View Full Version : Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
Temmuz ayında ,fidanların geçici durgunluk dönemine girdiği zamanda, kalem büyüklüğünde çelikleri perlite daldırıyoruz.Hepsi bu kadar.Sonra bolca yağmur suyu ile suluyoruz.20 güne kadar köklendi benimkiler.Sıcaklık çok önemlidir.Düşük ısılarda kesinlikle köklenmiyor.Sürmene Çamburnu ormanından toprak alarak likabalarınıza koymanızı tavsiye ederim.Of ta da likaba için özel üretilmiş organik gübre satılıyor ondanda 2 avuç koyarsanız deli gibim büyüyorlar süperde meyveye yatıyor.
Sn Athena ben aslen Alaplılıyım.Bizim dağlarda doğal olarak yaban mersini zaten yetişiyor.Dağ gülleri ile birlikte.Sanırım dağ gülü toprağı kullanmadınız fidanlarınızda.Batı Karadenizin kıyı kesimi toprakları kireçli ve ph ortalama 6,5-7 civarındadır,ama Akcakoca etrafındaki ormanlarda topragın ph düşük ve kireçsizdir,bence dağ gülü topragı ile birlikte bir deneyin.
athena -asena
22-05-2011, 19:33
Sayın jurge merhaba,
Benim likapaları ektiğim yerin 2 mt üstünde mor orman gülleri var artı toprağın ph 4,5 ile 5 arası
benimkiler geçen sene çok kurak oldu o yüzden kurudular. Sulamayı da unuttunca 9 adet likapayı kaybettik . Ben burda dağlarda okadar baktım ama doğal olarak yetişeni göremedim.
Alaplı da dag gülleri ile birlikte yaşayan bir yabani türü var.Temmuz ayında meyveleri olgunlaşıyor.Yerel agızla tuzluk diyorlar.Kültüre alınan türlerin aksine meyveleri dallarında tek tek oluyor..
Arkadaşlar forumda bir çok yanlış bilgi verilmiş likaba ile ilgili.Bir kere bu bitki tam güneşlenmeyi seviyor.gün içerisinde 4 saatten fazla sürekli gölgede kalırsa yapraklarda solma,sararma ve sonunda bitki kuruması gerçekleşiyor.Çok sıcak yörelerde bu bitkinin bu sebeple gölgeye alınarak büyütülmesi imkansız.Zaten kuzey orjinli bir bitki.Aksi sibiryada muz yetiştirmeye çalışmaktan farklı bir şey olmayacağıdır
Bir yıldır beraber olduğumuz Likapa bu sene oldukça iyi çiçeklenme gösteriyor.
Kuzey-batı yönünde kışı balkonda geçirdi. Umarım bu sene meyve tutar :)
şenol dalkıran
24-05-2011, 11:24
Sayın omar döllenme için arı çok işe yarıyor biliyorsunuz,likabanın çiçekleri etrafında arı gözlemleyebildinizmi.Arı yoksa sıfır numara suluboya fırçası yardımıyla bu işi yaparsanız meyve oluşmada problem olmaz.
Sayın omar döllenme için arı çok işe yarıyor biliyorsunuz,likabanın çiçekleri etrafında arı gözlemleyebildinizmi.Arı yoksa sıfır numara suluboya fırçası yardımıyla bu işi yaparsanız meyve oluşmada problem olmaz.
Teşekkürler, sn.şenol dalkıran.
Arılar dikkatimi çekmedi ama benim suluboya fırçası ile garantilemem gerek.
Bu dönemi mutlaka 1 adet dahi olsa meyvesini tatmak istiyorum. :)
Maşallah.Sevgili Omar
Türü nedir.Değişik çiçeklenme yapısı var.
Maşallah.Sevgili Omar
Türü nedir.Değişik çiçeklenme yapısı var.
Türü konusunda emin değilim; bana gönderen arkadaş Likapa (Vaccinium myrtillus) olduğunu söylemişti !?
Geldiğinde dalları kızılımsı bir renge sahipti. Şimdi ise yeşil-kahveye döndü. Belki Ankara havası yaramadı.
sındırgılı
30-05-2011, 16:49
Blackmoor' dan gelen sunshine blue , doku kültürü ile deneme yapılmak üzere Lab. gidiyor. Gidipte dönmemek var. Şaka bir yana , inşallah başarılı oluruz.
Bugün dere kumuna ve perlite patriot,bluecrop,brigitta ve duke daldırdım.Umarım hepsi köklenir...
sındırgılı
04-06-2011, 16:19
Hadi hayirlisi, Insallah tutarlar.
üstlerine de çam kabukları,çürümüş çam ibreleri koydum umarım hepsi tutar.tek sorun sıcaklık.sıcaklığın 25 derece olması gerek.Saksılardaki yaban mersinleri mükemmel durumda.çürümüş çam ibrelerini çok seviyolar,içlerinde en nazlısı chandler cinsi.çok fazla dallanmıyor,ama meyvesi en büyük olanda malesef o.chandler fazla dallanmadı kıyamadım dal kırmaya.
sındırgılı
04-06-2011, 17:50
Doku kulturu icin gonderdigim SunshineBlue , bir hafta Lab. da kalacak. Haftaya secimden sonra Buyukada`ya gidersem (sagligim el verirse ) ben de cam ibreleri ve cam agaclarinin altindan toprak toplayacagim. Toz kukurt ile karistirip iyice asitli ortam yaratmam lazim.
2 adet patriot ve de 2 adet Bluecrop kaybettikten sonra bunlari kaybetmeye hic niyetim yok.
Kükürtte ekleseniz toprakta kireç varsa yine istediğiniz olmaz.büyük adadan toprak koyacaksanız ph yüksek çıkabilir.kükürt ph düşürür ama kirece çözüm degil...orman kahverengi orman toprakları yaban mersini için idealdir.sulama suyunada çok dikkat etmelisiiz.sulama suyu kireçsiz ve tuzsuz olmalı...ben ph down ismin de bi ürün aldım.yağmur yağmadığında 5 lt iki damla damlatınca musluk suyunun ph ortalama 5 e iniyo saniyeler içinde..aslında çok kolay yaban mersini yetiştirmek.benimkiler meyveye yattı.oldukça büyüdü meyveler..içlerinde bence en iyisi patriot.
Ben bitkilerime ph özel hazırlanmış organik gübre veriyorum.azotu sülfat şeklinde.org-tar isminde.organik toz toprak düzenleyici..coşturuyo yaban mersinini.vaktim olursa sizin için haftaya toprak alabilirim buradaki çam ormanından.uğraşmayın kükürt filan.özelime adresinizi yazın göndereyim haftaya topragınızı.
220817
220818
İrilemeye başladılar .Yağmursuyu ve yarasa gübresi iyi geldi.
İyi görünüyorlar.Yağmur suyunu seviyolar çünkü ph 5 civarında,içinde kireç yok ,tuz yok.Türü nedir bu yaban mersininin? Aroma,büyüklük açısından chandları tek geçerim.
KAPTANzst
06-06-2011, 07:48
Benimkiler çiçekdeler. Bunlar ne zaman irileşti:=)))
Kıskandım şimdi:o
İyi görünüyorlar.Yağmur suyunu seviyolar çünkü ph 5 civarında,içinde kireç yok ,tuz yok.Türü nedir bu yaban mersininin? Aroma,büyüklük açısından chandları tek geçerim.
Duke ve bluecrop ..
Başka çeşit yok.Bulmak zor burda.
Daha önce normal suyla suluyordumÇok kayıp verdim.Ama artık işi çözdüm.Çeşit bulabilirsem çoğaltcam.
Sayın Jurge çok güzeller.Maşallah.
Benimkilerde saksıda bugün üstlerine ormandan aldığım toprağı koydum.
Benimkileri Zong götürecegim.Tayinimin çıkmasını bekliyorum.Diplerine dag gülü topragı ile çürümüş çam ibresi koyarsan bitki saglıklı büyür,azar azarda azotu SÜLFAT olan gübrelerden vermelisin.Sulama suyunda çok az kireç olmalı,tuz olmamalı hepsi bu kadar.Birde bu bitki gölge durmamalı,full güneşi seviyor.Bende duke,bluecrop,chandler,patriot,brigitta türleri var.Hayalimde toro,darrow türleri var ama malesef piyasada yok.
Sizde baya çeşit var .Bende bulursam alacam.Artık işi çözdüm.Bol meyveli günler dileğiyle ...
sındırgılı
08-06-2011, 01:18
Oguzhan, 15 ya da 30 gun sonra meyva yemeye baslarsin.Tebrikler
Sn. Jurge, Toro`da melez bir cesit. Blackmoor`da var. Fakat, yabanciya o paralari vermek inan insanin agrina gidiyor.10 pound bitki, 15 pound ise nakliye tutuyor. Toplam: 25 pound. 3 ile carparsan 75 tl ediyor.......
Bence o paraya burada, 3 adet patriot alinir.
Yaban mersini fidanları çok pahalı...Ben tanesini 15 tl aldım Trabzon,dan.Yurtdışından kesinlikle fidan getirtmem.Ben sadece farklı türlerde olsun istiyorum.Şimdilik elimde 5 tür var.Köklendirme denemelerim devam ediyor.Geçen yıl bir tane köklendirdim.Çünkü 2 tane daldırabilmiştim.1 tanesi perlitte 15 günde köklendi.Vaktim olsa süper bi bahçe kurarım ama şimdilik fındık bahçelerinin içine serpiştireceğim..Burada yaylalarda yer gök yaban mersini...hele küçük bir türü varki tadı mükemmel.
Sayın Sındıgılı ,
Teşekkür ederim
Evet bizim burlarda da var küçük türden.Tek tek oluyor.Benim bir adet var saksıda bir ara fotoğraflarım.
Bugün bi orman mühendisi arkadaşla görüştüm.Yaban mersinin en iyi perlitte şubat ayında alınan çeliklerle köklendiğini söyledi..çok garipte bir yöntemi var.%80 köklenme olduğunu söylüyor.Hüseyin Çelik,in perlit ve torf karşımının pek işe yaramadığını söyledi..kendisinin bana söylediği yöntemi Japonlar kullanıyormuş..bakalım seneye bende deneyeceğim.
sındırgılı
12-06-2011, 21:05
2 yasindaki Sunshineblue (adadaki ) maalesef olmus. Tabii, 1 ay ilgilenemez isen, kirmizi orumcekler yemis bitirmisler. Galerideki resimleri, bir hatira olarak kalacak.
Bakalim, digerleri ne olacak ?
Galiba, pes edip Karadeniz Bolgesinden Likapa getirtip yiyecegiz.
Geçmiş olsun.Yeni sürgün verir belki.Dallar taze yaş ise budama yapın.
athena -asena
12-06-2011, 22:59
Benim likapayı da geçen sene hayvan yemişti ağzının tadını unutmamışki bu sene gene yemiş ne güzelde sürgün vermişti .
Geçmiş olsun.Herşeyin bir zararlısı var..Benimkilere de yaprak biti bulaşmıştı.İlaçladım, bir gecede hepsi yok oldu gitti.Patriotlar siyahlaşmaya başladı :)
kopshtar
13-06-2011, 10:21
Benim likapayı da geçen sene hayvan yemişti ağzının tadını unutmamışki bu sene gene yemiş ne güzelde sürgün vermişti .
Benim daha çiçek evresinde ne olduğunu kestiremediğim (ancak karatavuklardan şüphelendiğim) bir canlı bir defada tüm çiçekleri yiyip bitiriyor.
2 yıldır bol çiçek vermesine rağmen meyvesini göremedim. Bir hafta içinde çiçekleri patladığı için de koruma altına alamıyorum. Taze Likapa yemek hayal olacak galiba :(
sındırgılı
13-06-2011, 21:01
Sn. Jurge,
Toprak ve gubre elime gecti. Tesekkur ederim. Bu arada, 3 adet Bluecropp ve gubre de elime gecti. Gerci, meyvalarin bir kismi (yesil yesil ) kargo esnasinda dokulmus ama olsun. Doku kulturu icin verdigim bitki, carsamba gunu elime gececek. Saksisini senin gonderdigin toprak ve gubre ile yenileyecegim.Bit ve kirmizi orumceklere cok dikkat etmek gerekiyor. Yarin, fotograflarini yuklerim.
