View Full Version : Bonsai Gölgesinde Sohbetler
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9 eylül acil karşısındaki Ege süs bitkileri yeni bonsailer getirmiş. Güzel bazı örnekler var. Taş formu verilmiş saksılar ilginç. Henüz fidan sayılsa da bir kaç acer palmatum var. Bir de, ne olduğunu bilemediğimiz ilginç yaprakları olan bir kaç çeşit var. Birinin yaprakları biberiyeyi, diğeri saray süpürgesini andırıyor.
9 eylül acil karşısındaki Ege süs bitkileri yeni bonsailer getirmiş. Güzel bazı örnekler var. Taş formu verilmiş saksılar ilginç. Henüz fidan sayılsa da bir kaç acer palmatum var. Bir de, ne olduğunu bilemediğimiz ilginç yaprakları olan bir kaç çeşit var. Birinin yaprakları biberiyeyi, diğeri saray süpürgesini andırıyor.
Mehmet ustad imkanın varsa resimlerini aktarabilirmisin?
gerçekten merak ettim..
Yook sadece bilgi. Kamera yoktu yanımda. Belki başka bir gidişimde denerim.
Harun Parlak
28-04-2008, 23:03
Selamlar arkadaşlar bonsaide sabrın azmin ve beklemenin verdiği ödülü görmek için verdiğim linke bakmanızı öneririm.
http://www.bonsai-fachforum.de/viewtopic.php?p=176072#176072
Herkese selamlar. Ben de bonsai hastasıyım uzun zamandır. Çok istiyordum almayı ama, cesaret edemiyordum. Sonunda pazartesi günü aldımm. Bir de bonzai gübresi alın, dediler aldığım yerde onuda aldım.Umarım iyi gelir. Bu arada benim bonsaim daha çok küçük. Ne zaman ve nasıl yapacağımı bilmiyorum, bir yanlışlık yapıp zarar vermekten korkuyorum. Umarım bana bu sorularım için cevap yazacak birileri vardır. SAYGILAR...
Sayın Elçin24,
Aramıza hoşgeldiniz.
Acele etmeyin. Öncelikle forumda bulunan temel bilgileri anlayabildiğiniz kadarıyla okuyun. İlk başta bazı bilgiler uzaydan geliyor gibi hissedebilirsiniz. Zamanla geçecek. Ne zaman bir sorunuz olsa sitede size yardım edebilecek biri çıkacaktır. Merak etmeyin, yanlız değilsiniz. Yeni hobiniz hayırlı olsun.
Nice güzel bonsaileriniz olsun.
Bonsainizin fotoğraflarını da çekerseniz, daha kolay yardımcı olabiliriz. Sevgiler.
Ali H. ALI
30-04-2008, 12:44
Elcin hanim, "bende bonsai hastasiyim, uzun zamandir." demissiniz. Onlar sadece hastaligin belirtileriydi. Asil hastalik simdi basliyor eger hastaliksa. Oysa ben bonsaiye bir sevda, bir tutku gozu ile bakiyorum.
Bonsai bir sevgi isidir. Aramiza hos geldin.
bonsaimen
01-05-2008, 01:25
selam burhan ben alsancakta bı dukkanda bonsailerle tanistım ve hayran oldum ama alamadim zamanım yoktu arkadaşıma soyledim once kursuna git sonra al dedi
alsamda baslasam yoksa arkadasınım dedıyınımı yapsam lutfen yardım
Ali H. ALI
01-05-2008, 04:56
Bonsaimen merhaba, aramiza hos geldin.
Turkiyede bonsai ogrenmek icin kurs bulamazsin. Agaclar nette bonsai hakkinda istedigin kadar bilgi bulabilirsin. Ise okumakla baslayip ogrenecegin bilgileri pratige dokmersen deneyimlerinden ogreneceklerinle iyi bir bonsaici olabilirsin.
Bonsai bir sevda isidir. Yuregine dustumu ondan kurtulus imkansiz gibi, artik bir omur sizinle birlikte ic ice yasiyan bir tutku olur, yasam tarzinizi degistirir, her seye bir baska turlu bakmiya ve gormiye baslarsiniz.
Hazir bir agac alimak yerine , yeterli bilgiyi ogrendiginiz zaman, fidancilardan alacaginiz uygun bir agacla bonsaiye baslamanizi oneririm.
Tekrar aramiza hos geldin.
Kurs yok ama, zaman zaman arkadaşlar bir araya geliyor, toplantılarıımızda, bonsai çalışmaları yapıyoruz. Forumu takip edersen yakında bir buluşmamız olacak .
desenize bu hastalık içten içe yavaş yavaş ilerleyip butun bedeni sarıyor.fidanlıktan fidan almayla kesin teşhiş konuluyor. tedavisi de pek mümkün değil gibi... :D
Ege süs bitkilerindeki bir kaç yeni bonsai örneği.
Ada bayrakoğlu tekrar gidip fotoğrafları çekti.
İkinci örnek sadece saksının değişik olmasından. Acer de var. fakat bonsai değil, fidan haline saksıya konulmuş. Üzerinde çalışmak gerekir çok.
Ali H. ALI
02-05-2008, 13:49
Belki bir gun, Izmirli bonsai ustalarinin agaclari da bu Ege Sus Bitkilerinda yer alir ve Izmirde ne kadar guzel bonsailer yapildigini herkes gorur.
Ali H. ALI
11-05-2008, 12:19
Tum annelerin ANNELER GUNU kutlu olsun.
Anneler gününüz kutlu olsun ( anne ) arkadaşlar :)
Nasılsınız Uzman16, bonsailer nasıl gidiyor?
Arkadaşlar bu aralar işlerimden ötürü çok az ilgiliyim forumla. Bir göz atacak kadar halim oluyor akşamları.
Teşekkürler Vyssera, iyiyim. Siz nasılsınız?
Bonsai adaylarımın son durumu;
Havai köklendirme yaptığım acer ve oya ağaçlarımın gelişimini bekliyorum. Nar iyi durumda. Ama açelyayı kaybettim. Kaya üstü çalıştığım mor salkım da gayet iyi durumda. Süs eriğimi bit sarmıştı, ilaçlama ile temizledim. O da gayet sağlıklı. İncir sürgün veriyor. İspirya, süs kirazı ve leylakta da uç alımı yaparak dallanmayı arttırıyorum. Cevizi şimdilik bahçeye diktirdim. Ardıcı nedense sevemedim ve birisine verdim. Aslında ardıçtan ziyade semi cascadı sevemedim dersem daha doğru olacak.
Dün Güler Hanımlara giderken Selahattin hoca Sığla ve adını unuttuğum kırmızı yapraklı bir ağaç fidesi hediye etti bonsai için. Sığlayı çok aramış ama bulamamıştım. Çok sevindim. Artık onların da gelişimini bekleyeceğim.
Bonsainin yanında balkon çiçeklerine de merak sarınca balkonlarda yer kalmaz hale geldi. Kendimi engelliyorum sözün özü.
Velhasıl bitkilerle haşır neşirliğim artarak sürüyor. Bonsai sabır işi olduğundan diğer bitkilere de ayıracak çok vakit kalıyor. ;)
Ben de iyiyim teşekkür ederim:) Benim de kayıplarım oldu bir kaç tane, Sarıçam ve kökü çok az olan bir gürgeni kaybettim, bir kaçı da belli değil. Ama saksıda bulunan ağaçlarımın yaklaşık % 80-90' ı yaşıyor ve sağlıklı. Yaşamasını çok istediğim bir gürgenim vardı o çok iyi, zamanım kalsa, büyük saksıda peyzaj çalışmamı tamamlayacağım. Onun için ev, ve hayvan figürleri ayarlamam lazım. Yarışmaya yetişir sanıyorum. Peyzaj çalışmamda ayırdığım tarla kısmına dağ çileği diktim. Çok hoş durdu. Ortaya bir de korkuluk yapacağım, ne olur ne olmaz, yabani hayvan girmesin :)
Bonsaiden başka kaktüs ve sukulent koleksiyonumu geliştirmeye çalışıyorum. ;) Görüşmek üzere.
Ali H. ALI
13-05-2008, 14:22
Herkesin iyi olmasi ne guzel.
Uzman 16 sari yasemin celiklerin ne oldu koklendilermi?
Vyssera bonsaide en kotu sey insanin agaclarini kaybetmesi ve malesef bu da zaman zaman oluyor. Bu yil bende sicaklarin etkisi ile 2-3 ardicimi,1 disbudagimi bir sogut ve bir sari yaseminimi kaybettim. benim kaybettigim agaclar yetmezmis gibi, esimin bir arkadasi saksida kurumus bir ardicini bana gonderip onu kurtarmami istedi oysa agac artik geriye donemiyecegi bir yolda idi. Her ne ise demek istedigim kimi zaman agaclarinizi kaybedeceginize kendinizi alistiriniz.
Sizlere, aramiza bir yil kadar once katilan ve cesitli nedenlerden yazamiyan ama bonsai tutkunu bir uyemizi tanitmak istiyorum. Asagidaki alinti yarisma bolumune yazilmisti uyemizi burada yanitlayip onu da bu bonsai sohbetlerinin icerisine alalim dedim.
Ali bey samimi alakadarlığınız için şükranlarımı sunarım. Yalova ifade ettiğiniz manalara uygun bir kent, bir kaç arkadaş edindim.bir tanesi Hasan bey...Sizden teknik öğrendiklerimi pratiktede kendisinden öğrenmeye çalışıyorum.. Esenlikler.
Pen-jing usta burada hepimiz samimiyiz ve bilgilerimizi severek paylasiyoruz.
Bir gun sizde ogrendiklerinizi, deneyimlerinizi bizler gibi paylasacaginizi da biliyoruz. Cunku burada, ilk basliyan herkes sizin gibidir ve kisa bir sure sonra soru sormak kadar deneyimler gorusler de paylasilmaya baslar.
Aramizda ogreneceklerine, kendi deneyimlerini de katarak bircok guzel bonsai yapacaginizi dusunuyorum.
Doğa anaya özür niteliğinde, bu pazar 11 adet ağaç diktim, bir de ekip oluşturdum, ormansızlaşan arazileri ağaçlandıracağız.
Ali H. ALI
14-05-2008, 13:02
Vyssera seni ve ekibini kutlarim.
Ali H. ALI
14-05-2008, 13:11
Uzman 16 sari yaseminlerin tutmamissa uzulme Kibrisa bir daha gittiginde yine alirsin. Hem Guler hanim size kokulusunu vermis o tutarsa ondan bonsai yapariz. ilginlarina iyi bak onlardan guzel bonsailer yapabilirsin.
hosca kal.
bonsaisevdası
21-05-2008, 07:29
Merhaba,sitenize yeni üye oldum. Bir arkadaşımın evinde gördüm bonsai. Koçtaş'tan almış çok beğendim, bende alacağım. İnternette bilgi ararken sitenize rasladım. Acemiliğimi aşmak için yardımlarınızı bekliyorum.
Nasıl bir şey alacağıma karar vermek için, bilgileri okumaya başladım.
Ali H. ALI
21-05-2008, 11:56
Bonsaisevdasi hosgeldiniz.
Okumaya baslamakla ilk adimi atmis oluyorsunuz. Burada bonsailer hakkinda istediginiz kadar bilgi bulacaksiniz. Takildiginiz yerler olursa buradaki tum arkadaslar size seve seve yardim edecektir.
Kolay gelsin.
bonsaisevdası
23-05-2008, 20:08
Çok düşündüm ne almam gerektiğine karar veremedim. bu bonsailer daha sonra büyüyecekler mi? Nasıl küçülecek sonra?
bitkiavcısı
23-05-2008, 21:15
Merhaba,
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde 'bonsai bölümü' oluşturmak istiyoruz. Bu bölümde değerlendirmek üzere bonsai örneklerini paylaşmak isteyenleri Bahçe'mize bekliyoruz.
Ayrıca tüm ağaçlar.net üyeleri 30 mayıs-8 haziran arasında düzenlenecek olan 9. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivaline davetlidir. Festival programını ilgili başlıkta görebilirsiniz.
Çok düşündüm ne almam gerektiğine karar veremedim. bu bonsailer daha sonra büyüyecekler mi? Nasıl küçülecek sonra?
Bonsailer her bitki gibi büyüyecekler, ama siz sürgün budama, dal budama gibi yollarla onu küçük tutacaksınız. Bonsai saksıda bodur ağaç yetiştirme sanatıdır diyebiliriz. Ağaçları şekillendirmek ve küçük tutmak için çeşitli yöntemler var. Bu konuda forumumuzda da bolca bilgi var. Ayrıca bizler de sorularınız için buradayız.
yeniden merhaba uzun zaman oldu
gelen giden mesajları takip ediyorum ama alıp da öldürdüğüm birkaç fidandan sonra yapamıyacağıma karar verip vazgeçmiştim bonsai sevdasından ama öyle istenildiği zaman vazgeçilemiyormuş sanırım .
ve birazda acelecilikten öldürdüm fidanları orasını buda, burasını telle derken gereğinden fazla uğraştım gariplerle, onlarda öldü ne yazık ki.
geriye sadece bir tane hedera kaldı ki ona gözüm gibi bakıyorum umarım o yaşar.
geçenlerde de yine görüp dayanamadım bir cotoneaster bir de cüce nar aldım bakalım onları yaşatabilecekmiyim.
Ali H. ALI
25-05-2008, 12:21
Gumus merhaba, gercekten uzun bir zaman yoktunuz.(kimi zaman bazi uyeler boyle kayboluyor) Geri donup bonsaiye devam etmenize sevindim. Dusundugunuz gibi insan bir kere bonsaiye bulastimi birakamiyor.
Agac kaybetmek gercekten uzucu bir durum ve bonsai ile ugrasanlarin basina ara sira gelebiliyor. Deneyimlerin atrtik sonra, agac kaybetmelerin azalacaktir.
Yeni aldigin fidanlarin uzerinde, guzel calismalar, onlarin uzun omurlu olmasini dilerim. Kolay gelsin.
Bir şey sorucağım, bir ağacı aldık diyelim.Mesela yeni dünya ağacı(umarım nasıl bir ağaç olduğunu biliyorsunuzdur.).Hiç dallanıp budaklanmasına iz vermeden büyütürsek, nasıl gözükür?bir gün deneyicem böyle bir şey.Ama büyümesi uzun sürer diye üşeniyorum.
İnce uzun birşey olur herhalde, ama yaprak sayısı az olacağından gövde gelişimi de yetersiz olacaktır.
