PDA

View Full Version : Tohumdan üretme hakkında sorular, cevaplar

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6]

bebeto016
21-03-2014, 16:38
dutu ben şöyle çimlendirdim,çok basit:
2 dut meyvesini aldım , 1 bardak suda 2 parmağımla minicik tohumları meyve etinden ayrılıp dibe çökünceye kadar ovaladım.dibe çökmeyen üstte kalan meyve etini devamlı süzdüm.aynı işlemi 4-5 defa tekrarladıktan sonra temiz suyla dolu bardağı güneşli bir yere koydum.suyunu her gün tazeleyerek , 1 haftada çimlendiler.beyaz dut çok kolay çimlenen bir bitki.

evt hocam teşk fakat malum bu mevsimde taze dutu bulmak zor merak ettiğim başka bir konuda geçen yıl hasat edilen kurutma duttan tohum alınabilirmi.

alınabilirse bu yıl çimlendirip fidan üretmeyi düşünüyorum.. yoksa haziranı beklemek zorunda kalıcam..

teşekurler.

İsmail Kuzucu
21-03-2014, 16:45
arkadaşlar dut u tohumdan üretme hakkında bilgi sahibi arkadaşlardan bilgi almak istiyorum.. dutu tohumdan çimlendirmek nasıl oluyor. aşısız deli olup olmaması önemli diil. dut anaçları citilleri üretip 2 yaşında aşılamayı düşünüyorum.muhtemelen dutun içindeki çekirdeklerinden çimlendiriliyordur fakat acaaba yaş duttanmı yoksa kurutma duttanda mı çimlendirme yapabilirimiyim. zamanı ne zamandır. cevaplarsanız sevinirim. teşk.

Çelikle köklendirmeyi denediniz mi? Şimdi köklendirip, ağustos ayında göz aşısı veya bir sonraki yıl kalem aşısı yapabilirsiniz.

bebeto016
21-03-2014, 17:12
çelikle köklendirmek denedim fakat zor ve bence daha zahmetli . çimlendirme sonucunun yabani olup olmaması önemli degil. 2 yılında çimlendirdiğim fideleri aşılayıp fidan elde etmek istiyorum. çelikle denedim fakat başarı şansım düşük.

kurutulmuş geçen yılın dutundan tohum çıkarmak mümkünmüdür bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa..

qqaazz
21-03-2014, 17:51
tohumun içinin nem oranı kritik değerin altına düşmüş ise çimlenmez.kuruyemişçilerde satılan kurutulmuş dutu kasdediyorsanız , denemekte fayda var.100 lerce minicik tohumlardan 1-2 tanesi çimlenebilir.denemek lazım.sonucuda bilmek isteriz...

bebeto016
21-03-2014, 22:24
bizzat bahcemizde dut yetiştiriyoruz elimizde geçen yıl hasat ettiğimiz dut kurusu mevcut fakat bugün birinden bizim burda yabani dut dediğimiz çekiedekli dutu kastederek aşılı dutta tohum olmaz dedi çekirdekli duttan ekmen gerekir diyince şimdi benim planlarım biraz karışmış duruma girdi. acaba aşılı dutun kurusunda tohum olmazmı illaha çekirdekli dedigimiz aşısız duttanmı tohum almam gerekir. elimdeki viyollere her ikisindende ekmeyi düşünüyorum sonuçları burdan paylaşmaya çalışırım. yine arkadaşlardan bilgisi olan yazarsa sevinirim..

anarchifly
22-03-2014, 07:32
Merhabalar.Size bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
Sorum şu; Tohumlarım çimlendirmek için torf arayışımda sitede yazanları okuyup "Klansmann Potgrond P" temin etmek istedim fakat yanlışlıkla "Klansmann Potgrond H"
aldım. Sizce sebze tohumlarımı bu torfa ekebilirmiyim? Şimdiden teşekkürler.

Dr.Sezai ZENGİN

TCM
25-03-2014, 08:43
Torf (Klasmann-Deilmann) | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiYetistirme.aspx?sayfa=torf)
Farkı yukarıda var, biri kışlık biri yazlık, sizinki kışlık olan.
O kadar çatlak su kaçırmaz diye düşünüyorum :)

kapot
26-03-2014, 15:08
TOHUMLARI SUDA ISLATTIM
BARDAKLARI HAZIRLADIM
TORFU TOPRAĞI DEĞİLDE
NORMAL TOPRAK İLE YANMIŞ KOYUN GÜBRESİNİ KARIŞTIRSAM TOHUMLARI BU KARIŞIMA EKSEM OLUR MU?
YOKSA SIRF NORMAL TOPRAĞA MI EKSEM Kİ:rolleyes:

YARDIM LÜTFEN NE YAPMALI YIM İLLA Kİ TORF TOPRAK MI ALMALIYIM?

Orhank
26-03-2014, 15:24
Aslında forumda bununla ilgili çok konu var. Arama motorunu kullanırsanız baya bilgi sahibi olursanuz
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/713.htm
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/4432.htm
http://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm

özet olarak her toprakta çimlenme iyi olmuyor.
Toprağın yapısı ve katılacak yanmış gübre miktarı önemli
Toprak+ince kum+gübre karışımı kullanabilirsin ama sterilize etmelisin
Ben fırın torbasına koyup 100 derecede 30 dakika bekleterek yapıyorum

Bide rica etsen şu büyük harf küçük harf karışımı tuhaf yazımdan vazgeçseniz

kapot
26-03-2014, 15:34
Sayın Orhank bilgi için teşekkür ederim. Büyük küçük harf kullanımı yazmayacağım bilginiz olsun :).

kapot
26-03-2014, 16:14
torfa değilde normal toprağa tohumları eksek olur mu

TCM
27-03-2014, 08:00

Ne tohumları ektiniz?

kapot
27-03-2014, 12:46
sayın TCM ekmedim ekecem domates biber zalatalık vs.

TCM
27-03-2014, 13:18
sayın TCM ekmedim ekecem domates biber zalatalık vs.

@kapot, çimlenme yüzdesi düşük olur. Salatalıkta aslında iyi de olur, çünkü kimi çıkmayacağı için geç ekeceksiniz ve diğer ekilenlerle arasında zaman farkı olacağı için tüm salatalıklar aynı anda geçmemiş olacak. Biz geçen sene yaylaya ektiğimizde bunu hesap edemedik, 15 gün gün arayla parça parça eksek uzun süre yiyebilecektik.

İsmail Kuzucu
27-03-2014, 16:33

Torf karışımına ekerseniz tohum çimlenme ve kök gelişimi oranı artacaktır. Kök gelişimi ne kadar iyi olursa fidenizden o kadar verim alır ve bir o kadarda hasat sezonu uzun sürer.

dadaşım
28-03-2014, 16:59
bizzat bahcemizde dut yetiştiriyoruz elimizde geçen yıl hasat ettiğimiz dut kurusu mevcut fakat bugün birinden bizim burda yabani dut dediğimiz çekiedekli dutu kastederek aşılı dutta tohum olmaz dedi çekirdekli duttan ekmen gerekir diyince şimdi benim planlarım biraz karışmış duruma girdi. acaba aşılı dutun kurusunda tohum olmazmı illaha çekirdekli dedigimiz aşısız duttanmı tohum almam gerekir. elimdeki viyollere her ikisindende ekmeyi düşünüyorum sonuçları burdan paylaşmaya çalışırım. yine arkadaşlardan bilgisi olan yazarsa sevinirim..

sayın bebeo016, taze dutun nasıl çimleneceğini arkadaşlar izah etmişler. Elinizde kuru dut varsa bir gün suya koyun, ıslak dutu elde ettiniz mi gerisi kolay elinizle dutları ezin içinde tohum varsa sarı altınları zaten fark edeceksiniz. İsterseniz tohumları ayrıştırmanıza bile gerek yok. Elinizde güzel ezilmiş malzemeyi düzlediğiniz toprak üzerine belli oranda ekeleyin. üstüne hafifçe kum serpiştirin. Güzelce su verin Su verirken tohumların bir arada birikmemesine dikkat edin. Bir ay içinde tahmin etmediğiniz kadar fidanınız olacaktır. İyi gübrelerseniz yazın aşılayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Birde yılda ne kadar dut üretiyorsunuz merak ettim.

bebeto016
28-03-2014, 20:15
sayın bebeo016, taze dutun nasıl çimleneceğini arkadaşlar izah etmişler. Elinizde kuru dut varsa bir gün suya koyun, ıslak dutu elde ettiniz mi gerisi kolay elinizle dutları ezin içinde tohum varsa sarı altınları zaten fark edeceksiniz. İsterseniz tohumları ayrıştırmanıza bile gerek yok. Elinizde güzel ezilmiş malzemeyi düzlediğiniz toprak üzerine belli oranda ekeleyin. üstüne hafifçe kum serpiştirin. Güzelce su verin Su verirken tohumların bir arada birikmemesine dikkat edin. Bir ay içinde tahmin etmediğiniz kadar fidanınız olacaktır. İyi gübrelerseniz yazın aşılayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Birde yılda ne kadar dut üretiyorsunuz merak ettim.

sayın dadaşım ilginiz için teşekkurler.. biraz aceleci oldugum için çekirdekli yabani dediğimiz dutu bulup çekirdeğini çıkaramayınca, komşunun bu yılki aşılı dutun kurutulmuşunu alıp suya koyup dediğiniz gibi ezip çekirdeklerini çıkarmıştım. bahsettiğiniz gibi yarım avuc duttan bayagı bir tohum elde ettim. fakat;

daha cabuk ve kolay nasıl erken fidan elde edebilirim diye düşünürken aklıma dut ağaçlarının dibinden çıkan aşısız yabani dutları yerinden söküp istiflemek aklıma geldi. daha mantıklı oldugunu düşünüdüm. bugun tevafuk oldu. yaklaşık 40-50 adet irili ufaklı dut çitillerini arkadaşların bahçelerinden köylerden topladım yarın bi kısmını bahçeye bir kısmınıda bidonlardan kestigim ve saksılara dikmeyi düşünüyor ve haziran gibide aşılamayı düşünüyorum..

bu yontem daha mantıklı ve hızlı olucak gibi..

şimdi bu yola ve fidan üretmeye beni iten sebep alttaki linktede görüldüğü gibi yaklaşık 100 tane yetişmiş kayısı ağacımız vardı. susuzluk ve hasatın elimizde kalması nedeniyle 60 tane ağacı kesip yerlerine dut diktik. bu dutlarada bayagı para verdik şimdi ileriye dönük 30 tane kayısımız kaldı, onlarında sonu diğerleri gibi olucak .. oyuzden bunların yerlerine kendi üretimim aşıladığım fidanları dikmeyi düşünüyorum. bakalım hayırlısı.. inşallaah güzel olucak..

bu arada yaklaşık 5-6 tane yeni diktiğimiz dutlar dışında dut ağacımız mevcut bahçemizde bu yıl bi çoguda yerde telef oldu toplayamadık. 200 kg kurutulmuş dutumuz oldu.. kilosunuda 5tl den verdik..

yine rabbim nasip ederse bu ağaçlarımız yetişirse söylenenlere göre bir ağaçtan kayıp verilmez ise bir yılda yetişmiş ağaçtan en az 50-100kg dut hasat ediliyormuş buda yaklaşık 70 ağactan hesaplanırsa 7 tona yakın kuru dut elde edilir buda yaklaşık 20 bin-30 bin tl arasında yıllık gelir verirmiş.. kayısıdan çok daha mantıklı :-)))

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/25899.htm

bebeto016
29-03-2014, 18:42
bugun 28 adet yabani dutu diktim. haziran gibi aşılamayı düşünüyorum..

http://sv133.piclect.com/bccc5f164164aaef70ba806294235620/65a1be13d/o/14/03/29/dsc0207.jpg

3 tane güzel köklü kalınları farklı bir yere diktim..

http://sv133.piclect.com/cc7b86be31a3f3469b39cf854ba7e7d9/187d7211a/o/14/03/29/dsc0213.jpg

http://sv133.piclect.com/24ac4e38aa35af6a9352da8c5880b4ec/d8701c0e8/o/14/03/29/dsc0211.jpg

askereren
30-03-2014, 18:26
Bu sene tohumdan sebze yetiştirmeye çalışıcam bunu gördüğüm iyi oldu

TCM
06-04-2014, 11:39
Menekşe ve brachycome ların yapraklarındaki işaretli beyazlamalar sebepleri ne olabilir. Çiçekler sabahtan saat 13 e kadar balkonda güneş altında, akşama kadar da direk güneş altında olmasalar da balkonda devam ediyorlar.

Selçuk Boz
06-04-2014, 22:43
Menekşe ve brachycome ların yapraklarındaki işaretli beyazlamalar sebepleri ne olabilir. Çiçekler sabahtan saat 13 e kadar balkonda güneş altında, akşama kadar da direk güneş altında olmasalar da balkonda devam ediyorlar.

Yapraklar ıslak şekilde ya da fazla miktarda direk güneş ışığına maruz kaldığında, yanıklar nedeniyle bu gibi kurumalar olabiliyor.

Cebelco
11-04-2014, 16:30
Merhabalar,
Ben çınar ağaçlarının tohumunun nasıl alındığı ve bunun nasıl çimlendirilebileceği hakkında bilgi almak isterim mümkünse. Şimdiden teşekkür ederim.

A_NOMAD
12-04-2014, 00:16
Hoşgeldiniz Sn.Cebelco.
Öncelikle http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 burada kendinizi tanıtıp, forum kurallarını okumanızı öneriyorum.

Çınar ağaçları ile ilgili http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/6178.htm?highlight=%E7%FDnar+tohumdan+%FCretim Buradan faydalanabilirsiniz.

Saygılar..

