Bağlan

View Full Version : Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8

denizakvaryumu
09-06-2009, 22:35
Sağolun arkadaşlar.

Sn.eylems

Delosperma congestum ve delosperma nubigenum da geliyordur inşallah :)

denizakvaryumu
09-06-2009, 22:37
Blueberry nin özel gübresini buldum ama çok pahalı. Ekstra yöntemleri denemekte fayda var. Çok sıcaklarda ise hafif esintili bir yere alabilirseniz az faydası olur gibime geliyor.

Amonyum sülfat yani şeker gübresi , mavi yemişler için en iyi gübre diye biliyorum?

sındırgılı
09-06-2009, 22:40
Temmuz ayında Lyon'a gidiyorum,Botanica'da bulursam bende Tophat'lı olabilirim. Umarım o yaşar!

nevsune
09-06-2009, 22:44
Valla ne Selahattin Hocam ne Sn.eylems sesimizi duymadı.
Ben de bi koşu Hollanda'dan alıverdim :D

Hayırlı uğurlu olsun. Fena kıskandım;)

Sizde görelim bakalım, ne yapacak ne olacak. Bunu bahçeye mi götüreceksiniz yoksa evde balkonda mı duracak?

caturanga
10-06-2009, 00:08
Sn. Lonicera güney cinsleri izimir için uygun olacaktır tahminim.hemde erken meyve alırsınız sharpblue 7-10 zone arası mayıs başı meyve veriyor...

denizakvaryumu
10-06-2009, 00:15
Hayırlı uğurlu olsun. Fena kıskandım;)

Sizde görelim bakalım, ne yapacak ne olacak. Bunu bahçeye mi götüreceksiniz yoksa evde balkonda mı duracak?

Hiç bir fikrim yok, şimdilik karşısına geçip bakışıyoruz :D

Oğuzhan
10-06-2009, 17:10
Hayırlı olsun.Tebrikler.Eeee artık siz çoğaltın sizden talep ederiz.:D

Lonicera
10-06-2009, 17:16
denizakvaryumu
Valla ne Selahattin Hocam ne Sn.eylems sesimizi duymadı.

Ben de bi koşu Hollanda'dan alıverdim :D

Tebrikler, hayırlı uğurlu olsun. Darısı bizlerin başına artık. Bu yıl da sadece resim görmekle yetineceğiz gibi:(

sındırgılı
10-06-2009, 17:50
Sn. Volare Giberelik asit uygulaması (spreyleme) nasıl oluyor? Su oranı nedir? formun bir köşesinde uygulama ile ilgili bilgi varmı? Bitkileri kurtarmak için son şansım olabilır.Teşekkürler

caturanga
10-06-2009, 18:15
limon tuzu ile hızlı ph düşürebilirsiniz.ph ölçeriniz varmı....90 gr limon tuzu 5 litre su ile karıştırın. ilk sulamada 6 ph olan torf u bu uygulama ile 4.8 ph civarında tutuyorum...ph düştükten sonra 5 litre ye bir paket 30 gr ph ı korumak için yeterli...ayrışan kireç saksının üzerinde birikecektir.üzerinden alırsanız yeniden toprağa

caturanga
10-06-2009, 18:16
karışmasını engellersiniz

MeyveliTepe
10-06-2009, 18:26
Hızlı asit düşürmek için laktik asit uygulamıştım. 15 litrelik suya 4-5 kapak laktik asit suyun PH'ını 3.5 seviyesine indiriyor. Bu su ile sulama ise topraktaki asitliği 4.5 seviyesine kadar indirebiliyor. Elbette bu geçici. Kalıcı olması için granül kükürtlü toprağın önceden hazırlanması gerekir.

sındırgılı
10-06-2009, 18:27
Teşekkürler Caturanga bu akşam sulama vakitlerinde aynen dediğini uygulayacağım.Sevgiler

Volare
10-06-2009, 18:36
Sn SINDIRGILI ,
Saniyorum ki yeni olmasina ragmen sayin caturanga'nin bu konudaki
bilgisine guvenebilirsiniz .
Ayrica pHmetreler biraz fiyatli , turnisol kagidi belki bir muddet pH degerine bakmak icin yeterli olur .
Ben de arastirma asamasindayim.
Karadenizde bulunsaydik hic boyle sorunumuz olmazdi .
Sn . caturanga bahsettiginiz blueberry turlerini aksam arastirma firsati buldum .
Galiba sadece Avustralya orijinli sitelerde satiliyorlar .
Baglantiniz varsa getirtebilirmisiniz ?
Hatta bir tur ,,evergeen'' diyordu , yani yaprak dokmuyor .
Cok degerli bilgiler , tesekkur ederim .
Hepimize kolay gelsin .

sındırgılı
10-06-2009, 19:41
Aklıma takıldı,ben fazla sulamamaya çalışıyorum.Asitliği arttırma uğruna bitkiyi boğmayalım?

Oğuzhan
10-06-2009, 20:20
Hızlı asit düşürmek için laktik asit uygulamıştım. 15 litrelik suya 4-5 kapak laktik asit suyun PH'ını 3.5 seviyesine indiriyor. Bu su ile sulama ise topraktaki asitliği 4.5 seviyesine kadar indirebiliyor. Elbette bu geçici. Kalıcı olması için granül kükürtlü toprağın önceden hazırlanması gerekir.

granül kükürt bildiğimiz sarı toz kükürtmü? oda olabilir mi ?

MeyveliTepe
10-06-2009, 21:06
Sn. Oğuzhan, 20 adet likapa fidanım için sferosol (http://www.tagemziraat.com.tr/)kullanmıştım.

denizakvaryumu
11-06-2009, 00:10
Sn.Meyveli Tepe

teşekkürler, sayenizde çok yararlı bir ürünün varlığından haberimiz oldu.

Aynı linkte LABICUPER adlı bakırın organik tarimda kullanabileceğini de öğrendim ki, benim için çok şaşırtıcı oldu.

sındırgılı
11-06-2009, 09:18
Sevgili Caturanga, Verdiğin bilgiler ışığında yaşatmaya çalıştığım y.mersinlerim: Her bilgi için teşekkürler.

sındırgılı
11-06-2009, 15:28
Sn. Volare, Toprağa batırıp PH ölçen aleti internette buldum.(www.tartes.com.tr) İzmirli bir alışveriş sitesi, fiatıda uygun geldi.Vaktin olduğunda inceleyip fikrini belirtirsen sevinirim.Her şey gönlünüzce olsun.

Volare
11-06-2009, 16:08
Sn. hocam ,
bu sitede bir yerde Selahattin hocanin Hanna model pH metreyi onerdigini okudum .
Hanna Checker 98103 cep tipi pH metre buldum en uygun fiyatli olarak .
Henuz almadim.Benim Sunshine bu gun yola cikmis,10 gune kadar saksisi harcini hazir etmem sart , iyi bir hosgeldin olsun ...
Bir bakin daha uygun bir sey bulursaniz haber verin .
Kolay gelsin .

caturanga
11-06-2009, 16:33
sn. sındırgılı aynı ürünü kargo dahil hong kong tan 5.5 dolara alıyorum.isteyene adresine göndertebilirim.yabanmersinleriniz çok kötü durumda değiller.reimden böcek sorununuz var gibi yaprakların bazıları kemirilmiş sunshine blue da.ayrıca yapraktan sulama va gübreleme yapmayınız.yaprak üzerinde birikimler var.sabah saatlerinde sulayın.böylece bir nebze olsun mantari hastalıklara uygun ortam vermemiş olursunuz.uzun salınımlı granül gübreler kullanın.yabanmersinleri ani ve aşırı gübrelemelere karşı duyarlılar.ve en önemlisi uygun yetiştirme ortamı... bulabiliyorsanız açelyalar için olan torftan kullanın.kuzey yüksek çalı yabanmersinleri direk ve yogun güneşten hoşlanmıyorlar.hafif gölgeli yerde tutarsanız daha iyi olacağı kanısındayım

caturanga
11-06-2009, 16:46
sn. volare benim bildiğim kadarı ile evergreen derken sonbahar yaprak renginin yeşil oldugundan bahsediyor.yabanmersinlerinin sonbahar yaprak renkkeri genelde kırmızı va benzer renkler bunun yanında yeşil ve mavi yaprak renklerine bürünenleri de var benim burda vermiş olduğum bilgiler alaylı olarak kendi yetiştiricilik deneyim ve dışkaynaklardan edindiğim bilgilerdir...bilgi paylaşıldıkça güzeldir...

sındırgılı
11-06-2009, 17:52
Sevgili Caturango, teşekkür ederim,yaşatamayacağım diye endişelenmiştim.Fotograflardan sonra daha gölge yere aldım.Adresi bildirırsen phmetreyiı almak istiyorum.

Oğuzhan
11-06-2009, 18:59
Bir dixi fidanım var ve onu kaybetmek istemiyorum.Ph ölçmek için ben kağıt aldım.Saksıyı suladıktan sonra toprağa saplıycam.Ama ne kadar doğru ölçerim onu bilmiyorum.Burlarda ancak kağıt bulabildim.Ve birde ormana yolum düşerse eğrelti otu ifterilerin çürümüşlerinden toplayacam.Toprağı asitlendiriyormuş.

Volare
11-06-2009, 19:32
Sayın caturanga ,
,,aynı ürünü kargo dahil hong kong tan 5.5 dolara alıyorum'' derken kastettiğiniz ürün hangisi ? Sunshineblue bluberry ' yi kastediyorsanız , çok uygun ,çünkü ben kargo dahil 12 paunda aldım , aslında pahalı ...
pH metre diyorsanız o fiyata hemen ben isterim;)
Olur derseniz adresimi özelinize atabilirim.
Saygılar .

caturanga
11-06-2009, 21:32
Sn sındırgılı ve volare adresinizi özel mesaj atarsanız adresinize yollatırım.ürün elinize yaklaşık iki haftada geçer.ürün elinize geçtikten sonra 5.5 dolar karşılıgını bana havale edersiniz.. üründen kasttetiğim 3 in 1 PH metre nem,ışık ve ph ölçüyor.amatör işler için yeterli bence ...

caturanga
11-06-2009, 21:38
85849

Volare
11-06-2009, 21:43
Sn caturanga ,
bu iyiliginizi unutmak mumkun olmayacak .
Adresimi ozelinize gonderiyorum .
Tesekkurler ve saygilar .

Oğuzhan
11-06-2009, 22:04
Sayın caturanga,
Bende adresi versem göndersem banada alırmısınız ?

MeyveliTepe
11-06-2009, 22:13
85865

Bauhaus'dan almıştım. Hala var mı bilmiyorum. Bu arada yaptığı ölçüm cranberry'leri diktiğim bölümün toprağı. PH seviyesini iyi yakalamışım.

Oğuzhan
11-06-2009, 22:16
Toprak karışımına ne koymuştunuz. ? Güzel yakalamışsınız.

MeyveliTepe
11-06-2009, 22:22
Karışım, peat-moss torf (düşük PH'lı), kompost, granül kükürt, biraz iz element (demir ağırlıklı), leonardit ve yanmış keçi gübresinden oluşuyor.

caturanga
11-06-2009, 22:30
sn oguzhan,sındırgılı ve volare ye gönderim yaptıracam.döviz hesabım daha fazla almak için müsait olmadığından diğer arkadaşlara göndertemeyeciğim...

sındırgılı
11-06-2009, 22:55
Sevgili Caturango, özelden adresimi gönderdim.Ayrıca senden aldığım cesaretle uygun fiata bulduğum bol çiçeklı yaban mersininide alıyorum.Dediğin gibi bilgi paylaştıkça güzeldir.

denizakvaryumu
12-06-2009, 00:04
Karışım, peat-moss torf (düşük PH'lı), kompost, granül kükürt, biraz iz element (demir ağırlıklı), leonardit ve yanmış keçi gübresinden oluşuyor.

Sn.Meyveli Tepe

demir ağırlıklı iz elementin markasını öğrenebilir miyim?