Bir süre evde değildim. Muhabbet kuşları serbest kalmış, iki gövdeli benjaminimin yarısını yemişler. Çok zarar görmüş.
Ali H. ALI
31-05-2008, 11:59
Memet belli ki kuslar ac kalmis, sen evde degilken onlara bakacak birileri yokmus ki onlar da firar edip incire saldirmislar. Neyse gecmis olsun incirin yapraklari kisa bir sure sonra tekrar, yaprak saplarinin diplerinden filizlenip buyuyeycektir.
Merhaba,
Elimde gövdesini beğendiğim bir Vibirnum timus var. Ancak bakındığımda ondan bonsai pek yapılmadığını gördüm.
Ne dersiniz Vibirnum timus bonsaiye uygun değil midir?
Bu sefer takvimle ilgili bir sorum/yorumum olacak.
Bazı dayanıklı bitkilerde -en son Lantana camara - her zaman müdahale yapılabileceğini okudum.
bonsaisan'ın takvimine böyle bir ekleme yapılsa iyi olur mu?
Ya da bu tür bitkileri -eğer sayıları çoksa- ayrı bir başlıkta listeleyebiliriz. Böylece beklemek istemeyenler bunlardan seçim yapabilir.
bonsaisan
03-06-2008, 10:02
Sayın sabah
Eklemiş olduğum takvim ana içeriklerin bulunduğu bir takvim.
Teleme budama saksı değişimi tohum alma gibi.....
Lakin türlere göre bakım takvimleri zaten mevcud fakat binlerçe tür olduğu için bu genel içerikli takvimi ekledim.
Tropik cinslerde ve suptropik türlerde yılın belirli zamanlarında değil genel anlamda tüm zamanalrda uygulamalar yapıla bilir.
Fakat burada türden çok ağaçın sağlığı önemlidir.
MEsela gübreleme ağaç sağlıklı ise 15 ila 20 günde bir yapılır.Ama ağaç sağıklı değil ise gübre faydadan çok zarar yapar.
Telleme ağaç güçsüz ise ve telleme yapılmamalıdır ağaç strese girer ve güçsüz düşer ozaman teleme yaparak iletim demetlerini içden zedeler ve ağaçı sağlıksızlaştırısınız.
Budama budama demek ağaçı yavaşlatmak ve öz su kaybına neden olmak ayrıca acılan yaradan çeşitli zaralıların girmesine sebeb olmak gibi bir takım etkileri vardır.
İşde bu yüzden ağaçınızın türü her türlü mevsimde hertürlü müdehaleye açık olsa bile uygun zmanda yapılan müdehalelerde sorunsuz bir geçiş yaparsınız.
Misal ve örnek olarak 2 arkadaşımın ikisndede ulmus var.
Aldıklarında güçsü kötü bir toprakda ve stresli bir yaşamları vardır.
Alınış tarihi nisan 15
Aldıklarında direk bana getirdiler.İlk yaptığım saksılarında çıkarıp derin ve sadece kum olan bir saksıya hiç dokunmadan yerleştirdim.
Yarı gölge olan havadan bir mekana aldım.
mayıs 01 de uygun sualama ile sürgünve tomurçuklarda hareket gözleyince eski tüm yaprakları ve gereksiz tüm kuru daları ağaçdan uzaklaştırdım.
Bu işlemin ardından 1 hafda sonra ağaça gübre uyguladım.Gecen o bir hafdalık süreçde sulamayı azalltım.
GÜbreleme sonuda ağaç hızlı ve güçlü srügün vermeye başları mayıs 20 de gülü sürügnleri budarken aynı zamanda ağaçda bazı daları sadce tel ile düzeltm ama dala tel sarmadan.
Şİmdi ağaçlar güçlü sürekli sürügn veriyorlar ve bende sürgünler 5 yaprak uzayınca geri kesim yaparak ağaçı tekrardan sürügne teşvik ediyorum.
1 haziranda ağaçlar ilek alındıkları halden bu yana mükemme bir taçyapısı ve güçlü vesıkı sürügünler ile sağlıklı bir yaşama devam etmekdeler.
Eğer ağaçınız sağlık acısnda güçlü ise işlemleri yavaş yavaş yapabilirsinzi ama ağaçları gülendirmeden yapılan bir işlemde yaptığınız herşey boşa gidecek.
Saygılar.
bonsaisan,
Açıklamanız için teşekkürler, çok yararlı oldu. :rolleyes:
Sayın Sabah,
Pratikte her ağaç türü hatta alt türleri için en az (Soğuk iklim, ılıman iklim ve tropik iklim ve sera olmak üzere) 4 farklı takvim bulmanız mümkün. Bu bilgiler sadece türlere özel kitaplardan edinilebiliyor. Bonsaisan ve benim vermiş olduğumuz takvim bilgileri ise Türkiyeyi ılıman iklim kabul ederek hazırlanmış, genel geçer uygulama önerileri. Sizin dediğiniz gibi bilgileri esasında ağaç türleri başlığında açılan altbaşlıklarda olması gerekir. Tabii o ağaç türü ile yeterli tecrübe yapmış kişilerinde olması gerekiyor.
Ali H. ALI
04-06-2008, 13:11
Merhaba,
Elimde gövdesini beğendiğim bir Vibirnum timus var. Ancak bakındığımda ondan bonsai pek yapılmadığını gördüm.
Ne dersiniz Vibirnum timus bonsaiye uygun değil midir?
Sayin sabah, niye uygun olmasin, bence cok guzel bonsai yapilabilir. Benim bir yil once tamirat yapilacak bir evin duvara yakin bir yerinden, sokulmus bir agacim var yeni surgunler vermiye basladi iyi bir bonsai olacagini saniyorum. Hele kucuk beyaz ciceklerini de actimi seyrine doyum olmaz. Begendigin elindeki viburnumu bonsai yapmayi denemelisin.
Kolay gelsin.
Roodspeed marka sıvı gübre aldım. Azot, fosforpentaoksit, potasyumoksit içeriyor.(N, P205, K20) olumlu etkisini hemen gösterdi bitkilerimde.
Nereden aldınız ve ne tür bir etki gösterdi tam anlayamadım daha sağlıklılar heralde.
Birden gövdeleri kalınlaşmaya başlamadıysa tabi :D
Roodspeed marka sıvı gübre aldım. Azot, fosforpentaoksit, potasyumoksit içeriyor.(N, P205 K20) olumlu etkisini hemen gösterdi bitkilerimde.
Mehmet Bey, yazım hatası yok değil mi? N=0 P=205 K=20.
Mesajı yeni farkettim. Hata yok. İçeriğinde ne kadar madde olduğuna dair değil, formülleri bunlar. Oranlar, N=5, P=5, K=5 biçiminde.
Bonsai yarışmasına kimler hazırlanıyor?
Hazırlananlardan biri benim:dilli: Yapraklarının biraz daha çıkmasını beklıyorum.Daha çok fazla yolu olan iki fidanım var, maksat katılım olsun...:rolleyes:
Ali H. ALI
18-06-2008, 11:23
Herkese iyi gunler, arkadaslar yarisma icin, Bonsaisanin orneginden baska, resim ekleyip yarismaya daha katilan olmadi. Yoksa, son hazirliklari yapip, son gunlerde hep birden mi katilim olacak?
Bonsai ile ugrasan herkes mutlaka bu yarismaya katilmali diye dusunuyorum. Agaclariniz yarismada derece almasa bile onlar uzerinde yapilan gorus ve yorumlarla onlari daha guzel binsailere cevirebilirsiniz. ki bu da ilerki yarismalarda agaclarinizin derece almasini sagliyabilir. Unutmayin yarismaya katilacaklar, bonsaiyi yeni ogrenmis arkadaslardir yani herkes sizin gibi bu iste yenidir. Agaclarinizi yarismaya katmaktan cekinmeyiniz. Bu yarismalar ileride sizleri bonsai sergisi acmiya da hazirlaycaktir Kim bilir ilk, Turkiye bonsai sergisi hangi sehirde olacaktir.
Hepinize kolay gelsin.
Hocam, benim serginelenecek hale gelen bonsaim yok. Ama oldukları şekliyle 3 adayımı yarışmaya koymaya karar verdim. Fotoğraflarını çekip yavaş yavaş eklemeye başlayacağım. Katılacağını bildiğim 2 arkadaşım daha var. Yakında gelirler. Saygılar.
Ali H. ALI
22-06-2008, 13:36
Arkadaşlar,
Bir süredir, çeşitli başlıklarda gereksiz mesajlaşmalar olmakta... Sizin için gerekli olabilir ama o konu hakkında bilgi almak için, başlığı okuyamaya çalışan bir üyenin gözüyle bakarsınız, gereksizin de ötesinde bir duygu oluşturmaya başlayacağını farkedersiniz.
Özet olarak "aman da aman, ne güzel çiçek açmış" seviyesinde devam eden yazışmalar, konuya hiç bir katkı sağlamıyor. Forum üyeliği boyunca bu içeriğe yakın bir cümleyi, bir kaç kez yazmış olanlara sözümüz yok. Ama kısa süre üye olmuş, mesaj sayısı yüzleri aşmış bazı üyelerin mesajlarına göz atıyorum; dişe dokunur (soru, cevap, gözlem, öneri) olanların sayısı dörtte birden az.
Bu arkadaşların bazılarıyla özel olarak görüşüyoruz. Kimi tavrını düzeltiyor, kimi üç gün düzeltip sonra yine başlıyor...
Bu nedenle toplu bir bilgilendirme yapmaya karar verdik.
Mesajlarınızı bu gözle kontrol edin. bu sınıfa giren biriyseniz, en kısa sürede tavrınızı değiştirin hatta eski mesajlarınızın bu kapsama girenlerini silip, konunun amacına uygun olarak okunmasına katkıda bulunun.
Diğer tür mesajlaşmalarınız için kahveyi ya da özel mesajlaşmayı kullanın. Hatta çok istiyorsanız sadece bu amaçla yazışılmak üzere yeni bir başlık açalım.
Tahmin edersiniz ki; forumun, çoğunluğun yararlanmasına uygun olarak devam etmesi esastır. Ek önlemler almak zorunda kalmayacağımızı umuyor, doğayla, bitikilerle daha iyi ilişkiler kurmak, dillerinden anlamak üzere yapacağınız yazışmaların, tüm okuyanların işine yaramasını diliyorum.
Arkadaslar yukardaki mesaj "Guncelleme ve duyurular" bolumunde Malina tarafindan duyuruldu. Sanirim siz de farkindasiniz cogu yerde biz bonsaiciler de konu disina cikan yazismalarda bulunuyoruz ve Malinanin hakli oldugunu dusunuyorum. Malinanin mesaji belki farketmezsiniz diye buraya da alintiladim.
Bu konuda, sanirim kendimizi kontrol edebiliriz . Konu disi olan yazismalarimizi ise bu baslik altinda paylasabilirsiniz.
Sali aksami toplantisi basliginda hasta olmami yazmam ve arkadaslarin gecmis olsun dilekleri sanirim o baslikta olmamaliydi iyi dileklerinden oturu tum arkadaslarima tesekkurler. O mesajlari oradan yarin siliyorum.
ya nereye yazıcağımı bilmedim ama
şimdi bi soru aklıma takıldı
bitkileriniz hep neden küçük saksılarda..
normal bi derinlikli bi saksıda neden bonzai yok, yetiştirilmezmi
Aytaç Eroğlu
27-06-2008, 09:01
Bonsaideki amaçlardan biride budur sayın liama
sormamdaki amaç esasen
hani bitkiye ne gibi faydası var
mesela kökler az gelişip göcdeye yararı falan fardır gibi bi düşünce geçiyor içimden
Ali H. ALI
27-06-2008, 14:47
Bonsai ozel saksilarda olmasi ona estetik bir guzellik sagliyor. Agac saksi ile uyum icerisinde butunlesiyor. Agacin buyuklugune ve tarzina gore saksilar buyuk ve derin olabiliyor ama yine agacla uyum iceriside duruyor. Kimi zaman duz taslar ve diger ilginc taslar da hazirlanip, dogal gorunumu ile saksi gibi kullanilabiliyor.
Bonsai saksilari agaclari yalniz gorsel olarak estetik yonden etkiliyor. Yoksa agaclarin daha iyi gelismesi icin, diger saksilardan bir farki yoktur.
Bonsai saksisi yapmak kendi basina bir sanattir. O saksilari secip uyum icerisinde agaclarla butunlestirmek ise baska bir sanattir. Su an Turkiyede bonsai saksisi sorunu var ya, bir gun bunun sorun olarak ortadan kalkacagini ve oralarda da agaclariniz icin istediginiz saksilari sececeginizi biliyorum.
Yabani akasya ya benzer bir kaç ağaççık buldum, saksıya geçirdim. Kazık köklü ağaçlarla nasıl çalışılır ?
Ali H. ALI
30-06-2008, 13:15
Genelde agaclarin hep kazik koku olur ve bonsaide kazik kok istenmiyen koktur(kazik kokle bir agaci bonsai saksisina almak imkansz oldugundan) o yuzden kazik koler budanir. Kok budama sayfasinda bilgiler vardir.
Llama kök budama sayfasını bulunca gerekli cevaplara ulaşabilirsiniz.
Biliyorsunuz yeni üyeler için forum kullanma klavuzumuz var. Orada, Türkçe konusunda hassasiyetimizi de belirtiyoruz arkadaşlara.
Bonsailer gibi, Türkçe konusunda da dikkatli olmaya çalışıyoruz.
Ali H. ALI
02-07-2008, 11:47
Ben Feza A. Sanıvar yeni bir üye olarak İş yerimin sorumlu Müh. Mehmet Salih Bey'in teşviki üzerine zevkli bir hobi olacağına inanarak fırsat buldukca Bonsai çalışması yapmaya karar verdim. Bitki yanında saksı yapmaya da karar verdim. Bu çalışmalarımı en kısa zamanda siz üyelerle paylaşacağıma inanıyorum. Teşekkürler.
Feza hanim aramiza hos geldiniz. Mutlaka guzel bonsailer yapacaksiniz ve seramikci olmaniz ise bonsaiciler icin guzel bir haber. Yapacaginiz saksilari sergilediginiz anda talep eden bircok kisi ile karsilasabilirsiniz haberiniz olsun.
Yapacaginiz bonsai calismalarinda da size herkes yardimci olacaktir. Ustelik Mehmet Salih beyden alacaginiz yardim ve oneriler sizi hdefinize daha cabuk ulastiracaktir.
