Bağlan

View Full Version : Bonsai Gölgesinde Sohbetler

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8]

merlict
20-05-2012, 16:59
Sakız menegiç bunlar üzeirnde çalışması çok zevkli. Dirençli örnekler. Muradiye fidanlığında bulunuyor .

Pistacia lentiscus bonsai oalarak gogle de ara.

Hocam teşekkürler.Peki bana havai köklendirme mi yoksa yamadori mi önerirsiniz ?
İşyerinin arka bahçesinde çokça var, ordan almayı düşünüyorum. Bu arada Muradiye fidanlığı nerede hocam, bize yakınmı ?

Mehmet

memet
20-05-2012, 17:11
Manisa Muradiye devlet fidanlığı. Ara sıra topluca gidip fidan aldığımız oluyor. Fiyatların uygunluğu bakımından.
Her tarafta bolca bulunduğu için havai köklendirmeyle uğraşmaya değer mi bilmiyorum.
İşyerinden yamadori yapacaksan, mevsim olarak kışın gelmesini beklemeli. Ama geçen zaman içinde orada biçimlendirmeye başlanabilir.

Yaz boyunca dallanamayı teşvik etmek için yapılan budamalara çok iyi cevap veriyor.

berkantd
21-05-2012, 18:35
Merhaba gecen hafta arkadaslarim bana bir bonsai hediye etti. Ogrendigime gore cinsi ficus ginseng. Bu vesileyle bonsai sanatini ogrenmek istiyorum. Ancak, gelen bonsainin saksisi ve sekli bana cok estetik gelmedi. Ne yapmami onerirsiniz? Fotografini ekte gonderiyorum. Tesekkurler.

Merhaba,
Yardimci olabilecek bir arkadas var mi acaba?
Tesekkurler...

memet
21-05-2012, 19:03
Aslında bonsai saksısı da değil. Fakat başlangıç olarak saksı değişiminden önce ağacın bakımı konusu önemli. Bir süre uygun budama ve gübreleme ile ağacın bakımıyla ilgilenin sonra yukarı giden dallarda budama yaparsınız. Kışın toprak değiştirir, o sırada başka bir saksıya aktarırsınız.

berkantd
21-05-2012, 21:35
Tesekkurler.

memet
28-05-2012, 12:47
Mevsimle birlikte gübreleme yapıyoruz. Gübreyi eldivensiz kullanmayın. Bu konu özen gösterilmesi gereken bir konu aslında. Gübre ayarlarken plastik bir eldiven, püskürtme yaparken de bir maske kullanmayı ihmal etmeyin.

memet
30-05-2012, 17:25
Bu arkadaş forumdaki portulacaria afraları görmüş.

302429

Ben de çok var ondan demiş.

Sakaki
30-05-2012, 20:54
Fotoğraftakiler Afra mı ben mi yanlış görüyorum???

tourkana
30-05-2012, 22:27
Afralar Güney Afrika kökenliymiş zaten, oradan getirtsek mi acaba ? :)

memet
30-05-2012, 22:35
Buyrun ne amaçla kullanıldığını görün.

302570

Fil yemi diye adlandırılıyormuş orada.
Yapraklarını biz de yeriz diyen biri varmış. Yok artık, dedim.

Sakaki
30-05-2012, 22:57
Japonlar da eskiden acerleri keçiler için yetiştirirmiş :)

Ekrem Uslu
30-05-2012, 23:22
Merhaba Sakaki bey.
2 yaşında tohumdan çimlendirdiğim 10-60 cm.arası meşe fidanlarım var.Telleme için uygun zamanmıdır?

Sakaki
30-05-2012, 23:38
Sn adanatarımhane,

Bitkilerin gelişme mevsimi olan ilkbahar ve yaz genelde telleme için uygun zaman değildir. Bitkinin dalları ve gövdesi bu aylarda genişlediğinden teller dallara oturur ve iz bırakır.
Bu işlem için ağacın uykuya geçtiği dönemi (sonbahar - kış) beklerseniz daha sağlıklı olur.
Eğer resimleri yükleyebilirseniz memnun olurum. merak ettim meşelerinizi.
Adana'daki fidanlıklarda bir ara bayağı aradığım bir türdü ama bulamamıştım.

Ekrem Uslu
31-05-2012, 00:21
Sn adanatarımhane,

Bitkilerin gelişme mevsimi olan ilkbahar ve yaz genelde telleme için uygun zaman değildir. Bitkinin dalları ve gövdesi bu aylarda genişlediğinden teller dallara oturur ve iz bırakır.
Bu işlem için ağacın uykuya geçtiği dönemi (sonbahar - kış) beklerseniz daha sağlıklı olur.
Eğer resimleri yükleyebilirseniz memnun olurum. merak ettim meşelerinizi.
Adana'daki fidanlıklarda bir ara bayağı aradığım bir türdü ama bulamamıştım.

Acele edip üç tanesini Size mesaj yazdıktan sonra telledim.Meşe tohumlarını Mardin/Derik'ten getirmiştim.Şu an fotoğraf yükleyemiyorum.Müsait zamanda yüklerim.Elimde 10 kadar var.İsterseniz 2-3 tanesini verebilirim.

Ayrıca Jajoba'da bonsai çalışması nasıl olur?

Sakaki
31-05-2012, 01:27
Sevgili adanatarımhane

Jajoba ile ilgili bilgi sahibi değilim malesef. Sadece yağını bilirim.
Yeriniz müsaitse deneyin derim.
Aslında elinizde meşe fazla ise bakmak isterim doğrusu, çok sevinirim :)
Sizde olmayan birşey varsa ben de size yardımcı olmak isterim.

Ekrem Uslu
31-05-2012, 01:31
Real avm'ye yakınım.Müsait zamanda beklerim.

Sakaki
31-05-2012, 01:37
Real avm'ye yakınım.Müsait zamanda beklerim.

Tamam, teşekkürler.
Özelden mesaj attım size.

Ekrem Uslu
01-06-2012, 08:53
Bakmakla, görmek arasındaki farkı bir kez daha tecrübe etmiş olduk.Demekki öğrenecek çok şeyimiz varmış daha.
Teşekkürler Sn Sakaki.

Sakaki
01-06-2012, 09:16
Bakmakla, görmek arasındaki farkı bir kez daha tecrübe etmiş olduk.Demekki öğrenecek çok şeyimiz varmış daha.
Teşekkürler Sn Sakaki.

Merhaba Sn adanatarımhane,

Aslında ne demek istediğinizi tam anlamadım? :)
Konuştuğumuz ficus üzerinde biraz çalıştım ve bir tasarım yaptım, bir ara tekrar görüştüğümüzde sizin ufaklığa hem onu gösteririm (ilham olur) hem de ona 1-2 hediyem var hoşuna gideceğini düşündüğüm, onları da veririm :)
Kendinize iyi bakın.

Ekrem Uslu
01-06-2012, 09:52
Merhaba Sn adanatarımhane,

Aslında ne demek istediğinizi tam anlamadım? :)
Konuştuğumuz ficus üzerinde biraz çalıştım ve bir tasarım yaptım, bir ara tekrar görüştüğümüzde sizin ufaklığa hem onu gösteririm (ilham olur) hem de ona 1-2 hediyem var hoşuna gideceğini düşündüğüm, onları da veririm :)
Kendinize iyi bakın.

Bonsai konusunda diyorum.Yıllardır Lükstrüm,sakız vs. fidanları bize bakmış dillerinden anlamamışız.Biraz araştırdımda bonsai için çok güzel örnekler.Söylediklerinizle örtüşüyor.Önümüzdeki sonbahar bize iş çıktı.

Hediye konusunu küçük bonsaiciye söyledim''olabilir,ne zaman gelecek''dedi.:rolleyes:

Sakaki
01-06-2012, 10:16
Hahaha :)
Canım benim, öpüyorum onu!
Yarın müsaitseniz uğrar bırakırım.

Evet ligustrum ve sakız ağacından güzel bonsai örnekleri var.
Zaten o sakızlardan birine göz koydum, söylemedi demeyin (ama o köpekten çekiniyorum)

Ekrem Uslu
01-06-2012, 10:39
Sizden sonra kıyıda köşedeki diğer bonsai adaylarına bakındım, hoşunuza gideceğini düşündüğüm yeni örnekler var,onlarıda görmenizi isterim.

Köpekler...
Çekinmenize gerek yok,onlar kime havlayacağını bilir.:D

memet
11-06-2012, 20:38
Ardıç çok güzel görünüyor.Bu forumda yakından görmek istediğim bir kaç ağaçtan birisi.Ters ışıkta alt açıdan bir fotoğraf çekip paylaşırsanız yoğun ibrelerin arasında, ana dalları da görebiliriz.Çok güzel bir aday, başarılar.
Ginko ormanı da güzel görünüyor. Ginko ağacının en sevdiğim ağaç olmasının yanında, bonsai uygulamaları konusunda fazla bir çabaya gerek duymadan sadece yaprak güzelliği için bile saksıya alınabiliyor olmasıdır.Dallanma,verimlilik,büyük saksıya alma gibi konular üstünde durulmasa bile güzel görüntüsü yetiyor.
Bunun dışında, artık gerçekten sıkıldım bu büyük saksıya alma tavsiyelerinden.İleri teknikleri geçtim basit tekniklerin uygulamalarını bile çok zor görebildiğimiz birkaç başlık var, orada bile bu tip yorumlar var.Bence bonsai bir sanat ise sanatçının uygulamasına yapılacak yorum "beğendim-beğenmedim" olabilir.Bonsai, ağaç gövdesi kalınlaştırmak veya yaprak sayısı arttırmak değildir sadece. Uygulamadan kastettiğim sunumdur.Sanatçının algısındaki doğa anlayışının dışa vurumudur.
Yardım istemek ya da bilgi almak amaçlı konular bu söylediklerimin dışında tabii ki.
Sizin çalışmanıza benzer sunumlar.Tekrar başarılar.
307542

307543

307544

Sanat çeşitli yorumlara açıktır. Aynı zamanda da teknik konularda çok kuralcıdır. Okullu veletler hocalardan ilk dayaklarını bu konuda yerler. Çamur yoğurdum ben oldu denmesi nasıl sadece saksı oluyorsa, seramik sanatı olmuyorsa,ben yaptım fotoğrafını da iyi çektim güzel de görünüyorsa bonsai demesi de anlam ifade etmiyor. Bu işin de kuralları var.

Siz sıkıldıysanız kenarda izleyebilirsiniz. Belki faydası dokunur biraz zihni konularda ilerlemenizi sağlar. Çelik çomakları saksıya koymak estetik anlam yüklemeye yetmiyor.

Engin fikirleriniz vardı da biz mi göremedik, başlıklarıda yazılanı beğenmiyorsunuz.

Fidanlar saksıya kondu diye bonsai olmuyor. Bunu biri yaptı diye kimsenin de aman ne güzel diye beğen butonuna tıklaması gerekmiyor. Madem işinizi oraya koyuyorsunuz eleştirilmeyi de bekliyorsunuz.

Eleştririlmeye tahammül edemeyenler de görüntülemez işlerini böylece de sıkılmasına da gerek kalmaz.

Estetik her yüklenen işi beğenme ikonunu tıklama değildir.

Bir seri ginko fidanını birileri tarafındna acelece bonsai saksılarına dizilmesi fotoğrafını yüklemişsiniz. Bunların fotoğraflanmış olması o fidanları bonsai yapmıyor.Hele birindeki telleme felaketi, atölye çaılmalarında en kötü uygulama böyle olur diye kullanmaya karar verdim.

Emre Kuzu
11-06-2012, 22:26
Önerilen önerilerin bu öneren kişiye bir faydası, zararı yok. Her şey karşı taraf için.

Sakaki
11-06-2012, 22:29
Artık ben de bu tür tartışmalardan sıkıldım açıkçası :)

Aslında orta yol çok basit ama nedense hala 1-2 hafta önce dediğim gibi çalışmaya yönelik değil de kişiye göre farklılık gösteren yorumlar gelmeye devam ediyor; birinin yaptığı çalışma için "adayın gövdesi dümdüz ve hiç estetik değil" diyen bir kişi bakıyorum da başka bir kişinin dimdik duran adayı için "gayet estetik ve hoş görünüyor" diye yorum yapıyor veya tam tersi...

Benim şahsi görüşüm: Bir bonsainin evet kesinlikle estetik olması gerekir! Ama bir bonsainin de gerçek ağacı andırması da gerekir kesinlikle!
Yani ne estetik olmayan ama ağaç havası olan bir bonsai ne de gelişmişlik açısından ağaç havasını yakalamış ama estetiği zayıf bir bonsai tam başarılı değildir!

Bu iki unsuru bir arada geliştirebildiğimiz an tam başarıyı yakalamışız demektir. Ancak bunu: isteyen tecrübeyle, isteyen okuyarak, isteyen de yapılan yorumları veya önceki çalışmaları baz alarak yapar.

Şu anda Agaclar.net hariç 3 yurtdışı menşeli bonsai forumuna üyeyim ve hepsinde de insanlar kesinlikle basit konuları konuşmuyor. Yeni başlayan birisi veya yeni üye olan birisi hiçbir temel bilgi edinmeden ve okuyup öğrenmeden foruma üye olup birşeyler soruyorsa genelde gördüğüm kimse ona gerçek anlamda birşeyler anlatmaya uğraşmıyor. Ve gidip temel konuları öğrenip birkaç sene pratik yaptıktan sonra gelmesi tavsiye ediliyor. Bizde durum böyle değil. O halde bırakın dileyen tecrübe etsin acıları.

Bence bu temel konulara artık takılmayalım. Hiç sinirlenmeye değecek şeyler değil. Dediğim gibi dileyen dilediği şekilde öğrensin. Elbet aklın yolu bir olacaktır ama öyle ama böyle.

AYRICA; benim ne düşündüğümden bağımsız olarak söylemek istiyorum ki: Forumlara yüklenen çalışmalar her türlü yoruma açık ve yüklenme amacı da bu demektir.
Amacı bu olmayan birisinin çalışmasını yükleme amacı olsa olsa "herkes çalışmama baksın, imrensin ve çok beğendiğini söylesin" gibi bir ego tatmini beklentisinden öteye gidemez.

Her zaman hoşunuza gidecek yorumlar gelmeyebilir ve her yorumu da dikkate almak zorunda da değilsiniz. Ama gelen yoruma bu şekilde tepkiler vermek bence doğru da değil.

Sn sagol bir adayımı begenirse begenir, begenmezse şurasını begenmedim der. Ben de yorumu okurum ve yanlış buluyorsam veya hoşuma gitmediyse dikkate almam. Bu çıkışlar ve tartışmalar bonsainin ruhuna ters bence.
Ben vazgectim artık, tavsiye ederim :)

Sn sagol,
Bu yazdıklarımın sizinle alakası yoktur ama sayfanızı konu dışı bir hususta işgal ettiğim için kusura bakmayın lütfen.

Hazeyn
12-06-2012, 08:24
ÇALIŞMALARI İLK OLARAK BÜYÜK SAKSIDA ŞEKİLLENDİRMEK LAZIM DİYENLERDEN BİRİ OLARAK, SADECE DEMEYİP 400 TANE ADAYINI BU ŞEKİLDE BÜYÜK SAKSIDA BEKLETEN BİRİ OLARAK, BU HATALI ELEŞTİRİYE SESSİZ KALAMADIM.HATALI ÇÜNKÜ ÇELİK ÇOMAKCILIĞA ÖZENTİYİ ARTTIRICI BİR YÖNÜ DE VAR.İLK BAŞLAYANLARI YANLIŞ YOLA SÜRÜKLEME VAR.BİR FİDANIN HEP FİDAN OLARAK KALMASINA NEDEN OLMAK VAR.YANİ VAR DA VAR...
SAYIN MEMET GEREKENİ LAYI Kİ İLE SÖYLEMİŞ ZATEN... BENDE AŞAĞIDAKİ ALINTININ ALTINA BİR İMZA ATAYIM DEDİM.
AŞAĞIDAKİ YAZI SAYIN MEMET'İN 236. MESAJINDAN ALINMIŞTIR.
"Siz sıkıldıysanız kenarda izleyebilirsiniz. Belki faydası dokunur biraz zihni konularda ilerlemenizi sağlar. Çelik çomakları saksıya koymak estetik anlam yüklemeye yetmiyor.

Engin fikirleriniz vardı da biz mi göremedik, başlıklarıda yazılanı beğenmiyorsunuz.

Fidanlar saksıya kondu diye bonsai olmuyor. Bunu biri yaptı diye kimsenin de aman ne güzel diye beğen butonuna tıklaması gerekmiyor. Madem işinizi oraya koyuyorsunuz eleştirilmeyi de bekliyorsunuz.

Eleştririlmeye tahammül edemeyenler de görüntülemez işlerini böylece de sıkılmasına da gerek kalmaz."

sagol
12-06-2012, 08:47
Sayın Bonsaiseverler,
Yurtdışındaki bonsai örneklerini gördükçe bonsai sanatının Türkiye'de gelişmesi için çok emek harcamak, çok okumak, çok denemek, çok tartışmak,... gerekiyor.