Size bol toprak lazım şimdi..Benim toprağı inanın çok sevecektir bitki.İçine birazda ladin talaşı koydum onun.Gübreyi üstten verin toprağa karıştırın.Bolca yağmur suyu ile sulayın.2 haftada canlanmayı göreceksiniz :) bu gübre çok hızla etki ediyor bitkiye.Ne kadar çok versenizde bitkiyi yakmıyor.benimkiler mükemmel durumda.Keşke patriot alsaydınız.Dikine inanılmaz kuvvetli büyüyor,meyveleri de oldukça büyük.Polonezköy taraflarında benim gönderdiğim nitelikte topraklar vardır.Uğraşmayın kükürt filan.
Bitler veya örümcekler için ddvp tarzında ilaçlar var. damlası bile bu haşereleri yokedebilir.Ben 1/2 lt ye 3 damla attım hepsi yok oldu gitti.
Geçen yıl köklendirdiğim minik ligarbam :)
Bugün benim bluecrop bana büyük bir süpriz yaptı.Bizim yapamadığımızı kendisi yapmış.Dipten yavru büyütmüş :) hemen çıkarıp başka bir saksıya aldım..
Size bol toprak lazım şimdi..Benim toprağı inanın çok sevecektir bitki.İçine birazda ladin talaşı koydum onun.Gübreyi üstten verin toprağa karıştırın.Bolca yağmur suyu ile sulayın.2 haftada canlanmayı göreceksiniz :) bu gübre çok hızla etki ediyor bitkiye.Ne kadar çok versenizde bitkiyi yakmıyor.benimkiler mükemmel durumda.Keşke patriot alsaydınız.Dikine inanılmaz kuvvetli büyüyor,meyveleri de oldukça büyük.Polonezköy taraflarında benim gönderdiğim nitelikte topraklar vardır.Uğraşmayın kükürt filan.
Sayın,jurge
Ne gübresi veriyorsunuz.
Leonardit katkılı ph özel olarak düşürülmüş azotu sülfat olan organik bir gübre.ORG-TAR organik toprak düzenleyicisi.Yanlız bu gübre TC genelinde satılandan farklı.Aldığım yer özel olarak ph ayarlattık demişti.www.teknotarim.com adresinden alabilirsin.Bayinin bana söylediği gübrenin oranlarını yaban mersini için özel olarak düzenledikleri şeklindeydi.Gerçektende öyleymiş.Bayılıyolar bu gübreye..Benim patriotlar siyahlaştı..dukeler hala yarı kırmızı..chandler ise hala yemyeşil,brigittada hala yeşil..
sındırgılı
17-06-2011, 21:09
Afiyet olsun demeye az kalmis. Hopa`dan gelen Bluecropp`lardaki meyvalar henuz yesil. Yarin, hepsi Buyukada`ya gidecek. (bakalim, nasil goturecegiz ? ) Kedilerin mamalari, laptop ve de 4 saksi likapa..........
Bugun, Doku kulturu Lab. ile gorustum. 15 -20 adet tuplerde cogaltmaya baslamislar.Hayirlisi bakalim.......
Leonardit, topragin organik ozelliklerini arttirmak icin tek basina kullanilabilir. fakat, gubre degildir.
Sn Sındırgılı ne durumdalar yaban mersinleriniz..ben hasata başladım :) en olgun meyvelerin çekirdeklerini topluyorum.birde çekirdekten fidan çıkarmayı deneyeceğim.
sındırgılı
01-07-2011, 08:51
BlueCropp`larin meyvalari yesilliklerini daha bordoya cevirmediler.Beklemedeyim.
Sunshine Blue, saksi degisikligi ve de senin toprak ile iyice cosup surgun vermeye basladi.Bu sene ondan meyva beklemek hayal. Cekirdekten fide uretiminde bazi acilimlar gorebilirsin. En iyisi celikten yetistirmek. En kisa surede fotograflarim.Buyukada`da, VINN maalesef calismiyor, teknoloji boyle bir sey.
BlueCropp`larin meyvalari yesilliklerini daha bordoya cevirmediler.Beklemedeyim.
Sunshine Blue, saksi degisikligi ve de senin toprak ile iyice cosup surgun vermeye basladi.Bu sene ondan meyva beklemek hayal. Cekirdekten fide uretiminde bazi acilimlar gorebilirsin. En iyisi celikten yetistirmek. En kisa surede fotograflarim.Buyukada`da, VINN maalesef calismiyor, teknoloji boyle bir sey.
Merhaba Sayın Sındırgılı blueberryleriniz nasıllar.?
Benim gönderdiğim topraktan İstanbulun kuzeyinde polonezköy taraflarında bolca bulabilirsiniz..sevindim bitkinizin coşmasına :) benimkilerde çılgınlar gibi büyüyorlar.aslında bitkiyi coşturan organik gübre.
athena -asena
11-08-2011, 20:01
Balkan daglarindan gelen siyah yaban mersini fideleri inşallah tutarlar.
athena -asena
22-08-2011, 16:23
Aradan geçen 11 günde fazla bir değişiklik yok bir kaçtane kuruma dışında.
kazanlik
04-09-2011, 23:55
toplanan meyveler fotoda goruldugu kadar buyuk degil ama gorundugunden cok lezzetli. Ayrica resimdeki mersinler tamamen acik alanda tam gunes altinda yetisiyor, toprak pH olcmedim ama kesinlikle asitik degil
fotolarda gorunen fideler 20 cm civarinda, rodop daglarindaki mersinler daha buyuk fidelere sahip, fidelerde dallanma goruluyor, cali formunda yani,
Kirmizi meyveliyi kendim bulamadim dostum, kusura bakma. gene arkadaslardan getirmelerini bekleyecegim.
rodop daglarinda orman icinde agac golgeliklerinde yetisiyor,meyve toplamak icin agzi tarak seklinde olan genis agizli tahdadan yapilmis bir kurek kullaniliyormus, ben elle toplarken saatlerce ugrasmistim,
AgacSevdalisi
07-09-2011, 14:40
merhabalar, şubat ayında ayında satın aldığım duke cinci blueberry fidanım bir hayli gelişti. diplerinden sürgün verdi. yazın 5-6 adet meyvesi yedik afiyetle çok güzeldiler.Ben kendi düşenceme göre bir deneme yaptım. Acaba yaz budaması yaparsam ikinci ürünü alma şansım olurmu diye maalesef tutmadı. ama güzel taze sürgünler verdi ucundan.Üçüncü resimdeki kırmızı çizgiler yeni sürgünlerin uzunluğunu gösteriyor. resimlerini ekliyorum. Diplerinden veren sürgünleri çıkararak fide poşetlerine diktim. şu anda çelik ya da fide dikmek için uygun bir zaman değil belki ama sonbaharda çiçek gözlerini verdikten sonra saksısından çıkarmak istemedim. Çok enteresandır, saksısından çıkardıktan sonra 1 litrelik pot saksısının toprağının dışında kök salmadığını gördüm yani benim sonradan ilave etttiğim toprağa hiç kök salmamış. İnşallah kurutmadan bu seneyi atlatıp seneyede meyvelerini görmek kısmet olur. Fidanım için tavsiyeleriniz varsa esirgemeyin lütfen. Herkese seneye bol meyveli günler dilerim.
Karadenizden vacciniumlar.
fantatic
15-09-2011, 17:22
paylaşımın için saol kadeşim bendede tohumları var yaban mersinin askden getidim ektim baklım ne olacak :D
temmuz sonu perlite daldırdığım çeliklerden %70 köklendi..yağmur suyu veya ph düşük su ile sulandılar.Türler chandler,patriot,bluecrop,duke..2 yaşlı çelikler daldırmada kullanıldı.Şimdi tohumda üretmeyi deniyorum.Bakalım ne çıkacak tohumlardan..
serhat_Önder
12-12-2011, 00:01
Yurt dışından getirmek için güvenilir site varmı arkdaşlar.
denizakvaryumu
13-12-2011, 08:32
Yurt dışından getirmek için güvenilir site varmı arkdaşlar.
Blueberry Plants Mail Order, cranberry plants mail order, growing berries UK (http://www.blackmoor.co.uk/index.php?cPath=303&osCsid=r44i1es1h0ds899b9gcajk7u43)
denizakvaryumu
13-12-2011, 09:15
Daha önce forumdan bari ve jezebel sorunsuz şekilde aldılar.
serhat_Önder
10-01-2012, 22:37
Yetiştiriciliği konusunda pek çok arakdaşımız sorun yaşamış. İstabulun göbeğinde yılda 25-30 ton yabanmersini üreten firmanın olduğunu biliyorum.. Ve Yalovada neden olmasın mantığı ile yola çıktık. Sizin sayenizde fidanı yurt dışından getirttik. Bakalım iklimi toprağı sevecekmi.
Gelen fidanların birinin dalı kırılmıştı. Ama genede sağlam gözüküyordu.. Blackmoor u tercih ettim.
Yardımcı olanlara teşekkürler. ilerleyen zamanlarda resimlerini paylaşırım.
sındırgılı
10-01-2012, 23:15
Yillarca ozel kaynak elektrodu yaptirdigim Holding, megersem yanibasimizda YabanMersini de uretiyormus. Tesekkurler serhat_Onder......
Yillarca ozel kaynak elektrodu yaptirdigim Holding, megersem yanibasimizda YabanMersini de uretiyormus. Tesekkurler serhat_Onder......
Sayın sındırgılı adres verebilirmisiniz teşekkürler.
sındırgılı
11-01-2012, 07:33
Gedik hOLDING KURULUSU GEDIK flora......
serhat_Önder
11-01-2012, 12:05
Gedik hOLDING KURULUSU GEDIK flora......
Evet . Bende o firmadan bahsediyorum..
Bu arkadaşların yıllık 300 ton a yakın çilek. 5 er ton ahududu böğürtlen üretimlerinin yaninda 35-40 ton yaban mersini üretiyorlar.. Tamamen Üzümsü meyveler üzerine çalışıyorlar .
İstanbul piyasasının büyük kısmını karşılıyorlar.
toprak5552
14-01-2012, 21:50
toprak isteği asitli olarak biliyorum.bizim ormanlarda doğal olarak yetişir.
Merhaba;
Maviyemişin bu kadar sevenini görmek çok güzel buradakı bilgilerden çok faydalandım bende Ordu-Ünye'de maviyemiş yetiştiriyorum elimde reçeli,şurubu,az şekerli marmelatı ve özellikle şeker hastaları için şekersiz marmelatlar bulunmaktadır.Önceki sayfalarda faydaları anlatılmış.Tamamen ev yapımı ve doğal yollarla üretilmektedir temmuz ayında ise bol miktarda taze meyvesi de olacak nasipse.İlgisini çekenler için numaramı yazıyorum bu numaradan bana ulaşabilirler tecrübelerimide paylaşabilirim:0544 803 64 37 KOLAY GELSİN.
Gedik flora hangi marketlere veriyor.Yerli olarak üretim yaparak istanbul piyasasının ihtiyacını karşılıyorlarsa ne ala.Nerede üretim yapıyorlar bişlen var mı* Gebze ovasında üretim yapan bu grup olabilir mi? Şunu diyebilirim ki en iri ve tatlı yaban mersinleri Rize den geliyor.
Birde hawaide yetişen bir tür var. Oheloberry. Çok hoş, volkanik külde bile yetişiyor. En alttakilerde benim minikler.
Bunlarda benim ormandan çıkardığım yaban mersini ve kocayemiş fidanı.Çatı katında sıcak ortamda yeşillenmiye başladılar
''Myrtus microphilla'' Yaban mersini Osmanlı Bahçesi Fidanlığında Akdeniz de yaygın olarak yetişen türü geldi. Birçok hastalığa deva olduğu bilinen bu ilgi çekici görünüşlü meyvenin şimdide insan beyninin genç kalmasını sağladığı alzheimer hastalığını önlediği tıp dünyasında yankı uyandırdı.
