View Full Version : Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
Lonicera
29-05-2015, 20:37
Sn vehbi, maaşallah çok güzeller. Oldukça boylu bir türe benziyorlar. Sizin saksıları gördükten sonra sezon sonunda benimkileri saksı değişimine sokmalı diye düşünüyorum. Sanırım 8-10 litrelik saksılarınız.
Cok güzel çiçek açmışlar..Filizlerde saglıklıymış...Full güneşe koyun.Saksıyı kaldırdıgınızda hafiflemiş ise su verin..Çiçeklerinin kokusu bile bastan çıkartıyo insanı.
Resimler sanırım bir aydan fazla oldu birkaç gün sonra yeni resimlerini yüklerim saksılar çeşitli boylarda 10 litre ile 50 litre arasında
Teşekkür ederim kısmetse hafta sonu meyveli resimlerini yüklerim gelişmeleri belli olur
Lonicera
29-05-2015, 20:45
50 litre ha. Resim aldatıcı oluyor ölçü konusunda. Niye gelişkin oldukları şimdi daha netleşti. Benim de mutlak büyütmem lazım saksıları o zaman. Güle güle büyütün.
sındırgılı
30-05-2015, 05:38
Benım körtopal gelişen sunshine blue yavaş yavaş kuruyor..Bir dönemin sonu gibi gözüküyor.dibe kadar budadım, ibreliler için olan gübreden verip Güneşli bir yere kaldırdım.Yaşaması mucizelere bağlı..
herkese merhaba ..arkadaşlar yeni üye oldum doğru yere mi yazıyorum .. anlamadım. herkesin mesajımı göreceği yer neresidir. yeni bahçeciyim. çok meraklıyım..
Sn Sındırgılı bana gönderin onu,yaşatayım
sındırgılı
30-05-2015, 14:22
Yok be Sayın Jurge, kargo ücretine yazık derim ben.. Amma velakin, da hala ister isen özelden adresini gönder, göndereyim.. Benim için, yaban Mersin'i üretimi bitmiştir. Sevgi ile kalın..
aydemiraydın
30-05-2015, 15:35
yaban mersinini saksıdan toprağa dikin . ph. yıda düşürün. çok hızlı gelişiyor.
Blueberrylerin son durumu.
Vehbi Bey ph ve gübreleme sorunu var çileklerinizin..
Sn jurge tek tek saksıların ph ını kontrol ettim 5.5 ile 6.5 çıktı,gübre granül şeklindeydi,bilemiyorum gübrede sorun varmı fakat,aldığım torfları kontrol etteim 340 lt olan torflardan bir tanesi henüz bitmemişti ambalajında ph2.5 ile3.5 yazıyor fakat kontrol ettim ph 6 geldi bu gün componun orman gülü torfuna bakacağım kontrol ederek saksılarda değişiklik yapacağım,teşekkür ederim.
Üstad sulama suyu yükseltmiştir..Proseeds orman gülü gübresi ile amonyum sülfat verin.Componun topragı tam istedigi gibi..Denedim.Hem içinde gübrede var onun..
Kireci az, içinde klor olmayan suya ph düşürücü koyun.ph 5 olan su ile sulayın..Bakın nasıl canlanacak.sezon başı saksıya az da kükürt ekleyin..zamanla ph indirir.
Lonicera
08-06-2015, 12:05
Meyvelerden biri irileşip mor renk almaya başlamış. Meyve iriliği sandığım gibi hiç de küçük değilmiş. Saksı değil de toprakta olsaymış daha iri olacakmış. Ama o zaman da toprak asitliğine bu kadar kolay müdahale edemezdim.
Olgunlaşmaya yakın daha da şişip büyüyecektir...
Chandler 50 kuruş kadar büyüyebiliyo.Yine brigitta nında meyveleri çok iri oluyo.Tabi meyvelerin tamamı irileşmez.Sırayla olgunlaşıyolar.Son olgunlaşanlar ilklerine göre küçük oluyo.Potasyum sülfat verebilirsin kararınca.
Lonicera
08-06-2015, 15:38
Chandler 50 kuruş kadar büyüyebiliyo.Yine brigitta nında meyveleri çok iri oluyo.Tabi meyvelerin tamamı irileşmez.Sırayla olgunlaşıyolar.Son olgunlaşanlar ilklerine göre küçük oluyo.Potasyum sülfat verebilirsin kararınca.
2 gün önce temin edip vermeye başladım bile:)))
aydemiraydın
16-06-2015, 15:30
yaban mersini meyvelerinin bu kadar büyük olacağını tahmin etmemiştim. bilye gibi oldular, şaşırdım.
Buzdolabında 1 gün bekletip yiyin..Aroması soguyunca yogunlaşıyo.
aydemiraydın
18-06-2015, 10:42
560069
bahçemdeki yaban mersini meyveleri gayet büyüdü.
560070
fidanların boylarıda çok uzadı. 25 cm civarıydı. 3 ayda 80 cm e ulaştı.
athena -asena
18-06-2015, 18:53
Yaban mersini meyveleri irileşmeye başlamış
Bitkiniz çok saglıklı görünüyor :)
Sn Athena-Asena topragın ph nasıl ayarladınız bu bitki için.Fındıklık bahçesinin kenarında duruo..
diyarbakırlı
21-06-2015, 15:03
selam ben diyarbakırda ektim yeni yeni çiçek açtı sizlerin daha erken açmış meyveye yatmiş niye ben geç çiçekleniyor bilgisi olan warmi
saygılar
athena -asena
21-06-2015, 22:31
Sn Athena-Asena topragın ph nasıl ayarladınız bu bitki için.Fındıklık bahçesinin kenarında duruo..
Sayın jurge ; Ben sadece yaban mersini fidesini diktim başka da bir şey yapmadım. ne sulama, ne ph , ne gübre kendi halinde geçinip gidiyor sadece 2 sene üst üstte inek bahçeye girip hem meyvelerini hem de yeni sürgünlerini yedi yoksa bunun boyu şuan 1,5- 2 metreye yakın olurdu. Fındıklığın içinde 10 adet vardı 9 'u kurudu bir tek bu kaldı.
Çok ilginçmiş bu durum...Biz de de fındıklık var ama topragın ph sı genelde 6-6,5 çıkıyor.Belki sizinkinin altında kestane topragı vardır.Çünkü onda gelişimleri çok saglıklı oluyor.
aydemiraydın
22-06-2015, 08:36
yaban mersini bitkisinde ph yı düşürüp suyunuda verdinizmi sıkıntı olmuyor. hangi kaynağı okuduysam yaban mersini sorunlu bi bitkiymiş gibi bahsediliyordu oysa hiç bi sorunu olmayan bitki.
diyarbakırlı
22-06-2015, 10:41
560879 selam aleykum bu benim yabani mersini geçen sene ektim ve yeni çiçek açtı çiçekleri sizinkilere göre çok farklı lütfen yorumlarınızı alabilirmiyım560881
Lonicera
22-06-2015, 11:18
Sn diyarbakırlı, bitkiniz yaban mersini (Likapa)Vaccinium corymbosum değil, mersin (murt) Myrtus communis bitkisi. Maaşallah güzel çiçeklenmiş. Çoğu meyve tutar merak etmeyin. Murt için daha detaylı bilgiye buradan (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/11003.htm) ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.
aydemiraydın
22-06-2015, 11:19
sanırım sizin bitkiniz yerli çeşitlerden. çoğunluk soğuklara dayanıklı avrupa yaban mersini çeşitlerini dikiyor. görünüş ondan farklıdır. birde murt yaban mersini var onu inceleyin. sizinki murt olabilir.
Amatör yaban mersini ile uğraşmak zor.Çünkü zamanla ister istemez ph ve drenaj sorunları başlıyor..Saksıda da bi yere kadar büyüyor.
diyarbakırlı
22-06-2015, 14:06
yorumlar için çok saol tskler
diyarbakırlı
22-06-2015, 15:12
kandirildik galiba yabani mersini diye aldık hadi hayırlısı :)
diyarbakırlı
22-06-2015, 15:13
artık seneye baharda alırız yenisini :(
Sn diyarbakırlı saksıl satan bi sürü firma var alababilirsin netten.Seneyi bekleme boşuna.Ancak alsanda Diyarbakırın sıcagında kavrulur büyütemezsin...Malesef internette murt u yaban mersini diye pazaralayan firmalar var.Bana da göndermişlerdi iade ettim kargoyu paramı da almıştım..Sanırım size de aynı firma yapmıştır bu işi..
diyarbakırlı
24-06-2015, 10:29
ben elazıgdan istettim oysa elazıgdaki firmadan 10 bin tl ye yakın fidan almıştım bunu bana yapmamalıydı ama yanlışlıklada olabilir ben bi görüşüp umarım sorunu hallederiz
aydemiraydın
24-06-2015, 10:38
ben elazıgdan istettim oysa elazıgdaki firmadan 10 bin tl ye yakın fidan almıştım bunu bana yapmamalıydı ama yanlışlıklada olabilir ben bi görüşüp umarım sorunu hallederiz
yaşadığınız yerin iklimini göz önüne alıp ona göre yaban mersini dikin.
diyarbakırlı
25-06-2015, 09:02
sayın aydemir aydın bana hangi cins yabani mersini uygun görürsünüz buralarda yazları çok sıcak
aydemiraydın
25-06-2015, 10:36
sayın aydemir aydın bana hangi cins yabani mersini uygun görürsünüz buralarda yazları çok sıcak
inanın bende bilmiyorum. bizim buralardada kimse bu bitkiyi tanımıyor. ben yaban mersinin crop çeşidini aldım tabi ne kadar doğru onuda bilmiyorum . 3 adet fidanla denemeye başladım.
athena -asena
25-06-2015, 10:56
Yaban mersinleri olgunlaşmaya başlamış
aydemiraydın
25-06-2015, 14:23
Yaban mersinleri olgunlaşmaya başlamış
zamanı geldi sanırım. dün bahçeye gittim . meyveler kızarmaya başlamış.
Bugun petlite koyduğum chandler,nelson ,bluegold ve denise blue çeşitlerinin çeliklerinin 1 ay sonra köklenmeye başladıklarını gördüm..Sıcak ve nemli ortamda kökleniyor kolayca.Hormon kullanmadım.Köklenenleri aldım hemen torfa :) :) :) seneye kadar iyice köklenirler.
athena -asena
03-07-2015, 20:23
Bahçeden bugün yaban mersini hasadı.
Bıktım artık yemekten.Dolapta bekleyince tadı daha güzel oluyor.Çok bereketli bi çalı.5 tanesi bir aileye yeter.
aydemiraydın
04-07-2015, 08:33
bendemi hasada başlasam. :))
aydemiraydın
04-07-2015, 08:35
Bugun petlite koyduğum chandler,nelson ,bluegold ve denise blue çeşitlerinin çeliklerinin 1 ay sonra köklenmeye başladıklarını gördüm..Sıcak ve nemli ortamda kökleniyor kolayca.Hormon kullanmadım.Köklenenleri aldım hemen torfa :) :) :) seneye kadar iyice köklenirler.
iyi haber. petlit ne?
athena -asena
04-07-2015, 09:20
Perlit
Üstad telf yazıyorum yazım hatası.Perlit olacak.Beyaz içinde bol miktarda su tutabilen işlenmiş özü taş olan çok hafif bir madde.Yarın bi saksı daha bu yılın filizlerinden çelik kesip köklendirecegim.Resim atarım.Zira şu ara bazı çesitler dinlenmeye gecti.Yeni flaş patlacak olanlar kökleniyor
Yaban Mersini aslında bi sorunu varsa hemen tepki veriyor.İyi izlemek gerek gelişimlerini.Mesala ph sorunu varsa yapraklarında kızarmalar olup hemen dökülüyor.Aşırı gübrelemede de yapraklarını yeşil olarak döküyor.Aşırı sulama varsa yaprakların kenarlarında kavrulma tarzı sos veriyor.Demir ekisigi varsa yapraklarında sararma oluyor.Ph oranını sevmediyse filiz atmıyor,büyüme göstermiyor...Karşılaştığım en büyük sorun benim drenaj..Aşırı yağmur yağdı bu sene.Kökler 2 günden fazla su da kalırsa çürüyor..Malçı seviyor.Kalın ince kestane -çam talaşına bayılıyor,içine kök salıyor..
aydemiraydın
06-07-2015, 16:25
Yaban Mersini aslında bi sorunu varsa hemen tepki veriyor.İyi izlemek gerek gelişimlerini.Mesala ph sorunu varsa yapraklarında kızarmalar olup hemen dökülüyor.Aşırı gübrelemede de yapraklarını yeşil olarak döküyor.Aşırı sulama varsa yaprakların kenarlarında kavrulma tarzı sos veriyor.Demir ekisigi varsa yapraklarında sararma oluyor.Ph oranını sevmediyse filiz atmıyor,büyüme göstermiyor...Karşılaştığım en büyük sorun benim drenaj..Aşırı yağmur yağdı bu sene.Kökler 2 günden fazla su da kalırsa çürüyor..Malçı seviyor.Kalın ince kestane -çam talaşına bayılıyor,içine kök salıyor..
aşrı yağış, drenaj sorunlarına karşı fidanları arazi seviyesinden daha yüksek dikiyorum.
