Bağlan

View Full Version : Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6

ergun35
25-04-2011, 21:23
Sevgili ergun35,

Fevkalade güzel. Elinize sağlık.

Bazı tohumların biraz daha farklı istekleri var. Kısmet olursa onlara ileride değiniriz.

Cam güzeli tohumlarının üzerine hiç torf örtmemek gerekiyordu.
Mümkünse flüorasan lamba altına alın ve ısıyı da yükseltebiliyorsanız 24 dereceye yükseltin.

Çimlendirebileceğinizi sanıyorum.

Kolay gelsin.

zeki hocam teşekkür ederim yaklaşık 1 haftadır floresan ışıgında tutuyorum fidelerimi, diyebilirim bütün sorunlar çözüldü boyları normalden fazla uzamıyorlar,cotyledon yapraklar çok neşeli çıkıyorlar ana yapraklar mükemmel
insanın fide olup yanlarında yatması geliyor içinden:D
tabi daha eksiğimiz çok bunuda tohumları tanıyarak deneme yanılma ile dahada geliştireceğimize inanıyorum yeni bilgilerinizi takip etmek zevk verecek teşekkürler çaılşmalarınızı bekliyorum.sağlıcakla kalın

h.ışık
25-04-2011, 22:18
Sayın ergun35;
İşte lafın özü. Çok Çok beğendim.

tabi daha eksiğimiz çok bunuda tohumları tanıyarak deneme yanılma ile dahada geliştireceğimize inanıyorum yeni bilgilerinizi takip etmek zevk verecek teşekkürler çaılşmalarınızı bekliyorum.sağlıcakla kalın

Burada da durumuzu e beklentimizi çok güzel özetlemişsiniz. teşekürler.

toprakbu
25-04-2011, 22:44
İşte bu kadar.

Sevgili Tura sizi kutlarım.

Çok güzel bir örnek verdiniz, kimbilir kaç kişiyi cesaretlendirdiniz.

Sağolun, varolun.

Bir uyarı:

Fideleri daha serin bir yerde büyütmek lazım.

Çimlenme tamamlanınca (= tohumların büyük çoğınluğu cotylendonlarını açınca) çimlendirme kabını mümkünse 10 derece civarında (15 derece altında) ve aynı miktarda ışık alan (günde 16 saat) başka bir yere alın.

Ve çok su vermeyin..

Gelişmeleri zaman zaman burada göstermeyi ihmal etmeyin.

Kolay gelsin.

Selamlar

Zeki Bey merhaba...bu 'fideleri 10 derecenin altında büyütmek lazım' bunun nedeni nedir acaba?...teşekkürler...

ergun35
26-04-2011, 09:22
Sayın ergun35;
İşte lafın özü. Çok Çok beğendim.

Burada da durumuzu e beklentimizi çok güzel özetlemişsiniz. teşekürler.

teşekkür ederim h.ışık gönlümden geldiği gibi yazıyorum.

Zeki Yağlı
26-04-2011, 11:22
zeki hocam teşekkür ederim yaklaşık 1 haftadır floresan ışıgında tutuyorum fidelerimi, diyebilirim bütün sorunlar çözüldü boyları normalden fazla uzamıyorlar,cotyledon yapraklar çok neşeli çıkıyorlar ana yapraklar mükemmel

Sevgili ergun35,

İyi neticeler almanıza çok seviniyorum.
Eminim bu başkalarına da cesaret veriyordur.
Beklentim yakın zamanda burada "Ben de denedim ve başardım" diyenlerin sayılarının artması.
Ama bir ricam var: başaran herkesin fidelerinin fotoğraflarını buraya koymalı ki gören herkes "Ben de yapabilirim! Ben de deneyeceğim!" diyebilsin.

Daha fazla bilgi, öncelikle de tohum cinslerine göre çimlendirme koşullları farklılıkları gibi konularda bilgiye ihtiyaç olduğunu biliyorum.

Onları nasıl toparlayıp da buraya aktaracağımı düşünüyorum.

Yakın zamanda yeni birşeyler ekleyebilmeyi umuyorum.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
26-04-2011, 11:52
Zeki Bey merhaba...bu 'fideleri 10 derecenin altında büyütmek lazım' bunun nedeni nedir acaba?...teşekkürler...

Sayın toprakbu,

10 derecenin değil 15 derecenin altında dedim.

Aslında büyüme hızının ısıya göre değişimi bitki cinsine göre farklı oluyor.

Genel olarak ısı arttıkça bitki daha hızlı büyüyor.

Bir yerlerde düşük sıcaklıklarda bitkinin daha iyi dallandığını okudum

Ama bence asıl sebep amatörler bitki büyüttükleri yerleri yeterli aydınlatamadıkları için bitkiler "leylek gibi" uzayıp gidiyorlar.

Bu benim tecrübelerimle de sabit.

Bu konu daha çok sizin konunuzgibi geliyor.

Onun için sizin bu konudaki düşünceleriniz benimkilerden önenli olmalı.

Selamlar

serkanhoca
26-04-2011, 17:11
Hayatında ilk defa tohum eken bir kişi olarak Zeki Bey'in anlattıklarının çok faydası oldu. O nedenle uğraşılarımın resimlerini paylaşmak istedim. Eksiklerim varsa ve belirtirseniz çok sevinirim.

Siyah Tula Domatesler ve Kırmızı Kestane Kabağı
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000546.jpg

Pembe Domatesler ve Soğanlar
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000547.jpg

Soğanlar
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000548.jpg

Pembe Domatesler
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000549.jpg

Köklendirmeye Çalıştığım Armut Çelikleri
http://i651.photobucket.com/albums/uu238/serkanhoca/P1000550.jpg

FIRUZAN
26-04-2011, 22:33
Merhaba ,
Formdan aldığım çeşitli domates tohumlarını çimlendirdim.Acaba durumları sizce nasıl görünüyorlar ,dometes çimlendirmesi için sizce geç mi kaldım acaba sanki geç gelişiyorlar ?

Zeki Yağlı
26-04-2011, 23:51
Hayatında ilk defa tohum eken bir kişi olarak Zeki Bey'in anlattıklarının çok faydası oldu. O nedenle uğraşılarımın resimlerini paylaşmak istedim. Eksiklerim varsa ve belirtirseniz çok sevinirim.

Siyah Tula Domatesler ve Kırmızı Kestane Kabağı

[Pembe Domatesler ve Soğanlar

Soğanlar

Pembe Domatesler

Köklendirmeye Çalıştığım Armut Çelikleri

serkanhoca,

Durum çok çok güzel.

Çimlendirme harcı olarak ne kullandın?
Çatlaklar sulamayı pek düzenli yapmadığını gösteriyor.
Harç yalnız torf ise kuruyunca tekrar ıslatmak zor olabilir.
Tamamen kurumadan ama nemli tutmaya çalış.

Tümü başlarını ışığa döğru eğmişler.
Bunu engellemek için olduğu yerde tavaları 180 derece döndürerek ışığın bir gün bir taraftan ertesi gün diğer taraftan gelmesini sağla.

Manisada gece ısıları 12 derecenin altına düşmüyor görünüyor. Tavaları dışarıda bol ışıklı, ama direkt güneş almayan bir yerde büyütmeye devam et.

Resimleri de dışarıya link vererek değil siteye yükle.

Nasıl yapılacağı burada anlatılıyor (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256).

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
27-04-2011, 00:05
Merhaba ,
Formdan aldığım çeşitli domates tohumlarını çimlendirdim.Acaba durumları sizce nasıl görünüyorlar ,dometes çimlendirmesi için sizce geç mi kaldım acaba sanki geç gelişiyorlar ?

Sevgili FIRUZAN,

Çimlendirme fena değil.

Ama üstten gelen ışık çok az.

Onları daha bol ışık alan bir yere koy.

Keşke geceleri 25 cm üzerlerine bir fluoresan lamba yakabilsen.

Kapların dibi delik mi? Suladıkça fazla su dışarıya akabiliyor mu?

Bu sene kendi fidelrinden domates yemenin yolu görünmüş:)

Kolay gelsin.

Selamlar

sebnem&mircan
27-04-2011, 00:52
Biberler, salataliklar, domatesler ve kadifeler

Zeki Yağlı
27-04-2011, 05:45
Biberler, salataliklar, domatesler ve kadifeler

Sevgili sebnem&mircan,

Bunları sizin oralardaki Garden Center'dan mı aldınız? Kaça aldınız? :)

Maaşallah çok güzel yetişmişler.

Yalnız bu bardakların altı delik mi? Delik değilse suladıkça su altında birikir ve çürür diye korkuyorum.

Sizin oralarda en son don ne zaman oluyormuş?

Ne zaman bahçenize dikeceksiniz?

O zamana kadar haftada bir NPK sı dengeli (balanced fertilizer) ile besleyin.

Ne kadarı ne kadar suya karıştıracağınız alacağınız gübre üzerinde yazar.

Sakın daha fazla kullanmayın. Yakarsınız.

Bahçeye dikmeden son 2-3 hafta da dışarının rüzgarına ve güneşine alıştıracaksınız unutmayın.

Ama en zor kısmı buraya kadardı. Onu da çok iyi becermişsiniz. Bravo.

Kolay gelsin

serkanhoca
27-04-2011, 13:46
Bazılarında çimlendirme harcı olarak torf-bahçe toprağı-dere kumu ve keçi gübresi karışımı kullandım, soğanlarda sadece torf kullandım. Şimdi soğanların üzerlerine de bahçe toprağı ve keçi gübresi ekledim.

Sulamayı yaparken fazla yapmamaya özen gösterdim ve akşamüstü yapmaya çalıştım.

Terasda bulundukları için ışık gelen yöne doğru yönelmeler oldu, ara ara yer değiştirmek yerine onları belli sürelerde yer değiştirdim. Bundan sonra eğilimlere göre yer değiştirmeye çalışırım.

Biberlerin çıkmasını beklediğim için şu an dışarıya almıyorum. Biberler de bugün yüzlerini göstermeye başladılar. Bundan sonraki bir kaç günde dışarı alıp, şaşırtma işlmelerine başlarım sanırım. Ayrıca kabak ve domateslerin de üzerlerine biraz harç eklemeye çalıştım.

Resim konusunda sorun yaşadığım için dışarıdan link vermiştim.

sebnem&mircan
27-04-2011, 14:57
Sevgili sebnem&mircan,

Bunları sizin oralardaki Garden Center'dan mı aldınız? Kaça aldınız? :)

Maaşallah çok güzel yetişmişler.

Yalnız bu bardakların altı delik mi? Delik değilse suladıkça su altında birikir ve çürür diye korkuyorum.

Sizin oralarda en son don ne zaman oluyormuş?

Ne zaman bahçenize dikeceksiniz?

O zamana kadar haftada bir NPK sı dengeli (balanced fertilizer) ile besleyin.

Ne kadarı ne kadar suya karıştıracağınız alacağınız gübre üzerinde yazar.

Sakın daha fazla kullanmayın. Yakarsınız.

Bahçeye dikmeden son 2-3 hafta da dışarının rüzgarına ve güneşine alıştıracaksınız unutmayın.

Ama en zor kısmı buraya kadardı. Onu da çok iyi becermişsiniz. Bravo.

Kolay gelsin

Yakalandik mi? Fideleri satin aldigim bu kadar mi belli oldu :p
Sizin degerli bilgileriniz isiginda buraya kadar geldik, Insallah bundan sonrada sonuc meyvasini yemek olur. Bardaklarin alti delik bir problem yok.
Yalniz salataliklarin bazilarinda tomurcuk gibi seyler var onlar nicedir oylece duruyor ne uzuyorlar nede gelisiyorlar. Salataliklar o sekilde kaldi ne yapmam lazim bilemedim. Burda en son don ne zaman ogrenemedim lakin mayis gibi bahceye ekim basladigini soylediler. Hava gunesli oldugunda balkona aliyorum fideleri (golge yere) bi sure orda duruyolar serinlik baslayincada iceri aliyorum. Hava kapali oldugunda isik kullanayim diyorum, ne dersiniz? Burda bi akvaryumcuda kertenkeleler, yilanlar icin kullanilan gunisigi lambasi var. Florasan seklinde degil ama. Isi yapmiyormus 150 w en yuksek 15 w en dusuk olan. Kullanma mi tavsiye edermisiniz su asamada.
o.4 - 1.68 - 6.53 Iki haftada bir organik sivi fertilizer kullaniyorum. Bu siviyi topraga veriyorum. Yapraklara deydirmeden acaba yapraklarada fisfislasam mi, bi zarari olur mu?

Zeki Yağlı
27-04-2011, 15:32
Bazılarında çimlendirme harcı olarak torf-bahçe toprağı-dere kumu ve keçi gübresi karışımı kullandım, soğanlarda sadece torf kullandım. Şimdi soğanların üzerlerine de bahçe toprağı ve keçi gübresi ekledim.

.

serkanhoca,

Sizin yaptığınız harç şaşırtma harcı, doğru çimlendirme harcı değil. Peki sterilizasyon yaptınız mı?

Kabak, salatalık, karpuz, gibi zaten doğrudan toprağa ekilebilen tohumlarda sorun yaratmaz ama biraz daha nazik çiçek tohunlarında toprak ve gübre içinden gelecek bakteri, mantar, böcek yumurtaları dolayısıyla tüme emekleriniz boşa gider.

Hızla yapacağım derken hepsini kaybedersiniz.

Maksimum başarı için doğru çimlendirme ortamı çimlendirme torfu olmalı.
Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
27-04-2011, 15:38
Yakalandik mi? Fideleri satin aldigim bu kadar mi belli oldu :p
Sizin degerli bilgileriniz isiginda buraya kadar geldik, Insallah bundan sonrada sonuc meyvasini yemek olur. Bardaklarin alti delik bir problem yok.
Yalniz salataliklarin bazilarinda tomurcuk gibi seyler var onlar nicedir oylece duruyor ne uzuyorlar nede gelisiyorlar. Salataliklar o sekilde kaldi ne yapmam lazim bilemedim. Burda en son don ne zaman ogrenemedim lakin mayis gibi bahceye ekim basladigini soylediler. Hava gunesli oldugunda balkona aliyorum fideleri (golge yere) bi sure orda duruyolar serinlik baslayincada iceri aliyorum. Hava kapali oldugunda isik kullanayim diyorum, ne dersiniz? Burda bi akvaryumcuda kertenkeleler, yilanlar icin kullanilan gunisigi lambasi var. Florasan seklinde degil ama. Isi yapmiyormus 150 w en yuksek 15 w en dusuk olan. Kullanma mi tavsiye edermisiniz su asamada.
o.4 - 1.68 - 6.53 Iki haftada bir organik sivi fertilizer kullaniyorum. Bu siviyi topraga veriyorum. Yapraklara deydirmeden acaba yapraklarada fisfislasam mi, bi zarari olur mu?

Işığı tavsiye ediyorum ama 2 x 40 W fluoresan gibi birşey olabilir.
Burada lambadan beklediğimiz ısı değil ışık.

Soğuk gün ışığı veren lambaları bitkilerinizin 25 cm üzerine koyun.

Çok faydasını görürsünüz.

Ayrıca bu dönemde fidelerinize N, P, K rakamları birbirine daha yakın olan gübreleri tercih edein.

Suya uygun miktarda koyarsanız yapraktan da verebilirsiniz.

Ama gübre konusunda çok vermektense cimri olun..

Kolay gelsin

serkanhoca
27-04-2011, 16:00
Sterilizasyonu sizin önceki mesajlarda anlattığınız gibi fırınlama işlemi yapmadım bunun yerinde biraz toz kireç ile bu malzemeleri karışırarak evin bahçesindeki, güneşgöre beton zemin üzerinde yayarak güneş altında kalmasını sağladım. Çiçek vb süs bitkileri için sadece torf kullanmaya çalışıyorum.

Zaten fırınlama işine girseydim, bir daha eve almazardı.

ergun35
27-04-2011, 21:19
sebnem&mircan Iki haftada bir organik sivi fertilizer kullaniyorum. Bu siviyi topraga veriyorum. Yapraklara deydirmeden acaba yapraklarada fisfislasam mi, bi zarari olur mu?

sayın sebnem&mircan
ustamdan izinsiz istemeden konuya girdim ama N P K gübre konusu çok önemli yazınızdan anladığım kadarı ile sııvıyı hiç çözeltmeden kullanıyorsunuz gibi geldi aman dikkat emeklerinizi boşa çıkarmayın kullanma talimatını muhakkat okuyun türkiyedeyi sıvı gübrelerin büyük bir kısmı su ile çözeltilererk kullanılıyor hele hele bebeklik dönemlerinde miktar çok değildir benim granül ve sıvı gübre uygulamam granülde 10 lt suya 5 gr sıvıda 10 lt ye 15 ml dir oranları suyun miktarına göre azaltıp çogaltıyorum.. bilgilerinize

h.ışık
27-04-2011, 22:42
Sayın Zeki Yağlı Hocam,
Aktardığınız bilgilerinizden çok faydalandım, ektiğim birçok tohumda karşılaştığım durum hakkında fikrinizi almak istiyorum.
Tohumlar kabuklarıyla birlikte toprak üstüne çıkıyorlar. Tohum kabuklarıyla 1-2 hafta yaşayıp sonra ölüyorlar. Bir türlü kabukları atamıyorlar. Özellikle domates ve biber tohumlarında bu sorunu yaşadım. Goji berry ve Altın çilek tohumlarında kabuklar toprak üstüne çıksada bir miktar sonra düşüyor. Sebze tohumlarında bir türlü düşmüyorlar.
2 haftaya yaklaşan bir tohumum halen kabuğuyla birlikte yaşam mücadelesi vermekte.
Bu tohuma ve bundan sonraki tohum ekimlerinde böyle bir durumla karşılaşmamamız için dikkat etmemiz gereken püf nokta varmıdır? Teşekürler.

Zeki Yağlı
28-04-2011, 01:03
Sayın Zeki Yağlı Hocam,
Aktardığınız bilgilerinizden çok faydalandım, ektiğim birçok tohumda karşılaştığım durum hakkında fikrinizi almak istiyorum.
Tohumlar kabuklarıyla birlikte toprak üstüne çıkıyorlar. Tohum kabuklarıyla 1-2 hafta yaşayıp sonra ölüyorlar. Bir türlü kabukları atamıyorlar. Özellikle domates ve biber tohumlarında bu sorunu yaşadım. Goji berry ve Altın çilek tohumlarında kabuklar toprak üstüne çıksada bir miktar sonra düşüyor. Sebze tohumlarında bir türlü düşmüyorlar.
2 haftaya yaklaşan bir tohumum halen kabuğuyla birlikte yaşam mücadelesi vermekte.
Bu tohuma ve bundan sonraki tohum ekimlerinde böyle bir durumla karşılaşmamamız için dikkat etmemiz gereken püf nokta varmıdır? Teşekürler.

fotoğraflarını koyun anlamaya çalışalım

Hatice Tarhan
28-04-2011, 01:31
Zeki bey verdiğiniz bilgiler doğrultusunda daha önce tohum yetiştirmeyi denedim,şebboy,japon kavağı ve sabah sefası hariç diğer tohumlar malesef çimlenmedi.
Diğer tohumların bayat olduğu düşüncesindeyim.Bu gün altın çilek ve goji bery ektim, çimlendirme için torf ve dere mili karıştırdım ve fırınladım(başka alternatif yoktu)dere mili çimlendirme için uygunmudur?uygun değilse sadece torfa mı ekmemi önerirsiniz sabah yeniden ekerim.Saygılar, teşekkürler.

sebnem&mircan
28-04-2011, 02:14
sayın sebnem&mircan
ustamdan izinsiz istemeden konuya girdim ama N P K gübre konusu çok önemli yazınızdan anladığım kadarı ile sııvıyı hiç çözeltmeden kullanıyorsunuz gibi geldi aman dikkat emeklerinizi boşa çıkarmayın kullanma talimatını muhakkat okuyun türkiyedeyi sıvı gübrelerin büyük bir kısmı su ile çözeltilererk kullanılıyor hele hele bebeklik dönemlerinde miktar çok değildir benim granül ve sıvı gübre uygulamam granülde 10 lt suya 5 gr sıvıda 10 lt ye 15 ml dir oranları suyun miktarına göre azaltıp çogaltıyorum.. bilgilerinize

Ilginiz icin cok tesekkur ederim Ergun35. Gubreyi aldigim yerden edilen tarife uyarak iki lt suya bir tatli kasigi karistirarak yapiyorum. Direk topraga uyguluyorum yapraklara hic fisfislamadim. Granulde var ama onu hic kullanmadim nasil yapildigini bilmedigim icin sivi aldim. Eh dil bilmeyince kendi basima anca bu kadar yapabiliyorum :) Peki bu granul iki litre suya kac gr hazirlanir. Birde mesela hepsini bitiremiyorum gubrenin kalanini iki hafta sonra kullanabilirmiyim yoksa yenimi hazirlayip vermem lazim. Siz yapraklara kullaniyormusunuz ?

