınlık bir odam var. Orada tutuyordum ama daha iyi ışık almaları için bahçeye çıkardım.
Çok sevindim aigneis!
Boyun fazla uzaması mazI'nın da dediği gibi ışık azlığındandır.
Ayrıca ortamın da çok sıcak olmamasına, 22 derecelerin üzerinde, olmamasına dikkat edin
Zeki Bey size de çok teşekkür ederim. Sayenizde kurtuldu tohumlarım. Isıyı takip etmek için iş yerimden bir termometre getirdim. Hem ortamın ısısını hem de toprağın ısını ölçüyor.
Fotoğraflarımı paylaşmak isterim:
lavantam ve termometrem:
http://desmond.imageshack.us/Himg707/scaled.php?server=707&filename=lavanta.jpg&res=landing
safir rengi sarkan lobelyam:
http://desmond.imageshack.us/Himg838/scaled.php?server=838&filename=lobelya.jpg&res=landing
sarı ballıca (alyssum saxatile):
http://desmond.imageshack.us/Himg18/scaled.php?server=18&filename=sarballca.jpg&res=landing
Murat AKİKOL
05-05-2012, 13:15
Murat Bey ayrıca özel mailime şunları yazmış:
Murat Bey,
Herşeyden önce çök başarılı çimlendirme yapmışsınız. Kutlarım.
Ama bitkilerinizi niye hala balkonda tutuyorsunuz?
Eğer hep balkonda tutacaksanız pencereleri tamamen açın, soğuktan korkacak birşey kalmadı.
Kapalı balkonda sıcaklık sera etkisiyle çok artar ve bitkiler çok daha hızlı ama sağlıksız gelişirler.
Çiçeklerden meyve (domatese) olması için tozlanma (=döllenme) olmalıdır.
Tabiatta çiçeğin polenini (tozunu) diğer çiçeğin yumurtalığına yerleştirme işini böcekler veya rüzgar yapıyor.
Balkonda ne rüzgar olur ne böcek.
Onun için döllenme olmaz ve çiçek düşer gider.
Seralarda başka çözümler var ama siz oralara varmayın.
Onun için bitkileriniz hemen açık havaya çıkarmanızı tavsiye ederim.
Çiçek ortasındaki yaprağın sebebini bilmiyorum.
Normal şartlara getirin sonra tekrar bakın.
Yeni sürgünlerdeki sarı bit için deterjanı biraz sulandırın ve bitli kısma serpin/püskürtün.
Fazla da gübre vermeyin.
Önce dış hava koşullarına getirin.
Kolay gelsin.
Bilgilendirmeniz için teşekkürler Zeki bey.
Ben Batman'da yaşıyorum, sogukla ilgili bi sıkıntımız yok.Buralarda havalar yaklaşık bir aydır 30 derecenin üstünde seyrediyor. Balkon da tamamem açık yani balkon penceresi mevcut değil. Öğlen 12:30'dan akşam batana kadar güneş balkonda bitkiler direkt ışıktan faydalanıyor. Hatta 6. ayın başlarından itibaren gölgeleme yapmaya başlıyorum. Çünkü buralar yazın 50-55 dereceyi buluyor. Forumdaki fotograflar sabah saatlerinde çekildiği için pek aydınlık çıkmamış. Maydanosların altındaki resimde balkon korkuluklarına takılı olan beyaz parça strafordur. Balkon duvarları ve bitkiler arasına yerleştirdim, duvarın aşırı sıcagı bitkileri etkilemesin diye.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.
ismail61
18-05-2012, 17:31
Bilgileriniz için teşekkürler elinze sağlık
Murat AKİKOL
18-05-2012, 21:26
Balkonumun bugün ki hali. Tam 5 adet minik domatesimiz var. Çileklerde kızarmaya başladı.
osmanbas29
21-05-2012, 08:04
arkadaşlar günaydın
bi sey sormak istiyorum
2 tane orta boy saksıya 6-7 şer adet fesleğene tohumu ektim
1 kaç ay önce
şimdi filizlendirler büyümeye başlıyorlar
acaba sanırım şaşırtma deniliyor
yerlerinden alıp tek tek ayrı ayrı sakıslara koymam mı gerekiyor
Merhabalar..
Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım kadife çiçeği fidelerimde dallanmanın olabilmesi için uç alımı yapmalı mıyım?
Zinnia kirli hanım çiçeği için bunun gerekli olduğunu okudum. Aynı durum kadife çiçeği için geçerli mi?
Teşekkür ederim.
arkadaşlar günaydın
bi sey sormak istiyorum
2 tane orta boy saksıya 6-7 şer adet fesleğene tohumu ektim
1 kaç ay önce
şimdi filizlendirler büyümeye başlıyorlar
acaba sanırım şaşırtma deniliyor
yerlerinden alıp tek tek ayrı ayrı sakıslara koymam mı gerekiyor
Sayın osmanbas29
Ayırıp saksıları değişik yerlere koyabilirsiniz.
Zeki Yağlı
23-05-2012, 20:00
Merhabalar..
Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım kadife çiçeği fidelerimde dallanmanın olabilmesi için uç alımı yapmalı mıyım?
Zinnia kirli hanım çiçeği için bunun gerekli olduğunu okudum. Aynı durum kadife çiçeği için geçerli mi?
Teşekkür ederim.
Feriha hanım merhaba,
Kirli kadın fidelerinin uçlarının alınması (= sürgün tepelerinin iki tırnak arasında koparılması) dallanması ve daha toplu bitki elde edilmesini sağlar.
Bildiğiniz gibi "ağaç gibi" olmasını arzu etmediğimiz hemen hemen tüm bitkiler için arzu edilen bir işlemdir.
Selamlar, sevgiler
River sheoak (casuarina cunninghamiana)
Moreton Bay Fig (Ficus Macrophylla)
hediye gelen tohumları çimlendirmek için ince torf a ektim üzerini çok hafifce torfla kapattım saksının üstünüde streç filmle örttüm sürekli nemli tuttum ama sonuç başarısız. :(
bu tohumları nasıl çimlendire bilirim ?
her tohum için çatlama süresi farklıdır,ısı derecesi farklıdır, bunların tesbit edilmesi gerekir,kaç gün oldu,gölgede mi güneşe mi bakıyor,tohumlar sağlam mı? bunları kontrol et,ekdiğin tarihi yazarsan nerde hata yaptığımızı bulabiliriz
yaklaşık 6 hafta oldu güneşte duruyorlar
bu hafta 5er tane daha ektim
gündüz dışarıda gece evde duruyor (ankara)
yamadorian
26-05-2012, 17:10
Yer değiştirmeden kaynaklanan ısı değişimi kaynaklı olabilir çimlenmemeleri.Sıcaklık,nem,hava akımı gibi etkenlerin birkaç dercelik sapması bile çimlenmeyi etkiliyor.
zevren07
08-06-2012, 22:09
Soğuk katlamaya tabi tuttuğum, Tatar Hanımeli,Trident Maple ,Acer Palmatum(Kırmızı) 3 aylık katlama sürei doldu.Ekim rehberinde 15-20 sıcaklığı geçmemesi gerekir diyor.Antalya da gündüz sıcaklılkar 35 olmaya başladı.Bu konuda nasıl bir yöntem izlememi tavsiye edersiniz.
Zeki Yağlı
09-06-2012, 05:32
Soğuk katlamaya tabi tuttuğum, Tatar Hanımeli,Trident Maple ,Acer Palmatum(Kırmızı) 3 aylık katlama sürei doldu.Ekim rehberinde 15-20 sıcaklığı geçmemesi gerekir diyor.Antalya da gündüz sıcaklılkar 35 olmaya başladı.Bu konuda nasıl bir yöntem izlememi tavsiye edersiniz.
Soğuk katlamayı hangi ortam içinde yaptınız?
Ortam hala nemli mi?
Nemli ise ve daha kalırsa tohumlar çürüyebilir.
Ortam kurumuş ise çürümez sonbahara kadar tutabilirsiniz sanıyorum.
İsterseniz tohumların üstünü açın durumlarına bakın.
Resimlerine koyarsanız yorum yapmaya çalışırız.
zevren07
09-06-2012, 19:45
Zeki Bey tohumlar nemli ve koyu renkli,nemli perlit içerisinde plastik bardakta geçirdiler 3 ayı dolapta.
EVREN USTUN
10-06-2012, 22:06
selamlar.... yeniyim oldukça yeniyim o yüzden beni bağışlayın. formdaki yazıları anlamaya çalışıyorum. naylon içerisinde fırınlama yaptınız sanırım. ???? bu nasıl oluyor. naylon fırın içerisinde . biraz daha açabilir misiniz ?
Zeki Yağlı
10-06-2012, 22:17
Zeki Bey tohumlar nemli ve koyu renkli,nemli perlit içerisinde plastik bardakta geçirdiler 3 ayı dolapta.
Perlit suyun fazlasını tutar tohumların fazla su alıp çürümesini engeller diye düşünüyorum.
Bence Eylül ayına kadar soğukta kalmaya devam etsin.
Arasıra gözle kontrol edin. Soğukta bile çimlenme başlayabilir. O zaman dışarı alır mümkün olduğu kadar serin bir yerde çimlenmeye devam etmelrini sağlarsınız.
Neticeyi merak ediyorum.
Yazarsan hepimiz öğreniriz.
Zeki Yağlı
10-06-2012, 22:19
selamlar.... yeniyim oldukça yeniyim o yüzden beni bağışlayın. formdaki yazıları anlamaya çalışıyorum. naylon içerisinde fırınlama yaptınız sanırım. ???? bu nasıl oluyor. naylon fırın içerisinde . biraz daha açabilir misiniz ?
Fırına değil Mikro dalga fırına koyuyoruz.
Merhabalar,
Neredeyse 2 yıldır giriş yapmamıştım foruma, hatta şifremi bile unutmuşum. Fakat sessiz sedasız buralardaydım, aklıma bir soru düşünce hemen buraya bakıyordum.
Bu sene de kendi bitkilerimi yetiştirme sevdasına düştüm ve Zeki Yağlı bey yazdıklarınız bana o kadar çok yardımcı oldu ki. Bugün kocaman olmuş salatalığımı görünce hep ertelediğim çok önemli olan bir şeyi yapmak aklıma geldi: teşekkür etmek.
Size ve burada tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. :)
gabilator
20-07-2012, 15:49
arkadaşlar 1 ay önce bir internet sitesinden 8 çeşit tohum aldım. Çoğu biber olmak üzere bir cherry domates ve bir de kahve tohumu var bunların hepsinden 3er ohum alıp 1-2 gün oksijenli suyla karıştırılmış suda bekletip viyollere ekim yaptım. Spreyleme sulamayla toprak yüzeyini sürekli nemli tuttum ama 2-3 hafta oldu hiçbirinde çimlenme olmadı. 1 hafta önce de bi biber tohumunu ıslak pamukta bekletmeye başladım ama ondan da hala ses yok.
Sizce sorun ne olabilir?
fazla sulama veya fazla derine ekim yapmak...diger ihtimalde tohumların boş olması...
merhaba elimde mürdüm eriği ve şeftali tohumu var direk ektiğimde çimleniyor fakat aradan çok zaman geçmeden kuruyor şimdi büyük bir saksıda erik şeftali limon ladin yani elimde ne tohum varsa ekmeyi düşünüyorum ama işte yine solarsa çok üzülürüm çimlenme sürecinden ne kadar zaman sonra onları ayrı saksılara almalıyım hormon kullanmak istemiyorum.
Domates bitkisi 1 metreyi geçti ama çiçek yok. Derdi nedir anlamadım.
Bazı domatesler küçük kaldı ve yaprakları hafif kızıl. Oysa aynı cinsler.
Salatalıklar 3-4cm olduktan sonra çürüyorlar.
Beyaz patlıcanın yapraklarında beyaz küçük lekeler çıktı ama meyve veriyor.
Kumkat birsürü tutmuştu ama meyveler yok oluyor! Kuşlarmı acaba?
Bhut jolokialar çok yavaş büyüyor. Diğer biberleri yedim bile ama bunlar hala büyüyemedi.
Bunlar hakkında fikriniz varmı?
a2yurtkok
24-08-2012, 11:23
Tohum Çimlendirme konusunda bir üniversitede yapılan araştırma ve yapılan denemelerin sonucuna göre İçerisinde bulunan VİTAMİN, MiNERAL ve PROTEİN'ler (Demir, Çinko, Kalsiyum, A vitamini, Potasyum,Fosfor vs.) sayesinde "Yumurta kabuğu" ve "Mantar suyu" çimlenmenin süresini kısalttığı, ayrıca diğer çimlendirme şekillerine oranla kök yapısının daha sağlıklı ve iyi, gövde yapısının daha kalın ve dirençli, yaprak yapısının ise daha iri ve parlak, Büyüyen bitkinin ise daha güçlü olduğu gözlemlenmiştir.
Bu bilgiyi de sizlerle paylaşmak istedim...
Bu bilgiye dayanarak ; Pet bardaklarda, uygun toprağın içerisine "Yumurta Kabuğu" parçalarını koyarak ilk nemlendirmelerinide "Mantar Suyu" ile yaparak Mayer cinsi Limon ve Hünnap çekirdeklerini çimlendirmeye çalışacağım Umarım başarılı olurum...
iyibirinsan
10-09-2012, 10:02
ÇOK sağolunuz bende şeker otu tohumu yetiştirmek istiyorum inşallah sizin tecrübenizden yeterince faydalanırım isterseniz size şeker otu tohumu nu fide haline getirin çok talep var bu konuda çok kazançlı iyi bir işdir sizin gibi tecrübeli birisi bunu üretip ülkemiz ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilir diye düşünüyorum.sizi sevgi saygı ile selamlıyorum.
Bengisu2
20-09-2012, 19:25
Yetiştirdiğin sebzeyi yemenin zevki hiçbir şeyde yok.
iyibirinsan
21-09-2012, 17:24
Tohum Çimlendirme konusunda bir üniversitede yapılan araştırma ve yapılan denemelerin sonucuna göre İçerisinde bulunan VİTAMİN, MiNERAL ve PROTEİN'ler (Demir, Çinko, Kalsiyum, A vitamini, Potasyum,Fosfor vs.) sayesinde "Yumurta kabuğu" ve "Mantar suyu" çimlenmenin süresini kısalttığı, ayrıca diğer çimlendirme şekillerine oranla kök yapısının daha sağlıklı ve iyi, gövde yapısının daha kalın ve dirençli, yaprak yapısının ise daha iri ve parlak, Büyüyen bitkinin ise daha güçlü olduğu gözlemlenmiştir.
Bu bilgiyi de sizlerle paylaşmak istedim...
Bu bilgiye dayanarak ; Pet bardaklarda, uygun toprağın içerisine "Yumurta Kabuğu" parçalarını koyarak ilk nemlendirmelerinide "Mantar Suyu" ile yaparak Mayer cinsi Limon ve Hünnap çekirdeklerini çimlendirmeye çalışacağım Umarım başarılı olurum...
size bu paylaşımınız için çok teşekkür ederim.inşallah bende şeker otu tohumunu bu şekilde denemeye çalışacağım bir tarım ürünü satan firma sahibi ziraat mühendisinin tavsiyesine göre cibelik asit kullanmaya çalışacağım inşallah size de başarılar dilerim.
akvaryumumun sump bölümü çok nemli tohumları orada çimlendirmeyi başardım üstelik 3gün içinde :D çimlenmler gerçekleşti ilk yapraklarda çıktı ve bu esnada Zeki beyin konusunu gördüm gerçekten müthiş bilgiler emeğinize sağlık Zeki bey, 2. aşamayı geçicem ama geçemiyorum :( nedenine gelince bol ışık işin en kolay kısmı ama 15derecenin altında koyacak bir yer yok :( izmirdeyiz sonuçta :D ve bahçeyede çıkaramıyorum viyolleri her an yağmur bastırabilir diye :( şimdi ne yapmam gerekli düşünmekteyim bu konu hakkında bana yardımcı olursanız sevinirim
unforgiven35
08-11-2012, 23:34
keşke elime geçen tohumları çimlendirmeye başlamadan önce burayı tanımış olsaydım diyorum. Ama geç kalmış sayılmam 2 gün oldu tohumları toprağa sereli. gerekli ısı+ışık ve nem söylediğiniz gibi sağlayabilirsem kalifornia gelinciği ve zinnia elegans tohumlarından bitkiler elde edeceğim inşaallah.
merhaba zeki bey. yazdıklarınızı ilgiyle okudum. bahçenizi inceledim, çok güzel. çoğu çiçeği ilk defa görüyorum. ellerinize sağlık.
ben de geçen yıl amerikadan gelen california gelinciği ve ismini bilmediğim bir başka çiçeği , internetten aldığım birkaç çeşit biberi ve ankarada ulustaki halden aldığım sırık domates tohumlarını başarıyla çimlendirdim. domatesleri tek tek plastik bardaklara ekerek cam önünde çimlendirdim. hepsi çimlendi, bazzılarını bahçeye ektim, kalanları eşe dosta dağıttım. biberleri küçük şarküteri kaplarında çimlendirip saksıya aldım, biberlerini yedik. çimlenme oranı yüzde yetmiş seksenlerdeydi. çiçek tohumlarınıysa direk bahçeye ektim, daha düşük oranda çimlendiler, tohumlarını eşim topladı, seneye tekrar ekmeyi planlıyoruz.
bu işi daha profesyonel yapıp kendi bahçemde kullandığım mevsimlik ve çok yıllıkları tohumdan üretmek istiyorum. birkaç sorum olacak.