MeyveliTepe
12-06-2009, 12:33
Florikan Meg Iron V isimli bir ürün. İçeriği Ca, Mg, S, Cu, Fe, Mn, Zn.

denizakvaryumu
12-06-2009, 12:36
Teşekkürler,

http://www.smoothgarden.com/?title=florikan_meg_iron_v_1kg&b=94112/2078?

linkten mi satın aldınız?

MeyveliTepe
12-06-2009, 12:39
Ben Gartengold'dan aldım fakat başka yerlerde de olma olasılığı yüksek.

MeyveliTepe
12-06-2009, 12:50
Verdiğiniz linkte 1Kg'lık paketler var. Az miktarda ihtiyacı olanlara uyar. Benim aldığım 22.5 kg'lık paket idi.

caturanga
13-06-2009, 00:59
sn volare ve oguzhan ph metreler hong kong tan direk gondermiş oldugunuz adrese ptt tarafından getirelecektir.herhangi bir kargo ücreti odemenize gerek yoktur...

caturanga
13-06-2009, 01:00
sn sındırgılı adresiniz bana mesaj olarak gelmedi yeniden göndeririseniz.sizede göndertecem...

sındırgılı
13-06-2009, 09:40
Sn. Caturanga, Tekrar gönderdim. Ailemizin en yeni üyesinide tanıştırayım.

Lonicera
13-06-2009, 17:00
Sn sındırgılı üstadım, yeni likapanız hayırlı olsun, güle güle büyütün. Meyvesi de üstünde, gayet güzel. Ama yapraklar için aynı şeyi söylemek mümkün değil gibi. Aynı benim likapa gibi. Beyaza yakın açık sarı yapraklar, nasıl çıkacağız bu işin içinden bilemiyorum.

Hiç denemediğim bir şey deneyeceğim likapa için. Bahçede hiç güneş almayan bir yere taşıyıp, arada sulamasını yapıp kendi haline bırakacağım. İlgiden şımarıyor gibime geliyor:)

Volare
13-06-2009, 17:36
Sn .Lonicera ,
bu acik yaprak rengi Demir sulfat eksikliginden oluyormus .
Sn. eylems bana oyle demisti .
Izmiri mi sevmedi acaba diyordum bende...

sındırgılı
13-06-2009, 17:50
Aldığım yerde bu kadar bakılabilmiş! Yaşatmayı beceremediğim bitkilerden edindiğim tecrübelerle siz onu bir hafta sonra görün ! Keşke Caturango arkadaşımızı 1 ay önce tanısaydık.

Lonicera
13-06-2009, 17:56
Sn Volare, demir sülfat uygulaması da yaptım. Fakat nafile, bir türlü yaprak rengi düzelmiyor. Daha önceki mesajlarımda da belirtmiştim. Toprak harcında kuru çam ibresi de mevcut. Sulama suyu ise, kıştan biriktirdiğim yağmur suyu. Ben bunun kadar sorunlu bitki görmedim dersem yalan olmaz.

Sn sındırgılı, umarım dediğiniz gibi olur. Görelim bakalım nasıl bir sonuç çıkacak. Merakla beklemedeyim.

Volare
13-06-2009, 18:18
Sn.Lonicera ,
ne goji , ne plumeria veya heves ettigim baska bir bitki likapa ile yarisamaz:)
O kadar elde etme ve yasatma istegim fazla .
Faydalari bir yana ,tad acisindan da cok seviyorum .
Lutfen her ipucunu , duydugumuz/bildigimiz her seyi paylasalim .
Kendi adima soz veriyorum .
Sn . caturanga 'nin ve diger arkadaslarin bahsettiklerine onem vermeliyiz ,
pH ve mikroelementler yonunden...
Hepimize kolay gelsin .

Lonicera
13-06-2009, 18:31
Sn Volare, benim bitkim üzerinde yapmış olduğum uygulama ve tesbitler sakın sizin şevkinizi kırmasın. Yazdıklarımdan bu şekilde olumsuz sonuçlar çıkıyorsa bir daha tövbe, yazmam:))

Diğer arkadaşların öneri ve tiyoları çok önemli. Hepsini deniyoruz ama inşallah sındırgılı üstad bu sefer sorunu kökten çözecek gibi. Hadi hayırlısı. Size de kolay gelsin. Gelişmeleri resimleyerek aktarmanızı bekliyoruz.

PireReis
13-06-2009, 18:34
Aşağıdaki fotoğraflar benim MAVİYEMİŞ(blueberry-likapa-yaban mersini) bahçemde çekilmiştir.
Bahçem şimdilik 10 dönümden biraz fazla olup 2009 ürün rekoltesi 4 ton civarında gerçekleşecektir. Bahçem ülkemizin tekniğine uygun olarak tesis edilmiş ilk büyük maviyemiş kapama bahçesidir. Bahçemizde 35 farklı tür ve çeşite ait 3000 civarında maviyemiş bitkisi bulunmaktadır.

http://img188.imageshack.us/img188/3375/aalar1.jpg

http://img5.imageshack.us/img5/3194/aalar6.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/6383/aalar3.jpg

http://img188.imageshack.us/img188/313/aalar2.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/7629/aalar4.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/8162/aalar5.jpg

tourkana
13-06-2009, 19:15
Çok yerinde bir girişimde bulunmuşsunuz. Tebrik ederim. Başarılar.

copur 09
13-06-2009, 19:17
Sayın Pirereis kardeşim sen insanı kalpten mi götüreceksin.

Lonicera
13-06-2009, 19:28
Bu resimlerden sonra, sanırım bahçeye inip benim likapayı bir güzel pataklayacağım:) Karadenizin gözünü seveyim. İnsanın gözü gönlü açılıyor.

Sn PireReis, ellerinize sağlık.

Volare
13-06-2009, 19:48
Sn . PiriReis ,
tebrikler ve MASALLAH .
Siz nerdeydiniz bunca zamandir , bu ise profesyonelce el atacak birine ihtiyac buyuktu .
Elinizdeki turlerin listesini lutfederseniz biz de alisveris listemizi yapsak simdiden:)
Tesekkurler .

PireReis
13-06-2009, 20:14
Satışa sunacağımız kuzey orijinli maviyemiş fidan çeşit isimleri aşağıda sıralanmıştır.

berkeley
bluecrop
bluegold
bluejay
bluetta
brigitta
chandler
chanticleer
darrow
duke
earliblue
elliot
herbert
nelson
northblue
ozarkblue
patriot
puru
spartan
sunrise
toro

PireReis
13-06-2009, 20:25
Fidan üretim çalışmaları devam eden çeşitlerimiz:

http://img15.imageshack.us/img15/4830/sunshinevdh.jpg
sunshineblue

http://img15.imageshack.us/img15/8012/alakal.jpg
burgundy

ngunduz71
13-06-2009, 20:52
Arkadaşlar Merhaba,

Pirereis'in bahçesini karadeniz'e gittiğimde gezme fırsatım oldu.
Maviyemiş severlerin mutlaka görmesi gereken bir bahce yapmış.
Tekrar tebrik etmek isterim.gerçekten örnek bir bahçe.
Giresun'da kurmak istediğim maviyemiş bahçesinin fidelerini pirereis'ten temin edeceğim.

nevsune
13-06-2009, 21:05
Saksı için "tophat" yetiştirmeyi düşünmüyor musunuz?

ngunduz71
13-06-2009, 21:06
Gittiğmde birkaç resim çekmiştim.

caturanga
13-06-2009, 23:06
yapraklardaki sararma topraktaki demir eksikliğinden değil.yetiştiricilik deneyimlerinden söylüyorum yoğun ğüneşten.gölgeye alırsanız kendini toparlar.sanırım kuzey yüksek çalı yaban mersinleri yoğun güneşi sevmiyor.

caturanga
13-06-2009, 23:10
geçen sene demir ve mineral eksikliği zannetmiştim aynı durumu.mineral takviyelerinden sonra durum daha da kötüleşti...gölge ye almanızı tavsiye ederim...

Oğuzhan
13-06-2009, 23:11
Sn PireReis, ellerinize sağlık.MAŞALLAHHH
Gözlerimiz bayram etti.Sarı kum gibi olan nedir ?
Meyve satışı yaparmısınız :)
Hatta saksıda meyveli fidan :)

caturanga
13-06-2009, 23:12
birde ph ı kontrol etmelisiniz yüksek ph larda bitki ihtiyacı olan mineralleri toprakta var olmasına karşın aşamıyor...

Oğuzhan
13-06-2009, 23:16
Nasıl bakacaz bize bilgi verirseniz seviniriz. :)

Oğuzhan
13-06-2009, 23:18
sn volare ve oguzhan ph metreler hong kong tan direk gondermiş oldugunuz adrese ptt tarafından getirelecektir.herhangi bir kargo ücreti odemenize gerek yoktur...

Teşekkür ederiz.:)

sındırgılı
16-06-2009, 07:11
Sevgili Caturanga, Mesajım eline geçtimi? Sevgiler.

Volare
16-06-2009, 09:25
Sn.caturanga ödeme için hesap bilgilerinizi özelden gönderirseniz,
kargo gelince paranızı o günkü kurdan yatıralım.
Bu jestiniz için ayrıca teşekkür ederim.

caturanga
16-06-2009, 22:45
Sn volare ürün elinize geçsin önce.ptt ile hong kong tan gelecek 2 haftayı bulur gelmesi....

caturanga
16-06-2009, 22:46
Sn sındırgılı mesajı aldım.lakin şehir dışına çıkmam gerektiği için siparişinizi bu gece verebilecem ancak.

caturanga
16-06-2009, 22:52
Sn sındırgılı yabanmersinleriniz ne durumda...eğer gölgede bi gelişme olmassa...özellikle azot ve manganez içeren diğer elementlerin de olduğu granül gübrelerden koyun.gördüğüm kadarı ile sadece yapraklarda sorun var...

caturanga
16-06-2009, 22:56
eğer granül bulamassanız sıvı gübrelerde olur.akşam saatlerinde gübreleyin.yapraklarıda gübreleyebilirsiniz.ama gübrelemeden sonra limon tuzu ile dinlendirilmiş su ile gübrelemeden 1 saat sonra yaprakları güzelce yıkayın...sıvı gübre üzerinde kalısa yapraklarda yanma oluşur...

caturanga
16-06-2009, 22:59
birde eğer saksılarda torf kullanıyorsanız.gübreleme ye daha sık ihtiyaç duyabilirsiniz.çünkü torf süzeç olduğu için sıvı gübre her sulamadan sonra akıp gidecektir...bulabiliyorsanız granül ve uzun salınımlı gübreleri tercih edin

sındırgılı
17-06-2009, 08:50
Sevgili Caturanga, 2 günde bir lımon tuzlu dinlendirilmiş su kullanıyorum.Yüzeyde beyazlanma olmadığını gözlemledimki iyi haber,en azından toprağım asidik özelliğini kaybetmemiş.

sındırgılı
17-06-2009, 08:58
Ayrıca granü,l demir ağırlıklı orman gülü ve yaban mersini için kullanılan gübre vermiştim.Bluecrop yeni sürgünler verdi.Patriot,sunshine ve yeni gelende halinden memnun, Gôlge yer bulmak sorun! Yaprak bıtleri ile başım biraz dertte,Huseyin Beyin yeni ilacını bekliyorum,gelince hem onlarda hemde çeşit çeşıt biberlerimde kullanacağım.Sevgiler

sındırgılı
17-06-2009, 09:33
Sn Volare, gilberik asit uygulamasını Günüm arkadaş nasıl yapmış? Formun bır tarafında vardır ama ben bulamadım. Gövdeleri kahverengine dönen fakat atamadığım bitkilerim için son şans!

Volare
17-06-2009, 11:10
Sn Volare, gilberik asit uygulamasını Günüm arkadaş nasıl yapmış? Formun bır tarafında vardır ama ben bulamadım. Gövdeleri kahverengine dönen fakat atamadığım bitkilerim için son şans!

