PDA

View Full Version : Bonsai Gölgesinde Sohbetler

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8

mst35
15-02-2010, 04:34
merhaba arkadaşlar bende aranıza yeni katıldım şimdilik kestaneden bir çimlerdirmem var umutluyum bekleyip göreceğiz....

mst35
15-02-2010, 04:38
balkonumda kendiliğinden yetişen bir zeytinim var konu yeri burası değil ama 1m. kadar oldu boyu tenekede şu an aşı yapmak istiyorum yerinde mi yapılır yoksa başka yere naklettikten sonra mı yapmak doğru olur?

mst35
15-02-2010, 04:39
bir tanede melisa çimlendirme planım var görüşlerinizi bekliyorum...

Ali H. ALI
15-02-2010, 12:22
Merhaba, bizim kuzucuğumuz da bu. Carmona diye geçiyor ismi. Aldığımızda biraz kaba saba budanmıştı. Dal uçları kalın ve odunsuydu. Parlatma adına satıcı yapışkan ve kokulu bir şey sıktı, çok yapay bir şeydi. Yapraklarını aralıklarla su sıkarak temizledik o maddeden. Dimdik uzamış, gördüğüm eğimli Bonsailere benzemiyor.

Şimdi sürgünler veriyor, ince yeşil dallar uzattı biraz şeklini bozdu ama, çiçek açıyor. İlk 3-4 gün birkaç yaprak döktü şimdi yerine alıştı. 2 günde bir sulanıyor, alttan akması beklenerek. Bazen yapraklarına hafifçe su sıkılıyor. Telleme ve budama konularında açıkçası çekiniyoruz. Şimdilik keyfi yerinde.

Iyi gunler SerDag, aramiza hos geldin.
Dim dik uzamis ve gordugunuz bonsailere benzemiyen bu agacinizi, oldugu gibi kabul edeceksiniz da, bonsaide budama temel calismalardan biridir. Iyi bir bonsai elde etmek istiyorsaniz budamadan kacinmiyacaksiniz(her mevsim, klasik anlamdaki budama olmuyor, ama klasik budama kadar cimcikleyip uc alma budamasi da onemlidir ki bu budama agaclarin buyuyup gelisme mevsimlerinde yapilir. Budama ile ilgili yazilanlari okursaniz ve okuduklarinizi pratikte uygularsaniz guzel bonsailer elde edebilirsiniz.) ki sizin agaciniz da budanmaya ihtiyaci var. Ciceklerinin guzelligine kanip da budama yapmazsaniz sizin de gozlediginiz gibi sekli her gun bozulacak.

Fotograflari gordugunuz ve sizin agacinizin govdesi gibi, duz degil de uyumlu kivrimlarla yukselen agaclardan elde etmek istiyorsaniz, hazir satilan bonsailer yerine, istediginiz tarza uygun fidanlar alip onlarin uzerinde calismalisiniz.

Size kolayliklar diliyorum.

SerDag
15-02-2010, 16:20
Çok teşekkür ederim. Budama yazılarını okuyacağım. Bonsai forum başlıkları altında kolay erişemediğim bir konu. Bonsai Atölye çalışmaları sitenin her yerinde geçiyor ama Bonsailere ait tek bir başlık bulamadım. Bonsai resimlerini buraya mı yüklemeliyim?

memet
15-02-2010, 19:09
Burada (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?s=&daysprune=&f=73) üyelerin bonsai çalışmalarını bulabilirsiniz.
Siz de onların yaptığı gibi, kendiniz için bir başlık açabilirsiniz.

Emre Kuzu
11-03-2010, 13:20
Arkadaşlar bonsai bölümü çok durgunlaştı
Herkes günlük hayatın telaşı içinde herhalde..

köknar
11-03-2010, 13:40
Bence durgun değil bonsai adayları paylaşılıyor, yarışmaya katılımlar oldu, daha ne olsun :)

Emre Kuzu
11-03-2010, 13:54
O sizin görüşünüz.
Bence durgun eskiye nazaran..

kalambaklı
11-03-2010, 14:58
Sayın Kalyon, bonsai fotoğraflarını ve usta bonsai dostlarımızın çalışmalarını görüpte bende yapacağım diye heveslenen, sonrasında başarısız olup sonunda istekleri kırılan arkadaşların yokluğundan dolayı size öyle gelmiş olabilir.
Bonsai yarışmasına benim gibi iyi veya kötüde olsa bir kaç adayla katılmanızı beklerdim.
Ayrıca biz bonsai sevdalıları çoğalacak ki fikir alışverişi yapalım.
saygılar sunuyorum.

köknar
11-03-2010, 15:07
"Bence" olduğunu belirtmiştim zaten...
Günlük hayatın telaşı hiç bitmez. Sizin bir öneriniz var mı bahsettiğiniz durgunluğun giderilmesi için?

asuera
11-03-2010, 15:43
Herkese merhaba bende bonsaileri çok seviyorum ama bu konuda hatta bitkiler konusunda hiç bilgim yok.Ama resim bile olsa bir bonsai görsem bende yapmalıyım diyorum .Benim gibi hevesli ama hiçbirşey bilmeyen birine tavsiye edebileceğiniz fikir kitap dergi varmı.Nerden başlamalıyım.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

köknar
11-03-2010, 16:03
Forumda bonsai ile ilgili başlıkları okumakla, fotoğrafları incelemekle başlayabilirsiniz. Hoşgeldiniz aramıza.

jeomeo
11-03-2010, 18:34
Merhaba asuera,

Belki en iyi başlangıç önümüzdeki pazar günü toplantıya gelmek ardından da bir fidan almak olabilir.

Emre Kuzu
11-03-2010, 21:47
Sayın Kalyon, bonsai fotoğraflarını ve usta bonsai dostlarımızın çalışmalarını görüpte bende yapacağım diye heveslenen, sonrasında başarısız olup sonunda istekleri kırılan arkadaşların yokluğundan dolayı size öyle gelmiş olabilir.
Bonsai yarışmasına benim gibi iyi veya kötüde olsa bir kaç adayla katılmanızı beklerdim.
Ayrıca biz bonsai sevdalıları çoğalacak ki fikir alışverişi yapalım.
saygılar sunuyorum.

Nedeninin ne olduğunu çözemedim. dediğiniz gibi de olabilir. ama ben bir durgunluk hissettim. ve dile getirdim. çözüm önerim ise bu işe daha sıkı sarılmak yılmamak. eğer dediğiniz gibiyse tabi. ancak günlük hayatın telaşı ise elden gelecek bir şey olmaz. ekmek parası.. saygım var..

Katılacaktım yarışmaya ancak dik tarz mazımla çilek bonsaim kışa yenik düştüler.. üzgünüm..
Bunun sebebi ise yer darlığı açıklayamadığım bir çok neden..

Seneye inşallah biberiye mi ve sediri mi yarışmaya sokacağım..
Saygılar.

A.Şahin
11-03-2010, 23:43
Yarışmaya katılacağım bir ağacım vardı ama bir türlü vakit bulup hazırlayamadım :( Artık başka bahara kaldı.

köknar
11-03-2010, 23:53
Belki süre biraz daha uzatılır? Keşke katılsaydınız.

bonsaisever
12-03-2010, 00:11
Zaman zaman durgunluk olabilir, bunda sorun yok.
İnsanların her zaman bonsai çalışması yapması beklenemez.
Bonsai konusuyla ilgili araştırma yapanlar için de artık bir sürü konu ve açıklama var.
Neredeyse soru sormaya bile gerek kalmıyor :)

Kalyon; bonsai çalışmalarımızda şekillendirmekten daha önemli şey, ağacı yaşatmak.
Bir fidan üzerinde yıllarca çalışıp sonra ne olduğunu anlamadan kaybetmek hoş bir duygu değil.
Bunu önlemenin yolu ise ağaçları ve bitkileri tanımaktan geçiyor.
Bonsai yapacağı ağaç türünü iyi belirleyip doğal olarak o bölgede yetişen türlere öncelik göstererek, bir ağaç türü üzerine çalışmaları yoğunlaştırmalıyız.
Farklı ağaç türlerinde yapacağınız çalışmalarda oluşacak sorunlar, o ağaç türlerindeki sıkıntılarla ilgili deneyim kazandırmayacak ve bu başarısız sonuçlar, bonsaiden uzaklaşılmasına neden olacaktır.

bonsaisever
12-03-2010, 00:13
Belki süre biraz daha uzatılır?

Süre uzatılmayacak.
Puanlamalar yapılıyor.

asuera
12-03-2010, 11:35
Bahsettiğiniz toplantı hakkında yer ve zaman bilgisi verirmisiniz.

Ali H. ALI
12-03-2010, 11:53
Bonsaiye tutuldunuzmu, bunun geriye donusu olmaz. Yasaminizdeki ekmek su gibi artik ona da ihtiyaciniz vardir yani yasaminizin bir parcasi olur bonsai.

Zaman, zaman cesitli nedenlerden bonsai bolumune yazilanlar azalmis olabilir. Bu ilginin azaldiginin bir belirtisi degildir. Bir de Bonsaiseverin belirtigi gibi 3-4 yil oncesine gore bonsai hakkinda aranan her cesit bilgiye bonsai basliklari altinda ulasilabiliyor. Belki o yuzden bonsaiye ilgi duyanlar ogrendikleri bilgi ile yetiniyorlar. (teorik bilgi yeterli degildir. bonsai yepabilmek icin teoride ogrenilenleri pratikte uygulamak gerekir.)

Bonsai calismalarinizi birden fazla agac uzerinde yaparsaniz, daha cabuk ogrenir ve daha fazla keyif alirsiniz. Her hangi bir nedenden tek olan agacinizi kaybederseniz geride sizi teselli edece baska agacinizin olmamasi sizi daha fazla uzer.

Yarismaya gelince dogrusu daha fazla bir katilim bekliyorduk, olmadi. Bir sonraki yarismaya umarim herkes en az bir agaci ile katilir.

tourkana
12-03-2010, 12:02
Bahsettiğiniz toplantı hakkında yer ve zaman bilgisi verirmisiniz.

Bu linkte ayrıntıları bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=594544#post594544

Emre Kuzu
12-03-2010, 19:30
Zaman zaman durgunluk olabilir, bunda sorun yok.
İnsanların her zaman bonsai çalışması yapması beklenemez.
Bonsai konusuyla ilgili araştırma yapanlar için de artık bir sürü konu ve açıklama var.
Neredeyse soru sormaya bile gerek kalmıyor :)

Kalyon; bonsai çalışmalarımızda şekillendirmekten daha önemli şey, ağacı yaşatmak.
Bir fidan üzerinde yıllarca çalışıp sonra ne olduğunu anlamadan kaybetmek hoş bir duygu değil.
Bunu önlemenin yolu ise ağaçları ve bitkileri tanımaktan geçiyor.
Bonsai yapacağı ağaç türünü iyi belirleyip doğal olarak o bölgede yetişen türlere öncelik göstererek, bir ağaç türü üzerine çalışmaları yoğunlaştırmalıyız.
Farklı ağaç türlerinde yapacağınız çalışmalarda oluşacak sorunlar, o ağaç türlerindeki sıkıntılarla ilgili deneyim kazandırmayacak ve bu başarısız sonuçlar, bonsaiden uzaklaşılmasına neden olacaktır.

Yazınızda kararttığım bölümü eksiğim veya hatam olduğundan mı yazdınız yoksa ortaya mı konuştunuz?

ferroca
12-03-2010, 22:35
herkeze selam...evde bir minik bir mandalina ağacım vardı.meyveleri bitince sert budama yaptım.kök budamasınıda yapıp bonsai saksısına aldım.bu ağacın tutup tutmadığını ne zaman veya nasıl anlıyabilirim.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

jeomeo
12-03-2010, 22:52
Sayın ferroca,

Önümüzdeki 1- 1,5 ay içerisinde yeni yapraklar açmıyorsa tutmadığını gösterir. Ağacınızı direk güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde tutun. Aşırı rüzgar almamasına ve toprağının tamamen kurumamasına dikkat edin. Ayrıca B1 vitamini takviyesinde bulunabilirsiniz (%0.02 lik bir çözeltiden daha derişik olmaması kaydıyla).

Kolay gelsin

bonsaisever
12-03-2010, 23:19
Yazınızda kararttığım bölümü eksiğim veya hatam olduğundan mı yazdınız yoksa ortaya mı konuştunuz?

Sizin veya bir başkasının yaptığı çalışmalardan bire bir haberimiz olmadığı malumunuz.
Yazışmalardaki konuya göre kişiye cevap veriyor görünsek de özel mesajlaşmadığımız için konu hakkında eksiği veya yanlışı olanlar düzeltsin diye, genele söylüyoruz.
Forumdaki özel çalışmalara yaptığımız yorumlar da bu şekildedir.

Emre Kuzu
12-03-2010, 23:48
Sizin veya bir başkasının yaptığı çalışmalardan bire bir haberimiz olmadığı malumunuz.
Yazışmalardaki konuya göre kişiye cevap veriyor görünsek de özel mesajlaşmadığımız için konu hakkında eksiği veya yanlışı olanlar düzeltsin diye, genele söylüyoruz.
Forumdaki özel çalışmalara yaptığımız yorumlar da bu şekildedir.

Teşekkürler o zaman buna vesile olmak güzel.
Saygılar.

bonsaisever
13-03-2010, 19:58
buna vesile olmak güzel.

Yeni gelen ve bonsaiye heveslenen arkadaşların dikkat etmeleri için, bu tür uyarıları zaman zaman tekrarlamamız gerekiyor.
Yukarıda da belirttiğim ve tecrübe ettiğim, bir ağaç için yıllarımızı harcayıp kaybetmek hoş bir duygu değil.
Bu sefer de sizin sayenizde bu uyarıyı yapmış olduk :)

ferroca
13-03-2010, 22:19
çok teşekkürler'' jeomeo''...ağacım tutarsa ,ismi ''jeomeo'' olacak. :)

jeomeo
13-03-2010, 22:52
Rica ederim, beni hem şaşırttınız hem de sevindirdiniz :)

Nail Sarı
19-03-2010, 09:56
Arkadaşlar aşağıdaki linkte Bonsai ile yapılmış müziğin videosunu paylaştım. Gerçekten çok etkileyici mutlaka izleyiniz.
http://nailsari.blogspot.com/2010/03/bonzai-ile-muzik.html

bonsaisever
19-03-2010, 17:54
Çok güzel, sağ olun :)

bonsaisever
19-03-2010, 23:54
Sayın bonsaisever yasak yok mu gerçekten ;)
(bu mesajın size özel olmadığını belirteyim de :) )

Burada bir çok şey biri birine girdi aslında.
Sorulması gereken; bonsai derken ne anlıyoruz?
Eğer, saksıya koyduğumuz bir fidan ise bunu herkes yapabiliyor zaten :)
Görünümüyle, kurallarıyla, formuyla bir değer oluşturacaksak, bu zor ve zahmetli bir iş.
Ve herkes uğraşamıyor.

Aslında biraz da suç bizlerde.
"Heveslendirelim, bir başlasın gerisi gelir" diyerek, yapılan çalışmalara "Güzel bonsai çalışması" dedik.
Bunun üzerine üyelerimiz de "Çok güzel bonsai" demeye başladı.
Güzel dendiği için de doğru yolda olduğunu düşündüler.
Bu sefer de bonsai anlayışımız değişti, saksıya konulan her fidan, kelime karşılığı olan bonsai oldu.
Doğru yolda ilerlemesi gerektiği için yaptığımız uyarılar da "Herkese güzel diyorlar, bana niye böyle dediler" gibi anlaşıldı.
Bazıları sonradan durumu anladı, fakat uğraşamayacağını da anlayıp bıraktı.

Bonsai; boyları, penjing'i, kısa ve uzun ömürlü bitkileri ile çok geniş bir açıya sahip.
Ancak, bizim burada göstermeye çalıştığımız, 30cm üzerinde uzun ömürlü ağaçların şekillendirmesi.
Yarışmalar ve değerlendirmeler de bunların üzerine yapılır.

Burada yaptığımız uyarılar ve bilgi aktarmaları; ne olduğunun bilinci ile bu sanatla uğraşılsın ve hep birlikte, biri birinden güzel çalışmalar yapalım diyedir.
Yoksa "Aferin!" demek çok kolay :)

yasemin
22-03-2010, 09:18
(bu mesajın size özel olmadığını belirteyim de :) )

Bonsai; boyları, penjing'i, kısa ve uzun ömürlü bitkileri ile çok geniş bir açıya sahip.
Ancak, bizim burada göstermeye çalıştığımız, 30cm üzerinde uzun ömürlü ağaçların şekillendirmesi.
Yarışmalar ve değerlendirmeler de bunların üzerine yapılır.

Burada yaptığımız uyarılar ve bilgi aktarmaları; ne olduğunun bilinci ile bu sanatla uğraşılsın ve hep birlikte, biri birinden güzel çalışmalar yapalım diyedir.
Yoksa "Aferin!" demek çok kolay :)

Açıkçası bu mesajdan sonra benim aklıma takılan bişey oldu. Eğer burda göstermeye çalışılan 30 cm üzerinde ve uzun ömürlü ağaçların şekillendirilmesi, yarışmalar ve değerlendirmelerin bunların üzerine yapılması ise 2008 kış yarışmasında ceviz kabuğu içindeki 4cm lik boyu ile 1. seçilen çalı türlerinden olan bonsai neye göre yapıldı!!

köknar
22-03-2010, 11:42
Bu başlık altındaki tartışma ile birebir ilgili olmamakla birlikte paylaşmak istediğim bir konu var.
Gerçekten ben bonsai' yi sanat olarak değerlendiriyorum ama yaratıcılık sınırlarının bu kadar dar tutulmasını da anlayamıyorum. Düz bir zemin üzerinde rengarenk el izlerinden ibaret bir çalışma resim sanatında yer buluyorken bonsaide kurallarla bu kadar içli dışlı olunması, kurallara bu denli katı ve kat'i bağlılık, bonsainin sanat olarak değerlendirilmiyor olabileceği düşüncesini uyandırıyor bende.

