View Full Version : Bonsai Gölgesinde Sohbetler
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
Sidartanın yaptığı tablodaki koruma meselesi nedir bir fikri olan varmı ?
Ali H. ALI
30-11-2006, 12:41
Herkese iyi gunler, Bonsaireefin yoklugu hemen farkediliyor deyilmi? Bonsaireef sinavlarini bitirdikten sonra tekrar aramizda olacak ve kim bilir, kac bonsai calismasini da birlikte getirecek[sinavlara calisirken dinlenme aralarinda bonsailerinin uzerinde calisacagini dusunuyorum, cunku agac uzerinde calisirken insan butun yorgunlugunu unutuyor ve Bonsaireef bunun farkindadir]
Bu durumda sizlerin de calismalarinizi artirmaniz gerektigini dusunuyorum[Malina da ayni dusunceyi belirti] Bonsaireef geri dondugu zaman, sizleri biraktigi yerde bulursa ayip olur deyilmi? Hadi arkadaslar hepinize kolay gelsin.
Murare, Sidarta'nin cevirdigi taplodaki koruma ve o cizgiler icerisindeki zamanlara bakarak cozmeye calistim fakat bir sey cikaramadim.
Bonsai, cok soguktan, cok sicaktan, gunesten ve zararlilardan korunur[ bir de hirsizlarin calmamasi icin korunur ki bunu o taplaonun icerisine koyamayiz:) ]
Her sey dilediginiz gibi olsun.
cunku agac uzerinde calisirken insan butun yorgunlugunu unutuyor .
Katılıyorum Ali abi hemde tarif edilmez bir huzur veriyor . Hafta sonunu köyde geçirdim sabah erkenden kalkıp babam ile birlikte bütün gün bahçede geçirdik insan toprakla uğraşırken vaktin nasıl geçtiğini anlamıyor daha sonra yürüyüş yaparken yeni sürülen bir tarlanın kenarında kökünden sökülmüş bir Çakal eriği ( prunus spinosa ) bulduk yanımda çuval vardı hemen kökünü ıslatıp sardım hiç uğraşmadan ağaç sahibi oldum :)
Sağol Ali abi o zaman sidartanın kendisini bekleyeceğiz.
Turunç : ...Bu arada konu ile alakası yok ama bugün leyla gibiyim. Bizim eve hırsız girdi dün akşam. Hallaç pamuğu gibi atmış bütün evi. Çok üzgünüm. O derdimin içinde de çiçeklerimi kırmamışlar bari diye sevindim. İyice delleniyorum galiba.. Neyse konu saptı. Görüşmek dileğiyle...
Geçmiş olsun, umarım çok zarar vermemişlerdir...
Geçmiş olsun Turunç umarım sorun yoktur
Mine Pakkaner
30-11-2006, 14:13
Turunç üzüldüm, geçmiş olsun. Her yönden çok sinir bozucu bir durum.
Çok teşekkür ederim hepinize tek tek. Fazla zararı benim psikolojime verdiler. Eşim çok soğukkanlı davrandığı için bende öyle fazla tepki vermedim.
İstanbulda komşuluk yok diyenlere de burdan sesleneyim; tüm komşular tek tek gelip geçmiş olsun dediler. Hatta evi ben elleyemedim onlar ve akrabalarım topladılar...
Fazla zarar yok sadece altınları alıp çıkmışlar. Kırıp dökme yapmamışlar. Ama inanılmaz dağınık bir hale gelmişti. Tüm bunların üstüne üst katta oturan ev sahibi geldi ve eşimle tartıştılar. Beni asıl üzen bu oldu. Kapıcıyı işten çıkardığından beri tüm daireler tek tek soyuldu. En sonda bizim evi soydular. Lütfen dikkat ediniz. Çalınan eşyaların maddi değeri sorun değil ama manevi olarak değerli olanları tekrar yerine koyma şansınız yok.
Son olarak bir duyum aktarayım; yeni metot hırsızlar saksıları devirip toprağını karıştırıyormuş. Altınlarını buraya koymayı düşünenlere iletirim. Ben öyle yapmadım çünkü benim çiçeklerim dünya kıymetlisidir.:)
turunc bey,
öncelikle büyük geçmiş olsun. gözümün önüne benim eve girmişler gibi bir de manzara oluştu. Gerçi bende onların işine yarıyacak altın vs yok ama dediğiniz gibi benim başıma gelmiş gibi hayal ettim de... benim orkidler etoburlar saksılarından sokülmüş... yerlerde sürünen kıymetlerim... onlarsa üzerlerine basmış...
ve bir sür manşet:(
evine giren hırsızı orkidelerini karıştırdı diye elleri ile boğan doktor... çıldırdı...!
:eek:
bu gibi durumlarda evde onlarla karşılaşmamak da en iyisi sanırım.
tekrar geçmiş olsun nebatlarınızın ciddi hasar almadığını umarım.
İyide hırsızlar nereden anladı saksıların altında birşey olmadığını ve karıştırmadı :D İyi kurtarmışsın ağaçları bence. Tekrar geçmiş olsun.
Bunlar acemi hırsız mı nedir. Benim evde 100 den fazla saksı var dar vakitte hangisini karıştıracaklar. Ayrıca saksıya altın gömme işini çok saçma buluyorum. Asla da yapmam o işi. Bundan sonra da altın maltın yok kardeşim. Bitti, dükkan kapandı. Çiçeklerimi elleselerdi herhalde istanbul kazan ben kepçe didik didik ederdim. Ne zorluklarla yetiştiriyoruz onları. Onca çaba, emek, sevgi ilgi boşa giderdi.. Aman kimsenin başına böyle birşey gelmesin diyorum. Herkese terar teşekkürler ilginizden dolayı arkadaşlar. Saolun...
Mahmut Leventoğlu
30-11-2006, 15:32
Turunç yeni farkettim çok geçmiş olsun.Söyleyecek birşey bulamıyorum. İyiki sizlere bir zarar gelmemiş :(
sidarta nerelerde acaba bende merak ettim korumayla tam olarak ne kastedildiğini. Eğer hastalık ve zararlılarla mücadele kastediliyorsa ki bu saçma olurdu; çünkü hastalıklarla bulaşmaadn veya böcekler dadanmadan herhangi bir mücadele önlem amaçlı bile olsa yapılmaz. Çok gereksizdir. Bu durumda ne olduğunu sidarta söyleyecek.
Teşekkürler Mahmut bey. Umarım sizlerin başına böyle birşey gelmez.
Çok ilginçtir eşimin rahmetli albay babasının madalyasını almışlar!.... Delimi bunlar..
Mine Pakkaner
30-11-2006, 16:12
Turunç neyi aldıkları hiç belli olmuyor, benim evime girdiklerinde laptopum, yazıcım, birsürü birşey ve yanında oğlumun neyini de çalmışlardı. Oğlum o günden sonra ney üflemeye hevesini kaybetti...
Haydi laptop anladım ama ney almak da nesi, hadi neyi anladım, mutfaktaki uyduruk tahta bıçaklığı ne yapacak? Bıçakları ile beraber 5-10 milyona pazarda...
Polisin evin heryanına sürdüğü karbon tozunu temizlemek de cabası....Kırık, kapanmayan kapı ile sabahı beklemek te öyle . Aman aman, kötü anılarım depreşti...
Benim evimi soyanlar yakalanamadı. Umarım sizin eve girenler ve özellikle madalya bulunur...
Çok üzüldüm. Size de geçmiş olsun Mine hanım. Maalesef bulunacakları konusunda kesinlikle umudum yok. Hatta eminim bile diyebilirim. Şimdiye kadar hiç yakalanan hırsızlardan geri gelen eşya duymadım...
bizim eve güpegündüz girdiklerinde de tüm odalar içinde benimkini bulup talan etmişlerdi..çekmeceler yerlerde, her yer didik didik...ve polisin döktüğü o toz evet...sonuç malesef yok
evdekiler telefon edip soyulduk dediklerinde ben de bilgisayarı falan değil raketi sormuştum...manevi şeylerin çalınması en kötüsü...
hadi güzel şeylerden konuşun artık :(
bonsaisever
30-11-2006, 16:30
Geçmiş olsun Turunc.
Allahtan sizlere bir şey olmamış.
Ve çiçeklerine :)
Geçmiş olsun Turunç. :( Yıllar önce de dedemlerin bağ evine girmişti bu ne yaptığını bilmezler. Bağ evinde ne olur? Bir şey bulamayınca tabak, çanak, şiş, zeytinyağı, salça ne buldularsa toplamışlar. Biz de lokanta açacaklar herhalde diye tercüme etmiştik bu davranışlarını. Sonra da çocukluk bu ya, temel misali, kapıya şunları yazmıştım: "Sayın hırsızlar! Sizden önce birileri gelip bu evi soyduklarından kayda değer bir şey kalmamıştır. Boşuna zahmet edip kapı pencere kırmayın!":D
İyide hırsızlar nereden anladı saksıların altında birşey olmadığını ve karıştırmadı :D İyi kurtarmışsın ağaçları bence. Tekrar geçmiş olsun.
Nerden anlayacaklar, tabi ki tellerden.:D Altın saklamak için çiçek yetiştirmiş olsa özensiz dikilmiş bir kaç çiçekle karşılaşır. Tellerle sarılıp, garip şekiller verilmiş bir bitkinin dikili olduğu saksıda altın ne arar. Belli ki altından daha değerli.;)
kuru dal (http://www.albek-bonsai.dk/AKADAMIET-sidiao.htm) çalışması için çok güzel bir örnek var.
bu da (http://sidiao.myweb.hinet.net/index_e.htm) çok örnek olan güzel bir site
bu da (http://sidiao.myweb.hinet.net/index_e.htm) çok örnek olan güzel bir site
Gerçekten çok güzelmiş. Çok eğitici, özelliklede ölü dal uygulamasında...
Teşekkürler memet
Siteler için sağol memet enteresan uygulamalar var.
sidarta nerelerde acaba bende merak ettim korumayla tam olarak ne kastedildiğini.
Ben gideyimde bulup geleyim sidartayı.
Ali H. ALI
01-12-2006, 09:26
Herkese iyi gunler,aramizdaki 9 saatlik zaman farkindan dolayi, her seyi en son ben ogreniyorum. Turunc gecmis olsun.
Saolun Ali hocam. Siz de hoşgeldiniz.
Doktorun yokluğunda pek gelen giden olmuyor buralara. Şu hale bak turuncun olayıda olmasa in cin top oynuyor gibi. Ne yapsak, bir organizasyonmu yapsak, bir yarışmamı yapsak bilemedim bir türlü. Turunc nerdesin bir akıl ver bana.
fırtınanın ardından sessizlik, düzeliriz zamanla...
Umarım öyledir memet
Hafta sonları ben olmuyorum biliyorsunuz, hadi buralar size emanet. Pazartesi yeni çalışmalarınızı bekliyorum.
ilerdeki siteden ağaçlaşmış bir çalı söktüler.tam bakamadım ateş dikeni olabilir birazdan gidip alacağım.. Gövdesi oldukça gelişmiş.. Bakalım bonsaiye uyaca kmı
Hasan Lalezar
02-12-2006, 23:41
Bonsai ile ilgili yazıları okuyordum çok bilgisizim küçük saksılarda bu bitkileri beslemenin odukça zor olduğunu düşünüyorum bu kumsu toprak karısımını belli zamanlarda değiştiriyormusunuz.Yoksa sadece ek besinlerle dışardanmı destekliyorsunuz kolay gelsin
Hasan Lalezar hoşgeldiniz!
Ağaçları küçük saksılarda beslemek zor ve yoğun ilgi gerektiriyor. Ama bu işi seviyorsanız, o kadar da zor gelmiyor. Bu işe yeni başlayanlar için biz, öncelikle derin saksılarda fidan yetiştirmekle işe başlamalarını öneriyoruz. Zaten her yönüyle bonsai özelliği kazanmamış bir ağaç, bonsai saksısına konulmuyor.
Herkeze selamlar,
Benim merakim asil kaktusler ama bonsailere hayranligim oldukca fazla. Belki bu yuzdendir bircok kaktusumu bonsai seklinde yetistiriyorum.
Elimde suan Crassula lar var bonsai icin hazirliyorum govdeleri oldukca gelisti.
Asagidaki fotolar gecen sene cekildi.
Bu turun bonsaisi hakkinda fikirleri olanlar paylasirlarsa sevinirim
Saygilarimla,
uyar11
5799
5800
Ali H. ALI
03-12-2006, 12:09
Uyar11, merhaba aramiza hos geldin. Bonsaiye ilgin var ya, sen artik hep buralardasin, Yurt disinda yasaman,Turkiyedeki bonsai yapan arkadaslar icin bulunmaz bir firsat. Buradan istedigin bilgileri, bonsaiye baslamak icin bulabilirsin. Daha sonralari kaldigin bolgedeki bir bonsai kulubune katilirsan oradan bansai hakkinda cok guzel seyler ogrenebilirsin ve bu ogrendiklerini de Turkiyedeki arkadaslarinla paylasirsan, Turkiyedeki arkadaslarin bonsai ogrenmesine katkida bulunur ve onlarinda bonsai ogrenmesini hizlandirirsin diye dusunuyorum.