''Myrtus microphilla'' Yaban mersini Osmanlı Bahçesi Fidanlığında Akdeniz de yaygın olarak yetişen türü geldi. Birçok hastalığa deva olduğu bilinen bu ilgi çekici görünüşlü meyvenin şimdide insan beyninin genç kalmasını sağladığı alzheimer hastalığını önlediği tıp dünyasında yankı uyandırdı.
Sizin bahsettiğiniz mersin ve murt olarak anılıyor.
Oheloberry-hawaii yaban mersinleri bayağı büyüdüler.. Ve bahçeden bir foto...
Harika görünüyorlar...Ama biraz sık değil mi?
Harika görünüyorlar...Ama biraz sık değil mi?
Evet farkındayım, uygun bir ortam hazırlamam lazım, ondan bekliyorlar.
Bir karşılaştırma fotosu..
athena -asena
11-05-2012, 22:01
Balkan daglarindan gelen siyah yaban mersini fideleri inşallah tutarlar.
Sayın Kazanlık yollamış olduğunuz siyah yaban mersini fideleri zannedersem kurumuşlar bu zamana kadar uyanmaları gerekirdi galiba.
kazanlik
14-05-2012, 17:14
saglik olsun, denizde kum, balkanlarda likapa (-;
gene gonderirim,
bendeki kirmizi meyveli olan cranberry bol meyve verecek sanirim,
athena -asena
14-05-2012, 19:15
Sayın kazanlık çok sağ olun ondan şüphem yok ben yaşatamadığım için üzülüyorum.
Birde küçük saksıdaki cranberyy fidanı da daha açmadı oda kurumuş galiba.
kazanlik
15-05-2012, 11:18
bir dal cran berry tutturmusdum, oda size nasip olacak demekki,
buyuk saksida bol surgun var ama ciceklenme zamani kok cikarmak istemiyorum, . koklenenin yanina birkac tane daha uc alir koyarim, ilk firsatta gonderirim,
athena -asena
23-05-2012, 20:01
Bahçede tek sağ kalan likapa
serhat_Önder
24-05-2012, 20:15
Arkadaşlar ilk yaban mersinlerim..
Tadını çok beğenmesem de çeşit için güzel .:p
300115
Selçuk Örnek
26-05-2012, 08:20
Maşallah çok da güzel görünüyorlar. Çeşidi nedir bunların? Oldukça erkenci bir çeşit sanırım, benim (Gölcük) bahçedekiler henüz yeşiller.
serhat_Önder
26-05-2012, 14:43
Düke çeşidi . sera içinde yetiştiği için erken olabilir. bahçemiz yalovada .
Karasal iklim kültür yaban mersini meyvesi...
yasinmetin
07-08-2012, 18:25
Dün real den cranberry kurusu aldım, içlerinde küçük küçük tohumları var acaba torfa ekseem olur mu ne dersiniz
Bizim "çalı çilek" dediğimiz bu bitkinin en fazla kullanım şekli dallarından süpürge yapma:p Meyveleri bu aylarda olgunlaşıyor.Taze tüketildiği gibi çok güzel reçeli oluyor.Son baharda kızaran yaprakları da çok güzel bir manzara oluşturuyor.
Karasal iklim kültür yaban mersini meyvesi...
Sayın bari yaklaşık bir ay önce ormanda doğal olarak yetişmiş olan bu bitkilerin fotoğrafını yüklüyorum sizce bu yaban mersini olabilirmi?
Sayın bari yaklaşık bir ay önce ormanda doğal olarak yetişmiş olan bu bitkilerin fotoğrafını yüklüyorum sizce bu yaban mersini olabilirmi?
Merhaba,
Sanırım güvem (prunus spinosa)... SEvgiler...
Hillbilly
28-10-2012, 23:01
Toro,Elliot,Darrow ve Bluecrop olmak üzere şimdilik 4, chandler ve Blue Jay ile sayısı 6'ya ulaşacak yaban mersinleri için toprak hazırlığına başladım. Öncelikle GARTENGOLD BALTIK TORFU (ph 3 civarı) kullanıcam, karışıma solucan gübresi, leonardit, vermikülit ve keçi gübresi ilave etmeyi düşünüyorum(belki birazda çam ibreleri ) Çiçeklenmeye yakın şeker gübresi de eklerim toprağa. Kireçli olan suyu kireçten az da olsa arındırmak için Su filtresi kireç ve tortu tutucu diye bişey buldum onu su borusuna monte edicem. (Bu işi fazla abarttık herhalde galiba sanırsam)
Bizim semt pazarına 3 yıldır bu meyveden bu zamanlarda geliyor..
Satıcı ''yaban mersini'' diye pazarlıyor..ama ben yaban mersini olduğundan pek emin olamadım..yaban mersininin birde beyaz meyveli olanı var herhalde..bir ihtimal o olabilr mi diye düşündüm..
Muşmula gibi yumuşuyor..aroması çok güzel, yumuşamaya başlamadan önce hafif buruk oluyor ama öyle rahatsız edici değil..
İri nohut büyüklüğündeler..İçlerinde kivi gibi minik çekirdekleri var..
lezzetli bir meyve..
Beyaz meyveli mersin mi, yoksa başka bir meyve mi acaba bunlar?
denizakvaryumu
02-12-2012, 21:27
Hambeles
http://www.tarimsalhaber.com/bitkisel-uretim/cukurovanin-sifa-kaynagi-hambeles-meyvesi-h3377.html
Bugün Kadıköy'den yabanmersini aldım..
Hambeleslerin lezzeti daha güzel..çekirdekleri daha az rahatsız edici..yabanmersininde hafif bir acılık var ama hambeleslerde pek yok..çok hafif burukluk var..ama aroması çok güzel mersine göre..
denizakvaryumu
05-12-2012, 09:54
Aldığınız yabanmersini Karadeniz yerli doğal yabanmersinidir.
Kültür olan yabanmersini tatlı oluyor...
Doğallarda çok tatlı oluyor, hele avuç avuç toplayıp yiyince harika..
MERSİN - MURT- HAMBELES
Dr. Halil ATILGAN
MERSN - MURT- HAMBELES -- hsan ztrk, trk halk mzii, derleme almalar, balama eitimi ve trk sevdasyla bezenmi bir yaam (http://www.ihsanozturk.com/halk-muzik.asp?id=447)
Reka blue yazı geçirdi, çok dayanıklı bir tür.. Karasal iklime daha uygun..
denizakvaryumu
25-12-2012, 20:38
Ah ah
iç anadoluda olmasaydım ben yapacağımı bilirdim ama...
Burada ne ben bahçede yaşatabildim (5-6 deneme asit topraklar vs) ne de bahçesinde yaşatanı gördüm...
iki fidan aldım birisi sürgün vermeye başladı diğeri sanırım öldü,canlandırabilmemin bir yolu var mı acaba teşekkürler çünkü çok zor elde ettim..
Nemli bir yerde olmasını sağlayın, gövdesinin kurumasına izin vermeyin..
Hillbilly
01-01-2013, 09:19
Bende 2011 yılında bahçeye yaban mersini dikmiştim, yalnız bu asitli toprak muhabbetinden bihaberdim o zaman.Ne kadar çok çabalasam da bitki günden güne yok oluyordu sanki birileri tarafından günaşırı budanıyordu. Ressamın bir an aa burada bunun ne işi var diyip tinerle güzelim likapayı tuvalinden silip üzerine kahverengi geçmesi gibi bişey yaşandı ve mersin yok oldu. Gerçi saksısındaki toprak asidik özelliğe sahipti zira yaşayamazdı herhalde o boya dek. Olay sadece, asidik yatak nemli yastık olayı değil bu işte başka bişey var ama ne? :)
Karasal iklim için Kireçsiz toprakta 4.8-5.2 ph aralığını yakalarsanız Blueberry Northland çeşitinde başarılı olursunuz %100 northland -40 kadar dayanır.
Bilginize
Not : Kuzey orjinli çeşitlerin çoğu karasal iklimde yaşar ama Northland garantili
güncel satış yapan ve kargoyla gönderebilecek adres var mı? yabancı bir siteden alışveriş yapmak istemiyorum.
tavisyem şudurki yurtdışınan getirtbiliyorsan getirtmen.Özellikle Amerikadaki fidanlar formlu 2 ay önce 2 tane blueray getirdim yanımda, burada satılan fidanların 3 katı ve çok daha sağlıklı.Nothland türü Abra da varmış ama henü satışı başlamamış.
Hillbilly
15-01-2013, 00:23
TORO,DARROW,BLUECROP,ELLIOT,DUKE kültürlerini, bunların dışında yerli likapayı ve ayrıca yine Murt(hambelis) i bulabilirsiniz ülkemizde. Biraz azimliyseniz belki bir iki kültür daha mesela Chanticleer ve Bluejay fidancılardan bulabileceğiniz diğer kültürler.
Karadenizden fidan getirttim iki tane birisi kurudu birisinin bir dali filizlendi diger dalindan ses soluk yok cok istiyorum yetistirebilmek ama kurur diye cok korkuyorum iceri aldim soguktan etkilenmesin diye oneriniz var mi.
Ben alanyada yetistirmeye calisacagim suyunu nekadar vermeliyim,o kuruyan fidan canlanabilirmi acaba elde edebilmek icin cok ugrastim kurursa depresyona girecegim valla:)eger kurumazsa cogaltmam mumkunmu kuru meyveden gojiberry altin cilek ve pasiflora yetistirdim bunu beceremedim birturlu belki paylasmayi seven biri beni mutlu eder:)Alanyada sokaklar murt ve yaban mersini dolu yabani siyah mersinle likapayi ayni zannediyor buradakiler fideleri gonderenler alanyada olmaz demis ama lutfen olsun
Güney orjinli türler denemeniz lazım. Aksi halde, nemli bir ortamda tutmanız lazım. Birde yazın serinletmeniz gerekebilir, Alanyada 1 sene kaldım sıcaklara dayanamaz yoksa.
Daha önce bahsettiğim fidelerim,birisi tamamen kurudu sanırım canlanmaz artık,diğeri de bir dalı tomurcuk yaptı diğer dalında bir hareket yok ne yapmam ya da ne yapmamam gerekir yardımcı olursanız sevinirim çok anlamıyorum.
Merhaba gizsu;
Bu bitki iç mekanda yetişmez ki fidanı siz mı saksıladınız cunku toprak cok onemlı asit toprak olmalı yanı saksının topragını analız ettirmessıniz fakat asit torf ile karıstırabılırsın fılızlenmeyen dalı bıraz daha bekleyin fılızlanmesse mutlaka kuruyacaktır ama uzulmeyeın eğer topragını severse yanlardan bol bol surgun atar bu yıl kolay gelsın...
Bu bıtkı oralarda kolay yetişemez yazın cok serin ve bıraz golgelık bır alana koymalısınız yoksa meyeve veremez ama ınsan ısterse her seyı yapar umarım bu yıl urun alırsınız...
Ilginiz icin cok tesekkurederim ,kuru meyveden gojiberry ve altin cilek yetistirip meyvelerini yedim bunuda inat ettim ama bakalim ne olacak,diger saksidaki icin ne dusunuyorsunuz kurumus sanirim soksemmi yoksa bir umit varmi birde balkonami cikarmaliyim iceri alinca filizlendi toprakta torf ben bu konuda cok bilgili degilim asit olcumu falan bilmiyorum :)tesekkurler.
Selçuk Örnek
21-02-2013, 19:39
Sayın Gizsu, akdeniz iklimi ne yazıkki y.mersini için çok sıcak. İklim zonu 10-11 diye biliyorum Alanya'nın. Ancak eğer bulabilirseniz güney çeşitleri ya da tavşangözü cinsinde bir şansınız olabilir.Ph 4-5 toprak ise şart. İyi şanslar.
merhaba yardıma ihtiyacım var,elime tohum şenliğinden ulaşan tohumlardan hangisi benim istediğim anlayamadım,internette arattığımda ikiside aynı meyve gibi ben resimdekinden istiyorum yardım edermisiniz hangisi benim istediğim meyvenin tohumu..