Zeki Yağlı
28-04-2011, 03:45
Zeki bey verdiğiniz bilgiler doğrultusunda daha önce tohum yetiştirmeyi denedim,şebboy,japon kavağı ve sabah sefası hariç diğer tohumlar malesef çimlenmedi.
Diğer tohumların bayat olduğu düşüncesindeyim.Bu gün altın çilek ve goji bery ektim, çimlendirme için torf ve dere mili karıştırdım ve fırınladım(başka alternatif yoktu)dere mili çimlendirme için uygunmudur?uygun değilse sadece torfa mı ekmemi önerirsiniz sabah yeniden ekerim.Saygılar, teşekkürler.

Hatice hanım merhaba,

Dere mili şart değil ama fayda sağlar.
Fırınlamakla iyi yapmışsınız.
Bu sefer başarmanızı diliyorum.

Selamlar

MrŞahin
28-04-2011, 03:53
Salalmlar. men azerbaycandanam .evvelceden bilgileriniz icin teşekkür ederimş men torfu kullanırkan sterilize etmezdim bu yüzden zaralarını gördümş amma çimlendirme konusunda fikirlerimi paylaşmaq isterim ş ben torfa yarı yarı ya kum ılave edirem tohum serpdikden sonra üzerini kapatmadan spreyle devamli püskürtürümş hatta az maz kurusa bile yeni çıkan çimlere bir şey olmuyor.

ergun35
28-04-2011, 06:46
Ilginiz icin cok tesekkur ederim Ergun35. Gubreyi aldigim yerden edilen tarife uyarak iki lt suya bir tatli kasigi karistirarak yapiyorum. Direk topraga uyguluyorum yapraklara hic fisfislamadim. Granulde var ama onu hic kullanmadim nasil yapildigini bilmedigim icin sivi aldim. Eh dil bilmeyince kendi basima anca bu kadar yapabiliyorum :) Peki bu granul iki litre suya kac gr hazirlanir. Birde mesela hepsini bitiremiyorum gubrenin kalanini iki hafta sonra kullanabilirmiyim yoksa yenimi hazirlayip vermem lazim. Siz yapraklara kullaniyormusunuz ?

sayın sebnem&mircan muhtamelen almış olduğunuz sıvı gübre 1 lt lik ambalajlarda satılıyordur.yani bunun içinden 3-5 ml kulanarak herhalde 5 senede biter bu şartlar halinda ben herseferinde yeniden hazırlıyorum miktarıda eczaneden aldığım 5 ml lik şiringa ile yapıyorum yani 1 lt miktara 1,5 ml koyuyorum.gübreler konusunda ve araştırmalarıma göre yapraktan gübre verme dönemi fidelerin biraz büyüyüp çiçeğe dönme dönemindedir. toprağa verdiğiniz miktarın yarı yarıya yani 1 lt ye 0,75 ml gibi olması lazım birde bildiğim kadarı ile çok sık npk gübre kullanmak bitkinin olumsuz büyümesinede sebep olur bu yüzden fasılalı vermek lazım.zeki bey bir yanlışım var ise beni düzeltirmisiniz.zeki bey ayrıca fidelerim büyüdükçe kulaklarınızı çınlatıyorum..teşekkürler..

h.ışık
28-04-2011, 08:23
fotoğraflarını koyun anlamaya çalışalım

Örnek olarak bu resimdeki domates tohumu gönderebilirim. Daha önce bu durumda 4-5 tane tohum olup 1-2 hafta dayanabildiler. sonraki ekimler için bilgilenmemiz gerekir diye düşünüyorum.

Teşekür ederim.

FIRUZAN
28-04-2011, 08:45
Teşekkürler Zeki Yağlı ,çok haklısınız geceleri fluoresan şart boy uzuyor çünkü.
Kapların altı delik drenaj olayını artık öğrendim :)hemen diğer tohumlarım için lambayı almam gerekiyor.

ergun35
28-04-2011, 08:55
Teşekkürler Zeki Yağlı ,çok haklısınız geceleri fluoresan şart boy uzuyor çünkü.
Kapların altı delik drenaj olayını artık öğrendim :)hemen diğer tohumlarım için lambayı almam gerekiyor.

sayın firuzan linkteki fluoresan bu iş için ideal fiatıda makul gibi, gözüküyor

http://www.magicplant.net/651-2x18w-sylvania-grolux-set.html

FIRUZAN
28-04-2011, 09:18
çok teşekkürler ergun35 :)

ciceksever70
28-04-2011, 14:58
Zeki bey iyi günler. Daha önceki deneyimlerimde direk bahceye ekimde basarili olamadigim icin kabak ve salataliklari mecburen önceden cimlendirip sonra bahceye aktariyorum. Kabak fidelerim büyüyor, bu hafta hava burada yagisli simdi bahceye aktarsam yanlis mi yapmis olurum? Kuru havayi beklesem daha mi iyi olur? Ayni tereddütü tohumdan yetistirdigim kosmos, zinnia, kadife gibi mevsimlik ciceklerde de yasiyorum. Hangi hava sartlari topraga aktarmak icin en uygundur sizce? Tesekkürler, saygilar.

ozgurbilgin
29-04-2011, 13:22
Merhaba Zeki Bey,

İlk defa geçen sene tohumdan yetiştirme merakım denemesi yaptım ama pek iyi sonuç alamamıştım. Detaylı tarifinize yakın bir yöntem kullanarak bu sene tekrarladım ve sonuçlar oldukça iyi. Öncelikle bu sebeple çok teşekkür ederim.

Resim çekecektim ama makinada sorun çıktı. Halledip resimleri yükleyeceğim. Resimsiz tarif edebilir miyim bilmiyorum ama bir sorum olacak. Bazı tohumlarda çimlendikten sonra kök kısmında beyaz beyaz tüylenme oluyor, bu normal bir durum mudur yoksa eksik yaptığımız birşeyler mi vardır?

ergun35
29-04-2011, 13:58
zeki bey işte ısı+ışık+nem 'in doğru kullanıldığı zaman çıkan sonuçlar 2.ayda çimlendirdiğim tohumlarıma bakıyorumda sizden öğrendiklerimi uyguladıktan sonra çıkanlara bakıyorum arada dağlar kadar fark var.arkadaşlara örnek olsun diye yayınladım bu kaliteyi yakalıyacağımı bende zan etmiyordum inşallah seneye daha güzel çimlendirmelerim olacak hayırlı günler teşekkürler..
207196
207197
207198
207195
207194

seyyah53
29-04-2011, 14:16
Zeki Bey merhaba...

Benimde biber tohumlarım Sn.Ergun35 in ki kadar oldular...ufak viyollerdeler...resimde görüldüğü gibi aynen ilk yapraklarını çıkardılar ve toprağa paralel hale geldiler...tam biberin ilk şaşırtma zamanı doğrumudur?...

Bir diğer sorumda şimdi ben bunları plastik bardaklara şaşırtacağım...bardakların harcını sadece torftan ibaret mi yapalım yoksa...biraz toprak koysak olurmu? kumda var:)

h.ışık
29-04-2011, 21:20
Örnek olarak bu resimdeki domates tohumu gönderebilirim. Daha önce bu durumda 4-5 tane tohum olup 1-2 hafta dayanabildiler. sonraki ekimler için bilgilenmemiz gerekir diye düşünüyorum.

Teşekür ederim.

Merhaba, Acaba 325. mesajdaki yarım çıkmış, kabuğunu atamamış tohumun üstüne torf ekleyerek tamamen torf-toprak altında bıraksam nasıl olur?
Yoksa herhangi bir işlem yapmayayım kendi halinde kalsın mı?

Not : Yarın torfun üstüne çıkışlarının üçüncü haftaları dolmuş olacak.

h.ışık
29-04-2011, 21:22
Bu arada ergun35, maşallah diyorum. çok güzeller, nazar değmesin.

sebnem&mircan
29-04-2011, 21:33
Ergun35 meyvelerinide yersiniz insallah. Muhtesem gorunuyorlar

günebakan
30-04-2011, 13:55
İşte benim de tohumdan yetiştirdiklerim birçoguda sizden gelmiş olan tohumlar Zeki bey:)

Aubrieta

207355

Physostegia
207356

Alstromeria ligtu
207357

Tütün çiçeği
207358

Salvia
207359

günebakan
30-04-2011, 13:56
Ve devamı

Vinca
207360

Şebboy
207361

Careopsis
207362

Rudberica
207363

Hüsnü yusuf
207364

h.ışık
30-04-2011, 20:41
sayın günebakan, keşke (biliyorsanız) resimlerin ne resmi olduklarını da yanlarına yazsaydınız. Malesef hiçbir bitkiyi tanıyamadım.

aslı1
30-04-2011, 21:12
zeki bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..benim de ektiğim biber,domates,salatalık,marul vs vs bi çok tohum çimlenmeye başladı :D yalnız şimdi aklıma takılan bir şey var bu çimlenenleri sprey yöntemiyle mi sulamaya devam edeceğiz,su yapraklara değince zarar vermez mi,yoksa dipten mi su vereceğiz..bilgilendiren bir arkadaş olursa çok sevinirim:confused:

günebakan
30-04-2011, 21:35
Kusura bakmayın hemen yazdım:)

h.ışık
30-04-2011, 21:39
estağfurullah, ne kusuru. bilmediğimden, tabiri caizse hiçbir bitkiyi tanıyamadığımdan dolayı istemiştim.

Zeki Yağlı
01-05-2011, 18:13
Salalmlar. men azerbaycandanam .evvelceden bilgileriniz icin teşekkür ederimş men torfu kullanırkan sterilize etmezdim bu yüzden zaralarını gördümş amma çimlendirme konusunda fikirlerimi paylaşmaq isterim ş ben torfa yarı yarı ya kum ılave edirem tohum serpdikden sonra üzerini kapatmadan spreyle devamli püskürtürümş hatta az maz kurusa bile yeni çıkan çimlere bir şey olmuyor.

Merhaba Şahin Bey,

Bakuya selam olsun.
Torfun kalitesinden emin değilseniz kum ilave etmek drenajı artırmak için faydalıdır.
Tohumları ektikten sonra üzerini fısfıslamak tohumların ıslanmasına yardımcı olabilir.

Ama siz dene de daha sonra torfu kurutmayıın.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-05-2011, 18:25

Teşekür ederim.

Sayın h.ışık,

Tohumların kabuklarını atmalarına takmayın kafanızı. Bitki gelişip büyüdükçe onlar dökülüp gideceklerdir.

Bazı tohumlarda bu uzun zaman alabilir.

Siz bitkiniz büyüyor mu onu izleyin.

Eğer büyümüyorsa sorun var demektir.

Bunun sebebi de burada anlattıklarımı tam olarak uygulamadığınız olduğunu sanıyorum.
Biraz acaleci olduğunuzu ve daha iyi olacak diye yapılan işlerin sebep sonuç ilişkilerini iyice anlamadan başka şeyler denediğinizi zannediyorum.

Önce burada anlattıklarımı uygulayarak başarıya ulaşın ondan sonra hala ihtiyaç duyarsanız farklı yollar denersiniz.

Selamlar

Bence burada anlattıklarımı, tam olarak, hiç değiştirmeden uygularsanız. Başarırsınız

krgz1905
01-05-2011, 18:34
zeki bey meraba öncelikli olarak ellerinize saglık.elinizde bulunan tohumlar nelerdir acaba bilgi verebilirmisiniz.

Zeki Yağlı
01-05-2011, 18:37
Zeki bey iyi günler. Daha önceki deneyimlerimde direk bahceye ekimde basarili olamadigim icin kabak ve salataliklari mecburen önceden cimlendirip sonra bahceye aktariyorum. Kabak fidelerim büyüyor, bu hafta hava burada yagisli simdi bahceye aktarsam yanlis mi yapmis olurum? Kuru havayi beklesem daha mi iyi olur? Ayni tereddütü tohumdan yetistirdigim kosmos, zinnia, kadife gibi mevsimlik ciceklerde de yasiyorum. Hangi hava sartlari topraga aktarmak icin en uygundur sizce? Tesekkürler, saygilar.

Sevgili ciceksever70,

Fideleri dışarı aktarmak için havanın kuru veya yağışlı olmasının bence çok önemi yok.

Fidelerinizin kökleri iyi gelişmişse dışarıya dikmek için önce dışa ortamın güneşine ve rüzgarına alıştırmak lazım.

İçerde yetişen fideler dışarı çıkınca rüzgardan ve güneşten dolayı yapraklarından çok su kaybederler. Eğer kökler yeterli gelişmemişse köklerden kaybolan suyu telafi edecek kadar su gelmez ve bitkiler ölür.

Ayrıca güneşe alışmamış körpe yapraklar güneşte kavrulur.

Bunun için yaklaşık iki hafta süre ile, tam güneş ve tam rüzgar almayan bir yerde kendi şaşırtma kapları içinde dışarıya alıştırmaya çalışmak lazım.

Hergün güneşte kalış sürelerini ve kaldıkları yeri değiştirerek güneişin şiddetini ve aldıkları rüzgarı artırın.

Böylece yaprakların yüzeyi yavaş kalınlaşır ve güneşten kavrulmaz olur ve yapraktan su kaybı azalır ve yerlerine diktiğiniz zaman ölmezler..

Dış koşullara alıştırma işini mutlaka yapın. Yoksa emekleriniz boşa gider.

Kolay gelsin.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-05-2011, 18:41
Merhaba Zeki Bey,

İlk defa geçen sene tohumdan yetiştirme merakım denemesi yaptım ama pek iyi sonuç alamamıştım. Detaylı tarifinize yakın bir yöntem kullanarak bu sene tekrarladım ve sonuçlar oldukça iyi. Öncelikle bu sebeple çok teşekkür ederim.

Resim çekecektim ama makinada sorun çıktı. Halledip resimleri yükleyeceğim. Resimsiz tarif edebilir miyim bilmiyorum ama bir sorum olacak. Bazı tohumlarda çimlendikten sonra kök kısmında beyaz beyaz tüylenme oluyor, bu normal bir durum mudur yoksa eksik yaptığımız birşeyler mi vardır?

Özgür Bey,

Resimleri görmeden bir yorum yapmak istemiyorum.
Resimleri görelim sonra fikir yürütelim.

Selamlar

ciceksever70
01-05-2011, 18:50
Sevgili ciceksever70,

Fideleri dışarı aktarmak için havanın kuru veya yağışlı olmasının bence çok önemi yok.

Fidelerinizin kökleri iyi gelişmişse dışarıya dikmek için önce dışa ortamın güneşine ve rüzgarına alıştırmak lazım.

İçerde yetişen fideler dışarı çıkınca rüzgardan ve güneşten dolayı yapraklarından çok su kaybederler. Eğer kökler yeterli gelişmemişse köklerden kaybolan suyu telafi edecek kadar su gelmez ve bitkiler ölür.

Ayrıca güneşe alışmamış körpe yapraklar güneşte kavrulur.

Bunun için yaklaşık iki hafta süre ile, tam güneş ve tam rüzgar almayan bir yerde kendi şaşırtma kapları içinde dışarıya alıştırmaya çalışmak lazım.

Hergün güneşte kalış sürelerini ve kaldıkları yeri değiştirerek güneişin şiddetini ve aldıkları rüzgarı artırın.

Böylece yaprakların yüzeyi yavaş kalınlaşır ve güneşten kavrulmaz olur ve yapraktan su kaybı azalır ve yerlerine diktiğiniz zaman ölmezler..

Dış koşullara alıştırma işini mutlaka yapın. Yoksa emekleriniz boşa gider.

Kolay gelsin.

Selamlar

Tesekkür ederim Zeki bey. Fidelerimi evde degil balkonda cimlendirmistim. Mevsimlik cicekleri zaten dogrudan bahcede, ancak saksilarda cimlendirdim. Bugün kabak saksilarimi ekmeyi düsündügüm yere koydum biraz oraya alissinlar diye. Önümüzdeki hafta ekmek istiyorum.
Denemek icin birkac cosmos fidesini bahceye aktardim. Olumlu olursa geri kalanlari da aktaracagim. Verdiginiz bilgiler icin tekrar tesekkür ederim. Bu yil ilk kez bu kadar yüksek bir cimlenme orani yasadim. Simdiye kadar sadece ektigim iki gaura tohumu cimlenmedi ancak tohumdan yetisebilecegi konusunda cok da emin degildim. Saygilar.

Zeki Yağlı
01-05-2011, 18:51
zeki bey işte ısı+ışık+nem 'in doğru kullanıldığı zaman çıkan sonuçlar 2.ayda çimlendirdiğim tohumlarıma bakıyorumda sizden öğrendiklerimi uyguladıktan sonra çıkanlara bakıyorum arada dağlar kadar fark var.arkadaşlara örnek olsun diye yayınladım bu kaliteyi yakalıyacağımı bende zan etmiyordum inşallah seneye daha güzel çimlendirmelerim olacak hayırlı günler teşekkürler..
207196
207197
207198
207195
207194

sevgili ergun35,

Mükemmel! Elinize sağlık bravo.

Ama tüm dostlarımıza duyuralım bu çıkanlar daha gerçek yaprak değil.
Gerçek yapraklar her bitki için iki cotyledonun ortasından çıkacak.

Tüm dostlarımıza bir de şunu hatırlatım.

Şu anda başarılan iş tohum çimlendirme.

Bundan sonra
iki-üç takım gerçek yaprakları çıkartma
şaşırtma
büyütme
dış koşullara alıştırma

adımları var.

Bu adımları tamamlamadan fideler dışarı dikilmez.

Dikilirse güzelim fidecikler ölürler, harcanan tüm emeklere yazık olur.

Sevgili ergun35,

Şimdi sizden bu adımları da peyderpey resimleyip buraya koymanızı bekliyoruz.

Böylece dostlarımız bu adımları bir de sizin fotoğraflarınızla izlerler.

Kolay gelsin.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
01-05-2011, 18:58
Zeki Bey merhaba...

Benimde biber tohumlarım Sn.Ergun35 in ki kadar oldular...ufak viyollerdeler...resimde görüldüğü gibi aynen ilk yapraklarını çıkardılar ve toprağa paralel hale geldiler...tam biberin ilk şaşırtma zamanı doğrumudur?...

Bir diğer sorumda şimdi ben bunları plastik bardaklara şaşırtacağım...bardakların harcını sadece torftan ibaret mi yapalım yoksa...biraz toprak koysak olurmu? kumda var:)

Sevgili seyyah53,

Resim üzerinden yorum yapmak daha doğru olurdu. Hem de herkese faydası olurdu.

ergun35 in fidelerinin daha şaşırtma vakti gelmemiş. En az bir çift gerçek yaprak çıkmadan şaşırtma yapılmaz.

Acele etmeye gerek yok. Bırakın gerçek yapraklar çıksın. Yeterki siz ışık ve besleme şartlarını sağlamaya devam edin.

Harç olarak eşit miktarlara yakın torf, toprak, kum ve perlit uygun olur.

Bardakların dibini delmeyi unutmayın.

Kolay gelsin.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-05-2011, 19:19
Merhaba, Acaba 325. mesajdaki yarım çıkmış, kabuğunu atamamış tohumun üstüne torf ekleyerek tamamen torf-toprak altında bıraksam nasıl olur?
Yoksa herhangi bir işlem yapmayayım kendi halinde kalsın mı?

Not : Yarın torfun üstüne çıkışlarının üçüncü haftaları dolmuş olacak.

Sevgili h.ışık,

İsterseniz deneyin.

Ama bana kalırsa sizin torfunuza kattığınız birşeyler çimlenmenin sağlıklı olmasını ve çimlenenlerin büyümesini önlüyor.

Bence sıfırdan burada anlattıklarımdan ne eksik ne fazla yaparak yeniden başlayın.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
01-05-2011, 19:22
İşte benim de tohumdan yetiştirdiklerim birçoguda sizden gelmiş olan tohumlar Zeki bey:)

Aubrieta

207355

Physostegia
207356

Alstromeria ligtu
207357

Tütün çiçeği
207358

Salvia
207359

Sevgili günebakan,

Bravo. Hepsi çok güzel.

Daha önce nerelerdeydiniz?:)

Bundan sonraki adımları da iyi yapacağınızdan eminim.

Kolay gelsin.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-05-2011, 19:26
zeki bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler..benim de ektiğim biber,domates,salatalık,marul vs vs bi çok tohum çimlenmeye başladı :D yalnız şimdi aklıma takılan bir şey var bu çimlenenleri sprey yöntemiyle mi sulamaya devam edeceğiz,su yapraklara değince zarar vermez mi,yoksa dipten mi su vereceğiz..bilgilendiren bir arkadaş olursa çok sevinirim:confused:

Aslı hanım,

Yapraklardan da verebilirsiniz.

Ben fideler küçükken kökleri oynatmamak için çay kaşığı ile diplerine veriyorum.

Selamlar

h.ışık
01-05-2011, 19:27
Zeki bey, hep sorunlarım için mesaj gönderdiğim için çok sorunlu gibi hissettim. Tavsiyelerinizi bire bir uyarak yetiştirdiğim ürünlerim var. Yeni çıkmakta olan tohumlar küçük olduğu için net fotograflamak zor oluyor. Daha önce çimlenen Afrika togo domatesi fidemi mesaja ekliyorum. bu fideyi dış ortama alıştırma çalışmalarına başladım.