Sn.sındırgılı ,metin aynen şöyle :
Giberellik asit ve kuru japon gülünü uyandırma

Yine internette bulduğum bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim. Her ne kadar japon gülü üzerinde anlatılmış olsa da aynı kaderi paylaşan diğer bitkilere de uygulanabilir diye bir not da düşülmüştü. Onların kullandığı sprey hazır olarak satılıyor. Buralarda bulmak olası değil. Hiçbirşey yapmamaktansa evdeki giberellik asiti uygun oranda su ile karıştırıp, hazırladığım karışımı kullanmaya başladım.
Kış aylarında dışarıda kalan ve yeni yaprak oluşturamayıp, kuru dallar halinde kalan bitkinizi 6 hafta boyunca, haftada 2-3 sefer giberellik asit eklenmiş su karışımı ile fısfıslıyorsunuz.
Çıkan ilk iki yaprak resimde görülen boya geldiği andan itibaren o bölüme fısfıs yapmayı bırakıyorsunuz. Bitkinin sürgün vermeyen diğer dallarına fısfıslamaya devam ediyorsunuz..(Hangi süre devam etmemiz gerektiği ile ilgili bir bilgiye rastlayamadım. Ama denemeye değer diye düşündüm.)
Kışın kuruyan begonvilimin dalları üzerinde denemeye başladım. Kaybedecek birşey yok nasıl olsa..

Deneyin ,kaybedecek bir şey yok nasılsa ....

sındırgılı
17-06-2009, 11:58
Teşşekürler Sn. Volare bu akşam uygulamaya başlıyorum.Vadesi varsa yaşatırım.Her şey gönlünüzce olsun.

caturanga
17-06-2009, 12:36
Sn. sındırgılı dalları kahverengileşmiş yaban mersinlerinde canlı yaprak varmı.canlı yaprakları var ise gölge uygulaması ve azot tan zengin gübreleme yeterli olacaktır.gölgelemeden sonra eğer bir hastalık yoksa dallarda ki koyu kahve oluşumların zamanla renginin açıldığını göreceksiniz.aynı sıkıntıları bende tecrübe ettim....

caturanga
17-06-2009, 12:40
kaynaklar yaban mersinleri için tam güneş alan **** yarı gölge alanları tavsiye ediyor.ama bu her bölge için geçerli değil.doğu karadeniz de tam güneş alana yerlerde oluyor fakat marmara ve daha yoğun güneş alan bölgelerimizde güneş yanıklığı oluşuyor.zaten yabanmersinleri doğada daha çok gölge alanlarda agaç altlarında ürüyorlar...

caturanga
17-06-2009, 12:43
yakında elimde doku kültürü ile üretilmiş güney high bush sharp blue çeşidi ve sıcaklara ve toprak olumsuzluklarına daha dayanıklı vaccinium ashei (tavşangözü yabanmersini) çeşitlerinden powder blue ve brightwell olacak

caturanga
17-06-2009, 12:47
ama sıcak bölgeler için sharpblue çeşidi en önemli ceşittir.7-10 zone arasında mükemmel dayanımı vardır...avustralyanın güney şeridinde yoğun olarak yetiştirilmektedir.avustralyanın güney şeridi akdeniz iklimi ile çok benzer özellikler taşır...kuzey highbush çeşitleri ortalama 3-7 zone arasında verimli olabilmektedir...

sındırgılı
17-06-2009, 13:07
Sn Caturanga, Ölmekte olanların dallarını budadığım için maalesef yeşil dal yok. Ama cranberry'nin bir tanesinin gidişatı iyi gözükmüyor. Dediğini onda uygulayacağım.

Volare
17-06-2009, 13:19
Sayın caturanga ,
Sharp Blue Blueberry konusunu baya araştırdım .
Satış başlığı açarsanız ben Sharp Blue Blueberry fidanı alabilirim .
Hatta şimdiden ilk müşteriniz olayım -bana 3 adet ayırın;)

denizakvaryumu
17-06-2009, 13:38
yakında elimde doku kültürü ile üretilmiş güney high bush sharp blue çeşidi ve sıcaklara ve toprak olumsuzluklarına daha dayanıklı vaccinium ashei (tavşangözü yabanmersini) çeşitlerinden powder blue ve brightwell olacak

Brightwell in tozlanma zorunluluğu var, meyve için diğer çeşitlere ihtiyaç duyuyor.

Powderblue ise kendine verimli bir çeşit sanırım.

caturanga
17-06-2009, 15:55
Sn Volare fidanlar hollanda bulunan ortagımdan doku kültürü ile üretilmiş olarak kavanoz içerisinde gelecek...öncelikle kendim viyöl e almada ve büyütmede sıkıntı olup olmayacagını görecem...eğer bir problem le karşılaşmassam uygun fiyatlardan satışa sunacagım...

caturanga
17-06-2009, 16:00
Sn.Denizakvaryum u sizinde söylediğniz gibi tavşan gözü yabanmersinleri tozlanmaya ihtiyaç duyarlar.powder blue ve brightwell biribirini tozlayabilirler...

caturanga
17-06-2009, 16:03
****** ticari bir tavşangözü yabanmersini bahçesi oluşturmak isterseniz...daha iyi verim ve daha kaliteli meyve için aynı dönemlerde çiçek açan çok daha fazla çeşidi bahçede bulundurmak gerekir...

caturanga
17-06-2009, 16:09
ayrıca vaccinium corymbosum lardan güney ve kuzey çeşitleri kendilerine verimli olmakla birlikte farklı çeşitler ile tozlanma olanağı bulduklarında bitki başına daha fazla ürün vede daha iri meyveler verir...bu yüzden kapama bahçe kurulurken ana çeşitlerin yanına birazda diğer çeşitlerden tozlayıcı olarak ekilir...

Volare
17-06-2009, 16:13
pH metrem gelmeden Sunshine blue likapam geldi .
Henüz işyerinde olduğum için açmadım ,merakla 17.30 bekliyorum .
Baltık torfu ve perlitim var, saksıya alacağım ,şu an 1 litrelik violde ,
hasarsız (sanırım) .
Yardımlarınızı bekliyorum.

caturanga
17-06-2009, 16:15
powderblue ve brightwell in birbirini tozlayabileceğini söylemiştim.bu sözümü ticari olarak düşünen arkadaşlar dikkate almasınlar.ben kendi bahçemde ticari olmayan bir ekim yapacagım için az meyve alma konusu önemli değil...

caturanga
17-06-2009, 16:19
tavşangözü yabanmersini ticari olarak uyumlu çeşitler şu şekildedir...
britewell * premier
powderblue * thifblue

caturanga
17-06-2009, 16:20
Sn volare 1 litrelik saksıda ise ph metre niz gelmeden toprağını değiştirmemenizi tavsiye ederim.

denizakvaryumu
17-06-2009, 16:24
Sn.Caturanga

sunshine bluebery ve tophat blueberi kendine verimli çeşitler ancak daha verimli olması için farklı çeşitlerden hangilerini önerirsiniz?

caturanga
17-06-2009, 16:25
doğru bilinen yanlışlardan biride büyük saksıda bitkilerin daha verimli gelişeceği kanısıdır.
önce kökün saksıdaki topragı iyice sarıp sarmadığını kontrol edin.bitkiyi çektiğinizde saksıdaki toprak bi kalıp halinde çıkıyorsa değişim zamanı gelmiştir

caturanga
17-06-2009, 16:33
tophat wild low bush tur.vaccinium corymbosum*vaccinium angustifolium melezidir.daha çok yabani özellikler taşır meyveleri ekşimsidir ufak meyveler oluşturur.çalı tipi küre şeklindedir.güz yaprak rengi kırmızıdır..

Volare
17-06-2009, 16:39
doğru bilinen yanlışlardan biride büyük saksıda bitkilerin daha verimli gelişeceği kanısıdır.
önce kökün saksıdaki topragı iyice sarıp sarmadığını kontrol edin.bitkiyi çektiğinizde saksıdaki toprak bi kalıp halinde çıkıyorsa değişim zamanı gelmiştir

Bu durumda ne ebatta bir saksı almalıyım Sunshineblue için ?
Anlaşılan 1 litreden 3 litreye almıyacam ,da kaç :confused:
Ya sulama konusu ?
Teşekürler;)

caturanga
17-06-2009, 16:42
vahşilerden
burgundy ve braunschweig
yarım yüksek boylulardan
chippewa northblue ve northsky
güney yüksek boylulardan
sunshine blue jubilee southmoon
kuzey yüksek boylulardan
blueray ,chandler, toro, hardy blue,bluecrop,bluegold
benim önerebileceklerim bunlar

caturanga
17-06-2009, 16:44
blueray ve chandler i özellkle öneririm çünkü iri meyveleri ile meşhurdurlar.sunshine blue için de aynı çeşitler geçerli hepsi aynı dönemlerde çiçeklenen çeşitler aşşağı yukarı...

caturanga
17-06-2009, 16:53
kendi saksısını 2 ile çarpmanız uygun olacaktır.ama hemen değiştirmenize gerek yok...biraz bekleyin. sulamayı sabah saatlerinde işe gitmeden önce yapın...sunshine blue güney cinsidir izmirde sorun yaşıyacvagınızı zannetmiyorum.topragı kurudukça sulayın...2 veya 3 günde bir.

Volare
17-06-2009, 18:00
Yağmur suyum var yaklaşık 25 litre , kış boyu biriktirmiştim ,
onu kullanacam şimdilik, bilhare bakarız...

Volare
17-06-2009, 18:03
Bir de nette gezerken bunu buldum .
Nedir :confused: The Atlantic blue diye bir tür . Çok güzel de tadını bilmem;)

Lonicera
17-06-2009, 18:47
5 gün önce Jersey cinsi likapalarımı hiç güneş görmeyen serin balkon kenarına koymuştum. Beyaza yakın sarı renk yapraklarda gözle görülür düzelme olmaya başladı. Kesinlikle güneş ve sıcaktan hoşlanmadığına kanaat getirdim artık. Ha bu arada çiçeklenme ve meyve tutumu güneş görmeden nasıl olacak o da ayrı bir mevzuu.

kopshtar
17-06-2009, 22:32
Benim cranberymi kaybetmeme rağmen ağaç gölgesine diktiğim bluecrop gayet sağlıklı sayılır. yaprakları koyu renk olmasada çam ibresiyle takviye ediyorum. Bu yıl çiçekleri döküldü. bakalım seneye meyvesini yiyebilecekmiyiz.

caturanga
18-06-2009, 00:06
sayın lonicera 3 haftadır yabanmersinlerini gölgede tutuyorum.meyve gelişimleri gayet iyi...sn volare sun shine blue getirtmiş sanırım izmir bölgesi için uygun bir çeşit 7-10 zone arasında gelişimi iyi olan bir çeşit...sn volare yetiştiricilik deneyimlerini bizimle paylaşacaktır...

sasahin
18-06-2009, 22:19
Arkadaşlar balkonumda tuttuğum Trabzon yaylalarından gelme likapa önce çiçek açtı sonra çiçeğinin tacı düştü tam meyveye dönüşüyor derken 2-3 gün içinde meyvecikler karardı ve döküldü. Bunun sebebi sıcak olabilir mi? Kütahyadayım ve balkonda güneş almayan bir yerde duruyordu.

