Bağlan

View Full Version : Yaban Mersini, Likapa (Blueberry- Vaccinium)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7 8

caturanga
17-03-2010, 18:06
Vaccinium corymbosum L. Sharpblue
130801
130802

caturanga
17-03-2010, 18:09
Vaccinium corymbosum L. Misty
130804
130803

caturanga
17-03-2010, 18:12
Vaccinium corymbosum L. O'neal
130807
130808

nariçi
17-03-2010, 18:14
Bunları yeni mi aldınız? Hayırlı olsun. Bazıları budanma istiyor gibi. Bunların türkçe adları yok mu?

caturanga
17-03-2010, 18:16
Kışın çeliklediğim tavşangözü yabanmersinleri
130812
130813

caturanga
17-03-2010, 18:20
Sn nariçi 2008 kışında almıştım.iyice sürgün versinler yazın çelik alıcam.

caturanga
17-03-2010, 18:23
Türkçe adı maviyemiş.benim resimlediklerim güney yüksek boylu misty,o'neal,sharpblue ve tavşangözü powderblue ve brightwell

Jezebel
17-03-2010, 18:25
Sn . caturanga Sharpblue ' den minik bir çelikçik bana da dikseniz uygun mevsimde .
Ücret karşılığı , tabi .
Bunlar taa Amerikadan gelen Blueberry'leriniz galiba ?
Güle güle büyütün ;)

caturanga
17-03-2010, 18:36
Sn Jezebel Amerikadan Kentucky Blueberry Association dan almıştım.Bu sene hepsinden çelikleyecem.Bu çeşitler Marmaradan ziyade Ege ve Akdeniz e daha uygun kanısındayım.

nevsune
18-03-2010, 09:50
Sn caturanga, bunlar da çok sağlıklı duruyorlar. Güney çeşitleri çiçeklenmişler bile:)

Siz Adapazarı'nda hem güney hem kuzey çeşitleri ilk deniyorsunuz sanırım. Bakalım hangisi daha uygun olacak sizin iklime.

Angustifoliumu görüntülemeyi unuttunuz mu;)

caturanga
18-03-2010, 13:00
Sn nevsune angustifolium başka yerde duruyor.onuda fotoğraflarım yakında.sakaryada daha profesyonel yetiştirenler var.eren fidanlığı var ordan spartan ve chandler almıştım.birde bir yetiştirici bahçe tesis etmiş dikmen köyünde gidip göremedim.ama güney çeşitleri yetiştiren görmedim...

Kafkas57
18-03-2010, 15:49
Bugün itibarıyla meyve gözü yok.Biraz daha büyümeleri gerekecekler.TeşekkürlerSn Kafkas57 üzerinde meyve tomurcuğu varsa alabilirsiniz...

doğa aşığı
19-03-2010, 14:33
Sn Catarunga ve bari foruma girmeyeliepey olmuş.Yazılarınızı bu gün gördüm.Resimde görmüş olduğunuz likapalar 2000 metrenin üzerinde yetişiyor.Bu resimleri sizinde tahmin ettiğiniz gibi Sonbaharda çektim.Boyları yerden 20-25 cm kadar yükseliyor.Yapraklarının İlkbaharda ve yazbaşlarında hangi renkte olduğunu kesin olarak söyleyemeyeceğim.Ama kırmızıya yakın olduğunu sanıyorum.Meyvelerinin dışı koyu mavi hatta siyaha yakın renktedir.Ezilip elinize sürüldüğünde koyu eflatun veya mora çalar.Eğer cinsini belirleyebilirseniz bende memnun olurum.Bu yaz gidebilirsem sizlere daha ayrıntılı fotoğraflarını İnşAllah sunabilirim.Saygı ve sevgilerimle.

caturanga
19-03-2010, 17:56
131217
üstteki Vaccinium myrtillus
alttaki Vaccinium uliginosum

Jezebel
19-03-2010, 19:40
Nihayet Sunshine blue' nun pembe çiçeklerini görebildim .

131224

Bu da sn .Romantikten aldığım yerli Yaban mersini .

131225

caturanga
19-03-2010, 19:46
Sn jezebel yabanmersinlerin gayet sağlıklıgörünüyor.likapa yı fazla güneşte bırakma Sn romantikten bende almıştım benimki hala uykuda...

Jezebel
19-03-2010, 20:44
Teşekkürler sn . caturanga .
Sabah güneşi alıyorlar sadece .
Saat 11 gibi gölgede kalıyorlar , gerekirse daha gölge bir köşe ayarlarım ,

sındırgılı
19-03-2010, 22:42
Bende, pazar günü Büyükadaya götüreceğim. İstanbulda değil arı, sinek bile bulmak zor. Bu seferde hafta sonları görebileceğim ama olsun. Arılar belki çiçeklerini döllerde meyva alırız. İnşallah o günleride göreceğiz.

Oğuzhan
20-03-2010, 10:18
Sunshine bizimde olur mu acaba :)
En verimli çeşit gibi görünüyor.Arkadaşlar çiçekleri gördünüz.İnşallah meyvelerini de görürsünüz.

Jezebel
20-03-2010, 15:04
Teşekkürler .
Korkarak satın aldın , dilerim bu sefer alnımın akıyla yaşatmayı başarırım .

denizakvaryumu
20-03-2010, 22:26
Eğer sunshine lar çiçek açtıkları kadar meyve de tutarsa 1 numara olurlar.

sındırgılı
21-03-2010, 14:46
Arılar,erik ağacının çiçeklerinden başka bir şey görmüyorlar.İnşallah bizimkinin çiçeklerine sıra gelir.

nevsune
21-03-2010, 16:40
Nihayet Sunshine blue' nun pembe çiçeklerini görebildim .
Bu da sn .Romantikten aldığım yerli Yaban mersini .

Sevgili Jezebel nasıl yaptınız da yerli likapayı bu hale getirebildiniz. Yüreğime iniyordu neredeyse, benimkinde daha uyanma belirtisi bile yok. Neyse ki sn. caturanga kendisininkinin uyanmadığını yazmış da içime su serpildi biraz. Demek iklim bu kadar farkettirebiliyormuş bitki gelişimlerini. Sıcaklarda hepimize kolay gelsin, bol nem yapmamız gerekecek herhalde.

Sunshine blue'larınız da müthiş görünüyorlar:) Güle güle büyütün. Deneyimlerinizi heyecanla bekliyorum.

Jezebel
21-03-2010, 19:10
Haklısınız sevgili nevsune ,
Yerli likapa şimdiden biraz güneşte kalınca boynunu büküyor .
Sıcaklar için de soğuk buhar makinası ayarladım - kesintisiz 8 saat nem sağlamaya yetecek .
Tabi bizim gibi amatörler için görece kolay .
Profesyonel yetiştirmek bu iklim koşullarında zor , belki kıyı şeridinde ?

bari
21-03-2010, 22:23
Cranberry-turna yemişini aktarlarda, yaban mersini kurusu olarak satıldığını görmüştüm.. Bugün migrostada gördüm.. Görevliye nerden geliyor bunlar dedim, mersinden dedi:p

denizakvaryumu
22-03-2010, 07:54
Evet doğru cran berry ismini kullanmıyorlar.

Yaban mersini çok duyulduğu için

Cranberry
Murt
Hambelis
Likapa

meyvelirinin hepsinin adı YABAN MERSİNİ oldu.

Şimdilerde goji atağa geçti adı da cennet üzümü ...Şimdilik gojide tam oturmuş bir ad yok .

Altın çilek ismi yer kirazı ismi ile yarışıyor ama uzun vadede bu meyvenin kurusunun tutulacağını sanmıyorum.

omar
22-03-2010, 09:55
Sayın cey_cey'in hediye olarak gönderdiği Likapa (Vaccinium myrtillus)

131543

Boyu 100 cm. kadar. Henüz çalı görünümlü, kızılımsı yan dallarında gözler uyanmak üzere…

Bu durumu bile çok güzel.

denizakvaryumu
22-03-2010, 10:10
Fidan gerçekten çok güzelmiş, ancak asidik ortam sağlanamazsa 2-3 sene içinde ölebilir.

Özellikle marketlerde satılan asidik bitkiler için olan gübrelerden kullanın.

nevsune
23-03-2010, 16:47
Sevgili bari, aldım gübreyi. Üzerinde Nisan-mayıs ayında uygulanacağı yazıyor. 10 gün daha bekleyip deneyeceğim. Bir ara dozaj konusunu soracağım size.

Bunun dışında ph düşürmek için hümik asit uygulaması da iyi olur diye düşünüyorum. Yalnız alırken dikkat etmek gerekiyor. Benim ilk kullandığım hümik asitin ph değeri 11 imiş. O zamanlar daha ph nedir onu bile bilmiyordum, ki sanırım bazı bitkilerime ciddi zarar vermişim farkedince hemen attım. Bir süredir Lambrico markasını kullanıyorum, onun ph değeri 4.7. Dün Koçtaşta kutu içinde toz halinde organik gübre adı altında satılan hümik asit (üzerinde ph düşürür diye yazıyordu) gördüm, yanılmıyorsam onun üzerinde de 5-7 yazıyordu. En son sonbaharda hümik asit uygulaması yapmıştım. Bu aralar yaban mersinlerine ve diğer asidik severlere bir de bunu uygulayacağım.

caturanga
23-03-2010, 20:16
Sn nevsune ben hümik asit i toprağı hazırlarken koyuyorum ve bir süre bekletiyorum.nedenine gelince humik asitler zaman içinde yavaş yavaş parçalanmakta.uzun salınımlı gübreyide gözler uyanmadan koyunki bitki uyanmadan gerekli elenmentleri vücudunda toplayabilsin...

caturanga
23-03-2010, 20:17
Sn omar likapanızın görüntüsü çok güzel umarım ankara şartlarında yaşar....

bari
23-03-2010, 20:28
SEvgili catarunga, Pamuk küspesi (cottonseed meal) ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Amerikada organik blueberry yetiştiricileri tarafından kullanılan bir gübre ve asitlik düşürücü.. Hayvan yemi satan yerlerde satılan pamuk küspesi aynı amaçlı kullanılabilir mi acaba?

caturanga
23-03-2010, 20:37
Sn bari hiç bilgim yok...yabanmersinleri çok narin bence yeni bir uygulama yapılacaksa eldeki en zayıf fidan kullanılmalı:)) ben çok fidan kaybettim.daha fazla kaybetmek istemiyorum:))

bari
23-03-2010, 22:02
Sn bari hiç bilgim yok...yabanmersinleri çok narin bence yeni bir uygulama yapılacaksa eldeki en zayıf fidan kullanılmalı:)) ben çok fidan kaybettim.daha fazla kaybetmek istemiyorum:))

Ben deneyeceğim, sonuçları paylaşırım.. Bu arada sunshine kendini kurtardı, son olarak mantari bir hastalığa yakalanmıştı.. Biraz budamayla şu an gayet iyi durumda sayılır...

Jezebel
24-03-2010, 08:22
Sn, bari ,
gayet güzel görünüyor , çiçekler de tomurcuklanmış .
Dilerim tadına bakarız bu yıl Sunshine' lerimizin .

bari
24-03-2010, 09:20
Ben geçen sene bir kaç tane yemiştim, oldukça ufaktı birşey anlamamıştım, hafif mayhoş.

Jezebel
24-03-2010, 09:28
Sabırsızlıktan tam olgunlaşmasını bekliyememiş de olabilirsiniz .

bari
24-03-2010, 11:32
Yok tam tersi, çok çiçek açmıştı ama meyve tutmamıştı.. Ama bir iki tane tutmuş, sonradan farketmiştim.. Bezelye tanesinden biraz büyük mevyeleri.

Jezebel
24-03-2010, 11:40
Fırçayla tozlaştırsak mı acaba ,tek tek ?

caturanga
24-03-2010, 19:10
Sn bari sunshineblue nun yapraklarındaki rahatsızlık gitmiş.ilaçlama yaptınızmı...

bari
24-03-2010, 20:04
Sn bari sunshineblue nun yapraklarındaki rahatsızlık gitmiş.ilaçlama yaptınızmı...

İlaçlama yapmadım, kopardım hepsini.. Dallarada bulaşmıştı, budadım. Toparladı kendini..

nevsune
25-03-2010, 12:04
Sn nevsune ben hümik asit i toprağı hazırlarken koyuyorum ve bir süre bekletiyorum.nedenine gelince humik asitler zaman içinde yavaş yavaş parçalanmakta.uzun salınımlı gübreyide gözler uyanmadan koyunki bitki uyanmadan gerekli elenmentleri vücudunda toplayabilsin...

Sn. caturanga aslında sizin de yazdığınız gibi fazla gecikmeye gerek yok. Hava zaten nerdeyse Nisan havası, ben de gübreledim. Küçük saksılarda dozaj konusunda biraz korkarak verdim bakalım ne olacak:)

Hümik asiti önceden toprağa karıştırmak iyi olurdu da planlama konusunda bu yıl pek düzgün olamadım nedense. Artık hem yapraktan veririm hem de toprağa. Bir hafta sonra da sıra ona gelir.

Jezebel
25-03-2010, 12:21
Leonardit ve humik asit karışımı kullanan oldu mu ?

omar
25-03-2010, 12:28
132011
Yaban Mersinim şu anda 3 Litrelik bir saksıda.
Hafta sonu en az 20 LT’lik bir saksıya aktaracağım.

Toprak karışımı olarak;

- 2/4 Gardol marka orman gülü toprağı (Ph 4-5)
- 1/4 A.O.Ç. Funda toprağı
- 1/4 Çam ibresi + yanmış çiftlik gübresi

Kullanmayı düşünüyorum. Umarım sevip gelişebileceği ortamı hazırlarım.

Oğuzhan
25-03-2010, 12:57
Birazda saman karıştırın.

unal45
25-03-2010, 14:32
Arkadaşlar ben ünal öğrenciyim, patriot cinsi yapan mersini siparişi verdim, bir iki gün içinde elimde olur. Bu bölümü baştan itibaren gözden geçirdim yaban mersininin gölgeyi sevdiği belli bahçemde çam ağaçları var ph sorunu olmuyacağını düşünüyorum tam gölgelik, yarı gölgelik ve güneşi yoğun gören yerler var yarı gölgelik alandan kastım güneş belli zamanlarda direk geliyor tam gölgelikten kastım ise direk olarak güneş ışığı gelmiyor ama aydınlık sizce dikimi nereye yapmalıyım toprak çok killi ve geçirimsiz humik asit uygulaması yapıcam diktiğim bölümü derince kazıp torf kum ve killi toprağı karıştırmayı düşünüyorum tavsiyelerinizi bekliyorum siteyi ve çalışmaları çok beğendim en kısa zamanda bende çalışmalarımı resimleyip koyacağım. Bana bu konuda ilham verdiniz teşekkürler.

unal45
25-03-2010, 17:11
132065

132066

aldığım sitede patriot resimleri böyle doğrumudur?