öncelikle 2. aşamada yani yalancı yaprakların çıkmasından şaşırtmaya kadar geçen süreçte günde 16 saat ışık gerekir demişsiniz. bu günün hangi saatinde olacak acaba? gece boyu ışık açık olup gündüz gün ışığı mı alacak?
yalancı yapraklar çıkınca örtüyü kaldırıyoruz galiba. bu arada hepsinin çıkmış olması mı gerekir ?
çok yıllıklarda ilk sene çiçek almak için sonbaharda tohum ekilmeli deniliyor her yerde, şimdi çimlendirsek yaza kadar nasıl bir ortamda saklamalıyız bitkiyi?
sardunyada verimli sonuç alınıyor mu ilk sene?
osman keskin
27-11-2012, 20:09
sayın Tura Bey.benyeni üyeyim saygılarımla gecmiş olsun
sarıaltıngül
11-12-2012, 12:24
Tohumdan ekimde benim uyguladığım sistem antepfıstığı kabuklarını saksı dibine yerleştiriyorum,üzerine beyaz köpükleri küçük küçük keserek yerleştiriyorum üzerine torf döküyorum (2 parmak kalınlığında) tekrar minik çakıl (akvaryumcuda var yıkayıp kullanıyorum), ince (1-2 parmak) torf döküp tohumları kürdanla açtığım yerlere atıyorum (biber tohumu kadar büyüklülte olanlar için), eğer toz tohumsa en üst katmana (tuzluğa biraz kum biraz tohum koyup) tuzlukla tohum döküyorum. Suyu şırınga ile çakıl katmanından itibaren veriyorum. Bu arada şırınga ile dipten sulamak çok kolay tohum bozulmuyor alttan nemleniyor :D Tohumda fire verilmiyor, kökler çakılda çabuk büyüyor ve toprağa ulaşıyor. :D
selam olsun herkese;
arkadaşlar internette yurtdışından renkli gül tohumları alma niyetim var. ancak gül aşılama yoluyla istenilen çeşide dönüşüyor diye biliyorum. tohumdan renkli gül elde etmek mümkün müdür? http://im.haberturk.com/2010/06/03/520173_detay.jpg%3F-62169991016 için Google Görsel Sonuçları (http://www.google.com.tr/imgres?num=10&hl=tr&tbo=d&biw=1360&bih=649&tbm=isch&tbnid=Bt194EImuPKA6M:&imgrefurl=http://www.haberturk.com/dunya/haber/520173-gokkusagi-gulleri-kapis-kapis-gidiyor&docid=tkrRpNlJ-OxHSM&imgurl=http://im.haberturk.com/2010/06/03/520173_detay.jpg%253F-62169991016&w=290&h=298&ei=-3zIUJ_lJeKj4gSR-IG4Bw&zoom=1&iact=hc&vpx=349&vpy=111&dur=3284&hovh=228&hovw=221&tx=99&ty=103&sig=115867087915874621040&page=1&tbnh=142&tbnw=139&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:2,s:0,i:86)
temsili fotoğraf bu. bence bu aşılama ürün. tohumdan olmaz gibi geliyor. siz ne düşünürsünüz?
merhaba ben domates ekeceğim ama şaşırtma konunu hiç anlayamadım okusam da.tek anladığım bir sürü tohumu topraga koyup birbirine yakın olunca söküp başka yere almak daha da güçlendiriyormuş ama yapmasam da sorun olur mu ? ilk defa domates yetiştireceğim başarısız olmak istemiyorum :( genelde ektiğim tohumları ilkokulda fasulye ye yaptığımız gibi pamukta çimlendirip daha sonra toprağa ekiyorum ama tek tohumu tek saksıya ekiyorum.torf kullanıyorum ama %40 toprak koyarsak tadının daha güzel olacağını okudum farkediyormu ? birde domates yetiştirmekle ilgili bir konu bulamadım arattım ama yardımcı olabilir misiniz ?
sayın ngizemt şaşırtma konusu sebzeler için mühim bir konu şunu söylemeliyim tohundan ektiğimiz bir sebze eğer fidesi çıktıktan sonra oradan alınıp başka bir yere ekilmesse zayıf oluyor.
yani elinizdeki tohumdan yetiştirilmiş bir fideniz varsa onu içinde bolca bahçe toprağı ve doğal hayvan gübresi olan bir karışıma 7-8 cm derine ekerseniz kökleri toprağa daha sıkı sarılacaktır ve ürün veriminde artış, aldığınız üründe kalite ( renk ,irilik gibi) artışı mutlaka oluyor.
4 yıllık deneyimlerimi gözden geçirdiğimde sizi bu kadar yardımcı olabilirim ama mutlaka daha çok yardımcı olacak arkadaşlarda vardır saygılar efendim
sayın ngizemt şaşırtma konusu sebzeler için mühim bir konu şunu söylemeliyim tohundan ektiğimiz bir sebze eğer fidesi çıktıktan sonra oradan alınıp başka bir yere ekilmesse zayıf oluyor.
yani elinizdeki tohumdan yetiştirilmiş bir fideniz varsa onu içinde bolca bahçe toprağı ve doğal hayvan gübresi olan bir karışıma 7-8 cm derine ekerseniz kökleri toprağa daha sıkı sarılacaktır ve ürün veriminde artış, aldığınız üründe kalite ( renk ,irilik gibi) artışı mutlaka oluyor.
4 yıllık deneyimlerimi gözden geçirdiğimde sizi bu kadar yardımcı olabilirim ama mutlaka daha çok yardımcı olacak arkadaşlarda vardır saygılar efendim
peki fide ne kadar büyüyünce şaşırtma yapılmalı ? ya ölürse söktüğümde kökü zarar görmezmi görmeden nasıl sökücem ?
ziraatteknikeri
13-12-2012, 12:58
merhaba ben domates ekeceğim ama şaşırtma konunu hiç anlayamadım okusam da.tek anladığım bir sürü tohumu topraga koyup birbirine yakın olunca söküp başka yere almak daha da güçlendiriyormuş ama yapmasam da sorun olur mu ? ilk defa domates yetiştireceğim başarısız olmak istemiyorum :( genelde ektiğim tohumları ilkokulda fasulye ye yaptığımız gibi pamukta çimlendirip daha sonra toprağa ekiyorum ama tek tohumu tek saksıya ekiyorum.torf kullanıyorum ama %40 toprak koyarsak tadının daha güzel olacağını okudum farkediyormu ? birde domates yetiştirmekle ilgili bir konu bulamadım arattım ama yardımcı olabilir misiniz ?
Arkadaşım öncelikle şaşırma yapmayı bilmiyorsan ekimi şaşırtma yapmamak için ayırı ayrı poşetlere tek tek ekim yapmalısın. Poşetlere tek tek ekimlerde ise çıkmayanlar olabilir.
Toplu ekimlerde çıkan çıkmayan belli olur ve ilk yapraklar yere parelel olunca şaşırma yani yetişme ortamına aktarılacak poşetlere tek tek alınır. Bunun nedeni ise fidenin hastalıklardan ari, gelişimi düzgün boya kaçmamış sağlıklı fidanlar elde etmek ve araziye dikildiğnide ise alışması ve tutmamam riskini ortadan kaldırmak için yapılır. Karışım ise 1/3 iyi yanmış hayvan gübresi(koyun,keçi öneriririm)+ 1/3 toprak + 1/3 milli dere kumu iyice karıştırılır poşetlere konulur.
pomodoro
21-12-2012, 22:25
Selamlar,
3 gündür gerek işte fırsat bulduğumda, gerekse akşamları evde, konunun tamamını, azmettim, okudum ;) Daha ilk başlardan itibaren torfun fırında sterilizasyonunu anlamamıştım ama sonradan tekrar bahsi geçti; sözkonusu fırın, mikrodalga fırınmış. Fakat benim bildiğim mikrodalga fırına market torbası konmaz. Tahminimce tavuk vs. için satılan özel fırın torbalarını kullanıyoruz. Doğru mudur? Sorumun diğer kısmı: 2 ay önce, henüz bu konudan bihaber olduğum için ben çimlendirmelerimi mahallemdeki bir seradan aldığım toprakta yaptım. Toprak, torbalara doldurulup satılan, markası vs olmayan bir bahçe toprağı idi. Kimbilir neyi paketleyip sattılar? Elimde hala o topraktan var. Acaba torf gibi toprak da fırınlanır mı, fırınlanmalı mı?
Ekim ayında ofiste kemirdiğimiz keçi boynuzu tohumlarını çimlendirebilmemle birlikte içime bahçıvan kaçtı, “toprak beni çağırıyor, kendi domatesimi, biberimi yetiştirmeliyim” oldum. İnternet büyük yardımcı! Forumu bulduktan sonra daha da aşka geldim. Keçi boynuzlarımı bonsai mi yapsam, hangi domatesi yetiştirsem, aman kompost da yapayim derken ilk tohumlarımı ısmarladım, seradan toprağımı aldım, minik maydonozlarımı, fesleğenlerimi ektim. Fakat takvimler aylardan kasımı gösteriyor; dahası sera olarak kullanıp bir cangıla dönüştürmeyi hayal ettiğim (kapalı) mutfak balkonum büyük ölçüde kuzeye, yan taraftaki blok izin verdiği ölçüde de doğuya bakıyordu. O gün bugündür inatla çabalıyorum. Öncelikle ektiğim 4 çeşit ottan sadece biri (kıvırcık maydonoz) çimlendi, ama güneş için cama uzanmaya çabalamak haricinde bir gelişim gösteremedi. Arada ektiğim bir takım başka tohumlar hiç filizlenmedi. Marullarımdan çok ümitliydim. Hemencecik çimlenmişlerdi, dahası çok güneş de istemiyorlardı. Fakat mutfak kapısı açık kalmış, kedilerim bahçemi tarumar etmiş :( Yılmadım; bu madem tohumdan olmayacak nane köklendireyim bari dedim. Marketten aldığım naneyi köklendirip diktim. Önce tutmuş gibiydi, hatta yanlardan filizler de veriyorlardı. Ama çok geçmedi, onlar da çürüdü gitti. Bu arada 20 kadar keçiboynuzu tohumunun 15 kadarı çimlendi (kağıt havluda). Toprağa ektiğim 15 filizin 10 tanesi gerçek yapraklarını çıkarabildi. Ardından geçen şu 1,5 aylık sürede önce teker teker boyunlarını büktüler, şimdiyse hiç keçiboynuzum kalmadı. (Gerçekten toprağımda sorun olabilir mi?)
Kış ortası güneş yokken nasıl büyüsün zavallıcıklar diyerek bu sefer büyüme ışıklarını araştırmaya başladım. Cheap LED Light and Grow Box (http://www.cheapvegetablegardener.com/2009/01/cheap-led-light-and-grow-box.html) adresindeki fikirden yola çıkarak kendime bir “grow box” yaptım (2 hafta önce). Şu an “grow box”ımda 5 adet Tiny Tim domatesim 2. çift yapraklarını çıkardı (An itibariyle 1 aylık ve 1 haftalıklar. Çok keyifli olmasalar da 2. yapraklar kutuya konduktan sonra çıktı). Ayrıca 2 haftalık 6-7 tane marulum var. Onlar da 2. yapraklarını çıkarmak üzereler. Ve diğer ektiğim tohumlardan kurtarabildiğim 1 adet “pride of madeira”… “Grow box”ın ışıklarını günde yaklaşık 14 saat açık tutuyorum. Sanırım doğru yoldayım…
Ayrıca bunca başarısızlıktan sonra, çimlendirme konusunda kendimce şöyle bir yol izliyorum artık: Tohumlarım toprağın altında çimlendi mi çimlenmedi mi diye kendi kendimi yiyeceğime (tohum da bozuk olabilir), artık ilk çimlendirmelerimi plastik bir peynir kabının içinde, kaloriferin üstünde ve ıslak kağıt havlu arasında yapıyorum. Böylelikle hem ortamın nemini daha iyi kontrol edebiliyorum, hem tohumların durumu konusunda daha net bilgi sahibi oluyorum. Mesela 3 cins marulu çimlendirmek üzere kağıt havluya yatırmıştım; 2 cins hemen 2 gün içinde çimlenmesine rağmen 1 tür, 2 hafta oldu hala bana mısın demiyor. Ayrıca şeytanın öpücüğü biber de ıslatmıştım (2 adet), 2 hafta sonunda biri ancak çimlendi. Tohumlarım minik ve naif seramda çimlendikten sonra, hiç tohuma dokunmadan, üzerinde çimlendiği havluyu minicik keserek karton yumurta kaplarına ekip “grow box”a yerleştiriyorum. İkinci yapraklar da çıkıp biraz boy atıp, şöyle bir serpilince şaşırtma yapıp daha büyük saksılara alacağım. Henüz hiç o safhaya gelemedim ama tüm bu yaşadığım savaşı baharda yapacağım daha başarılı çalışmalar için bir alıştırma olarak görüyorum.
Bu arada başarılar da yok değil. 1 ay kadar önce ektiğim arpacık soğanlari topraktan başlarını hemen uzattılar. Hatta 2-3 gün önce ben biraz budayana kadar 30-40 cm olmuşlardı. Kendi bahçemin taze soğanını yaptığım salataya koydum ;) Tadı ve keyfi anlatılmazdı…
Biraz uzun bir “post” oldu ama bu karanlık günlerde kendi başıma uğraşıyorum. Üşenmeyip de okuduysanız, yanlışlarımı söylerseniz sevinirim. Ayrıca insanlar bu başlık altında pek çok tecrübe ve tecrübesizliklerini paylaşmış. Söylemeye gerek yok, bu paylaşımların büyük yararını gördüm. Belki benim yazdıklarımın da birine faydası olur…
Bir de söylemeden geçemeyeceğim: Şu 2-3 günde 2 yılın postlarını okudum, uzun metrajlı film gibiydi ;) Zeki beyin tavsiyeleri, başarılar, başarısızlıklar, öyle mi böyle mi derken minik minik çimlenmiş fidelerin kocaman olup terasları, balkonları doldurduğu kareler, tabaklarin içinde kızarmış muhteşem domatesler… Herkesin eline emeğine sağlık. Zeki beye ayrıca teşekkürler…
pomodoro
23-12-2012, 13:04
Şu "grow box" dediğim şey hakkında 1-2 resim ekleyeyim dedim. Plastik bir kabın (ölçüleri yaklaşık 25x34x22cm) içini parlak beyaz kağıtla kapladım. Kapak ölçülerinde bir maket kartonu kesip, üstüne 100 adet minik delik açtım. Kartonun kutunun içine bakacak olan yüzeyini, ışığı yansıtması için alüminyum folyoyla kapladım. Her yerde satılan 100'lük ledleri (bildiğimiz yılbaşı ışığı) bu deliklerden geçirdim. Bu kadar...
Resimlerdekiler, sağda Tiny Tim domateslerim, ortada marullarım, sol tarafta tek başına çekingen duran da "Pride of Madeira". Nasıllar sizce? (Marullarım 2 haftalık ve hep kutunun içindeydiler.)
selam..yeni üyeyim.sayfanızı bir kaç hafta önce keşfettim.ve bir doğa dostu olarak hoşuma gitti.benim bir ricam olacak,ben bugün parktaki bir ağacın altından tohum topladım..ağacın resmini çeksem cok iyi olurdu ama fotograf makinesi yanımda değildi çekemedim :( ben himalaya sediri diye topladım ama eve gelince internetten baktım onun tohumları cok farklı.Olsun yinede Ben bu tohumları bahceme dikmek istiyorum ama sorun şu ki ne oldugunu bilmiyorum onun içinde tohum ekimi öncesi ve sonrasında neler uygulayacağımı bilemedim.az önce tohumların resmını çektim.eğer buraya koycam resımlerı.işallah bilen tanıyan bir doğa dostu çıkar..bu arada umarım doğru form sayfasına yazmışımdır
resımlerde yeşil gibi çıkmıs ama aslında koyu renkte tohumlar.şekil olarak limon servi tohumunun aynısı ama boyut olarak ondan daha küçükler.Saatlerdir internette de tohumlara bakıyorum ama bu tohumdan bulamadım.nedir bu bilen yok mu ki
allaha şükür cevap gelmedi günlerdir.bu forma giren yok galıba
kelebek çalısı
26-12-2012, 18:19
resımlerde yeşil gibi çıkmıs ama aslında koyu renkte tohumlar.şekil olarak limon servi tohumunun aynısı ama boyut olarak ondan daha küçükler.Saatlerdir internette de tohumlara bakıyorum ama bu tohumdan bulamadım.nedir bu bilen yok mu ki
Sorunuzu yanlış alanda yönlendirirseniz yanıt gelmeyecektir.
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1186.htm başlığında tohum ile ilgili sorunuza yanıt arayabilirsiniz.
kenansenhan
08-01-2013, 16:01
Muhteme bir paylaşım emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.