Cebelco
12-04-2014, 12:26
Hoş gördük,
Çok teşekkür ediyorum :)

nsbedi
14-04-2014, 23:27
Merhaba,
Bu bahar ilk defa tohumdan ağaç çimlendirdim. Yaprakları da çıktı 7-8 cm boylarındalar. Bu fidanları iyice büyüyünceye kadar (1-1,5 m) torbalarda yetiştirmek istiyorum. Denemek için bir kaç tane ektim ama öldüler. Soğuktan öldüklerini sanıyorum. Elimde fazla fidan olmadığı için riske girmek istemiyorum. Tüplü fidan yetiştirmekle ilgili bir kaç sorum olacak:

1) Aldığım torbalar çok büyük ve delikler yan tarafında altında delik yok zamanla su altta birikip fidana zarar verir mi?
2) Fidanarım 7*7 lik viyolde ne zaman torbaya ekmeliyim?
3) Torbada ne sıklıkla sulamalıyım (Çoğunlukla çam)
4) Yanık koyun gübresini ne oranda koymalıyım.

TCM
15-04-2014, 07:56
@nsbedi, ağaç, çalı işiyle uğraşan abimiz yandan delikli torbalara birer tane de alta yakın kendisi delik açıyordu, dediğiniz gibi su akışı mevcut haliyle kolay olmaz diye.

nothing
22-08-2014, 19:37
Merhabalar ben Aydın'a gittiğimde palmiye ağacı altından 10 kadar tohum topladım. Yetiştirmek için ne yamam gerek?

nothing
23-08-2014, 20:57
Direkt toprağa ekmeli miyim? Ne zaman?

ylnci kecibynzu
04-09-2014, 22:26
***. zeki bey Tohumdan üretim yazınız şahsıma çok faydalı oldu. bu yüzden teşekkürler.
size bir kaç şey sorsam umarım yanlış anlaşılma olmaz.
bende amatörce tohumdan bazı ağaçları yetiştirmeye çalışıyorum.
1.sizin çimlendirme de kullandığınız tohum ne tohumuydu?
2. şaşırtmada kullandığınız toprak mı yoksa torf mu
3.çam,servi,ladin gibi ağaçların tohumları sizin yöntemiznizle çimlenir mi?
4.bazı yazılarda tohum önce ılık suda ya da normal suda 24 saat bekletilmeli diyor.siz ne dersiniz?
5.çimlenmede ışığın etkisi pek yok diye biliniyor.siz ne dersiniz.
cevap yazarsanız çok mutlu olacağım. teşekkürler.

fatars
15-02-2015, 14:26
arkadaşlar yardımcı olacak kimse var mı. bu sene tohum ektim hepsi çimlendi ama anormal şekilde çimlendi. habire boy atıp duruyor. yaprak açmıyor ve finalde kırılıyor. sebebi nedir acaba.

corethanrose
18-02-2015, 12:05
Herkese iyi forumlar. ilgili konu baslıgında kendımı tanıtmıs bulunmaktayım. Yeni üyenizim. River Sheoak cinsi tohumları internetten edindim. zeki abimizin verdiği bilgiler ve kendi bilgilerim paralelin de tohum ekimimi gerçekleştirdim. fakat bir hatam oldu torfumu biraz sulamıs bulundum. bereket oyle dolu dolu su vermedim. yarım cay bardagı kadar bir suydu. ertesi gun yanı bugun kontrol ettıgımde normalden hallice nemli bır torfum oldugunu oyle ele alıp sıktıgımızda suyun akmadıgını sadece elimin nemlenmeyle ıslanma arası bir hal aldıgını gordum. sorum ise bahsi geçen tohumumun çimlenme süresi ne kadardır? güvenilirliğinden emin olmadıgım bir yerden 4 haftadan fazla diye duydum.

TCM
18-02-2015, 14:06
arkadaşlar yardımcı olacak kimse var mı. bu sene tohum ektim hepsi çimlendi ama anormal şekilde çimlendi. habire boy atıp duruyor. yaprak açmıyor ve finalde kırılıyor. sebebi nedir acaba.

Aşırı boy atma ışığın yeterli olmamasından kaynaklanır genelde. Bitki ışığı bulmak için sürekli boy atacaktır. Tohumun cinsini ve resimlerini koyarsanız daha iyi olur.

Muda
18-02-2015, 17:16

Sn. fatars;

Ben şu ana kadar iki tane fasulyeyi çimlenip çimlenmeyeceği konusunda emin olamadığım için saksı kenarına diktim. İkisi de çıktı. Ancak tohum ekmek için bana göre vakit çok erken. Yeterli sıcaklığı bulabilmemize rağmen yeterli güneş ışığını çoğumuzun bitkilerimize verebilmemiz çok zor. Bir kısım arkadaşlar tohum ektiler. Işık ile desteklenenler ısı ve nemin de olması ile kabul edilebilir düzeyde fidelerini yetiştirmeye başladılar. Ancak çoğu arkadaşımızda ışık faktörünün yeterli gelmemesi nedeni ile aşırı şekilde boylanma meydana geldi. Ben de ilk defa tohum çimlendirmeye çalışırken aynı hataya düşmüştüm. Bu fidelerin dış ortama alışmaları da çok zor. Daha sonra ölüyorlar. Yavaş ve sağlam gelişen fideler dış ortamda daha sağlıklı bir şekilde büyüyorlar. Bir arkadaşımızın son eklediği fotoğraf. Yeterli ışık olmayınca yapraklar tam yeşil bile olamamış.

http://www.agaclar.net/forum/1357369-post36.htm

Bence önemli olan erken çimlendirmek değil. Tohumların tam zamanında çimlendirip onlardan ürün alabilmek.

fatars
19-02-2015, 00:29
Aşırı boy atma ışığın yeterli olmamasından kaynaklanır genelde. Bitki ışığı bulmak için sürekli boy atacaktır. Tohumun cinsini ve resimlerini koyarsanız daha iyi olur.
olabilir ışıksızlıktan da olabilir :)

tohum salatalık kavun, domates v.s. özellikle salatalıklar kırıldı537677

TCM
19-02-2015, 08:27
Işığı alınca belli zaman sonra akranlarının performansını yakalayabiliyorlar.

Geçen sene komşumla aynı zamanda domates tohumlarını ektik. O nedendir hatırlamıyorum çatıya koyduğu kasayı karanlık odaya yerleştirmiş. Bir hafta sonra bir baktım benimkiler 1 cm. arkadaşınkiler olmuş 10 cm. Sonuçta şartları sağlayınca ikimizinki arasında çok fark olmadı.

İsmail Kuzucu
19-02-2015, 09:32
olabilir ışıksızlıktan da olabilir :)

tohum salatalık kavun, domates v.s. özellikle salatalıklar kırıldı

Hıyarlar için daha çok erken. Güneş istekleri daha çok olduğu için onların etkisi büyük olur.

Kavunlarda bu şekilde ise onlardan verim alamazsınız.Domatesler boy atsada gövdeden kökleneceği için derin ekim yapabilirsiniz.

Birde ekim yaparken saksıları üzerinden 2-3 cm kalacak şekilde doldurun. Tohum üstte kalsın ki rahatlıkla güneş ışıklarını alsın.

fatars
19-02-2015, 09:41
Hıyarlar için daha çok erken. Güneş istekleri daha çok olduğu için onların etkisi büyük olur.

Kavunlarda bu şekilde ise onlardan verim alamazsınız.Domatesler boy atsada gövdeden kökleneceği için derin ekim yapabilirsiniz.

Birde ekim yaparken saksıları üzerinden 2-3 cm kalacak şekilde doldurun. Tohum üstte kalsın ki rahatlıkla güneş ışıklarını alsın.

Bilgilendirmeniz için teşekkürler arkadaşlar.

blume13
10-03-2015, 11:17
merhaba arkadaşlar elimde çok fazla ancon domates ve rio grande domates fidesi var isteyene ücretsiz göndermek istiyorum. fakat fideler yaklaşık 4 cm boyunda alan kişi hemen şaşırtma yapabilir. nasıl gönderebileceğim konusunda fikri olan varsa buradan yardımcı olabilir. yoksa yolup atmak zorunda kalacağım.

jeese
19-03-2015, 10:27
merhaba, tohumdan üretme ,le ilgili benim de bir sorum var;

ektiğim biber tohumu sanırım çok yüzeyde kalmış. yaklaşık yarım santim boyunda ama iki ucu da toprakta. acaba tohum(çekirdek) tarafını mu topraktan çıkarmalıyım yoksa öteki ucunu mu? daha önce de çimlendirdim ama hiç böyle bir sorun yaşamamıştım

TCM
19-03-2015, 13:37

ektiğim biber tohumu sanırım çok yüzeyde kalmış. yaklaşık yarım santim boyunda ama iki ucu da toprakta. acaba tohum(çekirdek) tarafını mu topraktan çıkarmalıyım yoksa öteki ucunu mu? daha önce de çimlendirdim ama hiç böyle bir sorun yaşamamıştım

Çekirdek tarafı dışarı çıkmalı.

blume13
20-03-2015, 09:37

bence hiç dokunmayın sprey ile iki fıs fıs su verin ve güneşe koyun kendisi iki günde çıkacaktır.

Kuzgun06
03-04-2015, 09:49
Merhaba,
Aldığım bir kitapla beraber hediye olarak karaçam tohumlu kalem göndermişler.Arkasında 5-6 tane tohum vardı.Onların hepsini toprak bularak plastik bardaklara ektim.Sadece 1 tanesi büyüdü.Fakat annem bunun çam değil ot olduğunu söylüyor.Acaba sizce aşağıdaki resimdeki yeni çimlenmiş şey ot mu karaçam ağacı mı ? Teşekkürler.

http://i.hizliresim.com/LpLmk0.jpg

ERKEN48
03-04-2015, 13:00
Karaçam olmadığı kesin de ot kısmını bilemem.

TCM
03-04-2015, 14:03
Merhaba,
Aldığım bir kitapla beraber hediye olarak karaçam tohumlu kalem göndermişler.Arkasında 5-6 tane tohum vardı.Onların hepsini toprak bularak plastik bardaklara ektim.Sadece 1 tanesi büyüdü.Fakat annem bunun çam değil ot olduğunu söylüyor.Acaba sizce aşağıdaki resimdeki yeni çimlenmiş şey ot mu karaçam ağacı mı ? Teşekkürler.

http://i.hizliresim.com/LpLmk0.jpg

Okuduğunuz bölümün 10. sayfası ve 295. mesajdaki karaçam fidesine bakınca anneniz haklı gibi duruyor.

http://www.agaclar.net/forum/601583-post295.htm

Kuzgun06
03-04-2015, 16:25
Okuduğunuz bölümün 10. sayfası ve 295. mesajdaki karaçam fidesine bakınca anneniz haklı gibi duruyor.

http://www.agaclar.net/forum/601583-post295.htm

Acaba başka bir çam olma ihtimali varmı çünkü otsa boştan yere uğraşmak yerine başka tohumlar bulup ekmek istiyorum kalemde karaçam yazıyordu :)

sedefnur
03-04-2015, 16:35
Zeki bey güzel paylaşım için evvela teşekürler ben kivi tohumu hakkında bilgisi olan varmı ben çekirdek kuruttum ama kaç gün soğukta beklemeliyim kaç gün dışarıda durmalı anlamadım

dostca
06-04-2015, 08:15
Merhaba güzel bir ot büyütmüşsünüz. Benim saksı diplerinden çıkan otlardan..

gelecekk
06-05-2015, 18:43
Çok yıllık bitkilerde tohum ne zaman toplanmalıdır çam vb
sorumu cevaplarsanız çok memnunedersiniz beni

extant958
07-05-2015, 08:04
kivi içinde 4-5 hafta soğuk katlama yapılması gerekiyor denmiş

zonguldak
11-05-2015, 13:38
merhabalar,
Elimde 1 yıl önce aldığım çok çeşitli tropikal tohumlar var bunların nasıl ekileceğini pek bilmiyorum satan kişi bana tarifini vermişti ama yazıyı kaybettim. Yardımınıza muhtacım

Elimdeki tohumlar ise şöyledir,
Carambola tohumu 3 adet,blacberry jam fruit 1 adet papaya 1 adet kumkat 4 adet Passion Fruit 3 adet Meyveli Akabea 1 adet Coconilla 5 adet Sunberry 10 adetten fazla Chinese Angelica Toz gibi 10 adet ylangylang 1 adet Michaelia 1 adet Purple Appleberry 1 adet Titty Fruit 6 adet Rosella 3 adet Saman dağı biberi 6 adet 1 edet te üzerinde ismi yazmıyor fakat killi hafif grimsi bir renge sahip fındık içi büyüklüğünde bir tohum var. Bana bunları satan kişi hibrit olmadığı gemi kaptanı bir arkadaşının getirdiğini söyledi. Her zaman dikile bileceğini İstanbul iklimine uyumlu olduğunu ev ortamında yaşayabildiğini söyledi hatta bi kaçını kendisi dikmiş tutmuş. Saksıda torf kullanmamı % 20 perlit karıştırmamı söyledi. Bu tohumlar hakkında bilgisi olan varsa yardımlarını bekliyorum.

mr.kenan
09-06-2015, 18:29
mart ayında diktiğim porsuk tohumlarında hala hareketlenme göremedim.her yerde en az 2 yılda çimlendiği yazılan bu türle ilgili deneyimlerini paylaşabilecek olan var mı?

yenal5353
12-06-2015, 20:29
merhabalar bişey sormak istiyorum fasulye biber ve domates ektim fasulyelerim once yaprak buktu sonra boyunlarını buktu domateslerıme ve biberlerime seyreltme yaptım onlarda yaprak ve boyun büktü acaba neden yaptılar nasıl düzelte bılırım ?

not:hepsi güneş görüyor tamamı kapalı balkonda duruyorlar sabah 4 aksam 3 saat ortalama gunes goruyor

greatwork
17-06-2015, 19:40
Merhaba arkadaşlar yeni yetiştiriciyim. Hawaii orman gülü yetiştirmeye ve "tohumdan" çoğaltmaya karar verdim. Acaba hawaii orman gülü ne kadar aralıklarla ve ekildikten ne kadar süre sonra tohum verir?

northstar1975
08-08-2015, 21:07
selam arkadaşlar elimde pachira tohumu var nasıl çimlendirebilirim.

izmocee
06-09-2015, 22:30
merhaba arkadaşlar
forumda yaklaşık 4 aydır uzun okumalar yaptım ancak sabun cevizi tohumu hakkında sormak istediğim bir şey var, kestane kabuğu gibi parlak ve kısmen esnek ama çok sağlam ve sert bir tohumu var, öyle ki bıçakla kesemedim, bütün aşındırma çalışmalarım sonuçsuz kaldı ve ben de tarif edildiğ gibi sıcak suda bekleterek nemli torfa ektim, iki aydır izliyorum ama hiçbir değişiklik yok, sorum şu, acaba tohumu soğuk katlama ta da parçalama gibi bir işlem mi yapmalıyım
ilgilenirseniz çok sevinirim teşekkürler

spices girl
20-09-2015, 15:25
merhaba arkadaşlar,ben şeftali tohumu çimlendirmeye çalışıyorum.ilk önce tohumları 24 saat suda bekletdim.sonra pamuk üzerine koydum.ve her gün ıslatıyorum.artık 1 ay oldu ama hala tohumlar çimlenmedi.sizce beklemeliyim mi?yoksa artık hiç bi şey çıkmaz?napiyim?

heyyamola
20-09-2015, 18:49
merhaba arkadaşlar,ben şeftali tohumu çimlendirmeye çalışıyorum.ilk önce tohumları 24 saat suda bekletdim.sonra pamuk üzerine koydum.ve her gün ıslatıyorum.artık 1 ay oldu ama hala tohumlar çimlenmedi.sizce beklemeliyim mi?yoksa artık hiç bi şey çıkmaz?napiyim?

