Bağlan

View Full Version : Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6

Emre Kuzu
16-02-2012, 12:19
Benimde kafama takılmıştı bu fırın poşetleri erimez herhalde onlarla yapabiliriz yeterince büyük oluyorlar.

Toprakhasreti
16-02-2012, 19:39
Sayın Zeki bey

Kolları sıvadık ama bir Clematis'i tohumdan yetiştiremedik.

Siz hiç denediniz mi?
İyi akşamlar,
bende alman forumlarından alabildiğim bilgilere göre, birçoğu Clematislerin çimlenmeden önce bir dönem soğukluk yaşamaları lazımmış. Türkçesini malesef bilmiyorum, almanca ise "Kaltkeimer" (Kaltkayma) diyorlar bu tür tohumlara. Yani doğada herhalde bir kış mevsimini atlatmaları lazım. Öneriler: plastik poşete sarıp birkaç saat buzlukta veya uzun süre buzdolabında beklettikten sonra toprağa vermekmiş.
Selamlar

yesavas
17-02-2012, 10:48
Sn Zeki Yağlı anlatımlarınızla pazartesi ekimlerime başlayacağım inşallah. Bunları da balkonda üretim başlığında resimlerle paylaşmayı düşünüyorum Allah'tan herkese bereketli bir sezon diliyorum...

ozlemoz
17-02-2012, 13:31
Zeki bey merhabalar;
Çimlendirme torfunu nerede bulabileceğimiz hakkında bir bilginiz varmı acaba. Dr.Klasmman yetkililerini aradığımda adrese teslim yapmadıklarını söylediler.

ozgurbilgin
17-02-2012, 20:54
Merhaba Zeki Bey,
Bende bu senenin çimlendirme denemelerine başladım. 5 gün önce ektiğim şebboy tohumları topraktan başlarını çıkardılar ancak tohumların etrafında beyaz beyaz tüylenme var. Sebebi ne olabilir acaba? Saksıların üzeri streç film ile örtülü idi, hava almadığından olabilir mi acaba? Hava alsınlar diye streç filmleri söktüm. Sıcaklık 18-20 derece civarında...

h.ışık
17-02-2012, 23:02
Ankara için çimlendirmeye 10-11 Mart , 17-18 Mart ya da 24-25 Mart tarihlerinde tohumları çimlendirmeye başlamayı düşünüyorum. Ankara'daki arkadaşlar uygun çimlenme tarihi sizce ne zamandır?
Benim tercihim 3. Dönem.

ozgurbilgin
21-02-2012, 08:13
Evin içerisinde cam önünde olmalarına rağmen boyları çok fazla uzadı. Işıklandırma için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

ozgurbilgin
22-02-2012, 20:24
Çimlenen tohumlar için 2 tane 18W/840 günışığı florasan aldım. Her biri 1350 lmn ışık veriyor. Hafta sonu bir tane de kasa yaptırarak florasanı üzerine yerleştirip resimlerini buraya koyacağım.

sabırsız0606
23-02-2012, 16:42
Merhabalar arkadaşlar ben de Zeki Beyin yazılarını dikkatlice okuyup 31.12.2011 günü tohumlarımı toprakla buluşturup streçle battaniyeleyip petek üzerine koydum yaklaşık 3 gün içerisinde çimlendiler.Genellikle nisan başı gibi ekilecek çiçek tohumlarımı ocak sonunda ektim.Zeki Beyin yazıları beni çok imrendirdi ve deneme maksatıyla ektim.Hergün açıp havalandırmam zor oluyordu ve babamın sürpriz serası sayesinde fidelerim koruma altındalar :) akşam sefası ve sabah sefalarımı şaşırttım ancak üzerlerindeki poşetleri kaldırınca yaprakları hemen büzüşüyor,çok narinler henüz. Tavsiye edilen tecrübeler doğrultusunda güneşe ve rüzgara alıştırmayı deneyeceğim :) resimlerini ekliyorum tavsiyelerinizi bekliyorum :) Şimdiden teşekkür ederim:)

sabırsız0606
23-02-2012, 17:01
seramda;sabah sefası,rozet çiçeğim,ipek çiçeğim,mavi yıldız,cosmos,hüsnü yusuf,ezan çiçeğim,kendi karanfillerimden bir tohum 2 gün önce ekmiştim çimleniyo:),aloeveram onu koruma altına almak için seramda duruyor,haseki küpesi (çimlenmedi henüz:(),clametisim var çimlenmedi bekliyorum sabırsızlıkla...1 aya yakın oldu ekeli gelişimleri normal mi 2.yaprağı çıkardılar ve çok yavaş gelişiyorlar henüz hiç gübre vermedim ancak sıvı besin NPK 18 14 14 var elimde vermeyi düşünüyorum;)

sabırsız0606
23-02-2012, 17:03
şaşırttığım akşam ve sabah sefam :rolleyes: ancak hala bebekler ve dışarı poşetşerinden çıkınca yaprakları büzüşüyor;)

sabırsız0606
23-02-2012, 17:05
Bunlarda kahverengi saksıda olan cipso(gypsophila) ve Horoz ibiği çiçeklerim :p Zeki Bey sizce de herşey yolun damı acaba tavsiyelerinizi bekliyorum

Zeki Yağlı
23-02-2012, 17:59
Bravo sabırsız0606,

Iki tavsiye:
Ilk gerçek yapraklar çıktıktan sonra
1) 10 - 15 derece arasında serin bir yere koyun
2) 20-25 cm üstüne flüoresan lamba koyun ve bütün gece 3 saat hariç hep yansın.
O zaman bitkileriniz daha hızlı büyüyecek ve daha sağlıklı olacak.

Çok dikkatli azar azar gübre de verebilirsiniz.

Kolay gelsin.

sabırsız0606
23-02-2012, 19:45
Zeki bey çok teşekkür edrim:)Çok mutlu oldum.Ancak bende florasan yok şöyle bir lamba var 220v 50hz bunu yukardaki resimdeseramın kapağına taksam çokmu yakın olur bitkilerim zarar görürmü danışmadan yapmak istemedim kapağın iç kısmına takıp kapağı kapatsam olurmu acaba :rolleyes:

sabırsız0606
23-02-2012, 19:51
bu şekilde çokmu yakın oldu acaba? kaplumbağalarımın suya dayanıklı lambası:)

h.ışık
23-02-2012, 19:58
sayın sabırsız0606,

Bitkilerle arasında 20 cm mesafe varsa yeterli olur herhalde. birde florasan az da olsa ısı verir. mini seranın içerisindeki sıcaklığı ayarlamanız gerekecektir.

Zeki Yağlı
23-02-2012, 20:14
Zeki bey çok teşekkür edrim:)Çok mutlu oldum.Ancak bende florasan yok şöyle bir lamba var 220v 50hz bunu yukardaki resimdeseramın kapağına taksam çokmu yakın olur bitkilerim zarar görürmü danışmadan yapmak istemedim kapağın iç kısmına takıp kapağı kapatsam olurmu acaba :rolleyes:

Tekrar ediyorum.
Çimlenmiş=ilk gerçek yapraklarını çıkarmış fidelerinizi, serin bir yere=10-15 derece arasında bir yere çıkarın.

Flüoresan lamba, bildiğimiz ev aydınlamasında kullanılan lamba.
Çok pahalı olmaması lazım. 20-25 cm mesafe iyi

Sizin lambanızın ışığı h,ç yoktan iyi ama az, ayrıca ısıtmadığından emin olun.

sabırsız0606
23-02-2012, 21:13
şuanda sıcaklık serann içinde 17 derece.Isıtıcı galiba ısıtıyor çünkü kaplumbağalrımın lambasıydı şuanda elimde bu var serann havalandırmalarınıda açmış bulunuyorum sıcaklık çıksın diye florasan lambayı düzenekle kumak mıı gerekiyor Zeki bey siz de öyle görmüştüm Annemin buna izin vereceğini sanmıyorum ama odanın lambası ışık açısından yeterli olurmu acaba beyaz ampul ve parlak yanıyor.Yazılarınızı tekrar okuyacağım ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim inanın harika şeyler paylaşıyorsunuz.Gerçekten bana çok yardımcı oldu ve sizden öğreneceğimiz daha çok şey olduğuna inanıyorum Teşekkür ediyorum.İlerleyen zamanlarda bitkilerimi tekrar fotoğraflarını ekleyeceğim:);)

sabırsız0606
23-02-2012, 21:17
sevgili h.ışık sıcaklığı ayarlamaya çalışıyorum:)

ozgurbilgin
23-02-2012, 21:25
Benim çimlendirme denemelerimden resimler

ozgurbilgin
23-02-2012, 21:31
Resimdeki tohumlar: fesleğen, kadife çiçeği, şebboy, renkli papatya...

2 tane 18W/840 flroasan aldım. Yarın ahşap bir kasaya montajını yapacağım. hafta sonu onun resmini de eklerim.

Zeki Bey,
Öneri ve yorumlarınızı okumak isterim.

Teşekkürler...

h.ışık
23-02-2012, 21:45
Zeki beyin affına sığınarak ben bir şey söylemek istiyorum. Özellikle siyah saksıdaki bitkiler kontrolsüz uzamış. Çok sulanmış. Yeterince ışık almamışlar. Boyları uzayıp gitmişler. Daha çok ışıklandırmalısınız.

gülenmelek
23-02-2012, 22:03
Tohumları istedik ama ne yaptık peki onları ?
İnşallah doğru yoldayımdır.
Ve bir soru; Tamamen dışarı alabilmek için gece sıcaklığının en az kaç derece olmasını beklemeliyim ?

Bunlar biraz daha büyüyecekler ve kalıcı yerlerine sonra alınacaklar.
270511

Sevgili mirbe'nin Japon Feneri tohumu. 2.sinin ucunu acaba taş mı diye kurcalamasaydım o da çıkıyormuş :(
270512

Evlere şenlik bunlar. Gidip gelip izliyorum gelişme var mı diye. O kadar sık bakınca gelişmiyorlar ama ;)
270513

Bunlar da tembel olanlar :p Aynı zamanda ekildiler ama beklemedeyiz hala ;)
270514

ozgurbilgin
23-02-2012, 22:07
Su vermiyorum ama ışık yetersiz geliyor dediğiniz gibi...
Yarın 2 tane florasan ile 25-30 cm'den ışıklandırmaya başlayacağım.

h.ışık
23-02-2012, 22:16
Gülenmelek bu ne cesaret, ben her taraf kar olduğu için beklemedeyim. siz şimdiden şaşırtılacak boya getirmişsiniz.

Zeki Yağlı
24-02-2012, 01:11
Resimdeki tohumlar: fesleğen, kadife çiçeği, şebboy, renkli papatya...

2 tane 18W/840 flroasan aldım. Yarın ahşap bir kasaya montajını yapacağım. hafta sonu onun resmini de eklerim.

Zeki Bey,
Öneri ve yorumlarınızı okumak isterim.

Teşekkürler...

Özgür Bey,

Çimlendirme yüzdesi gayet yüksek: çok güzel.

Ama ışık, ışık, ışık.

Flüroresan lambaları hemen koyun.

Bir de torflar fazlaca kuru gibi. Torf eğer kurursa onu tekrar nemlendrimek çok zor olur.
Başınıza gelirse, bir kabın içine su koyun, saksınınızı onun içine oturtun.
Torf cinsine, kuruluk derecesine göre, tekrar ıslanması 10-12 saatii alabilir.
Bu arada sık sık kontrol etmelisiniz ki fazlaca su almasın.

Kolay gelsin.

gülenmelek
24-02-2012, 08:17
Cahil cesareti olsa gerek ;)

Halil Önen
24-02-2012, 10:17
Cahil cesareti olsa gerek ;)

Siz bu işi biliyorsunuz artık, hepsi güzel görünüyor. Ev içinde erken sorunu olmaz, bir az daha büyüdüğünde daha büyük saksılara şaşırtırsanız, güzel olur.

ozgurbilgin
24-02-2012, 12:41
Gerçek yapraklar çıkıpda şaşırtma işlemini yaptıktan sonra ışık konusunda duyarlılık aynen devam eder mi? Yani 5-6 yaprak çıkınca çışarı çıkarana kadar kapalı ortamda yine aynı şekilde direkt ışık altında mı tutmak gerekir. Zira şaşırtınca yer sorunu çıkacak.

Halil Önen
24-02-2012, 18:59
Gerçek yapraklar çıkıpda şaşırtma işlemini yaptıktan sonra ışık konusunda duyarlılık aynen devam eder mi? Yani 5-6 yaprak çıkınca çışarı çıkarana kadar kapalı ortamda yine aynı şekilde direkt ışık altında mı tutmak gerekir. Zira şaşırtınca yer sorunu çıkacak.

Fideler şaşırtma yapılmadan önce mutlaka güneş ışığı almalı. Hava soğuk ise _içeride_ pencere camı önünde güneş ışığına alıştırılmalı. Güneş ışığının yakmamasına dikkat edilmeli. Yarı saat bir saat gibi gözlenmeli.

270584

Çimlenen fideler eğer hava iyi ve güneşli ise balkon gibi, açık alanda bir yarım saat bir saat gibi hava ve güneş ışığına alıştırılmalı.

Bunu yapmazsanız fideleri şaşırttıktan sonra direk güneş ışığına çıkarırsanız dayanamaz fideler kurur.

Şaşırtılan fidelere de ara sıra güneş ışığına ve dışarıdaki havaya alıştırılmalı.

Yani fideleri güneş görmeden şaşırtırsanız ve şaşırttıklarınızı yine güneş görmeden _ bahçeye_ dikerseniz hepsi güneş yakar ve kurur.

Yukarıda resimdeki fideler, güneş ışığına _ bir şekilde _alıştırılmazsa şaşırtma yapıldıktan sonra güneşle temasında zarar görür.

ozgurbilgin
24-02-2012, 19:14
Merhaba,
Boya giden çimlenmiş çiçek tohumlarım için basit bir ışık sistemi yaptım. Çiçeklerden yüksekliği 35 cm civarında, sanırım biraz yüksek. Saksıların altlarına 10 cm kadar yükseltecek takozlar koyacağım. Ayrıca ışıkğın verimli kullanımı için florasan armatürünün etrafını alüminyum folyo ile saracağım.

zafersu
24-02-2012, 20:09
Merhaba,
Boya giden çimlenmiş çiçek tohumlarım için basit bir ışık sistemi yaptım. Çiçeklerden yüksekliği 35 cm civarında, sanırım biraz yüksek. Saksıların altlarına 10 cm kadar yükseltecek takozlar koyacağım. Ayrıca ışıkğın verimli kullanımı için florasan armatürünün etrafını alüminyum folyo ile saracağım.
Şu tohumların saltanatına bak. ''Zengin tohumu galiba'':p
Ne yalan söyleyim kıskandım valla.:rolleyes:
Haa kimse yanlış anlamasın tohumların saltanatını kıskandım.:D:D:D
Yinede ben bir Maaşallah diyeyim.
Kolay gelsin, güle güle büyütün.

