Bağlan

View Full Version : Bonsai Gölgesinde Sohbetler

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8

bonsaireef
23-08-2006, 14:13
Artık bonsai meraklılarının bir sohbet alanı var.:p

Bonsai ile uğraşanlar, bonsaiye merak saranlar artık bu başlıkta birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı bulacağız.;)

Bonsaiye yeni merak saranlar, ama yazacak kadar bilgim yok, nerede ne yazayım diye çekinenler, artık burada sohbetlere katılabilirsiniz.

Kendinizi burada tanıtabilirsiniz:
Bonsai ile ne zaman tanıştınız? Bonsai ile ilgili neler yapıyorsunuz? Bonsaiye başlamadıysanız başlamayı düşünüyor musunuz?
Çekinceleriniz neler?
Sohbet havasında bunları konuşabiliriz.

Ne duruyoruz başlayalım sohbete....:p

memet
23-08-2006, 14:15
ilk ben yazayım...okuyup öğrenme aşamasında bonsaici adayı olarak.
hoş sohbetlere ,iyi çalışmaların konuşulmasına ortam yaratması dileğiyle..

oktars
23-08-2006, 15:04
Tüm bu işe gönül veren arkadaşlara bonsai tadında sohbetler diliyorum

arsakay
23-08-2006, 15:06
Hayırlı, uğurlu olsun...

bonsaireef
23-08-2006, 18:24
Çiçek için teşekkürler arsakay.
Her zaman bekleriz.İlla bonsai konuşmak gerekmiyor.;)

memet
23-08-2006, 19:31
ikinci yaşını tamamlayan nar ağacım var saksıda. dallarını tellemeye başlasam uygun mudur yaşı..

bonsaireef
23-08-2006, 19:37
Her yaşta telleme yapabilirsin.Ağaç yaşken eğilir.:D

Gövdeyi şekillendirmek için erken yaşlar daha uygun.Yaşı geçmiş bir gövdeyi şekillendirmek imkansız.

Şule
23-08-2006, 20:44
Yeni sohbet mekanımız hayırlı olsun!:D

Bu bonsai öyle bir hastalık ki; insan daha önce bakıp da görmediklerini görmeye başlıyor. Yıllarca yanından geçtiğim ama varlığını bile farketmediğim ağaçları farkediyorum; "Bu ağaç hep burda mıydı yahu?" diyorum. Yolda yürürken herkes binaları, arabaları incelerken; ben kendimi ağaçların şeklini incelerken buluyorum. :o Kır gezintilerinde bir bakıyorum tepelere tırmanıyorum, bir bakıyorum toprağı eşeliyorum.

Yeni başlayan arkadaşlar, bu hastalığa ne yapın edin yakalanın.:D Tavsiyedir, tedavisi yok duyurulur!:rolleyes: :p :D

bonsaireef
24-08-2006, 00:45
Şule sayende açtık burayı.Sarıp başıma kaçmak yok.Buraya en çok katılımı senin yapman gerekiyor ona göre. :D

Ali H. ALI
24-08-2006, 04:21
Bonsaireef seni kutlarim,hic kuskun olmasin Turkiyenin en guzel bonsai sohbetleri burda olacak.
Uzaktan yakindan bonsai ile iliskisi olan mutlaka burayi farkedecektir, cunku bonsailerin altinda oturmus yuzlerce kisiyi guzel bir dostlukla sohbet ederken gorup de katilmamazlik edemeycekler. Hatta bonsai ile deyil de agaclarla ilgisi olan herkese bonsailerin altinda golgede dinlenip sohbet etmek icin yer var sanirim. Herkesi bonsailerin altinda sohbete bekliyoruz.
Bonsai, surekli gordugunuz ve gercek olan bir renkli ruyadir

gümüş
24-08-2006, 11:41
bir bonsaim bile yok ama olacak inşallah şimdilik sizin bonsailerinizin gölgesinde bana da yer verirmisiniz.
hep bir merakım vardı bonsailere ancak 2-3 ağacı öldürdükten sonra vazgeçmiştim. bir bonsai için birkaçını öldürmek gerekiyormuş ne yazık ki.
şimdi sizlerle birlikte öğrendiklerimi uygulamaya çalışarak yardımlarınızla belki benimde bir bonsaim olur .hadi canım çok zor iş o nasıl yapacaksın diyenlere inat.......

oktars
24-08-2006, 11:44
İnanmak başarmanın yarısıdır bu inancı muhafaza ettiğiniz müddetçe mutlak başaracaksınız çalışmalara devam...

oldrower
24-08-2006, 14:13
Selam Bonsai sevenler
Bende bügün Forma katıldım, soru ve cevapları (Önerileri) birkaç kere okuma fırsatım oldu.
Bende yeni başlayanlardanım devamlı okumak ve araştırmakla meşgulum.
En büyük sorunum malzeme bulamamak ama zamanla bunuda aşacağımızı umuyorum.
Almanca tercümelerinizde sizlere yardıma hazırım

Saygılar

arsakay
24-08-2006, 14:25
Teşekkürler Oldrower,
aramıza hoşgeldiniz.

vibb
24-08-2006, 23:16
Merhabalar .
Ben de ilk fidanlarımı dikerek dün aranıza katıldım.Ama yaklaşık 20 gündür sule gibi ağaçları inceliyorum dışarıda, gözlerim hep onların üzerinde, güzelliklerini daha iyi farkedebiliyorum artık.

Şule
24-08-2006, 23:28
Şule sayende açtık burayı.Sarıp başıma kaçmak yok.Buraya en çok katılımı senin yapman gerekiyor ona göre. :D

Bir yere kaçtığım yok. Kovulana kadar buralardayım.:rolleyes:

Vibb, Oldrower bonsaiciler arasına hoşgeldiniz. ;)

İki hastamız daha oldu. Arkadaşlar yoğun bakım odasını hazırlayalım.:dilli:

bonsaireef
25-08-2006, 02:22
Oh oh muhabbetiniz bol olsun.

Şule seni kovmak ne kelime,sen bizden (hatta benden) sıkılmadıktan sonra baş tacımızsın.

Vibb, oldrower aramıza hoşgeldiniz.(vibb sana hoşgeldin demiştim ama olsun tekrar hoşgeldin :D) Ben bu hastalarla ilgilenirim Şule sen merak etme.

Bütün ağaçları incelemek, görmediğin ağaçları görmeye başlamak bu hastalığın ilk belirtilerindedir. Azalacağını sanmayın artıyor. Daha gördüğünüz bütün ağaçları şekillendirme aşamasına gelmediniz.

Oldrower en doğru olanı yapıyorsun. Okumak çok önemli. Okuduktan sonra pratik yapınca daha faydalı oluyor. Benim çok okuma şansım olmadı. Çünkü başladığım zamanlarda Türkçe kaynak yoktu. Birçok şeyi deneyerek öğrendim.Kalıcılığına diyecek yok ama çok acı oluyor. (O kadar ağaç kaybedince)

bonsaireef
25-08-2006, 02:26
Gümüş ne demek bütün gölgeler senin olsun.
Bütün gölgeler senin olduğuna göre sen bize azıcık yer verir misin?:rolleyes:

Bonsain olacağına hiç kuşkun olmasın.Ben az mı bırakıp başladım.Başlarda ben bu işi çok seviyorum ama yapamıyorum deyip azmı sıkıntı yaşadım.Sonuna kadar seni destekliyoruz.Her türlü sıkıntında sana yardımcı olacağımızdan emin olabilirsin.Bu iş göründüğü kadar zor değil emin ol.;)
(Bir ara izlediğimiz yolardan bahsedelim arkadaşlar.Yenilere yardımcı olur.)

vibb
25-08-2006, 09:00
Tekrar hoşbulduk sayın Bonsaireef.

sohbetlerinizden cok keyif aldığımı belirtmek isterim. sizden öğrenecek çok şeyim olduğuna inanıyorum. sağlıcakla kalın.

bonsaireef
25-08-2006, 09:27
Hep beraber öğreneceğiz vibb.
Ama elimizi de çabuk tutmalıyız.Bir an önce bonsailerimiz olsun da sergi açalım. agaclar.net üyeleri bonsai sergisi.Kulağa hoş geliyor değil mi?;)

Malina bak ne buldum ''agaclar.net üyeleri bonsai sergisi''. Ne güzel olur hem site olarak çalışmalarımızı sergilemiş oluruz, onun hazzını, birlik ve beraberlik duygusunu yaşamış oluruz hem bonsaiyi tüm Türkiye'ye tanıtmış oluruz hem de sitemizi tüm Türkiye'ye bir kez daha duyurmuş oluruz.

Hadi bonsaiciler biran önce bonsailerimizi yetiştirelim.Daha sergi açacağız.:p

gümüş
25-08-2006, 16:22
Gümüş ne demek bütün gölgeler senin olsun.
Bütün gölgeler senin olduğuna göre sen bize azıcık yer verir misin?:rolleyes:

Bonsain olacağına hiç kuşkun olmasın.Ben az mı bırakıp başladım.Başlarda ben bu işi çok seviyorum ama yapamıyorum deyip azmı sıkıntı yaşadım.Sonuna kadar seni destekliyoruz.Her türlü sıkıntında sana yardımcı olacağımızdan emin olabilirsin.Bu iş göründüğü kadar zor değil emin ol.;)
(Bir ara izlediğimiz yolardan bahsedelim arkadaşlar.Yenilere yardımcı olur.)
teşekkürler
bundan sonra vazgeçmek yok. Bazıları ölsede kalan sağlar bizimdir. gölgeleride hepimizin...

Şule
25-08-2006, 19:58
Bir bonsaiciyi nasıl tanırız?
1- Fidan alırken herkes en büyüğünü, en düz gövdelisini alırken; fidancıyı en kötü ağacından kurtarıyorsa,

2-En küçük budak makası, en küçük tırmık, en küçük saksı alıyorsa,

3- Marketten kedisi olmadığı halde paket paket kedikumu alıyorsa,

4- Her gezdiği yerden bir fidan alıp geliyorsa,

5- Sabah kalktığında ağaçlarına bakıyor, akşam eve geldiğinde ilk iş ağaçlarını kontrol ediyorsa,

6-Özellikle de bir saksının başında saatlerce saksının içindeki ağacı inceliyorsa,

7- Hele hele önden, arkadan, sağdan, soldan ve tepeden olmak üzere ağacın fotoğrafını çekiyorsa,

sakın deli olduğunu düşünmeyin, çünkü o bir Bonsacidir.

Ali H. ALI
26-08-2006, 17:22
selamlar bonsaiye gonul kaptirmis dostlarim.
Bu sayfalarda dolasip, kitaplar okuyarak bonsai hakkinda bildiklerinize daha cok bilgiler ekleyip bildiklerinizi en yuksek duzeye cikarmak cok guzel bir sey, yaliz bir tarafi eksik kalan bir olusum . Belki herseyde oyledir, teoriyi ve pratigi birlestirmek gerekiyor. soyle anlatayim ozgurce ucabilmek icin bir cift kanada gereksinim vardir tek kanatla ne kadar cirpinsaniz ucamazsiniz. yani kanadin biri teori digari pratiktir ikisini de icinize sindirdinizmi sizi kimse tutamaz. Bonsainin ucsuz bucaksiz goklerinde ozgurce korkusuzca ucarsiniz.
Butun olumsuz dusunceleri kafanizdan atin ve bonsaide pratige soyunun.

Bir cogunuzun algiladigi gibi bonsai bir hastalik gibi gorunse de hastalik deyildir.[sayin Bonsaireef, Gallus, Pinkwisteria,ve ayni meslekten olan diger arkadaslar hastalik teshisi koydumu bilmiyorum:) ]Bonsai bir sevgi ,bir yasam bicimi, bir sevdadir[kara sevda deyildir cunku sevginizin karsiligini agaclarinizdan aynen aliyorsunuz]bir sevgidir cunku sevmeden bonsai yapamazsiniz.Bir yasam bicimidir cunku bonsai yasaminizin bir parcasi olur onu yasaminizdan istesenizde artik atamazsiniz nereye gitseniz, onu fiziken ellerinzle tasimasaniz bile surekli kafanizdadir . Bir sevdadir cunku bonsai sevmek size mutluluk verir ve bu mutluluk yakinlariniza, cevrenize de yansir.
Bir baska sohbette bulusana dek bonsaili gunleriniz bol olsun

Şule
26-08-2006, 20:02
Akıllıların, hallerine akıl sır erdiremeyip de deli dedikleri, aslında akıllılığın en üst sınırlarında dolaşan insanlar vardır. Sevmeyi bilmeyene Yunus'un, Mevlana'nın hali deliliktir. Toplum aşina olmadığına hasta, deli nazarıyla bakar. Biz toplum lisanıyla konuştuk.Yoksa hastalık bilsek, müptela olur muyuz?;)

pinkwisteria
28-08-2006, 00:07
Merhaba,çok geç kaldığımı biliyorum ama yine de 'Bonsai gölgesinde Sohbetler'in hayırlı olmasını diliyorum...Zaten çok verimli, sıcak, içten olan sohbetlerin aynı çatı altında daha zevkli olacağından eminim..
Sayın Ali H. Ali, bonsai için hastalık teşhisi koyup koymadığımızı sormuşsunuz; bence sizin de çok güzel ifade ettiğiniz gibi hastalık değil, bir yaşam biçimi. Hastalık kişiden yaşam sevincini götürürken bonsai yaşama bağlayan güçlü bir dal! insanın damarlarına aniden yüksek dozda etki eden canözü gibi, inanılmaz bir yaşam kaynağı.....

bonsaireef
28-08-2006, 00:18
Hastalık kişiden yaşam sevincini götürürken bonsai yaşama bağlayan güçlü bir dal! İnsanın damarlarına aniden yüksek dozda etki eden canözü gibi ,inanılmaz bir yaşam kaynağı.....
Ne güzel söylemişsin pinkwisteria.Umarım bu yaşam kaynağı seni yaşama bağlamaya hep devam eder.

