PDA

View Full Version : Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6

hberbul
27-03-2013, 14:05
Arkadaşlar herkese iyi günler,

dünden beri bu konuyu okuyorum taa en baştan ama tabi arada gözlerim yorulup atladığım şeyler olmuştur o yüzden sormak istediğim ufak tefek şeyler var.

ben tam 10 gün önce bazı tohumlar ektim ve bu işte tamamen amatörüm, tohum aldığım yerden gelen ekim talimatlarına göre yaptım bu işleri ama herşey net değil. minyatür marul, misket limon, tiny tim domates, küçük salatalık, minyatür havuç ve taç papatyası ektim. yaklaşık 20 gün sonrada dağ çileği ekicem çünkü ekmeden 1 ay kadar buzdolabında bekletin yazıyordu talimatında. bütün ürünleri küçük ve minyatür seçmemin nedeni hep evde yetiştirecek olmamdır.

5. gün marul ve taç papatyalarım çimlendi hem de yüksek oranda, dün (9.gün) de domates ve salatalıklar çimlendi. Antalya da olmam nedeniyle bu aylarda diğer illere göre sanırım daha şanslıyım. Torf un neminde, ışıkta **** ısıda herhangi bir problemim yok. Zeki bey ilk başta üzerlerine streç **** poşet geçirin demiş ama ben burayı daha dün okuduğum için şu anda streç geçirmedim. İlk sorum bu aşamadan itibaren viyollerin üzerine streç film geçirmeli miyim? Bir faydası olur mu?

Şu anda domates, marul ve taç papatyası viyollerde ekili, misket limon 35cm derinliğe sahip bir saksıda, salatalık ve havuçta orta büyüklükte bir saksıda ekilidir. Bunlar tamamen ekim talimatına uygun ekilmiştir saksı seçimi dahil. Yine talimatlara göre kimisinde %80 torf %20 perlit var, kimisinde de %50 torf %50 perlit var. Talimatlarda yazan şöyle birşey var: Şaşırtma işleminden sonra MUTLAKA torf yerine bahçe toprağı kullanınız, zira torfun besleyici özelliği yoktur. Ben torf, perlit, saksı, viyol gibi malzemelerimi Bauhaus tan aldım. Oradaki bilgili olduğunu düşündüğüm kişiye şaşırtma işlemi sonrası bahçe toprağına ekicem dediğimde boşver onu torfla devam et kesinlikle dedi. Ben de ona uymayı düşünüyordum ama burada okuduklarım ve genel olarak internetten araştırdıklarım beni yine bahçe toprağına yönlendirdi gibi. İkinci sorum yukarıda yazdığım ürünlere istinaden şaşırtma işleminden sonra bahçe toprağı mı kullanmalıyım, torf mu kullanmalıyım, yoksa bir karışım mı lazım? Ayrıca şaşırtmadan sonra da perlit kullanmalı mıyım? Bir de limonu direk olarak büyük saksıya ektim ama çimlendikten sonra toprağını bahçe toprağı ile değiştirmeli miyim?

Şimdilik son sorum ise şu şekilde olacak. Daha önceden Bauhaus tan hazır olarak spathiphyllum, peygamber kılıcı ve guzmanya almıştım. Bunları da artık büyüdüğü için büyük saksıya almak istedim. Bauhaus taki aynı adama sorduğumda onları da TORF a ekebilirsin demişti. Ben de ona uyup torf a aktardım. Acaba yanlış mı yaptım, bunları da bahçe toprağına mı ekmeliyim?

Uzun bir yazı oldum ve çok soru sorduğumun farkındayım, umarım sizleri bıktırmamışımdır :) İlgilenebilirseniz çok sevinirim. Ayrıca muhteşem paylaşımlar var burada, başta Zeki Bey olmak üzere herkesin eline ve emeğine sağlık. Herkese iyi çalışmalar iyi günler.

Çimlenmeyen saksıları strech filmle örtebilirsiniz.
Şaşırtma işleminde besleyiciliği olmayan torf işinize yaramaz torf,bahçe toprağı,koyun veya keçi gübresi ve perlitten hazırladığınız bir karışım kullanabilirsiniz.
Son sorunuza gelirsek saksı değişimini yenilerde yaptıysanız torfun içine bahçe toprağı,ince kum ve yanmış koyun gübresi eklerseniz bitkilerinizi mutlu edersiniz.
Kolay gelsin...

s-bilge
27-03-2013, 14:19
Ellerine sağlık, çimlendirmede çok başarılısın.

Aynı saksıya fazla sayıda tohum ektiğin için bazı saksıların çok sıkışık olmuş. Bunlarda cımbızla çekerek seyreltme yaparsan geriye kalanların sağlıklı gelişmelerini, büyümelerini sağlamış olursun.

artık yavaş yavaş şaşırtacağım onları. ilk ektiklerimdendi onlar. daha sonra 2-3 saksıya bölmeye başladım tohumları.

venompd26
27-03-2013, 15:18
Çimlenmeyen saksıları strech filmle örtebilirsiniz.
Şaşırtma işleminde besleyiciliği olmayan torf işinize yaramaz torf,bahçe toprağı,koyun veya keçi gübresi ve perlitten hazırladığınız bir karışım kullanabilirsiniz.
Son sorunuza gelirsek saksı değişimini yenilerde yaptıysanız torfun içine bahçe toprağı,ince kum ve yanmış koyun gübresi eklerseniz bitkilerinizi mutlu edersiniz.
Kolay gelsin...

teşekkür ederim ilgilendiğiniz için, karışım için belli bir oran gerekli mi yoksa eşit olarak mı karıştırmam lazım acaba?

ciroz
27-03-2013, 16:05
teşekkür ederim ilgilendiğiniz için, karışım için belli bir oran gerekli mi yoksa eşit olarak mı karıştırmam lazım acaba?

Sevgili yeni arkadaşlar,

Lütfen sorunuzu sormadan önce ilgili konuyu baştan sona doğru hızlıca okuyunuz ( göz gezdiriniz ). Biliyorum hepimiz tohumlarımızı ektik, heyecanlıyız, sorularımıza hemen cevap bulmak istiyoruz. Ama sorularınızın bir çoğuna daha önce yazılmış mesajlarda yanıt verilmiş olabilir.

Örneğin, bu konunun sahibi Zeki Bey ilk mesajlarında, tohumun gelişim evrelerindeki genel ihtiyaçlarını (ısı, nem, ışık, gübre) çok güzel bir sunumla anlatmış.
Tohumdan üretim evreleri (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363-4.htm#post767706)

Faydalı olduğunu düşündüğüm bir önerim daha olacak,
Sorunuzu soracağınız konuda, sorunuzu sormadan kelime bazlı arama da yapabilirsiniz.
Örneğin bu konuda gübre ile ilgili arama yapmak için, konu başındaki yeşil bantta bulunan Bu Konuda Ara seçeneğini kullanabilirsiniz.

382487

yagmur
27-03-2013, 16:38
382490

bunlarda benim bugun ektigim tohumlar

Marul biber vede altin cilek evde kaloriferin
Yanindalar bakalim ne zaman cimlenecekler .)))

s-bilge
28-03-2013, 08:42
382490

bunlarda benim bugun ektigim tohumlar

Marul biber vede altin cilek evde kaloriferin
Yanindalar bakalim ne zaman cimlenecekler .)))

torf çok ıslak görünüyor. çürümesin tohumlar? üstünü biraz açık bırak istersen

yagmur
28-03-2013, 09:17
torf çok ıslak görünüyor. çürümesin tohumlar? üstünü biraz açık bırak istersen

d'un ektim ve hemen fisfislayip resimlemistim evet haklisiniz
biraz Islak gibi de Ben ayarlayamadim demekki .
Dediginiz gibi o zaman ustunu aciyim az kurusunlar
acemilik iste kac gunde bir sulamaliyim bilgi verirseniz
Tesekkurler.))

s-bilge
28-03-2013, 09:39
esasında konuyu okursanız detaylı anlatılıyor. çimlenme süresince doğru koşullar en başta sağlanmışsa sulamaya gerek yok. kolay gelsin

ciroz
28-03-2013, 10:12
d'un ektim ve hemen fisfislayip resimlemistim evet haklisiniz
biraz Islak gibi de Ben ayarlayamadim demekki .
Dediginiz gibi o zaman ustunu aciyim az kurusunlar
acemilik iste kac gunde bir sulamaliyim bilgi verirseniz
Tesekkurler.))

Sn. Yag-mur, kullandığınız kapların altı delik değil mi ?
Torfun ıslak değil nemli olması gerekiyor. Bu nemi sürekli kontrol etmekte fayda var. Torf kurumamalı ama ıslak ta olmamalı.

Sn s-bilge' nin dediği gibi konunun ilk mesajlarında detaylı anlatımlar mevcut.

Tohumdan üretim - Çimlendirem ortamının nemi (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm#post752323)

yagmur
28-03-2013, 11:10
SN Yag-mur, kullandığınız kapların altı delik değil mi ?
Torfun ıslak değil nemli olması gerekiyor. Bu nemi sürekli kontrol etmekte fayda var. Torf kurumamalı ama ıslak ta olmamalı.

Sn s-bilge' nin dediği gibi konunun ilk mesajlarında detaylı anlatımlar mevcut.

Tohumdan üretim - Çimlendirem ortamının nemi (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm#post752323)

tesekkurler sayin ciroz kullandigim kabin alti delik deyil di
aklima geldi ekerkende evde vede cok sulamayacagim diye
delik acmamistim Ben disari kucuk bi cam serayada ektim.

3 hafta once soguk tan daha cikmadilar. Ben evdekinin ustunu acayimda
biraz torf kurusun .))

limon1115
28-03-2013, 16:15
limon 1115 bu beyazlıkların tuz oranının fazla olmasından kaynaklandığını okumuştum. sanırım kimyasal gübreler ve toprağın yapısı buna neden oluyor. içme suyuyla sulamak ve organik gübreye dönmek çözüm olabilir.

Sayın S-Bilge;
Şuan bu saksılarda herhangi bir gübre yok, tamamen torfa ekim yaptım. Ayrıca kirecin neden olabileceğini de yazmışlar ama bulaşık ve çamaşır makinası alırken suyu test etmişlerdi, kireç oranının çok düşük olduğunu ve kireç sökücü kullanmama gerek olmadığını söylemişlerdi. Nedenini anlayamadım, fazla sıcaklıktan da kaynaklandığını sanmıyorum çünkü balkondaki saksıların içerisinde de aynı beyaz yapılar oluştu

ciroz
28-03-2013, 16:31
Sn. limon1115,

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3865.htm

Bu konuya göz atmanızı tavsiye ederim.

limon1115
28-03-2013, 16:40
Merhabalar;
Yaklaşık 1 ay önce ektiğim çeşitli tohumlardan çoğu çimlenip, 2. yapraklarını vermeye başladılar. Ancak ben bu çiçekleri balkonumda yetiştireceğim. Şuan yaklaşık 23 derecelik bir ortamda bulunuyorlar. Balkonda yetiştirecek olsam da şaşırtma yapmam gerekir mi? Şaşırtma yaptığımda daha serin olan (yaklaşık 15 derece) kapalı balkona mı koymalıyım? Yoksa geceleri içeri mi almalıyım bilemedim. Şaşırtma konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Emeklerimin boşa gitmesini hiç istemiyorum.
Bütün çiçeklere şaşırtma uygulamalı mıyım? Çiçeklerimin listesi şu şekilde:
1. Lobelya
2. Buz çiçeği
3. Zinnia (kirli hanım)
4. Hesperis
5. Fesleğen
6. Ballıca
7. Beni unutma
8. Karanfil
9. Menekşe
10. Nikotiana
11. Sabah Sefası
12. Pamuk
13. Sarmaşık güzeli
14. Servi sarmaşığı
15. Mor salkım

Bunlar da bazılarının bugün ki resimleri:

Fesleğen:
382835

Zinnia:
382836

Servi:
382837

Lobelya:
382838

Nikotiana
382839

limon1115
28-03-2013, 16:42
Bunlar da diğerleri..

Buz Çiçeği:
382840

Hesperis:
382841

Karanfil:
382842

Sabah Sefası:
382843

Sarmaşık Güzeli
382844

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..

DilekGuven
28-03-2013, 22:09
nemesia benim en kolay çimlendirdklerimden. tohumlarda bir sıkıntı olabilir gerçekten limon 1115. ben nemesiaları 19-20 derecede çimlendirdim. ektiğim tohumların içinde en güzel gelişim gösteren onlar oldu. bodur ve sarkıcı olanları başarıyla çimlendi. tohumları zengardenden almıştım.

ben de nemesia'ları çimlendiremedim :(. ben de tohumları zengardendan almıştım. üzerinde çimlenme için diğer tohumların aksine düşük ısılarda çimlenir yazıyordu. ben de bu nedenle 17-18 derecede tutuyorum. ondan mı acaba?

s-bilge
29-03-2013, 09:41
Sayın S-Bilge;
Şuan bu saksılarda herhangi bir gübre yok, tamamen torfa ekim yaptım. Ayrıca kirecin neden olabileceğini de yazmışlar ama bulaşık ve çamaşır makinası alırken suyu test etmişlerdi, kireç oranının çok düşük olduğunu ve kireç sökücü kullanmama gerek olmadığını söylemişlerdi. Nedenini anlayamadım, fazla sıcaklıktan da kaynaklandığını sanmıyorum çünkü balkondaki saksıların içerisinde de aynı beyaz yapılar oluştu

bende cocopeatteki sardunyalarımda benzer oluşumlar var ama az. suyun alkali olmasıyla alakalı deniliyor. olabilir. cocopeat bir miktar tuz içeriyormuş. ben buna bağlamıştım. sardunya asitli toprak istiyormuş. bu alkali durum demir eksikliğine de neden olabiliyormuş.
çiçekleri çeşme suyuyla değil de içme suyuyla sulamak daha uygun olabilir diye düşünüyorum bu gibi durumlardan kaçınmak için.

s-bilge
29-03-2013, 09:59
ben de nemesia'ları çimlendiremedim :(. ben de tohumları zengardendan almıştım. üzerinde çimlenme için diğer tohumların aksine düşük ısılarda çimlenir yazıyordu. ben de bu nedenle 17-18 derecede tutuyorum. ondan mı acaba?

ben 19-21 derece arasında değişen ısıda çimlendirdim. üç türünde de hiçbir sıkıntı yaşamadım. ben de zengardenden aldığım campanulalarda sıkıntı yaşadım. çok istiyordum onları. hani cama bakıp durunca gelen giden olmazmış ya artık, o hikaye bir tanecik mavisini çimlendirebildim.

tiryaki
29-03-2013, 12:21
Ben domates, biber, patlıcan tohumlarını oda sıcaklığında ıslak kağıt havlu içinde filizleri çıkana kadar tutuyorum. daha hızlı sonuç alınıyor gibi.

Bir hafta önce bu metodla çimlendirip ektiğim tohumlardan bir tanesi ekildiğinin ikinci gününde çıldırmış şekilde büyüdü.

Biberler de ucunu gösterdi. Emin değilim ama ıslattığım kağıt havlunun üzerine eser miktarda giberalik asit dökmem de etkili olmuş olabilir.

limon1115
29-03-2013, 13:52
Arkadaşlar bu konuda bana yardım edebilecek kimse yok mu? Bugün toprak almayı düşünüyorum. Böylece torfun içerisine ekleyip şaşaırtma yapacağım. Gerekli miktarda da akıllı gübre kullanacağım.

Kiraz
29-03-2013, 16:09
Arkadaşlar bu konuda bana yardım edebilecek kimse yok mu? Bugün toprak almayı düşünüyorum. Böylece torfun içerisine ekleyip şaşaırtma yapacağım. Gerekli miktarda da akıllı gübre kullanacağım.

Şimdilik sadece zinnialar şaşırtılabilecek gibi gözüküyor. Ben de yanlış bilgi vermek istemiyorum ama en doğrusu her bir bitkiyi ayrı ayrı incelemeniz, şaşırtmayı buna göre yapmanız. Bazı bitkiler şaşırtmayı sevmiyor.

Çimlenenleri şaşırtmadan veya şaşırttıktan sonra kapalı balkona çıkartmanızda sorun olacağını sanmıyorum, ben bu hafta, evde çimlenenleri bahçede naylon ile korumalı seraya aldım, sorun yok. Balkonda ışık sorunu daha da azalır. Çok güneş alırsa dikkat etmeniz gerekebilir.

M..T
29-03-2013, 16:19
http://i.imgur.com/0n2GJ3Sl.jpg?1

merhaba arkadaşlar sorularım var bilgili arkadaşlar yardım etsinler lütfen. bunlar ayva tohumundan. 4gün önce iki tanesi kabuğunu attı. biri en büyük olanı diğeri ise sararmış olanı. büyüğüm içinden yeni yapraklar çıkıyor. bunun ise yaprağından bir tarafı sararıyor gitgide. bu ikisinden 3 gün sonra kabuk atan diğer 5 tohum dan 2 tanesi bundan daha yeşil parlak canlı ve büyük... sorun nedir ne yapılabilir. kabuğunu ben elimle aldım. üstündeymiş güç bile uygulamadım hemen düştü.bundan dolayı olabilir mi?

toprak: kabın içinde sadece torf var. toprak yok.

sulama: sabah akşam canım sıkıldıkça fısfısla üstten suluyorum.her seferinde 9-10 fıs. yatmadan önce dipleri ıslanacak kadar suluyorum fısfısla fakat aralarda daha yukardan nemlendirecek kadar suluyorum.

açık havada değil camın önünde güneş alıyor.

http://i.imgur.com/TYB7Z0Xl.jpg?1
http://i.imgur.com/dAESGBsl.jpg?1
http://i.imgur.com/3OLJrzxl.jpg?1
http://i.imgur.com/cvq7igel.jpg

tiryaki
29-03-2013, 16:24
Bence çok fazla su veriyorsunuz, ben üst tarafın kurumasına izin veriyorum, toprak nemli ise kesinlikle sulama yapmıyorum. Duruma göre bütün hafta hiç sulamadığım ya da sadece 5-10 damla döktüğüm viyoller var.

zebra
29-03-2013, 16:31
Bence çok fazla su veriyorsunuz, ben üst tarafın kurumasına izin veriyorum, toprak nemli ise kesinlikle sulama yapmıyorum. Duruma göre bütün hafta hiç sulamadığım ya da sadece 5-10 damla döktüğüm viyoller var.