Toplum olarak eleştiriyi kaldıramıyoruz, gülüp geçemiyoruz, eleştiriyi kişisel algılıyoruz, eleştiri dozunda ve yerinde yapıldığında çok faydalı olabilir. Nasıl ki güzel olmamış birşeye güzel demek yanlış ise Sayın Sakaki’nin dediği gibi bugün ak dediğimiz bir çalışmanın benzerine bir başka zaman kara demesek daha iyi olur. Gerçi burada şunu unutmamak gerekirki yıldan yıla daha çok deneyip öğrendikçe geçen yıl beğendiğimiz bir çalışmayı bu yıl beğenmememiz de normal karşılanmalı. Yaptığımız çalışmaların eleştirilmesi normal. İnsana kendi çocuğu nasıl daha güzel, daha akıllı görünürse kendi yaptığı, emek harcadığı herhangi birşey de daha bir güzel görünür, hatalarını eksiklerini ya görmek istemez ya da görmez. Eleştiri yaparken amaç sırf eleştirmek olmamalı, öğretici ileriye götürücü olmalı, cesaretlendirici olmalı, çalışma şevkini kırmamalı, başka açıdan bakmaya zorlamalı, yeniden düşünmeye zorlamalı.

Uzun yıllar yurtdışında çok farklı ülke ve kültürden insanlarla birlikte çalıştım. Her ülkenin insanının belli bazı değiştirilemez özellikleri var. Genelde Akdeniz çanağından insanlar eleştiriyi kaldıramıyorlar, eleştirenler ise kendileri eleştirilince kabul edemiyorlar. Bunlar bugünden yarına değiştiremeyeceğimiz konular.

Bugün Türkiye’de güzel bonsai dediğimiz ağaçların pek çoğu uluslararsı arenada belki bonsai adayı sınıfına girebilirler. Bizlerin bu sanatı dünyada olmasa da Türkiye’de belli bir yere getirebilmemiz için çok çalışıp çok üretmememiz gerekiyor. Birbirimizi kırıp incitmeden vakit buldukça eleştirilerimizi yapalım, önerilerimizi getirelim ki daha çabuk ilerlensin. Yalnız unutmayalım ki çok konuşarak değil çok çalışarak ilerleyebiririz.

Hepinize İyi çalışmalar dilerim,

Hazeyn
12-06-2012, 08:56
:rolleyes:"Genelde Akdeniz kültüründen insanlar eleştiriyi kaldıramıyorlar":rolleyes:
Sayın sagol yazdıklarınızın büüyük bir çoğunluğunun altına imza atmak isterim, doğru ve güzel konulara değinmişsiniz.Yanlız merak ettim ve okuyan arkadaşlarda yanlış bir genelleme yapmasınlar diye sormak isterim.Şu yukardaki iddia sizin tecrübeniz mi yoksa bilimsel bir araştırmanın neticesimi?Açarsanız çok mutlu olurum.Malum bizler akdeniz bölgesindeyiz.Akdeniz bölgesi ile kültürü aynı şeyler midir?Cevaplarsanız memnun olurum.Saygılar sunarım.:confused::rolleyes:

sagol
12-06-2012, 09:07
Sayın Hazeyn,

Bunlar kendi tecrübelerimden edindiğim görüşlerim.

İyi çalışmalar dilerim,...

Sakaki
12-06-2012, 09:17
Sn sagol

Nereden çıktı şimdi Akdenizliler öyledir böyledir vs.?
Bir Akdenizli olarak bu yazdıklarınızı kabullenmem mümkün değil asla!

...Tabii ki latife yapıyorum :)
Katılıyorum size...!

tourkana
12-06-2012, 11:08
Critique (kritik) kelimesi dilimize fransizcadan gecmis elestiri ile ilgili bir kelimedir ve Fransa akdeniz kusaginda , elestirme ve elestirilme hakkinda sayisiz sanatci ve yazar yetismis bir ulke.
Bence elestirilmek en guzel ogrenme yollarindan biridir. Acaba tahammulsuzluk elestirmeyi beceremedigimizden mi kaynaklaniyor?? Uslup , aciklik , detay ve bilgi gibi konularda elestirmek yerine agaciniz cope , dala oduna benziyor gibi soylemler elestiri degil buna itiraz da tahammulsuzluk olarak gorulmemeli diye dusunuyorum .

yamadorian
12-06-2012, 13:00
Memet Bey, en kötü tellemeye örnek vereceğinize en doğru tellemeyi herhengi bir adayınıza uygulayıp paylaşmanızı beklerdim sizden ama sizin sayfanızda sadece plastik saksılarda yetiştirdiğiniz bodur ağaç fotoğrafları var.çoğunun nebarisi bile görünmüyor.Tellenmiş ya da bir uygulama yapılmış bir ağacınız olmadığı gibi pratik olarak görüp öğrenebileceğimiz hiçbir konu yok.Ağaçların latince isimleri veya belli başlı bazı kurallar, zaten herkesin ulaşabildiği bilgiler.
Saksılarım konusuna gelince; benim sanatım fotoğraf zanaatim bonsai saksıdır.Saksılarımla ilgili yorumları zaten ilgili kişilerde alıyorum.Bknz;Pots from İstanbul (http://ibonsaiclub.forumotion.com/t5397-pots-from-istanbul)
Burada saksılarıma yorum yapanlar ya da eleştirenler yine çeşitli ülkelerden bonsai saksısı yapan ustalar ve benim gibi amatörler..Yani konuyla ilgisi olanlar.
Yurt dışına gönderdiğim ve sipariş üzerine halen yapmakta olduğum saksılar var.Umarım bir gün sizin için de bir saksı yaparım, gerçi siz de güzel saksılar yapıyorsunuz ama belki daha hafif ve kilden bir saksı istersiniz ileride.
Uzun bir süre sessiz kalıp sadece sizlerin yazdıklarını okuyarak kendimi geliştirmeye karar verdim.Ama sizden bir rican var.Lütfen siz de artık "büyük saksıya almak" konusu dışında da yorumlar yapın ve en azından bodur ağaçlarınızdan biri üstünde bonsai ile ilgili bir uygulama yapın.
Ayrıca "bonsai " konusunda bile fraksiyon çatışması yarattığımız için kendimi ve tüm bonsai dostlarını tebrik eder, iyi çalışmalar dilerim.

Ekrem Uslu
12-06-2012, 13:28
Yeni adaylarım.Meşe palamutları.Netsunarani stili düşünüyorum.Örnek link.http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=bonsai%20sitilleri&source=web&cd=2&ved=0CGEQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.bonsaitr.com%2Fbonsaistil.asp&ei=VifXT9mSMYW80QW_0oi6BA&usg=AFQjCNGnmb4xLeNAC5i5qn6EXITpmT7pdQ

Ekrem Uslu
12-06-2012, 13:47
Sn.sakaki.Buda sözünü ettiğim ficus nidita (sokak benjamini ''israil kauçuğu''). 2 yaşında.Bunu ne yapalım?

Sakaki
12-06-2012, 14:43
Öncelikle buna bir estetiklik kazandırmak lazım :)

memet
12-06-2012, 14:48
Bir gün önce sıkıldım dediği konuyu ertesi gün kendisi uzun uzun yazan sizi ciddiye mi alsam, ciddiye almasam mı

Siz bonsai konusunda bir şeyler öğrenene kadar beklesem mi, işi gücü bırakıp fotoğrafladığınız örnekler konsunda tek tek eğitici bir açıklamamı yapsam.
Forumun amacını anlamamış olmanıza odaklanıp bu konuda açıklayıcı bilgi mi yazsam.
Aslında bir etik konusunu başka bir nedenle bir süredir bonsai çerçevesinde değerlendirmeyi düşünüyordum araya sizin yarattığınız bu durumu da katıp yazsam daha iyi olacak.

Uzun süre sessiz kalmanız iyi bir yol olur. Bu süreyi içsel konulara yönelerek geçirin başkalarına dediklerinizi kendinizin yaptığı durumlar konusunda odaklanın bu süreç içinde.

Bir tür espriyle süslenmiş bir şeyler yazmayı mı deniyorsunuz. Size hangi saksıya ne zaman hangi ağacı alacağımı soracak değlim. Hasbelkader saksı yapabildiğiniz için aceleyle seramik kaplara alınmış fidanlara ben bonsai gözüyle bakamıyorum. Vakti geldiğinde param da olduğunda alırım saksı o zaman görürsünüz. O durumda da ben geleneksel saksıları almayı tercih ederim frapan işler bana göre değil. İyi seramik kap iyi bonsai saksısı olmuyor. Seramik sanatçısı olmak bonsai saksısı zenaatçisi olmaya yetmiyor.

Arkamdan benim atlı kovalamıyor acelem yok. Zamanı gelince saksıya alırım ağaçları.

Bir fraksiyon varsa bu sizin gibi durup durup asabi nöbetler geçiriyor izlenimi veren yazılar yaznanlardan kaynaklanıyor. Bazılarının bununla da yetinmediğini öğreniyorum şaşırarak.

Üslubunuza bakmadan başkasına ifadeleriniz tabi üzücü, daha önce de yapmıştınız bunu sonra da olup biteni anlamadan farketmeden yaptığınız için yazdığınız özel mesajı yeni sildim geçen gün.

Buradaki yazıları da üyenin çalışma başlığına uymadığı için uygun başlığa taşıyacağım umarım hiç değilse bu sefer ayırd edebilirsiniz olanı.

Yeni öğrendiğim bazı durumlardan ötürü bazı yazıların kasten yazıldığını da düşünmüyor değilim.

yamadorian
12-06-2012, 18:06
Tüm samimiyetimle sizden bütün fotoğraflarıma ve adaylarım üzerindeki uygulamara tek tek eğitici açıklama yapmanızı istiyorum.Gerçekten samiyseniz bu dediğimi yapıp beni ve okuyan herkesi aydınlatın.Bu forumda moderatör olmanın sorumluğu bunu gerektirir.
Özel mesajları deşifre edecekseniz de hepsini edin.Size o kadar şey yazmama rağmen siz bana hep kişisel cevaplarla karşılık verdiniz.Yok seramik kap, yok fidanlarım vb.Şimdi de yazdıklarımın arkasında sinsi planlar olduğuna dair saptamalarınız var.
Tekrar söylüyorum lütfen bir uygulama gösterin bize.Telleme olur, aşılama olur, yaprak küçültme olur, saksı değişimi olur...Teorik bilgiye zaten çok kolay ulaşılabiliyor.Bonsai konusunda söylenecek şeylerden çok pratik uygulamar görmek istememi, siz kişisel saldırı olarak algılatıp cevap yazıyorsunuz.Kendisine "hocam" dedirten sizsiniz ben değilim.Ben size hocam demiyorum diye mi bu öfkeniz.Eğer hoşunuza gidecekse size Memet Hocam diye hitap edebilirim.Ama sizden de bu hitabı haketmenizi beklerim.Tohum çimlendirmek dışında bir uygulamanızı henüz göremedim.Yoksa benim burda göremediğim bonsaileriniz mi var.Bonsai hocalarımızın bonsaileri de olsa artık keşke.Benim sanatıma **** zanaatıma yorum yapacak kişinin yapabildiklerini görmek istiyorum ki; söylediklerini cidiye alabileyim.Saygı duyayım.Ben de size Memet Hocam demek istiyorum ama ben öyle hemen diyemiyorum.Benim başlılkara yazacağınız eğitim içerikli yorumları dört gözle bekliyorum.
Bence bu konuyu da kafanıza göre kaldırmadan önce gerekli yerlerden izin **** en azından fikir alın.

memet
12-06-2012, 18:32
Sorunlarınzı başka biçimde aşmayı deneyin başlıkları taşımak için gerekli izni size sormam gereksiz, izin almama gerek yok.

Çeşitli yollarla iç huzuru arayın.

Size gerekli olan, tavsiye debileceğim ancak bu kadar.

Belki ondan sonra işleriniz ve ağaçlarınızla ilgili, anlayabileceğinizi düşünürsem yorum yaparım. Başkalarıın ihtiyaç duyduğu şeylerin konuşulmasına engel oluyor bu tür sıkıntılı yazılar yazanlar.
İçsel huzura yönelin.
Bonsai bunun yolarından biridir onu anlamaya çalışın.

yamadorian
12-06-2012, 20:00
Sorunlarım yok, sorularım var ama hala cevap alamıyorum.Ben size çalışmalarınızla ilgili bir sürü şey soruyorum, benim çalışmalarıma eğitici yorum istiyorum, bir bonsai hocasından sadece bir tane bonsai görmek istiyorum siz bana hala sorunlarınızı çözün diyorsunuz.Hala benimle ilgili kişisel saptamalarda bulunuyorsunuz.Aslında bir sorunum var.Bonsaisi olmayan bir bonsai hocasının bu işe emek harcayanlara ve benim çalışmalarıma yorum yapması benim sorunum.Seramik kaplarım ve fidanlarımla ilgili söyledikleriniz sizin iç huzurunuzla ilgili ipuçları veriyor ama siz hala bu konuda da bana salık veriyorsunuz.Yine aynı şekilde bir cevap alacağımdan emin olduğum için uzatmıyorum ve sizden çok basit bir temel uygulamanızı bizimle paylaşmanızı bekliyorum.Özellikle telleme yani adayınız için seçtiğiniz stil.Telleme zamanı değil derseniz başka bir uygulama da olur.İleri teknikler değil basit teknikler.

memet
12-06-2012, 20:39
Çeşitli konualada teknikler vesaire, gerektiği zaman, uygulamaları forumda ekliyorum. Bu konuları bulmada da başarısızlığınız varsa, ben o konularda ayrıca mı yardımcı olayım?

Gerektiği zaman gerekli konuları atölye çalışmalarında da anlatıyorum en son bir uygulamayı forumda ekledim arayın bulun bilgi edinin. Sorularınız varsa o başlıklarda yardımcı olayım.
Sıkıldım dediğiniz konuyu sizin sırf sıkıntı yaratmak için sürdürdüğünüzü görmek ilginç oluyor.

Bonsaisi olmayan hoca çok komik olmuş. Epey eğlendirdiniz beni.Bu hitabı duyduğum biri daha var. O da az komik değil.

Fidanları dalları gelişemeyen bitkileri saksılara koyunca bonsai oluyorsa buyrun siz yürüyün önden.

Mazhar Fuat bir gün hapisane şarkısı yazmak için hapse mi girmem lazım demişti sizin durum da ona benzedi.Elinizde bonsai mi var da konuşuyorsunuz diyen çıkar o zaman ne diyeceksiniz. Zaten bu da absürt bir soru olurdu.

İşin sizin için trajik olacak tarafı da şurasıdır. Onbeş yirmi ağacı geçen kış saksıya alsam olurdu. Saksıya değil başka yere para harcamam gerekti. Zaten çok da derdim değildi. Bir an evvel aman da saksıya koyayım bak bonsain bile yok diyen biri çıkar diye.

Foruma biri bir işi ekliyorsa buna yorum gelecektir beğenen de eleştiren de çıkacaktır, sizde sık gördüğüm gibi hataları olan varsa gören bunları da söyleyecektir. Sizin bu gereksiz konuşmaların yapılmasına neden olan durumda Sagol iki cümleyle durumu açıkladı. Takılıp kalan siz oldunuz. Bilmem ayırdına varabiliyor musunuz?

Budha şöyle diyor, içinizdeki ışıkla aydınlanın. Başkasının iç görüleri size ancak yol gösterir. Aydınlanmayı kendi içinizde arayacaksınız.

Biraz karışık mı oldu sizin için, bende tek bonsai olmasaydı da yine de fikrimi açıklayabilirdim.İlk ağacını alıp ne yapacağın düşüen biri benden çok daha fazla teorik bilgi yüklenmiş olabilir. O da fikrini açıklar. Sanırım çok karışık bir durum oldu.

yamadorian
12-06-2012, 21:55
Siz bana bonsainisi gösterin ,stili söyleyin ben size saksıyı yaparım.Yok ben saksı değil seramik kap isterim derseniz onu da yaparım.Bir iki tane de değil sizin 15-20 ağacınıza da saksı yaparım hiç bir talebim olmadan.Siz yeter ki bonsai yapın ve paylaşın.
Ve benim kesinlikle önden yürümek gibi egosantrik bir sorunum yok.Budha nın egoyla ilgili de bir çok sözü vardır ama benim aklıma M.F.Ö den "sen neymişsin be abi" şarkısı geldi.

memet
12-06-2012, 22:14
Siz ilk sözünüzü hatırlasanız iyi olacak. Hani şu sessiz kalacağınız. Boş yere, sürdüremeyeceğiniz bir tartışmaya, sıkıldım diye başladınız.