Tabiatın dengesine, doğal hayata aykırı uçuk çalışmalar değil kastettiğim. Beşgen şeklini almış, tellerle asılı tutulup kökü yukarıda gövdesi aşağıda başaşağı yapılmış, kısaca doğada ( insan eli değmeksizin ) örneğini göremeyeceğimiz bir bonsai oluşturmaktan bahsetmiyorum.

bonsaisever
22-03-2010, 12:30
Kuralları bozmak için öncelikle kuralları öğrenmek gerektiğine, bunları öğrenmeden karşı çıkılmasının doğru oladığına inanıyorum.
Acemilerin ilk öğrnemesi gereken kurallardır.
Kuralları öğrenmeden neye göre bu sanatı yapacaklar?
Elinize alın teli, kafanıza göre dolayın, budayın diyebilir miyiz :)
Bizim de burada acemilere öncelikle kuralları öğretmemiz gerekiyor.
Ustalaştıkça uygun görmedikleri kurallar olabilir ve kendilerine göre uygulamalar yapabilirler.
Ama onlar da çalakalem değil, mutlaka kurallıdır :)

köknar
22-03-2010, 12:34
Kuralları öğrenmemiş olduğumu mu düşünüyorsunuz? Ne zaman ustalaşmış oluruz? Yanlış algılansın istemem, ben ustayım demiyorum. Ancak muhakeme yeteneğim var ve mantığım işler durumda... Böyle olunca da bu gibi sorular kafama takılıyor, Soru sormak düşünmek, yorumlamak için usta olmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

Kaldı ki ben bonsaideki tüm kurallar yerle bir edilsin de demiyorum. Sadece doğaya aykırı olmamak kaydıyla bir takım kuralların esnekliği olmalı ve bu esnekliği uygulamak için de usta olarak anılmaya gerek olmamalı.

bonsaisever
22-03-2010, 12:42
Kuralları öğrenmemiş olduğumu mu düşünüyorsunuz? Ne zaman ustalaşmış oluruz?
Sizin kuralları öğrenip öğrenmediğinizi ben bilemem :)
Sizin yazdığınız yazıya cevaptı, yoksa her yazdığımızda "Size demiyorum" diye belirtmem mi gerekiyor?
Siz "Ben bu işi öğrendim" dedikten sonra kim, ne diyebilir?

köknar
22-03-2010, 12:44
Kurallar konusunda görüş beyan eden ( başlıktaki yazışmalarda ) en son yazar ben olduğum için kendimden örnek verdim.

bonsaisever
22-03-2010, 13:15
Kuralları öğrenmemiş olduğumu mu düşünüyorsunuz? Ne zaman ustalaşmış oluruz? Yanlış algılansın istemem, ben ustayım demiyorum. Ancak muhakeme yeteneğim var ve mantığım işler durumda... Böyle olunca da bu gibi sorular kafama takılıyor, Soru sormak düşünmek, yorumlamak için usta olmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

Kaldı ki ben bonsaideki tüm kurallar yerle bir edilsin de demiyorum. Sadece doğaya aykırı olmamak kaydıyla bir takım kuralların esnekliği olmalı ve bu esnekliği uygulamak için de usta olarak anılmaya gerek olmamalı.
Siyah bölüm haricindekileri sonradan eklemişsiniz veya ben yanıldım.
Sizin ve benim yazdığımı herkes gördüğü için, ben genele söyledim.

Benim özel görüşüm; ustalık ayrı bir şey.
"Hemen herşeyi biliyorum, benim bu işte bilgi almama gerek yok" diyebilecek kişi benim için ustadır.
Ben halen bilgi araştırıyor ve soruyorum.
Şu durumumda ustaların yanından geçebileceğime de inanmıyorum :)
Başkaları kendilerini yeterli görebilir, bu konuda da bir şey diyemem.

Fakat, kendini yetiştirmek başka bir şey.
Ben kendimi, çoğu kişi gibi yetiştiriyor ve yetiştirebildiğim kadar da paylaşmaya çalışıyorum.

Buradaki esas olan kuralların yeni başlayan acemiler tarafından öğrenilmesi, uyarılması.
Bunun dışında gören ve görülen kişilere, yanlış yapmadığı sürece, kurallarla ve yapması gerekenlerle ilgili hatırlatma yapılması gerekmediğine inanıyor ve yapmıyorum.

Formun ayrı bir bölümü olsa ve bu konuda yetişmiş kişiler sadece orayı okuyabilse, bu tür bir yazışmaya gerek bile yok.

Yazışmalarla kişinin karşı taraftakini anlaması zor oluyor.
Umarım toplantıya gelirsiniz ve bu konuyu daha detaylı konuşuruz :)

köknar
22-03-2010, 13:22
Umarım toplantıya gelirsiniz ve bu konuyu daha detaylı konuşuruz :)

Toplantıda görüşürüz o halde :)

Emre Kuzu
22-03-2010, 16:58
Görmedim onu ama minik bonsai dalından güzel bir örnek olduğu için olabilir

bonsaisever
22-03-2010, 18:12
Yazıyla ancak bu kadar anlatabiliyoruz :)

Bizim öyle kesin bir tavrımız olsa yarışma kurallarına koyarız.
Genelde yapılan yarışmalara ağacınızın ayrıntılı görünebilmesi için bu boyun üzerinde bir ağaçla katılmalısınız.
Bunun altında yapacağınız uygulamalar çok zorlayıcıdır.
Yoksa dışarıda yapılan yarışmalarda da boy konusunda sınırlama yoksa, böyle bir ağaçla katılabilirsiniz.

Dünyada yapılan bonsai uygulamalarına bakın, bu boyun altında doğru düzgün ağaç görmezsiniz.

memet
30-03-2010, 20:12
Yapraklanmasını seyrediyordum, karıncalar yuvalandı saksıya. Mine Pakkener'in acı biber tedavisini uyguladım. Larvalarını alıp kaçtılar saksıdan.

balbay
01-04-2010, 20:23
Bir şey sormak istiyorum. Yıllarca hem okuduğum hem seyahatlerimde yerinde gördüğüm hemde ülkemizde ki örneklerinden yola çıkarak benim bonsai den anladığım;

ya gerçekten doğada yaşama tutunmaya çalışırken tam gelişememiş bir ağaççık ya da özellikle terbiye edilerek bodur, minyatür kalması sağlanan ağaççık bonsai dir.

Yanlış biliyorum muhtemelen ama bu başlıklar altında gördüğüm kadarıyla bonsai olması mümkün olmayan bir çok bitki den bonsai yapılmaya çalışılmış. Hatta tek yıllık, mevsimlik bitkilerden olanlar bile var.

Acaba bonsai de benim bilmediğim ayrı başlıklarmı var?

memet
01-04-2010, 20:43
Genel olarak bonsai çok yıllık bitkiler, ağaçlardan yapılır ama, kimi çalı çiçek başkaca birtkilerden de kısa ömrülü olamalarına rağmen bonsai yapılabiir. Sözgelimi patatesten bir yıllık hoş bir bonsai yapabilirsiniz.
Yani bonsai olması mümkün olmayan bitki kavramı oldukça esnek.

Mevsimlik bitkilerin hangisinden bonsai gördünüz?

yener.T
01-04-2010, 20:45
resimde görülen bitkinin adı nedir.Bonsai olarak yapılandırılabilirmi.Saygılar

balbay
01-04-2010, 20:56
Bu site de bir arkadaş papatya dan bonsai yapmış ve yarışmaya katılmak için öneriyordu yanlış görmediysem.

Bu arada benim kanaatim doğuştan bonsai ye yatkın ağaç formlarının doğa da olduğu halleri ile bonsai özelliği taşıması ve bu bitkilerin terbiye edilmesinin daha doğru olduğu yönünde.

Yoksa koca çınarların, kavakların, iğde, hünnap, zeytin ağaçlarının sürekli budanarak bonsai fomuna getirilmesi bir uğraş olabilir ama gerçek bir bonsai olması bence hoş bir görüntü olmasa gerek.

memet
01-04-2010, 21:20
Foroğraftaki bir ficus, fices benjamin, güzel bonsaisi olur, bende de bir tane var.

Yarışma konusu olan çeşme papatyasıdır odunsu bir gövde yapar, ben de bir tanevar, yapıyorum, biraz dallanasın başlığıma eklerim.

Genel olarak odunsu yapı oluşturnan her bitkiden bonsai yapılabilir. dediğim gibi, bir espri taşısa da, patatesten de mevsimlik bir bonsai yapabilirsiniz.

balbay
01-04-2010, 21:33
Benim bonsai den anladığımdan biraz farklı bir şey papatyadan bonsai yapmak. Ozaman bende dev ayçiçeğinden bir bonsai denemek istiyorum))

Şakası bir yana Çeşme, Alaçatı, Karaburun dağlarında basmadığım yer neredeyse yok. Buralardan sizlere benim gözümle bonsai olduğuna inandığım bir kaç ağaç resmi çekip göndermek istiyorum.

Özellikle Çeşme çalı kekiği, katran ardıcı, yabani sakız türleri arasıra kaya diplerinde hırçın rüzgarlardan saklanmaya çalışarak hayata tutunuyorlar.

Bazende delice zeytinler ezik kalmış oluyor. Sanırım benim gönlüme daha yatkın olan bu ağaççıklardan hem siz bonsai sever arkadaşlara iletebilir hem de ben sizler sayesinde bonsai bilgisi sahibi olabilirim.

memet
01-04-2010, 22:03
Bence önce çeşme papatyası nedir, bunu bir araştırın forumda . Örneklerini görün. Neye itiraz ettiğnzi anlamayı isterim açıkçası..

Saydığınız ağaçlardan da çok güzel bonsailer olur.
Bonsai toplantılarımız oluyor İzmir'de katılmanızı isterim. Benim eğitim verdiğim toplantılar da var. Birlikte konuşuruz.

köknar
01-04-2010, 22:21
balbay, bahsettiğiniz papatya bana ait. Gerçek bonsai olmadığını düşündüğünüz denemeler ( papatya gibi ) sahte bonsai mi oluyor bu durumda?

bonsaisever
01-04-2010, 22:25
Sayın balbay; yamadori yaşatmasının güçlüğü, yasak olduğu ve en önemlisi doğaya zarar verdiği için üyelerimize tavsiye etmiyor ve bu tür uygulama yapanların mesajlarını siliyoruz.
Bizim fidanlıklardan alıp yetiştirin tavsiyemizi siz beğenmiyor, bunu bazılarının değimiyle kastre etmeye benzetiyor olabilirsiniz.
Biz ise en azından doğaya zarar verilmemesine çalışıyoruz.

Bu arada benim kanaatim doğuştan bonsai ye yatkın ağaç formlarının doğa da olduğu halleri ile bonsai özelliği taşıması ve bu bitkilerin terbiye edilmesinin daha doğru olduğu yönünde.

Yoksa koca çınarların, kavakların, iğde, hünnap, zeytin ağaçlarının sürekli budanarak bonsai fomuna getirilmesi bir uğraş olabilir ama gerçek bir bonsai olması bence hoş bir görüntü olmasa gerek.

Doğuştan bonsaiye yatkın olan ağaçlar hangileri?
Doğada yeterli büyüme imkanı bulamamış, iğde ve zeytin gibi ağaçlardan mı bahsediyorsunuz?

balbay
01-04-2010, 22:27
Alaçatı da bahçem de çapı 2 metreyi bulan 6 öbek beyaz çeşme papatyası var zaten. Ben her bitkiden bonsai olamayacağını düşündüğümü yazdım buraya yazdığım yazılarda.

Ama siz farklı görüştesiniz ya da benim bildiğimin dışında her türlü bitkiden bonsai oluyorsa o başka. Ben sadece bu konuya görüşümü bildirdim.

Buna itiraz demeyelim de görüş farklılığı diyelim. Sizler bu konu da epey yol almış, eğitim de veren kişilersiniz. Yine de benim görüşüm bu konuda sabit)). İzmir de ki toplantıya katılmak isterdim ama seyahatteyim.

Bir daha ki sefere diyelim. Bu arada ben de forum da biraz daha fazla bilgi edinirim.

jeomeo
01-04-2010, 22:30
Benim bonsai den anladığımdan biraz farklı bir şey papatyadan bonsai yapmak. Ozaman bende dev ayçiçeğinden bir bonsai denemek istiyorum))

Şakası bir yana Çeşme, Alaçatı, Karaburun dağlarında basmadığım yer neredeyse yok. Buralardan sizlere benim gözümle bonsai olduğuna inandığım bir kaç ağaç resmi çekip göndermek istiyorum.

Özellikle Çeşme çalı kekiği, katran ardıcı, yabani sakız türleri arasıra kaya diplerinde hırçın rüzgarlardan saklanmaya çalışarak hayata tutunuyorlar.

Bazende delice zeytinler ezik kalmış oluyor. Sanırım benim gönlüme daha yatkın olan bu ağaççıklardan hem siz bonsai sever arkadaşlara iletebilir hem de ben sizler sayesinde bonsai bilgisi sahibi olabilirim.

Sayın balbay,

Doğada sizin gözünüzde bonsai olan ağaçlar olabilir, lakin o ağaçlar yalnızca doğadaki ağaçlardır. Bonsai , doğadaki ağaçların belirli kurallar dahilinde, belirli oranlarda küçülterek taklit edilmesi ile yapılan bir sanattır. Doğada gelişimini tamamlayamamış, büyüyememiş çeşitli bitkiler bonsai disiplini içerisinde ilham kaynakları ve zaman zaman da materyal olurlar.

Bonsai yüzyıllardır, odunsu gövdeli ağaçlar ile çalışan ustaların elinde bugünlere gelmiş ve dünya üzerinde bilinen bir sanat halini almıştır. Patates ile veya ayçiçeği ile ya da benim de uğraştığım gibi sukkulentler ile bonsai yapmak(ya da çalışmak), boya yerine çamur, tuval yerine duvar kullanarak resim yapmaya benzetilebilir. "Yaptığınız şey resim midir?" sorusunun cevabı, bir yağlı boya tablosu için de aynı olabilir.

Saksıdaki her ağaç, fidan ya da en geneli ile bitki yalnızca kelime anlamı le "bonsai"dir.

Gerçek bonsai zaten bonsai disiplininde yetiştirilmiş ve eğitilmiş bir saksı içerisindeki (veya kaya vb üzerine dikili) bodur ağaçtır. Bu ağaçlarda en önemli şey estetiktir. Bence bonsai'yi sanat yapan en önemli etken de bu estetik ve etkileyiciliktir.

köknar
01-04-2010, 22:31
Odunsu gövdeli ve çok yıllık bitkilerden bonsai olur evet. Papatya kekik biberiye de bu tür bitkilerdendir dolayısıyla bonsai çalışmalarına konu olmaları için hiçbir mantıki engel yoktur önlerinde. Şayet varsa sizin denemelerinizi de görmek isteriz forumda.

balbay
01-04-2010, 22:39
Arkadaşlar polemik yaratmak için buraya gelmedim. Benim görüşümce bonsai nin sınırları var. Ben bunu konuda fikrimi belirttim. Siz aksini idda ediyor, ya da bonsai sınırlarını geniş tutuyor olabilirsiniz. Tekrar ediyorum adı üzerinde bon-sai hakkında düşüncemi yazdım.

Yamadori nasıl yasak olabilir?. Yasak olan olsa olsa doğadan fidan toplanıp bunun bonsai ye çevrilmeye çalışılması olabilir. Bir ağaç bonsai ye yatkın olmaz. Doğuştan o özelliğe sahiptir zaten diye düşündüğümü anlatmaya çalıştım ama pek anlaşılmamış.

Ben fikrimi beyan ettim. Doğa da zor şartlar altında bağlı olduğu soyun özelliklerin dışına çıkarak minyatür formlarda kalmış ağaçların benim gözümde bonsai olduğu fikrini ve bura da rastladığım bazı örneklerin beni şaşırttığını yazdım. Konu hakkında da fikrinizi sordum.

Pişman olduğumu da söyleyebilirim.

memet
01-04-2010, 22:58
Yamadori değil, doğdan fidan, ağaç, dal, tohum yaprak çalı hertürlü doğal ürün toplanması yasaktır.

Pişman olmanızı gerektiren bir durum yok.

Biz fidanların, ağaçların doğadan sökülerek yapılmasını değil fidanlıkalada üretilen fidanlardan bonsai yapılmasını öneriyoruz. bırakalım onlar yaşadıkları yerde hayatlarını sürdürmeye devam etsinler.

Kalambaklı'yla Urla'da, doğada bir fidanı olduğu yerde bonsai olarak biçimlendimeye başladık olduğu yerde kalmaya devam edecek.

bonsaisever
01-04-2010, 23:04
Yamadori doğal ortamında ağaç sökme işlemidir.
Topladığınız ağaçları bonsai mi yapacaksınız, bahçenize mi dikeceksiniz yoksa yakacak mısınız ona bakmazlar.