Selamlar,
ben de yeni üyeyim, yaklaşık 3 saattir bu forumu inceliyorum ve gerçekten içinden çıkamadım. Fotoğrafları tek tek inceleyince bonsai'nin değişik bir uğraş olduğunu farkettim.
Selamlar..
bonsaisan
09-07-2008, 08:04
Sayın Hasan Ocakkuran
Öncelikle aramıza hoş geldiniz.
Bu güzel sanatın inceliklerini öğrenmek ve onun her geçen sene içinde ki gelişimini takip etmek çok keyiflidir.
Odanıza bonsai alamk ve yetiştirmek istiyor iseniz kısa bir ön bilgi vermek isterim.
3 tip dediğimzi bonsai vardır.
1.Tip dış mekan bonsai yaprak döken ve dökmeyen ağaçlardan secilir sadece sergi amaçlı olarak belirli bir saat süresinde evin bir köşesine alınır.
2.Tip yarı iç mekan Bu türler genelde avrupada **** iklimleri orta derecede olan ülkeler için geçerlidir.Örnek incir ağaçı avrupada kışın iç mekanda yazın ise evin dışında tutulur.
Bu bonsai soğuk ev bonsaileri denir.Kış aylarında yarı uykuda oalaçakları evin soğuk mekanlarında tutulurlar.
3.Tip İç mekan Bonsai bu bonsailer tropik türlerden oluşur.Yaz ve kış aylarında iç mekanda bulunurlar ışık istekleri daha az olup pence önünde **** biraz daha içeride buluna bilirler.
Saygılar.
Hoşbulduk, bilgileriniz ve dilekleriniz için teşekkür ederim. Sanırım 3. tip iç mekan Bonsai türleri ilgimi çekecek.
Saygılarla.
Çok güzel bir yarışma, değerlendirme için defalarca bakıyorum her çalışmaya. Her seferinde heyecan veriyor, hoşuma gidiyor. Kim kazanırsa kazansın, yarışma çok güzel oldu.
Penelophe
10-07-2008, 22:50
Sonuçlar açıklansa sanki daha da güzel olacak.;) Heyecanla bekliyoruz..
mutlukeskin
11-07-2008, 12:01
İyi günler herkese,
Şimdi itiraf etmek gerekirse bitkiler konusunda biraz(:)) acemiyim ama uğraş olsun diye evimizin üstünde bitkiler yetiştiriyorum(şeftali-kayısı-kiraz-dut-hıyar-domates-kabak-çilek-limon).Öğrenmek istediğim konu şu ki;elimde 4 tane şeftali ağacı var ve ben birini bonsai için kuban(:() seçmek istiyorum,inşallah acemi şansı tutarda sağ kalır bitki.Her neyse,şeftali 70-80 cm kadar ve dallı budaklı.Bu ağaca bonsai yapabilir miyim,nasıl yapacağım,neler gerekli:)
Meyve ağaçlarından bonsai yapılabilir.
Budamalarla istenen şekli vermek mümkün olur. Ağacınız yerde mi, bir kapta mı? Aslında fotoğraflasanız, onlara bakarak konuşmak çok daha iyi olur.
Şeftali ağacınızın fotoğraflarını çekip forumda gösterin. Sizinle fikirlerimizi paylaşalım. Eminim çok güzel bir bonsai olur. Şu ana kadar şeftaliden bonsai yapanımız olmadı, bizim için de güzel bir deneyim olur. Yaz ortasında olduğumuz için saksıya almaya kalkmayın, eğer mümkünse ağacın şekillendirme işlemini toprakta yapıp bitirdikten sonra ilerde sakısya alırsınız, böylece ağaç toprakta daha hızlı gelişip, size daha sağlıklı ve erken cevap verecektir.
cüce nar
12-07-2008, 16:41
Mutlukeskin,bonsai bonsai olan ağaç kurban edilmiş sayılmaz.Aksine sanat eserine dönüşür ve diğerlerinden farklı bir anlam kazanır.Yoksa bir düşün dünyada kaç milyon adet şeftali ağacı vardır?Ya şeftali bonsaisi?Onlar şanslı grupta.Çünkü bir ayrıcalıkları var.Onlar tutadursunlar.Sen de bu arada yazılanları oku ve bilgini arttır.Önce eğitim sonra tatbikat.Burada ve başka yerlerde aradığın her bilgi var.
dentist48
12-07-2008, 22:16
...birden içimden söylemek geldi.Bence forumun en güzel topiği burası (bonsai gölgesinde sohbetler)
bonsaimen
13-07-2008, 00:19
http://www.kevinwillsonbonsai.com/UntitledFrameset-6.htm
Bu sıtede göz atin arkadaşlar çalışmalar harika ya
bonsaimen
13-07-2008, 00:33
Acaba Hünkar Obayın yazdığı kitaptan haberi olan varmı?
mutlukeskin
14-07-2008, 13:30
Herkesten çok özür dilerim geç cevap yazabildiğim için fakat ev tutmak için Denizli'ye gitmem gerekti.Her neyse artık buradayım.Cevaplarınız için teşekkür ederim,şimdi kafama bi soru takıldı ki soru da şu;Şeftali ağacından yağılacak bonsai için toprak seçimim nasıl olmalı?Torf-mil diyenler falan var ama benim kafam biraz karıştı:(.Elimde kedi kumu da var,ayrıca karıstıracağım malzemelerin oranı ne kadar olmalı?
Ağacın fotoğaflarını da eklemeye çalışacağım.
cüce nar arkadaşım ****** haklısın ama kurban kelimesini o anlamda kullanmadım ben:)İlk bonsai denemem olacağı için büyük ihtimal ölecek bitki o yüzden demiştm:)
mutlukeskin
14-07-2008, 13:32
Bu arada ağacım şimdilik derin bi kapta.Ağacın yaşına göre bulunduğu kap oldukça yeterli onun için.
Herkesten çok özür dilerim geç cevap yazabildiğim için fakat ev tutmak için Denizli'ye gitmem gerekti.Her neyse artık buradayım.Cevaplarınız için teşekkür ederim,şimdi kafama bi soru takıldı ki soru da şu;Şeftali ağacından yağılacak bonsai için toprak seçimim nasıl olmalı?Torf-mil diyenler falan var ama benim kafam biraz karıştı:(.Elimde kedi kumu da var,ayrıca karıstıracağım malzemelerin oranı ne kadar olmalı?
Ağacın fotoğaflarını da eklemeye çalışacağım.
cüce nar arkadaşım ****** haklısın ama kurban kelimesini o anlamda kullanmadım ben:)İlk bonsai denemem olacağı için büyük ihtimal ölecek bitki o yüzden demiştm:)
Merhaba :)
Eğer ağaç şu an saksıdaysa bir süre onda kalsın, malum şu an yaz ortasındayız ve saksı değiştirme zamanı değil. Burda şu da önemli, kaç yıldır o saksıda ve o saksıdaki toprak karışımı nasıl?
Eğer 2-3 yıldır o saksıdaysa Bu sene kış sonunda saksısından çıkarıp, kök budaması yapıp tekrar saksısına dikilebilir. Ya da toprağı kötü ise, torf, bahçe toprağı ve iri dişli kum ile yapılacak güzel bir karışıma dikilebilir.
Ağaç şekil olarak planladığımız şekle gelene kadar büyük saksıda kalması avantajdır, böylece yaptığımız işlemlere daha sağlıklı tepki verecektir. Ağacınızın resimlerini de görebilirsek, daha faydalı olacağız, sevgiler.
Benim de bayağı ilgimi çekmeye başladı bu bonsai işi benim gibi hiç bit fikri olmayan arkadaşlar için burada nasıl yapılacağı basamaklarla anlatılıyor.
O çalışma ayrıntısıyla forumumuzda mevcuttur.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=649&highlight=oktars+%FEim%FEir
Bu da benim çalışmam. Kısa sürede elinde bir ağacı olmasını isteyenler için, denenebilir. Saygılar.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8181
Ali H. ALI
25-08-2008, 14:14
Keciboynuzu yukarda yazdiklarin klasik bonsai sevdasi belirtileridir.
ama bu sevda guzel bir sevdaadir, seni alip daha onceleri hic gormedigin hic bilmedigin bir masal dunyasina goturuyor sanacaksin, ama bir bakacaksin ki masal degil gerceklerle ugrasiyor ve masal gibi guzellikler yaratiyorsun. Bu guzellikler yasantini degistirecek her seye bir daha guzel bir daha severek bakacaksin.
Bir yol gibidir bonsai hic bitmiyen bir yol. yururken yorulmadigin her bir kac adimda guzelliklerin comertce karsina ciktigi bir yol, hic bir zaman arkana bakip da keske bu yolda yurumeseydim demiyeceginiz bir yol. Bu yolun adi bonsaidir.
hos geldin.
Ali H. ALI
09-09-2008, 13:32
Hepinize iyi gunler.
Cok degil sadece iki,uc yil oncesine donup de baktigimda, bonsainin artik Turkiyede bilinen, tum imkansizliklara ragmen, sevgi ile ogrenilmiye calisilan bir ugras oldugunu goruyorum.
Izmir, Trabzon ve biraz da Ankara ve Kibris disindaki sehirlerde yasiyan bonsai sevdalilari, sanki hep birilerinin gelip de o sehirlerde de, bonsai adina birseyler yapilmasini bekliyorlar gibime geldi. Oysa Izmir, Trabzon, Ankara ve Kibristaki gibi her sehirdeki bonsaiciler bir araya gelip calismalar yapmalidir ki bonsai oralarda daha hizli gelisip yayilsin.
Burada kurulan bonsai kulupleri, dernekleri, bircok yerde oldugu gibi onceleri 3-4 kisi ile kurulup, sonralari bu sayilar yuzleri buldu. Demek istedigim sizlerde de 2-3 kisi ile parliyan bir kivilcim bir cok yurekte yangin yerine donecektir.
Bu is oyle bir iki kisi ile olacak ismidir demeyiniz. Bu ise bir iki kisi baslar kisa bir sure sonra da, bircok kisinin ilgisini cekip belirli zamanlarda toplanip, bilgi, deneyim alisverisi yapan, hatiri sayilir bir sayiya ulasirsiniz.
Kolay gelsin.
keçi boynuzu
09-09-2008, 14:05
Sevgili Ali bey sizin sözleriniz insanı hem ferahlatıyor hem teşvik ediyor.Ben bahçedeyken çocuklar etrafımı sarıyor, soru yağmuruna tutup her yaptığımı kendileri de yapmaya çalışıyorlar.Bende küçük kaplara yosun koydum bir de hurma ektik beraber.Bahçedeki saksımı koruyacaklar çocukları yanaştırmayacaklarmış.Çocuklar özellikle kendi yaptıkları çok basit şeylere inanılmaz bağlılar.Bence asıl potansiyel onlarda gizli
Hurma deyince oralarda ramazan nasıl acaba hurma yok tahrana yok güllaç yok pide yok yok oğlu yok
Ali H. ALI
10-09-2008, 14:09
Iyi gunler Keci boynuzu.
Cocuklarla bahce isleri yapmak, onlara birseyler ogretmek keyifli oluyor degilmi?
Turkiyede bonsai ogrenmiye basliyanlarin, bonsaideki bircok imkansizliklari, bir araya gelirlerse bu sureci daha kolay asacaklarini dusunuyorum.
Bir araya toplananlarin onceleri 2-3 kisi olmasina sorun gozu ile bakilmamali. Cunku sorun degildir sadece bir ilk adim bir baslangictir.
Her sehirde de kolayca yapilabilecegini dusunuyorum. Belki sadece biraz ozveri gerektiriyor o kadar.
Buralardaki Ramazanlar belki oralardaki gibi heyecanli olmuyor. Ama orucunu tutan tutuyor. Orucunu bozarken de sizin dusundugunuz gibi degil, hurma, tarhana, gullac, pide, borek, corek her bir sey burda da var ve yalniz Ramazanda degil her zaman bulunan seyler.
keçi boynuzu
10-09-2008, 14:17
Keyifli olmaz mı hiç.Herşeyi soruyorlar hiç birşey kaçırmıyorlar.Küçük bir sürpriz yumurtalı çikolata kabında bir tutam yosun bile büyük mutluluk kaynağı onlara.Sizede hayırlı ramazanlar bol misafirli iftar sofraları
Merhaba arkadaşlar, bonsaiye yeni merak saranlardanım. Ben bu işe öğrencilerimle başlamak istiyorum. Onlarla birlikte öğrenebilir miyim acaba* nereden başlasam....
Ali H. ALI
12-09-2008, 13:34
Iyi gunler zeynosu. Aramiza hos geldin.
BONSAI'yi merak merak edip bonsai calismalarinizi ogrencileriniz ile birlikte yapabilirmiyim diye soruyorsunuz. Boyle bir calismayi sizden once de, bir bayan ogretmen yapmiya calisti, araya tatil girdi sanirim simdi tekrar calismalara devam edecek.
Asagidaki linkte bilgilere ulasabilirsiniz. Yazismalara da isterseniz ordan devam ederiz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8914
Keci boynuzu da katilirsa cocuklarla bonsai calismalari yapan 3 ogretmen olacak.
keçi boynuzu
12-09-2008, 14:15
Biraz bakmıştım ancak çocukların kendi harçlıklarıyla yapabilecekleri ve daha kolay, fazla kesici alet kullanılmayan çalışmalara ihtiyacı var başlangıç için. Yeni yazışmaları da takip ediyorum.
Ali H. ALI
13-09-2008, 14:03
Hepinize iyi gunler.
Bizim buralari yesillenip ciceklenirken, Sizin oralari da artik sonbahara girmis oluyor. Agaclar yapraklarini dokup uykuya cekilecekler.
Sonbahar bonsai yapanlar icin iyi bir agac izleme mevsimidir. Ozellikle yapraklarini doken agaclar uzerinde dikkatlice yapacaginiz gozlemlerle, agaclarinizi nasil egip bukecegnizi, nasil daha iyi bir forum vereceginizi baktiginiz bircok agaclarda gorebilirsiniz. Hatta firsatiniz varsa Fotograflar cekiniz. O fotograflara bakarak kagit uzerine resimler cizip, istemediginiz dallari kaleminizle budayip, gercekte var olan bir agactan, kopya cekebilirsiniz ve unutmayin bonsai yalniz dogadan degil gordugunuz diger bonsailerin kopyalarini da yapmiya calisabilirsiniz. Bu diger sanat dallarinda oldugu gibi ne yasaktir, ne de ayip utanilacak bir seydir.