Lonicera
06-07-2015, 18:14
3-5 adet bluecrop olgunlaşıp yere düşmüş, tadına baktık. Ancak açıkça ifade etmem gerekir ki o kadar methedilen bu türün tadı hoşumuza gitmedi. Yetişme koşulu mu etkili oldu bilemiyorum ama tam bir lezzet fakiri meyve bu. Ne tat ne aroma. Likapanın bu cinsini yetiştiren diğer arkadaşların da yorumlarını merak ediyorum.
Dolapta 1 gün beklemesi gerek..Bluecrop en hoş aromalı olanlardan biridir.Ne varki yaban mersinlerinin aromaları çok yogun degildir.Örn çileginki kadar yogun aroması bulunmuyor.Vallahi arazi seviyesinin üstünede dikilse drenaj sorun..Zira torf suyu çok tutuyor.Bolca talaş karıştırmak gerekiyor.
aydemiraydın
05-08-2015, 09:46
arap sıcağı yaban mersinlerini fena haşladı.
Benimkilere birsey olmadı :) durumları cok iyi.Artık bıktım yemekten..En son brigittalar kaldı dalda.Çelik denemelerim çok olumlu.Özellikle deniseblue 1 ayda perlit içinde bolca kökleniyor.
calipson
20-08-2015, 12:06
Selamun Aleyküm arkadaşlar. Ben internetten yabanmersini ve diğer fidanlardan aldım. Çok da güzel büyüme gösteriyordu. Fakat geçenlerde 1 haftalığına tatile gittim. Döndüğümde bütün fidanlar solmuş yabanmersini ise kurumuştu. Diğer fidanları sulama yaparak kurtardım fakat yabanmersini kuru yapraklarını da döktü. Ne yapmalıyım yeni sipariş mi vermeliyim yoksa kurtarma ihtimali var mı?
Şimdiden teşekkürler
aydemiraydın
20-08-2015, 13:01
bol bol sulayın belki yeniden patlarlar. kışı toprakta geçiren fidanlar kurağa daha dayanıklı oluyor. ilk bir kaç yıl sulamaya çok dikkat edin. kışın diktiğim mersinler susuzluğa tahammüllü yazın diktiklerim ise sıkıntılı.
calipson
21-08-2015, 09:55
Teşekkürler!
maslan41
24-08-2015, 21:26
demir eksikliği
maslan41
24-08-2015, 21:39
560879 selam aleykum bu benim yabani mersini geçen sene ektim ve yeni çiçek açtı çiçekleri sizinkilere göre çok farklı lütfen yorumlarınızı alabilirmiyım560881
bunlar benim yaban mersinlerim.
ngunduz71
28-08-2015, 11:10
2015 :
calipson
06-09-2015, 11:07
Yabanmersinlerine Mutlu Kutlu beyden aldığım besinleri uyguladım. Kurumuş yapraklardan yeşillenme oldu. Telefon açtığınız zaman da çok ilgilenmekte.Teşekkürler Mutlu Bey.
Merhaba, geçen gün internetten aldığım bluecrop yaban mersini fidanım geldi. Balkonda yetiştirmeyi düşündüğüm için büyük bir saksı alıp (yaklaşık 15-18 lt olabilir) ekmeyi düşünüyorum. Konunun tamamını okudum ve anladığım kadarıyla;
Ormandan özellikle çam ağacı altından alınacak toprak kullanmak uygun. Bu toprağa kurumuş çam iğnesi ve çam kozalağı, kabuğu karıştırılabilir, üst kısma da bunlarla malçlama yapılacak. Toprak asidik özellikle olması özellikle 4,5-5,3 pH aralığı isteniyor.
Kullanılacak su klorsuz ve kireçsiz olmalı, yağmur suyu veya bimde satılan Özkaynak suları sulama için uygun. Sulama suyuna limon tuzu katılarak pH düşüşü sağlanabiliyor.
Konu ilk açıldığı dönemlerde baya yoğun paylaşımlar olmuş, fidan ve meyve fotoğraflarını görmek çok sevindirici. Şu an bitkiler ne durumda paylaşmak isteyen olursa merakla bekliyorum.
Saksı ve toprak denemelerime göre en güzel kalın çam ve kestane talaşı ile karıştırılan componun orman gülü torfunda büyüme gösteriyor.Direnaj çok önemli karışımda.Saksı altlarında çokca tahliye deliği olmalı.Proseeds ve amonyum sülfat gübrelerinin birlikte kullanılmasında da mükemmel büyüme kaydediliyor.Suyun ph düşürmek için sadece fosforik asit kullanılmalı..O kadar cok köklendirdim ki dikecek yer bulamıyorum :)
aydemiraydın
29-09-2015, 15:20
Vaccinium cor. 'Sunshine Blue'
Yarı bodur maviyemiş.
Soğuklama ihtiyacı çok az olan güney çeşitlerin en iyilerindendir. Yüksek Ph değerlerine diğer maviyemiş çeşitlerine göre daha toleranslıdır. Yarı bodur yapısı nedeniyle küçük bahçelerde ve saksıda yetiştirilmeye uygundur. Kendine verimlidir. Mavi-yeşil yaprakları ve pembe-beyaz çiçekleri ile peyzaj değeri yüksektir. Çok verimlidir, meyveleri orta büyüklükte, çok lezzetli ve tatlıdır.
yetiştiren varmı bu bilgiler doğrumu ?
athena -asena
29-09-2015, 19:47
Saksı ve toprak denemelerime göre en güzel kalın çam ve kestane talaşı ile karıştırılan componun orman gülü torfunda büyüme gösteriyor.Direnaj çok önemli karışımda.Saksı altlarında çokca tahliye deliği olmalı.Proseeds ve amonyum sülfat gübrelerinin birlikte kullanılmasında da mükemmel büyüme kaydediliyor.Suyun ph düşürmek için sadece fosforik asit kullanılmalı..O kadar cok köklendirdim ki dikecek yer bulamıyorum :)
Sayın jurge merhaba; Eğer uygun görürseniz değişik çeşitlerden alabilirim.
579431
Yaban mersini fidanımı 2-3 damla fosforik asit damlattığım su ile sulamaya başladım. Sulama suyunu pHmetre ile ölçtüğümde 5 civarındaydı. Henüz büyük saksıya almadım, fotoğrafını paylaşıyorum. Yapraklarının bazıları sarı, bazıları ise kızarıyor. Umarım kısa zamanda toparlar.
carizma_009
30-09-2015, 19:34
iyice kızarıp kıpkırmızı olacaklar ve dökülecekler ben kışa hazırım dicek.
Demir ve gübre eksikliğindende yapabiliyor sarar ve kızarmayı.Ama mevsim itibarıyla gece sogukları sebebiyle yavasca sonbahar renkleri olan bronz,kırmızı renklere dönmesi de muhtemel.Yaprakları kırmızıya dönen çeşitleri sonbaharda öylece izlemek bile güzel...ABD de zaten bu sebeple çit olarak kullanmak için dikiliyomuş.
Sonbahar sogukları başladı ama benim yabanmersinleri çiçek açtı...bi tuhaflık var bu işte.Meyve gözleri kabarmaya başladı.Gelecek yıl ölüm kalım olmazsa bol meyve olcak gibi.Zira cokca sürgün verdiler.-4 dereceye kadar çiçek açınca dayanabiliyolar.Ceviz,kiraz,erik gibi meyvelerin sürekli don sebebiyle yandığı bi iklimde düzenli meyve verebiliyolar.
Kişisel deneyimlerime dayanarak söylüyorum bitki en güzel köklenmeyi asitli torf ile kalın çam veya kestane talaşıyla 1/1 oranda karıştılmasıyla elde edilen karışımda yapıyor.Hele bu karışımın üzerine yine aynı talaştan makul oranda malç seklinde koyarsanır müthiş bi büyüme yakalıyosunuz.Sakın çok ince talaş koymayın karışımlara çünkü çokk fazla su tutup öldürüyor bitkiyi.Proosedes orman gülü gübresinden de az az verirseniz degmeyin keyfine bitkinin :)
muratbcr
14-12-2015, 11:32
Merhaba,
Nelson, Denise Blue, Brigitta, Bluecrop çeşitlerinden 1 er fidanla aranızdayım. Fidanların dikileceği yer Sakarya-Karasu .
Fidanların dikileceği yer henüz isteklerine göre hazırlanmadı, civardan cam iğneleri ve kozalakları toplayıp hazırlık yapacağım. Grenül kükürtte kullanmayı düşünüyorum. Sizlerin başka tavsiyeleri varsa seve seve alırım.
muratbcr
14-12-2015, 21:35
Bu baharda devlet fidanlığından yaban mersini diye aldığımız bitki, fotoğraflar 18 ekim 2015 de çekildi. Meyvesi buruk ve çekirdekliydi. Babamlara rengi koyulaşır demişler ama pek sanmıyorum. Birkaç gün sonra yeniden fotoğraflayacağım.
588951
588952
588953
588954
Şükufezar
14-12-2015, 23:03
Bu bitki daha çok murt diye bahsedilen mersin. Buralarda da mersin diyorlar, ormanda doğal olarak yetişiyor; siyah, bu renkte beyazımsı ve mor gibi olan renkleri var. Tabi kendiliğinden yetişenlerin meyveleri küçük oluyor. Genelde çarşıda pazarda daha iri meyveler veren fidanlar satılıyor. Biz çekirdeklerini parçalamadan ve tamamen olgunlaşınca yiyoruz. O zaman buruk tat çok hissedilmiyor.
Şükufezar
14-12-2015, 23:24
Yıllarca gittiğim her yere bu meyveden götürdüm. Pek bilmiyor insanlar. Çam ağaçlarıyla aynı ortamda yetişiyor. Merak ettiğim; acaba likapa yetiştip meyve verir mi Fethiye'de?
muratbcr
15-12-2015, 11:37
Sayın Melikd,
şartlarını sağladınız mı mutlaka yetişir. Toprak yatağını 6 ay önceden hazırlarsanız, gölgelik bir yerde olursa ve çok sıcaklarda kireçsiz suyunu eksik etmezseniz meyvelerini afiyetle yersiniz.
Deneyimli arkadaşlarımız sağolsunlar deneyimlerini yazmışlar. Ben de not aldım, Proseeds üretimi Ormangülü gübresi, Compo üretimi Ormangülü torfu-toprağı alıp, bunları kalın çam talaşı ve çam ibreleri ile karıştırıp toprağını hazırlayacağım. Başka bir yerde çiğ kabak püresinin toprağı asidik hale getirdiğini de okudum. Bunu da mutlaka ayda bir yapıp toprağa karıştıracağım.