III. Ormanların Muhafazası:

Madde 14-Devlet Ormanlarında:

A) Yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmak veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkarmak;

B) Dikili yaş ve kuru ağaçları kesmek veya bunları kökünden sökmek, veya bunlardan kabuk veya çıra veya katran veya sakız çıkarmak, yatık veya devrik ağaçları kesmek veya götürmek, kök sökmek, kömür yapmak;

C) (Değişik: 3.11.1988 - 3493/1 md.) Palamut, ıhlamur çiçeği, her çeşit orman örtüsü, mazı kozalağı, tıbbi ve sınai nebatları veya orman tohumlarını toplayıp götürmek;

D) (Değişik: 3.11.1988 - 3493/1 md.) Ormanlardaki göl, gölet, baraj, derelerde dinamit atmak veya zehir bırakmak suretiyle avlanmak;

E) (Değişik: 3.11.1988 - 3493/1 md.) Ticaret amacıyla olmaksızın kendi ihtiyacı için toprak, kum ve çakıl çıkarmak;

Yasaktır.
Alıntı (http://209.85.129.132/search?q=cache:EhxrqT2wovcJ:www.ogm.gov.tr/bilgi_edinme/mevzuat/Genel/genel_kanun/6831_orkanun.doc+ormandan+a%C4%9Fa%C3%A7+s%C3%B6km enin+cezas%C4%B1&cd=2&hl=tr&ct=clnk&gl=tr&client=firefox-a)

Doğa da zor şartlar altında bağlı olduğu soyun özelliklerin dışına çıkarak minyatür formlarda kalmış ağaçların benim gözümde bonsai
Sizin de dediğiniz gibi uygun bakım şartlarına sahip değilse ağaç bodur kalır.
Bizler ise aldığımız fidana özenle bakarak budayıp şekillendirerek sizin dediğiniz doğal halini vermeye çalışıyoruz.

jeomeo
01-04-2010, 23:09
Düşüncelerinize saygı duyuyoruz lakin yanılıyorsunuz. Kendi fikirlerimizden öte size doğru ( yüzyılları aşkın süredir doğru olarak kabul edilen) olanı söylemeye çalışıyoruz.

Doğadan fidan toplayıp bunun bonsaiye çevrilmeye çalışılmasına yamadori adı veriliyor zaten. Türkiye'de yasal yamadori'yi ancak kendi bahçenizden yapabilirsiniz (bonsai çalışmaları yapanlar zaman zaman çeşitli periyotlarla ağaçlarını zaten toprağa dikerler).

Bir ağacın doğuştan bonsai olabilecek özelliklere sahip olması gibi bir şey söz konusu değildir. Tekrar ediyorum, bonsai bir sanattır ve insan eli ile yapılır. Doğadaki ağaçlar her ne formda olurlarsa olsunlar yalnızca doğadaki ağaçlardır.

"Bonsai formu" dediğimiz tarzlar ve şekillere uygun ağaçların kendiliğinden olmasında da şöyle ince bir mantık hatası var. Bonsai kuralları, doğadaki ağaçlardan esinlenilmesi ve taklit edilmesi ile oluşmuştur. Söylediğiniz şey bir taşa bakıp "heykel" demeye benziyor.

Emin olun ne ben ne de diğer arkadaşlar, sizi pişman etmek veya polemik amaçlı bir şey yazmıyoruz. Fakat bu forum ortamı insanların bilgilenmesi ve bilgilerini paylaşması için bir kaynak. Bu yüzden her ne kadar sizin düşünceleriniz sabit olsa da, bu ortamda sizin düşüncelerinizdeki yanlışlığı, başkalarını yanıltmamak adına düzeltmek istiyoruz.

balbay
01-04-2010, 23:10
Bura da ki çoğu katılımcı ile aynı fikirde değiliz anladığım kadarıyla. Ben doğada yaşayan bir ağacı yerinden söküp bonsai yapmaktan bahsetmemiştim. Benim gözümde bonsai nin sınırlarını çizince arkadaşlar beğenmemiş olacaklar ki yazılarda ne anlatmak istedimle ilgilenmemişle bile. Size kolay gelsin. Ben sebzele meyve forumuna geri döneyim. Ağaçların dalları, dikenleri batacak yoksa))

Bonsaisever in yazısını da görünce ekleyeyim bari. Bahsettiğiniz orman kanununu neredeyse ezbere biliyorum. Ben ormanlık alanlar da gördüğüm ağaççıklardan bahsetmedim. Ayrıca o fidanı-ağacı-çalıyı söküp, yakmak, bahçeme dikmek, dalını, çöpünü almak kırmak gibi bir şeyden de bahsetmedim. Bura da anladığım kadarıyla farklı fikirlere ve görüşlere yar yok. Sakın fikrinize saygılıyız, ancak yanlış biliyorsunuz falan demeyin arkadaşlar. Siz çerçeveyi çok genişletmişsiniz. Size başarılar dilerim.

jeomeo
01-04-2010, 23:30
Fikirinize yer yok demedim, elbetteki fikrinizin önemldir. Görüşünüze, anlayışınıza göre istediğiniz şeye istediğiniz ismi verebilir istediğiniz sınıra dahil edebilirsiniz. Yanlız eğer "bonsai" diyecek iseniz kendi görüşünüzdeki sınırı aşıp dünyanın kabul ettiği bir sınırdan bahsetmeye başlamışsınız demektir. İsterseniz bilgisayarınızın ekranına ya da terliğinize dahi bonsai dersiniz ama dediğim gibi burası bir paylaşım ortamıdır. Bonsai tanımı kendi fikirinizce değiştirmeniz ya da saptırmanız yanlış, başkasını da yanıltmayın diye çeşitli uyarılarda bulunduk.

Buraya geri dönüp bu mesajı okur musunuz bilmiyorum ama size de başarılar dilerim. Umarım sebze meyve forumunda beğenilmediğinizi hissetmezsiniz.

Harun Parlak
01-04-2010, 23:50

.
Herzaman sözlerle birşeyler anlatılmaz. Arada konuşmak yerine icraatlar daha çok bilgi aktarır. Eskilerin bir sözü vardır.
(Atımı beğeğenmeyenlerin kapıda bir eşeği bile yok.)
Sizde çalışmalarınızı ortaya koayr iseniz insanlarda sizin çalışmalarınızdan örnek alır ve esinlenir.

k_donmez
02-04-2010, 00:02
Burada güzel sohbetler oluyordu. Ancak bu mevsimde gölgeler serin ve üşütücü olur. Bonsai gölgesinden kısa sürede olsa çıkıp güneşlenmeye ne dersiniz? Hele ki ustaların burada tartışmak zorunda bırakılmaları hiç hoş değil.

balbay
02-04-2010, 12:05
Olayı kişiselleştirmek, bonsai yarışına çevirmek, at eşek mukayesesi kurmak, ustaları üzmek, yersiz konuşmak gibi olayı kişiselleştirme çabaları görüyorum.

Beni eleştirenlere şu sütuna yazdığım tüm yazıları baştan okumanızı öneriyorum.

Ben kimseye benim bonsaim daha güzel, ben daha güzelini yaparım, hadi canım sende seninki de bonsai mi diye tek satır yazmadım.

Bura da hiç kimseye siz bonsai den ne anlarsınız da demedim. Dediğim tek şey, her önüne gelen bitkiden, ağaçtan, fidandan vs den bonsai olduğunu bilmiyordum. Benim görüşüm ve edindiğim tecrübe ile bonsai nin sınırlarının çok daha dar olduğudur.

Yok doğadan ağaç çalı çırpı toplamak en iyisidir, yasalmıdır etikmidir. Ben bunlar ile ilgili bir tartışma da açmadım.

Yine söylüyorum. Ben dünya da bonsai uygulamaları ile bu frumda ilk defa gördüğüm uygulamalara da bonsai denmesi ile ilgili soru sordum ve görüşümü bildirdim.

Yazılarımdan alıntı yaparak bana cevap yetiştirme telaşesine düşenlere olayı kişiselleştirmeden ne yazmışım dikkatlice okumalarını tekrar hatırlatıyorum.

Size çalışmalarınızda başarılar dilerim.

vyssera
02-04-2010, 22:10
Oradaki papatya çokyıllık bir papatyadır, ve uzun yıllar yaşayabilir. Bunun gibi bazı biber türleri de kullanılmakta. Bunu icat eden de biz değiliz. Yabancıların da benzer çalışmaları var.

malina
02-04-2010, 22:11
Eskilerin bir sözü vardır.
(Atımı beğenmeyenlerin kapıda bir eşeği bile yok.)
Sizde çalışmalarınızı ortaya koayr iseniz insanlarda sizin çalışmalarınızdan örnek alır ve esinlenir .

Tartışmanın sertleşmemesine özen göstermelisiniz.

Sözleri örnek göstereceksek şöyle bir söz de var :)

"Yumurtayı tavuk yapar ama omletten ben anlarım."

balbay
02-04-2010, 23:19
Sizlere çalışmalarınızda başarılar dilerken, konunun uzamasına mani olmak ve fikirlerinize her ne kadar kişiselleştirenler olsa da saygı duymak için son sözü söyledim. Konu uzayacaksa maydanozdan bonsai yapar foruma koyarım. o da çok yıllık bir bitki. Fikirler, düşünceler belirli düzey ve seviyede kalsın diye bir şeyler yazdım.

köknar
03-04-2010, 10:04
Bonsaiye uygun olduğunu düşündüğünüz ağaçlardan bonsai çalışmalarınızı merakla bekliyorum. Çok yıllık ve odunsu gövdeli HER ağaçtan bonsai yapılır.

tourkana
03-04-2010, 11:21
Yine söylüyorum. Ben dünya da bonsai uygulamaları ile bu frumda ilk defa gördüğüm uygulamalara da bonsai denmesi ile ilgili soru sordum ve görüşümü bildirdim.
.

Sn. Balbay , demek istediğinizi anladım.. Üstünde bonsai çalışması yapılacak ağaçların türleri , doğada bu şekillere doğal yollardan sahip olan ağaçlar olmalı, aynı tür fidanlar bonsai çalışmalarına konu edilmeli diyorsunuz.

Ama ben koca bir ÇINAR ağacına baktığımda , tepesinin taçlanması , yapraklarının kıvrımları beni cezbediyor ve bu ağacı taklit etmeliyim diyorum. Fidancıdan buna uygun bir ağaç alıp, o modele uyarlamaya çalışıyorum.

Ancak Papatyalar ,Açelyalar gibi ağaç formunda olmayan bu ve bunun gibi bitkileri ve ağaçları da estetik görünümlerini ön plana çıkarmak için benzer tekniklerle sığ saksılara konulabiliyor. Tamamen algılama, görüş ve beğeni meselesi.

Papatya ya benzeyen bir tür olan KASIMPATI,, bakın aşağıdaki linkteki ağaçlara, bir çoğu Bonsainin temellerinin atıldığı uzakdoğuda yapılan çalışmalar. Göze hoş geleceğini düşündüğümüz her ağaç ,her bitki den bonsai çalışması yapılabiliyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=307813

Emre Kuzu
03-04-2010, 11:36
Büyük bir ağaca benzetilebilecek her bitkiden bonsai olur.
Benim görüşüm böyle.
Örnek olarak ben çilekten bonsai yaptım.

balbay
03-04-2010, 12:28
Sevgili tourkana
Ancak Papatyalar ,Açelyalar gibi ağaç formunda olmayan bu ve bunun gibi bitkileri ve ağaçları da estetik görünümlerini ön plana çıkarmak için benzer tekniklerle sığ saksılara konulabiliyor. Tamamen algılama, görüş ve beğeni meselesi.

Ben de bunu ifade etmek istemiştim.

köknar
03-04-2010, 13:11
Tek sorununuz papatya mı bu durumda? Papatyayla çalışmazsınız olur biter!

vyssera
03-04-2010, 13:19
Sevgili Köknar, yarışmaya kattığınız papatya bence gaye hoş bir çalışma, aynı bitkiden bende de var. Birkaç yıldır bende, gövdesi de iyice kalınlaşmaya başladı. Kolay kolay öleceğini sanmıyorum. Tek yıllık papatyalarla karıştırmış olanlar varsa, bilemem.

Güzel düşünülmüş bir çalışma.

köknar
03-04-2010, 13:28
Teşekkür ederim vyssera ben de seviyorum papatyamı. Bu yaz dalcıklanması için çabalayacağım. Üzerinde çalışması gayet kolay olan nazlı olmayan ve bonsaiye de oldukça yakışan bir tür Çeşme Papatyası. Sizinki de güzel olacaktır eminim.

Ali H. ALI
03-04-2010, 14:11

Son iki gundur yazilanlari ancak simdi gordum.

Sayin Balbay, dilediginiz bitkiden bonsai yapmiya calisabilirsiniz. Bu bitkiler tek yillik veya bir kac yillik omurleri olan bitkiler olabilecegi gibi(calilar, sarilicilar, sifali bitkiler, papatyalar, kasimpatilar vs. Hic kimsenin denemedgi bitkiler, hatta maydanoz) Bonsai olmasinin pek hos olmayicagini dusundugunuz cinar, zeytin, igde ve digerlerinden de uzun omurlu, gorunce parmak isirtacak bonsailer yapiliyor. Hangi bitkiden bonsai yapilacak, kisiye kalmis bir sey, kimi uzun omurlu agaclarla ugrasmak ister kimi mevsimlik bitkilerle, Calisilan bitki uzerinde agac formu ve estetik yakalanmissa ister kisa ister uzun omurlu olsun o bir bonsaidir.

Bonsai japoncadaki kelime anlami ile sadece "tabak ve bitki" degildir, saksidaki(tabaktaki) bitkinin bonsai olabilmesi icin bircok kurallar vardir bu kurallara uyulup yapilan calismalarla bonsai bonsai olur. Ister kisa omurlu, ister uzun omurlu bir bitki saksida buyutulebilir, uzun omurlu olanlar yillarca yasayip saksida yaslanmis olabilir ama bonsaiye uygun bir estetik guzelligi yoksa o bitki bonsai degildir. Sadece saksida yetisistirilen bir bitkidir.

Bonsaide doga en buyuk ustadir. Dogayi gozliyerek, doganin guzelliklerinden
esinlenerek guzel bonsailer yapilabiliyor. Hangi tekniklerle yapildigini da bonsai bilgilerinden ogreniyoruz.

Bonsaiseverin orada agac sokmenin yasak oldugunu vurgulamasi, sizin sahsiniza olmadigini dusunuyorum. Daha once de yamadorinin (dogadan agac sokmenin) Bircok ulkede oldugu gibi oralarda da suc oldugunu vurgulamasi, sizin dogada begendiginiz kimi agaciklar gibi olanlari, baskalari da gorup sokmemesi icin bir uyari oldugunu saniyorum.

Siz sebze ve meyve agaclari ile de igilenin(cunku bonsai ne kadar bir sanat dali ise de canli bir meteryal uzerinde calisildigi icin bitkilerin nasil yasadigini nelere ihtiyaci oldugunu da bilmeniz gerekiyor) ama ara sira da bonsai basliklarina ugrayiniz. Tarismak (kirici olmadigi surece) ogrenmek icin cok faydali bir yontem diye dusunuyorum.

balbay
03-04-2010, 15:48
Sevgili köknar,

Size karşı ve patyanıza karşı bir eleştiri olmadığı halde üzerinize alınmış olmanıza üzülüyorum. Ben kim ne derse desin bonsai inin bir sınırlaması olduğuna inanıyorum. Parklar da bahçelerde gördüğümüz şekilli ağaç, çalı budamaları da bu durumda bonsai ye girer ki bence bu da hoş bir durum olmaz.

Bu tıpkı köpeklerinin tüylerini punk kestirip bir de üstüne boyayıp, o köpekleri şebeğe çevirmek gibi bir şey geliyor bana.

Kimsenin üzerine alınacağı bir eleştirim yok. Ben fikrimi ortaya koydum.

Sevgili Ali H. ALI,

Tartışmak ve kırıcı olmamak konusunda sizinle sonuna kadar aynı fikirdeyim. Sizin vesileniz le tekrarlıyorum, yazdığım tek bir satırda kişiselleştirme ve kırıcı bir şey bulursanız derhal özür dilemeye hazırım. Ama bana cevap yetiştirme telaşında olanlardan da bunu yapmalarını beklerim.

Kişisel görüşüm, her konu da olduğu gibi bu konu da da çerçeve sınırlarının zorlandığı ve her yapılanın aynı başlık altında toplanmasının yanlış olduğu yönünde dir.

Resim-heykel-tiyatro-bale vs sanat dallarından örnek verilmişti. Evet birisi bir şeyler karalar ve ben resim derim siz demezsiniz. Ama o karalamanın bir kategorisi vardır. Genel adı resim olsa da sürrealist-nü-modern vs gibi. Geriye beğeninize göre değerlendirmek kalır.

Benim söylediğim de ise, sizin yaptıklarınıza bonsai mi denir, alın bakın bonsai budur diye bir çıkış varmı? Yok. Sadece bonsai genel başlığı adı altında bu kadar zamandır bildiğim bir çerçevenin dışında yeni akımların oluştuğunu gördüğümden bir soru sorma ve fikir beyan etme durumu var.

Demek ki ben klasik ve tutucu bonsai severim, siz ise bonsai de ki yeni akımları sevenlersiniz. Bu da gayet medeni bir tartışmaya konu olabilir. Birisi fikrini, görüşünü açıklarken siz bu fikre katılmadığınız da bunu medenice yazabilirsiniz. Ama olayları kişiselleştirmeden.

Her türlü ağaç budama, bitki terbiyesi ne bonsai denilmemesi gerektiğine, bonsai nin özüne sadık kalınması gerektiğine inanıyorum. Bonsai nin özü nedir diye soracak olursanız da illa ki ağaca benzeyen minyatürize çalışmalar dır diyebilirim.