Şeftali, Badem gibi meyve çekirdeklerini direk bahçeye 6-10 cm kadar derine Kasım ayında eker, sonrasında unuturum. Bahar başlangıcında kendiliğinden çimlenirler. Diğer bir yöntemde saksılara tek çekirdek ekip, sonrasında saksıların üst kısmı 10 cm kadar toprak altında kalacak şekilde gömmüştüm. (Yine Kasım ayında) Onlar da firesiz çimlenmiş, daha sonra kalıcı yerlerine aktarılmıştı. Bu tip meyve çekirdekleri belli bir zaman soğukta kalmadan çimlenmeyebiliyor.

spices girl
20-09-2015, 18:54
Teşekkürler.peki tohumun kabuğunu soymuşmuydunuz?

TCM
20-09-2015, 19:43
Şeftali, Badem gibi meyve çekirdeklerini direk bahçeye 6-10 cm kadar derine Kasım ayında eker, sonrasında unuturum. Bahar başlangıcında kendiliğinden çimlenirler. Diğer bir yöntemde saksılara tek çekirdek ekip, sonrasında saksıların üst kısmı 10 cm kadar toprak altında kalacak şekilde gömmüştüm. (Yine Kasım ayında) Onlar da firesiz çimlenmiş, daha sonra kalıcı yerlerine aktarılmıştı. Bu tip meyve çekirdekleri belli bir zaman soğukta kalmadan çimlenmeyebiliyor.

Bu ekilenlerin (ceviz, kestane, badem, elma vs. gibi ağaçlar için söylüyorum) çıktığında kendi ağacından olma ihtimali çok düşük ama di mi?

heyyamola
20-09-2015, 20:58
Teşekkürler.peki tohumun kabuğunu soymuşmuydunuz?

Kabuğuna hiç bir işlem uygulamadan ekmiştim.

heyyamola
20-09-2015, 21:22
Bu ekilenlerin (ceviz, kestane, badem, elma vs. gibi ağaçlar için söylüyorum) çıktığında kendi ağacından olma ihtimali çok düşük ama di mi?

Eğer üzerine aşı yapılmışsa aynı çeşit çıkmaz. Genelde meyvesini beğenerek tükettiğimiz çoğu çeşit değişik anaçlar üzerine aşılanmıştır. Dolayısıyla çekirdeğinden çimlenen fidan anacın özelliğini gösterecektir. Aşısız olsa bile özellikle cevizde bire-bir aynı olmuyor. Aşısız badem, kayısı ve eriklerden ekilenler aynı özelliği gösteriyor.

Muda
20-09-2015, 21:46

Bir kısım ağaçlar çekirdekten büyüdüklerinde kendi aşılı hallerini vermezler. Bir kısmı ise kendini veriyorlar. Benim daha önce bahçemde çekirdekten büyüyen şeftali aynı yarmaca şeftali olmuştu. Üç çeşit olarak büyüyen zerdali kayısıdan bir tanesi tam kayısı olmuş, diğerleri ise zerdali olmuştu. Aslında en güzeli zerdali çekirdeği dikip çıkan fidana istediğimiz kayısı aşılamak en sağlıklısı. Yabani amerikan asma anaçlarına istediğimiz üzüm çeşitlerini aşıladığımız zaman hastalıklara dirençli uzun ömürlü asmalarımız olacak. Ancak bazı türlerde ise aslına dönmesi söz konusu. Greyfurt, portakal, limon, mandalina gibi meyvelerde çekirdeğini dikerseniz yabani türü olan turunç elde edersiniz. Onların yeniden aşılanması gerekiyor.

Ben iki yıl önce burada bulunan bir bademi tüp içerisine ektirdim. Geçtiğimiz yıl dikemedim. Ancak bu yıl dikebildim. Onlar yerli badem olduğu için aynen kendi anaç badem ağacındaki gibi meyveler verecekler. Başka bademlerin bir kısmı muhtemelen çekirdekten kendi aslını vermeyecekler. Bende bulunan bir çeşit yerli yazlık elma çekirdekten de dikseniz, kök sürgününden de dikseniz aynı kendisini verecek. Ben yerli olduğu için Amasya elmasının güzel bir örneğini bulunca aynısını verme ihtimali nedeni ile tohumlarını saksıya dikmiştim. İki tane yaşayan elma fidem var. Biraz daha büyüdükleri zaman onları bahçeye dikip sonucuna bakacağım.

heyyamola
20-09-2015, 23:58
Bir kısım ağaçlar çekirdekten büyüdüklerinde kendi aşılı hallerini vermezler. Bir kısmı ise kendini veriyorlar. Benim daha önce bahçemde çekirdekten büyüyen şeftali aynı yarmaca şeftali olmuştu. Üç çeşit olarak büyüyen zerdali kayısıdan bir tanesi tam kayısı olmuş, diğerleri ise zerdali olmuştu. Aslında en güzeli zerdali çekirdeği dikip çıkan fidana istediğimiz kayısı aşılamak en sağlıklısı. Yabani amerikan asma anaçlarına istediğimiz üzüm çeşitlerini aşıladığımız zaman hastalıklara dirençli uzun ömürlü asmalarımız olacak. Ancak bazı türlerde ise aslına dönmesi söz konusu. Greyfurt, portakal, limon, mandalina gibi meyvelerde çekirdeğini dikerseniz yabani türü olan turunç elde edersiniz. Onların yeniden aşılanması gerekiyor.

Ben iki yıl önce burada bulunan bir bademi tüp içerisine ektirdim. Geçtiğimiz yıl dikemedim. Ancak bu yıl dikebildim. Onlar yerli badem olduğu için aynen kendi anaç badem ağacındaki gibi meyveler verecekler. Başka bademlerin bir kısmı muhtemelen çekirdekten kendi aslını vermeyecekler. Bende bulunan bir çeşit yerli yazlık elma çekirdekten de dikseniz, kök sürgününden de dikseniz aynı kendisini verecek. Ben yerli olduğu için Amasya elmasının güzel bir örneğini bulunca aynısını verme ihtimali nedeni ile tohumlarını saksıya dikmiştim. İki tane yaşayan elma fidem var. Biraz daha büyüdükleri zaman onları bahçeye dikip sonucuna bakacağım.

Yerli olan çeşitlerde başka anaçlar üzerine aşılanabiliyor. Mesela bende hem M9 anacına (tam bodur) hem de MM106 anacına (yarı bodur) aşılanmış Amasya elması var. Ayrıca komşumda yabani çöğüre (ufak meyveli, hafif ekşi) aşılanmış Amasya elması var. Üçünün de oluşturduğu meyveler aşağı-yukarı aynı özellikte... Ancak her birinin meyvesinden ayrı-ayrı çekirdeklerini çıkartıp eksek üç farklı türde fidanımız olacağı kanaatindeyim.

Sizin tohum aldığınız meyveyi yetiştiren ağaç; Kök sürgününden veya çekirdekten yetişip, tekrar aşılanmamışsa aynı özellikte meyve vermesi beklenir. Bir de etrafında değişik elma türleri varsa onlardan etkilenme (çapraz tozlanma) ihtimali var mıdır? Sonucu ben de merak ediyorum.

sallaso
10-03-2016, 23:14
Değerli Forum üyeleri,

Belki yazılmış çizilmiş olabilir ama bulamadığım için şu soruma yanıt arıyorum. 4-5 dönüm kadar arazimde Kayısı Bahçesi kurmak istiyorum. Yer Manisa. Arazim biraz ağır tabir edilen tınlı toprak. Geçirimi çok iyi değil. Gediz Nehrine yakın. Bu detayları geçtikten sonra, kafayı Anaç olacak, yani toprağa dikeceğim kısma diktim. Bunun toprağa uygun olması önemli ki bir hata yapmayayım.

Hali hazırda fidancıların sattığı ürünler var ama acaba bölgede başarılı olmuş örnekler bulup onları çekirdekten mi yetiştirmeliyim, bunu düşünüyorum.

Malum aşılı meyvenin çekirdeğini dikince çıkan ürün aşılı olmuyor. Yoz oluyor. Merak ettiğim bu yoz acaba o aşılı meyvenin anacının özelliklerini mi taşır? Yoksa anaçtan farklı olur da anacı kadar başarılı olmaz mı?

Bu sorular kafamı kurcalıyor. Bu konuda kimse yardımcı olabilir mi acaba?

Saygılar

heyyamola
11-03-2016, 21:14
Malum aşılı meyvenin çekirdeğini dikince çıkan ürün aşılı olmuyor. Yoz oluyor. Merak ettiğim bu yoz acaba o aşılı meyvenin anacının özelliklerini mi taşır? Yoksa anaçtan farklı olur da anacı kadar başarılı olmaz mı?

Çekirdek dikilince çıkan çöğürün, anacın özelliklerini taşıması beklenir. Anacın bire-bir aynı özellikte olması için doku kültürü yoluyla çoğaltılması tercih edilir.

kerkenez
16-03-2016, 08:45
6 martta diktiğim 3 çeşit patlıcan tohumunun hiçbiri çıkmadı. Tohumlar evin içinde ve ısı sorunu yok, nemliler, derine dikilmediler. Biber ve domatesler çıktı bunlar hala ortada yok. Normal midir acaba?

Pitcarlos
19-03-2016, 21:21
merhabalar,
çimlendirme de bilgisi olan arkadaşlara sorum, zahter çimlendirmeyi başardım lakin şuursuzca bir büyüme mevcut neticesinde boyun büküp toprağa değiyor akabinde ölüyor.. nerede yanlış yaptım acaba ve ne yapmalıyım.. şimdiden sağ olun

heyyamola
19-03-2016, 22:16
6 martta diktiğim 3 çeşit patlıcan tohumunun hiçbiri çıkmadı. Tohumlar evin içinde ve ısı sorunu yok, nemliler, derine dikilmediler. Biber ve domatesler çıktı bunlar hala ortada yok. Normal midir acaba?

Patlıcan daha geç çimlenir. 15-20 gün içinde hala çimlenmediyse (25-30 derece sıcaklık ve yeterli nemli ortamda) ya fazla nemden tohumlar çürümüş, ya da tohumlar ekim öncesi çimlenme kabiliyetini yitirmiş olabilir.

heyyamola
19-03-2016, 22:34
merhabalar,
çimlendirme de bilgisi olan arkadaşlara sorum, zahter çimlendirmeyi başardım lakin şuursuzca bir büyüme mevcut neticesinde boyun büküp toprağa değiyor akabinde ölüyor.. nerede yanlış yaptım acaba ve ne yapmalıyım.. şimdiden sağ olun

15-20 gün sonra direk dış ortamda çimlendirmeyi deneyin. Çimlenme sonrası fazla sıcak ortam ve ışık yetersizliği bu tür tohumların sağlıklı gelişmesine engel oluyor. Ayrıca seyrek ekerseniz (4 cm aralıkla açılan çiziler üzerine, 2 cm aralıkla) daha iyi olur.

Pitcarlos
19-03-2016, 22:46
15-20 gün sonra direk dış ortamda çimlendirmeyi deneyin. Çimlenme sonrası fazla sıcak ortam ve ışık yetersizliği bu tür tohumların sağlıklı gelişmesine engel oluyor. Ayrıca seyrek ekerseniz (4 cm aralıkla açılan çiziler üzerine, 2 cm aralıkla) daha iyi olur.

bütün tohumları bu şekilde heba ettim sanırım. en azından birini kurtaraydık iyiydi. muhtemelen fazla sudan dolayı gibi geldi bana .... teşekkürler heyyamola

kerkenez
21-03-2016, 08:55
Patlıcan daha geç çimlenir. 15-20 gün içinde hala çimlenmediyse (25-30 derece sıcaklık ve yeterli nemli ortamda) ya fazla nemden tohumlar çürümüş, ya da tohumlar ekim öncesi çimlenme kabiliyetini yitirmiş olabilir.

Teker teker çıkmaya başladılar. Bir iki gün daha bekleyeceğim olmazsa yeniden dikeceğim.

