PDA

View Full Version : Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

hosseda
16-01-2019, 09:33
Marmaris Gökova İngiliz limanı denizin kenarından alınıp saksıda büyütülmüş Mersin fidanını yılbaşında saksısıyla köye getirdim. Bahçede yağmur kar altına bıraktım. Fidan son gittiğimde sorunsuz yaşamaktaydı. Bu hafta sonu gidebilirsem saksının tabanını çıkarıp bahçenin yaban fidanların olduğu kısmına saksısıyla dikeceğim. İrtifa 500 metre.

mertan
17-01-2019, 08:48
Serada yaban mersini çelik üretim denemesi yapıyorum. Ortam sıcaklığı 20 derece 4 saksı torf perlit, 4 saksı sadece perlit olarak deniyorum. Bir hafta oldu, çeliklerin tutup tutmadığı ne zaman belli olur. Daha önce deneyip başarılı olanların bir tavsiyesi varsa sevinirim.

aydemiraydın
17-01-2019, 10:48
sn. mertan bu linkte çok ayrıntılı anlatım var.

https://articles.extension.org/pages/29211/blueberry-propagation

bu mevsimde yapılması gereken ;

Sertağaç Kesimleri - Sertağaç kesimleri, genellikle ocak ve şubat aylarında olmak üzere yeterli donma meydana geldikten sonra uyku mevsiminde alınır. Önceki yaz büyüdü güçlü, sağlıklı sürgünler veya "kamçı" (genellikle 12 inç ila 36 inç uzunluğunda) toplayın. Bu "kamçıları" keskin bir bıçakla veya ince bıçaklı bir tezgah testeresiyle 5 inç ila 6 inç arasındaki bölümlere ayırın. Sürgünün terminali çiçek tomurcukları içeriyorsa, çiçek tomurcuklarını çıkarın veya ucu atın.

Bir çekim tomurcuk maruz bırakarak, uzunluğunun yarısı ila üçte ikisinden çoğaltma ortamına kesimler yerleştirin. Yayılma yataklarını nemli tutun, ancak çok fazla su kullanmamaya dikkat edin. Sertağaç kesimlerinde bir fıskiyeyle yaprakları büyüyünceye kadar sulayın, daha sonra kesimleri kökleşene kadar bulayın.

Kesimler köklendikten sonra haftada bir seyreltilmiş komple sıvı gübre uygulayın. Bitkiler kışa kadar üreme yatağında kalabilirler, saksıya veya kreş yataklarına nakledilmeleri ve bir yıl boyunca bekletilmeleri gerekir. Bitkiler önümüzdeki kış tarla dikimi için yeterince büyük olmalıdır.

Yayılma yataklarının, iyi bir şekilde boşaltılması, gölgeli bez altında (yüzde 40 ila yüzde 70 gölge) olması ve yeterli havalandırmaya sahip olması gerekir. Sis kontrolünü etkileyebilecek aşırı rüzgar hareketlerinden kaçının.

aydemiraydın
17-01-2019, 10:50
unutmadan yazayım.
esflora firmasıyla mesajlaştım. misty çeşidi adapazarında sorunsuz yetişiyormuş. misty yetişirse jubile ve legacy de çok rahat yetişir.

esflora
18-01-2019, 08:23
Kompost içine ne atarsanız atın yanma işlemi sona erdiğinde PH nötr olacaktır yani maviyemiş için yüksek bir değer. Sonrasında kükürt uygulayın. Çam kabuğu veya talaşla mutlaka malç uygulayın 10cm yüksekliğinde. Sulama suyunuzun ph ı nı düşürün ve gübre olarak sadece amonyum sülfat kullanın.

Yazları sıcak oluyor ve mavi yemişler bu sıcağa dayanmıyor. bende zone derecesi 8 -9-10 olan çeşitleri denemeye aldım. legacy, jubile ve misty. umarım bu sefer başarırım. kendi kompostum, meşe ve çam yaprakları ve kükürtle de ph ı ayarlayacağım.

mertan
23-01-2019, 13:41
13 gün önce diktiğim yaban mersini çeliklerinin son durumu fotoğraftaki sürgünlerin bazıları açmaya başladı. Fakat bu sürgünlerin açması çeliğin tuttuğunu gösterir mi yoksa ortamın sıcaklığından mı açıyor?

hosseda
27-01-2019, 22:41
Yaban mersinine soğuk dokunmuş. Camekanlı bölmeye aldım bakalım kurtulabilecek mi. (eflatun saksıdaki bitki)

esflora
13-02-2019, 22:34
Yuvarlak içine aldıklarınız meyve gözleri, onları koparın. Ortam sıcaklığından açıyorlar.

13 gün önce diktiğim yaban mersini çeliklerinin son durumu fotoğraftaki sürgünlerin bazıları açmaya başladı. Fakat bu sürgünlerin açması çeliğin tuttuğunu gösterir mi yoksa ortamın sıcaklığından mı açıyor?

siflera12
14-02-2019, 05:06
Benim yaban mersinim ilk sene 1tane meyve verdi şimdiyse hiç meyve vermiyor , bu sene verirmi bilemem ama meyve vermesi için ne yapmalıyım [emoji848]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ParlakYıldızlar
18-02-2019, 12:54
Pink lemonade berry hızlı atağa geçti

AkisSoftware
18-02-2019, 13:08
Benim yaban mersinim ilk sene 1tane meyve verdi şimdiyse hiç meyve vermiyor , bu sene verirmi bilemem ama meyve vermesi için ne yapmalıyım [emoji848]

Sanırım arı ya da tozlayıcı eksikliği var. Bir kovan arı alıp oraya koysan bir de öyle denesen?

AkisSoftware
18-02-2019, 13:08
Yaban mersinine soğuk dokunmuş. Camekanlı bölmeye aldım bakalım kurtulabilecek mi. (eflatun saksıdaki bitki)

Ne kadar soğuk olmuşki? Soğuğa dayanıklı bir bitki diye biliyorum

AkisSoftware
18-02-2019, 13:09

Hemen tuttuğu anlaşılmıyor. Suladığın sürece ve içlerinde sıvı bulunduğu sürece öyle olacaktır. Sanırım bir kaç ay daha beklemek gerekiyor...

siflera12
18-02-2019, 14:42
Sanırım arı ya da tozlayıcı eksikliği var. Bir kovan arı alıp oraya koysan bir de öyle denesen?Arı kovanı getirsem kovarlar beni mahalleden [emoji23]

AkisSoftware
18-02-2019, 14:51
Arı kovanı getirsem kovarlar beni mahalleden [emoji23]

Hehe. Onu bilmem ama insanlara pek bulaşmayan kafkas ırkı bir arı ile durumu çözebilirsin. O tür kolay kolay insanı sokmazlar.

siflera12
18-02-2019, 15:28
Hehe. Onu bilmem ama insanlara pek bulaşmayan kafkas ırkı bir arı ile durumu çözebilirsin. O tür kolay kolay insanı sokmazlar.Sokması önemli değilki [emoji3] mahalledekiler bir garip insanlar , sırf onlar yüzünden horozumuzu sattık ağaçlarımızı kestik [emoji57]

AkisSoftware
18-02-2019, 15:43
O zaman bir şey diyemem :)

safaguclu
07-04-2019, 18:47
Bluecrop henüz yeni tomurcuklanmaya başladı ancak Pink Lemonade Blueberry çoktan çiçeklendi.

AkisSoftware
18-04-2019, 09:30
İşte hırs budur. İnşaallah başarılı olursunuz. Hüseyin hocama bende Bursa şartlarını sormuştum, bana da aynı cevabı vermişti. Ben bu kadar kesin net bir şekilde yetişmeyeceği cevabı yerine ekonomik olmaz cevabını duymak isterdim. Hocamın çalışmaları sadece karadeniz şartlarına elverişli çaya ve fındığa alternatif ürünler yetiştirmek. Sizin mesajınızdan sonra içime kurt düştü acaba bu kültür formunun karadeniz şartları dışında yayılmamasını istiyor olabilir mi? Çünkü karadeniz de fındığa ve çaya alternatif ürünler üzerinde çalışıyor ve bu ürünlerin sadce yine karadeniz şartlarına uyumlu olması isteniyor. Sebebi ise vejetasyon süresi ve güneşlenmeden kaynaklanan yörenin fakirliği sebebiyle diğer yörelerde yetişebilecek ürünler ekilirse bulunan ürünlerin karadenizin dışında yetiştirilmesi daha çok kar ve ürün getireceği sebebiyledir. Bu durumda karadenizin ekmeğine dolaylı olarak taş konmuş oluyor... Acaba mümkün olabilir mi?

Epey gec olarak mesajinizi alintiliyorum ama banada Yozgat'ta yetismez hic ugrasma dedi. Soguk dersek soguk var. Sibiryada rusyada yetisen bitki neden yetismesin? Zamanla gorecegiz...

Likos
18-04-2019, 17:35
Epey gec olarak mesajinizi alintiliyorum ama banada Yozgat'ta yetismez hic ugrasma dedi. Soguk dersek soguk var. Sibiryada rusyada yetisen bitki neden yetismesin? Zamanla gorecegiz...
Antalya'da da Maviyemiş yetiştiricisi var,hatta Trabzon'a maviyemiş bile satıyor.Ama serada üretim yapıyor.Normal şartlarda ve yerli toprakta değil...

hosseda
18-04-2019, 22:55
Sorunuzu yeni okudum sn.AkisSoftware. İrtifa yüksek ve mersin hava akımının fazla olduğu bir yere dikildiydi ancak sanki kurtulacak gibi göründü bu hafta gözüme. Bazı dallar yeşilliğini kaybetmemiş hatta bir iki yeni yaprak da bitmiş gibi gördüm. Şu anda havalar yağışlı gidiyor yaza susuz bırakmamam lazım ki yerini sevdiyse canlansın.
Bahçede olmasını çok arzuladığım bir fidan.