Kendi tecrübem tohumları yüzlek ekince tohumlar kabuguyla çıkıyor ve domates ve biber tohumlarında bazen kabuklar atılamayabiliyor. 3 hafta bu şekilde yaşayan hiçbir gelişme olmayan tohumu incelemekteyim.

ergun35
01-05-2011, 19:43
Sevgili ergun35,

Şimdi sizden bu adımları da peyderpey resimleyip buraya koymanızı bekliyoruz.

Böylece dostlarımız bu adımları bir de sizin fotoğraflarınızla izlerler.

Kolay gelsin.

Selamlar, sevgiler

zeki bey inşallah zamanı gelince detaylı fotoğraflarını çekip yayınlarım sağlıcakla kalın teşekkürler.

ergun35
01-05-2011, 19:51
sevgili h.ışık
fotoğraf çekiminde bir problem yaşıyorsunuz galiba yakın plan çekimlerinde bütün fotoğraf makinalarının ayar kısmında bir gül resmi vardır çekim yaparken bu gül resmini aktif hale getirirseniz 10 cm kadar yakın plan çekimi detaylı yaparsınız bilginize.hayırlı günler.

aslı1
01-05-2011, 20:16
çok teşekkür ederim deneyeyim sanırım çok az miktar vermek gerekiyor,bugün yine 2 salatlık filizim öldü çok su veriyorum sanırım boyları da uzayıp gitmişti zaten..herkese sevgiler

izgi
01-05-2011, 20:29
Zeki Bey verdiğiniz bilgiler çok güzel çok teşekkürler.
İlk kez tohum ekiyorum çook heyecanlıyım inşallah çimlendiklerini, büyüdüklerini görürüm. Petunya tohumu ektim tohumlar o kadar küçük ki haşhaş tanesi gibiler. Toprağın üzerine serptim su fısfısladım üzerini de strechledim. Hadi bakalım hayırlısı.

h.ışık
01-05-2011, 21:51
sevgili h.ışık
fotoğraf çekiminde bir problem yaşıyorsunuz galiba yakın plan çekimlerinde bütün fotoğraf makinalarının ayar kısmında bir gül resmi vardır çekim yaparken bu gül resmini aktif hale getirirseniz 10 cm kadar yakın plan çekimi detaylı yaparsınız bilginize.hayırlı günler.

Sayın ergun35, fotograf makinesinde makro kaydı için ayar düğmesini epey kurcalamış bulamamıştım. söylediğinizi uyguladım ve hemen bir kaç çekim yaptım. Yeni fotoyuda ekleyeyim çok net bir görüntü oldu.
Çok teşekür ediyorum.

novazet
01-05-2011, 22:08
Zeki Bey bu tohumları martın 30’unda ekmiştim. Üst resimdeki soldaki uzun olanlar katmerli şebboy 5.günde, ortadaki salvia coccinea 8. günde, sağdakiler bractea bracteanta 7. günde, alt resimdekiler dianthus deltoides 6.günde çimlendiler.

Önce ışıksız bir yerdeydiler. Bunlar çimlendikten sonra güneş ışığı alan fakat serin bir yere taşıdım. Aynı kap içerisinde bulunan verbena rigida, osteospermum, cleome hasslerina, rehmania elata, ekinezya ve goji berry tohumlarında çimlenme yoktu. 2 gün önce bazılarında da çimlenme belirtileri gördüm.

Çimlenen tohumların gelişimlerinin yavaş olması, diğer tohumlarında geç çimlenmesi sanırım ortam ısısının düşük olmasından ileri geliyor.

207924

207925

novazet
01-05-2011, 22:11
Altın çilek tohumunu 12 saat suda bekletip direk torfa 18 martta ekmiştim, 12 günde çimlendiler. 40 günde bu hale geldiler. Gündüzleri güneş ışığı alıyor, ortam ısısı 20 ̊C civarında bana gelişimleri yavaş gibi geliyor.

207926

novazet
01-05-2011, 22:13
Domates tohumlarını ektiğimde diğer tohumlarda da yaptığım gibi torfu hiç sulamadım, kendi nemiyle kutuların kapağını kapalı tuttum. Yinede fideler çok uzadılar.

207928

207929

novazet
01-05-2011, 22:15
Bunlarda da selluka tohumları var 13 Nisan’da ekmiştim.Hala çimlenme belirtisi yok.

207930

acemifüsun
02-05-2011, 00:27
Sn. novazet selluka tohumları çimlenmek için yüksek nem ve sıcaklık istiyor.

bettyycim
02-05-2011, 08:37
Domates tohumlarını ektiğimde diğer tohumlarda da yaptığım gibi torfu hiç sulamadım, kendi nemiyle kutuların kapağını kapalı tuttum. Yinede fideler çok uzadılar.

207928

207929

Sanırım ışık yetersiz o nedenle öyle uzamışlar ;)

Zeki Yağlı
03-05-2011, 21:12

207928

207929

Bettyycim haklı,

Bu görüntü tipik az ışık, fazla ısı görüntüsü.

Tedavisi çok kolay:)

Zeki Yağlı
03-05-2011, 21:14
Bunlarda da selluka tohumları var 13 Nisan’da ekmiştim.Hala çimlenme belirtisi yok.

207930

Bazı tohumlar 1 haftada,

Bazı tohumlar 4 haftada,

Bazıları bir yılda çimlenir.

Sabırla beklemek lazım.

h.ışık
03-05-2011, 21:30
Merhaba, bugün tohumdan üretim konusunda sevgili hocamız Zeki beyden aldığımız bilgileri uygulamaya çalışmam sunucunda ortaya çıkan ürünleri göstermek istiyorum.
Umarım hocamızın tavsiyelerini doğru yapabilmişimdir.

1. Resim: Erkenci domates fidelerinden birkaçı,
2. Resim: Türünü not almadığım 6 domates ve 1 adet salatalık (muhtemelen uzun salatalık) ya da kavun fidesi
3. Resim: Afrika togo domatesi, Şaşırtma / Yer değiştirme zamanı gelmişmidir?
4. Resim: Tinny Tim Çeri Domatesi gerçek yapraklar çıkmaya başladı.
5. Resim: Beit alpha salatalık tohumu çimlenme çalışmalarında.

h.ışık
03-05-2011, 21:38
Devamı :o
6. Resim : Deşti domatesi (çimlenme 2/6 tohum)
7. Resim : Meşhur Altınçilek tohumları 7+33 adet çıkmış ve çıkmak üzere
8. Resim : Minyatür sivri (çimlenme 4/6 tohum)

Zeki Yağlı
03-05-2011, 21:38
Merhaba, bugün tohumdan üretim konusunda sevgili hocamız Zeki beyden aldığımız bilgileri uygulamaya çalışmam sunucunda ortaya çıkan ürünleri göstermek istiyorum.
Umarım hocamızın tavsiyelerini doğru yapabilmişimdir.

1. Resim: Erkenci domates fidelerinden birkaçı,
2. Resim: Türünü not almadığım 6 domates ve 1 adet salatalık (muhtemelen uzun salatalık) ya da kavun fidesi
3. Resim: Afrika togo domatesi, Şaşırtma / Yer değiştirme zamanı gelmişmidir?
4. Resim: Tinny Tim Çeri Domatesi gerçek yapraklar çıkmaya başladı.
5. Resim: Beit alpha salatalık tohumu çimlenme çalışmalarında.

Sayın h.ışık,

Hepsi güzel görünüyorlar maaşallah.

Eğer ısı+nem+ışık yeterli ise hiiiç acele etmemek, müdahale etmemek, gerisini zamana bırakmak en doğrusu.

Kolay gelsin.

h.ışık
03-05-2011, 21:44
Hocam,
Dışarı (balkona) alma zamanı gelmişmidir ? Öğlen güneşi gelen balkoda öğlen 1 saat gibi bir süre güneş alacak şekilde kalmalarının zararı olur mu?

Zeki Yağlı
03-05-2011, 22:09
Hocam,
Dışarı (balkona) alma zamanı gelmişmidir ? Öğlen güneşi gelen balkoda öğlen 1 saat gibi bir süre güneş alacak şekilde kalmalarının zararı olur mu?

Yalnız 3 numalaralı Togo domatesi dışarı alınabilir.

Öğle güneşi şiddetli olur.

Başlangıçta sabah güneşinde 2 saat tutun. Giderek artırın.

Yavaş yavaş, hiç acele yok:)

ozgurbilgin
04-05-2011, 09:33
Merhaba,

Çimlenmiş tohumlarımı yeterli büyüklüğe eriştikten sonra şaşırtmak için nasıl bir yöntem izlemem gerekiyor. Köklere zarar vermeden çimlenmenin olduğu saksılardan nasıl ayırabilirim.

ozgurbilgin
04-05-2011, 10:07
Merhaba,

Çimlenme sonrası bahçeye ekene kadar hangi gübreleri kullanmamız gerekiyor? Ne tavsiye edersiniz?

Begonvil-71
04-05-2011, 10:51
Verdiğiniz bilgiler ve güzel anlatımınız için çok teşekkürler Zeki Bey. Acaba hiç çikolata sarmaşığı çimlendirdiniz mi? Sanırım bu konuda herkesin epeyce sıkıntı var.Biz acemileri bu konuda da bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
04-05-2011, 11:59
Merhaba,

Çimlenmiş tohumlarımı yeterli büyüklüğe eriştikten sonra şaşırtmak için nasıl bir yöntem izlemem gerekiyor. Köklere zarar vermeden çimlenmenin olduğu saksılardan nasıl ayırabilirim.

Özgür Bey,

Bu konu için Şaşırtma (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=787607&highlight=%FEa%FE%FDrtma#post787607) başlığına bir video koymuştum.

Oraya bakın.

Zeki Yağlı
04-05-2011, 12:11
Merhaba,

Çimlenme sonrası bahçeye ekene kadar hangi gübreleri kullanmamız gerekiyor? Ne tavsiye edersiniz?

Özgür bey,

N(Azot)P(Fosfor)K(Potasyum) mu dengeli, yani her üç elementi gösteren rakamlar birbirlerine yakın (20-20-20) gibi bir gübreyi Tohumdan Üretimin Evreleri (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=767706&postcount=101)başlığında verdiğim miktarlarda besleyin.

Ama lütfen orada verdiğim miktarlardan fazla vermeyin.

Gübrede hep cimri olun.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
04-05-2011, 12:20
Verdiğiniz bilgiler ve güzel anlatımınız için çok teşekkürler Zeki Bey. Acaba hiç çikolata sarmaşığı çimlendirdiniz mi? Sanırım bu konuda herkesin epeyce sıkıntı var.Biz acemileri bu konuda da bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Kolay gelsin.

Sayın begonvil-71,

Benim kaynaklarıma göre çikolata sarmaşığı (= Akebia quinata) tohumunu çimlendirmek için soğuk katlama yapmak lazım.

Özet olarak tohum normal nir kaba ekip yaklaşık üç ay buzdolabının sebzeliğinde tutmak (nemini kaybetmeyecek şekilde bir platik kap içinde)sonra dışarı çıkarıp 20 derecede çimlendirmek gerekiyor.

Akebia Quinata (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=767706&postcount=101)için bir başlık açılmış.

Orada daha çok bilgi bulabileceğinizi sanıyorum.

Selamlar

Begonvil-71
04-05-2011, 14:57
Benim tohumlar yaklaşık 1 aydır soğuk katlamada bakalım sonuç ne olacak teşekkürler

loveflower
04-05-2011, 17:42
Tohumları nisan ayının başında ekilen tiny tim domates tohumlarının fideleri.

208945

Yine Nisan ayının başında ekilen süsü biber fideleri

208946

sardunya fidelerimin durumu

208947

Zeki Yağlı
04-05-2011, 22:04

208945

208946

208947

Çok sağlıklı görünüyorlar sevgili loveflower,

Kutlarım.

Domates ve biberler göründü uzaktan:)

Kolay gelsin

loveflower
05-05-2011, 11:04
Çok sağlıklı görünüyorlar sevgili loveflower,

Kutlarım.

Domates ve biberler göründü uzaktan:)

Kolay gelsin

Çok teşekkür ederim sayın Zeki Yağlı,

Ahh umarım görürüm o günleri ve paylaşırım sonuçları:)

gaffur2000
05-05-2011, 19:21
http://i53.tinypic.com/mshstw.jpg
örnektekine benzer kutularda zeki beyin anlattığı gibi çiçek tohumları ektim 8 çeşit. sanki sihirli tohumlar gibi 2 - 3 gün içinde hepsi yeşerdi hemde neredeyse firesiz olarak. şimdi artık ilk yapraklarını beklemeye kaldı iş. zeki beye teşekkürler

inebolu
05-05-2011, 19:23
Merhabalar Ben Mert
Bugün bende bir çok tohum ektim keşke ekmeden önce buraya bakmış olsaydım.
Birçok hata yapmışım. İnşallah tohumlarım çimlenir.
Domates , bamya , biber ve patlıcan tohumlarının çimlenme süresi ne kadardır ?

bbaki
06-05-2011, 10:05
Gerçekten çok faydalı bir konu olmuş. Öncelikle teşekkür etmek isterim.
Bende bu konuyu okumadan önce mini sera uygulaması ile (saklama kapları) bazı tohumları ektim (Domates, Biber, Fesleğen vs.). Büyük bir bölümü çimlendi fakat çoğunun tohum kabuğu düşmediği için yapraklar açılamıyor. Kıskaç gibi yaprakları tutuyor. Bu konuda yapmam gereken bir şey var mı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Selamlar,

Zeki Yağlı
06-05-2011, 10:56
Merhabalar Ben Mert
Bugün bende bir çok tohum ektim keşke ekmeden önce buraya bakmış olsaydım.
Birçok hata yapmışım. İnşallah tohumlarım çimlenir.
Domates , bamya , biber ve patlıcan tohumlarının çimlenme süresi ne kadardır ?

Mert Bey,

Burada önerdiğim ısı+nem+ışık koşullarına uyarsanız saydığınız tonumların 2 hafta içinde çimlenmesi lazım.

Isı düşerse süre uzar.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
06-05-2011, 11:00
Gerçekten çok faydalı bir konu olmuş. Öncelikle teşekkür etmek isterim.
Bende bu konuyu okumadan önce mini sera uygulaması ile (saklama kapları) bazı tohumları ektim (Domates, Biber, Fesleğen vs.). Büyük bir bölümü çimlendi fakat çoğunun tohum kabuğu düşmediği için yapraklar açılamıyor. Kıskaç gibi yaprakları tutuyor. Bu konuda yapmam gereken bir şey var mı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Selamlar,

Sayın bbaki,

Düşmeyen tohum kabuklarını düşünmeyin.

Eğer fide kök yapıp gelişiyorsa o kabuklar kendiliğinden düşer.

Eğer tohumları ekteğiniz torf uygun ise siz burada önerdiğim ısı+nem+ışık koşullarına uyun fide gelişecek ve kabuklar düeşcektir.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
06-05-2011, 11:01
örnektekine benzer kutularda zeki beyin anlattığı gibi çiçek tohumları ektim 8 çeşit. sanki sihirli tohumlar gibi 2 - 3 gün içinde hepsi yeşerdi hemde neredeyse firesiz olarak. şimdi artık ilk yapraklarını beklemeye kaldı iş. zeki beye teşekkürler

Eh artık, fidelerin fotoğrafını görmeyi hakettik değil mi gafur 2000:)

Kolay gelsin

Yılmaz Yalçın
07-05-2011, 00:05
Sevgili Zeki Bey,
Tohumdan üretimi sayenizde galiba öğrendim:)Yakında size süprizlerim olacak.Ektiğim tohumların büyük çoğunluğu gerçek yapraklarını çıkardılar (akşam ve sabah sefaları harici olanlar) ve biraz daha büyümelerini bekliyorum.O zaman fotoğraflarını burada seve seve paylaşacağım.Şunu öğrendim;ev ortamında ışık yetersizmiş..Ne zaman ısı geceleri 10 derece gündüzleri ise 15 dereceye çıktı o zaman bahçeye aldım tohumları ve güzelce gelişmeye başladılar.Öğrenmek istediğim bir şey var;Şimdi 20-20-20 toz granül halindeki gübreyi su ile karıştırılarak kullanacağımızı düşünürsek 250 ppm gübreyi hangi basit ölçme sistemi ile bize anlatabilirsiniz?Mesela 1 litre su ile kaç çay kaşığı toz gübreyi karıştırabiliriz?

sebnem&mircan
07-05-2011, 00:20
Kompost kullandigimizda ayrica 20-20-20 granul gubre kullanmakta gereklimidir? Bazi fideleri (domates,biber ve salatalik) son yerlerine diktim sadece koyun gubreli kompost kullandim. Bu son asamada ektra bir seyler yapmak gereklimidir acaba? Birde daha yeni gordum tohum paketinin ustunde bazi vitaminlerin verilmesi gerektigi yaziyor (b2,c) bu konu hakkinda bildigim tek sey biz insanlarin kullandigi vitaminler :) Bitkiler icin nasil kullaniliyor

Zeki Yağlı
07-05-2011, 01:19
Sevgili Zeki Bey,
Tohumdan üretimi sayenizde galiba öğrendim:)Yakında size süprizlerim olacak.Ektiğim tohumların büyük çoğunluğu gerçek yapraklarını çıkardılar (akşam ve sabah sefaları harici olanlar) ve biraz daha büyümelerini bekliyorum.O zaman fotoğraflarını burada seve seve paylaşacağım.Şunu öğrendim;ev ortamında ışık yetersizmiş..Ne zaman ısı geceleri 10 derece gündüzleri ise 15 dereceye çıktı o zaman bahçeye aldım tohumları ve güzelce gelişmeye başladılar.Öğrenmek istediğim bir şey var;Şimdi 20-20-20 toz granül halindeki gübreyi su ile karıştırılarak kullanacağımızı düşünürsek 250 ppm gübreyi hangi basit ölçme sistemi ile bize anlatabilirsiniz?Mesela 1 litre su ile kaç çay kaşığı toz gübreyi karıştırabiliriz?

Yılmaz Bey,

Gece saat 02:20. Bir saat sonra 1 haftalığına seyahate gidiyorum.

Sorunu gördüm ve vakti gelmiş dedim üşenmedim gübre dozajı hakkındaki başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=799686&postcount=390)yazdım.

İyi de oldu.

Ama sen bu bilgiye rağmen fidelerini besleyemezsen veya fazla verip yakarsan, iki elim yakanda olacak bilesin:)

Selamlar.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
07-05-2011, 01:23
Kompost kullandigimizda ayrica 20-20-20 granul gubre kullanmakta gereklimidir? Bazi fideleri (domates,biber ve salatalik) son yerlerine diktim sadece koyun gubreli kompost kullandim. Bu son asamada ektra bir seyler yapmak gereklimidir acaba? Birde daha yeni gordum tohum paketinin ustunde bazi vitaminlerin verilmesi gerektigi yaziyor (b2,c) bu konu hakkinda bildigim tek sey biz insanlarin kullandigi vitaminler :) Bitkiler icin nasil kullaniliyor

Sevgili sebnem&mircan,

Gübreyi şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=799686&postcount=390) anlattığım şekilde verin.

Vitaminleri şimdilik boş verin.

Ben 15 senedir hiç kullanmadım.

Kolay gelsin

sebnem&mircan
07-05-2011, 09:20
Sevgili sebnem&mircan,

Gübreyi şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=799686&postcount=390) anlattığım şekilde verin.

Vitaminleri şimdilik boş verin.

Ben 15 senedir hiç kullanmadım.

Kolay gelsin

Cok tesekkur ederim Zeki bey. Hayirli yolculuklar...

sebnem&mircan
07-05-2011, 23:39

208945

208946

208947

Sevgili loveflower bu domatesler ablanizin ektikleri mi? Yoksa dayanamayip sizdemi sebze ekimine bulastiniz :rolleyes: Ama cok guzel gorunuyolar masallah umarim meyvesinide yersiniz

loveflower
08-05-2011, 11:49
Sevgili loveflower bu domatesler ablanizin ektikleri mi? Yoksa dayanamayip sizdemi sebze ekimine bulastiniz :rolleyes: Ama cok guzel gorunuyolar masallah umarim meyvesinide yersiniz

Evet sevgili sebnem&mircan ablamın benim için ektiği domates fideleri ama fideler çimlenir çimlenmez aldım.Ben daha önceden bulaşmıştım aslında sardunyave karanfil tohumu ekmiştim mart ayında domates tohumu arama aşamasında ablam bulup benim için ekmiş, süs biberleri de benim ektiklerim.Çok teşekkür ederim

inebolu
08-05-2011, 15:14
Tohumları kapaklı şeffaf plastik kutulara ektim. Nemini kaybetmesin diye kapağını kapalı tutuyorum ama kapak nemden dolayı buhar oluyor. Bu ışığı engelleyip tohumun çimlenmemesine neden oabilir mi ?