NesliSezgin
21-03-2016, 13:10
merhaba,

tohumdan orkide yetiştirmek istiyorum.
üç adet orkide tohumunu pamukta çimlendirdim. Çok minik filizlenme oldu ama bu aşamadan sonra nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilemiyorum.
yardımlarınızı rica ediyorum.
teşekkürler.

A_NOMAD
21-03-2016, 16:50
merhaba,

tohumdan orkide yetiştirmek istiyorum.
üç adet orkide tohumunu pamukta çimlendirdim. Çok minik filizlenme oldu ama bu aşamadan sonra nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilemiyorum.
yardımlarınızı rica ediyorum.
teşekkürler.

Sorunuza, aşağıda linkini verdiğim başlıkta daha kolay cevap bulursunuz sanıyorum. Malumunuz üzere tohumdan orkide yetiştirmek daha özel bir konu...

http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/3518.htm

NesliSezgin
21-03-2016, 19:49
Teşekkür ederim.

favci64
15-05-2016, 19:58
http://i.hizliresim.com/MJYlEg.jpg (http://hizliresim.com/MJYlEg)
Arkadaşlar fidemin problemi ne

bebeto016
01-06-2016, 09:06
arkadaslar bu yil 400 adet toprakla bulusturdugum elma cekirdeklerimden yaklasik 60 tanesi cimlenip gelisti. yanliz fidelerin yapraklari uzerinde pamuklasmalar var.. yaprak ustlerinde beyazimsi küfe benzer pamuksu olusumlar mevcut. nedir bunlar hemen hemen tum fidelerde mevcut. ilaclamam gerekirmi veya fidelere zarari varmidir ne yapmam gerekir. fideleri kaybetmeden yardimci olursaniz sevinirim..

enguvenuye
01-07-2016, 13:56
Merhabalar,
Bir kac ay once iki adet ceviz cimlendirmeyi basardim. Ikisi ayni saksi icerisindeydi. boylari 10-15 cm'i gecince iki ayri saksiya diktim. 1 aydir her ikisi de oldukca saglikli bir sekilde buyumekteydiler ancak simdi alt yapraklarda kuruma goruyorum. Su anda birinin boyu 30 digerinin ki 20 cm. Son 1 hafta icinde alttan ikinci yapraklarda kurumuya basladi. sararma yok, resim cekip eklemeye calisacagim. Bu durum hakkinda bilgisi olan var mi? Cok sulamis olma ihtimalim var. Okudugum kadari ile cok sulama veya az sulamadan kaynakli yaprak kurumasi olabiliyormus. Cevizlerimi nasil kurtarabilirim? Heyecanla buyumelerini beklerken boyle bir durumla karsilasmayi hic beklemiyordum. Lutfen yardimlarinizi bekliyorum.

kallium
02-07-2016, 13:57
Merhabalar,
Bir kac ay once iki adet ceviz cimlendirmeyi basardim. Ikisi ayni saksi icerisindeydi. boylari 10-15 cm'i gecince iki ayri saksiya diktim. 1 aydir her ikisi de oldukca saglikli bir sekilde buyumekteydiler ancak simdi alt yapraklarda kuruma goruyorum. Su anda birinin boyu 30 digerinin ki 20 cm. Son 1 hafta icinde alttan ikinci yapraklarda kurumuya basladi. sararma yok, resim cekip eklemeye calisacagim. Bu durum hakkinda bilgisi olan var mi? Cok sulamis olma ihtimalim var. Okudugum kadari ile cok sulama veya az sulamadan kaynakli yaprak kurumasi olabiliyormus. Cevizlerimi nasil kurtarabilirim? Heyecanla buyumelerini beklerken boyle bir durumla karsilasmayi hic beklemiyordum. Lutfen yardimlarinizi bekliyorum.
Muhtemelen saksınız küçük geliyor. Altında tabak var mı? Su verdiğinizde tabakta bir miktar biriksin. Günde 1 saat direk güneş yeterli. Fazlası sararma solma ve sonunda ölüm getiriyor. Saksı ve toprağı asla güneşten ısınmamalı.

enguvenuye
09-07-2016, 18:46
Muhtemelen saksınız küçük geliyor. Altında tabak var mı? Su verdiğinizde tabakta bir miktar biriksin. Günde 1 saat direk güneş yeterli. Fazlası sararma solma ve sonunda ölüm getiriyor. Saksı ve toprağı asla güneşten ısınmamalı.

Direkt gunetse gunde 1 saatten fazla durmuyor, gunes hemen geciyor. Saksim (pet sise) 20cm derinliginde ama dar ve alti kapali. Kazik kok oldugu icin derin olmasi yeterli diye dusunmustum ama acemilik iste tabak yoktu altinda. 4 gundur gormemistim, bugun geldim eve ama malesef daha da yayilmis kuruma. Bugun saksiyi degistirecegim, bir de bahce topragi getirdim gelirken belki daha iyi olur diye dusundum. Umarim cozum olur. Cok tesekkur ederim bilgi icin.

TCM
09-07-2016, 19:31
Çimlendirdiğiniz cevizin büyüdüğünde yediğiniz cevizin özelliklerini gösterme olasılığı çok düşükmüş.

omerbguclu
10-08-2016, 16:51
Herkese merhabalar yeni uye oldum siteye.
Elimde 10 adet wisteria tohumu var bunlari cimlendirmek istiyorum ama cok fazla bilgi var ve hepsinde farkli yontemler anlatilmis.wisteria icin tohumdan uretim anlatan sayfa bulamadim.bilginiz varmidir arkadaslar nasil bir yol izlemeliyim ve yilin hangi zamaninda ekmeliyim.

A_NOMAD
11-08-2016, 00:55
Herkese merhabalar yeni uye oldum siteye.
Elimde 10 adet wisteria tohumu var bunlari cimlendirmek istiyorum ama cok fazla bilgi var ve hepsinde farkli yontemler anlatilmis.wisteria icin tohumdan uretim anlatan sayfa bulamadim.bilginiz varmidir arkadaslar nasil bir yol izlemeliyim ve yilin hangi zamaninda ekmeliyim.

İlgili başlıkta ihtiyacınız olan bilgileri bulabilirsiniz, bir inceleyin derim:
http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/6747.htm?highlight=wisteria

cmertc
20-10-2016, 08:29
selam arkadaşlar elimde pachira tohumu var nasıl çimlendirebilirim.
bu sorunun cevabı yok benim de merak ettiğim bir konu yardımcı olur musunuz ?

cmertc
05-12-2016, 09:38
Pachira tohumlarım geldi,1 gece suda beklettım ogle saatlerınde de dıktım,gecırgenlıgı yuksek toprak alarak kucuk saksılara dıktım hafıf nemlendırdım topragı ve uzerıne naylon poset gecırerek salon camının onune koydum dısarda degıl.7-10 gun arası orda bekletecegım ara ara sulayacagım sızce bu uygulama dogru mudur ? tesekkur ederım kolay gelsın

Berra Berk
29-03-2017, 12:04
arkadaşlar toprak ısısı nasıl ölçülür bilginiz varmı ?
mesala dışarda hava sıcaklıgı ortalama 25 derece iken 6 cm derine ekecegim bir bitki için toprak sıcaklıgı kaç derecedir.

okursan
29-03-2017, 12:12
Toprak altında ölçüm yapabilen termometreler oluyor. Onlarla bakmak lazım. Bir hesabı var mı bilmiyorum.

g.c.
29-03-2017, 14:59
mesala dışarda hava sıcaklıgı ortalama 25 derece iken 6 cm derine ekecegim bir bitki için toprak sıcaklıgı kaç derecedir.

https://turkish.alibaba.com/g/soil-temperature-meter.html

Toprak Nem Ölçer - GittiGidiyor (http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=toprak+nem+%C3%B6l%C3%A7er)

Sıcaklık ve Nem Ölçüm Cihazları I I 24 Ay garanti I 7/24 Teknik destek (http://www.dkteknoloji.com/Sicaklik-ve-Nem-Olcum-Cihazlari,LA_11-2.html?gclid=CNDSqfLh-9ICFYIK0wodL18M2g#labels=11-2)

;)

monzaii
14-05-2017, 15:01
merhaba. yeni üye oldum. siirte eşimin görevi sebebi ile geldim. ağaçsız ormansız kurak bi yer burası. kendimce 3 senede mini bir orman yapma hayali kurdum ama hayal olarak kalsın istemiyorum. gittiğim her ilden topladığım tohumları ektim. çoğu çıktı da. ama bir zaman sonra kuruyorlar. bir fidancıyı aradım sağolsun evde olmaz ondan soluyor olabilir dedi. balkona taşıdım ilk bir iki gün düzelir gibi oldular ama tekrar soldular. özellikle iğde ve çam fidanlarında oluyor bu sorun. neden oluyor bu neyi yanlış yapıyorum acaba?

seaa
14-05-2017, 20:00
Mantar hastalığından ölüyorlardır

bergenia
03-06-2017, 00:22
çimlendirme ve büyütme illa farklı saksılardamı olmalı? bu şaşırtma denen şeyi yapmak zorundamıyız?

Muda
03-06-2017, 00:37
Bu dönemde direk kalıcı yerlerine dikebilirsiniz. Çimlendirme havaların kötü olduğu zaman bitkinin gelişimini öne çekerek daha önce yetişmesini ve meyve, çiçek döneminin uzamasını sağlıyor. Kalıcı yerlerine tohum özelliğine göre birkaç veya daha fazla tohum atarak çıkanlardan sağlıklı olanı yerinde durdurabilirsiniz.

bergenia
07-06-2017, 09:30
Merhabalar yine ben:) 2 gün önce çilek, kekik, nane, reyhan, kaktüs ve aloe vera tohumları ektim. Balkona koydum ve üstlerini naylon folyoyla kapattım. Folyolara birkaç delik açtım. Sorum şu havalar iyice ısınmaya başladı bu mevsimde üstlerini örtmeye gerek varmı? folyoları kaldırabilirmiyim?

TCM
07-06-2017, 13:19
Merhabalar yine ben:) 2 gün önce çilek, kekik, nane, reyhan, kaktüs ve aloe vera tohumları ektim. Balkona koydum ve üstlerini naylon folyoyla kapattım. Folyolara birkaç delik açtım. Sorum şu havalar iyice ısınmaya başladı bu mevsimde üstlerini örtmeye gerek varmı? folyoları kaldırabilirmiyim?

Güneşte durmasın pişerler veya çok çabuk kuruyup ölürler. Gölgede üstü kapalı kalsın yine, arada havalandırıp nemlendirin.

bergenia
10-06-2017, 10:14
Baktım küflenmeye başlamışlar bende üstlerini akşamları kapatıp sabahları açmaya başladım. Bugün 5. gün ve birkaç saksıda belirgin bi çimlenme var. Bu kadar çabuk olacağını tahmin etmemiştim:)

f1delphi
07-08-2017, 14:52
Merhabalar,

Genelde tohum çimlendirme, özelde ise begonvil tohumu çimlendirme konusunda bilgiye ihtiyacım var.

Kaynak ya da tavsiye verebileceklere şimdiden teşekkür ederim.

devrann
07-08-2017, 15:02
Merhabalar,

Genelde tohum çimlendirme, özelde ise begonvil tohumu çimlendirme konusunda bilgiye ihtiyacım var.

Kaynak ya da tavsiye verebileceklere şimdiden teşekkür ederim.

Tohumları pamukta çimlendirebilirsiniz ancak dikkat etmezseniz kökleri hemen pamuğa atıyor sonra çıkarırken kökler kırılıyor bu yüzden pamuktan bir bez içinde çimlendirmek daha iyi sonuç veriyor.% 8 Hidrojen peroksitli suda 25 dakika kadar bekletirsen çok daha hızlı çıkış yaparlar veya bir gece suda bekletip pamuklu bez içinde çimlendirirsen çok iyi sonuç alırsın.Begonvil tohumu ne büyüklükte bilmiyorum ama ben karpuz,domates,biber bu şekilde çimlendiriyorum,begonvilde de sorun olmayacaktır

Hale Erkoc
01-02-2018, 10:37
Sayın beymen,

Bir süredir büyüme döneminde ışık başlığını yazmayı düşünüyordum.

Sorunuz üzerine hemen yazdım.

Orada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=770361&postcount=111) sorularınızın cevabının tamamını bulacaksınız.

Selamlar

Zeki Bey,

Bu yil ilk kez tohumdan balkonumda uretim yapacak birisi olarak yillar once yazdiklariniz su an bile nasil kiymetli anlatamam. Tam "ama sunu nasil yapacaktim?" dedigim yerde bakiyorum yeni baslik acmissiniz.

Nasil tesekkur etsem az.Bu yil olur da becerebilirsem, katkiniz cok cok buyuk olacak.

Cok tesekkurler.

Canusta
16-02-2018, 00:30
40 adet karışık bonsai tohumu sıcak suya attım 24 saat bekledikten sonra 24lu kaplara yüzeyin 2 cm altina gomdum.Buyuk plastik kutu aldım 80x45 cm. alttan isitamadigim için üstten ampul sarkıttım isi ayarlı termometre koydum 22 ile 26 derece arasında ampul ile isitiyorum 7/24 . kutunun en üstünde hava için delik var hergun nemlendiricek kadar fısfıs ile suluyorum..Derecesi konusunda hiç emin değilim ekeli 2 gün oldu. Sadece bekleyeyim mi yoksa yanlış eksik yaptığım bişey var mı?
Ektikten sonra soğuk katlamayı okudum çok geç kaldım.Suanda durum bu yonlendirmelerinizi bekliyorum..Saygilarimla

28w mavi mor kırmızı beyaz led aldım ilerki zamanlar için ama şuan isi lazım diye 100w bildiğimiz sarı ampul kullanıyorum.Cimlendirme için tavsiye ettiğiniz ışık varsa duymak isterim

aziztoprak
21-02-2018, 17:34
Merhaba, Zeki bey.