Oğuzhan
25-03-2010, 17:20
Killi toprakta başarılı olamassın.Fidana yazık olur.

Toprak: İdeal likapa toprağı, drenajı iyi olan, asitli ve kumlu topraklardır. Likapa yetişebilecek toprakların pH’sı 4.5-5.2 arasında olmalıdır. Organik madde kapsamı yüksek olan ağır topraklar da likapa yetiştiriciliği için uygundur. Yayla alanlarındaki toprakların likapa yetiştiriciliğine uygun hale getirilmesi için dikim öncesi kompost veya asit torf ilave edilmelidir. Ayrıca, odun talaşı, çam ibresi veya çam kabukları ile bitkiler malçlanmalıdır.

Yer Seçimi: Likapa tarımı için en uygun alanlar, tam güneş alan veya biraz gölge olan, güney yöneye bakan ve hafif meyilli olan alanlardır. olmalıdır. Ayrıca su drenajı ile hava akımının da nispeten iyi olması gerekir. Ayrıca likapa çiçeklerinin soğuklara dayanımının diğer birçok üzümsü meyveden daha yüksek olduğu da unutulmamalıdır. Bu açıdan kuzey-batıya bakan alanlar da yetiştiricilik için uygundur. Genel bir ifade ile yabani likapaların, orman güllerinin, defne, kızıl ağaç ve çamın karışık olarak yetiştiği alanlar likapa yetiştiriciliği için uygundur.

unal45
25-03-2010, 18:29
oğuzhan öncelikle teşekkür ederim, Likapayı ev bahçesine hobi amaçlı dikeceğim için (şimdilik bir adet) denemek istiyorum şimdiki planımderin bi çukur hazırlayıp 60-70cm derinlikte 50-60 cm genişlikte tabanda drenaj borusu yardımıyla fazla suyu atabilirim eğim müsait içinide anlattığın gibi en altta az çakıl asitli torf odun talaşı, çam ibresi, çam kabukları ve az miktarda bolge toprağından ekliyeceğim yer seçimini ise çok az gölgeli alanları seçeceğim.tekrar teşekkürler.

unal45
25-03-2010, 18:31
Ama buna rahmen yaşamaz dersen saksıda uygun yer bulana kadar idare edicez.

Oğuzhan
25-03-2010, 18:38
Yaşamaz derken sadece killi toprakta demek istedim.Uygun ortamı sağlarsan başarırsın.Neler başarmıyoruz ki.:)Saksıda bile yaşatabiliyorsak bahçede daha rahat yaparsın.Dediğim gibi harcı güzel yap.

Kum-çakıl-asitli torf-saman- odun talaşı -çam iğneleri-humus -humuk asit -pomza
bunları ekeceiğn kısma harmanla sonra fidanı dikersin.Başarılar.

unal45
25-03-2010, 20:20
çok teşekkürler oğuzhan en kısa zamanda yaptıklarımı paylaşıcam sanada iyi çalışmalar iyigünler.

unal45
28-03-2010, 21:24
Şimdiden toprak hazırlıklarına başladım çamların altından toprak topladım (çam ibresi deniyor herhalde) ayrıca kendime bahçe yapıcak bölümde ayırdım yarın büyük ihtimalle lipaka fidanım gelecek resimde bahçemin durumunu, ağacı dikmeyi düşündüğüm yeri ve toprağın cinsini paylaşıyorum oğuzhan sanada ayrıca çok teşekkür ediyorum. Bir hatam yanlışım varsa söyleyin arkadaşlar drenajı iyi olur diye duvar kenarı düşündüm.

Oğuzhan
29-03-2010, 09:51
Gayet güzel görünüyor.Başarılar.
Ayrıca eğrelti otu bulabilirsen.Ondan da malç yapabilirsin.Toprağı asitlendirir.Fidanları dikmeden yanmış koyun gübresi ile karma yap.Toprak kendine gelsin.Bu ara havalar yağmurlu iyi olur.

Jezebel
03-04-2010, 20:48
Fırçayla tozlaştırsak mı acaba ,tek tek ?

Yanıt alamadım ,
ama bu gün küçük oğlumun eline bir samur fırça verip ,
arı olmakla görevlendirdim .
Bakalım sonuçlar ne olacak .

bari
03-04-2010, 21:25
Çiçek yapısı yüzünden fırçayla tozlamak zor olsa gerek, dışarda ise gün içinde arılar dolaşmıyormu, arıları çekecek bir yere koysanız.. Blueberry çiçekleri açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tozlaşma olmazsa, daha sonra meyve tutma ihtimali azalıyormuş...

Jezebel
03-04-2010, 22:25
Dışarıda da ,
tamamen gölge sağlamak için 20mm sunta bir çatı altındalar .
Bu sebeple uzaktan görünürlüğü az . Çiçek nektarı çok tatlı , kokusu çok hafif .
Denedik , hepsi aynı zamanda açmadı zaten belki tozlaşan da olmuştur .
Yerli Likapa açmadı daha , çapraz tozlaşmanın olması mümkün değil .

sındırgılı
03-04-2010, 23:11
Bal arıları, Erikten başka bir şey görmemişlerki, bizim sunshineblue'nun beyaz çiçekleri yerlerde geziyordu..

Hhatice
03-04-2010, 23:25
Vaccinium corymbosum L. Sharpblue

nereden aldınız?

Jezebel
04-04-2010, 00:16
Buradan . (http://www.blackmoor.co.uk/product_info.php?products_id=563)

aer
04-04-2010, 22:03
Merhaba, bu gün carrefour' dan yaban mersini kurusu aldım.(kg. 19 TL.) Aldığım meyveler tatlı, renk olarak vişneye benziyor. Yaban mersini fograflarını incelediğimde; hepsi mavi renge sahip, şimdi almış olduğum meyve kurusunun fidanını alabilmek için gerçek adını arıyorum.
Ayrıca çoğu yerde tadının ekşi olduğu yazılı, benim aldığım meyveler tatlandırılmış olabilir mi? Bazılarının içinden tohumlar çıktı çimlendirmeye çalışacağım. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

bari
04-04-2010, 22:37
Merhaba, bu gün carrefour' dan yaban mersini kurusu aldım.(kg. 19 TL.) Aldığım meyveler tatlı, renk olarak vişneye benziyor. Yaban mersini fograflarını incelediğimde; hepsi mavi renge sahip, şimdi almış olduğum meyve kurusunun fidanını alabilmek için gerçek adını arıyorum.
Ayrıca çoğu yerde tadının ekşi olduğu yazılı, benim aldığım meyveler tatlandırılmış olabilir mi? Bazılarının içinden tohumlar çıktı çimlendirmeye çalışacağım. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

Bende gördüm .. SAtın aldığınızın büyük bir ihtimal cranberry (turna yemişi) olduğunu düşünüyorum.. Bu konuda bir şeyler yapılmalı, ciddi bir aldatma var.. Bir ürüne bir Türkçe isim vermek farklı, farklı bir ürünü başka bir adla satmak farklı.. Cranberry de faydalı, aynı aileden fakat, ikisinin faydaları da farklı..

Yinede kimseyi töhmet altında bırakmayalım, vaccinium parvifolium var kırmızı meyveli yaban mersini sayılır. Bu olma ihtimali var, cranberry de zaten amerikadan ithal ediliyordur diye düşünüyorum. Her ikiside amerikada yaygın ticari üreticiliği var...

bari
04-04-2010, 22:39
VAccinium parvifolium, kırmızı meyveli..

denizakvaryumu
04-04-2010, 22:53
Marketlerde satılan kırmızı yapışkan görünümlü meyve ithal cranberry.

Bugünlerde kg 19 Tl den her yerde görmek mümkün.

Yani blueberry ile ilgisi yok.

Zaten blueberry nin kurutulmuşuna da ben rastlamadım.Bu meyvenin kurusu olmuyor sanırım.

Aslında yaban mersini ismi bana göre sadece murt için kullanılmalı.

bari
04-04-2010, 22:58
Murt sadece mersin diye anılıyor...

aer
05-04-2010, 09:22
Bende gördüm .. SAtın aldığınızın büyük bir ihtimal cranberry (turna yemişi) olduğunu düşünüyorum.. Bu konuda bir şeyler yapılmalı, ciddi bir aldatma var.. Bir ürüne bir Türkçe isim vermek farklı, farklı bir ürünü başka bir adla satmak farklı.. Cranberry de faydalı, aynı aileden fakat, ikisinin faydaları da farklı..

Yinede kimseyi töhmet altında bırakmayalım, vaccinium parvifolium var kırmızı meyveli yaban mersini sayılır. Bu olma ihtimali var, cranberry de zaten amerikadan ithal ediliyordur diye düşünüyorum. Her ikiside amerikada yaygın ticari üreticiliği var...

Teşekkür ederim sayın bari, üzerinde sadece türkçe adı vardı. Satış görevlisi sorduğum sorulara cevap verebilecek bilgiye sahip olmadığını söyleyince mecburen aldım.( Oğlum 3-4 gündür kırmızı meyve suyu diye ağlıyor, buzlukta vişnelerimiz bitince bunlardan denemek istedim.) Aldığım meyveler oldukça tatlı idi. Bir su bardağı suya bir yemek kaşığı meyve kurusu koyup kaynattım, hafif ekşi, rengi bulanık pembe suyu oldu. (Yinede afiyetle içti)

nevsune
05-04-2010, 09:36
Beğendik kırmızı olanlarını uzun süre yaban mersini diye sattı şimdi isim değiştirip cranberry diye satıyor. Piyasada bir de yine yaban mersini diye sattıkları mor renkli küçük bir cins var ama onun da tadı aynı normal mersin gibi. Yaban mersinini tatmadığım için doğru mu değil mi bilemiyorum.

bari
05-04-2010, 13:51
İşin enteresan tarafı, cranberry i taze olarak yedim.. Öyle çok tatlı, şekerli değil.. CRanberry' nin kurusunu yemedim ama çok şekerli gözüküyor..

denizakvaryumu
05-04-2010, 15:24
Hımm ramazan ayında satılan bazı hurmalar glikoza bandırılır ve etiketinde glikozlandığı yazar.

Gerçi yazmasa da hurmaların parıl parıl parlamasından glikozlandığı anlaşılır :)

Acaba cranberide de aynı durum söz konusu mu?

Eğer böyle bir durum söz konusu ise satıcıların uyarması gerek çünkü şeker hastaları bu meyyveyi şifa olsun diye alıyor.

Şifa diye alınan meyve eğer glikozlandı ise şeker komasına sokabilir.

Yine işin ilginç yanı bu cranberry paketlenmiş olarak değil de dökme olarak satılıyor.Yani üzerinde nerde üretildiği, son kullanma tarihi, glikozlanıp glikozlanmadığı gibi bilgiler yok.

nevsune
05-04-2010, 16:49
Cranberrinin kurutulmuşu öyle çok tatlı değil hafif mayhoş ama şekerlendirilmese o kadar parlak olur mu bilmiyorum. Bir de ele alınca sanki yapış yapış gibi.

Benim şeker hastası bir arkadaşım da ilaç niyetine sürekli yiyor. Doğrusunu öğrenmek iyi olacak.

bari
05-04-2010, 20:00
Çok basit bir örnek verecek olursak, gözlere iyi gelen maviyemiş yani blueberry meyvesini arayan insanlar yabanmersini diye arama yaptıklarında aktarlardan kırmızı renkli, kuru ve şekerlendirilmiş (tatlandırılmış) cranberry yani turnayemişi satın alarak yemektedirler. Turnayemişi yani cranberry şekerlendirilmiş olduğu için kan şekerini yükseltir, şeker hastalarına da yarayan maviyemiş yerine yanlışlıkla tüketildiğinde göz ve şekerden kaynaklanan
rahatsızlıkları artırır. İşte büyük yanlışlık, şekere iyi gelen yani şekeri düşüren maviyemiştir, turnayemişi ise tam tersi etki yapar. Dolayısıyla elma ile armudu ayırmamız lazım.

Linkten alıntı yapılmıştır..

http://www.google.com.tr/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.maviyemis.com%2Fhakkinda.html&rct=j&q=%C3%87ok+basit+bir+%C3%B6rnek+verecek+olursak%2C +g%C3%B6zlere+iyi&ei=qyW6S-b4GIGQmwOyyIWhDQ&usg=AFQjCNEU8DooUE2qN-7jH7G7758Vqc1RRg

caturanga
05-04-2010, 21:11
taze maviyemişlerde 4 çeşit yiyebildim.hepsinin aroması farklı içlerinden en çok spartan ı beğendim.chandler çok iri ama aroması yok...cranberry dünya piyasasında çok rağbet görmediği için amerikalılar bize fazla yolluyorlar galiba:))

denizakvaryumu
06-04-2010, 08:25
CRANBERRY-TURNAYEMİŞİ sürünücü bir bitkidir. Yüzey örtücüdür, çok yıllıktır, kollarla yayılır, kısa sürgünler üzerinde meyve verir.

Meyvesi taze tüketilirse çok acı olduğu görülür, taze tüketimi pek tercih edilmez, sanayiye uygundur, meyve suyuna işlenir veya parçalanarak, kurutulduktan sonra tatlandırılarak kuru üzüm gibi satışı yapılır.

Rengi kırmızıdır. Yaban mersini olarak isimlendirilemez. Bu yanlış olur. Maviyemişlerle ilgisi yoktur,

Çok basit bir örnek verecek olursak, gözlere iyi gelen maviyemiş yani blueberry meyvesini arayan insanlar yabanmersini diye arama yaptıklarında aktarlardan kırmızı renkli, kuru ve şekerlendirilmiş (tatlandırılmış) cranberry yani turnayemişi satın alarak yemektedirler.

Turnayemişi yani cranberry şekerlendirilmiş olduğu için kan şekerini yükseltir, şeker hastalarına da yarayan maviyemiş yerine yanlışlıkla tüketildiğinde göz ve şekerden kaynaklanan rahatsızlıkları artırır.