Ali H. ALI
14-09-2008, 13:49
Dun yazmayi unuttum. Bonsai adayi secmek icin de sonbahar uygun bir mavsim.
Fidancilara ugrayip agaclar secerken, govde ve dallar uzerinde yaprak olmayinca yapacaginiz bonsaiyi, o baktiginiz fidan uzerinde daha net gorebilirsiniz. Hem kim bilir belkide fidanlar yapraklarini doktugu icin indirimli bir fiatla da alma sansiniz olur.
Harun Parlak
14-09-2008, 16:31
Selamlar arkadaşlar bir inşaat sahsından bir kaç ağaç kökü alabildim bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşmak istedim. Mutlak ölümden belki kurtulup bonsai olarak yaşamlarına devam ederler.
Ali H. ALI
15-09-2008, 12:16
Tekin, havalarin artik yavasca degismeye basladigini goz onune alirsak ve bilincli yapilacak bir bakimla agaclarinizin yasamasini ve onumuzdeki yillarda uzerinde calisabileceginiz guzel agaclariniz olmasini diliyorum.
Agaclari kendinizin yapacagi tahta saksilar icerisine, suyu suzen bir toprak karisimina dikip golge ve ruzgar tumayan bir yere alirsaniz topraklarainin kurumasina izin vermeyip onlarin yasama sanslarini artirabilirsiniz.
Kolay gelsin.
keçi boynuzu
15-09-2008, 22:46
Tahta saksının hikmeti nedir? yapımı nasıl olmalıdır ?
izzeterisen
16-09-2008, 09:01
Merhaba Ali Bey, ne zamandır ben de aynı soruyu sormak istiyorrdum. Üzüm çalışmamda bana da ayı öneri yapıldı. Toprağı iyi olduktan sonra saksının ne olduğu farkeder mi? Ebadları ne olmalı, saksının altı da tahta mı olmalı?
Harun Parlak
16-09-2008, 09:06
Tahta saksılar alıştırma saksısı bakımından asıl saksısına yakın ebatlarda yapılacağı gibi plastik saksı gibi değildir ayrıca tahta saksılar bünyesinde su tutacağından daha uzun süre su ihtiyacını karşılayacktır. Ayrıca daha dekorotaf ve doğal olduğundan tavsiye ediliyor sanırım.
keçi boynuzu
16-09-2008, 09:41
Yapımını da öğretiverin tam olsun.Bir de plastik köpük de iş görür mü?
Forumun derinliklerinde tahta saksıyla ilgli bilgiler olacak. Fotoğrafları da vardı.
Ali H. ALI
17-09-2008, 13:29
Birkere, tahta kutulari istediginiz boyda ucuz bir sekilde basitce yapabilirsiniz.
Agacinizin koklerini budadiktan sonra. Agacinizin, kalan koklerini rahatlikla sigacak bir(icerisinde sacak kokler gelistirecek) hazir saksi bulmak her zaman kolay olmiyabilir.
Agacinizi saksiya tellerle istediginiz gibi baglayip onu saksi icerisinde sabitleyebilirsiniz.
Yapacagainiz sig ve agaciniza uygun tahta saksilar, onun saglikli bir sekilde asagiya degil de daha fazla yanlara buyuyen sacak kokler olusturmasina olanak sagliyacaktir. Uygun sekilde buyuyen sacak kokler agacin topragin hemen uzerindeki govdeyi(neberi) gelistirecektir. Bu sekilde buyuyen kok yapisi ile agacinizi zamani geldiginde bonsai saksisina daha rahat alabileceksiniz.
En az 3 yil saksi curumeden agacinizin gelismesini sagliyacaktir.
Dogrudan yere ekme imkaniniz yoksa agacinizi tahata kutuya dikmek onun saglikli ve hizli gelismesi icin diger bir yontemdir.
Tahta kutnun, alt tarafinin da tahtadan olmasi bir sorun yaratmaz. Suyun suzulmesi icin alta cakacaginiz tahtalari araliklarla(2cm kadar) cakip, suyun suzulmesini sagliyabileceksiniz. Araliklari veya suyun cikmasi icin acacaginiz delikleri, delikli tel ile kapatmayi unutmayiniz(saksidaki topraga deliklerden bocek girmesini onlemek icin.
izzeterisen
17-09-2008, 16:23
Teşekkürler Ali Bey,
keciboynuzu sormuş , ben de sormak istiyorum. Köpükten yapılmış, balıkçıların balık sevkettikleri köpük kutulardan kullanıyorum ve elimde halen 6 tane var. ancak derinlikleri 20 cm. kadar.
Bunların kullanımının özellikle bir yararı olur mu?
Ali H. ALI
18-09-2008, 12:24
Kopukten yapilmis kutulari da kullanabilirsiniz. Belirtiginiz derinlik uygundur.
Sig ve genis olan bu kutularda dikili olan agaclarin kok gelismesi tahta kutulardaki gibi oluyor. Ek olarak icerisinde dikili olan agacin koklerine ve topraga, Sicak ve sogugu yansitmama ozelligi bulunuyor.
Ali H. ALI
30-09-2008, 14:05
Bayraminiz kutlu olsun.
Tüm arkadaşların bayramı kutlu olsun, nice bayramlara.
Penelophe
30-09-2008, 22:00
Mutlu bayramlar.:)
gulshenisa
04-10-2008, 16:49
Beni bukadar güzel tarif eden başka biri olmamıştı.Bu arada tüm doğa dostlarının bayramı kutlu olsun.
Ali H. ALI
05-10-2008, 13:06
Iyi gunler Gulshenisa, "beni bu kadar guzel tarif eden baska biri olmamisti"
Sizi kim tarif etmis? ben goremedim:)
gulshenisa
10-10-2008, 20:31
köklendirme tozu nerden bulabilirim?
Forumumuzda bir yerde satılıyordu.
Buldum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605&page=14
Aramanın gücüne inanalım. :)
neconeco
11-10-2008, 00:18
selamlar.Evet ****** arşimet te öyle dedi buldum!. )))))) bulduğu neydi acaba?
selamlar.Evet ****** arşimet te öyle dedi buldum!. )))))) bulduğu neydi acaba?
Evreka! evreka! (yunanca buldum demek.)
Bİr yunan kenti olan Siracusa kralı II. Hieron`un altın tacına gümüş katıldığını buldu. Yöneticilerimiz müsade ederlerse hikayenin detayınıda anlatabilirim.
Zaten köklendirme hormonuyla ilgili uzun konuşmaların olduğu başka bir başlığımızda olduğu için, anlatmanızda sakınca yok. İsterseniz bonsai gölgesinde sohbetler başlığında anlatın. Bu konuyu daha sonra köklendirime hormonuyla ilgili başlığa ekleriz.
Yanlız filozofun adı Arkhimedes biçiminde.
Bence anlatın, muhabbet de edilecek :P
Arkadaşlar, artık Vyssera'nın bonsaileri konusu tarihe karıştı. O konuyu bölerek, her ağaç türü için ayrı konu açtım. Ağaçların takibi umarım bu şekilde daha kolay olacak. Ağaçlardaki son gelişmeler ve yeni ağaçlarımı yakında paylaşırım. Sevgiler.
Eskiçağ`ın en büyük matematikçisi, fizikçisi ve filozoflarından olan Arşimet (Archimedes ), bir Yunan kenti olan Siracusa`da doğmuştur (M.Ö. 287 Siracusa, Sicilya ). Yaşamını burada geçirmiş ve araştırmalarının çoğunu Siracusa kralı II. Hieron`un hizmetindeyken gerçekleştirmiştir.
Buluşları, yazılı eserleri ve yaptığı savaş araçları büyük bir zekanın ürünüdür. Bunlar, günlük yaşamda karşılaşılan güçlüklere çözüm getirmiş ve dönem savaşlarında kentin ele geçirilmesini geciktirmiştir.
Archimedes`in çalışmalarına ve buluşlarına ilişkin pek çok öykü anlatılmaktadır. Bunlardan en ünlüsü, kralın yeni tacının saf altından olup olmadığını araştırmasıyla ilgili olanıdır. Öyküye göre; Siracusa kralı II. Hieron'un tacına gümüş karıştırıldığı, imalatta hile yapıldığı söylentisi kralın kafasını karıştırmıştır. Kral; Archimedes'e araştırmasını tacı parçalamadan yapmak zorunda olduğunu söyler. Archimedes bu konuda bir süre düşünür ama sorunun yanıtını ancak bir gün hamama gittiğinde bulur. Yıkanmak üzere havuza girdiğinde suyun taştığına dikkat eder, o anda çözümü bulduğunu anlar. Hamamdan dışarı fırlayıp “Evreka! Evreka!” (Yunanca “buldum”) diye bağırarak caddelerde koşmaya başlar. Neticede eğer taç saf altından yapılmışsa, hacim olarak aynı ağırlıktaki saf altın kadar yer kaplaması gerekirdi. Taç ve aynı ağırlıktaki altın sırayla su dolu bir kaba konulduklarında, taşıracakları suyun miktarları ya da hacimleri eşit olmalıydı. Arşimet bunu dikkate alarak deneyi yaptığında, kralın aldatıldığı bilimsel olarak ispatladı.
Archimedes hakkındaki diğer bir söylenti ise; O’nun “Bana bir dayanak noktası gösterin, Dünya`yı yerinden oynatayım” dediğine ilişkindir. O, ağır bir cismin, ağırlık merkezine uygulanacak bir kuvvetle yerinden oynatılabileceğini savunmuştur.
Ama ne yazıkki bu büyük deha, M.Ö. 212 yılında Romalılar Siracusa'yı zapt ettiğinde şehrin diğer ileri gelenleriyle birlikte öldürülür.
Söylentilere göre; " Siracuza zapt edildiğinde Roma komutanı özellikle Archimedes’ e dokunulmamasını için askerlerine emir verir. Bu sırada Archimedes kum üzerine çizdiği çemberlerle hesaplar yapmaktadır. Elinde boynuna vurulmak üzere kaldırılan bir kılıçla yaklaşan romalı askere aldırmaz bile. Başını hesaplarından kaldırmadan "çemberlerime dokunma" der. Asker bu dik başlılık karşısında hiddetlenir ve kendine aldırış etmeyen Archimedes’in kesik başı çemberlerin arasına düşer."
msgurkan
12-10-2008, 08:11
Eylems, anlatımını keyifle okuduk. Teşekkürler.
Başka benzer hikayelerin varsa ayrı başlıkta anlatılmayı hak ediyorlar.
Akşama Bonsainin gölgesinde sohbetlere taşırım. Orda devam ederiz ;)
neconeco
12-10-2008, 23:19
Selamlar. Ben bu bölümü atlamışım nasıl olur? olmuş işte)) şimdi burdayım ve takipteyim. saygılarımla.
Yeni bir iş yerine taşınacağız. Yeni yerimizde, daha önce bir seracı varmış. Bazı bitkilerini terk etmiş giderken. Çok kötü durumda olmlarına rağmen bazıları yaşıyor. On kadarını ayırdım. Bir süre sulayacağım. Canlanan olursa, biçimlendirmeye başlayacağım.
Ali H. ALI
05-11-2008, 12:29
Bonsai yapmak isteyip de cesaret edemiyen arkadaslara.
Agaclar uzerinde calisip onlari istediginiz bonsailer yapmak sizlerin elindedir.
Nasilmi? beyninizi gozlerinizi ve ellerinizi kullanarak.
4-5 yil oncesine kiyasla internette (turkce) bonsai hakkinda odukca genis bilgiler vardir bu bilgileri ogrenmekle ise basliyabilirsiniz.
Bonsai canlilarla calisilan bir sanat dali oldugu icin, bu canlilarin, basitce nasil yetistirilmesi gerektigini ogrenmeniz zorunludur.
Bonsai yapacaginiz agac uzerinde calismadan once O agac hakkindaki bilgileri ogrenirseniz, ornegin nasil bir iklimi sever, sulamasi nasil yapilmali, nasil bir gubre vermeli,buyume ozellikleri, vs. gibi. agaciniz uzerinde daha kolay calisirsiniz ve her agac icin, agaclar. nette istediginiz kadar da bilgi vardir.
Ogreneceginiz bu bilgiler sayesinde, bonsai yapacaginiz agaclarinizi, sig saksilar icinde, yasatmanizi sagliyacaktir. Ama her sig ve kucuk saksi icerisinde dikili olan bitki, bonsai degildir ve bunu bilmelisiniz. Iyi bir bonsai her zaman estetik bir guzellikte olmalidir bu estetik guzelligi de bakarken goreceginiz, bonsai resimlerinden dogadaki agaclardan esinlenip, beyninizin ve gozlerinizin verdigi bilgiler dogrultusunda ellerinizi egitmelisiniz.
Bunu yaparken sanatsal becerinizi de paralel olarak gelistireceksiniz ki bu da ileride guzel bonsailer yaratmanizi sagliyacaktir.
Bonsaide sabretmesini de ogreneceksiniz. Bu da gereklidir. O yuzden "bonsaim bir gun tamamlanacak da ben de seyredecegim" dusuncelerini bir kenara birakip, agaclar uzerinde yapacaginiz her calisma asamasinda calismalari keyifle yapmalisiniz ve yine unutmayiniz ki agaclariniz uzerindeki calismalariniz hep surekli olacak ve hic bitmiyecek.
Yeni basliyacak olanlar iki, uc yil oncesine kiyasla daha sanslidirlar. Su an bircok deneyimli arkadas var ve herkes bildiklerini paylasmaktan cekinmiyor.
Takildiginiz bir konuda kolayca yardim alabilirsiniz. Bu da istediginiz bonsaileri daha hizli bir sekilde yapabileceginiz anlamina geliyor.
Bonsai yapmak zormudur? Kolay degil bircok bilgi ve beceri istiyor ama yapilamiyacak kadar da zor degildir. Bir yerden basladiktan sonra ardi geliyor ve hic pisman olmiyacaginiz bir ugrasin keyifli ortaminda kendiniz buluyorsunuz.
Bence denemelisiniz.
izzeterisen
05-11-2008, 16:37
İyi günler ali Bey,
Ben bir soru sormak istiyorum. bitkiler bonsai olduktan sonra büyüme hızları ne olur? Normal bitkiye göre ne kadar daha yavaş büyürler? Bu bitkiler normalde güneş altında yetişirken bonsai olunca gölgeye dayanıklı hale mi gelirler? Bunları sormaktan kastım şudur. Bir çok bitki normalde yetişirken sürekli güneş ışığı isterken pek çok internet sitesinde bu bitkilerin iç mekan bonsai oldukları yazılıdır. Örneğin zeytin, mersin, adenium, portulacaria gibi.