1-Sebze tohumlarını çimlendirmek için çimlendirme torfundan bahsetmiştiniz. Ben normal genel kullanım torfu, ince kum ve ince bahçe toprağı temin etmiştim. Bunları 1/3 oranında karıştırmak suretiyle çimlendirme ortamı oluşturmayı düşünüyordum. Bu şekilde uygun olur mu?

2-Aynı ortamda (kapaklı şeffaf peynir kapları) çimlendikten sonra, oda iç ortamında pencere kenarlarında fide durumuna gelir mi? Işık yeterli olur mu acaba?

3-Bu şekilde olmazsa bahçede fazla rüzgar almayan bir yere mini sera içinde yine bu kaplarda fideleri yetiştirmeye çalışsam yeterli ısı için tohumları ne zaman ekmeliyim. Yer Yalova-Altınova rakım:160 mt. Ekilecek alan en fazla 40-50 mt2

Ancak şöyle bir durumum var. Bahçeme sadece hafta sonları gidebiliyorum. Tohumları haftalık sulamam yeterli olur mu?

Saygılar.

Portakal Rengi
21-02-2018, 17:48

Evde mutfak termometresi varsa 6 cm derinliğe batırın işinize yarayacaktır. Sürekli kullanacaksanız link veriyorum. 11-20 TL arasında tipleri var.
www.hepsiburada.com/knmaster-tp300-yemek-gida-dijital-sicaklik-olcer-termometre-p-HBV000003SNHO?magaza=Kaan%20Elektronik&id=123&utm_source=email&utm_medium=siparis&utm_campaign=urun&utm_content=pazarlama&utm_term=kategori-genel&wt_em=siparis.pazarlama.kategori-genel.urun&

Lady_sato
21-02-2018, 21:02
Merhaba arkadaslar sayfaya yeni üye oldum hobimi yaparken birazda yardım almak bilmediklerimi öğrenerek pekiştirmek güzel olur düşüncesindeyim yardımınız için şimdiden tesekkürler.... Şimdi öğrenmek gereken bir bilgi...ayıptır söylemesi pazardan kestane aldım o da filiz vermiş acaba diksem fide yapabilir miyim... yardımcı olursanız çok sevinirim :) Ayrıca post nasıl acabilirim bi konu hakkında soru sorabilmek için yardım ederseniz sevinirimmm :)

MeyveliTepe
21-02-2018, 23:43
Merhaba arkadaslar sayfaya yeni üye oldum hobimi yaparken birazda yardım almak bilmediklerimi öğrenerek pekiştirmek güzel olur düşüncesindeyim yardımınız için şimdiden tesekkürler.... Şimdi öğrenmek gereken bir bilgi...ayıptır söylemesi pazardan kestane aldım o da filiz vermiş acaba diksem fide yapabilir miyim... yardımcı olursanız çok sevinirim :) Ayrıca post nasıl acabilirim bi konu hakkında soru sorabilmek için yardım ederseniz sevinirimmm :)

Pazardan kestane aldığınızı söylemek niye ayıp olsun :)

Orta büyüklükteki bir saksıya dikin, toprağını da hafif nemli tutun, güzel bir kestane fidanınız olur.

Ramazanadn
15-03-2018, 17:33
Öncelikle Merhaba arkadaşlar gruba yeni
Üye oldum .Adana'dan Ramazan ben 25 yaşındayım toprak ile uğraşmayı
Çok seviyorum.Domates ve acı sivri biber tohumu aldım tohum ekimini yaptıktan sonra ortam ışığını nasıl ayarlayacam .dışarımı çıkarıcam yoksa evin içindemi kalıcak.yardımcı olursanız sevinirim:cool:

viyol
25-03-2018, 14:20
Merhaba,
Küçük bir kaktüs kabına bir balkabağı çekirdeği koymuştum bu şekilde yeşerdi. Bundan sonra ne yapmam lazım acaba hemen bahçeye ekeyim mi??

its_just_a_ride
25-03-2018, 18:20
Merhaba,
Küçük bir kaktüs kabına bir balkabağı çekirdeği koymuştum bu şekilde yeşerdi. Bundan sonra ne yapmam lazım acaba hemen bahçeye ekeyim mi??

Fidenin biraz daha gelişmesi gerek. Ayrıca şu an gece sıcaklıkları dış ortama ekim için uygun değil. Mayıs ortalarını bekleyin bence.

Fideyi tabanı geniş daha büyük bir üretim saksısına (9-11 cm) alın. Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık bir cam kenarı gelişimi için uygun olabilir. Kotiledon yapraklarını takiben gerçek yaprakları çıkmasından itibaren bahçeye ekene kadar 2 kez sıvı gübre verebilirsiniz. Olur da fideyi kurtarırsanız bu besini vermeniz önemli. Nitekim salatalık ve kabak ciddi besin tüketen bitkiler. Aynı zamanda dış ortama ekmeden 1 hafta önce her gün birkaç saat doğrudan güneş ışığı alacak şekilde dış ortama çıkarın. Akşam olmadan içeri alın. 1 hafta sonunda dış ortama ekersiniz.

Kolay gelsin.

viyol
26-03-2018, 10:02
Fidenin biraz daha gelişmesi gerek. Ayrıca şu an gece sıcaklıkları dış ortama ekim için uygun değil. Mayıs ortalarını bekleyin bence.

Fideyi tabanı geniş daha büyük bir üretim saksısına (9-11 cm) alın. Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık bir cam kenarı gelişimi için uygun olabilir. Kotiledon yapraklarını takiben gerçek yaprakları çıkmasından itibaren bahçeye ekene kadar 2 kez sıvı gübre verebilirsiniz. Olur da fideyi kurtarırsanız bu besini vermeniz önemli. Nitekim salatalık ve kabak ciddi besin tüketen bitkiler. Aynı zamanda dış ortama ekmeden 1 hafta önce her gün birkaç saat doğrudan güneş ışığı alacak şekilde dış ortama çıkarın. Akşam olmadan içeri alın. 1 hafta sonunda dış ortama ekersiniz.

Kolay gelsin.

Bilgiler icin tesekkurler.

Portakal Rengi
27-03-2018, 11:49
Merhaba,
Forumdan edindiğim bilgiler yardımıyla çimlendirme yapmaya başladım. Bir tohum dışındakiler çimlendi. Su kabağı tohumu çimlenmiyor. Aldığım kişi, bir gün suda beklet toprağa göm demişti.
İlk denemede çimlenmeyince, 1 gün, 2 gün, 3 gün, 4 gün suda beklettiklerimi ayrı ayrı viyol gözlerine yerleştirdim. Sonuç alamadım. Tohumları yatay, ucu yukarıda ve aşağıda şeklinde denedim. Yine sonuç alamadım. Alttaki tohum resmi 21 gün toprak altında kalıp, kalıbını bozmayan tohumların resmi. (20-25 mm boyunda)
669058
Aynı uygulamayla çimlenen diğer tohumlarımın resmini de ekliyorum.
669059
Diğerleri (domates, üç tür kabak, iki tür karpuz, kavun ) eş koşullardakı ısı (20 C), ışık ve nem koşullarında çimlendi. Ne yapmam gerekiyor ?

TCM
27-03-2018, 18:38
Üç-dört suda bekletmek tohumu bozabilir. Kabak tohumu çabuk çıkar ancak su kabağı farklı olabilir mi bilemiyorum. Bu arada viyoldeki fidelere ışık yetersiz ve/veya fazla suluyorsunuz çok boylanmışlar.

Muda
27-03-2018, 18:39
Uzun kabak, su kabağı türlerinde bir tür çimlenme engeli var. Burada sıcak ve nemli ortamda yanmış gübre içerisinde bekletip ekiyorlar. İkinci çare zımpara ile kalın kabuğu inceltme. Ben çekirdek çitler gibi içerideki tohuma zarar vermeden sivri yerini hafif çatlatarak dikmiştim. Beğendiğiniz yöntemi deneyin. Tabi daha sonra bir gün kadar ılık suda biraz sıcak bir ortamda bekletip daha sonra dikiyorsunuz.

Portakal Rengi
28-03-2018, 11:51
Üç-dört suda bekletmek tohumu bozabilir. Kabak tohumu çabuk çıkar ancak su kabağı farklı olabilir mi bilemiyorum. Bu arada viyoldeki fidelere ışık yetersiz ve/veya fazla suluyorsunuz çok boylanmışlar.

İlginiz için teşekkür ederim.
Yeni başlıyorum. Aklıma geleni (çevredeki köylü kadınlardan dinlediğimi de ) denedim.
Diğer kabak tohumları bir hafta içinde çimlendi. Üçüncü haftanın sonunda yaprakların durumuna göre şaşırtmaya başladım. Resimde domatesler de var. Üçüncü hafta bitti, kendi yaprakları yeni çıkıyor.
Viyolleri hazırlarken çiçek torfu kullandım. (Nem ölçme cihazım var. Kontrol ettim.) İkinci haftanın ortalarında kuruma başladı. Bu arada kabak ve kavun 10 cm yi geçmişti. Yayılıcı olduğu için olabilir, dedim. Ancak boyun bükmeler oluşunca küvete oturtup, nemlendirdim. Nem ölçer ilk durumu gösterdiği anda küvetten aldım.
VİYOL ÇOK KÖTÜ BİR FİKİRMİŞ :p Kapasitesi, büyüyen tip tohumlar için yetersiz. Artık, küçük saksılara şaşırtıyorum. 2 ölçü torf, bir ölçü fırınlanmış bahçe toprağı kullanıyorum.
Işık konusu :Yere kadar cam pencere önünde, döşemeden ısıtma yer konumunda duruyor. Yine de cama doğru yapraklarını çevirdikleri için, hergün yönlerini diğer tarafa çeviriyorum. Aslında ters yönden de ışık alıyorlar ancak yakın kaynağa doğru yapraklarını yönlendiriyorlar.
Zeki Yağlı Bey'in anlatımını tam uygulamaya çalışıyorum. Yanlış uygulamam varsa, düzeltmeniz beni sevindirir.

Portakal Rengi
28-03-2018, 12:04
Uzun kabak, su kabağı türlerinde bir tür çimlenme engeli var. Burada sıcak ve nemli ortamda yanmış gübre içerisinde bekletip ekiyorlar. İkinci çare zımpara ile kalın kabuğu inceltme. Ben çekirdek çitler gibi içerideki tohuma zarar vermeden sivri yerini hafif çatlatarak dikmiştim. Beğendiğiniz yöntemi deneyin. Tabi daha sonra bir gün kadar ılık suda biraz sıcak bir ortamda bekletip daha sonra dikiyorsunuz.

İlginize teşekkür ederim.
Her birini deneyeceğim. (Toplam altı tohumum var.) Sonuçlarını paylaşırım.

TCM
28-03-2018, 13:51
...
VİYOL ÇOK KÖTÜ BİR FİKİRMİŞ :p Kapasitesi, büyüyen tip tohumlar için yetersiz. Artık, küçük saksılara şaşırtıyorum...

Saksılar yer kaplar ve çok malzeme ister, plastik beyaz renkli veya kağıttan bardaklar oluyor onlar daha mantıklı. Viyollerde 30-40-100 e kadar göz oluyor, hepsine koyduğunuz tohum aynı anda topraktan çıkmıyor, dolayısıyla kalanların çimlenme yüzdesi düşüyor. Ancak sürekli sıcak yerde tutar ve düzenli nemini kontrol ederseniz bu yüzdeyi arttırabilirsiniz.

Merveymn
12-04-2018, 16:07
Ne tohumu eksem çimleniyor ama gövdesi cılız kalıyor boyu uzuyor.En son hercai menekşe ektim o da aynı. Acaba nedeni nedir?

TCM
12-04-2018, 18:35
Ne tohumu eksem çimleniyor ama gövdesi cılız kalıyor boyu uzuyor.En son hercai menekşe ektim o da aynı. Acaba nedeni nedir?

Resim ekleseydiniz iyiydi. Muhtemelen sorununuz ışığın az olması ve/veya suyun çok verilmesi. Hercai menekşeyi yetiştirmek çoğu çiçeğe göre zordur bu arada.

Portakal Rengi
12-04-2018, 19:31
İlginize teşekkür ederim.
Her birini deneyeceğim. (Toplam altı tohumum var.) Sonuçlarını paylaşırım.

Sayın TCM ve Muda,
Tohumların hiç biri çimlenmedi. Demek ki tohumda sorun var. İlgi için teşekkürler.

Merveymn
14-04-2018, 14:00
Resim ekleseydiniz iyiydi. Muhtemelen sorununuz ışığın az olması ve/veya suyun çok verilmesi. Hercai menekşeyi yetiştirmek çoğu çiçeğe göre zordur bu arada.
Tabi ekleyeyim

https://i.hizliresim.com/A1jDZ7.jpg (https://hizliresim.com/A1jDZ7)
Işık alıyor suyu da cok vermiyorum

TCM
14-04-2018, 15:44
Üstte yazdığım geçerli, ancak suyun fazla olmasından ziyade ışık yetersiz ondan ışığı bulmak için uzuyorlar büyük ihtimal.

its_just_a_ride
14-04-2018, 16:38
Tabi ekleyeyim

Resim koymadan önce paint'te %75 oranında küçültürseniz daha iyi görünür resimleriniz.

viyol
25-05-2018, 17:19
Merhaba,
Nemli bez arasına koyduğum Malta erikleri çimlendi. Bunları nasıl bir ortama ekmem gerekiyor(saksıya mı direk toprağamı saksı olursa büyüklüğü ne olmalı)??

Levor
19-02-2019, 13:04
Değerli arkadaşlar forumdan tohum satış yoluyla temin ettiğim domates
tohumlarından bir kaç tanesini biraz merak,biraz da heyecandan hemen
çimlendirmek istedim.