MeyveliTepe
08-05-2011, 15:45
Işık sebebiyle değil ama fazla nemden tohumların çürümesine sebep olabilir.

günebakan
09-05-2011, 11:18
Bu sene tohumdan yetiştirmeye başladığım sedef çiçeği LUNARIA ANNUA seneye çiçeklenmesini bekliyordum ama birkaç gün sonra çiçeklerini göreceğiz galiba:)

210427

günebakan
09-05-2011, 11:24
Bu da bir ihtimal pet bardağa ekip unuttuğum trabzon hurması çekirdeği:)

210431

inebolu
09-05-2011, 17:21
Bu benim şansım mı bilmiyorum ama 4. günde bamya tohumlarımın yarısı çimlendi. :)

ergun35
09-05-2011, 20:26
fide şaşırtma (http://www.youtube.com/watch?v=ezPyxhioXck)

h.ışık
09-05-2011, 22:36
ergun35, çalışmanız harika olmuş, elinize sağlık. Fidelerinize de maşallah.

ergun35
10-05-2011, 20:01
ergun35, çalışmanız harika olmuş, elinize sağlık. Fidelerinize de maşallah.

teşekkür ederim h.ışık bey

sebnem&mircan
11-05-2011, 16:26
Ergun bey fidelerinize masallah diyorum :))

sebnem&mircan
11-05-2011, 16:29
Bu arada morning glory tohumu ekmistim. Ikinci gun cimlendi daha sonraki gun 10 tohumdan altisi cimlendi. Simdi bir haftaliklar ama goruntusu palmiye gibi oldu. Uzun govde normalmidir acaba?

ergun35
11-05-2011, 16:56
Bu arada morning glory tohumu ekmistim. Ikinci gun cimlendi daha sonraki gun 10 tohumdan altisi cimlendi. Simdi bir haftaliklar ama goruntusu palmiye gibi oldu. Uzun govde normalmidir acaba?

teşekkür ederim şebnem hanım paylaşabildiysem ne ala ama konudaki sorunuz beni aşıyor zeki bey seyahatten geldiği zaman cevaplasın ,ama öğrendiğim birşey eğer ışık yetersiz oluyor ise muhahkak boy uzuyor kısa olması için baskın bir ışık lazım bunun içinde floresan ışığı tek care gibi ben deneme yanılma ile zeki beyin dediklerini uygulayarak tecrübe edindim kolay gelsin

sebnem&mircan
11-05-2011, 18:20
Tohumlari hep gunes isiginda (golge) tuttum. Oldukca aydinlikti. Bitkinin boyu resimde baktigimda uzun gorunuyor. Bilen arkadaslar en dogru bilgiyi verir sanirim.

h.ışık
11-05-2011, 21:22
sebnem&mircan, Bol ışıkta az sulamayi tavsiye ediyor uzmanlarımız.
Işık az ve bol su olursa fideler ip gibi uzuyor dikkat etmek gerekiyor.

sebnem&mircan
11-05-2011, 21:56
sebnem&mircan, Bol ışıkta az sulamayi tavsiye ediyor uzmanlarımız.
Işık az ve bol su olursa fideler ip gibi uzuyor dikkat etmek gerekiyor.

Sirma gibi boylu poslu fidelerim oldu:D Bi ara resim eklerim

h.ışık
13-05-2011, 21:15
Sirma gibi boylu poslu fidelerim oldu:D Bi ara resim eklerim

Sırma boylu fideleri görmek isterim. meraklandım.

aslı1
17-05-2011, 01:35
bunlar da benim domates ve salatalık filizlerim :)

trapezus
17-05-2011, 07:30
Merhaba Zeki Bey, ben 2 yıldır ağaç tohumu çimlendiriyorum. Hatta geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim kahve fidanlarım hızla büyüyor.

Sizin resimli anlattığınız tohum çimlendirme yöntemlerinizi soluksuz okudum fakat aklıma takılan bir kaç nokta var, bu hususlar hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim.

1-Resimde saksıların ağızlarını streçliyorsunuz ve streçlenmiş bu saksıları cam kapaklı seranın içine koyuyorsunuz, peki tohum çimlenmek için oksijene ihtiyaç duymazmı? Tohum gerekli oksijeni nasıl sağlıyor?

2-Torfu 80 derecede fırınladığınızı söylüyorsunuz, bu fırınlama esnasında toprak, minerallerinden kayba uğramıyormu?

3-Tohum çimlendirmek için üstten sulama yönteminin yanlış olduğunu, saksıların suya oturtulması durumunda kendiliğinden nemleneceğini yazmışsınız, Tohum hemen hemen en üstte bulunuyor saksıların boyuna göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 7-10 cm bir yüksekliğe kadar yeterli nemlenme olabiliyormu? Saksıyı ortalama kaç cm suya oturtmalıyız? Her tohumu çimlendirirken aynı yöntem uygulanabilirmi?

4-Son olarak, elimde salon çamı (araucaria excelsa) tohumları var ve bunları çimlendirmeyi düşünüyorum, bu tür hakkında çimlendirme konusunda bilginiz varmı?

Şimdiden çok teşekkürler Zeki Bey,
Saygılarla,

Mustafa GÜMRÜKÇÜ

gaffur2000
17-05-2011, 18:34
http://i51.tinypic.com/259xwyw.jpg
http://i52.tinypic.com/34g0egn.jpg
http://i55.tinypic.com/1z3qhaa.jpg
http://i56.tinypic.com/2z6dshf.jpg
Zeki bey selamlar hürmetler. daha öncede yazmıştım sizin tariflerinizden yola çıkarak 8 çeşit tohum ekmiştim genelde çok iyi gelişti ama bazılarındaki gelişmeler ilginç oldu resimlerin üzerine yazdım sorunlarını
şöyle bir göz atarsanız sevinirim .

h.ışık
17-05-2011, 21:30
Merhaba Zeki Bey, ben 2 yıldır ağaç tohumu çimlendiriyorum. Hatta geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim kahve fidanlarım hızla büyüyor.

Sizin resimli anlattığınız tohum çimlendirme yöntemlerinizi soluksuz okudum fakat aklıma takılan bir kaç nokta var, bu hususlar hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim.

1-Resimde saksıların ağızlarını streçliyorsunuz ve streçlenmiş bu saksıları cam kapaklı seranın içine koyuyorsunuz, peki tohum çimlenmek için oksijene ihtiyaç duymazmı? Tohum gerekli oksijeni nasıl sağlıyor?

2-Torfu 80 derecede fırınladığınızı söylüyorsunuz, bu fırınlama esnasında toprak, minerallerinden kayba uğramıyormu?

3-Tohum çimlendirmek için üstten sulama yönteminin yanlış olduğunu, saksıların suya oturtulması durumunda kendiliğinden nemleneceğini yazmışsınız, Tohum hemen hemen en üstte bulunuyor saksıların boyuna göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama 7-10 cm bir yüksekliğe kadar yeterli nemlenme olabiliyormu? Saksıyı ortalama kaç cm suya oturtmalıyız? Her tohumu çimlendirirken aynı yöntem uygulanabilirmi?

4-Son olarak, elimde salon çamı (araucaria excelsa) tohumları var ve bunları çimlendirmeyi düşünüyorum, bu tür hakkında çimlendirme konusunda bilginiz varmı?

Saygılarla,

Mustafa GÜMRÜKÇÜ

Mustafa bey, Merhaba, haddim olmayarak sizin sorularınızdan bildiklerime cevap vereyim istedim. bazılarını zatendaha önceden zeki bey cevaplamıştı.
1. Tohum çimlenmek için oksijene ihtiyaç duymuyor. Çimlendikten sonra yeşil aksam oluşturmak için bünyesindeki enerji ve oksijeni kullanarak gelişiyor.
2. Fırınlanan şey toprak değil torf. Torfun ise zaten içerisinde mineral yok ya da yok denecek kadar az. Torftan beklenen şey mireral sağlaması değil nemli bir ortam oluşturarak çimlenmeyi sağlamasıdır.
3. sorunuzdan yanlış anlaşılan bir durum olduğunu hissediyorum.
tohumu çimlendirmek için alttan sulayın denilmiyor. Bir nedenle torfu nemlendirmek unutularak kurutulursa, tekrar nem kazandırmak için içerisinde su olan bir kabın içerisine tohum kabını yerleştirin diyor. Aksi takdirde kurumuş olan torfa üzerinden su verilirse birkaç saniye sonra alttaki tahliye deliklerinden çıktığı görülür.
4. sorunuz hakkında bir fikre sahip değilim. Başka arkadaşlar yardımcı olabilirler inşallah.
Umarın sorularınızın cevaplarını verebilmişimdir.

h.ışık
17-05-2011, 22:22
Merhaba, Resimlerde sırasıyla
1.Afrika togo domatesi(şaşırttım)
2. Deşti domates,
3. köy domatesi ya da red robin ile salatalık
4. Biber
5. tinny tim domates

Bu fidelerin gerçek yaprakları çıkmış ya da çıkmak üzere, bunları ne zaman şaşırtmalıyım. Sıvı gübre vermelimiyim.

Son olarak tiny tim uzun zamandır bu şekilde. Herhangi bir gelişme yok. Ancak şimdi çok hafif sararmaya başlamış gibi.

Birde türlerini bilmediğim domateslerin türlerine ulaşabilmek mümkünmüdür. Şimdi zor olabilir. Ancak ilerleyen zamanlarda bilgi sahibi olabilirmiyiz? teşekürler.

trapezus
18-05-2011, 08:51
Mustafa bey, Merhaba, haddim olmayarak sizin sorularınızdan bildiklerime cevap vereyim istedim. bazılarını zatendaha önceden zeki bey cevaplamıştı.
1. Tohum çimlenmek için oksijene ihtiyaç duymuyor. Çimlendikten sonra yeşil aksam oluşturmak için bünyesindeki enerji ve oksijeni kullanarak gelişiyor.
2. Fırınlanan şey toprak değil torf. Torfun ise zaten içerisinde mineral yok ya da yok denecek kadar az. Torftan beklenen şey mireral sağlaması değil nemli bir ortam oluşturarak çimlenmeyi sağlamasıdır.
tohumu çimlendirmek için alttan sulayın denilmiyor. Bir nedenle torfu nemlendirmek unutularak kurutulursa, tekrar nem kazandırmak için içerisinde su olan bir kabın içerisine tohum kabını yerleştirin diyor. Aksi takdirde kurumuş olan torfa üzerinden su verilirse birkaç saniye sonra alttaki tahliye deliklerinden çıktığı görülür.
4. sorunuz hakkında bir fikre sahip değilim. Başka arkadaşlar yardımcı olabilirler inşallah.

Çok teşekkür ederim gayet açıklayıcı bir anlatım olmuş Fakat Bir sorum daha olacaktı kusura bakmazsanız. Yeşil aksamı oluşturmak için bünyesindeki oksijeni kullanıyor demişsiniz. tohum çimlendikten ne kadar süre sonra üzerindeki streçten **** oksijensiz ortamdan çıkarmak gerekiyor? Teşekkürler

h.ışık
18-05-2011, 11:41
Çok teşekkür ederim gayet açıklayıcı bir anlatım olmuş Fakat Bir sorum daha olacaktı kusura bakmazsanız. Yeşil aksamı oluşturmak için bünyesindeki oksijeni kullanıyor demişsiniz. tohum çimlendikten ne kadar süre sonra üzerindeki streçten **** oksijensiz ortamdan çıkarmak gerekiyor? Teşekkürler

Özür dilerim bir anlatım bozukluğu yapmışım. Bünyesindeki enerjiyi ve havadaki oksijeni kullanıyor. Streçle kapattığızda torf ile streç arsında kalan hava içerisindeki oksijen de o küçücük tohumun ihtiyacından daha fazla oksijeni barındırır. Sizde birkaç gün aralıklarla yapacağınız havalandırmayla hem oksijeni tazelersiniz hemde kapalı ortamda oluşacak olan fazla nemi tahliye etmiş olacaksınız.

trapezus
18-05-2011, 12:00
Özür dilerim bir anlatım bozukluğu yapmışım. Bünyesindeki enerjiyi ve havadaki oksijeni kullanıyor. Streçle kapattığızda torf ile streç arsında kalan hava içerisindeki oksijen de o küçücük tohumun ihtiyacından daha fazla oksijeni barındırır. Sizde birkaç gün aralıklarla yapacağınız havalandırmayla hem oksijeni tazelersiniz hemde kapalı ortamda oluşacak olan fazla nemi tahliye etmiş olacaksınız.

İlgin için çok teşekkür ederim. Sağolasın

füsunANK
18-05-2011, 12:40
Teşkkürler ergun35, çok güzel bir anlatımdı videonuz. Elinize sağlık.

trapezus
18-05-2011, 22:48
Zeki Bey sorumla ilgilenmiyor galiba ama "h.ışık" arkadaşım sağolsun yanıtladı sorumu

sebnem&mircan
18-05-2011, 23:46
Sn trapezus Zeki bey 391 nolu mesajinda belirttigi gibi seyahate cikti, sanirim henuz gelmedi burda olsaydi emin olun size cevap yazardi.

h.ışık
19-05-2011, 11:10
Zeki Bey sorumla ilgilenmiyor galiba ama "h.ışık" arkadaşım sağolsun yanıtladı sorumu

Sn trapezus Zeki bey 391 nolu mesajinda belirttigi gibi seyahate cikti, sanirim henuz gelmedi burda olsaydi emin olun size cevap yazardi.

sayın trapezus, sebnem&mircan hanımında aktardığı üzere zeki bey, seyahatte. Bende gördüğünüz üzere Zeki beyin anlatımlarını size aktardım. Yardımcı olabildimse ne mutlu bana.

sebnem&mircan
19-05-2011, 16:04
Zeki beyin emekleri meyve vermeye baslamis h,isik cok guzel anlatmissiniz :) Benden resim eklememi istemistiniz ama ekliyemiyorum pc de sorun var olmuyo. Sizin fideler sapkalarini attilar mi?

h.ışık
19-05-2011, 17:30
Eskilerin sonu malum, yeni çıkanlar şapkasız çıktı. Yüzeysel ekimden kaynaklandığını düşünüyorum. Gerçek nedeniniyse bilmiyorum.

Zeki Yağlı
19-05-2011, 20:28
Herkese merhaba,

Önce bir seyahat arkasından başka biri on iki gündür ancak cevap vermeye başlayabiliyorum.

Genel olarak işlerin iyi gittiğini gördüm, çok sevindim.

Şimdi sıra ile teker teker cevap bekleyen başlıklara değinelim.

Selamlar,sevgiler

Zeki Yağlı
19-05-2011, 20:32
Tohumları kapaklı şeffaf plastik kutulara ektim. Nemini kaybetmesin diye kapağını kapalı tutuyorum ama kapak nemden dolayı buhar oluyor. Bu ışığı engelleyip tohumun çimlenmemesine neden oabilir mi ?

Sevgili inebolu,

Işık esas çimlendikten sonra lazım. Ama kabın iç yüzeyündeki uhar gitsin diye havalandırmakta yarar var.
Hem böylece içerde ne olup bittiğini, özellikle, torfun yüzeyinin kuruyup kurumadığını da kontrol etmek mümkün olur.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
19-05-2011, 20:37
Işık sebebiyle değil ama fazla nemden tohumların çürümesine sebep olabilir.

Sevgili MeyveliTepe,

Söylemek istediğin "torf ıslaksa tohumla çürür" ise, doğru. Torf nemli olmalı ama ıslak olmamalı.

Ama buhar kabın kapağının içinde birikiyorsa çürümeye sebep olmaz.

Selamlar

Zeki Yağlı
19-05-2011, 20:39
Bu sene tohumdan yetiştirmeye başladığım sedef çiçeği LUNARIA ANNUA seneye çiçeklenmesini bekliyordum ama birkaç gün sonra çiçeklerini göreceğiz galiba:)

210427

Sevgili günebakan,

Ben de Lunaria annua'yı ikinci yıl çiçek açar bilirim.

Nasıl açtı mı?

Zeki Yağlı
19-05-2011, 20:42
Bu benim şansım mı bilmiyorum ama 4. günde bamya tohumlarımın yarısı çimlendi. :)

Sevgili inebolu,

Bazı tohumlar çok çabuk ve kolay çimlenir.
Bamya, fasulye, kavun, karpuz, salatalık, kirli kadın,.. gibi.
Onun için, onlar genel olarak doğrudan dışarıya toprağa ekilirler, sonra fazla olanlar koparılarak seyreltilirler.

Zeki Yağlı
19-05-2011, 21:02
Sevgili ergun35,

Benim seneler boyu yapa boza öğreniğimi maaşallah sen birkaç hafta içinde çözdün.

Verdiğin cevaplardan da konuyu çok iyi anladığını görüyorum.

Seni can-ı gönülden kutluyorum.

Diğer arkadaşların da, işi anlayıp öğreninceye kadar, burada anlattıklarımı harfiyen uygularsa aynı şeklide başarılı olacaklarına inanıyorum.

Tabii benim anlattıklarımı biraz farklı şekillerde de yapmak mümkün. Benim burada anlattığım en basit, en kitabi ve kendi deneyimime göre en doğrusu.

Konuyu anlaşıldıktan sonra herkes başka şeyler deneyebilir.

Ama inanıp dönüp dolaşılıp gelinecek burada anlattığım sade özettir.

Sevgili ergun35,

Bu işi anladığına göre şimdi bir adım sonraya geçmen lazım. Sebze tohumları genel olarak kolaydır ve çeşidi azdır.

Yer durumun nasıl, bahçen var mı balkonun ne kadar bilmiyorum ama senin tohumdan çiçek yetiştirmeye bulaşma zamanın gelmiş.

Çiçekleri tanıyor musun bilmem. Ama biraz etrafına bak yeter.

Daha çok merak edersen benim bahçeme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21267) de uğrayabilirsin.

Çiçekler daha uçsuz bucaksız bir güzellik ve keyif fırsatı veriyor bilesin.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
19-05-2011, 21:04

Sevgili sebnem&mrican,

Resimleri görmeden bir şey söyleyemiyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı
19-05-2011, 21:12
Tohumlari hep gunes isiginda (golge) tuttum. Oldukca aydinlikti. Bitkinin boyu resimde baktigimda uzun gorunuyor. Bilen arkadaslar en dogru bilgiyi verir sanirim.

Morning Glory-sabah sefası-, çok hızlı büyüyen bir sarmaşıktır.

Vakti gelmişse dışarı dikebilirsin

Zeki Yağlı
19-05-2011, 21:14
bunlar da benim domates ve salatalık filizlerim :)

Durum fena görünmüyor Aslı hanım:)

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
19-05-2011, 21:46

Saygılarla,

Mustafa GÜMRÜKÇÜ

Mustafa Bey,

Sorularınızı aşağıda cevapladım:

Çimlenmek tohumların oksijene ihtiyacı yok.
Gerçek yapraklar çıktıktan sonra fotosentez, yani ışık yardımı ile hücre üretmek için karbon diokside ihtiyacı var.

80 derecede minerallere bir şey olmaz:
Ayrıca çimlenme için minerale de ihtiyaç yok

Tepsinin içine 1 cm derinliğinde su koyun kabınızı da onun içine. Nem yavaş yavaş torfun üst katmanlarına çıkar. Nem en üste çıkınca altındaki su kabını hemen alın. Eğer en üst kata nem çıkmadan altta su biterse ilave edin.

Ağaç tohumları büyük olur. Tohum mercimekten büyükse üstten çay kaşığı ile de sulayabilirsiniz

Hayır yok. Hiç denemedim.

Zeki Yağlı
19-05-2011, 21:55
http://i56.tinypic.com/2z6dshf.jpg
Zeki bey selamlar hürmetler. daha öncede yazmıştım sizin tariflerinizden yola çıkarak 8 çeşit tohum ekmiştim genelde çok iyi gelişti ama bazılarındaki gelişmeler ilginç oldu resimlerin üzerine yazdım sorunlarını
şöyle bir göz atarsanız sevinirim .

Sevgili gaffur2000,

İnce bel dışında bir sorun görünmüyor, gayet güzel görünüyorlar.

"İnce bel" sorunu ile ben de karşılaştım ama doğrusu sebebini araştırmadım bilmiyorum.

Ben de merak ettim. Birşey bulabilirsem yazarım.

"İnce bel" durumunda ben fidanı ince kısmı toprağın içine kalacak şekilde biraz derin dikiyorum. Bir çoğu kurtuluyor.

Ama ben de merak ettim.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
19-05-2011, 21:57

Teşekküler sevgili h.ışık,

Gayet doğru ve açık.

Zeki Yağlı
19-05-2011, 22:01
Merhaba, Resimlerde sırasıyla
1.Afrika togo domatesi(şaşırttım)
2. Deşti domates,
3. köy domatesi ya da red robin ile salatalık
4. Biber
5. tinny tim domates

Bu fidelerin gerçek yaprakları çıkmış ya da çıkmak üzere, bunları ne zaman şaşırtmalıyım. Sıvı gübre vermelimiyim.