Bende bir sürü sonbahar resmi var.Ama boyut küçültmeden dolayı atamıyorum.Sizlere tavsiyem cok fazla bitkiyle uğraşmayın.Oluruna bırakın.Yeni bir bahçe kuruyorsanız drenaj fazlasıyla önemli.Toprak suyu ne cok ne az tutmalı..hava alabilmeli kökler.Saksılara köpük de koyulabilir veya çam/kestane talaşıda.Benim bitkilerim süper sağlıklılar.2 mt boy atanlar var..
muratbcr
15-12-2015, 20:45
Sayın jurge,
fotoğraflarınızı toplu olarak Fotosizer İndir - Çoklu Resim Boyutlandırma Programı - Tamindir (http://www.tamindir.com/fotosizer/)
linkindeki programı indirerek kolaylıkla küçültebilirsiniz.
Bu yıl haziran ortalarında aldığım yarı odunsu çelikleri perlite koydum.Yağmur suyu ile güzelce suladıktan sonra saksıyı buzdolabı poşetine koyup agzını kapattım.1,5 ay sonra %80 yakın köklenme oldu.Çelikler direkt güneş ışığı almadılar.Ama cok sıcak bir ortamda muhafaza edildiler..Köklenmedeki anahtar ısının yküsekliğinde ve çeliklerin yapraklarının nemli tutulmasında...En fazla başarı nelson çeşitinde.
muratbcr
28-12-2015, 18:05
21.12.2015 de Murtların son durumu, meyveler olgunlaşıp tatlanmış.
muratbcr
28-12-2015, 18:16
Sipariş verdiğim 4 farklı varyete ( Bluecrop, Brigitta, Denise Blue, Nelson ) yaban mersini fidanı saksılarında sağlam bir şekilde gelmiş. Bahçede yazın ekilmek üzere çukurlarını açtım. Çukurlara çam talaşı, çam iğnesi, toz kükürt, Hindistan cevizi torfu ve perlit katman katman konuldu. Ormangülü toprağı yaban mersinleri yazın ekileceği için katmanlara dahil edilmedi. Ekileceği zaman çukurlardaki malzeme çıkartılarak ormangülü toprağı ile harmanlanıp ekim yapılacak.
Üstad güneş almayan bi yere dikiyor gibisin.Full güneşi seviolar :) çokk kötü görünüo fidanlar.
muratbcr
04-01-2016, 20:31
Üstad güneş almayan bi yere dikiyor gibisin.Full güneşi seviolar :) çokk kötü görünüo fidanlar.
Sayın jurge,
bu başlıkta okuduklarımdan güneşi çok sevmediklerini anlamıştım, çok güneş yapraklarını yakıyormuş. Bu sebeple özellikle bahçenin çok güneş almayan yerine yerlerini hazırladım. Ama hiç güneş görmeyecekte değiller.
Fidanları fidansepetim'den aldım. Orada 4'lü kampanya vardı. Sizce neresi kötü fidanların? Ben yazın yapraklanırlar diye düşünüyorum.
aydemiraydın
05-01-2016, 14:32
Sayın jurge,
bu başlıkta okuduklarımdan güneşi çok sevmediklerini anlamıştım, çok güneş yapraklarını yakıyormuş. Bu sebeple özellikle bahçenin çok güneş almayan yerine yerlerini hazırladım. Ama hiç güneş görmeyecekte değiller.
Fidanları fidansepetim'den aldım. Orada 4'lü kampanya vardı. Sizce neresi kötü fidanların? Ben yazın yapraklanırlar diye düşünüyorum.
fidanlarınız gayet güzel. en büyük sorun ph bu bitkilerde. ph sorununuda ben bu yıl sıvı kükürtle çözmeyi düşünüyorum. fidanlarınız hayırlı olsun.
muratbcr
05-01-2016, 17:32
Aydemir Bey,
sizin yabanmersini fidan sayınız fazla değilse fidanlarınızın çevresindeki toprağı ( çapı tahmini 60-70 cm.olacak şekilde) terbiye edebilirsiniz. İmkanım olsa ormandan çam ağaçları dibinden alacağım toprakla terbiye yapardım. Bir ara Adapazarı Taraklı taraflarında ormangülü kesiyorduk, orman işletmesi ormangüllerinin çok yayılmasından şikayetçiydi. Gördüğüm yerlerdeki kokusu ve zenginliğiyle başımı döndüren topraklarda kaldı aklım. O topraklar yabanmersini için çok ideal. Ama imkan yok işte, gidipte alasın.
Lonicera
05-01-2016, 17:39
Bendeki bluecrop' lar da Sn muratbcr' nin resimlerindeki gibi yapraksız. Geçen yıl da bu şekildeydi ve maaşallah sezona bomba gibi giriş yaptılar.
muratbcr
05-01-2016, 19:45
Sayın Lonicera,
yabanmersini hayatımda ilk kez 1,5 ay önce tattım. Bir arkadaşım marketten almıştı. Tadı aroması ağız tadıma çok uygun. Keşke daha önce tatsaydım da fidanları önceden alsaydım. 2016 yazında fidanlarn meyvesini yermiyiz bilemiyorum. Siz fidanlarınızdan ilk sene meyve alabilmiş miydiniz?
Lonicera
06-01-2016, 05:12
Evet ilk yılında ürün almıştım. Sizin bitkilerde en az 2-3 yaşında görünüyor. Meyvelerini görüp tadarsınız mutlaka. Yeter ki canımız sağ olsun. Ph ' ı düşük ve mükemmel drenajlı saksı harıcı şimdilik yeterli olacaktır. Kolay gelsin.
aydemiraydın
06-01-2016, 08:51
Bendeki bluecrop' lar da Sn muratbcr' nin resimlerindeki gibi yapraksız. Geçen yıl da bu şekildeydi ve maaşallah sezona bomba gibi giriş yaptılar.
her fidanın adaptasyon süresi var. yerine alıştımı onu kimse tutamaz.
Bitki en iyi gelişmesini tam güneş altında gösteriyor.Güneş yabanmersinin yapraklarını karadeniz bölgesinde yakmıyor.Diger bölge şartlarını bilemem.Fidanlarınız kötü görünyor dedim çünkü meyve gözü hiç görünmüyor üzerlerinde,size gelene kadar hangi şartlarda tutulduklarını meyve gözlerinden anlayabilirsiniz.Meyve gözleri top seklinde olanlardır.Ph ayarlanmış toprak varsa elinizde ayrıca kükürde gerek yok.Zaten ph düşük topraga birde kükürt eklerseniz ph düşüktükte bitkileriniz ölecektir.Bitki yerini severse 1 yılda 1,5 mt boy atıp dallanabiliyor.Ne varki her cinsin gelişmesi farklı oluyor.
çelikten köklendirdiğim yabanmersini fideleri..
Kış çeliklerini alma zamanı yaklaşıyor.Bakalım köklenme oranı yüzde kaç olacak ..
Yabanmersinini büyütmek çok kolay.Arkadaslara formüllerini veriorum.Çeliklerin yazın temmuz başı gibi alınanlarda 1-1,5 ay arasında perlitte çok güzel köklenme oluyor.Köklenince perlit ortamından çıkarıp ph ayarlanmış torfa dikiyorum.Aynı sezonda kışa kadar boy atıp dallanıyor.Torfun içine çam talaşı veya köpük koyuyorum.
perlitte çok güzel köklenme oluyor. Bir çelik perlitte nasıl köklendirilir? Böyle bir başlık var mı? Nerede öğrenebilirim?
Yaban mersinin çeliği nereden bulabilirim?
Bugun itibarıyla karar verdim sunshineblue üreteceğim.satan bir tek yer bulabildim.bakalım yaza çelik alabilirsem ondan,bolca çelikle üretecegim :) görüntüsü ve çiçek rengi muhteşem.elimdekilerin tamamı kuzeyli tür.
sındırgılı
07-02-2016, 19:33
Arkadasim, kanima giriyorsun ;
3 adet, 5 senede kirmizi orumcek ve ph sorunu yuzunden mefta oldu..
ingilizleri zengin edicez.
Sn Sındırgılı Sapanca da sunshineblue satan bi yer buldum.Yavaş salınımlı yabanmersinine uygun gübreye de sonunda sahip oldum.Sizin kırmızı örümcek sorunu tahminim bitkiyi kapalı ortamda bırakmış olmanız kaynaklı.Bitki -25 dereceye dayanıklı.Kapalı ortam bitkisi diil.Ph a dair daha öncede konuştuk.Kirecsiz dogal kaynak suyu olacak veya yagmur suyu..
sındırgılı
08-02-2016, 08:56
Sapancada bulmana gerçekten sevindim.Ph seviyesini tolere edebilen ve de en önemlisi kendine verimli olmasi.
Adres veya telefon bilgilerini özelden verirsen bende alablirim.. 8 paund satış fiati, bi de o kadar nakliye biniyor.17 paund geliyor..O da 1 -2 yaşındaki bitki..
aydemiraydın
08-02-2016, 12:17
Sn Sındırgılı Sapanca da sunshineblue satan bi yer buldum.Yavaş salınımlı yabanmersinine uygun gübreye de sonunda sahip oldum.Sizin kırmızı örümcek sorunu tahminim bitkiyi kapalı ortamda bırakmış olmanız kaynaklı.Bitki -25 dereceye dayanıklı.Kapalı ortam bitkisi diil.Ph a dair daha öncede konuştuk.Kirecsiz dogal kaynak suyu olacak veya yagmur suyu..
esfloraonline firmasında sunshineblue var. yavaş salınımlı gübre akıllı gübrenin bir çeşidimi?
Her ikisi aynı şey..Reklam olmasın diye firma ismi vermiim dedim.
Yeni kış çeliklerini kestim hafta sonu.Hayırlısı ile diktim köklenme ortamlarına..Sunshine blue ya su yürümeye başladı :) havalar sogusa bile açık çiçekler -4 dereceye kadar dayanabiliyor..
sındırgılı
24-02-2016, 09:02
Sn.Jürge
Gelen bitki bu mu ? 3.resim
Evet 3. resim sunshine blue ..ilki bahçemdeki tomurcuga dönen mersinler..
snowwhitee
24-02-2016, 18:04
Merhabalar,
Ben Esflora Sakarya'da çalışıyorum. Sıradışı meyvelerimizi Kütahya'dan Sakarya'ya taşımayı tamamladık. Tüm ürünlerimizin saksı ve toprak değişimlerini de tamamladık. Aynı durum Sunshine Blue için de geçerli ve bizden alım yapanlara bir süre saksı değiştirmemelerini tavsiye ediyoruz. Sizlerle de bu bilgiyi paylaşmak istedim.
idris şenol
24-02-2016, 19:31
yaban mersini aşılı fidan nasıl bulabilirim
carizma_009
27-02-2016, 20:04
Aşılısı olmaz fidan konusunda yardımcı olabilirim.
sındırgılı
29-02-2016, 16:27
Blackmoor firmasi Turkiyeye gonderim yapmamaya baslamis.
Haberi olan var mi ?
snowwhitee
29-02-2016, 20:45
Muhtemelen yaptıkları gönderilerin gümrüğe takılma oranı artmıştır ve şikayetler almaya başlamışlardır. Yurt dışından bitki siparişi tamamen tesadüflere kalmış riskli bir iştir. Devlet gerekli kontrolleri yapmak isteyecek ve en önemlisi de yurt dışındaki alış fiyatının bir o kadarı da vergi ve diğer ücretleri alacaktır. Bu nedenle bu kapının eskisi kadar açık olacağını sanmıyorum.
Blackmoor firmasi Turkiyeye gonderim yapmamaya baslamis.
Haberi olan var mi ?
bcakmak28
15-03-2016, 23:47
çelikten köklendirdiğim yabanmersini fideleri..
merhaba, hepsi birbirinden güzel. fazla fidelerinize talibim. :) ( ücreti karşılığında )
Merhaba arkadaşlar. Bende yaban mersini kurusu diye galiba cranberry kurusu almışım,kırmızı renginden dolayı bir şüphe olmuştu içimde ama şimdi konuyu okuyunca anladım malesef.Merak ettiğim konu yaban mersini yani blueberrt kurusu satışı yapılıyor mu,rastlayan oldumu hiç ?