Ne yazik ki bu basligi bastan sona okumamis arkadaslar, cok su verince, daha guzel buyuyecek diye fikre sahip ama ne yazik ki oyle degil. Isik yeterli oldugu surece digerleri en az sekilde tutulmasi gerekiyor.

Kirmizili kisim gibi yapilmasi en ideali olarak dusunuyorum:rolleyes:.

M..T
30-03-2013, 01:18
diğerleri iyi gittiğinden ben iyi bir şey yapıyorum zannediyordum bundan sonra nemli kalacak kadar sıkarım. Peki suya oksijenli su katsam ya da aspirih bu yapraklar düzelir mi?

h_dogan
30-03-2013, 07:02
Kotiledon yaprakların uçlarının sarı olması bence normal çünkü kabukla kapalı olduğu için kabuk düşene kadar o bölüm ışık almıyor doğal olarak da sarı kalıyor. Önemli olan gerçek yapraklar çıktıktan sonraki durum.
Sadece torfa ekmişsiniz tohumları onun için besin takviyesi yapmanız gerekecek. Sulamayı da aşırı yapmayın ufacık fideler ne kadar su kullanabilir ki?

M..T
30-03-2013, 20:21
http://i.imgur.com/6DFjLAll.jpg

merhaba arkadaşlar bu daha dün en canlı en büyük diye övündüğüm fidem. Dünkü resmi de yukarıda. Cam önüne koyuyorum güneş görüsn diye. Öğleyin uyandığımda bu haldeydi. Toprağı da kurumuş. Çok güneş aldı sanırım. Gövde yumuşamış gibi. Ne yapayım. Yanına kürdan takıp dikleştireyim mi? Nasıl canlanır acaba. Diğerlerinde bir şey yok. Teşekkürler.

s-bilge
01-04-2013, 08:29
384206

latinlerim boya gittiler. güneşi çok sevdiler şimdiden.

384207

en öndeki servi sarmaşığı.

384208

bunlar da convolvulus tricolor ve cam güzeli. convolvulus ta hollandalardan hediye geldi.
acaba ankarada ne zaman dışarı alınır bunlar?

s-bilge
01-04-2013, 08:33
sardunyalarımın son durumu da burada. 38 tohum ekmiştim. 16 tanesini büyütmeyi başardım. Şubat ortalarında ekmiştim tohumlarını. Bu sene çiçeklerini görürüm umarım.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/sardunya-pelargonium/384018d1364751649-907501_10151502926409326_1922405507_n.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sardunya-pelargonium/384019d1364751649-907509_10151502925094326_762551318_n.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sardunya-pelargonium/384020d1364751649-909148_10151502929654326_35303190_n.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sardunya-pelargonium/384021d1364751649-909283_10151502928939326_364024283_n.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sardunya-pelargonium/384022d1364751649-909374_10151502927804326_488979566_n.jpg

s-bilge
01-04-2013, 08:35
merhaba arkadaşlar bu daha dün en canlı en büyük diye övündüğüm fidem. Dünkü resmi de yukarıda. Cam önüne koyuyorum güneş görüsn diye. Öğleyin uyandığımda bu haldeydi. Toprağı da kurumuş. Çok güneş aldı sanırım. Gövde yumuşamış gibi. Ne yapayım. Yanına kürdan takıp dikleştireyim mi? Nasıl canlanır acaba. Diğerlerinde bir şey yok. Teşekkürler.

gölgeye alındığında toparlanabilir belki

virgom66
01-04-2013, 14:36
Arkadaşlar hepinize merhaba..
Geçen sene Burhaniye den aldığım "beyaz nektarin" çekirdeklerini apartmanın bahçesindeki saksılara dikmiştim...İki çekirdekten fide oldu..Bunları toprağa aldık ve mart ayında yeşillendiler..İlk defa böyle bir şeye kalkışıyorum. Tohumlar tutunca baya bi heyacanlandım. Şimdi yaprağa durdular; gelip geçip bakıyorum ve mutlu oluyorum..Fidanların boyları 80 cm ye ulaştı. Çevremden bir kaç kişiye sordum. Aşı gerekir delicedir onlar dediler. Gerçekten bunlara aşı gerekir mi?? Gerekirse nasıl bir aşı yapmak gerekir ve bu ağaçların bakımı nasıl olur? Bilen arkadaşlar yardımcı olabilirse çok memnun olurum.. (fidanlar İzmir Bayraklı ya dikildi.)

Safranlı
01-04-2013, 15:07
Aşı yaparsanız daha iyi olur
aşı olmasada meyve veriri
meyvelerin
kalitesini bilemeyiz
belki renksiz olabilir
neticde meyve verecektir
ancak kalitesini bilemeyiz

zebra
01-04-2013, 16:44
Arkadaşlar hepinize merhaba..
Geçen sene Burhaniye den aldığım "beyaz nektarin" çekirdeklerini apartmanın bahçesindeki saksılara dikmiştim...İki çekirdekten fide oldu..Bunları toprağa aldık ve mart ayında yeşillendiler..İlk defa böyle bir şeye kalkışıyorum. Tohumlar tutunca baya bi heyacanlandım. Şimdi yaprağa durdular; gelip geçip bakıyorum ve mutlu oluyorum..Fidanların boyları 80 cm ye ulaştı. Çevremden bir kaç kişiye sordum. Aşı gerekir delicedir onlar dediler. Gerçekten bunlara aşı gerekir mi?? Gerekirse nasıl bir aşı yapmak gerekir ve bu ağaçların bakımı nasıl olur? Bilen arkadaşlar yardımcı olabilirse çok memnun olurum.. (fidanlar İzmir Bayraklı ya dikildi.)

Asi konusunda bilgim yok ama benim seftali agacinin yanindan 2 tane fide kendiliginden sugdu ve 3-4yildir meyve veriyorlar. Ana agaca gore meyvenin buyuklugu ucte biri kadar. Renk ve tat farki yok denecek kadar az. Belki bir nebze size faydasi olmustur cevabimin.

limon1115
01-04-2013, 21:19
Merhabalar;
Arkadaşlar tohumdan nemesia yetiştirebilen var mı? 3-4 saksıya 1 ay önce ekmiştim, hiçbiri çimlenmed. Elimde biraz daha tohum var. Acaba nasıl, nereye eksem? Yardımcı olursanız çok sevinirim, çok istiyorum bu çiçeği yetiştirmeyi.

limon1115
01-04-2013, 21:49
Sabah sefalarımı kurtardım sanırım :eek:
Torfun içinden çıkarıp; toprak, torf ve gübre karışımına gövdeleri de içinde kalacak şekilde ektim. 2 haftada iyice toparlandılar. Aynı durumu pamuklarda da yaşamıştım. Sanırım onlarda da işe yaradı.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/sarilicilar/384466d1364845036-sabah-sefasi-2.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/sarilicilar/384465d1364845036-sabah-sefasi.jpg

YeniGine
01-04-2013, 23:22
Sevgili limon1115 evet maşallah; ne güzel, çok da güzel olmuşlar. Fotoğrafları görünce ben de sevindim.

Zeki Yağlı
02-04-2013, 12:00
Sn Zeki Yağlı

verdiğiniz bilgiler eşliğinde tüm tohumlarımı çimlendirdim ve %100 başarı sağladım

sizden ricam şimdi bunları sevze adalarına taşıyacağız ama forumda çok karışık bilgiler var iyi bir sebze adasında olması gereken gübreler,toprak çeşidi nasıldır,

kimi yosun diyor,kimi,alfalfa diyor,kimi kaya tozu diyor.bide iz elementler var,mikro organizmalar var,bunları en kolay şekilde benim gibi tecrübesiz acemiler için sıralarmısınız,hepsini yopmak zorunda mıyız.

teşekkür ederim

Sevgili HANIMELİ,

Sorunuza geç cevap verdim kusuruma bakmayın.

Herkesin kendine göre güzel bir toprak karışımı var.
Benim karışımım şöyle:

güzel bir toprak; elde ufalanan, dağılan,
süzekliği sağlamak dere kumu, 1-3 mm arası. Miktar toprağın %30 una kadar ne kadar bulabilirseniz
toprağı kaba tutmak ve suyu tutmak için organik madde: torf, yanmış koyun ve sığır gübresi, coconut lifleri, ne bulursanız. Miktar olarak da ne kadara koyabilirseniz o kadar iyi. Uygun miktar :%30

Unutmayın amaç karışımın köklerin rahatça gelişmesi için kaba, fazla suyun süzülüp gitmesi için yeterince süzek, ama köklere sıkılmış sünger kadar suyu tutması içinde yeterince organik madde olmasıdır.

Bu amaçları sağlamak için elinizde ne malzeme varsa kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin.

s-bilge
04-04-2013, 16:02
bu arada lobelyalara 16 saatlik ışık uygulandığında çiçeklenmesi daha az oluyormuş, gece dinlenmesi gerekiyormuş diye okudum. deneyen var mı arkadaşlar?

limon1115
04-04-2013, 16:08
Sayın s-bilge; Benim lobelyalarım 1 ay önce çimlenmişti. Şuan halen çok minikler. Işık uygulaması da yapmamıştım. Evin içerisindelerdi. Bir de serinde denemek için kapalı balkona alacağım.

yadet
04-04-2013, 16:31
Herkese merhaba,

Ben de balkonunda ufak çaplı sebze ve çiçek yetişiren bir bitkiseverim. Ben de yaklaşık 1 ay önce lobelya tohumlarımı diktim ve hızla filizlendiler. Gelişimleri bir aydır çok yavaş. Bir haftadır da balkona aldım.

Bu arada yine 1 ay kadar önce ektiğim lavanta tohumlarım hala çıkmış değil. Sizce daha beklemeli miyim?

hira
04-04-2013, 21:33
yarın bim'e çeşitli çicek tohumları gelecek hemde cok uygun fiyatlarla,kaçırmayın derim.. erken gidin çünkü hemen bitecektir..

s-bilge
05-04-2013, 10:42
Herkese merhaba,

Ben de balkonunda ufak çaplı sebze ve çiçek yetişiren bir bitkiseverim. Ben de yaklaşık 1 ay önce lobelya tohumlarımı diktim ve hızla filizlendiler. Gelişimleri bir aydır çok yavaş. Bir haftadır da balkona aldım.

Bu arada yine 1 ay kadar önce ektiğim lavanta tohumlarım hala çıkmış değil. Sizce daha beklemeli miyim?

lavantayı tohumdan denemedim. fidesini almıştım. 3 kök diktim öyle çok büyüdü ki bütün bahçeyi kapladı. birini sökmek zorunda kaldım. iyi bir çit bitkisi. her yıl köke yakın buduyorum ama yine de kocaman oluyor. güneşi çok seviyor.

cedrusf
05-04-2013, 10:58
selamlar,
ben tohumdan ziyade 5-10 cm lik karaçam, fıstık çamı fidesini bonsai'ye çevirmek istiyorum
bu mümkün müdür?

yadet
05-04-2013, 12:01
lavantayı tohumdan denemedim. fidesini almıştım. 3 kök diktim öyle çok büyüdü ki bütün bahçeyi kapladı. birini sökmek zorunda kaldım. iyi bir çit bitkisi. her yıl köke yakın buduyorum ama yine de kocaman oluyor. güneşi çok seviyor.

Anlattıklarınıza imrendim doğrusu. Mor ve mavi çiçekli bitkileri hele lavantayı çok seviyorum. Tohumdan tekrar deneyeceğim. Bu kez peçete içinde bekletmeyi düşünüyorum. Benim tohumlarım,avatarımdaki türden. İspanyol ya da provence lavantası denilenlerden.

s-bilge
05-04-2013, 12:35
benim bahsettiğim bu cins değil.
http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1150-2.htm
buradakinden.
satılan lavanta keseleri var ya, onlardaki lavanta çiçeğini veriyor. toprakta kokusu yok, çiçeği elinize alıp ezince koku veriyor

vek66
05-04-2013, 17:55
Arkadaşlar merhabalar. Ekmiş olduğum tohumlardan filizlenen sebze ve çiçeklerinden uçan küçük
Sineklerin olduğunu farkettim. Bu durum da ne yapmam gerekir. Teşekkürler.
GT-S5830 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

PembeOrkide
08-04-2013, 22:48
Yaklaşık 2 hafta önce ektiğim pandorea yasemini tohumlarım bir türlü çimlenmedi, yaklaşık 10a yakın farklı çiçek tohumları ektim hepsi çimlendi ama yasemin de hareket yok, yaklaşık kaç derece olmalı hava sıcaklığı, torfun nemi iyi, arka balkonda ışık alıyor, akşamda florasan ışığın altına alıyorum, yanlış **** eksik yaptığım bir şey varmı...

melihayan
09-04-2013, 08:49
Merhaba

Bende pazar günü semizotu ve roka ektim.Ektiğim zaman fısfıs ile suladım.Dün akşamda biraz suladım.Sulama oranı ne kadar olmalı.10 LT lik bir saksıya ne kadar su vermek gerekir.Geçen senede ekmiştim.Çimlenme iyi olmuştu ama burda yazılan hataları harfiyen yaşadım.Gereğinden fazla suladım ve boyları çok uzadı.Yaprakları taşıyamayan gövde toprağa serildi.Yazık oldu rokalara.Çok güzel çimlenmişlerdi..

Çiçeklere verdiğim sular evdeki arıtma sisteminden aldığım su.Bu su mineral olarak biraz düşük oluyor.Bu çiçeklere zarar verirmi beslenmesi azalırmı

Özgür
10-04-2013, 09:51
bilgiler için teşekkürler.

mavisedir
10-04-2013, 22:34
Ektiğim domates ve mevsimlik çiçek tohumlarını plastik bardaklara şaşırtcam. Bu plastik bardakların şeffaf olmasının bi sakıncası var mı?

zebra
10-04-2013, 22:48
Ektiğim domates ve mevsimlik çiçek tohumlarını plastik bardaklara şaşırtcam. Bu plastik bardakların şeffaf olmasının bi sakıncası var mı?

Sebebini bilmesemde tavsiye edilmeyen bir durum seffaf kaplar.

wisdom
10-04-2013, 22:54
Şeffaf kapların güneş ışığında yosunlanmaya yol açtığını okumuştum bir yerlerden. Sanırım bu nedenle pek önerilmiyor.

Boska
10-04-2013, 22:58
Sayın mavisedir,
Şeffaf plastik bardaklara şaşırtabilirsiniz. Ancak toprağın doğrudan güneş ışığına maruz kalarak ısınması nedeniyle, kökler açısından sağlıklı bir durum değildir. Bunu önlemek için şeffaf bardakları beyaz kağıtla kaplamanız ya da güneş ışığını görmeyecekleri şekilde bir yerleşim planlamanız uygun olur.
Kolay gelsin.

hira
10-04-2013, 23:09
nee! yoksa o sebebten mi cılız cılız çıktı benim domateslerim :(

mavisedir
11-04-2013, 09:30
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Bardakları kasaya yerleştirip, kasayı bardakların boyuna kadar kaplamaya karar verdim.

wisdom
11-04-2013, 15:41
Şeffaf bardakları çok basitçe gazete kağıdı ile sarıp, bir parça bantla tutturabilirsiniz. Pratik ve ekonomik.

umutozgur
12-04-2013, 16:31
teşekkürler verdiğiniz bilgileri için

hira
13-04-2013, 02:20
varmı
acaba ben kadar çatlak başka biri daha? saate bak birde bana bak
şebboy, çilek, petunya, karanfil ekmekle meşgulüm:) inşallah eşim
uyanmaz zaten içten içe sıyırdığmı düşünüyor hissediyorum:) üstüne birde bu sahneyi görmesin:)

loveforlife
13-04-2013, 09:47
varmı
uyanmaz zaten içten içe sıyırdığmı düşünüyor hissediyorum:) üstüne birde bu sahneyi görmesin:)

Sevgili Hira,

Eşiniz İstanbul Toplantısında yanınızdaydı değil mi? O topluluğu gördükten sonra zaten hükmü vermiştir.:o Tohumlarınız hepsinin çimlenmesi, saksılarıi bahçeleri doldurması, çiçeklerinin mest etmesi dileğiyle...

hira
13-04-2013, 09:59
ha
ha haa :)kesinlikle öyle sevgili loveforlife, şuan gözümü yeni açtım,
aklıma ilk gelen dünden kalma fikrim oldu "seraya gitsemmi" :o teşekkür ederim güzel dilekleriniz için.

mavisedir
13-04-2013, 21:51
Bu sene mevsimlik çiçeklerimi kendim tohumdan yetiştirmeye karar verdim. Lakin, karanfillerim beni üzdü. Çok çabuk çimlendiler ama şuan çok narin ve güçsüzler. Işıkta güzel alıyolar, çözemedim ne istediklerini.

s-bilge
15-04-2013, 08:24
Bu sene mevsimlik çiçeklerimi kendim tohumdan yetiştirmeye karar verdim. Lakin, karanfillerim beni üzdü. Çok çabuk çimlendiler ama şuan çok narin ve güçsüzler. Işıkta güzel alıyolar, çözemedim ne istediklerini.

karanfil konusunda aynı hisler içerisindeyim. üç ayrı tür karanfil ekmiştim, hepsinin sonu hüsran. şebboy ve karanfil kolay çimlendi, ancak devamında gelişemediler. nemesia ve tütün çiçeğini de şaşırttığımda kaybettim. sanırım uygun koşulları sağlayamadım. öyle narinler ki, cılız kaldılar. yıldız(dahlia), latin çiçeği, sardunya, convolvulus, cam güzeli, fesleğen, rudbekya ve ateş çiçeği en başarılı olduklarım. bunları bahçeye aldım bile. horoz ibiği ve cosmos da iyi gelişenlerden. haseki küpelerim daha çimlenmediler bile.

metinsima
16-04-2013, 17:52
4 Mart'ta ektiğim domates, patlıcan, sivri ve dolma biber ile çeri domateslerini sizlerle paylaşmak istedim. :cool:

sguven
17-04-2013, 23:04
varmı

Yalnız değilsiniz desem:))
Geçen hafta sonu ben de viyollere tohumlarımı yerleştirdim hergün bakmayı bırakın hemen iki saatte bir sanki bir değişiklik olacakmış gibi tepelerindeyim:)) gece yarılarına dek uğraştım beklemedeyim:))
Acemi bahçıvandan sevgiler

Zeki Yağlı
18-04-2013, 02:59
merhaba zeki bey cevaplarsanız 10 kadar tohumu kurtaracaksınız. limon çekirdeklerini denemiştim. ve çok büyük oranda köklendiler. ben de yarısını arkadaşıma hediye ettim. kökler bayağı uzundu 2-3 santim kadar. arkadaşıma toprakta 3,5 santim oyuk aç tohum kısmı yukarıda kalacak şekilde göm dedim. aynı bu şekilde gömdüğüm limonlar çimlendi fakat arkadaşım bir fidancıya gitmiş bunları diker misiniz diye. adam kurs falan görmüş, fuarlara katılıyormuş bilgili bir insanmış fakat tohumları kökler yukarı bakacak şekilde gömmüş. düşününce sanırım limon tohumları şu şekilde büyüyor:
http://www.daviddarling.info/images/...ion_stages.jpg

yani kotiledon yok kök aşağı gövde yukarı gidiyor.tohum arada kalıyor. şimdi bu tohumlar kökler yukarı bakar şekilde, tohum kısmı aşağıda kalınca büyür mü. adamın da bir bildiği var gibi duruyor ama.... normalde kökün tersi yönde büyüyen gövde git gide aşağı doğru mu büyür...yoksa yine de toprağın üstüne mi çıkmaya çalışır. arada kaldım bir yanlışlık varsa bir an önce müdahele etsek...

