Bağlan

View Full Version : Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

denizakvaryumu
20-11-2007, 14:35
Geldikleri yer daha soğuk olduğu için sizde dışarda da dursalar daha sıcak bir ortam olduğu için tomurcuklanma olduğu anlaşılıyor...Bu durumda hepsi soğuktan donacak, bahara aynı gözlerden yaprak oluşumu olur mu ? bilmiyorum.

fkilimci
21-11-2007, 06:47
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler arkadaşlar. Bu benim için üzücü bir durum. Neyse, artık kısmet diyeceğim, başka çarem kalmadı.

doğa aşığı
21-11-2007, 12:29
Sn denizakvaryumu bir önceki mantar toplama konusunda bahsettiğim doğal ortamda yetişen yüksek boylularından geçen yıl sonbaharda kestiğim dallardan amatörce çelikleme yapıp torf içerisine daldırdım.Ama maalesef köklenmediler.Kökleriyle beraber koparıp diktiğim erişkinler ise her nedense kurudular. Çeliklerin nasıl köklendirileceği, çeliklerin ne zaman ,nasıl yapılacağı konusunda bilgisi olanlar bilgi verirse minnettar kalırım.sanırım benim gibi amatörce bu işlere merak salanların tümü de benim duygularımı paylaşacaktır.

denizakvaryumu
21-11-2007, 13:33
Forumdan Sn.Selahattin Yılmaz likapa çeliklerinden üretim yapmak istemişti ama sanırım sonuç alamadı.
Yani likapanın çelikten üretilmesi zor.
Bu konuda Selahattin Bey den bilgi alırsanız çok iyi olur.

fkilimci
29-11-2007, 12:35
Ben trabzon'da Yusuf Ustaoğlu'ndan aldım bu fideleri. Benimkiler anaçmış, meyve vermiş geçtiğimiz yaz. 25 liraya aldım tanesini.
Aralık ayında yeni fideler gelecekmiş. Sanırım onlar 15 lira civarında olacaklar.

fkilimci
29-11-2007, 12:49
Bir de Rize'de Sarol Tarım diye bir şirkette varmış. Siz şanslısınız yani. Adresi: Engindere mah. YSE Sk. Rize
Oradan da öğrenebilirsiniz.

fkilimci
07-12-2007, 11:17
Yusuf Beyin elindeki fidan çeşitleri şunlar:
1)Blue crop-----------------(20-25cm)
2)Darrow---------------------(15-20cm)
3)Patriot----------------------(15-20cm)
4)Jersey----------------------(15-20cm)
5)Duke------------------------(15-20cm)

Ödemeyi havaleyle yapıyorum.

yeşilkedi
08-12-2007, 21:58
TOZKÖY LİKAPA ŞENLİĞİ
YERİ VE TARİHİ : İkizdere - 19-20 Ağustos
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Tozköy Muhtarlığı
TEL : (464) 446 51 06

Likapa yani blue berry severlerin dikkatine.Dünyada blueberry için şenlik düzenleyen başka ülke var mı :D

Ankara'lı arkadaşlar isterseniz 2008 yazında blue berry severler olarak şenliğe katılalım.!!!!

http://tozkoymahura.com/index.htm

n_turan
09-12-2007, 06:47
Bildiğim kadarıyla Amerika'da yapılıyor. Tozmahura'yı görmek ve likapa yemek için iyi bir fırsat.

Halit Togay
23-12-2007, 06:01
Migros'ta satılmaya başlandı .
Ancak fiatı birhayli fazla ve Migros yetkilileri ve üreticiler henüz meyvenin Türkçe adına yakınlık göstermemişler.

Emre Albayrak
23-12-2007, 10:36
Likapa (Trabzon Çayı) Vaccinium arctostaphylos
İki çeneklidir, Fundagillerdendir (Ericaceae) ve Ayı Üzümü (Vaccinium) cinsindendir.

Kışın yaprağını döken, 2-3 metre boylanabilen bir çalıdır. Kafkasya'nın ve Türkiye'nin Karadeniz sahillerinde yetişir. En çok Bursa, Kocaeli, Trabzon ve Artvin'de rastlanır. Uzun yumurta biçimindeki yaprakları 3-10 cm boyundadır. Kenarları dişli, sivri uçludur. Üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü soluk ve tüylüdür. Yaprakları taze iken kurutularak çay gibi içilir.

6-8 cm çapındaki yuvarlak meyveler önceleri yeşil, olgunlukta siyaha yakın koyu kırmızıdır, yenir. Kısa salkımlar oluştururlar.

Yeşilimsi beyaz, üzeri pembe, çan biçimindeki çiçekler salkım halinde kurullar oluştururlar. Boyları 4-7 mm olup, çan içinde kalan erkek organları koyu sarıdır.

Emre Albayrak
23-12-2007, 10:39
Türkiyede aynı cinse ait olan Mavi Meyveli Ayı Üzümü (Vaccinium myrtillus) ve Siyah Meyveli Ayı Üzümü (Vaccinium uliginosum) de yetişmektedir.

Emre Albayrak
23-12-2007, 10:40
Sonbaharda yaprağı kızaran Siyah Meyveli Ayı Üzümü'dür. (Vaccinium uliginosum)

denizakvaryumu
23-12-2007, 21:38
Migros'ta satılmaya başlandı .
Ancak fiatı birhayli fazla ve Migros yetkilileri ve üreticiler henüz meyvenin Türkçe adına yakınlık göstermemişler.

KG fiyatı 69 YTL. inanılmaz bir fiyat.

n_turan
26-12-2007, 00:42
Fiyat aşağı yukarı Avrupa'daki market fiyatı. resimdeki paketin 5-7 YTL arasında oması gerekiyor. Umarım Rize'nin ürünleri de satılır da biraz rekabet olur.

denizakvaryumu
26-12-2007, 07:41
Karadenizde yerim olsa hiç beklemez maviyemiş işine girerdim...Çaydan , fındıktan , kividen çok fazla getirisi olacağı kesin.

Hele bir de hasat zamanı maviyemişin yararları ana haberlerde magazinsel olarak geçerse ürün yok satar :)

gurman
06-01-2008, 16:05
Forum yazan arkadaşlara yardımcı omak için bu fotoğrafı yükledim ben Trabzon Şalpazarı ilçesinden yazıyorum bizim yüksek kesimlerde yaylarda cok var gercek likapa toplamak isteyen eylül sonu ve ekim aylarında gelsinler istediği kadar toplayabilirler Faydalarına gelince yazılanlar gercekten cok doğru herkeze öneririm Resimde benim cocuk toplarken cekmiştik başka resim bulursan ilerde forum a eklerim

yildiz_22
09-01-2008, 19:43
bahçemdeki likapa

yildiz_22
09-01-2008, 20:05
merhaba arkadaşlar
ben forumda yeniyim bu yaz likapalarımın bahçemdeki durumlarını ekledim

Selçuk Örnek
09-01-2008, 20:44
Sayın Yıldız merhaba, likapalarınız gerçekten çok güzel. Bitkiler kaç yaşında ve türleri nedir?

lokmanbahçe
09-01-2008, 20:45
yıldız 22
mahsuru yoksa zonguldak'ın neresindensiniz acaba?

yildiz_22
09-01-2008, 21:21
Ereğli ilçesindeyim. Türleri patriot ve 3 yıllık.

lokmanbahçe
09-01-2008, 21:30
doğrusu görmek isterdim çok güzel görünüyorlar ama tam tersmişiz... ereğli-çaycuma

fkilimci
11-01-2008, 11:46
Merhaba yıldız 22, likapalarınız çok güzelmiş.
Acaba bakımlarını nasıl yapıyorsunuz? Çok sağlıklı duruyorlar da.
Ben de balkonumda saksılara birkaç tane diktim. Umarım onlar da böyle güzel olurlar yaza.

yildiz_22
13-01-2008, 17:15
merhaba fkilimci yabanilerinin bol bulunduğu yerden toprak taşıdım. o toprağa diktim. yaz boyunca da iki gün ara ile su verdim. herhanği bir gübre kullanmadım naturel olması açısından.

denizakvaryumu
18-01-2008, 19:43
http://www.directgardening.com/detail.asp?nav=hps&pid=3829

http://www.eburgess.com/prodnav.asp?cat_search=Blu&header=Fruits~and~Nuts~-~Blueberries

http://www.greatlakesnurseryco.com/product_info.php?products_id=263&osCsid=1e6198ac4703bcaf9e71cb0c31cf07af

Sn.pepino61
tophat blueberry (yaban mersini-likapa-maviyemiş-çay üzümü)
de getirme olanağınız var mı acaba?

Harun Parlak
22-01-2008, 21:25
Beykoz sırtlarında ve Sarıyer taraflarında bolca olan bu tür hangisidir Sarıyer taraflarındaki olanların çiçekleri 5-6 cm çapında oluyor.

tzanako
23-01-2008, 00:33
Zannedersem yabani formdaki yaban mersiniden bahsediyorsunuz.Marmara ve Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. latince adı Vaccinum Myrtillus kültür çeşitlerine göre
meyveleri ince vede tadıda ekşimsi oysakı bügün piyasada kültüre alınmış birçok çeşit bulunmakta bluecrop spartan duk darrow brigitta vb. fiatlar yaşa göre değişiyor.

tzanako
23-01-2008, 00:45
merhaba arkadaşlar elimde 3 yaşında bluecrop 10 adet mevcut fide çoğaltmayı düşünüyorum.bilgilendirirseniz sevinirim .paylaşalım başaralım...başaralım payalaşalım

sabah
23-01-2008, 16:13
Başlıktan toparladığıma göre likapa satıcıları:

Yusuf Ustaoğlu
http://pepino61.sitemynet.com/hobim/id3.htm

Sarol Tarım ve Tanıtım ltd. şti.
Engindere mah. YSE sok. Rize
0464 226 12 13
0533 430 80 99

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü-SAMSUN
0362.3121919/1132
http://maviyemislikapa.sitemynet.com...emis/index.htm

Mine flora
http://www.mineflora.com/product.asp...105&associate=

Demir Arboretum
http://www.demirarboretum.com/

Alara fidan
www.alarafidan.com.tr

Bauhaus

Praktiker

İstinye Park'ta adı yazılmamış bir yer

sabah
23-01-2008, 16:27
Bu ilkbahara dikim yapabilir miyim diye araştırıyorum, fırsat buldukça mesajları da okumaya çalışıyorum. Görülen o ki dikimden 6 ay önce hazırlık yapılmış olması benim takvimimi değiştiriyor.

Bu arada ben de aşağıdaki sorunun cevabını merak ediyorum.
..taşıma toprakla-torfla bahçede likapanın istediği ortamı küçük fidede sağlayabiliriz ama ya sonrası?

yolac
26-01-2008, 16:25
Arkadaşlar,
Bu likapa orijinal fideleri Amerika,Bulgaristan,Macaristan,Polonya,Hollanda'da n ithal ediliyormuş galiba.
İthal fidan satcılarını bilenlerin, paylaşması halinde çok memnun olacağım.

denizakvaryumu
31-01-2008, 20:20
http://hartmannsplantcompany.com/miva/merchant.mv?Screen=PROD&Product_Code=BB-R-8000-0040&Category_Code=BBJ-R&Store_Code=HPC

3 farklı blueberry tek fidanda...

denizakvaryumu
31-01-2008, 20:26
Bu ilkbahara dikim yapabilir miyim diye araştırıyorum, fırsat buldukça mesajları da okumaya çalışıyorum. Görülen o ki dikimden 6 ay önce hazırlık yapılmış olması benim takvimimi değiştiriyor.

Bu arada ben de aşağıdaki sorunun cevabını merak ediyorum.

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
..taşıma toprakla-torfla bahçede likapanın istediği ortamı küçük fidede sağlayabiliriz ama ya sonrası?