Son olarak tiny tim uzun zamandır bu şekilde. Herhangi bir gelişme yok. Ancak şimdi çok hafif sararmaya başlamış gibi.

Birde türlerini bilmediğim domateslerin türlerine ulaşabilmek mümkünmüdür. Şimdi zor olabilir. Ancak ilerleyen zamanlarda bilgi sahibi olabilirmiyiz? teşekürler.

Sevgili h.ışık,

1.,2.,3. numaralar şaşırtılabilir.

Diğerleri için erken.

Sebze çeşitleri hakkında çok bilgim yok.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
19-05-2011, 22:05

Sayın trapezus,

Bu başlığı takip eden ve benim hrekesin sorusuna gösterdiğim ilgiyi bilenler cevaplamışlar.

Benim ekleyeceğim bir şey yok.

izgi
19-05-2011, 23:24
İlk tohum denemem için petunya tohumu almıştım. Hepsini ektim hepsi çimlendi ve çok mutlu oldum sonra hani akla hizmet bilmiyorum ama asprinli su ile suladım ertesi sabah bütün minikler yana yatmıştı. Belki de onlarca tohumdan sadece bir tane kurtarabildim o da benim çabamla değil ben ümidi kesmiştim ama o kendini kurtardı. Onu karton bardağa aldım ufak ufak suluyorum gerçek yapraklarını çıkarttı. Bu talihsizliğe rağmen yılmadım denemeye devam ediyorum. Şimdi hüsnü yusuf tohumlarım çimleniyor. Fakat sorunum şu toprağın üzeri zaman zaman pamukcuk gibi beyazlıyor nedeni ne olabilir ne yapmam gerekiyor?

sebnem&mircan
20-05-2011, 01:24
Morning Glory-sabah sefası-, çok hızlı büyüyen bir sarmaşıktır.

Vakti gelmişse dışarı dikebilirsin

Gozumuz yollarda kalmisti Zeki bey hos geldiniz sefalar getirdiniz.
Henuz yagmurlar tam anlamiyla bitmedi burda ama gece don olmuyor artik. Sabah sefasi suyu, gunesi severmi bu konuda hic bilgim yok tavsiyelerinize ihtiyacim var. Sebzeden sonra cicek merakida nuksetti buna istinaden bir kac cicek tohumu ektim. Melissa hic cimlenmedi ama sabah sefasi cimlendi simdide gercek yapraklar yuzunu gosterdi :) Asil sorum bu fidelere asma saksi dusunuyorum sizce uygunmudur? Birde orta boy bir saksiya bir fide mi iki fidemi diksem uygun olur bilemedim.

aslı1
20-05-2011, 02:38
Durum fena görünmüyor Aslı hanım:)

Kolay gelsin

sağolun sizlerin bilgilerinizin çok yararı oldu,şimdi daha da güzeller :D

trapezus
20-05-2011, 10:34
Mustafa Bey,

Sorularınızı aşağıda cevapladım:

Çimlenmek tohumların oksijene ihtiyacı yok.
Gerçek yapraklar çıktıktan sonra fotosentez, yani ışık yardımı ile hücre üretmek için karbon diokside ihtiyacı var.

80 derecede minerallere bir şey olmaz:
Ayrıca çimlenme için minerale de ihtiyaç yok

Tepsinin içine 1 cm derinliğinde su koyun kabınızı da onun içine. Nem yavaş yavaş torfun üst katmanlarına çıkar. Nem en üste çıkınca altındaki su kabını hemen alın. Eğer en üst kata nem çıkmadan altta su biterse ilave edin.

Ağaç tohumları büyük olur. Tohum mercimekten büyükse üstten çay kaşığı ile de sulayabilirsiniz

Hayır yok. Hiç denemedim.

İlginiz için çok teşekkür ederim Zeki Bey. Kolay gelsin

trapezus
20-05-2011, 10:37
Zeki Bey Bir soru daha sormak istiyorum, internetten baktığım kadarıyla vermikülit ve perlit'in çimlenme konusunda yardımcı elementler olabileceği söyleniyor. Siz torfa belli oranlarda vermikülit ya da perlit katmayı önerirmisiniz. Teşekkürler

Zeki Yağlı
20-05-2011, 20:15
İlk tohum denemem için petunya tohumu almıştım. Hepsini ektim hepsi çimlendi ve çok mutlu oldum sonra hani akla hizmet bilmiyorum ama asprinli su ile suladım ertesi sabah bütün minikler yana yatmıştı. Belki de onlarca tohumdan sadece bir tane kurtarabildim o da benim çabamla değil ben ümidi kesmiştim ama o kendini kurtardı. Onu karton bardağa aldım ufak ufak suluyorum gerçek yapraklarını çıkarttı. Bu talihsizliğe rağmen yılmadım denemeye devam ediyorum. Şimdi hüsnü yusuf tohumlarım çimleniyor. Fakat sorunum şu toprağın üzeri zaman zaman pamukcuk gibi beyazlıyor nedeni ne olabilir ne yapmam gerekiyor?

Sevgili izgi,

Aspirinli su fikri nereden çıktı böyle.Bence kaza değil. Güvenmeyecek yerlerden duyduklarını uygulama. Emeklerin heba olur.

Bahsettiğin pamukçuklar ben de de oluyor. Genellikle eski ve kabuklarından iyi ayrıştırılmamış tohumlarda. Tam sebebini bilmiyorum.
Bulursam buraya yazarım.

Selamlar

Zeki Yağlı
20-05-2011, 20:18
Gozumuz yollarda kalmisti Zeki bey hos geldiniz sefalar getirdiniz.
Henuz yagmurlar tam anlamiyla bitmedi burda ama gece don olmuyor artik. Sabah sefasi suyu, gunesi severmi bu konuda hic bilgim yok tavsiyelerinize ihtiyacim var. Sebzeden sonra cicek merakida nuksetti buna istinaden bir kac cicek tohumu ektim. Melissa hic cimlenmedi ama sabah sefasi cimlendi simdide gercek yapraklar yuzunu gosterdi :) Asil sorum bu fidelere asma saksi dusunuyorum sizce uygunmudur? Birde orta boy bir saksiya bir fide mi iki fidemi diksem uygun olur bilemedim.

Hosbulduk sebmen&mircan,

Çiçek sebzeden daha çok çeşitli ve zengindir.
Bence fidelerini toprağa dik.

Tohum zarfları üzerindeki bilgileri oku ve onları uygulamaya çalış.

Selamlar

Zeki Yağlı
20-05-2011, 20:25
Zeki Bey Bir soru daha sormak istiyorum, internetten baktığım kadarıyla vermikülit ve perlit'in çimlenme konusunda yardımcı elementler olabileceği söyleniyor. Siz torfa belli oranlarda vermikülit ya da perlit katmayı önerirmisiniz. Teşekkürler

Sayın trapezus,

Vermikülit ve perlitin su tutma kapasitesi yüksektir.

Torfa karıştırmak yerine tohumları ekip üzerleri örtülecekleri torf ile örttükten sonra ince bir kat vermikülit nemi yüzeyde tutmaya yarar ve tohumun daha iyi nemlenmesini sağlar.

Ama iyi bir çimlendirme torfu kullanıyorsanız vermikülit ve perlite ihtiyaç olmaz.

Bunlar daha çok şaşırtma harcında ve çeliktem üretim harcında kullanılırlar.

Selamlar

trapezus
20-05-2011, 20:47
Sayın trapezus,

Vermikülit ve perlitin su tutma kapasitesi yüksektir.

Torfa karıştırmak yerine tohumları ekip üzerleri örtülecekleri torf ile örttükten sonra ince bir kat vermikülit nemi yüzeyde tutmaya yarar ve tohumun daha iyi nemlenmesini sağlar.

Ama iyi bir çimlendirme torfu kullanıyorsanız vermikülit ve perlite ihtiyaç olmaz.

Bunlar daha çok şaşırtma harcında ve çeliktem üretim harcında kullanılırlar.

Selamlar

Teşekkürler, saygılar

izgi
21-05-2011, 08:21
Sevgili izgi,

Aspirinli su fikri nereden çıktı böyle.Bence kaza değil. Güvenmeyecek yerlerden duyduklarını uygulama. Emeklerin heba olur.

Bahsettiğin pamukçuklar ben de de oluyor. Genellikle eski ve kabuklarından iyi ayrıştırılmamış tohumlarda. Tam sebebini bilmiyorum.
Bulursam buraya yazarım.

Selamlar

İlgilendiğiniz için teşekkürler. Aspirinli suyu nerden okuduğumu hatırlamıyorum tabi ki kaza değil ama doğru bilgi olmadığını malesef yaşayarak öğrendim.
İnşallah hüsnü yusufların büyüdüğün görürüm.
Sizden ricam, kolaylıkla çimlendirip büyütebileceğim sonrasında çiçek açtığını görebileceğim çiçek tohumları hangileri söyler misiniz? Ben bu işi yapabiliyorum hissinin gelmesi lazım da ;) Yoksa mutfakta oluşturduğum ve sonuç alamadığım çimlendirme alanımla eşim dalga geçmeye devam edicek :) Lütfen yardım edin :o

Zeki Yağlı
21-05-2011, 21:28
İlgilendiğiniz için teşekkürler. Aspirinli suyu nerden okuduğumu hatırlamıyorum tabi ki kaza değil ama doğru bilgi olmadığını malesef yaşayarak öğrendim.
İnşallah hüsnü yusufların büyüdüğün görürüm.
Sizden ricam, kolaylıkla çimlendirip büyütebileceğim sonrasında çiçek açtığını görebileceğim çiçek tohumları hangileri söyler misiniz? Ben bu işi yapabiliyorum hissinin gelmesi lazım da ;) Yoksa mutfakta oluşturduğum ve sonuç alamadığım çimlendirme alanımla eşim dalga geçmeye devam edicek :) Lütfen yardım edin :o

Sevgili izgi,
bu işte moral bozmak yok. Kuralları sadaketle uygulamak gerek.
Bu mevsim ekim için çok geç değil.

Kolay çimlenecek tohumlar şunlar olabilir: helianthus(gündöndü) çeşitleri, cosmos, coleus, bodur dahlia, kokulu bezelye, akşam sefası, sabah sefası, ateş çiçeği,...daha birçok.

Ama kurallara sadık kalın.

Kolay gelsin.

trapezus
23-05-2011, 10:47
Çok soru soruyorum kusura bakmayın ama güçlükle elde ettiğim tohumların zayi olmaması için yardıma ihtiyacım var. İki sorum daha olacaktı Zeki Bey,

1- çimlendirme için torf kullanıyoruz fakat sizin de söylediğiniz üzere torfun mineral değeri yoktur dediniz. Tohum çimlenip fide haline geldiğinde saksı büyütürken **** yerini değiştirirken yine torf kullanılması doğrumudur. Yoksa fide gelişimini topraklamı devam ettirmeliyiz.

2- #6 no'lu başlıkta bahsetmiş olduğunuz torftan 100 lt'nin altında satışları olmadığı için edinemedim. en kolay ulaşabileceğim Koçtaşta satılan Anadolu marka torf, bu Torf hakkında bilginiz varmı? önerirmisizin?

Saygılarla, Teşekkürler

Zeki Yağlı
23-05-2011, 11:20
Çok soru soruyorum kusura bakmayın ama güçlükle elde ettiğim tohumların zayi olmaması için yardıma ihtiyacım var. İki sorum daha olacaktı Zeki Bey,

Saygılarla, Teşekkürler

Sayın trapezus,

Sorularınıza cevaplarım aşağıda:

1- çimlendirme için torf kullanıyoruz fakat sizin de söylediğiniz üzere torfun mineral değeri yoktur dediniz. Tohum çimlenip fide haline geldiğinde saksı büyütürken **** yerini değiştirirken yine torf kullanılması doğrumudur. Yoksa fide gelişimini topraklamı devam ettirmeliyiz.

Fideleri şaşırtırken kullanılacak harcın, drenajının iyi olması, iyi su tutması ve içinde yeterince hava hapsecek kadar gözenekli olması lazım.

Ben aşağıdaki gibi bir harç öneriyorum:

- 1/3 toprak
- 1/3 torf
- 1/3 perlit

İmkanı olanlar bu harca toplamının % 20 kadar dere kumu da ekleyebilirler.

2- #6 no'lu başlıkta bahsetmiş olduğunuz torftan 100 lt'nin altında satışları olmadığı için edinemedim. en kolay ulaşabileceğim Koçtaşta satılan Anadolu marka torf, bu Torf hakkında bilginiz varmı? önerirmisizin?

Anadolu torfu bilmiyorum.

Ama yeterince ince taneli ve su tutma kapasitesi iyi ise çimlendirmede kullanılabilir.

Bence deneyin. Ama mutlaka strerilize edin.

Kolay gelsin.

trapezus
23-05-2011, 14:21
Sayın trapezus,

Sorularınıza cevaplarım aşağıda:

Fideleri şaşırtırken kullanılacak harcın, drenajının iyi olması, iyi su tutması ve içinde yeterince hava hapsecek kadar gözenekli olması lazım.

Ben aşağıdaki gibi bir harç öneriyorum:

- 1/3 toprak
- 1/3 torf
- 1/3 perlit

İmkanı olanlar bu harca toplamının % 20 kadar dere kumu da ekleyebilirler.

Anadolu torfu bilmiyorum.

Ama yeterince ince taneli ve su tutma kapasitesi iyi ise çimlendirmede kullanılabilir.

Bence deneyin. Ama mutlaka strerilize edin.

Kolay gelsin.

İlginiz için tekrardan çok teşekkürler. İyi çalışmalar

trapezus
26-05-2011, 14:15
Yüksek müsadenizle son bir soru sormak istiyorum. Tohum ekilecek pet bardakları çamaşır suyuyla sterilize ettim, torfu fırınladım, bi ev serası ürettim (balık kasası ve üzerine göre kesilmiş bir camla) kafamdaki tek soru işareti şu: tohumlarım bir kibrit kutusunun 5'te 1'i genişliğinde, tohumları ektikten sonra tarif ettiğiniz gibi 1 cm su dolu tepsiye oturtacam ve tohumlar mercimekten büyük oldukları için üstten spreyle nemlendirmeyi düşünüyorum. daha sonra ise pet bardakların ağzını buzdolabı streçiyle kapatacam ve seraya yerleştirecem. nemlenen torfu bu şekilde ne kadar süreç bırakmalıyım, nemini ne kadar zamanda kaybeder, ortalama ne sıklıkla ıslatmalıyım.
Not: torfun üzerine kapak olarak vermikülit kullacağım

Bu konudaki tedirginliğimin sebebi: bu yılki kahve tohumlarımı aşırı sulama sebebiyle bi çoğunu çürütmüş olmam.

İkinci sorum ise: kullanacağım tohum hakkında bazı kaynaklarda tohumların 1 gün suda bekletilmesi öneriliyor, bazı kaynaklarda ise suda bekletme hakkında bir öneri yok.
Suda beklemesi gereken bir tohumun bekletilmemesi ya da tam tersi bir durumda tohumun çimlenme oranında bir düşüş meydana gelir mi?

Saygılarla

Zeki Yağlı
26-05-2011, 20:43
Yüksek müsadenizle son bir soru sormak istiyorum. Tohum ekilecek pet bardakları çamaşır suyuyla sterilize ettim, torfu fırınladım, bi ev serası ürettim (balık kasası ve üzerine göre kesilmiş bir camla) kafamdaki tek soru işareti şu: tohumlarım bir kibrit kutusunun 5'te 1'i genişliğinde, tohumları ektikten sonra tarif ettiğiniz gibi 1 cm su dolu tepsiye oturtacam ve tohumlar mercimekten büyük oldukları için üstten spreyle nemlendirmeyi düşünüyorum. daha sonra ise pet bardakların ağzını buzdolabı streçiyle kapatacam ve seraya yerleştirecem. nemlenen torfu bu şekilde ne kadar süreç bırakmalıyım, nemini ne kadar zamanda kaybeder, ortalama ne sıklıkla ıslatmalıyım.
Not: torfun üzerine kapak olarak vermikülit kullacağım

Bu konudaki tedirginliğimin sebebi: bu yılki kahve tohumlarımı aşırı sulama sebebiyle bi çoğunu çürütmüş olmam.

İkinci sorum ise: kullanacağım tohum hakkında bazı kaynaklarda tohumların 1 gün suda bekletilmesi öneriliyor, bazı kaynaklarda ise suda bekletme hakkında bir öneri yok.
Suda beklemesi gereken bir tohumun bekletilmemesi ya da tam tersi bir durumda tohumun çimlenme oranında bir düşüş meydana gelir mi?

Saygılarla

Sayın trapezus,

Aslında bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okusanız bu kadar endişelenmezsiniz.

Torf normal olarak nemli olur: sıkılmış sünger kıvamında.

Eğer strelize ederken torbanın ağzını kapattıysanız nemi uçmaz, kurumaz.

Yoksa siz açık kapta mı fırınladınız torfu?

Eğer öyle ise iyice kurumuş torfu ıslatmak çok zordur.

Onun için ekim yapmadan önce torfu alttan üstten ıslatarak nemlendirin odan sonra ekin.

Ayrıca ben tohumlar mercimekten büyükse üstten spreyle ıslatmaya gerek yok dedim.

Siz tam tersini yapmaya çalışıyorsunuz.

Yanlış mı anlıyorum?

Biraz acemilik var galiba; kahve tohumu çimlendirme ile başlamaya çalışacağınıza daha kolay tohumlarla başlayın.

Başardıkça daha zorlarına geçersiniz.

Kolay gelsin.

acemifüsun
26-05-2011, 21:40
Zeki bey merhabalar:) Daha önce size endişelerimi belirttiğim Quisqualis indica tohumlarımdan biri yaklaşık 2,5 ay sonra çimlendi:) Diğerinden de ümitliyim. Sanıyorum çürütme korkusuyla tohumları çok az sulamışım. Selamlar.

sebnem&mircan
26-05-2011, 23:35
Ah bu korkular, endiseler yokmu ne yanlislar yaptiriyor bize. Bende uc gun cimlenmeyen red robin domateslerin topragini tohumlar kotu diye bi kapta toplamistim baska bir gun biseyler ekmek icin ayni topragi kullanayim dedimde icinden iki tane cimlenmis domates fidesi cikmisti :)) Zeki bey'in dedigi gibi en basta sabir...

trapezus
27-05-2011, 08:36
Sayın trapezus,

Aslında bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okusanız bu kadar endişelenmezsiniz.

Torf normal olarak nemli olur: sıkılmış sünger kıvamında.

Eğer strelize ederken torbanın ağzını kapattıysanız nemi uçmaz, kurumaz.

Yoksa siz açık kapta mı fırınladınız torfu?

Eğer öyle ise iyice kurumuş torfu ıslatmak çok zordur.

Onun için ekim yapmadan önce torfu alttan üstten ıslatarak nemlendirin odan sonra ekin.

Ayrıca ben tohumlar mercimekten büyükse üstten spreyle ıslatmaya gerek yok dedim.

Siz tam tersini yapmaya çalışıyorsunuz.

Yanlış mı anlıyorum?

Biraz acemilik var galiba; kahve tohumu çimlendirme ile başlamaya çalışacağınıza daha kolay tohumlarla başlayın.

Başardıkça daha zorlarına geçersiniz.

Kolay gelsin.

Torfu, tavuk pişirmek için kullanılan fırın poşetine koyup ağzını kapatarak sterilize ettim ve henüz kullanmadığım için ağzını açmadım, poşetin kenarlarında su damlacıklarını görebiliyorum. zannersem nemini kaybetmedim.

Aslında geçen yıl kahve tohumu çimlendirdim 20 civarında fidanım var şu anda fakat geçen yılki başarı oranım %20 civarındaydı, bu sene bu oran düşecek gibi görülüyor.

İlginiz için tekrar teşekkürler Zeki Bey, yeni ektiğim kahvelerin ve salon çamı tohumlarının akıbetinden haberdar edeceğim sizi :)

Domatesci
28-05-2011, 07:46
....X/N

dir.

Bizim örneğimizde 250/20=12,5 20-20-20 gübre.

Şimdi 15-7-27 gübreden 10 litre 150 ppm çözelti için 150/15=10 gram kullanmak yeterlidr.

1 litre çözelti için ise yukarıdaki miktardan10 defa daha az kullanmak gerekir.

Fidelere gerçek yapraklar çıkmadan hiç gübre vermeyin.

Gerçek yapraklar çıktıktan sonra haftada 1 kere 100-150 ppm,

Şaşırttıktan sonra haftada 1 kere 200-250 ppm.

Yerine diktikten sonra 10-15 günde 1 kere maksimum 400 ppmgübre verebilirsiniz.

Aman daha fazla vermeyin.

Kolay gelsin.

Merhabalar:
Ben bu gün gidip gübreyi alıp 300ppm 10 litrelik çözelti hazırlayacağım 10-15 günde bir veremem gerektiği yazıyor onu anladım ama ne kadar vermeliyim mesela 1 bardak mı 2 bardakmı şeklinde.
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılarımla.