Sevgili M..T

Hiç telaş etme.
Bırak çimlenen neyse kendi haline.
Onlar işlerini halleder.

Tabiatta başlarında bekleyen ebe mi var?:)

kadir1453
18-04-2013, 10:14
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katılıyorum adım kadir .. bir konuda yardımınızı istiyorum bonsai meraklısıyım işyerimdeki bonsaime yosun eklemek istiyorum kyoto moss isimli bi ürün aldım zengarden bahçeden içinden yetiştirme klavuzu çıktı fakat yeteri kadar açık değil bi bilgisi **** tecrübesi olan arkdaşlardan cvp bekliyorum şimdiden teşekkürler..

venompd26
19-04-2013, 13:51
arkadaşlar işte bu da benim seram ve bitkilerim.

domates ve taç papatyasını birkaç gün içerisinde şaşırtıcam.
salatalık ve marulu şaşırttım, iyi büyüyor gibiler.
çilek ve misket limonu yeni ektim, şu aralar çimlenmesini bekliyorum.

tamamen buradaki tavsiyeler sayesinde bu noktaya gelebildim, başta Zeki Bey olmak üzere herkesin emeğine sağlık ve herkese çok teşekkürler.

venompd26
19-04-2013, 13:55
devamı..

PembeOrkide
19-04-2013, 21:37
Yaklaşık 2 hafta önce ektiğim pandorea yasemini tohumlarım bir türlü çimlenmedi, yaklaşık 10a yakın farklı çiçek tohumları ektim hepsi çimlendi ama yasemin de hareket yok, yaklaşık kaç derece olmalı hava sıcaklığı, torfun nemi iyi, arka balkonda ışık alıyor, akşamda florasan ışığın altına alıyorum, yanlış **** eksik yaptığım bir şey varmı...

Yasemin tohumlarında hala bir hareket yok, çimlenmesi için gerekli koşullar hakkında bilgi sahibi olanlardan yardım bekliyorum lütfen...

Jezebel
20-04-2013, 08:30
Benim tecrubem.
İlk kutuda
1.Antigonon Leptopus
2.Pseudolarix amabilis
3.Bael
İkinci kutuda Kakule ( nem talebi fazla olan bir tohum )

392497

392498

Antigonon'da şu an başarı 4/6, tazeymiş.
6 cı gününde durum bu.
Kolay gelsin.

mavisedir
20-04-2013, 19:07
Fidelerimin bulunduğu odanın ışığını saat 23.00 e kadar açık tutsam, gelişmelerine bi faydası olur mu acaba? Çok yavaş gelişiyorlar, bugünlerde de malum hava hep kapalı ve soğuk.

Zeki Yağlı
20-04-2013, 19:42
Fotoğraf koyarsanız yorum yapmak kolay olur

köylükadın
20-04-2013, 22:48
sayın metinsima ellerinize saglık çok güzeller

Muda
21-04-2013, 10:19
Bu sene mevsimlik çiçeklerimi kendim tohumdan yetiştirmeye karar verdim. Lakin, karanfillerim beni üzdü. Çok çabuk çimlendiler ama şuan çok narin ve güçsüzler. Işıkta güzel alıyorlar, çözemedim ne istediklerini.

karanfil konusunda aynı hisler içerisindeyim. üç ayrı tür karanfil ekmiştim, hepsinin sonu hüsran. şebboy ve karanfil kolay çimlendi, ancak devamında gelişemediler. nemesia ve tütün çiçeğini de şaşırttığımda kaybettim. sanırım uygun koşulları sağlayamadım. öyle narinler ki, cılız kaldılar. yıldız(dahlia), latin çiçeği, sardunya, convolvulus, cam güzeli, fesleğen, rudbekya ve ateş çiçeği en başarılı olduklarım. bunları bahçeye aldım bile. horoz ibiği ve cosmos da iyi gelişenlerden. haseki küpelerim daha çimlenmediler bile.

Arkadaşlar karanfil konusunda problem oluyor. Ancak bizim sıkıntımız her bitkiyi aynı şekilde çimlendirmekten kaynaklanıyor. Karanfil, hüsnüyusuf, ezan çiçeği, hatmi, yüksük otu gibi bitkiler iki yıllık oluyorlar. ilk yıl çimlenmesi ikinci yıl ise çiçek açma dönemleri. Bazı çiçekler ise direk toprağa dikilmeleri gerekiyor. Yüksük otu gibi bitki tohumlarını çiçek almak istediğimiz yerlere dikmek gerekiyor. Çimlendiremediğiniz veya az gelişenleri toprağa ekerseniz çok daha sağlıklı oluyorlar.

mavisedir
21-04-2013, 11:42
Karanfil tohumlarını direk bahçeye mi ekmemiz gerekiyor?

hira
21-04-2013, 12:02
şaşırtma yapmak gerekiyor

mavisedir
21-04-2013, 12:07
Fotoğraf koyarsanız yorum yapmak kolay olur
Karanfil, fesleğen, kadife çiçeği, petunya, domates.

Zeki Yağlı
23-04-2013, 19:12
Merhaba zeki bey. Formda ki paylasimlarinizi okuduktan sonra sitenin akil insanlarindan biri oldugunuzu görüp, size paylasimlariniz için tesekkür etmek ve izniniz olursa bir kac şey sormak istiyorum.

1- topraklarinizi fırınlarken kullandiginiz poşetler özel mi yoksa sıradan naylonlarmi

2- elimde kurutulmus sığır gübresi ve güvercin gübresi var bunlarida fırınlamalimiyim

3- birde fidelerin kumlarını hazirlarken sitede 1/3 kum, 1/3 torf ve 1/3 gübre olmalı deniyor bu dogrumu. Çünki elimdeki gübreyi nasil kullanacagimi bilmiyorum.

Şimdiden teşekkürler (altın cilek, domatez, salatalik, fasülye ve beyaz patlican yetistirmeye calisiyorum ve bu ilk tecrübem)

Sayın estena41,

Sorularınızın cevapları şöyle:

1) Sterilize etmek için normal naylon torba standart ama fırınlamıyorum. Mikro dalga fırında ısıtıyorum. Mikrodalga fırında torba sıcak bir yüzeyle temas etmiyor, içindeki ısınıyor.
Sakın normal bir fırına koymayın, torba erir, hatta yanar.

2) Tohum çimlendirirken gübre kullanılmaz.
Tohumlar çimlenirken beslenmeye ihtiyaçları yoktur. Yalnız nem ve ısıya ihtiyaçları vardır.

3) 1/3 toprak, 1/3 gübre, 1/3 torf karışımı, yetişmiş fideleri dikmek için için tavsiye ettiğim karışım.
Tohumları ekeceğiniz ortama sakın gübre koymayın.
Fideleri şaşırtmak için kullanacağınız karışıma ise gübreyi çok az koyun.
Özellikle sebze tohumları gibi iri tohumlu bitki fidelerini şaşırtacağınız karışımı strelize etmeye gerek yoktur. Aman gübreyi çok az kullanın, fideler yanabilir.

Kolay gelsin

metinsima
24-04-2013, 17:54
sayın metinsima ellerinize saglık çok güzeller

beğendiğinize çok sevindim, teşekkür ederim. çok emek verdim. Önümüzdeki hafta bahçedeki yerlerine ekeceğim hayırlısıyla...

hira
24-04-2013, 18:57
aster,kozmoz
ve şebboy dışındaki ektiğim tüm tohumlardan şikayetim çok! ya da onlar
benden şikayetçi:) anlamadım gitti arkadaş ne zor işmiş bu tohum
çimlendirme,sulama şaşırtma vs. sabrını tüketiyor insanın. şeytan diyor
ki; al şunları camdan aşağı savur gitsin.

metinsima
24-04-2013, 19:08
4.3.2013'de ektiğim domates, patlıcan, sivri ve dolma biberler ile çeri domatesi tohumlarımın 24 nisandaki durumlarını paylaşıyorum. Kısmet olursa önümüzdeki hafta onları gerçek yerlerine kavuşturacağım.

emregurten
26-04-2013, 15:13
Merhaba,
Umarım doğru yere yazıyorumdur.
Elimde geçen kıştan kalan meşe palamutları var. Saksıya ekmek niyetindeyim.
Bunun için uygun bir zaman mıdır?
Ne önerirsiniz?
Teşekkürler.

adrenalin_m
29-04-2013, 10:41
özür dileyerek soruyorum, Zeki Yağlı Bey'in tohum çimlendirme ile ilgili başlığı aradaki yorumlardan arındırılmış, sadeleşmiş ve çok faydalı olmuş, ancak bu arada şaşırtma toprağı karışımı ile ilgili kısımlar da ayıklanmış, şaşırtma harcı karışımı ile ilgili arama yaptıysam da net bir sonuç bulamadım forumda...
tohum takas etkinliğinden gelen domates, patlıcan, acur, altın çilek ve su kabağı tohumlarını bu linkteki yönergelere göre çimlendirdim, sonuç fevkalade.

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm

şimdi sıra şaşırtmaya geldi;
domates, patlıcan v.s için pratik ve kolay yapabileceğim bir şaşırtma karışımı söyler misiniz?
bahçe toprağı ve kum karıştırdığını söyleyen üyeler de vardı. o yazıları tekrar bulamadım. yardımcı olabilirseniz sevinirim.

metulen
30-04-2013, 22:16
Arkadaşlar merhaba. 24 martta ektiğim tohumlar filizlendi ve asıl yaprakları çıktı. Şaşırtmayı tam olarak ne zaman yapmam gerektiğini bilmediğimden sizlere sormak istedim. Fotoğraflara bakarak yorum yaparsanız sevinirim.

Domatesler:
397769
397770

Biberler:
397771
397772

Bir altta da diğer fideleri ekliyorum.

metulen
30-04-2013, 22:20
Bunlar da salatalık kavun ve karpuz fidelerim. Şaşırtma zamanı gelmiş mi bilemedim.

Salatalıklarım:
397791
397792

Kavunlar:
397793
397794

Bu da karpuz. Henüz şaşırtma gerektiğini düşünmüyorum.
397795

Zeki Yağlı
01-05-2013, 04:08
Şaşırtmayı gösteren video için Tohumdan Üretme Hakkında Ayrıntılı Bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm) başlığında #19 numaralı şaşırtma mesajına bakınız.

metulen
01-05-2013, 13:24
Zeki bey teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgi için. Anladığım kadarıyla benimkilerin de şaşırtma zamanı gelmiş. Çünkü fidelerin gerçek yaprakları çıktı ve koyu yeşil renkteler. Videoda gösterdiğiniz şekilde şaşırtmayı yapacağım. Tabi biraz zor olacak zira 500'e yakın fidem var :)

iyibirinsan
01-05-2013, 20:22
başarılar dilerim

adrenalin_m
03-05-2013, 00:46
Bunlar da salatalık kavun ve karpuz fidelerim. Şaşırtma zamanı gelmiş mi bilemedim.

Salatalıklarım:
397791
397792

Kavunlar:
397793
397794

Bu da karpuz. Henüz şaşırtma gerektiğini düşünmüyorum.
397795

bi yerlerde kavun karpuzun fide olarak ekilmeyeceğini doğrudan tohumdan yetiştirildiğini okumuştum yanlışım varsa düzeltin.

Zeki Yağlı
03-05-2013, 05:06
bi yerlerde kavun karpuzun fide olarak ekilmeyeceğini doğrudan tohumdan yetiştirildiğini okumuştum yanlışım varsa düzeltin.

Doğru!

Kavun, karpuz, kabak, salatalık gibi, iri tohumlu sebzeler doğrudan dışarıda toprağa ekilebilir. Bitkilerin yetişeceği mesafede açılacak 2-3 cm derinliğinde çukurlara 2-3 tohum konulup toprakla örtülür.
Toprak nemli tutulmaya çalışılır.
Tohumların hepsi çimlenir ise zayıf olanlar kopartılarak seyreltilir. En sağlıklı olan devam eder.

İçeride başlatırsanız ürününüzü 2-3 hafta erken alabilirsiniz.

Domates, biber, patlıcan mutlaka küçük kaplarda fide olarak yetiştirilmeli, daha sonra yetişecekleri yerlere aktarılmalıdır

Kolay gelsin.

himone
06-05-2013, 13:56
arkadaşlar patlıcanlarımın şu an 3 yaprağı var. saksının içinde yaklaşık 70-80 adet patlıcan var. sizce patlıcanları viyollere ekme zamanı geldi mi? yoksa 4 yaprak olmasını beklemeli miyim? çok sıkışık olduğundan 4. yaprağı beklemeden viyollere şaşırtmak istiyorum.

Selçuk Boz
06-05-2013, 15:04
arkadaşlar patlıcanlarımın şu an 3 yaprağı var. saksının içinde yaklaşık 70-80 adet patlıcan var. sizce patlıcanları viyollere ekme zamanı geldi mi? yoksa 4 yaprak olmasını beklemeli miyim? çok sıkışık olduğundan 4. yaprağı beklemeden viyollere şaşırtmak istiyorum.

Kotiledon yaprakları hariç, dört yapraklıysalar şaşırtabilirsiniz. Kaldı ki (çapını bilmiyorum ama) bir saksıda 70-80 patlıcan fidesi yine de fazla. En azından seyreltmeye gitmelisiniz. Eğer güneşlenme de yeterli değilse sap boyları uzar ve yaprakları taşıyamaz hale gelebilirler. Mutlaka seyreltme ve alıştıra alıştıra yeterli güneş almalarını sağlamalısınız.

himone
06-05-2013, 17:52
Kotiledon yaprakları hariç, dört yapraklıysalar şaşırtabilirsiniz. Kaldı ki (çapını bilmiyorum ama) bir saksıda 70-80 patlıcan fidesi yine de fazla. En azından seyreltmeye gitmelisiniz. Eğer güneşlenme de yeterli değilse sap boyları uzar ve yaprakları taşıyamaz hale gelebilirler. Mutlaka seyreltme ve alıştıra alıştıra yeterli güneş almalarını sağlamalısınız.

amacım dondurma kabında çimlendirip daha sonra viyollere şaşırtmak. şu an 3 yaprakları var ve 4. yaprak daha yeni görünmeye(çok çok küçük) başladı. domatesleri 3 yapraklıyken(2 yalancı yaprak + 1 gerçek yaprak) şaşırtmıştım ve hepsi tuttu. patlıcanı da domates gibi 3 yapraklıyken şaşırtsam bir şey olur mu?

Adalet Yağcı
06-05-2013, 20:55
Dondurma kabında 70-80 fideyi yetiştiremezsiniz, çok küçük gelir kabı.
Tarla ekmeyecekseniz eğer, Selçuk beyin dediği gibi seyreltme yapın, bir kaç gün içinde farkı göreceksiniz.
Ayrıca, gerçek üç yaprak çıktı ise şaşırtma yapa bilirsiniz.

PembeOrkide
06-05-2013, 23:09
Merhaba, benim sormak istediğim şaşırtma yapıldıktan ne kadar sonra çiçek **** sebze yerine dışarıya ekilmeli (balkona çok büyük saksılara ekeceğim) ve şaşırtma toprağı ile gerçek ekim yerinin toprağı aynımı olmalı...

Adalet Yağcı
07-05-2013, 16:20
Sevgili PembeOrkide;

Şaşırtma yaptığınız bitkileri en az bir hafta gelişime bırakın, kökler ve bitkiniz daha iyi gelişecektir.
Daha sonra büyük saksılarınıza alabilirsiniz.

Şaşırtma harcını ben yarı torf, yarı bahçe toprağına yapıyorum, gerçek ekim yerine hazırlayacağınız toprağınız da iyi cins bahçe toprağı olsun, biraz dere kumu biraz da çiftlik gübresi karışımı iyi olur.

s-bilge
15-05-2013, 08:46
evet. şaşırtıp bahçeye de çıkardıktan sonra, genel kanım şu ki, mevsimlikleri gerçekten de tohumdan üretmeye gerek yok. uygun yer yoksa, tohum işine hiç kalkışmamak lazım. tek tek viyollere ektiklerim çok güzel gelişti, en fazla 3-4 tohum ekmek lazım 7*7 lik viyollere, yoksa sonuç hüsran oluyor, gövdeler çok cılız kalıyor ışıkta tutsanız bile. ya da çıkanları cımbızla seyreltmek lazım. bu sene tecrübe edindim, seneye bu şekilde yapacağım hepsini.

irfan çiçek
17-05-2013, 23:37
Ben forumu bilgi amaçlı dışardan kullanıyordum ve üye olmaya karar verdim,formun uzmanlığına güvenerek hemen bir paket jakaranda tohumu aldım :) fakat aceleci davranıp torfa ektim ve streçle nemlendirme amaçlı üzerini kapladım bakalım çimlenirse acemi şansı olacak :)

s-bilge
20-05-2013, 20:34
sardunya, flox, fesleğen, cosmos

s-bilge
20-05-2013, 20:38
nicotiana, dahlia, convolvulus tricolor, karagözlü suzan, latin çiçeği

s-bilge
20-05-2013, 20:42
nemesia, yer açelyası, ateş çiçeği salvia, haseki küpesi

iyibirinsan
26-05-2013, 22:00
Stevia Şeker otu tohumu 400 adet 12TL Get ile - Bahçe Malzemeleri sahibinden.com'da - 124897201 (http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-bahce-stevia-seker-otu-tohumu-400-adet-12tl-get-ile-124897201/detay/)

fİYAT OLARAK EN UYGUN FİYATA ŞEKER OTU TOHUMU SATAN YERİN LİNKİ Nİ SİZİNLE PAYLAŞIYORUM. DAHA BAŞKA YÜKSEK FİYATA HİÇ ÇİMLENMEYEN ÜRÜN ALMAKDAN KURTULMUŞ OLURSUNUZ İNŞALLAH. BANA SADECE İÇİNDE 100 ADET YAZDIĞI HALDE 79 ADET ÇIKAN VE HİÇ BİRİSİ ÇİMLENMEYEN TOHUMU 40 LİRAYA SATTILAR.VİJDANSIZLAR.HAK HUKUK TANIMAYAN BİRİSİ.