Sn.sabah
bu sorunun cevabı sanıyorum sn.n_turan vermişti...Likapanın kökleri derine inmediğinden taşıma torf-kurumuş çam yaprağı vs.ile blueberryler büyüseler bile istediği asidik ortam sağlanabiliyormuş.

yuko
21-02-2008, 09:19
ayşegül hanım ordaki çalı çilek meyveleri diğer arkadaşlardaki resimlerdeki kadar iri oluyor mu acaba. ben göreleliyim yazın bir keşfe çıkacağım ancak önca siz biraz bilgilendirirseniz memnun olurum.iyi günler.

fkilimci
06-03-2008, 14:06
Kasım gibi tomurcuklanan likapalarımın tomurcukları, havaların ısınmasının etkisiyle açılmaya başladı. İşin ilginci, bayağı da kar yediler, günlerce kar altında kaldılar ama şimdi canlanıyorlar. Soğuktan donup öleceklerini sanmıştım, neyse ki öyle olmadı. Çok sevinçliyim.

bluecrop
06-03-2008, 14:34
sn. fkilimci, Bendeki blueberrylerde tomurcuklarını erken açtı. Sanırım ilkbahar erken uyanmalarının nedeni saksıda olmaları soğuklanma ihtiyaçlarını karşılıyamamaları. Bu durum temennim o ki , ileriki günlerde olumsuz bir durum yaratmaz .

denizakvaryumu
06-03-2008, 15:11
Bendeki blue crop da yapraklandı, goldtraube 71 i küçük olduğundan donma tehlikesine karşı soğuklama yaptırmamıştım.Onun yaprakları yeni dökülüyor ama yeni yapraklar da veriyor.

yuko
15-03-2008, 13:29
ben de bir blue berry fidanı buldum.demir arberotum altunizade den aldım 25 ytl ye aldım. 3 yaşında. şu anda filiz vermeye başladı.çok merak ediyordum.inşallah meyvelerini yiyeceğiz ne zaman olur bilmiyorum.keşke imkanım olsa da memleketim giresundaki yerimizde yatiştirebilsem.ancak verim almak vakit istiyor.4 sene burdaki iş bırakılıp orda ne yapabilirim ki.neyse şimdilik elimizdeki fidanı bakıp en azından ilerde yaparız hayaliyle yaşayalım.bu forum a girdiğimden beri blu berry bir parçam oldu

denizakvaryumu
15-03-2008, 19:24
Sn.yuka
mavi yemişiniz çiçek açsa bile büyük bir ihtimalle kendine döllenen cins olmadığından meyve alamayacaksınız.

yuko
17-03-2008, 10:23
vacinnıum crombossıum cinsi imiş meyve verir dediler.olmazsa çiçek açmadan birde başka cins almaya çalışırım.teşekkürler.

Özcan2007
18-03-2008, 21:15
Likapa fidanını veya tohumunu nerden bulabilirim ?

yuko
19-03-2008, 07:59
Yusuf Ustaoğlu
http://pepino61.sitemynet.com/hobim/id3.htm
en uygun fidan şu anda bu adresten bulabilirsiniz.mail atın.birbirini dölleyen iki ayrı cins fidan alırsanız iyi olur.

bluecrop
19-03-2008, 19:03
vacinnıum crombossıum cinsi imiş meyve verir dediler.olmazsa çiçek açmadan birde başka cins almaya çalışırım.teşekkürler.

Kuzey orijinli yüksek çalı formlu yaban mersini (vaccinium corymbosum)
Bu türe giren yaban mersini çeşitleri kendine verimli olarak kabul edilmektedir. Ancak karşılıklı tozlanma ve döllenme için birkaç çeşidin birlikte dikilmesi ile
daha iri meyveler elde edilebilmektedir.
Kaynak:
Yaban mersini (likapa) yetiştiriciliği . Dç. Dr. Hüseyin ÇELİK

Sizin likapanız muhtemelen kendine verimli olacaktır.

yuko
20-03-2008, 08:38
teşekkürler ben de kitap almıştım orda öyle yazıyordu.bekleyip göreceğiz.sadece yaprak açıp büyüdüğünü görsek yeterli benim için.bir şeyler deneyip araştırıp hayatımızı dolduracağız.

mahon67
20-03-2008, 12:27
Merhaba arkadaşlar; bende iki adet patriot var. ( Yusuf Ustaoğlu'ndan aldım) patriot kendine verimli midir? Yoksa yanına başka bir tür de almam mı gerekir? Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

bluecrop
20-03-2008, 16:04
Merhaba arkadaşlar; bende iki adet patriot var. ( Yusuf Ustaoğlu'ndan aldım) patriot kendine verimli midir? Yoksa yanına başka bir tür de almam mı gerekir? Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

Merhaba sn mohan , patriot yaban mersini çeşidi , Vaccinium croymbosum( Kuzey orijinli yüksek çalı formlu yaban mersini) grubuna girer. Bu gruptaki diğer çeşitler gibi(bluecrop,darrow, brigitta,berkeley,blueray,bluegold,spartan,dixi ,toro v.b) kendine verimli olarak kabul edilmektedir. çoğu tek başına ve sık dikilerek yeterli meyve verirler . Karşılıklı dikimin ürün verimi ve meyve iriliğine olumlu katkı sağladığı değişik kaynaklarca bildirilmektedir.

Patriot yaban mersininin çeşidinin bazı özellikleri :
Olgunlaşma periyodu : erkenci
Verim potansiyeli : 4 üzerinden 2
Meyve iriliği : 4 üzerinden 3
Tad : 4 üzerinden 3
Kış soğuklarına dayanımı :4 üzerinden 4
Kaynak: - Dç.Dr. Hüseyin Çelik Yaban Mersini ( likapa yetiştiricilği),
-Vaccinium croymbosum( Kuzey orijinli yüksek çalı formlu yaban mersini)çeşitlerinin bazı özellikleri (Pritts ve Hancock , 1992)

bluecrop
20-03-2008, 16:49
Asıl teşekkürü , sn . Dç. Dr. Hüseyin ÇELİK ve Rize İkizdereli sn .Osman Yıldız gibi , son derece değerli ve ORAC sıralamasında 2. sırada yer alan maviyemiş (likapa) meyvesini bizimle tanıştırdıkları için hak ediyorlar.
http://www.fruitrich.com/images/oracchart.gif

n_turan
22-03-2008, 20:36
Sonunda Ankara Bauhaus'a Bluecrop, Patriot ve Goldtraube da geldi. Bugün herbirinden ikişer adet aldım. 2 litrelik saksılarda 3 yıllık bitkiler gelmiş. Her bir bitki için 40 litrelik torf alırsanız (Gardol torflardan Açelya için olanlardan) toprak asitliği konusunda sorun yaşamazsınız.

denizakvaryumu
22-03-2008, 21:20
Sn n turan merhaba,

Bauhausdaki Patriotların üzerinde çiçek tomurcukları bile vardı ...

n_turan
23-03-2008, 18:08
Evet hepsinin üzerinde çiçekleri var.
Ya dün fark etmemişim, ya da bugün gelmişler, bir de Berkeley çeşidini getirmişler. Bir adet de ondan aldım. Sonradan okuduğuma göre en büyük meyveyi veren çeşitmiş. Onu da deneyelim bakalım.

Geçen yıl diktiğim maviyemişler henüz uyanıyorlar. Çok fazla bir çiçek ve yaprak gözü geliştirmemişler. Sanıyorum bir hafta sonra harekete geçecekler.

Oğuzhan
24-03-2008, 08:06
Fiyatlar hakkında da bilgi verirmisiniz.?

denizakvaryumu
24-03-2008, 09:00
17 Ytl

yuko
24-03-2008, 09:22
istanbul kavacık migrosta 125 gr 19 ytl ye satışa sunulmuş.tabi ki almak pek akıllı işi gelmedi.

fkilimci
24-03-2008, 10:18
Beylikdüzü Bauhaus'ta da berkeley ve patriot vardı. Evde 2 adet patriot'um olduğu için ben de berkeley aldım. Demek en büyük meyve berkeley'inmiş. Akşam iş çıkışı bir tane daha mı alsam acaba:))

yuko
28-03-2008, 08:30
blue berry fidanım çok güzel bir gelişim içine girdi.küçük yaprakları çıkıyor ve her gün büyüyorlar.

denizakvaryumu
28-03-2008, 08:33
Saksıda mı?

yuko
28-03-2008, 10:01
hayır bahçeye diktim

some_at
28-03-2008, 10:41
Sayın Duman;
Hataylı biri olarak hambiles'i bilmemem imkansız.
Hambelis başlığının açılma vakti gelmedi mi?

egome
30-03-2008, 15:03
Saksıda 2. senesi olan Likapa (Patriot) çiçek açıyor.;)

bluecrop
31-03-2008, 20:36
Selam
Havalardaki ani soğumalara dikkat ilkbahar geç donları emeklerimizi boşa çıkarmaz inşallah . Benim blueberryler erkenci olmamasına rağmen 40 lt lik büyük boy saksıda olmaları , erken gelen bahara kanıp 15 gün önce çiçek açmalarına neden oldu:(. İlkbahar geç donlarından korunmanın en etkili yolu ise minisprik ( yağmurlama ) sistemleridir.

yuko
01-04-2008, 09:30
benim fidanımda da biraz çiçeklenme başladı bazı dallarında da yapraklar açıyor.çok güzel olacağa banziyor.sizinkiler gibi.

husnu35
01-04-2008, 09:43
iyi günler. Likapa (yaban Mersini) bikisini yeni duydum ve bayağı ilgimi çekti burada yazılanlara baktım arkadaşlar bayağı güzel bilgiler vermişler herkese öncelikle paylaştıkları bilgilerinden dolayı teşekkür ederim. bir kamu kurumunda çalışmama rağmen fidancılıkla iç içeyim. Fidan üretim memleketi olan İzmir Ödemiş Bademli kasabasındanım. Likapa üretimi konusunda birşeyler yapmaya çalışacağım. 8tabiki burada verilen bilgiler ışığında)

Oğuzhan
01-04-2008, 18:32
Sonunda bir likapa sahibi oldum.Yusuf Bey 'den aldım.Tomurcuklu.

denizakvaryumu
01-04-2008, 18:41
Haydi hayırlısı, saksıda blueberry yetiştirenler çoğalıyor, bakalım meyveleri de görebilecekmiyiz?

bluecrop
01-04-2008, 19:58
Bu da blueberry brigitta çeşidinin dip sürgününden ayırma sonucu elde edilen yeni briggittam sanırım saksıda yetiştirmek için iyi bir formu var. Ne dersin Denizakvaryumu?

denizakvaryumu
02-04-2008, 08:10
Evet çok güzel , bu sene meyve vermese bile seneye meyvelerini görürüz inşallah.

bluecrop
02-04-2008, 10:08
Bu yıl vejetatif gelişimi iyi olması açısından çiçek tomurcuklarını silkeleyerek döktüm. seneyede aynı işlemi yapmam gerekiyor. Birde ilkbaharda bitki uyanmaya başlamadan önce budama yapmak gerekir ki güçlü dallar ve yeni dip sürgünleri oluşsun.Meyve kalıtesi açısından bu uygulamalara bitkinin ileriki dönemlerinde periyodik olarak devam etmek gerekiyor .
Saksıya ekimden sonraki ilk iki yıl budama ve çiçek seyreltmesi yapılmış bu yıl meyveye yatan bluecrop-darrow- brigitta çeşidi blueberrilerim.

bluecrop
11-04-2008, 14:53
Henüz olgunlaşmasalar da, bu yıl blueberry açısından verimli bir yıl olacağını şimdi den söyleyebiliriz.

denizakvaryumu
11-04-2008, 15:10
Evet likapanın saksıda olduğuna dair güzel bir kanıt.

ceray_
11-04-2008, 20:04
*** arkadaşlar siteye maviyemişle ilgili bir araştırma için girmiştim yorumlarınıza bir göz gezdirdim..benimde ilgi alanıma giriyor.yetiştiriciliğini yapmayı düşünüyorum.Bu arada likapa ve yabanmersini dediğiniz meyvenin orjinal adı maviyemiştir.Bu ismi veren hoca şuan benim hocamdır.bi de copur sanırım maviyemiş tohumu sormuşsun..bildiğim kadarıyla doku kültürüyle çoğaltılıyor..herkese hayırlı sohbetler..

cagatayyucel
12-04-2008, 16:13
Ben bu sene Rize'den 21 adet (her türden 3 tane) blueberry aldım. Sanırım mart başında tarlaya diktim, fakat toprak analizi yaptırmadım. 50 cm eninde 50 cm derinliğinde bir koridor kazdım ve buraya diktim, bu çukuru da 2 senelik inek zibili ile doldurdum. benim fideler 4 yaşında fakat 3-4 tanesi meyve tuttu, tutanlarda da 5'er tane meyve var.
Yusuf ustaoğlu'nun blueberrylerini gördüm daha 20cm boyundalar ama üzerlerinde bir sürü meyve var.
Bunun sebebi ne olabilir acaba?

bluecrop
12-04-2008, 18:38
Ben bu sene Rize'den 21 adet (her türden 3 tane) blueberry aldım. Sanırım mart başında tarlaya diktim, fakat toprak analizi yaptırmadım. 50 cm eninde 50 cm derinliğinde bir koridor kazdım ve buraya diktim, bu çukuru da 2 senelik inek zibili ile doldurdum. benim fideler 4 yaşında fakat 3-4 tanesi meyve tuttu, tutanlarda da 5'er tane meyve var.
Yusuf ustaoğlu'nun blueberrylerini gördüm daha 20cm boyundalar ama üzerlerinde bir sürü meyve var.
Bunun sebebi ne olabilir acaba?

sn çağatayyucel
Üretim saksısında ve tüplerde gereğinden fazla kalan blueberryler besin ortamı yetersizliği ile vejetatif gelişimde yavaşlamayla birlikte erken yaşlanma ve erken verime yatma gibi belirtiler gösterirler .sanırım 20 cm boyundaki bitkiler bu yüzden meyveye yatmış.
Sizin blueberryler her nekadar 3 yaşında olsalar da bu yıl yeni dikilmelerinden dolayı kök ve dal gelişmine (vejetatif ) ağırlık vermek gibi bir süreç içerisine girdikleri kanısındayım. Bitkilerde sağlıklı bir vejetatif gelişme için dikimden sonraki ilk iki yıl oluşan çiçekler koparmak gerekir. Size tavsiyem toprak ph ının 4.0-5.5 arasıda olmasını sağlayacak önlemleri alarak yılık budamalarınızı yapmanız . Gübre verirken yılda 3 kez azar azar uygulamanız.
Bol verimli blueberryler 34503

cagatayyucel
12-04-2008, 21:27
teşekkürler bluecrop
benim fidelerin üzerindeki sürgünler yaklaşık 20 ile 30 cm ve çok iştahlı görünüyorlar. Patriotlardan aldığım deneme amaçlı iki adet IBA ile yaptığım çelikler hâlâ yaşıyorlar onların da sürgünü yaklaşık 7cm oldu.

bluecrop
12-04-2008, 22:13
teşekkürler bluecrop
benim fidelerin üzerindeki sürgünler yaklaşık 20 ile 30 cm ve çok iştahlı görünüyorlar. Patriotlardan aldığım deneme amaçlı iki adet IBA ile yaptığım çelikler hâlâ yaşıyorlar onların da sürgünü yaklaşık 7cm oldu.