İşte büyük yanlışlık, şekere iyi gelen yani şekeri düşüren maviyemiştir, turnayemişi ise tam tersi etki yapar

http://www.maviyemis.com/hakkinda.html

Evet Sn.Bari'ye kaynak için teşekkürler.Şeker hastaları DİKKAT.

denizakvaryumu
06-04-2010, 08:30
Bu arada lingonberry de kekreyemiş diyelim arkadaşlar.

denizakvaryumu
06-04-2010, 08:40
Açıkçası ben blueberry lerin , bilberry lerin kültüre alınmış türü olarak biliyordum ama Sn.Barinin verdiği kaynakta bilberry nin kültürü olmadığı belirtilmiş.

Yani blueberry başlı başına bir türmüş.

nevsune
06-04-2010, 08:46
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ciddi bir yanlışa dikkat çektiniz. Hadi biz bu bilgilerle yakınlarımızı uyardık ama şeker hastalığına iyi gelecek diye yaban mersinini(!) çare gören binlerce kişiye nasıl ulaşılır? Bir meyve ilgisiz ve bilgisiz kişilerin elinde zehire dönüşüyor.

Oğuzhan
06-04-2010, 10:32
Ben bu yüzden aktarla kavga ettim.Adam tutturdu benden iyiymi bilecen diye.Gerçekten insanlara doğruyu anlatmak zor.İnşallah alırken araştırıp alırlar.Yoksa gerçekten şeker oranı çok yüksek.

denizakvaryumu
06-04-2010, 10:40
Tarım Bakanlığının olaya el koyması gerek.

Aktarların-kuruyemişçilerin-marketlerin bir ürüne istedikleri bir adı verip satamaması gerekir.

Yine bu ürün paketlenmiş olarak satılmadığından;
üreticisi-ithalatçısı-son kullanma tarihi-GDO lu mısır şurubuyla glikozlanıp glikozlanmadığı da belli değil.

Yani kontrol tamamen tüketiciye bırakılmış.

Nete ulaşamayanların bu devirde işi gerçekten zor.

bari
06-04-2010, 11:18
Birde özel stant açmışlar markette, görevli doktor tavsiyesi diye söylerek satıyordu :)
Bende görevliyle diyaloğa girdim, baktım beyhude...Bu tip ürünler, daha çok haber kanalları programlarıyla patlıyor satışları, bu da bir reklam.. Her gün bir kanalda bir meyve bir şeye iyi geliyor, bir uzman çıkarıyolar... İnsan sağlığı falan hikaye, her şey para.

denizakvaryumu
06-04-2010, 11:29
Umarım acai ye benzeyen bir ürün çıkmaz piyasaya :)

caturanga
06-04-2010, 14:41
Esasen ortada bir yanlışlık yok.vaccinium ların genel adı yabanmersini.yani cranberry nin yabanmersini olarak satışı normal.esas yanlışlık blueberry(maviyemiş)i tanıtan ve tavsiye eden diyetisyen hekim ve akademisyenlerde.baştan maviyemiş olarak tanıtılsaydı bu karmaşa olmazdı...Sn. denizakvaryumu sizin bilginiz doğru.blueberry doğadaki vahşi vacciniumların melezlemesi ile elde edilmişlerdir.yurtdışında vahşi olanlar daha fazla para etmektedir.Lakin meyveleri gösterişsiz,ufak ve daha fazla çekirdek içermektedir...

pria
06-04-2010, 18:08
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ciddi bir yanlışa dikkat çektiniz. Hadi biz bu bilgilerle yakınlarımızı uyardık ama şeker hastalığına iyi gelecek diye yaban mersinini(!) çare gören binlerce kişiye nasıl ulaşılır? Bir meyve ilgisiz ve bilgisiz kişilerin elinde zehire dönüşüyor.

Geçenlerde İbrahim Saraçoğlu takıldı tv'de gözüme..
Ülke Tv'de konuktu..
Yaban Mersini konuşuluyordu..
Piyasada şekerlenmiş ve Yabanmersini diye satılan kırmızı meyvelerin kesinlikle yaban mersini olmadığını söyledi..
Adı aklımda kalmadı;bunun ithal bir meyve olduğunu, bu gilikoz şurubuna batırılmış meyvelerin insanları şeker komasına sokabileceğini söylüyordu..
Hatta program yapımcısı Turgay Güler de İstanbulda bu konuyla özellikle ilgileneceğini,bu konuda İl tarım Müdürlüğünün aktarlara ve satıcılara bir uyarı yapabileceğini söyledi..
Hani bu şimdi 20-25 Tl'ye Yaban mersini diye satılan meyvenin kullanıcılarına da yazık günah..

tropik
06-04-2010, 18:56
Arkadaşlar benimde kafama şu takıldı: Aktarlarda yaban mersinini kırmızı bir meyve olarak satıyorlar acaba yaban mersini diye cranberrymi satıyorlar?

denizakvaryumu
06-04-2010, 19:00
Evet :)

sındırgılı
06-04-2010, 19:52
Bugün, sebze adalarını yapmaya Adaya gittiğimde Sunshine blue' da az da olsa meyva tutmaya başladığını gördüm.Diğer çeşitlerde yapraklanma kısmen var ama bol bol çiçek var..Hadi hayırlısı,ilk meyveleri yiyebileceğiz..Sn.Caturanga, Ph-metre geldi..Fakat sipariş verdiklerimin tamamı gelmedi. E-posta çektim,sonucu bekleyeceğim.Oda olmazsa Paypal'a yazacağım..
not: (Gelen postada, tedarikçide olmadığını: hesabıma + bakiye yazıldığını bildirdiler..)

Oğuzhan
07-04-2010, 10:39
Hadi hayırlı olsun.İnşallah bol meyve tutarlar.Sevgili Eylems 'den aldığım Bleucrop 'da çiçekler açmak üzere.Dixi ' de herhangi bir faaliyet yok.Daha yaprak belirtiside yok.Henüz uykuda :)

caturanga
07-04-2010, 14:27
Sn. sındırgılı paypal a itirazda bulunursanız paranızı kolaylıkla alırsınız.paypal da itiraz süresi 45 gündür bilginize.ürünleri bekleyedebilirsiniz **** başka ürün alabilirsiniz tercih sizin...

YeşilSeven
07-04-2010, 16:22
Yakında haberlerde yabanmersini yerine şekerle kurutulmuş turnayemişi yüzünden hastanelik oldular diye duyarsak şaşırmayalım. Satılanların tamamı cranberry ve kendi tadı dışında tatlandırılmış haldeler. Kurusu en şekerli meyvelerden olan incirin bile kurusunda bu kadar keskin bir tat yok ve doğal olmadığı hemen bellli oluyor.

Jezebel
07-04-2010, 17:00
Sn . caturanga bu bigi(45gün itraz süresi ) çok işime yaradı .
Plumeriagaleri adında bir yerden bir bitki aldım hala yok ortada ,
ben de hakkımı kullanayım bari ...

caturanga
07-04-2010, 18:46
Sn. Jezebel eğer satıcı ürünü gönderdiğini takipli bir numara ile ispat edemesse paranızı geri alırsınız.ama önce satıcı ile iletişim kurun ve yazışmalarınızı saklayın...

Jezebel
07-04-2010, 19:00
Satıcıya mail attım 2 hafta önce lütfedip yanıtlamadı bile ...

caturanga
08-04-2010, 11:17
Sn.jezebel o zaman itiraz edin.büyük ihtimal paranızı geri alırsınız.aynı şey kredikartları içinde geçerlidir.kredi kartlarında itiraz etme süresi 6 ay dır...

baritono
08-04-2010, 17:16
Adana da çiftlik yerimin önünde 4,5 dönüm arazim.burayı farklı tür cins meyve ağaçları ile tanzim etmeyi planlıyordum ta ki eşim beni yaban mersini ile tanıştırıncaya kadar.Marketten kurusunu aldı ve sabahları kahvaltıda süt ve mısır gevregi ile karıstırıp yiyorum.inanılmaz lezzetli ve saglıklı hissetiriyor :p
Okuduğum makalelere göre 6 yıl sonra ürün alınabiliyor ve ticari olarak ciddi bir gelir sağlıyor.Bu arazimi yaban mersini olarak değerlendirsem ne kadar zamanda ağaçlanır ve yaban mersini çiftlik yerinde börtü-böcek popülasyonları değiştirir mi?Çünkü çiflik bölgesinde bu cins yok?
Bu konuda fikiri olanlar varsa paylaşmalarından mutluluk duyarım.teşekkürler

caturanga
08-04-2010, 18:37
Sn.baritano herşeyden önce bahçenizin ph nı ölçmeniz gerekiyor.

nariçi
09-04-2010, 05:49
Spor yapanlar bunu okusun.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=989970&Date=06.04.2010&CategoryID=79

smily
11-04-2010, 11:17
Blueberry ile İkea'dan bir kavanoz marmelatını aldığımda tanıştım ve internetten araştırdım. Ne olduğunu öğrendikten sonra da önce marmelatın ıthalatçısı olan firmaya (İKEA değil) mail yazdım. Çünkü üzerine yapıştırdıkları türkçe etikette mavi kızılcık yazıyordu. Bu ismi değiştirmeleri gerektiğini bildirdim ama bir cevap gelmedi. Bu arada bazı satıcılarda yaban mersini geldi şeklinde ilanlar görünce ürüne bakmak istedim, her seferinde cranberry olduğunu gördüm. Satıcılar çoğunluğu ne sattıklarından bilgileri olmayan kişiler. Bunlarla münakaşa düzeyine varan konuşmalar yaptım. Ancak toptancıdan bu isimle aldıklarından isminin bu olduğunu ve kulaktan dolma bilgilerle bazı hastalıklara iyi geldiğini söylüyorlar. Biz daha iyi biliriz havasındalar.
Hatanın en büyüğü ithalatçı firmadan kaynaklanıyor. Yaban mersininin birden moda olmasından yararlanıp satışlarını artırmak için bence bile bile yalan söyleyip perakendecileri ve halkı kandırıyorlar.

tropik
12-04-2010, 17:49
Yaban mersini ayağıyla cranberry'de yedik ne güzel hiç yememiştim.
Arkadaşlar ayrıca burdaki aktarlarda acai berry satıyorlar bilginiz olsun. :)

sındırgılı
22-04-2010, 21:14
Bugün, bir eczanenin camında zayıflama hapı reklamı gördüm. Acai Berry'den yapılıyormuş..
Benim, bluecrop iyi durumda değil..Tüm çiçekler sönmüş ve üzerinde hiç yaprak oluşmamış.Toprağın ph'ını 4,5- 5 ölçtüm,diğerlerinde ise bir problem yok . Orman gülü için aldığım gübreden 10 gr. verdim. Bakalım, Salı günü tekrar gittiğimde neyle karşılaşacağım.

sındırgılı
22-04-2010, 22:19
Diğerleri:

gurbik67
22-04-2010, 22:32
carrefour da bir haftadan beri yaban mersini adı altında satılıyor. tutulduğu
da insanın eli yapış yapış, kızılcık gibi kıpkırmızı içinde çekirdek yok tatlımsı

yaban mersini kuruyunca kırmızımı olur daha önce hiç görmedim koskoca carfur
bunu yaparsa yazık.

seyyah53
22-04-2010, 22:51
Sayın Gurbik bende gördüm kıpkırmızı fakat galiba o ithal yaban mersini diye satılıyor birde siyah olanı var ...geçenlerde babam ankarada gezerken bir yerde yaban mersini satan adama sormuş oda aynen böyle söylemiş babamda yerli likapadan birtane tadına bakayım diye almış yemeden eve getirdi...bende içini bir açtım bir sürü tohum hepsini bahçe toprağı,vermikulit,perlit,organik gübre ve torf karışımına ektim dün birtanesi çıktı ama ben tohumlarımı genelde bardağın tam ortasına ekerim bu biraz yandan çıkmış likapa olup olmadığını bilemiyorum yakın zamanda resimleri buraya kopyalarım...saygılarımla

mahon67
29-04-2010, 11:13
Karabük/Yenice ormanları yerli tür Caucasian whortleberry (Vaccinium arctostaphylos)

Jezebel
30-04-2010, 18:33
;)benim yaban mersinlerim...

denizakvaryumu
30-04-2010, 22:33
Sunshine Blue nun saksıda olabilirliği ispatlanmış oldu,meyveler çok sağlıklı gözüküyor.

Jezebel
01-05-2010, 09:10
Toprak saksı dışı beyaz boyalı .
Daha sıcaklar bastırmadı ;(
Bakalım o zaman ne yapacağız , şimdi balkona beyaz perde dikiyorum da ,
gerekirse eve de alacağım , artık klimanın altına ;) Bu sefer yaşatmaya kararlıyım .

harami
02-05-2010, 17:10
Arkadaşlar ben de karadenizliyim. bir çok karadenizli gibi likapayı araştırıyorum uzun zamandır. düzcede 700m rakımda 5 dönüm arazimiz var. Bu işe girmeyi düşünüyoruz ama 1 yıldır araştırmama rağmen Pazarlama konusunda tatminkar bir veri elde edemedim. önceki sayfalarda da eğer gözümden kaçan bişey olmadıysa Fiyat ve Pazarlama konusunda pek bilgi yok. Hüseyin çeliğin bi yazısında rize deki üçel reçel fabrikasının 4 liraya aldığı gibi bir bilgi vardı bi kaç yıl öncesi için, tek bilgi bu eldeki.onun da yılda kaç ton tüketebileceği malum.

Elimizde 5 ton yaban mersini var diyelim. bunu satabilir miyiz? kilosu kaç liradan satabiliriz ?

nariçi
02-05-2010, 17:17
Likapalarım çimlendi:D Yaşatabilirsem ;)

caturanga
02-05-2010, 17:58
sn. harami hangi çeşitleri diktiğinize bağlı.yabanmersini kurutulmuş,reçellik,dondurulmuş ve taze olarak pazarlanır.bazı çeşitler reçellik bazıları dondurulmaya bazılarıda kurutulmaya elverişlidir.ilk önce hedef piyasanızı belirlemeniz gerek...

harami
02-05-2010, 22:13
sn. harami hangi çeşitleri diktiğinize bağlı.yabanmersini kurutulmuş,reçellik,dondurulmuş ve taze olarak pazarlanır.bazı çeşitler reçellik bazıları dondurulmaya bazılarıda kurutulmaya elverişlidir.ilk önce hedef piyasanızı belirlemeniz gerek...

dondurulmaya ve kurutmaya elverişli olan iki tür için düşünürsek ?

caturanga
03-05-2010, 13:26
Sn.harami dondurulmuş şu anda 400 gr 15 ytl den büyük marketlerde satılıyor.yani kilosu 40 lira toptancılarda tahminim 7 ytl civarı alıyor kilosunu.ürünün şu anda satılmama derdi yok ama ileride üretici artacak o azaman ne olur bilinmez ama yinede karlı yatırım...

harami
05-05-2010, 23:19
Sn.harami dondurulmuş şu anda 400 gr 15 ytl den büyük marketlerde satılıyor.yani kilosu 40 lira toptancılarda tahminim 7 ytl civarı alıyor kilosunu.ürünün şu anda satılmama derdi yok ama ileride üretici artacak o azaman ne olur bilinmez ama yinede karlı yatırım...