Volare
19-06-2009, 00:51
Sn . caturanga ,
malesef ben bu konuda sadece merakli bir amatorum.
Sora , okuya , deneye , deneye
dogru yolu bulacagiz insallah .
Sharpblue'lar da sizden gelirse koleksyonum
genislemis olacak...

caturanga
19-06-2009, 02:07
Sn volare benimde bilgim sınırlı.bilimsel bir kaynak olarak hasad yayıncılıktan çıkan doç.dr Hüseyin ÇELİK in yabanmersini(likapa) yetiştiriciliği kitabını tavsiye edebilirim.umarım en yakında güncellenmiş baskısıda çıkar.yeni başlayanlar için değerli ve tek türkçe kaynak...

caturanga
19-06-2009, 02:12
ben yetiştiricilik anlamında genelde yapılmaması gerekenleri yaparak öğrenme yolunu seçiyorum.örnek ph ı yükseltme,yapraktan gübreleme,yoğun gübreleme,hiç gübrelememe vs...böylece bitkinin olumsuz koşullara verdiği tepkiyi gözümle görme şansım oluyor...bugüne kadar 15 yabanmersinimi bu uğurda kaybettim:))

caturanga
19-06-2009, 02:15
sharpblue çeşidini doku kültürü yöntemiyle çoğaltmak için hollanda lı bir şirket le anlaştım.eğer bir problem olmassa bu hafta üretim sürecine başlayacaklar...

caturanga
19-06-2009, 02:19
kuzey marmara bile north high bush çeşitleri için fazla güneşli olduğu düşüncesindeyim.sharpblue çeşidinin marmara ve ege için verimli çeşit olacağı kanısındayım...

Volare
19-06-2009, 06:18
Sn . caturanga ,
sunshine blue fidanim geldi , baya hirpalanmis .
Resmini cektim , firmaya gonderecegim .
Uzerinde 40 a yakin meyva vardi ama
saglam 1 dal kalmis .
Neyse ki kok saglamdi .Bolca suladim .
Yasamasi icin dua ediyorum .
Bir de Misty diye bir cins likapa var o da
bizim buralara uygun sanki .
Florida icin gelistirmisler amerikada , hibritmis .

Musti
19-06-2009, 08:04
İst/Kurtköy bir firmada Patriot ve Darrow cinsleri var.Meyve üretimi 2007 başlamış.Gölge altı, toprakta yetişiyor.Firma yetkilisinden aldığım bilgiler bunlar.
Benim likapalarda 3 saat direkt güneş görüyor sonra ağaç gölgesinde kalıyor.
Durumları gayet sağlıklı.Işık ve Ph önemli.

sındırgılı
19-06-2009, 09:00
Benim bahçemde hiç güneş almayan tek yer bol akarlı erık ağacı altı! Mecburen ordalar. Fakat durumları iyi,3 günde bir limon tuzlu dinlenmiş su veriyorum. Birde phmetre gelse,toprağıda dengelesek!

caturanga
19-06-2009, 16:47
sn volera yüksek boylu yabanmersinlerinin hemen hemen hepsi melezdir.hibrit derken tescilli çeşitlerden bahsediyorsunuz tahminim.

caturanga
19-06-2009, 16:50
güney highbush çeşitlerinden bazıları ve zone bilgileri şöyle
oneal 5-9
sharpblue 7-10
misty 5-7
jubilee 5-9
sunshine blue 5-10
southmoon 6-9

caturanga
19-06-2009, 16:56
birde tescilli çeşitler var...
örneğin Springhigh çok erkenci mayıs başı meyve veriyor.soğuklama ihtiyacı 300 saat
US plant patent 16404 sanırım siz bu tür çeşitlerden bahsediyorsunuz.bu tür çeşitlerin üretimi izne bağlıdır.üretim izni için amerikada bir kaç başvurum olmuştu ama bi sonuç çıkaramadım...umarım bir gün türkiyeye gelir..

caturanga
19-06-2009, 17:02
bu arada southmoon da tescilli bir çeşit US plant patent 9834

caturanga
19-06-2009, 17:05
sunshine blue içinde önerim hasar görmüş dalları budamanız.ve hafif gölge bi yere almanız.yok iade edicem diyorsanız.hiçbirşey yapmamak en iyisi:))

Lonicera
19-06-2009, 17:29
İşte arkadaşlar, başımın belası jersey likapam. Dal uçlarındaki beyaz yapraklar gövdeye kadar aynı renkti. Gölgeye alınca oluşan farklılık gözle görülecek kadar net. Sanırım yapraklar 2 haftaya kadar daha da koyulaşır.

Selçuk Örnek
19-06-2009, 20:42
Sayın Lonicera, bitkinizin yaprakları kloroz (demir eksikliği) özellikleri gösteriyor. Toprağın ph'ını ölçtünüz mü? Bence ivedi olarak demir takviyesi yapmanızda fayda var.

Güneş ve iklim zonları konusunda benim tespitim şu; Gölcük/Kocaeli 100m rakımda sabahtan saat 14'e kadar güneş alan 6 çeşit kuzey orijinli likapam var. Hepside bu sene güzel gelişim gösterdi ve meyve verdi:p. Bir kaç günden beri meyvelerini tadıyoruz. Çok güzel ve orijinal bir tadı var.

Lonicera
19-06-2009, 20:50
Sn Selçuk Örnek, sulama suyuna saçı kıbrıs denedim bir süre. Fakat düzeltemedim, limon tuzu uyguladım nafile. Toprak üstünde malç olarak kompost var, toprak içinde kurumuş çam ibresi, koyun gübresi vb.{ bir ben yokum yani:) }. Toprak ph' ını ölçmedim. Geçen sene de patriot cinsini böyle kaybetmiştim. Daha dayanıklı olduğunu düşündüğüm jersey ile devam ediyorum bu sene. Demir için saçı kıbrıstan başka bir şey gelmiyor aklıma.

Bu arada size afiyet olsun, biz bu sene meyvede yaya kaldık:)

caturanga
19-06-2009, 21:00
Sn selçuk örnek in yapraklara bakarak koyduğu tespit aslında doğru gibi gözüksede tam değil.bana göre bariz güneş kavrukluğu.jersey 4-7 zone arası için uygun kuzey high bush çeşidi 9-10 zone arası izmir de ancak gölgede yaşayabilir kanısındayım.ayrıca kendisine gelmesi için gübrelemenin mahsuru yok.ama özellikle azot ve manganez yönünden zengin diğer elemntleride içeren gübrelemeyi tavsiye ederim...

Lonicera
19-06-2009, 21:04
Sn caturanga, gübreleme için asit karakterli olan amonyum sülfat ve iz element kullanıyorum likapaya. Gelişmesini bir kenara koydum, şu badireyi bir atlatsa yeter. Yapraklarındaki koyulaşma belirtileri biraz umut var gibi sanki ama, bilemiyorum. Şu bahsettiğiniz zone değerleri İzmir için de uygun olanları çıkarsanız da kurtulsak bu dertten:)

caturanga
19-06-2009, 21:10
ben gölgede tutmanızı tavsiye ediyorum.ama ****** ben bu konuda bi otorite değilim.yarın güneşte ve gölgede yetiştirdiğim iki resim yayınlayacam yapraklardaki bariz farkı sizde göreceksiniz.toprak değerleri iki saksı içinde aynıdır...

Volare
19-06-2009, 22:02
sn volera yüksek boylu yabanmersinlerinin hemen hemen hepsi melezdir.hibrit derken tescilli çeşitlerden bahsediyorsunuz tahminim.

Sn . Caturanga ,
okuyorum , anlayabildiklerimi naklediyorum ,
tescilli tabi ki , hibrit zaten melez manasinda .
Hic tohumdan yetistiren oldu mu acaba ?
Sn.snowman'dan tohum almistim - ektim hic cimlenme olmadi .
Ziraatci arkadasa verdim , serada denedi ,yok cimlenmedi.
Taze yerken aldigim tohumlar vardi , onlari kurutup ektim ,
yok yine cimlenmedi . Sorun ne anlamadim .

sındırgılı
20-06-2009, 14:22
549 nolu mesajımdaki yaban mersini cinsini bulamadım.Bilen arkadaş varmı?

sındırgılı
20-06-2009, 14:24
Elimdeki patriot'un yapraklarına benziyor,ama emin değilim,

Oğuzhan
20-06-2009, 21:12
Patriota benziyor.

caturanga
20-06-2009, 21:48
Sn volare benim bildiğim kadarı ile yüksek boylu yabanmersinlerinin hepsi melez tohumdan üretimde vahşi çıkma ihtimali çok yüksek.bende denedim amerikadan tohum getirtmiştim 4 ayrı deneme kabı oluşturmama rağmen başarılı olamadım...eğer isterseniz amerika kentucky yabanmersini üreticileri derneğinden tohum göndertebilirim size 6$ a felan mal oluyor kargo dahil.

caturanga
20-06-2009, 21:53
Sn volare benim şu an ilgi sahamda uludağ üniversitesinden bir grup bilim adamının yaptığı çalışma var.uludağda 6.6 ph ta yetişen yabanmersini populasyonu kaydetmişler.nasip olursa temmuzda gidip birkaç fidan topluyacam.melezleme yapmak için umarım yüksek ph ta yetişen bir melez elde edebilirim.

Oğuzhan
20-06-2009, 22:09
Sn Caturanga inşallah yüksek ph yetişen melez elde edip çoğaltırsınız.

Sizin bahçenin resimlerini ve yaban mersinlerini görmek isteriz.

Volare
20-06-2009, 23:30
Sn. caturanga ,
tohumdan denemek istemiyorum , hem zor , hem sonucun da ne olacagi belirsiz .
Celikle cogaltmayi hangi mevsimde ve kosularda yapiyorsunuz ?
Sunshhine ' nin budadigim dalarini kurtarayim diyorum .
Olsa da , olmasa da kaybedecek bir sey yok ;(

caturanga
21-06-2009, 16:09
Sn volare yaban mersinleri çelikle iki şekilde çoğaltılıyor.kışın odun yazın yeşil çelikler ile ama çogaltımları tam bir profesyenellik istiyor.amatörce şu şekilde yapabilirsiniz.ince kum perlit ve avrupa torf(yerli torflar olmaz)u karıştırın.bitkinizden elde edeceğiniz yeşil çelikleri daha önce nemlendirdiğiniz bu ortama dikin üzerini naylon bir örtü ile kapatın.ve gölge bir yere alın.inşallah tutarlar...

denizakvaryumu
23-06-2009, 15:31
Sn. Oğuzhan, 20 adet likapa fidanım için sferosol (http://www.tagemziraat.com.tr/)kullanmıştım.

GRANÜL DOĞAL KÜKÜRT

SFEROSOL, doğal kaynaklardan elde edilmiş, mercimek tanesi görünümünde granül, eriyebilir kullanımı son derece kolay doğal bir kükürttür. Toprak altı gübreleriyle karıştırılıp birlikte de kullanılabilir.

Ülkemiz topraklarının büyük bir bölümünde toprak pH 'sı yüksek olduğu için pH'yı düşürmek için kükürt kullanılması en ekonomik yöntemdir. Bu amaçla kullanılan toz kükürtler veya toz kükürtten elde edilmiş preslenerek granül hale getirilmiş kükürtlerin toprakta eriyip sülfat formuna dönüşmesi ve toprakta pH' yı düşürmesi yıllar almaktadır.

http://www.tagemziraat.com.tr/

-------------------------------

Toprağın pH değerini azaltmak için toz kükürt yerine GRANÜL kükürt kesinlikle kullanılmaz, kullanılsa bile etkisi görülmez. Tablo 3’de bu konuda yapılmış bir araştırmanın sonucu verilmiştir.

http://www.toros.com.tr/turkce/ud_turuncgil1.asp

---------------------------

Mikronize toz kükürt yerine granül veya iri öğütülmüş kükürt kullanılması durumunda istenilen pH azalması meydana gelmez. Bu durum Tablo-2’de gösterilmiştir.

http://www.toros.com.tr/turkce/ud_bag1.asp

Sn.MeyveliTepe
kafam karıştı açıkçası :)

MeyveliTepe
23-06-2009, 16:33
Cranberry'lerin bulunduğu bölümde toprak PH seviyesi 4.5 :) Üstelik bu seviyeye gelmesi çok fazla zaman almadı. Normalde kükürtün mikro organizmalar tarafından çözülmesi en az 4-5 ay zaman alırmış. Ürünün broşüründe de;

"Sferosol doğal kaynaklardan elde edildiği için topraktaki bakteriler rahat parçalar, sülfata (SO4) dönüşüm diğer kükürtlere göre 250 kat daha hızlıdır."

deniyor. PH seviyesinin üç haftada düşmesi bu ifadeyi doğrular nitelikteydi.