Yaban mersini görmedim ama , aynı cherry domatese yaptıkları gibi glikoza batırıp satıyorlar. Birde şeker hastalığına iyi geliyor diye satıyorlar. Zaten normalde yaban mersini şeker oranı az bir meyve..Ben çok zannetmiyorum talep göreceğini tat açısından eğer glikoza batırılmazsa, hem görüntü olarak cazibesi olmaz.. :)
Kış çeliklerim köklenmeye başlamış :) :) :) teknigini buldum kış çeliklerinin..Tamamen hobi amaçlı yabanmersiniyle ilgileniyorum.Fidan satışı yapmıyorum.Fidan üretmek için çokkca çelik ve zaman gerek.Üretimi aslında kolay.Nelson çok çabuk köklenirken chandler örn çok zor kökleniyor.Yaklaşık 4 yıldır bu bitkiyle uğraşıyorum iyice huyunu suyunu ögrendim.
Batı Karadeniz de 2 gece üst üste don oldu..Ama blueberryler bunlardan sapasağlam çıktı :) yavaş yavaş çiçege dönüyorlar.Bu sene 15.8.8.te gübresi deniyorum..
carizma_009
28-03-2016, 20:22
Yaban mersini için müşterilerime Entec perfect 14.7.17(2+9) + compo leoanardit vermekteyim.Gübre çift kaplama granül olduğu için yavaş salınım özelliği gösteriyor ve böylece bitkiyi bir kaç ay boyunca besliyor.
Bahsedilmiş olabilir konuyu okuyamadım kusura bakmayın. Aceba likapayı Antalya sahil kesiminde yetiştiren var mı veya hangi çeşitler yetişebilir bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?
Lonicera
02-04-2016, 13:57
3. yılını İzmir gibi bir iklimde doldurdu ya ne gam. Şimdiye kadar en az 2 düzine likapa fidanını yitirmiş biri olarak şaşkınlık içerisindeyim. Dilimi ısırayım da başına bir şey gelmesin:)
aydemiraydın
07-04-2016, 17:49
Bahsedilmiş olabilir konuyu okuyamadım kusura bakmayın. Aceba likapayı Antalya sahil kesiminde yetiştiren var mı veya hangi çeşitler yetişebilir bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?
hiç uğraşmayın. antalya sahilde çok zor.
sındırgılı
07-04-2016, 18:10
3. yılını İzmir gibi bir iklimde doldurdu ya ne gam. Şimdiye kadar en az 2 düzine likapa fidanını yitirmiş biri olarak şaşkınlık içerisindeyim. Dilimi ısırayım da başına bir şey gelmesin:)
Ben de Istanbulda saksida cesitli acemiliklerden dolayi sizin ki kadar olmasada rekorunuza yaklasmis bulunmaktayim.
Iyi ki Blackmoor sitesi Turkiye yi kara listeye almis, bitki gondermiyor.Yoksa devam ederdim.
Cunki, yanlizca Sunshine BLUE yetisebilir.. ( benim gibi acemiler icin )
Yine de siz dilinizi isirin..:rolleyes:
fotograflari hatira olarak kaldi..:(
Antalya da güneyli türler denenebilir.Kuzeylilerin yaşaması mümkün değil.Benimkiler full çiçek durumundalar.Arılar polenleriyle dans ediyorlar :) Allah nazardan saklasın bu yıl ürün bol olcak gibi duruyor..
Almış oldugum sunshine blue Zonguldaga uyum sagladı.Güzelde meyve tutumu sagladı.Yarın bir iki resim yükleyecegim.Bu yıl Evergereen 12.8.8 te gübresi kullandım.Oldukça sevmiş görünüyorlar.Netten gölgeleme bezi siparişi verecegim.Yazı çok sıcak gececek diyorlar.32 dereci aşınca hava kuzeyli türlerin yapraklarında yanma oluyor.
Almış oldugum sunshine blue Zonguldaga uyum sagladı.Güzelde meyve tutumu sagladı.Yarın bir iki resim yükleyecegim.Bu yıl Evergereen 12.8.8 te gübresi kullandım.Oldukça sevmiş görünüyorlar.Netten gölgeleme bezi siparişi verecegim.Yazı çok sıcak gececek diyorlar.32 dereci aşınca hava kuzeyli türlerin yapraklarında yanma oluyor.
sunshine fidanını nerden aldınız. su an satış yapan yer var mı aynı türü? ***.
Herkese merhaba.Bu forumdan okuduğum bilgiler ışığında evimin bahçesinde sonbaharda bir cesaretle süs amaçlı diktiğim bluecrop cinsi fidanlarım şimdi çiçeklendi.umarım meyvesini de görürüm.herkese teşekkürler
arkadaşlar saksı için uygun olan türlerden sunshine ve tophat ile bataklık yaban mersini türleri aynımı yoksa üçüde farklı türmü bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim
En alttaki bir önceki sayfade resmini koydugum çelik.3 ayda böyle oldu :)
idris şenol
13-04-2016, 22:03
ALARA YABAN MERSİNİ fideleri mallesef yapraklanmadı
firma beni suçluyor
daha yapraklar yeşermedi velhasıl ölü fide gönderilmiş
sizce ne yapmalıyım
İdris Bey tüketici hakem heyetine basvurabilirsiniz.Size geldiklerinde dıştan muayene ile anlayabilirdiniz ölü olup olmadıklarını..Kireçli ve klorlu su ile suladıysanız veya ph 5,5 üzerindeki ortama diktiyseniz ölmüş olabilirler..Olasılık çok.
idris şenol
15-04-2016, 14:26
İdris Bey tüketici hakem heyetine basvurabilirsiniz.Size geldiklerinde dıştan muayene ile anlayabilirdiniz ölü olup olmadıklarını..Kireçli ve klorlu su ile suladıysanız veya ph 5,5 üzerindeki ortama diktiyseniz ölmüş olabilirler..Olasılık çok.
bugün ALARA fidanı aradım
biz ürünümüzün arkasındayız bizden kaynaklandığnı anlarsak hemen yeni ürün göndereceğiz dediler
whatsapp tan resim istediler nasıl anlayacaklar bilmiyorum burdan yazcam:(
:) :) :) siz bunlara fidanmı diyosunuz...nasıl aldınız bunları fidan diye.9 tl ye bluecrop satan yerler vardı nette.
Bence tüketici hakem heyetine gidin.Objektif olarak bir fidanda olması gereken hiç bir vasıf yok bunlarda...Hayret ediyorum bu tür fidan satanlara.Zaten blueberylerin T.C deki kaderi bu.Kötü bakılıyolar..
Bir hafta önce çektiğim fotoğraflar.şimdi çok daha fazla çiçeklendiler;)
Filizleriniz yanmış görünüyor..yabanmersini günde en az 6 saat güneş almalı.Zannetnem Uşak sıcagına dayanabilsin.Güneyli türse sorun olmaz.Dikkat edin bitki sizi yanık filiz uçlarıyla uyarıyor.
Dikkat etmemiştim,sağlıklı gibi görünüyorlardı.sıcaklar henüz başlamadı,günaşırı bahçe sulamasıyla,haftada 2 defa da ph ı düşürülmüş suyla sulanıyor.compo ormangülü gübresi uyguladım mart ayında.yarı gölgedeler bahçede.neden yanıyor filizleri hiç anlamadım.sizce ne yapmalıyım sn.jurge?ayrıca uyarınız için teşekkürler.
aydemiraydın
21-04-2016, 12:21
Dikkat etmemiştim,sağlıklı gibi görünüyorlardı.sıcaklar henüz başlamadı,günaşırı bahçe sulamasıyla,haftada 2 defa da ph ı düşürülmüş suyla sulanıyor.compo ormangülü gübresi uyguladım mart ayında.yarı gölgedeler bahçede.neden yanıyor filizleri hiç anlamadım.sizce ne yapmalıyım sn.jurge?ayrıca uyarınız için teşekkürler.
uşak ta yabanmersini ile üzüleceğinize saskatoon ve honeyberry e yoğunlaşsanız daha iyi. tabi goji berry i de unutmayın. josta üzümüde uşak soğuğuna meydan okur.
Compo orman gülü gübresinde bildigim nitrat var.bi okuyun azotun formunu.sülfat veya üre formunda olmalı azot.gübrenin ph düşük olmalı.cok suyu seviyor fakat saksı gecirgen olmalı.aşırı sulama öldürür kökleri...bilemiyorum yani nedenini.kurt üzümü alsanız daha iyi uşak iklimine.
safaguclu
21-04-2016, 17:39
Merhaba.
Balkonda meyva yetiştirmeye takmış durumdayım, çünkü çocuklar meyva veren türlere daha çok ilgi gösteriyor. Bir kaç çilek ve birkaç ağaç türüm var saksıda.
Bir de üzümsü bir tür olsun istiyorum. Ama böyle ph, azot mazot falan çok uğraştırmayacak bir tür. İstanbul da balkonda çeşme suyu ile yetiştirmek için ne tavsiye edersiniz?
idris şenol
21-04-2016, 19:41
bugün ALARA fidanı aradım
biz ürünümüzün arkasındayız bizden kaynaklandığnı anlarsak hemen yeni ürün göndereceğiz dediler
whatsapp tan resim istediler nasıl anlayacaklar bilmiyorum burdan yazcam:(
Alara fidan hatasını düzelticeğne dair söz verdi
2 adet gelişmiş yabanmersini gönderceklermiş bekliyoruz:(
Benim fidanlar meyveye döndü.20 kilo ürün bekliyorum bu sene..Müthiş meyve tutumu var...Fazlalıkları ahududu ile karışık reçelini yapıyoruz.Mükemmel bi tat oluyo.Ramazanda hoşafını da denemeyi düşünüyoruz.
aydemiraydın
22-04-2016, 09:11
Merhaba.
Balkonda meyva yetiştirmeye takmış durumdayım, çünkü çocuklar meyva veren türlere daha çok ilgi gösteriyor. Bir kaç çilek ve birkaç ağaç türüm var saksıda.
Bir de üzümsü bir tür olsun istiyorum. Ama böyle ph, azot mazot falan çok uğraştırmayacak bir tür. İstanbul da balkonda çeşme suyu ile yetiştirmek için ne tavsiye edersiniz?
yediveren çilek ve tozlayıcıyla birlikte iri meyveli gojiyi düşünün. bakımları çok kolay. josta üzümüde olabilir.
idris şenol
22-04-2016, 09:23
Alara fidan nihayet mutlu sona ulaştırdı böyle büyük firmadan bu beklenirdi
üzerinde çiçekleri mevcut:o
safaguclu
22-04-2016, 09:42
yediveren çilek ve tozlayıcıyla birlikte iri meyveli gojiyi düşünün. bakımları çok kolay. josta üzümüde olabilir.
Çok teşekkürler. Bunları denemeye çalışacağım.
idris şenol
22-04-2016, 09:50
Alara nın göndermiş olduğu yabanmersini fidanları
istanbul da çatalcada tarlada yaban mersini yetişir mi? denizden yüksek olması gerekiyor mu bu bitkinin? bilgisi olan var mı..
aydemiraydın
20-05-2016, 10:19
istanbul da çatalcada tarlada yaban mersini yetişir mi? denizden yüksek olması gerekiyor mu bu bitkinin? bilgisi olan var mı..
arazide çok zor arkadaş. belki evde saksıda olur. benim arazide var. ne ölüyorlar nede oluyorlar. anlıyacağın gözden çıkardım.
Bahçede yabanmersini yetişirmek için ilk önce toprak bitkinin istegine göre ayarlanmalı..yoksa orman topragı olmadıkça verim almak mümkün degildir...Amatörce yetiştirmek zor ama profesyonelce kolay.
Brigitta
613981
Bluecrap
613982
Derse blue
613983
aydemiraydın
23-05-2016, 10:02
Bahçede yabanmersini yetişirmek için ilk önce toprak bitkinin istegine göre ayarlanmalı..yoksa orman topragı olmadıkça verim almak mümkün degildir...Amatörce yetiştirmek zor ama profesyonelce kolay.
saksıda olur fakat arazide zor.
wolwerin
23-05-2016, 23:19
merhaba ben aranıza yeni katıldım bende aldım yaban mersini 2 addet fakat yaprakları kurumaya başladı 1 tanesinin neden olabilir acaba bilgisi olan varmı
yeni sezon yabanmersinleri..
bahçede çok güzel büyüyolar..:p
Lonicera
24-05-2016, 06:02
Maaşallah, harika bir görüntü...