Teşekkürler ediyorum.
Bulundukları ülkelerin iklimi bu ağaçlar için soğuksa, iç mekanda korumaları gerekiyor olabilir.
Kış yarışması başladı. burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7207)
Ali H. ALI
06-11-2008, 10:57
Izzet bey iyi gunler. Bonsai saksisisna alinan agaclar, dogal olarak buyuyenlerden daha yavas buyuyorlar(O yuzden agaclarinizi gelistirmek icin once ya genis saksilara ya da yere dikin diye oneriyoruz ki agaclariniz istediginiz olculere en kisa bir zamanda ulassin.)
Gunes, yari golge ve golgeyi seven agac cinslerinden yapilan bonsailer, yine ayni ortamlari severler. Yani dusundugunuz gibi gunes altinda buyuyen bitkiler bonsai olduktan sonra golgeye dayanikli olmazlar. Bu bitkiler golgede de uzun zaman yasiyabilirler ama istediginiz gibi saglikli bonsai olmazlar.
Bonsailer salon bitkileri olmadigi icin, ic mekanda yetistirmek zordur. Tropik ve ya yari tropik bitkilerden yapilmis bonsailer, ic mekanda yetistirilmeye denenebilir. O bitkiler bile bahar ve yaz aylarinda disarida tutulursa daha saglikli buyuduklerini goreceksiniz.
Memedin belirtigi gibi cok soguk olan bolgelerde agaclar kisin dondurucu, oldurucu sogugundan korunmalidir.
Bonsailerinizi uzun zaman(2-3 gunden fazla) ic mekanda tutmayiniz. Sergilemek icin ev icerisine bir iki gun aliniz sonra tekrar disari cikariniz. Elinizde tek bonsai olunca bu sure az gibi gorunuyor ama birden cok bonsainiz olunca. agaclarinizi degise, degise bir iki gunlugune ev icerisine alabilirsiniz.
Ornek verdiginiz zeytin, Mersin dismekan bitkileridir. yesim agacinizi ic mekanda yetistirmeyi deneyebilirsiniz. Benim yesimlerim hep disarda yasiyor ve bir sorun da olmuyor(oralarda kislar soguk geciyorsa yesiminizi soguktan koruyunuz.)
Kolay gelsin.
Ali H. ALI
06-11-2008, 11:02
Hem deneyimli hem de acemi arkadaslarin kis yarismasina, en az bir agacla katilacagini dusunuyorum.
Hepinize bol sanslar ve kolay gelsin.
Yarışma çalışmaları nasıl gidiyor? Kimler katılıyor?
Ben geleneği bozmayıp, katılacağım. Birinci olma iddiam yok ama katılmak güzel.
Ali H. ALI
15-11-2008, 14:35
Kis bonsai yarismasina katilacak olan arkadaslar sanki yarismaya katilmaktan cekiniyorlar gibi. Yoksa bana mi oyle geliyor.
Yine de ben Bu yarismadaki katilimin gecmis yarismalardan daha fazla olacagini dusunuyorum, belki yarismacilar agaclarinin son hazirliklarini yapiyorlardir.
Hem acemiler hem de deneyimliler kisminda yarismaya katilabilecek onlarca uyemiz vardir. Bu yarismada agaciniz derece almasa bile yarismaya katilmak bir ayricaliktir, agaciniz uzerindeki olumlu ve olumsuz calismalariniz ayrintilari ile sizlere geri doneceginden guzel bonsailer yapmiya daha fazla yaklasmis olacaksiniz.
Bonsai ile ugrasan tum uyelerimizi bu yarismaya en az bir agacla katilmalidir diye dusunuyorum.
Yarismada hepinize bol sanslar diliyorum.
Ben begonvillerimi biraz budayıp birbirine sarmıştım, ama kök budaması veya ufak saksıya alma yok, yani henüz bonsai durumunda değil. Kuralları okudum ama açık bir şey yazmıyordu, yine de sorayım; bu durumda yarışmaya katılım olmaz değil mi?
Ben deneyimliler arasında yarışmış olmama rağmen, alıştırma saksısındaki ağacımla katılmıştım. Önemli olan katılmış olmak.
Bence yarışmaya katılmalısınız çalışmanızla.
Çok güzel bir zeytin buldum bugün. Yarısı kurumuş bir gövdeye aşı yapmışlar. Çok uğraşmak gerekecek dallanması için ama, güzel olacak.
Fotoğraflarını çekince ekleyeceğim.
Penelophe
25-11-2008, 21:46
Memet, bende Ödemiş fuarından senin dediğine benzer bir zeytin buldum. Üçgen bir gövde, anadal kesilip aşı yapılmış, ben de konu açıp eklerim fotoğraf, fikre ihtiyacım var..
Ali H. ALI
26-11-2008, 13:13
Memet'in fotograf cekmesini bekliyecegiz de, Penelophe senin fotograflarin hazirsa zeytin agacina bir bakalim:)
Penelophe
26-11-2008, 15:15
Şimdi çektim, başlık açıyorum hemen.:)
boransal
27-11-2008, 16:47
Selamlar, forumda açtığım ilk konu ve ilk mesaj bu bu yüzden başlıkta selamlar yazıyor.
Bonzai ile ilgileniyorum ve ilk etapta bir kaç tane fidan alıp denemelerimi yapmaya karar verdim,
Forumu gezerken aldığım notlara göre,
akağaç, dişbudak, çınar, zeytin, ardıç, incir, begonvil, akasya gibi ağaçları not olarak bir kenarıya yazdım.
İzmirde yaşıyorum Karşıyaka orman findanlığına çok yakınım ama oradan hiç alışverişim olmadı ilk önce orayı denemeyi düşünüyorum, bir de İnciraltıda büyük seralar gözüme çarpmıştı.
Deneyimlerinizden yola çıkarak İzmir bölgesinde bu alışverişi en uygun şekilde nerede yapabilirim.
Teşekkürler
Boran SAL
bonsaisan
28-11-2008, 11:31
Sayın boransal
Karşıyaka orman fidanlığında uygun örnekler bulabilirsizi.
Ayrıca üyelerimizden ziraat mühendisi figen hanımdan karşıkaya orman fidanlığında fidanlar konusunda yardımda alabilirsiniz.
Fidanlıkdan içeri girip figan hanımı bulmanız yeterli.
Saygılar.
boransal
28-11-2008, 13:14
İlginize alakanıza teşekkürler
merhaba ben yeni yeni bonsai ye merak saldım.bir kaç ağaç bile edindim.yamadori hakkında bir iki bişi öğrendim ormana gittim.elimde şu an elma ,çam ,ne olduğunu henüz bilmediğim iki ağaç bir de dağ çileği var.bir tanesini acemice telleme bile yaptım.ayrıca çelikleme çalışmalarım var.sonuç ne olacak bilmiyorum ama şu saydığın şeyler ben de var ve zevkle yapıyorum.ben şimdi bonzaici mi oldum.
bonsaisan
23-12-2008, 09:32
Sayın geze06
Aramıza hoş geldiniz.
Ağaçlar ile çalışmak denemeler yapma güzeldir.
Lakin yamadori konusu istisnai bir durumdur.
Özelikle İzmir gibi kışları ılıman gecen bir şehir için.
Yamadori için İzmir cıvarında bir fidanın **** ağacın sökülmesi zamanlama hatası ve tecrübesizlik ile yapıldığında yaşaması zordur.
Bu yüzden bu konuda ağırlığınızı şimdilik fidanlıklar satın alaçağınız fidanlar üzeridne yapmanızı önemle belirtmek isterim.
Bonsai konusnda ki geliş süreçini İzmride yapıcak olaçağımız Atölye çalışmalarına katılarak geliştieçeğinize inanıyorum.
Bu konuda atölye çalışmaları başlık altında İzmir atölye çalışmaları kısmında takip edebilirsiniz.
Ayrıca İstediğiniz bir boş vaktinizde Alsançakda ki studyoma uğrayarak Bonsai konusunda güzel geçeçeğine ianadığım sohbetlerimizede katıla bilirsiniz.
Saygılar.
Yamadori büyük metropol kentlerin çevresinde zararlı olabilir. Düşünün 5-8 milyonluk bir kentte bindebir bonsai hevesiyle yamadori için kıra çıksa meydana gelecek tahribatı düşünün. Ama bizim burada bonsai adayları (uygun bitkiler)çoğunlukla çevre insanlarınca yakıt olarak toplanır.
Ali H. ALI
23-12-2008, 10:06
Sayin Narici, sizin oralada olsa bile yamadori konusunda dikkatli olmaliyiz.
Once yasalara uyarak sonra da yeterli bilgi ve deneyim sahibi olduktan sonra uygun sartlarda yamadori yapilabilir. Dogadan agac sokumleri yapan herkesi yasalar onunde suclu, durumuna dusurmekten yana bilincsiz yapilan her sokum bitkinin olumu ile sonuclanacagindan dogaya ve agaclara karsi da yapilan, sorumsuzca bir calisma olacak diye dusunuyorum.
Hassasiyetinizi saygıyla karşılıyorum sayın Ali H.ALI bey realiteyi ve gerçekleri yansıtmak bakımından yazdım. Yoksa ben yabanı tahrip etmek bir yana bahçemde ki yabani ot ve dikenleri bile kesmeye kıyamam. Aslında o bilgileri ilgililerin duyarsızlığna tepki olarak yazıyorum.
Ali H. ALI
23-12-2008, 10:42
Sayin Narici, yazdiklarinizdan ve emekli olmadan onceki mesleginizden oturu sizin agaclar ve doga hakkinda ne kadar duyarli oldugunuzu tahmin edebiliyorum. (yine de yabani otlari tohum dusurmeden once sokmiye calisiniz :))
Asagidaki alintidan,"bizim buralarda yamadori yapilabilir" diye bir yanlis anlasilma olmasin diye yazmistim bir onceki mesajdakileri.
Düşünün 5-8 milyonluk bir kentte bindebir bonsai hevesiyle yamadori için kıra çıksa meydana gelecek tahribatı düşünün. Ama bizim burada bonsai adayları (uygun bitkiler)çoğunlukla çevre insanlarınca yakıt olarak toplanır.
Iyi gunler.
Teşekkür ederim. Haklısınız bu çevre duyarlılığı Avustralya'da nasıl bilmiyorum. Bu durum fakirlikten değil, çevreye duyarsız kültürden kaynaklanıyor.
haklısınız sayın bonsaisan.yamadori hakkında hatamı sonradan farkettim zaten.ilk günler okuduğum birkaç eksik bilgi ile yamadoriye yeltendim.bir de ilk günlerdeki bonsai hevesi ve aceleciliği eklersek olan oldu.siz ve sizin gibi konunun ustaları sayesinde inşallah bu hatalar giderek azalacak.bundan sonra dediğiniz gibi daha makul yollarla ve yardımlarınızla bonsai yapmaya çalışacağım.şu an elimdeki ağaçlarla ve tohum çimlendirme ile ve bulduğum bütün kaynakları okuyarak yoluma devam ediyorum.teşekkür ederim.
Ali H. ALI
07-01-2009, 13:18
Hepinize iyi gunler.
Biliyorum bonsai sayfalarinda dolasip okuyan bircok arkadas var da, kimseler yazmiyor. Sanki kisin, karin sogugun agirligi bonsaicilerin uzerine cokmus gibi.
Oysa kista yapilan calismalari da buralarda paylasabilirsiniz. Ornegin kar dusen yerlerde soguk ve dondon agaclarinizi nasil bir yontemle korudugunuzu. Bu mevsim fidanlar gosterissiz oldugu icin fidancilari gezerken gorup alabileceginiz fidanlari ve onlar uzerinde, baharda ne gibi calismalar tasarladiginizi anlatabilirsiniz.
Dun hava guzeldi. Fotograf makinemi alip, bonsai satilan bir yere gittim. Cok guzel bonsailer vardi ve cogu yurt disindan getirilmisti.
Kisin uyusturucu sogugunu uzerinizden atarsiniz diye, cektigim fotograflari sizlerle paylasmak istedim.
asagida bonsailerin toplu halde genel gorunusleri var.
Tek, tek fotograflari cekilmis agaclari da(ardic, incir ve sedir) "Bonsai agac turleri" basligi altinda gorebilirsiniz.
58257
58258
Ali H. ALI
07-02-2009, 10:29
Hepinize iyi gunler.
"Melbourne recorded its hottest day since records began 150 years ago, peaking at 46.4 degrees."
Bu gun burada(Melbourne) sicaklik kimi yerlerde, 46 dereceyi gecti, 150 yil once kayida gecirilmeye baslanamasindan bu yana, bu gun Melbeurne'da en sicak gun olarak kayida gecti.
Gecen hafta da 2-3 gun 40 derece ustunde cikan sicakliktan etkilenen en cok bitkiler oldu bu gunku sicaklik da olumsuz etkilenen bitkiler uzerine tuz biber oldu. Bircok bitkilerin yapraklari resmen yandi. biraz once basliyan ruzgarin etkisi ile de yapraklar sonbaharmis gibi dokuluyor. Aradaki fark yapraklarin sari renkte degil de kurumus yanik bir renkte olmasi.
Bu gun cikan orman ve cali yanginlarindan bircok ev de yanip kul oldu bunun yani sira olum olayi yasanmadi. Daha kontrol altina alinamiyan yanginlar var. yarin sicakligin dussecegi(24 derece) ve bu dususun yanginlari kontrol altina daha kolay alinacagi dusunuluyor.
Sicaktan bircok bonsaim de etkilendi yapraklari kuruyan agaclarim var. Onlari kurtarmak icin yapacagim calismalari sizlerle paylasacagim.
Hocam çok geçmiş olsun, insanlar, diğer canlılar ve bonsaileriniz inşallah bu olayı en az zararla atlatırlar. Sevgiler, saygılar.
neconeco
07-02-2009, 16:42
selamlar. Hocam geçmiş olsun der, allah başka keder vermesin. Herşeyin önünde sağlık.
Harun Parlak
07-02-2009, 17:14
Sayın Ali bey çok heçmiş olsun. İnşallah tüm ağaçlarınızı kurtarısınız. Keşke yardıma gelebilme imkanımız olsa.
Cumhur Tonba
07-02-2009, 19:30
Sayın Ali H. ALI
Temennimiz en az zararla atlatmanız. Tanışmıyor, yazsışmıyor olsakta sizin mesajlarınızı ve çalışmalarınızı takip ediyorum.