PembeOrkide
28-05-2013, 20:53
Mart ayında diktiğim gözüm gibi baktığım çiçeklerime tırtıl dadandı, ben farkedip ilaç temin edene kadar epeyce bitkinin yapraklarını yemişler hatta yanlarına çıkardıgım orkidemin yeni çıkan yaprağında bile tahrifat yapıp yumurtalar bırakmışlar. 3 gün arayla 2 kere belediyeden aldığım ilacı suya karıştırıp fısfıs ile tatbik ettim. İlaçlama yumurtaların da ölmesini sağlar mı, yapmam gereken başka bir şey var mı, hergün kontrol ediyorum yeni bir tırtıl ya da yumurtaya rastlamadım ama tekrar çıkar diye korkuyorum, deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim...

iyibirinsan
29-05-2013, 07:19
Mart ayında diktiğim gözüm gibi baktığım çiçeklerime tırtıl dadandı, ben farkedip ilaç temin edene kadar epeyce bitkinin yapraklarını yemişler hatta yanlarına çıkardıgım orkidemin yeni çıkan yaprağında bile tahrifat yapıp yumurtalar bırakmışlar. 3 gün arayla 2 kere belediyeden aldığım ilacı suya karıştırıp fısfıs ile tatbik ettim. İlaçlama yumurtaların da ölmesini sağlar mı, yapmam gereken başka bir şey var mı, hergün kontrol ediyorum yeni bir tırtıl ya da yumurtaya rastlamadım ama tekrar çıkar diye korkuyorum, deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim...

Bu linkde doğal bitkisel ilacı siz yapabilirsiniz.
Organik ilaç yapımı-1 | Çiçek Ansiklopedisi (http://www.cicekansiklopedisi.com/organik-ilac-yapimi-1/)

ciroz
29-05-2013, 08:04

Sn. PembeOrkide,
Anlattığınız kadarı ile mücadelede başarılı olmuşsunuz.
Orkide ilgi alanım olmadığı ve ilacın adını da yazmadığınız için net bir şey söyleyememekle birlikte, gözlem bu konulardaki en önemli şey. Tırtıl büyük ihtimalle size çiçeğinizle beraber gelmiş.

Koruyucu, ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm) bölümüne bakmanızı da tavsiye ederim.

M..T
29-05-2013, 19:01
merhaba arkadaşlar özellikle zeki abi sorum size. Benim saksıda limon portakal tohumları vardı yaklaşık 15 tane bazısından iki bazısından üç hepsi çimlendi ben bir de bunların aralarına çıkmaz ama kivi tohumu atmıştım onlar da çimlendi yaklaşık 40 tane de ondan var.

Sorularım:
1-bunları ne zaman şaşırtmalı.
2-limonların kökleri karışmış mıdır? Şaşırtırken zarar görürler mi?

http://i.imgur.com/oomGdQ5l.jpg
http://i.imgur.com/5L6Rdvrl.jpg

Zeki Yağlı
30-05-2013, 21:11
merhaba arkadaşlar özellikle zeki abi sorum size. Benim saksıda limon portakal tohumları vardı yaklaşık 15 tane bazısından iki bazısından üç hepsi çimlendi ben bir de bunların aralarına çıkmaz ama kivi tohumu atmıştım onlar da çimlendi yaklaşık 40 tane de ondan var.

Sorularım:
1-bunları ne zaman şaşırtmalı.
2-limonların kökleri karışmış mıdır? Şaşırtırken zarar görürler mi?

http://i.imgur.com/oomGdQ5l.jpg
http://i.imgur.com/5L6Rdvrl.jpg

Bunların şaşırtma zamanı gelmiş.
Saksıyı hafifce birkaç kere yere vurun, torf gevşesin.
Düz bir spatula veya geniş uçlu bir bıçakla bitkileri grup halinde çıkarın.
Kökler karışmışsa korkmayın, dikkatlice bitkileri çekin kökler kendiliğinden ayrılacaktır.
Kolay gelsin

iyibirinsan
31-05-2013, 09:08
Ben şeker otu tohumu ektim hiç biri çıkmadı acaba en iyi bir şekilde tohum canlandırma yolu nelerdir açıklarmısınız?

renatoturk
14-06-2013, 08:23
İyi günler bitkilerle uğraşmaya yeni başladım. Şu anda pencere kenarında bitki yetiştiriyorum. Ankara çiçeği tohumu ektim çimlendi. Begonya fidesi ektim oda açtı. Birde biber ektim. Onunda sebze vermesini bekliyorum.
Sizden bazı bilgiler öğrenmek istiyorum .
Ankara çiçeğini, begonyayı ve biberi ne sıklıkla sulayayım. Bunların hangisini gölgede hangisini güneşte bekleteyim. Cevabınızı bekliyorum
Kolay gelsin

iyibirinsan
15-06-2013, 09:53
Begonya serin esintili yeri sever çok su kökünü çürütebilir.Dibi nemli olması yeterlidir.Sabahları veya akşamları cam fıs fısı ile su püskürtülmesi ni daha iyi sever.

s-bilge
15-06-2013, 16:07
Petunialarim

renatoturk
15-06-2013, 19:56
iyibirinsan çok sağol verdiğin bilgiler için.

renatoturk
15-06-2013, 20:05
Selam s-bilge. bende petinuia fidesi aldım 2 tane ektim. ne aralıkla sulayacağımı ve güneşte ne kadar tutacağımı tam kestiremedim. Bana yardım edebilirmisin? ne aralıklarla sulayayım ? güneştemi bekleteyim? şimdiden teşekkür ettim

iyibirinsan
15-06-2013, 20:11
Sizde sağolun başka farklı faydalı bilgim olursa her an paylaşıma hazırım.

s-bilge
15-06-2013, 20:32
Selam s-bilge. bende petinuia fidesi aldım 2 tane ektim. ne aralıkla sulayacağımı ve güneşte ne kadar tutacağımı tam kestiremedim. Bana yardım edebilirmisin? ne aralıklarla sulayayım ? güneştemi bekleteyim? şimdiden teşekkür ettim

petunia güneşi çok seviyor. suyu da. her gün sulamak lazım.

iyibirinsan
15-06-2013, 20:45
petunia güneşi çok seviyor. suyu da. her gün sulamak lazım.

Aşağıdaki bilgileri değerlendirin fakat güneşin dik ve etkili geldiği zamanlarda evden yapacağınız tül perde ile güneşi filtreli vermenizde fayda olacakdır saat 10 dan saa 16 ya kadar yeterlidir.Tül perde en iyi filtreleme görevi yapar.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan
Yıllardır petunya alır dikerim, başlarda çok güzel gelişirler, kokularına bayılırım ama derken en güzel zamanlarında bir günde ölürler. Bir sonraki sene yine dayanamam yine alırım. Forumda petunya başlığında neredeyse herkesin aynı durumda olduğunu, kimilerinin artık tümden vazgeçtiğini fark ettim. Şöyle ağız tadıyla petunya yetiştirdim diyene pek rastlamadım.

- Petunyalarda bu en güzel zamanındayken bir ya da iki gün içinde ölme durumu doğal bir durum mu? İmkansızı mı istiyoruz?

- Bozulmadan kısa önce genelde petunyalarda bir yapışkanlık başlıyor. Genelde gözle görülen bir zararlı fark edilemiyor ama forumda çeşitli yerlerde insektisit kullanmak gerektiği belirtilmiş. Bu durum tam olarak nedir?

- Genelde üyeler tam güneş yerine yarı gölgede petunyaların daha uzun süre sağlıklı kaldığını gözlemlemiş. Siz ne dersiniz?

- Ben hep "Sularken yapraklara su gelmemesine dikkat edin." şeklinde uyarılar okuyorum. Ama sarkan petunyalar gördüğümüz üzere Avrupa'da sokaklarda cıvıl cıvıl yetişiyorlar ve bir gün olmasa diğer gün üstlerine yağmur yağıyor. Acaba biz nem oranını mı tutturamıyoruz?

- Petunyanın özel bir toprak isteği var mı? Acaba o konuda mı yanılıyoruz?

Bunlar benim aklıma takılanlar. En son da genel olarak petunya yetiştirmenin inceliklerini rica ediyorum.
Petunyanın en güzel zamanında öldüğü doğru. Çünkü zaten mevsimlik bir çiçek ömrü yetişme süresi de dahil iki ay, sizde en fazla 1 ay bilemediniz 2 ay konuk olur (hava çok sıcak gitmezse ve deli gibi güneş almazsa).

Tam güneşi sever ama hava ısındıkça çok güneş rahatsız edici olur(ideal yetişme sıcaklığı 19-22 derece). Bol çiçeklenmesi için bol güneş ister, zaten uzun gün bitkisidir.

Yapraklarına su gelmesinde sorun yok ama hastalıkların artmasına sebep oluyor. Bir de yurt dışında bozulan bitkiyi yerinde tutmuyorlar, hemen değiştiriyorlar

Geçirgen, hafif kumlu, organik maddece zengin toprağı sever. Toprak hafif asidik olmalı. Bizin topraklarımız genelde kireçli olduğu için yapraklarda damar araları sararabilir. Bu yüzden gübrelemesinde amonyum sülfat kullanılabilir.

Ömrünü uzatmak istiyorsanız sık sık budayacaksınız. O çiçekli dalların fazla uzamasına izin vermeyip kıyıp keseceksiniz, hem dallanır, hem tazelenir. 1/ 3 yükseklikten budayın.

Bu ani yapışkanlaşma ve ölümler birincisi toprak mantarları ikincisi zaralılar sebebiyle oluyor. Beyaz sinek ve yaprak bitlerine karşı dikkatli olun. İki sulama arası hafifçe kurumaya izin verin. Sıcaklarda özellikle rizoktonyadan aniden ölüyorlar, birden suyu çekilmiş gibi oluyorlar.

Evde oksijenli su solüsyonunu deneyin.

s-bilge
15-06-2013, 20:52
dahlialar tomurcukta

s-bilge
15-06-2013, 20:58
papatyalar boyuma yaklaştı

s-bilge
15-06-2013, 21:00
sardunyalarım tomurcukta

s-bilge
15-06-2013, 21:09
haseki küpesi ve fesleğen

s-bilge
17-06-2013, 16:00
latinlerim

s-bilge
17-06-2013, 16:02
ateş çiçeklerim tomurcukta

s-bilge
17-06-2013, 16:03
akşam sefası ve gündüz sefası

s-bilge
17-06-2013, 16:04
california gelinciklerinin tohumlarını geçen yıl ekmiştim. bu yıl kendiliklerinden yine çıktılar.

s-bilge
17-06-2013, 16:05
tütün çiçeği(nicotiana), nemesia ve yer açelyası

s-bilge
17-06-2013, 16:07
phlox subulata, cosmos, celosia, çan sarmaşığı ve allysum

s-bilge
17-06-2013, 16:09
kadife çiçeği ve zinnia

s-bilge
17-06-2013, 16:11
vee sebzeler. hatay, samandağ ve süs biberlerim ve yumurta domateslerim

mumunal
18-06-2013, 11:57
Sayın Zeki YAĞLI
Meyve çeşitleri, genel olarak, tohumla üretildiklerinde çeşit karakterini kaybederek, yabanileşmeye doğru yönelmektedirler. Onun için, aşı usulü ile üretmek mecburiyetinde kalınmaktadır. Üretilmesi istenilen, kaliteli, bol verimli ve hastalıklara dayanıklı meyve çeşitlerini, aşılamak yoluyla çoğaltmak imkânı sağlanmaktadır.

Öğrenmek istediğim; kalem için seçilen çeşidin de kalem aşısı üretimi olmalı ki çeşit özelliğini korusun. Buradaki döngüyü anlayamıyorum, bu çeşit özelliğini ne zaman kazanır. Tohumdan üretildiğinde bu özelliği hiç taşıyamaz mı?

Acemi.Bonsai
24-06-2013, 09:20
Merhaba! Ben Bonsai Yetiştiriciliğine Yeni Başladım Size Birkaç Sorum Var Tohumdan Ekince Kaç Ayda/Yılda Çıkar, Gözle Görülür Şekilde Kaç Yılda Kendini Belli Eder. Birde Gübre Verirken Nasıl Gübre Olacak Bu Konuda Beni Aydınlatırsanız Sevinirim. Teşekkürler..

yaprak7
25-06-2013, 17:34
Bugun seker begonyamin dalindan kurumus tohum yapmis cicegini aldim. Peynir kabina torfa ektim. Spreyle suladim. Havalar artik iyice isinda sabah gunesli balkonda mi yoksa evde mi tutmaliyim? Bir de bu havalarda basarili olur muyum?

iyibirinsan
26-06-2013, 10:42
Bugun seker begonyamin dalindan kurumus tohum yapmis cicegini aldim. Peynir kabina torfa ektim. Spreyle suladim. Havalar artik iyice isinda sabah gunesli balkonda mi yoksa evde mi tutmaliyim? Bir de bu havalarda basarili olur muyum?
Saat 10-16 arasında güneşin sıcak olduğu zamanlarda evinde eski tül perde var ise onu güneş filtreleme yaparsan başarılı olursun.

PembeOrkide
11-07-2013, 11:20
Merhaba, mart ayında bir çok tohum ektim, saksıların üzerine de isimlerinin yazılı oldukları etiketler yapıştırdım ama sulama esnasında hepsi silindi. Şimdi büyümeye başladılar, çoğunun hangi çiçek olduğunu tahmin ediyorum ama birini bir türlü tespit edemedim, yapraklarından tanıyıp söyleyebilecek biri var mıdır.

Ektiğim tohumlar:
çiçekli hesperis
alssum ballıca
saxifrafe arend
pandorea yasemini
dahlia unwins
sarkan lobelya
aslanağzı sweet alyssum
dianthus
kokulu tatlı ballıca

Fotoğrafını gönderdiğim çiçek dikine değil de yere paralel olarak büyüyor, yani toprak örtüsü gibi...

http://www.kopekmodasi.com/cicek1.jpg

http://www.kopekmodasi.com/cicek2.jpg

PembeOrkide
11-07-2013, 11:24
dahlialar tomurcukta

Dahlialarınızı ne zaman ekmiştiniz, ben mart ortasında ektim ama henüz tomurcuk göremedim, direk güneş almayan bir yerde sebebi bu olabilir mi acaba. Dahliaların güneşle arası nasıl?..

s-bilge
12-07-2013, 15:52
şubat gibi ekmiştim. şu anda çiçekliler. iki cins ekmiştim. ikinci cins tomurcukta.güneşi seviyorlar.

Katsuz
16-07-2013, 19:30
Cinsini bilmediğim parktan topladığım çam ağaçlarının tohumlarını çimlendirdim her gün suladım yalnız bir kaç santim büyüyüp duruyo ve sonra ölüyorlar neden olabilir acaba direk güneşi gören bir yerde değiller belli bir saatten sonra güneşi yarım yamalak görüyorlardı ondanmıdır yoksa hergün suladıgımdan köklerinimi çürettüm köklerinin rengi çok farklıydı ayrıca kendileri büyüyoy ama kökleri o kadar iyi büyümüyodu toprağa çok iyiy saplanmıyodu nedeni nedir.?

pantegra
18-07-2013, 12:41
Ben de tohum ekmiştim 2 hafta sonra ufak yeğen sağolsun saksıyı toz duman etti.

Jezebel
30-07-2013, 09:56
Kahvaltıda vazgeçemediğim Kapya biber.
Bu sene yediklerimden ayırdığım tohumları ektim, çimlendiler.

430593

Biber görürmüyüm o muallak...:rolleyes:

botanik83
31-07-2013, 10:42
Kahvaltıda vazgeçemediğim Kapya biber.
Bu sene yediklerimden ayırdığım tohumları ektim, çimlendiler.

430593

Biber görürmüyüm o muallak...:rolleyes:

Güzel dostum yüksek bir ihtimalle biber görme olasılığın yok ama nasrettin hoca misali ya tutarsa :o

ennis_mert
01-08-2013, 10:02
Elimde 2 adet elma çekirdeği var. Suyun içine attım, devamında ne yapmalıyım?

botanik83
01-08-2013, 13:52
Elimde 2 adet elma çekirdeği var. Suyun içine attım, devamında ne yapmalıyım?

isterseniz sudan çıkarıp pamuk arasına koyup klasik fasülye çimlendirme mantığı ile çimlendirip daha sonra toprağa yerleştirin (Burada dikkat edilecek husus: topraga koyunca direkt güneş gören yere koymamalısın çünkü yapraklar yanar. en az 1 hafta gölgede kalmalı..) İstersende sudan çıkarıp toprağa ekebilirsin o tohumları ve çimlenip büyümesini beklersin.

ama ne yaparsan yap bir şekilde o fidanların aşılanması gerekecek. eğer kısa sürede meyve yiyeyim diyorsan en iyisi aşılı bir bodur elma ağacı alıp onu saksıya dikmelisin....

ennis_mert
01-08-2013, 15:30
isterseniz sudan çıkarıp pamuk arasına koyup klasik fasülye çimlendirme mantığı ile çimlendirip daha sonra toprağa yerleştirin (Burada dikkat edilecek husus: topraga koyunca direkt güneş gören yere koymamalısın çünkü yapraklar yanar. en az 1 hafta gölgede kalmalı..) İstersende sudan çıkarıp toprağa ekebilirsin o tohumları ve çimlenip büyümesini beklersin.

ama ne yaparsan yap bir şekilde o fidanların aşılanması gerekecek. eğer kısa sürede meyve yiyeyim diyorsan en iyisi aşılı bir bodur elma ağacı alıp onu saksıya dikmelisin....