Yaşam sevinciniz hiç bitmesin...

murare
29-08-2006, 13:59
Merhaba arkadaşlar sohbete bende müdahil oluyum dedim. Öncelikle şu gölgesinde bulunduğunuz bonsai nin cinsini sormak istiyorum ne mübarek bonsai miş gölgesinde onca kişi duruyo:D .Neyse bende şöyle bi kenara ıııh sıkışıyım:p Eeee napar needer bu bonsaiciler tamam süper kahraman olarak herkes bonsaicide Clark Kent olarak naaparsınız burası sohbet yeri madem hele bi deyin bakıyım belki aynı binada çalışanımız bile vardır görüşürüz o zaman.Belki siz biliyosnuzdur birbirinizide ben yeniyim ve benim gibilerde var.

said_man
29-08-2006, 14:04
Merhaba Bonsai Severler daha once bonsai bilgilerim vardı ama bu kadar yoktu ufakken başlayan bir ilgi pazar günü saat 11 30 sıraları bahouseden 2 adet bonsai alarak kasaya odemeyi yapınce hayalim gerçek oldu bonsaimi çok seviyorum daha yeni tanışmama rağman ilgi ile izliyorum.

said_man
29-08-2006, 14:11
Bir bonsaiciyi nasıl tanırız?
1- Fidan alırken herkes en büyüğünü, en düz gövdelisini alırken; fidancıyı en kötü ağacından kurtarıyorsa,

2-En küçük budak makası, en küçük tırmık, en küçük saksı alıyorsa,

3- Marketten kedisi olmadığı halde paket paket kedikumu alıyorsa,

4- Her gezdiği yerden bir fidan alıp geliyorsa,

5- Sabah kalktığında ağaçlarına bakıyor, akşam eve geldiğinde ilk iş ağaçlarını kontrol ediyorsa,

6-Özellikle de bir saksının başında saatlerce saksının içindeki ağacı inceliyorsa,

7- Hele hele önden, arkadan, sağdan, soldan ve tepeden olmak üzere ağacın fotoğrafını çekiyorsa,

sakın deli olduğunu düşünmeyin, çünkü o bir Bonsacidir.

Eklemek İstiyorum
8- En yakın arkadaşın oğlum ne yapacan bonsai monsai agacı ne etcen boşver diyorsa
9-Arkadaşlarınızdan Birisi Tornacı ise Oğlum birak ben sana 1 ton getitiriyim diyorsa
10-Bonsai Saksısının altına prima bağlıyorsa ve Sıvı Gübreyi Biberon içinde veriyorsa
11-Bonsaisine Garip isimler takıyorsa **** bonzişko tatlişko gibi bişeyler diyorsa.
Bilinki Bir Bonsaicidir.

memet
01-09-2006, 15:33
Arkadaşların inanılmaz güzellikte paludaryumlarına bakarken aklıma bir fikir geldi.
aynı şey sucul olmayan bitkilerle bonsai olarak nasıl olur diye.

Orman stilini karışık ağaçlar ve çalılarla deneyen olmuş mu?
mesela, bir ağaç sonra çalılar. belki çalı formunda bir çiçek **** sarmaşıklarla orman stili..

Şule
02-09-2006, 00:13
Arkadaşların inanılmaz güzellikte paludaryumlarına bakarken aklıma bir fikir geldi.
aynı şey sucul olmayan bitkilerle bonsai olarak nasıl olur diye.

Bence çok güzel olur. Uzun süredir yapmayı düşündüğüm bir şey: Tabiatın küçük bir parçası, gerçeğe en yakın taklidi... Hatta (yine işin içine su katacağım ama) bu tabiat parçası gerçekten akımı olan mini bir dereyle ya da şelaleyle tamamlanabilir. Ama bundan sonra adı bonsai mi olur, penjing mi olur, yoksa yeni bir stil mi olur, bilemem.;)

bonsaireef
04-09-2006, 11:51
Paludaryum ve bonsai (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1841) başlığına bir bakın.

bonsaireef
04-09-2006, 12:02
Öncelikle şu gölgesinde bulunduğunuz bonsai nin cinsini sormak istiyorum ne mübarek bonsai miş gölgesinde onca kişi duruyo:D .Neyse bende şöyle bi kenara ıııh sıkışıyım:p
murare bizimki salkım söğüt bonsaisi.:D
DarkYES'in salkım söğütü kadar gölgemiz olmasa da biz bonsaiye gönül verenleri alacak kadar geniş gölgesi var merak etmeyin;) .

memet
06-09-2006, 16:44
Arkadaşlar. Daha ilk ağacını telledin, filozof oldun demezseniz bir şey soracağım. bonsailerinizle uğraşırken, sizin farkettiklerini düşünüyor musunuz ağaçların?

said_man
06-09-2006, 17:02
Herkese merhaba. Vallahi ben bonsaimi severek suluyorum ve severek izliyorum sanki konuşacakmış gibi bakıyor boyle hosuma gidiyor sizde oluyormu bilmiyorum ?

arsakay
06-09-2006, 17:38
Baktığım tüm bitkilerde aynı duyguyu yaşıyorum :)

bonsaireef
06-09-2006, 17:43
Arkadaşlar. Daha ilk ağacını telledin, filozof oldun demezseniz bir şey soracağım. bonsailerinizle uğraşırken, sizin farkettiklerini düşünüyor musunuz ağaçların?
Bu kadarla kal. Daha fazla filozoflaşırsan bonsai yapamazsın. :D
Daha telleme yaptın. Bunun dal budaması, kök budaması, yapraksızlaştırması vs. var.

O an seni farkeden birisinin nasıl dalını kesebilirsin ki. Bonsailerimi çok seviyorum ama onlara kişilik vermeye başlarsam bu işi yapamam.

Şule
07-09-2006, 23:24
Ağaçlar ya da bitkiler bence kendi dışındaki alemle irtibatlılar. Ancak hayvanların ya da insanların irtibatı gibi değil bu. Bir hayvanın bir uzvunu kopardığınızda hayvan acı çeker. Sonunda kan kaybından ölür, ölmemişse de eski sağlığı kalmamıştır artık. İnsanlar ki zaten, çektikleri acıyı dillendirecek kadar hissiyat sahibidir. Ama bir ağacı budadığınızda bazen eskisinden daha sağlıklı bir ağacınız olur. Bazen eskisinden daha çok meyve verir. Bu durum da hiç acı çeken bir canlının tepkilerine benzemiyor.

Ağaçlar bence ayna gibi. Onlara nasıl bakarsan onlar da sana görmek istediğini vermeye çalışıyor. Bundan önceki yıllar, hep "bu ağaç ölecek, bundan umut yok" diye sulardım, ağaçlarımı. Bu yıl yazın en sıcak günlerinde ağaç söktüm. Hem de itinasız bir biçimde (kazma kürek olmadan). Hep "bu ağaç yaşayacak, onu sulayıp hergün seyretmem onun yaşamasına olan umudumdur" diyerek suladım (tabi bazı teknikleri öğrenmiş olmamın da payı var:D ). Ve ağaç bir ayını doldurdu. İnşaallah yaşayacak. Ve yaz günü kök budaması yaptığım bir ağaç, şimdi yeni dallar çıkarıyor. Evet, yeni yeni teknikler öğreniyoruz, ama bu arada ağaçları, bitkileri sevmeyi de öğreniyoruz. Aslında tabiatın dilini öğreniyoruz. Onların dilinden derdimizi, niyetimizi anlatınca onlar da: "Hoşgeldin safa geldin!" diyor.:p

DarkYES
08-09-2006, 09:37
Bir bonsai gölgesi ve bu gölgede sohbet :)
Keşke ben de katılabilsem diyeceğim ama zor gibi. Yine de arasıra dinlemeye gelirim ;)

Ali H. ALI
08-09-2006, 15:50
Herkese guzel sohbetler.
Bonsai golgesi altinda, bonsailerden, agaclardan konusmak icin sanirim herkesi alacak kadar yerimiz var. Bircok uyenin bonsai ile ugrasmak istedigini,yalniz acaba yapabilirmiyiz ? cekincesi ile uzaktan seyrettiklerini dusunuyorum. Biraz yaklasin soyle golgede siz de yerinizi alin. Sormak istediklerinizi cekinmeden sorunuz, bakin gorun birden kendinizi bonsai dunyasinda bulacaksiniz.

Memet, agaclarla icli disli oluyorsun boyle bir duyguya kapilman cok dogal, sayin Sulenin de belirtigi gibi sen agac dostlarina, zarar vermiyorsun onlari daha guzel yapmiya calisiyorsun onlara sevgi ile birseyler vermiye calisiyorsun,onlar bu verdiklerini karsiliksiz birakmiyacaklar. Butun bonsailernin heykellerin kadar guzel olmasini dilerim.

Ali H. ALI
08-09-2006, 15:56
Sayin Darkyes.
Zor da olsa seni bonsai golgesi altinda gormek bizlere sevinc verir. :)

memet
08-09-2006, 19:03
yere dikili, normal gelişen ağaçlara bonsai gibi form veriliyormu hiç.

bonsaisever
09-09-2006, 12:37
Elbette veriliyor :)
Meyve üreticileri de meyveleri rahat toplayabilmek ve daha verimli ürün alabilmek için şekillendirmeler yapıyor
Bu işi hobi haline getirmiş olanlar da var
http://www.arborsmith.com/index1.html

memet
09-09-2006, 13:36
Evet,çok güzel, bu tarzın olduğu bölümde var sitede.
Ama benim kastım bonsai, stillerinin uygulandığı normal boydaki ağaçlar gibi...

memet
10-09-2006, 10:47
ormanda gezerken kayanın içinden çıkan bir incir gördüm. Çoktan yamadori olmuş kendiliğinden epey yaşlı.. yirmi santim kadar.
evdeki genç incirimi kaya arasına yerleştirmeyi düşündüm onu görünce.
biraz daha gelişsin deneyeceğim

said_man
15-09-2006, 19:00
Herkese iyi aksamlar .merhabalar nasılsınız benim bonsailerimde durumu iyi gibi ama bir tanesinin yaprakları cok kotu dokuluyo hep sarardı otekisi iyi Allah'a cok sükür . 5 gündür falan sulu duruyo topragi saksıyı değiştirmiş bulunmaktayim otekisininde saksısını değiştirecegim.

Şule
15-09-2006, 20:15
İyiyiz. (Diğerlerinin de iyi olduklarını varsayarak...:rolleyes: )

5 gündür sulu duran bir toprak varsa, bence aynı zamanda fazla sulanmış bir toprak var demektir. İnşaallah saksı değiştirirken köklere zarar vermemişsindir. Toprak kurumadan, yani yüzeyden 1-2 cm' e kadar kurumadan, sulama yapmamalısın.

oldrower
16-09-2006, 09:44
Selam

Bonsailerinin ne tip Ağaçlar olduğunu belirtmemişsin, yaz sona eriyor eğer ağaçların yaprak dökenlerdense doğaldır, ayrıca saksılarını mevsiminde değistirmelisin.

Ağaçlarının tiplerini (cinsini) belirtirsen daha detaylı bilgi alabilirsin.

Ayrıca bizler bu sitede düzgün Türkçeye ve imla kurallarına özen gösteriyoruz, biraz daha dikkatli olmanı öneririm. :rolleyes: :rolleyes:

musubeyd
16-09-2006, 21:44
bol muhabbetler bonsaiciler!
ağaç minik ama gölgesi epey genişmiş :)

yere dikili, normal gelişen ağaçlara bonsai gibi form veriliyormu hiç.
memet bana kalırsa dediğiniz gibi yerdeki normal gelişen ağaçlara kolaylıkla
bonsai formu verilebilir.ama ya,'normal gelişmesi' ne olacak :) ona müdahale etmediğimiz takdirde -bırakalım 1 sene sonrasını 1 ay sonra bile- verdiğimiz formdan eser kalmayabilir.çünkü toprak içindeki oldukça yaılmış kökleri
sayesinde dal ve gövdelerde sürgün vermesi çok hızlı ve kuvvetli olacaktır.
bunun için,saksıya aktararak (kök ve dal dengesini kurduktan sonra) bahçedeki 'normal gelişmesi' yerine bonsai gibi gelişmesi sağlanmış oluyor.

aslında yazdığınız işlem bonsai çalışmalarında belli amaçlar için kullanılmıyor değil.bir amaç, doğadan veya fidanlıktan alınan, esas dalları çok zayıf veya yetersiz durumdaki bonsailik ağaçları toprağa dikerek,güçlü kökler sayesinde ağacın esas (omurgasını oluşturacak) dallarını elde etmek.(zaten yerde bitip gelişmiş uygun bir ağaç içinde geçerli.)sonra da saksıya aktarılarak budanıp şekil veriliyor.

3774

3775

bahcıvan
16-09-2006, 22:16
merhaba, bende bir bonsai istiyorum erguvan dan olurmu acaba ?

bahcıvan
16-09-2006, 22:18
oluyormuş, bahçedeki erguvanı sökmeye gidiyorum :)

bonsaisever
16-09-2006, 23:09
Şimdi sökmeseniz iyi olurdu :)

murare
18-09-2006, 08:42
Tutun arkadaşı gitmesin. Yazık edecek ağaca :(

cello
18-09-2006, 13:10
Schefflera'nın bonsaide de kullanabildiğini internette gördüm. Biraz evvel ofisdeki bitki 40 cm kadar kısaldı. (Yeni filiz vermiş bir nodun üzerinden) :p

Saygılarımla,

bahcıvan
18-09-2006, 17:04
Şimdi sökmeseniz iyi olurdu :)
yok yok sökmedim :) baktım daha kalınlaşması lazım, onun yerine yıllardır baktığım fakat bir türlü çiçeklenmeye pasiflarıyı söktüm, hazırladım, akşama dikip resmini çekicem, dilerim güzel bir başlangıç olur, arada resimlerini çekip sizlerle paylaşıp, fikirlerinizi alırım . (Tabii öldürmessem )

bahcıvan
18-09-2006, 20:11
iyi aksamlar, ilk bonsai mi yapma girisimlerimi baslattim ve avatar olarak kullanmaya karar verdim. Önerileriniz beni sevindirir.

bahcıvan
18-09-2006, 20:14
Bu arada heyecandan yanlis yazmisim bitkim Pasiflora...

bonsaisever
18-09-2006, 21:46
Ağaçlarını sonbaharda yaprak dökümünde veya ilkbahara girerken yapraklarını açmadan bir miktar toprağı ile birlikte sökersen yaşatma ihtimalin daha çok olur :)

bahcıvan
18-09-2006, 22:28
Ağaçlarını sonbaharda yaprak dökümünde veya ilkbahara girerken yapraklarını açmadan bir miktar toprağı ile birlikte sökersen yaşatma ihtimalin daha çok olur :)

Normal sartlarda onu sökmezdim zaten, durumu kötü olmustu, binanin dis cephe boyasi yapilmisti ve üstüne boya türü seyler siçramis o nedenle yapraklarin durumuda kötüydü, (bide onun güzel bi bonsai olacagina yürekten inandim) (bide klavyemdeki harflerde sorun olustu, yoksa türkçeyi katletmiycem, özür dilerim)
Bundan sonra önerilerinizi dikkate alicam, tesekkürler :)

murare
19-09-2006, 09:19
Umarım ağacın yaşar bahcıvan ama keşke biraz daha bekleseydin.

kürekçi
19-09-2006, 09:52
Herkese merhaba.
Müstakbel bir botanikci olarak ben de Bonsai'ye merak saldim. Salmasina saldım fakat hiçbir bilgim yok şu an için:( Umarim sizlerden de onemli ayrintilari kapacagim.

Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim.

Izmir'in iklim sartlarini goz onunde bulundurursak bu mevsimde hangi bitki ile baslamam sizce daha iyi olur? Mumkunse ilk etapta sevkimi cok kirmayacak yani benim cahilligime maksimum duzeyde katlanabilecek bir tur soyleyebilirseniz bahtiyar olacagim :D

Herkese iyi calismalar dilerim

murare
19-09-2006, 10:12
Öncelikle hoş geldiniz. Umarım muvaffak olursunuz. Forumu okuyarak sorunuza cevap bulabilirsiniz aslında. Bunun dışında bu konudaki deneyimli arkadaşlar en kısa zamanda size yardımcı olacaktır.

kürekçi
19-09-2006, 10:21
Teşekkürler murare.
Kendim sordum kendim cevaplayacağım sanırım:) soruyu biraz erken sormuşum. Forumlarda gayet net acıklamalar varmıs. Ardıç ile başlamam sanırım yerinde olacak.

Bu arada ardıç hakkında bildiğim ve bana öğrendiğim zaman ilginç ve komik gelen birşeyi sizlere aktarmak istiyorum. Burasi yeri değil ama...

Ardıç tohumları Ardıç kuşlarının sindirim kanalında yolculuk yapmadan aktif hale gelip çimlenemiyorlarmış:D. Doganın düzenine akıl sır ermiyor...

cello
19-09-2006, 11:09
Müstakbel bir botanikci olarak
Demek bizim meslekden de birileri buradaymış, hoşgeldiniz.

Ardıç tohumları Ardıç kuşlarının sindirim kanalında yolculuk yapmadan aktif hale gelip çimlenemiyorlarmış
İlk defa sizden duyuyorum. :confused:

kürekçi
19-09-2006, 11:20
Teşekkür ederim hoş buldum:)

Ben de kendi mesleğimden birilerini gördüğüm için mutlu oldum. Bu söylediğimi gecen dönem tohumlu bitkiler laboratuvarında hocamız anlatmıştı. Sindirim sistemlerindeki enzimler tarafından aktif hale geliyormuş. Ayrıntısını inceleyip araştırdığımı söyleyemeyeceğim.

memet
19-09-2006, 11:27
Rower aramıza hoşgeldin.
Ardıçla ilgili forumlarda ayrıntılı bir çalışma vardı.
bu bölümde (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) de kendini tanıtırsan seviniriz çok ...forumlara sıkça katılmanı, bildiklerini bizle paylaşmanı bekliyoruz...

kürekçi
19-09-2006, 11:44
Forumlara şöyle bir baktım da gerçekten gözüm döndü :D
Evet ardıç ile başlayacağım fakat ilk etapta da olsa sadece onunla sınırlı kalamayacağım sanırım. Birçok bitkiyi aynı anda denemek istiyorum. Böylece hem karşılaştırmalı çalışmış olurum hem de kalan sağların sayısının fazla olma ihtimali artar;)
İnciri taş üzerinde yetiştirmeye hemen başlasam çok mu hızlı gitmiş olurum acaba:rolleyes:
denemekten ne çıkar:)

memet
19-09-2006, 12:07
bence en uygunu daha makul olan tekniklerden başlaması.
kökü taş üstüne yerleştirmek için biraz bilgi birikimi ve biraz da el becerisini arttırman gerekebilir.
köklere başlamadan önce kolay kurumayacak bir fidandan başlayıp, sulama yaşatma, budama konularında gelişmeye çalış bence..

murare
19-09-2006, 12:13
Hemen bende bişey ekleyim. Evet doğrudur ardıç tohumları başka türlü çimlenmiyor-du ama artık bunun yöntemi bulundu geçenlerde yanlış hatırlamıyorsam tema vakfı ardıç tohumlarını bir karışımda bekleterek (ardıç kuşundan sağlanan sıvıya benzeyen bişey sanırım) çimlendirmeyi başardı.
Yaşasın...

memet
19-09-2006, 12:27
bu yazıda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=25052&postcount=1) bu konuda ayrıntılı bilgi var..

kürekçi
19-09-2006, 12:39
Ben de ardıç olsam o kadar naz yaparım tabi çimlenene kadar. Bu kadar dirençli bir ağaç olduğunun farkında değildim açıkçası... Ama bizim bilim adamlarımızın elinden kaçar mı? Bunu da halletmişler işte :)

Ayrıca Memet önerilerin için teşekkür ederim. İlk heyecan ve şevkle insanın gördüğü herşeyi aynı anda, zaman kaybetmeden yapası geliyo:)insan ömrü kısa ne de olsa:(

Ali H. ALI
19-09-2006, 15:37
Sayin Rover, aramiza hos geldin, Bonsai boyledir, insanin gozlerinden yuregine
gelip kurulur. Bir sevda olur buyur icinde . Artik seni kimse tutamaz, agaclara bakisin, yasamin degisir. Guzel bir ugrasin icindesin kolay gelsin.

bonsaisever
19-09-2006, 15:44
Hoşgeldiniz rower :)

kürekçi
19-09-2006, 15:47
Teşekkür ediyorum.

Birşey itiraf edeceğim; bugün bütün gün bu sitedeydim :D okunacak o kadar çok şey var ki bitmiyooo.

Bu siteyi bu hale getirenlere mi kızsam yoksa kendime mi kızsam başından kalkamadığım için anlayamadım:P. Ama gerçekten herkesin eline, beynine sağlık...

Sanırım bugün bu sitenin başında sabahlayacağım:)

LEMAN ERTÜRK
19-09-2006, 16:25
Yeni Bonsai Adayından Herkese Merhaba,
İki yıldır bansai merakım vardı.Şimdiye kadar hiç ağaç yetiştirmediğim için bir türlü cesaret edemiyordum.Bir ay önce hediye gelen FİCUS benim için başlangıç oldu.
Artık yaprakları sararmadığı ve dökülmediği için uygun yer tespiti ve sulamada şimdilik başarılı oldum sanırım.
Çok okumaya ve çabuk öğrenmeye çalışsamda pratiğimin hiç olmaması beni korkutuyor açıkcası.
* Budamayı nasıl ve ne zaman yapmam gerekiyor ?(ilk geldiği zamanki şeklini kaybetti her dalda yeni filizler var)
* Saksı değimini hemen yapmalımıyım?( En son nezaman değiştiği hakkında bilgim yok)
* Kaç yaşında olduğunu nasıl öğrenebilirim?( Gövde kalınlığı 11 -12 cm civarı)

Arkadaşlar biraz sabırsızım çünkü Agcımın gölgesindeki huzura bir an önce kavuşmak istiyorum...

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

memet
19-09-2006, 16:34
Aramıza hoşgeldin.
Kesinlikle, sabırsızlık bonsaiye iyi gelmez...
Forumlarda budamayla ilgili yazıları oku önce, sonrada cesur olup budamaya başla...her şeyde olduğu gibi hatalar yapacağını zamanla ustalaşacağını unutma..kolay gelsin.
Budamadan sonra foto eklersen arkadaşlar yorumlarıyla katkıda bulunacaktır.

LEMAN ERTÜRK
19-09-2006, 17:00
Teşekkür ederim Memet.
En kısa zamanda budamaya başlayacağım.

memet
19-09-2006, 17:10
Önce ağacının karşısına geç bir biçimi gör..Sonra onu yüklediğin üstteki resmin üstünde fotoşopla çiz diğer arkadaşlar fikirlerini söylesinler.
Sonra budamaya geç..
Benim önerim..

bonsaisever
19-09-2006, 23:32
Bu siteyi bu hale getirenlere mi kızsam yoksa kendime mi kızsam başından kalkamadığım için anlayamadım.

Siz de bildiklerinizi paylaşırsanız birileri de size kızar belki ;)

bonsaisever
19-09-2006, 23:36
Hoşgeldiniz LEMAN ERTÜRK :)

Hemen budamaya başlamayın canıım.
Forumu dolaşın, resimlere bakın, makaleleri okuyun ve en sonunda ağacınızı karşınıza alın ve "Nasıl budayayım ve form vereyim?" diye ona sorun...o size anlatır ;)

murare
20-09-2006, 08:53
Hoşgeldin Leman
Herkesin dediği gibi önce oku sonra nasıl bir şekil istediğine karar ver sonrada işe başla. İyi şanslar

Ali H. ALI
20-09-2006, 13:06
Iyi gunler Leman, incir agacinla birlikte hos geldiniz.Guzel bir incir agacin var, sagligi yerinde, budama yapabilirsin. Once sitedeki budama ile ilgili herseyi arkadaslarin dedigi gibi oku, sonra dallari nasil dizilebilir, nasil tellenir hep bunlara bir goz gecir ve agacini karsina alip goz gecirdigin o bilgili gozlerle agacina bak ve budamaya basla. budadigin dalciklari atma incir cok kolay kok salan bir bitkidir. incir agacini budadiktan sonra o dallardan bir cok incir fidancigin olabilir.
Kolay gelsin, bonsailerin de diledigin gibi olsun.

LEMAN ERTÜRK
20-09-2006, 14:42
Merhaba Ali, vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkür ederim.
15 gündür sürekli okuyorum ama budama konusunda hiç pratiğim olmadığı için İncirime zarar vermek istemiyorum.Biraz daha cesarete ihtiyacım var sanırım:))

Bu hafta sonu budamayı düşünüyorum.Biraz daha zamanım var anlayacağın ögrenmek ve cesaret toplamak için....

Tekrar ***.

memet
20-09-2006, 15:29
Önce bir çizim yap resmin üstünde birlikte konuşalım nasıl daha iyi olur.
Sonra bildiğin gibi budama yap

musubeyd
20-09-2006, 20:58
Gövde ve dalların (gövdeden çıkış şekilleriyle) net göründüğü bir resim çekilebilseydi form ve budama konusunda sağlıklı tavsiyelerde bulunulabilirdi.
(Dalların dibe yakın kısımlarındaki yaprakları alırsanız gövdenin üst kısmı daha görünür olur gibi.)
Bu haliyle şemsiye formuna daha yakın görünüyor.Gövdedeki kıvrımlarda (dışa dönük kısımlarda) dal çıkmış olsaydı güzel bir form elde etme şansınız yüksekti.Artık elde ne varsa onunla iş görülür.Şemsiye tarzı da fena olmaz.

murare
22-09-2006, 12:51
Arkadaşlar özellikle (site yöneticileri) forumdaki bonsai bölümünün kaç gb olduğunu bilen varmı :(evde daha rahat ve detaylı şekilde okur araştırırım diye indiriyim dedim ama 3 gündür bitmedi ya :P 1.5 gb oldu 56 bin dosya hala çatır çatır indiriyor. Ya bir yanlışlık yaptım (programı ilk defa kullanıyorumda) tüm siteyi indiriyor **** göründüğünden çooook daha fazla yazı var bonsai hakkında. Bir bilen varsa bişey desin bana da ona göre... yoksa durduracam bu indirme işini. Onada güvenemiyorum heran bitebilir diye "aha şimdi aha az sonra" diyerek bekliyorum.
Bana bir yardım edin.

memet
22-09-2006, 14:29
Darkyes'e soralım akşama o bilir bu konuyu

DarkYES
22-09-2006, 14:41
Kullandığınız programı yazarsınız yardım edebilirim belki.
Fakat kesinlikle o kadar büyük olmadığını söylebilirim.

Eğer yanlış bir ayar yaptıysanız bırakın bu sitenin tümünü buradan link verilen siteleri dahi indiriyor olabilirsiniz.

murare
22-09-2006, 14:49
WebStripper kullandığım program. Olabilir aslında doğru söylediniz farkında olmadan tüm web alemini indiriyo olabilirim. Peki bunun ayarını nasıl yapıcam. Bana bi yardım:(

murare
22-09-2006, 14:53
O zaman ben bunu durdurup sizden haber bekliyorum.

DarkYES
22-09-2006, 15:13
http://webstripper.net/screenshots.html

Buradaki ekranlardan birisinde site ismi var.
webstripper.net yazıyor hani. önce Bonjai forum kısmının ana sayfasını açın forumda linki şudur:
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=24

Bunu yazdıktan sonra indireceğiniz klasörü seçin ve tekrardan indirmeye başlayın. eğer bu şekilde yaptıysanız ve onca veri indirildiyse tekrar bakalım ;)

murare
22-09-2006, 15:25
Tamam bu siteyi indirmeye başladım zaten. Özellikle bonsai bölmünü açıp o linki aldım ama 2gb oldu. :( Habire indiriyor. Her başlık altındaki (mesela sizin açtığınız webstripper sitesini) linkleri indirmesini nasıl engellerim ben şimdi.

backyard
23-09-2006, 11:14
ben burada danışayım dedim
baharda topladığım yalancı akasya tohumlarım azıcık büyüdü
aşağıda görüldüğü üzere
bundan bonsai olur mu sizce?

bonsaisever
23-09-2006, 14:11
Olmaz olur mu :)

Görebildiğim kadarıyla gövdesini örmüşsün?
Baharda büyükçe bir saksıya ek ve 1-2 sene bekle büyüsün.
Dallar iyice gelişip kaynaşarak gövdeyi oluşturunca şu an dalların ayrılmış olduğu (örgünün bittiği) yerden budar ve çok güzel bir ana gövde üzerine, gövde ve dalları yapılandırırsın.

Kolay gelsin :)

backyard
23-09-2006, 15:22
evet gövdeyi ördüm :)

gelecek seneyi mi bekleyim saksıyı değiştirmek için?
bir de aslında bir sürü sorum var

1- büyüyen diş budak yapraklı akçaağaçlarım var, şimdilik gövdeleri cılız, boya gidiyorlar, saksıları da yukarıdaki gibi, onların da bir kaçını bir araya getirip gövdelerini örsem mi, yoksa öyle kalsa mı, öyle kaldığında bunun sonu nereye varacak?