Bu ürünü keşfederken de Mine hanımın bu başlıktaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905&page=69) #2063 numaralı mesajından iz sürmüştüm.

Amazonn
24-06-2009, 17:51
benim likapalarde meyvaların bazıları olgunlaştı birinitadına baktım..ekşi pek hoşuma gitmedi..:(

aman aman güzel bir tadı yoktu..tohumlarını üretime aldım..

Volare
24-06-2009, 19:38
Sevgili Amazon ,
belli ki tam olgunlasmamis , tazesini gecen sene Viennada yedim .
Nefis bir tad .Receli de cok guzel oluyor , tartlar , pastalar ve v.s.
Yoksa hic ,,My Blueberry Nights '' filmine ilham olabilirmiydi;)?

sındırgılı
24-06-2009, 21:43
Sn.Volare ve Amazon, Haftada bir metrodan frenk üzümü ve yaban mersinin dondurulmuşunu alıp tüketiyorum. Pek tatlı olduklarını söyleyemem.(Aynı Goji meyvası gibi) Fakat reçeli veya marmelatı için aynı şeyleri söyleyemem.Harika tadları var. Kurutulmuş cranberry meyvasıda güzeldir.Aronıa'nın meyvası tatlıdır. Sağlığa yararlı meyvaların ortak özelliği olsa gerek.

Volare
24-06-2009, 23:30
Dondurulmuşunu bilmem , tazesi guzel .
Bu arada tabi konu tat olunca cinsi çok onemli ,
bazilari çok tatli ,bazilari eksi , veya kekremsi olabilirler.
Cinslerin tane ebatlari , şeker icerigi , kokusu ,
rengi v.s. ozelliklerinden dolayi siniflandirma var.
Yani bluebery'lerin hepsi şoyle denemez.
Genelleme yapilamaz .
Bizim zeytin gibi , kimileri sofralik ,
kimileri sadece yağ cikarmak icin ,
kimileri de çok assitli olduklarindan yağlari da kalitesiz olur .
Blueberrynin antioksidan etkinligi , goreceli olarak yeni keşif.
Bluberry'ler 100 yildan fazla yildir yetiştiriliyorlar.
Goji gibi vahşi degil . Bunun tadini , tane ebatini
gelistirmek icin yillardir calisiyorlar .
Eh biz daha yeni kesfettik o ayri...

sındırgılı
25-06-2009, 16:40
Sn.Caturanga, Phmetre sipariş ettinizmi?

caturanga
26-06-2009, 22:54
Sn sındırgılı siparişinizi geçtim.

Musti
29-06-2009, 11:22
Sn.Caturanga, bana da iki adet Ph metre sipariş edermisiniz, elden alabilirim selamlar.

sındırgılı
03-07-2009, 09:39
Bayağı sessizliğe büründük: Patriot'un olan 3- 5 meyvasıda bitti ! Bundan sonra gövde ve dal gelişimlerinimi izleyeceğiz ?

MeyveliTepe
03-07-2009, 10:46
Bizim likapaları da hasat ettik. 20 fidanın yarısından birer avuç meyve çıktı. Fidanları daha bu bahar diktiğim için o kadarını da beklemiyordum doğrusu. Meyveler çok güzeldi.

denizakvaryumu
03-07-2009, 10:50
Bu durumda bahçe toprağına karıştırdığınız kükürt işe yaradı diyebilir miyiz?

MeyveliTepe
03-07-2009, 11:06
Kesinlikle. Zaten sadece kükürt değil. İlk dikimde fidan çukurlarının toprağına bolca çam iğnesi karıştırmış, nem için su tutucu (ekosorb) kullanmış, ilk sulamayı da laktik asitle PH'ı düşürülmüş su ile yapmıştım. Kükürt edinince ayrı bir yerde kükürtlü toprak hazırladım. Bu toprağı iyice nemlendirip 2-3 hafta beklettim. Sonra fidanların topraklarını 20-25 santim derinliğinde açıp bu toprakla doldurdum. Onun da üzerine ayrıca 10-15 santim kalınlığında çam iğnelerinden malç yaptım. Hepsi iyi görünüyorlar.

denizakvaryumu
03-07-2009, 11:23
Goji ve likapaların aynı yerde yetişmesi ilginç olacak.

2 farklı toprak isteği olan bitkinin bir arada meyve vermesi :)

sındırgılı
03-07-2009, 11:44
her ikisıde saksılarda,topraklarını düzenlemek bayağı zor! Likapaların sulama sularına limon tuzu katıyorum.Ama likapalarda galıba pes edeceğim,

MeyveliTepe
03-07-2009, 12:19
Toprağın içeriğine ve özelliğine hakim olunduğu sürece farklı istekleri olan bitkileri biribirine yakın yetiştirmenin bir mahzuru yok.

Benim bahçe toprağının PH'ı 6.5. Bu yüzden gereğinde yükseltmek, gereğinde düşürmek çok zor değil. Sadece, nötr'den çok sapan likapa, cranberry, açelya gibi bitkilerde 4.5'lara inebilmek için radikal uygulamalar yapmak gerekiyor.

Goji fidanlarının sayısı son şaşırttıklarımla birlikte 50'yi buldu. Bir o kadar da fidelikte var. Bazılarının boyları 50-60 santim oldular, epey yan dal verip odunlaşmaya başladılar. Onlar için hazırladığım toprak ise 7-8 PH aralığında.

Konu bu değil fakat düşündüğüm bir uygulamadan söz etmek istiyorum. Yakınlardaki bir meşe ormanından 10-15 çuval kadar kurumuş meşe yaprağı toplayacağım. Bunları kıyıp kompost yapacağım. Elde edeceğim kompostun 5.0 civarında PH'a sahip olacağını tahmin ediyorum. Asit isteyen bitkilerde bunu kullanacağım.

denizakvaryumu
03-07-2009, 12:53
Çam varken neden meşe ?

MeyveliTepe
03-07-2009, 12:56
Çam iğnelerinin işlem süresince kompostlaşması çok uzun bir zaman alıyor. Meşe de asidik olmasına rağmen makul bir zaman içinde kompostlaşabiliyor. Bu yüzden çam iğnelerini olduğu gibi ve malç olarak kullanmak daha pratik.

MeyveliTepe
03-07-2009, 13:08
Bunu aslında bu bahardan beri planlıyordum ama bir türlü yapamadım. Sebebi de meşeliklerde çok kene olur, bahçeye kene taşırmıyım diye tereddüt ediyorum. En azından sonbaharda, havalar soğuduğunda yapacağım. Kompost fermentasyonunda kene varsa da ölür diye düşünüyorum.

sındırgılı
03-07-2009, 14:15
Sn. MeyvelıTepe, Ben amatörce, çalışma hayatının stresini bitki,sebze ve değişik meyvalar yetiştirerek atmaya çalışıyorum. Tabiiki imkanlarım dahilinde. İnşallah 2.emeklilikte sizler gibi olurum.Sevgiler

MeyveliTepe
03-07-2009, 14:24
Sn.Sındırgılı, yaptıklarınız ve yapmakta olduklarınız hem sizin için hem de bizler için çok faydalı ve yol gösterici. Hepbirlikte deneyimlerimizi paylaşabiliyor olmamız en büyük katma değer.
Sağlıcakla

denizakvaryumu
03-07-2009, 15:24
Bunu aslında bu bahardan beri planlıyordum ama bir türlü yapamadım. Sebebi de meşeliklerde çok kene olur, bahçeye kene taşırmıyım diye tereddüt ediyorum. En azından sonbaharda, havalar soğuduğunda yapacağım. Kompost fermentasyonunda kene varsa da ölür diye düşünüyorum.

Sizin yörede hatırladığım kadarı ile öldürücü kene vakasına hiç rastlanmadı.

MeyveliTepe
03-07-2009, 15:57
Çok şükür, öyle bir şey duyulmadı.

denizakvaryumu
03-07-2009, 16:40
Şeker hastaları! Yaban mersini sizi kör edebilir

SAMSUN -AA- Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik, genellikle maviyemiş diye tüketilen turnayemişinin şeker ve diyabet hastaları için risk taşıdığını ve görme kaybına neden olabildiğini belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.
Çelik, piyasada kurutularak ve tatlandırılarak satılan turnayemişinin, birçok yerde maviyemiş olarak satıldığını söyledi.
Dünyada mavi renginden dolayı "blueberry" olarak isimlendirilen ve yaban mersini adıyla bilinen maviyemişin, "cranberry" olarak bilinen turnayemişi ile karıştırıldığını ifade eden Çelik, yaban mersini diye bilinen birçok üzümsü meyve çeşidinden dolayı böyle bir karışıklığın yaşandığını söyledi.
Maviyemişin çok farklı amaçlar için kullanıldığını ve meyvesinin taze olarak market ve pazarlarda satıldığını anlatan Çelik, maviyemişin birçok hastalığa iyi geldiğinin bilindiğini ifade etti.
Özellikle şeker hastalığı ve görme sorunu olanlar için maviyemişin tavsiye edildiğini anlatan Çelik, oysa turnayemişinin şeker hastaları ve diyabetliler için risk taşıdığını vurguladı.
Satın alırken mutlaka iki meyvenin farkının bilinmesi gerektiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:
"Dünyada cranberry olarak bilinen turnayemişi, Türkiye'de blueberry, yani maviyemiş adı altında satılıyor. Oysa şeker hastaları için turnayemişi tehlikeli ve görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle şeker hastalığı ve buna bağlı olarak görme kaybı olanlar iki meyve arasındaki farkı iyi bilmelidir."
Maviyemişin yaş olarak tüketildiği gibi meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat sanayisinde, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde de kullanıldığını anlatan Çelik, turnameşinin ise genellikle kurutulup tatlandırılarak tüketildiğini söyledi.
İki meyvenin de çeşitli yararları olmasına rağmen turnayemişinin bazı olumsuzluklara neden olabileceğini belirten Çelik, turnayemişinin, idrar söktürme ile ağız ve diş hastalıklarına iyi geldiğini, ancak şeker ve diyabet hastalarının bu meyveden uzak durması gerektiğini kaydetti.
Çelik, maviyemiş ile turnayemişinin, şekil, tat ve tip olarak bir birinden çok farklı meyveler olduğunu da belirterek özellikle marketlerin bu konuda duyarlı olmasını istedi.
Maviyemişin küçük, üzümsü mavi renkte kendine has aromatik tadı olduğunu, taze ve kurutulmuş olarak tüketilebileceğini belirten Çelik, turneyemişinin ise kırmızı renkte, kurutulduğunda tatlandırılabilen bir tür olduğunu da sözlerine ekledi.

sındırgılı
03-07-2009, 16:54
Elıne sağlık, Bu konu yüzünden kuruyemişçimle tartısmıstım.Sonra ithalatçıyle görüşüp raftaki ismi düzeltmişti.

copur 09
04-07-2009, 10:10
Teşekkürler sayın Denizakvaryumu.

yolac
05-07-2009, 22:28
Sayın Deniz Akvaryumu,
Çok önemli bir konuya değinmişsiniz.
Yurdumuzda bazı satıcıların, para kazanmak uğruna insan sağlığıyla nasıl oynadıklarını ibretle görmekteyiz.
Bu işin en kolay yolu;
Turna yemişi-Kırmızı bordodur.
Blue berry-mavidir.(iç fındık kadardır)
Teşekkürler.

yolac
05-07-2009, 22:39
Sayın sındırgılı,
Sinan Kardeşim,benim bulue berryler meyve vermeye başladılar.Saksıdakiler zayıf ama toprağa geçirdiklerimin maşallahı var.Bu sene tadına baktık bile!
Seninkilerde durum nasıl.

sındırgılı
06-07-2009, 08:50
Sevgili Yolaç, İngiltereden gelenlerden sunshine yaşıyor,buradan aldığım patriotlar ve bluecroplarda fena durumda değiller,ama yaşama ortamlarını hazırlamak beni çok yordu.Meyvasını yedim!

sındırgılı
06-07-2009, 08:54
Galiba, Metro Grossmarketten dondurulmuşunu alıp tüketmek en iyisi! Ben pes ettim.

bari
06-07-2009, 11:13
Galiba, Metro Grossmarketten dondurulmuşunu alıp tüketmek en iyisi! Ben pes ettim.