Sanırım çelikler için henüz erken ikinci flaşları görmek gerekiyor. patriot çelikleri nispeten kolay köklenen blueberry grubunda 7 cm flaşlar sağlıklı olduklarını kanıtlıyor.
kolay gelsin.

fkilimci
14-04-2008, 11:35
Bu bluegold'um...
34714

fkilimci
14-04-2008, 11:38
Bu da berkeley...

34715

bluecrop
21-04-2008, 18:22
Birigitta çeşidi bluberry nin bazı avantajlı özelliklerini paylaşmak isterim. Dik ve güçlü gelişme gösteren bitki, dikimden sonraki yıllar periyodik olarak bol dip sürgünleri veriyor. Bol dip sürgünleri yan daldan ayırma ile çoğaltma metodu için önemli bir avantaj

Sanırım uyguladığım metod air layering (havayi köklendirme) ve yandal ayırma metodlarının koalisyonu.
önce gerekli malzeme (köklendirme hormonu, torf, fırça keskin bir bıçak v.s)

35277

Köklenmesini istediğim dalı seçiyorum. Ben seçimi yaparken ana bitkinin merkezinden uzak kenardaki ve kışın şekil budaması yapmayı düşündüğüm sürgünleri seçiyorum.

35283

Küçük bir kürek yardımıyla köklendireceğim sürgünün ana dalla birleştiği noktaya kadar çukur açıp

35279

Sürgünün ana dalla birleştiği noktada sürgünün kabuğunu 1 cm genişliğinde (bilezik alma metodu) çıkartıyorum.

35280

İba ile hormon uygulaması yapıp.

35281

bluecrop
21-04-2008, 18:39
Açtığım çukuru asit oranı yüksek (ph 4-5) torf ile kapatıyorum.

35284
sıksık nem kontrolu yaparak ortamı nemli tutmak gerekiyor.

Bir yıl kadar bekledikten sonra sonuç;
(ayırma işleminin fotoğrafını ekleyemedim çünkü 1 ay önce ayırmayı yapmıştım ve fotoğraf imkanım yoktu.bu yüzden temsili bir anlatım oldu.)

35285

Köklenen genç bitkiyi ana bitkiden ayırdıktan sonra sera gibi kapalı bir ortamda bir süre bekletmek ve nemini kontrol etmek gerekiyor.

35286

Bu arada ana bitki veriminden hiç birşey kaybetmiyor.

35287
35288
Brigitta ,bluecrop ve darrow çelikle çoğaltılması güç çeşitler olması çoğaltma için bu metodu önemli kılıyor kanısındayım. bu metodu aynı anda 5-6 sürgüne uygulayabilmek mümkün.

arisoy
29-04-2008, 12:15
selamlar
likapanın meyve ve yapraklarını ayrı ayrı ekstrakte ederek damar açıcı ve standardize bir ekstre hazırlamak istiyorum. 1 kg civarında yaprakla işe başlayabilirim. Nereden temin edebilirim. Aradığım tür vac. mytillus. Y.Doç.Dr. Kadir Arısoy

denizakvaryumu
29-04-2008, 12:24
Sn.Hocam hoş geldiniz.

Ekstre hazırlamanızın nedeni nedir?

Bu bitkinin damar açıcı etkisi var mıdır? Yoksa kolestrolu düşürmek için mi?

deniz-kızı
04-05-2008, 13:24
Ben de rizeliyim.Doğu karadenizde bunun gibi pek çok yemiş yetiişiyor.

egome
25-05-2008, 12:07
Hasat zamanı başlıyor..

Selçuk Örnek
27-05-2008, 21:31
Bunlar da benim maviyemişlerim. Northland en iyi uyum sağlayanı. Berkeley de gayet iyi gelişim gösterdi. Bu fidanlar 2. yaşında, fidanları 1 yıllık çelik olarak Rize'deki Sarol fidancılıktan almıştım. Ayrıca geçtiğimiz kış ABD'den açık kök getirttiğim 6 maviyemişin hepsi de tutmuş gözüküyor. Resimde görüldüğü üzere bir kaç tane meyve vermelerine de izin verdim.

Maviyemişleri ektiğim toprağın ph'ını ancak kükürt ilave ederek düşürebildim. Şu anda 4-5,5 arası. Toprağın üzerindede bir keresteciden aldığım talaşla toprak örtüsü (malç) yaptım. Ayrıca bahçeden çıkan çim kırpıklarını da malç olarak kullanıyorum. Geçen yazdan tecrübem; sıcak günlerde en az 2 günde bir su istiyor. Aksi halde büyümesi çok yavaşlıyor.

Meyveler hafif renk değiştirmeye başladı ama henüz olgunlaşmadı. Büyük bir heyecanla beklemeye devam.

bluecrop
06-06-2008, 14:42
40 lt lik saksıda yetiştirilen blueberrylerin meyveleri;

-39804

-39805

-39806

-39807

bluecrop
06-06-2008, 14:58
Teşekkür ederim
Birigitta ve Bluecrop çeşitlerinin bitki gelişimi mükemmel ,dik ve verimi yüksek olmasına rağmen hafif keskin ,mayhoş bir tadı var.

Darrow çeşidi taze tüketim için biçilmiş kaftan tad mükemmel birde meyveler oldukça iri diğerlerine göre bitki gelişimi yavaş ve yarı bodur olduğundan verim biraz düşük.

Patriot erkenci olması sanırım geç ilkbahar soğuklarından etkilendi.(Henüz böcek ve arı çalışması yokken çiçeklerini döktü). Bu yüzden olsa gerek, bol çiçek vermesine rağmen meyve tutumu seyrek......

n_turan
06-06-2008, 19:43
Sn Bluecrop görüntülerden anlıyoruz ki Artvin bu bitki için harika bir iklime sahip. Ankara'da henüz hiçbir meyveye ben düşmedi.

bluecrop
06-06-2008, 21:58
Sanırım bu konuda şanslıyız, doğu karadeniz yaban mersininin doğal ekolojisinde bulunuyor, yıllarca doğu karadeniz insanı yıllık yağış miktarının fazlalığından söylenip durdu. Bol yağışın kıymeti son yıllarda anlaşılmaya başladı. bol yağışların toprak ph ının 4,5-5,5 arasında olmasında katkısı büyük, bu ph değerleri kivi ,likapa gibi değerli bitkilere uygun toprak tipini sunuyor.

şenol dalkıran
08-06-2008, 10:58
Herkese merhaba,ben orta okul yıllarında tanıştım likapa ile,yaylaya gittiğimizde toplayıp yiyorduk.Şimdi bunun sağlığa ne kadar yararlı olduğunu öğrenince ilgim daha da arttı.Geçenlerde yayaladan daha yaprakları açmamış bir kaç kökü toprağı ile beraber söküp bir kovaya diktim,yapraklarını açtı ve çiçeklenmeye başladı.

Alttaki 3 resim,fidançıdan aldığım ithal likabalar var,ama etiketleri yoktu veya düşmüşdü,bende 3 çeşit aldım.Bunların türlerinde yardımcı olabailacak varsa sevinirim.Bunlarda şimdilik saksıda ve balkonda duruyorlar.Meyvesi en büyük olan renk almaya başladı.Fidanların boyları 20 cm civarında.Bunların topraklarınıda yayladan getirdim

bluecrop
08-06-2008, 16:19
Nihayet o an geldi, çattı. ilk hasat günü rekoltesi tam 820 gram :)

40019
40020

Henüz olgunlaşan meyveler toplamın 1/10 u, ticari anlamda blueberry üretiminde konsantre olgunluğun meydana gelmesi arzu edilir.işçilik ve pazar açısından bu önemlidir.. Periyodik olgunlaşma dönemi uzun çeşitlerin ticari anlamda yetiştiricilği büyük çaplı üretimle yapılmalı kanısındayım.

Bir miktar taze tüketime ayrıldı . kalan 1/2 oranında suyla karıştırılarak meyve suyuna dönüştürüldü.

Buyrun ,40021 afiyet olsun

gulcinakcicek
11-06-2008, 13:54
Merhaba İstanbul'da Likapa yetiştiriciliği yapmaktayız.Eğer bilgi almak isterseniz irtibat numaramı vereyim bu numaradan bana ulaşabilirsiniz.
216 671 07 07-123
Gülçin Akçiçek

denizakvaryumu
11-06-2008, 17:39
Sunshine var mı?

AYVAZ
04-07-2008, 20:04
Merhaba Arkaşlar: öncelikle şunu Söylemek Isterimki Likapa ( Yaban Mersini ) Konusunda Detaylı Bilgisi Olanlardan Bilgi Sahibi Olmak Istiyorum.
Neden Derseniz, Iki Yıldır Ben Bu Işin Peşinde Koşturuyorum Ve Ilk Baharda 270 Kök Fidan Dikdim Içerisinde Sekiz Ceşit Fidan Var. Ve önceki Gün 800 Adet Daha Sipariş Verdim önümüzdeki Hafta Içinde Elime Ulaşmasını Bekliyorum. Onlarıda Dikdigimde Yaklaşık Beş Donüme Yakın Bir Arazıye Dikim YapmIş Olacam. Internet üzerinden Devamlı Takip Etmeme Ragmen Tam Manasıyla Tatmin Edici Birbilgilere Sahip Olduğumu Zannetmiyorum En Basıti Fidanları Dirbirinden Ayırt Edemiyorum. Bu ürünü Benden önce Dikmiş Meyvesini Almış Arkaşlarla Birebir Irtibata Geçip Hatda Yerinde Görmek Istiyorum. Ben Bütün Yatırımımı Bu Fidanlara Yaptım şimdiden Yardımlarınız Için Teşekkürler. Irtibat Kurmak Isteyenleriçin Tlf:05447115157

Emine Aktaş
05-07-2008, 19:34
Merhaba Arkaşlar: öncelikle şunu Söylemek Isterimki Likapa ( Yaban Mersini ) Konusunda Detaylı Bilgisi Olanlardan Bilgi Sahibi Olmak Istiyorum.
Neden Derseniz, Iki Yıldır Ben Bu Işin Peşinde Koşturuyorum Ve Ilk Baharda 270 Kök Fidan Dikdim Içerisinde Sekiz Ceşit Fidan Var. Ve önceki Gün 800 Adet Daha Sipariş Verdim önümüzdeki Hafta Içinde Elime Ulaşmasını Bekliyorum. Onlarıda Dikdigimde Yaklaşık Beş Donüme Yakın Bir Arazıye Dikim YapmIş Olacam. Internet üzerinden Devamlı Takip Etmeme Ragmen Tam Manasıyla Tatmin Edici Birbilgilere Sahip Olduğumu Zannetmiyorum En Basıti Fidanları Dirbirinden Ayırt Edemiyorum. Bu ürünü Benden önce Dikmiş Meyvesini Almış Arkaşlarla Birebir Irtibata Geçip Hatda Yerinde Görmek Istiyorum. Ben Bütün Yatırımımı Bu Fidanlara Yaptım şimdiden Yardımlarınız Için Teşekkürler. Irtibat Kurmak Isteyenleriçin Tlf:05447115157

Sn.AYVAZ;Bahçenizi tahsis etmeden önce,bulunduğunuz yerdeki tarım müdürlüklerinden fiili yardım isteyiniz.Kullanacağınız fidanların türü,dikim şekilleri hakkında yardım istemeniz halinde,bulunduğunuz yerdeki tarım müdürlüklerindeki ,mühendis arkadaşlar fiili yardımda bulunacaktır.
Likapa Türleri

--------------------------------------------------------------------------------
Kadife Yapraklı Yaban Mersini Vaccinium myrtilloides Michx.) Yaprak ve gövdesinde, tüy içermesiyle diğer türlerden ayrılır. Yaprak kenarları düz olup diş içermezler. Ormanlık alanlarda yaygındır. Çok kısa sürede, çok fazla miktarda sürgün ve dal oluşturan bu yaban mersini türü, çok bol ürün verir.