Şartlar biz üretici olana kadar değişmezse çok karlı görünüyor. ama yine de bi kaç yüz kilo ürün pazarlamakla 10 ton ürünü pazarlamak arasında fark var. soğuk hava deposu bu aşamada çok gerekli gibi görünüyor. malum hemen pazarlanması gereken bi meyve.

caturanga
06-05-2010, 12:16
Sn harami yetiştirdiğiniz cinse bağlı örneğin tavşangözü yabanmersinleri 10-15 gün dayanabiliyor.ama şu anda piyasada fidanı yok.ben merak ettiğim için getirtmiştim.sakarya şartlarında durumları iyi...

harami
08-05-2010, 01:24
Sn harami yetiştirdiğiniz cinse bağlı örneğin tavşangözü yabanmersinleri 10-15 gün dayanabiliyor.ama şu anda piyasada fidanı yok.ben merak ettiğim için getirtmiştim.sakarya şartlarında durumları iyi...

siz bahçe tesis mi ettiniz yoksa daha çok fidan mı yetiştiriyorsunuz ? bahçeniz kaç rakımda ?
Düzce Kaynaşlıda bir deneme bahçesi var. sahibi tarım teknisyeniydi sanırım. bahçesi 300m rakımda ama daha yüksek yerlerde bahçe kurulmasını tavsiye ediyordu. sanırım doğal olarak yetişen likapalar da genelde yüksek rakımlarda oluyor.
Rakım verim açısından önemlimi ?

caturanga
08-05-2010, 19:40
Ben saksılarda ve torbalarda yetiştiriyorum.rakımın meyve performansı hakkında bişey diyemeyeceğim.likapalar nemli toprağı sever bu yüzden nem bakımından yüksek kesimler avantajlı.eğer sulama imkanınız varsa aşşağı kesimlerdede kolaylıkla yetiştirebilirsiniz ph uygunsa tabii...

Oğuzhan
08-05-2010, 21:44
Bugün, bir eczanenin camında zayıflama hapı reklamı gördüm. Acai Berry'den yapılıyormuş..
Benim, bluecrop iyi durumda değil..Tüm çiçekler sönmüş ve üzerinde hiç yaprak oluşmamış.Toprağın ph'ını 4,5- 5 ölçtüm,diğerlerinde ise bir problem yok . Orman gülü için aldığım gübreden 10 gr. verdim. Bakalım, Salı günü tekrar gittiğimde neyle karşılaşacağım.

Denim dixi de de aynı durum.Sanırım öldü gibi .

Oğuzhan
08-05-2010, 21:46
Karabük/Yenice ormanları yerli tür Caucasian whortleberry (Vaccinium arctostaphylos)

Dibimizde varmışta haberimiz yok.

mahon67
08-05-2010, 22:36
:) Karabük'te de var; Arıcak Köyünden yukarı devam edip Soğan tarlasının üstünden orman yolundan devam edildiğinde Kayın ağaçlarının altlarında bolca mevcut (soğan tarlasından 2-3 km kadar yukarda, orman içinde)

athena -asena
08-05-2010, 22:43
benim likapalarda çiçek açmışlar.

Jezebel
14-05-2010, 11:27
Sunshine kardeşler ;)

143994

ve yakın plan meyveleri , tadımlık veya görümlük .

143996

Sn . caturanga neden Sunshine kızlarımdan birini vermedim anlarsınız ,

143995

toprak küpe diktim ve rahatı kaçsın istemedim . :p

Oğuzhan
14-05-2010, 11:42
:) Karabük'te de var; Arıcak Köyünden yukarı devam edip Soğan tarlasının üstünden orman yolundan devam edildiğinde Kayın ağaçlarının altlarında bolca mevcut (soğan tarlasından 2-3 km kadar yukarda, orman içinde)

:) En kısa zamanda gidip bakmak lazım.Çok lezzetli görünüyorlar.Tat nasıldı abi güzelmi.Resimler çok güzel çıkmış.Bu resim hangi aylarda :)

mahon67
14-05-2010, 21:16
:) En kısa zamanda gidip bakmak lazım.Çok lezzetli görünüyorlar.Tat nasıldı abi güzelmi.Resimler çok güzel çıkmış.Bu resim hangi aylarda :)

Malesef son foto internetten. Ama bi önceki sayfadaki fotoları ben çekmiştim. Sanırım Haziran'dı. Tadı normal yaban mersini tadına çok benziyor. Yalnız tadı alabilmek için tek tek değil de bir avuç meyveyi ağza atmak lazım :)

albayrak
21-05-2010, 16:36
arkadaşlar toptan likapa ticareti yapilir 2000 rakimda likapa tamaman doğal her hangi gümbe veya tarım ılacı kullanılmamış üzüm büyüklüğünde likapalar saatılır diğer likapa satıcılarından daha ii lezletli olduğundan eminim.almak isteyenler 05418278353 telefon numarasından bize ulaşabilir.ayrıca sugarmami_1905@hotmail.com email adresinden e-posta atabilirler.

Jezebel
21-05-2010, 17:49
arkadaşlar toptan likapa ticareti yapilir 2000 rakimda likapa tamaman doğal her hangi gümbe veya tarım ılacı kullanılmamış üzüm büyüklüğünde likapalar saatılır diğer likapa satıcılarından daha ii lezletli olduğundan eminim.almak isteyenler 05418278353 telefon numarasından bize ulaşabilir.ayrıca sugarmami_1905@hotmail.com email adresinden e-posta atabilirler.

Resimleri görelim ;)

nariçi
21-05-2010, 18:17
Mersin (Likapa) öyle 2000 rakımda ki soğuklara dayanabiliyor mu? Benim ektiğim likapalar üç-dört yaprak ancak yapraklar çok küçükler. Bu gün şaşırtma yaptım. Sağlık durumları iyi gözüküyor.

athena -asena
24-05-2010, 19:23
likapalar meyve deler.

Oğuzhan
28-05-2010, 12:30
Çok güzel görünüyorlar.Maşallah.
Ben ne yaptıysam.Başaramadım.Sanırım kulladığım topraktan.Sanırım torf sevmiyor.

athena -asena
29-05-2010, 19:14
Çok güzel görünüyorlar.Maşallah.
Ben ne yaptıysam.Başaramadım.Sanırım kulladığım topraktan.Sanırım torf sevmiyor.

teşekkürler oğuzhan bey , ben fındık bahçesine diktim. diplerinede eski fındık çonçisi koydum nemli kalsın diye.

denizakvaryumu
01-06-2010, 15:55
Agromillora bünyesinde son yıllarda oldukça talep edilen Yaban Mersini (Blueberry) fidan üretimi yapılmaktadır.

Çeşitlerin bir kısmı Amerika’da (Oregon),bir kısmı Şili’de, bir kısmı da İspanya’daki (Subirats) tesislerimizde üretilmektedir.

Çeşitlerin tamamı doku kültürü (in vitro) labaratuvarın da üretilmektedir.

Aşağıda üretimi yapılan çeşitleri bulabilirsiniz.

Berkeley
Biloxi
Bluechip
Bluecrop
BlueGold
Bluehaven
Bluejay
Blueray
Bluetta
Brigitta
Brightwell
Duke
Earliblue
Elliott
Hardyblue
Jersey
Jubilee
Legacy
Misty
O`neal
Patriot
Powderblue
Reka
Rubel
Sharpblue
Southland
Spartan
Summit
Sunshine Blue
Toro

http://www.agromillora.com.tr/?page_id=234

denizakvaryumu
01-06-2010, 15:58
http://www.agromillora.com.tr/wp-content/uploads/2009/12/Berries-presentation.pdf

Likapa ile ticari olarak ilgilenenler mutlaka göz atsın derim :)

sındırgılı
07-06-2010, 20:41
Sevgili Cengiz den geçen sene aldığım patriot, yapraktan çok meyvaya çalıştı. Sunshine ile yarışıyor. Fakat, amatörce yetiştirilmesi zormuş. Onu, bu sene anladım. Karadenizde olmak varmış.

copur 09
07-06-2010, 20:56
Ben cinsini bilmiyorum. Üzerinde az miktarda meyve var.

athena -asena
07-06-2010, 22:34
sn sındırgılı; maşallah çok güzeller . bende amatörce ektim bahçeye kendi hallerindeler. ağustosun 20 sinde 1 sene olacak ekileli sadece diplerine fındık çonçisi koydum kendi halinde büyüyorlar. karadeniz farkı bu olsa gerek herhalde.

caturanga
08-06-2010, 20:16
Sn.copur_09 musluk suyu ile mi suluyorsun

copur 09
09-06-2010, 23:20
Sayın Caturanga, Denizli - Honaz'da idi ancak yeri iyi olmadığından 1 ay kadar önce yerinden söküp saksıda Nazilli' ye getirdim. Arada musluk suyu ile sulanıyor. Genelde tulumba suyundan sulamaya çalışıyorum. Ancak toprağı iyi değil. Üstüne çam toprağı ilave ettim ancak kendini toplayamadı. Yaprak kenarındaki kahverengilikler saksıya alınmadan önce vardı. Şu anki görünen yeni filizler sarı renkte çıkıyorlar. Üstüne yanmış hayvan gübresi koydum. Yararı olur mu bilmiyorum.

caturanga
10-06-2010, 10:09
Honaz da kalsaymış daha iyi imiş:) gördüğüm ve yediğim en iyi kirazlar orda yetişiyor.Sanırım toprak ph ı yüksek ve bitki yeterli beslenmiyor.musluk suyunun ph ı yüksek olduğu için bir zaman sonra bitkiyi rahatsız edip kök sistemini bozabiliyor.yağmur suyu kullanın **** sulama suyuna biraz limon tuzu koyup dinlendirip sonra sulayın.ve güneşte bırakmayın...

gojifen
12-06-2010, 23:00
bu meyveden kastamonu dağlarında yaban olarak yetişeni var

gurbik67
14-06-2010, 22:32
batı karadeniz dağlarında bol miktarda bulunur.

nariçi
14-06-2010, 22:36
Sayın gurbik67, karadeniz bölgemizde çok ama önemli olan kendimiz de yetiştirmek istiyoruz. Keşke doğal tohumlardan bulsak onları da eker deneriz.

tropik
17-06-2010, 12:39
Arkadaşlar buda benim likapam ama görüldüğü gibi sadece 3 tane meyvesi var. Galiba daha çok yaprağa çalışmış. :)

sındırgılı
17-06-2010, 13:01
Her gün, olmuşları dalından koparıp yemekte nasipmiş. Sunshine ve patriot, iri meyvalı bır çeşit. Meyvaları da tad olarak güzel.(gojiden daha güzel diyebilirim) Gölge yerlere almaya başladım. Bluecrop ve diğer patriot ise can çekişiyor. Gübre de pek işe yaramadı, herhalde yavru kediler üzerilerinde oynarken köklere zarar verdiler. Beklerken, başka ne yapılabilir? Toprak değişimi esnasında köklere bir uygulama yapılırmı? (canlanması için)

caturanga
17-06-2010, 22:20
Sn sındırgılı hasta olanları bir güzel budayın derim.eğer kullanıyorsanız mantar ilaçlaması yapın.kaliteli ve uygun ph ta su ile ihtiyaçları kadar sulayın.bu dönemde gübre atmayın.belki kurtarabilirler...

serdar1
17-06-2010, 22:58
Zonguldak Gökçebey Bodaç köyü ormanlarında bol miktarda yaban mersini ve kocayemiş ler iç içe geçmiş sekilde bol miktarda bulunmakta.

athena -asena
18-06-2010, 00:43
bugün likapalrın meyvelerini toplamaya başladım.

smily
20-06-2010, 18:29
Arkadaşlar geride kalan 38 sayfayı dikkatlice takip edenler şu hususları gördüler.

- Likapa ile blueberry aynı bitki değildir. Türkiye sınırları içinde blueberry doğal olarak yetişmemektedir. Ancak likapa (Çay üzümü) Türkiye florasına ait bitkilerden biridir. O halde niye hala blueberry ye likapa deniyor. Ya yetiştiği yerdeki orijinal adı olan blueberry ya da Hüseyin Çelik hocanın adlandırması ile maviyemiş denmelidir. Mavimeyve, maviüzüm veya mavi üzümsü de denilebilir.

-Yaban mersini diye bir bitki adı mantıksızdır. Mersin yani murt zaten doğada yabani olarak yetişmektedir. Kültüre alınmamıştır ki bir de yabanisi olsun. Bu ismi ilk koyanın hangi mantıkla koyduğunu çok merak ediyorum. Dilimizden ve her türlü literatürden kalkmalıdır.