Sağdaki, zaten murt. Sizin oralarda bolca bulunur, beyaz büyük meyveliside olur. Soldaki yaban mersini..
Sağdaki, zaten murt. Sizin oralarda bolca bulunur, beyaz büyük meyveliside olur. Soldaki yaban mersini..
Tesekkurederim cevabiniz icin yani ligarba olan benim istedigim yanlis anlamadimsa.bende murt cikar diye korktum hic sevmiyorum cunku :)
sındırgılı
22-03-2013, 09:11
Saksida olan, Y.Mersinlerim yavas yavas tomurcuk ve de yaprak vermeye basladilar. Zaten, Sunshineblue yapraklarini dokmeyen bir cesit.
Arkadaşlar, bende 20 dönümlük bir arazide mavi yemiş yetiştirmeye çalışıyorum. Bu sitedeki çalışmaları keyifle izliyorum.Benim arazimde yabani formları bol miktarda var.Havadar,serin,ve rutubetli iklimi seviyor diye kısaca özetleyebiliriz.Toprak asit(4,5-5-5) ve kireçsiz bol su ...Belki size ters gelecek ama önce yerli doğal yetişen ayı üzümleri ile tecrübe kazanıp sonra ithal olanları yetiştirsek nasıl olur !!!!
Daha evvel saksıda denedim.Ancak 3 sene yaşatabildim. Üstelik Zonguldak şartlarında.Şu anda bahçedekiler fena değil.
Birde mutlaka asit torf kullanın sevgiler...
Hillbilly
02-04-2013, 20:28
Peatmoss Etçil Bitkiler için ph2.5-3.5 diye bir ürün buldum acaba bu ürünü yaban mersini için kullanabilir miyim? Birde GARTENGOLD SUBSTRATE 0 -ph 3- adında bir torf var ama onu bir türlü bulamadım. Bahçede likapalarım için genişçe bir yatak hazırlayacam (3m*5m). Düşük ph torfu, leonardit ve keçi gübresi ile karıştırmayı düşünüyorum. Ortaya çıkacak olan toprağın ph'ı sanıyorum 5'i bulur.
Merhaba;Bu yıl mavıyemıs bıtkılerımden urun beklıyorum mayıs-hazıran aylarında taze mavıyemıs meyvesı yemek ısteyenlere temın edebılırım sağlıcakla...
Tohumlar cikti ama emin olamadim bunlar ligarba yani yaban mersini mi yoksa kendi biten otlardan mi acaba..
athena -asena
03-05-2013, 20:03
Yaban mersininde meyveler gözükmeye başladı.
Daha önce bahsettiğim fidelerim,birisi tamamen kurudu sanırım canlanmaz artık,diğeri de bir dalı tomurcuk yaptı diğer dalında bir hareket yok ne yapmam ya da ne yapmamam gerekir yardımcı olursanız sevinirim çok anlamıyorum.
Bu yaban mersini halaaa aynen duruyor ne yaprak cikti ne tomurcuklarda hareket var neyapmaliyim..
FatihBahce
21-05-2013, 10:34
Bir ay önce diktiğim blueberry ilk meyvesini verdi.
407679
407680
İç anadolu, yaban mersini 2. yıl meyveler..
karbil_80
13-07-2013, 13:49
Arkadaşlar forumdan bır kac arkadaşa özel mesaj yolladım.Yardımcı olursanız sevinirim.
Hastam var ona yaban mersini almak ıstıyorum organık bana yollıyabılecek arkadas varmıdır **** nerden temın edebılırım yardımcı olurmusnuz.Bursada ıkamet ediyorum
Uludağdan sonbaharda toplayabilirsin.. Yabanileri tam organik..
arkadaşlar yaban mersini fidanı alacağım hangi cins bol meyveli ,yaprak dökmeyen hafif tatlı olacak buruk ekşi istemiyorum :)
Merhaba herkese,benim saksıda büyütmeye çalıştığım yaban mersinlerinin yapraklarının uç kısımlarına doğru kahverengine dönüşler var. Sanki kuruyacak gibi,acaba toprağında bazı eksiklikler mi var? Ne yapmam gerekiyor bilemedim.Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Tak tak,kimse yok mu? :))
Selamlar arkadaşlar bahçeme fidancıdan yaban nersini diye 2 adet fidan ekmiştim. şimdi ikiside meyve verdi. aşağıda resimlerini yayınlıyorum. bu bitkiler gerçekten yaban mersini mi ve hangi cinstir. birde bunlar nasıl yenir, reçeli marmelatı, veya hoşafı yapılırmı? bana bu konuda yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
http://n1311.hizliresim.com/1h/g/ujkcc.jpg
Yukle.TC | Resim | Resim Galerisi | Resimler | Resim Ykle (http://img491.yukle.tc/image.php?id=1160Fotograf-0025.jpg#)
Hillbilly
05-12-2013, 22:52
Valla ne yalan söyliyim yetiştirmeyi beceremediğim tek bitki yaban mersinidir. Bir kaç kültür denedim bi türlü başarılı olamadım. Bahar gelince uyanmıyorlar veya uyansalar bile yavaş yavaş sararıyor ve kuruyorlar. Hep aynı senaryo. Anlamadığım küçücük saksının içinde fidancıdayken meyveleri falan oluyor bunların fidancının sırrı nedir ki acep. Ben özene bezene yok toprağı şöyle olmalı böyle sulanmalı derken göçüp gidiveriyor fani. En son vazgeçtim yaban mersiniyle uğraşmaktan.
Bu arada sayın daraban sizdeki bitki yaban mersininin akrabası olan Murt (hambeles de denir). Murt'ta bi sorun yok hiç nazlı değildir kendisi yetiştirmesi kolay bi bitki bence. Mersin taraflarında yetişiyor diye biliyorum webde biraz araştırma yapın bi çok tarif bulacağınızdan eminim.
http://www.agaclar.net/forum/1228319-post54.htm
Bende yaban mersinleriyle çok uğraştım. İç anadoluda kuru iklimde yetiştirmek gerçekten zor. Ama tecrübeyle oluyor. Yabani bir kaç tür, lingonberry, cranberry ve reka blue adlı bir kültür türü ikinci yazınıda atlattı. Çok geliştiğini söyleyemem ama durumları fena değil.
Sayın daraban sizin aldığınız fidanların beyaz meyvalı olanı hambeles koyu renkli olan da myrt.Taze tüketim için uygun,dalında kaldıkça daha çok tatlanıyor.
Artık yaban mersini ni tohumdan ekerek yetiştiriyorum. Gerçekten tecrübe arttıkca her bitkinin dilinden anlıyoruz artık. İki sene önce tek bir fidan yetiştirebildim tohumdan bu sene 20 kök yetiştirdim
sapinuva
12-05-2014, 22:18
Sizlerin buradaki paylaşımlarınız beni heyecanlandırdı.Tohumdan yetiştirme denemesi yapmak istiyorum.Öncelikle saksıda deneyeceğim.Direkt orman toprağı kullansam olur mu?Diyelim başardım daha sonrasında araziye dikmek istiyorum.Güney yamaç mı kuzey yamaç mı tercih etmeliyim?
yabanmersincisi
05-06-2014, 22:13
likapa fidanı arayanlara temin edebilirim. kendim üretiyorum . isteyenlere gönderebilirim
arkadaslar yaban mersini yapraklari sarardi kuculdu tipragina cam ve yaprak parcalari koydum ama iyi durmuyor. bilgisi olan agaclar.net dostlarina
yaban mersini yetiştirmede genel olarak sorunlar benzer göründüğü kadarıyla.
bende benzer sorunları yaşamış biri olarak ki hayatımda bektaşi üzümlerimi ve yaban çileklerimi perişan eden külleme hastalığı ve yaban mersini yetiştirmek için çabaladığım kadar kadar hiçbir şeyle uğraşmadım bitki yetiştirirken hele yaban mersiniyle ilgili okumadığım yabancı yazı kalmadı artık inat ettim yaban mersini konusunda çünkü hem sağlıklı ve lezzetli bir meyve hemde hobi anlkamında yetiştirmek için ideal bir bitki ve saksıda bile ürün rahatlıkla alınabiliyor
5 sene önce ilk yaban mersini fidanımı yetiştirmeye başladım sorun çıkmadı ertesi yıl baharda yavaştan sorunlar başladı öyleki çiçekten yıkılan blucrop ve duke çeşidi yaban mersinlerim gözümün önünde eridi gitti ve bir sonraki baharı göremediler
sorun yaprak sararmasıyla başladı hatta bir ara yapraklar artık neredeyse şeffalaşacak kadar ilerledi sorun tabi hemen aklıma azot veya demir eksikliği geldi bu çapta sorun için
şelatlı demir takviyesi yaptım çok işe yaramadı sadece 1 fidanımın durumu biraz düzelir gibi oldu oda sonunu getiremedi sanırım sorun azot eksikliğiydi
fakat kafama takılan şuydu önceki yıl 50-60cm yeni sürgünler veren fidanlar helede bluecroplarımdan bir tanesi 2 ayda 130 cm kökten sürgün vermişti hemde 13 litre saksıda hani gözümle görmesem inanmazdım o hızda büyümeye inanın her sabah baktığımda sürgünün büyüdüğü net olarak görünüyordu
heralde nazara geldi ya da ben bir hata yapmış olmalıydım nihayetinde mükemmel şekilde büyüyen bu bitkilere ne olmuştuda baharda uyandıktan sonra sorunlar başlamıştı toprak ph sorunu desem toprağını değişmedim demir eksikliği desen aynı toprak azot desen ha keza aylar sonra aklıma geldi kışın yaban mersinlerimin hepsine yanmış büyük baş hayvan gübresi vermiştim ince bir tabaka olarak uygulamıştım ve benim tahminim mikrobiyal aktivite artınca topraktaki azot bloke olmuştu çünkü bitkiden önce mikroorganizmalar kullanmaya başlamıştı azotu ve ayrıca o gübredeki azotta sanırım yabanmersinin hoşuna giden bir azot formu değildi sonuçta bu sadece benim tahminim gerçi okuduğum kaynaklardan aldığım bilgilerden bu sonuca vardım keşke hepsine aynı uygulamayı yapmasaydım genelde kontrol grubu bırakırdım fakat o zaman bırakmadım ve sorunu sadece tahmin etmekle yetinmek zorunda kaldım kimbilir belkide sebebi başkadır
ardından işlerim nedeniyle yaban mersiniyle pek uğraşamadım içimden ben bu kadar nazlıı bitkiyle uğraşamam dedim fakat dayanamadım geçen sene tekrar başladım 1 sene aradan sonra geçen sene sorunsuz geçti bu seneye ise çok iyi başladım şu an çok problemli bir durum görünmüyor yine çiçeklenme üst düzeydeydi fakat çoğunu koparttım bu seneyi gelişime harcaması için
biraz uzun oldu lütfen kimse kusura bakmasın
bence yaban mersini için anahtar kelimeler
1- uygun ph toprak
2- toprakta tuzlanmaya izin verilmeyecek yani sulama suyu önemli
3- kafanıza göre gübre verilmemesi çünkü azot formu önemli ve dahası fazla gübre verilmemesi
Bunları sağlayabiliyorsak ister arazide ister saksıda yabanmersini yetiştirmek çok kolay ve akdeniz ikliminden karasal iklime uygun çeşidi alırsanız sorun çıkarmayacak bir bitki
athena -asena
18-06-2014, 22:00
Yaban mersini meyveleri
Merhaba; sayın aral yaban mersini mavi yemiş e nazaran çok müşkülpesent değil.Mavi yemiş 1- toprak seçer 2- su seçer 3- iklim seçer .1-asit toprak olmalı .2-su kireçsiz olmalı 3-Bulunduğu yer havadar olmalı,çok güneş görmemeli,nemli olmalı.Kabaca eğer bitki gelişmiyorsa bunlarda hata aramalısınız.Toprağın asitliğini sağlayın,keçi gübresi verin,yağmur suyu kullanın.
merhaba sayın athena -asena sizin fotoğrafla gösterdikleriniz mavi yemiş.