2- elmalarımın iyice boyu uzadı, alttaki yaprakları sarardığı için onları kopardım, şimdi upuzun sopa gibi oldular, onlara ne olacak

3- limonlarım var onlar da boya gidiyor, ya onlara ne olacak

bana ne olacak :(

memet
23-09-2006, 16:06
Sakin ol...
ruhunu dinle..
Ali abiden öğrendiğimi sana satayım. ağacı dinle sana ne istediğini söylemesini bekle..
kış geçmeden budama yapma..bence en uygunu da bu..

bonsaisever
23-09-2006, 17:10
gelecek seneyi mi bekleyim saksıyı değiştirmek için?

Evet yaprakları çıkmadan saksı değişimi yaparsın.

1- büyüyen diş budak yapraklı akçaağaçlarım var, şimdilik gövdeleri cılız, boya gidiyorlar, saksıları da yukarıdaki gibi, onların da bir kaçını bir araya getirip gövdelerini örsem mi, yoksa öyle kalsa mı, öyle kaldığında bunun sonu nereye varacak?

2- elmalarımın iyice boyu uzadı, alttaki yaprakları sarardığı için onları kopardım, şimdi upuzun sopa gibi oldular, onlara ne olacak

3- limonlarım var onlar da boya gidiyor, ya onlara ne olacak

bana ne olacak :(

1- İstediğin gibi yaparsın (örebilirsin) fakat örmezsen Bonsai adayı bir çok ağacın olacak ki örmemen daha iyi.

2-Yaprakların döküldüğü yerlerden dallar çıkacak merak etme :)
Onları da seneye gövdenin ortasında, tomurcukların çıktığı yerin üzerinden bir noktadan budama yapıp macun ile budadığın yerleri kapa.

3- 2 nin aynısı fakat limonun aşı macununa allerjisi olduğunu duydum.
Ben limonuma hiç macun sürmedim. İstersen sen de sürme :)
Haa, bir de limon yaprakların döküldüğü yerden değil iğnelerin olduğu yerden dallanma yapıyor. Bunu çözebilmiş değilim :(

4-Onu Allah bilir :D

backyard
24-09-2006, 08:31
yani her halükarda 1 yıl daha bekleyecem
gidip hazır bonsai mi alsam ne yapsam :)

murare
25-09-2006, 13:28
Darkyes kardeş dediğin gibi yaptım. Hatta cuma günü işten çıkarken de hani 1-2 saat sürer diye makinayı açık bıraktım ve pazartesi sabah geldiğimde baktım ki bizim indirme işi hala devam ediyor:( ve 100000 in üzerinde dosya indirmiş.:eek: Yokmu şu siteyi indirmeme yardım edecek biri:(

memet
25-09-2006, 13:37
Bence bunda bir yanlışlık oluyor.
bir kaç sayfa bilgi inmesi gereken..
onunda bu kadar karmaşık olmaması gerekiyor sanıyorum.

murare
25-09-2006, 15:41
Bende öyle sanıyordum ama... :(

Ali H. ALI
25-09-2006, 16:00
Herkese iyi gunler.
Backyard "Gidip hazir bonsai mi alsam?" diye sorman beni sasirti, bunca ogrendigin bilgileri nerde uygulaycaksin? bence hic hazir bonsai alma sen onlardan cok daha guzellerini yapabilirsin. en guzeli bir fidan satilan yere git, ogrendiklerini uygulayabilecegin bir fidan sec ve bonsaini kendin yap ki yeni bonsai yapacaklara ornek olsun. Takildigin yerler olursa bizler burdayiz.
Yeni yapacagin bonsainin resimlerini bekliyoruz.
Kolay gelsin, butun bonsailarin de diledigin gibi olsun.

Murare bilgisayar konusunda sana yardim edemedigim icin uzgunum bu makineden anlamiyorum. Mutlaka sorununu cozecek bir arkadas bulunacaktir, Hosca kalin

murare
26-09-2006, 08:16
Canın sağolsun Ali abi elbet birileri sesimi duyacak:(

memet
26-09-2006, 10:25
bence yaptığın işlemi iptal etmelisin...hata olduğu kesin bu kadar uzun süren bir işlemde..
Neden basit bir yol kullanıp mesajları kesip kopyalama yoluna gitmedin.

Birde, şimdi burdan çık, ilerde Çam kozalağı kahvesi var Darkyes orada olur, onunla tekrar konuş bakalım ne diyecek.

murare
26-09-2006, 11:15
İşlemi zaten şoku atlatır atlatmaz durdurmuştum. Bu arada kopyala yapıştırla da pek kısa süreceğini zannetmiyorum bu forum indirme işinin. :(
Neyse ben dediğin kahveye bi bakıyım. Bu cadde üstündemiydi. Neyse bulurum. Sağol

Şule
26-09-2006, 20:02
Yeni gelen arkadaşlar hoşgeldiniz!
Bonsai gölgesine oturup gelen geçeni çevirme işi iyi oldu. Bonsainin gölgesinde oturup, iki çayımızı içen soluğu en yakın fidancıda alıyor. Artık fidancılardan bir teşekkür çelengi gelir.:D

Hazır bu kadar bonsai gönüllüsünü bir arada bulmuşken aklıma takılan bir şeyi sorayım (çok da mühim bir şey değil ya...). Ben ağacın gövde kalınlığını belirtirken genellikle çapını söylüyorum. Gördüğüm kadarıyla bazı arkadaşlar da çevresini söylüyor, ya da ben öyle anlıyorum. Şimdi; normalde çapı mı söylenir, çevresi mi? :o

memet
26-09-2006, 21:04
Ali abinin yazdıklarını okudukça, benim fikrim, bonsaicinin gönlünden geçenin doğru olduğu..

bonsaisever
26-09-2006, 21:37
Çapına bakıyoruz :)

malina
26-09-2006, 22:12
Bence önemli olan (mesela) 5 metre deyip geçmemek...

5 metre ne? Çevresi ya da çapı kelimelerini kullandıkça sorun yok :)

murare
27-09-2006, 08:22
Malina öyle deyince ilkokul günlerim geldi aklıma. Matematik derslerinde her problemden sonra ya Ayşe nin **** Ahmetin bir miktar parası kalırdıya. Ben kalan parayı bulduktan sonra hep, sadece miktarı söyler birimi söylemezdim -5 öğretmenim-. Canı sağolsun İsmail öğretmenimde her seferinde "oğlum sonunu getirsene şunun, elma mı, armut mu, doğru düzgün söyle ya:mad: " derdi.
Vay çocukluğum.:rolleyes:

Şule
27-09-2006, 20:51
Çevresi ya da çapı kelimelerini kullandıkça sorun yok :)

Bence de öyle olmalı. Ama şöyle bir şey daha var ki; çapı bilinen bir daire zihinde daha kolay çiziliyor. Çevresi verilince net bir görüntü oluşmuyor.;)

DarkYES
29-09-2006, 06:49
Programı indirdim bir ara inceleyip yardım etemeye çalışırım. Hiç kullnamadığım bir program çünkü.

DarkYES
29-09-2006, 06:56
Sitenini tümünü indir seçili halde olabilir. Resimlerdeki menüden girip seçtiğim seçenekleri seçerek bir de deneyin isterseniz.

4037

4038

DarkYES
29-09-2006, 06:58
Yukarıdaki menüden ilgili yere girdikten sonra son olarak Range bölümüne gelip aşağıdaki şıkkı seçip indirmeyi deneyin.

4039

DarkYES
29-09-2006, 06:58
Eğer yine de olmazsa daha iyi bir program bulalım.

Kullanım kolaylığı açısından ;)

murare
29-09-2006, 08:25
Bi deneyelim bakalım sağolasın.

Ali H. ALI
30-09-2006, 15:18
Herkese merhaba.
Yagmur bonsai golgesinde oturup sohbet etmeyi etkilermi? sanmiyorum oralarda yagmur yagiyor diye bonsai altinda sohbet etmeyi illede gunesli gunlere birakmayin, bonsainin altina yagmur gecmez, islanmazsiniz, usumezsiniz, bonsai altindaki dost sicakli her zaman vardir. Daha sonraki gunlerde cok soguk olur kar duserse bonsaiyi icmekana tasiriz, biz usumeylim diye deyil bonsai soguktan etkilenmesin diye.

Backyard, ne oldu hazir bonsai aldinmi? yoksa bir agac alip ogrendiklerini o agac uzerinde uygulamaya mi karar verdin? bence mutlaka ikinci secenek sana daha cekici gelmistir.Yapacagin bonsaiyi bizlerle paylasirsin deyilmi?

Arkadaslar burda saat gece 11.16 yarin pazar is yok da ben yine uyukladim .
Saglicakla kalin.

Şule
30-09-2006, 20:19
Yağmur bonsaici için berekettir, niye yağmurdan etkilenelim. Doğa bütün kış ve bahar boyunca yağmurla sulanır da; yapraksız, ölü dallar birdenbire canlanıverir. Bonsaiye verdiğimiz/vereceğimiz hiç bir gübre bir yağmur suyu kadar etkili değildir. Hal böyleyken yağmur bizi gölgeden kaçırmaz, biz seyrine dalmışızdır yağmurun. Sükutumuzun sebebi ondandır.;) Her yağmur damlasında gelecek baharki sürgünleri düşünüyoruzdur belki, kim bilir... :D

olmez
02-10-2006, 16:36
Bonsai müptelası olduğunuzu nasıl anlarsınız? (Bu işte benim gibi henüz acemi olan birine göre oldukça iddalı bir başlık ve iddialı bir soru oldu ya .:D Neyse ben başlatayım devamında çok güzel noktalara dikkat çekilecektir.)

Her gördüğünüz bitkiye bonsai gözüyle bakıp bu bitkinin nasıl bonsai haline getirilebileceğini kafanızda planlıyorsanız, (İleri aşamalarda hastalığa dönüşüp maydanoz üzerinde bile planlar yapabilirsiniz:dilli: )
Her gördüğünüz sığ kabın bonsai saksısı olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini düşünüyorsanız, (Hanımın kek kalıpları da bu kaplara dahil olup evde savaş çıkmasına neden olabilir:mad: )
Saksı satan yerlerde gözünüz devamlı sığ kaplarda ve saksı altlıklarında oluyorsa,
Arabanızda artık küçük bir çapa ve kürek takımı ile bitki taşıyabilecek malzemeler bulunduruyorsanız,
Sağda solda gördüğünüz telleri bile toplamaya başlıyorsanız,
Gözünüz her yerde garip şekilde büyümüş ağaçlara takılıp onlara dalıp gidiyorsanız,
Yaşlı ağaçları gördüğünüz zaman sevip okşayasınız geliyorsa,
Evdeki bütün dergileri özellikle doğa ile ilgili olanları tekrar çıkartıp içinde yaşlı ağaç resimleri arıyorsanız,
Bulduğunuz her fidanı ve dal, kök gibi materyalleri eve getirmekten kendinizi alamıyorsanız,

Bonsai müptelası olmuşsunuz demektir...

smoketernal
03-10-2006, 14:25
bende bugün birden müptela oldum nedenini bile anlayamadan daha önce bonsai duymuştum ama bir anda benimde bi bonsaim olsun istedimhemde çok umarım başarılı olurum

bonsaisever
03-10-2006, 20:51
Sayın ölmez;
Konunun Toplantılar, Kaynaklar, Haberler, Satış ile alakası olmadığı için buraya ben taşımıştım :)

Şule
03-10-2006, 20:58
Yağmurun seyrine dalmışlardır dedik ama yağmur da geçti. Nerelerdesiniz? Havalar eskisi kadar sıcak değil diye bonsai gölgesinde sohbete gelmeyenlere duyurulur: Bonsaimizi iç mekana aldık, yapay aydınlatmayla gölge sağlıyoruz. Yazın gölgesini tutmaz ama, bonsaimiz hala yerinde.:D

memet
03-10-2006, 21:10
burda yaz daha bitmedi nar yemyeşil, incir dökmedi yapraklarını pazartesi yamadori için aramaya çıkacağım dağlarda

Şule
03-10-2006, 21:19
Burda da yeşil, yaprak dökmeye yeltenen yok. Ama ülkemizde dört mevsim yaşanıyor. Şimdi Akdenizliler dışarı, İç Anadolu, Doğu Anadolu içeri denmez ki. Topu topu kaç kişiyiz Türkiye'de. Baksana bir bonsainin gölgesi yetiyor bizi almaya.:p

said_man
11-10-2006, 19:52
Herkese merhaba uzun bir okul maratonu gene basladi vakit buldum ve siz büyüklerime merhaba demek istedim biraz uzun oldu ama idare edin :). Umarım herkesin keyfi yerindedir iyi geceler iyi calismalar.

Ali H. ALI
20-10-2006, 10:18
Herkese iyi gunler, ne oldu bonsai golgesine kimse ugramiyor, oysa ne kadar yeni bonsai sevdalisi var etrafta. yeni uyelerin bonsaiye olan ilgisi ve calismalari, Turkiyedeki bonsai icin sevinilecek bir durum, dilerim ki bu bonsai tutkunuz hic bitmez.

Turkiyede bonsai gecmisi, sanirim 6-7 yildan daha fazla deyildir. Bu kisa zaman icerisinde, bonsaiye gonul vermis arkadaslar, kendi olanaklari ile bonsai ogrenmeye calismis, deneyimlerinde yanlis yapa, yapa dogruyu bulmaya ugrasmis ve tum bildiklerini, deneyimlerini ozveri ile bonsaiye yeni basliyanlarla, seve ,seve paylasmis ve paylasiyorlar. Bu Turkiyede bonsaiye yeni basliyanlar icin cok onemli bir ogrenme yontemi, bu deneyimli arkadaslardan ogreneceginiz cok sey vardir ve belkide su an Turkiyede bonsai ogrenmek icin en iyi yontem.

Gun gelecek, bircok bonsai sevdalisi toplanip bonsailerini sergileycek, bu sergilerle bonsai sevenler ikiye, uce katlanacak, bu arada bilgili deneyimli arkadaslar, bonsai icin kurslar acacak, atolye calismalari duzenliyecek, yani ileride, bonsai ogrenmek isteyenlerin onune her olanagi koyacaklar. Yalniz su an onunuzdeki olanaklar kisitli ve bu olanaklarin en degerlisi, Turkiyedeki bilgili ve deneyimli arkadaslardan ogreneceklerinizdir.