Salih TURAN
28-01-2013, 12:05
Merhabalar. Uzun süredir tadını beğendiğim kavun, karpuz, bol sulu ve ekşi limon, mandalina, greyfurt, cennet hurması, elma gibi meyvelerin tohumlarını biriktiriyorum. Yaklaşık 3000 civarında tohumum oldu. 26.01.2013 tarihinde bu tohumları çimlendireyim diye temel çalışmalara başladım. Çimlendirme ile ilgili detaylı araştırma yapmadan, bu sitede belki 6 ay önce okuduğum ve aklımda kalan şekliyle başladım. Amatörlüğüm için şimdiden affedin :)
Temin Ettiğim malzemeler:
Dondurma kabı (yazdan kalan - ücretsiz)
Ayakkabı kutusu (delikli - ücretsiz)
Alüminyum raflık (makromarket - 2 tl)
Pomza taşı (elimde mevcuttu zaten çok ucuz 1 tl diyelim)
İthal torf %2 organik gübreli ve sterilize edilmiş (3 kilo - 5 tl)
Birçok tohum (yazın yediklerimden ayırdıklarım - 3 lira diyelim)
Torf ve Pomza taşını iyice karıştırdım. Pomza taşları 5 mm ile 2 cm arasında, bunu kullanma sebebim sulamayı unutursam pomzanın su tutma özelliğinden dolayı torfun nemli kalmasını sağlamak. Kalorifer peteği üzerinde (merkezi sistem ve gayet iyi ısıtıyor) ve günde yarım saat pencereyi açarak havalandırdığım odamda bu işe başladım. Petek üzerinde camlar var ve gayet iyi aydınlatılıyor, Güneşi görüyorlar.
Tohumları malesef karışık ektim, hangi kapta ne tohumu var henüz bilmiyorum. Sürpriz olması benim için daha iyi sanırım :) Bugün ayın 28 i yani tohumları ektiğimin 2. günü ve hayret verici olarak 1 cm boylarında topraktan dışarı süzülmüş bitkileri görünce mutluluktan havaya uçtum.Belki inanmayabilirsiniz ama 3-4 saat içinde toprağa yakın olan uçlarının topraktan daha yukarıya çıktığını farkettim. Acaba doğru ya da yanlış yaptığım şeyleri bana söyleyebilirmisiniz? Bir arkadaşımdan 1 küp şekeri ezip vereceğim suya eklediğimde daha faydalı olacağını duydum. Doğru mu yoksa hurafemidir?
http://i50.tinypic.com/28whqf8.jpg
heyyamola
28-01-2013, 13:12
Sayın Salih TURAN
Fazla suyun tahliyesi için kapların altına delikler açınız.
Çimlenme olan kapların, sulamasını azaltıp, daha serin ve bol ışık alan bir yere alınız.
iyibirinsan
28-01-2013, 22:49
Çimlenme için tohumların ihtiyacı olan kalsiyum için yumurta kabuğu ile mantar suyunun doğal organik gübre görevi olduğunu öğrenmiştim.
Birde keçi boynuzunun melasının da doğal gübre görevi olduğunu tecrübe eden arkadaşımdan öğrenmişdim.Bunlarıda değerlendirmekde fayda vardır.Bitkilerin alt toprağının ısısının 17 derece olduğu ortamda daha çabuk iyi filizlenme olduğu için siz kalorifer peteğinde ona alttan istediği ısıyı ve pencere kenarında gereken ışığı ve havayı de vermiş oluyorsunuz.
Ara sıra cam sil boş şişesine su ekleyip fıs fıs yapılması halinde bazı bitkilerin istediği nemi de verirseniz daha başarılı olunmuş olabilir diye düşünüyorum.Size başarılar dilerim.
Paylaşılan bilgi daha değerlidir.Çünkü biz ölünce de arkamızdan biz sevap kazandırır diye düşünüyorum.Sizlerin değerli paylaşımlarınızın devamını bekler sizi saygı ile selamlarım.
iyibirinsan
28-01-2013, 22:51
Çimlenme için tohumların ihtiyacı olan kalsiyum için yumurta kabuğu ile mantar suyunun doğal organik gübre görevi olduğunu öğrenmiştim.
Birde keçi boynuzunun melasının da doğal gübre görevi olduğunu tecrübe eden arkadaşımdan öğrenmişdim.Bunlarıda değerlendirmekde fayda vardır.Bitkilerin alt toprağının ısısının 17 derece olduğu ortamda daha çabuk iyi filizlenme olduğu için siz kalorifer peteğinde ona alttan istediği ısıyı ve pencere kenarında gereken ışığı ve havayı de vermiş oluyorsunuz.
Ara sıra cam sil boş şişesine su ekleyip fıs fıs yapılması halinde bazı bitkilerin istediği nemi de verirseniz daha başarılı olunmuş olabilir diye düşünüyorum.Size başarılar dilerim.
Paylaşılan bilgi daha değerlidir.Çünkü biz ölünce de arkamızdan biz sevap kazandırır diye düşünüyorum.Sizlerin değerli paylaşımlarınızın devamını bekler sizi saygı ile selamlarım.
Salih TURAN
29-01-2013, 11:35
Değerli yorumlarınız ve önerileriniz için teşekkürler, dikkate alacağım.
Bu arada güncel fotoğraflarını da ekliyorum.
iyibirinsan
29-01-2013, 11:37
Değerli yorumlarınız ve önerileriniz için teşekkürler, dikkate alacağım.
Bu arada güncel fotoğraflarını da ekliyorum.
Bende size teşekkür ederim paylaşımıyın devamını beklerim.Değerli din kardeşim.
askforza
08-02-2013, 08:07
Merhabalar,
Zeki Bey gerçekten çok güzel şeyler öğretiniz bize. Hele bir de bahçenizi gezince insanın her türlü çiçeği yetiştiresi geliyor. Tohumları çimlendirme yeteneğimi oldukça artırdım sayenizde. Bütün öğrendiklerimden sonra aklıma takılan bir soru var. Tohumlar çimlendikten sonra hangi yöne bakan bir pencere önüne yerleştirmemiz lazım? Kuzeye bakan bol ışık alıp hiç direk güneş almayan mı? Yoksa batıya ya da doğuya bakıp sadece sabah ya da akşam güneşini alan mı? Son olarakta güneye bakan ve gün içinde güneşi en çok gören bir yere mi koymalıyız? Yardımlarınız ve güzel anlatımlarınız için herkes adına teşekkür ediyorum efendim.
Saygılar.
ekizilaslan
08-02-2013, 10:28
sayın adneser domatesler serada mı yetişiyorlar. içerisinin sıcaklığı ne acaba.
Zeki Yağlı
08-02-2013, 11:43
Merhabalar,
Zeki Bey gerçekten çok güzel şeyler öğretiniz bize. Hele bir de bahçenizi gezince insanın her türlü çiçeği yetiştiresi geliyor. Tohumları çimlendirme yeteneğimi oldukça artırdım sayenizde. Bütün öğrendiklerimden sonra aklıma takılan bir soru var. Tohumlar çimlendikten sonra hangi yöne bakan bir pencere önüne yerleştirmemiz lazım? Kuzeye bakan bol ışık alıp hiç direk güneş almayan mı? Yoksa batıya ya da doğuya bakıp sadece sabah ya da akşam güneşini alan mı? Son olarakta güneye bakan ve gün içinde güneşi en çok gören bir yere mi koymalıyız? Yardımlarınız ve güzel anlatımlarınız için herkes adına teşekkür ediyorum efendim.
Saygılar.
Ne kadar çok ışık o kadar iyi.
Fideler çok körpe iken öğle ve öğleden sonra direkt güneş kavurabilir.
Ben körpe iken üzerilerine güneş gelmemesine dikkat ediyorum.
Kaplarınızı da iki-üç günde bir 180 derece döndürün ki fideleriniz ışığa doğru eğrilip gitmesinler.
Kolay gelsin.
özge6444
08-02-2013, 21:50
Bana arkadaşım marul,turp,domates,havuc,fasulye,salatalık tohumları verdi.Yurt dışından getirmiş,fakat üzerindeki tarihler hepsinin gecmiş.Sizce ne yapayım,ekeyimmi yoksa hiç ugraşmamı dersiniz.Bende bu merak yeni başladı yeşeren herşeye hayranlık duyuyarum.Yardımcı olursanız sevinirim
Zeki bey merhabalar ,
Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oluyor . Çok teşekkürler . Aşağıda 3 Şubat tarihinde ektiğim domates tohumlarının çimlenme durumunu gösterir resimler var . Kuvvetli ışık için biraz daha beklemek gerekiyor sanırım . Ne dersiniz ?
Saygılarımla
Zeki bey merhabalar ,
Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oluyor . Çok teşekkürler . Aşağıda 3 Şubat tarihinde ektiğim domates tohumlarının çimlenme durumunu gösterir resimler var . Kuvvetli ışık için biraz daha beklemek gerekiyor sanırım . Ne dersiniz ?
Saygılarımla
Merhabalar, haddim olmayarak
Domates fideleriniz henüz cotyledon yapraklarıyla hayatlarını idame ettiriyorlar, esas yaprakları henüz çıkmamış. Eğer "kuvvetli ışık"dan kastınız doğrudan güneş ışığı ise, şu aşamada henüz erken gibi gözüküyor. :)
turkankaragoz
13-02-2013, 23:51
Zeki bey;
Ben sitenin yeni üyelerindenim. Sizin sayenizde tohumdan üretime başladım.
İnternetten aldığım şişe ağacı tohumlarımda sera ortamı üretiminde dün bir sorun yaşadım paylaşmak istedim...
Üzerini streç film ile kapattığım saksımda tohumlarımı ektim. Fakat çimlenme başlayınca, üzerindeki streç filmi birden kaldırdım. Ortam değişikliğine uğrayan fidem boynunu büktü ve şu an kaybetmek üzereyim. Hiçbir yerden ulaşamamıştım, sera ortamından nasıl normal ortama dönüleceğine...
Tohumları aldığım firma ile irtibata geçtim. Kendilerinden gelen bilgilendirmede; bitkiyi şoka soktuğum, sera ortamından normal ortama kademeli geçiş yapmamamdı.
Kısaca, kontrollü olarak üzerindeki örtüyü kaldırmamı tavsiye ettiler. Benim gibi acemi olup, birden ortam değiştiren arkadaşları bilgilendirmek için paylaşmayı uygun gördüm.
Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Mavi_Ladin
16-02-2013, 19:08
Sayın Zeki YAĞLI; verdiğiniz makale tadında bilgiler ve cevaplar için teşekkür ederim. Bir çok başarısız çimlendirme denemelerimin neden başarısız olduğunu sanırım anladım.
Toprağı anlattığınız şekilde sterilize etmek, kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Ayrıca; çimlenme, büyüme ve şaşırtma konularındaki verdiğiniz bilgiler çok tatmin edici.
Emeğinize sağlık...
Bitkileri bu şekilde ani şartların değişmesi, nem, ısı ve birden aşırı güneş ışığı değişimleri şoka girmesine neden olur. Bitki boynunu bir bükerse geri dönüşü oldukça zordur. Genelde ölür giderler.
Merhabalar, haddim olmayarak
Domates fideleriniz henüz cotyledon yapraklarıyla hayatlarını idame ettiriyorlar, esas yaprakları henüz çıkmamış. Eğer "kuvvetli ışık"dan kastınız doğrudan güneş ışığı ise, şu aşamada henüz erken gibi gözüküyor. :)
Çok teşekkürler Sn, Can.
Ben de öyle tahmin etmiştim, şimdilik bekliyoruz .
Saygılarımla...
Merhabalar. Bende domates, biber ve kavun türlerinden ekim yapmayı düşünüyorum. Şuan için bir kaç forum üyesi satıcıdan tohum temin edeceğim. Sonrasında da torf alıp ekime başlayacağım. Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ediyorum.
Safranlı
20-02-2013, 16:15
en kolay yol her hangi bir yapı markete gidip
(tekzen gibi)hem torfu hem saksıyı ve hemde tohumu ucuza labilirsiniz
en az 20 çeşit tohumlar satılıyor
pomodoro
21-02-2013, 21:18
Domates yetiştirmenin en kolay yolu :)
The Easiest Way To Grow Tomato Seedlings - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=cLfpeUtyDII)
http://www.agaclar.net/forum/1108279-post1345.htm
Arkadaşlar bi bakarmısınız?
http://www.agaclar.net/forum/1108279-post1345.htm
Arkadaşlar bi bakarmısınız?
Sayın tk646,
Mutlaka üstadlar da sorunuza yanıt vereceklerdir. Benim bildiklerime göre, fidelerinizi gündüzleri doğrudan güneş ışığına değil de, bol ışık alan bir yere koyun. Geceler Dalaman'da da henüz yeteri kadar ısınmamıştır sanırım. En az Mart ayının ortalarını beklemenizde yarar var diye düşünüyorum.
Kolay gelsin
Merhabalar, bende yeni başlayacağım bu ekim işlerine. Buradaki bilgiler gerçekten insana ışık tutuyor.
Önümüzdeki hafta domates ve biber tohumları ekeceğim, plastik bardakların içine eksem olur mu? Olursa içine kaç tane tohum koymam gerekiyor?
Ayrıca kıvırcık tohumlarım var direk bahçeye eksem olur mu? Şimdiden cevaplar için teşekkürler:)
Birde, bu domates ve biber tohumlarını terasımda fidelendirmeyi düşünüyorum. Terasım güney cephede, bol güneş alan bir konumda ve bütün her yeri camla kaplı burada yetiştirebilir miyim? Fideleri bahçeye ekmeden önce yoksa içeride mi yapıyım?
Cevaplar için teşekkürler...
Emre İlhan
03-03-2013, 18:53
Başlığın ilk mesajlarına (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm#post752184) bir göz atmanızı öneririm. Sizi, çok zevkli ve yeni maceralar bekliyor:)
Emre İlhan
03-03-2013, 20:16
Çok teşekkurler Sn;Can. Ben de öyle tahmin etmiştim, şimdilik bekliyoruz .
Saygılarımla...
Fosfor ve potasyum ağırlıklı bir gübre ile domateslerinizi, gübrenin etiketindeki oranın 1/4 oranında sulama suyuna katıp, hafifçe sulayın. Yalnız dikkât etmeniz gereken husus; gübreli suyun bitkinin yapraklarına ve gövdesine temas etmemesidir.
Bir sulama gübreli, bir sulama gübresiz(sadece su) ile devam edelim. Birde, sulama suyunuzun dinlenmiş su olmasına özen gösterirseniz iyi olur:)
Unutmayın; sulamalar, çok hafif nemlendirecek şekilde olmalı, torfu ıslatacak şekilde değil.
Bu tarz gübreleri yapı marketlerde bulabilirsiniz. Aradığınız ürün; çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübrelerdir.
Eğer doğal gübre kullanmak isterseniz; iyi yanmış çiftlik gübresi şerbeti uygun olacaktır.
Güvercin gübresi gibi azot oranı yüksek gübreleri şu anda tercih etmenizi önermem. Çünkü; azot, bitkiyi yeşil(vejetatif) gelişmeye teşvik eder ve buda boylarının daha fazla uzayacakları ve bol bol yaprak verecekleri, meyve vermek konusunda tembelleşecekleri anlamına geliyor:)
Yavaş yavaş güneşe(kızgın olmamalı, öğleden sonra güneşi olabilir) ve dış ortama alıştırın. Fazla rüzgâr ve yakıcı güneş almayan bir bölge onlar için uygun olacaktır. Akşamları içeri almayı unutmayın:)
Arada bir parmağınızla hafifçe sallayın ki; gövdelerini kalınlaştırsınlar. Gövdeler daha da kalınlaşıp, fideler kendini taşıyabilecek konuma gelince ve birkaç gerçek yaprak daha verince, kotiledona kadar olan kısmını ayrı kaplara dikerek 2. aşamaya geçebilirsiniz.
Aşamaları beraber takip edelim:)
Selamlar,
Katlama ihtiyacını azaltmak ve inatçı tohumları çimlendirmek için gibberellic asid faydalı oluyormuş diye okudum. Kullanmış olan var mı?
Bilgiler icin cok tesekkurler Emre bey ,
Son durum asagidaki gibi . 1. resimdekiler acur ve kavun digerleri domates .
1.Sasirtma icin uygun zaman yaklasiyor sanirim , bundan sonra posetlere gecirmeyi dusunuyorum .
Saygilarimla
merhaba.suan elimde sabah -aksam sefası,papatya.karanfil,katmerli ipek, hüsnüyusuf,kozmoz, mine,büyük yapraklı feslegen,sırık domates,biber tohumları var. ekmek icin erkenmi acaba? acil yardm eden olursa valla cok sabırszım.
hanımeli
08-03-2013, 16:46
merhaba.suan elimde sabah -aksam sefası,papatya.karanfil,katmerli ipek, hüsnüyusuf,kozmoz, mine,büyük yapraklı feslegen,sırık domates,biber tohumları var. ekmek icin erkenmi acaba? acil yardm eden olursa valla cok sabırszım.
merhaba ben çok tecrübeli değilim ama sebze tohumları için istanbul daha erken sanırım hala soğuklar var,toprak ısısıda henüz stabil değil,eğer bahçede yetiştireceksen,saksı sebzeciliği için bile mart ın yarısını geçmesini bekle derim,
Zeki bey, sayenizde cok onemli bilgiler ogrendim. Bu sene ilk defa ciddi sekilde tohumdan uretim cabasi icindeyim. Insallah cesitli sebze, meyve uretimi yapabilecegim ve yazinda afiyetle yiyebiliriz ailecek :o
Emre İlhan
10-03-2013, 09:36
Bilgiler icin cok tesekkurler Emre bey ,
Son durum asagidaki gibi . 1. resimdekiler acur ve kavun digerleri domates .
1.Sasirtma icin uygun zaman yaklasiyor sanirim , bundan sonra posetlere gecirmeyi dusunuyorum .
Saygilarimla
Domatesler iyi gidiyor. Acur ve kavunların boyu, fazla kaçmaya başlıyor gibi.
Tüm fidelerinize daha fazla güneş gösterin. Özellikle acur ve kavunların, daha fazla güneşe(kızgın değil) ve sık ama az sulamaya(pulverize, sprey) ihtiyaçları var.