Ben de Darrow,Patriot, Elliot ve Brigitta çeşitleri var.Bu sene biraz ürün aldım .Genel de sağlıklılar.Karadeniz bitkisi olsa da çok ilgi isteyen bir bitki.Yukarda belirttiğim şartları sağlamak için çok uğraşı veriyorum.İsteyene ürün gönderebilirim.Daha önce çelik denemelerim oldu ama daha bilimsel çelikleme yapmak istiyorum .Deneyen arkadaşlar varsa bilgilerinden faydalanmak isterim.
Lathspell
06-08-2014, 14:53
Merhabalar, gezinirken şöyle bir videoya rastgeldim, belki burada okuduğum detayların yanında biraz yüzeysel bile kalabilir ama yinede başka bir bakış açısı olabilir diye ekliyorum.
Planting Blueberries & Growing Blueberries - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_835IcXpLYg)
Lathspell
06-08-2014, 14:57
Bunlara akıllı saksı diyorlar, bizlerden kullanan var mı acaba?
eylülbelde
17-11-2014, 01:37
Doğu Karadeniz'den..
526524
526525
526526
Pazardan aldığım meyvelerinin tohumundan yetiştirdiğim yaban mersini fidanlarımın türünü tanıyabilecek varmı .Benim internetten araştırdığım türlere göre rus yaban mersinine benziyor.
sındırgılı
03-12-2014, 20:40
Bende de bir tek sunshine blue yasiyor. O da kor topal..
Artik, yetistirme umidim kalmadi..
Garipleri 2 senede bir oldurmenin alemi yok;
arkadaşlar, mavi yemiş ile yaban mersinin farkı çeşitler oldğunu söylüyorsunuz. Mavi yemiş ile yaban mersini farklı şeyler midir? benim bildiğim, yaban mersinine "mavi yemiş" diyen Hüseyin hocadır. odan önce mavi yemiş ismini hiç duymadım.
Sn Sındırgılı blueberry yetiştirmek aslında kolay.Compo nun açelya ve orman gülü topragı var ona dikin fidanlarınızı ve sadece yağmur suyu ile sulayın veya ph 5-6 civarında olan su ile sulayın..Ph sorunun ph down isimli ürünlerlede çözebilirsiniz..Ayrıca bu bitki full güneş istiyor..
sındırgılı
06-01-2015, 16:06
Sn. Jurge
Foruma tekrar hosgeldin..Hatirlarsan 2 sene once epeyce konusmustuk..Toprak yapisi, ph'i , ozel gubresi.. (kirmizi orumcek hastaligi ) daha sayilacak cok handikapi olan bir bitki..
Ben pes ettim, elimdeki Sunshine blue her sarti tolere ediyor. (10 ph i degil tabii ki )
O da yasayacagi kadar yasasin,10-15 meyva versin yeter diyorum.
sevgiler, her sey gonlunuzce olsun..
İnanın cok güzel bu bitki ile uğraşması.Ben tüm sırlarını ögrendim :) pes etmeyin.Sonbahardaki renkleri için bile yetiştirilebilir.30 a yakın var.Zonguldak ta çok güzelde meyve veriyolar.İçlerinde en güzel olanı ise Chandler cinsi.
İnanın cok güzel bu bitki ile uğraşması.Ben tüm sırlarını ögrendim :) pes etmeyin.Sonbahardaki renkleri için bile yetiştirilebilir.30 a yakın var.Zonguldak ta çok güzelde meyve veriyolar.İçlerinde en güzel olanı ise Chandler cinsi.
Sayın jurge, bir süre evin içinde yetiştirilebilir mi yani en fazla ne kadar büyüyor?birde fidan olarak nereden alabilirim nette satan bildiğiniz yer var mı?en güzel olanı Chandler cinsi demişsiniz meyveleri mi değişik?
Sn Ritulan evde büyür ancak ormal bir çiçek gibi tabi..Türlerin bir çogu Konya sıcagına dayanamaz.Zira tam güneş istiyor büyüme döneminde.Bitki bence T.C de sadece Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişebilir.Tabi Akdeniz e uyumlu türler hariç.Chandler meyveleri en iri tür diyebilirm.50 kuruş kadar irileşebiliyor..Aroması da cok hoş.Bluecrop da süper lezzetli..Asitli seviyosanız Brigitta tavsiyem olur.Bitki 2 mt kadar boylanabiliyor.Topragını severse bolca dip sürgün verir.İnternet sitelerinde satılan yerler var.Ancak bir isimini veremeyecegim bi firma yaban mersini yerine murt gönderiyor..Ona dikkat edin derim.Aslında bu bitkiyi yetiştirmek çok kolay.Havadar asidik bir toprak,sülfatlı gübreleme birde kirecsiz su..
yaban mersini brigitta-duke-blugold-nelson gibi çeşitleri var hangisini tavsiye edersiniz ve en uygun nereden temin edebilirim.
2 veya 3 tane balkon için düşündüm olur mu?kendine verimli mi?
Sn Ocakta türlerin bazıları kendine verimli,diğerlerinde ise arı ile tozlama.Balkonda vs yetişir..Önemli olan ph oranını stabil tutabilmek..gübrelemesini bitkiyi öldürmeden yapabilmek..,topragın havadar kalmasını sağlamak..sonuç olarak çokk nazlı bir bitki.
Bu sene sert odun çeliklerinden köklendirme deneyeceğim..Gecen yıl yumuşak odun çeliklerinden en iyi köklenme mayıs sonu alıp çam kabugu ortamına diktiklerimde gercekleşti..Zira ABD de de çam kabugunda köklendiriyorlar.Bu sefer toz hormonda kullanacagım.Deneyimlerime göre en cabuk ve kolay köklenen cins Nelson.
Selahattin Yılmaz
26-02-2015, 11:14
Arkadaşlar Yıldız Toprak Tv den yayınlanan Yaban Mersini reklamı arkadaşlarıma ait bir Tarım Ajansınındır, İhlas haber ajansından yayınlanmasına da Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla benim yönlendirdiğim Veteriner Hekim Ahmet Kahrıman aracı olması etkili oldu ve Tv kanalları da dahil tüm medyada yayınlandı. Bursa ve civarında hatta tüm Türkiye de Yaban Mersini yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına elimden geldiğince çalışacağım.
Yaban Mersinini Bursa ve civarında 7 yıllık farklı çeşitlerle yapılan çeşit denemeleriyle iyi adapte olan çeşitlerin gözlenmesiyle bir çeşit havuzu oluşmuştur.
Bilindiği gibi eskiden de forum üzerinden özellikle saksıda olabilen Sunshine blue çeşidi için çalışmalarımız vardı, ancak hayallerimizi iflas eden bir doku kültürü laboratuvarı damızlık bitkimizi de batırmasıyla :) durdurmuştu. Süreçte boş da durmadık.
Yaban Mersini yetiştiriciliği yapılacak toprakta kesinlikle kireç olmaması gerekiyor aksi halde pH kontrol edilemiyor. Kireç yoksa kükürtleme işlemi ile pH'ı düşürüp fidanı dikebiliyoruz. Malçlama ile nem kontrolü sağlıyoruz, güzel bir sulama suyu kaynağından damlama sulama sistemi de kurulursa değme canına.
Bahçe kuracaklar için alım garantili yetiştiricilik modeli de önerebiliyorum, alıcısı hazır. İlk yatırım maliyeti biraz yüksek ancak 3-5. yıldan itibaren bakımınıza göre güzel getirisi olabiliyor. Bahçesinde bir kaç kişi içinse zaten fantastik ve şifalı bir meyve.
Eğer yüklü miktarda talep olursa forum üzerinden bir Yaban Mersini satış organizasyonu yapabilirim (Faturalı Sertifikalı 3 yaşlı fidan) üstelik perakende satış fiyatı üzerinden piyasanın altında fiyatlarla.
Blueberry bitkisi çokk nazlı..ortamı olursa azgınca büyüyen bir bitki.Ben ph kontrolunü kısmen yapıyorum..Kestane topragına dere kumu karıştırıp diktim.Sulama suyu ise çogunlukla yağmur suyu..olmadığı zamanlarda dağdan gelen bir su kaynagına ph düşürücü sıvı ekliyorum.Fidanlar 5 yaşındalar, sağlıklılar her senede düzenli verimleri var,çünkü donda pek etkilenen meyve değil.Şehir Zonguldak..
hanifickm
01-03-2015, 17:50
gittigidiyor'da 5 tane 1 yaşında bluecrop 25 tl... bence çok iyi... ilgilenen arkadaşlar bi baksın bence
hanifickm
05-03-2015, 10:51
fotoğraf yükleme işini pek beceremedim.boyutu düşüreyim derken kalite baya düştü. balkondaki nelson, bluegold, jubile, brigitta çeşitlerini ve gittigidiyordan aldığım 1 yaşındaki minik yaban mersinlerini de daha sonra kaliteli foto yükleme işini becerdiğimde yükleyecem inşallah..(belki de paintten yapmaya çalıştığım için kalite çok düşük oldu)
Saglıklı görünüyolar..Yağmur suyu ile sulayın.Sülfat formunda azot verin..
Birde compo firmasının orman gülleri için ürettiği bi torf var..ph ideal yabanmersinleri için.Denedim çok iyi gelişiyor bu torfta.İçine birazcık dere kumu karıştırılınca ideal yetişme ortamı oluşuyor..
hanifickm
06-03-2015, 08:54
hindistan cevizi torfu , perlit, bahçe toprağı, solucan gübresi var karışımımda. az miktarda da hümik asit... üzerini de çam ibresi ve çam kabuğuylu malçladım. sadece yağmur suyuyla suladım. hatta zaman zaman biriktirdiğim yağmur suyuna bi miktar limon suyu sıkıp öyle suladım topraktaki asitliğe pek emin olamadığım için.şu an tomurcuklanma iyi gidiyor. dipten sürgün vermeye başladı bazıları. heralde toprağı sevmiş olmalılar diye düşünüyorum
hanifickm
06-03-2015, 10:32
539522
fotoları güncelleyeyim dedim, bu duke.
hanifickm
06-03-2015, 10:34
539523
bluegold
hanifickm
06-03-2015, 10:36
539524
nelson
hanifickm
06-03-2015, 10:39
539525
brigitta
hanifickm
06-03-2015, 10:40
539526
jubile
hanifickm
06-03-2015, 10:41
539527
bluecrop
hanifickm
06-03-2015, 10:43
539528
bizim jubile daha tomurcuk vermedi ama dipten sürgün veriyor
hanifickm
06-03-2015, 10:44
539529
539530
bunlar da yavru blocroplar
hanifickm
06-03-2015, 10:46
çok kalabalık etmemişimdir inşallah :)
Ph kontrolu yapmadıysanız işiniz zor..Limonsuyu gibi garip yöntemler denemeyin fosforik asit suyun ph düşürür hemde fosfor verir bitkiye.Piyasada 0,5 lt ph down isimli ürünlerden var.Full güneş gören bir yerde olmalılar,kök bogazlarınıda kapatmayın..
hanifickm
06-03-2015, 14:21
Ph kontrolu yapmadıysanız işiniz zor..Limonsuyu gibi garip yöntemler denemeyin fosforik asit suyun ph düşürür hemde fosfor verir bitkiye.Piyasada 0,5 lt ph down isimli ürünlerden var.Full güneş gören bir yerde olmalılar,kök bogazlarınıda kapatmayın..
Eyvallah tesekkur ederim. Limon suyu veya sirkenin zarari mi olur ? Yoksa ph seviyesini tutturmak zor olur diye mi tavsiye etmiyosunuz ?
hanifickm
06-03-2015, 14:30
Bir de solucan gubresi ve humik asit kullaniyorum, zarari olur mu ph yonunden ?