Zeki Yağlı
25-02-2012, 03:48
Merhaba,

Özgür Bey,

Kolay ve güzel bir aydınlatma yapmışssınız.

Aüminyum kaplı bir sunta ile sehpanın üstünü tamamen kapatın ışık yukarı hiç gitmesin.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
25-02-2012, 04:03

Tabii ister.

Işık=Fotosentez.

Bitkinin yeni hücre üretiminin, yani büyümesinin, tek yolu budur.

Ancak, bitki sağlıklı bir şekilde şaşırtılma boyuna gelirse, daha az ışıkta biraz daha yavaş büyüyerek dışarı çıkacacağını günleri bekleyebilir.

Ekim zamanını ayarlamak bunun için önemli.

Şaşırttığınız zaman 7-8 derecenin altına düşmeyen dışarıda korumalı bir yere koyabilirseniz ve Halil Beyin dediği gibi yavaş yavaş dışarıya alıştırıp, güneş ve rüzgara dayanıklığını artırırarak sağlıklı büyümeleriin devamını sağlayabilirisiniz.

Böylece içerideki yetmeyen yer sorunu da çözülmüş olur.

ergun tulay
25-02-2012, 13:22
Sayın Zeki Yağlı; Çimlendirme teknik uygulamasını okudum. Emeklerinize saglık,çimlenme sonunda şaşırma yapacağımız zaman saksı toprak, torf perlit,ve kompost tekrar siteril hale getirilecek mi? Bu temel maddeler hangi oranda karıştırılmalıdır?

yesavas
25-02-2012, 19:26
Merhabalar, bitkilerim büyümeye başladılar fakat özellikle rokalarım için endişeleniyorum; fazla mı uzuyorlar?

Suyu kestim cam kenarına da aldım ama yine de boyu çok uzadı gibi geliyor. 5 günlük ekim resimlerini ekliyorum.

Salatalık ise bugun çimlendi küçük ucu görünen de yine salatalık, onları mini seramdan ayırıyorum yarın ve cam kenarına alıyorum...

Reyhanlar ise belirli belirsiz çıkmaya başladılar. Onun da streçini açıp havalandırmaya başlıyorum...

Ne dersiniz sevgili arkadaşlar?

http://www.agaclar.net/forum/916586-post42.htm

cegabo
25-02-2012, 23:01
Merhaba,

ben bu yıl ilk kez kurallara uygun şekilde tohumdan çimlendirme çalışması içindeyim. biber domates ve çeşitli çiçeklerden oluşuyor çalışmam. ama burdaki resimlerdeki gibi florasan desteği sağlayamıyorum. çimlenen tohumları gündüz pencere önünde tutuyorum içeride sıcak ortamda. normal ışık alıyor. ama gece karanlık. acaba bu sorun olur mu ille florasan gibi bir destek şart mıdır?

ozgurbilgin
26-02-2012, 13:02
Ben geçen senede denemiştim. Florasan olmadan içeride deneme yapınca boyları çok uzuyor. İçeride sonuçta tek bir noktadan ışık alıyorlar ve ışık siddeti cam önünde olsa da çok az oluyor. Zeki Bey'in önerisi ile bu sene florasandan ışıklandırma sistemi yaptım. Sistem ucuza maloluyor. 2 adet florasan, 1 adet armatür, kablosu, fişi 30 TL'ye falan geliyor.

Ben sistemi kullanmaya başlayalı 2 gün oldu. Net sonuçları hafta içerisinde paylaşacağım.

Zeki Yağlı
26-02-2012, 15:14
Sayın Zeki Yağlı; Çimlendirme teknik uygulamasını okudum. Emeklerinize saglık,çimlenme sonunda şaşırma yapacağımız zaman saksı toprak, torf perlit,ve kompost tekrar siteril hale getirilecek mi? Bu temel maddeler hangi oranda karıştırılmalıdır?

Ergun Bey,

Fideler yeterli gelişme sağlamışlarsa, 2-3 gerçek yaprak çifti oluşmuşsa, şaşırtma için kullanacağınız torf, perlit, kompost daha önce kullanılmamışsa, bunları sterilize etmeye gerek yok.
Ben oran olarak 1/3 perlit, 1/3 torf, 1/3 toprak kullanıyorum.

Bunlar yaklaşık.

Perlit ve torfu %20 ye kadar indirebilirsiniz.

İmkanınız varsa %20 kadar ince dere kumu karıştırırsanız karışım daha süzek olur.

Zeki Yağlı
26-02-2012, 15:17
ben bu yıl ilk kez kurallara uygun şekilde tohumdan çimlendirme çalışması içindeyim. biber domates ve çeşitli çiçeklerden oluşuyor çalışmam. ama burdaki resimlerdeki gibi florasan desteği sağlayamıyorum. çimlenen tohumları gündüz pencere önünde tutuyorum içeride sıcak ortamda. normal ışık alıyor. ama gece karanlık. acaba bu sorun olur mu ille florasan gibi bir destek şart mıdır?

O şekilde de olur ama,

Flürosan olursa ve ortam 10-15 derece olursa uzayıp boya gitmez.

ergun35
26-02-2012, 15:21
Zeki bey merhaba konuyu unuttuğumu sanmayın..geçen sene göndermiş olduğunuz tohumların sonuçları için çalışma vakti ayırmaya çalışıyorum inşallah sonuçlarını siz ve arkadaşlar ile paylaşacağım sevgiler saygılar sunuyorum..

cegabo
26-02-2012, 21:43
Ben geçen senede denemiştim. Florasan olmadan içeride deneme yapınca boyları çok uzuyor. İçeride sonuçta tek bir noktadan ışık alıyorlar ve ışık siddeti cam önünde olsa da çok az oluyor. Zeki Bey'in önerisi ile bu sene florasandan ışıklandırma sistemi yaptım. Sistem ucuza maloluyor. 2 adet florasan, 1 adet armatür, kablosu, fişi 30 TL'ye falan geliyor.

Ben sistemi kullanmaya başlayalı 2 gün oldu. Net sonuçları hafta içerisinde paylaşacağım.

haklısınız aslında. ne kadar ışığa koysam da yetersiz geliyo sanırım. çünkü çok uzadılar. ya da gündüz görüyo gece yine karanlık. ama evimde benim öyle florasan tesisatı kurmam imkansız o halde benim tohumlar tutmazlar mı? ne yapmalıyım alternatif olarak acaba?

Erdogan
26-02-2012, 22:02
Merhaba,

uzun zamandır forumunuzu takip ediyorum ve büyük keyifle yazdıklarınızı okuyorum. kullanıcıların birbirlerine saygılı ve yardımsever olması çok güzel. bu yüzden kayıt olup aranıza katılmak istedim.

kısaca doğayı seviyorum, ama malesef bahçemiz olmadığından evde bitki yetiştirmek konusunda şu sıralar çok hevesim var.

bir sorum olacak :

önceden kalan ve çürümemiş ayvaların içinden biraz çekirdek çıkardım. acaba bunları nasıl çimlendirebilirim ? direk saksıda toprağa diksem olur mu ? forumda arama yaptım, bazı arkadaşlar da aynı soruyu sormuş ama net cevap bulamadım..

kolay gelsin..

Cemil B.
27-02-2012, 13:34
Roka Ekimi ve Büyük Yardımcılarım
Resimler 12.02.2012 tarihine aittir

Cemil B.
27-02-2012, 13:39
Resimler 17-18.02.2012 tarihine aittir
gelişimleri hakkında üstadlarımızın yorumlarını ve yönlendirmelerini bekliyorum.

Cemil B.
27-02-2012, 13:46
Resimler 26.02.2012 tarihine aittir
gelişimleri hakkında üstadlarımızın yorumlarını ve yönlendirmelerini bekliyorum.

Konum: Salon camı önünde ev içerisinde duruyorlar, ögleden sonra güneş alan bir alan.
Not: resimlerdeki siyah nokta , makinanın lensindeki sorundan kaynaklanmaktadır.

kader325
27-02-2012, 16:42
Afrika menekşesinin tohumunu üreten var mı aranızda?

cegabo
27-02-2012, 19:16
bugün aldım bi tane florasan. evdeki en büyük zigon sehbaya bantladım. koydum tohumların üzerine :D yoksa tohumlar sarmaşık gibi uzayacak...

prairie dawn
28-02-2012, 22:06
Burada okuyup ögrendiklerimle ben de Pazar günü ilk defa tohumlar ektim. Torfu sterilize etme isini her zaman gittigim pizzacidan benim icin yapmasini rica ettim. Bir kac dakika torfu tas firina atti. Ben de bu isten kurtuldum. Firinlamayla ugrasmak istemeyenlere bir fikir olabilir belki.

Yanliz simdi anliyorum ki ben cok büyük bir hata yaptim. Cevreye daha az zararli olayim diye lifli eriyen minik kapciklara ektim tohumlari. Kendimce cok tohum ekecegim icin plastik bardak, kap kullanmak istemedim. Ilk sorun seffaf 'strech'lerle yasadim. Ne kadar gerdirirsem gerdiriyim, strechler tutmadi. Ertesi gün de torfun nemini büyük ölcüde kaybettigini anladim. Kaplari suya daldirip bekletme sansim malum erime ihtimalinden dolayi söz konusu degil. Damlalikla bir kac tanesi nemlendirmeye calistim. Suyun yüzeyde kaldigini görünce devam etmeye cesaret edemedim. Yazik ettim tohumlarima. Umutsuzca bir - iki hafta daha beklemeyi düsünürken, bir umut belki buradan bir fikir cikar diye sizlere sormak istiyorum. Tohumlarimi nasil kurtarabilirim? :(

Zeki Yağlı
29-02-2012, 00:31
Merhaba,

uzun zamandır forumunuzu takip ediyorum ve büyük keyifle yazdıklarınızı okuyorum. kullanıcıların birbirlerine saygılı ve yardımsever olması çok güzel. bu yüzden kayıt olup aranıza katılmak istedim.

kısaca doğayı seviyorum, ama malesef bahçemiz olmadığından evde bitki yetiştirmek konusunda şu sıralar çok hevesim var.

bir sorum olacak :

önceden kalan ve çürümemiş ayvaların içinden biraz çekirdek çıkardım. acaba bunları nasıl çimlendirebilirim ? direk saksıda toprağa diksem olur mu ? forumda arama yaptım, bazı arkadaşlar da aynı soruyu sormuş ama net cevap bulamadım..

kolay gelsin..

Durmayın deneyin:)

Zeki Yağlı
29-02-2012, 00:34
Roka Ekimi ve Büyük Yardımcılarım
Resimler 12.02.2012 tarihine aittir

Sayın cemheat,

Böyle tatlı ve kuvvetli bir destekle sizi kimse tutamaz:)

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
29-02-2012, 00:35
Resimler 26.02.2012 tarihine aittir

Konum: Salon camı önünde ev içerisinde duruyorlar, ögleden sonra güneş alan bir alan.
Not: resimlerdeki siyah nokta , makinanın lensindeki sorundan kaynaklanmaktadır.

Herşey iyi gidiyor görünüyor.

Bravo

Zeki Yağlı
29-02-2012, 00:39

Tohumdan Afrika menekşesi üretmedim ama kitap 20 derecede çimleneceğini yazıyor.

Diğer kuralları da uygulayarak hemen başlayın.

Zeki Yağlı
29-02-2012, 00:56
Burada okuyup ögrendiklerimle ben de Pazar günü ilk defa tohumlar ektim. Torfu sterilize etme isini her zaman gittigim pizzacidan benim icin yapmasini rica ettim. Bir kac dakika torfu tas firina atti. Ben de bu isten kurtuldum. Firinlamayla ugrasmak istemeyenlere bir fikir olabilir belki.

Yanliz simdi anliyorum ki ben cok büyük bir hata yaptim. Cevreye daha az zararli olayim diye lifli eriyen minik kapciklara ektim tohumlari. Kendimce cok tohum ekecegim icin plastik bardak, kap kullanmak istemedim. Ilk sorun seffaf 'strech'lerle yasadim. Ne kadar gerdirirsem gerdiriyim, strechler tutmadi. Ertesi gün de torfun nemini büyük ölcüde kaybettigini anladim. Kaplari suya daldirip bekletme sansim malum erime ihtimalinden dolayi söz konusu degil. Damlalikla bir kac tanesi nemlendirmeye calistim. Suyun yüzeyde kaldigini görünce devam etmeye cesaret edemedim. Yazik ettim tohumlarima. Umutsuzca bir - iki hafta daha beklemeyi düsünürken, bir umut belki buradan bir fikir cikar diye sizlere sormak istiyorum. Tohumlarimi nasil kurtarabilirim? :(

İnsan hata yapa yapa ne yapmaması gerektiğini öğreniyor.

Çok emek vermişsiniz ve özenerek yapmışsınız. Bravo.

Kurumuş torfu nemlendirmek çok zor olur, ve uzun süre alır.

Lifli eriyen kapçıklar hemen erimez. Onlar toprağın içinde haftalar sonra erir.

Üzerini kapattığınız kapların için 2-3 cm su koyun.

Tohum ekili kaplarınızı bunların içine koyun.

Yüzerse üzerlerine küçük ağırlıklar koyun.

Bir veya iki gün içinde torfun nemlendiğini, yani koyu kahverengi olduğunu göreceksiniz.

Üzerinden de su bir kaşık ile su vererek ve kürdan çivi gibi bir şeyle delik delip suyun aşağıya inmesine yardımcı olmak da torfun ıslanmasına katkıda bulunur.

Eğer lifli kap erime eğilimine girerse gazete kağıdından bir kılıf yapın etrafına.

Bence hepsi kurtulur.

Cesaret ve devam:)

Gül-bahar
29-02-2012, 06:50

Sevgili Kader, benim de menekşem tohum kesecigi oluşturunca tohumdan üretim hakkında formda Afrika menekşesi (Saint ionantha) 342. Sayfadaki mesajı yazdım. Sağolsunlar hemen cevap verdiler. İlgileniyorsan bir bak derim. :)

Cemil B.
29-02-2012, 10:03
Herşey iyi gidiyor görünüyor.

Bravo

Fikrinizi paylaştıgınız için teşekkür ederim.

Boyları ve cılız olup olmadıkları konusunda fikriniz nedir,
sulama içini sabah aksam yapıyorum, artık azaltmalı mıyım ne dersiniz?

prairie dawn
01-03-2012, 15:42
Zeki Bey, cok tesekkür ediyorum. Önerilerinizi harfiyen uyguladim. Yildiz cicegi ve Arjantin minesi oldugunu düsündügüm tohumlarimin bu sabah cimlenmeye basladigini gördüm. Inanilmaz bir mutluluk. Aslinda tohumlari ciceklerinin renklerine kadar etiketlemistim. Bir hata da acele ve panikle birlesince etiketlerime yansidi. Liflli kapciklar suyu cektikce islandi ve etikletlerdeki mürekkep de akti. Bunu düsünememisim! Baskalarina ders olsun diye paylasiyorum. Yoksa benim hic sikayetim yok, patlayan tohumlarima seviniyorum. Sizin cevabiniza kadar bu ihtimal dahilinde bile degildi benim icin. Torf saniyorum nemini kazandi. Koyu bir renk oldu. Bir gece daha bekletip, sudan cikaracagim. Tekrar tesekkürler.

ozgurbilgin
01-03-2012, 20:18
Florasan takalı 6 gün oldu. Son durum...

ozgurbilgin
01-03-2012, 20:28
Boylarının uzaması durdu. Yeni yapraklarını açmaya başladılar.
Bir dahaki sefere küçük plastik bardaklara ekim yapacağım. Sanırım bu sayede yer daha ekonomik kullanılabilir.