Saksı konusunda daha önce bir çalışma yapıp istediğim biçimde ve fiyatta adet olarak da istediğim kadar yapabilecek bir yer ayarlamıştım. Gerekli olduğunda orayla iletişim kurarım.

Ben gerekli gördükçe zaten gerekli olan bilgileri paylaşıyorum. Siz pek izleyemiyorsunuz belli.
Zaten bu da çok gerekli değil.

Her ay bir kere böyle bir durum yaratan çıkıyor, bu da forumların cilvesi.

Ekrem Uslu
12-06-2012, 22:19
Bonsai sohbet topiği,''ben sai,sen sai'' topiğine döndü ve gayri ahlaki bir hal almakta.Hiç hoşbi durum değil.

Sakaki
12-06-2012, 22:58
Derin üzüntü duyuyorum :(

yamadorian
12-06-2012, 23:12
Arkadaşlar konunun bu hale gelmesi benim de hoşuma gitmiyor.Rahatsızlık verdiysem özür dilerim.

Sakaki
12-06-2012, 23:31
Japonlar için Bonzai insanoğlu, ruh ve doğa arasındaki dengeyi sembolize etmektedir. Kamakura döneminden kalan antik bir yazıtta ise şu cümleye rastlanır:Tuhaf bir şekilde bükülmüş, saksılara konmuş ağaçlardaki hazzı bulmak ve takdir etmek, biçimsizliği/kusuru sevmektir.Buradaki sevmek aslında kabul etmek olarak algılanmalıdır.

Bonzai sanatı tam anlamıyla insanoğlunun doğayı empatize etmesiyle ilgilidir. Japonlarda, özenle yetiştirilen bu Bonzailer kuşaktan kuşağa en değerli hazinelerden biri olarak aktarılır. Bakımı öylesine zordur ki, istenilen şekli alması için bakır tellerle belli sistemlerle, dallarının bağlanması gerekir, her gün yeteri kadar sulanması, doğru şekilde budanması, fazladan çıkan köklerin taşlarla yatıştırılması gerekir. İşkence gibi görünse de, insanoğlu da böyledir. İşin uzmanları, eğer gerektiği şekilde özenle yetiştirildiğinde, bonzailerin 500 yıldan daha fazla yaşayabileceklerini söyler. Aynı zamanda budamak bitkinin ömrünü uzatmaktır.

Sonbaharda bahçemizdeki bitkileri budarken anneme hep “nolur çok fazla budama, canları çok yanmasın” desem de, buna ihtiyaçları olduğunu biliyorum. Buna rağmen hayatta kalma isteklerini çiçekler ve meyveler vererek göstermekten, çok şükür ki geri kalmıyorlar. Belki de iyi niyetimizi seziyorlar, onlara aslında ne kadar çok özendiğimizi biliyorlar. Belki yaşamı ve bazen bizi yaralayan insanları suçlamadan önce biz de aynı iyimserliği gösterebilmeliyiz. Bizi köklerimizden yoksun bıraksalar bile, arzumuza hiç bir şey engel olamaz. Yeter ki yaşamayı isteyelim. Şartlarımız neyi gerektiriyorsa öyle. Bir şeyler illa ki bizi budayacak, illa ki yontulacağız. Bu bir insan olmasa, fırtına olacak deprem olacak, kuraklık olacak. Ama illa ki yaşama tutunacağız.

Japonların kuşaklar boyunca aktardığı felsefe işte budur. Yaşama ve insana saygıdır, medeniyettir. İnsanı kusurlarıyla kabul edebilmektir. Bu nedenle, onlara büyük saygı duyuyorum.
Kristin Demirci

ÖZETLE:
Şu anda bulunduğumuz nokta Bonsainin sadece ağacı minyatürleştirme olarak algılanması noktasıdır. Bonsainin insan, doğa, ruh arasındaki dengeyi ifadesi, ruh ve huzur vurgusu, dostluk vurgusu, saygıyı ifadesi vs. gibi yönleri unutulmaktadır. Ağacı minyatürleştirmenin bonsai felsefesinin en fazla %10'unu ifade ettiğini ve %90'ının ise ruhen ve mental açıdan kendimizi geliştirmekle, ruh güzelliği ile, dostlukla, saygıyla... ilgili olduğunu düşünüyorum...
Hiç bir zaman geç kalınmış değil.

emily14
01-07-2012, 10:55
son dönem medyaya da yansıyan bir konu. Sürdürülebilir çay! Çay üretim alanlarımızda şu an son hastı yapılan çayların ömürlerinin ortalama 75-80 yıl olduğu bilgisi verildi. Yaklaşık 25 yıl daha hasat alınabilir ömürleri kalmış. Soru şöyle; acaba çaydan bonsai yapılabilir mi? Yapılabilirse, şu yamadori yapılsa, yaklaşık 80 yaşında adaylar olacak. Form verilene kadar da oldukça yaşlı bonsailer olacaklar, üstelik yaprakları çok güzel :)

Uzman arkadaşlar ve senseiler ne dersiniz?

Saygılarımla

Ali H. ALI
01-07-2012, 12:52
Izzet beyin olumu hepimizi uzdu ona rahmetler ailesi ve yakinlarina da bas sagligi diliyorum.

Emily14, cay bitkisinden bonsai olamamasi icin bir neden yok. Yalniz medyada cikan haberde omurlerinin 80 yil oldugunu belirtiyorlar diye yazdiniz eger oyleyse o agaclardan bonsaiyi yapmak bosuna cunku omurlerini tamamlamis durumdalar. Yok omurleri o verilen sureden cok daha fazla ise ama urun verme yetenekleri 80 den sonra azaliyor ve ya bitiyorsa o zaman belki o yasli agaclardan bonsai yapmayi dusunebilirsiniz.

Sakaki
01-07-2012, 17:27
Foruma 4-5 gündür girmiyordum, İzzet beyin vefatını yeni duydum ve şok oldum :(
Allah'tan rahmet diliyorum.
Kendisi ile yüz yüze olmasa da defalarca telefonla konuşmuşluğumuz vardır. Çok iyi bildiği konularda bile mütevazılık gösterip iyi bilmediğini söyleyecek kadar mütevazı ve iyi bir insandı. Bana çok yardımı ve katkısı olmuştur, beni kırmayıp gönderdiği P.Afralar şu an hala bonsai olma yolunda ilerliyorlar sayesinde.
Keşke yüz yüze de tanışma fırsatım olabilseydi...
Sevenlerine sabır diliyorum.

emily14
01-07-2012, 19:29
Emily14, cay bitkisinden bonsai olamamasi icin bir neden yok. Yalniz medyada cikan haberde omurlerinin 80 yil oldugunu belirtiyorlar diye yazdiniz eger oyleyse o agaclardan bonsaiyi yapmak bosuna cunku omurlerini tamamlamis durumdalar. Yok omurleri o verilen sureden cok daha fazla ise ama urun verme yetenekleri 80 den sonra azaliyor ve ya bitiyorsa o zaman belki o yasli agaclardan bonsai yapmayi dusunebilirsiniz.

Sayın Ali H. ALI cümleyi eksik yazmışım, su an 75-80'li yaslarındalar ve yaklaşık 10-15 yıl daha hasat yapılabilir durumdalarmış, ancak ömürleri konusunda net bilgi verilmedi. Çay üreticilerine sadece söylenen bu sure de bitkilerin yenilenmesi yönünde yani muhtemelen bu süreçte bitkileri peyderpey sökecekler...

Ali H. ALI
02-07-2012, 12:08
Sokulecek, cay bitkilerine ulasabilirseniz, bonsayi yapmayi deneyebilirsiniz ama dedigim gibi, cay bitkilerinin omrunun ne oldugunu arstirip bulmak sanirim iyi olur.

Harun Parlak
05-07-2012, 09:02
Doğayı taklit edebilmek için. Doğayı tanıyıp anlamak lazım. Buradaki görsellerin bize anlattıklarından 1 kitap yazılır.
bonsai-fachforum.de • Thema anzeigen - Juniperus Phoenicea in its natural environment (http://www.bonsai-fachforum.de/viewtopic.php?p=343171#p343171)

Jezebel
03-08-2012, 08:41
Sevgili İzet Erişen arkadaşımızın iki çalışması bana emanet edildi...
Elimden geldiğince bakıp geliştirmeye çalışacağım.

323140

323141

Mekanı Cennet olsun...

arıfy
07-10-2012, 17:46
Doğayı taklit edebilmek için. Doğayı tanıyıp anlamak lazım. Buradaki görsellerin bize anlattıklarından 1 kitap yazılır.
bonsai-fachforum.de • Thema anzeigen - Juniperus Phoenicea in its natural environment (http://www.bonsai-fachforum.de/viewtopic.php?p=343171#p343171)

Hocam gerçekten muhteşem. Söylenecek hiç bir kelime bu güzellikleri anlatamaz.

arıfy
07-10-2012, 18:18
Ağaçların uykuda olduğunu nasıl anlarız.Malum burda sert kışlar olmuyor.Ağaçlar genelde yeşil kalıyor acaba burda uyku dönemi olmama ihtimali varmıdır.

memet
07-10-2012, 18:48
Yaprak dökmeseler de kış içinde ağaçlar bir uyuklama dönemine giriyorlar. Tabi henüz erken.

arıfy
08-10-2012, 21:51
Zengander adında site buldum. Bur da takım halinde bonsai malzemeleri satılıyor. Takımı 20 tl uygunmudur işe yaramı.

memet
08-10-2012, 22:21
Zengarden bazı bonsai malzemeleri satıyor ama, 20 lira eden malzeme nedir onu bilmek gerek.

Evet bir baktım ba22 kodlu çanta .Şimdi kalitesiz bir şey satmazlar diyeceğim ama tanesi beş liraya makas Çin'de bile satılmıyordur.
Ama denenebilir, sonuçta en fazla 20 lira kadar zararı olur.

Harun Parlak
08-10-2012, 22:40
Bahsi geçen siteden bazı alınan malzemeleri gördüm. Bunları alıp çöpe atacağınıza yerli malı güzel altarnatif makaslar var onlardan alın. Bonsaiye yeni başlayan arkadaşlar için olmaz sa olmazlarından değildir bu aletler. İleride sanatı öğrenip icra etmeye başladığınızda alatarnatifsiz iki alet var onları edinmek yeterlidir bunlar da en iyisi olursa yıllarca kullanabilirsiniz. 1 Konkav makası 2 Budak kelpeteni. Geri kalan tüm aletler yerli mallarımızdan temin edilebilir.

Özgür Tosun
09-10-2012, 12:38
Merhabalar; Kusura bakmayın ama biraz eleştiride bulunmak istiyorum. Yaklaşık 5 yıldır bu ve benzeri forumları takip ediyorum zamanım oldukça da sohbetlere katılıyorum. Sürekli yeni gelen meraklılara Saksı almayın, makas almayın diye telkinlerde bulunuluyor. Peki bu ülkede bonsai sanatı nasıl gelişecek hiç düşünen var mı acaba? Ben adı geçen siteden bir makas aldım, evet çelik kalitesi kötü, sık sık bilemek gerekiyor ama hiç kimse kusura bakmasın bu sanatın tadı, kültürüne ait malzemelerle çıkıyor. Çin malı aletler de gayet güzel iş görüyor. Durduk yerde yeni başlayan birine Masakuni master grade (usta sınıfı) aletleri almasını ve bunlara 300-400 dolar bütçe ayırmasını önermek tuhaf oluyor.

Kısacası artık Doğan görünümlü Şahin yapmayı bırakalım diyorum. Bu gün çin malı malzemeler gelir, kalitesiz bulunur, yarın japon malı kaliteli makaslar gelir ama onlar da pahalı bulunur. Çok ama çok tuhaf bir çelişki.

tourkana
09-10-2012, 16:17
Özgür Bey'e kısmen katılıyorum, ben de ilk başladığımda ebay'den bir bonsai seti edinmiştim. Bir sürü gümrüklerde başıma iş çıkarmışlardı.

Şu anda bu aletlerin İzmir'de Zengarden firmasında satılıyor olması Bonsaiseverler için güzel bir fırsat, sattıkları seramik saksılar da bu işi yapan profesyoneller tarafından gayet beğeni topladı. Şu anda çok fazla saksıları kalmadı tekrar getireceklerini de sanmıyorum maliyetleri açısından çok avantajlı değilmiş çünkü.

Memet , 5 TL lik makaslar fotoğrafta göz yanılmasından dolayı büyük gibi duruyorlar ama 6 -7 cm uzunluğunda minik dalcıkları almaya yarıyor bir tek.
Ama onun dışında konkav , uzun çiçek makası çok kaliteli olmasa da yeterli diyebilirim.

Bonsai yapmayı düşünen varsa , eğer malzemesi bulunuyorsa almalı , hep alternatif Karadeniz buluşları tarzı icatlarla gerçekten işin ciddiyeti olmuyor. Kök tırmığını çataldan yapma devrini geçtik sanırım artık. :)

Sakaki
09-10-2012, 16:42
Kök tırmığını çataldan yapma devrini geçtik sanırım artık. :)

(Aramızda kalsın: ben eşimin büyük salata çatalını çaldım gizlice ve bu iş için onu kullanıyorum)
:D

Ayşe Yıldız
09-10-2012, 16:43
(Aramızda kalsın: ben eşimin büyük salata çatalını çaldım gizlice ve bu iş için onu kullanıyorum)
:D

Hiç kimseye söylemeyiz. Şişşşş çok gizli.:D

arıfy
09-10-2012, 21:06
Ben mobilya ustasıyım.Alet yapar el övünür derler ama o aleti tutan kişiye göre değişir.
Son senelerde bizim işlerin içinede girdi bu çin malları. Bir kaç kere kullanıyorsunuz sonra çöpe.Benim kanaatım ve deneyimlerime göre çin malları yerine biraz fazla ödeyip daha kalitelisini almak. İnanın daha ucuza geliyor ve sizi yormuyor. Ne kadar iyisi derseniz bunda sınır yok. En ideali işinizi görecek kalitede olması yeterli.Parası çok olanlara bir diyeceğim yok elbet. Bonsai de acamiyiz ama allaha şükür zanaatım de iyi olduğum söylenir.

arıfy
12-10-2012, 01:01
:confused:Bugün Sakaki dostumun gönderdiği ağaçlar geldi. Bu saate kadar nasıl bir tarz yaparım diye binlerce resme baktım ama nafile.
Acemilik zor zanaat zorrrrrrrrrrr....

Sakaki
12-10-2012, 09:16
:confused:Bugün Sakaki dostumun gönderdiği ağaçlar geldi. Bu saate kadar nasıl bir tarz yaparım diye binlerce resme baktım ama nafile.
Acemilik zor zanaat zorrrrrrrrrrr....

Puzzle'a başlamadan tüm parçaların nereye geleceğini kafanızda tasarlamak çok zor :)
Korkmayın, bir ucundan başlayın. Zaten el becerisi ve hayal gücü de gerektiren bir zanaatla uğraşıyorsunuz. Hayal gücünüzü kullanın bence!
Ben zaten siz deneyim kazanın diye yolladım onları.

Başarılar dilerim.

tourkana
15-10-2012, 10:03
Hafta sonu gelecek arkadaşlara güzel , eğlenceli bir çalışma garanti ediyorum.

http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/28715.htm

pomodoro
26-10-2012, 13:19
Takanori Aiba'nın Bonsai evleri:
Flickr: Takanori Aiba's Photostream (http://www.flickr.com/photos/takanoriaiba/)
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/02/sculpture-1-600x824.jpg
http://tech.mikeshouts.com/wp-content/uploads/2012/02/Takanori-Aiba-Bonsai-Art-9.jpg
http://dailypicksandflicks.com/wp-content/uploads/2012/02/Takanori-Aiba-Bonsai-B-Tree-house-castle-sculpture.jpg
http://1x1.fi/wp-content/uploads/2012/04/1x1.fi_Bonsai_by_Takanori_Aiba_001.jpg
http://1x1.fi/wp-content/uploads/2012/04/1x1.fi_Bonsai_by_Takanori_Aiba_009.jpg

memet
13-12-2012, 12:37
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-yarismalari/29023.htm#post1067112

Forumun başka başlıklarına da bakıyorsunuz değil mi? Bir maratonumuz var da...:D

tourkana
13-12-2012, 15:01
Kızılderililer mısır yetiştiriciliğinde balık artıklarını dikim çukuruna gömüyorlarmış, bundan yola çıkarak balıkçılarla anlaşıp iç organlarını satın alıp toprak altında 2-3 ay bekletip bir gübre elde edebilir miyiz sizce ??

