View Full Version : Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium)
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
member şip
09-08-2009, 20:20
İzmirli arkadaşlar likapalarının sıcaktan kavrulup kurudugundan bahsetmişler ben adanadayım benim likapada sorun yok,topragını çam altından aldım ve içine çam ibreleri koydum suyunuda bügüne kadar hiç çeşmeden kullanmadım.
Sn . Loniceranın sebebini bilmiyorum ,
bence tek sebep sıcaklık değil , sebep ayrıca benim tüm fidanlarımı bu sene almış olmam .Bu fidanların hepsi İngiltereden geldi ve bazıları da yazın ortasında geldi ve ısı farkından dolayı şoka uğradı ve en geç 1 ay içinde kurudular .
Eğer tekrar fidan alacak olursam bu fidanların yerli olmasına ,
kargonun 3 günden daha uzun sürmemesine (hele yazın),
ve 10 bölgeye uygun olmasına dikkat edeceğim .
Şu an gerçekten çok üzgünüm , çünkü gerçekten yetiştirmeyi çok istediğim türlerden biriydi .
Tohum aldım ,yediğim meyvelerden , umarım çimlenirler ...
Seracı bir arkadaşa vermiştim , başaramadı .
Kendim deneyeceğim bu sefer , gerçekten isteyen kişi özenli oluyor , diğerleri için olsa da olur olmasa da ...
Sn. member şip ,sonbaharda eğer uygun olursa sizden fidan istiyebilirim , şu an henüz karar vermiş değilim .
Ülke şartlarına uygun fideler yetiştirme konusunda sn . caturanga da çaba veriyor ,bakalım .
Bence de sıcaklık önemli ama, en önemli faktör toprak diye düşünüyorum.. Benimde likapalarım sararmaya başlamışlardı.. Hemen topraklarını bol çam kabuklu toprakla değiştirdim.. En üstede ardıç toprağı koydum.. Yapraklar yeşile döndü birinde, ötekilerde yeşeriyor yavaş yavaş.. Eskişehirin havasıda kuru. Ben günde sadece 1 saat güneş alan gölge bir yere koydum saksılarını. Sunshine blue'mu direk bahsettiğim toprağa ekmiştim.. Oda gayet güzel gelişiyor.. Kırmızı likapa, lingonberrinin meyveside kızardı.. Özellikle ilk fotoğraftaki likapanın yaprakları tamamen yeşerdi...
Bu arada diğer berry tohumları çimlendi , Goseberry sarı ve kırmızı ,15 günde.
Artık onlarla avunuyorum .
Ama işin taa başında ben Blueberry yetiştirmek üzere bu siteye girdim ,
başaramadım ...
mahiroflu
10-08-2009, 09:49
Selamlar , siteye yeni üye oldum. Giresunda memurluk yapıyorum. doğal olarak yetişen yaban mersininin recelini üretiyoruz. ancak pazar araştırması yapmadığımız için eşimize dostumuza veriyoruz. Bu yıl ki üretimimiz 15-16 ağustos tarihlerinde yapılacaktır. ilgilenen arkadaşlar olursa görüşmek isterim.
sındırgılı
10-08-2009, 10:33
sunshineblue. resmi kırpa kırpa bu kadarını gönderebiliyorum
sındırgılı
10-08-2009, 11:51
Buda diğer resmi...İlk defa Picasa kullanıyorum..
sındırgılı
11-08-2009, 09:07
Burasıda bundan sonra Likapa yetiştireceğim alan..Biraz ülke dışı ama olsun..
PireReis
12-08-2009, 22:57
Özellikle chandler çeşidinde olmak üzere fidanlarda azda olsa meyve vardı ama bu seneki sezon bitti. Artık seneye dikildikleri bahçelerde verecekler meyvelerini fidanlarımız.............
Önce çok sevinmiştim ,
ancak bu türler Ege için uygun değil .
Bize ABD 'nin Florida için geliştirdiği türler uygun olabilir. Southern HighbushVarieties
Onlar da sırasıyla Star , 'Misty' ,Sharpblue ,‘Sunshine Blue’'Emerald,Millennia'.
Umutlarımız suya düştü...
sındırgılı
14-08-2009, 11:06
Sn. Volare 2.gelen sunshineblue nasıl? Uzun zamandan beri kopuk kopuk girebiliyorum.Umarım o yaşıyordur.Sizde bende çok bitki kaybettik.Fakat üzerine düşmeyince paşalar gibi yaşama devam ediyorlar.Benim kalanlar sağlıklı bir şekilde yaşıyorlar.İnşallah seneye meyva alırım. Toprak PH ını düşürmekte bayağı zorlanıyorum. 5.5 -6 PH arasında gidip geliyor. Allahtan Sn Caturanga PHmetre tedarik etti..Sizin istediğinizi Lyon da bulamadım..Ama oğlum araştırıyor..Eylül ayında belki süpriz yapabilir..
Maalesef hocam bence gümrüke mi bir yerlerde köklerine toprağa bakılmış olmalı .
Çok klısa sürede o da sizlere ömür...
Yine son umudumuz Selahattin hocanın doku kültürü ,ayrıca sn. caturanga 'nın
da ''Sharpblue'' denemeleri var ,fidan üretirse alırım .
denizakvaryumu
15-08-2009, 00:29
http://www.magicplantgrowshop.com/21-ph-ec-metre-ve-termometre-higrometre
ph ölçer isteyenler için.
HuseyinCihangir
16-08-2009, 20:49
Bilecik/bozüyük/dodurga nahiyesinde yaban mersini ürününü yetiştirmek istiyorum rakımı 1200 metredir bölge ormanlık geneli kara ve kızıl çam ağaçları oluşturuyor, kışın sert geçer ikindiden sonra hava soğur ceketsiz gezilmeyecek türden, bu ortamda bu ürün yetişebilirmi acaba?
Kocaeli/gebzede yaşıyorum ilk kez yetiştireceğim bu bitkiyi evde saksı ortamında büyütmek istiyorum bunu başarma oranım ne olur acaba ?
Birde bu bitkiyi tedarik edebileceğim tanıdık/bildik bir kimse, bir kuruluş varmıdır?
Saygılarımı sunarım.
Bilecik/bozüyük/dodurga nahiyesinde yaban mersini ürününü yetiştirmek istiyorum rakımı 1200 metredir bölge ormanlık geneli kara ve kızıl çam ağaçları oluşturuyor, kışın sert geçer ikindiden sonra hava soğur ceketsiz gezilmeyecek türden, bu ortamda bu ürün yetişebilirmi acaba?
Kocaeli/gebzede yaşıyorum ilk kez yetiştireceğim bu bitkiyi evde saksı ortamında büyütmek istiyorum bunu başarma oranım ne olur acaba ?
Birde bu bitkiyi tedarik edebileceğim tanıdık/bildik bir kimse, bir kuruluş varmıdır?
Saygılarımı sunarım.
Bleucrop ve dixi türü düşünürseniz bende var. Kaç adet almayı düşünüyor sunuz? Bunu bildirirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
HuseyinCihangir
17-08-2009, 15:51
Bleucrop ve dixi türü düşünürseniz bende var. Kaç adet almayı düşünüyor sunuz? Bunu bildirirseniz yardımcı olmaya çalışırım.
bu 2 türün özellikleri nedir suya çok gereksinim duyarmı? toprak seçermi?
ilk etapta bana deneme amaçlı 10 adet gerekiyor tüplü olursa daha makbule geçer. birde fiyatını öğrenebilirsem.
Ben aldım gayet güzel gelişiyorlar.Her iki türdende alabilirsiniz.Asitli toprak kullanmanız gerek.Açelya toprağı **** ph deheri 5-6 olan torflardan kullanabilirsiniz.Torfa çam iğnesi ve kabuğu karıştırırsınız.Toprağı nemli olması gerek.
Bir ara resim eklerim
25 yabani mesin fidem vardı neredeysa hepsini kaybettim..:(
bu 2 türün özellikleri nedir suya çok gereksinim duyarmı? toprak seçermi?
ilk etapta bana deneme amaçlı 10 adet gerekiyor tüplü olursa daha makbule geçer. birde fiyatını öğrenebilirsem.
İstediğiniz bilgilere ait mesajı özelinize gönderdim. Bitki özelliklerine ait bilgiler yine bu başlığın değişik sayfalarında mevcuttur.
98637
98638
Oguzhan, bleucropun yapraklarını da mı sen yedin.:D
Oguzhan, bleucropun yapraklarını da mı sen yedin.:D
Ben yemedim sağolsun misafir çekirge gelmiş bi tadına bakmış.Misafiri fazla bekletmedim yoluna gönderdim.Ben çay yapınca içine katıyorum .:) Ama yaprakların tadıda güzel deneyin.
Alçak çalı grubu likapalar için likapa toplama makinası. Daha net bir fotosunu buldum...
copur 09
20-08-2009, 21:20
Elin oğulları tepesinde tuhaf aletler gezdiriyor. Ben iki tane fidana bakamıyorum. Kime yuh olsun bilmiyorum.
sındırgılı
24-08-2009, 22:23
Sevgili copur 09 Meyvalarını çarşamba günü postaya veriyorum.Umarım taze tohumlardan yetişir.Sevgiler
copur 09
27-08-2009, 11:25
Mesajınızı şimdi gördüm. Honaz'da misafirlikte olduğumdan internete sık bağlanamıyorum. Teşekkürler sayın Sındırgılı. Selamlar.
Likaba...nın adı
Erzurumda tatlımiyan . Hayret ettim.
leylekliler.blogspot.com
Bloğu kuran bu bilge kardeşimizi Agaclar. net'e davet ederiz.Şu resmini koyduğu yer dutu , aradığımız çilekli ıspanak diğilmi .?