Tecrübelerimi aktarıyorum burada..Bitki aslında çok kolay büyüyor.T.C bitkinin istediği kompoze gübreden bulmak zor.Bu yıl azotu amonyum ve üre formunda olan ph düşük bir gübre buldum.Evergreen 15+8+8 te gübresi bitkiye uygun..3 ay da etkili.İnanılmaz bi verim var bu sene.
yasingurel
30-05-2016, 15:55
Merhaba. Ben 2 ay önce tekirdağdaki bahçemize 4 adet yaban mersini fidanı diktim. Dikmeden önce toprak analizi yaptırttım. 2 adet yaban mersinimin durumu iyi fakat diğer 2 adet sanki kuruyacak gibi duruyor. Dikim ile birlikte yanmış koyun gübresi fidan başına 2 kilo ilave ettim. ayrıca geçen ay ve bu ay yanmış koyun gübresi ve şeker gübresi verdim. Aynı şekilde 2 defa 25gr suda eriyen potasyum humat (%70 organik madde-%70humik fulvik asit.) verdim.
ph yüksek toprakta.gevşek yapılı su tutmayan toprak istiyor...koyun gübresi ph arrtırmaz ama düşürmezde.demir eksikligi sorunu da var gibi duruyor.sulama suyunuda kontrol edin ph 5.5 civarında olmalı su kirecli ve tuzluysa ölecektir bitkileriniz.
aydemiraydın
01-06-2016, 15:33
anadolu topraklarında ph 8 veya 8.5 bunu 5.5 seviyesine çekmek hayal. karadeniz dışında yaban mersini olmaz.
yasingurel
01-06-2016, 16:43
ph yüksek toprakta.gevşek yapılı su tutmayan toprak istiyor...koyun gübresi ph arrtırmaz ama düşürmezde.demir eksikligi sorunu da var gibi duruyor.sulama suyunuda kontrol edin ph 5.5 civarında olmalı su kirecli ve tuzluysa ölecektir bitkileriniz.
şeker gübresi uyguladığım için ph düşürür diye tahmin ettim. O yüzden hiç kükürt uygulaması yapmadım. Toprak analizinde de demir seviyesi yeterli yazıyor. Su gerçekten kireçli. Dediğiniz gibi suyun ph'ının düşürüp öyle uygulama yapıcam 2 hafta. İnş. düzelirler.
Şeker gübresi ph yı indirirmi hiç kısa sürede..Kükürt bile 6 ayda indirebiliyo.Suyun ph düşürmek için fosforik asit kullanabilirsiniz.Malesef kimse bu hususlara dikkat etmiyor.Bitki temiz kireçsiz bir su ve gevsek yapılı orman topragı niteliginde toprak arıyor.çünkü dogal yetişme ortama bu..Bildigim kadarıyla marmara bölgesinin toprakları kireçsiz.
birol kayar
02-06-2016, 09:30
aydın da yaşıyorum.yaban mersini yetiştirmek istiyorum .Başarı durumum ne olur?
aydemiraydın
02-06-2016, 11:54
aydın da yaşıyorum.yaban mersini yetiştirmek istiyorum .Başarı durumum ne olur?
saksıda belki.
wolwerin
16-06-2016, 11:49
merhaba yaban mersini çelik alma zamanı ne zamandır ve sıvı köklendirici ile köklenmesi olurmu bilgisi olan bana yardımcı olabilirmi
blackswans
04-07-2016, 11:37
Merhaba,
Birkaç ay önce satın aldığım fidanı balkonuma koydum. Satın aldığımda da bazı yapraklarda kuruma mevcuttu, balkona koyduktan sonra yeni yapraklar çıkartmaya başladı ancak biryandanda kuruyor, sorun ne olabilir?
Teşekkürler.
621026
621027
621028
wolwerin
15-07-2016, 08:23
Merhaba,
Birkaç ay önce satın aldığım fidanı balkonuma koydum. Satın aldığımda da bazı yapraklarda kuruma mevcuttu, balkona koyduktan sonra yeni yapraklar çıkartmaya başladı ancak biryandanda kuruyor, sorun ne olabilir?
Teşekkürler.
621026
621027
621028
merhaba bende de aynı sorun var 3 fidan kaybetim balkonda yaprak verdi sürgün verdi sonra sanki yanmış gibi bütün yapraklar döküldü kurudu çok sudan dedim suyu azaltım ama yine olmadı 3 fidanda sırayla kurudu üstlerinde meyvelerle beraber çok üzüldüm galiba sudan ama bilemiyorum az su verin belki kurtarırsınız
blackswans
20-07-2016, 13:18
merhaba bende de aynı sorun var 3 fidan kaybetim balkonda yaprak verdi sürgün verdi sonra sanki yanmış gibi bütün yapraklar döküldü kurudu çok sudan dedim suyu azaltım ama yine olmadı 3 fidanda sırayla kurudu üstlerinde meyvelerle beraber çok üzüldüm galiba sudan ama bilemiyorum az su verin belki kurtarırsınız
Bir çare olur diye organik gübre verdim ancak şimdi toptan tüm yapraklar kurudu... :o
wolwerin
27-07-2016, 12:12
merhaba benim yaban mersinlerimin 3 de kurudu yapraklar aynı sizinkisi gibi oldu ve kurudu yağmur suyuyla suladım yaprakları fısfısladım ama nafile aldığım çiçekçidekiler duruyor bendekiler kurudu meyvaları vardı kuruyana kadar kaldılar topladım tohum ektim bakalım çıkacakmı sizin yaban mersini noldu kurudumu acaba kurumadıysa birkaçtene çelik alın küçük saksılara ekin kilitli poşete koyun bakalım belki tutar
blackswans
27-07-2016, 14:40
şu anda yeni filizler vermeye başladı dallardan ilginç.
wolwerin
29-07-2016, 20:51
şu anda yeni filizler vermeye başladı dallardan ilginç.çok fazla su vermeyin yapraklara su püskürtün bende kalmadı çok üzüldüm ama napalım elimde kalan 1 avuç meyvesi kurusun biraz ektim birazda daha sonra deneyeceğim belki çıkar gölgede tutun çok sıcaklarda bahçe varsa çam ağacı gölgesinde falan büyürse bana bilgi verirmisin
serhat bingöl
16-08-2016, 17:20
Merhabalar iyi günler. Siteye yeni üye oldum.Umarım uzun süreler burada kalırım. Bende burdaki çoğu kişi gibi saksıda yaban mersini yetiştirmeyi düşündüm hobi amaçlı.1 ay önce bluecrop cinsi 2 fidan elime geçti. Küçük saksılarından çıkarıp büyük saksılara içeriğimde 3 ayrı torf (ph ları 5,5-6,6,5 ) perlit ve cocopeat karışımına diktim. fakat ilerleyen süreçlerde önce uç ve kenarlardan daha sonra tüm yaprakları saran kuruma ve kıvrılma oluştu. En büyük endişem tabi ki torpak ph ıydı. Asıl sebebi ise sanırım demir eksikliğiydi. Yaban mersini yetiştiriciliğinde uzman üyelere bir kaç sorum olacak:
1-2 ayrı saksıya (her biri 15 lt) torf ekledim (ph 5,5-6,6,5) üzerlerine de toz kükürtten 2 avuç ekleyip iyice karıştırdım ph seviyesini düşürmek amaçlı. torf nemli ve iyi hava alır iyi tepkimeye girer diye 2-3 ay sonra fidanları oraya taşımayı düşündüm. acaba torf ph nın(toprak değil) kükürtle düşürülme ihtimali var mıdır? varsa kısa sürede olabilir mi?
2- Sulama konusunda kireçli su da biraz sorunlu.Suyumuz kireçli. Mecburen intertteki iyi tariflere bakıp 5 litre sulama suyuna 1-2 gram limontuzu ekleyip 3 gün beklettikten sonra sulamayı düşündüm.Biliyorum bu çok riskli.Fakat ph optimum düzeye gelse bile limon tuzunun yapı olarak bitkiye zararı olablir mi?
3-Demir eksikliği sebebiyle şelatlı toz demir takviyelerine gerek var mıdır?
4-Hiçbiri mümkün değilse yaban mersini için asidik torfu nerden uygun fiyata temin edebilirim?
5-Saksıda yaban mersini kaç günde ne kadar sulanması iyi olur? şimdiden teşekkür ediyorum.
http://i.hizliresim.com/PQYNE5.jpghttp://i.hizliresim.com/9G9Ap5.jpghttp://i.hizliresim.com/MkP2lg.jpghttp://i.hizliresim.com/qEmp2R.jpg
http://i.hizliresim.com/QQ4NgZ.jpg
wolwerin
16-08-2016, 22:27
ben birinin saksını değiştirdim diğer 2 taneyi değiştirmedim ama sonları aynı oldu sizinki gibi uç sürgün verdi ve kurudu ama geçen gün aldığım yere baktım onlarınkine bir şey olmamış neden bilmem ben yağmur suyu ile suladım oradakiler musluk suyu ile sulanıyor güneşte ben kenara koydum olmadı olmadı neden anlamadım
serhat bingöl
17-08-2016, 08:27
ben birinin saksını değiştirdim diğer 2 taneyi değiştirmedim ama sonları aynı oldu sizinki gibi uç sürgün verdi ve kurudu ama geçen gün aldığım yere baktım onlarınkine bir şey olmamış neden bilmem ben yağmur suyu ile suladım oradakiler musluk suyu ile sulanıyor güneşte ben kenara koydum olmadı olmadı neden anlamadım
yaban mersini bitkisi bu yüzden hemen kurur mu yoksa belli bir süre yaşar mı? ben de ona göre yeni saksısına taşımayı düşünüyorum.çünkü sürgünler iyi gibi görünüyor şimdilik.
aydemiraydın
17-08-2016, 09:11
3 adet yaban mersini fidanı almıştım. crop çeşidi çok güzeldi toprağa diktim bir haftada kurudu. diğerlerinin çeşidini bilmiyorum. ne ölüyorlar ne oluyorlar umudu kestim ilgilenmiyorum. vakit kaybetmeyin coğrafyanızda ne uygunsa onlarla ilgilenin. goji, hünnap,muşmula,alıç gibi.
wolwerin
17-08-2016, 21:12
yaban mersini bitkisi bu yüzden hemen kurur mu yoksa belli bir süre yaşar mı? ben de ona göre yeni saksısına taşımayı düşünüyorum.çünkü sürgünler iyi gibi görünüyor şimdilik.bence hiç ellemeyin bakalım belki havalar serinlerse yaşar belki saksı değiştirmeyin sadece beli aralıklarla sulayın mümkünse yağmur suyu ile sulayın yapraklara su spreyleyin belki sizinki yaşar saksı değiştirmeyin bekleyin ortama belki uyum sağlarsa daha sonra denersiniz saksı değiştirmeyi
aydemiraydın
19-08-2016, 07:50
2 yıldır arazide can çekişen yaban mersinlerini söktüm amacım inceleme yapmaktı. nasıl diktiysem kökleri aynı duruyordu. hiç kök salmamışlardı. saksı toprağından 1 mm. bile dışarı kök atmamışlardı. onca emek boşa gitmiş. yaban mersini bizim iklimimize uygun değil.
Bu yıl çok verimli geçti.11 tane çelikten köklenmiş yabanmersinlerim büyümeye başladı.Karadeniz ve Marmara bölgesinin Karadenize geçiş bölgelerinde kolayca yetişir.Toprak kumlu ve ph mutlaka ayarlanmış olmalı.Yetişmemesi için hiç bir neden yok.
Sunrise38
14-10-2016, 00:20
Arkadaşlar merhaba bende yaban mersini yetiştirmek istiyorum forumda 30-35 sayfa kadar inceledim gerçekten mükemmelsiniz ,Kayseride hangi cinsini ekmem daha mantıklı olur bide tat olarak hangi cinsi önerirsiniz .