Yesim[crassula] agaclarin cok guzel simdiden bonsai gibi duruyorlar, onlar hakkinda neler ogrenmek istiyorsun? sen sorularini sor, mutlaka cevaplarini alacaksin.
Tekrar bonsai dunyasina hos geldin, ve yapacagin butun bonsailerin gonlundekiler gibi olsun.
Ali H. ALI
03-12-2006, 12:19
Hasan Lalezar, Hos geldin, bonsai bir sevda isidir, sevdalanmissan artik buralardan uzaklasamazsin. Sen once icine sindire, sindire bonsai icin yazilanlari bir oku o yazilanlarda kafandaki bircok soruya cevap bulacaksin sonra is bir fidan alip denemeye gelince, bizler hep yanindayiz fidanini en guzel bir bicimde bonsai yapmana hepimiz yardimci olacagiz.
Her sey diledigin gibi olsun.
Ali H. ALI
03-12-2006, 12:23
Iyi gunler , Memet ne oldu o sokulen caliya bakabildinmi? mutlaka bonsai olur hic kacirma, onu bonsaiye sen uyduracaksin. Kolay gelsin.
Sevgili Ali merhaba,
Suan burada Amsterdam da oylen vakti. soguk ve yagmurlu bir pazar gunu.
Sanirim siz gunu bitirmek uzeresiniz.
Yasadigin yerde yani Melbourn da cok sevdigim bir cocukluk arkadasim da yasiyor. Onunla ayni zamanlarda (1988) yurt disina ciktik, o Australya ya ben Hollanda ya. Ben hersene ulkeme giderken o malesef bes senede bir gelebiliyor bu yuzden de gorusemiyoruz artik ama bu yaz ayni zamanlarda Turkiye de oldugumuzdan gorusebildik.
Ismi Rauf Husmek
Neyse yazdiklarimin konuyla alakasi yok ama Melbourne gorunce o arkadasim aklima geldi
saygilar,
uyar11.
bonsaisever
03-12-2006, 19:09
Uyar11 hoşgeldiniz :)
Burası Bonsai gölgesinde sohbet bölümümüz ve tanışıp, yazışalım diye açıldı ;)
Ali abi balıkta ağ çeksem bu kadar yorulurdum. taşırken..
ateş dikeni değil .. bir mazı.. iki metre boy var... bir dikeyim kendine gelsin ne olacağını söyler belki o zaman..ya da ben söylemesini umuyorum..
Hafta sonu yeni arkadaşlar gelmiş. Hoş geldiniz. Mehmet bulduğun ağacın resimlerini bekliyoruz. Uyar11 yeşimlerin çok güzel.
Ali H. ALI
04-12-2006, 11:04
Iyi gunler, Uyar11 ne kadar sanslisiniz ki Avrupada yasiyorsunuz. Her yil Turkiyede tatil yapma imkaniniz var. Bizler ise dunyanin oteki ucundayiz 5 yilda bir bile oralara gelip guzel bir tatil gecirebilenler sanslidir. 3-5 yilda bir tatil, herkesin dusundugu ve cagumuzun yapamadigi birsey. Australia'dan Turkiyeye bir tatil hem yolun uzakligi[20 saatlik bir ucak yolculugu]hemde yuklu bir masraf oldugundan 5-10 yilda bir ancak oluyor.
Turkiyeye yakin olmanin kiymetini biliniz, arkadasinizin Turkiyeye geldigi zamana denk getirip sizde gidin ve mutlaka gorusun.
Sevgi ile kaliniz.
Ali H. ALI
04-12-2006, 11:14
iyi gunler Memet, mutlaka, baliktaki ag cekme kadar yorulmussundur, yalniz bu iki yorgunluk arasinda fark vardir, son yorgunlugun olume terk edilmis bir canliyi yasatmak icindi. Umarim ki agacin yasaycak ve sana iyi bir arkadas olacaktir, kurtardigin agaca ve sana bol sanslar dilerim.
Arkadaslar bonsai bir sevgi isidir, memet bonsai ile ilgilenmese o agac olmustu.
Ali H. ALI
04-12-2006, 11:17
Murare iyi gunler, senin agaclarinin resimlerinide bekliyoruz:)
Saglicakla kal.
Selamlar herkese;
Aybalanın çalışmasını gördüm. Çok güzel olmuş:)
Bense hala orman yapacağım. Başımdaki onca işi bir savayım da ormanımı yapayım. Kendimden utanıyorum. 1 aydır hala yapacağım.
Geç olsun güç olmasın diyorum bari:))
bonsaisever
05-12-2006, 21:42
Turunc biraz daha ertele istersen
Soğuk havaları atlatıp Şubat sonu Mart başı gibi toprak değişimi, kök ve dal budamasını yaparak formunu oluştursan, ağaçların için daha iyi ve sağlıklı olur :)
Ben niye yaptım peki :(
burada kendi aranızda yazışıp bana söylemiyorsunuz anladım :)
Sen yapmış bulundun da ondan Aybala...
Dayanıklı türlerde sorun çıkaracağını düşünmüyorum root over rock tarzı için saksısını değiştirdiğim ulmus yeni filizler vermeye başladı
Ağaçların uykuya girdiği dönemde aralık mart arası yaptığım değişimlerde bu zamana kadar hiç sıkıntı yaşamadım.
İşte bu beklediğim cesaret verme mesajıydı:))
Deneyimli olmanın faydalarını biz acemiler kullanıyoruz...
hasancihad
06-12-2006, 21:34
Bir haftadır buralardan uzaktaydım, artık döndüm.
Öncelikle Turunç (hatırlatmak gibi olacak ama) hırsızlık için büyük geçmiş olsun diyorum.
Hasan Lalezar ve uyar11 selamlar, forumun sizin gibi arkadaşlarla zenginleşmesi beni çok sevindirdi.
hasancihad
06-12-2006, 22:32
5912
Bir bonsaicinin yamadori serüveni
5 Aralık 2006 Kastamonu
bonsaisever
06-12-2006, 22:41
Ben niye yaptım peki :(
burada kendi aranızda yazışıp bana söylemiyorsunuz anladım :)
Şu an yapsanız sorun olur demedim ki :)
Kışın bahçeye, balkona ve terasa çıkıp ilgilenmek güçleşiyor.
Bakımını daha iyi yaparsınız, gözünüz daima üzerinde olur.
Ayrıca kökler sığ bir saksıya ekilmiş olduğundan toprağın daha çabuk donması köklerin de donmasına ve çürümesine neden oluyor.
Hasancihad hoşgeldin..
Yamadori maceranın diğer resimlerini de görmek isteriz. Söktüğün ağacı ne yaptın saksıya mı aldın?
Nasıl yaptığını anlatan resimler nerde:)
Ayrıca o ağacın yerine yenilerini ekmelislin en kısa zamanda:)
Hayırlı olsun yeni ağacın...
Evlenmişsin:D
Öncelikle seni ve eşini tebrik ederim. İnşallah mutluluğunuz dillere destan olur;)
İki gönül, yeni bir hayat tarzı,yeni ev, yeni eşyalar, gençlik, sağlık, mutluluk, toplumda edinilen yeni roller...;) Ne güzel dimi evlilik...
Darısı Bonsaireef' in ve diğer bekar arkadaşlarımızın başına...
Şimdi gelelim işin komik yanına;
Sen şimdi evlendin, balayına gittin, orda ormanda gezintiye diye kandırdın kızcağızı ve elinde aletlerle yamadori mi yaptın?..:D :D :D
İşte bu yılın konusu.. Bonsai aşkına bak bee.. Seni artık kimse kurtaramaz hasancihad, artık bonsai senin ruhunu ele geçirmiş. Ne mutlu ki eşine, bonsaiye sevdalı bir kocası var.
Bonsainin insanı sakinleştiren, sabrı öğreten, yaşamı sevdiren özelliklerini hepimiz biliyoruz... Bunu sende artarak devam etmesini dilerim. İnşallah bonsai ile uğraşacağım diye eşini ilgisiz bırakmazsın. Kızarız bak sonra:mad: ;)
Sen en iyisi ona da bonsai aşkını aşıla. Böylece ortak yanlarınız artar, hem de beraber daha eğlenceli ve güzel vakit geçirirsiniz.:cool:
Tekrar tebrik eder mutluluğunuzun artarak devamını dilerim... Çok mutlu oldum evlenmene... Saygılar gönülden...
Hırsızlık olayını atlattık artık çok şükür. Saolasın hasancihad. Sigortalı olduğumuz için kendimi paralamadım fazla:)) Yeni evlendiğin için sana da tavsiyem sigorta yaptırmandır. Bu konuda yardımcı da olurum. Biliyorsunuz ki ben bir sigorta acentesiyim:) (reklam oldu galiba pardon)
Hayırlı olsun diyelim Allah mesud etsin
Ali H. ALI
07-12-2006, 13:34
Hasancihat, esine ve sana mutluluklar dilerim, hani eskilerin bir lafi vardir,
"BIR YASTIKTA KOCAYIN"
bahcıvan
07-12-2006, 14:08
Hasancihat bende kutluyorum Allah mesut etsin :)
hasancihad
08-12-2006, 09:13
Tüm dostlara güzel dilekleri ve kutlamaları için teşekkür ediyorum.
bonsaisever
08-12-2006, 20:03
Hasancihat Mesut olun :)
Hasan Cihat Allah mesut etsin!
Hasan Cihat!
Allah Mesut Etsin. Tebrik Ederim.
acerpalmatum
08-12-2006, 21:14
Tebrikler üstad biraz geriden takip ediyorum bu sıralar forumu
Allah mesud etsin.
Ali H. ALI
09-12-2006, 13:48
Iyi gunler, arkadaslar bu gun Melbournede sicaklik 38 dereceydi, bonsailerimi bir sabahleyin bir de aksam uzeri suladim. Onunuzdeki yaz aylarinda dikkat ediniz sicak gunlerde sulamayi unutacaginiz bonsailerinizi kurutmak hictendir, yillarca emek verdiginiz agaclariniz iki gun icerisinde kuruyup olebilir. Biliyorum yaza daha cok var , yinede aklinizda olsun , yaz nasil olsa gelecek.
hepinize iyi bir hafta sonu tatili diliyorum.
tourkana
09-12-2006, 21:58
ali bey,
1 japon akçağaaç ve 1 oya cinsi fidanım var.baharda budanmak üzere emirlerini beklemekteler.... saygılar...
Ya arkadaşlar ve Sayın Ali hocam; ne oldu yaptığım çalışma hakkında yorum yapmadınız. Merakla eleştirilerinizi bekliyorum. Nasıl olmuş? olmuş mu?
Ali H. ALI
11-12-2006, 13:02
iyi gunler Tourkana, Agaclarin benim emirlerimi dinlemez ki, zaten oldum olasi ben emir veremem, olsa olsa zizlere sadece onerilerimi iletebilirim. Agaclar emir dinlemez Tourkana, agaclar tatli soz ister agaclar sevgi ister, agaclar dostluk ister, agaclar anlayis ister,bir bebek gibi bakim ister, su istedigi gibi hep bunlarida ister. Bunlari Agaclarina verebilirsen onlarin size verebilecegi tek sey vardir, sizi sevecekler ve bunu size cesitli sekilerde anlatacaklar.
Agacli gunleriniz bol olsun
Ali Hocam Akçaağaç lafını duyunca ürperiyorum. Çok zor bir ağaç olduğunu düşünüyorum. Ama en güzel bonsailer de onlardan oluyor. Bu konuda biraz bizi bilgilendirebilir misiniz? Ağaç hakkındaki düşündükleriniz ve yetiştirilmesi ile ilgili deneyimlerinizi aktarırsanız çok seviniriz:) Saygılar...
Tourkana; oya ağacını çok severim ve mümkün olursa bir tanesinde deneme yapmak isterim. O güzel pembe çiçekleri ile baharın ve yazın tatlı habercisidir. Bıkmadan bütün bir yaz mevsiminde çiçeklidir. Çabuk büyür. İnşallah seni üzmez. Sen de bir an önce fotolarını koy da merakta bırakma bizi...
Ali H. ALI
11-12-2006, 13:11
Iyi gunler Turunc, ben yorumumu coktan yaptim, sen ve senin gibi azimli arkadaslar Turkiyede bonsainin ne oldugunu[ marketlerde satilanlar bonsai deyildir saksiya dikilmis bitkilerdir] herkese gorsel olarak tanitacaksiniz[acacaginiz sergiler icin konusmalariniz bunun kanitidir] bonsai sizler ve agaclar. net sayesinde Turkiyede hizla buyuyen bir tutkuya donusuyor tipki diger ulkelerde oldugu gibi.
Hepinize kolay gelsin.
Arkadaşlar eğer hoparlörleriniz varsa sesini açın. Size dinleteceğim sese hayran kaldım. Bonsailerde olduğu gibi herşeyin küçüğü güzel. Buyrun dinleyin...
(http://www.youtube.com/watch?v=L8oxlPoZNbU&mode=related&search=guitar)http://www.youtube.com/watch?v=L8oxlPoZNbU&mode=related&search=guitar
(http://www.youtube.com/watch?v=L8oxlPoZNbU&mode=related&search=guitar)
:) verdiğim linki ya incelemediniz ya da aynı zevlere sahip değiliz arkadaşlar. Yorum yapan olmamış hiç...