Yer Yaban Mersini : (Vaccinium boreale Hall& Alders) Çok fazla dallanabilen bir türdür. Genelde toprak altında büyümesini sürdürür. Denize doğru burun gibi uzanmış açık alanlarda bol miktarda bulunur.

Adi, Kısa Boylu Mersin: (Vaccinium angustifolium Ait.) Yabani olarak bilinir, çalıları kısa, yaprakları ise cilallanmış gibi çok parlaktır. Yapraklar düz ve kenarları dişlidir. Yaprakların ucunda küçük bir beze taşırlar. Terk edilmiş alanlardaki kuru otların üzerinde gelişirve böyle olanlarda yaygın olark görülürler.

Kısa Çalı Formlu Siyah Yaban Mersini: (Vaccinium angustifolium nigrum Wood-Boivin) Yapraklar mavi yeşil renkte iken, meyveleri parlak siyah renktedir. Mera ve doğal ortamlarda yetişir. Sürekli yakılan ortamlarda yaban mersini'nin artış oranı çok daha hızlı olmaktadır.

Yüksek Çalı Formlu Yaban Mersini: Günümüzde ticari oarak yetiştirilen ve melezlemeleri yapılan yüzlerce çeşidi olan yüksek çalı formlu yaban mersini bulunmaktadır. Bunlar arasında, Kuzey orjinli (Vaccinium corymbosum L.) ve Güney Orijinli (Vaccinium corymbosum, Vaccinium darrowi Camp. ve Vaccinium ashei) melezleri gibi farklı iki grup yer almaktadır.

Yüksek çalı formu yabani mersinler dik büyüme gösterirler. Kışın yapraklarını dökerler. 2-5 metreye kadar boylanabilinirler. Ancak, kültüre alındıklarında 1-3 metre arasında boylanmalarına müsaade edilir. Yaprakları eliptik veya oval olup 7,5 cm uzunluğundadır. Alt yüzeyleri ince tüylü, kenarları düzdür.

Sürgünler -20C ile - 40C arasında zarar görürler. Meyveleri 1,5 - 2 gram ağırlığında olup; meyve rengi mavi-siyahtır. Kaliteli olan meyveleri taze tüketimden ziyade sanayi için uygundur. Meyve olgunluğu artıkça renkte matlaşma meydana gelir. Çiçeklenmeden 45-75 gün içinde meyveler olgunlaşır. Çiçekleri ters dönmüş semaver şeklinde olduğundan tozlanmada arılara ihtiyaç vardır.

Tavşangözlü Yaban Mersini: (Vaccinium ashei Reade) Dik ve kuvvetli büyüme gösterir. 10m boylanabilinir. ancak kültüre alındığında 1-3 m'ye budanmalıdır. Yaprakları küçük, oval veya eliptik olabilir. Meyveleri 1,2 ile 1,5 gram ağırlığında, mavi-siyah renkte, sert kabuklu ve fazla çekirdeklidir. Çiçek tomurcukları kış döneminde -24 C ile 30C'lere dayanabilir.

Meyvelerin raf ömrü diğerlerine göre daha uzundur. El ile hasat için bitki boyunun 80 cm'de olması tercih edilir. Meyveleri taze ve sanayilik olarak üretilebiliir. Meyveler matlaşmaz. Çiçeklerdeki taç yapraklar döküldükten sonra 90 gün içinde meyveler olgunlaşır. Tam olgunlukta toplansalarda bu durumu uzun süre muhafaza eder ve buruşmazlar.

AYVAZ
06-07-2008, 08:48
çok teşekkür ederim emine hanım vermiş olduğunuz bilgilerden dplayı. Ben zatan ilçe tarım mudürlüğünden yardım alıyorum bu konu da ama onlarda bu konuya yabancılar .ilkdefa bu yörede yetiştirmek üzere diktigimiz bu fidanlar hakkında tarım müdürlügündeki arkadaşlarda kulakdan dolma ve internet üzerinden bilgilerle yardımcı oluyorlar. Benim istedigim ise benden önce bu fidanlardan dikmiş şu anda ürün alıyor **** henüz almamış kişilerle birebir görüşüp bahçeyi yerinde inceleyip görmek istiyorum.

erenfidan
07-07-2008, 00:25
merhaba sayın Ayvaz
Sakarya ' da yaban mersini fidanı üretiyoruz, çok yakın olmamıza rağmen irtibat kuramamışız.
Burada yabanmersini bahçeleri kuruldu,yerinde görmek isterseniz bekleriz.
www.yabanmersini.net bize buradan ulaşabilirsiniz.
görüşmek üzere.

Oğuzhan
07-07-2008, 10:16
Sevgili erenfidan,
Meyve fidanı **** fidan satışı var mı?

Selçuk Örnek
10-07-2008, 21:03
merhaba sayın Ayvaz
Sakarya ' da yaban mersini fidanı üretiyoruz, çok yakın olmamıza rağmen irtibat kuramamışız.
Burada yabanmersini bahçeleri kuruldu,yerinde görmek isterseniz bekleriz.
www.yabanmersini.net bize buradan ulaşabilirsiniz.
görüşmek üzere.

Fidan cins ve fiyatları hakkında bilgi verebilir misiniz?

domatore
17-07-2008, 12:02

Merhaba,

Almış olduğunuz yaklasık 1000 adet kok fıdan kaca mal oldu acaba ?
bir de nerden temın ettiniz ?

***.

Lonicera
29-07-2008, 19:07
Almış olduğum patriot cinsi likapa fidanı neredeyse dımdızlak kaldı.Geldiğinde üzereinde 4 adet meyvesi vardı.Baharda dipten yepyeni bir sürgün verdi.Ancak havaların ısınması ile veya başka bir nedenden ötürü gelişimi çok yavaşladı.Bitki dalın birinden yeni bir uç veriyor,4-5 gün sonra buradan çıkan yapraklar kuruyup düşüyor.Yarı gölgeli bir yere taşıdım bende tenekesiyle beraber.Ancak herhangi bir gelişim görünmüyor.Konu hakkında önerisi olan bir arkadaş var mı acaba:(

Taurussian
30-07-2008, 15:53
Yeni üyeyim tüm arkadaşlara merhaba... Likapa yaprağının besin değeri varmıdır, Türkiye'de ya da dünyada ticari olarak pazar buluyormu acaba ?

Lonicera
15-08-2008, 14:12
Almış olduğum patriot cinsi likapa fidanı neredeyse dımdızlak kaldı.Geldiğinde üzereinde 4 adet meyvesi vardı.Baharda dipten yepyeni bir sürgün verdi.Ancak havaların ısınması ile veya başka bir nedenden ötürü gelişimi çok yavaşladı.Bitki dalın birinden yeni bir uç veriyor,4-5 gün sonra buradan çıkan yapraklar kuruyup düşüyor.Yarı gölgeli bir yere taşıdım bende tenekesiyle beraber.Ancak herhangi bir gelişim görünmüyor.Konu hakkında önerisi olan bir arkadaş var mı acaba:(

Yarı gölgeye taşıdığım likapa artık sizlere ömür:(.Tüm dalları kurudu ,tenekeden çıkarıp kök bölgesini inceledim,herhangi bir hastalık gözlemleyemedim.Sanırım izmir iklimi bu bitkiye çok da uygun değil.Kış sonu 2 fide daha alıp son bir deneme daha yapmayı düşünüyorum.

sasahin
20-08-2008, 23:00
"Soğuklama süresi 650-850 saat arasındadır"
Cümlesinde ki soğuklama ile kastedilen soğuk kaç derecenin altında başlar?

timsah gözyaşı
23-09-2008, 10:38
Rize’de Likapa,Trabzon’da Ligarba, Lifos veya Trabzon Üzümü, Rize
Pazar ilçesinde Kaskanaka, Rize Ardeşen İlçesinde Çera (Çela),
Artvin’de Morsivit veya Mahabak, Giresun’da Çalı Çiçeği, diğer
bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü olarak
isimlendirilen ve literatürümüze Yaban Mersini olarak giren bu üzümsü
meyve puslu veya parlak mavi rengi ile MAVİ ALTIN (blue gold) olarak
nitelendirilmektedir.

cagatayyucel
23-09-2008, 18:50
sayın lonicera ben de likapaları Osmaniyeye ekmiştim 21 tane aldım 7 türden 3 er adet. bunların içerisinde soğuğa dayanıklı olanlar kurudu chandler ve patriotlar hala yaşıyor, bu sene eğer yaşarlarsa yaylaya götüreceğim, gölgeleme yaptığım halde kurudular. anlaşılan bu bitki sıcak Akdeniz iklimine hiç uygun değil.

Lonicera
23-09-2008, 19:02
Sn cagatayyucel
Bence de Akdeniz iklimine uygun bir bitki değil.İzmir'de bu yaz havalar çıldırdı,bizler nefes almakta güçlük çektik,garip bitkilerimiz ne yapsın.Köşe bucak kaçırdım serin ve gölgeli yerlere ama nafile.Fakat çok güzel bir bitki olduğu için ben dayanamayıp Jersey çeşidinden 2 tane daha getirttim.Büyük ihtimal bunları da kaybedeceğim ama ne yapayım,hastalık işte.;)

cagatayyucel
23-09-2008, 20:49
bende de jersey vardı. ne yazık ki vardı. artık yok :) ama ben saksıdan toprağa almıştım.

Selçuk Örnek
24-09-2008, 21:59
sayın lonicera ben de likapaları Osmaniyeye ekmiştim 21 tane aldım 7 türden 3 er adet. bunların içerisinde soğuğa dayanıklı olanlar kurudu chandler ve patriotlar hala yaşıyor, bu sene eğer yaşarlarsa yaylaya götüreceğim, gölgeleme yaptığım halde kurudular. anlaşılan bu bitki sıcak Akdeniz iklimine hiç uygun değil.

Aslında sıcak iklimlerde yetişen y.mersini çeşitleri de var. "Southern highbush" diye geçiyor literatürde. Muhtelif çeşitleri hakkında bilgiyi http://www.fallcreeknursery.com/Nursery/VarietyChart/SouthernHighbush.htm burada bulabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgenin hangi iklim zonunda olduğu ise http://www.backyardgardener.com/zone/europe1zone.html bağlantısında mevcut.

Selçuk Örnek
24-09-2008, 22:02
"Soğuklama süresi 650-850 saat arasındadır"
Cümlesinde ki soğuklama ile kastedilen soğuk kaç derecenin altında başlar?

Merhaba, Soğuklanma 7C derecenin altında geçen süredir.

Selim-i Ahir
02-10-2008, 01:25
Merhaba;
Bu konu forumda daha önce gündeme geldiyse affola. Ama ben bulamadım.

Arkadaşlar bendeniz Doğu Karadeniz Bölgesinde, Trabzon'da yaşıyorum. Babadan kalan bir arazide doğuştan fındık üreticisiyim. Malumunuz fındığın maliyeti her geçen gün arttıkça akıbeti karanlıklaşıyor. Arazimin bir kısmında alternatif ürünler denemek istiyorum. Ahududu, Likapa gibi şeylerle...

Ahududundan yana bir sıkıntım yok. Fidesi ucuz fiyata ve kolayca bulunabiliyor.

Likapa'ya gelince;
Adına "Yaban Mersini", "Kuş Üzümü", "Ayı Üzümü" ya da yerel aksanla "Ligarba" denen bu meyvenin yabanisi arazimde bolca var. Ama kültür fidesi almaya kalktığımda dudağım uçukladı: Tek bir fidenin fiyatı 55 YTL. Bu durumda yaklaşık bir dönümlük arazi için bir servet harcamam gerekiyor ki o kadar zengin olsam tarım ürünlerine değil, süs bitkilerine eğilirdim.:)

Öğrenmek istediğim şey şu:
Arazimdeki yabani fide ve ağaçları alacağım bir ya da birkaç kültür fidesiyle aşılamam mümkün mü? Şayet mümkünse hangi aşılama yöntemi daha verimli olur?

Yardımcı olacak arkadaşlara yetiştireceğim ilk meyvelerden ziyafet çekeceğim. :)

Selam ve sevgilerimle.