Tum bonsaileriniz dilediginiz gibi olsun, hosca kalin.

oktars
20-10-2006, 10:44
Sevgili Ali abi güzel temennilerine katılmamak mümkün değil.

Evet haklısın sohbetler azaldı bunun sebebi belki ramazan münasebetiyle olabilir fakat bonsaireefin gelmesiyle çok kısa sürede hareketleneceğini düşünüyorum.

Ayrıca buradan ayrı kalmamız ağaçlarımızdan ayrı kalmamız anlamına gelmiyor. Şu anda yaklaşık 30 saksım var hepsi ile bebek bakar gibi ilgileniyorum . İstediğim büyümeyi sağladıklarında sizlerle resimlerini paylaşacağım sağlıcakla kalın...

murare
20-10-2006, 15:27
Evet sebep ramazan olabilir hatta şimdide bayram. Hepinizin bayramını kutlarım.
Perşembe günü görüşürüz.

bonsaireef
20-10-2006, 15:39
Oktars dostum geldim gelmesine ama eskisi gibi sık girme şansım olmuyor. Nisandan sonra inşallah herşey farklı olacak.
Bende buralarda boş durmuyorum. Deneme amaçlı bir iki zeytin söktüm ama buralarda ağaçlar daha uykuya geçmedi. Sanırım yaşamayacaklar. Ne yapayım zeytin görünce o konik gövdesiyle, dayanamadım. Doğadaki zeytinlerde kök kısmı çok güzel oluyor. O konikliği yapmaya kalksak yıllarımızı alır ve o kadar mükemmel olmaz. Ama zeytin bu konikliği kendisi yapıyor. Zamanı gelsin zeytin çalışmalarım devam edecek. Burada yaz daha yeni bitti. İki gün öncesine kadar denize giriyordum. Ağaçlar bu kadar kısa sürede uykuya geçmemişlerdir zaten. Biraz sabır ama o da bende yok. Hergün dolaşıyorum. Sökülebilecek zeytinleri işaretliyorum. Şu an sadece kedinin ciğere baktığı gibi bakmakla yetiniyorum.

oktars
20-10-2006, 15:56
Sen zeytine ben ahlata takmış durumdayız geçen hafta sonu köydeydim .
Bonsai adayı demeye dilim varmıyor bir kaç makas darbesiyle bonsai olacak ahlatlar vardı. Bende senin gibi ağzım sulanarak baktım . Latent devresine girmelerini iple çekiyorum hemen saksıya alacağım .

Bu arada mayıs ayında söktüğüm ahlat sizlere ömür kurumuş bundan sonra kasım ve mart ayları arası harici kesinlikle ağaç sökmeyeceğim.

Tohumdan yetiştirdiğim bir sürü meşe var onlarıda törenle tabiata salmayı düşünüyorum :) hatırlarsan bir sözümüz vardı aldığımız kadarını tekrar geri verecektik bu sezon kısmetse bu gerçekleşecek.

bonsaireef
20-10-2006, 16:07
Sözümüzü tutmaya başladığına sevindim. Ben de doğaya ağaç kazandırmayı çok istiyorum. Buradan bonsaici arkadaşlara çağrıda yapalım:
Arkadaşlar hep doğadan almakla olmaz o zaman doğaya borçlu kalırız. Hep birlikte aldığımızın daha fazlasını doğaya kazandıralım.

Oktars zeytine çok taktım. Buralar ODTÜ arazisi olduğu için zaten yabani bitkilerle mücadele ediliyor. O zeytinlerin büyüme şansı hiç yok. O nedenle aslında saksıya alıp yaşatabilsem onlara iyilik yapmış olacağım. Ah bir fotoğraf çekme şansım olsada o gövdeyi size gösterebilsem. Ama ölçülerini vereyim. 8 cm köke yakın gövde çapı 13. cm de 6 mm ye düşüyor. Gövde tam konik şekilde. İşin güzel tarafı bu kesici bir aletle yapılmamış bir koniklik. Mükemmel bir bonsai adayı olabilirdi zamansız sökülmese.

acerpalmatum
20-10-2006, 16:20
Ali Hocam herzaman ki gibi ağzınızdan bal damlıyor. Bildiğim kadarı ile Türkiye'de bonsainin geçmişi o kadar bile değil 6-7 yıldır hem Türkiye'de yaşayıp, Hemde bonsai ile ilgilenen varsa ben özellikle tanışmak istiyorum.

Sevgili Oktars sana katılıyorum şimdi bonsaireef gelince ortalık daha da şenlenecektir.

Bonsaireef ölçüleri verince ağaç gözümde canlandı hemen. Fazla varmı bizede düşermi:D Kışa doğru olmazsa birde Mersin seferi düzenleriz.

bonsaireef
20-10-2006, 16:21
İşte buna benzer bir şey:
4527
http://www.dugzbonsai.com/olivehead1.htm

bonsaireef
20-10-2006, 16:23
Uğur abi yeter mi ne demek adım başı var. İnsanın başı dönüyor. Gelsen valla ne güzel olur. Senle dağlara çıkar daha güzellerinide buluruz.

bonsaireef
20-10-2006, 16:27
Bu arada Uğur abi ben 6 yıldır ilgileniyorum ama 6 yıllık ağacım yok. Çünkü Ankaradaki öğrenci evim kotta olunca hiç ağaç yaşatamadım. Eve ışık girmiyordu ki ağaç ne yapsın. :rolleyes:
Bu kadar zamanı sadece araştırarak geçirdim. ****** bir sürü denemelerimde oldu. Ama özellikle son 2 yılıdr bonsai çok ivme yaptı bende ivme yaptım. Evde floresan altında ağaç yetiştirdim. O zamandan sonra ağaçların yaşamaya başladı.

Ali H. ALI
20-10-2006, 17:00
Selamlar, iste bonsai golgesi boyle olmali. Sohbet muhabbet surup gitmeli.
Bonsaireef zeytinleri soktunmu? Soktunse saksiya dikmeden once tum koklerini, govdeden topraga gomuldugu yerden bir testere ile duz bir sekilde kes tum dallarini da buda uzerinde ne kok nede dal kalsin. Koklendirme tozun varsa kokleri kestigin yerde, agacin kabuklarina sur ve yari dere kumu yari cicek topragi bir karisimin icerisine ek ve bahari bekle sansin yaver giderse yeni yesil surgunleri goreceksin.[3 ay kadar once ayni sekilde budanmis,5cm capinda,25cm boyunda bir zeytini kulupden bir arkadas bana verdi, bunun hic koku kalmamis tutmaycak diye sizlere hic bahsetmedim .3 hafta var uzerinde bircok yeni surgunler buyuyor]
Zeytinler icin bol sanslar.

bonsaireef
20-10-2006, 17:08
Ali Hocam zamansız söktüm diye kuruyacak diye bekliyorum çünkü bir tanesi yapraklarını dökmeye başladı.
Ben hepsini saksıya ektim. Şu an geri sökmem anlamsız olur sanırım. Dal ve yaprak sayısı yok denecek kadar az. Şimdi kalan dal ve yapraklarıda keseyim mi? Böylece bir ihtimal tutar mı? Yalnız köklerini ellemeyeyim çünkü şu an saksıdalar.
Şansa ihtiyacım olacak Ali hocam teşekkürler.

oktars
20-10-2006, 20:46
Arkadaşlar burada iyi kaynatmışsınız sohbetiniz daim olsun. Tarık senin şu zeytini çok merak ettim inşallah tutar. Acer kardeşim bu arada Ankara gurubunuz hayırlı olsun ekibi toparlayında bir gün iller arası bir toplantı düzenleyelim.

Şule
20-10-2006, 20:56
Konu zeytine gelmişken; yazın zeytinlerin dibinden çıkan üç sürgün üzerinde havai köklendirme benzeri bir şey uyguladım. (Toprağa yakın kısmında kabuğu soyup, toprakla örttüm.) Gövde çapı 7-8 cm yi buluyor. Baharda köklenirse eğer üç zeytin ağacım olacak. Şimdilik açıp bakmaya korkuyorum. Yine bir sürgün köklendirme çalışmam açıp açıp bakmaktan başarısızlıkla sonuçlandı. Belki o da baharda tekrar köklenir.

acerpalmatum
21-10-2006, 01:19
Sevgili oktars tahmin edeceğiniz gibi düşüncem il il ayırmak değil. Seninde benim gibi düşündüğünü biliyorum. İleride olası bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için yazayım dedim. Sonra Acerpalmatum gruplaşma yapıyor falan demesinler.:p Sadece hafta sonu bir telefon uzaklığında kimler var tanımak istedim.

Bonsaireef bu zeytinlere uçarak gelirim. Zeytinler çok güzel görünüyor. Şaka bir tarafa çok güzel bir gezi olur. 2-3 saat keşif yapar bir yandan ağaç söker bir yandan da söktüğümüz ağaçların formunu belirleriz.

Peki arkadaşlar Zeytin için en uygun mevsim hangisi ?

Ali H. ALI
21-10-2006, 16:20
merhabalar, Bonsaireef soktugun zeytinler birden fazla ise birini saksidan cikarip tum koklerini budayabilirsin, boylece baharda koklu ve koksuz diktiklerini karsilastirip guzel bir deneyim kazanmis olursun.

Acerpalmatum, zeytin ve diger agaclar icin yerden sokup saksiya alma oralarda sanirim mart sonlarina dogru olmali[yeni tomurcuklar, kabarmis ama acilmamis bir durumda iken]
Sule, zeytin agaci adaylarin icin iyi sanslar.
zeytin agaclariniz bol olsun.

Ali H. ALI
23-10-2006, 02:14
Uzaklardan, herkese iyi bayramlar dilerim.

bonsaireef
23-10-2006, 06:07
Herkese iyi bayramlar.

Tanus
24-10-2006, 06:17
Tüm Bonsai ve ağaçlar.net ailesine iyi bayramlar.

murare
26-10-2006, 10:49
İşte geldim. Tam gezilecek, yamadorilik ağaçlar için bakılacak bir yere gittim ama malum bayram telaşı oraya git buraya git derken bir bakmışım yine Ankara'dayım. Ama kendi bahçemizden fidanlar getirdim mümkün olduğunca köklü ve topraklı almaya çalıştım, gelir gelmezde (ki bu gecenin 10 u oluyor) saksıkara aldım. İskilip'ten Ankara'ya 3 saatlik bir yol aldı fidanlarım. Saksılara diker dikmez söğüt suyuyla bir güzel suladım. Biliyorum yanlış bir zamanda söküldüler ama dayanamadım zaten ben sökmesem koyunlar yiyecekti fidanları. 1 ceviz, 2 can eriği, 2 kızılcık, 1 at kestanesi, 2 deli kiraz, 1 de ne olduğunu henüz bilmediğim bir ağacım var şu anda. Bunların ne kadar dalı varsa budasam yaşama şanslarını çoğaltmış olurmuyum. Bunların yaşaması lazım, yoksa çok yazık olacak.

bonsaireef
29-10-2006, 11:02
Söktüğüm zeytinlerden birisinin resmini ekleyeyim; hani şu 8 cm köke yakın gövde çapı, 13. cm'de 6 mm'ye düşüyor dediğim zeytin.
Bu zeytinin tutup tutmadığını bilmiyorum ama 3 tanesi tuttu ve yeni filizler vermeye başlıyor. (hani bir iki tane zeytin söktüm demiştim ya şu an 5 tane var :rolleyes: Dayanamayıp bir iki tane daha söktüm. Tutmaya başlayınca dilim çözüldü.;) )
4652

bonsaireef
29-10-2006, 11:03
Bu arada yukarıdaki zeytinin gövdesi aynı koniklikle bir miktar toprağın altında devam ediyor. Yeni söküldüğü için çok yüzeyel dikemedim.

Ali H. ALI
29-10-2006, 11:45
Herkese iyi gunler,
Aksam bizde saatlar 1 saat one alindi, sizde de 1 saat geriye alindi, simdi aramizda 9 saatlik bir fark oldu.

Bonsaireef, zeytin bonsain guzelmis, tutmasini dilerim. Zeytin bonsai Turkiyede cok islenen bir agac turu olmali, Italyanlarin, Ispanyollarin, Yunanlilarin zeytin bonsaileriyle yarisacak bonsailer Turkiyede de mutlaka olmalidir. ozellikle Ege bolgesinde yasiyanlar, zeytine alici gozle bakiniz, oralardaki zeytin fidanlari, belkide dunyanin en iyi bonsai olmaya aday fidanlaridir.Zeytin fidanlarinizi simdi deyil de kis sonunda sokerseniz yasatma sansiniz daha fazla olur.
Zeytinli gunleriniz bol olsun.

oktars
29-10-2006, 14:10
Zeytin dediğin kadar varmış inşallah tutar

Şule
29-10-2006, 14:30
Zeytin gerçekten güzelmiş. İleride çok güzel bir bonsai olacak. İnşaallah tutar.

bonsaisever
29-10-2006, 15:12
Bu Perşembe Ankarada Acerpalmatumla (Uğur) sıkışık bir zamanımızda tanışma ve iki saat muhabbet etme imkanı bulduk :)
İki bonsai meraklısının bir araya gelmesi kadar güzel bir şey yok galiba ;)
Bu kısa zamanda okadar çok bilgi paylaşımı oldu ki inanamazsınız.
Böyle bir birliktelikten sonra toplantıların önemi daha çok anlaşılıyor.
Ah, bir de Ali abi buralarda olsa :)

Acerpalmatum,
Acerler ve perlit için çok teşekkürler :)

Erguvan Muhibbi
29-10-2006, 15:56
Doktorum bu ne muhteşem bir zeytin böyle.

bonsaireef
29-10-2006, 22:17
Zeytin için gelen yorumlara çok teşekkürler.