Üçüncü yaprakları çıkan domateslerin, toprağının neminin sürekli korunması şartıyla, yavaş yavaş kızgın güneşe alıştırılmaya başlanma zamanları gelmiş:) İlk 2 gün 15' er dk., 3. ve 4. gün yarımşar saat gibi...
Bu arada gelişmeleri paylaşın, bizler hep burada destek olmaya hazırız doğa sever dostlarım:)
Gübreleme ne durumda:)
Selamlar , ben sadece torf kullanmak yerine torf-cocopeat-kum-killi toprak -humuslu toprak (ve varsa yanmış gübre) karışımı kullanıyorum.(Bitki türüne göre karışımın içeriğindeki oranlar değişiyor)..Diktiklerimi fideleri şaşırtmadan yerinde büyüteceğim için ayrıntılı karışım hazırlıyorum...fideler uygun yapıda topraklara aktarılacaksa sadece torf ya da perlit içinde çimlendirmek de yeterli tabii ki ....
Domatesler iyi gidiyor. Acur ve kavunların boyu, fazla kaçmaya başlıyor gibi.
Tüm fidelerinize daha fazla güneş gösterin. Özellikle acur ve kavunların, daha fazla güneşe(kızgın değil) ve sık ama az sulamaya(pulverize, sprey) ihtiyaçları var.
Üçüncü yaprakları çıkan domateslerin, toprağının neminin sürekli korunması şartıyla, yavaş yavaş kızgın güneşe alıştırılmaya başlanma zamanları gelmiş:) İlk 2 gün 15' er dk., 3. ve 4. gün yarımşar saat gibi...
Bu arada gelişmeleri paylaşın, bizler hep burada destek olmaya hazırız doğa sever dostlarım:)
Gübreleme ne durumda:)
Eksik olmayin Emre bey . Domates fidelerim 7-8 cm'i bulunca ilk sasirtmayi yaptim . Dogal gubre kullanmak istedigimden elimdeki keci gubresinden serbet yapacagim . 8cm capindaki posetlere ne kadar ve ne siklikla kullanmam gerekir ?
Acur ve kavunlari aksamlari 10 saat isik altinda tutmama ragmen bir turlu uzamayi engelleyemedim .Belki onlari da sasirtirsam ise yarayabilir .
Saygilarimla
Emre İlhan
11-03-2013, 09:10
Domates fideleriniz çok güzel görünüyorlar:)
Yaptığınız şerbeti, 1/4 oranında su ile seyreltin. Her fideye yaklaşık 1 fincan olacak şekilde dökün.
Daha sonra; 2 fincan kadar duru su ile sulayın ve güneşi gösterin onlara:) Gübrelemeyi 7-10 günde bir yapmanız, uygundur.
Acur ve kavun fidesi yetiştirmek zordur. Azotlu gübreleri, bu aşamada çok tercih etmeyin derim ben. Potasyum ve Fosfor ağırlıklı gübreleyin.
Güneşi görsünler ama yanmamalarına dikkât edin. Güneş ışığı, acur ve kavunlarınızın 3. yapraklarının çıkmasında önemli bir faktör, unutmayın:)
Acur ve kavun fidelerinde ben şaşırtmayı önermiyorum, kayıp çok olabiliyor:)
Teşekkürler Emre bey, sizce şerbeti hangi oranlarda hazırlamaliyim ( Su - gubre oran ) ?
Emre İlhan
11-03-2013, 11:35
Ben, güvercin gübresini cola şişesinin tabanını örtecek kadar koyuyordum. Keçi gübresinde de öyle yapabileceğinizi düşünüyorum:)
Bu arada, keçi gübresi yanmış gübre değil mi?
Esen ola herkese. Öncelikle bu sayfa sayesinde tüm korkularımı aşıp bu işe girdiğimi belirtmeliyim. Gerçekten çok teşekkür ederim.
Benim bir sorum olacaktı sadece ;
377409
377410
Burada tam görüldü mü bilmiyorum ama büyüyen bitkilerim arasında en uzunların ilk yaprakları sararmaya başladı bu doğal mıdır? Gerçek yapraktan önce açan ilk yapraklar.
Moderatör notu: http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm#post167915 konusuna bir göz atmanızı tavsiye ederim:) Eğer zorlandığınız bir kısım olursa, özelden her zaman yardımcı olurum:)
Emre İlhan
11-03-2013, 20:49
O yaprakların(kotiledon) görevi; üçüncü yaprakları, belirli bir olgunluğa erişinceye kadar beslemektir:)
Görevlerini tamamlayınca da dökülürler, bu gayet normâl bir durum:)
Fideleriniz sağlıklı görünüyorlar. Güneşe çıkaralım onları ve gübrelemeyi ihmâl etmeyelim:)
Ben, güvercin gübresini cola şişesinin tabanını örtecek kadar koyuyordum. Keçi gübresinde de öyle yapabileceğinizi düşünüyorum:)
Bu arada, keçi gübresi yanmış gübre değil mi?
Evet Emre bey . Gübre sağlam ancak dün şaşırttığım domates fidelerinde ciddi boy atma var gibi gözüküyor ve yapraklar içe doğru kapanmış ve yaprak arkalarında mor renge dönüş var . Hastalanıyorlar mı acaba ?
Emre İlhan
12-03-2013, 06:54
Sevgili sigacik;
Domateslerinizin cinsi nedir?:)
Sevgili sigacik;
Domateslerinizin cinsi nedir?:)
Pembe Domates Emre bey .
Emre İlhan
12-03-2013, 08:45
Yani endişelenecek bir şey yok o zaman. Pembe domatesleriniz, büyük ihtimâlle sırıktır:)
Boy atmaları gayet normâl:)
Yaprakların içe doğru bükülmesi, yaprak arkalarının mor renkte olması vs. bu aşamada besin(fosfor) eksikliğinden kaynaklanır. Merak etmeyin, bu durum geçici.
Düzenli gübreleme yaptıkça ve bitki geliştikçe daha sağlıklı olacaktır:)
Yani endişelenecek bir şey yok o zaman. Pembe domatesleriniz, büyük ihtimâlle sırıktır:)
Boy atmaları gayet normâl:)
Yaprakların içe doğru bükülmesi, yaprak arkalarının mor renkte olması vs. bu aşamada besin(fosfor) eksikliğinden kaynaklanır. Merak etmeyin, bu durum geçici.
Düzenli gübreleme yaptıkça ve bitki geliştikçe daha sağlıklı olacaktır:)
Cok tesekkurler Emre bey . Bu sene cok ozendim , o yuzden sanirim biraz fazla hassasiyet gosteriyorum .
Saygilarimla
Bu forum sayenizde sizin yazilarinizla tanisma firsati buldum ve sizin sayenizde "ben bu isi basarabilirim" kendime diyebildim. Insallah bu kucucuk fidecikler buyur ve bu yaz mahsulleri topladikca, sizin kulaklarinizi cinlatirim. Cok tesekkurler basit anlatiminiz, sabirla cevapladiginiz tum sorular icin.
Bugun tam 3 haftalik oldular, gercek yapraklari yeni yeni belirmeye basladi, biraz yavas ilerliyor gibi ama benimde isime geliyor, sonucta mayis oncesi yerlerine koyasim gelmiyor.
Domates :
http://img15.hostingpics.net/thumbs/mini_815394DSC02658.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=815394DSC02658.jpg)
Altincilek :
http://img15.hostingpics.net/thumbs/mini_483571DSC02668.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=483571DSC02668.jpg)
Tum guzucuklar bir arada :
http://img15.hostingpics.net/thumbs/mini_335322DSC02669.jpg (http://www.hostingpics.net/viewer.php?id=335322DSC02669.jpg)
Insallah tadimlikta olsa hepsinden birer tane tatma firsati olur bu yaz :p
Geçen hafta bauhaustan aldığımız kuru çiçek tohumlarını dikmiştik, şimdi çimlenmişler. Havalar güzel gidiyordu lakin bugün bozuldu, birkaç gün soğuk gidecekmiş meteorolojiden aldığımız bilgilere göre.. Balkonda duruyordu çimlenmiş tohumlar, havanın 10 derece soğuması onları etkiler mi ? İçeriye mi alayım orada mı dursunlar?
15 derecenin altındaki sıcaklıklarda içeriye almanızı öneririm.
sertug guray
17-03-2013, 17:01
yoksa donarlar yazık olur :)
sibelozba
18-03-2013, 21:19
*** bende çiçek sever olarak bu sene artık tohumdan yetiştirme işine başladım...domates, hüsnüyusuf, kokulu bezelye çiçeği, petunya ve marul ektim. daha iki gün oldu henüz bişey cıkmadı umarım büyürler.hepsinde aynı yöntemi uyguladım torfa ekip ıslattım ve torbayla üstlerini örttüm.. dört gözle bekliyorum çimlenirse fotoları eklerim
eylülbelde
18-03-2013, 23:01
2-3 hafta önce daha evvelden topladığım bazı tohumları çimlendirmeye başladım. Torf ya da bahçe toprağı+dere kumu+gübre karışımı ile bu işe girişmeden önce salt bahçeden alıp elediğim bir miktar toprakta, çimlendirme kaplarına ekerek başladım. Isısının uygun aldığını düşündüğüm,güneş gören bir iç balkonda tutuyorum kapları. Akşam sefaları, kuşburnu ve sarmaşık filizleri çıkmış. Tam verim yok tabi,çıkmayanlar da var.
Sormak istediğim şu aslında.Pek yakında elimdeki sebze tohumlarını çimlendirmeye başlayacağım.Bu işi torf ya da yukarıda bahsettiğim bahçe toprağı+dişli dere kumu+gübre karışımında mı yapmalıyım sizce?
limon1115
18-03-2013, 23:27
Herkese merhabalar;
Birkaç gündür ilk sayfadan itibaren bu konuyu okuyorum. Buradan edindiğim bilgiler ile ektiğim tohumları büyütme çabasındayım ancak bir türlü verim alamadım.
Çimlenen tohumları sabahları pencerenin önüne diziyorum. Akşamları için de aşağıdaki gibi bir düzenek oluşturdum ışık almaları için. Ancak ne kadar doğru yaptım emin olamadım.
379654
Aşağıdaki resim buz çiçeğime ait. Dün çimlenmeye başladılar. Bu saksı da şuan ışığın altında duruyor. Toprağı kuru gibi, acaba su dökmeme gereke var mı yoksa iyice kurumasınımı bekleyeyim?
379653
Yine pencere kenarında çimlendirmeye çalıştığım zinnialar ışık almalarına rağmen çok uzadılar ve neredeyse ölmek üzereler. Toprakları kupkuru ama uzamalarını engelleyemiyorum.
limon1115
18-03-2013, 23:33
Bunlar da servi sarmaşığı.. Dün çimlenmişti, bugün ışığın altına koymuştum. 2-3 saat sonra baktığımda yeni çıkanlar sanki ölmüş gibi geldi. Yeşerme ihtimali var mı yoksa bunlardan ümidimi kesmeli miyim? :(
379671
379672
Adventure4
19-03-2013, 06:54
Merhaba, Pazar günü ektiğim çeşitli ağaç tohumlarına ekimden sonra verdiğim suyun toprağı hâlâ ilk günkü gibi ıslak-hafif çamur kıvamında tuttuğunu gözlemledim (sera etkisi yaratmak istediğimden üzeri kapalı ) bu durum bir tehlike yaratır mı, ya da ne yapmak gerekli. Toprak baya ıslak :(
Emre İlhan
19-03-2013, 07:17
Sormak istediğim şu aslında.Pek yakında elimdeki sebze tohumlarını çimlendirmeye başlayacağım.Bu işi torf ya da yukarıda bahsettiğim bahçe toprağı+dişli dere kumu+gübre karışımında mı yapmalıyım sizce?
Evet, sebze tohumlarınız için bu yaptığınız çimlendirme harcı(karışım), fevkalâde uygundur:)
Emre İlhan
19-03-2013, 07:22
Merhaba, Pazar günü ektiğim çeşitli ağaç tohumlarına ekimden sonra verdiğim suyun toprağı hâlâ ilk günkü gibi ıslak-hafif çamur kıvamında tuttuğunu gözlemledim (sera etkisi yaratmak istediğimden üzeri kapalı ) bu durum bir tehlike yaratır mı, ya da ne yapmak gerekli. Toprak baya ıslak :(
Evet, yaratabilir.
Bence, serayı açın ve saksıyı tohumların sıcak kalabilecekleri bir ortama yerleştirin diyeceğim ama tohumları nereye ektiniz? Saksıya mı, yoksa direk bahçe ortamına mı?
Adventure4
19-03-2013, 07:40
Fideliklere ektim. Şimdi odaya taşıdım tohumları, kaloriferin yanındaki bir masanın üzerine yerleştirdim. Sera ne kadar açık kalmalı peki,
Emre İlhan
19-03-2013, 07:41
Aşağıdaki resim buz çiçeğime ait. Dün çimlenmeye başladılar. Bu saksı da şuan ışığın altında duruyor. Toprağı kuru gibi, acaba su dökmeme gereke var mı yoksa iyice kurumasınımı bekleyeyim?
Saksı harcı, ne kuru ne de ıslak olmalı. Anladığım kadarı ile siz dengeyi bir türlü bulamamışsınız. Şöyle söyleyeyim; torfun üzerinde kuru yer olmamalı, yüzeyin her tarafı nemli(ıslak değil) olmalı ve kurumaya yüz tuttukça hafif hafif fısfıslamalı:)
Yine pencere kenarında çimlendirmeye çalıştığım zinnialar ışık almalarına rağmen çok uzadılar ve neredeyse ölmek üzereler. Toprakları kupkuru ama uzamalarını engelleyemiyorum.
Toprak kupkuru olmamalı, yukarı da da anlattığım gibi olmalı. Yukarıdan ışık veriyorsunuz. Bitkileriniz de ona ulaşabilmek için sürekli uzuyorlar:)
Yani gece olmamış, hâlâ gündüzmüş gibi güneş ışığına doğru uzamaya devam ediyorlar.
Yapay ışıkla fide yetiştirme; gübreleme + sulama + ışık şiddeti ayarlaması vs. gibi profesyonel aşamada yapılan bir işlemdir. Bu profesyonel aşamada; zaman zaman gübrenin çeşidi, ışığın şiddeti, sulamanın sıklığı ve miktarı, rüzgarın şiddeti, ortamın oksijeni gibi ayarlamalar sıkı tâkiple yapılır.
Ben sizin yerinizde olsam, yapay ışıkla fide yetiştirmeyi şimdilik düşünmem. Sadece gündüz güneş ışığına çıkarırım fidelerimi:)
Sabredin, yapay ışıkla fide yetiştirme aşamasına da geleceğiz:)
Servi sarmaşıklarınıza gelince; bekleyelim, durumu zaman gösterecek ama siz sabırlı olun. Aceleci olup, ani olarak bitkilerinize bir şeyler denemekten kaçının bu aralar:)
Ama sarmaşıklarınızın bakımını, büyüyeceklermiş gibi yapmaya devam edin:)
Emre İlhan
19-03-2013, 07:50
Şimdilik kaldırın, durumu tâkip edelim, ona göre karar verelim.
Toprak çok ıslak diyorsunuz, biraz nemini kaybetsin:)
Adventure4
19-03-2013, 08:12
Yönlendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. İnşallah 2 günde tohumlarda çürüme falan olmamıştır, çünkü edinmek için de ekmek içinde çok emek verdim :( Boşa gitmese emeklerim :(
Merhabalar,
Bunlarda benim minik domateslerim yeni şaşırtma yaptım acaba gerçek saksılarına ne zaman almam gerektiğini nasıl anlayacağım? Birde saksısına alırken gübre eklemeli miyim? Geçen sene marul ve havuç yetiştirdim hiç gübre koymadan ama sanırım gübrelersem daha iyi verim alırım. Birde toprak karışımım ne olmalı domates için?
Teşekkürler şimdiden,
Merhabalar,
Bunlarda benim minik domateslerim yeni şaşırtma yaptım acaba gerçek saksılarına ne zaman almam gerektiğini nasıl anlayacağım? Birde saksısına alırken gübre eklemeli miyim? Geçen sene marul ve havuç yetiştirdim hiç gübre koymadan ama sanırım gübrelersem daha iyi verim alırım. Birde toprak karışımım ne olmalı domates için?
Teşekkürler şimdiden,
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/14832.htm
Buradan domates ile ilgili detayli bilgileri bulabilirsiniz. Siz tohumlari ne zaman ektiniz acaba? Benim domates fideciklerine gore biraz gelismis duruyorlarda, karsilastirmak istedim.
merhaba Zebra,
18 şubatta ekmiştim 6 gün sonra çimlenmeye başlamışlardı bunlarda bugünkü halleri ama bir hata yapmak istemediğimden bir bilene soriim dedim birde önerdiğin yerden bakayım.
merhaba Zebra,
18 şubatta ekmiştim 6 gün sonra çimlenmeye başlamışlardı bunlarda bugünkü halleri ama bir hata yapmak istemediğimden bir bilene soriim dedim birde önerdiğin yerden bakayım.
Ben de 3 gun sonra ekmisim, o zaman ikimizinkide normal gidiyor gibi gozukuyor, birde su gunes bolca yuzunu gostersede, fidecikler sirik gibi uzamasa :)
Domates fidelerim 7-8 cm'i bulunca ilk sasirtmayi yaptim .
sayın sigacik; bu 7-8 cm olan domates fideleri tohum ekiminden itibaren kaç günlük bilgi verirmisiniz?