Zeki Bey,
sizin ilk resimlerinizde yer alan küçük dörtgen şekilli saksıları nerede almıştınız? Nereden temin edebiliriz acaba? Küçük ve dörtgen olması oldukça avantajlı.

ozgurbilgin
01-03-2012, 20:32
devam

Zeki Yağlı
01-03-2012, 20:48
Zeki Bey, cok tesekkür ediyorum. Önerilerinizi harfiyen uyguladim. Yildiz cicegi ve Arjantin minesi oldugunu düsündügüm tohumlarimin bu sabah cimlenmeye basladigini gördüm. Inanilmaz bir mutluluk. Aslinda tohumlari ciceklerinin renklerine kadar etiketlemistim. Bir hata da acele ve panikle birlesince etiketlerime yansidi. Liflli kapciklar suyu cektikce islandi ve etikletlerdeki mürekkep de akti. Bunu düsünememisim! Baskalarina ders olsun diye paylasiyorum. Yoksa benim hic sikayetim yok, patlayan tohumlarima seviniyorum. Sizin cevabiniza kadar bu ihtimal dahilinde bile degildi benim icin. Torf saniyorum nemini kazandi. Koyu bir renk oldu. Bir gece daha bekletip, sudan cikaracagim. Tekrar tesekkürler.

Çok güzel Prairie,
Bence torf koyulaştı ise suyun içinde daha fazla tutma.
Çimlendikten sonra büyüme sırasında biraz kuruca olması daha iyi.
Kolay gelsin

Zeki Yağlı
01-03-2012, 20:57
Boylarının uzaması durdu. Yeni yapraklarını açmaya başladılar.
Bir dahaki sefere küçük plastik bardaklara ekim yapacağım. Sanırım bu sayede yer daha ekonomik kullanılabilir.

Zeki Bey,
sizin ilk resimlerinizde yer alan küçük dörtgen şekilli saksıları nerede almıştınız? Nereden temin edebiliriz acaba? Küçük ve dörtgen olması oldukça avantajlı.
Özgür bey çok güzel:)
Kısmet olursa seneye ışığa daha erken koyarsın boyları daha kısa olur.

Kare kaplar tabii daha ekonomik. Yer kullanımı yönünden.
Ama kap olarak satın almadım. Yıllardır satın aldığım bitki kaplarını tekrar tekrar, çamaşır suyu ilave edilmiş su ile yıkayıp durulayıp kullandım.

alpizmir
01-03-2012, 21:05
Zeki Bey. Bölüm başlığından 5. sayfaya kadar değerli bilgileriniz sayesinde epey aydınlandım. 5. sayfaya kadar aklıma takılan sadece bir sorunun cevabını belki daha sonraki sayfalarda bulabileceğimi düşünmeme rağmen burada size sormak istiyorum. Sabırsızlığımı maruz görün.
Öncelikle amatör olarak sebze çimlendirmek amacıyla hibrid olmayan bu sitedeki değerli bir büyüğümüzden anadolu ırkı tohum seti aldım. Dört gözlü plastik bir kuruyemiş kabına tavsiye ettiğiniz çimlendirme torfu Dr. Tarsa 'yı koyarak üzerini düzledim. Tohumları serpiştirdim ve torfu elimde ufalayarak 1 cm kapatacak şekilde kapattım. Fısfıs ile torfu makul ölçüde nemlendirdim, üzerini streçledim ve 20 C oda sıcaklığında gün boyu gün ışığı alan odaya koydum. Ektiğim tohumlar hepsi ayrı gözde olacak şekilde "bodur çeri domates, süs biberi ve süs patlıcanı"

Sorum şu : Bu çimlendirme aşaması bahsettiğim bitkiler için karanlık ortam daha hızlı mı olur, yoksa ışık gerekli mi?

Zeki Yağlı
01-03-2012, 21:11
Zeki Bey. Bölüm başlığından 5. sayfaya kadar değerli bilgileriniz sayesinde epey aydınlandım. 5. sayfaya kadar aklıma takılan sadece bir sorunun cevabını belki daha sonraki sayfalarda bulabileceğimi düşünmeme rağmen burada size sormak istiyorum. Sabırsızlığımı maruz görün.
Öncelikle amatör olarak sebze çimlendirmek amacıyla hibrid olmayan bu sitedeki değerli bir büyüğümüzden anadolu ırkı tohum seti aldım. Dört gözlü plastik bir kuruyemiş kabına tavsiye ettiğiniz çimlendirme torfu Dr. Tarsa 'yı koyarak üzerini düzledim. Tohumları serpiştirdim ve torfu elimde ufalayarak 1 cm kapatacak şekilde kapattım. Fısfıs ile torfu makul ölçüde nemlendirdim, üzerini streçledim ve 20 C oda sıcaklığında gün boyu gün ışığı alan odaya koydum. Ektiğim tohumlar hepsi ayrı gözde olacak şekilde "bodur çeri domates, süs biberi ve süs patlıcanı"

Sorum şu : Bu çimlendirme aşaması bahsettiğim bitkiler için karanlık ortam daha hızlı mı olur, yoksa ışık gerekli mi?
Tohumların üzerini tohumun kalınlığı kadar bir torfla örtmek lazım.
Lamba altına koymaya gerek yok ama pencereye yakın bir yerde ışık alırsa iyi olur.
Kolay gelsin

Cemil B.
02-03-2012, 08:41
önemli olan ışık mı , yoksa ışığın verdigi sıcaklık mı? ( ozgurbilgin arkadasın uygulamakta oldugu durumu düşündügümüzde)
yani florasan pek sıcaklık vermez , bunun yerine led lambada kullanabilir miyiz?
yoksa kalorifer peteginin üzerine koymak alttan sıcaklık alması bakımından aha mı iyi olur???

ozgurbilgin
02-03-2012, 08:45
Özgür bey çok güzel:)
Kısmet olursa seneye ışığa daha erken koyarsın boyları daha kısa olur.

Kare kaplar tabii daha ekonomik. Yer kullanımı yönünden.
Ama kap olarak satın almadım. Yıllardır satın aldığım bitki kaplarını tekrar tekrar, çamaşır suyu ilave edilmiş su ile yıkayıp durulayıp kullandım.

Bir bilenin tavsiyeleri ile istenene yakın sonuçları daha doğrusu ideal olmayan uygulama ile ideale yakın olan uygulamanın farklarını görünce insanın şevki daha da artıyor. Hazır ışık sistemini kurmuşken, internetten Çok Yıllık Kırmızı Sardunya Tohumu, Hazeran Çiçeği Tohumu, Süpürgeotu - Yalancı Servi Tohumu, İri Kafa Kadife Çiçeği Tohumu, Mavi Vapur Dumanı Tohumu ve Peygamber Çiçeği Tohumu siparişi verdim. Bugün yarın elime geçer, onları da hemen çimlendirmek istiyorum.

Zeki Bey,
bu başlık altındaki emeğiniz yardımlarınız için bir kez daha teşekkür ederim.

Saygılarımla.

ozgurbilgin
02-03-2012, 08:49
önemli olan ışık mı , yoksa ışığın verdigi sıcaklık mı? ( ozgurbilgin arkadasın uygulamakta oldugu durumu düşündügümüzde)
yani florasan pek sıcaklık vermez , bunun yerine led lambada kullanabilir miyiz?
yoksa kalorifer peteginin üzerine koymak alttan sıcaklık alması bakımından aha mı iyi olur???

Dediğiniz gibi florasan fazla ısı vermiyor.

Anladığım kadarı ile çimlenene kadar ısı ve nem önemli, çimlendikten sonra ise ışık daha fazla önem arzediyor ve yeterli ışık olmaz ise uzayıp gidiyorlar ve bür süre sonra da boyunlaını eğmek zorunda kalıyorlar.

yesavas
02-03-2012, 08:51

Sevgili Cemheat, tabii ki buradaki büyüklerimin affına sığınarak cevap veriyorum ki, ısı da onemli ama zaten oda sıcaklığındaki ısı yetiyor şimdilik bitkilerimize. Burada ışıktan maksat yaprakların fotosentez yapabilmesi için gerekli olan güneşin bir ayinesini oluşturup bitkinin ihtiyacı tam olan ışığı sağlayıp fotosentezi tam yapabilmesidir.

Saygılarımla...

Emre Kuzu
02-03-2012, 13:12
Zeki bey bir sukulent çimlendirmesine girdim kaplara dağıttım tohumları bir kaptaki 3 adet tohumun birisi hızlı bir biçimde 3 günde çimlendi bulunduğu kaptaki diğer tohumlardan hareket yok ve kab sera ortamı oluşması için hava almaz kilitli poşetle kapalı şimdi ne yapmalıyım diğerlerin çıkmasınımı beklemeliyim yoksa poşetini çıkartıp güneşli bir yere mi alayım?

Cemil B.
02-03-2012, 20:47
Led Lamba Altında Dursa Faydası Olur mu???

Kac saat ışık görmeli acaba?
Gündüzleri Cam Önündeler,Aksamda lamba altına almak gerekir mi?

Zeki Yağlı
02-03-2012, 21:05
Zeki bey bir sukulent çimlendirmesine girdim kaplara dağıttım tohumları bir kaptaki 3 adet tohumun birisi hızlı bir biçimde 3 günde çimlendi bulunduğu kaptaki diğer tohumlardan hareket yok ve kab sera ortamı oluşması için hava almaz kilitli poşetle kapalı şimdi ne yapmalıyım diğerlerin çıkmasınımı beklemeliyim yoksa poşetini çıkartıp güneşli bir yere mi alayım?
Succulent lerin çok farklı çimlenme koşulları var.
Bazıları soğuk katlama gerektirir.
Tohumun adını, tercihan Latince, biliyorsanız araştırabiliriz

Zeki Yağlı
02-03-2012, 21:07
Led Lamba Altında Dursa Faydası Olur mu???

Kac saat ışık görmeli acaba?
Gündüzleri Cam Önündeler,Aksamda lamba altına almak gerekir mi?
LED olur.
Günde 20 saate kadar iyi olur

Emre Kuzu
02-03-2012, 22:26
Succulent lerin çok farklı çimlenme koşulları var.
Bazıları soğuk katlama gerektirir.
Tohumun adını, tercihan Latince, biliyorsanız araştırabiliriz

Araştırdım çimlenme için sıcaklık ortalamasını da öğrendim 28 derece deniyor kaloriferin üstüne araya karton koyarak yerleştirdim muhtemelen istediğim sıcaklığı elde ettim çimlendirdiğim türler ya çölde ya da tropikal savanlarda yaşıyorlar ama genel ifadeyle iyi drenaj karışım ve 28 derece sıcaklık yetiyor biraz daha soğuk çöl iklimlerinde vs. olanlarda ise 20 21 derece iyiymiş. Şimdi bir adet tohum çimlenen kabı poşetini kapatıp arada havalandırsam kabtaki diğer tohumlar için biraz daha beklesem yeni çimlenmiş bitki için sorun olur mu bunu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.

Emre Kuzu
02-03-2012, 22:30
Pachypodium rosulatum var. Horombense - Madagaskar endemik
tohumları 24 saat ılık suda bekletip ektim. Bu tür tropikal yerlerde yetişen bitkilerin çimlenmesi için 28 derece deniyordu muhtemelen bu dereceye ulaştım.

Yetiştiği iklim tropikal düşük kuraklık oranına sahip savan
Pachypodium horombense - Pachypodium rossulatum v. horombense care (http://www.indoor-plant-care.com/plant-list/pachypodium-horombense/)

ozgurbilgin
03-03-2012, 14:20
Işık altındaki çimlenmiş bitkilerimi biraz daha ışığa yaklaştırdım ve 3 tarafını alüminyum folyo ile kapattım. Gözle görülür bir fark oluştu.

Cemil B.
03-03-2012, 15:08
Işık altındaki çimlenmiş bitkilerimi biraz daha ışığa yaklaştırdım ve 3 tarafını alüminyum folyo ile kapattım. Gözle görülür bir fark oluştu.

Yazdıklarını kaçırmamaya çalışıyorum , gelişmeleri paylaştıgın için teşekkürler.

bütün gün mü florasan altında tutuyorsun , yoksa gündüzleri cam önü aksamları mı lamba altında?

Zeki Yağlı
03-03-2012, 16:55
Pachypodium rosulatum var. Horombense - Madagaskar endemik
tohumları 24 saat ılık suda bekletip ektim. Bu tür tropikal yerlerde yetişen bitkilerin çimlenmesi için 28 derece deniyordu muhtemelen bu dereceye ulaştım.

Yetiştiği iklim tropikal düşük kuraklık oranına sahip savan
Pachypodium horombense - Pachypodium rossulatum v. horombense care (http://www.indoor-plant-care.com/plant-list/pachypodium-horombense/)
Bir bilgi bulamadım.
Bir de Forumdaki kaktüs/Succulent cilere danış.
Belki onlar yardımcı olabilir.

Zeki Yağlı
03-03-2012, 17:00
Profesyonel yetiştiriciler bütün gün suni ışıkla işi hızlandırabilirler ama amatörlerin gündüz ışığını heba etmemesi lazım.
Üstelik günler de uzuyor, bence pencere ışığından faydalanılmalı:)

Emre Kuzu
03-03-2012, 18:37
Bir bilgi bulamadım.
Bir de Forumdaki kaktüs/Succulent cilere danış.
Belki onlar yardımcı olabilir.

Sizden bitki hakkında özel bir bilgi istememiştim ama neyse teşekkürler.

Zeki Yağlı
03-03-2012, 18:46
Sizden bitki hakkında özel bir bilgi istememiştim ama neyse teşekkürler.
Ben tohumunun çimlenmesi hakkında bilgi aradığını sandım ve araştırdım, "bilgi bulamadım" dedim.
Bu başlık çimlendirme ile ilgili.
Yoksa neye yazayım!
Neyse:)

Emre Kuzu
03-03-2012, 19:07
Genel ifadeyle tohumdan yeni çıkan bir bitkinin akıbetini sordum şimdi poşette duracak ve aynı kabtaki diğer tohumların çıkmasını bekleyeceğim poşetini çıkarmayacağım bu kabtaki çıkan bitki için zararı olurmu sorum her mesajımda belirttiğim gibi bu şekildi çünkü bu konu çimlendirmeyle bağlantılı çimlendikten hemen sonrasıyla alakalı.