Amazonn
03-11-2008, 16:19
1 hafta önce bende 25 adet yabani mersin fidesi aldım..
tek korkum antalyada yetişmesinin zor olması..
Benim için macera yeni başlıyor..:)

Amazonn
04-11-2008, 18:21
aldığım fidelerin yapraklarını yarı yarıya dükmüştü ama şimdi yeni yeni gözler oluştu sanırım filiz verecek ..kış şartlarına dayanırlarmı bilemiyorum..sanırım soğuk iklimden antalyaya gelince bitkiler şaşırdı:)

bu durum sadece bendemi ver yoksa diğer blue berrylerdede varmı.
blue berry yetiştiren arkadaşlardan yardım bekliyorum..

denizakvaryumu
05-11-2008, 07:24
1 hafta önce bende 25 adet yabani mersin fidesi aldım..
tek korkum antalyada yetişmesinin zor olması..
Benim için macera yeni başlıyor..:)

Sıcağa ve neme dayanıklı türden değilse verim almanız mümkün değil.

copur 09
05-11-2008, 09:11
Aydın bölgesinde yetiştiren arkadaş var mı? Sıcağa ve neme dayanıklı türler hangileridir?

erenfidan
06-11-2008, 00:23
Sevgili erenfidan,
Meyve fidanı **** fidan satışı var mı?

Yaban Mersini fidanları ilkbaharda satış boyuna gelecekler, sonbaharda burada kurulan bahçelerden taze meyve satışı da yapılmaya başlanacak.

önceki gün likapa bahçesinde çektiğim birkaç fotoğraf:
bahçe 1200 m yükseklikte bulunmaktadır.Sakarya Hendek ilçesi Dikmen köyündedir.
http://img262.imageshack.us/img262/3513/dikmenymbahceea5.jpg
bitkiler yurtdışından ithal getirilmiş olup 2. kışlarını göreceklerdir.
www.yabanmersini.net ten iletişim kurabiliriz.

ngunduz71
08-11-2008, 19:36
Merhaba,

yaban mersinlerinizin cinsi nedir?

AgacSevdalisi
14-11-2008, 18:42
selam arkadaşlar elinde kışa dayanıklı yaban mersini tohumu olan varmı?varsa gönderebilirmi acaba?

erenfidan
14-11-2008, 19:32
Earliblue, Patriot, Bluecrop, Chandler, Bluegold, Brigitta, Darrow çeşitleri ve bir kaç tane daha vardı ama listeye bakmam gerekiyor.

izmirden
14-11-2008, 19:49
ben de talibim yaban mersini tohumlarınıza.. tabii eğer var ise..

izmirden
14-11-2008, 19:51
buarada birşey sormak istiyorum yaban mersini ile likapa aynı değil diyen olmuş ben aynı sanıyordum ve sunshine blue diye bir meyve duydum likapaya çok benziyor ama o çok mu küçük.. ben hiç yaban mersini yemedim ama gördüğüm oldukça küçük ve mavi renkte bir meyve tanesiydi, frenk üzümünden az büyüktü boyutu.... onu arıyorum.. isterseniz resmini buraya ekleyebilirim...

izmirden
14-11-2008, 19:57
saksıda yetişen likapa farklı mıdır yoksa resimdeki likapa değil midir off kafam çok karıştı.. tüm forumu okudum sanırım bugün.... :(:(:eek::confused:

erenfidan
15-11-2008, 05:08
saksıda yetişen likapa farklı mıdır yoksa resimdeki likapa değil midir off kafam çok karıştı.. tüm forumu okudum sanırım bugün.... :(:(:eek::confused:
http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Atr%3Aofficial&q=Top+Hat+Dwarf+Blueberry+Plant+...&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara
http://wherethewildweedsgrow.blogspot.com/2008/04/gardening-with-kids.html

Botanical Name: Vaccinium x 'Top Hat'

Sun Exposure: Partial Shade/Full Sun

Height/Habit: 24" mounding shrub

Hardiness Zone: 4 - 8 (-30 F)

Foliage Type: Glossy, dark blue-green simple elliptical 1-2" long and half as wide

Flower Color: White

Flowering Date: Mid spring

Planting Requirements: Set at the same level it is growing at in the container. Firm well and water thoroughly

Soil Requirements: Acid, humus enriched soil

Growth Rate: Slow once established, which takes approximately 8 - 10 weeks

Unique Characteristics: Developed by Michigan State University , the plant was named for it's neat, very dense growth. This mound shaped shrub is an ideal specimen to be used in place of flowering shrubs in the ornamental landscape plan. This practically maintenance free plant is loaded with white flowers in spring, has glossy blue-green leaves in the summer, and then tops the fall off with fiery red fall color that rivals or exceeds Burning Bush in intensity. The fruit is perfect for fresh eating, jams, or baking. Top Hat also makes a wonderful container patio plant, that will produce fruit and be quite decorative. Also makes an excellent bonsai subject.

izmirden
15-11-2008, 11:54
Sn Erenfidan,
verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim..

izmirden
24-11-2008, 21:45
Herkese iyi akşamlar,

Yusuf bey'den sipariş ettiğim likapa, kocayemiş ve ahududu fidelerim geçen hafta elime ulaştı :) hepsi çok tatlı.. umarım meyve verdiklerini de görürüm..
Bu hafta içinde 3ünün de bağlı oldukları konulara fotolarını koyucam.
Fikirlerinizi yazarsanız sevinirim.

hatipali74
24-11-2008, 23:03
Arkadaşlar., bu bizim akdeniz bölgesinde yabani yetişen mersinden farklı mı , yoksa türleri mi farklı?

izmirden
29-11-2008, 22:00
likapa fotolarımı henüz koyamadım foruma ama bişi sormak istiyorum.
benim 2 yaşındaki likapamın dallarının uçlarında 1er tane olmak üzere minik kırmızımsı tomurcuk gibi bişiler var anlatamadım tam ama :) bilenler anlamıştır beni diye umuyorum. onlar çiçeğinin mi yaprağının mı yoksa meyvesinin midir acaba :) onu çözemedim ama sanırım yaprak olucaklar açıp büyüyünce. çünkü likapamın yaprakları kırmızı yeşil.

gurman
22-12-2008, 20:57
Ben Trabzonluyum Bizim yüksek kesimlerde bu meyvenin yabanisi deneni var resimde görüldüğü gibi eylül sonlarında cektim faydasına gelince ben her sabah bir kase yiyorum gercekten sindirime ve bazı şikayetlerim vardı onlar yok oldu sayılır, yetiştirilen aşlı likapalar aynı olurmu bilmem ama yabanisi cok güzel ve organik yerde yetişiyor kimyasal hiçbir madde yok bunuda göz önünde tutulması gerek cünkü yediğimiz yiyeceklerden günlük vücudumuza giren kimyavi maddeler ve bunun verdiği zararları tahmin ediyoruz, likarpa panzehir gibi bir ilaç. Saygılarımla

halilk
27-12-2008, 22:08
Herkese iyi akşamlar,

Yusuf bey'den sipariş ettiğim likapa, kocayemiş ve ahududu fidelerim geçen hafta elime ulaştı :) hepsi çok tatlı.. umarım meyve verdiklerini de görürüm..
Bu hafta içinde 3ünün de bağlı oldukları konulara fotolarını koyucam.
Fikirlerinizi yazarsanız sevinirim.

dostum mavi yemişi çerkezköy -takirdağ bölgesinde yetişir mi? bende sipariş vermek istiyorum.ayrıca kocayemiş, üvez ,karayemiş fidanlarıda almak istiyorum hepsi mevcut mu?, fiyatları ve yusuf beyin e-mail adresini alabilirmiyim.
saygılar

denizakvaryumu
03-01-2009, 17:26
http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Atr%3Aofficial&q=Top+Hat+Dwarf+Blueberry+Plant+...&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara
http://wherethewildweedsgrow.blogspot.com/2008/04/gardening-with-kids.html

Botanical Name: Vaccinium x 'Top Hat'

Sun Exposure: Partial Shade/Full Sun

Height/Habit: 24" mounding shrub

Hardiness Zone: 4 - 8 (-30 F)

Foliage Type: Glossy, dark blue-green simple elliptical 1-2" long and half as wide

Flower Color: White

Flowering Date: Mid spring

Planting Requirements: Set at the same level it is growing at in the container. Firm well and water thoroughly

Soil Requirements: Acid, humus enriched soil

Growth Rate: Slow once established, which takes approximately 8 - 10 weeks

Unique Characteristics: Developed by Michigan State University , the plant was named for it's neat, very dense growth. This mound shaped shrub is an ideal specimen to be used in place of flowering shrubs in the ornamental landscape plan. This practically maintenance free plant is loaded with white flowers in spring, has glossy blue-green leaves in the summer, and then tops the fall off with fiery red fall color that rivals or exceeds Burning Bush in intensity. The fruit is perfect for fresh eating, jams, or baking. Top Hat also makes a wonderful container patio plant, that will produce fruit and be quite decorative. Also makes an excellent bonsai subject.

Sn.erenfidan
elinizde top hat var mı?

yolac
04-01-2009, 21:42
Arkadaşlar,
Dün Migros tan blueberry meyvesi aldım.Herbiri adeta fındık kadar olup alttan üstten hafif basılmış gibi geoid şeklindeydi.İçi adeta şekeri azaltılmış üzüm kıvamındaydı.Oysa benim yetiştirdiğim Bauhaus orijinli blue berry meyveleri adeta iri mercimek kadardı.Oysa şekil olarak aynıydı.
Meyvenin tam merkezinde mercimek kadar daha koyu kıvamlı bölgede çekirdekleri vardı.Çok zor olmasına rağmen Tohumlarından bir miktar kağıt peçete üzerine alabilmeyi başardım sanırım.Çekirdeklerin herbiri kahverengi olup,toplu iğne başından daha da küçüktü.Şimdi sıra beni meraklandıran konuya geldi.
İşte o meyvenin tam merkezindeki koyu kıvamlı yerde bulunan kahverengi (10-12 adet) tohumlardan başka; 5-6 adet koyu kahverengi adeta siyaha yakın 4-5 adet daha çekirdek tohum vardı.Ama her meyvede vardı.
Bu normal midir?

Selahattin Yılmaz
04-01-2009, 22:08
Bu tür konularda ticari tercihten ziyade ön araştırma yapıp meyvesini ve şeklini bildiğiniz çeşitleri araştırıp ona göre alım yapsarsanız daha iyi sonuçlar elde ederseniz. Birde şurası var ki genellikle saksıda satış için meyveler yetersiz bitki besleme ile bitki üzerinde meyveli satış için hazırlanmaktadır. Yani üzerindeki meyveler yeterli besin alamadığı için kendisini büyütememiş olabilir Elbette en iyi sonuç ideal yetiştirme şartlarında yani toprakta vereceği verime göre alınır. Yinede çeşit araştırması yapmak en idealidir. Burada sondan başa gitmeniz erekebilir yani çeşit ismini öğrenip netten araştırma yaparak çeşit adından yola çıkarak hakkkında bilgi alabileceğinizden eminim.

mahon67
06-01-2009, 20:30
Bataklık yaban mersini (Vaccinium uliginosum)

İnternette dolaşırken blueberrynin çok kısa boylu (15-20 cm) bir türünü buldum. Bog blueberry diye geçiyor. Sevgili denizakvaryumu, Praktiker veya Bauhaus'a bu türü bu isimle veya latincesiye getirtebilir miyiz? Bence saksı için çok uygun bir çeşit.

Aşağıdaki fotolarda yanındaki otlardan ne kadar kısa oldukları anlaşılıyor.

Lonicera
07-01-2009, 08:05
Sn mahon67, bu türün Karadenizin kuzey doğusu'nda da bulunduğunu ifade eden başka bir kaynağa da rastladım.

Bataklık yaban mersini (Vaccinium uliginosum), fundagiller (Ericaceae) familyasından kuzey yarımkürenin ılıman dağlık bölgelerinde yetişen bir yaban mersini türü.

Kahverengi gövdeli ortalama 10-75 cm, bazen 1 m'ye kadar çıkabilen yaprak döken bir çalıdır. Yaprak kenarı tam olan ucu yuvarlak oval yapraklar 4-30 mm uzunluğunda ve 2-15 mm genişliğinde mavi-yeşil ağsı damarlıdır. 4-6 mm uzunluğunda vazo biçimindeki soluk pembe sarkık çiçekleri vardır. Yaz sonunda olgunlaşan yenebilen tatlı, küçük sulu ve etli meyvesi 5-8 mm çapında koyu mavi-siyahdır.

Geniş bir yayılış sahası vardır. Pireneler, Alpler ve Kafkasya; Asya'da Japonya ve Çin son olarak Kuzey Amerika'da Sierra Nevada ve Kayalık Dağlarında bulunur. Türkiye'de Karadeniz'in kuzey doğusu'nda rastlanır.