Limon suyu vs nedir ki :) amac sudaki kireci yok etmek.bunun içinde fosforik asit kullanılır.1 lt ph 7.2 olan suya 3 damlası yetio.ph suyun tansiyonu gibidir.bunu alkali yapan şey içindeki kirectir..yaban mersinin kökleri kirecten ölüyor...ph yüksek su bi süre sonra topragın ph yükseltiyor..solucan gübresiyle felan ugrasmayın orman gülü topragına 1/3 oranında perlit veya dere kumu karıştırıp dik.mükemmel büyüyecekler.aşı sulama yapma cünkü uykudalar hala..3 gün aşırı su içinde kalıncada ölüyor kökler..köklerin ölmemesi için hava almaları gerek bunu saglayan seyde dere kumu,perşit vs malzemedir..cam kabugu çürüdükçe asitlendirir topragı.benimkiler çiçege dönmek üzereler :) çelikten köklenenlerde gayet saglıklı..
hanifickm
07-03-2015, 17:58
Limon suyu vs nedir ki :) amac sudaki kireci yok etmek.bunun içinde fosforik asit kullanılır.1 lt ph 7.2 olan suya 3 damlası yetio.ph suyun tansiyonu gibidir.bunu alkali yapan şey içindeki kirectir..yaban mersinin kökleri kirecten ölüyor...ph yüksek su bi süre sonra topragın ph yükseltiyor..solucan gübresiyle felan ugrasmayın orman gülü topragına 1/3 oranında perlit veya dere kumu karıştırıp dik.mükemmel büyüyecekler.aşı sulama yapma cünkü uykudalar hala..3 gün aşırı su içinde kalıncada ölüyor kökler..köklerin ölmemesi için hava almaları gerek bunu saglayan seyde dere kumu,perşit vs malzemedir..cam kabugu çürüdükçe asitlendirir topragı.benimkiler çiçege dönmek üzereler :) çelikten köklenenlerde gayet saglıklı..
üstad, fotolarını çekip yollar mısın zahmet olmazsa? bir de türlerini belirtirsen çok sevinirim. bahar geldi sayfa hareketlensin biraz :)
hanifickm
08-03-2015, 11:13
internetten amonyum sülfat siparişi verdim ilerleyen zamanlarda ihtiyacım olabilir diye(kargo dahil 10 tl ). ayrıca 1 litre de fosforik asit siparişi verdim sulama yaparken kullanmak üzere(kargo dahil 17tl). bir de sabah ormana gittim çürümüş çam ve meşe yaprağı topladım baya. çürümüş olan yaprakların altındaki humustan da poşete doldurdum. bu yaprak ve humus karışımıyla malç yaptım.çam kabuğundan ince bi malç vardı önceden, şimdi bi kat daha oldu. iyi de oldu sanki.. bi de yağmur yağsa süper olacak can suyu gibi :)
Benimkiler 5 yasında bahceye dikili..Brigitta ,duke,chandler,bluegold,nelson.,bluecrop,deniseblu e bendekiler.En güzel aramolı olan bluecrop-chandler-brigitta.bugun göztası verdim erken çiçek açmasınlar die.Resim çiçek açınca artık.1 çuval amanyum sülfat 50 tl civarıdır.Diplerine yakın gübre vermeyin...
Fosforik asit tehlikelidir..Suya fazla koyarsanız cok asidik olur su bu yüzden ölebilir bitki.en güzeli ph kagıdı ile ölcüm yapmak ve baska bi ölcüm cihazıyla..
hanifickm
09-03-2015, 18:15
Dun ebay dan siparis verdim ph olcme cihazini. 1aya kadar elime gececegi yaziyor . 10 tl ye mal oldu. Turkiyede 30liradan basliyor. Sag salim elime ulasirsa nasil bisey oldugunu paylasirim burda.
Jurge ustad, fosforik asidi 1 lt su icin kac damla yapmamiz gerek ph 5 olmasi icin. Sulama suyunda ph5 yeterli midir yoksa 4e kadar dusurnek mi gerekir ?
Suyun ph derecesine göre degişir.ama 3/4 damla yeter 5 için.kirecsiz kaynak suyu için 2 damlası da yetio.Suyun içindeki klor da köklere zarar veriyor.bim ler de öz kaynak su var..ph kendinden düşük.bu yaz nasip olursa agustosta trabzon yaylalarını gezicem.yer gök bataklık yaban mersini.bence bu kültüre alınan türlerden daha güzel tadı var..gübre olarak orman gülü gübreleri var bauhauslarda onlar her türlü ihtiyacını karsılıo bitkinin.
hanifickm
11-03-2015, 18:08
Amonyum sulfat hakkinda pek cok kisi bitkileri yaktigindan bahsediyor. Ben de kendime guvenemedim iade ettim amonyum sulfati :/ solucan gubresiyle bakalim nasil olacak...
Üstad yakan gübre sülfat diil nitrat formundaki azottur.sebebide nitrat formundakinde kireç oluşudur.Ligarba köklerinin başkıca düşmanı kireçtir.1 günde ölebilir bitki nitratlı gübre yüzünden.Ybanmersinine üre veya sülfat formundaki azot verilir nitratlı ASLA :)
Amonyum sülfatı bitkinin köküne yakın vermemek gerekiyor.Verdikten sonra sulamakta gerek..Zira azot buharlaşır.Buharlaşma esnasındada yaprakları yakabilir.Ligarba gübreyi cok seven bi bitki degil zaten.Ph düşük tam organik gübreler veya piyasadaki ormangülü gübreleri verilebilir.Ben her ikisini de yapıyorum.İsos gübre diye bi firma vardı Çaykarada çalışırken bulabiliyordum.Ph düşürülmüş süper organik bir gübreydi..
Lonicera
01-04-2015, 13:58
Nihayet meyvesini göreceğiz bir aksilik olmazsa. Geçen yıl da böyle çiçeklenmişti ama meyve tutumu olmadı. Bu yıl compo' nun asitsever bitki gübresini kullandım. Bakalım sonuç ne olacak göreceğiz.
hanifickm
03-04-2015, 00:02
Nihayet meyvesini göreceğiz bir aksilik olmazsa. Geçen yıl da böyle çiçeklenmişti ama meyve tutumu olmadı. Bu yıl compo' nun asitsever bitki gübresini kullandım. Bakalım sonuç ne olacak göreceğiz.
antalyada yaşıyosanız,
eğer yıl boyu yeterli soğuklamayı sağlayamazsanız çiçek açar ama meyve tutmaz.(tabi sıcak iklime uyumlu bir tür değilse)
Lonicera
03-04-2015, 05:56
antalyada yaşıyosanız,
eğer yıl boyu yeterli soğuklamayı sağlayamazsanız çiçek açar ama meyve tutmaz.(tabi sıcak iklime uyumlu bir tür değilse)
Likapalar İzmirde. Cinsleri bluecrop. İzmir bu yıl şimdiye kadar olmadığı kadar soğuk geçti. Bakalım sonuç olumlu olacak mı, göreceğiz.
Bitkilerinizi dışarıya güneş gören bir yerek koyun.Arılar dolaşsın üstlerinde..Muhtemelen tozlaşma sorunu var.Bir de ya gübrelemeden ya da havanın soguklugundan bitkilerinizin yapraklarında sorun var gibi..Verdiğiniz gübrede nitrat formunda azot var ise bitkileriniz ölür..Topragın ph yükselmiş olabilir.dikkat !!!
Çelikten,sonbaharda köklendirdiğim 4 adet nelson çeşiti var..Componun ormangülü topragı ile dere ince kumunu karıştırıp diktim.Mükemmel büyüyolar.Sadece amonyum sülfat veriyorum..Sulama suyuna da cok az saf mkp gübresi koyuyorum.Küçük bir bahcemde var 5-6 yaşındalar..Mükemmel çiçek var.Duke ler haziran başı şişmanlamaya ve morlaşmaya başlarlar :) ama tercihim chandler.50 kuruş kadar büyüyebiliyolar tat ise mükemmel.Yanlızca dolapta 3-4 saat dinlenmeleri gerek...
hanifickm
04-04-2015, 10:50
Çelikten,sonbaharda köklendirdiğim 4 adet nelson çeşiti var..Componun ormangülü topragı ile dere ince kumunu karıştırıp diktim.Mükemmel büyüyolar.Sadece amonyum sülfat veriyorum..Sulama suyuna da cok az saf mkp gübresi koyuyorum.Küçük bir bahcemde var 5-6 yaşındalar..Mükemmel çiçek var.Duke ler haziran başı şişmanlamaya ve morlaşmaya başlarlar :) ama tercihim chandler.50 kuruş kadar büyüyebiliyolar tat ise mükemmel.Yanlızca dolapta 3-4 saat dinlenmeleri gerek...
üstad, chandler bulamadım hiç bir yerde... senin chandler yeterince büyükse ağustos sonu bi çeliğini istiyorum :)
hanifickm
04-04-2015, 11:35
Likapalar İzmirde. Cinsleri bluecrop. İzmir bu yıl şimdiye kadar olmadığı kadar soğuk geçti. Bakalım sonuç olumlu olacak mı, göreceğiz.
inşallah tutar da meyvesini yersiniz :)
bluecroplar yılda en az 800 saat soğuklama almalılar.İzmirin bu şartları sağlaması zor gözüküyor. İzmir şartlarına daha uygun olan jubilee, oneal, sharp blue ve sunshine blue türlerini bulabilirseniz çok güzel verim alabilirsiniz
hanifickm
04-04-2015, 12:22
544731
544732
üstteki duke, alttaki bluecrop.
duke nin çiçekleri daha büyük.
elimdekilerden en erkenciler bunlar. bluegold ve nelson da çiçekleniyor yavaş yavaş. ama jubile ve brigitta çok ağır gelişiyorlar, daha yeni göz patlatıyolar. baya geççiler.
Duke/bluecrop/brigitta/nelson şeklindedir olgunlaşma sırası..erkenci çesit duke dir sıralamadaki.digerleri orta ve orta gecci çeşitlerdir.zaten o yüzden duke nin aroması zayıftır.
athena -asena
17-04-2015, 19:57
Yaban mersini çiçeklenmeye başlamış.
erdinc2333
24-04-2015, 22:09
ücreti ne kadar
aydemiraydın
01-05-2015, 12:47
ücreti ne kadar
bana çiçekçi adedini 20 liradan getirdi . fakat istediğim yaban mersini olduğundan kuşkuluyum. meyvesini bekleyeceğiz artık. bu işi uzman şekilde yapan firmalarda büyüklüğüne göre 20-35 lira arasında. en iyisi çeşidi belli disiplinli firmalardan almak.
sayanora3
16-05-2015, 22:51
Merhabalar,
Bir sorum olacaktı. İstanbul/Beykoz da kendi bahçeme blueberry fidanı ekmek istiyorum.
Hangi çeşidi bu iklim için uygun olur acaba ?
Teşekkürler
Sayın sayanora3, öncelikle forumumuza hoşgeldiniz. Bu konu oldukça aktif, bilgisi olan üyelerimizden cevap gelecektir. Bu arada eğer henüz incelemediyseniz uzun da olsa önceki mesajlara bakmanızı tavsiye ederim. İlk mesajlarda genel bilgiler ve sonrasında aktarılan tecrübelerfaydalı olacaktır.
Artemisya
17-05-2015, 01:38
Merhabalar herkese,
Epeydir siteyi okumama rağmen yeni üye olabildim. Yaban mersini fidanı almayı düşünüyordum bir süre önce fakat araya zaman girdi ve bende öğrendiğim birçok bilgiyi unutmakla birlikte hevesimi de biraz yitirdim sanıyordum ki bugün yeniden bir hevese kapıldım ve soluğu burada aldım :) Ankara'da yaşadığım için yetiştirmenin zor olduğunu biliyorum. Hele ki bu ayda fidan almam ne kadar doğru olur acaba? Sanıyorum yaban mersini soğuk seven bir bitkiydi.. yanlış hatırlamıyorsam. Tohumdan yaban mersini yetiştirmek ne kadar mantıklı? Yetiştiren var mı? Ben genelde tohumdan yetiştirmeyi daha çok seviyorum belki daha zahmetli ve sabır istiyor fakat daha keyifli diye düşünüyorum..