400 gr 17 tl'di Carrefourda. Her zamanda alınabilecek gibi değil.

Musti
06-07-2009, 11:20
Gedikgross'ta 1kg 24TL ve 1kg çilek hediyeli! Temmuz sonu 10TL 'ye iner.

Volare
06-07-2009, 11:37
Sn.caturanga ,
Ph-metreler gelmedi , acaba gümrükle ilgili veya başka bir sorun mu var ?
Saygılar .

eylems
06-07-2009, 13:11
Benim dixi ve bleucroplar da birer birer olgunlaşıyorlar. Çok hoş bir lezzeti varmış.

sındırgılı
06-07-2009, 14:29
Haftada bir 0.5 kg alıp tùketilebilir. Üretip meyva almak bana zor geldi,pamuklu bitte musallat oldu.Ne yapacağımı şaşırdım. Phmetre yok,toprağa hakim değilim,gölge ister, o yok? Yoklarla uğraş dur!

Volare
06-07-2009, 15:51
Sn. sındırgılı ,
bu sitede pH -metre (http://www.sahibinden.com/bitki_icin_toprak_olcucu_nem_olcer_isik_olcer_ph_m etreWQQaXQQ8154395WQQpXQQdisplayitem)buldum , sn.caturanga'nın gösterdiğinin aynısı .
Bir bakın isterseniz.
Sizi çok bezmiş gördüm , olacak inşallah, bakın sn .eylems 'in likapaları
çok güzelmiş , zamanla bizimkiler de olacak;)

sındırgılı
06-07-2009, 17:20
Sn.Volare Bu haftada bekliyelim.Haftaya sıpariş edip alırım.Sn Caturanga uzak doğudan getıriyor,1 ay sürebilir. Sizin sunshine nasıl?

caturanga
06-07-2009, 19:35
Şehir dışında oldugum için ilgilenemedim.Sındırglı,Volare ve Oguzhan arkadaşımıza sipariş vermiştim.Oguzhan arkadaşımızın eline geçen hafta geçmiş mesaj attı sizinkilerde bu hafta içinde elinizde olur.Sn Sındırgılı ve Volare değeri 5.5$ olduğu için gümrük sorunu yaşanmaz. tahminim postadan dolayı olan bir gecikmedir...elinize kesin geçer...

Volare
06-07-2009, 19:35
Hayatta ancak hic gelisme yok ;(
Zaten yolda harap olmustu .

caturanga
06-07-2009, 19:40
yabanmersinlerinin lezzeti cinslerine göre değişiyor.elimde patriot darrow spartan ve chandler var ikisini tadabildim spartan ve chandler.spartan daha tatlı.chandler ise daha mayhoş ama çok güzel bir aroması var...

yolac
06-07-2009, 23:18
Sayın Sındırgılı
Sevgili Sinan kardeşim,
Bulueberry tohumlarından hiçbirini tutturamadım.Tohumlara verdiğim paralar da boşa gitti.Fakat Bauhaus ve Samsun Ziraat Fakültesinden getirttiğim fidanlardan bu sene toprağa dikilenlerin meyvaları adeta dışarıda satılanlardan daha bile güzel.
Senin ve diğer arkadaşların verimlerini artırabilmeleri için dibine mutlaka o sivri çam yapraklarından her köke bir inşaat küreği kadar koyunuz.Farkı göreceksiniz.

sındırgılı
08-07-2009, 11:15
Sn. Caturanga phmetre geldi.Akşamı iple çekiyorum.(Adaya gidip topraklarının ph'ını ölçmek için) Teşekkürler. Sn Volare sizinkide bu hafta gelir.

Volare
08-07-2009, 11:24
Sn. Caturanga phmetre geldi.Akşamı iple çekiyorum.(Adaya gidip topraklarının ph'ını ölçmek için) Teşekkürler. Sn Volare sizinkide bu hafta gelir.

Umarım ,hala yok çünkü ;)
Bu günkü postayla gelir belki ,daha akşama var .:(

sındırgılı
08-07-2009, 11:53
Sevgili Yolaç, şimdi daha bir donanımlı oldum! (phmetre) Adanın arkasındaki çamlıktanda bisikletle toprak alınabilir.ya da ibre yaprak..Birde gölge yer bulsak!

nevsune
08-07-2009, 17:37
phmetre ile ilgili yazdığım yazıya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12545&page=13) bir bakabilir misiniz lütfen.

sındırgılı
08-07-2009, 17:50
Sn. Nevsune Hn. Tarifinize uyuyor.Ama Fiatı yinede orda pahalı.Gerçi orda herşey pahalı.Dün domatlara acil 1.5 mt sırık lazım oldu,orda 5,95 koçtaşta 5,25 metroda 4,5 tl idi! Bende metrodan aldım.

sındırgılı
08-07-2009, 17:56
Bu akşam ya da yarın sabah ölçüp (gerçi dayanamam, fenerlede olsa akşam ölçerim !) Sizleri bilgilendirim.

caturanga
08-07-2009, 19:38
91477
kargo dahil 20$ geliyor

caturanga
08-07-2009, 19:41
91478
kargo dahil 5.5$ geliyor.
ikisindende aldım ölçümleri aynı fazla para vermeye gerek yok...

nevsune
08-07-2009, 20:56
91478
kargo dahil 5.5$ geliyor.

Benim Bauhausda gördüğüm 17 liralık ph ölçer bu. İşe yarıyor demek ki.

sındırgılı
08-07-2009, 21:05
ölçüm sonuçları: Bluecrop 4 ph , patriot1 3,5 ph patriot2 4,5 ph sunshine 4,5 ph ayrıca gojilerde 6-6,5 ph çıktı! Sn Caturanga çubukları fiber parçaya kadar toprağa sokup değerleri aldım? Doğrumu?

Oğuzhan
08-07-2009, 23:12
Bendeki nem ve ışık ölçüyor. Ama bir türlü ph ölçemedim.Gösterge hiç değişmiyor.

caturanga
08-07-2009, 23:20
Sn sındırgılı cubukları yarım batırmanız yeterli...Sn oguzhan ph ı en alt kısımdan okuyacaksınız. saglıklı sonuç için 10 dk civarı bekleyin...

Volare
08-07-2009, 23:28
Benim pH-metreden hala haber yok .
Gerci PTT'nin Sunshine blue ' me
yaptiklarindan sonra pek surpriz degil .
Saksiyi tersduz etmislerdi , kokler ortada ,
dallar kirik ;(Ingilizlere ne diyeyim ki ,
isaret koymuslar , canli bitki diye yazmislar !

caturanga
08-07-2009, 23:32
Sn volare sizinkide gelir büyükşehirlerde genelde dagıtım daha yavaş oluyor.

Musti
09-07-2009, 11:46
Çift çubuklu Ph metreyi bir yıldır kullanıyorum işe yarar bir alet.Seçici anahtarını kullanırken dikkat edin civataları kısa olduğundan anahtardaki dişleri bozulabiliyor.
Benimkini tamir ederken bu yüzden arızalandı.Birde kapalı yerde güneş altında kalmasın plastiği deforme oluyor.

sındırgılı
09-07-2009, 12:15
Benımkinden kullanma talimatı çıkmadı. Ayar düğmesi var ama değiştirdiğin zamandada ibre değişmiyor ? Sanki aynı anda hem nemi hemde ph ve ısığı ölçüyor zannettim.Musti nasıl kullandığını anlatsan?

Musti
09-07-2009, 13:11
Sn sındırgılı aletin orta kısımdaki anahtar üç konumlu seçici bir anahtardır.Anahtar konumu sola çekilirse (Most) nem ölçer.Orta konumda(Light)ışık miktarını ve sağ konumdada Ph ölçer.
Işığı ölçen gövdedeki kare küçük gözdür, nem ve ph ölçümü çubuklarla yapılmaktadır.
İbreli ekranda üç sıra isimleri yazılı ölçü sıkalası bulunmaktadır seçici anahtar hangi konumda ise o sıkaladan ibreninin gösterdiği değer okunur.Her ölçümden sonra çubuklar mutlaka yıkanmalıdır.

sındırgılı
09-07-2009, 13:36
Teşekkürler Sevgili Musti. Verdiğin bilgilerden sonra ilk ölçümlerin hatalı olduğunu anladım.Tekrar senın dediğin gibi ölçmeli.

nevsune
09-07-2009, 17:14
ölçüm sonuçları: Bluecrop 4 ph , patriot1 3,5 ph patriot2 4,5 ph sunshine 4,5 ph ayrıca gojilerde 6-6,5 ph çıktı! Sn Caturanga çubukları fiber parçaya kadar toprağa sokup değerleri aldım? Doğrumu?

Açıkcası ben bu sonuçlara şaşırmıştım. Patriottaki toprağın ph'ını 3,5 a kadar nasıl düşürebildiğinizi düşündüm. Bir de gojilere o kadar limon suyu verdiğiniz halde hala 6,5'larda gezmesi de beni şaşırtmıştı.

Son ölçümleri yaptınız mı?

sındırgılı
09-07-2009, 22:06
Doğru ölçümler: Yaban mersinleri 5-5.5 ph. İlginç olanı goji kızım: o kadar limonataya rağmen 6- 6,5 ph, oğlum ise 5-5,5 ph çıktı? Oğlumun naz yapması ph seviyesinin düşüklüğü olabilir.

Volare
09-07-2009, 23:29
Gecici olarak buraya ,,SUNSHİNE BLUE''min resmini ekliyorum.
Blackmoor sitesine bu ozensiz ambalaj yakimadi .
Gorunce sok gecirdim , resmen aglayacaktim .
Aslinda resim kalsin , Blackmoor yazilan her google aramasinda ciksin.
Belki o zaman bir tedbir alirlar .

copur 09
09-07-2009, 23:35
Taşımada dikkat kadar paketlemenin de uygun yapılması gerektiğini gösteren vahim bir örnek. Geçmiş olsun sayın Volare çok üzüldüm.

sındırgılı
10-07-2009, 06:31
Gerçekten moral bozucu.Geçmiş olsun,umarım düzelir.Ben dahada kötüsünü yaşadım.Sağlam bitkilerimi cahillikten kaybetmiştim.

Volare
10-07-2009, 06:49
Sunshine blue(Blackmoordan).
Bu resmi yuklememin sebebi , ingilizcem az duzeyde , sn . bari resmi kopyalayip
benim adima siteye bir mail yazacak .
Ilk geldiginde ufak bir sok yasadim , onlarda 7 gun icinde itiraz edecektiniz diyorlar.
Artik bir sonuc olur mu bilmiyorum , ben sadece bitki ne halde bana ulasti gorsunler
istedim .
Bir cogumuz oradan alisveris yaptik, ilk defa boyle ozensiz ambalaj gordum .
Bakalim gelismeleri gorecegiz.

nevsune
10-07-2009, 08:34
Sn Volare gerçekten çok yazık. Bir bitkinin tek bir dalı kırılınca bile insanın içi gidiyor. Kaldı ki böyle tepetaklak perperişan bir halde görünce nasıl üzülmüşsünüzdür kimbilir.

Bu kadar kötü bir paketlemeyi hiç görmemiştim. Umarım telafi yoluna giderler. Etmezlerse bizler de birer protesto yazısı yazarız.

caturanga
10-07-2009, 23:20
Sn volare ben bi kazanım elde edeceğinizi zannetmiyorum.yaklaşık 7 yıldır e ticaretle ugraşıyorum.hem alım hem satım.burdan arkadaşlara tavsiyem.internet üzerinden bir şey aldıgınızda kargo paketini size teslim eden kişinin yanında açınız.olumsuz bir durumda tutanakla teslim alın.birde kredi kartı yerine güvenli ödeme sistemlerini tercih edin...