Likaba...nın adı
Erzurumda tatlımiyan . Hayret ettim.
leylekliler.blogspot.com
Bloğu kuran bu bilge kardeşimizi Agaclar. net'e davet ederiz.Şu resmini koyduğu yer dutu , aradığımız çilekli ıspanak diğilmi .?
Ya yer böğürtlenine ne demeli. Acaba bu tür keşfedildi mi?
alanyaistanbulreklam
06-09-2009, 21:10
Sevgili Amazonn, bende Antalya'da yaban mersini yetiştiriciliği hakkında biligi edinmek için ağaclar nete geldim ve forumn birinci mesajdan başlıyarak tüm mesajları gözden geçirdim, sizinde Antalyada olduğunuzu ve maceranızı öğrendim, ama sonucun kötü olması benie sizin kadar üzdü, bunu paylaşmak istiyorum, öncelikle aklımda bir kaç soru var, antalyanın havasının pek uygun olmadığığını düşünürsek, yaban mersinlerini serada yetiştirmek nasıl olur, bir fikriniz var mı? ayrıca siz bumdan sonra neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Sevgiler ve Saygılarımla
sındırgılı
13-09-2009, 21:08
Sevgili Mahir En sonunda yaban mersini reçelim geldi.Elinize sağlık çok güzel olmuş.Umarım seneye yetiştirdiklerimden kendim yaparım.Giresuna sevgiler.Aman yağmurlar sizin oraya geliyor.Dikkatli olun.
Sevgili Amazonn, bende Antalya'da yaban mersini yetiştiriciliği hakkında biligi edinmek için ağaclar nete geldim ve forumn birinci mesajdan başlıyarak tüm mesajları gözden geçirdim, sizinde Antalyada olduğunuzu ve maceranızı öğrendim, ama sonucun kötü olması benie sizin kadar üzdü, bunu paylaşmak istiyorum, öncelikle aklımda bir kaç soru var, antalyanın havasının pek uygun olmadığığını düşünürsek, yaban mersinlerini serada yetiştirmek nasıl olur, bir fikriniz var mı? ayrıca siz bumdan sonra neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Sevgiler ve Saygılarımla
sevgili alanyaistanbul reklam....
sanırım ben likapalara gerekli bakımı yapamadım ph dercesi düşük toprak kullanmadım büyük ihtimalle bu nedenle kaybettim fianları...
likapanın serada yetişmesi konusunda pek umutlu değilim çünki karadeniz iklimine yaşaması uygun olan bir bitki serada özelllikle yaz aylarında yaşama şansi hiç yok gibidir... benim düşüncelerim bunlardan ibaret umarım siz başalı olursunuz saygılar...
caturanga
16-09-2009, 00:56
sn alanyaistanbul reklam akdeniz bölgesinde sharpblue çeşidinin verimli olacağı düşüncesindeyim.sharpblue için üretim çalışmamız var.kuzey cinslerini antalyada yetiştirebilmeniz uygun toprak ve ph ta dahi yok gibi birsey....
denizakvaryumu
23-09-2009, 15:45
Ligarba için yollara düştük
http://www.karadenizolay.com/haber_detay.asp?haberID=255
sındırgılı
23-09-2009, 16:14
Şimdi karadeniz yaylalarında olmak vardı, özlemişiz yahu ! Teşekkürler Sn.Denizakvaryumu,
sındırgılı
23-09-2009, 19:23
Dün Büyükadada kocayemişler oldumu diye yürüyüşe çıktım.Çam ağaçlarının diplerinden bayağı toprak ve ibre sırtlanıp eve geldim.Gerçi niyet kocayemişti ama daha olmadıkları için kısmetime asitli toprak çıktı. Sormak istediğim şu: saksıdaki yaban mersinlerinin topraklarını şimdimi değiştirmeli yoksa onların uyku zamanı olan kışınmı devşirmek uygun olur?
sındırgılı
25-09-2009, 17:31
Sunshineblue'ya dokunmadan 4 yaban mersinin topraklarını değiştirdim.Umarım doğru bir iş yapmışımdır.Köklerine zarar gelmedi.İnşallah seneye önce çiçek sonra meyva görürüm!
Köklere zarar gelmediyse bir sorun çıkmaz.Seneye Allah Kerim ..:) Bol çiçek ve meyve görürsünüz inşallah .
mustafademir24
02-10-2009, 10:47
selamlar !!siteyi daha önce taş ev aradığımda bulmuştum ikinci olarak yaban mersini **** gerçek adı ile likaba aradığımda tekrar buldum.Bu buraya ilk yazışım.Umarım herhangi bir hata yapmam.Bu tür konularda acaip bilgisizim ancak sizleri okuyarak bilgilenmeye çalışıyorum.Egede olan bahçemiz için "yaban mersini" fidesi aldık.Ancak satıcı adam bize aşısız fidelerin "acı ancak en şifalısı " olduğunu söyledi.Aşılı fidelerin ise " tatlı ancak şifasının pek olamdığını doktorların aşısız yani doğada bulunduğu gibi olanını önerdiklerini " söyledi.Biz de doğal olarak aşısız aldık.Doğruluk payı nedir bilen varmı?
sındırgılı
05-10-2009, 20:48
Buda bizim nazlı kızımız..Yazın beni çok üzdü ama kendisine geldi..
Perlitte köklendirilmiş bir likapa çeliğini artık saksıya aldım. Güneş gören bir balkonda duruyor. Ancak önceden yeşil olan rengi kızarmaya başladı. Sizce neden olabilir? Yoksa sararıp solacak mı :(:(
Selim-i Ahir
15-10-2009, 12:05
selamlar !!siteyi daha önce taş ev aradığımda bulmuştum ikinci olarak yaban mersini **** gerçek adı ile likaba aradığımda tekrar buldum.Bu buraya ilk yazışım.Umarım herhangi bir hata yapmam.Bu tür konularda acaip bilgisizim ancak sizleri okuyarak bilgilenmeye çalışıyorum.Egede olan bahçemiz için "yaban mersini" fidesi aldık.Ancak satıcı adam bize aşısız fidelerin "acı ancak en şifalısı " olduğunu söyledi.Aşılı fidelerin ise " tatlı ancak şifasının pek olamdığını doktorların aşısız yani doğada bulunduğu gibi olanını önerdiklerini " söyledi.Biz de doğal olarak aşısız aldık.Doğruluk payı nedir bilen varmı?
Öncelikle hoş geldiniz. İlgili başlıkta kendinizi tanıtın lütfen.
Sorunuza gelince size verilen bilgi doğrudur.
athena -asena
04-11-2009, 00:18
sn caturanga,3 ay önce rizeden 10 ad. likapa fidanı getirttim ve fındık bahçesinin bir kenarına ektim fakat 5, 6 tanesinin yaprakları kızrdı diğerlerinde farklılık yok, yaprakları kızaranlar bayağı geliştiler öbürlerinde hiç gelişme olmadı neden acaba
Sayın athena -asena,
Likapada yaprak kızarıklığı sonbahardan kaynaklanıyormuş, ben de yeni öğrendim;) Onlar kızarıp dökülürlermiş ..
Benim de minik bir fidanım var. Köklendirilmişti, yeni saksıya aldım. Tutmayacak herhalde derken bu durumun normal olduğunu öğrendim..
caturanga
04-11-2009, 21:35
Sn athena-asena elinizdeki likapa fıdanlarının çeşidini bilmediğim için yorumum doğru olmayabilir.likapaların genelinin yaprakları sonbaharda kızarır.ama bazı çeşitler sonbaharda da yeşil kalabilir ve bunlar genelde alçakboylu yabanmersinleridir ve fazla boy yapmazlar.bahçe ortamında 3 aydır yaşıyor olmaları toprak ph nın uygun olduğunu gösteriyorki buna çok sevindim.umarım düzce sakarya bölgesinde yetiştiriciler artar...Sn.Hüseyin ÇELİK hoca nın likapa yetiştiriciliği kitabını almanızı tavsiye ederim.değerli türkçe bir kaynak...
athena -asena
04-11-2009, 22:36
sayın Eovyn
ilginiz için teşekkürler
athena -asena
04-11-2009, 22:43
sayın Caturanga
ilginiz için teşekkürler.ben toprağa bakım felan yapmadım fidanlar geldi ektim sadece 3 ay oldu bayağı bi geliştiler.ph nada bakmadım.demekki bizimkiler rastgele yaşıyo. ben deneme amaçlı ekmiştim tutarsa bahçeyi olduğu gibi likapaya çevirecektim, bunları nasıl çoğaltacaz yardımcı olursanız sevinirim saygılar...
sındırgılı
05-11-2009, 10:28
Ne mutlu size..Karadeniz olunca hiç nazlanmadan gelişiyorlar.Yok asitli toprak hazırla , yok gölge bul..Beni bayağı zorladı ama 5-10 meyva zor alabildim.Şimdiki durumlarından memnunlar.Ama yaza ne olur bilmiyorum.Bluecrop yaprakları kızarmaya başladı,ötekiler yeşilliklerini koruyorlar. Yaza daha bol ürün alırım.Yoksa fidanlar karadenize taşınacaklar. Başarılar.
caturanga
05-11-2009, 19:11
Sn athena-asena kendiniz fidan üretmek istiyorsanız kontrollü bir seraya ihtiyacınız var.ben uzun süredir uğraşıyorum fakat pek başarılı olamadım.10.000 adet doku kültürü ile sipariş verdim bekliyorum.yinede kendim üretecem diyorsanız tam kontrollü bir sera yapıp.temmuz ayının 1. ve 3. haftası arası yeşil çelikleme yapabilirsiniz...ben bu sene öyle yapacam...