- Cranberry(turna yemişi)nin yaban mersini veya bluberry adı ile satılmaması için her rastladığımız yerde satıcılara gerekli uyarıyı yapmak bilinçli kişiler olarak borcumuzdur. Bu sayede belki bir şeker hastasının gözünü kurtaracak olabiliriz.

sındırgılı
28-06-2010, 12:49
Dün, topladığım sunshine ve patriotlar:

athena -asena
28-06-2010, 12:53
sayın sındırgılı çok güzeller. dün bende topladım .benimkilerin yaprakları kızarmaya başladı.anormal bir durum yoktur inşallah.

denizakvaryumu
25-08-2010, 15:19
Pembe mavi yemiş de çıktı :)

http://directgardening.com/detail.asp?ProductID=6420&nav=new

167781

http://www.cottagefarmsdirect.com/GardenShop.aspx?S=0&C=156

167784

http://www.pinklemonade-blueberry.com/

athena -asena
25-08-2010, 19:34
benim likapalar dan 8 tanesi kurudu 2 det canlı kaldı . eğer yağmur yağmazsa onlarıda kaybedecem.

sındırgılı
25-08-2010, 20:49
Benim de Patriot o akibete ugradi.Tum yapraklari kavruldu.Umarim onu kaybetmemisimdir. Fakat, Sunshine blue da hala canli ve diri. Belki de iklime adapte olan tek tur ?

nariçi
25-08-2010, 20:58
Benim çimlendirdiğim likapaların yaprak boyutları resimlerdekilere göre oldukça küçük. Acaba yeni fidan olduğundan mıdır? Poşetten daha büyük kovalara aktardım. Sağlıkları yerinde.

caturanga
27-08-2010, 00:23
Sn.nariçi çeşite görede yaprak boyu farklılık gösteriyor...

sındırgılı
03-09-2010, 01:08
Elimde, Sunshine`dan kuruttugum tohumlar var. Sn. Narici`nin denedigi gibi tohumdan yetistirmek cok mu zor?

yolac
03-09-2010, 14:20
Arkadaşlar,
Bu güzel bitki tam bir çalı gibi gelişiyor.Acaba bunun bir budama tekniği var mı?Diğer bir deyişle;benimkilerin etrafındaki otları temizlemekten yoruldum adeta.Şöyle bir boylanması için ne yapmalı.Geçen sene ve evvelki sene Bauhause dan almıştım.Yani daha gençler mi bilmiyorum.Meyveler bile ottan gözükmüyor sanki!

caturanga
07-09-2010, 00:51
Sn. sındırgılı tohumdan iyi bir bakımla yaklaşık 100 tanede 10-15 arası çıkıyor.bendeki performans a göre.ama şunuda unutmamak gerek tohumdan çıkanlar çok yüksek bir ihtimal ile tohum aldığınız çeşidin özelliklerini göstermez.yani sunshineblue dan aldığınız tohumlardan sunshine blue olmaz.adını sizin koymanız gerekecektir:)

caturanga
07-09-2010, 00:54
Sn.yolaç ticari bir üretim yapmadığınız için bence sizin şu anda bir budama yapmanıza gerek yok.bırakın olduğu gibi gelişsin 2-3 yıl sonra verimden düşen meyve tomurcuğu oluşturmayan dalları budarsınız...

yolac
08-09-2010, 20:46
Sayın caturanga,
Teşekkürler.

adiyez
27-09-2010, 12:44
Merhaba arkadaşlar,
Epey süredir yaban mersini ile ilgilenen birisi olarak bazı bilgilerin hatırlatılmasının yerinde olacağını düşündüm. Yaban mersini (belki likapa dersek daha gerçek olur, çünkü likapa bu ürünün türkiyedeki tek orjinal ismidir)

Neden likapa; çünkü yaban mersini ismi, muhtemelen mersin bitkisini (Myrtus communis L.) bilen birisinin likapayı gördüğnde, meyvelerini benzeterek , "olsa olsa yabani mersin meyvesidir" gibi bir düşünce ile çıkmış olabileceğini düşünüyorum. Çünkü meyveleri gerçekten benziyor. Ama "likapa" ismi yaban mersininin doğal olarak yetiştiği doğu karadenizde verilmiş bir isimdir. Likapa bu ürünün Türkiyedeki yerli ismidir. ama tercih sizlerin ******.

Bir diğer konu da likapanın blueberry olmadığı yönündeki bilgiler; likapa = blueberry dir. tam kendisidir. Yaban mersininin bir çok türü vardır ama ekonomik anlamda yetiştirilen 3 türü vardır. Yüksel çalı formu, alçak çalı formu ve tavşan gözü, likapa bunların ve diğerlerinin ortak adıdır. Yani yaban mersini eşittir vaccinium diyebiliriz. Çünkü bu türlerin pek çoğu doğu karadenizde doğal olarak mevcuttur (Ticari çeşitlerden bahsetmiyorum)

Fidan temini konusuna gelince, piyasada satılan fidanların %80-90 ı yurt dışından süs bitkisi olarak ithal edilmiştir. bu nedenle bunlar saksılarda, ve fazla boylanmayan çeşitlerdir. Çünkü bunlar tek tek hobi amaçlı satılmaktadır. Eğer ticari amaçlı adetli alacaksanız tüplü ve sertifikalı satışı vardır. Nerden alabilirm derseniz, birkaç tanesini internetten bulabilirsiniz daha da olmadı özelden mesaj atın 2-3 adres verebilirm. bilgileri ile beraber. Ben bahçe kurma konusunda iyi kötü tecrübe sahibi olarak, fidanları pahalı olan bu bitki için kazıklanma ihtimali de mevcuttur. dikkatli olmak gerekir.

Yetiştirme konusunda gelince; Yaban mersini (büyük ihtimalle) fidanını alıp bahçeye dikeyim diyerek yetiştirilebilecek bir bitki değildir. kendi ekolojik şartlarında çok güzel ve doğal olarak yetişmekle birlikte mesela; Ankara da bahçede yetiştirmeniz mucize olur. (saksıda özel şartlarını sağlarsanız olabilir) Çünkü likapa, çok düşük PH isteyen bir bitki(4-5), ayrıca bol su istiyor. Bahçede çoklu sayıda dikecekseniz PH ölçümü yapmalı ve gerekiyorsa kükürt ile PH düşürmelisiniz. (m2 ye 200 gr kükürt PH yı 1 birim düşürür) bu işi için granül veya toz kükürt de kullanabilirsiniz. Sulama için kullanacağınız suyun da PH sı düşük olmalıdır. Aksi halde toprak ph sı zamanla yükselir ve bitkiniz ölebilir.
Ayrıca ph dan aklıma geldi. Toptak phsının yüksek oluşu demir alımını engeller bu nedenle varsa demirli yaprak gübrelerinin kullanımı yükselen ph nın etkisini bir nebze azaltabilir.

Çoğaltma konusuna gelince; yaban mersini doku kültürü ile çoğaltılıyor (yurt dışında) biz çelik ile çoğaltmayı denedik %0,4veya%0,6 lık IBA ile denedik, sonuçlar fena değildi. İlk kez denememize rağmen 30-40 tanesi köklenmişti. Tohumla çoğaltabilirseniz ne ala, belki ticari çeşitlerde açılma olabilir, ama bazı (tozlanma için başka çeşit aramayan) likapalarda açılma olmaya bilir de. Aşı ile çoğaltma (yerli likapa üzerine) mümkündür ama çalı bitkisi olduğundan dipten gelen sürgünler her zaman problem olacaktır.

Not : Ticari anlamda likapanın üretimi veya satışı ile hiçbir ilgim yoktur. Bahçe tesisi yapmış biri olarak aklıma gelenleri yazmaya çalıştım. Ekstra bilgi isteyen olursa, yazsın buraya. Biliyorsam söylerim.

bturkoz
09-11-2010, 02:29
adiyez bende bu bitkiyi baya süredir araştırıyorum. denemelerim devam ediyor. ancak bahce kuracak kadar basarılı sonuclar alamadım. Toprak pH sını kükürtle düşürdüm. Ne kadar doğru olur bilmiyorum. 3 ayda bır kukurt uygulaması yaptım dekara 100 kg. kademe kademe dustu pH. 2 yıl ıcınde 2-3 derece dustu. İyi yanmıs hayvan gübreside pH yı dusurecegınden onu da uyguladım. Hava kosulları da uygun denedıgım arazıde. Sulama suyunun pH sı 7.5. Yaz aylarında mecbur sulama yapıyorum. Sorun nerde?Bulamadım. Topak analizini de yaptırıyorum. Toprağın önceki pH sı 7.98 di. pH düşürücü kullanmak istemiyorum, hem toprağa zararlı hemde kalıntı oranı yuksek oluyor bitkide.

caturanga
09-11-2010, 23:15
Sn.bturkoz 7.98 ph ta 7.5 ph sulama suyu ile Adana ikliminde Blueberry yetiştiremessiniz.5.5 ph altında toprak bulursanız .V.rabiteye blueberry yetiştirebilirsiniz...

nariçi
10-11-2010, 13:11
Likapaların sürgün uzama hızları yavaşladı, belki de durdu. Renk görünümleri iyi ancak direk güneş almıyorlar. Göneş görmeleri zorunlu mu?

Birkaç tahum daha var,onları şimdi mi ekmeliyim baharı beklemelimiyim. Bilgilendirirseniz teşekkür ederim.

caturanga
11-11-2010, 21:28
Sn.nariçi çok fazla güneş e ihtiyaçları yok.tohumları baharda ekin.sürgün uzamasının durması normal...

teryone
15-11-2010, 08:44
merhaba bilgileriniz için teşekkür ederim ,ben çeşmede denize 200 metre uzakta rüzgara karşı korunaklı bir evde emeklilik hobilerimle yaşıyorum likapa lar ilgimi çekti fakat çeşmede hangisi yaşar "tüm toprak ve su şartlarına uyumu saglama olanağina rağmen", bilemediğimden hem kazıklanmadan bir kaç adres edinmek hemde yazın sıcak geçen bir yerdelki şansımı sormak açısından bilginize başvurdum yardımcı olursanız sevinirim ..
saygılarımla teryone

nariçi
15-11-2010, 11:38
Sn.nariçi çok fazla güneş e ihtiyaçları yok.tohumları baharda ekin.sürgün uzamasının durması normal...

Teşekkür ederim. Öyle yapacağım.

caturanga
18-11-2010, 00:13
Sn.teryone izmir de ancak güney cinsleri yetiştirebilirsiniz.ama fidanlarını yurtiçinde şu anda bulmanız pek mümkün değil...

vehbi
14-12-2010, 14:41
bluberry

AgacSevdalisi
27-12-2010, 10:53
merhaba arkadaşlar konuyu başından itibaren okudum. Akdeniz bölgesinde gölgede yetişecek blue berry çeliği arıyorum. Elinde olan varsa gönderebilirmi? Evimin hiç güneş görmeyen sadece günde 1 saat öğleden sonra güneş gören bir arazisi var. Orada blue berry yetişitirmeyi düşünüyorum. Akdeniz bölgesinde yetişebilecek Bluıe Bery ağacı olan arkadaşlardan çelik istiyorum.Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

remagen
29-12-2010, 07:43
Merhaba Akdenizde yetiştirmek için daha çok Güney Orjinli Yabanmersini tavsiye ederim.
Saygılar

AgacSevdalisi
29-12-2010, 08:31
teşekkür ederim sayın remagen ama satış yapan sitelerde maalesef güney orjinli yaban mersini bulamadım.Bundan dolayı belki yetiştiren arkadaşlar varsa diye onlardan çelik istemiştim. yoksa da canınız saolsun. Bulana kadar bakacağım.

AgacSevdalisi
30-12-2010, 10:51
arkadaşlar elinde Costa Rican Blueberry , Chinese Blueberry ya da güney orjinli diğer blueberry lerden olan varmı? Çelik bulabilisem çelikle bulamazsam tohum almayı düşünüyorum ama tohumdan üretimi biraz sıkıntılı diye biliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.saygılar.

vehbi
30-12-2010, 11:04
yaban mersini çeşitleri karışmış durumda hangisi hangi çeşit bende bilmiyorum üç dört yerden almıştım.

vehbi
30-12-2010, 11:07
diğer yaban mersinleri

ahmetshur
30-12-2010, 13:58
diğer yaban mersinleri

Sayın Vehbi yanılmıyorsam sizin fidanlarda demir eksikliği görülüyor. Uç yapraklarda sararma var. Bence zirai ilaç bayilerinden şelatlı ve kaliteli, demir içerikli bir yaprak gübresi alsanız iyi olacak.
Saygılar...

vehbi
30-12-2010, 14:07
Sayın Vehbi yanılmıyorsam sizin fidanlarda demir eksikliği görülüyor. Uç yapraklarda sararma var. Bence zirai ilaç bayilerinden şelatlı ve kaliteli, demir içerikli bir yaprak gübresi alsanız iyi olacak.
Saygılar...

Sayın Ahmetshur vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim

nariçi
30-12-2010, 14:10
Toprak da kırmızı koyu renk gözüküyor ama ben genellikle kırmızı-kahverengi toprakları pas nedeniye renk alıdığını düşünüp, demir zengini zannediyorum.

nariçi
30-12-2010, 14:13
Bu fidanlar kaç yaşında?

Benimkilerin dalları-sürgünleri çok ince ama henüz bir yaşamadılar. Boyları 30-40 cm oldular. Ne zaman çiçek açar onuda bilmiyorum.

remagen
30-12-2010, 14:28
Merhaba,
Ebay den satın alabilirsiniz.Bunun için ilk olarak amerikadan iste gibi bir isteden amerika adresi almanız gerekiyor bundan sonra yurtdışından her türü getirtebilirsiniz.
Ben bir çok türü masraf ederek bu yolla getirttim 2 adet Top Hat bugün elime geçti.

http://www.angelfire.com/biz/kyblueberry/Order.html

http://www.tnnursery.net/page.cfm/505

vehbi
30-12-2010, 14:50
Toprak da kırmızı koyu renk gözüküyor ama ben genellikle kırmızı-kahverengi toprakları pas nedeniye renk alıdığını düşünüp, demir zengini zannediyorum.

Toprak likapa için çok uygun değil ******* fakat yeni yeni öğreniyorum yerim çok büyük değil dışarıdan funda toprağı diye toprak getirtiyoruz koyu kahve renkli fakat kurudunmu çok sertleşiyor koyun gübresi ile karıştırıyorum yaprak uçları sararıyor kurumaya çalışıyor bende toz kükürt ve derir oksit verdim

vehbi
30-12-2010, 14:59
Bu fidanlar kaç yaşında?

