View Full Version : Bonsai Gölgesinde Sohbetler
Sayfalar :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
:D umarım
İzmir'e iki yıl önce gelmiştim çok hoş bir yerdi gerçekten de :)
Orada akrabalarım var, en yakınım Ege Üniversitesinde okuyor buraya gelince üşüyor :D kimbilir belki bende üniversiteyi orada okurum :)
Mine Pakkaner
10-02-2007, 17:25
Ebonsa şanslılardan, kar, kış görüyor hiç olmazsa :)
Bu arada İzmir okumak için çok güzel bir kenttir. Hayırlısı olsun Ebonsa.
Amin inşallah hayırlısı olur...
Keşke fotoğraf makinem yanımda olsaydı ne kadar güzel manzaralar vardı keşke sizde görseydiniz... Nereye baksanız gözalabildiğine kar...
Ali H. ALI
11-02-2007, 12:41
Herkese selamlar, Ebonsa bizim buralara hic kar dusmez. Kislar, bazi gunler soguk olsa da genelde ilik geciyor[gecen yil sogukluk 6 derecenin altina dusmedi] Simdi burada yazin sonu, bir iki gun var sicaklik 25-27 derece arasinda degisiyor. Bu yil bircok orman yangini oldu, daha kontrol altina alinamiyan yanginlar var. Hic yagmur dusmemesi yangin sondurme islemlerini zorlastiriyor[Buralarda yaz aylarinda da yagmur yagiyordu] Her yerde bir kuraklik var, polotikacilar susuzluga care uretmiye calisiyorlar. Kirli sularin aritilip, tekrar kullanilmasi bile gundemde. Bu gidisle yakinda yagmur duasina cikacagiz :) .
Susuzluk her seyi etkiledigi gibi bonsailari de etkiliyor,onlari susuz birakmamak icin her careye bas vuruyorum.
Umarim ki size dogru gelmek icin yola cikmis, yaz mevsimi, sizleri bunaltacak kadar sicak gecmez.
Hepiniz sevgi ve saygi ile kaliniz.
Şimdiden tehlike çanları çalıyor Ali abi, durumumuz pek iyi görünmüyor..Göller kuruyor..
Umarım öyle olmaz Ali abi ... Bugünlerde gördüğüm karlı manzaralar inşallah artık bitmez :( Karların üzerindeki hayvan izleri filan çok hoştu :)
Ali H. ALI
12-02-2007, 12:44
Herkese iyi gunler, Benim Bonsaide istedigim bir gun guzel bir zeytin agacimin olmasidir Kucuk zeytin fidanlarim var ama ben heybetli bir zeytin agacimin olmasini istiyorum.
Asagida, tum bonsai sevenlere, bonsaiye yeni basliyanlara ve bonsaiyi korkarak, cekinerek uzaktan seyreden arkadaslara, su sorum var.
Sizlerin, dusledigi bonsai nasil bir agactir? nasil bir agacinizin olmasini istiyorsunuz?
Tatli bir sohbet olacak, simdilik hosca kaliniz.
Tanuki, zümrüdü anka, bunun için hanım eli köklendirdim..en çok istediğim bu tarz deneme yapmak.
Ya ben resimlerde gördüğüm güzel bonsailerden birine benzetebileyim yeter :) Hepsi çok güzel oluyor...
Mine Pakkaner
12-02-2007, 16:15
Rüzgar tarzını çok dramatik buluyorum. Bu formda bir ağacım olsun isterdim.
Ali H. ALI
13-02-2007, 09:09
Herkese merhaba, agaclar.net te topu, topu dort kisi mi, dusledigi bonsaiyi burada paylasti? diger arkadaslar nerede? yoksa onlarda bonsai olsun da nasil olursa olsunmu diyor? Bonsai seven arkadaslar cekinmeyin dusuncelerinizi paylasin, belki bu yolla sizi yonlendirir yapmak istediginiz bonsaiye daha cabuk ulasmanizi saglariz.
Memet, hanimeli agacin yoksa hemen bir tane almalisin, sonra kirda bayirda gezinirken guzel gordugun dallari toplayip birikim yap. O dallarin en uygununu hanimeli ile birlestirip Zumut-u anka tarzini yapacaksin, sen bunlari hazirla sonra birlikte devam edecagiz.
Ebonsa sen de en erken bir zamanda karar verip bir tarz ve bir agac sec. Sectigin agacta, birlikte calisip, en kisa bir zamanda, Resimlerde gordugun agaclar gibi bir agaca ulasiriz.
Mine hanim Ruzgar[yatigi] sanildigi gibi zor bir tarz deyildir sen agacini sec, ornegin bir yayilici ardic olabilir. Birlikte calisirsak, istedigin tarz kisa bir zaman sonra elinin altinda olur.
Hosca kaliniz.
tambulubu
13-02-2007, 09:23
ben büklüm büklüm gövdeli, köklerinin bir kısmı dışarıda, ürkütücü görünümlü bir incir veya zeytin bonsaisi hayal ediyorum.
birde dallarıyla gökyüzünü kucaklar gibi duran fıstık çamlarından bir bonsaim olsun isterdim. o ufak gövdesinde kimbilir nasıl bir zerafet barındırırdı.
tourkana
13-02-2007, 09:41
ben bir çam bonsai istiyorum,Japon Beyaz Çamı,boyu 1 metre olsun,bahçenin ortasında olsun,kıvrımlı dik stilden çıkan dalları,dalların üzerinde minik minik iğneleri düzlenmiş olsun,
bir kırmızı yapraklı Akçaağaç bonsai istiyorum,Anne-oğul sitilinde,oğul kendi boyunun üç katı olan annenin elinden tutarcasına .....
ve bu istediklerimi,hayal etmiyorum,yapmayı planlıyorum....
Ali H. ALI
13-02-2007, 12:08
Tambulubu, Incir agacindan istedigin o kokleri disarda olan tarzi yapmaman icin bir sebeb yok, bir fidanciya gidip incir agaci almakla ise basliyabilirsin.
Bu arada cam fidani da almayi unutma.
Tourkana, Fidancilarda japon beyaz cami varsa alip bahcede istedigin yere diktikten sonra onun uzerinde calismak kolaydir. Her iki uc yilda bir kok budamasi yok. saksida olmaycagi icin sulama zorlugu yok, ust tarafinda da istedigin gibi calisirsin. Beyaz cam bulamazsan, baska cam agacini denemelisin ornegin kara cam olabilir.
Anne ogul akca agacin eminim sevgi ile buyuyeycekler, tipki senin dusundugun ve benim dusundugum gibi:) ikimizin de dusundugu sevgi , bonsai sevgisiz olmuyor.Bu dusuncelerini gerceklestirmeye basladigin zaman haberimiz olsun.
Ali abi ilk bonsaim ardıçtan olacak. Onun için yarı şelale şeklini düşünmüştüm resimleride var üyelerin bonsai çalışmasında, inşallah yakın gelecekte daha çok fidan ile çalışacağım güzel bonsailer için...
nihal_es
13-02-2007, 17:54
Ben gövdesi aşırı derecede kıvrımlı, kalın ve boyu uzun olmayan bir çam bonsaisi, kökünden ve gövdesinden yumrular çıkan, üzerinde yarıklar olan bir zeytin bonsaisi, bir de gövdesi kalın bir biçimde gelişen, yaprakları ve çiçekleri top biçiminde olan, üzeri bol çiçekli mine bonsaisi istiyorum! :D ( ama ilk olarak şimşirden bonsai yapmayı düşünüyorum ;) )
nihal_es
13-02-2007, 21:02
Çok çalışmam lazım çoooooook! :D
Bonsainin gövdesi sakın fazla kalın olsun demeyin.Bütün uykularım kaçtı.Turuncu renkli bir begonvildi.Küçüçük saksıya sokmak öyle kolay birşey diğil.Kökleri hava alırsa ölüyor.İnşallah yaşar.
nihal_es
13-02-2007, 21:18
Uyarınızı dikkate alacağım, inşallah begonviliniz yaşar.
papatyama
13-02-2007, 22:27
Ya ben çok özendim sizlere.Bende kendi bonsai mi kendim yapmaya karar verdim.Deliler gibi araştırıyorum,deliler gibi okuyorum.Sanırım önce teorimi geliştirmem ardından pratiğe geçmem gerekiyor.Pratiğe geçtiğim anda size bol bol sorularım olacak.Sanırım yardımlarınıza çok ihtiyacım olacak...
Ali H. ALI
14-02-2007, 12:16
Sayin Nihal es, cam agacinin kalin govdeli olmasini istiyorsan simdiden bir cam alip uzerinde calismaya baslamalisin.
Aslinda orada herkesin en azindan bir zeytin bonsaisi olmalidir diye dusunuyorum, nedenmi? zeytin oranin yerli agaci, zeytin ordaki iklimi biliyor,cevrede ornek alacaginiz ne kadar cok zeytin agaci var, tarz secmekte hic zorlanmassiniz, ustelik zeytin uzun omurlu bir agac sizin yapacaginiz bir bonsaiyi kim bilir sizden sonra kac nesil o agaca bakip "iste bu agac, buyuk ninemin, veya buyuk dedemin yillar once yaptigi bonsaidir" diyecek.
Mine kolay bir agaccik istedigin tarzda bonsai yapabilirsin. Simdiden kolay gelsin der, bonsai duslerinin gercek olmasini dilerim.
Ali H. ALI
14-02-2007, 12:29
Iyi gunler Papatyama, aramiza hos geldin[biraz gec oldu ama olsun] Insan bonsaiye oyle senin gibi baslar, bonsai hakkinda her seyi birden ogrenmek ister.Resimlerini gordugu bonsailere en erken bir zamanda ulasmak ister, o resimler ulasilmaycak bonsailer deyildir, yalniz onlar gibi bonsai yapabilmek icin bilgi deneyim ve zaman ister. Bonsai icin agaclar.net te istedigin kadar bilgi var, deneyim ise sana kalmis bir sey,yapacagin calismalarla deneyimini artirip zaman icerisinde ustalasan ellerinle istedigin bonsailere ulasabilirsin.
Biz her zaman burdayiz sen gereken bilgileri ogrendikten sonra, yapacagin bonsailerde, herkese oldugu gibi sana da yardim edecegiz.
Simdiden kolay gelsin.
papatyama
14-02-2007, 13:11
Iyi gunler Papatyama, aramiza hos geldin[biraz gec oldu ama olsun] Insan bonsaiye oyle senin gibi baslar, bonsai hakkinda her seyi birden ogrenmek ister.Resimlerini gordugu bonsailere en erken bir zamanda ulasmak ister, o resimler ulasilmaycak bonsailer deyildir, yalniz onlar gibi bonsai yapabilmek icin bilgi deneyim ve zaman ister. Bonsai icin agaclar.net te istedigin kadar bilgi var, deneyim ise sana kalmis bir sey,yapacagin calismalarla deneyimini artirip zaman icerisinde ustalasan ellerinle istedigin bonsailere ulasabilirsin.
Biz her zaman burdayiz sen gereken bilgileri ogrendikten sonra, yapacagin bonsailerde, herkese oldugu gibi sana da yardim edecegiz.
Simdiden kolay gelsin.
Hoşbulduk H.Ali:)Biliyorum geç olduğunu ama siteyi yeni keşfedebildim:(Bu siteye üye olmadan önce de bonsailere karşı büyük bir sempatim vardı.Kendime bir bonsai almayı düşünüyordum.Ama forumdaki yazıları okuduktan sonra "Neden kendi bonsaimi kendim yapmıyorum?" diye düşündüm.
Ben hala bilgi ediniyorum oku oku bitmiyor.Sanırım sabır gerektiren bir iş.Ve bende bolca var.Ben galiba becerebilirim diye düşünüyorum.;)
tourkana
14-02-2007, 15:42
Ali hocam, hurma zeytin fidanınızı hazırlattım Çeşme'de...hurma zeytinin ne olduğunu biliyorsunuzdur ama bir de bilmeyenler için yazayım,hurma zeytin bakterisinin zeytinini olgunlaştırmasından dolayı herhangi bir işleme gerek duymaz,dalında kararır,olgunlaşır ve yenmeye hazır hale gelir....biz kahvaltıda bundan yeriz,tuzlamayız hiç.
en iyi yetiştiği yer İzmir Urla'dır....bizim bağda da 20ye yakın hurma zeytin ağacı mevcut....
sevgi ile kalınız....
Ali H. ALI
15-02-2007, 12:11
Iyi gunler Tourkana, Simdi sen benim icin hurma zeytin fidani hazirlattim mi diyorsun? Cok sagol Tourkana, oralarda bir dikili agacim olmasi, beni sevindirdi.
Bonsai olacak zeytin agacimin sorumlulugu ve bakimi size ait. Kim bilir belki bir gun sizi ve zeytin agacini gormeye gelirim:)
tourkana
15-02-2007, 18:50
ali üstat, dikelim mi,saksısında mı dursun....?
:) gittiğim zaman resmini yollarım size....hayırlı olsun...
Ali H. ALI
16-02-2007, 12:51
Tourkana selamlar, zeytin agacinin sorumlulugunu sen aldigina gore, yetkili de sensin ister yere dikersin ister saksida birakirsin:) Onu bonsai yapacagimiz zaman da birlikte calisiriz. [simdi dusundum da hurma zeytin fidanini bahceye bir yerlere dikmen daha iyi olacak. Bonsai icin ise, yabani bir zeytin agaci, mutlaka oralarda bulabilirsin. Yabani zeytinin, yapraklari daha kucuk olur ve govdesi daha guzel gelisir. Benim de oralarda iki tane dikili agacim olur:) ]
Bonsaili gunlerin bol olsun.
Ali H. ALI
17-02-2007, 12:55
Arkadaslar selamlar,
Iki yil once tatil de iken, Izmir ve Ege bolgelerinde gezerken gordugum, zeytin agaclari beni sasirtti. Dag tas zeytin agaci doluydu. Kibrista da zeytin agaci var da kilometrelerce her tarafita zeytin agaci olmasi oralarda gordugum bir baska guzelliklti.
Simdi, o bolgelerde yasiyan ve bonsai yapmak istiyen, ve bonsai yapan arkadaslarin, bir zeytin bonsaileri yoksa bu bonsai icin cok buyuk bir kayiptir.
Dunyanin en guzel zeytin bonsaileri, mutlaka Turkiyede olmalidir. Italya, Ispanya, Yunanistan bonsaiye, Turkiyeden cok onceleri basladiklari icin ellerinde, oralarin da yerli agaci olan guzel zeytin bonsailari var. Zeytin uzerinde calisirsak onlarin zeytin bonsailerinden daha guzellerini yapacagimiza inaniyorum. Ne dersiniz?
tambulubu
18-02-2007, 14:33
ya zeytin hakikaten çok özel bir ağaç. hele bazılarının nasıl deforme şekilleri oluyor, fantazi romanlarındaki karanlık ormanlardan çıkmış gibi. bakmak bile bana ilham veriyor zeytin ağaçlarına.
ama ben ankarada bikaç fidancıya sordum zeytin fidanı yoktu. heralde ankara iklimine uygun değil.
Arkadaşlar ben bugün bir zeytin fidanı aldım gerçi biraz küçük ama olsun
daha doğrusu benim çalıştığım yerin hemen arkası fidanlık ordan hediye geldi. Biraz büyüsün onu şekillendirmeye çalışacam yakında fotoğrafınıda koyarım.
Hayırlı, uğurlu olsun Sn. Vatan, inşallah güzel bir bonsainiz olur o zeytin fidanınızdan :)
İstanbul'lu ve çevre ilde ikamet eden arkadaşların dikkatine.:)
Peyzaj & Süs Bitkileri 2007 Fuarı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=77221)
Belki fuarı gezmek istersiniz. Bedava bilet için yapmanız gerekenler başlıkta anlatılıyor. Gelmek isteyen arkadaşlar başlıkta belirtirlerse ona göre bir organizasyon düzenleyebiliriz. Mesela önce bir yerde toplanıp, çay kahve içip, ordan fuara gidebiliriz.:)
Ali H. ALI
22-02-2007, 12:15
Todor iyi gunler, ben ve benim gibi fuara gelemeycekler icin, ilginc olan bitkileri fotograf cekip burada paylasan olursa, en azindan biz de sizinle fuari gezmis gibi oluruz. Sevgi ile kaliniz.