caturanga
05-11-2009, 19:19
Sn athena-asena birde mutlaka bir ph-metre edinin.bizi bölgemizde bahçeler genelde lokal olarak ph farklılıkları gösterebiliyor.bahçenizin bi kısmına likapa nın uyum sağlaması ticari olarak düşünüldüğünde yeterli değil.farklı farklı noktalardan ölçüm yapmanızı tavsiye ederim.bir diğer problemlde kuzey çeşitleri uzun dönemde batı karadenizde sorun çıkartabilir güney çeşitlerinin daha verimli olacağı düşüncesindeyim.
athena -asena
05-11-2009, 22:09
sayın Caturanga teşekkürler.
sera yapacak yerim olmadığından dolayı çelikleme yapamıyacam ozaman ticari amaçla değil de zevk için yapacaz oda 10 ad.fidan yeter bize yardımlarınız için teşekkürler.
athena -asena
05-11-2009, 22:12
yer kirazı için ne düşünüyorsunuz olurmu buralarda
caturanga
05-11-2009, 23:08
yer kirazı hakkında bilgim yok.fındık bahçesinin aralarında dağ çileği yetiştirebilirsiniz.düzceden birisi getirmiş bu sene alacaktım fakat 20 ytl kilosu umarım yetiştiriciliği artar bizde makul fiyatlardan yeriz:))
athena -asena
06-11-2009, 16:28
benim likapalar resimler bugün çekildi.06/11/2009
athena -asena
06-11-2009, 16:38
sayın caturanga
dağ çileği için boş bahçe lazım fındık aralarına ektiğimiz zaman olmuyo tırpan yapılınca kesiliyo. ilaçlama yapıyoruz o yüzden olmuyo dağ çileği çok güzeldir hele reçeli mükemmeldir.eskiden her bahçede olurdu ama ot ilaçları çıktı kayboldular.
athena -asena
06-11-2009, 16:43
kilosu ürünün bol çıktığı zaman 3kg yoğurt kapları 20tl .di.oda 1,5kg gelir.ürünün sonlarına doğru 35tl yi buldu yoğurt kapları.
athena -asena
06-11-2009, 16:48
bu resimde ki likapanın dibinde dalma yapmıştım bakalım o köklencekmi resimde gözüküyo
caturanga
06-11-2009, 20:39
likapalarınız çok saglıklı gözüküyor.daldırdıgınız fidanın da tutacagını düşünüyorum.ama fidan üretmek için ekonomik değil adet açısından...rakım kaç bahçenizde...
athena -asena
06-11-2009, 21:49
rakım mı bilmiyorum ne söylesem yalan olur.
caturanga
07-11-2009, 22:07
bir gün bahçenizi ziyaret ederiz inşallah...
athena -asena
07-11-2009, 22:23
beklerim. yakınız da
athena -asena
07-11-2009, 22:32
sayın caturanga
likapa yı ticari amaçla ekersek 3,4 sene sonra bunun pazarını bulmak sorun olurmu
caturanga
08-11-2009, 21:23
pazar bulmada zorlanacagızı hiç zannetmiyorum.en büyük üretici abd iç pazarını ancak karşılayabiliyor.ileriki dönemlerde yetişitirici sayısı artacağı için fiyatlarda düşme olacaktır.abd piyasası 4-5 $ kg ticari olarak yetiştirmek istiyorsanız bu rakamı baz alın derim.bir ikincisi eger etrafınızda yetiştirici yoksa ve dar alanda yetiştiricilik yapacaksanız.alıcıların size gelmesi zorlaşır.
Kapalı ortama aldığım Sunshine blue tomurcuklanmaya başladı tekrar.
sındırgılı
14-11-2009, 21:38
Sevgili Bahri, Çarşamba günü Adaya gittiğimde (begonvilleri ve pepinoları kapalı ortama almak için) benimkindede dalların tepelerinde tomurcuklanma vardı.Ben onları yaprak oluşumu diye önemsememiştim.Şimdi meraklandım,yarın bana ada yolu gözüktü. Yalnız Ben hepsini dışarda bırakacağım,evde yer kalmadı.Adanın iklimi Eskişehıre göre daha ılıman diye biliyorum. Diğer yaban mersinleride üst yapraklardan başlıyarak kızarıyor. Kamkatı İstanbula eve getirdim,inan gelişmesi durdu,ne yapacağımı şaşırdım,Meyvaları olmasa onuda adada bırakacaktım.
SEvgili Sındırgılı,
Sunshine blue'yu her ihtimale karşı kapalı bir yere alırsanız bence iyi olur. Ilıman iklimlere uygun bir likapa çeşidi.
denizakvaryumu
14-11-2009, 22:24
http://davesgarden.com/guides/pf/go/53124/
sındırgılı
15-11-2009, 09:05
Ben bu kış dışarıda bırakacağım,burası daha ılıman bölge.Hem test etmiş oluruz, (zone 9' da dışarısı için) şimdi gidiyorum ama benımkiler büyük olasılıkla yaprak çıkışıdır.Bu mevsimde çiçeklenme? zor gibi. Ah ! Sevgili Bahri Bey başka program vardı ama aklıma soktun,gitmesem içim rahat etmeyecek, sevgiler sinan
sındırgılı
15-11-2009, 19:24
Sevgilı Bahri, adadakide çiçeklenmiş! Bu mevsimde çiçek açması normalmi? Benim hiç tecrübem yok.
SEvgili Sındırgılı, Biraz araştırdım, çiçek açma zamanı ilkbahar ortası gözüküyor. Yeni bir bitki belki uygun ortamı bulunca çiçekleniyor diyeceğim ama ikimizinde koşullar farklı gibi. Yinede hoş süpriz..
sındırgılı
21-11-2009, 07:29
Sevgili Bahri, Sunshine'nın durumu nasıl? Ben ancak yarın adaya gidebileceğim.Malum iş güç.Benimkinin durumunu yarın göreceğim.Sizlere bilgi veririm.
SEvgili Sındırgılı, Benim sunshine blue tomurcukları öyle kaldı. Sizinkiler çiçek açmışlar maşallah.
sındırgılı
21-11-2009, 20:04
İstanbulda Yoğun bir sis var..İnşallah sabaha düzelirde motorlar çalışır.Bende güzellerimi görmeye gidebilirim..Adanında bu zorluğu var..
sındırgılı
22-11-2009, 16:27
Çiçeğinin görüntüsünü sizinle paylaşmak istedim..
copur 09
22-11-2009, 21:54
Çiçeği gerçekten güzelmiş. İnşallah meyve tutar.
SEvgili Sındırgılı,Maşallah pek şirin görünüyor.Yerini sevmiş belli :)
sındırgılı
25-11-2009, 20:04
Bu mevsimde pek meyvaya yatacağını tahmin etmiyorum.Fakat Sevgili Bahrinin dediği gibi aralık sonu gibi iç mekana almakta fayda var.Kaldığı yer miroklimatik gibi gözüksede şansa güvenmemek lazım..Bu hafta sonu gittiğimde neyle karşılacağımı bilmiyorum.Bakmışşın çiçeklerden bitki görülmüyor ya da tüm çiçekler solmuş...Aslında bizim gibi amatör zevkle uğraşanların en büyük eksikliği...Hayat gibi hiç bir şeyi şansa bırakmamak lazım..
Aynen öyle.Gidip bir kontrol edip kışı güzel geçirecek bir yere alın .
denizakvaryumu
26-11-2009, 07:51
Ben tophat blueberiyi bahçeye diktim.
-15 i rahat görür -20 leri de görmesi muhtemel.
Sn Sındırgılı, sunshine blue'nuzun çiçelerine hayran kaldım. Goji başarısızlığımın ardından artık meyve fidanlarına veda kararı almıştım ama işte sizin çektiğiniz fotoğraf yine aklımı çeldi. Son bir denemeyi likapa ile yapacağım sanırım. Aslında balkonlardan birinde hiç güneş görmeyen bir bölge var, tam likapalık.
Ankara koşullarında ve saksıda hangi çeşidi yetiştirmem gerektiğine (tophat hariç; biz bulamıyoruz, bulanlar bahçeye geçiririyor:p) karar veremedim bir türlü. Ne dersiniz?
sındırgılı
28-11-2009, 22:12
Maalesef geçen haftadan bugüne bir değişiklik yok.Bende İstanbula eve getirdim.Kapalı balkonda yerine yerleştirdim.Sn.Nevsune Hn. bence saksıda olabilecek bir tek tophat ve sunshine blue var.Diğerleri bahçe istiyor.Umarım Selahattin Hocam doku kültüründe başarılı olur.Bugün gojilerimi toprakla buluşturdum.Hatırlarsanız boya giden oğluşum vardı..2 adet meyva verdiğini yazmıştım.Diğerleri kökleriyle saksıları doldurmalarına rağmen onun kökü pek gelişmemişti.Artık düzelir diye umuyorum.Sert bir budamada yaptım.Sonuçları hep beraber göreceğiz.
sındırgılı
05-12-2009, 19:09
Eve aldığım sunshine blue coştu...Her daldan tomurcuk fışkırıyor..Geçen resimde mor renkteki tomurcuklar beyaza döndü..Fakat henüz çiçeğe geçemedi..Yarın fotoğraf çekip yüklerim..Bahri bu mevsimdede meyva olurmu?