Zeki Yağlı
28-05-2011, 08:49
Merhabalar:
Ben bu gün gidip gübreyi alıp 300ppm 10 litrelik çözelti hazırlayacağım 10-15 günde bir veremem gerektiği yazıyor onu anladım ama ne kadar vermeliyim mesela 1 bardak mı 2 bardakmı şeklinde.
Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılarımla.

Sevgili domatesci,

Hazırladığınız çözeltiyi normal sulama suyu yerine, su ihtiyacı kadar kullanın.

Kolay gelsin.

Emre Kuzu
28-05-2011, 12:01
Zeki bey bende çok yavaş gelişen çok zor şartlarda yaşayan bir çam türüne ait (pinus aristata) 16 adet çimlendirdiğim fide var yaklaşık 2 aylığı geçkinler gerçek ibreleri 3, 4 mm. çıkmış durumda kapları derin değil bu fidelere ne zaman derin bir kaba almalıyım? Kazık kök yaptıkları için derin kaba ihtiyaçları var.

Zeki Yağlı
29-05-2011, 20:58
Zeki bey bende çok yavaş gelişen çok zor şartlarda yaşayan bir çam türüne ait (pinus aristata) 16 adet çimlendirdiğim fide var yaklaşık 2 aylığı geçkinler gerçek ibreleri 3, 4 mm. çıkmış durumda kapları derin değil bu fidelere ne zaman derin bir kaba almalıyım? Kazık kök yaptıkları için derin kaba ihtiyaçları var.

Sevgili kalyon,

Bu halleri gayet iyi görünüyor.

Bence bırakın sürgün versin ondan sonra şaşırtın.

Kolay gelsin

Emre Kuzu
29-05-2011, 22:45
Teşekkürler zeki bey. İyi günler.

trapezus
29-05-2011, 23:11
Zeki bey araucaria excelsa tohumlarımı ektim ve 1 cm su dolu kaba oturttum saksıları sabah kalktığımda bir damla su kalmamıştı kapta. Sulamaya ne sıklıkla devam etmeliyim?

Zeki Yağlı
30-05-2011, 20:17
Zeki bey araucaria excelsa tohumlarımı ektim ve 1 cm su dolu kaba oturttum saksıları sabah kalktığımda bir damla su kalmamıştı kapta. Sulamaya ne sıklıkla devam etmeliyim?

Sayın trapezus,

Eğer torfunuz daha önce kuru değil idiyse ve siz de onu, yazdığınız gibi, ağzı kapalı torba içinde strelize ettiyseniz, torf hala kurumamış olmalı.
Niye tekrar alltan su verdiniz anlamadım.

Sulamanın tek kuralı vardır olduğunu anlatayım: Sıkılmış sünger gibi.

Torfunuz sıkılmış sünger kadar nemli olmalıdır.

Daha fazlası tohumu bitkiyi çürütür, daha azı çimlendirmeye yetmez.

trapezus
30-05-2011, 21:57
Sayın trapezus,

Eğer torfunuz daha önce kuru değil idiyse ve siz de onu, yazdığınız gibi, ağzı kapalı torba içinde strelize ettiyseniz, torf hala kurumamış olmalı.
Niye tekrar alltan su verdiniz anlamadım.

Sulamanın tek kuralı vardır olduğunu anlatayım: Sıkılmış sünger gibi.

Torfunuz sıskılmış sünger kadar nemli olmalıdır.

Daha fazlası tohumu bitkiyi çürütür, daha azı çimlendirmeye yetmez.

O zaman ben tohumlar çimlene kadar fidanların yanına su yanaştırmayayım. inşallah çürütmemişimdir tohumlarımı :(

sevgice
31-05-2011, 15:53
Merhaba. Tohum ekme zamanı geçmiş olabilir ama yinede denemk istiyorum. Bahar dalı tohumunu nasıl çimlendirmeliyim . Bir iki yerde soguk katlama yapmak gerekli diye yazıyor.Eger öyle ise nasıl yapmalıyım.Tohumları 12 saat suda bekletip mi ekmeli . Yardımlarınız gerekli
Teşekkurler...

Zeki Yağlı
31-05-2011, 17:18
Merhaba. Tohum ekme zamanı geçmiş olabilir ama yinede denemk istiyorum. Bahar dalı tohumunu nasıl çimlendirmeliyim . Bir iki yerde soguk katlama yapmak gerekli diye yazıyor.Eger öyle ise nasıl yapmalıyım.Tohumları 12 saat suda bekletip mi ekmeli . Yardımlarınız gerekli
Teşekkurler...

Sayın sevgice,

Soğuk katlama torfa ekilmiş tohumları yaklaşık üçer aylık sürelerde önce 4-5 derecede (kış soğuğu) ve 20-22 derecede (bahar-yaz sıcağı) bekletmekle olur.

Bunun için tohumları 12 saat suda bekletebilirsiniz,sonra torfa ekin, kabın ağzını streçle kapatın ve buzdolabına (derin dondurucu kısmına değil) koyun.

Haftada, onbeş günde bir kontrol edin. Bazen çimlenme buzdolabında bile başlayabilir.

3 aylık döenmin sonunda çıkarın nu sefer 20-22 derecede, torfu kurutmadan, kurursa ıslatarak,çimlenmesini bekleyin.

Bahar dalı = Japon Ayvası = Chaenomeles japonica'da değil ama bazı tohumlarda soğuk katlamayı iki, hatta üç kere de tekrar etmek gerekebilir.

Soğuk katlama için, tohumları torfa ekmek yerine, 12 saat ıslatıp, ıslak ince kuma karıştırıp bir naylon torba içinde buzdolabına koymak da mümkün.

Kolay gelsin

jineop
09-06-2011, 22:02
Merhaba,
nette gördüğüm bu sulama aparatı çok hoşuma gitti. Paylaşmak istedim.

Emre Kuzu
09-06-2011, 23:34
Evet narin ve bir kaç tohum için güzel. Ben 3 ltlik şişenin kapağına uygun çivi delikleri açıp tohum sulamasını yapıyorum gayet uygun oluyor. ve bu şekilde bütün 20 30 adet saksı ve aşağı yukarı bu rakamdaki tohum saksılarına yetiyor. Genelde ibreli bitkilerim olduğu için az su.

jineop
10-06-2011, 08:26
Bu iki modeli modifiye etmek lazım :)

Emre Kuzu
10-06-2011, 20:56
Evet iyi olur. :)

FIRUZAN
11-06-2011, 00:34
Sevgili FIRUZAN,

Çimlendirme fena değil.

Ama üstten gelen ışık çok az.

Onları daha bol ışık alan bir yere koy.

Keşke geceleri 25 cm üzerlerine bir fluoresan lamba yakabilsen.

Kapların dibi delik mi? Suladıkça fazla su dışarıya akabiliyor mu?

Bu sene kendi fidelrinden domates yemenin yolu görünmüş:)

Kolay gelsin.

Selamlar

Merhaba
Yazlığa gelir gelmez toprağa diktim çünkü toprak çok verimli denemek istedim. burda fidelerimin son durumunu ekledim sanırım bu yaz kendi domatlarımı yiyebileceğim.Size ve tohumları aldığım amatör hobici teşekkür ederim

aydoner
14-06-2011, 21:25
Sevgili Forum Arkadaşlarım. Tohumla üretimde meyve türlerinden her zaman aynı anaç ağaçtaki gibi meyveler alınması her zaman mümkün olamayabiliyor. Şeftali, dut gibi türler aynen anası gibi meyveler verirken bazı türler asla aşılanmadan vermiyor.
Ben denemek maksatlı aldığım ağaç kavunlarının içindeki tohumları çimlendirdim. 6-7 kadar fidem var şimdi. Acaba bu narenciye türlerinde aşılamaksızın aynı başarı sağlanır mı? Aynı şekilde amerikan limonu denen bir türün fidanını bahçeye diktim bu yıl. Ne olur bekleyip göreceğiz. Bu tür çelikten çok iyi yetişiyor, normalden büyük limonlar, müthiş bir görüntü, ve yediveren gibi bir durum arzediyor.

aydoner
14-06-2011, 21:33
Arkadaşlar bakıyorum herkes domates fidesi yetiştirmeye uğraşıyor. Ben gördüğüm-uğradığım bir seradan koparıp atılması gereken yan dallardan birkaç tane alıyorum. Bir haftada köklenip çiçek açıyorlar. Neden bu kadar çaba?

h.ışık
15-06-2011, 08:03
Arkadaşlar bakıyorum herkes domates fidesi yetiştirmeye uğraşıyor. Ben gördüğüm-uğradığım bir seradan koparıp atılması gereken yan dallardan birkaç tane alıyorum. Bir haftada köklenip çiçek açıyorlar. Neden bu kadar çaba?

Tohumdan üretimin (bu konunun) ilk sayfalarını okursanız neden tohumdan üretmeyi seçtiğimizi anlayabilirsiniz. Birde benim için daha çok ilgi ve bilgi sahibi olmamı ve sağladığı için tercih ediyorum.

aydoner
16-06-2011, 10:48
Tohumdan üretimin (bu konunun) ilk sayfalarını okursanız neden tohumdan üretmeyi seçtiğimizi anlayabilirsiniz. Birde benim için daha çok ilgi ve bilgi sahibi olmamı ve sağladığı için tercih ediyorum.

Sebzelerde kaliteyi yakalamak, aynı tür çeşit eldesi için tohum gerekirken ağaçlar için durum neden böyle? Özellikle narenciye türlerinde tohumdan aynı çeşit, aynı özellikler mümkün mü? Bekliyorum

h.ışık
16-06-2011, 22:26
aydoner, bu konuda uzman değilim ancak, merakım nedeniyle internetten yaptığım araştırmalarda çok yıllık odunsu bitkilerde yani ağaçlarda tohumla üretim çeşitte açılmalara neden olur. Tohumla üretimde genellikle çöğür elde edilir. Açılmanın önüne geçmek için ise tohumdan üretilen çögürlere meyve verimini, kalitesini kısacası özelliklerini bildiğimiz ağaçtan aşı yapılarak kaliteli ürün elde etmek amaçlanır. Türde açılma hakkında yorum yapabilmek için Genetik Çaprazlama hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Zeki Yağlı
19-06-2011, 07:36

Sayın aydoner,

Bu başlıkta tohumdan birşeyler üretmek isteyen meraklılara temel bilgiler vermeye çalışıyorum.

Yazdıklarınız tohumdan üretme bilgisini geliştirme konusunda bir katkı sağlamıyor.

Bu başlığı takip edenlerin dikkatini dağıtmaktansa düşüncelerinizi uygun bir başlık açarak orada dile getirmenizi öneriyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı
19-06-2011, 07:39
Merhaba
Yazlığa gelir gelmez toprağa diktim çünkü toprak çok verimli denemek istedim. burda fidelerimin son durumunu ekledim sanırım bu yaz kendi domatlarımı yiyebileceğim.Size ve tohumları aldığım amatör hobici teşekkür ederim

Bravo sevgili Firuzan,

Umarım kendi domateslerinizi zevkle yersiniz de seneye işi daha da büyütmeye karar verirsiniz:)

Zeki Yağlı
19-06-2011, 07:46
Sayın Zeki Yağlı teşekkür ederim. Resimlerdeki çiçekleri sizden edindiğim bilgilerle mart ayında ektim. Bugün durumları bu...

Sevgili cellin,

Çiçekleriniz pek güzel açmış.

Başlığı da şenlendirdi.

Sizi kutlarım.

Hepsini mi tohumdan yetiştidiniz?

Bravo!

bmfidan
19-06-2011, 10:08
Gerçekten faydalı bilgiler vermişsiniz. Ben tohumdan ilk defa çiçek yetiştireceğim. Bilgileriniz benim için yol gösterici olacak.

FIRUZAN
19-06-2011, 22:40
Teşekkürler ,gelişmelerini fotoğraflarla ileteceğim.Heveslendim doğrusu İstanbul'da mart ayında ektiğim şebboy tohumlarım vardı ,oy için yazlıktan İstanbul'a gitmiştim baktım ki çiçeklenmişler :) daha epey tohumum var eylülde onları çimlendirmeye çalışacağım bakalım kışa açtırmayı becerebilecekmiyim :)

himone
27-06-2011, 17:17
17 sayfayı da okuyan biri olarak Zeki Bey çok güzel bir iş yapmışsınız. Ayrıca ergun beyin videosu içinde teşekkürler.
Aklıma takılan soru şu:
Tohumlarımızı direk viyollere ekip (çünkü 20 tohum olacak ve çoğu tohum birbirinden farklı bir tür. Eğer hepsi aynı tohum olsa bir kaba dikilebilir.) Hiç şaşırtma işlemine gerek kalmadan bahçeye dikmek istesek; çimlendirme için kullandığımız torf yeterli olur mu? Çünkü şaşırtma işlemini torf, perlit, toprak üçlüsüne yapıyorduk. Ama şimdi sadece çimlendirdiğimiz torf ile büyütmeye çalışacağız. İlla ki şaşırtma işlemi gerekliyse başka bir viyole mi bu üçlü karışımı ayarlamamız gerekiyor... şimdiden teşekkürler...

aydoner
29-06-2011, 10:59
Arkadaşlar arasında tohumdan gül ve benzeri odunsu türler üretenler; çiçek açtığında onun hemen resimlerini alarak paylaşmasını, bu yetiştirdiği şeyin şeklini şemalini netten taramasını tavsiye edicem. Bakarsınız sizin çiçeğiniz hiç kimsede olmayan yeni bir türdür. Çiçeklerdeki farklı tozlaşmalar her zaman bunu mümkün kılar. O türü paylaşmak, tanıtmak, ölmemesini sağlamak insanlık görevi... Unutmayalım "Hayat hergün yeni mucizelerle doludur."

kostebeksantos
10-08-2011, 00:59
harika anlatım ve harika görseller...

seratblyz
07-09-2011, 13:42
Böylesine faydalı bir konuyu açtığınız ve içini sistematik bir biçimde geliştirdiğiniz için başta Zeki Bey olmak üzere geliştiren herkese teşekkür ederim. Böylesi bilgilerin tohumdan üretime meraklı biz gibi amatörlerin işine çok yaradığını bir kez daha söylememe gerek yok.

Ben 2 yıldır uğraşıyorum tohumdan yetiştirme işiyle ELMA çekirdekleriyle başlamıştım öğrenmeye insan deneyip yanılarak bile çok şey öğreniyor ama bunları okuduklarıyla pekiştirmek insanı çok daha hızlı geliştiriyor. Yeni başlayacak olanlara çabuk çimlenen ELMA çekirdeğini denemelerini önerebilirim, zira ceviz, badem, kayısı gibi kalın kabuklu çekirdeği olanlarda başarısızlık daha fazla olabiliyor. Şu an toprakla buluşmuş çekirdekten yetiştirdiğim 15 e yakın elma ağacım var. Bu bitmeyen bir tutku, mazı, badem, üzüm, erik, kayısı, gül, ladin, ayva her türlü çekirdeği yetiştirme denemeleri yaptım sürekli de devam ediyorum.

Konu ile ilgili çok şey yazılmış gerçi amatör de olsam şu ana dek kendimce çıkardığım bir kaç eklemeyi yapmamı mazur görün. Eğer yanlışım varsa düzeltin lütfen.

1. Sterilizasyon çok önemli bir konu bunu birçok fideyi böceklenme, mantar hastalığı nedeniyle kaybetmiş biri olarak söylüyorum özellikle saksı ve çimlendirme toprağının steril olması daha çok narin olan yeni çimlenenlerin korunmasını sağlıyor.

2. Ben genelde şaşırtma yaparken (daha çok meyve ağaçları üzerine yapmış biri olarak) daha büyük saksılara şaşırtıyorum fidanları ve şaşırttığım saksının dibine, fidanı daha sonra dikmeyi planladığım topraktan biraz ekliyorum ve torfla karıştırıyorum kökleri topraktan ayırmamaya gayret ederek.

3. Özellikle şaşırttıktan sonra, fidanların hava sirkülasyonunun düzgün sağlandığı bir yerde kalmasının önemli olduğunu fark ettim. Kapalı ve boğuk bir odada kalan 20-30 adet organik Konya elmasını kaybedince anladım bunu. Küllenme kaptılar ve hepsi öldü. Hatta kavurucu sıcaklık yoksa hafif rüzgar alana bir yer dahi tercih edilebilir bence balkondaki asmalar rüzgara aldırış etmeden çok güzel geliştiler.

4. Tohumları ekimden önce yapılan işlemlerde tohumu çürütmemeye ve öldürmemeye özen göstermeli. Çünkü sıcak su muamelesi yaptığım bir kısım badem tohumlarını kaynatmış olabileceğimi düşünüyorum. Onun dışında uzun süre tohumları su içinde bekletmek de çürümelerine neden olabiliyor. Ekimden önce 4-5 saat ılık su içinde şişirmek faydalı ve yeterli olabilir diye düşünüyorum.

5. Fidanları şaşırttıktan bir iki gün sonra, 2,5 litrelik pet şişeye su doldurup, içine bir adet büyük aspirin ve bir adet küçük B1 vitamin hapı atıp karıştırarak bir gün beklettiğim karışımdan veriyorum ara sıra. Kök gelişimine ve güçlenmelerine faydası olduğunu gözlemledim.

6. Fidanları saksıdan toprağa alacağım zaman saksı dibinde topaklanıp biriken çıplak kökleri genellikle buduyorum, bunun faydası olup olmadığı konusunda bir gözlemim yok teorik olarak da desteklenirse sevineceğim.

Herkese çalışmalarında başarılar diliyorum, konuyu takip etmeye devam edeceğim.

derin
15-09-2011, 00:05
sn Zeki Yağlı bilgilendirmeler için teşekkür ederim

janka
23-10-2011, 16:37
Çok güzel bir çalışma bilgilendirme için teşekkürler

mrduran
18-11-2011, 22:04
Sayın Zeki Yağlı Bey;

Çok güzel anlatım ve hatta, ıncığına cıncığına kadar detaylı anlatımınız için çok sağ olun.

Abilikten öte, adeta babalık görevini de kapsar şekilde bir sayfa efendim.

Sayenizde sıfır çekmem sanırım artık, hele Şubat ayına kadar 2-3 kere daha okudum mu tamamdır bu iş, tekrar teşekkürler.

Saygılarımla lütfen.

trapezus
27-11-2011, 22:21
Zeki Bey merhaba, bu başlık altında birçok kez bahsedilen bir konu belki ama ben direk sizden öğrenmek istedim. Daha önce de daha az tohumla yaptığım denemelerde kahve tohumu ve salon çamı çimlendirmeyi başardım fakat çimlendirme oranı ortalama %40 oldu.
Bu oranı artırmanın ilk yolu olarak;
1-çimlendirme harcında neler kullanmalıyım?
2-çimlendirme süresince sulama peryodum ne olmalı?
3- kasım - aralık aylarında kapalı sıcak ortamlarda çimlendirme denemesi yapılabilirmi? ilkbahardaki gibi sonuç alınabilirmi?
Şimdiden teşekkürler,

Zeki Yağlı
28-11-2011, 17:38
Zeki Bey merhaba, bu başlık altında birçok kez bahsedilen bir konu belki ama ben direk sizden öğrenmek istedim. Daha önce de daha az tohumla yaptığım denemelerde kahve tohumu ve salon çamı çimlendirmeyi başardım fakat çimlendirme oranı ortalama %40 oldu.
Bu oranı artırmanın ilk yolu olarak;
1-çimlendirme harcında neler kullanmalıyım?
2-çimlendirme süresince sulama peryodum ne olmalı?
3- kasım - aralık aylarında kapalı sıcak ortamlarda çimlendirme denemesi yapılabilirmi? ilkbahardaki gibi sonuç alınabilirmi?
Şimdiden teşekkürler,

Sayın trapezus,

Öneclikle %40 çimlenmiş tohumun iyi bir başarı olduğunuz düşünüyorum ve sizi kutluyorum.

Daha önce hiç kahve ve salon çamı (Araucaria heterophylla) çimlendirmedim.
Onun için sorunuzun cevabını bilmiyorum.

Ancak çimlendirme oranınızı artırmanıza yardımcı olmak için biraz araştırma yaptım.

Bildiğiniz gibi tohumların çimlenmesi, tohum kalitesine ve tohumun tazeleliğine de çok bağlı.

Kahve tohumunun çimlenmesi 4 ila 6 ay sürebiliyor. Çimlenmenin başarısı bu süre içinde ekilen ortam içine tohumların hiçbir şekilde susuz kalmaması gerekiyor.
Bir yerde kum yatağı üzerine kahve tohumlarını serpiştirip ıslak bir çuval ile örtmeyi ve sürekli kontrol edip kök sürgünü çıkar çıkmaz şaşırtmayı öneriyorlar.

Başka bir metot da kum + vermikülit + prlit karışım bir ortamda çimledirmeyi öneriyor.

Anlaşılan ortam nemini sürekli kontrol edip, su kalmayacak şekilde sürekli nemli tutmak gerekiyor.

Araucaria için ise özel bir bir çimlendirme ortamı istendiğini görmedim.