Araştırdım çimlenme için sıcaklık ortalamasını da öğrendim 28 derece deniyor kaloriferin üstüne araya karton koyarak yerleştirdim muhtemelen istediğim sıcaklığı elde ettim çimlendirdiğim türler ya çölde ya da tropikal savanlarda yaşıyorlar ama genel ifadeyle iyi drenaj karışım ve 28 derece sıcaklık yetiyor biraz daha soğuk çöl iklimlerinde vs. olanlarda ise 20 21 derece iyiymiş. Şimdi bir adet tohum çimlenen kabı poşetini kapatıp arada havalandırsam kabtaki diğer tohumlar için biraz daha beklesem yeni çimlenmiş bitki için sorun olur mu bunu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.

Zeki Yağlı
03-03-2012, 19:38
.
.
Şimdi bir adet tohum çimlenen kabı poşetini kapatıp arada havalandırsam kabtaki diğer tohumlar için biraz daha beklesem yeni çimlenmiş bitki için sorun olur mu bunu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.

Hiçbir sorun olmaz.
Torfun kurumasına izin vermeden ve, çimlenen fideye zarar vermeden, boyu orantısız bir şekilde uzamadıkça diğer tohumların çimlenmesini bekleyebilirsin.

Emre Kuzu
03-03-2012, 20:38
Tamam teşekkür ederim Zeki bey hayırlı günler.

ozgurbilgin
04-03-2012, 10:23
Yazdıklarını kaçırmamaya çalışıyorum , gelişmeleri paylaştıgın için teşekkürler.

bütün gün mü florasan altında tutuyorsun , yoksa gündüzleri cam önü aksamları mı lamba altında?

Merhaba,
Bütün gün florasan altında tutuyorum. Saksılarım biraz daha küçük olsa idi ışık altındaki yerlerinden çıkarmak daha kolay olacaktı. Benim de naçizane önerim saksıların boyutu ile alakalı olsun, mümkün mertebe küçük ve kare şeklinde saksı kullanırsanız yer değiştirmesi daha kolay olacaktır. Ben özellikle resimlerdeki yeşil saksıları kaldırdığımda toprak kırılıyor ve riske atmak istemiyorum.

Zeki Bey,
Bütün gün ışık altında tutmanın az olsa gerçek gün ışığından faydalanamamak dışında başka bir etkisi var mıdır? Olumsuz bir etkisi olur mu?

Cemil B.
04-03-2012, 11:21
ben gündüzleri ev icerisinde cam onune koyuyorum , ogleden sonra gunes vuruyor
aksamlarıda 2 gundur koridorda yanan led lambanın altında aydınlıkta ama yakından vurmuyor ısık yaklasık 2 metreden aydınlanıyor
dün gunes vardı saat 15-16gibi bir saat dısarda bıraktım, hem dısarının sogugunada alıssınlar diye. bugunde gunes vurursa yine cıkartmayı dusunuyorum balkona

fatmaank
04-03-2012, 12:35
Merhaba;

Halil Beyin, sağolsun, yolladığı tohumlar az önce annemlerin eline geçmiş. Domates, biber, patlıcan, fasulye tohumları çoğunlukla. Annem önce biraz yetiştirip, daha sonra bahçeye geçirme istiyor. Ben yapacakları işlemin doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
Önce büyük leğenlere tohumları ekip, üzerlerine kalın naylon geçirerek, camekanlı ve ortalama sıcaklığı bu soğuk günlerde 5-6 derece olan, öğleden sonraları güneş alıp biraz daha ısınan balkonda yetiştirmek istiyorlar. Bir iki gün içinde ekmiş olacaklar. Bu şekilde yapmak doğru olur mu? Bir de sıcaklık, ışık ve toprağın bakımı ile ilgili spesifik tavsiyeleriniz var mı?

Şimdiden çok teşekkür ederim. İnşallah güzel bir biçimde büyütebilirlerse, ben de fotoğraflarını göndereceğim.

Zeki Yağlı
04-03-2012, 18:46
Merhaba,
Bütün gün florasan altında tutuyorum. Saksılarım biraz daha küçük olsa idi ışık altındaki yerlerinden çıkarmak daha kolay olacaktı. Benim de naçizane önerim saksıların boyutu ile alakalı olsun, mümkün mertebe küçük ve kare şeklinde saksı kullanırsanız yer değiştirmesi daha kolay olacaktır. Ben özellikle resimlerdeki yeşil saksıları kaldırdığımda toprak kırılıyor ve riske atmak istemiyorum.

Zeki Bey,
Bütün gün ışık altında tutmanın az olsa gerçek gün ışığından faydalanamamak dışında başka bir etkisi var mıdır? Olumsuz bir etkisi olur mu?
Olmaz Özgür Bey

Zeki Yağlı
04-03-2012, 18:55
ben gündüzleri ev icerisinde cam onune koyuyorum , ogleden sonra gunes vuruyor
aksamlarıda 2 gundur koridorda yanan led lambanın altında aydınlıkta ama yakından vurmuyor ısık yaklasık 2 metreden aydınlanıyor
dün gunes vardı saat 15-16gibi bir saat dısarda bıraktım, hem dısarının sogugunada alıssınlar diye. bugunde gunes vurursa yine cıkartmayı dusunuyorum balkona
2 metreden lambanın pek faydaı olmaz.
Bu mevsim dışarıya alıştırmak için daha erken.
Deneme yanılma ile kendi birikiminizi sağlamak istiyorsanız yaptığınız gibi devam edin.
Doğrusunu öğrenip hızla iyi neticeler almak istiyorsanız bu başlıkta bir çok kere yazılmış olanları gözden geçirin.

Zeki Yağlı
04-03-2012, 19:03
Merhaba;

Halil Beyin, sağolsun, yolladığı tohumlar az önce annemlerin eline geçmiş. Domates, biber, patlıcan, fasulye tohumları çoğunlukla. Annem önce biraz yetiştirip, daha sonra bahçeye geçirme istiyor. Ben yapacakları işlemin doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
Önce büyük leğenlere tohumları ekip, üzerlerine kalın naylon geçirerek, camekanlı ve ortalama sıcaklığı bu soğuk günlerde 5-6 derece olan, öğleden sonraları güneş alıp biraz daha ısınan balkonda yetiştirmek istiyorlar. Bir iki gün içinde ekmiş olacaklar. Bu şekilde yapmak doğru olur mu? Bir de sıcaklık, ışık ve toprağın bakımı ile ilgili spesifik tavsiyeleriniz var mı?

Şimdiden çok teşekkür ederim. İnşallah güzel bir biçimde büyütebilirlerse, ben de fotoğraflarını göndereceğim.
Fasulye doğrudan yetişeceği yere ekilir.
Diğerleri bu mevsimde Ankara dışarıda çimlenmezler.
Mutlaka içeride oda sıcaklığında çimlenmeleri gerekir.
Daha detaylı bilgi için bu başlığı gözden geçirmelerinde yarar var.

ozgurbilgin
04-03-2012, 23:09
Işık altında yer kalmadığından yeni ektiğim tohumları koymak için ışık altındakilerin bir kısmını artık şaşırtmam gerekecek. Kadife çiçekleri yeterli olgunluğa erişti sanırım.

ozgurbilgin
04-03-2012, 23:10
Resimlere devam...

ozgurbilgin
04-03-2012, 23:11
Bu seferlik son resimler...

Fasülyeler ufaklığın ödevi :) Ona fasülye ekince kardeşi de istedi, ona da nohut ektik :)

ozgurbilgin
04-03-2012, 23:17
Zeki Bey,

Size bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Verdiğiniz öğütleri uygulayınca daha önceki denemelerime göre farkı net olarak gördüm. Çabaların sonucunu görünce de insan kendini durduramıyor. 9 farklı çeşit domates tohumu ekildi, çimlenmeyi bekliyorlar. Ayrıca 6 çeşit çiçek tohumu siparişi verdim, onlarda birkaç güne elime geçecekler.

Sizden öğrendiklerimle, mükemmel bir şekilde olmasa da artık çimlendirme aşamasını kotardım sanırım. İnşallah şaşırtma işlemini de videonuzda gösterdiğimiz şekilde yapabilirim.

Cemil B.
05-03-2012, 10:25
Sevgili ozgurbilgin,
resimlerini takip ediyorumda amma boy atmıslar , serpilmiş ve büyümişler , MASAALLAH...
Alüminyum folyoyu tamamen asagı indirmissin, ışıgı 3 taraflı yansıtmıs oluyorsun, akıllıca.

Takipteyim sizi.

ozgurbilgin
05-03-2012, 17:02
Olmaz Özgür Bey

Merhaba Zeki Bey,

Günün belirli saatlerinde ışığı kapatıp bitkileri karanlıkta bırakmalı mıyız? İncelediğim birkaç tane kaynakta birçok bitki türünün gelişmelerinde belirli bir karanlık devre geçirmeye ihtiyaç duydukları yazıyordu. Bu karanlıkta geçen süre bitkiler için bir dinlenme devresi olduğu gibi ışıkta oluşturulan fotosentez ürünlerinin bitki organlarına taşınması ve depolanmasını sağlayan bir zaman aralığı olarak da hizmet görürmüş.

Zeki Yağlı
05-03-2012, 17:12
Merhaba Zeki Bey,

Günün belirli saatlerinde ışığı kapatıp bitkileri karanlıkta bırakmalı mıyız? İncelediğim birkaç tane kaynakta birçok bitki türünün gelişmelerinde belirli bir karanlık devre geçirmeye ihtiyaç duydukları yazıyordu. Bu karanlıkta geçen süre bitkiler için bir dinlenme devresi olduğu gibi ışıkta oluşturulan fotosentez ürünlerinin bitki organlarına taşınması ve depolanmasını sağlayan bir zaman aralığı olarak da hizmet görürmüş.

Özgür Bey,

Doğru!
Geceleri 3-4 saat ışığı kapatmak tavsiye ediliyor.
Sebebini tam bilmiyorum.

Ben saat 11:00 ile 03:00 arasında kapatıyorum.

Kolay gelsin.

bilgehan97
07-03-2012, 09:16
Abilerim droseranin 4 cesit tohumu var 30sardan. Bende plastik bir kap aldim.sera etkisi icin . torf kare saksilar hazir. sormak istedigim 15 wattlik beyaz floresan etkii olur mu ? Yumruk seklinde . Ve ben bu sasirtmayi anlayamadim nedir o tam olarak ?

Telefondan yaziyorum yazim hatalari icin kusura balmayin.

limon_sever
07-03-2012, 16:39
Patlıcan tohumlarını çimlendirdim. İlk çıkan yapraklar 2 tane oluyor. Ama bir tanesinde 3 yaprak çıktı. İlk defa böyle bir şey başıma geliyor. Bunun nedeni ne olabilir?

Zeki Yağlı
07-03-2012, 20:55
Abilerim droseranin 4 cesit tohumu var 30sardan. Bende plastik bir kap aldim.sera etkisi icin . torf kare saksilar hazir. sormak istedigim 15 wattlik beyaz floresan etkii olur mu ? Yumruk seklinde . Ve ben bu sasirtmayi anlayamadim nedir o tam olarak ?

Telefondan yaziyorum yazim hatalari icin kusura balmayin.

Lamba çimlendikten sonra lazım.

Şaşırtma için buraya (http://www.agaclar.net/forum/787607-post263.htm) bakın.

Zeki Yağlı
07-03-2012, 20:56
Patlıcan tohumlarını çimlendirdim. İlk çıkan yapraklar 2 tane oluyor. Ama bir tanesinde 3 yaprak çıktı. İlk defa böyle bir şey başıma geliyor. Bunun nedeni ne olabilir?

fotoğraf koyarsanız yorum yapan çıkar.

ozgurbilgin
07-03-2012, 23:53
Çimlenen tohumlarda son durum...

ozgurbilgin
07-03-2012, 23:55
devam

ozgurbilgin
07-03-2012, 23:57
son

limon_sever
08-03-2012, 08:22
fotoğraf koyarsanız yorum yapan çıkar.

İşte fotoğrafı bu. Sarı dairenin içindeki patlıcanın ilk çıkan yaprakları 3 tane. Eğer bu fideden meyve alamayacaksam sökeyim mi? Yoksa meyve verir mi? Neden 3 yapraklı çıktı? Patlıcanın cinsi turkish orange.

272897

Zeki Yağlı
08-03-2012, 08:57
İşte fotoğrafı bu. Sarı dairenin içindeki patlıcanın ilk çıkan yaprakları 3 tane. Eğer bu fideden meyve alamayacaksam sökeyim mi? Yoksa meyve verir mi? Neden 3 yapraklı çıktı? Patlıcanın cinsi turkish orange.

272897

Ne olduğunu ben bilemedim.
Bir bilen varsa söylesin.
Ama doğa öyle aceleye gelmez.
Dokunmadan güzelce bakımını yapmaya devam edin.
Belki güzel bir bitki belki de düz bir ot çıkacak.

Tanınacak hale gelsin bir hele:)

limon_sever
08-03-2012, 09:24
Çıkanın patlıcan olduğuna eminim çünkü tohum kapsülünü düşmüş olarak gördüm. Bardaklara ikişer tane tohum atmıştım. Diğer 2 bardaktakini şaşırttım. 2 Bardakta yeni gelişiyor. Bugün şaşırtacağım.

Zeki Yağlı
08-03-2012, 09:55
Çıkanın patlıcan olduğuna eminim çünkü tohum kapsülünü düşmüş olarak gördüm. Bardaklara ikişer tane tohum atmıştım. Diğer 2 bardaktakini şaşırttım. 2 Bardakta yeni gelişiyor. Bugün şaşırtacağım.

Şaşırtmak için daha erken.

Gerçek iki yaprak çıktıktan (ilk açan iki den sonra) ve biraz geliştikten sonra yapmak lazım.

Şu anda yeterli kök yapmış olması zor.

Acele etmeyin:)

limon_sever
08-03-2012, 10:17
Biberleri böyle şaşırtmıştım. Herhangi bir sorun olmadı. Geçen pazar günü de gerçek yapraklarını çıkardılar. :)

Cemil B.
08-03-2012, 13:02
ozgurbilgin , iyice coşturmuş ve büyütmüssün , maşaallah , inşallah bizede nasip olur..

ozgurbilgin
08-03-2012, 16:32
ozgurbilgin , iyice coşturmuş ve büyütmüssün , maşaallah , inşallah bizede nasip olur..

Teşekkürler.
Işık altında yer kalmadığından diğer çimlenen tohumları yerleştirmek içinbir kısmını şaşırtmam lazım ama viyollere şaşırttıktan sonra viyolleri nereye koyacağım konusunda sıkıntıdayım.

Zeki Bey,
Dışarı ekene kadar, viyolleri etrafı camla kapalı balkon'da tutsam bir sıkıntı olur mu? Orada ışık olmayacak, gündüzleri camdan gün ışığını alıp geceleri karanlıkta kalacaklar. Bu durumda 5-6 yaprak açmış olanların boyu kontrolsüzce uzamaya devam eder mi acaba?