AgacSevdalisi
05-12-2009, 21:09
elide tophat veya sunshine blue çeliği olan varmı acaba?çelikten üretmek için 1 adet çelik gönderebilirmisiniz?**** diğer soğuklara karşı dayanıklı likapa çeliğide olabilir.
sındırgılı
06-12-2009, 14:09
Resimler:
sındırgılı
09-12-2009, 09:53
Evde coştukça coştu.Tomurlar çıçeğe dönüyor.Ya o şaşırdı ya da iklimler? O mor tomurcuklar beyaz çiçeğe döndüler.Dışarıda olsaydı bu çiçeklenmeler olmazdı.Birde meyvasını görsek?
copur 09
09-12-2009, 10:05
Sayın Sındırgılı gerçekten çok güzel. Sadece nazar boncuğu eksik. Bir dalını daldırma yapıp köklenip köklenmediğini araştırsanız.
caturanga
12-12-2009, 23:56
Sn.Sındırgılı sunshineblue nuz çok sağlıklı ve keyifli görünüyor.ama bu zamanda çiçek açtırıp meyvaya bağlattırmanızı tavsiye etmem.bitkiniz kış döneminde dinlenmesse yazın problem yaşayabilirsiniz...
sındırgılı
13-12-2009, 08:18
Sevgili Caturanga, Ozellikle ciceklensin diye bir sey yapmadim.Zaten meyvaya doneceginide zannetmiyorum.Kapali balkonda keyfi yerinde..Arada acik balkona aliyorum,bakarsin arilar gelir diye.Ama, 1 yasindaki sunshinebluem cicek acicagim diye costu!! Bu haldede disari koyamam.Bence mevsimleri sasirdi? Sence acik balkondami kalsin? Ikilemde kaldim...Bilgi yardimi sart.
Benimkisinin durumuda aynı çiçeklenme olarak. Fakat yapraklarda bozulmalar oldu. Bitki gücünün tamamınını çiçeklere verdi sanırım. SEvgili Catarunga ne önerirsiniz? Tomurcukları koparalım mı?
caturanga
13-12-2009, 21:47
Sn.sındırgılı çiçekleri koparmanızı ve bitkiyi dışarı çıkarmanızı tavsiye ederim.sunshine blue nuz hala güz yaprak rengini almamış....
caturanga
13-12-2009, 21:55
Sn. bari muhtemelen antraknoz.hastalıklı bölgeleri keserek uzaklaştırın.uygun bir fungusit ile ilaçlayın.bitkiyi serin bir yere alın.mantarlar nem ve sıcağı sever.soğuk yerde bitkiniz hem güz yaprak rengini alacaktır hemde yaprak dökecektir.dökülen yaprakları bitkiden uzaklaştırın ve yakın.verdiğim bilgiler amatör deneyimlerimdir.daha akademik cevaplar verebilecek arkadaşlara ihtiyacımız var...
caturanga
13-12-2009, 21:58
Sn bari birde yaprakların alt kısmını fotoğraf çekebilirimisiniz.sihay noktalar varmı merak ediyorum...
Dediklerinizi yapacağım, ama bildiğim kadarıyla sunshine semi-evergreen..Tam olarak yaprak dökmüyor..
caturanga
14-12-2009, 13:15
Sunshineblue yetiştirmedim.evergreen demek yaprak dökmez anlamını taşımaz.bildiğim kadarı ile sunsihneblue yaprak güz rengi mavi ve bordo dur.ama yaprağını döküp dökmediğni bilmiyorum.zaten sunshine blue ticari bahçelerden ziyade peyzaj amaçlı kullanılan bir çeşittir.ufak meyve yapar...
caturanga
14-12-2009, 13:25
Sn bari sizden almış olduğum lingonberry nin yaprak altlarında ufak lekelenmeler var.gerekli antifungal ilaçlama yaptım ve besi ortamını güçlendirdim .bitkii sağlıklı olduğu için üstesinden geleceğini tahmin ediyorum...size tavsiyem hastlalık ortadan kalkana kadar bitkilerinizi birbilerinden uzaklaştırmanız.hastalık ihtiva eden organları bitkilerden uzaklaştımanız ve yakmanız.bahçenize veya çöpe atmanızı tavsiye etmem...tabii bu aradada gerekli besinleri bitkilerinize sağlayarak bağışıklık sistemlerini güçlendirmeniz gerekmektedir...
Teşekkürler SEvgili catarunga, bende gerekli önlemleri alayım...
caturanga
14-12-2009, 14:44
117899
yüksek boylu kuzey cinsi sonbahar yaprak resmi
117900
sunshineblue sonbahar başlangıcı yaprak resmi
sındırgılı
14-12-2009, 15:00
Açık balkona almıştım,eve gidince çiçeklerinide temizlerim.Umarım tomurlarda çiçeğe dönmezler.Fakat alttaki yapraklardada ufak ufak bordo renklerini gördüm.
SEvgili Sındırgılı, Çok özür sizi yanıltmışım yanlış bilgimle. Bende sunshine blue yu araştırdım.. Ben güney tipi likapa olarak biliyordum. Fakat dayanımı -17 derece gözüküyor. Ama soğuklama ihtiyacı var.. 150 saat olarak gözüküyor, 1 hafta. Ben en azından bir hafta soğuk göstereceğim.. Tomurcuklarıda yoldum..
Bizdeki yaban mersini, Bodaç köyü Gökçebey
caturanga
15-12-2009, 13:19
Sn.serdar1 çok şanslısınız doğal ortama yakınlıktan dolayı.Umarım bir gün ülkemize ait gen kaynaklarından ıslah edilmiş,çeşitlerimizde olur.bizde dışarıya bir sürü para ödemek zorunda kalmayız...
Kırmızı meyveli bir vaccinium daha var. Vaccinium parvifolium. Çok hoş gözüküyor...
MAVI_ALTIN
17-12-2009, 10:52
Vaccinium cinsine giren meyve türlerine yabanmersini demek son derece yanlıştır ve bu durum 2008 yılında Prof. Dr. HÜseyin ÇELİK tarafından düzeltilerek Vacciniumlar kategorize edilmiş, Türkçe isimleri verilmiş ve Karadeniz Bölgesinde yetiştiriciliğine başlanan başta MAVİYEMİŞ (Blueberry) olmak üzere TURNAYEMİŞİ (Cranberry) ve KEKREYEMİŞ (lingonberry) olmak üzere basım aşamasında olan "ÖZEL ÜZÜMSÜ MEYVELER" kitabında 3 bölüm halinde detayları verilmiştir.
Bu açıdan,
Vaccinium cinsine giren türlerin latince, Türkçe ve İngilizce karşılıkları aşağıdadır.
MAVİYEMİŞ -Blueberry
Yüksek boylu Maviyemiş Northern and Southern highbush blueberry
Vaccinium Corymbosum
Tavşangözü maviyemişi -Rabbiteye blueberry Vaccinium ashei
Alçak boylu (bodur) maviyemiş -Lowbush blueberry Vaccinium angustifolium
Çoban üzüzmü : Bilberry-Vaccinium myrtillus
(Diğer adları, Yabanmersini, Çoban Çileği, Yer likapası, Yer ligarbası, Ayı üzümü, motsvi)
Çay üzümü : Caucasian whortleberry - Vaccinium arctostaphylos
(Diğer adları, Dal likapası, Dal ligarbası, Kaskanaka, Çela, Morsvi, Çalı çileği, Ayı üzümü)
TURNAYEMİŞİ - Cranberry Vaccinium macrocarpon
KEKREYEMİŞ - Lingonberry Vaccinium vitis-idea
Sonuç Olarak,
Blueberry’lere MAVİYEMİŞ,
Cranberry’lere TURNAYEMİŞİ
Bilberry’lere ÇOBAN ÜZÜMÜ
Caucasian Whortleberry’lere ÇAY ÜZÜMÜ
Lingonberry’lere KEKREYEMİŞ isimleri verilmiştir.
Piyasada yabanmersini olarak satılan kırmızı renkli, kuru ve tatlı meyve TURNAYEMİŞİ (Cranberry) olup MAVİYEMİŞ yani Blueberry değildir.
TURNAYEMİŞİ reflü, gastrit, mide rahatsızlıkları ve idrar yolu enfeksiyonları için yararlıyken gözleriniz için özellikle de şeker kaynaklı göz rahatsızlıkları için sakıncalıdır. İsimlere ve meyvelere dikkat edilmelidir.
Prof. Dr. Hüseyin ÇELİK
OMÜ Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, SAMSUN
362-3121919/1132
huscelik@omu.edu.tr
MAVI_ALTIN
17-12-2009, 10:54
Bu meyve ÇAY ÜZÜMÜ olup Likapa veya ligarba olarak da tanınmaktadır.
Bu gün blueberry almak için nette bakındım, direkt satış yapan yer bulamadım. Vaccinium myrtillus L. Arıyorum. Bilen duyan varsa, haberim olsun:)
caturanga
17-12-2009, 15:22
umarım yeni kitap en yakın zamanda piyasaya çıkar.çünkü akademik temelde bilgiler veren türkçe kaynak ve yerli araştırmalara ihtiyaç var.Türk tarımının en büyük eksiği üniversite ile yetiştiricilerin bağlantısı eksik oluşu...
Bu gün blueberry almak için nette bakındım, direkt satış yapan yer bulamadım. Vaccinium myrtillus L. Arıyorum. Bilen duyan varsa, haberim olsun:)
Likapa reçeli üreten bir firma buldum, sipariş verdim ve ürün bu gün elime ulaştı. Bir de ev yapımı olan geldi.