Dediğin gibi bonsaisever iki bonsaicinin biraraya gelmesi kadar güzel bir şey yok. Bir de biraraya geldiğin kişi Uğur abiyse bak o zaman güzelliğe.

bonsaireef
30-10-2006, 10:38
Aşağıdaki fotoğrafları Mersin'de Hacgediği yaylasında çektim.
Kaya üstünde bir ağaç. Doğal kaya üstü stili :)
Bonsaide doğada olmayan hiçbir stil uygulanmıyor.

http://img215.imageshack.us/img215/4992/kayastew9.jpg

http://img215.imageshack.us/img215/4860/kayast2tk8.jpg

murare
30-10-2006, 11:15
Ben Ankara'dan gidemedim sen İstanbul'dan gelip görmüşsün ne diyeyim. Bu cumartesi biz buluşacaktık Uğur abi ile ama olmadı. Uğur abi banada ayırdın değilmi perlit ve tohum?:(

Ali H. ALI
30-10-2006, 12:32
herkese iyi gunler, Bonsaisever bonsai sevdalilarnin toplanmasi bilgilerin paylasilmasi, bonsainin geleceginden bahsedilmesi ,cok hos birsey mutlaka belli zamanlarda bunu yapmalisiniz. Bana gelince ben zaten aranizdayim, fiziken burda olsam bile.

Bonsaireff, dogaya ne guzel bakiyorsun, iste bonsainin buyulu bir yani da bu, insan bonsaiye sevdalandiktan sonra, dogada gozunu dort aciyor, hic bir kivrimi, oyugu, kuru dali, yapragi, surgunu, tasi ,topragi bocegi, kusu her canliyi vede insani gozunun araciligi ile yureginde goruyor.
bonsaili gunleriniz bol olsun.

bonsaireef
30-10-2006, 12:46
Ali hocam çok doğru söylüyorsunuz. Bu ağacı araba ile yayladan dönerken göz ucuyla gördüm. İşte kaya üstü stili dedim. Anlık görüş bile onu farketmemi sağladı. Ertesi gün fotoğraf makinesi buldum sırf bu ağacı çekmek için oraya tekrar gittim.

acerpalmatum
30-10-2006, 23:45
Yakın ilginiz için Teşekkürler arkadaşlar.

Birimiz hepimiz, hepimiz bir fidan için burada değilmiyiz...

murare
31-10-2006, 07:47
Kusura bakmayın, açık konuşayım ben bir fidan için burada değilim, benim aklımdan geçen daha çok fidan. :)

oktars
31-10-2006, 08:57
Arkadaşlar dikkat ediyorum bonsai ile ilgilenen arkadaşların hepsinin gönlünde bir ağaç var mesala bonsaireef zeytine, acerpalmatum ve bonsaisever akçaağaca, Ali abi dışbudak , ben ve musubey'de ahlat ağacına tutkunuz. Diğer arkadaşları tam çözemedim şayet gönüllerinde ki ağacı söylerlerse memnun olurum:)
Çalışmalarımızı bu ağaçlar üzerinde yoğunlaştırırsak yaşadığımız tecrübelerin tekniğimizi geliştireceğini düşünüyorum.

bonsaireef
31-10-2006, 10:46
Ben hemen zeytin hakkındaki ilk izlenimlerimi yazayım:

Kökleri yüzeyel oluyor. Saçak kök yapma eğiliminde. Kök kısmında genişleme yapıyor. Buda konik şekilde çok güzel bonsai yapmayı sağlıyor. Genişlemiş kök bölgesinden her yöne kök veriyor, bu da saksıya adapte edilmesini kolaylaştırıyor. Ali hocamızın dediği gibi kök kısmındaki bütün kökleri kessen bile yeniden kökleniyor.

Sanırım biraz arsız. Bendekilerin çoğu zamansız sökmeme rağmen tuttu. (Siz yinede zamanında sökün.)

Yabani olanlarının yapraklarının küçük olması nedeniyle ideal bir bonsai olabileceğini söylememe gerek yok. Yaprak küçültme işlemine gerek yok yani.

Gövdenin her yerinden filiz verebildiği için yeni dal oluştururken sıkıntı yaşamıyorsunuz. Dallarını keserken gönlünüz rahat olsun.

murare
31-10-2006, 10:46
Aslında benim için ağaç o kadar önemli değil (tabi şimdilik çünkü henüz bonsailerim yok)Ben daha çok stil düşkünüyüm. Mesela hangi ağaçla olursa olsun orman stili beni mest ediyor. Penjing türü çalışma olsunda hangi ağaç olursa olsun. Ama ilerde bonsailerim olurda ben bu ağacı daha çok seviyorum dersem yazayım. :)

Ali H. ALI
31-10-2006, 11:53
Herkese iyi gunler, Murare kisa bir zamanda olsa bonsai ile yurekten ilgileniyorsun, mademki orman tarzina bu kadar heveslisin, resimlerle bir calismani gorelim, hep birlikte, bu tarzi ogrenmen icin bizlerde onerilerimizi yazalim. ve sende guzel bir orman tarzi bonsai sahibi olursun. oyle cok agaca da gerek yok ilk calismani, 3,5 veya 7 agacla yapabilirsin. Ogrendiklerinizi uyguladiginiz surece bonsai yapmis olursunuz. Ogrendikleriniz yalniz kafanizda kaliyorsa ve bilgiler ellerinize ulasmiyorsa bonsai yapamazsiniz.
En guzel bonsailer sizlerin olsun.

murare
31-10-2006, 12:00
Bir kaç küçük ağaç bulur bulmaz yapacağımdan emin olabilirsiniz. Ne yazıkki bulduğum fidanlar ağaca benzemediği için şimdilik bir ormasn stilim yok.

bonsaireef
31-10-2006, 16:15
Sevgili murare bulduğun fidanlar küçük olsun yeterli. Ağaca benzemesine gerek yok. Örneğini sağolsun Ali hocamız vermiş. ( orman) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1627)
Dikkat edersen Ali hocamızın fidanlarıda tek başına bonsai değil ama birlikte dikilince güzel bir orman stili oluşuyor. Bu fidanlara benzer küçük fidanlar bulup hemen başlayabilirsin. Bunları bulmakta çok zor değil. Çoğu fidancılarda kendiliğinden bitmiş küçük fidanlar oluyor. Para bile istemiyorlar. Önemli olan aynı cins olmaları.

Şule
31-10-2006, 18:53
Diğer arkadaşları tam çözemedim şayet gönüllerinde ki ağacı söylerlerse memnun olurum:)

Daha önce bonsai olarak düşünmemiştim ama doğada en sevdiğim ağaçlar çınar ve tüm iğne yapraklı türlerdir. Sanırım ağaç seçimimi dev olanlardan yana kullanıyorum. Bonsai konusunda ise özel bir seçimim yok. Gözüme hoş görünsün, yerini yadırgamasın yeter. Ama stil olarak sorarsanız mini doğa derim.

Tanus
31-10-2006, 19:12
Ben Acer türlerini seviyorum , ama daha cesaretim yok onlara bulaşmak için.Stil olarakta bende mini doğayı seviyorum ama o tarz bir çalışma yapmak için yeterli tecrübeyi kendimde görmüyorum.Yavaş yavaş ilerlerim inşallah.

musubeyd
31-10-2006, 21:22
güzel bir konu..
bonsai sanatında 'türler', stillerden sonra, ikinci derecede üzerinde uzunca bahsedilmeğe değer bir konu bence.şekil ve muhteva, suret ve mana..

çeşitli ağaçlar üzerinde tecrübeler yapmış olanlar tür tercihinde bulunmada daha avantajlı olmakla birlikte sadece bonsai resimleriyle epey aşina olanlar bile azbuçuk bir tercih yapma durumuna gelebilir.ama dediğim gibi, stilden sonra gelen bir konu.asıl yine şekil! güzel olsun hoşuma gitsin de isterse karaçalı'dan olsun hiç farketmez.şekli güzel herhangi bir ağacı,favori türümden şekilsiz bir ağaca tercih ederim.

oktar gibi hakkında şiir yazamasam da:) ahlat favori türlerimden..tam bir bozkır ağacı, alıç ve ardıç gibi.(bozkırın yalnız ağacı deniliyor,oktar'ı hayran bırakan bir yönü de bu olmalı.) kurak,sert iklimlerde kolayca ayakta kalabilen dayanıklı bir tür.doğada bodur halde değişik şekiller alabiliyor.bu yüzden her stili denemek için uygun.onu tutmamın asıl sebebi de bu özelliği. derine inen kazık köklere sahip.tabi dezavantaj bu,fakat ağaç sökülürken kazık kökler uzun alınırsa tutma şansı çok yüksek.en iyisi etrafında çember açılıp, 1-2 sene sonra kaldırmak.yaprakları küçük.doğada, çok bodurlarda pek rastlamadım ama çalı halinde olanlarda çiçek ve meyve(ahlat) görülüyor.

bonsaireef
31-10-2006, 21:39
Zeytinin en sevdiğim yanlarından biriside kazık kökü yok :D

Tutmuş olan 2 zeytinimin resmini yollayayım:

Köke yakın gövde çapı 7 cm.Bunun hangi yönünü ön yapacağım karar veremedim.
http://img254.imageshack.us/img254/6495/zeytin1hn8.jpg

http://img286.imageshack.us/img286/5230/zeytin2bm7.jpg

Aşağıdaki de diğeri. İlk söktüğüm. Sonrasında daha kalın gövdelileri seçmeye başladım. Bunun gövde çapı 4.5 cm.Aslında yukarıya doğru giden kestiğim gövdede dallar vardı ve bonsai şekli vermiştim. Ama tutmaz diye sonrasında kestim. Önemli olan tutması. Sonrasında bonsai yaparız.
http://img286.imageshack.us/img286/2673/zeytinzr4.jpg

bonsaireef
31-10-2006, 22:12
Mustafacığım zaten o uzun dallar gövdenin devamı olmayacak. Şimdilik böyleler. Önemli olan alt taraftaki konik gövde. Sonrası çok değişecek.

Aslında bunlar birşey değil. Hemen üst tarafımdaki dağa çıksam neler bulurumda bakma. Şimdilik ODTÜ arazisindeki bu zeytinlerle oyalanıyorum.

oktars
31-10-2006, 22:16
Zeytini bende çok seviyorum fakat iklim problemi yüzünden pek cesaret edemiyorum
Bonsaireef zeytinlerin hayırlı olsun kardeşim bizede musubeyd ile ahlatlar kaldı

bonsaireef
31-10-2006, 22:23
Burada yetişen **** Gemlikte yetişen zeytinin İstanbul'da sıkıntı yaşatacağını pek sanmıyorum ama ****** bu konuda bilgim yok.

Yalnız şunu söyleyeyim musubeyd ile aynı görüşteyim. Güzel görünen karaçalıyı bile severim. Seçici olsam bu kadar mine ile uğraşmazdım.

bonsaisever
31-10-2006, 22:33
reefciğim ben ikinci resimde olduğu gibi sola yatıkları nedense daha çok seviyorum :)
Ne güzel zeytinler bulmuşsun öyle.
Valla kıskanıyorum, gözüm kalır söyliyeyim :D

bonsaireef
31-10-2006, 22:44
Amman kalmasın, ben hemen yarın sana da bir tane sökeyim. Nasıl gönderirim bilmiyorum ama gözün kalacaksa kendimde getiririm. :o

bonsaisever
31-10-2006, 22:49
Kaptık yine ağacı ;)
Sen besle, büyüt olgunlaşınca alırım emaneti :D

bonsaireef
31-10-2006, 23:07
Dallarına şekil verip telleyeyim mi? Dik stil mi olsun, kıvrımlı mı yoksa yatık mı? Bileyimde ona göre sökeyim.:D Daha şekilde verilecek. Sonrasında zorlanmayayım. 10 yıl beklemeye razıysan benim için hava hoş. ;)

(Bakarım ilerde güzel birşey olursa hemen yeni bir tane söker bak seninki bu derim. Söktüğümün resmini yollamayayım yoksa anlar bu.:rolleyes: Karşılığında kaç ağaç alacağımın farkında da değil.:rolleyes: )

Şule
31-10-2006, 23:09
Bonsaireef olumsuz konuşan olmak istemem ama 3. fotodaki zeytin ölüyor gibi geldi bana. Yapraklar içe doğru kıvrılmaya başlıyorsa kuruyor manasına geliyor. Tutmayacak gibi... Nerden biliyorsun diye sorarsan; ben de bir tane kuruttum da.:D

bonsaireef
31-10-2006, 23:17
Şule haklısın yapraklar kuruyor. Ama o ağaç tuttu. Nerden biliyorsun diyorsan yeni filizler veriyor.:p

Şule
31-10-2006, 23:24
Çok iyi. Sevindim zeytin adına.

1. zeytin için yön olarak ilk fotodaki gibi diyorum. Ama sağa doğru giden kesik kısmın sonrası için ne düşünüyorsun merak ettim. Oradan çıkan filizle nasıl bir şekil verilebilir?

bonsaireef
31-10-2006, 23:33
Aslında ben de 1 diyordum ama 2'de de az kesi izi var. Kararsız kaldığım için sordum zaten.

Sağ taraf için aşağıdaki gibi bir yöntem buldum. Pek düşünmemiştim ama o resimden sonra böyle yapılabilir diye düşündüm.
4743
4744

bonsaireef
31-10-2006, 23:36
Çok iyi. Sevindim zeytin adına.
Aşkolsun Şule. Tamam zeytin adına sevin de, insan bir de benim adıma sevinir zeytini tuttu diye. Eğer bonsaiseverin durumundaysan sana da bir tane sökeyim. :D

albiza
31-10-2006, 23:40
Bence önyüz için 2ci resim daha uygun diye düşünüyorum.

Şule
31-10-2006, 23:44
Bir bonsaici için ağaç her zaman bulunur da bir ağaç için can bir gitti mi bir daha bulunmaz. Hadi senin adına da sevineyim.:p

K.Maraş da Akdeniz bölgesine giriyor. Ben de zeytin bulamazsam kimse bulamaz. Bu arada Mersin'de zeytin ağacının neslinin tükendiği ile ilgili bir haber duyulursa, olayın faili olarak bilineceksin bu gidişle.:D

bonsaireef
01-11-2006, 00:05
Şule benimki şaka. Sonuna kadar sana katılıyorum. Bir ağaç öldüğü zaman çok üzülüyorum.