Bu arada gitar da çaldığımı söylemişmiydim:P
Arkadaşlar uzun zamandır yoktum buralarda. O yüzden yazdığım mesajlara bakıp afallamayın :D Bayağı yoğundum ama geldim ve fotograf makinam var :D
İnşallah hafta sonu bir kaç fotograf çekeceğim.
Hasancihad Allah mesut etsin. Hayırlı olsun.
Geçelim bonsai meselesine o resimde görünen yeşilliklerin hepsini söktünmü?
Turunc maşallah on parmağında on marifet sende burdaki arkadaş gibi çalabiliyormusun bari.
:) hoşgeldin murare, nerelerdesin merak ettik vallahi...
Nerdeee ben o kadar güzel çalsam keşke. Ama klasik tarza merak saldığımda minik oğlum izin vermediğinden bıraktım bir süredir çalamıyorum zaten...
O kadarmı kötü çalıyorsun, çocuk tahammül edemeyip çaldırmadığına göre:D
Yok yok sen arada bir çık balkona bonsailerine çal iyi gelir.
Çocuk doğuştan yetenekli ben çalacağım diye çekişirince çalınmıyo ki meret:) Bir ara oğlan küçükken balkonda yemek yeme alışkalığı olmuştu. O zaman yemek yesin diye gitarda çalıp çeşitli şaklabanlıklar eşliğinde karşı apartmana rezil oluyordum:))
Arkadaşlar herkese iyi pazarlar dilerim.
Yeni kullanıcı adım nasıl olmuş? Üstümde iyi duruyor değil mi? Tamamen Türkçe olsun istedim ve artık yazarken c yerine, sona ç koyarsınız:)
Turunç, turunc, turunç evet söylerkende güzel oluyor. Hayrılı olsun bakalım.
Saol murare. Seninkinin anlamı nedir merak ettim m yi biliyorum ama urare ne oluyor? :)
bonsaisever
19-12-2006, 23:05
Geçen Halit Togay uyarınca farkettim.
Kardeş forum olan bonsaim.com kapanmış.
Neden acaba?
Üzüldüm! :(
Selam arkadaşlar! Uzunca bir aradan sonra yeniden bonsai severlerin arasındayım. Çok şeyler yazılmış okumak zor olacak.
Hoşgeldin şule.. Seni aramızda yeniden görmek ne güzel. Çalışmaların nasıl gidiyor? Son günlerde bende tık yok. Yeni fidanlara ihtiyacım var ama eşimi razı etmeliyim önce. Bu aralar kafayı ficusa taktım. Benjamine falan değilde, bonsaisi sıkça yapılana. Neyse biz de ligustrumla idare ediyoruz. Bonsaisi sıkça yapılan ağaçlardan ligustrum. Yeni başlayanlar için ideal. Benimkini minicik bir dal kalana kadar budadım. Kökleri dışarı çıkana kadar topraklarını ayıkladım ve kök budaması yapıp küçücük saksıya aldım. Tüm bunlara rağmen kendini 15 günde toparladı ve minicik sürgünler vermiş. İşte bu yüzden yeni başlayanlar mutlaka ligustrum denemesi yapsın. Şiddetle tavsiye ederim:)
Hoşgeldin şule.. Seni aramızda yeniden görmek ne güzel. Çalışmaların nasıl gidiyor?
Allah sizlere ömür versin geçen cuma ananem vefat etti. Hastaydı, bakmak için gitmiştim. Vefatına şahit oldum. Aslında bonsai falan aklımda yok şimdi, kafam dağılır biraz diye girdim.
Başınsağolsun!... Çok üzüldüm. Vefaatına şahit olmana ayrıca üzüldüm. Çok sarsılmışsındır. Anneannene Allah' tan rahmet, sana ve ailene sabırlar dilerim. En kısa zamanda atlatmanı dilerim şule...
Dostlar sağolsun! Beynimde tekrarlayıp durduğum bir an; kolay kolay silemem herhalde.
acerpalmatum
21-12-2006, 00:17
Sevigi Sule Huzur içinde yatsın...Elden gelen bir şey yok... ****** bir ömür boyu aklından silinmeyecektir... Lütfen kafanı dağıtmaya çalış...Geçmişte benzer bir acı yaşamış biri olarak zaman tek ilaç diyorum.
Dostlar sağolsun! Beynimde tekrarlayıp durduğum bir an; kolay kolay silemem herhalde.
Başın sağolsun gerçekten zor şeyler yaşamışsın ben de hem babaannemi hem de anneannemi gözlerimin önünde kaybettim zaman her şeyin ilacı sevgili Şule ölüm hepimiz için.İnşallah biz de torunlarımızı görürüz.
Ali H. ALI
21-12-2006, 04:16
Sule, agaclar, cicekler, bitkiler ve zaman belki acini azda olsa dindirebilir. Anneanne'ne rahmetler, sana ve yakinlarina bas sagligi diliyorum.
sule başın sağolsun, '' Ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar'' diye bir laf vardır. Biz seni ne kadar teselli etmeye çalışsakta, senin değişik duygular içerisinde olduğunu hepimiz aşağı-yukarı tahmin ediyoruzdur. Aslında sen anneanenin son dakikalarında yanında bulunarak, son görevini yapmış oldun. Ya ben. Hayatta ilk kaybettiğim acımı, yani Dedemi 3-4 yıldır memlekete gidemediğim için görmüyordum. Pat bir telefon ve babamın titreyen sesi; oğlum dedeni kaybettik. İşte o an hayatımda, o zamana dek yaşamadığım ilk vefat haberiyle kaynar sular başımdan aşağı döküldü. Ertesi gün Antalya dan Giresuna cenazeye gittik. Son gördüğüm sadece cansız bedeniydi. Oysaki ne hayallerim vardı dedemle, yapmak isteyipte yapamadığım. Hepsi içimde bir uhde olarak kaldı. Ve sırasıyla eniştem, kuzenim v.s. derken liste kabarmaya başladı. Ama hayat öyle veya böyle devam ediyor. Allah Sıralı ölüm versin demekten başka yapabileceğimiz bir şey kalmıyor... Bir daha yapmak istediklerimi ertelemeyeceğim diyiyorum ama hayat şartları maalesef ertelettiriyor. Ammada yazdık sabah sabah yahu, kusura bakmayın başınızı ağrıttık. Kaptırmış gitmişiz valla. Sule tekrar başın sağolsun. Allah geride kalanlara sabır versin.
Allah rahmet eylesin başınız sağolsun
başınız sağolsun, allah sabır versin.
bonsaisever
21-12-2006, 19:08
Sule, Allah rahmet eylesin, başınız sağolsun.
Şule Allah sabır versin. Yakınlarını kaybetmek gerçekten çok acı. Bu bir ilk olduğu için fazla sarsılman doğal. Her ölüm diğerinin acısını hafifletiyor maalesef. Sadece zamana ihtiyacın var. Zaman her şeyin ilacı derler de inanmazdım. Hele en sevdiğimizin elimizden kayıp gitmesi kadar acı veren birşey yok. Onu tutmak yaşatmak istiyorsun ama yapabileceğin hiç birşey yok.
Tekrar Allah sabır versin diyorum.
Çok sağolun arkadaşlar! Allah hepinize hayırlı uzun ömürler versin.
İlk kez bu kadar yakınım vefat etti (Son olur inşaallah demek isterdim ama herkesin sonu aynı. Geç olmasını dilemekten başka çare yok). İlk kez cansız bir bedenle karşılaştım. İlk kez bir ölüm anına şahit oldum. Beklediğim kadar korkmadım, beklediğim kadar üzülmedim; sevmediğimden değil, acılarının bitmesi üzüntümü hafifletti sanırım. Ama hayatımın sonuna kadar kendi sonumu düşlemek bana miras kaldı. Cenaze taziyesine giden herkes gittiği cenazeye değil kendi ölüsüne ağlarmış. Aslında öyle de değil; herkes kendi sonu aklına geldiği için ağlıyor.
Ali Hocamın da dediği gibi; bundan önce olduğu gibi bundan sonra da beni ağaçlar, kuşlar, çiçekler avutacak.
Ali H. ALI
26-12-2006, 13:46
Herkese selamlar, arkadaslar farkindamisiniz, aramiza katilan ne kadar cok bonsai ogrenme meraklisi arkadas var. Aramiza katilan arkadaslarin bu bonsai sevgisinin bir omur surmesini, ve cok guzel bonsailer yapmalarini dilerim.
Bonsaireef aramizdan kisa bir zaman icin ayrildi, sinavlarina calisabilmek icin bunu yapmak zorundaydi. ben inaniyorum ki sizlerin calismalarini surekli olmasada ara sira gozluyor. onun icin yapacaginiz calismalari en iyi bir sekilde yapmiya calisin, Bonsaireef geri geldigi zaman cok guzel zeytin agaclari ile donecek, sizlerin de o zeytin agaclarina karsilik, iste bu zaman icerisinde bizler de bunlari yaptik diyebileceginiz agaclariniz olmali. Cunku geriye dondukten kisa bir sure sonra Bonsaireefin bir bonsai sergisi duzenleycegini dusunuyorum.
Bilmem ayni seyleri siz de dusunuyormusunuz? dusunuyorsaniz sergi icin elinizi cabuk tutmalisiniz.
Hepiniz sevgi ile kaliniz.
fatih bahçıvan
26-12-2006, 14:16
Peki bu sergiye bizlerde katılabilir miyiz? (izleyici olarak tabi) Birde bu tür organizasyonlar hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Sitede dolaşarakta öğreniyorum tabii ama genel bir bilgi olarak normalde semt olarak nerede yapıldığı gibi konulara biraz değinebilir misiniz? Malum bende aranıza katılan bonsai öğrenme meraklılarındanım;)
Ali H. ALI
26-12-2006, 14:23
Fatih bahcivan, bonsai sergisi su an Turkiyede, sadece konusulan bir dusunce.
Mutlaka gerceklesecek, gun geldiginde sadece, seyirci olarak deyil belkide katilimci olarak da orda olabilirsiniz.
fatih bahçıvan
26-12-2006, 14:32
Bunu yürekten isterim.Üstelik bu tip sergilerin yapılabilmesi için elimden ne geliyorsa da yapmaya hazırım. Çünkü bonsai, sergisi yapılabilecek alanlardan biri diye düşünüyorum. Hatta ntv gibi kanallarda aranılabilir, çünkü bu tip organizasyonları destekliyorlar ve ilgiyle karşılıyorlar. Bu tip işler bence biraz heyecan istiyor. Velhasıl böyle birliktelikler çok hoşuma gider ve sonuna kadar sizinle beraberim...
heyecanın çok güzel hep böyle devam etmesini diliyorum.. böylece güzel bonsailerin olacak.
bu da sergi için atacağımız adımlardan birisini oluşturur..
Arkadaşlar benim bonsai adaylarım henüz kıvama gelmedi. Eğer sergi açılırsa sizinkileri seyrederiz vallahi. Bana göre büyük bir hazırlık gerektiren bir sergi olacak. Ben de sabrsızlıkla ve heyecanla o anı bekliyorum. Diğer yandan Sergide bir gösteri hazırlanarak bir fidanın bonsaiye dönüşümü canlı olarak gösterilse çok ilgi çekerdi diye düşünüyorum. Bu konuda çalışma yapabilecek birçok arkadaşımız var aramızda. Ayrıca fatih bahçıvan' a katılıyorum. Medyanın ilgisinden sergiyi mahrum bırakmamak lazım:)
beş altı sene sonra güzel bir sergi açarız birlikte.
O kadar beklemesek... :) Taş olsa çatlar vallahi.
aslında ben anca o zaman hazır oluruz diyordum..
herkes şöyle şekle girmiş tarzına uymuş ağaçlarını hazırlar..
Benim shefflera' nın diktiğim çelikleri tuttu. Onlardan bonsai olur mu diye gözünün içine gelip gidip bakıyordum. Nette gezerken bunu buldum ve altın bulmuş gibi ağzım kulaklarımda şu an. Paylaşmak istedim.
Shefflera' dan İçmekan bonsaisi;
6236
bonsaisever
26-12-2006, 23:21
O kadar beklemesek... :) Taş olsa çatlar vallahi.
Bonsai taşı çatlatıyor fakat insana sabrı aşılıyor işte :)
Ali H. ALI
28-12-2006, 08:44
6280
Bonsaiye gonul vermis tum dostlarimin, yeni yili guller gibi, Bayrami ise gul tadinda olsun.
Bonsai ve doğayı seven dostlarımın bayramını ve yeni yılını kutlar; sağlıklı, mutlu, huzurlu nice yıllar ve bayramlar temenni ederim.
Bugün bir arkadaşım 2 adet bonsai almış. İkisine 800 YTL vermiş. Kıvrımlı dik stilmiş. Önümüzdeki günlerde gidip göreceğim ve resimlerini çekebilirsem sizlerle paylaşacağım. Anladığım kadarıyla hakiki bonsaiymiş. Marketlerde satılan saksıda sopa değil yani:) İlk defa gerçek bir bonsaiyi yakından göreceğim için çok heyecanlıyım. Bununla birlikte Amerika' da Yamadori ile elde edilen bonsailerin fiyatları 10.000 $ dan başlıyormuş.
hemen dağa gidiyorum..
bir de Amerika yolunu ayarlamalıyım..