Heyecanla bekliyorum cevaplarınızı...
Konu 49 sayfalık yazışmalar içeriyor...
Merhaba Arkadaşlar,
Blueberry yetiştiriciliğinde çoğaltma yumuşak ve sert odun çelikleri ile yapılmakta.Tohumdan yetiştirmek çok zaman alıyor (Böyle bir denemem olmuştu)
Bu kadar sayfayı nasıl okuyayım diyenler için:
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
"Arama" Nasıl Yapılır? (Forum genelinde ya da bir konu içinde) (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/19355.htm)
Lonicera
21-05-2015, 14:33
İnşallah bu yıl meyvesinin tadına bakmak nasip olur.
Artemisya
21-05-2015, 14:45
İnşallah bu yıl meyvesinin tadına bakmak nasip olur.
Merhaba Lonicera, fidan olarak mı aldınız? İnşallah tadarsınız çok güzel, cinsi ne acaba?
Lonicera
21-05-2015, 14:50
Evet Sn Artemisya, fidan olarak almıştım. Bendeki 3.yılları olacak. Cinsi bluecrop. İyi dilekleriniz için teşekkürler.
hanifickm
21-05-2015, 17:18
Evet Sn Artemisya, fidan olarak almıştım. Bendeki 3.yılları olacak. Cinsi bluecrop. İyi dilekleriniz için teşekkürler.
Masallah cok guzel buyutmussunuz. Meyveleri de guzel gozukuyor. İzmir sartlarinda cok iyi bakmissiniz anlasilan.. Ne tür bakim yapiyorsunuz(suyu, topragi vs) ?
Lonicera
21-05-2015, 17:43
Daha önce en az 7-8 fidanı tarumar ettikten sonra bir şeyler öğrenebildim:)) Öncelikle bu tüm bitkiler için geçerli öyle gözünün içine bakıp durmamak lazımmış. Kendi haline bırakmak en güzeli. Tabii kendi haline bırakırken fazlaca titizlenmemekten bahsediyorum.
Kendi çıkardığım sonuçları kısaca bahsedeyim. Bir kere kesinlikle şebeke suyu kullanılmamalı. Ben neredeyse gün aşırı kireç ve klor içermeyen suyu likapa da dahil pek çok bitkime üstten püskürtüyorum. Doğal ortamında üstlerine sıklıkla yağmur yağıyor bu bitkinin. Sıcak havalarda sulamasını 2 günde bir yapıyorum. Vermiş olduğum su biriktirdiğim yağmur suyu. Bitince hazır market suyu. Sulamayı da daldırma şeklinde uyguluyorum, yani tam doyuyor suya.
Likapaların saksı harcında toprak yok. Sadece cocopeat ve bir çay bardağı kadar eski çiftlik gübresi. Likapa saksı harcının çok süzek olması mühim. Ayda bir kere de compo' nun asit sever bitki gübresinden veriyorum o kadar.
Likapa direkt güneşi sevmesine rağmen İzmir güneşi malum, canına okur. O sebepten yarı gölge yerde duruyorlar. Daha önceleri neler yapmadım ki. Çam ibreleri, demir sülfatlar, kükürt vb. Nihayet ilk defa likapa benim elimde can vermeden 3.yılını doldurmak üzere:)))
Compo nun orman gülü topragına birazcık köpük karıştırın hepsi bu kadar.Zaten içerisinde az miktarda gübrede var.Sonrasında ise piyasada satılan orman gülü gübrelerinden azotu nitrat formunda OLMAYAN lardan verilebilir.örnk proseeds.koçtaş ve tekzen lerde mevcut.Bu gübreden az az yeteri miktarda da amonyum sülfat..Sulama suyu mutlaka kireçsiz tuzsuz olmalı.Ayrıca topragın iyi bir süzek gibi calışması gerekiyor,yoksa aşırı sulu ortamda 2-3 gün içinde kökler boguluyor.Deneyimlerime göre nelson çelikten en kolay köklenebilen cinsi.Çelikler temmuz sonuna doğru alındı.
Ankara için en uygun çeşidi nedir ne önerirsiniz. Birde bunu internette nereden sipariş edebiliriz.
Ankaranın sıcagına sadece akdeniz iklimine uygun çeşitler dayanabilir..Ama ben bu çeşitleri T.C satan bi yer göremedim.yaban mersini fidanı diye ararsanız bir çok firma var satan.Hepsi de saksılıdır.Ank ikiliminde malesef nem de cok az yaz aylarında.yetiştirmeniz için çok çaba sarfetmeniz gerekir.Uygun toprak bulsanız bile bir süre sonra ph sorunları ve yapraklarda güneşten dolayı yanmalar başlar.
pegasus34
23-05-2015, 14:04
tüm topiğe selamlar
bilecikte 1000 mt rakımda 10 dönüm arazim var ve doğrusu likapa sanırım yabanmersinide çokça denildiğinden hatta karayemişde diyenler var insanın kafası karışıyor,sormak istediğim şu likapa nın ticari olarak en verimlisi ve lezzetlisi hangi türüdür ve yeni başlamayı düşünen birine gereksiz zaman kaybetmemesi için adım adım ne tavsiye edersiniz
yardımlarınız için teşekkür ederim
aydemiraydın
23-05-2015, 16:11
tüm topiğe selamlar
bilecikte 1000 mt rakımda 10 dönüm arazim var ve doğrusu likapa sanırım yabanmersinide çokça denildiğinden hatta karayemişde diyenler var insanın kafası karışıyor,sormak istediğim şu likapa nın ticari olarak en verimlisi ve lezzetlisi hangi türüdür ve yeni başlamayı düşünen birine gereksiz zaman kaybetmemesi için adım adım ne tavsiye edersiniz
yardımlarınız için teşekkür ederim
karayemiş değil maviyemiş denir.
Bence hiç bulaşmayın yaban mersinine.chandler cinsi ceviz dikin derim o araziye.
pegasus34
25-05-2015, 15:02
Bence hiç bulaşmayın yaban mersinine.chandler cinsi ceviz dikin derim o araziye.
cevizle uğraşan tanıdığım var oda cevize bulaşma diyor,yabanmersini pek tanıyan yok az üretim olduğundan ticari potansiyeli yüksek görünüyor,tecrübeli üreticiler bilgilerini paylaşırsa memnun olurum
Sn pegasus domates yetiştirmek kadar kolay değil bu bitkiyi yetiştirmek.Hüseyin Çelik hoca duayen bluebeery konusunda.Danışmanlık yaptıgı firmalarla temasa geçebilirsiniz.
GothiCat
27-05-2015, 06:02
Tohumdan yetiştirmek çok zaman alır denmiş,ne kadar zaman mesela? Tohumu yemişten alabiliyoruz değil mi? Gözümü kararttım dikeceğim ama hiç denemedim daha,anca yedim :)) O yemek için aldıklarımdan bir daha ki sefere diksem çıkar mı ki?
athena -asena
27-05-2015, 10:50
Bahçeden yaban mersini meyve tutumu gene az olmuş
Sn Asena cok güzeller maşallah..Bende meyve tutumu cok iyi.Alaplıda bahçem.
Bahçeden yaban mersini meyve tutumu gene az olmuş
Benim ağacımı görseniz şükredersiniz :) her grupta 2 ya da 3 meyve oluştu bazılarında hiç oluşmadı. kış aylarında fidanlıktan almıştım.
Bahçeden yaban mersini meyve tutumu gene az olmuş
Maşallah gelişmesi iyi görünüyor,kaç senedir uğraşıyorum,gelişmiyorlar bu sene toprağını,değiştirdim,çoğunu saksılara aldım bakalım,gelişeceklermi,şimdilik iyiler.
GothiCat
27-05-2015, 15:53
vehbi bey bende saksıda yetiştirmek istiyorum.Yemiş kısmını gömsem çıkar mı? **** nasıl tohum alabilirim?
Lonicera
27-05-2015, 17:17
Hey maaşallah. Biz eklediğimiz resimleri kaldırsak mı acaba?:p ''Taş yerinde ağırdır'' diye boşa söylenmemiş. Bitki hiç yabancılık çekmiyor anlaşılan Düzce' de. Afiyetle tüketirsiniz inşallah.
Zonguldak ta benim blueberryler..tabi iklim önemli ama tecrübe daha önemli.Çelikten evde çogaltmayıda başardım :) tadı inanın müthiş..
athena -asena
27-05-2015, 19:48
Arkadaşlar ben ektiğim günden beri hiç bakım budama yapmadım kendi halinde gelişiyor tabi 2 sene üst üste inekler yemeseydi şimdi nasıl olurlardı tahmin bile edemiyorum.
GothiCat
28-05-2015, 00:40
Kimse yetiştirmese anlayacağım da herkes yetiştirmiş,fotoğraf ekleyip sohbete devam etmek de neyin nesidir? Güya bilgi paylaşımı için açılmış bir site forumu ama kimse lütfedip de bir yazayım ben nasıl yetiştirdim demiyor.İnanılmaz doğrusu......
Simyacılık yapmıyoruz.Forumda 50 sayfa olmuş sayfanın en başında nasıl yetiştirildiği güzelce anlatılmış...
Lonicera
28-05-2015, 05:30
Kimse yetiştirmese anlayacağım da herkes yetiştirmiş,fotoğraf ekleyip sohbete devam etmek de neyin nesidir? Güya bilgi paylaşımı için açılmış bir site forumu ama kimse lütfedip de bir yazayım ben nasıl yetiştirdim demiyor.İnanılmaz doğrusu......
Siz de bir lütfedip biraz okuma zahmetine katlansanız tüm bilgi ve tecrübelere ulaşacaksınız. Sadece benim aktarmış olduğum deneyim bir arka sayfada. Tohumdan yetiştiriciliği soruyorsunuz, bizlerin bu konuda tecrübesi yok. Olsa yanıtını alırdınız, kimse bilgilerini kendine saklamaz bu forumda merak etmeyin.
Yesilnefes
28-05-2015, 09:38
Şimdi başlıyorum söylediğiniz konuyu okumaya, en baştan dikkatlice yapmaya çalışacağım. Emeğinize sağlık.
Kimse yetiştirmese anlayacağım da herkes yetiştirmiş,fotoğraf ekleyip sohbete devam etmek de neyin nesidir? Güya bilgi paylaşımı için açılmış bir site forumu ama kimse lütfedip de bir yazayım ben nasıl yetiştirdim demiyor.İnanılmaz doğrusu......
Sayın GothiCat yetiştirimesi zahmetli asitli toprakları seviyor, güneşi fazla
görürse yetişirilmesi ve büyümesi yavaşlıyor hatta kurur bile bol nemli hava ve yarı orman altı ortamlarda gayet sağlıklı büyüyen bir bitki .Yabanilerini ormanlardan çıkartıp diktiğimiz fidanlar bile genelde hepsi kurudular . Tohumdan yetiştirlmeside zahmetli orman altı toprağı bulman gerekiyor ve asitli orman toprağı genelde bu topraklar karadeniz için geçerli.
Geçen hafta nelsonlardan çelik aldım..köklencek gibi duruyolar.Ay cok önemli köklenme için.en yogun köklenme temmuz ortalarında alınanlarda gercekleşti daha önce..
GothiCat
28-05-2015, 19:18
Tohumdan yetiştirmek çok zaman alır denmiş,ne kadar zaman mesela? Tohumu yemişten alabiliyoruz değil mi? Gözümü kararttım dikeceğim ama hiç denemedim daha,anca yedim :)) O yemek için aldıklarımdan bir daha ki sefere diksem çıkar mı ki?