Herkese selamlar, Bugün aranıza katılalı 12 gün olmuş, Bu forumun müdavimleriyle nice güzel çalışmalar yapmayı diliyorum. Bu kısa süre içinde sabırlı olmak gerektiğini öğrendim en azından. Eski yazıları okudukça, almam gereken yolun sandığımdan uzun olduğunu da gördüm. Zevkli, güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Ben de bir an önce bu çalışmalara katılma çabası içinde olmam, bir yandan da bilgi eksikliğim, ve de birazcık da inadım, umarım siz değerli arkadaşlarımızı üzmemiş, germemiştir :) Belki sabırsızlık huyumu da bu uğraşla yeneceğim. Büyük olasılıkla bir daha ki çalışmam bir orman tarzı olacak. Çok ilgimi çekiyor. O zamana kadar foruma göz gezdirmeye devam. Herkese iyi çalışmalar.
Herkese selamlar, Bugün aranıza katılalı 12 gün olmuş
Hoşgeldiniz :)
Herkese iyi çalışmalar.
Teşekkürler :)
Sağolasın ebonsa :) İyi pazarlar.
Ali H. ALI
25-02-2007, 11:57
Herkese iyi pazarlar, Vyssera massallarda bir tekerleme var "az gittim uz gitim dere tepe duz gittim, bir de baktim, arpa boyu yol gittim." iste bu tekerleme sanki bonsai icin soylenmis gibi. Bonsaide yol sonsuzdur hic bitmez,ne kadar yol alsan sanki bir arpa boyundan fazla gitmemis gibisin. Yine de alinan arpa boyu yollar, ogrenme, deneyim, sevgi, keyif, paylasim, dostluk ve yepyeni heyecanlarla doludur. Icinde bulundugun 12 gunluk ugrasin 120 yil olmasini dilerim:) [bu dilegim tum bonsai seven arkadaslar icin gecerlidir.]
Bugün hava güzel sokağa atılan mazım tuttu kesin canlandı. şamdan tarzı için üstten kısalttım iyice. şimdi foruma geri dönüp lime sülfür yapımını okumaya başlayacağım. Alttaki ince dalların kalınlaşmasını bekleyeceğim..
Icinde bulundugun 12 gunluk ugrasin 120 yil olmasini dilerim:) [bu dilegim tum bonsai seven arkadaslar icin gecerlidir.]
Teşekkürler Ali H. Ali abi :)
Bugün hava güzel sokağa atılan mazım tuttu kesin canlandı. şamdan tarzı için üstten kısalttım iyice. şimdi foruma geri dönüp lime sülfür yapımını okumaya başlayacağım. Alttaki ince dalların kalınlaşmasını bekleyeceğim..
Kolay gelsin Memet abi, başarılar dilerim çalışmanda...
Ali Hocam, Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. İnşallah siz de uzun ve sağlıklı bir ömrü güzel ağaçlarla süslemeye devam edersiniz. ( Benim bu dileğim de tüm bonsai sevenler için geçerli olsun :) ) Memet hocam mazınızın başarılı bir bonsaiye dönüşmesini dilerim. Kolay gelsin. Bugün Trabzon'da hava soğuktu. Gece kar yağmış. Yine de köy evine bir uğrayalım dedik. Izgara falan bişeyler yaparız diye düşündük. Ben de orman tarzı için, ne kullanabilirim diye düşünürken, dayımın 4 tane kızılağaç fidanı varmış, onları bana verdi. saksıya diktim. Bu arada 3 tane daha bulup, taş üzerinde 7 li bir orman çalışması yapmak istiyorum. Sanırım kızılağaçla çalışan başkası olmadı şu ana kadar. Hava güzel olsaydı, dağlara çıkıp üvez ağaçlarından köklenmiş sürgünler alıp ondan bir çalışma yapmak niyetim de vardı. Üvez için sanırım 2-3 hafta beklemem gerekecek. Bolca yosun ve taş topladım dere kenarlarından. Bir kaç da resim koyalım üvez ve kızılağaç için.
Ali H. ALI
26-02-2007, 11:49
Herkese selamlar, Memet mazini merak ediyorum, resim ekleyebilirsen o olumden kurtardigin agaci gormus oluruz, hem de agac uzerinde yapacagin calismalarda belki sana yardimci oluruz.
Vyssera, kizilagac, Sorbus americana[Mountain ash]midir bu agaci yalniz resimlerden taniyorum. Guzel bonsailer yapilabilen bir agac. Yalniz orman tarzi ile kalma bu cins agacla diger tarzlari da denemelisin, ornegin bir sarkik veya selale tarzi kim bilir kirmizi meyveleri ile nasil yurek hoplatir.
Hepinize kolay gelsin.
Mazı büyük saksıda olmasa.... webcamın karşısına koyma olanağım olmadı..
Çokça ince dal var kalan bölümde onların ne olacağına biraz bakacağım ve fotoğraf makinası olan bir arkadaşımı bize mangal yapmaya gel diye kandıracağım.
Merhaba, Ali hocam , bu kırmızı meyveleri olan ağaç, Sorbus aucuparia, burada 1400-1800 rakımlı yerlerde bolca bulunuyor. Türkçesi üvez. Sizin söylediğiniz ağacın çok yakından akrabası olsa gerek, internette baktım, neredeyse aynısı.
Kızılağaç dediğim tür ise küçük resimde yaprakları görülen, Latince adı 'Alnus glutinosa' olduğunu tahmin ettiğim tür. Yer sıkıntım da olduğu için, her ikisini birden yapamayabilirim. Ama bir tanesini ( büyük olasılıkla üvez) mutlaka yapmak istiyorum. Biraz karlar eriyince, üvezlere ulaşabileceğim. Söylediğiniz gibi bu ağaçla çok güzel çalışmalar yapılabilir. Düşünmek için bolca zaman var hala, bu ilkbahar bereketli geçecek sanırım :)
Ali H. ALI
27-02-2007, 10:48
Hepinize iyi gunler, Memet sen bos ver fotograf makinesini, hepimizi mangala cagir,gelmisken agacini da gormus oluruz. Hem gelmisken size seftali kebabi da yaparim:)
Ali H. ALI
27-02-2007, 11:06
Merhaba Vyssera, verdigin bilgiler icin tesekurler. Ben kizilagac dediginiz zaman meyvesinin kizilligindan dalayi, sorbus'u sanmistim, iyi oldu simdi turkcesini de ogrenmis oldum. Uvez yerel bir isim mi, yoksa genel kullanilan bir isim midir?
Uvezden mutlaka bonsai yapmalisin, simdiden yapacagin bonsaiyi hayal ediyorum. cok guzel bir bonsai olacak.
Yer sorununu, nasil cozersin bilemiyorum, ama cozmen gerektigini dusunuyorum, cunku bonsai de bu hizla giden biri, kendini bir, iki agacla frenliyemez. Belki dayinlara birakacagin bazi agaclarin olur, ara sira ugrar onlara bakarsin, ya da donusumlu olarak, sendekileri dayina birakir, dayindakileri alip goturursun.
Gonlundeki tum bonsailerin, gercek olmasini dilerim.
Ali bey merhaba.İki sene önce bonsai yapmak için zeytin ağacını işledim,fakat kıyamadım bahçede kalması sanki daha güzel.Görünce bana hakvereceksin.Zeytine karşı zaafını biliyorum.Yarın fotoğrafını çekeceğim.- -Uzun müddet bilgisayara oturamıyorum.Bütün konuları okuma imkanım olmuyor.-Nasıl bir bonsai- diye konu açılmış.
Neden bilmiyorum Ağaçlar nete üye olmadan önce baktığım bütün bonsai modelleri yeterli gelmiyordu.Birazda geç başlamamın sebebi bu olsa gerek. (Bu şeftali kebabı nasıl bir şey ki?
Merhabalar herkese:) Bonsai yi o kadar güzel anlatmışsınız ki bu forumda heveslenmemek ve heyecanlanmamak elde değil...İşte bu nedenledir ki ben de burdaki hocalarımın tavsiyelerine uyup ilk bonsai fidanım için şimşir i seçtim ve hemen koşup iki tane aldım kendime:)Evet asıl şimdi başlıyor heyecanım ve siz hocalarımın yardımlarını bekliyorum ilk olarak ne yapmam gerekiyor.Şimdiden kıymetli vaktinizi ayırıp benim heyecanıma ortak olacak herkese teşekkürler:))
http://img440.imageshack.us/img440/5793/ev001ns3.jpg
Eğer konuyu yanlış yere açtıysam özür diliyorum heyecanımdan ne yaptığımı bilmiyorum:)
Tekrar selamlar, Ali hocam aslında köyde bir evimiz var. Bahçesi de var. Çok kullandığımız bir ev değil. Aslında ilk başta bonzaileri orada bir yerde bakabilir miyim diye düşündüm. Ama çoluk çocuk bırakmaz :) Şimdiki düşüncem, henüz işlenmemiş olanlar köklenmesini beklediklerim vs. oraya götürebilirim. Küçük bir bahçe hazırlayayım orda. Şehirdeki evde ise 2 balkonumuz var , buraya da işlediğim üzerinde çalıştığım ağaçlarımı koyabilirim.
Bonzai işi uzun bir süreç, bir zaman sonra bu evden ayrılacağım, o zaman taşınırken dikkat edeceğim konulardan biri bu ağaçlar için yer meselesi olacak. Hazır anlatıyorken, Yaylada da bir ev var. 1850 metre yüksekliğinde bir yer. Ladin ormanlarıyla çevrili. Orada 4 dönüm yerimiz var. Benim de küçük bir bahçem var. Çiçekler, Çalılar, ve 3-4 tane küçük ağacım var orda.
Küçük ağaç dediklerim de şu şekilde. Normalde o yükseklikte yetişmeyen ağaçları yaylaya dikince, kış aylarında soğuktan sürgünlerin uçları donuyor ve doğal budama oluyor. Ya da normal büyüme hızının çok altında bir hızla gelişiyor.
Birkaç örnek vereyim, 3 yıl önce yaylaya diktiğim şimşir, 3 yıl boyu hiç sürgün vermeyince yıldan yıla küçüldü, en sonunda köye götürüp ordaki evin önüne diktim. ( Köyün rakımı 700m civarı ) Şimdi ilk sürgününü veriyor. Yine yaylaya diktiğim bir Doğu kayını yılda 3-4 cm kadar büyüyor :) Bonzaileri kendimiz yapabileceğimize inanmadan önce bu ağaçlarla ilgilenerek tatmin oldum. Yaylanın da kötü tarafı, yılın 6 ayı kar altında. Her zaman gidilemiyor. Yani sonunda dönüp dolaşıp geldiğimiz yer şehir.
Hocam üvez e gelince, Bu Türkçe adı, bizim köylerde 'anis' ismiyle tanınır. Değişik isimleri de varmış, çeşitli yerlerde. Benim yayla bahçemde bulunuyor. Fidan ve ağaç olarak 5-6 tane var sanırım. O kırmızı tohumlardan da topladım, ama nasıl ekeceğimi henüz keşfedemedim . Bu ilkbaharda deneyeceğim.
Hocam şimdi yer sorunum var deyip ardından da bu kadar şeyi anlatınca belki de bana şaşırmışsınızdır. :) Herşeyi balkona sığdırmaya çalışırsam olacağı buydu. Erken zamanda köy evini plana dahil ediyorum.
Unutmadan üveze çiçek açtırmak da biraz zaman alabilir. Yani ilk yıl vermeyebilir. Ama beklemesi de zevkli olacaktır. Sizin inciri yıllarca beklediğiniz gibi. :) Sevgiler, saygılar hocam.
Salvia , sen de aramıza hoşgeldin, burası güzel bir yer gerçekten, Şimşir ilk başta bonzai isteğini biraz tatmin edecek sanırım, çünkü küçük yaprakları ve ağaça benzer yapısıyla hemen güzel bir görünüm alacak. Ardından Bonzai denizne yelken açacağız. Bu arada ben de yeniyim. Üstadların söyleyecekleri şeyler önemli. Başarılı mutlu çalışmalar dilerim.
Ali H. ALI
28-02-2007, 13:13
Salvia aramiza hos geldin. Simsirle bonsaiye baslamak iyi bir secim.
"bicim verme teknikleri' forumundaki alt forumda olan "uyelerin bonsai calismalari" bolumune yeni bir sayfa acarsaniz calismalarinizi ordan izler hep birlikte yardimci olmaya calisiriz.
Istersen once kucuk saksidaki simsirden basliyabiliriz.
O simsiri minyatur bir agac sekline koymaliyiz, belki kivrimli dik tarz olabilir[govdesinin nasil yukseldigini goremedigim icin kesin bir sey soyliyemiyorum, buyuk bir olasilikla govdenin tam duz yukselmedigini dusunup kivrimli dik tarz dedim]
Once agacin on yuzunun hangi tarafi olacagina karar vermelisin ,
sonra koklerin nerden basladigini anlamak icin, topragi eseleyip koklere bakmalisin, bunu yaptiktan
sonra agacin boyunun 3/1 nin govde uzerindeki dallari budayip govdeyi ortaya cikarmalisin.
sirada dal dizimi var simsir cok dalli bir agaccik oldugu icin dal seciminde pek zorlanilmaz.
Ilk dal agacin boyunun3/1 oldugu yerden saga veya sola cikmali,
ikinci dal geriye veya ilk dalin terz yonunde olabilir
saga ve sola dogru cikan dallar, karsidan gelen birini kucaklaycakmis gibi hafifce sagdan ve soldan one dogru uzanmali.
dorduncu dal one dogru cikmali ve bu surup gider yukariya dogru cikildikca dal boylari ve dal aralari kisalir.Kolay gelsin Yeni acacagin sayfada bulusmak uzere hosca kal.
Ali H. ALI
28-02-2007, 13:21
Vyssera yazdiklarin beni sasirtmadi, cunku BONSAI tek bir agacla kalinacak bir ugras deyildir. Istesen de istemesende bonsai ugrasinin icerisindeysen[bunu baska turlu de soyliyebiliriz bonsai sizin iciniz de ise] Her baktiginiz agaci bonsai gibi gormiye basliyorsunuz. Hepiniz guzel bir ugrasin icerisindesiniz. Hepinize keyifli calismalar diliyorum.
Ali H. ALI
28-02-2007, 13:36
Sgorunus merhaba, Zeytin agacin bahcede guzel duruyorsa orda kalmasi daha iyi. Baska bir fidan bulup ondan bonsai yaparsin.
Seftali kebabimi? Kibrisa ozgu bir kebab cesidi. Sebzeler bolumundeki Mezelere bakabilirsiniz. Hosca kaliniz.
Arkadaşlar bu aralar işlerim boyumu aştı foruma fazla yazamıyorum ama, en azından takipteyim..yakında daha rahat olacağım..
Üstadlar ve arkadaşlar :) bu ara işlerim yoğun benim de, İşten çıkınca da öyle güzel bir yazı döşenecek kadar keyifli olamıyorum. Şikayetçi değilim gerçi, Çünkü bizim işte ne kadar iş o kadar para demek ;) Pazar günü fidanlığa uğrayayım da bakalım neler bulacağız. Bu arada, o küçük meyve veren nar ağaçlarından buldum, Enişte apartmanın bahçesine dikmiş. İsteyen biri olursa alsın demiş. Gökte ararken yerde buldum desek yeridir. Apartman bahçesinden yamadori çalışması yapacaz artık. :) Hepinize iyi çalışmalar. Güzel günler...
Selamlar,
2 hafatadır bu siteye giriyorum. Sonuçta bonsai hastalığı bana da bulaştı. Forum'dan takip ettiğim kadarıyla şimşir'in başlangıç için iyi bir ağaç olacağını öğrendim. Bugün bir şimşir fidanı aldım. Sağını solunu tıraşladım ve bonsai saksına koydum. Hadi hayırlısı. (oktars'ın şimşir'le ilgili açtığı topic'tekine benzettim)
Şimdilik fotoğraf yok, ama ileride koyacağım. Bakalım şimşir küçük saksısında yaşayacak mı? Eğer yaşarsa yavaş yavaş şekil verme olaylarına girerim. Sanırım şekil vermede çok aceleci olmamam gerekli, bir ay şimşir'i yaşatmaya konsantre olmayı düşünüyorum. Bu arada bonsai konusunda araştırmalarım devam eder ve sanırım doğru şekili hep beraber buluruz.
Şu an elimde "ateş dikeni" ve "açelya" fidanları daha var. Şimsir'de başarılı olursam bunlara da el atacağım.
Bu siteyi kuran ve katkıda bulunan tüm ustalara teşekkürler....
tourkana
04-03-2007, 20:55
sana ardıçı da tavsiye ederim....dayanıklı ve hatayı affedici bir yapısı var...