şimdiden teşekkürler .
wolwerin
28-10-2016, 17:48
yaban mersinlerim tohum ektim büyürmü
yaban mersinlerim tohum ektim büyürmü
büyüdüler mi?
wolwerin
07-12-2016, 16:20
büyüdüler mi?
evet çok yavaş büyüyorlar ama bakalım bahar kadar ne kadar büyüyecekler
Arkadaşlar merhaba bende yaban mersini yetiştirmek istiyorum forumda 30-35 sayfa kadar inceledim gerçekten mükemmelsiniz ,Kayseride hangi cinsini ekmem daha mantıklı olur bide tat olarak hangi cinsi önerirsiniz .
şimdiden teşekkürler .
Bluecrop cinsini dene,diyelim 6 fidan dikeceksin 4 ü bluecrop cinsi olsun,2 si bluegold ya da Patriot olsun..
Ankara da Bauhaus tan satın almıştım. Malesef cinsi belirtilmemiş.
Ankara da Bauhaus tan satın almıştım. Malesef cinsi belirtilmemiş.
Nazar değmesin, çok güzeller. :)
Ne zaman almıştınız?
Aldığınızda üzerinde yaprak, çiçek, meyve var mıydı?
Bu güncel fotoğraf mıdır?
Asidik toprak işini nasıl hallediyorsunuz?
Çok soru oldu, kusura bakmayın. :)
Aldığımda üzerinde yaprak yoktu. Mart nisan gibiydi her halde.
Resim geçtigimiz temmuz ayından. Ph düşük toprak alıp onunla dikmiştim
ama diktiğim bölgeyede bir önceki yıldan toz kükürt uygulamıştım
Sirkeciden bir adet yaban mersini fidesi aldım. tahmini 2-3 yaşlarında formu güzel. Bol tomurcuk var üzerinde. Türünü bilmiyorum satan da bilmiyordur eminim. çok hevesli olduğumdan umursamadım ama umarım ileride türe bağlı sorun yaşamam. Balkonda duracak ve yeni saksıya alıcam. Toprağına torf ve bir miktar leonardit ekleyeceğim. İlk olarak demir yoğunluklu sıvı gübre vericem sonrasında da organik hümik asitli gübre. Umarım beklediğim şekilde gelişmesi olur.
Sirkeciden bir adet yaban mersini fidesi aldım. tahmini 2-3 yaşlarında formu güzel. Bol tomurcuk var üzerinde. Türünü bilmiyorum satan da bilmiyordur eminim. çok hevesli olduğumdan umursamadım ama umarım ileride türe bağlı sorun yaşamam. Balkonda duracak ve yeni saksıya alıcam. Toprağına torf ve bir miktar leonardit ekleyeceğim. İlk olarak demir yoğunluklu sıvı gübre vericem sonrasında da organik hümik asitli gübre. Umarım beklediğim şekilde gelişmesi olur.
neden demir yoğunluklu gübre?
taze yapraklar limon sarısına dönerse demir içerikli gübreleme yapın,
neden demir yoğunluklu gübre?
taze yapraklar limon sarısına dönerse demir içerikli gübreleme yapın,
Evet bu konuda haklısınız. Genelde balkonda yetiştirdiğim misket limonu ve kamkatta hep demir eksikliği oldu. Bu nedenle önden tedbir alayım dedim. henüz yeni açıyor tomurcuklar, bu nedenle demir eksikliği olup olmadığı belli değil. Ama içimde olacağına dair bir his var:D
Mart biterken bendeki yaban mersini çiçek açma evresine geldi. Umarım tutarlar.
641904
Alpaslandem
05-04-2017, 15:28
Buda benim likapam, Rize den alindi
http://i.hizliresim.com/ldZ6XQ.jpg (http://hizliresim.com/ldZ6XQ)
Alpaslandem
05-04-2017, 15:42
Bol solucan gübresi ilave ettim saksı toprağına. Yumurta kabuğu ve çivi gömdüm saksıya. Yanında mayer limon ve biri küçücük iki kamkat fidanım var.
Mart biterken bendeki yaban mersini çiçek açma evresine geldi. Umarım tutarlar.
641904
fidan muhtemelen 2-3 yaşında, çiçekleri meyveye dönmeden koparsan daha sağlıklı olur)
Erdogan Er
06-04-2017, 16:02
Ben de 2 tane Blueberry - Pink Lemonade cinsi aldım (fidanistanbul'da satılıyordu http://www.fidandeposu.com/pink-lemonade-yaban-mersini-likapa-fidani-1 ). Meyveleri pembe renkte oluyor bunların. Daha önce ekip deneyen oldu mu bu cinsi acaba?
Daha önce de cinsini tam olarak bilmediğim bir tane almıştım. Bahçeye diktim. Herşey güzel giderken ortak bahçe olduğu için birisi sıvı gübreleme yapmış tüm bahçeye. Ertesi gün bütün yaprakları bakır rengine dönmüştü. Ümidimi kestim. Fakat çekindiğimden yeni pink lemonadeleri ekemiyorum. Dediklerine göre yağmur yağdıktan sonra bahçe tekrar bellenecekmiş. Ne şansızlık benimkisi....
Alpaslandem
08-04-2017, 21:53
Ben de 2 tane Blueberry - Pink Lemonade cinsi aldım (fidanistanbul'da satılıyordu PİNK LEMONADE YABAN MERSİNİ (LİKAPA) FİDANI (http://www.fidandeposu.com/pink-lemonade-yaban-mersini-likapa-fidani-1) ). Meyveleri pembe renkte oluyor bunların. Daha önce ekip deneyen oldu mu bu cinsi acaba?
Daha önce de cinsini tam olarak bilmediğim bir tane almıştım. Bahçeye diktim. Herşey güzel giderken ortak bahçe olduğu için birisi sıvı gübreleme yapmış tüm bahçeye. Ertesi gün bütün yaprakları bakır rengine dönmüştü. Ümidimi kestim. Fakat çekindiğimden yeni pink lemonadeleri ekemiyorum. Dediklerine göre yağmur yağdıktan sonra bahçe tekrar bellenecekmiş. Ne şansızlık benimkisi....
Benim fidanın cinsi de aynıymış. Yarın son halinin fotoğrafını paylaşırım. Daha yeni ve meyvesini henüz ne tattım ne demek gördüm. İnşallah sağlıklı bir şekilde büyütebiliriz.
Erdogan Er
12-04-2017, 16:00
Benim fidanın cinsi de aynıymış. Yarın son halinin fotoğrafını paylaşırım. Daha yeni ve meyvesini henüz ne tattım ne demek gördüm. İnşallah sağlıklı bir şekilde büyütebiliriz.
Haydi hayırlısı. Ben şimdilik bahçenin bir kısmını Yaban Mersinleri için ayırdım. O bölümü elementel kükürtledim. Yağmur yağmasını bekliyorum. Sonra çapalayacapım. Bugün kurumuş çam yaprakları aldım bir torba dolusu. Bunları zemine sereceğim. Üstüne çapalanmış toprağı torfla karıştıracağım. Yaban mersinlerini ektikten sonra da yine bugün aldığım 10.10.10 gübreyi köklere doğrudan gelmeyecek şekilde suyla karıştırıp vereceğim. Umarım bu kadar zahmete değer :)
Alpaslandem
12-04-2017, 18:36
http://i.hizliresim.com/ld45kk.jpg (http://hizliresim.com/ld45kk)
Sayın Erdoğan bey, niye kimyasal gübre veriyorsunuz ki, solucan gübresi temin edin bir yerden keyfinize bakın, kullanıp fayda görmüş biri olarak söylüyorum.
Alpaslandem
12-04-2017, 18:40
Gönderdiğim iki fotoğrafın arası 1 hafta bakın, saksı değişiminde kullanmıştım. Sonrasında az kullandığımı okuyarak bir miktar daha ilave ettim. Fidanımı kamelya vadisi (Google a arattırırsanız bulabilirsiniz) diye bir yerden aldım. Rize'de üreticisi.
Erdogan Er
17-04-2017, 09:25
Matulen'in Lipakasıyla benimkisi aynı; yaprak formları ve rengi. Sanırım Pink Lemonade'de yapraklar böyle hafif kırmızı-açık yeşile çalıyor. Suyu bol vermeye başlayınca benimkiler çiçeklerini döktü. Ama sorun etmedim, daha küçük sayılırlar meyve vermek için. Üstelik hala gönderildikleri küçük saksılarda duruyorlar. Bahçedeki yerlerini henüz hazırlamadım. Bugün toprak pH ölçer alacağım. İki hafta aralıkla toprağı bolca kükürtledim. Ama henüz pH aralığının istenen düzeye geldiğini hiç sanmıyorum. Emin olmadan fidanları ekmeye hiç niyetim yok. Zaten hazır olunca saksıda beklemekte olan Cranberry'i de beraber ekeceğim. Zira Lipaka kadar olmasa da , o da asitli toprağı seviyor.
Erdogan Er
17-04-2017, 09:37
Merhaba Alparslan bey, Blueberry'niz çok güzel, maşallah :) Kimyasal gübre konusunda haklısınız. Ben aslında 10.10.10 gübreyi Cranberry fidanım için almıştım: 1 litre zaten toplamda. Kimyasal gübre seçmemin bir sebebi pH ayarlamasının daha güvenli olması. Solucan gübresini çiçek açmaya ve meyveye durduğunda verebilirim.Methini çok duydum.
Siz saksıda mı yetiştirmeye devam edeceksiniz? Bahçeye geçirmeyi düşünüyormusunuz?
Fikir alışverişine devam edelim :) Keyifli oluyor :)
Alpaslandem
17-04-2017, 12:52
Merhaba Erdoğan bey, :)
Bahçem olmadığı için saksıda büyütmeye devam edeceğim. Bu arada aldığım kişiye sordum pink lemonade cinsiymiş benim fidem. Henüz çiçek göremedim benim fidede, ama yeni dal çok fazla. Öyleki arkadaşa da aldık bir fide, onun ki yaprağa benimki yeni dallar ve yaprak gelişimine gitti.
Alpaslandem
19-04-2017, 22:15
http://i.hizliresim.com/V0N1GV.jpg (http://hizliresim.com/V0N1GV)
En son hali, keşke hemen çiçeğe dursa...
Erdogan Er
20-04-2017, 12:15
Benimkiler üzerinde çiçekle gelmişti. Çok sevinmiştim. Bir süre ofiste tuttum, sorun yoktu. Çiçek açmaya devam etti. Sonra eve aldım. Evde hanım sağolsun kombiyi evde kimse yokken kapatır, eve gelince açar. Gün içersindeki sıcaklık değişikliğinden mi yoksa eve getirince daha fazla su vermeğe başladığımdan mı nedir çiçeklerini döktü. Boya verdi, hızla büyüyor ve yaprak çıkartmaya devam ediyor.
Bu arada pH metre aldım. Dün küçük bir saksıda yetiştirdiğim Cranberry'nin toprak pH değerini ölçtüm: 4.4 çıktı. Bu harika! Demekki kükürt + limon tuzu karışımım işe yaradı. Zaten üstünde artık çiçekler var, bir süre sonra da meyvelerini göreceğiz inşallah.
Burada Cranberry'den bahsetmemin sebebi, tıpkı yaban Mersini gibi Cranberry'de asitli toprağı seviyor. Gerçi pH 5 hatta 5.5'e kadar kurtarıyor Cranberry. Ama yaban mersininde ideali tutturmak önemli.
Siz, saksıda da olsa, pH için yaban mersininde herhangi bir uygulama yapıyor musunuz Alparslan bey?
Alpaslandem
20-04-2017, 15:12
Şuan herhangi bir uygulamam yok 5.5-6.5 ph ti yanılmıyorsam aldığım toprak. Fideyi aldığım zaman torba içindeki toprağıda kullandım ki kendi toprağı idi. 1 ay içerisinde çiçeklenir diye umuyorum.
Bende bir ph metre edinmeyi düşünmeye başladım.