Harun Parlak
03-04-2010, 17:31
Tartışmanın sertleşmemesine özen göstermelisiniz.

Sözleri örnek göstereceksek şöyle bir söz de var :)

"Yumurtayı tavuk yapar ama omletten ben anlarım."

Haklısınızı. Sayın balbay dan özür dilerim.
Sayın malina omletin lezzetinden anlarım diyorsanız . Eminim ki herkes gibi sizde çok iyi alıyorsunuzdur.
Omelet yapmak dan da anlıyorsanız yine sorun yok hatda süper.
Yok anlamıyorsanız sorun var demektir. Zira tavuklar omlet yapmazlar.

köknar
03-04-2010, 18:57
Bu site de bir arkadaş papatya dan bonsai yapmış ve yarışmaya katılmak için öneriyordu yanlış görmediysem.

.

O arkadaş ben olduğum için size yanıt verdim, durup dururken benimle ilgili olmayan bir konuyu üzerime almış değilim. Hemen bütün mesajlarınızda eleştirinizi "papatya" türünü örnekleyerek yaptığınız için birkaç sefer daha yanıtladım.

badembaba
04-04-2010, 21:47
Yazacağım şeyin yeri tam olarak burasımı bilmiyorum, fakat gördüğüm kadarıyla burada bir konu değiştirme ihtiyacı var gibi. Umarım olumlu bir etkisi olur.

Okuduklarımdan anladığım kadarıyla Bonsai göründüğünden daha derin bir iş, o yüzden başlayıp başlamama konusunda kararsızım. Geçen yıl fıstık çamı tohumları diktim ve çoğu tuttu. Fidanlardan birisini hanım temizlik yaparken çamaşır suyu katkılı su kovasına düşürdü. Ben de belki kurtarırım diye epey bol miktarda su verip sızdırdım ve toprağını değiştirdim (bir nevi köklerini yıkadım).Fidan yaşıyor ve sağlıklı gibi, fakat diğerlerinin yarısı kadar. İleride (2 yıl sonra?) güzel bir bonsai olabileceğini düşünüyorum. Sormak istediğim şu; bunu şimdiden bir bonsai kabına alayımmı, ileride ağacın bonsai olabilmesi için şimdiden yapmam gereken işlemler varmı?
Fidanda 5 adet dal var ve gövdesi yamuk, bence çok şirin, bu haliyle bile bonsai yi andırıyor...

köknar
04-04-2010, 22:03
Minik fidenizin bonsai olması için önünde 2 yıldan çok daha uzun bir zaman var. Bonsai konulu başlıkları okuyun, internetten ve forumdan bol bol örnek bonsai fotoğraflarını inceleyin, seradan ya da fidancıdan bonsai için uygun adaylar alıp çalışmaya başlayın, istedikten sonra gerçekleştirilemeyecek hedef yoktur.

jeomeo
04-04-2010, 22:27
Fidenizi uygun bir yeriniz varsa bahçeye, yoksa mümkün olduğunca büyük bir saksıya dikin. ilgili başlıkları okuyarak bilgi edinin ve iyi bir besleme ile ileride güzel bir fidanınıız olacaktır. Daha sonra bu fidan ile çalışabilirsiniz.

köknar
04-04-2010, 22:33
Bu fideyle çalışmayı beklemeniz mantıklı değil. Elbette bu minik fideyi yaşatıp büyütmeye çalışın ancak bonsai ile ilgilenmek için başka adaylar edinin. Bu fidenin büyümesini beklemekle vakit kaybetmeyin bonsaiye başlamak için. Kaldı ki "ibreliler yeni başlayanlar için zor bir alandır."

DarkYES
05-04-2010, 13:56
Mart 2010 fotoğraf yarışması için oylama açılmıştır.

Çiçekler ve Su Damlaları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19475)

gorefast
12-04-2010, 21:01
Ankara'da akçaağaç nerden bulabilirim?

Kısa süreliğine bu günde dahil 5 gün Sincan tarafında olucam; hep izmirde söylenen havalar sıcak olduğu için akçaağaç pek bulunmadığı. Bende bu fırsatı değerlendirip köy deki evimizin bahçesine(sabuncu belinin zirvesine yakın yani yeteri kadar serin izmire göre 6 derece daha düşük) 5-6 tane akça ağaç fidanı (****** uygun fiyata) arıyorum. Her mevsim renk geçişlerine dayanamadığım bi ağaç naparsınız... bonsai formunda olması gerekmiyor fidan olması yeterli. yardımlarınız için şimdiden teşerkkürler.

memet
12-04-2010, 21:19
İzmir'de akçaağaç bulabilirsiniz.
Acer palmatum için denmiş olabilir. Başka akçaağaç türleri yaşıyor.
Palmatum istiyorsanız, o da var Muradiye fidanlığında.

gorefast
13-04-2010, 09:26
Evet acer palmatum, kırmızı yapraklı olan; farkında olmadan türü belirtmemmişim kusuruma bakmayın. Diğer türler yaşıyor ama renk tatmin etmiyo o yüzden kırmızı yapraklı olanı arıyorum hatta kısa bilgi olarak köyde neredeyse her kış kar düşüyor bence çok uygun bi ortam renklerini görebilmek için...yani dekoratif amaçlı diyelim gelişmiş ülkelerdeki gibi...

memet
13-04-2010, 20:05
Muradiye'de palmatum var. Burada yaşıyor dediler. Sanırım sizin olduğunuz yerde de denenebilir.
Belki birlikte, nerede durması uygun olur konusunda fikir yürütebiliriz.

memet
19-04-2010, 07:03
Volkanik serpintinin gelmeye başladığı anlaşılıyor. Genel ekolojik etkisi dışında, bonsialerimizi nasıl korumamız gerektiğini düşünmeliyiz.
Serpintiler nemle birleşip aside dönüşecek.

jeomeo
19-04-2010, 10:51
Bitkilerimizi mümkün olduğunca yağmurdan korumak gerekiyor. Kül bulutu seyrelmiş olarak ülkemize ulaşacağı için yağmur suyunun direk ölümcül olacağını ya da değdiği yeri yakacağını düşünmüyorum. Fakat asit yağmuru şeklindeki yağış kalsiyum, magnezyum gibi bitkilerimiz için gerekli elementlerin toprakta işlevsizleşmesine ve topraktaki aluminyumun zenginleşmesine neden olduğu biliniyor. Yüksek aluminyum ise köklerde zehirlenmeye ve ölüme neden oluyormuş.

Benim tüm bitkilerimi yağmurdan koruma gibi bir şansım olmadığı için yağmur alanları daha sonra bol suyla yıkamayı ve leonardit ekleyerek toprağının iyileşmesini sağlamaya çalışacağım.

jeomeo
19-04-2010, 10:57
Hatta şöyle bir şey de buldum:

"Asit Yağmurları kükürt ve azot dioksitlerin atmosferdeki nemle birleşerek sülfürik ve nitrik asitli yağmur, kar ya da dolu oluşturması biçiminde kirliliğe yol açmasıdır. Bu tür yağmurda tanecikler siste asılı olarak süspansiyon oluşturabilir ya da en kuru halde birikebilirler.

Asit yağmurlarının verdiği ileri sürülen zararın bir bölümünün aslında bazı doğal nedenlerden kaynaklandığı yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmışsa da, petrol ve kömür yanmasından oluşan kükürt dioksit ile otomobil motorlarından çıkan azot oksidin, asit yağmuru sorununu büyük ölçüde şiddetlendirdiği kesindir.

Kirliliğe yol açan tanecikler, kaynaklarından binlerce kilometre uzağa rüzgarla taşınabilir. Sözgelimi A.B.D‘nin kuzey doğusundaki asit yağmurlarına, Kanada'dan yayılanlar da katılmış, Kanada'nın doğusundaki kükürt içeren yağış, A.B.D 'den kaynaklanmıştır.

Bilim adamlarının tümü asit yağmurlarının denetlenmesi için bir an önce yasalar çıkarılmasını istemektedirler. Ne var, ki söz konusu yasaların yol açacağı harcamalar çok yüksektir, bu yüzden de sorunun çözülmesi sürekli ertelenmektedir.

Ekonomik faaliyet, kıtlığa karşı yapılan bir savaştır. İnsan bu savaşta bir takım değerleri üretip tüketirken başka bir değer olan kaliteyi ÇEVRE ’yi de tüketmektedir. Hava, su, yeşil ve toprak gibi ...... Biri kirlendiği zaman beraberinde, zincirleme olarak, diğerleri ve bunlardan yararlanan insanlar da kirlenmekte ve yok olmaktadır.

Görüldüğü gibi hava doğal ve yapay etmenlerce kirletilmektedir. Yapay etmenlerin temelinde insan bulunmaktadır. Fabrikadan, evlerden ve araçlardan çıkan dumanlar tarafından atmosfer durmadan kirlenmektedir. Bu kirlilik doğrudan olduğu gibi asit yağmurları yoluyla da bitkiye, insana, suya, toprağa ve taşa etki etmektedir.

Termik santrallerde, ısıtmada ve endüstri kurumlarında kullanılan kömür atmosfere kül (kadmiyum, arçelik, kurşun) CO2 ve SO2 yaymaktadır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de kömür ve petrol tüketimi giderek artmaktadır. Artan taşıt sayısı da petrol tüketimini dolayısıyla atmosferdeki karbon monoksit gazını yükseltmektedir. Yanardağlar da havadaki SO2 ve CO2 gibi gazların miktarını arttırmaktadır. Bu gazlar havadaki su buharı ile birleşirler.

H2O+SO2 ______ H2SO4 (sülfirikasit) ve

H2O+NO2 ______ HNO3 (nitrik asit) olarak yere düşerler.

Hava kirliliği, ışınların yere ulaşmasını ve atmosfere yayılmasına da engelleyerek iklim üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.Asit yağışları yapraklardaki klorofilin bozulmasına ve bitkinin sararıp kurumasına neden olmaktadır.

Bilindiği gibi bitkiler, fotosentez sırasında CO2 tüketir. Asit yağmurları, bitkileri kurutarak, diğer yandan atmosferdeki CO2 (karbondioksit) tutarının artması için ortam hazırlamaktadır. Başka bir anlatımla, bir olumsuzluk bir başka olumsuzluğu üretmektedir.

Bu asit yağışlarının etkilerini görebilmek için iki aşamadan oluşan deneylere girişilmiştir :

Birinci aşamada 16 saksıya kızıl çam, 20 saksıya fasulye ve nohut ekildi.

Kızıl çam ve fasulyeler 4 ’er saksıdan oluşmak üzere 5 ’er gruba ayrıldı. Her grup PH3, PH4,5, PH6, yağmur suyu ve çeşme suyu gibi asidik değeri farklı sularla sulandı. Çalışma 2 ay sürdü. Çalışmalara çeşitli sınıflardan 15 öğrenci katıldı.

Çalışmalarımızda kullanılmak üzere, topladığımız yağmur suyunun asidik değeri ölçüldü: İlk yağış PH5,5, ikinci ve daha sonraki yağışlar PH6 olarak saptandı. Bu da bize hava kirliliği ve onun oluşturduğu asit yağmurlarının çevremizde bir realite olduğunu kanıtlamaktadır.

AŞAMA
A ) TOHUM GRUBU

20 saksıya fasulye ile nohut karışık olarak ekildi. Bu 20 saksı, her biri 4 saksıdan oluşacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Ekildiği tarihiden itibaren, her grup asidik değeri PH3, PH4,5, PH6 olan sularla, normal su (musluk) ve yağmur suyu ile sulandı. Her grupta 3 saksı esas alındı. İki ay boyunca gözlem ve ölçümler yapıldı.

Tohum – 1 Grubu (Yağmur suyu)

15.11.1999 22.12.1999 03.01.2000 24.01.2000
1. Saksı Ekim – Dikim
Çimlenme Nohut = 22 cm
Fasulye = 4 cm Nohut = 23 cm
Fasulye = kuru
2. Saksı Ekim – Dikim Çimlenme Nohut = 30 cm
Fasulye = 5 cm Nohut = 30 cm
Fasulye = 17 cm
İkisi de solgun
3. Saksı Ekim – Dikim
Çimlenme Nohut = 26 cm
Fasulye = 8 cm Nohut = 38 cm
Fasulye = 8 cm

Tohum – 2 Grubu (PH3)

1. Saksı
Ekim – Dikim Çimlenme Nohut = 20 cm
Fasulye = 4 cm Nohut solgun,
Fasulye kuru, toprakta beyazcıklar
2. Saksı
Ekim – Dikim Çimlenme Nohut = 31 cm
Nohut = 24 cm
Fasulye yok Sararmış ve kurumuş
3. Saksı
Ekim – Dikim Çimlenme Nohut = 10 cm
Nohut = 10 cm
Fasulye yok İkisi de kurumuş

Tohum – 3 Grubu (PH4,5)

1. Saksı Ekim – Dikim Yok Yok Yok
2. Saksı Ekim – Dikim Yok Yok Yok
3. Saksı Ekim – Dikim Yok Yok Yok

Tohum – 4 Grubu (PH6)

1. Saksı Ekim – Dikim Fasulye = 20 cm 22 cm 23 cm
2. Saksı Ekim – Dikim Fasulye = 18 cm
Fasulye = 11 cm 19 cm
13 cm 20 cm
13.5 cm
3. Saksı Ekim – Dikim Fasulye = 19 cm
Fasulye = 19 cm 20 cm
20 cm 21 cm
21cm

Tohum – 5 Grubu (PH6)

1. Saksı Ekim – Dikim Çimlenme Nohut = 18 cm Nohut = 21 cm
2. Saksı Ekim – Dikim Çimlenme Fasulye = 9 cm Fasulye=11 cm
3. Saksı Ekim – Dikim Çimlenme Fasulye = 5 cm Fasulye=7 cm

GENEL GÖZLEMLER :

a) Gövde ve renkte görülen değişimler

• PH3 = Çimlenme yavaş, önce hızlı olan büyüme yavaşlıyor. İki ay sonra sararma ve kuruma başlıyor.

• PH4,5 = Çimlenme yok.

• PH6 = Fasulye ve nohut diğer gruplara göre erken çimleniyor ve hızla büyüyor.

• Normal su : Nohut ve fasulye normal sürede çimleniyor ve büyüyor.

• Yağmur suyu : Normal sürede çimleniyor. Büyüme hızı normal. Ancak 2 ayın sonunda sararma başlıyor.

b) Bazı bitkiler topraktan çıkarıldı ve kök gelişmeleri incelendi

• PH3 = Köklerin ince, seyrek ve yukarıya doğru kıvrıldıkları gözlendi.

• Yağmur suyu (PH5,5-6) = Gövde daha kalın, köklerin sık ancak kısa olduğu gözlemlendi.

• Normal su = Köklerin uzun, kalın ve sık olduğu gözlendi.

• SONUÇ = Suyun asitlik değeri arttıkça köklerin uzunluk, kalınlık ve sıklık özelliklerinde normal olmayan gelişmeler görülmektedir.

B) KIZILÇAM GRUBU

Kızıl çam –1 Grubu (PH3)

9.12.99 22.12.99 12.01.2000 Fark
1.Saksı 8.5 cm 9.5 cm 9.8 cm 13 mm
2. Saksı 15 cm 15.5 cm 16 cm 10 mm
3. Saksı 2 cm 2.2 cm 2.3 cm 3 mm
4. Saksı 1 cm 1.5 cm 1.9 cm 9 mm

Ortalama Büyüme : 8.75 mm
Aylık Büyüme : 7.1 mm

Kızıl çam –2 Grubu (PH4,5)

1.Saksı 8 cm 8 cm 8 cm 0 mm
2. Saksı 6 cm 6 cm 7 cm 11 mm
3. Saksı 4.5 cm 4.5 cm 5 cm 11 mm
4. Saksı 5 cm 5 cm 6 cm 11 mm

Ortalama Büyüme : 8.5 mm
Aylık Büyüme : 6.083 mm

Kızıl çam – 3 Grubu (Normal Su)

1.Saksı 5 cm 5.5 cm 6 cm 11 mm
2. Saksı 1 cm 3 cm 4 cm 21 mm
3. Saksı 5.5 cm 6 cm 8 cm 25 mm
4. Saksı 4,5 cm 5 cm 6 cm 15 mm

Ortalama Büyüme : 18 mm
Aylık Büyüme : 14.875 mm

Kızıl çam – 4 Grubu (PH6)

1.Saksı 3 cm 3.7 cm 5 cm 20 mm
2. Saksı 3 cm 3.8 cm 4 cm 20 mm
3. Saksı 1.5 cm 2 cm 2.5 cm 15 mm
4. Saksı 5 cm 6 cm 6.6 cm 16 mm

Ortalama Büyüme : 17.75 mm
Aylık Büyüme : 3.8416 mm

Tablolardan ve grafikten de anlaşılacağı gibi kızıl çamlardaki büyüme oranı, PH değeri arttıkça azalma gösteriyor. Ayrıca renkte koyulaşma ve az da olsa yaprak azalması görülüyor. Bilindiği gibi hava kirliliği ve asit yağışları öncelikle yapraklardaki klorofili olumsuz olarak etkilemekte, bu nedenle yaprak fotosentez yeteneğini yitirmekte; besin üretemez duruma gelen bitki kurumaktadır.
Gerçekten, asit yağışlarının yaygın olduğu yerlerde çamların gövdesi kesilmek suretiyle incelenecek olursa (Resim – 5) yalnız kabuk çevresi (2 ile gösterilen yerler) kuru, orta kesimler aşırı derecede ıslaktır. Böyle bir ağacın kereste değeri yoktur. Halk arasında bu şekilde hiçbir işe yaramayan insanlar için “su yutkunan adam” nitelendirilmesi yapılır. Görülüyor ki hava kirliliği ve yağışlar bitkilerin yalnız morfolojik yapısını bozmakla kalmıyor, aynı zamanda örneğin bir ağacı “ekonomik” olmaktan da uzaklaştırabiliyor"

Kaynak: www.tubitak.gov.tr

jeomeo
13-05-2010, 18:40
Malum İzlanda'da patlamalar devam ediyor ve kül bulutları Avrupa'yı geçip Türkiye'ye gelmeye devam ediyor.