1 mart tarihinde ektiğim biber tohumu 15 mart itibariyle çimlendi
379715
1 mart tarihinde ektiğim domates tohumu 8 mart itibariyle çimlendi
379714
ne zaman şaşırtılmalı?
Ben de 3 gun sonra ekmisim, o zaman ikimizinkide normal gidiyor gibi gozukuyor, birde su gunes bolca yuzunu gostersede, fidecikler sirik gibi uzamasa :)
Sizin oralarda nasıl bilemiyorum ama Ankarada güneş bir iki gündür çok nazlanıyor umarım iyi sonuçlar alırız :)
1 mart tarihinde ektiğim biber tohumu 15 mart itibariyle çimlendi
379715
1 mart tarihinde ektiğim domates tohumu 8 mart itibariyle çimlendi
379714
ne zaman şaşırtılmalı?
Şaşırtma 4 gerçek yaprağın tam olarak çıkmasından sonra yapılmalı deniyor genelde. İlk çıkan iki yaprağı saymıyorsunuz, ondan sonra çıkan 4 yaprak önemli.
Yanlış yönlediriyorsam bilenler lütfen düzeltsin.
Şaşırtma 4 gerçek yaprağın tam olarak çıkmasından sonra yapılmalı deniyor genelde. İlk çıkan iki yaprağı saymıyorsunuz, ondan sonra çıkan 4 yaprak önemli.
Yanlış yönlediriyorsam bilenler lütfen düzeltsin.
tiryaki
2 gerce yaprak zannediyordum, o yuzden 1 haftaya sasirtirim diyecektim, eger 4 yapraksa, daha 1 ayi daha var demektir :D
Hülyab
Bizim buralarda gunes, bulunmaz bir nimet, hakikaten bulunmuyor :p
Yazik fidecikler, gun icinde 3-4 defa yer degistiriyor, gunesi gorebilmek icin :D (gunes ciktiginda tabi ki)
Sevgili yeni üye arkadaşlarım,
İlgilendiğiniz konu ile ilgili başlığı bulduğunuzda, sorunuzu sormadan lütfen ilgili başlığı baştan sona bir tarayınız.
Heyecanınızı çok iyi anlıyorum ama çoğunlukla sorunuza daha önce yanıt verilmiştir. (http://www.agaclar.net/forum/758042-post54.htm)
Domateslerim hızla büyüyor. Sayıları her geçen gün artıyor. Şuan itibariyle 9 fidede 36 adet domates tutmuş. Diğerleri de büyüdükçe fotograflarını yüklerim. Herkese bol ürünler diliyorum. Biberlerimde hızla büyümeye başladı.
Murat bey merhaba,
Fotolarınızı inceledim umarım bol bol verim alırsınız tüm sebzelerinizden benim merak ettiğim bu kadar çok sebzeyi ne yapacaksınız :D yanlış anlaşılmasın bende tohumdan çook fazla sayıda sebze ektim yaza benim balkonumda sizinki gibi olucak sanırım umarım sizinkiler gibi büyürler.
Emre İlhan
19-03-2013, 11:45
Merhabalar,
Teşekkürler şimdiden,
Size söyleyeyim:)
Yaklaşık 1 ayları var daha. Gerçek saksılarına almak için tomurcukların oluşmaya başladığı evreyi beklerseniz, işte o zaman fideleriniz daha verimli olacaktır.
Gerçek yerlerine dikerken, seyreltik(hafif) gübre şerbeti ile can suyunu verebilir ya da taban gübresi koyabilirsiniz. Gelişmeleri hep beraber tâkip edeceğiz zaten, tasalanmayın:)
Bu arada; şaşırtmadan sonra hiç gübreleme yaptınız mı?
Yaklaşık 1 ayları var daha. Gerçek saksılarına almak için tomurcukların oluşmaya başladığı evreyi beklerseniz, işte o zaman fideleriniz daha verimli olacaktır.
Gerçek yerlerine dikerken, seyreltik(hafif) gübre şerbeti ile can suyunu verebilir ya da taban gübresi koyabilirsiniz. Gelişmeleri hep beraber tâkip edeceğiz zaten, tasalanmayın:)
Emre bey çok teşekkür ederim biraz daha sabredicem anlaşılan :) hayır şuana kadar hiç gübre kullanmadım ve nasıl bir gübre alıp nasıl uygulayacağımıda hiç bilmiyorum geçen sene marul ve havuç yetiştirdim balkonumda ama gübreleme yapmadığım için bilgim yok bu konuda bilgilendirirseniz çok çok mutlu olurum. :D
Taban gübresini netten arastirdim, ozel, ilk gelisim icin uygulaniyormus. Ama benim burada bu gubreyi bulmam imkansiz, acaba at ya da karisik hayvan gubresi koysam, ayni isi gorur mu? Ayrica oran nasil olmasi lazim? Hulyab gibi ben de simdiye kadar hic gubre kullanmadim. Sizi de soru bombardimana soktuk ama :rolleyes: Kusura bakmayin.
Bu site de biraz ayrintili anlatilmis : http://www.ziraatciyiz.biz/hangi-gubre-nasil-uygulanir-t1459.html
Emre İlhan
19-03-2013, 12:17
Bu konuyu ilgili başlıkta konuşalım isterseniz:)
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1356-3.htm
sayın sigacik; bu 7-8 cm olan domates fideleri tohum ekiminden itibaren kaç günlük bilgi verirmisiniz?
Sn. Attar ,
3 Subat gunu tohumlari diktim ve 3 Mart gunu ilk sasirtmayi yaptim . Su an elimdeki saglikli tum cimlenen tohumlari birer aylik periyotlar ile sasirtiyorum .
Ilk sasirttiklarim 15 Nisan gibi ( Izmir ) nihai yerlerine ekilecekler gibi gozukuyor . Son durumun resimlerini ayrica yukleyecegim .
Saygilarimla
limon1115
19-03-2013, 19:15
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda tohum ve fidelerimi yetiştirebilme yolunda ilerliyorum. Öncelikle bütün bu değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sulama ve sıcaklıkla ilgili birkaç şey sormak istiyorum.
1. Buradan okuduğum bilgilere göre tohumlar çimlenir çimlenmez 15 derecenin altında ışık alan bir yere saksıları taşımam gerekiyor. Ben çimlendirme işlemini kalorifere yakın bir yerde yapıyordum, daha sonra filizler çıkınca saksıları kaloriferi yanmayan güneş alan odaya taşıyordum. Bugün sıcaklık değerlerinden emin olmak için bir termometre aldım. Kaloriferi yanmayan odanın sıcaklığı 23 derece idi. İnanamadığım için (çünkü üşüyorum :) ) komşudan da termometre istedim, aynı. Sanırım bizim ev ancak çimlendirme işlemi için uygun. Hemen kaloriferleri kapattım. Daha öncede resimlerini koymuştum, çimlenen tohumların hemen boyları uzuyor. Acaba sıcaklıktan dolayı olabilir mi? Cam ile kapalı ve güneş alan balkonun şuan ki sıcaklığı 21 derece çimlenen tohumları balkona taşısam uygun olur mu? Veya sabah balkona çıkarıp, akşamları içeri mi alayım?
2. Bir de ben sulama işini tam anlayamadım. Çimlenen tohumların üzerindeki foloyu açtıktan sonra işten geldiğimde yüzeyin bir kısmı korumuş oluyor. Bazı saksıların toprağını karıştırdım, alt taraflarda kurumuş. Bu saksıları su dolu kaba oturttum. Topraklar tekrar nemlendi. Bundan sonra saksının altından su gelene kadar sulasam, bu benim için bir ölçü olabilir mi?
3. Bir de mavi ve kırmızı nemesia'lar ekmiştim. Bunlar için çmlenme sıcaklığı olarak paket üzerinde 13-17 derece arası yazıyor. Ancak bahsettiğim gibi balkon dahil evin hiçbir yerinde böyle bir sıcaklık yok. Balkonlardan birinin camlarını açıp direk dışarı koysam uygun olur mu?
Sabırla okuduğunuz ve ayrıca önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
1. 10-15 derecesi arasi denmis, herhalde hem sirik gibi uzamamasi icin hem de yavas yavas soguya alisarak buyumesi icin ama detayli bilgiyi Zeki bey verebilir herhalde. Ben 1 gun boyunca 3 derecede tutmum(yanlislikla) yine de fideciklerde sorun yasamadim, o yuzden 10 derece civari cok ideal fidecikler icin diye dusunuyorum.
2. Ben de senin gibi comezim bu islerde ama elimden geldigince cimri davraniyorum sulama isinde. Ust taraf kuruyuncaya kadar su vermiyorum (sonucta sararan ya da burusan yaprak yok). Su verirsek, herhalde o da bizim fidecikleri sirik gibi uzatir diye dusunuyorum. 2 gun icinde 1 ay olacak, masallah kayip yok fideciklerde.
3. Eger mumkunse bir odanin kapisini ve petegini kapat ve orada fidecikleri buyutmeye calis. Benim bu yil boyle sansim oldu, bir oda her daim 12 derecede duruyor.
Tum yazdiklarim, acemi bilgisi. Ustadlar yardimci olursa, sana faydasi daha cok dokunaciktir.
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda tohum ve fidelerimi yetiştirebilme yolunda ilerliyorum. Öncelikle bütün bu değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sulama ve sıcaklıkla ilgili birkaç şey sormak istiyorum.
1. Buradan okuduğum bilgilere göre tohumlar çimlenir çimlenmez 15 derecenin altında ışık alan bir yere saksıları taşımam gerekiyor. Ben çimlendirme işlemini kalorifere yakın bir yerde yapıyordum, daha sonra filizler çıkınca saksıları kaloriferi yanmayan güneş alan odaya taşıyordum. Bugün sıcaklık değerlerinden emin olmak için bir termometre aldım. Kaloriferi yanmayan odanın sıcaklığı 23 derece idi. İnanamadığım için (çünkü üşüyorum :) ) komşudan da termometre istedim, aynı. Sanırım bizim ev ancak çimlendirme işlemi için uygun. Hemen kaloriferleri kapattım. Daha öncede resimlerini koymuştum, çimlenen tohumların hemen boyları uzuyor. Acaba sıcaklıktan dolayı olabilir mi? Cam ile kapalı ve güneş alan balkonun şuan ki sıcaklığı 21 derece çimlenen tohumları balkona taşısam uygun olur mu? Veya sabah balkona çıkarıp, akşamları içeri mi alayım?
2. Bir de ben sulama işini tam anlayamadım. Çimlenen tohumların üzerindeki foloyu açtıktan sonra işten geldiğimde yüzeyin bir kısmı korumuş oluyor. Bazı saksıların toprağını karıştırdım, alt taraflarda kurumuş. Bu saksıları su dolu kaba oturttum. Topraklar tekrar nemlendi. Bundan sonra saksının altından su gelene kadar sulasam, bu benim için bir ölçü olabilir mi?
3. Bir de mavi ve kırmızı nemesia'lar ekmiştim. Bunlar için çmlenme sıcaklığı olarak paket üzerinde 13-17 derece arası yazıyor. Ancak bahsettiğim gibi balkon dahil evin hiçbir yerinde böyle bir sıcaklık yok. Balkonlardan birinin camlarını açıp direk dışarı koysam uygun olur mu?
1. Sizin sorununuz sıcaklık değil ışıklanma. Az ışıklanma olursa fideciklerin boyu deve boynu gibi uzar. Hem sıcaklığın 13-14 derecenin üzerinde hem de yeterince ışık alan bir yere alırsanız fideleriniz daha sağlıklı büyür.
2. şıkta söyledikleriniz kısmen ölçü olabilir ama yine de altta su gelene kadar vermeyebilirsiniz.
3. şık hakkında bilgim yok. ;)
Emre İlhan
19-03-2013, 20:13
Acaba sıcaklıktan dolayı olabilir mi? Cam ile kapalı ve güneş alan balkonun şuan ki sıcaklığı 21 derece çimlenen tohumları balkona taşısam uygun olur mu? Veya sabah balkona çıkarıp, akşamları içeri mi alayım?
Olabilir. İçeriye, hafif soğuk bir odaya almanız ideâldir. Zaten yaklaşık 1 hafta sonra potasyum ve fosfor ağırlıklı(bu aşamada azot ağırlıklı asla değil) gübre vermenizi öneriyorum:)
Bundan sonra saksının altından su gelene kadar sulasam, bu benim için bir ölçü olabilir mi?
Hayır olamaz, o zaman da fideler ölürler. Torf tamamen nemini kaybedince, ben biraz üstten sulama yapıyorum, sabaha iyice suyu çekmiş oluyordu. Sizin bu yönteme göre, nemli ama ıslak değil prensibine uymamış oluyoruz:)
Tohum paketlerinin üzerinde yazanlar yaklaşık değerlerdir:) Çok fazla takmayın. O yazan değelere yakın değerleri yakalamaya çalışmanız, yeterli olacaktır.
Aslında olayın sırrı; güneş aldığı kadar(fotosentez yaptığı kadar), sulandığı kadar(büyümeye uyarıldığı) kadar da bitkiyi uygun miktarda düzenli gübreleyip, düzenli gelişmesini sağlamaktır.
Ama, yeni şaşırtılmış fideye 1 hafta - 10 gün gübreleme yapılmaz. Kök sistemini oluşturmalı çünkü öncelikle:)
Aslında olayın sırrı; güneş aldığı kadar(fotosentez yaptığı kadar), sulandığı kadar(büyümeye uyarıldığı) kadar da bitkiyi uygun miktarda düzenli gübreleyip, düzenli gelişmesini sağlamaktır.
Ama, yeni şaşırtılmış fideye 1 hafta - 10 gün gübreleme yapılmaz. Kök sistemini oluşturmalı çünkü öncelikle:)
Aklima uzun suredir takilan bir soru var. Tohumlari cimlendirmek icin ozel torf aldim. Bir de sebze adalarim icin gubresi icinde diger bir torf aldim. Esim maydonuzu yaz-kis kullandigi icin, evin icinde, saksida maydonoz yetistirmek istiyorum. Acaba sebze adalari icin aldigim torfu kullanip, maydonuz tohumlarini buraya eksem, maydonuzlarim sorunsuz cikip, buyurler mi acaba? (Gubreli oldugu icin, cimlenmeye zarari olur mu diye kendi kendime soruyorum)
Neden ilkini kullanmiyorsun diyeceksiniz. Cunku hem daha pahali hem de maydanoz icin sasirtma isiyle ugrasmadan, ilk koydugum yerde yetisip, buyumesini istiyorum.
Yok olmaz derseniz, bahceden toprak alip, saksiya onu koyacagim.
maydanoz için törfe ya da şaşırtmaya gerek yok. serpin toprağa, sulayın büyüsün. en azından biz öyle yapıyoruz.
Emre İlhan
19-03-2013, 20:55
Aklima uzun suredir takilan bir soru var. Tohumlari cimlendirmek icin ozel torf aldim. Bir de sebze adalarim icin gubresi icinde diger bir torf aldim. Esim maydonuzu yaz-kis kullandigi icin, evin icinde, saksida maydonoz yetistirmek istiyorum. Acaba sebze adalari icin aldigim torfu kullanip, maydonuz tohumlarini buraya eksem, maydonuzlarim sorunsuz cikip, buyurler mi acaba? (Gubreli oldugu icin, cimlenmeye zarari olur mu diye kendi kendime soruyorum)
Neden ilkini kullanmiyorsun diyeceksiniz. Cunku hem daha pahali hem de maydanoz icin sasirtma isiyle ugrasmadan, ilk koydugum yerde yetisip, buyumesini istiyorum.
Yok olmaz derseniz, bahceden toprak alip, saksiya onu koyacagim.
Yok, olmaz diyorum:) Dahiyane bir fikir diyorum:)
Maydanozları, topraktaki besin uzun süre idare edecektir zaten. Sonra bir yaprak gübresi alır ve fıs fısla püskürterek gübrelersiniz:)
Emre İlhan
19-03-2013, 20:58
maydanoz için törfe ya da şaşırtmaya gerek yok. serpin toprağa, sulayın büyüsün. en azından biz öyle yapıyoruz.
Tırmıkla hafiften toprak yüzeyini karıştırmayı unutmayın ama ;)
Sularken de pulverize(yağmurlu) sulama yaparsanız, demeyin keyfine:)
domates başlığında pomodoro paylaşmıştı
http://www.agaclar.net/forum/1106246-post921.htm
bence çok etkili bir yöntem. ben biraz farklı uyguladım, tohumları suda 3-4 gün beklettikten sonra toprağa rastgele attım. çok büyük oranda çimlenme oldu. arada kayıplar var ama kalan sağlar bana yeter de artar gibi duruyor.
tek sıkıntım istanbulda geceleri hala soğuk o yüzden balkondan evin içine taşımak zorunda kalıyorum çimlenen tohumlarımı.
Yok, olmaz diyorum:) Dahiyane bir fikir diyorum:)
Maydanozları, topraktaki besin uzun süre idare edecektir zaten. Sonra bir yaprak gübresi alır ve fıs fısla püskürterek gübrelersiniz:)
Yaprak gubresi hakkinda 11 sayfalik bir bilgi buldum, buraya koyayim, gelen gecene faydasi olur :cool:
http://www.marim.gov.tr/bilgi_kaynagi/yaprakgubre.pdf
Merhaba herkese. Bende henuz temin ettiğim domates, biber, kavun ve karpuz tohumlarımı cuma gunu elime ulaşacak cimlendirme torfunu kullanarak viyollere ekim yapicam. Sonrasi da da daha buyuk viyollere ithal torf kullanarak sasirtma yapicam. Burdan gordugum kadarıyla bir cok kişi ekimi çoktan yapmış hatta şaşırtmaya geçmiş:) acaba ben ekim icin cok mu geç kaldım? Dikimi yapacağım yer istanbul Şile de. Genelde serin ruzgarli ve nispeten yağışlıdır. Hatta mayistan once topraga mevsimlik cicek ve fide dikilmez. Cunku toprak ve havalar gec ısınıyor. Karadeniz iklimi hakim.