Hoşgeldiniz Sn. Etkin.
Umarım şimşiriniz ölmez :)
Yalnız bir sorum olacak bilenlere... Fidanımızı şekil vermeden önce mi saksıya dikiyoruz yoksa önce dikip zaman geçtikten sonra mı şekil veriyoruz?
Başarılar, sevgiler :)
Eğer fidan saksıda değilse, önce bir saksıya alıp biraz alışmasını beklemek, daha sonra budamak bitki için daha uygun olur. Hem saksı değiştirmek hem budama yorucu olabilir bitki için. İlle de böyle olacka diye de bir kural yok tabi.
Kök budaması yapıp saksı değiştirilebilir.
Ali H. ALI
05-03-2007, 11:05
Selamlar, Memedin yazdiklarina ben de bir seyler ekleyim.
Agacinizi bonsai saksisina almadan once, genisce bir saksida buyutup sekil verebilirsiniz[Yeri genis olan bitki, daha cabuk buyuyeycegi icin, istediginiz govde kalinligina ve dal coklugunu daha erken elde edersiniz.] Agaciniz istediginiz forumu aldigi zaman onu bonsai saksisina alip, devam edecaginiz diger calismalari, bonsai saksisina dikili iken yaparsiniz.
Bazi fidanlar, yapmak istediginiz tarza her seyi ile uygunsa dogrudan bonsai saksisina almada bir sakinca yok.
Hepinize kolay gelsin.
Ali H. ALI
05-03-2007, 11:15
Merhaba sayin Etkin, aramiza hos geldin. Bonsai sevdasi guzel bir sevdadir. yapacagin ve surekli uzerlerinde calisacagin bonsailerin de. seni nasil sevdiklerini cesitli sekkilerde sana anlatacaklardir.
Bu ara "Uyeler tanisiyor" forumuna girip kendinizi tanitirmisiniz.
Bonsai calismalarinizin, bir omur surmesini dilerim.
tourkana
05-03-2007, 11:17
üstat size iki sorum var,
baobab ağaçlarının mekanındasınız,bu ağaçlar hakkında bazı araştırmalar yaptım,acaba bizim buralarda tutar mı diye düşünüyorum,sizin bildiğiniz başka hassasiyetleri var mı acaba?
bir de gelin kaynana adayıma yorumlarınızı bahşederseniz çok sevinirim... teşekkürler..
Ali H. ALI
05-03-2007, 13:01
Tourkana, Baobab agaclarinin ana yurdu Afrika, Madaskaskar adasi ve Hindistan. Tek bir cesit de Australia yerli agacidir[Adansonia gregorii] Burdaki yerel ismi Bottletree [siseagac]. Australianin kuzey batisinda, dogada yetisir. Melbournede seyrek te olsa bazi parklarda bulunur.
yazlarin sicak kislarin ise ilik gecen iklimlerde yasamayi sever. Tohumdan yetistireceksen tohumun bir kenerinini zimparalayarak ilik suda 24 saat beklettikten sonra ekmelisin, genc agacken kiragidan korunmalidir. Cok suya da ihtiyaci olmaz cunku sise gibi olan govdesinde uzun zaman ona yetecek su depolar.
Cift govdeli agacini gordum yorumumu da yaptim.
Hosca kal.
tourkana
05-03-2007, 20:53
ali bey inceledim,çok asil ağaç gerçekten de....gökçeada da denemek lazım bunu...
bu aralar yeni bir arayış içindeyim,çizilmiş çam bonsai resimleri,bonsai ağacı çizme sanatı var mıdır acaba,varsa adı nedir,poster sitelerinde aratmalarıma rağmen doyurucu bilgilere ulaşamadım....
bir çok japon,çin resimlerinde ,ilüstrasyonlarda yer alan bir objedir bonsai ama nedense ben bulamadım...
mesela bir nehrin iki kıyısında nehirden geçen kayığa selam verirmişcesine duran Akçamlar ,
ay ışığında kıvrımlı dik stilde sıralı iğneleri besbelli büyük bonsailer,orman içinde bonsailer vs...
eğer yoksa kendim çizerim ama bunun için de çizim yeteneği lazım ...:(
Sn Ali H.Ali gördüğüm kadarıyla tüm üyelere sabırla cevaplar yazıyorsunuz. Sanırım bonsai ile uzun yıllar uğraşmak belli bir erdemi de kazandırıyor insana ...
Bir fidana ilk önce büyük saksıda şekil vermek yanı gerekli budamaları yapmak daha sonra bonsai saksısına alıp ufak tefek oynamalar yapmak öneriniz çok mantıklı bence. Neyse, hem kök hem de gövde budaması yapıp bir de bonsai saksına diktiğim şimşir fidanımın meşhur dayanıklılığına güvenmekten başka çarem kalmadı.
Şimşire istediği özeni gösterdikçe o da buna canlanarak cevap verecektir.
Bir de fotoğrafını siteye eklersen bizde seviniriz.
Sebahattin Sargın
10-03-2007, 14:50
Merhaba arkadaşlar bende aranıza yeni, genç bir bonsaici olarak katılacağım. Şimdiye kadar bir sürü ağaca niyetlendim ama Selahattin hocamında yardımı ile dalda köklendirme yöntemi deneyerek karaağaçtan bonsai yapmaya çalışacağım tabi sizinde yardımlarınız ile...
Başarılar dilerim Sebo 17 :)
Sebahattin Sargın
10-03-2007, 14:55
Saol sevgili ebonsa......
Ali H. ALI
10-03-2007, 15:01
Sebo 17 aramiza hos geldin, bonsai guzel bir ugrastir. Bonsaiyi sectiginiz icin hic pisman olmiyacaksiniz..
Karaagacta dalda koklendirmeile elde edeceginiz fidan icin iyi bir dal secmisseniz 1-2 yil icerisinde guzel bir bonsainiz olacak. bu ara da fidancilara ugrarsaniz belki bonsai yapabileceginiz fidanlara da rastlarsiniz. Yapacaginiz calismalarda size kolayliklar, bonsai tutkunuzun da bir omur surmesini dilerim.
Sebahattin Sargın
10-03-2007, 15:05
Desteğiniz için çok teşekkür ederim Sn. Ali H. ALI. Karaağacı aldıktan hemen sonra fotoğraflarını çekip yollayacağım zaten. Sizin yardımlarınıza çok ihtiyacım olacak çünkü.... Bonsaide şimşir ve söğütü çok istiyorum o kadar heycanlıyım hepsinden denemek istiyorum. Ama bonsainin sabır ve emek istediğinide unutmuyorum tabi.....
Ali H. ALI
10-03-2007, 15:07
Etkin selamlar,Bonsai ile ugrasmak, insani bircok olumlu yonde etkiliyor, Insan herseye daha baska,daha bir severek bakiyor, bonsai insanin yasamini yavasca ama guzel bir sekilde deyistiriyor.
Bonsai tutkunuz icinizde hep yesil kalsin.
Sebahattin Sargın
10-03-2007, 15:12
İçimde hep yeşil kalacağından eminim.....
Ali H. ALI
11-03-2007, 13:19
Herkese iyi pazarlar, son gunlerde bircok genc arkadasin da bonsai ile ilgilenmesi, bonsai adina sevinilecek bir durum. Turkiyede bonsai ile ugrasan yetiskin arkadaslara katilan genc bonsaiciler, cevrelarine bonsaiyi daha hizli tanitabilirler, ornegin okulda sebest konuda kompozizson yazilirken bonsai islenebilir. Arkadas toplantilarinda bonsaiden bahsedilirse, bircok merakli arkadasin dikkatle bonsainin ne oldugunu ogrenmek icin dinleycegini dusunuyorum. Genc arkadaslarin kendi yapacaklari bonsai calismalarini[satin alinanlari deyil] izin alarak okullara ve siniflara tasiyarak bonsaiyi cok guzel tanitabilirler diye dusunuyorum.
Genclar bonsaide sizlere de is dusuyor, el birligi ile bonsaiyi Turkiyede gerektigi yere tasimaliyiz ne dersiniz?
İnşallah güzel güzel bonsailerim olur ve başkalarının da olur burada ve beraber sergileriz, buna çok sevinirim.
Sebahattin Sargın
11-03-2007, 15:47
Merhaba arkadaşlar. Çevremize bonsaiyi tanıtma konusunda bize büyük iş düşüyor, ben arkadaşlarıma bonsai yapmaya başlayacağım dediğimde herkez bana boş gözlerle baktı... İlk işim bir tanıtım yapmak oldu... :)
Merhaba arkadaşlar. Çevremize bonsaiyi tanıtma konusunda bize büyük iş düşüyor, ben arkadaşlarıma bonsai yapmaya başlayacağım dediğimde herkez bana boş gözlerle baktı... İlk işim bir tanıtım yapmak oldu... :)
Aynı şeyler bende de oldu :D
Ama maalesef fazla ilgilenmiyor benimkiler...
Sebahattin Sargın
11-03-2007, 16:01
Aynen öyle ebonsa sadece yeni birşey olduğu için bir bakıyorlar. İlk heves geçince çekiliyorlar.....
Bonsai çok yaygın olmadığı için tepkilerin böyle olması şaşırtıcı değil. Fakat çalışmalarınız ilerledikçe bonsailerinize farklı gözle bakacakları da kesin.
ozkanydz
13-03-2007, 20:11
yorumlarınızı beklemiştım cunku agacım ölur kaygısı cekıyordum .başlangıçta yanlış baslıklara yazmıştım duzeltım dert değil ben anladım kı agacım sadece benım için onemlı.KUSURLUYSAK AF OLA ... saygılar
Ozkanydz, bu hangi mesaja cevap diye biraz arattın beni,
Foruma bir göz attıysan bu arada, belli başlıklarda sorup cevaplamanın, hem cevap alma bakımından hemde aynı soruyu soracaklara yardımcı olması bakımından sayısız faydası var.
Bonsai bakımı hakkında bolca bilgiyi forumda bulabilirsin. Onları okuduktan sonra aklında kalan sorulara hepimiz yardım etmeyi isteriz.
Ağacının fotoğrafını yüklersen yardımcı olmak için faydası olur.
tourkana
13-03-2007, 20:43
ben onu hatırlıyorum...cevap yazma engeli vardı mesajın,şimdi de konusu kalmamış mesajlar bölümünde...fotoyu ben de merak ettim..
Forumun arka planı değişti mi, yoksa hep mi öyleydi ben mi bugün arka plana dikkat ettim aceba? ;) Amma dikkatliymişim bee:dilli:
(Bir değişiklik olmamışsa arkada, komik duruma düşeceğim sanırım:D )
anilozer112
14-03-2007, 22:41
Evet arada bir değişiklikler oluyor. Bu foruma da bana da iyi geliyor. :D
Bir önceki arka plan yazı alanıyla aynı renk sayılırdı yani neredeyse beyazdı ve karlı bir ormandı. O kadar uğraşıyorum, bir öncekinin ne olduğunu hatırlamıyorsunuz bile, küstüm :)
Sebahattin Sargın
14-03-2007, 23:09
Yeni arka plan gerçekten güzel olmuş. Ellerine dert görmesin sevgili malina... :)
Bir önceki arka plan yazı alanıyla aynı renk sayılırdı yani neredeyse beyazdı ve karlı bir ormandı. O kadar uğraşıyorum, bir öncekinin ne olduğunu hatırlamıyorsunuz bile, küstüm :)
Eveet şimdi hatırladıım :dilli: :dilli:
Ama ilk yazan ben oldum demiii :dilli:
;) :)
Eveet şimdi hatırladıım :dilli: :dilli:
Ama ilk yazan ben oldum demiii :dilli:
;) :)
Aaa arkaplanımız papatya olmuuuşş. Ne hoooş.
Kim yaptıysa teşekkürler. Bizim buralarda da papatyalar açtı.
Sevindiğim belli oluyor mu?
Hayır ebonsa, ilk ben farkedip yazdım. Öyle şaşırdım ki... O sırada foruma yazı yazıyordum. Yazıyı gönderdiğim anda arka planın değiştiğini gördüm ve o şaşkınlıkla yukardakileri yazmışım.
Ya nedennnn, nayııırrr :(
;) tebrikler, ne yapayım bu sefer de tutturamadım :D
Selamlar,
Bugün nerde o ladin ormanlarındaki kalın gövdeli ufak boylu bodur ağaçlar dedim. Fidanlıklarda hep düzgün büyümüş ağaçlar satılıyor. ( mantıklı olarak)
Bugün 5 fidanlık gezdim. Sedir alma niyetiyle dolaştım. Atlas sedirinin hem küçüğü bulunmuyor, hem de büyükleri çook pahalı. Bi tane tohumdan büyüme atlas sediri buldum, almadım ama benden başkası da almaz zaten, 10 ytl dedi adam. Tohumdan yetişme olduğu için yeşil renkte. Bir ara uğrayıp alacağım.
Aşılı olanların güzel bir mavi rengi var, malum. 2 tane himalaya sediri aldım, gözüm tutmadı 2 tane daha aldım. Uygun olanlarla düz taş üstüne ikili gövde yapmak istiyorum.
2 tane 2 yıllık ( 20 cm) avrupa ladini aldım. İhtiyaç halinde uygun fidan bulamadığım için bu fidanları küçükten yetiştireceğim. Güzel bir fidan koleksiyonum olursa ihtiyacım olduğunda ordan seçerim diyorum.
Başka ne aldık...He evet, fidancı bir ağabeyim bana çelikten yetişme, onun tabiriyle biçimsiz bir mavi ladin fidanını bedava verdi, Ardıç da alacaktım ya, çok çekici gelmiyor bana. Onu sonra düşünecez artık. Resimleri yükleyip çalışmalara en erken zamanda başlarız.
Herkese sevgiler saygılar....
Sağolasın Ebonsa, senin durum nasıl, ağaçlar nasıl?
Sağol Vyssera abi, ağaçlar iyi de şu şimşirin yaprakalarını budamak ne zor bir işmiş ya... Ardıç daha mı iyi ne...
Şimşirin yapraklarını budayıp budayıp bitiremediğini okuduğumda bayağı gülmüştüm. Hakkaten de bitmez o. Aslında çok ilginç, uzaktan bakarken kolay görünüyo, ama hem uygun ağaç bulmak hem de şekillendirmek kolay değil. İşe bir de cehalet eklenince durum içinden çıkılmaz oluyo :)) Ben sedir taraftarıyım, 4 tane sedir ağacım oldu, gövdeleri istediğim kalınlıkta değil ama gövdesi kalın olanlar da çok uzun kısaltılacak gibi değil. Fotoğraflarını çekemedim bile, Çok yoğun bu aralar.
Herkese iyi geceler. Buraya pek uğramıyorum ama işim düştü. :) Bir konu hakkında fikrinizi almak istiyorum.
Patronum evleniyor. Bauhause'da 1m boyunda bonsailer görmüştüm. Ben diyorum ki bu bonsailerden bir tane hediye olarak alsam, acaba bakabilirler mi? Bu güzel bir hediye mi olur, yoksa yazık mı olur?
Yaw değerli bonsaikolik arkadaşlarım, ustalarım, büyüklerim bana bir şeyler oluyor. Sanırım ben feci şekilde bonsai saplantısına kapıldım. Biri bana şu ağaç ne güzel falan diyor, ben bir bakıyorum bundan fena bonsai olmaz diyorum:D Sonra nerede bir ağaç görsem, büyük, küçük farketmez direkt bonsai gözüyle bakıyorum:D Geceleri bonsailerle uğraşıyorum. Gündüzleri internetten devamlı bonsai sitelerine giriyorum. Arkadaşlarım, ya yine mi bonsai kafayı yedin sen diyorlar:o
Size de böyle şeyler oldu mu?.Sürekli bir şeylerin toprağını değiştirmek istiyorum, tellemek istiyorum, budamak istiyorum:D
Evde annem delirmek üzere sürekli dal parçaları ve toprak temizliyor:))))
Yaw bir de ben müstakil bir evde olsam herhalde gördüğüm bütün ağaçları bonsai yapardım:)
Size de böyle şeyler oldu mu? Sanırım ben bir bonsai virüsü kaptım ve bunun bir tedavisi yokkkk...
Ali H. ALI
20-03-2007, 03:08
Iyi gunler Seckyn, bonsai sevdasi iste boyle bir tutkudur, insani alir ucurur.