Saygılarımla.
izzeterisen
07-02-2009, 20:48
Geçmiş olsun Ali Bey,
Onca yılın çalışmasını kaybetmek çok zor olsa gerek,ben sizin yerinizde olsaydım mahvolurdum, inşallah kolay atlatırsınız.
Ben olsaydım gölgeleyip sisleme yapardım.
Ali H. ALI
08-02-2009, 00:08
Iyi gunler, hepinizin iyi dileklerine tessekur ediyorum.
Bu gun sicaklik dustu(24 derece)2-3 gun de 20 derecelerde olacakmis.
Hava bulutlu bir iki damla da yagmur dustu.
Dun orman ve cali yanginlarindan hic can kaybi yokken bu gunku haberlerde, 25 kisinin hayatini kaybettigi ve bu rakamin 40 yukselebileceginden endise edildigi belirtiliyor.
Benim kimi agaclarimi kaybetmemin uzuntusu , canlarini ve evlerini kaybedenler yaninda sozu bile olmaz.(haberlerde yanan evinden, sadece yarisi yanmis bir fotograf albumunu kurtarabilen bir kadinin tv. deki goruntuleri cok carpiciydi.) Umarim boyle sicak gunleri bir daha yasamayiz.
msgurkan
08-02-2009, 00:21
Ali bey çok geçmiş olsun, geçen yaz bizim Kıbrısta yaşadığımızdan da kötüsünü yaşamışsınız. Umarım bukadarla kalır, tekrarlanmaz.
Ali H. ALI
08-02-2009, 06:16
Mehmet salih bey iyi dileklerinize tesekkurler.
Dunku gunun sicakligini anlatir diye sizinle birkac fotografi paylasiyorum.
61930
61931
Su an yesil yapraklarla yazin tadini cikarmasi gereken bu kizilagacin cogu yapraklari yanmis ve kuru yapraklar sararmis cimler uzerine dokulmus durumda.
61932
Hus agaci
61933
Kestane agaci
61934
Ve Mazi da sicaktan nasiplerini almislar.
Susuzluk sorunu olmasaydi, agac ve diger bitkilerin bu kadar etkilenecegini sanmiyorum, uzun zaman susuz kalmalari yaprak yanmasini kotu bir sekilde etkiledigini dusunuyorum.
Ali H. ALI
08-02-2009, 06:31
Sicaktan en az etkilenen Australia yerli agaclari olmustur. Asagidaki okaliptus agaclarinda bunu gorebilirsiniz.
61935
61936
Yukardaki baseball sahasi daha iki hafta once yem yesildi.
61937
Bunlar da bahcemdeki biberler, sicaktan agac tum yapraklarini bursturdugundan meyveler ortaya cikti ve gunes goren taraflari resmen pisti.
61938
Kaya uzerinde dikili bambularim. Kurtarabilecegimi dusunuyorum.
2-3 disbudak agacimi sanirim kaybettim, Asagidaki disbudak yaprakli akcaagaci ise yine kurtarabilecegimi umuyorum.
61939
Bu gun disarda ara sira yagmur yagiyor sicaklik da 23 derece.
Ali H. ALI
08-02-2009, 22:36
Sicakligin dusmesine ragmen kimi yerlerde yanginlar devam ediyor.
Olu sayisi 108 cikti. Kuller altinda daha fazla cesetlerin olabileceginden endise ediliyor. Bu felaken tum ulkede uzuntu yaratti. Yangindan etkilenen herkese yardim edilmeye calisiliyor.
Bir iki gun icerisinde yanginlarin kontrol altina alinacagi umut ediliyor(isi 20 derecelere dustu)
Aytaç Eroğlu
09-02-2009, 08:08
Ali bey size ve bulunduğunuz ülkedeki tüm canlılara geçmiş olsun diyorum. Umarım bir daha böyle felaketler yaşamazsınız. ( Zira anladığım kadarıyla güney yanarken kuzeyde sel suları herşeyi altüst ediyormuş. ) Ve üzülerek eklemek istiyorumki 2009 yazı Türkiye içinde böyle felaketlerin doğacağı bir yaz olacak.
Bu haberleri üzülerek izledik. İnşallah tahribat bu kadarla kalır. Geçmiş olsun.
Ali H. ALI
09-02-2009, 10:51
Picea pungens ve uzman 16, iyi dileklerinize tesekkurler.
Orman yanginlari basligi altina yazip bir de link ekledim oradan yangin fotograflarina bakabilirsiniz.
Bu konu iki yerde olmasin diye daha sonra bu mesajlari sileriz.
Kıbrıs'da sürekli ağaçlar ve bonsai toplantılarına ne zaman başlayacağız?
msgurkan
10-02-2009, 19:18
Mehmet Bey, Kıbrıs'ta bonsaiye biraz ilgi yaratabildik ancak benim dışımda bonsai yapmaya başlayan henüz yok. Keşke birkaç kişi olabilsek, ben de yalnızlıktan kurtulsam.
Bir tanıtım çalışması için birlikte proje üretelim.
msgurkan
10-02-2009, 21:14
Mehmet bey, bu konuyu Kuzey Kıbrıs başlığında tartışmaya açabiliriz. Ben kendi adıma tanıtım çalışmasına katkı koymaya hazırım.
Ali H. ALI
11-02-2009, 03:18
Memet bence de guzel olur. agaclar.net toplantilari ve bonsai.
once, belli tarih ve mekan belirlensin. Belki onceleri katilim az olur ama gun gectikce ilginin artacagini dusunuyorum. Ozellikle de Mehmet salih beyin ornek calismalirini gorenler, yakinlarina anlatacaklari ile bircok kisinin ilgisini cekecegini dusunuyorum ve kisa bir sure icerisinde toplantilarda istenen sonuclar alinabilecek.
Ali H. ALI
14-02-2009, 12:53
Mehmet Salih bey, K. Kibris toplantisini ne zaman yapmayi dusunuyorsunuz?
belki bir zaman daha, toplantilar icin, sizin ozveri le calismaniz gerekecek.
Su anda pek ilgi yok gibi gorunse de, ben onumuzdeki gunlerde hem toplantiya hemde toplanti icerisinde deginilecek olan bonsaiye karsi, ilginin artacagini dusunuyorum.
msgurkan
15-02-2009, 21:45
Ali Bey, Kuzey Kıbrıs sayfasında arkadaşların görüşünü aldıktan sonra talebe göre tanıtım toplantısı veya atölye çalışması organize ederiz.
fatmasezer
17-02-2009, 10:41
Selamlar,
siteye üye oluşumun ilk günü ve bir bonsai'ye sahip oluşum 1. haftası henüz. Bonsai bakımı konusunda bilgi edinmek ve bonsaimi yani Selmancığımıu yaşatmak istiyorum.Selman bana geldi ve ortam değiştirdi de mi yaprakları döküldü anlamadım:(
Ne yapmak gerekir??
Harun Parlak
17-02-2009, 11:13
Öncelikle bonsai sevdalıları arasına hoş geldiniz. Bonsai nizin türünü bilmek lazım yaprak döken türmüdür dökmeyenmi iç mekan **** dış mekan bitkisimi.
Bunları bilmeden size bir şey söyleyemeyiz. Bir resim yükleme **** ayrıntılı bilgi verebilirseniz daha doğru cevaplar gelecektir.
izzeterisen
17-02-2009, 17:48
Geçen ay ilk defa Fethiye'deki Kelebekler Vadisini görmeye gittim. Korkumdan tepeden doğru dürüst bakamadım bile ama tepedeki yolun kenarında zeytinleri gördüm. Hemen fotoğrafını çektim. Keçiler yiye yiye bitkinin filizlerini bitki bu hale gelmişti. Bir bonsaiye benzettim. Keçilerin de sanatçı özellikleri var galiba. Ama üst dallara ulaşamamışlar.
İşte zeytin :
63141
Ali H. ALI
19-02-2009, 13:02
Izzet bey, cesitli nedenlerin etkisi ile dogada bonsai olarak buyumus bircok agac gorebilirsiniz. Bu zeytinin bu sekilde yasamini surdurmesinin nedeni de kecilerin onu surekli yemeleri.
Dogada gordugunuz buna benzer agaclar, bonsai calismalarinizdaki gorus acinizi genisletir, dogada gorduklerinizi agaclariniz uzerinde uygulayabilirsiniz.
Herkese selam,
Açıkçası ben tamamen cahilim bonsai konusunda ; ama görüntüsünden , istediği ihtimamdan ve buna karşılık sunduğu eşssizliğinden ve okuyabildiğim bu forum alanında (sadece 9 sayfasını) alınan hazdan ötürü bu yola çıkmaya karar verdim. Aylar evvel bu siteye üye olmuştum ama detaylı inceleme fırsatım olmamıştı.
Ben kendim bir bonasi yetiştirmeye başlamaya karar verdim , burada okudularım doğrultusunda , ama gerçekten site içeriği öylesine zengin ki bazen en basit adımları bile atmakta benim gibi çaylağı tereddütte bırakıyor.
Site içeriği ve bonsai ile tanışma temelleri hakkında bilgi sahibi olan sizlerden öncelikle forum başlıkları içinden hangisinde kaybolmam gerektiğini öğrenebilir miyim?
Saygılarımla,
İstanbul'dasınız. 22 şubatta atölye çalışmamız var. Ona katılın. Arkadaşlarla tanışır fikir alırsınız.
Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=48) başlığı altında, yeni başlayan arkadaşların neler yaptıklarını incelemeniz yararlı olur.
memet bey çok teşekkürler. Atöyle bilgilerini form içinden bulmalıyım ; yoksa sizlerden öğrenebilir miyim?
Harun Parlak
20-02-2009, 18:42
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=364318#post364318
Buraya bakarsanız. Toplantı yerini ve zamanını takip edebilirsiniz.
mimar999
08-04-2009, 23:59
Merhaba;
Çok okumaya çalıştım bu konuyu,hemen her şey var.
Ama inanın;ne tür bir toprak karışımı,nasıl bir sulama yapılacağına dair bir cümleye denk gelmedim.Ayrıca ağacın sığ saksıda dik durmasını nasıl sağlayacağım.
Köklerin baskısı ile devrilme devam halinde.
Teşekkürler.
Bu konuda bir yardım rica etsem...:-)
Ali H. ALI
09-04-2009, 15:43
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=43
Yukardaki linkten bonsai toprak konusunu.
Asagdaki linkten de sig saksi icerisine telle agaci nasil sabitleyceginizi ogrenebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=772
Bu iki konudan baska her seyin bu forumda oldugunu belirtiniz. Simdi hicbir eksiklik kalmadi size guzel bonsai calismalari diliyorum.
Okuduktan sonra, takildiginiz yerler olursa yine sorabilirsiniz.
Forumda bonsai ile ilgili her türlü bilgi var. Fakat farklı yerlerde olduğu için arama işlemini çok kullanmak gerekiyor.
Örneğin siz bakım tedavide bir konu başlığı bakınırken o konu bir üyenin çalışması başlığında çok da güzel işlenmiş oluyor.
Çok güzel öğretici çalışmalar, açıklamalı adım adım gösterimler, faydalı bilgiler var ama ulaşmak için biraz uğraşmak gerekiyor. Zira ben de hala daha uğraşıyorum istediğim şeyi bulmak için :)
mimar999
11-04-2009, 18:48
teşekkürler
neconeco
18-04-2009, 22:35
Selamlar. ali hocam hürmetler çalışmalarımın fotoğraflarını çekecektim güya neden olmadı mı? diye sorarsan olacak ta eğer firsat bulabilirsem. Şimdide niye fırsat yok diyeceksin.
Bu sevda bana çiçekçi dükkanı açtırdı şimdi dükkanla meşkulüm. Fakan bonsai lerden asla vaz geçmeye niyetim yok. )))
Ali H. ALI
20-04-2009, 14:30
Actigin cicekci dukkani hayirli olsun.
Iyi ya iste firsati sen yaratmissin. Dukkaninda, yapacagin bonsaileri sergiler, onlari satmiya kiyamasan bile, herkesin bonsaiyi tanimasini saglarsin.
Calismalarinda kolayliklar dilerim.
neconeco
21-04-2009, 21:33
Selamlar çok teşekkürler ederim. bir kaç kare şimdilik, inşallah dediğin gibi olacak 15 fidan ayırdım bonsai olacak tabi ben öyle zannediyorum))) olurmu? bilmem.
(Sabırla dut yaprağı ipek olurmuş) ))))
bonsaisever
21-04-2009, 21:39
Bu sevda bana çiçekçi dükkanı açtırdı
Dükkanınız nerede?
Belki uğrama imkanı buluruz :)
neconeco
21-04-2009, 22:14
Selamlar. bayrampaşa kiler market yanı nadir tümer sok no72 parkın karşısı (tel 05242 652 28 20) beklerim çayları şimdiden söyledim soğumasın. hürmetlerimle))))
Sırasıyla sınavlardan geçiyoruz. Önce ağaç seçme idi, sonra şekil verme, derken bakım. Şimdi ise hastalıklarla mücadele. Bonsaicinin işi bitmiyor :)
Evet, tabi her aşamada da bir sürü şey alınıyor. Benim eve aralıklı gelen biri her gelişinde "yeni yayıntılar" görüyor :)
Yarışmaya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15629&highlight=bonsai+yar%FD%FEmas%FD) katılmayı düşünen arkadaşlar neler hazırlıyorlar?
Özellikle acemi kategorisine katılımın çok olmasını umuyorum bu yarışmada. Her arkadaşı elindeki çalışmasıyla katılmaya çağırıyorum.
neconeco
10-06-2009, 00:18
selamlar.çaylakça birşeyler hazırlamaya çalışıyorum.))))
BÜtün fidanlarım ve bonsailerimi işyerine götürdüm ortam daha uygun diye. Etrafımız açık arazi. İnek saldırısına uğruyorum. Sellukalarıma çok zarar verdiler, bir kaç gündür fidanlarımı tahrip ediyorlar.
Ne yapsam geceleri gelmelerini engelleyemedim.
Çelebi tarzı yaptığım narı iki kere söktüler saksıdan. Seneye bonsai saksısına alabileceğim bir duruma gelmek üzereydi.
Gül zarar gördü. Mersin, zeytin.