Zeki Yağlı
08-03-2012, 20:33
Teşekkürler.
Işık altında yer kalmadığından diğer çimlenen tohumları yerleştirmek içinbir kısmını şaşırtmam lazım ama viyollere şaşırttıktan sonra viyolleri nereye koyacağım konusunda sıkıntıdayım.

Zeki Bey,
Dışarı ekene kadar, viyolleri etrafı camla kapalı balkon'da tutsam bir sıkıntı olur mu? Orada ışık olmayacak, gündüzleri camdan gün ışığını alıp geceleri karanlıkta kalacaklar. Bu durumda 5-6 yaprak açmış olanların boyu kontrolsüzce uzamaya devam eder mi acaba?

Şaşırttıktan sonra büyüme döneminde ısı 10-15 derece arasında olmalı.
Camla kapalı balkonda 5 derece altına düşmez artık herhalde.
O zaman sorun olmaz.

Şaşırtıncaya kadar da sağlıklı büyüyenler için bundan sonra gece aydınlatması olmasa da gelişme biraz geç olur ama fena olmaz.

Orayı gece aydınlatamayacağınıza göre başka da çare yok zaten.

İşte çimlendirme zamanını dışarıda olabilecek son don tarihinden geri sayarak ayarlamanın önemi böylece anlaşılıyor.

ozgurbilgin
12-03-2012, 22:56
Merhaba Zeki Bey,

Tohum çimlendirdiğimiz saksılar, ektiğimiz tohumlar için yeterince büyükse ve çimlenen bitkiler saksıları içerisinde sıkışık değilse, şaşırtma yapmadan vakti gelince direkt toprağa ekilir mi?

Zeki Yağlı
13-03-2012, 08:22
Merhaba Zeki Bey,

Tohum çimlendirdiğimiz saksılar, ektiğimiz tohumlar için yeterince büyükse ve çimlenen bitkiler saksıları içerisinde sıkışık değilse, şaşırtma yapmadan vakti gelince direkt toprağa ekilir mi?

Olur ama şu konularda dikkat etmek gerek:

dikmeden önce yaklaşık 15 gün süre ile yavaş yavaş dışarıya rüzgara ve güneşe alıştırmak
toprağa dikerken kılcal kökleri zedelememeye özellikle dikkat etmek

Fideler, sebze fidesi gibi, kolay yetişen fide ise ve biraz gelişmiş ise başarı şansı yüksektir.

Kolay gelsin.

sinasi6
13-03-2012, 08:29
Kendimce bitkileri tohumdan üretmeye karar verince bu sayfayı buldum.

O kadar çok yararlandım ki...

Umarım bu yıl ilk ciddi denemelerimden sonuç alırım. Bir de 2 metra karelik iki katlı küçük bir sera yaptım. Eşim evde bitki istemiyor... :)

Bizleri bilgilendirdiği ve ilham verdiği için Sayın Zeki Yağlı'ya sonsuz teşekkürler.

skadioglu
13-03-2012, 13:09
*** Dünde ben sizin yukarda yaptığınız bütün hataları yaptım.50-60 m2 lik bir bahçem var.Kışa doğru marul pırasa soğan tere bakla ve dereotu ektim.Yeşillklerin hepsini site ahalisiyle bir güzel yedik.Dünde ısmarlamış olduğum tohumlar geldi ve ben onlardan triple curly maydanozu amaranth denilen bir yeşilliği ve elimde daha önceden bahçeye ektiğim ama bir türlü çıkmayan fesleğenleri (Kışlık ve yazlık)bahçeden aldığım toprağı hayvan gübresiyle karıştırıp bu sefer saksılara ektim ekmeden önce toprağı sulamıştım üzerlerine de poşet geçirdim.Şimdi bunları okuyunca üzüldüm inşallah çıkarlar elimde şimdi meksika mini salatalığı ,tendergreen salatalık,lif kabağı,numex twilight biber, beyaz patlıcan turuncu patlıcan hindiba red salad bowl marul tohumları var.antalyada yaşıyorum diğer dereotu tere tohumlarını bahçeye atmıştım çıkmıştı ama bunlar çok az miktarda ve ziyan olmalarını istemiyorum.ama toprağı ve saksıyı nasıl sterilize hale getireceğim?

zevren07
13-03-2012, 19:01
Zeki Bey engin tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.Bir soru da ben sormak isterim.Ben tohumların üzerini perlit ile örtmeyi planlıyordum.Fakat sizin verdiğiniz bilgileri okuyunca tereddütte kaldım.Perlit nemi dengede tutmak için faydalı olur mu yoksa hiç karıştırmayayım mı?Veya kapların en altına 2-3 cm kalınlığında nemi tutması için mi koyayım?

Zeki Yağlı
13-03-2012, 19:31

Umarım bu yıl ilk ciddi denemelerimden sonuç alırım. Bir de 2 metra karelik iki katlı küçük bir sera yaptım. Eşim evde bitki istemiyor... :)

Bizleri bilgilendirdiği ve ilham verdiği için Sayın Zeki Yağlı'ya sonsuz teşekkürler.

Sevgili Şinasi Bey,
Mini seranızın fotoğrafını buraya koyun da başkaları da esinlensin/cesaretlensin.

Eşinize gelince, biraz dişinizi sıkın.
Neticeyi görünce o da heyecanlanabilir.
Bu hobinize ortak olur:)

Sabır.

Zeki Yağlı
13-03-2012, 19:36
Sayın skadoğlu,

Bu saatte yapacak birşey yok:
Allahtan bahsettiğiniz sebze tohumları irice, çimlenecek filizlerin kuvvetli gelmesi ve mantar hastalıklarına yakalanmaması mümkün.

Sabredin bekleyin.

Zeki Yağlı
13-03-2012, 19:43
Zeki Bey engin tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.Bir soru da ben sormak isterim.Ben tohumların üzerini perlit ile örtmeyi planlıyordum.Fakat sizin verdiğiniz bilgileri okuyunca tereddütte kaldım.Perlit nemi dengede tutmak için faydalı olur mu yoksa hiç karıştırmayayım mı?Veya kapların en altına 2-3 cm kalınlığında nemi tutması için mi koyayım?

Perlit torfun üzerinde uçar veya yüzer.
Altında bir işe yaramaz.
Torfun içine karıştırırsanız daha iyi olur.

Torfun üzerinde vermikülit nemi daha iyi tutar.

Torfunuz iyi ise ve kabın üzerini streçlerseniz ikisini de gerek yok.

Kolay gelsin.

peyyide
13-03-2012, 20:10
Çimlendikten sonra çıkan bitkiler bir süre sonra basağağı düşüveriyor. Her seferinde bu oluyor. Neden anlamadım, çok mu suluyorum acaba? Kaç günde bir sulamam lazım? Ayrıca florasan altında da tutmaya başladım. Pek bir faydası olmadı. Yardım...

Zeki Yağlı
13-03-2012, 20:34
Çimlendikten sonra çıkan bitkiler bir süre sonra basağağı düşüveriyor. Her seferinde bu oluyor. Neden anlamadım, çok mu suluyorum acaba? Kaç günde bir sulamam lazım? Ayrıca florasan altında da tutmaya başladım. Pek bir faydası olmadı. Yardım...

Aklıma önce torfu sterilize etmediğiniz için mantar hastalığı geliyor.
Ama bir fotoğraf yüklerseniz daha kolay yardımcı olabiliriz.
Hem başkaları da öğrenir.

sinasi6
13-03-2012, 22:23
Sayın Zeki Bey,

Bu hafta sonu resimleri çekip forma yüklemeye çalışayım. Öyle çok özelliği olan bir şey değil. Ama yazdığınız gibi kısmen de olsa birilerine esin kaynağı olursa ne mutlu bize.

Teşekkür ederim.

yarenimex
15-03-2012, 14:03

Seranız hayırlı olsun sayın Şinasi6.. Seranızın ikinci katı ile örtü arasındaki yüksekliği iyi ayarlamış olmanızı diliyorum.İkinci kattaki bitkileriniz aşırı sıcaktan kavrulabilir veya susuz kalabilir..

sinasi6
15-03-2012, 15:28
Sayın yarenimex,

Teşekkür ederim. Seranın boyu duvar dibinde 170 cm, açıkta olan kısım 155 cm. İkinci kat yerden yaklaşık 70 cm den sonra başlıyor. Kış aylarında fide yetiştirmek için düşündüm. Aynen dediğiniz gibi gündüz güneş olduğunda sıcak oluyor eğer kapısını açmaz isem. Yazın özelikle sürekli güneş alması nedeni ile kullanılmaz. Sanırım bir ay kadar sonra çok fazla kullanılmayacak. Zeminde maydanoz ve dere otu yetiştireceğim, tohumları ektim. Bir iki haftaya kadar çıkar diye ümit ediyorum.

Sera, çok ciddi bir şey değil ancak baharda dikmek için fide ihtiyacını karşılamak ve kışın bazı bitkileri dondan korumak amacı ile yaptım.

Her gün püskürtme ile suluyorum. Tohumların bir kısmı viyollerde bir kısmı da yoğurt kabı ve benzeri kaplarda.

İlginiz için çok teşekkür ederim.

ozgurbilgin
15-03-2012, 23:30
Sayın Şinasi6,

Seranızın resimlerini paylaşmanız mümkün müdür?

sinasi6
16-03-2012, 15:40
Sayın ozgurbilgin,

Yarın, hane halkı bir durum çıkartmaz ise resimleri çekip buraya yükleyeme çalışacağım.

ozgurbilgin
16-03-2012, 21:57
Sırasıyla...
1.İri Kafalı Kadife Çiçeği
2.Peygamber Çiçeği
3.Mavi Vapur Dumanı
4.Tamamı
5.Tamamı

ozgurbilgin
16-03-2012, 22:00
Çeşitli domates tohumları ve sonunda sardunya...

ozgurbilgin
16-03-2012, 22:02
İlk resimdeki çiçeğin adını bilmiyorum ama her dalda farklı renkte papatya benzeri çiçeği oluyor...Diğerleri de farklı tür domatesler...

ozgurbilgin
16-03-2012, 22:05
İlk 4 resim sırık çeri domatesi...Son residme ise adını bilmediğin çiçek var...

ozgurbilgin
16-03-2012, 22:07
Kadife çiçekleri ve fesleğenler...

Bundan sonraki 15 gün hava sıcaklığı sürekli 10 derecenin üzerinde görünüyor. Önce dışarı alıştırıp 2 hafta sonra yavaş yavaş bahçeye ekmeye başlayacağım...

sinasi6
16-03-2012, 22:28
Sayın ozgurbilgin,

Fideleriniz harika görünüyor. İmrendim.

Kutlarım.

heyyamola
16-03-2012, 23:46
İlk 4 resim sırık çeri domatesi...Son residme ise adını bilmediğin çiçek var...

Adını bilmediğiniz çiçek zinnia olabilir. Bu başlıktan (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1186.htm)daha detaylı öğrenebilirsiniz.

aydın
17-03-2012, 00:25
Sayın heyyamola'nın dediği gibi zinnia. Geçen sene yetiştirmiştim. Güzel bir çiçek.

Sanki tohumları biraz erken ekmişsiniz gibime geliyor. :o

ozgurbilgin
17-03-2012, 01:40
Sayın ozgurbilgin,

Fideleriniz harika görünüyor. İmrendim.

Kutlarım.

Teşekkürler...

ozgurbilgin
17-03-2012, 01:47
Sayın heyyamola'nın dediği gibi zinnia. Geçen sene yetiştirmiştim. Güzel bir çiçek.

Sanki tohumları biraz erken ekmişsiniz gibime geliyor. :o

Evet denemeye biraz erken başlamışım, seneye zamanlamaya daha dikkat edeceğiz.

ozgurbilgin
17-03-2012, 01:47
Adını bilmediğiniz çiçek zinnia olabilir. Bu başlıktan (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1186.htm)daha detaylı öğrenebilirsiniz.

Evet zinnia imiş. Gerçekten güzel ve çiçeği bol...

Cemil B.
17-03-2012, 13:47
Maşaallah ozgurbilgin , yine döktürmüssün , evi hakimiyetin altına aldın sanırım , halı üzerinde çeşit çeişit domatesler,
bak heveslendirip duruyorsun odanın bitanesini bahçeye çevirecem kirada olmasam :)

Zeki Yağlı
17-03-2012, 14:36
Özgür Bey,
Bravo sen bu işi hakkı ile becerdin.
Seneye zamanlamasını da daha iyi yaparsan daha az sıkıntı çekersin.

Kolay gelsin

sinasi6
17-03-2012, 20:49
Daha önce söz verdiğim gibi bu gün sera resimlerini çekme fırsatım oldu.

Becerebilirsem sera resimlerini yüklemeye çalışacağım.

Umarım birilerinin işine yarar.

sinasi6
17-03-2012, 20:51
Sera resimleri 2

sinasi6
17-03-2012, 20:55
Sorularınız varsa seve seve cevaplarım.

Önerileriniz varsa büyük bir memnuniyetle beklerim.

:)

Cemil B.
18-03-2012, 07:06
hayırlı olsun seranız, güzel olmus, güneş alan yerede koymussunuz super...

ozgurbilgin
18-03-2012, 17:33
Özgür Bey,
Bravo sen bu işi hakkı ile becerdin.
Seneye zamanlamasını da daha iyi yaparsan daha az sıkıntı çekersin.

Kolay gelsin

Teşekkürler Zeki Bey,
Yazdığınız önerilere elimden geldiğince uymaya çalıştım ve beni de mutlu eden bir sonuç oldu. Sadece heyecandan olsa gerek biraz erken ekmişim ama havalar ısınırsa ki öyle görünüyor problem olmayacak sanırım.

ozgurbilgin
18-03-2012, 17:38
Maşaallah ozgurbilgin , yine döktürmüssün , evi hakimiyetin altına aldın sanırım , halı üzerinde çeşit çeişit domatesler,
bak heveslendirip duruyorsun odanın bitanesini bahçeye çevirecem kirada olmasam :)

Çok yer kaplamıyorlar, ışık altındaki yer, toplam yarım metrekare civarında. Küçük kare saksı da kullanırsan epey tohum yetiştiriliyor.

Cemil B.
18-03-2012, 19:24
balkonun bir köşesine geçtim artık
içerdeki rokalarıda dışarı çıkardım , öglene dogru balkonda , aksam olunca balkondaki seramın içine koyuyorum iki gündür. halleri hoşuma gitmedi diye güneşide görünce c.tesi-pazar dışarda ttuttum, bu arada nane , çilek , ve arpacık soğanlarıda saksıda artık.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/274506d1331984051-17032012291.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/274522d1331984612-17032012292.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/274523d1331984612-17032012294.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/274524d1331984612-17032012293.jpg

sinasi6
19-03-2012, 08:36
hayırlı olsun seranız, güzel olmus, güneş alan yerede koymussunuz super...