AkisSoftware
21-04-2019, 21:31
Insallah yasar. Benim memlekete diktigim fidan ne oldu hic bilmiyorum insallah kurumamistir.

APELSIN
22-04-2019, 08:39
Merhaba

Gruba az önce üye oldum.

Yabanmersini çok sevdiğim bir meyve ve ben aslında yurtdışında tanıştım ve ülkemizde de yetişebileceğini öğrendikten sonra bir adet fidan siparişi verdim sanırım 2 yaşında bir fidan ve balkonda saksıya ektim.

COMPO orman gülü toprağı ve ormandan biraz toprak ve çam kabukları ile karışık bir toprak hazırladım ve ektim. şu an için bir sorun yok. PH yüksek ama ona da çare bulacağım.

fidanın cinsi BLUECROP yakında Romanya'dan bir ya da 2 tane daha fidan gelecek ama cinsi ne olur bilmiyorum gelince anlayacağım.

fotoğrafını da ekledim :)

görüşmek üzere

iyi haftalar
Yusuf

hosseda
22-04-2019, 09:33
Bu hafta sonu mersin fidanını daha iyi buldum büyük ihtimal yaşayacak ancak başka güzel bir gelişme var; bir kaç dalını kesip suya koyduydum o dallar suda kök vermeye başlamışlar ve yapraklar ilk günkü gibi yemyeşiller...

AkisSoftware
22-04-2019, 12:15
Bu hafta sonu mersin fidanını daha iyi buldum büyük ihtimal yaşayacak ancak başka güzel bir gelişme var; bir kaç dalını kesip suya koyduydum o dallar suda kök vermeye başlamışlar ve yapraklar ilk günkü gibi yemyeşiller...

Ne guzel haber. Eger cabuk kokleniyorsa cogaltmada sorun yasamayiz

Srpea
04-05-2019, 17:42
692654 692654
Merhaba ben sunshine blue almak istiyorum sadece esflora adlı sitede buldum. Resim istediğimde yukarıdaki resimleri yolladılar. Bu bitkinin doğru bitki olup olmadığını söyleyebilecek olan var mı. Saksıda yetişen türleri nerden temin edebilirim

esflora
05-05-2019, 14:02
Evet resimdeki çeşit Sunshine Blue :)

Ayrıca North Country, Polaris ve Chippewa çeşitleri saksı için uygun. Bu üç çeşit içerisinde North Country diğerlerinden daha bodur ve mühtiş yavrulama yapıyor ve yayılıcı diyebiliriz. Ancak meyveleri diğer ikisinden biraz daha küçük.

692654 692654
Merhaba ben sunshine blue almak istiyorum sadece esflora adlı sitede buldum. Resim istediğimde yukarıdaki resimleri yolladılar. Bu bitkinin doğru bitki olup olmadığını söyleyebilecek olan var mı. Saksıda yetişen türleri nerden temin edebilirim

shakman
05-05-2019, 15:50
Merhaba, foruma yeni üye oldum..Isparta'da yaşıyorum..Geçen hafta saksıda yaban mersini satın almıştım..Fakat fidan geldikten sonra yapraklarında kahverengi lekeler oluşmaya başladı..Hastalıkmıdır yoksa uyum sorunumudur..? Yardımcı olabilen olursa sevinirim..

AkisSoftware
06-05-2019, 08:00
Bu yaban mersini ve Turna yemişi türleri toprak ve su seçiyor yanılmıyorsam. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Toprağını değiştirmediğinize (?) göre verdiğiniz su ile alakalı olabilir.

shakman
06-05-2019, 09:21
Bu yaban mersini ve Turna yemişi türleri toprak ve su seçiyor yanılmıyorsam. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Toprağını değiştirmediğinize (?) göre verdiğiniz su ile alakalı olabilir.

Toprağını değiştirmiştim hocam, forumda bahsedilen compo nun toprağını bulup onla değiştirmiştim. Önce uyum sorunu diye düşünüyordum ama tüm yapraklara yayılıyor, sanırım zararlı var fidanda..

AkisSoftware
06-05-2019, 13:36
Toprağını değiştirmiştim hocam, forumda bahsedilen compo nun toprağını bulup onla değiştirmiştim. Önce uyum sorunu diye düşünüyordum ama tüm yapraklara yayılıyor, sanırım zararlı var fidanda..

Toprağını değiştirmişseniz topraktandır. Asitli toprak seviyor. PH ölçer ile kontrol etmeniz lazım. Ben bu yüzden çok turna yemişi bitkisi kaybettim.

Veysel.
12-05-2019, 23:40
1-Yapraklardaki kısmi veya tamamen kahverengimsi kızıllaşma neyin belirtisi olabilir?
2-Farklı türler bulup, çelikler alıp kendim köklendirmeyi denemek istiyorum. Hangi çeşitle ekotip ortaya çıkacak deneyip görmek istiyorum bu şekilde. Yoksa fidan alıp denemeye kalkmak çok maliyetli. Köklendirip büyütürken aynı zamanda bilgim ve deneyimlerim de artacaktır. Fakat çeşitli türlerden dal kalemler nasıl bulabilirim bilmiyorum.
3-Toprak olarak orman toprağı kullandım. Evdeki eski beyaz büyük bidonların üstünü kestim. Üstünü ters çevirip içine tabana yerleştirdim tekrar. İçine bir miktar inşaat beton kumu koydum. Süzülen su bu kumdan geçip bidonun altta kalan boşluklarda biriksin diye. Sonra hayvan gübresiyle karıştırdığım orman toprağını doldurdum. Fidanı diktim. Üstüne hızardan çıkma odun tozu ve çam iğnelerinden malç katmanı yaptım. Şimdilik yağmurla sulanıyor. Yaz için ne yaparım bilmiyorum henüz. Düşüncemde amonyum süfat gübresi alıp, içinde yapraklar atıp bir hafta beklettiğim su ile sulamak var. Birşey daha bidonun her tarafına küçük delikler açtım. Hem hava alıyor hem su hemen dibe süzlüyor.

AkisSoftware
13-05-2019, 07:05
Geçen sene diktigim yaban mersini sanki meyve verecek gibi. Bu ufacik bitkilerin cicek aciyor olusu hayret verici..

shakman
14-05-2019, 12:28
Merhaba, sunshine blue cinsini Türkiye'de satan yer var mı acaba,nereden bulabilirim..?

Likos
14-05-2019, 13:42
Merhaba, foruma yeni üye oldum..Isparta'da yaşıyorum..Geçen hafta saksıda yaban mersini satın almıştım..Fakat fidan geldikten sonra yapraklarında kahverengi lekeler oluşmaya başladı..Hastalıkmıdır yoksa uyum sorunumudur..? Yardımcı olabilen olursa sevinirim..

Gri küf mantarına benziyor,mayıs aylarında görülme olasılığı yüksektir.

Likos
14-05-2019, 13:53
1-Yapraklardaki kısmi veya tamamen kahverengimsi kızıllaşma neyin belirtisi olabilir?
2-Farklı türler bulup, çelikler alıp kendim köklendirmeyi denemek istiyorum. Hangi çeşitle ekotip ortaya çıkacak deneyip görmek istiyorum bu şekilde. Yoksa fidan alıp denemeye kalkmak çok maliyetli. Köklendirip büyütürken aynı zamanda bilgim ve deneyimlerim de artacaktır. Fakat çeşitli türlerden dal kalemler nasıl bulabilirim bilmiyorum.
3-Toprak olarak orman toprağı kullandım. Evdeki eski beyaz büyük bidonların üstünü kestim. Üstünü ters çevirip içine tabana yerleştirdim tekrar. İçine bir miktar inşaat beton kumu koydum. Süzülen su bu kumdan geçip bidonun altta kalan boşluklarda biriksin diye. Sonra hayvan gübresiyle karıştırdığım orman toprağını doldurdum. Fidanı diktim. Üstüne hızardan çıkma odun tozu ve çam iğnelerinden malç katmanı yaptım. Şimdilik yağmurla sulanıyor. Yaz için ne yaparım bilmiyorum henüz. Düşüncemde amonyum süfat gübresi alıp, içinde yapraklar atıp bir hafta beklettiğim su ile sulamak var. Birşey daha bidonun her tarafına küçük delikler açtım. Hem hava alıyor hem su hemen dibe süzlüyor.

Manganez veya demir eksikliğidir.Çünkü ikisi de genç yapraklar üzerinde belirti verirler.Magnezyum eksikliğinde de yapraklar da sararmalar meydana gelir ama hasat sezonununa yakın yaşlı yapraklarda daha çok görülür.Demir eksikliğinde görülen yaprak sararması ise daha çok limon sarısına yakındır.

Likos
14-05-2019, 13:54
Geçen sene diktigim yaban mersini sanki meyve verecek gibi. Bu ufacik bitkilerin cicek aciyor olusu hayret verici..
Açan çiçekleri meyveye dönmeden koparırsanız maviyemişinizin seneye daha sağlıklı çıkacağına emin olablirsiniz.)

AkisSoftware
14-05-2019, 14:53
Açan çiçekleri meyveye dönmeden koparırsanız maviyemişinizin seneye daha sağlıklı çıkacağına emin olablirsiniz.)

Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim...