Yasadiklarin bir bonsai sevdalisi icin dogaldir. Bu tutkunun bir omur surmesini dilerim.
Bilmem gozune carpti mi, bonsai ve agaclara olan sevgi gibi, burada herkes Turkceye de ayni duygularla yaklasiyor mumkun oldugunca guzel bir turkce kullanmaya gayret ediyoruz.[ornegin yaw kullanmiyoruz]
Bonsaili gunlerin bol olsun.
Aybala yeni evlilere bonsai almak çok uygun olmayabilir. İlk günler özel ilgi isteyecek ağaç, onların aklı bir karış havada olacak. günlük yaşamları düzene girerken ağaç için iş işten geçmiş olabilir.
Ali hocam aslinda yazarken ben de dikkat etmeye calisiyorum ama bazen heyecandan yanlisliklar olabiliyor ******. Bundan sonra daha dikkatli olurum.
Seckayn, bu gece sabaha kadar, sedir bonsaisi yaptım rüyamda. Gündüzü geçtik gece de uğraşıyoruz. Annem de senin annen gibi, eve toprak taşıma diyor. Bir de balkondaki, fidanlar için, 'Ne yapacaksın oğlum bu kadar fidanla?' diyor. Şu an tek derdim bir düz taş bulmak, sonra imalata geçeceğim inşallah. kolay gelsin size de...
Ali H. ALI
21-03-2007, 12:05
Iyi gunler bonsai sever dostlarim.
Bir zamanlar ben de gunduz biraktigim yerden, gece ruyamda bonsai yapmiya devam ediyordum, yazdiklarinizi okuyunca kendi kendime gulumsedim. Bonsaide oyle bir guzellik cekicilik var ki insan uyurken bile beyni onunla ugrasiyor. Ruyada bonsai ile ugrasmak, bence bonsai ogrenmeye katkisi olan bir olay.[rahmetli teyzem anlatirdi bir yerden okumus, dikis makinasini yapan adam gelmis ignesinde takilip kalmis, igneye ipligi nasil gecirecegini bir turlu bulamamis,sonra ruyasinda igneye deligi normal dikis ignesinin oldugu gibi deyil diger ucunda actigini gormus ipligi de o ucundan gecirip dikis makinesini tamamlamis] Belki de bonsai de ruyalardan ogrenilecek seyler vardir.:)
Bonsaili ruyalariniz gercek olsun.
Sağolun Ali hocam, gerçekten de bu uğraş, bu sanat ( henüz onun sanatçısı değilsek de ) insanı öyle etkiliyor ki, sanki ağaçlara şekil verirken, ruhunuza da şekil veriyormuşsunuz gibi.
Bonsaisever arkadaşlar, ağaçlarımızı yaşatmak, şekillendirmek için uğraşırken yaşadığımız heyecan, mesajlarımızda yazım hatalarına neden olmamalı.
Forumda Türkçe kullanmına dikkat ediyoruz.
Dikkatinizi çekeceğini umarak bazı mesajları düzeltiyorum.
Zaten benim hatalarımda da başka arkadaşlar uyarıyor.
Bonsai konusunda tecrübeli büyüklerime bir sorum var. :D
Ben daha doğru düzgün NORMAL bir ağaç bile yetiştiremedim. Zaten çok fazla da bir gayretim olmadı bu konuda... Ama bu bonsai işini yapabileceğime inanıyorum. Çünkü bitkileri az da olsa tanıyorum ve onlarla uğraşmak hoşuma gidiyor. :D Bonsai konusunda gerek sitemizden, gerekse diğer sitelerden bilgi almaya çalıştım.
Sizce hangi ağaçtan başlamalıyım?
(aklımda üzüm veya mor salkım var)
İkisine birlikte başla. Güzel iki bonsai ile başlamış olursun dah iyi değil mi?
Evet ama kolaydan başlamak istiyorum. Sonra zora doğru vites değiştireceğim. :D
Saksı ararken bunları görünce şaşırdım.Ne güzel saksılar.Yapay bonsai ithal ediyorlarda .Birtek saksı ithal eden yok.İtahalatcı firmayı arıyorum.
Ali H. ALI
27-03-2007, 12:42
Sgorunus, iyi gunler, Turkiyedeki seramik ve saksi yapimi, bircok ulkeyle yarisabilecek duzeyde oldugunu dusunuyorum. Onumuzdeki yillarda ithal saksilara gerek kalmadan, Turkiyede de bircok bonsai saksisi uretilecegine inaniyorum. Nedeni de Turkiyede bonsaiye olan ilgidir.
Hepinizin bonsaili gunleri bol olsun.
Ali H. ALI
27-03-2007, 13:04
Konu acilmisken deginmek istedim.
Bonsai yapacaginiz agaclari, hemen bonsai saksisina koymaniz gerekmiyor. Agacinizin daha iyi gelismesi icin, kendinizin yapacagi basit, sig tahta kutularda, agaclarinizi bir iki yil buyutup o tahta saksilarda sekillendirebilirsiniz[imkaniniz varsa ve agaclarinizi yere dikerseniz yerde de sekillendirip sonra saksiya alabilirsiniz
Yere dikeceginiz agaclari, yere dikmeden once koklerin altina duz bir levha yerlestirirseniz ornegin mermer veya tahta. Kokler altta duz zemin oldugu icin derinlemesine, asagiya dogru uzamiyacak, duz levha uzerinde yayilarak gelisecegi icin 2-3 yil sonra, agaci sokerken daha rahat sokeceginiz gibi kokler yayilmis olarak gelistigi icin de bonsai saksisina daha kolay alacaksiniz] Agaciniz gelisirken, bu ara sizlerin de, uygun saksi bulmak icin bol zamaniniz olacaktir. Sizler bonsai olacak agaclarinizi gelistirmeye calisin, agaclariniz hazir oldugu zaman mutlaka bu sure icerisinde saksi uretecek birileri cikacaktir.
Calismalarinizda kolayliklar dilerim.
Aslında seramikle uğraşan bir aileyiz.Tabi eğitimi ile ilgili.Saksı sıkıntım olacağını sanmıyorum.Hazırlıksız yakalandım.Tabi bonsai hakkında hiç bir yerden bilgi almadan kendi görüşümüz doğrulktusunda bansai yapmaya kalktık.Şimdi sayenizde doğru bilgiler aldık.Bonsai ihakkındaki görüşüm.Ağaç gerekli besini alamadan yaşlanmış onuda bu küçük hali ile saksıya almışlar gibi düşünüyorduk.Hatırlarsan tesbih ağaçlarını ben aç susuz üç sene büyütmeden saksıya almıştım.İncecik dalları ile resmi çizilmişti hani.Şimdi onlarıda bahçenin bir kenarına diktim.Siteye saksı resim lerini koymam diğer arkadaşlar görsün saksı şekilleri çeşitlensin yapacaklara örnek olsun diye.Ali bey sedir üzerinde çalışmak istiyorum yardım edersen .Boyuna büyümesin enine büyüsün yanı kalın gövde yapsın,atındaki mermer saksı büyük , sedirin kökleri saksının köşesinde kalıyor.Tabi yere de dikebilirim.Orda biçimlenip küçük saksıya sonra alırım.Dediğin gibi bahçeye dikilenlerin altına düz taş koyuyorum.Selamlar.
Ali H. ALI
02-04-2007, 12:59
Herkese selamlar, Sgorunus seramikci bir aileyiz diyorsun ve bonsai ile ugrasiyorsun, bence hic vakit kaybetmeden bonsai saksisi yapmiya da el atmalisin. seramikci biri icin bonsai saksisi yapmak hic de zor olmasa gerek. Yapacagin bonsai saksilarinda basarili olmani dilerim.
Sedir ve ya baska agaclarin, yanlara buyuyup acilmasini istiyorsaniz, altaki dallari telleyip, yanlara egdikten sonra, agacin tepesini budayin yeni cikacak olan surgunleri de, surekli cimcik alimla budarken, yandaki genislemesini istediginiz dallar istediginiz foruma gelene kadar hic bir islem yapmayiniz[tel sarili dallari da kontrol etmeyi unutmayi] usten surekli budandigi icin agaciniz yanlara acilarak gelisecektir.
Faydalı oldu Ali Bey teşekkür ederim.
bonsai sabır işi sanırım buradan okuduklarımdan öğrendim tıpkı can dostum olan köpeğim gibi.imrenerek bakıyorum resimlerinize oysa ben böyle bir tutku olduğunu bilmiyordum hakkında bir forum sayfası açılacak kadar bir ilgi olduğunu tahmin bile etmiyordum.Şimdi bir bonsaim var ve adı "füzen" her ne kadar yanındaki kartta zelkova yazsada;)
okuduklarımdan anladım ki ilk başlarda kısa yaşıyorlarmış tecrübesizliklerimiz yüzünden...
ama ben ölmesin istiyorum...Eşimin hediyesi ve hayatımızın aşkımızın simgesi olsun dedik.
Dedim ya sabır işiymiş öğrendim derslerimi okumadığım kadar ilgiyle okuyup anlamaya çalışıyorum yazılanları...
umarım olur :)
barisotazca
07-04-2007, 10:03
Merhaba Bonsai Severler, öncelikle yeni bir güne merhabe demek istiyorum. Çoğu bonsai severin sıkıntılarının bonsai saksısı, araç gereç veya toprak olduğunu görmekteyim ve ben bonsai işe ile profesyonel olarak uğraşmaktayım. şuanda elimde bonsai saksısı, makas, gübre ve toprak bulunmaktadır, gerek ben size saksı ebatları gönderebilirim gerekse siz bana bir ebat gönderin. Size resimde gönderebilirim. Bol doğalı günler diliyorum...
Barış bunu sen hazırlayıp sunsana...
Özel boyut isteyenler ayrıca bildirir... Yoksa işin içinden çıkılmaz...
Ali H. ALI
07-04-2007, 15:41
Fraise selamlar, aramiza hos geldin. Bonsai bir sabir isi oldugu kadar da bir gonul isidir. Bonsaiye gonlunuz yatti ise, elinizdeki zelkova, askinizin simgesi olarak yasamaktan gayri, torunlarinizin torunlarina da, ask hikayenizi fisildar.
Tasarimci ve cizim yapmanizdan dolayi bonsaiyi daha cabuk ogrenmenizi dusunuyorum.
Bonsaili gunleriniz bol olsun.
Ali H. ALI
08-04-2007, 14:33
Herkese iyi pazarlar, Kis bitti oralara bahar geldi, yine de bonsai golgesine gelen arkadaslar tek, tük. Sanki bir cekingenlik var, bonsai sohbeti ya da başka bir konuda kimse sohbet etmek istemiyor.
Ben bir konu acayim herkesin de katilmasini bekliyeyim bakalim kimler katilacak.
10 yil once turkiyede bonsai yok gibiydi, simdi ise bonsaiye ilgi duyanlar ve bonsai calismasi yapanlar artiyor. Peki 10 yil sonra sizce bonsai Turkiye'de hangi noktaya ulasir.
Ben Turkiye disinda yasadigim icin bu soruya cevap vermesem ve tum cevaplari Turkiyede bonsaiye gonul vermis arkadaslardan beklesem olur mu?.
Hic bir gununuz bonsaisiz gecmesin.
Ali H. ALI
08-04-2007, 14:40
Cetecakal dedi ki, bu gunun ogrencileri cok caliskandir. Katiliyorum, bir yere varabilmek icin caliskan olmalari gerekiyor. Calisilmadan bir yere varilmiyor.
Yani bu gunun ogrencileri, yapilmasi gerekeni yapiyorlar.:)
Ben yinede Cetecakalin yetistirdigi o kadar cok agacin icerisine kucuk bir de bonsai katabilecegini dusunuyorum. Ne diyorsun Cetecakal
tourkana
08-04-2007, 15:15
en fazla 10 yıl içinde....sadece hayal ama olma ihtimali çok yüksek...
istanbul a 15 km uzaklıkta 100 dönüm üzerine kurulu ,bonsai üzerine bir fidancı olacak,burada değişik yamadoriler ve tohumlar,hazır bonsailer satılacak,ayrıca hiçbir aksesuar sıkıntısı olmayacak,bir çok Seramik firması ile anlaşıldığından saksı sorunumuz hiç olmayacak...
ayrıca istanbul'da en az 10 tane bonsai okulu ,ve çeşitli bonsai klupleri olacak...yılda iki kere bonsai yarışması düzenlenecek...Türkçe bonsai teknikleri kitabı Türk yazarlar tarafından satılacak ve iyi de olacak...
benim olmasını beklediğim en basit şeyler bunlar...
not:su sıkıntısı ,iklimsel sorunlar bu hayale dahil edilmemiştir..
Bütün sanatlar gibi yavaş, ama kesin, gelişeceği belli bonsainin de.
Bir sürü gruplar klüpler, dernekler kurulacak daha. Ne sergiler ne etkinlikler olacak. Ama azimle, zamanla, yavaş yavaş.
Ali H. ALI
09-04-2007, 14:39
Iyi gunler bonsaiciler Nerelerdesiniz? Bir Tourkana, Bir de Memet'den baska kimse Turkiyede 10 yil sonra bonsainin hangi noktaya gelecegini, dusunen yokmudur? Talebe bonsaiciler, Ziraat muhendisleri, Emekliler, hekimler, Dis hekimleri, yoneticiler, Her meslekteki bonsai severler, Hanimlar, Beyler 10 yil sonra Turkiyede bonsai hangi noktada olacak, hangi noktada olmali, gorus ve dusuncelerinizi bekliyoruz. Unutmayin her gercek onceleri hayaldi.
belki okullarda resim, müzik gibi derslerin yanı sıra bonsai teknikleri derside olur...
10 seneye kadar , tel, saksı bulma sorunlarının kalmayacağını ve internet üzerinden sirariş verilebileceğini düşünüyorum :)
10 seneye kadar, bir çok insanın bonsai tohumu diye bir şey olmadığını öğreneceğini umuyorum.
İnatla satmaya devam eden kalır mı peki?
İnsanlar kilosu 1 milyona sucuk olmayacağını da biliyorlar ama almalarına engel değil. Kilosu 1 milyona sucuk alan insanım olduğu sürece bonsai tohumununda bir pazarı olacaktır.
Ali H. ALI
10-04-2007, 13:41
Australia da bonsainin gecmisi yarim asirdan fazladir. Buna ragmen, pek ilgi gormemese de bonsai tohumu! satiliyor. Belki Turkiyede de boyle tohum satislari olacaktir.
Peki 10 yil sonra, Turkiyede bonsainin, resim ve heykel gibi bir sanat dali oldugu sizce kabul edilecekmi? yoksa 10 yil bunu kabul etmek icin cokmu erken?
Hepinize iyi gunler.
tourkana
10-04-2007, 13:51
çok geç üstadım...bence 2-3 sene en fazla yeterli...yeterki su sorunumuz olmasın...
Bizlerde bu azim ve disiplinli çalışma olursa bence de on yıl çok geç:)
cüce nar
11-04-2007, 08:53
Aslında bu konuya site sahipleri daha net cevap verirler diye düşünüyorum.Yani mesela bu site kaç yıl önce açıldı ve geçen zaman içinde şu anki üye sayısı kaç kişi.Bunu 10 yıl sonrası ile oranlayın aşağı yukarı sonuç ortada.Belkide sayımız çıkan orandan daha fazla olacak.Çünkü şu an bonsai meraklısı akadaşlar kendi bonsailerini çevrelerine gösterdiklerinde onlarda da bu konuya ilgi olacaktır.Benim çevremde çiçek merakı olan fakat menekşeden başka yetiştirecek bir bitki bilmeyen insanlar şimdi benim bir-iki bonsai denememe (bir de siz üstatlarımın çalışmalarını görseler) hayranlık duyuyorlar.10 yıl sonra mı belki her ilde bir bonsai kulübü bile olur.
Bu doğru. çalışmalarımız arttıkça çevrede etkisi de artacaktır. Konuştuklarım arasında sık sık,"aa evet biliyorum, ama nerden bulunur, nasıl yetiştirilir bilmiyordum bu güne kadar" sözünü sık sık duyuyorum.
Ben yazdıklarınızı okuyorum ama bu sorunun cevabını hiç bilemediğim için burnumu sokamıyorum :)
Takipteyim yani:):):)
Merdiye, en sevdiğim huyum, herşeye burnumu sokmam, arada ters bakanlar olsa da umursamam. Bence en iyisi bu.
Aslında acemi bonsai yarışması asıl söylemek istediğim.
Hoş ve güzel bir iş olabilir.