Sayın cemheat,

Teşekkür ederim. Bol güneş alıyor olması yazın sorun olacak. İçinde bir şey yetişmez sanırım, ancak kışın çok işe yarayacak gibi düşünüyorum.

Cemil B.
19-03-2012, 12:50
Sayın cemheat,

Teşekkür ederim. Bol güneş alıyor olması yazın sorun olacak. İçinde bir şey yetişmez sanırım, ancak kışın çok işe yarayacak gibi düşünüyorum.

yazın dışarda tutarsınız olmassa seradaki saksılarınızı

Menekşe35
19-03-2012, 14:05
Sayın Zeki bey güzel çalışmalar yapmışsınız ellerinize sağlık.

Ben ev hanımıyım. İstanbulda doğdum büyüdüm. Bitki yetiştirmektende hiç anlamam. Tesadüfen siteyle tanıştım.Halil beyin göndermiş olduğu biber ve domates tohumlarımdan bazıları ektiğim torfda çimlendi. Bundan sonra ne yapmalıyım araştırıyorum.Sizler için çok kolay olan şeylerde bizler zorlanabiliyoruz.

Ben geçen gün Bauhausede üzerinde sebze resimleri gördüğüm sıvı NPK 8-8-8gübreyi hiç düşünmeden aldım. Ne işe yaradığını aldıktan sonra çözmeye çalışıyorum.
bu sıvı gübreyi aşağıdaki gibi sulandırırsam ve uygularsam.yapacağım hesaplama ve uygulama doğrumudur.
ilk yapraklar çıktıktan sonra torfa 10L 150/8=18,75cc
şaşırttıkdan sonra 10L 250/8=31,25cc
gerçek yerine aldığımda 10L 400/8=50cc
şimdiden teşekkürler.

metinsima
20-03-2012, 02:50
viyollere domates, biber, dolma, patlıcan ve çeri domates tohumlarını 18.3.2012 tarihinde ektim. Çimlenmelerini heyecanla bekliyorum. Gelişimlerini burada sizlerle paylaşacağım.

metinsima
20-03-2012, 03:23
viyollere domates, biber, dolma, patlıcan ve çeri domates tohumlarını 18.3.2012 tarihinde ektim. Çimlenmelerini heyecanla bekliyorum. Gelişimlerini burada sizlerle paylaşacağım.

Fotoğrafları yükleme girişimim maalesef başarısız oldu.

sinasi6
20-03-2012, 08:08
yazın dışarda tutarsınız olmassa seradaki saksılarınızı

Sayın cemheat,

Haklısınız. Yazın sera içinde bir şey durmaycak. Kışın fide yetiştirmek tohum çimlendirmek ve bazı bıtkileri kış soğuğundan korumak işlevi görecek sera.

Sadece devam ederse tabanında bir parça dere otu ve maydanoz olacak.

sunnet_ci
20-03-2012, 08:57
arkadaşlar merhaba
domates ve biber tohumlarımı ektim
çimlendiler
3 - 4 cm boy attılar sonrada soldular
kök boğazında incelme ve kuruma meydana geldi
sebebi sulamadan kaynaklanır mı ?
teşekkürler

metinsima
20-03-2012, 12:45

Şimdi yükleyebildim.

Cemil B.
20-03-2012, 13:11

Sn. Metinsima , photosize.com adresinde boyutu 400-500 gibi ayarlayıp dosyanızı sectikten sonra submit tusuna basarsanız size forua koyabileceginiz boyutta resmi bilgisayarınıza yükleme imkanı verir , ve sizde foruma ekleyebilirsiniz resmi, ben çözümü o sitede buldum,

Kolay gelsin

Cemil B.
20-03-2012, 13:14
arkadaşlar merhaba
domates ve biber tohumlarımı ektim
çimlendiler
3 - 4 cm boy attılar sonrada soldular
kök boğazında incelme ve kuruma meydana geldi
sebebi sulamadan kaynaklanır mı ?
teşekkürler

bu konuda uzman olmasamda ,üstadlar varken haddim olmayarak tahminim , sizinde tahmininiz gibi sulama fazlalıgı.

hberbul
20-03-2012, 13:32
Enson 2 gün önce şaşırtma yaptım.Onların da fotolarını çekip koyacağım.

hberbul
20-03-2012, 13:33
10-12 gün gibi bir sürede çimlendiler.Biberler daha yeni çimlendi.

Zeki Yağlı
22-03-2012, 01:37
Sevgili menekşe35

Hepsi doğru :)
Kolay gelsin

Zeki Yağlı
22-03-2012, 01:40
30 Mart'a kadar seyahatteyim.
Internet erişimim çok az.
Lütfen sorulara bilen herkes cevap versin.

Menekşe35
22-03-2012, 08:55
resim yükleme denemesi
275401biberlerim
275402domateslerim.
buraya kadar herşey normal gitti gibi. Umarım devamıda güzel olur.

ddmk
22-03-2012, 09:40
Sn Menekşe boyları biraz uzamış galiba bu dönemdee az su bol ışık gerekiyor 1-2 uzun boylu olsada gayet iyi görünüyorlar

metinsima
22-03-2012, 14:02
Sn. Metinsima , photosize.com adresinde boyutu 400-500 gibi ayarlayıp dosyanızı sectikten sonra submit tusuna basarsanız size forua koyabileceginiz boyutta resmi bilgisayarınıza yükleme imkanı verir , ve sizde foruma ekleyebilirsiniz resmi, ben çözümü o sitede buldum,

Kolay gelsin

Verdiğiniz link için çok teşekkür ederim. Gerçekten büyük faydası oldu.

metinsima
22-03-2012, 14:13
Bunlar da geçen seneki fidanlarım. 4 haftalık halleri...

Cemil B.
22-03-2012, 14:20
Verdiğiniz link için çok teşekkür ederim. Gerçekten büyük faydası oldu.

bilgi paylaştıkça faydalı olur
sorun çözüldüyse ne mutlu bana

kursun
22-03-2012, 16:20
Zeki beyin yazdıklarını 10 sayfasını tek tek okudum, devamını da okuyacağım.
çok faydalı bilgiler var, üyelerin sorduğu sorulara tek tek cevap vermiş, kendisine teşekkür ediyorum.
Yaklaşık üç dört yıldır, ben de tohumdan sebze yetiştiriyorum.

sinasi6
22-03-2012, 18:25
Sayın cemheat,

Mini seranızı çok beğendim. Bir tane de sizin seranıza benzer bir şey yapmalı.

Sayın metsima,

Fideleriniz harika. İmrendim, kutlarım.

metinsima
23-03-2012, 00:29
Şimdi yükleyebildim.

Resmi tetrar yükledim.

metinsima
23-03-2012, 00:31
Sayın cemheat,

Sayın metsima,

Teşekkür ederim.

Menekşe35
23-03-2012, 10:34
Sevgili menekşe35

Hepsi doğru :)
Kolay gelsin

teşekkürler....

Menekşe35
23-03-2012, 10:42
Sn Menekşe boyları biraz uzamış galiba bu dönemdee az su bol ışık gerekiyor 1-2 uzun boylu olsada gayet iyi görünüyorlar

güney cephesindeki balkona aldım.bol güneş alıyorlar şimdi.

hberbul
23-03-2012, 16:02
5-6 gün önce şaşırttığım domates çeşitlerim.

Cemil B.
24-03-2012, 08:57
Sayın cemheat,

Sayın metsima,

Teşekkürler , yapım aşamalarını balkon için mini sera yapımı( http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26553.htm ) ve cem balkon salon ( http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26553.htm ) başlıkları altında paylaşmıştım.

Saygılarımla...

metinsima
25-03-2012, 14:36
Resmi tetrar yükledim.

18 martta ekmiştim. 25 martta domates ve çeri tohumlarım patladı. Biber ve patlıcanlarda henüz bir şey yok.

sevgice
25-03-2012, 22:14
Merhabalar bende sizlerle tohumdan çimlendirdigim çiçeklerimi paylaşmak istedim.Bunları büyüyecegı yererine dikmeli mi yoksa azdaha beklemelimiyim.:confused:

276321Çinlanteri

276322Paşabıyıgı

276323Kırmızı zambak agacı lantana marigold

276324Lablab

276325Karışık yıldızçadırı

sevgice
25-03-2012, 22:23
Bunlarda devamı.Aslında başka çeşitleride aynı anda ekdim ama bunlar çimlendi.:oYılmak yok tekrar denicem. :rolleyes: ;)

Cosmos
276331

Bahardalı
276332

2 çeşit datura mor veya beyaz hangisi olucak bilemiyorum
276333

osmanbas29
26-03-2012, 08:48
Merhaba
Bilgilendirmelerinizi için çok çok *** ederim

bende haftasonu çiçek yetiştirme sevadasına düştüm
hemen Bahuaus'tan hazır çiçekler ve bir kaç saksı ve tohumlar aldım..
hemen yetiştirmek için sabrısızlanıp durdum.

drenaj için bir kaç çakıl taşı ayarladım ve saksılara koydum..
torf ve toprak koyup tohumları yerleştirdim..
yalnız siz streçle veya camla örtmüşsünüz
fakat tanıdıklarım bana önermeidler
bende yapmadım
faydası nedir streçle örtmenin

yapmadığm için bi şey olurmu
çok geç kalmış sayılırımıyım
hatamı düzeltmem için....

ozgurbilgin
26-03-2012, 22:05
Merhaba
Bilgilendirmelerinizi için çok çok *** ederim

bende haftasonu çiçek yetiştirme sevadasına düştüm
hemen Bahuaus'tan hazır çiçekler ve bir kaç saksı ve tohumlar aldım..
hemen yetiştirmek için sabrısızlanıp durdum.

drenaj için bir kaç çakıl taşı ayarladım ve saksılara koydum..
torf ve toprak koyup tohumları yerleştirdim..
yalnız siz streçle veya camla örtmüşsünüz
fakat tanıdıklarım bana önermeidler
bende yapmadım
faydası nedir streçle örtmenin

yapmadığm için bi şey olurmu
çok geç kalmış sayılırımıyım
hatamı düzeltmem için....

Toprağın nemini kaybetmemesi için streç film kullanılıyor.

cmtdmr
26-03-2012, 22:57
Merhaba,ben bitkim için güvercin gübresi kullanıcam,şerbet yapmam uygun görünüyor,şerbeti
5 lt lik şişeye nekadar güvercin güvresi ve ne kadar su ile dolduracağım,ve kaç gün aralıkla kullanacağım,gübreyi toz haline getirip te verebilirmişim ama ne kadar miktarda verebilirim ? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim .

osmanbas29
27-03-2012, 08:50
*** ederim vermiş olduğunuz bilgi için

bi şey sorabilirmyim

ben streç ile kaplamadım
bir sorun olmaz hehralde
filizlenmesi için sabırsızlanıyorum da.....:)))

Toprağın nemini kaybetmemesi için streç film kullanılıyor.

Robiinn
27-03-2012, 09:10
Çalışmalarınız çok güzel, öncelikle çok teşekkür ediyorum. Tohumdan bitki yetiştirmenin belkide en önemli faydalarından biriide susuzluğa, fidan olarak dikilen ağaçlardan daha fazla dayanması. Örneğin ceviz ağaçları meyveden yetiştirildiğinde çevre şartlarına daha çok dayanabiliyor. Tek dez avantaj genetik özelliklerinde açılmalar oluyor. Daha az meyve, meyvelerin kabuklarında kalınlaşma vb.

Robiinn
27-03-2012, 09:15
Bir kaç kat gazete kağıdını saksının çapına göre kesip toprağın üzerine yerleştirin ve bitkiler görünene kadar sulamalrınız gazete kağıtlarını ıslatarak yaparsanız başarı şansınız artacaktır.

osmanbas29
27-03-2012, 09:44
Bir kaç kat gazete kağıdını saksının çapına göre kesip toprağın üzerine yerleştirin ve bitkiler görünene kadar sulamalrınız gazete kağıtlarını ıslatarak yaparsanız başarı şansınız artacaktır.

emin olun deniyeceğim

mir_ay
27-03-2012, 17:08
zeki bey merhaba
yazdığınız yazıları okudum ve pek çok faydalı bilgi edindim.öncelikle bunun için size teşekkür ederim.benim bir sorum olacak.internetten roka ve fesleğen siparişi verdim.toprağı ve tohumu hazır geldi.ekim işlemini yaptım.strech filmle üzerlerini kapattım.dün gece rokada 1 tane filiz gördüm.sabah baktığımda ise daha da çoğalmıştı.yalnız toprak kabarmıştı.bu normal mi?elimle bastırırsam filizlere bir zarar veririm diye korkuyorum.ne yapmam lazım.yardımcı olurmusunuz?

h.ışık
27-03-2012, 19:30
Sayın mir_ay, kabaran topraga müdahale etmenize gerek yok. Bırakın tohumlar kendileri toprak üstüne çıksın. Toprağa bastırırsanız bitkilerin kırılmasına ya da zedelenmesini sebep olabilirsiniz.

mir_ay
27-03-2012, 20:10
çok teşekkür ederim :)

osmanbas29
28-03-2012, 09:50
zeki bey merhaba
yazdığınız yazıları okudum ve pek çok faydalı bilgi edindim.öncelikle bunun için size teşekkür ederim.benim bir sorum olacak.internetten roka ve fesleğen siparişi verdim.toprağı ve tohumu hazır geldi.ekim işlemini yaptım.strech filmle üzerlerini kapattım.dün gece rokada 1 tane filiz gördüm.sabah baktığımda ise daha da çoğalmıştı.yalnız toprak kabarmıştı.bu normal mi?elimle bastırırsam filizlere bir zarar veririm diye korkuyorum.ne yapmam lazım.yardımcı olurmusunuz?

1 gecede nasıl hemen flilizlendi
anlamadım gitti))))
bende fesleeğn ektim 3 gün oldu hala filizlenme yok
acabab beceremedim mi

ama ben streç ile kaplamadım...

rodoslu
28-03-2012, 10:19
Bir gecede olması imkansız, ben de ektim 1 hafta oldu daha bir ya da iki çimlenme var

kursun
28-03-2012, 10:27
Domates, biber ve salatalık fidelerim yaklaşık 7-8 santim, gece içeri alıyorum gündüz naylon kaplı mini seram var oraya koyuyorum. Gece sıcaklık 6-8 derece oluyor bırakmaya korkuyorum, sizce doğru mu?

limon
28-03-2012, 10:49
Domates, biber ve salatalık fidelerim yaklaşık 7-8 santim, gece içeri alıyorum gündüz naylon kaplı mini seram var oraya koyuyorum. Gece sıcaklık 6-8 derece oluyor bırakmaya korkuyorum, sizce doğru mu?