Birde şöyle düşünmek lazım:
Ben bu ağaçların hayatını kurtarıyor olabilirim. Burada, ODTÜ deniz bilimleri enstitüsünde, yabani ağaçlar ve bitkilerle mücadele ediliyor. (gerçi mücadele yıllardır yapılıyor ama bitkiler galip. Kamışları kesiyorlar, köklerini yakıyorlar. 3 gün sonra tekrar yeşeriyor 2 hafta sonra aynı boydalar :D. Kıbrıs akasyalarından hiç bahsetmeyeyim.) Bitkiler kesilip değişik yerlerde yakılıyor tekrar büyümesinler diye. Bu zeytinler yakılan bir yerede denk gelebilirler ve kamışlar gibi yaşama şansları da olmaz. Ben hayatlarını kurtarıyorum aslında.

murare
01-11-2006, 08:37
O zaman bir tanede benim için kurtar. Hatta hepimiz oradan birer evlat edinelim. :) Sen toprağıyla sök, iyice ıslat, toprağına da streç geçir delikli bir kutuya koy bana yolla. :D Bak besle büyüt demiyorum. Otobüsede verebilirsin, ben gardan alırım. :D

bonsaireef
01-11-2006, 09:17
Olur mu canım hayatta olmaz. Ben sana şekillendirirde öyle gönderirim. Duymamış olayım.:D

oktars
01-11-2006, 09:23
Bonsaireef beni unutma senin zeytinlerden bende istiyorum :)

bonsaireef
01-11-2006, 09:27
Unuturmuyum Oktarsım Hasanım. :D
Aslında yakın yer olsa da gelebilseniz beraber yamadori yapsak ne zevkli olurdu.;)

oktars
01-11-2006, 09:30
Belli olmaz sana bir süpriz yapabiliriz senin geleceğin yok nasılsa :)

bonsaireef
01-11-2006, 09:32
Sürprizlere bayılırım.:D Yamadori zamanı zaten kasım ayı.;)

murare
01-11-2006, 09:40
O zaman cumartesi Mersin'e inince ararız seni. :D Kaç saatti Ankara ile arası olabilirmi acaba ?

bonsaireef
01-11-2006, 09:41
Arabanla 5 saat. Otobüsle 6.5-7 saat. Akşam 12 de biniyorsun sabah 7 de buradasın. Uğur abiyide al gel.:D

Şule
01-11-2006, 18:22
Bonsaireef, en iyisi sen bir yamadori dükkanı aç .:p Levhasına da şöyle yazarsın:"Yamadori sökülür,satılır, tura çıkılır. Evlere yamadori servisimiz bulunmaktadır.":D
Bu kadar bonsai sevdalısı bir grup oluşmuşken şimdi acil bir yamadorici gerek bize.:rolleyes:

bonsaireef
01-11-2006, 20:03
Yamadorici, evet işte o benim. Sana lazım mıydı? Çeşitlerimiz mevcuttur. ;)
Reklama başlayayım şimdiden.:dilli:

bonsaisever
01-11-2006, 20:12
Cık, cık, cık!!!
Abicim bir kapıda bir dilenci olur, duyan geliyor...dağlın bakiim :D

bonsaireef
01-11-2006, 20:17
Yamadori lazım mıydı abi ? :rolleyes:

bonsaisever
01-11-2006, 20:25
Ben 10 sene bekleyeyim :))
Haa tellenmiş ama dellenmemiş olsun :D

bonsaireef
01-11-2006, 20:32
Tamam abi. Sen nasıl istersen. Başka lazım mıydı abi? Arkadaşlarına da bir sorsan abi, belki ihtiyacı olan vardır. :(

Küçük Emrah modundan çıkayım sokak satıcısı moduna gireyim :D
Hadi yamadorinin tellisi burda. Yamadoriye gel. Gel vatandaş başka yerde bulamazsın. Kıvrımlısı var diki var. Japon çatlatır bu yamadoriler geeel.

bonsaisever
01-11-2006, 20:44
Dur bir sorup geleyim :))

bonsaireef
02-11-2006, 16:33
Arkadaşlar aramıza yeni bir bonsaici katılıyor. Aktif kullanıcılara şimdi baktım bonsai_tutkunu isminde yeni bir üyemiz kaydolmuş. Bonsai_tutkunu olduğuna göre bonsaicidir diye düşündüm. :D

Bonsai_tutkunu aramıza hoşgeldiniz diyelim. Sizi tanımak isteriz.:p
Katılımdan çekinmeyin bütün arkadaşlarımız çok sıcak kanlıdırlar.;)

murare
03-11-2006, 07:48
Artık kapıdan kafasını uzatanada gel bakıyım diyoruz, konuşmasına gerek yok :D

bonsaireef
03-11-2006, 09:35
Bonsaici görmüşüz bırakırmıyız :D

bonsaireef
03-11-2006, 12:46
Arkadaşlar 146. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=47489&postcount=146)daki konik gövdeli zeytinin gövdesinden küçük filizler uç vermeye başladı. Dün akşam farkettim, çok mutluyum.:D
Şu an için 5 de 4. Diğer 1 tanesinin yapraklarını budamamıştım ama hala yeşiller. Oda tutacak sanırım.;)

bonsaireef
03-11-2006, 14:36
Aybala sen olmasan nice olur halimiz. ;)

murare
03-11-2006, 15:04
Vatana millete hayırlı olsun. Seninde gözün aydın olsun bonsaireef darısı başımıza.

bonsaireef
03-11-2006, 15:13
Murare darısının senin başına olabilmesi için yamadori yapman lazım. Yapsanıza yamadori ne boş duruyorsunuz. Hadi acele edin sergiye yetişecek bu bonsailer.;)

Bak sana bir tüyo; Uğur abiyi (acerpalmatum) kandır. Onunla yamadori yapmaya gidin. Aynı şehirlerdesiniz bir şey yapmıyorsunuz şaşıyorum size.:mad:

murare
03-11-2006, 15:50
Uğur abi ile bir buluşabilsek, ya onun işi çıkıyor ya ben müsait olmuyorum. Bu aralar yoğun sanırım baksana forumda da yok.
İnsan bir kere başlayınca gerisi geliyor lakin o bir kere başlamak varya inan zor. Şimdi sizin yaptıklarınıza baktıkça bonsai hakkında hiç birşey bilmediğimi, bırakın yolun başında olmayı yola başlayamadığımı bir kez daha görüyorum. Bu işe fidanla başlamak demek fidanın büyümesini beklemek demek ne yazıkki. O yüzden yamadori ve tanuki çok önemli. Hadi doktor hatırla ilk ağacını bocalamadınmı -ben bunu bonsai yapayım- dediğinde? Başlamak zor bonsaireef. Eğer yanınızda biri olursa bu iş daha kolay oluyor. Güç alıyorsunuz ama yalnızsanız zor. Fazla büyütmekte istemiyorum sonra başlayacak olanlarıda korkutacağım ama ilk yapmak gereken teli ve makası alıp ağacın başına oturmak öyleyse. Öldürmek tabi üzücü birşey ama kayıp vermek kaçınılmaz bazen. Bunun için kaybettiğimiz hatta her söktüğümüz ağacların yerine yenilerini dikmek çözüm olabilir belki. Ve birde neyi nerde aramanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Kızılay - demet arasında tanuki veya yamadori için ağaç bulamayacağımıza göre. Ama merak etme doktor sergiye yetiştireceğim söz.

bonsaireef
03-11-2006, 16:06
Uğur abi şu an Karadenizde. Bir süre yok aramızda.

Murare ne kadar şanslı olduğunuzun farkında değilmisiniz. Şu an her türlü Türkçe kaynak var. Yardımcı olmaya çalışan insanlar var.

Ben ilk başladığımda kimse yoktu. Sağa sola mail atıp duruyordum bonsaiciler bir araya toplanabilsin diye. Hiç unutmam Eskişehir.net sitesinin hobi sayfası var. Orayı sürekli kontrol ederdim bonsai ile ilgilenen bir kişi bulabilirmiyim diye. Bonsai lafı eden herkese mail atardım ama nedense cevap gelmezdi. Herhalde amaçları farklıydı. Yoksa bir bonsaiciler birbirine düşkün oluyor.

Sonra çeşitli sitelerde mesajlaşmalar başladı. Sayımız çok azdı. Mesajlaşmayı hareketlendirmek için çok uğraştık. Bir avuç insandık ve mesajlaşmalarla olmayacağını anladık ve mailleşmeye başladık. En eski dostlarımdan birisi musubeyddir.

Erkan Aktaşgül yahoo grup kurdu orada yazışmalar başladı. Kağan Çolağın kurduğu bonsaisevenler yahoo grubunu bulunca ne sevinmiştik. Bir sürü insan vardı. Bir süre orada devam ettik. Kimsenin çok bilgisi yoktu. Sonra çeviriler yapılmaya başladı. Biraz biraz bir şeyler yoluna girmeye başladı. Neyse bu uzaaar gider.

Yıllarca çok emek harcadık. Birbirimizle bildiğimiz 3-5 kelime bilgiyi paylaşıyorduk. Şu an her bilgi var.

Hiç yılmadık. Ağaçta kaybettik ama denemekten vazgeçmedik. Bize bişeyler anlatan yardımcı olan insanlar olsaydı daha az ağaç kaybederdik. Denemekten vazgeçmeyin. Bonsai pratik yapmadan öğrenilmez.

Pratik yapamadığım zamanlarda bonsai resimlerinide çok inceledim. Bütün şekillendirmeleri takip ettim. Neyi niçin yapıyorlar. Zamanla bende yorum yapabilmeye başladım. ilk başlarda ağaç bana bakardı ben ağaca. Şimdi ise ağaç benle konuşuyor....

gümüş
03-11-2006, 16:08
Demet'teysen şanslısın aslında çok yakınında bir sürü sera var.Aklım o tarafa gelipte seralardan birir kaç fide almakta ama ne mümkün ....
Teorik tamam oku oku oku ama nereye kadar. Artık bir şeyler yapmak lazım üç beş tohumdan çıkan miniklerle ve fotoğraflarla idare ediyoruz işte.

murare
03-11-2006, 16:14
Ne kadar bilirsen bil o pratik varya. Demin dedinya ben ona o bana bakardık diye aynen öyle oluyor. ****** şanslı olduğumuzun farkındayım ama iş uygulamaya gelince dertler aynı oluyor.

bonsaireef
03-11-2006, 16:27
Tamam ben Ankaraya geleyim çok şey değişecek. İllaki yanımda birisi olsun diyorsan ben sonuna kadar yanımdayım. Dertler başlamadan da öğrenme olmuyor buda gerçek. Bazı şeylerle kendi başına uğraşmalısın. Belkide güzel tarafı budur. Ne kadar topluluk halinde bu işi yaparsan yap ağaçla ikiniz hep yalnızsınız.

albiza
03-11-2006, 19:51
Merhaba murare!
Bence istemek çok önemli.Sende de bu olduğuna göre beklemek niye.Ankara da yeterince fidanlık olduğunu biliyorum.Zira peyzaj ciddi bir sektör oldu.Fidanlığın birisine git ,bana satamadığınız, elinizde kalan, uzun süredir saksıda olan fidanlardan var mı diye sor.Eminim bütün fidancılarda böyle fidanlar vardır ve gerçek değerlerinin çok altında alabilirsin.Bunları al ve baharla birlikte saksı değişimi yaparak işe başlarsın.Bu fidan alma işini erken ilkbaharada bırakabilirsin.Çünkü kıştan etkilenen fidanlarıda ucuza temin edebilirsin.
Ve bence mutlaka bonsai resim arşivin olsun.Bana resimlerin çok faydası oldu.Boş kaldıkça resimlere bak, bıkmadan usanmadan,stil isimlerini bilmesen de onlar zihnin de yer ediyor ve fidanla karşılşınca mutlaka çağrışım yapıyor.Yanlış yapmak tan korkma ,kes ,her yanlış yeni birşey öğretiyor.Nasıl olsa fidan yeni sürgünler verecek ve yeni şekillendirmeler yapabileceksin.Yeni seçmiş olduğun fidan da o hatayı bir daha yapmayacaksın.
Bir de toprak çok önemli.Zira yanlış sulamaları tolere edebilecek ve drenajı iyi olan bir karışım uygula.Fidanın hayatiyeti için en önemli unsur bu.Çünkü yanlış budamanın dönüşü var ama topraktan kaynaklanabilecek fatura, fidanı kaybetmek olacağından, şevkinin kırılması sözkonusu.
Yeni bonsailerin hayırlıolsun temennisiyle...

bonsaireef
03-11-2006, 19:56
Aklıma şöyle bir şey geldi. Bonsai yapmak çok zor değilde aslında, biz çok mu aceleciyiz. Biz istiyoruz ki bugün şekillendireyim yarın bonsaim olsun. Sabır konusunda sıkıntımız mı var? Bu tamamen kendi kendime düşündüğüm bir şey. Kimseyle ilgili değil. İnternetten aşamalarını verdikleri ağaçlara bakıyorum, aslında adamlar çok zor işler yapmıyorlar. Her sene bir iki budama o kadar. 8 yıl sonra bakıyorsun bonsai gibi görünmeye başlamış. Bonsai gibi bakmaya başlamak bile bonsai olmasına yetiyor aslında, o kadar kolay bonsai yapmak. Sadece sabır hepsi bu...

bonsaireef
03-11-2006, 20:01
Ben mesajı yazarken albizada bir taraftan yazıyormuş. Albiza çok doğru söylüyor. Bakabildiğiniz kadar bonsai resmi bakın. Hepsini inceleyin bu şekli nasıl vermişler diye. bunu hep söylüyoruz. Ben kendimi bu şekilde geliştirdim. Hiçbir şey göremezken dediğim gibi şimdi ağacın kendisi söylüyor hangi şekli alacağını.

Toprak konusundada çok haklı albiza. Toprak yüzünden çok ağaç öldürdüm. Hep çok sulamadan korkardım şimdi sulamadan korkmamak gerektiğini öğrendim. Toprak iyi oldumu sulama hatasından bitki kesinlikle ölmüyor (susuz bırakmak konu dışı). Şimdi o kadar rahat suluyorum ki. Hatta yağmurun altındalar, hiç korkum yok.