Böyle bir şey yapabiliriz. İlk çalışmalar, genç bonsailer, en iyi telleme, daha neler neler.
yuppiiiiiiii birisi yarışma mı dedi:D Rekabeti oldum olası severim ama hırs yapmam yarışma ne zaman ;)
Tamam, madem üstüne atladın konunun, site geleneği basit.
Kim bir konuya sarılırsa o üstünde kalır.
Organizasyonu yapmaya başlayabilirsin. Tek şart yeni başlanmış bonsailer olamlı.
Ali H. ALI
14-04-2007, 11:57
Herkese selamlar, Mardiye yukardaki konu herkese aciktir. Kimse burnunu sokmuyor. Dusunduklerini, bonsai icin neler olabilecegini kestirmeye calisiyor. Senin de bir dusundugun mutlaka vardir. Paylasirsan seviniriz.
Memet yarisma guzel fikir. Dur bakalim Salvia bu yarismayi nasil duzenliyecek.
Diger arkadaslardan da yorum bekliyoruz 10 yil sonra Turkiyede bonsai ne asamada olacak?
Ali H. ALI
14-04-2007, 12:15
Arkadaslar, bir fidan bonsai yapilacagi zaman, tek bir tarz secilir ama o tarzdan once, agac uzerinde yapilan gozlemlerle o agacin bircok tarzda bonsai olabilecegi gorulur. Birinin gormedigi uygun bir tarzi bir baska kimse hemen farkedebilir. Sizlere tarz secme konusunda yardimci olacagini dusundugum. kucuk bir beyin firtinasi olusturmak istedim. Asagiya ekliyecegim bir kurtbagri fidanindan bonsai yapacagim. Sizlerin de bu fidana bakip nasil bir bonsai yapmaliyim diye fikir yurtmenizi istiyorum. Yapilacak her oneri, Herkesin gorusu onemlidir. Uc gun sonra budayip telleycegim bu agaci bir bonsai adayi yapmiya calisacagim. Kafamda yapacagim sekil olusmustur. Belki benim dusundugum sekle yakin dusunecek arkadaslar da olacaktir. Herkesin onerisini bekliyorum. Unutmayin burda yapacaginiz oneriler bir gun bonsai yaparken size gerekli olacaktir. Kolay gelsin.
9243
Kurtbagri
vekilori
14-04-2007, 13:22
Ben olsam en alttaki üç yapraklı küçük dalı keserim.Sonra ilk yukarı dalın solundakini de keserim. Önde V şeklindeki dalların solundakini keserim. Arkasında yukarı dik çıkan dalı da keserim. En üstte direk yukarı çıkan dalı da keserim. Direk sağa çıkan dalı da keserim. Diğer temizlikleride yaptıktan sonra sağa doğru rüzgar stili için telleme yaparım
cüce nar
14-04-2007, 13:37
Üstadım biliyorum ki sizin kafanızdaki en doğru seçim.Çünkü hiç birimizin sizin gözünüzle bakamıyacağını biliyorum.Naçizane önerim;Eğri stil (Slanting) olabilir gibi.Ya da Şelale tarzı (Cascade)olabilir gibi.Tabii sağdaki açılı dal aşağıya tellenebilirse.Bükülmezse yukarıya çıkan noktadan budanıp çıkacak dallar aşağıya tellenebilir.bakalım başka arkadaşlar ne diyecekler.Sonuçta kendi fikrinizi de bizimle paylaşırsanız...
Herkese selamlar, Mardiye yukardaki konu herkese aciktir. Kimse burnunu sokmuyor. Dusunduklerini, bonsai icin neler olabilecegini kestirmeye calisiyor. Senin de bir dusundugun mutlaka vardir. Paylasirsan seviniriz.
Memet yarisma guzel fikir. Dur bakalim Salvia bu yarismayi nasil duzenliyecek.
Diger arkadaslardan da yorum bekliyoruz 10 yil sonra Turkiyede bonsai ne asamada olacak?
Hocam ,memet bey ben şimdilik sadece yarışmacı olarak katılsam daha iyi olacak....
Ali H. ALI
15-04-2007, 13:56
Herkese selamlar, arkadaslar benim secip yapacagim tarz en dogrusudur diye birsey olamaz. Herkesin dusundugu dogrudur. Burda onemli olan bir fidanin bonsai yapilmadan once tarz konusunda ne kadar cok secenegimizin oldugunu
ortaya koymak.
Uc gun sonra ben de dusunduklerimi soyleyip bonsai adayini resimlerle gosterecegim. Siz olsaniz, bu fidani hangi tarzda bonsai yapardiniz?
Mardiye yalniz izlemekle kalma, gorus ve onerilerini de paylas.
Ali H. ALI
15-04-2007, 14:01
Salvia, bu konu Memetle senin aranda. Memet sana izin verir hem yarismayi duzenle hem de yarismaya katil:)
Salviya yukardaki fidan icin nasil bir tarz dusunursun?
Ali hocam ben sizin gibi usta bir bonsaici olsaydım aşağıdaki gibi çalışma yaprdım..Yalnız illaki böyle olacak değil tabi ki zaten sizin ağacınızda gövde şekillenmiş ve tarzını davet ediyor gibi.Ama kurallar dahilinde kalmak şartıyla herkesin yaratıcılığı farklıdır tabi sizinde en güzel tarzı bulacağınıza hiç şüphem yok..Kolay gelsin..
http://img373.imageshack.us/img373/6500/bonsaivirtualtour36qa7.jpg
Hocam öncelikle ilk sorunuzu yanıtlamak isterim, geç de olsa. Türkiye de bonsai elbette ki çok daha falza ilgi çeken bir uğraş olma yolunda, çünkü yıllarca boş yaşamış bir millet olarak böyle uğraşlar tanındıkça istekli olanlar artıyor. İnsanlar televizyon izlemekten usanmış durumdalar. ( En az yarısı ) Ayrıca Türkiye insanı şehirlerde yoğunlaşıyor artık. Doğaya ve ağaca ölzem, merak artıyor. Bütün bunlar bonsai için ortamı hazırlayacak. Sizin kurtbağrı fidanı şelale tarzı için de uygun gibi. soldaki büyük dal yukarı, ana gövde sarkık şekilde olabilir. Bilmem doğru mu ? :)
Ali H. ALI
18-04-2007, 13:08
Selamlar arkadaslar, kurtbagri icin oneride bulunan arkadaslara tesekurler.
Vekiori'nin ruzgar yatigi tarzi, hos bir tarz olurdu. Ama ben ruzgar yatigi tarzi yapmis olsam, dallari saga dogru deyil de sola dogru egerdim, yani govdenin ters yonune. Dogada bu tarzda agaclar gormek mumkun ve cok guzel gorunuslari olur.
Cuce narin onerisi olan, egri tarz da seceneklerden birydi.
Salvia'nin onerdigi olu govde tarzi ile, hemen goz alacak, bir agac ortaya cikardi.Yalniz boyle bir tarz icin govdenin daha da kalinlasmasini beklemem gerekirdi.
Vyssera'nin ve Cuce Narin onerdigi, selale tarzi olabilirdi. Soldaki ince olan dal asagiya bukulebilirdi ve ya sert bir budamadan sonra, yeni cikacak surgunleri kullanip selale, ve ya sarkik tarz yapilabilirdi.
Kim bilir daha kac arkadas, bizim dusunduklarimizden deyisik tarzlar dusunmus, ya yazmiya cekinmis ya da baska nedenlerden yazamamistir. Olsun bir dahaki sefere daha fazla katilim olur. Ben inaniyorum ki yaptigimiz bu kucuk dusunce alis verisi, fidanlarinda tarz sececek olan arkadaslara, fidanlarina cesitli acilardan bakip, fidanlari uzerinde bircok tarz gormelerine neden olacaktir.
Bonsaide bir agacin saglikli yasayabilmesi icin, en buyuk etken kokler ise, bonsai saksisinda da agaci, guclu, heybetli gosteren govdedir. agacinizin iyi bir govdesi varsa, dal dizimini daha sonra istediginiz gibi gelistirebilirsiniz.
6-7 yaslarinda olan bu kurtbagrinin, saga giden govdeyi kirip, kurumus dal gorunumu vermiye, sol taraftaki govde uzerindeki istemedigim dalciklari budadiktan sonra, diger dalciklari da telleyip kivrimli dik tarz yapmiya calistim. Ilk dal sola, ikinci dal geriye, ucuncu dal saga, dorduncu dal one dogru ve yeni cikacak surgunleri de degerlendirecegim. Istemedigim yeni cikan surgunleri ise buyumeden cimcik alimla budayip dallarin gelismesini sagliyacagim.
2 yil sonra, cizimdeki gibi bir agac olacagini dusunuyorum. Daha ilerki yillarda ise dallar uzerinde bircok dalcik olusturup iyi bir bonsai olamasi icin calisacagim.
Agacin boyu 20cm kadar, saksi ise 10x8cm.
Bonsai tarz seciminde herkese cesitlilikler dilerim.
9507
Kokler ve dallar budanip, dallar tellendikten sonra.
9508
Kurtbagri bonsai saksisinda.
9509
!-2 yil sonra bu asamaya gelecegini dusundugum kurtbagri.
Aman Allahım:eek: :eek: :eek:
Hocam n'apmışsınız?
Açıkçası birkaç gündür bonsai gölgesine pek uğramamıştım, o yüzden de Ali Hocam, sizin fidanınızı da yeni gördüm. Tüm yazılanları yavaş yavaş okurken sizin fidan fotoğrafına da dikkatlice baktım ve henüz sayfanın sonuna gelmeden içimden şu geçti: "Bu Ali Hoca da amma zor (öğrenciler kazık der:D ) bir soru sormuş!" Çünkü fidan bana sanki çok belli bir forma sahipmiş, tek bir yöne elişmeyi adeta dikte ediyormuş gibi göründü. Hiç bir değişikliğe fırsat vermeyecekmiş gibi, ya da çok az değişikliğe fırsat verebilecek gibi diyelim.
Yine de kafamda şekiller canlandı ama sayfanın sonuna geldiğimde çok şaşırdım. Ben kesinlikle böyle bir şey düşünmezdim. Belki de ben bu konuda "görmemiş" olduğumdan bu kadar şaşırdım bilemiyorum ama daha öğreneceğim çok şey olduğu da açık . Buna da çok sevindim zaten:D
Yarışma meselesine gelince, açıkçası ben pek de sıcak bakmıyorum bu konuya.
Ben yarışma için bir şeyler yazdım mı?
Şöyle bir mesajlarıma baktım göremedim.
Yarışma kuralları bana kaldı görünüşe göre.
Kural basit, herkes katılıyor. Burada, yarışacak çalışmasını fotoğraflıyor.
Herkes istediği kadar oy veriyor istediğine.
Birden fazla konuda birinci seçiyoruz.
Sözgelimi, en iyi telleme, en güzel budama, en güzel düzenleme.
İsteyen yarışma konusu ve koşulları içnde fikrini söylüyor. Böylece yarışıyoruz.
Yarışma mı ? ne zaman ? Ben de varım ;)
Bence amatörlerle profesyoneller ayrı tutulmalı:)
Ali H. ALI
19-04-2007, 14:07
Merak etmeyin ben boyle bir yarismada sadece izleyici olurum yalniz yapacaginiz calismalari izledikten sonra soyleyceklerim olacaktir.
Ali H. ALI
19-04-2007, 14:18
Turkiyede 10 yil sonra bir cok insanin bonsai ile yakindan ilgilenecegini . Bonsaiye olan bu yakin ilgi bonsai yapanlarin, yasam tarzini etkileyip her seye daha bir baska bakmalarini, hep olumlu guzel seylerin one ciktigi bir tarzla yasamlari etkilenirken, bonsai yapanlarin cevresindekiler de bu olumlu yasamdan etkileneceklerini dusunuyorum. Hepinize kolay gelsin.
Ben de yarışmaya hazırlanıyorum, ona göre çalışın :)
cüce nar
19-04-2007, 16:29
''Üstadım biliyorum ki sizin kafanızdaki en doğru seçim.Çünkü hiç birimizin sizin gözünüzle bakamıyacağını biliyorum'' diye yazmıştım.Haklı çıktım.Elinize sağlık.Harika görünüyor.
Yarışmadan haberim yoktu. Ne zaman olacak ne kadar sürecek bilgi verir misiniz ?
Şu an istediğin bir çalışmanı, ben bunla katılıyorum, diye ekleyebilirsin.
Yarışma kuralları esnek, sende kurallar konusunda fikrini söyleyebilirsin.
Ben zümrüdü anka tarzı denemek istiyorum. Onla katılacağım.
Herkes eklemeye başlasın işlerini hatta fikrimizi söyle, değişiklilerde yaparız, daha heyecanlı ve eğlenceli olur yarışmamız.
Ali H. ALI
22-04-2007, 11:21
Herkese iyi pazarlar, yarismanin kurallari sanirim yakinda bildirilecek. Tek dalda deyil de birkac dalda yarisilacak bir yarisma olacagini dusunuyorum. Bonsai ile ugrasanlar mutlaka kendine yarisma icerisinden bir dal secip yarismaya katilmalidir . Cunku boyle yarismalar, bonsai heyeceninizi ikiye katlaycaktir. Yarisma kurallarini beklerken simdiden hangi agacla yarisacaginizi saptayip uzerinde calismalar yapabilirsiniz. Ben orada olsam ve yarismaya katilacak olsam, bir yerli agac ile katilirdim. hepinize simdiden basarilar dilerim.
Sebahattin Sargın
22-04-2007, 11:25
Bonsai dostları hepinize hayırlı pazarlar olsun...
metinsem
22-04-2007, 12:40
yarışmaya katılacak tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.Bu arada sevgili memet kardeşim ben de izmirdeyim. sizinle tanışmak isterdim.Balçovadayım.bonsai ye yeni başladım.sevgilerimle.
Ali H. ALI
22-04-2007, 13:50
Iyi pazarlar sayin Metinsem, aramiza hos geldiniz. Bonsaiye sevdalanmak guzel birseydir. Hele bir de yaptiginiz[ veya yapacaginiz] bonsailerin karsisina gecip onlari seyretmek, anlatilmaz bir duygudur. Yapacaginiz bonsai calismalarinda simdiden kolayliklar dilerim.
Izmirdeki bonsaiciler her gun artiyor, sanirim artik bir bir araya gelip, bir bonsai kulubu kurma zamani gelmistir.
Tekrar hos geldiniz.
tweetysth
22-04-2007, 15:42
Herkese merhaba,agaclar.net'e 5 dk önce katıldım. Benide aranıza alacak mısınız???
Sebahattin Sargın
22-04-2007, 16:04
Merhaba sevgili tweetysth aramıza hoşgeldin. Önce kendini yeni gelen arkadaşlar bölümünde tanıtırsan çok iyi olucak.
Arkadaşlar hoşgeldiniz, hemen yarışmamıza ısınmaya başlayın. Yeni bonsailer için olacak yarışmamız.
Ali H. ALI
23-04-2007, 13:00
Herkese selam, Tweetysth aramiza hos geldin. Umarim uzun soluklu bir bonsaici olursun ve kim bilir belkide onumuzdeki bir iki gun icerisinde sartlari aciklanacak yarismaya da katilirsin. Simdiden sana kolay gelsin.
tweetysth
23-04-2007, 16:25
Hoşbulduk arkadaslar, önce kendime bir bonzai bulabilirsem neden olmasın :) Yurtdışından getirecektim ama izin verilmiyormuş getiremedim, yaşadığım sehirdede bulamadım :(( Ne yapsakki?
tweetysth
23-04-2007, 16:30
Arkadaşlar kendimi nerden tanıtacağım bulamadım, link vermeniz mümkünmü acaba?
buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=115&highlight=Yeni+gelen+arkada%FElar)tıklarsan tanışma başlığına ulaşabilirsin. Dışarıdan bonsai getirtmen gereksiz.
En yakın fidanlığa gitmen yeterli, güzel bir fidan seç, sonra birlikte onu bonsai olarak biçimlendirelim.
Merhaba,
Bahçemizde asıl gövdesi kurumuş, kökten yeni dallar çıkarmış genç bir söğüt ağacı var. Başka bir forumda verilen tavsiyeye uyarak sonbaharı bekleyip çıkan yan dallardan budama yapacağız ya da sökeceğiz.
Bu arada köke yakın çıkan ve yoğun yan dalları görünce acaba ondan bonsai olur muydu diye merak ettim? Sanki istenildiği gibi biçimlendirilebilir.