Eğer aşılamazsam kaç yıl sonra meyve vermeye başlar, bilginiz var mı?

botanik83
01-08-2013, 21:13
Eğer aşılamazsam kaç yıl sonra meyve vermeye başlar, bilginiz var mı?

eğer aşılanmazsa 4-5 yıl sonra meyve alırsınız ama alacağınız meyve sayısı çok az olacaktır ve küçük boyda verimsiz bir meyve olacaktır...

ennis_mert
08-08-2013, 09:23
Sebzeden elde edilen tohumlar kapalı kap içerisinde havasız olarak saklanabilir mi?

selin akgül
16-08-2013, 14:15
bahçe çiçeklerimi kendim üretiyorum,tohum her patladığında fide verdiğinde ayrı bir heyecan duyuyorum :) kendi yöntemlerim haricinde birde bu ürünü kullanıyorum tavsiye ederim :))
70'li ekim viyolu grodan marka+rockwool+viyol! - Trkiye'nin ilk ve tek HYDROGROW SHOP'u Let's GROW ! (http://www.smoothgarden.com/index.php?title=70_li_ekim_viyolu_grodan_marka_roc kwool_viyol_&b=94112/2423)

Boska
16-08-2013, 18:11
Sebzeden elde edilen tohumlar kapalı kap içerisinde havasız olarak saklanabilir mi?

Sayın ennis_mert,
Öncelikle sebzeden elde edeceğiniz tohumun tam olgunlaşmış olmasına ve sebzenizin hibrit ürün olmamasına dikkat ediniz. Bu tohumlar gölgede kurutulup nem ve ışık görmeyen serin bir yerde muhafaza edildiğinde sebzenin cinsine göre birkaç yıl süreyle kullanılabilir.

iyibirinsan
16-08-2013, 19:02
bahçe çiçeklerimi kendim üretiyorum,tohum her patladığında fide verdiğinde ayrı bir heyecan duyuyorum :) kendi yöntemlerim haricinde birde bu ürünü kullanıyorum tavsiye ederim :))
70'li ekim viyolu grodan marka+rockwool+viyol! - Trkiye'nin ilk ve tek HYDROGROW SHOP'u Let's GROW ! (http://www.smoothgarden.com/index.php?title=70_li_ekim_viyolu_grodan_marka_roc kwool_viyol_&b=94112/2423)
sağolunuz.

erdemt
17-08-2013, 14:00
Merhaba ben Erdem,
Bugün bahçem için sarkıcı ve yayılıcı çiçek tohumları aldım.Biliyorum biraz geç kaldım ama bunun için şöyle bir projem var eğer siz de onaylarsanız uygulamaya alacağım.
Tohumları bugün uzun diktörgen saksılara ekip çimlenme süresini yaklaşık 10 gün hesaplayıp şaşırtma öncesi gerçek yaprakların vermesini de toplamda 30 gün olarak düşünürsek eylül sonu gibi falan şaşırtma yapılabilinir.Ben Bursa'da ikamet ediyorum ve burada soğuklar kasım aralık gibi başlıyor.Bu döneme kadar (başka saksılara şaşırtma yaptıktan sonra) bahçede saksıların üzerini şeffaf naylon ile örtüp arada hava almalarını sağlasam(Mini sera gibi ama direk bahçe zemininde değil saksılarda) ilkbahara kadar idare edebilir miyim?
Yardım ve öneriliriniz için şimdiden teşekkürler.

yeşil12
26-08-2013, 13:05
Arkadaşlar merhaba.Ben bu sene saksıya bir de bahçemize pazardan aldığımız tadını beğendiğim eriğin çekirdeğini ektim.Ama daha sonra tohumdan başka ağaç çıkabilme ihtimali olduğunu duydum o yüzden bir kaç soru sorucam.Şimdi bizm bahçemizded boyu 1.5 metre boyunda elma ağıcımız var, acaba bildiğim bir yerdeki erik ağacının dalından aşılama yapsam şu mevsimde daha iyi mi olur?Bahçemiz de bir de galiba akasyaymış ağacı var.Ona erik aşılasam olur mu?Tadı nasıl olur?

fatitoo
26-08-2013, 15:28
Ben de Cuma günü zengarden dan bir sürü çiçek tohumu aldım. Dikmek için sabırsızlansam da ilkbaharı beklemem gerek sanırım.

fatitoo
26-08-2013, 15:36
Merhaba ben Erdem,
Bugün bahçem için sarkıcı ve yayılıcı çiçek tohumları aldım.Biliyorum biraz geç kaldım ama bunun için şöyle bir projem var eğer siz de onaylarsanız uygulamaya alacağım.
Tohumları bugün uzun diktörgen saksılara ekip çimlenme süresini yaklaşık 10 gün hesaplayıp şaşırtma öncesi gerçek yaprakların vermesini de toplamda 30 gün olarak düşünürsek eylül sonu gibi falan şaşırtma yapılabilinir.Ben Bursa'da ikamet ediyorum ve burada soğuklar kasım aralık gibi başlıyor.Bu döneme kadar (başka saksılara şaşırtma yaptıktan sonra) bahçede saksıların üzerini şeffaf naylon ile örtüp arada hava almalarını sağlasam(Mini sera gibi ama direk bahçe zemininde değil saksılarda) ilkbahara kadar idare edebilir miyim?
Yardım ve öneriliriniz için şimdiden teşekkürler.
Naçizane fikrim. bence acele etmeyin. İlkbaharı bekleyin...

dostca
19-10-2013, 12:01
Japon akcaağaç tohumlarını çimlendirebilmek için sıcak ve soğuk katlamaya aldım yaklaşık 20 gündür ortadan kesilmiş pet şişe içinde nemli torf içinde oda sıcaklığındalar. Yeni bir şey denemeye karar verip 15 adet tohumu torf içinden çıkarıp 2000' lik İBA köklendirme hormonu içinde 15 dakika bekletip yeniden torf içine oda sıcaklığına beklemeye aldım.Bunları yaklaşık 45-50 gün bu şekilde bekletip gelişim göstermez ise diğer bu şekilde bekleyen tohumlarla birlikte buz dolabında sebzelik kısmında soğuk katlamada 2 ay beklemeye alacağım, gecen sene dışarıda doğal soğuk katlama olarak ekmiş olduğum 50 adet tohumdan 3 tanesi çimlendi onları da benim yanlış işlemlerim sonucunda kaybettim. Bu sene bu site sayesinde daha bilgili ve azimliyim. İzlemedeyim..:cool:

hira
19-10-2013, 13:24
Ben
de Cuma günü zengarden
dan bir sürü çiçek tohumu aldım. Dikmek için sabırsızlansam da ilkbaharı
beklemem gerek sanırım.
Bende kasım aralık ayında her canım sıkıldığında kendlmi dışarı atıp,
paket paket tohum almıştım sonrada sabırsızlanmıştım ekmek için. Anlıyorum sizi:)

dostca, azmetmişsiniz ya, başarırsınız merak etmeyin:) bol şanslar..

semihbagis
20-10-2013, 22:34
Öncelikle forumlarda biz amatör ama öğrenmeye meraklı insanlara üşenmeden bıkmadan cevaplar vererek yol gösteren herkese çok teşekkür etmek istiyorum...

Topraksız tarımın ilgimi çekmesi ve bu işe baş koymakla yola çıkarak forumlarda bolbol makaleler yazılar vs. okudum. Bu doğrultuda Sevgili ve Saygı değer Kudret Tezel'in önerisi sonucunda İstanbulda ve bu mevsimde yetiştirebileceğim sevgi tomurcuklarının neler olduğunu öğrendim ve kendimi Bitki dünyasında buldum... Çimlendirme torfu ve iki çeşit tohum aldım. Dikimlerimi gerçekleştirdim çimlendirmede yaşadığım sıkıntı sonucunda yardımınıza sığınıyorum...

Genel olarak iki tohumu da aynı şekilde yani nemli torfu kaplara doldurdum ve tohumları serptim üstüne 0,5cm lik bir torf daha dökerek tohumların ustunu kapadım ardından torfun nemini kaybetmemesi için forumlarda gördüğüm gibi strec ile kapatarak gölgede bekletmeye aldım iki gün sonra rokalar bayram hediyesi gibi çıldırmışcasına çimlendiler. Marullardada çimlenme başlayınca streçleri söktüm.. Ve hiç sulama ve güneşlendirme yapmamıştım bugün balkona aldım ışık olayını gerçekleştirsin diye...

Sıkıntı 1-
Marullar ince ve uzun boylu (2-3cm) oldular ve tek bir yaprak bile yapmadı boyunları bükük bir şekilde duruyorlar. Uçlarını sanki kararacak gibi duruyor sanki... yapmam gereken nedir?

Sıkıntı 2- Rokalarım çok sağlıklı duruyorlar vede çıldırmış gibiler 4 Yapraklı bir şekilde 3 4 cm boyundalar... Bunlara nasıl davranmam lazım gerekiyor sulamayı nasıl yapacagım balkonda bıraksam gun ısıgı yeterlı olur mu ? Ve bunları topraksız tarım için kurmuş olduğum sisteme ne zaman ne şekilde aktaracağım....

Yazdıklarım çok karışık geldi bana da ama yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

Benol Hazaroğlu
21-10-2013, 11:15
Sevgili fatitoo,
Son resimdeki tohumdan zengardenden ben de aldım. o da dahil aldığım 6 çiçek tohumundan hiçbiri çimlenmedi.
Eğer başarırsanız lütfen resimlermisiniz?

iyibirinsan
21-10-2013, 12:38
Benim bir tahminim var sert kabuklu bitki tohumları için bazı ceviz badem gibi sert kabuklu bitki tohumları kışın toprakda soğukda don olayı yaşadıklarından kabukların çatlamasına ve oradan yeni filizin çıkmasına neden olduğunu sezinliyorum buna benzer şekilde bazı sert kabuklu tohumları ilk önce buzlukda bir kaç gün bekletip sonra 17 derecelik toprağa dikilirse başarı sağlanabilir diye düşünüyorum denemekte fayda olabilir.Sevgi saygı ile sizleri selamlarım.

Burak Zerman
31-10-2013, 17:01
Tohumdan üretmek için yeni başlayanlara yardımcı olacağını düşünüyorum :cool:

dagsa reklam
31-10-2013, 17:28
bir an fıstıklı irmik tatlısına benzettim :) bu arada paylaşım için teşekkürler.

iyibirinsan
31-10-2013, 18:30
Bu malzemeler nedir Türkçesi ni yazarmısınız?

Tohumdan üretmek için yeni başlayanlara yardımcı olacağını düşünüyorum :cool:

Burak Zerman
31-10-2013, 21:29
yosun ve perlit karışımı
kum(0-3)
çakıl

iyibirinsan
01-11-2013, 01:32
çok sağolunuz sanırım deniz yosunudur

Burak Zerman
02-11-2013, 00:04
deniz yosunu tuzlu olacağı için tavsiye etmiyorum
ama daha detaylı bilen arkadaşların tavsiyelerinide alabilirsin

s.serdar
02-11-2013, 00:29
İngilizce bilmeyenleri de düşünerek, tercüme edilerek yayınlanmasının daha yararlı olacağını umuyorum.

Burak2013_350
11-11-2013, 18:20
Zeki bey merhabalar
Uzmanlik alanim topraksiz tarim simdi yesillik yetistirmeye karar verdim
Maydanoz, roka, yesil,sogan gibi
100 metre kare yerden maydanozda ve rokada ne kadar ürun elde edebilirim ?
Yanmis ciftlik gubresinden sonra , magnezyum nitrat ve amonyum nitratla gubreleme yapmayi düsunuyorum
Tahminimce 100 metrekareden 350 kg civarinda gelebilir.

Yesil soganda tohumdan mi ? Yoksa arpacik sogandan mi yapmak daha makuldur ?

Kolay gelsin
İyi çalismalar.

Burak Zerman
12-11-2013, 14:31
tercüme gerektirecek bişey yok burda ben sadece genelde uygulanandan farklı bir yöntem olduğu için resimleri paylaşmak istedim sadece. burda en alta yosun ve perlit karşımı koyuyor. üzerine ince bir tabaka kum kaplıyor. tohumları koyup üzerine tekrar ince bir tabaka çakıl ile kapatıyor. Ben bu uygulamayı toprak perlit ve torf 'u karıştırıp tohumları yüzeye 1 cm kadar derine gelecek şekilde ekiyorum. toprak olarakta orkide toprağı kullanabilirsiniz. Benim gibi karışım ile uğraşmak istemeyenler Bauhaus da hazır olarak satılan bonsai toprakları var bu toprakta benim söylediğim karışımın aynısı 5 lt si 10 tl ye satılıyor. uğraşmanıza bile gerek kalmıyor.

peyote01
13-11-2013, 13:36
Ellerine sağlık Zeki abi

çiçekce
08-12-2013, 23:22
merhabalar bana yer örtücü çiçek tohumları hediye edildi ama torf bulmam imkansız anlattıgınız şekilde topraga eksem olurmu acaba. lütfen olmaz demeyin :)

çiçekce
09-12-2013, 16:20
bu siteyi cok begendim ama kimse yardım etmiyor

ciroz
10-12-2013, 03:22
merhabalar bana yer örtücü çiçek tohumları hediye edildi ama torf bulmam imkansız anlattıgınız şekilde topraga eksem olurmu acaba. lütfen olmaz demeyin :)
Sn. çiçekçe,

yer örtücü çiçek dediğiniz zaman epeyce büyük bir aileden bahsediyorsunuz demektir.
Tohumun adı, cinsi gibi detayları da yazarak sorunuzu iletirseniz, tecrübeli üyelerimiz daha rahatlıkla cevap vereceklerdir.

Tohumun cinsine göre ortam değişmekle birlikte, kullanacağınız toprağı ince bir elekten geçirip sterilize edebilirseniz kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.
Bildiğim kadarı ile zaten yer örtücülerin bir kısmı direk kullanılacağı yere (toprağa) ekilir.

Torf' un kullanım amacı, tohuma steril ve gelişebileceği uygun ortamı sağlamaktır.
Torf steril bir ortam sağlar, ayrıca su tutma kapasitesi yüksek olduğundan da tercih edilir.

Çimledirmede daha çok dikkat etmeniz gereken nem ve ışık.

Tohuma göre, perlit gibi farklı ortamlar da çimlendirme ortamı olarak kullanılabilir.

Detaylı bilgiyi

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/738.htm

konusunda bulabilirsiniz.
Ayrıca

Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)

başlığını da tavsiye ederim.

bu siteyi cok begendim ama kimse yardım etmiyor

Sorduğunuz sorunun genellikle cevabı daha önce verilmiştir.
forum kuralları ve kullanım kılavuzunu gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

Ayrıca arama özelliğini kullanarak sorunuza uygun cevapları ve konuları bulabilirsiniz.

birnefestoprak
10-12-2013, 05:59
Yosundan ziyade torf dersek daha uygun olur sanirim.

burda en alta yosun ve perlit karşımı koyuyor.

iyibirinsan
10-12-2013, 19:05
Yosun iyi su tutuyor.

erol sırlı
10-12-2013, 19:26
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.

Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Besin maddesi içermez.Saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Lifli yapıda olup, pH 5,5 - 6,5 aralığındadır.

Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle Sphagnum denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.Van Torf turba yatakları 350 cm kalınlığında binlerce yılda oluşmuş kaliteli Torf Turba oluşumudur.

Kimyasal özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]Türlere göre değişkenlik göstersede torf ph'ı asit karakterlidir. Türkiye'deki torflar 4 ile 7 ph derecesinde olabilirler.Van Torf ve turba rezervi doğal Ph 6.00 dır. 1992 yılında Türkiye Çeltek'te yapılan bir araştırmada torfun yapısındaki mikro element miktarları; 2195 ppm Fe, 13 ppm Cu, 38 ppm Mn, 32 ppm Zn şeklinde belirlerken; makro besin elementlerini ; % 1.186 total N, % 0.215 P, 1800 ppm K, 2800 ppm Ca, 1620 ppm Mg, 200 ppm Na düzeyinde tespit edilmiştir.

Su tutma kapasitesi yüksektir.
Havalanma kapasitesi yüksektir.
Hastalık ve haşere taşımaz.
Ec ve pH'sı değişkendir.
Her türlü bitki yetiştirmeye uygundur.
Hacim olarak hafiftir.
Harç yapımı için çok elverişlidir.
Gerekli besin maddeleri ilave edilebilir.
%100 doğal bir maddedir

DENİZ YOSUNU ÖZELLİKLERİ
Deniz yosunundan elde edilen organik bir maddedir.
Kök gelişimini artırarak bitkinin topraktaki su ve besin maddelerinden daha iyi yararlanmasını sağlar
Tohumların çimlenme kabiliyetini artırır.
Bitkilerde sürgün oluşumu ve çiçeklenmeyi teşvik eder .
Bitkilerde Klorofil oluşumunu hızlandırarak yeşil aksamın artmasını sağlar.fotosentezi teşvik eder.
çeliklerin daha kolay köklenmesini sağlar.
DENİZ YOSUNU GÜBRESİ zayıf asit ve alkali karakterli pestisitlerle kullanıldığında etkinliği artırır.

Organik Madde 50
Alginik Asit 5
Mannitol 2
Cytokinin ve Gibberellin 6 ppm
Suda çözünür Potasyumoksit (K2O) 10
pH 8-10

iyibirinsan
11-12-2013, 19:41
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.

Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Besin maddesi içermez.Saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir. Lifli yapıda olup, pH 5,5 - 6,5 aralığındadır.

Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle Sphagnum denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.Van Torf turba yatakları 350 cm kalınlığında binlerce yılda oluşmuş kaliteli Torf Turba oluşumudur.