Önceki sayfada da şöyle bir sorum olmuştu ama cevap alamamıştım.Önceki sayfada ben anlattım diyenlere söylüyorum;hiç merak etmeyin ben de önceki sayfaları okudum,soruma yeterli yanıtı bulamadım sorumu sordum,yanıt alamadım yine sordum,yine yanıt yerine paylaşımlar devam ettiğinden o mesajı yazdım.Fazla bilgi göz çıkarmaz."Ben şu şekilde yetiştirdim" diye izah etmek de zor bir iş değildir,başkaları da yararlanır ileride.
GothiCat
28-05-2015, 19:22
Sayın GothiCat yetiştirimesi zahmetli asitli toprakları seviyor, güneşi fazla
görürse yetişirilmesi ve büyümesi yavaşlıyor hatta kurur bile bol nemli hava ve yarı orman altı ortamlarda gayet sağlıklı büyüyen bir bitki .Yabanilerini ormanlardan çıkartıp diktiğimiz fidanlar bile genelde hepsi kurudular . Tohumdan yetiştirlmeside zahmetli orman altı toprağı bulman gerekiyor ve asitli orman toprağı genelde bu topraklar karadeniz için geçerli.
Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.Tohum satan yabancı sitelerden birinde bol güneş ister diye anlatılıyor.Eğer sizin anlattığınız şekildeyse bitki istekleri sanıyorum ki İzmir'de yetiştirmek çok zorlu,hatta imkansız bir hal alacaktır.Toprak sorunu çözülebilir ama iklim isteği pek uygun değil sanki :I
Lonicera
28-05-2015, 20:05
Önceki sayfada da şöyle bir sorum olmuştu ama cevap alamamıştım.Önceki sayfada ben anlattım diyenlere söylüyorum;hiç merak etmeyin ben de önceki sayfaları okudum,soruma yeterli yanıtı bulamadım sorumu sordum,yanıt alamadım yine sordum,yine yanıt yerine paylaşımlar devam ettiğinden o mesajı yazdım.Fazla bilgi göz çıkarmaz."Ben şu şekilde yetiştirdim" diye izah etmek de zor bir iş değildir,başkaları da yararlanır ileride.
Israrla aynı şeyi söylemeye devam ediyorsunuz. Fazla bilgi göz çıkarmaz elbet ama aynı bilgi ve deneyimleri temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp her soru sorana da ortaya sürmek de çok anlamlı olmayacaktır. Bahsettiğiniz bilgi veya deneyim yeni ise amenna.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum. Diğer forumları bilmem ama bu forumda gerek bilgiler gerekse deneyimler tamamıyla gönüllülük esasına göre paylaşılmaktadır. Hiç kimse herhangi bir bilgi vermeye, bir deneyimini paylaşmaya, sorulan soruları cevaplamaya mecbur değildir. Emin olun ki tohumdan deneyimi olan bir üyemiz sorunuzu görmüş olsa mutlaka yanıtlardı.
Hatta bu gönüllülük işi o derece ilerlemiştir ki ücretsiz tohum veya fide paylaşımlarını bu çapta başkaca forumlarda bulamazsınız. Siz veya herhangi bir üyemiz aklına takılan bir soruyu gereken ve doğru başlıkta sorar. Soru cevabını bilen kişi veya kişiler bu soruya cevap verip vermemekte serbesttirler. Aynı soruları farklı yerlerde veya defalarca aynı yerde soruyor olmak size ne bir öncelik tanır ne de diğer üyelere cevaplamak gibi bir zorunluluk getirir.
Lonicera
28-05-2015, 21:22
Geçen hafta nelsonlardan çelik aldım..köklencek gibi duruyolar.Ay cok önemli köklenme için.en yogun köklenme temmuz ortalarında alınanlarda gercekleşti daha önce..
Hadi hayırlısı... Aldığınız çelikler odunsu mu yoksa yeşil uç aksamı mı? Ben de Ağustos gibi air-layering denen metodu denemeyi tasarlıyordum.
Ay hareketlerinin köklenmeye etkisini inanın yeni duyuyorum. Bir yaşıma daha girersem yakında klavyeye yazı yazacak takatim kalmayabilir, o sebeple şaşırmamış gibi daha önceden de biliyormuşum gibi yapayım en iyisi:))
GothiCat
29-05-2015, 00:24
Israrla aynı şeyi söylemeye devam ediyorsunuz. Fazla bilgi göz çıkarmaz elbet ama aynı bilgi ve deneyimleri temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp her soru sorana da ortaya sürmek de çok anlamlı olmayacaktır. Bahsettiğiniz bilgi veya deneyim yeni ise amenna.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum. Diğer forumları bilmem ama bu forumda gerek bilgiler gerekse deneyimler tamamıyla gönüllülük esasına göre paylaşılmaktadır. Hiç kimse herhangi bir bilgi vermeye, bir deneyimini paylaşmaya, sorulan soruları cevaplamaya mecbur değildir. Emin olun ki tohumdan deneyimi olan bir üyemiz sorunuzu görmüş olsa mutlaka yanıtlardı.
Hatta bu gönüllülük işi o derece ilerlemiştir ki ücretsiz tohum veya fide paylaşımlarını bu çapta başkaca forumlarda bulamazsınız. Siz veya herhangi bir üyemiz aklına takılan bir soruyu gereken ve doğru başlıkta sorar. Soru cevabını bilen kişi veya kişiler bu soruya cevap verip vermemekte serbesttirler. Aynı soruları farklı yerlerde veya defalarca aynı yerde soruyor olmak size ne bir öncelik tanır ne de diğer üyelere cevaplamak gibi bir zorunluluk getirir.
Bu konuya topu topu iki kere soru sormuşken neymiş o ısrarla konuştuğum aynı şey çok merak ettim? Temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp aynı cevapları vermekten bunalmış olabilirsiniz,doğaldır çünkü 50 sayfa olmuş.Gelgelelim site kurallarını ve site dokusunu gayet iyi biliyorum,serzenişim de bundandır.Ayrıca benim de kimsenin ceremesini çekmek gibi bir yükümlülüğüm yok.Ben bir soru sordum cevap alamadım,net bir bilgi geçmiş sayfalarda da bulamadım ve diğer sitelerdeki bilgilerle de çeliştiği için emin olmak adına yineledim.Siz çelikten yetiştirmiş olabilirsiniz,cevabı bilmiyor olabilirsiniz ama tohumdan yetiştiren birisi **** yemişi diken birisi muhakkak vardır diye düşünmüştüm.Ayrıca sizin de dediğiniz gibi kimseye cevap vermek zorunda da değilsiniz.Olabilir,siz sıkılmışsınızdır,o zaman kabalaşmak yahut kişileri siteden soğutmak yerine elbette susma hakkınızı kullanabilirsiniz.Mutlaka yardım etmek isteyen başka bir arkadaşımız çıkacaktır."Aynı soruları farklı yerlerde veya defalarca aynı yerde soruyor olmak size ne bir öncelik tanır ne de diğer üyelere cevaplamak gibi bir zorunluluk getirir." demişsiniz,bu da neden sorumu yalnızca bu konu başlığında sorduğumun nedenidir.Beni başka bir üye ile mi karıştırıyorsunuz bilemiyorum ama yapmadığım yanlışlar ile suçlanmaktan nefret ederim (herkes gibi).Polemik olmaması ve sizin uzatma merakınızı tatmin etmemek adına konu takibini bırakıyorum.Böylece bilgi alacak ve bilgi verecek arkadaşları da engellememiş oluruz. Bu saçma konuşma için de diğer arkadaşlardan özür dilerim,kolay gelsin.
Lonicera
29-05-2015, 05:11
Şimdi bu yazınıza da yazılacak çok şeyler var ama sizinle bu konuda hem fikir olup daha fazla uzatmayı -aslında çok meraklı da olsam- ben de düşünmüyorum.
Çelikler yarı odunsu.Çam kabugu talaşında 3 hafta gibi bir sürede kökleniyor.Tabi direkt güneş ışığı almadan, yapraklara bolca mistleme yaparsanız.Yeni sürgünlerin 2 ci flashları çıkarma zamanı en uygun zaman gibi görünüyor.Aya dair bir şey duymadım :)
Lonicera
29-05-2015, 07:05
Ay derken ben tepemizdekini düşündüm iyi mi:)))) Ne alakaysa.
Aslında köklenme süresi fazla da değilmiş. Şu mistleme işi düşündürüyor beni. Her daim yanlarında olmak lazım gelecek ona da vakit yok. Denesem mi diye düşünüyorum ama sizinki gibi salkım saçak olmasa da yan dalların uçlarında tek tük meyvesi de var. Meyve olgunlaşması sanırım Temmuz ayında olur. O zaman denemekte sakınca olmaz herhalde. Bir dalına da air-layering uygulayıp test sonucunu görmüş oluruz.
Bendekiler saksıda olduğu için meyve büyüklüğü nohut iriliğinde oldu sanırım. Oysa bluecrop meyve iriliği ile de ünlenmiş bir tür. Seneye nasip olursa potasyum sülfat da vereyim bitkilere.
Evet potasyum sülfat istiolar..Sulama suyuna az az koyuyorum.Malesef T.C de uygun kompoze gübre yok.Of ta yanmış koyun gübresi veriolar.Buzdolabı poşetine köklendirme saksısını koyun.Böylece mistleme olyından kurtulmuş olursunuz...Ben bugün biraz üre vercem(46% azot) bolca yağmur yağdı.Meyvelerde şişmeye başladı :) yarın az daha resim göndereyim..
vehbi bey bende saksıda yetiştirmek istiyorum.Yemiş kısmını gömsem çıkar mı? **** nasıl tohum alabilirim?
Benim yetiştirmeye çalıştığım yaban mersinleri tohumdan değil,diğer arkadaşlarında dediği gibi fidan şeklinde çeşitli yerlerden aldıklarım,toprağın ph'ı 4veya 5 olması gerekiyor normal toprağımızın ph'ı 7,8 çivarında saksılara düşük ph lı torf toprak karışımı ile deniyorum şimdiye kadar en az 30 tane kurudu bir kaç ay önce çoğunu saksılara aldım resim yüklemeye çalışırım,fakat şimdilik gelişmeleri iyi istanbulda belediyenin ağaç aş de, Alibeyköy fidanlığında bolca var fiyat olarakda gayet uygun.
Vehbi Bey ph ve sulama suyundaki kireç yüzünden kuruyolardır..Compo firmasının ormangülü toprağına dikin..toprağa az da perlit ekleyin.yagmur suyu ile sularsanız gayet iyi gelişeceklerine eminim.Gübreyi de sülfat veya üre formunda veriniz.Gölge degil full güneşe koyunuz bitkileri.Fidanlığın fiyatı gerçekten uygun.
Sn jurge tam olarak söylediğiniz şekilde bir çoğu kurudu componun orman gülü toprağına baktım bir kaç tanesini deniyeceğim,saksıya aldıklarımıda compo orman gülü toprağına benzer sab gartengold torfunun ph ayarlaması yapılarak perlit, torf,cocopit ve toprak karışımına diktim,sulama yağmur suyu ile kuyu suyu ile yapıyorum, gelişmeleri iyi olmazsa yakında kaynak suyu var kireçsiz,oradan 5 lt pet su şişeleri ile sulamayı düşünüyorum,fotoğraf makinemde sorun oldu,telefonla çektiğim resimleri siteye yükleyemiyorum.
athena -asena
29-05-2015, 20:07
Vehbi bey alibeyköy fidanlığında fiyatlar nedir acaba?
Üstad componun topragına az perlit harici hiç bir şey karıştırma..cünkü ph 4,5/5 olarak ayarlı..hepsi bu.cok su da vermeyin cünkü kökler fazla suda kurur.ama kökler topragı sarınca cok sulayınca sorun olmuyor.torf suyu cok tutuyor.perliti koyma sebebimiz köklerin hava alması için..perlit yerine köpük taneleride kullanılabilir.
Alibeyköy fidanlığında 3 çeşit blueberry var. Fiyatlar 16tl.
16 tl miş.ama türlerini söyleyemedi bayan.kasa da tekmiş :)
Jurge teşekkürler. Compo toprağını direk kullanacağım,biraz perlit ilave edeceğim,saksılarımın tabanına pomza koyuyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.