Çok güzel bir bonsaim olsa; başkasına para karşılığı veremezdim galiba. Diğer yandan bonsainin bir yatırım aracı olduğunu düşünüyorum.:) Çok paraya sıkışırsan satabilirsin:) Ayrıca eve giren hırsız bonsaiye bakmaz bile. Çalınma sorunu olmayan bir yatırım aracı... Çok mu uçtum ne?:rolleyes:
Ali H. ALI
28-12-2006, 13:20
Turunc cok paraya ihtiyacin olsada satmaya kiyamazsin, ama iyi bakacagina inandigin biri olursa verebilirsin. Arkadasin bonsailere iyi para odemis umarim cok iyi bonsailerdir.
Memet Amerikaya gitmene gerek yok bak iyi bonsai Turkiyede de alici buluyor.
Ben burda daha 10 bin dolara bonsai gormedim 5 dolardan 1500 dolara gordum bir de cok guzel Cinden ve Joponyadan ithal satilik olmiyan bonsailer gordum satilik olmadiklari icin uzerlerinde fiyat yoktu, o bonsailer benim olsa satmak niyetinde olmaycagim icin soran olursa fiyatini 20 bin de soyliyebilirim.
Alıcı bulabilirseniz evet iyi para eder. Türkiye'de doğru düzgün tanıyıp anlayan yokki bonsaiyi. Bak ben ne yaptım diye büyük bir hevesle gösterirsiniz. Burun kıvırıp "ne olmuş bende menekşe yetiştiriyorum" diyenler çıkabilir.
sukranayalp
28-12-2006, 13:27
Sevgili arkadaşlar;
611 nolu mesajda Sn Turunç'un belirttiği Yamadori denilen şey nedir?
Ali H. ALI
28-12-2006, 13:56
Iyi gunler Sukranayalp, yamadori japonca bir kelime, anlami dogadan bonsai formunda buyumus agaclari arayip bulduktan sonra sokup bonsai saksisina dikme.[ bircok ulkede yasak veya ozel izin gerektiren bir is.]
sukranayalp
28-12-2006, 14:06
Sn Ali sanırım taşlık, kayalık ortamlarda doğal olarak Bonsai formunda yetişmiş doğal bitkilere ulaşmak mümkündür.
Teşekkürler.
Aşağıda verdiğim linki inceleyin. Şekil vermeden önce ve şekil verdikten sonraki resimlere bakabilirsiniz. Yeni başlayan bizim gibiler için çok aydınlatıcı bence...
http://www.bonsaiempire.com/html/bonsai_studies.html
bonsaisever
28-12-2006, 19:39
Sn Ali sanırım taşlık, kayalık ortamlarda doğal olarak Bonsai formunda yetişmiş doğal bitkilere ulaşmak mümkündür.
Evet Şükran hanım
Bir bonsai sahibi olabilmenin en basit yöntemi yamadori yani doğadan ağaç toplamadır.
Doğa yıllaca sürecek bir çalışmıyı sizin karşınıza çıkarır.
Siz de ona en uygun forma göre teler, budar ve saksına alarak sergilersiniz :)
Yalnız doğadan ağaç toplamanın sonbahardan ilkbahara kadar olan dönemde, ağacın suyunun çekildiği (yapraklarının dökülmüş olduğu) zamanda yapılması gerekir ki ağacımız yaşasın.
Bunu size söylemediğimi de belirteyim :o
Ali H. ALI
03-01-2007, 13:55
Herkese selamlar, arkadaslar kimseden ses cikmiyor. Bayram tatili bitmedimi? bu tatil boyunca neler yaptiniz anlatacak hicbirseyiniz yokmu? ne oldu Turunc arkadasinin bonsailerini gorebildinmi? dusledigin gibimi yosa duslediginden de guzellermi?
Burada havalar sicak 36-40 derece, sizde ise kar dusmeye baslamistir. Bonsailerinizin donmamasi icin onlemler aldiniz deyilmi?
Simdi fidan satilan yerlerde yapraklarini dokmus agaclarin dallarini gorup yapacaginiz tarza uygun fidanlar alabilirsiniz, fidanliklari firsat bulup dolasirsaniz bonsai icin uygun fidanlar secmiye bakiniz.
Her sey gonlunuzdeki gibi olsun.
Ali Hocam maalesef henüz arkadaşımın bonsaisini görmeye fırsatım olmadı. Olunca hemen resim yükleyeceğim.
Bugün Bauhaus' a gittim ve ne göreyim. Gingseng bonsaisi vardı ama ne bonsai görmenizi ve yakından incelemenizi isterdim. Satış fiyatı 249 YTL olan bu bonsainin boyu yaklaşık 50 cm civarındaydı. Oldukça sağlıklı görünmekle beraber hemen oracıkta bayılabilirdim:) Tabi sizi resimsiz bırakmak istemedim ve çektiğim resmi yüklüyorum. Boyu hakkında fikriniz olsun diye (bırakmam gerek) bir sigara paketi koydum aceleyle.
6361
Mustafa_
03-01-2007, 21:58
turunç o bonsaiyi bende gördüm.Fakat dikkatli bakarsan telleri hala duruyo vede o kadar uzun süredir kalmış ki hertarafında izleri var...bunu dışında gayet güzel bir bonsai bu arada ondan 2 tane vardı biri satılmıştı:D
Ben bugün öğleden sonra gittiğimde 3 adet vardı.
Ali H. ALI
04-01-2007, 08:27
Selamlar, Turunc resim ekledigin bonsai pek temiz gorunmuyor, yinede daha onceleri satin alinan bonsailerden deyisik bir forumda duruyor.
Mustafa cok onemli bir konuya deyindi, uzerinde tel izleri olan agaclar nekadar da guzel olsa tel izleri bir kusurdur ve o izlerin yok olmasi yillar surer kimi zaman da izler kaybolmayabilir. Bonsai satinalacaksaniz bunlara dikkat etmeniz gerekir.
Turunc en erken zamanda sigarayi birakmani umarim, Simdiden basliyabilirsin, sigara paketini yirt at, sonra cakmakla birlikte cope at bir daha da elini surme[soylemesi kolay deme, sigarayi icen sensin, zorda olsa kendin icin deyilse bile sevdiklerin icin kesmelisin. Bol sanslar.}
Mine Pakkaner
04-01-2007, 21:15
Masanın üzerine bir dergi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=64145#post64145) bırakıyorum. Mutlaka okuyun(Sayfaları çevirmek için alt köşesine tıklayın yeter). http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Şaşırdınız değil mi? ;)
Bu bizim dergimiz, bu sizin derginiz.:cool:
Evet, hala burada mısınız? Dergiyi okumuyor musunuz?
"Yoksa siz bizi beğenmiyor musunuz? ":D
Evet bu mesajı bütün kahvelere yazıyorum, kimse yok mu?
Dergiyi şöyle bir okudum ve çok beğendiğimi belirtmeliyim. Geliştikçe daha güzel olacaktır. Ellerinize sağlık. Kendi adıma beni içine çeken yegane dergi... Ali Hocam size de ayrıca teşekkürler... İnsanları bonsai konusunda bilinçlendirmek için güzel bir yol... Çalışmalarınızın devamını dilerim...
Merhabalar arkadaşlar! Uzun süredir yoktum. Okunacak bir sürü şey var. Bir de dergi çıkarmışlar. Bravo tebrik ediyorum herkesi, boş durmamışsınız. :)
Böyle ara vermemek gerekiyor, yoksa ipin ucu bir kaçıyor ki yakalayamıyorsunuz.:D Bir sınıf başkanı seçsek de günlük yoklama mı alsak ne! :rolleyes:
:) ilahi Şule gece gece güldürdün beni...
Sınıf başkanı sen ol o zaman:)) Yoklamayı da sen alırsın. Dersini çalışmayan üyelerinde adını kara tahtaya yazarsın artık. Aaaa iyi fikir valla.. Neden olmasın. Heheheh:))
Hoşgeldin ve iyi olduğunu ümit ediyorum. Sağlıcakla kal...
acerpalmatum
07-01-2007, 02:12
Sevgili turunç
bu bonsailerden bu gün Ankara beğendik de gördüm bonsaiden çok uzaylı filimlerinden çıkmış yaratık acaibatlara benziyordu. Fiyat aynı. Olaki almak isteyen arkadaşlar olur diye yazıyorum. Sakın böyle bir mutanta para yatırmayın. Herşeyiyle estetikten yoksun (Tel izleri, dal yapıları, budama yaraları ve izleri gibi)
Sağlıcakla kalın...
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim acerpalmatum. Bizim gözlerimiz sizinki kadar aşina değil.:rolleyes: Bu yüzden dediğin ayrıntıları kaçırmışım. Haklısın baştan sona... Saygılarımla...
said_man
07-01-2007, 12:36
Merhaba Arkadaşlar Nasılsınız ? Uzun süredir bağlanamiyordum sizleri unuttum sanmayın sakın o yüzden özür dilerim. İnşallah keyifleriniz yerindedir bende okul iş falan uğraşıyorum herkes iyidir inşallah.
Merhaba said man;
Hoşgeldin. Hayatın rutinleri insanı nasıl da dümdüz ediyor:) Bonsai çalışmaların nasıl gidiyor? Bir gelişme olursa bizimle paylaş, olur mu...
said_man
07-01-2007, 12:58
Hoşbulduk. Bir gelişme var 2 adet bonsaim var bir tanesini budama yaptım. Otekisinin yapraklari dokulmeye başladi en kısazamanda resim cekip konu acip ekleyecem.
Merakla bekliyor olacağız. Yaprakları dökülenin ne cins olduğunu biliyor musun? Belkide kışın yaprak döken bir cinstir.
said_man
07-01-2007, 13:33
Ali Abi söylemişti unuttum ben resimi koyunca gösteririm.Of ya bunaldim şimdi ders calisiyorum bi giriyim hatır sorayim dedim.bana yardimci olanlari ben unutmam size kolaygelsin.
Murare nerelerdesin? İşin mi yoğun yoksa siteye bir sebeple darıldın mı? Neden hiç yorum yazmıyorsun. Özledik seni..
Hasancihad evlendiğinden beridir yoksun. Çok heyecanlı başlamıştık. Acaba yamadori yaptığın göknar ne durumda?
Her ikinizede sevgiler... Sizsiz olmuyor. Valla gelmezseniz bende gelmiyecem ama...
Sonunda arkadaşımın satın aldığı bonsaileri görmeye gittim. Resimlerini de çektim. Bu bonsailer hakkında edindiğim bilgileride paylaşayım. Kendisi bonsaiden hiç anlamıyor. Nasıl bakacağını bilmiyor. Görüntüsü ve ismi hoşuna gitmiş, iki tanede benim olsun demiş.
Fiyatlarını öğrendim. Daha önce bana söylendiği gibi ikisi 800 YTL değilmiş. Küçük olan 100, büyük olan 200 YTL den toplam 300 YTL vermiş. Küçük olan Ficus microcarpave boyu 40-45 cm civarında, Büyük olan Ginseng ve boyu 1 metre sanırım. Bu değerler saksı hariçtir. F. microcarpada gövdenin alt kısmını kalınlaştırmak için tel ile boğma işlemi yapmışlar, fakat tel hala üzerindeydi ve tel izi çok derindi. Yazık, acıdım ve teli arkadaşımın da izniyle çıkardım. Büyük olanda da kalın tel izleri o kocaman gövdede çok derin izler bırakmıştı. Hatta gövde üzerinde tellerin pas izi bile çıkmıştı.
Arkadaşıma kısaca nasıl sulayacağını ve nasıl ve ne zaman spreyle yapraklarına su püskürteceğini anlattım. Şimdi de resimleri...
6512
6513
Ali H. ALI
12-01-2007, 15:01
Herkese iyi gunler[burada saat 12:45 gece] Turunc nihayet cok merak ettigin arkadasinin bonsailerini gordun ve resimlerini bizlerle paylastigin icin tesekurler.
iki agaca odenen 300 YTL az bir para deyil. Arkadasin almis bulundu simdi ona yardim etmek te sana dusuyor. Firsat buldukca agacin bir tanesi uzerinde sen calis[budama, tel sarma, saksi deyisme gibi] digeri uzerinde de senin gozetimin altinda o calissin. en azindan odedigi o para ile bonsai sevdasina tutulsun,bu arada onu fidan alip kendi bonsailerni yapmasini da tesvik et, bir bonsai yapan arkadasimiz daha aramiza katilsin. Sana ve arkadasina yapacaginiz bonsailerin, herkesi sasirtacak guzellikte olmasini dilerim.
Hosca kaliniz.