Likos
14-05-2019, 17:56
Bahçeden Son Manzaralar..
https://i.hizliresim.com/161E4p.jpg (https://hizliresim.com/161E4p)
https://i.hizliresim.com/V9oDAr.jpg (https://hizliresim.com/V9oDAr)
https://i.hizliresim.com/V9oDVr.jpg (https://hizliresim.com/V9oDVr)
https://i.hizliresim.com/lqJZ7X.jpg (https://hizliresim.com/lqJZ7X)
https://i.hizliresim.com/V9oDVn.jpg (https://hizliresim.com/V9oDVn)

AkisSoftware
14-05-2019, 18:23
Masallah ne guzel buyumusler. Ph dengelemek icin bir sey yaptiniz mi yoksa dogal ph dengesi dusuk mu?

Ayrica fidanlari nasil cogalttiniz? Epey cok gorunuyor fidanlar

Likos
14-05-2019, 19:02
Masallah ne guzel buyumusler. Ph dengelemek icin bir sey yaptiniz mi yoksa dogal ph dengesi dusuk mu?

Ayrica fidanlari nasil cogalttiniz? Epey cok gorunuyor fidanlar
5 Dekarlık bir alanda pH 4.6 dan 5.9 a kadar değişiklik gösteriyor.Kükürt uygulaması yaptım.Fidanlar doku kütürüyle çoğatılmış,satın aldım.Bluecrop-Bluegold-Patriot-Duke-Darrow ve Brigitta ana çeşitler olmak üzere toplamda 1800 fidanım mevcuttur.

esflora
14-05-2019, 19:58
Sayın Likos,

Trabzon koşullarında bitkilerinizi zayıf gördüm. Malçlama yapıyor musunuz acaba?

Bahçeden Son Manzaralar..

Likos
14-05-2019, 20:27
Sayın Likos,

Trabzon koşullarında bitkilerinizi zayıf gördüm. Malçlama yapıyor musunuz acaba?
Malç örtüsü ile 600 m2 lik bir alanı malçlamıştım.Bu yıl sökmek zorunda kaldım(toprakta doğal olmayan kalıntı vb oluşturma açısından)Resimlerini paylaştığım bölümde ki fidanlar 6 yaşındadırlar.Dikimden sonra biryıl mikrobiyal gübre kullandım.Başka da herhangi bir kimyasal veya hayvansal gübre kullanmadım(ne dikim esnasında ne de sonra ki yıllarda).Yani tamamen doğallığına bıraktım.Bahçemin diğer bölgelerinde yanmış koyun ve büyükbaş hayvan gübresi kullandım.Şuanda gübreleme yapıyorum,Yanmış koyun gübresi+bionur td19 organik tarım onaylı toprak düzenleyicisi kullanıyorum.

esflora
14-05-2019, 20:41
Malçlama derken örtüleri kastetmemiştim. Türkiye koşulları için örtüler zararlı, sıcak dönemde kök bölgesindeki ısıyı daha da arttırarak köklere zarar veriyor. Parça çam kabuğu veya talaşla en az 10cm (bazı üreticilerin 1-2cm yaptığını gördüm bu zararlı) yüksekliğinde malç yapmanızı öneririm. Yanmış hayvan gübresi kullanmayın.

Eğer organik sertifikalı üretim yapmıyorsanız, sadece şeker gübresi adı verilen amonyum sülfat kullanın, özellikle de bahçenizin ph değeri yüksek kısımlarında. Gübrelemenizi azar azar eşit miktarlarda Mart-Temmuz arası 3-4 parçaya bölerek yapın.

Malç örtüsü ile 600 m2 lik bir alanı malçlamıştım.Bu yıl sökmek zorunda kaldım(toprakta doğal olmayan kalıntı vb oluşturma açısından)Resimlerini paylaştığım bölümde ki fidanlar 6 yaşındadırlar.Dikimden sonra biryıl mikrobiyal gübre kullandım.Başka da herhangi bir kimyasal veya hayvansal gübre kullanmadım(ne dikim esnasında ne de sonra ki yıllarda).Yani tamamen doğallığına bıraktım.Bahçemin diğer bölgelerinde yanmış koyun ve büyükbaş hayvan gübresi kullandım.Şuanda gübreleme yapıyorum,Yanmış koyun gübresi+bionur td19 organik tarım onaylı toprak düzenleyicisi kullanıyorum.

Likos
15-05-2019, 11:37
Malçlama derken örtüleri kastetmemiştim. Türkiye koşulları için örtüler zararlı, sıcak dönemde kök bölgesindeki ısıyı daha da arttırarak köklere zarar veriyor. Parça çam kabuğu veya talaşla en az 10cm (bazı üreticilerin 1-2cm yaptığını gördüm bu zararlı) yüksekliğinde malç yapmanızı öneririm. Yanmış hayvan gübresi kullanmayın.

Eğer organik sertifikalı üretim yapmıyorsanız, sadece şeker gübresi adı verilen amonyum sülfat kullanın, özellikle de bahçenizin ph değeri yüksek kısımlarında. Gübrelemenizi azar azar eşit miktarlarda Mart-Temmuz arası 3-4 parçaya bölerek yapın.
Arazi eğimli ve 5 dekar.Organik malç düşündüm,çam kabuklarıyla ama masrafı fazla.Kimyasal gübre kullanmadım,kullanmayı da açıkçası düşünmüyorum.Hayvansal gübreyi ucuzluğundan değil bulunurluğundan tercih ediyorum ve üretimim organik tarıma uygun olmalıdır.

esflora
15-05-2019, 23:54
Malç mutlaka yapmalısınız. Malç malzemesi olarak çok çeşitli şeyler kullanılabilir. Çözümü her zaman yerel kaynaklardan uygun fiyatla bulmak en uygun yol. Sizin için çam kabuğu maliyetli olabilir ama fındık kabuğu veya çam talaşını çok uygun fiyatla tedarik edebilirsiniz. Bir başkası çam kabuğunu veya çay atıklarını uygun fiyatlara bulabilir. Eminim yörenizden bir şeyler bulursunuz. Bu malç hem sizi otlardan koruyacak, hem bitki köklerini sıcaktan koruyacak hem de organik maddeye dönüşerek fidanlarınıza destek olacak. Maviyemiş için topraktaki organik madde ne kadar yüksek o kadar iyi. Sizin iklimde bitkileri coşturur.

Madem organik üretim yapıyorsunuz, organik azotlu gübreler veya ekonomik çözüm olarak pamuk tohumu küspesi gibi azot içeren maddeler kullanın. Hayvan gübresi sürekli ph değerini yukarı çekecektir.

Bunlar naçizane önerilerim, karar tabi ki sizin. Buraya yazarak mesajları okuyan diğer üyelere de fikir vermek istedim.

Arazi eğimli ve 5 dekar.Organik malç düşündüm,çam kabuklarıyla ama masrafı fazla.Kimyasal gübre kullanmadım,kullanmayı da açıkçası düşünmüyorum.Hayvansal gübreyi ucuzluğundan değil bulunurluğundan tercih ediyorum ve üretimim organik tarıma uygun olmalıdır.

esflora
19-05-2019, 13:13
Sayın Likos,

Ticari maviyemiş yetiştiricisi olarak tecrübelerinizi burada paylaşabilir misiniz?

Keşke şöyle yapsaydım veya keşke şöyle yapmasaydım dediğiniz noktalar var mı?

Yatırım ve emeğinizin karşılığını alabiliyor musunuz?

esflora
19-05-2019, 21:43
Bilgiler için teşekkür ederim.

Genelde çiçekler dikim yapılan ilk yıl koparılır. Sizin 2., 3. ve 4. yılda da koparmanızın nedeni nedir acaba?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki;2 yıldır fidanların çiçeklerini koparıyorum.Yani meyve vermesinin önüne geçiyorum.Buna bu yıl ve gelecek yılda dahil.
...

esflora
20-05-2019, 11:15
Bluecrop ve Darrow yabani ota karsi cok hassaslar. Hangi cesitler ölenler?

Bence bitkilerinizin kokleri olmasi gerekene gore cok zayif, kontrol edin derim. Her yil cicek koparmak yerine sorunun temelini cozmek gerek.

Çiçeğini koparmadığım 10 fidan üzerinde yaptığım gözlem:3.yıla girerken fidanların 6 sı kurudu.Kuruyan fidanlar geçen yıl 600 ile 800 gram arasında meyve verdiler fidan başı.Kurumayan fidanlarda çiçek/meyve bağlama kuruyanlar kadar sık değildi.

celalamca
21-05-2019, 16:19
Sorun bence toprak..asit toprak olmazsa 2-3 yıl içinde ölüm kaçınılmaz.

AkisSoftware
21-05-2019, 16:29
Celalamca; ben de bu konuyu merak ettiğim için arkadaşa sormuştum ve toprak ph değerlerini aşağıdaki gibi iletmişti. Yaptığı tespitlere göre ph değerinden olmaması gerek ölümlerin?

5 Dekarlık bir alanda pH 4.6 dan 5.9 a kadar değişiklik gösteriyor.Kükürt uygulaması yaptım.Fidanlar doku kütürüyle çoğatılmış,satın aldım.Bluecrop-Bluegold-Patriot-Duke-Darrow ve Brigitta ana çeşitler olmak üzere toplamda 1800 fidanım mevcuttur.

esflora
21-05-2019, 20:33
Sirasiyla;
Star - G
Reka - K
Gupton - G
Duke - K
Misty - G

G - Guneyli cesit
K - Kuzeyli cesit

aral
21-05-2019, 21:10
Missi denen çeşit var. Bu toprak isteği olarak ph daha iyi tolere ettiğinden bakımı kolay olur. Asıl yapmak istediğim missi çeşit üzerine diger türden aşı yapıp dayanıklı hale getirmek istiyorum

esflora
21-05-2019, 22:56
Öncelikle çeşidin adı Misty ve bir önceki mesajdaki son resimdeki çeşit. Misty, Sharpblue, O'neal gibi ilk nesil güneyli çeşitler sıcağa dayanım konusunu kısmen çözmüş olmalarına rağmen, birçok problemli özelliğe sahiptir (yayvan sarkıcı gelişme, aşırı çiçeklenme dolayısıyla meyve seyreltme ihtiyacı, toplamda yetersiz verim, meyvenin koparılırken ezilmesi, erken çiçeklenip donlardan etkilenme vb).