Kimyasal özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]Türlere göre değişkenlik göstersede torf ph'ı asit karakterlidir. Türkiye'deki torflar 4 ile 7 ph derecesinde olabilirler.Van Torf ve turba rezervi doğal Ph 6.00 dır. 1992 yılında Türkiye Çeltek'te yapılan bir araştırmada torfun yapısındaki mikro element miktarları; 2195 ppm Fe, 13 ppm Cu, 38 ppm Mn, 32 ppm Zn şeklinde belirlerken; makro besin elementlerini ; % 1.186 total N, % 0.215 P, 1800 ppm K, 2800 ppm Ca, 1620 ppm Mg, 200 ppm Na düzeyinde tespit edilmiştir.

Su tutma kapasitesi yüksektir.
Havalanma kapasitesi yüksektir.
Hastalık ve haşere taşımaz.
Ec ve pH'sı değişkendir.
Her türlü bitki yetiştirmeye uygundur.
Hacim olarak hafiftir.
Harç yapımı için çok elverişlidir.
Gerekli besin maddeleri ilave edilebilir.
%100 doğal bir maddedir

DENİZ YOSUNU ÖZELLİKLERİ
Deniz yosunundan elde edilen organik bir maddedir.
Kök gelişimini artırarak bitkinin topraktaki su ve besin maddelerinden daha iyi yararlanmasını sağlar
Tohumların çimlenme kabiliyetini artırır.
Bitkilerde sürgün oluşumu ve çiçeklenmeyi teşvik eder .
Bitkilerde Klorofil oluşumunu hızlandırarak yeşil aksamın artmasını sağlar.fotosentezi teşvik eder.
çeliklerin daha kolay köklenmesini sağlar.
DENİZ YOSUNU GÜBRESİ zayıf asit ve alkali karakterli pestisitlerle kullanıldığında etkinliği artırır.

Organik Madde 50
Alginik Asit 5
Mannitol 2
Cytokinin ve Gibberellin 6 ppm
Suda çözünür Potasyumoksit (K2O) 10
pH 8-10

çok teşekkür ederim güzel bilgiler için

yeşilkolik
26-12-2013, 17:19
Yardım edebilecek biri varmı. Ben 1 ay önce Cennet elması tohumu dikmiştim çıkmış ama ters dikmişim. Yeşil yeri alttan tohumu ittirmiş söküp çevirsem ölürmü. Lütfen yardımcı olun.

Cumhur Tonba
26-12-2013, 17:59
Bence hiç ellemeyin. Sakın dokunmayın. Tamam mı..

NOT; Tohumu tamamen ittirip toprak yüzeyine açığa çıkardıysa biraz bastırın, üzerini toprakla örtün. Kökler de, göv de yolunu bulacaktır.

yeşilkolik
26-12-2013, 23:35
Çok teşakkür ederim Sn Cumhur Tonba üzerini kapattım.

Orhank
16-01-2014, 12:45
Yazın bahçeme dikeceğim fideleri kendi tohumlarım dan üretmek istiyorum evimin cam balkonu var cam balkonda bu iş sera yapmadan yapabilir miyim.
Ne yapmalıyım
Şubat sonu Mart başı çimlendirip mayıs sonu dikmek istiyorum.
Ev Ankara Batıkentte bahçe Ankara Kalecik ilçesinde

swit
17-01-2014, 10:43
Merhabalar 1bucuk ay kadaar once nar ektim 15 tane kadar tohum k8ydum 12 tanesi ckti ufak bir bardaktalar ayirmalimiyim

kallium
18-01-2014, 00:32
Merhabalar 1bucuk ay kadaar once nar ektim 15 tane kadar tohum k8ydum 12 tanesi ckti ufak bir bardaktalar ayirmalimiyim
Henüz çok narinler, ellemeyin. Aydınlık bir yerde dursunlar, doğrudan güneş ışığından kaçının. Bahara kadar sabredin.

slnust
18-01-2014, 11:30
Merhaba, çam tohumu ekmiştim burayı takip ederek nasıl bir süreç izleyeceğimi öğrendim ve çimlendirmeyi başardım.Şuan bu fotoğraftaki halde bu aşamadan sonra nasıl bir bakım nasıl sulama yapmam gerek, hala fısfısla mı sulamalıyım.Ayrıca tek tük de olsa sineklenme başladı nasıl önlem alabilirim daha fazla çoğalmadan ?

asdas60
20-01-2014, 13:41
Arkadaşlar;
ben de evde karaçam, mavi ladin, toros sediri, ardıç ve japon akçaağacı gibi ağaçları tohumdan üretmeyi deniyorum.
önce + 4 derecede buzdolabında bekletme ssonra oda veya balkonda bekletme gibi
siz nasıl bir yöntem tavsiye ederesiniz.
Ayrıca " protecet forte 80 wp" mantar ilacı'nı nasıl kullanmalıyım.

seccomann01
21-01-2014, 15:50
Bende bonsai olabilmeleri için Çin Ardıcı ve Japon sedir ağacı tohumlarını soğuk uygulama yapmayı düşünüyorum. İşlemlere başladım uygulanması gerektiği gibi tohumları işleme aldım, 24 saat sonra tohumları perlitin içine koyup ardından buzdolabında tutmayı düşünüyorum bakalım sonuç ne olacak.

esgül73
23-01-2014, 12:37
Bu yıl tohum takas etkinliğinden edindiğim çörek otu çiçeği,nakkaş sarmaşığı,çıbrıka gibi tohumlarımı (kıymetli olmaları sebebiyle) bir türlü dikim zamanına karar veremedim.Salihli de oturuyorum.Teşekkürler.

Kiraz
23-01-2014, 16:15
Bu yıl tohum takas etkinliğinden edindiğim çörek otu çiçeği,nakkaş sarmaşığı,çıbrıka gibi tohumlarımı (kıymetli olmaları sebebiyle) bir türlü dikim zamanına karar veremedim.Salihli de oturuyorum.Teşekkürler.

Çörekotunu doğrudan büyüyeceği yere ekin, şaşırtma istemiyor. İstanbul'da yazdan dökülen tohumlar seneye çimleniyor, bu nedenle havaların ısınmasını çok beklemeyin ama kış ortasında da ekilir mi bilemedim. Ben olsam sizin orada şubat sonunda (İstanbulda martta) ekerdim. Diğer tohumlarınız için tecrübem yok.

esgül73
23-01-2014, 21:45
Teşekkür ederim Sayın Kiraz.Domates,biberde tohumdan tecrübem var ama çiçek türü tohumları bilemedim.Ziyan etmek istemem.

Cumhur Tonba
25-01-2014, 21:31
Yazın bahçeme dikeceğim fideleri kendi tohumlarım dan üretmek istiyorum evimin cam balkonu var cam balkonda bu iş sera yapmadan yapabilir miyim.
Ne yapmalıyım
Şubat sonu Mart başı çimlendirip mayıs sonu dikmek istiyorum.
Ev Ankara Batıkentte bahçe Ankara Kalecik ilçesinde

Sayın Orhank,
Fideleri kendi tohumlarından yetiştirirseniz aynı özellikte fidan elde edemezsiniz. Açılma olur. Daha sonra istediğiniz özellikte fidandan aşı yaparım derseniz olur.

silverain13
26-01-2014, 21:51
Öncelikle selamlar,

Benim kafamda bir kaç soru işareti var. Bu konuda deneyimli kişilerden yardımlarını, bilgilerini beklemekteyim. Tohumların ekilip çıkana kadar diyelim 1 hafta, şaşırtmaya kadar 2 hafta ve bundan ayrı olarak günde 16 saat ışık vereceğiz. Fakat bu sürede bu torf kurumuyor mu acaba? Ya da ne gibi bir işlem yapıyoruz kurumaması için? Bir de ben torf aldım acaba bu torfta çimlendirme yapabilir miyim? Son olarakta İstanbul'da seramız da yoksa ne zaman çimlendirme yapabiliriz?

Kiraz
27-01-2014, 09:53
Çimlenme ve şaşırtma süresi her tohum için değişiyor ama iki haftada şaşırtma bir çok bitki için çok kısa bir süre, daha çok zaman alacak. Bu süre zarfında toprağı kontrol edip yeterli nemin olmasını sağlamanız gerekir. Fıs fıs ile ya da çok dikkatli bir şekilde dar ağızlı bir kapla sulayabilirsiniz. Tamamen kurutmayın ama çok da sulamayın, çok su iletohumları çürütebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm başlığından çimlendirme bilgilerini alabilirsiniz.

Uygun torfta çimlendirme yapabilirsiniz ama besin takviyesi yoksa şaşırtma sırasında uygun toprağa geçirmeniz gerekir. Seranız yoksa iç mekanda çok aydınlık cam kenarı, daha soğuğa dayanıklı bitkiler için dışarıda üstü kapalı kaplarda çimlendirebilirsiniz. Tohumlarınız için uygun çimlenme sıcaklıklarını öğrenebilirseniz daha doğru karar verebilirsiniz. Yukarıda verdiğim başlıkta çimlendirme ortamı hakkında değişik bilgiler bulabilirsiniz.

lookcool
27-01-2014, 10:28
****** burdan bir arkadasın bir çimleme ve sasırtma üzerine bir videosunu izlemiştim.. şimdi bulamıyorum o videoyu, yardımcı olurmusunuz. bilen varsa.

lookcool
27-01-2014, 10:29
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm cok uzak degilmiş buldum..

silverain13
27-01-2014, 11:45
Çimlenme ve şaşırtma süresi her tohum için değişiyor ama iki haftada şaşırtma bir çok bitki için çok kısa bir süre, daha çok zaman alacak. Bu süre zarfında toprağı kontrol edip yeterli nemin olmasını sağlamanız gerekir. Fıs fıs ile ya da çok dikkatli bir şekilde dar ağızlı bir kapla sulayabilirsiniz. Tamamen kurutmayın ama çok da sulamayın, çok su iletohumları çürütebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/30988.htm başlığından çimlendirme bilgilerini alabilirsiniz.

Uygun torfta çimlendirme yapabilirsiniz ama besin takviyesi yoksa şaşırtma sırasında uygun toprağa geçirmeniz gerekir. Seranız yoksa iç mekanda çok aydınlık cam kenarı, daha soğuğa dayanıklı bitkiler için dışarıda üstü kapalı kaplarda çimlendirebilirsiniz. Tohumlarınız için uygun çimlenme sıcaklıklarını öğrenebilirseniz daha doğru karar verebilirsiniz. Yukarıda verdiğim başlıkta çimlendirme ortamı hakkında değişik bilgiler bulabilirsiniz.

Sayın Kiraz;

Ben dediğiniz konuyu tamamen okumuştum zaten. Anlamadığım bir kaç yer vardı onları sordum. Fısfısla sulayıp nemli kalmasını sağlıyormuşuz demekki teşekkür ederim.

Aysis
27-01-2014, 19:47
Cennet elması tohumu dikmek istiyorum.

Ancak bazı bitkilerin tohumdan yetiştirildiğinde mutlaka aşılanması gerekiyor. Çok az bitki aşı gerektirmeden ana bitki özelliklerini taşıdığını öğrendim.

Sorum şu. Cennet elmasında durum nedir. Tohumdan çıkacak bitki anasına benzeyecek tıpkısı olacak mı yoksa o da aşı mı isteyecek?

mavisedir
09-02-2014, 13:00
Domatees ve mevsimlik çiçek tohumlarını ne zaman ekiyoruz? Geçen sene erken ektiğim halde domatesi agustos ayında yemeye başladık. Çiçeklerimde çok geç açmıştı. Daha erken ürün almanın bir yolu var mı?

nsbedi
14-02-2014, 18:36
Elimde mavi ardıç tohumları var. Nasıl çimlendirebilirim?

aigneis
16-02-2014, 15:51
İyi günler,
Yabancı sitelerde tohumları doğrudan komposta ektiklerini görüyorum. Örneğin havucu kompost içerisinde yetiştiriyorlar. Türkiye'de ise daha çok kompostu toprağa kattıklarını görüyorum. Birinci sorum doğrudan kompost içerisinde çimlendirmek ve yetiştirmek hangi durumlarda gereklidir? İkinci olarak da ben hiç bir yerde paketli "kompost" satıldığını görmedim. Bu ürünü nasıl temin edebilirim?
Çok teşekkürler.

MuhammetGul
18-02-2014, 11:39
çok teşekkurler verdiğiniz bilgiler çok işimeyaradı

mavisedir
18-02-2014, 13:56
Arkadaşlar kimse başlamadı mı ya mevsimlikleri ekmeye :) Ben acele mi ediyorum yoksa:(
Tavus kuşu paptyası die bi tohum aldım cok şık görünüyor üzerindeki fotoğrafta çiçekler. Ocak ayında ekileceği yazıyor ama ben yinede aldım bugün ekeceğim inşallah.
Vapur dumanı, rudbeckia hira, godetya, kalifornia zinyası aldım. Birde kuduz otu die bi tohum vardı, her rengi vardı sarısı da. Diyorum ben bu çiçeği tanıyorum ama ismini duymadım hiç :confused: meğer kraliyet halısıymış ya;)
Almadım bilmediğim şeyi almıyım die, yani elimdeki alıncak tohumlar listesinde var birde kraliyet halısı :o Eve geldim netten bakayım neymiş dedim baktım kraliyet halısı :)

Aysis
18-02-2014, 18:52
Ben 9 Şubatta tohumlarımı diktim bazıları çimlendi bile.

-Esin-
20-02-2014, 15:20
Merhabalar,

Daha önce haseki küpesini tohumdan yetiştirmiş deneyimli arkadaşlara sormak istiyorum. Zengarden'dan aldığım katmerli haseki küpesi tohumlarını hindistan cevizi kabuğu torfuna (cocopeat) ektim. Üzerlerini yaklaşık 2 milimetre kalınlığında örttüm. Toprağın nemine de dikkat ediyorum ama 1 ay geçti hala çimlenmediler. Gerçi tohum çimlendirme bilgilerinde 1-2 ay süre zarfında çimleneceği yazılmış ama çıkmayacaklar mı acaba diye endişelenmeye başladım. Cocopeat'e ektiğim başka çiçek tohumlarının hepsi belirtilen sürelerin yarısı geçmemişken çıktı. Merakımı yenemedim ve haseki küpesi viyollerinden birinin üst toprağını dikkatlice açtım. Tohumlar ilk ektiğim günkü gibi duruyorlar, hiçbir gelişme yok :( Acaba çimlenmeleri için yapabileceğim başka bişey var mı?

olcim
20-02-2014, 15:30
Torfu bahçeden aldığınız toprakla karıştırınız , böylelikle suyu daha fazla ve uzun süre tutar, bulunduğu ortamda sıcak olursa 1 hafta içinde tohumlar çimleniyorlar . Kolay gelsin :D

-Esin-
20-02-2014, 15:40
Sn. olcim, yanıtınız için çok teşekkürler. Kullandığım torf suyu inanılmaz derecede muhafaza ediyor, dolayısıyla su tutma konusunda bir problem olduğunu sanmıyorum. Sıcaklık da 20 derece civarı. Ben de bilemedim daha neden nazlanıyor haseki küpeleri :)

olcim
20-02-2014, 15:40
[QUOTE=mavisedir;1250631]Arkadaşlar kimse başlamadı mı ya mevsimlikleri ekmeye :) Ben acele mi ediyorum yoksa:(
Tavus kuşu paptyası die bi tohum aldım cok şık görünüyor üzerindeki fotoğrafta çiçekler. Ocak ayında ekileceği yazıyor ama ben yinede aldım bugün ekeceğim inşallah.
Vapur dumanı, rudbeckia hira, godetya, kalifornia zinyası aldım. Birde kuduz otu die bi tohum vardı, her rengi vardı sarısı da. Diyorum ben bu çiçeği tanıyorum ama ismini duymadım hiç :confused: meğer kraliyet halısıymış ya;)
Almadım bilmediğim şeyi almıyım die, yani elimdeki alıncak tohumlar listesinde var birde kraliyet halısı :o Eve geldim netten bakayım neymiş dedim baktım kraliyet halısı :)[/

Ben bazı mevsimlikleri tohumdan ektim , gayet güzel de büyümekteler . Yalnız bir sıkıntım var ; kış bahçesi tamamen güneş aldığından aşırı sıcak oluyor , gece ise tamamen soğuk . Yine de idare ediyorum .
Ektiklerim şunlar :
1. Karışık renkli ve beyaz kosmos
2.Akşam sefası
3.Sabah sefası
4.Aynı safa ( tohum-takastan)
5.Haseki küpesi ( takastan)
6.Aslanağzı
7. Kına çiçeği
8. Asker gülü-Kirli hanım
9.Bal kabağı
10. Kadife-Fransız karanfili
11.Salçalık biber
12.Kedi tırnağı

of bu kadar olduğunun farkında değildim .

mavisedir
20-02-2014, 19:10
Ben bazı mevsimlikleri tohumdan ektim , gayet güzel de büyümekteler . Yalnız bir sıkıntım var ; kış bahçesi tamamen güneş aldığından aşırı sıcak oluyor , gece ise tamamen soğuk . Yine de idare ediyorum .
Ektiklerim şunlar :
1. Karışık renkli ve beyaz kosmos
2.Akşam sefası
3.Sabah sefası
4.Aynı safa ( tohum-takastan)
5.Haseki küpesi ( takastan)
6.Aslanağzı
7. Kına çiçeği
8. Asker gülü-Kirli hanım
9.Bal kabağı
10. Kadife-Fransız karanfili
11.Salçalık biber
12.Kedi tırnağı

of bu kadar olduğunun farkında değildim .[/QUOTE]

:p doyamıyoruz ekmeye, bi bu kadar tohum olsa onlarıda ekeriz sevgili olcim :)
Ben iki senedir kasalara ekiyorum tohumları içeride çimlendiriyorum, fide haline gelince bahçeye alıyodum ama bu sene böyle yapmayı düşünmüyorum ya. Çok yorucu oluyor hemde artık kedim var :rolleyes:
Bahçeye ekip üzerini şeffaf naylonlarla örteyim diyorum. Domates, zinya, kadife, godetya bunları bu şekilde yapmayı düşünüyorum.