Ali hocam; teşekkür ederim bana olan itimadınızdan dolayı. Keşke arkadaşım da sizin gibi ince fikirli olabilseydi:) Kendisi bir ağacın gövdesi kadar odundur, özellikle de bitki konusunda:) Diğer yandan ben yardım teklif ettim tabii ki. Ancak zamanla ona bonsaiyi aşılayabilirim. Önce bonsainin değerini ve bunun bir sanat olduğu fikrini anlatmalıyım. Şimdilik ağaca iyi bakmazsa öleceğini veya şeklini kaybedip sıradan bir ağaç olacağını anlattım. Zaman buldukça ziyaret edip bonsailerini gözlem altında tutmaya çalışacağım. Umarım bu odun yapılı arkadaşımı biraz inceltebilirim:)
Keşke arkadaşım da sizin gibi ince fikirli olabilseydi:) Kendisi bir ağacın gövdesi kadar odundur, özellikle de bitki konusunda:)
:p ;)
Ali H. ALI
13-01-2007, 12:42
Selamlar, Turunc arkadasin hakkinda o kadar kati dusunme, o kadar para odeyip bonsai aldigina gore, icinde agaclara olan sevgi tomurcuklari yeseriyor demektir. Bu govde uzerinde yeseren tourcuklari iyi degerlendir olurmu?
Murare ve Hasancihat, Turunc sizleri soruyor sesiniz cikmiyor nerelerdesiniz?
Belli ki agaclariniz uzerinde yaptiginiz yogun calismalardan firsat bulup buralara ugramiyorsunuz ve yakin bir zamanda agaclarinizla karsimiza cikip bizleri sasirtacaksiniz. Biz beklemesini biliriz.
Ali H. ALI
14-01-2007, 09:12
Bonsaiye gonul vermis dostlarim, Turkiyede bonsai, yeni ogrenilen, yeni bilinen bir ugras oldugu icin bazi arkadaslarin, bonsainin bir sanat dali oldugunu, bitkileri sevmeden bonsai yapilamaycagini, bonsaide insan ve doga[agac] ile bir iletisim kuruldugunu, bonsainin insanin ozunde olan, yaraticilik icgudusunu one cikardigini,. bonsainin butun dogaya canli ve cansiz her seye guzel bir yurekle bakmasini ogrettigini, bonsainin avuc icine sigacak kadar kucuk ama yureklerden her yana tasip buyuyen bir sevda olduginu ve bonsaide huzurun ne oldugunu belki simdi deyil ama bir gun, sizler gibi anliyacaklar. Bunu zamana birakalim ve sizin iciniz rahat olsun cunku kotu birsey yapmiyorsunuz.
Bir omur boyu yureginiz bonsai ile carpsin.
Bu bakış açısını değiştirmek zamanla olacaktır. Ayrıca bitkiler hakkında az bilgisi olan bazı insanların da bonsaiye böyle bakmaları normaldir. Aslında sürekli, bir yoğun bakım ve budamayla bonsai olan ağaçların ömrü uzamaktadır. Bu açıdan herkesin gönlü rahat olsun... Bonsaiyi seven sevmeyen herkese saygılar...
Selam arkadaşlar. Sonunda ilk bonsaimi ektim. :D Küçük bir çam fidanı henüz. Ama biraz büyüyünce bonsai olma yolunda eğiteceğim onu (:
devrim kolay gelsin. çam fidanının büyümesi ve bonsai için şekillenmesi biraz zamanını alacak ..hızlı büyüyen bir ağaç değil çam..
devrim kolay gelsin. çam fidanının büyümesi ve bonsai için şekillenmesi biraz zamanını alacak ..hızlı büyüyen bir ağaç değil çam..
memet, teşekkür ederim. Evet, yavaş büyüyor ama bende sabır bol.. (: Zaten sadece Çamla kalmayacağım. Şimdi, mandalina ve asma fidanlarımı ekmeyi düşünüyorum. Sırayla bekleyelim görelim. (: Bana şans dileyin :D
eğer henüz fidan almadıysan, seçerken ilerde nasıl bir tarz veririm diye düşünerek bak, yaşça büyümüş fidanlar senin için daha uygun olacak..
Ben ormana gittim dün. Çam fidanını babamla birlikte söktük. Satın almam, bukadar ağaç içinde yaşarken. Ama merak etme, bonsai olmaya fidanım çok müsait :D
tourkana
14-01-2007, 18:14
Ormandan çam fidanı sökmemeniz gerekirdi....yanlış yapmışsınız.
Ormandan çam fidanı sökmemeniz gerekirdi....yanlış yapmışsınız.
Başka şansım yoktu. Sonuçta fidan satan insanlarda o ormandan söküp götürüyor. (: Ben bir tane söktüm ve öldürmek için sökmedim, yaşatmak için.. Ben 'kesmiyorum' 'söküyorum' ! Japonya'da kayalıklarda yetişen, küçük ağaçları sökerek bonsai yapılıyor... (:
evet yamadori doğadan alınan ağaçlar..
Teşekkürler memet, bilgi onayın için.
Ali H. ALI
15-01-2007, 11:48
Herkese iyi gunler, Devrim bonsai icin dusundugun ilk agacin bol sansli olsun.
Japonyada yamadoriden [dogadan bonsai formunda agac sokme] bonsai yapma, tarihe karisti, gunumuzde, japonyada yamadori yapmak, bircok ulkede oldugu gibi yasaktir. Yeni basliyan arkadaslar icin fidancilardan sececeginiz
bonsai yapmiya uygun fidanlar en uygun yontemdir. Uygun yeriniz varsa bonsai yapacaginiz fidanlari topraga dikip buyumesini kontrol ederseniz, elinizin altinda yamadori gibi agaclariniz olur.
Hepiniz sevgi ile kaliniz.
Ali H. ALI, teşekkür ederim şans dileğin için. Ormandan fidan sökmekle hata yaptığımı biliyorum ama ona zarar vermek değildi amacım. Yasak olduğunu bilmiyordum. :(
Merhaba hepinize;
Devrim ülkemizde de çam ağacı sökmek, hatta çam budamak bile yasak. Bildiğim kadarıyla 3-5 yıl hapsi var. Bu konuda dikkatli olalım. Lütfen doğadan çam sökmeyelim. Bizim gibi bilinçli ve doğayı seven insanların çamlar konusunda başka insanlardan daha hassas olması gerekir. Fidancılardan bulabileceğin güzel bir gövdeye sahip ardıçla, istediğin stilde bonsai yapabilirsin. Bu seni çok mutlu da edecektir. Yaşadığın bölgede paylaşım yapabileceğin fazla insan olmadığını biliyorum ve seni anlıyorum. Bonsai sana yalnızlığını unutturacak ve seni alıp içine çekecektir.
Forumda ve çevremde bonsai ile ilgili olumsuz düşünen bir çok insan var. Böyle düşünmeleri beni bağlamaz. Ama duyarsız davranarak onları haklı çıkarmayalım. Bonsai ile ilgilenen bir insan doğayı sevdiği, hatta ağaçlara aşık olduğu için bu işle uğraşır.
Ben sana inanıyorum ki; bir çok bonsai seven dostumuz gibi doğadan aldığından fazlasını doğaya verecek yapıda ve o derece sevecen karakterde bir insansın. Bu sevgini bonsailerine aktararak çok güzel, imrenilecek bonsailer yapacaksın. Sevgiyle kal...
Tüm bonsai seven arkadaşlarıma saygılar.. En büyüğünden en küçüğüne...
turunç, hayatım boyunca hiç bir ağaçtan,tek bir yaprak bile koparmış biri değilim. Bahçemizde onlarca çiçek var ve hepside birbirinden güzel ama ben bir kez olsun o çiçekleri koparmadım. Çiçek dalında güzel der annem bize ve bizi hep bu felsefe ile yetiştirdi saoğolsun.Ben tüm yaşamım boyunca birtek o fidanı söktüm. Kesmenin yasak olduğunu biliyorum ama söküp başka bir yere dikmenin yasak olduğunu bilmiyordum. :( Yarın sabah ilk işim ormana gidip söktüğüm fidanı geri dikmek olacak. Tüm hevesim kırıldı şuan. Ben bonsaileri sevmeye devam edeceğim ama sanırım bonsai yapmamalıyım . Hepinize teşekkür ederim. Kendimden utanıyorum hoşçakalın.
Devrim; kendinden utanacak bir şey yok. Ben insanın; hatasını görebilenini severim. Seni bu konuda suçlamıyoruz. Böyle algılamana çok üzüldüm. Dediğim gibi ben sana bu konuda inanıyor ve güveniyorum. O hassasiyet içinde olmasa, bonsaiye merak salmazdın. Ağaçları sevmesen bu foruma üye olmazdın. Bunları yapmış olman bile benim için yeterlidir. Kaldı ki; benim bu konudaki görüşümün bir bağlayıcılığı yoktur. İçindeki bu sevgiyi rafa kaldırmamalısın. Hevesinin kırılmasına izin verme. Sen bu işi yapabilecek kapasitedesin. Hatta bizden daha şanslısın, çünkü bahçen var ve doğayla başbaşasın. Bir önceki mesajımı yeniden okumanı rica ediyorum. Seni utandırmak gibi bir niyetim yoktu ve mesajımda böyle bir içeriğin olduğunu sanmıyorum. Aksine seni yüreklendirmek istedim. Bunu avantarındaki resminde bulunan gözlerinde gördüm:)
Ali H. ALI
15-01-2007, 12:52
Devrim o agaci yerine dikmekle onu yasatabilecegini sanmiyorum, O agac artik senin tali belandir, onu sevgin ile buyutmeye calismalisin. Boyle hemen bonsaiden pes etmek de neyin nesi? Turunc ablanin senin icin soylediklerine tum kalbimle katiliyorum. Sen iyi bir bonsai ustasi olacaksin ve sen bonsai ile calisacaklara yakin bir zamanda, diger arkadaslar gibi destek olacak bir karakterdesin. Hic bir yere gidemezsin, demiyecegim gidersin de bonsai senin ardin sira gelir ondan kurtulamazsin. Unutma bonsai bir sevda isidir, agaclari sevme isidir. Yapacagin tum bonsailer icin kolay gelsin.
tourkana
15-01-2007, 13:38
takasla toplama olsaydı mesela...uygun gördüğün bonsailik bir ağacı yerine aynısından (fidancıdan alacağın) koymak şartıyla alınabilse ortalık Yamadoricilerden geçilmezdi sanırım. ama güzel bonsailer elde edilebilirdi.
Doğadan sökülen ağaçların nerdeyse tümü arazi açmak veya tarla yapmak için katlediliyor. Bonsai yapacağım diye ormanda ağaç arayan kaç kişi vardır? Bonsai için sökülen ağaçlar, zaten kayalık ve çorak arazi yüzünden cüce kalmış ve gelişememiş ağaçlardan seçilir. Böyleyken bile bonsaici sökülenin yerine yenisini dikecek kadar doğayı korur ve sever. Devrim de eminim söktüğü bir ağaç için en az 10 tanesini doğayla kavuşturacaktır. O hassasiyete sahip biri.
Diğer yandan, orman ekosisteminde, bir yerde yetişen ağaç türlerinin arasına orda yetişmeyen bir tür dikilerek denge bozulabilir. Bu sebeple tourkana nın dediği gibi söktüğümüzün aynı türünden ağaçları o bölgeye dikmeliyiz. Ayrıca, yamadori yapmak bir ustalık ister. Bir ziraat mühendisi olmama rağmen, ağaç sökme işine yanaşamadım bile. Cesaretim yok, çünkü deneyimim yok. Bir çok kocaman olmuş meyve ağacını söküp yerini değiştirdim. Hemde yazın ortasında. Hepsi tuttu. Ama iş çamlara gelince birden ürkekleşiyorum. Nedenini bilmiyorum. Belki de kıyamıyorum. Bodur kalmış bir çamı sökmek, aslında ona iyilik etmek demek bir nevii. Çünkü bonsaicinin elinden su, gübre, sevgi ve şefkat alacak...
bonsaisever
15-01-2007, 20:14
Doğadan ağaçları toplamak yasak olduğu gibi bonsai yapabilmekte ustalık ister.
Sökmüş olduğunuz ortamdan saksıya ağaç strese girer ve genelde ölür.
İğne yapraklılar ise söküldükten sonra başka bir yere dikildiğinde adaptesi en zor ve hiç tavsiye edilmeyen ağaçlardandır.
Saksıda alacağınız ağaç zaten saksıda olduğundan, doğadaki ağaç kadar etkilenmeyecek ve doğadan topladığınız ağaçtan daha rahat bir şekilde yerine adapte olacaktır.
Bu nedenle bonsai yapabilmek için fidandan alıp yetiştirmek hem sizin hemde fidan için çok daha iyi olacaktır
Biraz abartılı olacak ama :)
Söktüğünüz bir ağacın yerine yüz tane dikseniz dahi tutmayabilir ;)
takasla toplama olsaydı mesela...uygun gördüğün bonsailik bir ağacı yerine aynısından (fidancıdan alacağın) koymak şartıyla alınabilse ortalık Yamadoricilerden geçilmezdi sanırım. ama güzel bonsailer elde edilebilirdi.
tourkana, daha öncede yazdığım gibi yineliyorum ; Ben O fidanı sökerken, ağaca zarar vermek gibi bir niyetle sökmedim ve zarar vermedimde ! Dediğim gibi hayatım boyunca bir tek ağaca, çiçeğe zarar vermiş bir yaprak koparmış insan değilim.. Tamam, hatamı kabul ettim ve bundan utandığımı da belirttim. Kendi hevesim uğruna belki gelecekteki kocaman bir çam ağacını katlettim suçluyum.