Doğru yapıyorsunuz. Henüz gece sıcaklıkları düşük, dışarı ekim için erken. Nisan ortalarından sonra dışarıya ekilebilir ancak yine de ani düşen sıcaklık (özellikle geceleri) olursa dikkat etmek gerekir. Kolay gelsin.

limon
28-03-2012, 10:57
anlamadım gitti))))
acabab beceremedim mi

Roka uygun koşullarda çok hızlı çimlenen sebzelerdendir. Fesleğen de 1-2 günde olmasa da hızlı çimlenir. Tabii çimlenmesi için gereken ısı, nem vb.. yerindeyse...
Hızlı çimlenen sebze tohumlarından birisi de turptur. En geç çimlenenlerden biri ise maydanozdur, çimlenmesi 45 günü bile bulabilir. Ama üzerini şeffaf bir materyalle örtüp sıcak ve nemli ortam yaratırsak süreleri kısaltabiliriz.

Streç film şart değil, bir cam kavanozu saksınıza kapak yapabilirsiniz. Veya plastik su şişesini kesip aynı şekilde mini sera ortamı yaratabilirsiniz.

Amaç hep aynıdır, sıcak ve nemli ortam yaratarak tohumun çimlenme sürecini kısaltmak.

Kolay gelsin.

osmanbas29
28-03-2012, 11:12
roka uygun koşullarda çok hızlı çimlenen sebzelerdendir. Fesleğen de 1-2 günde olmasa da hızlı çimlenir. Tabii çimlenmesi için gereken ısı, nem vb.. Yerindeyse...
Hızlı çimlenen sebze tohumlarından birisi de turptur. En geç çimlenenlerden biri ise maydanozdur, çimlenmesi 45 günü bile bulabilir. Ama üzerini şeffaf bir materyalle örtüp sıcak ve nemli ortam yaratırsak süreleri kısaltabiliriz.

Streç film şart değil, bir cam kavanozu saksınıza kapak yapabilirsiniz. Veya plastik su şişesini kesip aynı şekilde mini sera ortamı yaratabilirsiniz.

Amaç hep aynıdır, sıcak ve nemli ortam yaratarak tohumun çimlenme sürecini kısaltmak.

Kolay gelsin.

tsk ederim
ben çok cok acemiyim
yeni yeni başlıyorum
çiçek sebze yetiştirmeye
hafta sonu yaptım
fesleğen ve gecesefası ektim

bakalım bekliyorum hala
filizlenmesini

tk646
28-03-2012, 13:00
Arkadaşlar kıvırcık marullarım büyüdükçe cılızlaşıp sararıyorlar rengi açılıyor neden acaba?

Birde kedi tırnaklarım ip gibi resmen incecik besin eksikliğimi var?

Genel anlamda fidelerip sararıyor nedendir :(:(:(

osmanbas29
28-03-2012, 13:03
arkadaşlar kıvırcık marullarım büyüdükçe cılızlaşıp sararıyorlar rengi açılıyor neden acaba?

her bir toprağın üzerinde beyaz taşlar falan var
onlar ne

merak ettim valla
taşlar benim bildiğim allta olmuyor mu
drenaj için
üsttekilerin amacı nedir

mir_ay
28-03-2012, 14:39
anlamadım gitti))))
acabab beceremedim mi

rokam filizlendi osman bey :) fesleğenimde hala bir kıpırdama yok maalesef.

osmanbas29
28-03-2012, 15:02
rokam filizlendi osman bey :) fesleğenimde hala bir kıpırdama yok maalesef.

fesleğen de filizlenir yakında Miray Hnm
merak etmeyin

mir_ay
28-03-2012, 15:03
inşallah öyle olur.sabırsızlıkla bekliyorum büyümelerini :)

osmanbas29
28-03-2012, 15:09
inşallah öyle olur.sabırsızlıkla bekliyorum büyümelerini :)
sanki ben yılların tecrübelisiymişimde
çok fesleğenin filizlendiğini gördümde
size nasihat veriyorum.))))))))

bende daha ilk deneyimim
hafta sonu tohumlarını ektim)))))))

mir_ay
28-03-2012, 15:16
:)) benimde ilk denemem zaten.bende acemiyim.bu arada aynı zamanda ekmişiz tohumları.bende fesleğen ve rokayı hafta sonu ektim.eğer başarılı olursam marul ve domates ekmeyi planlıyorum.inşallah başarılı olurum.tabi sizde. :)

osmanbas29
28-03-2012, 15:39
:)) benimde ilk denemem zaten.bende acemiyim.bu arada aynı zamanda ekmişiz tohumları.bende fesleğen ve rokayı hafta sonu ektim.eğer başarılı olursam marul ve domates ekmeyi planlıyorum.inşallah başarılı olurum.tabi sizde. :)

inşaallah

tk646
28-03-2012, 16:02
her bir toprağın üzerinde beyaz taşlar falan var
onlar ne

merak ettim valla
taşlar benim bildiğim allta olmuyor mu
drenaj için
üsttekilerin amacı nedir

Perlitte ekili bazıları . O beyaz taşlar perlit. ;)

tk646
28-03-2012, 18:16
Arkadaşlar kıvırcık marullarım büyüdükçe cılızlaşıp sararıyorlar rengi açılıyor neden acaba?

Cevap arıyorum lütfen :confused:

Resimler üstteki alıntı mesajımda ;)

ozgurbilgin
29-03-2012, 12:33
*** ederim vermiş olduğunuz bilgi için

bi şey sorabilirmyim

ben streç ile kaplamadım
bir sorun olmaz hehralde
filizlenmesi için sabırsızlanıyorum da.....:)))

Streç film ile kapatırsanız çimlenene kadar nemini kaybetmez ve nemlendirme ihtiyacınız olmaz. Nemini kaybeden topraklarda nemi kazandırmak kolay olmuyor. Kurumuş toprağı suladığınızda su direkt olarak saksının dibine iner. Birde sularken tohumları yerinden oynatma riski var.

ozgurbilgin
29-03-2012, 12:34
bir şey öğrenmek istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.iş yerimde bir tane çiçek var.ama adını bilmiyorum.ve en önemlisi de bakmamıza rağmen kuruyor.nasıl müdahale edebilirim.ekte bir kaç resim paylaştım(tabi ekleyebildimmi bilemiyorum)ne yapmam lazım acaba?

Bildiğim kadarı ile tropik snow...

osmanbas29
29-03-2012, 13:02
Perlitte ekili bazıları . O beyaz taşlar perlit. ;)

tamam da faydası nedir
bunları kullanmanın

kursun
29-03-2012, 14:31
Doğru yapıyorsunuz. Henüz gece sıcaklıkları düşük, dışarı ekim için erken. Nisan ortalarından sonra dışarıya ekilebilir ancak yine de ani düşen sıcaklık (özellikle geceleri) olursa dikkat etmek gerekir. Kolay gelsin.

Teşekkür ederim.

limon
30-03-2012, 21:40

Sorun büyük ihtimal yetersiz ışık. Bu durumda fide cılız ve fazla uzun boylu olur. Normalde çıkan ilk iki yaprağın toprağın hemen üzerinde olması gerekiyor. Işık az olunca bitki ışığa ulaşmak için çabalıyor.

Fazla su da sorun yaratır. (eksik su da) Tohum çimlenme aşamasında toprağın hafif nemli olması gerekir, fazla ıslak olması istenmez. Pet bardakların dibini umarım delmişsinizdir.

limon
30-03-2012, 21:49
bir şey öğrenmek istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.iş yerimde bir tane çiçek var.ama adını bilmiyorum.ve en önemlisi de bakmamıza rağmen kuruyor.nasıl müdahale edebilirim.ekte bir kaç resim paylaştım(tabi ekleyebildimmi bilemiyorum)ne yapmam lazım acaba?

Bitkinizin adı Dieffenbachia. Adını bilmediğimiz bitkileri şu (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088.htm) başlıkta soruyoruz. Bitkinizle ilgili bir kaç başlık var, faydalanacağınızı umuyorum.
Difenbahya (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3808.htm)
dieffenbachia'da kök çürümesi (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/3139.htm)

Kolay gelsin.

tk646
30-03-2012, 22:01
Sorun büyük ihtimal yetersiz ışık. Bu durumda fide cılız ve fazla uzun boylu olur. Normalde çıkan ilk iki yaprağın toprağın hemen üzerinde olması gerekiyor. Işık az olunca bitki ışığa ulaşmak için çabalıyor.

Fazla su da sorun yaratır. (eksik su da) Tohum çimlenme aşamasında toprağın hafif nemli olması gerekir, fazla ıslak olması istenmez. Pet bardakların dibini umarım delmişsinizdir.

Evet bardakların diplerini deldim . Gündüzleri pencere önü,akşamları ise kalorifer altına bırakıyorum. Ama su konusuna daha dikkat etmeliyim anlaşılan galiba çok veriyorum suyu:(

Cevabınız için çok çok teşekkürler.

metinsima
02-04-2012, 17:07
18.3.2012 de ektiğim tohumlarımın gelişimi aşağıdadır.
1. ve 2. resim domatesler, 3.resim sivri biberler ve 4.resim patlıcanlar (yeni çıkmaya başladı.

Murat AKİKOL
02-04-2012, 19:06
Roka uygun koşullarda çok hızlı çimlenen sebzelerdendir. Fesleğen de 1-2 günde olmasa da hızlı çimlenir. Tabii çimlenmesi için gereken ısı, nem vb.. yerindeyse...

Kolay gelsin.

En geç çimlenen maydanoz diyorsunuz da ben tam 8 gün önce ektim dün yaklaşık 20-25 çimlenme oldu boy 2 cm'yi geçti sizce bi terslik varmı?

Murat AKİKOL
02-04-2012, 19:29
Işık altında yer kalmadığından yeni ektiğim tohumları koymak için ışık altındakilerin bir kısmını artık şaşırtmam gerekecek. Kadife çiçekleri yeterli olgunluğa erişti sanırım.

Ellerine ve emeğine saglık ama bütün tohumlarını 45 lik viyollere ekseydin şaşırtmak daha kolay olurdu. Şimdi senin ektiğin tohumlar şaşırtacagın zamana kadar epey büyüyüp kökleri birbirine karışacak.

osmanbas29
03-04-2012, 08:33
Arkadaşlar Geçen hafta sonu Gecesefası ektim
bugün 9. gün
ama hala bir filiizlenbe beliritisi yok
normalde kaç gün filizlenme dönemi
**** ben yanlış bi şeylermi yaptım

tk646
03-04-2012, 10:32
Arkadaşlar Geçen hafta sonu Gecesefası ektim
bugün 9. gün
ama hala bir filiizlenbe beliritisi yok
normalde kaç gün filizlenme dönemi
**** ben yanlış bi şeylermi yaptım

Ben bahçeye dikeli 1 ay oldu dün hala filizlenme yok ya geç çıkıyor **** derine diktim. Umarım ustalardan bir cevap gelir.

osmanbas29
03-04-2012, 11:02
Ben bahçeye dikeli 1 ay oldu dün hala filizlenme yok ya geç çıkıyor **** derine diktim. Umarım ustalardan bir cevap gelir.

o kadar sürüyormu
bende sulamayı fazlamı yaptım diye endişenlenmiştim.çürümesine neden oldum diye....

fazmit
05-04-2012, 13:46
Başlık altında güzel bilgiler okudum ellerinize sağlık.

Menekşe35
05-04-2012, 18:07
benim domatesler fidelerim 4. yapraklarını çıkarıyorlar. yakında gerçek yerlerine dikeceğim. sormak istediğim ektiğim tohumlar sırık cinsimi yoksa oturak cinsimi. saksı seçimi ve koltuk alma işlemi için bu bilgiye ihtiyacım var.:)yardımcı olursanız sevinirim. aşagıdaki lisrede ektiğim tohumların adları yazıyor.

çikolata çeri domates
limon erik domates
siyah kırım domates
ampul çeri sarı
ampul çeri kırmızı
zebra yeşil domates
beyaz domates
çeri domates
red rubin domates

ddmk
05-04-2012, 18:27
red robin oturak bildiğim kadarıyla diğerleri sırık olması lazım

Menekşe35
05-04-2012, 19:17
red robin oturak bildiğim kadarıyla diğerleri sırık olması lazım

red rubinin boyu diğerlerine göre oldukça küçük. hepsini aynı anda ekmiştim.teşekkürler.

Menekşe35
05-04-2012, 20:01
13 martta ektiğim domates ve biberlerim gayet güzel gelişiyorlar..
280166
280167
280168
280169

Menekşe35
05-04-2012, 20:03
kendiliğinden çıkan biberim malta eriği ağacı saksısıda büyümüş. zaten beni bu işi yapabilecek olmama teşvik edendir kendisi
280170
tarçın anason ve limon kokulu fesleğenlerim.. bunlarıda domateslerimi gerçek yerlerine alınca yanlarına dikmek istiyorum.
280171
salatalıklarım ve tüm fidelerim. bakalım küçücük balkonda hepsine nasıl yer bulucam. Halil beye, Zeki beye ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. fidelerim biraz daha canlansınlar bazılarını hediye edip gelişimlerini hediye ettiğim kişilerde takibe devam edicem. tabi ilk meyvelerini bana tohum olarak saklamak şartıyla.:)
280172
280173

camcif
05-04-2012, 21:37
Sayın Menekşe 35 ,

Bütün fideleriniz çok güzel görünüyorlar.Üstelik benim ektiğim tohumlara göre çok kısa zamanda fide haline gelmişler.Umarım harika meyveler alırsınız....Bu arada kilitli poşet fikri çok hoşuma gitti , ilk fırsatta ben de uygulayacağım.Gerçi şeffaf plastik peynir kaplarından oldukça iyi sonuçlar almıştım ama yine de alternatifleri arttırmak lazım :)

Menekşe35
05-04-2012, 22:18
Sayin camcif,evet kilitli poşet gercekten cok pratik geldi banada. Bende forumda birisinden gormüştüm. Ama o bardaklari kilitli posete koymuştu. Ben direk topragi kilitli poşete koyup çimlenme döneminde agzini kilitledim. Sonrada ağzini acarak devam ettik. Altinida bicakla deldim birkaç yerinden.

Halil Önen
05-04-2012, 22:24
benim domatesler fidelerim 4. yapraklarını çıkarıyorlar. yakında gerçek yerlerine dikeceğim. sormak istediğim ektiğim tohumlar sırık cinsimi yoksa oturak cinsimi. saksı seçimi ve koltuk alma işlemi için bu bilgiye ihtiyacım var.:)yardımcı olursanız sevinirim. aşagıdaki lisrede ektiğim tohumların adları yazıyor.

çikolata çeri domates
limon erik domates
siyah kırım domates
ampul çeri sarı
ampul çeri kırmızı
zebra yeşil domates
beyaz domates
çeri domates
red rubin domates

Bütün çeriler sırık domates. Ve koltuk almayı unutmayın...