Henüz 1 hafta olmadan, 1-2 çeşidi bugün itibari ile (19 şubat) kendini gösterdi.

tohumları bardağa koyup üzerini streç ile kapatmıştım.
Çok erken girişimde bulunduğumun farkındayım.

şimdi bu filizleri dış ortama alıncaya kadar nasıl koruyabilirim.
Malum havalar bir hayli soğuk, ev sıcak, çünkü kalorifer yanıyor.
cam balkona çıkarsam, cam mercek etkisi yapıp balkonu aşırı sıcak yapıyor.
zarar görürler diye endişe ediyorum.

hergün 1 saat balkonda geri kalanı, içerde pencere kenarında perdenin
ışığında tutsam olur mu?
bu konuda tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
teşekkürler.

Portakal Rengi
21-02-2019, 22:00
Değerli arkadaşlar forumdan tohum satış yoluyla temin ettiğim domates
tohumlarından bir kaç tanesini biraz merak,biraz da heyecandan hemen
çimlendirmek istedim.

Henüz 1 hafta olmadan, 1-2 çeşidi bugün itibari ile (19 şubat) kendini gösterdi.

tohumları bardağa koyup üzerini streç ile kapatmıştım.
Çok erken girişimde bulunduğumun farkındayım.

şimdi bu filizleri dış ortama alıncaya kadar nasıl koruyabilirim.
Malum havalar bir hayli soğuk, ev sıcak, çünkü kalorifer yanıyor.
cam balkona çıkarsam, cam mercek etkisi yapıp balkonu aşırı sıcak yapıyor.
zarar görürler diye endişe ediyorum.

hergün 1 saat balkonda geri kalanı, içerde pencere kenarında perdenin
ışığında tutsam olur mu?
bu konuda tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
teşekkürler.

Forumdaki bilgili üyeler görmediler sanırım. Acemi den yeni başlayana öneriler şeklinde olacak :D
Bu bölümü incelediyseniz kotiledon-gerçek yaprak ayrımını biliyorsunuzdur. Gerçek yapraklar çıkıncaya kadar bulunduğu ortamı değiştirmeyin.
Bu sırada hergün toprağınızı gözlemeniz gerekiyor. Toprak kaptan ayrılmaya başladığı zaman nem kaybediyorsunuz demektir. Nem kaybederseniz büyüme durur, toprak kurur ise bitki ölür. Nem kaybı sizin durumunuzda kaçınılmaz oluyor. (Yaşadıklarımdan.)
İlk yapmanız gereken ince çubuklar ile fidenizi desteklemek. Sap kısımları çok narin olduğu için bükülebiliyor, kırılabiliyorlar. Işık hangi yönden geliyorsa yapraklar o yöne dönecektir. Çubuklar buna dikkat ederek yerleştirilmeli.
Nem kaybı durumunda iki olasılık var. Torf kullandıysanız, alttan su beslemeniz gerekiyor, çünkü torf su tutmuyor.
Alttan beslemek şöyle yapılıyor : Geniş bir kaba su doldurup, dikili kabınızı bu suyun içine oturtuyorsunuz. Toprak kaba yapışıncaya kadar bu durum sürdürülmeli. Bu arada fidenizin sap kısmı aşırı uzayabilir. Destek çubuğunuzun boyu bu nedenle önemli, çünkü uzadıkça narinlik artıyor. Bu işlemden şaşırtma yaptığınız zaman kurtulabilirsiniz. O zamana kadar aralıklı da olsa yapmalısınız.
Toprak karışımı kullandıysanız, pencere silmek için kullanılan püskürteçleri kullanarak sulayabilirsiniz. Önce çubuk ile desteklemek gerekiyor. Çünkü, püskürtecin etkisi ile fideniz yatabilir ya da kırılabilir. Olabildiğince toprağa yakın püskürtün. (Damlalık ile sulama, toprağa işlemede yetersiz kalıyor. Damla toprağın üstünde bombe olarak kalıyor.) Püskürtme sap kısmını ittiriyor. Eğer, toprak kaptan ayrılmış ise, su aradaki boşluğa yerleşiyor. Ancak, bir süre sonra toprak emiyor. Sistemli bir şekilde sürdürürseniz nem kaybını karşılıyorsunuz ve toprak kaba yapışıyor.
Nem kaybını karşılayarak, biraz uzun boylu olsa da, fidenizi büyütebiliyorsunuz. (40 fidemin 38 ini toprakla buluşturmuştum.)
Toprağa ekerken yaprağa kadar olan sap kısmını toprağa gömdüm. Yine de sert rüzgar estiği zaman kopan fidelerim oldu. Toprakla buluşturduğunuz zaman, o noktaya bir "çomak sokun" derim :D
Bu yöntem ile yetiştirdiğiniz fide o denli narin. Toprakta büyüttüğünüz zaman aradaki farkı görüyorsunuz.
Paniğe kapılmadan, gözleyerek, deneyin. Öğrenme sırasında yanlışlar olur.
Kolay gelsin.

MeyveliTepe
01-03-2019, 13:25
687940

Bunlar da benim sera için erken ektiğim kaliforniya biberleri. Resmin çekildiği günde tohumdan itibaren 28 günlüktüler.

687939
Bu da basit bir ışıklandırma düzeneği.

Levor
01-03-2019, 13:34
Sayın, Portakal Rengi, paylaştığınız tecrübeleriniz için teşekkür ederim.
Tam da bahsettiğiniz problemleri yaşıyorum. Isı, ışık, nem vs.

"Toprağa ekerken yaprağa kadar olan sap kısmını toprağa gömdüm." Demişsiniz. Bu toprak doldurma işlemini halihazırda ince uzun ve zayıf filizler için yapmakta sakınca var mıdır.
Bahçeye diktiğiniz fideleri kotiledon yapraklara kadar toprak doldurunca çürüme vs oluşmuyor mu?
Teşekkür ederim.
Bir de hiç şaşırtma yapmadan büyüyen filizleri doğrudan bahçeye alsam ne gibi sorunlar olabilir.

Amatorbalkon
01-03-2019, 16:00
merhabalar ben de forumda yeniyim bende aynı şekilde kestanelerin uç vermiş olanlarını şu plastik yumurta satılan kaplar oluyor ya onlara diktim sürekli nemli bıraktım yaklaşık 20 günü geçti sanırım tarih atmamıştım. şimdiyse ufak saksılara aldım gayet güzel büyüyorlar fidelerim :) deneyin muhakkak gayette hızlı gelişiyorlar ve çok rahat gözlemleyebiliyorsunuz gelişimlerini. Ayrıca bir tane hurma çekirdeğini öylesine toprağa atıvermiştim. O da sanırım 2 ay olmuştur. kendi kendine filizlenmiş çok şaşırttı beni başka saksıya toprak aktarırken elime geldi çok mutlu oldum :)

MeyveliTepe
01-03-2019, 16:44
Tohumları ekip bu fideleri yetiştirdiğim yer evin içi. Erken değil, çünkü bunları Mart sonunda dışarıdaki seraya dikeceğim. Temmuz başında kırmızı ve sarı kaliforniya biberi yemeye başlamak için olabilecek en iyi zaman. Daha güneyde bir yerde olsaydık Aralıkta ekerdim tohumları.

Işıklandırma, çıtalardan yapılmış basit bir iskelete monte edilmiş üç adet kasalı şerit ledden ibaret. Bu gibi durumlarda müthiş işe yarıyor. 28 günlük fidelerin durumu resimde görülüyor. Boyları gayet iyi ve yeterli fotosentez yapabiliyorlar. kasalı şerit ledlerin uzunluğu 80 cm (farklı boyları piyasada bulmak mümkün). Her biri 750 lümen ışık veriyor, bu da 2250 lümen eder. Bu yüzden ışığı 24 saat kesintisiz veriyorum. 5000 lümen civarında olsaydı günde 8 saat karanlıkta bırakırdım.

Bu düzeneği 4-5 senedir kullanıyorum, biberler, domatesler, hatta tatlı patates fidelerinde çok iyi iş gördü.

Yanlış anlaşılmasın, bu ışıklandırma sadece fide yapımında yeterli. Büyümüş bitki için çok daha yüksek lümenli ışık lazım.

Açığa dikeceğimiz fideler için özel bir ısıtmalı fide yetiştirme seram var ama bir süredir kullanamıyorum, fareler girip tohumları söküyor. Bu yüzden onları büyük seranın bir köşesinde tavana tellerle bağlı salıncak misali bir platformun üzerine yerleştirdiğim 8-10 viyol ile yetiştiriyorum. O fidelerin tohumları Mart ortasından itibaren peyderpey, çimlenme sürelerine göre ekilecek.

Baklagiller, mısır, kabak, salatalık vs. ben de zamanı gelince direk toprağa ekiyorum. Onları fide yapıp dikmek çoğunlukla iyi sonuç vermiyor.

Adalet Yağcı
01-03-2019, 17:08
Sevgili arkadaşlar, tohumdan bitki yetiştirmek son derece keyifli bir olaydır.
Çimlendirdiğiniz fideciklerinizi kaybetmemek için, çimlenme %70 tamamlandıktan sonra fideciklerinizi dış ortama almanız gerekir.
Dışarıda üşümesin diye iç ortamda tutuyorsunuz ama, iç ortamda ne kadar ışık görse de cansız olur, boyları uzar ve bir süre sonra çoğunu kaybedersiniz.
En doğrusu tohumlarınızı Mart ortaları gibi ekin ki, çimlendiklerinde dışarıda üşümesinler.

MeyveliTepe
01-03-2019, 20:55
Yukarıdaki iki mesajım başka bir başlıktaydı, buraya da kopyaladım.

Evde çimlendirdiğiniz tohumların fide olabilmesi için sulama dışında iki şart var. Biri sıcaklık, diğeri ışık.

Evde olduğu için sıcaklık tamam diyelim. Dışarısı fideler için soğuk olduğundan evde ışıklandırma yapmak gerekiyor. Bunun için yukarıdaki mesajımdaki gibi bir ışıklandırma düzeneği yapabilirsiniz. En azından, fidelerden 2 karış yukarıda 2-3 tane, olabildiğince yüksek watt'lı (her biri 15-20 watt) beyaz led veya tasarruflu ampul sallandırın. Etrafına da ışığı aşağıya verecek şekilde yansıtıcı bir şey sarın. Bu ışık fidelere yetecektir, böylelikle fidelerinizi kabetmemiş olursunuz.

Ayrıca naylon filan kullanmayın, aşırı nem sebebiyle fidelerde ve toprağında küflenmeler hatta çürümeler olabilir.

TCM
01-03-2019, 21:44
...Evde çimlendirdiğiniz tohumların fide olabilmesi için sulama dışında iki şart var. Biri sıcaklık, diğeri ışık.
...

@ MeyveliTepe, viyollerin içerisine besleyici bir şeyler de ekliyor musunuz? Hayvan gübresi vs. Bir de viyollerde boş göz yok maşallah, sanırım tohumları direk viyollere ekmiyorsunuz, önceden bir yerde (ben tuvalet kağıdı kullanıyorum) kabuklarından çıkarak kök çıkarmalarını bekliyor musunuz?

Portakal Rengi
01-03-2019, 22:22
Sayın, Portakal Rengi, paylaştığınız tecrübeleriniz için teşekkür ederim.
Tam da bahsettiğiniz problemleri yaşıyorum. Isı, ışık, nem vs.

"Toprağa ekerken yaprağa kadar olan sap kısmını toprağa gömdüm." Demişsiniz. Bu toprak doldurma işlemini halihazırda ince uzun ve zayıf filizler için yapmakta sakınca var mıdır.
Bahçeye diktiğiniz fideleri kotiledon yapraklara kadar toprak doldurunca çürüme vs oluşmuyor mu?
Teşekkür ederim.
Bir de hiç şaşırtma yapmadan büyüyen filizleri doğrudan bahçeye alsam ne gibi sorunlar olabilir.

Diğer yazanlara da dikkate almanızı öneririm. Bulunduğum bölge güney. Işık sorunu yaşamadığımı düşünüyorum. Aydınlık ancak doğrudan güneş ile bir iki saat karşılaştırarak büyütmüştüm. İkindi saatlerinde hafif rüzgarlı havalarda balkona çıkarmıştım ama gövdeler toprakta yetişen kadar kalınlaşmadı. Çok narin kaldı.
Bu bölgede arık şeklini kullanıyorlar. Taklit ettim. Fidenin kökünü arkın ortasına gelecek şekilde diktim. Fidenin gövdesini kotiledona kadar yana doğru yatırarak toprağa gömdüm. Kotiledon toprağa değecek şekilde. Ark su ile dolduğunda yapraklar suya değmiyordu ama kök sulanıyordu.
Mart ayında sert rüzgarlar yaşanır bu bölgede. Yapraklar yelken gibi davrandığından bitki toprağa gömülü olduğu noktadan kopuyordu. (Anlamam birkaç bitkimi kaybetmem sonrası oldu. İlk şüphelendiğim toprağı yeterince sıkıştırmadığım için toprak çöküyor ve bitki kopuyor şeklinde idi. Ancak sorun gövdenin narinliği. Karpuz fidesi üç tur burulunca anlamak durumunda kalınıyor :) )
Rüzgara karşı önlem olarak yaprakların arasına gelecek şekilde çubuk diktim. Fide büyüdükçe iple ve serbest kalacak şekilde çubuğa bağladım. (Fide rahat hareket edecek, sallanacak şekilde.)
Toprakta yetişirken gövde kalınlaşacak ne demek ? Torfta yetiştirdiğimiz domates fidesi çapı 2 mm, toprakta yapraklanmaya başlaması öncesi çap 10 mm. Önce gövde gelişiyor. Sökerken toprağa gömdüğüm gövde bölgesinde köklenme görmedim. (Siz çürümeyi sormuşsunuz. Çürümede yok. Yapraksız gövde şeklindeydi.)
Torağa şaşırtma yapmak risk almak demek. Bazı fideler gelişmeyebilir. Bizim köylülerin kullandıkları yöntem. Gelişmeyen fide yerine yenisini dikiyorlar.
En narin fidelerden bile meyve aldım. (Boynundan kopmayanlar için.) Üstelik, tarım cahili iken. Yaptığım salaklıklara karşın, bitkiler yaşamaya ve ürünlerini vermeye kararlı !
Paniğe kapılmayın. Forumdaki bölümleri kesinlikle baştan sona okuyarak, inceleyin. Doğa dostumuz. Yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor.
Forumdaki paylaşımcılar, Harnıptaki ballı bölümleri tattırıyorlar.