Eminim aşılamayı düşündüğünüz çeşide yakın özelliklerde yeni güneyli çeşitler vardır. Güneyli çeşitler, üzerinde en fazla ıslah çalışması yapılan gruptur. Yeni çeşitler arasında tropik bölgeler için geliştirilen ve soğuklama ihtiyacı 0 olan çeşitler bile bulunmaktadır.

Eğer aşılama düşünülüyorsa, tavşan gözü (Vaccinium ashei) çeşitlere aşılama yapılmalıdır. Tavşan gözü maviyemişler çok güçlü ve dik gelişen, sıcağa, kurak şartlara ve yüksek ph ortamlara en dayanıklı maviyemişlerdir. Tek kötü yanları soğuğa dayanıklıkları diğer maviyemiş türlerine göre daha azdır.

Bu konuda muhtemelen hesaba katılmayan kritik bir durum söz konusudur. Çalı formlu meyve fidanları kardeşleme yaparak yeni sürgünler verirler. Maviyemişlerde genelde 6-7 yaşına gelen ve artık verimi azalmış dallar dipten kesilir ve böylece gençleştirme yapılmış olur. 6-7 yıl için aşılamaya değer mi? Alttan gelen yeni sürgünleri sürekli aşılayabilecek misiniz?

Missi denen çeşit var. Bu toprak isteği olarak ph daha iyi tolere ettiğinden bakımı kolay olur. Asıl yapmak istediğim missi çeşit üzerine diger türden aşı yapıp dayanıklı hale getirmek istiyorum

aral
22-05-2019, 20:39
Elimde sharpbue pink lemonade .blugold misty ve blucrop çeşit leri var bunların hangisi denenebilir

esflora
23-05-2019, 12:58
Eğer yukarıdaki bilgilerden sonra hala aşılama yapmak istiyorsanız, Pink Lemonade üzerine Bluecrop aşılayın.

Elimde sharpbue pink lemonade .blugold misty ve blucrop çeşit leri var bunların hangisi denenebilir

celalamca
23-05-2019, 15:55
Celalamca; ben de bu konuyu merak ettiğim için arkadaşa sormuştum ve toprak ph değerlerini aşağıdaki gibi iletmişti. Yaptığı tespitlere göre ph değerinden olmaması gerek ölümlerin?

Doğru.Ph uygun.bu durumda sorun toprakda değil.

aral
23-05-2019, 16:04
Bilgilendirme için teşekkürler

esflora
28-05-2019, 12:40
Bu yil bal yemislerinin olgunlasmasi gecikti ve gecci cesitler bitmeden Star olgunlasmaya baslayarak maviyemis sezonu baslamis oldu. Genelde Boreal Beauty hasadi biterken Star baslardi. Bu yil 15-20 gun hem bal yemisi hem de maviyemis toplayacagiz.

aydemiraydın
29-05-2019, 08:40

legacy çeşidini yetiştir. ph yı ayarladıktan sonra sorun çıkarmaz. iklimimize en uygun çeşit olarak gördüm.

esflora
30-05-2019, 21:13
Bu yıl sıcaklıklar çok yüksek, normalde Star ile Reka arasında 8-10 gün olurdu ama bu yıl 4 gün sonra Reka'da olgunlaşmaya başladı.

Bu arada maviyemiş ve bal yemişi hasadıyla ilgili bir farkı paylaşayım. Maviyemiş mavi rengi aldığında toplanabilir. Bal yemişi ise mavi rengi aldıktan sonra en az 10 gün beklenip toplanmalıdır. Bu süre mavi-mor iç renginin oluşması ve tam tadına kavuşması için gereklidir.

serkan330
01-06-2019, 14:02
Bu yıl sıcaklıklar çok yüksek, normalde Star ile Reka arasında 8-10 gün olurdu ama bu yıl 4 gün sonra Reka'da olgunlaşmaya başladı.

Bu arada maviyemiş ve bal yemişi hasadıyla ilgili bir farkı paylaşayım. Maviyemiş mavi rengi aldığında toplanabilir. Bal yemişi ise mavi rengi aldıktan sonra en az 10 gün beklenip toplanmalıdır. Bu süre mavi-mor iç renginin oluşması ve tam tadına kavuşması için gereklidir.

Merhaba

derin bilgilerinizden yararlanmak istiyorum bir kaç sorum var. sorularım bilgisizliğimden saçma gelebilir kusura bakmayın

north country almayı düşünüyorum . içindeki bilgilerde diyorki çok kardeşleme yapar eğer malçlama yaparsam bu oğulları dipten nasıl verecek ?.
bir başka sorum şeker gübre ne kadar zamanda kullanmalıyım asiti dengelemek için .

esflora
01-06-2019, 18:02
Üzümsü meyvelerde yapılan maçlama bitkinin alttan gelen sürgünlerine engel olmaz. Sadece yabani otları yavaşlatır.

Maviyemişi ilk dikim aşamasında mevcut bahçe toprağınız ile Ph değeri 3.5-4 aralığında olan doğal torfu eşit miktarda karıştırın ve dikin. Sonra amonyum sülfat gübresi serpin her noktaya eşit şekilde. Sonra 10cm civarı yükseklikte malçlayın ve malçın üzerine yine gübre serpiştirin. Bu noktadan itibaren Amonyum sülfat ile yapılan gübreleme Mart-Temmuz ayları arasında eşit aralıklarla 3-4 defada verilir. Genç bitkiler için her gübrelemede 10-15 gram, 3-4 yaşından itibaren bu miktar 40-50 gr, 5-6 yaş ve üzerinde ise 100 gram olabilir. Her yıl Ocak-Şubat aylarında 5cm yüksekliğinde malç ilave edin.

Şu videonun ilk 5 dakikası maviyemiş gübrelemesini anlatıyor: videonun

Merhaba

derin bilgilerinizden yararlanmak istiyorum bir kaç sorum var. sorularım bilgisizliğimden saçma gelebilir kusura bakmayın

north country almayı düşünüyorum . içindeki bilgilerde diyorki çok kardeşleme yapar eğer malçlama yaparsam bu oğulları dipten nasıl verecek ?.
bir başka sorum şeker gübre ne kadar zamanda kullanmalıyım asiti dengelemek için .

Blu
10-06-2019, 20:31
Merhaba dostlar!

Maviyemişlerinizin fotoğraflarını gördükçe çok hoşuma gitti. Türkiye'de bu denli ilgilenenleri görmek te bir hayli şaşırttı açıkçası.

Sabahları tam güneş alan, öğle ve sonrası gölgede kalan bir balkonum var. 70CM Fidanlarımı saksıya eksem, acaba verim alabilir miyim?

Asidik torf tavsiyesi yapabilecek var mıdır? Kükürt ile çam kabuklarını karıştırıp coco torf ile harmanlamayı düşünüyorum. Yanlış mıdır?

Yaban mersini benim çok hoşuma giden bir bitki/meyve türü olduğu için içimde değişik bir sevgi var. Eğer balkon olayından verim alabilirsem işi gücü bırakıp tarlaya taşınıp orada yaşamayı bile göze almış durumdayım :)

Başlangıç olarak Pink Lemonade 2x (70CM), Bluecrop 1x (50CM) fidanlarını satın alarak başladım. Yanlış mı yaptım bilemiyorum. Pink Lemonade ve Bluecrop birbiriyle uyumluymuş diye duydum.

Bu konularda bilgilerinize güveniyorum ve her türlü geribildiriminizi bekliyorum doğasever dostlarım. Cevap vermek için ayırdığınız her saniye için ayrıca teşekkür ediyorum şimdiden.

Saygılar, Sevgiler

safaguclu
15-06-2019, 10:56
Konu ile ilgili forumda daha bilgili arkadaşlar var ama ben tecrübelerimi paylaşayım. Ben de bu sene bluecrop ve pink lemonade aldım. Bir de türü belli olmayan bir fidan daha aldım. Fidan uzunlukları da benzer.
Öncelikle blueberry'leri çok büyük saksılarda yetiştirmeye gerek yok, bizimkiler yaklaşık 7 litrelik saksıdalar. Bu sene az da olsa meyve tuttular.
Düşük pH toprak konusu biraz sıkıntılı, daha doğrusu bizim gibi balkonda yetiştiren kişiler için uğraşması zor. Ben direk düşük pH'lı ithal torf aldım.

Merhaba dostlar!

Maviyemişlerinizin fotoğraflarını gördükçe çok hoşuma gitti. Türkiye'de bu denli ilgilenenleri görmek te bir hayli şaşırttı açıkçası.

Sabahları tam güneş alan, öğle ve sonrası gölgede kalan bir balkonum var. 70CM Fidanlarımı saksıya eksem, acaba verim alabilir miyim?

Asidik torf tavsiyesi yapabilecek var mıdır? Kükürt ile çam kabuklarını karıştırıp coco torf ile harmanlamayı düşünüyorum. Yanlış mıdır?

Yaban mersini benim çok hoşuma giden bir bitki/meyve türü olduğu için içimde değişik bir sevgi var. Eğer balkon olayından verim alabilirsem işi gücü bırakıp tarlaya taşınıp orada yaşamayı bile göze almış durumdayım :)

Başlangıç olarak Pink Lemonade 2x (70CM), Bluecrop 1x (50CM) fidanlarını satın alarak başladım. Yanlış mı yaptım bilemiyorum. Pink Lemonade ve Bluecrop birbiriyle uyumluymuş diye duydum.