Birkaç gündür İstanbul'da ince ince yağmaya devam eden kükürtlü tanecikler, bitkileri olumsuz etkiliyor.

Sulama için su dinlendirmekte kullandığım kabın kenarında biriken kalıntıları ve bu volkanik külü fotoğraflayıp paylaşmak istedim.

143893

Sapsarı rengi ile de kendini belli eden külden biraz alıp yaktım ve kokusuyla kükürt olduğunu tekrar belli etti.

Parmağımın ucunda kendisini daha iyi belli ediyor.

Bonsailerinin yapraklarında bu veya bunun gibi tortular/tozlar bulan arkadaşlara tavsiyem içme suyu ile toprağa gelmeyecek şekilde ağaçlarını yıkamaları.

143894

kalambaklı
13-05-2010, 20:18
Sevgili jeomeo, her ne kadar orada olmasam da bilgilerin için çok teşekkür ederim.
İyi akşamlar, sağlıcakla kal,

memet
17-05-2010, 19:07
Fidanlarımın saksılarında bolca ot çıkıyor, ortam kırlık olunca.

Mürverin dibindeki otu almak için elimi attım. Bir akrepi de kuyruğundan tutmuş oldum.
Korkudan ölecek gibi oldum.

msgurkan
17-05-2010, 21:44
Geçmiş olsun mehmet bey, ucuz atlatmışsınız.

Ben de benzer şekilde yılanla iki-üç kez karşılaştım. Son olarak da geçtiğimiz hafta sonu köye ziyarete gittiğimde hayvan gübresi yığınını görünce dayanamayıp iki torba yanmış gübre aldım.

Eve getirdiğimde torbalardan yere düşen karınca kadar küçük bir böcek dikkatimi çekti. Yakından bakınca iki kıskacını farkettim ve ürperdim.

Akrep Kıbrıs'ta çok seyrek rastladığım bir tür. İnşallah onları eve de taşımamışımdır. Eğer öyleyse yakında sizin tecrüblerinize ihtiyacım olabilir:D.

wadaa
26-05-2010, 03:12
Bilgisayarda orman tasarlamayı deneyeniniz oldumu ? Gerçeğinin yerini tutmasada bu gidişle iyi modellemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Hem odun hammaddesini kullanırken az kayıp için hem ormanları tüketince sanal ormanlarımız olsun diye :(

kirangokhan
12-06-2010, 17:25
Merhabalar,

Acaba bu bonsai gölgesinde banada bir yer var mı? Malum havalar gayet sıcak :)

Öncelikle bonsailer hakkında neredeyse forumun hepsini okudum (okuldayken bu kadar çok yazı okumadığımı söyleyebilirim :)) Kabul görürseniz bende kendi fikirlerimi ve düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım yardımcı olur.

Benim gibi bu konu hakkında bilgisi olmayan kişiler internet aramaları ile bu siteyi bulup, foruma üye oldukları kanaatindeyim. Genel olarak kesin bir bilgi sahibi olunmadığı için aklındaki sorulara mesala hazırlanacak toprak, sulama şekli, budama tarzı telleme, saksı değişimi ... gibi konularda kesin cevap bulacağımızı zannediyoruz. Bu soruyu forumda bir yere yazdığımız zamanda gelen cevapta 'forumda bu konu var arama kısmından bulabilirsin' denildiği zaman ister istemez insanın o için şevki kırılıyor. Daha sonra yapılan aramalarda örneğin, toprak konusunda bir çok üyenin farklı toprak yapılarını kullandıklarını düşünmekteyim. Sonuçta bu gibi çeşitlilikler ister istemez bu işin çok zor olacağı izlenimi veriyor. Belki hangisini kullandığı fark etmeyecek ama işte bunların açıklanması gerektiğini düşünüyorum. Bazı konular gereksiz yerlere çok fazla gidebiliyor. Ayrıca şunuda belirltemek isterim çoğu insanın bütün forumu okuyacak kadar yeterli zamanıda olmayabiliyor (yeni muayenehane açtığım için benim yeterli zamanım var:)) Çoğu emek vermiş bonsai sever için önemli olmuyacak sorularda bizler için önemli olabiliyor. Kabul görürseniz eğer benim düşüncem bonsai ana başlığının altında geniş kapsamlı makale tarzı bir yaznın hazırlanması olacaktır ya da soru cevap gibi bir kısımda olabilir. Örneklerinin olduğunu biliyorum ama daha dikkat çekici ve kapsamlı birşey olmasının yararı olabilir diye düşünüyorum

Bir ikincisi ise Ali Bey'in 2007 yılında sorduğu 10 yıl sonra sizce Türkiye'de bonsainin nerede olup olamıyacağı ile ilgili bir soru. Bence gayet hızlı bir şekilde ilerliyor. Hem bilgi birikimi (sizin onlarca senede yabancı kaynaklardan zar zor edindiğiniz bilgiler artık Tükçe olarak çok daha erişebiliyoruz) hem ülkemize gelen ithal bonsai sayısı hemde Türkiye'de üretilmeye çalışılan bonsailer... Sadece büyük şehirlerimizde satılan bonsaileri artık bir çok şehirde görmemizde mümkün. Konuyu hemen bağlıyayım. Dahada iyi yerlere geleceğine inancım sonsuz.

Okuyacaklar için bu kadar uzun bir yazıyı okuttuğum için özür dilerim. Hepinize nice güzel bonsaili günler dilerim

Gökhan KIRANARTLIOĞLU

memet
27-07-2010, 12:46
Lindsay Farr's World Of Bonsai Series

youtube'de seri, oldukça bilgilendirici bölümler.

Jezebel
27-07-2010, 13:39
Bence bu konuda konuşarak fazla zaman harcamak yerine her şehrin etkin bir bonsai kulübü olması daha fazla sonuç verecektir .
İzmirde olduğu gibi , tecrubeli arkadaşların yol göstericiliğinde herkes kendi fidanını getirse ve atölye çalışması yapılsa ...toplantılar aylık düzenlense .
Teorik olarak ne kadar bilgi edinirseniz edinin uygulamaya geçmeden , hata yapmadan tecrube edinemezsiniz .
İlk teorik çalışmalara 2005 ' te başladım , ilk fidanımı 2008 ' de telledim .
Eğer bana yol gösterip cesaretlendirecek kimseler olsaydı şimdi 5 yıllık ağacım olacaktı ...
Saygılar .

memet
27-07-2010, 13:41
Bu toplantıları zaten yapıyoruz. Yaz dönemi olduğu için ara verdik. Sonbaharda devam edeceğiz.

malina
27-07-2010, 15:39
Merhabalar,

Acaba bu bonsai gölgesinde banada bir yer var mı? Malum havalar gayet sıcak :)

Öncelikle bonsailer hakkında neredeyse forumun hepsini okudum (okuldayken bu kadar çok yazı okumadığımı söyleyebilirim :)) Kabul görürseniz bende kendi fikirlerimi ve düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım yardımcı olur.

Benim gibi bu konu hakkında bilgisi olmayan kişiler internet aramaları ile bu siteyi bulup, foruma üye oldukları kanaatindeyim. Genel olarak kesin bir bilgi sahibi olunmadığı için aklındaki sorulara mesala hazırlanacak toprak, sulama şekli, budama tarzı telleme, saksı değişimi ... gibi konularda kesin cevap bulacağımızı zannediyoruz. Bu soruyu forumda bir yere yazdığımız zamanda gelen cevapta 'forumda bu konu var arama kısmından bulabilirsin' denildiği zaman ister istemez insanın o için şevki kırılıyor. Daha sonra yapılan aramalarda örneğin, toprak konusunda bir çok üyenin farklı toprak yapılarını kullandıklarını düşünmekteyim. Sonuçta bu gibi çeşitlilikler ister istemez bu işin çok zor olacağı izlenimi veriyor. Belki hangisini kullandığı fark etmeyecek ama işte bunların açıklanması gerektiğini düşünüyorum. Bazı konular gereksiz yerlere çok fazla gidebiliyor. Ayrıca şunuda belirltemek isterim çoğu insanın bütün forumu okuyacak kadar yeterli zamanıda olmayabiliyor (yeni muayenehane açtığım için benim yeterli zamanım var:)) Çoğu emek vermiş bonsai sever için önemli olmuyacak sorularda bizler için önemli olabiliyor. Kabul görürseniz eğer benim düşüncem bonsai ana başlığının altında geniş kapsamlı makale tarzı bir yaznın hazırlanması olacaktır ya da soru cevap gibi bir kısımda olabilir. Örneklerinin olduğunu biliyorum ama daha dikkat çekici ve kapsamlı birşey olmasının yararı olabilir diye düşünüyorum

Bir ikincisi ise Ali Bey'in 2007 yılında sorduğu 10 yıl sonra sizce Türkiye'de bonsainin nerede olup olamıyacağı ile ilgili bir soru. Bence gayet hızlı bir şekilde ilerliyor. Hem bilgi birikimi (sizin onlarca senede yabancı kaynaklardan zar zor edindiğiniz bilgiler artık Tükçe olarak çok daha erişebiliyoruz) hem ülkemize gelen ithal bonsai sayısı hemde Türkiye'de üretilmeye çalışılan bonsailer... Sadece büyük şehirlerimizde satılan bonsaileri artık bir çok şehirde görmemizde mümkün. Konuyu hemen bağlıyayım. Dahada iyi yerlere geleceğine inancım sonsuz.

Okuyacaklar için bu kadar uzun bir yazıyı okuttuğum için özür dilerim. Hepinize nice güzel bonsaili günler dilerim

Gökhan KIRANARTLIOĞLU

Başka bir konuda bunları yazsanız anlayabilirim ama bonsai ile ilgileniyorsanız uzun bir süreci göze almayı baştan kabul etmiş demektir.

Durum böyle olunca, neden hazır reçeteler yok, iki dakkada okuyup çıkalım demeniz doğru olmuyor... :)

Sakaki
27-07-2010, 16:10
Sn kirangokhan,
Aslinda ben de bu konuda sn malina'ya katiliyorum. Benim bonsai konusu ile tanisikligim birkac sene onceye dayansa da bu ise fiilen baslamam henuz birkac ay sayilir. Ve sanirim bu forumdaki konular arasinda en cok mesakkat ve sabir isteyen ve uzun yillar calisma gerektiren konu da bonsai konusu olsa gerek. Ancak benim bonsai ile ilgili olarak simdiye kadar ogrendigim bir numarali kural: teroik bilgilerle bir yere kadar gidilebilecegi o noktadan sonra ilerlemenin sartinin pratik oldugudur. VE bir makale yerine uyelerin bu sekilde hem fotograflarla, hem anlatimlariyla hem de soru-cevaplarla tecrubelerini paylasmalari bir bakima yeni baslayanlara tecrube kazandirici nitelikte.

Bir makale veya kitabi okudugumuzda bize verecegi seyler sadece genel bilgilerden ote gidemez, ancak her agac icin yapilan uygulamalar, kullanilan ilac ve gubreler, uygulamalarin yapildigi tarihler vs. ayrıca bölgelere göre hangi agacin ne tur bir tepki verdigi agactan agaca degisen bir sey ve bunu da en iyi diger uyelerin aktarimlarindan ogrenebiliriz.

Ben bonsai konusunda yeryuzundeki tum agaclar icin ayrintili bilgilerin, fotograflarin verildigi bir kitap bilmiyorum ancak forum vasitasiyla bu konulara ulasabiliyorum. Ve daha da onemlisi performansimi asama asama resimleyerek benden daha deneyimlilerden oneri ve gorus almak da ayrica kitaplarda bulamayacagim birsey!

Emre Kuzu
27-07-2010, 20:29
Arkadaşlar şu bonsainin boyutuna bakın :)
P. afra olduğunu düşünüyorum.

jeomeo
27-07-2010, 22:48
Evet P.Afra. Gelişimi kolay kontrol edilebilir, yaşatması kolay. Bu boy çalışmalar için crassula ve portulacaria uygun türler. Bence bu boyda çalışmalarda önemli, yani işin zor kısmı olan tür, aynı işi çam ile yapabilmenin imkanı yok sanırım.

bonsaisan
27-07-2010, 23:52
Var çam örnekleride var.
Müsait olduğumda örneklerini eklerim.

bonsaisan
28-07-2010, 10:04
Bir "kuromatsu" karaçam örneği iğnelerinden boyunu anlamak mümkün

takribi 9 cm lik bir ağaç
163096
dahada küçükleri var tabi

melih1721
08-08-2010, 01:46
ben yeni bir bonsai aldım adıda sanırım zelkova ama ne yapıcağımı bilmiyorum biraz bonsailer hakında bilgim var ama ilk ne yapmam lazım toprakda gübre olarak ne kulanmalıyım nasıl budamalıyım bonsainin türü s bonsai si lütfen yardım edin

memet
08-08-2010, 07:36
Şu an sulamaya dikkat edin en önemlisi o. Toprak karışımı kışa gerekli olacak.

Sulamayı düzenli olarak değil toprağın ihtiyacına göre yapmalısınız. Eğer toprak kuruyorsa günde iki kere de sulama gerekebilir, iki günde bir de sulamak gerekebilir.

melih1721
08-08-2010, 09:46
peki ya budamayı daha sonra mı yaparım yoksa hangi mevsimlerde budayım?

memet
08-08-2010, 10:38
Budama genellikle şubat mart gibi uygun, ama ağacına göre farklılık gösterir. Belirli bir ğaç üzerinde konuşmak daha uygun.
Bir başlık açıp ağacını orayafotoğraflarsan daha kolay olur fikir üretmek.

melih1721
08-08-2010, 14:28
[sıze="2"][/sıze][/sıze]budama genellikle şubat mart gibi uygun, ama ağacına göre farklılık gösterir. Belirli bir ğaç üzerinde konuşmak daha uygun.
Bir başlık açıp ağacını orayafotoğraflarsan daha kolay olur fikir üretmek.
164944

melih1721
08-08-2010, 14:36
zelkova bonsai im :D

memet
08-08-2010, 20:13
Evet, bonsainiz biraz rock yıldızlarına özenmiş. Yine de sulamayı sürdürün. Şu an oldukça sağlıklı görünüyor.
Kimi gübre önerilerim olacak ama, bir tek ağaç için abartılı olur. Uygun oranlarda bir sıvı gübre alıp kullanın, zaten bir ay sonra gübrelemeyi keseceğiz.
Cesaretinizi topladığınızda da budama yaparız.

bonsaisan
08-08-2010, 20:59
Sayın melih1721

ağaçınızın türü fukien tee yani carmona.
Carmonolar tropik türler olup budama yanda teleme işlemlerini gelişm süreçleri içinde yapabilirsiniz.
Sadece çok derin budama gerektiren durmlarda yani ağacın kütlesinde açık su kaybı yaşayaçak düzeyde budamalarını yarı uyku dönemi içinde ya da başlanğıçında yapınız.

Carmona suyu sefer ama torpak drenaj9ın iyi durmda ise çünkü sürekli ıslak kalan bir toprakda kökler sorun çıkaraçak ve ağaçınız solaçaktır.

ŞEhir suyu kireç düzey bakımından srıonlu ise kaynak suyu yağmur suyu gibi bir su kullanınız.

Gelime dönemi olan nisan ayında eylül sonuna kdar 15 ila 20 günde bir gübreleme yapınız.

Eylülden nisan ayına kdar ise ayda bir olmak üzere gübreleme yaoabilirsiniz.

Carmona bahardan yaz sonuna kadar 18 derecelik ısılarda gelişimine devam eder dışarıda durabilir.

Kış ise ortam ısısı 18 derecenin altına düşmemelidir.

Saygılar.

melih1721
09-08-2010, 11:04
yarın 2 tanedaha bonsai almayı düşünüyorum sizçe ne tür almalıyım?ayrıca içinde ufak beyaz bir böçek gördüm bu bi sorun olurmu?

Ali H. ALI
09-08-2010, 12:17
Iyi gunler Melih1721.

Bitane bonsai almissiniz. Bence o yeterli, simdi de bonsai yapmak icin iki tane uygun fidan secin, Fidancilarda aradiginiz fidanlari bulabilirsiniz. Yerli agaclar(endemik) uzerinde daha az sorun yasarsiniz ve alacaginiz fidanlarla istediginiz tarzlarda bonsailer yapma imkaniniz olur.

Kolay gelsin.

melih1721
10-08-2010, 22:21
yardımlarınız için teşekürederim :D

memet
16-08-2010, 19:15
İzmir'li bonsaiciler, toplantılarda kullanmak için projeksiyon makinası alalım diyorum

Burada bir başlık açtım (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=684158#post684158)

memet
07-10-2010, 07:30
Sim derma granül (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21399) saçak köklerin gelişminde etkili bir ürün.
Bonsaicilerin çok işine yarayabilir.

memet
11-10-2010, 18:16
Bonsai konusunda yaratıcılığı kışkıracak bir ağaç.

Mame bonsai, boyu bir metreden biraz fazla.