Aslında zinya direk ekiliyor ama tam olarak nerelere ekeceğime karar veremedim.

jasminne
20-02-2014, 22:25
çok başarılı bir anlatım olmuş teşekkürler

nothing
24-02-2014, 13:49
Güle güle büyütün ellerinize sağlık

TCM
26-02-2014, 16:16
Ayın 22 sinde yani 4 gün önce bracyhcome tohumları ektim viyollere (viyolleri dezenfekte ettim, torf steril yazdığı için işlemden geçirmedim) ve tohumlar 2-3 günde çoğu çimlendi. Gece içeride 17-20 derce sıcaklıkta gündüz dışarıda 15-19 derece sıcakta kimi zaman direk güneş ışığı görecek yerde üzeri streç film ile kapalı halde beklettim. Ancak dün güneş ışığı olmadığı ve sıcaklık 10 derce civarı olduğu için dışarı çıkarmadım. Arada çok az sisleme şeklinde su püskürttüm. Strecin altında sürekli buharlanacak şekilde nemliydi. Bugün dikkat ettim ki kimi çimlenen tohumlar hafiften ilk resimde görüldüğü üzere sararmış gibi kimisi beyazlayarak kurumuş gibiydi. Bir de ikinci resimde kırmızı yuvarlakla gösterdiğim şekilde suyu püskürttüğümde ağ gibi tabaka oluştu. Bu tohumlardaki bence hafif bozulmanın sebebi ne olabilir.
-Fazla su vermiş olamam
-Az su vermiş olsam strecin altında buharlaşma olmaz diye düşünüyorum
-Direk güneş ışığında bir-iki gün kaldığı için olabilir mi
-Çimlenerek dışarı çıkan tohumlar olduğu için artık streci kaldırmam mı gerekiyordu. Ancak böyle ise halen topraktan çıkmamış tohumlar zarar görmez mi?
Cevapları alabilirsem sevinirim, teşekkürler şimdiden...

-Esin-
26-02-2014, 21:20
Ayın 22 sinde yani 4 gün önce bracyhcome tohumları ektim viyollere (viyolleri dezenfekte ettim, torf steril yazdığı için işlemden geçirmedim) ve tohum...

Sayın TCM,

Streç filmi kaldırmalısınız. Streç filmin amacı çimlenme öncesinde toprağın nemini daha iyi muhafaza etmektir, o olmadan da toprağı yeterince nemli tutarsanız tohumlarınız çimlenir. İlk filizler çıkmaya başladıktan sonra streç filmi kaldırmazsanız henüz çimlenmemiş tohumlara zarar gelmesin derken filizlerinizi kaybedebilirsiniz. Fotoğrafta işaretlediğiniz, ağsı tabaka dediğiniz yer toprakta küf oluşumu. Toprak havasız kaldığı için olmuş. O küflü kısımları hemen toprağınızdan uzaklaştırın. Fideleriniz küflenirse kurtaramazsınız. Bir de her ne kadar brachyscome güneş seven bir bitki olmasına rağmen hiç bir minik fide direk güneş ışığını iyi tolere etmez. Beyazlayarak kurudu dediğiniz fidelerin güneşten yandığını düşünüyorum. Dolayısıyla viyollerinizi öğle güneşinden koruyup sabah ve akşam güneşi gören bir yere taşımanız daha doğru olacaktır. Kolay gelsin :)

silverain13
26-02-2014, 21:29
İyi günler. Ben torfumu hani peynir alırken içine koyulan plastik kaplar olur ya, onların içine koyup ağızlarını kapattım fakat 2 gün sonra bakayım dediğimde hepsinin üstünde küflenme vardı. Acaba bütün tohumlarım öldümü şimdi? Eğer ölmedilerse ne yapabilirimm ve hatam nedir acaba?

-Esin-
26-02-2014, 22:23
İyi günler. Ben torfumu hani peynir alırken içine koyulan plastik kaplar olur ya, onların içine koyup ağızlarını kapattım fakat 2 gün sonra bakayım dediğimde hepsinin üstünde küflenme vardı. Acaba bütün tohumlarım öldümü şimdi? Eğer ölmedilerse ne yapabilirimm ve hatam nedir acaba?

Merhaba silverain,

Peynir kabında ne kadar yıkasanız da eser miktarda da olsa peynir kalıntıları kalabilir ve bu beraberinde küflenmeyi getirebilir. Kapların kapaklarını kapatmayın ve üstten tohumları almadığınıza emin olarak atabildiğiniz kadar küflü yerleri atın. Kapları havadar bir yerde tutun ve aşırı sulamayın. Tohumların çimlenme oranı düşecektir ama en azından bazıları çimlenebilir. Bol şanslar

Eren Sahin
27-02-2014, 20:29
Merhabalar,
Bu foruma ilk mesajım. Bu foruma katkı yapan tüm arkadaşları gönülden kutlarım. Burada okuduklarım ile büyük bir heves ile cam balkon yapılı balkonda ilk sebze yetiştiriciliği deneyimime başladım. Torfa ektiğim salatalık tohumlarının üzerini streç filmle kaplamıştım. Çıktıktan sonra streç filmi kaldırdım. Bir süre sonra büyümeleri durdu, sanırım biraz sararmalar da oluyor. Bir tanesi ise büyümeden kaldı. Havalar biraz soğuduğu için mi oluyor acaba diyerek bugün akşam çok sıcak olmayan bir odaya pencerenin önüne aldım. Başka yapmam gereken birşey var mı acaba? Aynı şekilde roka dereotu, maydonoz ve marul ekimi de yaptım. Rokalar çıktı, dereotu,maydonoz ve maruldan ses yok onlar için yapacağım birşey var mı acaba?
Fotoğraf yükleme tuşu çıkmadığından aşağıdaki linke yükledim. bakıp yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sevgiler
Eren
Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/x9l1nr)
Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/eQG36G)
Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/eXp1aj)

Adalet Yağcı
27-02-2014, 21:13
Fotoğraf yükleme tuşu çıkmadığından aşağıdaki linke yükledim. bakıp yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Sevgiler
Eren

Ağaçlar.net/foruma hoş geldiniz Eren Sahin.

Mesajınızı yazarken ya da daha sonra "Gelişmiş Mod" du seçerseniz aşağıda fotoğraf yükleme seçeneğini göreceksiniz.

Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) da ziyaret etmenizi öneririm.

Hıyar tohumu ekimi için erken, maydonoz için de öyle.
Mart sonlarına doğru ekim yapıp çimlendikten sonra dış ortama alırsanız daha güçlü fideler elde edersiniz.

borsaci06
28-02-2014, 09:18
Arkadaşlar,
ben yeni üyeyim... umarım doğru yerde yazıyorum... senelerdir teras bahçem var, ****** güllerim de var. Bu sene tohumdan gül yetiştirmeye karar verdim... biraz zor olacağını düşünüyorum, siz uzmanların görüşlerine ihtiyacım var... şimdilik yurt dışından getirttiğim tohumları soğuk katlama yaptım, bekliyorlar... Yardım ve önerilerinizi bekliyorum...
Saygılar...

Eren Sahin
28-02-2014, 11:01
Ağaçlar.net/foruma hoş geldiniz Eren Sahin.

Mesajınızı yazarken ya da daha sonra "Gelişmiş Mod" du seçerseniz aşağıda fotoğraf yükleme seçeneğini göreceksiniz.

Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) da ziyaret etmenizi öneririm.

Hıyar tohumu ekimi için erken, maydonoz için de öyle.
Mart sonlarına doğru ekim yapıp çimlendikten sonra dış ortama alırsanız daha güçlü fideler elde edersiniz.

Ben ilk defa yapıyor olmanın verdiği heyecanı ile havaların güzel gitmesini de fırsat bilerek tohumları ektim. Biraz da oğlumun hevesi kırılmasın diye erken de olsa ektik. Salatalıkları içeri aldım, diğerleri şimdilik kapalı balkonda, onları da içeri alabilirim. Sizce içerde bir süre kalsalar fidelerin toparlama imkanı olur mu?

Üyeler tanışıyor kısmına da tanıtım yazısını yazdım.

Sevgiler,

Eren

Adalet Yağcı
28-02-2014, 14:11
Ben ilk defa yapıyor olmanın verdiği heyecanı ile havaların güzel gitmesini de fırsat bilerek tohumları ektim. Biraz da oğlumun hevesi kırılmasın diye erken de olsa ektik. Salatalıkları içeri aldım, diğerleri şimdilik kapalı balkonda, onları da içeri alabilirim. Sizce içerde bir süre kalsalar fidelerin toparlama imkanı olur mu?

Üyeler tanışıyor kısmına da tanıtım yazısını yazdım.

Sevgiler,

Eren

Çimlendirme işi çok keyiflidir ancak biraz tecrübe çokca da dikkat gerektirir.
İç ortamda çimlendirdiğiniz tüm fidecikleri en kısa sürede dış ortama taşımakta büyük yarar var.
Bunun için size "tohum ekimi için erken" demiştim.

Kapalı balkonunuz varsa hıyarı da orada tutabilirsiniz, yeterince ışık almazlarsa bir süre sonra çimlenen fidecikleri kaybedersiniz.
Şöyle düşünün; iç mekan bitkilerini iç ortamda, dış mekan bitkilerini dış ortamda çimlendirmeye çalışın.

Bu başlığı baştan incelerseniz(en azından fotoğraflı mesajları)çok faydalanırsınız.
Sevgiyle...

silverain13
28-02-2014, 14:52
Merhaba silverain,

Peynir kabında ne kadar yıkasanız da eser miktarda da olsa peynir kalıntıları kalabilir ve bu beraberinde küflenmeyi getirebilir. Kapların kapaklarını kapatmayın ve üstten tohumları almadığınıza emin olarak atabildiğiniz kadar küflü yerleri atın. Kapları havadar bir yerde tutun ve aşırı sulamayın. Tohumların çimlenme oranı düşecektir ama en azından bazıları çimlenebilir. Bol şanslar

Sayın Esin;

Ben peynir kaplarını 100 adet aldım. Hiç kullanılmamış olarak. Evime koydum hepsini çimlensinler diye acaba ev sıcak olduğu için mi küflendiler.

-Esin-
28-02-2014, 15:30
Sayın Esin;

Ben peynir kaplarını 100 adet aldım. Hiç kullanılmamış olarak. Evime koydum hepsini çimlensinler diye acaba ev sıcak olduğu için mi küflendiler.

Sayın silverain,

Sıcak, nem ve kapalı ortam küf mantarları için en ideal koşullardır. Küf toprağınıza havadan, sudan kısacası her yerden gelmiş olabilir. Tohum çimlendirirken herkesin başına gelebilecek bir durumdur, üzülmeyiniz. Tedbir olarak tohumlar ekilmeden önce toprak bir fungusitle ilaçlanabilir. Siz de isterseniz toprağınızın üstünü bir sprey yardımıyla ilaçlayabilirsiniz. Kolay gelsin..

TCM
04-03-2014, 17:16
Hercai menekşe tohumlarını 45 li viyollere tek veya çift tohum gelecek şekilde ektim. Tohumla gelen kağıttaki bilgiye uygun 15-20 derece aralıkta karanlığa koydum. Çimlenme tek tük başladı. Şimdi ne yapmalıyım? Ne yapmalıyım derken hala streç filmin altında tutmaya devam edersem üstteki bracyhcome örneğindeki gibi çimlenenler fazla gelişemeyecek, toprak küflenecek. Dışarı koysam bilgideki karanlık ortam sağlanmamış olacak. Aslında böyle viyollere ekmek yerine tekli poşetlere ekmek daha mantıklı galiba. Balkonda 50 cm yükseklikte akvaryumum var. Üzerini kapayıp menekşe viyollerinin de üzerini açıp akvaryumun içine koyarak, direk güneş ışığı gelmeyecek şekilde tutsam daha uygun olmaz mı?

-Esin-
05-03-2014, 07:28
Sayın TCM, çimlenen tohumlar ışık almak ister. Tekli poşetlere ekmek böyle zamanlarda daha pratik oluyor sizin de dediğiniz gibi, ama viyol tablasını da bazılarında çimlenme başladığı andan itibaren aydınlık bir yere koyabilirsiniz. Henüz çimlenme görülmeyen viyoller için bu bir sorun olmaz, çünkü muhtemelen onlarda da çimlenme başlamıştır, sadece yaprakçıklarını toprak üstüne henüz çıkaramamışlardır. Yine de dilerseniz çimlenme görülmeyen viyollerin üstüne o tekli siyah boş poşetlerden birer tane atabilirsiniz, böylece yalnızca o bölmeler için karanlık ortam sağlanmış olur.

-Esin-
05-03-2014, 07:33
Yalnız, küçük bir not, hercai menekşe için en uygun ekim zamanı Ağustos sonudur. Bu zamanda ektikleriniz de gelişir ama yeterli kök salacak zamanı olmadığı için çiçekleri normalde olabileceğinden daha küçük ve az sayıda olabilir.

TCM
05-03-2014, 18:40
@-Esin- Alttaki resimde çimlenmiş lupin tohumları var. Ayın 26 sında ekmiştim tek tek poşetlere, topraktan beş tanesini daha fazla ışık alabilmesi için dışarı aldım (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/8190-6.htm#post1256462) Ancak sağda okla gösterdiğimde ufak kahverengi bir nokta oluşmuş, herhalde bir sorun var, siz ne dersiniz? Bir de genel anlamda hercai menekşe ve brachycome resimlerimdeki tohumları görünüm itibarı ile genel olarak yorumlarsanız sevinirim. Topraklarına (torf) bakıyorum kuru gibi geliyor sanırım sabah-akşam sisleme ile her gün sulamak iyi olacak. Yaprak renkleri herhalde yeşil olmalı, sarımsı olanlarda sorun olabilir mi?

TCM
05-03-2014, 18:46
Bunlar da brachycome, çimlenme oranı % 75 lerde ancak çıkanların bir kısmını koruyamayınca % 60 lara geriledi. Ancak şöyle bir bakınca tek tükte olsa sanki kiminin yaprakları sararmış, kimisi toprağa serilmiş vs.

bahcedenn
05-03-2014, 18:57
Bunlar da brachycome, çimlenme oranı % 75 lerde ancak çıkanların bir kısmını koruyamayınca % 60 lara geriledi. Ancak şöyle bir bakınca tek tükte olsa sanki kiminin yaprakları sararmış, kimisi toprağa serilmiş vs.

Toprak kuru gibi duruyor.

TCM
05-03-2014, 18:58
Ve hercai lerin son hali;

TCM
05-03-2014, 19:08
Dışarısı soğuk (10 derecenin altında) gündüz ise hava birkaç gündür kapalı, muhtemelen haftaya da soğuyarak devam edecek ve gece-gündüz sıcaklıkları beşer derece daha düşecek. Ben de hepsini bir yere toplayıp yaklaşık 20 cm üzerlerinde philipsin 23 w. lık tasarruflu lambasını yaktım. Forumdaki yapay ışık başlığını okudum, ürün yetiştirmek için pek önerilmese de sonuçta sadece çimlenmişleri hava açana kadar geliştirmeye yeter diye düşünüyorum. Sonuçta domates yetiştirmeyeceğiz.

-Esin-
05-03-2014, 22:28
Lupin çok güzel görünüyor. Okla gösterdiğiniz yerin tam olarak seçememekle beraber önemsiz olduğunu düşünüyorum. Eğer güneş altındayken üstünde su damlacığı kaldıysa mercek etkisi yapıp küçük bir yanık olmuş olabilir ama sorun değil. Artık sisleme şeklinde sulama yetmez, damla sulama yapmaya başlayın. Ben bir pet şişenin kapağına küçük bir delik açıp suluyorum. Toprağın üstü biraz kuru duruyor ama altı daha nemlidir. Torf normal topraktan daha çok su tutar, o yüzden sadece üstten bakarak karar vermeyin, parmağınızı toprağa bastırdığınızda nemliyse iyidir. Poşetin altını sıktığınızda fazla suyun orda birikmiyor olması lazım ama toprağın da en dibe kadar nemli olması lazım. Bu söylediklerim sadece lupin için değil diğerleri için de geçerli. Görünüşten tahminim biraz daha sulanmaları gerektiği yönünde. Sulamayı sabahın erken saatlerinde yapın. Akşamdan yapılan sulamalarda tüm gece toprak ıslak kaldığından küf yapma ihtimalini arttırır. Yapraklar yeni çıktıkları için hafif sarımtırak, güneş gördükleri gibi yeşile dönerler, merak etmeyin. Bu aralar havaların bozması biraz şanssızlık oldu ama yine de mümkün olduğunca gün ışığından yararlandırın. Lupin benim de çok beğendiğim bir bitki, ayrıca dayanıklı ve hızlı gelişir, ileri doğru çiçekli hallerinin fotoğraflarını bekliyorum sizden ;)

Brachyscome susuz kalmışa benziyor. Onlara da üstlerine gelmeyecek şekilde damla sulamaya geçin. Toprağa yatanların gövdelerini biraz toprakla destekleyin, belki toparlarlar. Aradan kayıplar olabilir. Benim gözüme biraz cılız gözüktüler ama önümüzdeki günlerdeki gelişimleri iyi olursa endişelenecek bişey kalmaz.

Hercailer de artık topraktan baş kaldırmaya başlamış yalnız sulama az, o da damla sulama ve güneş istiyor. Hava kapalı da olsa gün ışığı aldırın. Gündüz aydınlık pencere önlerine yerleştirin. Bence üstünü kapatmanıza hiç gerek kalmamış. Üç çeşit için de artık şaşırtma zamanına kadar başka yapacak birşey yok. Bekleyip göreceğiz bundan sonrasını :)

TCM
06-03-2014, 15:43
Brachycome ları sularken de biraz zayiat verdik :)
İlk başlarken sanırım dört çeşit birden yapmamam gerekirdi. Seneye daha bilinçli olurum diye düşünüyorum.
@ -Esin- , yardımlarınız için teşekkürler. Eminim benim gibi ilk başlayanlar için oldukça faydalı olur. Lupinleri büyütebilirsem resimlerini eklerim tabi.
Damla sulama için sabah yarım lt.lik pet şişenin kapağını delerek kullandım ancak neresinden nasıl akacağı tam ayarlanamadığı için birkaç tohum sulama esnasında yamuldu. Ben de serum setini pet şişeye monte ederek kullandım ve oldukça rahat oldu, tavsiye ederim. Minimum sulama için ucundaki iğneyle kullanılabilir, biraz fazlası için ise iğneyi çıkarıp plastikle kullanabilirsiniz. Akan suyu ani kesmek isterseniz de hortumu sıkarak bunu sağlayabilirsiniz.

turkanatalay
06-03-2014, 19:30
Yalnız, küçük bir not, hercai menekşe için en uygun ekim zamanı Ağustos sonudur. Bu zamanda ektikleriniz de gelişir ama yeterli kök salacak zamanı olmadığı için çiçekleri normalde olabileceğinden daha küçük ve az sayıda olabilir.