Limon erik domates.... heyyamola (bilgilendirdi sırık domates)
Siyah kırım domates.... ömer bey ile görüşüldü, sırık domatesmiş...
Yeşil zebra domates... sarıefe... sırık domates...
Beyaz domates....limon_sever... sarıefe... sırık domates...
Red robin domates_ Zeytinlibahçe ile görüştük sırık dedi ama tam sırık gibi değil...

diğerleri için bilgi alayım geleyim...;)

heyyamola
05-04-2012, 23:19
Sayın Menekşe35

Limon Erik Domatesi, çepeçevre destekleyerek 150 cm kadar boylandırmıştım. Alttan itibaren iki sıra koltuk aldım, daha sonrakileri bıraktım. Tamamen koltuk alıp tek gövde yetiştirmeyi denemedim. Yarı sırık diyebiliriz belki...

İyi günlerde yetiştirmenizi dilerim :)

mavisedir
06-04-2012, 01:22
Benim dometeslerim asıl yapraklarını yeni çıkarmaya başladılar, menekşe35 maşallah çok güzel gelişmiş sizin fideleriniz. Benimkiler biraz sıkı ekili o yüzdenmi yavaş gelişiyorlar acaba? Gerçek yapraklarını çıkarsınlar öyle şaşırtma yapayım diyorum.

Cemil B.
06-04-2012, 09:11
Sn. Menekşe35 , Gerçekten çok güzel gelişmişler , maşaallah.
Yenecek hale geldiklerinde balkonunuz tamamen kaplanacak sanırım :))

Menekşe35
06-04-2012, 09:59
Benim dometeslerim asıl yapraklarını yeni çıkarmaya başladılar, menekşe35 maşallah çok güzel gelişmiş sizin fideleriniz. Benimkiler biraz sıkı ekili o yüzdenmi yavaş gelişiyorlar acaba? Gerçek yapraklarını çıkarsınlar öyle şaşırtma yapayım diyorum.

ben asıl yaprakları çıkmaya başlarken şaşırttım.

sariefe
06-04-2012, 13:51
Sevgili arkadaşlar sariefe menşeili olan domates çeşitleri sırık domatestir. Hepinize bereketli günler dilerim. Selamlar.

sabırsız0606
07-04-2012, 11:53
çiçek fidelerimi şaşırtma yoluyla balkondaki uzun saksılara geçirip güneş gören balkona koydum,hatta toprağı steril ettim yeni yeni azar azar güvercin gübresi de vermeye başladım bitkilerim çok yavaş gelişiyorlar:(bazıları ise aynı duruyor:(bunun sebebi nedir acaba anlamıyorum :(

Halil Önen
07-04-2012, 23:13
çiçek fidelerimi şaşırtma yoluyla balkondaki uzun saksılara geçirip güneş gören balkona koydum,hatta toprağı steril ettim yeni yeni azar azar güvercin gübresi de vermeye başladım bitkilerim çok yavaş gelişiyorlar:(bazıları ise aynı duruyor:(bunun sebebi nedir acaba anlamıyorum :(

Çok yavaş gelişmesi yeterli sıcaklığı yakalayamadığından olabilir...

Geç gelişenlerin tohumları bir az derine kaçmış olabilir.

nazok
08-04-2012, 01:40
sayın myildiz ben ilk defa tohumdan çiçek yetiştirmeye kalktım.ama çok tecrübesizim benim tohumlarım da aynı eklediğiniz resimde kiler gibi oldular .bu fideleri ne zaman şaşırtmak gerekiyor?ve ne zaman dışarı alabiliriz? benim terasım epey rüzgar alıyor acaba rüzgara dayanabilirler mi yardımcı olabilir misiniz.

metinsima
08-04-2012, 16:20
3.hafta
1.resim domatesler, 2.resim sivri biber, 3.resim hıyar ve ajur, 4.resim dolma biber, 5.resim patlıcan

Halil Önen
08-04-2012, 20:23
sayın myildiz ben ilk defa tohumdan çiçek yetiştirmeye kalktım.ama çok tecrübesizim benim tohumlarım da aynı eklediğiniz resimde kiler gibi oldular .bu fideleri ne zaman şaşırtmak gerekiyor?ve ne zaman dışarı alabiliriz? benim terasım epey rüzgar alıyor acaba rüzgara dayanabilirler mi yardımcı olabilir misiniz.

Eğer Sn. myılmaz'ın fideleri gibi ise biraz daha kalsın ve gövdeleri kalınlaşsın. Sertleşsin. Şimdi çok tazeler. Şaşırtma sonrası rüzgarsız bir ortamda kalmalı, bir kaç gün...

Halil Önen
08-04-2012, 20:27
3.hafta
1.resim domatesler, 2.resim sivri biber, 3.resim hıyar ve ajur, 4.resim dolma biber, 5.resim patlıcan

Sn. metinsima,

biberlerinizde bir sorun var gibi görünüyor. 5 10 gün gibi tekrar resmine bakalım. Sadece iki yaprak olmamalı. Ortasından sürgün vermeli ve yeni yapraklar oluşmalı. Yoksa verimsiz olurlar.

kursun
09-04-2012, 13:41
yaş tavuk gübresi buldum. 10 litrelik plastik boya kutusuna koyup
ağzını kendi kapağı ile kapadım.
kullanılır duruma gelmesi için yaptığım doğru mu?

sabırsız0606
09-04-2012, 16:45
sayın Halil Önen Bey Ankaranın havası tam ısınmış değil,çok teşekkür ediyorum.Açıkcası sıcaklık faktörü aklıma gelmemişti :) Geceleri serin gündüzler yarı güneşli Ankara havasında demekki bitkilerim normal durumdalar :)

Murat AKİKOL
09-04-2012, 18:54
Bu da benim küçük dünyam.
Balkonu bu hale getirmek için bir aydır eşime yapmadıgım yalakalık kalmadı ama konu bitki olunca razıyım.
Bu forumu okuyan tüm arkadaşlardan ricam eksik veya yanlış yaptıgım bişey varsa lütfen yazsınlar.

Murat AKİKOL
09-04-2012, 19:02
1. resim:Kırmızı salçalık biber
2. resim:En geriden 9 fide domates( biri reedrobin), 2 süs biberi, 1 patlıcan yanındaki büyük kasa arpacık sogan en öndeki sarmısak duvarın üstündekiler 2 sivri biber 1 patlıcan
3.resim: Soldan saga 45lik viyole domates fideleri ve top biber fideleri tohumdan,uzun saksı suyun içinde köklendirip ektiğim nane, yanındaki iki kasa maydanoz en sagda 1 kasa çilek.
Nasıl beğendiniz mi?

ddmk
09-04-2012, 19:13
hayırlı uğurlu olsun murat bey. bu bir hastalık işin içine girince çıkılmıyor:)

Halil Önen
09-04-2012, 21:51
sayın Halil Önen Bey Ankaranın havası tam ısınmış değil,çok teşekkür ediyorum.Açıkcası sıcaklık faktörü aklıma gelmemişti :) Geceleri serin gündüzler yarı güneşli Ankara havasında demekki bitkilerim normal durumdalar :)

Anladım sayın sabırsız0606,

ben bunu da düşünmüştüm size yazarken...

Benim anlatmak istediğim _ bu çok sık olur_ çimlenen tohumlar arsında bazıları sadece iki yaparak olarak gelişme gösterir.

Ortadan sürgün vermez. O bölge kördür ve fide büyür ama verime yatmaz.

Biz bunları şaşırtırken ayıklayıp atarız.

Onun için iki yaprak arasından sürgün_ lider_ verip vermediğine bakmalısınız, gözlemlemelisiniz.

Ben de teşekkür ederim. Saygılar

metinsima
10-04-2012, 13:13
Sn. metinsima,

biberlerinizde bir sorun var gibi görünüyor. 5 10 gün gibi tekrar resmine bakalım. Sadece iki yaprak olmamalı. Ortasından sürgün vermeli ve yeni yapraklar oluşmalı. Yoksa verimsiz olurlar.

Sn Halil Önen bey, ilginize teşekkür ederim. Evet 3 haftada gelişimleri biraz yavaş gibi geldi bana da. Ancak buna rağmen resimde pek belli olmasa da iki yaprağın arasından filizlenmeler başladı.:)

aigneis
13-04-2012, 19:06
Sayin Zeki Bey verdiginiz bilgiler sayesinde ilk cimlendirme denememde bir cok hata yaptigimi farkina vardim. Ancak yapmis bulundum ve simdi bunlari duzeltmenin bir yolunu ariyorum. Halihazirda cimlendirmek icin torfa ektigim tohumlarimi kaybetmek istemiyorum. Bir heves lavanta ve gulhatmi tohumu aldim. Lavantayi pencere saksisi dedikleri ince uzun bir saksiya gulhatmini de tek kullanimlik yemek saklamaya yarayan kapakli seffaf plastik kaplara uzerinde yazdigi gibi ektim. Ustunu strec filmle kapattim. Ancak ne zaman baksan ustu dediginiz gibi mat olmasina ragmen bir km mm alti kup kuru. Genel kullanim icin olan torflardan kullandim. Disarida birakiyorum. Hava gunduzleri 18-22 derece arasinda. Geceleri de 8-10 derece. Sanirim geceleri iceri almaliyim. Bundan baska ne yapabilirim? Torfun kuru olmasi problemini nasil cozebilirim?

Zeki Bey ve diger degerli uyeler eger bana bu konuda yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

Zeki Yağlı
14-04-2012, 11:29
Bitkileriniz gerçek yapraklarını çıkardılarsa ve sağlıklı görünüyorlarsa balkona çıkaraıp rüzgara ve güneşe alıştırmalısınız.
Rüzgarın ve güneşin şiddetine kontrollu yapın.
Kolay gelsin

Zeki Yağlı
14-04-2012, 11:58

Bitkinizin adı Diffenbachia.

Forumda bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3808.htm) tartışılıyor.

Bence bulunduğu yerde çok fazla ışık var belki direkt güneş de alıyor.

Pencereden yaklaşık 2 metre uzakta tutun.

Ayrıca 10 derecenin altında sıcaklıklarda da donar

Zeki Yağlı
14-04-2012, 12:05

Sayın tk646,

Bitkilerinizin şu andaki durumu nedir bilmiyorum.
Fotoğraflara bakınca iki şey aklıma geliyor

Fazla su veriyor olabilirsiniz: sulamayı kesin, tprf/ortam kurumaya başlayınca tekrar azar azar su verin
Işık az olabilir: mümkünse üzerlerine gece yanacak bir flürosan koyun veya pencereye daha yakın dizin

İsterseniz bir de son fotoğraflarını yükleyin.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
14-04-2012, 12:37
Ancak ne zaman baksan ustu dediginiz gibi mat olmasina ragmen bir km mm alti kup kuru. Genel kullanim icin olan torflardan kullandim. Disarida birakiyorum. Hava gunduzleri 18-22 derece arasinda. Geceleri de 8-10 derece. Sanirim geceleri iceri almaliyim. Bundan baska ne yapabilirim? Torfun kuru olmasi problemini nasil cozebilirim?

Zeki Bey ve diger degerli uyeler eger bana bu konuda yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

Tohumları diktiğiniz kabın altı delik olduğunu umuyorum.

Torfu kürdan gibi bir aletle birçok yerinden delik ve üzerinden sulayın.

Eğer su torfu hiç ıslatmadan akıp gidip deliklerden çıkıyorsa o zaman tohum diktiğiniz kabı kenarları yüksek bir kaba (tepsi diyelim) oturtun.

Tepsiye alabildiğince, su alttaki deliklerden yükselebilecek kadar su doldurun.

Ve ıslaklığın yukarı doğru çıkmasını, torfun renginin koyulmasını bekleyin.

Islaklığın yüzee çıkması torfun kuruluğuna ve kabınızın derinliğine göre iki gün alabilir.

Sürekli takip edin.

Islaklık yüzeye çıkınca alttaki su tepsisini alın.

Kolay gelsin

selefiyye3431
15-04-2012, 13:25
Zeki Bey size bir kaç soru sormak istiyorum. Ben de bazı arkadaşlar gibi bu işte yeniyim.
1- 31 Mart ta ateş çiçeği tohumlarını ektim, filizlendiler ve son 5 gündür gerçek yapraklarını açtılar ama şu an cotyledonlardan birazcık büyükler, bu büyüme hızı normalmidir(gündüz ve gece ışığına, gübrelemeye dediğiniz gibi dikkat ediyorum)
2- Şu an şaşırtma öncesi 20-20-20 gübreden 150ppm veriyorum. Anlattıklarınıza göre 1litreye yaklaşık 1gr kadar -çay kaşığı ucu- veriyorum. Fakat bu miktar ne kadar filize verilmeli, bu miktar bir filize mi yoksa 8-10 filize birden mi toplam bu kadar verilecek anlayamadım. Ben bardak içerisinde tohumlarımı ektim. 20 bardakta bulunan bu filizlere 1 litre gübreli suyu versem torf çok sulanmış olmaz mı, bu noktalarda yanlışlarım var mı bizi aydınlatırsanız seviniriz.

Zeki Yağlı
15-04-2012, 17:29
Zeki Bey size bir kaç soru sormak istiyorum. Ben de bazı arkadaşlar gibi bu işte yeniyim.
1- 31 Mart ta ateş çiçeği tohumlarını ektim, filizlendiler ve son 5 gündür gerçek yapraklarını açtılar ama şu an cotyledonlardan birazcık büyükler, bu büyüme hızı normalmidir(gündüz ve gece ışığına, gübrelemeye dediğiniz gibi dikkat ediyorum)
2- Şu an şaşırtma öncesi 20-20-20 gübreden 150ppm veriyorum. Anlattıklarınıza göre 1litreye yaklaşık 1gr kadar -çay kaşığı ucu- veriyorum. Fakat bu miktar ne kadar filize verilmeli, bu miktar bir filize mi yoksa 8-10 filize birden mi toplam bu kadar verilecek anlayamadım. Ben bardak içerisinde tohumlarımı ektim. 20 bardakta bulunan bu filizlere 1 litre gübreli suyu versem torf çok sulanmış olmaz mı, bu noktalarda yanlışlarım var mı bizi aydınlatırsanız seviniriz.

Sayın selefiyye3431,

1) Sorunuzdan "acaba biraz hızlı mı gidiyor?" endişesi çıkarıyorum.
Aslında normal. Ortam ısısını biraz fazla tuttu iseniz daha hızlı çimlenir.
Tamamına yakını çimlendi ise artık kabı daha serin bir yere 13-15 derecellik bir yere koyun.

2) Hazırladığınız gübreli su ile normal sulama yapın, daha fazla değil.
Bu dönemde çok fazla sulama yapmak gerekmez. Yalnız yetecek kadar.
Bitki az ise 1 litreden daha az miktarlarda gübreli su hazırlayın veya artanını saklayın daha sonra kullanın.

Kolay gelsin.

Tura
18-04-2012, 15:40
Kötü... çok kötü.
Bugün çok sert ve kuvvetli esen rüzgar mobil seramı altüst etmiş. Yetişene kadar tarumar oldu. 3 Selluka tohumu ancak kurtarabildim.
Bu sene hep aksi gidiyor. Hayırlısı.

Seranın camları kırılmış... bütün fideler uçuşmuş..bi şey kalmamış

284366

284367

Kurtardığım selluka tohumları...inşallah tutar
284368

284369