Volare
10-07-2009, 23:45
Haklısınız .
Amacım kendilerini ve arkadaşları bu konuda bilgi sahibi yapmak .
Güvenli derken Pay Pal demek istiyorsunuz sanırım .
Bu arada pH metrem hala yok .
Saygılar .

caturanga
10-07-2009, 23:52
ben paypal ı kullanıyorum.onumuzdeki hafta da bekleyelim gelmesse ben parasını geri alırım.ama geleceğine eminim diyebilirim.sanırım izmir postada problem var sizden bir hafta sonra verdiğim siparişler geldi...

caturanga
10-07-2009, 23:58
arkadaslara tavsiyem yurtdışından alışverişlerde işlem numarasını saklasınar.paranızı ancak kullandıgınız kredikartı (vis, master) şirketine başvurarak geri alırsınız.bu tür itirazlar satıcılar yönünden daha caydırıcıdır.yüklü satım yapan siteler kredikartı şirketleri ile problem yaşamak istemezler...

bari
11-07-2009, 08:34
Sunshine blue(Blackmoordan).
Bu resmi yuklememin sebebi , ingilizcem az duzeyde , sn . bari resmi kopyalayip
benim adima siteye bir mail yazacak .
Ilk geldiginde ufak bir sok yasadim , onlarda 7 gun icinde itiraz edecektiniz diyorlar.
Artik bir sonuc olur mu bilmiyorum , ben sadece bitki ne halde bana ulasti gorsunler
istedim .
Bir cogumuz oradan alisveris yaptik, ilk defa boyle ozensiz ambalaj gordum .
Bakalim gelismeleri gorecegiz.

Sayın Volare,

Blackmoor'la görüştüm. Hatalarını kabul ediyorlar, yenisini gönderecekler...

Volare
11-07-2009, 09:13
Azmin sonu diyebilirmiyim?:p
Sn .bari ,siz olmasaydınız ben bunu başaramazdım .
Teşekkürler .

bari
11-07-2009, 10:51
Azmin sonu diyebilirmiyim?:p
Sn .bari ,siz olmasaydınız ben bunu başaramazdım .
Teşekkürler .

Rica ederim Sevgili Volare...

Lonicera
11-07-2009, 14:47
Büyük geçmiş olsun Sn Volare, buna benzer bir kargo olayı da ben yaşamıştım. Tabii üstüne bir bardak soğuk su içerek konuyu kapattım. İyi ki, Sn bari olaya el atıp durumu toparlamış, sizin adınıza çok sevindim. Bu arada perişan durumdaki likapayı geri istemiyorlarsa üstündeki meyveleri ve yaprakların çoğunu koparıp, bir saksıya dikin. Belki tamamen ölü durumda değildir.

Volare
11-07-2009, 16:13
Sn .Lonicera ,
tabi ki , hemen kurtarma harekatı yaptım .Baltık torfu perlit karıştırdım o an elimde ne varsa , hemen kökü kurutmamak için yağmur suyu verdim .
Hatta kopmuş dalları bile diktim ,belki çelikten üretirim umuduyla , mevsimi değil ama , çaresizlikten:(
Kökte tek dal ve iki meyve kalmış , gördükçe içim sızlıyor , en derin gölgeye koydum ki kurtulsun .
Geri istiyeceklerini sanmam , isterlerse de gönderirim .
Birazdan bu cengaverin resmini yayınlarım .

Lonicera
11-07-2009, 17:25
Hiç belli olmaz, bakarsınız tutar. Üst beden oldukça canlı duruyor, köklerde fazla kopma olmamışsa ben ümitliyim. Ancak meyvelere kıyamamışsınız gördüğüm kadarıyla:)) Bence koparmalısınız ki bitki kök için çalışsın.

Volare
11-07-2009, 17:37
Peki sn.Loniçera , bu kadar travma atlattı ,ben bari üzmiyeyim demiştim ...
18.06.2009 da oldu olay ,yani nerdeyse 1 ay önce ,ben de sizin gibi bir bardak
soğuk su içmiştim üzerine ,
sonra da herkese hakkını her konuda ,ufak büyük bakmaksızın
aramasını öğütlediğimi hatırladım... dil bilmemek engel oldu .
Geçen gün sn.bari 'nin de ordan böğürtlen aldığını hatırladım ...
Sağ olsun , elinden geleni yaptı .

bari
11-07-2009, 21:47
Bende benim vacciniumların gelişimlerini paylaşayım..

Volare
12-07-2009, 11:35
Maşallah ,
düşmanınız olsak kesin çatlardık , dostunuz olarak çok imrendik .;)
Darısı başımıza .:rolleyes:

caturanga
12-07-2009, 12:27
Sn bari elinizdeki fidanların çeşitlerini ögrenebilirmiyim...

kopshtar
12-07-2009, 16:10
Sn bari, sizinkiler kadar sağlıklı olmasa da bu da benim bluecrop'um. toprak asit düzeyini biraz daha arttırsam daha iyi sonuç alırım ancak bunun için çam ibrelerinden başka seçeneğim yok :) bir de direkt çam ağacının altına diktim ki yeterince yağmur suyu biriktiremediğim için biraz daha şansım artsın :)

bari
12-07-2009, 20:47
Sn bari elinizdeki fidanların çeşitlerini ögrenebilirmiyim...

Sevgili Catarunga,

Yukarıda yazdığım gibi sunshine blue fotoğrafta üstte görünen. Alttaki Vaccinium Angustifolium. Sunshine blue zaten Vaccinium Angustifolium&vaccinium corymbosum melezi bildiğim kadarıyla.

sındırgılı
12-07-2009, 21:39
Kısmetse çarşamba günü hayırlı bir iş için (oğlumuza kız istemeye ) Fransaya gidiyoruz. Aklınıza gelen (tohum vb) bavulla gelebilecek varsa, Botanica'ya uğrayacağım.Getirmeye çalışırım.

Amazonn
12-07-2009, 23:47
Kısmetse çarşamba günü hayırlı bir iş için (oğlumuza kız istemeye ) Fransaya gidiyoruz. Aklınıza gelen (tohum vb) bavulla gelebilecek varsa, Botanica'ya uğrayacağım.Getirmeye çalışırım.

hayırlı olsun...

kundalini
13-07-2009, 09:57
Merhabalar,
Yaklaşık 1 ay önce kargoyla getirttiğim likapa fidanımın yaprak uçları sararıktı.Daha büyük bir saksıya,büyük marketlerde satılan topraklardan kullanarak taşıdım ve balkona yerleştirdim.Gün aşırı iyi suyla besliyorum,Balkon,batıya bakıyor.Yaprak uçlarındaki bozulmalar hız kaybetmeden devam ediyor.Nasıl bir yol izleyeceğimi bilemedim.Fikri olanlar,tecrübelerini paylaşırsa likapam ve ben çok mutlu oluruz..

astenya
13-07-2009, 16:37
sayın kundalini
almış olduğunuz fidede bi sorun olabilir sanırım zamansız ve yanlış bir iklimde yetiştiriyonuz bende fide aldım 2 adet ve 1inde çok muntazam meyve aldım ve fidem daha henüz 2 yaşında bile değil ama diyeri çiçek açtı ve hatta tomurcuk yaptı ama meyvesi erken deöktü bazen mevsim seçebiliyolar o nedenle bir başka çeşidini dene ve kullandığın toprak biraz asitli olmalı bak çam yaprağı koy sakının dibine ve öyle değiştir.

Volare
13-07-2009, 20:41
Sn .bari ,sevgili arkadaşlarım , yeni likapam bu gün yola çıkmış , yeni haber aldım .
Tabi ingiliz dakikliği demek isterdim de ... keşke bu durum yaşanmamış olsaydı ...

ahmeter
13-07-2009, 21:11
2 sene evvel Bahaus dan aldığım likapalar bu sene meyva verdiler renkleri koyu mavi üstü buğulu gibi tadını cok beğendim
.Suyu lezzetli ve suyunun rengi fevkalade
Celik alıp derhal coğaltma yoluna gittim bahceye dikmişdim herhangi bir gübre vermedim fidanların durumu gayet güzel Selamlar

Volare
13-07-2009, 21:24
2 sene evvel Bahaus dan aldığım likapalar bu sene meyva verdiler renkleri koyu mavi üstü buğulu gibi tadını cok beğendim
.Suyu lezzetli ve suyunun rengi fevkalade
Celik alıp derhal coğaltma yoluna gittim bahceye dikmişdim herhangi bir gübre vermedim fidanların durumu gayet güzel Selamlar

Hele şükür bir kişi de ,,tadına baktım , güzel '' dedi .
Yoksa kendimden şüphe edecektim .:p

sasahin
14-07-2009, 10:54
Trabzonda yayladan aldığım iki likapadan biri geçen ayın başında çiçekli idi (çiçeklerini döktü daha önce yine bu başlıkta yazmıştım bu olayı) diğeri ise şu an çiçek açmaya başladı, sapıttı galiba. Bu da bütün çiçeklerini dökmez inşallah. Tozlamak gerekiyor mu acaba?

kundalini
14-07-2009, 17:45
sayın kundalini
almış olduğunuz fidede bi sorun olabilir sanırım zamansız ve yanlış bir iklimde yetiştiriyonuz bende fide aldım 2 adet ve 1inde çok muntazam meyve aldım ve fidem daha henüz 2 yaşında bile değil ama diyeri çiçek açtı ve hatta tomurcuk yaptı ama meyvesi erken deöktü bazen mevsim seçebiliyolar o nedenle bir başka çeşidini dene ve kullandığın toprak biraz asitli olmalı bak çam yaprağı koy sakının dibine ve öyle değiştir.

Sayın Astenya,
İklimle ilgili bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum okuduğum kaynaklardan edindiğim bilgilere göre ama zamanla ilgili birşey söyleyemiyorum.Çam yaprağını hemen yarın uygulayacağım yalnız bu yeterli olur mu bilmiyorum.Haftada kaç gün ve nekadar sulama yapıyorsunuz?

Oğuzhan
15-07-2009, 23:16
Burda bir haftadır yağmur yağıyor.Bütün likapaları dışarı attım.Yağmuru yiyince kendilerine geldiler.Hala da yağıyor.Topraklarınıda değiştirdim.Açelya toprağı koydum.Yağmur suyunuda yiyince dixi meyveleri olmaya başladı.Bir ara resim yüklerim.

yolac
15-07-2009, 23:33

Sevgili Sinan Kardeşim,

Hayırlı işinizde ;hayırlar ve uğurlar dilerken,güle güle gidin ve güle güle dönün emi!

Volare
17-07-2009, 09:40
Sn. caturanga ,pH-Metrem geldi.
Artık umudu kesmiştim .
Hesap bilgilerinizi girerseniz ve ücreti T.L . cinsinden bildirirseniz sevinirim.
Çok teşekkür ederim .

Amazonn
20-07-2009, 17:15
şuana kadar 5 yabani mersin fidesini kaybettim..bazı fidelerde sürgünler beyaz bir şekilde geliyor. Mesela bugün çok iyi durumda olan fide yarın bir bakmışım hiç sebeb yokken yaprakları solmuş yavaş yavaş kurumaya başlamış...diğerlerinide kaybetmekten korkuyorum..:(

meyvalı olan ağaçlardan birkaç resim ekleyeceğim...enazından bu meyva tohumlarından üretemeyi deneyeceğim..