Ben ekmedim şahsen. 1 paket tohumum duruyor. Sonbaharda ekmeyi düşünüyorum. Ağustos sonu mu, geç sonbahar mı daha doğru zaman? Ayrıca viyollerde olmasa da benim de tohumdan çimlenmiş bitkilerim var. Çok amatörce tabi ki. :) Fırsat bulursam hafta sonu paylaşayım sizlerle.

TCM
07-03-2014, 08:26
Ben ekmedim şahsen. 1 paket tohumum duruyor. Sonbaharda ekmeyi düşünüyorum. Ağustos sonu mu, geç sonbahar mı daha doğru zaman? Ayrıca viyollerde olmasa da benim de tohumdan çimlenmiş bitkilerim var. Çok amatörce tabi ki. :) Fırsat bulursam hafta sonu paylaşayım sizlerle.

Bana tohumla gelen bilgide:
Yazın çiçeklenmesi için iç mekanda şubat-mart aylarında, kış mevsiminde çiçeklenmesi için ise hazirandan eylüle kadar tohum ekimi yapılmalıdır...

-Esin-
07-03-2014, 14:13
Tohumdan en uygun ekim zamanı ağustos sonu-eylül başı gibidir sayın turkanatalay. Sonbahar sonuna kadar fideler büyür ve kalıcı yerlerine ekilir. Kış boyunca kök salarlar ve havalar ısınınca çok çiçek açmak için yeterince gelişmiş kök sistemine sahip olurlar. Hercai menekşeler aslında kış çiçeğidir, üstüne kar bile yağsa bişey olmuyor. Tecrübeyle sabittir

@TCM, en rahat ettiğiniz yöntemi kullanmak her zaman iyidir, serum kiti bence çok güzel bir çözüm :) Fazla sulamadan yatan fidecikleri gövdelerini toprakla destekleyerek tekrar ayağa kaldırmak suretiyle tedavi edebilirsiniz, full iyileşme beklenir :)

TCM
08-03-2014, 08:44
Forumda okumaya devam ettikçe yeni bilgiler öğrenip tereddüte düşüyorum. Viyolleri gece evin içine (18-20 derecedeki küçük odaya ki çoğu zaman ışıksız) alıp, gündüzleri dışarıda (16-18 derece sabah ve akşam üzeri güneşini direk alan) bırakıyordum. Artık gece gündüz dışarıda akvaryumun içinde bırakayım diyorum (gece akvaryumun içi minimum 13 derecelerde) Bu durum fidelere, çıkmamış tohumlara zarar verir mi? Birde lupin lerin üçte ikisi çıkmayınca naylon poşetteki tohumları plastik kalınca kutunun içinde kaloriferin yanına koydum dün gece (26 derece) Çıkacaksa çıksın artık :)

ersetoya
08-03-2014, 09:56
Çok faydalandım,teşekkür ederim.

-Esin-
08-03-2014, 22:56
Forumda okumaya devam ettikçe yeni bilgiler öğrenip tereddüte düşüyorum. Viyolleri gece evin içine (18-20 derecedeki küçük odaya ki çoğu zaman ışıksız) alıp, gündüzleri dışarıda (16-18 derece sabah ve akşam üzeri güneşini direk alan) bırakıyordum. Artık gece gündüz dışarıda akvaryumun içinde bırakayım diyorum (gece akvaryumun içi minimum 13 derecelerde) Bu durum fidelere, çıkmamış tohumlara zarar verir mi? Birde lupin lerin üçte ikisi çıkmayınca naylon poşetteki tohumları plastik kalınca kutunun içinde kaloriferin yanına koydum dün gece (26 derece) Çıkacaksa çıksın artık :)

Akvaryum denenebilir, 13 derece biraz düşük gibi, orda bırakacaksanız kontrolü elden bırakmayın derim. Lupinlerin çıkmaması sizle ilgili bir durum olmayabilir. Alınan tohumların çimlenme yüzdesi çoğu zaman düşük oluyor. Kimi tek yıllık bitkilerin tohumları toplandıktan bir yıl sonra çimlendirilmezse çimlenme oranı 10da birlere 20de birlere gerileyebiliyor. Satılan tohumların çoğu genelde elde kalan eski tohumların yeni toplanmış tohumlarla karışımı ne yazık ki... Ya da bazen tohumlar yanlış toplama yüzünden tam olgunlaşmadan bitkiden koparılmış oluyor. Seneye kendi yetiştireceğiniz bitkiden alınan tohumların çok daha kolay çimleneceğini göreceksiniz eminim.

TCM
12-03-2014, 11:11
Dört ekim girişimini tek yere koydum:
Ekinezyalar muhtemelen güneş ışığını alamadığı için gerileme sürecinde
Lupinlerden çıkanların, brachycome ve menekşelerden de çıkan ve kalanların durumu iyi gibi. İki gündür evde tasarruflu ampul altındalar. malum havalar soğuk. Ekinezyaları da bugün eve götüreceğim.

esgül73
14-03-2014, 08:07
Arkadaşlar dün tohumlarımın solup öldüğünü gördüm.Alman papatyası ve chia tohumlarım çıkmıştı.Cılızlar gün ışığı lazım diye güney tarafı balkonuma koydum.Akşamüstü işten geldiğimde hepsi ölmüştü.Bu bana tohumların çıkış aşamasında ne kadar hassas olduklarını gösterdi.Neyseki tohumlardan az da olsa ayırmıştım.Hafta sonu kalanları tekrar deneyeceğim.Bu sefer üstü kapalı plastik kaplrdan alacağım.

oyuncak
14-03-2014, 11:19
bi soru sorucam arkadaşlar. koksun diye poşetlenen lavanta tohumlarını biliyorsunuz değil mi. onlar ekilse çimlenir mi? yani tohumdan üretildiğini biliyorum da bu paketler biraz beklemiş olur ya onu soruyorum ? bende 1 senedir olan tohumlar var. allah bilir aldığım yerde ne zamandır vardı ben gene şansımı deneyeceğim ****** ama aranızda bu konuda deneyimi olan varsa bilgileri için çok mutlu olurum. ^^

TCM
14-03-2014, 13:22
Arkadaşlar dün tohumlarımın solup öldüğünü gördüm.Alman papatyası ve chia tohumlarım çıkmıştı.Cılızlar gün ışığı lazım diye güney tarafı balkonuma koydum.Akşamüstü işten geldiğimde hepsi ölmüştü.Bu bana tohumların çıkış aşamasında ne kadar hassas olduklarını gösterdi.Neyseki tohumlardan az da olsa ayırmıştım.Hafta sonu kalanları tekrar deneyeceğim.Bu sefer üstü kapalı plastik kaplrdan alacağım.

Ektiğim tohumların gidişatı sürekli paylaşıyorum tecrübe olsun diye. İşyerimdeki bir türlü güneş görmediği için gelişmeyen ekinezyaları eve götürmüştüm evvelki gün, dün de sabahtan akşam üzeriye kadar güneş gören pencerenin dışına koydum. Öğleyin geldiğimde yamulmuşlar, hemen suladım düzelttim, kurtulacak gibiler. Sabah ise brachycome leri öğeleye kadar güneş gören balkona koydum. Öğleyin geldim ki % 10 oranda da olsa yamulmuşlar. Bundan sonra büyüyünceye kadar direk güneşe koymayacağım. Başında olursam birkaç saatliğine olabilir. Üstü kapalı kap ile de olsa direk güneşe çimlendikten sonra koymamak lazım.

esgül73
14-03-2014, 19:47
Ektiğim tohumların gidişatı sürekli paylaşıyorum tecrübe olsun diye. İşyerimdeki bir türlü güneş görmediği için gelişmeyen ekinezyaları eve götürmüştüm evvelki gün, dün de sabahtan akşam üzeriye kadar güneş gören pencerenin dışına koydum. Öğleyin geldiğimde yamulmuşlar, hemen suladım düzelttim, kurtulacak gibiler. Sabah ise brachycome leri öğeleye kadar güneş gören balkona koydum. Öğleyin geldim ki % 10 oranda da olsa yamulmuşlar. Bundan sonra büyüyünceye kadar direk güneşe koymayacağım. Başında olursam birkaç saatliğine olabilir. Üstü kapalı kap ile de olsa direk güneşe çimlendikten sonra koymamak lazım.

Her ne kadar paylasip ,okuyup ogrensek te bazi seyler deneme yanilma yontemiyle oluyor.Yine de buradan yazismak insana iyi geliyor.Hele bir de sordugunuz sorulara cevap almaniz kayda deger.Hafta sonu kollari tekrardan sivamak gerekli.

vlknzby
17-03-2014, 13:44
Herkese merhabalar;
Bu yıl hobi amaçlı altın çilek yetiştirmek istiyorum tohumlarım hazır fakat netleştiremediğim bir konu var,konulara baktığımda herkesin farklı bi yöntemi var kimisi aydınlık yazmış kimisi karanlık peki tam olarak tohumların çimlenmesi için karanlık mı yok aydınlık bir ortammı gerekli bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Adalet Yağcı
17-03-2014, 14:43
Foruma hoş geldiniz sayın vlknzby.

Tohumlarınızı iç ortamda çimlendirip,(çimlenmeye başlayınca)sonra dış ortama alınız.
İç ortamda bırakmaya devam ederseniz minik filizler boya gidecek güçsüz olup yere yatacaklardır.
Çimlenen tohumların bol ışık alması gerekir ki sağlıklı gelişebilsinler.

vlknzby
17-03-2014, 17:00
Foruma hoş geldiniz sayın vlknzby.

Tohumlarınızı iç ortamda çimlendirip,(çimlenmeye başlayınca)sonra dış ortama alınız.
İç ortamda bırakmaya devam ederseniz minik filizler boya gidecek güçsüz olup yere yatacaklardır.
Çimlenen tohumların bol ışık alması gerekir ki sağlıklı gelişebilsinler.

ilginiz için çok teşekkürler fakat tarım konusunda yeniliğime verin,iç ortamda çimlenirken tohumdan çimlenene kadar geçecek olan süre karanlıkmı olması gerekiyor yoksa aydınlıkmı?

zebra
17-03-2014, 18:03
Herkese merhabalar;
Bu yıl hobi amaçlı altın çilek yetiştirmek istiyorum tohumlarım hazır fakat netleştiremediğim bir konu var,konulara baktığımda herkesin farklı bi yöntemi var kimisi aydınlık yazmış kimisi karanlık peki tam olarak tohumların çimlenmesi için karanlık mı yok aydınlık bir ortammı gerekli bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Merhaba vlknzby,

Benim ikinci yilim, tohumdan altincicek uretimi. Butun tohumlarimi ev ortaminda (salonda) cimlendiriyorum. Ev ortamindan kastim, kalorifer petegi onunde, 25°C'yi gecmeyen sicaklikta!!!, mini sera seklinde, gunduz direk gunes gormeyen(yoksa tohumlar haslanir), geceleri ise karanlikta.

Tohumlardan da tahmin edebilceginiz gibi, ilk cikan fideler, cok incedir ve narindir. Eger tohumlari ayri ayri yerleri ekerseniz, ileride bu ince fideeri seyreltme yaparken hirpalamazsiniz.

Kolay gelsin.

vlknzby
17-03-2014, 18:29
Merhaba vlknzby,

Benim ikinci yilim, tohumdan altincicek uretimi. Butun tohumlarimi ev ortaminda (salonda) cimlendiriyorum. Ev ortamindan kastim, kalorifer petegi onunde, 25°C'yi gecmeyen sicaklikta!!!, mini sera seklinde, gunduz direk gunes gormeyen(yoksa tohumlar haslanir), geceleri ise karanlikta.

Tohumlardan da tahmin edebilceginiz gibi, ilk cikan fideler, cok incedir ve narindir. Eger tohumlari ayri ayri yerleri ekerseniz, ileride bu ince fideeri seyreltme yaparken hirpalamazsiniz.

Kolay gelsin.

Yorumunuz için çok teşekkürler,şuan için konu açamıyorum o yüzden size bir kaç sorum olacak bilgi verebilirseniz çok minnettar olurum

Elimde;

1250 ad. civarı Altın çilek tohumu
40 lt.Gartengold genel amaçlı alman torfu
5 * 104'lü köpük viyol bulunmaktadır.

1-Öncelikle tohumlarımı ekmekden önce kesinlikle belirli bi süre suda bekletmelimiyim?

2- Herkes farklı kaplara tohum ekimi yapıyor genelde derin olarak görüyorum,104'lü viyollere ekim yapmam tohum için dezavantajmıdır?

3-viyollerde sprey yoluyla sulama hergün yapılmalımıdır?

4-sulama sonrası tekrar streçle kapatmalımıyım yoksa bi süre havalandırmalımıyım?

Şimdiden çok teşekkürler.

zebra
17-03-2014, 18:42
1- Ben bekletmiyorum, iki yildir da sorun yasamadim.

2- Ben 40'li viyollere ekiyorum butun tohumlarimi, bir sakincasi yok.

3- Spreyle de yapiyorum ya da alttan islatma yolunu da uyguluyorum. Sadece tohumlari cok derine koymayin viyollerde, yoksa korkarim ki fideler bas gosteremez.

4- Gunun yuzde 99'u kapali ortamda geciriyor benimkiler. 15-20 dakika ancak aciyorumdur ustlerini. Tabi ki benim 40'lik viyol kabi kendinden kapakli oldugu icin, hava girisi ister istemez oluyor. Hava aldirmanin o kadar buyuk onem tasidigina inanmiyorum.

Tabi ki bunlar amator bir kisinin yorumlari. Sonucta altin cilek fide halinde ve buyurken en az sorunu cikartan bitki. Domates gibi ugrastirmiyor.

vlknzby
17-03-2014, 18:53
1- Ben bekletmiyorum, iki yildir da sorun yasamadim.

2- Ben 40'li viyollere ekiyorum butun tohumlarimi, bir sakincasi yok.

3- Spreyle de yapiyorum ya da alttan islatma yolunu da uyguluyorum. Sadece tohumlari cok derine koymayin viyollerde, yoksa korkarim ki fideler bas gosteremez.

4- Gunun yuzde 99'u kapali ortamda geciriyor benimkiler. 15-20 dakika ancak aciyorumdur ustlerini. Tabi ki benim 40'lik viyol kabi kendinden kapakli oldugu icin, hava girisi ister istemez oluyor. Hava aldirmanin o kadar buyuk onem tasidigina inanmiyorum.

Tabi ki bunlar amator bir kisinin yorumlari. Sonucta altin cilek fide halinde ve buyurken en az sorunu cikartan bitki. Domates gibi ugrastirmiyor.

Bunları öğrenmem çok iyi oldu kısmet olursa bende yapım aşamalarını tek tek fotograflayıp bir konu halinde açacağım.yardımlarınız için çok teşekkürler.

oyuncak
19-03-2014, 09:56
keşke benim sorumada bi yanıt yazan olsa....

Adalet Yağcı
19-03-2014, 10:45
bi soru sorucam arkadaşlar. koksun diye poşetlenen lavanta tohumlarını biliyorsunuz değil mi. onlar ekilse çimlenir mi? yani tohumdan üretildiğini biliyorum da bu paketler biraz beklemiş olur ya onu soruyorum ? bende 1 senedir olan tohumlar var. allah bilir aldığım yerde ne zamandır vardı ben gene şansımı deneyeceğim ****** ama aranızda bu konuda deneyimi olan varsa bilgileri için çok mutlu olurum. ^^

Sevgili Hemşehrim, sorunuz cevaplanmamış, belki de bu konuda deneyimi olan yoktur, benim gibi.

Büyük marketlerde lavanta tohumu satılıyor neden onlarla denemiyorsunuz.
Elinizdeki ürün bir yıldan eski ise çimlenme şansı çok düşük olacaktır.
Seralardan bitkinin kendisini de temin edebilirsiniz belki.

qqaazz
19-03-2014, 17:39
Sevgili Hemşehrim, sorunuz cevaplanmamış, belki de bu konuda deneyimi olan yoktur, benim gibi.

Büyük marketlerde lavanta tohumu satılıyor neden onlarla denemiyorsunuz.
Elinizdeki ürün bir yıldan eski ise çimlenme şansı çok düşük olacaktır.
Seralardan bitkinin kendisini de temin edebilirsiniz belki.

Bende aktardan aldığım keten tohumları çimlendi.Ama en garanti yolu Adalet Hanım'ın dediği...

TCM
20-03-2014, 09:02
Üstteki brachycome ların bir hafta sonraki hali, dibinde muhtemel mantara bağlı incelip toprağa yatmalar oluyordu, dün oksijenli su püskürtüp bugünde sularken sirke verdim biraz.

oyuncak
20-03-2014, 10:46
merkettelerde hiç rastlamadım lavanta tohumlarına ekmek için satılan. :D hevesle ektimde ben bide soruyum dedim. teşekkürler arkadaşlar.

bebeto016
20-03-2014, 20:25
arkadaşlar dut u tohumdan üretme hakkında bilgi sahibi arkadaşlardan bilgi almak istiyorum.. dutu tohumdan çimlendirmek nasıl oluyor. aşısız deli olup olmaması önemli diil. dut anaçları citilleri üretip 2 yaşında aşılamayı düşünüyorum.muhtemelen dutun içindeki çekirdeklerinden çimlendiriliyordur fakat acaaba yaş duttanmı yoksa kurutma duttanda mı çimlendirme yapabilirimiyim. zamanı ne zamandır. cevaplarsanız sevinirim. teşk.

qqaazz
21-03-2014, 12:17
dutu ben şöyle çimlendirdim,çok basit:
2 dut meyvesini aldım , 1 bardak suda 2 parmağımla minicik tohumları meyve etinden ayrılıp dibe çökünceye kadar ovaladım.dibe çökmeyen üstte kalan meyve etini devamlı süzdüm.aynı işlemi 4-5 defa tekrarladıktan sonra temiz suyla dolu bardağı güneşli bir yere koydum.suyunu her gün tazeleyerek , 1 haftada çimlendiler.beyaz dut çok kolay çimlenen bir bitki.