Bonsai ile hayranlıkla izlemek dışında ilgim yok, sadece merak ettim.
Olabilir tabi..Bolca dal var güzel bir şekillendirme yapılabilir budamalarla, ağacın kendisinden. Yan dallardan kökü olanlar varsa, ayrılıp onlar da bonsai yapılabilir. Dallar önce köklendirilip, sonra biçimlendirilebilir.
Ali H. ALI
25-04-2007, 14:46
Merhaba Sabah, Bonsainin sihirli dunyasina hos geldin. sanirim bundan sonra yalniz izlemekle kalmayip, bonsai yapmiya basliyacaksin. ilk agacin da bir sogut olacaga benziyor. Sogut yolu actiktan sonra kim bilir ne kadar cok ve guzel bonsailerin olur.
Sogut agacin bahcenizde oldugundan, dusunuyorum da bonsai yaparken kimi arkadaslar gibi yaptigin bonsailerine ve fidanlarina yer bulmada zorluk cekmiyeceksin,. Bahcenin bir kosesine onlar icin bir yer duzenliyebilirsin ve orda sergileycegin bonsailerini, her goren ilgi ve hayranlikla seyreder.
Tekrar aramiza hos geldin. Bir sogut ile basliyan bu bonsai yolculugunun bir omur surmesini dilerim.
Ali H. ALI
25-04-2007, 15:02
Iyi gunler arkadaslar nerelerdesiniz. herkes sanki gizlice calisiyor, calismalarinizi buralarda paylasin ki yeni basliyanlara cesaret versin. Yoksa yarisma icin mi bu sesizlik. Bir iki gun icerisinde yarismanin sartlari sanirim bildirilecek. Bonsai ile ugrasan herkes mutlaka bu yarismaya katimali.
Simdiden hepinize bol sanslar dilerim.
Dergimizin Nisan sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html) yapımı anlatılan saksıyı açık arttırmaya çıkardık. Saksı arayıp bulamayan arkadaşlara duyurulur.
Başlığa ulaşmak için (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4178).
Merhaba Sabah, Bonsainin sihirli dunyasina hos geldin. sanirim bundan sonra yalniz izlemekle kalmayip, bonsai yapmiya basliyacaksin. ilk agacin da bir sogut olacaga benziyor. Sogut yolu actiktan sonra kim bilir ne kadar cok ve guzel bonsailerin olur.
Sogut agacin bahcenizde oldugundan, dusunuyorum da bonsai yaparken kimi arkadaslar gibi yaptigin bonsailerine ve fidanlarina yer bulmada zorluk cekmiyeceksin,. Bahcenin bir kosesine onlar icin bir yer duzenliyebilirsin ve orda sergileycegin bonsailerini, her goren ilgi ve hayranlikla seyreder.
Tekrar aramiza hos geldin. Bir sogut ile basliyan bu bonsai yolculugunun bir omur surmesini dilerim.
Dilekleriniz için teşekkürler. Çok teşvik edici, destekleyici şeyler yazmışsınız.
Ancak söğütümüz için kabaca neler yapılması gerektiğine forumda baktım ve bu işin öyle kaba bilgiyle olmayacağına vakıf oldum. Üstelik bahçede kıyıp atamadığımız ağacın ölümüne deneme yapacağım diyerek bile bile sebep olmak istemem. Bu işe girişince uzunca süre okumam, bilgi edinmem gerekecek ki sonunda söğüt için geç olur herhalde. Belki de şu ara aklımda sadece bahçe olduğu için böyle düşünüyorum.
Gene de konuyla ilgili yaptığınız gayet detaylı ve güzel yazılmış olan açıklamalarınızı fırsat buldukça okumaya çalışacağım.
Ali H. ALI
27-04-2007, 12:41
iyi gunler sayin sabah, sogut agaciniz icin endiselerinizi anliyorum. Sogut agaciniz, ne sansli agactir ki, sizin gibi, onun yasami icin endiselenen, birinin bahcesinde yasiyor. Yeterli bilgiye ulastiktan sonra, belki onun uzerinde calismaya baslaycaginizi soylemeniz ise, diger arkadaslara ornek bir davranis.
Dogadan agac sokmeyi, bir tarafa birakin, kendi bahcesinden bile bilincsizce agac sokmenin, agacin olumune sebeb olma kaygilari olan ornek bir davranis.
Bonsai guzel bir ugrastir, sizi ve cevrenizdekileri alip bam, baska renkli bir dunyaya goturecektir. Bonsai bilgilerini okumaya devam ederken, bir fidanciya ugrayip bonsai yapmak icin alacaginiz bir fidani burdaki tum arkadaslarin yardim ve onerileri ile guzel bir bonsai yapabilirsiniz.
Anladigim kadari ile bahce ve bitkilere yabanci deyilsiniz. Bundan yola cikarak bonsaiyi mutlaka denemenizi oneririm.
Hosca kaliniz.
Iyi gunler arkadaslar nerelerdesiniz. herkes sanki gizlice calisiyor, calismalarinizi buralarda paylasin ki yeni basliyanlara cesaret versin. Yoksa yarisma icin mi bu sesizlik. Bir iki gun icerisinde yarismanin sartlari sanirim bildirilecek. Bonsai ile ugrasan herkes mutlaka bu yarismaya katimali.
Simdiden hepinize bol sanslar dilerim.
Hocam, aslında bir bekleme sürecine girmiş gibiyiz, ağaçlar yaprak açtı diye dokunmuyorum. Mevsim olarak, yarışma kötü bir döneme denk gelmedi mi sizce de? Tüm bitkiler büyüme aşamasında.
Bir de soru sormak istiyorum. Çamlardan bonsai yapmayı planlıyorum, başta sarıçam var. Ama bu bitkilerde yetişkin bir fidanda dallar seyrek ve daldıklar az oluyor. Bildiğiniz gibi, her yıl 1 sürgün ileri 2 sürgün yana uzayarak dalcıklar oluşuyor, Fidan her yıl 10 cm büyümüş olsa ve 40-50 cm boyunda olsa seyrek dallı ve her dalda uzun ve seyrek dalcıklar olan fidanlar halie geliyor. Şimdi sorum şu, bu seyrek dalcıkları artırmanın bir yolu var mıdır; bir dalda mevcut dalcıklardan yeni dalcıkların çıkması teşvik edilebilir mi ; ve de sürgünlere yapılacak her hangi bir uygulama daha çok dalcık vermesini sağlayabilir mi? Anlatmak istediğim şeyler, bu resimlerde görünüyor.
Ali H. ALI
28-04-2007, 14:08
Hepinize iyi hafta sonu tatilleri. Vyssera bonsai yarismasi her mevsim olabilir. Her mevsimde agaclar guzeldir. Daha oce uzerinde calisma yaptiginiz ve simdi yesil yaprakli guzel agaclarinizi yarismaya koyabilirsiniz. Mutlaka elinizde boyle agaclariniz vardir diye dusunuyorum.
Cam agaclarinin yasli govde ve dallari uzerinde bir islem yapip, yeni surgunler cikarmak cok zor . Bu yuzden fidan secerken dikkat etmelisiniz bonsaiye uygun agaclari secmekle ise baslamalisiniz. Bir de camlarda genc fidanlarla ise baslarsaniz, onu istediginiz gibi sekillendirebilirsiniz.
Vyssera "Bonsaide budama ve yaprak kucultme" forumunda sanirim cam konusunda sana faydali olacak bilgiler vardir.
Bir de sizin tarif ettiginiz sekilde buyuyen camlardan guzel celebi tarzi yapabilirsiniz.
Zor da olsa bazi camlarin dal olmiyan yerlerine asi ile dal yerlestirilebiliyor.
Bonsai calismalarin keyifli ve kolay olsun.
Hocam bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Yeni ağaçlarla görüşmek üzere :)
Yarışma için tek bonsai çalışmam var gözlerinin içine bakıyorum ama gelişme yok:(
bonsaisever
02-05-2007, 15:59
Uzun bir aradan sonra aranızda olmak ne güzel :)
Ne çok çalışma yapılmış
Hepsini incelemek baya zamanımı alacak :)
Anladığım kadarıyla yarışmada planlanıyormuş
Aybala iyi hazırlan, tek rakibin benim :))
Ali H. ALI
08-05-2007, 13:44
Selamlar arkadaslar, buralarda havalar artik geceleri iyice sogumaya basladi. Sizlerde ise bahar geldi yaz ise yoldadir.
Bu mevsimlerde cogunuz tatile cikacaksiniz. Tatile cikmadan once, mutlaka agaclarinizi sulaycak bir yakininiza birakin. Yaz aylarinda iki gun susuz kalacak bir bonsainin kurumasi hictendir. Uzun zaman ugrasip emek verdiginiz agaciniz susuzluktan hemen olebilir. Bunlari bildiginizi biliyorum da yine bir hatirlatma geregini duydum.
Bu mevsim bitkilerin buyume zamani, agaclariniza guzel bir forum verebilmek icin cimcik alimla yeni surgunlerin uclerini aliniz. Istemediginiz surgunleri buyumeden budayiniz. Istenmiyen surgunler, buyudukten sonra budanirsa agac gereksiz, iki kere enerji kaybina ugraycak. Bir surgunleri buyuturken bir de kalinlasmis surgunlerin budandigi yerdeki kesik yaralarini kapatirken. Ustelik bu budanmis kalin surgun yaralarinin kapanmasi da uzun bir zaman alacak ve agacinizin estetik guzelligini bozacaktir.
Hepiniz sevgi ve saygi ile kaliniz.
Eğer ben de başarabilirsem bir bonsai sahibi olacağım. Kesilmiş bir "ateş dikeni"nden parça koparıp köklendirici hormonun içine koydum. Sonuçlar iyi gibi görünüyor. :D
Ali H. ALI
12-05-2007, 12:29
Titan selamlar, basarirsan bir bonsai sahibi olacagini soyluyorsun. Basarmaman icin bir neden yok ve bir deyil, bircok bonsain olabilir. hele sen bir fidanlardan bonsai yapmak icin, uzerlerinde calismaya basla. Bircok arkadas gibi, hic farkina varmadan birden yaninda bonsai olmayi bekliyen bircok agacin oldugunu goreceksin.
Ates dikenin koklenirken, bonsaiye elverisli fidanlarla calismalara baslarsan el becerilerini artirirsin.
Hayal ettigin tum bonsailer senin ellerinden gercek olsun.
Ali H. ALI
13-05-2007, 02:39
10607
Bonsai yapan anneler, ANNELER GUNUNUZ kutlu olsun.
tasdelenmurat
13-05-2007, 13:51
tohumdan yetiştirme ile ilgili türkçe linkler verebilirmisiniz.
acemi bonsai öğrencisiyim. normal fidelerle çalısmaya basladım. ama bedavadan bulduğum bir kaç tane ( 46 tane ) ıhlamur fideciği var elimde. bol humuslu toprağa diktim. boyları 5-8 cm arasında. daha yeni gövdeleri kabuklaşmaya baslıyor. beni aşan bir konu biliyorum ama. teoriyle pratik başka şekilde birleşmiyor. yıllar sonra tohumdan yetiştirme işine girişmekte zor olacak.
normal fidelerle kendimi geliştirirken tohumdan yeni çıkmış fidelerde kendimi geliştirmek için bir çalışma sahası oluşturacaklar bana.
okumayı severim. su an bu konuda arıştırmalarıma devam ediyorum.
ıhlamur ağaçlarına önerebilceğiniz stiller nelerdir. ( şu an kendiminkiler için değil, benimkilerin daha büyüyüp adam olmalarına çok var. ) sohbetimize devam anlamında.
tasdelenmurat
13-05-2007, 13:54
ali h. ali ustam sizi takip ediyorum. sıkı takipçinizim. avusturalyadaki bonsai toplantılarınızdan epey ilham alıyorum.
Ali H. ALI
14-05-2007, 12:47
Herkese iyi gunler, Tasdelenmurat tohumdan bonsai yetistirmek keyifli bir istir. Yalniz uzun bir zaman gerektirdiginden ve yeni basliyanlarda ise, bonsai heyecani en us duzeyde oldugundan , uzun bir sure bekliyemiyeceklerini dusunup, once bonsaiye uygun fidanlardan baslamalarini oneriyoruz. Bu arada sizin gibi tohumdan yetistirmeye baslamis olanlara da, yine onerimiz tohumdan yetistirdikleri fideleri buyurken, bonsaiye uygun fidanlarla el becerilerini gelistirmeleridir.
Ihlamur agaclarinin dogadaki buyume sekillerine bakip en guzel tarzlari bulabilirsiniz. Celebi tarzi disinda sanirim diger tarzlari deneyebilirsiniz. Ozellikle supurge tarzi ve kivrimli dik tarzin cok uygun olacagini dusunuyorum. Elindeki fidanlardan belki duz tas uzerine bir de orman tarzi yaparsin. 15 ve **** daha cok agacli bir orman tarzi.
Bir yil sonra onumuzdeki kis sonu ihlamur fidanlarini yerlerinden cikarip kazik koklerini budarsan, kilcal kokleri de govdenin her tarafina yayip tekrar dikersen. 2-3 yil sonra agaclarini sig saksilara daha kolay alirsin.
Ihlamurdan baska, diger agaclar uzerinde yapacagin calismalari, kendine bir baslik acip paylasirsan deneyimli arkadaslar sana yardimci olacaktir.
Kolay gelsin, hosca kaliniz.
tweetysth
24-05-2007, 09:13
Merhaba arkadaşlar,
Tamda aranıza yeni katılmışken çok sevgili anneannemi kaybettim :( , sizlerden uzak kaldım. Sanırım sevgimi benden uzun ömürlü canlılara yöneltmek bana iyi gelecek...
Hepinize sevgiler...
Ali H. ALI
24-05-2007, 12:13
Tweetysth, anneanene rahmetler sana da bas sagligi diliyorum.
Senden uzun omurlu canlilara sevgini yoneltmek, gercekleri deyistirmiyecek.
Olum de dogum gibi bir doga olayi, zaman acinizi az da olsa hafifletecektir.
cüce nar
24-05-2007, 12:31
Anneannenize Allah'tan rahmet,size diğer yakınlarınıza da sabır diliyorum.
Biliyorsunuz İzmir çiçek fuarında standımız var. Bu vesileyle bonsai getiren firmalara baktım. Bakımlı olmakla birlikte çok iyi çalışılmış şeyler değil. Hepsi ficus.
Kökleri çok etkileyici olarak gelişmiş, boyları bir metre kadar olanlar ayrı. Fırsat bulabilirsem görüntüleyeceğim.
tweetysth
25-05-2007, 11:34
Teşekkür ederim hepinize...
Ali H. ALI
28-05-2007, 14:59
Herkese iyi gunler, aramiza yeni katilan CWDoktoray 30 kadar bonsaisi olan bir arkadasimiz. Turkiyede 30 bonsai sahibi olmak ozel bir durum. Bu arkadasimiz, agaclarinin resimlerini bizlerle paylastigi zaman, sizleri bonsai yapma konusunda daha cok heveslendirecegini dusunuyorum. Cunku Turkiye icerisinde yani basinizda birilerinin bonsai yapabilmesi, sizlere cesaret verecektir.
CWDoktoray'a aramiza hos geldin deyip, cok yogun olmasina ragmen bizlerle paylasacagina inandigimiz, bonsai ve deneyimlerini, bekliyelim.
tweetysth
02-06-2007, 11:38
Arkadaşlar gittigidiyor.comda çok güzel bonzai tohumları var. Fiyatlarıda bir hayli uygun. Ne dersiniz tohumdan yetiştirmek iyi bir fikir mi sizce? Şu mevsim uygun mu tohum filizlendirmek için???
bonsaisever
02-06-2007, 14:18
çok güzel bonzai tohumları var
tweetysth,
Bonsai tohumu diye bir şey yok :)
Tohumda fide elde eder, elde ettiğin bu fideden bonsai yaparsın.
Yani tohumdan çıkan filiz bonsai olacak şekle kendi kendine gelmez.
Bazı uyanıklar tarafından ne ağacının tohumu olduğunu bile yazmadığı bu satışlara rağbet etmeyin.
Amaçları bu şekilde nemalanmak.
Tohumdan elde edeceğiniz ağacı şekillendirmek için en az 3-4 yıl bekleyeceğinize bir fideciye gidin istediğiniz cinsteki ağacı yapacağınız tarza uygunluğuna bakarak alın.