Bu konularda bilgilerinize güveniyorum ve her türlü geribildiriminizi bekliyorum doğasever dostlarım. Cevap vermek için ayırdığınız her saniye için ayrıca teşekkür ediyorum şimdiden.

Saygılar, Sevgiler

yasin84
03-07-2019, 15:37
Selamlar Öncelikle bu güzel site için emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Ankara çubukta çit köyünde ufak bir bahçem var yaban mersini büyütmek istiyorum aynı bölgede yapan varmıdır, eksem bölgede herhangi bir sıkıntı çıkarmı?

Murat Dönmez
05-07-2019, 14:38
Selamlar Öncelikle bu güzel site için emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Ankara çubukta çit köyünde ufak bir bahçem var yaban mersini büyütmek istiyorum aynı bölgede yapan varmıdır, eksem bölgede herhangi bir sıkıntı çıkarmı?

Bende Çubuk'tayım.Yaban mersini için asidik toprak gerekiyor.Eğer ticari amaçlı yetiştirmeyecekseniz büyük saksılarda asidik toprakla yetiştirebilirsiniz.

kcane
30-07-2019, 08:27
Arkadaşlar merhaba. Resmini yüklediğim bitkinin tam türünü söyleyebilecek birileri var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

drfettah
08-09-2019, 08:13
herkese selamlar iyi forumlar
yalovadan danısmak için yazıyorum. küçük bir bahçem var mart ayında getirttiğim yaban mersini fidesini diktim başta iyiydi ama bir ay içinde yaprakları kızardı kahve bir renk aldı. üzerinde iki üç adet meyve vardı onlar da pek gelişmedi. tabi cahiliz birşey bilmiyoruz oyle diktiik topraga göre de rutin suladık. bıraktığım gibi duruyor foto koydum. sizce ne olabilir? toprağım daglık orman toprağı sayılır cinste rakım 250 olması lazım. bir de 15 cmden sonra kızıla yakın bir toprak mevcut. ph vs ölçmedim.

teşekkür ederim.

aydemiraydın
08-09-2019, 16:58
yalovadan danısmak için yazıyorum. küçük bir bahçem var mart ayında getirttiğim yaban mersini fidesini diktim başta iyiydi ama bir ay içinde yaprakları kızardı kahve bir renk aldı. üzerinde iki üç adet meyve vardı onlar da pek gelişmedi. tabi cahiliz birşey bilmiyoruz oyle diktiik topraga göre de rutin suladık. bıraktığım gibi duruyor foto koydum. sizce ne olabilir? toprağım daglık orman toprağı sayılır cinste rakım 250 olması lazım. bir de 15 cmden sonra kızıla yakın bir toprak mevcut. ph vs ölçmedim.

teşekkür ederim.

bu başlık altında cevapların hepsi var. sizin sorun ph ile ilgilidir ve toprağın ph sını düşürmek çok zor . belki büyük bi saksıda daha kolay ph yı ayarlayabilirsiniz.

drfettah
08-09-2019, 17:16
sanki derin gömmüş de olabilirim diyerekten biraz eşeledim ve kökü açığa çıkarttım. baktım evet biraz gövde altta kalmış güzelce budadım yükselttim artık kışı geçirirse bakacağız. teşekkürler.

FatihBahce
08-10-2019, 10:55
Arkadaşlar Yıldız Toprak Tv den yayınlanan Yaban Mersini reklamı arkadaşlarıma ait bir Tarım Ajansınındır, İhlas haber ajansından yayınlanmasına da Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla benim yönlendirdiğim Veteriner Hekim Ahmet Kahrıman aracı olması etkili oldu ve Tv kanalları da dahil tüm medyada yayınlandı. Bursa ve civarında hatta tüm Türkiye de Yaban Mersini yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına elimden geldiğince çalışacağım.

Yaban Mersinini Bursa ve civarında 7 yıllık farklı çeşitlerle yapılan çeşit denemeleriyle iyi adapte olan çeşitlerin gözlenmesiyle bir çeşit havuzu oluşmuştur.

Bilindiği gibi eskiden de forum üzerinden özellikle saksıda olabilen Sunshine blue çeşidi için çalışmalarımız vardı, ancak hayallerimizi iflas eden bir doku kültürü laboratuvarı damızlık bitkimizi de batırmasıyla :) durdurmuştu. Süreçte boş da durmadık.

Yaban Mersini yetiştiriciliği yapılacak toprakta kesinlikle kireç olmaması gerekiyor aksi halde pH kontrol edilemiyor. Kireç yoksa kükürtleme işlemi ile pH'ı düşürüp fidanı dikebiliyoruz. Malçlama ile nem kontrolü sağlıyoruz, güzel bir sulama suyu kaynağından damlama sulama sistemi de kurulursa değme canına.

Bahçe kuracaklar için alım garantili yetiştiricilik modeli de önerebiliyorum, alıcısı hazır. İlk yatırım maliyeti biraz yüksek ancak 3-5. yıldan itibaren bakımınıza göre güzel getirisi olabiliyor. Bahçesinde bir kaç kişi içinse zaten fantastik ve şifalı bir meyve.

Eğer yüklü miktarda talep olursa forum üzerinden bir Yaban Mersini satış organizasyonu yapabilirim (Faturalı Sertifikalı 3 yaşlı fidan) üstelik perakende satış fiyatı üzerinden piyasanın altında fiyatlarla.
Sunshine cinsi başarılı olmadı mı acaba? İzmir'in sıcak iklimi için hangi cinsleri önerirsiniz?

hammer
28-11-2019, 12:28
Dostlar merhaba. Toprak phını ölçtüğünüz küçük cep tipi bir ph metre var mı tavsiye edebileceğiniz? Teşekkür ederim.

SMTHLC
28-01-2020, 14:41
doç dr. Hüseyin çelik'e sordum: Amerika ve kanada'da soğuk kuşaklarda yetişen yaban mersini ankara'da neden yetişmesin? Nereden fidan bulabilirim?
Cevabı umutsuz oldu. ılıman iklim ve asitli toprak ister. Bitkiler iki yılda ölür dedi. Bana hiçbir şans tanımamış olacak ki tekrar sormama rağmen ikinci soruma yanıt göndermedi.
Sağolsun, varolsun.
O gün bugündür ankara'da yaban mersini yetiştirmeye and içtim.
Bahçemde bitkinin toprak isteğine uygun bir bölüm yarattım. Toprak ph: 5. Yön: Güney.
Sırada fidanlar var. 3 yaşında 5 adet fidanın gelmsini bekliyorum. Bu fidanlarla başaramazsam slovenya, sırbistan, karadağ, bulgaristan her nereden uygun fidan bulursam getirteceğim. Gerekirse kışları üzerlerini kapatacağım ve onlara çocuğum gibi bakacağım.
Ve bir gün ürettiğim, soğuğa dayanıklı türlerin fidanlarını sizlere de dağıtacağım.
çünkü ben bahçemde çilek, frenk üzümü, ahududu, böğürtlen, karadutu çok rahat yetiştiriyorum. çocuğumun bu meyveleri dalından toplamasına bayılıyorum.

13 yıl sonra sonuç nedir?

hosseda
02-02-2020, 23:23
yaklaşık 10 ay önce suya koyduğum mersin dalı köklenmiş hafta sonu toprağa aktardım. Öndeki tahta destek geçen yıl diktiğim mersin fidanının dibinde, arkadaki destek yeni dikilen dala ait.

tropikalist
03-02-2020, 14:57
Arkadaşlar size iki sorum olacak

İlk olarak ben bu tohumları talep ettim ve çimlendirmem lazım ne yapmam lazım adım adım yazarsanız sevinirim

İkinci olarak diyelim ki ben bu tohumları çimlendirmeyi başardım galiba toprak asidik olmadı lazımmış biz bu toprağı evdeki imkanlarla nasıl elde edebilirim buluşa yanıtlayana tekrar teşekkür ederim

NOT : ben ortaokul 3 seviyesi bir üyeyim lütfen basit bir dille anlatın yoksa beynim almayabilir

İyi günler

tropikalist
07-02-2020, 17:34
Merhaba sorumu yanıtlar mısınız acaba

aydemiraydın
08-02-2020, 11:21
Arkadaşlar size iki sorum olacak

İlk olarak ben bu tohumları talep ettim ve çimlendirmem lazım ne yapmam lazım adım adım yazarsanız sevinirim

İkinci olarak diyelim ki ben bu tohumları çimlendirmeyi başardım galiba toprak asidik olmadı lazımmış biz bu toprağı evdeki imkanlarla nasıl elde edebilirim buluşa yanıtlayana tekrar teşekkür ederim

NOT : ben ortaokul 3 seviyesi bir üyeyim lütfen basit bir dille anlatın yoksa beynim almayabilir

İyi günler

pfaf ın yazdığına göre blubery çoğaltımı.