Hatice Tarhan
15-07-2009, 19:07
Yazılarınızdan cesaret alıp ben de bonsai adaylarımı telledim dün, telleme yapmadan önce budadım ****** bonsai olma yolunda ilerliyorlar en azından, bonsai aday adaylarım begonvil şimşir asma incir ve ful, her ne kadar olmaz mı acaba desem de ve nasıl yapacağımı bilemesem de bir tane hanımeli
Bitkilerinizin hepsi de çok güzel bonsai olacaktır. Benim bir hanımeli denemem vardı. Bonsaisan'ın da var, hatırladığım kadarıyla.
Eğer kendi başlığınızı açar ve bitkilerinizi fotoğraflarsanız, arkadaşlar fikirlerini söylerler. Birlikte çalışırız.
Okuduğum kadarıyla söğüt ağacı iş görür.. Hem kolayca büyüyecektir.
Başarısız olacağımı biliyorum ama denemek istiyorum..
Hatice Tarhan
18-07-2009, 18:59
Alanya tema evindeki gözbebeğim hazır aldık fakat çok yakın tarihlerde kendi yaptığım bonsai ler masaların üstünü süsleyecekler
Hatice Tarhan
18-07-2009, 19:04
bunlarda tellemeden önceki bonsai aday adaylarımmine şimşir ve fil ayağı
Ali H. ALI
19-07-2009, 14:28
Cennetbahcesi, aramiza hos geldin.
Guzel bir bonsai sahibi olmussun. Onun bakimi yapabilmek icin istediginiz tum bilgileri burada bulabilirsiniz.
Yapacaginiz bonsailer icin de uyelerin calismalari basligi altinda kendinize bir sayfa acip, agaclariniz uzerinde sorular sorup, bircok arkadastan bilgi ve oneri alabilirsiniz.
Boylece goz bebeginizin yanina, en az onun kadar seveceginiz bir cok agac ekliyebilirsiniz.
Kolay gelsin.
Hatice Tarhan
19-07-2009, 18:23
ali bey çok teşekkürler beni sözleriniz çok cesaretlendiriyor resimlediğim adayların tellenmiş hallerini kimselere göstermeye cesaretim yok
Hatice Tarhan
23-07-2009, 11:19
arkadaşlar bonsai lere ilgim olduğundan bu yana bütün ağaçlara bonsai gözüyle bakıyorum büyüklüğü küçüklüğü farketmiyor koca çınar ağacını [nerden baksak 50 yıllık]bonsai gibi görmeye başladım yolda yürürken ağaçların dalına bakıyorum burasından kesilse ne güzel olur diyorum herkestemi böyle oluyor yoksa ben azcık kafayımı yiyorum yanlış anlaşılmasın ağaç kesmiyorum
izzeterisen
23-07-2009, 15:55
Yoo. bonsai çalışmaya başlayan kişilerin genel durumu böyle sanıyorum. ben daha şimdiden önümüzdeki yıl ilkbaharda havai köklendirme yapacağım ağaçları bulmaya çalışıyorum yollarda. Bu şekilde duygularını pek çok kimse bu sitede bildirdi :)
_kardelen_
23-07-2009, 16:23
Sn.cennetbahçesi bonsai olan ağacınız yeşim ağacı mı? Çok güzel duruyor. Bende daha mini minnacık bir yeşim var, bonsai çalışmalarını incelerken bonsai olmuş halini görünce onu bonsai yapmaya karar verdim. Ama uzun bir süre beklemem gerekecek o kıvama gelmesi için.
ömer kara
23-07-2009, 18:40
merhabalar bende bonsai ağaçlarını yeni tanımaya başladım. bu türle yakından ilgilenmek istiyorum. tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim
_kardelen_
24-07-2009, 08:29
Bonsai ile ilgili yazıları okuyorum bir kaç gündür. Bir şeyi tam olarak anlayamadım. Bu ağaçların köklerinin bu şekilde kalınlaşıp genişlemesi ve bu biçimi almasındaki başlıca etken nedir? Kök budaması mı, dal budaması mı, nedir? Acaba ben de başarabilir miyim? Henüz ne ile başlıyacağıma karar vermedim, inceleme aşamasındayım. Elimde bir yeşim var ama daha küçücük. Onu mu kullansam, çam fidesi mi bulsam, nar da düşünüyorum... Biraz daha konuyu inceleyip öyle başlamayı düşünüyorum, emekler boşa gitmesin.
Hatice Tarhan
24-07-2009, 10:01
Sayın kardelen büyük olan ağacı soruyorsan ficus benim yeni telleme yaptığımı soruyorsan şimşir bu konuda tecrübeli sayılmam fakat buradan öğrendiğim kadarıyla bonsai ye başlamak için çok sayıda ağaç edin benjamin şimşir nar söğüt mine hatta asma bunları bonsai saksına almadan budama yap telleme yap tabi ağaçlar nette araştırıp yap bu işlemleri korkma bir yerlerden başla arkası gelir bonsai li günler
Kardelen çam ile başlamayın. Oldukça zorlanırsınız.
Birkaç fidanla birlikte başlayın. Fidanlar önce büyük saksılarda gelişmelerine izin verildikleri için kök, gövde ve dalları kalınlaşıyor. Daha sonra budamalarla biçim veriliyor. Görünümlerinin nedeni bu.
izzeterisen
25-07-2009, 14:49
İyi günler Ali Bey.
Ben Portulacaria afra denen bitkiyi çok sevdim. Geçen yıldan beri kestiğim filizleri köklendiriyorum. Geçen yıl diktiğim ve şu an 120 cm.kadar boyunda olan bitkim :
94880
Bu bitkim büyümeye devam ediyor. Bu bitkiyi bu şekilde büyütmekten amacım bonsai yapacak olmamdır. 100-120 cm dolayında bir bonsai elde etmek istiyorum. Ancak ben istiyorum ki konik bir gövde oluşturarak büyüsün. Şimdilerde toprak seviyesinde gövde kalınlığı 2 cm.e yakın. Tamamen kendi haline bırakmaktansa büyüme sırasında kesimler yaparak dal şekillendirmelerine girmeden önce konik bir gövde elde etmek mümkün değil midir? Kesim yaptığımız zaman alt dallarda gelişme hızlanıyor. Kesim yerinden bir filizi dik olarak yönlendirdiğimiz zaman (gövde olarak) o filizde gelişme ilerleyinceye kadar altta dallarda ve gövdede kalınlaşma , gelişme olur. Daha sonra tekrar kesim yapsak aynı şekilde nasıl olur.
Bitkilerimi büyütme konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Bu şekilde şimdi 30 kadar bitkim var.
Şimdiden teşekkürler.
Hatice Tarhan
27-07-2009, 23:36
tema evindeki ilk bonsai çalışmam tellediğim bonsai adayının ismini ve cinsini bimiyorum bilen varsa yardımcı olabilirseniz sevinirim diğerleri daha sonra işlemden geçecek
Ali H. ALI
28-07-2009, 12:43
Izzet bey yesim agaclariniz icin sorduklarinizi simdi gordum.
Konik bir govdeye en cabuk yesimlerinizi yere dikerek elde edebilirsiniz. Cok cabuk buyuyup gelisen bir bitki oldugu icin 2-3 yilda istediginizi elde edebileceginizi dusunuyorum.
Elinizde 30 kadar yesiminizin oldugunu soyluyorsunuz. Bir tanesi uzerinde dusndugunuz budamalar seklinde de deneme yapabilirsiniz. Dusundugunuz gibi budanan dallarda gelisme olurken govde de kalinlasiyorsa o yontemi de kullanabilirsiniz.
Yesimler uzerinden keseceginiz kalin dallari da yapacaginiz bonsai tarzina gore dikip koklendirebilirsiniz kalin dallari cok kolay koklenir.(dallari dikmeden once kesik olan yerlerinin kurumasi icin 2-3 gun beklerseniz daha basarili olursunuz.)
Dilediginiz gibi bircok yesim agaciniz olsun.
Ali H. ALI
28-07-2009, 12:49
Cennetbahcesi iyi gunler. Fotografini eklediginiz agacinizin ne oldugunu bilemedim ama taniyan bir arkadas mutlaka cikacaktir.
Agacinizi ne tarzda bir bonsai yapmayi dusunuyorsunuz?
Her yeni basliyan gibi tellemede sizin de sorunler yasadiginizi goruyorum. Telleme bolumunu bir kez daha okur ve her hangi bir agactan keseceginiz bir dal uzerine tel sarip ellerinize alistirmalar yaparsaniz daha guzel tel sarip agaclarinizin dallarini daha guzel bir sekilde istediginiz yerlere bukeceginizi dusunuyorum.
Kolay gelsin.
izzeterisen
29-07-2009, 10:15
İyi günler Ali Bey.
Ben Portulacaria afra denen bitkiyi çok sevdim. Geçen yıldan beri kestiğim filizleri köklendiriyorum. Geçen yıl diktiğim ve şu an 120 cm.kadar boyunda olan bitkim :
94880
Bu bitkim büyümeye devam ediyor. Bu bitkiyi bu şekilde büyütmekten amacım bonsai yapacak olmamdır. 100-120 cm dolayında bir bonsai elde etmek istiyorum. Ancak ben istiyorum ki konik bir gövde oluşturarak büyüsün. Şimdilerde toprak seviyesinde gövde kalınlığı 2 cm.e yakın. Tamamen kendi haline bırakmaktansa büyüme sırasında kesimler yaparak dal şekillendirmelerine girmeden önce konik bir gövde elde etmek mümkün değil midir? Kesim yaptığımız zaman alt dallarda gelişme hızlanıyor. Kesim yerinden bir filizi dik olarak yönlendirdiğimiz zaman (gövde olarak) o filizde gelişme ilerleyinceye kadar altta dallarda ve gövdede kalınlaşma , gelişme olur. Daha sonra tekrar kesim yapsak aynı şekilde nasıl olur.
Bitkilerimi büyütme konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Bu şekilde şimdi 30 kadar bitkim var.
Şimdiden teşekkürler.
Ali Bey,
Bu soruyu sormaktan kastım bu resimdeki gibi bitkiyi büyütmek isteseydim acaba P.afra'da başarılı olabilirmiydim diye öğrenmekti. Ben bu resmi aldığım sitedeki bilgileri tam tercüme ederek bilgi edinemiyorum. Bir de bitkilerim saksıda olduğundan benim için daha kolay olabilir diye düşünmüştüm.
95431
Ali H. ALI
29-07-2009, 14:42
Izzet bey, yukarida eklediginiz cizimlerdeki gibi buyut ve buda yontemini yesimlerinize de uygulayabilirsiniz.
_kardelen_
30-07-2009, 08:27
Bu kesimi yaptığımızda (resimden anladığım kadarıyla) sadece gövde kısmı kalıyor değil mi? Yapraklar, dallar kalmıyor. Gövde uzadıkça yeni dallar çıkıyor, bütün kuvvetin gövdeye verilmesi, gövdenin uzayıp kalınlaşması için yeni kesim yapılıyor. Doğru anlamış mıyım? Benim de yeşimim var da, henüz daha çok küçük. Büyük saksıya aldım büyümesini bekliyorum. İki çatal dalı var bunu bire indirmelimiyim gövde güçlensin diye
İşyerinde yolu karşı tarafında üç kök çalı kekik vardı. Şubat ayında onları yamadori yapıp almayı planlıyordum.
Karayolları yol kenarlarını temizlemiş dün. İki kökü söküp atmışlar bir kök kurtulmuş. Umarım başka bir kaza gelmez başına.
Ali H. ALI
26-08-2009, 15:16
Memet yol temizliginden kurtulan kekigin senin ellerinde onlarca yil yasar diye dusunuyorum. Onun basina baska bir kaza gelmeden belki onu sonbaharda saksiya alirsin.
Bonsai yarışması başlayacak yakında, kimler hazırlanıyor?,
Özellikle acemiler kategorisinde katılımın, bu yarışmada çok olmasını istiyoruz.
neconeco
02-09-2009, 21:12
Selamlar. valla dükkan sevdasına düştük bir telaş gidiyor acemilerde bende varım
bir sürü fide ayırdım da yapacak adam lazım ben toptan resim çeksem olurmu acaba? yormayın bu ihtiyarı.))))
Ha kekik falan duyunca 3 saksı satamadığım kekik var bir baktımki bonsai seviyesine gelmişler 1 karış boy var parmak kadar kök
hele narlar varki al hemen tabakla
neconeco
02-09-2009, 21:19
Selamlar işte nar
Bu sayılmaz yarışma için hazırlanmış biçimini isteriz.
Kış yarışması yaklaşıyor, kimler hazırlanıyor?
natureal
24-09-2009, 23:31
herkese selamlar ben bir doğa ağşığı olarak bir süredir site ile tanışıp bir çok konuyu dikkatlice okuduktan sonra artık birşeyler paylaşma zamanının geldiği kanaatini vermiş olan bir arkadaşım. İlk olarak böyle özel bir imkan sunan yöneticilere çok teşekürler.
benim bonsai ile tanışmam yaklaşık 5 sene önce hediye olarak gelen ve bana geldiğinde 15 yaşında olan bir gürgen ağacı ile başladı. şu an gayet iyi durumda ve ismi buddha kendisi ile çok iyi anlaşıyoruz. Bir ara resimleri ekleyeceğim. Site ile tanışana kadar kendi halinde bonsai meraklısı biriyken şu sıralarda olaya daha profesyonel olarak bakmaya başladım ve bir çok bilgi sahibi oldum.
şimdilerde bonsai olmaya aday olan ve hazırlıklarını yaptığım söğüt, oya, zeytin, iğde, çam çeşitleri , begonvil , akçaağaç ,nar , gül ,ficus barok , ficus natasja ve adını bilmediğim iki adet bitkim var bunların 2 si hariç diğerlerini ben çelik yöntemi ile köklendirdim. Köklendirme solusyonunu kendim yaptım ve ciddi olumlu netice aldım. artık heryerde bonsai görüyorum şehrin parklarında hangi bitkinin neresinden bonsai yapılır tespit etmiş durumdayım. Yukarıda bahsettiğim bitkilerimin resimlerini yükleyerek sizden destek olmanızı isteyeceğim.
şimdilik hoşçakalın.
Merhaba bonsaiseverler. Bu kış kısmetse yarışmaya katılmak istiyorum, adaylarım bana göre birazcık şekle şemale ermeye başladılar:) Yarışma vesilesiyle de adaylarımı iyice bir elden geçirip ilgilenirim diyorum.
Doğadan bir örnek, Meşe ağacı. Gökçeada Yıldız koyu.
104226
Ali H. ALI
14-10-2009, 12:06
Player iyi gunler, hos geldiniz.