Taze meyveleri ve kurutulmuş olanlarına da yakında kavuşacağımı umuyorum. :p
Fabrikasyon olan reçel için http://www.ucelhelva.com.tr/
athena -asena
21-12-2009, 18:07
benim likapalar
athena -asena
21-12-2009, 18:08
benim likpalar 9 tanesi tamamen yapraklarını dökmüş biri daha yeni kızarmaya başlamış yaprakları . ph değerleri de biri hariç 5 i gösteriyo
caturanga
22-12-2009, 10:27
sn.athena-asena özür dileyerek sanki ph ölçer ayarı ph kısmında değil gibi gözüküyor.
athena -asena
22-12-2009, 16:36
sayın caturanga
evet değil moıst kısmında duruyo burda ilçe tarımda ki arkadaşlar inglizce olan kullanma kılavuzunu öyle çevirim yaptılar toprak ıslak ise moıst de olacak dediler ben de onların dediği gibi kullandım. ph kısmına getirin ce ibre hiç oynamıyorki. ben de sizin gibi düşünmüştüm ama onlar öyle değince o şekilde baktım artık doğrumu bilmiyorum?.
caturanga
22-12-2009, 17:01
ben o aletten kullanmıştım.ph bölümüne getirince ölçüyor.nem ışık ve ph ölçüyor.ölçümünüz büyük ihtimal yanlış.ama yinede yabanmersinleri yaşadığına göre ph sorununz yok demektir.
Sayın athena -asena toprağı ıslatıp bir kaç saat sonra cihazın anahtarını Ph kısmına getirip öyle ölçün.Aynı cihazdan bende birkaç tane var, kullanıyorum.
athena -asena
22-12-2009, 17:34
arkadaşlar ph kısmına getirdiğim zaman ibre hiç oynamadı. pekala alette 3 kısım var hangi kısım okunacak
caturanga
22-12-2009, 20:58
alt skalayı okuyacaksınız.acidic 3.5-8 alkaline arasını okuyacaksınız.
caturanga
22-12-2009, 21:07
Elimde geçen yaz çeliklediğim fazladan vaccinium ashesi (tavşangözü yabanmersini) fidanlarım var.powderblue ve brightwell çeşitleri.bu çeşitler marmara ege ve akdeniz için uygun güney çeşitleridir 8-10 zone arası soğuk bölgelerde yeterli verim alınamayabilir.tavşangözü yabanmersinleri tozlanmaya ihtiyaç gösterdiğinden 3 adet 2 powderblue + 1 brightwell olarak satıyorum. ilgilenenler özel mesaj atabilir
athena -asena
22-12-2009, 23:03
sayın caturanga
yarın deniyecem bilgileriniz için teşekkürler. ama ph da ibre hiç oynamamıştı bakalım yarın ne olcak .iyi akşamlar.
Sn caturanga 2 powderblue + 1 brightwell yabanmersinlerinize talibim.Selamlar.
caturanga
23-12-2009, 11:11
ayırdım mustafa abi...
athena -asena
23-12-2009, 15:31
sayın caturanga
benim ph metrebozuk galiba, ph kısmına getirince ibre hiç oynamıyo.diğerlerin de çalışıyo.
Aynı phmetreyi ben de aldım ve çalışmadığını görünce iade ettim. Çok sağlıklı bir alet değil bu. İyileri de oldukça fiyatlı doğrusu ama bu tür bitkiler için galiba paraya kıyıp iyi bir şey almamız gerekecek.
athena -asena
23-12-2009, 18:31
sayın nevsune
evet paraya kıyıp iyi bi şey almak lazım galiba .
sındırgılı
28-12-2009, 19:54
Ph metre kullanirken once bende yanlislik yaptim.Fakat deneye deneye topragin PH ini olcebildim. Sulama yaptiktan sonra cubuklari topraga batiriyorum. Dogru olcum icin 10 dakika bekliyorum.Herhalde yaptigim islem dogruki likapalar yasiyor. Benim Patriotlar da yapraklarini doktu,fakat bluecroplar dahala kirmizi-yesil renkteler. Belkide yaprak dokmeyen cinslerdir? Asil onemlisi Sunshineblue: Dahala tomurcuk vermeye devam ediyor. Ben kopariyorum, o tomurcuk yapmaya devam ediyor....Ne yapacagiz?
caturanga
29-12-2009, 11:01
sn.sındırglı ph ölçerken bende sizin yaptıgınız gibi yapıyorum.sunshineblue yu dışarı aldınızmı.bluecrop şimdiye kadar yaprak dökmeliydi.benim tavşangözü yabanmersinleri bile yaprak döktü.sanırım orda mikroklima bir iklim var.bitkiler kış ayını algılayamıyor...
Romantik'te vaccinium myrtillus var, bilginize...
sındırgılı
30-12-2009, 22:59
Cuma gunu Buyukadaya gidecegim.Malum, artik hafta sonlari gidiyorum.Sonucu bildiririm.Yalniz sunshineblue Istanbulda ve acik balkonda...Kargalar ve martilarda eksik olmasin dallarini kirmaya basladi...Yoksa onuda Adaya tekrar gotursemmi ? Senin dedigin gibi Buyukadada evin oldugu yerde iklim entersan. Mikroklimatik bir durum soz konusu... Zaten ona guvenerek Kaymak agaclarini topraga diktim. Benim Adadaki tum meyva agaclarimda ilk kista algilama sorunu yasiyorum.Daha sonra alisiyorlar...
Lodos yuzunden pazar gunune kaldi. Adaninda boyle hava sartlari yuzunden ulasim problemleri var !!!!
sındırgılı
06-01-2010, 19:28
Pazar gunu gittigimde Bluecroplarin yapraklari kismen dokulmus,dokulmeyenlerde kizila donmustu.Fakat patriotlarda hic yaprak kalmamisti...Demekki iklime alistilar :)
MeyveliTepe
06-01-2010, 19:36
Geçen yıl bahçenin muhtelif yerlerine dağınık bir şekilde diktiğim likapaları küçük bir likapa bahçesi oluşturacak şekilde bir araya topluyorum. Bir ay kadar önce içinde kükürt ve zeolit olan toprak hazırladım. Fidanları yerlerinden söküp hazırladığımız yeni yerlerine diktik. Dikim çukurlarında da hazırladığımız toprağı kullandık. Maksat, aynı yerdeki fidanlara aynı bakımı kolayca yapabilmek.
caturanga
06-01-2010, 23:51
121017
Buda pembe blueberry
denizakvaryumu
07-01-2010, 07:43
Geçen yıl bahçenin muhtelif yerlerine dağınık bir şekilde diktiğim likapaları küçük bir likapa bahçesi oluşturacak şekilde bir araya topluyorum. Bir ay kadar önce içinde kükürt ve zeolit olan toprak hazırladım. Fidanları yerlerinden söküp hazırladığımız yeni yerlerine diktik. Dikim çukurlarında da hazırladığımız toprağı kullandık. Maksat, aynı yerdeki fidanlara aynı bakımı kolayca yapabilmek.
Aslında bu bitkilerin kökü derine gitmiyor.Yükseltilmiş yastık uygulaması bu bitkilere de yapılabilir sanırım.
caturanga
08-01-2010, 11:15
Sn denizakvaryumu sizinle aynı fikirdeyim...bitkiyi tanıyana kadar yetiştirmesi zor tanıdıktan sonra kolay bir bitki...
sındırgılı
08-01-2010, 12:17
Ben tomurcuk koparmaktan sıkıldım, o tomurcuk vermekten bıkmadı. (: Bundan sonra kendi haline bırakıyorum.
Sayın sındırgılı birkaç sürgün gönderinde çelik köklendirmesi yapayım.
Romantik'te vaccinium myrtillus var, bilginize...
İlginize teşekkür ederim ama, Romantik dediğiniz yer neresidir?
İlginize teşekkür ederim ama, Romantik dediğiniz yer neresidir?
SEvgili MÜjgan,
Forumda satış başlığında satış yapan forum üyesi..
SEvgili MÜjgan,
Forumda satış başlığında satış yapan forum üyesi..
İlahii! :p
Tamam ona bakayım, teşekkürler :)
sındırgılı
08-01-2010, 14:07
Daha çok küçük :) Ben bile air laying yapmaya korkuyorum.
Tomucukları koparmaktan usandım deyince talep isteği geldi.
Ben tomurcuk koparmaktan sıkıldım, o tomurcuk vermekten bıkmadı. (: Bundan sonra kendi haline bırakıyorum.
Sn sındırgılı, tomurcuk veren sunshine blue değil mi? Ellerinize sağlık.
Ne yapıyorsunuz bu hale getirmek için?(darısı başımıza;)). Yaban mersinlerinin gübreden çok hoşlanmadığını okuyup duruyorum, siz bir takviye yapıyor musunuz?
Bu yıl kışa tam olarak giremediğimiz için bitkiler de şaşırdı. Bir iki tomurcuğu kendi haline bıraksanız da ne yapabileceğini görsek diyorum.
caturanga
13-01-2010, 19:44
Sn sındırgılı nın sunshineblue su ilginç bir performans sergiliyor:)) elimde güney çeşitleri olarak vaccinium ashei powderblue ve brightwell vaccinium corymbosum misty,oneal ve sharpblue var.hepsi yaprak döktü sayılır sadece sharpblue nun üzerinde kırmızı yaprakları var...
sındırgılı
13-01-2010, 20:36
Artik hic bakamiyorum. Once mor tomurcuk yapiyor,sonra beyaz cicekler basliyor.Elle tozlama yapabilsem, meyva alabilirmiyiz? (Bende cok abartimmi nedir!!!) Ingiltereden geldigi zamanki bilgi kartini cikarmamistim,en yakin surede fotograflarim.Ayrica bu gun fotograf makinesinde burada yayimlanmayan cok guzel fotograflarini buldum.Onlarda en azindan bu mevsimde gozlerimize hitap eder diye dusunuyorum..Sn.Caturanga benim yapraklar da hala yesil,hic kizila donmeye niyeti yok !! Yoksa, Ingilizler farkli bir turmu melezlediler?
caturanga
14-01-2010, 23:01
Sn sındırgılı elimde sunshine blue yok.ama bildiğim kadarı ile kızıl değilde mavi ve bordo karışık olması gerek.en iyisi Sn. nevsune nin dediği gibi siz ellemeyin bizde sizin vasıtanız ile ne yaptığını görelim...