Tohum - kireç içermeyen bir saksı karışımında bir serada kış sonunda ekin ve sadece tohumu örtün [78]. Depolanan tohum 3 aya kadar soğuk tabakalaşma gerektirebilir [113]. Başka bir raporda, olgunlaştığı anda tohumu bir serada ekmenin en iyi yol olduğu söyleniyor [200]. Yaklaşık 5 cm boyunda olduklarında, fideleri tek tek saksılara dikin ve en azından ilk kışları için serada hafif gölgeli bir konumda yetiştirin. Beklenen son donlardan sonra, ilkbaharın sonlarında veya yaz başında kalıcı konumlarına dikin. Greenwood çelikleri, bazı turba içeren bir kompost içinde gölgeli bir konumda Mayıs / Haziran [113]. Yarım olgun ahşap çelikler, topuk ile 5-8 cm, bir çerçeve içinde Ağustos [78]. Yavaş ve zor. Olgun odun kesimleri, Kasım ayında hasat edilir ve bir buzdolabında saklanır, daha sonra Mart ayında bir çerçeveye ekilir. Yaz sonu veya sonbahar başında katmanlaşma [78]. Başka bir raporda baharın katmanlaşma için en uygun zaman olduğunu söylüyor [200]. 18 ay sürer [78]. İlkbahar veya sonbahar başlarında emicilerin bölünmesi [113].

ben toprak şartlarında neredeyse tüm çeşitleri denedim. elimdeki tüm asitli gübreleri kullandım buna rağmen sadece elimde yaşayan legacy ve pink lemond çeşitleri kaldıç onlarda tahminim bu sene kurur.

blubery bizim buralarda ancak saksıda olur. benimde uğraşmaya zamanım yok.

AkisSoftware
08-02-2020, 21:26
Kuruma sebebi topraktan mi kaynakli yoksa iklimin sicak olmasindan vs mi kaynakli?

aydemiraydın
17-02-2020, 08:23
Kuruma sebebi topraktan mi kaynakli yoksa iklimin sicak olmasindan vs mi kaynakli?

toprakta ph düzenlenemiyor. güneyli çeşitlerde kurudu. yaklaşık 20 blueberyden sadece 3 adet kaldı.

oftalmolog35
02-03-2020, 12:41
Soğuğa dayanıklı bir türü var mı? Karasal iklimde hobi amaçlı yetiştirebilir miyim?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

aydemiraydın
02-03-2020, 14:53
Soğuğa dayanıklı bir türü var mı? Karasal iklimde hobi amaçlı yetiştirebilir miyim?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

soğukla sıkıntısı yok. kuzeyli çeşitler var. fakat suya ve düşük ph ya ihtiyacı var, sıkıntıda burada.

evandevan5
03-03-2020, 15:09
soğukla sıkıntısı yok. kuzeyli çeşitler var. fakat suya ve düşük ph ya ihtiyacı var, sıkıntıda burada.

rahmetli teyzem bu ağaca güvem derdi. yol kenarlarından toplayıp recel yaptık.sekersiz. güzel olmuştu.

aydemiraydın
04-03-2020, 09:00
rahmetli teyzem bu ağaca güvem derdi. yol kenarlarından toplayıp recel yaptık.sekersiz. güzel olmuştu.

güvem farklı bir bitki. çakal eriğidir. dikenli bir çalıdır.

RaJeV
07-04-2020, 21:16
5 çeşit yaban mersini aldım.
Gelen bitkilerin saksılarındaki pH 6.5 civarı idi.
Benim toprağın pH 6 gibi.
Konya'da yetişecek mi bilmiyorum. Önceki sayfalarda nem ihtiyacından bahsedilmiş bakalım göreceğiz

AkisSoftware
07-04-2020, 22:53
5 çeşit yaban mersini aldım.
Gelen bitkilerin saksılarındaki pH 6.5 civarı idi.
Benim toprağın pH 6 gibi.
Konya'da yetişecek mi bilmiyorum. Önceki sayfalarda nem ihtiyacından bahsedilmiş bakalım göreceğizNereden aldiniz acaba?

RaJeV
07-04-2020, 23:34
Nereden aldiniz acaba?

esfloraonline ve hepsibahcem den aldım.

drfettah
29-04-2020, 12:12

teşekkür ederim.

bu mesajımdan sonra epey araştırmalarım sonucu giriştim. bu fidanı söktüm kuru yerleri budadım gayet kötü haldeydi. jurge hocanın mesajları öncülüğünde büyük bir saksıya
standart torf
çam ibresi
çam kabuğu ve kozalağı kırıntıları
limon kabuğu rendesi ve bahçe toprağı karıştırıp toprağı oluşturdum.bu toprağı 4 aydır ayda bir kez olmak üzere sıvı kükürtlü su desteği ile ph ayarladım.
üstten amonyum sülfat ve mkp desteği göz kararı serptim. fosforik asitli su karışımı (5.3ph) ile 3-4 günde bir suluyorum. adeta kendine geldi ölmek üzere olan fidan canlandı. neşem yerinde geçen kış aldığım pink lemonade ve diğer 3 yaban mersinine aynı işlemi uyguluyorum
bunların dışında magnzeyum e demir desteğinde bulunmayacağım biraz gözlemleyeceğim. şimdilik bu kadar.

AkisSoftware
29-04-2020, 15:25
bu mesajımdan sonra epey araştırmalarım sonucu giriştim. bu fidanı söktüm kuru yerleri budadım gayet kötü haldeydi. jurge hocanın mesajları öncülüğünde büyük bir saksıya
standart torf
çam ibresi
çam kabuğu ve kozalağı kırıntıları
limon kabuğu rendesi ve bahçe toprağı karıştırıp toprağı oluşturdum.bu toprağı 4 aydır ayda bir kez olmak üzere sıvı kükürtlü su desteği ile ph ayarladım.
üstten amonyum sülfat ve mkp desteği göz kararı serptim. fosforik asitli su karışımı (5.3ph) ile 3-4 günde bir suluyorum. adeta kendine geldi ölmek üzere olan fidan canlandı. neşem yerinde geçen kış aldığım pink lemonade ve diğer 3 yaban mersinine aynı işlemi uyguluyorum
bunların dışında magnzeyum e demir desteğinde bulunmayacağım biraz gözlemleyeceğim. şimdilik bu kadar.

Sevindirici bir haber. Keşke resimle destekleseydiniz. Bu verdiğiniz bilgiler çok değerli. Teşekkürler

yolundagitmeyen
01-05-2020, 23:22
Selam arkadaşlar. Ben de 2 tane yaban mersini fidanı aldım bugün. Ordunun 300 rakımlı bir bölgesinde ormanaltı bir bölgeye diksem yetişir mi acaba. Hemen üst tarafta bolca kestane ağaçları var. Bir de bu elimdekilern cinsi nedir bilebilir miyiz?

https://hizliresim.com/DOwBr0

https://hizliresim.com/DOwBr0

tropikalist
02-05-2020, 13:16
Arkadaşlar ben bu marketten aldığım yaban Mersin’i karasal iklime dayanır mı acaba yoksa akrabalarımıza vereceğim tohumdan yetiştirdim

Abrek55
03-05-2020, 23:44
Yaban mersinleri bildiğim kadarıyla soğukla karşı oldukça dayanıklı - 25 dereceye kadar dayanabiliyor

tropikalist
04-05-2020, 14:09
teşekkür ederim arkadaşlar

drfettah
16-05-2020, 15:23
kurtardigimiz fidan son hali

Likos
16-05-2020, 19:36
https://i.hizliresim.com/ZwMzf2.jpg (https://hizliresim.com/ZwMzf2)Bahçeden..

Tillandsia
11-06-2020, 09:14
Erzurumda hobi amaçlı Yaban mersini yetiştirmek için farklı sitelerden jubile, misty berkeley, reka, sharp blue, pink lemonade, duke, sunshine blue ve blue crop çeşitlerini aldım. Toprak ph sı ve soğuklama isteğinin (özellikle kuzeyli çeşitlerde) önemli olduğunu biliyorum. Benim sorunum toprak pH'sı olabilir. Henüz su ve toprak pH'sını ölçmedim. Su kuyu suyu. pH metre sipariş ettim bu hafta gelecek. Ayrıca toprak pHsından örnek alıp Atatürk Üniversitesinde de analiz yaptırıp pH metremin doğruluğunu test edebilirim. Benim sorum şu: Bu başlık altındaki tüm yorumları okudum ama sirke ile toprak pH sının düşürülmesi hakkında bir şey göremedim. Yabancı sitelerde toprak ph'sını düşürmek için yaygın şekilde kullanılıyor. Ayrıca yine yabancı sitelerde kahve telvesininde toprak pH'sını düşürmek için toprağa eklenebileceği tavsiye ediliyor. Gerçi bu konu o hakkında çok fazla karşıt cevaplar var. Aynı çam iğnesininin toprak pH'sını düşürmediği konusundaki yazılar gibi. Bu konu hakkındaki fikirlerinizi merka ediyorum. Herkese sağlıklı ve bol meyveli bahçeler diliyorum.

aydemiraydın
11-06-2020, 11:16
Erzurumda hobi amaçlı Yaban mersini yetiştirmek için farklı sitelerden jubile, misty berkeley, reka, sharp blue, pink lemonade, duke, sunshine blue ve blue crop çeşitlerini aldım. Toprak ph sı ve soğuklama isteğinin (özellikle kuzeyli çeşitlerde) önemli olduğunu biliyorum. Benim sorunum toprak pH'sı olabilir. Henüz su ve toprak pH'sını ölçmedim. Su kuyu suyu. pH metre sipariş ettim bu hafta gelecek. Ayrıca toprak pHsından örnek alıp Atatürk Üniversitesinde de analiz yaptırıp pH metremin doğruluğunu test edebilirim. Benim sorum şu: Bu başlık altındaki tüm yorumları okudum ama sirke ile toprak pH sının düşürülmesi hakkında bir şey göremedim. Yabancı sitelerde toprak ph'sını düşürmek için yaygın şekilde kullanılıyor. Ayrıca yine yabancı sitelerde kahve telvesininde toprak pH'sını düşürmek için toprağa eklenebileceği tavsiye ediliyor. Gerçi bu konu o hakkında çok fazla karşıt cevaplar var. Aynı çam iğnesininin toprak pH'sını düşürmediği konusundaki yazılar gibi. Bu konu hakkındaki fikirlerinizi merka ediyorum. Herkese sağlıklı ve bol meyveli bahçeler diliyorum.

satın aldığınız bazı bluebery çeşitleri güneyli , Erzurum un soğuna dayanamaz.