Ekledigin fotograflardan ilki bir kuskonmaz bitkisi su an ondan iyi bir bonsai yapamazsiniz. Ikinci agaciniz da bonsai icin uygun degildir. Onun boyunun uzamasini durdurmak istiyorsaniz zirvesini budamalisiniz.
Asagidaki linkte bonsai icin nasil agac secilir bilgileri var okuduktan sonra bir fidanciya ugrayip agaclara bakabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11217
kalambaklı
14-10-2009, 13:15
Değerli hocam Ali H.Ali; Bu gün eski bir bonsai ustasıyla (aynı zamanda ege süs bitkileri üreticileri ve peyzaj uygulamaları derneği başkanı) yaptığım görüşmede; Bu sanat dalının ilk çinliler tarafından mabet alanlarında insanlara sabır + huzuru göstermek amacıyla uygulandığını ve ayrıca bonsai bir ağac veya bitkinin hiçbir özelliğinle oynamadan minyatürleştirme sanatı olduğunu öğrendim.
Bu konuda bana düşüncelerinizi yazarmısınız.
Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Teşekkur ederim Ali bey, sitedeki tavsiyelere göre bir fidan veya hazır bonsai modellerinden seçmeyi düşünüyorum.
Ali H. ALI
15-10-2009, 12:50
Değerli hocam Ali H.Ali; Bu gün eski bir bonsai ustasıyla (aynı zamanda ege süs bitkileri üreticileri ve peyzaj uygulamaları derneği başkanı) yaptığım görüşmede; Bu sanat dalının ilk çinliler tarafından mabet alanlarında insanlara sabır + huzuru göstermek amacıyla uygulandığını ve ayrıca bonsai bir ağac veya bitkinin hiçbir özelliğinle oynamadan minyatürleştirme sanatı olduğunu öğrendim.
Bu konuda bana düşüncelerinizi yazarmısınız.
Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.
Sayin kalambakli,
Pen-jing(Japonyada bonsai kelimesi olusmadan once Cindeki ismi Pen-jing di ve bu gun de cinde pen-jing diye biliniyor, Joponlarin cinlilerden alip gelistirdigi bonsaiye bircok kati kurallar da eklediler oysa cinde yapilan pen-jing daha dogal gorunumler sergiliyor) ve bonsai Taoizim ve Budizimin inanclari ile iliskilidir. Bu iki inanc icerisindeki rahiplerin gunluk yasamlarinda pen-jing ve bonsai vardi bu calismalari yaparken doga ile ic ice olur, huzur duyar, kendini gelistirir, dusunur, dogayi anlamaya calisirdi.
Bonsai yapilan bitkiler cenetik ozelliklerinden hic birsey kaybetmiyorlar.
Onlarin yillarca kucuk boyda kalmalarini sagliyan bilincli budamadir. ogrenilen teknikleri uygulamak icin de en iyi zamani ayarlamak gerekiyor. Bu da sabirla olacagina gore arkadasinizin soyledikleri dogru demektir.
Cinde bu gunde kimi pen-jing calismalarina, yuzyillar ocesinede rahiplarin calismalari gibi hayvan goruntuleri veriliyor(Ejder, yilan, kurbaga gibi) inancalrinin etkisiyle olsa bile, zaman zaman dogada da bunlara benzer agaclar bitkiler gorebiliriz.
Evet bonsai bir sabir isidir, bilgi isidir, ogrenme isidir, sevgi isidir, agaclariniza sekil verirken kendi kandinizi sekillendirme isidir.
Hepinize keyifli bonsai calismalari dilerim.
kalambaklı
20-10-2009, 21:09
Değerli hocam; Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim ve sabır biraz da cesaretle inşallah keyifli bonsai' lere sahip olma ümidiyle.
İyi akşamlar ve sevgiler,
Shibumi71
28-10-2009, 19:44
Tekin hocam,
ağacın sığla olduğunu öğrendikten sonra hemen yine karıştırmaya başladım, hem bonsai için hemde normal bahçe için araştırayım dedim gittim ağacın dibine bile baktım ve
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1202&highlight=s%FD%F0la&page=2
deki sayfada bulunan resimlerdeki aynı kararmış olan meyveleri ve ağacın üstünde ki meyveleri buldum. Bunlar meyvemi yoksa tohummu hocam .
aynı zamanda sığlanın da çok güzel bonsaisi olduğunu buldum hem forumda hem web de
:)
sevgi&saygılar
Harun Parlak
28-10-2009, 19:47
Evet Sığla peyzaj bakımından ve bonsai bakımından da çok değerli bir tür. Ben geçen yıl 5 adet aldım budama yaptım şimdi gelişiyorlar.
kalambaklı
30-10-2009, 09:19
Sayın Tekin bey, Benim aldığım sığla boyu 2 metre boyluydu toprak boyundan yukarı 10 cm kestim ve bekliyorum. Bilgi amacıyla ağaçlarınızın fotoğraflarını yüklermisiniz.
Saygı ve sevgilerimle,
Harun Parlak
30-10-2009, 09:28
Yeni fotoraflar çekmedim yakında çekip yüklerim. Eski budama lar Burda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6348&page=8)
denizkirlangici
13-11-2009, 21:37
merhaba arkadaşlar. aranıza yeni katılanlardanım. biz eşimle 10 gündür bonsaiyi araştırıyoruz. daha öncesi bir fikrimiz yoktu bu konuyla alakalaı. bugün işe başladık. bahçemizden birkaç farklı filiz sıyırdım. biri köklü. bunlarda köklü olanı saksıya diktim diğerlerini de kök salsın diye suya ısladım. yarın ise büyük bir fidan almaya gidip işe başlamayı düşünüyoruz. umarım bu işin üstesi
nden gelenlerden oluruz. şimdilik ikimiz de çok hevesliyiz.... aklıma takılan sorular olduğunda sizlere döneceğim, bel ki de szledi bıktıracağım... şimdiden hepinize teşekkürler...
Harun Parlak
13-11-2009, 22:11
Siz diğerlerini de saksıya dikin. Suda kök salmazlar salarsa toprakda salar. Bonsai için saksıda uygun fidanlar seçmelisinizki üzerinde rahat çalışma yapabilesiniz.
Doğadan sökülen fidaanlar en az bir yıl kendini toparlamalı. Bu ara Kendi bahceniz ve ya tarlanız değilse doğadan söküm yasak olduğunu da unutmayın.
Aramıza hoşgeldiniz Kolay gelsin.
denizkirlangici
13-11-2009, 23:04
Siz diğerlerini de saksıya dikin. Suda kök salmazlar salarsa toprakda salar. Bonsai için saksıda uygun fidanlar seçmelisinizki üzerinde rahat çalışma yapabilesiniz.
Doğadan sökülen fidaanlar en az bir yıl kendini toparlamalı. Bu ara Kendi bahceniz ve ya tarlanız değilse doğadan söküm yasak olduğunu da unutmayın.
Aramıza hoşgeldiniz Kolay gelsin.
yok kendi bahçemiz.. bu konuda şanslıyım geniş bir bahçemiz var...ağaç yönünden zengin...
merhaba
bonsai gölgesi ne bereketli sohbetler açıyormuş meğer ;)
sanırım ilk kez karate kid izlerken görüp bayılmıştım bonsailere. aklımdan bile geçiremezken yetiştirmek içinse cesareti sayenizde kazandım. bonsai ile ilgili açılmış bütün başlıkları da okuyup artık anlayabildiğim kadarıyla ilk bonsaimi yetiştirmeyi denemek istiyorum. ama önce şu gölgeye bir uğramak lazım dedim. hem sizlerle tanışayım, hem de (umarım) bonsai olmak için benimle evime kadar gelen fıstık çamı fidanımı sizlere tanıtayım :D
Harun Parlak
15-11-2009, 10:09
Fidanınız henüz küçük ama işlenemez de değil. Budama ve telleme işlemini yaptıkdan sonra gelişmeye bırakırsanız. İleride güzel bonsai olabilir. Güzel bonsai çabuk elde edebilmek için öncelikle uygun fidan seçip uygun sitil uygulanarak elde edebilirsiniz. Kolay gelsin.
Sayın Tekin, cesaretlendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. budama ve telleme için mevsim olarak da bir problem yok değil mi?
Harun Parlak
15-11-2009, 17:20
Bundan sonra nisana kadar telleme ve budama yapabilirsiniz. Uyku dönemine girmeye başladılar.
merhaba arkadaşlar benim elime de sedir fidanı geçti ancak bendeki hep boya gitmiş kerata:) acaba cinsi mi öyle pek anlamıyorum ben.. Daha çok dallanması için neler yapabilirim aslında bi bonsai hayranyım:) resimdeki sedir gerçekten çok hoş maşallah..
bonsaisever
16-11-2009, 20:20
byrecoo; Bonsaide budama (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1339)ve yaprak küçültme bölümünde aradığınız bilgiye ulaşacaksınız.
taşekkürler çok yararı olacak:)
erdemsims
21-11-2009, 17:31
merhaba,
benimde bir bonsaim var.çok şeker maşallah:rolleyes: gözüm gibi bakıyorum ona.neden bilmiyorum ama içimden onu budamak ya da telleme yapmak gelmiyor. o,o kadar güzel ve özgür büyüyor ki sanıyorum yanılıyorum ama kendi haline gelişsin istiyorum.sizce minik ağacım için kötü olanı mı istiyorum:(
Harun Parlak
21-11-2009, 17:38
Eğer saç modeliniz çok seviyorsanız aynı modeli korumak için sürekli traş olmalısınız.
Eğer modelde değişiklik istiyorsanız model değişir değişik şekiller denersiniz Yok ben hiç bir model istemiyorum uzasın dursun saç bıyık bir birine karışsın istiyorsanız.
Ozaman özgür bırakın büyüsün gitsin ve karma karışık olsun.
Bu durumda bukadar özgür ama bakımsız saç nekadar ömürlü olur bilemem.
Karar sizin ağaçda sizin istediğiniz gibi değerlendirmekde özgürsünüz kolay gelsin.
erdemsims
21-11-2009, 21:10
Eğer saç modeliniz çok seviyorsanız aynı modeli korumak için sürekli traş olmalısınız.
Eğer modelde değişiklik istiyorsanız model değişir değişik şekiller denersiniz Yok ben hiç bir model istemiyorum uzasın dursun saç bıyık bir birine karışsın istiyorsanız.
Ozaman özgür bırakın büyüsün gitsin ve karma karışık olsun.
Bu durumda bukadar özgür ama bakımsız saç nekadar ömürlü olur bilemem.
Karar sizin ağaçda sizin istediğiniz gibi değerlendirmekde özgürsünüz kolay gelsin.
teşekkür ederim..
haklısınız sağlıklı olması için budamam gerekiyor.yalnız ben bonsaimin türünü bilmiyorum.sanırım türünü öğrenebilirsem budama,saksı değiştirme ve gerekli toprağı saksıya ekleyebilmeyi daha rahat araştıracağım.
bonsaisan
21-11-2009, 23:44
Sayın erdemsims
Ağaçınızın türü carmona.Fukien tea
Güneşi sefer ama yaz aylarında kavurucu güneşi değil.
İlk bahardan itibaren beyaz ufak çiçekleri olur ama doğru bakılır ise.
Suyu sefer ama toprak drenajı iyi ise ........
Budama meselesine gelince bir bonsai bonsai yapan budamak geliştirmek tekrar budamaktır.
Budama bonsai korkulaçak bir şey değil aksine bonsai sağlıklı ve güzel olmasını sağlayan bir uygulamadır.
Budama için temel şudur.
Bir dalı özgür bırakırsınız o dal uzamaya başlar ve en üç noktasında dalın çıktığınoktaya kadar uzayan sürügn 8 ila 6 yaprak kadar uzadığında 8 yaprak ise 4 yaprak geriden 6 yaprak ise 2 yaprak geriden sürgünü budarsınız.
Bu sayede o sürügün "Y" şeklinde bir daha uzamaya başlar.
Böylece gelişim hızlanır.
Ama bunu yaparken budanan her ağacın yeniden enerjiye ihtiyaçı olur bunun içinde gübeleme yaparsınız.
Saygılar.
efekentlisari
22-11-2009, 15:39
ne güzel konular,negüzel bonsailer..herkse saygı ve selamlar.
erdemsims
22-11-2009, 20:41
sayın bonsaisan verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.sayenizde minik ağacım hakkında çok güzel veriler ediniyorum.saygılarımla,
Ben de üç gün önce bir bonsai aldım .Hep bakamam korkusuyla bu tutkumdan vazgeçmiştim .Ama sonunda dayanamadım ve çok mutlu oldum .yalnız benim bonsaim saksıda onu bonsai kabına almam gerekiyor .Bu beni çok korkutuyor zarar veririm korkusuyla her gün yarın yaparım diyorum .Yazılanları dikkalice okudum ve okumaya devam ediyorum .Arkadaşlarımız çok değerli bilgiler vermişler onların doğrultusunda bonsaimi saksıdan çıkarıp kaba alacağım ama daha tüm sayfaları okumam gerekiyor sanırım .pratik bilgileriniz varsa acemiliğimde göz önüne alınarak paylaşırsanız sevinirim :)
kalambaklı
24-11-2009, 18:04
ne güzel konular,negüzel bonsailer..herkse saygı ve selamlar.
Değerli dostum, hadi bir ucundan sen de başla.
İyi akşamlar,
geçenelrde istanbul kartal koçtaşta gezerken harika bonsailer gördüm. uzun süre inceledim. oradaki görevli arkadaş da geldi uzunca sohbet ettik. çok iyi bakıyorlarmış tüm fidanlara, bitkilere. uğrayıp bakın derim.
Ali H. ALI
02-01-2010, 14:07
merhaba,3-4 aydır bu siteyi inceliyorum,sürekli her yazılanı bir daha bir daha okuyorum,bu işe son derece ilgiliyim, burada yazanlara,yardımcı olanlara ve değerli fikirlerini paylaşanlara sonsuz teşekkürler.
aganta7, iyi gunler aramiza hos geldin. 3-4 aydir her yazilani iki kez okumus olman teoride bircok sey ogrendiginin kaniti.
Simdi bu ogrendiklerini, mesleki bilgilerinle birlestirip pratikte uygularsan, bircok bonsai elde edebilirsin.
Bu arada ogrendiklerini, deneyimlerini, calismalarini forumda paylasirsan, senden once burada paylasanlara katilip yeni ogreneceklere sen de katkida bulunmus olursun.
Sana guzel calismalar diliyorum.
Bonsai yarışmasına kimler katılacak.
Daha doğrusu herkesi yarışmaya kartılmaya çağırıyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.