Söktüğüm fidan: 10 cm boyunda bir fidandı ve yol üstünde olduğu için daha çok zarar görecek, insanlar ezip geçebilir gözüyle baktık ve söktük babamla birlikte. Bu hatamı değiştirir mi ? Asla !
Anlatmak istediğim şu; Bir hata yapılır ve o hatanı anladığın halde tekrar aynı hatayı yaparsan gerçek bir suçlusundur.. Ama ben hatamın farkına vardım ve tekrarlamayacağımı belirttim. Fazlasıyla eleştirildim haklıydınız. Tek istediğim uzatılmaması böyle acımasızca eleştrilmeyi haketmediğimi düşünüyorum !
Saygılar.. Not: Bütün dünyanın yaptığı bir şeyi ben yapmıyorum belki sizlerde yapıyorsunuzdur, ben hiçbir çiçekçiden, koparılmış çiçek almıyorum onları koparıp öldürdükleri için ! Ben bir cesedi koklayamam.. Çiçeksiz bir ortamda yaşayacağımı, o güzel kokulardan mahrum kalacağımı bilsem de!
Doğadan ağaçları toplamak yasak olduğu gibi bonsai yapabilmekte ustalık ister.
Sökmüş olduğunuz ortamdan saksıya ağaç strese girer ve genelde ölür.
İğne yapraklılar ise söküldükten sonra başka bir yere dikildiğinde adaptesi en zor ve hiç tavsiye edilmeyen ağaçlardandır.
Saksıda alacağınız ağaç zaten saksıda olduğundan, doğadaki ağaç kadar etkilenmeyecek ve doğadan topladığınız ağaçtan daha rahat bir şekilde yerine adapte olacaktır.
Bu nedenle bonsai yapabilmek için fidandan alıp yetiştirmek hem sizin hemde fidan için çok daha iyi olacaktır
Biraz abartılı olacak ama :)
Söktüğünüz bir ağacın yerine yüz tane dikseniz dahi tutmayabilir ;)
Saksıda alacağım ağacı ben yetiştirmiş sayılmam ve bu yüzden hazıra konmak istemedim. Ayrıca bu iş ustalık ister, evet ama hangi bonsaici doğuştan usta olmuştur ? **** hangi acemi bonsaici, ustalık gerektirmeyen bir ağacla işe başlamak ister ? Bütün bonsaiye heves eden insanlar en güzelini yapmak için yola koyulur.. Ki bende o hayran olduğum sabır sanatına, bonsaiye çam ağacı ile başlamak istemiştim. Hepsi bu.. Bu konu hakkında artık tek kelime etmeyeceğim. Kendimi ifade ettiğimi düşünüyorum. Hiç bir usta, usta olarak dünyaya gelmemiştir ve eminim usta olana dek bir çok hatalar yapmıştır.. Saygılar..
harbour of tears
15-01-2007, 22:58
tourkana, daha öncede yazdığım gibi yineliyorum ; Ben O fidanı sökerken, ağaca zarar vermek gibi bir niyetle sökmedim ve zarar vermedimde ! Dediğim gibi hayatım boyunca bir tek ağaca, çiçeğe zarar vermiş bir yaprak koparmış insan değilim.. Tamam, hatamı kabul ettim ve bundan utandığımıda belirttim. Kendi hevesim uğruna belki gelecekteki kocaman bir çam ağacını katlettim suçluyum. Söktüğüm fidan: 10 cm boyunda bir fidandı ve yol üstünde olduğu için daha çok zarar görecek, insanlar ezip geçebilir gözüyle baktık ve söktük babamla birlikte. Bu hatamı değiştirir mi ? Asla ! Anlatmak istediğim şu; Bir hata yapılır ve o hatanı anladığın halde tekrar aynı hatayı yaparsan gerçek bir suçlusundur.. Ama ben hatamın farkına vardım ve tekrarlamayacağımı belirttim. Fazlasıyla eleştrildim haklıydınız. Tek istediğim uzatılmaması böyle acımasızca eleştrilmeyi haketmediğimi düşünüyorum ! Saygılar.. Not: Bütün dünyanın yaptığı bir şeyi ben yapmıyorum belki sizlerde yapıyorsunuzdur, ben hiçbir çiçekçiden, koparılmış çiçek almıyorum onları koparıp öldürdükleri için ! Ben bir cesedi koklayamam.. Çiçeksiz bir ortamda yaşayacağımı, o güzel kokulardan mahrum kalacağımı bilsem de!
Sakin olmak lazım bence...
Sevgili devrim bence güzel bahçende bir yürüyüşe çık iyi gelir bence ve her insanın tepkisinin bir diğeri ile aynı olmadığınıda unutma.:rolleyes:
İnsanlar şehirlerde nefes alamadıkça malesef agresifleşiyorlar:o
Sevgilerle...
Vay vay vay... Bir hafta ortadan kaybolduk neler olmuş. Merak edenlerde sağolsunlar. Bu aralar yoğunum ondan uğrayamıyorum.
Ali H. ALI
17-01-2007, 11:30
Murare nerelerdesin? yalinizmi geldin? bir haftadir ugrastigin agaclarinin resimleri yokmu? Olsun sen geldin, senin ardindan, calismalarini yaptigin resimlerde mutlaka gelir.
OOoooo:) beyefendi gelmiş... Nerelerdesin? Valla senden ümidimi kesmeye başlamıştım. Herhalde bonsailerini kendine saklayacak bize göstermeyecek dedim...:) İnsan giderken haber verir. Önce alıştır sonra kaç olmaaaAAAzzzz.:)) Neyse geldiğine sevindim. Yeni bonsai meraklısı arkadaşlarımız var. Yorum için bekleyen bir çok bonsai adayları var. Artık el birliğiyle bişiler yapacağız murare...
Geldim Ali abi merak etmeyin. Bu arada bir çalışmam tamamlandı. İnşallah resimlerini eklerim. Ama daha çok saksı meselesine yoğunlaştık bu aralar. Yoğunlaştık diyorum çünkü Sidarta ile beraber araştırıyoruz. Sidarta sağolsun içime sinebilecek şeyler bulmuş sizlerlede en kısa zamanda paylaşacağız. Bu arada bonsai saksısı sattığı iddia edilen bir çiçekçiylede görüşmeye çalışıyoruz.
Turunç sende buldun ağaçlar hakkında yorum yapacak adamı. Kelin merhemi olsa başına sürer :D Ben elimdekilere bakıp bakıp,ne yapacağım bunlarla diyorum. Ama sohbete katılırız.:)
Cık cık cık... Ayıp ayıp.. Yine birşeyle yapmış, saman altından yürütmüş. En son bizim haberimiz oluyor.:) Sidartayı kaçırdık sanıyordum ve üzülüyordum. Umarım saksı sorununu halledersiniz. Yeter çektiğimiz çile.
İlerde Bonsai bambaşka yerlerde olacak ve Türkiye de gelişmesine katkı verenler başlığında adınız olacak. Saksı sorununu çözemezseniz görünmeyin gözüme ama:)
seramik atölyesi olan bir tanıdığımdan söz etmiştim ya.... kendilerine tourkana nın gönderdiği örnek resimler gönderdim.. bi ön çalışma yapıp bize yardımcı olup olamayacakları konusunda bilgi verecekler
Seramik atölyesinede gittik ama aldığımız fiyatlar bizi tatmin etmedi. Dahası köşeli saksılar yapmak için kalıp çıkarması gerektiğini ve maliyetin artacağını söyledi. Hocanın biz çıkarken son söylediği "gelin kursa katılın, nasıl istiyorsanız kendiniz yaparsınız" idi. Her yolu deniyoruz merak etmeyin. Eninde sonunda yapacağız bu işi.
saksı konusunda benimde araştırmalarımda farkettiğim sorun aynı..
maliyeti yüksek ama satışı az olacağı için, pek hevesli olmuyorlar.
Bu konuda benim fikrim; yapılan saksılar sadece bonsailer için değil, diğer tüm saksıda yetişebilen bitkiler için de kullanılacaktır. Bu korkunun sebebi nedir yani? Anlamıyorum. En sonunda bana şirket kurduracaklar, gidip bir seramik atölyesiyle toptan bir fiyata anlaşacağım ve hem bonsai- hem de çiçek saksısı diye satışa sunacağım.
Ya da; ithalat firması kurup; Çinden saksı getirteceğim. Ama benim derdim; bizim insanımız kazansın. Hem de nazımızın geçeceği, anlayışlı bir muhatabımız olsun.
Ben de geldim buraya. Ama genelde nereye gitsem benden sonra kimse mesaj yazmıyo o yüzden en çok mesaj yazılan yere bir mesaj yazayım dedim. Eğer burada son mesaj benim plursa bir uğursuzluğum var diyeceğim :D
şey o minik bonsailer nasıl yapılıyor?
daha benim söğütler suda duruyo (cuma gün 1 hafta olacak) :)
- görmemişin bi söğüdü olmuş her onun söğütleri ile dolmuş :D
bu söğütlerden birisi biraz kalın onu minik bonsai yapabilir miyim?
Merhaba ebonsa; nerelerdesin?
Minik bonsai dediğin hangisi?
Bonsailer diğer tüm ağaçlara göre o kadar minik ki:)
:D o zaman miniklerin mikleri oluyo ya hani birazcık daha minik...
avucun içine alınıyo onları sordum.
buralardayımda başka mesajları okuyorum bu konularda fazla bilgim olmadığımdan bir yerlere birşeyler yazmak istiyor fakat yazamıyordum. Burayı görünce burada bir şeyler yazabileceğimi düşündüm :)
Hem de en son bu forumda en samimi olduğum Turunç yazmıştı arkasına bende birşeyler yazayım dedim :)
Bu saksıları bir kişi yazmıştı mermer tozu ve beyaz çimento ile yapabilirsiniz diye eğer boş vaktiniz varsa ve saksı bulamıyorsanız bir kez deneyebilirsiniz belki güzel bişiler olabilir hem de zannediyorum keyifsiz bir şey olmaz.
Yazın tatile girince ben ağaca sahip olmasam bile bir tane saksı gibi bir şey yapmaya çalışacağım bonsai ye şekil vermeyi seven belki de onun saksına şekil vermekten de hoşlanır sanıyorum. Maliyetinin de fazla olacağını sanmıyorum :)
Sevgiler
Yakupbio' nun çalışmasından bahsediyorsun sanırım. Beni samimi görmene sevindim.:) Samimiyeti pekiştirmek için neden bonsai için bir fidan alıp başlık açmıyorsun. Korkma; düşündüğün kadar zor değil. Biz yardım ederiz. Ne dersin?
Bonsai ile uğraşanlar giderek çoğalıyor. Bilgi, ağaç, malzeme sıkıntısını bir şekilde atlattık ama bu saksı meselesi herkese yetti. Fırın çömlekleri, güveç tabakları, saksı altlıkları derken sonunda sıyırdık. En son, kap kaçak satan bir adamda gördüğüm bakır kabı adama gösterip "bu çiçekleri zehirlermi" diye sorunca kayışların koptuğunu anladım. Ama bu sefer istediğimiz oldu sanırım.
Uzun zamandır Sidarta ile beraber seramik veya porselen kaplar arıyoruz. Geçen akşam bir telefon geldi. Telefon konuşması çok enteresandı, dinleyenler hiç birşey anlamadı.
-Efendim
-İyi akşamlar...hemen soruyorum, mavi mi? sarı mı?
-mavi...
-tamam, yarın görüşürüz.
-...
Ertesi gün Sidarta bir salata tabağı hediye etti bana.
Neyse fazla uzatmayalım resimler bonsai malzemeleri bölümünde.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=67426&posted=1#post67426
Arkadaşlar; iki gün önce bir konik ladin aldım. Picea glauca var. albertiana.
Bu türün bonsaisi ile ilgili fikir verecek arkadaşımız varsa, hemen fikirlerini yazsın. Çok fazla bilgiye ulaşamadım. Çok yavaş büyüyen, konik biçiminde, sıkı dal yapısı ve batıcı kısa iğne şeklinde yaprakları var. O kadar sık dalı var ki; gövdesini görmek için epey zorlandım. Bendekinin boyu, saksı hariç, 50 cm civarında. Gövde çapı sanırım 3,5-4 cm. Dümdüz uzayan bir gövdesi var. Tek seçenek dik stil (Formal upright) gibi.. Ne dersiniz; uğraşayım mı yoksa iade mi edeyim?
Turunç bende Batı Ladin (Picea abies) (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=29643&postcount=2) var yaklaşık 8 aydır bakıyorum gayet iyi durumda üzerinde hiç bir işlem yapmadım bir daha ki kışa çalışmalara başlamayı düşünüyorum.
Bu ladin türünü ilk defa duyuyorum istekleri konusunda bir şey söyleyemeyeceğim . Benim ağacı gördüysen gidebilecek en iyi dik tarz ladinlere genelde bu tarz çok güzel gidiyor fakat ağacının resmini görmedim ekleyebilirsen fikir vermeye çalışırım.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1176&highlight=konik+ladin) Arsakay' ın bir çalışması olmuş, ama devamını getirmemiş. Yani ağacına hiçbir işlem yapmamış. O resimdekinin aynısı...