Tillandsia
15-06-2020, 10:48
Biliyorum güneyli çeşitlerimde var. Çünkü ilk heves online satış sitelerinde ilk rastladığım fideleri aldım. Sonra araştırdım ve yaptığım hatayı farkettim. Ama hobi amaçlı bir bahçem var ve elden geldiğince tüm berry çeşitlerini (ahududu, böğürtlen, honey berry, gojiberry, saskaton, aronia) bahçeme diktim. Frenk üzümü, Josta üzümü, bektaşi üzümü çeşitlerimde var. En çok yanam mersinini seviyorum. O yüzden amacım Erzurum'a uygun çeşit yakalamak. Tabi toprak pH'sını halledebilirsem. Bahçede sulama sorunum yok. En kötüsü sunshine blue gibi saksıda yetişen çeşitleri kışa başlarken bahçeden saksıya geçirerek kurtarabilirim. Diğerlerini Erzurum kışına emanet ederek deneme yapacağım artık. Seneyede durumlarına bakacağım.

tropikal.
11-08-2020, 12:47
Merhaba, yaban mersinine uygun ph 4.5 olan toprak satan bir yer var mıdır?

tropikalist
11-08-2020, 15:58
Merhaba, yaban mersinine uygun ph 4.5 olan toprak satan bir yer var mıdır?

satan yer bilmiyorum. ancak ph düşürücüler satılıyor intrnette veya bazı fidanlıklarda oralardan temin edebilirsiniz ;)

tropikal.
12-08-2020, 14:33
Sayın tropikalist, ph düşürücü satıldığını bilmiyordum. Büyük saksılarda yaban mersini yetiştirmek istediğimden uygun toprak arıyordum. Bilgi için teşekkür ederim.

remus2
24-09-2020, 18:40
Yaban mersini brigitta diye almıştım, ilk defa büyüteceğim için acemilik, yaprakları murta benziyor, biraz şüphelendim, düşüncelerinizi bekliyorum,

Likos
25-09-2020, 06:49
Yaban mersini brigitta diye almıştım, ilk defa büyüteceğim için acemilik, yaprakları murta benziyor, biraz şüphelendim, düşüncelerinizi bekliyorum,
Maviyemiş/Yaban Mersini değil..
Nereden satın aldınız?

remus2
25-09-2020, 07:24
Maviyemiş/Yaban Mersini değil..
Nereden satın aldınız?

Batu tarım hepsiburada

Teşekkür ederim, kokusundan ve yaprakların dik oluşundan tahmin etmiştim ama sizinle beraber emin oldum,

Siyah türde murt sanırım, iade edip başka yerden temin edeceğim

SSİNN
25-09-2020, 10:57
Yaban Mersini için solucan gübresi kullanmak problem olur mu¿ illa amonyum sülfat mı kullanmalıyım.Yardımcı olursanız sevinirim.

remus2
26-09-2020, 14:54
Yaban Mersini için solucan gübresi kullanmak problem olur mu¿ illa amonyum sülfat mı kullanmalıyım.Yardımcı olursanız sevinirim.

Solucan gübresinden çok kompost gübresi daha işe yarar gibi geliyor.
Link faydalı olabilir, bu ara bahçede çürük kurtlu üzümler ile toprak karışımı oluşturuyorum, çam pürleri ile beraber ph düşürmeye çalışacağım, şuan çürüme evresinde bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/484480-post11.htm

remus2
29-10-2020, 14:18
Bir miktar kızarma oldu yapraklarda ama sonbahardan mıdır
Ph meselesi midir,
normal su ile sulamıyorum.

umayana
22-11-2020, 19:46
Üyelerimiz konunun 6-7-8. mesajlarını okurlarsa,mersin ile Likapa arasındaki farkı fotoğraflı olarak görecekler Sn. Şükran Hanım.
Mine hanım,aradan 14 yıl geçmiş resimler görünmüyor. Ben de bu farkları merak ederek gelmiştim ama göremedim.

Şile taş ev
28-03-2021, 11:30
Merhabalar Şile de yaban Mersin’i yetiştirebilir miyim hangi türü olmalı şimdiden teşekkürler

deryaay
12-10-2021, 14:25
Merhaba,

Ben uzun zamandır bu forumun üyesiyim. Yazılanları takip etmeye çalışıyorum. Google da çok araştırdım. Türkiye'de satılan herdem yeşil blueberry bulamadım. Bir tek sunshine blue var. Semi-evergreen ancak satıcı herdem yeşil değil diyor. Huckleberry sanırım herdem yeşil fakat ülkemizde bulunmuyor. Herdem yeşil fidan ya da tohumu olan olabilir mi acaba?

Yardımlar için şimdiden teşekkürler

aenema
24-01-2022, 21:38
Merhabalar, blueberry(maviyemiş) bitkisi için 4,5-5,5 ph ve düşük tuzluluk gerekliliklerini yerine getiricek substrat olarak ne kullanabilirim?

Düşük ph beyaz torf ilk seçenek, genelde %50-80 bunu kullanıyorlar. Yanına sadece perlit ekleyerek topraksız tarım yöntemi ile sürekli besleme ile sulama yapılıyor.

Ancak benim amacım yarı topraksız bir ortam oluşturmak.

Yine bu düşük ph torf ana ürün olacak ancak miktarını azaltmak maliyetleri düşürmek için de elzem. %30-40 civarı kullanmayı düşünüyorum.

Tabana bulabilirsem asidik beyaz pomza büyük parçacık olanlardan ya da çam ağacı kabuğu.

Torf ile karıştıracağım materyaller ise ilk tercih perlit yerine yine asidik pomza veya perlit pomza eşit miktarlarda toplam kütle %20-30 olacak şekilde.

Kalan %30 civarını ise kendi yaptığım %50-60 odunsu (buğday sapı samanı, kuru ağaç yaprakları, çam kabuğunu da kompostlayacağım içerisinde bir miktar olacak. %30 yeşil taze bitkiler %10 tavuk gübresi. Şuan yaptığım. Bunun içerisine düşük ph ve organik madde miktarı sebebi ile mümkün olan en yüksek oranda leonardit de karıştırmak istiyorum. Böylece kompostun phını da düşürebiliriz diye düşünüyorum.

En üstte yine ıslandıkça phı düşürmeye de yardımcı olabilecek çam kabuklarından malç yapmak.

Kısacası
Asidik torf %30-40
Asidik pomza-perlit %20-30
El yapımı düşük ph yüksek karbon/azot oranlı bol faydalı mantar kütlesi olan kompost %30-40

Böyle bir oranda bir toprak harcı ile ec-ph düşük olabilir mi? Topraksız tarımdaki gibi değil de sulama ve besleme hatalarını kompost sayesinde bol mikro organizma faydası ile tolare etme şansımız olur mu ?

Bu işin ticaretini yapanlar genelde ezberlerle ilerliyor ve danışmanlıklar da bizsiz yapamazsınız topraksız yapın bize muhtaç olun niyetindeler. Onların dediği gibi yaparsak saksının maliyeti de besleme maliyeti de çok artıyor. Daha doğal çözümler mümkün gibi geliyor bana ancak sizlere de danışmak istedim.

Likos
25-01-2022, 09:11
Biliyorum güneyli çeşitlerimde var. Çünkü ilk heves online satış sitelerinde ilk rastladığım fideleri aldım. Sonra araştırdım ve yaptığım hatayı farkettim. Ama hobi amaçlı bir bahçem var ve elden geldiğince tüm berry çeşitlerini (ahududu, böğürtlen, honey berry, gojiberry, saskaton, aronia) bahçeme diktim. Frenk üzümü, Josta üzümü, bektaşi üzümü çeşitlerimde var. En çok yanam mersinini seviyorum. O yüzden amacım Erzurum'a uygun çeşit yakalamak. Tabi toprak pH'sını halledebilirsem. Bahçede sulama sorunum yok. En kötüsü sunshine blue gibi saksıda yetişen çeşitleri kışa başlarken bahçeden saksıya geçirerek kurtarabilirim. Diğerlerini Erzurum kışına emanet ederek deneme yapacağım artık. Seneyede durumlarına bakacağım.

...
Maviyemişleriniz ne durumda?

Tillandsia
25-01-2022, 21:38
...
Maviyemişleriniz ne durumda?

Mavi yemişlerin bir kısmı geçen seneyi atlattılar. Bu kış sonunda ki durumlarına bakacağım. Arada bazıları öldü. Onlar zaten güneyli çeşitlerdi. En iyi dayanan blue crop ve duke. Bu sene yazın 5-6 tane kuzeyli çeşitte diktim. Ama toprak pH sında istediğim gibi düşürmeyi henüz yapamadım. Ben blueberry yetiştirmek için hala tüm şanslarımı zorluyorum. Sonuçları yazarım.

AkisSoftware
27-01-2022, 12:16
Mavi yemişlerin bir kısmı geçen seneyi atlattılar. Bu kış sonunda ki durumlarına bakacağım. Arada bazıları öldü. Onlar zaten güneyli çeşitlerdi. En iyi dayanan blue crop ve duke. Bu sene yazın 5-6 tane kuzeyli çeşitte diktim. Ama toprak pH sında istediğim gibi düşürmeyi henüz yapamadım. Ben blueberry yetiştirmek için hala tüm şanslarımı zorluyorum. Sonuçları yazarım.

Merhaba. Toprak PH seviyesinin yanında kireçsiz su ile sulanması da tavsiye ediliyor.

zerem
12-09-2022, 07:44

zerem
12-09-2022, 07:49

yavuz10
15-10-2022, 22:22
Herkese merhaba, bir kaç çeşit yaban mersinim var ama yapraklarını dökmeye başladılar. Kuruyor mudur yoksa sadece kış için mi yaprak döküyordur? Nasıl ayırdebilirim?