Benimkilerin dalları-sürgünleri çok ince ama henüz bir yaşamadılar. Boyları 30-40 cm oldular. Ne zaman çiçek açar onuda bilmiyorum.

fidanlar bir iki üç ve dört yaşında ikinci resimdeki iki yaşında üçüncü resimdeki bir yaşında iki yaşında olupta gelişmeyenlerde var cok cılız onların resimlerini çekmedim bir kısmıda kurudu

nariçi
30-12-2010, 17:04
Sevgili Vehbi bey, teşekkür ederim.

remagen
31-12-2010, 07:24
PH değerini kontrol ediyormusunuz ?
En iyi verim için PH 4.8 (En iyi) - 5.0 aralığında olmalı.Yavaş salınımlı Gübreler kullanabilirsiniz özellikle Açelya için kullanılan gübreler.Bunun dışında toprağın asit oranını düzenlemek için metrekareye eğer mevcut ph 7 üstünde ise 290 gr 20 cm derinliğinden verin ve 3-4 hafta bekletin daha sonra yaban mersininin dikimini gerçekleştirin.Dikim yaptıktan sonra bitkinin dibine 5 cm kalınlığında mulch uygulayınki toprak herzaman nemli kalsın.Eğer kükürtü fazla kaçırır ph 4.5 altına düşürüseniz yükseltmek için kireç uygulayın ve ph yeniden kontrol edin.Blueberry saçak kök sistemine sahip olduğu için çok hassa bir bitkidir ph düşük değilse verime yatmaz ve 1-2 yılda ölür.Bir diğer konu sulama toprak ph düzenlediniz diyelim eğer kullandığınız suyun ph çok yüksek ise zamanla toprak ph yükseltecektir.Bunun için su ph 5.5 çekebilecek ilaçlar kullanmak gerekir.
Ek bilgi : Eğer sülfür kullanmak istemiyorsanı Cottonseed meal kullanmanız gerek bu tamamı ile doğal pamuk tohumu gübresi malesef türkiyede bulunmuyor uygulandığında toprak ph seviyesini düşürüyor.Bunun dışında sulama suyuna Miracid katarak ph seviyesini düşürebilirsiniz.

Uynutmayın uygun PH verimi getirecektir.Önemli olan bunu bitkiyi zehirlemeden yapmak.

Dikim sırasında dikim şukuruna sıcak su ile çözülmüş (Sert olan toprağı çözmek için sıcak toprağı bitki ile temas ettirmeyin toprak soğusun ondan sonra)turba toprağı ve çok azda dere kumu ekleyebilirsiniz.Dikim çukurunda saçak köklere zarar vermeden dikim yapılmalı.

Sormak istediğiniz sorular cevaplayabilirim.

Saygılar

vehbi
31-12-2010, 07:52
Sayın Remagen vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim likapaların bir kısmını saksılara diktim toprağını daha kolay ayarlamak için olabilirmi bahçeyemi dikeyim saksılarımın boyutu yeterlimi teşekkür ederim

AgacSevdalisi
31-12-2010, 09:23
arkadaşlar ücretine mukabil çelik gönderebilecek yokmu? sayın vehbi ücreti karşılığında çelik gönderebilirmisiniz?Ücret ne kadar olur?

vehbi
31-12-2010, 09:26
arkadaşlar ücretine mukabil çelik gönderebilecek yokmu? sayın vehbi ücreti karşılığında çelik gönderebilirmisiniz?Ücret ne kadar olur?

Sayın ağaç sevdalısı üçretin sözü bile olmaz gönderirim.

vehbi
31-12-2010, 09:29
Sayın ağaç sevdalısı adres bilgilerinizi özel mesajla gönderin çelik ve köklüde göndermeye çalışırm üçret söz konusu değil iyi günler

AgacSevdalisi
31-12-2010, 10:41
çok teşekkür ederim sayın vehbi beni çok çok mutlu ettiniz adresimi özelinize gönderiyorum.sağlıcakla kalın.

remagen
31-12-2010, 12:27
Merhaba Vehbi,

Bahçenin bir kısmını ayırıp bunu yapman daha iyi olacaktır mümkün olan tüm türleri yanyana dik ki tozlanma ile daha kaliteli meyve alabilesin.Bu çok önemli.Bunun dışında sülfürü iyi ayarlamalısın bunun için internette değerler verilmiş bendeki yurtdışından getirttiğim kitaplardan bakarak sana bu bilgiyi sağlamaya çalışırım ama işlerim çok yoğun söz vermeyeyim :)

Bu arada 10-10-10 gübre kullanırsan bitkilerin daha sağlıklı olur.

Gübrelemeyi az yap çok fazla gübre sevmez

vehbi
31-12-2010, 12:29
Merhaba verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

vehbi
31-12-2010, 12:38
Sayın Ramegen blueberry ler çelikle çoğalıyormu çelik alma zamanı şimdi uygunmudur

remagen
01-01-2011, 08:41
Merhaba,

çelik için en iyi zaman yumuşak odun celikleri için bahar aylari olacaktir.Eger bitkilerin saglikli ise rahatlıkla cogaltabilirsin.Aldigin celikler icin kullanilmak üzere ben hormodin-3 **** rootone köklendirme hormonu öneririm %60 gölge de iyi kökleniyor.Sadece mistleme istiyor yani spreyleme diyelim bu daha aciklayici olur.

saygilar

caturanga
01-01-2011, 12:18
Sn.Vehbi öncelikle toprak ph nı ayarlamanızı tavsiye ederim.bitkilerinizde bariz beslenme bozukluğu var ve büyük ihtimal ph yüksekliğinden kaynaklanıyor.çelik alma zamanı konusunda Sn. remagen e katılmıyorum.Türkiye(HER BÖLGE AYRI DEĞERLENDİRİLMELİ) şartları için şu anda ideal bir zaman/çeşit aralığı bilimsel olarak belirlenmiş değil...

remagen
02-01-2011, 10:34
merhaba caturanga ,

haklısın bölge bazında degerlendırmekte fayda var eger toprakısısını 20 derecede tutmak mümkün ise köklenme ortamı mistleme destegi ile %60 gölgede sağlanmış olur.

yabanmersini konusunda ülkemizde sadece 1 çalışma yapılmış oda hüseyin çelik in yaptıgı calisma kitabı defalarca okudum yurtdışındanda getirttiğim kaynaklar ile neredeyse aynı bilgileti içeriyor.yanlız birseye dikkat etmekte fayda var kşreçsiz ve ph 7.5 üstünde olmayan kaverengi **** kirecsiz khverengi orman topraklarında sülfür uygulayarak su ihtiyaçlarıda karşılandıktansonra rahatlıkla yetiştirilebileceği belirtiliyor.tabi türlerin bu bölgelere adaptasyonunu degerlendirmek lazim insallh bunu yakinda tamamlayacagiz.

saygilar

Saygılar

vehbi
02-01-2011, 20:40
Merhabalar Sayın Remagen ve Caturanga vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim yaklaşık dört yıldır yaban mersini alıyorum dikiyorum fakat istediğim şekilde gelişmediler bauhaustan mart ta aldığım bir fide dört yıl önce aldığım fide ile neredeyse aynı gelişmeyi gösterdi.Bir çok yaban mersinim kurudu çok farklı yerlerden farklı farklı satıcılardan aldım hümik asit ve koyun gübresi veriyordum toz kükürt ve demir sülfatta kullanmıştım bu gün toprağın ph baktım 7 nin üstünde yüksek sayın Remagenin dediği gibi farklı bir bölümde yetiştirmem gerekiyor yaklaşık on beş ad yaban mersini-blueberyy var beş altı tanesi saksılarda yerim çok büyük değil fakat merak işte devamlı bitki alıyoruz yetiştirmeye çalışıyoruz.Saygılar

umcor81
02-01-2011, 22:02
Merhaba konu oldukça ilgimi çekti.Eğer Size bir faydası olacaksa,Düzce ormanlarından çektiğim doğal Yaban mersini örneği izlersiniz ve yardımcı olabilirim.Sevgiler.

vehbi
03-01-2011, 08:25
Merhaba konu oldukça ilgimi çekti.Eğer Size bir faydası olacaksa,Düzce ormanlarından çektiğim doğal Yaban mersini örneği izlersiniz ve yardımcı olabilirim.Sevgiler.

merhaba meyveleri fena gözükmüyor meyve tadı nasıl acaba

umcor81
03-01-2011, 23:11
Tad olarak tam olmuşunda bile ekşi ve keskin sayılabilir,benim düşündüğüm batı karadeniz iklimine uyumu ve değişik islah çalışmalarında,kaynak olabilirliği.Sağlıcakla.

piri demir
17-01-2011, 16:11
samsun havzadan dağdantoplanımş görünüşü ve tatı yaban mersinine benziyordu.fakatiçindek çekirdeği kiraz çekirdeği kadar büyük dü.acaba çekirdekli türüde varmı.beni aydınlatırsanız sevinirim.bir arkadaş başka bir forum da yaban eriği **** çakal eriği dedi alakası yok du,çünkü bildiğimiz lipakayla ayniydi.

vehbi
17-01-2011, 16:58
samsun havzadan dağdantoplanımş görünüşü ve tatı yaban mersinine benziyordu.fakatiçindek çekirdeği kiraz çekirdeği kadar büyük dü.acaba çekirdekli türüde varmı.beni aydınlatırsanız sevinirim.bir arkadaş başka bir forum da yaban eriği **** çakal eriği dedi alakası yok du,çünkü bildiğimiz lipakayla ayniydi.

sn piri demir resim olsaydı daha bilgi sahibi olurduk saygılar.

vehbi
17-01-2011, 16:59
Bildiğim kadarıyla likapanın bir çok çeşidi var

vehbi
17-01-2011, 17:02
likapa

artemisia10
17-01-2011, 19:05
Ben de seneye bahçemde birkaç tane likapa yetiştirmek istiyorum bir bölüm ayırdım ve toprağın ph'nı ayarlamaya çalışıyorum iklim de çok önemli sanırım Balıkesir iklimine uygun olabilecek türler hangileri olabilir ya da Balıkesir'de yetiştiren var mı bilgi veren olursa sevinirim...

AgacSevdalisi
17-01-2011, 22:58
arkadaşlar yazıları ilgiyle takip edip faydalanmaya çalışıyorum. Anladığım kadarıyla akdeniz yöresinde murt,hambelis diye bilinen tür yaban mersini değil mersin türü. Ama yaprak ve meyve yapısı oldukça birbirine benziyor. Benim merak ettiğim bir husus var; Acaba murt çalısına yaban mersini(Likapa) aşılansa tutarmı? Teşekkür ederim.

remagen
18-01-2011, 06:55
Merhaba artemisia10,

Türkiye Toprak haritasından ilk olarak bölgenizin toprak özelliklerine bakmanızda fayda var.
http://www.ormansevgisi.com/resim/harita/b6.jpg
Bu Haritada Balıkesir bölgesi için toprak türleri görülüyor en uygunu kireçsiz orman toprakları olacaktır.

Eğer toprak kireçli değil ph 7.5 ve altı için kükürt uygulayarak toprağınızı 4.5-4.8 aralığına getirmeniz durumunda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Bu bölgedeki kış soğukları hesaba katıldığında kuzey orjinli **** tavşangözü Yabanmersini dikmeniz daha uygun olacaktır.

Kuzeyorjinliler için
bluecrop
bluejay
Elliot
Darrow

Tavşan Gözü olarak

Tifblue
Sharpblue

Saygılar

vehbi
18-01-2011, 08:45
mersin(murt) likapaya göre meyveleri küçük tadı daha acımtırak piyasada meyvesi bol miktarda satılıyor.

Selahattin Yılmaz
18-01-2011, 09:11
yaban mersini (murt) likapaya göre meyveleri küçük tadı daha acımtırak piyasada meyvesi bol miktarda satılıyor.

Murt yaban mersini olarak değil ismi sadece mersin olarak geçer.

vehbi
18-01-2011, 10:30
Murt yaban mersini olarak değil ismi sadece mersin olarak geçer.

Haklısınız doğru fakat satıcılar yaban mersini diye satıyorlar saygılar.

artemisia10
18-01-2011, 10:37
Merhaba artemisia10,

Türkiye Toprak haritasından ilk olarak bölgenizin toprak özelliklerine bakmanızda fayda var.
http://www.ormansevgisi.com/resim/harita/b6.jpg
Bu Haritada Balıkesir bölgesi için toprak türleri görülüyor en uygunu kireçsiz orman toprakları olacaktır.

Eğer toprak kireçli değil ph 7.5 ve altı için kükürt uygulayarak toprağınızı 4.5-4.8 aralığına getirmeniz durumunda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Bu bölgedeki kış soğukları hesaba katıldığında kuzey orjinli **** tavşangözü Yabanmersini dikmeniz daha uygun olacaktır.

Kuzeyorjinliler için
bluecrop
bluejay
Elliot
Darrow

Tavşan Gözü olarak

Tifblue
Sharpblue

Saygılar

Teşekkürler remagen aslında Balıkesir körfez bölgesinde yetiştirmek sanki daha uygun gibi ben merkezdeyim toprak pek uygun değil ama ayarlamaya çalışıyorum. En çok bluecrop üzerinde duruluyor sanırım ,belki deneme amaçlı bir iki çeşit alabilirim ben de Balıkesirde yetiştiren varsa tavsiyelerinizi beklerim. Bu arada gezelim görelim programında izlemiştim İznik'te çok tatlı bir hanım yanlış hatırlamıyorsam 50 dönüm bir alanda likapa yetiştiriyordu.

artemisia10
18-01-2011, 10:40
Haklısınız doğru fakat satıcılar yaban mersini diye satıyorlar saygılar.

Burada da yaban mersini diye satılıyor ama bu murt deyince anlamsız anlamsız bakıyorlar...çok yoğun bir aroması var...

remagen
18-01-2011, 12:08
Merhaba artemisia10,

Ticari olarak ve tad olarak en çok tercih edilen tür bluecrop.Tadı harika bunun yanında tavşan gözü türleri de oldukça lezzetli.
Bende inşallah yakında 9 dönüm bir çiflik kurma niyetindeyim daha sonra inşallah kazanırsam bu işten 30-40 dönüm daha sonrada bakalım belkide Teknoloji işlerini bırakacağım.

Saygılar

artemisia10
18-01-2011, 12:51
Remagen ben de yaban mersinini çok sevdiğim için yetiştirmek istiyorum önce deneyip görmek istiyorum sanırım 2-3 yıl nasıl sonuç verdiğine bakacağım siz İstanbu'lda daha iyi sonuç alabilirsiniz. Ticari olarak yetiştirenlerle irtibata geçebilirsiniz ben de burada var mı merak ediyorum. Umarım sizin için de işler yolunda gider insan gerçekten severek yaptığı bir işte hiç yorulmuyor ...

KAPTANzst
20-01-2011, 15:09
Bu kanuya cevap alamadınız. O zaman deneme yapmaktan başka çare kalmadı sayın Selim. Arazinizde varsa birkaç tane deneyin bizde görelim. Kalem aşı ilk deneme olacak demek..