Bu şekilde bonsaiye başlayan kişi hem daha çok zevk alarak bu sanatı öğrenir hemde daha çabuk bonsai sahibi olur. :)
tweetysth
02-06-2007, 14:35
tweetysth,
Bonsai tohumu diye bir şey yok :)
Tohumda fide elde eder, elde ettiğin bu fideden bonsai yaparsın.
Yani tohumdan çıkan filiz bonsai olacak şekle kendi kendine gelmez.
Bazı uyanıklar tarafından ne ağacının tohumu olduğunu bile yazmadığı bu satışlara rağbet etmeyin.
Amaçları bu şekilde nemalanmak.
Tohumdan elde edeceğiniz ağacı şekillendirmek için en az 3-4 yıl bekleyeceğinize bir fideciye gidin istediğiniz cinsteki ağacı yapacağınız tarza uygunluğuna bakarak alın.
Bu şekilde bonsaiye başlayan kişi hem daha çok zevk alarak bu sanatı öğrenir hemde daha çabuk bonsai sahibi olur. :)
Öylemiii, çok teşekkür ederim uyarınız için. Bende her çeşidinden birer tane alıp deneyeyim diyordum, resimlerde çok güzel görünüyorlarda... Cahillik işte :D
bonsaisever
02-06-2007, 14:56
Ben de bonsaiye başlamadan önce bonsai diye bir ağaç cinsi olduğunu zannediyordum.
Öğrendikten sonra bir çok fide satıcısıyla bonsainin bir cins ağaç olmadığına dair tartışmalar yaşadım.
Kısacası, bu mesajımı sizin cahilliğinizi düşünerek değil , burayı okuyan veya okuyacak olan bonsai meraklıları için yazdım :)
tweetysth
03-06-2007, 20:46
Arkadaşlar bonzailerdede iç-dış mekan olayı oluyormuş galiba. Ben japanese red mapple, green palmatum **** prunus subirtella bonzai yetiştirmek istiyorum. Acaba bunlar iç mekan için uygun mudur ne dersiniz?
bonsaisever
03-06-2007, 21:56
Akçaağaç (Acer) ve kiraz (Prunus subhirtella) dış mekan bitkileri olduğundan bunları içeride tutma süreniz 1 günü geçmemeli.
tweetysth
04-06-2007, 08:00
Akçaağaç (Acer) ve kiraz (Prunus subhirtella) dış mekan bitkileri olduğundan bunları içeride tutma süreniz 1 günü geçmemeli.
Bu durumda green palmatum, yetiştirebilir miyim ev içerisinde? Adana'da iç-dış mekan pek farketmiyor zaten. O yüzden sıcak ve nemli havayı seven bir cins burda daha mutlu olur sanırım. Tavsiyeniz varsa çok memnun olurum...
Birde bişey daha sormak istiyorum. Fotoğraftaki çoklu gövde görüntüsü bir kaç fide **** tohumun yanyana ekilmesi ilemi elde ediliyor? Ağacın özelliği değildir herhalde öyle değil mi, bu şekilde kayanın üzerinde mi yetişmiş yoksa dekor olsun diyemi kayanın üzerine yerleştirmişler :confused: Çok soru soruyorum ama kusuruma bakmayın ne olur ;)
Ali H. ALI
04-06-2007, 12:25
Tweetysth iyi gunler, akcaagaclar dis mekan bitkileridir. Ic mekanda uzun sure yasiyamazlar. akca agac yetistireceksen disarida olmalari gerekir. Yari golge dogrudan gunes gormiyen bir mekan secmelisin. Yapraklari gunese ve ruzgara karsi cok duyarlidir.
Resmini ekledigin agaclar bir cok agacin birlikte ekilmesinden elde edilen bir orman tarzidir. O bonsaiyi yapan agaclarini kaya uzerine dikmistir.
Cok govdeli tarz baska bir tarzdir. ayni kok sistemi uzerinden cikan iki ve ya daha fazla govdeli agaclara cok govdeli tarzlar denir. Ornegin sal tarzi, kume tarzi, gelin kaynana tarzi gibi olanlara verilen genel isim cok govdeli tarzlardir.
Bir gun seninde, resmini ekledigin orman tarzin gibi bonsain olsun.
tweetysth
04-06-2007, 20:17
Tweetysth iyi gunler, akcaagaclar dis mekan bitkileridir. Ic mekanda uzun sure yasiyamazlar. akca agac yetistireceksen disarida olmalari gerekir. Yari golge dogrudan gunes gormiyen bir mekan secmelisin. Yapraklari gunese ve ruzgara karsi cok duyarlidir.
Resmini ekledigin agaclar bir cok agacin birlikte ekilmesinden elde edilen bir orman tarzidir. O bonsaiyi yapan agaclarini kaya uzerine dikmistir.
Cok govdeli tarz baska bir tarzdir. ayni kok sistemi uzerinden cikan iki ve ya daha fazla govdeli agaclara cok govdeli tarzlar denir. Ornegin sal tarzi, kume tarzi, gelin kaynana tarzi gibi olanlara verilen genel isim cok govdeli tarzlardir.
Bir gun seninde, resmini ekledigin orman tarzin gibi bonsain olsun.
Çok teşekkür ederim ;) umarım en kısa zamanda temenniniz gerçek olur.
Hepimize yemyeşil günler diliyorum...
Ali H. ALI
06-06-2007, 13:23
Hepinize selamlar, bu gun, e.derginin son sayfasinda sayin hfz'nin yazdiklari beni dusundurdu. Bonsai ogrenmek icin, arastirma yaparken buldugu agaclar.net'in uyesi oldu ve daha sonra, bonsai hakkinda yazilanlari okuyunca da bonsai yapmaktan korkup vaz gecti.
Biz bonsaiyi bu kadar zor ve ulasilmasi zor bir ugras gibi anlattigimizi sanmiyorum ve sayin hfz'nin korkup bonsai yapmaktan geri cekilmesine uzuldum. Oysa cicek ve bitki bilgisi, birikimi var ve bu bilgiler her gun artiyor. Bolca vakti oldugunu da dusunuyorum.
Sayin hfz'yi ve onun gibi dusunup bonsai yapmaktan vaz gecen tum arkadaslari, bonsai yapmiya davet ediyorum. Buradaki arkadaslar, guzel ve saglikli bonsailer yapmaniz icin seve seve yardimci olacaklar. Siz aramiza bir katilin, bonsainin ne kadar guzel bir tutku oldugunu gorunce, bonsaiden artik isteseniz de vaz gecemiyeceksiniz.
Bonsai yapmayi dusunen herkese, aramizda yer vardir ve bonsai korktugunuz kadar zor deyildir.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
Ali H. ALI
19-06-2007, 15:40
Herkese selamlar. biraz once bonsai toplantisini bitirip eve dondum. Toplantidaki konu camlardi resimler de cektim simdi gec oldu, en erken bir zamanda toparlayip sizlerle paylasacagim.
Bu arada bonsai yarismasi baslamistir. Tum bonsai ile ugrasanlar bu yarismaya katilmali diye dusunuyorum. Elimde agacim yok deyip yarismadan kacmamalisiniz. Bu gun baslasaniz ve bildiklerinizi ogrendiklerinizi alacaginiz fidanlar uzerinde uygulasaniz yarismanin son gunune kadar birden fazla agacla yarismaya katilabilirsiniz.
Hepinizin calismalarini, yarismada gormek dilegi ile hosca kaliniz.
Benim telleme yaptığım narım vardı.
Fotoğraflarını da eklemiştim. Nar tellemeyi sevmiyormuş. bir seneden sonra telleri çıkarınca dallar eski şekline döndü.
Fotoğraf makinası ayarlayınca, Zümrüdü anka tarzında hazırladığım hederayla yarışmaya katılacağım.
Ali H. ALI
19-06-2007, 16:08
Memet birden fazla agacla katilabilirsin, narini koymiyacaksan baska agaclar uzerinde de calisip onlari yarismaya koyabilirsin.
Turkiyede ilk yapilacak bir yarismaya katilmak nasil bir duygu?
Hepinize bol sanslar diliyorum.
Nar bir tarza girmek istese, keyfine göre büyüyor. Bir de, sabamiki, ölü gövde yapmak için gözünün içine baktığım ağacım var ama, heralde o başka yarışmaya yetişir. Belki narı süpürge, hokidachi tarzı yaptım diye, jürinin insafına sığınmayı denerim.
bonsaisever
20-06-2007, 00:15
Senin için ayrı kriterlerimiz olacak :))
tweetysth
20-06-2007, 18:43
Ben yine bir soru sormak istiyorum. Şimdi hani bonzai tohumu diye birşey yoktur hemen her fideden bonzai yapılabilir demiştiniz ya, ben size sormadan önce tohum (red mapple ve purunus subhurtella) siparişleri vermiştim şimdi onlar geldi. Bu tohumları bahçeye eksem bildiğimiz kocaman ağaç olur mu???
Bütün ağaç tohumları eğer canlanırsa ağaç olabilir. Bonsai tohumu olmaz derken tohum gelişince kendiliğinden bonsai olmaz demek istiyoruz.
Eğer onun büyümesini bekler, yeterli boya gelmesini sağlar, sonra şekillendirirsen bonsai olabilir.
Biz bunun yerine bir fidanı alıp şekillendirmenin zaman açısından daha uygun olacağını söylüyoruz.
Benim tohumdan yetiştirmeye başladığım bir fıstık çamım var. İkinci senesi, en az bir iki sene daha beklersem belki belirli bir boya ulaşır. Eğer yere dikersem fıstık çamı ağacım olacak. Saksıda gelişmesini beklersem daha epey bekleyeceğim.
denizcool
21-06-2007, 20:56
herkeze merhaba bende bonzai yetiştirmek istiyorm ama biraz sabırsızım onun için yetişmiş bazı bitkileri deniyecem :)
Ali H. ALI
22-06-2007, 14:08
Merhaba Denizcool, aramiza hos geldin. Sabretmesini bilmiyen biri oldugunuzu belirtip BONSAI ile ugrasmak istediginizi soyluyorsunuz. Bonsaide, sabri ogrenmeniz gerekecek.
Sabirsiz olmanizdan dolayi da Yetismis bitkilerle calismaya basliyacaginizi soyluyorsunuz. Umarim yetismis bitki derken, carsida bonsai diye satilan bonsai saksisi icerisindeki agaclari deyil de, fidancilardan alacagin yetismis fidanlar uzerinde yapacagin calismalari anlatmak istemissin.
Bonsai yapmak icin agaclar.net'te tum bilgiler vardir. Onumuzde bir de bonsai yarismasi var fidancidan alip uzerinde calisma yapacaginiz agacinizi, kim bilir belki yarismanin acemiler bolumunde yarismaya koyarsiniz.
Simdiden kolay gelsin.
denizcool
23-06-2007, 16:55
Ali H. ALI
teşekkür ederim ben bonzaimi çiçek türlerinden oluşturmak istiyorum belki bunun adı bonzai olmayacaktır ama ağaç **** fidanlardan düşünmüyorum yarışmaya katılmak yerine sadece paylaşmayı tercih ederim yarışmaları anlamlı **** teşvik edici bulmuyorum ego yapan bazı insanlar kendilerini tatmin etmek adına birşeyler yapıp sonra bundan vaz geçe biliyorlar olan yetiştirilen canlıya oluyor
Denizcool sitede yeterince dolaşmışsındır artık.Türkçeye dikkat ettiğimizi de farketmişsindir. Güzel bonsailer yaparken, dilimizi de güzel kullanmaya dikkat ediyoruz.
denizcool
23-06-2007, 17:22
özür dilerim, anlayamadığım,bu anlamda sadece sitenizde türkçeyi bozan benmiyim.Aydınlatırsanız çok memnun olacağım
Sevgili Denizcool, Memet şu an bağlı değil, ben cevap vermeye çalışayım.:)
Zaten, "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı" başlığında okuduğun üzere, bu konuda dikkat etmeye çalışıyoruz. Sadece sana yapılan bir uyarı değil bu. Bütün yeni gelen arkadaşlarımızdan bu konuda hassas olmalarını rica ediyoruz. Dikkat ettiysen benim ve bir çok arkadaşımın imzasında da, "Forumda Türkçenin doğru kullanımı" başlığına yönlendirme olduğunu göreceksin.
Bundan sonraki mesajlarında göstereceğin özen için şimdiden teşekkür ediyoruz.:)
denizcool
23-06-2007, 17:57
todor
teşekkür ederim. Özellikle uslubun için. daha sıcak ve daha samimi
umarım bu uyarı da, uyarıda bulunan,diğerleri içinde faydalı olur. Tek taraflı olmayan herşeyi gönülden destekliyorum.
Bizimle oldukça anlayacaksın ki, buradaki arkadaşlarımızın hepsi samimi ve iyi niyetlidir. Yoksa neden onca işlerinin içinde bütün sorulara cevap vermeye, bildiklerini ve tecrübelerini paylaşmaya çalışsınlar ki. Arada sırada iyi niyetine ve samimiyetine inanmadığımız birisi çıkarsa, onuda son dakikaya kadar kırmadan kazanmaya çalışıyoruz. Forumu gezmeye devam ettikçe göreceksin.
Türkçenin doğru kullanımı ile ilgili başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)bir daha okursan, mesajlarından dolayı bir daha uyarı almaman için dikkat etmen gereken kuralları anlayacaksın. Zaten hepsi bildiğin şeyler. :)
Ali H. ALI
24-06-2007, 12:53
Iyi gunler sayin Denizcool, ciceklerden BONSAI [bonsai Japonca bir kelime Bon= tabak, kab, saksi anlaminda Sai= bitki, agac anlaminda ve su anda turkcede bir karsiligi olmadigindan Japonlarin kullandigi Bonsai deyimini kullaniyoruz] yapmak istedigini soyluyorsun. Olur ciceklerden de bonsai yapilabilir. Bonsai ister cicekten olsun ister agactan olsun, bilgi, deneyim sabir ve sevgi olmadan olmuyor. Yani cicek ve agac bonsai arasinda pek fark yok, olsa olsa aralarinda sadece yasam suresi farki vardir.
Yarisma hakkinda dusunduklerinize, saygi duyuyorum, ama katilmiyorum.
Hemen hemen her ulkede bonsai yetistiriliyor ve bonsai sergileri ve yarismalari duzenleniyor. Bu sergi ve yarismalar, katilanlari oldugu gibi, katimayip izleyenleri de olumlu etkileyip, daha guzel bonsailer yapmiya tesvik ediyor.
Cunku bonsai, resim ve heykel gibi bir gorsel sanat dali olmasina karsilik, gorup begendiginiz bir agaci ayni sekilde ayni tarzda kopya edip aynisini yapmiya calisabilirsiniz ve bu diger sanat dallarinda oldugu gibi ayip ya da yasak degildir.
Agacini yarismaya koyacak arkadaslar da dogal olarak elindeki en guzel olan agaci yarismaya katacaklar. Iste yarismaya katilan onlarca guzel agac, "icimizden arkadaslar da yapabiliyor" dusuncesinden yola cikarak, kim bilir, daha ne kadar cok arkadasi, bonsai yapmiya yonlendirecektir. Bu da Turkiyede bonsai ogrenme surecini hizlandirip, diger ulkelerde yapilan bonsailerle ayni guzellikte bonsailer yapmamizi sagliyacak ve kim bilir 5-10 yil sonra Avrupada yapilacak bir bonsai yarismasinda en guzel agac odulunu Turkiyede emek verilip yapilan bir agac alir.
Boyle bir yarismadaki sonuc sizi gurlandirmaz mi?
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
Sadece buradaki değil, forum genelindeki tavırları yüzünden denizcool'un üyeliği iptal edilmiştir.
Elimizden geldiğince birbirimizi dinlemeye, etkilemeye, değiştirmeye çalışıyoruz. Ama işe, Türkçenin doğru kullanılıp kullanılmaması gerektiği noktasından başlamaya niyetimiz yok.
ÇeteÇakal
24-06-2007, 13:52
ciceklerden BONSAI [bonsai Japonca bir kelime Bon= tabak, kab, saksi anlaminda Sai= bitki, agac anlaminda ve su anda turkcede bir karsiligi olmadigindan Japonlarin kullandigi Bonsai deyimini kullaniyoruz].
Bonsai'ye karşılık Türkçe'de bir kelime türetemezmiyiz ve ya ona karşılık bir kelime bulamazmıyız. Bonsai gitgide yayılıyor ve bence zamanı geldi...