Bu konuda Sakaki nin yüzeysel bir ortam taraması yapıp bizi bilgilendirmesi yeterli olacak sanırım.
Fertilizing Your Garden with Fish | Coffee Grounds to Ground (http://groundtoground.org/2011/09/09/fertilizing-your-garden-with-fish/)
JSTOR: An Error Occurred Setting Your User Cookie (http://www.jstor.org/stable/2449430)

burying fish - Organic Gardening Forum - GardenWeb (http://forums2.gardenweb.com/forums/load/organic/msg0518561016828.html)
The indians used fish to grow corn. Can anyone explain how to do this and why it works? Would it work on other - Yahoo! Answers (http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080306054821AAJL5ZU)

Sakaki
13-12-2012, 15:06
Kızılderililer mısır yetiştiriciliğinde balık artıklarını dikim çukuruna gömüyorlarmış, bundan yola çıkarak balıkçılarla anlaşıp iç organlarını satın alıp toprak altında 2-3 ay bekletip bir gübre elde edebilir miyiz sizce ??

Bu konuda Sakaki nin yüzeysel bir ortam taraması yapıp bizi bilgilendirmesi yeterli olacak sanırım.
Fertilizing Your Garden with Fish | Coffee Grounds to Ground (http://groundtoground.org/2011/09/09/fertilizing-your-garden-with-fish/)
JSTOR: An Error Occurred Setting Your User Cookie (http://www.jstor.org/stable/2449430)

burying fish - Organic Gardening Forum - GardenWeb (http://forums2.gardenweb.com/forums/load/organic/msg0518561016828.html)
The indians used fish to grow corn. Can anyone explain how to do this and why it works? Would it work on other - Yahoo! Answers (http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080306054821AAJL5ZU)

Başım üstüne :)
Hafta sonu bir gözden geçirir ve özet bir tercüme yüklemeye çalışırım.

tourkana
13-12-2012, 15:11
Tercümeye gerek yok , olur ya da olmaz, oluyorsa hangi yöntemlerle olacaksa kısaca açıklayabilirsen yeterli. Ben de çeviririm ama çok teknik bir konuda yanlış bir kelime hataya neden olmasın istedim sadece. Çok teşekkürler usta.. :)

Biogold bulması da zor , yarım kg suna 15 euro vermesi de. Aslında balık unu- kemik unu ve deniz yosunu ile bir karışım hazırlanıyor ama sürekli porlanan yerleri kesmek zahmetli bir iş.

tourkana
14-12-2012, 09:34
Cumartesi günü , 15.12.2012 tarihinde , CNR 'daki Bitki fuarına gidiyorum(saat 10'dan önce). Gelmek isteyen arkadaşlar benden davetiye alabilirler, buradan haberleşelim.

Duyumlarıma göre Japonlar bir standa Bonsai getirmişler, belki sunum yapacaklarmış, bir çok firmanın da ithal getirdiği Bonsaileri beraber inceleme fırsatımız olur.

pomodoro
15-12-2012, 14:46
Lego Bonsai Tree by Makoto Azuma:
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/11/lego-11.jpg
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/11/lego-11.jpg
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/11/lego-31.jpg

Emre Kuzu
18-12-2012, 14:23
Bonsai hobime iklim ve yer nedenleri yüzünden ara verdikten sonra burayı görünce kendi kendime neden tropikal ağaçları es geçtin dedim..

http://www.bonsaihunk.us/IndoorBonsai.html

Sakaki
18-12-2012, 14:35
Sn Emre Kuzu

Biraz daha zahmetli gibi görünse de severek yaptıktan sonra insana sıkıcı veya eziyet verici gelmiyor zaten :)
Ağaçlarıma ve iklimime uygun (seramiğe benzer yalıtım özelliği olan) bonsai alıştırma saksıları bulamadığım için son 1 aydır hafta sonları evin balkonunda kendi ahşap alıştırma saksılarımı imal etmeye başladım ben de!

...Ama severek yoruluyorum :)

Emre Kuzu
18-12-2012, 14:45
Benim asıl kasdetmek istediğim ağaçları kışlatacak yer olmayışı bu yüzden çok bitkimi kaybettim, güneye bakan aydınlık ve havadar olan odamda ek aydınlatma kurmadan çok rahat kışlama gerekmeyen tropikal ağaçlarla bonsai yapacağımı geçmiş olmamı garipsedim.

memet
18-12-2012, 14:46
Linki kontrol edip tekrar ekleyebilir misiniz?

pomodoro
01-01-2013, 14:06
An Underwater Bonsai Tree by Makoto Azuma | Colossal (http://www.thisiscolossal.com/2012/12/an-underwater-bonsai-by-makoto-azuma/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+colossal+%28Colossal%29)

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/12/bonsai-1.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/12/bonsai-2.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/12/bonsai-5.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/12/bonsai-3.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2012/12/bonsai-4.jpg

1 dakikalık film için: Water and Bonsai (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JGnPv-QU6p8)

memet
16-01-2013, 17:16
Arkadaşlar foruma üye olurken bazı kurallar olduğu dikkatinizi çekmiştir.
Türkçe konusundaki kurala fazlaca hassasiyet gösteriyoruz.

Hepimiz ufak tefek hataları görmeden mesaj yolluyoruz ara sıra.

Yeni üye arkadaşların bazı mesajlarını bu çerçevede düzelttiğimiz oluyor. Özel mesajla ya da forumdan Türkçe konusuna dikkat çekiyoruz.

Ama sistematik olarak hatalı yazmanın forumda hoş görülmediğini hatırlatmak istiyorum.

Bazı mesajlara bu başlığı eklediğim dikkat çekiyordur.

http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm

Bu uyarıyı dikkate alıp Türkçe yazım konusunda mesajlarınızı düzeltmenizi rica ediyorum.

unalkaplan
17-01-2013, 23:43
merhaba arkadaşlar. Bende bu işe başlamak ve kendi emeğim ile bir bonsai sahibi olmak istiyorum. Birkaç fidan buldum. Söğütlerimi de suya koydum bugün. Yardımcı olursanız da sevinirim. Bakalım neler becerebileceğim.

memet
18-01-2013, 09:21
Fidanlarınız sağlıklı ve güzel. Fakat bunlar bonsai için uygun değiller.

Forumda hatalı olarak bonsai olamayacak ince gövdelerini bonsai gibi gösterenler de yok değil ama, bu fidanları evinizdeki bitkiler olarak düşünün, bonsaiye başlamak için gövdesi daha uygun olacak başka ağaçlar seçin.
Bu seçim çabalarınızdan sonuç almanızı sağlar.

unalkaplan
18-01-2013, 10:46
o zaman biraz daha araştırıp fidan bakayım. Yeni başlayacağım için pek bilgim de yok. Daha çok okumam gerekli. Yılmak yok yola devam.

alibaba
22-01-2013, 19:40
Havalar güzel gidiyor Ankara'da, maşallahı var havanın, gazetelerle koruduğum ağaçları biraz açtım. Güneş görüyorlar 1-2 gündür ilk defa :)

Bonsai adayları balkonum, buyurunuz :)

bonsaisan
23-01-2013, 13:40
Güzel bir topluluk oluşturmuşsunuz

tourkana
25-01-2013, 19:02
İstanbul'daki üyeler , bu pazar 27 OCAK 2013 , Bonsai Atölye çalışmamız var, gözünüzden kaçmış olabilir bir de burada duyuru yapıyorum benden söylemesi.
http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/29915.htm

bonsaialpay
03-02-2013, 23:42
arkadaslar sizlerden ricam duz kaya uzerine calisma yapmak istiyorum ama keto icin elimde ve tekirdagda kil yok devamli dukkanin onunde duracak yagmura sicaga soguga dayanacak sekilde bir tarif istiyorum.dimdiden tesekkurler

bonsaialpay
03-02-2013, 23:44
lutfen yeni bir bonsai kursu olursa hocalarimizdan haber verirseniz cok sevinirim

tourkana
04-02-2013, 10:30
Biz hafta sonları enes ve yamadorian ile çalışıyoruz. Fırsatınız olursa bir pazar gelin yine.

2n2
04-02-2013, 19:54
Bende İstanbul'dan tourkana geçen buluşmanıza gelmek istedim ama kısmet olmadı..
Bugün ilk bonzai mi aldım Yapı marketten Carmona Fukien Tea (sonradan araştırdım aldım) Bugün toprağını ve saksısını değiştirdim. %50 tor - %50 çakıl kullandım.. Suladım bakalım şimdi beklemedeyim sanırım 6 hafta kadar bir uygulama yapamayacağım ??

pomodoro
05-02-2013, 19:52
Miniature Wire Bonsai Trees by Ken To | Colossal (http://www.thisiscolossal.com/2013/02/miniature-wire-bonsai-trees-by-ken-to/)

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/02/bonsai-1.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/02/bonsai-2.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/02/bonsai-3.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/02/bonsai-4.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/02/bonsai-5.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/02/bonsai-6.jpg

http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2013/02/bonsai-7.jpg

mehmetarda08
06-02-2013, 13:05
Merhabalar ben Mehmet Arda Solmaz yeni katılıyorum aranıza. Orman Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim Bonsai hakkında bilgi topluyorum elimde yaklaşık 5 tane şimşir var bunlarla bonsai uygulamasına başlamak istiyorum...Yardım edebilecek arkdaslar varmıdır ?

mehmetarda08
06-02-2013, 13:22
En son 2006 da mı yazılmıs :) suan kimse yokmu

mehmetarda08
06-02-2013, 13:28
Merhaba arkadaslar öncelikle kendımı tanıtmak istiyorum.Ben Mehmet Arda Solmaz Orman Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim..Son 2 haftadir bonsai konusuna baya ilği sardım.Suan elimde 5 tane şimsir 4 tane cam fidanim var ve bonsai hakkında bilgi almak istiyorum yardım edebilecek yol gösterecek arkdaslar varmıdır şimdiden tesekkür ediyorum...

Sakaki
06-02-2013, 13:30
Merhabalar ben Mehmet Arda Solmaz yeni katılıyorum aranıza. Orman Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim Bonsai hakkında bilgi topluyorum elimde yaklaşık 5 tane şimşir var bunlarla bonsai uygulamasına başlamak istiyorum...Yardım edebilecek arkdaslar varmıdır ?

Hem de istemediğiniz kadar var :)

Aramıza hoş geldiniz!
Siz öncelikle temel bilgileri yavaş yavaş okuyup öğrenmeye devam ederken bir yandan da adaylarınızın fotoğraflarını çekip, onlara birer başlık açarak paylaşmaya başlayın, yardım eden çok olacaktır... yeterki armut bonsaisi yapmak istemeyin :)

Sakaki
06-02-2013, 13:31
En son 2006 da mı yazılmıs :) suan kimse yokmu

O baktığınız başlığın ilk sayfasındaki mesajlar :)

mehmetarda08
06-02-2013, 13:41
yok :) tamam şimdi saksılara alıp fotograf atarım :):)

talkyu
11-02-2013, 13:30
Taxus baccata resimler acaba yapımı kolay mı?

Sakaki
11-02-2013, 16:55
Taxus baccata resimler acaba yapımı kolay mı?

Bonsai sabır isteyen bir hobi/sanat denilirken zaten kolay olmadığı vurgulanmak istenir bir bakıma :)
Ama zor diye fazla da büyütmemek lazım gözünüzde! Yeterki severek yapın ve azim gösterin, bu şekilde kolay olur ancak!

bkuzey
11-02-2013, 21:14
Ben erguvandan bonsai yapmak ıstıyorum uygun bır agac mıdır yardım eder mısınız

tourkana
12-02-2013, 08:24
Sayın bkuzey, güzel yapraklı hali de en az çiçekleri kadar güzel bir ağaç , benim aldığım çok güzel bir erguvan fidanım vardı , saksısında çok güçsüz kalmış, herhangi bir budama yapmamama rağmen yaz sonuna doğru kurumuştu maalesef. Bir daha o şekilde bir fidan bulursam mutlaka tekrar deneyeceğim, rahatlıkla deneyebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/84444d1244310971-14-erguvan.jpg

Ama çiçeklendirmek( çiçekli evre zaten kısa sürüyor) küçük boy çalışacaksanız biraz zor olabilir.

tourkana
12-02-2013, 20:52
Sakaki no çiçekler açan ve budanmış karaağaç. Yeni sahibine kavuşmak üzere Adana yollarında . İyi bak ona.

Sakaki
12-02-2013, 21:29
Sakaki no çiçekler açan ve budanmış karaağaç. Yeni sahibine kavuşmak üzere Adana yollarında . İyi bak ona.

Teşekkür ediyorum :)
İyi bakacağıma emin olabilirsin! Ara sıra görmeye de gelebilirsin, çayımı kahvemi de içmiş olursun.
Tabii çayı kebabın üzerine içeceksin :)

bkuzey
12-02-2013, 21:54
bu karaagac ılerde efsane olucak gıbı gozukuyor :D masallah

sagol
02-03-2013, 07:50
2011 yılında denemek için bahçedeki çeşitli ağaçlarda havai köklendirme başlatmıştım. Köklenmeler genelde 1 ay ile 1 yıl arası sürmüştü o nedenle sedirlerden ümidi kesmeye başlamıştım. Dün kontrol ettiğimde Himalaya sedirinde 1 kök gördüm hem de kahverengileşmiş olarak. Sabırlı arkadaşların denemesini tavsiye ederim. Nisanda Mavi atlas sedirinde 10 kadar havai köklendirme başlatacağım, zannediyorum 3 yıl sonra ancak sonuçlanır. Belki bir gün havai köklendirmeler için de ayrı bir başlık açarım.

İyi çalışmalar dilerim...

sagol
08-03-2013, 12:28
Geçen yıl bir 5 cmlik bir gövdede başlattığım havai köklendirme kendini onarıp o kısmın çapını ikiye katlamış. Nebarisi olan ağaçlar daha çok ilgimi çekiyor, böyle bir yöntemi nebari geliştirmek için de kullanabiliriz. Altta biraz daha yer olsaydı onarılan kısmın hemen altından tekrar bir havai köklendirme başlatırdım ama bu ağaçta mümkün değil. Neyse başka ağaçlarda denerim.

İyi çalışmalar dilerim....

Sakaki
08-03-2013, 18:11
Çok enteresan olmuş gerçekten sn sagol :)
Bu kendini onaran kısım ile kambiyum arasında bağlantı/kaynama var mıydı baktığınızda?

sagol
08-03-2013, 18:32
Sayın Sakaki,

Kesip bakmadım ama üst kısım hala canlı olduğuna göre bağlantıyı kurmuş olmalı.
60 taneden fazla havai köklendirme denedim birkaç tanesi kendini onardı ama bunun gibi kuvvetli onaran yok(5 cm lik halka şeklindeki kesiğin tamamını onarmış yaramaz).
Pijama desenli yaptıklarım kendini daha kolay onarıyor aslında.
Fırsat bulunca havai köklenmenin kendini iyileştirmesinden yararlanıp nebari genişletme denemesi yapmak istiyorum bakalım başarılı olacak mı. Hep havai köklendirme başarılı olsun isterken nebari için başarısız olsun diye dua edeceğiz galiba(düşünüp bir yol bulmaya çalışacağım yarıda kesmesi için).

Sakaki
08-03-2013, 18:45
Kesip bakmadım ama üst kısım hala canlı olduğuna göre bağlantıyı kurmuş olmalı

Sn sagol, şundan sordum:
Şimdi ağaçta 2 yönlü besin/su iletimi oluyor; kambiyum doku üzerinden aşağı yönlü (köklere) ve odunsu doku üzerinden yukarı yönlü (dal ve yapraklara). Bir ağacın sadece bir dalı üzerinde kambiyumu (kabuğu) sıyırdığımızda diğer dallar ve yapraklar ağacın köklerini beslemeye devam edebilir ama bu dalda kambiyum dokunun sürekliliğini sona erdirdiğimizde ve bu dalı daha sonra daha aşağıdan köklendirsek bile, dalı ileride ayrı bir saksıya aldığımızda kök gelişimi olmayacaktır diye biliyorum ben. Size onun için sormuştum kambiyum ile o yara kısmı kaynaşmışmı acaba diye.

Dolayısıyla sizin örnekte eğer kambiyum kesintiye uğramışsa, daha alttan köklendirsek bile bir faydası olmayacaktır diye düşünüyorum.

Bilmiyorum yanlış mıyım? :)

sagol
08-03-2013, 18:59
Sayın Sakaki,

Bana sanki kambiyumu tam sıyıramamışım gibi geliyor. Kışın ağacın yerini değiştirdim ama bu havai köklendirmeyi başlatırken ağaç duvara çok yakın olduğundan ön kısmı iyi görsemde arka kısmı tam göremeden el yordamıyla yapmıştım. O nedenle kambiyumu tam sıyırmadan bir deneme yapıp buna benzer birşey elde edebilecekmiyim diye denemek istiyorum.

Sn sagol, şundan sordum:
Şimdi ağaçta 2 yönlü besin/su iletimi oluyor; kambiyum doku üzerinden aşağı yönlü (köklere) ve odunsu doku üzerinden yukarı yönlü (dal ve yapraklara). Bir ağacın sadece bir dalı üzerinde kambiyumu (kabuğu) sıyırdığımızda diğer dallar ve yapraklar ağacın köklerini beslemeye devam edebilir ama bu dalda kambiyum dokunun sürekliliğini sona erdirdiğimizde ve bu dalı daha sonra daha aşağıdan köklendirsek bile, dalı ileride ayrı bir saksıya aldığımızda kök gelişimi olmayacaktır diye biliyorum ben. Size onun için sormuştum kambiyum ile o yara kısmı kaynaşmışmı acaba diye.