SerDag
23-10-2010, 15:31
Merhabalar,
1 yıldır eşim bir bonsaiye bakıyordu, ancak aşırı sıcaklarda bitki biraz sağlıksızlaştı. Bir Çin karaağacı. Eşimin odasında çok çiçekli bir kış geçirdi. Yazın oda çok ısınıyor, balkona çıkardık, alev sıcaklarda ise içeri sakladık. Yani çok yer değiştirdi yazın.

Aldığımızda zaten kalın olan dalları şu an iyice kalın durumda, küt küt uçları. Nasıl budama yapacağımıza dair bir bilgi bulamadık. Resmini foruma 1 yıl önce koymuştum, son hali ise şu şekilde. Nasıl budamalıyım önerilerinizi bekliyorum. Uygun keskiler Bauhaus'ta/Koçtaş'ta satılıyor mu?

memet
23-10-2010, 18:48
Yapraksız olan dallar canlı mı?

jeomeo
23-10-2010, 20:02
Bu bitki çin karaağacı değil, başka bir karaağaç da değil. Çin kuş üzümü (sageretia theezans) ya da carmona olması lazım. Bu türlerle çalışan arkadaşlar yanılıyorsam düzelteceklerdir.

Budama yapacağınız zaman bitkinize bir ön yüz belirleyip, çalışacağınız tarza göre, önden bakıldığında dallar birbirini kesmeyecek/örtmeyecek şekilde budama yaparsanız bitkiniz daha estetik duracaktır.

Herhangi bir keskin bahçe makasıyla budama yapabilirsiniz. Bahçe makası sağlamlığında keskin başka makaslar da işinizi görebilir. Budama makaslarını tüm yapı marketlerinde bulabilirsiniz.

aygün
23-10-2010, 20:34
Her yaşta telleme yapabilirsin.Ağaç yaşken eğilir.:D

Gövdeyi şekillendirmek için erken yaşlar daha uygun.Yaşı geçmiş bir gövdeyi şekillendirmek imkansız.

Pekiii......Limoniden bonsai olur mu bir, ikincisi yanıtınız evetse gövdesi 1 cm kalınlığında ve boyu da 50 cm civarı. Dalları ve gövdeyi telleye bilir miyim?

Yanıtınız için şimdiden teşekkürler...

jeomeo
23-10-2010, 22:27
Limoni dediğiniz, limoni servi ise olur. Herhangi bir işlem yapmadan önce gövdesinin en az 3-4 cm olmasını beklemenizi öneririm.

aygün
24-10-2010, 00:29
Sayın jeomeo,

Fotoğraflama imkanım olmadığından tarif etmeye çalışayım. Başka türleri de olduğunu bilmiyordum.

Rengi fıstıki ve yukarı doğru uzayan gittikçe sivrileşen bir görünüme sahip. Adına yakışır güzel de limoni bir kokuya sahip.

Belirttiğiniz kalınlığa ne kadar sürede erişir dersiniz?

jeomeo
24-10-2010, 19:37
Mazının da servinin de limoni kokulu ve belirttiğiniz renkte türleri var. Aslında çok da fark etmez, odunsu her bitki ile bonsai çalışması yapabilirsiniz.

İyi bakım ile büyük bir saksıda veya toprakta yetişen bir servi, 5-6 yılda yeterince kalın olabiliyor. Bitkiniz 2 yaşında olsa 2 yıl sonra çalışmaya başlayabileceğinizi düşünüyorum.

Bu süre içerisinde fidanlıklardan uygun fidanlar satın alarak çalışmalar yapabilirsiniz.

aygün
24-10-2010, 21:06
Teşekkür ederim.

aygün
25-10-2010, 19:10
Sayın jeomeo, bir soru daha:o

Tamam, daha kalın bir fidanla çalışmalıyım...

Peki bu arada limonimin tepesine yakın, gövdeyi bir karış kadar kısaltsam, alttaki minik sürgünleri de budasam, gövdenin daha hızlı kalınlaşması yönünde doğru bir uygulama olmaz mı?

Hatta daha da ileri gidip arkasından da dalları tellesem, o şekilde büyüse sakıncası var mıdır?

jeomeo
26-10-2010, 10:39
Budama kalınlaşmasına yardımcı olmaz, sadece bitkinizin enerjisini azaltır ve büyümesini yavaşlatır. Özellikle bitkinin en yüksek enerjiye sahip bölgesi zirvesidir.

Bitkinin ne kadar çok dalı ve yaprağı varsa o kadar hızlı gelişeceğini unutmayın. Özellikle yan dallar gövdenin kalınlaşmasına yardımcı olurlar.

Kalınlaşmayı hızlandırıcı bazı teknikler var. Dövmek, telle boğmak, altına düz bir plaka koymak, bıçakla çizmek gibi... Bunlar hakkında daha detaylı bilgi forumda bulunuyor.

Mesut AYDEMİR
27-10-2010, 07:57
Çok güzel agaçlar bende bonsiye başlamak istiyorum ancak nereden başlamalayacağımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz.

SerDag
27-10-2010, 08:54
Bu bitki çin karaağacı değil, başka bir karaağaç da değil. Çin kuş üzümü (sageretia theezans) ya da carmona olması lazım. Bu türlerle çalışan arkadaşlar yanılıyorsam düzelteceklerdir.

Budama yapacağınız zaman bitkinize bir ön yüz belirleyip, çalışacağınız tarza göre, önden bakıldığında dallar birbirini kesmeyecek/örtmeyecek şekilde budama yaparsanız bitkiniz daha estetik duracaktır.

Herhangi bir keskin bahçe makasıyla budama yapabilirsiniz. Bahçe makası sağlamlığında keskin başka makaslar da işinizi görebilir. Budama makaslarını tüm yapı marketlerinde bulabilirsiniz.

evet evet Carmona. ikisini aynı sanıyordum.
yapraksız dallar canlı mı emin değilim, canlıydılar ama sonra güz başlayınca döktüler. benim odama aldık, şimdi sanki daha iyi. yalnız şu da var: toprağının azaldığını gözlemliyorum. toprak mı eklemeliyim, değiştirmeli miyim? kaç yıldır bu toprakta bilmiyorum, Koçtaştan almıştık yaklaşık bu büyüklükteydi. bonsai toprağı satılıyor mu?

jeomeo
27-10-2010, 09:54
Yapraksız dalların kabuğunu tırnağınızla hafifçe kazıyarak yeşil mi değil mi diye bakarak hala canlı olup olmadıklarını kontrol edin.

Toprak ekleyebilirsiniz elbette ama anladığım kadarıyla en az 1 yıldır zaten toprağı değiştirilmemiş. Size tavsiyem toprağını değiştirmeniz. Fidanınız pek sağlıklı olmadığı için toprak bütünlüğünü mümkün olduğunca bozmadan daha büyük bir saksıya almanız. Sonraki sene kök budaması yaparsınız.

Bonsai toprağı satan bir alman markası var. Hiç yaygın değil, zor bulunuyor ve içeriği bonsaiye uygun değil. Forumda toprakla ilgili başlık var. Orayı okuyun ve uygun toprak karışımınızı kendiniz yapın.

Ali H. ALI
27-10-2010, 12:53
Çok güzel agaçlar bende bonsiye başlamak istiyorum ancak nereden başlamalayacağımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz.

Sayin Mesut, aramiza hos geldiniz.
Begendiginiz guzel agaclar gibi siz de yapabilirsiniz. Ise okumakla basliyabilirsiniz. yterli bilginiz olduguna inandiginiz zaman bir fidanciya gidip uygun bir fidan alirsiniz, kendinize "uyelerin bonsai calismalari" basligi altinda bir sayfa acar fidaninizin fotografini ekler ve sormak istediklerinizi sorarsiniz. Bircok arkadasimiz size, cevap ve gorusler bildirecekler siz de onlari degerlendirip agaciniz uzerinde calismaya baslarsiniz.

Simdiden basarilar ve guzel agaclar diliyorum.

hobim
28-10-2010, 01:35
her keze selamlar, nedendir bilinmez uzun yıllardan beri hobi olarak gördüğüm bonsai yi sizler sayesinde geliştirmek istiyorum. Ankarada ikamet ediyorum kısaca sitenizi gezdim ve s.marketlerden alınan bonsailerin hele hele benim gibi bu işin daha başında olan birisi için anca cellatı olacağı kanaatine vardım. o yuzden Ankarada bu konu hakkında ticari kar güdüsünden ziyade bir bonsai sever firma veyahut sera v.s adresi verebilecek arkadaşlar varsa inanın minnettar kalacağım saygı ve sevgilerimle...

bir diğer husus özellikle ankaradan katılım çok az gibi, şayet diğer sosyal paylaşım sitelerinde ki adresler varsa bunlarıda söylerseniz daha çok sevineceğim.. her şey için teşekkür ederim.. ))

krydrmz
29-10-2010, 20:05
merhabalar;
Ben de yeni üyelerdenim,benim merak ettiğim bonsaide kuru dal efekti yapılırken kullanılan beyazlatıcı lıme sulfur.Bu nedir? nerden bulunur veya biz bu karışımı yapabilir miyiz acaba.
saygılar.

msgurkan
29-10-2010, 20:27
Gerekli bilgileri şu sayfalarda bulabilirsiniz:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=407
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1424

jeomeo
29-10-2010, 21:56
Ben daha önce iki kez lime sulphur yapmayı denedim, ikisinde de başarılı olmadığım bir yana zehirlendiğim yanıma kaldı.

Açık alanda, maske takarak yapmama rağmen baş ağrısı ve mide bulantısına sebep olabiliyor, dikkatli olmak lazım.

Yurtdışından gelen bir tanıdığa iki küçük şişe sipariş edip hazırını satın almıştım. Ömür boyu yetecekmiş gibi geliyor.

krydrmz
30-10-2010, 00:19
merhabalar;
Acer Palmatum ve Acer rubrum aynı ağaçlar mıdır ?
saygılar.

Ali H. ALI
30-10-2010, 10:39
iki agacin da ayni aileden olmasina karsin ikisi ayni agac degildir.
Acer Palmatum (Japanese maple, Japon akcaagaci) bircok cesidi olan bir akcaagac cinsi. Japonya Cin ve Korenin yerli bitkisidir.

Acer rubrum (Red maple, kirmizi akcaagac) bircok cesidi olan bir akcaagac. K. Amerikanin yerli bitkisidir.

lionstone
03-11-2010, 12:08
Herkese merhabalar.... Uzun zamandır bonsai merakım vardı ve yaklaşık bir aydır ciddi şekilde araştırmalara başladım...Uygun bir bahçem olmadığı için iç mekan bonsaisiyle başlamayı düşünüyorum okuduğum kadarıyla 'Ficus'un hem uygulama açısından hem de iç mekan açısından iyi olacağını düşünüyorum.Yalnız bu aşka biraz ters düşecek ama sabırsızlanıyorum başlamak için,önce herşeyi hazmedip öyle başlayayım diyorum; sonra da bir ağaç alıp beraber köklenmek istiyorum. Sizlerin 2005-2006 da yazdığınız yazıları okuyorum ve aynı heyecanı seneler sonra bende paylaşıyorum.Neyse konuyu fazla dağıtmadan kasım ayı Ficusa başlamak için uygun bir zaman mıdır? ve sanırım yeni olduğum için 1-2 yaşında bir fidanla başlamam gerekiyor,doğru mudur?.Tavsiyelerinizi bekliyorum...Şimdiden teşekkür ederim..

memet
15-11-2010, 13:55
Bayramın üçüncü günü Urla'da bir kaç bonsaici görüşelim diyoruz. Yer Urlaya giderken Çuha peyzaj.
Ünal kaktüsü geçince sağ tarafta.

Saat 130.00 da oarada olacağız.

Dolmuşla gelecekler. Bayramda expres dolmuş olmaz sanırım. İskele üzerinden gider. Urla kavşağında inip beni ya da Kalambaklı'yı ararsanız oradan alırız. Zaten kavşağa yakın.

Memet 0 543 304 40 35

Kalambaklı/ mustafa 0 532 261 01 58

memet
03-12-2010, 16:54
Kış geldi eğitim çalışmalarımız başladı.

Aralık bonsai toplantımızı Urla’da Çuha peyzaj’da yapacağız.

Urla- Çeşme yolu üzerinde, Urla kavşağına gelmeden önce sağda.

Tarih: 12 Aralık Pazar saat: 12.00

Toplantılarımızda bu sene önceden konuları belirledik, her eğitimde bir konuyu inceleyeceğiz.

Bu toplantımızda;
Sarkık tarz çalışması yapacağız. Toprak değişimi, telleme, katkı maddeleri, temel malzemeler konusunda, eğitimimiz olacak. Eğitim için, malzemeleri tanıma içerikli dia gösterisi ayarladım.
Arkadaşlar üzerinde çalışmak istedikleri fidanları getirebilirler. Çuha peyzaj’dan ya da çevredeki başka fidanlıklardan fidan bulma şansı da var.

Pazar günleri dolmuş seranın önündeki caddeden geçmiyor. Dolmuşla gelecek arkadaşlar önceden benle iletişim kurarlarsa, arabayla gelecek arkadaşların alması için ayarlama yaparız.

Eğitmen: Mehmet Tunçer
İletişim için:

0543 304 40 35

memet
13-12-2010, 13:39
Bu kış ilk İzmir toplantımızı pazar günü yaptık. Diğer toplantılarımızdaki eğitim konularımızı da belirledik onlar da aylara göre şöyle;

Aralık
1- Sarkık tarz. Bu ay yapılacak işler. (Toprak değişimi, telleme, Katkı maddeleri, temel malzemeler. Torf ponza vs.) ( yaptığımız eğitim içeriği)
Ocak
2- Eğri tarz.Telleme budama teknikleri tarzlar karar verme. Fidan alımı.
Şubat
3- Süpürge tarzı. Aşılama, aşı teknikleri büyük ağaçları kısaltma. Şekillendirme, kuru gövde.
Mart
4- Ölü gövde çalışması. Gübreleme (Nasıl gübrelenir. Kullanılan malzemeler yosun ema simderma hümik fulvik asit vs. Gübre içerikleri miktarlar.)
Nisan
5-Dik tarz.
Mayıs
6- Sulama su içeriği gübreleme. Uç alımı yaz budaması. Orman tarzı.

memet
02-01-2011, 16:11
Urla'da bonsai çalışması yaptık. Güzel bir gün geçirdik.

memet
25-01-2011, 18:08
E dergiyi yeniden çıkarmak için çalışma yapıyorum. İlk sayıda bonsai özel sayısı planlıyorum. Dergiye bonsai için yazı hazırlarım diyen arkadaşlar olursa, benimle iletişim kurmasını rica ediyorum.

memet
29-01-2011, 07:07
Yarın Çuha peyzajda çalışma yapacağız.

memet
22-02-2011, 18:28
Pazar günü bonsailerimiz üzerinde çalışmak için bir kaç arkadaş bir araya geldik.

memet
07-03-2011, 19:39
E dergide bonsai özel sayısı çıkarmak istemiştim ama kimseden yazı alamadım. Yazı verceklerini söyleyen arkadaşlardan ses çıkmadı bugüne kadar. Özel sayı başka bir zamana kaldı artık.

Ali H. ALI
09-03-2011, 09:58
Memet, E dergi ozel bonsai sayisi cikarmak icin en az 10 yazinin olmasi gerekir diye dusunuyorum. Bunca bonsaici arkadas arasindan da bu kadarcik yazilar kolaylikla cikmali diye dusunuyorum.

Ileriki bir tarihte olsa bile bonsai ozel sayisinda yazmak isteyen arkadaslar(bonsaici olmak da gerekmiyor, bonsai hakinda bir aninizi ve ya dusuncelerinizi yazmak da olabilir) yazacaklari konuyu belirtip yazmiya basliyabilirler. Yazilar tamamlaninca da dergiyi cikaririz.

1/ Ali H. Ali (Burdaki bonsai kulubu hakkinda bir yazi)

2/

3/

4/

5/

6/

7/

8/

9/

10/

jeomeo
09-03-2011, 14:09
Memet üstadıma daha önce dediğim gibi ben de toprak konusunu yazarım. Daha önce siteye yazdığım yazıyı revize eder, birşeyler daha eklerim.

2/ Jeomeo (Bonsai'de toprak karışımları)

3/

4/

5/

6/

7/

8/

9/

10/

Harun Parlak
10-03-2011, 12:58
İşlerimin yoğunluğu nedeni ile yazamayacağımı belirtmiştim.
Acil değil ise ilerde müsait olduğumda.

2/ Jeomeo (Bonsai'de toprak karışımları)

3/ Dal ve Kök budama, Telleme, Bonsai'ye bakış açım ve yaptığım yanlışlardan edindiğim tecrübelerimi, fotoğraf lar la destekleyerek anlatmaya çalışırım.

4/

5/

6/

7/

8/

9/

10/

Not
Derigiye hazırlık başlığı ayrılır ise sanırım daha kolay takip ederiz.

memet
10-03-2011, 18:24
Arkadaşlar ilginize teşekkürler ama,ben geçen zaman içinde bonsai özel sayısı için konuştuklarımdan ya olumsuz cevap aldım ya da söz verenler bu süre içine bir yazı hazırlamadıkları için konuyu şimdilik kapadım.

Emre Kuzu
10-03-2011, 19:23
Arka balkon :) Önde fazla kar yoktu yağış yönü yüzünden.