Bozkır, tundra, fundalık ve kozalaklı orman altlarında deniz seviyesinden 1700-3400 m yükseltideki ıslak asidik topraklarda yetişir.
Kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Batakl%C4%B1k_yaban_mersini

AgacSevdalisi
08-01-2009, 19:37
selam arkadaşlar siteden takip ettiğin kadarıyla blueberry'nin yaklaşık 10 çeşidi var.bütün çeşitleride birbirine benziyor.ama çeşitlerin hepsi de kış soğuklarına dayanıklımıdır?bu konuda tecrübesi ve bilgisi olan varsa paylaşırsa memnun olurum.sevgiler saygılar

bari
11-01-2009, 12:33
Sayın Snowmandan aldığım blueberry tohumları çimlendiler. Çok minikler. Torfta çimlendiler. Çimlerde asidik toprağa ihtiyaç duyarlar mı? Az miktarda limonsuyuyla olabilirmi acaba? Önerilerinizi bekliyorum...Teşekkürler.

kopshtar
03-03-2009, 09:15
Likapa için yükseklik çok önemlimidir? Deniz seviyesine yakın rakımlarda yetiştiren arkadaşlar varsa yanıtlarlarsa sevinirim..

sındırgılı
09-03-2009, 19:20
Ben İstanbulda adalarda yetiştirmeye çalışacağım.

Selçuk Örnek
11-03-2009, 21:08
Gölcük-Kocaeli'de 100m rakımda sorunsuz yetişiyor.

kopshtar
18-03-2009, 18:11
bu hafta sonu yaban mersinimi toprakla buluşturdum. çam ağacının altına diktim.neşesi yerinde şimdilik yeni sürgün ve yaprakları yolda :)
yaprak dökmemiş benimki kışın. cinsi farklı olabilirmi?

Oğuzhan
19-03-2009, 09:06
Benim Patriot cinsi saksıda filiz vermeye başladılar.Sanırım yakında çiçek açacaklar.Şu an kapalı balkonda duruyorlar.Havaların düzelmesini bekliyorum.Dışarı cam önüne alacam.

denizakvaryumu
19-03-2009, 09:26
Patriot -39 a dayanıklı bir mavi yemiş.

Bu sene için değil ama gelecek dönemde dışarda durmasında bir sakınca olmaz.

MeyveliTepe
19-03-2009, 09:40
Yirmi fidan diktim. Dikim esnasında, kök bölgesinin altında ve etrafında su tutucu kullandım. Toprak harcına bol agrohum ve çam çürüntüleri karıştırdım. Can suyunu 3,5 PH'ı olan suyla verdim. Diplerine de yine çam çürüntüsüyle malç yaptım. Bakalım ne olacak?

denizakvaryumu
19-03-2009, 09:42
Can suyunu 3,5 PH'ı olan suyla verdim.

Sn.MeyveliTepe

normalde 6-7 ph olan suyu 3,5 uğa nasıl düşürdünüz?

MeyveliTepe
19-03-2009, 09:49
Bir kova suya küçük bir kapak laktik asit ilavesiyle. Zeytin salamurası için yanlış hesabım sonucu epey fazla almıştım :)

denizakvaryumu
19-03-2009, 10:07
Yirmi fidan diktim. Dikim esnasında, kök bölgesinin altında ve etrafında su tutucu kullandım.

Sn.MeyveliTepe

bloğunuzdan

http://www.ekosorb.com/sik-sorulan-sorular.asp

linkindeki ürünü kullandığınızı anladım.

http://www.sutut.com/

için ne dersiniz?

MeyveliTepe
19-03-2009, 10:11
Çok benzer ürünler. belirli bir farkı olduğunu sanmıyorum.

kopshtar
28-03-2009, 19:14
İşte bu da benim yaban mersinim. Yanlız forumdaki resimdekilerle karşılaştırınca ve kışın yaprak dökmediğini görünce normal mersin olabileceği aklıma geldi. meyve almadım henüz. Bu Likapamıdır yoksa normal mersinmi. bir de türü konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim. :rolleyes:

Selçuk Örnek
29-03-2009, 17:39
Yaban mersini değil. Y.mersini mutlaka yaptağını döker. Bu dönemde ise tomucuklu olması gerekir.

bari
29-03-2009, 19:07
İşte bu da benim yaban mersinim. Yanlız forumdaki resimdekilerle karşılaştırınca ve kışın yaprak dökmediğini görünce normal mersin olabileceği aklıma geldi. meyve almadım henüz. Bu Likapamıdır yoksa normal mersinmi. bir de türü konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim. :rolleyes:

Sayın Kalbara

Sizinkisi Mersin. Akdeniz bölgesinde murt deniyor. Doğal olarak yetişen bir tür. Sizinkisinin yaprakları biraz iri görünüyor yalnız..

kopshtar
29-03-2009, 23:24
Kandırıldım desenize :(
fidan istanbul'dan almıştım. likapa yani yaban mersini diye sattılar. bir daha nerden gördüm ben seni; ne güzel...
arkadaşlar siteden veya dışarıda seralarda satış yapan bazı tüccarlara dikkat edelim. ben bu hataya iki defa düştüm. bizim amatör heyecanımızı kullanmaya çalışanlar oluyor.
Siteden satış yapan bazı değerli abilerimizi tenzih ederim. lütfen üzerlerine alınmasınlar, üzülürüm.

bari
30-03-2009, 11:09
Kandırıldım desenize :(
fidan istanbul'dan almıştım. likapa yani yaban mersini diye sattılar. bir daha nerden gördüm ben seni; ne güzel...
arkadaşlar siteden veya dışarıda seralarda satış yapan bazı tüccarlara dikkat edelim. ben bu hataya iki defa düştüm. bizim amatör heyecanımızı kullanmaya çalışanlar oluyor.
Siteden satış yapan bazı değerli abilerimizi tenzih ederim. lütfen üzerlerine alınmasınlar, üzülürüm.

Aynı şey benimde başıma gelmişti. Yeni merak sarmaya başladığımdan fidan istanbuldan likapa diye aldığım fidan yerine mersin göndermişlerdi..

kopshtar
30-03-2009, 12:00
sn bari;
meyve alabiliyormusunuz peki.
güneşli bir alana dikilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. halbuki yaban mersini diye ağaç altına yarı gölge bir alana dikmiştim. taşınması gerekecek şimdi :mad:

bari
30-03-2009, 16:27
sn bari;
meyve alabiliyormusunuz peki.
güneşli bir alana dikilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. halbuki yaban mersini diye ağaç altına yarı gölge bir alana dikmiştim. taşınması gerekecek şimdi :mad:

Sn Kalbara,

Bana geldiğinde üzerinde meyveleri vardı. Yaban mersini meyvelerine benziyor fakat çok ufaklar. Ama sanırım buda bir alt flora bitkisi, çam ağaçları altında oluyor..

kopshtar
30-03-2009, 19:33
Beyazmı peki meyveleri. Zannedersem bir beyaz - aşılı diye tabir edilen türü birde yabani siyah türü varmış.

bari
30-03-2009, 21:04
Beyazmı peki meyveleri. Zannedersem bir beyaz - aşılı diye tabir edilen türü birde yabani siyah türü varmış.

Yok blueberryler gibi koyu lacivert renkli..

kopshtar
31-03-2009, 13:07
Yok blueberryler gibi koyu lacivert renkli..

Hadi mersin satıyorsun bari kültüre alınmış olanını sat o da yok işte. Ben mersin istesem uludağ yamaçlarında bol miktarda var zaten. Bu işleri hasbelkader sadece ticaret için yapanlara tahammül edemiyorum. Hayatında deniz balığı yememiş adamlar balık satıyor ya aynı o hesap. Hadi yapıyorsun bari öğren, ağaçlar.net'e takıl mesela :)

Selçuk Örnek
08-04-2009, 22:00
Gölcük'te çiçekler açtı:rolleyes:

Amazonn
13-04-2009, 14:37
Gölcük'te çiçekler açtı:rolleyes:

çok harikalar....

bari
15-04-2009, 22:14
Bir gün bizde böyle toplayabilecekmiyiz acaba likapaları....:p

Amazonn
16-04-2009, 13:38
Bir gün bizde böyle toplayabilecekmiyiz acaba likapaları....:p

Biz nasıl üretirizde yetiştiririz derken yabancılar..toplama makinası yapmışlar yaa

kendimi çok ilkel hissettim..:(

Musti
17-04-2009, 13:31
Arkadaşlar bu makineler likapalar için uygun mudur demeden geçemeyeceğim.
Sanki alçak boylu bitkiler için yapılmış gibiler.
Likapa türü bitkiler için hasat makineleri köprü tipi olmasın.

bari
17-04-2009, 13:49
Ben bir yerde görmüştüm daha önceden fotosunu.

http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=blueberry+harvest+machine&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara&gbv=2&aq=f&oq= bakınız..

fizban
17-04-2009, 17:10
Bu meyvenin çok çeşitleri varmış. Burada okudukça öğrendim.

Tek bildiğim şu: Likapa sanırım yabancılar blueberry diyorlar. Yurt dışında çok tanıdık bir ürün. Bizde ise son birkaç senedir tanınmaya başladı. Bildiğim kadarı ile karadenizin yüksek ve nemli yerlerinde yetişiyormuş. Devlet desteği de varmış diye duymuştum. Sadece bir duyum ama..

Kurutulmuşları bazen piyasada satılıyor ve fiyatları da fahiş denilecek boyutlarda. Çok pahalı.

Oysa likapa ile yapılan o kadar çok tarif var ki ve o kadar çok lezzetliler ki.

Keşke Ülkemizde de tanıtımı ve yaygınlaştırılması yapılabilse.

bari
17-04-2009, 19:24
Sunshine blue likapam çiçeklendi. Gerçekten çok verimli bir tür...

veletere
19-04-2009, 22:45
ben de, 3 hafta once 'likapa' diye 2 fide aldim. dogru mu almisim yorumunuzu alabilir miyim. henuz herhangi bir cicek de acmadi.

kopshtar
20-04-2009, 11:10

sn veletere;

Galiba siz de benim düştüğüm tuzağa düşmüşsünüz. dağda bayırda bulabileceğiniz mersin yani murt bitkisini yaban mersini diye yutturmuşlar :(
Normalde yaban mersininin bu mevsimde çiçekte olması gerekiyor.

Arkadaşlar lütfen forum sayfalarını dikkatlice okumadan ve eklenen resimlere bakmadan alışveriş yapmayın. Piyasa bu tür tuzaklarla dolu...

veletere
20-04-2009, 22:18
sn kalbara,

fideleri online olarak buyuk bir fideciden aldim. meyveleri ustunde resmi olan sekli ile adina likapa diyerek satis yapiyorlar. eger dediginiz gibi likapa degil de mersin ise, kendileri ile irtibata gecip geri verecegim. umarim degildir. sizinkilerin bu sekilde cikmis olmasina da uzuldum.

baska bir bilgisi olan var mi? yardimci olabilen cikarsa sevinirim.

tesekkurler

kopshtar
20-04-2009, 23:06
sn Veletere,
Ben fidanımı fidanistanbuldan almıştım. siz de oradan aldınızsa lütfen foruma yazın. başka arkadaşlar da fidanistanbuldan likapa diye almışlar ve mersin yani murt çıkmış. bu resmen adilik bence . Bursada dağda bayırda bulabileceğim yabani olarak da yetişen bir bitki. bizim amatör heyecanımızı kullanıyor bunlar. eğer bitkiniz gerçekten yaban mersini değilse ki öyle görünüyor, lütfen forum sayfasına nereden aldığınızı yazın ve iade edin. yanlız dikkat edin forumda latince ismini doğru yazıyorlar(Vaccinium myrtillus) Ama yanında yaban mersini-likapa yazıyor.

veletere
21-04-2009, 07:29
evet Istanbulfidandan aldim.
ilk basta yazmak istemedim, belki yanlis anlasilmistir diye. demek ki bircok kisiye olmus. bugun arayip, geri gonderecegim. uyariniz icin tesekkur ederim, sn kalbara.

bari
21-04-2009, 11:25
En az 4-5 kişi oldu mağdur... 2 hafta önce geçmişti konusu... Söz konusu firma bilmiyor olabilirmi diye düşünmüştüm.. Burdan duymamışsa konuyu bilememde hala da göndermeye devam ediyorsa kötü niyet ararım..Birde sitede resmini koymuşlar likapa diye meyveli...

bari
21-04-2009, 11:29
Şimdi siteye baktım Mersin (Myrtus communis)'de satıyolar.. (bize likapa diye gönderdikleri.) Hemde iki ürün yanyana duruyor... Bu kadarda olmaz..

nariçi
21-04-2009, 12:13
Ben de almıştım ama henüz yaprak yok. Bakalım yapraklar çıkınca ne olduğunu anlarız. Bir ay kadar oldu geleli.

veletere
21-04-2009, 12:22
az once aradim Istanbulfidani. mail atmami istediler. yeni gonderdim, gelismelerden haberdar ederim forumu.

bari, uyarin icin tesekkurler.

bari
21-04-2009, 13:12
az once aradim Istanbulfidani. mail atmami istediler. yeni gonderdim, gelismelerden haberdar ederim forumu.

bari, uyarin icin tesekkurler.