Dolayısıyla sizin örnekte eğer kambiyum kesintiye uğramışsa, daha alttan köklendirsek bile bir faydası olmayacaktır diye düşünüyorum.

Bilmiyorum yanlış mıyım? :)

Sakaki
08-03-2013, 19:04
O nedenle kambiyumu tam sıyırmadan bir deneme yapıp buna benzer birşey elde edebilecekmiyim diye denemek istiyorum.

Gayet mantıklı ve zekice :)
Ama tek bir çekincem var böyle bir durumda: Kambiyumun sürekliliğini tamamen yok etmediğimizde köklenme başarı yüzdesinin düşme veya köklenme süresinin çok uzama ihtimali doğmaz mı bu sefer?

sagol
08-03-2013, 19:24
Sayın sakaki,

Zaten nebari geliştirmek için denemek istediğimden kambiyumu tam sıyırmadan birkaç yerde biraz bırakmak niyetindeyim. İşler planladığım gibi giderse nebari elde ettikten sonra nebarinin hemen altından bir havai köklendirme daha denemeyi planlıyorum.
Bu havai köklendirmeyi 2012 nisanda başlatmıştım yani yaklaşık 1 yılda bu hale geldi. 2 yıllık bir çalışma gerekiyor. Uygun bir ağaçla nisan veya mayısta denerim.
Böyle bir deneme yapabileceğim 2 ağacım var biri dut diğeri ıhlamur ama fotoğraftaki durum mazı cinsi bir ağaçta oluştu ıhlamur veya dutta oluşur mu emin değilim. O nedenle belki de bir leylandide denerim, üzerinde biraz daha düşünmem lazım.

Gayet mantıklı ve zekice :)
Ama tek bir çekincem var böyle bir durumda: Kambiyumun sürekliliğini tamamen yok etmediğimizde köklenme başarı yüzdesinin düşme veya köklenme süresinin çok uzama ihtimali doğmaz mı bu sefer?

Buju
16-03-2013, 23:49
Merhaba Arkadaşlar,

Ben de kısa bir süre önce aranıza katıldım, ve bonsai hastalığına yakalandım. Bu minyatür ağaçlara hayranlık duymamak elde değil.

Daha önce evimde bir bonsai deneyimim olmadı, çünkü öldürürüm korkusu ile almaya cesaret edememiştim, şimdi burada bilen kişilerin yazdıklarını okudukça ne kadar iyi ettiğimi anladım. Bir bonsai ile ilgili tek deneyimim eski iş yerimde aslında patronuma ait olan, ancak kimsenin bakmadığı bir orta büyüklükte bonsai'yi sahiplenip, ofiste bakmış olmamdır. Çok güzel bir gelişim gösteriyordu, ben ayrıldıktan sonra yapraklarını büyük oranda döktüğünü öğrendim ne yazık ki :(

Çok uzun bir yazı ile sizleri sıkmak istemiyorum, ileride sizlere çokça sorularım olacak, çünkü bir bitkimin hayatını kurtarmak amacı ile arama yaparken sitenizi buldum ve bitkimin hayatını kurtarmada bilgilerinizle yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum. Umarım başarılı olurum...

Sakaki
17-03-2013, 17:16
Çok uzun bir yazı ile sizleri sıkmak istemiyorum, ileride sizlere çokça sorularım olacak, çünkü bir bitkimin hayatını kurtarmak amacı ile arama yaparken sitenizi buldum ve bitkimin hayatını kurtarmada bilgilerinizle yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum...

Seve seve :)

kadir1453
18-04-2013, 10:19
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katılıyorum adım kadir .. bir konuda yardımınızı istiyorum bonsai meraklısıyım işyerimdeki bonsaime yosun eklemek istiyorum kyoto moss isimli bi ürün aldım zengarden bahçeden içinden yetiştirme klavuzu çıktı fakat yeteri kadar açık değil bi bilgisi **** tecrübesi olan arkdaşlardan cvp bekliyorum şimdiden teşekkürler..

Sakaki
24-04-2013, 12:41
(Bellkide biri sayın Sakakiye hediye etmek istediğidir).

Hmmm, Tekin abinin o sözünü unutmuştum, hatırlattığınız iyi oldu :)

Yaban eriklerini iyi koruyun yolum Manisaya, Adanaya, Karadeniz Ereğliye,... düşerse şeftali çiçeği aşılamak için kalın olanlarını kaçırabilirim.

Canınız sağolsun, ne zaman derseniz! :)

sagol
24-04-2013, 13:07
Sayın Sakaki,

Tekin Bey sizin eriği unutmamış, sizinle İstanbulda karşılaşsaydı eriği vermek istediğini söyledi ben de böylece konuyu hatırladım.

Sn badrobot,

Çalışması gerçekten zevkli türlerden birisi, hayırlı olsun!

Hmmm, Tekin abinin o sözünü unutmuştum, hatırlattığınız iyi oldu :)

Canınız sağolsun, ne zaman derseniz! :)

Adem Keskin
24-04-2013, 15:11
Sayın Sağol yabani eriğiniz bende rezerve edildi bilginize :)

sagol
24-04-2013, 15:35
Teşekkürler Adem Bey,

Aşağıdaki gibi bir ağacım var ondan göz aşısı yapmayı planlıyorum.

Sayın Sakaki, bu yazışmaları size zahmet söğüt gölgesine taşısanız iyi olacak. Sayın Badrobotun konusunu çok karıştırmayalım.

tourkana
30-04-2013, 10:15
Türk Bonsaisinin gelişmesi amacıyla her türlü imkanımı zorlayıp (Düğünün de iptal olması nedeniyle) Japonya'ya gitmeye karar verdim.
Mayıs ortası gibi Omiya Bonsai Köyü'ne gideceğim, güzel röportajlar yaparak Bonsai'nin anavatanından bir sürü güzel bilgi ve malzeme ile geleceğim.

sagol
30-04-2013, 10:23
Sayın Tourkana,

hayırlı olsun, yeni bakış açıları bonsainin gelişmesini sağlayacaktır. Dönüşte fotoğrafları ve izlenimleri bekliyoruz. Japonlarla yıllar süren dostluklarım oldu değişik bir kültür. 15 gün sonra Japon bir misafirim olacak ben de ondan biraz bilgi alacağım.

İyi çalışmalar dilerim.

Türk Bonsaisinin gelişmesi amacıyla her türlü imkanımı zorlayıp (Düğünün de iptal olması nedeniyle) Japonya'ya gitmeye karar verdim.
Mayıs ortası gibi Omiya Bonsai Köyü'ne gideceğim, güzel röportajlar yaparak Bonsai'nin anavatanından bir sürü güzel bilgi ve malzeme ile geleceğim.

tourkana
06-05-2013, 08:49
Japonya Omiya Köyüne gittiğimde Bonsai bahçesi sahipleri ve yetiştiricilerle konuşup bol bol bilgi alacağım demiştim. Sizin de sormak istediğiniz , bilgi almak istediğiniz konular olursa bana yazın ki, aklıma gelmeyen konularda da bilgi sahibi olmuş olalım.

sagol
06-05-2013, 12:40
Sayın Tourkana,

Batıda pek bonsaiden sayılmasa da Japonya ve Amerikada Kasımpatı bonsaileri ilgi görüyor. Ben de yıllardır bahçeden eksik etmediğim kasımpatılardan kayaüstü ve normal tarzda denemeler başlattım beklediğim gibi olursa sonbaharda yayınlarım. Amerikan sitelerinde bu konuda biraz açıklama var, yapanlardan biriylede yazışıyorum ama Kasımpatının ustası tabi ki Japonlar. Bu konuda geniş bilgi alabilirseniz sevinirim.

Ben şu an bahçedeki çok yıllık odunlaşmış anaçları kayaüstü ve saksılara dikdim onlarla çalışıyorum. Uç alımlarına başladım. Kolay bir iş değil ve çalışmayı bir sonraki yıla devretmek çok zor o nedenle olsa gerek Avrupada bu konuyu pas geçmişler.

Japonya Omiya Köyüne gittiğimde Bonsai bahçesi sahipleri ve yetiştiricilerle konuşup bol bol bilgi alacağım demiştim. Sizin de sormak istediğiniz , bilgi almak istediğiniz konular olursa bana yazın ki, aklıma gelmeyen konularda da bilgi sahibi olmuş olalım.

tourkana
07-05-2013, 08:30
Güven Bey ,

Ben de birara bayağı bir ilgilenmiştim Kasımpatılarla , hatta bu kitabı amazon.com'un 2. el bölümünden sipairş ettim, tabi ikinci el olduğundan eşya niteliğine girdiğinden gönderim yapamıyorlar, ben de bir arkadaş üzerinden göndertmek istedim, 6 ay oldu hala gelmedi, sanırım kitabı hacıladılar. Aklımda hala , bulursam bu kitaptan alacağım mutlaka , bilgileri burdan sağlarız.

Kitabın linki : The art of the chrysanthemum;: Japanese techniques for creating bonsai, cascades, giants and other potted styles: Tameji Nakajima, H. Carl Young: Amazon.com: Books (http://www.amazon.com/The-art-chrysanthemum-Japanese-techniques/dp/B0007DSV8S/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1367908080&sr=8-1&keywords=chrysanthemum+bonsai)

sagol
07-05-2013, 08:58
Teşekkürler Hasan Ali Bey,

Kitap gelirse bakmak isterim. O konudaki en iyi kitap olduğu söyleniyor. Zaten yapanlar genelde bu tekniğe göre yapıyorlar, özet şeklinde bilgi aldım ona göre yapıyorum. Bir Amerikalı da başka bir teknik geliştirmiş ama başkaları tarafından beğenilmediğini söylüyor. Toprakta kök kısmında 3-4 cm çapa ulaştırabildiğim kasımpatılarım oluyor, geçen yıl birkaç tanesinin gövdesini 1.5 cm çapında 70-80 cm kadar geliştirebildim. Saksı ve kayada bu kadar geliştiremem ama sonbaharda ilk sonuçları alırım.

İyi çalışmalar dilerim..

Güven Bey ,

Ben de birara bayağı bir ilgilenmiştim Kasımpatılarla , hatta bu kitabı amazon.com'un 2. el bölümünden sipairş ettim, tabi ikinci el olduğundan eşya niteliğine girdiğinden gönderim yapamıyorlar, ben de bir arkadaş üzerinden göndertmek istedim, 6 ay oldu hala gelmedi, sanırım kitabı hacıladılar. Aklımda hala , bulursam bu kitaptan alacağım mutlaka , bilgileri burdan sağlarız.

Kitabın linki : The art of the chrysanthemum;: Japanese techniques for creating bonsai, cascades, giants and other potted styles: Tameji Nakajima, H. Carl Young: Amazon.com: Books (http://www.amazon.com/The-art-chrysanthemum-Japanese-techniques/dp/B0007DSV8S/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1367908080&sr=8-1&keywords=chrysanthemum+bonsai)

Akhilleus
23-05-2013, 11:14
Sn. Tourkana umarım iyi bir seyahat olur sizin için ve dolayısıyla bizim için şimdiden merakla bekliyorum gezi dönüşü bilgilerinizi. Umarım herşey yolunda gider.
İyi seyahatler...

turuncukabus
30-05-2013, 14:35
merhaba arkadaşlar formda yeniyim bir tane tohumdan yeni filizlenmiş karaçamım var ve bir sürü çıkamayan akçaağaç, çiçekli dogwood ve nar tohumlarım var :) o çıkmayan tohumlarımdan ümidi kestiğim için bir internet sitesinden bonsai fidanı diye mersin ağacı ve lantana sipariş ettim ne yazıkki lantanam resmen kurumuş fidan olarak gönderilmiş... ne kadar heves ediyorsam o kadar geri mi tepiyor anlayamadım ama sormak istediğim bu mersini ben ağaç diye aldım ama o bir çalıymış özetle mersinden bonsai olur mu? şimdiden teşekkürler

Sakaki
30-05-2013, 14:43
merhaba arkadaşlar formda yeniyim bir tane tohumdan yeni filizlenmiş karaçamım var ve bir sürü çıkamayan akçaağaç, çiçekli dogwood ve nar tohumlarım var :) o çıkmayan tohumlarımdan ümidi kestiğim için bir internet sitesinden bonsai fidanı diye mersin ağacı ve lantana sipariş ettim ne yazıkki lantanam resmen kurumuş fidan olarak gönderilmiş... ne kadar heves ediyorsam o kadar geri mi tepiyor anlayamadım ama sormak istediğim bu mersini ben ağaç diye aldım ama o bir çalıymış özetle mersinden bonsai olur mu? şimdiden teşekkürler

Merhaba sn turuncukabus,

Elbette olur, hatta mersin türlerinin çoğu yaprak büyüklükleri, folyaj özellikleri, bodur olmaları vs. itibariyle bonsaiye çok uygundur.

erdem7
04-06-2013, 12:14
Bonsaiyle tanışmam bir kaç yıl önceye dayanıyor. Ama şimdiye kadar; gerek sabırsızlığımdan (paludaryum ve karides üretimiyle aştım bu sorunu; artık o kadar sabırsız değilim) gerekse "batırırım" korkusuna başlayamadım... Kponuları okuyorum ama fazla bir şey anlayamıyorum... Malum, öğrenciyim; o yüzden de düşük bütçem var... :o Bana şu işi, teknik terimlere girmeden ama teknik terim sözlüklü bir açıklamasını yapabilir misiniz rica etsem? Çünkü gerçekten hiç bir fikrim yok ve bir kaç ay önceye kadar bonsainin bir "hibrid ağaç" olduğunu sanıyordum :o

tourkana
01-07-2013, 14:05
14 Temmuz Pazar gününe , Atölye Çalışması (Workshop ) var, ağacınızı alıp da gelin, Japon usta Masashi San 'ın teşrifleriyle güzel bir çalışma olacak.

Ayrıntılı bilgi burada,
http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/32060.htm#post1175638

tourkana
16-07-2013, 08:28
Masashi ustanın eşliğinde gerçekleştirdiğimiz 15.Bonsai Atölye Çalışması'nın fotoğraflarını galeriye yükledim.
4 tane Japon Rehber eşliğinde , Bonsai felsefesinden tutun teorik ve pratik bir sürü konuda bilgi aktarımı oldu, bilmediğim birçok konu hakkında bilgi sahibi oldum. İzmir'den ve Trabzon'dan bile gelen arkadaşlarımız vardı. :)

Fotoğraflar için;
http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?c=641&userid=

memet
21-08-2013, 19:38
Herkese merhabalar. Biraz hastalandım da, onunla uğraştım.

sagol
21-08-2013, 19:46
Geçmiş olsun Mehmet Bey,

Sağlıklı günler dilerim...

Harun Parlak
21-08-2013, 19:46
Geçmiş olsun doğa sevgisi olduğu sürece bu tür sorunlarla kısa sürede başa çıkılacağını biliyordum. Yeterki bizi bağrına basan doğaya bizde zarar vermeden yaslanalım.

Sakaki
21-08-2013, 21:41
Memet abi merhaba, tekrar aramızda olmana sevindim :)
Umarım bundan sonra sağlığın eskisinden daha iyi olur :)

Adem Keskin
21-08-2013, 22:55

Geçmiş olsun ,

Ali H. ALI
22-08-2013, 12:58
Mehmet hos geldin.. Gecmis olsun..

_Cihan
22-08-2013, 13:52
Merhaba arkadaşlar. Bende bonsai rahatsızlığına yakalandım. :) Bitki yetiştirme konusunda çok yeniyim. İnternetten araştırırken bu siteyi buldum ve üye oldum. Kuzeye bakan bir evde oturuyorum ve ev sabah 9-12 gibi çok az güneşi görüyor. Sizce çok güneş almayan bir ev içerisinde tohumdan çimlendirme yapmak ve onu büyütebilmek için genel olarak neler yapabilirim? Teşekkürler

memet
23-08-2013, 13:31
Gölge isteyen ağaç mümkün ,ama siz tohum çimlendirmekten söz ediyorsunuz. Tohumdan bonsaiye başlamak çok kolay değil.

_Cihan
23-08-2013, 15:57
Sabırlı ve istekliyim bu konuda. :) Hazır bir ginseng bonsaim var evde ama üzerinde pek sanatsal çalışılmamış. Hem onunla ilgileniyorum hem tohum çimlendirme çalışmaları yapıyorum. Bonsainin bir sabır ve sanat işi olduğunu düşünüyorum. Bu arada kendimi geliştirmek için birkaç fidan alıp ekip üzerinde çalışmayı da düşünüyorum ama evimiz kuzey ve doğuya baktığından başarabilecekmiyim şüpheliyim biraz. Sevgiler

memet
23-08-2013, 16:19
Kendinize üstünde çalışabileceğiniz, gölgede gelişebilecek fidanlar alın. Tohumlar gelişene kadar onlarla bilginizi arttırırsınız

memet
30-08-2013, 09:57
Eylül geldi ama,ülkemizde eylül yaza dahil. gübrelemeye devam etmek gerekir. Süre ekim ortasına kadar iklimin sıcak olduğu bölgelerde biraz daha uzatılabilir.