Müjgan
20-01-2011, 15:21
Eğer dikkatle bakılırsa, ya da forumdaki Arama motoru kullanılırsa tüm yanıtlara ulaşılabiliyor. nitekim sorduğunuz bitki detayları ile bu konu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2189&highlight=yaban+mersini)başlığı altında var :)

AgacSevdalisi
21-01-2011, 15:20
arkadaşlar yazıları ilgiyle takip edip faydalanmaya çalışıyorum. Anladığım kadarıyla akdeniz yöresinde murt,hambelis diye bilinen tür yaban mersini değil mersin türü. Ama yaprak ve meyve yapısı oldukça birbirine benziyor. Benim merak ettiğim bir husus var; Acaba murt çalısına yaban mersini(Likapa) aşılansa tutarmı? Teşekkür ederim.

sanırım soruma cevap verecek kimse yok ama yinede cevap bekliyorum. Zira murt çalısına yaban mersini aşılanarak tutturulabilirse çok büyük bir başarı elde edilmiş olur.

remagen
22-01-2011, 18:19
Merhaba AgacSevdalisi,
Dökümanlarda asilamaya raslamadim.Çelik ile cogaltilabilir.

Biginie

caturanga
26-01-2011, 16:07
Sn.ağacsevdalısı ikisi farklı familyadan aralarında sadece isim benzerliği var o kadar aşı tutmaları imkansız gibi.mersin Myrtaceae familyasından yabanmersini(blueberry) Ericaceae familyasından.blueberry ler aşı ile çoğaltılabilir ama sürekli yeni sürgün verdiklerinden ve yaşlı dallar meyve vermediklerinden aşının ekonomik bir önemi yoktur.üretimleri tohum(pek tercih edilmez) çelik ve doku kültürü ile olur.en verimlisi ve de sağlıklı fidanlar doku kültürü ile virüs ten ari fidanlardır.

nariçi
26-01-2011, 16:29
Bizim tohumdan (mersin likapa olarak) ektiklerimiz (emekler) ne olacak. Bluberry kadar değerli değiller mi? Bluberry tohumdan ekilirse yine mi kalıtesiz olur?

artemisia10
26-01-2011, 16:52
Tohumdan ekildiğinde kaliteden öte süreç çok uzuyor 2-3 yıl gibi biraz sabır işi yani ama kalitesi çelikten daha iyi olur diye düşünüyorum.

caturanga
26-01-2011, 17:44
sn nariçi ve artemisa tohumdan üretim de elde edeceğiniz fidanlar büyük olasılıkla anacın birebir özelliklerini taşımazlar.örnek olarak sunshineblue dan alacağınız tohumlardan elde edeceğiniz fidanlar sunshineblue olmaz.anaç ile bir örnek elde etmenin yolu çelik veya doku kültürüdür.sn. artemisa tohumdan üretilmiş fidanın standardı olmaz bunun için çeliklemeye göre daha kaliteli diyemessiniz.ama ben bunu hobi olarak yapacam diyorsanız.tohumdan da üretebilir.elde edeceğiniz her fidana kendi istediğiniz ismi verebilirsiniz:))

nariçi
26-01-2011, 19:07
Benim geçen yıl ektiklerim gayet sağlıklı, Yalova'dan bir tane istedim kargoyla geldi bir ay dayanmadı öldü, köklenmemiş çelikmiydi neydi. Onun için siparişle hazır fidan almaktan çekiniyorum.

Bu bahar yeni likapa tohumlarını da ekeceğim bakalım arsında farklılıklar var mı?

artemisia10
26-01-2011, 20:07
sn nariçi ve artemisa tohumdan üretim de elde edeceğiniz fidanlar büyük olasılıkla anacın birebir özelliklerini taşımazlar.örnek olarak sunshineblue dan alacağınız tohumlardan elde edeceğiniz fidanlar sunshineblue olmaz.anaç ile bir örnek elde etmenin yolu çelik veya doku kültürüdür.sn. artemisa tohumdan üretilmiş fidanın standardı olmaz bunun için çeliklemeye göre daha kaliteli diyemessiniz.ama ben bunu hobi olarak yapacam diyorsanız.tohumdan da üretebilir.elde edeceğiniz her fidana kendi istediğiniz ismi verebilirsiniz:))
Kültür çeşitlerinden seçiyorsak tohumda belli bir standart olmaz doğru ben doğal türleri düşünerek çelikle üretimden daha kaliteli olur diye düşünmüştüm çok fark olmaz belkide ama sonuçta olur niye olmasın ticari olarak yetiştirenler de tohumdan üretim yapıyorlar diye biliyorum doğal çeşitlerde tabii... sunshineblue dan alacağımız tohumlardan aynısı çıkma ihtimali yok mu acaba ? neyse ben isimlerini seve seve koyarım yeterki çıksınlar ama ben isimleri kime çekerlerse büyük büyük baba da olabilir ona göre seçerim :))

remagen
27-01-2011, 05:57
Merhaba Arkadaşlar,

Blueberry yetiştiriciliğinde çoğaltma yumuşak ve sert odun çelikleri ile yapılmakta.Tohumdan yetiştirmek çok zaman alıyor (Böyle bir denemem olmuştu)

En iyi ve dünya üzerinde kullanılan en iyi yöntem yumuşak odun çelikleri ile yetiştirmektir.Amerika Wisconsin ve New Jersey de profesyonel yetiştiriciler bu yöntem ile çoğaltıyorlar.

How to root blueberry cuttings:

Cutting selection:

Take cuttings while plants are dormant; vigorous, firm, pencil-size, unbranched shoots of the previous season’s growth. Early to mid to Spring is when cuttings should be taken. Only use vegetative wood without fruit buds.

Softwood cuttings:

Blueberries root more easily by softwood cuttings. They require a mist system and well ventilated propagating structures. They are susceptible to leaf diseases. Because of control and disease, softwood cuttings require more control then hardwood cuttings. Shoots of the first seasonal flush of growth make the best wood for cuttings. Take cuttings before fruit buds start to form.

Taking cutting:

Cuttings should be 5 to 9 inches long, with 2 or 3 leaves. Place cuttings 2 inches deep into rooting media made up of equal parts of perlite and peat moss. Wound the cuttings before hormone treatment.

Rooting hormone treatment:

> Method 1:
Hortus IBA Water Soluble Salts @100-200 ppm IBA by the Basal Long Soak Method.
Soak 1" of the basal end of the cuttings for 24-48 hours, then stick.

> Method 2:
Hortus IBA Water Soluble Salts @1000-1500 ppm IBA by the spray Drip Down Method.
Stick the cuttings, then, spray the leaves of the cutting with the solution until the liquid drips down.

> Method 3:
Rhizopon AA #3 dry powder rooting hormone by the Dry Dip Method.
Dip the basal end of the cutting 3/4-1" into the powder then stick.

Sticking:

Space cutting 2” apart with the top bud just visible.

Media:

Use a well draining soilless media such:
> half peat to half sand or
> half peat to half pearlite

Control:

Use a poly house or use a tunnel to cover the cuttings and control humidity.

Bottom heat:

Use bottom heat at 68-73F

Media moisture:

Keep media moist until leaves appear.

Humidity (Air moisture):

Use misters to keep humidity high.

When leaves appear the poly should be raised slightly for ventilation.

Expected root formation:

Softwood cuttings: root in 2-7 weeks with high success rate.
Hardwood cuttings: root in up to about 8 weeks. Success can range from 50-98%. The basal long soak method will improve rooting success.

nariçi
27-01-2011, 08:45
Benim ektiğim likapalar bir yılda 40-50 cm oldu, dip sürgünü vermeye başladılar; bu durum normal değil mi?

caturanga
29-01-2011, 15:20
Sn.nariçi büyüme hızları çeşide göre farklılıklar verir normalde olabilir olmayabilirde.baharda fotoğrafları yayınlarsanız ne olduklarını daha iyi görürüz.tohumdan yetiştirmeyi üretim bölümünde daha önce fotoğraflı olarak yayınlamıştım...

AgacSevdalisi
12-02-2011, 14:41
selam arkadaşlar.Bugün 2 adet yaban mersinini saksıya diktim birisi doğal birisi kültür çeşiti. Toprağı çam ormanından çamların dibinden aldım çok yumuşak toprak ama ph ı 7,5. Forumda ph düşürmek için kükürt uygulanabileceği yazılmış. Bazı sorularım olacak:
1-Kükürt toz olarak mı? sulandırılarak mı uygulanacak?
2-Kükürt uygulanırken ölçü miktarını nasıl ayarlayacağız?
3-Kükürtün dışında toprak ph ını düşürmek için ne uygulanabilir?
4-Yaban mersini yetiştirmek için ph oranının 6 dan büyük olmasının ne gibi sakıncaları vardır? Belirtileri nelerdir?
sorularım şimdilik bu kadar. Yazılı sınav soruları gibi oldu:) Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

nariçi
12-02-2011, 16:53
Bu konuyu toprak ıslahı ile ilgili başlıklardan okumak lazım.

nariçi
12-02-2011, 16:54
Likapa tohumlarını bugünlerde ekebilirmiyiz, sera içinde olacak?

demonship
13-02-2011, 11:48
Nariçi nin sorusuna bende cevap bekliyorum. bende likapa dikmek istiyorum. **** çelikten yetiştirmek istiyorum.

Birde bana tavsiye edebilceğimiz tohum **** çelik alabileceğim bir adres tavsiye edebilirmisiniz.

iyi çalışmalar

sındırgılı
13-02-2011, 13:41
Geçen senelerde olduğu gibi sunshine blue yine çiçek dolu.Bu sefer kendi haline bırakıyorum. :(
Ne olacaksa olsun ?

caturanga
14-02-2011, 10:16
Sn.ağaçsevdalısı çam altından aldığınız toprağın ph nı neyle ve nasıl ölçtünüz?

ben toz olarak uyguluyorum.kükürtün ph ı düşürmesi uzun zaman alacaktır
tarım kimyasalları satan firmaların sitelerinde mevcut( ben 20 lt toprağa yarım avuç atıyorum) ama 7.5 ph toprakta ne yaparsanız yapın zor 6.5 üzeri ph toprağı ıslah etmeye çalışmayın...
eğer uygun ph ta toprağınız yoksa limon tuzu en hızlı ve kolay ulaşılır ph düşürücü ama etkisi kısadır
4-Yaban mersini yetiştirmek için ph oranının 6 dan büyük olmasının ne gibi sakıncaları
bitikinizin
bitikinizin kök sistemi 5.5 ph tan yukarıda çalışması zayıflar ve durur buda yetersiz beslenmeden bağışıklık sistemi zayıflar ve ölür.

yabanmersini yetiştirmeye karar vermeden 6 ay önce toprak hazırlanmalı ph stabil hale getirilmelidir.
sulama suyu ph kadar önemlidir.dinlendirilmiş su kullanmak çok önemli ph yüksek sular her sulamada kök sistemine zarar verir
yabanmersinleri kök sistemi sürekli neme ihtiyaç duymakla birlikte aşırı sulama dan etkilenirler

AgacSevdalisi
14-02-2011, 22:07
Sn.ağaçsevdalısı çam altından aldığınız toprağın ph nı neyle ve nasıl ölçtünüz?

ben toz olarak uyguluyorum.kükürtün ph ı düşürmesi uzun zaman alacaktır
tarım kimyasalları satan firmaların sitelerinde mevcut( ben 20 lt toprağa yarım avuç atıyorum) ama 7.5 ph toprakta ne yaparsanız yapın zor 6.5 üzeri ph toprağı ıslah etmeye çalışmayın...
eğer uygun ph ta toprağınız yoksa limon tuzu en hızlı ve kolay ulaşılır ph düşürücü ama etkisi kısadır
4-Yaban mersini yetiştirmek için ph oranının 6 dan büyük olmasının ne gibi sakıncaları
bitikinizin
bitikinizin kök sistemi 5.5 ph tan yukarıda çalışması zayıflar ve durur buda yetersiz beslenmeden bağışıklık sistemi zayıflar ve ölür.

yabanmersini yetiştirmeye karar vermeden 6 ay önce toprak hazırlanmalı ph stabil hale getirilmelidir.
sulama suyu ph kadar önemlidir.dinlendirilmiş su kullanmak çok önemli ph yüksek sular her sulamada kök sistemine zarar verir
yabanmersinleri kök sistemi sürekli neme ihtiyaç duymakla birlikte aşırı sulama dan etkilenirler

çok teşekkür ederim sayın cataranga.elimde ışık,nem ve ph ölçer bir alet var onula ölçtüm.Yeşil renkli bir alet, ucunda 2 adet uzun elektrot var. Ne kadar sağlıklı ölçüm yapıyor bilmiyorum.Duke cinsi Blueberry topraklı olarak geldi. Gelen blueberrynin toprağını ölçtüğümde ph 5,5 çıktı. benim toprağı ölçtüğümde 7,5 çıktı.Acaba toz humik asit uygulayarak ph değerini düşürebilirmiyiz. Şayet olursa toz humik asiti ne kadar suya ne ölçüde katıp, ne kadar sıklıkla sulamalıyız.Limon tuzu uygularsak ne kadar limon tuzunu ne eriterek vereceğiz. Kaç kere veya ne kadar sıklıkla vereceğiz?Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

caturanga
15-02-2011, 09:36
sn.ağaçsevdalısı blueberry leriniz topraklı ise bırakın o toprakta kalsınlar.bu yazı o toprakta geçirsinler.bu sürede sizde toprak hazırlamış olursunuz.
elinizdeki toprağa bolca çam ibriği yaprak çürüntüsünü bulabilirseniz yanmış hayvan gübresi (ufak parçalara ayırarak çürümeyi hızlandırır) ve kükürt ekleyin.her hafta nemlendirerek karıştırın 5,6 ay sonra elkinizde mükemmel bir toprak olacaktır.ph istediğiniz seviyeye gelmesse biraz daha kükürt ekleyebilirsiniz

AgacSevdalisi
18-02-2011, 20:01
çok teşekkür ederim sayın caturanga, sizin de tavsiyeleriniz doğrulsunda araştırma yaparak sıcak kompost yapmaya karar verdim.Umarım güzel bir toprak gübre elde ederim.

idris şenol
01-03-2011, 18:01
çok teşekkür ederim sayın cataranga.elimde ışık,nem ve ph ölçer bir alet var onula ölçtüm.Yeşil renkli bir alet, ucunda 2 adet uzun elektrot var. Ne kadar sağlıklı ölçüm yapıyor bilmiyorum.Duke cinsi Blueberry topraklı olarak geldi. Gelen blueberrynin toprağını ölçtüğümde ph 5,5 çıktı. benim toprağı ölçtüğümde 7,5 çıktı.Acaba toz humik asit uygulayarak ph değerini düşürebilirmiyiz. Şayet olursa toz humik asiti ne kadar suya ne ölçüde katıp, ne kadar sıklıkla sulamalıyız.Limon tuzu uygularsak ne kadar limon tuzunu ne eriterek vereceğiz. Kaç kere veya ne kadar sıklıkla vereceğiz?Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
sayın ağaçsevdalısı bu yazdıklarınız tecrübe ve bilgi ister
teorik olarak bu yazdıklarınız hepsi doğru ph düşürür ama filiyata çevirmeye zaman ister
sulama suyun ph sürekli 5 ile sularsanız sanırım belli süre sonra toprak asitik ph 5 olur
buradan,,, şundan bukadar ,bundan bukadar desekte !uygun olmaz
en iyisi elinizdeki ph kalibre edip ona güvenip hareket etmek

Byzade
23-03-2011, 17:49
Mavi Yemiş

Blueberries

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Plantae (Bitkiler)

Bölüm:Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)

Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)

Takım: Ericales

Familya:Ericaceae
(Fundagiller)

Cins: Vaccinium

Tür: V. myrtillus

Binominal adı
Vaccinium myrtillus

Diğer adları
Çay üzümü, Likapa, Ligarba

Yaban mersini (Vaccinium myrtillus), fundagiller (Ericaceae) familyasından ılıman iklimlere adapte olmuş bir üzümsü meyve türü. Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü vardır.