Portakal Rengi
01-03-2019, 22:39
Bir de hiç şaşırtma yapmadan büyüyen filizleri doğrudan bahçeye alsam ne gibi sorunlar olabilir.[/QUOTE]

Bölgenize dikkat etmeden yanıtlamıştım. Meteoroloji sitesinde Mayıs öncesi don olabileceği görünüyor.
Şaşırtma yapsanız iyi olur. Don riski olmadan dikmek önerilir. O zamana kadar fidelerinizin epey büyümesi gerekir.
Şaşırtma yapacağınız kapların büyük olması gerekir ki, iki aylık fideleri büyütebilsin.
Minik saksılara gereksiniminiz olacak. Altı delikli olmalı ve toprak karışımı kullanmalısınız. Düzenli sulama yapmanız gerekecek.
Fidelerinizin su gereksinimi farklı olabilir. Buna da dikkat etmeniz gerek.

Portakal Rengi
01-03-2019, 22:47
Tohumları ekip bu fideleri yetiştirdiğim yer evin içi. Erken değil, çünkü bunları Mart sonunda dışarıdaki seraya dikeceğim. Temmuz başında kırmızı ve sarı kaliforniya biberi yemeye başlamak için olabilecek en iyi zaman. Daha güneyde bir yerde olsaydık Aralıkta ekerdim tohumları.

Işıklandırma, çıtalardan yapılmış basit bir iskelete monte edilmiş üç adet kasalı şerit ledden ibaret. Bu gibi durumlarda müthiş işe yarıyor. 28 günlük fidelerin durumu resimde görülüyor. Boyları gayet iyi ve yeterli fotosentez yapabiliyorlar. kasalı şerit ledlerin uzunluğu 80 cm (farklı boyları piyasada bulmak mümkün). Her biri 750 lümen ışık veriyor, bu da 2250 lümen eder. Bu yüzden ışığı 24 saat kesintisiz veriyorum. 5000 lümen civarında olsaydı günde 8 saat karanlıkta bırakırdım.

Bu düzeneği 4-5 senedir kullanıyorum, biberler, domatesler, hatta tatlı patates fidelerinde çok iyi iş gördü.

Yanlış anlaşılmasın, bu ışıklandırma sadece fide yapımında yeterli. Büyümüş bitki için çok daha yüksek lümenli ışık lazım.

Açığa dikeceğimiz fideler için özel bir ısıtmalı fide yetiştirme seram var ama bir süredir kullanamıyorum, fareler girip tohumları söküyor. Bu yüzden onları büyük seranın bir köşesinde tavana tellerle bağlı salıncak misali bir platformun üzerine yerleştirdiğim 8-10 viyol ile yetiştiriyorum. O fidelerin tohumları Mart ortasından itibaren peyderpey, çimlenme sürelerine göre ekilecek.

Baklagiller, mısır, kabak, salatalık vs. ben de zamanı gelince direk toprağa ekiyorum. Onları fide yapıp dikmek çoğunlukla iyi sonuç vermiyor.

24 saat ışıklandırmak normal midir ?
Doğal ortamda 15-16 saat ışık görebilir bitki. Daha fazlası olumsuz etkilemez mi ?
Öğrenmek amaçlı soruyorum. Bitkilerin yaşamsal döngüsünün 24 saat gündüz olması olanaklı mıdır ?

MeyveliTepe
02-03-2019, 00:07
24 saat ışıklandırmak normal midir ?
Doğal ortamda 15-16 saat ışık görebilir bitki. Daha fazlası olumsuz etkilemez mi ?
Öğrenmek amaçlı soruyorum. Bitkilerin yaşamsal döngüsünün 24 saat gündüz olması olanaklı mıdır ?

Bu fotosentez miktarı ile ilgili bir durum. Işık kaynağının çok güçlü olmaması durumunda 24 saat kesintisiz ışıklandırılabilir. Daha güçlü ışık kaynağı kullanıldığında 16 saat ışık, 8 saat karanlık daha iyi olur.

MeyveliTepe
02-03-2019, 00:14
@ MeyveliTepe, viyollerin içerisine besleyici bir şeyler de ekliyor musunuz? Hayvan gübresi vs. Bir de viyollerde boş göz yok maşallah, sanırım tohumları direk viyollere ekmiyorsunuz, önceden bir yerde (ben tuvalet kağıdı kullanıyorum) kabuklarından çıkarak kök çıkarmalarını bekliyor musunuz?

Tohumları ön çimlendirme yapmadan direk viyollere ekiyorum. Yerlerine dikinceye kadar da şaşırtma vs. yapmıyorum. Kullandığım malzeme de peat-moss, torfdan daha iyi performans veriyor. Ayrıca besleyici hiç bir şey vermiyorum. Benimki tam tembel işi yani :)

TCM
02-03-2019, 08:58
Konuyla ilgili ekoloji ders notlarımı paylaşayım. Fide aşamasında sorun olmamakla birlikte ileriki aşamalarda bu tür uygulamalar ilginç sorunlar oluşturabilir. Misal buğdaya gece bir kaç saat ışık tuttuğunuzda kışın çiçeklenmesine sebep olabilirsiniz. Veya mısıra gece bir kaç saniye dahi ışık gösteriğimizde çiçeklenmesini engelleyebilirmişiz. Demek ki yazın bahçede spot ışık yakmıyoruz. :D Veya elimizde kuvvetli bir ışıkla sevmediğimiz kişilerin bahçesinde bir tur atsak olay bitecek. ;)

687988

687989

687990

TiberSeptim
30-03-2019, 14:43
Arkadaşlar merhaba,

Evimde ne kadar köklendirmek için çam fıstığı ve kestane diktiysem hepsi kurudu.

Bakıyorum bazı insanların fideleri ağaçcık olmuş.Ancak, benimkiler nedense yetişmiyor.

1-Çam çimleniyor, bir süre sonra altından gövde siyah çürüyüp kuruyor.
2-Kestane belirli bir boya geliyor ve kuruyor.

Anlamıyorum yetiştirenler nasıl yetiştiriyor.

Bunun sırrı nedir?

Doku_Kültürcü
30-03-2019, 16:26
Arkadaşlar merhaba,

Evimde ne kadar köklendirmek için çam fıstığı ve kestane diktiysem hepsi kurudu.

Bakıyorum bazı insanların fideleri ağaçcık olmuş.Ancak, benimkiler nedense yetişmiyor.

1-Çam çimleniyor, bir süre sonra altından gövde siyah çürüyüp kuruyor.
2-Kestane belirli bir boya geliyor ve kuruyor.

Anlamıyorum yetiştirenler nasıl yetiştiriyor.

Bunun sırrı nedir?
Kum içerisinde çimlendirin, bahçe toprağı kullanın. Torf gibi organik kökenli malzemeleri çimlendirme için kullanmayın. Torf ve benzeri malzemeler küf gelişimini destekler, onlarda bitkilerinizi öldürür.

derin35
30-03-2019, 19:50
Fazla suluyor olabilirsiniz. Çok küçük fidelerde fısfıslamak yeterlidir.

meminaydin
30-03-2019, 21:50
Fazla suluyor olabilirsiniz. Çok küçük fidelerde fısfıslamak yeterlidir.

Katılıyorum özellikle torf, cocopeat kullanılıyorsa iç ortamlarda çok fazla sulamamak lazım.

AkisSoftware
31-03-2019, 05:29
Direkt disari bahceye dikin. Ozen gosterdikce ölüyor. Ya da Doku kültürcü ustadin dedigi gibi yapin en saglami o.

TiberSeptim
31-03-2019, 14:53
İlginiz için teşekkürler arkadaşlar.Dediklerinizi deneyeceğim.

TiberSeptim
31-03-2019, 15:46
Gerçi milli bahçe toprağında da yetiştirmeye çalıştım ancak gene aynısı oldu.
Belkide hiç su vermemek lazım.

Kestane neden kuruyor onu hiç anlamadım.

Saygılar...

bame
04-04-2019, 21:27
Arkadaşlar ektiğim domates tohumları 3 gün içerisinde çimlendi toprak üzerinde belirgin hale geldi, 10.günde 6-8 cm arasında boy verdi, şimdi yaklaşık 20. gündeyim ama 10. günden beri hiçbir gelişim göstermedi halen iki yapraklı ince gövdeli dimdik duruyor. Acaba normal mi yoksa ters giden bir şey mi var?

TCM
04-04-2019, 21:48
Arkadaşlar ektiğim domates tohumları 3 gün içerisinde çimlendi toprak üzerinde belirgin hale geldi, 10.günde 6-8 cm arasında boy verdi, şimdi yaklaşık 20. gündeyim ama 10. günden beri hiçbir gelişim göstermedi halen iki yapraklı ince gövdeli dimdik duruyor. Acaba normal mi yoksa ters giden bir şey mi var?

İlk gerçek yaprağı çıkmalıydı, resmini koysaydınız keşke.

bame
04-04-2019, 21:55
İlk gerçek yaprağı çıkmalıydı, resmini koysaydınız keşke.

Bugün 20. gün bu halde 10. günden beri aynı
https://i.hizliresim.com/JZgOpo.png

TCM
05-04-2019, 08:59
İlk çıkanların boyu uzun; sürekli bahsedildiği gibi boy uzaması çoğunlukla ışığın azlığından olur. Fazla sulama da fidelerin boyunu uzatır ama sizinkilerin toprağı kurumuş gibi duruyor, belki çekimdendir. Fidelerinize, özellikle öğle güneşi direk olmayacak şekilde ışık almalarını sağlayın.

bame
05-04-2019, 09:40
İlk çıkanların boyu uzun; sürekli bahsedildiği gibi boy uzaması çoğunlukla ışığın azlığından olur. Fazla sulama da fidelerin boyunu uzatır ama sizinkilerin toprağı kurumuş gibi duruyor, belki çekimdendir. Fidelerinize, özellikle öğle güneşi direk olmayacak şekilde ışık almalarını sağlayın.

Tohumları ektikten sonra bazen her gün bazen de 2 günde bir suladım, toprağı sürekli nemli duruyor, ışık olarak normal oda ışığında duruyor.

TCM
05-04-2019, 18:54
Çimlenip topraktan tohumların çıktığı gözleri sık sulamayın, ancak daha topraktan çıkmamış viyol gözleri ıslak değil nemli olmalı. Oda ışığı yetmez, zaten görüyorsunuz yetmemiş, öğle güneşi hariç ışık alacak mümkünse balkona çıkarın, rüzgarlı günlerde fidelerin rüzgardan zarar görmemesi için önlem almalısınız. Tabi dışarı çıkardığınızda çimlenme olmayan gözlerin daha çabuk kuruyacağını gözardı etmemelisiniz.

bame
05-04-2019, 20:48
Çimlenip topraktan tohumların çıktığı gözleri sık sulamayın, ancak daha topraktan çıkmamış viyol gözleri ıslak değil nemli olmalı. Oda ışığı yetmez, zaten görüyorsunuz yetmemiş, öğle güneşi hariç ışık alacak mümkünse balkona çıkarın, rüzgarlı günlerde fidelerin rüzgardan zarar görmemesi için önlem almalısınız. Tabi dışarı çıkardığınızda çimlenme olmayan gözlerin daha çabuk kuruyacağını gözardı etmemelisiniz.

Balkona aldım viyolleri bakalım nasıl bir değişim olacak

spainx
14-08-2019, 14:04
Merhabalar, ocak ayında çekirdekten bir nar çimlendirdim. Şu an artık ufak bir fidan oldu. Çok ince ve dallanma yapmadan uzayıp yeni yapraklar vermeye devam ediyor. Benim merak ettiğim şey bu durum normal mi yoksa budama vb. bir şey mi yapmam lazım dallanması için?

ilkerbr
24-09-2019, 13:24
Merhabalar, yakın bir zaman önce bir internet sitesinden çimlendirme torfu aldım ve elimdeki tohumları çimlendirmeye çalışıyorum. Ne kadar fazla sulamamaya dikkat edersem edeyim toprağın üzerinde fotoğrafta gördüğünüz beyaz mantarlar oluştu. Acaba gazete kağıdından yaptığım kağıt keseler mi neden oldu buna, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)

https://eksiup.com/p/9x169763j9ne

https://eksiup.com/p/6h1697767xo9

arkarianjj
13-10-2019, 11:23
Merhaba. ben de küçük bir saksıda turp yetiştirmeye çalıştırıyorum. Bahçeye ekerken saksıda da deneyeyim dedim. Çenek yapraklarının yanında gerçek turp yaprakları da vermeye başlamıştı ki sirke sineklerini öldüreceğim diye kırıverdim, kopmuş değil ama zarar gördü biri. Diğeri de onu öyle görünce küstü ve yamuldu adeta. Çok üzüldüm. Toprakla destekledim ikisini de fakat tamir süreci nedir turplarda acaba? Kırmızı turp bu arada türü.