Merhabalar!
http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/13465453.asp?mnID=13465453
caturanga
17-01-2010, 23:00
http://lh5.ggpht.com/_OHPN9gUwMFg/S1OHTVhsM2I/AAAAAAAAAOQ/x9sLIKb9ids/s720/DSC_0087.JPG
tohumdan yabanmersini
caturanga
17-01-2010, 23:05
foruma yükleyebilmek için boyutunu küçülttüm.2 ayda çimleniyorlar.bu sene kontrollü tozlama ile melezleme yapmayı deneyecem.
sındırgılı
17-01-2010, 23:29
Karsimizda mevsimleri sasirmis Sunshine Blue:
http://lh5.ggpht.com/_OHPN9gUwMFg/S1OHTVhsM2I/AAAAAAAAAOQ/x9sLIKb9ids/s720/DSC_0087.JPG
tohumdan yabanmersini
Tohumu ne zaman ekmeliyiz?
caturanga
18-01-2010, 11:30
Sn nariçi şubat ta ekerseniz mart gibi çimlenirler.baharda çıkmaları yaşamaları açısından uygun zaman...
copur 09
18-01-2010, 22:13
Sayın Caturanga, siz nasıl bir karışımın içine ektiniz.
caturanga
20-01-2010, 23:28
Sn copur cocopeat ve ithal torf karışımına ektim.yalnız bayağı zahmetli çimlendirmesi.26 derece sabit sıcaklık,16 saat aydınlık,4.7 ph ve sürekli nemli ortam 2 ayda çimlendi.resme dikkat ettiyseniz sürekli nemden torf karardı.bende perlit ve torf karışımına aktardım çimlenen tohumları...tohumdan üretim sadece melezleme için kullanılıyor.bende bu merağımı gidermek için denedim...
copur 09
21-01-2010, 12:00
Teşekkürler.
Tohumdan yetişen bir adet bendede var..Çok nazlı gelişiyor..
Sn . bari toprak harcında neler var çam iğneleri , kum , torf sanki ?
Asitliği ölçtünüz mü ekerken?
SEvgili Ketir,
Evet alttaki toprak, çürük çam ibreleri karışık.. Üst kısım coco peat.. Asitlik ölçmedim...
Sn. caturanganın getirttiği pH metreden bende de var .
Suladığım saksılardan birine sapladım ibrede hiç oynama olmadı .
Bende sizin gibi çalışmıyor diyecektim ama başka bir şey denemeye karar verdim .
Önce süte batırdım pH sı 7 civarında olmalı .
Sonra aldım limon tuzu kavanozunu yanıma , tane tane ekleyip karıştırdım tekrar denedim .
Maşallah alet canavar gibi çalışıyor , pH 4 'de kadar getirip deneyi sonuçlandırdım .
Artık Sunshine Blue likapamı suladığım suyun Ph sını ayarlayıp öyle sulamayı düşünüyorum .
Sn. caturanga teşekkürler .
Saygılar .
caturanga
01-02-2010, 23:19
Sn Ketir bende 3 değişik ph metre var ölçme sorunları yok.sadece ölçüm yaparken ortam nemli olmalı ve ph metre yi 2/3 ten fazlasını ortama batırmamız gerekiyor.toprağa veya suya tam batırmassanız ölçüm yapmıyor.birde neticede bunlar ucuz aletler arızalıda çıkabilir şans...
sındırgılı
02-02-2010, 10:37
Sn.Ketir, Sunshineblue dedinizde bendede bir adet mevsimleri şaşırmış :) var. Bu mevsimde yeni yaprak ve çiçek çıkartıyor. Normalmi ? Uykuya yatması gerekmiyormu ? Ben bu işten hiç bir şey anlamadım. Tecrübelerini paylaşırsan seviniriz.
Sn . sındırgılı ,
zaten normali şubatta açması ve mayısta meyva vermesi sanırım .
İklimi İngiltere olarak düşünürseniz ama ...
Eh iklim kuşağı Türkiyenin bulunduğu kuşak olunca daha erken olması çok doğal .
Sunshine erkencidir mayısta meyvanız olursa şaşırmayın bence :)
sındırgılı
02-02-2010, 13:31
Bundan sonra, özel koruma altındalar. Hala kırmızı tomur ve beyaz çiçekler üzerinde duruyor. (kopartmaya kıyamadıklarım) :) Bende Phmetre kullanırken önceleri hatalı ölçümler yaptım. Asitlik oranını çam ibreleri ve kükürtle ayarlamaya çalışıyorum. Zaten bol yağmur yağdığı için problemde olmuyor.
Yeniden kontrol ettim sizin için sn .sındırgılı ,
"15 şubatta çiçeklerin % 50 'si "Amerikanın bazı bölgelerinde açmış olur yazıyor .
Sunshine blue zaten herdem yeşil olur , yani yaprak dökmez , yaprak rengi kırmızı / bordoya döner .
Sunshine semi-evergreen yani yarı döküyor.. Bİzimkilerde biraz mevsim şaşırması oldu, bendede aynı durum söz konusu, hem nisan-mayısta açmışlardı, birde sonbaharda açtılar..Ben yoldum tomurcukları, içeri dışarı derken biraz şaşkın durumda şu anda...
Benimkilerin yaprakları üzerinde , renkleri bordomsu olmuş durumda .
dalların uçlarında ufak tefek tomurcuklanma var .
Gelişmeleri dikkatle izliyorum .
Toprak saksıya almıştım , uygun toprak karışımı ve yağmur suyu ile sulama yaptım .
sındırgılı
07-02-2010, 15:12
Son durumlar:
sındırgılı
07-02-2010, 15:21
Makro çekimlerde çok güzeller:
Maşaallah, sizin bu konuda tereddütleriniz kalmamış.
sındırgılı
07-02-2010, 15:28
Teşekkürler Sn. Nariçi...Ben sadece deklanşöre basıyorum.Bitkilerimiz, o güzelliklerini bizlere gösteriyorlar..
Maşallah.Siz bu işi kapmışsınız.:) Meyveleride yersiniz inşallah.
sındırgılı
08-02-2010, 22:01
Sevgili Caturanga, Meyva elde edebilirsem, size göndersem tohumdan üretme imkanı olurmu? Benim, bu konularda ne bilgim yeterli nede uğraşacak zamanım var..
Geçen sene tek tük meyve almıştım, meyveleri çok ufak..
caturanga
09-02-2010, 00:37
Sn bari yanına aynı zamanda çiçek açan iri meyveli çeşitler koyarsanız.meyveler daha iri olabilir...
caturanga
09-02-2010, 00:57
Sn sındırgılı tohumdan yetiştirilebilir fakat tohumdan üretilenler sunshineblue olmayacaktır.ingiltereden dan sunshineblue siparişi verdim,umarım sorunsuz gelir...olmadı sizden çelik alırım.çelikten üretmek daha sağlıklı...
Sn caturanga, öncelikle yeni sunshine blue'nuz şimdiden hayırlı olsun diyeyim. Güle güle büyütüp sn. sındırgılı'nınki gibi bol çiçekler,bol meyveler almanızı dilerim. Benim de tophat hayalim birgün gerçeğe dönüşür umudundayım:)
"Tohumla sunshine blue olmaz" ne anlama geliyor? Hani limon çekirdeğinden yetişen fidanın limon değil turunç özelliği taşıması gibi mi? Eğer buysa, sunshine blue tohumdan yetişen bitkinin cinsi ne olacak?
Lingonunuz için uzun zamandır yazmıyorsunuz, ne alemde?
Merhaba .
Ben de iki adet Sunshine Blue getirttim ,
şimdilik toprak saksıya diktim , yağmurun altına bıraktım .
3' cü haftaları . Çelikleri nasıl almak gerekiyor ?
Dikerken kırılan bir dal vardı , gelişi güzel bir saksıya diktim , acaba tutması için ne yapmak gerekiyor .
Sn . Romantikten satın aldığım bir çift yerli Likapam oldu , onlar da filizlenme başladı .
Saygılar .
caturanga
10-02-2010, 15:46
Sn. Nevsune lingonberry sizlere ömür...Sn Bari yenisini getirtecek...tohum meselesine gelince kültür edilmiş tüm yabanmersinleri sunshineblue,tophat vs. melez çeşitler oldukları için tohumdan yetiştirdiğimiz zaman genetik açılım göstermeleri yüksek bir orandır.sunshineblue dan tohum alıp ektiğimiz zaman büyük ihtimal ana bitkiden farklı bir çeşit olacak.ama sunshineblue da daha üstün bir çeşit olma ihtimali de var.yinede meyve veren bitkiler tohumla üretimi pek tercih edilmez.nedenide meyveye yattığı zaman ne ile karşılacağınız belli olmaz...tohumdan yetişenin cinsi ne olacak derseniz.ismi size kalmış:))
caturanga
10-02-2010, 15:51
Sn Nevsune sunshineblue m geldi.yapraklarının yarısı bordo yarısı yeşil.amerikadan tophat lerim de yolda umarım sağ salim gelirler.esasen ankara için tophat değilde norhtsky bence daha makbul tophat ten daha verimli,bodur ve -30 dereceye kadar dayanıklı.ama bir türlü getirtmeyi başaramadım...
sındırgılı
10-02-2010, 19:22
Bizimkine bir fotoğrafını gösterelim.Belki bordo renk alır..:)
caturanga
10-02-2010, 20:06
Sn sındırgılı hafta sonu eklerim...