Bu arada gene bu konudan okudum kavun icin şaşırtma yapılmaz denmis, kayba neden oluyormuş. Ben tohumdan üretime yeni başlıyorum bu nedenle her türlü tavsiye çok işime yarayacak:)
Sizce badem salatalik, Cherry domates, salkim pembe domates, yerli kavun ve karpuz icin nasil bir yol izlemeliyim.?
Merhaba herkese. Bende henuz temin ettiğim domates, biber, kavun ve karpuz tohumlarımı cuma gunu elime ulaşacak cimlendirme torfunu kullanarak viyollere ekim yapicam. Sonrasi da da daha buyuk viyollere ithal torf kullanarak sasirtma yapicam. Burdan gordugum kadarıyla bir cok kişi ekimi çoktan yapmış hatta şaşırtmaya geçmiş:) acaba ben ekim icin cok mu geç kaldım? Dikimi yapacağım yer istanbul Şile de. Genelde serin ruzgarli ve nispeten yağışlıdır. Hatta mayistan once topraga mevsimlik cicek ve fide dikilmez. Cunku toprak ve havalar gec ısınıyor. Karadeniz iklimi hakim.
Bu arada gene bu konudan okudum kavun icin şaşırtma yapılmaz denmis, kayba neden oluyormuş. Ben tohumdan üretime yeni başlıyorum bu nedenle her türlü tavsiye çok işime yarayacak:)
Sizce badem salatalik, Cherry domates, salkim pembe domates, yerli kavun ve karpuz icin nasil bir yol izlemeliyim.?
Merhaba Metulen,
Bildiklerim sadece domatesle sinirli, onun icin domates icin bildiklerimi aktarayim.
Domates icin gec kalmis degilsin, sonucta 6-8 hafta icinde yerlerine dikmeye hazir olacaklari icin, mayis sonuna denk geliyor, bu da Sile gibi bir yer icin uygun zaman diye dusunuyorum.
Ilk sayfadan itibaren bu basligi okursan, gercekten butun bilgiler var cimlendirme hakkinda ayrica teknik bilgiye girmeden, sade. Benim gibi acemi bile, Zeki Bey sayesinde cimlendirmeyi basardi. Artik yaza domatesleri yeme kaldi :rolleyes:
Sn metulen,
Bahsettiğiniz sebzeler ile ilgili ayrı ayrı başlıklarımız mevcut.
Sebzeler bölümünden (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/) herbiri için detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ekim için geç kalmış sayılmazsınız.
Ayrıca http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/19355.htm başlığına göz gezdirmenizi de tavsiye ederim.
Arkadaşlar ektiğim fasülye tohumları ters tarafa doğru çıkıyor acaba böyle bişey yaşayan var mı? alt kısıma yayılması gereken salkım saçak görüntü toprağın yüzeyine çıkıyor. Bugün bir arkadaşım onları çıkartıp ters çevirip tekrar ektiği için foto yükleyemiyorum ama diğer çıkanlardan böyle bişey yaşarsam eklicem acaba yanlış bişey yapmışmıyızdır? :(
limon1115
20-03-2013, 19:26
Arkadaşlar ektiğim fasülye tohumları ters tarafa doğru çıkıyor acaba böyle bişey yaşayan var mı? alt kısıma yayılması gereken salkım saçak görüntü toprağın yüzeyine çıkıyor. Bugün bir arkadaşım onları çıkartıp ters çevirip tekrar ektiği için foto yükleyemiyorum ama diğer çıkanlardan böyle bişey yaşarsam eklicem acaba yanlış bişey yapmışmıyızdır? :(
Sanırım benim bir kaç tohumum da aynı şekilde bekliyorum bakalım belki geri yukarı doğru uzar.
380067
limon1115
20-03-2013, 19:35
Zeki bey hiç nemesia yetiştirdiniz mi? Bu sene aldığım yaklaşık 10 çeşit tohumu evin içinde çimlendirebildim. Evin sıcaklığı 23-24 derece arasında. Ancak nemesia çimlenmedi. Paket üzerinde 13-17 derece arasında çimlenir yazıyor, bazı arkadaşlar bu değerlere yakın değerler elde edilince de çimlenebileceğini söyledi ancak emin olamadım. Kapalı balkonumun sıcaklığı sabah ve akşam 19-22 derece arasında. Gece kaça düşüyor bilmiyorum. Nemesia'lar için nasıl bir yol izlemeliyim. Bir de çimlenen ancak ikinci yapraklarını henüz vermeyen çiçeklerin 15 derece altında tutmama henüz ihtiyaç var mı, yoksa ikinci yaprakları verdikten sonra mı sıcaklığı düşük ortama geçirmeliyim? Şuan hepsi içerde pencere önünde duruyor.
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim..
Tohumları mutlaka enlemesine ekin, ortadan ayrılacağı yer yeryüzüne paralel olsun.
zeki bey anlatımınız cok detaylı ve güzel olmuş elinize sağlık teşşekkürler
arkadaşlar bugün tohum ve viyol aldım. viyollere domates, biber, patlıcan ekeceğim. Yalnız viyollere torf yerine bahçe toprağı + kum + koyun gübresi karışımı koysam çimlenir mi? torf istemememin nedeni viyollerdeki fideler büyüyünce torf besleyemezmiş, o yüzden viyollerden sonra topraklı bir karışıma şaşırtmak gerekirmiş. ben viyollerdeki fideleri büyüyünce yani yaklaşık 7-8 hafta sonra bahçeye yerlerine dikmek istiyorum. ya da bahçe toprağı + kum + koyun gübresi karışımının en üstüne torf koysam işe yarar mı?
limon1115
21-03-2013, 00:35
arkadaşlar bugün tohum ve viyol aldım. viyollere domates, biber, patlıcan ekeceğim. Yalnız viyollere torf yerine bahçe toprağı + kum + koyun gübresi karışımı koysam çimlenir mi? torf istemememin nedeni viyollerdeki fideler büyüyünce torf besleyemezmiş, o yüzden viyollerden sonra topraklı bir karışıma şaşırtmak gerekirmiş. ben viyollerdeki fideleri büyüyünce yani yaklaşık 7-8 hafta sonra bahçeye yerlerine dikmek istiyorum. ya da bahçe toprağı + kum + koyun gübresi karışımının en üstüne torf koysam işe yarar mı?
Umarım iyi sonuçlar verir..
Sn himone,
Domates, biber ve patlıcan tohumlarında şaşırtma kök gelişimini ve bitkiyi güçlendirmek için yapılan bir uygulama, tohumlar çimlendikten ve ilk yaprakların (cotyledonlar) ardından gerçek yapraklar çıktıktan sonra ( genelde cotyledonlar hariç 4 yaprak ) şaşırtma yapmalısınız. Bu şaşırtma yapacağınız toprak karışımına çok az gübre ekleyebilirsiniz. Orada da biraz gelişince ( gövde kalınlaşmaya başlayınca ), gerçek yerlerine dikebilirsiniz.
Bir kez daha söylemiş olayım. Sizin aracılığınızla diğer arkadaşlarımızda faydalanır.
Sorunuzla ilgili başlığı bulduğunuzda Lütfen konuyu başından sonuna tarayınız, çoğunlukla sorunuza daha önce cevap verilmiştir. (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363-4.htm#post767706)
İyi bir sezon geçirmenizi dilerim.
Sanırım benim bir kaç tohumum da aynı şekilde bekliyorum bakalım belki geri yukarı doğru uzar.
380067
Sevgili Limon1115 seninkiler hana iyi görünüyor benim toprağın üstü salkım saçak olmuştu bakalım her ihtimale karşı birkaç tohum daha ekicem onlar giderse fasülyesiz kalmayayım ;)
Sevgili Limon1115 seninkiler hana iyi görünüyor benim toprağın üstü salkım saçak olmuştu bakalım her ihtimale karşı birkaç tohum daha ekicem onlar giderse fasülyesiz kalmayayım ;)
Aklima bir fikir geldi (sacma olabilir ;)) Cocukken yaptigimiz gibi islak pamuk arasina koysaniz, kokler cikmaya basladiginda, topraga alsaniz olmaz mi acaba? Ne bileyim, hatirliyorumda, cocukken bu sekilde nohut fidanim olmustu ve nohutlarini yemistim.
Aklima bir fikir geldi (sacma olabilir ;)) Cocukken yaptigimiz gibi islak pamuk arasina koysaniz, kokler cikmaya basladiginda, topraga alsaniz olmaz mi acaba? Ne bileyim, hatirliyorumda, cocukken bu sekilde nohut fidanim olmustu ve nohutlarini yemistim.
ben zaten toprağa ekmeden önce bir veya iki gün ıslak pamukta bekletiyorum toprağa ektiğimde kolay çıkar die ama pamukta çimlenene kadar beklemedim hiç :o şuanda pamukta birkaç tohumum var acaba beklesem çimlenseler nasıl ekmem gerekir topraka yeşil kısmını dışardamı bırakmalıyım.
Ben geçen yıl sizin anlattığınız şekilde tohumları ektim en üste torf koyarak tohumu ektim.Bir sorun yaşamadım.
ben zaten toprağa ekmeden önce bir veya iki gün ıslak pamukta bekletiyorum toprağa ektiğimde kolay çıkar die ama pamukta çimlenene kadar beklemedim hiç :o şuanda pamukta birkaç tohumum var acaba beklesem çimlenseler nasıl ekmem gerekir topraka yeşil kısmını dışardamı bırakmalıyım.
Acaba pamuk-misir ikilisini denediniz mi? Fasulye gibi kok saliyor mudur acaba? Bu sene ben de misir ve fasulye dikmeyi planliyorum. Fasulyeleri misira agmandiracagim (basarabilirsem) ve sirik gerekmeyecek.:D
Yer bulabilirsem ben de 1 misir 1 de aycicegi ekip yanlarina da fasulye ekecegim sarilsin diye. Bir misira 2 fasulye diyorlar, aycicegine 1 mi 2 mi bilemedim. 3-4 kok fasulye bizim nevalemizi cikarir sanirim :)) Bunlar icin daha vaktimiz var degil mi?
Emre İlhan
21-03-2013, 16:22
Biberlerin meyveleri ilk önce dimdikler değil mi? Sonradan, geliştikçe sarkmaya başlıyor:)
Merhaba Metulen,
Bildiklerim sadece domatesle sinirli, onun icin domates icin bildiklerimi aktarayim.
Domates icin gec kalmis degilsin, sonucta 6-8 hafta icinde yerlerine dikmeye hazir olacaklari icin, mayis sonuna denk geliyor, bu da Sile gibi bir yer icin uygun zaman diye dusunuyorum.
Ilk sayfadan itibaren bu basligi okursan, gercekten butun bilgiler var cimlendirme hakkinda ayrica teknik bilgiye girmeden, sade. Benim gibi acemi bile, Zeki Bey sayesinde cimlendirmeyi basardi. Artik yaza domatesleri yeme kaldi :rolleyes:
Cevaplar icin teşekkür ederim. Ciroz'un da tavsiyesi ile forumdan diger konulara da goz atarak biraz daha bilgi sahibi olmaya çalışacağım. Teşekkürler
merhaba
nihayet tohumdan üretme çalışmalarına başladım. klasssman torf ve de bauhaustan aldığım bir çizme kutusuyla işe koyuldum. henüz çok acemiyim. resimlerimi ekliyorum. umarım fideciklerimi sağlıklı bir şekilde büyütüp bahçeye aktarmayı başarırım. çok zevkliymiş.
sardunyalarım büyüdü bile
dahlia, yıldız çadırı sarmaşığı, nemesia, nikotiana, ateş çiçeği, yer açelyası, şebboy, dahlia, campanula, vapur dumanı, horoz ibiği ilk yapraklarını verdi. campanulayı çimlendirmeyi başaramadım. sadece katmerlisi filizlendi. şebboy ve diahantusta zorlandım.
büyüdüklerini görmek için sabırsızlanıyorum.
zeki bey bilgileriniz için sonsuz teşekkürler. tohuma can vermek çok güzel bir duyguymuş. buna vesile olduğunuz için size ve burada bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim
nemesia benim en kolay çimlendirdklerimden. tohumlarda bir sıkıntı olabilir gerçekten limon 1115. ben nemesiaları 19-20 derecede çimlendirdim. ektiğim tohumların içinde en güzel gelişim gösteren onlar oldu. bodur ve sarkıcı olanları başarıyla çimlendi. tohumları zengardenden almıştım.
sardunyalarım büyüdü bile
üçüncü resimdeki soldan ikinci saksıdakiler nemesia . bodur olanlar
büyüdüklerini görmek için sabırsızlanıyorum.
zeki bey bilgileriniz için sonsuz teşekkürler. tohuma can vermek çok güzel bir duyguymuş. buna vesile olduğunuz için size ve burada bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim
bu resimdeki soldan ikinci olan da sarkıcı daminarka bayrağı kırmızı beyaz nemesia. aslında Türk bayrağı demek daha uygun olabilir
nemesialarım bunlar
karışık nemesiya nemesia tohumu, karışık nemesiya nemesia tohumu satışı, karışık nemesiya nemesia fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Nemesiya-tohumu-yedi-cuceler-karisimi,PR-1612.html)
karnaval karışımı nemesia tohumu, karnaval karışımı nemesia tohumu satışı, karnaval karışımı nemesia fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Nemesia-tohumu-bodur-karnaval-karisimi-strumosa,PR-1112.html)
yarı sarkan danimarka bayrağı nemesia tohumu, yarı sarkan danimarka bayrağı nemesia tohumu satışı, yarı sarkan danimarka bayrağı nemesia fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Sarkan-nemesia-tohumu-kirmizi-beyaz-danimarka-bayragi,PR-1104.html)
çimlendirdiklerim 2. ve 3. bağlantıdakiler. birincisi henüz ayakkabı kutusunun içinde çimlenmeyi bekliyor.
Ne okunacaklar bitiyor ne de izlenecekler. Benim gibi caylaklara hem faydali hem de surukleyici su dizileri izlemenizi oneririm. Yaslandim sanirim, aksiyon filmlerinden daha heyecanli ve surukleyici geliyor bana :))
Fork to Fork - 2 - Tomatoes and Onions - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=xa1YZR8usgQ)
How To Be A Gardener 7 - The Productive Garden - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=AKrkaSf8aT4)
Bu başlığa uygun olmayan mesajların bir kısmını taşıdım.
http://www.agaclar.net/forum/oneri-yorum-ve-sorunlariniz/29989.htm
Orada devam edebilirsiniz.
limon1115
22-03-2013, 20:35
Ben de zengardendan aldım. Kırmızı-beyaz ve mavi-beyaz olanları idi. Şuan 4 farklı saksıda bulunuyorlar. Birini direk dışarı koydum. (üzerinde 19 derecenin üzerinde çimlenmez yazıyordu.) 2'si kapalı balkonda, biri de içerde. Diğer 1o çeşit tohumum çimlendi ama nemesia'lar çimlenmedi. En çok da nemesia'larım olsun istemiştim ama bekliyorum belki çıkarlar..
eylülbelde
22-03-2013, 22:22
Merhabalar.
Başlığa yazılan şeyleri genel olarak okudum da; tohumlar çimlendikten sonra ve gerçek yapraklarını çıkardıktan sonra da geceleri için floresan gerekliliğinden söz edilmiş, fotoğraflara da baktım bu şekilde uygulanan.
Gündüzleri pencere önünde çimlendirme işini yapan ve geceleri için bu tarz bir ışık desteği sağla(ya)mayan arkadaşlar bunun şart olup olmadığını sormuş.
Şart olmadığını fakat boylarının fazla uzaması açısından sıkıntı yaratabileceğini okudum.
Mesela fidelerin yerlerini şaşırtmadan evvel bir süre dışarının ortamına,ısısına,rüzgara,güneşe alıştırmak gerektiğini okudum günde 1 saat kadar.
Bu fikir son derece içime sinmekte.
(Yanlış okuduğum,yorumladığım bir şey varsa affola şimdiden)
Ancak;evet,tarımın bir gerçeği var ki; kontrol var doğasında. Fukuoka'nın tarımında bile var bu gerçek az bir düzeyde olsa da.
Bunun gerçeğiyle basit düşünmek isteyenlerdenim ben kendi adıma. Sulama,gübreleme vs yani bitkinin ne istediğine kulak vermek gerekiyor.Bunlar kontrol ile yaptığımız şeyler olsa da doğanın gerçeğinde de var olan şeyler.
Fakat geceleri yapay ışık vermek mesela,bu aklıma,içime takılıyor.Hani güneş yüzünü gösterince hava aydınlıktır, çekildiğinde karanlık.Nenemi düşünüyorum mesela.Bilmem ki bunu yapsın.
Bu gerçekten gerekli midir,bitki gerçekten bunu mu ister?