Emre Kuzu
12-03-2011, 22:36
Don uyarı sistemi http://www.dmi.gov.tr/tarim/zirai-don-uyari-sistemi-harita.aspx

Emre Kuzu
20-03-2011, 17:46
Yüzüklerin efendisi filmini izleyenler bilir bakınız ent'lere benzetmeye çalışmışlar ortaya ent bonsai çıkmış :)

memet
04-04-2011, 23:00
9 nisan cumartesi sabahtan Torbalı fidanlığına gideceğiz gelmek isteyen var mı?

jeomeo
04-04-2011, 23:07
Yolu İstanbul'dan geçen var mı ? :)

memet
04-04-2011, 23:34
Dönüşte mi, yok otobandan döneriz.

jeomeo
05-04-2011, 11:30
Yine de teşekkür ederim. Size iyi alışverişler.

bonsaisan
05-04-2011, 11:34
Cumartesi çalışma temposu devam ediyor.
Malesef Devlet fidanlılarıda cumartesi öğlene kadar çalışıyor pazar çalışmıyor.
Güzel teklif için teşekkürler.
Ümit ederim ki güzel ve harika bonsai adayları ile dönersiniz.
Saygılar.

memet
10-04-2011, 08:48
Fidanlığı ziyaret ettik. Muradiye'den küçük denince ben tam anlamamışım. Orası da sekizyüz dönümmüş.

Mantar meşesi koruluğunu fotoğrafladık.

Emre Kuzu
15-05-2011, 13:30
http://walter-pall-bonsai.blogspot.com/2011/03/huge-hornbeam-forest-gets-new-pot.html
Bu fotoğraflar kaçmaz kesinlikle bakın.

tourkana
16-05-2011, 20:20
Çok güzel bir çalışma , işbirliği ile de güzel eserler çıkabiliyor.

Emre Kuzu
16-05-2011, 21:57
Evet. Diğer çalışmalarada bakmanızı tavsiye ederim. Çok güzel gürgenler var.

memet
31-05-2011, 18:12
İçinde bulunduğum bünyede antibiyotikler mi daha fazla, yoksa ben çoğunluğu halen elimde tutuyor olabilir miyim?

jeomeo
31-05-2011, 23:13
Antibiyotiğe yanilinmiyor, kandaki seviyesi devamlı düştüğü için mümkün olduğunca düzenli kullanmak gerekiyor. Geçmiş olsun, acil şifalar.

Emre Kuzu
31-05-2011, 23:23
Allah şifa versin, geçmiş olsun.

memet
01-06-2011, 07:37
Geçici arazlar da, sürekli geçici arazlar üstüste gelmesin. Bi nefes alsın arada. Yürüyen antibiyotiğe döndüm.

Ali H. ALI
01-06-2011, 08:57
Memet gecmis olsun, kendine iyi bak.

tourkana
01-06-2011, 10:35
Geçmiş olsun Memet Usta , sana bi istanbul havası iyi gelebilir. Nasıl olsa otomatik sulama düzeneğin de var , merak etmezsin .:)

memet
01-06-2011, 11:35
Yarı otomatik düzenek. Depoya su doldurmak gerekiyor. Saksılar farklı boylarda olduğu için aralarda vanalar var. Onları açıp kapıyorum. Suyum göletten geldiği için yosunlanıyor boruları tıkıyor. Onları temizlemek gerekiyor. Eğlenceli bir damlama sistemi yani.
Yine de kovayla hortumla sulamadan eğlenceli oluyor. Gübre ve katkı maddelerini depoya karıştırdığım için avantajlı oluyor.

memet
12-06-2011, 09:27
Bir ara yurtdışında satılan Superthrive ürünü üzerine konuşmuştuk. Aşağıdaki da bir bonsai sitesinde bu işe yarar mı diye soran birine cevap. Çeviriyi çok iyi yapamadım. Daha epsrili gibiydi.

"Evet ve muhtemelen siğilleri de rahatlatır ve hazımsızlığı giderir. Ayrıca Dünya Savaşını (bu paket) kazandı ( Etikette dünya şampiyonu yazmasıyla alay ediliyor) içinde B vitamini olduğu bitkiler, için yararsız olduğu kanıtlanmıştır.

memet
24-06-2011, 12:10
26 haziran pazar saat 12.00 de Urla Çuha peyzajda toplanacağız. Kendi ağaçlarımız üzerinde uygulama yapacağız.

Herkesi bekliyoruz.
Adres için benimle iletişim kurabilirsiniz.
Mehmet Tunçer

0543 304 40 35

Ali H. ALI
25-06-2011, 11:37
Yarin icin sizlere keyifli bir calisma gunu diliyorum. Umarim yeterince katilim olur.

memet
29-06-2011, 20:09
Pazar günü buluştuk, çok fazla fotoğraf çekmemişiz.

memet
10-08-2011, 17:25
Ağustosu yarıladık gibi. Gübre karışımlarını değiştirip, sonbahara hazırlanmak gerek yavaş yavaş.

memet
18-08-2011, 18:12
Yabancı siteleri takip edenleriniz var mı. Bu ara biraz ilgi göstereyim bakayım ne yapıyorlar dedim. Açıkçası biraz şaşkınlık, hayal kırıklığı içindeyim.

Emre Kuzu
18-08-2011, 20:48
Ben bir ara ünlü bir bonsai forumunu takip ediyordum tahminen bir kaç ay önce olması lazım herşey yolundaydı güzel çalışmalar ortaya koyuyorlardı. Şaşkınlığınızın sebebi tam olarak nedir?

Takip ettiğim site aklıma geldi sonunda; http://artofbonsai.org/forum/viewtopic.php?t=3088

bonsaisan
18-08-2011, 21:09
Sayın Kalyon örnek verdiğiniz istenin üyelerinde biriyim.
Bir çok profesyonal bonsai dostunu yer aldığı bir site olup orada ki uluslar arası bir yarışmaya katılarak da bir nebze olsada Ülkemiz de de birşeyler yapıldığını göstermeye çalışmıştım.

Emre Kuzu
18-08-2011, 22:09
Sizin çalışmanızıda görmüştüm Sayın bonsaisan memet beyinde olması lazım. Aslında benim o siteyi keşfetmem sizin sayenizde oldu. Sizin bir yerde bu siteyi paylaşmıştığınızı hatırlıyorum, oradan görmüş olmalıyım.

memet
19-08-2011, 06:52
Art of bonsai neredeyse hiç bonsai ile ilgili mesaj yok . İpod reklamları ve bunun üzerine mesajlarla dolu başlıklar.
Burası bonsai sitesi değilmi diye mesaj yazdım cevap veren bile çıkmadı.

bonsaisan
19-08-2011, 10:00
Sanırım bir yanlışlık var.

http://www.artofbonsai.org/index.php

site bu site içeriği ve yapısı profesyonel klasmanda olan bu site aynı zamanda alt klasmandlarda olan bir çok bonsai forum sitesi ile bağlantısı olan bir site.

Sitede yer alan kişiler Amerika avrupa ve Asyada yer alan bonsai sanatçılarını ve bonsai ait bir takım yan dalları seramik- figür- alet ve gereçler gibi kısımlarıda yine profesyonel ve sanatsal olarak içermekte.
Site kurucusu "Will Heath"

Site sponsorlarının en büyüğü ise "Bonsai Magazine" dergisi
http://ofbonsai.org/

link yukarıda.

Bunun dışında site bir çok farklı sponsor ile çalıştığı gibi uluslar arası bağlamda yarışmalar düzenliyor ve yarışmalarda ki jürü üyeleride bonsai konusunda hatrı sayılır kişilerden oluşuyor.

Site içerik olarak Bonsai sanatı buna bağlı olarak felsefesi komposizyonu sanat akımında ki uygulamları marjinal yaklaşımları fotoğraf tekniği ve modern sanatlarda bonsai yeri gibi bir çok kapsamlı konuda bilgi veriyor.

Siteye üye olmak gezmek adına kolay ama çalışmalarınızı sergileme kalktığınızda eğer sitede yer ala bilçek yapıda bir çalışma değil ise site yönetimi size bir alt forumu önereçektir.

Ve bu alt forumda 2 sene kadar bir gelişme göstermenizi isteiyeçektir.

Bu başıma gelmişti.
Ama 2008 yılında beri aktif üyesiyim.

İçeriğini incelemek adına tavsiye edebilçeğim bir sitedir.

Saygılar.

Emre Kuzu
19-08-2011, 13:08
Evet doğru adres bu benim girdiğim üyelerin bonsai çalışmalarını sergilediği bir yerdi ingilizce olduğu genelde resimlere bakmayı tercih ediyordum.
http://artofbonsai.org/forum/index.php

Harun Parlak
19-08-2011, 15:14
Daha önceleri de bir kaç kez link vermiştim. Öğretici çalışmalar için burayı (http://www.bonsai-fachforum.de/index.php?sid=1e87efc1d3b9fe1bf4340ce60baee562)tak ip etmeninizi öneririm.

memet
19-08-2011, 16:28
Kalyonun verdiği linkten başka forum yoksa, benim her hangi bir ön eleme de görmeden girdiğim forum orası. Linklere biraz bakarsanız neredeyse başlıkların ipod reklamından başka bir şey içermediğini görebilirsiniz.
Rasgele bir başlık açtım Vegas havaalanına gitmek için hangi araba kiralama şirketi uygun gibi bir başlık.

"The Problem With Bonsai Forums"

Başlığında bana cevap vermeye gerek duyan olmadı .
Bugün sadece bir mesaj yazılmış bu forumda.

"When the wedding arrives" başlık bu. Ya bu forumda bonsaici yok, ya yöneticiler ilgisiz ya da bizim anlamadığımız bir mizah anlayışları var.

Emre Kuzu
22-08-2011, 17:41
National Bonsai and Penjing Museum'dan yaşlı bonsai resimleri;
http://netcentricity.typepad.com/photos/national_bonsai_ad_penjin/whitepine1.html

merlict
23-08-2011, 01:32
Merhaba arkadaşlar

Hoş sohbetinizi balla kestim kusura bakmayın.İşyerimin bahçesinde uzun zamandır sadece benim ilgilendiğim ağaçlardan 2 tanesinde gözüm var.Ama ne ağacı olduklarını ve neye ihtiyaç duyduklarını bilmiyorum.Burayla ne alakası var derseniz.Bu ağaçların kendileri bodur, uzun yıllardır bu alanda yaşıyorlar ve boyları 1-2 mt. civarında. Dalları ve gövdesi kalın ama yapraklara doğru inceliyor.Yapraklar küçük, küçükte meyveleri oluyor, oluşmadan dökülüyor.Bazı gözüme kestirdiğim üst dallarına havai köklendirme yapmak ve köklenme gerçekleşmesi sonrası bonsai adaylarım arasında almak düşüncesindeyim.Sizce nasıl olur.Fikir verebilecek birisi varmı bu gece yarısı :D

Ağaçları öğrenmek için "bu ağacın adı nedir" forumuna alttaki mesajı yazmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=850820&postcount=113

Mehmet

memet
23-08-2011, 06:33
Taflan. Bonsaide kulanılıyor. Denemeye değer.

merlict
23-08-2011, 06:37
Taflan. Bonsaide kulanılıyor. Denemeye değer.

Teşekkürler memet hocam.Bence de denemeye değer.

Bu arada her iki ağaçta Taflan ağacımı ?

Mehmet

nikılıs
25-08-2011, 09:53
National Bonsai and Penjing Museum'dan yaşlı bonsai resimleri;
http://netcentricity.typepad.com/photos/national_bonsai_ad_penjin/whitepine1.html

yaşlı bonsaileri çok seviyorum...küçük ama görkemliler.

memet
25-08-2011, 11:19
Teşekkürler memet hocam.Bence de denemeye değer.

Bu arada her iki ağaçta Taflan ağacımı ?

Mehmet
İkisi de taflan bence.

Emre Kuzu
25-08-2011, 22:47
Bu sanat harikalarını kim sevmez ki. :) 386 yaş ne demek maşallah diyelim. :)

memet
31-08-2011, 09:04
10 Eylül cumartesi günü Urla'da Çuha peyzajda toplanacağız. Yerin ayrıntıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23511)önceki toplantı başlığında var.

Yeni başlayan arkadaşları özellikle bekliyorum. Bir tanışma sohbet, biraz kışa hazırlık çalışmaları yaparız.

Ben biraz erken gidip orada kahvaltıyla güne başlamayı planlıyorum. On buçuk gibi orada olacağım. Toplantıya 12.00 da başlarız.
Benle iletişim için:
Mehmet Tunçer 0 543 304 40 35

merlict
01-09-2011, 11:47
Katılmayı çok isterim, umarım o tarihte toplantıdan daha önemli bişey çıkmaz.

Mehmet

memet
08-09-2011, 18:46
O tarihte herkesin bir işi oldu. Toplantıyı erteledik.

merlict
08-09-2011, 20:24
O tarihte herkesin bir işi oldu. Toplantıyı erteledik.

hımmm... aslında benimde işim çıktı erteleme banada yaradı.Eğer imkan olursa toplantı gününü pazar seçebilirseniz daha fazla fırsatım olur.

Mehmet

emrekurt05
18-09-2011, 17:25
Selam iyi günler foruma bugün katıldım bonzai yetiştirmek istiyorum hiç bi bilgim yok kaç yılda yetişir iklim koşulları vs vs öncelikle gittigidiyor.com da bonzai tohumları satılıyo çokta uygun fiyatları hemde test edilmiş tohumlar deniyor çimlenme oranı yüksekmiş benim sıfırdan ne yapmam gerekli hiç bi bilgim yok çokta sevdim bonzaileri mükemmeller bana bilgi verirseniz sevinirim iyi günler ..

memet
18-09-2011, 19:05
Bonsai tohumu yok. Bonsai olabilecek ağaç tohumu diye satmalılar. Alıcıları yanıltıyorlar.

Tohumdan ağaç yetiştirmeyi düşünmeyin. Uygun fidanlar alıp onlarla başlamayı deneyin.
Bonsia için alacağınız her fidan da uygun olmayabilir. En uygunu bir devlet fidanlığı varsa yakınınızda,fiyat olarak onlar daha uygun oluyor. Orayı gezin. Almayı düşündüğünüz fidanları fotoğraflayın. Burada üzerinde konuşalım.

memet
23-09-2011, 19:14
Yabancı siteleri takip ettiğimi söylemiştim. Gübreler ve katkı maddeleri konusundaki bilgilerin sığlığı beni çok şaşırtıyor. Bilmiyor olamazlar diyeceğim. Diyemedim.

memet
24-09-2011, 16:33
Dokuzeylül hastanesinin yanında bir yer var inşaat malzemesi satıyor sanıyordum. Pek çok ürünü parekende olarak bulmak mümkün.
Hatta acer ( İzmir'lilerin olamayacak rüyası) ve ibreliler için gereken asidik ponza bile var.

Emre Kuzu
24-09-2011, 16:48
Kalyon olan kullanıcı adımı kendi adım soyadım olan Emre Kuzu olarak değiştirdim. Bilgilerinize.

memet
11-10-2011, 16:44
Kış geldi geliyor. Kışa hazırlık yapıp son gübrelemeleri yaptık. Soğuğa dayanıklı olmayan ağaçlarımızı korumaya aldık, alıyoruz.
Ben işyerimin bulunduğu ortam biraz fazla soğuk olduğu için PA'ları kışın ısıtılmayan bir sera ortamına alıyorum.
Jakaranda İzmir'de yaşasa da benim olduğum yerde kışa dayanamıyor onları da koruyorum.

Bir kaç acer çeşidim, sonbahardaki nem ihtiyacını karşılayamadığım için İzmir'de, sonbahar renklerini almıyor.

Başka şehirlerde farklı ağaçlar için benzer koruma gerekebilir. Söz gelimi İstanbul'da kumkat iç mekana alınmalıdır. Kışı çıkaramaz.

memet
01-12-2011, 07:58
İnsanoğlu sadece kendi çıkarını düşünür işte.
Sabah işe giderken bir minibüs hızlı gidiyordu hatalı sollamayı da yapamayınca orta refüje çıktı yirmi metre kadar dikili zamkkumları söke söke gitti ilerde durdu.
Koştum zakkumlara baktım hemen tabi.
On kadar tam bonsai kıvamında kök.
Aman yarabbi hangisini alsam. Dolmuşa atmam gerek. İmkanı yok, ancak kamyonet çare olur.

Derken minibüs aklıma geldi şöyle bir baktım birşeyi yokmuş.
Zakkumları da alamadım gitti güzelim gövdeler.

Güler
01-12-2011, 08:23
Sizin yerinizde olsaydım hemen " ben orman işletmelerindenim, bu zakkumlara zarar verdiniz bari birkaç kök arabanın bagajına koyun, ben indiğim yerde onları alır çelikleme yaparım" derdim. :D
(hoş belki küfürü de işitirdim ya)

memet
01-12-2011, 11:28
Sormayın bugün baktım kökler olduğu yerde. İkisini kenara çektim, birini sürükleye sürükleye eve getirdim diğerini almaya gittim. Köpeğini gezdiren biri vardı oralarda o almış zakumumu.

memet
04-12-2011, 18:20
Bir kaç gün arayla kökü bugün diktim, umarım yaşar.

memet
15-12-2011, 10:04
Eyvah hava böyle giderse ağaçlar uyuklamaya geçmeden yeniden canlanacak.

jeomeo
16-12-2011, 01:06
Bizim burada geçen haftalarda erikler çiçek açtı, şu günlerde onları döktü.Geçen sene de aynısı olmuştu, havalar böyle giderse belki bu yıl 3. kez çiçek açabilir.

memet
16-12-2011, 17:50
Bu hafta da hava soğumazsa ağaçlarda gözlerin uyanmasıne engel olmak için ilaçlamayı düşüneceğim.