Sn . sındırgılı ,
ben eklersem feyz alırlar mı sizce ? İngiliz soğu yemiş Likapalarım :)
denizakvaryumu
10-02-2010, 20:39
Bu blackmoor da olmasa sunshine larla tanışamayacağız :)
sındırgılı
10-02-2010, 20:40
Yarın, Print yapayımda benimkine göstereyim..Belki feyz alır..da kendine gelir. Bu olayı bir yerlerden hatırlıyorum..Sevgili Nevsune Hn. hatırladınızmı? Sevgiler..
Blackmoora geçen sene yazmıştım, tophat satmayı düşünmüyormusunuz forumdan alacak çok kişi var diye, üretim planlarımızda var demişlerdi, bir gelişme olmadı...
denizakvaryumu
10-02-2010, 20:42
İngilterede canlı bitki gönderen başka site yok mu?
Ben hemen hemen 8-10 siteyle kontak kurdum, hiçbirisi blackmoor gibi ticari yaklaşmıyor.. Kİmisi bitkiler yolda ölür diyor, kimisi yasak diyor, kimisi posta ücreti çok tutar diyor... Aslında 2 kiloya kadar paket 15 sterlin, sorunsuz geliyor.. Yeterki karşı taraf göndersin...
Ben www.suttons.co.uk ' tan 5 kök Polka aldım geçen sene .
Blacmoor' a göre biraz pahalı ve biraz da yavaşlar .
caturanga
10-02-2010, 21:19
124734
124735
124736
sındırgılı
10-02-2010, 21:22
Bizimki, İstanbul havasından yeşil kaldı herhalde.:)
caturanga
10-02-2010, 21:24
124737
124738
124739
Çimlenenler sharpblue gibi oval yapraklı...
caturanga
10-02-2010, 21:30
5 adet tophat siparişi verdim amerikadan.adamları ikna etmem çok zor oldu,tüm mesuliyeti peşinen kabul ettim.bakalım sağ salim gelebileceklermi...
Ben www.suttons.co.uk ' tan 5 kök Polka aldım geçen sene .
Blacmoor' a göre biraz pahalı ve biraz da yavaşlar .
Honeyberry ve lingonberry de var, gönderiyorlarsa iyi...
caturanga
10-02-2010, 21:54
Sn bari sizden aldığım vaccinium angustifolium kenardan kıyıdan gözüküyor...
caturanga
10-02-2010, 21:57
yalnız lingonberry hangi çeşit bilgi vermemiş...
Sn bari sizden aldığım vaccinium angustifolium kenardan kıyıdan gözüküyor...
Onlarında fotolarını ekleseydiniz, tavşangözler yaprak çıkarmaya başladılar..
caturanga
10-02-2010, 22:10
evde sadece sunshineblue ve angustifolium var.diğerleri bahçesi olan boş bir evim var orda duruyor.haftasonu gidecem bakmaya...tavşangözü yabanmersinlerinin eskişehirin kuru sıcaklarına dayanacaklarını düşünüyorum...
caturanga
10-02-2010, 22:11
Sn bari kuzey cinslerini sakarya nemli olmasına rağmen yazın çok mutlu göremiyorum...
Sn caturanga, lingon için çok üzüldüm. Ne kadar hevesleniyordunuz yazık olmuş. Neyse yine hallediyormuşsunuz hiçdeğilse.
"Sunshine blue" larınız çok güzel görünüyorlar, güle güle büyütün.
Benim tophat isteğim saksı için çok uygun olması, tam bodur olmasa bile yine de istediğim ölçülere yakın olması gibi nedenlerle. Sizin yazdığınız "norhtsky" i daha önce bilmiyordum baktım o da fena değil ama ben tophat'in ilk fotoğrafını gördüğüm anda aşık olmuştum:) Sizinkiler geldiğinde gelişimlerini birlikte izleriz. Bir ortak getirtme olursa ben de kavuşurum inşallah.
Angustifolia'nızın ne yaptığını çok merak ettim. Evin içinde mi tutuyordunuz? Neresinden ne çıkardı? Bir fırsat bulursanız görüntüleyebilir misiniz lütfen.
Yarın, Print yapayımda benimkine göstereyim..Belki feyz alır..da kendine gelir. Bu olayı bir yerlerden hatırlıyorum..Sevgili Nevsune Hn. hatırladınızmı? Sevgiler..
Nasıl hatırlamam, bir türlü çiçeklenmeyen gojimi kıskandırmak için kızınızın fotoğrafını asacaktım ben de:D. Nostalji yapıp geçen yaz yaptığımız yazışmaları tekrar bir okudum da çok eğlendim.
Sevgili Sındırgılı "sunshine blue"nuzun yaprakları neden illaki kızarsınlar istiyorsunuz ki. İçerde değiller mi? Belki soğukları algılayamadıkları için yapraklar kızarmamıştır. Ne kadar sağlıklı, ne kadar güzel görünüyor. Bereketi her daim devam etsin:)
Bu yaz Eskişehir'den başlayarak, Sakarya, İstanbul adalar dolaşıp üzümsü kalite kontrol yapacağım;)
caturanga
12-02-2010, 19:45
Sn Nevsune içten duygularınız için teşekkür ederim.Tophat ler biraz pahalıya mal oldu 5 tanesi için 200 $ ödedim kargo dahil.umarım kargoda veya gümrükte sorun oluşmaz...Vaccinium angustifolium lar ısıtma olmayan kapalı bir alanda duruyor.Yarın müsait olursam gidip fotoğraflıyacam...
caturanga
13-02-2010, 22:32
tophatlerim bugün elime ulaştı.
125081
125082
125083
125084
caturanga
13-02-2010, 22:38
Tophat lerin saksı değişim zamanları gelmiş.yeni toprağa aktardım.toprağı 2 ay kadar önce hazırlayıp nemli tutmuştum.6.5 ph bahçe toprağı,6 ph torf,5.5 ph cocopeat,3 ph baltık torfu ve çam ibrelerinden oluşan bir toprak karışımı
125086
caturanga
13-02-2010, 22:42
cep telefonu ile çektiğim için fotoğraflar net değil.tophatlar yapraklı ve çiçekli geldi...sanırım sera ortamında duruyorlardı.yaklaşık 10 gündür paketli oldukları için çiçeklerin çoğu dökülmüş...
Gözünüz aydın sn . caturanga .
Hemen alışırlar inşallah .
Alman bir sitede (http://www.baldur-garten.de/fsi_view/index.jsp?productName=Topf-Heidelbeere&pictureName=4818_1000.tif)gördüm ,
umarım Türkiyeye gönderiyorlardır .
Maşallah.Güle büyütün .
Gözünüz aydın Arkadaşlar.
Sn caturanga yavrularınız çok güzel görünüyorlar. Sizin adınıza çok sevindim. Güle güle büyütün. İlk tomurcuk, ilk çiçek ve ilk meyve haberlerini sabırsızlıkla bekliyor olacağım:)
Hazırlıklar iki ay önceden başlamış, ellerinize sağlık. Ben biraz günübirlik olduğumdan, biraz da sürprizler yüzünden son dakikada toprağa kükürt ve çam ibreleri ilave edebilmiştim:rolleyes:
Daha önce de yazmıştım, sizin phmetreden ben de almıştım ama oğlumla uğraştık durduk bir türlü sonuç alamadık. Nemli toprağa koyduk, kuru toprakla aynı sonucu verdi. Gündüz ışığında ışığı çalışmadı, ancak yanan bir ampulun altına getirdiğimizde ibre yerinden biraz oynayabildi. Bu yüzden ph metresine de hiç güvenemeyip iade ettim. Benim için de önemli olan nem ve ph ölçmesiydi. Sizinki gayet güzel çalışıyor. Bir daha gördüğümde yine bir deneyeyim bakayım.
caturanga
14-02-2010, 15:10
Sn Jezebel,Oğuzhan ve nevsune teşekkür ederim.Sn nevsune ben toprağı önceden hazırlayıp nemli olarak naylon poşetlere doldurup bekletiyorum.bu süre zarfında istenilen kıvama geliyor.bu ph metre den kendime 3 tane aldım. 3 üde düzgün çalışıyordu.2 sini ben dağ bayır ph ölçerken mekanik olarak bozdum.kükürt ve çam ibreleri ph ı hemen değil zamanla düşürüyor.bu süre zarfında limon tuzu geçici çözüm...
caturanga
14-02-2010, 15:25
Bu sene zamanım olursa elimdeki tüm çeşitlerden çelikleyecem.
elimdekilerin listesi şöyle
vaccinium angustifolium zone 2-7
vaccinium tophat 4-7
vaccinium darrow 5-7
vaccinium spartan 3-7
vaccinium chandler 4-7
vaccinium sunshineblue 5-10
vaccinium sharpblue 7-10
vaccinium misty 5-9 sunshineblue ile benzer yüksekboylu
vaccinium O'neal 5-9
vaccinium rabbiteye powderblue 6-10
vaccinium rabbiteye brightwell 6-10
doğa aşığı
15-02-2010, 16:00
125351
125352
125353
125354
125355
Geçtiğimiz sonbaharda yaylada topladığımız likapaların resmidir.
doğa aşığı
15-02-2010, 16:01
kusura bakmayın mantarlarda araya karışmış.
doğa aşığı
15-02-2010, 16:09
Arkadaşlar bide bu resimleri acaba orjinal haliyle nasıl kopyalayabilirim.
doğa aşığı
16-02-2010, 08:58
125435 inşAllah doğru olarak yükleyebilmişimdir de aynı resimleri sürekli yükleyip görüntü kirliliği oluşturmam.Sevgi ve saygılarımla.
doğa aşığı
17-02-2010, 16:01
kusura bakmayın yine araya yabancı resim karışmış acemiliğime verin.Sevgi ve saygılarımla iyi günler diliyorum.
doğa aşığı
18-02-2010, 14:30
Sn ormancı60 harita aslında 1912 yılına ait Osmanlı devletinin o dönemde sahip olduğu toprakları ve tüm ekonomik sosyal durumlarını anlatan bir kitapcığa ait.İsmide Memaliki Osmaniyenin cep atlası.Bende haritaların resimlerini çekmiştim.likapaları kopyalayım derken onuda kopyalamışım.kusura bakmayın.
sındırgılı
25-02-2010, 22:14
Bordo renkleri göstermek işe yaradı..Bizimkinin yeni çıkan yaprakları, bordo renkte..Yarın fotoğraf yüklerim..