Ama çimlendirme ortamının 20 ile 30 derece arasında olması istendiğini okudum.

Umarım yukarıdaki bilgiler yararlı olur.

Selamlar

trapezus
30-11-2011, 11:08
Zeki Bey, ekeceğim tohumları mantar hastalığından koruman için nasıl bir yol izlemeliyim. İnternetten yaptığım araştırmalara göre, bazıları tohumları mantar ilaçlı suda 1 gün bekletmek gerektiğini yazmış bazıları ise yapılan harca ( torf, perlit, dere kumu.v.s) mantar ilacını katıp karıştırdığını yazmış. Sizce ne yapmalıyım? Ekeceğim tohum (araucaria excelsa - Salon çamı)

Zeki Yağlı
30-11-2011, 21:31
Zeki Bey, ekeceğim tohumları mantar hastalığından koruman için nasıl bir yol izlemeliyim. İnternetten yaptığım araştırmalara göre, bazıları tohumları mantar ilaçlı suda 1 gün bekletmek gerektiğini yazmış bazıları ise yapılan harca ( torf, perlit, dere kumu.v.s) mantar ilacını katıp karıştırdığını yazmış. Sizce ne yapmalıyım? Ekeceğim tohum (araucaria excelsa - Salon çamı)

Sayın trapezus,

Ben tohumları mantara karşı özel bir işleme tabi tutmuyorum.

Ama çimlendirme ortamını (torfu) mutlaka strelize ediyorum. Bunu da bir plastik poşet içinde mikrodalga fırında 80 derecede 10 dakika tutarak yapıyorum.

Ayrıca çimlendirme yapılacak kaplar daha önce kullanılmış ise onları da çamaşır suyu katılmış su ile iyice fırçalayıp duruluyorum.

trapezus
30-11-2011, 22:49
Tekrar teşekkürler Zeki Bey

eb_ru
06-12-2011, 13:05

Merhaba
Bazı çam türlerinde çam tohumu kabuğunda mantarlar bulunmakta ve tohumu toprakla buluşturduğuuzda bu mantarlar toprağa bulaşmakta ve çoğalmakta imiş. Ben de bir süredir sokaktan topladığım kozalaklardan çıkardığım tohumlardan çam yetiştirmeye çalışıyorum ve maalesef ki doğrudan toprakla buluşturduğum tohumlar kökboğazı çürüğüne yakalandılar. Şimdi tohumları hidrojen peroksitte bekleterek tohum kabuğundaki mantarlardan kurtulmaya çalışıyorum.(İngilizce makalelerden edindiğim bilgiye göre). Tohumlar henüz yeni çimlendi, kökboğazı çürüğüne yakalanacaklar mı bakalım. Gelişmelerden haberdar ederim.

Bu arada söylediğim hidrojen peroksit bulunmaz bir malzeme değil, eczanelerden ve saç boyası satan her yerden temin edilebilir. Ayrıca zararlı da değildir cünkü icerisinde çimlenme için gerekli olan oksijen bulunur. Ağzı acık bir kapta bekletilirse dönüşeceği şey sadece su ve oksijendir. İlgilenenlerin aklında bulunsun.
Saygılar

koksalgenc
17-12-2011, 00:13
Cahilliğimi bağışlayın ama strech film ile kapatınca tohum oksijensiz kalmıyor mu?

Sevgili novazet,

Streçi sürekli kontrol edin. Torfunuzun nemine ve ortamın ısısına göre nem buharlaşıyor, sonra streç üzerinde boncuk boncuk kondanse oluyor. Torfun alt tarafındaki nem de buharlaşan suyun yerine torfun üst tarafına çıkıyor.

Bir süre sonra streçdeki su damlaları tekra torfun üzerinde düşüyor.
ve torfun üzeri nemli olmaktan çıkıp ıslak hale geliyor.
Torf koyu kahve ve mat olmak yerine koyu kahve ve parlak oluyor.

Fazla su tohumların büyüklüğüne göre, tohum ne kadar küçük ise o kadar fazla, çürümeye sebep oluyor.

Bunu önlemenin tel çaresi havalandırarak fazla nemi uçurmak. Çimlenmenin havaya ihtiyacı olduğu için değil, fazla suyu uçurma için.

Havalandırmaya karar vermek için torf yüzeyindeki nemi sürekli kontrol edin.

Dikkat:çok fazla havalandırırken torfun üstünü sakın kurutmayın.
Sakın torf açık kahverengi ve mat hale gelmesin.
Bu duruma meylettiğinde hemen yukarıdaki başlık #11 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=752323&postcount=11) de bahsettiğim gibi tekrar nemlendirin.

Başarılar

Selamlar

Zeki Yağlı
18-12-2011, 13:41
Pek cok makale var bu hususta. Mesela Reducing Seed and Seedling Pathogens Improves Longleaf Pine Seedling Production (http://www.bugwood.org/container/LLP_2000.html) şurdaki makalede demektedir ki"Daha önce yapılmış calışmalar uzun yapraklı (longleaf) tohum kabuklarının sadece cimlenmeyi azaltan değil ayrıca önemli fidecik ölümlerine yol acan patajonik mantar taşıdığını göstermiştir.Pawuk, Fraedrich ve Dwinell uzun yapraklı cam tohumlarında yaygın olarak Fusarium türlerinin var olduğunu ve bunların da uzun yapraklı fideciklerin ölümüne neden olduğunu belirlemişlerdir. Denemeler uzun yapraklı tohumların ekim öncesinde sterilantlar ya da fungusitlerle muamele edilmesinin hem cimlenmeyi hem de fidecik gelişimini arttırabildiğini göstermiştir."

Sevgili eb_ru,
Bahsettiğiniz makalede söz konusu olan Pinus Palustris (bataklık çamı, uzun yapraklı çam). Problem sanki buna özel bir problem gibi görünüyor.
Siz Pinus Palustris mi çimlendirmeye çalışıyorsunuz?

Kök boğazı çürümesini engellemek için çimlendirme ortamının strelizasyonu çok önemli. Önce bunu iyi sağlamak lazım.

Siz nasıl bir çimlendirme ortamı kullandınız? Ortam ve kap strelizasyon yaptınız mı?

Zeki Yağlı
19-12-2011, 14:14
Yazdıklarımı tekrar okuyun tüm ağaçların tüm tohumları diye bi ibare yok aynı ağacın tüm tohumlarından bahsediyorum ve bende her tohum hasta olsa çoğalma olamaz diyorum. Herkes yaptığınızı uygulayamaz yani o kimyasalları bulamaz. burada yanlış yönlendirme var, genelleme yaptığınız için karşı çıkıyorum belli bir tohum ekersin şartları sağlarsın çimleneni yaşatırsın o ağacın çimlenme oranını tutturamazsan bu tohum ekip yetiştirmeden kaynaklı bir hatadır. Evin içinde yapıyorsunuz bir çimlendikten sonra ağaçlar yüksek hava sirkülasyonu ister yoğun güneş iister bunlar mantarın doğal düşmanıdır çürüklerde bunlar olmadığı için olur, yoğun sulamadan olur vs. artı tohum ekerken çam türlerinde mantar ilacı yapılması istenir bunuda yaptığınızda sorun yok denecek azalır.

Sevgili Emre Kuzu,
Sevgili eb-ru,

Bu başlığı, çimlendirmeyi bilmeyen ve öğrenmek isteyenler için açmıştım.

Tartıştığınız konunun bu başlığı okuyanlara hiçbir katkısı olmadığını düşünüyorum.

Ayrıca tartışma ben demiştim/sen demiştin kısır döngüsüne girdi. Hiç kimseye yarar sağlamaz. Devam ettirmsezseniz iyi olur.

Selamlar

Emre Kuzu
19-12-2011, 15:22
Tamam zeki bey kusura bakmayın. Ben kendi yazdıklarımı silerim sayın ebru'dan da aynı davranışı beklerim. Cevap yazmak ister isede özele yazabilir.

Zeki Yağlı
19-12-2011, 16:17
Tamam zeki bey kusura bakmayın. Ben kendi yazdıklarımı silerim sayın ebru'dan da aynı davranışı beklerim. Cevap yazmak ister isede özele yazabilir.

Teşekkür ederim Sevgili Emre Kuzu

Zeki Yağlı
19-12-2011, 16:24
Zeki Bey benim amacım bulduğum bir bilgiyi paylaşmaktı cünkü faydalı bir bilgi olduğunu düşünüyorum. Bu arada söylediğim hidrojen peroksit bulunmaz bir malzeme değil, eczanelerden ve saç boyası satan her yerden temin edilebilir. Ayrıca zararlı da değildir cünkü icerisinde çimlenme için gerekli olan oksijen bulunur. Ağzı acık bir kapta bekletilirse dönüşeceği şey sadece su ve oksijendir. İlgilenenlerin aklında bulunsun.

Not: Bu mesajlarımı yazarken üzüntü icerisindeyim ve de bir daha paylaşımda bulunmaya çekineceğim.

Herkese saygılarımı sunarım.

Sevgili eb-ru,

Bu başlığı takip edenlerin çimlendirmenin başlangıcında olduklarını düşünüyorum.

Burada bahsedilen basit önlemler alınırsa çimlendirmede başarıyı tatmış olacaklar ve daha ilerleme heyecanına girecekler diye umuyorum.

Onların aklını özel durumlarla karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum.

Sakın paylaşımda bulunmaya çekinmeyin.

Ama yerinde olmasına özen gösterin.

Selamlar, sevgiler

Charlaux
19-12-2011, 19:05
Merhaba Zeki bey,
Ben daha ağaçlar.netle bu kadar haşır neşir olmadığım zamanlarda gliricidia sepium tohumu edinmiştim ve 10 tane tohumum 2 günde çimlenmişti.O zamanlar hiç torf nedir bilmiyordum ama sonradan öğrenmeye başladım azbiraz ;) 2 Eylülde çimlenen tohumlarım gayet sağlıklı gözüküyorlar ancak bazen yamuk yatıyorlar,yeşil yaprakları çok fazla ancak bir tanesinde birisi sapsarı olmuş,o da boyutuna göre baya büyük bir yapraktı belki bu yüzdendir diye düşündüm :rolleyes::rolleyes: Benim sorum,şimdi tek tek ayıracağım bu bitkilere nasıl bir toprak sağlamalıyım ? Bir de tohumdan yetişen bir filiz tahminen ( çimlenme başlangıcından ) ne kadar süre sonra odunsu bir yapıya sahip olur ve ne zamandan sonra artık normal şartlarda kendini idare eder ekstra ++++++++++ özel bakım istemez ? Sorularımı yanıtladığınız için teşekkürler herkese sevgiler saygılar

Zeki Yağlı
19-12-2011, 19:38
Merhaba Zeki bey,
Ben daha ağaçlar.netle bu kadar haşır neşir olmadığım zamanlarda gliricidia sepium tohumu edinmiştim ve 10 tane tohumum 2 günde çimlenmişti.O zamanlar hiç torf nedir bilmiyordum ama sonradan öğrenmeye başladım azbiraz ;) 2 Eylülde çimlenen tohumlarım gayet sağlıklı gözüküyorlar ancak bazen yamuk yatıyorlar,yeşil yaprakları çok fazla ancak bir tanesinde birisi sapsarı olmuş,o da boyutuna göre baya büyük bir yapraktı belki bu yüzdendir diye düşündüm :rolleyes::rolleyes: Benim sorum,şimdi tek tek ayıracağım bu bitkilere nasıl bir toprak sağlamalıyım ? Bir de tohumdan yetişen bir filiz tahminen ( çimlenme başlangıcından ) ne kadar süre sonra odunsu bir yapıya sahip olur ve ne zamandan sonra artık normal şartlarda kendini idare eder ekstra ++++++++++ özel bakım istemez ? Sorularımı yanıtladığınız için teşekkürler herkese sevgiler saygılar

Bu bitki hakkında bilgim yok.
Bu bitki ile ilgili saçmış olduğunuz başlıkta çok geniş bilgi içeren bir kaynak bulmuş olduğunuzu gördüm. Oraya baksanız istediğiniz bilgiyi bulacağınızdan eminim.

QGUZZ
21-12-2011, 11:40
Zeki Bey çok güzel bir yazı her şeyi açıklamışsınız. Tohumdan çimlendirme ile ilgili biraz araştırma yapmak amacıyla siteye girmiştim ki yazınızı bulunca geriye sadece okumak kaldı.. Tekrar teşekkürler...

Zeki Yağlı
22-12-2011, 17:17
Zeki Bey çok güzel bir yazı her şeyi açıklamışsınız. Tohumdan çimlendirme ile ilgili biraz araştırma yapmak amacıyla siteye girmiştim ki yazınızı bulunca geriye sadece okumak kaldı.. Tekrar teşekkürler...

Eğer okuduklarınızı uygularsanız başarı garanti demektir!

Kolay gelsin.

Selamlar

ehtepot
03-01-2012, 10:07
Selamlar,
Torf, perlit, çimlendirme viyollerim ve en önemlisi tohumcuklarım geldi. bu konuyu okuyunca heyecanım daha da arttı. sabırsızlık had safhada :) Guiness Rekorlar Kitabı'na giren dünyanın en acı biberi bhut jolokia tohumlarımı toprakla buluşturmanın heyecanı sardı. inşallah çimlendirebilirim. konu çok yardımcı oldu. Sn. Zeki Yağlı'ya teşekkürlerimi sunarım.

ehtepot
05-01-2012, 08:08
buraya çimlendirme ile ilgili aşamalı resim ekleyebilir miyim acaba?

gülenmelek
05-01-2012, 08:12
buraya çimlendirme ile ilgili aşamalı resim (kızmazsanız fotoğraf diye düzeltmek istiyorum ;) )ekleyebilir miyim acaba?
Memnun oluruz. Bizler de görmüş oluruz en azından ;)

ehtepot
05-01-2012, 13:34
Sn. Gülenmelek,
haklısınız fotoğraf olmalıydı. hatam için özür diler, tatlı dille uyardığınız için teşekkür ederim.

barba1981
06-01-2012, 15:08
Zeki Bey minik süs kabağı tohumlarının çimlenme süresi nedir?Dün sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda 12 adet tohum ektim.

ehtepot
07-01-2012, 13:23
Selamlar herkese,
işte adım adım yaptığım mini sera uygulaması. bhut jolokia tohumlarımı kalorifer üzerinde çimlenmeye bıraktım. dua edin bana çimlensinler diye :confused:

Zeki Yağlı
07-01-2012, 14:25
Zeki Bey minik süs kabağı tohumlarının çimlenme süresi nedir?Dün sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda 12 adet tohum ektim.

Sevgili barba1981,

Kabak tohumları kolya çimlenir. 2 hafta içinde çimlenmesi gerekir.
Ortam ısısını 15 dereceden aşağı düşürmemeye çalışın.

Kolay gelsin

Zeki Yağlı
07-01-2012, 14:29
Selamlar herkese,
işte adım adım yaptığım mini sera uygulaması. bhut jolokia tohumlarımı kalorifer üzerinde çimlenmeye bıraktım. dua edin bana çimlensinler diye :confused:

Sevgili ehtepot,

Pek güzel olmuş.

Fazla suyun akıp gitmesi için şişenin altına delikler açtınız mı?

Aksi halde suladıkça su alt tarafta birikir kökler çürümeye başlayabilir.

Mutlaka delip drenajını yapın.

Bir de cam önünde uzun süre direk güneşin gelmemesini sağlayın ki sera etkisi ile fazla sıcaktan tohumlar "pişmesin".

Kolay gelsin

meh12
07-01-2012, 17:24
Sayın Ehtepot
Çalışmalarınız çok yakından takip ediyorum.Özellikle Acı biber çimlenmesini Kolay gelsin

ehtepot
07-01-2012, 18:02
Sn meh12,
dilerseniz tohum üretebilirsem size yollayabilirim.

meh12
07-01-2012, 19:53
Sn meh12,
dilerseniz tohum üretebilirsem size yollayabilirim.

Çok sevinirim Köyceğiz de çok iyi yetişir gibi geliyor bana

onurismail
08-01-2012, 04:21
Arkadaşlar bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bikaç haftadır tohum ekiyorum fakat bunlar biraz büyüdükten sonra fidanları yumuşayıp yere düşüyor ve ölüyorlar sararma falan yok. Yaz sebzeleri olduklarından dolayı mı ? Evde yetiştirmeye çalışıyorum pencereye biraz yakın tutuyorum. Güneş ışığı mı yetersiz sizce? Bir de tam gövde kısımlarında yani fidanın yumuşak sap kısmında halka halka çatlaklar oluyor. Torf ph 6 - 7 arası ve perlit kullanıyorum fazla su vermiyorum. Suyu oda sıcaklığında klorsuz veriyorum. Zaten torf gübreli olduğundan dolayı vitamin eklemiyorum. Bunu neden sorduğuma gelince biraz da ışık problemini çözmek için. Bana göre ışık kaynaklı olabilir. Biraz daha yaprak vermesi gerekirken sadece fidanın boyu gereğinden fazla uzuyor.

Güneş enerjisi yerine ne kullanabilirim? Başka sitelerde metal halide ve sodyum lambaları önerilmiş. Bunlar hakkında bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok mutlu olurum.. Teşekkürler

bertunum
08-01-2012, 07:33
bence gün ışığından aynalar vesilesiyle yararlanabilirsiniz. küresel bir ayna işinizi görür. gereğinden fazla uzuyorsa, ışık problemi. ama gövdesinde oluşan çatlaklar, su problemi gibi geldi bana.

foto ekleyebilir misiniz?

eymenekin
08-01-2012, 09:31
zeki bey size ne kadar teşekkür etsek az. aşama aşama verdiğiniz bilgilerin derli toplu olması ve görsellerle desteklenmiş olması bizim için çok kolaylık sağladığı gibi cesaretimizi de artırıyor.yıllardır saksı diplerinde meyve vs tohumlarını çimlendirip aşısız ağaçlar yaşatmayı başardım ama yazdan beri tohumdan çiçek yetiştirmeyi istiyorum.bu yüzden yazdan tohum biriktirdim. şimdi tavsiyenize uyarak meteorolojiden don riskinin geçeceği tarihi(mart-nisan) öğrendim.nisan ayının ilk haftası bu başlığı tekrar baştan sona okuyup icraata başlayacağım inşallah. umarım başarırım.

Zeki Yağlı
08-01-2012, 11:36
zeki bey size ne kadar teşekkür etsek az. aşama aşama verdiğiniz bilgilerin derli toplu olması ve görsellerle desteklenmiş olması bizim için çok kolaylık sağladığı gibi cesaretimizi de artırıyor.yıllardır saksı diplerinde meyve vs tohumlarını çimlendirip aşısız ağaçlar yaşatmayı başardım ama yazdan beri tohumdan çiçek yetiştirmeyi istiyorum.bu yüzden yazdan tohum biriktirdim. şimdi tavsiyenize uyarak meteorolojiden don riskinin geçeceği tarihi(mart-nisan) öğrendim.nisan ayının ilk haftası bu başlığı tekrar baştan sona okuyup icraata başlayacağım inşallah. umarım başarırım.

Sevgili eymenekin,
Bu başlığa emek vermemin amacı cesaret vermek idi.
Konuyu bilirseniz adım atmak çok daha kolay oluyor.
Tohumdan bitki yetiştirmeye başlamak için bilinmesi gerekenler burada anlattıklarım kadar az.

Bu basit bilgileri, sebep sonuç ilişkilerini anlayarak, sadık bir şekilde uygularsanız başarı şansınız kesine yakındır.
Kolay gelsin,
Keyif alın

barba1981
08-01-2012, 14:36
Teşekkür ederim...

Zeki Yağlı
08-01-2012, 14:47
Arkadaşlar bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bikaç haftadır tohum ekiyorum fakat bunlar biraz büyüdükten sonra fidanları yumuşayıp yere düşüyor ve ölüyorlar sararma falan yok. Yaz sebzeleri olduklarından dolayı mı ? Evde yetiştirmeye çalışıyorum pencereye biraz yakın tutuyorum. Güneş ışığı mı yetersiz sizce? Bir de tam gövde kısımlarında yani fidanın yumuşak sap kısmında halka halka çatlaklar oluyor. Torf ph 6 - 7 arası ve perlit kullanıyorum fazla su vermiyorum. Suyu oda sıcaklığında klorsuz veriyorum. Zaten torf gübreli olduğundan dolayı vitamin eklemiyorum. Bunu neden sorduğuma gelince biraz da ışık problemini çözmek için. Bana göre ışık kaynaklı olabilir. Biraz daha yaprak vermesi gerekirken sadece fidanın boyu gereğinden fazla uzuyor.

Güneş enerjisi yerine ne kullanabilirim? Başka sitelerde metal halide ve sodyum lambaları önerilmiş. Bunlar hakkında bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok mutlu olurum.. Teşekkürler

Çimlendirmek için gübreye hiç gerek yok. Hatta içinde bılundurabilecekleri mantar ve bakteriler çeşitli hastalıklara sebep olabilirler. Fideleriniz mantar hastalıklarından ölüyor gibi geliyor. Çimlendirme ortamını strelize ettiniz mi?