Şuan herhangi bir uygulamam yok 5.5-6.5 ph ti yanılmıyorsam aldığım toprak. Fideyi aldığım zaman torba içindeki toprağıda kullandım ki kendi toprağı idi. 1 ay içerisinde çiçeklenir diye umuyorum.
Bende bir ph metre edinmeyi düşünmeye başladım.
pH 5,5-6,5 değeri Ligarba için yüksek değer..pH 4,2-5,2 olmalı..
Alpaslandem
21-04-2017, 00:34
Kükürt ve limon tuzu uygulaması yapsam yeterli gelir mi
Erdogan Er
24-04-2017, 17:24
Kükürt ve limon tuzu uygulaması yapsam yeterli gelir mi
Merhaba, geçen gün evde duran Pink Lemonade'lerin toprak pH'sını ölçtüm. Dediğim gibi orjinal saksılarında duruyorlar hala, ekilmeyi bekliyorlar. Dışarıdan suyla kükürt vermeme rağmen etkisi olmamış. pH değeri her iki saksıda da çok yüksek çıktı. Birinde 6 diğerinde 7. Şok oldum. Bitkinin durumu pek hoşuma gitmedi, yaprakları yumuşamış, diriliğini kaybetmiş. Acilen dikilmeli ya da geniş saksıya aktarılmalı. Bahçedeki yerleri henüz hazır değil. Bahçenin pH değeri hala çok yüksek. Kullandığım 2 kg kükürt banamısın demedi. Yaklaşık 3 hafta oldu kükürtü atalı.
İnternetten elementel kükürt ve sıvı kükürt siparişi verdim. Gelince hem bahçeye hem de saksılara uygulayacağım. Kükürt uygulamasında dikkat edilecek husus, eğer toz kükürt olacaksa elementel yapıda ve parçaçık büyüklüğü 0 - 10 mikron arasında olmalı deniyor. Dediklerine göre TR'de bunu bulmak kolay değil. Ama bahçe toprağının pH değerini düşürmek için en etkili ve ekonomik yöntem buymuş.
Ama saksılarda kısa sürede sonuç almak için sıvı kükürt kullanıcam. Dörtgözle siparişimin gelmesini bekliyorum. Biraz pahalı ama Lipakalarımı kurtarmaya değer :)
Limon tuzuna gelince, Cranberry'de işe yaramıştı, ama Lipakalarda işe yaramamış. Güvenli kullanım miktarını bilmediğim için daha fazla denemeye çekiniyorum açıkçası. Bu nedenle size önermek istemem. Belki bilen bir arkadaş çıkarsa bize tavsiyelerde bulunabilir.
Güzel bir hafta dileklerimle,
Erdoğan :)
orman humusu+yanmış gübre karışımı ile yeni saksıya almayı deneyin...böylece saksı harcının asit sorunu halledilmiş olur,kükürt uzun vadeli çözüm.
Erdogan Er
25-04-2017, 14:16
orman humusu+yanmış gübre karışımı ile yeni saksıya almayı deneyin...böylece saksı harcının asit sorunu halledilmiş olur,kükürt uzun vadeli çözüm.
Teşekkür ederim Likos, zaman ayırıp cevap verdiğin için. Orman humusunun pH değerinin düşük olduğunu bilmiyordum. Aslında geçen hafta sipariş verdiğim sıvı kükürt gelmiş olsaydı çok daha hızlı sonuç alırdım. Ama alışveriş yaptığım site üç kağıtçı çıktı. İnternette haklarında onlarca şikayet var, maalesef ben alışveriş yaptıktan sonra farkettim.
Önerini dikkate alacağım. Fakat orman humusunu ve yanmış gübreyi de internetten sipariş vermek zorundayım. Yakınlarda satan bir yer bilmiyorum.
Tekrar teşekkürler,
Erdoğan
Alpaslandem
25-04-2017, 16:22
Saksim henüz küçük, pink lemonadenin formu ise çok güzel durumda. Muz kabuğu kurutup toprağına gömdüm, yine arada yumurta kabuğu ekeliyorum. Gelişim gözle görülür derecede iyi. Önümüzdeki sene cam ormanı toprağı ve keçi gübresi hazırlayıp meyve dönemine hazırlamayı düşünüyorum. Bitki halinden memnun durumda iken ph dengelemeyi şahsen doğru bulmuyorum şuan için
Erdogan Er
27-04-2017, 10:37
Saksim henüz küçük, pink lemonadenin formu ise çok güzel durumda. Muz kabuğu kurutup toprağına gömdüm, yine arada yumurta kabuğu ekeliyorum. Gelişim gözle görülür derecede iyi. Önümüzdeki sene cam ormanı toprağı ve keçi gübresi hazırlayıp meyve dönemine hazırlamayı düşünüyorum. Bitki halinden memnun durumda iken ph dengelemeyi şahsen doğru bulmuyorum şuan için
Evet, meşhur bir laf vardır, çalışıyorsa - bozuk değilse - elleme :) Ben de olsam aynını yapardım.
Benimkileri geniş saksılara aldım. Köklerin çevresini düşük pH'lı baltık torfu ve kükürtle karıştırılmış organik gübreli toprakla çevreledim. Bahçede yarı güneş bir yere yerleştirdim. Likos'un söylediği malzemeleri almaya fırsatım olmadı maalesef. Bir kaç gün yanlarına uğramayı düşünmüyorum. Hergün bakmakla bir şey olmuyor. Bugün ya da yarın Leonardit ve sıvı kükürt siparişlerim gelir. Olmazsa bir hafta kadar bekler duruma göre bahçeye aktarırım. Bahçeyi hazırlamadan yaban mersinlerini almakla hata etmişim. Orjinal küçük saksılarında uzun süre kalamayacaklarını düşünmem gerekirdi. Eh bazı şeyler zamanla öğreniliyor ama epey de pahalıya maloluyor.
Esen kalın,
Erdoğan :)
fidan muhtemelen 2-3 yaşında, çiçekleri meyveye dönmeden koparsan daha sağlıklı olur)
Merhaba. Çiçekleri koparmaktaki amaç, bitkinin meyveye dönmesini engelleyip gelişimini mi hızlandırmak acaba? Öyle bile olsa kıyamazdım :)
Şuan son hali bu şekilde diyebilirim:
649239
Mor olan çiçekler meyveye dönmeyenler, yeşil olanlar ise meyvesi tutanlar.
muratcolak
30-05-2017, 18:27
bu sene 3 yaşında fidan olarak aldığım kırmızı yaban mersini geldiğinde çiçekliydi fakat hepsini döktü.Bu sen meyveden olduk sanırım.Yukarıdaki res,mdeki gibi boyu ama meyve yok.Ben fideyi saksıya koymuştum.ekim ayı gibi toprağa almayı düşünüyorum.
Merhaba. Çiçekleri koparmaktaki amaç, bitkinin meyveye dönmesini engelleyip gelişimini mi hızlandırmak acaba? Öyle bile olsa kıyamazdım :)
Şuan son hali bu şekilde diyebilirim:
649239
Mor olan çiçekler meyveye dönmeyenler, yeşil olanlar ise meyvesi tutanlar.
Daha iyi gelişmeleri için bahçemde ki ligarbaların 2 yıldır çiçeklerini koparıyorum..
http://fs5.directupload.net/images/170530/whvwez2r.jpg (http://www.directupload.net)
muratcolak
31-05-2017, 13:40
Daha iyi gelişmeleri için bahçemde ki ligarbaların 2 yıldır çiçeklerini koparıyorum..
http://fs5.directupload.net/images/170530/whvwez2r.jpg (http://www.directupload.net)
Bu sene için bende kopardım zaten döküleceklerdi muhtemelen
muratcolak
31-05-2017, 13:42
resim varmıydı
muratcolak
31-05-2017, 13:49
Bu arada acaba büyük bir saksıda mı yetiştirmeyi önerirsiniz yoksa topragamı alalım
http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/05/31/DSC_0980.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/05/31/DSC_0981.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2017/05/31/DSC_0983.jpg
muratcolak
31-05-2017, 16:14
Toprakta gelismisler sanirim.Ortuler zararli otlar icinmi
Toprakta gelismisler sanirim.Ortuler zararli otlar icinmi
Toprak pH değeri 4.5 Mavi yemiş için ideal.
Sn Metulen bitkiniz ölüyor...
https://resimyukle.xyz/resim/84zAbc
Merhaba
Bahcemdeki
Yaban mersini
Ancak türünü bilmiyorum
Meyveleri de acı ve yuvarlak değil
Acaba topraktan mı böyle yoksa cinsi mi böyle??
Link
https://resimyukle.xyz/resim/84zAbc
Link
https://resimyukle.xyz/resim/84zAbcKonuya çok hakim değilim ama ilk kez böyle yaban mersini görüyorum. Cinsini bilen var mı?
Lonicera
30-10-2017, 16:45
Konuya çok hakim değilim ama ilk kez böyle yaban mersini görüyorum. Cinsini bilen var mı?
Bu bitki yaban mersini( likapa) değil, siyah murt( Myrtus communis). Burada (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/11003.htm) beyaz rengi de mevcut, inceleyebilirsiniz.
aydemiraydın
31-10-2017, 12:22
Bu bitki yaban mersini( likapa) değil, siyah murt( Myrtus communis). Burada (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/11003.htm) beyaz rengi de mevcut, inceleyebilirsiniz.
ph yüzünden bluebery den vazgeçtim bende peyzaj ve ilginç meyvesi için beyaz murt diktim.
Lonicera
31-10-2017, 13:45
ph yüzünden bluebery den vazgeçtim bende peyzaj ve ilginç meyvesi için beyaz murt diktim.
En iyisini yapmışsınız. Beyazı daha lezzetli murt' un. Hele bir de aşısını yapabilirsek tadından yenmez.
Amelanchierlerin de bir kaç türüyle yola devam edilebilir. Vazgeçilebilecek bitki değil bence. Yavaş yavaş taşlar yerine oturuyor artık.''Her bitkiden elimde olsun'' devri benim için kapanmıştır diyebilirim.
Düşük phlı torflar var saksıda yetiştirebilirsiniz birçok yaban mersini kaybından sonra hepsini büyük saksılara aldım saksıda gelişmeleri oldukça iyi
Philips seviyesini tolere edebilen bir türü var. Ondan alıp deneyeceğim. Her türü aldım. Maalesef sonuç hüsran. Misty denen tür toprak ayrımı yapmıyormuş.
sn Metulen mavi yemişiniz toprak Ph sı yüzünden zor durumda yeni gördüm ,ph düşük suyla sularsanız belki kurtarırsınız yazık olur inşallah geç değildir,birkaç sulamadan sonra toparlar.toprağını da kükürtleyin.Kolay gelsin.
delilaho
12-03-2018, 14:30
Merhabalar, bende legacy türü var ama resimde gördüğünüz üzere yapraklarında sıkıntı mevcut. Ne olduğunu bilenler yardım edebilirler mi?
https://i.hizliresim.com/76ZZpv.jpg
https://i.hizliresim.com/BLggd9.jpg
delilaho
13-03-2018, 06:06
Merhabalar, bende legacy türü var ama resimde gördüğünüz üzere yapraklarında sıkıntı mevcut. Ne olduğunu bilenler yardım edebilirler mi?
https://i.hizliresim.com/76ZZpv.jpg
https://i.hizliresim.com/BLggd9.jpg
yardımcı olabilecek kimse yok mu?
ParlakYıldızlar
04-09-2018, 14:12
Ben de bir pink lemonade aldım , bölümü okuyunca ne yaptım ben demeye başladım.
Çam İğneleri Toprak phsı efsanesi...
kaynak: Do Pine Needles Acidify Soil - Garden Myths (http://www.gardenmyths.com/pine-needles-acidify-soil/)
Bu, sadece çürümeyecek eski bir bahçe efsanesi!
Bu yaygın, yanlış tavsiye şu şekildedir: eğer toprağınız alkali ise (yani 7'nin üzerinde bir pH'a sahipse) ve daha asidik hale getirmek istiyorsanız, toprağa çam iğnelerini ekleyin. Çam iğneleri asidik olduğundan, toprağınızı asitlendirir. Bu tavsiye, özellikle azaleas ve orman gülleri gibi asit seven bitkilerin büyümesi için oldukça yaygındır.