Benim kuzuçuklar açacak mı , yoksa bana mı öyle geliyor ;)
huckleberry
05-03-2010, 19:16
Sn. Jezebel, Toprak olarak ne kullandınız, bitkileriniz çok mutlu gözüküyorlar.
Bana geleli hemen hemen 2 ay oluyor .
Baltık torfu getirtmistim , saksılar için satılan torfla 3:1 oranınnda karıştırıp içine kükürt ve
demir tozu ekledim . Çam iğneleri toplamıştım , onları de kökün etrafına yerleştirdim .
Sulamaya gerek kalmadı çünkü bu aralar yağış çok fazla .
İzmir sıcak olduğu için de toprak saksı daha uygun olur diye düşündüm .
Yarın saksıların dışını beyaza boyamayı planlıyorum , güneş ışınlarını yansıtıp fazla ısınmamaları için .
Biz İzmirde 40C üstünü çok görüyoruz , diğer tüm arkadaşlar çok daha şanslı .
caturanga
06-03-2010, 00:30
Sn Jezebel sunshineblue için izmir sıcaklarının sorun olacağını zannetmiyorum.ama yinede ph ı ölçmenizde fayda var...
Sulama suyunun pH ' sını ölçüyorum .
Büyük miktarda yağmur suyum var , yazın yeterli olmayabilir düşüncesiyle limon tozu ile
suyun pH ' sını uygun ayara getirmeyi öğrendim . pH ' metre çok işime yaradı .
Yani durum bu .
Teşekkürler sn. caturanga .
Sn Jezebel ,
Maşallah pek şekerler.Bol meyve inşallah alırsınız.Yerlerini sevmişler belli. :)
Aslında bunlar da ölür diye çok korkuyorum .
Umarım dediğiniz gibi olur .
sındırgılı
07-03-2010, 15:21
Resimler:
sındırgılı
07-03-2010, 15:25
devamı:
sedatocay
08-03-2010, 08:33
zannedersem güvem le aynı değil. güvem i çok iyi biliyorum. likapanın resim ve çiçekleri bana göre faklı. ayrıca biraz daha soğuk ve yükseği seviyor
Oh nihayet Sunshine blue' nin pembe çiçeklerini görebildik .
Benimkiler de tomurcuklu bakalım ne zaman açacaklar :)
Sevgili Sındırgılı,
Maşallah pek güzel.
İnşallah meyveler oluşur.Birkaç arı yakalayın.:)
sındırgılı
08-03-2010, 19:05
Sevgili Jezebel, 2 adet cranberry,1 adet sunshıneblue ve 2 adet bluecrop yaşatamadım.Umarım bunu yaşatabilirim.Yazın, sunshine 'nınızı mutlaka gölge yer bulup orada muhafaza edin..Sevgili Oğuzhan, yeterki yaşasın...Meyva sonraki macera..:)
sındırgılı
08-03-2010, 21:11
Bu akşam, Blackmoor sitesinde gezerken Toro adlı bir cins gördüm.Meyvaları aynen üzüm salkımı gibiydi..İlgimi çekti.. Sevgili Caturanga, ne dersin? Yetiştirebilirmiyiz?
Ben de tohumlarını yeni ektim, bakalım başaracakmıyım.
caturanga
09-03-2010, 12:01
Sn sındırgılı sunshineblue nuz çok sağlıklı kıskandım:)) internet sitelerindeki resimler tam doğruyu göstermiyor.güzel fotoğrafları her çeşit için kullanıyorlar.sağlıklı fotoğrafları akademik sitelerde görmek mümkün.sharpblue,misty ve o'neal çiçeklendi yakında resimleri eklerim...
Sn. bari, Sn. caturanga angustifoliumlarınız ne alemde?
Sn. bari, Sn. caturanga angustifoliumlarınız ne alemde?
Benim angustifolium yaprak çıkarmaya başladı..Fotoğraf eklerim bir kaç güne kadar..
Gözünüz aydın:)
Ben hala kuru dallara bakıyorum diyordum ki, size yazdıktan sonra büyüteçle incelemeye aldım. Diplerde bir yerde küçücük bir sürgünde küçücük bir yaprak görür gibi oldum. Birkaç güne dek doğru mu değil mi belli olur.
sındırgılı
09-03-2010, 20:02
http://www.agromillora.com.trSiteyi,yanlış yazmışım.Düzeltemedim.. Eloğlu, üretim ve hasat tekniklerini nasıl makineleştirmişler..
125435 inşAllah doğru olarak yükleyebilmişimdir de aynı resimleri sürekli yükleyip görüntü kirliliği oluşturmam.Sevgi ve saygılarımla.
Bu resimdekilerin türü nedir bilen varmı? Yapraklarının sonbahar halimi yoksa süreklimi kırmızı? Bir yerlerde kırmızı yapraklı bir türle ilgili bir şeyler okumuştum sonra bulamadım.. Yaprakları likapa denilen yüksek boylu vaccinium arctostaphylos'a benziyor fakat vaccinium mrytillus gibi kısa boylu.. Öte yandan yabani türlerde kırmızı yaprak hastalığıda var...
Güvenç Mamıkoğlu kitabında bu tür vaccinium uliginosum-bataklık yabanmersini olarak gözüküyor, ama onun yaprak yapısı tamane farklı oval.. Ben çözemedim..
caturanga
13-03-2010, 00:19
Sn bari vaccinium mrytillus gibi gözüküyor...birde Sn. doğa aşığı nın elini boyamış meyveler vaccinium uliginosum un iç rengi kırmızı değil yeşilimsi mavi gibi.yaprak rengide sonbahardan tahminim...
caturanga
13-03-2010, 00:29
Sn bari tavşangözü yabanmersinleri ne durumda...3 de sağlıklıdır umarım...
Sn bari tavşangözü yabanmersinleri ne durumda...3 de sağlıklıdır umarım...
Tek olan türü kaybettim SEvgili Catarunga, diğerleri gayet iyi yapraklandılar..
denizakvaryumu
13-03-2010, 14:30
Bu resimdekilerin türü nedir bilen varmı? Yapraklarının sonbahar halimi yoksa süreklimi kırmızı? Bir yerlerde kırmızı yapraklı bir türle ilgili bir şeyler okumuştum sonra bulamadım.. Yaprakları likapa denilen yüksek boylu vaccinium arctostaphylos'a benziyor fakat vaccinium mrytillus gibi kısa boylu.. Öte yandan yabani türlerde kırmızı yaprak hastalığıda var...
Güvenç Mamıkoğlu kitabında bu tür vaccinium uliginosum-bataklık yabanmersini olarak gözüküyor, ama onun yaprak yapısı tamane farklı oval.. Ben çözemedim..
Vaccinium mrytillus sanırım.
Romantik ve cey cey bu tür hakkında daha iyi bilgi verebilir.
caturanga
13-03-2010, 16:23
Sn bari tek çeşit meyve vermez tavşangözleri bu sene yeniden çelikleyecem size bir brightwell gönderirim...
Sn bari tek çeşit meyve vermez tavşangözleri bu sene yeniden çelikleyecem size bir brightwell gönderirim...
Teşekkürler SEvgili Catarunga, Biliyorum bir çeşit daha gerektiğini, sizden temin ederim diye düşünmüştüm zaten:)
sındırgılı
14-03-2010, 19:25
Patriotta yapraklanma yok ama çiçek var ? Arkada da 2 haftadır toprakta unutulup pert olan phmetrem.
Kafkas57
15-03-2010, 21:53
50 cm boyunda likapa fidem var.Bu yıl meyve alabilirmiyim?
caturanga
16-03-2010, 18:48
Sn Kafkas57 üzerinde meyve tomurcuğu varsa alabilirsiniz...
caturanga
16-03-2010, 20:15
130666
caturanga
16-03-2010, 20:31
130670
Tophat
130671
Norhtsky soğuklara en dayanıklı bodur çeşit.umarım Adapazarı sıcak gelmez...130674
Tophat,Norhtsky
caturanga
16-03-2010, 20:34
Çimlerden ve cep telefonu ile çekildiği için birazda güneşten pek net değil fotoğraflar...
Hiçbir şeyi kıskanmadım, tophat'i kıskandığım kadar:rolleyes:
Sn caturanga, çok sağlıklı görünüyorlar. Kolay gelsin. Çiçek ve meyve fotoğraflarını da görmek dileğiyle.
caturanga
17-03-2010, 17:55
Sn nevsune dilerim sizinde tophat iniz olur.ama ben yinede Ankara koşullarında Northsky diyorum.Bu sene elimdeki tüm çeşitlerden çelikleyecem umarım tutarlar.
caturanga
17-03-2010, 18:00
Vaccinium Rabitteye Brightwell
130794
130795
caturanga
17-03-2010, 18:02
Vaccinium rabitteye Powderblue
130798
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.