Ben de herşeyi tasdiklemek zorundaymışım gibi yazıyorum ama (:D) fidan konusunda da çok haklı demekle yetineyim bari.:rolleyes:

gallus
04-11-2006, 13:24
Merhaba Dostlarım,
Öncelikle çok üzgünüm onu belirtmek isterim.Çünkü mecburi hizmet kadroları belli oldu ve tayinim Van Başkale Devlet hastahanesine çıktı:(

bonsai çalışmalarıma ara vermek zorunda olmak, ağaçlarıma nasıl bakılacak acaba diye merak etmek,(gerçi nişanlıma emanet ediyorum ama, sadece ölmelerini engellemekten başka elinden birşey gelmez, formları bozulacak vs gibi dertlerim var ahhh ahhhh. nolurdu istanbul olaydı:( :confused: ) beni gerçekten üzdü.

herhalde Van'da bonsai sanatını icra ettirmem biraz zor olacak iklimşartları nasıl olur bilmiyorum çünkü... vs

neyse Kader Kısmet Hayırlısı olsun diyorum. inşallah en kısa zamanda Tusu kazanıp istanbula geri dönerim. van da da fırsat bulursam imkanım olursa aranızdan ayrılmayacağım. fiilen olmasa da teorik olarak sizinle birşeyler paylaşmaya devam edeceğim

bu arada van başkale hakkında bilgisi olan var mı?:p

bonsaisever
04-11-2006, 13:32
Hayırlı olsun :)

Ali H. ALI
04-11-2006, 14:28
Hepinizin zeytin bonsaisi bol olsun.
Bonsaireef zeytin konusunda herkese ornek olup cesaret veriyorsun seni kutlarim, bir gun dunyanin en guzel zeytin bonsaileri Turkiyede olacak ve bunun temellerini atan kisi de sensin, zeytinlerini gozlerken olusacak her ayrintiyi bir kenara not et Turkiyede zeytin bonsai yapacak olanlar ne sanslidir ki senin gibi bir yol acici vardir.

Murare, sanirim yakinmayi birakip bonsaide pratik yapmaya baslaman gerekiyor ne kadar erken baslarsan o kadar erken bonsain olur. Unutmayin hic bir kimse bonsaiye baslarkenden resimlerde gordugunuz o agaclar gibi bonsai yapmis deyildir, oyle bonsaisi olmasini isteyen arkadaslar bir yerlerden teorik olarak bildiklerini pratikte uygulamak durumundadir. Turkiyede bir bonsai sergisi acmiya cok kalmadi, bence hemen ise koyulmalisiniz. yanlis yapsaniz bile bu ugrastan yilmak yok, hepinize kolay gelsin.

Galuus yeni gorevinde basarilar diler, oralardaki iklime ve sartlara uygun deyisik cins agaclardan yapacagin bonsai calismalarini, dort gozle bekliyecegiz.
Sen yalniz hastahanede gorevli deyilsin bunun yaninda, gidecegin bolgede bonsainin ne oldugunu ordakilere tanitmak da gizli gorevin olsun:) , ornegin yapacagin bir bonsaiyi, masasinin bir kosesine korsan hem sen bakarken dinlenmis oluursun, hem de merek edenlere ne oldugunu ornekle gosterirsin. Geride biarktigin agaclari ise dondugun zaman daha bir gelismis bonsaiye hazir bulacaksin.

Albiza, bonsai calismalarina devam,Galuus gibi en fazla bonsai adayi agaclari olan birisin, o agaclar sana cok sey ogretecek.

Hepiniz saglicakla kaliniz.

gallus
04-11-2006, 14:36
sağolun hocam
dediklerinizi kulağıma küpe yapacağımdan hiç kuşkunuz olmasın
kim bilir belki orad ki çetin iklim şatları oraları bir yamadori cennetine döndürmüş bile olabilir:p :p

pinkwisteria
04-11-2006, 20:17
Sayın meslektaşım Gallus,öncelikle yeni görev yeriniz hayırlı olsun.Yeni başlangıçlar hep güzelliklere gebedir :) .Umarım herşey hayal ettiğinizden çok daha güzel olur!Sağlık ve mutlulukla kalın...

albiza
04-11-2006, 20:50
Gallus merhaba!
Yeni görev yerin hayırlı olsun.

Şule
04-11-2006, 21:24
Yeni görev yerin hayırlı olsun gallus! Bence seni orda yepyeni bonsai adayların bekliyor. Gideceğin yer küçük bir yer. Yollarda kaybettiğin zaman orada sana kalacaktır. Yani bonsailerine...

gallus
05-11-2006, 12:06
Sağolun arkadaşlar iyi dilekleriniz için çokteşekkürler

Mine Pakkaner
05-11-2006, 14:54
Gallus , yeni çalışma yeriniz hayırlı olsun.
Van'a giderken, sizin gibi bir bitki dostuna belki faydası olur :) Bu adrese bir göz atın (http://www.vanherbaryum.yyu.edu.tr/flora/index.htm). Dediğiniz gibi o florada çok enteresan şeyler bulmanız mümkün. Endemik bitki çok fazla. Bir "endemik bonsailer" çalışmanız olur belki. Size hayatın her alanında kolaylık ve başarı diliyorum.

gallus
05-11-2006, 16:36
Sağolun Mine Hanım,
Şu an çalışmıyor galiba ama çok faydalı bir link olduğunu düşünüyorum.
Çok teşekkürler. Artık Van'da da bir kolunuz var oradan bol bol arştıramlr yapıp sizlerle paylaşmya devam edeceğim

Mine Pakkaner
05-11-2006, 17:06
Kontrol ettim link bende çalışıyor, geçici bir sıkıntı vardı sanırım. Olmazsa buna bir bakınız. Van endemik bitkileri. (http://www.vanherbaryum.yyu.edu.tr/endemik/index.htm) Van paylaşımlarınızı bekliyoruz.

bonsaireef
05-11-2006, 21:23
Sevgili meslaktaşım yeni görev yerin hayırlı olsun.
Şu TUS'u halledelim de biran önce sen İstanbul'da ben Ankara'da devam edelim bonsai çalışmalarımıza.:o

Bonsailerin konusunda hiç endişen olmasın nişanlının topladığı bitkileri ve çalışmalarınızı gördüm. Emin ol senin kadar iyi bakacaktır. (Hem nişanlın bu kadar bitkileri seviyor da neden sitemizi ziyaret etmiyor.)

Van'a gidiyorum bonsai çalışmalarıma ara vereceğim gibi bir düşünce aklından geçmesin, istesende yapamazsın bunu biliyorum.:D

oktars
06-11-2006, 08:31
Yeni yerin hayırlı olsun
Çalışmalarında başarılar dilerim.

murare
06-11-2006, 08:34
Ben, eve gidipte kendi kendime artık yeter,(ağaçlarıma dönüp) sıkı tutunun çocuklar, dediğim vakitlerde sizlerde bana mesaj yazmakla meşgulmüşsünüz. Heralde siz yazılarınızı bitirdiğinizde bende işime başlamışımdır. Cümleten geçmiş olsun arkadaşlar sonunda 2 ağacıma şekil verdim. Destek olanlarada, paylayanlarada teşekkürler. Şimşir ve selvim artık bonsai olma yolunda ilerliyor(Laf aramızda selvide gözüme hoş göründü yani). Hızımı alamadım söğütlerin incecik dallarına geçecektimki telim bitti. :D Neyse başladıkya gerisi gelir.
Bu arada Van'a giden Gallus a da hayırlı olsun diyeyim. İnşallah orada da bu işi sürdürür ve bizi yanlız bırakmaz.

gallus
06-11-2006, 22:22
Bonsailerin konusunda hiç endişen olmasın nişanlının topladığı bitkileri ve çalışmalarınızı gördüm. Emin ol senin kadar iyi bakacaktır. (Hem nişanlın bu kadar bitkileri seviyor da neden sitemizi ziyaret etmiyor.)

Valla onu siteye üye etmeye çalışıyordum. Ama o ders çalıştı. ve Cerrahpaşa pediatriyi kazandı:D Biz biraz ertleledik galiba:( Olsun çok yakında İstanbula gelirim. bunun Nisanı eylülü var. gelirken de elim boş gelmeyeceğim. Bugün yarın üye olacak nişanlım he he. O da çok istiyor zaten.

Ha tabi bu demek değil biz kazanamadık da sitenin bir suçu var. Tamamen benim biraz tercihlerim konusunda diretmemden kaynaklanıyor.birazcık yüksek puanlar almam gerekiyor..bir bonsaiciden olsa olsa plastik cerrah olur:D üniversiteyi de 2. senemde kazanmıştım ben. daha bir sene şansım var:cool:

bonsaireef
06-11-2006, 22:36
Nişanlını tebrik ederim. Biz başaramadık ama olacak inşallah.
Nişanlının ziyaretini bekliyoruz da pediatride başını kaldıramazki garibim nasıl ziyaret edecek.
Bende üniversiteyi 2. senemde kazandım. Fakülteyi 8 senede bitirdim. 1 sene TUS'u kazanamayınca askere gittim geldim. Anlayacağınız tembellik var serde.

acerpalmatum
06-11-2006, 22:38
Gallus bende yeni görev yerinde başarılar dilemek istiyorum.

Hafta sonu karadenizde gözüme takılan bir kaç kareyi sizlerle paylaşmak istedim.

bonsaireef
06-11-2006, 22:46
Bu tarz bonsaide var. Doğal halini görmek güzel.

albiza
06-11-2006, 23:10
Bende bonsailerine örnek vereyim istedim.....
4927
4928
4929
4930

Şule
06-11-2006, 23:16
Ha tabi bu demek değil biz kazanamadık da sitenin bir suçu var.

Suç tamamen bonsaide. :( Bir türlü aklımdan silemiyorum bu bonsai işini . Bu yüzden 2 senedir Kpss ile başım dertte. Barajı aşıyorum ama sıralamada gerilerde kaldığımdan bir türlü atanamıyorum. Herhalde 90 dan yukarı alırsam atanma şansım olacak. Bak şimdi ders çalışmam gerek ben yine sitedeyim.

turunç
07-11-2006, 00:38
Gallus; Van' da sana başarılar dilerim. Hem orda geçirdiğin zamanda hem de çalışmalarında bol şanslar.

acerpalmatum
07-11-2006, 11:00
Diğer resimler

acerpalmatum
07-11-2006, 11:09
Doğu karadeniz Trabzon Çaykara yolu

acerpalmatum
07-11-2006, 11:12
Yine doğu karadeniz

acerpalmatum
07-11-2006, 11:16
Kütahya bölgesi

(Sayın yöneticim bu resimler belkide doğadan penjing resimleri gibi bir başlık altında toplanabilir.)

oktars
07-11-2006, 11:19
Anlaşılan verimli bir gezi olmuş :)

acerpalmatum
07-11-2006, 11:21
Balıkesir Ayvalık Cunda adası
Doğanın yıldırım düşmüş Zeytin Çalışması ;)

acerpalmatum
07-11-2006, 11:27
Kütahya Simav bölgesinde doğal olarak yetişmiş bir ''mugo pine'' rehberimiz Hakan bey ile beraber. Hakan Bey Simav ilçesinde süs bitkileri üretimi ve tohumdan Acer palmatum üretimi yapıyor. Sevgili musubeyd'le yazın kendisini ve serasını ziyarete gitmiştik.Ağaç tahminen 300 yaşın üzerinde ve Türkiye'de doğal olarak sık rastlanan bir çam türü değil.

acerpalmatum
07-11-2006, 11:30
Aynı ağacın Filizlerinin yakından görüntüsü.

oktars
07-11-2006, 11:38
Harika !
Bahsettiğiniz meşhur mugo pine bu demek. Sırf bu ağacı görmek için bile gitmeye değer gerçekten muhteşem bir ağaçmış . Geçmişi hakkında bir bilgi edinebildinizmi nasıl olmuşta orada yetişmiş .

Ali H. ALI
07-11-2006, 11:39
Iyi gunler, Acerpalmatum ne guzel resimler cekmissin ellerine gozlerine saglik.
Boyle resimler bonsai yapanlari, durtuyor, cimcikliyor, olmadi sessizce bar, bar bagiriyor bonsai saksilarinzda beni isleyin diye. Boyle yerler bonsaiyi tanimadan once de vardi ve yalniz guzel diye bakiyordunuz. Simdi ise bonsaiyi tanidiktan sonra buyulenmis gibi bakiyorsunuz[ben de] bu gibi resim ve yerlere.
Iste bonsainin diger sihirli yani doga ile insani bir butun yapiyor.

Bence firsat bulduk sonra, toplu geziler duzenleyip dogayi yakindan daha fazla izleme olanagi yaratmalisiniz.

agacli, kayali gunleriniz bol olsun.

murare
07-11-2006, 11:41
Resimler müthiş, hele karadeniz. Karadenize oldum olası hayranımdır. Şu memurluğu bir öğreneyim tayinimi isteyeceğim. Ellerine sağlık üstad resimler için.

acerpalmatum
07-11-2006, 11:43
Bir kaç tanede yamadori örneği eklemek istedim. Nasipse şubat gibi bu ağaçları sökmeyi düşünüyorum.
Bu çam Balıkesir bölgesinde

acerpalmatum
07-11-2006, 11:47
Bu yamadori karadeniz bölgesine ait. Yerden yüksekliği 1 karış kadar çok aşırı çamur olduğu için ağacın yakınlarına gidip kıyaslama yapılabilecek bir şey koyamadım. Oldukça uzaktan çekilmiş bir resim.

acerpalmatum
07-11-2006, 11:56
Arkadaşlar Çam Yamadori 60 dereceden daha fazla eğimli bir arazide yerden yüksekliği 25-30 cm kadar 1-2 sezon tomurcuklarının çimdiklenmesinden sonra daha güzel bir form alacağı kanaatindeyim. Sizce bu ağaç saksıya nasıl yerleştirilmeli biraz daha eğip şelale (kengai) tarzı mı düşünmek lazım. Yoksa saksıya daha dik ekip (literati) gibi mi düşünmek lazım karar veremedim. Gerçi çok acele etmemem gerektiğini biliyorum. Zira bu kış ağacı söktükden sonra büyük plastik bir saksıya alıp baharda tomurcuklarını cimdikleyip. bir sonraki kış normal bonsai saksısına almayı düşünüyorum. Ali Hocam bu konudaki görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

acerpalmatum
07-11-2006, 12:02
Sevgili oktars ağacın geçmişini bilen yok. Zira bu ağacın buraya nasıl geldiği konusu gerçekten ilginç. Konuyu daha iyi bilenlerin söylediğine göre mugo pine Türkiye florasının doğal ağacı değil. Ve bildiğimiz kadarı ile 100 lerce km çevrede de bir örneği daha yok.

Daha da ilginç olanı bu ağaç şahsa ait bir tarlada. Etrafına yeni ekilmiş vişne fidanlarına bakılırsa tarla sahibi arazisini vişne bahçesi yapmayı planlıyor belkide bu ağacı gereksiz yer işgal ettiği için bir süre sonra kesecek !!!

Bir konunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bilenen o ki bu ağaçdan Türkiye'de başka yok.