Ali H. ALI
18-01-2007, 13:21
Turunc Yeni yil kutlamalari icin super markatlarde satilan, senin aldigin ladin [Picea glauca] seninkinin boyunda fiyatlari dusurulmus olan iki agac da ben aldim daha hic bir islem yapmadim firsat bulursam resim eklerim. Yeni yil tatilinde super markette biraz sarsildilar galiba sagliklarina kavusurken uzerlerinde calisacagim . Sen de calismana benimle birlikte basliyabilirsin. Bunlar benim de ilk calistigim ladin agaclarim olacak.
Çok süper:) Ne şanslıyım. Bende fiyatını görünce şaşırdım. Aynı kaderi paylaşan ağaçlar almışız Ali hocam. Ben de benimkinin resmini çekince yüklerim. Birşeyi merak ettim. Bu ağaç çok sıkı dal ve yaprak yapısından dolayı leylandi gibi dalları açtığınızda iç tarafta fazla yaprak yok. Acaba daha güzel görünmesi için dalı hafif döndürerek mi tellemeliyiz?
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1176&highlight=konik+ladin) Arsakay' ın bir çalışması olmuş, ama devamını getirmemiş. Yani ağacına hiçbir işlem yapmamış. O resimdekinin aynısı...
Linkini gönderdiğin sayfada ki Erkan Aktaşgül'ün gönderdiği ilk resim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22613&postcount=9) çok hoşuma gitti
Benimkinin sağlığı iyi görünüyor.Sararmış dal hemen hemen yok gibi. Dal uçlarında baharda açmayı bekleyen bir sürü tomurcuk var. İç tarafını biraz inceledim. İki tane sülük yapışmıştı. Onlardan başka böcek, ne toprakta ne de ağaçta bulamadım. Kırmızı örümcekler en büyük zararlısıymış. Çok sıkı olduğundan iç taraflar yeterince hava almıyordur. Kırmızı örümceğin en sevdiği ortam yani. Ama kırmızı örümcekte yoktu.
Bu hafta sonu ağaç üzerinde çalışmaya başlamayı düşünüyordum. Sizin çalışmanız ne zaman olur hocam. Tahmini ne kadar beklerim:)
Oktars; ben o kadar dal bırakmayı düşünmüyorum. Bonsai kurallarına uyacağım. Gövdenin yarısı görünse yeter. Ama Ali hocamın çalışması bana ışık tutacak.
Bir de bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2596&highlight=konik+ladin) çalışma var. Ama emin olamıyorum.
Ali H. ALI
18-01-2007, 13:52
Calismaya baslamam bir iki haftadan fazla olabilir Turunc yalniz bu ara ayni cins agaclardan yapilmis bonsailere bakip ornek resimler cekeyim tabii onlari sizlerle de paylasacagim, sen istersen o ornek resimlere bakarak calismaya basliyabilirsin ve ya istersen beni bekleyebilirsin birlikte calisiriz.[bonsai kurallarina uyarken agacin sana ne soyledigini de hesaba katmalisin.]
Bu aksam sali toplantisi yazisini yazarim diye dusunuyordum, olmadi yarin aksama kaldi, vakit cok cabuk gecti birden gece yarisi oldu.
Ali H.ALI hocam, 'Üyelerin bonsai çalışmaları'na benim cüce narımı da ekledim. Bir bakar ve yorum yaparsanız sevinirim.
Yakupbio' nun çalışmasından bahsediyorsun sanırım. Beni samimi görmene sevindim.:) Samimiyeti pekiştirmek için neden bonsai için bir fidan alıp başlık açmıyorsun. Korkma; düşündüğün kadar zor değil. Biz yardım ederiz. Ne dersin?
Ya fidanı nerden alacağımı bilmiyorum tam olarak ama suda söğütlerim çimleniyor onlar çok mu uzun sürer (evet diyeceğini tahmin ediyom da dene de br söyleyeyim dedim) :confused:
Şu hani avucun içine alıp mini bonsai diyolar ya onları yapmak çok mu zor? Bizim bağda kayısı dalının kiraz dalının altında filan çok çıkıyordu geçen yıllarda, onlardan eğer çıkan varsa bir kaç tane saksıya alayım mı :confused:
O yüzden küçük bi bonsai yapmak istedim ama büyüğünü yapmak o kadar zor olduğuna göre küçüğü kimbilir ne kadar zordur :confused:
Selamlar :)
Merhaba ebonsa;
Mini bonsai yapacaksan, sana hemen yardımcı olalım. Önce sitede burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=583&highlight=mini+bonsai) okuyarak başla. Takıldığın olursa sor.. Ben burdayım en azından:)
Teşekkürler turunç abi (bir sakıncası yoktur umarım abi dememin :)
:) keh keh keh; Sakıncasi var tabii... Abi deme, ama ablayı kabul ederim...
şimdi bizim bağda 15- 20 cmlik kayısılar oluyo onları minik bonsai yapmak için direk kumuyla alıp sonra ne yapmam gerekir ki?
şeyy çok özür dilerim
ayy çok utandım :o
Turunç abla
Utanmana gerek yok. Yüzüme bakarak Ümit abi diyenlerin haddi hesabı yok. Alıştım artık. Hatta; acaba ben abiyim de ben mi farkında değilim diye aklımdan geçmiyor da değil:P
şimdi bizim bağda 15- 20 cmlik kayısılar oluyo onları minik bonsai yapmak için direk kumuyla alıp sonra ne yapmam gerekir ki?
Onları bahara girerken topraktan dikkatlice köklerini sarsmadan çıkar. Dikkat et kazık kökünü de fazla zedeleme. Daha çok küçükler çünkü. Sonra önceden hazırladığın saksıya dik. Tutarsa ne güzel olur. Onlardan mini bonsai yaparsın.:)
Hatta; acaba ben abiyim de ben mi farkında değilim diye aklımdan geçmiyor da değil:P
:D :D
o zaman çıkan kayısılardan martın başında dikkatlice alayım. :) Sonra saksıya ektikten sonra onları ne yapacağımı bilmiyorum :D ya da neyse hele bi o zaman gelsin ben o zamn size sorarım ne yapacağımı :D
Şey benim sudaki söğütleri ne yapıcam? Onları nasıl bonsai yapıcam ? İyice köklenince saksıya ekicem aradan yıllar geçecek sonra büyünce iyice budayıp bir bönsai olmalarını mı sağlayacağım ? :(
(belki bu söğütleri %80 mesajlarımın hepsinin bir yerinde dile getirdim :D)
galiba çok fazla soru sordum, bıktırmak da istemiyom ama napıyım merak ediyom işte :D (fazla merak insanı ya maldan eder ya candan diye bir atasözü mü vardı ne :D)
Söğütlerin kök verdi mi? Yeterince köklenince saksıya dikeceksin. Büyük ihtimalle tutacaklar. Sonra baharda verdiği sürgünlerin biraz odunlaşıp dal kıvamına gelmesini bekleyeceksin. Yaz sonuna doğru odunlaşırlar. O sırada tellemeye başlarsın. Sonbaharda yaprak dökecekler. Ortaya çıkan dal yapısını düzene sokmak ve ağaca bir şekil vermek için budama yapacaksın. Şimdilik bu kadar.:)
Ebonsa söğütlerini saksıya alıp budamaya başlamadan önce, imzanda biraz budama yapıp kısaltman iyi olur.. bu kadar uzun imzaları, yönetimde budayıp kısaltıyor..
Tamam budamaya imzam ile başlayayım
Beyaz beyaz küçük benekler var üzerinde daha :(
Ama kayısı ve başka fidanlar da olabilir bağdan alacağım :)
(martın başı değil mi en uygun zaman?)
Ali Hocamızın salı toplantısının sonuçlarını ve resimleri çok merak ediyorum. Keşke 15 günde bir olsaydı. Biz de bir gün bonsai kulübümüzde aylık toplantılarımızı yapacağız. Hatta sergilerimizi insanların beğenisine sunacağız:) Açıkçası bonsailerimle ilgilenirken özellikle sergiye gidecek muamelesi yapıyorum. Bu beni şevklendiriyor ve daha özenli çalışıyorum. Şimdilerde mini bitkileri minicik saksılara dikip, bonsainin yanında kullanmayı düşünüyorum. Bu sebeple bir yerde gördüğüm gibi kasımpatı kullanmayı düşünüyorum. Yonca olabilir. Bir de aşk merdiveni olabilir. Seçeceğim bu minik bitkiler bile bana mutluluk veriyor. Ne güzel bir hobi; bonsai. Kendimi özelden de özel hissettiriyor. Hala başlamayı düşünenlere hayret ediyorum. Neyi düşünüyorlar kimbilir. Oysa ne kadar zevkli olduğunu bilseler, benim gibi neden daha önce başlamadım derlerdi...
turunç, hani çalışmalarını göremedim henüz ? hehehe :D
Bizim için çalışıyor, çizim yapıyordun ya hani ! Buraya ekleyecektin ya hani .. İşte o çizimlerden bahsediyorum hehehe.. Kötüyüm ben kötüyüm ((:
Yeni öğrendiğim bir teknikten bahsetmek istiyorum. Burgulu bir gövde elde etmek için kolay ve pratik bir yol. Benim sheffleranın dallarından birini köklendirerek bu çalışmayı test edeceğim. Şimdilik sadece acemice bir çizim yapıyorum. Yorumunuza açıyorum...
66886689
Çelik köklendirirken bu şekilde bir işlem yaparak köklendirebiliriz. Ya da fazla kalın olmayan, esnek gövdeli bir fidan,ı bu şekilde kamışa sararak, burgulu gövde elde edebiliriz. Gevrek gövdeye sahip ağaç türlerinde bu yöntem ancak genç fidanlara uygulanabilir diye düşünüyorum... Bilginize...
turunç çok güzel olmuş, diğer mesajımı okuma ! ((: Arşivime aldım bunuda. Emeğine sağlık..
Sen de saol:) Çalışıyorum derken, kendime güldüm. Bir saattir laptopta paintte çizim yapmaya çalışıyorum. Fare olmayınca çok zor gerçekten. Deli miyim de fare kullanmıyorum acaba? Zira fare var ama çıkarıp takmaya üşeniyorum açıkçası...
Sen bence hemen yat, uyu turunç abla. :D İyi değilsin bu gece anladım. hehehe Ben mausesiz duramam. Senin mauseyi kedi yedi sanırım. ((:
tourkana
19-01-2007, 10:37
wine2007 CNR fuarına katılırsanız, Çeşme Bğacılık standına mutlaka uğrayın,beklerim...
İnşallah; kısmet olursa katılmak isterim.
Bahar başlangıcında İstanbul'a gideceğim. Kısmet.. Bonsai ile ilgili bir kaç kitap almayı düşünüyorum. Fuara gitmeyi bende çok isterim.
Bonsai yanısına yapabilecekleriniz :) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2987)
Patateslerinizi ararsanız burada.. :)
Ali hocam; Merhabalar...
Konik ladinle ilgili elinizde bonsai resimleri var mı? Ben bulamıyorum, fikir edinmek için çok iyi olurdu..:)
Arkadaşlar bonsaide bahar bakımı ile ilgili olan makalenin bir kısmını çevirdim. Bahar geliyor, ilgilenenleriniz varsa:D , çevirisi tamamlanmış metinler arasında.
Çok teşekkürler Şule. Hoşgeldin:))
acerpalmatum
21-01-2007, 03:11
Teşekkürler eline sağlık ŞULE...
Selamlar herkese.. Yarın, bir aksilik çıkmazsa, yeni ektiğim bonsai adaylarımın fotoğraflarını siteye ekleyeceğim. Mandalina, Portakal, zeytin, dut.. Onları ekerken, nasıl heyecanlandığımı anlatamam. Oy oy oy..
Merhaba;
Siteye bugün üye oldum ve bu da ilk yazım.Aslında bir süre izlemeyi düşünüyordum ancak yeni üyelerin kendilerini tanıtması konusundaki genel istence yanıt olarak yazmaya karar verdim.
Kırkbir yaşı tamamlamak üzere,kamuda çalışan hekimim.Doğadan kopmamaya (şehir yaşamının izin verdiği ölçüde) gayret ediyorum.Hobilerimi de bu yönde geliştirmeye çalışıyorum(kampçılık,mağaracılık,sualtı tüplü dalış).
Çiçeklerle ilgim üniversite yıllarında başladı.Odamın boyutları,ayıracak zaman sorunu,kalender yapıları gibi nedenlerle,o yıllardaki favori bitkilerim kaktüslerdi.Bana göre çok sayılacak tür sayısına ulaşmıştım.Zorunlu hizmet,askerlik dönemlerimde sevgili annem bütün iyi niyetine rağmen onları (sanırım ben dönünceye dek büyüsünler diye bol bol sulayarak) birer birer bitkiler cennetine yollamıştı.
Kaktüslere ilgim halen sürmekte.Ancak bonsailer de ilgimi çekiyor.Biraz korkarak,biraz sabrımı ölçmeye çalışarak (fotoğraflarını gördüğüm formlara ulaşmaya yetecek mi?) izliyorum.Forumu okudukça cesaretim artıyor.Başlangıç için yeterli bilgi düzeyine ulaştığımda başlayacağım sanırım.O zaman yazacağım mesajlar bu kadar uzun olmayacaktır.
Sabrınızı daha fazla zorlamadan,tüm üyelere doğayla bütünleşen günler diliyorum...