MeyveliTepe
20-07-2009, 18:51
Sn.Amazonn, bunların hasat zamanı gelmiş de geçiyor bile. Afiyet olsun.

enginnaz
20-07-2009, 22:14
sayın kundalini,
likapa ph 5 ve üzeri sertlikte toprağı sever.marketten aldığınız toprak büyük ihtimalle torftur.torfta bitkinin besleneceği maddeler yoktur.size tavsiyem organik maddece zengin toprakla toprağı değiştirmeniz.gübreli karışım bir toprak hazırlayıp bu toprağa bitkiyi aldığınızda 1-2 gün gölgede bekletip daha sonra güneşe çıkarın.

birde hocamın yazısını okuyun:

Toprak: İdeal likapa toprağı, drenajı iyi olan, asitli ve kumlu topraklardır. Likapa yetişebilecek toprakların pH’sı 4.5-5.2 arasında olmalıdır. Organik madde kapsamı yüksek olan ağır topraklar da likapa yetiştiriciliği için uygundur. Yayla alanlarındaki toprakların likapa yetiştiriciliğine uygun hale getirilmesi için dikim öncesi kompost veya asit torf ilave edilmelidir. Ayrıca, odun talaşı, çam ibresi veya çam kabukları ile bitkiler malçlanmalıdır.
saygılar..

Merhabalar,
Yaklaşık 1 ay önce kargoyla getirttiğim likapa fidanımın yaprak uçları sararıktı.Daha büyük bir saksıya,büyük marketlerde satılan topraklardan kullanarak taşıdım ve balkona yerleştirdim.Gün aşırı iyi suyla besliyorum,Balkon,batıya bakıyor.Yaprak uçlarındaki bozulmalar hız kaybetmeden devam ediyor.Nasıl bir yol izleyeceğimi bilemedim.Fikri olanlar,tecrübelerini paylaşırsa likapam ve ben çok mutlu oluruz..

denizakvaryumu
29-07-2009, 13:21
Doç Dr. Hüseyin Çelik'e sordum: Amerika ve Kanada'da soğuk kuşaklarda yetişen yaban mersini Ankara'da neden yetişmesin? Nereden fidan bulabilirim?
Cevabı umutsuz oldu. Ilıman iklim ve asitli toprak ister. Bitkiler iki yılda ölür dedi. Bana hiçbir şans tanımamış olacak ki tekrar sormama rağmen ikinci soruma yanıt göndermedi.
Sağolsun, varolsun.
O gün bugündür Ankara'da yaban mersini yetiştirmeye and içtim.
Bahçemde bitkinin toprak isteğine uygun bir bölüm yarattım. Toprak pH: 5. Yön: güney.
Sırada fidanlar var. 3 yaşında 5 adet fidanın gelmsini bekliyorum. Bu fidanlarla başaramazsam Slovenya, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan her nereden uygun fidan bulursam getirteceğim. Gerekirse kışları üzerlerini kapatacağım ve onlara çocuğum gibi bakacağım.
Ve bir gün ürettiğim, soğuğa dayanıklı türlerin fidanlarını sizlere de dağıtacağım.
Çünkü ben bahçemde çilek, frenk üzümü, ahududu, böğürtlen, karadutu çok rahat yetiştiriyorum. Çocuğumun bu meyveleri dalından toplamasına bayılıyorum.

Sn.n_turan

sizi unuttuk sanmayın :)

Blueberilerde son durum nedir?Sn.Hüseyin Çelik haklı çıktı mı? Yoksa mavi yemişler coştu mu?

Lonicera
29-07-2009, 15:13
Bugün Jersey cinsi likapa fidanlarımdan birisinin tamamen kuruduğunu farkettim, bu ikinci likapa kaybedişim. Elimde son bir tane kaldı, kendi haline bıraktım. O da büyük ihtimal kuruyacak. Böylece likapa yetiştirme sevdasına son vermiş bulunuyorum. İklimi dışında bu bitkiyi büyük uğraşılarla yetiştirmeye çalışan tüm arkadaşlara bol sabır ve başarılar dilerim.

Volare
29-07-2009, 15:43
Geçmiş olsun sn.lonicera.
Ben de çok ümitsizim , bu cehennem sıcaklarında başınıza gelenler normal galiba .
Nem oranını artırmak için bir düzenek lazım bence .
Budapeşte Botanikte gördüm sis makinası gibi bir şey , öyle ince bir su püskürtüyor ki
sadece sis görünüyor .

Lonicera
29-07-2009, 15:52
Haklısınız Sn Volare, sisleme cihazı gibi bir düzenek ile serinletilirse belki bitki bulunduğu yeri yadırgamaz. Bahsettiğimiz sisleme cihazı, balçova Kipa' da sebze reyonları üstünde mevcut, oradan geçerken benim bile altından ayrılasım gelmiyor:)

Umarım sizinkiler sorunsuz büyür ve meyvelenir. En azından buralarda yetiştirebileceğimiz cinsi belirlemiş oluruz. Patriot ve Jersey kesinlikle uyum sağlayamıyor.

denizakvaryumu
29-07-2009, 15:52
Su tutucu jeller ve yarı gölgeyle sanırım bu bitkide başarı sağlanabilir.

Volare
29-07-2009, 16:02
O ılıman iklimden gelince yoldan ve ısı , nem farkından bitki bir şok yaşıyor ,
yolda yaşadığı sarsıntı ayrı .
Toparlanana kadar da zaten sıcaklar bastırıyor , alkalen toprak bir yandan ...

Sn.n_turan ,Sn denizakvaryumu Bulgaristanda ayağımız var ,
Araştırıp şurada var derseniz en geç 48 saate otobüsle elimizde olur .

bari
29-07-2009, 16:35
O ılıman iklimden gelince yoldan ve ısı , nem farkından bitki bir şok yaşıyor ,
yolda yaşadığı sarsıntı ayrı .
Toparlanana kadar da zaten sıcaklar bastırıyor , alkalen toprak bir yandan ...

Sn.n_turan ,Sn denizakvaryumu Bulgaristanda ayağımız var ,
Araştırıp şurada var derseniz en geç 48 saate otobüsle elimizde olur .

SEvgili Volare,

Bulgaristanda ayağınız varsa, Almanyadan sipariş çekip Bulgaristan'a ordan Türkiye'ye getirtebilirsiniz.. Hele bazı siteler var, yok yok..

Volare
29-07-2009, 16:46
SEvgili Volare,

Bulgaristanda ayağınız varsa, Almanyadan sipariş çekip Bulgaristan'a ordan Türkiye'ye getirtebilirsiniz.. Hele bazı siteler var, yok yok..

Nasıl tam anlamadım , Türkiyeye göndermeyen siteler den mi bahsediyoruz .
Bu eylülden itibaren oğlum Sofia TF de eğitim alacak ,
gelen paketleri türk otobüs şirketleri kanalıyla cüzi ücretle Ankara , İzmir ,
Bursa ve İstanbulda Terminallere bıraktırabilir .

bari
29-07-2009, 22:41
http://www.flora-toskana.de/onlineshop2/index.php?cPath=840_852&sort=3a&page=3

Mesela miracle fruit, Bulgaristana sipariş edebilirsiniz.. Avrupa birliği üyelere göndermeleri hem daha kolay hem daha ucuz..

Volare
29-07-2009, 23:11
http://www.flora-toskana.de/onlineshop2/index.php?cPath=840_852&sort=3a&page=3

Mesela miracle fruit, Bulgaristana sipariş edebilirsiniz.. Avrupa birliği üyelere göndermeleri hem daha kolay hem daha ucuz..

Sn . bari ,
ilgi çekici ne varsa liste yapalım . Şu an ev tutulmuş değil , adres veremeyiz . Zamanı gelince adresmz bir belli olsun , babam gelip gidecek ,
belki kargoya bile gerek olmadan eliciğiyle getirir .

Burda da var (http://cgi.ebay.de/Miraclefruit---SYNSEPALUM-DULCIFICUM-15-cm-Pflanze_W0QQitemZ350229619598QQcmdZViewItemQQimsxZ 20090722?IMSfp=TL090722148003r11726) ,daha ucuz .

bari
30-07-2009, 11:23
Sn . bari ,
ilgi çekici ne varsa liste yapalım . Şu an ev tutulmuş değil , adres veremeyiz . Zamanı gelince adresmz bir belli olsun , babam gelip gidecek ,
belki kargoya bile gerek olmadan eliciğiyle getirir .

Burda da var (http://cgi.ebay.de/Miraclefruit---SYNSEPALUM-DULCIFICUM-15-cm-Pflanze_W0QQitemZ350229619598QQcmdZViewItemQQimsxZ 20090722?IMSfp=TL090722148003r11726) ,daha ucuz .

Bende varda miracle fruit, örnek olarak vermiştim.. Tropikal ağaç isteyenler için güzel bir site. Mangosteen bile var..

Volare
08-08-2009, 16:44
Son likapami da bu gun kaybettim , bu kuru hava ...
Sizlere basarilar dilerim .

Lonicera
08-08-2009, 16:52
Geçmiş olsun Sn Volare, anlaşılan o ki bu bitki biz egelilere göre değil. Ama dayanamayıp Selahattin hocamızın sunshine likapa siparişinden de verdim. İnşallah bu son olur, sanırım biraz da inat yapıyorum. Nasıl yetiştiremem bunu diye. Bendeki son Jerseyin de pek şansı yok gibi. Bugün yarın büyük ihtimal kuruyacak. İnsanın elinden bir şey gelmeyince çok kötü oluyor:(

Volare
08-08-2009, 17:06
Sn . Lonicera ben de cok inatciyim , bu inadim bitkinin hayatina mal olunca uzuluyorum .
Egede de olur , rakim olarak daha yuksek kuzeye bakan yamaclarda belki ?
Ben Izmir merkezdeyim .
Soguk buhar ureten aletler var belki onlarla olur , sera ortaminda .
Benim bu sartlari olusturacak durumum yok , calisan bir insanim , bir meslegim var .
Emekli olsaydim belki teferruatiyla ilgilenecek vaktim olurdu , bu durumda (sorumluluklar cok fazla ) yetismem mumkun degil .
Bulgaristanda dedemin arazileri var ,
belki oralarda , gelecekte denerim , emeklilikte:)

denizakvaryumu
08-08-2009, 20:46
Ben ekosorb la deneyeceğim.

Volare
08-08-2009, 20:56
topraktaki değil ,
havadaki nemi nasıl artıracaksınız peki?

denizakvaryumu
08-08-2009, 21:15
Eğer topraktaki nemle olmazsa yapabileceğimiz bir şey yok kaldı ki İzmir'de havadaki nem de çok fazla.

Bence asıl önemli olan toprak.

Volare
08-08-2009, 21:20
Aslında İzmirdeki nem oranı şu an evimi içinde %40 ,
optimal olan ise %60-75 arası .
Yani evinizi bir cihazla nemlendirebilirsiniz , dışardaki bitkiye nasıl yardımcı olacaksınız .
Suladınız , gübre verdiniz , pH'sını ayarladınız , ancak sıcaktan kavruluyor ...
Bitki dayanamıyor .Kuruyor .

sındırgılı
09-08-2009, 10:34
Herkese Günaydın..Uzun bir aradan sonra Türkiyede olmak gerçekten güzel..Adaya vardığımda bitkilerim için aynı şeyleri söyleyeceğimi zannetmiyordum..ama onlarda hernasılsa kendilerini kurtarmışlar.Gittiğim yer tam likapa yetiştirilecek alan..Zaten Dünürede söyledim..Arkası Alplerin meşhur çamları ile dolu orman..Günün 24 saatinde belirsiz hava şartları (kah yağmur.. kah güneş) Tipik karadeniz havası.Bizim isteyipte bulamadığımız ortam..Fakat botanic denen bahçe malzemeleri ve tohum satan yerde likapa bulamadım.Bulduğum yegane bitki bitli frenk üzümü oldu..Oda 20 euro idi..Tabiiki almadım..Adadaki likapaların durumları iyi..yeni yeni sürgünler vermişler...Birara fotoğraflarını çeker yüklerim..Herkese sevgiler

bonsade
09-08-2009, 11:43
Sayın Amazonn : Şuana kadar 5 yabani mersin fidesini kaybettiğini , bazı fidelerde sürgünlerin beyaz bir şekilde geldiğini söylüyorsun.-Aynı durum bendede var . Yeni çıkan sürgünlerin beyaz sürmesi tam güneş görmediğindenmi acaba ? Ziraat mühendisi arkadaşların konuyu yanıtlamasını hatta çare bulmasını rica ediyorum .