Merhaba eylulbende,
Belki buna gercekten istemez ama basarma oranini arttirir diye dusunuyorum. Nineniz belki 1000 tohum ekiyordu, 100 tanesini dikti mi bunu buyuk basari olarak algiliyordu ve ona 100 fide fazlasiyla yetiyordu. Ama simdi kimsede 1000 tohum yok, aldiklarimiz 10-20, sonucta yuzde 10 basari kimseyi tatmin etmez diye dusunuyorum(en azindan biz acemileri :p )
Ayrica domates, biber orijinal olarak nereden geliyor? Mesala yanlis hatirlamiyorsam domates Peru'dan gelen bir meyve. Peru ekvatora yakin yani genellikle gece gunduz uzunluklari ayni, yani biz kisin 8 saat isik alirken, orada en azindan 12 saat isik almis oluyor.
Yani isin icine kimyasal, zararli urunler girmedigi surece, bence bu tip pratik cozumlerde dogallik bozulmuyor ve bilmeyerek belki de daha da dogal ortam hazirlamis oluyoruz fidelerimize ve tohumlarimiza :)
Yazdiklarim sadece acemi isidir, kimsenin kabul etme, dogru bulma zorunlulugu yoktur ;)
MeyveliTepe
22-03-2013, 22:40
Çimlenen tohumlar gündüzleri normal güneş ışığını alıyor ise ayrıca gece ışıklandırmasına gerek yoktur.
Çimlenen tohumlar gündüzleri normal güneş ışığını alıyor ise ayrıca gece ışıklandırmasına gerek yoktur.
Cimlenen tohumlar dedikleriniz, çimyaprağı(kotiledon) cikmis fidecikler mi oluyor acaba?
MeyveliTepe
22-03-2013, 22:52
Evet, bahsettiğiniz aşamadan itibaren normalde suni ışığa gerek olmaz. Sadece şartlar sebebiyle gün ışığından yararlandıramama durumu varsa düşünülebilir.
Evet, bahsettiğiniz aşamadan itibaren normalde suni ışığa gerek olmaz. Sadece şartlar sebebiyle gün ışığından yararlandıramama durumu varsa düşünülebilir.
Yarari yoksa zarari var midir acaba? Mesala bitki daha fazla isikla temasa kalacagindan, dinlenemeyecek gibi yani?
MeyveliTepe
22-03-2013, 23:12
İyi soru :) Bitkinin sürekli ışığa maruz kalması durumunda karanlıktaki gelişimi engellenmiş olabilir ve bu bazı olumsuzluklar yaratabilir. Bunlar neler olabilir emin değilim. Hiç bu açıdan düşünmemiştim. İşin bu yönünü irdeleyen olmuş mu biraz bakınayım.
birnefestoprak
22-03-2013, 23:36
Gece de gunduz gibi direk isik almaya devam eden domateslerde verim dusuklugu oldugu biliniyor (bitkinin ihtiyaci olan karanlik suresiyle ilgili olarak bir yayin okudugumu hatirliyorum). Bunu ben de mecburen de olsa denemis bulundum. Bahcemizdeki harekete bagli olarak yanip sonen guvenlik isiginin ayarlarini duzeltmeyi ihmal ettigim icin, isik yerli yersiz ve uzun surelerle gece de yaniyordu (bu durum oldukca uzun bir sure, domateslerin gelisim asamasi boyunca devam etti). Isigin hemen dibindeki domateslerde hastaliga yakalanma orani ve stresten kaynakli cicek dokulmeleri isiga uzak olan bitkilere gore daha yuksek oldu ve verim acisindan da kotu sonuclar aldim. Domatesleri kaybettim ama isin gozlem kismi cok zevkliydi :)
Yarari yoksa zarari var midir acaba? Mesala bitki daha fazla isikla temasa kalacagindan, dinlenemeyecek gibi yani?
Gece de gunduz gibi direk isik almaya devam eden domateslerde verim dusuklugu oldugu biliniyor (bitkinin ihtiyaci olan karanlik suresiyle ilgili olarak bir yayin okudugumu hatirliyorum). Bunu ben de mecburen de olsa denemis bulundum. Bahcemizdeki harekete bagli olarak yanip sonen guvenlik isiginin ayarlarini duzeltmeyi ihmal ettigim icin, isik yerli yersiz ve uzun surelerle gece de yaniyordu (bu durum oldukca uzun bir sure, domateslerin gelisim asamasi boyunca devam etti). Isigin hemen dibindeki domateslerde hastaliga yakalanma orani ve stresten kaynakli cicek dokulmeleri isiga uzak olan bitkilere gore daha yuksek oldu ve verim acisindan da kotu sonuclar aldim. Domatesleri kaybettim ama isin gozlem kismi cok zevkliydi :)
İyi soru :) Bitkinin sürekli ışığa maruz kalması durumunda karanlıktaki gelişimi engellenmiş olabilir ve bu bazı olumsuzluklar yaratabilir. Bunlar neler olabilir emin değilim. Hiç bu açıdan düşünmemiştim. İşin bu yönünü irdeleyen olmuş mu biraz bakınayım.
Ben de yarin arastirma yapayim, belki belli oran vardir. 2/3 gibi, yarin ola hayrola.
limon1115
23-03-2013, 19:22
Bu sayfayı keşfetmeden önce ektiğim tohumlardan çıkan zinnia'lar fazla uzunluktan yatmışlardı. Edindiğim bilgilerle sanırım onları kurtardım. İkinci yaprakları bile çıkmaya başladı:)
381082
381083
Bu arada kare saksı bulamayanlara fikir olarak sunmak istedim. Ben artık marketlerde satılan folyo tabaklara ekim yapıyorum. Evde boş saksı kalmayınca aşure yapma niyeti ile aldığım bu tabaklar aklıma geldi :)
381084
Cymbelina
23-03-2013, 20:02
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum. Sayın limon1115'in bu son mesajındaki ilk resimde viyolün ilk 2 sırasındaki filizlerin boyları biraz uzamış.
Bu şekilde uzun boyu olan filizleri şaşırtma yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz?
Yeni saksıya aktarırken, toprak üstünde kalacak kısım gene bu resimdeki viyoldeki gibi aynı mı kalmalı? Yoksa o uzun gövde zamanla yıkılıp yatmasın diye, yeni saksıya dikerken, o gövdenin bir kısmını da mı toprağa gömmeliyiz? Böylece toprak üstünde kalan gövde daha kısa olur ve yatıp ölmez.... mi acaba?
Bir sakıncası olur mu böyle uzamış gövdeleri de toprağa gömmenin?
Sayın maki01'e de sormuştum sanırım daha önce, sağolsun, kendisi de elinden geldiğince yardımcı oldu (hem bu konuda hem sardunyalar konusunda;)). Kök boğazı hastalığı gibi birşeyden bahsetmişti sanırım;)
Sayın limon1115, sizin ikinci resimdekiler, ilk resimdekilerin şaşırtılmış hali midir?
Siz de uzayan gövdelerin bir kısmını toprak altında mı bıraktınız şaşırtmada?
limon1115
23-03-2013, 20:21
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum. Sayın limon1115'in bu son mesajındaki ilk resimde viyolün ilk 2 sırasındaki filizlerin boyları biraz uzamış.
Bu şekilde uzun boyu olan filizleri şaşırtma yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz?
Yeni saksıya aktarırken, toprak üstünde kalacak kısım gene bu resimdeki viyoldeki gibi aynı mı kalmalı? Yoksa o uzun gövde zamanla yıkılıp yatmasın diye, yeni saksıya dikerken, o gövdenin bir kısmını da mı toprağa gömmeliyiz? Böylece toprak üstünde kalan gövde daha kısa olur ve yatıp ölmez.... mi acaba?
Bir sakıncası olur mu böyle uzamış gövdeleri de toprağa gömmenin?
Sayın maki01'e de sormuştum sanırım daha önce, sağolsun, kendisi de elinden geldiğince yardımcı oldu (hem bu konuda hem sardunyalar konusunda;)). Kök boğazı hastalığı gibi birşeyden bahsetmişti sanırım;)
Sayın limon1115, sizin ikinci resimdekiler, ilk resimdekilerin şaşırtılmış hali midir?
Siz de uzayan gövdelerin bir kısmını toprak altında mı bıraktınız şaşırtmada?
Tam olarak şaşırtma zamanı değildi aslında ama tamamen yere yatmışlardı, ölmek üzerelerdi ben de bu sitede gövdesinin bir kısmının toprağa gölmesi ile kurtulabileceğini okumuştum.
1. resimde viyolde görülen filizleri gövdelerinin büyük bölümünü toprak altında bırakacak şekilde 2. resimde görülen saksıya ektim. Yaklaşık 1 hafta oldu ve tamamı yaşamaya devam ediyor hatta yeni yaprak çıkarıyorlar.
Şaşırtma yapmak için 2. yaprakların tamamen çıkması gerekiyor. Ben kökünü çok açmadan sadece saksısını değiştirdim aslında. Eğer durumları kötü ise size de tavsiye ederim, işe yarıyor.
Cymbelina
23-03-2013, 20:33
Çok teşekkür ederim Sn Limon1115. Şu an tam emin olmamakla birlikte sanki bir yerde ben de öyle okumuştum ve bunun üzerine bunu denemeye kalktım geçen yıl.
Yani siz 2. gerçek yapraklarını çıkarmadan şaşırtma yaptınız sanırım:confused:, gövdelerin uzunluğu sebebiyle. Gövdelerin bir kısmını yeni saksıda toprak altında kalacak şekilde diktiniz ve bu haliyle 2. gerçek yapraklar çıktı. Değil mi?
"Bu ışık yetersizliği, fazla sulama vb sebeplerle çimlenme sonrası aşırı uzayan gövdeleri, şaşırtmada toprak altında bırakarak yatıp ölmelerini engelleyebiliriz ve bunun zararı yoktur, aksine bu durumda bu yapılmalıdır." Böyle bir yorum yaparsak bu doğru olur mu arkadaşlar?
Geçen sene hevesle o kadar çok çiçek tohumu ektim ki, çoğu bu uzama ve bir takım aksilikler sebebiyle ölüp gitti. Geçen sene bu gövdeyi de toprak altında bırakmayı uygulamıştım bazılarında - yanılmıyorsam ama hangisi hangisiydi hatırlamıyorum, filizler çok olunca. Bu sene daha temkinli gitmek istiyorum.
limon1115
23-03-2013, 21:04
Çok teşekkür ederim Sn Limon1115. Şu an tam emin olmamakla birlikte sanki bir yerde ben de öyle okumuştum ve bunun üzerine bunu denemeye kalktım geçen yıl.
Yani siz 2. gerçek yapraklarını çıkarmadan şaşırtma yaptınız sanırım:confused:, gövdelerin uzunluğu sebebiyle. Gövdelerin bir kısmını yeni saksıda toprak altında kalacak şekilde diktiniz ve bu haliyle 2. gerçek yapraklar çıktı. Değil mi?
"Bu ışık yetersizliği, fazla sulama vb sebeplerle çimlenme sonrası aşırı uzayan gövdeleri, şaşırtmada toprak altında bırakarak yatıp ölmelerini engelleyebiliriz ve bunun zararı yoktur, aksine bu durumda bu yapılmalıdır." Böyle bir yorum yaparsak bu doğru olur mu arkadaşlar?
Geçen sene hevesle o kadar çok çiçek tohumu ektim ki, çoğu bu uzama ve bir takım aksilikler sebebiyle ölüp gitti. Geçen sene bu gövdeyi de toprak altında bırakmayı uygulamıştım bazılarında - yanılmıyorsam ama hangisi hangisiydi hatırlamıyorum, filizler çok olunca. Bu sene daha temkinli gitmek istiyorum.
Aslında ben de sizin gibi acemiyim. Kesin birşey diyemeyeceğim. Bunlar bu sene ektiğim ilk tohumlardı, çok ışık almayan bir yerde durdukları için uzadılar. Ben de ikinci yapraklarını çıkarmalarını beklemeden gövdelerini de toprak altında bırakarak başka saksıya geçirdim. Şimdi güneyden güneş alan penceremin önündeler, boylarının uzaması da durdu. Diğer bütün tohumlarımı da artık tohumdan çıkar çıkmaz pencerenin önünde bulunan masaya taşıyorum. Durumları çok daha iyi.
Bence sizde filizler ölmeden bu şekilde başka saksıya alın ve hemen güneş gören bir yere taşıyın. Ben ayrıca ölmesini hiç istemediğim ve cılız görünün filizlerin bir kısmını da geceleri beyaz ışığın altında bırakıyorum. İşe yarayıp yaramadığından emin değilim. Diğer bütün tohumlarımın durumu iyi sayılır.
Dün gün boyunca bahçe işlerinin yanı sıra, tohum ekiminin büyük bir bölümünü de tamamladık. Tohumların büyük çoğunluğu 2012-2013 AGACLAR.NET TOHUM TAKASI etkinliğinden.
Daha önce tohumları ekerken fotoğraflayalım ve gelişimlerini izleyip bir günce tutalım demiştik.
Ekimden başlayarak, çimlenme süreleri, farklı üreticilerinin aynı çeşit tohumlarının gelişimleri, yolda karşılaşacağımız her türlü iyi ya da kötü şeyi elimizden geldiğince fotoğraflayıp ilgili başlıklarda paylaşmayı düşünüyoruz.
İşe ilk önce Torfu eleyerek başladık. Amaç ince taneli bir torf elde etmek. Tohumlar ekildiğinde tamamını sararak kucaklasın diye düşündük.
Mümkün olduğunca geridönüşüm/yeniden kullanım mantığında alet edevat kullandık.
381145
Torfun değeceği herşeyi oksijenli su ile silerek dezenfekte ettik.
381146
381147
381148
381149
Elenen torfun tanelerinin inceliğinden memnun kaldık.
Sıra geldi viyol olarak kullanacağımız, önceden piknik için aldığımız ve kullanmadığımız bardakların altına drenaj delikleri açmaya.
20 li paketler halinde toplam 4 paket, 10' arlı gruplar halinde 10' luk uzun bir vida ile altlarını delerek 80 adet viyol elde ettik.
381153
381154
381155
381156
381157
İçlerini doldurma vakti geldi.
Elenmiş torfu doldurmak için, ufak su şişesinden bir kürek yaptık.
Kapağı yani ters tarafı torfu sıkıştırmak için çok işe yaradı. Bunu daha önce ön görmemiştik. Yolda keşfettik.
381158
381159
381160
381161
381162
Bardak viyollerden sonra sıra, tohumlar için etiketleri hazırlamaya geldi.
Kağıtların üzerine tohum adları ve kimden geldiğini not ettik. Şeffaf koli bandı ile arkalı önlü korumaya alıp, kürdanlara tutturarak, etiketlerimizi tamamladık.
381169
381170
381171
381172
381173
Artık tohumları torf' la buluşturma zamanı gelmişti.
El yapımı küreğimizin kapak kısmı burada da çok işe yaradı.
Hem tohumlara yer açmak hem de kapak toprağını sıkıştırmak için çok kullanışlı oldu.
381174
381175
381176
381177
381178
Büyük bölümü bitirdiğimizde tatlı yorgunluk üzerine ortaya çıkan işten dolayı ağzımız kulaklarımızda son hallerini seyreder bulduk kendimizi.
Ekim için göreceli biraz geç kalmıştık, üzülüyorduk. Bu anlamda keyfimiz de yerine geldi.
Sebze kasasına aldığımız bardak viyolleri gerçek yeri olan, mini çimlendirme seramıza (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/27724-3.htm) bir kaç gün sonra almayı planlıyoruz.
381179
381180
381181
381182
381183
büyük bölümü bitirdiğimizde tatlı yorgunluk üzerine ortaya çıkan işten dolayı ağzımız kulaklarımızda son hallerini seyreder bulduk kendimizi.
Ekim için göreceli biraz geç kalmıştık, üzülüyorduk. Bu anlamda keyfimiz de yerine geldi.
Sebze kasasına aldığımız bardak viyolleri gerçek yeri olan, mini çimlendirme seramıza (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/27724-3.htm) bir kaç gün sonra almayı planlıyoruz.
381179
381180
381181
381182
381183
bi sorum olacak?
Torfu önceden mi ıslatıyoruz yoksa ektik den sonramı?
bi sorum olacak?
Torfu önceden mi ıslatıyoruz yoksa ektik den sonramı?
Ektikten sonra,
381220
Bunun benzeri fıs fıs spreyle tohumları yerinden oynatmadan nemlendiriyoruz.
Sn ERZ, konuyu ilk mesajlarından (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm#post752303) takip etmenizi tavsiye ederim. Çok faydalı bilgiler ve detaylı anlatımlar var.
Aklınızdaki bir çok soruya yanıt bulacağınıza eminim.
Çok faydalı bir anlatım şekli sayın ciroz. Bu fotoğrafları da gördükten sonra tohum ekmeyi beceremiyecek kişi kalacağına ihtimal vermiyorum.
Teşekkürler
Sn Boska, teşekkürler.
Biraz olsun birisine faydası dokunursa ne mutlu bize...
Ancak hemen belirteyim. Biz de Sn Zeki Yağlı Bey' in detaylı ve bir o kadar bilgilendirici mesajlarından öğrendik ve cesaretlendik.
Kendisine bu vesile ile tekrar teşekkür ederiz.
Size de şiddetle, bu konuyu ilk mesajlarından itibaren (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm) takip etmenizi tavsiye ederim.
Biz de kendi deneyimlerimizle tecrübelenmeye çalışıyoruz.
Daha ekim yaptık,
sonra çimlenecek, şaşırtılacak, fideler gerçek yerlerine dikilip meyve vermesini ümit edilecek.
Anlayacağınız uzun ve heyecanlı bir yol bizi bekliyor.
Hep beraber öğrenmeye, öğrendiklerimizi paylaşmaya devam...