Azot azaltılıp, fosfor ve potasyuma ağırlık vermek gerekir

_Cihan
03-09-2013, 18:38
Tohumlarınızı çimlendirmek için havalandırmalı plastik sebze kutularından faydalanabilirsiniz. Mini seralara bakarken aklıma geldi tohumları çimlendirmek için uyguladım :)

_Cihan
03-09-2013, 18:48
Çiçekler için tüm besin maddesi içeren Toprağa Erguvan tohumu ektim yaklaşık 2 haftadır bu boyda. Neden büyümüyor acaba? Saksı derin ama biraz dar. Ondan mı böyle oldu, yoksa 9:30 12:00 arası cam önünde güneş görüyor. Perde arkasında mı tutsam ya da sizce daha fazlamı güneş görmesi gerek?

badrobot
03-09-2013, 19:18
Erguvan ışık ağacıdır. Bence daha fazla güneş ışığına ihtiyacı var. Sizin fideniz günde sadece 3 saat günei ışığına sahip.

memet
03-09-2013, 20:36
Mevsim sonbahara dönüyor ve tohum çimlenmesi için uygun olmayan bir zaman.

Korunaklı bir ortamda kışı geçirmesini sağlamak gerekir. Kışı böyle atlatırsa bahara büyür.

_Cihan
03-09-2013, 21:24
Teşekkür ederim. Evimiz kuzeye ve doğuya bakıyor sadece 2 saat güneş camın önünden geçiyor. Olmazsa mini seraya koyup üzerine bir tane daylight dedikleri çiçek yetiştirmeye uygun led ışık alıp şansımı deneyeceğim. Güzel ısıtıcılı mini seralar var 15-20 derecede tutuyor seradaki havayı. Kış için ideal olabilir. Deniyorum bakalım :)

_Cihan
05-09-2013, 12:15
Isıtıcılı mini sera aldım. Üzerine koyabileceğim led veya floresan kullanan var mı tavsiye verebilecek? Bitkiler için bazı ışıklar çok komplike, ateşleme ve balast gibi ek malzemeler gerekiyormuş. Toplu set olarak da satılıyor ama fiyatları pahalı geldi bana biraz. Sanırım bitkiler için özel led ışıklar çözüm olabilir, araştırırken led kullanan bazı seralar gördüm. Led kullanan var mı aranızda? Ve nereden tedarik edebilirim? 438779

memet
05-09-2013, 16:10
Geçen sene adeniumlarım için aydınlatma ihtiyacım oldu. Epey baktım aydınlatma konularına. Bol masraflı öneriler dolu.
Sonra T8 floresan lamba aldım. Hiç sorun yaşamadan kışı geçirdiler

_Cihan
06-09-2013, 18:52
Şansımı akvaryumlarda kullanılan led ile denedim. Bakalım yetersiz kalırsa elektrikçi benim için starter ve balast düzeneği yapacak hemde uygun fiyata daylight lamba dahil 25 tl ye yaparım dedi. Ondaki daylight 4 tl imiş. Akvaryumcuda daha kaliteli grolüx daylight buldum Alman malı o da 18 tl . Olmazsa onları alacağım. Yani 40 tl falan tutuyor balast sistem ve lamba. 439225

merlict
07-09-2013, 19:53
Merhaba Cihan bey.

Ne güzel tohumlarınızı ekmiş, minikte bi serada gelişmesini bekliyorsunuz. Tabii ki bir süre sonra o tohumlar dünyaya göz açtıklarında da aynı ortamı sağlayacaksınız.Mini sera yetmeyecek, büyüğü gerekecek ve o seranında masrafları eskisi gibi "minik" olmayacak. Masraflar fazlalaşınca seradan artık doğal ortama alayım isteyeceksiniz ve kısa süre sonra tüm ağaçlarınız gibi emeklerinizi de kaybedeceksiniz.Kayıplar oldukça moraliniz bozulacak, hevesiniz kırılacak, biran gelecek yaptığınız harcamalar gözünüze batacak."Gençliğimde bi hevesti, amma da uğraşmıştım..." la başlayan maziyi anar kelimeler düzülecek sohbetler sırasında.

Bu yollardan biri ve anladığım kadarıyla bunu tercih etmişsiniz.Aslında diğer yol daha basit ve masrafsız.Hatta masrafsız olmasının yanında gelecek garantısı bile var.Ama biz Türk'üz her zaman zoru seçmek, hemende başarmak isteriz.Diğer yol mu, mevcut ortamınıza uyan ağaçlarla çalışmak. Ortam değişikliği yaşatmadan masraf etmeden gelecek garantisi :D

Sadece durumunuzu özetlemek istedim.Yüksek katlı apartmanlarda dünyaya gelmiş, devamlı dadılarla büyümüş bir köpeği bigün mahallenin arka sokağında bırakırsanız, kesin açlıktan veya ortama ayak uyduramamaktan ölür.Çünkü alışkın olduğu apartmandan (seradan) arka sokağa (dış ortama) çıkartırsanız, doğal olarak ilk ortamındaki şartları isteyecektir.Eğer ki onları ömür boyu sağlayamazsanız ki -çok zor ve masraflıdır- hepsi gider. Emeklerinizde, heveslerinizde, sevdiklerinizde...

Bilmem anlatabildim mi.
Mehmet

_Cihan
08-09-2013, 11:01
Çok haklısınız Mehmet bey. Bir hevesle aldım serayı, ama dediğiniz gibi bir süre sonra belki seraya sığmayacaklar ve dış ortama aktarmam gerekecek. Dediğiniz gibi gölgede yetişen türlerle çalışmam gerek. Bu konuyu daha derin araştıracağım. Hergün yeni birşey öğreniyorum. Çok teşekkür ederim.

_Cihan
14-09-2013, 23:40
Serayı daha da geliştirdim, akvaryum gibi oldu. :) Alt katta çimlendirme serası üzerinde led kullandım, üst katta gro lüx t8 florasan. İnşallah işe yarar.

erdem7
22-12-2013, 18:30
Merhaba... Ben de uzun süredir forumu takip ediyorum... Hala bitmedi :D Konuları okuyup bitirip, öyle başlayacağım :) Şöyle dayanıklı, hata affedici yapılı, iç mekana uygun türler var mı? Başta iğne yapraklılardan başlayacaktım ama artık vazgeçtim... Ficus ise forumda pek sevilmiyor gibi, her halde en iyisi şimşir ya da kurtbağrı (ligustrum) ile başlamak... Öneri ve tavsiyeleriniz neler?

tourkana
22-12-2013, 18:33
Merhaba... Ben de uzun süredir forumu takip ediyorum... Hala bitmedi :D Konuları okuyup bitirip, öyle başlayacağım :) Şöyle dayanıklı, hata affedici yapılı, iç mekana uygun türler var mı? Başta iğne yapraklılardan başlayacaktım ama artık vazgeçtim... Ficus ise forumda pek sevilmiyor gibi, her halde en iyisi şimşir ya da kurtbağrı (ligustrum) ile başlamak... Öneri ve tavsiyeleriniz neler?

Portulacaria Afra bu konuda en iyi iç mekan bitkidir, yukarda bahsettikleriniz dış mekan türlerdir.

Sent from my iPhone using Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)

erdem7
22-12-2013, 20:38
Başka o kadar dayanıklı bitki bilmediğimden :)
Aslında gelin-kaynana ve zümrüd-ü anka tarzı hoşuma gidiyor. Ama başta bitkinin asıl gövdesine göre düz dik ya da kıvrımlı dik tarz deneyeceğim. Bir de Ficus neden sevilmiyor? Onu anlayamadım...

Ve de şu toprak meselesi kafamı karıştırıyor... Sonuçta Bonsai bir cins, tür ve ırk değil. Peki, o halde, asıl türün toprak özelliklerinden farklı özelliklere ne gerek var? Aynı cins bitkiler bile benzer tip toprak özellikleri gösteriyor sonuçta...

Aslında kolaya kaçmak istediğimden iç-mekan istiyorum. Dış mekan sıkıntım yok...
Bir de kendim hakkında öz-eleştiri: Son derece sabırsız olmama rağmen, hep sabır gerektiren işlere meraklanırım nedense :)

Sakaki
23-12-2013, 12:18
Bir de Ficus neden sevilmiyor? Onu anlayamadım...

Ficus sevilmiyor veya tercih edilmiyor diye bir şey yok sn erdem7. Aslına bakacak olursanız bonsai için çok uygun bir tür. Sadece aşırı soğuklarda koruma amacıyla içeri almanız gerekiyor. Bence tercih etmeniz gereken bir tür.

Ve de şu toprak meselesi kafamı karıştırıyor... Sonuçta Bonsai bir cins, tür ve ırk değil. Peki, o halde, asıl türün toprak özelliklerinden farklı özelliklere ne gerek var? Aynı cins bitkiler bile benzer tip toprak özellikleri gösteriyor sonuçta...

Sanırım internette bilgi toplamaya çalışırken "Bonsai toprağı" olarak adlandırılan konularla karşılaştınız. Bunlara itimat etmeyiniz. Özel bonsai toprağı diye birşey yoktur, bunlar ticari amaçlarla çıkarılan safsatalardır. Sizin de bahsettiğiniz gibi, türün doğada sevdiği toprak özelliği aynı zamanda sizin saksınızda simüle etmeniz gereken bir özellik. Yani aynen doğadaki örneğini kullanabilirsiniz. Sadece, saksıdaki karışımın geçirgen özellikte olmasına dikkat ediniz. Suyu uzun süre tutan bir karışım bitki köklerinde çürümeye neden olabilir.

Aslında kolaya kaçmak istediğimden iç-mekan istiyorum. Dış mekan sıkıntım yok...

Aslına bakacak olursanız ve işin doğrusu o ki hiçbir ağaç iç mekan ağacı değildir!!!
Sonuçta doğa, insanoğlunun evi icat etmesinden önce de vardı :)
Sadece bazı türler iklimimize uygun olmadığında, onları kışın aşırı soğuktan veya yazın aşırı sıcaktan korumak amacıyla içeri almamız gerekir.

Bu bağlamda afra da aslında iç mekan bitkisi değildir, ama soğuğu sevmeyen bir tür olduğundan kışın içerde bakmamız daha uygundur. Ficusta da durum böyle. O da sıcağı ve nemi seven bir tür.
İstanbul'da veya Ankara'da yaşayan birisi Ficus veya Afrasını kışın içeri alırken, ben Adana'da yaşadığım için her zaman dışarıda bakabiliyorum.

Bir de kendim hakkında öz-eleştiri: Son derece sabırsız olmama rağmen, hep sabır gerektiren işlere meraklanırım nedense :)

İşte bu çok büyük bir sorun :)
Bonsai ile uğraşan birisi eğer sabırsızsa, ona mutlaka aynı zamanda başka bir hobiyle daha uğraşmasını öneririm. Veya bonsaileriniz gelişirken, bonsainin yan dalları olan suiseki, daiza, kusamono... gibi sanatlarla da uğraşabilirsiniz. Böylece bonsaileriniz gelişirken sizin de uğraşacağınız ve sıkılmamanızı sağlayacak meşgaleleriniz olur :)

Başarılar dilerim.

erdem7
23-12-2013, 17:36
İşte bu çok büyük bir sorun :)
Bonsai ile uğraşan birisi eğer sabırsızsa, ona mutlaka aynı zamanda başka bir hobiyle daha uğraşmasını öneririm. Veya bonsaileriniz gelişirken, bonsainin yan dalları olan suiseki, daiza, kusamono... gibi sanatlarla da uğraşabilirsiniz. Böylece bonsaileriniz gelişirken sizin de uğraşacağınız ve sıkılmamanızı sağlayacak meşgaleleriniz olur :)

Tamam, o halde çok sıkıntı olmaz. Akvaryuma da merakım var ve bir kusamono kabı hazırlığı içerisindeyim :)
Gerçi bir kaç saat boyunca tek bir otu inceleyebilen biri olduğumdan da bahsetmem gerekebilirdi :o :dilli:

Öte yandan, geçen gün paludaryumdaki çiçeği uzadığı için kenardan sarkıttığımda; tam anlamıyla bir şelale tarzı oluştuğunu görüp fotoğrafını çektim. Biraz komik bir durum oldu :)

Dediğim gibi, en iyisi bende –birçok arkadaşın yaptığını düşündüğüm gibi- şimşirle başlayayım. Ama asıl istediğim türler şunlar: Zeytin, servi, böğürtlen, ceviz, fidesini bulabilirsem iğde…

Adem Keskin
31-12-2013, 07:51
Herkesin yeni yılını kutlarım. Yeni gelen yılın sağlıklı ve huzurlu geçmesini dilerim...

tourkana
31-12-2013, 11:40
Herkesin yeni yılını kutlarım. Yeni gelen yılın sağlıklı ve huzurlu geçmesini dilerim...

Yeni avatarın hayırlı olsun dostum :) BonZai deki Zonguldak'ın Z si mi yoksa?

Herkese sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yeni yıl dilerim.

Adem Keskin
31-12-2013, 12:46
Sağol , bir arkadaşın hediyesi :) öyle uygun görmüş bizede öyle kullanmak düştü

Harun Parlak
31-12-2013, 12:57
Bence Biraz da isabet olmuş. Türkiyede bonzai deyince ilk akla gelen uğuşturucu oluyor. En azından arada bizde bonsai yerine bonzai sanatın ayrıntılarını yazdığımızda net ortamında hiç değilse uğuşturucu algısını biraz azaltmış oluruz. :)

tourkana
17-01-2014, 12:57
Bildiğiniz üzere dünyanın en büyük Bonsai festivalleri arasında yer alan Kokufu Ten 'in 2014 yılı organizasyonu Japonya'nın Tokyo Şehri'nde yapılıyor.
Geçen yıl Mayıs ayında edindiğim Japonya tecrübelerimle beraber katılacağım bu festivalde ,Bonsai'ye ilgi duyan arkadaşların da işlerini kolaylaştıracak bilgiler,fotoğraflar elde etmeye çalışacağım.
31 Ocak'ta gidip 9 Şubat'ta döneceğim Allah'ın izniyle.
Programım şöyle ;
Tokyo (Kokufu Ten -Omiya Bonsai Köyü)
Osaka (Kyoto Japon Bahçeleri)
Nagoya (Tokoname Saksı Kenti :))

ParalelEvren
26-02-2014, 16:00
telleme işlemi tam olarak neden yapılıyor ve nasıl yapılıyor biri bana izah edebilir mi acaba

Sakaki
26-02-2014, 16:14
telleme işlemi tam olarak neden yapılıyor ve nasıl yapılıyor biri bana izah edebilir mi acaba

Sn ParalelEvren,

Bu tür EN TEMEL bilgileri okuyup araştırmadan sorduğunuzda, diğer arkadaşlarımız muhtemelen cevap vermek istemeyeceklerdir. Çünkü siz de anlayış göstermelisiniz ki bu durum gazete okumayıp, yanındaki okuyana "ne haberler varmış bugün" diye sormaya benziyor :)

Ben size bu defalık cevap vereyim ama bu tür en temel bilgileri sormak yerine, forumda zaten genişçe yer verilmiş olan bu tür bilgileri/konuları önce iyice okuyun olur mu? Tellemeyi, ağacın dallarını istediğimiz şekilde geliştirmek ve dolayısıyla ağacın ileride almasını istediğimiz biçime ulaşmasını sağlamak için yapıyoruz.