Emre Kuzu
18-01-2012, 22:01
-23 gördük Allah dışarda olan canlılılara yardım etsin.

memet
01-02-2012, 13:51
BAYBORA-34 özel mesajla sorduklarınıza cevpa veremedim mesaj kutunuz dolu.

memet
04-02-2012, 21:18
Bonsai için ender görülecek bir ağaç cinsi. Portakal. Bu örnek elli yaşındaymış. Yaprak küçültme sorunları nedeniyle epey uğraşılmıştır.

nokia06
08-02-2012, 15:23
Selam aranıza yeni katıldım ve Bonsai ile uğraşmak istiyorum.

kırmızı ve beyaz çiçekli leptospermum çok yıllık çiçekli bonsai tohumu
Acer ginnala amur maple akçaağaç tohumu
Acer palmatum var.dissectum tamukeyama akçaağaç tohumu
Kokulu japon katsura ağacı tohumu cercidiphyllum japonicum
River Sheoak Casuarina Cunninghamiana tohumu
14 cm bonsai saksı dikdörtgen - plastik bonsai eğitim saksı training pot
Bonsai toprağı 4 litre özel yavaş yarayışlı gübreli karışım
Tohum çimlendirme torfu 4 litre özel npk katkılı profesyonel çimlendirme toprağı

aldım sıfırdan başlamak istiyorum, tafsiyelerinizi bekliyorum

memet
08-02-2012, 15:45
Öncelikle tohumlarınıza uygun şartları sağlayıp çimlendirin. Sonra onların gelişmek için ihtiyaç duyacakları bir kaç yıl boyunca, çalımak için uygun gövde yapısına kavuşmuuş fidanlar alın, bonsaiye bu fidanlarla başlayın.

Fidanlarınız ya da çimlendirdiğiniz tohumlarınızı bu boyutlardaki saksılara almak için erken olur.

Yavaş salınımlı gübreleri gelişmiş/yaşlı ağaçlarda kullanmak daha uygun. Alacağınız fidanlara daha farklı gübre karışımları tavsiye ederiz, onları kullanırsınız.

nokia06
08-02-2012, 16:33
memet bey teşekkürler, tohumları daha küçük saksılara mı dikilicek, Bonsai toprağı 4 litre özel yavaş yarayışlı gübreli karışımı ile mi yapayım

memet
08-02-2012, 16:50
Tohumlar değişik biçimlerde çimlendirilebilir.
Bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm?highlight=tohumdan) bir gözatın.
Bonsai toprağı isimli ürünler satılmaya başladı ama içeriklerini bilmeden bir şey söylemek zor. Sanırım çimlendirme toprağı olarak bir malzemeniz var. Onu kullanınabilirsiniz.

Tohumları plastik viyollere ekebilirsiniz. Geniş yayvan kaplarda olabilir. Asıl yaprakları ikibuçuk yaprak olunca saksıya şaşırtırsınız.

nokia06
11-02-2012, 09:18
Arkadaşlar selam,

Tohumlar geldi, leptospermum, japon katsura ağacı, River Sheoak Casuarina Cunninghamiana tohumlarını çimlendirme için npk katkılı profesyonel çimlendirme toprağı ile
saksılara ektim, saksıların üzerine tohum isimlerini ve tarihleri yazdım, diğer 2 akçaağaç tohumlarını soğuk sıcak uygulama işlemleri yapılması gerekiyormuş o uygulamaları yapıyorum, çimlenme ile ilgili gelişmeleri burdan sizlere bildirip yardımlarınızı bekliyorum.

Bu arada tohumların hepisini ekmedim kalan tohumları poşetleriyle buzdolabına (meyve-sebze bölümüne) koydum, çimlendirmede başarısız olursam kalanları tekrar deneyeceğim.

tourkana
11-02-2012, 12:28
Sn. nokia06 kolay gelsin. Benim tohumdan yetiştirdiğim 5 yıllık akçaağaçlarım var ama hala 2,5 cm kalınlığındalar. Geçen yıl toprağa diktim bu sene daha hızlı gelişeceklerini tahmin ediyorum. Umarım başarılı olursunuz.

tourkana
11-02-2012, 12:31
Bahçede , erik ağacının alttaki dallarından birine soğuk kış günlerinde kuşlara hazır yem sağlamak üzere ,, iki pet şişe ve bir tünek ve tel kullanarak oluşturduğum yemliği taktım.
İçine bayatlayan ekmekleri ufalayıp koyuyorum , kuşların buradan yemlendiklerini görmek keyifli oluyor. Fotoğrafını çektim sizlerle paylaşmak istedim.

Güler
11-02-2012, 13:48
Elinize sağlık.

memet
16-02-2012, 16:43
TRT İzmir'de bonsai belgeseli hazırlıyor.

memet
18-02-2012, 09:30
Ficus ginseng

Leylimgizer
19-02-2012, 22:04
Merhaba, Bonsai ile yıllar önce tanıştım, ilk önce hazır olarak aldım ancak yaşatamadım. daha sonra kocaeli'de bonsai serasından fidan aldım, 1-2 yıl o fidan ile ilgilendim. izmirde Orçun Bey'in düzenlediği seminerlere katılmaya özen gösterdim ve neredeyse 2 yıldır uzak kaldım. tekrar ilgilenmek ve izmirli bonsai severler ile irtibata geçmek istiyorum... görüşmek üzre :)

Ferit Aydın
20-02-2012, 00:35
Tekrar hoşgeldiniz diyelim o zaman Sayın Leylimgizer, İzmirdeki toplantılar hızla devam ediyor bir daha ki toplantıda sizleride görmek dileğiyle...

memet
20-02-2012, 08:41
Merhaba, Bonsai ile yıllar önce tanıştım, ilk önce hazır olarak aldım ancak yaşatamadım. daha sonra kocaeli'de bonsai serasından fidan aldım, 1-2 yıl o fidan ile ilgilendim. izmirde Orçun Bey'in düzenlediği seminerlere katılmaya özen gösterdim ve neredeyse 2 yıldır uzak kaldım. tekrar ilgilenmek ve izmirli bonsai severler ile irtibata geçmek istiyorum... görüşmek üzre :)

Bu linkte (http://www.agaclar.net/forum/izmir-bonsai-atolye-calismalari/26338.htm)
Ağaclar net'in düzenlediği bu cumartesi günü yapacağımız çalışmanın sayfası var.

perikokusu
22-02-2012, 07:03
Bonsai için ender görülecek bir ağaç cinsi. Portakal. Bu örnek elli yaşındaymış. Yaprak küçültme sorunları nedeniyle epey uğraşılmıştır.
çok güzel hatta benim için inanılmaz güzelll
bonzai ye yeni merak sardım bende öğrenmek bilgilenmek uğraşmak istiyorum inşlh ilerde bende başarabilirim yüreğinize sağlık :)

memet
06-03-2012, 18:17
Bu akşam sat 20.05 de TRT belgesel kanalında İzmir'de hazırlanan bonsai Belgeseli var.

Harun Parlak
06-03-2012, 20:11
Başdan sona kadar izledim. Bonsai sanatını tanıtım bilinmesi ve yaygınlaştırma adına güzel bir girişim olmuş. Umarım bun tür yayınlar her geçen gün artarak devam eder.
İzmir den söyleyişlere katılan arkadaşların hepsini de tanıyorum tanıdığım yüzler daha doğrusu çoğunluk. Ama Ankaradan katılan arkadaşı ismini söyledimi anlayamadım. Ankardan katılan arkadaşı tanıyan var mı!

Bugüne kadar neden fark etmedik diye de merak ettim. Üstelik yıllar önce sergi de açmış duymamış olmamız daha ne cevherler olduğunu da gösterir. Bu şekilde arkadaşlarımız var ise tanımak ve çalışmalarını da paylaşmasını görmek isterim daha doğrusu.
kendini göstermeyen bonsai sevdalısı arkadaşlar ortaya çıkıp tecrübelerinizi paylaşın lütven.
Roportaja katılan tüm arkadaşları kutlarım güzel bir tanıtım yapmışlar.

memet
06-03-2012, 20:18
Ünal kaktüsün sahibi Ünal bey, o da İzmir'li.
1980 yıllarda bonsai ile ilgilenip sonra kaktüs üretimine yönelmiş. Bonsai konusunda bilgisi çok iyidir. Onunla kaktüslerle ilgili bir söyleşi yapımıştım sitede yayınlamıştık. O sıra bonsai sergisinden de sözetmişti. Türkiye'de açılan ilk bonsai sergisi onundur.
İzmir'deki toplantılarımızdan birini de onu serasında yapmıştık.

Harun Parlak
06-03-2012, 20:23
Anladım. Demek bahsi edilen Ünal kaktüs o arkadaş. Ankara dan deyince hiç aklıma gelmedi ünal kaktüs olduğu. O da izmirli diye düşünüyordum doğru imiş ama Ankara dediğinde şaşırdım.
Şimdi netleşti. Teşekkürler bilgiler için.

bonsaisan
06-03-2012, 23:41
Tekin bey merhabalar
Öncelikle İstanbulda yapmış olduğunuz çalışma ve toplantı konusunda buradanda size saygı ve sevgilerimi göndermek isterim.Başarılarınız ve çalışmalarınız devamını ve sürekliliğinin daim olmasını dilerim.

http://www.agaclar.net/forum/haberler-kaynaklar/26107.htm

link de yer alan dergide Ülkemizde Bonsai'ye büyük katkıları olan Sayın Ünal bey hakkında bilgilere de değinmiştim.
Bu belgesel çekiminde yapılan Röpörtajı ile de konu daha da iyi pekişmiş oldu.Ulusal bağlam da yaptığı katkılar bilinmiş oldu.

Saygılar.

Harun Parlak
06-03-2012, 23:46
Evet bonsaisan öncesinde bahsetmiştiniz. Ünal kaktüs olarak biliyordum ama kendisini tanımıyordum. Şimdi tanımış oldum teşekkürler. Umarım bonsai çalışmaları tüm Türkiyede devam eder..

bonsaisan
07-03-2012, 09:17
Tekin bey aslında sevindirici olan Ülkemizde bir bonsai Tarihi geçmişinin oluşması.
Belki yıllar sonra Bonsai'ye sevda duyan ve gönül veren yeni bonsai dostları Ülkemiz de Sizin ve diğer bonsai Dostlarının Çalışmalarını takip ederek Türkiye'de Bonsai Konunda yıllara önce yapılanları göreçekler ve geçirilen evreleri ve yaşanan ilk zorlukları bu geçmiş ile dahada ileriye taşıyaçaklardır.

Saygılar.

memet
07-03-2012, 09:41
Belgesel çok güzel olmuş bence. Çekimler çok iyi .TRTve Yansıma programına teşekkür borçluyuz.
Belgeselin çekimine Kalambaklı aracı oldu. Ona da teşekkür borcumuz var.

Ali H. ALI
07-03-2012, 11:52
Izleme firsatim olmadi! ama mutlaka iyi bir belgeseldi diye dusunuyorum. Umarim benzer calismalar surekli olur.

selis
07-03-2012, 12:21
Bu akşam sat 20.05 de TRT belgesel kanalında İzmir'de hazırlanan bonsai Belgeseli var.
Bu sabah 07:30 gibi Yansımalar'a tesadüfen denk geldim.. Sanırım tekrar programdı..

Sitemizdeki fotoğraflardan yüzlerini tanıdığım kişiler vardı.. Ünal Bey'i ilk defa gördüm.. Anne-kız gelen vardı.. Çok sempatiklerdi..

Marketlerde satılanların gerçek bonsai olmadığını ustalarımız hep söyler.. Konuşan çoğu bonsaisever satın aldıkları bonsailerle bu işe ilgi duyduklarını anlattılar.. Bu konuda ustalar içinden neler geçirmiştir kim bilir.. :)

memet
07-03-2012, 17:34
Marketlerde satılanların gerçek bonsai olmadığını ustalarımız hep söyler.. Konuşan çoğu bonsaisever satın aldıkları bonsailerle bu işe ilgi duyduklarını anlattılar.. Bu konuda ustalar içinden neler geçirmiştir kim bilir.. :)
Hazır bonsai hazır elbise gibi. Bonsaiye nasıl başlandığı önemli değil. Bu işe gönül vermek önemli olanı.
Hangimiz elbise diktiriyoruz? Hazır alıyoruz hep.
Yeter ki bonsaiye gönül verilmiş olsun. Nasıl başlandığı ayrıntı.
Ama bana başlayacağım ne yapayım diyene hazır bonsai al demem. Birlikte bir fidan seçelim derim.

Emre Kuzu
18-04-2012, 13:14
Dışarda şu an süper fırtına var hiç bu kadarı olmamıştı ağaçlarımı bir güzel dövüyor. Uzmanlar söylemişti artacağını ve bunun nedeni de küresel ısınmaymış.

memet
22-04-2012, 16:34
Mustafa saksılarına düzenleme yaptı. Ben de seyrettim.

memet
03-05-2012, 19:19
Bu aralar ağaçlara gübre veriyoruz. Ne kadar gübre vermeli, ölçü ne olmalı diye düşünüyoruz.
On litre suya 20- 50 ml gübre sulandırılırsa uygun bir oran olur. Kabaca bir hesapla gram-ml/cc aynı olarak hesaplanabilir aşağıdaki ölçeklerde.
Pratik olarak ölçüyü ayarlamak için;

Bir çorba kaşığı 20 gram
Bir su bardağı 200 gram
Br çay kaşığı 5 gram
Bir tatlı kaşığı 10 gram
Bir çay bardağı 100 gram
bir kahve fincanı 50 gram

1 su bardağı = 240 ml
1 çorba kaşığı = 15 ml
1 çay kaşığı = 5 ml
1 aspirin hap kapsülü bir gram

Ölçüler az çok farklılık gösterebilir ortalama değerler veriyor.
Zirai ürün satan yerlerde ölçülü plastik kaplar var, bedava veriyorlar bunlar gerek kalmıyor.

memet
03-05-2012, 22:49
Burada şöyle bir durum oluyor. 50 cc kap, buna su koyup tartsak başka, granül gübre koyup tartsak başka ağırlık çıkacak.

Ortaya çıkacak ağırlık farkı gübrelemede ciddi sorunlara neden olacak bir durum değil. Bu bakımdan yukarıdaki ölçüler genel değerler olarak alınıp kullanılabilir.

Her durumda tereddüt edildiğinde miktarlar arttırılmamalı azaltılmalıdır.
Bir kaşık koydunuz size bu yirmi gram gibi görünmedi tereddüt ettiniz, biraz daha ekleyip yirmi grama tamamlayayım demeyin, üstünden biraz alsanız sorun olmaz.

Gübrelemede, fazla gübre sorun yaratır. Bitkinin alacağındna fazla verilen gübre zamanla saksıda birikim yaratır.

Gübre gibi ürünler kullanırken eldiven giymek, püskürtme ile uygulama yapıldığında bir maske takmak her zaman yararlı bir önlem.

memet
18-05-2012, 22:55
http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/27486.htm

İngilizceden makale çevirdik.

Çeviri için yardımını esirgemeyen Sakaki'ye çok teşekkürler.

vourla
19-05-2012, 16:59
Bizlere yardımcı olabilmek adına, bu çalışmayı organize eden ve çeviriyi yapan arkadaşı tebrik ediyorum.

merlict
20-05-2012, 05:27
Merhaba arkadaşlar

http://www.agaclar.net/forum/969212-post294.htm
Mesajdaki bu ağaçtan, çelikler aldım, aynı zamanda havai köklendirme ile bonsai adayları almak istiyorum.Sizce uygun olurmu, ayrıca bu ağaç veya çalı nedir ?

Mehmet

memet
20-05-2012, 08:29
Sakız türlerinden biri.

Hangisidir ayırd etmesi zor, sakız çitlenbik, menengiç birinden biri olduğu kesin.;)

Sakaki
20-05-2012, 10:40
Bizim burada menengiç diyoruz buna.

berkantd
20-05-2012, 15:18
Merhaba gecen hafta arkadaslarim bana bir bonsai hediye etti. Ogrendigime gore cinsi ficus ginseng. Bu vesileyle bonsai sanatini ogrenmek istiyorum. Ancak, gelen bonsainin saksisi ve sekli bana cok estetik gelmedi. Ne yapmami onerirsiniz? Fotografini ekte gonderiyorum. Tesekkurler.

merlict
20-05-2012, 16:45
Sakız türlerinden biri.

Hangisidir ayırd etmesi zor, sakız çitlenbik, menengiç birinden biri olduğu kesin.;)

Bizim burada menengiç diyoruz buna.

Teşekkürler arkadaşlar.Bende sizin verdiğiniz bilgiler karşısında nette yaptığım araştırma sonunda maki formunda olması sebebiyle Menegiç olduğuna karar verdim.Teşekkürler.Deneyen veya duyumunuz varsa bonsai konusunda ne dersiniz, varmıdır örnekleri, zorluk derecesi nasıldır ?

Elimdeki alternatifleri çoğaltarak denemeler yapıp, tecrübe kazanmak istiyorum.O sebeple taflan, delice zeytin'den havai köklendirme ile, kalanchoe ile sadece form ve şekil verme ile, ulmus'la hazır market bonsainin eve uyumu ile, limonlarla limon's bonsai bütünlemesi ile, çam'la yamadori ile denemeler yapıyorum.Bunlara menengiç eklemeyi düşündüm.Umarım alternatiflerim arasına girer.
Mehmet

memet
20-05-2012, 16:53
Sakız menegiç bunlar üzeirnde çalışması çok zevkli. Dirençli örnekler. Muradiye fidanlığında bulunuyor .

Pistacia lentiscus bonsai oalarak gogle de ara.