Sn Boska, teşekkürler.
Biraz olsun birisine faydası dokunursa ne mutlu bize...
Ancak hemen belirteyim. Biz de Sn Zeki Yağlı Bey' in detaylı ve bir o kadar bilgilendirici mesajlarından öğrendik ve cesaretlendik.
Kendisine bu vesile ile tekrar teşekkür ederiz.
Size de şiddetle, bu konuyu ilk mesajlarından itibaren (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm) takip etmenizi tavsiye ederim.
Biz de kendi deneyimlerimizle tecrübelenmeye çalışıyoruz.
Daha ekim yaptık,
sonra çimlenecek, şaşırtılacak, fideler gerçek yerlerine dikilip meyve vermesini ümit edilecek.
Anlayacağınız uzun ve heyecanlı bir yol bizi bekliyor.
Hep beraber öğrenmeye, öğrendiklerimizi paylaşmaya devam...
Evet haklisiniz, bu tatli heyecani ve sabiri damla damla icmesi cok degisik bir duygu. Ilk defa bu yil yasiyorum bu duygulari, insallah tadimlikta olsa her diktigimizden yemek nasip olur hepimize.
Iki gunluk kisa arastirmamda genellikle 12 ile 16 saat arasi isik almasi gerektigi tavsiye ediliyor. Bu da demek oluyor ki mart ayi oncesi cimlenen bitkiler icin isiklandirma sistemi kullanilmasi gerekli. Mart ayindan sonra 12 saat ve uzeri gunduz oluyor ama ilk ve son gunes isinlari baya zayif durumda(gozlemlerin bunlar en azindan) o yuzden, mayis basina kadar, kurdugum isik duzenegini kullanmaya karar verdim.
Ama isik olmadan olmaz diye birsey katiyen soylemem, ama o kadar emek verdikten sonra birkac saat isikta tutmusum, zarari olacagini sanmiyorum.
Merak edenler olursa, fidelerim ortalama 14 saat isik(gunes+lamba) goruyorlar. Simdilik asiri uzama ve ya sararma dertleri yok cok sukurler olsun.
Herkese iyi geceler.
Ektikten sonra,
381220
Bunun benzeri fıs fıs spreyle tohumları yerinden oynatmadan nemlendiriyoruz.
Sn ERZ, konuyu ilk mesajlarından (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm#post752303) takip etmenizi tavsiye ederim. Çok faydalı bilgiler ve detaylı anlatımlar var.
Aklınızdaki bir çok soruya yanıt bulacağınıza eminim.
ciroz kardeş anlatımından dolayı şahsım adına sana teşekkür ediyorum.
Ayrıca bu siteye emek veren gelişmesini sağlayan ve agaçlar.net ailesi üyelerine teşekkür ediyorum....
YeniGine
24-03-2013, 23:58
Sevgili ciroz'lar teşekkürler... Ellerinize sağlık, ince, hassasiyetle, bizlerle paylaşarak güzel bir tohum ekimi başarmışsınız. Bundan sonrası toprak ananın, rastgelsin, gönlünüzce inşallah.
hanımeli
25-03-2013, 08:19
Sn Zeki Yağlı
verdiğiniz bilgiler eşliğinde tüm tohumlarımı çimlendirdim ve %100 başarı sağladım
sizden ricam şimdi bunları sevze adalarına taşıyacağız ama forumda çok karışık bilgiler var iyi bir sebze adasında olması gereken gübreler,toprak çeşidi nasıldır,
kimi yosun diyor,kimi,alfalfa diyor,kimi kaya tozu diyor.bide iz elementler var,mikro organizmalar var,bunları en kolay şekilde benim gibi tecrübesiz acemiler için sıralarmısınız,hepsini yopmak zorunda mıyız.
teşekkür ederim
Sn Zeki Yağlı
verdiğiniz bilgiler eşliğinde tüm tohumlarımı çimlendirdim ve %100 başarı sağladım
sizden ricam şimdi bunları sebze adalarına taşıyacağız ama forumda çok karışık bilgiler var iyi bir sebze adasında olması gereken gübreler,toprak çeşidi nasıldır,
...
teşekkür ederim
Sn Hanımeli, mutlaka görmüşsünüzdür ama yine de hatırlatmakta fayda var.
Bu konuyu (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm#post483413) gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Sn Zeki Yağlı
sizden ricam şimdi bunları sevze adalarına taşıyacağız ama forumda çok karışık bilgiler var iyi bir sebze adasında olması gereken gübreler,toprak çeşidi nasıldır,
kimi yosun diyor,kimi,alfalfa diyor,kimi kaya tozu diyor.bide iz elementler var,mikro organizmalar var,bunları en kolay şekilde benim gibi tecrübesiz acemiler için sıralarmısınız,hepsini yopmak zorunda mıyız.
teşekkür ederim
Konu ile ilğili bilgi burada (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm) var.
Ama özetlersek, 35 cm yüksekliğinde 100 x 100 cm ( 1 metrekare ) bir adada iyi verim alabilmak için
Yarım torba klinoptilolit ( Undemin)
2 blok coce-peat
Yarım çuval iyi yanmış çiftlik gübresi
100 gr kemik tozu
bir avuç kükürt
bir avuç meşe odunu külü
5 kğ leonardit
bir avuç iz element ( demir, mangan, mağnezyum,çinko, bakır)
Geri kalanı bahçe toprağı...şeklinde olmalı.
Etraftaki kadife çiçekleri, domatesler altındaki fesleğenleri unutmamak gerek.
hanımeli
25-03-2013, 12:11
2 blok coce-peat
100 gr kemik tozu
bir avuç kükürt
bir avuç meşe odunu külü
5 kğ leonardit
elinize sağlık çok güzel bir bilgi olmuş ama hepsi terimler,bana okadar yabancı ki bunları nerden temin edebilirim. ya da daha ucuza basit malzemelerle yerlerine geçebilecek ne kullanabilirim.2x1 7 adet ada yapacağım çünki.
elinize sağlık çok güzel bir bilgi olmuş ama hepsi terimler,bana okadar yabancı ki bunları nerden temin edebilirim. ya da daha ucuza basit malzemelerle yerlerine geçebilecek ne kullanabilirim.2x1 7 adet ada yapacağım çünki.
Kemik ununun Buradan (http://www.seymacicekcilik.com/)
Bazı girdileri burada (http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/25999.htm) veya tarım ürünleri satan, herhangi bir yerde bulabilirsiniz.
İzmir'i tam bilmediğimden nokta yer tarifi yapamam.
hanımeli
25-03-2013, 17:58
desenize yine papaz olcaz evdekilerle :))
vişne bahçesi
25-03-2013, 18:40
Bunları Ankara'da bulabileceğimiz yerler nereler? yardımcı olabilirmisiniz.
Konu ile ilğili bilgi burada (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm) var.
Ama özetlersek, 35 cm yüksekliğinde 100 x 100 cm ( 1 metrekare ) bir adada iyi verim alabilmak için
2 blok coce-peat
100 gr kemik tozu
bir avuç kükürt
bir avuç meşe odunu külü
5 kğ leonardit
Etraftaki kadife çiçekleri, domatesler altındaki fesleğenleri unutmamak gerek.
Insallah atlamamisimdir aradigim cevabi, acaba bu super viagra karisimini :D ne zaman toprakla haşr etmeliyiz :rolleyes: Fideleri yerlerine yerlestirildiginde mi yoksa su anda organik gubreyle beraber mi?
Bence bunları bulamayacağım diye telaşlanmayın, olanları kullanın yeter. Kişisel olarak sürdürülebilir üretim tekniklerini daha önemli buluyorum, cocopeat gibi binlerce kilometre öteden taşınan şeylere çok sıcak bakmıyorum.
limon1115
25-03-2013, 21:27
Merhabalar;
Saksılarımın üst yüzeyinde beyaz küf gibi birşeyler oluştu. Sebebi ne olabilir? Çiçekler için herhangi bir tehlikesi var mı, varsa nasıl kurtulabilirim?
381810
28. günlerinde olan fidelerimi sizlerle paylaşmak istedim.
bezelyeler
381864
biber
381865
salatalık
381866
mor soğan ve mor lahana
381867
kereviz
381868
Buda devamı.
bamya
381869
chery domates
381870
381871
reyhan ve melisa
381872
381873
Ve son olarak
ay çekirdeği
381874
bunlarda şaşırttığım fasulye çeşitleri ve kabaklar
381875
Emre İlhan
26-03-2013, 06:57
Insallah atlamamisimdir aradigim cevabi, acaba bu super viagra karisimini :D ne zaman toprakla haşr etmeliyiz :rolleyes: Fideleri yerlerine yerlestirildiginde mi yoksa su anda organik gubreyle beraber mi?
Bahçe için, dikim öncesi toprak hazırlığı:)
Emre İlhan
26-03-2013, 07:06
Merhabalar;
Saksılarımın üst yüzeyinde beyaz küf gibi birşeyler oluştu. Sebebi ne olabilir? Çiçekler için herhangi bir tehlikesi var mı, varsa nasıl kurtulabilirim?
381810
Beyaz kısımları, fidelere olabildiğince temas ettirmeden ve zarar vermeden alıp atın.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3865.htm
venompd26
26-03-2013, 10:12
Arkadaşlar herkese iyi günler,
dünden beri bu konuyu okuyorum taa en baştan ama tabi arada gözlerim yorulup atladığım şeyler olmuştur o yüzden sormak istediğim ufak tefek şeyler var.
ben tam 10 gün önce bazı tohumlar ektim ve bu işte tamamen amatörüm, tohum aldığım yerden gelen ekim talimatlarına göre yaptım bu işleri ama herşey net değil. minyatür marul, misket limon, tiny tim domates, küçük salatalık, minyatür havuç ve taç papatyası ektim. yaklaşık 20 gün sonrada dağ çileği ekicem çünkü ekmeden 1 ay kadar buzdolabında bekletin yazıyordu talimatında. bütün ürünleri küçük ve minyatür seçmemin nedeni hep evde yetiştirecek olmamdır.
5. gün marul ve taç papatyalarım çimlendi hem de yüksek oranda, dün (9.gün) de domates ve salatalıklar çimlendi. Antalya da olmam nedeniyle bu aylarda diğer illere göre sanırım daha şanslıyım. Torf un neminde, ışıkta **** ısıda herhangi bir problemim yok. Zeki bey ilk başta üzerlerine streç **** poşet geçirin demiş ama ben burayı daha dün okuduğum için şu anda streç geçirmedim. İlk sorum bu aşamadan itibaren viyollerin üzerine streç film geçirmeli miyim? Bir faydası olur mu?
Şu anda domates, marul ve taç papatyası viyollerde ekili, misket limon 35cm derinliğe sahip bir saksıda, salatalık ve havuçta orta büyüklükte bir saksıda ekilidir. Bunlar tamamen ekim talimatına uygun ekilmiştir saksı seçimi dahil. Yine talimatlara göre kimisinde %80 torf %20 perlit var, kimisinde de %50 torf %50 perlit var. Talimatlarda yazan şöyle birşey var: Şaşırtma işleminden sonra MUTLAKA torf yerine bahçe toprağı kullanınız, zira torfun besleyici özelliği yoktur. Ben torf, perlit, saksı, viyol gibi malzemelerimi Bauhaus tan aldım. Oradaki bilgili olduğunu düşündüğüm kişiye şaşırtma işlemi sonrası bahçe toprağına ekicem dediğimde boşver onu torfla devam et kesinlikle dedi. Ben de ona uymayı düşünüyordum ama burada okuduklarım ve genel olarak internetten araştırdıklarım beni yine bahçe toprağına yönlendirdi gibi. İkinci sorum yukarıda yazdığım ürünlere istinaden şaşırtma işleminden sonra bahçe toprağı mı kullanmalıyım, torf mu kullanmalıyım, yoksa bir karışım mı lazım? Ayrıca şaşırtmadan sonra da perlit kullanmalı mıyım? Bir de limonu direk olarak büyük saksıya ektim ama çimlendikten sonra toprağını bahçe toprağı ile değiştirmeli miyim?
Şimdilik son sorum ise şu şekilde olacak. Daha önceden Bauhaus tan hazır olarak spathiphyllum, peygamber kılıcı ve guzmanya almıştım. Bunları da artık büyüdüğü için büyük saksıya almak istedim. Bauhaus taki aynı adama sorduğumda onları da TORF a ekebilirsin demişti. Ben de ona uyup torf a aktardım. Acaba yanlış mı yaptım, bunları da bahçe toprağına mı ekmeliyim?
Uzun bir yazı oldum ve çok soru sorduğumun farkındayım, umarım sizleri bıktırmamışımdır :) İlgilenebilirseniz çok sevinirim. Ayrıca muhteşem paylaşımlar var burada, başta Zeki Bey olmak üzere herkesin eline ve emeğine sağlık. Herkese iyi çalışmalar iyi günler.
bebeklerim büyüyorlar. şubat ortalarından itibaren ektiğim tohumlar var içlerinde. peyderpey arttırdım sayılarını. çimlenme başlar başlamaz ilk yaprakları beklemeden üstlerini açıp ışığa çıkarttıklarımda başarı daha fazla oldu diye düşünüyorum . tabii sabah akşam birer tutam sevgi de çok işe yarıyor. boş gibi görünen saksılarda latin çiçeği var. ikişer tohum ekmiştim içlerine.
ama aynı sevgi benim tohumcuklarda niye etkili olmuyor acaba ki?:) çok nazlılar, başaramayacağımdan, öleceklerinden koruyorum
16
martta elimdeki tüm çiçek ve baharat tohumlarını ektim. şuan papatya,kekik, aster ve
fesleğenlerim gün yüzüne çıktı:) 8 martta ektiğim çeşitli biberlerim
hala uyuyor:( halbuki gece gündüz sevgi ve ilgi yüklüyorum onlara:(
sevgi her zaman etkili olur. tabii zeki beyin tavsiyelerine de yüzde yüz uymak lzaım. ışık çok önemli. gece floresan ışık altında, gündüz kuzey yönündeki direk ışık almayan pencerenin önümde tutuyorum fideciklerimi. günde 5-10 dakika da pencereyi açıp odayı havalandırıyorum. yavaş yavaş dışarıya da alışsınlar diye.
ben geçen yıl biber tohumu ekmiştim. biber tohumları önce kağıt havluyu ıslatıp içinde 24 saat tuttuğumuzda daha çabuk çimleniyorlar. ayrıca biber tohumlarını çimlendirmeden önce aspirinli suda bekletmenin verimi arttırdığını söyleyenler de var ama ben denemedim. bu yıl denemeyi düşünüyorum. sonuçları yazarım. henüz çiçeklerden onlara sıra gelmedi..
evet okudum ve uyguladım Zeki beyin söylediklerini.. aspirin işini duydum ama denemek istemedim.. 1 gün önce suda beklettiğim biberleri ekeceğim birazdan,bakalım kısmet
limon 1115 bu beyazlıkların tuz oranının fazla olmasından kaynaklandığını okumuştum. sanırım kimyasal gübreler ve toprağın yapısı buna neden oluyor. içme suyuyla sulamak ve organik gübreye dönmek çözüm olabilir.
umarım biberleri kütür kütür yersiniz. :-)
aslında domates biber en kolay çimlenenler. hiç ışığa falan gerek olmadan çimleniyorlar. ben sırık domatesi pet bardakta, biberiyse direk büyük saksıda, normal torfla çimlendirmiştim. biberi dışarda, domatesi de pencere önünde çimlendirdim. kocaman boyumdan büyük sırık domateslerim olmuştu.
teşekkür ederim..maşallahh o zaman domateslerinize:) evet aslında düştüğü yerde çimlenip meyve veren domateslerde görüyoruz en olmadık yerde kendiliğinden bitiyor, demek ki fazla ilgilenmemek gerek:)
Ben domates, biber, patlıcan tohumlarını oda sıcaklığında ıslak kağıt havlu içinde filizleri çıkana kadar tutuyorum. daha hızlı sonuç alınıyor gibi.
ektim artık, sonra denerim kağıt havluda çimlendirmeyi :)
domates güneşi çok seviyor. suyu da. uygun ortamı bulursa kendiliğinden bitiveriyor gerçekte de.
ben
elimden gelenin en iyisini yapıyorum, artık olursa sevinirim, olmazsa
kısmet:) şimdi böyle kısmet falan derim ama domatesler yetişipte üyeler
fotoğraflarını eklerse çıldırırım:)
domates güneşi çok seviyor. suyu da. uygun ortamı bulursa kendiliğinden bitiveriyor gerçekte de.
evet gunesi seviyor Gecen yil burda 2 hafta ust uste yagmur yagdi
butun domateslerim simsiyah oldu curudu yani suyu fazla vermeyecesiniz.
bebeklerim büyüyorlar. şubat ortalarından itibaren ektiğim tohumlar var içlerinde. peyderpey arttırdım sayılarını. çimlenme başlar başlamaz ilk yaprakları beklemeden üstlerini açıp ışığa çıkarttıklarımda başarı daha fazla oldu diye düşünüyorum . tabii sabah akşam birer tutam sevgi de çok işe yarıyor. boş gibi görünen saksılarda latin çiçeği var. ikişer tohum ekmiştim içlerine.
Ellerine sağlık, çimlendirmede çok başarılısın.
Aynı saksıya fazla sayıda tohum ektiğin için bazı saksıların çok sıkışık olmuş. Bunlarda cımbızla çekerek seyreltme yaparsan geriye kalanların sağlıklı gelişmelerini, büyümelerini sağlamış olursun.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.