Sayın Nariçi

Sizinkisi gerçekten likapa olabilir.. Çünkü mersin evergreen, yapraklarını dökmüyor.. Fakat Likapanında çiçek ve yaprak açması lazımdı şimdiye kadar, eğer çok soğuk değilse sizin oralar..

member şip
21-04-2009, 22:22
Buda benim likapa kışın yapraklarını dökmüştü.

calvin5
26-04-2009, 16:51
yabanmersinini almak için önerebileceginiz yerler var mı?

sındırgılı
26-04-2009, 18:06
Satış bölümünde Eylems satıyor.Form olarakta iyi gözüküyor..

Oğuzhan
26-04-2009, 18:43
74878
74879

member şip
26-04-2009, 22:47

Benim likapayı burdan aldım http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id4.htm

YeşilSeven
28-04-2009, 17:36
En az 4-5 kişi oldu mağdur... 2 hafta önce geçmişti konusu... Söz konusu firma bilmiyor olabilirmi diye düşünmüştüm.. Burdan duymamışsa konuyu bilememde hala da göndermeye devam ediyorsa kötü niyet ararım..Birde sitede resmini koymuşlar likapa diye meyveli...

Bu siteden ben de memnun değilim, gönderdikleri kapari fidesi ölü çıktı. İnsan görmeden alışveriş yaparken bu kadar da suistimal edilmezki! Ben de likaba siparişi verecektim, iyi ki görmüşüz burayı.

erenfidan
30-04-2009, 19:54
5 yaşındaki Vaccinium Corymbosum "Patriot" cinsi yaban mersini fidanı
yaban mersini köklendirmek oldukça güç bir işmiş :)
http://img401.imageshack.us/img401/8779/4302449.jpg

eylems
02-05-2009, 01:37

Blueberry bleucrop (yaban mersini, likapa ) almak isteyenler buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15156&highlight=yaban+mersini)bakabilirsiniz. Bitki 3 yaşında ( ithal) çiçeklenmeye başladı.

güneyerer
04-05-2009, 17:07
ya bende istanbul fidandan dört adet aldım bir iki yaprağı ya var ya yok hayret bir şey bana patriot olduğunu söylemişlerdi ama...hay allah çoktan yapraklanması gerekiyorsa hiç bir şey olmadı daha ....bende iade edeyim ...arkadaşlar benimde bir duyumum var asitli toprak isteyen bitkiler için iki litre suya iki aspirin koyup haftada bir toprağı suluyormuşsunuz.

güneyerer
04-05-2009, 19:11
İkinci altarnatif söğut ağacını bir kova suda bir ay kadar bekletiyorsunuz..jel gibi kıvama geliyormuş sonra bitkilere döküyormuşşunuz.hiç denemedim ..söğütü nerden bulabilirim bilemiyorum ama en azından aspirine göre doğal..

Volare
18-05-2009, 11:31
Sevgili baldaşın bana armağanı olan Likapa 'nın resmini yayınlıyorum .
Cınsı ve yaşı konusunda bilgim yok .
Satın aldığında üzerinde meyve varmış . İzmiri sevmemiş olabilir mi ,hala çiçek açmadı ?
Dibine asitliği 3-4 civarında olan baltık torfu koydum .

eylems
18-05-2009, 18:56
Sayın Volare, sizin likapanız bana fısıldadı;) demir sülfat içerikli gübre istiyormuş.;)

Volare
18-05-2009, 19:07
Sayın eylems ,
biraz demir damlası veya demir şurubu döksem olur mu ?
Teşekkürler .

bari
21-05-2009, 17:16
Sevgili Yusuf Ustaoğlundan almış olduğum iki tür likapa meyve tutmaya başlamış...

Selçuk Örnek
21-05-2009, 20:58
Sayın Bari, bitkinizde bariz demir eksikliği belirtisi (yapraklardaki sararma) gözükmekte. Toprağın asiditesini artırmanız lazım. Demir sülfat ilavesi ya da kükürt ilavesi düşünülebilir. Yapraklardan yine demir şelatları içeren gübre vermenizde fayda olabilir.

MeyveliTepe
21-05-2009, 21:12
80355

Bunlar da benimkilerden.

eylems
22-05-2009, 04:19
Sayın eylems ,
biraz demir damlası veya demir şurubu döksem olur mu ?
Teşekkürler .

Alternatif yöntemler yerine direkt demir sülfatlı gübre vermeniz benim kanaatimce daha uygun olur.

Volare
22-05-2009, 06:34
Alternatif yöntemler yerine direkt demir sülfatlı gübre vermeniz benim kanaatimce daha uygun olur.

Sn . eylems ,
elimde yok o yuzden , bulmam zaman alabilir .
Demir , demirdir diye dusundum .Ayrica toz kukurt de var elimde .
Suruplardaki demir Fe++ veya Fe+++ .
Ayri ayri demir ve kukurt versem olmaz mi?
Saygilar .

eylems
23-05-2009, 00:34
Sayın Volare, şahsen ziraat mühendisi değilim ama bir fizikçi olarak az çok kimyadan anlağım üzre sizin yazdığınız tek element demir. Sülfat yok. Asidik ortam için demirsülfatlı gübre gerekmekte. Sadece demir vererek asitli ortam yaratamazsınız. Kükürt için se bir fidan için ne kadar kükürt kullanmalı bunu net söyleyemiyorum. Daha bilgili arkadaşlar cevaplıyacaklardır. ( Adresinizi özelime yazarsanız size bir süre yetecek kadar kendi blueberry ve cranberrylerim için aldığım demirsülfat içerikli gübreden gönderebilirim)

Volare
23-05-2009, 06:01
Ben demir ve kukurt ( simgesi S olan ve gercekte Sulfur denilen ) birlesir demir sulfat olusur sanmistim :confused:.Haftasonu Demir sulfatli gubre internetten sparis veririm , baska bitkilerim icin de ihtiyacim olabilir ,;) size zahmet olmasin.Blueberrym azcik sabrediverir artik :p

Tesekkurler .

Oğuzhan
23-05-2009, 10:56
Benim yeni aldığım blue cropta dallar kahve rengi oldu.Yapraklar kahverengi kuruyor.Neden olabilir.Sulamaktan başka bir şey yapmadım .

sındırgılı
23-05-2009, 16:06
Bendede aynı durum var,Kardes olsunlar diye aldığım bluecrop ve cranberry önce yapraklarını döktü sonra gövde kahve rengi oldu. B5a uyguladım.bekliyorum.

eylems
23-05-2009, 16:26
Benim kendime ayırdıklarımın bir kaçında aynı durum oldu. Budadım. Çatal dalların birer tanesi yeşil ve yeni sürgün veriyorlar. Sulamayı cranberry kadar sıklıkla yapmıyorum haftada 2 kez suluyorum.( 11 lik saksıdakileri haftada iki kez suluyorum. Saksı değişimi yapılanların toprağı fazla olacağından daha az sulama isteyebilir.)

cemo
23-05-2009, 23:46
Benim yeni aldığım blue cropta dallar kahve rengi oldu.Yapraklar kahverengi kuruyor.Neden olabilir.Sulamaktan başka bir şey yapmadım .

Sanırım fazla sudan haz etmiyo bu bitki:) Ben az suladım gayet iyi durumda benimki Oguzhan. Bence suyu azalt. Sürekli yeni sürgün verimekte benimki.

MeyveliTepe
23-05-2009, 23:53
Nemi çok seviyor ama asitli toprağı daha da çok seviyor. Bir kenarda demir takviyeli bol kükürtlü toprak hazırlayıp iyice asitlenmesini sağladıktan sonra bolca diplerine vermek, daha da iyisi bu şekilde hazırlanmış toprağa dikmek sanırım iyi sonuç verir.

denizakvaryumu
23-05-2009, 23:56
Amonyum sülfat yani şeker gübresi de işe yarar sanırım ?

Oğuzhan
24-05-2009, 18:26
Arkadaşlar fazla sulamayın.Bu gün komple saksıyı dağıttım.İçinde su tutucu küçük toplar var.Ve torf çok ıslak kalıyor.Benim ki sanırım komple gitmiş.

İklimsiz
24-05-2009, 18:40
Saksıda mutlu edemediğim için bahçeye dikmiştim. Çiçeklenme döneminde fotoğraflamak için geç kaldım;)

81028

denizakvaryumu
24-05-2009, 18:52
Tophat dışındakilerin saksıda mutlu olamayacağı kesin gibi....

sabah
25-05-2009, 16:01
Bu da geçen yıl ilkbaharda diktiklerimizden.

81407

sındırgılı
26-05-2009, 08:21
saçı kıbrıs alıp toprağını devşirdim,suyuda kestim,umarım yaşatırım.Aynı şekilde sunshine blue'dada yapraklarda kararma başladı.Onuda bol güneş alan yere koydum. Bakalım sonuçlar ne olacak?

sındırgılı
27-05-2009, 10:09
Bluecrop, saksıda olmayacak gıbi? Toprak hazırlığı yapıp (Sn MeyveliTepe'nin önerdiği) toprakla buluşturmalı,yoksa bende kaybedeceğim,

sındırgılı
29-05-2009, 09:34
Sunshine'lar kurtuldu.Yeni sürgùnlerin yanı sıra diğer yapraklar kızarmaya başladı.Üzerındeki tomurcuklar şekillenmeye başladı.Bide Bluecrop ayağa kalkabilse kaymaklı kadayıf olacak.

bari
29-05-2009, 22:03
Sunshine blue'nuzu dışarıya dikerseniz sürekli kontrol altında tutun. Kapalı yerde olmasına rağmen yaprak biti sardı, başka hiç bir bitkiye bakmadılar üstelik.. Neem azalla mücadelemde fayda vermedi.. En sonunda ilaçlayıp kurtuldum.. Çoğu meyvesini kaybettim, fakat bazı meyveler olgunlaşmaya, morarmaya başladılar..

Oğuzhan
30-05-2009, 17:23
Geçmiş olsun .Yaprak biti benimde başımda .Nerden geldiler anlamadım.

caturanga
30-05-2009, 23:26
Merhaba yaban mersinlerini devamlı musluk suyu ile sularsanız bir zaman sonra toprak ph artacak vede bitki yavaş yavaş ölmeye başlıyacaktır. Tavsiyem musluk suyu kullanıyorsanız içine biraz limon tuzu katmanızdır. Bu uygulama toprak ph ını düşürecektir...

Saksının üstüne bolca kurumuş çam ibriği koyarsanız, toprak asitlenmesine faydası olur...

Yabanmersini çeşitleri hakkında bilgiler:

alçak boylu olanlar
Top Hat
V. corymbosum x V. angustifolium melezidir
ufak meyveler verir
sonbahar yaprak rengi kırmızıdır

Burgundy
V. angustifolium
ufak meyve verir
sonbahar yaprak rengi bordo dur

Burunswick
V. angustifolium
ufak meyve verir
sonbahar yaprak rengi kırmızı,turuncudur

Thunderbird
Vaccinium ovatum
ufak meyve verir
sonbahar yaprak rengi yeşildir

yarım yüksek yabanmersinleri

Polaris
erkencidir
meyve boyu orta
sb yaprak rengi kırmızı

Northcountry
erken-orta sezon arası
meyve boyu ortadır
sb yaprak rengi turuncu kırmızı

Chippewa
orta sezon
meyve büyüktür
yaprak rengi kırmızı

Northblue
orta sezon
meyveler orta
yaprak rengi kırmızı bordo

Northsky
orta sezon
meyveler küçük
yaprak rengi
bordo kırmızı

eylems
30-05-2009, 23:56
Sayın caturanga, mesajlarınızı toplu halde gönderiseniz bilgi edinmek isteyenler için daha faydalı olursunuz. Bu şekilde mesaj sayınızı artırmayı hedeflediğiniz sonucunu düşünmemek elde değil.

caturanga
31-05-2009, 00:03
mesaj sayısının artmasında sakınca varmı, bilgim dahilindeki her biligiyi paylaşmaşktan sevinç duyarım

eylems
31-05-2009, 00:13
mesaj sayısının artmasında sakınca varmı, bilgim dahilindeki her biligiyi paylaşmaşktan sevinç duyarım

Mesaj sayınızın artmasında hiç bir sakınca yok. Yalnız bir paragrafı onlarca parçaya bölerek mesaj göndermeniz ilgi çekici. Bunun yerine daha evvel mesaj gönderen arkadaşlarımız gibi konu bütünlüğü bozulmadan paragraf halinde mesajlarınızı göndermeniz foruma daha iyi katkı sağlayacaktır.

malina
31-05-2009, 13:28
Mesajları birleştirdim. Böylece daha anlaşılır oldu.