Elimdekiler, elizabeth, spartan, legacy, jubile ve pink lemonada cinsleri var neredeyse hepsi tüm yapraklarını döktüler

Tillandsia
25-10-2022, 20:50
Herkese merhaba, bir kaç çeşit yaban mersinim var ama yapraklarını dökmeye başladılar. Kuruyor mudur yoksa sadece kış için mi yaprak döküyordur? Nasıl ayırdebilirim?

Elimdekiler, elizabeth, spartan, legacy, jubile ve pink lemonada cinsleri var neredeyse hepsi tüm yapraklarını döktüler

Kış nedeni ile yapraklarını döküyor olabilirler

devrann
17-02-2023, 19:59
Acaba tohumdan vaccinium veya blueberry çimlendirmek çok mu zor veya özel işlem gerekir mi ?

Atilgan
18-02-2023, 09:54
Sunshine blue nun yüksek PH oranı olan toprakları tolöre ettiği söyleniyor ama PH için bir sınır bulamadım. Türkiye de satan bir site de bulamadım. Bu makale de
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0098847222000648
Bluegold, Anna, Baldwin ve Primadonna çeşitlerinin 6.5 Ph a kadar olan toprakları tolöre ettiğini söylüyor. Bluegold satan yerler var.

yavuz10
18-02-2023, 19:02
Sunshine blue nun yüksek PH oranı olan toprakları tolöre ettiği söyleniyor ama PH için bir sınır bulamadım. Türkiye de satan bir site de bulamadım. Bu makale de
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0098847222000648
Bluegold, Anna, Baldwin ve Primadonna çeşitlerinin 6.5 Ph a kadar olan toprakları tolöre ettiğini söylüyor. Bluegold satan yerler var.

Gittiğim bi kursta, bursada yetiştiriciliğini yapan biriyle tanıştım. Tek sorun topraktaki ph değil suyun ph ınında çok önem arz ettiğini ve sulamanın da çok düzenli olması gerektiğini belirtmişti. Ayrıca sulama düzenini bi hafta bozarsan hemen etkilendiğini söylemişti.

Atilgan
18-02-2023, 19:39
Toprağın pH ını düşürmek zor iken alkali su ile sulamak intihar olur. Ben yağmur suyu biriktirip suluyorum.

zerem
09-04-2023, 14:16
Arkadaşlar yapraklarını tamamen dökmüş jübile cinsi yabanmersinim var saksıda. Adana gibi yerde Nisan ayında hala gözler patlamadı acaba toprak ph'si mi yüksek? Humik asit uygulasam yardımcı olur mu? Bir de sulama suyu içine limon tuzu atın diyenler de var. Ne düşünüyorsunuz? Zaten ben sulama suyunu kireçsiz olsun diye sadece ariticidan kullanıyorum yabanmersini saksıma. Saksının üstü de tamamen çam iğneleri ile malçlı...

Atilgan
09-04-2023, 15:35
Kullandığınız suyun pH ı yüksek olabilir. Su arıtıcıları suyu filtreledikten sonra içine tekrar bazı mineralleri ekliyor diye biliyorum. Limon tavsiye etmiyorlar. Zararlı zararsız bir çok mikroorganizma yı öldürüyormuş. Sirke kullanabilirsiniz. Ev sirkesi için 4 litreye bir dolu su bardağı kullanıldığını okumuştum ama yine siz araştırmanızı yapın.
Arkadaşlar yapraklarını tamamen dökmüş jübile cinsi yabanmersinim var saksıda. Adana gibi yerde Nisan ayında hala gözler patlamadı acaba toprak ph'si mi yüksek? Humik asit uygulasam yardımcı olur mu? Bir de sulama suyu içine limon tuzu atın diyenler de var. Ne düşünüyorsunuz? Zaten ben sulama suyunu kireçsiz olsun diye sadece ariticidan kullanıyorum yabanmersini saksıma. Saksının üstü de tamamen çam iğneleri ile malçlı...

devrann
09-04-2023, 16:00

Acaba saksının drenajı nasıl ?
Ben ilk satıcıdan aldığımda saksı strech filme sarılı olarak geldi.Gelincede 2-3 gün ilgilenemedim.Sonrasında yapraklarını döktü ve birkaç dalı kurudu.Sonra saksısını değiştirip delikleri biraz büyük açınca düzeldi.Belki drenajla ilgili bir problemdir.

Atilgan
27-06-2023, 13:18
Biraz geç kalmıştım almakta. Geldiklerinde yapraklı ve çiçekte idiler. Ankara'da serin odada tuttum bir ay kadar. Sonra saksıya alıp dışarı çıkardım. Çiçeklerin hemen hepsi soğuk ve rüzgardan düştü. Bitkilerde baya bir hırpslandı ama sonra toparladı.Toprak olarak ithal düşük ph lı torf aldım. Ev içinde iken sirkeli su ile suladım Dışarda sürekli yağdığı için henüz sulama ihtiyacı olmadı. Blue crop ın meyvesi bütün olumsuzluklara rağmen çok güzeldi. Chandler ın meyvesi iri ama yavandı. İkinci bir şans vermek gerekir diye düşünüyorum. Blue gold (son resim) en az gelişme gösteren oldu. Toprakta dikili olan yaban mersinlerinden sadece blugold sağlıklı kaldı diğerlerini söktüm attım. Saksıdakileri saksılarıyla birlikte toprağa gömeceğim kışa girerken. Bu yıl Ankara tropikal bölgeler gibi yağışlı ve nemli idi. Umarım kışa kadar sağlıklı kalırlar. Yapraklarda renk bozulması vs olursa seneye Sakarya yolcusu olacaklar.

Atilgan
03-05-2024, 21:38
Bu yıl yaban mersinlerim kışı dışarıda geçirdikleri için geç açtılar. Çiçeklenme döneminde havalar iyi gitti meyve tutumu güzel oldu. Gelişimleri de güzel. Hayvan gübresi ve solucan gübresi ekledim. Ayrıca amonyum sülfat gübresi attım asiditeyi artırsın diye. Yağmur suyu yoksa biraz sirke ekleyip suluyorum.

Atilgan
25-06-2024, 21:32
Yaban mersinleri çok çabuk mor renk alıyor ama tatlanması için biraz beklemek gerektiğini farkettim..Bayramdan önce hemen hepsi mor du ama şu an yediklerim gerçekten bambaşka. İlk yediklerimin marketten aldıklarımdan hiç farkı yoktu ama şimdi uğraşmaya değer diye düşünüyorum

geekofseed
26-06-2024, 13:34
Yapraklarında sararma ve kuruma mevcut sulama sıkıntısı yok fazla da sulamıyom günlük suluyom ama boyle bir sorunum var üzerine kül serptim sorun olur mu ve onerileriniz varsa dinlemek isterim

Atilgan
26-06-2024, 20:51
Genelde ev ortamında kırmızı örümcek bitkilere musallat oluyor. Toprağın ph ı ne düzeyde?

geekofseed
27-06-2024, 12:09
Ph düşük ister diye okumuştum internette ben de o yüzden çam iğnesi karıştırmıştım galiba asidik o yüzden

Atilgan
27-06-2024, 20:49
Yaban mersinlerinin doğal olarak yetiştiği yerlerde toprak etrafta çam ağaçları olduğu için asidik değil. Sizin ph ı düşük toprak kullanmanız gerekiyor. Toprak ph ını düşürmek için kükürt kullanabilirsiniz ama bu da zaman alır.

Ph düşük ister diye okumuştum internette ben de o yüzden çam iğnesi karıştırmıştım galiba asidik o yüzden

geekofseed
01-07-2024, 20:57
Teşekkür ederim cevabınız için

Soluman
29-08-2024, 17:15
Herkese merhaba, ben yaklaşık 2 aydır yaban mersini yetiştirmek için çabalıyorum. Yalova'da yaşıyorum. Sizler için tecrübelerimi paylaşmak istedim.

10 adet yaban mersini fidanım var. Çeşit olarak Misty, Elizabeth, Chandler, Patriot, Legacy, Bluecrop, Liberty var. Hepsi 30 litrelik iyi drenajlı saksılara ektim. Yaş olarak 3 ila 5 yaş arasındalar.

Toprak olarak blueberry mix adında 40 litrelik substratlardan aldım. Fidanları ekmeden önce altını elimle açıp, kökü rahatlatıp öyle ektim.

İlk başta hepsini sabahtan sonra tüm gün güneş alan bahceye yerleştirdim. Ama bu büyük bir hata. Yakıcı güneşi sevmiyor, hemen ya yapraklar kuruyor ya da üst yapraklar sararıyor. %75'lik bir yeşik gölgelik alıp hepsini balkona yerleştirdim. Yaz budaması yaptım. Gölgeye aldıktan çok kısa bir süre sonra yaban mersinleri kendine geldi. Şu an bir kaçı hariç inanılmaz büyüyorlar. Su olarak klima suyu kullanıyorum, burda çeşme suyu ph çok yüksek ve aşırı klor var. Klima suyunun ph'ını düşürmek için fosforik asit kullanıyorum. Suyun ph'ını 4.5 ile 5.5 arası ayarlıyorum. Beş litrelik bir bidona 3 damla yeterli oluyor.

Gübre hiç vermedim, Mart gibi Evergereen 15+8+8 gübre vereceğim. Paylaşmak istediklerim bunlar. Özet olarak üç bileşen yaban mersini için elzem; toprak, uygun ph'lı su ve yazın yakıcı güneşten korumak. Bu üçü sağlanırsa yaban mersini çok güzel büyüyor.