Ali H. ALI
25-06-2007, 13:56
Cetecakal selamlar, Bonsai calismalarin varmi? Varsa onlari bizimle paylasacakmisin? Calismalarin yoksa ne zaman bonsai calismalarina basliyorsun? En azindan soyle bir zeytin fidani ile baslasan diyorum.:)
Bonsai, hemen, hemen tum dillerde kullanilan bir terim.
Japonca olmasina ragmen japon diline de Cinceden girmistir[PUN-SAI]
Kelime olarak, saksi ve bitki anlamini tasisa da bunun yaninda estetik guzelligi, bitkinin saksi ile dengeli ve uyum icinde yasamasini, dogaya ve agaca olan sevgiyi de simgeler.
Bonsai terimini karsilaycak turkce bir kelime dusunuyorsaniz. "Turkcelestirilmis bonsai terimleri ve stil adlari onerileri" basligi altinda tartismaya acabilirsiniz.
Diyer uyeler de buna katilir ve belki cok guzel turkce bir karsilik buluruz.
Bunun yaninda ayni baslik altinda, turkcesini bulacagimiz, daha bircok bonsai terimi var.
saglicakla kaliniz.
Hepinize selamlar, bu gun, e.derginin son sayfasinda sayin hfz'nin yazdiklari beni dusundurdu. Bonsai ogrenmek icin, arastirma yaparken buldugu agaclar.net'in uyesi oldu ve daha sonra, bonsai hakkinda yazilanlari okuyunca da bonsai yapmaktan korkup vaz gecti.
Biz bonsaiyi bu kadar zor ve ulasilmasi zor bir ugras gibi anlattigimizi sanmiyorum ve sayin hfz'nin korkup bonsai yapmaktan geri cekilmesine uzuldum. Oysa cicek ve bitki bilgisi, birikimi var ve bu bilgiler her gun artiyor. Bolca vakti oldugunu da dusunuyorum.
Sayin hfz'yi ve onun gibi dusunup bonsai yapmaktan vaz gecen tum arkadaslari, bonsai yapmiya davet ediyorum. Buradaki arkadaslar, guzel ve saglikli bonsailer yapmaniz icin seve seve yardimci olacaklar. Siz aramiza bir katilin, bonsainin ne kadar guzel bir tutku oldugunu gorunce, bonsaiden artik isteseniz de vaz gecemiyeceksiniz.
Bonsai yapmayi dusunen herkese, aramizda yer vardir ve bonsai korktugunuz kadar zor deyildir.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
Sevgili Ali H.ALI,
Sevgili Mine Hanım sayesinde mesajınızı ancak görebildim. Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.
Bonsai hala aklımda..:p Hatta ağacım bile belli. Acer Palmatum.:dilli: Sizler aslında öylesine güzel anlatmışsınız ki, korkum sizin anlatımınızdan değil, kendimden..
Bonsai de aynı EB'ler gibi özel bakım isteyen bir uğraş. Öyle sardunya yetiştirmeye benzemiyor. Aslında tüm çiçeklerim için aynı şeyi yapıyorum. Bitkinin tüm bakım ihtiyaçlarını öğrenmeden onları alıp balkona koymuyorum. Hepsine ayrı özen gösteriyorum. İhtiyaçlarının ne olduğunu, neden hastalandıklarını, ne istediklerini anlamaya - öğrenmeye çalışıyorum. Artık tüm bitkileri güzelliklerinden dolayı 'kendime layık' görmüyorum, onların güzelliklerine kendim layık olmaya çalışıyorum.;)
O yüzden kendimi ve şartlarımı 'ona' hazır hissettiğimde başlamak istiyorum.;)
Penelophe
25-06-2007, 20:17
Selamlar;
Az önce 2 tane fide aldım bonsai yapmak için.
Ama tamamen bilmeden aldım.:(
Birisi pitosforum ve birisi de kufye.
En azından aldığım fideci adlarının bunlar olduğunu söyledi.
İki saat gezdim fidanlıkta, ancak seçebildi.
Fidancı kendi yarım kalan zeytin bonsaisini satmak istedi bana ama ben kendim yapmak istediğim için almadım.
Birde atermit diye bir maddeden mamul bir saksı aldım.
Bu bitkiler ve saksı bonsai için uygun mudur?
Teşekkür ederim.
Penelophe
25-06-2007, 21:10
Biraz araştırdım fakat isimlere ait bir bilgi bulamadım.
Fotoğraflarını ekliyorum.
Tam adlarını bilen arkadaşlar varsa lütfen yazsınlar.
Ali H. ALI
27-06-2007, 12:08
Hepinize iyi gunler[sicak gunlerinizi, kolaylikla atlatmanizi dilerim]
Sevgli hfz'e, hazir olunca bonsaiye basliyacagim diyorsun da, bonsaiye baslamadan o hazir olma durumu hic olusmaz.
Bonsai teorik bilgi yaninda, bir deneyim bir beceri isidir. Bunu da ancak agaclar uzerinde ugrasirsaniz elde edebilirsiniz. Yani kendinizi bonsaiye hazir biri olarak hissetmeniz icin bu gunden agaclariniz uzerinde calismalara baslamalisiniz ve bir gun bakarsiniz ki, deneyimleriniz sonucu elde ettiklerinizle kendinizi, her cesit bonsai yapmiya hazir biri olarak bulursunuz.
Hazir onumuzde bonsai yarismasi da varken, bence bir iki fidanla bu bonsai isine el atmalisin. Kolay gelsin.
Ali H. ALI
27-06-2007, 12:45
Penelophe selamlar, fidanlarin, guzel bonsai olmamalari icin bir neden yok.
Ikinci resimdeki fidaninin yapraklari da kucuk ustelik cicek de aciyor.
nasil bir tarz yapacagina karar ver. Hepimiz sana yardimci olacagiz.
Bu sicak gunlerde, kendinize ve bitkilerinize iyi bakiniz.
Penelophe
27-06-2007, 13:23
Ali H. Ali cevabınız için teşekkür ederim.
2. resimdeki fidanın adını öğrenemedim daha.
En kısa zamanda konu açıp bonsailerime başlayacağım.
Tarzlarla ilgili başlığı okudum büyük yapraklı olanı süpürge yapmayı düşünüyorum, minik yapraklı olana daha karar veremedim.
Bu akşam bir kez daha bakacağım.
Atermitten mamul saksı işe yarar mı?
Dün dolaşmadığım yer kalmadı, bonsai saksısı bulamadım.:(
Ali H. ALI
27-06-2007, 14:10
Bonsai saksisi sorununuz oldugunu biliyorum. Yakin bir gelecekte saksi sorununu cozeceginize inaniyorum.
Bahsettigin saksinin nasil bir sey oldugunu bilmiyorum, onun icin cevap veremiyorum. Sence guzel duruyorsa guzeldir.
Saksi yerine baska bir secenek de duz tas olabilir.
Sevgi ile kaliniz.
Penelophe
27-06-2007, 14:42
Teşekkür ederim ama düz taşın üzerinde nasıl sulayacağım, her yer berbat olmaz mı sularken?
Akşama saksının resmini yüklerim.
Asıl sormak istediğim saksının şeklinden daha ziyade, yapıldığı malzeme.
Yani malzeme etkiliyor mu bonsainin gelişimini?
Ali H. ALI
29-06-2007, 13:24
Penelophe selamlar, atermit nasil bir madde bilmedigimden sorunu cevapliyamiyorum. Yalniz sudan etkilenip kimyasal maddeleri disariya birakiyorsa icerisinde dikili olan bitkiyi etkileyebilir. Atermitin ne oldugunu bilen arkadaslar belki sana yarddimci olabilirler.
Duz tas uzerine dikilen agaclar sulanirken topragi disariya birakmiyor. Cunku duz tasin uzerine bitki dikilmeden once kil ve gubre karisimindan bir duvarcik oruluyor. Duvarcigin ve topragin uzeri de yosunla kapli oldugunddan toprak hic bir yere kacmiyor.
Hosca kal.
Çelebi, bujingi tarzı yapmak istediğim, hazan dalı sarmaşığı tutmuş.
aynı tarz yapmak istediğim bir de gelin duvağı var. İştahlı yapraklarını budamaya kıyamıyorum. Budamasam boşa yormuş olacağım bitkiyi.
Ali H. ALI
30-06-2007, 11:59
Herkese selamlar, Memet sen eski bonsaicilerdensin, budama korkusunu astigini saniyordum. Bilincli yapilan budamalar, bitkileri hep daha guzel yapmistir. Guzel bir celebi tarzi yapabilmen icin gelin duvagini budamalisin.
Budama calismalarinda sana kolayliklar diliyorum.
Memet, gelin duvagin ciceklenirse onu yarismaya kat.
Penelophe
30-06-2007, 12:03
Bende az sonra gidip kufeamı bonsai yapacağım. :)
Öğleden sonraya başlık açıp gösteririm artık.:)
Değerli yorumlarınızı bekliyorum Ali bey.;)
Ali H. ALI
30-06-2007, 12:39
Penolophe, 975. mesajda ekledigin son resimlerdeki kucuk yaprakli bitkinin ismi
"Cuphea hyssopifolia" dir turkce ismini bilmiyorum. Sen ogrenirsen, turkce ismini ben de bilmek istiyorum.
Bu bitkinin uzun omurlu olmamasina ragmen bonsai yapildigini ve tropik bir bitki oldugundan, ic mekan bonsaisi de olabilecegine ait bilgilere ulastim.
Cok guzel bir bonsai yapmani dilerim.
Ali H. ALI
30-06-2007, 12:43
Turkce ismi Kufea'midir?
Penelophe
30-06-2007, 12:52
Hıhım. google'a kufea yazın, bi bakın derim.
Bende latince ismini sizden öğreniyorum.:)
Uzun ömürlü değil derken ne kadar ömrü var acaba?
Ali H. ALI
30-06-2007, 16:39
Kufea yasam suresinin ne kadar oldugunu bulamadim yalniz uzun omurlu olmadigina deginiliyor. Belki de diger bonsai yapilan agaclar kadar[ornegin zeytin] uzun omurlu olmadiklari anlatilmak isteniyor. Ama bu ondan bonsai yapilamaz anlamina gelmiyor.
Bende deyisik bir cinsi olan "Cuphea ignea" vardir[bonsai deyil] bahcede 6-7 yildir yasiyor.
Penelophe
30-06-2007, 16:55
:) Teşekkür ederim.
Bende araştırdım biraz çokta, güzel olmayan bir kaç bonsai resmi buldum. Ama benim ki güzel olacak inşallah.:)
Ali H. ALI
12-07-2007, 13:26
Herkese selamlar, arkadaslar nerelerdesiniz bonsai golgesine ugramaz oldunuz.
Yoksa herkes tatildemi? olsun ben de buranin sogundan kacar bir basima bonsai golgesi altinda oturur. Turkiyede ve Kibristaki dostlarimin yerli agaclardan yapacagi o guzel bonsaileri duslerim. Ornegin kayalar arasina dikilmis kivrimli dik tarz bir alic agaci, Baharda cicege durmus, yaz gelmis sari, kirmizi veya turunc renkli meyvelerini, yesil yapraklari arasinda sergilemis. son bahar bastirirken sararan yapraklari nazli nazli dokulmiye baslamis ve uzerinde kalan bir iki renkli meyvesi ile cetin gelecek olan kisi, atlatmiya hazirlanan bir alic agacini, tum mevsimlerde, ellerinizin avuclarinizi icine alip hayranlikla onun deyisimlerini izlemek ne guzel olur deyilmi?
Dusunduklerime katiliyorsaniz alic agacindan bonsai yapmiya ne dersiniz?
Herkese selam,
Siteye bugün üye oldum. Sohbetinizin çok yararlı olduğunu düşünüyorum.
Ben de Bonsai gölgesinde dinlenebilirim diye yazıyorum.
Ali H. Ali bahsettiğiniz Alıç ağacı, latincesi "Crataegus" olan ağaç mıdır?
Eğer o ise bir kitapta bonsaisinin resmini gördüm; muhteşem.
bonsaisever
12-07-2007, 15:07
tcosan, aramıza hoşgeldiniz :)
Evet, Crataegus .
Bonsaisi için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1206)bakabilirsiniz.
Sağolun bonsaisever, çok güzel gözüküyor.
Merhabalar,
Atermit hakkında konuşmuşsunuz. Fabrikası Adana'da olduğu ve yıllardır önünden geçtiğim için ilgimi çekti. ;)
Atermit, çatı kaplama amacıyla lifli çimento 'dan üretilen bir malzemedir. Bunun yanı sıra atermit denen malzemeden birçok ürün elde edilmektedir. Tek kullanımlık bardakları (farklı bileşim içerseler de ) örnek olarak verebiliriz.
Alıntı : "Atermit oluklu, düz levhalar ve aksesuarlarının üretiminde kulanılan hammaddeler: organik ve inorganik lif, çimento ve su ’dur. Ürünlerimiz kesinlikle krizotil içermez. Çimento, organik ve inorganik lif ile su, çimentonun su ile yapmış olduğu hidratasyon reaksiyonu esnasında ayrılmaz bir şekilde bağlanarak, kompozit bir yapı oluştururlar. Bu yapıyı tekrar birbirinden ayırmak için özel donanımlı makine ve sistemler gerektirir (kırıcılar, öğütücüler, emiciler vs.). "
Sadece çimento ve liflerden oluştuğu için bitkilere zarar vereceğini düşünmüyorum. Yine ancak kırıcılar ile parçalanabildiği için sulama sırasında saksıya da zarar verilmez. Demek ki üründeki çimento da suda çözünmüyor, böylece çimentonun bitkiye verebileceği zarar da en az düzeyde gerçekleşecektir. Üstelik alınmış olan ürün saksı olarak kullanılmak üzere üretilmiş. :) Yine de bonsai saksısı olur mu bilmiyorum. Ben de o konuda çok deneyimsizim. :D
Daha önce sözetmiştim bu hederadan, yaprakları çok küçük.
Fakat bir çelik alınca farkettim. Gövdesi de diğer hederalardan farklı, sanki odunsu yapıda değil gibi.
Ali H. ALI
20-07-2007, 14:28
Daha önce sözetmiştim bu hederadan, yaprakları çok küçük.
Fakat bir çelik alınca farkettim. Gövdesi de diğer hederalardan farklı, sanki odunsu yapıda değil gibi.
Memet iyi gunler, resmini ekledigin sarmasik bende de var, taze ve ince surgunleri odunlasmiyacak gibi dursa da bitki buyuyup yaslandiktan sonra, odunsu bur govde olusuturuyor.
Sarmasiktan guzel bonsailer yapmani dilerim.
Ali H. ALI
20-07-2007, 14:38
Iyi gunler Ceviz, atermit hakkinda verdiginiz tum bilgiler icin tesekurler.
verdiginiz bilgilerden yola cikarsak, bonsai saksisi tarzinda saksilar yapilirsa bonsai icin kullanmakta bir sakinca yok gibi gorunuyor. Yine de bir sure icerisine baska bitkiler dikip denemekte fayda vardir.
Fırsat bulunca bir kaç çelik daha alayım, hederadan.
Yarışmaya da hederayla katılacağım. Bu aralar birer ikişer çıkar sanırım artık yarışma için hazırlanan ağaçlar.
Tabi bir de atölye çalışmamız var. Selçuk44, Güzelbahçe'deki evini kullanmamıza izin verecek.
Penelophe
20-07-2007, 16:11
Ceviz ve Ali bey çok teşekkür ederim.
Ali bey siz saksının resmini görmüştünüz, şekil olarak uygun mu?
Ali H. ALI
22-07-2007, 11:01
Herkese iyi pazarlar.
Memet sarmasiktan aldigin surgunler koklenince bir iki tanesini de, imkanin varsa yere dik ve unut. 5-6 yil sonra elinde bonsai yapmiya uygun guzel sarmasiklarin olur.
Penolophe, resmini ekledigin o saksinin, elindeki fidanlara gore cok buyuk oldugunu hatirliyorum. Gecici olarak istedigin agclari o saksiya dikebilirsin. Daha sonra uygun bonsai saksisi buldugun zaman da, agacini bonsai saksisina alirsin.
hepinize keyifli bonsai calismalari diliyorum.
Selamlar, ben de uzun bir aradan sonra yeniden burdayım, Ali hocam ladin ağaçları büyümesini tamamlasın, bir ladin bonsaisi yapmak istiyorum. Şimdilik balkonda salatalık, domates yetiştiriyorum. Ağaçlarım iyi, bu yılki önemli çalışmalarımda pek zaiyat yok :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.