caturanga'nın bundan sonra yazarken, bu biçimde yazacağını sanıyorum.

nariçi
01-06-2009, 22:14
Benim bu bahar aldığım likapa öldü. Rengini de yaprak şeklini de tanıyamadım. İlk tomurcuklar bir türlü sürgüne dönüşüp, normal yaprak formu oluşturmadan öldü:(

erenfidan
02-06-2009, 01:28
son durum, meyveler hızla olgunlaşıyorlar.
http://img3.imageshack.us/img3/3564/6012865.jpghttp://img194.imageshack.us/img194/3341/6012862.jpg

Musti
02-06-2009, 09:17
erenfidan blueberrylerin maşallah çok sağlıklı görünüyor.

caturanga
03-06-2009, 20:25
merhaba Nariçi likapa nız şu an ne durumda...yaprak açmadıysa iki nedenden olabilir çok sulayarak toprak ph nı yükseltiniz.**** fazla gübre uygulaması yaptınız...dalını kırdıgınız da hala içi yeşil ise kurtarmak içiniz şansınız var demektir.birde satın almış olduğunuz fidanların sağlıklı olmasına dikkat ediniz...

erenfidan
03-06-2009, 20:27
erenfidan blueberrylerin maşallah çok sağlıklı görünüyor.
Teşekkürler, serada viyollerdeki köklenmiş çelikleri, 1 yaşında ve 3 yaşında saksıdaki yabanmersini fidanlarımızı da görmek isterseniz, Hendek taraflarına yolunuz düşerse bahçemize bekleriz, kahveniz hazır :)

nariçi
03-06-2009, 21:19
merhaba Nariçi likapa nız şu an ne durumda...yaprak açmadıysa iki nedenden olabilir çok sulayarak toprak ph nı yükseltiniz.**** fazla gübre uygulaması yaptınız...dalını kırdıgınız da hala içi yeşil ise kurtarmak içiniz şansınız var demektir.birde satın almış olduğunuz fidanların sağlıklı olmasına dikkat ediniz...

İnternet'ten siparişle kargo ile geldi. Dalları zaten ince ve cılızdı! Söz konusu hataları yapmış olabilirim. Yeniden dikmek için toprak karışımını nasıl yapmalıyım. Sulama sıklığı ne olmalı? Teşekkür ederim.:o

caturanga
03-06-2009, 22:43
açelyalar için olan torf a yeniden dikebilirsiniz.eğer bulamassanız avrupa torf alın genelde 6 ph civarında oluyor. ph kısa yoldan düşürmek için marketlerde satılan 100 gr lık limon tuzundan alın.5 litrelik su şisesinin içnde eritin.dikimden önce saksıdaki torfu 3/1 ile sulayın 2-3 gün bekledikten sonra dikimi yapıp yeniden 3/1 ile sulayın. 3 gün sonra kalan 3/1 ile sulayın ph 5 in altına inmiş olacaktır.bundan sonrada sulama suyunuzu devamlı bu şekilde hazırlayıp dinlendirin. saksının üzerine kurumuş çam ibriği bolca atın ankarada park ve yol kenarlarında epey bulunur...

Oğuzhan
03-06-2009, 22:57
Sevgili erenfidan, blueberrylerin maşallah çok sağlıklı görünüyor.Nasıl bakıyorsunuz bilgi verir misiniz.?Maşallah...
Bunlar saksıda mı ? Yoksa bahçede mi ?

erenfidan
04-06-2009, 00:31
Sevgili erenfidan, blueberrylerin maşallah çok sağlıklı görünüyor.Nasıl bakıyorsunuz bilgi verir misiniz.?Maşallah...
Bunlar saksıda mı ? Yoksa bahçede mi ?

evet saksıdalar, bahcemin toprağının Ph 7 olduğu için yere dikmek yanlış olurdu.
PH düşürmek zahmetli ve uzun vadeli olmadığı için pek ekonomik değil.
PH ayarlanmamış baltık torflerin PH 4-4,5 gibi oluyor. Yavaş salınımlı (3-6-9 ay gibi sürelerde, Osmocote, Basacote, vs.) gübreler ile saksıda sağlıklı bir gelişim gösteriyor blueberry'ler.

Musti
04-06-2009, 08:43
Teşekkürler, serada viyollerdeki köklenmiş çelikleri, 1 yaşında ve 3 yaşında saksıdaki yabanmersini fidanlarımızı da görmek isterseniz, Hendek taraflarına yolunuz düşerse bahçemize bekleriz, kahveniz hazır :)
Muhakkak kahve için uğrarım!..:D

Volare
05-06-2009, 17:34
Merhaba ,
baktım kimse önayak olmuyor kendim aldım -
Blueberry 'Sunshine Blue' (Vaccinium corymbosum 'Sunshine Blue').
Pembe cicekleri ve saksıda istediğin pH ayarı yapma kolaylığı ...

bari
05-06-2009, 20:54
Merhaba ,
baktım kimse önayak olmuyor kendim aldım -
Blueberry 'Sunshine Blue' (Vaccinium corymbosum 'Sunshine Blue').
Pembe cicekleri ve saksıda istediğin pH ayarı yapma kolaylığı ...

Güle güle büyütün.. Yalnız yaprak bitlerine dikkat edin. Zira bu bitkiye hücum ettiler..

sındırgılı
06-06-2009, 09:12
Çok güzel çiçek açmış.Tebrik ederim.Ben 3 yaşındakini yaşatamadım,1 yaşındakide kör topal yaşıyor.

Oğuzhan
06-06-2009, 14:19
Güle güle büyütün.Maşallah bol çiçekli :)

Volare
06-06-2009, 14:41
Cok isterdim ancak bu benim bitkim degil arkadaslar ,
bu resimden sunshine blue 'ya tutuldum .
Benim 1 litrelik saksim yeni siparis edildi .
1 hafta icinde kargoya verilecek ,
bir 10 gun sonra da elimde olacak insallah .
Yanlis anlasilmadan dolayi cok ozur diliyorum .
Yerli sunshine ne zaman yetisecek bilmiyorum .
Ingilizleri zengin etmek beni cok uzuyor...

sındırgılı
06-06-2009, 22:02
Benim Blackmoor'dan aldığım 3 yaşındaki sunshine sizlere ömür..O kadar özen göstermeme rağmen yaşatamadım..Gövde kahve rengini aldı,budadım,fakat atamadım.Beklemedeyim..Fakat 1 yaşındaki yaşamaya azimli..Sn Volare sizin resmi görünce bayağı imrendim,ama inşallah sizin gelecek olan bu kadar güzelleşir..Tanımadığımız bitkilerde acemilik normalde olsa insan üzülüyor..Keşke saksısıyla direkt Selahattin Hocama gönderseydim..Hiç olmazsa doku kültürü için işe yarardı..

Volare
07-06-2009, 02:22
Sn .Sındırgılı,
Selahattin Hocadan haber cıkmadı , çalışmalar ne durumda acaba ?
Bence saksi harcı pH ' sı onemli , sulama suyu ve nem oranı .
Acilen bir pHmetre edinmem lazım , bol miktarda baltık torfum ve kış boyu
biriktirdigim yagmur suyu , 25 litre var . Artik devaminda bakacagiz .
günüm arkadaşımız giberelik assit fisfislayarak bir bitkiyi
nasıl canlandırdığını anlattı , siz de deneyebilirsiniz .
Sunshine blue 'ye coktandir ozenmiştim , Selahatin Hoca doku kulturunde
başarılı olursa ondan da 3 bitki rezerve yapmıştım ...
Hayırlısı artik...

caturanga
08-06-2009, 20:21
yabanmersinlerini fazla gübrelemekten kaçının...

sındırgılı
09-06-2009, 15:22
Suyuna, kükürt veya saçı kıbrıs ( 1 çay kaşığı/ 1 litre ) karıştırırsak PH düşermi? Amacım saksı toprağının ph'ını artırmamak,asitik ortamın devamlılığını sağlamak.

MeyveliTepe
09-06-2009, 16:03
Bu bitkinin istediği PH seviyesi 4-5 arası. Bu seviye toprak için oldukça yüksek asitliği işaret ediyor. Sanırım dibine asitlik arttırıcı kükürt vb. serpmekle elde edilmesi biraz zor. İdeal olanı, dikimden önce hazırlanacak asitli toprağı açılan geniş çukurda kullanarak dikmek.

sındırgılı
09-06-2009, 16:14
Saksıya dikerken ormangülü torfu kullandım.Sulama esnasında PH'ına bakmadığım için 3 bitkimi kaybettim.Asitliği, saksıda stabil tutmak daha kolay diye düşünüyorum.Yanlışta olabilir!

sındırgılı
09-06-2009, 16:24
Otoparkımızda Servi Ağacı var,Dibinde tabaka halindeki toprağınıda kullandım.(Asitlik için) Fakat Patriot'un yaprakları dahala açık yeşil!! Sanki asitik ortam yok gibi

Lonicera
09-06-2009, 18:17
Geçen sene de denedim ama bu bitki kesinlikle sıcak yerlerin bitkisi değil. Bu yıl 2 adet Jersey cinsinden aldım. Yapraklarda sararma ve kahverengileşme durmak bilmedi. Sözüm ona dibine bir sürü kuru çam ibresi koyup, ara ara saçı kıbrıs veriyorum ama nafile. Serin ve bol yağışlı yerlerde daha güzel gelişiyorlar. Bunları da kaybedersem likapa sayfasını kapatmış olacağım.

denizakvaryumu
09-06-2009, 18:29
Sn.Lonicera

korkarım Jersey in sonu da diğerleri gibi olacak.

Eğer bu bitkiler İzmir'de ise zone değeriniz 8-9

Oysa Jersey bu tabloya göre zone 3-7 aralığında yetişmekte.

http://www.danfinch.com/zone3-7.htm

Oğuzhan
09-06-2009, 18:37
Evet kesinlikle sıcak sevmiyorlar.Ve fazla güneş te .
Bende gölge bir yere alcam.

Lonicera
09-06-2009, 18:39
Sn denizakvaryumu, farkındayım ama kabul etmek istemiyorum:)) Sırf inat için bu yıl da alıp denedim. Yapacak bir şey kalmadı desenize. 1-2 puanla kaybetmişiz, tüh:)) Ne yapalım, artık top hat şart oldu. Selahattin hocam duyuyormusun sesimizi:))

caturanga
09-06-2009, 20:52
5 litrelik damacana su şisesine marketten alacagınız 1 paket limon tuzu katın ve suyu dinlendirip sularsanız.sulamadan dolayı artacak ph ı engellersiniz.

caturanga
09-06-2009, 20:58
izmir için sharpblue cinsini öneririm.avustralyada youğun olarak yetiştiriliyor...

caturanga
09-06-2009, 21:05
sharpblue
meyveler orta büyüklükte,renk orta mavi,tadı mükemmel,bitki gelişimi dinç,soğuklama ihtiyacı 200 saat,uygun zone 7-10 ,meyve hasatı erken izmir bölgesi için uygun çeşit olduğunu düşünüyorum...

Lonicera
09-06-2009, 21:13
Sn caturanga, onu da deneriz inşallah . Elimdekilerin akıbeti belli olsun hele.

denizakvaryumu
09-06-2009, 21:24
Ne yapalım, artık top hat şart oldu. Selahattin hocam duyuyormusun sesimizi:))

Valla ne Selahattin Hocam ne Sn.eylems sesimizi duymadı.

Ben de bi koşu Hollanda'dan alıverdim :D

85332

85333

85340

kopshtar
09-06-2009, 22:11
ooooo sayın denizakvaryumu; sonunda muradınıza ermişsiniz. Hayırlı olsun ne diyelim, güle güle büyütün top hatınizi. son fotoda da nüfus cüzdanını yapıştırmışsınız helal olsun tebrikler. Darısı başımıza :)

sındırgılı
09-06-2009, 22:20
Eylemden aldığım bluecrop Büyükadada erik ağacının gölgesinde (hemde akarı bol) hayatından memnun görünüyor. Ama çok sıcaklarda ne olur bilmiyorum

eylems
09-06-2009, 22:23
Valla ne Selahattin Hocam ne Sn.eylems sesimizi duymadı.

Ben de bi koşu Hollanda'dan alıverdim :D

85332

85333

85340

Hayırlı olsun. Formu çok güzel. Bol bol meyveleri olur inşallah. Siparişimi verdim gelecek ama ne zaman.........:o

sındırgılı
09-06-2009, 22:29
Caturanganın dediği gibi suyuna lımon tuzu katacağım. Yok olmadı 30 tl/kg'a dondurulmuşunu yemeye devam..Benden bu kadar! Onları öldürmeye kıyamam!

eylems
09-06-2009, 22:33
Blueberry nin özel gübresini buldum ama çok pahalı. Ekstra yöntemleri denemekte fayda var. Çok sıcaklarda ise hafif esintili bir yere alabilirseniz az faydası olur gibime geliyor.