Yusuf K.
19-02-2020, 15:00
Merhabalar ben limon çimlendirdim ve biraz büyüdükten sonra teneke konservelere diktim. Geçtiğimiz aylarda bir tanesinin yapraklarında sararma ve kuruma başlamıştı ve artık öldüğünü düşünerek söktüm. Şimdi bir tanesinin yaprağında da gözüktü sararma ve bunun ne seni sizce ne olabilir. Önceden mutfakta petek olmayan cam önünde duruyordu sonra aşırı soğuklardan dolayı oturduğum odanın pencere önüne koydum. İkindiye kadar güneş görüyor. https://imgyukle.com/i/nhe5jH https://imgyukle.com/i/nheL9G
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheIUA.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nhe5jH.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheCsj.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheaYI.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheHvf.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheL9G.jpg

Yusuf K.
19-02-2020, 15:04
Normal foto yükledim sanki çok büyük oldu

its_just_a_ride
20-02-2020, 01:08
Merhabalar ben limon çimlendirdim ve biraz büyüdükten sonra teneke konservelere diktim. Geçtiğimiz aylarda bir tanesinin yapraklarında sararma ve kuruma başlamıştı ve artık öldüğünü düşünerek söktüm. Şimdi bir tanesinin yaprağında da gözüktü sararma ve bunun ne seni sizce ne olabilir. Önceden mutfakta petek olmayan cam önünde duruyordu sonra aşırı soğuklardan dolayı oturduğum odanın pencere önüne koydum. İkindiye kadar güneş görüyor. https://imgyukle.com/i/nhe5jH https://imgyukle.com/i/nheL9G
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheIUA.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nhe5jH.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheCsj.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheaYI.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheHvf.jpg
https://i.imgyukle.com/2020/02/19/nheL9G.jpg

Suyu azaltın. Toprak drenajını iyileştirmeye bakın. Altları delik değilse delin. Daha steril topraklarla çalışın.

Yusuf K.
23-02-2020, 05:45
Suyu azaltın. Toprak drenajını iyileştirmeye bakın. Altları delik değilse delin. Daha steril topraklarla çalışın.

Teşekkür ederim. Altları delik adlında ama altta tabak gibi bir şey olmadığı içi suyun tamamen akıp gideceği kadar fazla su vermiyorum. Alta daha derin bir kap koyup izlemeye devam edeceğim iyi günler.

its_just_a_ride
23-02-2020, 13:41
Teşekkür ederim. Altları delik adlında ama altta tabak gibi bir şey olmadığı içi suyun tamamen akıp gideceği kadar fazla su vermiyorum. Alta daha derin bir kap koyup izlemeye devam edeceğim iyi günler.

Tam bir sulama yapmalısınız. Sulama döngülerinizi alttan su çıkacak şekilde yapmaya çalışın. Yoksa kök kaybedersiniz. Kurudukça aynı işleme devam edin.

Yusuf K.
01-03-2020, 13:09
Tam bir sulama yapmalısınız. Sulama döngülerinizi alttan su çıkacak şekilde yapmaya çalışın. Yoksa kök kaybedersiniz. Kurudukça aynı işleme devam edin.

Bugün tam sulama yaptım tüm limonları. Küçük kutuda olanların yapraklarında da solmalar başlıyor gibiydi su zamanı gelmiş olmalı. Su alttan çıkacak kadar suladım ve kalan suyun da akması için bekledim ve tekrar yerlerine koydum. Aslında her Cumartesi düzenli olarak aynı miktarda su veriyordum ama kış aylarında olduğumuz için haftada bir fazla geldi sanırım. Bilgileriniz için ��

kenan gazneli
07-03-2020, 21:37
Arkadaşlar merhaba okul bahçemizde yetiştirdiğimiz fındık turplarının yapraklarında resimde gördüğünüz gibi boşluklar oluştu.Böceklerin verdiği zarar muhtemelen. Ne yapmamı önerirsiniz? Doğal bir ilacı var mı yoksa zirai ilaç mı almalı o zaman hangi ilacı almalıyım ? Son olarak fındık turpları bu kadar mı büyür ? ( ekeli 3 ay oldu)

TCM
08-03-2020, 08:36
@ kenan gazneli, elinize sağlık, yaprakları dert etmeyin ürünün hasadını da yapmışsınız zaten ve pek güzel görünüyorlar, daha ne olsun.

kenan gazneli
08-03-2020, 10:46
@ kenan gazneli, elinize sağlık, yaprakları dert etmeyin ürünün hasadını da yapmışsınız zaten ve pek güzel görünüyorlar, daha ne olsun.
Tcm teşekkür ederim sadece fındık turpu bu kadar mı küçük olur onu bilemedim? Acaba yapraklardaki böceklenmeler mi büyümesini engelledi kafama takıldı.Bir sorum daha olacak bahçede ektiğimiz ürünler için böceklenmelere karşı tavsiye edeceğiniz bir zirai ilaç **** yapabileceğim doğal bir ilaç var mı ?Teşekkürler.

TCM
08-03-2020, 17:49
@ kenan gazneli, adı üstünde 'fındık turp'... Muhtemel böcek yemiştir, daha küçük arkadaşlarla (mantar-virüs vs.) ilgili sorun olsaydı renk değişikliği, çürüme, kuruma, gelişememe, ürün vermeme vs. olurdu. O kadar çatlak su kaçırmaz ki kaçırmamış zaten. Bence okulun bahçesine bir güzellik-renk katmışsınız, insanoğlunun eliyle oluşturduğu şeyleri mümkün olduğunca işinize karıştırmamaya çalışın. Afiyet olsun :)

kenan gazneli
08-03-2020, 21:42
@ kenan gazneli, adı üstünde 'fındık turp'... Muhtemel böcek yemiştir, daha küçük arkadaşlarla (mantar-virüs vs.) ilgili sorun olsaydı renk değişikliği, çürüme, kuruma, gelişememe, ürün vermeme vs. olurdu. O kadar çatlak su kaçırmaz ki kaçırmamış zaten. Bence okulun bahçesine bir güzellik-renk katmışsınız, insanoğlunun eliyle oluşturduğu şeyleri mümkün olduğunca işinize karıştırmamaya çalışın. Afiyet olsun :)
Teşekkürler Tcm güzel sözleriniz için. İyi aksamlar

gaseker
09-03-2020, 09:17
Konuyla ilgili ekoloji ders notlarımı paylaşayım. Fide aşamasında sorun olmamakla birlikte ileriki aşamalarda bu tür uygulamalar ilginç sorunlar oluşturabilir. Misal buğdaya gece bir kaç saat ışık tuttuğunuzda kışın çiçeklenmesine sebep olabilirsiniz. Veya mısıra gece bir kaç saniye dahi ışık gösteriğimizde çiçeklenmesini engelleyebilirmişiz. Demek ki yazın bahçede spot ışık yakmıyoruz. :D Veya elimizde kuvvetli bir ışıkla sevmediğimiz kişilerin bahçesinde bir tur atsak olay bitecek. ;)

687988

687989

687990

Geçen sene sokak lambasının altındaki bölgede mısırlarımdan hiç verim alamadım tohuma bağlamıştım, basit bir sokak lambası bu kadar etki etmiş olabilir mi diye işkillendim şimdi

kenan gazneli
15-03-2020, 23:57
TCM yapraklar üstündeki sloyangozlar için doğal bir ilaç formülü biliyor musunuz? Bir de turpu kemirenler ne olabilir?

TCM
16-03-2020, 12:22
@ kenan gazneli, salyangozla mücadelem olmadı hiç şükür, bira önereni duydum, bakır tel önereni duydum ama randıman alanı duymadım :) uzmanı değilim bilen arkadaşlar mutlaka daha iyi cevaplar yazacaklardır ancak mantıken turp un tadına toprak altındaki ve üzerindeki kurt-fare-sincap her türlü arkadaş bakmış olabilir. Büyükçe bir arkadaş yese delik açmazdı herhalde kütür kütür yerdi, kadı lokması türü daha mantıklı gibi geliyor.

TCM
16-03-2020, 12:26
Bir okuyun. (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2540.htm)

Portakal Rengi
17-03-2020, 08:17
@ kenan gazneli, salyangozla mücadelem olmadı hiç şükür, bira önereni duydum, bakır tel önereni duydum ama randıman alanı duymadım :) uzmanı değilim bilen arkadaşlar mutlaka daha iyi cevaplar yazacaklardır ancak mantıken turp un tadına toprak altındaki ve üzerindeki kurt-fare-sincap her türlü arkadaş bakmış olabilir. Büyükçe bir arkadaş yese delik açmazdı herhalde kütür kütür yerdi, kadı lokması türü daha mantıklı gibi geliyor.

Fotograftaki düzgünlükte kemirecek bir hayvan bulmak da güç, bence.
Beslenme bozukluğu bile olabilir. Üstelik tek örnek var. Bitkinin hatası da olabilir.

kozmiksakaci
31-03-2020, 08:33
Ustalarım daha önce konu açılmıştır muhakkak ama bulamadım kusuruma bakmayın. Peçetede patlayan elma ve limon çekirdeklerini güzelce ektim. Sulama işlemini nasıl yapmalıyım?

Didem S.
08-05-2020, 19:45
Buradan okuduklarımla tohumlarımı çimlendirme aşamasındayım. Bu konunun 16. Sayfasına kadar okudum.Her gün okuyup daha bilinçli bir şekilde tohumlarımı yetiştiriyorum.Bilgi verenler için çok teşekkürler. Ben de benim gibi yeni başlayacaklar için fotoğraflar yolluyorum...

Didem S.
08-05-2020, 20:34
Fotoğraf yüklemeyi de ilk kez deniyorum.Yapabildim sanırım :)

AkisSoftware
09-05-2020, 03:36
Fotoğraf yüklemeyi de ilk kez deniyorum.Yapabildim sanırım :)Evet resimler gorunuyor. Tebrikler

Salihay85
26-05-2020, 17:26
Merhaba resim atacaktım ama beceremedim.Bahçeme spor alan çimi ektim tek sorun bazınyerler açık yeşil ve cok yavaş uzarken bazı yerler koyu yeşil ve cok hızlı uzuyor.Ben heryerin koyu yeşil olmasını istiyorum.Ne yapmalıyım

kenan gazneli
03-06-2020, 11:12
Arkadaşlar merhaba balkonumda bazı ufak denemeler yaptım ama kafama takılan sorular var. Yardımcı olursanız sevinirim.

1- Çeri domatesler budanır mı ?Koltuk alma diğer ifadeyle budama işlemini açıkçası bilmiyorum demek daha doğru 1.resimde işaretlediğim yerlerden koltuk alma yaptım, yerler doğru mu?
2.resimde işaretli yerlerden salatalık mı çıkacak?
3.resimde işaretli yeri budamadım bıraktım doğru mu yaptım?
4.resimde işaretli yerlerden budayacağım doğru mu?
Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkürler

TCM
03-06-2020, 18:30
1. Resim çok anlaşılmamakla birlikte sanırım dalları almışsınız koltukları değil.
2. Meyve tutarsa öyle
3. Buradaki de dal koltuk değil
4. Buradaki ..HZ.8617 araç sizin ise sorun olmaz ama değilse sahibi sağ farı aldığınız için sıkıntı çıkarabilir. İsterseniz önce teli budayın, desteksiz kalırsa arabanın üzerine düşebilir ve tek taşla iki kuş vurabilirsiniz.

Domateste koltuk ile ilgili nette güzel görseller var. Misal 2. resimdeki yuvarlak içine aldığınız çiçekler domateste olsaydı koltuk olacaklardı. Yani dal ile ana gövde arasından çıkan ufaklıklar alınacak. Çeri domateslerde de tamamen tek dal bırakmasanız da BANA GÖRE biraz budasanız iyi olur çünkü çeriler çok dallanınca nasıl muhafaza edilecek, dizginlenecek belli olmuyor.

kenan gazneli
03-06-2020, 21:55
Cevabın için teşekkürler TCM. İyi akşamlar

mertaydin
13-10-2022, 22:53
Merhaba tohumları Viyolede fide haline getirmeden direk bahçeye eksek olur mu

UzeKUC
20-12-2022, 19:23
Merhaba
Havuç,turp gibi sebzeler neden direk yerlerine tohum ekilerek yetiştirilir? Fideden üretilmez? Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

chelik26
20-12-2022, 21:56
Merhaba tohumları Viyolede fide haline getirmeden direk bahçeye eksek olur mu

Neden olmasın ben kıvırcık marulu tohum olarak direk bahçeye ektim ama çok sık olduğu için tekrar tek tek ayırıp başka yere diktim,
Fidenin amacı sıcak ortamda yetiştirip, hava ve toprak uygun olduğunda 1,1.5 ay zamandan kazanmak. Yoksa başka espirisi yok bence tabii.

chelik26
20-12-2022, 22:00
Merhaba
Havuç,turp gibi sebzeler neden direk yerlerine tohum ekilerek yetiştirilir? Fideden üretilmez? Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Havuç ve turpta zaman baskısı yok, bunun yanında ticari değerleri muhtemelen fide yapılanlar kadar değil, yani bir fidenin geçen yılki maliyeti ile havuç turp fidesini satamazsınız, elinizde kalır.
Fidenin tek amacı zaman baskısı olan ürünlerde 1, 1.5 ay zamandan kazanmak ve bitkinin ilk gelişiminin çok iyi olmasını sağlamak.
Tamamen ticari kaygılar ile.

UzeKUC
21-12-2022, 19:42
Havuç ve turpta zaman baskısı yok, bunun yanında ticari değerleri muhtemelen fide yapılanlar kadar değil, yani bir fidenin geçen yılki maliyeti ile havuç turp fidesini satamazsınız, elinizde kalır.
Fidenin tek amacı zaman baskısı olan ürünlerde 1, 1.5 ay zamandan kazanmak ve bitkinin ilk gelişiminin çok iyi olmasını sağlamak.
Tamamen ticari kaygılar ile.

Teşekkürler

aras09
27-10-2024, 13:55
Merhaba,
Fesleğen tohumu almıştım, paket üzerinde nemli tülbentte bir gün bekletip ekin yazıyor. Fakat bir gün sonra tülbente yapıştı. Elimle de alamıyorum, elime yapışıp kalıyor. Bu şekilde tülbentle eksem olur mu acaba? Tekrar kurumasını mı bekleyeyim?