Anlayışınız için teşekkür ediyorum. Bir de özel mesajlarınızı bir kontrol edin :)

Sakaki
04-03-2014, 16:47
Benim gibi, "turunçgillerden zor bonsai olur" diye düşünenler için... :)

473865

nicholai hel
04-03-2014, 17:01
Müthiş olmuş gerçekten. Meyvesiz hali de ayrı bir güzel olacaktır.
Ama çok emek verilmiş bu ağaca, ben hala zor olacağını düşünüyorum. :D

Charlaux
04-03-2014, 18:57
Müthiş olmuş gerçekten. Meyvesiz hali de ayrı bir güzel olacaktır.
Ama çok emek verilmiş bu ağaca, ben hala zor olacağını düşünüyorum. :D

Merhaba sn.nicholai hel,
Saniyorum guzel olarak tanimladigimiz bonsailer emeksiz varolmuyorlar,arada piyasaya dahil olan guzel market/hazir/damizlik bonsailerse o ayni hissi yansitamiyor;bir bonsaiye emek verilip verilmedigini anlamak o kadar zor degil.Aslinda Britanya gibi bonsai adi altinda satilan pek cok agac adayinda da bu duruma rastlamak mumkun;en iyi orneklerden birisinde bile rastladim buna.Sn.Sakaki'de biliyor uzun zamandan beri guzel bir bonsai adayi arayisi icerisindeydim;en son Subat ayinda bir mese adayi gozume carpti ve satin almaya karar verdim.Bahsettigim mese agaci tohumdan kendileri tarafindan yetistirilen 5 yasinda bir aday ve eminim deger vererek yetistirmistir bu agaci,govdesinin sekillenmesine dikkat ederek yapmistir isini.Nitekim bu agacin govdesinde buyuk bir hasar var.Bilemiyorum belki agacin o yarasi kapatilamayacak kadar umutsuz vakaydi;sahsen beklerdim ki 5 yildir emegindeki o yarayi bir macunla kapayip iyilesmesine izin versin;fakat mesele o agaca benim verdigim deger kadar deger vermiyor olusu;agaci guzellestirmek de bana kaldi anlayacaginiz :D

Bu arada sizin begonviliniz nasil,agaciniz inanin takip ettiklerim arasinda;zannediyorum hikayeleri uzun olan agaclar ilgimi daha da bir cekiyor.
Saygilar

nicholai hel
04-03-2014, 20:39
Merhabalar Sn. Charlaux,

Güzel bonsai elbette emeksiz olmuyor. Siz de bilirsiniz, Avrupa'da doğadan bonsai adayları toplayarak satan şahıslar, şirketler var. Müthiş adaylar bulup çıkarıyor ve iyi fiyatlarla satıyorlar, fakat onların ağaçları bile çoğu zaman büyük potansiyel barındıran "kütük" tabir ettiğimiz gövdeler oluyor. Yüzey kökleriyle, hareketli, karakterli, konik gövdesiyle, uygun yerlerden verdiği ana dalları ve en önemlisi bolca çatallanmış, sık öbekler oluşturmuş dal yapılarıyla "işte bu hazır bir bonsai" diyebileceğimiz ağaçlar, bu işin ticaretiyle uğraşan insanların bile çok nadiren karşılarına çıkıyor. Kaldı ki böyle bir ağaç bulunsa bile, onun bir bonsai olabilmesi için uygun boyutlu bir saksıya adapte olması gerekiyor ki bu süreç bazen on yıldan fazla zaman alabiliyor.

Turunçgillerde ise durum biraz daha farklı. Yaşadığım yer Türkiye'nin turunçgil cenneti. Çevredeki fidanlıklarda tüm ağaçlardan daha fazla turunçgil varyeteleriyle karşılaşmak mümkün. Fakat bonsai adayı olarak bazı önemli zorlukları bulunuyor. Bunlar örneğin; büyüme hızları, büyük sayılabilecek yaprak boyutları, kabuksuz, genelde hareketsiz gövde yapıları, köklerinin saksı ortamında sağlıklı gelişim konusunda gösterdiği bazı dezavantajlar, meyve üretme arzuları ve ağaç zararlılarınca çokça tercih edilen türler olmaları şeklinde sıralanabilir, daha da çoğaltılabilir.

Diğer yanda yine aynı iklimde yetişebilen zeytin, nar, ateş dikeni, oya gibi pek çok ağaç ve çalı türleri bakım ve şekillendirme konusunda çok daha zahmetsiz, çok daha rahat cevap alınabilen türler olarak karşımıza çıkıyorlar.

Bu türlerden herhangi birinin örnek görsellerini araştırdığınızda, turunçgil türleriyle yapılmış bonsai denemelerinden çok daha başarılı örneklerle karşılaşacaksınızdır.

Yukarıdaki ağaç ise istisna sayılabilecek kadar güzel bir eğitimden geçmiş ve böyle heybetli bir görsele ulaşmış. Çok az örnekte böyle bir güzelliğe rastlayabiliyoruz.

Elbette üzerinde çalışmadan, denemeden bu görsellere ulaşılmıyor.:) Eğer ileride bahçeli bir evim ve imkanım olursa da üzerinde denemeler yapmayı düşündüğüm bir aile, turunçgiller.

Meşenize gelecek olursak, bahsettiğiniz ağacı biliyorum, henüz biraz genç bir aday. Üzerindeki yara için endişe etmenize gerek yok, o yaranın üzerinden daha çok sular akar. Belki o dalı çok daha geriden budarsınız, belki zamanla etrafını geliştirip ağaca farklı bir karakter katan bir kovuğa dönüşür, bunların hiçbiri olmazsa bile en son aşamada o bölgeye bir işlemle şu ankinden çok daha estetik bir görsel oluşturacak bir kovuk ya da ölü gövde çalışması yapabilirsiniz. Şimdilik sadece ağacınızın doğru bir bakımla bolca gelişime ihtiyacı var. O artık üzerindeki o eski yarayı sizin kadar önemsemiyor, siz de kafanıza takmayın.:)

Benim dev begonvil ise gayet iyi durumda, ilginiz için teşekkür ederim. Günden güne büyüyor, bir aya kadar balkondaki yerini alacak. Biliyorsunuz sadece bir kütük olarak eve getirmiştim, oldukça iyi köklenmiş olacak ki, o gövde üzerinden verdiği sürgünlerin boyu şu an 150 cm.e ulaştı. Saksı ve gövde boyunu da ekleyince tavana değmesine az kaldı yani.:)

Balkona çıkarırken bu sürgünlere derin bir budama yapıp eğitimine başlayacağım.
Gelişmeleri ilgili konudan paylaşmaya devam edeceğim.

Sağlıklı ağaçlar, keyifli hobiler diliyorum...

Sakaki
05-03-2014, 11:31
Yukarıdaki ağaç ise istisna sayılabilecek kadar güzel bir eğitimden geçmiş ve böyle heybetli bir görsele ulaşmış. Çok az örnekte böyle bir güzelliğe rastlayabiliyoruz.

Bu arada yukarıdaki ağacın türü büyük ihtimalle "Çin turuncu", yaprağı ve meyveleri zaten bildiğimiz turunca göre küçük olan bir tür :)

nicholai hel
05-03-2014, 13:53
Görsellerde aratınca "citrus bonsai" olarak çıkıyor. Ama alt varyetesini bilmiyordum.

O halde turunçgillerden bonsai adayı olmak için güzel bir varyeteymiş. Tabii bulabilirsek.:)

Jezebel
20-03-2014, 05:51
Benim gibi, "turunçgillerden zor bonsai olur" diye düşünenler için... :)

473865

Limequat (http://en.wikipedia.org/wiki/Limequat)olabilir. Elimde bir tane var, meyveleri bu kadar bütük, yani ufak.:)

FatihBahce
20-03-2014, 12:23
Dün televizyonda kanallara bakarken bonsai ustamız Harun Parlak'ı fark ettim.

Başını kaçırdım ancak bir kısmını kaydedebildim.

https://www.youtube.com/watch?v=lGoQ022vZDY&feature=youtu.be

Harun Parlak
20-03-2014, 12:35
Elinize sağlık Fatih bey. Bende youtube kim yükledi diye merak ediyordum. Kaçırdığınız kısmı haber videosu yüklenmiş buraya (http://www.izle7.com/kanal7/izle-4257-ana-haber-19-mart-2014.html) 37. dk da başlıyor bonsai haberi.
Bir arkadaş indirip kesip ayarlamaya çalışacak. Dün çok yoğun bir günümde geldiler taşınma proplemleri ile uğraşırken bu çekim araya girdi. Ay sonuna kadar umarım yerleşmeyi başarırım.
Tekrar teşekkürler.

tourkana
20-03-2014, 12:42
Böyle haberler Bonsai sanatına katkıda bulunuyor, bu konuda emeği geçen herkese en başta da Harun Bey sizi tebrik ederim.

FatihBahce
20-03-2014, 13:55
Yazdığınız linkten sizin bölümü kesip tekrar yükledim.

http://www.youtube.com/watch?v=HrcGl0J4Xm8&feature=youtu.be

leylllaaa
11-04-2014, 20:09
resimde görünen bonsaim 9 nisanda hediye olarak geldi,2 günlük. İnternette bir siteden alındı. 10-12 yaşları arasında olduğu yazıyormuş. görünüşte sağlıklı gibi duruyor. Gövde ve dal şekillendirmeleri yapılmış. Kıvrımlı gövde ve üst üste olmamak kaydıyla basamaklı bir dallandırma yapılmış. Üzerinde yeni sürgünler ve yapraklar var. Asıl dal diplerinden ve gövdeden gereksiz dal uzantıları oluşmuş ve kuru yapraksız, bomboş minik dalları da mevcut. Şuan ki görüntüsü kalabalık gibi.. Dallar karşıdan çok farkedilmiyo yapraklar nedeniyle. Direk olmayan ancak gayet aydınlık bir yerde duruyor şuan. bakımı, gübrelemesi, budaması, saksı değişimi ilke ilgili genel olarak bilgi edindim ama acemilikten şuan ne yapacağım konusunda kararsızlık yaşıyorum. Yeni sürgünlerin olması nedeniyle budama yapmalımıyım en doğru budama ne zamandır, bahardan başlayarak yaz da dahil olmak üzere 15 günde bir verilecek olan gübrenin en uygun oranı ne olmalı NPK? Saksı değişimini yapmayı düşünmedim-ne zaman yapılması lazım? saksının altında büyük bir drenaj deliği mevcut ancak saksı dibinde çakıl vs bir şey yok. Ayrıca gövde üstünde yosunlanma başlangıcı var (tabaka halini almamış ama gövde yeşil rengine bürünmüş, bu bir sorun mudur?) özellikle bu tür ile uğraşan, bana daha fazla bilgi verecek arkadaşlar yardımcı olun lütfen.. Erguvan ve karaçam tohumu ekmiştim, filizlenmediler daha.. Şimdi kocaman bir ağacım oldu, heyecanı büyük, yanlış bir şey yapmak istemiyorum.. Aynı zamanda eşimden hediye çünkü :rolleyes:

leylllaaa
12-04-2014, 11:21
Yok mu cevap verecek olan.. haa birde carmona die alinmis ama turu dogrumudur..

nicholai hel
12-04-2014, 23:10
resimde görünen bonsaim 9 nisanda hediye olarak geldi,2 günlük. İnternette bir siteden alındı. 10-12 yaşları arasında olduğu yazıyormuş. görünüşte sağlıklı gibi duruyor. Gövde ve dal şekillendirmeleri yapılmış. Kıvrımlı gövde ve üst üste olmamak kaydıyla basamaklı bir dallandırma yapılmış. Üzerinde yeni sürgünler ve yapraklar var. Asıl dal diplerinden ve gövdeden gereksiz dal uzantıları oluşmuş ve kuru yapraksız, bomboş minik dalları da mevcut. Şuan ki görüntüsü kalabalık gibi.. Dallar karşıdan çok farkedilmiyo yapraklar nedeniyle. Direk olmayan ancak gayet aydınlık bir yerde duruyor şuan. bakımı, gübrelemesi, budaması, saksı değişimi ilke ilgili genel olarak bilgi edindim ama acemilikten şuan ne yapacağım konusunda kararsızlık yaşıyorum. Yeni sürgünlerin olması nedeniyle budama yapmalımıyım en doğru budama ne zamandır, bahardan başlayarak yaz da dahil olmak üzere 15 günde bir verilecek olan gübrenin en uygun oranı ne olmalı NPK? Saksı değişimini yapmayı düşünmedim-ne zaman yapılması lazım? saksının altında büyük bir drenaj deliği mevcut ancak saksı dibinde çakıl vs bir şey yok. Ayrıca gövde üstünde yosunlanma başlangıcı var (tabaka halini almamış ama gövde yeşil rengine bürünmüş, bu bir sorun mudur?) özellikle bu tür ile uğraşan, bana daha fazla bilgi verecek arkadaşlar yardımcı olun lütfen.. Erguvan ve karaçam tohumu ekmiştim, filizlenmediler daha.. Şimdi kocaman bir ağacım oldu, heyecanı büyük, yanlış bir şey yapmak istemiyorum.. Aynı zamanda eşimden hediye çünkü :rolleyes:

Merhabalar Sn. leylllaaa,

Ağacınız Carmona değil, çin karaağacı. Bu isimle ararsanız daha doğru bilgilere ulaşırsınız. Hazır alınan market ağaçları arasında en çok rastlanan türdür.

Saksısı bu ağaçların standart satış saksılarından daha geniş görünüyor, ağacın sağlığı da yerinde gibi, şimdilik saksı değişimi yapmanızı gerektirecek bir durum yok gibi görünüyor. Bu işlemi sonbahara ya da önümüzdeki senenin baharına bırakabilirsiniz.

Budama bu tür için, gelişim döneminin herhangi bir zamanında, gerek duyuldukça yapılabilir. Şimdilik ağacınız daha çok yeni, bir süre hiçbir budama yapmadan ağacı sağlıklı şekilde yaşatıp yaşatamayacağınızı görmeniz daha önemli. Ağacınız uzayan sürgünleri sebebiyle düzensiz görünse de temelde zaten seri üretim esnasında basit bir dizilim yapılmış durumda. Kurumuş dalları çıkış noktalarından, ana gövde üzerinden çıkan çok ince yeni sürgünleri de yine çıktıkları yerlerden keserek ağacın dallarını seyreltebilirsiniz. Bu şekilde ana dalları ve dal dizilimini de daha iyi görebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra yan dallar üzerinde de fazlasıyla uzamış ikincil sürgünleri geride 2-4 yaprak bırakarak budayabilirsiniz.

Şu dönemde (ve zaten genel olarak) bu ağaca verebileceğiniz en uygun gübre dengeli bir NPK oranına sahip gübre olmalıdır. Bu dengenin 3-3-3 ya da 20-20-20 olması çok da önemli değildir, uygun dozda verdiğiniz sürece ağacınızın alacağı fayda aynı olacaktır.

Ağacınızdaki yosun oluşumu dikkate alınacak bir durum değil. Bir zararı olmaz. Zaten havalar ısındıkça bu oluşumun kaybolduğunu gözlemleyeceksiniz.

Bu arada ağacınız için en uygun bakım koşullarını balkonda, açık havada sağlayabilirsiniz. Sabah ya da akşamları günde birkaç saat direk güneş ışığı alması da ağacınıza fayda sağlayacaktır.

Çin karaağaçlarını ve genel bonsai bakımı konularını bolca okumanızı tavsiye ederim. Okuyup öğrendikçe zaten birçok sorunuzun cevabına ulaşacaksınız.

Birşeyler yapmak için acele etmeyin. Öncelikle ağaca sağlıklı bir şekilde bakabildiğinize emin olmanız lazım. Sonrasında stil ve şekillendirme ile ilgili detaylara girebiliriz.

İyi çalışmalar, keyifli hobiler dilerim.

leylllaaa
13-04-2014, 00:50
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.. genel olarak edindiğim bilgileri hem doğrulamış oldunuz hem de beni yönlendirmiş oldunuz :) çok güzel bir hobi.. Senelerdir takip ediyordum, şimdi kısmet oldu.. tekrar teşekkür ederim :)

shellomen
14-04-2014, 22:51
2 hafta önce bir bonsai ağaç hediye edildi bana. Hiç bu güne kadar dikkat etmemiştim bu ağaçlara nerede görsem sanırım yapay bir şeydir diye düşünür geçerdim. Bu ağaç geldikten sonra merak sardı bana ve başladım internetten araştırmaya. İnanın bana ağzım açık kaldı bu güne kadar nasılda fark etmemiş ve nasılda bilememişim böylesine güzel bir uğraşı? 2 haftadır her fırsatta okuyor okuyor ve okuyorum. Olağanüstü bir merak ve sonsuz bir istek uyandı içimde sanki içimdeki yılların yalnızlığını bulmuş gibiyim. Ama en kötüsü de ilk gelen ağacı yanılmıyorsam tahminlerime göre 3-4 yaşında bir karaağaç idi. :(( zamansız ve yanlış bir toprak değişimi sonrasında yeni açmaya başlayan yapraklarını ve mini minnacık 1 adet meyvesine zarar verdim. yani anlayacağınız ilk deneyimim fiyasko ama yılmak ve pes etmek yok :))

Sakaki
15-04-2014, 00:16
2 hafta önce bir bonsai ağaç hediye edildi bana. Hiç bu güne kadar dikkat etmemiştim bu ağaçlara nerede görsem sanırım yapay bir şeydir diye düşünür geçerdim. Bu ağaç geldikten sonra merak sardı bana ve başladım internetten araştırmaya. İnanın bana ağzım açık kaldı bu güne kadar nasılda fark etmemiş ve nasılda bilememişim böylesine güzel bir uğraşı? 2 haftadır her fırsatta okuyor okuyor ve okuyorum. Olağanüstü bir merak ve sonsuz bir istek uyandı içimde sanki içimdeki yılların yalnızlığını bulmuş gibiyim. Ama en kötüsü de ilk gelen ağacı yanılmıyorsam tahminlerime göre 3-4 yaşında bir karaağaç idi. :(( zamansız ve yanlış bir toprak değişimi sonrasında yeni açmaya başlayan yapraklarını ve mini minnacık 1 adet meyvesine zarar verdim. yani anlayacağınız ilk deneyimim fiyasko ama yılmak ve pes etmek yok :))

Aramıza hoş geldiniz sn shellomen :)
Güzel bir başlangıç ve giriş olmuş, tebrik ederim.
Hevesinizin hiç geçmemesini ve uzun yıllar bu sanatla uğraşmanızı dilerim.