Erdal YAVUZ
Selamlar herkese.. Yarın, bir aksilik çıkmazsa, yeni ektiğim bonsai adaylarımın fotoğraflarını siteye ekleyeceğim. Mandalina, Portakal, zeytin, dut.. Onları ekerken, nasıl heyecanlandığımı anlatamam. Oy oy oy..
Zeytin deme bana, kıskanıyorum:mad: Bir güzel zeytin fidanı bulamadım şöyle kalın gövdeli konik biçimli...
Merhaba;
Siteye bugün üye oldum ve bu da ilk yazım.Aslında bir süre izlemeyi düşünüyordum ancak yeni üyelerin kendilerini tanıtması konusundaki genel istence yanıt olarak yazmaya karar verdim.
Kırkbir yaşı tamamlamak üzere,kamuda çalışan hekimim.Doğadan kopmamaya (şehir yaşamının izin verdiği ölçüde) gayret ediyorum.Hobilerimi de bu yönde geliştirmeye çalışıyorum(kampçılık,mağaracılık,sualtı tüplü dalış).Çiçeklerle ilgim üniversite yıllarında başladı.Odamın boyutları,ayıracak zaman sorunu,kalender yapıları gibi nedenlerle,o yıllardaki favori bitkilerim kaktüslerdi.Bana göre çok sayılacak tür sayısına ulaşmıştım.Zorunlu hizmet,askerlik dönemlerimde sevgili annem bütün iyi niyetine rağmen onları (sanırım ben dönünceye dek büyüsünler diye bol bol sulayarak) birer birer bitkiler cennetine yollamıştı.Kaktüslere ilgim halen sürmekte.Ancak bonsailer de ilgimi çekiyor.Biraz korkarak,biraz sabrımı ölçmeye çalışarak (fotoğraflarını gördüğüm formlara ulaşmaya yetecek mi?) izliyorum.Forumu okudukça cesaretim artıyor.Başlangıç için yeterli bilgi düzeyine ulaştığımda başlayacağım sanırım.O zaman yazacağım mesajlar bu kadar uzun olmayacaktır.Sabrınızı daha fazla zorlamadan,tüm üyelere doğayla bütünleşen günler diliyorum...
Erdal YAVUZ
Ne güzel, sizinle birlikte çoğalıyoruz;) Hekimlerin bonsaiye merakı beni hep düşünmeye itmiştir. Genel olarak tüm meslek ve yaş gruplarından bir çok insan bonsai ile ilgileniyor olsa da siz doktorların eğilimi biraz daha fazla sanki..:rolleyes: Güzel dilekleriniz için teşekkürler.. Saygılar...
bonsaireef
23-01-2007, 23:28
Evet hem doktor hem bonsaici olarak sayımız oldukça fazla. :)
O ne gruplaşma mı var hekimler olarak hımm:)
bonsaireef
23-01-2007, 23:38
-mız eki geldi diye hemen gruplaşma olarak algılama. Bende hekimim ya ondan öyle yazdım. Yoksa biliyorsun ''yaşasın bonsai kardeşliği'' :D
Ben de bu sebeple burdayım ve küçük büyük herkesi içine alan bu kardeşlik için gece yarılarına kadar, senin gibi sitede geznip, uğraşıp, hatta çeviriler yapıp katkıda bulunmaya çalışıyorum. O sebeple "yaşasın bonsai kardeşliği" ve ilerde kurulacak olan "Türkiyenin ilk bonsai kulübü"
bak şimdi yaranı deşmiş olabilirim Bonsaireef:)
bonsaireef
23-01-2007, 23:45
Neyse devam et benim görevi devraldın çok çalışman lazım.
Yaramı deştin tabi. Türkiyenin ilk bonsai kulübünü kurmuştuk şimdiye kadar ama ahh ahh. Neyse. Sınavdan sonra.
Neyse devam et benim görevi devraldın çok çalışman lazım.
Yaramı deştin tabi. Türkiyenin ilk bonsai kulübünü kurmuştuk şimdiye kadar ama ahh ahh. Neyse. Sınavdan sonra.
Valla o iş için 7 yıl uğraşmam lazım senin gibi... Ondan sonra masaya oturalım tekrar, pazarlığımızı yapar anlaşırız el sıkışırız nasıl olsa:D :D
Hem senin sınav ne zaman? Ders çalışabiliyor musun? Sınav yoksa İngilizceden mi?:rolleyes: ;) :D
Turunç, yakında bir zeytin araştırmasına çıkacağım, şansımız varsa iki güzel fidan bulurum
bonsaireef
23-01-2007, 23:52
Valla o iş için 7 yıl uğraşmam lazım senin gibi... Ondan sonra masaya oturalım tekrar, pazarlığımızı yapar anlaşırız el sıkışırız nasıl olsa:D :D
7 yıl boşa uğraşmışım. Bak boynuz kulağı geçti. Anlaştık anlaştık ver elini. :D
bonsaireef
23-01-2007, 23:55
Hem senin sınav ne zaman? Ders çalışabiliyor musun? Sınav yoksa İngilizceden mi?:rolleyes: ;) :D
Bir şey mi dedin?
Uykum geldi ben yatıyorum.:rolleyes:
Selamlar cümleteen.. Mandalina, Zeytin ve portakal bonsai çalışmalarımı ekledim arkadaşlar. Vatana ve millete hayırlı uğurlu olsun. ((:
Şimdi gidip Yerinden bir türlü sökülmeyen, minik Dut ağacını sökmeye çalışacağım bahçeden. Koca bir taşın arasına sıkışmış kökleri gövdesinden çok kalın ama kendi gövdesi ince kalmış. Yarın onu da saksıda göreceksiniz inşallah. Bonsaileriniz hiç kurumasın, hoşçakalıınn..
Sökmeden önce, Bonsaireefin fotolarla gösterdiği ağaç sökme çalışmalarına bir göz at faydası olur..
Nazik "hoşgeldiniz" mesajlarınıza teşekkürler.Teorik bilgilenmeye devam modundayım.Yaklaşık iki yıl önce bir arkadaşımla birlikte yine bir siteden edindiğimiz bilgiyle yaptığımız denemeyi paylaşmak isterim.O bilgiye göre bonsai için köklendirme yapılacak dalı kesmeden,üzerine yüzeyel kesi yapılarak ve kesi yapılan bölgeyi uygun bir karışımla (toprak,antibakteriyel madde) sararak,bu garip sarmayı naylonun üzerine açtığımız deliklerden enjektörle sulayarak epeyce uğraşmış ve bir sonuç alamamıştık.Ben böyle bir yöntemi forumda okumadım,başka bilen varsa paylaşabilir.Şimdi düşünüyorum da heyecanla kampusteki bir çok ağacın dalını böyle sarıp sarmalamıştık(yöneticilerimizden okuyan varsa yakalandık sanırım ).
Saygılar
Ali H. ALI
25-01-2007, 13:19
Iyi gunler Stapes aramiza hos geldiniz. Agaclar.net'e bonsai ogrenmek icin gereken tum bilgiler vardir. Turkiyede bazi zorluklar olsada[saksi ve tel gibi] bonsai gonlunuze dusmusse mutlaka ogrenirsiniz. Ogrendikten sonra da, bonsai dusunmeden, bonsai yapmadan duramazsiniz, bonsai artik bir yasam biciminiz olur, daha onceleri hic fark etmediginiz guzellikleri gorursunuz agaclarda ve diger canliarda. Bonsai, kucuk bir doga parcasi yaratip avuclarinizin icerisine alip, gozlerinizle severken, yureginizde buyuyup kocaman olan bir sevdadir o kucucuk doga parcasi. Dilerim ki yureginizdeki tum bonsaileriniz gercek olsun.
Daha onceleri deneyip de basaramadiginiz hava koklendirmesi, "bicim verme teknikleri" formundaki "sogut hava koklendirmesi" bolumunde ve "Uyelerin bonsai calismalari" formundaki "Zaman kazanma, dalda koklendirme " bolumune baktiktan sonra, onumuzdeki bahar aylarinda havalar isinmaya baslayinca tekrer deneyiniz, mutlaka basarili olacaksiniz.
Hosca kaliniz.
Buradaki söğütle ilgili yazıları ait olduğu bölüme taşıdım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=826
Her aklınıza gelen yerde, aklınıza gelen soruyu sormazsanız (tabii cevap da vermezseniz:) iyi olur. Daha sonra gelenler neyi nerede bulacağını bilemez yoksa...
Davranışımı anlayışla karşılayacağınızı umuyorum :)
Ali H. ALI
25-01-2007, 14:39
Iyi gunler Malina, Haklisin:)
Herkes nereye gitti kaç gündür yav?
Zamanla göreceksin ki ebonsa; bu sitenin, özellikle de bonsai forumunun üyeleri hafta içi faaldir. Cuma akşamı bir kaç kişi bulursun, cumartesi akşamı kimseler yoktur. Bilmiyorum neden?:rolleyes:
tourkana
28-01-2007, 17:27
arkadaşlar,
yeni konu açacaktım ama madem burda bonsai gölgesinde sohbet ediyoruz ,burası daha uygun diye düşündüm...
Evimde kitaplarımı ve bonsai adaylarımı gören arkadaşım ,Rahmetli İsmail Cem'in de bonsai meraklısı olduğunu söyledi,,gerekli kelimelerle google aratması yaptıktan sonra
"BİLİNMEYEN YÖNLERİ
Koyu Galatasaray taraftarı ve sarı kırmızılı takımda top koşturduğu dönemde Hagi’nin hayranı olan Cem, vakit buldukça Galatasaray’ın maçlarına gitmeye özen gösteriyordu.
Türkiye’de akvaryum balıkçılığı üzerine en çok kitabın kendisinde olduğunu belirten Cem’in bir tutkusu da Bonzai idi. Uzakdoğu’nun bu özen ve emek isteyen cüce ağaçları, İstanbul’daki evini süslüyordu. Kanarya sevgisi nedeniyle babasıyla birlikte Serinofil Derneği’ne üye olan Cem, Klasik Türk ve Batı müziği dinlemeyi seviyordu. Cem’in favorileri Dede Efendi, Vivaldi ve Mozart idi.
İsmail Cem’in bir tutkusu da fotoğraf çekmekti. Objektifini pek çok ilginç konuya çeviren İsmail Cem, beş fotoğraf sergisi açmıştı."
şeklinde gazete yazıları ile karşılaştım...
Bu zarif ve sevilen kişiyle aynı zevkleri paylaşmak beni çok mutlu etti.
Mekanı Cennet olsun,Cenneti'ni sevdiği bonsailer süslesin..
tourkana
30-01-2007, 08:27
bonsaici arkadaşlara ne oldu acaba? kaç gündür kimseden ses seda çıkmıyor!!! hiç böyle olmamıştı bu forum... :(
bonsaici arkadaşlara ne oldu acaba? kaç gündür kimseden ses seda çıkmıyor!!! hiç böyle olmamıştı bu forum... :(
Benim bu aralar hem iş tempom çok yoğun...malum muhasebeciler yılı yeni kapatıyor.. hem de önümüzdeki ay sınavım var yoğun bir şekilde ders çalışıyorum. Bu sebepten de pek uğrayamıyorum.. hatta Kütahya gezisine de son anda katılamadım.
sanki bu aralar forumdakiler yarı yıl tatiline girdi :D
Bugün bir ardıç bir de muhabbet kuşu aldım(ne alakaysa:)
ardıç için yeni bir konu açtım oraya yorum bekliyorum :)
tourkana
30-01-2007, 15:33
yorumun nerde ben göremedim....ardıç bonsai çalışmasında mutlaka eldiven kullan
konum açılmadı galiba ya bir daha deneyeyim.
Ali H. ALI
10-02-2007, 14:20
Herkese selamlar, arkadaslar oralari cok mu soguk, hic kimse disari cikip bonsai golgesi altina ugramiyor, oysa urasaniz bonsai golgesi altinda sogugun yok oldugunu yerini sicak bir sohbete biraktigini goreceksiniz.
Hasancihadi bu gun kolakas yetistirirken gordum ustelik kolakastan salata yapacagini soyluyor. Sakin oyle birsey yapma her tarafini yakip kavurursun.
Hasanin bizimle paylasacagi bonsai calismalari var diye dusunuyorum.
Diger arkadaslarin da anlatacak mulaka birseyleri vardir, bonsaiye baslamak isteyenler, bonsai golgesi altinda yapilan sohbetlere siz de katilin, bonsaiye baslamak icin guzel bir yer.
Hepinize sevgiler, saygilar. Hepinizi bonsai sohbetlerine bekliyoruz.
Evet Sn. Ali abi bu aralar burada sanki bir durgunluk var turunç abla da hiç uğramıyor başkaları da fazla katılmıyorlar.
Neyse sohbet yapalım :)
Bugün Nevşehir'e geldim her yer bembeyazdı yolboyunca... :)
Küresel ısınmanın etkisinde 50-60 km beyazlığın arasında yolculuk yapmak, karların arasındaki ağaçları izlemek mutluluk verdi.
Sizin oralar da havalar nasıl ?
Ebonsa burda bahar havası var.. sanırım bonsailerle birlikte arkadaşlarda kış uykusunda
düzelir yakında herşey
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.