Fotoğraf koyarsanız daha iyi anlayabiliriz.

cegabo
14-01-2012, 11:18
Zeki Bey, bizleri çok değerli bilgilerinizle aydınlattığınız için çok çok teşekkür ederim. soracağım tüm soruların cevabı daha sormadan yazınızın içinde var. Kendi balkonumda sakısılarda bişeyler yapmaya çalışıyorum. Sizin yöntemlerinizle inşallah daha başarılı olacağım....

Saygılar...

ehtepot
18-01-2012, 12:24
biber tohumlarımı ekeli 14 gün oldu. henüz bi kıpırtı yok. tutmazsa başlamadan bırakacağım galiba bu işi :(

Safranlı
18-01-2012, 15:37
biber tohumlarımı ekeli 14 gün oldu. henüz bi kıpırtı yok. tutmazsa başlamadan bırakacağım galiba bu işi :(

MİRİM...
biber 40 gubde olur derler
afyonun soguguna hele bu mevsımde çıkması ımkansız
bıtkıler dönemını ıyı bılırler
merak etmeyın vaktı geldımı
tutsanızda çıkarlar

eymenekin
21-01-2012, 19:30
Sevgili eymenekin,
Bu başlığa emek vermemin amacı cesaret vermek idi.
Konuyu bilirseniz adım atmak çok daha kolay oluyor.
Tohumdan bitki yetiştirmeye başlamak için bilinmesi gerekenler burada anlattıklarım kadar az.

Bu basit bilgileri, sebep sonuç ilişkilerini anlayarak, sadık bir şekilde uygularsanız başarı şansınız kesine yakındır.
Kolay gelsin,
Keyif alın

çok haklısınız zeki bey,gerçekten de sebep sonuç ilişkisini idrak edince çorap söküğü gibi geliyor devamı..

güler seferoğlu
27-01-2012, 14:31
merhaba,
konunun uzmanlarından fikir almak istedim bu başlığı görünce çok sevindim.
benim 3 yıldır kafayı taktığım kokulu selluka sarmaşığı bitkisi için bu yıl yine tohum aldım.ilk aldığım yıl çimlendirme aşamasında başarısız oldum güzelim tohumlar çürüdü.ikinci yıl 3 tohumdan 2 tanesi filizlendi ama biri yine çürüdü.bu yıl kaliteli bir çimlendirme torfu aldım . sıkıştırılmış torfdan yapılmış viyol aldım tohumlarda geldi.zarlarını hafifçe zımparalayıp yaklaşık 24 saat oda sıcaklığında içme suyunda beklettim.bekleseler suda çimleneceklerdi neredeyse :D ıslattığım torfa ektim dün. oda sıcaklığında ve viyollerin üzeri açık ama sanırım kapatmam lazımmış kurumaması için. başarılı olmayı umuyorum bu yıl , asıl mesele ondan sonra başlayacak herhalde. Selluka sıcak iklim bitkisi olduğu için eskişehirde pek keyifli büyümüyor buna bişey diyemem ama bir şekilde çiçek açsın istiyorum:D çimlendirmede başarılı olursam hemen mini seradan çıkarırsam evin içinde havalar ısınana kadar yaşatmayı başarmamın bir yolu varmı ? sonra kapalı balkona taşımayı düşünüyorum.Tohumu aldığım sitedekilerinde başını ağrıttım en sonunda gidip yerel seradan bişeyler alın yetiştirin dediler:D ama bir yolu vardır herhalde değilmi?
diğer ektiklerimi de sayarsam evin içinde mini orman yarattığımı düşünebilirsiniz :D
IPOMEA NIL Kırmızı pikoteli , onuda 24 saat ılık suda bekletip torfdan viyole ektim ve hemen ağzı sıkı kapalı şekilde mini serasına kaldırdım.
PETROSELENIUM CRISPUM (Babyleaf Lady Di maydanoz) ev içinde yetiştirilmeye uygun yazıyor tohumun kartında.onlarıda yine aynı torf ve viyollere ektim suda bekletmedim . ve serada değiller açık şekilde aydınlık olduğunu düşündüğüm için doğuya bakan pencere önünde duruyorlar.dediğiniz gibi torf çok çabuk kuruyor bunları da minik kaşıklarla sulayarak ıslattım hep ama alttan sulayacağım bir dahaki sefere.sera yapmalı mıyım onlara da?
SUTERA CORTADA BACOPA bu tohumlar üzerleri kaplamalı olarak geldi hepsini ekmedim. denemek için 5 tanesini torfdan viyollere kaliteli torfa,yüzeye ektim ve spreyle suladım kaplamaları eridi.açıkta duruyorlar sabaha kadar kurumaya başlamışlardı kaşıkla suladım .sanırım onları da seraya almam lazım.çabuk kuruyorlar gece kuruyup kalacaklar diye korktum okuyunca ilk sayfadaki bilgileri.bu arada durdukları odanın sıcaklığı da 23 derece civarında bazen 24 oluyor. uygun mudur acaba?

Zeki Yağlı
28-01-2012, 13:53
merhaba,
konunun uzmanlarından fikir almak istedim bu başlığı görünce çok sevindim.
benim 3 yıldır kafayı taktığım kokulu selluka sarmaşığı bitkisi için bu yıl yine tohum aldım.ilk aldığım yıl çimlendirme aşamasında başarısız oldum güzelim tohumlar çürüdü.ikinci yıl 3 tohumdan 2 tanesi filizlendi ama biri yine çürüdü.bu yıl kaliteli bir çimlendirme torfu aldım . sıkıştırılmış torfdan yapılmış viyol aldım tohumlarda geldi.zarlarını hafifçe zımparalayıp yaklaşık 24 saat oda sıcaklığında içme suyunda beklettim.bekleseler suda çimleneceklerdi neredeyse :D ıslattığım torfa ektim dün. oda sıcaklığında ve viyollerin üzeri açık ama sanırım kapatmam lazımmış kurumaması için. başarılı olmayı umuyorum bu yıl , asıl mesele ondan sonra başlayacak herhalde. Selluka sıcak iklim bitkisi olduğu için eskişehirde pek keyifli büyümüyor buna bişey diyemem ama bir şekilde çiçek açsın istiyorum:D çimlendirmede başarılı olursam hemen mini seradan çıkarırsam evin içinde havalar ısınana kadar yaşatmayı başarmamın bir yolu varmı ? sonra kapalı balkona taşımayı düşünüyorum.Tohumu aldığım sitedekilerinde başını ağrıttım en sonunda gidip yerel seradan bişeyler alın yetiştirin dediler:D ama bir yolu vardır herhalde değilmi?
diğer ektiklerimi de sayarsam evin içinde mini orman yarattığımı düşünebilirsiniz :D
IPOMEA NIL Kırmızı pikoteli , onuda 24 saat ılık suda bekletip torfdan viyole ektim ve hemen ağzı sıkı kapalı şekilde mini serasına kaldırdım.
PETROSELENIUM CRISPUM (Babyleaf Lady Di maydanoz) ev içinde yetiştirilmeye uygun yazıyor tohumun kartında.onlarıda yine aynı torf ve viyollere ektim suda bekletmedim . ve serada değiller açık şekilde aydınlık olduğunu düşündüğüm için doğuya bakan pencere önünde duruyorlar.dediğiniz gibi torf çok çabuk kuruyor bunları da minik kaşıklarla sulayarak ıslattım hep ama alttan sulayacağım bir dahaki sefere.sera yapmalı mıyım onlara da?
SUTERA CORTADA BACOPA bu tohumlar üzerleri kaplamalı olarak geldi hepsini ekmedim. denemek için 5 tanesini torfdan viyollere kaliteli torfa,yüzeye ektim ve spreyle suladım kaplamaları eridi.açıkta duruyorlar sabaha kadar kurumaya başlamışlardı kaşıkla suladım .sanırım onları da seraya almam lazım.çabuk kuruyorlar gece kuruyup kalacaklar diye korktum okuyunca ilk sayfadaki bilgileri.bu arada durdukları odanın sıcaklığı da 23 derece civarında bazen 24 oluyor. uygun mudur acaba?

Sevgi Hanım merhaba,

Ektiğiniz tohumların hepsi, eğer şartları uygun olursa, kısa zamanda çimlenmesi gerekir.

Bana kalırsa Eskisehir için biraz erken ekmişssiniz. Doğru ekim zamanı için bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/759975-post80.htm) okuyun.

Madem ekmişsiniz, en iyi şartlarda çimlenmelerini büyümelerini sağlayın.

Kurumaması için kaplarınızı streçlemenizi öneriyorum.

Çimlendikten sonra 10-15 derece arasında bol ışıklı bir yerde büyütmeye devam edin.
Bu safhada ışık çok önemli. Fidelerin 20-30 cm üzerine flüoresan lamba koyup gün 16-18 saat arası ışık verebilirseniz bitkilerinizin boyları uzayıp gitmez, sağlıklı büyür.

Kolay gelsin.

zfrypc
28-01-2012, 21:05
Ben Zafer, aranızda yeniyim.Uzun zamandır forumlarda okuduğum en etkiliyici ve faydalı bir yazı.

zfrypc
28-01-2012, 21:48
Bu konu ile ilgili şöle bir video izlemiştim
Mung Bean seeds sprouting, HD Timelapse - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=XTZih16DUB4)

sındırgılı
28-01-2012, 22:23
Guzel bir video, tesekkurler

eymenekin
28-01-2012, 22:32
çok faydalı bir video zfrypc teşekkürler.

aydın
28-01-2012, 22:54
Büyüleyici bir video

baykal_77
29-01-2012, 09:11
gerçekten harika teşekkürler zfrypc

Zeki Yağlı
29-01-2012, 09:59
Teşekkürler Zafer Bey.
Çimlenmenin ne kadar muhteşem bir şey olduğunu gösteriyor bu video.
O kadar da kolay!
Yeter ki gerekli koşulları sağlayın.
Bu koşulları bu başlıkta özetlemeye çalıştım.
Eğer dikkatli okunup özenle uygulanırsa başarı şansı çok yüksek.

Haydi herkes kolları sıvasın!

Benol Hazaroğlu
31-01-2012, 17:37
Sayın Zeki bey

Kolları sıvadık ama bir Clematis'i tohumdan yetiştiremedik.

Siz hiç denediniz mi?

Zeki Yağlı
31-01-2012, 20:39
Sayın Zeki bey

Kolları sıvadık ama bir Clematis'i tohumdan yetiştiremedik.

Siz hiç denediniz mi?

Benol Hanımcığım,
Bir kere denedim, hiç başarılı olamadım.
Birçok güzel clematisin melez olduğunu ve melez bitki tohumundan üretilen bitkilerin anaca benzemeyebileceğini bildiğimden bir daha denemedim.
Sorunuz üzerine araştıracağım. Elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşırım.
Aklımız keserse deneriz.

Uygun mu?

Selamlar

Benol Hazaroğlu
02-02-2012, 16:41
Çok teşekkür ederim. Biz amatörler Clematisi tohumdan hiç birimiz yetiştiremediğimiz için( ben hala inatla deniyorum).

Siz bu işte hayli uzman olduğunuz için belki yetiştirip bize de yol gösterebilirsiniz diye yazmıştım.

İyi günler.

ddmk
09-02-2012, 18:20
Zeki bey merhaba
Bende balkon bahçe işine yeni başlayanlardanım ama yazınızı okuyunca çok üzüldüm. Tohumlarımı çimlendirmek için evimin yakınındaki seradan torf - perlit karışımı aldım galiba eskiden kullanılmış bir torftu zaten yere dökülmüş haldeydi ve ben steril etmeyi bilmiyordum. Ama yinede içime tam sinmeden (böceklerden çok huylanırım ve böcek olurmu acaba diye düşünürek) ekim yapmıştım. Kabıda temizlemedim :( şimdi ne yapmalıyım bunları döküp tekrar mı deneyim. Ama kıyamam herhalde :((

Zeki Yağlı
09-02-2012, 20:18
Zeki bey merhaba
Bende balkon bahçe işine yeni başlayanlardanım ama yazınızı okuyunca çok üzüldüm. Tohumlarımı çimlendirmek için evimin yakınındaki seradan torf - perlit karışımı aldım galiba eskiden kullanılmış bir torftu zaten yere dökülmüş haldeydi ve ben steril etmeyi bilmiyordum. Ama yinede içime tam sinmeden (böceklerden çok huylanırım ve böcek olurmu acaba diye düşünürek) ekim yapmıştım. Kabıda temizlemedim :( şimdi ne yapmalıyım bunları döküp tekrar mı deneyim. Ama kıyamam herhalde :((

Sayun ddmk,
Ektiklerinize dokunmayın.
Tohumunuz varsa bir de torfu sterilize ederek deneyin.
Farkı görmüş olursunuz.
Selamlar

ddmk
09-02-2012, 20:20
Zeki bey korktuğum başıma geldi nanemi sularken kırkayak gördüm :( bunlarla mücadele edbilirmiyim :( yoksa ben hiç bahçe yapamayacakmıyım :(
Not: nane, kış kekiği, dere otu yine aynı seradan aldığım bahçe toprağının içine torftan ilave ederek ekmiştim henüz bebeklerim çıkmadan zararlılar çıktı :( ve şuan çok huylandığım için bütün tüylerim diken diken ve kaşınıyorum

Zeki Yağlı
10-02-2012, 05:14
Zeki bey korktuğum başıma geldi nanemi sularken kırkayak gördüm :( bunlarla mücadele edbilirmiyim :( yoksa ben hiç bahçe yapamayacakmıyım :(
Not: nane, kış kekiği, dere otu yine aynı seradan aldığım bahçe toprağının içine torftan ilave ederek ekmiştim henüz bebeklerim çıkmadan zararlılar çıktı :( ve şuan çok huylandığım için bütün tüylerim diken diken ve kaşınıyorum

Sterilizasyon daha çok mantarlara karşı yapılır.
Bu mantarlar fidelerin yeni çıktığı, en zayıf olduğu dönemde, hastalanıp ölmesine sebep olur.
Zararlılar/böcekler tohumlarınıza zarar vermezler. Aslında insanlara da zarar vermezler.
Eminim kırkayaklar sizden korkmuştur. Bırakın kaplarından çıkıp kaçsınlar veya yok edin.
Siz zararlılardan o kadar çok korkmayın. Onlara alışmaya çalışın. Onlar da tabiatın bir dengesi.

Yoksa bahçenizin/balkonunuzun keyfini çıkaramazsınız:)

ddmk
10-02-2012, 11:28
1 adet vardı zaten eşime aldırıp dışarı attırtım. Evde ne kadar kullanılmamış kum varsa kova içinde 10-11 dakika süreyle mikrodalgada steril ettim .
Peki kaptan kaçsınlar demişsiniz , kaçtıklarında eve dağılmayacaklarmı ? şuan itibariyle tohumlar içerde saksıda. Adana bugunlerde yağmurlu ve dolayısıyla hava serin o yüzden balkona da alamamki :( ufff çok acemiyim :(

ttuzunalp
10-02-2012, 12:59
Merhaba Arkadaşlar

Elimde bulunan mavi ladin tohumlarını lu an bolkonumdaki saksıların dibine koysam yer istanbul acaba çimlenirmi yoksa nisanı mı beklemem gerekecek?

saygılar

güler seferoğlu
10-02-2012, 19:34
merhabalar,
böceklerden huylanan arkadaşı okuyunca kendimi düşündüm bir an:D bende çok tiksinirim böceklerden o yüzden seradan yetişmiş fide almak yerine evde hazır torfa tohum ekmeyi tercih ediyorum. çok başarılı değilim ama ektiklerimin neticelerini yazacağım yinede :S
kokulu selluka tohumu 3 tane idi hepside filizlendi ilk gerçek yapraklarını henüz vermediler ve selvi gibi uzadılar ****** ışık yetersiz geldiği için.
İpomea tohumlarımı seraya almıştım baştan itibaren.sadece bir tanesi filizlendi diğer tohumlar çürümüş kontrol ettim hepsinide.ve serayı da açtım diğer viyolleri alıp tek kalan filizli viyolü uygun zamanda şaşırtmam lazım yanlış bilmiyorsam.henüz gerçek yapraklarını vermediği için beklemedeyiz.
Maydanozlar çıkmadı henüz.tamamen öldüler mi yoksa uygun zamanı mı bekliyorlar bilmiyorum 15 gün oldu ekim yapalı. Bacopa filizlenmedi hiç.öldüler sanırım...

Zeki bey aklıma takılan bir soru var. benim aldığım torfun steril olduğunu düşünmüştüm ama garantilemek için normal bir fırında sterilize etsem işe yarar mı? elimde bekleyen tohumlar var marttan önce ekmeyeceğim ama bilgi eksikliği varsa gidereyim dedim. benim fırınımın minimum sıcaklığı 100 derece civarında. fırın poşetine koyup minimum seviyede ısıttığım fırında kısa süre bekletsem yeterli olurmu?
birde şu sıkıştırılmış torftan viyoller de ayrı bir mesele. delik açmadan ektim ben onlara tohumları, çünkü torftan yapılmış hava alır nasılsa diye düşündüm ve sterilize etmedim. onları da fırınlamak lazım sanırım bekledikleri ortamdan bişeyler bulaşmış olabilir değil mi?

h.ışık
11-02-2012, 11:31
Merhaba yeni tarım dönemi başlarken yine aynı sorular olacak. Tohumları Ne zaman çimlendirelim, ekelim ne zaman şaşırtalım ve saire. Bunları başlığın eski sayfalarında bulabiliriz ancak bu sene (bahar-yaz dönemi) için meteorologlar bir gün havuza girilirken diğer günler kazakla giymek zorunda kalınabilir diye yorum yapıp tahminlerde bulunuyorlar.

Bu durumda kime güvenerek çimlendirmeye başlayalım. Olsa tecrübelerimize güveneceğiz ama yok. Ama tecrübeli forum yazarlarının bu sene ekim-dikim işlemleri için yorumları bize yol gösterecektir.

Zeki beeey, Yardım !!!

Kültigin
15-02-2012, 23:30
Sayın Zeki bey,
Bu konunun ilk sayfasında 6 numaralı iletinizde çok yararlı açıklamalarınız var. Aşağıdaki alıntıda belirttiğim gibi, çimlendirme torfunu kullanmadan önce strelize etmemizi tavsiye ediyorsunuz.

Ancak torfu, naylon torba içinde fırında 80 derece sıcaklıkta 10 dakika tutsak, naylon torbalar erimez mi?

Denemeden önce danışmak istedim. Hanımın fırınında naylon eritirsem, beni kıtır kıtır keser herhalde. ;-)

Tohumdan üretim - Çimlendirme torfu

Sterilizasyon: Torfu da kullanmadan önce strelize etmeliyiz. Ben bunu şöyle yapıyorum.

Torfu yaklaşık iki kiloluk naylon torbalara koyuyorum. Ağzını bağlıyorum. Daha sonra fırında patlamasın diye kürdan iki birkaç delik deliyorum.

Sonra 80 derecede 10 dakika tutarak sterilize ediyorum. Bu şekilde torfun içinde bulunabilecek mantarlar, zararlı böcek yumurtaları, yabani tohumlar etkisiz hale geliyor. Ben bu işlemi mikrodalga fırında %100 de 10 dakika tutarak yapıyorum.

Sterilizasyon kendimiz yaptığımız veya kaynağı tam olarak bilinmeyen torflar için çok önemli.

Halil Önen
15-02-2012, 23:56
...

Ancak torfu, naylon torba içinde fırında 80 derece sıcaklıkta 10 dakika tutsak, naylon torbalar erimez mi?

Denemeden önce danışmak istedim. Hanımın fırınında naylon eritirsem, beni kıtır kıtır keser herhalde. ;-)

Kesin naylon erir ve hanımda sizi kesin keser...:D
Mikro dalga fırında demişti Zeki bey, tavuk pişirilen fırında değil.;)

Zeki Yağlı
16-02-2012, 02:09
Kesin naylon erir ve hanımda sizi kesin keser...:D
Mikro dalga fırında demişti Zeki bey, tavuk pişirilen fırında değil.;)

Sağolasın Halil Bey,
Kültigin'i hanımın elinden, beni Kültigin'in dilinden kurtardın:)

Kültigin
16-02-2012, 12:11
Sayın Halil bey ve Zeki bey, teşekkür ederim. Az kalsın torbaları börek pişirme fırınına koyuyordum. Allahtan 4-5 gündür yoğun kar yağışı sürekli ayaz rüzgar, -12, -13 derece soğuk derken projeyi ertelemiştim. Sizin uyarılarınız da can kurtaran oldular. :-)

Yoksa muhtemelen hem kıtır kıtır kesilecek, hem de yeni ocak almak zorunda kalacaktım. Eh, artık yeni torf sterilizasyonu projemi, mikrodalga fırını bazlı planlayacağım.

Beni bir faciadan kurtaran sizlere bir kaç güzel yerel ve özgün tohum bulup göndermek bana farz olsun.

Candan selamlarımla.