Genel olarak kuzey Avrupa, Amerika'daki Rocky dağları ve Türkiye'de, Doğu Karadeniz bölgesinin rakımca yüksek olan fundalık ve ormanlık bölgelerinde yabani formda değişik tipleri bulunmaktadır.

Yaban mersini özellikle 1906 yılında Amerika'da başlatılan ıslah çalışmaları sonucu doğadaki yabani formlarına göre kültüre alınan çeşitlerin, özellikleri (meyve iriliği, tadı,olgunluğu vs.) daha üstün niteliklere sahip olduğu görülmüştür.

Yöresel adlandırma

Rize'de Likapa, Trabzon'da Ligarba,Karakavuz'da Çalıçileği, Rize Pazar ilçesinde Kaskanaka, Rize Ardeşen ilçesinde Çera (Çela), Artvin'de Morsvi, Mahabak, Mesi; Giresun'da Çalı Çiçeği,(Ordu´da)Cırtlık Çileği, Yozgat'ta Köpek Üzümü, diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü, veya Çoban Üzümü olarak isimlendirilen ve literatürümüze Yaban Mersini olarak giren bu üzümsü meyve puslu veya parlak mavi rengi ile Mavi Altın (blue gold) olarak nitelendirilmektedir. Sağlık meyvesi olarak tanınmaktadır.

Amerika'da

Kültür yaban mersininin köken formları ilk olarak ABD'de elde edilmişlerdir. 1906 yılında Dr. Coville ve Miss E. Whirete yabani olarak yetişen Vaccinium australe türünden küçük meyveli rubel çeşidini selekte etmişlerdir. Sistematik olarak başlayan bu ıslah çalışmaları gittikçe artan bir hızla gelişmiş ve 1920 yılında yeni çeşitlerle ABD'de ilk ticari bahçeler kurulmuştur. Günümüzde kültür çeşitlerinin çoğu yapılan melezmeler sonucu ortaya cıkmıştır.

Avrupada

Orta Avrupada özellikle Almanya'da genis ıslah çalışmaları Alman ıslahçı Dr. Heermann tarafından yapılmıştır. Dr. Heermann araştırmaları sonucu ilk olarak Blauewiss-Goldtrauble ve Blauweiss-Zuckertraube isimli çeşitleri üretime kazandırmıştır.

Osmanlıda

1879 tarihli Osmanlıca bir belgede, henüz bugünkü çay bitkisinin yetiştirilmediği bir tarihte, Rize'deki ormanlarda, kırlarda ve halkın bazılarının bahçelerinde bol miktarda keşfedilen bir tür çay ağacından bahsedilmektedir. Bu belgeye göre yöre halkı bu bitkiyi, emek ve akça sarfederek terbiye edip yapraklarını kilosu on mecidiye karşılığında satmaktadır. O zamanın hükümeti tarafından gümrük vergisi alınan bu çaya benzeyen bitkiden, ayrıca orman vergisi de alınmak istenmektedir. Rusya Hükümeti bu bitkiden vergi namına bir şey almadığından bu çayların kaçak olarak yurt dışına çıkacağından endişe duyulmaktadır. Trabzon valiliğinin yazısı üzerine Osmanlı Hükümeti bu bitkiden örnekler istiyor. Orman Bakanlığı'nın da kontrolünde olmak şartıyla bunun yararlı olup olmadığı araştırılıp ondan sonra tarımının yapılmasına ve yaygınlaştırılmasına teşebbüs edilmesi tavsiye olunmuştur.

Diğer türleri

* Kadife Yapraklı yaban mersini (Vaccinium myrtilloides)
* Yer yaban ersini (Vaccinium boreale)
* Kısa boylu yaban mersini (Vaccinium angustifolium)
* Kısa Çalı Formlu Siyah Yaban Mersini (Vaccinium angustifolium)
* Tavşangözlü Yaban Mersin (Vaccinium ashei)
* Bataklık yaban mersini (Vaccinium uliginosum)

Kullanım alanları ve faydaları

Yaban mersini (Likapa), antioksidan madde içeriği en yüksek bahçe bitkisidir. Çok farklı amaçlar için kullanılmaktadır.

Kullanım alanları
1. Taze meyve olarak
2. Meyve suyu olarak; tek başına veya diğer meyve sularıyla kokteyl yapılarak.
3. İlaç sanayisinde; kuru meyvesi, çiçek, kök ve yaprakları
4. Süt ve süt ürünleri teknolojisinde; dondurma, yaban mersini içeren süt veya yoğurt
5. Kurumeyve teknolojisinde
6. Meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda
7. Baharat sanayisinde
8. Meyve salatalarında
9. Reçel, marmelat ve konserve sanayisinde
10. Çay; kuru yaprağı ve kuru meyvesi
11. Diyet mönülerinde

Faydaları

1. Göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, karasu (Glokom), şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati), gece körlüğü, gece görüşünü artırıcı, kamaşma, retinayı güçlendirici, kılcal damar çatlamalarını önleyici ve tavuk karası (retinitis pigmentosa) hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı
2. Kabızlık, bulantı, mide krampları, ülser önleyici
3. Kan şekerini düşürücü, iltihaplanma, kolajenin (collagen) stabilize edilmesi
4. Pıhtılaşmanın azaltılması, damar sertliği oluşumunun engellenmesi ve antioksidan etki
5. Varis, basur (hemoroid) 'e karşı iyileştirici.
6. Yeni keşfedilen bir özelliği de Somon balığı, yumurta, yulaf, barbunya, bezelye ve ay çekirdeği ile beraber zekayı geliştiren 7 besinden biri olduğu yönünde.

Besin değerleri

100 g'da;

Enerji

* 42,1 kcal

Maddeler

* Su 84,8 g
* Proteinler 0,6 g
* Yağlar 0,6 g
* Karbonhidratlar 7,4 g
* Posa 4,9 g
* Alkol 0,0 g
* mf. ung. FS 0,4 g
* Kolesterol 0,0 mg

* A vitamini 6,0 µg
* Karoten 0,0 mg
* E vitamini 1,9 mg
* B1 vitamini 0,0 mg
* B2 vitamini 0,0 mg
* B6 vitamini 0,1 mg
* Folik asit 3,0 µg

* C vitamini 30,0 mg
* Sodyum 1,0 mg
* Potasyum 73,0 mg
* Kalsiyum 13,0 mg
* Magnezyum 2,0 mg
* Fosfor 13,0 mg
* Demir 0,7 mg
* Çinko 0,1 mg
yüzyılın saglık meyvesi maviyemiş(likapa,ligarba,yaban mersini) satışlarımız başlamıştır.

remagen
08-04-2011, 20:21
Merhaba Ankaralı dostum,
Kışın bu bitkiler Polonyada yaşıyorsa Ankara da da olur.
Toprağı uygun hale getirin yeter.
Fidan için Aşağıdaki adreslere bakabilirsin.
http://www.borowka.polfirms.eu/en.html

Yaptığım araştırmalarda toprak işleme ile rahatlıkla yapılabildiğini gördüm denemelerin hepsinide yaptım.Sorun yaşayacağını sanmıyorum.Eğer bulunduğun bölge -15 düşüyorsa durum değişir tabii :))

Saygılar

Leb-i Derya
06-05-2011, 15:27
Aşılama ve fide konusunda gerekli bilgilere ulaşabildiniz mi bilmiyorum ama son dönem kanser ilaçlarında likapa kullanıldığı ve likapa'nın antitoksin etkisinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri uzun süredir gündemde.

Bir Rize'li olarak; köyde yabanisi sürü ile:)

Bu konu hakkındaki bilgi edinimlerinizi öğrenmek isterim.
Saygılar.

athena -asena
07-05-2011, 18:09
Geçen sene 10 adet likapadan 2'sini kurtardım zannetmiştim ama biri kurtulmuş diğeri de kurumuş. Canlı olan da çiçeklenme başlamış.

sındırgılı
07-05-2011, 19:44
Benim de sadece, Sunshine Blue yasiyor.Demekki onlarda yogunlasacagim. :)
Diger varyeteler, hem asidik ortami daha cok seviyorlar hem de cok nazlilar.

athena -asena
07-05-2011, 19:57
Benimkiler geçen sene çok kurak geçmişti hiç sulamadık kurudular.

sındırgılı
07-05-2011, 21:30
Bir de, celikten yetistirmeyi becerebilsek :(

athena -asena
07-05-2011, 22:02
Çelikleri perlit içine koymuştum ilk başta bayağ bi yaprak açtılar daha sonra kurudular.

sındırgılı
16-05-2011, 19:49
Kirmizi orumcek dadanmis, butun yapraklar dokuldu ??? (Kaymak agacina da gitmis )

Neemazal etkili degil diye duymustum, ya da etkili bir ilac onerebilirmisiniz.

( Doku kulturu ile cogaltma icin bir Firma ile gorustum. Haber bekliyorum.)

sındırgılı
16-05-2011, 20:22
Neemazal uygulayacagim, onuda birer hafta arayla uygulamak gerekiyor. Bu arada baska ilaclar var ise bildirirseniz sevinirim.
(Tum dokulen yapraklar ve de etrafindaki bilumum yesillikler temizlenip bahceden cikarilip yakilacak )

Oğuzhan
19-05-2011, 21:10
214146
Büyük kayıplardan sonra artık nihayet sezona meyve ile başlıyoruz.Sadece yağmur suyu ile sulandı.Bütün kışı dışarda geçirdi.

jurge
22-05-2011, 04:22
Tüm forumda yazılanları okudum yaban mersini ile ilgili.Arkadaşlar nedense bu bitkiyi yetiştirememe sebeplerini anlayamıyorum.Ben Trabzonda yaşıyorum.Saksıda 5 ayrı tür yüksek boylu yaban mersini mevcut ve mükemmel durumdalar..Yaban mersini yetiştirmek istiyorsanız dağ gülü toprağının içerisine çürümüş çam ibresi koymanız yeterli,birde sülfat şeklindeki azotlu gürelerden verirseniz mükemmel oluyor.bir gün dahi toprağım ph ölçmüş degilim,zaten dağ gülü toprağında buna da gerek yok.2 yaşındaki patriotum bile o kadar kötü hava şartlarına rağmen meyve vermeye başladı.Sulaması yağmur ve çeşme suyu.Çeşme suyunun içerisine bir damlacık ph düşürücü sıvı atıyorum..

sındırgılı
22-05-2011, 08:52
Eh, bu hasta halimle beni güldürdünüz. Sizlerde çok gülün emi.
Trabzon nire , İstanbul nire ? Zaten bizim gibi yaşatamazsaydınız ben size şaşardım. Bir de çelik alıp, çoğaltmayı denerseniz tecrubelerinizden faydalanırız.
Ben, ameliyat (by-pass ) olacağımdan Adaya gidip ilaçlama yapamadım, 3 hafta sonra gidebileceğim. Sonucu bildiririm.
Toz kükürtü , ph düşürmede topraktan vererek, limon tuzunuda sulama suyuna katarak netice alıyorum.
Rhodedonlar yani orman gülleri için kullanılan salınımlı gübreler kafi geliyor.

jurge
22-05-2011, 11:20
Gülmek güzeldir..İstanbul Ormanlarında da dag gülü bolca mevcuttur.ph down adında bir ürünle suyun ph düşürebilirsiniz.Bitki full güneşi seviyor ancak aşırı sıcaklardanda hoşlanmıyor.Toprakta veya sudaki kireç bitkinin ölümüne neden oluyor.İst yaşıyorsanız bim marketlerinde satılan öz kaynak suyunun ph çok düşük onunlada sulayabilirsiniz.Bitki ortalama 26 derece sıcakta yarı gölge veya tam gölge ama bol ışıklı ortamda perlit içerisinde kolayca kökleniyo.Köklendikten sonra hemen aynı sezonda topraga dikerseniz meyve bile veriyor.Perlite köklenen tür patriot.Perlit ortamında yağmur suyu ile sulamalısınız veya ph 5 civarında olan sularla.Leonardit katkılı organik gübre ilede mükemmel büyüme sağlayabilirsiniz.Acil şifalar diliyorum.

sındırgılı
22-05-2011, 11:32
İyi dileklerin ve de tecrübelerini bizimle paylaştığın için teşekkürler.
Yazın,gölge yer bulmakta zorlanıyorum, çelik için genç surgünlerden tekrar denemeli.

jurge
22-05-2011, 16:47
Benim denediğim 1 yıllık çok ince bir daldı.Köklenirken bol ışık almalı hepsi bu.Ama tam güneş alırsa çelikler yanıyor.Bu yaz chandler,duke,brigitta ve bulecrop cinslerindede köklendirme deneyeceğim.Sıcaklık çok önemli.26 derece ve üstünde kökleniyor bitki.

jurge
22-05-2011, 16:48
İst. kuzeyindeki ormanlardan dag gülü dipleriden toprak alıp buna dikebilirsiniz fidanlarınızı.Trabzon veya İst olması çok degil.Önemli olan kireçsiz toprak ve su.

şenol dalkıran
22-05-2011, 18:20
Sayın jurge bende Tarbzondayım yaşatmada ve meyve durumunda bende sorun yaşamıyorum ama perlit içerisinde üretimi anlamadım,hangi mevsimde ve nasıl yapıyoruz tam bir tarif yazabilirmisiniz acaba.