Şimdiden başarılar!

pomodoro
24-05-2014, 16:03
Ultra Small Bonsai Plants Give New Meaning to the Word Miniature | Colossal (http://www.thisiscolossal.com/2014/05/ultra-small-bonsai-plants-give-new-meaning-to-the-word-miniature/)
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2014/05/bonsai-1-new.jpg
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2014/05/bonsai-2.jpg
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2014/05/bonsai-3.jpg
http://www.thisiscolossal.com/wp-content/uploads/2014/05/bonsai-5.jpg

ekrembaysu
26-08-2014, 22:18
Bonsai müptelası olduğunuzu nasıl anlarsınız? (Bu işte benim gibi henüz acemi olan birine göre oldukça iddalı bir başlık ve iddialı bir soru oldu ya .:D Neyse ben başlatayım devamında çok güzel noktalara dikkat çekilecektir.)

Her gördüğünüz bitkiye bonsai gözüyle bakıp bu bitkinin nasıl bonsai haline getirilebileceğini kafanızda planlıyorsanız, (İleri aşamalarda hastalığa dönüşüp maydanoz üzerinde bile planlar yapabilirsiniz:dilli: )
Her gördüğünüz sığ kabın bonsai saksısı olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini düşünüyorsanız, (Hanımın kek kalıpları da bu kaplara dahil olup evde savaş çıkmasına neden olabilir:mad: )
Saksı satan yerlerde gözünüz devamlı sığ kaplarda ve saksı altlıklarında oluyorsa,
Arabanızda artık küçük bir çapa ve kürek takımı ile bitki taşıyabilecek malzemeler bulunduruyorsanız,
Sağda solda gördüğünüz telleri bile toplamaya başlıyorsanız,
Gözünüz her yerde garip şekilde büyümüş ağaçlara takılıp onlara dalıp gidiyorsanız,
Yaşlı ağaçları gördüğünüz zaman sevip okşayasınız geliyorsa,
Evdeki bütün dergileri özellikle doğa ile ilgili olanları tekrar çıkartıp içinde yaşlı ağaç resimleri arıyorsanız,
Bulduğunuz her fidanı ve dal, kök gibi materyalleri eve getirmekten kendinizi alamıyorsanız,

Bonsai müptelası olmuşsunuz demektir...

1995 yılında ilk bonsaiyi bir dükkanın vitrininde görmüştüm bir kaç aya kalmamış solup gitmişti işin komik tarafı dükkanın adı BONZAİ idi .
o yıldan bu yıla çok hatalar yaptım , çok fidan kaybettim :( çok yanıldım ama ! bunun en önemli sebebi hiç bir kaynağım yokken bu işe merak salmış olmamdı . meydan louresse da bonsai ne ise benim bilgimde buydu... Yıllar içinde her kaybettiğim fidan bana bir şey öğretirken aslında en çok doğaya bitkilere olan yakınlığım güçlendi, empati kurmayı bitki gibi düşünmeyi öğrendim . Komik değil mi ? şimdi zaman zaman yamadori alıyorum doğadan (özenle 20 yıl önceki gibi köklemiyorum ) sonra her yıl bir küçük çuval meyve çekirdeği ve çeşitli tohum biriktiriyorum ve onları her ağaç toplamaya gittiğimde özenle etrafa saçıyorum kim bilir; belki zamanında yanlış aldığım ağaçların yerine yenilerinin yetişmesini sağlamışımdır... şimdi evimde 3 hafta önce bir arkadaşımın çiftliğinden sökülen acer palmatumlar var 11 kök hem çok küçük hemde hoyratça sökülmüşler ... Yapraksızlaştırıp dinlenmeye bıraktım telledim, şimdi yavaş yavaş keyifleri yerlerine geliyor... Bir minyatür incirim var sahilde kayalıklarda bitmişti kökten çıkan iki küçük dalın dışında geri kalanı kurumuştu şimdi bir kayanın etrafında tellenmiş şekil alıyor ayeste ayeste . birde erguvanım var geçen hafta aldıım fidanlıktan zavallıyı küçük bir saksıya ekip kenara atmışlar . tellendi saksısına yerleştirildi .deniz havasıyla kışı bekliyor seneye baharda çok güzel çiçekler açacak umuyorum... yıllardır bu siteye üye olmama rağmen ilk kez yazma ihtiyacı duydum meğer bende pek susmuşum. herkese sevgiler ...

badrobot
26-08-2014, 22:31
Sn.ekrembaysu.
Zaman olarak çok uzun ama sizin anlatımızla kısa olan bonsai hikayeniz ilginç geldi. Ama işin içinde sabır ve deneyim olduğuda çok açık. Bu birikimle başarı olacağınıza şüphem yok. Aramıza 6 yıl sonra hoşgeldiniz.

ekrembaysu
27-08-2014, 00:27
Sn.ekrembaysu.
Zaman olarak çok uzun ama sizin anlatımızla kısa olan bonsai hikayeniz ilginç geldi. Ama işin içinde sabır ve deneyim olduğuda çok açık. Bu birikimle başarı olacağınıza şüphem yok. Aramıza 6 yıl sonra hoşgeldiniz.

Aslında çok kısa değil mi hepimizin hikayeleri ? Günlerce gözümüz sağ solda kıyada köşede kalmış adayları arar sonra bulur büyük bir heves muazzam bir özgüvenle alırız fidanı ( ben hep söylerim zamanında çok kökledim diye) parayla **** yamadori olarak ... sonra eve geliriz bir heyecan önce tellesem mi ? yoksa saksıya mı yerleştirsem telaşı ... sonra dur hadi dursun yarın bakarız faslında sonra bir bakmışız ya elimizde tel **** kök kancası başındayız fidanın... Kimimiz şanslı mekan anlamında birde benim gibi daire odasını balkonunu seraya çevirenler :) velhasıl bu işe merak sarınca uzun uzun anlatılacak bir şey kalmıyor herkes aynı yollardan geçiyor bir şekilde belki 20 yıl önce **** dün , herkes gönül vermiş bir kere bu işe dönüş olmaz kolay kolay... TÜM BONSAİ dostlarına tekrar merhaba ...

lazkaz
08-09-2014, 23:11
arkadaşlar bana cok acil yardım lazım ayrıldığım kız arkadaşımın 2 gun sonra dogum gunu var ve ben ona yaklasık 7 aydır sana bonzai alcam alcam dıyıp dıyıp durdum araya ayrılık gırdı vs yalan oldu sımdı dogum gunu hedıyesı olarak yetişmiş bir bonzai almak ıstıyorum koctaşa bugun gıttım ama ordaki bonzai cok sade bana cok mu cok sevimli bir bonzai lazım lutfen arkadaslar yardımcı olun hepinize sımdıden teker teker cok tesekkurler

erdem7
12-09-2014, 17:14
Merhaba ... Bonsai ile 2-3 yıl önce, paludaryum bitkileri hakkında bir araştırmada tanıştım... Yaklaşık bir yıldır da bonsai ile ilgileniyorum. Şimdiye dek ölür, yazık olur çekincem vardı ama bugün ilk adayımı telledim, bir zeytin. En kısa zamanda forumda paylaşacağım.

sermet
10-06-2015, 14:54
Merhabalar. Ben de Bonsai ile uğraşmak için Acer Palmetum (4 yaş) aldım, fakat ağaca zarar veririm diye şu ana kadar hiç bir teknik işlem yapamadım. Bu konuda İzmit, Gölcük (Kocaeli) bölgesinde bana yardımcı olabilecek biri var mı? Teşekkürler.

fcnoktaa
08-12-2015, 00:13
Yok mu cevap verecek olan.. haa birde carmona die alinmis ama turu dogrumudur..

türü zelkova

Semramurat
14-05-2019, 10:22
*** bana anneler gününde zeytin bonsai hediye geldi ama nasıl bakim yapabilirim bi fikrim yok yardımcı olursanız sevinirim

erbek_
30-08-2019, 01:26
Sürekli nemli tutup, hava alabildiği bir ortamda bulundur :)

erbek_
30-08-2019, 01:28
Aradan geçen zamanda herkesin bonsaleri şekillenmiştir. Hani, ses soluk çıkmıyor , fotoları görelim :)

badrobot
30-08-2019, 15:38
Üzülerik söylüyorum ki forumda (Bonsai bölümü için konuşuyorum) neredeyse kimse kalmadı. Bir dönem forumda hareketlilik öyle bir hareketlilik vardı ki, anlatamam. Bugünkü hareketsizliğin en temel sebebi; sosyal medya sitelerinin herkese daha cazip gelmesi diyebilirim. Ben dahi Youtube'da kanal açarak ve facebook'ta sayfa ve grup açarak kendi platformumu oluşturdum. Ama ben yinede agaclar.net ailesini seviyorum. Tamamen vaz geçmem sözkonusu olamaz. Çünki burası benim için bir okul, bilgi deposu ve elbetteki eski anılar. Forumdan kimler geldi kimler geçti.

erbek_
30-08-2019, 21:03
Merhabalar. Ben de Bonsai ile uğraşmak için Acer Palmetum (4 yaş) aldım, fakat ağaca zarar veririm diye şu ana kadar hiç bir teknik işlem yapamadım. Bu konuda İzmit, Gölcük (Kocaeli) bölgesinde bana yardımcı olabilecek biri var mı? Teşekkürler.

Merhaba sermet
Aradan çok geçmiş. Ne yaptınız? Ortaya birşer çıktımı? :rolleyes:

erbek_
30-08-2019, 22:26
Üzülerik söylüyorum ki forumda (Bonsai bölümü için konuşuyorum) neredeyse kimse kalmadı. Bir dönem forumda hareketlilik öyle bir hareketlilik vardı ki, anlatamam. Bugünkü hareketsizliğin en temel sebebi; sosyal medya sitelerinin herkese daha cazip gelmesi diyebilirim. Ben dahi Youtube'da kanal açarak ve facebook'ta sayfa ve grup açarak kendi platformumu oluşturdum. Ama ben yinede agaclar.net ailesini seviyorum. Tamamen vaz geçmem sözkonusu olamaz. Çünki burası benim için bir okul, bilgi deposu ve elbetteki eski anılar. Forumdan kimler geldi kimler geçti.

Size katılıyorum. Ben de burdaki sohbetleri özlüyorum ve çok haklısın bunun nedeni malesef akıllı telefonlar

tourkana
02-11-2021, 12:07
10 yil once turkiyede bonsai yok gibiydi, simdi ise bonsaiye ilgi duyanlar ve bonsai calismasi yapanlar artiyor. Peki 10 yil sonra sizce bonsai Turkiye'de hangi noktaya ulasir.

Ben Turkiye disinda yasadigim icin bu soruya cevap vermesem ve tum cevaplari Turkiyede bonsaiye gonul vermis arkadaslardan beklesem olur mu?.
Hic bir gununuz bonsaisiz gecmesin.

en fazla 10 yıl içinde....sadece hayal ama olma ihtimali çok yüksek...
istanbul a 15 km uzaklıkta 100 dönüm üzerine kurulu ,bonsai üzerine bir fidancı olacak,burada değişik yamadoriler ve tohumlar,hazır bonsailer satılacak,ayrıca hiçbir aksesuar sıkıntısı olmayacak,bir çok Seramik firması ile anlaşıldığından saksı sorunumuz hiç olmayacak...
ayrıca istanbul'da en az 10 tane bonsai okulu ,ve çeşitli bonsai kulüpleri olacak...yılda iki kere bonsai yarışması düzenlenecek. Türkçe bonsai teknikleri kitabı Türk yazarlar tarafından satılacak ve iyi de olacak...
benim olmasını beklediğim en basit şeyler bunlar...
not:su sıkıntısı ,iklimsel sorunlar bu hayale dahil edilmemiştir..

Bütün sanatlar gibi yavaş, ama kesin, gelişeceği belli bonsainin de.
Bir sürü gruplar klüpler, dernekler kurulacak daha. Ne sergiler ne etkinlikler olacak. Ama azimle, zamanla, yavaş yavaş.

10 seneye kadar , tel, saksı bulma sorunlarının kalmayacağını ve internet üzerinden sipariş verilebileceğini düşünüyorum :)

10 seneye kadar, bir çok insanın bonsai tohumu diye bir şey olmadığını öğreneceğini umuyorum.

İlk mesajın yazılma tarihi 2007 , şu anda 2021 yılı sonlarındayız.Hemen hemen 15 yıl geçmiş.

Sondan başlayayayım, Bonsai Tohumu adıyla hala satışlar var, e-pazaryerlerinde o kadar çok reklamları dönüyor ki bazen bana da çok soran oluyor. Mavi yapraklı akçaaağaç tohumu isteyenler, Begonvil ile Açelya farkını bilmeden açelya bonsai tohumu isteyenler ...

Bonsai için uygun tel hala yok, satışa başlayan arkadaşların eloksallattığı teller hala uygun değil. Ben 2006 yılında toptan tel aldığım firmanın (şu anda fabrikasını kapattı) telleri ile birşeyler yapmaya çalışıyorum.Japonyadan alıp kullandığım telleri ise dallarından kesmeden çıkarıp tekrar kullanıyorum.

Türkçe'ye çevrilmiş bir bonsai kitabı yayınlandı ama çok yetersizdi , şimdi bir arkadaşımız çok kapsamlı bir bonsai kitabı hazırladı. Birkaç ay içinde kitapçılarda satışa çıkacaktır.

Bonsai kulüpleri , bonsai toplulukları kuruldu evet, ama işin içine ticaret girince insanları tanıyamıyorsunuz. Parçalanmalar ,bölünmeler ile olacağı kadar oldu. Ücretli bonsai kursu veren yine iki üç kişi var ama yeterli mi bence değil.

Pandemi döneminde , sosyal medyanın da etkisiyle Bonsai bilinci daha da gelişti. Ama heyecanlı kesim hala açık ara önde, Bonsaisini kalorifer üzerinde, ya da bürodaki masasında zeytin ve çam bonsai bakıp, hava atma peşinde.

E-pazaryerlerinde ve sosyal medya üzerinden gerçek kaliteli ürün satan iki,üç kişiyi geçmiyor.

Bonsai saksı sorunu çözüldü , evet saksı sorununu çözmek için Seramik bonsai saksıları yapacak biri ile evlendim. :) Şaka yapıyorum tabi ki , ben onunla tanıştığımda bu işi bilmiyordu. Ama şimdi yurtdışına ihracat yapıyor.
Ayrıca forumdan birkaç arkadaşımız çok güzel bonsai saksıları yapıyorlar.

Özetleyecek olursak, 2007 yılından bugüne öyle hayal kurduğumuz şeylerin çoğu gerçekleşmedi.

Mettoo
13-12-2021, 11:55
Merhaba benim elimde şu an selvi limon çamı var 2 yaşında parmak kalınlığında gövdesi var sağlıklı fidancıdan aldım bonsai çalışması yapmak istiyorum uygun mudur? Nasıl bir şekil veeilebilir?tavsiyeniz nedir

badrobot
15-12-2021, 20:23
İbreli bir tür. Bonsai örnekleri az da olsa var. İlk kez Bonsai çalışacaksanız biraz zorlanabilirsiniz.

Crocs
16-12-2021, 11:48
merhaba,

O zaman başlığı hortlatma sorusu gelsin :) sarmaşık bitkilerin kalın gövdeli yerlerinden kesip köklendirme ile tekrar köklendirip daha sonra çıkan dalları budama ve şekillendirmeyle tekrar bonsai tarzı bitkiler yapıyorlar. Sizce bonsaiden sayılır mı bunlar :)

Örnek çalışma:
https://www.instagram.com/p/CW6jNBPjMA1/

https://www.instagram.com/p/CWqp3LujzCO/

badrobot
18-12-2021, 19:46
Ben biraz gelenekselciyim. Çiçekli türlerde Bonsai kuralları ve geleneksel Bonsai anlayışından uzak durulabiliyor. Sanırım çiçekli olması bunları gözardı etme hakkına sahip olunabileceği gibi bir anlayış oluyor. Ama ben buna karşıyım. Geleneksel Bonsai anlayışında ilerlemek her zaman daha geliştirici olacaktır. Gerçi benim kolleksiyonumda çok fantastik ağaçlar var ama onlar da belli bir disiplin anlayışı içierisinde şekillendiriliyor. Doğrusu ben Wisteria (Morsalkım) Bonsai ile uğraşmam.