Çam İğneleri Toprak Acidify
Çam İğneleri Toprak Acidify mı?
Sormak için iki önemli soru var. İlk olarak, çam iğneleri asidik mi? İkincisi, toprağı asitlendiriyorlar mı? Her iki soruya daha yakından bakalım.
Toprak Asidi
Toprağınız 1 ile 14 arasında bir sayı olarak ifade edilen belirli bir pH seviyesine sahiptir. 1 değeri son derece asidiktir, 14 değeri son derece alkalidir (veya bazik) ve 7 değeri nötrdir - ne asidik ister alkalin . Çoğu bitki yaklaşık 6.8 değerini tercih eder. Çoğu bitki sadece 6.4 ila 7.5 aralığında bir pH ile büyüyecektir. 4.5 ila 6.0 pH gibi orman gülleri gibi asit seven bitkiler.
Toprağın, bitkilerin istediğinden daha alkali olduğunu söyleyelim. Çözüm açık görünüyor - asidik bir şey ekleyin. Toprağa asit eklediğinizde, pH'ı daha asidik hale getirerek azaltmalıdır. Okulda temel kimyaya sahip olan herkes bunun bir test tüpünde olduğunu gördü. Mavi temel bir çözelti ile başlıyorsunuz, biraz asit katıyorsunuz ve renk değişimleri artık asidik olduğunu gösteriyor.
Toprak pH'ı hakkında daha fazla bilgi için Toprak pH Test Cihazları'nı inceleyin - Doğru mu?
Abigail Maynard'ın Çalışması
Bu konuyu araştırırken, Dr. Abigail Maynard'ın çam iğneleri üzerine yaptığı bir araştırmaya atıfta bulunan çok sayıda yoruma rastladım, ancak gerçek çalışmaya bir bağlantı bulamadım. Onunla temasa geçtim ve bu cevabı vermek için yeterince nazikti;
” Bir sebepten, birisi çam iğneleriyle çalıştığım fikrini aldı. Ne yazık ki, ben yok. Meşe ve akçaağaç yaprakları ile bunların toprak ve sebze verimi üzerindeki etkileri üzerine yoğun bir çalışma yaptım ama çam iğneleriyle hiçbir şey yapmadım. Çam iğneleri hakkında çok fazla araştırma alıyorum ve aslında onlarla araştırma yapmayı düşünüyorum. “
Bahçe Mitleri kitabı Robert Pavlis
Açıkçası böyle bir çalışma yok.
Çam İğneleri Asidik midir?
İlk soruya bir bakalım; çam iğneleri asidik mi? Doğrudan bir ağaçtan alınan taze çam iğnelerinin hafifçe asitli olduğu ortaya çıkıyor. Çam iğneleri yaşlandıkça ve ağaçtan düşmeye hazır olduklarında, zar zor asidiktirler. Yere birkaç gün sonra, asitlerini tamamen kaybederler. Çam samanı da denilen kahverengi çam iğneleri asidik değildir.
Burada iki önemli nokta var. Çam iğneleri için kaynağınız muhtemelen yeşil olmadığı için asidik DEĞİLDİR. Toprağınızı asitlendirmeye çalışıyorsanız eski çam iğnelerini toplamak anlamsızdır.
İkinci nokta, taze, çam iğnelerinin sadece hafif asidik olduğu ve bu yüzden toprağın pH'ını değiştirmede sınırlı bir etkiye sahip olabildiği zamandır.
Ama, ama, diyorsunuz, - kesinlikle uzun yıllar boyunca, asitliğin oluşması gerekir. Bu çok mantıklı görünüyor ve bu yüzden bazı bilim adamları bu teoriyi test ettiler. 50 yıllık çamların altından toprak örnekleri topladılar. Aynı süre zarfında hiçbir çamın yetişmediği yakınlardaki toprak örneklerini de topladılar. Her iki toprak örneğinin pH'ının aynı olduğunu bulmuşlardır. Büyüyen çamlar 50 yıl sonra bile toprağı asitlendirmedi.
Bu bulguları nasıl açıklayabiliriz? Test tüpünde gördüklerimizle aynı fikirde değiller!
Asit Yağışı Neden Asitlendirmez?
Güney Ontario, büyük bir kireçtaşı kaya olarak kabul edilebilir. Topraklarımız bu kireçtaşından milyonlarca yıldan beri yaratılmıştır. Kireçtaşı alkalidir ve dolayısıyla topraklarımız da alkalidir. Mayının yaklaşık 7.4 pH'ı vardır.
Bunu düşün. İçinde kirlilik bulunmayan yağmurun pH değeri 5.6'dır. Saf suyun pH'sı olduğu için 7.0 pH değerine sahip olmasını bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, yağmur yağdığında, CO2'yi havadan emer. CO2'yi suya eklediğinizde zayıf bir asit (karbonik asit) oluşturur ve bu asit yaklaşık 5.6 pH'a sahiptir. Bunun kirlilik olmadan gerçekleştiğini unutmayın. Kirliliği ekleyin ve asit yağmuru aldık. Ontario'nun merkezine düşen yağmur yaklaşık 4,5'tir.
Robert Pavlis tarafından Doğal Göletler kitabı
Milyonlarca yıldır, Ontario'nun yağmur yağışı 5.6'da pH ile düştü. Tüm bu zaman zarfında, bu asit miktarı kireçtaşı kayamızın alkalinitesini nötralize etmek için yeterli olmamıştır. Asidik yağmur zemine çarptıkça, bir miktar kireç taşı nötralize eder (çözer), fakat miktar çok küçüktür. Toprak pH'sini değiştirmeden bir milyar yıl kadar sürecek.
Bir örnek olarak Ontario kullandım çünkü en iyisini biliyorum. Aynı prensip çoğu toprak için de geçerlidir. Alkali toprakların pH'ını değiştirmek için çok miktarda asit alır. İstisna çok kumlu toprak olabilir.
Asitli yağmurla birlikte bile doğa, toprağı asitlendiremez. Gerçekten bir avuç çam iğnesiyle fark yaratacağını düşünüyor musun ??
Kapatmadan önce, bahçenize çam iğnelerini eklemenin iyi bir şey olduğunu söyleyeyim. Organiktirler ve toprağınızı zenginleştirmeye yardımcı olurlar. Sadece asidik yapmazlar.
Referanslar:
1) Fotoğraf Kaynağı: Iowa State Üniversitesi
ParlakYıldızlar
23-09-2018, 14:58
Aldığım pink lemonade berry.Saksı ve toprak değişimi yapmadım henüz yerine alıştı ki yeni sürgün veriyor.
Ben de memleketten toprak istedim tahlil için eğer uyarsa deneme bahçesi kuracam ilk başta...
şimdiden araştırıyorum edindiğim bilgileri bu başlıktan devam edeyim ...
rusça kaynak ...
https://dybsky.ru/tr/how-to-plant-blueberries-on-your-site-cultivation-of-garden-blueberries.html
Çalışmalarınızda başarılar dilerim
AkisSoftware
28-11-2018, 09:44
Maviyemiş, Turnayemişi ve Güzyemişi fidanı almak isteyen arkadaşlara çok iyi bir firma buldum. Ben birer adet aldım. Fiyatları çok çok uygun. Kargo hariç 20tl fidan başı... İlgilenenler için adresi; Gifimey Maviyemiş Meyvecilik (http://www.gifimey.com/gifimey/index.html)
safaguclu
04-01-2019, 17:20
Geçen yaz blueberry'lerin pek çok türünün tadına bakmıştık. Şeker oranı yüksek olduğu için pembe olan Pink Lemonade hoşumuza gitmişti. Maviler genelde bir birine çok benzer, aroma ve meyve büyüklüğü farklılıkları var. Ben de 1-2 hafta önce Bluecrop ve Pink Lemonade türlerinden birer tane aldım. Düşük pH değerli toprakta yetiştirmek önemli, yoksa 1 yıla kalmadan ölüyorlarmış. Satın aldığım arkadaş İstanbul'daki bahçesinde saksıda meyve alıyor. İnşallah bizimkiler de güzel gelişir de çiçekli ve meyveli fotağraflarını da paylaşırım.
Bahçeden Manzara..
https://resmim.net/f/kY9sMM.jpg
https://resmim.net/f/v7Bba6.jpg
aydemiraydın
14-01-2019, 10:04
Bursa veya bursa benzeri iklimlerde güneyli yaban mersini çeşitlerinden diken var mı? başarılı olabildi mi? ph sorununu çözdükten sonra tabi ki.
AkisSoftware
14-01-2019, 12:58
Bursa veya bursa benzeri iklimlerde güneyli yaban mersini çeşitlerinden diken var mı? başarılı olabildi mi? ph sorununu çözdükten sonra tabi ki.
Aydemir hocam ph sorununu en basit şekilde nasıl çözeriz? Kükürt serpmek yeterli olurmu tek başına?
safaguclu
14-01-2019, 16:23
Aydemir hocam ph sorununu en basit şekilde nasıl çözeriz? Kükürt serpmek yeterli olurmu tek başına?
Eğer az sayıda yetiştiriyorsanız en garantisi hazır satılan düşük pH değerli torf/toprak ile saksıda yetiştirmek.
aydemiraydın
15-01-2019, 06:15
ben büyük çukurlar kazdım ve kendi yaptığım kompstu kullanıyorum kükürtte veriyorum artık iş bakterilere kalmış.
aydemiraydın
15-01-2019, 07:06
Yazları sıcak oluyor ve mavi yemişler bu sıcağa dayanmıyor. bende zone derecesi 8 -9-10 olan çeşitleri denemeye aldım. legacy, jubile ve misty. umarım bu sefer başarırım. kendi kompostum, meşe ve çam yaprakları ve kükürtle de ph ı ayarlayacağım.
Yazları sıcak oluyor ve mavi yemişler bu sıcağa dayanmıyor. bende zone derecesi 8 -9-10 olan çeşitleri denemeye aldım. legacy, jubile ve misty. umarım bu sefer başarırım. kendi kompostum, meşe ve çam yaprakları ve kükürtle de ph ı ayarlayacağım.
Uzman görüşü 400-500 mt rakımda yetiştirilmesi uygun görülsede burada(Trabzon-Yomra)sahilller hariç(toprak pH sı,tuzluluk vs yüzünden)düşük rakımda da yetişebiliyor.Yalnız sizinde dediğiniz gibi sıcaklık,güneş yanıklığı vs etkiliyor.Şükür ki Dağlar yüksekve vadi içinde bulunmak rakım olayını bağlıyor.
https://i.hizliresim.com/5aLaBR.jpg (https://hizliresim.com/5aLaBR)
https://i.hizliresim.com/dv8vm4.jpg (https://hizliresim.com/dv8vm4)
https://i.hizliresim.com/OvVvmZ.jpg (https://hizliresim.com/OvVvmZ)
https://i.hizliresim.com/pbXbl0.jpg (https://hizliresim.com/pbXbl0)
https://i.hizliresim.com/DYBYpO.jpg (https://hizliresim.com/DYBYpO)
https://i.hizliresim.com/v6X6rv.jpg (https://hizliresim.com/v6X6rv)
https://i.hizliresim.com/16V65j.jpg (https://hizliresim.com/16V65j)
aydemiraydın
16-01-2019, 07:52
bursa nın yenişehir ilçesinin rakımı 200 m. civarı. yüksek rakımlı köyleri gezenler orman kenarlarında yaban mersini gördüklerini hatta söküp bahçelerine diktiklerini söylüyorlar. havalar uygun olunca yerinde görüp araştıracağım.
daha önce kuzeyli yaban mersinlerin de başarılı olamadım bakalım güneyli çeşitlerde sonuç ne olacak?
en büyük sorun ülkemizde her konuda olduğu gibi bu konuda uzman olmadığı. fidan satıcılarıda bi şey bilmiyor hepsi al satçı. deneyerek öğreneceğiz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.